Kosztorysowanie Nadzór budowlany Doradztwo techniczne Ekspertyzy i Opinie techniczne sieci i instalacje cieplne, wodociągowe, kanalizacyjne i gazowe

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Kosztorysowanie Nadzór budowlany Doradztwo techniczne Ekspertyzy i Opinie techniczne sieci i instalacje cieplne, wodociągowe, kanalizacyjne i gazowe"

Transkrypt

1 Usługi InŜynierskie mgr inŝ. Wojciech Mickiewicz Wrocław ul. Długopolska 37/12 tel. 0-71/ / Projektowanie Kosztorysowanie Nadzór budowlany Doradztwo techniczne Ekspertyzy i Opinie techniczne sieci i instalacje cieplne, wodociągowe, kanalizacyjne i gazowe Znak 83.08/06 egzemplarz nr 1 PROJEKT BUDOWLANY modernizacji instalacji wentylacji grawitacyjnej Obiekt : Budynek mieszkalny przy ul. Techników 5 w Jelczu-Laskowicach Inwestor: TBS Spółka z o. o. Zakład Gospodarki Mieszkaniowej ul. Techników 29, Jelcz-Laskowice Projektant: mgr inŝ. Wojciech Mickiewicz nr ewidencyjny DOŚ/IS/2544/01 Sprawdził: mgr inŝ. Paweł Krzykawiak nr ewidencyjny DOŚ/IS/5859/01 czerwiec, 2008

2 SaniPROJEKT 83.08/06 Zawartość opracowania : strona Strona tytułowa... 1 Zawartość opracowania... 2 Opis techniczny: 1. Dane ogólne Podstawa opracowania Zakres opracowania Informacje ogólne Rozwiązania projektowe Ciąg kominowy Parter Piętro Nawiew powietrza Ochrona przeciwpoŝarowa Uwagi końcowe Zestawienie elementów... 8 Załączniki: A. Zaświadczenie Izby InŜynierów Budownictwa projektanta i sprawdzającego B. Decyzja o stwierdzeniu przygotowania zawodowego projektanta C. Decyzja o stwierdzeniu przygotowania zawodowego sprawdzającego D. Protokół nr 270/12/2007 opinia kominiarska E. Informacja dotycząca bezpieczeństwa i ochrony zdrowia F. Oświadczenie projektanta i sprawdzającego Rysunki: Rzut parteru... rys. nr 1 Rzut piętra... rys. nr 2 Przekrój rys. nr 3 Strona 2

3 SaniPROJEKT 83.08/06 OPIS TECHNICZNY. do projektu budowlanego modernizacji instalacji wentylacji grawitacyjnej w budynku mieszkalnym przy ul. Techników 5 w Jelczu-Laskowicach. 1. Dane ogólne Podstawa opracowania. Niniejsze opracowanie wykonano w oparciu o : Wizję lokalną i uzgodnienia z Inwestorem, Zlecenie Inwestora, Inwentaryzację dla potrzeb opracowania, Protokół Nr 270/12/2007 z okresowej kontroli przewodów kominowych, Obowiązujące normy i przepisy Zakres opracowania. Niniejsze opracowanie zawiera dobór elementów instalacji wentylacyjnej wraz z zaleceniami montaŝowymi. 2. Informacje ogólne. Budynek mieszkalny dwukondygnacyjny, niepodpiwniczony. Dach drewniany kryty papą. Poddasze nieogrzewany. Budynek posiada dwie klatki schodowe zlokalizowane po przeciwległych stronach budynku. Budynek wyposaŝono w instalacje: elektryczną, wodno-kanalizacyjną i centralnego ogrzewania. Kontrola kominiarska przeprowadzona po poŝarze jednego z mieszkań, wykazała brak instalacji wentylacji grawitacyjnej w niektórych lokalach lub nieprawidłowe jej funkcjonowanie w innych pomieszczeniach. W trakcie przeprowadzania wizji lokalnej w wielu lokalach stwierdzono znaczne zawilgocenie pomieszczeń, będące skutkiem m.in. gotowania, suszenia odzieŝy itp. w pomieszczeniach o niewielkiej kubaturze i braku wymiany powietrza. Wiele pomieszczeń nie jest wyposaŝonych w kanały wentylacji grawitacyjnej, w niektórych istniejące kanały nie spełniają swej funkcji z powodu niedroŝności. Występujące nieprawidłowości prowadzą do degradacji pomieszczeń. Strona 3

4 SaniPROJEKT 83.08/06 3. Rozwiązania projektowe. W pomieszczeniach, które nie są wyposaŝone w instalację wentylacyjną grawitacyjną projektuje się wybudowanie pionowych kanałów wentylacyjnych wywiewnych. Projektuje się kanały wentylacyjne ze stali kwasoodpornej w systemie jednościennym i dwuściennym, prod. Wadex. Dla pomieszczeń zlokalizowanych na parterze budynku projektuje się kratki wentylacyjne wywiewne dn160mm zamontowane w ścianie oddzielającej pokój od korytarza ogólnodostępnego. Kratki montować w odległości osi 0,3m od stropu pomieszczenia. Następnie poprzez kanały ścienne poziome dn160mm z blachy stalowej, powietrze jest kierowane kolanami segmentowymi dn160mm 90 o do pionowych odcinków instalacji grawitacyjnej wywiewnej. Kanały pionowe prowadzić w strefie przyściennej korytarza ogólnodostępnegona parterze i mocować do ścian korytarza za pomocą obejm do muru dn160mm, nr kat Rozstaw obejm co 1m. W przejściach przez strop parteru i piętra stosować uszczelnienia elastyczne, umoŝliwiające swobodne przesuwanie się kanałów. Przed wejściem w strefę nieogrzewanego poddasza projektuje się zastosowanie kanałów stalowych dwuściennych dn160/225mm, z warstwą izolacji termicznej g=32mm, zapobiegającej wychładzaniu się wywiewanego powietrza. Do przejścia przez strop piętra wykorzystać podporę przejściową dn160/225mm nr kat Przejście przez połać dachową projektuje się z zastosowaniem przejścia dachowego dn225mm z płytą o wymiarach 570x580mm. Przewód wentylacyjny zakończyć ustnikiem pod parasol dn160x225mm i parasolem dn160mm. Projektuje się 19 zestawów kanałów wentylacyjnych dn160mm. Dla pomieszczeń zlokalizowanych na piętrze budynku projektuje się kratki wentylacyjne wywiewne dn200mm zamontowane w ścianie oddzielającej pokój od korytarza ogólnodostępnego. Kratki montować w odległości osi 0,3m od stropu pomieszczenia. Następnie poprzez kanały ścienne poziome dn200mm z blachy stalowej, powietrze jest kierowane kolanami segmentowymi dn200mm 90 o do pionowych odcinków instalacji grawitacyjnej wywiewnej. Kanały pionowe prowadzić w strefie przystropowej korytarza ogólnodostępnego na piętrze budynku. W przejściach przez strop piętra stosować uszczelnienia elastyczne, umoŝliwiające swobodne przesuwanie się kanałów. Przed wejściem w strefę nieogrzewanego poddasza projektuje się zastosowanie kanałów stalowych dwuściennych dn200/300mm, z warstwą izolacji termicznej g=50mm, zapobiegającej wychładzaniu się wywiewanego powietrza. Do przejścia przez strop piętra wykorzystać podporę przejściową dn200/300mm nr kat Przejście przez połać dachową projektuje się z zastosowaniem przejścia dachowego dn300mm z płytą o wymiarach 645x660mm. Przewód wentylacyjny zakończyć ustnikiem pod parasol dn200x300mm i parasolem dn200mm. Projektuje się 6 zestawów kanałów wentylacyjnych dn200mm. Dopuszcza się zastosowanie przewodów z blachy stalowej ocynkowanej pod warunkiem uzyskania porównywalnych parametrów eksploatacyjnych. Kanały na korytarzu ogólnodostępnym obudować płytami GK zamontowanymi na stelaŝach. Strona 4

5 SaniPROJEKT 83.08/06 4. Ciąg kominowy Parter. Przewód wentylacji grawitacyjnej dn160mm. F=0,02m 2 h=6,85m dla t=1k -> w=0,3m/s dla t=8k -> w=0,3x8 0,5 =0,84m/s Obliczeniowy strumień wywiewanego powietrza: V=0,84x0,02=0,017m 3 /s=61,2m 3 /h > 3osoby x 20m 3 /h Strata ciśnienia w przewodzie: p=(λxh/d+ Σζ)xρwxw 2 /2 dla przewodu stalowego i k=0 to λ=0,03 Σζ=2,05 (wlot kratki, kolano 90 o,wylot kominek) ρw=1,2 kg/m 3 dla twew=20 o C p=(0,03x6,85/0,16+2,05) x 1,2x0,84 2 /2 = 1,60 Pa Ciśnienie czynne przewodu grawitacyjnego: Hg=hx9,81 x(ρz-ρw) ρz=1,24 kg/m 3 dla tzew=12 o C to Hg=6,85x9,81x0,04=2,69Pa p=1,60pa< Hg=2,69Pa -warunek spełniony Ciąg kominowy zapewnia wentylację pomieszczeń na parterze budynku Piętro. Przewód wentylacji grawitacyjnej dn200mm. F=0,031m 2 h=3,05m dla t=1k -> w=0,2m/s dla t=8k -> w=0,2x8 0,5 =0,57m/s Obliczeniowy strumień wywiewanego powietrza: V=0,57x0,031=0,018m 3 /s=64,0m 3 /h > 3osoby x 20m 3 /h Strata ciśnienia w przewodzie: p=(λxh/d+ Σζ)xρwxw 2 /2 dla przewodu stalowego i k=0 to λ=0,03 Σζ=2,05 (wlot kratki, kolano 90 o,wylot kominek) ρw=1,2 kg/m 3 dla twew=20 o C p=(0,03x3,05/0,20+2,05) x 1,2x0,57 2 /2 = 0,48 Pa Strona 5

