Wiedza, opinie i potrzeby mieszkańców Polski Północnej. w zakresie gazu z łupków. Wiedza, opinie i potrzeby mieszkańców Polski Północnej

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Wiedza, opinie i potrzeby mieszkańców Polski Północnej. w zakresie gazu z łupków. Wiedza, opinie i potrzeby mieszkańców Polski Północnej"

Transkrypt

1 w zakresie gazu z łupków.

2 Zrealizowano w ramach Kampanii informacyjnej i dialogu ze społeczeństwem na temat gazu ziemnego z formacji łupkowych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej i Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. 2

3 Cele badania Wiedza i ogólna znajomość zagadnień związanych z gazem z łupków Źródła informacji dotyczących gazu z łupków ich ocena oraz oczekiwania wobec działań informacyjnoedukacyjnych Ogólny stopień akceptacji dla wydobywania gazu z łupków Ocena gazu z łupków pod kątem potencjalnych szans i zagrożeń Wiedza Źródła informacji Poziom akceptacji Szanse i zagrożenia 3

4 Informacja o badaniu Termin realizacji badania: sierpnia 2013 roku Próba: W badaniu wzięli udział mieszkańcy Polski Północnej (województwa pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, warmińskomazurskiego) i Lubelszczyzny (województwa lubelskiego) mieszkający na terenach objętych koncesjami na poszukiwanie i/lub rozpoznawanie niekonwencjonalnych złóż węglowodorów. Technika: wywiady telefoniczne wspomagane komputerowo (CATI) Obszar Gminy z koncesjami (bez odwiertów) Gminy z odwiertami Ogółem Lubelszczyzna Polska Północna Ogółem

5 1 Wiedza i ogólna znajomość zagadnień związanych z gazem z łupków

6 Czy kiedykolwiek słyszał(a) Pan(i) coś o gazie łupkowym inaczej zwanym gazem z łupków? Skąd dotychczas czerpał(a) Pan(i) informacje na temat gazu z łupków? z telewizji 85 z prasy 54 z radia 46 z Internetu 45 od rodziny, znajomych, sąsiadów z broszur informacyjnych ze spotkań informacyjnych 7 żadne z powyższych 2 6

7 Jak, ogólnie rzecz biorąc, ocenia Pan(i) swoją wiedzę na temat gazu z łupków? Czy, ogólnie rzecz biorąc, wie Pan(i): na czym polega technologia poszukiwania i wydobywania gazu z łupków? jakie są potencjalne szanse związane z wydobyciem gazu z łupków? jakie są potencjalne zagrożenia związane z wydobyciem gazu z łupków? jakie instytucje są odpowiedzialne za ochronę środowiska podczas poszukiwania i wydobycia gazu z łupków? tak nie nie wiem / trudno powiedzieć 7

8 Czy słyszał(a) Pan(i) o poważnych szkodach w środowisku związanych z gazem z łupków: 8

9 2 Źródła informacji dotyczących gazu z łupków ich ocena oraz oczekiwania wobec działań informacyjnoedukacyjnych

10 Czy chciał(a)by Pan(i) uzyskać więcej informacji na temat gazu z łupków, jego poszukiwań i wydobycia w Polsce? W jakiej formie chciał(a)by Pan(i) uzyskiwać takie informacje? Proszę podać maksymalnie 3 odpowiedzi. program telewizyjny 60 serwis internetowy 45 broszura informacyjna 37 artykuł prasowy spotkanie informacyjne/wykład wizyta na wiertni gazu z łupków audycja radiowa nie wiem / trudno powiedzieć

11 Jak Pan(i) myśli, kto przede wszystkim powinien udzielać informacji na temat poszukiwań i wydobycia gazu z łupków w Polsce? władze samorządowe na terenach, gdzie poszukiwane są złoża instytucje naukowe organizacje pozarządowe zajmujące się ekologią instytucje kontrolujące poszukiwania i wydobycie firmy poszukiwawczo-wydobywcze media władze rządowe nie wiem / trudno powiedzieć 11

12 3 Ogólny stopień akceptacji dla wydobywania gazu z łupków

13 Czy, ogólnie rzecz biorąc, jest Pan(i) za czy też przeciw wydobywaniu gazu z łupków? Gdyby gaz z łupków miał być wydobywany w pobliżu Pana(i) miejsca zamieszkania, to czy był(a)by Pan(i) za czy też przeciw tej decyzji? % 59% % 60% % 54% % 61% opowiedział(a)bym się za był(a)bym przeciw nie wiem / trudno powiedzieć 13

14 4 Ocena gazu z łupków pod kątem potencjalnych szans i zagrożeń

15 Jak Pan(i) myśli, wydobycie którego z surowców jest NAJMNIEJ przyjazne dla środowiska i człowieka? Czy uważa Pan(i), że wydobycie gazu z łupków jest bezpieczne dla: środowiska naturalnego Ogół Polaków (CBOS, maj 2013) Polska Północna Ogół Polaków (CBOS, maj 2013) Polska Północna zdrowia ludzi całkowicie bezpieczne raczej bezpieczne raczej niebezpieczne całkowicie niebezpieczne nie wiem / trudno powiedzieć 15

16 N=265 16

17 Wydobycie gazu z łupków zwiększyłoby bezpieczeństwo energetyczne Polski - częściowo uniezależniłoby nasz kraj od dostaw surowców energetycznych, takich jak gaz ziemny z zagranicy. 17

18 18

19 Na ile się Pan(i) zgadza lub nie zgadza z następującymi stwierdzeniami: 19

20 5 Podsumowanie

21 WIEDZA Niemal wszyscy słyszeli o gazie z łupków, natomiast połowa źle ocenia swoją wiedzę. ŹRÓDŁA INFORMACJI Informacji na temat gazu z łupków oczekuje się przede wszystkim od władz samorządowych. Pozostałe podmioty postrzegane są podobnie i choć wspomina o nich mniej osób, to od nich również oczekuje się, by przekazywały informacje o gazie z łupków. POZIOM AKCEPTACJI Zdecydowana większość popiera wydobycie gazu z łupków. Równocześnie ponad połowa badanych akceptuje, by surowiec wydobywano w pobliżu ich miejsca zamieszkania. 21

22 SZANSE i ZAGROŻENIA Gaz z łupków na tle innych surowców postrzegany jest jako bardziej bezpieczny dla środowiska. Ponad połowa osób uważa, że jego wydobycie jest bezpieczne zarówno dla środowiska naturalnego, jak i zdrowia człowieka. Wśród największych szans związanych z gazem z łupków wymienia się uniezależnienie od innych krajów oraz zwiększenie dobrobytu w kraju. Prawie wszyscy są zdania, że wydobycie gazu z łupków zwiększy bezpieczeństwo energetyczne Polski. Najczęściej wymieniane zagrożenia to ogólna degradacja środowiska, ale też zanieczyszczenie wody oraz wstrząsy, wybuchy, trzęsienia ziemi. Większość osób ma zaufanie do instytucji publicznych związanych z gazem z łupków oraz firm poszukiwawczo-wydobywczych. 22

23 Cały raport dostępny na stronie lupki.mos.gov.pl Urszula Krassowska Account Director

Wiarygodne informacje czy są dziś. w cenie? Wiarygodne informacje - czy są dziś. w cenie? TNS Marzec 2015 K.031/15

Wiarygodne informacje czy są dziś. w cenie? Wiarygodne informacje - czy są dziś. w cenie? TNS Marzec 2015 K.031/15 Wiarygodne informacje czy są dziś Informacja o badaniu Współczesne media aż kipią od informacji. W zalewie wiadomości z najróżniejszych źródeł coraz trudniej odróżnić te wiarygodne od tych nierzetelnych.

