MATEMATYKA GEOGRAFIA JĘZYK ANGIELSKI lub JĘZYK FRANCUSKI. Opinie absolwentów

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "MATEMATYKA GEOGRAFIA JĘZYK ANGIELSKI lub JĘZYK FRANCUSKI. Opinie absolwentów"

Transkrypt

1 MATEMATYKA GEOGRAFIA JĘZYK ANGIELSKI lub JĘZYK FRANCUSKI Opinie absolwentów

2 Absolwenci 2013 Do klasy C trafiłam przez przypadek. W ostatnim dniu rekrutacji zmieniłam zdanie i nie żałuję. Realizując rozszerzony materiał z języka angielskiego, geografii i matematyki zapewniłam sobie szeroki wybór kierunków studiów, gdyż przedmioty te były popularne wśród wymaganych w czasie rekrutacji. Podczas trzyletniej nauki istniała możliwość uczestniczenia w dodatkowych zajęciach z fizyki i języka niemieckiego, przygotowujących do matury. Szeroki wachlarz zasobów jaki prezentuje klasa C jest najlepszym wyborem dla osób, które jeszcze nie mają określonego celu w życiu, lub wahają się między kilkoma opcjami. Pozdrawiam Karolina Michalak absolwentka 2013 studentka UMK Toruń Absolwenci 2012 Już od gimnazjum wiedziałam, że chcę pójść na studia ekonomiczne, a tylko IV LO miało wtedy w swojej ofercie klasę z rozszerzonymi matematyką, geografią i językiem angielskim. Dlatego właśnie wybrałam tę szkołę i szybko przekonałam się, że mój wybór był w 100% właściwy. Wysoki poziom nauczania, kadra nauczycielska zawsze gotowa do pomocy oraz wspaniali ludzie, to najważniejsze, ale nie jedyne aspekty, które sprawiły, że wyniosłam z liceum mnóstwo fantastycznych wspomnień. Do tego wszystkiego dołożyłam jeszcze trochę własnej pracy i determinacji, i osiągnęłam swój cel - studiuję teraz w Szkole Głównej Handlowej. Gdyby ktoś cofnął czas i kazał mi jeszcze raz wybrać liceum, nic by się nie zmieniło - bez wahania poszłabym do IV LO po raz drugi. Agata Pawelec, absolwentka 2012 studentka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie Moim zdaniem, najlepsze liceum w jakim mogłam się znaleźć - super ludzie, niesamowici nauczyciele i bardzo miła atmosfera sprawiły, że te 3 lata to był naprawdę dobry czas, do którego bardzo często wracam wspomnieniami. IV Liceum dało mi nie tylko możliwości nauki i bardzo dobrze przygotowało do matury, ale także pozwoliło, co w sumie było dla mnie niesamowicie istotne, na rozwój mojej pasji (tańca). Uważam, że ta szkoła pozwala właśnie na rozwój osobowości i indywidualności, a ja jestem tego doskonałym przykładem, bo dziś piszę tych kilka zdań z Zurichu, gdzie studiuję właśnie taniec. Maria Skręt, absolwentka 2012 studentka Zürich Tanz-Theater Schule

3 Absolwenci 2011 Cześć Wam! Tym, którzy to czytają!! Na pewno każdy z Was zna Harrego Pottera. Ok, większość. Zmierzam do tego, że przez trzy lata w mojej szkole, czyli IV Liceum Ogólnokształcącym, czułem się jak w Hogwarcie Nie żartuję! Od pierwszego dnia aż do ostatniego! Magiczne miejsce, magiczna atmosfera i wspaniali ludzie, zarówno profesorowie, jak i uczniowie. Codzienna ciekawość tego, co wydarzy się w tym miejscu jutro, narodziny marzeń, celów, określanie swojej drogi życiowej, komiczne sytuacje, wygłupy z przyjaciółmi, niezapomniane wyjazdy, wzniosłe akcje oraz dużo więcej bezcennych przeżyć i kolorowego doświadczenia- to jest właśnie to, czego możesz spodziewać się będąc w tej szkole. Serio! Warto też dodać, że początek liceum wiąże się z początkiem prawdziwego dorastania, więc to wszystko z pewnością tworzy niezłą mieszankę wybuchową, której nie zapomnicie do końca życia. Ja do dziś pamiętam prawie każdy dzień bycia w tej szkole. Muszę też wspomnieć troszkę o nauce. Na pewno zdobyłem tu solidne podstawy, by walczyć o przetrwanie na studiach, spełnienie wszystkich marzeń i życiowych celów. Powiem tylko, że od czasu ukończenia IV Liceum Ogólnokształcącego, czuję się dumny, że byłem uczniem tej szkoły. Bardzo miło wspominam ten okres i wiodące postacie wśród nauczycieli: Prof. Annę Tatarę - moją wychowawczynię, wspaniałą osobę, z którą życie było o wiele łatwiejsze, która dosłownie była drugą Mamą w tej szkole. Każdy problem, czy też wątki życiowe można było śmiało przedyskutować :D:D Wspomnę też o Prof. Barbarze Postek, z którą lekcja matematyki to jak lekcja latania na miotle w Hogwarcie. Ciekawe zajęcia, dobre przygotowanie do matury i na studia, ciekawostki, żarty, dużo uśmiechu i śmiechu, ale też dyscyplina i organizacja Teraz matematyka nie ma przede mną żadnych tajemnic, noo prawie żadnych To chyba wszystko, co mogę teraz wyrazić w słowach, resztę pozostawię w serduchu, dla siebie i może wydam kiedyś książkę, bo tyle tego jest:d:d Pozdrawiam całe grono pedagogiczne i Was, którzy być może zaczną naukę w tym, powtarzam, magicznym miejscu!!! Kłaniam się Michał Tylicki absolwent 2011 student Politechniki Gdańskiej Bardzo dobrze wspominam 3 lata spędzone w IV LO. Uważam, że klasa "C" była bardzo dobrym wyborem. Jako studentka doceniam wysoki poziom nauczania, ponieważ dzięki temu było mi dużo łatwiej na samym początku studiów. Jednak "czwórka" to nie tylko nauka - jak mówią niektóre stereotypy krążące po Toruniu. "Czwórka" to również możliwość poznania wspaniałych ludzi, nawiązania przyjaźni na całe życie, uczestniczenia w wielu niezapomnianych wyjazdach oraz dużo dużo więcej. Zastanawiasz się, czy to na pewno dobre miejsce dla Ciebie? Usiądź, przemyśl, co chciałbyś studiować, jakie przedmioty zamierzać zdawać na maturze? Jeśli myślisz o geografii, matematyce i angielskim - uwierz, że jest to klasa dla Ciebie. Magda Pacek 2011 Studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

4 Absolwenci 2010 Największą zaletą klas ekonomicznych w IV LO jest według mnie szeroki wachlarz możliwości, jakie ona daje. Rozszerzony program matematyki, geografii i języka obcego pozwala na rozpoczęcie studiów nie tylko na uczelniach ekonomicznych, ale również politechnikach, a nawet na wielu kierunkach typowo humanistycznych. Poziom nauczania wszystkich przedmiotów rozszerzonych jest bardzo wysoki, a nauczyciele są zaangażowani w pracę ze swoimi uczniami. Jestem pewien, że przy odpowiedniej dawce pracy własnej nikt nie będzie miał problemów z osiągnięciem bardzo dobrych wyników podczas egzaminów maturalnych. Co równie ważne, klasy C wydają mi się jednymi z najbardziej zgranych grup w IV LO. Dzięki temu Wasze trzy lata spędzone w liceum powinny być niezwykle efektywne zarówno pod względem rezultatów w nauce, jak i życia towarzyskiego :) Osobiście, bardzo chętnie przedłużyłbym moją naukę w szkole średniej jeszcze o rok. Kamil Andrzejewski, absolwent 2010 student Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie Po pierwsze: plotki o Czwórce są wyolbrzymione! Nie trzeba siedzieć całymi nocami nad książkami, aby z powodzeniem zdawać z klasy do klasy, czego jestem najlepszym przykładem;) Jeśli już dostaniesz się do klasy ekonomicznej, niemożliwe jest oblanie matury;) a późniejsza rekrutacja na jakiekolwiek studia, to już zwyczajna formalność. Wszystkim, którzy pragną przeżyć trzy niezapomniane lata, polecam IV LO w Toruniu i klasę C. Anna Czarnomska, absolwentka 2010 studentka WNEiZ UMK Toruń Absolwenci 2009 IV LO? Kuźnia kujonów? Raczej dobrej zabawy połączonej z intensywną i pożyteczną, w perspektywie matury, nauką. Co z niego wyniosłem? Masę przyjaciół, wiele miłych wspomnień, dwa tytuły Finalisty Olimpiady Geograficznej i maturę z matematyki zdaną na 100%. Czwórka stwarza świetne warunki do rozwoju pod jednym warunkiem: trzeba tylko chcieć i dążyć do celu. Maciej Polak, absolwent 2009r. student Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, stypendysta Prezydenta Miasta Poznania Podczas mojego trzyletniego pobytu w IV LO zdobyłem sporą wiedzę, która bez wątpienia przydaje mi się na studiach. Mówię tu o matematyce, geografii i języku angielskim - przedmiotach rozszerzonych w klasie C. Nauczyciele chętnie dzielili się z nami swoją dużą wiedzą, służąc przy okazji pomocą w opanowaniu niezrozumiałego materiału. Poza tym trafiłem do bardzo sympatycznej klasy. Była to grupa bardzo serdecznych wobec siebie młodych osób, z którymi bardzo chętnie spotkałem się podczas niedawnego spotkania klasowego. Szkoła dała się poznać jako nie tylko dobry ośrodek dydaktyczny, ale również miejsce gdzie uczniowie mogą rywalizować między sobą w zawodach sportowych. Poza tym rokrocznie organizowane są Potyczki dla klas pierwszych oraz Panoramy dla klas drugich. Adam Matlejewski, absolwent 2009r. student Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu

5 Dla tych, którzy planują w niedalekiej przyszłości studia ekonomiczne - jak najbardziej polecam! Jako studentka SGH stwierdzam, że podstawy licealne sporo wnoszą. Matematyka w tej klasie przygotowuje nie tylko do matury, daje też solidne podstawy do nauki algebry i analizy matematycznej na studiach (jak Pani Prof. Postek mówi, że granice ciągu nie są wymagane w programie nauczania, ale się przydadzą później, to proszę nie narzekać, tylko się uczyćsprawdziłam na własnej skórze! :) ) Lekcje geografii u Pani Prof. Pietrucień również na wysokim poziomie. Co do języków- sami dobrze wiecie, że nic nie daje tak wiele, jak skrupulatna nauka i samodzielne ćwiczenia. Nauka w klasie o tym profilu, połączona z pracowitością to pewny start na wymarzoną uczelnię. Magda Jastrzembska, absolwentka 2009r. studentka SGH w Warszawie Jeżeli chodzi o mnie, to IV LO wspominam bardzo serdecznie, co pewnie jeszcze w trakcie edukacji w tej szkole raczej nie przeszłoby mi przez myśl. To był chyba najprzyjemniejszy okres w całym moim procesie kształcenia patrząc z perspektywy czasu. Nie żałuję wyboru tej szkoły ani klasy "C". Gdybym mogła, to z chęcią wróciłabym do liceum. Było sympatyczniej. Ewelina Krawaczyńska, absolwentka 2009r. studentka UMK "Jeżeli do końca nie wiesz czy jesteś humanistą czy umysłem ścisłym i nie wiesz co tak naprawdę chcesz robić w życiu ta klasa jest idealna dla Ciebie! Ten profil daje szerokie pole manewru, czego dowodem są moi koledzy i koleżanki z klasy. Wśród absolwentów tego profilu możemy znaleźć nie tylko studentów ekonomii, ale również administracji, turystyki, fizjoterapii a nawet grafiki czy ochrony dóbr kultury. Co więcej, profil ten daje solidne przygotowanie do matury z matematyki (która przecież stała się obowiązkowa na maturze) oraz z geografii (jednym z najczęściej wymaganych przedmiotów przy rekrutacji). Starając się o przyjęcie do IV LO, brałam również pod uwagę klasy D oraz E, jednak za klasą C przemówił rozszerzony program języka obcego, o którym wiem, że odgrywa kluczową rolę w przyszłości. Uważam, że wybierając tę klasę lub inną z oferty IV LO nie będziesz żałował, bo IV LO dobrze przygotuje Cię do STUDIÓW! Często zdarzały się istne maratony klasówkowe : wczoraj geografia, dziś matematyka, jutro historia. W takich chwilach wielu moich znajomych powtarzało oj, chciało Ci się IV LO, to masz. Czasami było trzeba poświęcić jeden sprawdzian, by przygotować się na inny, jednak gdy dziś patrzę na to, co mam na studiach (kolokwia, zaliczenia, egzaminy i to nawet kilka dziennie, w przeciągu 2 tygodni), to uważam, że nauka w IV LO była pewną lekcją przyszłości, którą tak naprawdę można docenić dopiero teraz. " Sylwia Gawrońska, absolwentka 2009r. studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu

6 Klasa C jest klasą najbardziej odpowiednią dla osób, które lubią matematykę a niekoniecznie fizykę. To był właśnie najbardziej istotny powód, którym kierowałam się przy wyborze tego profilu. Przedmioty rozszerzone prowadzone na wysokim poziomie pozwoliły mi przebrnąć przez całkiem nowe zagadnienia, z którymi spotkałam się na studiach (jednak dobre przygotowanie to podstawą). Duża rywalizacja, która panowała w IV LO (mimo, iż na początku myślałam, że to nie przyniesie nic dobrego, zauważyłam, że większość starała się doszlusowywać do tych najlepszych powodując tym samym wyższy poziom nauczania) pozwoliła mi na szybkie zaaklimatyzowanie się w nowym miejscu i otoczeniu. Do matury, nauczyciele prowadzący przedmioty rozszerzone przygotowują dobrze. Oni jednak wskazują tylko drogę jaką trzeba podążać, a wyniki trzeba wypracować sobie samemu NAUKĄ!!! (czasami ciężką, ale warto, bo potem zasłużoną nagrodą są wymarzone studia). ;) Julita Wiśniewska, absolwentka 2009r. studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu Absolwenci 2008 Klasę ekonomiczną zdecydowanie polecam tym, którzy chcą się kształcić w tym kierunku lub wiedzą, że będą zdawali na maturze któryś z przedmiotów rozszerzonych w tej klasie. Szczególnie polecam tym, którzy się wahają między klasą matematyczną, a europejską. I ponieważ przeszłam te trzy licealne lata, nie radzę odkładać nauki "na później", bo potem zwyczajnie ciężko to nadrobić. Uważam, że nauczyciele zrobili wszystko, żeby nas dobrze przygotować do matury i studiów, a przy odrobinie wkładu naszej pracy można osiągnąć dobre wyniki i dostać się na dobrą uczelnię :) Dorota Kuik, absolwentka 2008, studentka SGH w Warszawie "Klasa o profilu ekonomicznym pomogła mi dobrze zdać maturę i z powodzeniem kontynuować naukę na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Polecam ją każdemu, kto wiąże swoją przyszłość z naukami ścisłymi, bądź społecznymi." Maciej Szczepkowski, absolwent 2008r. student Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu Jeśli chodzi o mnie, choć nie wybrałam ekonomicznej kariery, to mogę ze spokojem stwierdzić, że do matury byłam bardzo dobrze przygotowana. Wiadomo początki licealne były ciężkie, bo wymagały przestawienia się na inny tryb pracy, ale z perspektywy czasu widać, że było warto. Myślę, że większość naszych ekonomistów teraz po cichu dziękuje pani za to poświęcenie. Pomysł ze zwiększeniem liczby godzin matematyki jest według mnie świetny. Na koniec mogę tylko dodać, że życzyłabym każdemu, żeby odnalazł swoją drogę życiową, to co chciałby robić i do tego zmierzał.. Milena Kułakowska, absolwentka 2008r. studentka Akademii Muzycznej w Bydgoszczy (Dyrygentura i Edukacja Muzyczna, Prowadzenie zespołów jazzowych)

7 Klasa o tym profilu zapewnia przede wszystkim poznanie ludzi otwartych, o różnych zainteresowaniach; ciągły lecz nieprzytłaczający i zależny od woli zainteresowanego kontakt z matematyką (niezwykle przydatny później na studiach ekonomicznych), a także gruntowną wiedzę z geografii i wybranych j. obcych. Wszystkim tę klasę polecam! Z moich obserwacji wynika, iż ludzie którzy chcą iść na jakiekolwiek studia ekonomiczne wręcz powinni zdawać dla samej ciągłości nauki - matematykę. Mój kierunek wydaje się mało matematyczny i przyszło wiele osób, które albo nie zdawały matematyki, albo z profili humanistycznych i krótko mówiąc - wielkie ich męki były w czasie sesji. Grzegorz Trela, absolwent 2008, student Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze "Do klasy C dołączyłam pod koniec II klasy, kiedy postanowiłam starać się o przyjęcie do warszawskiej Szkoły Głównej Handlowej. Klasa ekonomiczna przygotowała mnie do zdania matury ze wszystkich czterech przedmiotów, które były wymagane w procesie rekrutacji: matematyki, geografii i języka angielskiego na poziomie rozszerzonym oraz języka francuskiego na poziomie podstawowym. W jeden rok udało mi się nadrobić zaległy program z matematyki, tak aby zdać maturę na takim poziomie, żeby dostać się na wymarzoną uczelnię. Szczególnie dobrze wspominam zaangażowanie nauczycieli, którzy wielokrotnie zostawali z nami "po godzinach", aby rozwikłać nasze wątpliwości przed maturą. Teraz, kiedy już studiuję, najbardziej "problematyczne" przedmioty na mojej uczelni, czyli matematyka i języki obce nie sprawiają mi większych problemów." Paulina Zielińska, absolwentka 2008r. studentka SGH w Warszawie "Klasa ekonomiczna, daje ogromne możliwości rozwoju personalnego. Jest naprawdę znakomitym wyborem dla indywidualistów, którzy pragną rozwijać swoje zdolności analitycznego myślenia tak potrzebne w nowoczesnym świecie. Mimo zbioru wielu indywidualności o ścisłych umysłach, co roku klasy te tworzą silny, zgrany zespół, prawdziwą chlubę szkoły" Irmina Jankowska, absolwentka 2008, studentka Sopockiej Szkoły Wyższej (architektura wnętrz)

8 W klasie ekonomiczno-językowej z czystym sumieniem mogę polecić poziom nauczania matematyki, który na maturze dał wyniki podobne jak w klasie matematyczno-fizycznej u profesora H. Pawłowskiego, pomimo mniejszej ilości godzin w planie. Jest to zasługa ciężkiej pracy i zaangażowania nauczyciela prowadzącego. Profil ten wystarczająco przygotowuje do studiów ekonomicznych. Może być to profil również dla tych, którzy jeszcze nie zdecydowali się na konkretny kierunek studiów, gdyż na każdy z nich jest potrzebny chociaż jeden z przerabianych tu rozszerzonych przedmiotów. Jeśli w czasie nauki w liceum decyzja o kierunku studiów ucznia się zmieni, to ma on gwarancję, że chociaż jeden z przedmiotów przez niego realizowanych przyda się. Chcąc iść na studia techniczne należy dość wcześnie (na przykład na początku drugiej klasy liceum) rozpocząć naukę fizyki rozszerzonej. Jednak do studiów technicznych tak naprawdę jest w stanie bardzo dobrze przygotować tylko klasa uniwersytecka, gdyż przerabiany w tej klasie materiał z matematyki i fizyki jest na bardzo wysokim poziomie. Radę jaką mogę dać młodszym kolegom: proście swojego nauczyciela matematyki o dodatkowe godziny przedmiotu, aby przerobić jeszcze to, co będzie niezbędne na studiach: granice, pochodne i trygonometrię. Gdybym miał jeszcze raz wybrać profil, bez zastanowienia podjąłbym tę samą decyzję. Karol Frankowski, absolwent 2008r. student Politechniki Łódzkiej Do IV LO przyszłam ze względu na wysoki poziom nauczania. Wybrałam taki profil klasy, bo uważam, że matematyka i geografia to ciekawe połączenie dla osoby, która nie lubi godzinami siedzieć nad książką od historii:). Od szkoły oczekiwałam dobrze wykwalifikowanych nauczycieli, którzy przygotują mnie do matury i pokażą, że nauka nie jest tylko obowiązkiem, ale może też być przyjemnością:). Czy nie brzmi to jak bajka? Może trochę, ale ja byłam jej bohaterem i Ty też możesz nim być!:) Kamila Dessoulavy, absolwentka 2008r. studentka Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Psychologia Absolwenci 2007 "Przede wszystkim poznałem w szkole świetnych ludzi;) Zawiązałem przyjaźnie, które trwają do teraz i mam nadzieję, że będą trwały dalej.:) Z naukowego punktu widzenia dostałem podstawy, które przydają się na studiach i które mogę dalej rozwijać. Łukasz Gajtkowski, absolwent 2007r. student Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu

9 Absolwenci 2006 Kiedy wybierałem klasę o profilu ekonomicznym w IV LO moje oczekiwania wobec niej były bardzo wysokie. Zależało mi na optymalnym przygotowaniu się do egzaminu maturalnego z matematyki, geografii i języków obcych, aby w przyszłości dostać się na upragnioną uczelnie ekonomiczną. Okazało się, że duża liczba zajęć, które były prowadzone bardzo efektywnie, pozwoliła mi osiągnąć wymarzony cel. Klasa "C" pozwoliła swoim uczniom rozpocząć naukę na najlepszych uczelniach ekonomicznych w kraju, a przecież taki właśnie był i jest jej główny cel. Tomasz Paszkowski, absolwent 2006r. student Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie Wybrałem klasę o profilu ekonomiczno- językowym w IV Liceum Ogólnokształcącym, ponieważ zdawanie matury z przedmiotów, które są w jej ofercie rozszerzone, daje naprawdę szeroki wybór kierunków studiów, na które można aplikować, w szczególności dotyczy to kierunków ścisłych, technicznych i nauk ekonomicznych. Ja zdecydowałem się na te ostanie. Będąc studentem uczelni ekonomicznej, mogę stwierdzić, że przebyty kurs rozszerzonej matematyki w IV LO znacząco pomaga mi w opanowaniu przedmiotów z dziedziny finansów i rachunkowości i gdyby nie on, musiałbym wiele nadrabiać samemu. Nabyłem wiele umiejętności matematycznych i mam szeroki ogląd w tej nauce, co tylko działa na moją korzyść na studiach. Kontynuacja nauki języka angielskiego w liceum jest bezcenna, ponieważ teraz bazując na ogólnej jego znajomości, uczę się tylko języka biznesowego. Ponadto język angielski określa się nieoficjalnie jako język ekonomii. Studiowanie trudno sobie wyobrazić bez korzystania z anglojęzycznych książek, artykułów w celu pogłębiania wiedzy ekonomicznej. Terminy zaczerpnięte z zaawansowanego języka angielskiego, często są wykorzystywane w programach przedmiotów, prowadzonych w języku polskim. Pozostałe przedmioty w klasie o profilu ekonomiczno- językowym, które dotyczą ludzi (przedmioty humanistyczne, geografia itp.), także są mi przydatne, gdyż ekonomia to nauka o decyzjach społeczeństwa, nawet kierunek finanse i rachunkowość, który jest bardzo ścisły, nie jest oderwany od zachowań jednostki. Zajęcia pozalekcyjne, takie jak prowadzenie miniprzedsiębiorstwa na terenie szkoły, czy wirtualne zarządzanie firmą MESE, konkursy ekonomiczne, w których brałem udział, były ciekawym doświadczeniem, małą próbką tego, co mnie czekało niedługo na uczelni ekonomicznej. Wysoki poziom nauki przedmiotów w liceum ułatwił szybkie zaaklimatyzowanie na uczelni wyższej. Wybór IV Liceum Ogólnokształcącego, a w szczególności klasy "C" uważam za trafiony. Jarosław Więckowski, absolwent 2006r. student Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, kierunek Finanse i rachunkowość

10 W latach uczęszczałam do klasy ekonomicznej w IV LO. Wybór tego profilu wynikał z tego, że nie chciałam się uczyć w klasach o jednoznacznie ścisłym lub humanistycznym profilu. Klasa C była więc kompromisem, z którego jestem zadowolona. Nauka w tej klasie dała mi wystarczające podstawy matematyczne by poradzić sobie na uczelni ekonomicznej, gdzie podstawowy poziom matematyki to zazwyczaj za mało. Z kolei geografia to przedmiot, który także często jest wymagany przy rekrutacji na ekonomię. Ponadto, zgadzam się ze stwierdzeniem, że łatwiej jest się nauczyć polskiego będąc w profilu ścisłym, niż matematyki w profilu humanistycznym. :) Mimo, że byliśmy drugim rocznikiem piszącym nową maturę, nauczyciele nie ograniczali ani materiału ani swoich wysiłków by nas do niej przygotować. Dodatkowe zajęcia, przygotowujące do matury, prowadziły: p. prof. B. Postek - matematyka, p. prof. I. Pietrucień - geografia, p. prof. I. Cichoń - -historia i p. prof. I. Tulińska - j. polski. Za ich wysiłek jestem wdzięczna. Doceniam teraz program matematyki w liceum, a nawet żałuje, że nie było jej więcej. Biedacy, których teraz pozbawia się pochodnych. Zauważyłam, że obecni studenci pierwszego roku nie radzą sobie nawet z procentem prostym i składanym, którego najwyraźniej nie mieli wcześniej. Nie mogę też zapomnieć o zajęciach z podstaw przedsiębiorczości z prof. Czyżewskim, który kształtował u nas podstawy wiedzy ekonomicznej, która pozwoliła mi wygrać indeks w konkursie ekonomicznym organizowanym przez UMK. Ekonomia, bankowość, rachunkowość, e-biznes, inżynieria finansowa, zarządzanie to kierunki, które można bez problemu podjąć na studiach, a które mają chyba jeszcze przyszłość w integrującej się z Unią Europejską gospodarce polskiej. Hanna Kołodziejczyk, absolwentka 2006r. studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, (Finanse i rachunkowość oraz Informatyka i ekonometria) Lata spędzone w Czwórce to dla mnie wspomnienia miłe. Oczywiście, jak na każdym etapie życia, były chwile lepsze i gorsze, ale te pierwsze przeważyły. Stało się tak przede wszystkim dzięki wspaniałej atmosferze panującej w szkole, a szczególnie w naszej klasie - III c. Byliśmy niezwykle zgraną ekipą, chętnie braliśmy udział we wszelkich tradycyjnych imprezach szkolnych, konkursach, potyczkach i zawsze mieliśmy mnóstwo pomysłów. Ważne było to, że sami nauczyciele chętnie włączali się w nasze inicjatywy i rozumieli, że obok nauki zawsze trzeba znaleźć czas na odpoczynek i zabawę. Czwórka to szkoła z tradycjami, szkoła znana, idzie się tam z jakimiś oczekiwaniami, słyszy się różne rzeczy. Kiedy już się jest w środku, te wyobrażenia się zmieniają. Nie ma mowy o żadnym kujoństwie, tylko o otwartości, inspirowaniu do samodzielnej pracy i myślenia. Szkoła zapewnia uczniom wszechstronny rozwój, nie tylko, jak często się sądzi, rozwój w zakresie przedmiotów ścisłych. Świadczyć o tym może duża liczba absolwentów studiujących tzw. humanistyczne kierunki. Nasza klasa (C) była wybitnie wszechstronna, bo jej profil nie ograniczał nas w żaden sposób. Dlatego jedni z nas znaleźli się na politechnikach czy ekonomii, a inni na prawie czy filologiach. Doskonale rozumieliśmy tę różnorodność zainteresowań, co nauczyło nas otwartości. Jest to miejsce idealnie przygotowujące do kolejnego etapu edukacji do studiów na uczelniach wyższych, ponieważ stopniowo daje nam się do zrozumienia, że coraz więcej decyzji należy podejmować samodzielnie i że wkraczamy w końcu powoli w dorosłe życie. Nigdy nie zapomnę też przerw spędzonych przy dźwiękach muzyki ze szkolnego radia i zawsze uśmiechniętej Pani Krysi ze sklepiku. Sara Mężydło, absolwentka 2006, studentka lingwistyki Uniwersytetu Warszawskiego

