Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów"

Transkrypt

1 Dr hab. n. hum. Monika Szpringer, prof. UJK Kielce, r. Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów informatycznych w ochronie zdrowia Podstawą przewodu doktorskiego Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej jest rozprawa zatytułowana Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów informatycznych w ochronie zdrowia. Problem wspierania satysfakcji pacjentów jest niezwykle ważnym zagadnieniem w ochronie zdrowia w dobie rozwoju systemów informatycznych, również poprzez wykorzystywanie nowych technologii. Aktualnie pacjenci mają coraz większą wiedzę na temat funkcjonowania systemu ochrony zdrowia, oczekują większej współpracy i informacji w zakresie procesu ich leczenia, a także dostępności do informacji na temat ich stanu zdrowia oraz możliwości doboru placówki i lekarza, z którego pomocy chcieliby skorzystać. Toteż placówki medyczne coraz częściej decydują poddawać się procesowi oceny jakości usług medycznych, co powinno skutkować podniesieniem poziomu satysfakcji pacjentów. Obszar e-zdrowie to przede wszystkim zastosowanie nowoczesnych technologii informacyjnych i komunikacyjnych, w szeroko pojętej ochronie zdrowia, która ma na celu zaspokojenie potrzeb obywateli, pacjentów, specjalistów w zakresie ochrony zdrowia oraz dostawców usług medycznych. Technologie informatyczne usprawniają przepływ informacji w zakresie poziomu świadczonych usług, a także usprawniają kontakt pacjent placówka lekarz. Stałe doskonalenie jakości usług ochrony zdrowia oraz jak najwyższy poziom satysfakcji pacjentów to jedne z głównych zadań placówek medycznych w krajach Unii Europejskiej. Zatem rozprawa doktorska, Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej wpisuje się doskonale w priorytety zdrowia publicznego. Rozprawa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej ma charakter interdyscyplinarny, bowiem dotyczy dziedziny nauk o zdrowiu i dziedziny nauk technicznych (dyscyplina informatyka). Z pewnością świadczy to o szerokich zainteresowaniach naukowych Autorki jak i umiejętności spojrzenia na podjęty temat z różnych perspektyw.

2 Rozprawa mgr Agnieszki Strzeleckiej posiada prawidłowy układ edytorski charakterystyczny dla prac z obszaru nauk o zdrowiu. Praca podzielona jest na sześć części. Pierwsza część to część teoretyczna, w której Kandydatka na doktora charakteryzuje strategiczne priorytety w obszarze e-zdrowie, wyjaśniając pojęcia: e-zdrowie, strategię e- zdrowie w świetle dokumentów Unii Europejskiej, system informacji w ochronie zdrowia oraz systemy informatyczne w ochronie zdrowia. Autorka charakteryzuje również interdyscyplinarność pomiaru satysfakcji pacjentów w Podstawowej Opiece Zdrowotnej. W tym kontekście opisuje działalność Podstawowej Opieki Zdrowotnej, wyjaśnia pojęcie satysfakcji pacjenta. Analizie poddano także modele satysfakcji pacjenta i pomiar satysfakcji pacjenta w systemie ochrony zdrowia oraz usługę medyczną w opinii pacjentów. Cześć druga i trzecia pracy stanowi podstawy metodologiczne badań własnych, czyli: cel pracy, problemy badawcze, hipotezy, zmienne i ich wskaźniki, metody, techniki i narzędzia badawcze, organizację i teren badań oraz metody statystyczne zastosowane w pracy. Dla osiągnięcia celów postawionych w pracy Pani mgr Agnieszka Strzelecka zastosowała określone metody i techniki badawcze, które warunkowały uzyskanie obiektywnych i rzetelnych wyników badań. W prezentowanej rozprawie doktorskiej Autorka wykorzystała metodę sondażu diagnostycznego, która umożliwiała zastosowanie następujących technik badawczych: ankietowania, badania dokumentów i testowania. Kandydatka na doktora skonstruowała kwestionariusz ankiety, składający się z 29 pytań, które zostały ułożone w odpowiednie bloki tematyczne. W części czwartej zamieszczono wyniki badań własnych. Dyskusja wyników badań własnych z wynikami badań innych autorów stanowi część piątą pracy. Ostatnia część pracy to wnioski wynikające z przygotowanej rozprawy doktorskiej. W dalszej kolejności w pracy zamieszczono piśmiennictwo, spis rycin, spis tabel oraz aneks. W pracy wykorzystano 100 pozycji piśmiennictwa: 83 pozycje krajowe i 17 pozycji zagranicznych. Jest ono aktualne i trafnie dobrane biorąc pod uwagę tytuł pracy oraz przedstawione treści merytoryczne. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż analizowany obszar badawczy nie jest dostatecznie reprezentowany w literaturze przedmiotu i jego część podstawową stanowią pozycje anglojęzyczne. W rozprawie zamieszczono 59 rycin i 73 tabele. W aneksie usytuowane zostały narzędzia badawcze: Lista Oczekiwań Pacjenta PRF, kwestionariusz satysfakcji pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej z jakości usług medycznych. M. Miller, P. Supranowicz, A. Gębska- Kuczerowska, J. Car., oraz kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji.

3 Do analizy statystycznej wykorzystano przede wszystkim oprogramowanie STATISTICA firmy StatSoft, a częściowo przy pomocy edytora graficznego zwartego w pakiecie MS OFFICE. Metody statystyczne zastosowane w pracy są poprawne. Autorka w części teoretycznej posługuje się pojęciem Unia Europejska i Polska, które jest błędne, bowiem Polska od 2004 roku jest członkiem Unii Europejskiej. W części metodologicznej Autorka sformułowała cel badań jako ustalenie związku między satysfakcją pacjentów a potrzebą wdrażania systemów informatycznych a w rzeczywistości tytuł rozprawy to możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez wdrażanie systemu informatycznego. Nie są tożsame: badanie związku pomiędzy satysfakcją pacjentów a potrzebą wdrażania systemów informatycznych a badanie możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów informatycznych. Dodatkowo w celu badań Autorka sformułowała twierdzenie, iż będzie prowadziła analizę związku pomiędzy satysfakcją pacjenta z usług medycznych, jakością świadczonych usług a stanem i technologią informatyczną, którą dysponują badane placówki podstawowej opieki zdrowotnej oraz wybranymi wskaźnikami demograficzno - społeczno-ekonomicznymi. Z tego sformułowania nie wynika jasno, jakich związków będzie Autorka poszukiwać, pomiędzy jakimi zmiennymi. Z kolei problemy badawcze byłyby bardziej czytelne dla odbiorcy gdyby kandydatka na doktora pogrupowała je tematycznie. Być może łatwiej byłoby określić poszukiwane zależności pomiędzy poszczególnymi zmiennymi. Kandydatka na doktora prowadziła badania w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej, w tym placówkach publicznych i niepublicznych. Być może warto było to uwzględnić w tytule rozprawy, ponieważ tytuł rozprawy może sugerować, że Autorka prowadziła badania w różnych podmiotach leczniczych, a wyraźnie badała ona satysfakcję pacjentów wyłącznie w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej. Autorka nie ustrzegła się drobnych błędów edytorskich. Pewnym mankamentem pracy są zamieszczone nieczytelne dla odbiorcy ryciny (rycina 1, rycina 2 oraz rycina 3). Dodatkowo w opisie wyników badań Autorka czasem posługiwała się pojęciem rozważania, a trafniejszym określeniem byłaby analiza (str.119). Ponadto na stronie 40 występuje błąd stylistyczny (zamiast dostępności powinno być dostępność ). We wnioskach wystąpił również błąd stylistyczny najmniej zaangażowani w rozwiązania technologiczne są osoby starsze (str. 124). Jednak z pewnością Pani Magister, pomimo błędów natury technicznej w części teoretycznej wykazała się szerokim zakresem wiedzy merytorycznej.

