Opinie uczniów szkół artystycznych o procesach edukacyjnych. na podstawie badań prowadzonych podczas ewaluacji zewnętrznych w latach

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Opinie uczniów szkół artystycznych o procesach edukacyjnych. na podstawie badań prowadzonych podczas ewaluacji zewnętrznych w latach"

Transkrypt

1 1 Opinie uczniów szkół artystycznych o procesach edukacyjnych na podstawie badań prowadzonych podczas ewaluacji zewnętrznych w latach opracowanie Jolanta Bedner Warszawa 2016

2 2 Ewaluacja zewnętrzna prowadzona w szkołach artystycznych w latach dostarczyła informacji o opiniach uczniów na temat organizacji procesów edukacyjnych. Zagadnienie to jest kluczowym elementem wymagania 2 Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się, którego szczegółowy opis i charakterystyka znajduje się w raportach zbiorczych z ewaluacji zewnętrznych opublikowanych na stronie w trakcie ostatnich trzech lat szkolnych. W raportach tych znajdują się także opinie rodziców i nauczycieli na temat procesów edukacyjnych w szkołach artystycznych. W badaniach ankietowych uczestniczyło prawie 6000 uczniów szkół muzycznych I i II stopnia, ogólnokształcących szkół muzycznych I i II stopnia, liceów plastycznych i ogólnokształcących szkół baletowych. Liczba uczniów uczestniczących w badaniach ankietowych Szkoły Muyzczne I stopnia Szkoły Muyzczne II stopnia Ogólnokształcące Szkoły Muyzczne I stopnia Ogólnokształcące Szkoły Muyzczne II stopnia Licea plastyczne Ogólnokształcące Szkoły Baletowe Badania ankietowe prowadzone były na platformie ewaluacyjnej, co umożliwiało uczniom udzielenie swobodnych, anonimowych i dobrowolnych wypowiedzi. Pytania dotyczyły ogólnych opinii uczniów o ich szkołach, stosunku szkół do ich sukcesów, użyteczności wiedzy i umiejętności nabytych w podczas nauki, współdziałania uczniów, pomocy w nauce udzielanej przez nauczycieli, oceniania, podmiotowości uczniów i przygotowania ich do dalszej nauki. Poniższe komentarze opierają się na wynikach badań ilościowych, natomiast wypowiedzi uczniów ilustrujące organizację procesów edukacyjnych w poszczególnych szkołach są zawarte w poszczególnych raportach.

3 3 Pierwsze zagadnienie dotyczyło stosunku uczniów do swoich szkół (rys. 1). Najbardziej entuzjastyczne stanowisko zajęli uczniowie SM II st., uczniowie SM I st. i uczniowie OSM I st. stwierdzając zdecydowanie, że lubią chodzić do szkoły. Podobne stanowisko zajął mniejszy odsetek uczniów szkół artystycznych II stopnia z pionem ogólnym. W tej grupie było też najwięcej uczniów deklarujących trudność z udzieleniem odpowiedzi. Rys. 1 Lubię chodzić do mojej szkoły 76% 70% 63% 47% 52% 53% 30% 26% 18% 13% 11% 11% 4% 6% 1% 3% 6% 3% 4% 4% 1% 1% 6% 3% 4% 6%

4 4 Uczniowie odnieśli się także do organizacji nauki w szkole (rys.2). O tym, że odpowiada im sposób, w jaki zorganizowana jest nauka zdecydowanie bardziej przekonani byli uczniowie szkół muzycznych bez pionu ogólnego niż uczniowie szkół artystycznych z pionem ogólnym. Uczniowie OSM II st. znacznie częściej niż ich koledzy z pozostałych szkół deklarowali trudność z udzieleniem odpowiedzi i stwierdzali, że organizacja nauki im nie odpowiada. rys. 2 66% Odpowiada mi to, jak zorganizowana jest moja nauka w szkole 54% 43% 37% 34% 27% 40% 33% 33% 31% 22% 13% 13% 11% 10% 10% 10% 4% 2% 4% 3% 2% 5% 3% 6% Kolejne zagadnienia dotyczyły stosunku szkoły do osiąganych przez uczniów sukcesów (rys. 3 i 4). Zdecydowana większość uczniów była zdania, że w ich szkołach docenia się sukcesy uczniów i uczennic, przy czym częściej takie zdanie prezentowali uczniowie SM I st., uczniowie SM II st., uczniowie OSM I st. oraz uczniowie LP, natomiast rzadziej uczniowie OSB i uczniowie OSM II st. Podobnie rozłożyły

5 5 się stwierdzenia uczniów, że w szkole podkreśla się, że sukces zależy od nich. Podkreślić należy, że przeciwne stanowiska prezentowało bardzo niewielu uczniów. rys. 3 85% W mojej szkole docenia się sukcesy uczennic i uczniów 72% 70% 68% 53% 56% 31% 21% 10% 11% 5% 3% 7% 6% 2% 0% 3% 1% 2% 5% 1% 0% 3% 2% 1% 5%

6 6 rys. 4 W szkole podkreśla się, że mój sukces zależy również ode mnie 78% 76% 67% 62% 62% 57% 25% 1 18% 1 10% 4% 4% 8% 8% 1% 0% 3% 3% 3% 3% 0% 0% 2% 3% 1% 3%

7 7 Uczniowie wyrazili opinie na temat użyteczności nauki w szkole artystycznej (rys. 5). Najczęściej zdecydowane przekonanie o tym, że w codziennym życiu przydaje się to, czego uczą się w szkole prezentowali uczniowie SM I st., SM II st. i OSM I st., a rzadziej uczniowie OSM II st., wśród których było stosunkowo wiele osób deklarujących trudność z udzieleniem odpowiedzi i stwierdzających, że wiedza i umiejętności szkolne są raczej nieprzydatne i nieprzydatne. rys. 5 65% W moim codziennym życiu przydaje mi się to czego uczę się na lekcjach 50% % 36% 34% 31% 2 27% 22% 1 18% 13% 8% 11% 8% 8% 5% 3% 4% 2% 2% 2% 5%

8 8 Jedno z pytań ankiety dotyczyło możliwości, jakie mają uczniowie, aby uczyć się od siebie (rys. 6). Najczęściej przekonani o takich możliwościach byli uczniowie SM I st. i SM II st. oraz uczniowie LP. Około 15% uczniów OSM II st., OSM I st. i OSB deklarowało trudność z udzieleniem odpowiedzi. rys. 6 66% 63% W mojej szkole uczniowie mają możliwość uczenia się od siebie nawzajem 56% 50% 47% 51% 30% 31% 21% 15% 16% 15% 7% 8% 2% 2% 5% 6% 3% 1% 2% 3% 4% 1% 4%

9 9 Kolejna grupa pytań dotyczyła pomocy w nauce jakiej udzielają nauczyciele uczniom (rys 7). O tym, że rozmowy z nauczycielami pomagają w nauce częściej przekonani byli uczniowie szkół muzycznych I i II stopnia, natomiast rzadziej uczniowie OSM II stopnia. Oni też najczęściej deklarowali trudność z udzieleniem odpowiedzi. rys % Rozmowy z nauczycielami pomagają mi w nauce 42% 3 33% 33% 27% 27% 21% 18% 10% 7% 10% 2% 3% 6% 7% 4% 1% 2% 3% 6%

