Magazyn DF Review Numer 2 (2011)

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Magazyn DF Review Numer 2 (2011)"

Transkrypt

1 Magazyn DF Review Numer 2 (2011) Szanowni Państwo, kiedy kilka miesięcy temu pisałem otwierający tekst do naszego pierwszego magazynu DF Review, cytowałem czeskiego filozofa T. Halika mówiąc, że kryzysy nadają biegowi życia dynamizmu, zmieniają go. Minął krótki czas i świat żegluje ku kolejnym wyzwaniom. Północna Afryka, Bliski Wschód, Azja a nawet Stara Europa nie są już takie same. Skala zmian zaskakuje, budzi nadzieje, ale też sprawia, że pojawiają się obawy, jaki plon wyda w przyszłości. Wzrastające ceny ropy, gazu, miedzi, innych surowców i żywności na pewno przyniosą inflację. Czy tylko to? A może będą motorem jeszcze większych zmian w gospodarce, systemach społecznych i w polityce globalnej. Przedsiębiorcy, inwestorzy, managerowie muszą być na to przygotowani. W końcu jedyną pewną rzeczą w naszych czasach jest zmiana. W drugim numerze DF Review chcemy pokazać, że na kryzys można patrzeć jak na okazję, szansę, a nie dopust Boży. Cieszę się, że polscy managerowie udowadniają, że raczej wykorzystują szansę, niż ją tracą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby polskie banki i inne instytucje finansowe wspierały ambicje polskich firm i ich właścicieli. Dobre projekty inwestycyjne mogą być sensownie sfinansowane kredytem bankowym, ponieważ ich wyniki dają taką możliwość. Wymaga to jednak wspólnego wysiłku bankowców i managerów. O szansach jakie możemy wykorzystać traktuje wywiad dla magazynu Polish Market, który pozwalamy sobie przedrukować. Warszawska Giełda Papierów Wartościowych wyrasta na główny parkiet w Europie Środkowej. Jej kapitalizacja oraz liczba nowych emisji stawia ją w czołówce europejskiej. Wydaje się, że nawet zmiany w polskim systemie emerytalnym nie powinny osłabić jej dynamiki rozwoju. Firmy nie tylko z Polski mogą szukać kapitału i rozszerzać swoje możliwości działania dzięki obecności na giełdzie. DF wspiera naszych klientów w znajdowaniu kapitału na rozwój w bankach, a także przy pomocy emisji akcji na giełdzie. Nie są to jednak jedyne metody znajdywania kapitału na rozwój. W Polsce działa wiele funduszy private equity i mezzaine. Dobry projekt zawsze znajduje ich zainteresowanie. Fundusz będzie jednak inwestował tylko wtedy, gdy uzna projekt za rozwojowy i zyskowny. Warto być ambitnym i warto rozwijać nowy, otwarty na świat biznes. Na temat expansion capital jako metody rozwoju firm pisze jeden z naszych partnerów. Rozwijając firmę w skali międzynarodowej trzeba pamiętać o solidnej bazie lokalnej, dobrze ułożonej strategii wzrostu, ciągłej optymalizacji kosztów oraz wykorzystywaniu nowoczesnych technologii jako narzędzia wspierającego rewitalizację i ekspansję. Polecam Państwu krótki artykuł naszego partnera na ten temat. Chciałbym również zarekomendować krótki materiał Rolls Royce em po Pekinie czyli chiński rynek dóbr luksusowych W wydaniu: Wspieramy rozwój polskich firm - wywiad z Jarosławem Dąbrowskim Warszawska Giełda Papierów Wartościowych - perspektywy wzrostu dla spółek z zagranicy 5 warunków udanej rewitalizacji finansowej firmy - poprawa efektywności funkcjonowania spółek Expansion Capital - alternatywna forma pozyskiwania kapitału na rozwój Rolls Royce em po Pekinie - czyli chiński rynek dóbr luksusowych Imperium Smaku - Turcja od kuchni o dynamicznej rewolucji konsumenckiej jaka odbywa się w Państwie Środka. Towarzyszy temu wielki rozwój klasy średniej. Polskie i europejskie firmy mają szansę zaistnieć w tym procesie z korzyścią dla siebie. Oby tak się stało. Jak w poprzednim numerze chcemy także przybliżać Państwu nowe interesujące obszary w zakresie kultury i cywilizacji. Tym razem będzie to krótki materiał o Turcji Imperium smaku Turcja od kuchni. To nowy rozwojowy rynek, także ważny rosnący gracz w globalnej gospodarce. Powinniśmy rozumieć go lepiej niż do tej pory. Nasz artykuł zachęca ku temu. Chciałoby się jednak, żeby proces umiędzynarodowienia, a nawet globalizacji polskich firm następował szybciej i prowadzony był z jeszcze większym skutkiem. Warto wykorzystywać okazję jaka została stworzona przez kryzysową sytuację w światowej gospodarce, ponieważ w przyszłości może być trudniej. Globalizacja jest już faktem. Nawet jeśli jest to dłuższy proces, to - jak mówił Konfucjusz - Najdłuższa podróż, choćby miała liczyć sobie tysiąc mil, zaczyna się od jednego kroku. A zatem: teraz albo nigdy! Zapraszam do lektury i do kontaktu mailowego z autorami tekstów lub bezpośrednio ze mną. Zachęcam również do odwiedzenia profilu spółki Dąbrowski Finance na Facebooku. Jarosław Dąbrowski Partner Zarządzający & CEO

2 Magazyn DF Review WSPIERAMY ROZWÓJ POLSKICH FIRM Jarosław Dąbrowski, Założyciel i Partner Zarządzający Dąbrowski Finance, opowiada o nie w pełni wykorzystanych szansach przez polski system bankowy, potencjale kadr i ich niewykorzystanej wiedzy oraz o rozwoju nowoczesnego sektora finansowego w pokryzysowych czasach. Pełna wersja wywiadu dostępna w Numerze 1(174) 2011 Magazynu Polish Market Jak Pan ocenia potencjał polskiego rynku bankowego? Polska jest krajem ogromnych możliwości, a nasz rynek bankowy wciąż jest pełen niewykorzystanych szans. Mam tu na myśli zarówno obszar bankowości detalicznej, jak i korporacyjnej. Jeśli popatrzymy na ten potencjał choćby z trzech perspektyw: kadr, produktów/procesów i technologii, to nasza bankowość przez ostatnie kilkanaście lat pozyskała ogromną wiedzę i doświadczenie oparte na najlepszych wzorcach zagranicznych instytucji finansowych. Te ostatnie kilkanaście lat to był czas, który wykorzystaliśmy i w którym zgromadziliśmy wiedzę, którą nie mogą się pochwalić inne kraje. Mieliśmy szansę szkolić się nie tylko na miejscu, w naszym kraju, ale także wyjeżdżając do Austrii, Skandynawii, Niemiec czy Wielkiej Brytanii. Zdobyta wiedza pozwala mi śmiało stwierdzić, że mamy bardzo dobrą kadrę bankową. Podobnie jest z technologią i wieloma produktami. Jest to wielki potencjał do wykorzystania. Ponadto nasze doświadczenia historyczno-gospodarcze powodują, że mamy w sobie pewność w działaniu i podejmowaniu ryzyka. Na zachodzie Europy bankowcy myślą raczej o skutkach kryzysu oraz o tym, żeby jakoś przetrwać i odpowiednio się zabezpieczyć, tymczasem my z naszą polską odwagą chcemy zdobywać rynek i tworzyć nowe projekty. Nasza firma Dąbrowski Finance też wpisuje się w ten model działania i chcemy wykorzystać kilkunastoletnie doświadczenie poszczególnych wspólników zdobyte w bankowości korporacyjnej i inwestycyjnej oraz w zarządzaniu dużymi międzynarodowymi organizacjami finansowymi do tworzenia czegoś nowego i dzielenia się wiedzą, umiejętnościami i doświadczeniem z klientami. źródło: tradingeconomics.com, GUS, Eurostat Jarosław Dąbrowski Partner Zarządzający & CEO Ma ponad 16 lat doświadczenia w międzynarodowym sektorze finansowym. Tworzył i kierował bankiem DnB NORD Polska. Był m.in. wiceprezesem Raiffeisen Bank Polska, tworzył Raiffeisen Leasing i zarządzał Progress Investment Fund przez Raiffeisen Atkins Consortium i nadzorował jego IPO. Czy na rynku polskim jest miejsce do tworzenia kolejnych nowych polskich instytucji finansowych? Czy kryzys nie spowolnił jednak działań i nie zaważył na ostrożniejszym podchodzeniu do podejmowania ryzyka? Na naszym rynku bankowym jest jeszcze miejsce na kilka silnych polskich grup finansowych. Mamy Grupę Getin stworzoną przez Leszka Czarneckiego, ale możliwe jest jeszcze stworzenie kolejnych. Jednak zbytnia ostrożność i zbyt długie wyczekiwanie na odpowiednią szansę może stać się wrogiem takiego przedsięwzięcia, bo w każdej chwili mogą pojawić się nowi gracze. Wielkim atutem naszej bankowości jest na przykład to, że polityki kredytowe tworzone są w kraju i tu są podejmowane decyzje, a nie w Brukseli, Amsterdamie, Londynie czy Paryżu. Taki model się sprawdził, zwłaszcza w ostatnim okresie. Oczywiście z powodu kryzysu wszyscy jesteśmy ostrożniejsi, ale przez te ostatnie 3 lata zdobyliśmy też wielkie doświadczenie. Nowe projekty i przedsięwzięcia, aczkolwiek nowatorskie i innowacyjne, muszą być lepiej przygotowywane, dobrze ustrukturyzowane i poddane interdyscyplinarnym/kompleksowym analizom wrażliwości. Dla dobrych projektów zawsze znajdziemy finansowanie. A co sądzi Pan o planach stworzenia silnej grupy finansowej z PKO BP i PZU? Byłaby to szansa na wybicie się poza obszar naszego kraju, a także stanie się silnym graczem w Europie. Byłoby to również bardzo korzystne dla naszych polskich firm inwestujących za granicą, ponieważ mogłyby mieć wsparcie silnej rodzimej instytucji finansowej. Funkcjonowanie obu najsilniejszych w swoich sektorach instytucji dodatkowo podlega wpływowi czynnika politycznego, który nie zawsze opiera się na myśleniu strategicznym, co nie tworzy klimatu do stworzenia silnej polskiej grupy finansowej. Myślę, że większe szanse mimo wszystko mają banki z sektora prywatnego. Z ciekawością obserwuję Alior Bank, oraz nowy bank, który wchodzi na rynek Polski Bank Przedsiębiorczości. Mimo, że nie mają szansy osiągnąć takiej skali jak wymienione wcześniej instytucje państwowe, to na pewno odpowiednią drogą dla nich jest specjalizacja i budowanie silnej pozycji w wybranym segmencie czy niszy. Dla przykładu, nasza firma buduje swoją kompetencję na rynkach międzynarodowych, które znamy i z którymi jesteśmy związani od wielu lat, że wymienię tu tylko: Skandynawię, Niemcy, Hiszpanię, kraje Europy Centralnej, Chiny czy Izrael. Uczestniczył Pan w Misji Polskiego Środowiska Bankowego do Chin. Jakie szanse widzi Pan dla polskich instytucji finansowych na tym egzotycznym rynku? Najwyższy czas, żeby się na tym rynku znaleźć. W tej chwili łączna suma aktywów sektora bankowego w Chinach wynosi 11,5 bln USD, co można przyrównać do aktywów bankowych w USA, które są 2

