Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign"

Transkrypt

1 Prof. dr hab. Sławomir I. Bukowski, prof. zw. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny Im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Ekonomiczny Katedra Biznesu i Finansów Międzynarodowych Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign Direct Investment in Emerging Economies: The case of India and Poland (Warsaw 2015) A. Ocena problemu badawczego, tezy badawczej i hipotez badawczych, metod badawczych Recenzowana praca została przygotowana w języku angielskim i składa się ze streszczenia w języku angielskim i polskim, spisu rysunków, spisu tabel, listy skrótów, wstępu, sześciu rozdziałów, z których ostatni szósty zawiera wnioski i rekomendacje (stanowi on zakończenie), listy publikacji z lat i bibliografii (łącznie 217 stron). Pracę kwalifikuję do dyscypliny ekonomia. Przedmiotem badań doktoranta była analiza czynników i warunków determinujących bezpośrednie inwestycje zagraniczne (BIZ) w gospodarkach wschodzących (emerging economies) na przykładzie Indii i Polski Temat pracy został właściwie sformułowany. Wstęp w recenzowanej pracy zasługuje na szczególną uwagę. Jest obszerny i w zasadzie dobrze napisany. Autor sformułował w sposób jasny i logiczny cele badawcze, których efektem jest rozprawa doktorska. Niestety, nie sformułował tezy badawczej i hipotez 1

2 badawczych explicite. Stąd też, recenzent może się domyślać, że chodzi o wykazanie, że w Indiach i w Polsce stworzono warunki instytucjonalne sprzyjające zarówno bezpośrednim inwestycjom zagranicznym w tych krajach, jak również bezpośrednim inwestycjom zagranicznym krajowych przedsiębiorstw. Przy czym, warto zauważyć, że można o tym przeczytać nie we wstępie, ale w streszczeniu pracy Autor podkreśla, ponadto znaczenie nowej liberalnej polityki gospodarczej w obu krajach począwszy od 1991 r. dla rozwoju BIZ. Dalej, autor pisze, że Efektywność BIZ na wschodzących rynkach ma sens wtedy, kiedy źródła BIZ związane są z kolejnym wschodzącym rynkiem ( s. xxiii). Nie jest to zrozumiale. To wszystko powoduje, że praca pod względem metodologicznym jest słaba. Doktorant przedstawił w streszczeniu pracy zastosowane w pracy metody badawcze w sposób właściwy i odpowiadający przedmiotowi badań. Na szczególną uwagę zasługują studia przypadku, przeprowadzone przy pomocy badań kwestionariuszowych. I to oceniam pozytywnie, jako mocną stronę pracy. B. Konstrukcja pracy i ocena merytoryczna oraz formalna treści pracy Struktura pracy jest w zasadzie logiczna, aczkolwiek sugerowałbym rozpocząć pracę od rozdziału drugiego teoretycznego, a następnie przejść do rozdziału umieszczonego w pracy, jako pierwszy. Aczkolwiek, układ przyjęty przez doktoranta nie jest błędem. W rozdziale pierwszym pt. Rozwój BIZ w gospodarkach rozwijających się i wschodzących doktorant przedstawił główne tendencje w rozwoju BIZ w Polsce i w Indiach na tle tendencji i zjawisk w gospodarkach wschodzących i w gospodarce światowej Rozdział drugi pt. Determinanty bezpośrednich inwestycji zagranicznych: przegląd literatury ma charakter teoretyczny i nie budzi zastrzeżeń. Autor nie opisuje teorii, ale przy 2

3 ich pomocy wyjaśnia znaczenie poszczególnych determinant BIZ. Stanowi to dobry punkt wyjścia do dalszej analizy opartej na statystykach i materiale faktograficznym uzyskanym w drodze badań kwestionariuszowych. W rozdziale trzecim pt. Ocena indyjskich inwestorów działających w Polsce doktorant dokonał analizy determinant indyjskich BIZ w Polsce na podstawie informacji i danych zebranych w badaniach kwestionariuszowych. Analogicznie, w rozdziale czwartym, doktorant przeprowadził analizę determinant polskich BIZ w Indiach. W rozdziale piątym pt. Potencjalni partnerzy: India, EU i Polska. Perspektywy doktorant przeprowadził szczegółową analizę historycznych i współczesnych uwarunkowań współpracy gospodarczej, w tym BIZ między Indiami a UE i Polską. Przeprowadzone w rozdziałach drugim, trzecim, czwartym i piątym analizy pozwoliły autorowi realizację celów badawczych i sformułowanej explicite tezy pracy. Z pewnością jasne sformułowanie tezy badawczej oraz hipotez uczyniłoby pracę bardziej przejrzystą i uporządkowaną. Wnioski i rekomendacje zawarte w rozdziale szóstym zostały sformułowane poprawnie i odzwierciedlają treść pracy. C. Uwagi szczegółowe Pod względem formalnym praca jest poprawna. Jednakże warto zwrócić uwagę na kilka uchybień: 1) Błędy formalne w zapisach w zestawieniu bibliograficznym. 3

4 2) Autor w stosunkowo niewielkim stopniu wykorzystał w analizach dostępne dane statystyczne 3) Słabe wykorzystanie metod statystycznych 4) Brak analizy wskaźników makroekonomicznych dotyczących gospodarki Indii i Polski. Analiza makroekonomiczna powinna Stanowic tło dla analizy BIZ. D. Wnioski Recenzowana rozprawa doktorska stanowi oryginalne rozwiązanie problemu naukowego, sformułowanego w postaci pytań badawczych. Stanowi również pewien wkład w dyskusję nad problematyką bezpośrednich inwestycji zagranicnych i ich uwarunkowań. poprawne. Język pracy jest poprawny i przejrzysty. Odwołania do źródeł i ich wykorzystanie jest Treść rozprawy i zastosowane procedury badawcze, wskazują na obszerną ogólną wiedzę teoretyczną doktoranta i metodologiczną w zakresie ekonomii, a także umiejętność samodzielnego prowadzenia pracy naukowej. Praca jest wartościowa, jednakże jej wartość pomniejszają słabości metodologiczne, brak sformułowanej tezy i hipotez explicite. Rozprawa w zasadzie w spełnia warunki określone w art Ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz stopniach i tytule w zakresie sztuki (z późniejszymi zmianami) dotyczące rozpraw doktorskich. 4

