142 - Historia Polski Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Plan tygodniowy. Jak poruszać się po platformie Moodle? Kreatywna szkoła ZP_142

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "142 - Historia Polski Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Plan tygodniowy. Jak poruszać się po platformie Moodle? Kreatywna szkoła ZP_142"

Transkrypt

1 142 - Historia Polski Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_142 Osoby Uczestnicy Aktywności Certificates Czaty Fora dyskusyjne Quizy Quizy Hot Potatoes Zadania Zasoby Szukaj w forum Zaawansowane Administracja Plan tygodniowy Jest to kurs zajęć pozalekcyjnych historii dla uczniów szkoły podstawowej Jak poruszać się po platformie Moodle? W tym tygodniu zapraszam Cię do pracy na platformie edukacyjnej, która będzie miejscem naszych wirtualnych spotkań przez cały rok szkolny. Zapoznaj się z treścią materiałów obowiązkowych i wykonaj zadania, które wykażą czy potrafisz korzystać z zasobów sieci. Cele zajęć: Podczas tej lekcji: 1. Otrzymasz instrukcję, jak logować się na kurs i co zrobić, gdy zapomnisz hasła. 2. Zapoznasz się z dwoma rodzajami zadań na platformie Moodle. 3. Wypowiesz się w dyskusji na forum. 4. Rozwiążesz próbny quiz. 5. Weźmiesz udział w głosowaniu. Nadchodzące terminy Brak nadchodzących spotkań Przejdź do kalendarza... Nowy termin... Co się ostatnio działo? Aktywność od piątek, 10 sierpień 2012, 13:51 Raport ostatniej aktywności Brak zmian od ostatniego zalogowania Profil Moje kursy Sylabus Kilka pytań na początek Zajęcia pozalekcyjne z hstorii dla uzdolnionych uczniów klasy IV-VI Materiały obowiązkowe Jak logować się do platformy Moodle Instrukcja postępowania w przypadku problemu z logowaniem do kursu "Kółko historyczne przygotowanego i prowadzonego przez Bogusława Czarnego Aktywności Tablica ogłoszeń dla uczniów Czego możesz oczekiwać na zajęciach kółka Sprawdz cy umiesz przesłać plik Sprawdz czy umiesz wykonać zadanie on-line Quiz wstępny 30 wrzesień - 6 październik Temat 1: Chronologia historyczna - umiejscawianie wydarzeń w czasie i przestrzeni Umiejscawiać wydarzenia w czasie i przestrzeni Wskazywać pierwszeństwo wydarzeń Wskazywać wiek wydarzeń Określać próg czasowy naszej ery Umiejscawiać wydarzenia na linii czasu Ćwiczenia w chronologii - tekst dla ucznia Wikipedia - chronologia Jak określić wiek wydarzeń Quiz o chronologii 7 październik - 13 październik (Niedostępne)

2 14 październik - 20 październik Temat 3: Bitwy i potyczki za panowania pierwszych Piastów wskazać jakie bitwy toczyli pierwsi polscy władcy opisać elementy uzbrojenia Nazwać rodzaje wojsk Wskazać wpływ potyczek i bitew na losy ówczesnej Polski Wojowie piastowscy Podboje Bolesława Chrobrego Ilustracje - dzieje polskiego żołnierza X -XIII w. Wojowie i rycerze Twój głos w dyskusji 21 październik - 27 październik Temat 4: Pierwsi Polscy męczennicy rola religii w życiu Piastowskiej Polski Opisać jak schrystianizowano Polskę Wskazać jakie znaczenie miała religia na dzieje państwa Nazwać imiona pierwszych polskich świętych Omówić dlaczego uznano te postacie za święte żródło: Misja św. Wojciecha Konflikt Biskupa Stanisława z Bolesławem Śmiałym Rola chrześcijaństwa w epoce piastowskiej

3 28 październik - 3 listopad Temat 5: Testament Krzywoustego Wskazać dzielnice opisane w statucie Krzywoustego Wyjaśnić pojęcia: statut, senior, princeps, rozbicie dzielnicowe Opisywać skutki podziału polski żródło: Lekcja multimedialna Statut B. Krzywoustego Konflikt Bolesława Krzywoustego z bratem Zbigniewem Mapa - Polska w XII w. Zadanie powtórzeniowe 4 listopad - 10 listopad Temat 6: Polska dzielnicowa Opisać dzieje polski w czasie rozbicia dzielnicowego Wskazać zagrożenia wewnętrzne dla państwa Wskazywać na mapie tereny i miejscowości ważne dla omawianego tematu Bitwa pod Legnicą Polska w połowie XIII wieku. Sprowadzenie Krzyżaków do Polski Mapa - rozbicie dzielnicowe Trudne zadanie 11 listopad - 17 listopad Temat 7: Jak walczyli Polacy uzbrojenie i zmiany sposobów walki

4 - wskazywać elementy uzbrojenia wojów i rycerstwa polskiego w czasach Piastowskich - opisywać zmiany w sposobie walki na przestrzeni od X do XIV wieku - rozpoznawać i nazywać elementy uzbrojenia uzbrojenie Elementy uzbrojenia rycerskiego Armia polska w czasach wczesnopiastowskich Armia Polska w okresie panowania Piastów Uzbrojenie i taktyka walki w XIV i XV wieku Na rycerskim zamku - prezentacja Zostań średniowiecznym władcą na polu bitwy 18 listopad - 24 listopad Temat 8: Łokietkowe czasy Po zakończeniu zajęć uczeń potrafi - Umiejscowić w chronologii panowanie Władysława Łokietka - Wskazać zasługi władcy dla dziejów Polski - Opisać granice państwa polskiego w czasach panowania Władysława Łokietka żródło: Panowanie Łokietka Władysław Łokietek Sylwetka Władysława Łokietka Panowanie Władysława Łokietka 25 listopad - 1 grudzień Temat 9: Polska stanowa rycerstwo i duchowieństwo - charakteryzować status rycerstwa i duchowieństwa - opisywać życie codzienne tych stanów Jak powstało społeczeństwo stanowe? Średniowieczne społeczeństwo Zakony i zakonnicy Na rycerskim zamku Zadanie temat 9:

5 2 grudzień - 8 grudzień Temat 10: Polska stanowa - mieszczaństwo i chłopi - charakteryzować status prawny mieszczan i chłopów - opisać życie codzienne chłopów i mieszczan żródło: Mieszczanie i chłopi w średniowieczu Sredniowieczna wieś Miasto w średniowieczu Mieszkańcy miasta Jak powstawały polskie miasta? Aktywności Stwórz rynek średniowiecznego miasta? 9 grudzień - 15 grudzień Temat 11. Kazimierz Wielki i jego państwo - wskazać granice państwa Kazimierza Wielkiego - charakteryzować politykę wewnętrzną monarchy - omówić metody polityki zagranicznej Kazimierza Wielkiego

6 Kontrowersje wokół panowania Kazimierza Wielkiego Kazimierz Wielki Kronika panowania Kazimierza Aktywności Kazimierz Wielki 16 grudzień - 22 grudzień (Niedostępne) 23 grudzień - 29 grudzień Temat 13. Wielka wojna z Zakonem krzyżackim - Wskazać przyczyny konfliktów polsko-krzyżackich - Opisać przebieg bitwy pod Grunwaldem - Wskazać skutki wielkiej wojny z Zakonem Bitwa pod Grunwaldem Przyczyny wojny Przygotowania do bitwy Uzbrojenie rycerskie Plan bitwy Przebieg bitwy Zadanie tematu13 30 grudzień - 5 styczeń Temat:14 Jagiellonowie na tronie polskim - Wskazać przedział czasowy rządów Jagiellonów - Omówić politykę dynastyczną rodu - Sporządzić drzewo genealogiczne królów z dynastii Jagiellonów