Bardziej szczegółowo

Wiarygodne informacje czy są dziś. w cenie? Wiarygodne informacje - czy są dziś. w cenie? TNS Maj 2016 K.023/16

Wiarygodne informacje czy są dziś. w cenie? Wiarygodne informacje - czy są dziś. w cenie? TNS Maj 2016 K.023/16 Wiarygodne informacje czy są dziś Informacja o badaniu Współczesne media aż kipią od informacji. W zalewie wiadomości z najróżniejszych źródeł coraz trudniej odróżnić te wiarygodne od tych nierzetelnych.

Bardziej szczegółowo

Płaca minimalna. Płaca minimalna. TNS Grudzień 2015 K.080/15

Płaca minimalna. Płaca minimalna. TNS Grudzień 2015 K.080/15 Informacja o badaniu W listopadzie 2015 roku TNS Polska zapytał Polaków o ich wyobrażenia na temat płacy minimalnej. Czy Polacy wiedzą, ile wynosi płaca minimalna oraz ile ich zdaniem powinna wynosić płaca

Bardziej szczegółowo

Stosunek mieszkańców województwa pomorskiego do energetyki jądrowej

Stosunek mieszkańców województwa pomorskiego do energetyki jądrowej Raport TNS Polska dla Fundacji Greenpeace Polska Spis treści 1 Informacje o badaniu 3 2 Podsumowanie i wnioski 5 3 4 Odnawialne źródła energii 10 5 Energetyka jądrowa 14 Źródła energii 7 2 1 Informacje

Bardziej szczegółowo

Badanie dotyczące klimatu oraz źródeł pozyskania energii

Badanie dotyczące klimatu oraz źródeł pozyskania energii Badanie dotyczące klimatu oraz źródeł pozyskania energii Raport Kantar Public dla Lipiec 2017 Informacje o badaniu Termin badania Próba Technika Dane w raporcie 3 lipca 2017 roku ogólnopolska, reprezentatywna

Bardziej szczegółowo

Sylwester Sylwester TNS Grudzień 2014 K.088/14

Sylwester Sylwester TNS Grudzień 2014 K.088/14 Informacja o badaniu Koniec roku już tuż tuż, ale zanim nastanie Nowy Rok czeka nas jeszcze ostatni wieczór 2014 roku Sylwester. Czy Polacy lubią świętować Sylwestra? Co będą robili w Sylwestra? Czy mają

Bardziej szczegółowo

Polacy o najważniejszych problemach Polski i o problemach lokalnych

Polacy o najważniejszych problemach Polski i o problemach lokalnych Informacja o badaniu Kilka miesięcy po wyborach parlamentarnych w pierwszej połowie lutego 2016 roku TNS Polska zapytał Polaków, jakie są w ich odczuciu najważniejsze problemy regionu, okolicy, w której

Bardziej szczegółowo

"Mieszkanie Plus" - sukces czy porażka?

Mieszkanie Plus - sukces czy porażka? Informacja o badaniu 3 czerwca 2016 roku premier Beata Szydło zaprezentowała na konferencji prasowej program Mieszkanie Plus. Jak poinformowała premier: Ten program jest pierwszym tego typu kompleksowym

Bardziej szczegółowo

Zwierzęta w polskich domach

Zwierzęta w polskich domach Informacja o badaniu Zwierzęta domowe mogą być traktowane jak członkowie rodziny, przyjaciele lub pełnić określoną funkcjonalną rolę np. stróża. Czy Polacy chętnie przyjmują pod swój dach psa, kota lub

Bardziej szczegółowo

Polacy o programie "Rodzina 500 plus"

Polacy o programie Rodzina 500 plus Informacja o badaniu W kwietniu 2016 roku TNS Polska zapytał Polaków o opinie na temat rządowego programu Rodzina 00 plus. Czy zdaniem Polaków program przyczyni się do tego, że w naszym kraju będzie się

Bardziej szczegółowo

Walka z terroryzmem w oczach Polaków i Europejczyków

Walka z terroryzmem w oczach Polaków i Europejczyków Informacja o badaniu W ogólnoeuropejskim badaniu Eurobarometr, przeprowadzanym regularnie przez TNS na zlecenie Komisji Europejskiej, w kwietniu 2016 r. poruszane zostały sprawy związane z oczekiwaniami

Bardziej szczegółowo

CEM. Polacy o zmianach klimatu. Instytut Badań Rynku i Opinii Publicznej. Prezentacja głównych wyników badań. Październik 2013

CEM. Polacy o zmianach klimatu. Instytut Badań Rynku i Opinii Publicznej. Prezentacja głównych wyników badań. Październik 2013 CEM Instytut Badań Rynku i Opinii Publicznej Polacy o zmianach klimatu Prezentacja głównych wyników badań Październik 2013 POSTRZEGANIE WAGI PROBLEMU ZMIAN KLIMATU Bardzo poważnym Jak poważnym problemem

Bardziej szczegółowo

Wiedza Polaków na temat Barszczu Sosnowskiego. Raport TNS Polska dla. Wiedza Polaków na temat Barszczu Sosnowskiego

Wiedza Polaków na temat Barszczu Sosnowskiego. Raport TNS Polska dla. Wiedza Polaków na temat Barszczu Sosnowskiego Raport TNS Polska dla Spis treści 1 O badaniu 4 2 3 Szczegółowe wyniki badania 9 Podsumowanie 7 2 Raport przygotowany został na zlecenie Ministerstwa Środowiska przez Zespół Badań Społecznych w TNS Polska.

