Czy, jak i właściwie dlaczego można badać opinię publiczną?

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Czy, jak i właściwie dlaczego można badać opinię publiczną?"

Transkrypt

1 Czy, jak i właściwie dlaczego można badać opinię publiczną? Instytut Socjologii UO// Kształtowanie i badanie opinii publicznej // lato 2013/14 dr Magdalena Piejko

2 Jak badać opinię publiczną? Co to jest opinia publiczna? reakcja zbiorowości/grup/społeczności na działania i zjawiska społeczne, polityczne, ekonomiczne reakcja, która jest wyrażona publicznie - uogólniona stan świadomości zbiorowości/grup/społeczności reakcja wyrażona w formie DEKLARACJI: zmienność, niepewność, prawdopodobiestwo, sytuacyjność

3 Jak badać opinię publiczną? metoda badania ilościowe badania opinii publicznej badania prognostyczne, weryfikacyjne i diagnostyczne sondaż to nie sonda! l. 30 XX wieku - USA, George Gallup, Elmo Roper, sondaż w oparciu o próbę reprezentatywną - naukowa metoda przewidywania wyników wyborów (w 1936 roku powstaje Instytut Gallupa) Polska: w 1956 rozpoczyna się restytucja polskiej socjologii, pierwszy sondaż opinii publicznej przeprowadzony w Łodzi przez socjologów z Uniwersytetu Łódzkiego

4 metoda technika narzędzie techniki badań - w jaki sposób będziemy zadawać pytania? jakich narzędzi użyjemy? badanie bezpośrednie: wywiad twarzą w twarz badanie telefoniczne: wywiad telefoniczny wywiad/ankieta online (sondaż internetowy) ankieta pocztowa ankieta audytoryjna wywiad grupowy (FGI) wywiad swobodny/kierowany/narracyjny narzędzia kwestionariusz wywiadu kwestionariusz ankiety scenariusz wywiadu

5 próba - komu będziemy zadawać pytania? jak wybierzemy respondentów? próba reprezentatywna - wyniki można uogólnić na całą populację próba niereprezentatywna - brak możliwości uogólniania na całą populację próby reprezentatywne reprezentatywna proceduralnie, losowa - wszystkie elementy populacji mają znane szanse dostania się do próby reprezentatywna przedmiotowo, kwotowa - skład próby odpowiada składowi populacji (ze względu na zmienne, które wyznaczył badacz, np. płeć, wiek, wykształcenie, wielkość miejscowości) losowo-kwotowa próby niereprezentatywne dobór oparty na dostępności badanych (tzw. próby wygodne, okolicznościowe lub przypadkowe) metoda kuli śnieżnej - dobór próby polegający na doborze respondentów przez innych uczestników dobór celowy - ze względu na kryteria wyznaczone przez badacza, skład nie odzwierciedla struktury populacji

6 co zrobić zanim zacznę budować narzędzie badawcze? sformułować temat badania, problem badawczy i pytania badawcze - czego chcemy się dowiedzieć? jakie zjawiska chcemy zbadać? określić cel badań - dlaczego chcemy przeprowadzić badanie? do czego ma służyć? określić zakres badań - kogo chcemy badać? gdzie i kiedy zrealizujemy badanie? jak długo ma trwać badanie? dokonać konceptualizacji i operacjonalizacji pojęć postawić hipotezy - jakich wyników się spodziewamy? ustalić strategię doboru próby - jak dobierzemy respondentów? wybrać technikę i narzędzie badawcze

7 czy sonda uliczna to sondaż?

8 zadanie i lektura na Opracujcie w zespołach projektowych: 1. temat badania i pytania badawcze - czego chcecie się dowiedzieć? jakie zjawiska chcecie zbadać? 2. cel badań - dlaczego chcecie przeprowadzić badanie? do czego mogłoby służyć? 3. definicje kluczowych pojęć (wynikających z problemu badawczego) trzy pierwsze zadania powinny być już gotowe, ewentualnie prawie gotowe 4. zakres badań - kogo chcecie badać? gdzie i kiedy zrealizujecie badanie? jak długo ma trwać badanie? 5. hipotezy - jakich wyników się spodziewacie? 6. dobór próby - co stanowi waszą populacje? jak dobierzecie respondentów? dlaczego właśnie w ten sposób? 7. wybór techniki i narzędzia badawczego - jakiej techniki chcecie użyć i dlaczego? Przeczytajcie: Earl Babbie (2004). Badania społeczne w praktyce. Warszawa: s (operacjonalizacja, zmienne, wartości, wskaźniki, pomiar).

9 warsztaty Manipulacja sondażami Czy sądzi Pan/Pani, że nauka może kłamać? kwestionariusz wstęp (m.in informacje o celu i temacie badania, instrukcja dla respondenta i ankietera) pytania metryczka (cechy społeczno-demograficzne respondenta) rodzaje pytań pytania otwarte - respondent proszony jest o udzielenie własnej odpowiedzi pytania zamknięte - zawierają gotowe odpowiedzi, respondent musi wybrać tę, która najlepiej opisuje jego zdanie: pytania rozstrzygnięcia - rozpoczynają się od partykuły CZY, pytania półotwarte, z kafeterią - respondent wybiera spośród wielu wariantów odpowiedzi, możliwość udzielenia odpowiedzi spoza listy pytania filtrujące

Proces badawczy schemat i zasady realizacji

Proces badawczy schemat i zasady realizacji Proces badawczy schemat i zasady realizacji Agata Górny Zaoczne Studia Doktoranckie z Ekonomii Warszawa, 14 grudnia 2014 Metodologia i metoda badawcza Metodologia Zadania metodologii Metodologia nauka

Bardziej szczegółowo

Proces badawczy schemat i zasady realizacji

Proces badawczy schemat i zasady realizacji Proces badawczy schemat i zasady realizacji Agata Górny Zaoczne Studia Doktoranckie z Ekonomii Warszawa, 23 października 2016 Metodologia i metoda naukowa 1 Metodologia Metodologia nauka o metodach nauki

Bardziej szczegółowo

Badania eksploracyjne Badania opisowe Badania wyjaśniające (przyczynowe)

Badania eksploracyjne Badania opisowe Badania wyjaśniające (przyczynowe) Proces badawczy schemat i zasady realizacji Agata Górny Demografia Wydział Nauk Ekonomicznych UW Warszawa, 4 listopada 2008 Najważniejsze rodzaje badań Typy badań Podział wg celu badawczego Badania eksploracyjne

Bardziej szczegółowo

Badania marketingowe

Badania marketingowe Wiesz już co chcesz osiągnąć w badaniu marketingowym i jak to (idealnie) zorganizować. Ale jakimi metodami? Skąd pewność, że będą efektywne? Ćwiczenie: jaką metodą zbadasz co koledzy/koleżanki na sali