10 10 Podobnie jak w poprzednim zagadnieniu rozkładają się wypowiedzi uczniów na temat pomocy nauczycieli w znalezieniu najlepszego sposobu uczenia się (rys. 8), pozytywnego wpływu wskazówek nauczycieli na wyniki w nauce (rys. 9), rozmów nauczycieli i uczniów o planowaniu uczenia się (rys. 10) i pomocy nauczycieli w trudnych dla uczniów sytuacjach (rys. 11). W tej grupie pytań to uczniowie szkół muzycznych bez pionu ogólnego udzielali najczęściej pozytywnych odpowiedzi, podczas gdy takie samo stanowisko rzadziej prezentowali uczniowie OSM I st., a najrzadziej uczniowie LP, OSB i OSM II. Rys. 8 57% Nauczyciele pomagają mi znaleźć mój najlepszy sposób uczenia się 46% 31% 32% 11% 18% 16% 26% 25% 22% 18% 26% 21% 13% 18% 25% 15% 6% 4% 3% 3%

11 11 rys. 9 Nauczyciele i nauczycielki wskazują mi jak mogę się uczyć i dzięki temu osiągam lepsze wyniki w nauce 63% 67% 3 35% 27% 27% 26% 22% 1 7% 6% 13% 6% 7% 3% 2% 1% 1%

12 12 rys % Nauczyciele rozmawiają ze mną jak mam planować swoje uczenie 45% 30% 1 26% 25% 25% 1 26% 26% 22% 21% 21% 21% 21% 1 25% 11% 14% 4% 5% 3%

13 13 rys. 11 Mogę liczyć na pomoc ze strony nauczycieli w sytuacjach trudnych 71% 68% 54% 36% 42% 3 34% 33% 21% 21% 18% 13% 7% 6% 6% 6% 6% 2% 1% 4% 1% 1% 4% 4% 3%

14 14 W badaniach ewaluacyjnych odniesiono się także do działań nauczycieli związanych z prezentacją celów uczenia się i związanych z tym oczekiwań (rys. 12). Zdecydowana większość uczniów wszystkich typów szkół stwierdziła, że nauczyciele wyjaśniają im, czego się mają uczyć i czego w związku z tym oczekują. Zdecydowanie najbardziej przekonani byli o tym uczniowie SM I st., natomiast uczniowie (około ¾) OSB zajmowali takie stanowisko rzadziej. rys % 81% Nauczyciele wyjaśniają czego mamy się uczyć i czego, w związku z tym, od nas oczekują 60% 43% 45% 42% 45% 40% 35% 33% 11% 8% 3% 2% 5% 8% 1% 0% 3% 2% 4% 0% 0% 1% 0% 1% 3%

15 15 Kolejne pytanie dotyczyło informowania uczniów o zasadach oceniania (rys. 13). W odpowiedziach na to pytanie pojawiła się wyraźna polaryzacja odpowiedzi. Prawie wszyscy uczniowie szkół muzycznych wyrazili zdecydowane przekonanie, że nauczyciele informują ich o zasadach oceniania, podczas gdy takie samo stanowisko zajęło mniej niż 50% uczniów LP i OSB. rys. 13 Nauczyciele informują mnie o zasadach oceniania 80% 75% 76% 75% 1 25% 18% 18% 15% 16% 26% 25% 21% 21% 14% 3% 5% 4% 5% 2% 2% 1% 1% 1% 2% 1% 1%

16 16 Uczniowie wypowiadali się także o informacyjnym charakterze ocen, które otrzymują w trakcie nauki (rys. 14). Najbardziej przekonani o tym, że informacja zawarta w ocenach pomaga w dalszej nauce byli uczniowie SM I st., SM II st. i uczniowie OSM I st., a najmniej ( około 30%) uczniowie OSB. Uczniowie OSM II st., LP i OSB częściej deklarowali trudność z udzieleniem odpowiedzi. rys % Ocena jest dla mnie informacją jak mam dalej się uczyć 63% 54% 31% % 25% 21% 26% 25% 21% 21% 18% 14% 8% 6% 5% 1% 4% 3% 1% 1%

17 17 Podczas badań ewaluacyjnych analizowano również opinie uczniów o sprawiedliwości oceniania (rys. 15), o czym przekonana była większość uczniów wszystkich typów szkół artystycznych, przy czym od 15 do uczniów OSM I st., OSM II st., OSB i LP deklarowało trudność z udzieleniem odpowiedzi, a ponad 15% uczniów OSB stwierdziło, że raczej nie są i nie są sprawiedliwie oceniani. rys.15 76% Jestem oceniany/oceniana sprawiedliwie 67% 48% 44% 42% 35% 32% 34% 30% 16% 1 14% 10% 6% 6% 1% 1% 5% 3% 5% 1% 0% 6% 1% 3% 7%

18 18 Dwa kolejne pytania dotyczyły podmiotowości uczniów, a szczególnie ich wpływu na własną naukę (rys. 16) i na to co się dzieje w szkole (rys. 17). Z analizy wynika, że uczniowie uważali, że mają większy wpływ na swoją naukę, niż na działania szkoły. Najbardziej o wpływie na własną naukę i szkołę byli przekonani uczniowie SM II st., a najmniej uczniowie OSB. Warto zwrócić uwagę, że w tych pytaniach uczniowie częściej niż przy innych zagadnieniach wybierali odpowiedź neutralną trudno powiedzieć. rys. 16 W mojej szkole mam wpływ na to, jak wygląda moja nauka 52% 44% 43% 27% 31% 30% 31% 2 25% 22% 18% 14% 15% 11% 11% 11% 10% 8% 6% 7% 6% 4% 2% 2%

19 19 rys.17 Mam wpływ na to co się dzieje w szkole 31% 31% 31% 26% 2 27% 26% 26% 26% 25% 25% 1 21% 18% 15% 11% 10% 8% 7% 5%

20 20 Ostatnie zagadnienie związane z procesami edukacyjnymi, dotyczyło opinii uczniów o ich przygotowaniu do dalszej nauki (rys. 18), o czym przekonana była zdecydowana większość uczniów wszystkich typów szkół artystycznych. 55% Uważam, że jestem dobrze przygotowany do dalszej nauki 50% 48% 45% 42% 40% 40% 3 36% 34% 35% 30% 22% 11% 10% 11% 8% 5% 2% 2% 1% 4% 1% 0% 4% 2% 1% 3%

21 21 W podsumowaniu warto podkreślić, że: uczniowie wszystkich typów szkół artystycznych zazwyczaj wyrażali pozytywne opinie o procesach edukacyjnych zachodzących w ich szkołach, uczniowie szkół muzycznych I i II stopnia częściej niż pozostali uczniowie zajmowali pozytywne stanowisko wobec działań nauczycieli związanych z organizacja procesów edukacyjnych, uczniowie lubią swoje szkoły, uważają, że doceniane są ich sukcesy, a nauczyciele podkreślają, że zależą one od ich starań i wysiłków, zdaniem prawie wszystkich uczniów nauczyciele wskazują im cele nauki i swoje oczekiwania, większość uczniów jest przekonana, że mają możliwości uczenia się od siebie, że nauczyciele pomagają im w nauce, że są sprawiedliwie oceniani, a informacja związana z ocenianiem pomaga im w nauce, choć częściej takie przekonanie prezentują częściej uczniowie szkół muzycznych bez pionu ogólnego. Podobnie rozkładają się opinie uczniów na temat oceniania, przydatności w codziennym życiu wiedzy i umiejętności nabytych na lekcjach oraz przygotowania do dalszej nauki, około połowa uczniów jest przekonana o tym, że mają wpływ na swoją naukę i na to, co się dzieje w szkole. opracowanie Jolanta Bedner