5 Wnioskuję, zatem o dopuszczenie rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar do publicznej obrony w dziedzinie nauk ekonomicznych w dyscyplinie ekonomia. Radom, 04 września 2015 r. 5

A. Ocena problemu badawczego, tezy badawczej, hipotez badawczych i metod

A. Ocena problemu badawczego, tezy badawczej, hipotez badawczych i metod Prof. dr hab. Sławomir I. Bukowski, prof. zw. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych Katedra Biznesu i Finansów Międzynarodowych

Bardziej szczegółowo

Recenzja. promotor: dr hab. Marianna Kotowska-Jelonek, prof. PŚk

Recenzja. promotor: dr hab. Marianna Kotowska-Jelonek, prof. PŚk dr hab. Tadeusz Dyr, prof. nadzw. Radom, 11-04-2017 Katedra Ekonomii Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE RYZYKIEM NA SZCZEBLACH ADMINISTRACJI SAMORZĄDOWEJ W ASPEKCIE ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO

ZARZĄDZANIE RYZYKIEM NA SZCZEBLACH ADMINISTRACJI SAMORZĄDOWEJ W ASPEKCIE ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO dr hab. Grzegorz Krasnodębski Akademia Marynarki Wojennej Wydział Dowodzenia i Operacji Morskich Gdynia, 11.01.2016 r. RECENZJA rozprawy doktorskiej Pani mgr. inż. Doroty WOJTYTO nt. ZARZĄDZANIE RYZYKIEM

Bardziej szczegółowo

Zmiany koniunktury gospodarczej a sytuacja ekonomiczna wybranych przedsiębiorstw z branży budowlanej w Polsce

Zmiany koniunktury gospodarczej a sytuacja ekonomiczna wybranych przedsiębiorstw z branży budowlanej w Polsce Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Ekonomiczny Mgr Dorota Teresa Słowik Zmiany koniunktury gospodarczej a sytuacja ekonomiczna wybranych przedsiębiorstw

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej mgr Anety Kaczyńskiej pt. Efektywność wydatków budżetowych gmin na oświatę i wychowanie oraz jej determinanty

Recenzja pracy doktorskiej mgr Anety Kaczyńskiej pt. Efektywność wydatków budżetowych gmin na oświatę i wychowanie oraz jej determinanty Wrocław, dnia 22.05.2016 Dr hab. Paweł Kowalik, prof. UE Kat. Finansów Publicznych i Międzynarodowych Instytut Zarządzania Finansami Wydział Zarządzania, Informatyki i Finansów Uniwersytet Ekonomiczny

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego pt.: Wykorzystanie otwartych innowacji w polskich przedsiębiorstwach

Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego pt.: Wykorzystanie otwartych innowacji w polskich przedsiębiorstwach Warszawa, dn. 28.04.2017 r. Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Katedra Teorii Organizacji i Zarządzania Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Danuty Trybuch pt. Proces audytu i warunki doskonalenia systemu zarządzania jakością na przykładzie urzędów

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Wiesław Dębski Łódź r. Wydział Zarządzania UŁ

Prof. dr hab. Wiesław Dębski Łódź r. Wydział Zarządzania UŁ Prof. dr hab. Wiesław Dębski Łódź 25. 03. 2014 r. Wydział Zarządzania UŁ Recenzja rozprawy doktorskiej pt. Wartość inwestycyjna rekomendacji giełdowych w świetle hipotezy rynków efektywnych napisanej przez

Bardziej szczegółowo

Ocena problemu badawczego, tematu i zakresu rozprawy

Ocena problemu badawczego, tematu i zakresu rozprawy Warszawa, dn. 04.05.2014 r. Dr hab., prof. nadzw. SGH. Agnieszka Alińska Szkoła Główna Handlowa w Warszawie Kolegium Ekonomiczno-Społeczne Katedra Skarbowości RECENZJA rozprawy doktorskiej Pana mgr Jerzego

Bardziej szczegółowo

1. Podstawa prawna oraz kryteria przyjęte do oceny rozprawy doktorskiej

1. Podstawa prawna oraz kryteria przyjęte do oceny rozprawy doktorskiej Szczecin, 20.04. 2015 Prof. Dr hab. Waldemar Gos, prof. zw. US Uniwersytet Szczeciński Instytut Rachunkowości Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Artura Jastrzębowskiego pt. Zakres i znaczenie współcześnie

Bardziej szczegółowo

Seminarium doktoranckie. Metodyka pracy naukowej etap doktoratu

Seminarium doktoranckie. Metodyka pracy naukowej etap doktoratu Seminarium doktoranckie Metodyka pracy naukowej etap doktoratu Plan Wymagania ustawowe Wymagania zwyczajowe opinia promotora i recenzje Egzaminy doktorskie Metodyka pracy naukowej 2 USTAWA z dnia 14 marca

Bardziej szczegółowo

Helena Tendera-Właszczuk Kraków, 15.04.2013 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Helena Tendera-Właszczuk Kraków, 15.04.2013 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Helena Tendera-Właszczuk Kraków, 15.04.2013 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Recenzja dorobku naukowego, dydaktycznego i organizacyjnego dr Krzysztofa Wacha w postępowaniu habilitacyjnym w dziedzinie

Bardziej szczegółowo

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej Dr hab. inż. Jolanta Biegańska, prof. nzw. w Pol. Śl. Gliwice, 25.07.2013 Politechnika Śląska Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki Katedra Technologii i Urządzeń Zagospodarowania Odpadów ul. Konarskiego

Bardziej szczegółowo

Promotorem rozprawy jest prof. dr hab. inż. Barbara Białecka, prof. GIG, a promotorem pomocniczym dr inż. Jan Bondaruk GIG.