Bardziej szczegółowo

Korupcja w Polsce. Korupcja w Polsce. TNS Wrzesień 2015 K.060/15

Korupcja w Polsce. Korupcja w Polsce. TNS Wrzesień 2015 K.060/15 Informacja o badaniu Korupcja była i jest jednym z najpoważniejszych problemów w wielu krajach, w wielu środowiskach. Czy Polacy postrzegają to zjawisko jako powszechne w Polsce? Jakiego rodzaju sprawy

Bardziej szczegółowo

RAPORT: POSZUKIWANIE I WYDOBYCIE GAZU ŁUPKOWEGO W POLSCE - WIEDZA, OPINIE, OCENY

RAPORT: POSZUKIWANIE I WYDOBYCIE GAZU ŁUPKOWEGO W POLSCE - WIEDZA, OPINIE, OCENY RAPORT: POSZUKIWANIE I WYDOBYCIE GAZU ŁUPKOWEGO W POLSCE - WIEDZA, OPINIE, OCENY Autorzy: Agata Stasik,, Instytut Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego Piotr Stankiewicz,, Instytut Socjologii Uniwersytetu

Bardziej szczegółowo

Warszawa, czerwiec 2013 BS/76/2013 SPOŁECZNY STOSUNEK DO GAZU ŁUPKOWEGO

Warszawa, czerwiec 2013 BS/76/2013 SPOŁECZNY STOSUNEK DO GAZU ŁUPKOWEGO Warszawa, czerwiec 2013 BS/76/2013 SPOŁECZNY STOSUNEK DO GAZU ŁUPKOWEGO Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2013 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej

Bardziej szczegółowo

Polacy o uchodźcach. Polacy o uchodźcach. TNS Listopad 2015 K.072/15

Polacy o uchodźcach. Polacy o uchodźcach. TNS Listopad 2015 K.072/15 Informacja o badaniu W związku z trwającym kryzysem w Europie związanym z nadmiernym napływem uchodźców, TNS Polska postanowił zbadać, jakie są społeczne postawy wobec uchodźców. Raport prezentuje wyniki

Bardziej szczegółowo

Zagrożenie terrorystyczne w Polsce. w obliczu zbliżających się imprez międzynarodowych. Zagrożenie terrorystyczne w Polsce. TNS Czerwiec 2016 K.

Zagrożenie terrorystyczne w Polsce. w obliczu zbliżających się imprez międzynarodowych. Zagrożenie terrorystyczne w Polsce. TNS Czerwiec 2016 K. w obliczu zbliżających się imprez międzynarodowych Informacja o badaniu Wkrótce w Polsce odbędą się ważne, międzynarodowe wydarzenia Szczyt NATO oraz Światowe Dni Młodzieży. Jak Polacy oceniają zabezpieczenie

Bardziej szczegółowo

29 grudnia 2009r. Regionalne badanie nastrojów społecznych wokół UEFA EURO 2012 Grudzień 2009

29 grudnia 2009r. Regionalne badanie nastrojów społecznych wokół UEFA EURO 2012 Grudzień 2009 1 Regionalne badanie nastrojów społecznych wokół UEFA EURO 2012 Prezentacja wyników badania z mieszkańcami Gdańska, Poznania, Warszawy i Wrocławia www.pbsdga.pl Grudzień 2009 PLAN RAPORTU ROZDZIAŁ TYTUŁ

Bardziej szczegółowo

Ocena wyboru Donalda Tuska na Przewodniczącego Rady Europejskiej

Ocena wyboru Donalda Tuska na Przewodniczącego Rady Europejskiej Informacja o badaniu Donald Tusk pełni funkcję od 1 grudnia 2014 roku. Czy z perspektywy czasu, Polacy uważają, że wybór byłego premiera Polski na szefa Rady Europejskiej to dobry wybór dla interesów Europy

Bardziej szczegółowo

Piwo! Piwo dla ochłody! Piwooo!

Piwo! Piwo dla ochłody! Piwooo! Informacja o badaniu Choć za nami pierwsze dni września, a dzieci wróciły do szkół z wakacji, to kalendarzowe lato wciąż trwa. O tej porze roku częściej szukamy orzeźwienia i ochłody, także sięgając po

Bardziej szczegółowo

Prysznic rano czy wieczorem?

Prysznic rano czy wieczorem? TNS Sierpień 206 K.047/6 Informacja o badaniu Długa, gorąca kąpiel wieczorem czy ranny, orzeźwiający prysznic? A może jedno i drugie? W lipcu zapytaliśmy Polaków, jak często w ciągu dnia biorą kąpiel/prysznic,

Bardziej szczegółowo

Raport z badań przeprowadzonych w ramach projektu Wzmocnienie konsultacji społecznych w powiecie oleckim. grudzień 2014

Raport z badań przeprowadzonych w ramach projektu Wzmocnienie konsultacji społecznych w powiecie oleckim. grudzień 2014 Projekt Wzmocnienie konsultacji społecznych w powiecie oleckim współfinansowany jest ze środków Formy informowania potencjalnych pacjentów podmiotów leczniczych świadczących usługi z zakresu opieki długoterminowej

Bardziej szczegółowo

Prawa pacjenta. Raport z badania Capibus. Data badania: 28 lutego 4 marca 2008. Przygotowane dla: Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej

Prawa pacjenta. Raport z badania Capibus. Data badania: 28 lutego 4 marca 2008. Przygotowane dla: Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej Prawa pacjenta Raport z badania Capibus Data badania: 28 lutego 4 marca 2008 Przygotowane dla: Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej Autor: Olga Wagner Koordynacja: Kuba Antoszewski Cel i metodologia

Bardziej szczegółowo

Czy wiemy, ile powinniśmy jeść i pić?

Czy wiemy, ile powinniśmy jeść i pić? Informacja o badaniu Eksperci od spraw zdrowego odżywiania od dłuższego już czasu próbują przekonywać nas, że najzdrowsze jest spożywanie 4 5 mniejszych posiłków dziennie. Optymalny odstęp pomiędzy jednym

Bardziej szczegółowo

KIM JESTEŚMY? 2014-01-15

KIM JESTEŚMY? 2014-01-15 Program aktywnej edukacji ekologicznej oraz kampania informacyjna w zakresie procesu wydobywania gazu łupkowego oparta o model partycypacji społecznej - Razem o łupkach KIM JESTEŚMY? Lider Projektu Fundacja

Bardziej szczegółowo

Projekt Prawa pacjenta Twoje prawa

Projekt Prawa pacjenta Twoje prawa Projekt Prawa pacjenta Twoje prawa Wyniki badania świadomości istnienia praw pacjenta wśród społeczeństwa polskiego w roku 2013 oraz analiza porównawcza z wynikami badania z 2008 r. Oba badania przeprowadził

Bardziej szczegółowo

Trudne numery? Czy pamiętamy swój numer PESEL i kod PIN?