6 SaniPROJEKT 83.08/06 Ciśnienie czynne przewodu grawitacyjnego: Hg=hx9,81 x(ρz-ρw) ρz=1,24 kg/m 3 dla tzew=12 o C to Hg=3,05x9,81x0,04=1,19Pa p=0,48pa< Hg=1,19Pa -warunek spełniony Ciąg kominowy zapewnia wentylację pomieszczeń na piętrze budynku. 5. Nawiew powietrza. Wentylowanie pomieszczeń za pomocą przewodów wentylacji grawitacyjnej będzie skuteczne, jeśli do pomieszczeń zapewni się dopływ dostatecznej ilości powietrza zewnętrznego. Dla spełnienia tego warunku naleŝy: rozszczelnić stolarkę okienną, a w szczególności stolarkę z tworzyw sztucznych, dopuścić do montaŝu w ramach remontu stolarkę okienną wyłącznie wyposaŝoną w nawiewniki okienne, stosować nawietrzaki podokienne. 6. Ochrona przeciwpoŝarowa. W budynku projektuje się instalację wentylacyjną grawitacyjną dla poszczególnych mieszkań. Budynek zalicza się do kategorii zagroŝenia ludzi ZL IV. Wysokość 9,4 m budynek niski. Powierzchnia zabudowy 1003 m 2. Powierzchnia wewnętrzna 1811m 2. Ilość kondygnacji: 2 naziemne, 0 podziemnych. Wymagana i istniejąca klasa odporności poŝarowej D. Projektuje się kanały wentylacyjne z blachy stalowej, na korytarzach ogólnodostępnych obudowane płytami gipsowo-kartonowymi. Instalacje wentylacyjną zaprojektowano zgodnie z obowiązującymi przepisami ochrony p.poŝ. Zwraca się jednak uwagę, Ŝe w budynku występują niezgodności z przepisami, dotyczące: - Szerokości biegów schodowych, istniejące -114 cm zamiast wymaganych -120cm. - Szerokości spoczników, istniejące -1,0 m, wymagane -1,5 m. - Szerokości drzwi wejściowych, istniejące dwuskrzydłowe 2 x 70 cm, wymagane min 120 cm, jedno szkrzydło min 90 cm otwierające się na zewnątrz. - Brak instalacji oświetlenia ewakuacyjnego na korytarazach. Zakres niniejszego projektu obejmuje wyłącznie instalację wentylacyjną grawitacyjną. Występujące w budynku w/w niezgodności naleŝy usunąć lub uzyskać zgodę KW PSP we Wrocławiu na zastosowanie rozwiązań zamiennych rekompensujących powyŝsze niezgodności. Strona 6

7 SaniPROJEKT 83.08/06 7. Uwagi końcowe. Wszystkie roboty prowadzić i wykonywać zgodnie z niniejszym opracowaniem, sztuką budowlaną, przepisami BHP oraz: -Warunkami Technicznymi Wykonania i Odbioru Robót Budowlano-MontaŜowych cz. II -instrukcjami montaŝu producentów materiałów i urządzeń. mgr inŝ. Wojciech Mickiewicz Strona 7

8 SaniPROJEKT 83.08/06 8. Zestawienie elementów: Lp. nazwa nr kat. ilość 1 Kolano dn200mm Rura dwuścienna dn200/300mm, L-1m Rura dwuścienna dn200/300mm, L-0,25m Rura dwuścienna dn200/300mm, L-0, 5m Przejście dachowe 15 o, dn300mm Ustnik pod parasol dn200/300mm Parasol dn200mm Kolano dn160mm Rura dn160mm, L-1m Rura dn160mm, L-0,5m Rura dn160mm, L-0,33m Rura dwuścienna dn160/225mm, L-1m Rura dwuścienna dn160/225mm, L-0,25m Rura dwuścienna dn160/225mm, L-0, 5m Przejście dachowe 15 o, dn225mm Ustnik pod parasol dn160/225mm Parasol dn160mm Podpora przejściowa dn160/225mm Podpora przejściowa dn200/300mm Obejma do muru dn160mm Strona 8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

PROJEKT BUDOWLANY. inwestor. obiekt. branża. wewnętrzne instalacja gazu. temat. mgr inż. Piotr Peregudowski. projektant

PROJEKT BUDOWLANY. inwestor. obiekt. branża. wewnętrzne instalacja gazu. temat. mgr inż. Piotr Peregudowski. projektant FANTOM Tomasz Mikrut 48-300 Nysa ul. Rynek 36N PROJEKT BUDOWLANY inwestor obiekt branża temat projektant opracowanie Gmina Nysa - Urząd Miejski w Nysie 48-300 Nysa Ul. Kolejowa 15 Modernizacja ogrzewania

Bardziej szczegółowo

IS - instalacyjna. Starostwo Powiatowe w Mikołowie ul. Żwirki i Wigury 4a Mikołów. mgr inż. Maria Czeszejko-Sochacka nr upr. 80/84. Sierpień 2012r.

IS - instalacyjna. Starostwo Powiatowe w Mikołowie ul. Żwirki i Wigury 4a Mikołów. mgr inż. Maria Czeszejko-Sochacka nr upr. 80/84. Sierpień 2012r. Temat opracowania: Projekt wewnętrznej instalacji gazu w budynku Domu Dziecka w Orzeszu Zakres opracowania: Projekt budowlano - wykonawczy Branża: IS - instalacyjna Lokalizacja obiektu: Orzesze ul. Wawrzyńca

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY. 62-500 Konin Ul. M. Dąbrowskiej 8. Przedsiębiostwo Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Sp. z. o.o. w Koninie 62-500 Konin

PROJEKT BUDOWLANY. 62-500 Konin Ul. M. Dąbrowskiej 8. Przedsiębiostwo Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Sp. z. o.o. w Koninie 62-500 Konin PROJEKT BUDOWLANY TEMAT: Instalacja odsysania spalin w budynku warsztatowym na terenie bazy PGKiM Sp. z o.o. przy ul. M. Dabrowskiej 8 w Koninie. ADRES: 62-500 Konin INWESTOR: Przedsiębiostwo Gospodarki

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY WENTYLACJA MECHANICZNA

PROJEKT WYKONAWCZY WENTYLACJA MECHANICZNA PRACOWNIA PROJEKTOWA mgr inż. Barbara Pasowicz ul. KRAKOWSKA 1/311 39-200 DĘBICA tel.601 683 931 PROJEKT WYKONAWCZY WENTYLACJA MECHANICZNA OBIEKT: PRZEBUDOWA LOKALI MIESZKALNYCH W BUDYNKU WIELORODZINNYM

Bardziej szczegółowo

PRZEDSZKOLE SAMORZĄDOWE. Przedszkole Samorządowe nr 29 Gdynia, ul. Unruga 53. Ewelina Nowak 76-270 Ustka ul. Grunwaldzka 43/49 CZĘŚĆ OPRACOWANIA

PRZEDSZKOLE SAMORZĄDOWE. Przedszkole Samorządowe nr 29 Gdynia, ul. Unruga 53. Ewelina Nowak 76-270 Ustka ul. Grunwaldzka 43/49 CZĘŚĆ OPRACOWANIA OBIEKT PRZEDSZKOLE SAMORZĄDOWE ADRES Gdynia, ul. Unruga 53 INWESTOR Przedszkole Samorządowe nr 29 Gdynia, ul. Unruga 53 JEDNOSTKA PROJEKTOWA OPRACOWANIE AUTORZY Ewelina Nowak 76-270 Ustka ul. Grunwaldzka

Bardziej szczegółowo

PROJEKT ZABUDOWY KLATKI SCHODOWEJ

PROJEKT ZABUDOWY KLATKI SCHODOWEJ EGZ. - nr 1 PROJEKT ZABUDOWY KLATKI SCHODOWEJ Zabudowa przeciwpożarowa klatki schodowej w budynku internatu przy Zespole Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego.... Temat opracowania Zespół Szkół

Bardziej szczegółowo

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA 1. WSTĘP. 3. 1.1 Podstawa opracowania. 3. 1.2 Cele i zakres opracowania. 3 2. OPIS TECHNICZNY PROJEKTOWANEJ INSTALACJI.