3 Numer 2 (2011) na zbliżonym poziomie 11,8 bln USD. Zmiany i liberalizacja chińskiego systemu bankowego dają ogromne szanse dla zagranicznych banków. Jednak polskich instytucji finansowych tam nie ma. A tak naprawdę ten, kto będzie pierwszy i przetrze szlaki ma szansę zdobyć najsilniejszą pozycję. Rynki azjatyckie są atrakcyjnym rynkiem dla rozwoju i inwestowania. Samo pojawienie się i chęć zainwestowania to dobry początek dla przyszłych relacji i zdobycia zaufania. Rynki azjatyckie to dla polskiej bankowości dobry moment na docenienie przez rodzime przedsiębiorstwa, które już inwestują na rynkach azjatyckich, albo są w trakcie podejmowania takich decyzji. Utrzymujemy kontakt z wieloma takimi przedsiębiorcami i wspieramy je w pozycjonowaniu na tych rynkach. Dla nich polski bank i polska firma finansowa może być dodatkowym atutem i wsparciem dla podejmowanych tam przez nich działań, operacji i wsparcia dla projektów finansowych. Celem działalności stworzonej przez Pana instytucji jest nie tylko doradztwo finansowe, ale przede wszystkim działania skierowane na pomoc w rozwiązywaniu problemów i wsparcie w działaniach zmierzających do rozwoju przedsiębiorstwa i instytucji finansowych. Tak, stawiamy przede wszystkim na wspieranie instytucji finansowych i firm w rozwoju. Jesteśmy trochę jak lekarze, którzy mają rozpoznać problem i go uleczyć i możemy to zrealizować zarówno przez wsparcie przy restrukturyzacji firmy, jak i pod względem rozwoju strategicznego, operacyjnego i finansowego. Istotne jest dla nas to, że oferujemy pomoc w ekspansji i pozyskiwaniu dodatkowych funduszy na ten rozwój. Mamy bogate, kilkunastoletnie doświadczenie i jesteśmy ekspertami, którzy wiedzą, że każda organizacja, instytucja i przedsiębiorstwo wymaga indywidualnego podejścia. Jesteśmy otwarci na współprace zarówno z klientami z Polski, jak i z zagranicy. Dzięki naszym relacjom biznesowym możemy oferować wsparcie w kontaktach międzynarodowych i pozyskiwaniu kapitału nie tylko w Polsce, ale i na rynku międzynarodowym. Służymy radą i pomocą również inwestorom zagranicznym w zakresie współpracy z polskimi podmiotami gospodarczymi. W tej chwili realizujemy szereg projektów finansowych we wszystkich obszarach naszej działalności, a więc zarówno w zakresie rozwoju inwestycji finansowych w Polsce i za granicą. Jak widzi Pan przyszłość Dąbrowski Finance? Podkreślam, że jesteśmy firmą finansową, a nie tylko doradczą. Analiza strategiczna firmy to klucz do poznania problemu oraz znalezienia skutecznego rozwiązania. Nasz plan i ambicja to stworzyć nowoczesną grupę finansową. W najbliższych latach chcemy dołączyć do grupy polskich instytucji kapitałowych oraz zbudować tam nowe konkurencyjne produkty i usługi. Nasze wieloletnie doświadczenie w międzynarodowej bankowości i finansach powinno w tym pomóc. A nasze ostatnie doświadczenia, które budują nową pokryzysową wiedzę o gospodarce, nie na podstawie teorii, ale w bezpośrednim kontakcie z instytucjami finansowymi i firmami są nieocenione i na pewno przyniosą dobry efekt. Jestem optymistą, ponieważ sądzę, że polskie firmy i instytucje finansowe mają przyszłość w europejskiej gospodarce i finansach, a my będziemy im w tym pomagać. Będzie to także dobra droga rozwoju firmy Dąbrowski Finance. WARSZAWSKA GIEŁDA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH - perspektywy wzrostu dla spółek z zagranicy Giełda Papierów Wartościowych działa już od 20 lat. W tym czasie warszawski parkiet stał się najważniejszy spośród giełd w naszym regionie Europy. Warszawska giełda rośnie w siłę O potencjale warszawskiej giełdy świadczy chociażby ilość notowanych spółek. GPW może poszczycić się aż 605 notowanymi podmiotami, z czego 397 na rynku regulowanym, a 208 na alternatywnym parkiecie NewConnect. Zaufanie do polskiego rynku kapitałowego w sposób bezpośredni wyraziło już 27 zagranicznych spółek. Wśród notowanych w Warszawie zagranicznych podmiotów są spółki z takich krajów jak: Czechy, Estonia, Ukraina, Węgry, Niemcy, Austria, Szwecja, Słowacja, Holandia, Francja czy Włochy. Na początku bieżącego roku kapitalizacja GPW przekroczyła 141 mld euro deklasując giełdy w Grecji (50,5 mld euro) i w Austrii (94 mld euro). W ubiegłym roku GPW zajęła drugie miejsce w Europie pod względem ilości oraz wartości zrealizowanych transakcji IPO (Initial Public Offering). Lepsza okazała się być tylko giełda w Londynie. Na rynku głównym udało się przeprowadzić 34 debiuty, których całkowita wartość ofert wyniosła 3,96 mld euro. W tym samym roku na alternatywnym rynku NewConnect, przeznaczonym dla młodych spółek o niskiej kapitalizacji działających ak- Paweł Uss Analityk finansowy Karierę rozpoczął w zespole analitycznym w Ministerstwie Finansów oraz w Grand Thornton Frąckowiak, gdzie przeprowadzał analizy finansowe spółek, analizy rynku giełdowego oraz współpracował przy przeprowadzaniu IPO. tywnie w sektorach nowych technologii tj. media elektroniczne, biotechnologia, energia alternatywna czy IT, zadebiutowało 86 firm. Łączna suma ofert przekroczyła 36,5 mln euro. W bieżącym roku (stan na 19 maja 2011) na GPW zadebiutowały łącznie aż 82 spółki, z czego 21 na rynku regulowanym, a 61 na NewConnect. 3

4 Magazyn DF Review W 1991 r., w pierwszym dniu notowań, na polskiej giełdzie zadebiutowało 5 firm (Tonsil, Próchnik, Krosno, Kable i Exbud). Na koniec tamtego roku liczba ta wzrosła do 9. Ważną datą dla Giełdy Papierów Wartościowych był debiut pierwszej spółki zagranicznej, czyli Banku Austria Creditanstalt (14 października 2003 r.). Jak duży był wówczas warszawski parkiet? Obroty odnotowane pod koniec 2004 r. przekroczyły 3 mld zł. Nowelizacja ustawy o OFE wiele zmieni Warszawski parkiet czeka wyzwanie wynikające z przygotowywanych przez rząd zmian w ustawie o otwartych funduszach emerytalnych. Dotychczasowy zapis mówił, iż do OFE trafiało 7,3 proc. wynagrodzenia brutto, co w zagregowanej wielkości dawało roczny zastrzyk pieniężny w kwocie 21 mld zł. Jeżeli rząd wprowadzi ograniczenie przekazywanych składek do 2,3 proc., to zamiast 21 mld zł fundusze mogą liczyć jedynie na ok. 6,62 mld zł. Oznacza to, że przy aktualnym obostrzeniu inwestycyjnym dla OFE, na giełdę trafiłoby zaledwie 2,65 mld zł zamiast 8,4 mld zł, co może przełożyć się na mniejszą aktywność inwestorów w trakcie przygotowywanych przez rząd prywatyzacji czy debiutów giełdowych (przykład: BGŻ). Otwarte fundusze emerytalne jako stabilni inwestorzy wpływają na ograniczenie zmienności wycen akcji i polepszenie płynności, co z kolei redukuje poziom premii za ryzyko i obniża koszt kapitału. W sytuacji braku napływu kapitału na giełdę przyczyni się do znacznego zdyskontowania nie tylko pojedynczych wycen akcji, lecz także ogólnej percepcji polskiego rynku kapitałowego. Ponadto, towarzystwa funduszy inwestycyjnych nie będą na tyle wydajne by zrekompensować spadek aktywności OFE (mimo, iż TFI na koniec 2010 r. zaangażowały w akcjach prawie 32 mld zł). Bez udziału OFE na rynku giełdowym na dotychczasowym poziomie (80,25 mld zł 36 proc. posiadanych aktywów w zarządzaniu) GPW nie będzie w stanie przyciągać tak wielu nowych spółek zarówno krajowych, jak i zagranicznych. źródło: FESE Rozwiązaniem problemu spadku płynności na rynku jest zwiększenie dopuszczalnych limitów zaangażowania aktywów w akcje spółek krajowych i zagranicznych. Obecnie OFE i TFI wykorzystują swoje limity zaangażowania w akcje i udziały spółek krajowych. Jednak w sytuacji systematycznie narastających aktywów OFE i TFI konieczna jest rewizja obostrzeń. OFE mogą zainwestować jedynie 5 proc. swoich aktywów w akcje spółek zagranicznych. Ze względu na tak mały limit, fundusze nie decydują się na tego typu inwestycje, ponieważ przy niskiej skali zawieranych transakcji wliczenie każdorazowo prowizji obniża rentowność takich działań. Rządowe plany związane ze zmianami w ustawie otwartych funduszach emerytalnych przewidują liberalizację limitów zaangażowania aktywów w akcje rozszerzając je stopniowo o 2,5 punktu procentowego rocznie w latach (do poziomu 50 proc.), a w latach o 2 punkty procentowe rocznie, osiągając 62 proc. w 2020 r. Tak ustrukturyzowana ścieżka pozwoli w sposób zrównoważony zminimalizować uboczne efekty zmian w ustawie oraz uniknąć negatywnego postrzegania polskiej giełdy przez inwestorów krajowych i zagranicznych jako statycznego i niepłynnego rynku. Warszawa centrum finansowym Europy Środkowo-Wschodniej Giełda w Warszawie ma obecnie szansę stać się ekonomicznym liderem regionu Europy Środkowo-Wschodniej. Dotychczasowi najwięksi rywale tj. giełda ateńska i wiedeńska straciły znacząco na znaczeniu na korzyść polskiego odpowiednika. Pozostałe giełdy np. w Budapeszcie, Bukareszcie, Bratysławie czy Pradze odnotowują nieporównywalnie niższe obroty i kapitalizacje w porównaniu z warszawską giełdą. Dlatego też GPW powinna stanowić dla zagranicznych firm działających w naszym regionie Europy punkt wyjściowy dla dalszej ekspansji na zachodnie rynki. Odpowiednia polityka rządu nakierowana na upraszczanie procedur związanych z napływem zagranicznego kapitału do Polski oraz preferencyjne warunki rozpoczynania działalności w kraju, jak również realizacją pierwszych ofert publicznych na GPW, powinna być magnesem, który zagraniczne spółki na warszawski parkiet będzie przyciągał. Uproszczenie procedur z pewnością zachęciłoby zagranicznych inwestorów do zainteresowania się debiutem w Warszawie. Rosnąca liczba zagranicznych spółek notowanych na polskiej giełdzie wpływa na postrzeganie i ocenę Polski przez spółki działające w Europie Zachodniej. Dlatego też umiejętne wykorzystanie strategii marketingowych popartych rewelacyjnymi wynikami generowanymi przez GPW może całkowicie odmienić sposób percepcji polskiego rynku kapitałowego. Niewykluczone także, że nasza giełda przejmie parkiet z kraju środkowoeuropejskiego czy zawrze alians z wielkimi graczami, jak choćby giełdą nowojorską czy chińską. Polska staje przed szansą zbudowania centrum finansowego regionu Europy Środowo-Wschodniej. Wzrost realnego PKB w 2010 r., umacniający się kurs złotego, stabilny poziom inflacji te wszystkie elementy świadczą o ponadprzeciętnym potencjale do urzeczywistnienia tych planów. Jednakże zastosowanie się do powyższych rekomendacji nie może przylepić Polsce łatki wyłącznie dostawcy kapitału. To, co uczyni Polskę liderem regionalnym, to stworzenie preferencyjnych warunków dla zagranicznych inwestycji. Mowa m.in. o pozyskaniu kapitału na akwizycję, budowę nowych oddziałów w Polsce oraz dalszą ekspansję, a także pokazanie długoterminowych perspektyw budowania wartości dodanej zagranicznych podmiotów na polskim rynku kapitałowym. 4

