XXIV. Optymalizacja i bezpieczeństwo zatrudnienia. EDYCJA. września 2014 r. BYDGOSZCZ. Pharma Review

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "XXIV. Optymalizacja i bezpieczeństwo zatrudnienia. www.kongresprawapracy.pl EDYCJA. września 2014 r. BYDGOSZCZ. Pharma Review"

Transkrypt

1 XXIV Optymalizacja i bezpieczeństwo zatrudnienia DZIEŃ I : DZIEŃ II PT. PLANOWANIE I ROZLICZANIE CZASU PRACY Y DLA PRAKTYKÓW Świadectwo pracy czy to tylko obowiązek? Odpowiedzialność za mienie powierzone. Ochrona danych osobowych jak uniknąć błędów w razie kontroli GIODO i PIP. Zakaz konkurencji jako ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych. Urlopy pracownicze. Problemy prawa pracy w polskich firmach. PARTNERZY BIZNESOWI / SPONSORZY Dobór odpowiedniego systemu czasu pracy. Zapisy regulaminu pracy w zakresie rozkładu i tworzenia harmonogramów czasu pracy. Elastyczne planowanie czasu pracy po zmianach w 2013 r. Zlecanie i rozliczanie czasu pracy w godzinach nadliczbowych. PARTNERZY PATRONAT MEDIALNY Pharma Review

2 Szanowni Państwo, Mam przyjemność zaprosić Państwa na wyjątkowe wydarzenie jakim jest XXIV Ogólnopolski Kongres Prawa Pracy, który odbędzie się września w Bydgoszczy. Udział w kongresie stanowić będzie doskonałą okazję do konsultacji z ekspertami posiadającymi bogate doświadczenie w zakresie doradztwa i rozwiązywania problemów prawno pracowniczych. Na Kongres przypadają dwa dni: pierwszy jest konferencją, drugi natomiast warsztatem. Uczestnicy mają możliwość wyboru partycypacji w pojedynczych lub obu dniach wydarzenia. Dzień I ( ) Konferencja składa się z 6 paneli tematycznych dotykających najbardziej bieżących problemów. Wydarzenie to stanowi jedyne w swoim rodzaju połączenie wykładów z zakresu prawa z praktycznymi aspektami omawianych zagadnień. Do prowadzenia prelekcji zaprosiliśmy doświadczonych ekspertów, którzy posiadają unikalną wiedzę praktyczną z zakresu prawa pracy. Dzień II ( ) Warsztat zostanie poświęcony tematyce jaką jest czas pracy i jego uwarunkowania prawne. W trakcie warsztatu, prowadzonego metodami aktywizującymi, słuchacze będą mieli okazję dokładnie rozpatrzeć wiele kazusów i rozliczeń. Będzie to idealna okazja by szczegółowo poznać i zdobyć umiejętności potrzebne m. in. przy doborze odpowiedniego czasu pracy, elastycznym planowaniu czasu pracy oraz jego zlecaniu / rozliczaniu w godzinach nadliczbowych. Zapraszam do zapoznania się ze szczegółami programu oraz do zgłaszania uczestnictwa. Na konferencję zapraszamy: Prezesów Przedstawicieli działów kadr i płac Przedstawicieli działów personalnych Przedstawicieli działów HR Przedstawicieli działów administracyjnych Przedstawicieli działów prawnych Jestem przekonana, że zarówno poziom merytoryczny, jak i osoby prelegentów skłonią Państwa do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Kongresie Prawa Pracy. W przypadku jakichkolwiek pytań jestem do Państwa dyspozycji pod numerem telefonu lub adresem mailowym Serdecznie zapraszam, Monika Czorniej Project Manager

3 Dzień I Konferencja PRELEGENCI Karol Sienkiewicz radca prawny, partner Kancelarii Sienkiewicz, Jaroszewski, Zamroch Anna Celińska Radca prawny, Celińska Kaliński Adwokaci i Radcowie Prawni Sp. p. Radca prawny od 2002 r., partner kancelarii Sienkiewicz, Jaroszewski, Zamroch. Radcowie prawni spółka partnerska w Toruniu. Doradza przedsiębiorcom w zakresie prawa pracy, w tym w sprawach relacji ze związkami zawodowymi (m.in. układy zbiorowe pracy, spory zbiorowe). Reprezentuje pracodawców w postępowaniach przez sądami pracy i instytucjami ochrony pracy. Autor bloga prawniczego stały współpracownik portalu Kontakt Arkadiusz Balcerowicz aplikant radcowski, Kancelaria Wasielak Winkler Absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Szczecińskiego. Od roku 2012 aplikant radcowski przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Bydgoszczy. Specjalizuje się w prawie pracy, prawie handlowym i gospodarczym, prawie cywilnym, prawie ubezpieczeniowym oraz prawie medycznym. Kancelaria Radcy Prawnego, Violetta Wasielak Winkler, ul. Sieroca 21a/13, Bydgoszcz, tel: , winkler.pl, winkler.pl, praktyka: prawo zamówień publicznych, prawo pracy, prawo własności intelektualnej, prawo ochrony konkurencji, prawo medyczne, prawo ubezpieczeniowe, prawo handlowe i gospodarcze, prawo cywilne. Radca prawny wpisany na listę prowadzoną przez Okręgową Izbę Radców Prawnych w Toruniu, partner w kancelarii Celińska Kaliński Adwokaci i Radcowie Prawni sp. p., absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Centrum Studiów Europejskich im. Jeana Moneta w Toruniu. Autorka wielu publikacji prasowych z zakresu prawa pracy i prawa podatkowego, w szczególności opodatkowania świadczeń pozapłacowych w miesięczniku dla kadrowych i kadry menadżerskiej Benefit. Prowadziła szkolenia z zakresu zakładania oraz bieżącego funkcjonowania organizacji pożytku publicznego. Specjalizuje się w prawie cywilnym, prawie pracy oraz bieżącej obsługi podmiotów gospodarczych. Piotr Glen Administrator Bezpieczeństwa Informacji, Audytor Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji wg PN ISO/IEC Dyrektor Zarządzająca w Grant Thornton FPA Outsourcing sp. z o.o., firmie świadczącą usługi outsourcingowe w zakresie kadr, płac i księgowości. Na co dzień współpracuje z kilkudziesięcioosobowym zespołem realizującym łącznie około 200 projektów outsourcingowych w Warszawie, Toruniu i Bydgoszczy. Doświadczony trener z zakresu prawa pracy i kalkulacji wynagrodzeń. Wspólnik i Wiceprezes Akademii Prawa Pracy i Rachunkowości Cedoz Sp. z o.o. Jacek Kotowicz Radca prawny, A&J Consulting Absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest wpisany na listę radców prawnych Okręgowej Izby Radców Prawnych w Bydgoszczy (Nr uprawnień Bd 1053). Specjalizuje się w obsłudze prawnej przedsiębiorców, w tym prowadzeniu sporów sądowych oraz opracowywaniem umów i opinii prawnych w zakresie: 1. Prawa cywilnego (obrót nieruchomościami; prawo ubezpieczeniowe; prawo energetyczne; dochodzenie odszkodowań i innych wierzytelności; postępowania egzekucyjne). 2. Prawa pracy (spory pracownicze; problematyka prawna rekrutacji; rozwiązywanie stosunku pracy; ubezpieczenia społeczne; podróże służbowe w kraju i za granicą; delegowanie pracownika poza granice kraju; rozliczenia podatkowe; koszty). 3. Prawa gospodarczego (tworzenie spółek; rejestry KRS, ewidencja; łączenie, podział i przekształcenia spółek; obrót z zagranicą; offshores; prawo upadłościowe i naprawcze; papiery wartościowe; prawo bankowe; obrót z zagranicą; prawo własności przemysłowej; patenty, wzory użytkowe; prawo autorskie i prawa pokrewne; zakładanie kont poza granicami kraju; dotacje unijne; inwestycje krajowe i zagraniczne; podatki PIT, CIT, VAT, AKC; prawo internetowe; obsługa prawna e biznesu; prawo do domeny). Zajmuje się także: prawem górniczym, obrotem paliwami płynnymi i stałymi, prawem morskim, prawem i rynkami kapitałowymi, prawem transportowym, prawem turystycznym, legalnymi sposobami koncentracji kapitału, arbitrażem gospodarczym i mediacją, prawem administracyjnym (w tym od wołaniami, trybami nadzwyczajnymi oraz skargami sądowymi).