7 Dynastia Jagiellonów Polityka zagraniczna Jagiellonów Ciekawostki o Wł. Jagielle Zadanie tematu 14 6 styczeń - 12 styczeń Temat 15: Szlachta i jej obyczaje - określić charakterystyczne cech stanu szlacheckiego - omówić znaczenie herbu i zawołania - wskazać i omówić typowe cechy stroju szlacheckiego Szlachta polska Szlachta na przestrzeni wieków -schemat Szlachcic czy oszust? Charakterystyka szlachty Szlachta polska 13 styczeń - 19 styczeń Temat 16: Rozwój przywilejów szlacheckich - Omówić definicję przywileju szlacheckiego - Wskazać przywileje mające największy wpływ na wzrost znaczenia szlachty

8 Rozwój przywilejów szlacheckich Jak zmieniały się prawa szlachty Przywileje szlacheckie 20 styczeń - 26 styczeń Temat 17: Polska i Litwa w okresie ostatnich Jagiellonów - wskazać dlaczego XVI wiek nazywany jest złotym w historii Polski - nazwać dwóch ostatnich władców dynastii Jagiellonów i omówić najważniejsze wydarzenia za ich panowania - omówić zasady unii lubelskiej Polityka ostatnich Jagiellonów Zygmunt Stary Zygmunt Stary - ciekawostki Zygmunt August - ciekawostki Zygmunt August - biografia Polityka ostatnich Jagiellonów 27 styczeń - 2 luty Temat 18: Społeczeństwo i ustrój Rzeczpospolitej Obojga Narodów i pierwsza wolna elekcja - podać znaczenie terminu "wolna elekcja" - omówić sposób wyboru króla - wskazać pozytywne i negatywne skutki wolnej elekcji - wymienić pierwszych władców elekcyjnych

9 Wolna elekcja - ekran interaktywny Pierwsza wolna elekcja I i II wolna elekcja Wolne elekcje 3 luty - 9 luty Temat 19: Rzeczpospolita i jej sąsiedzi w XVII w. - omówić zasady ustroju w Rzeczpospolitej w XVII w. - wskazać na mapie kraje, z którymi Polska prowadziła wojny w XVII w. - przedstawić dzieje konfliktów z sąsiadami - wymienić władców Rzeczpospolitej w XVII w. Rzeczpospolita Obojga Narodów XVII wiek - czasy świetności czy upadku Kalendarium XVII wieku Rzeczpospolita w kryzysie Zadanie tematu luty - 16 luty Temat 20: Pola bitew polskiego oręża w XVII w. - arena chwały i klęsk - wskazać najważniejsze pola bitew polskiego oręża w XVII wieku - wskazać nazwiska najważniejszych wodzów - omówić przebieg jednej z bitew - wskazać zwycięskie bitwy i te zakończone klęską

10 Bitw Pod Kircholmem Omówienie planu bitwy pod Kircholmem potop szwedzki Powstanie Chmielnickiego - film Potop szwedzki Husaria Historia polskiego oręża w I p. XVII w. Historia polskiego oręża w początkach XVII w. Atak husarii na Szwedów - animacja Zadanie tematu luty - 23 luty Temat 21:"Za króla Sasa jedz pij i popuszczaj pasa" - wskazać okres panowania królów saskich - omówić negatywne zjawiska w życiu wewnętrznym kraju - nazwać rządzących władców - wyjaśnić przysłowia z czasów saskich Sasi na tronie polskim Konfederacja tarnogrodzka i Sejm Niemy Kalendarium Sasi na tronie polskim "Jedni do Sasa drudzy do Lasa" Osiągnięcia i porażki Augusta III Osiągnięcia i porażki Augusta III zadanie tematu luty - 2 marzec Temat 22: Próby reform Rzeczpospolitej w XVIII w. - wskazać w jaki sposób Polacy starali się obronić niezależność - wymienić postacie i wskazać zasługi postaci ratujących Ojczyznę - wymienić instytucje powołane do reformowania życia wewnętrznego Polski

11 Próby ratowania Rzeczpospolitej w XVIII wieku Oświecenie w Polsce Ostatnia wolna elekcja I rozbiór Polski Komisja Edukacji Narodowej Szkoła Rycerska Zadanie tematu 22 3 marzec - 9 marzec Temat:23 Sejm Wielki i Konstytucja 3 Maja - omówić okoliczności uchwalenia Konstytucji 3 Maja - wskazać główne zasady organizacji patwa zawarte w Konstytucji 3 Maja Konstytucja 3 Maja

12 Zasady Konstytucji Kontrowersje wokół Konstytucji 3 Maja Konstytucja 3 Maja - Prezentacja Konstytucja 3 Maja - omówienie 3 maja krzyżówka 10 marzec - 16 marzec Temat 24: Rozbiory Polski - omówić wydarzenia towarzyszące rozbiorom - wskazać państwa dokonujące rozbiorów - wskazać daty rozbiorów I rozbiór Polski III rozbiór Polski Rozbiory Polski Quiz rozbiory 17 marzec - 23 marzec Temat 25: Powstanie Kościuszkowskie Potyczka z Rosjanami o przeprawę na rzece - wskazać przyczyny powstania - wyjaśnić znaczenie terminu insurekcja - opisać przebieg walk powstańczych - wskazać miejsca bitew powstańczych Powstanie kościuszkowskie Opis powstania Powstanie kościuszkowskie - prezentacja Tadeusz Kościuszko Zadanie tematu marzec - 30 marzec Temat 26: Za naszą wolność - Polacy u boku Napoleona

13 - wyjaśnić dlaczego powstały legiony polskie we Włoszech - wskazać pola bitew polskich legionistów - omówić politykę Napoleona wobec sprawy polskiej Sprawa polska za Napoleona Legiony polskie u boku Napoleona Mazurek Dąbrowskiego - (tekst oryginalny) Legiony Czasy napoleońskie Narodziny geniusza Sprawa polska za Napoleona Bonaparte Zadanie tematu marzec - 6 kwiecień Temat 27:Księstwo Warszawskie i Królestwo Polskie - omówić organizację wewnętrzną Księstwa i Królestwa - wskazać granice obu tworów państwowych Księstwo Warszawskie Księstwo - audycja radiowa Animacja - wojska napoleońskie w Księstwie Królestwo polskie Zadanie tematu 27 7 kwiecień - 13 kwiecień Temat 28: Powstanie listopadowe

14 - omówić przyczyny wybuchu powstania - wskazać przywódców powstańczych - wymienić miejsca bitew i potyczek z Rosjanami Powstanie listopadowe - prezentacja Pieśń z czasów powstania listopadowego Powstanie listopadowe - wykład Powstanie listopadowe - film Powstanie listopadowe - film cz.2 Powstanie listopadowe - film cz.3 Zadanie tematu kwiecień - 20 kwiecień Temat 29: Powstanie styczniowe - wskazać datę wybuchu powstania - omówić charakter działań powstańczych - wymienić głównych dowódców powstańczych - wskazać pozytywne i negatywne skutki powstania Powstanie styczniowe Przebieg powstania Powstanie styczniowe - prezentacja Bitwa powstańcza - fragment filmu "Szwadron" Wykład o powstaniu Powstanie styczniowe 21 kwiecień - 27 kwiecień Temat 30: Pierwsza wojna światowa

15 - wskazać daty rozpoczęcia i zakończenia I wojny światowej - wymienić państwa uczestniczące w wojnie - omówić udział Polaków w wojnie - wskazać wynik wojny I wojna światowa - ekran interaktywny Tak się zaczęło Działania wojenne Skutki wojny I wojnaświatowa 28 kwiecień - 4 maj Temat 31: Polacy walczą o niepodległość i granice - wskazać w jaki sposób Polacy przyczynili się do odzyskania niepodległości - Omówić dokonania Józefa Piłsudskiego, Romana Dmowskiego dla odzyskania niepodległości - omówić przebieg walk o granice (plebiscyty, Powstanie Wielkopolskie, powstania śląskie, walki o Lwów - wskazać na mapie ostateczny kształt państwa Sprawa polska w I wojnie światowej Polacy w I wojnie światowej Postanowienia traktatu wersalskiego w sprawie polskiej Walka o granice cz I Walka o granice czii Zadanie tematu 31 5 maj - 11 maj Temat 32: Dzieje II Rzeczpospolitej

