dr hab. Grzegorz Juras prof. nadzw. Katowice, AWF Katowice Recenzja pracy doktorskiej

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "dr hab. Grzegorz Juras prof. nadzw. Katowice, 30.06.2013 AWF Katowice Recenzja pracy doktorskiej"

Transkrypt

1 dr hab. Grzegorz Juras prof. nadzw. Katowice, AWF Katowice Recenzja pracy doktorskiej mgr Anny Bezulskiej pt. Korelacja czucia głębokiego u dwóch pokoleń mężczyzn Przedłożona do recenzji rozprawa doktorska pani mgr Anny Bezulskiej dotyczy porównania wybranych właściwości motorycznych u dwóch pokoleń mężczyzn. W temacie pracy mowa jest o czuciu głębokim, jednak analiza treści zawartych w rozprawie pozwala na stwierdzenie, że poruszane są także inne zagadnienia. Prócz oceny precyzji odczuwania siły skurczu i kontroli położenia kończyn (zgodnie z nomenklaturą Autorki), w pracy znaleźć można zestawienie wyników dla par ojciec-syn w zakresie wydolności tlenowej, siły maksymalnej oraz równowagi statycznej ciała. Temat został w mojej opinii sformułowany zatem zbyt wąsko. Niezależnie od uwagi dotyczącej brzmienia tematu pracy stwierdzam, że poświęcona ona jest problematyce interesującej i relatywnie mało poznanej. Podjęty w pracy temat oceniam zatem jako ambitny i ważny. Jednocześnie wypada podkreślić, że w rozprawie zastosowano jako jedną z metod metodę eksperymentalną (w zakresie oceny wpływu wysiłku tlenowego na poziom badanych właściwości), która w mojej ocenie wymaga lepszego przygotowania metodologicznego i większej dojrzałości badacza, niż zazwyczaj stosowana w pracach doktorskich, metoda obserwacji. Na dostrzeżenie zasługuje również fakt, iż Autorka w pracy zdecydowała się sięgnąć do zarówno narzędzi wykorzystywanych w badaniach fizjologicznych, jak i biomechanicznych. Świadczy to o dobrym przygotowaniu warsztatowym Doktorantki do prowadzenia badań naukowych w obszarze nauk o kulturze fizycznej, które w swej istocie są interdyscyplinarne. Biorąc powyższe pod uwagę chciałbym pogratulować Doktorantce (i jej Promotorowi) zarówno wyboru tematyki, jak i obranej drogi metodologicznej. Zaznaczyć na wstępie należy równocześnie, iż poruszana przez Doktorantkę problematyka stanowiła już wcześniej przedmiot badań, jednakże ze względu na jej złożoność oraz być może przede wszystkim problemy natury metodologicznej nie została do końca poznana i opisana. Tym samym warto zauważyć, że podjęta w przedstawionej do recenzji dysertacji problematyka jest oryginalna, aktualna i ważna poznawczo.

2 Ocena formalnej strony pracy Praca liczy 90 strony, w tym spis piśmiennictwa liczący 173 pozycje oraz 3 załączniki. Układ rozprawy jest typowy dla prac empirycznych o podobnym charakterze. W pierwszym rozdziale zaprezentowany został przegląd piśmiennictwa dotyczący wybranych aspektów uwarunkowań zdolności motorycznych oraz czucia głębokiego i jego badania. Warto podkreślić, że wykorzystano wiele pozycji obcojęzycznych. Rozdział ten kończy jednostronicowa charakterystyka celu pracy. W tym miejscu pragnę zauważyć, że jestem zwolennikiem tradycyjnego ujęcia tej newralgicznej dla odbioru całości części pracy naukowej i podania głównego celu pracy, który powinien być kompatybilny z tematem rozprawy, a następnie szczegółowych pytań badawczych i hipotez. Oczywiście istnieją różne podejścia metodologiczne w tej kwestii. Jednak zastanawiam się, czy podejście tradycyjne (według mojej prywatnej klasyfikacji) nie jest najłatwiejsze pozwala bowiem w sposób jednoznaczny na tworzenie kolejnych podrozdziałów w opisie wyników, weryfikowanie kolejnych hipotez w dyskusji i w końcu na formułowanie wniosków adekwatnie do stawianych pytań badawczych. Być może nie warto by było tej kwestii poświęcać zbyt wiele czasu, ale jako jeden z podstawowych mankamentów pracy widzę właśnie drobny brak kompatybilności pomiędzy tematem i celem pracy oraz celem pracy a wykonanymi pomiarami i prezentowanymi wnioskami. O pierwszej nieścisłości już wspomniałem, druga dotyczy opisanej w wynikach kwestii wpływu wysiłku fizycznego o charakterze wytrzymałościowym na wybrane właściwości motoryczne. Nie ma mowy ani w części teoretycznej (w przeglądzie literatury), ani w celach pracy, o badaniu tego wpływu, a jednak w wynikach prezentowane są konkretne (notabene interesujące) rezultaty. Uwaga ta nie odnosi się jedynie do kwestii formalnych, ale i merytorycznych sformułowana w tym miejscu, nie będzie już powtórzona w kolejnej części recenzji. W kolejnym rozdziale (rozdz. 2) dokonano charakterystyki materiału i metod badawczych. W tym miejscu muszę stwierdzić, że ten rozdział opracowany został bardzo starannie. Podano wszystkie niezbędne informacje dotyczące kryteriów włączenia / wyłączenia do badań, poinformowano o uzyskaniu zgody komisji bioetycznej, zaprezentowano ocenę biometryczną badanych. Nie podano jedynie w jaki sposób badani byli kwalifikowani do badania czy dokonano doboru celowego? Jeśli tak to według jakich kryteriów? W rozdziale tym precyzyjnie opisano narzędzia badawcze oraz procedurę badawczą. Zabrakło moim zdaniem choć jednozdaniowego odniesienia się do metod wykorzystanych w pracy a to, o czym już wspomniałem we wstępie stanowi duży walor ocenianej rozprawy. Kolejny (4) rozdział poświęcony został zaprezentowaniu rezultatów