5 Numer 2 (2011) 5 WARUNKÓW UDANEJ FINANSOWEJ REWITALIZACJI FIRMY Nadrzędnym celem wszystkich działań rewitalizujących jest poprawa efektywności działania, która ma doprowadzić do wzrostu zyskowności na wszystkich poziomach działania firmy. Dzięki dużemu doświadczeniu oraz wielu narzędziom, analizując rachunek wyników, bilans i przepływy w układzie poziomym i pionowym można łatwo zidentyfikować symptomy i napięcia, jakie pojawiają się w firmie. 1. Wczesna diagnoza. Wczesna i właściwa diagnoza przyczyn kryzysu lub celów, które chcemy osiągnąć jest fundamentalna. Wiele razy w naszej praktyce byliśmy świadkami, jak zbyt późne podjęcie działań spowodowało, że były one o wiele trudniejsze, bardziej pracochłonne, o wiele kosztowniejsze i przynosiły mniejsze efekty. Bagatelizowanie objawów i niepodejmowanie działań jest typowe dla dużej grupy właścicieli firm. Często wierzą oni, że sami poradzą sobie z problemem lub że jakoś to będzie, a tymczasem wypadki następują lawinowo i wartość firmy w ciągu kilku miesięcy zwłoki spada o połowę, zaprzepaszczając dorobek i wiele lat wyrzeczeń właściciela poświęcającego wszystko dla rozwoju spółki. A odpowiednio wczesne reakcje na pojawiające się symptomy kryzysu przynoszą bardzo dobre efekty. 2. Koncentracja na tych obszarach firmy, które wymagają działań. Do kluczowych obszarów w każdej firmie, które najczęściej wymagają działań należą: struktura, procesy, technologia i ludzie. W zależności od tego, co optymalizujemy: finanse (np. koszty finansowania, odzyskanie lub poprawienie płynności), działalność operacyjną (np. skrócenie cyklów rotacji aktywów), czy zmieniamy strategię (np. nowy produkt, nowy rynek) definiujemy zmiany, jakie muszą nastąpić w poszczególnych obszarach. Czasami są to zmiany bardzo głębokie, wymagające spłaszczenia struktury organizacyjnej, sprzedaży zbędnych aktywów, wyznaczenia nowych celów czy zmiany systemów motywacyjnych. Dla każdego z tych obszarów przygotowujemy szczegółowe plany operacyjne, wyznaczamy zadania, czas na wykonanie tych zadań, zasoby oraz system motywacyjny. W ten sposób definiujemy to, co chcemy zmienić, kto to ma zrobić, w jakim czasie i jakich efektów się spodziewamy. 3. Czas, dynamika i systematyczność. Proces zmian musi mieć swoją dynamikę i być konsekwentnie realizowany. Determinacja, właściwie alokowane zasoby materialne i ludzkie są kluczowe, aby efekty zmian nie tylko się pojawiły, ale także żeby stało się to szybko. W przeciwnym razie może nastąpić rozczarowanie, zniechęcenie i w końcu zaniechanie zmian. Dlatego rewitalizacja wymaga dobrego planu, do którego realizacji potrzeba dużej determinacji. Często brakuje jej już po niedługim czasie. Dzieje się tak dlatego, że bieżące sprawy, a szczególnie zasada business first, odciągają właścicieli/managerów/pracowników od kontynuowania zmian, przez co efekty nie przychodzą na czas. Ważne jest takie zaplanowanie, aby widoczne były efekty cząstkowe, gdyż czekanie na efekt końcowy może skutecznie zniechęcić osłabiając zapał i zaangażowanie. Zbigniew Karwowski Senior Partner i Wiceprezes Karierę w bankowości rozpoczął w 1994 roku w USA. W Polsce karierę kontynuował w BIG Banku oraz Raiffeisen Bank Polska. Następnie przez 5 lat pełnił funkcję Członka Zarządu Banku DnB NORD Polska, odpowiadając za pion ryzyka, potem finanse i biznes małych i średnich przedsiębiorstw. 4. Sprawdzone narzędzia i proste techniki. Przeprowadzane zmiany muszą być wsparte różnymi technikami i narzędziami stosowanymi w zarządzaniu. Najczęściej stosowane są techniki zarządzania projektami, zarządzanie przez cele, identyfikowanie kluczowych czynników sukcesu czy karty scoringowe odpowiednio dobrane do zadania. Pomagają one zarówno dobrze się zorganizować, wyznaczyć cele cząstkowe, jak i na bieżąco śledzić postępy. 5. Ścisłe współdziałanie z zarządem i kadrą kierowniczą. Jest to warunek konieczny. Nawet najlepszy plan nie powiedzie się i nie zadziała, jeśli nie będzie realnego zaangażowania ze strony zarówno sponsora (najczęściej właściciela lub zarządu) jak i średniej kadry kierowniczej, nie mówiąc o zaangażowaniu tych, których obszaru ta rewitalizacja dotyczy. To zachowanie kadry kierowniczej zdecyduje, czy rewitalizacja się powiedzie. A stanie się tak, jeśli ci, na których patrzy cała organizacja, będą zachowywać się tak, jakby zmiana czy rewitalizacja już się dokonała. Ich przykład pociągnie i przekona pozostałych. Rewitalizacja to bardzo złożony i skomplikowany proces, gdzie wiele działań nie dość, że trzeba podjąć w jednym czasie, to na dodatek najczęściej wszystkie zachodzą na siebie i przenikają się, tworząc swoisty hologram. I właśnie takiej metafory użyłbym dla rewitalizacji, parafrazując Garetha Morgana ze znakomitej książki Obrazy organizacji. Autor używa w niej wielu metafor, aby przybliżyć i pozwolić zrozumieć złożony i pełen paradoksów charakter i naturę życia firmy. W wieloletniej praktyce przeprowadziliśmy wiele procesów rewitalizacji, uzdrowienia firm. Zawsze jest to dla nas wyzwanie, niezależnie od tego jaki jest to projekt. Jest tak ze względu na niepowtarzalność każdego z projektów optymalizacyjnych. Każda firma jest inna, wymaga indywidualnych rozwiązań i jest to tak ciekawe zadanie. 5

6 Magazyn DF Review EXPANSION CAPITAL kapitał na rozwój Rosnący konserwatyzm i obostrzenia polityki kredytowej banków sprawiają, że poszukiwanie niezbędnego kapitału inwestycyjnego w okresie post - kryzysowym stanowi ogromne wyzwanie dla firm. Rozwiązaniem może być expansion capital. Marcin Zieliński Partner Posiada 15-letnie doświadczenie zdobyte w instytucjach finansowych, m.in. Raiffeisen Bank Polska S.A., ING Barring oraz ING Banku Śląskim. Menedżer projektu przejęcia BISE S.A. przez Bank DnB NORD S.A. Pracował również w firmie Energa S.A. Kapitał na rozwój Każda firma potrzebuje kapitału na rozwój - to zdanie jest zawsze prawdziwe. Tylko skąd go wziąć i czemu ten kapitał ma służyć? Podstawowym dostawcą kapitału na rozwój w Polsce są banki udzielające kredytów, w przypadku mniejszych firm również firmy leasingowe. Chęć banków do finansowania przedsiębiorstw jest coraz większa, ale prowadzona przez nie selekcja potencjalnych klientów jest nadal ostra. Dlatego warto zainteresować się expansion capital. Nie wszystkie formy finansowania rozwoju przedsiębiorstwa są określane jako expansion capital (czyli kapitał na rozwój). Mianem tym nazywane są formy finansowania spółek kapitałem obcym pochodzącym od wyspecjalizowanych inwestorów takich jak fundusze mezzanine, fundusze private equity lub inne fundusze inwestujące w equity firm. Wyspecjalizowane instytucje czyli od kogo można uzyskać expansion capital Fundusze private equity obejmują udziały lub akcje w podwyższonym kapitale firmy, natomiast fundusze mezzanine stają się pożyczkodawcami udzielając pożyczek podporządkowanych. Obydwa instrumenty zapewniają długoterminowe finansowanie projektów inwestycyjnych. W niewielu przypadkach jest możliwość zastosowania obydwu instrumentów w jednej transakcji. Dąbrowski Finance świadczy usługi doradcze przy pozyskiwaniu kapitału na rozwój zarówno w formie equity podwyższenia kapitału, jak i formie pożyczki podporządkowanej mezzanine. Dla jakich firm expansion capital jest najbardziej korzystny Beneficjentami powinny być średnie i duże firmy, przedsiębiorstwa o obrotach pomiędzy 50 a 400 mln zł. Spółki, które za pomocą nowego finansowania mogą znacznie zwiększyć wysokość przychodów lub udział w rynku. Sektor i branża ma mniejsze znaczenie, mogą to być zarówno usługi (np. informatyka), produkcja (artykuły AGD), jak i handel (sieci sklepów detalicznych). Jakie są koszty W przypadku podwyższenia kapitału nie można mówić o kosztach w sposób bezpośredni. Jednak fundusze private equity mają swoje oczekiwania odnośnie stopy zwrotu. Przyjmuje się, że w ciągu 2-3 lat chcą uzyskać stopę zwrotu równą 100 proc. W przypadku funduszy mezzanine koszt kapitału jest łatwiej określić, aczkolwiek zarówno wysokość tego kosztu, jak i sposób jego kalkulacji wynika z indywidualnej umowy pomiędzy pożyczkobiorcą, a pożyczkodawcą. Generalnie, na koszty pozyskania kapitału od funduszu mezzanine składają się: Odsetki gotówkowe płatne w okresach miesięcznych lub kwartalnych. Z szacunków Dąbrowski Finance wynoszą one proc. rocznie Odsetki skumulowane ok. 6 8 proc. Są one kapitalizowane, czyli nie podlegają spłacie w okresach odsetkowych Equity kicker warrant, opcja nabycia udziałów mniejszościowych w spółce kredytobiorcy, koszt nabycia jest symboliczny np. 1 euro, a obejmowany pakiet to od 1 do 10 proc. akcji lub udziałów w firmie. Koszt finansowania typu mezzanine można określić na poziomie 25 proc. p.a. Podsumowanie Udział transakcji expansion capital będzie rósł. W latach możemy się spodziewać wzmożonego zaangażowania się funduszy private equity w przejęcia i zapewniania finansowania na rozwój firm. Zwiększanie się wolumenów finansowania za pomocą expansion capital wynika z ogólnej poprawy koniunktury gospodarczej oraz planów firm dotyczących rozwoju zarówno w sferze produktu (technologia) jak i rynku (nowe rynki, akwizycje spółek za granicą) 6