16 - Określić daty istnienia II Rzeczpospolitej - Wskazać najważniejsze dokonania gospodarcze kraju - Wymienić ważne postacie życia politycznego i gospodarczego - Wyjaśnić pojęcia: COP, sanacja, zamach majowy. Początki II Rzeczpospolitej Początki II Rzeczpospolitej - trudności w scalaniu kraju Gospodarka II Rzeczpospolitej Budowa Gdyni Zadanie tematu maj - 18 maj Temat 33: Początki II wojny światowej na ziemiach polskich - Wskazać kiedy i od jakich wydarzeń rozpoczęła się II wojna światowa - Omówić przykłady bohaterstwa polskiego żołnierza w kampanii wrześniowej - Omówić atak wojsk rosyjskich na Polskę - wyjaśnić pojęcia: wojna obronna Polski, IV rozbiór Polski, zbrodnia katyńska, martyrologia ludności polskiej, obóz zagłady, łapanka. Kampania wrześniowa Wojna obronna Polski w 1939 roku Przyczyny wojny - film Komunikat o wybuchu wojny Kampania wrześniowa - film 1 Kampania wrześniowa - film 2 Kampania wrześniowa - film 3 Wojna obronna Polski w 1939 roku

17 19 maj - 25 maj Temat 34: Ziemie polskie pod okupacją niemiecką i rosyjską życie codzienne Polaków - Omówić politykę niemieckich władz okupacyjnych wobec ludności polskiej - Omówić politykę rosyjskich władz okupacyjnych wobec ludności polskiej - Wskazać przykłady oporu ludności wobec okupantów - wyjaśnić pojęcia: deportacja, sabotaż, dywersja, przymusowe dostawy, godzina policyjna, obozy koncentracyjne. Okupacja niemiecka i rosyjska Okupacja niemiecka Okupacja niemiecka cz. 2 Okupacja niemiecka cz. 3 Po wrześniu 1939 r. Okupacja rosyjska cz. 1 Okupacja rosyjska cz. 2 Okupacja niemiecka i rosyjska 26 maj - 1 czerwiec Temat 35: Powstanie Warszawskie - omówić przyczyny wybuchu powstania - wskazać ramy chronologiczne trwania powstania

18 - opisać przebieg walk powstańczych - wskazać skutki klęski powstańców Powstanie Warszawskie Powstanie Warszawskie cz.2 Powstanie Warszawskie cz.3 Powstanie Warszawskie cz. 4 Powstanie Warszawskie cz.5 Powstanie Warszawskie cz. 6 Powstanie Warszawskie cz.7 Quiz końcowy Quiz końcowy Certyfikat na zakończenie kursu Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Strona główna

Materiały obowiązkowe

Materiały obowiązkowe 169 - Fizyka - Zajęcia pozalekcyjne dla uczniów gimnazjum Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_169 Osoby Uczestnicy Aktywności Certificates Fora dyskusyjne Głosowania Quizy

Bardziej szczegółowo

48. Proszę omówić sytuację w Rzeczypospolitej po drugim rozbiorze. 49. Proszę opisać przebieg insurekcji kościuszkowskiej i jej skutki. 50.

48. Proszę omówić sytuację w Rzeczypospolitej po drugim rozbiorze. 49. Proszę opisać przebieg insurekcji kościuszkowskiej i jej skutki. 50. TEMATY ZAGADNIEŃ EGZAMINACYJNYCH Z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA DLA SŁUCHACZY Niepublicznego Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych Semestr III klasa IIB i II B 2016/17 1. Proszę wymienić cechy charakterystyczne

Bardziej szczegółowo

48. Proszę omówić sytuację w Rzeczypospolitej po drugim rozbiorze. 49. Proszę opisać przebieg insurekcji kościuszkowskiej i jej skutki. 50.

48. Proszę omówić sytuację w Rzeczypospolitej po drugim rozbiorze. 49. Proszę opisać przebieg insurekcji kościuszkowskiej i jej skutki. 50. TEMATY ZAGADNIEŃ EGZAMINACYJNYCH Z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA DLA SŁUCHACZY Niepublicznego Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych Semestr III klasa IIB 2015/16 1. Proszę wymienić cechy charakterystyczne

Bardziej szczegółowo

Plan wynikowy z historii dla technikum klasa I

Plan wynikowy z historii dla technikum klasa I Plan wynikowy z historii dla technikum klasa I Dział programowy Kształtowanie się Europy średniowiecznej. Temat / Środki dydaktyczne Wymagania podstawowe Wymagania ponadpodstawowe Ilość godzin 1. Geneza

Bardziej szczegółowo

UŁAMKI ZWYKŁE I DZIESIĘTNE

UŁAMKI ZWYKŁE I DZIESIĘTNE 137 - Ułamki zwykłe i dziesiętne - kółko matematyczne dla klasy VI Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_137 Osoby Uczestnicy Certificates Fora dyskusyjne Głosowania Quizy Zadania

Bardziej szczegółowo

120 - "Z matematyką za pan brat" Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj)

120 - Z matematyką za pan brat Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) 120 - "Z matematyką za pan brat" Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_120 Osoby Uczestnicy Aktywności Certificates Czaty Fora dyskusyjne Głosowania Quizy Quizy Hot Potatoes

Bardziej szczegółowo

11 listopada 1918 roku

11 listopada 1918 roku 11 listopada 1918 roku 92 lat temu Polska odzyskała niepodległość Europa w II połowie XVII wieku Dlaczego Polska zniknęła z mapy Europy? Władza szlachty demokracja szlachecka Wolna elekcja Wojny Rzeczpospolitej

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 CZĘŚĆ 1. ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZE: GH-HX1, GH-H2, GH-H4, GH-H5, GH-H7

EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 CZĘŚĆ 1. ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZE: GH-HX1, GH-H2, GH-H4, GH-H5, GH-H7 EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 CZĘŚĆ 1. HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZE: GH-HX1, GH-H2, GH-H4, GH-H5, GH-H7 KWIECIEŃ 2016 Zadanie

Bardziej szczegółowo

PRÓBNY EGZAMIN GIMNAZJALNY Z NOWĄ ERĄ 2016/2017 HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE

PRÓBNY EGZAMIN GIMNAZJALNY Z NOWĄ ERĄ 2016/2017 HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE PRÓBNY EGZAMIN GIMNAZJALNY Z NOWĄ ERĄ 2016/2017 HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ Copyright by Nowa Era Sp. z o.o. Zadanie 1. (0 1) 6. Dziedzictwo antyku. Uczeń: 1) charakteryzuje

Bardziej szczegółowo

Zajęcia dodatkowe z matematyki dla klasy II i III gimnazjum

Zajęcia dodatkowe z matematyki dla klasy II i III gimnazjum 183 - Zajęcia dodatkowe z matematyki - kółko matematyczne dla klasy II i III gimnazjum Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_183 Osoby Uczestnicy Certificates Fora dyskusyjne

Bardziej szczegółowo

"Świat z liczbami"-matematyka

Świat z liczbami-matematyka 308 - Matematyka Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_308 Osoby Uczestnicy Aktywności Certificates Fora dyskusyjne Quizy Quizy Hot Potatoes Zadania Zasoby Szukaj w forum Zaawansowane

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo NIEDOSTETECZNY

Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo NIEDOSTETECZNY Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo NIEDOSTETECZNY Nie zna pojęć: faszyzm, zimna wojna, stan wojenny, demokracja. Nie potrafi wymienić

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo. Niedostateczny.

Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo. Niedostateczny. Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo Niedostateczny - Nie zna pojęć: faszyzm, zimna wojna, stan wojenny, demokracja. - Nie potrafi wymienić

Bardziej szczegółowo

3 Religie Rola Rzymu Ośrodki kulturowe po upadku Rzymu 4 Schemat społeczeństwa Pojęcia

3 Religie Rola Rzymu Ośrodki kulturowe po upadku Rzymu 4 Schemat społeczeństwa Pojęcia Klasa I ZS Temat Lp. Zakres treści Lekcja organizacyjna 1 Program nauczania System oceniania Źródła wiedzy o przeszłości i teraźniejszości 2 Epoki historyczne Źródła historyczne Dziedzictwo antyku Kształtowanie

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo. Niedostateczny

Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo. Niedostateczny Wymagania edukacyjne dla uczniów klas VI na poszczególne oceny z przedmiotu: Historia i społeczeństwo Niedostateczny - Nie zna pojęć: faszyzm, zimna wojna, stan wojenny, demokracja. - Nie potrafi wymienić

Bardziej szczegółowo

BADANIE DIAGNOSTYCZNE

BADANIE DIAGNOSTYCZNE Centralna Komisja Egzaminacyjna BADANIE DIAGNOSTYCZNE W ROKU SZKOLNYM 2012/2013 CZĘŚĆ HUMANISTYCZNA HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE WYKAZ SPRAWDZANYCH UMIEJĘTNOŚCI ARKUSZ GH-H1-125, GH-H4-125, GH-H5-125,

Bardziej szczegółowo

2. Świat polis Sparta ustrój społeczny i polityczny; Ateny ustrój społeczny i polityczny ( reformy Drakona, Solona, Klejstenesa, demokracja ateńska)

2. Świat polis Sparta ustrój społeczny i polityczny; Ateny ustrój społeczny i polityczny ( reformy Drakona, Solona, Klejstenesa, demokracja ateńska) ZAKRES MATERIAŁU DO TESTU PRZYROSTU KOMPETENCJI Z HISTORII W ZAKRESIE ROZSZERZONYM ZROZUMIEĆ PRZESZŁOŚĆ 1. Historia jako nauka. 2. Chronologia w Historii. 3. Kalendarze. 4. Epoki historyczne. 5. Źródła

Bardziej szczegółowo

Łatwość zadań dla zdających z województwa pomorskiego

Łatwość zadań dla zdających z województwa pomorskiego Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku EGZAMIN GIMNAZJALNY W ROKU SZKOLNYM 2012/2013 CZĘŚĆ HUMANISTYCZNA HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE Wykaz umiejętności sprawdzanych poszczególnymi zadaniami GH-H1-132

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 CZĘŚĆ 1. ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZ GH-H8

EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 CZĘŚĆ 1. ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZ GH-H8 EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 CZĘŚĆ 1. HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZ GH-H8 KWIECIEŃ 2016 Zadanie 1. (0 3) 2. Cywilizacje liskiego

Bardziej szczegółowo

HISTORIA USTROJU POLSKI. Autor: Marian Kallas

HISTORIA USTROJU POLSKI. Autor: Marian Kallas HISTORIA USTROJU POLSKI Autor: Marian Kallas Dział I Kształt terytorialno-administracyjny i ludność Polski Część I Dawne państwo polskie (do 1795) Rozdział 1. Powstanie Polski i zmiany terytorialno-administracyjne

Bardziej szczegółowo

Test z historii. Małe olimpiady przedmiotowe

Test z historii. Małe olimpiady przedmiotowe Małe olimpiady przedmiotowe Test z historii Organizatorzy: Wydział Edukacji Urzędu Miasta Centrum Edukacji Nauczycieli Szkoła Podstawowa Nr 17 Szkoła Podstawowa Nr 18 Drogi Uczniu, przeczytaj uwaŝnie polecenia.

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Dział I Kształt terytorialno-administracyjny i ludność Polski. Do Czytelnika Przedmowa... 13

Spis treści. Dział I Kształt terytorialno-administracyjny i ludność Polski. Do Czytelnika Przedmowa... 13 Spis treści Do Czytelnika.............................................. 11 Przedmowa................................................ 13 Dział I Kształt terytorialno-administracyjny i ludność Polski Część

Bardziej szczegółowo

Dział I Kształt terytorialno-administracyjny i ludność Polski

Dział I Kształt terytorialno-administracyjny i ludność Polski Spis treści Do Czytelnika Przedmowa Dział I Kształt terytorialno-administracyjny i ludność Polski Część I Dawne państwo polskie (do 1795) Rozdział 1. Powstanie Polski i zmiany terytorialno-administracyjne

Bardziej szczegółowo

KRYTERIA OCENIANIA Z HISTORII W KLASIE II GIMNAZJUM

KRYTERIA OCENIANIA Z HISTORII W KLASIE II GIMNAZJUM KRYTERIA OCENIANIA Z HISTORII W KLASIE II GIMNAZJUM Na zajęciach z historii obowiązują wagi ocen takie jak w WZO. Klasyfikacji okresowej i rocznej dokonuje się na podstawie ocen cząstkowych. Ocena z przedmiotu

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA EDUKACYJNE NA POSZCZEGÓLNE OCENY W KLASIE II GIMNAZJUM

WYMAGANIA EDUKACYJNE NA POSZCZEGÓLNE OCENY W KLASIE II GIMNAZJUM WYMAGANIA EDUKACYJNE NA POSZCZEGÓLNE OCENY W KLASIE II GIMNAZJUM POZIOM WYMAGAŃ KONIECZNY ocena dopuszczająca zna pojęcia: kolonia, odkrycia geograficzne, renesans, odrodzenie, humanizm, reformacja, kontrreformacja,

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Część I. Dawne państwo polskie (do 1795) Rozdział 1. Państwo patrymonialne (połowa X w. 1320)

Spis treści. Część I. Dawne państwo polskie (do 1795) Rozdział 1. Państwo patrymonialne (połowa X w. 1320) Spis treści Do Czytelnika 5 Część I Dawne państwo polskie (do 1795) Rozdział 1. Państwo patrymonialne (połowa X w. 1320) 1.1. Początki i rozwój państwa polskiego (do 1138). Rozbicie dzielnicowe i dążenia

Bardziej szczegółowo

Test z historii. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko

Test z historii. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko Małe olimpiady przedmiotowe Test z historii ORGANIZATORZY: Wydział Edukacji Urzędu Miasta Imię i nazwisko Szkoła Centrum Edukacji Nauczycieli Szkoła Podstawowa nr 17 Szkoła Podstawowa nr 18 Drogi Uczniu,

Bardziej szczegółowo

Rozkład materiału do historii w klasie III A

Rozkład materiału do historii w klasie III A Rozkład materiału do historii w klasie III A 1. Rządy Jana III Sobieskiego. S 1. Źródła kryzysu monarchii polskiej w II połowie XVII wieku - przypomnienie materiału z kl. II 2. Elekcja Jana III Sobieskiego

Bardziej szczegółowo

Powtórka przed egzaminem mapy

Powtórka przed egzaminem mapy Powtórka przed egzaminem mapy 1. Starożytność. a) Najstarsze starożytne cywilizacje. A Egipt, B Palestyna, Izrael, Jerozolima, C Mezopotamia, D Grecja b) Starożytna Grecja. A góra Olimp, B Ateny, C- Olimpia

Bardziej szczegółowo

ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU GIMNAZJALNEGO Z ZAKRESU PRZEDMIOTÓW HUMANISTYCZNYCH - HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE W ROKU SZKOLNYM

ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU GIMNAZJALNEGO Z ZAKRESU PRZEDMIOTÓW HUMANISTYCZNYCH - HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE W ROKU SZKOLNYM ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU GIMNAZJALNEGO Z ZAKRESU PRZEDMIOTÓW HUMANISTYCZNYCH - HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 W dniu 21.04.2015 roku został przeprowadzony egzamin gimnazjalny

Bardziej szczegółowo

BADANIE DIAGNOSTYCZNE

BADANIE DIAGNOSTYCZNE Centralna Komisja Egzaminacyjna BADANIE DIAGNOSTYCZNE W ROKU SZKOLNYM 2011/2012 CZĘŚĆ HUMANISTYCZNA HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE WYKAZ SPRAWDZANYCH UMIEJĘTNOŚCI GRUDZIEŃ 2011 Numer zadania 1. 2.

Bardziej szczegółowo

Dynastia Piastów - powtórzenie

Dynastia Piastów - powtórzenie Poszukiwacze skarbów Autor: Karolina Żelazowska, Marcin Paks Lekcja 8: Dynastia Piastów - powtórzenie Zajęcia zobrazują kolejne możliwości wykorzystania kodowania z wykorzystaniem robota. Celem tych zajęć

Bardziej szczegółowo

Anna Marsula Pracownia UKD Instytut Bibliograficzny BN. Języki informacyjno-wyszukiwawcze w bazach bibliotek Sulejówek, 14 listopada 2013 r.