Promotorem rozprawy jest prof. dr hab. inż. Barbara Białecka, prof. GIG, a promotorem pomocniczym dr inż. Jan Bondaruk GIG. Prof. dr hab. inż. Jolanta Biegańska Kraków, 28.07.2017 r. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie al. Mickiewicza 30, 30-059 Kraków Wydział Górnictwa i Geoinżynierii Katedra Górnictwa

Bardziej szczegółowo

PROCEDURA PRZEWODÓW DOKTORSKICH NA WYDZIALE NAUK EKONOMICZNYCH SGGW

PROCEDURA PRZEWODÓW DOKTORSKICH NA WYDZIALE NAUK EKONOMICZNYCH SGGW PROCEDURA PRZEWODÓW DOKTORSKICH NA WYDZIALE NAUK EKONOMICZNYCH SGGW Podstawa prawna: Ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz. U. Nr

Bardziej szczegółowo

1. Przedmiot recenzji

1. Przedmiot recenzji dr hab. Andrzej Pawlik, prof. UJK Kielce dn. 30.08.2017 r. Instytut Prawa, Ekonomii i Administracji Wydział Prawa, Administracji i Zarządzania Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

tel. (+4861) fax. (+4861)

tel. (+4861) fax. (+4861) dr hab. inż. Michał Nowak prof. PP Politechnika Poznańska, Instytut Silników Spalinowych i Transportu Zakład Inżynierii Wirtualnej ul. Piotrowo 3 60-965 Poznań tel. (+4861) 665-2041 fax. (+4861) 665-2618

Bardziej szczegółowo

dr hab. Katarzyna Popik

dr hab. Katarzyna Popik Zeszyty Naukowe WSEI seria: ADMINISTRACJA, 5(1/2015), s. 239 244 dr hab. Katarzyna Popik Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie, Wydział Administracji i Ekonomii Recenzja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

Nazwa przedmiotu: Współczesne koncepcje raportowania finansowego spółek w warunkach rynku kapitałowego. Obowiązkowy

Nazwa przedmiotu: Współczesne koncepcje raportowania finansowego spółek w warunkach rynku kapitałowego. Obowiązkowy Karta przedmiotu Seminarium doktorskie Nazwa przedmiotu: Stopień studiów: Doktoranckie Współczesne koncepcje raportowania finansowego spółek w warunkach rynku kapitałowego Tryb studiów: stacjonarne Obowiązkowy

Bardziej szczegółowo

dr hab. Barbara Kędzierska prof. UP Kraków, Instytut Nauk o Wychowaniu Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie ul. Ingardena 4, Kraków

dr hab. Barbara Kędzierska prof. UP Kraków, Instytut Nauk o Wychowaniu Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie ul. Ingardena 4, Kraków dr hab. Barbara Kędzierska prof. UP Kraków, 06.12.2016 Instytut Nauk o Wychowaniu Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie ul. Ingardena 4, 30-060 Kraków Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Makhmetova Aigerim

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Ludmiły Walaszczyk pt.: Model ewaluacji programów badawczych w obszarze innowacji technicznych

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Ludmiły Walaszczyk pt.: Model ewaluacji programów badawczych w obszarze innowacji technicznych Prof. dr hab. Michał Trocki Warszawa, 20 kwietnia 2015 r. Kolegium Zarządzania i Finansów Szkoła Główna Handlowa w Warszawie Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Ludmiły Walaszczyk pt.: Model ewaluacji programów

Bardziej szczegółowo

Opis: Z recenzji Prof. Wojciecha Bieńkowskiego

Opis: Z recenzji Prof. Wojciecha Bieńkowskiego Tytuł: Konkurencyjność przedsiębiorstw podsektora usług biznesowych w Polsce. Perspektywa mikro-, mezo- i makroekonomiczna Autorzy: Magdalena Majchrzak Wydawnictwo: CeDeWu.pl Rok wydania: 2012 Opis: Praca

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Justyny Sikory pt. Reforma systemu koordynacji

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Justyny Sikory pt. Reforma systemu koordynacji Prof. dr hab. Sławomir I. Bukowski, prof. zw. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Ekonomiczny Katedra Biznesu i Finansów Międzynarodowych Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

POWIATOWY PROGRAM ROZWOJU PIECZY ZASTĘPCZEJ W POWIECIE... na lata...

POWIATOWY PROGRAM ROZWOJU PIECZY ZASTĘPCZEJ W POWIECIE... na lata... Załącznik do Uchwały Nr... Rady Powiatu w... z dnia... POWIATOWY PROGRAM ROZWOJU PIECZY ZASTĘPCZEJ W POWIECIE... na lata... [Tutaj możesz dodać streszczenie lub inne ważne informacje. Streszczenie to zazwyczaj

Bardziej szczegółowo

Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Warszawa, 20.08.2016 r. Recenzja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

Łódź, dr hab. inż. Grzegorz Szymański Katedra Systemów Zarządzania i Innowacji Wydział Organizacji i Zarządzania

Łódź, dr hab. inż. Grzegorz Szymański Katedra Systemów Zarządzania i Innowacji Wydział Organizacji i Zarządzania Łódź, 16.11.2016 dr hab. inż. Grzegorz Szymański Katedra Systemów Zarządzania i Innowacji Wydział Zarządzania P.Cz. Sekretariat Politechnika Łódzka Recenzja rozprawy doktorskiej mgra Dariusza Liszewskiego

Bardziej szczegółowo

Seminarium doktorskie Zarządzanie publiczne zarządzanie rozwojem w jst

Seminarium doktorskie Zarządzanie publiczne zarządzanie rozwojem w jst Karta przedmiotu Nazwa przedmiotu: Stopień studiów: Doktoranckie Seminarium doktorskie Zarządzanie publiczne zarządzanie rozwojem w jst Tryb studiów: Stacjonarne Obowiązkowy Kod przedmiotu: Rok studiów:

Bardziej szczegółowo

Zabrze, dnia r. Politechnika Śląska. Recenzja

Zabrze, dnia r. Politechnika Śląska. Recenzja dr hab. inż. Jan Brzóska, prof. nzw. Pol. Śl. Zabrze, dnia 16.11.2016r. Politechnika Śląska Wydział Organizacji i Zarządzania Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Agnieszki Wójcik-Czemiawskiej nt. Strategie

Bardziej szczegółowo

PROCEDURA PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODZIE DOKTORSKIM W DYSCYPLINIE EKONOMIA NA WYDZIALE EKONOMICZNYM UO. Podstawa prawna:

PROCEDURA PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODZIE DOKTORSKIM W DYSCYPLINIE EKONOMIA NA WYDZIALE EKONOMICZNYM UO. Podstawa prawna: PROCEDURA PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODZIE DOKTORSKIM W DYSCYPLINIE EKONOMIA NA WYDZIALE EKONOMICZNYM UO Podstawa prawna: Ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach i tytule naukowym oraz o stopniach

Bardziej szczegółowo

rozprawy doktorskiej mgr M agdy W ojdyła-bednarczyk

rozprawy doktorskiej mgr M agdy W ojdyła-bednarczyk drhab. Wiesława Lizińska Olsztyn, 16.11.2015 r. Katedra Polityki Gospodarczej i Regionalnej Wydział Nauk Ekonomicznych Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie R e c e n z ja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