4 PROWADZĄCY KONGRES MICHAŁ SULIS DYREKTOR SPRZEDAŻY GRUPA MOST WANTED! SP. Z O.O. Dzień I Konferencja PROFESJONALNE USŁUGI DORADZTWA PERSONALNEGO JAKO ELEMENT SKUTECZNEGO ZARZĄDZANIA PERSONELEM wykład ekspertów Prelegenci: Eksperci Most Wanted! ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA MIENIE POWIERZONE Pojęcie mienia powierzonego na tle przykładów, odpowiedzialność pracownika za mienie powierzone, wyłączenie odpowiedzialności pracownika, umowa o współodpowiedzialności materialnej, ugoda i jej przymusowe wykonanie. Arkadiusz Balcerowicz, aplikant radcowski, Kancelaria Wasielak Winkler PRZERWA ŚWIADECTWO PRACY CZY TO TYLKO OBOWIĄZEK? Termin wydania i treść świadectwa pracy, odmowa wydania, świadectwo pracy w warunkach szczególnych, dochodzenie przez pracowników roszczeń związanych ze świadectwem pracy. Karol Sienkiewicz, radca prawny, partner Kancelarii Sienkiewicz, Jaroszewski, Zamroch ZAKAZ KONKURENCJI JAKO CIĘŻKIE NARUSZENIE OBOWIĄZKÓW PRACOWNICZYCH I. Ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych Pojęcie podstawowych obowiązków pracowniczych Pojęcie ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych Problematyka art pkt. 1 kp w orzecznictwie Sądu Najwyższego II. Działalność konkurencyjna pracowników. III. Istota konkurencji i działalności konkurencyjnej Działalność konkurencyjna wobec pracodawcy jako przejaw konkurencji nieuczciwej Zakaz konkurencji w przepisach prawa pracy Konsekwencje prawne organizowania działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy Powstrzymanie się od działalności konkurencyjnej jako podstawowy obowiązek pracowniczy Organizowanie działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy Przejawy ciężkiego naruszenia obowiązku powstrzymania się od działalności konkurencyjnej Stanowisko orzecznictwa Sądu Najwyższego IV. IV. Środki ochrony prawnej Środki ochrony prawnej przysługujące pracownikowi Środki ochrony prawnej przysługujące pracodawcy Wnioski końcowe zakończenie Jacek Kotowicz, radca prawny, A&J Consulting PRZERWA OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH JAK UNIKNĄĆ BŁĘDÓW W RAZIE KONTROLI GIODO I PIP Piotr Glen, Administrator Bezpieczeństwa Informacji, Audytor Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji wg PN ISO/IEC LUNCH URLOPY PRACOWNICZE I. Urlop wypoczynkowy 1. Prawo do urlopu 2. Wymiar urlopu 3. Tryb udzielania urlopów a) Plan urlopów b) Przesunięcie terminu urlopu c) Odwołanie z urlopu d) Urlop w okresie wypowiedzenia i ekwiwalent za niewykorzystany urlop 4. Urlop na żądanie II. Urlop bezpłatny 1. Zasady udzielania urlopu bezpłatnego 2. Urlop bezpłatny w celu wykonywania pracy u innego pracodawcy III. Inne okresy niewykonywania pracy 1. Urlop wychowawczy 2. Urlop macierzyński i rodzicielski aktualne zmiany Anna Celińska, Radca Prawny, Kancelaria Celińska Kaliński Mikołajczyk PANEL DYSKUSYJNY PROBLEMY PRAWA PRACY W POLSKICH FIRMACH Paneliści: Prelegenci XXIV Ogólnopolskiego Kongresu Prawa Pracy Prowadzenie: Michał Sulis, Dyrektor Sprzedaży, Grupa Most Wanted! Sp. z o.o. 15:40 LOSOWANIE NAGRÓD I ZAKOŃCZENIE KONGRESU

5 Dzień II Warsztat PLANOWANIE I ROZLICZANIE CZASU PRACY Y DLA PRAKTYKÓW PRZERWA KAWOWA Źródła prawa pracy dotyczące czasu pracy. Zasady potwierdzanie obecności w pracy. Obliczanie wymiaru czasu pracy w okresie rozliczeniowym. Formalne przesłanki wprowadzenia wydłużonego do 12 miesięcy, okresu rozliczeniowego czasu pracy. Korzyści wynikające z zastosowania przedłużonego okresu rozliczeniowego. Treść porozumienia w sprawie wprowadzenia przedłużonego okresu rozliczeniowego. Określenie minimalnego okresu na który opracowywany jest harmonogram czasu pracy. Określenie rozkładu czasu pracy w regulaminie pracy Nieobecności w pracy i ich wpływ na wymiar czasu pracy. Pojęcie podróży służbowej, w tym kierowcy. Czy czas szkoleń zalicza się do czasu pracy? Przerwy w pracy np. regulaminowa, związana z praca przy monitorze ekranowym. Czas pracy kadry kierowniczej. Ewidencja czasu pracy zasady sporządzania, treść i forma. UCZESTNICY Warsztat przeznaczony jest pracownikom działów kadr i płac, którzy uczestniczą w procesie planowania i rozliczania czasu pracy PRZERWA KAWOWA Z jakim wyprzedzeniem tworzony jest harmonogram czasu pracy? Zasady opracowywania harmonogramów czasu pracy. Odpoczynek dobowy i tygodniowy pojęcie tygodnia. Pojęcie doby pracowniczej. Wprowadzenie mechanizmu umożliwiającego ominięcie doby pracowniczej. Usankcjonowanie ruchomego czasu pracy. Obowiązek przestrzegania zasady średnio pięciodniowego tygodnia pracy. Stosowane systemy czasu pracy. Pojęcie nadgodzin i ich rodzaje (dobowe, średniotygodniowe). Wynagrodzenie za pracę w przedłużonym do 12 miesięcy okresie rozliczeniowym LUNCH Rozliczanie pracy w godzinach nadliczbowych w przedłużonym okresie rozliczeniowym. Czy nadgodziny można przenosić poza dany okres rozliczeniowy? Usankcjonowanie odpracowywania wyjść prywatnych. Limity pracy w godzinach nadliczbowych. Ustawowe zakazy i ograniczenia dotyczące pracy w godzinach nadliczbowych i równoważnym czasie pracy. Praca w niedziele, święta, dni wolne z pięciodniowego tygodnia pracy, w porze nocnej i jej rekompensata. Zadania kierowników komórek organizacyjnych / przełożonych pracowników, w zakresie planowania i rozliczania czasu pracy. KORZYŚCI Udział w warsztacie pozwoli Państwu zdobyć umiejętności w zakresie racjonalnej gospodarki czasem pracy podległych pracowników, co w wielu przypadkach pozwoli na uniknięcie problemów przy kontrolach PIP lub w trakcie procesów sądowych. W niektórych przypadkach zastosowanie przekazanych w czasie warsztatu informacji, pozwoli nawet na ograniczenie kosztów pracodawcy. Piotr Ciborski Ekspert prawa pracy z 20 letnim doświadczeniem. Wieloletni inspektor pracy ( ). Zastępca okręgowego inspektora pracy w Gdańsku ( ). Członek Komisji Prawnej Głównego Inspektora Pracy ( ). Doświadczony trener współpracujący z firmami szkoleniowymi. Specjalizuje się w problematyce prawnej prawa pracy, ze szczególnym uwzględnieniem czasu pracy. Doradca i stały współpracownik wielu przedsiębiorstw i instytucji. Autor i współautor 45 książek i poradników z prawa pracy, np. Czas pracy kierowców (ODDK 2009); Czas pracy pracowników samorządowych (ODDK, 2009); Kodeks pracy komentarz dla menadżera (ODDK 2011); Czas pracy w ZOZ (WIP 2010). Wieloletni wykładowca na studiach podyplomowych realizowanych na: Uniwersytecie Gdańskim, Politechnice Gdańskiej, Szkole Wyższej Psychologii Społecznej Oddział w Sopocie; Wyższej szkole Administracji i Biznesu w Gdyni. Autor licznych artykułów prasowych w czasopiśmie Sposób na płace, Poradnik Instytucji Kultury oraz odpowiedzi na pytania prawne, w portalu CH Beck.