Trudne numery? Czy pamiętamy swój numer PESEL i kod PIN? Informacja o badaniu Czy Polacy pamiętają ważne numery jak PESEL czy PIN karty płatniczej? Czy bez problemu potrafią je sobie przypomnieć czy też w razie potrzeby muszą spojrzeć do dowodu/notatek? Poniższy

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIA PUBLICZNA O KONTRAKCIE Z NORWEGIĄ NA DOSTAWĘ GAZU DO POLSKI BS/166/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIA PUBLICZNA O KONTRAKCIE Z NORWEGIĄ NA DOSTAWĘ GAZU DO POLSKI BS/166/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

KOMENDA GŁÓWNA POLICJI BIURO KOMUNIKACJI SPOŁECZNEJ

KOMENDA GŁÓWNA POLICJI BIURO KOMUNIKACJI SPOŁECZNEJ KOMENDA GŁÓWNA POLICJI BIURO KOMUNIKACJI SPOŁECZNEJ ul. Puławska 148/150, 02-514 Warszawa; tel. (22) 60 150 73; fax (22) 60 150 81 Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) w dniach 16 21 lutego 2007 roku

Bardziej szczegółowo

Planowanie mediów w kampaniach internetowych

Planowanie mediów w kampaniach internetowych Planowanie mediów w kampaniach internetowych Raport z badania przeprowadzonego wśród osób zajmujących się zawodowo planowaniem kampanii reklamowych w internecie. Wrzesień 2015 1 CEL BADANIA ORGANIZACJA

Bardziej szczegółowo

Gospodarka odpadami w Warszawie. Opinie, oceny, oczekiwania. Wyniki badania TNS Polska. Gospodarka odpadami w Warszawie. Opinie, oceny, oczekiwania.

Gospodarka odpadami w Warszawie. Opinie, oceny, oczekiwania. Wyniki badania TNS Polska. Gospodarka odpadami w Warszawie. Opinie, oceny, oczekiwania. Wyniki badania TNS Polska TNS Spis treści 1 Informacje o badaniu 3 2 Wyniki badania 5 3 Podsumowanie 22 TNS 2 1 Informacje o badaniu TNS Informacja o badaniu Termin badania: 23 26 stycznia 2014 r. Próba:

Bardziej szczegółowo

Wykluczeni cyfrowo. Wykluczeni cyfrowo

Wykluczeni cyfrowo. Wykluczeni cyfrowo Informacja o badaniu Internet jest obecny w niemal każdym aspekcie życia współczesnego człowieka. Zawiera nie tylko bezmiar przydatnych informacji, ale również umożliwia łatwiejszą komunikację. Jednakże

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków Sierpień 2017 K.036/17

Preferencje partyjne Polaków Sierpień 2017 K.036/17 Preferencje partyjne Polaków Sierpień 2017 K.036/17 Informacje o badaniu Na początku sierpnia 2017 roku Kantar Public (dawniej Zespół Badań Społecznych TNS Polska), w swoim cyklicznym, comiesięcznym badaniu

Bardziej szczegółowo

Polacy o potrzebie zmian w Polsce i obietnicach PiS

Polacy o potrzebie zmian w Polsce i obietnicach PiS Polacy o potrzebie zmian w Polsce i Informacja o badaniu W pierwszych dniach listopada 20 r. TNS Polska w swoim cyklicznym, comiesięcznym badaniu Omnibus zapytał Polaków o ich opinie na temat zmian potrzebnych

Bardziej szczegółowo

ŚWIADOMOŚĆ EKOLOGICZNA POLAKÓW KLUCZEM DO BUDOWY ZIELONEJ GOSPODARKI

ŚWIADOMOŚĆ EKOLOGICZNA POLAKÓW KLUCZEM DO BUDOWY ZIELONEJ GOSPODARKI ŚWIADOMOŚĆ EKOLOGICZNA POLAKÓW KLUCZEM DO BUDOWY ZIELONEJ GOSPODARKI D R L I D I A K Ł O S U N I W E R S Y T E T S Z C Z E C I Ń S K I PLAN PREZENTACJI 1. Pojęcie świadomości ekologicznej 2. Ocena zagrożeń

Bardziej szczegółowo

Ocena działalności rządu, premiera i prezydenta Maj 2017 K.023/17

Ocena działalności rządu, premiera i prezydenta Maj 2017 K.023/17 Maj 2017 K.023/17 Informacje o badaniu W maju 2017 roku Kantar Public (dawniej Zespół Badań Społecznych TNS Polska) przeprowadził sondaż, w którym respondenci oceniali pracę rządu, premier Beaty Szydło

Bardziej szczegółowo

Czy wiemy, co oznaczają symbole cyfrowe na skorupkach jajek?

Czy wiemy, co oznaczają symbole cyfrowe na skorupkach jajek? Informacja o badaniu Na jajach, które kupujemy w sklepach zgodnie z prawem muszą znajdować się odpowiednie oznaczenia, informujące między innymi o typie hodowli z jakiej pochodzi jajko. I tak: 0 oznacza,

Bardziej szczegółowo

Wydobycie gazu łupkowego w Polsce podsumowanie bieżącego etapu prac oraz ocena perspektyw na najbliższe lata

Wydobycie gazu łupkowego w Polsce podsumowanie bieżącego etapu prac oraz ocena perspektyw na najbliższe lata Wydobycie gazu łupkowego w Polsce podsumowanie bieżącego etapu prac oraz ocena perspektyw na najbliższe lata Wydobycie gazu łupkowego w Polsce podsumowanie bieżącego etapu prac oraz ocena perspektyw na

Bardziej szczegółowo

Polacy na temat łowiectwa. Raport TNS Polska dla. Polacy na temat łowiectwa

Polacy na temat łowiectwa. Raport TNS Polska dla. Polacy na temat łowiectwa Raport TNS Polska dla Spis treści 1 O badaniu 4 2 3 Aneks 13 Wyniki badania 7 2 Raport przygotowany został na zlecenie Ministerstwa Środowiska przez Zespół Badań Społecznych w TNS Polska. Projekt sfinansowany

Bardziej szczegółowo

Bajkowy urlop w Polsce - województwo lubuskie

Bajkowy urlop w Polsce - województwo lubuskie Bajkowy urlop w Polsce - województwo Warszawa, październik 2014 Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Podstawowe informacje

Bardziej szczegółowo

Czy jesteśmy zwycięzcami? Polacy o przeszłości i o II wojnie światowej. Czy jesteśmy zwycięzcami? TNS Maj 2015 K.034/15

Czy jesteśmy zwycięzcami? Polacy o przeszłości i o II wojnie światowej. Czy jesteśmy zwycięzcami? TNS Maj 2015 K.034/15 Polacy o przeszłości i o II wojnie światowej Informacja o badaniu Obchody 0. rocznicy zakończenia II wojny światowej rozpoczną się maja na Westerplatte, czyli w symbolicznym miejscu jej rozpoczęcia. Z

Bardziej szczegółowo

Polacy o OFE. Polacy o OFE. TNS Czerwiec 2014 K.043/14

Polacy o OFE. Polacy o OFE. TNS Czerwiec 2014 K.043/14 Informacja o badaniu Do 31 lipca 2014 roku Polacy muszą zdecydować, czy chcą, by ich składki emerytalne były odkładane częściowo do ZUS i częściowo do OFE czy tylko do ZUS. W maju TNS Polska zapytał Polaków