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA 1. WSTĘP. 3. 1.1 Podstawa opracowania. 3. 1.2 Cele i zakres opracowania. 3 2. OPIS TECHNICZNY PROJEKTOWANEJ INSTALACJI. ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA I CZĘŚĆ OPISOWA 1. WSTĘP. 3 1.1 Podstawa opracowania. 3 1.2 Cele i zakres opracowania. 3 II OPIS TECHNICZNY 2. OPIS TECHNICZNY PROJEKTOWANEJ INSTALACJI. 4 2.1 Opis projektowanej instalacji.

Bardziej szczegółowo

EKSPERTYZA TECHNICZNA WRAZ Z OPISEM DO INWENTARYZACJI BUDOWLANEJ OKRĘGOWEJ STACJI KONTROLI POJAZDÓW

EKSPERTYZA TECHNICZNA WRAZ Z OPISEM DO INWENTARYZACJI BUDOWLANEJ OKRĘGOWEJ STACJI KONTROLI POJAZDÓW EKSPERTYZA TECHNICZNA WRAZ Z OPISEM DO INWENTARYZACJI BUDOWLANEJ OKRĘGOWEJ STACJI KONTROLI POJAZDÓW 1. PODSTAWA OPRACOWANIA Zlecenie inwestora: MZK Bielsko - Biała; Dz. U. Z 2006r nr 40 poz. 275 w sprawie

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY. Adres obiektu: 62-510 Konin, ul. Szarotki 1. Inwestor: Przedszkole Nr 16 62-510 Konin, ul. Szarotki 1

PROJEKT WYKONAWCZY. Adres obiektu: 62-510 Konin, ul. Szarotki 1. Inwestor: Przedszkole Nr 16 62-510 Konin, ul. Szarotki 1 PRZEDSIĘBIORSTWO INWESTYCJI I BUDOWNICTWA *INWEST-BUD* 62-510 Konin, ul. Begoniowa 14 Tel. 063 245 05 45 PROJEKT WYKONAWCZY Obiekt: Przedszkole Nr 16 Temat: Remont tarasów Adres obiektu: 62-510 Konin,

Bardziej szczegółowo

PROJEKT INSTALACJI WENTYLACJI, KUCHNI I STOŁOWKI.

PROJEKT INSTALACJI WENTYLACJI, KUCHNI I STOŁOWKI. 1 INWESTOR:.. OBIEKT: Szkoła Podstawowa w Trzebini TEMAT: PROJEKT INSTALACJI WENTYLACJI, KUCHNI I STOŁOWKI.. Nr opracowania : Projektował: Opracował: Sprawdził: mgr inż. M. Stępień mgr inż. M. Stępień

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY ogrzewania elektrycznego i instalacji wentylacyjnej

PROJEKT BUDOWLANY ogrzewania elektrycznego i instalacji wentylacyjnej S A N - P R O J U S Ł U G I P R O J E K T O W E Janusz Kalamarz u l. K r a k o w s k a 5 3 7 2 0 0 P R Z E W O R S K tel. 502-444-493 www.san-proj.pl NIP 794-166-54-74 PROJEKT BUDOWLANY ogrzewania elektrycznego

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY INSTALACJE WODOCIĄGOWE P.POŻ. -hydranty wewnętrzne

PROJEKT BUDOWLANY INSTALACJE WODOCIĄGOWE P.POŻ. -hydranty wewnętrzne Anita Wilczyńska-Pracownia Architektury PROSPERITA 81-524 GDYNIA, ul. Goplany 6 ------------------------------------------------------------------------------------------------ PROJEKT BUDOWLANY PROJEKT

Bardziej szczegółowo

mgr inż. Stanisław Mazur RP-Upr.194/93 MAP/IE/2167/01

mgr inż. Stanisław Mazur RP-Upr.194/93 MAP/IE/2167/01 INWESTOR: MAŁOPOLSKI ODDZIAŁ WOJEWÓDZKI NARODOWEGO FUNDUSZU ZDROWIA 31-053 Kraków, ul. Ciemna 6 OBIEKT: Budynek biurowy Małopolskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia Kraków, ul. Sokołowskiego

Bardziej szczegółowo

PRACOWNIA PROJEKTOWA PERSPEKTYWA mgr inż. Krzysztof Halaba, Słupsk, ul. Tuwima 22a tel.:609-147455 UZUPEŁNIENIE

PRACOWNIA PROJEKTOWA PERSPEKTYWA mgr inż. Krzysztof Halaba, Słupsk, ul. Tuwima 22a tel.:609-147455 UZUPEŁNIENIE PROJEKT BUDOWLANY UZUPEŁNIENIE Temat Obiekt Adres budowy Branża Inwestor PROJEKT REMONTU BUDYNKU URZĘDU GMINY W DAM- NICY DZ. NR 127 OŚWIETLENIE EWAKUACYJNE BUDYNEK URZĘDU GMINY 76-231 DAMNICA, UL. GÓRNA

Bardziej szczegółowo

PROTOKÓŁ z okresowej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych

PROTOKÓŁ z okresowej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych PI 15/NNI33/2014 ZAŁĄCZNIK NR 2. PROTOKÓŁ z okresowej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych Podstawa prawna Art. 62 ust. 1 pkt 1 c ustawy z dnia 7 lipca 1994 roku Prawo budowlane (Dz. U. z 2010

Bardziej szczegółowo

K O Z I C K I. KAROL KOZICKI 19-300 EŁK, ul. W. Polskiego 54/13 tel./fax.:(87)6100107 NIP: 848-166-86-54 tel. kom. 516 026 308

K O Z I C K I. KAROL KOZICKI 19-300 EŁK, ul. W. Polskiego 54/13 tel./fax.:(87)6100107 NIP: 848-166-86-54 tel. kom. 516 026 308 K O Z I C K I USŁUGI PROJEKTOWO- WYKONAWCZE INśYNIERII SANITARNEJ K. KOZICKI KAROL KOZICKI 19-300 EŁK, ul. W. Polskiego 54/13 tel./fax.:(87)6100107 NIP: 848-166-86-54 tel. kom. 516 026 308 REGON: 280232437

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY. INWESTOR: MIASTO INOWROCŁAW ul. F.D.Roosevelta 36, 88-100 Inowrocław

PROJEKT BUDOWLANY. INWESTOR: MIASTO INOWROCŁAW ul. F.D.Roosevelta 36, 88-100 Inowrocław PROJEKT BUDOWLANY TEMAT: ADAPTACJA POMIESZCZEŃ SZKOLNYCH NA BIURA ADRES: ul. Stanisława Kiełbasiewicza 7, 88-100 Inowrocław BRANŻA: KONSTRUKCYJNO - BUDOWLANA INWESTOR: MIASTO INOWROCŁAW ul. F.D.Roosevelta

Bardziej szczegółowo

PROJEKT REMONTU POMIESZCZEŃ SANITARNYCH URZĘDU MIEJSKIEGO

PROJEKT REMONTU POMIESZCZEŃ SANITARNYCH URZĘDU MIEJSKIEGO PROJEKTOWANIE I NADZÓR 76-200 SŁUPSK UL.WŁODKOWICA 28 TEL./FAX (0-59) 845-71-77 NIP 839-144-39-28 REGON 771588708 PROJEKT REMONTU POMIESZCZEŃ SANITARNYCH URZĘDU MIEJSKIEGO INWESTOR: GMINA MIEJSKA ŁEBA

Bardziej szczegółowo

- PROJEKT BUDOWLANY -

- PROJEKT BUDOWLANY - - PROJEKT BUDOWLANY - OBIEKT: BUDYNEK MIESZKALNY wielorodzinny ADRES OBIEKTU: Leszno ul. B. Chrobrego 25/6 INWESTOR: MZBK Leszno ul. Dekana 10 TEMAT OPRACOWANIA: Projekt budowlany wewnętrznej instalacji

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA O SPRZEDAśY NIERUCHOMOŚCI LOKALOWEJ

INFORMACJA O SPRZEDAśY NIERUCHOMOŚCI LOKALOWEJ INFORMACJA O SPRZEDAśY NIERUCHOMOŚCI LOKALOWEJ Lublin ul. InŜynierska 10 KONTAKT Cena proponowana wynosi 360 000 zł do negocjacji (trzysta sześćdziesiąt tysięcy złotych) Bank Zachodni WBK S.A. Obszar Logistyki

Bardziej szczegółowo

Kamienica zabytkowa Lidzbark Warmiński, ul. Kopernika 38. Wspólnota Mieszkaniowa Lidzbark Warmiński, ul. Kopernika 38

Kamienica zabytkowa Lidzbark Warmiński, ul. Kopernika 38. Wspólnota Mieszkaniowa Lidzbark Warmiński, ul. Kopernika 38 INWENTARYZACJA I PROJEKT ODTWORZENIA ZABYTKOWEJ STOLARKI OKIENNEJ OBIEKT: Kamienica zabytkowa Lidzbark Warmiński, ul. Kopernika 38 INWESTOR: Wspólnota Mieszkaniowa Lidzbark Warmiński, ul. Kopernika 38