7 Numer 2 (2011) ROLLS ROYCE EM PO PEKINIE Według szacunków BCG 25 proc. dóbr luksusowych sprzedawanych jest w Chinach, co stawia je na drugim miejscu na świecie, zaraz po Japonii. Co ciekawe stopa wzrostu sprzedaży w Chinach jest na tyle wysoka, że do 2015 r. Państwo Środka ma wyprzedzić Japonię. Jego udział w globalnym rynku dóbr luksusowych sięgnie wtedy 29 proc. Brzmi nieprawdopodobnie? Świat przyzwyczaił się do wizerunku Chin, które raczej produkują niż konsumują, a import - jeśli już występuje - obejmuje surowce naturalne, a nie gotowe produkty. I faktycznie rynek dóbr luksusowych praktycznie nie istniał jeszcze 20 lat temu (a jeszcze w 1999 r. udział Chin w światowym rynku dóbr luksusowych wynosił zaledwie 1 proc.). Dużo jednak zmieniło się w ciągu ostatnich dwóch dekad. I w zasadzie nie ma nic dziwnego w tym, że flagowym produktem eksportowym Polski do Chin jest obecnie oprócz miedzi również wódka Wyborowa. W końcu 2008 r. w Chinach było 417 tys. gospodarstw domowych, które dysponowały majątkiem wartym co najmniej 1 mln dolarów. W 2010 r. takich gospodarstw domowych było już 670 tys. (wg raportu BCG). To więcej niż w Wielkiej Brytanii (485 tys.) czy w Niemczech (430 tys.). Powodów, dla których sprzedaż dóbr luksusowych w Chinach ciągle rośnie (pomimo ogólnoświatowej stagnacji na tym rynku) jest wiele. Pierwszym, najbardziej intuicyjnym jest oczywiście wzrost zarobków w tym kraju. Jednak największy wpływ mają tutaj uwarunkowania kulturowe. Luksusowy zegarek, samochód czy torebka jest oznaką statusu społecznego, który jest dla Chińczyków niezmiernie ważny. Z tego też powodu towary luksusowe kupowane są nie tylko przez najbogatszych, ale również przez tzw. klasę średnią. Według szacunków China Brand Association, produkty luksusowe kupowane są regularnie przez ok. 13 proc. Chińczyków. Najlepiej sprzedającymi się dobrami Problemy/wyzwania związane z chińskim rynkiem dóbr luksusowych: Podróbki są oznaką sukcesu (produkty podrabiane są tylko wtedy, kiedy jest na nie duży popyt), jednak potrafią uprzykrzyć życie dystrybutorom. Często podróbki są tak świetnie wykonane, że tylko specjalista może odróżnić je od oryginałów. Jednak wbrew obiegowym opiniom, władze robią bardzo dużo, aby z nimi walczyć. Różnice geograficzne Chiny nie są homogeniczne pod względem kulturowym, co więcej, poszczególne ośrodki są oddalone od siebie o setki, a nawet tysiące kilometrów, stąd też trudno przygotować jedną strategię dla całego kraju. Należy traktować ten rynek jako wiele małych lokalnych rynków. Reklama trudno jest przygotować strategię reklamową obejmującą cały kraj - niewiele jest mediów o zasięgu ogólnokrajowym, a jeśli już takie istnieją, to reklama w nich jest bardzo droga. Wykwalifikowana kadra klienci luksusowych sklepów oczekują obsługi na najwyższym poziomie. Tymczasem wielu dystrybutorów ma problemy z pozyskaniem odpowiedniej kadry. Jednak sytuacja jest dużo lepsza niż jeszcze kilka lat temu. Wysokie cła ceny wielu produktów w Chinach są dużo wyższe niż np. w Hong Kongu przyczyną są wysokie cła nałożone na import. Jednak od czasu wstąpienia Chin do WTO są one stopniowo obniżane. Agata Geppert Starszy analityk finansowy Karierę zawodową rozpoczęła w 2008 r. w Banku DnB NORD. Studia w SGH w Warszawie, kierunek Finanse i Rachunkowość. Obecnie pisze pracę magisterską dotyczącą reform systemu bankowego w Chinach. luksusowymi są alkohol, kosmetyki, samochody, biżuteria oraz ubrania i akcesoria. Jaki jest zatem profil statystycznego kupującego? Przede wszystkim jest młodszy niż kupujący na Zachodzie 80 proc. ma mniej niż 45 lat (podczas gdy w USA jest zaledwie 30 proc., a w Japonii 19 proc. kupujących w tej grupie wiekowej). Najchętniej po dobra luksusowe sięgają mężczyźni, którzy mają ponad 34 lata i zajmują stanowiska kierownicze. Z reguły kupują z dwóch powodów dla siebie, z chęci zamanifestowania lub podniesienia swojego statusu społecznego, oraz jako prezent dla drugiej osoby. Prezenty dawane są zazwyczaj innym mężczyznom (niestety!), w ramach relacji biznesowych. Jest to kolejny przejaw silnego wpływu kultury: prezenty dla partnerów biznesowych są w Chinach równie normalne (i niezbędne) co kolacje biznesowe na Zachodzie. Mniejszą grupą prezentobiorców są kobiety żony oraz tzw. drugie żony, czyli utrzymywane przez swoich partnerów przyjaciółki, które są również swego rodzaju wyznacznikiem statusu społecznego. Dobra luksusowe kupują oprócz wymienianych już żon bogatych mężczyzn również businesswomen. Jest ich dużo mniej niż zamożnych panów, jednak przewiduje się, że ta grupa będzie bardzo szybko rosnąć ze względu na ciągle zwiększającą się liczbę kobiet w biznesie. Istotną grupą kupujących są też tzw. little emperors dzieci zamożnych rodziców (mające od kilkunastu do dwudziestu paru lat). Ich siła nabywcza potęgowana jest dotacjami nie tylko od rodziców, ale też i dziadków. Polityka jednego dziecka doprowadziła bowiem do takiej sytuacji, w której jednym młodym człowiekiem opiekuje się zazwyczaj sześcioro dorosłych, którzy z reguły rozpieszczają go (również finansowo), dopóki w rodzinie nie pojawi się jakiś nowy little emperor. A to dzieje się obecnie dużo później, niż kiedyś. Handel detaliczny w Chinach z pewnością nie jest łatwy wymaga przede wszystkim zrozumienia szeregu uwarunkowań kulturowych i dużo wytrwałości w budowaniu wizerunku marki. Nie wszystkim udaje się odnieść sukces. Warto jednak pamiętać, że najwytrwalsi odnotowują tam bardzo wysoką sprzedaż. Może więc nie tylko Wyborowa? 7

Rynek NewConnect Skuteczne źródło finansowania

Rynek NewConnect Skuteczne źródło finansowania Twój czas Twój Kapitał Gdańsk, 15 czerwca 2011 r. Rynek NewConnect Skuteczne źródło finansowania Maciej Richter Partner Zarządzający Grant Thornton Frąckowiak 2011 Grant Thornton Frąckowiak. Wszelkie prawa

Bardziej szczegółowo

CAPITAL VENTURE. Jak zdobyć mądry kapitał? Krajowy Fundusz Kapitałowy 24 maja 2012. Piotr Gębala

CAPITAL VENTURE. Jak zdobyć mądry kapitał? Krajowy Fundusz Kapitałowy 24 maja 2012. Piotr Gębala VENTURE CAPITAL Jak zdobyć mądry kapitał? Piotr Gębala Krajowy Fundusz Kapitałowy 24 maja 2012 Agenda Źródła kapitału na rozwój Fundusze VC w Polsce KFK i fundusze VC z jego portfela Źródła kapitału a

Bardziej szczegółowo

BANK BPH KONTYNUUJE DYNAMICZNY ROZWÓJ

BANK BPH KONTYNUUJE DYNAMICZNY ROZWÓJ Warszawa, 27 lipca 2005 r. Informacja prasowa BANK BPH KONTYNUUJE DYNAMICZNY ROZWÓJ Skonsolidowane wyniki finansowe Banku BPH po II kwartałach 2005 roku według MSSF osiągnięcie w I półroczu 578 mln zł

Bardziej szczegółowo

Kapitalizacja na koniec okresu w mln pln - marzec

Kapitalizacja na koniec okresu w mln pln - marzec lp. Emitent Miejsce w rankingu w porównaniu do ubiegłego miesiąca Kapitalizacja na koniec okresu w mln pln - marzec Kapitalizacja na koniec okresu w mln pln- luty Różnica kapitalizacji w porównaniu do

Bardziej szczegółowo

EKSPANSJA MIĘDZYNARODOWA POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW

EKSPANSJA MIĘDZYNARODOWA POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW EKSPANSJA MIĘDZYNARODOWA POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW SKALA I CHARAKTER UMIĘDZYNARODOWIENIA NA PODSTAWIE DZIAŁALNOŚCI SPÓŁEK GIEŁDOWYCH prezentacja wyników Dlaczego zdecydowaliśmy się przeprowadzić badanie?