Wymaganie nr 2 - Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się

Wymaganie nr 2 - Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się EWALUACJA POZIOMU SPEŁNIANIA WYMAGANIA 2 Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się Gimnazjum nr 8 im. Królowej Jadwigi w ZSO nr 3 w Katowicach maj 2017 Wymaganie nr 2 - Procesy

Bardziej szczegółowo

EWALUACJA WEWNETRZNA. 2012/2013 OBSZAR II 2.3 Procesy edukacyjne mają charakter zorganizowany

EWALUACJA WEWNETRZNA. 2012/2013 OBSZAR II 2.3 Procesy edukacyjne mają charakter zorganizowany EWALUACJA WEWNETRZNA 2012/2013 OBSZAR II 2.3 Procesy edukacyjne mają charakter zorganizowany Pytania kluczowe : 1. Czy procesy edukacyjne są planowane zgodnie z podstawą programową? 2. Czy procesy edukacyjne

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ROKU SZKOLNYM 2013/14

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ROKU SZKOLNYM 2013/14 RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ROKU SZKOLNYM 2013/14 Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie nadzoru pedagogicznego z dnia 7 października 2009 r. wraz ze zmianami z dnia

Bardziej szczegółowo

Anonimowa ankieta dla uczniów - koncepcja pracy szkoły

Anonimowa ankieta dla uczniów - koncepcja pracy szkoły Anonimowa ankieta dla uczniów - koncepcja pracy szkoły Drodzy Uczniowie Prosimy o wypełnienie załączonego kwestionariusza. Wasze odpowiedzi na postawione pytania pozwolą ocenić, czy uczniowie klas II -

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 7 IM. K. I. GAŁCZYŃSKIEGO W LEGNICY EWALUACJA ANKIETY MOJA SZKOŁA

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 7 IM. K. I. GAŁCZYŃSKIEGO W LEGNICY EWALUACJA ANKIETY MOJA SZKOŁA SZKOŁA PODSTAWOWA NR 7 IM. K. I. GAŁCZYŃSKIEGO W LEGNICY EWALUACJA ANKIETY MOJA SZKOŁA PAŻDZIERNIK 2016 DATA I MIEJSCE BADANIA: - październik 2016 - badanie atmosfery w szkole, oczekiwań i potrzeb uczniów

Bardziej szczegółowo

Wyniki badań ankietowych nauczycieli

Wyniki badań ankietowych nauczycieli 1 Wyniki badań ankietowych nauczycieli 79% 83% W szkole przykłada się dużą wagę do analizy wyników egzaminów zewnętrznych 61% 27% 17% 15% 7% 3% 0% 1% 5% 0% 0% 0% 75% 56% 75% Nauczyciele i nauczycielki

Bardziej szczegółowo

PLAN EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ

PLAN EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ Szkoła Podstawowa im. Antoniego Sewiołka w Czułowie PLAN EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ Wymaganie: Uczniowie nabywają wiadomości i umiejętności określone w podstawie programowej Opracował zespół do spraw : Elżbieta

Bardziej szczegółowo

zdecydowanie tak do większości zajęć do wszystkich zajęć zdecydowanie tak do większości do wszystkich do wszystkich do większości zdecydowanie tak

zdecydowanie tak do większości zajęć do wszystkich zajęć zdecydowanie tak do większości do wszystkich do wszystkich do większości zdecydowanie tak Kwestioriusz ankiety dla uczniów "Moja szkoła" Dzień bry, Odpowiedz, proszę, pytania temat Twojej szkoły. Odpowiedzi udzielone przez Ciebie i Twoje koleżanki i kolegów pomogą rosłym zobaczyć szkołę Waszymi

Bardziej szczegółowo

Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Niepublicznym Gimnazjum im. Ks. Piotra Wawrzyniaka w Golinie w roku szkolnym 2014/15

Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Niepublicznym Gimnazjum im. Ks. Piotra Wawrzyniaka w Golinie w roku szkolnym 2014/15 Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Niepublicznym Gimnazjum im. Ks. Piotra Wawrzyniaka w Golinie w roku szkolnym 2014/15 Przedmiot ewaluacji: Formy i metodyka procesu dydaktycznego. Zespół

Bardziej szczegółowo

Raport z ewaluacji wewnętrznej w szkole 2012/2013. Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się

Raport z ewaluacji wewnętrznej w szkole 2012/2013. Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się sposób sprzyjający uczeniu się S t r o n a 1 Raport z ewaluacji wewnętrznej w szkole 2012/2013. Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się I. Cele i zakres ewaluacji 1. Cel Zebranie

Bardziej szczegółowo

Ewaluacja wewnętrzna raport. Badane wymagania: Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się

Ewaluacja wewnętrzna raport. Badane wymagania: Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się Ewaluacja wewnętrzna raport. Prezentowany raport jest rezultatem ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w szkole przez zespół do spraw ewaluacji w składzie: Grażyna Dudka, Iwona Kowalik, Justyna Wasiłek

Bardziej szczegółowo

Cel ewaluacji: Zebranie informacji, czy procesy wspomagania i edukacji uczniów mają charakter zorganizowany.

Cel ewaluacji: Zebranie informacji, czy procesy wspomagania i edukacji uczniów mają charakter zorganizowany. Wymaganie: Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się. Cel ewaluacji: Zebranie informacji, czy procesy wspomagania i edukacji uczniów mają charakter zorganizowany. Pytania kluczowe:

Bardziej szczegółowo

EWALUACJA WEWNĘTRZNA 2014/2015. Badanie uczniów Ocenianie kształtujące

EWALUACJA WEWNĘTRZNA 2014/2015. Badanie uczniów Ocenianie kształtujące EWALUACJA WEWNĘTRZNA 2014/2015 Badanie uczniów Ocenianie kształtujące Język polski 4a 18 ankiet nigdy rzadko czasami często bardzo często 1.Atmosfera na lekcjach sprzyja uczeniu się 1 7 9 2.Nauczyciel

Bardziej szczegółowo

Podsumowanie wyników ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Bruszewie w roku szkolnym 2014/2015

Podsumowanie wyników ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Bruszewie w roku szkolnym 2014/2015 Podsumowanie wyników ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Bruszewie w roku szkolnym 2014/2015 wymaganie 2: Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się Bruszewo,

Bardziej szczegółowo

Ćwiczenia na rozgrzewkę

Ćwiczenia na rozgrzewkę Ćwiczenia na rozgrzewkę DOKĄD ZMIERZA EDUKACJA XXI WIEKU? Co ma wspólnego uczenie się z wielbłądem doprowadzonym do wodopoju? Oroooo czyli o różnych aspektach tworzenia atmosfery sprzyjającej uczeniu

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 1 W KROŚNIE ODRZAŃSKIM Procesy edukacyjne mają charakter zorganizowany w sposób sprzyjający uczeniu się Czerwiec 2016 Projekt ewaluacji wewnętrznej

Bardziej szczegółowo

Czy szkoła może być lepsza? Kraków,

Czy szkoła może być lepsza? Kraków, Czy szkoła może być lepsza? Kraków, 28-29.10.2015 Lekcja Temat: Co mówią o szkole? uczniowie, rodzice, pracownicy, dane Przygotowali Magdalena Swat - Pawlicka i Piotr Tałan QUIZ z aplikacją KAHOOT.it DWA

