Test całoroczny z matematyki. Wersja A

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Test całoroczny z matematyki. Wersja A"

Transkrypt

1 Test całoroczny z matematyki klasa IV Wersja A Na kartce masz zapisanych 20 zadań. Opuść więc te, których rozwiązanie okaże się zbyt trudne dla Ciebie. Wrócisz do niego później. W niektórych zadaniach wystarczy zaznaczyć jedną prawidłową odpowiedź przekreślając krzyżykiem literkę A, B, C lub D odpowiadającą wybranej odpowiedzi na karcie odpowiedzi. W przypadku pomyłki zakreśl kółkiem błędną odpowiedź i ponownie wybierz prawidłową. W innych zadaniach musisz przedstawić całe rozwiązanie w zaznaczonej ramce. Niepiszinieróbżadnych znaków na teście. Czytaj uważnie polecenia. Pracuj dokładnie i spokojnie. Powodzenia!.Wartością wyrażenia + 2 jest liczba: A. 0 B. 2 C. D Suma liczb 2 ; 27 ; 720 wynosi: A. 092 B. 92 C.092 D. 09. Iloczyn liczb i 7 wynosi: A. B. 0 C. 9 D. 9. Wynikiem działania 800 : 220 jest: A. 202 B. 220 C.22 D Która z podanych liczb jest podzielna przez? A. B. 02 C. 2 D godzin jakatoczęść doby? A. 2 8 B. 2 C. 8 8 D Ułamek po wyłączeniu całości jest równy liczbie: A. B. C. D.

2 A Wynikiem dodawania 2 + jest liczba: B. C. D. 9. Wynikiem odejmowania - 2 jest liczba: A. B. 2 C. 2 2 D Wynikiem mnożenia A. B. 2 9 jest: C. 9 D. 2. Wojtek miał 20 znaczków. wszystkich znaczków oddał koledze. Ile znaczków mu zostało? 2. Liczbę 2 i setne zapisujemy w następujący sposób: A. 2, B. 2,0 C. 2,00 D. 0,2. Wskaż ułamek większy od, A., B. 0,9 C. 0, D.,. 0 m 7 cm wyrażone w metrach to: A. 0,7 m B. 0,07m C. 0,70m D.0,007m. Sumą liczb,27 + 2,7 + 7,90 jest: A.,87 B. 8, 7 C. 8,0 D. 8,7. Wynikiem odejmowania,, jest liczba: A., B. C., 7 D. 2,2 7. Liczbą 00 razy większą od 2,7 jest: A. 27, B. 0,27 C. 27 D. 0, Wynikiem dzielenia 2,8 : 0 jest: A.,28 B. 28 C. 0,28 D Pole kwadratu o boku długości cm wynosi: A. 2 cm 2 B. 2 cm 2 C. cm 2 D. cm 20. Kasia kupiła 2 kg jabłek po 2, zł za kg oraz kg pomarańczy po, zł. Ile reszty otrzymała z 0 zł?

3 Test całoroczny z matematyki klasa IV Wersja B Na kartce masz zapisanych 20 zadań. Opuść więc te, których rozwiązanie okażesię zbyt trudne dla Ciebie. Wrócisz do niego później. W niektórych zadaniach wystarczy zaznaczyć jedną prawidłową odpowiedź przekreślając krzyżykiem literkę A, B, C lub D odpowiadającą wybranej odpowiedzi na karcie odpowiedzi. W przypadku pomyłki zakreśl kółkiem błędną odpowiedź i ponownie wybierz prawidłową. W innych zadaniach musisz przedstawić całe rozwiązanie w zaznaczonej ramce. Niepiszinieróbżadnych znaków na teście. Czytaj uważnie polecenia. Pracuj dokładnie i spokojnie. Powodzenia!.Wartością wyrażenia 2 + jest liczba: A. B. C. 8 D Suma liczb 2 ; 2 ; 80 wynosi: A. 9 B. 0 C.092 D.. Iloczyn liczb i 8 wynosi: A. 70 B. 8 C. 70 D. 00. Wynikiem działania 800 : 0 jest: A. 0 B. 0 C. D. 00. Która z podanych liczb jest podzielna przez? A. 9 B. C. D godzin jaka to część doby? 0 A. 2 B. 2 C. 0 0 D Ułamek po wyłączeniu całości jest równy liczbie: A. B. C. 2 D.

4 8. Wynikiem dodawania jest liczba: A. 9 7 B. 9 7 C.0 D Wynikiem odejmowania jest liczba: A. 9 B. 9 C. 9 D Wynikiem mnożenia A. 2 jest: 2 B. 20 C. 7 D. 20. Ania miała 2 zeszytów. wszystkich zeszytów oddała bratu. Ile zeszytów jej zostało? 2. Liczbę i setnych zapisujemy w następujący sposób: A., B.,0 C. 0, D.,00. Wskaż ułamek większy od,7 A.,7 B. 0,8 C.,8 D. 0,7. 2 m cm wyrażone w metrach to: A. 2,0 m B. 2,m C. 2,00m D.2,0m. Sumą liczb, + 28, + 8, 702 jest: A.,2 B. 9,2 C.,892 D.,2. Wynikiem odejmowania,7 2, jest liczba: A.,9 B., C. 8 D.,7 7. Liczbą 00 razy większą od,8 jest: A. 0,08 B. 8 C. 8, D. 0, 8 8. Wynikiem dzielenia, : 0 jest: A. B., C. 0, D.0 9.Pole kwadratu o boku długości 7 cm wynosi: A. 28 cm 2 B. 9 cm 2 C. 9 cm D. cm 2 20.Janek kupił 2 kg pomarańczy po 2,8 zł za kg oraz kg jabłek po, zł. Ile reszty otrzymał z 0 zł?

5 Test całoroczny z matematyki klasa IV Karta odpowiedzi. Wersja A.... klasa IV... Imię i Nazwisko Liczba punktów... Ocena.... A B C D 2 A B C D 2. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D 7. A B C D 7. A B C D 8. A B C D 8. A B C D 9. A B C D 9. A B C D 0. A B C D 20..

6 Test całoroczny z matematyki klasa IV Karta odpowiedzi. Wersja B.... klasa IV... Imię i Nazwisko Liczba punktów... Ocena.... A B C D 2 A B C D 2. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D. A B C D 7. A B C D 7. A B C D 8. A B C D 8. A B C D 9. A B C D 9. A B C D 0. A B C D 20..