6 UMOWA ZGŁOSZENIE Uczestnictwo płatne. Uczestnictwo będzie potwierdzone przez Organizatora. Pierwszeństwo w zgłoszeniu mają fi rmy Klienci Grupy Most Wanted! PROSIMY WYPEŁNIĆ FORMULARZ I PRZESŁAĆ POD NR FAXU: (+48 22) W. 121 LUB E MAIL: UWAGA! Przesłanie zgłoszenia nie jest jednoznaczne z potwierdzeniem udziału w wydarzeniu. Organizator potwierdza zwrotnym e mailem. ZGŁASZAM PŁATNE UCZESTNICTWO W KONGRESIE: IMIĘ I NAZWISKO STANOWISKO NAZWA FIRMY NIP E MAIL TELEFON KOSZT UCZESTNICTWA 490 PLN + VAT 690 PLN + VAT KOSZT ŁĄCZNIE WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZESYŁANIE INFORMACJI PRZEZ MOST WANTED! NA PODANY ADRES E MAIL. PŁATNOŚĆ: Prosimy dokonać wpłaty wyżej wymienionej kwoty i przesłać kopię dowodu wpłaty najpóźniej do r. do godziny Należność prosimy wnieść na konto : Credit Agricole , Grupa Most Wanted! Sp. z o.o. ul. Rogalińska 1 lok.48, Warszawa. W przypadku dokonania wpłaty i nie odwołania uczestnictwa do dnia r. do godz. 16:00 lub nie odwołania uczestnictwa i nie wzięcia udziału w kongresie zostaną Państwo obciążeni pełnymi kosztami uczestnictwa. Oświadczamy, że jesteśmy uprawnieni do otrzymywania faktur VAT. W przypadku niedostarczenia potwierdzenia uczestnictwo nie będzie potwierdzone. PIECZĄTKA PODPIS OSOBY UPOWAŻNIONEJ ZGŁASZAM PŁATNE UCZESTNICTWO W KONGRESIE DLA KOLEJNYCH OSÓB: IMIĘ I NAZWISKO STANOWISKO NAZWA FIRMY NIP E MAIL TELEFON KOSZT UCZESTNICTWA 390 PLN + VAT 590 PLN + VAT 390 PLN + VAT 590 PLN + VAT 390 PLN + VAT 590 PLN + VAT KOSZT ŁĄCZNIE WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZESYŁANIE INFORMACJI PRZEZ MOST WANTED! NA PODANY ADRES E MAIL. PŁATNOŚĆ: Prosimy dokonać wpłaty w wyżej wymienionej kwocie za drugą i każdą następną osobę i przesłać kopię dowodu wpłaty najpóźniej do r. do godziny Należność prosimy wnieść na konto : Credit Agricole , Grupa Most Wanted! Sp. z o.o. ul. Rogalińska 1 lok.48, Warszawa. W przypadku dokonania wpłaty i nie odwołania uczestnictwa do dnia r. do godz. 16:00 lub nie odwołania uczestnictwa i nie wzięcia udziału w kongresie zostaną Państwo obciążeni pełnymi kosztami uczestnictwa. Oświadczamy, że jesteśmy uprawnieni do otrzymywania faktur VAT. W przypadku niedostarczenia potwierdzenia uczestnictwo nie będzie potwierdzone. PIECZĄTKA PODPIS OSOBY UPOWAŻNIONEJ

ul. Rewolucji 1905 r. nr 9, Łódź, tel.: , fax:

ul. Rewolucji 1905 r. nr 9, Łódź, tel.: , fax: Łódź, 19 grudnia 2016 r. Szanowni Państwo, Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej Centrum Szkoleniowe w Łodzi ma zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w szkoleniu w ramach Forum Kadrowego nt. Czas pracy w

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie czasem pracy w branży energetycznej Warsztaty w Warszawie - 15 listopada 2011 r.

Zarządzanie czasem pracy w branży energetycznej Warsztaty w Warszawie - 15 listopada 2011 r. Organizator: Patron honorowy: 20 lecie konferencje GDZIE I KIEDY: 15 listopada 2011 roku, Warszawa, ul. Świeradowska 43, wejście F, piętro VI. NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA: definicja czasu pracy, pojecie

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY NAJNOWSZE ZMIANY jak prawidłowo stosować przepisy k.p.

PRAWO PRACY NAJNOWSZE ZMIANY jak prawidłowo stosować przepisy k.p. WARSZTATY DLA WYMAGAJĄCYCH PRAWO PRACY NAJNOWSZE ZMIANY jak prawidłowo stosować przepisy k.p. 30 grudnia 2016 r. Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej wydało rozporządzenie zmieniające dotychczasowe

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy i rozliczanie czasu pracy

Prawo pracy i rozliczanie czasu pracy Prawo pracy i rozliczanie czasu pracy OTREK Training and Consulting Sp. Z o.o. Ul. Fabryczna 10; Wrocław 09-10.03.2017 r. Termin szkolenia: 9-10 marca 2017 r. 1. Adresaci szkolenia: Szkolenie skierowane

Bardziej szczegółowo

Czas pracy w samorządzie

Czas pracy w samorządzie Ośrodek Szkoleniowy Administracji Publicznej zaprasza do udziału w szkoleniu pt.: Czas pracy w samorządzie z uwzględnieniem najnowszych stanowisk PIP i orzeczeń SN Szkolenie adresowane jest do pracodawców

Bardziej szczegółowo

OFERTA SZKOLENIA URLOPY PO ZMIANACH W 2017 R.

OFERTA SZKOLENIA URLOPY PO ZMIANACH W 2017 R. OFERTA SZKOLENIA URLOPY PO ZMIANACH W 2017 R. MIEJSCE I TERMIN SZKOLENIA Centrum Konferencyjne ADN, Al. Jana Pawła II 25, WARSZAWA (Centrum) Termin: 2.10.2017 r. Godziny: 10:00-16:00 CEL SZKOLENIA METODA

Bardziej szczegółowo

OFERTA SZKOLENIA CZAS PRACY PRACOWNIKÓW SAMORZĄDOWYCH

OFERTA SZKOLENIA CZAS PRACY PRACOWNIKÓW SAMORZĄDOWYCH OFERTA SZKOLENIA CZAS PRACY PRACOWNIKÓW SAMORZĄDOWYCH MIEJSCE I TERMIN SZKOLENIA Centrum Konferencyjne ADN, Al. Jana Pawła II 25, WARSZAWA (Centrum) Termin: 12.10.2017r. Godziny: 10:00-16:00 CEL SZKOLENIA

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY PO ZMIANACH praktyczne aspekty stosowania przepisów kodeksu pracy

PRAWO PRACY PO ZMIANACH praktyczne aspekty stosowania przepisów kodeksu pracy WARSZTATY DLA WYMAGAJĄCYCH PRAWO PRACY PO ZMIANACH praktyczne aspekty stosowania przepisów kodeksu pracy Warszawa Zapraszamy do udziału w kompleksowym i praktycznym kompendium z zakresu prawa pracy, bogato

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY w 2013r. - praktyka i możliwości stosowania prawa pracy po zmianach

PRAWO PRACY w 2013r. - praktyka i możliwości stosowania prawa pracy po zmianach PRAWO PRACY w 2013r. - praktyka i możliwości stosowania prawa pracy po zmianach Terminy szkolenia 14-15 styczeń 2013r., Warszawa - Centrum Szkoleniowe - Progress Project 22-23 kwiecień 2013r., Katowice

Bardziej szczegółowo

www.totalexpert.edu.pl

www.totalexpert.edu.pl Od nawiązania do rozwiązania stosunku pracy. 4 dniowy kurs personalny. Termin i miejsce szkolenia: 23 i 25 luty oraz 23 i 24 marca 2015r. (4 dni lub każdy dzień z osobna), godz. 10:00-15:00, Rybnik - centrum

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY BEZ TAJEMNIC, CZYLI PRAWIE WSZYSTKO O CZASIE PRACY

CZAS PRACY BEZ TAJEMNIC, CZYLI PRAWIE WSZYSTKO O CZASIE PRACY CZAS PRACY BEZ TAJEMNIC, CZYLI PRAWIE WSZYSTKO O CZASIE PRACY Informacje o usłudze Numer usługi 2016/07/18/7118/13133 Cena netto 450,00 zł Cena brutto 553,50 zł Cena netto za godzinę 78,57 zł Cena brutto

Bardziej szczegółowo

ZAPRASZAMY TERMINY: godz. 10:00. MIEJSCE: KATOWICE INTER - PRODRYN Ul. Moniuszki 7 PROMOCJA!!! DO Cena obejmuje: 21 wrzesień 2017 r.

ZAPRASZAMY TERMINY: godz. 10:00. MIEJSCE: KATOWICE INTER - PRODRYN Ul. Moniuszki 7 PROMOCJA!!! DO Cena obejmuje: 21 wrzesień 2017 r. PROMOCJA DLA ZGŁOSZEŃ DO 25.08.2017 UPOMINEK DLA KAŻDEGO UCZESTNIKA KURS KADROWO PŁACOWY SPECJALISTA ds. ROZLICZEŃ KADROWO - PŁACOWYCH 4 spotkania (od nawiązania do rozwiązania stosunku pracy), najnowsze

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy dla kadry kierującej pracownikami. Szkolenie odbędzie się 16 grudnia 2010r. We Wrocławiu

Prawo pracy dla kadry kierującej pracownikami. Szkolenie odbędzie się 16 grudnia 2010r. We Wrocławiu Prawo pracy dla kadry kierującej pracownikami Szkolenie odbędzie się 16 grudnia 2010r. We Wrocławiu PRAWO PRACY DLA KADRY KIERUJĄCEJ PRACOWNIKAMI PROGRAM SZKOLENIA: Zatrudnienie pracownika 1. Nawiązanie

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH NAJNOWSZE ZMIANY

PRAWO PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH NAJNOWSZE ZMIANY WARSZTATY DLA WYMAGAJĄCYCH PRAWO PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH NAJNOWSZE ZMIANY 5 sierpnia br. Prezydent RP podpisał 2 ustawy nowelizujące kodeks pracy, zmiany wprowadzają: 1. Nowe zasady zawierania umów na

