Recenzent dr hab. Jacek Kochanowski. Redaktor Wydawnictwa Ariana Nagórska. Projekt okładki i stron tytułowych Filip Sendal

Save this PDF as:

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Recenzent dr hab. Jacek Kochanowski. Redaktor Wydawnictwa Ariana Nagórska. Projekt okładki i stron tytułowych Filip Sendal"

Transkrypt

1

2 Recenzent dr hab. Jacek Kochanowski Redaktor Wydawnictwa Ariana Nagórska Projekt okładki i stron tytułowych Filip Sendal Skład i łamanie Michał Janczewski Publikacja sfinansowana z działalności statutowej Wydziału Nauk Społecznych oraz Instytutu Filozofii, Socjologii i Dziennikarstwa Uniwersytetu Gdańskiego Copyright by Uniwersytet Gdański Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego ISBN Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego ul. Armii Krajowej 119/121, Sopot tel./fax , tel wyd.ug.gda.pl, kiw.ug.edu.pl

3 SPIS TREŚCI Wstęp (Anna M. Kłonkowska) Męskość kobiecość transpłciowość. Poza dychotomią płci Anna M. Kłonkowska Czy potrzebna nam płeć? Zjawisko androgynii wobec dychotomii płci Katarzyna Bojarska, Katarzyna Dułak Specjaliści zawodów pomocowych wobec ludzkiej różnorodności płciowej Kinga (Radosław) Kryszk Buddyzm a transpłciowość Jacek Bielas Transseksualizm jako uzmiennianie ex se natus. Pytania esencjalne w psychologii płci Maria Dębińska Transpłciowy coming-out, Antygona i erupcje w dyskursie Zmagania z rzeczywistością społeczną Małgorzata Bieńkowska Ukryta podmiotowość transpodmiotowość. Budowanie transseksualnej mniejszości w Polsce Wiktor Dynarski Wszyscy jesteśmy hetero. Homonormatywności lęk przed transpłciowością

4 6 Spis treści Joanna Matczuk Osoby transseksualne w procesie zmiany płci wybrane zagadnienia prawne Dodatek specjalny Anna Grodzka, Lalka Podobińska Sytuacja osób transpłciowych w Polsce Informacje o autorkach i autorach

5 WSTĘP Przekazujemy czytelnikowi książkę poświęconą zjawisku transpłciowości. Od niedawna zagadnienie to zaczyna coraz częściej pojawiać się w Polsce w dyskursie publicznym. Osoby transpłciowe i interseksualne, lub w inny sposób przekraczające granice i konwencje płci, pojawiają się coraz częściej w przestrzeni publicznej. Stają się bohaterami prezentowanych przez media wywiadów i programów poświęconych temu zagadnieniu. W dziedzinie kultury popularnej zaznaczają swoją obecność postacie takie, jak transpłciowe i interseksualne modelki: Lea T (brazylijska modelka o międzynarodowej sławie), Polka Michalina Manios (zdobywczyni 3 miejsca w konkursie Top Model 2011), Miriam (bohaterka popularnego przed kilku laty reality show), czy też muzycy łamiący zasady damsko-męskiego dressing codu, jak Michał Szpak lub Madox. Z wejściem posłanki Anny Grodzkiej do polskiego parlamentu osoby transpłciowe obecne są po raz pierwszy także na polskiej scenie politycznej. Tematyka transpłciowości i przekraczania konwencji płci zaczyna pojawiać się także coraz częściej w publikacjach akademickich: nie tylko tych pisanych przez lekarzy seksuologów, które w latach 80. i 90. głównie za sprawą prac Kazimierza Imielińskiego i Stanisława Dulki zdominowały w Polsce dyskusję nad transpłciowością. Obecnie coraz częściej zagadnienie to również w nie poruszanych wcześniej jego aspektach staje się przedmiotem publikacji z zakresu nauk społecznych: psychologii, socjologii, a także filozofii, oraz z zakresu prawa. Niniejsza książka będąc interdyscyplinarną publikacją, która stara się ukazać zjawisko transpłciowości w szerokim spektrum wielu perspektyw łączy artykuły z dziedziny socjologii, psychologii, filozofii, kulturoznawstwa, prawa, a także napisane z punktu widzenia osób działających aktywnie na rzecz środowiska T. Książka ta jest zbiorem dziewięciu tekstów napisanych przez specjalistów i specjalistki z różnych dziedzin, w tym również przez osoby, które aktywnie walczą o zmianę sytuacji prawnej i społecznej osób transpłciowych lub jako terapeuci-diagnostycy pomagają rozpocząć

6 8 Wstęp proces odzyskania siebie osobom, które nie czują się sobą w swoim zdeterminowanym daną płcią ciele lub w upłciowionej roli kulturowej. Czytelnik może czytać poszczególne części książki w dowolnej kolejności lub zgodnie z kolejnością zaproponowaną w książce. Każda z nich stanowi bowiem niezależną całość. Poszczególne artykuły uporządkowane są w trzy bloki. Pierwszy (Męskość kobiecość transpłciowość. Poza dychotomią płci) zawiera artykuły, których autorzy wychodząc z różnych inspiracji teoretycznych zastanawiają się nad zjawiskiem androginii, dychotomii płciowej i zagadnieniem tożsamości płci w mitologii, historii kultury (Anna Kłonkowska), a także w studiach międzykulturowych (Kinga Kryszk); omawiają problem postrzegania płci w społeczeństwie zachodnim nie tylko w wymiarze kulturowym i społecznym, ale także medycznym i naukowym (Katarzyna Bojarska, Katarzyna Dułak); stawiają pytania o doświadczanie płci i upłciowionego ciała (Jacek Bielas) oraz o różnicę seksualną (Maria Dębińska). Drugi blok (Zmagania z rzeczywistością społeczną) zawiera teksty napisane w oparciu o praktykę badawczą i obserwację społeczną, przedstawiające praktyczne aspekty bycia osobą transpłciową w Polsce, dotyczące: budowania mniejszości transseksualnej w Polsce (Małgorzata Bieńkowska), statusu osób transpłciowych w środowiskach LGBT oraz zbieżności i rozbieżności interesów gejów, lesbijek i osób trans (Wiktor Dynarski), sytuacji prawnej osób transpłciowych w Polsce i procedur sądowych dotyczących prawnej korekty płci w przypadku osób transseksualnych (Joanna Matczuk). Trzecią ostatnią część książki stanowi Dodatek specjalny (autorstwa Anny Grodzkiej i Lalki Podobińskiej), przedstawiający aktualną sytuację osób transpłciowych w Polsce oraz postulaty możliwych zmian w prawie, które mogłyby ją poprawić. Każdy z artykułów poprzedzony jest krótkim streszczeniem, aby ułatwić czytelnikowi szybkie zorientowanie się w treści poszczególnych części książki. Mamy nadzieję, że publikacja ta, która w jednym tomie zbiera opracowania różnych aspektów dotyczących transpłciowości i przygląda się omawianemu zagadnieniu z perspektywy wielu dyscyplin akademickich, łącząc je z punktem widzenia praktyków działających na rzecz osób T, zwiększy zainteresowanie problematyką tożsamości i nie-tożsamości płci, a tym samym przyczyni się do obserwowanego powoli w Polsce wyjścia z szafy już nie tylko poszczególnych osób, ale społecznego coming out-u zjawiska transpłciowości. Anna M. Kłonkowska

