Zadania Etapu Szkolnego dla uczniów Szkół Podstawowych:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Zadania Etapu Szkolnego dla uczniów Szkół Podstawowych:"

Transkrypt

1 Gimnazjum nr 1 im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Rabie Wyżnej Raba Wyżna 65 V Międzyszkolny Konkurs chemiczno - biologicznego BIOLCHEM dla gimnazjalistów klas I III i uczniów szkół podstawowych klas V - VI w roku szkolnym 2011/2012 temat przewodni: OD PROCESU I ZJAWISKA DO ŚRODOWISKA Zadania Etapu Szkolnego dla uczniów Szkół Podstawowych: Drogi uczniu! Na rozwiązanie testu przeznaczono czas 60 minut. Maksymalnie możesz uzyskad 63 punkty Pamiętaj, nie używaj korektora, ani telefonu komórkowego Możesz korzystad z brudnopisu, jednakże nie podlega on ocenie Pytania testowe są jednokrotnego wyboru Stwierdzenie niesamodzielności pracy spowoduje dyskwalifikację w konkursie Życzymy powodzenia i zakwalifikowania się do drugiego etapu. Organizatorzy: mgr Dorota Knap mgr Bernarda Szewczyk Strona 1

2 Zadanie 1 Do nazw roślin nagonasiennych dopasuj odpowiednie opisy. 1.kosodrzewina 2.modrzew europejski 3.cis pospolity 4.jałowiec pospolity 5.jodła pospolita [5p] A. Wytwarza szyszkojagody. B. Gubi liście na zimę. C. Drzewo iglaste wytwarzające długie, zwisające szyszki. D. Wytwarza jadalne, czerwone osłonki nasion. E. Tworzy niewysokie zarośla powyżej górnej granicy lasów. F. Drzewo iglaste o szyszkach wzniesionych pionowo w górę, które rozpadają się po dojrzeniu nasion Zadanie 2 Zaznacz prawidłowe zakooczenie zdania. Zwierzętami jajorodnymi są A. sandacz, żaba, żółw, kolczatka. B. salamandra, pingwin, dzięcioł, nietoperz. C. koala, salamandra, żmija, krokodyl. D. mieczyk, koala, sikora, dziobak. Zadanie 3 Rośliny iglaste często spotykamy na północy kuli ziemskiej, w zimnym klimacie. Wymieo przystosowania w budowie liści do tego klimatu. [2p] Zadanie 4 Nasiona sosny powstają w wyniku dwóch procesów: zapylenia i zapłodnienia. Wyjaśnij na czym polega: zapłodnienie -. Zadanie 5 Przeczytaj i podkreśl zdanie fałszywe: Dzięki łagiewce pyłkowej ziarno pyłku przenoszone jest na znamię słupka. Dzięki łagiewce pyłkowej, bez udziału wody, komórki plemnikowe są przenoszone do komórki jajowej znajdującej się w zalążku. Zadanie 6 Podkreśl charakterystyczne cechy kijanki. obecnośd ogona, obecnośd pęcherza pławnego, płuca jako narząd wymiany gazowej, składanie skrzeku, skrzela jako narząd wymiany gazowej, może żyd w środowisku lądowym i wodnym, brak ogona, ciało pokryte łuskami, składanie ikry, może żyd w środowisku wodnym Zadanie 7 Na rysunku zaznacz strzałką i podpisz żeoski kwiatostan sosny. Strona 2

3 Zadanie 8 Drzewa iglaste są bardziej wrażliwe na zanieczyszczenia niż liściaste. Uzasadnij, dlaczego... [2p] Zadanie 9 Czyje to liście? Zadanie 10 Podkreśl nazwy grup zwierząt należących do owodniowców. ryby, gady, ssaki, płazy, ptaki. Zadanie 11 Obok zdao zawierających prawdziwe informacje wpisz literę P, a obok zawierających fałszywe informacje literę F. Ssaki opiekują się potomstwem.. Powierzchnia wymiany gazowej płuc ssaków jest duża. Wszystkie ssaki są żyworodne. Zadanie 12 Podpisz etapy rozwoju żaby i uzupełnij zdanie pod ilustracją. Płazy, jako jedyne kręgowce przechodzą rozwój Strona 3

4 Zadanie 13 Czynnikami środowiska, niezbędnymi do życia roślinom, są: a) sole mineralne, białka i cukry b) woda, dwutlenek węgla i energia słoneczna c) woda, tłuszcze i białka d) tlen, sole mineralne i cukry Zadanie 14 W poniższym łaocuchu pokarmowym brakuje: mszyce biedronka żaba bakterie a) producentów b) konsumentów I rzędu c) konsumentów II rzędu d) reducentów Zadanie 15 Roślinami charakterystycznymi podszytu lasu są: a) porosty, sosna zwyczajna, stokrotka b) mech płonnik, malina, poziomka c) parzydło leśne, borówka, skrzyp leśny d) czeremcha, trzmielina, bez czarny Zadanie 16 Wykreśl wyrazy tak, aby powstały zdania prawdziwe. 11 W Większośd gadów to zwierzęta drapieżne / roślinożerne. W okresie zimy gady aktywnie polują, aby przetrwad / zapadają w stan hibernacji. Gady i płazy to zwierzęta zmiennocieplne / stałocieplne. Zadanie 17 Podpisz zaznaczone na ilustracji elementy budowy jaja ptaków. Strona 4

5 Zadanie 18 Przyporządkuj nazwy rodzajowe zwierząt do odpowiedniej grupy. A. delfin F. kangur Ryby B. traszka G. rzekotka Płazy C. jaszczurka Gady D. żmija Ptaki E. bocian H. skowronek I. kolczatka Ssaki Zadanie 19 Przyporządkuj następujące rośliny: dąb, borówka, wrzos, sosna, leszczyna, czeremcha, fiołek leśny, czarna jagoda, konwalia, buk, poziomka, malina, głóg poszczególnym warstwom w lesie: runo leśne... podszyt... korony drzew... Zadanie 20 Z podanych nazw organizmów wybierz i podkreśl organizmy cudzożywne: lis, dąb, pomidor, borowik, jeż, osa, kapusta, biedronka, szczupak, tulipan, człowiek, bakteria Zadanie 21 Wyjaśnij na czym polega wymiana gazowa. [4p] [2p] Zadanie 22 [4p] Podane przykłady zwierząt oznaczono symbolami literowymi. Połącz je z odpowiednim narządem wymiany gazowej wpisując litery obok narządu. a- pstrąg, b- wróbel, c- biedronka, d- pająk krzyżak, e- mucha, f- tarantula, g- sarna, h- rak. Skrzela -. Tchawki - Płucotchawki -. Płuca - Zadanie 23 Wyjaśnij na czym polega proces fotosyntezy i w jakich organach rośliny zachodzi. Strona 5

6 Zadanie 24 Wymieo po trzy przystosowania pasożyta, drapieżcy i ofiary. Pasożyt Drapieżca.. Ofiara Zadanie 25 Dopasuj typ lasu do podanego opisu. bór sosnowy, łęgi, grądy, bór świerkowy [4p] A. Las liściasty utworzony przez wiele gatunków drzew grap, dąb, lipa, klon. B. Znajduje się nad strumieniami i rzekami wierzba, topola, bez czarny. C. Rośnie na ubogich glebach piaszczystych sosna, jałowiec, wrzosy... D. Spotykamy w górach i na niżu świerk, widłak, mchy... Strona 6