3 badań. Na uwagę zasługują starannie wykonane ilustracje i poprawnie przedstawione rezultaty analiz statystycznych. Całość ułożona jest logicznie, a forma prezentacji jest bardzo przejrzysta. Piąty rozdział pracy dotyczy omówienia uzyskanych rezultatów badań w odniesieniu do rezultatów innych badaczy, co uczyniono w sposób obszerny oraz prezentacji wniosków. Pracę kończy spis piśmiennictwa oraz załączniki. Zwykle w tym miejscu znaleźć można streszczenie, jednak Autorka zdecydowała się umieścić streszczenie zarówno w języku polskim, jak i angielskim, na wstępie pracy, co jest zabiegiem dopuszczalnym. Dokonując oceny pracy pod względem formalnym, stwierdzam, że praca została przygotowana wyjątkowo starannie. Uważna lektura pozwoliła mi na dostrzeżenie raptem kilku błędów literowych i interpunkcyjnych. Podsumowując pragnę stwierdzić, że dysertację po względem formalnym oceniam wysoko. Ocena merytoryczna Przedstawiona praca doktorska, jak wspomniałem wcześniej, poświęcona została zagadnieniu porównania wybranych właściwości motorycznych u dwóch pokoleń mężczyzn. Problematyka dotyczy zatem interesującego obszaru badawczego, który nie został do tej pory w pełni poznany. Tym samym, na wstępie oceny pracy pod względem merytorycznym, pragnę zauważyć, że praca spełnia podstawowy warunek ustawowy, czyli poruszane zagadnienia stanowią oryginalną problematykę badawczą. Mając na uwadze niezbywalny obowiązek recenzenta do dokonywania krytycznej analizy pracy, jednocześnie dążąc do tego aby owa krytyka miała charakter twórczy, pozwolę sobie zauważyć, że pomimo niezaprzeczalnym atutom, jakim są oryginalność i złożoność oraz kompleksowość podjętej w rozprawie tematyki, trudno nie dostrzec jej słabszych stron. Uważam, że ogólnie można byłoby je odnieść do następujących zagadnień: 1. W pracy nie przedstawiono w sposób jednoznaczny podłoża teoretycznego. Nie do końca wiadomo czy treści należy odnosić do aktualnych koncepcji obowiązujących w teorii sportu, fizjologii, antropomotoryce bądź antropologii. Problem jest dosyć prosty do rozwiązania, ponieważ Autorka bada konkretne właściwości motoryczne, które są powszechnie identyfikowane jako specyficzne i mające swój wymiar. Chodzi przecież o czucie głębokie, wydolność tlenową, siłę maksymalną skurczu i równowagę ciała. Gdyby chcieć je sklasyfikować to należałoby powiedzieć, że są to zdolności (siła, wytrzymałość, równowaga) i predyspozycje (czucie głębokie). Bezpiecznym i neutralnym pojęciem jest właściwość motoryczna. Niepotrzebnym i niebezpiecznym w mojej subiektywnej ocenie jest wprowadzanie pojęcia cechy motorycznej

4 (zdecydowanie sugerowałbym nie używania tego pojęcia we wnioskach patrz wniosek pierwszy). Niezależnie jednak od dywagacji na temat terminologii i specyficznych koncepcji obowiązujących w obszarze nauk o kulturze fizycznej czy nie lepiej po prostu badać mechanizmy fizjologiczne bądź biomechaniczne? 2. Krótko, ponieważ kwestia była poruszana wcześniej, temat brzmi zbyt wąsko w stosunku do zakresu poruszanych zagadnień. Czy nie byłoby jednak dobrze dla spójności pracy pozostać przy czuciu głębokim (ewentualnie propriocepcji) i nie poruszać w ogóle równowagi i wydolności? Czasami mniej znaczy lepiej. 3. Warto w opisywaniu metod i narzędzi pamiętać o podaniu informacji na temat rzetelności oraz błędów pomiarowych wykorzystywanych urządzeń. Informacje te wraz m.in. z charakterystyką zastosowanej procedury badawczej i liczebnością grupy pozwalają na określenie mocy statystycznej uzyskanych rezultatów badań. 4. W pracy nie podano informacji na temat rozkładów uzyskanych rezultatów. Czy to było sprawdzane (jeśli tak to w jaki sposób)? Nie bardzo rozumiem też przeprowadzanie w jednej z prób trzykrotnego pomiaru wstępnego (Biodyna). 5. W rozdziale dotyczącym charakterystyki badanych zamieszczono dane stanowiące wyniki badania kwestionariuszowego. W mojej opinii powinny one się znaleźć w rozdziale wyniki oraz powinny zostać szerzej skomentowane w dyskusji. Tym samym Autorka mogłaby się nieco szerzej odnieść do relacji genotypowych i fenotypowych uwarunkowań analizowanych właściwości motorycznych. 6. W dyskusji należałoby rozważyć możliwość zrezygnowania z poruszania kwestii, które nie były badane uwaga dotyczy m.in. efektu wprowadzenia genu kodującego insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF). 7. Zamieszczone w pracy wnioski mają charakter podsumowujący, lecz nie uogólniający (być może uda się zaprezentować jakiś wniosek ogólny podczas publicznej obrony dysertacji); brak również w podsumowaniu rezultatów wskazówek do dalszych badań, które z pewnością Autorka mogłaby sformułować w oparciu o nabyte w trakcie badań doświadczenia. Mam nadzieję, że zaprezentowane wątpliwości będą podstawą do dyskusji podczas publicznej obrony i pozwolą Doktorantce uzasadnić swój punkt widzenia, a jednocześnie wykazać się dojrzałością w rozwoju naukowym uprawniającym do występowania o nadanie stopnia doktora nauk o kulturze fizycznej. Będąc przekonanym, że tak właśnie się stanie pozwolę sobie sformułować pytanie wybiegające nieco poza zakres podjętych w badań własnych: jakie są hipotetyczne relacje oraz aktualne możliwości oceny genotypowych i

5 fenotypowych uwarunkowań zdolności i umiejętności motorycznych? Uprzejmie proszę o odniesienie się do tego problemu w oparciu o konkretny przykład ze sportu (może na przykład z zakresu narciarstwa biegowego). Podsumowując stwierdzam, że można w pracy znaleźć myśli jeszcze niedokończone, a także wątki sugerujące konieczność kontynuowania postępowania badawczego. Jestem przekonany, że Doktorantka jest osobą dobrze przygotowaną pod względem merytorycznym i metodologicznym do sprostania temu wyzwaniu. Jednocześnie mam nadzieję, że przedstawione uwagi krytyczne, z których większość ma charakter subiektywny, pozwolą choć po części zainspirować do dalszej pracy naukowo-badawczej oraz uczynić ocenianą pracę lepszą przed złożeniem jej do druku. Konkluzja końcowa Po wnikliwym zapoznaniu się z pracą doktorską mgr Anny Bezulskiej stwierdzam, że zarówno pod względem formalnym, jak i merytorycznym spełnia ona wymagania ustawowe. Wnoszę zatem do Wysokiej Rady Zamiejscowego Wydziału Wychowania Fizycznego w Gorzowie Wielkopolskim poznańskiej AWF o dopuszczenie mgr Anny Bezulskiej do dalszych etapów przewodu doktorskiego. Grzegorz Juras

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. Znaczenie strategii marketingowej w Prof. zw. dr hab. Marian Noga Wyższa Szkota Bankowa we Wrocławiu RECENZJA rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w zarządzaniu podmiotem leczniczym będącym spółką

Bardziej szczegółowo

Ocena rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarz Małgorzaty Marii Skuzy

Ocena rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarz Małgorzaty Marii Skuzy Dr hab. n. med. Elżbieta Jurkiewicz, prof. nadzw. Warszawa, 6 lipca 2016 Kierownik Zakładu Diagnostyki Obrazowej Instytut Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie Ocena rozprawy na stopień doktora nauk

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign Prof. dr hab. Sławomir I. Bukowski, prof. zw. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny Im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Ekonomiczny Katedra Biznesu i Finansów Międzynarodowych Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