Międzynarodowa Konferencja Rozwój i nowoczesne trendy w edukacji prawniczej. Ogólnopolska Konferencja Naukowa. International Conference

Międzynarodowa Konferencja Rozwój i nowoczesne trendy w edukacji prawniczej. Ogólnopolska Konferencja Naukowa. International Conference PREZENTACJA PREZENTACJA PROJEKTU Międzynarodowa Konferencja Rozwój i nowoczesne trendy w edukacji prawniczej Ogólnopolska Konferencja Naukowa International Conference Developments PRAWNE, MEDYCZNE and

Bardziej szczegółowo

mnw.org.pl/orientujsie

mnw.org.pl/orientujsie mnw.org.pl/orientujsie Jesteśmy razem, kochamy się. Oczywiście, że o tym mówimy! Ale nie zawsze jest to łatwe. agata i marianna Określenie bycie w szafie nie brzmi specjalnie groźnie, ale potrafi być naprawdę

Bardziej szczegółowo

LGBT- wprowadzenie.

LGBT- wprowadzenie. LGBT- wprowadzenie www.magdalenalabedz.pl L- LESBIJKI kobiety homoseksualne kobiety, które kochają kobiety G- GEJE mężczyźni homoseksualni mężczyźni, których pociągają mężczyźni B- biseksualne kobiety

Bardziej szczegółowo

mnw.org.pl/orientujsie

mnw.org.pl/orientujsie mnw.org.pl/orientujsie Jeżeli dziecko czuje się bezpieczne, kochane i jest szczęśliwe, to jest to, co tworzy dom, co tworzy rodzinę. kamila i beata Bardzo często, gdy mówi się o osobach LGBT+, pojawia

Bardziej szczegółowo

mnw.org.pl/orientujsie

mnw.org.pl/orientujsie mnw.org.pl/orientujsie W Polsce żyją 2 miliony osób LGBT+. Na pewno znasz przynajmniej jedną. oktawiusz Niestety w Polsce o osobach LGBT+ mówi się mało i często nieprawdę. Dlaczego tak jest, przeczytasz

Bardziej szczegółowo

Mikroświaty społeczne wyzwaniem dla współczesnej edukacji

Mikroświaty społeczne wyzwaniem dla współczesnej edukacji Mikroświaty społeczne wyzwaniem dla współczesnej edukacji Mikroświaty społeczne wyzwaniem dla współczesnej edukacji Pod redakcją naukową Martyny Pryszmont-Ciesielskiej Copyright by Uniwersytet Wrocławski

Bardziej szczegółowo

edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna K r y s t y n a K a m i ƒ s k a

edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna K r y s t y n a K a m i ƒ s k a edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna lnej lnej K r y s t y n a K a m i ƒ s k a Autor Krystyna Kamińska Projekt okładki i strony tytułowej Małgorzata Penczonek Recenzent dr hab. Krystyna Lubomirska

Bardziej szczegółowo

W służbie ludu i inżynierii społecznej. Media publiczne w Danii, Norwegii i Szwecji w perspektywie historycznej i kulturowej

W służbie ludu i inżynierii społecznej. Media publiczne w Danii, Norwegii i Szwecji w perspektywie historycznej i kulturowej W służbie ludu i inżynierii społecznej Media publiczne w Danii, Norwegii i Szwecji w perspektywie historycznej i kulturowej Maja Chacińska W służbie ludu i inżynierii społecznej Media publiczne w Danii,

Bardziej szczegółowo

TRANS- FUZJA FUNDACJA NA RZECZ OSÓB TRANSPŁCIOWYCH

TRANS- FUZJA FUNDACJA NA RZECZ OSÓB TRANSPŁCIOWYCH TRANS- FUZJA FUNDACJA NA RZECZ OSÓB TRANSPŁCIOWYCH Status Organizacji Pożytku Publicznego Wpis do KRS 8 lipca 2008 roku. KRS: 0000309669 REGON: 020790802 NIP: 8942951248 Siedziba biura fundacji: ul. Noakowskiego

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o.

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Recenzja: prof. dr hab. Stanisław Parzymies Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja i korekta Marek Szczepaniak Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka

Bardziej szczegółowo

PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ I ZARZĄDZANIE TOM XI, ZESZYT 11. Debiuty doktorantów. Redakcja naukowa: Robert Seliga

PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ I ZARZĄDZANIE TOM XI, ZESZYT 11. Debiuty doktorantów. Redakcja naukowa: Robert Seliga PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ I ZARZĄDZANIE TOM XI, ZESZYT 11 Debiuty doktorantów Redakcja naukowa: Robert Seliga Łódź 2010 Redakcja naukowa: Robert Seliga Skład i łamanie tekstu: Ilona Marczak Projekt okładki: Marcin

Bardziej szczegółowo

SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA (skrajne daty) Wydział Socjologiczno-Historyczny

SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA (skrajne daty) Wydział Socjologiczno-Historyczny Załącznik nr 4 do Uchwały Senatu nr 430/01/2015 SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA 2014-2016 (skrajne daty) 1.1. PODSTAWOWE INFORMACJE O PRZEDMIOCIE/MODULE Nazwa przedmiotu/ modułu Komunikowanie międzykulturowe

Bardziej szczegółowo

Państwo i Społeczeństwo

Państwo i Społeczeństwo Państwo i Społeczeństwo ROK XII 2012 nr 2 POD REDAKCJĄ FILIPA GOŁKOWSKIEGO I STANISŁAWA KWIATKOWSKIEGO Kraków 2012 Państwo i Społeczeństwo czasopismo Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego

Bardziej szczegółowo

TWÓRCZOŚĆ TADEUSZA RÓŻEWICZA W RADIU. Studium przypadku

TWÓRCZOŚĆ TADEUSZA RÓŻEWICZA W RADIU. Studium przypadku TWÓRCZOŚĆ TADEUSZA RÓŻEWICZA W RADIU Studium przypadku wykonuję od wielu lat ten zawód do którego zostałem wybrany i powołany a który nazywa się poezją oddałem się z ociąganiem tej najosobliwszej ze wszystkich

Bardziej szczegółowo

Recenzja dr hab. Urszula Terentowicz-Fotyga. Redakcja wydawnicza Weronika Starzyk

Recenzja dr hab. Urszula Terentowicz-Fotyga. Redakcja wydawnicza Weronika Starzyk Recenzja dr hab. Urszula Terentowicz-Fotyga Redakcja wydawnicza Weronika Starzyk Projekt okładki i stron tytułowych Karolina Zarychta www.karolined.com Na okładce wykorzystano zdjęcia na prawach wolnego