Kręgowce. 7 7. Podkreśl cechy, które świadczą o przystosowaniu żaby do życia na lądzie. (0 2) grupa a

Kręgowce. 7 7. Podkreśl cechy, które świadczą o przystosowaniu żaby do życia na lądzie. (0 2) grupa a grupa a Kręgowce Poniższy test składa się z 19 zadań Przy każdym poleceniu podano liczbę punktów możliwą Imię i nazwisko do uzyskania za prawidłowe odpowiedzi Za rozwiązanie całego sprawdzianu możesz uzyskać

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć dla klasy III wycieczka do lasu. (oprac. Urszula Silarska PSP w Lewinie Brzeskim)

Scenariusz zajęć dla klasy III wycieczka do lasu. (oprac. Urszula Silarska PSP w Lewinie Brzeskim) Scenariusz zajęć dla klasy III wycieczka do lasu. (oprac. Urszula Silarska PSP w Lewinie Brzeskim) Cele zajęć: Wiadomości: - znajomość poszczególnych warstw lasu - znaczenie ściółki dla życia roślin leśnych

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian wiedzy dla uczniów klas szkół gimnazjalnych. (klucz dla nauczyciela).

Sprawdzian wiedzy dla uczniów klas szkół gimnazjalnych. (klucz dla nauczyciela). Multimedialny program Poznajemy nasze drzewa i krzewy stworzono w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego Bioróżnorodność poznaj by zachować realizowanego przez Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian wiedzy dla uczniów klas szkół gimnazjalnych.

Sprawdzian wiedzy dla uczniów klas szkół gimnazjalnych. Multimedialny program Poznajemy nasze drzewa i krzewy stworzono w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego Bioróżnorodność poznaj by zachować realizowanego przez Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ KOŃCOWA: 8. Na zakończenie lekcji uczniowie otrzymują krzyżówkę do rozwiązania. 9. Podsumowanie zajęć. Podziękowanie.

CZĘŚĆ KOŃCOWA: 8. Na zakończenie lekcji uczniowie otrzymują krzyżówkę do rozwiązania. 9. Podsumowanie zajęć. Podziękowanie. KONSPEKT TEMAT BLOKU: Życie lasu TEMAT ZAJĘĆ: Zwierzęta leśne. PRZEDMIOT: Przyroda KLASA: Uczniowie klasy IV Szkoły Podstawowej Specjalnej CZAS TRWANIA: godzina lekcyjna NAUCZYCIEL: Beata Solarska CELE

Bardziej szczegółowo

Pytania II etapu Międzywojewódzkiego Konkursu Wiedzy Przyrodniczo Ekologicznej, XVI edycja Rok szkolny 2010/2011

Pytania II etapu Międzywojewódzkiego Konkursu Wiedzy Przyrodniczo Ekologicznej, XVI edycja Rok szkolny 2010/2011 Pytania II etapu Międzywojewódzkiego Konkursu Wiedzy Przyrodniczo Ekologicznej, XVI edycja Rok szkolny 2010/2011 1. Spośród poniższych zestawów roślin wybierz typowy dla borów sosnowych: a. jałowiec pospolity,

Bardziej szczegółowo

830 Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4

830 Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4 Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4 wraz z kluczem odpowiedzi 830 Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4 PRZYRODA z klasą klasa 4 Grupa A Diagnoza wstępna na rozpoczęcie klasy 4 imię i nazwisko, klasa

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian wiedzy dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.

Sprawdzian wiedzy dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Multimedialny program Poznajemy nasze drzewa i krzewy stworzono w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego Bioróżnorodność poznaj by zachować realizowanego przez Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian wiedzy dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych (klucz dla nauczyciela).

Sprawdzian wiedzy dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych (klucz dla nauczyciela). Multimedialny program Poznajemy nasze drzewa i krzewy stworzono w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego Bioróżnorodność poznaj by zachować realizowanego przez Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej

Bardziej szczegółowo

Zadanie 3. (0 2) Rysunek przedstawia głowę ryby. Wskazany strzałką narząd to... Narząd ten odpowiada za proces...

Zadanie 3. (0 2) Rysunek przedstawia głowę ryby. Wskazany strzałką narząd to... Narząd ten odpowiada za proces... Egzamin część I Zadanie 1. (0 1) Krokodyla przedstawionego można opisać następująco: A. wąż, zmiennocieplny, drapieżca, jajorodny B. gad, stałocieplny, wody ciepłe C. drapieżca, gad, zmiennocieplny, jajorodny

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla młodzieży gimnazjalnej województwo wielkopolskie etap szkolny 27.10.2011

Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla młodzieży gimnazjalnej województwo wielkopolskie etap szkolny 27.10.2011 Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla młodzieży gimnazjalnej województwo wielkopolskie etap szkolny 27.10.2011 KOD UCZNIA.. ( wpisuje uczeo) Informacja dla Komisji Konkursowej ( komisja wypełnia po sprawdzeniu

Bardziej szczegółowo

G M I N N Y K O N K U R S M A T E M A T Y C Z N O P R Z Y R O D N I C Z Y OMNIBUS O S I E K J A S I E L S K I 2 0 1 0 R. POWODZENIA!

G M I N N Y K O N K U R S M A T E M A T Y C Z N O P R Z Y R O D N I C Z Y OMNIBUS O S I E K J A S I E L S K I 2 0 1 0 R. POWODZENIA! Przed Tobą test zadań zamkniętych i krzyżówka. W każdym zadaniu zamkniętym tylko jedna odpowiedź jest poprawna. Swoje odpowiedzi do testu zaznacz w karcie odpowiedzi. Krzyżówkę rozwiąż na kartce, na której

Bardziej szczegółowo

Lasy w Tatrach. Lasy

Lasy w Tatrach. Lasy Lasy w Tatrach Lasy h c a r t a T w Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego za pośrednictwem Euroregionu Tatry w ramach Programu Współpracy Transgranicznej

Bardziej szczegółowo

KONSPEKT LEKCJI PRZYRODY W KLASIE IV TEMAT: POZNAJEMY KRĘGOWCE.

KONSPEKT LEKCJI PRZYRODY W KLASIE IV TEMAT: POZNAJEMY KRĘGOWCE. KONSPEKT LEKCJI PRZYRODY W KLASIE IV TEMAT: POZNAJEMY KRĘGOWCE. autor: Wioletta Budkowska Kozak PSP z OI nr 7 w Stalowej Woli CELE OPERACYJNE: UCZEŃ: wymienia grupy zwierząt należące do kręgowców, na podstawie

Bardziej szczegółowo

Lasy w Polsce. Agata Konefeld. Klasa 6a

Lasy w Polsce. Agata Konefeld. Klasa 6a Lasy w Polsce Agata Konefeld Klasa 6a Spis treści Co to właściwie jest las?... 3 Piętrowa budowa lasu, pospolite zwierzęta oraz rośliny w nich występujące... 4 NajwaŜniejsze funkcje lasu... 6 Las naturalny,

Bardziej szczegółowo

DATA... IMIĘ I NAZWISKO... klasa... I. TEST WYBRANE EKOSYSTEMY: LAS, POLE, JEZIORO.