4 Na szczególne podkreślenie zasługuje część empiryczna pracy i opracowanie statystyczne badań. Autorka dokonała bardzo trafnego wyboru metod analiz statystycznych, co pozwoliło na wnikliwa analizę statystyczną zebranego materiału badawczego. Autorka przedstawiła w sposób szczegółowy uzyskany materiał badawczy, choć czasem może budzić niedosyt interpretacja uzyskanych wyników badań, gdyż Autorka uzyskała bardzo dużo cennych danych poprzez liczne metody analiz statystycznych, ale być może było to spowodowane bardzo dużą ilością materiału empirycznego, który uzyskała Autorka dzięki wykorzystaniu trzech narzędzi badawczych. W podpunkcie 4.5 (str. 93) zdanie wprowadzające nie ma związku treściowego z tytułem podpunktu bowiem tytuł podpunktu dotyczy badania związku pomiędzy satysfakcją pacjentów a czynnikami społeczno ekonomiczno demograficznymi natomiast zdanie wprowadzające odnosi się do związku między satysfakcją a oceną warunków i przebiegu leczenia oraz kompetencji personelu medycznego. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż Pani mgr Agnieszka Strzelecka włożyła bardzo wiele trudu w przeprowadzenie badań, gdyż przeprowadziła je w 20 publicznych i niepublicznych zakładach podstawowej opieki zdrowotnej z terenu województwa świętokrzyskiego. Autorka miała utrudnione zadanie dyskusji swoich wyników badań, bowiem są dostępne nieliczne publikacje z tego zakresu i dotyczą tylko pewnych elementów, które Autorka uzyskała w swoich wynikach badań. Stanowi to również duży walor pracy i można powiedzieć, że tego typu badania należą do pionierskich w Polsce. Pani Magister zaprezentowała w rozprawie cztery wnioski i jeden o charakterze praktycznym. Ostatni wniosek, który dotyczy włączenia osób starszych w stosowanie usprawnień technologii informacyjnych w ochronie zdrowia, aby zapobiegać ich wykluczeniu informacyjnemu budzi pewne wątpliwości. Być może byłoby łatwiejsze udzielenie wsparcia w zakresie obsługi systemu (asystencji lub innej formy), gdyż wydaje się mało realne przeszkolenie i skłonienie osób w podeszłym wieku do samodzielnego stosowania systemów informatycznych. Może lepszym rozwiązaniem byłoby przygotowanie łatwych w obsłudze, specjalnych programów dla osób w podeszłym wieku uwzględniających ich możliwości percepcji i sprawności manualne. Pojawi się niebawem również problem obsługi systemu przez osoby niepełnosprawne, które również wymagałyby specjalnych udogodnień. Moim zdaniem wniosek praktyczny w zasadzie pokrywa się z wnioskiem czwartym.

5 Konkluzja Rozprawa doktorska Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów informatycznych w ochronie zdrowia jest bardzo wartościowym materiałem teoretyczno badawczym. Rozprawa doktorska stanowi samodzielne rozwiązanie przez kandydatkę na doktora problemów badawczych. Pomimo wyżej wymienionych mankamentów kandydatka na doktora Pani Magister Agnieszka Strzelecka wykazała bardzo dobrą ogólną wiedzę teoretyczną w zakresie wdrażania systemów informatycznych w ochronie zdrowia oraz wiedzę merytoryczną i metodologiczną w obszarze prezentowanej dyscypliny. Rozprawa doktorska mgr Agnieszki Strzeleckiej spełnia wszystkie wymagania stawiane rozprawom doktorskim. Wnioskuję zatem do Wysokiej Rady Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach o dopuszczenie mgr Agnieszki Strzeleckiej do dalszych etapów przewodu doktorskiego.

Ocena Rozprawy doktorskiej mgr Agnieszki Strzeleckiej opracowana na zlecenie Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach

Ocena Rozprawy doktorskiej mgr Agnieszki Strzeleckiej opracowana na zlecenie Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach Dr hab. Barbara Błaszczyk prof. nadzw. Wydziału Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum WSEPiNM w Kielcach Ocena Rozprawy doktorskiej mgr Agnieszki Strzeleckiej opracowana na zlecenie Wydziału Nauk o Zdrowiu

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego Recenzja Pracy doktorskiej mgr Agnieszki Strzeleckiej PT. Możliwości wspierania

Bardziej szczegółowo

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. Znaczenie strategii marketingowej w Prof. zw. dr hab. Marian Noga Wyższa Szkota Bankowa we Wrocławiu RECENZJA rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w zarządzaniu podmiotem leczniczym będącym spółką

Bardziej szczegółowo

Ocena rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarz Małgorzaty Marii Skuzy

Ocena rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarz Małgorzaty Marii Skuzy Dr hab. n. med. Elżbieta Jurkiewicz, prof. nadzw. Warszawa, 6 lipca 2016 Kierownik Zakładu Diagnostyki Obrazowej Instytut Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie Ocena rozprawy na stopień doktora nauk

Bardziej szczegółowo

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ Lublin, dnia 20 września 2016r. dr hab. n. med. Jolanta Masiak Kierownik Samodzielnej Pracowni Badań Neurofizjologicznych Katedry Psychiatrii Uniwersytet Medyczny w Lublinie Głuska 2 20-439 Lublin RECENZJA

Bardziej szczegółowo

Lublin 30 lipca 2017r.