Prof. zw. dr hab. Ewa Komorowska Instytut Filologii Słowiańskiej Uniwersytet Szczeciński

Prof. zw. dr hab. Ewa Komorowska Instytut Filologii Słowiańskiej Uniwersytet Szczeciński Prof. zw. dr hab. Ewa Komorowska Instytut Filologii Słowiańskiej Uniwersytet Szczeciński RECENZJA rozprawy doktorskiej MGR GABRIELI DUDEK na temat: Modalność epistemiczna w strategii argumentacyjnej. Na

Bardziej szczegółowo

Znaczenie klastrow dla innowacyjności gospodarki w Polsce

Znaczenie klastrow dla innowacyjności gospodarki w Polsce Znaczenie klastrow dla innowacyjności gospodarki w Polsce Arkadiusz Michał Kowalski 4. OFICYNA WYDAWNICZA SZKOŁA GŁÓWNA HANDLOWA W WARSZAWIE OFONAWTDAWN^ WARSZAWA 2013 SPIS TREŚCI wstęp : 9 1. Przedmiot,

Bardziej szczegółowo

Karta przedmiotu. Obowiązkowy. Kod przedmiotu: Rok studiów: Semestr: Język:

Karta przedmiotu. Obowiązkowy. Kod przedmiotu: Rok studiów: Semestr: Język: Karta przedmiotu Nazwa przedmiotu: Stopień studiów: Doktoranckie Seminarium doktorskie Marketing i jego rola we współczesnym biznesie Tryb studiów: niestacjonarne Obowiązkowy Kod przedmiotu: Rok studiów:

Bardziej szczegółowo

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. Znaczenie strategii marketingowej w Prof. zw. dr hab. Marian Noga Wyższa Szkota Bankowa we Wrocławiu RECENZJA rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w zarządzaniu podmiotem leczniczym będącym spółką

Bardziej szczegółowo

Rada nadzorcza w procesie nadzoru i zarządzania. przedsiębiorstwem

Rada nadzorcza w procesie nadzoru i zarządzania. przedsiębiorstwem Rada nadzorcza w procesie nadzoru i zarządzania przedsiębiorstwem Dr inż. Kazimierz Barwacz Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Tarnowie Sopot 29 31.05.2011 r. 1 System zarządzania i nadzoru to konstrukcja

Bardziej szczegółowo

Prof. zw. dr hab. Andrzej Szmyt Gdańsk, sierpień 2014 r. Uniwersytet Gdański

Prof. zw. dr hab. Andrzej Szmyt Gdańsk, sierpień 2014 r. Uniwersytet Gdański Prof. zw. dr hab. Andrzej Szmyt Gdańsk, sierpień 2014 r. Uniwersytet Gdański Recenzja rozprawy doktorskiej Pana mgra Wojciecha Marchwickiego p. t. Tajemnica adwokacka i jej ochrona w świetle Konstytucji

Bardziej szczegółowo

Seminarium doktorskie Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami

Seminarium doktorskie Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami Karta przedmiotu Nazwa przedmiotu: Stopień studiów: Doktoranckie Seminarium doktorskie Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami Tryb studiów: Stacjonarne Obowiązkowy Kod przedmiotu: Rok studiów: Semestr:

Bardziej szczegółowo

Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical Network for Structural Health Monitoring autorstwa mgr inż.

Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical Network for Structural Health Monitoring autorstwa mgr inż. Prof. dr hab. inż. Tadeusz Uhl Katedra Robotyki i Mechatroniki Akademia Górniczo Hutnicza Al. Mickiewicza 30 30-059 Kraków Kraków 26.05.2011 Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów

Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów Dr hab. n. hum. Monika Szpringer, prof. UJK Kielce, 12.11.2013r. Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie

Bardziej szczegółowo

Seminarium doktoranckie. doktoratu

Seminarium doktoranckie. doktoratu Seminarium doktoranckie Metodyka pracy naukowej etap Metodyka pracy naukowej etap doktoratu Plan Wymagania ustawowe Wymagania zwyczajowe opinia promotora i recenzje Egzaminy doktorskie Filozofia moralna

Bardziej szczegółowo

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ dr hab. Anna Korombel, prof. PCz Politechnika Częstochowska Wydział Zarządzania Częstochowa, 27.04.2017r. RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ mgra Bartosza Łamasza pod tytułem Zarządzanie ryzykiem zmian ceny

Bardziej szczegółowo

Program kształcenia na Studiach Doktoranckich Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego w roku 2014/2015

Program kształcenia na Studiach Doktoranckich Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego w roku 2014/2015 Program kształcenia na Studiach Doktoranckich Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego w roku 201/2015 Wydział Zarządzania UW posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora w dwóch dyscyplinach:

Bardziej szczegółowo

SEMINARIA DOKTORSKIE PLUS

SEMINARIA DOKTORSKIE PLUS SEMINARIA DOKTORSKIE PLUS Oferta Uczelnia oferuje Seminaria Doktorskie PLUS, w dwu wersjach językowych (polskiej i angielskiej), których efektem końcowym jest stopień naukowy doktora nauk ekonomicznych

Bardziej szczegółowo

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Płocku Instytut Nauk Ekonomicznych i Informatyki KARTA PRZEDMIOTU. Część A

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Płocku Instytut Nauk Ekonomicznych i Informatyki KARTA PRZEDMIOTU. Część A Przedmiot: Seminarium dyplomowe Wykładowca odpowiedzialny za przedmiot: Cele zajęć z przedmiotu: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Płocku Instytut Nauk Ekonomicznych i Informatyki KARTA PRZEDMIOTU Wykładowcy

Bardziej szczegółowo

Plan studiów na kierunku EKONOMIA. Plan studiów na kierunku EKONOMIA

Plan studiów na kierunku EKONOMIA. Plan studiów na kierunku EKONOMIA studiów: stacjonarne kształcenia/poziom studiów: I stopnia : pierwszy ECTS w tym: zorganizowane O Wymagania ogólne 1 Język obcy I 2,0 1,2 0,8 1,2 Z o 30 30 3 2 Wychowanie fizyczne I 1,0 1,0 0,0 1,0 Z o