Bardziej szczegółowo

Recenzja: prof. dr hab. Stanisław Kłopot. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja i korekta: Magdalena Pluta. Projekt okładki: Katarzyna Juras

Recenzja: prof. dr hab. Stanisław Kłopot. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja i korekta: Magdalena Pluta. Projekt okładki: Katarzyna Juras Recenzja: prof. dr hab. Stanisław Kłopot Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja i korekta: Magdalena Pluta Projekt okładki: Katarzyna Juras Zdjęcia na okładce: Piotr Szeszko Copyright 2015 by Wydawnictwo

Bardziej szczegółowo

Inność/różnorodność w języku i kulturze

Inność/różnorodność w języku i kulturze Inność/różnorodność w języku i kulturze NR 3299 Inność/różnorodność w języku i kulturze pod redakcją Ewy Bogdanowskiej Jakubowskiej Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego Katowice 2015 Redaktor serii: Językoznawstwo

Bardziej szczegółowo

Rada proszona jest o przyjęcie projektu konkluzji w wersji zawartej w załączniku na swoim posiedzeniu 7 marca 2016 r.

Rada proszona jest o przyjęcie projektu konkluzji w wersji zawartej w załączniku na swoim posiedzeniu 7 marca 2016 r. Rada Unii Europejskiej Bruksela, 7 marca 2016 r. 6255/1/16 REV 1 SOC 81 GENDER 13 ANTIDISCRIM 13 FREMP 34 NOTA Od: Komitet Stałych Przedstawicieli Do: Rada Nr poprz. dok.: 6255/16 SOC 81 GENDER 13 ANTIDISCRIM

Bardziej szczegółowo

Transinkluzywna opieka zdrowotna - stan obecny i wyzwania. Izabela Jąderek Fundacja Trans-Fuzja

Transinkluzywna opieka zdrowotna - stan obecny i wyzwania. Izabela Jąderek Fundacja Trans-Fuzja Transinkluzywna opieka zdrowotna - stan obecny i wyzwania Izabela Jąderek Fundacja Trans-Fuzja Transpłciowość a opieka zdrowotna w Polsce badanie społeczne przeprowadzone w 2014 roku wśród osób transpłciowych

Bardziej szczegółowo

Publikacja sfinansowana z działalności statutowej Wydziału Filologicznego oraz Katedry Logopedii Uniwersytetu Gdańskiego

Publikacja sfinansowana z działalności statutowej Wydziału Filologicznego oraz Katedry Logopedii Uniwersytetu Gdańskiego Recenzent dr hab. Mirosław Michalik, prof. UP Redaktor Wydawnictwa Aneta Lica Projekt okładki i stron tytułowych Karolina Zarychta Skład i łamanie Michał Janczewski Publikacja sfinansowana z działalności

Bardziej szczegółowo

PUBLIC RELATIONS W KOMUNIKOWANIU SPOŁECZNYM I MARKETINGU

PUBLIC RELATIONS W KOMUNIKOWANIU SPOŁECZNYM I MARKETINGU PUBLIC RELATIONS W KOMUNIKOWANIU SPOŁECZNYM I MARKETINGU SERIA mediapoczątku XXIw. Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego TOM 7 Komitet redakcyjny Janusz W. Adamowski, Jerzy Bralczyk, Michał

Bardziej szczegółowo

Spis treści. 1. Wstęp... 57

Spis treści. 1. Wstęp... 57 W poszukiwaniu kobiecości zbiór rozważań socjologicznych..... 11 Przyjaźnie kobiece w sytuacji nawiązywania nowych związków romantycznych (Barbara Chmielewska)......................... 15 1. Wstęp....................................................

Bardziej szczegółowo

oraz Śląskiego Centrum Rozwoju Dziecka NEURON Partnerem Konferencji jest Fundacja Inicjatyw Akademickich Uniwersytetu Śląskiego Paideia.

oraz Śląskiego Centrum Rozwoju Dziecka NEURON Partnerem Konferencji jest Fundacja Inicjatyw Akademickich Uniwersytetu Śląskiego Paideia. Wydziałowa Rada Samorządu Doktorantów oraz Katedra Pedagogiki Społecznej Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach przy współorganizacji Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK I PROGRAM NAUCZANIA PRZEDMIOTU FAKULTATYWNEGO NA WYDZIALE LEKARSKIM I dla STUDENTÓW 2017/2018 ROKU STUDIÓW

PRZEWODNIK I PROGRAM NAUCZANIA PRZEDMIOTU FAKULTATYWNEGO NA WYDZIALE LEKARSKIM I dla STUDENTÓW 2017/2018 ROKU STUDIÓW PRZEWODNIK I PROGRAM NAUCZANIA PRZEDMIOTU FAKULTATYWNEGO NA WYDZIALE LEKARSKIM I dla STUDENTÓW 2017/2018 ROKU STUDIÓW 1. NAZWA PRZEDMIOTU: Ciało i zdrowie mężczyzn w kulturze współczesnej 2. NAZWA JEDNOSTKI

Bardziej szczegółowo

Stan prawny: 31 grudnia 2017 r. Autorzy poszczególnych rozdziałów: Joanna Bednarz rozdziały 4, 6 8 Eugeniusz Gostomski rozdziały 1 3, 5, 9 13

Stan prawny: 31 grudnia 2017 r. Autorzy poszczególnych rozdziałów: Joanna Bednarz rozdziały 4, 6 8 Eugeniusz Gostomski rozdziały 1 3, 5, 9 13 Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego Gdańsk 2018 Stan prawny: 31 grudnia 2017 r. Autorzy poszczególnych rozdziałów: Joanna Bednarz rozdziały 4, 6 8 Eugeniusz Gostomski rozdziały 1 3, 5, 9 13 Recenzenci:

Bardziej szczegółowo

Recenzenci: prof. dr hab. Juliusz Gardawski prof. dr hab. Witold Morawski

Recenzenci: prof. dr hab. Juliusz Gardawski prof. dr hab. Witold Morawski Recenzenci: prof. dr hab. Juliusz Gardawski prof. dr hab. Witold Morawski Redakcja i korekta: Daria Ezekiel Projekt okładki: Katarzyna Juras Zdjęcie na pierwszej stronie okładki: A. Nocon/SE/EAST NEWS

Bardziej szczegółowo

Mojej Kochanej Lusi, za miłość, wsparcie i cierpliwość

Mojej Kochanej Lusi, za miłość, wsparcie i cierpliwość Mojej Kochanej Lusi, za miłość, wsparcie i cierpliwość Recenzje: prof. dr hab. Józef M. Fiszer prof. dr hab. Janusz Ruszkowski Redaktor prowadzący: Michał Zgutka Redakcja i korekta: Jerzy Lewiński Projekt

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2012. Publikacja dofinansowana przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2012. Publikacja dofinansowana przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Recenzenci: prof. dr hab. Hanna Palska prof. dr hab. Jan Poleszczuk Redaktor prowadzący: Agnieszka Szopińska Redakcja i korekta: Magdalena Pluta Projekt okładki: Marta Kurczewska Copyright by Wydawnictwo