11 Pobyt w IV LO uważam za udany przede wszystkim dzięki ludziom, z którymi byłem w klasie. Do tej klasy przyszło wielu ambitnych i inteligentnych uczniów czego wynikiem jest to, że chyba każdy jest na studiach, a z tego co się orientuję zdają z roku na rok. Zobaczyłem jak wielu moim rówieśnikom zależy na dobrych studiach i przyszłej karierze co miało wpływ na moje podejście do nauki. Będąc teraz na studiach zauważam różnice pomiędzy pedagogami w IV LO a wykładowcami na uniwersytecie. Nauczycielom znacznie bardziej zależy na tym by uczniowie "coś umieli", są bardziej przygotowani do zajęć i jest jakaś więź na linii nauczyciel uczeń. Na studiach rzadko kiedy niestety znajduje się dobrego pedagoga, który wie jak trafić do studenta. Plusem studiów jest z kolei to, że uczą samodzielności. Wszystko trzeba robić samemu, nie ma miejsca już na jakieś korepetycje, a ich miejsce zajmuje indywidualna praca. Co do szkoły to myślę ze błędem IV LO było trochę to, ze niekiedy tak nas wychwalano, że jesteśmy takim dobrym liceum, wskazywano miejsca w rankingach i podkreślano naszą "elitarność" itp., że niektórym z uczniów, miałem wrażenie, czasem uderzała woda sodowa, a trzeba pamiętać że w innych liceach są również zdolni i pracowici uczniowie, a po zdaniu matury są razem z nami na studiach i radzą sobie tak jak my, a nawet lepiej. Dużym plusem IV LO było to, ze młodzież u nas nie była tak strasznie nastawiona na szpan i imprezowanie. Potrafiliśmy się rozerwać po zajęciach, jednak wszystko w przyzwoitych granicach. Teraz tak z perspektywy czasu widzę, ze dobrze zrobiłem traktując studia w 3 klasie priorytetowo, często kosztem spotkań z kolegami czy chociażby tego ze zrezygnowałem z szermierki (trenowałem ją pewien czas) bo teraz tak naprawdę się przeżywa chyba najlepsze lata życia:). Odnośnie klasy C to uważam że obecnie naprawdę warto zachęcać do nauki matematyki. Później jest naprawdę łatwiej, jest to przedmiot, który bardzo rozwija i każda lepiej opłacana praca jest związana z matematyką. Sam teraz myślę żeby na studia magisterskie czyli 2 stopnia zmienić specjalizacje na inżynierie finansową, gdyż widzę, że są to po prostu konkrety a nie jakieś rozważania o niebieskich migdałach czy dyskusje prowadzące do nikąd. Nigdy z matematyki nie byłem jakiś wybitny, ale wiem ze jeżeli poświęci się jej odpowiednią ilość czasu, to można ją zrozumieć. Nauczyciele w tej klasie potrafią pokazać uczniom że ta matematyka może być ciekawa i wcale nie jest taka straszna i że w przyszłości jej znajomość się opłaci. Ja wprawdzie postawiłem na geografie gdyż wydawało mi się łatwiejsze uzyskanie dobrego wyniku na maturze z geografii niż z matematyki i w sumie wyszło mi to na dobre, ale widząc ludzi na studiach którzy nie mieli w LO logarytmów żal mi ich było gdyż musieli baaaardzo dużo siedzieć po nocach, aby nadrobić zaległości. Ja dzięki tej klasie miałem ten komfort ze nie musiałem nadrabiać materiału i mogłem iść normalnie dalej. :) Szkoda ze nie mieliśmy zajęć które by nas wprowadzały trochę bardziej w tę ekonomię", ale pamiętam, ze gdy kiedyś spotkałem p. prof. Czyżewskiego i spytałem czemu tak jest, to udzielił mi zadawalającej odpowiedzi. Mianowicie, że celem tej klasy jest to, abyśmy się dostali na studia ekonomiczne stąd rozszerzona matematyka, geografia i języki, a nie zgłębianie treści, których od nas będą wymagać na studiach. Podsumowując uważam, że dobrze zrobiłem wybierając IV LO i klasę C, bo środowisko, w którym przebywałem zmieniło moje podejście do nauki i przekonałem się, że wszelkie stereotypy dotyczące naszej szkoły powszechne wśród młodzieży są wyolbrzymione. Bartosz Kochański, absolwent 2006r. student Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu

12 Kiedy ja wchodziłam w drzwi IV LO to był najlepszy ogólniak. Nie wiem jaką teraz zajmuje pozycję, ale wierzę, że znajduje się w czołówce. Gdybym miała zareklamować naszą szkołę, powiedziałabym jak do mojego brata, nie było łatwo (nikt nie obiecywał, że będzie), ale nie żałuję. W tej szkole trzeba mieć charakter, samozaparcie i chęć do nauki. I to trzeba uczciwie każdemu powiedzieć. W IV nauczyciele nigdy nie zostawiają ucznia samego z maturą. Może dla niektórych wydaje się to mało znaczące, bo przecież można się samemu przygotować. Z klasy maturalnej pamiętam rozmowy z moimi znajomymi z innych liceów, którzy narzekali, że nauczyciele właściwie nie przygotowują ich do matury, że jeśli ktoś chce zdawać maturę z fizyki, a jest w klasie humanistycznej, nie może liczyć na pomoc. Taka sytuacja nigdy nie miała miejsca w IV LO. Im więcej pracy dajesz z siebie, tym więcej pracy nauczyciele ofiarują Tobie. A z takich przemyśleń osobistych, to IV LO pomaga kształtować charakter. Chociaż wszyscy jesteśmy inni, wyróżniamy się spośród ludzi. Sama miałam sytuację z obecnym dziekanem wydziału NEiZ, prof. Stawickim. Gdy przyszłam po wpis, zapytał, czy jestem z IV. Do tej pory nie wiem skąd wiedział, powiedział tylko, że to widać. Kończąc tą szkołę wychodzi się z poczuciem, że jeśli dałeś radę ją skończyć, to poradzisz sobie w życiu ze wszystkim. Anita Łyczbińska, absolwentka 2006r. studentka ekonomii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

MATEMATYKA GEOGRAFIA JĘZYK ANGIELSKI lub JĘZYK FRANCUSKI

MATEMATYKA GEOGRAFIA JĘZYK ANGIELSKI lub JĘZYK FRANCUSKI MATEMATYKA GEOGRAFIA JĘZYK ANGIELSKI lub JĘZYK FRANCUSKI Informacje o klasach C Klasy ekonomiczne powołano w IV LO w roku 2, wychodząc naprzeciw potrzebom uczniów planujących podjęcie studiów na kierunkach

Bardziej szczegółowo

FILOMATA. obowiązuje od roku szkolnego 2012/2013

FILOMATA. obowiązuje od roku szkolnego 2012/2013 obowiązuje od roku szkolnego 2012/2013 Witamy w FILOMACIE Witamy w naszym krótkim przewodniku, który pomoże Ci zorientować się w zasadach organizacji obowiązkowych zajęć dydaktycznych w Liceum Ogólnokształcącym

Bardziej szczegółowo

Co po gimnazjum? Jak wybrać swoją dalszą drogę edukacji? Gdzie się uczyć dalej?

Co po gimnazjum? Jak wybrać swoją dalszą drogę edukacji? Gdzie się uczyć dalej? Co po gimnazjum? Jak wybrać swoją dalszą drogę edukacji? Gdzie się uczyć dalej? STUDIA DOKTORANCKIE TAK JEST od 1.09.2012!!!! SZKOŁY POLICEALNE DO 2,5 ROKU - EGZAMIN KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH SSss - NIE

Bardziej szczegółowo

1. Czym się teraz zajmujesz?/do jakiej szkoły chodzisz? 2. Co najmilej wspominasz z czasów, gdy byłeś uczniem Gimnazjum nr 3 w Lublinie?

1. Czym się teraz zajmujesz?/do jakiej szkoły chodzisz? 2. Co najmilej wspominasz z czasów, gdy byłeś uczniem Gimnazjum nr 3 w Lublinie? 1. Czym się teraz zajmujesz?/do jakiej szkoły chodzisz? 2. Co najmilej wspominasz z czasów, gdy byłeś uczniem Gimnazjum nr 3 w Lublinie? 3. Jakie talenty Gimnazjum nr 3 w Lublinie pomogło Ci w sobie odkryć,

Bardziej szczegółowo

największy wpływ na decyzje uczniów mają rodzice oraz tradycje rodzinne

największy wpływ na decyzje uczniów mają rodzice oraz tradycje rodzinne ZS Narewka ZS Narewka 2014 O wyborze szkoły i zawodu uczeń szkoły gimnazjalnej może oczywiście zdecydować samodzielnie, zdarza się jednak, że wyboru dokona pod wpływem innych osób, sytuacji, czy tez okoliczności.

Bardziej szczegółowo

INFORMATOR DLA GIMNAZJALISTÓW

INFORMATOR DLA GIMNAZJALISTÓW INFORMATOR DLA GIMNAZJALISTÓW ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 1 im. kpt. hm. Andrzeja Romockiego Morro W BARLINKU ROK SZKOLNY 2012/2013 Drodzy Rodzice i Absolwenci Gimnazjum! Przedstawiamy wam ofertę

Bardziej szczegółowo

XIII LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI im. płk. L. LISA-KULI

XIII LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI im. płk. L. LISA-KULI Gimnazjalisto! W roku szkolnym 2014/15 oferujemy Ci 5 klas ogólnych od drugiego roku nauczania sprofilowanych zgodnie z preferencjami uczniów. Klasa 1a z rozszerzonym programem nauczania języka polskiego,

Bardziej szczegółowo

2) co daje ci wybór liceum ogólnokształcącego

2) co daje ci wybór liceum ogólnokształcącego Gimnazjalisto! Przeczytaj - zanim wybierzesz szkołę ponadgimnazjalną. MATURA LO dla dorosłych LO Technikum 4 lata nauki Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Zasadnicza szkoła zawodowa *Absolwenci

Bardziej szczegółowo

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE Typy szkół ponadgimnazjalnych Do wyboru są trzy typy szkół ponadgimnazjalnych: 1. liceum ogólnokształcące (LO) 2. technikum (T) 3. zasadnicza szkoła zawodowa (ZSZ) Każdy typ szkoły

Bardziej szczegółowo

Serdecznie witamy. w roku szkolnym 2014/2015. w XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie

Serdecznie witamy. w roku szkolnym 2014/2015. w XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie Serdecznie witamy w roku szkolnym 2014/2015 w XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie Informacja o wynikach egzaminów maturalnych 2014 Dla Nauczycieli, Uczniów i ich

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą.

Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą. SCENARIUSZ 2 MATURA 2007 Jak podjąć decyzję o wyborze przedmiotów? Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą. Cele lekcji: Uczeń powinien: poznać zasady przeprowadzania

Bardziej szczegółowo

5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM

5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM 5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 kod ucznia Drodzy Pierwszoklasiści! Niedawno rozpoczęliście naukę

Bardziej szczegółowo

Ścieżki kształcenia dla absolwenta gimnazjum

Ścieżki kształcenia dla absolwenta gimnazjum Ścieżki kształcenia dla absolwenta gimnazjum Od 1 września 2012 roku obowiązuje nowa struktura szkolnictwa ponadgimnazjalnego. Oto krótka ściągawka dla gimnazjalistów i ich rodziców. Z dniem 1 września

Bardziej szczegółowo

ZMIANY W SZKOLNICTWIE PODNADGIMNAZJALNYM

ZMIANY W SZKOLNICTWIE PODNADGIMNAZJALNYM ZMIANY W SZKOLNICTWIE PODNADGIMNAZJALNYM STUDIA KURSY KWALIFIKACYJNE MATURA Absolwenci ZSZ Rozpoczynają naukę od klasy II Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych 3 lata LO 3 lata nauki Technikum 4 lata nauki

Bardziej szczegółowo

Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii

Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii Polska Szkoła Sobotnia im. Jana Pawla II w Worcester Opracował: Maciej Liegmann 30/03hj8988765 03/03/2012r. Wspólna decyzja? Anglia i co dalej? Ja i Anglia. Wielka

Bardziej szczegółowo

OFERTA EDUKACYJNA XLIV LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO IM. ANTONIEGO DOBISZEWSKIEGO NA ROK SZKOLNY 2015-2016

OFERTA EDUKACYJNA XLIV LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO IM. ANTONIEGO DOBISZEWSKIEGO NA ROK SZKOLNY 2015-2016 OFERTA EDUKACYJNA XLIV LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO IM. ANTONIEGO DOBISZEWSKIEGO NA ROK SZKOLNY 2015-2016 Rok szkolny 2015/2016 to kolejny rok pracy z nową podstawą programową kształcenia ogólnego. Nasza

Bardziej szczegółowo

Podstawa Programowa. Jan Mostowski. Fizyka. Toruń, 6 grudnia 2012 r.

Podstawa Programowa. Jan Mostowski. Fizyka. Toruń, 6 grudnia 2012 r. Podstawa Programowa Fizyka Jan Mostowski Toruń, 6 grudnia 2012 r. 1 Autorzy Podstawę programową stworzyła komisja, pod kierunkiem wiceministra Edukacji Narodowej, Zbigniewa Marciniaka Byłem jednym z autorów

Bardziej szczegółowo

Drodzy Kandydaci! Ewa Habich dyrektor I LO

Drodzy Kandydaci! Ewa Habich dyrektor I LO I Liceum Ogólnokształcące im. E. Dembowskiego w Zielonej Górze od wielu lat jest zaliczane do najlepszych szkół w kraju. Od 1990 roku I LO należy do ogólnopolskiego Towarzystwa Szkół Twórczych skupiającego

Bardziej szczegółowo

PODSTAWA PROGRAMOWA KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

PODSTAWA PROGRAMOWA KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO PODSTAWA PROGRAMOWA KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO WARSZAWA, 11 MAJA 2012 USTAWA z dnia 19 sierpnia 2011 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw Art. 1. W ustawie z dnia 7 września 1991

Bardziej szczegółowo

Nabór do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych w Zespole Szkół Licealnych w Ustrzykach Dolnych na rok szkolny 2013/2014

Nabór do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych w Zespole Szkół Licealnych w Ustrzykach Dolnych na rok szkolny 2013/2014 Nabór do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych w Zespole Szkół Licealnych w Ustrzykach Dolnych na rok szkolny 2013/2014 Informacje ogólne Zespół Szkół Licealnych im. Józefa Piłsudskiego prowadzi zapisy

Bardziej szczegółowo

Moja szkoła Podsumowanie przeprowadzonych ankiet

Moja szkoła Podsumowanie przeprowadzonych ankiet Moja szkoła Podsumowanie przeprowadzonych ankiet I. Ankieta dla uczniów. Zawierała 21 pytań. Ilość otrzymanych wypełnionych ankiet: 200sztuk. Pytanie 1: jakie metody i formy pracy nauczyciel stosuje na

Bardziej szczegółowo

Bieżąca tematyka jako element cyklu zajęć

Bieżąca tematyka jako element cyklu zajęć Bieżąca tematyka jako element cyklu zajęć Ku refleksji Wybór jednej drogi nie oznacza rezygnacji z innych, ale chcieć przejść wszystkimi ścieżkami naraz, to nie pokonać żadnej Paulo Coelho Zagadnienia

Bardziej szczegółowo

PROGRAM DNIA OTWARTEGO

PROGRAM DNIA OTWARTEGO Tel. 535 264 433 PROGRAM DNIA OTWARTEGO 17.00 - Prezentacja oferty dydaktycznej szkoły 17:30 - Lekcje pokazowe z: języka polskiego i matematyki (pokoje pracy zespołowej nr 26 i 27 drugie piętro), języka

Bardziej szczegółowo

LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO 2012/2013.

LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO 2012/2013. LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO 2012/2013. Kolejny rok za nami W roku szkolnym 2012/2013 mury Zespołu Szkół w Czerwionce- Leszczynach opuścił kolejny rocznik absolwentów.

Bardziej szczegółowo

www.liceum.demo.pl www.korfanty.katowice.pl

www.liceum.demo.pl www.korfanty.katowice.pl www.liceum.demo.pl www.korfanty.katowice.pl N A S Z P A T R O N Nasza szkoła działa od 1.09.1991 r. Posiada uprawnienia szkoły publicznej od kwietnia 1992 roku. Realizujemy program MENiS, a także poszerzony

Bardziej szczegółowo

ABSOLWENCI 2010. Wyniki badań. Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika. Wrocław. Badania prowadzili:

ABSOLWENCI 2010. Wyniki badań. Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika. Wrocław. Badania prowadzili: ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNYCH im. Mikołaja Kopernika we Wrocławiu, ul. Drukarska 50 Wyniki badań ABSOLWENCI 2010 Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika Badania prowadzili: mgr Elżbieta Buryło

Bardziej szczegółowo

Klasa OH (wstępna dwujęzyczna z językiem hiszpańskim)

Klasa OH (wstępna dwujęzyczna z językiem hiszpańskim) W roku szkolnym 2014/15 proponujemy: Symbol oddziału Przedmioty z rozszerzonym programem nauczania Języki obce Przedmioty uwzględnione w procesie rekrutacji 0H historia geografia język hiszpański język

Bardziej szczegółowo

W roku szkolnym 2011/2012 mury Zespołu Szkół w Czerwionce-Leszczynach opuścił kolejny rocznik absolwentów. Szkołę ukończyło ponad 120 uczniów Liceum

W roku szkolnym 2011/2012 mury Zespołu Szkół w Czerwionce-Leszczynach opuścił kolejny rocznik absolwentów. Szkołę ukończyło ponad 120 uczniów Liceum LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO 2011/2012. W roku szkolnym 2011/2012 mury Zespołu Szkół w Czerwionce-Leszczynach opuścił kolejny rocznik absolwentów. Szkołę ukończyło

Bardziej szczegółowo

Rekrutacja 2014/15. Oferta edukacyjna. IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej

Rekrutacja 2014/15. Oferta edukacyjna. IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej Rekrutacja 2014/15 Oferta edukacyjna Zakładka REKRUTACJA na stronie szkoły lub: www.rekrutacja.lo4.poznan.pl IV Liceum Ogólnokształcące, 28 marca

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą.

Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą. Scenariusz 1 MATURA 2008 i co dalej? Planowanie drogi kształcenia. Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą. Cele lekcji: Uczeń powinien: wyznaczać cele związane

Bardziej szczegółowo

Szkoła ponadgimnazjalna jest jak most prowadzący w dorosłe życie.

Szkoła ponadgimnazjalna jest jak most prowadzący w dorosłe życie. Jak wybrać szkołę po gimnazjum? Szkoła ponadgimnazjalna jest jak most prowadzący w dorosłe życie. 1 Szkoły czekają Dobrze jest wiedzieć, z czego można wybierać. Czekają na was: - trzyletnie licea ogólnokształcące

Bardziej szczegółowo

Analiza EGZAMINU MATURALNEGO. w LVI Liceum Ogólnokształcącym im. Leona Kruczkowskiego w Warszawie ROK SZKOLNY 2010/2011

Analiza EGZAMINU MATURALNEGO. w LVI Liceum Ogólnokształcącym im. Leona Kruczkowskiego w Warszawie ROK SZKOLNY 2010/2011 Analiza EGZAMINU MATURALNEGO w LVI Liceum Ogólnokształcącym im. Leona Kruczkowskiego w Warszawie ROK SZKOLNY 2010/2011 Przedstawiono: 1. Radzie Pedagogicznej w dniu 06.10.2011 r. 2. Radzie Rodziców w dniu

Bardziej szczegółowo

Przygotowano w oparciu o:

Przygotowano w oparciu o: MATURA 2015 struktura egzaminu harmonogram egzaminów czas trwania egzaminów wyniki poprawki dostosowanie matura próbna kalendarz maturzysty poradnik maturzysty Przygotowano w oparciu o: rozporządzenie

Bardziej szczegółowo

Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Golinie w roku szkolnym 2014/15

Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Golinie w roku szkolnym 2014/15 Raport z ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Szkole Podstawowej w Golinie w roku szkolnym 2014/15 1 Przedmiot ewaluacji: Formy i metodyka procesu dydaktycznego. Zespół ewaluacyjny: Urszula Kowalczyk

Bardziej szczegółowo

I L I C E U M O G Ó L N O K S Z T A Ł C Ą C E I M. M A R I I K O N O P N I C K I E J

I L I C E U M O G Ó L N O K S Z T A Ł C Ą C E I M. M A R I I K O N O P N I C K I E J I L I C E U M O G Ó L N O K S Z T A Ł C Ą C E I M. M A R I I K O N O P N I C K I E J 16-400 Suwałki, Plac A. Mickiewicza 3, tel. (0-87) 5665626, 5662851 e-mail: sekretariat@1lo.suwalki.eu, http://www.1lo.suwalki.pl

Bardziej szczegółowo

KATALOG USŁUG GALILEUSZ WARSZAWA CENTRUM

KATALOG USŁUG GALILEUSZ WARSZAWA CENTRUM KATALOG USŁUG GALILEUSZ WARSZAWA CENTRUM. KURS MATURALNY MATEMATYKA, FIZYKA, CHEMIA, BILOGIA, GEOGRAFIA, HISTORIA, WOS, JĘZYK POLSKI, JĘZYKI OBCE (podstawa/rozszerzenie) - grupy od 5 do 12 osób. - zajęcia

Bardziej szczegółowo

KIERUNKI KSZTAŁCENIA W I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM IM. KSIĘCIA BOLKA I W JAWORZE ZASADY NABORU DO KLASY PIERWSZEJ

KIERUNKI KSZTAŁCENIA W I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM IM. KSIĘCIA BOLKA I W JAWORZE ZASADY NABORU DO KLASY PIERWSZEJ KIERUNKI KSZTAŁCENIA W I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM IM. KSIĘCIA BOLKA I W JAWORZE ZASADY NABORU DO KLASY PIERWSZEJ W roku szkolnym 2013/2014 proponujemy do wyboru następujące kierunki kształcenia: matematyczno-fizyczny,

Bardziej szczegółowo

Czym jest nauczanie dwujęzyczne?