DATA... IMIĘ I NAZWISKO... klasa... I. TEST WYBRANE EKOSYSTEMY: LAS, POLE, JEZIORO. DATA... IMIĘ I NAZWISKO... klasa... I. TEST WYBRANE EKOSYSTEMY: LAS, POLE, JEZIORO. INSTRUKCJA: Test składa się z 24 pytań. W każdym pytaniu podano cztery odpowiedzi: a, b, c, d, z których tylko jedna

Bardziej szczegółowo

KLASA I. JĘZYK POLSKI załącznik nr 7. BIOLOGIA załącznik nr 1. MATEMATYKA załącznik nr 4 CHEMIA. Źródła i skutki zanieczyszczenia powietrza.

KLASA I. JĘZYK POLSKI załącznik nr 7. BIOLOGIA załącznik nr 1. MATEMATYKA załącznik nr 4 CHEMIA. Źródła i skutki zanieczyszczenia powietrza. KLASA I JĘZYK POLSKI załącznik nr 7 BIOLOGIA załącznik nr 1 MATEMATYKA załącznik nr 4 CHEMIA Źródła i skutki zanieczyszczenia powietrza. KLASA II JĘZYK POLSKI załącznik nr 8 BIOLOGIA załącznik nr 2 MATEMATYKA

Bardziej szczegółowo

POZNAJEMY LAS I JEGO MIESZKAŃCÓW.

POZNAJEMY LAS I JEGO MIESZKAŃCÓW. Scenariusz lekcji przyrody w kl. IV (2 jednostki lekcyjne). Temat: POZNAJEMY LAS I JEGO MIESZKAŃCÓW. Cele lekcji: Uczeń po lekcji: zna nazwy warstw lasu, potrafi wymienić rośliny i zwierzęta mieszkańców

Bardziej szczegółowo

Drzewa iglaste i liściaste

Drzewa iglaste i liściaste Drzewa iglaste i liściaste 1. Cele lekcji a) Wiadomości Uczeń zna: budowę drzewa, nazwy drzew liściastych, nazwy drzew iglastych. b) Umiejętności Uczeń rozpoznaje: drzewa liściaste, drzewa iglaste, rodzaje

Bardziej szczegółowo

Funkcje Ŝyciowe organizmów zwierzęcych

Funkcje Ŝyciowe organizmów zwierzęcych Funkcje Ŝyciowe organizmów zwierzęcych Podpisz wskazane elementy komórki zwierzęcej i określ ich funkcje......... Uzupełnij schemat podziału cukrowców. Dokończ zdanie, tak aby stanowiło definicję organizmów

Bardziej szczegółowo

Konspekt lekcji z przyrody klasa IV Bogactwa przyrodnicze lasu autor: Jarosław Garbowski 1

Konspekt lekcji z przyrody klasa IV Bogactwa przyrodnicze lasu autor: Jarosław Garbowski 1 Konspekt lekcji z przyrody klasa IV Bogactwa przyrodnicze lasu autor: Jarosław Garbowski 1 Przedmiot: Przyroda Klasa: IV Szkoła Podstawowa Czas trwania lekcji: 45 minut Temat: Bogactwa przyrodnicze lasu.

Bardziej szczegółowo

Arkusz obserwacji ROŚLINNOŚĆ

Arkusz obserwacji ROŚLINNOŚĆ Arkusz obserwacji ROŚLINNOŚĆ Nr Kolumna Polecenie 1. Data Wpisz datę wykonania pomiaru. 2. Nazwa Podaj nazwę punktu, w którym dokonano pomiaru. 3. 4. Współrzędne geograficzne - szerokość geograficzna Współrzędne

Bardziej szczegółowo

I BIOLOGIA JAKO NAUKA

I BIOLOGIA JAKO NAUKA I BIOLOGIA JAKO NAUKA Zadanie. Rozwiąż krzyżówkę, a następnie odczytaj i wyjaśnij hasło. 0. Bada skład chemiczny organizmów i zachodzące w nich reakcje.. Zajmuje się procesami dziedziczenia.. Przedmiotem

Bardziej szczegółowo

Uczenie się biologii wymaga dobrej organizacji pracy Sposoby odżywiania się organizmów

Uczenie się biologii wymaga dobrej organizacji pracy Sposoby odżywiania się organizmów Temat Uczenie się biologii wymaga dobrej organizacji pracy Sposoby odżywiania się Sposoby oddychania Sposoby rozmnażania się Bakterie a wirusy Protisty Glony przedstawiciele trzech królestw Wymagania na

Bardziej szczegółowo

Podsumowane wiadomości o roślinach

Podsumowane wiadomości o roślinach Metadane o scenariuszu Podsumowane wiadomości o roślinach 1. Cele lekcji a) Wiadomości Uczeń: - zna główne grupy roślin, - zna cechy charakterystyczne budowy i biologii roślin, b) Umiejętności Uczeń potrafi:

Bardziej szczegółowo

Regulamin szkolnego konkursu

Regulamin szkolnego konkursu Regulamin szkolnego konkursu Imię i nazwisko nauczyciela (organizatora): Dorota Dziedziela, Monika Zapadka Uczestnicy konkursu: uczniowie klas 4-6 Szkoły Podstawowej Data organizacji konkursu: - 27.03.2017r.

Bardziej szczegółowo

Poznajemy parkmiejski scenariuszwycieczki z dziećmi sześcioletnimi do parku

Poznajemy parkmiejski scenariuszwycieczki z dziećmi sześcioletnimi do parku Grażyna Nawrocka Poznajemy parkmiejski scenariuszwycieczki z dziećmi sześcioletnimi do parku Cele dydaktyczne: -rozróżnianie trzech typów lasu: las iglasty, las liściasty i las mieszany, - poznanie przez

Bardziej szczegółowo

Miejsce na metryczkę ucznia

Miejsce na metryczkę ucznia KOD UCZNIA V KONKURS EKOLOGICZNY DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH KLASY IV-VI W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 ETAP SZKOLNY Miejsce na metryczkę ucznia Numer pytania punktacja otrzymane punkty 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Bardziej szczegółowo

Zadanie 1. (2 p.) Uzupełnij tabelę, wpisując nazwę elementu komórki roślinnej pełniącego podaną funkcję.