Bardziej szczegółowo

mnw.org.pl/orientujsie

mnw.org.pl/orientujsie mnw.org.pl/orientujsie Każdy związek oparty na miłości i szacunku zasługuje na szczególną opiekę i ochronę państwa. natalia i marek Czy osobom hetero jest teraz lepiej, bo lesbijkom, gejom i osobom bi

Bardziej szczegółowo

WSPÓŁCZESNE ROZWIĄZANIA DLA REALIZACJI PROCESÓW LOGISTYCZNYCH. Redakcja naukowa: Barbara Galińska Joanna Kopania Anna Walaszczyk

WSPÓŁCZESNE ROZWIĄZANIA DLA REALIZACJI PROCESÓW LOGISTYCZNYCH. Redakcja naukowa: Barbara Galińska Joanna Kopania Anna Walaszczyk WSPÓŁCZESNE ROZWIĄZANIA DLA REALIZACJI PROCESÓW LOGISTYCZNYCH Redakcja naukowa: Barbara Galińska Joanna Kopania Anna Walaszczyk Monografie Politechniki Łódzkiej Łódź 2017 Recenzenci: dr inż. Barbara Galińska

Bardziej szczegółowo

ISBN 978-83-7383-528-3

ISBN 978-83-7383-528-3 Recenzent Prof. dr hab. Andrzej Bierć Redaktor prowadząca Anna Raciborska Redakcja Katarzyna Tynkiewicz Korekta Katarzyna Tynkiewicz, Joanna Barska Projekt graficzny okładki Katarzyna Juras Copyright 2011

Bardziej szczegółowo

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień godz. 09:57:26 Numer KRS:

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień godz. 09:57:26 Numer KRS: Strona 1 z 6 CENTRALNA INFORMACJA KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO KRAJOWY REJESTR SĄDOWY Stan na dzień 26.05.2016 godz. 09:57:26 Numer KRS: 0000333869 Informacja odpowiadająca odpisowi aktualnemu Z REJESTRU

Bardziej szczegółowo

Na okładce wykorzystano zdjęcie z zasobów portalu vecteezy.com (na prawach wolnego dostępu domena publiczna)

Na okładce wykorzystano zdjęcie z zasobów portalu vecteezy.com (na prawach wolnego dostępu domena publiczna) Stan prawny na 1 lipca 2018 r. Recenzje Prof. dr hab. Zdzisław Brodecki Prof. dr hab. Zygmunt Niewiadomski Redakcja wydawnicza Maria Kosznik Projekt okładki i stron tytułowych Karolina Zarychta Na okładce

Bardziej szczegółowo

TRANS PŁCIOWOŚĆ. Transpłciowość w pracy specjalistów medycyny i psychologii

TRANS PŁCIOWOŚĆ. Transpłciowość w pracy specjalistów medycyny i psychologii PŁCIOWOŚĆ TRANS Transpłciowość w pracy specjalistów medycyny i psychologii Autorzy: Izabela Jąderek (red.), Julia Kata, Magdalena Miazek-Mioduszewska Konsultacja merytoryczna: Wiktor Dynarski ISBN: 978-83-64839-00-9

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o., Warszawa 2016

Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o., Warszawa 2016 Recenzja: dr hab. Andrzej Bukowski Redaktor prowadzący: Michał Zgutka Redakcja: Marta Wilińska Korekta: Marta Wilińska, Anna Chrabąszcz Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright by Wydawnictwo Naukowe

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA JAKO ŚRODOWISKO EDUKACJI ZDROWOTNEJ. pod redakcją naukową Dobrosława Bilskiego

SZKOŁA JAKO ŚRODOWISKO EDUKACJI ZDROWOTNEJ. pod redakcją naukową Dobrosława Bilskiego SZKOŁA JAKO ŚRODOWISKO EDUKACJI ZDROWOTNEJ pod redakcją naukową Dobrosława Bilskiego ŁÓDŹ 2010 REDAKCJA NAUKOWA dr Dobrosław Bilski RECENZENT prof. zw. dr hab. Adam Kołątaj PROJEKT OKŁADKI, SKŁAD I ŁAMANIE

Bardziej szczegółowo

Priorytety badawcze i aplikacyjne geografii polskiej

Priorytety badawcze i aplikacyjne geografii polskiej Priorytety badawcze i aplikacyjne geografii polskiej Priorytety badawcze i aplikacyjne geografii polskiej pod redakcją Zbigniewa Długosza i Tomasza Rachwała Kraków 2011 Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji

Bardziej szczegółowo

PROGRAM NAUCZANIA NA KIERUNKU: DZIENNIKARSTWO I KOMUNIKACJA SPOŁECZNA SPECJALNOŚĆ: SPECJALIZACJA: DZIENNIKARSTWO SPOROTWE

PROGRAM NAUCZANIA NA KIERUNKU: DZIENNIKARSTWO I KOMUNIKACJA SPOŁECZNA SPECJALNOŚĆ: SPECJALIZACJA: DZIENNIKARSTWO SPOROTWE Załącznik nr 1 do Uchwały Nr 5/2010 Senatu Uniwersytetu Wrocławskiego z dnia 27 stycznia 2010 r. PROGRAM NAUCZANIA NA KIERUNKU: DZIENNIKARSTWO I KOMUNIKACJA SPOŁECZNA SPECJALNOŚĆ: SPECJALIZACJA: DZIENNIKARSTWO

Bardziej szczegółowo

Program szkolenia dla osób wykonujących zawody prawnicze. Organizator: Polskie Towarzystwo Prawa Antydyskryminacyjnego

Program szkolenia dla osób wykonujących zawody prawnicze. Organizator: Polskie Towarzystwo Prawa Antydyskryminacyjnego Ochrona ofiar przestępstw w świetle standardów Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/29/UE z dnia 25 października 2012 r. ustanawiającej normy minimalne w zakresie praw, wsparcia i ochrony ofiar

Bardziej szczegółowo

Wydziałowa Rada Samorządu Doktorantów oraz Katedra Pedagogiki Społecznej Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

Wydziałowa Rada Samorządu Doktorantów oraz Katedra Pedagogiki Społecznej Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach Wydziałowa Rada Samorządu Doktorantów oraz Katedra Pedagogiki Społecznej Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach mają zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w III Interdyscyplinarnej

Bardziej szczegółowo

1 (Postanowienia ogólne) 3. Udziału w projektach badawczych i redakcjach naukowych czasopism

1 (Postanowienia ogólne) 3. Udziału w projektach badawczych i redakcjach naukowych czasopism Zasady oceny aktywności doktorantów w postępowaniu związanym z przyznawaniem stypendium doktoranckiego z dotacji podmiotowej na Wydziale Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych UW 1 (Postanowienia

Bardziej szczegółowo

Konsumenci LGBT+ w Polsce - ich preferencje i zachowania zakupowe [RAPORT]