Bardziej szczegółowo

Raport zbiorczy z problemowych ewaluacji zewnętrznych. prowadzonych. w Liceach Plastycznych i Ogólnokształcących Szkołach Baletowych

Raport zbiorczy z problemowych ewaluacji zewnętrznych. prowadzonych. w Liceach Plastycznych i Ogólnokształcących Szkołach Baletowych 1 Raport zbiorczy z problemowych ewaluacji zewnętrznych prowadzonych w Liceach Plastycznych i Ogólnokształcących Szkołach Baletowych w roku szkolnym 2013/2014 Opracowa Jolanta Bedner Warszawa 2014 2 Spis

Bardziej szczegółowo

Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Golinie w roku szkolnym 2014/15

Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Golinie w roku szkolnym 2014/15 Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Golinie w roku szkolnym 2014/15 1 Przedmiot ewaluacji: Formy i metodyka procesu dydaktycznego. Zespół ewaluacyjny: Urszula Kowalczyk

Bardziej szczegółowo

Słuchacze poznają: definicję oceniania kształtującego wybrane elementy OK opinie nauczycieli stosujących OK

Słuchacze poznają: definicję oceniania kształtującego wybrane elementy OK opinie nauczycieli stosujących OK Słuchacze poznają: definicję oceniania kształtującego wybrane elementy OK opinie nauczycieli stosujących OK 2 Ocenianie kształtujące to częste, interaktywne ocenianie postępów ucznia i uzyskanego przez

Bardziej szczegółowo

Ewaluacja w praktyce szkolnej. Obserwacje lekcji jako ważne zadanie dyrektora szkoły w procesie sprawowania nadzoru pedagogicznego.

Ewaluacja w praktyce szkolnej. Obserwacje lekcji jako ważne zadanie dyrektora szkoły w procesie sprawowania nadzoru pedagogicznego. Ewaluacja w praktyce szkolnej. Obserwacje lekcji jako ważne zadanie dyrektora szkoły w procesie sprawowania nadzoru pedagogicznego. Formy nadzoru pedagogicznego kontrola ewaluacja wspomaganie Monitorowanie

Bardziej szczegółowo

na większości lekcji lekcji wszystkich zajęć

na większości lekcji lekcji wszystkich zajęć Kwestioriusz ankiety dla uczniów "Moja szkoła" Dzień bry, Odpowiedz, proszę, pytania temat Twojej szkoły. Odpowiedzi udzielone przez Ciebie i Twoje koleżanki i kolegów pomogą rosłym zobaczyć szkołę Waszymi

Bardziej szczegółowo

PROJEKT. realizowany w Zespole Szkół Budowlanych nr 1 w Płocku

PROJEKT. realizowany w Zespole Szkół Budowlanych nr 1 w Płocku PROJEKT Chcemy być atrakcyjni na mazowieckim rynku pracy realizowany w Zespole Szkół Budowlanych nr 1 w Płocku Raport z badania ewaluacyjnego Beneficjentów Ostatecznych uczestniczących w realizacji zadania

Bardziej szczegółowo

Raport z ewaluacji wewnętrznej Zespół Szkół w Jemielnie rok szkolny 2011/2012

Raport z ewaluacji wewnętrznej Zespół Szkół w Jemielnie rok szkolny 2011/2012 Raport z ewaluacji wewnętrznej Zespół Szkół w Jemielnie rok szkolny 2011/2012 opracowanie raportu zespół ds. ewaluacji wewnętrznej Wiesława Czerw Agnieszka Polak Barbara Walaszczyk Jemielno, dn.31.05.2012

Bardziej szczegółowo

Kwestionariusz ankiety dla uczniów "Moja szkoła"

Kwestionariusz ankiety dla uczniów Moja szkoła Kwestioriusz ankiety dla uczniów "Moja szkoła" 1. Pomyśl o swojej szkole. Czy rozmawiasz z uczycielami o: 2. Sposobie, w jaki się uczysz w szkole? zdecywa zdecywa wiedzy ten temat 3. Zasadach postępowania

Bardziej szczegółowo

Trampolina do sukcesu

Trampolina do sukcesu PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX. Działanie 9.1. Wyrównywanie szans edukacyjnych i zapobieganie

Bardziej szczegółowo

Raport z ewaluacji zewnętrznej. Wymaganie:

Raport z ewaluacji zewnętrznej. Wymaganie: Raport z ewaluacji zewnętrznej Analizuje się wyniki sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe W szkole przeprowadzana jest ilościowa i jakościowa

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI. WYMAGANIE 2.6.: Prowadzone są działania służące wyrównywaniu szans edukacyjnych.

RAPORT Z EWALUACJI. WYMAGANIE 2.6.: Prowadzone są działania służące wyrównywaniu szans edukacyjnych. RAPORT Z EWALUACJI CEL EWALUACJI: Zebranie informacji na temat działao szkoły służących wyrównywaniu szans edukacyjnych, czy szkoła dostosowuje ofertę zajęd do potrzeb uczniów, czy motywuje uczniów do

Bardziej szczegółowo

Partnerstwo szkoła rodzice w kontekście wyników ewaluacji zewnętrznych w szkołach podstawowych. Białystok, 12 stycznia 2016r.

Partnerstwo szkoła rodzice w kontekście wyników ewaluacji zewnętrznych w szkołach podstawowych. Białystok, 12 stycznia 2016r. Partnerstwo szkoła rodzice w kontekście wyników ewaluacji zewnętrznych w szkołach podstawowych Białystok, 12 stycznia 2016r. poziom podstawowy Partnerstwo rodziców w szkole powinno oznaczać, że : 1. Szkoła

Bardziej szczegółowo

RAPORT. Wymaganie 2.5. Kształtuje się postawy uczniów. 1. Obszar 2. Procesy zachodzące w szkole.

RAPORT. Wymaganie 2.5. Kształtuje się postawy uczniów. 1. Obszar 2. Procesy zachodzące w szkole. RAPORT 1. Obszar 2. Procesy zachodzące w szkole. Wymaganie 2.5. Kształtuje się postawy uczniów Cel główny: 1. Czy w szkole są prowadzone i analizowane działania wychowawcze sprzyjające kształtowaniu i

Bardziej szczegółowo

Wnioski z raportu ewaluacji końcowej VI edycji projektu Żyj finansowo! czyli jak zarządzać finansami w życiu osobistym

Wnioski z raportu ewaluacji końcowej VI edycji projektu Żyj finansowo! czyli jak zarządzać finansami w życiu osobistym Wnioski z raportu ewaluacji końcowej VI edycji projektu Żyj finansowo! czyli jak zarządzać finansami w życiu osobistym zrealizowanego w roku szkolnym 2013/2014 1 Wnioski Celem badania ewaluacyjnego jest

Bardziej szczegółowo

Trampolina do sukcesu

Trampolina do sukcesu PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX. Działanie 9.1. Wyrównywanie szans edukacyjnych i zapobieganie

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ. Wymaganie 3:

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ. Wymaganie 3: RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ w Publicznym Gimnazjum im. Jana Pawła II w Tuszowie Narodowym rok szkolny 1/16 Wymaganie 3: Uczniowie nabywają wiadomości i umiejętności określone w podstawie programowej.

Bardziej szczegółowo

Ocenianie kształtujące jest motywujące!?

Ocenianie kształtujące jest motywujące!? Ocenianie kształtujące jest motywujące!? ABC strategi oceniania kształtującego Ppt została przygotowana na bazie wiedzy propagowanej przez CEO Cele warsztatów Zapoznanie uczestników ze strategiami OK.