Anna Marsula Pracownia UKD Instytut Bibliograficzny BN. Języki informacyjno-wyszukiwawcze w bazach bibliotek Sulejówek, 14 listopada 2013 r. Anna Marsula Pracownia UKD Instytut Bibliograficzny BN Języki informacyjno-wyszukiwawcze w bazach bibliotek Sulejówek, 14 listopada 2013 r. Pracownia UKD rozpoczęła prace nad nowym wydaniem Tablic skróconych

Bardziej szczegółowo

Plan wynikowy z historii dla klasy I Zasadniczej Szkoły Zawodowej

Plan wynikowy z historii dla klasy I Zasadniczej Szkoły Zawodowej Plan wynikowy z historii dla klasy I Zasadniczej Szkoły Zawodowej Dział programowy Średniowiecze. Polska Piastów Temat/Środki dydaktyczne Wymagania podstawowe Wymagania ponadpodstawowe Ilość godzin. Europa

Bardziej szczegółowo

ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU GIMNAZJALNEGO Z ZAKRESU PRZEDMIOTÓW HUMANISTYCZNYCH - HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE W ROKU SZKOLNYM

ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU GIMNAZJALNEGO Z ZAKRESU PRZEDMIOTÓW HUMANISTYCZNYCH - HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE W ROKU SZKOLNYM ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU GIMNAZJALNEGO Z ZAKRESU PRZEDMIOTÓW HUMANISTYCZNYCH - HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 W dniu 18.01.2016 roku został przeprowadzony próbny egzamin gimnazjalny

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN W TRZECIEJ KLASIE GIMNAZUM W ROKU SZKOLNYM 2014/2015

EGZAMIN W TRZECIEJ KLASIE GIMNAZUM W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 EGZMIN W TRZECIEJ KLSIE GIMNZUM W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 CZĘŚĆ 1. HISTORI I WIEDZ O SPOŁECZEŃSTWIE ZSDY OCENINI ROZWIĄZŃ ZDŃ RKUSZ: GH-H8 KWIECIEŃ 2015 Zadanie 1. (0 3) 2. Cywilizacje liskiego Wschodu.

Bardziej szczegółowo

PP 3 (0-2) Obejrzyj ilustracje związane z powstaniem styczniowym. Podaj imię i nazwisko malarza, którego reprodukcję obrazów zamieszczono.

PP 3 (0-2) Obejrzyj ilustracje związane z powstaniem styczniowym. Podaj imię i nazwisko malarza, którego reprodukcję obrazów zamieszczono. Imię i nazwisko Nr w dzienniku. Data... Sprawdzian wiadomości i umiejętności dla klasy VI Dział: Polska w drodze do odzyskania niepodległości Poziom P-podstawowy PP-onadpodstawowy Liczba pkt. Ocena P 1

Bardziej szczegółowo

Kryteria oceniania- historia klasa I

Kryteria oceniania- historia klasa I Ocena dopuszczająca: Kryteria oceniania- historia klasa I Zna pojęcia: źródła historyczne, era, zlokalizuje na osi czasu najważniejsze wydarzenia, Wymienia najważniejsze, przełomowe wydarzenia z prehistorii

Bardziej szczegółowo

HISTORIA I SPOŁECZEŃSTWO KLASA V Podstawa programowa przedmiotu SZKOŁY BENEDYKTA

HISTORIA I SPOŁECZEŃSTWO KLASA V Podstawa programowa przedmiotu SZKOŁY BENEDYKTA HISTORIA I 2016-09-01 SPOŁECZEŃSTWO KLASA V Podstawa programowa przedmiotu SZKOŁY BENEDYKTA Cele kształcenia wymagania ogólne I. Chronologia historyczna. Uczeń posługuje się podstawowymi określeniami czasu

Bardziej szczegółowo

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Murowanej Goślinie Przedmiotowy System Oceniania Historia

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Murowanej Goślinie Przedmiotowy System Oceniania Historia Szkoła Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Murowanej Goślinie Przedmiotowy System Oceniania Historia Elementy Przedmiotowego Systemu Oceniania: I. Wymagania edukacyjne. II. Obszary i formy aktywności

Bardziej szczegółowo

Egzamin Gimnazjalny z WSiP LISTOPAD Analiza wyników próbnego egzaminu gimnazjalnego. Część humanistyczna HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE

Egzamin Gimnazjalny z WSiP LISTOPAD Analiza wyników próbnego egzaminu gimnazjalnego. Część humanistyczna HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE Egzamin Gimnazjalny z WSiP LISTOPAD 2015 Analiza wyników próbnego egzaminu gimnazjalnego Część humanistyczna HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE Arkusz egzaminu próbnego składał się z 23 zadań zamkniętych

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne historia klasa V

Wymagania edukacyjne historia klasa V Wymagania edukacyjne historia klasa V Zasady ogólne Uczeń dla uzyskania oceny pozytywnej powinien: -rozumieć, wykorzystywać i przetwarzać teksty w zakresie umożliwiającym mu zdobywanie wiedzy, -formułować

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wstęp... DZIAŁ PIERWSZY. USTRÓJ POLSKI DO 1795 R... 1

Spis treści. Wstęp... DZIAŁ PIERWSZY. USTRÓJ POLSKI DO 1795 R... 1 Spis treści Wstęp... XI DZIAŁ PIERWSZY. USTRÓJ POLSKI DO 1795 R.... 1 Rozdział I. Monarchia patrymonialna... 3 Część I. Powstanie państwa polskiego... 3 Część II. Ustrój polityczny... 5 Część III. Sądownictwo...

Bardziej szczegółowo

Przedmiot: Dzieje ustroju i administracji na ziemiach polskich (XIX w.)

Przedmiot: Dzieje ustroju i administracji na ziemiach polskich (XIX w.) Przedmiot: Dzieje ustroju i administracji na ziemiach polskich (XIX w.) Kod: ECTS: 08.3-xxxx-140 Punkty ECTS: 1 Rodzaj studiów: studia stacjonarne I stopnia, rok III spec. archiwistyka Liczba godzin: 22

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne i zasady oceniania. dla uczniów klas V

Wymagania edukacyjne i zasady oceniania. dla uczniów klas V podręcznik program nauczania Wymagania edukacyjne i zasady oceniania z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA dla uczniów klas V Autor Tytuł Nr dopuszczenia Małgorzata Lis Program nauczania historii i społeczeństwa

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN GIMNAZJALNY W ROKU SZKOLNYM 2012/2013

EGZAMIN GIMNAZJALNY W ROKU SZKOLNYM 2012/2013 EGZAMIN GIMNAZJALNY W ROKU SZKOLNYM 2012/2013 CZĘŚĆ HUMANISTYCZNA HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE WYKAZ SPRAWDZANYCH UMIEJĘTNOŚCI Numer zadania Wymagania ogólne (z podstawy programowej) 1. II. Analiza

Bardziej szczegółowo

PLAN WYNIKOWY DLA KLASY I TECHNIKUM (z praktyką miesięczną)

PLAN WYNIKOWY DLA KLASY I TECHNIKUM (z praktyką miesięczną) PLAN WYNIKOWY DLA KLASY I TECHNIKUM (z praktyką miesięczną) NR PROGRAMU: DKOS 4015 90/02. I. Dzieje najdawniejsze - źródła archeologiczne i materialne do dziejów najdawniejszych, - systemy periodyzacji

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 8. Etap rejonowy

Załącznik nr 8. Etap rejonowy Załącznik nr 8 ZAKRES WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI WYMAGANY NA KONKURS HISTORYCZNY Z ELEMENTAMI WIEDZY O SPOŁECZEŃSTWIE DLA UCZNIÓW GIMNAZJÓW W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIOPOMORSKIM W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 Cele konkursu:

Bardziej szczegółowo

127 - Język polski Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj)

127 - Język polski Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) 127 - Język polski Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_127 Certificates Fora dyskusyjne Głosowania Quizy Zadania Szukaj w forum Zaawansowane Administracja Oceny Profil Moje

Bardziej szczegółowo

HISTORIA I SPOŁECZEŃSTWO Kl. IV - VI

HISTORIA I SPOŁECZEŃSTWO Kl. IV - VI Szkoła Podstawowa nr 64 we Wrocławiu HISTORIA I SPOŁECZEŃSTWO Kl. IV - VI WYMAGANANIA EDUKACYJNE CZĘŚĆ I. EPOKA ODRODZENIA wskazuje na osi czasu wiek XVI i lata: 1450, 1473, 1492 i przyporządkowuje im

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZKI KONKURS PRZEDMIOTOWY Z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH 2016/2017 TEST ELIMINACJE SZKOLNE

WOJEWÓDZKI KONKURS PRZEDMIOTOWY Z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH 2016/2017 TEST ELIMINACJE SZKOLNE WOJEWÓDZKI KONKURS PRZEDMIOTOWY Z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH 2016/2017 TEST ELIMINACJE SZKOLNE Numer identyfikacyjny Wypełnia Szkolna Komisja Konkursowa Imiona i nazwisko...