7 Nr zadania Cel operacyjny Uczeń Plan testu całorocznego z matematyki, klasa Poprawna odpowiedź Gr A Gr B. Zna kolejność działań w obliczaniu wartości liczbowej wyrażeń aryt. C A 2. Dodaje sposobem pisemnym C B. Mnoży sposobem pisemnym D A. Dzieli sposobem pisemnym B B. Rozpoznaje liczby podzielne przez D B. Rozumie ułamek jako część całości D D 7. Przedstawia ułamek niewłaściwy w postaci liczby mieszanej D A 8. Dodaje ułamki zwykłe o jednakowych mianownikach A C 9. Odejmuje ułamki zwykłe o jednakowych mianownikach C C 0. Mnoży liczbę naturalną przez ułamek zwykły C A. Oblicza ułamek danej liczby 8 znaczków zeszytów 2. Zapisuje poprawnie ułamek dziesiętny B B. Porównuje ułamki dziesiętne A C. Zapisuje wyrażenia dwumianowane za pomocą ułamków dziesiętnych B A. Dodaje ułamki dziesiętne A D. Odejmuje ułamki dziesiętne D B 7. Mnożyułamekdziesiętny przez 00 C B 8. Dzieli ułamek dziesiętny przez 0 A B 9. Oblicza pole kwadratu C B 20. Wykonuje obliczenia dotyczące jednostek masy i pieniędzy,zł,0zł Punktacja: - za każde bezbłędnie rozwiązane zadanie 0 - błędne rozwiązanie 0 - brakrozwiązania Skala ocen: 20 - celujący b. dobry 7 - dobry - dostateczny dopuszczający 0 - niedostateczny

PRACA KLASOWA PO REALIZACJI PROGRAMU NAUCZANIA W KLASIE 4

PRACA KLASOWA PO REALIZACJI PROGRAMU NAUCZANIA W KLASIE 4 PRACA KLASOWA PO REALZACJ PROGRAMU NAUCZANA W KLASE 4 PLAN PRACY KLASOWEJ Nr zad. Czynności sprawdzane Cele / Wymagania Odniesienie do podstawy programowej Odpowiedzi 1 zapisywanie liczby w systemie dziesiątkowym

Bardziej szczegółowo

Trenuj przed sprawdzianem! Matematyka Test 4

Trenuj przed sprawdzianem! Matematyka Test 4 mię i nazwisko ucznia...................................................................... Klasa............... Numer w dzienniku.............. nformacja do zadań od 1. do 3. Historia telewizji w Polsce

Bardziej szczegółowo

Międzyszkolny Konkurs Matematyczny. dla klasy trzeciej

Międzyszkolny Konkurs Matematyczny. dla klasy trzeciej Międzyszkolny Konkurs Matematyczny dla klasy trzeciej Cele konkursu : - rozwijanie zainteresowań matematycznych u dzieci w młodszym wieku szkolnym; - wdrażanie do logicznego myślenia; - zwiększanie efektywności

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki. dla uczniów szkół podstawowych - etap szkolny

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki. dla uczniów szkół podstawowych - etap szkolny 25.10.2013r. Kod ucznia: Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów szkół podstawowych - etap szkolny Wypełnia komisja konkursowa Nr zadania Punktacja 1 2 3 4 5 A B C D A B C D A B C D A

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2011/2012

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2011/2012 Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 20/202 KOD UCZNIA Etap: Data: Czas pracy: szkolny 5 listopada 20 r. 90 minut Informacje dla ucznia:.

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2012/2013

WOJEWÓDZKI KONKURS MATEMATYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2012/2013 Etap szkolny 13 listopada 2012 r. Godzina 10.00 Kod ucznia Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź, czy zestaw zawiera 7 stron. Ewentualny brak stron lub inne usterki zgłoś nauczycielowi. 2. Na tej stronie i

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA EDUKACYJNE NA POSZCZEGÓLNE OCENY Z MATEMATYKI KLASA IV SZKOŁA PODSTAWOWA W KLĘCZANACH ROK SZKOLNY

WYMAGANIA EDUKACYJNE NA POSZCZEGÓLNE OCENY Z MATEMATYKI KLASA IV SZKOŁA PODSTAWOWA W KLĘCZANACH ROK SZKOLNY WYMAGANIA EDUKACYJNE NA POSZCZEGÓLNE OCENY Z MATEMATYKI KLASA IV SZKOŁA PODSTAWOWA W KLĘCZANACH ROK SZKOLNY 2014/ 2015 Dostosowane do programu,,matematyka z kluczem'' I półrocze Dopuszczający Dostateczny

Bardziej szczegółowo

TEST WIADOMOŚCI: Równania i układy równań

TEST WIADOMOŚCI: Równania i układy równań Poziom nauczania: Gimnazjum, klasa II Przedmiot: Matematyka Dział: Równania i układy równań Czas trwania: 45 minut Wykonała: Joanna Klimeczko TEST WIADOMOŚCI: Równania i układy równań Liczba punktów za

Bardziej szczegółowo

Szczegółowe kryteria ocen dla klasy czwartej.

Szczegółowe kryteria ocen dla klasy czwartej. SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI DLA KLAS 4-6 SP ROK SZKOLNY 2016/2017 Szczegółowe kryteria ocen dla klasy czwartej. 1. Ocenę dopuszczającą otrzymuje uczeń, który: Zna zależności wartości

Bardziej szczegółowo

ETAP I KONKURSU MATEMATYCZNEGO CONTINUUM

ETAP I KONKURSU MATEMATYCZNEGO CONTINUUM ETAP I KONKURSU MATEMATYCZNEGO CONTINUUM DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM Drogi gimnazjalisto! Serdecznie dziękujemy, że zdecydowałeś się na wzięcie udziału w naszym konkursie. Test (tzw. wielokrotnego wyboru) składa

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne dla klasy IV z matematyki opracowane na podstawie programu nauczania Matematyka z plusem

Wymagania edukacyjne dla klasy IV z matematyki opracowane na podstawie programu nauczania Matematyka z plusem Wymagania edukacyjne dla klasy IV z matematyki opracowane na podstawie programu nauczania Matematyka z plusem Wymagania Skala ocen konieczne dopuszczający podstawowe dostateczny rozszerzające dobry dopełniający

Bardziej szczegółowo

Temat: Liczby. Pojęcia związane z liczbami i zbiorami. Zaokrąglanie i szacowanie wyników.

Temat: Liczby. Pojęcia związane z liczbami i zbiorami. Zaokrąglanie i szacowanie wyników. Spotkanie 6 Temat: Liczby. Pojęcia związane z liczbami i zbiorami. Zaokrąglanie i szacowanie wyników. Plan zajęć. Zbiory liczbowe N, C, W, NW, R. Jak omówić zbiory liczbowe N naturalne palce, nie ujemne

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego

Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów województwa wielkopolskiego Kod ucznia Data urodzenia ucznia Dzień miesiąc rok Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów ETAP SZKOLNY Rok szkolny 2012/2013 Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź, czy test zawiera 12 stron.