Konsumenci LGBT+ w Polsce - ich preferencje i zachowania zakupowe [RAPORT] Konsumenci LGBT+ w Polsce - ich preferencje i zachowania zakupowe [RAPORT] data aktualizacji: 2018.08.30 Firma badawcza Nielsen Polska przygotowała unikalny raport, prezentujący osoby identyfikujące się

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE ZAKŁADU EUROPEISTYKI

ZESZYTY NAUKOWE ZAKŁADU EUROPEISTYKI ZESZYTY NAUKOWE ZAKŁADU EUROPEISTYKI WyŜszej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie Numer 3(5) 2007 szkice z dziedzin nauki zespół redakcyjny: dr Agata Jurkowska, dr Marcin Szewczyk ISSN 1689-9229

Bardziej szczegółowo

RYNEK KSIĄŻKI W POLSCE

RYNEK KSIĄŻKI W POLSCE RYNEK KSIĄŻKI W POLSCE 2009 P A P I E R RYNEK KSIĄŻKI W POLSCE 2009 P A P I E R Piotr Dobrołęcki współpraca: Tomasz Nowak, Daria Kaszyńska-Dobrołęcka BibliotekaAnaliz Warszawa 2009 Copyright by Piotr

Bardziej szczegółowo

Homoseksualizm czy homoseksualności?... Jacek Bomba

Homoseksualizm czy homoseksualności?... Jacek Bomba Wstęp........................................................................ Grzegorz Iniewicz, Magdalena Mijas, Bartosz Grabski Część I Historia, perspektywy, terminologia Rozdział 1. Homoseksualizm

Bardziej szczegółowo

Copyright 2016 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o.

Copyright 2016 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Recenzje: prof. zw. dr hab. Stanisław Obirek dr hab. Andrzej Bukowski, IS UJ Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja i korekta: Marek Szczepaniak Projekt okładki: Katarzyna Juras Na okładce wykorzystano

Bardziej szczegółowo

Praca naukowa dofinansowana ze środków na naukę Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w latach jako projekt badawczy nr N N

Praca naukowa dofinansowana ze środków na naukę Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w latach jako projekt badawczy nr N N Recenzent: prof. dr hab. Włodzimierz Oniszczenko prof. dr hab. Andrzej Sękowski Redaktor prowadzący: Agnieszka Szopińska Redakcja i korekta: Magdalena Ziarkiewicz Projekt okładki i stron tytułowych: Katarzyna

Bardziej szczegółowo

Publikacja dofinansowana przez Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego

Publikacja dofinansowana przez Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego Redakcja i korekta: Anna Kaniewska Projekt okładki: Ewa Bobrowska Copyright 2008 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o., Warszawa ISBN 978-83-7383-284-8 Publikacja dofinansowana przez Wydział Dziennikarstwa

Bardziej szczegółowo

Uchwała Senatu Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. Nr 117/2016/2017. z dnia 27 czerwca 2017 r.

Uchwała Senatu Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. Nr 117/2016/2017. z dnia 27 czerwca 2017 r. Uchwała Senatu Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego Nr 117/2016/2017 z dnia 27 czerwca 2017 r. w sprawie określenia zmian w zakładanych efektach kształcenia dla studiów trzeciego stopnia w dziedzinie nauk

Bardziej szczegółowo

Wybrane aspekty analiz i strategii podmiotów gospodarczych we współczesnych czasach. Część I

Wybrane aspekty analiz i strategii podmiotów gospodarczych we współczesnych czasach. Część I Wybrane aspekty analiz i strategii podmiotów gospodarczych we współczesnych czasach Część I Szczecin 2013 Tytuł monografii naukowej: Wybrane aspekty analiz i strategii podmiotów gospodarczych we współczesnych

Bardziej szczegółowo

Seria Monografie Polskiego Stowarzyszenia Psychologii Społecznej Psychologia Międzykulturowa

Seria Monografie Polskiego Stowarzyszenia Psychologii Społecznej Psychologia Międzykulturowa Seria Monografie Polskiego Stowarzyszenia Psychologii Społecznej Psychologia Międzykulturowa Recenzje: prof. dr hab. Krystyna Skarżyńska dr hab. prof. KUL Mariola Łaguna Redaktor prowadząca: Anna Raciborska

Bardziej szczegółowo

Książkę tę poświęcam pamięci moich lwowskich Rodziców, Lidii i Andrzeja Lewickich, a dedykuję ją wszystkim lwowiakom wygnanym, przybyłym, urodzonym

Książkę tę poświęcam pamięci moich lwowskich Rodziców, Lidii i Andrzeja Lewickich, a dedykuję ją wszystkim lwowiakom wygnanym, przybyłym, urodzonym Książkę tę poświęcam pamięci moich lwowskich Rodziców, Lidii i Andrzeja Lewickich, a dedykuję ją wszystkim lwowiakom wygnanym, przybyłym, urodzonym we Lwowie gdyż oni najlepiej wiedzą, czym jest miejsce.

Bardziej szczegółowo

Prace z zakresu myśli polityczno-prawnej oraz elektronicznej administracji

Prace z zakresu myśli polityczno-prawnej oraz elektronicznej administracji WROCŁAWSKIE STUDIA ERAZMIAŃSKIE. ZESZYTY STUDENCKIE STUDIA ERASMIANA WRATISLAVIENSIA. ACTA STUDENTIUM Prace z zakresu myśli polityczno-prawnej oraz elektronicznej administracji 1 2 WROCŁAWSKIE STUDIA ERAZMIAŃSKIE.

Bardziej szczegółowo

Copyright 2013 by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa

Copyright 2013 by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa Recenzja: dr hab. Małgorzata Jacyno Redakcja: Anna Sterczyńska Korekta: Daria Loska Projekt okładki: Marta Kurczewska Copyright 2013 by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa ISBN 978-83-7383-487-3 Niniejsza

Bardziej szczegółowo

Praca dotowana z funduszy przeznaczonych na badania statutowe Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego

Praca dotowana z funduszy przeznaczonych na badania statutowe Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego Recenzenci: dr hab. Katarzyna Schier, profesor UW prof. dr hab. Aleksandra Łuszczyńska Redakcja: Magdalena Pluta Korekta: Joanna Barska Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright by Wydawnictwo Naukowe

Bardziej szczegółowo

WYKAZ osiągnięć w pracy naukowej lub artystycznej

WYKAZ osiągnięć w pracy naukowej lub artystycznej WYKAZ osiągnięć w pracy naukowej lub artystycznej dr Małgorzata Bieńkowska 1, Instytut Socjologii, Katedra Socjologii Wielokulturowości, Uniwersytet w Białymstoku 1. Rozprawa doktorska Przemiany stosunków

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o.

