G M I N N Y K O N K U R S M A T E M A T Y C Z N O P R Z Y R O D N I C Z Y OMNIBUS O S I E K J A S I E L S K I R. POWODZENIA!

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "G M I N N Y K O N K U R S M A T E M A T Y C Z N O P R Z Y R O D N I C Z Y OMNIBUS O S I E K J A S I E L S K I 2 0 1 0 R. POWODZENIA!"

Transkrypt

1 Przed Tobą test zadań zamkniętych i krzyżówka. W każdym zadaniu zamkniętym tylko jedna odpowiedź jest poprawna. Swoje odpowiedzi do testu zaznacz w karcie odpowiedzi. Krzyżówkę rozwiąż na kartce, na której się ona znajduje. Punktacja testu: odpowiedź poprawna 2 punkty, odpowiedź błędna 0 punktów. Punktacja krzyżówki: poprawne hasło 1 punkt, błędne hasło 0 punktów, poprawne hasło główne krzyżówki 10 punktów. Hasłem głównym krzyżówki będzie pewne pojęcie matematyczne. Podanie prawidłowej definicji tego pojęcia 15 punktów. Za błędne hasła 0 punktów, za błędną definicję 0 punktów. Na rozwiązanie testu i krzyżówki masz 60 minut. POWODZENIA! TEST 1. Basia uzyskała z czterech sprawdzianów średnią równą 11,5. Ile punktów musi ona uzyskać w kolejnym sprawdzianie, aby z pięciu sprawdzianów średnia wynosiła 12? A) 13 B) 14 C) 15 D) Najstarszym parkiem narodowym w Polsce jest: A) Tatrzański PN B) Pieniński PN C) Świętokrzyski PN D) Białowieski PN 3. Książka zawiera 216 stron po 32 linijki. Ile stron liczyłaby ta książka, gdyby na każdej stronie były 24 linijki? A) 162 B) 292 C) 312 D) Które wyjaśnienie jest poprawne? Grzybnią nazywamy: A) chorobę wywołaną przez grzyby B) ciało grzybów zbudowane ze strzępek C) wszystkie grzyby występujące na terenie lasu D) substancję wytwarzaną przez grzyby trujące 5. Na planie w skali 1 : 2500 pewien teren ma kształt prostokąta o wymiarach 64 mm długości i 48 mm szerokości. Jaka jest w rzeczywistości powierzchnia tego terenu? A) 192 m² B) 1,92 ha C) 768 ha D) 7,68 ha str. 1

2 6. Opadłe liście, suche gałęzie i martwe zwierzęta przemieniane są w próchnicę przez: A) bakterie i grzyby B) grzyby i krety C) bakterie i mrówki D) dżdżownice i mrówki 7. Ile autobusów 55 miejscowych potrzeba dla przewiezienia 315 osób? A) 6 B) 5 C) 3 D) 4 8. W którym przykładzie prawidłowo zestawiono piętra roślinności od najwyższego do najniższego? A) podszyt, korony drzew, ściółka, runo leśne B) korony drzew, runo leśne, podszyt, ściółka C) korony drzew, podszyt, runo leśne, ściółka D) ściółka, podszyt, korony drzew, runo leśne 9. Piotruś ma dwa razy więcej braci niż sióstr, zaś jego siostra Ania pięć razy więcej braci niż sióstr. Ilu chłopców i ile dziewcząt jest w tej rodzinie? A) 4 chłopców, 2 dziewczyny B) 2 chłopców, 5 dziewczyn C) 5 chłopców, 2 dziewczyny D) 2 chłopców, 4 dziewczyny 10. Biała plama na zadzie sarny nazywa się: A) grzebykiem B) lusterkiem C) zajączkiem D) szablą 11. Która z poniższych równości będzie prawdziwa niezależnie od tego, jaką liczbę wpiszemy w miejsce kwadracika? A) 3 14 B) 20 C) D) Który punkt zawiera zwierzęta żyjące w runie leśnym? A) żaba, zając, wilk B) lis, ryś, jeż C) ślimak, zaskroniec, żaba D) padalec, dzik, kornik 13. Ciało gąsienicy pewnego owada składa się z pięciu kulistych części, przy czym 3 z nich są żółte, a 2 zielone. Ile co najwyżej typów gąsienicy tego owada mogłoby wystąpić w przyrodzie? A) 6 B) 8 C) 9 D) 10 str. 2

3 14. Wawrzynek wilczełyko spotykany jest w runie lasu: A) łęgowego B) grądowego C) borze sosnowym D) bukowego 15. Zosia poświęca jedną godzinę czasu na odrabianie zadań domowych. Jedną trzecią tego czasu poświęca na matematykę, a dwie piąte reszty czasu na przyrodę. Ile minut poświęca na odrabianie pracy domowej z innych przedmiotów? A) 12 B) 20 C) 24 D) Warstwa lasu, która składa się z martwych, opadłych liści, gałęzi i owoców, to: A) runo leśne B) korony drzew C) ściółka D) podszyt 17. Liczba podzielna przez dziewięć, to: A) 2574 B) 7379 C) 3953 D) W którym przykładzie podano rośliny runa lasu łęgowego? A) żywiec gruczołowaty, kopytnik pospolity, wilczomlecz migdałolistny B) zawilec gajowy, konwalia majowa, lilia złotogłów C) knieć błotna, niezapominajka błotna, kosaciec żółty D) wrzos pospolity, borówka brusznica, kurki 19. Zdaniem prawdziwym jest: A) Każdy trapez jest prostokątem. B) Każdy równoległobok jest rombem. C) Każdy romb jest kwadratem. D) Każdy kwadrat jest trapezem. 20. Które drzewo iglaste gubi igły na zimę? A) sosna B) modrzew C) jodła D) świerk A teraz pora na uśmiech. str. 3

4 BRUDNOPIS str. 4

5 ... IMIĘ I NAZWISKO UCZESTNIKA KONKURSU KRZYŻÓWKA MATEMATYCZNO - PRZYRODNICZA wynik dzielenia 2. poniższy schemat przedstawia: tlen dwutlenek węgla 3. wielokąt, który ma cztery boki i cztery kąty 4. jedna z podstawowych cech organizmów roślinnych 5. równoległobok, który ma wszystkie boki równe 6. produkują tlen w przyrodzie 7. prostopadłościan, którego wszystkie ściany i podstawy są przystającymi kwadratami 8. brakujący wyraz w opisie rysunku.. potęgi potęga 2³ 9. organizm jednokomórkowy 10. iloczyn, to wynik 11. najmniejsza część istoty żywej 12. organizmy odżywiające się gotowym pokarmem 13. pobieranie pokarmu przez organizmy podstawa potęgi Hasło główne krzyżówki:... Definicja, określająca pojęcie będące hasłem głównym krzyżówki: str. 5

6 ... IMIĘ I NAZWISKO UCZESTNIKA KONKURSU KARTA ODPOWIEDZI DO TESTU A B C D str. 6

7 KLUCZ ODPOWIEDZI DO TESTU 1. B 2. D 3. D 4. B 5. B 6. A 7. A 8. C 9. C 10. B 11. C 12. C 13. D 14. B 15. C 16. C 17. A 18. C 19. D 20. B str. 7

8 KLUCZ ODPOWIEDZI DO KRZYŻÓWKI 1. I L O R A Z 2. O D D Y C H A N I E 3. C Z W O R O K Ą T 4. R O Z M N A Ż A N I E 5. R O M B 6. R O Ś L I N Y 7. S Z E Ś C I A N 8. W Y K Ł A D N I K 9. P A N T O F E L E K 10. M N O Ż E N I A 11. K O M Ó R K A 12. K O N S U M E N C I 13. O D Ż Y W I A N I E Hasło główne krzyżówki: LICZBY ZŁOŻONE Definicja, określająca pojęcie będące hasłem głównym krzyżówki: LICZBY, KTÓRE MAJĄ WIĘCEJ NIŻ DWA DZIELNIKI. str. 8

POWODZENIA! TEST. 1. W której spośród poniższych liczb kwadrat cyfry dziesiątek jest równy potrojonej sumie cyfr setek i jedności?