Recenzja. promotor: dr hab. Marianna Kotowska-Jelonek, prof. PŚk

Recenzja. promotor: dr hab. Marianna Kotowska-Jelonek, prof. PŚk dr hab. Tadeusz Dyr, prof. nadzw. Radom, 11-04-2017 Katedra Ekonomii Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

rozprawy doktorskiej mgr M agdy W ojdyła-bednarczyk

rozprawy doktorskiej mgr M agdy W ojdyła-bednarczyk drhab. Wiesława Lizińska Olsztyn, 16.11.2015 r. Katedra Polityki Gospodarczej i Regionalnej Wydział Nauk Ekonomicznych Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie R e c e n z ja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej Dr hab. inż. Jolanta Biegańska, prof. nzw. w Pol. Śl. Gliwice, 25.07.2013 Politechnika Śląska Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki Katedra Technologii i Urządzeń Zagospodarowania Odpadów ul. Konarskiego

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Danuty Trybuch pt. Proces audytu i warunki doskonalenia systemu zarządzania jakością na przykładzie urzędów

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Stanisław Swadźba Katedra Ekonomii Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach

Prof. dr hab. Stanisław Swadźba Katedra Ekonomii Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach Prof. dr hab. Stanisław Swadźba Katedra Ekonomii Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach RECENZJA pracy doktorskiej Pana mgr Bartosza Totlebena pt. Ekonomiczne i polityczne uwarunkowania upadłości państwa

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej mgr Anety Kaczyńskiej pt. Efektywność wydatków budżetowych gmin na oświatę i wychowanie oraz jej determinanty

Recenzja pracy doktorskiej mgr Anety Kaczyńskiej pt. Efektywność wydatków budżetowych gmin na oświatę i wychowanie oraz jej determinanty Wrocław, dnia 22.05.2016 Dr hab. Paweł Kowalik, prof. UE Kat. Finansów Publicznych i Międzynarodowych Instytut Zarządzania Finansami Wydział Zarządzania, Informatyki i Finansów Uniwersytet Ekonomiczny

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Arkadiusza Płowca pod tytułem "Wpływ prebiotyków i symbiotyków podanych in ovo na zmianę ekspresji genomu kury"

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Arkadiusza Płowca pod tytułem Wpływ prebiotyków i symbiotyków podanych in ovo na zmianę ekspresji genomu kury Dr hab. inż. Anna Hrabia, prof. nadzw. UR Kraków, 14.12.2017 Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Recenzja rozprawy doktorskiej

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Paweł Kowalski Wrocław Lekkoatletyki i Gimnastyki. Recenzja pracy doktorskiej

Prof. dr hab. Paweł Kowalski Wrocław Lekkoatletyki i Gimnastyki. Recenzja pracy doktorskiej Prof. dr hab. Paweł Kowalski Wrocław 07.01.2013 Kierownik Katedry Lekkoatletyki i Gimnastyki AWF we Wrocławiu Recenzja pracy doktorskiej mgr Izabeli Zalewskiej Posmyk pt. Wpływ wysiłku o narastającej intensywności

Bardziej szczegółowo

Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Warszawa, 20.08.2016 r. Recenzja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

1. Podstawa prawna oraz kryteria przyjęte do oceny rozprawy doktorskiej

1. Podstawa prawna oraz kryteria przyjęte do oceny rozprawy doktorskiej Szczecin, 20.04. 2015 Prof. Dr hab. Waldemar Gos, prof. zw. US Uniwersytet Szczeciński Instytut Rachunkowości Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Artura Jastrzębowskiego pt. Zakres i znaczenie współcześnie

Bardziej szczegółowo

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ Lublin, dnia 20 września 2016r. dr hab. n. med. Jolanta Masiak Kierownik Samodzielnej Pracowni Badań Neurofizjologicznych Katedry Psychiatrii Uniwersytet Medyczny w Lublinie Głuska 2 20-439 Lublin RECENZJA

Bardziej szczegółowo

Gdańsk, 10 czerwca 2016

Gdańsk, 10 czerwca 2016 ( Katedra Chemii Analitycznej Katedra Chemii Analitycznej Wydział Chemiczny Politechnika Gdańska e-mail: piotr.konieczka@pg.gda.pl Gdańsk, 10 czerwca 2016 RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Michała

Bardziej szczegółowo

A. Ocena problemu badawczego, tezy badawczej, hipotez badawczych i metod

A. Ocena problemu badawczego, tezy badawczej, hipotez badawczych i metod Prof. dr hab. Sławomir I. Bukowski, prof. zw. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych Katedra Biznesu i Finansów Międzynarodowych

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów

Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów Dr hab. n. hum. Monika Szpringer, prof. UJK Kielce, 12.11.2013r. Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie

Bardziej szczegółowo

Gdańsk, 16 lipca 2015. prof. UG, dr hab. Małgorzata Lipowska Instytut Psychologii Uniwersytet Gdański. Recenzja

Gdańsk, 16 lipca 2015. prof. UG, dr hab. Małgorzata Lipowska Instytut Psychologii Uniwersytet Gdański. Recenzja Gdańsk, 16 lipca 2015 prof. UG, dr hab. Małgorzata Lipowska Instytut Psychologii Uniwersytet Gdański Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Joanny Preis-Orlikowskiej pt. Wpływ cukrzycy na jakość życia kobiet

Bardziej szczegółowo

dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława Warszawa RECENZJA

dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława Warszawa RECENZJA dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa 14.01.2015 r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława 6 01-494 Warszawa RECENZJA rozprawy doktorskiej Pana mgr inż. Tadeusza MIKUTELA p.t.

Bardziej szczegółowo

dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku

dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, 20.09.2016 r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Aleksandry Samełko pt. Stany afektywne zawodników pływania i

Bardziej szczegółowo

Recenzja poprawionej wersji rozprawy doktorskiej mgr Pawła Mordasiewicza p.t. Wpływ procesów kontroli na zapominanie indukowane przypominaniem (RIF)

Recenzja poprawionej wersji rozprawy doktorskiej mgr Pawła Mordasiewicza p.t. Wpływ procesów kontroli na zapominanie indukowane przypominaniem (RIF) dr hab. Michał Wierzchoń Instytut Psychologii Uniwersytet Jagielloński e-mail: michal.wierzchon@uj.edu.pl Recenzja poprawionej wersji rozprawy doktorskiej mgr Pawła Mordasiewicza p.t. Wpływ procesów kontroli

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Tadeusz Pilch emerytowany profesor Uniwersytetu Warszawskiego

Prof. dr hab. Tadeusz Pilch emerytowany profesor Uniwersytetu Warszawskiego Prof. dr hab. Tadeusz Pilch emerytowany profesor Uniwersytetu Warszawskiego Ocena rozprawy doktorskiej mgr Macieja Ciechomskiego pt. Wychowanie do empatii opracowanie i ewaluacja programu edukacyjno -