Zadanie 1. (2 p.) Uzupełnij tabelę, wpisując nazwę elementu komórki roślinnej pełniącego podaną funkcję. Zadanie 1. (2 p.) Uzupełnij tabelę, wpisując nazwę elementu komórki roślinnej pełniącego podaną funkcję. Uwalnianie energii z pokarmu Magazynowanie wody i zbędnych substancji Kierowanie czynnościami życiowymi

Bardziej szczegółowo

Scenariusz nr 3. Autor scenariusza: Małgorzata Marzycka. Blok tematyczny: Jesień dary niesie

Scenariusz nr 3. Autor scenariusza: Małgorzata Marzycka. Blok tematyczny: Jesień dary niesie Autor scenariusza: Małgorzata Marzycka Blok tematyczny: Jesień dary niesie Scenariusz nr 3 I. Tytuł scenariusza: Co tworzą rośliny w lesie? II. Czas realizacji: 2 jednostki lekcyjne. III. Edukacje (3 wiodące):

Bardziej szczegółowo

Uczeń: wiedzy biologicznej nauki wymienia cechy organizmów żywych. podaje funkcje poszczególnych organelli. wyjaśnia, czym zajmuje się systematyka

Uczeń: wiedzy biologicznej nauki wymienia cechy organizmów żywych. podaje funkcje poszczególnych organelli. wyjaśnia, czym zajmuje się systematyka Dział programu I. Biologia nauka o życiu Temat 1. Biologia jako nauka Poziom wymagań Ocena dopuszczająca Ocena dostateczna Ocena dobra Ocena bardzo dobra Uczeń: Uczeń: Uczeń: Uczeń: określa przedmiot źródła

Bardziej szczegółowo

Dział programu I. Biologia nauka o życiu

Dział programu I. Biologia nauka o życiu Dział programu I. Biologia nauka o życiu Temat 1. Biologia jako nauka konieczny podstawowy rozszerzający Uczeń: potrafi korzystać z poszczególnych źródeł wiedzy rozróżnia próbę kontrolną i badawczą Uczeń:

Bardziej szczegółowo

Przyrodniczy Konkurs Tematyczny Skarby przyrody i ich ochrona dla uczniów szkół podstawowych województwa małopolskiego w roku szkolnym 2014/2015

Przyrodniczy Konkurs Tematyczny Skarby przyrody i ich ochrona dla uczniów szkół podstawowych województwa małopolskiego w roku szkolnym 2014/2015 kod ucznia Przyrodniczy Konkurs Tematyczny Skarby przyrody i ich ochrona dla uczniów szkół podstawowych województwa małopolskiego w roku szkolnym 2014/2015 Miejsce na wklejenie kartki z danymi osobowymi

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian a. białka, tłuszcze, glicerol, cukry proste, kwasy tłuszczowe, aminokwasy (0 2) Imię i nazwisko Klasa. pokarm A B C D.

Sprawdzian a. białka, tłuszcze, glicerol, cukry proste, kwasy tłuszczowe, aminokwasy (0 2) Imię i nazwisko Klasa. pokarm A B C D. Sprawdzian a Test podsumowujący dział VI...................................... Funkcjonowanie organizmów Imię i nazwisko Klasa zwierząt........................ Masz przed sobą test składający się z 15

Bardziej szczegółowo

Regulamin I Turnieju Wiedzy o Lesie o Puchar Nadleśniczego Nadleśnictwa Wyszków

Regulamin I Turnieju Wiedzy o Lesie o Puchar Nadleśniczego Nadleśnictwa Wyszków Regulamin 26.05.2015 INFORMACJE WSTĘPNE 1. Organizatorem Turnieju jest Nadleśnictwo Wyszków. 2. Celem Turnieju jest: - rozwijanie zainteresowań przyrodniczych uczniów - kształtowanie postaw proekologicznych

Bardziej szczegółowo

ETAP PARKOWY KONKURSU POZNAJEMY PARKI KRAJOBRAZOWE POLSKI XIII EDYCJA 2013/14. IMIĘ i NAZWISKO:. KLASA:. SZKOŁA:... INSTRUKCJA

ETAP PARKOWY KONKURSU POZNAJEMY PARKI KRAJOBRAZOWE POLSKI XIII EDYCJA 2013/14. IMIĘ i NAZWISKO:. KLASA:. SZKOŁA:... INSTRUKCJA ETAP PARKOWY KONKURSU POZNAJEMY PARKI KRAJOBRAZOWE POLSKI XIII EDYCJA 2013/14 WYPEŁNIA UCZESTNIK KONKURSU IMIĘ i NAZWISKO:. KLASA:. SZKOŁA:..... WYNIK. MIEJSCE. INSTRUKCJA Witamy Ciebie na etapie parkowym

Bardziej szczegółowo

II MIEJSKI KONKURS MATEMATYCZNO - PRZYRODNICZY SKARBY LASU 29 kwietnia 2010 r.

II MIEJSKI KONKURS MATEMATYCZNO - PRZYRODNICZY SKARBY LASU 29 kwietnia 2010 r. Dąbrowa Górnicza, 29. 04. 2010 r. II MIEJSKI KONKURS MATEMATYCZNO - PRZYRODNICZY SKARBY LASU 29 kwietnia 2010 r. KOD SZKOŁY: A Informacje dla ucznia: 1. Otrzymałeś test składający się z 20 zadań. 2. Odpowiedź

Bardziej szczegółowo

Konkurs Biologiczny dla gimnazjalistów województwa zachodniopomorskiego w roku szkolnym 2016/2017. Etap wojewódzki

Konkurs Biologiczny dla gimnazjalistów województwa zachodniopomorskiego w roku szkolnym 2016/2017. Etap wojewódzki Konkurs Biologiczny dla gimnazjalistów województwa zachodniopomorskiego w roku szkolnym 2016/2017 Etap wojewódzki KLUCZ ODPOWIEDZI DO ZADAŃ ZAMKNIĘTYCH Za każde z pytań testowych można uzyskać 1 pkt. Nr

Bardziej szczegółowo

Konkurs Przedmiotowy z biologii dla uczniów gimnazjów województwa lubuskiego finał 2013. Model odpowiedzi, kryteria przyznawania punktów.

Konkurs Przedmiotowy z biologii dla uczniów gimnazjów województwa lubuskiego finał 2013. Model odpowiedzi, kryteria przyznawania punktów. Konkurs Przedmiotowy z biologii dla uczniów gimnazjów województwa lubuskiego finał 201 Model odpowiedzi, kryteria przyznawania punktów. Za rozwiązanie zadań z arkusza konkursowego można uzyskać 60 punktów.

Bardziej szczegółowo

KONKURS PRZYRODNICZY. Życie na łące. - Dzień Ziemi 2006 r INSTRUKCJA DLA UCZESTNIKA

KONKURS PRZYRODNICZY. Życie na łące. - Dzień Ziemi 2006 r INSTRUKCJA DLA UCZESTNIKA KONKURS PRZYRODNICZY Życie na łące - Dzień Ziemi 2006 r INSTRUKCJA DLA UCZESTNIKA 1. W teście znajdziesz 23 różnorodne zadania dotyczące wiadomości i umiejętności dotyczących łąki. 2. W zadaniach, w których

Bardziej szczegółowo

Wycieczka do lasu. 1. Cele lekcji. 2. Metoda i forma pracy. 3. Środki dydaktyczne. 4. Przebieg lekcji. a) Wiadomości.

Wycieczka do lasu. 1. Cele lekcji. 2. Metoda i forma pracy. 3. Środki dydaktyczne. 4. Przebieg lekcji. a) Wiadomości. Wycieczka do lasu 1. Cele lekcji a) Wiadomości Uczeń potrafi: - wyjaśnić pojęcie las, - opisać podział lasów, - wymienić zwierzęta i drzewa najczęściej spotykane w lesie, - wymienić zasady zachowania się

Bardziej szczegółowo

Zadanie 5. (0 1 ) Przyrząd, dzięki któremu moŝna obserwować skórę na dłoniach przedstawia rysunek: A. numer 1 B. numer 2 C. numer 3 D.