POWODZENIA! TEST. 1. W której spośród poniższych liczb kwadrat cyfry dziesiątek jest równy potrojonej sumie cyfr setek i jedności? Przed Tobą test zadań zamkniętych i krzyżówka. W każdym zadaniu zamkniętym tylko jedna odpowiedź jest poprawna. Swoje odpowiedzi do testu zaznacz w karcie odpowiedzi. Krzyżówkę rozwiąż na kartce, na której

Bardziej szczegółowo

POWODZENIA! TEST. A) 16 i 24 B) 17 i 51 C) 12 i 21 D) 46 i 39. A) Saturn B) Jowisz C) Mars D) Neptun 50 A) 4 B) 97 C) 19,4 D) 1

POWODZENIA! TEST. A) 16 i 24 B) 17 i 51 C) 12 i 21 D) 46 i 39. A) Saturn B) Jowisz C) Mars D) Neptun 50 A) 4 B) 97 C) 19,4 D) 1 1. Liczby względnie pierwsze, to: Przed Tobą test zadań zamkniętych i krzyżówka. W każdym zadaniu zamkniętym tylko jedna odpowiedź jest poprawna. Swoje odpowiedzi do testu zaznacz w karcie odpowiedzi.

Bardziej szczegółowo

KONKURS PRZYRODNICZY. Życie na łące. - Dzień Ziemi 2006 r INSTRUKCJA DLA UCZESTNIKA

KONKURS PRZYRODNICZY. Życie na łące. - Dzień Ziemi 2006 r INSTRUKCJA DLA UCZESTNIKA KONKURS PRZYRODNICZY Życie na łące - Dzień Ziemi 2006 r INSTRUKCJA DLA UCZESTNIKA 1. W teście znajdziesz 23 różnorodne zadania dotyczące wiadomości i umiejętności dotyczących łąki. 2. W zadaniach, w których

Bardziej szczegółowo

POWODZENIA! TEST A) 0 B) 1 C) 2 D) Który z wymienionych czworokątów ma zawsze przekątne równej długości i prostopadłe do siebie?

POWODZENIA! TEST A) 0 B) 1 C) 2 D) Który z wymienionych czworokątów ma zawsze przekątne równej długości i prostopadłe do siebie? 1. Najmniejszą liczbą pierwszą jest: Przed Tobą test zadań zamkniętych i krzyżówka. W każdym zadaniu zamkniętym tylko jedna odpowiedź jest poprawna. Swoje odpowiedzi do testu zaznacz w karcie odpowiedzi.

Bardziej szczegółowo

Lasy w Polsce. Agata Konefeld. Klasa 6a

Lasy w Polsce. Agata Konefeld. Klasa 6a Lasy w Polsce Agata Konefeld Klasa 6a Spis treści Co to właściwie jest las?... 3 Piętrowa budowa lasu, pospolite zwierzęta oraz rośliny w nich występujące... 4 NajwaŜniejsze funkcje lasu... 6 Las naturalny,

Bardziej szczegółowo

TEST. str. 1. Punktacja testu: odpowiedź poprawna 2 punkty, odpowiedź błędna 0 punktów. Na rozwiązanie testu i krzyżówki masz 70 minut. POWODZENIA!

TEST. str. 1. Punktacja testu: odpowiedź poprawna 2 punkty, odpowiedź błędna 0 punktów. Na rozwiązanie testu i krzyżówki masz 70 minut. POWODZENIA! Przed Tobą test zadań zamkniętych i krzyżówka. W każdym zadaniu zamkniętym tylko jedna odpowiedź jest poprawna. Swoje odpowiedzi do testu zaznacz w karcie odpowiedzi. Krzyżówkę rozwiąż na kartce, na której

Bardziej szczegółowo

POWODZENIA! TEST A) MDCXCVIII B) MCDXCVIII C) MCDCXVIII D) MCCCCXCVIII. A) kartograf B) geodeta C) meteorolog D) archeolog

POWODZENIA! TEST A) MDCXCVIII B) MCDXCVIII C) MCDCXVIII D) MCCCCXCVIII. A) kartograf B) geodeta C) meteorolog D) archeolog Przed Tobą test zadań zamkniętych i krzyżówka. W każdym zadaniu zamkniętym tylko jedna odpowiedź jest poprawna. Swoje odpowiedzi do testu zaznacz w karcie odpowiedzi. Krzyżówkę rozwiąż na kartce, na której

Bardziej szczegółowo

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego 14 stycznia 2012 r. zawody II stopnia (rejonowe)

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego 14 stycznia 2012 r. zawody II stopnia (rejonowe) Kod ucznia Ilość zdobytych punktów KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego stycznia 0 r. zawody II stopnia (rejonowe) Drogi Uczniu, przed Tobą test składający

Bardziej szczegółowo

SPRAWDZIAN WIADOMOŚCI CZĘŚĆ MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZA

SPRAWDZIAN WIADOMOŚCI CZĘŚĆ MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZA Kod ucznia SPOŁECZNE GIMNAZJUM NR 27 IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO SPOŁECZNEGO TOWARZYSTWA OŚWIATOWEGO W WARSZAWIE dysleksja SPRAWDZIAN WIADOMOŚCI CZĘŚĆ MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZA 16 maja 2011 czas

Bardziej szczegółowo

POZNAJEMY LAS I JEGO MIESZKAŃCÓW.

POZNAJEMY LAS I JEGO MIESZKAŃCÓW. Scenariusz lekcji przyrody w kl. IV (2 jednostki lekcyjne). Temat: POZNAJEMY LAS I JEGO MIESZKAŃCÓW. Cele lekcji: Uczeń po lekcji: zna nazwy warstw lasu, potrafi wymienić rośliny i zwierzęta mieszkańców

Bardziej szczegółowo

II MIEJSKI KONKURS MATEMATYCZNO - PRZYRODNICZY SKARBY LASU 29 kwietnia 2010 r.