Bardziej szczegółowo

Kosztorysowanie Nadzór budowlany Doradztwo techniczne Ekspertyzy i Opinie techniczne sieci i instalacje cieplne, wodociągowe, kanalizacyjne i gazowe

Kosztorysowanie Nadzór budowlany Doradztwo techniczne Ekspertyzy i Opinie techniczne sieci i instalacje cieplne, wodociągowe, kanalizacyjne i gazowe Usługi Inżynierskie mgr inż. Wojciech Mickiewicz 50-560 Wrocław ul. Długopolska 37/12 tel. 0-71/ 799-06-69 0-605/ 26-44-71 saniprojekt@box43.pl Projektowanie Kosztorysowanie Nadzór budowlany Doradztwo

Bardziej szczegółowo

O Ś W I A D C Z E N I E

O Ś W I A D C Z E N I E SPECYFIKACJA ISTOTNYCH WARUNKÓW ZAMÓWIENIA Wykonanie kotłowni lokalnej opalanej gazem wraz z inst. c.o. w budynku mieszkalnym przy ul. Czarnowskiej 11 w Kielcach. Druk Nr 8... (pieczęć Oferenta) O Ś W

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY REMONTU (WYMIANY) POKRYCIA DACHU BUDYNKU SĄDU OKRĘGOWEGO W KATOWICACH PRZY Ul. ANDRZEJA 16/18 SEGMENT WSCHODNI

PROJEKT BUDOWLANY REMONTU (WYMIANY) POKRYCIA DACHU BUDYNKU SĄDU OKRĘGOWEGO W KATOWICACH PRZY Ul. ANDRZEJA 16/18 SEGMENT WSCHODNI Nr: 1114/02/12 Zadanie: SPECYFIKACJA TECHNICZNA WYKONANIA I ODBIORU ROBÓT Temat: PROJEKT BUDOWLANY REMONTU (WYMIANY) POKRYCIA DACHU BUDYNKU SĄDU OKRĘGOWEGO W KATOWICACH PRZY Ul. ANDRZEJA 16/18 SEGMENT

Bardziej szczegółowo

BOISKO WIELOFUNKCYJNE DZ. NR 30 URZ D GMINY KRZEMIENIEWO UL. DWORCOWA 34 64-120 KRZEMIENIEWO

BOISKO WIELOFUNKCYJNE DZ. NR 30 URZ D GMINY KRZEMIENIEWO UL. DWORCOWA 34 64-120 KRZEMIENIEWO PROJEKT BUDOWLANY OBIEKT: BOISKO WIELOFUNKCYJNE ADRES OBIEKTU: OPORÓWKO GMINA KRZEMIENIEWO DZ. NR 30 INWESTOR: URZ D GMINY KRZEMIENIEWO UL. DWORCOWA 34 64-120 KRZEMIENIEWO BRAN A: ELEKTRYCZNA PROJEKTOWAŁ:

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA NR 16. Wrocław, dnia 16 lipca 2012 r. Nasz znak: IZ/3840/12/2012

INFORMACJA NR 16. Wrocław, dnia 16 lipca 2012 r. Nasz znak: IZ/3840/12/2012 Wrocław, dnia 16 lipca 2012 r. Nasz znak: IZ/3840/12/2012 INFORMACJA NR 16 Dot. : przetargu nieograniczonego na zadanie p.n.: "Modernizacja budowli i urządzeń zbiornikowych wraz z budową innych obiektów

Bardziej szczegółowo

Zawartość opracowania

Zawartość opracowania I. Opis techniczny. 1. Podstawa opracowania. 2. Dane ogólne. 3. Instalacja wody zimnej. 4. Instalacja wody ciepłej. 5. Kanalizacja sanitarna. 6. Kanalizacja deszczowa. 7. Uwaga końcowa. II. Rysunki. Zawartość

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIAR ROBÓT. Klasyfikacja robót wg. Wspólnego Słownika Zamówień

PRZEDMIAR ROBÓT. Klasyfikacja robót wg. Wspólnego Słownika Zamówień PRZEDMIAR ROBÓT 45000000-7 Roboty budowlane 45331210-1 Instalowanie wentylacji Klasyfikacja robót wg. Wspólnego Słownika Zamówień NAZWA INWESTYCJI : Przebudowa i rozbudowa oczyszczalni ścieków w Kaczorach

Bardziej szczegółowo

PROJEKT TECHNICZNY INSTALACJA KLIMATYZACJI POMIESZCZEŃ BIUROWYCH

PROJEKT TECHNICZNY INSTALACJA KLIMATYZACJI POMIESZCZEŃ BIUROWYCH PROJEKT TECHNICZNY INSTALACJA KLIMATYZACJI POMIESZCZEŃ BIUROWYCH URZĄD GMINY CZERWONAK Poznań 20.08.2007 r. 8 ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA 1. Wstęp 1.1. Podstawa opracowania 1.2. Przedmiot opracowania 1.3. Wykorzystana

Bardziej szczegółowo

Projekt budowlano - wykonawczy. ul. 1-Maja 5. 43-440 Goleszów

Projekt budowlano - wykonawczy. ul. 1-Maja 5. 43-440 Goleszów P.P.U.H. ELPOL Jerzy Polok ul. Kolejowa 31 Projekt budowlano - wykonawczy Zasilania klimatyzatorów w Urzędzie Gminy Goleszów ul. 1-Maja 5 Inwestor: Gmina Goleszów ul. 1-Maja 5 Projektował: Oświadczam,

Bardziej szczegółowo

ODPOWIEDZI NA ZAPYTANIA 2

ODPOWIEDZI NA ZAPYTANIA 2 Łódź, dnia 8 lutego 2013 r. Administracja Nieruchomościami Łódź-Śródmieście Centrum II 90-019 Łódź. ul. Dowborczyków 5 tel. (42) 253 64 19 fax (42) 253 64 22 www.centrum2.com3.pl ODPOWIEDZI NA ZAPYTANIA

Bardziej szczegółowo

WYKAZ WOLNYCH GARAŻY do rozdysponowania w trybie negocjacji miesięcznej stawki czynszu

WYKAZ WOLNYCH GARAŻY do rozdysponowania w trybie negocjacji miesięcznej stawki czynszu WYKAZ WOLNYCH GARAŻY do rozdysponowania w trybie negocjacji miesięcznej stawki czynszu Przeznaczenie lokalu Stan techniczny lokalu wraz z wyszczególnieniem BOK ŚRÓDMIEŚCIE ul. 1 Maja 35 1. Nowy Świat 5c

Bardziej szczegółowo

PPUH Jan i Renata CHOCHLA Sp. c. "PROCAL" 44-100 GLIWICE ul. Warszawska 23 tel. fax 3346561

PPUH Jan i Renata CHOCHLA Sp. c. PROCAL 44-100 GLIWICE ul. Warszawska 23 tel. fax 3346561 PPUH Jan i Renata CHOCHLA Sp. c. "PROCAL" 44-100 GLIWICE ul. Warszawska 23 tel. fax 3346561 Regon : 272033632-92700000-59-3-372-27177, Konto BP PKO II/o Gliwice 80 10202401 105660022 NIP 631-000-65-20

Bardziej szczegółowo

SPIS TRE CI A. CZ OPISOWA

SPIS TRE CI A. CZ OPISOWA SPIS TRE CI A. CZ OPISOWA Za czniki: 1. Za wiadczenie projektanta nr ZAP/IE/0005/07. 2. Uprawnienia budowlane projektanta nr 144/SZ/80. 3. Za wiadczenie sprawdzaj cego nr ZAP/IE/2803/01. 4. Uprawnienia

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANO - WYKONAWCZY

PROJEKT BUDOWLANO - WYKONAWCZY U L. Z I E L N A 6 A 6 2-2 0 0 G N I E Z N O T E L / F A X : 0 6 1 4 2 4 1 6 5 9 M A I L : K U R S A N @ P O S T. P L PROJEKT BUDOWLANO - WYKONAWCZY TEMAT : I N S T A L A C J E E L E K T R Y C Z N E OBIEKT

Bardziej szczegółowo

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W PROJEKTOWANIU I UTRZYMANIU KOMINÓW W ŚWIETLE PRZEPISÓW USTAWY PRAWO BUDOWLANE

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W PROJEKTOWANIU I UTRZYMANIU KOMINÓW W ŚWIETLE PRZEPISÓW USTAWY PRAWO BUDOWLANE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W PROJEKTOWANIU I UTRZYMANIU KOMINÓW W ŚWIETLE PRZEPISÓW USTAWY PRAWO BUDOWLANE art. 62 ust.1 ustawy Prawo budowlane stanowi: Obiekty powinny być w czasie ich użytkowania poddawane

Bardziej szczegółowo

Zestawienie urządzeń zasilanych elektrycznie pom techniczne przy fontannie na placu Lp Urządzenie Moc nominalna Napięcie Moc całkowita