Bardziej szczegółowo

Finansowanie projektów wczesnych faz rozwoju. MCI Management SA

Finansowanie projektów wczesnych faz rozwoju. MCI Management SA Finansowanie projektów wczesnych faz rozwoju Dziedziny projekty wczesnych faz rozwoju Biotechnologia Lifescience Medtech Fundraising Biotechnologia Tools - Europa for IP Polska Wegry Austria Irlandia Holandia

Bardziej szczegółowo

Grupa Banku Millennium. Strategia na lata 2010-2012

Grupa Banku Millennium. Strategia na lata 2010-2012 Grupa Banku Millennium Strategia na lata 2010-2012 Zastrzeżenie Niniejsza prezentacja ( Prezentacja ) została przygotowana przez Bank Millennium S.A. ( Bank ) i w żadnym przypadku nie może być traktowana

Bardziej szczegółowo

Twoja firma finansowa w CEE

Twoja firma finansowa w CEE Twoja firma finansowa w CEE W a r s z a w a, w r z e s i e ń 2014 Zasięg regionalny i kompetencje globalne 2 DF Capital jest dynamicznie rozwijającym się specjalistycznym domem maklerskim o zasięgu regionalnym

Bardziej szczegółowo

System finansowy w Polsce. dr Michał Konopczak Instytut Handlu Zagranicznego i Studiów Europejskich michal.konopczak@sgh.waw.pl

System finansowy w Polsce. dr Michał Konopczak Instytut Handlu Zagranicznego i Studiów Europejskich michal.konopczak@sgh.waw.pl System finansowy w Polsce dr Michał Konopczak Instytut Handlu Zagranicznego i Studiów Europejskich michal.konopczak@sgh.waw.pl Segmenty sektora finansowego (w % PKB) 2 27 212 Wielkość systemu finansowego

Bardziej szczegółowo

LIST PREZESA ZARZĄDU

LIST PREZESA ZARZĄDU RAPORT ROCZNY JEDNOSTKOWY Od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2013 roku LIST PREZESA ZARZĄDU NWAI Dom Maklerski SA Warszawa, 14 lutego 2014 roku Szanowni Akcjonariusze, członkowie Rady Nadzorczej, Zarządu

Bardziej szczegółowo

BANK HANDLOWY W WARSZAWIE S.A. Podsumowanie 2011 roku Kierunki Strategiczne na lata 2012-2015. 19 marca 2012 roku

BANK HANDLOWY W WARSZAWIE S.A. Podsumowanie 2011 roku Kierunki Strategiczne na lata 2012-2015. 19 marca 2012 roku BANK HANDLOWY W WARSZAWIE S.A. Podsumowanie roku Kierunki Strategiczne na lata 2012-2015 19 marca 2012 roku / mln zł / / mln zł / wyniki podsumowanie Rozwój biznesu SEGMENT KORPORACYJNY Transakcje walutowe

Bardziej szczegółowo

Jak zdobywać rynki zagraniczne

Jak zdobywać rynki zagraniczne Jak zdobywać rynki zagraniczne Nagroda Emerging Market Champions 2014 *Cytowanie bez ograniczeń za podaniem źródła: Jak zdobywać rynki zagraniczne. Badanie Fundacji Kronenberga przy Citi Handlowy zrealizowane

Bardziej szczegółowo

"Plan Junckera szansą na inwestycyjne ożywienie w Europie. Korzyści dla Polski."

Plan Junckera szansą na inwestycyjne ożywienie w Europie. Korzyści dla Polski. "Plan Junckera szansą na inwestycyjne ożywienie w Europie. Korzyści dla Polski." Danuta JAZŁOWIECKA Posłanka do Parlamentu Europejskiego BIPE, 1 czerwiec 2015 Dlaczego Europa potrzebuje nowej strategii

Bardziej szczegółowo

Polska branża motoryzacyjna w II połowie 2012 roku bieżąca kondycja i przewidywania na przyszłość

Polska branża motoryzacyjna w II połowie 2012 roku bieżąca kondycja i przewidywania na przyszłość Polska branża motoryzacyjna w II połowie 2012 roku bieżąca kondycja i przewidywania na przyszłość Branża motoryzacyjna to jeden z największych i najszybciej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki.

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY Marka S.A. KWIECIEŃ 2013 r.

RAPORT MIESIĘCZNY Marka S.A. KWIECIEŃ 2013 r. RAPORT MIESIĘCZNY Marka S.A. KWIECIEŃ 2013 r. Białystok, 13 maj 2013 r. 1 z 6 Spis treści: 1. Informacje na temat wystąpienia tendencji i zdarzeń w otoczeniu rynkowym Spółki, które w jej ocenie mogą mieć

Bardziej szczegółowo

KRYZYS - GOSPODARKA SPOŁECZEŃSTWO

KRYZYS - GOSPODARKA SPOŁECZEŃSTWO KRYZYS - GOSPODARKA SPOŁECZEŃSTWO Sławomir Żygowski I Wiceprezes Zarządu ds. bankowości korporacyjnej Nordea Bank Polska S.A. SYTUACJA W SEKTORZE BANKOWYM W POLSCE UWARUNKOWANIA KRYZYSU Wina banków? Globalna

Bardziej szczegółowo

Bariery i stymulanty rozwoju rynku Venture Capital w Polsce

Bariery i stymulanty rozwoju rynku Venture Capital w Polsce Bariery i stymulanty rozwoju rynku Szymon Bula Wiceprezes Zarządu Association of Business Angels Networks 25 maja 2012 Fazy rozwoju biznesu Zysk Pomysł Seed Start-up Rozwój Dojrzałość Zysk Czas Strata

Bardziej szczegółowo

Wyniki Grupy Kapitałowej GETIN Holding za I kwartał 2009 roku

Wyniki Grupy Kapitałowej GETIN Holding za I kwartał 2009 roku Wyniki Grupy Kapitałowej GETIN Holding za I kwartał 2009 roku Prezentacja dla inwestorów i analityków niezaudytowanych wyników finansowych Warszawa, 15 maja 2009r. GETIN Holding w I kwartale 2009 roku

Bardziej szczegółowo

21. rocznica powstania Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

21. rocznica powstania Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie 21. rocznica powstania Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie co udało się osiągnąć, co jeszcze trzeba zrobić 21 lat Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie garść podstawowych faktów Giełda Papierów

Bardziej szczegółowo

Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia)

Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Obowiązuje od 01.10.2014 Zgodnie z Zarządzeniem Rektora ZPSB w sprawie Regulaminu Procedur Dyplomowych, na egzaminie magisterskim

Bardziej szczegółowo

Strategia dla rynku kapitałowego w Polsce

Strategia dla rynku kapitałowego w Polsce Strategia dla rynku kapitałowego w Polsce Wyniki badania przeprowadzonego wśród Alumnów Fundacji im. Lesława A. Pagi Warszawa, 27 stycznia 2015 r. www.paga.org.pl facebook.com/fundacjapagi Spis treści

Bardziej szczegółowo

Warszawa, 8 marca 2012 r.

Warszawa, 8 marca 2012 r. Kondycja banków w Europie i Polsce. Czy problemy finansowe inwestorów strategicznych wpłyną na zaostrzenie polityki kredytowej w spółkach-córkach w Polsce Warszawa, 8 marca 2012 r. Samodzielność w ramach

Bardziej szczegółowo

Na rynku alternatywnym NewConnect notowanych jest już ponad 400 spółek. Historia sukcesu NewConnect i perspektywy jego dalszego rozwoju

Na rynku alternatywnym NewConnect notowanych jest już ponad 400 spółek. Historia sukcesu NewConnect i perspektywy jego dalszego rozwoju Na rynku alternatywnym NewConnect notowanych jest już ponad 400 spółek. Historia sukcesu NewConnect i perspektywy jego dalszego rozwoju NewConnect to rynek akcji Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

Bardziej szczegółowo

Warszawa, 30.03.2015. ING Konto Funduszowe SFIO

Warszawa, 30.03.2015. ING Konto Funduszowe SFIO Warszawa, 30.03.2015 ING Konto Funduszowe SFIO ING BANK ŚLĄSKI od lat zachęca do oszczędzania. Jeden z wiodących banków dla klienta detalicznego: W obrębie oferty oszczędnościowej z ponad 8% udziałem w

Bardziej szczegółowo

ODPOWIEDZIALNI ZA SUKCESY NASZYCH KLIENTÓW. Prezentacja spółki IPO SA. www.iposa.pl

ODPOWIEDZIALNI ZA SUKCESY NASZYCH KLIENTÓW. Prezentacja spółki IPO SA. www.iposa.pl ODPOWIEDZIALNI ZA SUKCESY NASZYCH KLIENTÓW Prezentacja spółki IPO SA www.iposa.pl Kim jesteśmy? IPO SA od 2007 roku jest firmą consultingową, wyspecjalizowaną w rynku kapitałowym i finansowym. Od grudnia

Bardziej szczegółowo

Wydział Nauk Ekonomicznych Studia stacjonarne II stopnia, rok akademicki 2012/2013. Wybór specjalności na kierunku Finanse i rachunkowość

Wydział Nauk Ekonomicznych Studia stacjonarne II stopnia, rok akademicki 2012/2013. Wybór specjalności na kierunku Finanse i rachunkowość Wydział Nauk Ekonomicznych Studia stacjonarne II stopnia, rok akademicki 2012/2013 Wybór specjalności na kierunku Finanse i rachunkowość KIERUNEK: Finanse i rachunkowość SPECJALNOŚCI: Finanse, podatki

Bardziej szczegółowo

GRUPA KAPITAŁOWA NOBLE BANK S.A. PRZEGLĄD WYNIKÓW FINANSOWYCH ZA IV KWARTAŁ 2009 ROKU. 8 Marca 2010 r.

GRUPA KAPITAŁOWA NOBLE BANK S.A. PRZEGLĄD WYNIKÓW FINANSOWYCH ZA IV KWARTAŁ 2009 ROKU. 8 Marca 2010 r. GRUPA KAPITAŁOWA NOBLE BANK S.A. PRZEGLĄD WYNIKÓW FINANSOWYCH ZA IV KWARTAŁ 2009 ROKU 8 Marca 2010 r. ZASTRZEŻENIE Niniejsza prezentacja została opracowana wyłącznie w celu informacyjnym na potrzeby klientów

Bardziej szczegółowo

Inwestowanie w IPO ile można zarobić?

Inwestowanie w IPO ile można zarobić? Inwestowanie w IPO ile można zarobić? W poprzednich artykułach opisano w jaki sposób spółka przeprowadza ofertę publiczną oraz jakie może osiągnąć z tego korzyści. Teraz należy przyjąć punkt widzenia Inwestora

Bardziej szczegółowo

Grupa Banku Millennium. Strategia na lata 2010-2012. Warszawa Marzec 2010

Grupa Banku Millennium. Strategia na lata 2010-2012. Warszawa Marzec 2010 Grupa Banku Millennium Strategia na lata 2010-2012 Warszawa Marzec 2010 Zastrzeżenie Niniejsza prezentacja ( Prezentacja ) została przygotowana przez Bank Millennium S.A. ( Bank ) i w żadnym przypadku

Bardziej szczegółowo

Rynek kapitałowy. jak skutecznie pozyskać środki na rozwój. Gdańsk Styczeń 2014

Rynek kapitałowy. jak skutecznie pozyskać środki na rozwój. Gdańsk Styczeń 2014 Rynek kapitałowy jak skutecznie pozyskać środki na rozwój Gdańsk Styczeń 2014 Plan spotkania Kapitał na rozwój firmy Możliwości pozyskania finansowania na rozwój Kapitał z Giełdy specjalna oferta dla małych

Bardziej szczegółowo

Jako Współpracownicy jesteśmy odpowiedzialni za siebie i firmę. Jako firma jesteśmy odpowiedzialni za naszych Klientów.