Zadanie 5. (0 1 ) Przyrząd, dzięki któremu moŝna obserwować skórę na dłoniach przedstawia rysunek: A. numer 1 B. numer 2 C. numer 3 D. Diagnoza kompetencji z biologii absolwenta szkoły podstawowej Przed Tobą test sprawdzający wiedzę i umiejętności z biologii. Na wykonanie zadań masz 45 minut. Czytaj uwaŝnie wszystkie pytania i polecenia,

Bardziej szczegółowo

3. Rysunek obok przedstawia postać larwalną: a. żaby, b. ropuchy, c. traszki, d. rzekotki drzewnej.

3. Rysunek obok przedstawia postać larwalną: a. żaby, b. ropuchy, c. traszki, d. rzekotki drzewnej. 1. Niektóre gatunki płazów tylko okresowo, na czas rozrodu, przebywają w wodzie, resztę roku spędzają na lądzie. Należą do nich: a. żaby zielone i kumak górski, b. kumak nizinny i traszka grzebieniasta,

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS PRZEDMIOTOWY Z BIOLOGII DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM WOJEWÓDZTWO POMORSKIE. etap wojewódzki 9 marca 2017 r.

WOJEWÓDZKI KONKURS PRZEDMIOTOWY Z BIOLOGII DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM WOJEWÓDZTWO POMORSKIE. etap wojewódzki 9 marca 2017 r. WOJEWÓDZKI KONKURS PRZEDMIOTOWY Z BIOLOGII DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM WOJEWÓDZTWO POMORSKIE etap wojewódzki 9 marca 2017 r. Zadanie 1 (0-1) Maksymalna liczba punktów 55 1 F 2 P 3 F 4 P 2 p. za 4 prawidłowe

Bardziej szczegółowo

Konkurs Biologiczny etap szkolny

Konkurs Biologiczny etap szkolny Konkurs Biologiczny etap szkolny KARTA ODPOWIEDZI Nr Max Prawidłowe odpowiedzi Punktacja Uwagi zad. punktów 1. 3 pkt. 2. są pasożytami; 3. można je zniszczyć wysoką temperaturą; 4. rozmnażają się; 7. ulegają

Bardziej szczegółowo

Temat lekcji: Ocena stanu środowiska przyrodniczego. Karty pracy

Temat lekcji: Ocena stanu środowiska przyrodniczego. Karty pracy Temat lekcji: Ocena stanu środowiska przyrodniczego Karty pracy Ćwiczenie nr 1 Obserwacja liścia rośliny nagonasiennej/drzewa iglastego i określenie jego przystosowań, wskazanie stanu zdrowotnego. Wykonaj

Bardziej szczegółowo

Temat: Struktura i funkcjonowanie ekosystemu.

Temat: Struktura i funkcjonowanie ekosystemu. * Źródłem zamieszczonych w niniejszym opracowaniu schematów, zdjęć organizmów, schematów budowy organizmów jest grafika internetowa. Temat: Struktura i funkcjonowanie ekosystemu. Cele lekcji: Uczeń: wyjaśnia

Bardziej szczegółowo

Gimnazjum nr 1 im. Ojca Świętego Jana Pawła II. w Rabie Wyżnej. 34-721 Raba Wyżna 65. gimrabawyzna@rabawyzna.pl

Gimnazjum nr 1 im. Ojca Świętego Jana Pawła II. w Rabie Wyżnej. 34-721 Raba Wyżna 65. gimrabawyzna@rabawyzna.pl KOD UCZNIA Suma punktów Gimnazjum nr 1 im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Rabie Wyżnej 34-721 Raba Wyżna 65 gimrabawyzna@rabawyzna.pl III Międzyszkolny Konkurs chemiczno - biologicznego BIOLCHEM dla gimnazjalistów

Bardziej szczegółowo

Nazwa: a)... Nazwa: b)... Nazwa: c)...

Nazwa: a)... Nazwa: b)... Nazwa: c)... klasa 4 2014 1. Zdjęcia pokazują przyrządy do badania pogody. Jaki to przyrząd pomiarowy? Do czego służy? Nazwa: a)... zastosowanie: A).. Nazwa: b)... zastosowanie: B).. Nazwa: c)... zastosowanie: C)..

Bardziej szczegółowo

Test 2 klasa III ( rząd 1)... Przeczytaj tekst i odpowiedz pełnymi zdaniami na zadane pytania.

Test 2 klasa III ( rząd 1)... Przeczytaj tekst i odpowiedz pełnymi zdaniami na zadane pytania. Test 2 klasa III ( rząd 1) Przeczytaj tekst i odpowiedz pełnymi zdaniami na zadane pytania. Las to duży teren, na którym rośnie wiele drzew oraz krzewy i rośliny zielne. Żyją tam także różne zwierzęta.

Bardziej szczegółowo

Zadania na styczeń/luty

Zadania na styczeń/luty Zadania na styczeń/luty Zadania z fizyki Oblicz masę ołowianego klocka, który ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 2cm, 5cm, 15 cm. Gęstość ołowiu 11,4g/cm 3. Zadanie 2 Piłka na gumce wykonuje drgania

Bardziej szczegółowo

Pytania na konkurs Drzewa i krzewy Polski - dla uczniów klas I

Pytania na konkurs Drzewa i krzewy Polski - dla uczniów klas I Pytania na konkurs Drzewa i krzewy Polski - dla uczniów klas I I etap konkursu odbędzie się 18 maja 2016r Pytania testowe 1. Jaką powierzchnię zajmują lasy w Polsce? (0 1 p.) a) 59%. b) 19%. c) 29%. d)

Bardziej szczegółowo

Plantacje nasienne w Lasach Państwowych stan i perspektywy

Plantacje nasienne w Lasach Państwowych stan i perspektywy Plantacje nasienne w Lasach Państwowych stan i perspektywy Zbiór szyszek i nasion z plantacji i plantacyjnych upraw nasiennych w Lasach Państwowych (stan na 31.12.2011 r.) 2 Sosna zwyczajna (stan na 31.12.2011

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego ETAP REJONOWY. / 50 pkt TAK/NIE. Komisja: Rok szkolny 2013/2014

Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego ETAP REJONOWY. / 50 pkt TAK/NIE. Komisja: Rok szkolny 2013/2014 Kod ucznia Data urodzenia ucznia Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego ETAP REJONOWY Rok szkolny 2013/2014 Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź czy test zawiera 11

Bardziej szczegółowo

Historia Utworzony został w 1960 r. Wtedy zajmował obszar 4844 ha. Przez włączenie w 1996 r. do obszaru parku wód morskich i wód Zalewu

Historia Utworzony został w 1960 r. Wtedy zajmował obszar 4844 ha. Przez włączenie w 1996 r. do obszaru parku wód morskich i wód Zalewu Historia Utworzony został w 1960 r. Wtedy zajmował obszar 4844 ha. Przez włączenie w 1996 r. do obszaru parku wód morskich i wód Zalewu Szczecińskiego oraz archipelagu przybrzeżnych wysp stał się pierwszym

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego ETAP WOJEWÓDZKI. / 50 pkt. Komisja: Rok szkolny 2014/2015

Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego ETAP WOJEWÓDZKI. / 50 pkt. Komisja: Rok szkolny 2014/2015 Kod ucznia Data urodzenia ucznia Wojewódzki Konkurs Biologiczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego ETAP WOJEWÓDZKI Rok szkolny 2014/2015 Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź czy test zawiera