Lublin 30 lipca 2017r. 1 Lublin 30 lipca 2017r. Dr hab. Adam Nogalski prof. nadzw. Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Urazowej i Medycyny Ratunkowej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Ocena rozprawy doktorskiej z dziedziny

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Danuty Trybuch pt. Proces audytu i warunki doskonalenia systemu zarządzania jakością na przykładzie urzędów

Bardziej szczegółowo

Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej i Parazytologii

Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej i Parazytologii z\ Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej i Parazytologii Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich Wrocław ul. Borowska 211a, 50-566 Wrocław Kierownik: dr hab. nauk med. Marzenna Bartoszewicz tel/fax (71)

Bardziej szczegółowo

KIERUNKOWE EFEKTY KSZTAŁCENIA (EKK)

KIERUNKOWE EFEKTY KSZTAŁCENIA (EKK) I. EFEKTY KSZTAŁCENIA ZDROWIE PUBLICZNE II STOPNIA 2013-2015: 1) Tabela odniesień kierunkowych efektów kształcenia (EKK) do obszarowych efektów kształcenia (EKO) Nazwa kierunku studiów: ZDROWIE PUBLICZNE

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej mgr Anety Kaczyńskiej pt. Efektywność wydatków budżetowych gmin na oświatę i wychowanie oraz jej determinanty

Recenzja pracy doktorskiej mgr Anety Kaczyńskiej pt. Efektywność wydatków budżetowych gmin na oświatę i wychowanie oraz jej determinanty Wrocław, dnia 22.05.2016 Dr hab. Paweł Kowalik, prof. UE Kat. Finansów Publicznych i Międzynarodowych Instytut Zarządzania Finansami Wydział Zarządzania, Informatyki i Finansów Uniwersytet Ekonomiczny

Bardziej szczegółowo

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej Dr hab. inż. Jolanta Biegańska, prof. nzw. w Pol. Śl. Gliwice, 25.07.2013 Politechnika Śląska Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki Katedra Technologii i Urządzeń Zagospodarowania Odpadów ul. Konarskiego

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign Prof. dr hab. Sławomir I. Bukowski, prof. zw. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny Im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Ekonomiczny Katedra Biznesu i Finansów Międzynarodowych Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

Prof. nadzw. PG dr hab. inż. Piotr Grudowski Gdańsk Wydział Zarządzania i Ekonomii

Prof. nadzw. PG dr hab. inż. Piotr Grudowski Gdańsk Wydział Zarządzania i Ekonomii Prof. nadzw. PG dr hab. inż. Piotr Grudowski Gdańsk 10.02.2017 Wydział Zarządzania i Ekonomii Politechnika Gdańska Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Moniki Resteckiej pt. Doskonalenie jakości procesów

Bardziej szczegółowo

Dr hab. med. Cezary Piwkowski Poznań, Recenzja. pracy naukowej na stopień doktora nauk medycznych mgr Kingi Gryglickiej p.t.

Dr hab. med. Cezary Piwkowski Poznań, Recenzja. pracy naukowej na stopień doktora nauk medycznych mgr Kingi Gryglickiej p.t. Dr hab. med. Cezary Piwkowski Poznań, 10.11.2017 Klinika Torakochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu Recenzja pracy naukowej na stopień doktora nauk medycznych mgr Kingi Gryglickiej p.t. "Gotowość

Bardziej szczegółowo

H3: Interakcje z otoczeniem wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. H4: Projekty edukacyjne wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną.

H3: Interakcje z otoczeniem wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. H4: Projekty edukacyjne wpływają dodatnio na zdolność absorpcyjną. Streszczenie pracy doktorskiej napisanej pod kierunkiem naukowym prof. nadzw. dr. hab. Wojciecha Czakona Zdolność absorpcyjna organizacji uczącej się mgr Regina Lenart Praca doktorska podejmuje problematykę

Bardziej szczegółowo

Warszawa, 7 grudnia 2015 r.

Warszawa, 7 grudnia 2015 r. Warszawa, 7 grudnia 2015 r. Dr hab. n. med. Marek Szymczak Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów IP Centrum Zdrowia Dziecka Al. Dzieci Polskich 20 04-730 Warszawa RECENZJA rozprawy doktorskiej

Bardziej szczegółowo

Recenzja. promotor: dr hab. Marianna Kotowska-Jelonek, prof. PŚk

Recenzja. promotor: dr hab. Marianna Kotowska-Jelonek, prof. PŚk dr hab. Tadeusz Dyr, prof. nadzw. Radom, 11-04-2017 Katedra Ekonomii Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Tadeusz Pilch emerytowany profesor Uniwersytetu Warszawskiego

Prof. dr hab. Tadeusz Pilch emerytowany profesor Uniwersytetu Warszawskiego Prof. dr hab. Tadeusz Pilch emerytowany profesor Uniwersytetu Warszawskiego Ocena rozprawy doktorskiej mgr Macieja Ciechomskiego pt. Wychowanie do empatii opracowanie i ewaluacja programu edukacyjno -

Bardziej szczegółowo

1. Przedmiot recenzji

1. Przedmiot recenzji dr hab. Andrzej Pawlik, prof. UJK Kielce dn. 30.08.2017 r. Instytut Prawa, Ekonomii i Administracji Wydział Prawa, Administracji i Zarządzania Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego pt.: Wykorzystanie otwartych innowacji w polskich przedsiębiorstwach

Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego pt.: Wykorzystanie otwartych innowacji w polskich przedsiębiorstwach Warszawa, dn. 28.04.2017 r. Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Katedra Teorii Organizacji i Zarządzania Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego

Bardziej szczegółowo

Gdańsk, 16 lipca 2015. prof. UG, dr hab. Małgorzata Lipowska Instytut Psychologii Uniwersytet Gdański. Recenzja

Gdańsk, 16 lipca 2015. prof. UG, dr hab. Małgorzata Lipowska Instytut Psychologii Uniwersytet Gdański. Recenzja Gdańsk, 16 lipca 2015 prof. UG, dr hab. Małgorzata Lipowska Instytut Psychologii Uniwersytet Gdański Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Joanny Preis-Orlikowskiej pt. Wpływ cukrzycy na jakość życia kobiet

Bardziej szczegółowo

A/ Prace w zakresie nauk biomedycznych

A/ Prace w zakresie nauk biomedycznych Uwaga! Do prac licencjackich można mieć wgląd tylko na podstawie pisemnej zgody promotora. Wymagane jest podanie konkretnego tytułu pracy. Udostępniamy prace do wglądu tylko z ostatniego roku akademickiego.

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Barbary Kolbus

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Barbary Kolbus dr hab. Agnieszka Hess Kraków, 25.06.2017 Instytut Dziennikarstwa, Mediów i Komunikacji Społecznej Uniwersytet Jagielloński (+12) 664 55 33 wewn. 56 53 RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Barbary Kolbus

Bardziej szczegółowo

OCENA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. pt Ocena jakości życia nosicielek mutacji genu BRCA1 po profilaktycznej operacji narządu rodnego

OCENA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. pt Ocena jakości życia nosicielek mutacji genu BRCA1 po profilaktycznej operacji narządu rodnego UNIWERSYTET MEDYCZNY W LUBLINIE Zakład Genetyki Klinicznej ul. Radziwiłłowska 11, 20-080 Lublin tel./fax. 81 448 6110 Kierownik: dr hab. n. med. Janusz Kocki, prof. UM Lublin, dnia 23.01.2017 r. OCENA

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Magdaleny Rajchelt pt. Zasobowe czynniki potencjału konkurencyjnego a wyniki ekonomiczne spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych,

Bardziej szczegółowo

głównie do cytowania Rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Test podwójny jest omówiony pobieżnie i Autor poświęca mu znacznie mniej

głównie do cytowania Rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Test podwójny jest omówiony pobieżnie i Autor poświęca mu znacznie mniej Warszawa 22.12.2016 Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Jacka Więcka pt. Analiza wad rozwojowych u płodów i noworodków w oparciu o program badań prenatalnych w województwie opolskim