Bardziej szczegółowo

ZAPRASZAMY TERMINY: godz. 10:00. MIEJSCE: RZESZÓW WOJEWÓDZKI DOM KULTURY Ul. Stefana Okrzei 7 PROMOCJA!!! DO

ZAPRASZAMY TERMINY: godz. 10:00. MIEJSCE: RZESZÓW WOJEWÓDZKI DOM KULTURY Ul. Stefana Okrzei 7 PROMOCJA!!! DO PROMOCJA DLA ZGŁOSZEŃ DO 10.01.2017 UPOMINEK DLA KAŻDEGO UCZESTNIKA KURS KADROWO PŁACOWY SPECJALISTA ds. ROZLICZEŃ KADROWO - PŁACOWYCH 4 spotkania (od nawiązania do rozwiązania stosunku pracy), najnowsze

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY 2014/2015 praktyka i możliwości stosowania prawa pracy w dziale personalnym i przez menedżerów

PRAWO PRACY 2014/2015 praktyka i możliwości stosowania prawa pracy w dziale personalnym i przez menedżerów PRAWO PRACY 2014/2015 praktyka i możliwości stosowania prawa pracy w dziale personalnym i przez menedżerów Cele szkolenia Zapoznanie uczestników szkolenia z praktyczną wiedzą z zakresu prawa pracy obowiązującą

Bardziej szczegółowo

Kurs kadry, płace "Specjalista ds. Kadr" - SPD - szkolenie online

Kurs kadry, płace Specjalista ds. Kadr - SPD - szkolenie online Kurs kadry, płace "Specjalista ds. Kadr" - SPD - szkolenie online Informacje o usłudze Numer usługi 2016/07/01/6846/12191 Cena netto 169,00 zł Cena brutto 169,00 zł Cena netto za godzinę 13,00 zł Cena

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY - OSTATNIE ZMIANY jak prawidłowo stosować przepisy kodeksu pracy

PRAWO PRACY - OSTATNIE ZMIANY jak prawidłowo stosować przepisy kodeksu pracy WARSZTATY WYJAZDOWE DLA WYMAGAJĄCYCH PRAWO PRACY - OSTATNIE ZMIANY jak prawidłowo stosować przepisy kodeksu pracy Gdańsk, 15-17.07.2015 HOTEL MERCURE GDAŃSK STARE MIASTO**** Zapraszamy do udziału w kompleksowym

Bardziej szczegółowo

SZKOLENIE: KADRY 2011

SZKOLENIE: KADRY 2011 SZKOLENIE: KADRY 2011 Forma i struktura zajęć Szkolenie składa sie z 3 modułów. teoretycznego, który pozwala ugruntować swoją wiedzę i zrozumieć ustawowe założenia. analitycznego, którego celem jest analiza

Bardziej szczegółowo

OPTYMALIZACJA ZATRUDNIENIA PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH Z UWZGLĘDNIENIEM ZMIAN W 2016 ROKU

OPTYMALIZACJA ZATRUDNIENIA PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH Z UWZGLĘDNIENIEM ZMIAN W 2016 ROKU OPTYMALIZACJA ZATRUDNIENIA PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH Z UWZGLĘDNIENIEM ZMIAN W 2016 ROKU WYKŁADOWCA: PIOTR CIBORSKI doświadczony praktyk przeprowadził kilkaset szkoleń otwartych i zamkniętych przeznaczonych

Bardziej szczegółowo

ZAPRASZAMY TERMINY: godz. 10:00. MIEJSCE: KRAKÓW DOM POLONII Ul. Rynek Główny 14 PROMOCJA!!! DO Cena obejmuje:

ZAPRASZAMY TERMINY: godz. 10:00. MIEJSCE: KRAKÓW DOM POLONII Ul. Rynek Główny 14 PROMOCJA!!! DO Cena obejmuje: PROMOCJA DLA ZGŁOSZEŃ DO 12.04.2016 UPOMINEK DLA KAŻDEGO UCZESTNIKA KURS KADROWO PŁACOWY SPECJALISTA ds. ROZLICZEŃ KADROWO - PŁACOWYCH 4 spotkania (od nawiązania do rozwiązania stosunku pracy, najnowsze

Bardziej szczegółowo

Krajowe i zagraniczne podróże służbowe po nowelizacji przepisów

Krajowe i zagraniczne podróże służbowe po nowelizacji przepisów Szkolenie portalu TaxFin.pl Krajowe i zagraniczne podróże służbowe po nowelizacji przepisów 14 maja 2013 r., Hotel Marriott, Warszawa Partner merytoryczny: Opis spotkania: Z dniem 1 marca 2013 r. wchodzą

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY 2015 planowanie, ewidencja, rozliczanie

CZAS PRACY 2015 planowanie, ewidencja, rozliczanie Dom Wiedzy Staniurski i Wspólnicy Sp. j. ul. Wita Stwosza 32, 02-661 Warszawa zkonferencja CZAS PRACY 2015 planowanie, ewidencja, rozliczanie Warszawa, 21-22.05.2015 r., Hotel Marriott ***** Szanowni Państwo,

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie zasobami ludzkimi. Kadry i płace

Zarządzanie zasobami ludzkimi. Kadry i płace Zarządzanie zasobami ludzkimi. Kadry i płace WSB Gdańsk - Studia podyplomowe Opis kierunku Zarządzanie zasobami ludzkimi. Kadry i płace - studia w WSB w Gdańsku. Absolwenci kierunku Zarządzanie Zasobami

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY 2015 praktyka i możliwości stosowania prawa pracy w dziale personalnym i przez menedżerów

PRAWO PRACY 2015 praktyka i możliwości stosowania prawa pracy w dziale personalnym i przez menedżerów PRAWO PRACY 2015 praktyka i możliwości stosowania prawa pracy w dziale personalnym i przez menedżerów Cele szkolenia Zapoznanie uczestników szkolenia z praktyczną wiedzą z zakresu prawa pracy obowiązującą

Bardziej szczegółowo

ISBN:

ISBN: Rozdział I. Zagadnienia ogólne 1. Źródła prawa pracy Diagram nr 1 - Hierarchia źródeł prawa pracy 2. Zasada uprzywilejowania pracownika Diagram nr 2 - Stosowanie zasady uprzywilejowania pracownika Diagram

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy Goście specjalni: marca 2017, Bydgoszcz. XXXII edycja MONIKA FRĄCZEK PAWEŁ ZIÓŁKOWSKI

Prawo pracy Goście specjalni: marca 2017, Bydgoszcz. XXXII edycja MONIKA FRĄCZEK PAWEŁ ZIÓŁKOWSKI 23-24 marca 2017, Bydgoszcz XXXII edycja Goście specjalni: MONIKA FRĄCZEK Zmiany w pracy tymczasowej od 1 czerwca 2017 r. PAWEŁ ZIÓŁKOWSKI Delegowanie pracowników do pracy zagranicę oraz zatrudnianie cudzoziemców

Bardziej szczegółowo

I DZIEŃ. 09.20 Kawa powitalna. 09.40 Wstęp. Podsumowanie zmian w Prawie Pracy, które weszły w życie w 2011 r. prelegent: Magdalena Sybilska- Bonicka

I DZIEŃ. 09.20 Kawa powitalna. 09.40 Wstęp. Podsumowanie zmian w Prawie Pracy, które weszły w życie w 2011 r. prelegent: Magdalena Sybilska- Bonicka Z A P R O S Z E N I E N A K O N F E R E N C J Ę Z M I A N Y W P R A W I E P R A C Y 2 0 1 2 2 8-2 9. 1 1. 2 0 1 1, W A R S Z A W A, H o t e l M D M Poniżej przedstawiamy Państwu harmonogram Konferencji,

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie. Szkolenie: Prawo pracy w Niemczech. Termin. Cele szkolenia. Miejsce szkolenia. Język. 06 lutego 2015 r. godz. 9.00 17.