Jako Współpracownicy jesteśmy odpowiedzialni za siebie i firmę. Jako firma jesteśmy odpowiedzialni za naszych Klientów. Jesteśmy butikiem inwestycyjnym oraz niezależną polską firmą doradztwa finansowego dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Naszym celem jest wspieranie Klientów w podejmowaniu kluczowych decyzji,

Bardziej szczegółowo

EKSPANSJA MIĘDZYNARODOWA POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW

EKSPANSJA MIĘDZYNARODOWA POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW EKSPANSJA MIĘDZYNARODOWA POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW SKALA I CHARAKTER UMIĘDZYNARODOWIENIA NA PODSTAWIE DZIAŁALNOŚCI SPÓŁEK GIEŁDOWYCH prezentacja wyników Dlaczego zdecydowaliśmy się przeprowadzić badanie?

Bardziej szczegółowo

Z Jackiem Chwedorukiem, prezesem banku inwestycyjnego Rothschild Polska, rozmawia Justyna Piszczatowska.

Z Jackiem Chwedorukiem, prezesem banku inwestycyjnego Rothschild Polska, rozmawia Justyna Piszczatowska. Z Jackiem Chwedorukiem, prezesem banku inwestycyjnego Rothschild Polska, rozmawia Justyna Piszczatowska. Czy Pana zdaniem polskie spółki powinny się obawiać wrogich przejęć w najbliższym czasie? Uważam,

Bardziej szczegółowo

Plan finansowania potrzeb pożyczkowych budżetu państwa i jego uwarunkowania

Plan finansowania potrzeb pożyczkowych budżetu państwa i jego uwarunkowania Departament Długu Publicznego Plan finansowania potrzeb pożyczkowych budżetu państwa i jego uwarunkowania Listopad 2014 NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE Miesięczny kalendarz emisji... 2 Komentarze MF... 8 ul.

Bardziej szczegółowo

Kontrakty terminowe na indeksy GPW pozostaje czwartym rynkiem w Europie

Kontrakty terminowe na indeksy GPW pozostaje czwartym rynkiem w Europie Rynek instrumentów pochodnych GPW w I półroczu 2012 roku na tle Europy GPW utrzymuje czwartą pozycję w Europie pod względem wolumenu obrotów indeksowymi kontraktami terminowymi Kontrakty terminowe na indeksy

Bardziej szczegółowo

Jako Współpracownicy jesteśmy odpowiedzialni za siebie i firmę. Jako firma jesteśmy odpowiedzialni za naszych Klientów.

Jako Współpracownicy jesteśmy odpowiedzialni za siebie i firmę. Jako firma jesteśmy odpowiedzialni za naszych Klientów. Jesteśmy butikiem inwestycyjnym oraz niezależną polską firmą doradztwa finansowego dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Naszym celem jest wspieranie Klientów w podejmowaniu kluczowych decyzji,

Bardziej szczegółowo

Skorzystanie z funduszy venture capital to rodzaj małżeństwa z rozsądku, którego horyzont czasowy jest z góry zakreślony.

Skorzystanie z funduszy venture capital to rodzaj małżeństwa z rozsądku, którego horyzont czasowy jest z góry zakreślony. Skorzystanie z funduszy venture capital to rodzaj małżeństwa z rozsądku, którego horyzont czasowy jest z góry zakreślony. Jedną z metod sfinansowania biznesowego przedsięwzięcia jest skorzystanie z funduszy

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ ZGŁOSZENIA KATALIZATOR INWESTYCJI

FORMULARZ ZGŁOSZENIA KATALIZATOR INWESTYCJI FORMULARZ ZGŁOSZENIA KATALIZATOR INWESTYCJI Formularz zamówienia prosimy odesłać faksem na nr 22 314 14 10 1. Część ogólna 1.1. Podstawowe dane firmy A. WYPEŁNIA PRZEDSIĘBIORCA PROSZĘ ZAŁĄCZYĆ KOPIĘ AKTUALNEGO

Bardziej szczegółowo

Rola zdolności kredytowej przedsiębiorstwa w procedurze pozyskiwania kredytu bankowego - studium przypadku. dr Jacek Płocharz

Rola zdolności kredytowej przedsiębiorstwa w procedurze pozyskiwania kredytu bankowego - studium przypadku. dr Jacek Płocharz Rola zdolności kredytowej przedsiębiorstwa w procedurze pozyskiwania kredytu bankowego - studium przypadku dr Jacek Płocharz Warunki działania przedsiębiorstw! Na koniec 2003 roku działało w Polsce 3.581,6

Bardziej szczegółowo

Giełda w liczbach. Warszawa, 28 sierpnia 2012 r.

Giełda w liczbach. Warszawa, 28 sierpnia 2012 r. Giełda w liczbach Warszawa, 28 sierpnia 2012 r. Plan prezentacji Giełda na przestrzeni 21 lat Giełda z perspektywy spółek notowanych na GPW Przedstawienie profilu statystycznego inwestora Porady inwestycyjne

Bardziej szczegółowo

Finanse na rozwój firmy możliwości i sposoby pozyskania

Finanse na rozwój firmy możliwości i sposoby pozyskania Finanse na rozwój firmy możliwości i sposoby pozyskania Możliwości pozyskania środków pieniężnych Przedsiębiorstwo Finansowanie Aktywa Trwałe Aktywa Obrotowe Pasywa Kapitały Własne Kapitał Obcy Kapitał

Bardziej szczegółowo

Zyski są w Twoim zasięgu! Typy inwestycyjne Union Investment

Zyski są w Twoim zasięgu! Typy inwestycyjne Union Investment Zyski są w Twoim zasięgu! Typy inwestycyjne Union Investment Warszawa Listopad 2012 Co ma potencjał zysku? Typy inwestycyjne na 12 miesięcy listopad 2012 Kategorie aktywów cieszące się największym zainteresowaniem

Bardziej szczegółowo

Pioneer Pekao Investments Śniadanie prasowe

Pioneer Pekao Investments Śniadanie prasowe Pioneer Pekao Investments Śniadanie prasowe Warszawa, 06 maja 2010 r. Agenda Wyniki sprzedażowe Pioneer Pekao TFI Rynek obligacji nieskarbowych Odpowiedź Pioneer Pekao TFI nowe produkty Strona 2 Wyniki

Bardziej szczegółowo

Recepta na globalny sukces wg Grupy Selena 16 listopada 2011 Agata Gładysz, Dyrektor Business Unitu Foams

Recepta na globalny sukces wg Grupy Selena 16 listopada 2011 Agata Gładysz, Dyrektor Business Unitu Foams Recepta na globalny sukces wg Grupy Selena 16 listopada 2011 Agata Gładysz, Dyrektor Business Unitu Foams Grupa Selena Rok założenia: 1992 Siedziba: Polska, Europa Spółka giełdowa: notowana na Warszawskiej

Bardziej szczegółowo

Raport miesięczny EBC Solicitors S.A. za okres 01.10.2012-31.10.2012

Raport miesięczny EBC Solicitors S.A. za okres 01.10.2012-31.10.2012 Raport miesięczny EBC Solicitors S.A. za okres 01.10.2012-31.10.2012 Warszawa, dnia 14 listopada 2012 roku 1. Spis treści: 1. Spis treści:... 2 2. Informacje podstawowe... 3 3. Informacje na temat wystąpienia

Bardziej szczegółowo

Prezentacja inwestorska

Prezentacja inwestorska Prezentacja inwestorska Agenda NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE O SPÓŁCE DANE FINANSOWE PAKIETY WIERZYTELNOŚCI NOTOWANIA AKCJI OBLIGACJE KIERUNKI ROZWOJU RYNEK MEDIA O KME KONTAKT KME: Najważniejsze informacje

Bardziej szczegółowo

Polska liderem inwestycji zagranicznych 2015-06-02 17:05:06

Polska liderem inwestycji zagranicznych 2015-06-02 17:05:06 Polska liderem inwestycji zagranicznych 2015-06-02 17:05:06 2 Polska w 2014 r. była, po raz kolejny, liderem wśród państw Europy Środkowo-Wschodniej pod względem pozyskania inwestycji zagranicznych - wynika

Bardziej szczegółowo

Społeczna Odpowiedzialność Biznesu (CSR) perspektywa małego i średniego biznesu

Społeczna Odpowiedzialność Biznesu (CSR) perspektywa małego i średniego biznesu Społeczna Odpowiedzialność Biznesu (CSR) perspektywa małego i średniego biznesu Społeczna Odpowiedzialność Biznesu perspektywa małego i średniego biznesu Czy to tylko kwestia pieniędzy? Jak jest rozumiany

Bardziej szczegółowo

Skąd biorą się pieniądze? INTEGRA INVEST

Skąd biorą się pieniądze? INTEGRA INVEST Skąd biorą się pieniądze? STRATEGIA Strategia spółki to zarabianie na starannie wyselekcjonowanych przedsiębiorstwach będących na kolejnych etapach rozwoju/wzrostu lub ekspansji (firmy po etapie startup),

Bardziej szczegółowo

Inwestujemy W POLSKIE FIRMY. www.tarheelcap.com

Inwestujemy W POLSKIE FIRMY. www.tarheelcap.com Inwestujemy W POLSKIE FIRMY 2015 www.tarheelcap.com Wspólnicy Tar Heel Capital Zarządzający Funduszem O Tar Heel Capital 19 Przeprowadzonych transakcji 15 Od tylu lat inwestujemy w Polsce >200 mln zł Łączna

Bardziej szczegółowo

Firma Fast Finance S.A. 1

Firma Fast Finance S.A. 1 Firma Fast Finance S.A. 1 PEWNY ZYSK NA NIEPEWNE CZASY Fast Finance S.A. Spółka publiczna notowana na NewConnect Prezentuje jeden z najwyższych współczynników rentowności operacyjnej spośród wszystkich

Bardziej szczegółowo

Wyniki Grupy Kapitałowej GETIN Holding

Wyniki Grupy Kapitałowej GETIN Holding Wyniki Grupy Kapitałowej GETIN Holding za rok prezentacja zaudytowanych wyników finansowych dla Inwestorów i Analityków Warszawa, 25 lutego 2011 r. Kontynuacja dynamicznego rozwoju Grupy Znacząca poprawa

Bardziej szczegółowo

BOŚ Eko Profit S.A. nowa oferta dla inwestorów realizujących projekty energetyki odnawialnej

BOŚ Eko Profit S.A. nowa oferta dla inwestorów realizujących projekty energetyki odnawialnej UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZ SPÓJNOŚCI EUROPEJSKI FUNDUSZ ROZWOJU REGIONALNEGO BOŚ Eko Profit S.A. nowa oferta dla inwestorów realizujących projekty energetyki odnawialnej Poznań, 24.11.2010 r. Rynek Zielonych

Bardziej szczegółowo

Potencjał inwestycyjny w polskim sektorze budownictwa energetycznego sięga 30 mld euro

Potencjał inwestycyjny w polskim sektorze budownictwa energetycznego sięga 30 mld euro Kwiecień 2013 Katarzyna Bednarz Potencjał inwestycyjny w polskim sektorze budownictwa energetycznego sięga 30 mld euro Jedną z najważniejszych cech polskiego sektora energetycznego jest struktura produkcji