Bardziej szczegółowo

Razem o łupkach 2014-02-28

Razem o łupkach 2014-02-28 Razem o łupkach Program aktywnej edukacji ekologicznej oraz kampania informacyjna w zakresie procesu wydobywania gazu łupkowego oparta o model partycypacji społecznej KIM JESTEŚMY? Lider Projektu Fundacja

Bardziej szczegółowo

Służba zdrowia wczoraj i dziś

Służba zdrowia wczoraj i dziś Informacja o badaniu W 2007 roku TNS OBOP, a 7 lat później w 2014 TNS Polska zapytali Polaków o ich poglądy na temat stanu służby zdrowia oraz płac lekarzy w naszym kraju. Raport przedstawia omówienie

Bardziej szczegółowo

Blue Media. Jak kupujemy w internecie czynniki wyboru sklepu, sposoby płatności

Blue Media. Jak kupujemy w internecie czynniki wyboru sklepu, sposoby płatności Blue Media Jak kupujemy w internecie czynniki wyboru sklepu, sposoby płatności Informacje zawarte w raporcie mogą być wykorzystywane i cytowane za podaniem źródła i nazwy zleceniodawcy firmy Blue Media

Bardziej szczegółowo

Czy chcemy kupować w niedzielę?

Czy chcemy kupować w niedzielę? Informacja o badaniu Zakaz handlu w niedzielę i święta jest często dyskutowanym tematem na polskiej scenie politycznej. Politycy spierają się co do jego zasadności przywołując wiele argumentów. Co na ten

Bardziej szczegółowo

Ocena działalności rządu, premiera i prezydenta Grudzień 2016 K.075/16

Ocena działalności rządu, premiera i prezydenta Grudzień 2016 K.075/16 Grudzień 2016 K.075/16 Informacje o badaniu Na początku grudnia 2016 r. Kantar Public (dawniej Zespół Badań Społecznych TNS Polska) zapytał Polaków, jak oceniają pracę rządu, premier Beaty Szydło oraz

Bardziej szczegółowo

Ocena działalności rządu, premiera i prezydenta Listopad 2016 K.071/16

Ocena działalności rządu, premiera i prezydenta Listopad 2016 K.071/16 Listopad 2016 K.071/16 Informacje o badaniu W listopadzie 2016 r. Kantar Public (dawniej Zespół Badań Społecznych TNS Polska), jak co miesiąc, zapytał Polaków, jak oceniają pracę rządu, pani premier Beaty

Bardziej szczegółowo

SZCZEPIENIA. W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a

SZCZEPIENIA. W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a SZCZEPIENIA W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a Październik 2015 WNIOSKI Z BADANIA WNIOSKI Z BADANIA Polacy mają bardzo wysoką świadomość skuteczności szczepień jako narzędzia do zwalczania chorób

Bardziej szczegółowo

Od koszuli po skarpety - sprawdzamy czystość ubrań Polaków

Od koszuli po skarpety - sprawdzamy czystość ubrań Polaków TNS Wrzesień K.5/ Informacja o badaniu Szczególnie latem ważne jest, aby regularnie dbać o czystość swoich ubrań. Jest ciepło, częściej się pocimy, ładna pogoda sprzyja częstszemu uprawianiu sportu i innym

Bardziej szczegółowo

WSTĘPNY. opis przedmiotu zamówienia

WSTĘPNY. opis przedmiotu zamówienia WSTĘPNY opis przedmiotu zamówienia 1. Przedmiot zamówienia PRZYGOTOWANIE KONCEPCJI KAMPANII PROMOCYJNO INFORMACYJNEJ POD ROBOCZYM TYTUŁEM: Pracownik socjalny, jego zawód i rola w województwie łódzkim 2.

Bardziej szczegółowo

Polscy przedsiębiorcy: odbiór społeczny a obraz medialny. Listopad 2016 K.067/16

Polscy przedsiębiorcy: odbiór społeczny a obraz medialny. Listopad 2016 K.067/16 Polscy przedsiębiorcy: odbiór społeczny a obraz medialny Listopad 16 K.067/16 Informacje o badaniu W polskim systemie prawa nie ma jednolitej definicji przedsiębiorcy, a postać polskiego przedsiębiorcy

Bardziej szczegółowo

Korzystanie z bankowości mobilnej a bezpieczeństwo w sieci raport z badania

Korzystanie z bankowości mobilnej a bezpieczeństwo w sieci raport z badania Korzystanie z bankowości mobilnej a bezpieczeństwo w sieci raport z badania Przygotowano dla: Warszawa, styczeń 2016 O badaniu Metodologia i próba 01 METODOLOGIA 02 PRÓBA Badanie online RTS Realizacja:

Bardziej szczegółowo

Opinia Polaków dotycząca umowy TTIP

Opinia Polaków dotycząca umowy TTIP Raport TNS Polska dla Ambasady Brytyjskiej w Warszawie Spis treści 1 Informacje o badaniu 3 2 3 Globalizacja 7 4 Podsumowanie i wnioski 5 Transatlantyckie Partnerstwo w zakresie Handlu i Inwestycji 12

Bardziej szczegółowo

Jakość powietrza w Polsce. Raport TNS Polska dla. Jakość powietrza w Polsce

Jakość powietrza w Polsce. Raport TNS Polska dla. Jakość powietrza w Polsce Raport TNS Polska dla Spis treści 1 O badaniu 4 2 3 Aneks 19 Wyniki badania 7 2 Raport przygotowany został na zlecenie Ministerstwa Środowiska przez Zespół Badań Społecznych w TNS Polska. Projekt sfinansowany

Bardziej szczegółowo

Polacy o aktualnej sytuacji politycznej

Polacy o aktualnej sytuacji politycznej Polacy o aktualnej sytuacji politycznej Lipiec 017 K.04/17 Informacje o badaniu Kantar Public (dawniej Zespół Badań Społecznych TNS Polska) przeprowadził badanie nastrojów społeczno-politycznych. Polacy

Bardziej szczegółowo

Geneza i główne założenia projektu. Anna Piaskowska Koordynator Projektu Instytut Studiów Energetycznych Sp. z o.o.

Geneza i główne założenia projektu. Anna Piaskowska Koordynator Projektu Instytut Studiów Energetycznych Sp. z o.o. Geneza i główne założenia projektu Anna Piaskowska Koordynator Projektu Instytut Studiów Energetycznych Sp. z o.o. Krótko o projekcie Projekt realizowany jest przez Instytut Studiów Energetycznych Sp.