Bardziej szczegółowo

PANSTWO A RYNEK WE WSPOŁCZESNEJ GOSPODARCE

PANSTWO A RYNEK WE WSPOŁCZESNEJ GOSPODARCE , PANSTWO A RYNEK, WE WSPOŁCZESNEJ GOSPODARCE Wybrane problemy pod redakcją Zofii Dach POLSKIE TOWARZYSTWO EKONOMICZNE Kraków 2008 Autorzy Zofia Dach - rozdz. 1 Czesława Pilarska - rozdz. 3 Bogusława Puzio-

Bardziej szczegółowo

Wprowadzenie CZĘŚĆ I TEORETYCZNE PODSTAWY POLITYKI GOSPODARCZEJ

Wprowadzenie CZĘŚĆ I TEORETYCZNE PODSTAWY POLITYKI GOSPODARCZEJ Książka Współczesna polityka gospodarcza" jest podzielona na pięć części: Teoretyczne podstawy polityki gospodarczej; Główne obszary polityki rozwoju gospodarczego; Polityka stabilizacyjna państwa; Polityka

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Marzeny Ogórek p.t. Efektywność azotowania jonowego stali austenitycznej X5CrNi18-10 metodą active screen

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Marzeny Ogórek p.t. Efektywność azotowania jonowego stali austenitycznej X5CrNi18-10 metodą active screen Prof. dr hab. inż. Józef Matuszek, dr h.c. Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej Wydział Budowy Maszyn i Informatyki Katedra Inżynierii Produkcji ul. Willowa 2 43-309 Bielsko-Biała Tel. +48

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE REKTORA ZACHODNIOPOMORSKIEJ SZKOŁY BIZNESU W SZCZECINIE 4/2013. 30 kwietnia 2013 r.

ZARZĄDZENIE REKTORA ZACHODNIOPOMORSKIEJ SZKOŁY BIZNESU W SZCZECINIE 4/2013. 30 kwietnia 2013 r. ZARZĄDZENIE REKTORA ZACHODNIOPOMORSKIEJ SZKOŁY BIZNESU W SZCZECINIE 4/2013 30 kwietnia 2013 r. W sprawie: korekty do Regulaminu procedur dyplomowych dla I i II stopnia studiów na Wydziale Ekonomii i Informatyki,

Bardziej szczegółowo

Doskonalenie. Zdzisł aw Gomółk a. funkcjonowania. organizacji. Difin

Doskonalenie. Zdzisł aw Gomółk a. funkcjonowania. organizacji. Difin Zdzisł aw Gomółk a Doskonalenie funkcjonowania organizacji Difin Recenzent Prof. dr hab. Zbigniew Banaszak Prof. dr hab. Maciej Wiatr w UE i jej efekty. Copyright Difin SA Warszawa 2009. Wszelkie prawa

Bardziej szczegółowo

dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława Warszawa RECENZJA

dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława Warszawa RECENZJA dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa 14.01.2015 r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława 6 01-494 Warszawa RECENZJA rozprawy doktorskiej Pana mgr inż. Tadeusza MIKUTELA p.t.

Bardziej szczegółowo

Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, Instytut Psychologii, UKSW Warszawa

Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, Instytut Psychologii, UKSW Warszawa Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, 9.05.2017 Instytut Psychologii, UKSW Warszawa Recenzja pracy doktorskiej magister Moniki Guzewicz pt Doświadczenia rodziców związane z utratą dziecka w okresie

Bardziej szczegółowo

WYMOGI STAWIANE PRACOM DYPLOMOWYM

WYMOGI STAWIANE PRACOM DYPLOMOWYM WYDZIAŁ FINANSÓW UNIWERSYTETU EKONOMICZNEGO W KRAKOWIE WYMOGI STAWIANE PRACOM DYPLOMOWYM (tekst zatwierdzony na posiedzeniu Rady Wydziału Finansów dnia 16 listopada 2009 r.) I. Wymogi regulaminowe 1. Praca

Bardziej szczegółowo

dr hab. Maria Straś-Romanowska prof. UWr Wrocław, 21 lipca 2013 Zakład Psychologii Osobowości Instytut Psychologii UWr Recenzja

dr hab. Maria Straś-Romanowska prof. UWr Wrocław, 21 lipca 2013 Zakład Psychologii Osobowości Instytut Psychologii UWr Recenzja dr hab. Maria Straś-Romanowska prof. UWr Wrocław, 21 lipca 2013 Zakład Psychologii Osobowości Instytut Psychologii UWr Recenzja rozprawy doktorskiej pt. Związek nurkowania ekstremalnego z jakością życia

Bardziej szczegółowo

Zapytanie ofertowe 020/5.4.1/2014 z dnia 04.08.2014

Zapytanie ofertowe 020/5.4.1/2014 z dnia 04.08.2014 Zapytanie ofertowe 020/5.4.1/2014 z dnia 04.08.2014 Zamawiający: SVOBODA Piotr Ślebioda Ul. Konopnickiej 18/6, 76-200 Słupsk PL8391799772 Tel. +48 601 383 628 Mail : piotr.slebioda.svoboda@gmail.com 1.

Bardziej szczegółowo

Projekty badawcze finansowane przez Narodowe Centrum Nauki

Projekty badawcze finansowane przez Narodowe Centrum Nauki Projekty badawcze finansowane przez Narodowe Centrum Nauki TYPY KONKURSÓW Konkursy na finansowanie projektów badawczych Konkursy na finansowanie projektów badawczych dla osób nieposiadających stopnia doktora

Bardziej szczegółowo

Gdańsk, 10 czerwca 2016

Gdańsk, 10 czerwca 2016 ( Katedra Chemii Analitycznej Katedra Chemii Analitycznej Wydział Chemiczny Politechnika Gdańska e-mail: piotr.konieczka@pg.gda.pl Gdańsk, 10 czerwca 2016 RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Michała

Bardziej szczegółowo

2. Temat i teza rozprawy

2. Temat i teza rozprawy Prof. dr inż. arch. Zbigniew BAĆ Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Katedra Architektury i Urbanistyki UNIWERSYTET ZIELONOGÓRSKI R E C E N Z J A pracy doktorskiej mgr inż. arch.

Bardziej szczegółowo

WNIOSEK O FINANSOWANIE PROJEKTU BADAWCZEGO REALIZOWANEGO PRZEZ OSOBĘ FIZYCZNĄ

WNIOSEK O FINANSOWANIE PROJEKTU BADAWCZEGO REALIZOWANEGO PRZEZ OSOBĘ FIZYCZNĄ Załącznik nr 2a WNIOSEK O FINANSOWANIE PROJEKTU BADAWCZEGO REALIZOWANEGO PRZEZ OSOBĘ FIZYCZNĄ niezatrudnioną w podmiotach, o których mowa w art. 10 pkt. 1-8 i pkt. 10 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r.