II MIEJSKI KONKURS MATEMATYCZNO - PRZYRODNICZY SKARBY LASU 29 kwietnia 2010 r. Dąbrowa Górnicza, 29. 04. 2010 r. II MIEJSKI KONKURS MATEMATYCZNO - PRZYRODNICZY SKARBY LASU 29 kwietnia 2010 r. KOD SZKOŁY: A Informacje dla ucznia: 1. Otrzymałeś test składający się z 20 zadań. 2. Odpowiedź

Bardziej szczegółowo

Scenariusz nr 3. Autor scenariusza: Małgorzata Marzycka. Blok tematyczny: Jesień dary niesie

Scenariusz nr 3. Autor scenariusza: Małgorzata Marzycka. Blok tematyczny: Jesień dary niesie Autor scenariusza: Małgorzata Marzycka Blok tematyczny: Jesień dary niesie Scenariusz nr 3 I. Tytuł scenariusza: Co tworzą rośliny w lesie? II. Czas realizacji: 2 jednostki lekcyjne. III. Edukacje (3 wiodące):

Bardziej szczegółowo

WYPEŁNIA KOMISJA KONKURSOWA

WYPEŁNIA KOMISJA KONKURSOWA WOJEWÓDZKI KONKURS PRZEDMIOTOWY DLA UCZNIÓW GIMNAZJÓW WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 016/017 MATEMATYKA Informacje dla ucznia 1. Na stronie tytułowej arkusza w wyznaczonym miejscu wpisz swój kod

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów szkół podstawowych województwa śląskiego w roku szkolnym 2014/2015

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów szkół podstawowych województwa śląskiego w roku szkolnym 2014/2015 Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów szkół podstawowych województwa śląskiego w roku szkolnym 2014/2015 KOD UCZNIA Etap: Data: Czas pracy: rejonowy 13 stycznia 2015 r. 90 minut Informacje

Bardziej szczegółowo

Wykonała Aleksandra Stojanowska

Wykonała Aleksandra Stojanowska Międzynarodowy rok lasów 2011 Wykonała Aleksandra Stojanowska http://www.google.pl/imgres?q=las&hl=pl&sa=x&rlz=1r2adsa_plpl431&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=hny3axud1kurom:&imgrefurl=http://www.garnek.pl/tess02/7636350/mojstumilowylas&docid=omsdxgkn6rgzmm&imgurl=http://x.garnek.pl/ga4366/a5a901e234b6d3a7636350a3/moj_stumilowy_las.jpg&w=640&h=428&ei=k2bdtop4hmwq8apkkcx_cg&zoom

Bardziej szczegółowo

Konkurs Matematyka z Przyrodą dla uczniów szkół podstawowych rok szkolny 2006/2007 etap szkolny

Konkurs Matematyka z Przyrodą dla uczniów szkół podstawowych rok szkolny 2006/2007 etap szkolny Konkurs Matematyka z Przyrodą dla uczniów szkół podstawowych rok szkolny 2006/2007 etap szkolny 1. Krysia, Basia, Wojtek i Michał wybrali się do lasu na grzyby. Zebrali następujące gatunki grzybów: 16

Bardziej szczegółowo

DATA... IMIĘ I NAZWISKO... klasa... I. TEST WYBRANE EKOSYSTEMY: LAS, POLE, JEZIORO.

DATA... IMIĘ I NAZWISKO... klasa... I. TEST WYBRANE EKOSYSTEMY: LAS, POLE, JEZIORO. DATA... IMIĘ I NAZWISKO... klasa... I. TEST WYBRANE EKOSYSTEMY: LAS, POLE, JEZIORO. INSTRUKCJA: Test składa się z 24 pytań. W każdym pytaniu podano cztery odpowiedzi: a, b, c, d, z których tylko jedna

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2014/2015

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2014/2015 Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2014/2015 KOD UCZNIA Etap: Data: Czas pracy: szkolny 13 listopada 2014 r. 120 minut Informacje dla

Bardziej szczegółowo

Kod ucznia... MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla uczniów gimnazjów Rok szkolny 2016/2017 ETAP SZKOLNY - 8 listopada 2016 roku

Kod ucznia... MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla uczniów gimnazjów Rok szkolny 2016/2017 ETAP SZKOLNY - 8 listopada 2016 roku Kod ucznia... MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla uczniów gimnazjów Rok szkolny 016/017 ETAP SZKOLNY - listopada 016 roku 1. Przed Tobą zestaw 1 zadań konkursowych.. Na ich rozwiązanie masz 90 minut. Piętnaście

Bardziej szczegółowo

Organizmy, których znajomość jest wskazana przez uczestników konkursu

Organizmy, których znajomość jest wskazana przez uczestników konkursu Organizmy, których znajomość jest wskazana przez uczestników konkursu Kategoria Skrzat (uczniowie szkół podstawowych klasy I-III): I. Warstwa drzewa wysokie: 1. sosna zwyczajna, 2. dąb szypułkowy, 3. brzoza

Bardziej szczegółowo

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego 23 lutego 2013 r. zawody III stopnia (wojewódzkie)

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego 23 lutego 2013 r. zawody III stopnia (wojewódzkie) Kod ucznia Ilość zdobytych punktów KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego 23 lutego 2013 r. zawody III stopnia (wojewódzkie) Drogi Uczniu, przed Tobą test

Bardziej szczegółowo

MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla gimnazjalistów Rok szkolny 2010 / 2011 ETAP SZKOLNY - 7 października 2010 roku

MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla gimnazjalistów Rok szkolny 2010 / 2011 ETAP SZKOLNY - 7 października 2010 roku Kod ucznia... MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla gimnazjalistów Rok szkolny 200 / 20 ETAP SZKOLNY - 7 października 200 roku. Przed Tobą zestaw 20 zadań konkursowych. 2. Na ich rozwiązanie masz 90 minut.

Bardziej szczegółowo

Lasy w Tatrach. Lasy

Lasy w Tatrach. Lasy Lasy w Tatrach Lasy h c a r t a T w Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego za pośrednictwem Euroregionu Tatry w ramach Programu Współpracy Transgranicznej

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć dla klasy III wycieczka do lasu. (oprac. Urszula Silarska PSP w Lewinie Brzeskim)

Scenariusz zajęć dla klasy III wycieczka do lasu. (oprac. Urszula Silarska PSP w Lewinie Brzeskim) Scenariusz zajęć dla klasy III wycieczka do lasu. (oprac. Urszula Silarska PSP w Lewinie Brzeskim) Cele zajęć: Wiadomości: - znajomość poszczególnych warstw lasu - znaczenie ściółki dla życia roślin leśnych

Bardziej szczegółowo

SPRAWDZIAN NR 1 GRUPA IMIĘ I NAZWISKO: KLASA: Wszelkie prawa zastrzeżone 1 ANNA KLAUZA

SPRAWDZIAN NR 1 GRUPA IMIĘ I NAZWISKO: KLASA: Wszelkie prawa zastrzeżone 1 ANNA KLAUZA SPRAWDZIAN NR 1 ANNA KLAUZA IMIĘ I NAZWISKO: KLASA: GRUPA A 1. Uzupełnij zdania. Wpisz w każdą lukę odpowiednią liczbę. a) Dziedziną funkcji jest zbiór x takich, że x. b) Zbiorem wartości funkcji są wszystkie