Bardziej szczegółowo

Anna Rappe Analiza wyników Gimnazjum AA Próba łączenia analiz ilościowych (EWD) i jakościowych (ewaluacja zewnętrzna)

Anna Rappe Analiza wyników Gimnazjum AA Próba łączenia analiz ilościowych (EWD) i jakościowych (ewaluacja zewnętrzna) Anna Rappe Analiza wyników Gimnazjum AA Próba łączenia analiz ilościowych (EWD) i jakościowych (ewaluacja zewnętrzna) Gimnazjum AA jest dużą, w jednym roczniku 4-5 oddziałów, szkołą wielkomiejską. Wyniki

Bardziej szczegółowo

Doskonalenie metod nauczania i oceniania SUS-OK. Warsztat doskonalenia pracy szkoły

Doskonalenie metod nauczania i oceniania SUS-OK. Warsztat doskonalenia pracy szkoły Doskonalenie metod nauczania i oceniania SUS-OK Warsztat doskonalenia pracy szkoły 1 Cele prezentacji 1. Dlaczego przystępujemy do rocznego programu? 2. Dlaczego warto przystąpić do programu? Jakie korzyści

Bardziej szczegółowo

DEBATA. Jestem za, czy przeciw integracji Polski z Unią Europejską.

DEBATA. Jestem za, czy przeciw integracji Polski z Unią Europejską. Małgorzata Orzeszek v-ce dyrektor przewodnicząca zespołu wychowawczego Bożena Wakuła bwakula@wp.pl nauczycielka geografii LI LO im. T. Kościuszki w Warszawie. DEBATA Jestem za, czy przeciw integracji Polski

Bardziej szczegółowo

Ewaluacja wewnętrzna w Gimnazjum im. Jana III Sobieskiego w Żółkiewce

Ewaluacja wewnętrzna w Gimnazjum im. Jana III Sobieskiego w Żółkiewce Ewaluacja wewnętrzna w Gimnazjum im. Jana III Sobieskiego w Żółkiewce Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 października 2009r. w sprawie nadzoru pedagogicznego (Dz. U. z

Bardziej szczegółowo

GOLDEN 5. Integracja i klimat klasy, Współpraca nauczyciela z rodzicami.

GOLDEN 5. Integracja i klimat klasy, Współpraca nauczyciela z rodzicami. GOLDEN 5 Integracja i klimat klasy, Współpraca nauczyciela z rodzicami. Uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Ankieta dla rodziców Ankieta jest anonimowa. Państwa odpowiedzi będą wykorzystane do podniesienia

Bardziej szczegółowo

Raport opracowały: Agata Anusiak-Konopka Dorota Heintze Katarzyna Krasuska

Raport opracowały: Agata Anusiak-Konopka Dorota Heintze Katarzyna Krasuska Komunikacja interpersonalna między pracownikami przedszkola- Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w roku szkolnym 2014/2015 w Przedszkolu nr 23 w Warszawie Raport opracowały: Agata Anusiak-Konopka

Bardziej szczegółowo

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Marii Konopnickiej ul. Miła Rawa Mazowiecka RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ROKU SZKOLNYM 2015/2016

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Marii Konopnickiej ul. Miła Rawa Mazowiecka RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 Szkoła Podstawowa nr 2 im. Marii Konopnickiej ul. Miła 2 96-200 Rawa Mazowiecka RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 WYMAGANIE 1. PRZEDMIOT EWALUACJI: Szkoła lub placówka realizuje

Bardziej szczegółowo

Podstawą raportu jest badanie ankietowe uczniów uczestniczących w programie i tutorów. W badaniu uczestniczyło 107 uczniów i 11 tutorów.

Podstawą raportu jest badanie ankietowe uczniów uczestniczących w programie i tutorów. W badaniu uczestniczyło 107 uczniów i 11 tutorów. WSTĘP Raport prezentuje wyniki z badania, które jest elementem procesu ewaluacji działań wychowawczych. Badanie zostało przeprowadzone w Gimnazjum w Siechnicach w dniach od 20.05.2011 do 29.05. 2011 przez

Bardziej szczegółowo

EWALUACJA WEWNĘTRZNA * ROK SZKOLNY 2016/2017 * SP 48 W SZCZECINIE RAPORT Z WYNIKÓW EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ OCENA SZKOLNA

EWALUACJA WEWNĘTRZNA * ROK SZKOLNY 2016/2017 * SP 48 W SZCZECINIE RAPORT Z WYNIKÓW EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ OCENA SZKOLNA RAPORT Z WYNIKÓW EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ OCENA SZKOLNA SZKOŁA PODSTAWOWA W SZCZECINIE ROK SZKOLNY 2016/2017 Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 października 2009 r. w sprawie nadzoru pedagogicznego

Bardziej szczegółowo

Jaki jest odbiór raportu z ewaluacji zewnętrznej prowadzonej w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowych?

Jaki jest odbiór raportu z ewaluacji zewnętrznej prowadzonej w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowych? Jaki jest odbiór raportu z ewaluacji zewnętrznej prowadzonej w przedszkolach, ch i placówkach oświatowych? W dniach 9-14 października 2011 roku przeprowadzono badanie dotyczące odbioru badań ewaluacyjnych

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ W DĄBROWIE W ROKU SZKOLNYM 2013/2014

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ W DĄBROWIE W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ W DĄBROWIE W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 OBSZAR I: Efekty działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej oraz innej działalności statutowej, z którego

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Nadzór pedagogiczny System Ewaluacji Oświaty RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Policealna Szkoła Zawodowa SIGMA w Tarnowie Tarnów Kuratorium Oświaty w Krakowie Wstęp Prezentowany raport jest rezultatem ewaluacji

Bardziej szczegółowo

Wyniki badań ilościowych dotyczących komunikacji i współpracy szkół z rodzicami oraz ze społecznością lokalną.

Wyniki badań ilościowych dotyczących komunikacji i współpracy szkół z rodzicami oraz ze społecznością lokalną. Wyniki badań ilościowych dotyczących komunikacji i współpracy szkół z rodzicami oraz ze społecznością lokalną. Cytując dane prosimy o podanie źródła Rodzice Komunikacja nauczycieli z rodzicami Rys. 1 Preferowane

Bardziej szczegółowo

ORGANIZACJA I EFEKTYWNOŚĆ POMOCY PSYCHOLOGICZNO-PEDAGOGICZNEJ

ORGANIZACJA I EFEKTYWNOŚĆ POMOCY PSYCHOLOGICZNO-PEDAGOGICZNEJ PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA NR 3 IM. JANA PAWŁA II W PACZKOWIE RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ ORGANIZACJA I EFEKTYWNOŚĆ POMOCY PSYCHOLOGICZNO-PEDAGOGICZNEJ ROK SZKOLNY 2013 / 2014 1 PROBLEM BADAWCZY: Organizacja

Bardziej szczegółowo

Organizacja pracy świetlicy szkolnej i atrakcyjność organizowanych w niej zajęć

Organizacja pracy świetlicy szkolnej i atrakcyjność organizowanych w niej zajęć Organizacja pracy świetlicy szkolnej i atrakcyjność organizowanych w niej zajęć I. Przedmiot i cele ewaluacji Świetlica szkolna jest częścią składową szkoły. Jej funkcjonowanie i organizacja jest ściśle

Bardziej szczegółowo

Ewaluacja Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcące rok szkolny 2010/2011