Bardziej szczegółowo

Natalia Gorynia-Pfeffer STRESZCZENIE PRACY DOKTORSKIEJ

Natalia Gorynia-Pfeffer STRESZCZENIE PRACY DOKTORSKIEJ Natalia Gorynia-Pfeffer STRESZCZENIE PRACY DOKTORSKIEJ Instytucjonalne uwarunkowania narodowego systemu innowacji w Niemczech i w Polsce wnioski dla Polski Frankfurt am Main 2012 1 Instytucjonalne uwarunkowania

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania

Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania Warszawa, dn. 1.08.2015 r. Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania Recenzja pracy doktorskiej Mgr Moniki Małgorzaty Wojcieszak pt.: Uwarunkowania

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Kazimierz Ortyński Radom, dnia 31.08.2015 r. Recenzja

Prof. dr hab. Kazimierz Ortyński Radom, dnia 31.08.2015 r. Recenzja Prof. dr hab. Kazimierz Ortyński Radom, dnia 31.08.2015 r. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu Wydział Ekonomiczny Recenzja rozprawy doktorskiej Pani mgr Aleksandry Biernackiej pt.: Wpływ

Bardziej szczegółowo

(kierunek ekonomia) oraz nauk o administracji i nauk prawnych (kierunek administracja),

(kierunek ekonomia) oraz nauk o administracji i nauk prawnych (kierunek administracja), Załącznik do uchwały nr 25/2013/RW z dnia 18.04.2013 zmienionej uchwałami nr 62/2013/RW z dnia 07.11.2013 26/2014/RW z dnia 24.04.2014 r. Zasady dyplomowania, realizacji prac dyplomowych i przeprowadzania

Bardziej szczegółowo

Lublin 30 lipca 2017r.

Lublin 30 lipca 2017r. 1 Lublin 30 lipca 2017r. Dr hab. Adam Nogalski prof. nadzw. Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Urazowej i Medycyny Ratunkowej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Ocena rozprawy doktorskiej z dziedziny

Bardziej szczegółowo

Regulamin przeprowadzania przewodów doktorskich w IPPT PAN przyjęty Uchwałą Rady Naukowej IPPT PAN w dniu 24 maja 2013 r.

Regulamin przeprowadzania przewodów doktorskich w IPPT PAN przyjęty Uchwałą Rady Naukowej IPPT PAN w dniu 24 maja 2013 r. Regulamin przeprowadzania przewodów doktorskich w IPPT PAN przyjęty Uchwałą Rady Naukowej IPPT PAN w dniu 24 maja 2013 r. Etap I. Wszczęcie przewodu doktorskiego 1) Kandydat zwany dalej doktorantem składa

Bardziej szczegółowo

Praca licencjacka. Seminarium dyplomowe Zarządzanie przedsiębiorstwem dr Kalina Grzesiuk

Praca licencjacka. Seminarium dyplomowe Zarządzanie przedsiębiorstwem dr Kalina Grzesiuk Praca licencjacka Seminarium dyplomowe Zarządzanie przedsiębiorstwem dr Kalina Grzesiuk 1.Wymagania formalne 1. struktura pracy zawiera: stronę tytułową, spis treści, Wstęp, rozdziały merytoryczne (teoretyczne

Bardziej szczegółowo

Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich. 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty:

Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich. 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty: Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty: a) Konwersatorium I 30 godzin 3 ECTS b) Konwersatorium II 30 godzin 3 ECTS c)

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 2 WYPEŁNIA NARODOWE CENTRUM NAUKI. 1. Nr rejestracyjny wniosku 2. Data wpłynięcia wniosku A. DANE WNIOSKODAWCY

Załącznik nr 2 WYPEŁNIA NARODOWE CENTRUM NAUKI. 1. Nr rejestracyjny wniosku 2. Data wpłynięcia wniosku A. DANE WNIOSKODAWCY Załącznik nr 2 WNIOSEK O FINANSOWANIE PROJEKTU BADAWCZEGO, W TYM FINANSOWANIE ZAKUPU LUB WYTWORZENIA APARATURY NAUKOWO-BADAWCZEJ NIEZBĘDNEJ DO REALIZACJI TEGO PROJEKTU WYPEŁNIA NARODOWE CENTRUM NAUKI 1.

Bardziej szczegółowo

Tytuł rozprawy: Prof. dr hab. inż. Jerzy Michalski Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Inżynierii Produkcji

Tytuł rozprawy: Prof. dr hab. inż. Jerzy Michalski Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Inżynierii Produkcji Prof. dr hab. inż. Jerzy Michalski Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Inżynierii Produkcji Tytuł rozprawy: RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Krystiana Maźniaka Azotowanie jarzeniowe

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej

Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej pt. Realizacja funkcji administracji publicznej w polityce bezpieczeństwa w województwie małopolskim od 1999 roku ss. 238 Recenzent: prof. dr hab. Jan Maciejewski

Bardziej szczegółowo

Jan Mostowski. IF PAN, 4 lipca 2012 r.

Jan Mostowski. IF PAN, 4 lipca 2012 r. Jan Mostowski IF PAN, 4 lipca 2012 r. Przewody doktorskie otwarte przed 1 października 2011 reguluje Ustawa z 2003 r. (stara Ustawa) Przewody doktorskie otwarte po 1 października 2011 reguluje Ustawa z

Bardziej szczegółowo

ZASADY PRZEPROWADZANIA EGZAMINU DYPLOMOWEGO NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO

ZASADY PRZEPROWADZANIA EGZAMINU DYPLOMOWEGO NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO ZASADY PRZEPROWADZANIA EGZAMINU DYPLOMOWEGO NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO. Nauka w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej na kierunku pielęgniarstwo kończy się napisaniem pracy dyplomowej oraz zdaniem egzaminu

Bardziej szczegółowo

Publicznej na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych i Resocjalizacji

Publicznej na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych i Resocjalizacji PROFILAKTYKA SPOŁECZNA I RESOCJALIZACJA 2015, 25 ISSN 2300-3952 Jarosław Utrat-Milecki 1 Uwagi nt. uprawnień do nadawania stopnia doktora nauk o polityce publicznej na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych

Bardziej szczegółowo

Lokalny Plan Rozwoju Miasta i Gminy Oleszyce ROZDZIAŁ XII. Sposoby monitorowania i oceny Lokalnego Planu Rozwoju

Lokalny Plan Rozwoju Miasta i Gminy Oleszyce ROZDZIAŁ XII. Sposoby monitorowania i oceny Lokalnego Planu Rozwoju ROZDZIAŁ XII Sposoby monitorowania i oceny Lokalnego Planu Rozwoju 12.1. System monitorowania Monitorowanie (ang. monitoring), to zorganizowany sposób obserwacji, ciągły i długoterminowy 1. Monitorowanie

Bardziej szczegółowo

Podstawy prawne: I. Zasady ogólne

Podstawy prawne: I. Zasady ogólne Regulamin przewodów doktorskich na Wydziale Historii i Dziedzictwa Kulturowego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie przyjęty przez Radę Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego dnia 22

Bardziej szczegółowo

lp l S fi/l o.) W p 1- y N Ę Ł O

lp l S fi/l o.) W p 1- y N Ę Ł O Wydział Ekonomii. Zarządzania i Turystyki UNIWERSYTETU EKONOMICZNEGO WE WROCŁ AIiVIU lp l S fi/l o.) W p 1- y N Ę Ł O Prof. zw. dr hab. Adam Kopiński L~0.J1~N.91D.......... li:........ Uniwersytet Ekonomiczny

Bardziej szczegółowo

Wskazówki dotyczące audytu w ramach procedury akredytacji ośrodków wsparcia ekonomii społecznej

Wskazówki dotyczące audytu w ramach procedury akredytacji ośrodków wsparcia ekonomii społecznej Wskazówki dotyczące audytu w ramach procedury akredytacji ośrodków wsparcia ekonomii społecznej Czym są ośrodki wsparcia ekonomii społecznej? Ośrodki wsparcia ekonomii społecznej oferują usługi wspierające

Bardziej szczegółowo

Założenia do strategii NFOŚiGW w dziedzinie edukacji ekologicznej na lata 2012 2020

Założenia do strategii NFOŚiGW w dziedzinie edukacji ekologicznej na lata 2012 2020 Założenia do strategii NFOŚiGW w dziedzinie edukacji ekologicznej na lata 2012 2020 Anna Majewska p.o. Dyrektora Departamentu Edukacji Ekologicznej (wersja zatwierdzona przez Zarząd i Radę Nadzorczą NFOŚiGW

Bardziej szczegółowo

Procedura recenzowania artykułów zgłoszonych do Roczników Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu

Procedura recenzowania artykułów zgłoszonych do Roczników Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu Procedura recenzowania artykułów zgłoszonych do Roczników Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu 1. Każdy zgłoszony artykuł recenzowany jest przez dwóch niezależnych recenzentów spoza jednostki afiliacji autora,

Bardziej szczegółowo

R E C E N Z J A Marii Musialskiej Kształtowanie się architektury willi częstochowskiej w okresie od 1900 do 1930 roku. 1.

R E C E N Z J A Marii Musialskiej Kształtowanie się architektury willi częstochowskiej w okresie od 1900 do 1930 roku. 1. R E C E N Z J A Rozprawy doktorskiej mgr inż. Marii Musialskiej p.t. Kształtowanie się architektury willi częstochowskiej w okresie od 1900 do 1930 roku. Promotor rozprawy: prof. dr hab. inż. arch. Grażyna

Bardziej szczegółowo

Ocena dorobku naukowego do stopnia dra hab. i tytułu profesora stanowisko Komisji ds. Nauki i Rozwoju Naukowego WEAIiIB, AGH w świetle obowiązujących

Ocena dorobku naukowego do stopnia dra hab. i tytułu profesora stanowisko Komisji ds. Nauki i Rozwoju Naukowego WEAIiIB, AGH w świetle obowiązujących Ocena dorobku naukowego do stopnia dra hab. i tytułu profesora stanowisko Komisji ds. Nauki i Rozwoju Naukowego WEAIiIB, AGH w świetle obowiązujących przepisów i komentarzy CK oraz wybranych statystyk

Bardziej szczegółowo

Zasady dyplomowania na Wydziale Nauk Społecznych KUL w stosunku do studentów, którzy rozpoczęli studia po l.x.2013 r.

Zasady dyplomowania na Wydziale Nauk Społecznych KUL w stosunku do studentów, którzy rozpoczęli studia po l.x.2013 r. Zasady dyplomowania na Wydziale Nauk Społecznych KUL w stosunku do studentów, którzy rozpoczęli studia po l.x.2013 r. Podstawa prawna: 1) Regulamin studiów KUL, uchwała senatu KUL nr 726/II/18 z dn. 2l.03.2013

Bardziej szczegółowo

OPIS PRZEDMIOTU, PROGRAMU NAUCZANIA ORAZ SPOSOBÓW WERYFIKACJI EFEKTÓW KSZTAŁCENIA. CZEŚĆ A (opis przedmiotu i programu nauczania) OPIS PRZEDMIOTU

OPIS PRZEDMIOTU, PROGRAMU NAUCZANIA ORAZ SPOSOBÓW WERYFIKACJI EFEKTÓW KSZTAŁCENIA. CZEŚĆ A (opis przedmiotu i programu nauczania) OPIS PRZEDMIOTU pieczątka jednostki organizacyjnej OPIS PRZEDMIOTU, PROGRAMU NAUCZANIA ORAZ SPOSOBÓW WERYFIKACJI EFEKTÓW KSZTAŁCENIA CZEŚĆ A (opis i programu nauczania) OPIS PRZEDMIOTU Nazwa Administracji i Nauk Społecznych

Bardziej szczegółowo

Recenzja. Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz

Recenzja. Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz Kraków, 17.11.2016 Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz Akademia Górniczo-Hutnicza Wydział Zarządzania Wydział Zarządzania P.Cz. Sekretariat Recenzja rozprawy doktorskiej mgra Dariusza Liszewskiego

Bardziej szczegółowo

Granty badawcze. dr Tomasz Janus Biuro ds. Badań Naukowych UKSW

Granty badawcze. dr Tomasz Janus Biuro ds. Badań Naukowych UKSW Granty badawcze dr Tomasz Janus Biuro ds. Badań Naukowych UKSW CZYM BĘDZIEMY SIĘ ZAJMOWAĆ? Czym będziemy się zajmować Zanim zaczniesz pisać wniosek Poszukiwanie źródła finansowania Przegląd literatury