Bardziej szczegółowo

Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Warszawa, 20.08.2016 r. Recenzja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

ZAKŁAD MEDYCYNY RATUNKOWEJ UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W BIAŁYMSTOKU

ZAKŁAD MEDYCYNY RATUNKOWEJ UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W BIAŁYMSTOKU Białystok, 2016-11-14 Ocena rozprawy doktorskiej mgr Tomasza Ilczaka pt.: Efektywność zastosowania teletransmisji EKG we wczesnej ocenie i kwalifikacji pacjentów z bólem w klatce piersiowej w działaniach

Bardziej szczegółowo

mgr Karol Marek Klimczak KONCEPCJA I PLAN ROZPRAWY DOKTORSKIEJ

mgr Karol Marek Klimczak KONCEPCJA I PLAN ROZPRAWY DOKTORSKIEJ mgr Karol Marek Klimczak KONCEPCJA I PLAN ROZPRAWY DOKTORSKIEJ Tytuł: Zarządzanie ryzykiem finansowym w polskich przedsiębiorstwach działających w otoczeniu międzynarodowym Ostatnie dziesięciolecia rozwoju

Bardziej szczegółowo

Zabrze r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy

Zabrze r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy Zabrze 03.09.2016r. Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarza Cypriana Olchowy p.t. Przydatność wielorzędowej tomografii komputerowej w diagnostyce powikłań płucnych u dzieci poddanych

Bardziej szczegółowo

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu zarządzania jakością w usługach medycznych.

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu zarządzania jakością w usługach medycznych. Norma PN-EN ISO 9001:2009 System Zarządzania Jakością w usługach medycznych Korzyści wynikające z wdrożenia systemu zarządzania jakością w usługach medycznych. www.isomed.pl Grzegorz Dobrakowski Uwarunkowania

Bardziej szczegółowo

dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku

dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku dr hab. prof. nadzw. Artur Ziółkowski Gdańsk, 20.09.2016 r. Wydział Wychowania Fizycznego AWFiS w Gdańsku Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Aleksandry Samełko pt. Stany afektywne zawodników pływania i

Bardziej szczegółowo

Zależność pomiędzy wybranymi parametrami antropometrycznymi a stężeniem 25(OH)D 3 u osób po 60 roku życia.

Zależność pomiędzy wybranymi parametrami antropometrycznymi a stężeniem 25(OH)D 3 u osób po 60 roku życia. Katowice, dnia 2.12.2016 Recenzja rozprawy doktorskiej Pani mgr Justyny Nowak pt.: Zależność pomiędzy wybranymi parametrami antropometrycznymi a stężeniem 25(OH)D 3 u osób po 60 roku życia. Mgr Justyna

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN PRACY DYPLOMOWEJ KIERUNEK PIELĘGNIARSTWO STUDIA STACJONARNE I NIESTACJONARNE II STOPNIA

REGULAMIN PRACY DYPLOMOWEJ KIERUNEK PIELĘGNIARSTWO STUDIA STACJONARNE I NIESTACJONARNE II STOPNIA AKADEMIA TECHNICZNO HUMANISTYCZNA W BIELSKU-BIAŁEJ REGULAMIN PRACY DYPLOMOWEJ KIERUNEK PIELĘGNIARSTWO STUDIA STACJONARNE I NIESTACJONARNE II STOPNIA I. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Student w porozumieniu z

Bardziej szczegółowo

A. Ocena problemu badawczego, tezy badawczej, hipotez badawczych i metod

A. Ocena problemu badawczego, tezy badawczej, hipotez badawczych i metod Prof. dr hab. Sławomir I. Bukowski, prof. zw. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych Katedra Biznesu i Finansów Międzynarodowych

Bardziej szczegółowo

Anna Dudak SAMOTNE OJCOSTWO

Anna Dudak SAMOTNE OJCOSTWO SAMOTNE OJCOSTWO Anna Dudak SAMOTNE OJCOSTWO Oficyna Wydawnicza Impuls Kraków 2006 Copyright by Anna Dudak Copyright by Oficyna Wydawnicza Impuls, Kraków 2006 Recenzent: prof. zw. dr hab. Józef Styk Redakcja

Bardziej szczegółowo

UNIWERSYTET RZESZOWSKI WYDZIAŁ PEDAGOGICZNY INSTYTUT PEDAGOGIKI

UNIWERSYTET RZESZOWSKI WYDZIAŁ PEDAGOGICZNY INSTYTUT PEDAGOGIKI UNIWERSYTET RZESZOWSKI WYDZIAŁ PEDAGOGICZNY INSTYTUT PEDAGOGIKI ŁUCJA JAROCH MOTYWY WYBORU ZAWODU PRZEZ UCZNIÓW KLAS III GIMNAZJALNYCH Z RÓŻNYCH ŚRODOWISK SPOŁECZNYCH Praca magisterska napisana pod kierunkiem

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Anety Staszek

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Anety Staszek Dr hab. Janusz Korol, prof. US Zamiejscowy Wydział Społeczno-Ekonomiczny W Gorzowie Wielkopolskim Uniwersytet Szczeciński RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Anety Staszek pt. SEKTOR PRZEMYSŁÓW KREATYWNYCH

Bardziej szczegółowo

Studia Pedagogiczne. Problemy Społeczne, Edukacyjne i Artystyczne 21,

Studia Pedagogiczne. Problemy Społeczne, Edukacyjne i Artystyczne 21, Justyna Miko-Giedyk "Identyfikowanie i zaspokajanie potrzeb społecznych w niepublicznych szkołach podstawowych", Zuzanna Zbróg, Kraków 2011 : [recenzja] Studia Pedagogiczne. Problemy Społeczne, Edukacyjne

Bardziej szczegółowo

1. Podstawa prawna oraz kryteria przyjęte do oceny rozprawy doktorskiej

1. Podstawa prawna oraz kryteria przyjęte do oceny rozprawy doktorskiej Szczecin, 20.04. 2015 Prof. Dr hab. Waldemar Gos, prof. zw. US Uniwersytet Szczeciński Instytut Rachunkowości Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Artura Jastrzębowskiego pt. Zakres i znaczenie współcześnie

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Moniki Lisowskiej

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Moniki Lisowskiej Dr hab. Zuzanna Bielec-Bąkowska Sosnowiec, 25.11.2017 Katedra Klimatologii Wydział Nauk o Ziemi Uniwersytet Śląski Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Moniki Lisowskiej WPŁYW WARUNKÓW CYRKULACYJNYCH NA ZMIANY

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Wprowadzenie... 11

SPIS TREŚCI. Wprowadzenie... 11 SPIS TREŚCI Wprowadzenie... 11 1. CHARAKTERYSTYCZNE CECHY NAUKI... 13 1.1. Pojęcie nauki...13 1.2. Zasady poznawania naukowego...15 1.3. Cele nauki...15 1.4. Funkcje nauki...16 1.5. Zadania nauki...17

Bardziej szczegółowo

Kształtowanie kariery osób obejmujących stanowiska kierownicze w nadleśnictwach Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach 1.