Czym jest nauczanie dwujęzyczne? Języka obcego nauczymy się lepiej kiedy będzie nam on służył do przyswojenia sobie czegoś więcej niż tylko jego samego Jean Duverger Czym jest nauczanie dwujęzyczne? Od pewnego czasu można zauważyć wzrost

Bardziej szczegółowo

Zespół Szkół Nr 1 w Goworowie Gimnazjum im. Papieża Jana Pawła II i Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Goworowie w Goworowie

Zespół Szkół Nr 1 w Goworowie Gimnazjum im. Papieża Jana Pawła II i Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Goworowie w Goworowie Zespół Szkół Nr 1 w Goworowie Gimnazjum im. Papieża Jana Pawła II i Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Goworowie w Goworowie RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ ROK SZKOLNY 2012/2013 WYMAGANIE: 3.2

Bardziej szczegółowo

Nabór do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych w Zespole Szkół Licealnych w Ustrzykach Dolnych na rok szkolny 2016/2017

Nabór do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych w Zespole Szkół Licealnych w Ustrzykach Dolnych na rok szkolny 2016/2017 Nabór do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych w Zespole Szkół Licealnych w Ustrzykach Dolnych na rok szkolny 2016/2017 Informacje ogólne Zespół Szkół Licealnych im. Józefa Piłsudskiego prowadzi zapisy

Bardziej szczegółowo

Tabela nr 1 Propozycje grup fakultetów w roku szkolnym 2015-16 Fakultet y dwuprzedmiotowy 13 godzin. 2 godziny tygodniowo Biologia chemia

Tabela nr 1 Propozycje grup fakultetów w roku szkolnym 2015-16 Fakultet y dwuprzedmiotowy 13 godzin. 2 godziny tygodniowo Biologia chemia Tabela nr 1 Propozycje grup fakultetów w roku szkolnym 2015-16 Fakultet y dwuprzedmiotowy 13 godzin Trzeci przedmiot Przedmiot uzupełniający 2 godziny Biologia chemia ------------------------------------

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA NA PLUS. Oferta edukacyjna. Zespołu Szkół w Paczkowie w roku szkolnym 2012/2013

SZKOŁA NA PLUS. Oferta edukacyjna. Zespołu Szkół w Paczkowie w roku szkolnym 2012/2013 SZKOŁA NA PLUS Oferta edukacyjna Zespołu Szkół w roku szkolnym 2012/2013 48-370 Paczków, ul. Kołłątaja 9 sekretariat LO (77) 431-64-40 e-mail:zspaczkow@wodip.opole.pl strona internetowa: www.lopaczkow.pl

Bardziej szczegółowo

ANKIETA EWALUACYJNA UCZESTNIKA

ANKIETA EWALUACYJNA UCZESTNIKA Projekt: Dwa modele wsparcia zawodowego absolwentów szkół wyższych nr 2013-1-PL1-LEO02-37513 Projekt jest realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Uczenie się przez całe

Bardziej szczegółowo

Ankietę przeprowadzono wśród uczniów klasy Ic w dniu 17 września 2012r. Stan klasy: 20. Liczba uczniów wypełniających ankietę: 17.

Ankietę przeprowadzono wśród uczniów klasy Ic w dniu 17 września 2012r. Stan klasy: 20. Liczba uczniów wypełniających ankietę: 17. Opracowanie wyników ankiety, przeprowadzonej wśród uczniów klasy Ic (profil: bezpieczeństwo wewnętrzne) w związku z przystąpieniem szkoły do projektu Comenius Regio Matematyka nowego wymiaru Ankietę przeprowadzono

Bardziej szczegółowo

Opis klas pierwszych proponowanych kandydatom w roku szkolnym 2015/16

Opis klas pierwszych proponowanych kandydatom w roku szkolnym 2015/16 1a - PITAGORAS 1a - PITAGORAS Opis języka obcego Matematyka Fizyka Fizyka Klasa POLITECHNICZNA, do której trafiają uczniowie rozwijający swoje zainteresowania w zakresie przedmiotów ścisłych. Przygotowuje

Bardziej szczegółowo

LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO

LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO 2010/2011. W poprzednim roku szkolnym 2010/2011 mury Zespołu Szkół w Czerwionce- Leszczynach opuścił kolejny rocznik absolwentów.

Bardziej szczegółowo

zdecydowanie tak do większości zajęć do wszystkich zajęć zdecydowanie tak do większości do wszystkich do wszystkich do większości zdecydowanie tak

zdecydowanie tak do większości zajęć do wszystkich zajęć zdecydowanie tak do większości do wszystkich do wszystkich do większości zdecydowanie tak Kwestioriusz ankiety dla uczniów "Moja szkoła" Dzień bry, Odpowiedz, proszę, pytania temat Twojej szkoły. Odpowiedzi udzielone przez Ciebie i Twoje koleżanki i kolegów pomogą rosłym zobaczyć szkołę Waszymi

Bardziej szczegółowo

Podziękowania naszych podopiecznych:

Podziękowania naszych podopiecznych: Podziękowania naszych podopiecznych: W imieniu swoim jak i moich rodziców składam ogromne podziękowanie Stowarzyszeniu za pomoc finansową. Dzięki działaniu właśnie tego Stowarzyszenia osoby niepełnosprawne

Bardziej szczegółowo

Badanie losów absolwentów

Badanie losów absolwentów RAPORT Z BADANIA LOSÓW ABSOLWENTÓW GIMNAZJUM IM. ŚW. JADWIGI KRÓLOWEJ POLSKI W WAWRZEŃCZYCACH PRZEPROWADZONEGO W ROKU SZKOLNYM 01/015 W grudniu 01 r. przeprowadzono badanie losów absolwentów Gimnazjum

Bardziej szczegółowo

MORCINEK. Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej

MORCINEK. Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej MORCINEK Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej 1. BAZA DYDAKTYCZNA. 2. PREZENTACJA KLAS LICEALNYCH: SPIS ZAWARTOŚCI KLASA POLITECHNICZNA POD PATRONATEM WYDZIAŁU INŻYNIERII

Bardziej szczegółowo

Zintegrowane nauczanie przedmiotowo językowe. Gimnazjum nr 83 w Krakowie. mgr Justyna Jankowska

Zintegrowane nauczanie przedmiotowo językowe. Gimnazjum nr 83 w Krakowie. mgr Justyna Jankowska Zintegrowane nauczanie przedmiotowo językowe Gimnazjum nr 83 w Krakowie mgr Justyna Jankowska Czym jest CLIL? CLIL = Content and Language Integrated Learning Zintegrowane Nauczanie Przedmiotowo-Językowe

Bardziej szczegółowo

Pielgrzymka,18.01. 2013. Kochana Mamo!

Pielgrzymka,18.01. 2013. Kochana Mamo! Pielgrzymka,18.01. 2013 Kochana Mamo! Na początku mego listu chciałbym Ci podziękować za wiedzę, którą mi przekazałaś. Wiedza ta jest niesamowita i wielka. Cudownie ją opanowałem i staram się ją dobrze

Bardziej szczegółowo

Dodatkowe informacje o XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie

Dodatkowe informacje o XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie Dodatkowe informacje o XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie NAUCZANE JĘZYKI W XXIII LO: We wszystkich oddziałach nauczane są dwa języki obce nowożytne: 1. język angielski

Bardziej szczegółowo

Analiza potrzeb kształcenia przedmiotów zawodowych w szkołach branży samochodowej, ze szczególnym uwzględnieniem nauczania zawodowego języka obcego

Analiza potrzeb kształcenia przedmiotów zawodowych w szkołach branży samochodowej, ze szczególnym uwzględnieniem nauczania zawodowego języka obcego INTERCAR, project no. 2010-1-PL1-LEO05-11556 Analiza potrzeb kształcenia przedmiotów zawodowych w szkołach branży samochodowej, ze szczególnym uwzględnieniem nauczania zawodowego języka obcego Jak wynika

Bardziej szczegółowo

Ankieta uczeń w szkole została przeprowadzona w czerwcu 2011 roku we wszystkich klasach Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie.

Ankieta uczeń w szkole została przeprowadzona w czerwcu 2011 roku we wszystkich klasach Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie. Ankieta uczeń w szkole została przeprowadzona w czerwcu roku we wszystkich klasach Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie. Klasa Liczba Liczba Udział uczniów respondentów procentowy a 9% b

Bardziej szczegółowo

LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO

LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO LOSY ABSOLWENTÓW ZESPOŁU SZKÓŁ W CZERWIONCE-LESZCZYNACH ROKU SZKOLNEGO 2009/2010. W poprzednim roku szkolnym 2009/2010 mury Zespołu Szkół w Czerwionce- Leszczynach opuścił kolejny rocznik absolwentów.

Bardziej szczegółowo

KSZTAŁCENIE CYKLICZNE

KSZTAŁCENIE CYKLICZNE KSZTAŁCENIE CYKLICZNE 2006 / 2007 Sfumato Spływające czytanie Mgr. Alena Sakalová... ZŠ s MŠ, 013 61 Kotešová 378 zs.kotesova@azet.sk Mon 05/28/2007, 22:51 1) Na seminarium przyszłam...... polecono mi,

Bardziej szczegółowo

Przedmiot wzmocniony dodatkową liczbą godzin w procesie edukacji po kl. I. informatyka wychowanie fizyczne. matematyka fizyka chemia j. ang.