Bardziej szczegółowo

Życzymy Ci awansu do kolejnego etapu konkursu. Powodzenia! Suma punktów. Kod ucznia

Życzymy Ci awansu do kolejnego etapu konkursu. Powodzenia! Suma punktów. Kod ucznia Kod ucznia.. Suma punktów... Podpis przewodniczącego komisji... Podpisy sprawdzających:...... I POWIATOWY KONKURS PRZYRODNICZY DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH POD PATRONATEM BURMISTRZA MIASTA MYSZKOWA I

Bardziej szczegółowo

edu LABS MULTIMEDIALNE SYSTEMY EDUKACYJNE

edu LABS MULTIMEDIALNE SYSTEMY EDUKACYJNE edu LABS Multimedialne systemy edukacyjne MULTIMEDIALNE SYSTEMY EDUKACYJNE Oferta dla Centrów edukacji przyrodniczej i ekologicznej, Nadleśnictw oraz innych instytucji zajmujących się edukacją przyrodniczą

Bardziej szczegółowo

Scenariusz lekcji biologii dla klasy I gimnazjum

Scenariusz lekcji biologii dla klasy I gimnazjum Scenariusz lekcji biologii dla klasy I gimnazjum Temat: Narządy wymiany gazowej u zwierząt a środowisko życia I Część ogólna: Data: - Imię i nazwisko nauczyciela/szkoła: Katarzyna Flaszkowska / Publiczne

Bardziej szczegółowo

KONKURS BIOLOGICZNY dla uczniów gimnazjów województwa lubuskiego 24 lutego 2007 r. zawody III stopnia (finał)

KONKURS BIOLOGICZNY dla uczniów gimnazjów województwa lubuskiego 24 lutego 2007 r. zawody III stopnia (finał) KOD UCZNIA... Suma punktów... KONKURS BIOLOGICZNY dla uczniów gimnazjów województwa lubuskiego 24 lutego 2007 r. zawody III stopnia (finał) Przed Tobą test, który składa się z zadań otwartych. Udzielaj

Bardziej szczegółowo

Zestaw pytań Podział zwierząt na bezkręgowce i kręgowce dokonano na podstawie

Zestaw pytań Podział zwierząt na bezkręgowce i kręgowce dokonano na podstawie Zestaw pytań 6 26.Podział zwierząt na bezkręgowce i kręgowce dokonano na podstawie a.pokrycia ciała b.sposobu poruszania się c.braku szkieletu zewnętrznego a obecności wewnętrznego d.położenia układów

Bardziej szczegółowo

Grupa I Zadanie 1. Podziel środowisko wodne uzupełniając poniższy schemat: wody ... Zadanie 2. Podaj czynniki niezbędne organizmom do życia w wodzie:

Grupa I Zadanie 1. Podziel środowisko wodne uzupełniając poniższy schemat: wody ... Zadanie 2. Podaj czynniki niezbędne organizmom do życia w wodzie: Grupa I Podziel środowisko wodne uzupełniając poniższy schemat: wody......... np np np Podaj czynniki niezbędne organizmom do życia w wodzie:.. Porównaj cechy środowiska wodnego i lądowego- wypełnij tabelę

Bardziej szczegółowo

Temat:Określamy stopień zanieczyszczenia powietrza.

Temat:Określamy stopień zanieczyszczenia powietrza. opracowała mgr Teresa Banaszewska Temat:Określamy stopień powietrza. Poziom edukacji: klasa Id Nazwa przedmiotu: biologia Prowadzący: Teresa Banaszewska Czas trwania zajęć: 1 godzina lekcyjna KONSPEKT

Bardziej szczegółowo

KONKURS Z PRZYRODY. Klucz odpowiedzi: Etap rejonowy 2011/2012 Suma punktów do uzyskania 134

KONKURS Z PRZYRODY. Klucz odpowiedzi: Etap rejonowy 2011/2012 Suma punktów do uzyskania 134 KOKUR Z PRZYRODY Klucz : Etap rejonowy 011/01 uma punktów do uzyskania 1 W kluczu są prezentowane przykładowe prawidłowe do zadań otwartych. ależy również uznać ucznia, jeśli są inaczej sformułowane, ale

Bardziej szczegółowo

ocena dopuszczająca ocena dostateczna ocena dobra ocena bardzo dobra Dział I Powitanie biologii wskazuje ważne etapy w rozwoju biologii jako nauki.

ocena dopuszczająca ocena dostateczna ocena dobra ocena bardzo dobra Dział I Powitanie biologii wskazuje ważne etapy w rozwoju biologii jako nauki. PSO Biologia klasa I Nr i temat lekcji Wymagania podstawowe Uczeń: Wymagania ponadpodstawowe Uczeń: ocena dopuszczająca ocena dostateczna ocena dobra ocena bardzo dobra Dział I Powitanie biologii 1. Historia

Bardziej szczegółowo

Zielnik. Joachim Górnaś

Zielnik. Joachim Górnaś Zielnik Joachim Górnaś Co to jest zielnik? Zielnik to zazwyczaj zbiór roślin lub liści. Drzew. Mój zielnik składa się z 12 liści iglastych i liściastych. Aby zrobić zielnik należy wysuszyć roślinę lub

Bardziej szczegółowo

MEGAOLIMPIADA KONKURS BIOLOGICZNY DLA KLAS III GIMNAZJUM

MEGAOLIMPIADA KONKURS BIOLOGICZNY DLA KLAS III GIMNAZJUM Kod ucznia MEGAOLIMPIADA KONKURS BIOLOGICZNY DLA KLAS III GIMNAZJUM w roku szkolnym 2009/2010 INSTRUKCA 1. Sprawdź, czy arkusz konkursowy zawiera 27 zadań. 2. Czytaj bardzo uważnie wszystkie teksty i zadania.

Bardziej szczegółowo

Tajga, lasy borealne

Tajga, lasy borealne TAJGA CO TO JEST TAJGA? Tajga, lasy borealne formacja roślinna klimatu umiarkowanego chłodnego na półkuli północnej występujące w północnej części Europy, Azji oraz Ameryki Północnej (Kanada). Na północy

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS BIOLOGICZNY

WOJEWÓDZKI KONKURS BIOLOGICZNY Pieczątka szkoły Kod ucznia Liczba punktów WOJEWÓDZKI KONKURS BIOLOGICZNY DLA UCZNIÓW GIMNAZJÓW W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 7.11.2014 r. 1. Test konkursowy zawiera 25 zadań. Są to zadania zamknięte i otwarte.