Zestawienie urządzeń zasilanych elektrycznie pom techniczne przy fontannie na placu Lp Urządzenie Moc nominalna Napięcie Moc całkowita OPIS TECHNICZNY 1. PRZEDMIOT OPRACOWANIA Przedmiotem niniejszego opracowania jest projekt wykonawczy instalacji uzdatniania wody i zasilania fontanny zewnętrznej zlokalizowanej w stawie w parku miejskim

Bardziej szczegółowo

PRZEBUDOWA MIESZKANIA NA MIESZKANIE CHRONIONE W BUDYNKU MIESZKALNYM ul. Winogrady 150, Poznań Dz. Nr 22/1 OPIS TECHNICZNY

PRZEBUDOWA MIESZKANIA NA MIESZKANIE CHRONIONE W BUDYNKU MIESZKALNYM ul. Winogrady 150, Poznań Dz. Nr 22/1 OPIS TECHNICZNY PRZBUDOWA MISZKANIA NA MISZKANI CHRONION W BUDYNKU MISZKALNYM OPIS TCHNICZNY DO PROJKTU INSTALACJI LKTRYCZNYCH PRZBUDOWY MISZKANIA NA MISZKANI CHRONION W BUDYNKU MISZKALNYM dz. Nr 22/1 ul. Winogrady 150,

Bardziej szczegółowo

1. Dane ogólne: 1.1 Inwestor: Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Al. Kościuszki 4

1. Dane ogólne: 1.1 Inwestor: Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Al. Kościuszki 4 OPIS TECHNICZNY Do projektu budowlanego wentylacji mechanicznej i klimatyzacji dla potrzeb przebudowy i rozbudowy budynku zwierzętarni Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy ul. Muszyńskiego 1 1. Dane ogólne:

Bardziej szczegółowo

PROJEKT ARCHITEKTONICZNO BUDOWLANY

PROJEKT ARCHITEKTONICZNO BUDOWLANY gotowe projekty hal sportowych PROJEKT ARCHITEKTONICZNO BUDOWLANY OBIEKT: HALA WIDOWISKOWO SPORTOWA 12,0 x 34,0 LOKALIZACJA: RADŁÓW, UL. GLOWSKA DZIAŁKA NR 821/41 INWESTOR: GMINA RADŁÓW GENERALNY PROJEKTANT:

Bardziej szczegółowo

POLITECHNIKA LUBELSKA ul. Nadbystrzycka 38D Lublin. mgr inż. Robert Dryglewski upr. bud. LUB/0071/PWOS/04

POLITECHNIKA LUBELSKA ul. Nadbystrzycka 38D Lublin. mgr inż. Robert Dryglewski upr. bud. LUB/0071/PWOS/04 STADIUM: PROJEKT BUDOWLANY TYTUŁ OPRACOWANIA: INSTALACJE SANITARNE NAZWA INWESTYCJI: ADAPTACJA WYBRANYCH POMIESZCZEŃ W BUDYNKU STOŁÓWKI STUDENCKIEJ DLA POTRZEB BIBLIOTEKI I ARCHIWUM BRANŻA: Sanitarna INWESTOR:

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY. Obiekt: Dom Akademicki UAM ul. Nieszawska 3, Poznań

PROJEKT WYKONAWCZY. Obiekt: Dom Akademicki UAM ul. Nieszawska 3, Poznań PROJEKT WYKONAWCZY Temat: Instalacja oddymiania klatek schodowych wraz ze współpracą z istniejącym systemem sygnalizacji pożaru Obiekt: Dom Akademicki UAM ul. Nieszawska 3, Poznań Inwestor: Uniwersytet

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY INSTALACJI OGRZEWANIA, WENTYLACJI I KLIMATYZACJI

PROJEKT WYKONAWCZY INSTALACJI OGRZEWANIA, WENTYLACJI I KLIMATYZACJI BIURO PROJEKTOWE: 95-100 Zgierz ul. Boya Żeleńskiego 9/32 www.hvacprojekt.pl, tel. 501 136 946 e-mail: hvac@hvacprojekt.pl REGON 100427480, NIP 732 175 09 55 TEMAT: PROJEKT NOWEGO OBIEKTU PLACÓWKI TERENOWEJ

Bardziej szczegółowo

Wytyczne p.pożarowe do koncepcji adaptacji obiektu w Niepołomicach

Wytyczne p.pożarowe do koncepcji adaptacji obiektu w Niepołomicach Wytyczne p.pożarowe do koncepcji adaptacji obiektu w Niepołomicach Ochrona przeciwpożarowa. 1. powierzchnia, wysokość, liczba kondygnacji. - powierzchnia użytkowa : 1672,65 m 2, - wysokość liczona od najniżej

Bardziej szczegółowo

PROJEKT TECHNICZNY ODDZIELEŃ POŻAROWYCH DRZWIAMI O ODPORNOŚCI OGNIOWEJ.

PROJEKT TECHNICZNY ODDZIELEŃ POŻAROWYCH DRZWIAMI O ODPORNOŚCI OGNIOWEJ. PROJEKT TECHNICZNY ODDZIELEŃ POŻAROWYCH DRZWIAMI O ODPORNOŚCI OGNIOWEJ. Obiekt MUZEUM PAŁAC W WILANOWIE POŁUDNIOWE PIWNICE PAŁACU Adres 02 958 Warszawa ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16 Branża Ochrona

Bardziej szczegółowo

Zawartość opracowania

Zawartość opracowania 1 Zawartość opracowania OPIS TECHNICZNY 2 1. PODSTAWA OPRACOWANIA 2 2. ZAKRES OPRACOWANIA 2 3. INFORMACJE OGÓLNE 2 4. MODERNIZACJA INSTALACJI CENTRALNEGO OGRZEWANIA 3 5. ZAKRES PRAC MODERNIZACYJNYCH C.O.

Bardziej szczegółowo

MAKRO-BUDOMAT D E V E L O P M E N T SP. Z O.O

MAKRO-BUDOMAT D E V E L O P M E N T SP. Z O.O MAKRO-BUDOMAT D E V E L O P M E N T SP. Z O.O ********************************************************************************************************************************* Firma jest członkiem Izby

Bardziej szczegółowo

MODERNIZACJA ISTNIEJĄCYCH ŁAZIENEK W OŚRODKU SZKOLNY -WYCHOWAWCZYM W KRASNYMSTAWIE ARCHITEKTURA SPIS ZAWARTOŚCI

MODERNIZACJA ISTNIEJĄCYCH ŁAZIENEK W OŚRODKU SZKOLNY -WYCHOWAWCZYM W KRASNYMSTAWIE ARCHITEKTURA SPIS ZAWARTOŚCI II. Część graficzna. ARCHITEKTURA SPIS ZAWARTOŚCI Tytuł rysunku: Skala Numer Rzut parteru 1 : 50 A01 Rzut piętra 1 : 50 A02 Przekrój 1 : 50 A03 Elementy aranżacji ścian 1 : 50 A04 Elementy aranżacji ścian

Bardziej szczegółowo

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe AeMP 41-706 Ruda Śląska ul. Kłodnicka 97

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe AeMP 41-706 Ruda Śląska ul. Kłodnicka 97 Przedsiębiorstwo Wielobranżowe AeMP 41-706 Ruda Śląska ul. Kłodnicka 97 Tytuł opracowania : Projekt budowlano- wykonawczy przebudowy instalacji elektrycznej w budynku Przychodni Rejonowej Lokalizacja :

Bardziej szczegółowo

INSTALACJE ELEKTRYCZNE. upr. proj. 104/83. upr. proj. SLK/0791/POOE/05

INSTALACJE ELEKTRYCZNE. upr. proj. 104/83. upr. proj. SLK/0791/POOE/05 INSTALACJE ELEKTRYCZNE Opracował: inż. Z.Grzegorzewski upr. proj. 104/83 Sprawdził: mgr. inż. Piotr Maintok upr. proj. SLK/0791/POOE/05 Budynek Mieszkalny dla czterech lokali mieszkalnych Tułowice ul.