Zaproszenie. Szkolenie: Prawo pracy w Niemczech. Termin. Cele szkolenia. Miejsce szkolenia. Język. 06 lutego 2015 r. godz. 9.00 17. Zaproszenie Szkolenie: Prawo pracy w Niemczech Termin Cele szkolenia 06 lutego 2015 r. godz. 9.00 17.00 Miejsce szkolenia Katowice, Hotel Monopol, Dworcowa 5 Język Polski Uczestnicy szkolenia otrzymają

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY KIEROWCÓW ASPEKTY PRAKTYCZNE

CZAS PRACY KIEROWCÓW ASPEKTY PRAKTYCZNE Warszawa OFERTA PDF Szanowni Państwo, Przedstawiamy ofertę szkolenia z zakresu czasu pracy kierowców prowadzonego przez Pracownika służb kontrolnych. Zapraszamy do zapoznania się z innymi propozycjami

Bardziej szczegółowo

Kurs kadry - Specjalista ds. kadr - elearning

Kurs kadry - Specjalista ds. kadr - elearning Kurs kadry - Specjalista ds. kadr - elearning Informacje o usłudze Numer usługi 2016/05/18/7659/9506 Cena netto 170,73 zł Cena brutto 210,00 zł Cena netto za godzinę 0,00 zł Cena brutto za godzinę 0,00

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy Goście specjalni: marca 2017, Bydgoszcz. XXXII edycja MONIKA FRĄCZEK PAWEŁ ZIÓŁKOWSKI

Prawo pracy Goście specjalni: marca 2017, Bydgoszcz. XXXII edycja MONIKA FRĄCZEK PAWEŁ ZIÓŁKOWSKI 23-24 marca 2017, Bydgoszcz XXXII edycja Goście specjalni: MONIKA FRĄCZEK Zmiany w pracy tymczasowej od 1 czerwca 2017 r. PAWEŁ ZIÓŁKOWSKI Delegowanie pracowników do pracy zagranicę oraz zatrudnianie cudzoziemców

Bardziej szczegółowo

KURS KADROWY- PRAWO PRACY W PRAKTYCE

KURS KADROWY- PRAWO PRACY W PRAKTYCE KURS KADROWY- PRAWO PRACY W PRAKTYCE 24-25 PAŹDZIERNIKA 2016 R., BYDGOSZCZ Adresaci: Korzyści: Prowadzący: Program: Sekretarze, pracownicy samorządowych wydziałów organizacyjnych i kadr, kierownicy i pracownicy

Bardziej szczegółowo

INTENSYWNY KURS KADROWO PŁACOWY

INTENSYWNY KURS KADROWO PŁACOWY ANZUS SZKOLENIA DORADZTWO A N Z U S Szkolenia Doradztwo www.anzus-szkolenia.pl BIURO Telefon 076 854 90 64 OBSŁUGI SZKOLEŃ Faks 076 854 90 64 Tel. kom. 0507 630 931 E-Mail: biuro@anzus-szkolenia.pl ANZUS

Bardziej szczegółowo

Czas pracy dla zaawansowanych w 2016 roku warsztaty

Czas pracy dla zaawansowanych w 2016 roku warsztaty Firma szkoleniowa 2014 roku. TOP 3 w rankingu firm szkoleniowych zaprasza na szkolenie: Czas pracy dla zaawansowanych w 2016 roku warsztaty 25-26 stycznia 2016 r. Centrum miasta Warszawa Co druga osoba

Bardziej szczegółowo

lub także za pracownika w 2014r. pracy kontroli ZUS Nova Skills ia@novaskills.pl

lub także za pracownika w 2014r. pracy kontroli ZUS Nova Skills ia@novaskills.pl 19-20.08.2014 Sopot LetniaSzkołaPrawaPracy2014 -optymalizacjazatrudnienia,zabezpieczeniepracodawcy, najnowszeiplanowanezmianyprawne2013/2014 Zatrudnianie pracowników jest skomplikowanym procesem prawnym

Bardziej szczegółowo

OFERTA SZKOLENIA DOKUMENTACJA PRACOWNICZA W 2017 R. - PROJEKTOWANE ZMIANY, DIGITALIZACJA AKT OSOBOWYCH

OFERTA SZKOLENIA DOKUMENTACJA PRACOWNICZA W 2017 R. - PROJEKTOWANE ZMIANY, DIGITALIZACJA AKT OSOBOWYCH OFERTA SZKOLENIA DOKUMENTACJA PRACOWNICZA W 2017 R. - PROJEKTOWANE ZMIANY, DIGITALIZACJA AKT OSOBOWYCH MIEJSCE I TERMIN SZKOLENIA Centrum Konferencyjne ADN, Al. Jana Pawła II 25, WARSZAWA (Centrum) Termin:

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH organizacja, planowanie i rozliczanie czasu pracy w 2016 r. warsztaty

CZAS PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH organizacja, planowanie i rozliczanie czasu pracy w 2016 r. warsztaty 22-23 września Warszawa Co druga osoba z firmy 50% taniej CZAS PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH organizacja, planowanie i rozliczanie w 2016 r. Jak dobrać system do potrzeb organizacji? Na jakie okresy należy

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY od A do Z kompleksowe warsztaty 2 dniowe

CZAS PRACY od A do Z kompleksowe warsztaty 2 dniowe WARSZTATY DLA WYMAGAJĄCYCH CZAS PRACY od A do Z kompleksowe warsztaty 2 dniowe Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w kompleksowych warsztatach dla osób zajmujących się planowaniem i rozliczaniem

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy dla menedżerów

Prawo pracy dla menedżerów Firma szkoleniowa 2015 roku. TOP 3 w rankingu firm szkoleniowych zaprasza na szkolenie: Prawo pracy dla menedżerów rozwiązywanie praktycznych zadań związanych ze zmianą przepisów, orzecznictwo sądu oraz

Bardziej szczegółowo

Opis szkolenia. Dane o szkoleniu. Program. BDO - informacje o szkoleniu

Opis szkolenia. Dane o szkoleniu. Program. BDO - informacje o szkoleniu Opis szkolenia Dane o szkoleniu Kod szkolenia: 153115 Temat: Kadry i płace w praktyce 12-15 Lipiec Sopot, BEST WESTERN Villa Aqua Hotel, Kod szkolenia: 153115 Koszt szkolenia: 2550.00 + 23% VAT Program

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY od A do Z kompleksowe warsztaty 2-dniowe

CZAS PRACY od A do Z kompleksowe warsztaty 2-dniowe WARSZTATY DLA WYMAGAJĄCYCH CZAS PRACY od A do Z kompleksowe warsztaty 2-dniowe Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w kompleksowych warsztatach dla osób zajmujących się planowaniem i rozliczaniem

Bardziej szczegółowo

ZAPRASZAMY 990 PLN + 23% VAT TERMINY: godz. 10:00. MIEJSCE: KRAKÓW DOM POLONII Rynek Główny 14 PROMOCJA!!! DO 05.09.2014.

ZAPRASZAMY 990 PLN + 23% VAT TERMINY: godz. 10:00. MIEJSCE: KRAKÓW DOM POLONII Rynek Główny 14 PROMOCJA!!! DO 05.09.2014. PROMOCJA DLA ZGŁOSZEŃ DO 5.09.2014 UPOMINEK DLA KAśDEGO UCZESTNIKA KURS KADROWO PŁACOWY 4 spotkania (od nawiązania do rozwiązania stosunku pracy, najnowsze interpretacje przepisów prawa pracy, orzecznictwo

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Część A. Pytania egzaminacyjne. Wykaz skrótów

Spis treści. Część A. Pytania egzaminacyjne. Wykaz skrótów Spis treści Wykaz skrótów XI Część A. Pytania egzaminacyjne Dział I. Przepisy ogólne 1 Pytanie 1 13 Dział II. Stosunek pracy 8 Pytanie 14 78 Dział III. Wynagrodzenie za pracę i inne świadczenia 40 Pytanie

Bardziej szczegółowo

Oferta szkolenia Prawo Pracy w przepisach i praktyce

Oferta szkolenia Prawo Pracy w przepisach i praktyce Motto: Nauczycielem wszystkiego jest praktyka. Juliusz Cezar Oferta szkolenia Prawo Pracy w przepisach i praktyce Instytut Rozwoju Personalnego GANESA 1. ADRESACI SZKOLENIA Szkolenie skierowane jest do

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY W 2015 ROKU Z UWZGLĘDNIENIEM NAJNOWSZYCH ZMIAN PRZEPISÓW I ORZECZNICTWA

CZAS PRACY W 2015 ROKU Z UWZGLĘDNIENIEM NAJNOWSZYCH ZMIAN PRZEPISÓW I ORZECZNICTWA CZAS PRACY W 2015 ROKU Z UWZGLĘDNIENIEM NAJNOWSZYCH ZMIAN PRZEPISÓW I ORZECZNICTWA najczęściej popełniane błędy w rozliczaniu czasu pracy, eliminacja niedopuszczalnych praktyk warsztaty i studia przypadków

Bardziej szczegółowo

Program Kursu Kadry z Płatnikiem

Program Kursu Kadry z Płatnikiem Program Kursu Kadry z Płatnikiem MODUŁ I - Nawiązanie stosunku pracy 1. Źródła prawa pracy a. akty prawne zewnętrzne (dyrektywy, ustawy, rozporządzenia, wyroki SN) b. akty prawa wewnętrznego (układy zbiorowe

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY W PRAKTYCE PO ZMIANACH W 2016 R. - WARSZTATY

PRAWO PRACY W PRAKTYCE PO ZMIANACH W 2016 R. - WARSZTATY PRAWO PRACY W PRAKTYCE PO ZMIANACH W 2016 R. - WARSZTATY Informacje o usłudze Numer usługi 2016/10/04/5815/19601 Cena netto 1 955,00 zł Cena brutto 1 955,00 zł Cena netto za godzinę 0,00 zł Cena brutto