Bardziej szczegółowo

Rozkład materiału nauczania z odniesieniami do wymagań z podstawy programowej. Matematyka wokół nas

Rozkład materiału nauczania z odniesieniami do wymagań z podstawy programowej. Matematyka wokół nas Rozkład materiału nauczania z odniesieniami do wymagań z podstawy programowej. Matematyka wokół nas KLASA 5 Nr lekcji 1 2 Temat lekcji Wakacje, wakacje i po wakacjach 3 Systemy zapisywania liczb 4 5 Rachunek

Bardziej szczegółowo

Regulamin szkolnego konkursu matematycznego dla uczniów klasy II i III: Mały Matematyk

Regulamin szkolnego konkursu matematycznego dla uczniów klasy II i III: Mały Matematyk Marzena Kococik Olga Kuśmierczyk Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Krzemieniewicach Regulamin szkolnego konkursu matematycznego dla uczniów klasy II i III: Mały Matematyk Konkursy wyzwalają aktywność

Bardziej szczegółowo

i danej prędkości; stosuje jednostki prędkości: km/h, m/s; umiejętności rachunkowe, a także własne poprawne metody.

i danej prędkości; stosuje jednostki prędkości: km/h, m/s; umiejętności rachunkowe, a także własne poprawne metody. Propozycja rozkładu materiału nauczania Matematyka wokół nas Rozkład materiału nauczania z odniesieniami do wymagań z podstawy programowej. Matematyka wokół nas KLASA 5 Nr lekcji Temat lekcji Zagadnienie

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2012/2013

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2012/2013 Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2012/2013 KOD UCZNIA Etap: Data: Czas pracy: wojewódzki 4 marca 2013 r. 120 minut Informacje dla

Bardziej szczegółowo

KARTY PRACY UCZNIA. Twierdzenie Pitagorasa i jego zastosowanie. samodzielnej pracy ucznia. Zawarte w nich treści są ułożone w taki sposób,

KARTY PRACY UCZNIA. Twierdzenie Pitagorasa i jego zastosowanie. samodzielnej pracy ucznia. Zawarte w nich treści są ułożone w taki sposób, KARTY PRACY UCZNIA Twierdzenie Pitagorasa i jego zastosowanie opracowanie: mgr Teresa Kargol, nauczyciel matematyki w PSP nr 162 w Łodzi Karty pracy to materiały pomocnicze, które mogą służyć do samodzielnej

Bardziej szczegółowo

Temat: Mnożenie liczby całej przez ułamek. Obliczanie ułamka z danej liczby.

Temat: Mnożenie liczby całej przez ułamek. Obliczanie ułamka z danej liczby. Temat: Mnożenie liczby całej przez ułamek. Obliczanie ułamka z danej liczby. Cele lekcji: A. Uczeń zna zasadę mnożenia liczby naturalnej przez ułamek. B. Uczeń potrafi pomnożyć ułamek przez liczbę całą

Bardziej szczegółowo

NUMER IDENTYFIKATORA:

NUMER IDENTYFIKATORA: Społeczne Liceum Ogólnokształcące z Maturą Międzynarodową im. Ingmara Bergmana IB WORLD SCHOOL 53 ul. Raszyńska, 0-06 Warszawa, tel./fax 668 54 5 www.ib.bednarska.edu.pl / e-mail: liceum.ib@rasz.edu.pl

Bardziej szczegółowo

Odpowiedzi i schematy oceniania Arkusz 23 Zadania zamknięte. Wskazówki do rozwiązania. Iloczyn dwóch liczb ujemnych jest liczbą dodatnią, zatem

Odpowiedzi i schematy oceniania Arkusz 23 Zadania zamknięte. Wskazówki do rozwiązania. Iloczyn dwóch liczb ujemnych jest liczbą dodatnią, zatem Odpowiedzi i schematy oceniania Arkusz Zadania zamknięte Numer zadania Poprawna odpowiedź Wskazówki do rozwiązania B W ( ) + 8 ( ) 8 W ( 7) ( 7) ( 7 ) 8 ( 7) ( 8) 8 ( 8) Iloczyn dwóch liczb ujemnych jest

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2013/2014

Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2013/2014 Wojewódzki Konkurs Przedmiotowy z Matematyki dla uczniów gimnazjów województwa śląskiego w roku szkolnym 2013/2014 KOD UCZNIA Etap: Data: Czas pracy: rejonowy 8 stycznia 2014 r. 120 minut Informacje dla

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOTOWE ZASADY OCENIANIA Z MATEMATYKI DLA KLASY CZWARTEJ

PRZEDMIOTOWE ZASADY OCENIANIA Z MATEMATYKI DLA KLASY CZWARTEJ PRZEDMIOTOWE ZASADY OCENIANIA Z MATEMATYKI DLA KLASY CZWARTEJ 1 PRZEDMIOTOWE ZASADY OCENIANIA Z MATEMATYKI DLA KLASY IV SZKOŁY PODSTAWOWEJ Materiał przedstawia Przedmiotowe Zasady Oceniania z matematyki

Bardziej szczegółowo

TEST Z MATEMATYKI W KLASIE IV pt. Matematyka w historii

TEST Z MATEMATYKI W KLASIE IV pt. Matematyka w historii TEST Z MATEMATYKI W KLASIE IV pt. Matematyka w historii Twój kod ------------------- Witaj! Przed Tobą test sprawdzający umiejętności i wiadomości z zakresu matematyki klasy IV. Zawiera 0 zadań. W zadaniach,,

Bardziej szczegółowo

14.Rozwiązywanie zadań tekstowych wykorzystujących równania i nierówności kwadratowe.

14.Rozwiązywanie zadań tekstowych wykorzystujących równania i nierówności kwadratowe. Matematyka 4/ 4.Rozwiązywanie zadań tekstowych wykorzystujących równania i nierówności kwadratowe. I. Przypomnij sobie:. Wiadomości z poprzedniej lekcji... Że przy rozwiązywaniu zadań tekstowych wykorzystujących

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA Z MATEMATYKI DLA KLAS IV VI

PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA Z MATEMATYKI DLA KLAS IV VI PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA Z MATEMATYKI DLA KLAS IV VI Kryteria ocen 1. Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny: Ocenę celującą otrzymuje uczeń, który: Posiadł wiedzę i umiejętności obejmujące pełny

Bardziej szczegółowo

ROZWIĄZANIA ZADAŃ Zestaw P3 Odpowiedzi do zadań zamkniętych

ROZWIĄZANIA ZADAŃ Zestaw P3 Odpowiedzi do zadań zamkniętych PRZYKŁADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY POZIOM PODSTAWOWY ROZWIĄZANIA ZADAŃ Zestaw P3 Odpowiedzi do zadań zamkniętych Numer zadania 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 15 16 17 18 19 0 Odpowiedź A B B C C D C B B C

Bardziej szczegółowo

ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY ZESTAW ĆWICZENIOWY Z MATEMATYKI

ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY ZESTAW ĆWICZENIOWY Z MATEMATYKI ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY ZESTAW ĆWICZENIOWY Z MATEMATYKI Styczeń 2013 POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla piszącego 1. Sprawdź, czy arkusz zawiera 16 stron. 2. W zadaniach od 1. do 25. są