Przedmiot wzmocniony dodatkową liczbą godzin w procesie edukacji po kl. I. informatyka wychowanie fizyczne. matematyka fizyka chemia j. ang. Dyrektor I Liceum Ogólnokształcącego im. Władysława Broniewskiego w Bełchatowie zamierza otworzyć w roku szkolnym 2015/2016 oddziały klas pierwszych o następujących specjalnościach Symbol Nazwa oddziału

Bardziej szczegółowo

Losy absolwentów V LO. Matura - Maj 2008 opracowała Beata Mickiewicz

Losy absolwentów V LO. Matura - Maj 2008 opracowała Beata Mickiewicz Losy absolwentów V LO Matura - Maj 2008 opracowała Beata Mickiewicz Informacje ogólne Liczba absolwentów: 89 Liczba studiujących absolwentów: 64 Studiuje w kraju: 62 Trójmiasto: 43 Inne miasta: 9 Studiuje

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA DLA UCZNIÓW I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO im. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W TURKU ORAZ ICH RODZICÓW

INFORMACJA DLA UCZNIÓW I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO im. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W TURKU ORAZ ICH RODZICÓW MATURA OD 2015 ROKU INFORMACJA DLA UCZNIÓW I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO im. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W TURKU ORAZ ICH RODZICÓW W kwietniu 2015 r. zakończy naukę pierwszy rocznik uczniów, którzy przez wszystkie

Bardziej szczegółowo

kod ucznia Drodzy Pierwszoklasiści!

kod ucznia Drodzy Pierwszoklasiści! ANKIETA DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Drodzy Pierwszoklasiści! kod ucznia Niedawno rozpoczęliście naukę w naszej szkole. Chcemy Was lepiej poznać, aby zapewnić Wam dobry start w nauce. Dlatego zadajemy

Bardziej szczegółowo

R E K R U T A C J A. r o k s z k o l n y 2 0 1 5 / 2 0 1 6

R E K R U T A C J A. r o k s z k o l n y 2 0 1 5 / 2 0 1 6 R E K R U T A C J A r o k s z k o l n y 2 0 1 5 / 2 0 1 6 W roku szkolnym 2015/2016 prowadzimy nabór do ośmiu klas pierwszych Liceum Ogólnokształcącego nr IX im. Juliusza Słowackiego. Informujemy, że w

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK PO PRAKTYKACH Z AIESEC

PRZEWODNIK PO PRAKTYKACH Z AIESEC PRZEWODNIK PO PRAKTYKACH Z AIESEC Praktyki z AIESEC dają niepowtarzalną możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego nie tylko studentom, ale także absolwentom uczelni wyższych. Praktyki AIESEC łączą przyjemne

Bardziej szczegółowo

Losy absolwentów 2015

Losy absolwentów 2015 Losy absolwentów 0 Losy absolwentów 05 II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. A. Mickiewicza w Słupsku Jednym z obszarów działalności II Liceum Ogólnokształcącego w Słupsku jest monitorowanie

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 2 im. Karola Wojtyły

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 2 im. Karola Wojtyły 84-300 Lębork, ul. Marcinkowskiego 1 www.zso2.com e-mail: sekretariat@zso2.com tel.059-8622 297 KIERUNKI I CZAS KSZTAŁCENIA: II LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE to szkoła ponadgimnazjalna o 3 letnim cyklu kształcenia.

Bardziej szczegółowo

szkoły wybrane przez absolwentów

szkoły wybrane przez absolwentów ilość uczniów RAPORT Z BADANIA LOSÓW ABSOLWENTÓW GIMNAZJUM IM. ŚW. JADWIGI KRÓLOWEJ POLSKI W WAWRZEŃCZYCACH PRZEPROWADZONEGO W MARCU ROKU. W marcu r. przeprowadzono badanie losów absolwentów Gimnazjum

Bardziej szczegółowo

KWESTIONARIUSZ ABSOLWNETA MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW /W MOMENCIE UKOŃCZENIA UCZELNI/ I. Informacje o studiach i zgoda na udział w badaniu

KWESTIONARIUSZ ABSOLWNETA MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW /W MOMENCIE UKOŃCZENIA UCZELNI/ I. Informacje o studiach i zgoda na udział w badaniu 1 KWESTIONARIUSZ ABSOLWNETA MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW /W MOMENCIE UKOŃCZENIA UCZELNI/ Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Płocku prowadzi bada monitorowania losów absolwentów, którego głównym celem

Bardziej szczegółowo

XX Liceum Ogólnokształcące im. Zbigniewa Herberta w Gdańsku

XX Liceum Ogólnokształcące im. Zbigniewa Herberta w Gdańsku XX Liceum Ogólnokształcące im. Zbigniewa Herberta w Gdańsku INFORMATOR 2010r. Bądź odważny idź Zbigniew Herbert 80-297 Gdańsk, ul. Dobrowolskiego 6 tel.: (0-58) 347 97 12 e-mail: xxlo@xxlo.pl www.xxlo.pl

Bardziej szczegółowo

Badanie losów absolwentów

Badanie losów absolwentów RAPORT Z BADANIA LOSÓW ABSOLWENTÓW GIMNAZJUM IM. ŚW. JADWIGI KRÓLOWEJ POLSKI W WAWRZEŃCZYCACH PRZEPROWADZONEGO W ROKU SZKOLNYM / W grudniu r. przeprowadzono badanie losów absolwentów Gimnazjum w Wawrzeńczycach

Bardziej szczegółowo

ustalam zasady: OFERTA EDUKACYJNA DLA UCZNIÓW KLAS PIERWSZYCH W ROKU SZKOLNYM 2014/2015

ustalam zasady: OFERTA EDUKACYJNA DLA UCZNIÓW KLAS PIERWSZYCH W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 Zarządzenie dyrektora XX Liceum Ogólnokształcącego im. Zbigniewa Herberta w Gdańsku nr 02/14/02/14 z dnia 14 lutego 2014 r. w sprawie zasad rekrutacji oraz trybu pracy Szkolnej Komisji Rekrutacyjnej Na

Bardziej szczegółowo

Gdzie jest moje miejsce w szkole?

Gdzie jest moje miejsce w szkole? LEKCJA 5 Gdzie jest moje miejsce w szkole? Co przygotować na lekcję Nauczyciel: kartę pracy dla każdego ucznia (załącznik 1), arkusze szarego papieru, flamastry, małe karteczki, arkusz papieru z narysowaną

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN PRZYJĘĆ DO I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KATOWICACH

REGULAMIN PRZYJĘĆ DO I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KATOWICACH REGULAMIN PRZYJĘĆ DO I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KATOWICACH Nabór do I LO im. M. Kopernika w Katowicach przeprowadzany jest drogą elektroniczną. Zgodnie

Bardziej szczegółowo

Oferta edukacyjna 2014/2015

Oferta edukacyjna 2014/2015 Oferta edukacyjna 2014/2015 Drogi Gimnazjalisto, Szkoła pod patronatem UMCS, KUL, UM w Lublinie jeżeli szukasz przyjaznej szkoły, w której będziesz czuł się bezpiecznie, to zapraszamy Cię do nas, do I

Bardziej szczegółowo

KLASA 1F. Natasza Biskup. Cześć! Zachęcam Cię do wyboru klasy mat-fiz-ang, jeżeli: - przedmioty ścisłe są Twoją prawdziwą pasją;

KLASA 1F. Natasza Biskup. Cześć! Zachęcam Cię do wyboru klasy mat-fiz-ang, jeżeli: - przedmioty ścisłe są Twoją prawdziwą pasją; KLASA 1F Natasza Biskup Cześć! Zachęcam Cię do wyboru klasy mat-fiz-ang, jeżeli: - przedmioty ścisłe są Twoją prawdziwą pasją; - lubisz zgłębiać wiedzę z zakresu matematyki i fizyki; - z łatwością przychodzi

Bardziej szczegółowo

Jeśli pragniesz zrealizować marzenia w zakresie finansów, polecamy Ci kierunek technik ekonomista.

Jeśli pragniesz zrealizować marzenia w zakresie finansów, polecamy Ci kierunek technik ekonomista. Jeśli pragniesz zrealizować marzenia w zakresie finansów, polecamy Ci kierunek technik ekonomista. Jeżeli jesteś osobą mającą wszechstronne zainteresowania, interesujesz się tym, co dzieje się wokół Ciebie

Bardziej szczegółowo

Oferta edukacyjna - - - klasy I w roku szkolnym 2013/2014

Oferta edukacyjna - - - klasy I w roku szkolnym 2013/2014 W każdym obiekcie zabytkowym co jakiś czas prowadzone są prace konserwatorskie czy badawcze, sprawdzające jakość poszczególnych elementów pod kątem ich ewentualnej renowacji. Tak też jest w dawnej Akademii

Bardziej szczegółowo

TERMINY SPRAWDZIANU. Harmonogram egzaminów w 2016 r.