Kształtowanie kariery osób obejmujących stanowiska kierownicze w nadleśnictwach Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach 1. Dr hab. Janusz Kocel Sękocin Stary, 16.01.2017 r. Profesor nadzwyczajny w Zakładzie Zarządzania Zasobami Leśnymi Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż.

Bardziej szczegółowo

Raport Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie Psychologia Kliniczna za rok 2015

Raport Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie Psychologia Kliniczna za rok 2015 Aleksandra Kühn-Dymecka Instytut Psychiatrii i Neurologii 02-957 Warszawa Al. Sobieskiego 9 Email dymecka@ipin.edu.pl tel., 224582534 Warszawa 01-02-2016 r Raport Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie

Bardziej szczegółowo

Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical Network for Structural Health Monitoring autorstwa mgr inż.

Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical Network for Structural Health Monitoring autorstwa mgr inż. Prof. dr hab. inż. Tadeusz Uhl Katedra Robotyki i Mechatroniki Akademia Górniczo Hutnicza Al. Mickiewicza 30 30-059 Kraków Kraków 26.05.2011 Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical

Bardziej szczegółowo

TYTUŁ PRACY (16)* Imię Nazwisko (14)* KRAKOWSKA AKADEMIA im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego (13)* PRACA LICENCJACKA (12)* PROMOTOR KATEDRA/ZAKŁAD (14)*

TYTUŁ PRACY (16)* Imię Nazwisko (14)* KRAKOWSKA AKADEMIA im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego (13)* PRACA LICENCJACKA (12)* PROMOTOR KATEDRA/ZAKŁAD (14)* KRAKOWSKA AKADEMIA im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego (13)* Imię Nazwisko (14)* Nr albumu(11)* TYTUŁ PRACY (16)* PRACA LICENCJACKA (12)* PROMOTOR KATEDRA/ZAKŁAD (14)* KRAKÓW 2010 Zasady pisania prac licencjackich

Bardziej szczegółowo

Ocena. Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Ocena. Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Marka Wierzbińskiego nt. Prezentacja opcji menedżerskich

Bardziej szczegółowo

Studia podyplomowe Metody Statystycznej Analizy Danych Społeczno-Ekonomicznych

Studia podyplomowe Metody Statystycznej Analizy Danych Społeczno-Ekonomicznych Studia podyplomowe Metody Statystycznej Analizy Danych Społeczno-Ekonomicznych Zwięzły opis Studia są odpowiedzią na zapotrzebowanie istniejące na rynku pracowników sektora administracyjnego na poszerzanie

Bardziej szczegółowo

Prof.dr hab. Katarzyna Głąbicka-Auleytner Uniwersytet T echnologiczno-humanistyczny im.k.pułaskiego w Radomiu

Prof.dr hab. Katarzyna Głąbicka-Auleytner Uniwersytet T echnologiczno-humanistyczny im.k.pułaskiego w Radomiu Prof.dr hab. Katarzyna Głąbicka-Auleytner Uniwersytet T echnologiczno-humanistyczny im.k.pułaskiego w Radomiu Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Szymona Józefa Kawałko p.t. Współczesna polityka zdrowotna

Bardziej szczegółowo

Bartosz Rakoczy * w obszarze specjalnym o charakterze ekologicznym], Rzeszów 2013 (review)

Bartosz Rakoczy * w obszarze specjalnym o charakterze ekologicznym], Rzeszów 2013 (review) Bartosz Rakoczy * Recenzja monografii autorstwa Prof. Jerzego Stelmasiaka pt. Interes indywidualny a interes publiczny w ochronie środowiska w obszarze specjalnym o charakterze ekologicznym, Rzeszów 2013

Bardziej szczegółowo

Publicznej na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych i Resocjalizacji

Publicznej na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych i Resocjalizacji PROFILAKTYKA SPOŁECZNA I RESOCJALIZACJA 2015, 25 ISSN 2300-3952 Jarosław Utrat-Milecki 1 Uwagi nt. uprawnień do nadawania stopnia doktora nauk o polityce publicznej na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych

Bardziej szczegółowo

Wydział Nauk o Zdrowiu. Kierunek: Zdrowie Publiczne. Poziom studiów: drugi. Profil: ogólny

Wydział Nauk o Zdrowiu. Kierunek: Zdrowie Publiczne. Poziom studiów: drugi. Profil: ogólny LISTA PRZEDMIOTÓW, KTÓRE MOGĄ BYĆ UZNANE NA PODSTAWIE OCENY EFEKTÓW UCZENIA SIĘ ZDOBYTYCH NA DRODZE EDUKACJI POZAFORMALNEJ I NIEFORMALNEJ NA ROK AKADEMICKI 2016/2017 Wydział Nauk o Zdrowiu Kierunek: Zdrowie

Bardziej szczegółowo

Zabrze, dnia r. Politechnika Śląska. Recenzja

Zabrze, dnia r. Politechnika Śląska. Recenzja dr hab. inż. Jan Brzóska, prof. nzw. Pol. Śl. Zabrze, dnia 16.11.2016r. Politechnika Śląska Wydział Organizacji i Zarządzania Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Agnieszki Wójcik-Czemiawskiej nt. Strategie

Bardziej szczegółowo

Programu Promocji Karmienia Piersią wprowadzano zmiany w zakresie postępowania z matką i dzieckiem na różnych etapach opieki okołoporodowej, powstał

Programu Promocji Karmienia Piersią wprowadzano zmiany w zakresie postępowania z matką i dzieckiem na różnych etapach opieki okołoporodowej, powstał dr hab. Mariola Bidzan, prof. UG Instytut Psychologii UG Gdańsk, 24 kwietnia 2015 r. Recenzja rozprawy doktorskiej Pani mgr Agnieszki Pietkiewicz pt. Promocja karmienia piersią w Gdańsku - ewaluacja programu

Bardziej szczegółowo

niepełnosprawności ich dziecka? 10. Jaka jest zależność między zachowaniami zdrowotnymi a otrzymanym wsparciem społecznym

niepełnosprawności ich dziecka? 10. Jaka jest zależność między zachowaniami zdrowotnymi a otrzymanym wsparciem społecznym Dr hab. prof. nadzw. Grażyna Nowak-Starz Specjalista w dziedzinie zdrowie publiczne Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu 25-317 Kielce, Al. IX Wieków Kielc 19 Recenzja

Bardziej szczegółowo

ZINTEGROWANY SYSTEM OPIEKI DOMOWEJ DLA PACJENTÓW DŁUGOTERMINOWO CHORYCH. mgr Konopa Monika

ZINTEGROWANY SYSTEM OPIEKI DOMOWEJ DLA PACJENTÓW DŁUGOTERMINOWO CHORYCH. mgr Konopa Monika ZINTEGROWANY SYSTEM OPIEKI DOMOWEJ DLA PACJENTÓW DŁUGOTERMINOWO CHORYCH mgr Konopa Monika STATYSTYKA Polska należy do krajów o średnim poziomie starości demograficznej. U progu 1999 roku odsetek ludzi

Bardziej szczegółowo

Przykłady wybranych fragmentów prac egzaminacyjnych z komentarzami Higienistka stomatologiczna 322[03]

Przykłady wybranych fragmentów prac egzaminacyjnych z komentarzami Higienistka stomatologiczna 322[03] Przykłady wybranych fragmentów prac egzaminacyjnych z komentarzami Higienistka stomatologiczna 322[03] 1 2 3 1. W pracach egzaminacyjnych oceniane były elementy: I. Tytuł pracy egzaminacyjnej. II. Założenia,

Bardziej szczegółowo

Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, Instytut Psychologii, UKSW Warszawa

Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, Instytut Psychologii, UKSW Warszawa Ks. drhab. Jan Bielecki, Prof. UKSW Warszawa, 9.05.2017 Instytut Psychologii, UKSW Warszawa Recenzja pracy doktorskiej magister Moniki Guzewicz pt Doświadczenia rodziców związane z utratą dziecka w okresie

Bardziej szczegółowo

Technikum w Dobrzyniu Nad Wisłą. Jak i po co prowadzić ewaluację wewnętrzną?