Bardziej szczegółowo

Pytania II etapu Międzywojewódzkiego Konkursu Wiedzy Przyrodniczo Ekologicznej, XVI edycja Rok szkolny 2010/2011

Pytania II etapu Międzywojewódzkiego Konkursu Wiedzy Przyrodniczo Ekologicznej, XVI edycja Rok szkolny 2010/2011 Pytania II etapu Międzywojewódzkiego Konkursu Wiedzy Przyrodniczo Ekologicznej, XVI edycja Rok szkolny 2010/2011 1. Spośród poniższych zestawów roślin wybierz typowy dla borów sosnowych: a. jałowiec pospolity,

Bardziej szczegółowo

830 Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4

830 Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4 Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4 wraz z kluczem odpowiedzi 830 Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4 PRZYRODA z klasą klasa 4 Grupa A Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4 imię i nazwisko, klasa

Bardziej szczegółowo

Matematyk Roku gminny konkurs matematyczny. FINAŁ 19 maja 2017 KLASA PIERWSZA

Matematyk Roku gminny konkurs matematyczny. FINAŁ 19 maja 2017 KLASA PIERWSZA Twój kod:.. "Matematyka nie taka straszna jak ją malują Matematyk Roku 2017 - gminny konkurs matematyczny FINAŁ 19 maja 2017 KLASA PIERWSZA 1. Przed Tobą zestaw 20 zadań konkursowych. Zanim rozpoczniesz

Bardziej szczegółowo

KONKURS Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH

KONKURS Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH ...... kod pracy ucznia pieczątka nagłówkowa szkoły KONKURS Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH ETAP SZKOLNY Drogi Uczniu, witaj na I etapie konkursu matematycznego. Przeczytaj uważnie instrukcję

Bardziej szczegółowo

KONKURS MATEMATYCZNY w szkole podstawowej 2010/2011 ETAP WOJEWÓDZKI

KONKURS MATEMATYCZNY w szkole podstawowej 2010/2011 ETAP WOJEWÓDZKI Kod ucznia Liczba uzyskanych punktów Nr zadania 1 14 15 16 17 18 Liczba punktów Drogi Uczniu! Witamy Cię w trzecim etapie konkursu. Przed Tobą test składający się z 14 zadań zamkniętych i 4 zadań otwartych.

Bardziej szczegółowo

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM ... pieczątka nagłówkowa szkoły... kod pracy ucznia KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM ETAP SZKOLNY Drogi Uczniu Witaj na I etapie konkursu matematycznego. Przeczytaj uważnie instrukcję

Bardziej szczegółowo

Próbny egzamin w drugiej klasie gimnazjum część matematyczno-przyrodnicza Luty 2016 Matematyka

Próbny egzamin w drugiej klasie gimnazjum część matematyczno-przyrodnicza Luty 2016 Matematyka Wypełnia uczeń PESEL Kod ucznia Próbny egzamin w drugiej klasie gimnazjum część matematyczno-przyrodnicza Luty 2016 Matematyka Informacje dla ucznia 1. Sprawdź, czy zestaw egzaminacyjny zawiera 9 stron.

Bardziej szczegółowo

Zestaw powtórzeniowy z matematyki dla uczniów kl II PG nr 3. Część 2 (własności i pola figur płaskich, wyrażenia algebraiczne)

Zestaw powtórzeniowy z matematyki dla uczniów kl II PG nr 3. Część 2 (własności i pola figur płaskich, wyrażenia algebraiczne) Zestaw powtórzeniowy z matematyki dla uczniów kl II PG nr 3 Część 2 (własności i pola figur płaskich, wyrażenia algebraiczne) 1. W którym przypadku z podanych odcinków można zbudować trójkąt? a) 8cm; 1,2dm

Bardziej szczegółowo

Małopolski Konkurs Matematyczny r. etap wojewódzki

Małopolski Konkurs Matematyczny r. etap wojewódzki Kod ucznia Miejsce na metryczkę ucznia Instrukcja dla ucznia: Zanim przystąpisz do rozwiązywania testu, wpisz czytelnie swoje imię i nazwisko, datę oraz miejsce urodzenia, nazwę szkoły oraz imię i nazwisko

Bardziej szczegółowo

KONKURS OMNIBUS MATEMATYCZNY rok szkolny 2016/2017

KONKURS OMNIBUS MATEMATYCZNY rok szkolny 2016/2017 Drogi Uczniu, KONKURS OMNIBUS MATEMATYCZNY rok szkolny 2016/2017 Finał 5 maja 2017 r. Zestaw dla uczniów klas VI witaj na finale konkursu Omnibus Matematyczny. Przeczytaj uważnie instrukcję i postaraj

Bardziej szczegółowo

x Kryteria oceniania

x Kryteria oceniania Wojewódzki Konkurs z matematyki dla uczniów szkół podstawowych rok szkolny 216/21 Etap I - szkolny W kluczu przedstawiono przykładowe rozwiązania oraz prawidłowe odpowiedzi. Za każdą inną poprawną metodę

Bardziej szczegółowo

PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa IV szkoła podstawowa marzec 2015

PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa IV szkoła podstawowa marzec 2015 PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa IV szkoła podstawowa marzec 205 KARTA PUNKTACJI ZADAŃ (wypełnia komisja konkursowa): Numer zadania Zad. Zad. 2 Zad. 3 Zad. 4 Zad. 5 Zad. 6 Zad. 7

Bardziej szczegółowo

Dział programu : Poznajemy nasze otoczenie

Dział programu : Poznajemy nasze otoczenie SCENARIUSZ WYCIECZKI DO LASU ( ZAJĘCIA TERENOWE ) Dział programu : Poznajemy nasze otoczenie Temat : Las domem zwierząt ZAKRES TREŚCI : 1. Piętra roślinne w lesie i warunki w nich panujące. 2. Zwierzęta

Bardziej szczegółowo

Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu.

Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. Układ graficzny CKE 2011 KOD UCZNIA UZUPEŁNIA ZESPÓŁ NADZORUJĄCY PESEL miejsce na naklejkę z

Bardziej szczegółowo

UZUPEŁNIA ZESPÓŁ NADZORUJĄCY miejsce na naklejkę z kodem

UZUPEŁNIA ZESPÓŁ NADZORUJĄCY miejsce na naklejkę z kodem Układ graficzny CKE 2011 Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. KOD UCZNIA UZUPEŁNIA ZESPÓŁ NADZORUJĄCY PESEL miejsce na naklejkę z kodem EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ

Bardziej szczegółowo

KLASA I Sprawdzian kompetencji po cz Êci 5. Wiosenny las

KLASA I Sprawdzian kompetencji po cz Êci 5. Wiosenny las Imię i nazwisko klasa Przeczytaj uważnie tekst. W lesie żyje wiele owadów. Są wśród nich motyle, pszczoły, biedronki i mrówki. Mrówki to bardzo pracowite i pożyteczne owady. Nazywa się je sanitariuszami

Bardziej szczegółowo

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych 24 stycznia 2015 r. zawody II stopnia (rejonowe)

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych 24 stycznia 2015 r. zawody II stopnia (rejonowe) Kod ucznia Liczba zdobytych punktów KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych 24 stycznia 205 r. zawody II stopnia (rejonowe) Drogi Uczniu, przed Tobą test składający się z 3 zadań.