Ewaluacja Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcące rok szkolny 2010/2011 Ewaluacja Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcące rok szkolny 2010/2011 PLAN EWALUACJI OBSZARÓW EFEKTY DZIAŁALNOŚCI DYDAKTYCZNEJ, WYCHOWAWCZEJ I OPIEKUŃCZEJ ORAZ INNEJ DZIAŁALNOŚCI STATUTOWEJ SZKOŁY PROCESY

Bardziej szczegółowo

Raport z ewaluacji wewnętrznej za rok 2013/2014

Raport z ewaluacji wewnętrznej za rok 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. red. Jana Ciszewskiego w Waleńczowie ul. Szkolna 19 42-151 Waleńczów tel. 034 318 71 08 e-mail spwalenczow@vp.pl Raport z ewaluacji wewnętrznej za rok 2013/2014 Przedmiot ewaluacji:

Bardziej szczegółowo

Czy potrafisz się uczyć? badanie ewaluacyjne

Czy potrafisz się uczyć? badanie ewaluacyjne Czy potrafisz się uczyć? badanie ewaluacyjne W celu zbadania efektywności uczenia się, przygotowałam i przeprowadziłam wśród uczniów mojej klasy ankietę na temat Czy potrafisz się uczyć?. Test przeprowadziłam

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Nadzór pedagogiczny System Ewaluacji Oświaty RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ SZKOŁA PODSTAWOWA W GRONIU Groń Kuratorium Oświaty w Krakowie Wstęp Prezentowany raport jest rezultatem ewaluacji zewnętrznej

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ I. Cele i zakres ewaluacji wewnętrznej. 1. Cel ewaluacji Zebranie informacji dotyczących rozwijania kompetencji czytelniczych oraz upowszechniania czytelnictwa wśród dzieci

Bardziej szczegółowo

Kontakty rodziców dzieci 6 i 7-letnich z przedszkolem/szkołą 1

Kontakty rodziców dzieci 6 i 7-letnich z przedszkolem/szkołą 1 Kontakty rodziców dzieci 6 i 7-letnich z przedszkolem/szkołą 1 Relacje między nauczycielami i rodzicami mogą być czynnikiem pośrednio wspierającym jakość nauczania uczniów, na co zwracają uwagę zarówno

Bardziej szczegółowo

RAPORT EWALUACYJNY projektu

RAPORT EWALUACYJNY projektu RAPORT EWALUACYJNY projektu TANIEC DOBRY NA WSZYSTKO AKTYWNA FORMA EDUKACJI DLA DZIECI I MŁODZIEŻY Tel. -29 74 187-9 WPROWADZENIE Tan iec dobr y n a wszystko aktywn a forma ed ukacji d la d ziec i i młodzieży

Bardziej szczegółowo

ANKIETA DLA UCZNIA, KLASY 1-3

ANKIETA DLA UCZNIA, KLASY 1-3 ANKIETA DLA UCZNIA, KLASY 1-3 Ankieta miała na celu poznać stopień motywacji ucznia do nauki i ustalić, jakie formy pracy oraz sprawdzania wiadomości i umiejętności uważa za wartościowe i rozwijające.

Bardziej szczegółowo

Przebieg i organizacja kursu

Przebieg i organizacja kursu Przebieg i organizacja kursu ORGANIZACJA KURSU: Kurs Wdrożenie podstawy programowej kształcenia ogólnego w przedszkolach i szkołach. Rola koordynatora w projekcie prowadzony jest przez Internet. Zadania

Bardziej szczegółowo

KONCEPCJA PRACY PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARII KONOPNICKIEJ

KONCEPCJA PRACY PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARII KONOPNICKIEJ Koncepcja pracy Publicznej Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej Strona 1 z 5 KONCEPCJA PRACY PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARII KONOPNICKIEJ W KRAJENCE NA LATA 2015/2016 I 2016/2017 opracowana

Bardziej szczegółowo

STRATEGIE OCENIANIA KSZTAŁTUJĄCEGO

STRATEGIE OCENIANIA KSZTAŁTUJĄCEGO STRATEGIE OCENIANIA KSZTAŁTUJĄCEGO 1 Cele prezentacji Zachęcenie do stosowania oceniania kształtującego w pracy z uczniami Zapoznanie uczestników ze strategiami OK Zademonstrowanie technik strategii OK

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE. Człuchów, r.

SPRAWOZDANIE. Człuchów, r. Strona1 Człuchów, 01.03.2012r. SPRAWOZDANIE Dotyczy projektu: Budowa instalacji solarnych na obiektach użyteczności publicznej Powiatu Człuchowskiego i Gm. Człuchów oraz budynkach mieszkańców m. i gm.

Bardziej szczegółowo

projektu na wiedzę, umiejętności i postawy uczniów. Ankietę wypełniły 52 osoby: 27 dziewcząt i 25 chłopców.

projektu na wiedzę, umiejętności i postawy uczniów. Ankietę wypełniły 52 osoby: 27 dziewcząt i 25 chłopców. Wstęp RAPORT EWALUACYJNY Z ANKIET DOTYCZĄCY DŁUGOFALOWEGO WPŁYWU PROJEKTU Uczyć się, ale jak? współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Ankieta została przeprowadzona

Bardziej szczegółowo

JAK ZAZNACZAĆ ODPOWIEDZI? DLACZEGO ROBIĘ RÓŻNE RZECZY? Dlaczego sprzątam w moim pokoju?

JAK ZAZNACZAĆ ODPOWIEDZI? DLACZEGO ROBIĘ RÓŻNE RZECZY? Dlaczego sprzątam w moim pokoju? KOD UCZNIA: WIEK: PŁEĆ: K srq-a (wersja polska) Robimy różne rzeczy z rozmaitych powodów. Czasem coś nas interesuje, innym razem chcemy dostać nagrodę albo sprawić przyjemność rodzicom czy kolegom. Poniżej

Bardziej szczegółowo

OCENIANIE KSZTAŁTUJĄCE

OCENIANIE KSZTAŁTUJĄCE OCENIANIE KSZTAŁTUJĄCE Co to jest ocenianie kształtujące? Ocenianie jest integralną częścią procesu edukacyjnego. Najczęściej mamy do czynienia z ocenianiem podsumowującym, które dzięki testom i egzaminom,

Bardziej szczegółowo

Grupa docelowa: rodzice

Grupa docelowa: rodzice Wyniki badań ankietowych badania przeprowadzone przed wdrożeniem projektu Grupa docelowa: rodzice Na 37 osób uczestniczących w spotkaniu ankietę wypełniło 27 rodziców. Ankieta zawierała 9 pytań. Na pytanie

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Nadzór pedagogiczny System Ewaluacji Oświaty RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Prywatne Trzyletnie Liceum Ogólnokształcące Dla Dorosłych Zaoczne Kraków Małopolski Kurator Oświaty Kuratorium Oświaty w Krakowie

Bardziej szczegółowo

ANALIZA ANKIETY: JA I SZKOŁA - Ankieta dla uczniów

ANALIZA ANKIETY: JA I SZKOŁA - Ankieta dla uczniów ANALIZA ANKIETY: JA I SZKOŁA - Ankieta dla uczniów Ankieta przeprowadzona wśród uczniów klas IV V w Szkole Podstawowej nr 79. Jej celem zbadanie atmosfery panującej wśród uczniów w szkole, korelacji nauczyciel