Bardziej szczegółowo

branża obiekt adres inwestor Sprawdził

branża obiekt adres inwestor Sprawdził 1 PRACOWNIA USŁUG INWESTYCYJNYCH mgr inż.arch.anna Suchwałko 51-354 WROCŁAW, ulica Litewska 34/14>

Bardziej szczegółowo

P R O J E K T W Y K O N A W C Z Y

P R O J E K T W Y K O N A W C Z Y P R O J E K T W Y K O N A W C Z Y Inwestor: Powiat Rzeszów Rzeszów ul. Grunwaldzka 15 Nazwa projektu: ROZBUDOWA I PRZEBUDOWA BUDYNKU SPECJALNEGO OSRODKA SZKOLNO-WYCHOWAWCZEGO NA DZ. NR 2704/1 W MROWLI

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA DOTYCZĄCA BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA PODCZAS REMONTU BALKONÓW

INFORMACJA DOTYCZĄCA BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA PODCZAS REMONTU BALKONÓW INFORMACJA DOTYCZĄCA BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA PODCZAS REMONTU BALKONÓW Inwestor : Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Wola Miasta Stołecznego Warszawy. Nazwa inwestycji i adres obiektu

Bardziej szczegółowo

AUTORZY PROJEKTU IMIĘ I NAZWISKO PODPIS

AUTORZY PROJEKTU IMIĘ I NAZWISKO PODPIS USSŁŁUGI I PPRROJ JEEKKTTOWEE KALMAR MARCIIN MACIIEJJEWSKII PPONI IŃSSKKI IEEGO 88//2277,, 8888- -110000 Innoowrrooccł I łaaw NIPP 555566- -222255- -3355- -5599 TEMAT OBIEKT teel t ll..(005522) ) 33553300332277,,

Bardziej szczegółowo

44-340 Godów, ul. 1-go Maja 53

44-340 Godów, ul. 1-go Maja 53 44-200 Rybnik, ul. Jankowicka 23/25, tel. 32/ 755-94-72, fax. 32/ 423-86-60 www.energosystemrybnik.pl, e-mail: biuro@energosystemrybnik.pl TYTUŁ OPRACOWANIA: NAZWA I ADRES OBIEKTU: Projekt Budowlano-Wykonawczy

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIAR. Urząd Miasta Gdyni Al. Marszałka J. Piłsudskiego 52/54, 81-382 Gdynia

PRZEDMIAR. Urząd Miasta Gdyni Al. Marszałka J. Piłsudskiego 52/54, 81-382 Gdynia Urząd Miasta Gdyni Al. Marszałka J. Piłsudskiego 52/54, 81-382 Gdynia 45111300-1 Roboty rozbiórkowe 45430000-0 Pokrywanie podłóg i ścian 45310000-3 Roboty instalacyjne elektryczne 45000000-7 Roboty budowlane

Bardziej szczegółowo

www.unimetal.pl NIP: 7671447269

www.unimetal.pl NIP: 7671447269 EGZ. NR 1 UNIMETAL Sp. z o.o. tel. +8 67 26 0 80 ul. Kujańska 10 tel. +8 67 26 22 71 77 00 Złotów fax +8 67 26 26 7 www.unimetal.pl NIP: 76717269 I N W E N T A R Y Z A C J A B U D O W L A N A W R A Z Z

Bardziej szczegółowo

EnklawaDevelopmnent - Kraków - Nieruchomości, Projekty i Wykonawstwo Standard wykończenia

EnklawaDevelopmnent - Kraków - Nieruchomości, Projekty i Wykonawstwo Standard wykończenia : ZAKRES OPRACOWANIA Niniejszy opis techniczny dotyczy budynku mieszkalno-usługowego zlokalizowanego w Krakowie przy ul. Twardowskiego i ul. Mitkowskiego wraz z infrastrukturą techniczną oraz zagospodarowaniem

Bardziej szczegółowo

TEMAT : Projekt budowlany instalacji centralnego ogrzewania i wentylacji. Jarosław ul. Sikorskiego

TEMAT : Projekt budowlany instalacji centralnego ogrzewania i wentylacji. Jarosław ul. Sikorskiego TEMAT : Projekt budowlany instalacji centralnego ogrzewania i wentylacji OBIEKT : ADRES : Hotel Turkus Jarosław ul. Sikorskiego INWESTOR : Urząd Miasta Jarosławia ul. Rynek 1 37-500 Jarosław AUTOR OPRA-

Bardziej szczegółowo

INWENTARYZACJA ARCHITEKTONICZNA Budynku sali konferencyjnej Okrąglak

INWENTARYZACJA ARCHITEKTONICZNA Budynku sali konferencyjnej Okrąglak 2 H =? M E = F H A J M K I K C M = C H E = H? D, = H E K I = E A H? = & "! 4 K E = K 2 =! J A B = N # & $ ' '! ' ' J A #! & ' % INWENTARYZACJA ARCHITEKTONICZNA Budynku sali konferencyjnej Okrąglak Adres

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY ADAPTACJA POMIESZCZEŃ POBIERANIA POSIŁKÓW I SZATNIOWYCH NA ZMYWALNIE POJEMNIKÓW ZEWNĘTRZNYCH

PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY ADAPTACJA POMIESZCZEŃ POBIERANIA POSIŁKÓW I SZATNIOWYCH NA ZMYWALNIE POJEMNIKÓW ZEWNĘTRZNYCH PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY ADAPTACJA POMIESZCZEŃ POBIERANIA POSIŁKÓW I SZATNIOWYCH NA ZMYWALNIE POJEMNIKÓW ZEWNĘTRZNYCH BRANŻA: ADRES INWESTYCJI: INWESTOR : Wod-kan i centralne ogrzewanie CPV 45300000-0

Bardziej szczegółowo

TEMAT: EKSPERTYZA TECHNICZNA DLA INWESTYCJI: REMONTU BUDYNKU INFORMACJI TURYSTYCZNEJ W JURGOWIE

TEMAT: EKSPERTYZA TECHNICZNA DLA INWESTYCJI: REMONTU BUDYNKU INFORMACJI TURYSTYCZNEJ W JURGOWIE TEMAT: EKSPERTYZA TECHNICZNA DLA INWESTYCJI: REMONTU BUDYNKU INFORMACJI TURYSTYCZNEJ W JURGOWIE INWESTOR: GMINA BUKOWINA TATRZAŃSKA UL. DŁUGA 144, 34-530 BUKOWINA TATRZAŃSKA ADRES INWESTYCJI: 34-532 JURGÓW

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR VII/39/2015 RADY GMINY KRZESZYCE. z dnia 11 czerwca 2015 r.

UCHWAŁA NR VII/39/2015 RADY GMINY KRZESZYCE. z dnia 11 czerwca 2015 r. UCHWAŁA NR VII/39/2015 RADY GMINY KRZESZYCE z dnia 11 czerwca 2015 r. w sprawie uchwalenia cen i stawek opłat za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków Działając na podstawie art.

Bardziej szczegółowo

CENTRALE WENTYLACYJNE NAWIEWNO WYWIEWNE Z ODZYSKIEM CIEPŁA ORAZ WILGOCI

CENTRALE WENTYLACYJNE NAWIEWNO WYWIEWNE Z ODZYSKIEM CIEPŁA ORAZ WILGOCI CENTRALE WENTYLACYJNE NAWIEWNO WYWIEWNE Z ODZYSKIEM CIEPŁA ORAZ WILGOCI DOKUMENTACJA TECHNICZNO RUCHOWA B3B-WX 20, B3B-WX 30, B3B-WX 40, B3B-WX 60 http://www.hakom.pl SPIS TREŚCI 1. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA.

Bardziej szczegółowo

INWENTARYZACJA, KONCEPCJA, KOSZTORYS, STWiOR. Szkoła Podstawowa nr 64 53-006 Wrocław, ul.wojszycka 1/13

INWENTARYZACJA, KONCEPCJA, KOSZTORYS, STWiOR. Szkoła Podstawowa nr 64 53-006 Wrocław, ul.wojszycka 1/13 Przedsiębiorstwo NOVBUD sp. z o.o. 51-180 Wrocław, ul.grawerska 28 NIP 895-17-65-166 Tel.71-346 23 69; fax 71-385 09 86 e-mail : biuro@novbud.pl STADIUM NAZWA ZADANIA ADRES INWESTOR INWENTARYZACJA, KONCEPCJA,

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY INSTALACJE ELKTRYCZNE

PROJEKT WYKONAWCZY INSTALACJE ELKTRYCZNE BIURO STUDIÓW I PROJEKTÓW SŁUŻBY ZDROWIA Spółka z o. o. 71-602 SZCZECIN ul. Kapitańska 3a tel. (91) 43 43 066 fax. (91) 43 46 610 bsipsz.szczecin@interia.pl DOSTOSOWANIE POMIESZCZEŃ DLA POTRZEB APATARU

Bardziej szczegółowo

POZYCJA 3 SIEĆ TELEFONICZNA Zarząd Geodezji i Katastru Miejskiego GEOPOZ POZYCJA 3

POZYCJA 3 SIEĆ TELEFONICZNA Zarząd Geodezji i Katastru Miejskiego GEOPOZ POZYCJA 3 POZYCJA 3 Zawartość: 4. Opis techniczny... 2 4.1. Normy i zalecenia... 2 4.2. ZałoŜenia projektowe... 2 4.3. Zakres opracowania... 2 4.4. Trasy kablowe... 2 4.5. Telefoniczna sieć rozdzielcza... 3 4.6.