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA EDUKACYJNE I KRYTERIA OCENIANIA Z MATEMATYKI W KLASACH IV-VI

WYMAGANIA EDUKACYJNE I KRYTERIA OCENIANIA Z MATEMATYKI W KLASACH IV-VI WYMAGANIA EDUKACYJNE I KRYTERIA OCENIANIA Z MATEMATYKI W KLASACH IV-VI obowiązujące od roku 2015/16 I. Kryteria oceny semestralnej i końcowej dla klasy czwartej. 1. Ocenę dopuszczającą otrzymuje uczeń,

Bardziej szczegółowo

Własności figur płaskich

Własności figur płaskich Klasa VI Liczby naturalne Oblicza różnice czasu proste Wymienia jednostki opisujące prędkość, drogę, czas. Rozwiązuje proste zadania dotyczące obliczania wydatków. Dodaje, odejmuje, mnoży, dzieli liczby

Bardziej szczegółowo

60 minut. Powodzenia! Pracuj samodzielnie. IX Edycja Gminnego Turnieju Matematycznego dla uczniów klas VI szkół podstawowych Rachmistrz Gminy Jedlicze

60 minut. Powodzenia! Pracuj samodzielnie. IX Edycja Gminnego Turnieju Matematycznego dla uczniów klas VI szkół podstawowych Rachmistrz Gminy Jedlicze Jedlicze, 6.03.2013r...... Szkoła Podstawowa w... imię i nazwisko ucznia klasa IX Edycja Gminnego Turnieju Matematycznego dla uczniów klas VI szkół podstawowych Rachmistrz Gminy Jedlicze Drogi Uczniu Jesteś

Bardziej szczegółowo

Podstawa programowa z matematyki - II etap edukacyjny (klasy IV-VI SP)

Podstawa programowa z matematyki - II etap edukacyjny (klasy IV-VI SP) Podstawa programowa z matematyki - II etap edukacyjny (klasy IV-VI SP) Cele kształcenia (wymagania ogólne): sprawność rachunkowa - uczeń wykonuje proste działania pamięciowe na liczbach naturalnych, całkowitych

Bardziej szczegółowo

Wymagania na poszczególne oceny klasa 4

Wymagania na poszczególne oceny klasa 4 Wymagania na poszczególne oceny klasa 4 a) Wymagania konieczne (na ocenę dopuszczającą) obejmują wiadomości i umiejętności umożliwiające uczniowi dalszą naukę, bez których uczeń nie jest w stanie zrozumieć

Bardziej szczegółowo

XIII KONKURS MATEMATYCZNY

XIII KONKURS MATEMATYCZNY XIII KONKURS MTMTYZNY L UZNIÓW SZKÓŁ POSTWOWYH organizowany przez XIII Liceum Ogólnokształcace w Szczecinie FINŁ - 19 lutego 2013 Test poniższy zawiera 25 zadań. Za poprawne rozwiązanie każdego zadania

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z matematyki w klasie V Matematyka z plusem

Wymagania edukacyjne z matematyki w klasie V Matematyka z plusem Wymagania edukacyjne z matematyki w klasie V Matematyka z plusem Poziomy wymagań edukacyjnych K konieczny ocena dopuszczająca P podstawowy ocena dostateczna R rozszerzający ocena dobra D dopełniający ocena

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI CZERWIEC 2012 POZIOM PODSTAWOWY. Czas pracy: 170 minut. Liczba punktów do uzyskania: 50 WPISUJE ZDAJĄCY

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI CZERWIEC 2012 POZIOM PODSTAWOWY. Czas pracy: 170 minut. Liczba punktów do uzyskania: 50 WPISUJE ZDAJĄCY Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. Układ graficzny CKE 010 KOD WPISUJE ZDAJĄCY PESEL Miejsce na naklejkę z kodem dysleksja EGZAMIN

Bardziej szczegółowo

KASA EDUKACYJNA INSTRUKCJA. WARIANT I - dla dzieci młodszych

KASA EDUKACYJNA INSTRUKCJA. WARIANT I - dla dzieci młodszych INSTRUKCJA KASA EDUKACYJNA WARIANT I - dla dzieci młodszych rekwizyty: 1) plansza (żółta) 2) pionki - 4 szt. 3) kostka do gry 4) żetony (50 szt.) 6) kaseta z monetami i banknotami rys. 1 Przygotowanie

Bardziej szczegółowo

Czas pracy 170 minut

Czas pracy 170 minut ORGANIZATOR WSPÓŁORGANIZATOR PRÓBNY EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI MARZEC ROK 013 POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla piszącego 1. Sprawdź, czy arkusz zawiera 16 stron.. W zadaniach od

Bardziej szczegółowo

1 Granice funkcji. Definicja 1 (Granica w sensie Cauchy ego). Mówimy, że liczba g jest granicą funkcji f(x) w punkcie x = a, co zapisujemy.

1 Granice funkcji. Definicja 1 (Granica w sensie Cauchy ego). Mówimy, że liczba g jest granicą funkcji f(x) w punkcie x = a, co zapisujemy. Granice funkcji Definicja (Granica w sensie Cauchy ego). Mówimy, że liczba g jest granicą funkcji f() w punkcie = a, co zapisujemy f() = g (.) a jeżeli dla każdego ε > 0 można wskazać taką liczbę (istnieje

Bardziej szczegółowo

Czas pracy 170 minut

Czas pracy 170 minut ORGANIZATOR WSPÓŁORGANIZATOR PRÓBNY EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI DLA UCZNIÓW LICEUM MARZEC ROK 015 POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla piszącego 1. Sprawdź, czy arkusz zawiera 16 stron..

Bardziej szczegółowo

MATEMATYKA. 1 Podstawowe informacje dotyczące zadań. 2 Zasady poprawnego zapisu odpowiedzi TEST DYDAKTYCZNY

MATEMATYKA. 1 Podstawowe informacje dotyczące zadań. 2 Zasady poprawnego zapisu odpowiedzi TEST DYDAKTYCZNY MATEMATYKA Poziom wyższy TEST DYDAKTYCZNY Maksymalna ilość punktów: 50 Próg zaliczenia: 33 % 1 Podstawowe informacje dotyczące zadań Test dydaktyczny zawiera 23 zadania. Czas pracy oznaczono w kartach

Bardziej szczegółowo

KONKURSY MATEMATYCZNE. Treść zadań

KONKURSY MATEMATYCZNE. Treść zadań KONKURSY MATEMATYCZNE Treść zadań Wskazówka: w każdym zadaniu należy wskazać JEDNĄ dobrą odpowiedź. Zadanie 1 Wlewamy 1000 litrów wody do rurki w najwyższym punkcie systemu rurek jak na rysunku. Zakładamy,