Technikum w Dobrzyniu Nad Wisłą. Jak i po co prowadzić ewaluację wewnętrzną? ROCZNY PLAN WSPOMAGANIA Technikum w Dobrzyniu Nad Wisłą NA PODSTAWIE OFERTY DOSKONALENIA Jak i po co prowadzić ewaluację wewnętrzną? 1. Czas realizacji Data rozpoczęcia realizacji Data zakończenia realizacji

Bardziej szczegółowo

Jan Mostowski. IF PAN, 4 lipca 2012 r.

Jan Mostowski. IF PAN, 4 lipca 2012 r. Jan Mostowski IF PAN, 4 lipca 2012 r. Przewody doktorskie otwarte przed 1 października 2011 reguluje Ustawa z 2003 r. (stara Ustawa) Przewody doktorskie otwarte po 1 października 2011 reguluje Ustawa z

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Wiesław Dębski Łódź r. Wydział Zarządzania UŁ

Prof. dr hab. Wiesław Dębski Łódź r. Wydział Zarządzania UŁ Prof. dr hab. Wiesław Dębski Łódź 25. 03. 2014 r. Wydział Zarządzania UŁ Recenzja rozprawy doktorskiej pt. Wartość inwestycyjna rekomendacji giełdowych w świetle hipotezy rynków efektywnych napisanej przez

Bardziej szczegółowo

Ocena problemu badawczego, tematu i zakresu rozprawy

Ocena problemu badawczego, tematu i zakresu rozprawy Warszawa, dn. 04.05.2014 r. Dr hab., prof. nadzw. SGH. Agnieszka Alińska Szkoła Główna Handlowa w Warszawie Kolegium Ekonomiczno-Społeczne Katedra Skarbowości RECENZJA rozprawy doktorskiej Pana mgr Jerzego

Bardziej szczegółowo

Dr hab. Anna Burdukiewicz, prof. AWF Wrocław, 4.06.2014 r. Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu Zakład Antropologii Fizycznej

Dr hab. Anna Burdukiewicz, prof. AWF Wrocław, 4.06.2014 r. Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu Zakład Antropologii Fizycznej Dr hab. Anna Burdukiewicz, prof. AWF Wrocław, 4.06.2014 r. Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu Zakład Antropologii Fizycznej RECENZJA pracy doktorskiej mgr Elżbiety Kaweckiej-Janik pt. ANALIZA

Bardziej szczegółowo

Janusz Wielki Opole, Katedra E-biznesu i Gospodarki Elektronicznej Wydział Ekonomii i Zarządzania Politechniki Opolskiej

Janusz Wielki Opole, Katedra E-biznesu i Gospodarki Elektronicznej Wydział Ekonomii i Zarządzania Politechniki Opolskiej Janusz Wielki Opole, 31.08.2017 Katedra E-biznesu i Gospodarki Elektronicznej Wydział Ekonomii i Zarządzania Politechniki Opolskiej Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Marty Juszczyk pt. Rozbudowa modelu

Bardziej szczegółowo

Nauki w zakresie podstaw pielęgniarstwa. Polski OGÓŁEM LICZBA GODZIN 45 godz. ROK II SEMESTR III 15 godz. ROK III SEMESTR V i VI 30 godz.

Nauki w zakresie podstaw pielęgniarstwa. Polski OGÓŁEM LICZBA GODZIN 45 godz. ROK II SEMESTR III 15 godz. ROK III SEMESTR V i VI 30 godz. KARTA PRZEDMIOTU CECHA PRZEDMIOTU OPIS INFORMACJE OGÓLNE O PRZEDMIOCIE Jednostka realizująca Instytut Nauk o Zdrowiu Kierunek Pielęgniarstwo Profil kształcenia Praktyczny Poziom realizacji Studia pierwszego

Bardziej szczegółowo

rozprawy doktorskiej mgr M agdy W ojdyła-bednarczyk

rozprawy doktorskiej mgr M agdy W ojdyła-bednarczyk drhab. Wiesława Lizińska Olsztyn, 16.11.2015 r. Katedra Polityki Gospodarczej i Regionalnej Wydział Nauk Ekonomicznych Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie R e c e n z ja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

PLANOWANE EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU Inżynieria Biomedyczna

PLANOWANE EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU Inżynieria Biomedyczna PLANOWANE EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU Jednostka prowadząca kierunek studiów Nazwa kierunku studiów Specjalności Obszar kształcenia Profil kształcenia Poziom kształcenia Forma kształcenia Tytuł zawodowy

Bardziej szczegółowo

Psychologia WF-PS. Studia drugiego stopnia Profil ogólnoakademicki Studia stacjonarne, niestacjonarne Magister

Psychologia WF-PS. Studia drugiego stopnia Profil ogólnoakademicki Studia stacjonarne, niestacjonarne Magister Załącznik nr 4 do Uchwały nr 34/2012 Senatu UKSW z dnia 26 kwietnia 2012 r. 1. Dokumentacja dotycząca opisu efektów kształcenia dla programu kształcenia dla kierunku psychologia dla jednolitych studiów

Bardziej szczegółowo

Opinia programu nauczania

Opinia programu nauczania mgr Anna Kulpa nauczyciel dyplomowany; doradca metodyczny z zakresu matematyki w Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli we Włocławku Włocławek, dn. 11.05.2015 r. Opinia programu nauczania Tytuł: Matematyka na

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Do Czytelnika... 7

SPIS TREŚCI. Do Czytelnika... 7 SPIS TREŚCI Do Czytelnika.................................................. 7 Rozdział I. Wprowadzenie do analizy statystycznej.............. 11 1.1. Informacje ogólne..........................................