Bardziej szczegółowo

Natalia Gorynia-Pfeffer STRESZCZENIE PRACY DOKTORSKIEJ

Natalia Gorynia-Pfeffer STRESZCZENIE PRACY DOKTORSKIEJ Natalia Gorynia-Pfeffer STRESZCZENIE PRACY DOKTORSKIEJ Instytucjonalne uwarunkowania narodowego systemu innowacji w Niemczech i w Polsce wnioski dla Polski Frankfurt am Main 2012 1 Instytucjonalne uwarunkowania

Bardziej szczegółowo

4. Rada Wydziału na wniosek dziekana może podjąć uchwałę o zamknięciu przewodu doktorskiego

4. Rada Wydziału na wniosek dziekana może podjąć uchwałę o zamknięciu przewodu doktorskiego Uchwała Nr AWWF-2-XII/2008 Rady Wydziału Wychowania Fizycznego Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach z dnia 16 grudnia 2008 roku dotycząca procedury czynności w przewodach doktorskich

Bardziej szczegółowo

Recenzja Pracy Doktorskiej

Recenzja Pracy Doktorskiej Politechnika Częstochowska Wydział Inżynierii Produkcji i Technologii Materiałów Instytut Inżynierii Materiałowej Dr hab. inż. Michał Szota, Prof. P.Cz. Częstochowa, 15.10.2014 roku Recenzja Pracy Doktorskiej

Bardziej szczegółowo

tel. (+4861) fax. (+4861)

tel. (+4861) fax. (+4861) dr hab. inż. Michał Nowak prof. PP Politechnika Poznańska, Instytut Silników Spalinowych i Transportu Zakład Inżynierii Wirtualnej ul. Piotrowo 3 60-965 Poznań tel. (+4861) 665-2041 fax. (+4861) 665-2618

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego pt.: Wykorzystanie otwartych innowacji w polskich przedsiębiorstwach

Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego pt.: Wykorzystanie otwartych innowacji w polskich przedsiębiorstwach Warszawa, dn. 28.04.2017 r. Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Katedra Teorii Organizacji i Zarządzania Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego

Bardziej szczegółowo

Prof. nadzw. PG dr hab. inż. Piotr Grudowski Gdańsk Wydział Zarządzania i Ekonomii

Prof. nadzw. PG dr hab. inż. Piotr Grudowski Gdańsk Wydział Zarządzania i Ekonomii Prof. nadzw. PG dr hab. inż. Piotr Grudowski Gdańsk 10.02.2017 Wydział Zarządzania i Ekonomii Politechnika Gdańska Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Moniki Resteckiej pt. Doskonalenie jakości procesów

Bardziej szczegółowo

Kształtowanie kariery osób obejmujących stanowiska kierownicze w nadleśnictwach Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach 1.

Kształtowanie kariery osób obejmujących stanowiska kierownicze w nadleśnictwach Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach 1. Dr hab. Janusz Kocel Sękocin Stary, 16.01.2017 r. Profesor nadzwyczajny w Zakładzie Zarządzania Zasobami Leśnymi Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż.

Bardziej szczegółowo

Ocena problemu badawczego, tematu i zakresu rozprawy

Ocena problemu badawczego, tematu i zakresu rozprawy Warszawa, dn. 04.05.2014 r. Dr hab., prof. nadzw. SGH. Agnieszka Alińska Szkoła Główna Handlowa w Warszawie Kolegium Ekonomiczno-Społeczne Katedra Skarbowości RECENZJA rozprawy doktorskiej Pana mgr Jerzego

Bardziej szczegółowo

Bartosz Rakoczy * w obszarze specjalnym o charakterze ekologicznym], Rzeszów 2013 (review)

Bartosz Rakoczy * w obszarze specjalnym o charakterze ekologicznym], Rzeszów 2013 (review) Bartosz Rakoczy * Recenzja monografii autorstwa Prof. Jerzego Stelmasiaka pt. Interes indywidualny a interes publiczny w ochronie środowiska w obszarze specjalnym o charakterze ekologicznym, Rzeszów 2013

Bardziej szczegółowo

WYKORZYSTANIE SYSTEMÓW INFORMACJI GEOGRAFICZNEJ W SYSTEMIE WYKRYWANIA SKAŻEŃ SIŁ ZBROJNYCH RP

WYKORZYSTANIE SYSTEMÓW INFORMACJI GEOGRAFICZNEJ W SYSTEMIE WYKRYWANIA SKAŻEŃ SIŁ ZBROJNYCH RP dr hab. Grzegorz Krasnodębski Akademia Marynarki Wojennej Wydział Dowodzenia i Operacji Morskich Gdynia, 27.02.2017 r. RECENZJA rozprawy doktorskiej Pani mgr Anny Katarzyny ŚLEBIODY nt. WYKORZYSTANIE SYSTEMÓW

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE RYZYKIEM NA SZCZEBLACH ADMINISTRACJI SAMORZĄDOWEJ W ASPEKCIE ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO

ZARZĄDZANIE RYZYKIEM NA SZCZEBLACH ADMINISTRACJI SAMORZĄDOWEJ W ASPEKCIE ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO dr hab. Grzegorz Krasnodębski Akademia Marynarki Wojennej Wydział Dowodzenia i Operacji Morskich Gdynia, 11.01.2016 r. RECENZJA rozprawy doktorskiej Pani mgr. inż. Doroty WOJTYTO nt. ZARZĄDZANIE RYZYKIEM

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego Recenzja Pracy doktorskiej mgr Agnieszki Strzeleckiej PT. Możliwości wspierania

Bardziej szczegółowo

"Uwarunkowania zmian aktywności fizycznej młodzieży podejmującej studia na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Uwarunkowania zmian aktywności fizycznej młodzieży podejmującej studia na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu dr hab. Dorota Groffik, prof. AWF Zakład Metodyki WF Katedra Teorii i Metodyki WF Akademia Wychowania Fizycznego im. J. Kukuczki w Katowicach Katowice, 14.09.2017 rok Recenzja rozprawy doktorskiej pt.:

Bardziej szczegółowo

Szczegółowy tryb czynności w przewodzie doktorskim w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego

Szczegółowy tryb czynności w przewodzie doktorskim w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego Szczegółowy tryb czynności w przewodzie doktorskim w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego przyjęty przez Radę IS UW w dn. 5 maja 2015 r., zgodny ze stanem prawnym na 5 maja 2015 r., określonym

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Barbary Kolbus

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Barbary Kolbus dr hab. Agnieszka Hess Kraków, 25.06.2017 Instytut Dziennikarstwa, Mediów i Komunikacji Społecznej Uniwersytet Jagielloński (+12) 664 55 33 wewn. 56 53 RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Barbary Kolbus

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Magdaleny Rajchelt pt. Zasobowe czynniki potencjału konkurencyjnego a wyniki ekonomiczne spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych,

Bardziej szczegółowo

H3: Interakcje z otoczeniem wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. H4: Projekty edukacyjne wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną.