Bardziej szczegółowo

Projekt robót remontowych II pawilonu i łącznika Szkoły Podstawowej w Błażowej

Projekt robót remontowych II pawilonu i łącznika Szkoły Podstawowej w Błażowej Projekt robót remontowych II pawilonu i łącznika Szkoły Podstawowej w Błażowej Inwestor: Gmina Błażowa Plac Jana Pawła II 1 36-030 Błażowa Adres Inwestycji: Szkoła Podstawowa w Błażowej ul. Armii Krajowej

Bardziej szczegółowo

Instalacje elektryczne

Instalacje elektryczne PRZEBUDOWA I REMONT FRAGMENTÓW SP NR 92 IM. BOHATERÓW WESTERPLATTE WRAZ Z WEWNĘTRZNYMI INSTALACJAMI (ELEKTRYCZNĄ) ORAZ ZMIANĄ SPOSOBU UŻYTKOWANIA MIESZKANIA SŁUŻBOWEGO NA SALĘ REKREACYJNĄ DLA DZIECI 6

Bardziej szczegółowo

"WAREM-S" Spó ka Jawna RZESZÓW, ul. Przemys owa 12 tel/fax

WAREM-S Spó ka Jawna RZESZÓW, ul. Przemys owa 12 tel/fax "WAREM-S" Spó ka Jawna 35-105 RZESZÓW, ul. Przemys owa 12 tel/fax 178526053 Nazwa Projektu: PROJEKT WYKONAWCZY REMONTU POMIESZCZE PIWNICY NA W ZE C.O. i CCWU W BUDYNKU MIESZKALNYM przy ul. eromskiego 5

Bardziej szczegółowo

Projekt wykonawczy instalacji elektrycznej dla zasilania urządzeń klimatyzacji IV piętra budynku

Projekt wykonawczy instalacji elektrycznej dla zasilania urządzeń klimatyzacji IV piętra budynku Projekt wykonawczy instalacji elektrycznej dla zasilania urządzeń klimatyzacji IV piętra budynku Sąd Rejonowy Poznań Grunwald i Jeżyce Poznań ul. Kamiennogórska 26 Projektował: mgr inż. Piotr Bzyl Czerwiec

Bardziej szczegółowo

1 STRONA TYTUŁOWA... 1 3 SPIS RYSUNKÓW... 3 4 DANE OGÓLNE... 4

1 STRONA TYTUŁOWA... 1 3 SPIS RYSUNKÓW... 3 4 DANE OGÓLNE... 4 2 SPIS TREŚCI 1 STRONA TYTUŁOWA... 1 2 SPIS TREŚCI... 2 3 SPIS RYSUNKÓW... 3 4 DANE OGÓLNE... 4 4.1 PRZEDMIOT OPRACOWANIA... 4 4.2 INWESTOR... 4 4.3 PODSTAWA OPRACOWANIA.... 4 4.4 LOKALIZACJA... 4 4.5

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA DOTYCZĄCA BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA ORAZ PLANU BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA

INFORMACJA DOTYCZĄCA BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA ORAZ PLANU BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA INFORMACJA DOTYCZĄCA BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA ORAZ PLANU BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA INWESTYCJA OBIEKT: ADRES : INWESTOR: JEDNOSTKA PROJEKTOWA: AUTOR OPRACOWANIA REMONT DACHU WRAZ Z OCIEPLENIEM

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY 69901

PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY 69901 B I U R O T E C H N I C Z N E R y s z a r d M o r a w i e c Os. Widok 12C/1 (068)475-72-62 66-200 wiebodzin 0602-534-832 PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY 69901 TYTU : WYMIANA STOLARKI OKIENNEJ W LOKALACH MIESZKALNYCH

Bardziej szczegółowo

LC ECOLSYSTEM. ul. Belgijska 64, 54-404 Wrocław tel. 71 357-17-28 PROJEKT BUDOWLANY

LC ECOLSYSTEM. ul. Belgijska 64, 54-404 Wrocław tel. 71 357-17-28 PROJEKT BUDOWLANY 1 LC ECOLSYSTEM ul. Belgijska 64, 54-404 Wrocław tel. 71 357-17-28 PROJEKT BUDOWLANY Nazwa inwestycji Adres Inwestor Zbiornik bezodpływowy ścieków wraz z przyłączem kanalizacji sanitarnej do budynku mieszkalnego

Bardziej szczegółowo

OŚWIADCZENIE Dokumentacja została wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami wiedzy technicznej. upr. proj. 1751/ 87 DOŚ /BO/ 0541/ 01

OŚWIADCZENIE Dokumentacja została wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami wiedzy technicznej. upr. proj. 1751/ 87 DOŚ /BO/ 0541/ 01 BIURO PROJEKTOWE I N W E S T D O M mgr inż. Teresa Marciniak 58-500 Jelenia Góra ul. Wolności 150 tel. 601 543 540 tel. FAX (75 755 77 77 PROJEKT BUDOWLANY BUDOWA KOMINÓW WENTYLACJI GRAWITACYJNEJ dla lokalu

Bardziej szczegółowo

Instalacje elektryczne wewn

Instalacje elektryczne wewn II. Spis zawartości 1. Strona tytułowa 2. Spis zawartości 3. Opis techniczny 3.1 Podstawa opracowania 3.2 Zakres opracowania 3.3 DemontaŜ istniejącej instalacji 3.4 Zasilanie, rozdzielnice n.n. 3.5 Instalacje

Bardziej szczegółowo

1 PROJEKT ROBÓT BUDOWLANYCH ZWIĄZANYCH Z DOBUDOWĄ SCHODÓW NA III PIĘTRZE KLATKI OD STRONY UL.KORCZAKA W POŁUDNIOWYM SKRZYDLE BUDYNKU ŚLĄSKIEGO URZĘDU WOJEWÓDZKIEGO W CZĘSTOCHOWIE Nazwa obiektu budowlanego

Bardziej szczegółowo

ZAWARTOŚĆ TECZKI. VII. RYSUNKI TECHNICZNE rys. nr 1 str. nr 11-12 Mapa sytuacyjna 1:500 str. nr 11 1. Rzut parteru 1:100 str.

ZAWARTOŚĆ TECZKI. VII. RYSUNKI TECHNICZNE rys. nr 1 str. nr 11-12 Mapa sytuacyjna 1:500 str. nr 11 1. Rzut parteru 1:100 str. ZAWARTOŚĆ TECZKI I. KARTA TYTUŁOWA str. nr 1 II. SPIS ZAWARTOŚCI TECZKI str. nr 2 III. DANE OGÓLNE str. nr 3 1. Podstawy formalno prawne 2. Dane ewidencyjne IV. OPIS TECHNICZNY str. nr 4-5 1. Przedmiot

Bardziej szczegółowo

DOM MAX. Pomieszczenia. : 7 pokoi, 1 kuchnia, spiżarka, 2 łazienki, kotłownia, garderoby, garaż 2. Powierzchnia całkowita: 212,3 m Technologia:

DOM MAX. Pomieszczenia. : 7 pokoi, 1 kuchnia, spiżarka, 2 łazienki, kotłownia, garderoby, garaż 2. Powierzchnia całkowita: 212,3 m Technologia: jq2j(document).ready(function(){jq2j("#twoj_container-1 > ul").tabs({ event: 'click'});}); - Opis - Wizualizacje - Rzuty - Standardy wykończenia DOM MAX Pomieszczenia : 7 pokoi, 1 kuchnia, spiżarka, 2

Bardziej szczegółowo

Projekt wykonawczy modernizacji instalacji elektrycznych w dobudowanej części przedszkola przy ul. Leśnej 1 w Małej Nieszawce

Projekt wykonawczy modernizacji instalacji elektrycznych w dobudowanej części przedszkola przy ul. Leśnej 1 w Małej Nieszawce ul. Janickiego 20B, 60-542 Poznań, tel./fax: (061)843-28-01/03 Inwestor Gmina Wielka Nieszawka ul. Toruńska 12 87-165 Cierpice Temat opracowania Projekt wykonawczy modernizacji instalacji elektrycznych

Bardziej szczegółowo

Ochrona cieplna Michał Kowalski Wydział Górnictwa i Geoinżynierii Katedra Geomechaniki, Budownictwa i Geotechniki

Ochrona cieplna Michał Kowalski Wydział Górnictwa i Geoinżynierii Katedra Geomechaniki, Budownictwa i Geotechniki Ochrona cieplna Michał Kowalski Wydział Górnictwa i Geoinżynierii Katedra Geomechaniki, Budownictwa i Geotechniki Izolacyjność cieplna przegród budynek mieszkalny i zamieszkania zbiorowego Lp. 1 2 Rodzaj

Bardziej szczegółowo

I. Opis techniczny do projektu budowlanego instalacji ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji w budynku nastawni Iława.

I. Opis techniczny do projektu budowlanego instalacji ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji w budynku nastawni Iława. I. Opis techniczny do projektu budowlanego instalacji ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji w budynku nastawni Iława. 1.0 Podstawa opracowania Projekt opracowano na podstawie: 1.1. Zlecenia Inwestora 1.2.