Bardziej szczegółowo

STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE

STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE Temat pracy Problemowe ujęcie tematu pracy Nowatorski charakter Oryginalność ujęcia tematu Powiązanie tematu pracy z problematyką stażu, praktyk, realnym

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania

Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania Warszawa, dn. 1.08.2015 r. Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania Recenzja pracy doktorskiej Mgr Moniki Małgorzaty Wojcieszak pt.: Uwarunkowania

Bardziej szczegółowo

Narodowe Centrum Nauki Jak przygotowywać projekty badawcze? Zygmunt M. Kowalski Ekspert panelu NZ9

Narodowe Centrum Nauki Jak przygotowywać projekty badawcze? Zygmunt M. Kowalski Ekspert panelu NZ9 Narodowe Centrum Nauki Jak przygotowywać projekty badawcze? Zygmunt M. Kowalski Ekspert panelu NZ9 Plan prezentacji 1. Panele Narodowego Centrum Nauki 2. Procedura oceny i kwalifikacji projektów badawczych

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR 4. Rady Wydziału Politologii i Studiów Międzynarodowych. z dnia 19 stycznia 2010 r.

UCHWAŁA NR 4. Rady Wydziału Politologii i Studiów Międzynarodowych. z dnia 19 stycznia 2010 r. UCHWAŁA NR 4 Rady Wydziału Politologii i Studiów Międzynarodowych z dnia 19 stycznia 2010 r. w sprawie wprowadzenia zasad dyplomowania oraz budowy pracy dyplomowej /licencjackiej i magisterskiej/ na Wydziale

Bardziej szczegółowo

Skuteczność peloidoterapii, kinezyterapii i pola magnetycznego niskiej częstotliwości w leczeniu objawów dyskopatii lędźwiowej

Skuteczność peloidoterapii, kinezyterapii i pola magnetycznego niskiej częstotliwości w leczeniu objawów dyskopatii lędźwiowej Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku Klinika Rehabilitacji Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku z Ośrodkiem Wczesnej Pomocy Dzieciom Upośledzonym "Dać Szansę" ul. Waszyngtona

Bardziej szczegółowo

Tytuł: Młodzież wobec wyboru profilu kształcenia i zawodu na przykładzie licealistów z Podkarpacia

Tytuł: Młodzież wobec wyboru profilu kształcenia i zawodu na przykładzie licealistów z Podkarpacia Tytuł: Młodzież wobec wyboru profilu kształcenia i zawodu na przykładzie licealistów z Podkarpacia Autor: Małgorzata Dubis ISBN: 978-83-7587-469-3 Dane techniczne: Wydanie I, Kraków 2011, Format B5, Objętość

Bardziej szczegółowo

Prof. zw. dr hab. Stanisława Steuden Lublin,

Prof. zw. dr hab. Stanisława Steuden Lublin, 1 Prof. zw. dr hab. Stanisława Steuden Lublin, 2016.08.10. Instytut Psychologii KUL ul. Al. Racławickie 14 20-950 Lublin Recenzja rozprawy doktorskiej Pani mgr Justyny Skotnickiej, pt. Funkcjonowanie emocjonalne

Bardziej szczegółowo

Kierunkowe efekty kształcenia Po ukończeniu studiów absolwent:

Kierunkowe efekty kształcenia Po ukończeniu studiów absolwent: Załącznik do uchwały nr 145/06/2013 Senatu Uniwersytetu Rzeszowskiego EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW Administracja studia drugiego stopnia poziom kształcenia profil kształcenia tytuł zawodowy

Bardziej szczegółowo

Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich. 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty:

Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich. 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty: Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty: a) Konwersatorium I 30 godzin 3 ECTS b) Konwersatorium II 30 godzin 3 ECTS c)

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Stanisław Swadźba Katedra Ekonomii Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach

Prof. dr hab. Stanisław Swadźba Katedra Ekonomii Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach Prof. dr hab. Stanisław Swadźba Katedra Ekonomii Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach RECENZJA pracy doktorskiej Pana mgr Bartosza Totlebena pt. Ekonomiczne i polityczne uwarunkowania upadłości państwa

Bardziej szczegółowo

Recenzja. rozprawy na stopień doktora nauk medycznych autorstwa lek. dent. Joanny Zemlik

Recenzja. rozprawy na stopień doktora nauk medycznych autorstwa lek. dent. Joanny Zemlik Prof. dr hab. Magdalena Wochna Sobańska Specjalista w dziedzinie stomatologii dziecięcej Szpital Kliniczny Instytut Stomatologii UM w Łodzi Łódź, Pomorska 251 Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk

Bardziej szczegółowo

STRATEGIA ROZWOJU WYDZIAŁU ZARZĄDZANIA I MODELOWANIA KOMPUTEROWEGO NA LATA Fragmenty. Autorzy: Artur Bartosik Anna Walczyk

STRATEGIA ROZWOJU WYDZIAŁU ZARZĄDZANIA I MODELOWANIA KOMPUTEROWEGO NA LATA Fragmenty. Autorzy: Artur Bartosik Anna Walczyk STRATEGIA ROZWOJU WYDZIAŁU ZARZĄDZANIA I MODELOWANIA KOMPUTEROWEGO NA LATA 2015 2020 Fragmenty Autorzy: Artur Bartosik Anna Walczyk Kielce 2015 1 Wprowadzenie Strategia Rozwoju Wydziału Zarządzania i Modelowania

Bardziej szczegółowo

METODOLOGIA BADAŃ przypomnienie kluczowych zagadnień dot. metodologii konstrukcja planu pracy do ustalonych

METODOLOGIA BADAŃ przypomnienie kluczowych zagadnień dot. metodologii konstrukcja planu pracy do ustalonych METODOLOGIA BADAŃ przypomnienie kluczowych zagadnień dot. metodologii konstrukcja planu pracy do ustalonych tematów zadanie: opracowanie własnego projektu badawczego przygotowanie konspektu pracy (max

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy na stopień doktora nauk medycznych przygotowana na zlecenie Przewodniczącej Rady Naukowej

RECENZJA rozprawy na stopień doktora nauk medycznych przygotowana na zlecenie Przewodniczącej Rady Naukowej RECENZJA rozprawy na stopień doktora nauk medycznych przygotowana na zlecenie Przewodniczącej Rady Naukowej Sosnowiec 22-03-2017 Narodowego Instytutu Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji w Warszawie,

Bardziej szczegółowo

Szczegółowy tryb czynności w przewodzie doktorskim w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego

Szczegółowy tryb czynności w przewodzie doktorskim w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego Szczegółowy tryb czynności w przewodzie doktorskim w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego przyjęty przez Radę IS UW w dn. 5 maja 2015 r., zgodny ze stanem prawnym na 5 maja 2015 r., określonym

Bardziej szczegółowo

EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW ZARZĄDZANIE STUDIA I STOPNIA PROFIL PRAKTYCZNY

EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW ZARZĄDZANIE STUDIA I STOPNIA PROFIL PRAKTYCZNY WYŻSZA SZKOŁA BEZPIECZEŃSTWA z siedzibą w Poznaniu EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW ZARZĄDZANIE STUDIA I STOPNIA PROFIL PRAKTYCZNY UMIEJSCOWIENIE KIERUNKU W OBSZARZE Kierunek studiów zarządzanie

Bardziej szczegółowo

Recenzja. Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz

Recenzja. Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz Kraków, 17.11.2016 Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz Akademia Górniczo-Hutnicza Wydział Zarządzania Wydział Zarządzania P.Cz. Sekretariat Recenzja rozprawy doktorskiej mgra Dariusza Liszewskiego