Bardziej szczegółowo

Internet jako źródło informacji dla wyborców. dr Jarosław Zbieranek Instytut Spraw Publicznych 29 lutego 2012

Internet jako źródło informacji dla wyborców. dr Jarosław Zbieranek Instytut Spraw Publicznych 29 lutego 2012 Internet jako źródło informacji dla wyborców dr Jarosław Zbieranek Instytut Spraw Publicznych 29 lutego 2012 Skąd przede wszystkim czerpie Pan(i) informacje na temat kandydatek i kandydatów w wyborach

Bardziej szczegółowo

finansowych Raport TNS Polska dla Urzędu Ochrony Konkurencji

finansowych Raport TNS Polska dla Urzędu Ochrony Konkurencji Konsument na rynku usług finansowych Raport TNS Polska dla Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów TNS 2012 Spis treści 1 Charakterystyka badania 03 2 Podsumowanie 05 3 Wyniki badania 07 Marzena Ciesielska

Bardziej szczegółowo

KOALICJA NA RZECZ ODPOWIEDZIALNEGO BIZNESU

KOALICJA NA RZECZ ODPOWIEDZIALNEGO BIZNESU KOALICJA NA RZECZ ODPOWIEDZIALNEGO BIZNESU Prezentacja wyników badania świadomości CSR: badanie wśród pracowników (na przykładzie branży teleinformatycznej) Przygotowano dla: Przygotowali: Marta Kudrewicz,

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków. Grudzień Preferencje partyjne Polaków. TNS Grudzień 2015 K.079/15

Preferencje partyjne Polaków. Grudzień Preferencje partyjne Polaków. TNS Grudzień 2015 K.079/15 Grudzień 2015 Informacja o badaniu W pierwszych dniach grudnia 2015 r. TNS Polska w swoim cyklicznym, comiesięcznym badaniu Omnibus zapytał Polaków o ewentualną gotowość uczestnictwa w wyborach do Sejmu,

Bardziej szczegółowo

BADANIE ŚWIADOMOŚCI KLIENTÓW INDYWIDUALNYCH W ZAKRESIE ZMIANY SPRZEDAWCY ENERGII ELEKTRYCZNEJ ORAZ PRAKTYK RYNKOWYCH SPRZEDAWCÓW

BADANIE ŚWIADOMOŚCI KLIENTÓW INDYWIDUALNYCH W ZAKRESIE ZMIANY SPRZEDAWCY ENERGII ELEKTRYCZNEJ ORAZ PRAKTYK RYNKOWYCH SPRZEDAWCÓW BADANIE ŚWIADOMOŚCI KLIENTÓW INDYWIDUALNYCH W ZAKRESIE ZMIANY SPRZEDAWCY ENERGII ELEKTRYCZNEJ ORAZ PRAKTYK RYNKOWYCH SPRZEDAWCÓW Prezentacja wyników z badania zrealizowanego na zlecenie: Towarzystwa Obrotu

Bardziej szczegółowo

Życzliwość Polaków wobec siebie

Życzliwość Polaków wobec siebie Informacja o badaniu Czy Polacy postrzegają ludzi jako życzliwych, obojętnych, czy nieżyczliwych? Jakie aspekty życia dzielą Polaków najbardziej: praca, miejsce zamieszkania, wykształcenie, a może pieniądze?

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków. w styczniu 2016 po debacie o Polsce w Parlamencie Europejskim. Preferencje partyjne Polaków. TNS Luty 2016 K.

Preferencje partyjne Polaków. w styczniu 2016 po debacie o Polsce w Parlamencie Europejskim. Preferencje partyjne Polaków. TNS Luty 2016 K. w styczniu 2016 po debacie o Polsce w Parlamencie Europejskim Informacja o badaniu W drugiej połowie stycznia 2016 r. już po tym, gdy w Parlamencie Europejskim doszło do debaty o sytuacji w Polsce, TNS

Bardziej szczegółowo

Przyjęcie wspólnej waluty euro. Czerwiec Przyjęcie wspólnej waluty euro. TNS Czerwiec 2016 K.037/16

Przyjęcie wspólnej waluty euro. Czerwiec Przyjęcie wspólnej waluty euro. TNS Czerwiec 2016 K.037/16 Czerwiec TNS Czerwiec K.037/ Informacja o badaniu W czerwcu roku TNS Polska przeprowadził cykliczny sondaż, w którym zapytał Polaków o opinie na temat wejścia naszego kraju do strefy euro. Pytania dotyczyły

Bardziej szczegółowo

Rtęć - postrzeganie właściwości i zastosowanie Raport z badania

Rtęć - postrzeganie właściwości i zastosowanie Raport z badania Rtęć - postrzeganie właściwości i zastosowanie Raport z badania Badanie zrealizowane w ramach kampanii: Partnerzy kampanii: Badanie zrealizował: Badanie, w ramach którego respondentom zadano pytania dotyczące

Bardziej szczegółowo

Polskie doświadczenia w komunikacji społecznej przy poszukiwaniu gazu z łupków. Dr Aleksandra Lis UAM Dr Piotr Stankiewicz UMK

Polskie doświadczenia w komunikacji społecznej przy poszukiwaniu gazu z łupków. Dr Aleksandra Lis UAM Dr Piotr Stankiewicz UMK Polskie doświadczenia w komunikacji społecznej przy poszukiwaniu gazu z łupków Dr Aleksandra Lis UAM Dr Piotr Stankiewicz UMK Sondaże ogólnopolskie 90% 80% 73% 78% 72% 80% 70% 60% 50% 40% Poparcie Sprzeciw

Bardziej szczegółowo

Żeby wygrać, trzeba grać?

Żeby wygrać, trzeba grać? Informacja o badaniu Czy Polacy grają w gry pieniężne? Które z nich są najbardziej popularne? Ilu Polaków choć raz grało w kasynie? Czy polscy gracze wierzą w swoje szczęście? Poniższy raport odpowiada

Bardziej szczegółowo

Wiedza, opinie i potrzeby ludności w zakresie gazu z łupków raport z badania TNS Polska dla Ministerstwa Środowiska

Wiedza, opinie i potrzeby ludności w zakresie gazu z łupków raport z badania TNS Polska dla Ministerstwa Środowiska Wiedza, opinie i potrzeby ludności w zakresie gazu z łupków raport z badania TNS Polska dla Ministerstwa Środowiska Warszawa, 30 września 2013 Spis treści 1. Wprowadzenie... 4 2. Podsumowanie głównych

Bardziej szczegółowo

Wyniki badania opinii publicznej Polacy o częściach zamiennych i samochodzie zastępczym. Polska Izba Ubezpieczeń, Warszawa, 23 września 2014 r.