Bardziej szczegółowo

ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY Z OPERONEM MATEMATYKA

ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY Z OPERONEM MATEMATYKA Miejsce na identyfikację szkoły ARKUSZ PRÓBNEJ MATURY Z OPERONEM MATEMATYKA POZIOM ROZSZERZONY LISTOPAD 015 Instrukcja dla zdającego Czas pracy: 180 minut 1. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 16

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI MAJ 2011 POZIOM ROZSZERZONY. Czas pracy: 180 minut. Liczba punktów do uzyskania: 50 WPISUJE ZDAJĄCY

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI MAJ 2011 POZIOM ROZSZERZONY. Czas pracy: 180 minut. Liczba punktów do uzyskania: 50 WPISUJE ZDAJĄCY Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. Układ graficzny CKE 2010 KOD WPISUJE ZDAJĄCY PESEL Miejsce na naklejkę z kodem EGZAMIN MATURALNY

Bardziej szczegółowo

Próbna Nowa Matura z WSiP Październik 2014 Egzamin maturalny z matematyki dla klasy 3 Poziom podstawowy

Próbna Nowa Matura z WSiP Październik 2014 Egzamin maturalny z matematyki dla klasy 3 Poziom podstawowy Wypełnia uczeń Numer PESEL Kod ucznia Próbna Nowa Matura z WSiP Październik 0 Egzamin maturalny z matematyki dla klasy Poziom podstawowy Informacje dla ucznia. Sprawdź, czy zestaw egzaminacyjny zawiera

Bardziej szczegółowo

Matematyka Wokół Nas - klasa 5 Katalog wymagań programowych na poszczególne stopnie szkolne

Matematyka Wokół Nas - klasa 5 Katalog wymagań programowych na poszczególne stopnie szkolne Matematyka Wokół Nas - klasa 5 Katalog wymagań programowych na poszczególne stopnie szkolne Kategorie zostały określone następująco: dotyczące wiadomości uczeń zna uczeń rozumie dotyczące przetwarzania

Bardziej szczegółowo

PRZYK ADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI

PRZYK ADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI PRZYK ADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI Zestaw P1 POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla pisz cego 1. Sprawd, czy arkusz zawiera 16 stron.. W zadaniach od 1. do 5. s podane 4 odpowiedzi:

Bardziej szczegółowo

SPRAWDZIAN NR 1 A. XX B. XXX C. III D. XXI. Rozmiar opon Gumix Opon-net. 175/ zł / szt. 210 zł / szt. 175/ zł / szt. 190 zł / szt.

SPRAWDZIAN NR 1 A. XX B. XXX C. III D. XXI. Rozmiar opon Gumix Opon-net. 175/ zł / szt. 210 zł / szt. 175/ zł / szt. 190 zł / szt. SPRAWDZIAN NR 1 PAULINA CZERENKO IMIĘ I NAZWISKO: KLASA: GRUPA A 1. Zaznacz na osi liczbowej liczby: 2, 5 i 6. 2. Zaznacz poprawne dokończenie zdania. Liczba 30 zapisana znakami rzymskimi to A. XX B. XXX

Bardziej szczegółowo

Matematyka z kluczem. Plan wynikowy z rozkładem materiału Klasa 4

Matematyka z kluczem. Plan wynikowy z rozkładem materiału Klasa 4 Matematyka z kluczem Plan wynikowy z rozkładem materiału Klasa 4 Plan wynikowy z rozkładem materiału Klasa 4 Matematyka z kluczem Lp. Temat lekcji Punkty z podstawy programowej z dnia 27 sierpnia 2012

Bardziej szczegółowo

MATEMATYKA Klasa I ZAKRES PODSTAWOWY. Zakres na egzaminy poprawkowe w r. szk. 2012/13. 1. Liczby rzeczywiste

MATEMATYKA Klasa I ZAKRES PODSTAWOWY. Zakres na egzaminy poprawkowe w r. szk. 2012/13. 1. Liczby rzeczywiste Zakres na egzaminy poprawkowe w r. szk. 2012/13 MATEMATYKA Klasa I /nauczyciel M.Tatar/ ZAKRES PODSTAWOWY Hasła programowe Wymagania szczegółowe. Uczeń: 1. Liczby rzeczywiste Liczby naturalne Liczby całkowite,

Bardziej szczegółowo

TEST POWODZENIA! str. 1

TEST POWODZENIA! str. 1 Przed Tobą test zadao zamkniętych i krzyżówka. W każdym zadaniu zamkniętym tylko jedna odpowiedź jestpoprawna. Swoje odpowiedzi do testu zaznacz w karcie odpowiedzi. Krzyżówkę rozwiąż na kartce, na której

Bardziej szczegółowo

TEMAT : Sprawdź sam siebie powtórzenie materiału (ewaluacja całoroczna)

TEMAT : Sprawdź sam siebie powtórzenie materiału (ewaluacja całoroczna) SCENARIUSZ ZAJĘĆ Z MATEMATYKI DLA KLASY III GIMNAZJUM AUTOR : HANNA MARCINKOWSKA TEMAT : Sprawdź sam siebie powtórzenie materiału (ewaluacja całoroczna) Szkoła z klasą 2.0 Zastosowanie technologii informacyjnej

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. MMA 016 KOD UZUPEŁNIA ZDAJĄCY PESEL miejsce na naklejkę dyskalkulia dysleksja EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI POZIOM PODSTAWOWY

Bardziej szczegółowo

SPRAWDZIANY Z MATEMATYKI

SPRAWDZIANY Z MATEMATYKI SPRAWDZIANY Z MATEMATYKI dla klasy III gimnazjum dostosowane do programu Matematyka z Plusem opracowała mgr Marzena Mazur LICZBY I WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE Grupa I Zad.1. Zapisz w jak najprostszej postaci

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ LEKCJI MATEMATYKI W KLASIE IV SZKOŁY PODSTAWOWEJ

SCENARIUSZ LEKCJI MATEMATYKI W KLASIE IV SZKOŁY PODSTAWOWEJ Autor: Urszula Zawada SCENARIUSZ LEKCJI MATEMATYKI W KLASIE IV SZKOŁY PODSTAWOWEJ Tytuł cyklu: Matematyka wokół nas, Etap edukacyjny: drugi, Przedmiot: matematyka, Komentarz: Materiały do opracowania scenariusza

Bardziej szczegółowo

KONSPEKT LEKCJI MATEMATYKI. Z WYKORZYSTANIEM METOD AKTYWIZUJĄCYCH w klasie I gimnazjum. TEMAT: Działania łączne na liczbach wymiernych

KONSPEKT LEKCJI MATEMATYKI. Z WYKORZYSTANIEM METOD AKTYWIZUJĄCYCH w klasie I gimnazjum. TEMAT: Działania łączne na liczbach wymiernych KONSPEKT LEKCJI MATEMATYKI Z WYKORZYSTANIEM METOD AKTYWIZUJĄCYCH w klasie I gimnazjum TEMAT: Działania łączne na liczbach wymiernych Cele lekcji: Cel ogólny: - utrwalenie wiadomościiumiejętności z działu