Bardziej szczegółowo

S Y L A B U S - d l a s z k o l e ń REZULTAT O3 DZIAŁANIA: O3-A2 PROJEKTU E-GOVERNMENT 2.0 W PRAKTYCE

S Y L A B U S - d l a s z k o l e ń REZULTAT O3 DZIAŁANIA: O3-A2 PROJEKTU E-GOVERNMENT 2.0 W PRAKTYCE P R O G R A M Y K S Z T A Ł C E N I A S Y L A B U S - d l a s z k o l e ń REZULTAT O3 DZIAŁANIA: O3-A2 PROJEKTU E-GOVERNMENT 2.0 W PRAKTYCE KRAKÓW 2015 1 Spis treści NARZĘDZIA WEB 2.0 W SEKTORZE PUBLICZNYM

Bardziej szczegółowo

4. NA CZYM POLEGA PRACA ANKIETERA? PRZYGOTOWANIE DO PRACY W CHARAKTERZE ANKIETERA - Franciszek Sztabiński

4. NA CZYM POLEGA PRACA ANKIETERA? PRZYGOTOWANIE DO PRACY W CHARAKTERZE ANKIETERA - Franciszek Sztabiński WPROWADZENIE - Zbigniew Sawiński, Paweł B. Sztabiński 1. RYNEK BADAŃ - Zbigniew Sawiński 1.1 Rodzaje badań 1.2 Instytuty badawcze 1.3 Metody jakościowe i ilościowe 1.4 Projekty badawcze 1.5 Wielkość i

Bardziej szczegółowo

ZASADY BUDOWANIA KWESTIONARIUSZA ANKIETY. Małgorzata Kromka Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski

ZASADY BUDOWANIA KWESTIONARIUSZA ANKIETY. Małgorzata Kromka Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski ZASADY BUDOWANIA KWESTIONARIUSZA ANKIETY Małgorzata Kromka Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski KOLEJNOŚC PYTAŃ W KWESTIONARIUSZU Pytania powinny być ułożone w bloki tematyczne logiczną całość; Nie

Bardziej szczegółowo

Ewaluacja w nowym nadzorze pedagogicznym

Ewaluacja w nowym nadzorze pedagogicznym PROGRAM WZMOCNIENIA EFEKTYWNOŚCI SYSTEMU NADZORU PEDAGOGICZNEGO I OCENY JAKOŚCI PRACY SZKOŁY ETAP II Szkolenie realizowane przez: Ewaluacja w nowym nadzorze pedagogicznym Ewaluacja wewnętrzna w NNP Projekt

Bardziej szczegółowo

Badania marketingowe. Omówione zagadnienia. Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania

Badania marketingowe. Omówione zagadnienia. Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania kierunek: Zarządzanie Badania marketingowe Wykład 5 Opracowanie: dr Joanna Krygier 1 Omówione zagadnienia Ograniczenia wtórnych źródeł informacji

Bardziej szczegółowo

Akademia Młodego Ekonomisty

Akademia Młodego Ekonomisty Akademia Młodego Ekonomisty Badania marketingowe Historia pieczonego schabu czyli skąd wiemy, czego pragną klienci Marek Kruk Uniwersytet w Białymstoku 14 maja 2015 r. Głodni? Sposoby rozpoznawania potrzeb,

Bardziej szczegółowo

Metody badań ilościowych wykład

Metody badań ilościowych wykład dr Agnieszka Figiel IS UAM / WSNHiD Metody badań ilościowych wykład II rok socjologii studia I stopnia stacjonarne rok akademicki 2009/2010 Program zajęć 1. Badania społeczne podstawy teoretyczne i metodologiczne.

Bardziej szczegółowo

Kierunki rozwoju firmy Decyzje o wyborze rynków Decyzje inwestycyjne Rozwój nowych produktów Pozycjonowanie. Marketing strategiczny

Kierunki rozwoju firmy Decyzje o wyborze rynków Decyzje inwestycyjne Rozwój nowych produktów Pozycjonowanie. Marketing strategiczny Badania marketingowe dr Grzegorz Mazurek Istota badań Podejmowanie decyzji odbywa się na bazie doświadczenia, wiedzy oraz intuicji. Podejmowanie decyzji wiąże się automatycznie z ryzykiem poniesienia porażki

Bardziej szczegółowo

Podstawy metodologiczno-źródłowe badań nad aspiracjami zawodowymi i edukacyjnymi młodzieży województwa opolskiego

Podstawy metodologiczno-źródłowe badań nad aspiracjami zawodowymi i edukacyjnymi młodzieży województwa opolskiego Podstawy metodologiczno-źródłowe badań nad aspiracjami... 113 Podstawy metodologiczno-źródłowe badań nad aspiracjami zawodowymi i edukacyjnymi młodzieży województwa opolskiego Celem niniejszego artykułu

Bardziej szczegółowo

Szczegółowy opis badania - badanie CAPI na ogólnopolskiej próbie stowarzyszeń i fundacji

Szczegółowy opis badania - badanie CAPI na ogólnopolskiej próbie stowarzyszeń i fundacji Zapytanie ofertowe Stowarzyszenie Klon/Jawor od 2002 roku prowadzi ogólnopolski projekt badawczy dotyczący funkcjonowania organizacji pozarządowych. W ramach tego przedsięwzięcia, w regularnych odstępach

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ I. PRZYGOTOWANIE PROCESU BADAŃ MARKETINGOWYCH. 1.2.1. Faza identyfikacji problemów decyzyjnych lub okoliczności sprzyjających

CZĘŚĆ I. PRZYGOTOWANIE PROCESU BADAŃ MARKETINGOWYCH. 1.2.1. Faza identyfikacji problemów decyzyjnych lub okoliczności sprzyjających Badania marketingowe. Podstawy metodyczne Autor: Stanisław Kaczmarczyk Wstęp CZĘŚĆ I. PRZYGOTOWANIE PROCESU BADAŃ MARKETINGOWYCH Rozdział 1. Badania marketingowe a zarządzanie 1.1. Rozwój praktyki i teorii

Bardziej szczegółowo

1. Projektowanie badania. 2. Dobór próby. 3. Dobór metody i budowa instrumentu. 4. Pomiar (badanie) 5. Redukcja danych. 6.