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZUM W ROKU SZKOLNYM 2016/2017 CZĘŚĆ 1. HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZ GH-H7

EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZUM W ROKU SZKOLNYM 2016/2017 CZĘŚĆ 1. HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZ GH-H7 EGZAMIN W KLASIE TRZECIEJ GIMNAZUM W ROKU SZKOLNYM 2016/2017 CZĘŚĆ 1. HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZ GH-H7 KWIECIEŃ 2017 Zadanie 1. (0 1) 2. Cywilizacje Bliskiego

Bardziej szczegółowo

Zadanie 1. (0-2 pkt.) Połącz w pary postacie z właściwymi opisami. Obok każdej postaci wpisz literę przyporządkowaną odpowiedniemu opisowi.

Zadanie 1. (0-2 pkt.) Połącz w pary postacie z właściwymi opisami. Obok każdej postaci wpisz literę przyporządkowaną odpowiedniemu opisowi. Zadanie 1. (0-2 pkt.) Połącz w pary postacie z właściwymi opisami. Obok każdej postaci wpisz literę przyporządkowaną odpowiedniemu opisowi. I. Józef Poniatowski... II. Ignacy Krasicki... A. sekretarz Towarzystwa

Bardziej szczegółowo

Piosenka zapisana historią

Piosenka zapisana historią Innowacja pedagogiczna Piosenka zapisana historią Opracowała Wioletta Mikołajczyk nauczycielka historii w Zespole Szkół w Iwanowicach. Innowacja będzie realizowana przez uczniów klasy III gimnazjum w Zespole

Bardziej szczegółowo

Konkursy Przedmiotowe w roku szkolnym 2017/2018

Konkursy Przedmiotowe w roku szkolnym 2017/2018 PROGRAM MERYTORYCZNY KONKURSU HISTORYCZNEGO DLA UCZNIÓW GIMNAZJÓW WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO I. CELE KONKURSU kształcenie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy historycznej; rozbudzanie ciekawości

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian IV. Rozbiory i upadek Rzeczypospolitej

Sprawdzian IV. Rozbiory i upadek Rzeczypospolitej Sprawdzian IV Rozbiory i upadek Rzeczypospolitej GRUPA A Zadanie 1. (0 3 pkt) Podkreśl te pojęcia i postacie, które odnoszą się do konfederacji targowickiej. patriotyzm, zdrada, Seweryn Rzewuski, Tadeusz

Bardziej szczegółowo

HISTORIA KLASA II GIMNAZJUM SZKOŁY BENEDYKTA

HISTORIA KLASA II GIMNAZJUM SZKOŁY BENEDYKTA 2016-09-01 HISTORIA KLASA II GIMNAZJUM SZKOŁY BENEDYKTA Cele kształcenia wymagania ogólne I. Chronologia historyczna. Uczeń sytuuje wydarzenia, zjawiska i procesy historyczne w czasie oraz porządkuje je

Bardziej szczegółowo

Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2016 r. Test historia/wiedza o społeczeństwie

Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2016 r. Test historia/wiedza o społeczeństwie Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2016 r. Test historia/wiedza o społeczeństwie Arkusz standardowy zawierał 25 zadań zamkniętych, w tym 20 zadań z historii i 5 zadań z wiedzy o społeczeństwie. Dominowały

Bardziej szczegółowo

Historia i społeczeństwo

Historia i społeczeństwo Historia i społeczeństwo Plan dydaktyczny klasy drugie Wątki tematyczne: Ojczysty Panteon i ojczyste spory Europa i świat 1 Numer lekcji Temat lekcji Epoka Liczba godzin Zagadnienia w podstawie programowej

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z historii do klasy I dopuszczający

Wymagania edukacyjne z historii do klasy I dopuszczający Wymagania edukacyjne z historii do klasy I dopuszczający wymagania w zakresie wiadomości omawia najważniejsze postanowienia i konsekwencje traktatu wersalskiego definiuje pojęcie totalitaryzmu omawia główne

Bardziej szczegółowo

Konkurs Historyczny dla Uczniów Szkół Podstawowych Województwa Podlaskiego

Konkurs Historyczny dla Uczniów Szkół Podstawowych Województwa Podlaskiego Konkurs Historyczny dla Uczniów Szkół Podstawowych Województwa Podlaskiego Eliminacje Rejonowe Witamy Cię w drugim etapie Konkursu Historycznego. Informacje dla Ucznia: 1. Przed Tobą test składający się

Bardziej szczegółowo

997 misja św. Wojciecha 1000 zjazd gnieźnieński 1025 koronacja na króla. najazd niemiecki i ruski wygnany z kraju

997 misja św. Wojciecha 1000 zjazd gnieźnieński 1025 koronacja na króla. najazd niemiecki i ruski wygnany z kraju książę Mieszko I X wiek powstaje Polska (jakie plemiona?) 966 chrzest Polski 972 - Cedynia król Bolesław Chrobry 997 misja św. Wojciecha 1000 zjazd gnieźnieński 1025 koronacja na króla król Mieszko II

Bardziej szczegółowo

1. Kto powiedział te słowa: Przybyłem, zobaczyłem, Bóg zwyciężył. a) Jan III Sobieski b) Stanisław August Poniatowski c) Henryk Walezy

1. Kto powiedział te słowa: Przybyłem, zobaczyłem, Bóg zwyciężył. a) Jan III Sobieski b) Stanisław August Poniatowski c) Henryk Walezy Turniej historyczny 1. Kto powiedział te słowa: Przybyłem, zobaczyłem, Bóg zwyciężył. a) Jan III Sobieski b) Stanisław August Poniatowski c) Henryk Walezy 2. Uzbrojenie przedstawia wojowników jakiego kraju?

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny z przedmiotu historia klasa VII

Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny z przedmiotu historia klasa VII Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny z przedmiotu historia klasa VII ( wg programu Wczoraj i dziś nr dopuszczenia 877/4/2017 ). Rok szkolny 2017/2018 Ocena dopuszczająca : - zna datę i postanowienia

Bardziej szczegółowo

Liczba godzin Punkty ECTS Sposób zaliczenia. ćwiczenia 21 zaliczenie z oceną

Liczba godzin Punkty ECTS Sposób zaliczenia. ćwiczenia 21 zaliczenie z oceną Wydział: Prawo i Administracja Nazwa kierunku kształcenia: Prawo Rodzaj przedmiotu: podstawowy Opiekun: prof. dr hab. Marian Kallas Poziom studiów (I lub II stopnia): Jednolite magisterskie Tryb studiów:

Bardziej szczegółowo

Temat: Europa i Polska od czasów stanisławowskich do Kongresu Wiedeńskiego

Temat: Europa i Polska od czasów stanisławowskich do Kongresu Wiedeńskiego Wręczyca Wielka, 2006 r. KONSPEKT LEKCJI Przedmiot: HISTORIA Nauczyciel prowadzący: mgr Magdalena Kozłowska Temat: Europa i Polska od czasów stanisławowskich do Kongresu Wiedeńskiego Cele Kształcenia:

Bardziej szczegółowo

Liczba godzin Punkty ECTS Sposób zaliczenia. ćwiczenia 24 zaliczenie z oceną

Liczba godzin Punkty ECTS Sposób zaliczenia. ćwiczenia 24 zaliczenie z oceną Wydział: Prawo i Administracja Nazwa kierunku kształcenia: Prawo Rodzaj przedmiotu: podstawowy Opiekun: prof. dr hab. Marian Kallas Poziom studiów (I lub II stopnia): Jednolite magisterskie Tryb studiów:

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN W TRZECIEJ KLASIE GIMNAZUM W ROKU SZKOLNYM 2014/2015

EGZAMIN W TRZECIEJ KLASIE GIMNAZUM W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 EGZAMIN W TRZECIEJ KLASIE GIMNAZUM W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 CZĘŚĆ 1. HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE ZASADY OCENIANIA ROZWIĄZAŃ ZADAŃ ARKUSZE: GH-H1, GH-H2, GH-H4, GH-H5, GH-H1U KWIECIEŃ 2015 Zadanie

Bardziej szczegółowo

Polska i świat w XII XIV wieku

Polska i świat w XII XIV wieku Test a Polska i świat w XII XIV wieku Test podsumowujący rozdział I 1. Czytaj uważnie tekst i zadania. 2. W zadaniach od 1. do 3., 5., 6. oraz od 10. do 1 3. znajdują się cztery odpowiedzi: A, B, C, D.

Bardziej szczegółowo

Egzamin Gimnazjalny z WSiP STYCZEŃ Analiza wyników próbnego egzaminu gimnazjalnego. Część humanistyczna HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE

Egzamin Gimnazjalny z WSiP STYCZEŃ Analiza wyników próbnego egzaminu gimnazjalnego. Część humanistyczna HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE Egzamin Gimnazjalny z WSiP STYCZEŃ 2017 Analiza wyników próbnego egzaminu gimnazjalnego Część humanistyczna HISTORIA I WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE Arkusz egzaminu próbnego składał się z 25 zadań zamkniętych

Bardziej szczegółowo

Zadania konkursowe Tygodnia Patriotycznego

Zadania konkursowe Tygodnia Patriotycznego Zadania konkursowe Tygodnia Patriotycznego środa 9.11.2016 1. Uzupełnij tabelę wpisując Piastów z poniższej rozsypanki do odpowiedniej rubryki oznaczającej miejsce ich pochówku. (0-8 p.) Kazimierz Wielki,

Bardziej szczegółowo

ZAKŁADANE OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW W KLASIE VII

ZAKŁADANE OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW W KLASIE VII ZAKŁADANE OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW W KLASIE VII Zakładane osiągnięcia uczniów to wiadomości i umiejętności, którymi uczeń powinien się wykazywać po zakończeniu nauki w szkole podstawowej. Dzięki przyporządkowaniu

Bardziej szczegółowo

Plan wynikowy z historii poziom podstawowy na rok szkolny 2016/2017 dla klasy I a

Plan wynikowy z historii poziom podstawowy na rok szkolny 2016/2017 dla klasy I a Plan wynikowy z historii poziom podstawowy na rok szkolny 206/207 dla klasy I a Nauczyciel prowadzący: Jacek Foszczyński Liczba tygodni nauki: 38 Liczba godzin w tygodniu: 2 Liczba godzin do wypracowania

Bardziej szczegółowo

INFORMATYKA MOŻE I TRUDNA ALE NIE NUDNA

INFORMATYKA MOŻE I TRUDNA ALE NIE NUDNA 209 - INFORMATYKA - MOŻE I TRUDNA ALE NIE NUDNA Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_209 Osoby Uczestnicy Aktywności Certificates Fora dyskusyjne Quizy Zadania Zasoby Szukaj

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne niezbędne do uzyskania poszczególnych ocen z historii w klasie III Gimnazjum.

Wymagania edukacyjne niezbędne do uzyskania poszczególnych ocen z historii w klasie III Gimnazjum. Wymagania edukacyjne niezbędne do uzyskania poszczególnych ocen z historii w klasie III Gimnazjum. Wiek XVIII i epoka napoleooska. A. Wymagania konieczne: ocena - dopuszczający. Uczeo: - zna wydarzenia

Bardziej szczegółowo

Zajęcia pozalekcyjne z fizyki

Zajęcia pozalekcyjne z fizyki 189 - Fizyka - zajęcia wyrównawcze. Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_189 Osoby Uczestnicy Certificates Fora dyskusyjne Głosowania Quizy Zadania Szukaj w forum Zaawansowane

Bardziej szczegółowo

Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2013 r. Test humanistyczny historia/wiedza o społeczeństwie Test GH-H1-132

Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2013 r. Test humanistyczny historia/wiedza o społeczeństwie Test GH-H1-132 Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego 2013 r. Test humanistyczny historia/wiedza o społeczeństwie Test G-1-132 Zestaw egzaminacyjny zawierał 24 zadania, w tym 20 z historii i 4 zadania z wiedzy o społeczeństwie.

Bardziej szczegółowo

Poziom P-podstawowy PPponadpodstawowy. Zadanie 1 P (0-5) Wpisz we wskazane na mapie miejsca nazwy plemion zamieszkujących ziemie polskie w X wieku.

Poziom P-podstawowy PPponadpodstawowy. Zadanie 1 P (0-5) Wpisz we wskazane na mapie miejsca nazwy plemion zamieszkujących ziemie polskie w X wieku. Imię i nazwisko Sprawdzian diagnozujący wiadomości i umiejętności dla klasy V Dział: Dynastia Piastów na polskim tronie Nr w dzienniku.. Kl. V Poziom P-podstawowy PPponadpodstawowy Liczba pkt. Ocena Zadanie

Bardziej szczegółowo

Wielka Wojna z Zakonem

Wielka Wojna z Zakonem Wielka Wojna z Zakonem Historia Polski Klasa I Gim Plan zajęć Krótkie powtórzenie Rys historyczny Mity Tradycja Ćwiczenia Podsumowanie Praca domowa Bibliografia Praca domowa Odpowiedz na pytania: "Dlaczego

Bardziej szczegółowo

Konspekt hospitacji diagnozującej

Konspekt hospitacji diagnozującej Opracowanie - mgr Dorota Tyrcha Konspekt hospitacji diagnozującej Cel hospitacji: Monitorowanie umiejętności pracy z tekstem źródłowym oraz innymi środkami przekazu informacji Standard: Uczeń wyszukuje

Bardziej szczegółowo

Wstęp Rozdział 1. Obraz dziejów (Tomasz Jurek) Źródła Wizje historiografii... 27

Wstęp Rozdział 1. Obraz dziejów (Tomasz Jurek) Źródła Wizje historiografii... 27 Spis treści Wstęp............................................... 11 Rozdział 1. Obraz dziejów (Tomasz Jurek).......................... 15 1.1. Źródła.......................................... 15 1.2. Wizje

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian nr 1. Rozdział I. W obronie upadającej Rzeczypospolitej. 1. Uzupełnij poniższe zdania, podkreślając właściwe wyrażenia spośród podanych

Sprawdzian nr 1. Rozdział I. W obronie upadającej Rzeczypospolitej. 1. Uzupełnij poniższe zdania, podkreślając właściwe wyrażenia spośród podanych Sprawdzian nr 1 Rozdział I. W obronie upadającej Rzeczypospolitej GRUPA A 5 1. Uzupełnij poniższe zdania, podkreślając właściwe wyrażenia spośród podanych w nawiasach. a) Myśliciele epoki oświecenia uważali,

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA NA LEKCJACH HISTORII W GIMNAZJUM W KLASACH I-III

PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA NA LEKCJACH HISTORII W GIMNAZJUM W KLASACH I-III PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA NA LEKCJACH HISTORII W GIMNAZJUM W KLASACH I-III Ważnym elementem procesu dydaktycznego jest ocena, która pozwala określić zakres wiedzy i umiejętności opanowany przez ucznia.