Bardziej szczegółowo

Przedmiotowy system oceniania z matematyki w klasach IV - VI

Przedmiotowy system oceniania z matematyki w klasach IV - VI Przedmiotowy system oceniania z matematyki w klasach IV - VI 1. Ocenie podlegają: a) wiadomości i umiejętności związane z realizacją podstawy programowej kształcenia ogólnego z matematyki, b) praca na

Bardziej szczegółowo

Matematyka klasa 6 Wymagania na poszczególne oceny

Matematyka klasa 6 Wymagania na poszczególne oceny Matematyka klasa 6 Wymagania na poszczególne oceny Wymagania na ocenę dopuszczającą obejmują wiadomości i umiejętności umożliwiające uczniowi dalszą naukę, bez których uczeń nie jest w stanie zrozumieć

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Dokument pochodzi ze strony www.gwo.pl LICZBY NATURALNE I UŁAMKI

Spis treści. Dokument pochodzi ze strony www.gwo.pl LICZBY NATURALNE I UŁAMKI Spis treści LICZBY NATURALNE I UŁAMKI Działania na liczbach naturalnych i ułamkach dziesiętnych... 3 Potęgowanie liczb.. 8 Przykłady pierwiastków 12 Działania na ułamkach zwykłych... 13 Ułamki zwykłe i

Bardziej szczegółowo

INSTRUKCJE WEJŚCIA I WYJŚCIA

INSTRUKCJE WEJŚCIA I WYJŚCIA INSTRUKCJE WEJŚCIA I WYJŚCIA Zadanie nr 1 Napisz algorytm za pomocą a i schematów blokowych. Algorytm ma wczytywać z klawiatury wartości dwóch liczb, obliczać sumę tych liczb i wyświetlać jej wartość na

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI DLA KLASY IV

WYMAGANIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI DLA KLASY IV WYMAGANIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI DLA KLASY IV Opracowano na podstawie dokumentu GWO: ZAŁOŻENIA DO PLANU WYNIKOWEGO Z MATEMATYKI DLA KLASY IV Program nauczania: Matematyka z plusem Podręczniki : Matematyka

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z matematyki w klasie V Matematyka z plusem

Wymagania edukacyjne z matematyki w klasie V Matematyka z plusem Poziomy wymagań edukacyjnych K konieczny ocena dopuszczająca P podstawowy ocena dostateczna R rozszerzający ocena dobra D dopełniający ocena bardzo dobra W wykraczający ocena celująca Wymagania edukacyjne

Bardziej szczegółowo

Plan naprawczy. Sokółka 2006/2007. Opracowanie: Urszula Bronowicz Henryka Sarosiek ElŜbieta Plichta Katarzyna Dykiel Tomasz Mucuś

Plan naprawczy. Sokółka 2006/2007. Opracowanie: Urszula Bronowicz Henryka Sarosiek ElŜbieta Plichta Katarzyna Dykiel Tomasz Mucuś Plan naprawczy przyjęty do realizacji w klasach VI-tych po wykonaniu analizy wyników próbnego sprawdzianu Na grzyby przeprowadzonego 10 października 2006 roku Opracowanie: Urszula Bronowicz Henryka Sarosiek

Bardziej szczegółowo

Opis programu do wizualizacji algorytmów z zakresu arytmetyki komputerowej

Opis programu do wizualizacji algorytmów z zakresu arytmetyki komputerowej Opis programu do wizualizacji algorytmów z zakresu arytmetyki komputerowej 3.1 Informacje ogólne Program WAAK 1.0 służy do wizualizacji algorytmów arytmetyki komputerowej. Oczywiście istnieje wiele narzędzi

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów rok szkolny 2015/2016 Etap II rejonowy

Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów rok szkolny 2015/2016 Etap II rejonowy Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów rok szkolny 05/06 Etap II rejonowy W kluczu przedstawiono przykładowe rozwiązania oraz prawidłowe odpowiedzi. Za każdą inną poprawną metodę rozwiązania

Bardziej szczegółowo

ZAŁOŻENIA DO PLANU WYNIKOWEGO Z MATEMATYKI DLA KLASY IV

ZAŁOŻENIA DO PLANU WYNIKOWEGO Z MATEMATYKI DLA KLASY IV ZAŁOŻENIA DO PLANU WYNIKOWEGO Z MATEMATYKI DLA KLASY IV Program nauczania: Matematyka z plusem, numer dopuszczenia podręcznika 340/1/2011 Liczba godzin nauki w tygodniu: 4 Planowana liczba godzin w ciągu

Bardziej szczegółowo

TWIERDZENIE PITAGORASA

TWIERDZENIE PITAGORASA PODSTAWY > Figury płaskie (2) TWIERDZENIE PITAGORASA Twierdzenie Pitagorasa dotyczy trójkąta prostokątnego, to znaczy takiego, który ma jeden kąt prosty. W trójkącie prostokątnym boki, które tworzą kąt

Bardziej szczegółowo

PLANIMETRIA. Poziom podstawowy

PLANIMETRIA. Poziom podstawowy LANIMETRIA oziom podstawowy Zadanie ( pkt) W prostokątnym trójkącie ABC dana jest długość przyprostokątnej AC = Na przeciwprostokątnej AB wybrano punkt D, a na przyprostokątnej BC punkt E w taki sposób,

Bardziej szczegółowo

SPRAWDZIAN W KLASIE SZÓSTEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ OD ROKU SZKOLNEGO 2014/2015

SPRAWDZIAN W KLASIE SZÓSTEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ OD ROKU SZKOLNEGO 2014/2015 Centralna Komisja Egzaminacyjna ul. J. Lewartowskiego 6, 00-190 Warszawa www.cke.edu.pl sekret.cke@cke.edu.pl SPRAWDZIAN W KLASIE SZÓSTEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ OD ROKU SZKOLNEGO 2014/2015 Cześć! W kwietniu

Bardziej szczegółowo

P 3.3. Plan wynikowy klasa 6

P 3.3. Plan wynikowy klasa 6 P 3.3. Plan wynikowy klasa 6 W propozycji planu wynikowego uwzględniono 136 lekcyjnych. Do dyspozycji nauczyciela pozostawiono 21. Liczby naturalne 8 h Już za rok w gimnazjum 1 P 4.6 Wykonuje nieskomplikowane

Bardziej szczegółowo

Matematyka klasa 5 Wymagania edukacyjne na ocenę śródroczną.