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN WSTĘPNY Z MATEMATYKI

EGZAMIN WSTĘPNY Z MATEMATYKI Egzamin wstępny do I Społecznego Liceum Ogólnokształcącego BEDNARSKA Kod zdającego EGZAMIN WSTĘPNY Z MATEMATYKI 1. Przed sobą masz egzamin wstępny z matematyki, który składa się z dwóch części. Osoby,

Bardziej szczegółowo

PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa V szkoła podstawowa marzec 2015

PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa V szkoła podstawowa marzec 2015 PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa V szkoła podstawowa marzec 205 KARTA PUNKTACJI ZADAŃ (wypełnia komisja konkursowa): Numer zadania Zad. Zad. 2 Zad. 3 Zad. 4 Zad. 5 Zad. 6 Zad. 7

Bardziej szczegółowo

Uczeń. KONKURS OMNIBUS MATEMATYCZNY rok szkolny 2016/ minut. Pracuj samodzielnie. Powodzenia! Finał 5 maja 2017 roku. Zestaw dla uczniów

Uczeń. KONKURS OMNIBUS MATEMATYCZNY rok szkolny 2016/ minut. Pracuj samodzielnie. Powodzenia! Finał 5 maja 2017 roku. Zestaw dla uczniów KONKURS OMNIBUS MATEMATYCZNY rok szkolny 2016/2017 Finał 5 maja 2017 roku Zestaw dla uczniów klas I gimnazjum Uczeń Liczba zdobytych punktów Drogi Uczniu, witaj na finale konkursu Omnibus Matematyczny.

Bardziej szczegółowo

Figury geometryczne. 1. a) Narysuj prostą prostopadłą do prostej, przechodzącą przez punkt. b) Narysuj prostą równoległą do prostej,

Figury geometryczne. 1. a) Narysuj prostą prostopadłą do prostej, przechodzącą przez punkt. b) Narysuj prostą równoległą do prostej, Figury geometryczne str. 1/7...... imię i nazwisko lp. w dzienniku...... klasa data 1. a) Narysuj prostą prostopadłą do prostej, przechodzącą przez punkt. b) Narysuj prostą równoległą do prostej, przechodzącą

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego

Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego Data urodzenia ucznia Dzień miesiąc rok Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów ETAP WOJEWÓDZKI Rok szkolny 2012/2013 Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź, czy test zawiera 12 stron. Ewentualny

Bardziej szczegółowo

ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY Z OPERONEM MATEMATYKA

ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY Z OPERONEM MATEMATYKA Miejsce na identyfikację szkoły ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY Z OPERONEM MATEMATYKA POZIOM PODSTAWOWY MARZEC 019 Instrukcja dla zdającego Czas pracy: 170 minut 1. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 16 stron

Bardziej szczegółowo

MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla uczniów gimnazjów Rok szkolny 2015/2016 ETAP WOJEWÓDZKI 10 marca 2016 roku

MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla uczniów gimnazjów Rok szkolny 2015/2016 ETAP WOJEWÓDZKI 10 marca 2016 roku MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY dla uczniów gimnazjów Rok szkolny 2015/2016 ETAP WOJEWÓDZKI 10 marca 2016 roku 1. Przed Tobą zestaw 15 zadań konkursowych. 2. Na ich rozwiązanie masz 120 minut. Piętnaście

Bardziej szczegółowo

OGÓLNOPOLSKI PRÓBNY EGZAMIN ÓSMOKLASISTY Z OPERONEM MATEMATYKA WPISUJE UCZEŃ. Marzec Czas pracy: 100 minut. Liczba punktów do uzyskania: 32

OGÓLNOPOLSKI PRÓBNY EGZAMIN ÓSMOKLASISTY Z OPERONEM MATEMATYKA WPISUJE UCZEŃ. Marzec Czas pracy: 100 minut. Liczba punktów do uzyskania: 32 WPISUJE UCZEŃ KOD UCZNIA PESEL OGÓLNOPOLSKI PRÓBNY EGZAMIN ÓSMOKLASISTY Z OPERONEM MATEMATYKA Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź, czy zestaw egzaminacyjny zawiera 14 stron (zadania 1. 21.) i czy jest dołączona

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ KOŃCOWA: 8. Na zakończenie lekcji uczniowie otrzymują krzyżówkę do rozwiązania. 9. Podsumowanie zajęć. Podziękowanie.

CZĘŚĆ KOŃCOWA: 8. Na zakończenie lekcji uczniowie otrzymują krzyżówkę do rozwiązania. 9. Podsumowanie zajęć. Podziękowanie. KONSPEKT TEMAT BLOKU: Życie lasu TEMAT ZAJĘĆ: Zwierzęta leśne. PRZEDMIOT: Przyroda KLASA: Uczniowie klasy IV Szkoły Podstawowej Specjalnej CZAS TRWANIA: godzina lekcyjna NAUCZYCIEL: Beata Solarska CELE

Bardziej szczegółowo

Co kto je? Pośrednie nawiązania do treści nauczania z PP:

Co kto je? Pośrednie nawiązania do treści nauczania z PP: Co kto je? Zajęcia terenowe: Zajęcia w klasie: Zakres materiału z płyty: Plansza 1 najważniejsze pojęcia z bioróżnorodności Bezpośrednie nawiązania do treści nauczania z PP: wskazuje organizmy samożywne

Bardziej szczegółowo

TEST DO KLASY MATEMATYCZNO FIZYCZNEJ VI 2013 Kod ucznia:

TEST DO KLASY MATEMATYCZNO FIZYCZNEJ VI 2013 Kod ucznia: TEST DO KLASY MATEMATYCZNO FIZYCZNEJ VI 2013 Kod ucznia: W zadaniach od 1 do 10 tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. Za poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt; za brak odpowiedzi lub złą odpowiedź 0 punktów;

Bardziej szczegółowo

II. III. Scenariusz lekcji. I. Cele lekcji

II. III. Scenariusz lekcji. I. Cele lekcji Scenariusz lekcji I. Cele lekcji 1) Wiadomości i umiejętności sprawdzane w zadaniach testu: Uczeń: zna sumę miar kątów w trójkącie, rozpoznaje proste równoległe, rozpoznaje wielokąty, rozpoznaje figury

Bardziej szczegółowo

Test z matematyki. Małe Olimpiady przedmiotowe

Test z matematyki. Małe Olimpiady przedmiotowe Małe Olimpiady przedmiotowe Test z matematyki Organizatorzy: Wydział Edukacji Urzędu Miasta Centrum Edukacji Nauczycieli Szkoła Podstawowa Nr 17 Szkoła Podstawowa Nr 18 Drogi Uczniu, przeczytaj uwaŝnie

Bardziej szczegółowo

Życzymy powodzenia w rozwiązywaniu zadań!