Bardziej szczegółowo

Perspektywy rozwoju polskiego eksportu do krajów pozaunijnych. Autor: redakcja naukowa Stanisław Wydymus, Bożena Pera

Perspektywy rozwoju polskiego eksportu do krajów pozaunijnych. Autor: redakcja naukowa Stanisław Wydymus, Bożena Pera Perspektywy rozwoju polskiego eksportu do krajów pozaunijnych Autor: redakcja naukowa Stanisław Wydymus, Bożena Pera W ostatnich latach ukazało się wiele opracowań poświęconych ocenie wymiany handlowej

Bardziej szczegółowo

Ambitnie ale realnie. Mapa drogowa rozwoju OZE w Polsce. Analiza Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej

Ambitnie ale realnie. Mapa drogowa rozwoju OZE w Polsce. Analiza Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej Ambitnie ale realnie Mapa drogowa rozwoju OZE w Polsce Analiza Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej Polska stoi przed ważnym wyborem optymalnego miksu energetycznego kraju w kontekście potrzeb ekonomicznych

Bardziej szczegółowo

ZATWIERDZAM. Kierownik Sekcji Studiów, Analiz i Ewaluacji [-] dr. Agnieszka Tokaj-Krzewska

ZATWIERDZAM. Kierownik Sekcji Studiów, Analiz i Ewaluacji [-] dr. Agnieszka Tokaj-Krzewska 00-695 Warszawa, ul. Nowogrodzka 47a tel.: +48 22 39 07 401, fax: +48 22 20 13 408 sekretariat@ncbr.gov.pl ZATWIERDZAM Kierownik Sekcji Studiów, Analiz i Ewaluacji [-] dr. Agnieszka Tokaj-Krzewska Warszawa,

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWY TRYB PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODACH DOKTORSKICH

SZCZEGÓŁOWY TRYB PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODACH DOKTORSKICH Załącznik do Uchwały nr 28 Rady Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska z dn. 22.04.2009 r. SZCZEGÓŁOWY TRYB PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODACH DOKTORSKICH w dziedzinie: nauki techniczne w dyscyplinach:

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Aleksy Pocztowski Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Kraków,

Prof. dr hab. Aleksy Pocztowski Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Kraków, Prof. dr hab. Aleksy Pocztowski Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Kraków, 29.07.2016 Recenzja rozprawy doktorskiej mgr. Yoon Huat Chonga pt. Confucian Values and Expatriates Intercultural Competencies

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wstęp 11

Spis treści. Wstęp 11 Spis treści Wstęp 11 Rozdział 1 Tendencje w rozwoju społeczeństwa niemieckiego 14 1.1. Podstawowe dane liczbowe i cechy społeczeństwa Niemiec 14 1.2. Sytuacja ekonomiczna niemieckich gospodarstw domowych

Bardziej szczegółowo

Dynamiczna zdolność przedsiębiorstwa do tworzenia wartości wspólnej jako nowego podejścia do społecznej odpowiedzialności biznesu

Dynamiczna zdolność przedsiębiorstwa do tworzenia wartości wspólnej jako nowego podejścia do społecznej odpowiedzialności biznesu Dynamiczna zdolność przedsiębiorstwa do tworzenia wartości wspólnej jako nowego podejścia do społecznej odpowiedzialności biznesu Rozprawa doktorska napisana pod kierunkiem naukowym prof. dr hab. Tomasz

Bardziej szczegółowo

Dr hab. Waldemar Wilk Warszawa, 14.12.2015 r. Uniwersytet Warszawski Wydział Geografii i Studiów Regionalnych

Dr hab. Waldemar Wilk Warszawa, 14.12.2015 r. Uniwersytet Warszawski Wydział Geografii i Studiów Regionalnych Dr hab. Waldemar Wilk Warszawa, 14.12.2015 r. Uniwersytet Warszawski Wydział Geografii i Studiów Regionalnych Recenzja rozprawy doktorskiej mgr. Wojciecha Marcina Dyby pt. Przepływy wiedzy w organizacjach

Bardziej szczegółowo

studia i prace wydziału nauk ekonomicznych i zarządzania nr 39, t. 1

studia i prace wydziału nauk ekonomicznych i zarządzania nr 39, t. 1 studia i prace wydziału nauk ekonomicznych i zarządzania nr 39, t. 1 DOI:10.18276/sip.2015.39/1-14 Recenzja książki Marketing międzynarodowy. Współczesne trendy i praktyka, pod red. Krzysztofa Fonfary,

Bardziej szczegółowo

Kształtowanie kariery osób obejmujących stanowiska kierownicze w nadleśnictwach Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach 1.

Kształtowanie kariery osób obejmujących stanowiska kierownicze w nadleśnictwach Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach 1. Dr hab. Janusz Kocel Sękocin Stary, 16.01.2017 r. Profesor nadzwyczajny w Zakładzie Zarządzania Zasobami Leśnymi Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż.

Bardziej szczegółowo

dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku

dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, 20.09.2016 r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Aleksandry Samełko pt. Stany afektywne zawodników pływania i

Bardziej szczegółowo

Ewolucja ściany osłonowej na przykładzie pawilonów wystaw światowych EXPO

Ewolucja ściany osłonowej na przykładzie pawilonów wystaw światowych EXPO Prof. dr hab. inż. arch. Lucyna Nyka Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej ul. Narutowicza 11/12, 80-952 Gdańsk tel. 58 347 2315, fax. 58 347 1315 Gdańsk, 20.09.2016 r. RECENZJA Pracy doktorskiej

Bardziej szczegółowo

WSTĘP 11 GLOBALIZACJA GOSPODARKI ŚWIATOWEJ I NOWY REGIONALIZM 19

WSTĘP 11 GLOBALIZACJA GOSPODARKI ŚWIATOWEJ I NOWY REGIONALIZM 19 SPIS TREŚCI WSTĘP 11 ROZDZIAŁ I GLOBALIZACJA GOSPODARKI ŚWIATOWEJ I NOWY REGIONALIZM 19 1. Współczesna gospodarka światowa i jej struktura... 19 1.1. Podmioty gospodarki światowej... 21 1.2. Funkcjonowanie

Bardziej szczegółowo

Zabrze r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy

Zabrze r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy Zabrze 03.09.2016r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy p.t. Przydatność wielorzędowej tomografii komputerowej w diagnostyce powikłań płucnych u dzieci poddanych

Bardziej szczegółowo