Wyniki badania opinii publicznej Polacy o częściach zamiennych i samochodzie zastępczym. Polska Izba Ubezpieczeń, Warszawa, 23 września 2014 r. Wyniki badania opinii publicznej Polacy o częściach zamiennych i samochodzie zastępczym Polska Izba Ubezpieczeń, Warszawa, 23 września 2014 r. Informacje na temat badania Cel badania poznać opinie kierowców

Bardziej szczegółowo

Abonament radiowo-telewizyjny

Abonament radiowo-telewizyjny K.064/12 Abonament radiowo-telewizyjny Warszawa, listopad 2012 Zdaniem dwóch trzecich Polaków (68%) abonament radiowo-telewizyjny powinien być zlikwidowany. Jedna piąta () respondentów jest przeciwnego

Bardziej szczegółowo

Preferencje prezydenckie w lutym 2015 roku

Preferencje prezydenckie w lutym 2015 roku TNS Luty 205 K.0/5 Informacja o badaniu Pięcioletnia kadencja prezydenta Bronisława Komorowskiego dobiega końca. Polaków czekają wybory prezydenckie. Pierwsza tura odbędzie się 0 maja tego roku, natomiast

Bardziej szczegółowo

AGENDA SPOTKANIA. 1. Zaprezentowanie mieszkańcom założeń programu Razem o łupkach. 2. Prezentacja wyników lokalnej diagnozy społecznej

AGENDA SPOTKANIA. 1. Zaprezentowanie mieszkańcom założeń programu Razem o łupkach. 2. Prezentacja wyników lokalnej diagnozy społecznej AGENDA SPOTKANIA 1. Zaprezentowanie mieszkańcom założeń programu Razem o łupkach 2. Prezentacja wyników lokalnej diagnozy społecznej 3. Przedstawienie założeń działania Lokalnego Komitetu Dialogu (LKD)

Bardziej szczegółowo

Preferencje prezydenckie w kwietniu 2015 roku

Preferencje prezydenckie w kwietniu 2015 roku Informacja o badaniu Pięcioletnia kadencja prezydenta Bronisława Komorowskiego dobiega końca. Polaków czekają wybory prezydenckie. Pierwsza tura odbędzie się 10 maja tego roku, natomiast druga w wypadku

Bardziej szczegółowo

Przedsiębiorcy o podatkach

Przedsiębiorcy o podatkach Przedsiębiorcy o podatkach Raport z badania ilościowego przeprowadzonego na zlecenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Warszawa, 17.05.2017 Spis treści 2 OPIS BADANIA 3 PODSUMOWANIE 6 WYNIKI ANEKS

Bardziej szczegółowo

Badanie opinii Polaków na temat sposobów odbioru telewizji. na obszarach, na których brak jest zasięgu MUX-3 telewizji naziemnej

Badanie opinii Polaków na temat sposobów odbioru telewizji. na obszarach, na których brak jest zasięgu MUX-3 telewizji naziemnej na obszarach, na których brak jest zasięgu MUX-3 telewizji naziemnej Raport TNS Polska dla Departamentu Telekomunikacji Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji Spis treści 1 Informacje o badaniu 4 2 3

Bardziej szczegółowo

O pożytku z opozycji. O pożytku z opozycji. TNS Październik 2016 K.061/16

O pożytku z opozycji. O pożytku z opozycji. TNS Październik 2016 K.061/16 Informacja o badaniu Ważnym elementem ustroju demokratycznego jest istnienie i swobodne działanie opozycji. Uwaga mediów w ostatnich miesiącach skupia się przede wszystkim na działaniu rządu, bo on jest

Bardziej szczegółowo

Środowiskowo-przestrzenne aspekty eksploatacji gazu z łupków

Środowiskowo-przestrzenne aspekty eksploatacji gazu z łupków Środowiskowo-przestrzenne aspekty eksploatacji gazu z łupków dr inż. Andrzej Tyszecki Poznań, 21 listopada 2012 Aspekty prawne Obszary: lądowe i morskie Prawo: krajowe, UE i międzynarodowe Problemy: zmienność

Bardziej szczegółowo

Polacy bagatelizują wpływ zanieczyszczeń powietrza na własne zdrowie

Polacy bagatelizują wpływ zanieczyszczeń powietrza na własne zdrowie Polacy bagatelizują wpływ zanieczyszczeń powietrza na własne zdrowie Polacy cenią czyste powietrze i wiedzą, że jego zanieczyszczenia powodują choroby. Zdecydowana większość uważa jednak, że problem jakości

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O PLANACH URUCHOMIENIA TELEWIZJI TRWAM BS/36/2003 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LUTY 2003

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O PLANACH URUCHOMIENIA TELEWIZJI TRWAM BS/36/2003 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LUTY 2003 CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków Marzec 2017 K.011/17

Preferencje partyjne Polaków Marzec 2017 K.011/17 Preferencje partyjne Polaków Marzec 2017 K.011/17 Informacje o badaniu Na początku marca 2017 roku Kantar Public (dawniej Zespół Badań Społecznych TNS Polska), w swoim cyklicznym, comiesięcznym badaniu

Bardziej szczegółowo

NASTAWIENIE FIRM WOBEC LEASINGU

NASTAWIENIE FIRM WOBEC LEASINGU NASTAWIENIE FIRM WOBEC LEASINGU Raport z badania marketingowego Centrum Badań Marketingowych INDICATOR na zlecenie Związku Przedsiębiorstw Leasingowych Warszawa, kwiecień 2007 AGENDA PODSTAWOWE INFORMACJE

Bardziej szczegółowo

Warszawa, wrzesień 2012 BS/120/2012 OPINIE O FINANSOWANIU MEDIÓW PUBLICZNYCH

Warszawa, wrzesień 2012 BS/120/2012 OPINIE O FINANSOWANIU MEDIÓW PUBLICZNYCH Warszawa, wrzesień 2012 BS/120/2012 OPINIE O FINANSOWANIU MEDIÓW PUBLICZNYCH Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2012 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej

Bardziej szczegółowo

Efekty kampanii informacyjnej. Warszawa 27.02.2009 Konferencja międzynarodowa w ramach kampanii informacyjnej. GMO a środowisko przyrodnicze

Efekty kampanii informacyjnej. Warszawa 27.02.2009 Konferencja międzynarodowa w ramach kampanii informacyjnej. GMO a środowisko przyrodnicze Efekty kampanii informacyjnej Dyrektor Centrum Informacji o Środowisku Cezary Starczewski Warszawa 27.02.2009 ZACHODNIOPOMORSKIE Szczecin 4.12. - 85 Gorzów Wlkp. 5.11. - 38 LUBUSKIE Koszalin 6.06. - 131

Bardziej szczegółowo

Chłopiec czy dziewczynka? Polacy o dzieciach w 2001 i 2014 roku. Chłopiec czy dziewczynka? TNS Styczeń 2014 K.008/14

Chłopiec czy dziewczynka? Polacy o dzieciach w 2001 i 2014 roku. Chłopiec czy dziewczynka? TNS Styczeń 2014 K.008/14 Polacy o dzieciach w 001 i 014 roku Informacja o badaniu W pierwszej połowie stycznia 014 roku TNS Polska zapytał Polaków o to, co myślą na temat dzieci czy łatwiej jest ich zdaniem wychować chłopca czy

Bardziej szczegółowo

O co pytają mieszkańcy lokalnych społeczności. i jakie mają wątpliwości związane z wydobyciem gazu łupkowego.