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH organizacja, planowanie i rozliczanie czasu pracy w 2016 r. warsztaty

CZAS PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH organizacja, planowanie i rozliczanie czasu pracy w 2016 r. warsztaty 16-17 czerwca Warszawa Co druga osoba z firmy 50% taniej CZAS PRACY DLA ZAAWANSOWANYCH Jak dobrać system czasu pracy do potrzeb organizacji? Na jakie okresy należy tworzyć harmonogramy czasu pracy? Jak

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy dla menedżerów - czas pracy i urlopy pracownicze, mobbing i dyskryminacja, wynagrodzenia, rekrutacja i zwalnianie pracowników

Prawo pracy dla menedżerów - czas pracy i urlopy pracownicze, mobbing i dyskryminacja, wynagrodzenia, rekrutacja i zwalnianie pracowników Prawo pracy dla menedżerów - czas pracy i urlopy pracownicze, mobbing i dyskryminacja, wynagrodzenia, rekrutacja i zwalnianie pracowników Terminy szkolenia 13-14 grudzień 2012r., Zakopane - Hotel Grand

Bardziej szczegółowo

Opis szkolenia. Dane o szkoleniu. Program. BDO - informacje o szkoleniu

Opis szkolenia. Dane o szkoleniu. Program. BDO - informacje o szkoleniu Opis szkolenia Dane o szkoleniu Kod szkolenia: 337415 Temat: Kadry i płace od podstaw 2015/2016-dwudniowe warsztaty praktyczne 22-23 Wrzesień Kędzierzyn-Koźle, Hotel Court Wellness and SPA, Kod szkolenia:

Bardziej szczegółowo

KOMPLEKSOWY KURS KADROWY OD PODSTAW

KOMPLEKSOWY KURS KADROWY OD PODSTAW ANZUS SZKOLENIA DORADZTWO A N Z U S Szkolenia Doradztwo www.anzus-szkolenia.pl BIURO Telefon 076 854 90 64 OBSŁUGI SZKOLEŃ Faks 076 854 90 64 Tel. kom. 0507 630 931 E-Mail: biuro@anzus-szkolenia.pl ANZUS

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy po zmianach w 2016 r.

Prawo pracy po zmianach w 2016 r. Firma szkoleniowa 2014 roku. TOP 3 w rankingu firm szkoleniowych zaprasza na szkolenie: Prawo pracy po zmianach w 2016 r. rozwiązywanie praktycznych zadań związanych ze zmianą przepisów warsztaty 21 marca

Bardziej szczegółowo

Kurs Kadry wersja e-learningowa

Kurs Kadry wersja e-learningowa Kurs Kadry wersja e-learningowa Program: Moduł I Nawiązanie stosunku pracy 1. Rekrutacja obowiązki i uprawnienia pracodawcy 2. Obowiązki związane z zatrudnieniem pracownika 3. Umowy o pracę a. Zawarcie

Bardziej szczegółowo

Kancelaria Prawna LexArt Iwona Kamińska ul. Broniewskiego 17 lok. 1 87-100 TORUŃ tel. 605 992 994 e-mail: sekretariat@kancelarialexart.

Kancelaria Prawna LexArt Iwona Kamińska ul. Broniewskiego 17 lok. 1 87-100 TORUŃ tel. 605 992 994 e-mail: sekretariat@kancelarialexart. Kancelaria Prawna LexArt Iwona Kamińska ul. Broniewskiego 17 lok. 1 87-100 TORUŃ tel. 605 992 994 e-mail: sekretariat@kancelarialexart.pl Szanowni Państwo Mamy przyjemność zaprezentować Państwu ofertę

Bardziej szczegółowo

Oferta szkolenia. WLR Training Group Sp. z o.o. wlr.com.pl

Oferta szkolenia. WLR Training Group Sp. z o.o. wlr.com.pl Oferta szkolenia WLR Training Group Sp. z o.o. wlr.com.pl Tworzenie harmonogramów czasu pracy i wyznaczenie stałych godzin pracy oraz ustalanie rekompensaty za dodatkową pracę w różnych systemach czasu

Bardziej szczegółowo

KADRY I PŁACE W 2016 R. NOWE REGULACJE PRAWNE

KADRY I PŁACE W 2016 R. NOWE REGULACJE PRAWNE KADRY I PŁACE W 2016 R. NOWE REGULACJE PRAWNE Informacje o usłudze Numer usługi 2016/08/17/9405/15375 Cena netto 990,44 zł Cena brutto 1 218,25 zł Cena netto za godzinę 0,00 zł Cena brutto za godzinę 0,00

Bardziej szczegółowo

Rewolucyjne zmiany w zakresie opodatkowania wyrobów węglowych

Rewolucyjne zmiany w zakresie opodatkowania wyrobów węglowych Rewolucyjne zmiany w zakresie opodatkowania wyrobów węglowych NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA Przedstawienie nowych reguł opodatkowania w zakresie węgla i koksu: podatnik/rejestracja, nowe definicje podmiotowe,

Bardziej szczegółowo

Instrukcja w sprawie zasad ewidencjonowania i rozliczania czasu pracy

Instrukcja w sprawie zasad ewidencjonowania i rozliczania czasu pracy Załącznik nr 1 do Zarządzenia nr 380/2013 Kanclerza WUM z dnia 15.10.2013 r. Instrukcja w sprawie zasad ewidencjonowania i rozliczania czasu pracy Zasady określone w instrukcji obowiązują pracowników nie

Bardziej szczegółowo

Opis szkolenia. Dane o szkoleniu. Program. BDO - informacje o szkoleniu

Opis szkolenia. Dane o szkoleniu. Program. BDO - informacje o szkoleniu Opis szkolenia Dane o szkoleniu Kod szkolenia: 570916 Temat: odw-kadry i płace w praktyce. Wybrane zagadnienia z zakresu płac oraz Prawa pracy z uwzględnieniem zmian w 2016 24-26 Sierpień Nałęczów, Villa

Bardziej szczegółowo

Opis programu kursu Kadry i Płace

Opis programu kursu Kadry i Płace Opis programu kursu Kadry i Płace Zakres prezentowanej wiedzy obejmuje następujące zagadnienia: prawo pracy rozliczanie wynagrodzeń podatek dochodowy od osób fizycznych ubezpieczenia społeczne i zdrowotne

Bardziej szczegółowo

Kadry i płace w praktyce

Kadry i płace w praktyce Kadry i płace w praktyce Kod szkolenia: 153115 Miejsce: Sopot, BEST WESTERN Villa Aqua Hotel Koszt szkolenia: 2550.00 zł Program Moduł kadrowy: 1. Nawiązywanie stosunku pracy i prowadzenie dokumentacji

Bardziej szczegółowo

Tematy zajęć: Kadry 32h. Źródła prawa pracy. 2. Umowa o pracę. Umowa o dzieło. Umowa o zlecenie. Umowa agencyjna. Ochrona danych. osobowych.

Tematy zajęć: Kadry 32h. Źródła prawa pracy. 2. Umowa o pracę. Umowa o dzieło. Umowa o zlecenie. Umowa agencyjna. Ochrona danych. osobowych. Szkolenie skierowane do: osób pracujących, które ukończyły 45 lat Tematy zajęć: Kadry 32h 1. Prawo pracy Źródła prawa pracy. Podstawowe pojęcia: pracodawca, pracownik, zakład pracy. Równe traktowanie w

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY PO ZMIANACH W 2016 R. rozwiązywanie praktycznych zadań związanych ze zmianą przepisów, orzecznictwo Sądu oraz planowane zmiany

PRAWO PRACY PO ZMIANACH W 2016 R. rozwiązywanie praktycznych zadań związanych ze zmianą przepisów, orzecznictwo Sądu oraz planowane zmiany Co druga osoba 19-20 maja Warszawa 12 13 maja Poznań Co druga osoba PRAWO PRACY PO ZMIANACH W 2016 R. Umowy terminowe po nowelizacji kodeksu pracy Zmiany w zakresie uprawnień rodzicielskich Planowane zmiany

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy Kluczowe zmiany 2016 oraz nowelizacje przepisów w Goście specjalni: marca 2017, Bydgoszcz. edycja XXXII MONIKA FRĄCZEK

Prawo pracy Kluczowe zmiany 2016 oraz nowelizacje przepisów w Goście specjalni: marca 2017, Bydgoszcz. edycja XXXII MONIKA FRĄCZEK 23-24 marca 2017, Bydgoszcz edycja XXXII Goście specjalni: MONIKA FRĄCZEK Zmiany w pracy tymczasowej od 1 czerwca 2017 r. PAWEŁ ZIÓŁKOWSKI Delegowanie pracowników do pracy zagranicę oraz zatrudnianie cudzoziemców

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy Goście specjalni: maja 2017, Gdańsk. XXXIV edycja. Piotr Ciborski. Paweł Ziółkowski