1. Projektowanie badania. 2. Dobór próby. 3. Dobór metody i budowa instrumentu. 4. Pomiar (badanie) 5. Redukcja danych. 6. 1. Projektowanie badania 2. Dobór próby 3. Dobór metody i budowa instrumentu badawczego 4. Pomiar (badanie) 5. Redukcja danych 6. Analiza danych 7. Przygotowanie raportu (prezentacja wyników) Określenie

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z BADANIA SATYSFAKCJI KLIENTÓW KORZYSTAJĄCYCH Z USŁUG ŚWIADCZONYCH PRZEZ URZĄD MIASTA RZESZOWA

RAPORT Z BADANIA SATYSFAKCJI KLIENTÓW KORZYSTAJĄCYCH Z USŁUG ŚWIADCZONYCH PRZEZ URZĄD MIASTA RZESZOWA RAPORT Z BADANIA SATYSFAKCJI KLIENTÓW KORZYSTAJĄCYCH Z USŁUG ŚWIADCZONYCH PRZEZ URZĄD MIASTA RZESZOWA Rzeszów, sierpień 2016 r. Spis treści 1 PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA ORAZ CEL BADAŃ... 3 2 METODOLOGIA... 5

Bardziej szczegółowo

Spis Powszechny w oczach Internautów 2011

Spis Powszechny w oczach Internautów 2011 Raport Spis Powszechny w oczach Internautów 2011 Od 1 kwietnia do 30 czerwca br. Główny Urząd Statystyczny przeprowadzi Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań. Jedną z metod zbierania danych będzie

Bardziej szczegółowo

Szkolenie Tworzenie ankiet i konstruowanie problemów badawczych

Szkolenie Tworzenie ankiet i konstruowanie problemów badawczych Szkolenie Tworzenie ankiet i konstruowanie problemów program i cennik Łukasz Deryło Analizy statystyczne, szkolenia www.statystyka.c0.pl Szkolenie Tworzenie ankiet i konstruowanie problemów - program i

Bardziej szczegółowo

Problem badawczy Przeprowadzenia badania ewaluacyjnego projektu realizowanego w ramach Poddziałania 6.1.3

Problem badawczy Przeprowadzenia badania ewaluacyjnego projektu realizowanego w ramach Poddziałania 6.1.3 Problem badawczy Przeprowadzenia badania ewaluacyjnego projektu realizowanego w ramach Poddziałania 6.1.3 Przeprowadzenia badania ewaluacyjnego projektu realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał

Bardziej szczegółowo

Jak zbadać satysfakcję pacjenta?

Jak zbadać satysfakcję pacjenta? Jak zbadać satysfakcję pacjenta? IBRKiK dr hab. Dominika Maison, Prof. UW Konsument wobec nowych wyzwań Dom Badawczy Maison Uniwersytet Warszawski Warszawa, 17 października 2015 VI Forum Marketingu, Komunikacji

Bardziej szczegółowo

Badania sondażowe. Wprowadzenie. Agnieszka Zięba. Zakład Badań Marketingowych Instytut Statystyki i Demografii Szkoła Główna Handlowa

Badania sondażowe. Wprowadzenie. Agnieszka Zięba. Zakład Badań Marketingowych Instytut Statystyki i Demografii Szkoła Główna Handlowa Badania sondażowe Wprowadzenie Agnieszka Zięba Zakład Badań Marketingowych Instytut Statystyki i Demografii Szkoła Główna Handlowa 1 Zasady zaliczenia części Badania sondażowe: 3 prace zaliczeniowe wysyłane

Bardziej szczegółowo

Badania marketingowe. Omówione zagadnienia

Badania marketingowe. Omówione zagadnienia Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania kierunek: Zarządzanie Badania marketingowe Wykład 6 Opracowanie: dr Joanna Krygier 1 Omówione zagadnienia Rodzaje badań bezpośrednich Porównanie

Bardziej szczegółowo

W5. Metody badań ilościowych

W5. Metody badań ilościowych W5. Metody badań ilościowych Metoda ankietowa Metoda wywiadu Znaczenie badań ilościowych 1 Badania ilościowe Ankieta Metoda wywiadu 2 1 Metoda ankietowa Ankieta - pomiar pośredni polegający na udzieleniu

Bardziej szczegółowo

DIAGNOZA ŚRODOWISKA LOKALNEGO. Instytut Polityki Społecznej Uniwersytet Warszawski. Diagnoza społeczna

DIAGNOZA ŚRODOWISKA LOKALNEGO. Instytut Polityki Społecznej Uniwersytet Warszawski. Diagnoza społeczna Instytut Polityki Społecznej Uniwersytet Warszawski Diagnoza społeczna DIAGNOZA ŚRODOWISKA LOKALNEGO L.Lotocki@uw.edu.pl Proces badawczy prowadzący do uporządkowania i całościowego opisu życia społecznego

Bardziej szczegółowo

Badania sondażowe. Dobór próby do badania Rodzaje błędów w badaniach. Agnieszka Zięba

Badania sondażowe. Dobór próby do badania Rodzaje błędów w badaniach. Agnieszka Zięba Badania sondażowe Dobór próby do badania Rodzaje błędów w badaniach Agnieszka Zięba Zakład Badań Marketingowych Instytut Statystyki i Demografii Szkoła Główna Handlowa 1 Konstrukcja próby badawczej 2 Dobór

Bardziej szczegółowo

Rodzaje badań statystycznych

Rodzaje badań statystycznych Rodzaje badań statystycznych Zbieranie danych, które zostaną poddane analizie statystycznej nazywamy obserwacją statystyczną. Dane uzyskuje się na podstawie badania jednostek statystycznych. Badania statystyczne

Bardziej szczegółowo

Plan wystąpienia. Przegląd metod pozyskiwania danych i konstrukcja ankiety

Plan wystąpienia. Przegląd metod pozyskiwania danych i konstrukcja ankiety Seminarium I: Przegląd metod wyceny przyrody Przegląd metod pozyskiwania danych i konstrukcja ankiety dr Dorota Czerwińska-Kayzer Wydział Ekonomiczno-Społeczny Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 1 Plan

Bardziej szczegółowo

Efektywne kształtowanie relacji B2B w kanałach dystrybucji

Efektywne kształtowanie relacji B2B w kanałach dystrybucji Efektywne kształtowanie relacji B2B w kanałach dystrybucji Nowy Sącz, 3 grudnia 2010 dr Marek Rutkowski Relacje to stosunki zachodzące między dwoma (lub więcej) osobami, organizacjami, przedmiotami, zdarzeniami;

Bardziej szczegółowo

EWALUACJA WEWNĘTRZNA:

EWALUACJA WEWNĘTRZNA: Opracowały: Izabela Kazimierska, Indira Lachowicz, Laura Piotrowska EWALUACJA WEWNĘTRZNA: WYKORZYSTANIE W PODSUMOWANIU RPW Publikacja powstała w ramach programu System doskonalenia oparty na ogólnodostępnym

Bardziej szczegółowo

Dobre praktyki dotyczące współpracy zamawiających i wykonawców ewaluacji Na podstawie opracowania zespołu Na Straży Sondaży.