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA PRZYCHODNI ZDROWIA WRAZ Z APTEKĄ ORAZ POMIESZCZENIAMI STRAŻY MIEJSKIEJ

SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA PRZYCHODNI ZDROWIA WRAZ Z APTEKĄ ORAZ POMIESZCZENIAMI STRAŻY MIEJSKIEJ SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA PRZYCHODNI ZDROWIA WRAZ Z APTEKĄ ORAZ POMIESZCZENIAMI STRAŻY MIEJSKIEJ LOKALIZACJA: INWESTOR: BRANŻA: PROJEKTOWAŁ: SPRAWDZIŁ: 43-170 Łaziska Górne, Plac Ratuszowy URZĄD

Bardziej szczegółowo

DOKUMENTACJA PROJEKTOWA

DOKUMENTACJA PROJEKTOWA Stadium oprac. PROJEKT BUDOWLANY Branża ELEKTRYCZNA DOKUMENTACJA PROJEKTOWA Nazwa inwestycji LIKWIDACJA BARIER ARCHITEKTONICZNYCH DOBUDOWA WINDY Treść opracowania LIKWIDACJA BARIER ARCHITEKTONICZNYCH DOBUDOWA

Bardziej szczegółowo

Wymagany nawiew wg obliczenia osuszania powietrza /tylko basen/ - 11.698 m 3 /h

Wymagany nawiew wg obliczenia osuszania powietrza /tylko basen/ - 11.698 m 3 /h 2 Teczka zawiera: 1. Opis techniczny 2. Obliczenia 3. Część rysunkowa 3.1. Rzut parteru 1 : 100 3.2. Rzut poddasza 1 : 100 3.3. Przekrój A-A 1 : 100 3.4. Aksonometria zespół wywiewny 1 : 100 3.5. Aksonometria

Bardziej szczegółowo

PROJEKT DOSTOSOWANIA INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH DO POTRZEB KLIMATYZACJI W BLOKU A2

PROJEKT DOSTOSOWANIA INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH DO POTRZEB KLIMATYZACJI W BLOKU A2 PROJEKT BUDOWLANY INSTALACJI KLIMATYZACJI BLOKU A2 W GMACHU MINISTERSTWA FINANSÓW PRZY ULICY ŚWIĘTOKRZYSKIEJ 12 W WARSZAWIE TOM II INSTALACJA EKTRYCZNE Nazwa i adres inwestycji/obiektu budowlanego: GMACH

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY BUDYNKU MIESZKALNEGO WIELORODZINNEGO Z 24 MIESZKANIAMI SOCJALNYMI WRAZ Z INFRASTRUKTURĄ ZEWNĘTRZNĄ, CIESZYN, UL. WIŚLAŃSKA, DZ.

PROJEKT WYKONAWCZY BUDYNKU MIESZKALNEGO WIELORODZINNEGO Z 24 MIESZKANIAMI SOCJALNYMI WRAZ Z INFRASTRUKTURĄ ZEWNĘTRZNĄ, CIESZYN, UL. WIŚLAŃSKA, DZ. CZĘŚĆ OPISOWA: Spis treści 1. Wstęp...3 2. Podstawa opracowania...3 3. Zasilanie obiektu...3 3.1. Rozdzielnia główna RG...4 3.2. Tablice mieszkaniowe TM...4 4. Instalacje kablowe...4 4.1. Instalacje elektryczne...4

Bardziej szczegółowo

SPECYFIKACJE TECHNICZNE

SPECYFIKACJE TECHNICZNE SPECYFIKACJE TECHNICZNE WYRÓWNANIE POŁACI DACHU ORAZ WYMIANA POKRYCIA DACOWEGO Z ETERNITU NA BLACHĘ TRAPEZOWĄ SZCZEGÓŁOWE SPECYFIKACJE TECHNICZNE (SST) WYKONANIA I ODBORU ROBÓT BUDOWLANYCH 1. WSTĘP 1.1.

Bardziej szczegółowo

Aleksander Wierzbicki ul. gen. Józefa Bema 18 19-200 Grajewo

Aleksander Wierzbicki ul. gen. Józefa Bema 18 19-200 Grajewo Aleksander Wierzbicki ul. gen. Józefa Bema 18 19-200 Grajewo INWESTOR: NAZWA INWESTYCJI: omenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Grajewie Adaptacja poddasza budynku głównego P PSP w Grajewie ETAP

Bardziej szczegółowo

Biuro Studiów i Projektów SłuŜby Zdrowia we Wrocławiu sp. z o.o. 53-661 WROCŁAW pl. Solidarności 1/3/5 tel/fax 071 355-74-31, 071 355-73-66

Biuro Studiów i Projektów SłuŜby Zdrowia we Wrocławiu sp. z o.o. 53-661 WROCŁAW pl. Solidarności 1/3/5 tel/fax 071 355-74-31, 071 355-73-66 Biuro Studiów i Projektów SłuŜby Zdrowia we Wrocławiu sp. z o.o. 53-661 WROCŁAW pl. Solidarności 1/3/5 tel/fax 071 355-74-31, 071 355-73-66 OBIEKT: WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY im. MARII SKŁODOWSKIEJ

Bardziej szczegółowo

a) wywołujące alarm wyłącznie w miejscu ochranianego obiektu x b) ręcznego sygnalizowania pożaru x

a) wywołujące alarm wyłącznie w miejscu ochranianego obiektu x b) ręcznego sygnalizowania pożaru x Załącznik nr 2 Informacja o zabezpieczeniach przeciwpożarowych TAK NIE Czy obiekty Państwa firmy są wyposażone w sprawne technicznie np.: Automatycznie sygnalizujące powstanie pożaru do miejsca gdzie pełniony

Bardziej szczegółowo

INFORMACJE DO OCENY RYZYKA

INFORMACJE DO OCENY RYZYKA Strona 1 z 5 Załącznik nr 9 do SIWZ 350/06/12/2013/N/Jasło Zamawiający: Nazwa podmiotu: Zakład Miejskiej Komunikacji Samochodowej w Jaśle Adres siedziby: ul. Piotra Skargi 84,38-200 Jasło NIP: 685-000-76-93

Bardziej szczegółowo

NACZYNIE WZBIORCZE INSTRUKCJA OBSŁUGI INSTRUKCJA INSTALOWANIA

NACZYNIE WZBIORCZE INSTRUKCJA OBSŁUGI INSTRUKCJA INSTALOWANIA NACZYNIE WZBIORCZE INSTRUKCJA OBSŁUGI INSTRUKCJA INSTALOWANIA Kraków 31.01.2014 Dział Techniczny: ul. Pasternik 76, 31-354 Kraków tel. +48 12 379 37 90~91 fax +48 12 378 94 78 tel. kom. +48 665 001 613

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI OPIS TECHNICZNY. RYSUNKI:

SPIS TREŚCI OPIS TECHNICZNY. RYSUNKI: 2 SPIS TREŚCI OPIS TECHNICZNY. 1. Podstawa opracowania str. 3 2. Przedmiot i zakres opracowania str. 3 3. Opis stanu istniejącego str. 3 4. Opis przyjętego rozwiązania wentylacji str. 5 5. Informacja dotycząca

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY ZMIAN DO PROJEKTU BUDOWLANEGO REMONTU ELEWACJI I DACHU BUDYNKU MIESZKALNO-US UGOWEGO PRZY UL. KOLEJOWA 25 W CHOJNOWIE

PROJEKT BUDOWLANY ZMIAN DO PROJEKTU BUDOWLANEGO REMONTU ELEWACJI I DACHU BUDYNKU MIESZKALNO-US UGOWEGO PRZY UL. KOLEJOWA 25 W CHOJNOWIE PROJEKTOWANIE I NADZÓR W BUDOWNICTWIE mgr in. Jaros aw Miko ajczyk 59-216 Kunice, P tnów Legnicki 10a tel. kom. 502-296-226 PROJEKT BUDOWLANY ZMIAN DO PROJEKTU BUDOWLANEGO REMONTU ELEWACJI I DACHU BUDYNKU

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY WYMIANY CZĘŚCI OKIEN PARTERU BUDYNKU REGIONALNEJ DYREKCJI OCHRONY ŚRODOWISKA

PROJEKT BUDOWLANY WYMIANY CZĘŚCI OKIEN PARTERU BUDYNKU REGIONALNEJ DYREKCJI OCHRONY ŚRODOWISKA PROJEKT BUDOWLANY WYMIANY CZĘŚCI OKIEN PARTERU BUDYNKU REGIONALNEJ DYREKCJI OCHRONY ŚRODOWISKA ul. H. Sienkiewicza 3 w Warszawie Działka nr 26 obręb 50310 Inwestor: Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska

Bardziej szczegółowo

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA:

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA: ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA: Część opisowa Projektu budowlanego instalacji c.o 1. INFORMACJE OGÓLNE:... 2 1.1 PRZEDMIOT OPRACOWANIA... 2 1.2 DANE OGÓLNE... 2 1.3 PODSTAWA OPRACOWANIA... 2 1.4 DANE OBIEKTU...

Bardziej szczegółowo

E K S P E R T Y Z A. stanu ochrony przeciwpo arowej

E K S P E R T Y Z A. stanu ochrony przeciwpo arowej E K S P E R T Y Z A stanu ochrony przeciwpo arowej BUDYNKU MIEJSKIEGO OBKA NR 8 Olsztyn, ul. Wyszy skiego 16 Olsztyn, Marzec 2010r. I Przedmiot opracowania, zakres i cel opracowania Przedmiot opracowania

Bardziej szczegółowo

Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego

Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego www.lech-bud.org Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego 1.6. Wymagania techniczno-montażowe dla konstrukcji ścianek działowych Konstrukcja ścianki działowej

Bardziej szczegółowo