TERMINY SPRAWDZIANU. Harmonogram egzaminów w 2016 r. Komunikat dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z 27 kwietnia 2015 r. w sprawie terminów sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego, egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe

Bardziej szczegółowo

Jadwiga Stasica. Matematyka. 160 pomysłów na zajęcia zintegrowane w klasach I III

Jadwiga Stasica. Matematyka. 160 pomysłów na zajęcia zintegrowane w klasach I III Jadwiga Stasica Matematyka 160 pomysłów na zajęcia zintegrowane w klasach I III Kraków 2008 Copyright by Oficyna Wydawnicza Impuls, Kraków 2001 Redakcja: Wojciech Śliwerski Projekt okładki: Agata Fuks

Bardziej szczegółowo

LOSY ABSOLWENTÓW II LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. ADAMA MICKIEWICZA W SŁUPSKU

LOSY ABSOLWENTÓW II LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. ADAMA MICKIEWICZA W SŁUPSKU LOSY ABSOLWENTÓW II LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. ADAMA MICKIEWICZA W SŁUPSKU Jednym z obszarów działalności II Liceum Ogólnokształcącego w Słupsku jest monitorowanie losów swoich

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN REKRUTACJI KANDYDATÓW DO KLAS PIERWSZYCH SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH, PROWADZONYCH

REGULAMIN REKRUTACJI KANDYDATÓW DO KLAS PIERWSZYCH SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH, PROWADZONYCH REGULAMIN REKRUTACJI KANDYDATÓW DO KLAS PIERWSZYCH SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH, PROWADZONYCH w ZESPOLE SZKÓŁ nr 1 W MSZANIE DOLNEJ OD DNIA 1 WRZEŚNIA 2014 r. Podstawa prawna: 1. Rozporządzenie Ministra Edukacji

Bardziej szczegółowo

Spotkanie z rodzicami przyszłorocznych gimnazjalistów

Spotkanie z rodzicami przyszłorocznych gimnazjalistów Spotkanie z rodzicami przyszłorocznych gimnazjalistów Serdecznie zapraszamy! dyr. Maria Bielska-Kahan dyr.wojciech Musiał www.gimnazjum.proszowice.pl Strona internetowa Kilka informacji o szkole: W gimnazjum

Bardziej szczegółowo

DEKLARACJA PROFILOWA

DEKLARACJA PROFILOWA A1 DEKLARACJA PROFILOWA Imię i nazwisko kandydata... Preferowane kierunki przyszłych studiów...... Uczeń Gdańskiego Liceum Autonomicznego sam tworzy i modyfikuje swój profil kształcenia. Czyni to poprzez

Bardziej szczegółowo

Dalsza przyszłość? Nie wiesz co dalej po gimnazjum? Wszystko zależy od tego, jaką szkołę wybierzesz! Przed tobą trudny wybór. Powodzenia!

Dalsza przyszłość? Nie wiesz co dalej po gimnazjum? Wszystko zależy od tego, jaką szkołę wybierzesz! Przed tobą trudny wybór. Powodzenia! Dalsza przyszłość? Nie wiesz co dalej po gimnazjum? Wszystko zależy od tego, jaką szkołę wybierzesz! Przed tobą trudny wybór. Powodzenia! Możesz wybrać: liceum ogólnokształcące liceum profilowane technikum

Bardziej szczegółowo

Nowa formuła sprawdzianu w VI kl. szkoły podstawowej oraz egzaminu maturalnego od 2015 r. Krystyna Szumilas, Minister Edukacji Narodowej

Nowa formuła sprawdzianu w VI kl. szkoły podstawowej oraz egzaminu maturalnego od 2015 r. Krystyna Szumilas, Minister Edukacji Narodowej Nowa formuła sprawdzianu w VI kl. szkoły podstawowej oraz egzaminu maturalnego od 2015 r. Krystyna Szumilas, Minister Edukacji Narodowej Konferencja prasowa, 21 stycznia 2013 r. Zmiany w egzaminach zewnętrznych

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY w 2016 roku. Katolickie Liceum Ogólnokształcące im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży

EGZAMIN MATURALNY w 2016 roku. Katolickie Liceum Ogólnokształcące im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży EGZAMIN MATURALNY w 2016 roku Katolickie Liceum Ogólnokształcące im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży Egzamin maturalny w 2016 roku Egzamin maturalny obejmuje: egzaminy obowiązkowe wymagane do uzyskania

Bardziej szczegółowo

Matura i co dalej? Ankieta socjologiczna

Matura i co dalej? Ankieta socjologiczna Bardzo ważne Ważne Ani ważne, ani nieważne Niezbyt ważne / / / / Matura i co dalej? Ankieta socjologiczna Drogi Maturzysto, prosimy o udział w anonimowym badaniu obejmującym tegorocznych maturzystów. Badanie

Bardziej szczegółowo

KSZTAŁCENIE PONADGIMNAZJALNE I USTAWICZNE. Zmiany od 1 września 2012 ZAŁOŻENIA PROJEKTOWANYCH

KSZTAŁCENIE PONADGIMNAZJALNE I USTAWICZNE. Zmiany od 1 września 2012 ZAŁOŻENIA PROJEKTOWANYCH KSZTAŁCENIE PONADGIMNAZJALNE I USTAWICZNE Zmiany od 1 września 2012 ZAŁOŻENIA PROJEKTOWANYCH USTAWA z dnia 19 sierpnia 2011 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw Art. 1. W

Bardziej szczegółowo

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1)

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) Turysta: Dzień dobry! Kobieta: Dzień dobry panu. Słucham? Turysta: Jestem pierwszy raz w Krakowie i nie mam noclegu. Czy mogłaby mi Pani polecić jakiś hotel?

Bardziej szczegółowo

DODATKOWE KRYTERIA DO GRUP KONTYNUACYJNYCH DWUJĘZYCZNYCH:

DODATKOWE KRYTERIA DO GRUP KONTYNUACYJNYCH DWUJĘZYCZNYCH: Kryteria rekrutacji do XIII LO im. Marii Piotrowiczowej w Łodzi na rok szkolny 2015/2016 I. Podstawa Prawna - art. 9 i 10 ustawy z dnia 6 grudnia 2013 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych

Bardziej szczegółowo

OFERTA EDUKACYJNA 2015-2016 LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO ZAKONU PIJARÓW W KRAKOWIE

OFERTA EDUKACYJNA 2015-2016 LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO ZAKONU PIJARÓW W KRAKOWIE OFERTA EDUKACYJNA 2015-2016 LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO ZAKONU PIJARÓW W KRAKOWIE W Liceum Ogólnokształcącym Zakonu Pijarów uczniowie uczą się w klasach liczących maksymalnie 28 uczniów. Zajęcia lekcyjne

Bardziej szczegółowo

Przedmioty rozszerzone: jęz. angielski (dwujęzyczny) historia geografia

Przedmioty rozszerzone: jęz. angielski (dwujęzyczny) historia geografia ODDZIAŁ I A (klasa 3-letnia dwujęzyczna z językiem angielskim) Głównym celem nauki w tej klasie jest biegłe opanowanie języka angielskiego (poziom C1) i poznanie kultury krajów anglojęzycznych. Powyższe

Bardziej szczegółowo

Wsparcie Językowe Online Erasmus+ Wykorzystaj w pełni pobyt w ramach programu Erasmus+

Wsparcie Językowe Online Erasmus+ Wykorzystaj w pełni pobyt w ramach programu Erasmus+ Wsparcie Językowe Online Erasmus+ Wykorzystaj w pełni pobyt w ramach programu Erasmus+ Erasmus+: zmienia życie, otwiera umysły Celami programu Erasmus+ są zwiększenie umiejętności i szans na zatrudnienie,

Bardziej szczegółowo

Wywiady z pracownikami Poczty Polskiej w Kleczewie

Wywiady z pracownikami Poczty Polskiej w Kleczewie Wywiady z pracownikami Poczty Polskiej w Kleczewie Dnia 22 października 2014 roku przeprowadziliśmy wywiad z naczelnik poczty w Kleczewie, panią Kulpińską, która pracuje na tym stanowisku ponad 30 lat.

Bardziej szczegółowo

Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Chobrzanach

Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Chobrzanach Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Chobrzanach Rekrutacja na rok szkolny 2013/2014 Liceum oferuje absolwentom gimnazjów naukę w pięciu blokach rozszerzeń. Szkoła przygotowuje do zdawania

Bardziej szczegółowo

Czy potrafisz się uczyć? badanie ewaluacyjne

Czy potrafisz się uczyć? badanie ewaluacyjne Czy potrafisz się uczyć? badanie ewaluacyjne W celu zbadania efektywności uczenia się, przygotowałam i przeprowadziłam wśród uczniów mojej klasy ankietę na temat Czy potrafisz się uczyć?. Test przeprowadziłam

Bardziej szczegółowo

Gimnazjum Dwujęzyczne. Im. Św. Kingi. w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2. w Tarnowie

Gimnazjum Dwujęzyczne. Im. Św. Kingi. w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2. w Tarnowie Gimnazjum Dwujęzyczne Im. Św. Kingi w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Tarnowie Gimnazjum Dwujęzyczne w ZSO nr 2 w Tarnowie to Szkoła o bogatej historii, mimo, że istnieje dopiero od roku 2001.

Bardziej szczegółowo

KSZTAŁCENIE PONADGIMNAZJALNE I USTAWICZNE. Stan prawny na dzień 8 marca 2013

KSZTAŁCENIE PONADGIMNAZJALNE I USTAWICZNE. Stan prawny na dzień 8 marca 2013 KSZTAŁCENIE PONADGIMNAZJALNE I USTAWICZNE Stan prawny na dzień 8 marca 2013 SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE DLA MŁODZIEŻY DLA ABSOLWENTÓW GIMNAZJÓW trzyletnia zasadnicza szkoła zawodowa trzyletnie liceum ogólnokształcące

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKÓŁ W SIEMIATYCZACH prowadzić będzie w roku szkolnym 2015/2016 rekrutację do następujących szkół ponadgimnazjalnych:

ZESPÓŁ SZKÓŁ W SIEMIATYCZACH prowadzić będzie w roku szkolnym 2015/2016 rekrutację do następujących szkół ponadgimnazjalnych: ZESPÓŁ SZKÓŁ W SIEMIATYCZACH prowadzić będzie w roku szkolnym 2015/2016 rekrutację do następujących szkół ponadgimnazjalnych: Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej o 3-letnim cyklu nauczania

Bardziej szczegółowo

Starosta Piski. Andrzej Nowicki

Starosta Piski. Andrzej Nowicki Starosta Piski Andrzej Nowicki ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH z BIBLIOTEKĄ PEDAGOGICZNĄ w PISZU ZAPRASZA DO REALIZACJI SWOICH MARZEŃ Technikum: TYLKO MY ZAPEWNIMY CI: Zasadnicza Szko³a Zawodowa: Zdobą dź zawód,

Bardziej szczegółowo

TERMINY SPRAWDZIANU. Harmonogram egzaminów w 2016 r.

TERMINY SPRAWDZIANU. Harmonogram egzaminów w 2016 r. Komunikat dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z 27 kwietnia 2015 r. w sprawie terminów sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego, egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe

Bardziej szczegółowo