Matematyka klasa 5 Wymagania edukacyjne na ocenę śródroczną. Matematyka klasa 5 Wymagania edukacyjne na ocenę śródroczną. Każda wyższa ocena zawiera wymagania dotyczące ocen niższych. Wymagania na ocenę dopuszczającą obejmują wiadomości i umiejętności umożliwiające

Bardziej szczegółowo

Matematyka test dla uczniów klas piątych

Matematyka test dla uczniów klas piątych Matematyka test dla uczniów klas piątych szkół podstawowych w roku szkolnym 2011/2012 Etap szkolny (60 minut) Dysleksja [suma punktów] Imię i nazwisko... kl.5... Wśród uczniów klas piątych przeprowadzono

Bardziej szczegółowo

KLASA 3 GIMNAZJUM. 1. LICZBY I WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE (26 h) 1. Lekcja organizacyjna 1. 2. System dziesiątkowy 2-4. 3. System rzymski 5-6

KLASA 3 GIMNAZJUM. 1. LICZBY I WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE (26 h) 1. Lekcja organizacyjna 1. 2. System dziesiątkowy 2-4. 3. System rzymski 5-6 KLASA 3 GIMNAZJUM TEMAT LICZBA GODZIN LEKCYJNYCH 1. LICZBY I WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE (26 h) 1. Lekcja organizacyjna 1 2. System dziesiątkowy 2-4 WYMAGANIA SZCZEGÓŁOWE Z PODSTAWY PROGRAMOWEJ Z XII 2008 R.

Bardziej szczegółowo

WPISUJE UCZEŃ GRUDZIEŃ 2012. Czas pracy: 90 minut. Liczba punktów do uzyskania: 30

WPISUJE UCZEŃ GRUDZIEŃ 2012. Czas pracy: 90 minut. Liczba punktów do uzyskania: 30 WPISUJE UCZEŃ KOD UCZNIA PESEL PRÓBNY EGZAMIN GIMNAZJALNY Z OPERONEM CZĘŚĆ MATEMATYCZNO-PRZYRODNICZA MATEMATYKA Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź, czy zestaw egzaminacyjny zawiera 7 stron (zadania 1. 17.).

Bardziej szczegółowo

Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpocz cia egzaminu.

Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpocz cia egzaminu. pobrano z www.sqlmedia.pl Uk ad graficzny CKE 00 KOD Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpocz cia egzaminu. WPISUJE ZDAJ CY PESEL Miejsce na naklejk

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI DLA KLASY 4, 5, 6 SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 2 W LIMANOWEJ

WYMAGANIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI DLA KLASY 4, 5, 6 SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 2 W LIMANOWEJ WYMAGANIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI DLA KLASY 4, 5, 6 SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 2 W LIMANOWEJ TREŚCI NAUCZANIA MATEMATYKI I WYMAGANIA SZCZEGÓŁOWE Treści nauczania określone w programie Matematyka wokół nas szkoła

Bardziej szczegółowo

KONSPEKT LEKCJI OTWARTEJ Z MATEMATYKI w klasie II gimnazjum. Temat: Przed nami powtórki materiału działania na potęgach i pierwiastkach

KONSPEKT LEKCJI OTWARTEJ Z MATEMATYKI w klasie II gimnazjum. Temat: Przed nami powtórki materiału działania na potęgach i pierwiastkach Beata Jędrys doradca metodyczny matematyki PCDZN Puławy KONSPEKT LEKCJI OTWARTEJ Z MATEMATYKI w klasie II gimnazjum Temat: Przed nami powtórki materiału działania na potęgach i pierwiastkach Cele ogólne:

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. MMA 016 KOD UZUPEŁNIA ZDAJĄCY PESEL miejsce na naklejkę dysleksja EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI POZIOM ROZSZERZONY DATA: 9

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA EDUKACYJNE - MATEMATYKA klasa 6

WYMAGANIA EDUKACYJNE - MATEMATYKA klasa 6 Rachunki pamięciowe na liczbach naturalnych i ułamkach dziesiętnych. LICZBY NATURALNE I UŁAMKI zaznaczyć i odczytać na osi liczbowej ułamek dziesiętny (P-R) obliczyć wartość wyrażenia arytmetycznego zawierającego

Bardziej szczegółowo

Temat: Co to jest optymalizacja? Maksymalizacja objętości naczynia prostopadłościennego za pomocą arkusza kalkulacyjngo.

Temat: Co to jest optymalizacja? Maksymalizacja objętości naczynia prostopadłościennego za pomocą arkusza kalkulacyjngo. Konspekt lekcji Przedmiot: Informatyka Typ szkoły: Gimnazjum Klasa: II Nr programu nauczania: DKW-4014-87/99 Czas trwania zajęć: 90min Temat: Co to jest optymalizacja? Maksymalizacja objętości naczynia

Bardziej szczegółowo

Klasa 1. 1. LICZBY RZECZYWISTE I WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE

Klasa 1. 1. LICZBY RZECZYWISTE I WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE Wymagania edukacyjne niezbędne do uzyskania poszczególnych śródrocznych i rocznych ocen z matematyki w Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 1 w Regionalnym Centrum Edukacji Zawodowej Klasa 1. 1. LICZBY RZECZYWISTE

Bardziej szczegółowo

Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2014 r. Test matematyczno-przyrodniczy (matematyka)

Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2014 r. Test matematyczno-przyrodniczy (matematyka) Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2014 r. Test matematyczno-przyrodniczy (matematyka) Zestaw standardowy zawierał 23 zadania, w tym 20 zadań zamkniętych i 3 zadania otwarte. Wśród zadań zamkniętych

Bardziej szczegółowo

IV Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów szkół podstawowych województwa wielkopolskiego

IV Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów szkół podstawowych województwa wielkopolskiego Kod ucznia Data urodzenia ucznia Dzień miesiąc rok IV Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów szkół podstawowych ETAP REJONOWY Rok szkolny 2014/2015 Instrukcja dla ucznia 1. Sprawdź, czy test zawiera

Bardziej szczegółowo

Tytuł. Autor. Dział. Innowacyjne cele edukacyjne. Czas. Przebieg. Etap 1 - Wprowadzenie z rysem historycznym i dyskusją

Tytuł. Autor. Dział. Innowacyjne cele edukacyjne. Czas. Przebieg. Etap 1 - Wprowadzenie z rysem historycznym i dyskusją Tytuł Sztuka szybkiego liczenia Cz. I Autor Dariusz Kulma Dział Liczby wymierne Innowacyjne cele edukacyjne Techniki szybkiego liczenia w pamięci niestosowane na lekcjach matematyki Wybrane elementu systemu

Bardziej szczegółowo

PRZYK ADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI

PRZYK ADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI PRZYK ADOWY ARKUSZ EGZAMINACYJNY Z MATEMATYKI Zestaw P POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla pisz cego 1. Sprawd, czy arkusz zawiera 17 stron.. W zadaniach od 1. do 0. s podane 4 odpowiedzi:

Bardziej szczegółowo

Plan wynikowy dla klasy 6 Matematyka wokół nas"

Plan wynikowy dla klasy 6 Matematyka wokół nas Plan wynikowy dla klasy 6 Matematyka wokół nas" NR LEKCJI 3-4 TEMAT LEKCJI Nowy rok szkolny poznajemy program oraz podręcznik do klasy VI. Zapoznanie z systemem oceniania i wymaganiami edukacyjnymi z matematyki.