Bardziej szczegółowo

Planowanie finansów osobistych

Planowanie finansów osobistych Planowanie finansów osobistych Osoby, które planują znaczne wydatki w perspektywie najbliższych kilku czy kilkunastu lat, osoby pragnące zabezpieczyć się na przyszłość, a także wszyscy, którzy dysponują

Bardziej szczegółowo

Czynniki warunkujące napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych w Polsce w latach 1990-2011 Dr Wojciech Przychodzeń Katedra Finansów Akademia

Czynniki warunkujące napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych w Polsce w latach 1990-2011 Dr Wojciech Przychodzeń Katedra Finansów Akademia Czynniki warunkujące napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych w Polsce w latach 1990-2011 Dr Wojciech Przychodzeń Katedra Finansów Akademia Leona Koźmińskiego Wprowadzenie (1) Celem artykułu jest

Bardziej szczegółowo

POŁĄCZENIE PRAWNE ALIOR BANKU Z MERITUM BANKIEM

POŁĄCZENIE PRAWNE ALIOR BANKU Z MERITUM BANKIEM POŁĄCZENIE PRAWNE ALIOR BANKU Z MERITUM BANKIEM Lipiec 2015-0 - INFORMACJE DOTYCZĄCE FUZJI 30 czerwca 2015 r. nastąpiło prawne połączenie Meritum Banku z Alior Bankiem Połączony bank działa pod nazwą prawną

Bardziej szczegółowo

VII.1. Rachunek zysków i strat t Grupy BRE Banku

VII.1. Rachunek zysków i strat t Grupy BRE Banku VII.1. Rachunek zysków i strat t Grupy BRE Banku Grupa BRE Banku zakończyła rok 2012 zyskiem brutto w wysokości 1 472,1 mln zł, wobec 1 467,1 mln zł zysku wypracowanego w 2011 roku (+5,0 mln zł, tj. 0,3%).

Bardziej szczegółowo

Instrumenty strukturyzowane inwestycja na rynku kapitałowym w okresie kryzysu finansowego

Instrumenty strukturyzowane inwestycja na rynku kapitałowym w okresie kryzysu finansowego Katedra Inwestycji Finansowych i Zarządzania Ryzykiem Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu Witold Szczepaniak Instrumenty strukturyzowane inwestycja na rynku kapitałowym w okresie kryzysu finansowego Rynek

Bardziej szczegółowo

Prezentacja wyników finansowych za IV kwartał i cały rok 2010. Warszawa, 16 marca 2011 r.

Prezentacja wyników finansowych za IV kwartał i cały rok 2010. Warszawa, 16 marca 2011 r. Prezentacja wyników finansowych za IV kwartał i cały rok 2010 Warszawa, 16 marca 2011 r. Plan prezentacji Kontekst rynkowy Informacje o działalności Wyniki finansowe Pytania i odpowiedzi 1 Wolniejszy wzrost

Bardziej szczegółowo

FINANSOWANIE PRZEDSIĘBIORSTW POPRZEZ EMISJĘ AKCJI ORAZ DŁUGU

FINANSOWANIE PRZEDSIĘBIORSTW POPRZEZ EMISJĘ AKCJI ORAZ DŁUGU Chorzów, 07 kwiecień 20111 SŁUCHAMY NASZYCH KLIENTÓW FINANSOWANIE PRZEDSIĘBIORSTW POPRZEZ EMISJĘ AKCJI ORAZ DŁUGU PODSUMOWANIE O NAS Działamy na rynku kapitałowym od 1996 roku, a od grudnia 2005 jako akcjonariusze

Bardziej szczegółowo

Finansowanie bez taryfy ulgowej

Finansowanie bez taryfy ulgowej Finansowanie bez taryfy ulgowej Czego oczekują inwestorzy od innowacyjnych przedsiębiorców? Barbara Nowakowska Polskie Stowarzyszenie Inwestorów Kapitałowych CambridgePython Warszawa 28 marca 2009r. Definicje

Bardziej szczegółowo

Wyniki finansowe PKO Banku Polskiego na tle konkurentów po III kw. 2010 r. Opracowano w Departamencie Strategii i Analiz

Wyniki finansowe PKO Banku Polskiego na tle konkurentów po III kw. 2010 r. Opracowano w Departamencie Strategii i Analiz Wyniki finansowe PKO Banku Polskiego na tle konkurentów po III kw. 2010 r. Opracowano w Departamencie Strategii i Analiz Synteza* Na koniec III kw. 2010 r. PKO Bank Polski na tle wyników konkurencji**

Bardziej szczegółowo

CREDITIA S.A. z siedzibą w Poznaniu to holding prowadzący działalność na rynku usług pozabankowych poprzez spółki zależne:

CREDITIA S.A. z siedzibą w Poznaniu to holding prowadzący działalność na rynku usług pozabankowych poprzez spółki zależne: Rynek Rynek szybkich pożyczek konsumenckich jest w fazie dynamicznego rozwoju. Pożyczki pozabankowe cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno osób, które nie mają możliwości skorzystania z oferty

Bardziej szczegółowo

1. WYBRANE INFORMACJE FINANSOWE 2. CZYNNIKI I ZDARZENIA MAJĄCE WPŁYW NA OSIĄGNIĘTE WYNIKI FINANSOWE 3. OPIS DZIAŁAŃ ZARZĄDU W III KWARTALE 2012 ROKU

1. WYBRANE INFORMACJE FINANSOWE 2. CZYNNIKI I ZDARZENIA MAJĄCE WPŁYW NA OSIĄGNIĘTE WYNIKI FINANSOWE 3. OPIS DZIAŁAŃ ZARZĄDU W III KWARTALE 2012 ROKU LETUS CAPITAL S.A. Raport kwartalny za okres od 01.07.2012 do 30.09.2012 Katowice, 14 listopada 2012 1 1. WYBRANE INFORMACJE FINANSOWE Tabela 1 Rachunek zysków i strat - wybrane dane finansowe za III kwartał

Bardziej szczegółowo

DR GRAŻYNA KUŚ. specjalność: Gospodarowanie zasobami ludzkimi

DR GRAŻYNA KUŚ. specjalność: Gospodarowanie zasobami ludzkimi DR GRAŻYNA KUŚ specjalność: Gospodarowanie zasobami ludzkimi 1. Motywacja pracowników jako element zarządzania przedsiębiorstwem 2. Pozapłacowe formy motywowania pracowników na przykładzie wybranej organizacji

Bardziej szczegółowo

RYNEK FINANSOWY W POLSCE - WYBRANE PROBLEMY

RYNEK FINANSOWY W POLSCE - WYBRANE PROBLEMY GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY Rzecznik Prasowy Prezesa GUS seminarium naukowe pod patronatem naukowym prof. dr hab. Józefa Oleńskiego Prezesa GUS RYNEK FINANSOWY W POLSCE - WYBRANE PROBLEMY prof. nadzw. dr

Bardziej szczegółowo

Program ten przewiduje dopasowanie kluczowych elementów biznesu do zaistniałej sytuacji.

Program ten przewiduje dopasowanie kluczowych elementów biznesu do zaistniałej sytuacji. PROGRAMY 1. Program GROWTH- Stabilny i bezpieczny rozwój W wielu przypadkach zbyt dynamiczny wzrost firm jest dla nich dużym zagrożeniem. W kontekście małych i średnich firm, których obroty osiągają znaczne

Bardziej szczegółowo

Forum Akcjonariat Prezentacja

Forum Akcjonariat Prezentacja Forum Akcjonariat Prezentacja 1 Zastrzeżenie Niniejsza prezentacja została opracowana wyłącznie w celu informacyjnym na potrzeby klientów i akcjonariuszy PKO BP SA oraz analityków rynku i nie może być

Bardziej szczegółowo

Produkty szczególnie polecane

Produkty szczególnie polecane Produkty szczególnie polecane 9 luty 2011 r. Szczegółowe informacje na temat funduszy zarządzanych przez Legg Mason TFI S.A. ( fundusze") zawarte są w prospekcie informacyjnym oraz skrócie prospektu informacyjnego,

Bardziej szczegółowo

PERSPEKTYWY INWESTYCYJNE NA 2011 ROK

PERSPEKTYWY INWESTYCYJNE NA 2011 ROK Chorzów, 7 Kwiecień 2011 WIDZIMY WIĘCEJ MOŻLIWOŚCI PERSPEKTYWY INWESTYCYJNE NA 2011 ROK GLOBALNE CZYNNIKI RYZYKA Niestabilność polityczna w rejonie Afryki Północnej i krajów Bliskiego Wschodu Wzrost cen

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc styczeń 2015. 13 lutego 2015

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc styczeń 2015. 13 lutego 2015 za miesiąc styczeń 2015 3 13 lutego 2015 RAPORT MIESIĘCZNY ZA STYCZEŃ 2015 Zarząd Spółki LOYD S.A. z siedzibą w Warszawie działając w oparciu o postanowienia Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008 Zarządu

Bardziej szczegółowo

Bank BGŻ BNP Paribas połączenie dwóch komplementarnych banków. Warszawa, 4 maja 2015 r.

Bank BGŻ BNP Paribas połączenie dwóch komplementarnych banków. Warszawa, 4 maja 2015 r. Bank BGŻ BNP Paribas połączenie dwóch komplementarnych banków Warszawa, 4 maja 2015 r. 1 Fuzja prawna połączenie dwóch Banków W wyniku połączenia Banku BGŻ i BNP Paribas Banku Polska, dwóch banków należących

Bardziej szczegółowo

Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013

Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013 Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013 Warszawa, 11 kwiecień 2014 Już po raz czwarty Bank Pekao przedstawia raport o sytuacji mikro i małych firm 7 tysięcy wywiadów z właścicielami firm, Badania

Bardziej szczegółowo

Czy w Polsce nadchodzi era bankowości korporacyjnej? Piotr Popowski - Lider Doradztwa Biznesowego dla Instytucji Biznesowych Sopot, 25 czerwca 2013

Czy w Polsce nadchodzi era bankowości korporacyjnej? Piotr Popowski - Lider Doradztwa Biznesowego dla Instytucji Biznesowych Sopot, 25 czerwca 2013 Czy w Polsce nadchodzi era bankowości korporacyjnej? Piotr Popowski - Lider Doradztwa Biznesowego dla Instytucji Biznesowych Sopot, 25 czerwca 2013 Agenda Bankowość korporacyjna w Polsce na tle krajów

Bardziej szczegółowo

Dobrze służy ludziom. Nowa odsłona Banku BGŻ. Warszawa, 13 marca, 2012 r.

Dobrze służy ludziom. Nowa odsłona Banku BGŻ. Warszawa, 13 marca, 2012 r. Dobrze służy ludziom Nowa odsłona Banku BGŻ Warszawa, 13 marca, 2012 r. Kim jesteśmy dziś Prawie 400 oddziałów w 90 proc. powiatów w Polsce Bank lokalnych społeczności, wspierający rozwój polskich przedsiębiorstw

Bardziej szczegółowo

Podsumowanie I półrocza na GPW na tle innych giełd regionu i świata.