H3: Interakcje z otoczeniem wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. H4: Projekty edukacyjne wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. Streszczenie pracy doktorskiej napisanej pod kierunkiem naukowym prof. nadzw. dr. hab. Wojciecha Czakona Zdolność absorpcyjna organizacji uczącej się mgr Regina Lenart Praca doktorska podejmuje problematykę

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej

Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej pt. Realizacja funkcji administracji publicznej w polityce bezpieczeństwa w województwie małopolskim od 1999 roku ss. 238 Recenzent: prof. dr hab. Jan Maciejewski

Bardziej szczegółowo

Ocena. Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Ocena. Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Marka Wierzbińskiego nt. Prezentacja opcji menedżerskich

Bardziej szczegółowo

WPŁYW STYLU JAZDY KIEROWCY NA ZUŻYCIE PALIWA I EMISJĘ SUBSTANCJI SZKODLIWYCH W SPALINACH

WPŁYW STYLU JAZDY KIEROWCY NA ZUŻYCIE PALIWA I EMISJĘ SUBSTANCJI SZKODLIWYCH W SPALINACH Dr hab. inż. Paweł Fuć POLITECHNIKA POZNAŃSKA Instytut Silników Spalinowych i Transportu 60-965 Poznań, ul. Piotrowo 3 Tel.: (0-48/61) 665-2207, fax: (0-48/61) 665-2204 Tel. : (0-601) 74-70-20 Poznań,

Bardziej szczegółowo

Seminarium doktorskie Zarządzanie zasobami ludzkimi dylematy i wyzwania

Seminarium doktorskie Zarządzanie zasobami ludzkimi dylematy i wyzwania Karta przedmiotu Nazwa przedmiotu: Stopień studiów: Doktoranckie Zakres wyboru przedmiotu: Seminarium doktorskie Zarządzanie zasobami ludzkimi dylematy i wyzwania Tryb studiów: stacjonarne Obowiązkowy

Bardziej szczegółowo

Helena Tendera-Właszczuk Kraków, 15.04.2013 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Helena Tendera-Właszczuk Kraków, 15.04.2013 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Helena Tendera-Właszczuk Kraków, 15.04.2013 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Recenzja dorobku naukowego, dydaktycznego i organizacyjnego dr Krzysztofa Wacha w postępowaniu habilitacyjnym w dziedzinie

Bardziej szczegółowo

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Płocku Instytut Nauk Ekonomicznych i Informatyki KARTA PRZEDMIOTU. Część A

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Płocku Instytut Nauk Ekonomicznych i Informatyki KARTA PRZEDMIOTU. Część A Przedmiot: Seminarium dyplomowe Wykładowca odpowiedzialny za przedmiot: Cele zajęć z przedmiotu: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Płocku Instytut Nauk Ekonomicznych i Informatyki KARTA PRZEDMIOTU Wykładowcy

Bardziej szczegółowo

Wytyczne dla autorów publikacji w Zeszytach Naukowych Politechniki Poznańskiej seria Organizacja i Zarządzanie:

Wytyczne dla autorów publikacji w Zeszytach Naukowych Politechniki Poznańskiej seria Organizacja i Zarządzanie: Wytyczne dla autorów publikacji w Zeszytach Naukowych Politechniki Poznańskiej seria Organizacja i Zarządzanie: 1. Zeszyty Naukowe są czasopismem publikującym artykuły naukowe. Autor przed zgłoszeniem

Bardziej szczegółowo

Tytuł rozprawy: Prof. dr hab. inż. Jerzy Michalski Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Inżynierii Produkcji

Tytuł rozprawy: Prof. dr hab. inż. Jerzy Michalski Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Inżynierii Produkcji Prof. dr hab. inż. Jerzy Michalski Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Inżynierii Produkcji Tytuł rozprawy: RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Krystiana Maźniaka Azotowanie jarzeniowe

Bardziej szczegółowo

Warszawa, 7 grudnia 2015 r.

Warszawa, 7 grudnia 2015 r. Warszawa, 7 grudnia 2015 r. Dr hab. n. med. Marek Szymczak Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów IP Centrum Zdrowia Dziecka Al. Dzieci Polskich 20 04-730 Warszawa RECENZJA rozprawy doktorskiej

Bardziej szczegółowo

PROCEDURA PRZEWODÓW DOKTORSKICH NA WYDZIALE NAUK EKONOMICZNYCH SGGW

PROCEDURA PRZEWODÓW DOKTORSKICH NA WYDZIALE NAUK EKONOMICZNYCH SGGW PROCEDURA PRZEWODÓW DOKTORSKICH NA WYDZIALE NAUK EKONOMICZNYCH SGGW Podstawa prawna: Ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz. U. Nr

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Moniki Lisowskiej

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Moniki Lisowskiej Dr hab. Zuzanna Bielec-Bąkowska Sosnowiec, 25.11.2017 Katedra Klimatologii Wydział Nauk o Ziemi Uniwersytet Śląski Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Moniki Lisowskiej WPŁYW WARUNKÓW CYRKULACYJNYCH NA ZMIANY

Bardziej szczegółowo

STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE

STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE Temat pracy Problemowe ujęcie tematu pracy Nowatorski charakter Oryginalność ujęcia tematu Powiązanie tematu pracy z problematyką stażu, praktyk, realnym

Bardziej szczegółowo

Dynamiczna zdolność przedsiębiorstwa do tworzenia wartości wspólnej jako nowego podejścia do społecznej odpowiedzialności biznesu

Dynamiczna zdolność przedsiębiorstwa do tworzenia wartości wspólnej jako nowego podejścia do społecznej odpowiedzialności biznesu Dynamiczna zdolność przedsiębiorstwa do tworzenia wartości wspólnej jako nowego podejścia do społecznej odpowiedzialności biznesu Rozprawa doktorska napisana pod kierunkiem naukowym prof. dr hab. Tomasz

Bardziej szczegółowo

Współpraca międzynarodowa miast województwa łódzkiego

Współpraca międzynarodowa miast województwa łódzkiego WYŻSZA SZKOŁA STUDIÓW MIĘDZYNARODOWYCH W ŁODZI WYDZIAŁ STUDIÓW MIĘDZYNARODOWYCH I DYPLOMACJI Michał Adamski Współpraca międzynarodowa miast województwa łódzkiego Praca doktorska napisana pod kierunkiem

Bardziej szczegółowo

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ dr hab. Anna Korombel, prof. PCz Politechnika Częstochowska Wydział Zarządzania Częstochowa, 27.04.2017r. RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ mgra Bartosza Łamasza pod tytułem Zarządzanie ryzykiem zmian ceny

Bardziej szczegółowo

Podstawa formalna recenzji: pismo Pana Dziekana Wydziału Inżynierii Zarządzania Politechniki Poznańskiej z dnia 25.02.2013 r.