Dobre praktyki dotyczące współpracy zamawiających i wykonawców ewaluacji Na podstawie opracowania zespołu Na Straży Sondaży. Dobre praktyki dotyczące współpracy zamawiających i wykonawców ewaluacji Na podstawie opracowania zespołu Na Straży Sondaży. Spotkanie GSE PO KL oraz ZSEPS, Kraków, 26.02.2015 r. Przetarg na badanie. Dwa

Bardziej szczegółowo

Sondaż przed II turą wyborów prezydenta Stalowej Woli w 2010 roku

Sondaż przed II turą wyborów prezydenta Stalowej Woli w 2010 roku Sondaż przed II turą wyborów prezydenta Stalowej Woli w 1 roku Badania sondażowe dotyczące deklaracji przedwyborczych mieszkańców Stalowej Woli zostały przeprowadzone na zlecenie Telewizji Miejskiej Stalowa

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI CZĘŚĆ I : PRZEZNACZENIE, PROCES I PODSTAWY METODOLOGICZNE BADAŃ MARKETINGOWYCH...17

SPIS TREŚCI CZĘŚĆ I : PRZEZNACZENIE, PROCES I PODSTAWY METODOLOGICZNE BADAŃ MARKETINGOWYCH...17 SPIS TREŚCI WSTĘP..13 CZĘŚĆ I : PRZEZNACZENIE, PROCES I PODSTAWY METODOLOGICZNE BADAŃ MARKETINGOWYCH...17 1. TREŚĆ, PRZEZNACZENIE I PROCES BADAŃ MARKETINGOWYCH....19 1.1. Dlaczego badania marketingowe

Bardziej szczegółowo

Rok akademicki: 2013/2014 Kod: HSO-1-301-s Punkty ECTS: 6. Poziom studiów: Studia I stopnia Forma i tryb studiów: -

Rok akademicki: 2013/2014 Kod: HSO-1-301-s Punkty ECTS: 6. Poziom studiów: Studia I stopnia Forma i tryb studiów: - Nazwa modułu: Metody i techniki badań socjologicznych Rok akademicki: 2013/2014 Kod: HSO-1-301-s Punkty ECTS: 6 Wydział: Humanistyczny Kierunek: Socjologia Specjalność: - Poziom studiów: Studia I stopnia

Bardziej szczegółowo

Zachowanie kobiet mniej czy bardziej agresywne?

Zachowanie kobiet mniej czy bardziej agresywne? IMAS International Wrocław Zachowanie kobiet mniej czy bardziej agresywne? Wrocław, listopad 2006 Sprawdziliśmy jak Polacy postrzegają zmiany w zachowaniu kobiet pod względem agresywności, czym wyraża

Bardziej szczegółowo

Badania rynku. Rola w działalności firmy

Badania rynku. Rola w działalności firmy Badania rynku Rola w działalności firmy Część 1 Badania rynku definicja Systematyczne projektowanie, zbieranie, analizowanie i raportowanie danych i wniosków odnoszących się do konkretnej sytuacji marketingowej

Bardziej szczegółowo

SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA NA LATA

SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA NA LATA Załącznik nr 4 do Uchwały Senatu nr 430/01/2015 SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA NA LATA 2015-2017 1.1. PODSTAWOWE INFORMACJE O PRZEDMIOCIE/MODULE Nazwa przedmiotu/ modułu Warsztat badawczy socjologa

Bardziej szczegółowo

JAK ZBIERAĆ OPINIE? Ważne, aby w badaniach udział wzięły różne grupy mieszkańców starsi, młodsi, kobiety, mężczyźni, młodzież, dzieci.

JAK ZBIERAĆ OPINIE? Ważne, aby w badaniach udział wzięły różne grupy mieszkańców starsi, młodsi, kobiety, mężczyźni, młodzież, dzieci. JAK ZBIERAĆ OPINIE? 1. Ankieta 2. Sondaż 3. Akcja plenerowa Jeśli chcesz poznać zdanie mieszkańców Twojej miejscowości na określony temat, dowiedzieć się o jakich zmianach w funkcjonowaniu urzędu, instytucji

Bardziej szczegółowo

Akademia Badań Społecznych. Projekt realizowany przez Fundację Socjometr Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich

Akademia Badań Społecznych. Projekt realizowany przez Fundację Socjometr Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Akademia Badań Społecznych Program spotkania 1. Wprowadzenie do Akademii Badań Społecznych 2. Jak skutecznie działać? Jak zwiększyć skuteczność pozyskiwania środków finansowych? 3. W jaki sposób Akademia

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 1 do SIWZ. Część I. SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA. 1. Informacje ogólne

Załącznik nr 1 do SIWZ. Część I. SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA. 1. Informacje ogólne Część I. SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA 1. Informacje ogólne Załącznik nr 1 do SIWZ Przeprowadzenie badania Analiza sytuacji osób niepełnosprawnych w województwie podlaskim na potrzeby realizacji

Bardziej szczegółowo

Justyna Pisek, Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. J. Lompy w Katowicach. Filia w Pszczynie

Justyna Pisek, Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. J. Lompy w Katowicach. Filia w Pszczynie Budowa kwestionariusza ankiety przygotowanie do przeprowadzania badań ankietowych scenariusz szkolenia dla studentów Justyna Pisek, Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. J. Lompy w Katowicach. Filia w

Bardziej szczegółowo

Warszawa, 17 maja 2010r. Zmiany w treści Zapytania Ofertowego nr postępowania POKL1.18/WRZOS/1/2010

Warszawa, 17 maja 2010r. Zmiany w treści Zapytania Ofertowego nr postępowania POKL1.18/WRZOS/1/2010 Warszawa, 17 maja 2010r. Zmiany w treści Zapytania Ofertowego nr postępowania POKL1.18/WRZOS/1/2010 Dotyczy postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, prowadzonego z zachowaniem zasady konkurencyjności

Bardziej szczegółowo

H3: Interakcje z otoczeniem wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. H4: Projekty edukacyjne wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną.

H3: Interakcje z otoczeniem wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. H4: Projekty edukacyjne wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. Streszczenie pracy doktorskiej napisanej pod kierunkiem naukowym prof. nadzw. dr. hab. Wojciecha Czakona Zdolność absorpcyjna organizacji uczącej się mgr Regina Lenart Praca doktorska podejmuje problematykę

Bardziej szczegółowo

Nazwa jednostki prowadzącej przedmiot Wydział Socjologiczno-Historyczny, Instytut Socjologii

Nazwa jednostki prowadzącej przedmiot Wydział Socjologiczno-Historyczny, Instytut Socjologii Nazwa przedmiotu Metody badań społecznych Nazwa jednostki prowadzącej przedmiot Wydział Socjologiczno-Historyczny, Instytut Socjologii Kod przedmiotu S1S[2-3]O_01 Studia Kierunek studiów Poziom kształcenia

Bardziej szczegółowo

Badanie kompetencji cyfrowych nauczycieli przedmiotów ścisłych i przyrodniczych w polskich gimnazjach

Badanie kompetencji cyfrowych nauczycieli przedmiotów ścisłych i przyrodniczych w polskich gimnazjach Opracowanie systemu komputerowego Rzeczywistości Rozszerzonej przeznaczonego do zastosowania w oprogramowaniu dydaktycznym dedykowanym przedmiotom ścisłym przedmiotów ścisłych i przyrodniczych w polskich