Prawo pracy Goście specjalni: maja 2017, Gdańsk. XXXIV edycja. Piotr Ciborski. Paweł Ziółkowski 18-19 maja 2017, Gdańsk XXXIV edycja Goście specjalni: Piotr Ciborski Propozycje zmiany ustawy o zatrudnianiu pracowników tymczasowych od 1 czerwca 2017 Paweł Ziółkowski Delegowanie pracowników do pracy

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRACY 2017 z mec. Anną TELEC PODSUMOWANIE NAJNOWSZYCH ZMIAN

PRAWO PRACY 2017 z mec. Anną TELEC PODSUMOWANIE NAJNOWSZYCH ZMIAN WARSZTATY DLA NAJBARDZIEJ WYMAGAJĄCYCH PRAWO PRACY 2017 z mec. Anną TELEC PODSUMOWANIE NAJNOWSZYCH ZMIAN Zakopane, 5-7.07.2017, Hotel SABAŁA*** Serdecznie zapraszamy do udziału w jednym z najlepszych szkoleń

Bardziej szczegółowo

odwprawo pracy w 2014r. Najnowsze zmiany w kodeksie pracy dotyczące urlopów związanych z rodzicielstwem oraz czasu pracy

odwprawo pracy w 2014r. Najnowsze zmiany w kodeksie pracy dotyczące urlopów związanych z rodzicielstwem oraz czasu pracy odwprawo pracy w 2014r. Najnowsze zmiany w kodeksie pracy dotyczące urlopów związanych z rodzicielstwem oraz czasu pracy Kod szkolenia: 323414 Miejsce: Warszawa, Centrum miasta Koszt szkolenia: 900.00

Bardziej szczegółowo

Patron honorowy: Organizator: Patroni medialni:

Patron honorowy: Organizator: Patroni medialni: Patron honorowy: NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA kluczowe, obowiązujące regulacje dotyczące kształtowania taryfy dla ciepła kategoria zwrotu z kapitału zaangażowanego ujęcie w taryfie dla ciepła proces przygotowania

Bardziej szczegółowo

Kompendium Prawa Pracy - wybrane zagadnienia praktyczne. Zmiany przepisów, orzecznictwo sądu najwyższego, najnowsze interpretacje MPiPS oraz PIP

Kompendium Prawa Pracy - wybrane zagadnienia praktyczne. Zmiany przepisów, orzecznictwo sądu najwyższego, najnowsze interpretacje MPiPS oraz PIP Kompendium Prawa Pracy - wybrane zagadnienia praktyczne. Zmiany przepisów, orzecznictwo sądu najwyższego, najnowsze interpretacje MPiPS oraz PIP Kod szkolenia: 604915 Miejsce: Katowice, Centrum miasta

Bardziej szczegółowo

Transport Kolejowy Krajowy i Międzynarodowy.

Transport Kolejowy Krajowy i Międzynarodowy. Transport Kolejowy Krajowy i Międzynarodowy. Informacje o usłudze Numer usługi 2016/04/12/8675/7976 Cena netto 770,00 zł Cena brutto 947,10 zł Cena netto za godzinę 110,00 zł Cena brutto za godzinę 135,30

Bardziej szczegółowo

SZTUKA WYGRANYCH NEGOCJACJI ZWIĄZKI ZAWODOWE

SZTUKA WYGRANYCH NEGOCJACJI ZWIĄZKI ZAWODOWE ZAGADNIENIA GŁÓWNE System negocjacyjny mechanizmy Przygotowanie do negocjacji W konflikcie gracze i plan gry Kluczowe czynniki negocjacji Rozmowy przy stołach negocjacyjnych i "za kotarą" Skuteczność w

Bardziej szczegółowo

Ruch służbowy w 2015 r. Karta Nauczyciela w praktyce i orzecznictwie

Ruch służbowy w 2015 r. Karta Nauczyciela w praktyce i orzecznictwie Ruch służbowy w 2015 r. Karta Nauczyciela w praktyce i orzecznictwie Szkolenie zwróci uwagę na poprawność stosowania w praktyce zapisów zawartych w Karcie Nauczyciela i Kodeksie pracy, uczestnicy zostaną

Bardziej szczegółowo

Planowanie i rozliczanie czasu pracy w 2015r. z uwzględnieniem ostatnich zmian - dwudniowe praktyczne warsztaty

Planowanie i rozliczanie czasu pracy w 2015r. z uwzględnieniem ostatnich zmian - dwudniowe praktyczne warsztaty Planowanie i rozliczanie czasu pracy w 2015r. z uwzględnieniem ostatnich zmian - dwudniowe praktyczne warsztaty Kod szkolenia: 82315 Miejsce: Poznań, Centrum Miasta Koszt szkolenia: 900.00 zł Program Dzień

Bardziej szczegółowo

SPECJALISTA DS. KADROWO-PŁACOWYCH

SPECJALISTA DS. KADROWO-PŁACOWYCH 20-012 Lublin, ul. Strażacka 8/90 tel: 81 533-31-39, 81 534-13-01, fax: 81 532-50-62, e-mail: biuro@masterscsb.com.pl SPECJALISTA DS. KADROWO-PŁACOWYCH Kategoria Typ szkolenia Miejsce Termin Cena PRAWO

Bardziej szczegółowo

Program 1. Wpływ zmian w przepisach Kodeksu pracy na rozliczanie czasu pracy w 2014 r.

Program 1. Wpływ zmian w przepisach Kodeksu pracy na rozliczanie czasu pracy w 2014 r. Zmiany w czasie pracy Podstawowe Informacje Cena: zł Lokalizacja: Do ustalenia Ilość godzin: 8 Ilość miejsc: 20 Termin: Do ustalenia Typ szkolenia: Otwarte Opis Nowy Rok jest zazwyczaj okazją do wprowadzenia

Bardziej szczegółowo

Wykaz skrótów Literatura. Kodeks pracy 1

Wykaz skrótów Literatura. Kodeks pracy 1 Przedmowa Wykaz skrótów Literatura XIII XV XVII Kodeks pracy 1 Rozdział I. Źródła prawa pracy 3 Tabl. 1. Hierarchia źródeł prawa pracy 3 Tabl. 2. Zasada uprzywilejowania pracownika 4 Tabl. 3. Zawieszenie

Bardziej szczegółowo

Świadczenia pieniężne ze stosunku pracy 2015 Instruktaż naliczania

Świadczenia pieniężne ze stosunku pracy 2015 Instruktaż naliczania Patrycja Potocka-Szmoń Agnieszka Kraszewska-Godziątkowska Świadczenia pieniężne ze stosunku pracy 2015 Instruktaż naliczania komentarz, przykłady, dokumentacja z suplementem elektronicznym Stan prawny:

Bardziej szczegółowo

Szanowni Państwo, Do zobaczenia! Jolanta Adamczyk Prezes Zarządu INFOR Training PRELEGENCI KONFERENCJI

Szanowni Państwo, Do zobaczenia! Jolanta Adamczyk Prezes Zarządu INFOR Training PRELEGENCI KONFERENCJI Szanowni Państwo, PRELEGENCI KONFERENCJI Serdecznie zapraszam do udziału w V Ogólnopolskim Kongresie Prawno-Pracowniczym, który odbędzie się w dniach 23-24 września 2010r. w Warszawie, w Polonia Palace

Bardziej szczegółowo

- Szkolenie ma na celu szczegółowe omówienie najważniejszych problemów występującej w prawie pracy

- Szkolenie ma na celu szczegółowe omówienie najważniejszych problemów występującej w prawie pracy Opis szkolenia Dane o szkoleniu Kod szkolenia: 75215 Temat: Czas pracy w roku w 2015 roku - Unikaj naruszeń stosując przepisy 27 Marzec Rybnik, Centrum miasta, Kod szkolenia: 75215 Koszt szkolenia: 350.00

Bardziej szczegółowo

Podatki VAT, PIT i CIT w 2016 i 2017 roku po nowelizacji ustaw podatkowych

Podatki VAT, PIT i CIT w 2016 i 2017 roku po nowelizacji ustaw podatkowych Szanowni Państwo! SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA SZKOLENIE pt.: Podatki VAT, PIT i CIT w 2016 i 2017 roku po nowelizacji ustaw podatkowych Termin: 17 października 2016 r. w godz. 9.00-15.00 Miejsce: Kancelaria

Bardziej szczegółowo

Wynagrodzenia, odprawy, odszkodowania i inne świadczenia pracownicze w 2016 roku

Wynagrodzenia, odprawy, odszkodowania i inne świadczenia pracownicze w 2016 roku Patrycja Potocka-Szmoń Agnieszka Kraszewska-Godziątkowska Wynagrodzenia, odprawy, odszkodowania i inne świadczenia pracownicze w 2016 roku (z suplementem elektronicznym) szczegółowy komentarz prawny stanowiska