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Recenzje: prof. UŁ, dr hab. Eleonora Bielawska-Batorowicz prof. dr hab. Janusz Trempała Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Magdalena Pluta Korekta: Joanna Barska Projekt okładki: Katarzyna

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOTY OBOWIĄZKOWE Nr Kod Nazwa przedmiotu Liczba godzin ECTS Uwagi 1. MK1 Systemy medialne w Polsce i na świecie

PRZEDMIOTY OBOWIĄZKOWE Nr Kod Nazwa przedmiotu Liczba godzin ECTS Uwagi 1. MK1 Systemy medialne w Polsce i na świecie PROGRAM NAUCZANIA NA KIERUNKU: DZIENNIKARSTWO I KOMUNIKACJA SPOŁECZNA SPECJALNOŚĆ: dziennikarstwo sportowe FORMA STUDIÓW : niestacjonarne POZIOM KSZTAŁCENIA : I stopnia PROGRAM OBOWIĄZUJĄCY OD ROKU AKADEMICKIEGO

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOTY OBOWIĄZKOWE Nr Kod Nazwa przedmiotu Liczba godzin ECTS Uwagi 1. MK1 Systemy medialne w Polsce i na świecie

PRZEDMIOTY OBOWIĄZKOWE Nr Kod Nazwa przedmiotu Liczba godzin ECTS Uwagi 1. MK1 Systemy medialne w Polsce i na świecie PROGRAM NAUCZANIA NA KIERUNKU: DZIENNIKARSTWO I KOMUNIKACJA SPOŁECZNA SPECJALNOŚĆ: dziennikarstwo sportowe FORMA STUDIÓW : stacjonarne POZIOM KSZTAŁCENIA : I stopnia PROGRAM OBOWIĄZUJĄCY OD ROKU AKADEMICKIEGO

Bardziej szczegółowo

Copyright 2018 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Copyright 2018 by Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku

Copyright 2018 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Copyright 2018 by Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku Recenzja: prof. dr hab. Piotr K. Oleś Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja i korekta: Aleksandra Małek-Leśniewska Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright 2018 by Wydawnictwo Naukowe Scholar

Bardziej szczegółowo

S YL AB US MODUŁ U ( PRZEDMIOTU) I nforma cje ogólne. Seksuologia

S YL AB US MODUŁ U ( PRZEDMIOTU) I nforma cje ogólne. Seksuologia S YL AB US MODUŁ U ( PRZEDMIOTU) I nforma cje ogólne Kod SE modułu Rodzaj modułu Wydział PUM Kierunek studiów Poziom studiów Forma studiów Rok studiów Nazwa modułu Seksuologia Obowiązkowy Wydział Nauk

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2014

Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2014 Seria Wykłady z Socjologii, t. 8 Redaktor naukowy serii: prof. dr hab. Piotr Sztompka Recenzja: prof. dr hab. Marian Golka Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Magdalena Pluta Korekta: Joanna

Bardziej szczegółowo

Naukowe Wydawnictwo IVG

Naukowe Wydawnictwo IVG Naukowe Wydawnictwo IVG White Sand beach, Boracay; The Visayas; Philippines White Sand beach, Boracay; The Visayas; Philippines Str. 3 Drodzy Czytelnicy! Oferujemy Państwu naukowe Czasopismo Ekonomia i

Bardziej szczegółowo

Ewolucja nauk ekonomicznych. Jedność a różnorodność, relacje do innych nauk, problemy klasyfikacyjne

Ewolucja nauk ekonomicznych. Jedność a różnorodność, relacje do innych nauk, problemy klasyfikacyjne Marian Gorynia Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu m.gorynia@ue.poznan.pl www.mariangorynia.pl KONFERENCJA Ewolucja nauk ekonomicznych. Jedność a różnorodność, relacje do innych nauk, problemy klasyfikacyjne

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE SYSTEMEM OCHRONY ZDROWIA Autor: Violetta Korporowicz, Wstęp

ZARZĄDZANIE SYSTEMEM OCHRONY ZDROWIA Autor: Violetta Korporowicz, Wstęp ZARZĄDZANIE SYSTEMEM OCHRONY ZDROWIA Autor: Violetta Korporowicz, Wstęp Problematyka książki ma odzwierciedlenie w tematyce programu dydaktycznego Studiów. Ponieważ program obejmuje wiele dziedzin nauki,

Bardziej szczegółowo

Szkoła Letnia. Uzasadnianie orzeczeń sądowych: perspektywy prawne i interdyscyplinarne

Szkoła Letnia. Uzasadnianie orzeczeń sądowych: perspektywy prawne i interdyscyplinarne Szkoła Letnia Uzasadnianie orzeczeń sądowych: perspektywy prawne i interdyscyplinarne Data i miejsce: 6-9 lipca 2016 r., Pałac w Jabłonnie k. Warszawy (05-110 Jabłonna, ul. Modlińska 105) Organizatorzy:

Bardziej szczegółowo

Książka została wydana dzięki dotacji Instytutu Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk w Warszawie

Książka została wydana dzięki dotacji Instytutu Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk w Warszawie Recenzja: prof. dr hab. Janina Godłów-Legiędź Projekt okładki: Katarzyna Juras Zdjęcie na okładce: Fotolia anyaberkut Redaktor prowadzący: Łukasz Żebrowski Redakcja i korekta: Claudia Snochowska-Gonzalez

Bardziej szczegółowo

Innowacyjne metody wykrywania sprawców przestępstw. Materiały z konferencji

Innowacyjne metody wykrywania sprawców przestępstw. Materiały z konferencji Innowacyjne metody wykrywania sprawców przestępstw Materiały z konferencji Prace Naukowe Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego Seria: e-monografie Nr 51 Dostęp online: http://www.bibliotekacyfrowa.pl/publication/58960

Bardziej szczegółowo

Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej. Kampania prasowa 2013 - przykładowe layouty

Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej. Kampania prasowa 2013 - przykładowe layouty Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej Kampania prasowa 2013 - przykładowe layouty Kampania wizerunkowa Charaktery, IV okładka, 03.2013 Gazeta Wyborcza, dodatek edukacja, full page 16.04.2013 Perspektywy,

Bardziej szczegółowo

POLITOLOGIA Studia II stopnia. Profil ogólnoakademicki WIEDZA

POLITOLOGIA Studia II stopnia. Profil ogólnoakademicki WIEDZA Opis efektów kształcenia dla kierunku politologia II stopnia przyjętych uchwałą Rady Wydziału Nauk Politycznych w dniu 27 lutego 2012 r., zmodyfikowanych 24 września 2012 r. oraz 25 maja 2015 r. Efekty

Bardziej szczegółowo

Recenzenci prof. dr hab. Piotr Kardas dr hab. Kamil Zeidler, prof. UG Redaktor Wydawnictwa Joanna Kamień Projekt okładki i stron tytułowych Karolina Z

Recenzenci prof. dr hab. Piotr Kardas dr hab. Kamil Zeidler, prof. UG Redaktor Wydawnictwa Joanna Kamień Projekt okładki i stron tytułowych Karolina Z Recenzenci prof. dr hab. Piotr Kardas dr hab. Kamil Zeidler, prof. UG Redaktor Wydawnictwa Joanna Kamień Projekt okładki i stron tytułowych Karolina Zarychta Na okładce Katedra Wniebowzięcia Najświętszej

Bardziej szczegółowo

Stan prawny dla każdego artykułu zgodny z jego pierwotną publikacją

Stan prawny dla każdego artykułu zgodny z jego pierwotną publikacją Stan prawny dla każdego artykułu zgodny z jego pierwotną publikacją Recenzent Prof. dr hab. Stanisław Waltoś Redaktor Wydawnictwa Joanna Kamień Tłumaczenie streszczeń na j. angielski i korekta tekstów

Bardziej szczegółowo

Wydawnictwo PLACET zaprasza Państwa do zapoznania się z naszą ofertą.