Bardziej szczegółowo

Metodologia badań społecznych Kod przedmiotu

Metodologia badań społecznych Kod przedmiotu Metodologia badań społecznych - opis przedmiotu Informacje ogólne Nazwa przedmiotu Metodologia badań społecznych Kod przedmiotu 14.9-WP-PSP-MBS-W_pNadGen6WRNJ Wydział Kierunek Wydział Pedagogiki, Psychologii

Bardziej szczegółowo

Badanie czytelnictwa gazet lokalnych

Badanie czytelnictwa gazet lokalnych Badanie czytelnictwa gazet lokalnych Opracowanie dla Biura Reklamy Gazet Lokalnych listopad 2014 i 2015 Pa Bayer Holding 4:3 Template 2010 August 2011 Metodologia badania! Badaniem czytelnictwa objęto

Bardziej szczegółowo

ETAPY PROCESU BADAWCZEGO. wg Babińskiego

ETAPY PROCESU BADAWCZEGO. wg Babińskiego ETAPY PROCESU BADAWCZEGO wg Babińskiego NA ZACHĘTĘ Ludowe porzekadło o mówi: m CIEKAKAWOŚĆ TO PIERWSZY STOPIEŃ DO PIEKŁA. ale BEZ CIEKAWOŚCI I CHĘCI CI POZNANIA NIE MA Nauki Badań Rozwoju I jeszcze kilku

Bardziej szczegółowo

Badania panelowe osiągnięd edukacyjnych uczniów szkół podstawowych i gimnazjów a rozwój wskaźnika EWD

Badania panelowe osiągnięd edukacyjnych uczniów szkół podstawowych i gimnazjów a rozwój wskaźnika EWD Centralna Komisja Egzaminacyjna Badania panelowe osiągnięd edukacyjnych uczniów szkół podstawowych i gimnazjów a rozwój wskaźnika EWD Doniesienie badawcze Zofia Lisiecka Zespół EWD Centralna Komisja Egzaminacyjna

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z BADAŃ PRZEPROWADZONYCH W LISTOPADZIE I GRUDNIU 2013 R. W POWIECIE GOLENIOWSKIM, DOTYCZĄCY PROPOZYCJI ZMIANY NAZWY POWIATU.

RAPORT Z BADAŃ PRZEPROWADZONYCH W LISTOPADZIE I GRUDNIU 2013 R. W POWIECIE GOLENIOWSKIM, DOTYCZĄCY PROPOZYCJI ZMIANY NAZWY POWIATU. RAPORT Z BADAŃ PRZEPROWADZONYCH W LISTOPADZIE I GRUDNIU 2013 R. W POWIECIE GOLENIOWSKIM, DOTYCZĄCY PROPOZYCJI ZMIANY NAZWY POWIATU. Zgodnie z Uchwałą nr 708/138/13 Zarządu Powiatu w Goleniowie z dnia 31

Bardziej szczegółowo

Nowe technologie w służbie procesu badawczego, czyli wykorzystanie platformy internetowej w prowadzeniu ewaluacji

Nowe technologie w służbie procesu badawczego, czyli wykorzystanie platformy internetowej w prowadzeniu ewaluacji Nowe technologie w służbie procesu badawczego, czyli wykorzystanie platformy internetowej w prowadzeniu ewaluacji Początki platformy SEO Stan obecny Ankietowanie on-line Zarządzanie bazą narzędzi Statystyki

Bardziej szczegółowo

Indywidualne wywiady pogłębione. Blanka Słowik Żaneta Wąsik Joanna Stefańczyk

Indywidualne wywiady pogłębione. Blanka Słowik Żaneta Wąsik Joanna Stefańczyk Indywidualne wywiady pogłębione Blanka Słowik Żaneta Wąsik Joanna Stefańczyk Plan prezentacji Definicja Pogłębione wywiady indywidualne (IDI) są jedną z podstawowych technik badań jakościowych. Polegają

Bardziej szczegółowo

POLACY I EKOLOGIA Świadomość i zachowania ekologiczne Polaków. Magdalena Cheda Departament Informacji i Środowisku 8 listopada 2012 r.

POLACY I EKOLOGIA Świadomość i zachowania ekologiczne Polaków. Magdalena Cheda Departament Informacji i Środowisku 8 listopada 2012 r. POLACY I EKOLOGIA Świadomość i zachowania ekologiczne Polaków Magdalena Cheda Departament Informacji i Środowisku 8 listopada 2012 r. Rzetelne, powtarzalne badania świadomości i zachowań ekologicznych

Bardziej szczegółowo

Metody statystyczne w pedagogice Kod przedmiotu

Metody statystyczne w pedagogice Kod przedmiotu Metody statystyczne w pedagogice - opis przedmiotu Informacje ogólne Nazwa przedmiotu Metody statystyczne w pedagogice Kod przedmiotu 05.9-WP-PEDD-MS-L_pNadGen0DXUI Wydział Kierunek Wydział Pedagogiki,

Bardziej szczegółowo

Przeprowadzenie diagnozy lokalnych zagrożeń społecznych na terenie Gminy Nidzica

Przeprowadzenie diagnozy lokalnych zagrożeń społecznych na terenie Gminy Nidzica (data, podpis upoważnionej ) Załącznik Nr 1 do Zapytania Ofertowego SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Przeprowadzenie diagnozy lokalnych zagrożeń społecznych na terenie Gminy Nidzica Cel badania Głównym

Bardziej szczegółowo

Metody badań społecznych Nazwa jednostki prowadzącej przedmiot Instytut Socjologii Kod przedmiotu

Metody badań społecznych Nazwa jednostki prowadzącej przedmiot Instytut Socjologii Kod przedmiotu Nazwa przedmiotu Metody badań społecznych Nazwa jednostki prowadzącej przedmiot Instytut Socjologii Kod przedmiotu P1S[2]O_0 Studia Kierunek studiów Poziom kształcenia Forma studiów Praca socjalna Studia

Bardziej szczegółowo

Raport z badania reputacji marki

Raport z badania reputacji marki Raport z badania reputacji marki dla Fundacja na rzecz reputacji marki Premium Brand ul. Asfaltowa 4/4 02-527 Warszawa tel.: 22 392 06 20 tel. kom.: +48 720 913 135 e-mail: biuro@premiumbrand.com.pl www.premiumbrand.com.pl

Bardziej szczegółowo

Metodologia badań społecznych - konwersatorium

Metodologia badań społecznych - konwersatorium Metodologia badań społecznych - konwersatorium mgr Magdalena Smolarek Zakład Metodologii Nauk o Edukacji Wydział Studiów Edukacyjnych Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu kontakt: smolarek@amu.edu.pl

Bardziej szczegółowo

METODOLOGIA BADAŃ przypomnienie kluczowych zagadnień dot. metodologii konstrukcja planu pracy do ustalonych