Życzymy powodzenia w rozwiązywaniu zadań! Kod Ucznia Porąbka Uszewska, 21 maja 2014 r. Test Liczba punktów za zadanie otwarte Zad. 1-13 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 razem POWIATOWY KONKURS MATEMATYCZNY DLA UCZNIÓW KLAS V ETAP FINAŁOWY Celem obliczeń nie

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2017/2018

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2017/2018 Etap wojewódzki 17 lutego 2018 r. Kod ucznia Godzina 11.00 Instrukcja dla ucznia Zanim przystąpisz do rozwiązywania arkusza przepisz na tę stronę Kod ucznia z karty kodowej. 1. Sprawdź, czy zestaw zawiera

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Matematyczny w gimnazjum rok szkolny 2011/2012 etap rejonowy

Wojewódzki Konkurs Matematyczny w gimnazjum rok szkolny 2011/2012 etap rejonowy Kod ucznia Łączna liczba punktów Numer zadania 1 14 15 17 18 19 20 Drogi Uczniu! Liczba punktów Przed Tobą test składający się z 20 zadań. Za wszystkie zadania razem możesz zdobyć 40 punktów. Aby przejść

Bardziej szczegółowo

KONKURS Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH Etap Wojewódzki

KONKURS Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH Etap Wojewódzki Kod ucznia - - Dzień Miesiąc Rok pieczątka WKK DATA URODZENIA UCZNIA KONKURS Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH Etap Wojewódzki Drogi Uczniu Witaj na III etapie konkursu matematycznego. Przeczytaj

Bardziej szczegółowo

ZADANIA MATEMATYCZNE DLA UCZNIÓW KLAS VI zestaw drugi.

ZADANIA MATEMATYCZNE DLA UCZNIÓW KLAS VI zestaw drugi. ZADANIA MATEMATYCZNE DLA UCZNIÓW KLAS VI zestaw drugi. 21. Za bilety wstępu do pijalni wód mineralnych dla 4 osób dorosłych i 40 dzieci zapłacono 106 zł. Bilet dla osoby dorosłej kosztował 3,50 zł. Ile

Bardziej szczegółowo

Badanie wiadomości i umiejętności po klasie V. Moje miasto Poznań

Badanie wiadomości i umiejętności po klasie V. Moje miasto Poznań Badanie wiadomości i umiejętności po klasie V Klasa..... Imię i nazwisko... Moje miasto Poznań Poznań to jedno z najważniejszych i największych miast Polski, stolica historycznego regionu Wielkopolski,

Bardziej szczegółowo

KONKURS Z BIOLOGII DLA UCZNIÓW Z WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2016/2017 ETAP WOJEWÓDZKI Klucz odpowiedzi i punktowania zadań

KONKURS Z BIOLOGII DLA UCZNIÓW Z WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2016/2017 ETAP WOJEWÓDZKI Klucz odpowiedzi i punktowania zadań KONKURS Z BIOLOGII DLA UCZNIÓW Z WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2016/2017 ETAP WOJEWÓDZKI Klucz odpowiedzi i punktowania zadań Zad. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Bardziej szczegółowo

Szkolny Mistrz Matematyki Zestaw drugi - listopad

Szkolny Mistrz Matematyki Zestaw drugi - listopad Szkolny Mistrz Matematyki Zestaw drugi - listopad Zadanie. Oblicz, pamiętając o kolejności wykonywania działań: a) 4 ( + ) : = c) ( + ) = b) + (7 6 7) = d) 0 0 : [(6 + ) : ( )] = Zadanie. Zapisz za pomocą

Bardziej szczegółowo

Kuratorium Oświaty w Lublinie ZESTAW ZADAŃ KONKURSOWYCH Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ ROK SZKOLNY 2015/2016 ETAP WOJEWÓDZKI

Kuratorium Oświaty w Lublinie ZESTAW ZADAŃ KONKURSOWYCH Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ ROK SZKOLNY 2015/2016 ETAP WOJEWÓDZKI Kuratorium Oświaty w Lublinie Instrukcja dla ucznia KOD UCZNIA ZESTAW ZADAŃ KONKURSOWYCH Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ ROK SZKOLNY 2015/2016 ETAP WOJEWÓDZKI 1. Zestaw konkursowy zawiera 13

Bardziej szczegółowo

Test 2 klasa III ( rząd 1)... Przeczytaj tekst i odpowiedz pełnymi zdaniami na zadane pytania.

Test 2 klasa III ( rząd 1)... Przeczytaj tekst i odpowiedz pełnymi zdaniami na zadane pytania. Test 2 klasa III ( rząd 1) Przeczytaj tekst i odpowiedz pełnymi zdaniami na zadane pytania. Las to duży teren, na którym rośnie wiele drzew oraz krzewy i rośliny zielne. Żyją tam także różne zwierzęta.

Bardziej szczegółowo

Matematyk Roku gminny konkurs matematyczny ETAP DRUGI 24 MARCA 2017 KLASA TRZECIA

Matematyk Roku gminny konkurs matematyczny ETAP DRUGI 24 MARCA 2017 KLASA TRZECIA Imię i nazwisko:.. Klasa:.. "Matematyka nie taka straszna jak ją malują Matematyk Roku 2017 - gminny konkurs matematyczny ETAP DRUGI 24 MARCA 2017 KLASA TRZECIA 1. Przed Tobą zestaw 20 zadań konkursowych.

Bardziej szczegółowo

22 GRUDNIA kalendarzowa wiosna

22 GRUDNIA kalendarzowa wiosna Ed matematyczna Ad@ i J@ś na matematycznej wyspie materiały dla ucznia, klasa III, pakiet 0, s. Warstwowa budowa lasu Wykonaj działania na koszyczkach, a dowiesz się, które dziecko zebrało najwięcej grzybów.

Bardziej szczegółowo

Formy nauczania lekcja zajęcia edukacyjne (zmiana roli nauczyciela z osoby przekazującej wiedzę w osobę wspomagającą uczenie się uczniów).

Formy nauczania lekcja zajęcia edukacyjne (zmiana roli nauczyciela z osoby przekazującej wiedzę w osobę wspomagającą uczenie się uczniów). 1 Hanna Będkowska Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Rogowie bedkowska.lzd@interia.pl Temat lekcji Las kształtuje klimat (etap edukacyjny: klasy 4-6 szkoły podstawowej) Cele: Cele kształcenia Wiadomości.