Bardziej szczegółowo

1 Informacja zwrotna. IZ jest dialogiem nauczyciela z uczniem mającym pomóc uczniowi w uczeniu się

1 Informacja zwrotna. IZ jest dialogiem nauczyciela z uczniem mającym pomóc uczniowi w uczeniu się 1 Informacja zwrotna IZ jest dialogiem nauczyciela z uczniem mającym pomóc uczniowi w uczeniu się 2 Informacja zwrotna dla nauczyciela 3 Światła drogowe Zielony daję sobie świetnie radę, wszystko rozumiem

Bardziej szczegółowo

Grupa docelowa - rodzice

Grupa docelowa - rodzice Wyniki badań ankietowych badania przeprowadzone przed wdrożeniem projektu Z seksem za pan brat problematyka okresu dojrzewania i dorastania" Grupa docelowa - rodzice Na 37 osób uczestniczących w spotkaniu

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ TYDZIEŃ PRZED REFERENDUM AKCESYJNYM BS/95/2003

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ TYDZIEŃ PRZED REFERENDUM AKCESYJNYM BS/95/2003 CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Raport zbiorczy z problemowych ewaluacji zewnętrznych. prowadzonych. w szkołach muzycznych. w roku szkolnym 2014/2015. Opracowanie.

Raport zbiorczy z problemowych ewaluacji zewnętrznych. prowadzonych. w szkołach muzycznych. w roku szkolnym 2014/2015. Opracowanie. 1 Raport zbiorczy z problemowych ewaluacji zewnętrznych prowadzonych w szkołach muzycznych w roku szkolnym 2014/2015 Opracowa Jolanta Bedner Warszawa 2015 2 Spis treści 1. Podstawowe informacje o badaniach

Bardziej szczegółowo

Działania szkoły związane z edukacją włączającą uczniów niepełnosprawnych

Działania szkoły związane z edukacją włączającą uczniów niepełnosprawnych Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 16 w Gorzowie Wlkp. Raport z ewaluacji wewnętrznej Działania szkoły związane z edukacją włączającą uczniów niepełnosprawnych Rok szkolny 2014/2015 I. Wprowadzenie W roku

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie. Pomorskiego Kuratora Oświaty

Sprawozdanie. Pomorskiego Kuratora Oświaty Sprawozdanie z nadzoru pedagogicznego sprawowanego przez Pomorskiego Kuratora Oświaty w okresie od 1 czerwca 2013 r. do 31 maja 2014 r. 1 Spis treści 1. Wstęp 5 Ewaluacja 6 Część A (okres od 1 czerwca

Bardziej szczegółowo

RAPORT. SPORZĄDZONY NA PODSTAWIE WYNIKÓW ANKIETY PRZEPROWADZONEJ WŚRÓD ABSOLWENTÓW TECHNIKUM Olsztyn 2014

RAPORT. SPORZĄDZONY NA PODSTAWIE WYNIKÓW ANKIETY PRZEPROWADZONEJ WŚRÓD ABSOLWENTÓW TECHNIKUM Olsztyn 2014 RAPORT SPORZĄDZONY NA PODSTAWIE WYNIKÓW ANKIETY PRZEPROWADZONEJ WŚRÓD ABSOLWENTÓW TECHNIKUM Olsztyn 2014 Ankieta została przeprowadzona w sierpniu i wrześniu 2014 r. wśród 46 absolwentów technikum. Celem

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Nadzór pedagogiczny System Ewaluacji Oświaty RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Prywatne Trzyletnie Gimnazjum Dla Dorosłych Zaoczne Kraków Małopolski Kurator Oświaty Kuratorium Oświaty w Krakowie Wstęp Prezentowany

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ PRZEPROWADZONEJ W GIMNAZJUM NR 3 IM. POLSKICH NOBLISTÓW W KALISZU OFERTA ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH W SZKOLE

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ PRZEPROWADZONEJ W GIMNAZJUM NR 3 IM. POLSKICH NOBLISTÓW W KALISZU OFERTA ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH W SZKOLE RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ PRZEPROWADZONEJ W GIMNAZJUM NR 3 IM. POLSKICH NOBLISTÓW W KALISZU OFERTA ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH W SZKOLE ROK SZKOLNY 2011/2012 Spis treści: I. Wprowadzenie II. Opis wyników

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE DIAGNOZA

SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE DIAGNOZA SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE DIAGNOZA RAPORT Z PRZEPROWADZONYCH ANKIET W OKRESIE OD MARCA DO KWIETNIA 2013 R., ZOSTAŁY PRZEPROWADZONE W NASZEJ SZKOLE ANKIETY WŚRÓD WYBRANYCH LOSOWO UCZNIÓW KLAS I i II, ICH

Bardziej szczegółowo

Trampolina do sukcesu

Trampolina do sukcesu PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX. Działanie 9.1. Wyrównywanie szans edukacyjnych i zapobieganie

Bardziej szczegółowo

EWALUACJA WEWNĘTRZNA

EWALUACJA WEWNĘTRZNA EWALUACJA WEWNĘTRZNA W ROKU SZKOLNYM 13/14 W ZESPOLE SZKÓŁ NR 1 W GOLENIOWIE ORGANIZACJA I EFEKTYWNOŚĆ POMOCY PSYCHOLOGICZNO PEDAGOGICZNEJ CEL BADAŃ EWALUACYJNYCH: Większość nauczycieli potrafi trafnie

Bardziej szczegółowo

Problem badawczy: Diagnoza stopnia partycypacji rodziców i ich oczekiwania w współdecydowaniu o szkole

Problem badawczy: Diagnoza stopnia partycypacji rodziców i ich oczekiwania w współdecydowaniu o szkole Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 im. ks. Jerzego Popiełuszki w Piotrkowie Trybunalskim Ewaluacja wewnętrzna w roku szkolnym 2015/2016 Problem badawczy: Diagnoza stopnia partycypacji rodziców i ich

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ Przedmiot ewaluacji: FUNKCJONOWANIE WEWNĄTRZSZKOLNEGO SYSTEMU OCENIANIA I JEGO ROLA W PROCESIE KSZTAŁCENIA WYNIKI EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ OBSZAR 2: PROCESY ZACHODZĄCE W SZKOLE

Bardziej szczegółowo

ANALIZA WYNIKÓW ANKIETY. Jak się czujesz w nowej szkole? Opracowała mgr Barbara Słowińska

ANALIZA WYNIKÓW ANKIETY. Jak się czujesz w nowej szkole? Opracowała mgr Barbara Słowińska ANALIZA WYNIKÓW ANKIETY Jak się czujesz w nowej szkole? Opracowała mgr Barbara Słowińska marzec 24 Opracowała Gdynia 1.3.24 mgr Barbara Słowińska pedagog szkolny Zespołu Szkół nr 4 w Gdyni Wyniki ankiety

Bardziej szczegółowo

OCENIANIE KSZTAŁTUJĄCE OCENIANIE SUMUJĄCE

OCENIANIE KSZTAŁTUJĄCE OCENIANIE SUMUJĄCE OCENIANIE KSZTAŁTUJĄCE OCENIANIE SUMUJĄCE OCENIANIE KSZTAŁTUJĄCE Co sprzyja uczeniu się? DEFINICJE OCENIANIE KSZTAŁTUJĄCE TO PRZEKAZYWANIE UCZNIOWI INFORMACJI W TAKI SPOSÓB, KTÓRY POMAGA MU SIĘ UCZYĆ.