METODOLOGIA BADAŃ przypomnienie kluczowych zagadnień dot. metodologii konstrukcja planu pracy do ustalonych METODOLOGIA BADAŃ przypomnienie kluczowych zagadnień dot. metodologii konstrukcja planu pracy do ustalonych tematów zadanie: opracowanie własnego projektu badawczego przygotowanie konspektu pracy (max

Bardziej szczegółowo

A N K I E T A. Zalety i wady ankiety. wielka możliwość nieszczerych odpowiedzi przy posyłaniu ankiet pocztą wiele z nich nie wraca

A N K I E T A. Zalety i wady ankiety. wielka możliwość nieszczerych odpowiedzi przy posyłaniu ankiet pocztą wiele z nich nie wraca A N K I E T A 1 Badania ankietowe stosuje się najczęściej w celu szybkiego przebadania bardzo licznych populacji. Jest to najbardziej oszczędny sposób zbierania danych. 2 Zalety i wady ankiety zalety wady

Bardziej szczegółowo

Metodologia badań społecznych - laboratorium aktywności: CieszLab - Cieszyńskie Laboratorium Współpracy

Metodologia badań społecznych - laboratorium aktywności: CieszLab - Cieszyńskie Laboratorium Współpracy Metodologia badań społecznych - laboratorium aktywności: CieszLab - Cieszyńskie Laboratorium Współpracy Cieszyn 2014 r 1. Problemy badawcze, podstawowe założenia i przyjęte hipotezy Zagadnienia związane

Bardziej szczegółowo

KARTA KURSU. Nazwa w j. ang. Methods and techniques of social research 1, 2. Kod Punktacja ECTS* 9 (4+5)

KARTA KURSU. Nazwa w j. ang. Methods and techniques of social research 1, 2. Kod Punktacja ECTS* 9 (4+5) KARTA KURSU Nazwa Metody i techniki badań społecznych 1, 2 Nazwa w j. ang. Methods and techniques of social research 1, 2 Kod Punktacja ECTS* 9 (4+5) Koordynator Dr Tadeusz Sozański Zespół dydaktyczny

Bardziej szczegółowo

SZKOLENIE ILOŚCIOWE BADANIA MARKETINGOWE KLUCZEM DO SKUTECZNYCH DECYZJI MARKETINGOWYCH

SZKOLENIE ILOŚCIOWE BADANIA MARKETINGOWE KLUCZEM DO SKUTECZNYCH DECYZJI MARKETINGOWYCH SZKOLENIE ROZWIĄZANIA W ZAKRESIE ROZWOJU KAPITAŁU LUDZKIEGO PRZEDSIĘBIORSTW ILOŚCIOWE BADANIA MARKETINGOWE KLUCZEM DO SKUTECZNYCH DECYZJI MARKETINGOWYCH TRENER Violetta Rutkowska Badacz rynku, doradca,

Bardziej szczegółowo

Badanie opinii Omniwatch. Oferta badawcza

Badanie opinii Omniwatch. Oferta badawcza Badanie opinii Omniwatch Oferta badawcza Kim jesteśmy? SW Research Agencja badań rynku i opinii Rok założenia 2011 Wizerunek Firma oferująca profesjonalne rozwiązania badawcze, usługi analityczne i doradcze.

Bardziej szczegółowo

Polacy o podatkach 2014. Raport z badania ilościowego

Polacy o podatkach 2014. Raport z badania ilościowego Polacy o podatkach 2014 Raport z badania ilościowego Informacje o badaniu Metodologia W dniach 24-25 kwietnia 2014 roku zostało przeprowadzone badanie dotyczące nastawienia Polaków do płacenia podatków

Bardziej szczegółowo

FISZKA KONKURSU PODSTAWOWE INFORMACJE O KONKURSIE

FISZKA KONKURSU PODSTAWOWE INFORMACJE O KONKURSIE Załącznik do uchwały nr 47 KM PO WER z dnia 10 lutego 2016 r. w sprawie zatwierdzenia szczegółowych kryteriów wyboru projektów dla konkursu dotyczącego Monitorowania losów absolwentów w ramach zmian do

Bardziej szczegółowo

Badania Marketingowe. mgr Jolanta Tkaczyk

Badania Marketingowe. mgr Jolanta Tkaczyk Badania Marketingowe mgr Jolanta Tkaczyk Problemy! Badania marketingowe istota! Podstawowe pytania marketingowe! Rodzaje i typy badań marketingowych! Etapy badań marketingowych! Współpraca z agencjami

Bardziej szczegółowo

Badania lokalnego rynku pracy

Badania lokalnego rynku pracy Badania lokalnego rynku pracy Oferta projektów badawczych wraz z wyceną na 2014 rok Pracownia Badań Socjologicznych Humlard ul. Surzyńskich 2, 63-000 Środa Wielkopolska T: +48 66 04 77 015 W: www.humlard.com

Bardziej szczegółowo

BADANIA MARKETINGOWE. Autor: ROBERT J. KADEN

BADANIA MARKETINGOWE. Autor: ROBERT J. KADEN BADANIA MARKETINGOWE Autor: ROBERT J. KADEN Słowo wstępne o książce Wprowadzenie Kilka słów o badaniach pierwotnych Podziękowania Rozdział 1 Postawy klientów - dlaczego mamy się o nie troszczyć? Co to

Bardziej szczegółowo

Zasady układania pytań. mamprawowiedziec.pl

Zasady układania pytań. mamprawowiedziec.pl Zasady układania pytań Internetowy kwestionariusz coraz popularniejsze narzędzie - używany w badaniach społecznych i marketingowych od 2005 r. służy nam do przepytywania kandydatów i parlamentarzystów

Bardziej szczegółowo

mysurveylab.com Wprowadzenie do Internetowych Projektów Badawczych

mysurveylab.com Wprowadzenie do Internetowych Projektów Badawczych .com Wprowadzenie do Internetowych Projektów Badawczych 2010 7Points Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Internetowy projekt badawczy Witaj. Poniżej znajdziesz krótki przewodnik po internetowych projektach

Bardziej szczegółowo

ZAPYTANIE OFERTOWE: Dotyczy: badania ilościowego pracodawców z sektora usług opiekuńczych nad osobami starszymi.