Bardziej szczegółowo

HISTORIA KLASA I GIMNAZJUM SZKOŁY BENEDYKTA

HISTORIA KLASA I GIMNAZJUM SZKOŁY BENEDYKTA 2016-09-01 HISTORIA KLASA I GIMNAZJUM SZKOŁY BENEDYKTA Cele kształcenia wymagania ogólne I. Chronologia historyczna. Uczeń sytuuje wydarzenia, zjawiska i procesy historyczne w czasie oraz porządkuje je

Bardziej szczegółowo

Klasa Klasa VIa. Raport dla ucznia nr 1. Wynik procentowy poszczególnych zadań dla ucznia nr 1

Klasa Klasa VIa. Raport dla ucznia nr 1. Wynik procentowy poszczególnych zadań dla ucznia nr 1 Klasa Klasa VIa 7-47 Czerwin, Szkolna 5 Raport dla ucznia nr 1 Maksymalna liczba punktów do zdobycia: 2 Uczeń nr 1 Średnia klasy Średnia ogólnopolska liczba punktów 11 1.4 12.8 wynik procentowy 55.% 5.22%

Bardziej szczegółowo

Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. PESEL

Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. PESEL Układ graficzny CKE 2011 Centralna Komisja Egzaminacyjna Arkusz zawiera informacje prawnie chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu. UZUPEŁNIA ZESPÓŁ NADZORUJĄCY KOD UCZNIA PESEL miejsce na naklejkę z

Bardziej szczegółowo

Spis treści. 6 Epoka brązu ( r. p.n.e.) 4 Paleolit (500-8 tys. lat p.n.e.) Mezolit (8-4,5 tys. lat p.n.e.)

Spis treści. 6 Epoka brązu ( r. p.n.e.) 4 Paleolit (500-8 tys. lat p.n.e.) Mezolit (8-4,5 tys. lat p.n.e.) Spis treści 4 Paleolit (500-8 tys. lat p.n.e.) Mezolit (8-4,5 tys. lat p.n.e.) 5 Neolit (4500-1800 r. p.n.e.) 6 Epoka brązu (1800-700 r. p.n.e.) 7 Wczesna epoka żelaza (700 r.-pocz. n.e.) 8 Okres wpływów

Bardziej szczegółowo

Rozkład materiału. Ojczysty Panteon i ojczyste spory. Odniesienia do podstawy programowej Uczeń:

Rozkład materiału. Ojczysty Panteon i ojczyste spory. Odniesienia do podstawy programowej Uczeń: Rozkład materiału Ojczysty Panteon i ojczyste spory Lp. Temat lekcji Treści 1 Greccy bohaterowie 1. W starożytnej Grecji 2. Wojna trojańska 3. Wojny z Persami 4. Niezgoda, która rujnuje 2 Polskie Termopile

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z historii. Dla klasy V.

Wymagania edukacyjne z historii. Dla klasy V. Wymagania edukacyjne z historii Dla klasy V. I okres Polska za Piastów. - wie, co to jest legenda, plemię - wie, kim był: Mieszko I, Dobrawa, święty Wojciech, i kto to jest patron - wie, kim był Bolesław

Bardziej szczegółowo

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH 17 stycznia 2015 r. zawody II stopnia (rejonowe)

KONKURS PRZEDMIOTOWY Z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH 17 stycznia 2015 r. zawody II stopnia (rejonowe) kod ucznia. KONKURS PRZEDMIOTOWY Z HISTORII I SPOŁECZEŃSTWA DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH 17 stycznia 2015 r. zawody II stopnia (rejonowe) Witamy Cię na kolejnym etapie konkursu przedmiotowego z historii

Bardziej szczegółowo

Wrzesień. Październik

Wrzesień. Październik Kalendarz historyczny rok szkolny 2010/2011 Wrzesień 1 września 1939 r. - agresja Niemiec na Polskę 1-7 września 1939 r. - obrona Westerplatte 11 września 1932 r. - Franciszek Żwirko i Stanisław Wigura

Bardziej szczegółowo

Andrzej Jezierski. Cecylia Leszczyńska HISTORIA

Andrzej Jezierski. Cecylia Leszczyńska HISTORIA Andrzej Jezierski Cecylia Leszczyńska HISTORIA Wydawnictwo Key Text Warszawa 2003 Spis treści Od autorów 13 Rozdział 1 Polska w średniowieczu 1.1. Państwo 15 1.2. Ludność 19 1.2.1. Zaludnienie 19 1.2.2.

Bardziej szczegółowo

Kalendarz Maturzysty 2011/12 Historia

Kalendarz Maturzysty 2011/12 Historia Kalendarz Maturzysty 2011/12 Historia Kalendarz Maturzysty 2011/12 Historia Michał Krzywicki Drogi Maturzysto, Oddajemy Ci do rąk profesjonalny Kalendarz Maturzysty z historii stworzony przez naszego eksperta.

Bardziej szczegółowo

Koło historyczne 1abc

Koło historyczne 1abc Koło historyczne 1abc Autor: A.Snella 17.09.2015. Zmieniony 05.10.2016.,,Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości.'' JÓZEF

Bardziej szczegółowo

Niedostateczną (1). Ocenę niedostateczną otrzymuje uczeń, który nie opanował wiadomości i umiejętności na poziomie wymagań koniecznych.

Niedostateczną (1). Ocenę niedostateczną otrzymuje uczeń, który nie opanował wiadomości i umiejętności na poziomie wymagań koniecznych. Jacek Matula Nauczyciel historii w Gimnazjum w Borui Kościelnej KRYTERIA OCENIANIA KOŃCOWOROCZNE Z HISTORII KLASA II, ROK SZKOLNY 2011/2012. Niedostateczną (1). Ocenę niedostateczną otrzymuje uczeń, który

Bardziej szczegółowo

GRUPA A. a) odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r. do wybuchu powstania warszawskiego.

GRUPA A. a) odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r. do wybuchu powstania warszawskiego. Sprawdzian nr 6 Rozdział VI. II wojna światowa GRUPA A 1. Oblicz, ile lat minęło od: odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r. do wybuchu powstania warszawskiego. 6 zakończenia I wojny światowej

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA EDUKACYJNE Z HISTORII W KLASIE I GIMNAZJUM

WYMAGANIA EDUKACYJNE Z HISTORII W KLASIE I GIMNAZJUM WYMAGANIA EDUKACYJNE Z HISTORII W KLASIE I GIMNAZJUM Rozdział I. Początki cywilizacji Dzięki treściom zawartym w pierwszej części programu uczniowie poznają najdawniejsze dzieje człowieka oraz historię

Bardziej szczegółowo

HISTORIA ADMINISTRACJI W POLSCE Autor: Wojciech Witkowski

HISTORIA ADMINISTRACJI W POLSCE Autor: Wojciech Witkowski HISTORIA ADMINISTRACJI W POLSCE 1764-1989 Autor: Wojciech Witkowski Rozdział 1. Geneza i charakterystyka ustroju administracyjnego państw nowożytnej Europy 1.1. Pojęcie administracji i biurokracji 1.2.

Bardziej szczegółowo

PLAN WYNIKOWY Z HISTORII W KLASIE VI SZKOŁY PODSTAWOWEJ. II BAROK PEŁEN KONTRASTÓW A - pamięta daty: 1655-1660, 1683 X

PLAN WYNIKOWY Z HISTORII W KLASIE VI SZKOŁY PODSTAWOWEJ. II BAROK PEŁEN KONTRASTÓW A - pamięta daty: 1655-1660, 1683 X PLN WYNIKOWY Z HISTORII W KLSIE VI SZKOŁY PODSTWOWEJ Lp. I DZIŁ TEMT LEKJI U PROGU ZSÓW NOWOŻTNYH. złowiek ciekawy świata 2. Włochy krajem artystów i myślicieli 3. Jedna wiara, różne wyznania 4. Polska

Bardziej szczegółowo

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Murowanej Goślinie Przedmiotowy System Oceniania Historia

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Murowanej Goślinie Przedmiotowy System Oceniania Historia Szkoła Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Murowanej Goślinie Przedmiotowy System Oceniania Historia Elementy Przedmiotowego Systemu Oceniania: I. Wymagania edukacyjne. II. Obszary i formy aktywności

Bardziej szczegółowo