Wydawnictwo PLACET zaprasza Państwa do zapoznania się z naszą ofertą. Wydawnictwo PLACET zaprasza Państwa do zapoznania się z naszą ofertą. PLACET słowo niegdyś używane w naszym języku a zapożyczone z łaciny oznaczało: przyzwolenie, zgodę, a też,,podobać się. To właśnie

Bardziej szczegółowo

Seria wydawnicza Instytutu Psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Seria wydawnicza Instytutu Psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Seria wydawnicza Instytutu Psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Redaktorzy naukowi serii: prof. dr hab. Anna Izabela Brzezińska prof. dr hab. Elżbieta Hornowska Recenzja: dr hab. Maria

Bardziej szczegółowo

Spektrum autyzmu Postępy w diagnozie i terapii pod redakcją Bożeny Galas-Zgorzalewicz i Ewy Mojs

Spektrum autyzmu Postępy w diagnozie i terapii pod redakcją Bożeny Galas-Zgorzalewicz i Ewy Mojs Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Komitet Nauk Neurologicznych Polskiej Akademii Nauk Spektrum autyzmu Postępy w diagnozie i terapii pod redakcją Bożeny Galas-Zgorzalewicz i Ewy

Bardziej szczegółowo

Hermeneutyczne koncepcje człowieka

Hermeneutyczne koncepcje człowieka Hermeneutyczne koncepcje człowieka Włodzimierz Lorenc Hermeneutyczne koncepcje człowieka w kręgu inspiracji Heideggerowskich Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR Warszawa 2003 Redakcja i korekta: Piotr Piber Projekt

Bardziej szczegółowo

Seria: Archiwum Warszawskiej Szkoły Historii Idei. Studia. Copyright by Wydawnictwo Naukowa Scholar, Warszawa 2012

Seria: Archiwum Warszawskiej Szkoły Historii Idei. Studia. Copyright by Wydawnictwo Naukowa Scholar, Warszawa 2012 Seria Archiwum Warszawskiej Szkoły Historii Idei. Stu dia jest wyrazem uznania dla polskich uczonych, którzy w niesprzyjających warunkach uprawiali humanistykę na najwyższym światowym poziomie. Właś ciwie

Bardziej szczegółowo

XVI Konferencja Polskiego Towarzystwa Fenomenologicznego

XVI Konferencja Polskiego Towarzystwa Fenomenologicznego XVI Konferencja Polskiego Towarzystwa Fenomenologicznego PYTANIE O METODĘ współorganizowana przez Instytut Filozofii i Socjologii PAN oraz Instytut Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego Warszawa, Pałac

Bardziej szczegółowo

Antropologia Religii. Wybór esejów. Tom IV

Antropologia Religii. Wybór esejów. Tom IV Antropologia Religii Wybór esejów Tom IV Warszawa 2010 Wybór tekstów: Rafał Fetner, Arkadiusz Sołtysiak Redakcja: Rafał Fetner Korekta: Edyta Ceranowska, Rafał Fetner Skład: Rafał Fetner Projekt okładki:

Bardziej szczegółowo

BAJKA W PRZESTRZENI NAUKOWEJ I EDUKACYJNEJ - - BAJKA A MIT

BAJKA W PRZESTRZENI NAUKOWEJ I EDUKACYJNEJ - - BAJKA A MIT WYDZIAŁ HUMANISTYCZNY UNIWERSYTETU WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKIE STOWARZYSZENIE BAJKA Mają zaszczyt i przyjemność zaprosić Państwa na II Międzynarodową Interdyscyplinarną Konferencję

Bardziej szczegółowo

Specyfika tożsamości oraz funkcjonowania społecznego osób transseksualnych w Polsce

Specyfika tożsamości oraz funkcjonowania społecznego osób transseksualnych w Polsce Marcelina Smugowska Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski Specyfika tożsamości oraz funkcjonowania społecznego osób transseksualnych w Polsce Specificity of identity and social functioning of transsexual

Bardziej szczegółowo

Seria wydawnicza Instytutu Psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Seria wydawnicza Instytutu Psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Seria wydawnicza Instytutu Psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Redaktorzy naukowi serii: prof. dr hab. Anna Izabela Brzezińska prof. dr hab. Elżbieta Hornowska Recenzja: prof. dr

Bardziej szczegółowo

Publikacja dofinansowana przez Instytut Nauk Prawnych PAN i Fundację Promocji Prawa Europejskiego

Publikacja dofinansowana przez Instytut Nauk Prawnych PAN i Fundację Promocji Prawa Europejskiego Recenzent: prof. dr hab. Jan Barcz Redakcja: Leszek Kwiatek Korekta: Grażyna Polkowska-Nowak Projekt okładki i stron tytułowych: Katarzyna Juras Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2011

Bardziej szczegółowo

Numer 1/kwiecień 2013

Numer 1/kwiecień 2013 Numer 1/kwiecień 2013 partnerstwo publiczno-prywatne/ odpowiedzialność za delikt władzy publicznej/mediacja w sferze publicznej/problemy dyskryminacji Numer 1/kwiecień 2013 partnerstwo publiczno-prywatne/

Bardziej szczegółowo

Seria Współczesne Społeczeństwo Polskie wobec Przeszłości tom VI

Seria Współczesne Społeczeństwo Polskie wobec Przeszłości tom VI Warszawa 2013 Seria Współczesne Społeczeństwo Polskie wobec Przeszłości tom VI Redaktor naukowy serii: prof. dr hab. Andrzej Szpociński Recenzent: dr hab. prof. UW Jerzy Bartkowski Redaktor prowadząca:

Bardziej szczegółowo

ZAMAWIAJĄCY JAKIE PODMIOTY SĄ ZOBOWIĄZANE DO STOSOWANIA USTAWY PRAWO ZAMOWIEŃ PUBLICZNYCH

ZAMAWIAJĄCY JAKIE PODMIOTY SĄ ZOBOWIĄZANE DO STOSOWANIA USTAWY PRAWO ZAMOWIEŃ PUBLICZNYCH biblioteczka zamówień publicznych Damian Michalak ZAMAWIAJĄCY JAKIE PODMIOTY SĄ ZOBOWIĄZANE DO STOSOWANIA USTAWY PRAWO ZAMOWIEŃ PUBLICZNYCH uczestnicy przetargów publicznych Damian Michalak ZAMAWIAJĄCY

Bardziej szczegółowo

Publikacja została dofinansowana z środków Narodowego Centrum Nauki w ramach projektu badawczego nr 2014/13/B/HS4/03204

Publikacja została dofinansowana z środków Narodowego Centrum Nauki w ramach projektu badawczego nr 2014/13/B/HS4/03204 Recenzent: prof. dr hab. Jerzy Wilkin Redakcja: Marta Höffner Korekta: Joanna Barska Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright 2018 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Sp. z o.o., Warszawa Publikacja została

Bardziej szczegółowo

VI Międzynarodowa Konferencja Naukowa. z cyklu Kobieta w nauce. pt. Męskość i kobiecość: w kierunku komplementarności płci. 10 kwietnia 2019 r.