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z biologii w klasie I

Wymagania edukacyjne z biologii w klasie I Wymagania edukacyjne z biologii w klasie I Nr i temat lekcji Dział I Powitanie biologii 1. Historia i współczesność biologii 2. Źródła wiedzy biologicznej 3. Obserwacje 4. Klasyfikacja 5. Oznaczanie wymienia

Bardziej szczegółowo

TESTY SPRAWDZAJACE WIADOMOŚCI I UMIEJĘTNOŚCI UCZNIÓW KLASY TRZECIEJ. Edukacja polonistyczna

TESTY SPRAWDZAJACE WIADOMOŚCI I UMIEJĘTNOŚCI UCZNIÓW KLASY TRZECIEJ. Edukacja polonistyczna TESTY SPRAWDZAJACE WIADOMOŚCI I UMIEJĘTNOŚCI UCZNIÓW KLASY TRZECIEJ Edukacja polonistyczna CZĘŚĆ I 1) Zaznacz grupę wyrazów, które są rzeczownikami : a) dom, ulica, Zosia b) ładna, szeroki, grube c) idzie,

Bardziej szczegółowo

KONKURS MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZY dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego. 23 listopada 2007 r. zawody I stopnia (szkolne)

KONKURS MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZY dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego. 23 listopada 2007 r. zawody I stopnia (szkolne) Pieczęć szkoły kod ucznia KONKURS MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZY dla uczniów szkół podstawowych województwa lubuskiego 23 listopada 2007 r. zawody I stopnia (szkolne) Drogi uczniu. Przed Tobą test składający

Bardziej szczegółowo

Komórka organizmy beztkankowe

Komórka organizmy beztkankowe Grupa a Komórka organizmy beztkankowe Poniższy test składa się z 12 zadań. Przy każdym poleceniu podano liczbę punktów możliwą do uzyskania za prawidłową odpowiedź. Za rozwiązanie całego testu możesz otrzymać

Bardziej szczegółowo

LAS I JEGO MIESZKAŃCY Scenariusz zajęć na lekcje przyrody w klasie V w Szkole Specjalnej. (dwie jednostki lekcyjne)

LAS I JEGO MIESZKAŃCY Scenariusz zajęć na lekcje przyrody w klasie V w Szkole Specjalnej. (dwie jednostki lekcyjne) Beata Solarska LAS I JEGO MIESZKAŃCY Scenariusz zajęć na lekcje przyrody w klasie V w Szkole Specjalnej. (dwie jednostki lekcyjne) TEMAT BLOKU: Środowisko życia organizmów żywych. TEMAT ZAJĘĆ: Las i jego

Bardziej szczegółowo

Drzewa. Rozwiążcie rebusy i wpiszcie prawidłowe rozwiązania nazwy drzew. Rebus 1... Rebus 2... Rebus 3...

Drzewa. Rozwiążcie rebusy i wpiszcie prawidłowe rozwiązania nazwy drzew. Rebus 1... Rebus 2... Rebus 3... ZADANIE 1. Drzewa. Rozwiążcie rebusy i wpiszcie prawidłowe rozwiązania nazwy drzew. Rebus 1... Rebus 2... Rebus 3... Czas: 4 minuty za każdy prawidłowo rozwiązany rebus 1 punkt maksymalnie 3 punkty ZADANIE

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOTOWY KONKURS Z PRZYRODY DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH ETAP WOJEWÓDZKI

PRZEDMIOTOWY KONKURS Z PRZYRODY DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH ETAP WOJEWÓDZKI kod pracy ucznia. pieczątka nagłówkowa szkoły PRZEDMIOTOWY KONKURS Z PRZYRODY DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH ETAP WOJEWÓDZKI Instrukcja dla ucznia 1. Przed rozpoczęciem pracy sprawdź czy Twój test jest

Bardziej szczegółowo

22 GRUDNIA kalendarzowa wiosna

22 GRUDNIA kalendarzowa wiosna Ed matematyczna Ad@ i J@ś na matematycznej wyspie materiały dla ucznia, klasa III, pakiet 0, s. Warstwowa budowa lasu Wykonaj działania na koszyczkach, a dowiesz się, które dziecko zebrało najwięcej grzybów.

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z biologii dla klasy I gimnazjum

Wymagania edukacyjne z biologii dla klasy I gimnazjum Wymagania edukacyjne z biologii dla klasy I gimnazjum Dział programu: I. Biologia nauka o życiu II. Jedność i różnorodność organizmów Poziom wymagań podstawowy (oceny dopuszczający i dostateczny) ponadpodstawowy

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z biologii dla klasy 1a. Gimnazjum Publicznego im. Jana Pawła II w Żarnowcu na rok szkolny 2015/2016

Wymagania edukacyjne z biologii dla klasy 1a. Gimnazjum Publicznego im. Jana Pawła II w Żarnowcu na rok szkolny 2015/2016 Wymagania edukacyjne z biologii dla klasy 1a Gimnazjum Publicznego im. Jana Pawła II w Żarnowcu na rok szkolny 2015/2016 Nauczyciel: mgr Joanna Szasta Dział I Powitanie biologii 1. Historia i współczesność

Bardziej szczegółowo

ŻYCIE LASU Zajęcia pozalekcyjne rozwijające zainteresowania i kompetencje uczniów klas III Szkoły Podstawowej

ŻYCIE LASU Zajęcia pozalekcyjne rozwijające zainteresowania i kompetencje uczniów klas III Szkoły Podstawowej 132 - Nauczanie zintegrowanie Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_132 Osoby Uczestnicy Tematyka Najświeższe wiadomości Certificates Fora dyskusyjne Quizy Zadania Zasoby Szukaj

Bardziej szczegółowo

Konkurs Matematyka z Przyrodą dla uczniów szkół podstawowych rok szkolny 2006/2007 etap szkolny

Konkurs Matematyka z Przyrodą dla uczniów szkół podstawowych rok szkolny 2006/2007 etap szkolny Konkurs Matematyka z Przyrodą dla uczniów szkół podstawowych rok szkolny 2006/2007 etap szkolny 1. Krysia, Basia, Wojtek i Michał wybrali się do lasu na grzyby. Zebrali następujące gatunki grzybów: 16

Bardziej szczegółowo

PRZYKŁADOWY ZESTAW ZADAŃ PRZYRODA

PRZYKŁADOWY ZESTAW ZADAŃ PRZYRODA PRZYKŁADOWY ZESTAW ZADAŃ PRZYRODA Zadanie 1. / 0 1 / Jesienią alejki ogrodu usłane są dywanami kolorowych liści. Dlaczego tak się dzieje o tej porze roku? a) Wszystkie rośliny zrzucają liście, gdy temperatura

Bardziej szczegółowo

młodzieńczy 2500 rozrodczy 1500 starości 500 a) Na podstawie informacji z tabeli wykonaj wykres

młodzieńczy 2500 rozrodczy 1500 starości 500 a) Na podstawie informacji z tabeli wykonaj wykres . Zadanie Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Ekologia zajmuje się A. usuwaniem skutków szkodliwej działalności człowieka oraz zapobieganiem zanieczyszczeniu środowiska. B. badaniem wzajemnego wpływu

Bardziej szczegółowo

4 pkt. 2. Podkreśl ptaki związane ze środowiskiem wodnym:

4 pkt. 2. Podkreśl ptaki związane ze środowiskiem wodnym: 1. Dobierz nazwę rośliny i podpisz pod rysunkiem: wywłócznik kłosowy, czermień błotna, trzcina pospolita, włosienicznik wodny, kotewka orzech wodny, salwinia pływająca, pałka szerokolistna. a) b) c) d)...