Podsumowanie I półrocza na GPW na tle innych giełd regionu i świata. Data publikacji : 27.07.2012 Podsumowanie I półrocza na GPW na tle innych giełd regionu i świata. Indeks WIG wzrósł o 8,5 proc., a GPW utrzymała pozycję europejskiego lidera pod względem liczby IPO. I

Bardziej szczegółowo

Oferta Giełdy Papierów Wartościowych - Główny Rynek GPW, NewConnect i Catalyst. Marzec 2012

Oferta Giełdy Papierów Wartościowych - Główny Rynek GPW, NewConnect i Catalyst. Marzec 2012 Oferta Giełdy Papierów Wartościowych - Główny Rynek GPW, NewConnect i Catalyst. Marzec 2012 GŁÓWNY RYNEK AKCJI GPW Kapitalizacja spółek na GPW (mld zł) Spółki krajowe (mld zł) Spółki zagraniczne (mld zł)

Bardziej szczegółowo

Źródła finansowania start-upów. Szymon Kurzyca Lewiatan Business Angels

Źródła finansowania start-upów. Szymon Kurzyca Lewiatan Business Angels h Źródła finansowania start-upów Szymon Kurzyca Lewiatan Business Angels Źródła finansowania pomysłów Bez początkowego zaangażowania w przedsięwzięcie własnych środków finansowych pozyskanie finansowania

Bardziej szczegółowo

Czy i w jaki sposób trzeba zmienić polski system bankowy?

Czy i w jaki sposób trzeba zmienić polski system bankowy? Czy i w jaki sposób trzeba zmienić polski system bankowy? Wyniki badania eksperckiego Klub Polska 2025+, Klub Bankowca 30.09.2015 r. Informacje o badaniu Czyje to stanowisko? eksperci - znawcy systemów

Bardziej szczegółowo

W metodzie porównawczej wskaźniki porównywalnych firm, obecnych na giełdzie, są używane do obliczenia wartości akcji emitenta.

W metodzie porównawczej wskaźniki porównywalnych firm, obecnych na giełdzie, są używane do obliczenia wartości akcji emitenta. W metodzie porównawczej wskaźniki porównywalnych firm, obecnych na giełdzie, są używane do obliczenia wartości akcji emitenta. Wycena spółki, sporządzenie raportu z wyceny Metodą wyceny, która jest najczęściej

Bardziej szczegółowo

18 miesięczna LOKATA Strukturyzowana Giganci Bankowi zarabiaj razem z dużymi bankami

18 miesięczna LOKATA Strukturyzowana Giganci Bankowi zarabiaj razem z dużymi bankami 18 miesięczna LOKATA Strukturyzowana Giganci Bankowi zarabiaj razem z dużymi bankami Okres subskrypcji: 09.09.2011 20.09.2011 Okres trwania lokaty: 21.09.2011-22.03.2013 Aktywo bazowe: koszyk akcji 5 banków

Bardziej szczegółowo

Formy finansowania rozwoju firm. Przegląd instrumentów

Formy finansowania rozwoju firm. Przegląd instrumentów Formy finansowania rozwoju firm Przegląd instrumentów Agenda 1. Finansowanie przedsiębiorstw- Polska na tle Europy 2. Rynek kredytu korporacyjnego w Polsce 3. Obligacje korporacyjne 4. Rynek fuzji i przejęć

Bardziej szczegółowo

Kupić, sprzedać, a może budować organicznie? O strategii budowania wartości firmy

Kupić, sprzedać, a może budować organicznie? O strategii budowania wartości firmy Kupić, sprzedać, a może budować organicznie? O strategii budowania wartości firmy Datapoint Wybrane transakcje (2010-2013) M&A Prywatyzacja Pozyskanie kapitału IPO IPO Publiczna emisja akcji Prywatna emisja

Bardziej szczegółowo

OCENA RADY NADZORCZEJ ZE SPRAWOZDANIA ZARZĄDU Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ORAZ SPRAWOZDANIA FINANSOWEGO ZA ROK OBROTOWY 2011.

OCENA RADY NADZORCZEJ ZE SPRAWOZDANIA ZARZĄDU Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ORAZ SPRAWOZDANIA FINANSOWEGO ZA ROK OBROTOWY 2011. OCENA RADY NADZORCZEJ ZE SPRAWOZDANIA ZARZĄDU Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ORAZ SPRAWOZDANIA FINANSOWEGO ZA ROK OBROTOWY 2011. Rada Nadzorcza spółki eo Networks S.A. w trybie 17 pkt. 7 Statutu spółki w zw. z

Bardziej szczegółowo

Źródła finansowania a etap rozwoju przedsiębiorstwa

Źródła finansowania a etap rozwoju przedsiębiorstwa Źródła finansowania a etap rozwoju przedsiębiorstwa Sieci Inwestorów Kapitałowych (Aniołów Biznesu) na świecie Roma Toft, MAEŚ Kraków, r. Agenda 1. Fazy rozwoju a finansowanie przedsięwzięcia - problemy

Bardziej szczegółowo

Publikacji prospektu emisyjnego należy dokonać po zatwierdzeniu dokumentu przez Komisję Nadzoru Finansowego.

Publikacji prospektu emisyjnego należy dokonać po zatwierdzeniu dokumentu przez Komisję Nadzoru Finansowego. Publikacji prospektu emisyjnego należy dokonać po zatwierdzeniu dokumentu przez Komisję Nadzoru Finansowego. Publikacji prospektu emisyjnego należy dokonać po zatwierdzeniu dokumentu przez Komisję Nadzoru

Bardziej szczegółowo

Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia)

Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Obowiązuje od 01.10.2014 Zgodnie z Zarządzeniem Rektora ZPSB w sprawie Regulaminu Procedur Dyplomowych, na egzaminie magisterskim

Bardziej szczegółowo

RADA NADZORCZA SPÓŁKI

RADA NADZORCZA SPÓŁKI Poznań, 07.04.2015 r. OCENA SYTUACJI SPÓŁKI INC S.A. ZA ROK 2014 DOKONANA PRZEZ RADĘ NADZORCZĄ Rada Nadzorcza działając zgodnie z przyjętymi przez Spółkę Zasadami Ładu Korporacyjnego dokonała zwięzłej

Bardziej szczegółowo

Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013. Olsztyn, 24 marca 2014

Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013. Olsztyn, 24 marca 2014 Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013 Olsztyn, 24 marca 2014 Już po raz czwarty Bank Pekao przedstawia raport o sytuacji mikro i małych firm 7 tysięcy wywiadów z właścicielami firm, Badania

Bardziej szczegółowo

Kredyt technologiczny i finansowanie R&D. Prezes Zarządu BGK Tomasz Mironczuk Kraków 3 września 2010

Kredyt technologiczny i finansowanie R&D. Prezes Zarządu BGK Tomasz Mironczuk Kraków 3 września 2010 Kredyt technologiczny i finansowanie R&D Prezes Zarządu BGK Tomasz Mironczuk Kraków 3 września 2010 Kredyt Technologiczny 2005-2010 FKT (2005-2008 r.) Działanie 4.3 (POIG 2007-2013) Banki udzielające BGK

Bardziej szczegółowo

Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013. Wrocław, 9 kwietnia 2014

Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013. Wrocław, 9 kwietnia 2014 Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013 Wrocław, 9 kwietnia 2014 Już po raz czwarty Bank Pekao przedstawia raport o sytuacji mikro i małych firm 7 tysięcy wywiadów z właścicielami firm, Badania

Bardziej szczegółowo

Czy i w jaki sposób trzeba zmienić polski system bankowy?

Czy i w jaki sposób trzeba zmienić polski system bankowy? Czy i w jaki sposób trzeba zmienić polski system bankowy? Wyniki badania eksperckiego Polskie Towarzystwo Ekonomiczne 28.01.2016 r. Informacje o badaniu Czyje to stanowisko? eksperci znawcy systemów bankowych

Bardziej szczegółowo

Kiedy skończy się kryzys?

Kiedy skończy się kryzys? www.pwc.com Kiedy skończy się kryzys? Ryszard Petru Partner PwC Przewodniczący Rady Towarzystwa Ekonomistów Polskich Plan 1 Sytuacja 2 w 3 Wnioski w gospodarce światowej Wpływ na sytuację rynków finansowych

Bardziej szczegółowo

Sektor bankowy w Europie. Co zmienił kryzys? Warszawa, 16 maja 2013 r.

Sektor bankowy w Europie. Co zmienił kryzys? Warszawa, 16 maja 2013 r. Sektor bankowy w Europie. Co zmienił kryzys? Warszawa, 16 maja 2013 r. Czy kryzys finansowy wymusi zmiany w dotychczasowych modelach biznesowych europejskich banków? Maciej Stańczuk Polski Bank Przedsiębiorczości

Bardziej szczegółowo

Bilans płatniczy Polski w lipcu 2015 r.

Bilans płatniczy Polski w lipcu 2015 r. Warszawa, dnia 14 września 2015 r. Bilans płatniczy Polski w lipcu 2015 r. Miesięczny bilans płatniczy został oszacowany przy wykorzystaniu danych z miesięcznych i kwartalnych sprawozdań polskich podmiotów

Bardziej szczegółowo

Podsumowanie I półrocza na GPW na tle innych giełd regionu i świata.

Podsumowanie I półrocza na GPW na tle innych giełd regionu i świata. Podsumowanie I półrocza na GPW na tle innych giełd regionu i świata. Indeks WIG wzrósł o 8,5 proc., a GPW utrzymała pozycję europejskiego lidera pod względem liczby IPO. I półrocze na GPWGiełda Papierów

Bardziej szczegółowo

Europejski Bank Inwestycyjny w skrócie

Europejski Bank Inwestycyjny w skrócie Europejski Bank Inwestycyjny w skrócie EBI, jako bank UE, oferuje finansowanie i służy fachową wiedzą na rzecz solidnych i trwałych projektów inwestycyjnych w Europie i poza jej granicami. Bank jest własnością

Bardziej szczegółowo

Raport miesięczny EBC Solicitors S.A. za okres 01.01.2014-31.01.2014

Raport miesięczny EBC Solicitors S.A. za okres 01.01.2014-31.01.2014 Raport miesięczny EBC Solicitors S.A. za okres 01.01.2014-31.01.2014 Warszawa, dnia 13 lutego 2014 roku 1. Spis treści: 1. Spis treści:... 2 2. Informacje podstawowe... 3 3. Informacje na temat wystąpienia

Bardziej szczegółowo

Fundusze Kapitałowe brakującym ogniwem w. ekologicznych? Warszawa, 15 czerwca 2012

Fundusze Kapitałowe brakującym ogniwem w. ekologicznych? Warszawa, 15 czerwca 2012 Fundusze Kapitałowe brakującym ogniwem w finansowaniu przedsięwzięć ekologicznych? Warszawa, 15 czerwca 2012 Główne źródła finansowania Subsydia: dotacje i pożyczki preferencyjne (koszt: od - 100% do 5,5%

Bardziej szczegółowo