VI Międzynarodowa Konferencja Naukowa. z cyklu Kobieta w nauce. pt. Męskość i kobiecość: w kierunku komplementarności płci. 10 kwietnia 2019 r. VI Międzynarodowa Konferencja Naukowa z cyklu Kobieta w nauce pt. Męskość i kobiecość: w kierunku komplementarności płci 10 kwietnia 2019 r. Organizatorzy: Zespół ds. Dobrych Praktyk członek EPWS działający

Bardziej szczegółowo

Systemy medialne w dobie cyfryzacji Kierunki i skala przemian

Systemy medialne w dobie cyfryzacji Kierunki i skala przemian Systemy medialne w dobie cyfryzacji Kierunki i skala przemian NR 3350 Systemy medialne w dobie cyfryzacji Kierunki i skala przemian pod redakcją Zbigniewa Oniszczuka Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego

Bardziej szczegółowo

RECENZENT dr hab. Dariusz Skrzypiński. OPRACOWANIE GRAFICZNE OKŁADKI Marcin Bruchnalski. Na okładce zamieszczono fotografię: istockphoto.

RECENZENT dr hab. Dariusz Skrzypiński. OPRACOWANIE GRAFICZNE OKŁADKI Marcin Bruchnalski. Na okładce zamieszczono fotografię: istockphoto. Książka dofinansowana przez Uniwersytet Jagielloński ze środków Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej oraz Instytutu Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej RECENZENT dr hab. Dariusz Skrzypiński

Bardziej szczegółowo

KOBIECOŚĆ A NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ

KOBIECOŚĆ A NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ LUBLIN, 12 MAJA 2015 Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II KOMITET NAUKOWY Przewodniczący Ks. prof. KUL dr hab. Witold Janocha Członkowie Prof. dr. hab. Janusz Kirenko Prof. dr hab. Małgorzata Kościelska

Bardziej szczegółowo

Rzetelna edukacja antydyskryminacyjna w systemie edukacji formalnej

Rzetelna edukacja antydyskryminacyjna w systemie edukacji formalnej Postulaty Towarzystwa Edukacji Antydyskryminacyjnej oraz Koalicji na rzecz Edukacji Antydyskryminacyjnej Rzetelna edukacja antydyskryminacyjna w systemie edukacji formalnej 1. Edukacja szkolna powinna

Bardziej szczegółowo

Recenzent: prof. UW dr hab. Stanisław Sulowski. Projekt okładki Jan Straszewski. Opracowanie redakcyjne Joanna Paszkowska ISBN 978-83-62250-21-9

Recenzent: prof. UW dr hab. Stanisław Sulowski. Projekt okładki Jan Straszewski. Opracowanie redakcyjne Joanna Paszkowska ISBN 978-83-62250-21-9 Recenzent: prof. UW dr hab. Stanisław Sulowski Projekt okładki Jan Straszewski Opracowanie redakcyjne Joanna Paszkowska ISBN 978-83-62250-21-9 Copyright by Wyższa Szkoła Zarządzania i Prawa im. Heleny

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o., Warszawa

Copyright by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o., Warszawa Recenzje: p rof. dr hab. Andrzej Kaleta dr hab. Hanna Podedworna, prof. SGGW Redaktor prowadzący: Michał Zgutka Redakcja i korekta: Grażyna Mastalerz Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright by Wydawnictwo

Bardziej szczegółowo

SYLABUS/ OPIS PRZEDMIOTU

SYLABUS/ OPIS PRZEDMIOTU 1. Nazwa przedmiotu w języku polskim SYLABUS/ OPIS PRZEDMIOTU Psychologia społeczna 2. Nazwa przedmiotu w języku angielskim Social Psychology 3. Jednostka prowadząca przedmiot Wydział Nauk Historycznych

Bardziej szczegółowo

Recenzja: prof. dr hab. Helena Sęk. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja: Magdalena Pluta. Korekta: Magdalena Pluta oraz Zespół

Recenzja: prof. dr hab. Helena Sęk. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja: Magdalena Pluta. Korekta: Magdalena Pluta oraz Zespół Recenzja: prof. dr hab. Helena Sęk Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Magdalena Pluta Korekta: Magdalena Pluta oraz Zespół Projekt okładki: Katarzyna Juras Zdjęcie Autora: Maria Krzyślak-Kowalik

Bardziej szczegółowo

KARTA KURSU DLA STUDIÓW DOKTORANCKICH

KARTA KURSU DLA STUDIÓW DOKTORANCKICH KARTA KURSU DLA STUDIÓW DOKTORANCKICH Nazwa Zagadnienia kulturoznawstwa Nazwa w j. ang. Kod Punktacja ECTS 2 Koordynator Prof. UP dr hab. Bogusław Skowronek Zespół dydaktyczny Opis kursu (cele kształcenia)

Bardziej szczegółowo

Opis efektów kształcenia dla kierunku Socjologia Absolwent studiów I-ego stopnia na kierunku Socjologia:

Opis efektów kształcenia dla kierunku Socjologia Absolwent studiów I-ego stopnia na kierunku Socjologia: Symbol Opis efektów kształcenia dla kierunku Socjologia Absolwent studiów I-ego stopnia na kierunku Socjologia: WIEDZA S1_W01 Posiada podstawową wiedzę dotyczącą elementarnych pojęć socjologicznych, budowy

Bardziej szczegółowo

Jerzy Topolski Teoretyczne problemy wiedzy historycznej. Antologia tekstów

Jerzy Topolski Teoretyczne problemy wiedzy historycznej. Antologia tekstów Antologia tekstów Jerzego Topolskiego Teoretyczne problemy wiedzy historycznej przygotowana została przede wszystkim z myślą o studentach i doktorantach. Zawiera ona prace napisane przystępnym językiem

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 25 września 2013 r. Sz. P. Marek Biernacki Minister Sprawiedliwości

Warszawa, dnia 25 września 2013 r. Sz. P. Marek Biernacki Minister Sprawiedliwości Warszawa, dnia 25 września 2013 r. Sz. P. Marek Biernacki Minister Sprawiedliwości Aktualna sytuacja prawna osób transseksualnych, a zwłaszcza postępowanie procesowe w trybie art. 189 k.p.c. z powództwa

Bardziej szczegółowo