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA EDUKACYJNE

WYMAGANIA EDUKACYJNE WYMAGANIA EDUKACYJNE na poszczególne oceny śródroczne i roczne Z BIOLOGII W KLASIE I GIMNAZJUM Program nauczania biologii w gimnazjum PULS ŻYCIA autor: Anna Zdziennicka Program realizowany przy pomocy

Bardziej szczegółowo

Temat: Żerkowsko Czeszewski Park Krajobrazowy

Temat: Żerkowsko Czeszewski Park Krajobrazowy 1 Scenariusz wycieczki przyrodniczej opracowały i przeprowadziły: mgr Alicja Karwasińska mgr Ewa Jerczyńska Temat: Żerkowsko Czeszewski Park Krajobrazowy Cele: wiadomości uczeń posiada podstawowe wiadomości

Bardziej szczegółowo

A. cytologia B. histologia C. anatomia D. genetyka E. systematyka

A. cytologia B. histologia C. anatomia D. genetyka E. systematyka Zadanie 1 (0-2) Do opisów dziedzin biologii dobierz nazwy tych dziedzin. Opis nauki Dziedzina biologii 1. Zajmuje się budową tkanek. A B C D E 2. Zajmuje się dziedziczeniem cech i zmiennością organizmów.

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z biologii klasa I gimnazjum

Wymagania edukacyjne z biologii klasa I gimnazjum Wymagania edukacyjne z biologii klasa I gimnazjum rozróżnia elementy przyrody żywej i nieożywionej wymienia czynniki niezbędne do życia wskazuje źródła wiedzy biologicznej określa, jakiego sprzętu można

Bardziej szczegółowo

ARKUSZ OBSERWACYJNY - DRZEWA

ARKUSZ OBSERWACYJNY - DRZEWA ARKUSZ OBSERWACYJNY - DRZEWA Nr 1. Kolumna Data Polecenie Wpisz datę wykonania pomiaru. 2. Nazwa Podaj nazwę punktu, w którym dokonano pomiaru. 3. 4. 5. Współrzędne geograficzne Dokładność pomiaru Określ

Bardziej szczegółowo

Temat: Świat gadów. Gady pierwotnie lądowe lądzie wtórnie w wodzie zmiennocieplne ciepłolubne

Temat: Świat gadów. Gady pierwotnie lądowe lądzie wtórnie w wodzie zmiennocieplne ciepłolubne Temat: Świat gadów. Gady (gromada) określa się jako zwierzęta pierwotnie lądowe. Oznacza to, że są one pierwszą grupą kręgowców, która w pełni przystosowała się do życia na lądzie. Niektóre gatunki wtórnie

Bardziej szczegółowo

ZADANIE 1. Lista nazw do wyboru:

ZADANIE 1. Lista nazw do wyboru: ZADANIE 1. Uzupełnij tekst dotyczący warstwowej budowy lasu (w wykropkowane miejsca wstaw odpowiednie nazwy, wybrane z listy zamieszczonej pod tekstem). Charakterystyczną cechą lasu jest jego piętrowa

Bardziej szczegółowo

Formularz cenowy załącznik nr 1a

Formularz cenowy załącznik nr 1a Szkoła Podstawowa nr 3 A. Pomoce dydaktyczne o parametrach nie gorszych niż: Lp. Rodzaj pomocy dydaktycznej Ilość Mikroskop Dane techniczne: Formularz cenowy załącznik nr 1a Koszt zakupu netto ( ) Wartość

Bardziej szczegółowo

ocena dopuszczająca ocena dostateczna ocena dobra ocena bardzo dobra Dział I Powitanie biologii wskazuje ważne etapy w rozwoju biologii jako nauki.

ocena dopuszczająca ocena dostateczna ocena dobra ocena bardzo dobra Dział I Powitanie biologii wskazuje ważne etapy w rozwoju biologii jako nauki. Wymagania edukacyjne niezbędne do otrzymania przez ucznia poszczególnych śródrocznych i rocznych ocen z zajęć edukacyjnych wynikających z realizowanego programu nauczania BIOLOGIA KL.I Nr i temat lekcji

Bardziej szczegółowo

Las to kompleks roślinności, charakteryzujący się dużym udziałem drzew rosnących w zwarciu, wraz ze światem zwierzęcym oraz zależnościami miedzy nimi.

Las to kompleks roślinności, charakteryzujący się dużym udziałem drzew rosnących w zwarciu, wraz ze światem zwierzęcym oraz zależnościami miedzy nimi. Las Co to jest las? Las to kompleks roślinności, charakteryzujący się dużym udziałem drzew rosnących w zwarciu, wraz ze światem zwierzęcym oraz zależnościami miedzy nimi. Budowa lasu jest zróżnicowana.

Bardziej szczegółowo

KARTA ODPOWIEDZI konkurs biologiczny ETAP WOJEWÓDZKI B A B D B C C B B A B B D C D B B B

KARTA ODPOWIEDZI konkurs biologiczny ETAP WOJEWÓDZKI B A B D B C C B B A B B D C D B B B KARTA ODPOWIEDZI konkurs biologiczny ETAP WOJEWÓDZKI zadanie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 B A B D B C C B B A B B D C D B B B poprawna odpowiedź Nr zad. W zadaniach 1-18 za każdą poprawną

Bardziej szczegółowo

Przykładowe wymiary drzew, kwalifikujące je do ochrony, według propozycji sformułowanych dla wybranych kompleksów leśnych w Polsce.

Przykładowe wymiary drzew, kwalifikujące je do ochrony, według propozycji sformułowanych dla wybranych kompleksów leśnych w Polsce. Tab. 1. Przykładowe wymiary drzew, kwalifikujące je do ochrony, według propozycji sformułowanych dla wybranych kompleksów leśnych w Polsce. GATUNEK Kwalifikujące na pomnik przyrody - obowiązujące obecnie

Bardziej szczegółowo

Quiz przyrodniczy z okazji obchodów Dnia Ziemi

Quiz przyrodniczy z okazji obchodów Dnia Ziemi Quiz przyrodniczy z okazji obchodów Dnia Ziemi Quiz jest przeznaczony dla uczniów szkoły podstawowej.składa się z czterech konkurencji plus wspólne rozwiązywanie krzyżówki przez uczniów z widowni. Konkurują

Bardziej szczegółowo

ZADANIA ZAMKNIĘTE: Zadanie 2. ( 1 pkt.) Obraz widzianego przedmiotu powstaje na: A. rogówce B. soczewce C. tęczówce D. siatkówce

ZADANIA ZAMKNIĘTE: Zadanie 2. ( 1 pkt.) Obraz widzianego przedmiotu powstaje na: A. rogówce B. soczewce C. tęczówce D. siatkówce ZADANIA ZAMKNIĘTE: Zadanie 1. ( 1 pkt.) Dekantacja to metoda rozdzielania mieszanin na substancje, polegająca na: A. odparowaniu roztworu B. zlewaniu cieczy znad osadu C. przesączaniu D. krystalizacji

Bardziej szczegółowo

Zanieczyszczenie atmosfery i terenu wpływa pośrednio na rozwój lasu. Naruszona bowiem zostaje równowaga chemiczna i zmieniony odczyn ph w środowisku

Zanieczyszczenie atmosfery i terenu wpływa pośrednio na rozwój lasu. Naruszona bowiem zostaje równowaga chemiczna i zmieniony odczyn ph w środowisku Ochrona lasów Zanieczyszczenie atmosfery i terenu wpływa pośrednio na rozwój lasu. Naruszona bowiem zostaje równowaga chemiczna i zmieniony odczyn ph w środowisku glebowym. Działanie bezpośrednie, jak

Bardziej szczegółowo