Podstawa formalna recenzji: pismo Pana Dziekana Wydziału Inżynierii Zarządzania Politechniki Poznańskiej z dnia 25.02.2013 r. Prof. dr hab. inż. Tomasz Nowakowski Politechnika Wrocławska Instytut Konstrukcji i Eksploatacji Maszyn Zakład Logistyki i Systemów Transportowych Wyb. Wyspiańskiego 27 50-370 Wrocław Wrocław, 1.05.2013

Bardziej szczegółowo

Zabrze r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy

Zabrze r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy Zabrze 03.09.2016r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy p.t. Przydatność wielorzędowej tomografii komputerowej w diagnostyce powikłań płucnych u dzieci poddanych

Bardziej szczegółowo

Struktura i treść rozprawy doktorskiej

Struktura i treść rozprawy doktorskiej Recenzja rozprawy doktorskiej mgr JOANNY KOWALSKIEJ zatytułowanej Analiza śladowych ilości lotnych związków organicznych (LZO) w środowisku pracy biurowej z użyciem desorpcji termicznej połączonej z kapilarną

Bardziej szczegółowo

Klinika Alergologii Gdański Uniwersytet Medyczny

Klinika Alergologii Gdański Uniwersytet Medyczny Gdańsk, 18 listopad 2016 r Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarz medycyny Michała Poznańskiego pt.: Nikotynizm a ekspresja i immunoekspresja pentraksyny 3 u chorych na przewlekłą

Bardziej szczegółowo

Prof. zw. dr hab. Ewa Komorowska Instytut Filologii Słowiańskiej Uniwersytet Szczeciński

Prof. zw. dr hab. Ewa Komorowska Instytut Filologii Słowiańskiej Uniwersytet Szczeciński Prof. zw. dr hab. Ewa Komorowska Instytut Filologii Słowiańskiej Uniwersytet Szczeciński RECENZJA rozprawy doktorskiej MGR GABRIELI DUDEK na temat: Modalność epistemiczna w strategii argumentacyjnej. Na

Bardziej szczegółowo

Jacek Ulański Łódź, 11. 11. 2015 Katedra Fizyki Molekularnej Politechnika Łódzka 90-924 Łódź ul. Żeromskiego 116

Jacek Ulański Łódź, 11. 11. 2015 Katedra Fizyki Molekularnej Politechnika Łódzka 90-924 Łódź ul. Żeromskiego 116 Jacek Ulański Łódź, 11. 11. 2015 Katedra Fizyki Molekularnej Politechnika Łódzka 90-924 Łódź ul. Żeromskiego 116 Recenzja pracy doktorskiej mgr. Arkadiusza Frąckowiaka p.t. Lokalizacja ładunku w przewodnikach

Bardziej szczegółowo

Lublin 30 lipca 2017r.

Lublin 30 lipca 2017r. 1 Lublin 30 lipca 2017r. Dr hab. Adam Nogalski prof. nadzw. Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Urazowej i Medycyny Ratunkowej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Ocena rozprawy doktorskiej z dziedziny

Bardziej szczegółowo

MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE

MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE studia pierwszego stopnia profil ogólnoakademicki studia drugiego stopnia profil ogólnoakademicki Objaśnienie oznaczeń: S1A obszar

Bardziej szczegółowo

OCENA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. pt Ocena jakości życia nosicielek mutacji genu BRCA1 po profilaktycznej operacji narządu rodnego

OCENA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. pt Ocena jakości życia nosicielek mutacji genu BRCA1 po profilaktycznej operacji narządu rodnego UNIWERSYTET MEDYCZNY W LUBLINIE Zakład Genetyki Klinicznej ul. Radziwiłłowska 11, 20-080 Lublin tel./fax. 81 448 6110 Kierownik: dr hab. n. med. Janusz Kocki, prof. UM Lublin, dnia 23.01.2017 r. OCENA

Bardziej szczegółowo

Ponowna recenzja rozprawy doktorskiej pt.: "Mechanizm odbicia z miejsca w skokach akrobatycznych

Ponowna recenzja rozprawy doktorskiej pt.: Mechanizm odbicia z miejsca w skokach akrobatycznych dr hab. Bogdan Bacik, prof. nadzw. AWF Zakład Biomechaniki Katedra Motoryczności Człowieka Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach Katowice, 29.04.2016 rok Ponowna recenzja rozprawy doktorskiej pt.:

Bardziej szczegółowo

Zabrze, dnia r. Politechnika Śląska. Recenzja

Zabrze, dnia r. Politechnika Śląska. Recenzja dr hab. inż. Jan Brzóska, prof. nzw. Pol. Śl. Zabrze, dnia 16.11.2016r. Politechnika Śląska Wydział Organizacji i Zarządzania Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Agnieszki Wójcik-Czemiawskiej nt. Strategie

Bardziej szczegółowo

PROCEDURA PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODZIE DOKTORSKIM NA WYDZIALE BIOCHEMII, BIOFIZYKI I BIOTECHNOLOGII UJ

PROCEDURA PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODZIE DOKTORSKIM NA WYDZIALE BIOCHEMII, BIOFIZYKI I BIOTECHNOLOGII UJ PROCEDURA PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODZIE DOKTORSKIM NA WYDZIALE BIOCHEMII, BIOFIZYKI I BIOTECHNOLOGII UJ UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI W KRAKOWIE 1. Warunki do otwarcia przewodu doktorskiego Przy otwarciu

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Aleksandry Bielawskiej na temat Sektor małych i średnich przedsiębiorstw wobec zmian koniunktury.

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Aleksandry Bielawskiej na temat Sektor małych i średnich przedsiębiorstw wobec zmian koniunktury. dr hab. Tomasz Bernat prof. US Uniwersytet Szczeciński Szczecin, 28 października 2016 Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Aleksandry Bielawskiej na temat Sektor małych i średnich przedsiębiorstw wobec zmian

Bardziej szczegółowo

Recenzja opracowania M. Bryxa. pt: Rynek nieruchomości. System i funkcjonowanie.

Recenzja opracowania M. Bryxa. pt: Rynek nieruchomości. System i funkcjonowanie. C:\DOKUMENTY\RECENZJE\Recenzja M. Bryxa rynek.doc Recenzja opracowania M. Bryxa pt : Rynek nieruchomości. System i funkcjonowanie. Rynek nieruchomości jest w Polsce stosunkowo nowym, lecz wzbudzającym

Bardziej szczegółowo

Granty badawcze. dr Tomasz Janus Biuro ds. Badań Naukowych UKSW

Granty badawcze. dr Tomasz Janus Biuro ds. Badań Naukowych UKSW Granty badawcze dr Tomasz Janus Biuro ds. Badań Naukowych UKSW CZYM BĘDZIEMY SIĘ ZAJMOWAĆ? Czym będziemy się zajmować Zanim zaczniesz pisać wniosek Poszukiwanie źródła finansowania Przegląd literatury

Bardziej szczegółowo

WYTYCZNE DLA OSÓB UBIEGAJĄCYCH SIĘ O WSZCZĘCIE PRZEWODU DOKTORSKIEGO NA WYDZIALE ELEKTRONIKI I NFORMATYKI POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ

WYTYCZNE DLA OSÓB UBIEGAJĄCYCH SIĘ O WSZCZĘCIE PRZEWODU DOKTORSKIEGO NA WYDZIALE ELEKTRONIKI I NFORMATYKI POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ WYTYCZNE DLA OSÓB UBIEGAJĄCYCH SIĘ O WSZCZĘCIE PRZEWODU DOKTORSKIEGO NA WYDZIALE ELEKTRONIKI I NFORMATYKI POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ ORAZ DALSZE ETAPY POSTĘPOWANIA I. Wszczęcie przewodu doktorskiego Osoba