Bardziej szczegółowo

R E G U L A M I N P R A C Y N A U C Z Y C I E L I

R E G U L A M I N P R A C Y N A U C Z Y C I E L I Załącznik nr 4 do Statutu Szkoły Podstawowej w Czernikowie R E G U L A M I N Z A S I Ę G A N I A O P I N I I S A M O R Z Ą D U U C Z N I O W S K I E G O O P R A C Y N A U C Z Y C I E L I Regulamin został

Bardziej szczegółowo

OCZEKIWANIA RODZICÓW WOBEC SZKOŁY GIMNAZJALNEJ. badanie ankietowe marzec 2016

OCZEKIWANIA RODZICÓW WOBEC SZKOŁY GIMNAZJALNEJ. badanie ankietowe marzec 2016 OCZEKIWANIA RODZICÓW WOBEC SZKOŁY GIMNAZJALNEJ badanie ankietowe marzec 216 ZAŁOŻENIA ANKIETY Celem badania było poznanie oczekiwań rodziców wobec szkoły, by lepiej pracować w przyszłości Badaniami objęto

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ

RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ ZSiP w Mokrsku Publiczna Szkoła Podstawowa RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ Wymaganie wobec szkoły: Szkoła wspomaga rozwój uczniów, z uwzględnieniem ich indywidualnej sytuacji. opracował zespół w składzie:

Bardziej szczegółowo

PUBLIKACJA PODSUMOWUJACA ZAJĘCIA DODATKOWE Z MATEMATYKI. realizowane w ramach projektu Stąd do przyszłości. nr. POKL.09.01.

PUBLIKACJA PODSUMOWUJACA ZAJĘCIA DODATKOWE Z MATEMATYKI. realizowane w ramach projektu Stąd do przyszłości. nr. POKL.09.01. Mołodiatycze, 22.06.2012 PUBLIKACJA PODSUMOWUJACA ZAJĘCIA DODATKOWE Z MATEMATYKI realizowane w ramach projektu Stąd do przyszłości nr. POKL.09.01.02-06-090/11 Opracował: Zygmunt Krawiec 1 W ramach projektu

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Nadzór pedagogiczny System Ewaluacji Oświaty RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych SIGMA w Tarnowie Tarnów Kuratorium Oświaty w Krakowie Wstęp Prezentowany raport jest rezultatem

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ

RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Nadzór pedagogiczny System Ewaluacji Oświaty RAPORT Z EWALUACJI PROBLEMOWEJ Trzyletnie Liceum Ogólnokształcące dla dorosłych Zakładu Doskonalenia Zawodowego Kraków Kuratorium Oświaty w Krakowie Wstęp Prezentowany

Bardziej szczegółowo

Kuratorium Oświaty w Gdańsku. Wykorzystanie ewaluacji w procesie doskonalenia działalności szkół

Kuratorium Oświaty w Gdańsku. Wykorzystanie ewaluacji w procesie doskonalenia działalności szkół Kuratorium Oświaty w Gdańsku Wykorzystanie ewaluacji w procesie doskonalenia działalności szkół Wojewódzka konferencja Edukacja w województwie pomorskim Październik 2013 Nadzór pedagogiczny - wymagania

Bardziej szczegółowo

Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się

Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się Ewaluacja wewnętrzna w roku szkolnym 2015/2016 - wyniki Szkoła przygląda się jakości swojej pracy, monitoruje ją, przeprowadza ewaluację wewnętrzną. Ma to na celu pozyskanie informacji na temat jakości

Bardziej szczegółowo

ORGANIZACJA EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ roku szkolnym 2016/2017

ORGANIZACJA EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ roku szkolnym 2016/2017 załącznik 3 do planu nadzoru pedagogicznego ORGANIZACJA EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ roku szkolnym 2016/2017 Zagadnienia do ewaluacji wewnętrznej: 1. Diagnoza umiejętności nauczycieli w posługiwaniu się technologią

Bardziej szczegółowo

Analiza ankiety diagnostycznej z doradztwa zawodowego w Gimnazjum Nr 5 w Raciborzu.

Analiza ankiety diagnostycznej z doradztwa zawodowego w Gimnazjum Nr 5 w Raciborzu. Analiza ankiety diagnostycznej z doradztwa zawodowego w Gimnazjum Nr 5 w Raciborzu. Ogólnopolski Tydzień Kariery 9.0.205-25.0.205 Uczniowie (27 osób) imiennie wypowiadali się w następujących kwestiach:.

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH I ZAWODOWYCH W MOŃKACH RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ OBSZAR I

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH I ZAWODOWYCH W MOŃKACH RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ OBSZAR I ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH I ZAWODOWYCH W MOŃKACH RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ OBSZAR I EFEKTY DZIAŁALNOŚCI DYDAKTYCZNEJ, WYCHOWAWCZEJ I OPIEKUŃCZEJ ORAZ INNEJ DZIAŁALNOŚCI STATUTOWEJ SZKOŁY LUB

Bardziej szczegółowo

Raport z przeprowadzonej. ewaluacji wewnętrznej. w Zespole Szkół nr 6. w Jastrzębiu Zdroju. w roku szkolnym 2012/2013

Raport z przeprowadzonej. ewaluacji wewnętrznej. w Zespole Szkół nr 6. w Jastrzębiu Zdroju. w roku szkolnym 2012/2013 Raport z przeprowadzonej ewaluacji wewnętrznej w Zespole Szkół nr 6 w Jastrzębiu Zdroju w roku szkolnym 2012/2013 Obszar ewaluacji: PROCESY ZACHODZĄCE W SZKOLE LUB PLACÓWCE Wymaganie: 2.6. Działania służące

Bardziej szczegółowo

Raport z ewaluacji szkoleń Projekt Narzędzie do badania kompetencji

Raport z ewaluacji szkoleń Projekt Narzędzie do badania kompetencji Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej W ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Raport z ewaluacji szkoleń Projekt Narzędzie do badania kompetencji 31.03.2015 1 Spis treści I. INFORMACJE

Bardziej szczegółowo

Raport ewaluacyjny. 1. Wstęp

Raport ewaluacyjny. 1. Wstęp Raport ewaluacyjny Ewaluacja pracy szkoły Wyniki sprawdzianu i egzaminów są analizowane w celu poprawy jakości pracy szkoły. W szkole są wdrażane wnioski z analizy wyników sprawdzianu i egzaminów. Cel

Bardziej szczegółowo

Wiek. Wykształcenie PROFIL RESPONDENTÓW

Wiek. Wykształcenie PROFIL RESPONDENTÓW Analiza ankiet z III Kongresu Polskiej Edukacji Nasza Edukacja Razem Zmieniamy Szkołę zorganizowanego przez Instytut Badań Edukacyjnych i Ministerstwo Edukacji Narodowej w dniach 29-30 września 2015 r.

Bardziej szczegółowo

5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM

5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM 5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 kod ucznia Drodzy Pierwszoklasiści! Niedawno rozpoczęliście naukę

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA Z PLASTYKI W KLASACH 4 6 W SP18 W ZIELONEJ GÓRZE Ocenianie osiągnięć jest w przypadku plastyki trudne ze względu na

PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA Z PLASTYKI W KLASACH 4 6 W SP18 W ZIELONEJ GÓRZE Ocenianie osiągnięć jest w przypadku plastyki trudne ze względu na PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA Z PLASTYKI W KLASACH 4 6 W SP18 W ZIELONEJ GÓRZE Ocenianie osiągnięć jest w przypadku plastyki trudne ze względu na duże różnice w uzdolnieniach uczniów oraz subiektywizm

Bardziej szczegółowo