Bardziej szczegółowo

ZASADY PISANIA PRACY LICENCJACKIEJ NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO

ZASADY PISANIA PRACY LICENCJACKIEJ NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO Instytut Ochrony Zdrowia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej W Suwałkach ZASADY PISANIA PRACY LICENCJACKIEJ NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO 1. Praca licencjacka może mieć charakter: studium przypadku - człowiek

Bardziej szczegółowo

M1_W04 M1_W10 K_W 01 M1_W01 M1_W02 M1_W10 K_W 02 M1_W05 M1_W03 K_W 03 M1_W08 M1_W11, M1_W12 M1_W01 M1_W02 M1_W03 M1_W07 M1_W10 M1_W01 M1_W07 M1_W10

M1_W04 M1_W10 K_W 01 M1_W01 M1_W02 M1_W10 K_W 02 M1_W05 M1_W03 K_W 03 M1_W08 M1_W11, M1_W12 M1_W01 M1_W02 M1_W03 M1_W07 M1_W10 M1_W01 M1_W07 M1_W10 TABELA ODNIESIENIA EFEKTÓW KIERUNKOWYCH DO EFEKTÓW OBSZAROWYCH KIERUNEK FIZJOTERAPIA POZIOM KSZTAŁCENIA - studia i stopnia PROFIL KSZTAŁCENIA - praktyczny OBSZAR KSZTAŁCENIA - obszar nauk medycznych, nauk

Bardziej szczegółowo

WYDZIAŁ NAUKI O ZDROWIU FACULTY OF HEALTH SCIENCES

WYDZIAŁ NAUKI O ZDROWIU FACULTY OF HEALTH SCIENCES Warszawa, 2017-05-28 RECENZJA rozprawy na stopień doktora nauk o zdrowiu mgr Ewy Mazur pt Jakość życia kobiet poddanych chemioterapii z powodu raka piersi, jelita grubego i jajnika. Przedstawiona mi do

Bardziej szczegółowo

Eugeniusz Szymik "Drama w edukacji", Danuta Michałowska, Poznań 2008 : [recenzja] Nauczyciel i Szkoła 3 (48), 198-201

Eugeniusz Szymik Drama w edukacji, Danuta Michałowska, Poznań 2008 : [recenzja] Nauczyciel i Szkoła 3 (48), 198-201 Eugeniusz Szymik "Drama w edukacji", Danuta Michałowska, Poznań 2008 : [recenzja] Nauczyciel i Szkoła 3 (48), 198-201 2010 Eugeniusz SZYMIK Zespół Szkół nr 2 w Czerwionce Leszczynach Recenzja książki:

Bardziej szczegółowo

II Kwartalny Raport z Systemu Monitorowania Satysfakcji Klientów z Jakości Usług w Urzędzie Gminy Sadki

II Kwartalny Raport z Systemu Monitorowania Satysfakcji Klientów z Jakości Usług w Urzędzie Gminy Sadki Sadki, 31.01.2010 II Kwartalny Raport z Systemu Monitorowania Satysfakcji Klientów z Jakości Usług w Urzędzie Gminy Sadki Kwartalny raport zawiera informacje dotyczące badania prowadzonego w miesiącach:

Bardziej szczegółowo

STRESZCZENIE ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. mgr Marcin Druszcz ZABEZPIECZENIE MEDYCZNE DZIAŁAŃ PODODDZIAŁÓW POLICJI NA TERYTORIUM KRAJU W LATACH

STRESZCZENIE ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. mgr Marcin Druszcz ZABEZPIECZENIE MEDYCZNE DZIAŁAŃ PODODDZIAŁÓW POLICJI NA TERYTORIUM KRAJU W LATACH STRESZCZENIE ROZPRAWY DOKTORSKIEJ mgr Marcin Druszcz /Autor rozprawy/ ZABEZPIECZENIE MEDYCZNE DZIAŁAŃ PODODDZIAŁÓW POLICJI NA TERYTORIUM KRAJU W LATACH 2010-2015.... /Temat rozprawy/ dr hab. Andrzej Czupryński..

Bardziej szczegółowo

Pielęgniarstwo. Nauki społeczne

Pielęgniarstwo. Nauki społeczne Nazwa jednostki prowadzącej kierunek: Nazwa kierunku: Poziom kształcenia: Profil kształcenia: Moduły wprowadzające/wymagania wstępne: Nazwa modułu / przedmiotu (przedmiot lub grupa przedmiotów) Osoby prowadzące:

Bardziej szczegółowo

SIWZ OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

SIWZ OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Załącznik nr 1 do SIWZ OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA na opracowanie metodologii obliczania wskaźnika monitorowania celu 4 (czwartego) Strategii Rozwoju Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 (z perspektywą

Bardziej szczegółowo

Wpływ blizny pooperacyjnej na nawrót dolegliwości bólowych po dyscektomii

Wpływ blizny pooperacyjnej na nawrót dolegliwości bólowych po dyscektomii Dr hab. Med. Maciej Śniegocki Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum w Bydgoszczy Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu Recenzja rozprawy doktorskiej Lekarza medycyny Krzysztofa Hnatyszyn Wpływ

Bardziej szczegółowo

ZRÓŻNICOWANIE ROZWOJU ROLNICTWA W REGIONACH UNII EUROPEJSKIEJ W ASPEKCIE JEGO ZRÓWNOWAŻENIA

ZRÓŻNICOWANIE ROZWOJU ROLNICTWA W REGIONACH UNII EUROPEJSKIEJ W ASPEKCIE JEGO ZRÓWNOWAŻENIA I. RECENZJE, NOTY BIBLIOGRAFICZNE I DYSKUSJE DOROTA CZYKIER-WIERZBA RECENZJA KSIĄŻKI ANNY MATUSZCZAK PT.: ZRÓŻNICOWANIE ROZWOJU ROLNICTWA W REGIONACH UNII EUROPEJSKIEJ W ASPEKCIE JEGO ZRÓWNOWAŻENIA WYDAWNICTWO

Bardziej szczegółowo

oraz promujących zdrowie wśród matek wychowujących niepełnosprawne dziecko poprzez zorganizowanie profesjonalnego wsparcia dla nich i ich rodzin.

oraz promujących zdrowie wśród matek wychowujących niepełnosprawne dziecko poprzez zorganizowanie profesjonalnego wsparcia dla nich i ich rodzin. dr hab. Helena Wrona-Polańska, prof. UP Kraków, dnia 16.02.2017 r. Katedra Psychologii Zdrowia Instytutu Nauk o Wychowaniu Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie R E C E N Z J A pracy doktorskiej

Bardziej szczegółowo

Ocena rozprawy doktorskiej lek. Michała Konika

Ocena rozprawy doktorskiej lek. Michała Konika Ocena rozprawy doktorskiej lek. Michała Konika pt. Analiza porównawcza wczesnych wyników leczenia operacyjnego uszkodzeń ścięgna Achillesa sposobem małoinwazyjnym oraz klasycznym dokonana zgodnie z Uchwałą

Bardziej szczegółowo