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Wprowadzenie... 11

SPIS TREŚCI. Wprowadzenie... 11 SPIS TREŚCI Wprowadzenie... 11 1. CHARAKTERYSTYCZNE CECHY NAUKI... 13 1.1. Pojęcie nauki...13 1.2. Zasady poznawania naukowego...15 1.3. Cele nauki...15 1.4. Funkcje nauki...16 1.5. Zadania nauki...17

Bardziej szczegółowo

Mgr Elżbieta Agnieszka Ambrożej

Mgr Elżbieta Agnieszka Ambrożej Mgr Elżbieta Agnieszka Ambrożej Streszczenie rozprawy doktorskiej pt. Doradztwo podatkowe jako instrument ochrony praw podatnika w Polsce przygotowanej pod kierunkiem prof. zw. dr. hab. Eugeniusza Ruśkowskiego

Bardziej szczegółowo

Procedury w przewodach doktorskich przeprowadzanych w Instytucie Sztuki PAN

Procedury w przewodach doktorskich przeprowadzanych w Instytucie Sztuki PAN Procedury w przewodach doktorskich przeprowadzanych w Instytucie Sztuki PAN zgodnie z Ustawą z dnia 18 marca 2011 r o zmianie ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule

Bardziej szczegółowo

Dr hab. n. farm. Katarzyna Winnicka Białystok, OCENA PRACY DOKTORSKIEJ

Dr hab. n. farm. Katarzyna Winnicka Białystok, OCENA PRACY DOKTORSKIEJ UNIWERSYTET MEDYCZNY W BIAŁYMSTOKU WYDZIAŁ FARMACEUTYCZNY Z ODDZIAŁEM MEDYCYNY LABORATORYJNEJ Zakład Farmacji Stosowanej 15-222 Białystok, ul. Mickiewicza 2c Tel. (85) 748-56-15, Fax (85) 748-56-16 katarzyna.winnicka@umb.edu.pl

Bardziej szczegółowo

WNIOSEK O FINANSOWANIE PROJEKTU MŁODEGO BADACZA W POMORSKIM UNIWERSYTECIE MEDYCZNYM W SZCZECINIE NA ROK 2016

WNIOSEK O FINANSOWANIE PROJEKTU MŁODEGO BADACZA W POMORSKIM UNIWERSYTECIE MEDYCZNYM W SZCZECINIE NA ROK 2016 WNIOSEK O FINANSOWANIE PROJEKTU MŁODEGO BADACZA W POMORSKIM UNIWERSYTECIE MEDYCZNYM W SZCZECINIE NA ROK 2016 I. WNIOSKODAWCA Kierownik projektu MB (tytuł zawodowy / stopień naukowy, imię i nazwisko, PESEL,

Bardziej szczegółowo

Seminarium doktorskie Zarządzanie publiczne zarządzanie rozwojem w jst

Seminarium doktorskie Zarządzanie publiczne zarządzanie rozwojem w jst Karta przedmiotu Nazwa przedmiotu: Stopień studiów: Doktoranckie Seminarium doktorskie Zarządzanie publiczne zarządzanie rozwojem w jst Tryb studiów: Stacjonarne Obowiązkowy Kod przedmiotu: Rok studiów:

Bardziej szczegółowo

WYTYCZNE TECHNICZNE - marginesy - trzcinka -

WYTYCZNE TECHNICZNE - marginesy - trzcinka - WYMOGI OGÓLNE Praca (licencjacka, magisterska) stanowi samodzielne, pisemne opracowanie przez studenta tematu badawczego, nad realizacją którego sprawuje opiekę naukową promotor. Praca promocyjna jest

Bardziej szczegółowo

KATEDRA MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ. Wydział Mechaniczny Wojskowej Akademii Technicznej ul. Gen. Sylwestra Kaliskiego 2, 00-908 Warszawa 49

KATEDRA MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ. Wydział Mechaniczny Wojskowej Akademii Technicznej ul. Gen. Sylwestra Kaliskiego 2, 00-908 Warszawa 49 KATEDRA MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ Wydział Mechaniczny Wojskowej Akademii Technicznej ul. Gen. Sylwestra Kaliskiego 2, 00-908 Warszawa 49 Dr hab. inż. Jerzy Małachowski, prof. nadzw. WAT Warszawa,

Bardziej szczegółowo

1. Cele i wymiar praktyki tłumaczeniowej. 2. Obowiązki studenta podczas praktyki tłumaczeniowej

1. Cele i wymiar praktyki tłumaczeniowej. 2. Obowiązki studenta podczas praktyki tłumaczeniowej Załącznik Nr 3 do Regulaminu praktyk zawodowych studentów PWSZ w Płocku PROGRAM PRAKTYK ZAWODOWYCH INSTYTUT NAUK HUMANISTYCZNYCH I SPOŁECZNYCH KIERUNEK: FILOLOGIA Specjalność: filologia angielska - grupa

Bardziej szczegółowo

Janusz Wielki Opole, Katedra E-biznesu i Gospodarki Elektronicznej Wydział Ekonomii i Zarządzania Politechniki Opolskiej

Janusz Wielki Opole, Katedra E-biznesu i Gospodarki Elektronicznej Wydział Ekonomii i Zarządzania Politechniki Opolskiej Janusz Wielki Opole, 31.08.2017 Katedra E-biznesu i Gospodarki Elektronicznej Wydział Ekonomii i Zarządzania Politechniki Opolskiej Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Marty Juszczyk pt. Rozbudowa modelu

Bardziej szczegółowo

Proces badawczy schemat i zasady realizacji

Proces badawczy schemat i zasady realizacji Proces badawczy schemat i zasady realizacji Agata Górny Zaoczne Studia Doktoranckie z Ekonomii Warszawa, 23 października 2016 Metodologia i metoda naukowa 1 Metodologia Metodologia nauka o metodach nauki

Bardziej szczegółowo

Matryca weryfikacji efektów kształcenia - studia III stopnia

Matryca weryfikacji efektów kształcenia - studia III stopnia Ocena publicznej obrony pracy doktorskiej Ocena rozprawy doktorskiej Ocena opublikowanych prac naukowych Ocena uzyskanych projektów badawczych Ocena przygotowania referatu na konferencję Ocena wystąpienia

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania

Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania Warszawa, dn. 1.08.2015 r. Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania Recenzja pracy doktorskiej Mgr Moniki Małgorzaty Wojcieszak pt.: Uwarunkowania

Bardziej szczegółowo

Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, Instytut Psychologii, UKSW Warszawa

Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, Instytut Psychologii, UKSW Warszawa Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, 9.05.2017 Instytut Psychologii, UKSW Warszawa Recenzja pracy doktorskiej magister Moniki Guzewicz pt Doświadczenia rodziców związane z utratą dziecka w okresie