ZAPYTANIE OFERTOWE: Dotyczy: badania ilościowego pracodawców z sektora usług opiekuńczych nad osobami starszymi. ZAPYTANIE OFERTOWE: Dotyczy: badania ilościowego pracodawców z sektora usług opiekuńczych nad osobami starszymi. 1. Nazwa (firma) i adres Zamawiającego: Fundacja Instytut Spraw Publicznych ul. Szpitalna

Bardziej szczegółowo

Spis treści: Wprowadzenie. Rozdział 1. Badania w public relations

Spis treści: Wprowadzenie. Rozdział 1. Badania w public relations Badania w public relations. Wprowadzenie. Anna Miotk Książka to pierwsza na polskim rynku pozycja, która w sposób przekrojowy, a przy tym przystępny, prezentuje najważniejsze zagadnienia związane z prowadzeniem

Bardziej szczegółowo

Problemy metodologiczne i organizacyjne w badaniach dotyczących kobiet. Halina Sobocka Szczapa Instytut Pracy i Spraw Socjalnych

Problemy metodologiczne i organizacyjne w badaniach dotyczących kobiet. Halina Sobocka Szczapa Instytut Pracy i Spraw Socjalnych Problemy metodologiczne i organizacyjne w badaniach dotyczących kobiet Halina Sobocka Szczapa Instytut Pracy i Spraw Socjalnych Metody badao Badania ilościowe (wywiady kwestionariuszowe, ankiety, analiza

Bardziej szczegółowo

ASPIRACJE ZAWODOWE LUBELSKICH MATURZYSTÓW

ASPIRACJE ZAWODOWE LUBELSKICH MATURZYSTÓW Pracownia Badań i Ewaluacji Sp. z o.o. ASPIRACJE ZAWODOWE LUBELSKICH MATURZYSTÓW Badania sondażowe 2014-05-28 Zawartość Metodologia badań... 3 Charakterystyka grupy badawczej... 4 Preferowane kierunki

Bardziej szczegółowo

Podstawy badań społecznych Autor: Earl Babbie

Podstawy badań społecznych Autor: Earl Babbie Podstawy badań społecznych Autor: Earl Babbie Spis treści Wprowadzenie 13 Część 1. Wprowadzenie do badań 17 Rozdział 1. Działalność badawcza człowieka a nauka 19 Wstępny dylemat 20 Wprowadzenie 20 W poszukiwaniu

Bardziej szczegółowo

Wybrane zagadnienia z metodologii badań pedagogicznych dla słuchaczy Podyplomowych Studiów Oligofrenopedagogiki

Wybrane zagadnienia z metodologii badań pedagogicznych dla słuchaczy Podyplomowych Studiów Oligofrenopedagogiki Wybrane zagadnienia z metodologii badań pedagogicznych dla słuchaczy Podyplomowych Studiów Oligofrenopedagogiki Opracowano na podstawie : 1. Łobocki M., Metody i techniki badań pedagogicznych, Kraków 2006.

Bardziej szczegółowo

BADANIA SONDAŻOWE W PRACY ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ

BADANIA SONDAŻOWE W PRACY ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ Kierunek studiów Stopień studiów Forma studiów ADMINISTRACJA I niestacjonarne SYLABUS PRZEDMIOTU BADANIA SONDAŻOWE W PRACY ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ 1. DANE PODSTAWOWE Rodzaj przedmiotu Kod przedmiotu:

Bardziej szczegółowo

Doskonalenie działalności marketingowej PRACA PROJEKTOWA I JEJ KONCEPCJA

Doskonalenie działalności marketingowej PRACA PROJEKTOWA I JEJ KONCEPCJA Doskonalenie działalności marketingowej PRACA PROJEKTOWA I JEJ KONCEPCJA Praca projektowa Praca projektowa ma być rozwiązaniem problemu (marketingowego) Wykonanie prezentacji Odbiór i ocena Identyfikacja

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wprowadzenie 13. Część 1. Wprowadzenie do badań 17. Rozdział 1. Działalność badawcza człowieka a nauka 19

Spis treści. Wprowadzenie 13. Część 1. Wprowadzenie do badań 17. Rozdział 1. Działalność badawcza człowieka a nauka 19 Spis treści Wprowadzenie 13 Część 1. Wprowadzenie do badań 17 Rozdział 1. Działalność badawcza człowieka a nauka 19 Wstępny dylemat 20 Wprowadzenie 20 W poszukiwaniu rzeczywistości 21 Zwykła działalność

Bardziej szczegółowo

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA. 1. Wprowadzenie

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA. 1. Wprowadzenie Załącznik nr 1 do SIWZ OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA 1. Wprowadzenie Zamawiający uczestniczy w europejskim projekcie Joint Action on Reducing Alcohol Harm", akronim nazwy projektu: RARHA /nazwa projektu w

Bardziej szczegółowo

Badanie opinii Warsaw Watch. Oferta badawcza

Badanie opinii Warsaw Watch. Oferta badawcza Badanie opinii Warsaw Watch Oferta badawcza Kim jesteśmy? SW Research Agencja badań rynku i opinii Rok założenia 2011 Wizerunek Firma oferująca profesjonalne rozwiązania badawcze, usługi analityczne i

Bardziej szczegółowo

Autoewaluacja,,ewaluacja wewnętrzna w Szkole Podstawowej nr 19 im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie

Autoewaluacja,,ewaluacja wewnętrzna w Szkole Podstawowej nr 19 im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie Autoewaluacja,,ewaluacja wewnętrzna w Szkole Podstawowej nr 19 im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie Olsztyn, 22 listopada 2011 Opracowała Urszula Ogonowska Refleksja Pierwsze ewaluacje w szkole rozpoczęliśmy

Bardziej szczegółowo

Postrzeganie Telemarketingu, obszary zmian, perspektywy dla rozwoju branży call center w Polsce

Postrzeganie Telemarketingu, obszary zmian, perspektywy dla rozwoju branży call center w Polsce Postrzeganie Telemarketingu, obszary zmian, perspektywy dla rozwoju branży call center w Polsce Monika Dawid Sawicka Menedżer Projektu Fundacja Obserwatorium Zarządzania Krzysztof Wiśniewski Dyrektor Zarządzający,

Bardziej szczegółowo

P O T R Z E B U J E S Z PROFESJONALNEGO B A D A N I A R Y N K U W PRZYSTĘPNEJ CENIE?

P O T R Z E B U J E S Z PROFESJONALNEGO B A D A N I A R Y N K U W PRZYSTĘPNEJ CENIE? P O T R Z E B U J E S Z PROFESJONALNEGO B A D A N I A R Y N K U W PRZYSTĘPNEJ CENIE OMNIBUS to cykliczne badanie ilościowe realizowane co dwa tygodnie na reprezentatywnej, ogólnopolskiej próbie ok. 1000

Bardziej szczegółowo

METODOLOGIA BADAŃ POLITOLOGICZNYCH Program i literatura przedmiotu Rok akademicki 2005/2006

METODOLOGIA BADAŃ POLITOLOGICZNYCH Program i literatura przedmiotu Rok akademicki 2005/2006 Zakład Socjologii i Psychologii Polityki Instytut Nauk Politycznych Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytet Warszawski METODOLOGIA BADAŃ POLITOLOGICZNYCH Program i literatura przedmiotu

Bardziej szczegółowo

Karta (sylabus) modułu/przedmiotu...pedagogika... (Nazwa kierunku studiów)