Bardziej szczegółowo

25-26 maja 2017, Rzeszów. XXXV edycja. Prawo pracy 2017

25-26 maja 2017, Rzeszów. XXXV edycja. Prawo pracy 2017 25-26 maja 2017, Rzeszów XXXV edycja Prawo pracy 2017 Kluczowe zmiany 2016 oraz nowelizacje przepisów w 2017 Partner biznesowy Sponsorzy nagród Partnerzy medialni Partnerzy merytoryczni Szanowni Państwo,

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy Kluczowe zmiany 2016 oraz nowelizacje przepisów w Goście specjalni: marca 2017, Bydgoszcz. edycja XXVI MONIKA FRĄCZEK

Prawo pracy Kluczowe zmiany 2016 oraz nowelizacje przepisów w Goście specjalni: marca 2017, Bydgoszcz. edycja XXVI MONIKA FRĄCZEK 23-24 marca 2017, Bydgoszcz edycja XXVI Goście specjalni: MONIKA FRĄCZEK Zmiany w pracy tymczasowej od 1 czerwca 2017 r. PAWEŁ ZIÓŁKOWSKI Delegowanie pracowników do pracy zagranicę oraz zatrudnianie cudzoziemców

Bardziej szczegółowo

Oferta szkolenia WLR Training Group Sp. z o.o. wlr.com.pl

Oferta szkolenia WLR Training Group Sp. z o.o. wlr.com.pl Oferta szkolenia WLR Training Group Sp. z o.o. wlr.com.pl NAJNOWSZE ZMIANY W PRAWIE PRACY W 2016 ROKU ORAZ ZFŚS PRAKTYCZNE REKOMENDACJE I SKUTECZNE ROZWIĄZANIA 16-17 czerwca 2016 r. - Hotel Marriott, Al.

Bardziej szczegółowo

ROZDZIAŁ 3. Pojęcie minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz zasady jego obliczania

ROZDZIAŁ 3. Pojęcie minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz zasady jego obliczania Spis treści Wykaz skrótów Wstęp ROZDZIAŁ 1. Wewnątrzzakładowe źródła prawa dotyczące wypłaty świadczeń pieniężnych ze stosunku pracy 1.1. Zasady ogólne 1.2. Układ zbiorowy pracy 1.3. Regulamin wynagradzania

Bardziej szczegółowo

ZASADY KORYGOWANIA błędnie rozliczonych składek ZUS oraz podatku dochodowego od osób fizycznych

ZASADY KORYGOWANIA błędnie rozliczonych składek ZUS oraz podatku dochodowego od osób fizycznych ZASADY KORYGOWANIA błędnie rozliczonych składek ZUS oraz podatku dochodowego Szkolenie ma na celu kompleksowe omówienie problematyki związanej z korygowaniem list płac, dokumentacją ZUS a uczestnicy będą

Bardziej szczegółowo

Program Podatkowe aspekty obrotu towarowego między Polską a Niemcami

Program Podatkowe aspekty obrotu towarowego między Polską a Niemcami Program Podatkowe aspekty obrotu towarowego między Polską a Niemcami Termin 13 / 11 / 2014, godz. 10.00 16.30 Miejsce Biuro Regionalne AHK Polska w Gliwicach, Rynek 6 Cele szkolenia Celem tego seminarium

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy wybrane zagadnienia, co każdy doradca klienta wiedzieć powinien. Motto: Kto mówi językiem niezrozumiałym dla nikogo poza nim,

Prawo pracy wybrane zagadnienia, co każdy doradca klienta wiedzieć powinien. Motto: Kto mówi językiem niezrozumiałym dla nikogo poza nim, Motto: Kto mówi językiem niezrozumiałym dla nikogo poza nim, nie mówi w ogóle. Mówić, to mówić do kogoś. - Hans Georg Gadamer Prawo pracy wybrane zagadnienia, co każdy doradca klienta wiedzieć powinien

Bardziej szczegółowo

Kadry i płace w praktyce

Kadry i płace w praktyce Szanowni Państwo! Zapraszamy do udziału w szkoleniu, którego celem jest aktualizacja i uporządkowanie wiedzy z zakresu kadr i płac. Szczególnie szkolenie polecamy osobom odpowiedzialnym za prowadzenie

Bardziej szczegółowo

Prawo pracy w 2015 r.

Prawo pracy w 2015 r. Szkolenie otwarte Prawo pracy w 2015 r. najnowsze i planowane zmiany w przepisach, rozwiązywanie praktycznych problemów Grupa Doradcza Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp.k. ul. Grzyśki 16, 40-560

Bardziej szczegółowo

Wykaz skrótów... Wprowadzenie...

Wykaz skrótów... Wprowadzenie... Spis treści Wykaz skrótów... Wprowadzenie... XI XV Rozdział I. Praca w godzinach nadliczbowych zasady ogólne... 1 1. Zasady polecania pracy nadliczbowej... 1 1.1. Pisemne polecenie pracy w godzinach nadliczbowych...

Bardziej szczegółowo

odw-akademia Kadry i płace od A do Z - czyli jak sporządzać dokumentację kadrowo-płacową w 2016r. w praktyce

odw-akademia Kadry i płace od A do Z - czyli jak sporządzać dokumentację kadrowo-płacową w 2016r. w praktyce odw-akademia Kadry i płace od A do Z - czyli jak sporządzać dokumentację kadrowo-płacową w 2016r. w praktyce Kod szkolenia: 703516 Miejsce: Warszawa, Centrum miasta Koszt szkolenia: 1590.00 zł Program

Bardziej szczegółowo

Zmiany w prawie upadłościowym i nowe prawo restrukturyzacyjne doświadczenia praktyki

Zmiany w prawie upadłościowym i nowe prawo restrukturyzacyjne doświadczenia praktyki Zmiany w prawie upadłościowym i nowe prawo restrukturyzacyjne doświadczenia praktyki Warszawa, 7-8 grudnia 2015 r. Hotel Mercure Centrum sala Etiuda, ul. Złota 48/54 Partnerem merytorycznym seminarium

Bardziej szczegółowo

CZAS PRACY ZMIANY I REGULACJE 2016

CZAS PRACY ZMIANY I REGULACJE 2016 OFERTA SZKOLENIA CZAS PRACY ZMIANY I REGULACJE 2016 TERMIN 22 lipca 2016 (piątek) w godz. 09.00 15.00 MIEJSCE Świdnica, Rynek 38 siedziba FRW MEDIA GROUP CENA 390 zł + 23% VAT (w tym materiały szkoleniowe,

Bardziej szczegółowo

Opis szkolenia. Dane o szkoleniu. Program. BDO - informacje o szkoleniu

Opis szkolenia. Dane o szkoleniu. Program. BDO - informacje o szkoleniu Opis szkolenia Dane o szkoleniu Kod szkolenia: 451014 Temat: Tworzenie harmonogramów w różnych systemach czasu pracy z uwzględnieniem planowania i rozliczania czasu pracy pracowników niepełnosprawnych,

Bardziej szczegółowo

SPECJALISTA DS. KADROWO-PŁACOWYCH

SPECJALISTA DS. KADROWO-PŁACOWYCH e-mail: biuro@masterscsb.com.pl SPECJALISTA DS. KADROWO-PŁACOWYCH 9 maja 14 czerwca 2014r. (64 godz. zajęć - 10 spotkań) 1. Adresaci: osoby zainteresowane zdobyciem nowego zawodu, podjęciem pracy w działach

Bardziej szczegółowo

S i e m i a n o w s k i M i e t l a r e k & P a r t n e r z y

S i e m i a n o w s k i M i e t l a r e k & P a r t n e r z y S i e m i a n o w s k i M i e t l a r e k & P a r t n e r z y K a n c e l a r i a A d w o k a t ó w i R a d c ó w P r a w n y c h 61-730 Poznań, ul. Młyńska 13/9, tel. +48 61 852 41 04, fax +48 61 852

Bardziej szczegółowo

odw-kadry i płace w praktyce. Wybrane zagadnienia z zakresu płac oraz Prawa pracy z uwzględnieniem zmian w 2016

odw-kadry i płace w praktyce. Wybrane zagadnienia z zakresu płac oraz Prawa pracy z uwzględnieniem zmian w 2016 odw-kadry i płace w praktyce. Wybrane zagadnienia z zakresu płac oraz Prawa pracy z uwzględnieniem zmian w 2016 Kod szkolenia: 570916 Miejsce: Nałęczów, Villa Aurelia Hotel and SPA Koszt szkolenia: 2490.00

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie na szkolenie Unijna (r)ewolucja w zakresie ochrony danych osobowych

Zaproszenie na szkolenie Unijna (r)ewolucja w zakresie ochrony danych osobowych Szanowni Państwo, Chcielibyśmy zainteresować Państwa i jednocześnie serdecznie zaprosić na organizowane przez nas 1-dniowe szkolenie pt. Unijna (r)ewolucja w. Stawiamy sobie bardzo prosty cel chcemy przygotować

Bardziej szczegółowo