Bardziej szczegółowo

~ A ~ PANGEA KONKURS MATEMATYCZNY

~ A ~ PANGEA KONKURS MATEMATYCZNY PANGEA KONKURS MATEMATYCZNY Piątek, 17kwietnia 2015 Czas pracy: 90 minut 1. Ogólne zasady 1.1 W czasie testu nie wolno używać kalkulatorów ani innych pomocy naukowych. 1.2 Zadania mają formę testu jednokrotnego

Bardziej szczegółowo

ZADANIE 1. Lista nazw do wyboru:

ZADANIE 1. Lista nazw do wyboru: ZADANIE 1. Uzupełnij tekst dotyczący warstwowej budowy lasu (w wykropkowane miejsca wstaw odpowiednie nazwy, wybrane z listy zamieszczonej pod tekstem). Charakterystyczną cechą lasu jest jego piętrowa

Bardziej szczegółowo

ARKUSZ DIAGNOSTYCZNY Z MATEMATYKI

ARKUSZ DIAGNOSTYCZNY Z MATEMATYKI A-1 ARKUSZ DIAGNOSTYCZNY Z MATEMATYKI POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla piszącego 1. Sprawdź, czy arkusz zawiera 15 stron. W zadaniach 1. do 5. są podane 4 odpowiedzi: A, B, C, D, z

Bardziej szczegółowo

Próbny Egzamin Gimnazjalny z Matematyki Zestaw przygotowany przez serwis 24 marca 2012 Czas pracy: 90 minut

Próbny Egzamin Gimnazjalny z Matematyki Zestaw przygotowany przez serwis   24 marca 2012 Czas pracy: 90 minut Strona 1 /Gimnazjum/Egzamin gimnazjalny Próbny Egzamin Gimnazjalny z Matematyki Zestaw przygotowany przez serwis www.zadania.info 24 marca 2012 Czas pracy: 90 minut Zadanie 1 (1 pkt.) Która równość jest

Bardziej szczegółowo

Próbny egzamin w trzeciej klasie gimnazjum część matematyczno-przyrodnicza Styczeń 2017 Matematyka

Próbny egzamin w trzeciej klasie gimnazjum część matematyczno-przyrodnicza Styczeń 2017 Matematyka Wypełnia uczeń PESEL Kod ucznia Próbny egzamin w trzeciej klasie gimnazjum część matematyczno-przyrodnicza Styczeń 017 Matematyka Informacje dla ucznia 1. Sprawdź, czy zestaw egzaminacyjny zawiera 10 stron.

Bardziej szczegółowo

LUBELSKA PRÓBA PRZED MATURĄ POZIOM PODSTAWOWY Klasa 1 Klasa 1

LUBELSKA PRÓBA PRZED MATURĄ POZIOM PODSTAWOWY Klasa 1 Klasa 1 Klasa 1 POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla piszącego 1. Sprawdź, czy arkusz zawiera 18 stron. 2. Rozwiązania zadań i odpowiedzi zamieść w miejscu na to przeznaczonym. 3. W zadaniach

Bardziej szczegółowo

Konspekt lekcji z przyrody klasa IV Bogactwa przyrodnicze lasu autor: Jarosław Garbowski 1

Konspekt lekcji z przyrody klasa IV Bogactwa przyrodnicze lasu autor: Jarosław Garbowski 1 Konspekt lekcji z przyrody klasa IV Bogactwa przyrodnicze lasu autor: Jarosław Garbowski 1 Przedmiot: Przyroda Klasa: IV Szkoła Podstawowa Czas trwania lekcji: 45 minut Temat: Bogactwa przyrodnicze lasu.

Bardziej szczegółowo

Drzewa iglaste i liściaste

Drzewa iglaste i liściaste Drzewa iglaste i liściaste 1. Cele lekcji a) Wiadomości Uczeń zna: budowę drzewa, nazwy drzew liściastych, nazwy drzew iglastych. b) Umiejętności Uczeń rozpoznaje: drzewa liściaste, drzewa iglaste, rodzaje

Bardziej szczegółowo

TEST Czas pracy: 60 minut Liczba punktów do uzyskania: 40

TEST Czas pracy: 60 minut Liczba punktów do uzyskania: 40 Imię i nazwisko ucznia.. Szkoła.. Instrukcja dla ucznia TEST Czas pracy: 60 minut Liczba punktów do uzyskania: 40 1. Upewnij się, czy sprawdzian zawiera 10 stron. Jeśli nie zgłoś to nauczycielowi. 2. Wpisz

Bardziej szczegółowo

Matematyk Roku gminny konkurs matematyczny. ETAP DRUGI 27 marca 2015 KLASA PIERWSZA

Matematyk Roku gminny konkurs matematyczny. ETAP DRUGI 27 marca 2015 KLASA PIERWSZA Imię i nazwisko:.. Klasa:.. "Matematyka nie taka straszna jak ją malują Matematyk Roku 05 - gminny konkurs matematyczny ETAP DRUGI 7 marca 05 KLASA PIERWSZA. Przed Tobą zestaw 0 zadań konkursowych. Zanim

Bardziej szczegółowo

STAROSTWO POWIATOWE W WOŁOMINIE. II ZESTAW PYTAŃ W RODZINNYM KONKURSIE EKOLOGICZNYM 2017 r. SELFIE Z NATURĄ.

STAROSTWO POWIATOWE W WOŁOMINIE. II ZESTAW PYTAŃ W RODZINNYM KONKURSIE EKOLOGICZNYM 2017 r. SELFIE Z NATURĄ. STAROSTWO POWIATOWE W WOŁOMINIE II ZESTAW PYTAŃ W RODZINNYM KONKURSIE EKOLOGICZNYM 2017 r. SELFIE Z NATURĄ. W konkursie mogą brać udział drużyny, które do 28 września 2017r. dostarczyły zgłoszenie uczestnictwa

Bardziej szczegółowo

ZADANIA PRZYGOTOWAWCZE

ZADANIA PRZYGOTOWAWCZE Kraj bez matematyki nie wytrzyma współzawodnictwa z tymi krajami, które matematykę uprawiają Hugo Steinhause X I Dąbrowski Konkurs Matematyczny Dla uczniów klas pierwszych szkół ponad gimnazjalnych Konkurs

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ LEKCJI. Wioletta Możdżan- Kasprzycka Data Grudzień 2017

SCENARIUSZ LEKCJI. Wioletta Możdżan- Kasprzycka Data Grudzień 2017 SCENARIUSZ LEKCJI Nazwa Nazwa szkoły Scenariusz zajęć z wykorzystaniem metody eksperymentu dla klasy IV Szkoła Podstawowa w Dukli Tytuł i numer projektu Nowa jakość kształcenia w Szkole Podstawowej w Zespole

Bardziej szczegółowo

SZKOLNA LIGA ZADANIOWA

SZKOLNA LIGA ZADANIOWA KLASA 4 - ZESTAW 1 W następujących działaniach wstaw w miejsce gwiazdek brakujące cyfry. Pewna liczba dwucyfrowa ma w rzędzie jedności 5. Jeżeli między jej cyfry wstawimy 0, to liczba ta zwiększy się o

Bardziej szczegółowo

LUBELSKA PRÓBA PRZED MATUR pola do tego przeznaczone. Błędne

LUBELSKA PRÓBA PRZED MATUR pola do tego przeznaczone. Błędne 1 MATEMATYKA - poziom podstawowy klasa 2 CZERWIEC 2015 Instrukcja dla zdaj cego Czas pracy: 170 minut 1. Sprawdź, czy arkusz zawiera 17 stron. 2. Rozwiązania zadań i odpowiedzi zamieść w miejscu na to

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI CZERWIEC 2012 POZIOM PODSTAWOWY. Czas pracy: 170 minut. Liczba punktów do uzyskania: 50 WPISUJE ZDAJĄCY

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI CZERWIEC 2012 POZIOM PODSTAWOWY. Czas pracy: 170 minut. Liczba punktów do uzyskania: 50 WPISUJE ZDAJĄCY Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. Układ graficzny CKE 010 KOD WPISUJE ZDAJĄCY PESEL Miejsce na naklejkę z kodem dysleksja EGZAMIN