Bardziej szczegółowo

Dr hab. inż. Kazimierz Jagieła, prof. ATH Częstochowa, Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej RECENZJA

Dr hab. inż. Kazimierz Jagieła, prof. ATH Częstochowa, Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej RECENZJA Dr hab. inż. Kazimierz Jagieła, prof. ATH Częstochowa, 01.12.2015 Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej RECENZJA rozprawy doktorskiej magistra inżyniera Ireneusza Urbańca pt.: Widma emisyjne

Bardziej szczegółowo

Praca licencjacka. Seminarium dyplomowe Zarządzanie przedsiębiorstwem dr Kalina Grzesiuk

Praca licencjacka. Seminarium dyplomowe Zarządzanie przedsiębiorstwem dr Kalina Grzesiuk Praca licencjacka Seminarium dyplomowe Zarządzanie przedsiębiorstwem dr Kalina Grzesiuk 1.Wymagania formalne 1. struktura pracy zawiera: stronę tytułową, spis treści, Wstęp, rozdziały merytoryczne (teoretyczne

Bardziej szczegółowo

Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Karta przedmiotu. obowiązuje studentów, którzy rozpoczęli studia w roku akademickim 2015/2016

Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Karta przedmiotu. obowiązuje studentów, którzy rozpoczęli studia w roku akademickim 2015/2016 Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego Karta przedmiotu WydziałNauk o Bezpieczeństwie obowiązuje studentów, którzy rozpoczęli studia w roku akademickim 2015/2016 Kierunek studiów: Bezpieczeństwo

Bardziej szczegółowo

MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE

MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE Efekty kształcenia dla kierunku MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE - studia drugiego stopnia - profil ogólnoakademicki Forma Studiów: stacjonarne i niestacjonarne Wydział Gospodarki Międzynarodowej Uniwersytetu

Bardziej szczegółowo

Liczba godzin Punkty ECTS Sposób zaliczenia

Liczba godzin Punkty ECTS Sposób zaliczenia Wydział: Prawo i Administracja Nazwa kierunku kształcenia: Administracja Rodzaj przedmiotu: podstawowy Opiekun: dr Tomasz Kopczyński Poziom studiów (I lub II stopnia): I stopnia Tryb studiów: Stacjonarne

Bardziej szczegółowo

Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich. 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty:

Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich. 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty: Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty: a) Konwersatorium I 30 godzin 3 ECTS b) Konwersatorium II 30 godzin 3 ECTS c)

Bardziej szczegółowo

Program kształcenia na Studiach Doktoranckich Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego w roku 2014/2015

Program kształcenia na Studiach Doktoranckich Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego w roku 2014/2015 Program kształcenia na Studiach Doktoranckich Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego w roku 201/2015 Wydział Zarządzania UW posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora w dwóch dyscyplinach:

Bardziej szczegółowo

Dr hab. inż. Andrzej Sobczyk Kraków, dn r. prof. nadzw. Politechniki Krakowskiej Osiedle Akademickie 5/ Kraków

Dr hab. inż. Andrzej Sobczyk Kraków, dn r. prof. nadzw. Politechniki Krakowskiej Osiedle Akademickie 5/ Kraków Dr hab. inż. Andrzej Sobczyk Kraków, dn. 25.05.2017 r. prof. nadzw. Politechniki Krakowskiej Osiedle Akademickie 5/16 31-866 Kraków R E C E N Z J A pracy doktorskiej mgr inż. Pawła Załuskiego pt. Wpływ

Bardziej szczegółowo

str. 1 Zielona Góra, dnia 15 marca 2017 r. dr hab. inż. Sebastian Saniuk, prof. UZ Wydział Ekonomii i Zarządzania Uniwersytet Zielonogórski

str. 1 Zielona Góra, dnia 15 marca 2017 r. dr hab. inż. Sebastian Saniuk, prof. UZ Wydział Ekonomii i Zarządzania Uniwersytet Zielonogórski Zielona Góra, dnia 15 marca 2017 r. dr hab. inż. Sebastian Saniuk, prof. UZ Wydział Ekonomii i Zarządzania Uniwersytet Zielonogórski Recenzja rozprawy doktorskiej Pana mgr. inż. Stanisława Gacka na temat:

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE REKTORA ZACHODNIOPOMORSKIEJ SZKOŁY BIZNESU W SZCZECINIE 4/2013. 30 kwietnia 2013 r.

ZARZĄDZENIE REKTORA ZACHODNIOPOMORSKIEJ SZKOŁY BIZNESU W SZCZECINIE 4/2013. 30 kwietnia 2013 r. ZARZĄDZENIE REKTORA ZACHODNIOPOMORSKIEJ SZKOŁY BIZNESU W SZCZECINIE 4/2013 30 kwietnia 2013 r. W sprawie: korekty do Regulaminu procedur dyplomowych dla I i II stopnia studiów na Wydziale Ekonomii i Informatyki,

Bardziej szczegółowo

Nazwa przedmiotu: Współczesne koncepcje raportowania finansowego spółek w warunkach rynku kapitałowego. Obowiązkowy

Nazwa przedmiotu: Współczesne koncepcje raportowania finansowego spółek w warunkach rynku kapitałowego. Obowiązkowy Karta przedmiotu Seminarium doktorskie Nazwa przedmiotu: Stopień studiów: Doktoranckie Współczesne koncepcje raportowania finansowego spółek w warunkach rynku kapitałowego Tryb studiów: stacjonarne Obowiązkowy

Bardziej szczegółowo

Recenzja. Gdańsk, r.

Recenzja. Gdańsk, r. dr hab. Beata Grobelna, prof. UG Kierownik Pracowni Chemii i Analityki Kosmetyków Gdańsk, 1.09.2016 r. Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Darii Kaczmarczyk zatytułowanej: Wpływ wybranych produktów naturalnych

Bardziej szczegółowo

SIECI BIZNESOWE A PRZEWAGA KONKURENCYJNA PRZEDSIĘBIORSTW ZAAWANSOWANYCH TECHNOLOGII NA RYNKACH ZAGRANICZNYCH

SIECI BIZNESOWE A PRZEWAGA KONKURENCYJNA PRZEDSIĘBIORSTW ZAAWANSOWANYCH TECHNOLOGII NA RYNKACH ZAGRANICZNYCH Milena Ratajczak-Mrozek SIECI BIZNESOWE A PRZEWAGA KONKURENCYJNA PRZEDSIĘBIORSTW ZAAWANSOWANYCH TECHNOLOGII NA RYNKACH ZAGRANICZNYCH WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU EKONOMICZNEGO W POZNANIU POZNAŃ 2010 SIECI

Bardziej szczegółowo

Dotyczy pisania pracy dyplomowej w formie pracy przeglądowej

Dotyczy pisania pracy dyplomowej w formie pracy przeglądowej Dotyczy pisania pracy dyplomowej w formie pracy przeglądowej Załącznik nr 2 Praca przeglądowa skupiają się na omówieniu i prezentacji obecnego stanu wiedzy w odniesieniu do problemu, który jest poruszany

Bardziej szczegółowo