O co pytają mieszkańcy lokalnych społeczności. i jakie mają wątpliwości związane z wydobyciem gazu łupkowego. O co pytają mieszkańcy lokalnych społeczności i jakie mają wątpliwości związane z wydobyciem gazu łupkowego. Czy szczelinowanie zanieczyszcza wody gruntowe? Warstwy wodonośne chronione są w ten sposób,

Bardziej szczegółowo

Gaz łupkowy niekonwencjonalne źródło energii

Gaz łupkowy niekonwencjonalne źródło energii Gaz łupkowy niekonwencjonalne źródło energii Powiślańska Regionalna Agencja Zarządzania Energią Kwidzyn 2012 Gaz łupkowy termin stosowany w odniesieniu do gazu ziemnego, którego złoża znajdują się w drobnoziarnistych

Bardziej szczegółowo

Preferencje prezydenckie w marcu 2015 roku

Preferencje prezydenckie w marcu 2015 roku Informacja o badaniu Pięcioletnia kadencja prezydenta Bronisława Komorowskiego dobiega końca. Polaków czekają wybory prezydenckie. Pierwsza tura odbędzie się 10 maja tego roku, natomiast druga w wypadku

Bardziej szczegółowo

Usługi kulturalne w gminie Łomianki

Usługi kulturalne w gminie Łomianki Usługi kulturalne w gminie Raport z badania ilościowego Warszawa, maj 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o źródle danych Cel: Poznanie potrzeb, postaw

Bardziej szczegółowo

Wspomnienia z dzieciństwa dzisiaj i dwadzieścia lat temu

Wspomnienia z dzieciństwa dzisiaj i dwadzieścia lat temu Wspomnienia z dzieciństwa dzisiaj i Informacja o badaniu W lipcu 1994 roku Ośrodek Badań Opinii Publicznej (OBOP) i w styczniu 2014 roku TNS Polska zapytali Polaków o to, jak wspominają swoje dzieciństwo,

Bardziej szczegółowo

Fundacja Rozwiązań Ekoenergetycznych. realizuje dialog na temat gazu łupkowego.

Fundacja Rozwiązań Ekoenergetycznych. realizuje dialog na temat gazu łupkowego. Gdańsk, 6 września 2013 r. Fundacja Rozwiązań Ekoenergetycznych realizuje dialog na temat gazu łupkowego. Fundacja Rozwiązań Ekoenergetycznych jest autorem i organizatorem innowacyjnych, na skalę europejską,

Bardziej szczegółowo

Diagnoza współpracy w projekcie pn: Wspólnie budujmy kapitał społeczny Kalisza wdrożenie standardów współpracy NGO i JST

Diagnoza współpracy w projekcie pn: Wspólnie budujmy kapitał społeczny Kalisza wdrożenie standardów współpracy NGO i JST KWESTIONARIUSZ ANKIETY Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy do udziału w badaniu, którego celem jest pozyskanie informacji nt. współpracy kaliskich organizacji pozarządowych (fundacji i stowarzyszeń)

Bardziej szczegółowo

Postrzeganie miast wojewódzkich. Grudzień 2013. Postrzeganie miast wojewódzkich. TNS grudzień 2013 K.077/13

Postrzeganie miast wojewódzkich. Grudzień 2013. Postrzeganie miast wojewódzkich. TNS grudzień 2013 K.077/13 Grudzień 01 TNS grudzień 01 K.077/1 Informacja o badaniu Które marki miast wojewódzkich są najmocniejsze a które najsłabsze? Badanie TNS Polska pokazuje, jak Polacy postrzegają miasta wojewódzkie pod kątem

Bardziej szczegółowo

Konflikty zbrojne na świecie

Konflikty zbrojne na świecie Informacja o badaniu W świetle niedawnej sytuacji politycznej, dotyczącej prawdopodobieństwa interwencji Stanów Zjednoczonych w Syrii, TNS Polska postanowił zapytać Polaków, jak według nich powinna się

Bardziej szczegółowo

Badanie Media na rynku budowlanym to analiza efektywności dotarcia z przekazem informacyjnym do różnych odbiorców materiałów i usług budowlanych

Badanie Media na rynku budowlanym to analiza efektywności dotarcia z przekazem informacyjnym do różnych odbiorców materiałów i usług budowlanych Badanie Media na rynku budowlanym to analiza efektywności dotarcia z przekazem informacyjnym do różnych odbiorców materiałów i usług budowlanych Chcesz wiedzieć Jaki jest na najefektywniejszy kanał dotarcia

Bardziej szczegółowo

Rozpoznawalność marki Poznaj Dobrą Żywność Raport TNS OBOP

Rozpoznawalność marki Poznaj Dobrą Żywność Raport TNS OBOP Rozpoznawalność marki Poznaj Dobrą Żywność Raport TNS OBOP Spis treści 1. Metodologia badania p. 3 2. Wyniki badania p. 5 3. Podsumowanie główne wnioski p. 6 4. Decyzje zakupowe Polaków p. 8 5. Jakość

Bardziej szczegółowo

Warszawa, czerwiec 2014 ISSN 2353-5822 NR 90/2014 CZY WARTO POZOSTAĆ W OFE?

Warszawa, czerwiec 2014 ISSN 2353-5822 NR 90/2014 CZY WARTO POZOSTAĆ W OFE? Warszawa, czerwiec 2014 ISSN 2353-5822 NR 90/2014 CZY WARTO POZOSTAĆ W OFE? Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia 2014 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej

Bardziej szczegółowo

Środowiskowe aspekty wydobycia gazu łupkowego

Środowiskowe aspekty wydobycia gazu łupkowego Środowiskowe aspekty wydobycia gazu łupkowego Małgorzata Woźnicka - Gaz łupkowy w Polsce i na Lubelszczyźnie Gaz łupkowy (shale gas) Gaz ziemny o genezie termogenicznej Niekonwencjonalne złoża gazu ziemnego

Bardziej szczegółowo

WODA Jakość wody w opinii mieszkańców Gdańska i Sopotu. Raport z badań. Uniwersytet Gdański Pracownia Realizacji Badań Socjologicznych

WODA Jakość wody w opinii mieszkańców Gdańska i Sopotu. Raport z badań. Uniwersytet Gdański Pracownia Realizacji Badań Socjologicznych Uniwersytet i Pracownia Realizacji Badań Socjologicznych 80-952, ul. Bażyńskiego 4 tel. (58)523-44-05, e-mail: prbs@ug.edu.pl WODA 2015 Jakość wody w opinii mieszkańców a i u Raport z badań, październik

Bardziej szczegółowo