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI

EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI Miejsce na naklejk z kodem szko y dysleksja EGZAMIN MATURALNY Z MATEMATYKI MMA-P1A1P-061 POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 10 minut Instrukcja dla zdaj cego 1. Sprawd, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 1 stron.

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z matematyki dla klasy I TM w roku szkolnym 2012/2013

Wymagania edukacyjne z matematyki dla klasy I TM w roku szkolnym 2012/2013 Wymagania edukacyjne z matematyki dla klasy I TM w roku szkolnym 2012/2013 Uczeń otrzymuje ocenę celującą, gdy: a) w 100% opanował treści zawarte w programie nauczania. Uczeń otrzymuje ocenę bardzo dobrą,

Bardziej szczegółowo

GRY I ZABAWY MATEMATYCZNE KLASA IV

GRY I ZABAWY MATEMATYCZNE KLASA IV Jolanta Luciszewska Szkoła Podstawowa nr 1 w Mławie GRY I ZABAWY MATEMATYCZNE KLASA IV MATEMATYKA KL. IV c TEMAT: Gry i zabawy matematyczne Cele operacyjne w kategorii czynności ucznia: Uczeń potrafi -

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Matematyczny

Wojewódzki Konkurs Matematyczny Wojewódzki Konkurs Matematyczny dla uczniów gimnazjów ETAP SZKOLNY 16 listopada 2012 Czas 90 minut Instrukcja dla Ucznia 1. Otrzymujesz do rozwi zania 10 zada«zamkni tych oraz 5 zada«otwartych. 2. Obok

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS FIZYCZNY

WOJEWÓDZKI KONKURS FIZYCZNY Kod ucznia Liczba punktów: Zad. 1- Zad. 2- Zad. 3- Zad.4- Zad.5- R A Z E M : pkt. WOJEWÓDZKI KONKURS FIZYCZNY DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 STOPIEŃ WOJEWÓDZKI 13. 03. 2014 R. 1. Zestaw

Bardziej szczegółowo

Edu-Sense Sp. z o.o. Lubelski Park Naukowo-Technologiczny ul. Dobrzańskiego 3 20-262 Lublin www.edu-sense.com. Strona 1

Edu-Sense Sp. z o.o. Lubelski Park Naukowo-Technologiczny ul. Dobrzańskiego 3 20-262 Lublin www.edu-sense.com. Strona 1 Scenariusz lekcji 3 Konspekt lekcji w klasie IV szkoły podstawowej. Przedmiot: zajęcia komputerowe. Autor: Anna Stankiewicz-Chatys Temat: Programowanie Ozobotów polecenia powtarzające się. Czas trwania:

Bardziej szczegółowo

Przedmiotowy system oceniania z matematyki kl.i

Przedmiotowy system oceniania z matematyki kl.i I Matematyka klasa I - wymagania programowe DZIAŁ 1. LICZBY I DZIAŁANIA zna pojęcie liczby naturalnej, całkowitej, wymiernej (K) rozumie rozszerzenie osi liczbowej na liczby ujemne (K) umie porównywać

Bardziej szczegółowo

Ćwiczenie nr 2 Zbiory rozmyte logika rozmyta Rozmywanie, wnioskowanie, baza reguł, wyostrzanie

Ćwiczenie nr 2 Zbiory rozmyte logika rozmyta Rozmywanie, wnioskowanie, baza reguł, wyostrzanie Ćwiczenie nr 2 Zbiory rozmyte logika rozmyta Rozmywanie, wnioskowanie, baza reguł, wyostrzanie 1. Wprowadzenie W wielu zagadnieniach dotyczących sterowania procesami technologicznymi niezbędne jest wyznaczenie

Bardziej szczegółowo

nie zdałeś naszej próbnej matury z matematyki?

nie zdałeś naszej próbnej matury z matematyki? Szanowny Maturzysto, nie zdałeś naszej próbnej matury z matematyki? To prawie niemożliwe, ale jeżeli jednak tak, to Pewnie sądzisz, że przyczyna tkwi w bardzo trudnym arkuszu! Zobaczmy, jak to wygląda

Bardziej szczegółowo

'()(*+,-./01(23/*4*567/8/23/*98:)2(!."/+)012+3$%-4#"4"$5012#-4#"4-6017%*,4.!"#$!"#%&"!!!"#$%&"#'()%*+,-+

'()(*+,-./01(23/*4*567/8/23/*98:)2(!./+)012+3$%-4#4$5012#-4#4-6017%*,4.!#$!#%&!!!#$%&#'()%*+,-+ '()(*+,-./01(23/*4*567/8/23/*98:)2(!."/+)012+3$%-4#"4"$5012#-4#"4-6017%*,4.!"#$!"#%&"!!!"#$%&"#'()%*+,-+ Ucze interpretuje i tworzy teksty o charakterze matematycznym, u ywa j zyka matematycznego do opisu

Bardziej szczegółowo

W. Guzicki Zadanie 23 z Informatora Maturalnego poziom rozszerzony 1

W. Guzicki Zadanie 23 z Informatora Maturalnego poziom rozszerzony 1 W. Guzicki Zadanie 3 z Informatora Maturalnego poziom rozszerzony 1 Zadanie 3. Rozwiąż równanie: sin 5x cos x + sin x = 0. W rozwiązaniach podobnych zadań często korzystamy ze wzorów trygonometrycznych

Bardziej szczegółowo

KURS GEOMETRIA ANALITYCZNA

KURS GEOMETRIA ANALITYCZNA KURS GEOMETRIA ANALITYCZNA Lekcja 1 Działania na wektorach bez układu współrzędnych. ZADANIE DOMOWE www.etrapez.pl Strona 1 Część 1: TEST Zaznacz poprawną odpowiedź (tylko jedna jest prawdziwa). Pytanie

Bardziej szczegółowo

MATERIAŁY DIAGNOSTYCZNE Z MATEMATYKI

MATERIAŁY DIAGNOSTYCZNE Z MATEMATYKI MATERIAŁY DIAGNOSTYCZNE Z MATEMATYKI LUTY 01 POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 170 minut Instrukcja dla zdającego 1. Sprawdź, czy arkusz zawiera strony (zadania 1 ).. Arkusz zawiera 4 zadania zamknięte i 9

Bardziej szczegółowo

KRYTERIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI W KLASIE

KRYTERIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI W KLASIE KRYTERIA EDUKACYJNE Z MATEMATYKI W KLASIE 6 Kategorie celów nauczania: A zapamiętanie wiadomości B rozumienie wiadomości C stosowanie wiadomości w sytuacjach typowych D stosowanie wiadomości w sytuacjach

Bardziej szczegółowo