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2015/2016

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 Etap wojewódzki 20 lutego 2016 r. Godzina 11.00 Kod ucznia Instrukcja dla ucznia Zanim przystąpisz do rozwiązywania arkusza przepisz na tę stronę Kod ucznia z karty kodowej. 1, Sprawdź, czy zestaw zawiera

Bardziej szczegółowo

WPISUJE UCZEŃ GRUDZIEŃ Czas pracy: 90 minut PRÓBNY EGZAMIN GIMNAZJALNY Z OPERONEM CZĘŚĆ MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZA MATEMATYKA

WPISUJE UCZEŃ GRUDZIEŃ Czas pracy: 90 minut PRÓBNY EGZAMIN GIMNAZJALNY Z OPERONEM CZĘŚĆ MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZA MATEMATYKA WPISUJE UCZEŃ KOD UCZNIA PESEL PRÓBNY EGZAMIN GIMNAZJALNY Z OPERONEM CZĘŚĆ MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZA MATEMATYKA Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź, czy zestaw egzaminacyjny zawiera 7 stron (zadania 1..).

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY Kod ucznia Liczba punktów WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA UCZNIÓW GIMNAZJÓW W ROKU SZKOLNYM 016/017 0.0.017 1. Test konkursowy zawiera zadania. Są to zadania zamknięte i otwarte. Na ich rozwiązanie

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2014/2015

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 Etap wojewódzki 21 lutego 2015 r. Kod ucznia Godzina 11.00 Instrukcja dla ucznia Zanim przystąpisz do rozwiązywania arkusza przepisz na tę stronę Kod ucznia z karty kodowej. 1, Sprawdź, czy zestaw zawiera

Bardziej szczegółowo

PRZYKŁADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI

PRZYKŁADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI PRZYKŁADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI Zestaw P1 POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla piszącego 1. Sprawdź, czy arkusz zawiera 16 stron.. W zadaniach od 1. do 5. są podane 4 odpowiedzi:

Bardziej szczegółowo

Poznajemy parkmiejski scenariuszwycieczki z dziećmi sześcioletnimi do parku

Poznajemy parkmiejski scenariuszwycieczki z dziećmi sześcioletnimi do parku Grażyna Nawrocka Poznajemy parkmiejski scenariuszwycieczki z dziećmi sześcioletnimi do parku Cele dydaktyczne: -rozróżnianie trzech typów lasu: las iglasty, las liściasty i las mieszany, - poznanie przez

Bardziej szczegółowo

PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa V szkoła podstawowa 2012

PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa V szkoła podstawowa 2012 PŁOCKA MIĘDZYSZKOLNA LIGA PRZEDMIOTOWA MATEMATYKA klasa V szkoła podstawowa 202 KARTA PUNKTACJI ZADAŃ (wypełnia komisja konkursowa): Numer zadania Zad. Zad. 2 Zad. 3 Poprawna odpowiedź Zad. 4 Zad. 5 Zad.

Bardziej szczegółowo

Diagnoza wiedzy przyrodniczej ucznia na progu klasy IV szkoły podstawowej

Diagnoza wiedzy przyrodniczej ucznia na progu klasy IV szkoły podstawowej Diagnoza wiedzy przyrodniczej ucznia na progu klasy IV szkoły podstawowej... imię i nazwisko ucznia... klasa Przed Tobą różnorodne zadania testowe. Przeczytaj dokładnie polecenia, aby wiedzieć, co należy

Bardziej szczegółowo

Konkurs Matematyczny MERIDIAN

Konkurs Matematyczny MERIDIAN A Konkurs Matematyczny MERIDIAN Sobota, 19 stycznia 2008 Czas pracy: 75 minut Maksymalna liczba punktów do uzyskania: 120 W czasie testu nie wolno używać kalkulatorów ani innych pomocy naukowych. 1. Na

Bardziej szczegółowo

KONKURS MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZY dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego. listopad 2010 r. zawody I stopnia (szkolne)

KONKURS MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZY dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego. listopad 2010 r. zawody I stopnia (szkolne) KONKURS MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZY dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego listopad 2010 r. zawody I stopnia (szkolne). imię i nazwisko ucznia... klasa Przed Tobą różnorodne zadania testowe.

Bardziej szczegółowo

Małopolski Konkurs Matematyczny r. etap szkolny

Małopolski Konkurs Matematyczny r. etap szkolny Kod ucznia Miejsce na metryczkę ucznia Drogi Uczniu! Małopolski Konkurs Matematyczny dla uczniów szkół podstawowych województwa małopolskiego Etap szkolny rok szkolny 2019/2020 1. Przed Tobą zestaw 17

Bardziej szczegółowo

MaTeMaTYka arkusz egzaminacyjny nr 1

MaTeMaTYka arkusz egzaminacyjny nr 1 01 arkusz egzaminacyjny Imię i nazwisko Data Klasa MaTeMaTYka arkusz egzaminacyjny nr 1 Drogi Gimnazjalisto, przed Tobą arkusz egzaminacyjny sprawdzający twoją wiedzę z matematyki. Przed przystąpieniem

Bardziej szczegółowo

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych 24 lutego 2016 r. zawody III stopnia (wojewódzkie)

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych 24 lutego 2016 r. zawody III stopnia (wojewódzkie) Kod ucznia Liczba zdobytych punktów KONKURS PRZEDMIOTOWY Z MATEMATYKI dla uczniów szkół podstawowych 24 lutego 2016 r. zawody III stopnia (wojewódzkie) Drogi Uczniu, przed Tobą test składający się z 23

Bardziej szczegółowo

Twórcza szkoła dla twórczego ucznia Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Twórcza szkoła dla twórczego ucznia Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego SCENARIUSZ LEKCJI PRZEDMIOT: BIOLOGIA TEMAT: Struktura ekosystemu i jego funkcjonowanie AUTOR SCENARIUSZA: mgr Agnieszka Kowalik OPRACOWANIE ELEKTRONICZNO GRAFICZNE : mgr Beata Rusin TEMAT LEKCJI Struktura

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów. Etap Szkolny 23 listopada 2017 Czas 90 minut

Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów. Etap Szkolny 23 listopada 2017 Czas 90 minut pieczęć szkoły pesel nazwisko imiona Zadanie 1-10 11 12 13 14 15 suma punkty Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów. Etap Szkolny 23 listopada 2017 Czas 90 minut 1. Otrzymujesz do rozwiązania

Bardziej szczegółowo

Drzewa. Rozwiążcie rebusy i wpiszcie prawidłowe rozwiązania nazwy drzew. Rebus 1... Rebus 2... Rebus 3...

Drzewa. Rozwiążcie rebusy i wpiszcie prawidłowe rozwiązania nazwy drzew. Rebus 1... Rebus 2... Rebus 3... ZADANIE 1. Drzewa. Rozwiążcie rebusy i wpiszcie prawidłowe rozwiązania nazwy drzew. Rebus 1... Rebus 2... Rebus 3... Czas: 4 minuty za każdy prawidłowo rozwiązany rebus 1 punkt maksymalnie 3 punkty ZADANIE

Bardziej szczegółowo