Karta (sylabus) modułu/przedmiotu...pedagogika... (Nazwa kierunku studiów) Karta (sylabus) modułu/przedmiotu...pedagogika... (Nazwa kierunku studiów) Studia pierwszego stopnia/profil ogólnoakademicki Przedmiot: Wprowadzenie do metodologii badań Kod przedmiotu: Przedmiot w języku

Bardziej szczegółowo

DIAGNOZA, CZYLI BADANIE POTRZEB

DIAGNOZA, CZYLI BADANIE POTRZEB DIAGNOZA, CZYLI BADANIE POTRZEB EATPY PROCESU PARTYCYPACYJNEGO KOMUNIKACJA DIAGNOZA ZASIĘGANIE OPINII INFORMACJA ZWROTNA DOBRA DECYZJA EWALUACJA Badać można wszystko Tylko po co? DIAGNOZA W PROCESIE PARTYCYPACYJNYM

Bardziej szczegółowo

WIELOWYMIAROWY MODEL WSPARCIA I IDENTYFIKACJI KOMPETENCJI ZAWODOWYCH

WIELOWYMIAROWY MODEL WSPARCIA I IDENTYFIKACJI KOMPETENCJI ZAWODOWYCH WIELOWYMIAROWY MODEL WSPARCIA I IDENTYFIKACJI KOMPETENCJI ZAWODOWYCH Ewaluacja zewnętrzna projektu i produktu Alicja Zajączkowska PrePost Consulting Warszawa, 18.06.2015 WYKONAWCA EWALUACJI PrePost Consulting

Bardziej szczegółowo

ZOGNISKOWANE WYWIADY GRUPOWE. Wojciech Puczyńśki Kamil Jakubicki Bartosz Kaliszewski

ZOGNISKOWANE WYWIADY GRUPOWE. Wojciech Puczyńśki Kamil Jakubicki Bartosz Kaliszewski ZOGNISKOWANE WYWIADY GRUPOWE Wojciech Puczyńśki Kamil Jakubicki Bartosz Kaliszewski Definicja Zogniskowany wywiad grupowy (grupa fokusowa, dyskusja grupowa) metoda badawcza wykorzystywana w badaniach jakościowych

Bardziej szczegółowo

Tegoroczna edycja badań przeprowadzana była na przełomie marca i kwietnia 2015.

Tegoroczna edycja badań przeprowadzana była na przełomie marca i kwietnia 2015. KONSUMENCKI LIDER JAKOŚCI 2015 to ogólnopolski, promocyjny program konsumencki, prowadzony przez Redakcję Strefy Gospodarki ogólnopolskiego, niezależnego dodatku dystrybuowanego wraz z Dziennikiem Gazetą

Bardziej szczegółowo

Etapy procesu badawczego. mgr Magdalena Szpunar

Etapy procesu badawczego. mgr Magdalena Szpunar Etapy procesu badawczego mgr Magdalena Szpunar Wiedza naukowa oparta jest na wnioskowaniu oparta jest na doświadczeniu (obserwacji) naukowcy stosują kryteria logiczne i empiryczne do weryfikacji twierdzeń

Bardziej szczegółowo

Rys. 1 Sytuacja zawodowa badanych

Rys. 1 Sytuacja zawodowa badanych Specjaliści PR o pomiarze efektów prowadzonych przez nich działań Czy ocena skuteczności działań public relations jest potrzebna? Jakie metody oceny są stosowane i dlaczego? Jakie podgrupy związane z branżą

Bardziej szczegółowo

Statystyka w pracy badawczej nauczyciela

Statystyka w pracy badawczej nauczyciela Statystyka w pracy badawczej nauczyciela Wykład 1: Terminologia badań statystycznych dr inż. Walery Susłow walery.suslow@ie.tu.koszalin.pl Statystyka (1) Statystyka to nauka zajmująca się zbieraniem, badaniem

Bardziej szczegółowo

61-713 Poznań, al. Niepodległości 18, tel. 61 647 75 326. www.naukaipostep.pl :: www.umww.pl

61-713 Poznań, al. Niepodległości 18, tel. 61 647 75 326. www.naukaipostep.pl :: www.umww.pl Załącznik Nr 1 do SIWZ SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA w przetargu nieograniczonym na przeprowadzenie badania skuteczności działań w zakresie promocji nauki w projekcie Partnerski związek nauki

Bardziej szczegółowo

Z ZAGADNIEŃ METODOLOGII BADAŃ PEDAGOGICZNYCH

Z ZAGADNIEŃ METODOLOGII BADAŃ PEDAGOGICZNYCH Z ZAGADNIEŃ METODOLOGII BADAŃ PEDAGOGICZNYCH WYKŁAD 2 dr Marta Herzberg Instytut Nauk Społecznych WSG Plan wykładu 1. Przedmiot i cele badań naukowych 2. Metody, techniki i narzędzia badawcze 3. Formułowanie

Bardziej szczegółowo

Instytut Ekonomiczny

Instytut Ekonomiczny Kod przedmiotu: PLPILA0-IEEKO-L-5s11-01ZMIP Pozycja planu: D11 C1 C C3 INFORMACJE O PRZEDMIOCIE A. Podstawowe dane 1 Nazwa przedmiotu Marketing i badania rynku Rodzaj przedmiotu pecjalnościowy/obowiązkowy

Bardziej szczegółowo

MATERIAŁY SZKOLENIOWE PSYCHOLOGIA ZARZĄDZANIA 2013 DR HAB. PROF UWR ANNA OLESZKOWICZ

MATERIAŁY SZKOLENIOWE PSYCHOLOGIA ZARZĄDZANIA 2013 DR HAB. PROF UWR ANNA OLESZKOWICZ MATERIAŁY SZKOLENIOWE PSYCHOLOGIA ZARZĄDZANIA 2013 DR HAB. PROF UWR ANNA OLESZKOWICZ TEMAT ZAJĘĆ ETAPY PROCESU BADAWCZEGO CELE ZEWNĘTRZNE NAUKI 1. OPIS FUNKCJA DESKRYPTYWNA 2. WYJASNIANIE FUNKCJA EKSPLANACYJNA

Bardziej szczegółowo

DIAGNOZA LOKALNA Krok po kroku o tym, jak się czegoś dowiedzieć i nie zwariować

DIAGNOZA LOKALNA Krok po kroku o tym, jak się czegoś dowiedzieć i nie zwariować DIAGNOZA LOKALNA Krok po kroku o tym, jak się czegoś dowiedzieć i nie zwariować Co to jest diagnoza lokalna? +Początek każdego projektu/działania, początek każdej współpracy ze społecznością lokalną +Włączenie

Bardziej szczegółowo

BADANIA MARKETINGOWE

BADANIA MARKETINGOWE BADANIA MARKETINGOWE BADANIA MARKETINGOWE to gromadzenie i analizowanie informacji niezbędnych do podejmowania decyzji rynkowych w przedsiębiorstwie. Kryteria podziału badań marketingowych: 1.Charakter

Bardziej szczegółowo