TEST HISTORYCZNY 7 DYWIZJA PIECHOTY. 1. W skład której armii wchodziła 7 Dywizja Piechoty we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "TEST HISTORYCZNY 7 DYWIZJA PIECHOTY. 1. W skład której armii wchodziła 7 Dywizja Piechoty we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt)"

Transkrypt

1 TEST HISTORYCZNY 7 DYWIZJA PIECHOTY 1. W skład której armii wchodziła 7 Dywizja Piechoty we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt) a) Armii Łódź b) Armii Kraków c) Armii Karpaty d) Armii Prusy 2. Kto dowodził 7 Dywizją Piechoty we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt) a) gen. bryg. Mieczysław Dąbkowski b) gen. bryg. Wacław Stachiewicz c) gen. bryg. Janusz Gąsiorowski d) gen. bryg. Antoni Szylling 3. Kiedy obchodzone jest Święto Pułkowe 27 Pułku Piechoty? (0-1 pkt) a) 15 sierpnia b) 15 czerwca c) 1 września d) 1 czerwca 4. Gdzie w Częstochowie znajduje się kwatera żołnierzy 7 Dywizji Piechoty poległych we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt) a) na Cmentarzu Komunalnym b) na cmentarzu Św. Rocha c) na cmentarzu w Gnaszynie d) na cmentarzu Kule 5. Gdzie w okresie międzywojennym mieściło się dowództwo 7 Dywizji Piechoty? (0-1 pkt) a) w Lublińcu b) w Częstochowie c) w Piotrkowie Trybunalskim d) w Krakowie 6. Który z pułków piechoty nie wchodził w skład 7 Dywizji Piechoty we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt) a) 27 Pułk Piechoty b) 25 Pułk Piechoty c) 7 Pułk Piechoty d) 74 Górnośląski Pułk Piechoty 7. Ile polskich schronów z września 1939 roku zachowało się do dnia dzisiejszego na terenie Częstochowy? (0-1 pkt)

2 a) 8 b) 19 c) 10 d) Uporządkuj chronologicznie dowódców dywizji dopisując cyfry od 1 do 6. Nr 1 oznacza pełniącego tę funkcję jako pierwszego, a nr 6 jako ostatniego w kolejności chronologicznej. (0-1 pkt) a) gen. dyw. Stanisław Wróblewski b) gen. bryg. Emil Prochaska c) gen. dyw. Karol Schubert d) gen. bryg. Wacław Stachiewicz e) gen. dyw. Franciszek Latinik f) gen. ppor. Eugeniusz Pogorzelski 9. Który z oddziałów 7 Dywizji Piechoty, został jako pierwszy przedstawiony do odznaczenia Orderem Wojennym Virtuti Militari we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt) a) 7 bateria artylerii przeciwlotniczej b) II batalion 25 Pułku Piechoty c) I batalion 74 Górnośląskiego Pułku Piechoty d) 6 kompania 27 Pułku Piechoty 10. Który z symboli znajduje się na odznace pułkowej 74 Górnośląskiego Pułku Piechoty z Lublińca? (0-1 pkt) a) symbol czarnego orła b) symbol czarnego sokoła c) symbol złotego lwa d) symbol czarnego gryfa 11. W jakim mieście stacjonował 25 Pułk Piechoty? (0-1 pkt) a) w Łodzi b) w Piotrkowie Kujawskim c) w Piotrkowie Trybunalskim d) w Częstochowie 12. Który z wymienionych pułków artylerii stacjonował w Częstochowie? (0-1 pkt) a) 7 Pułk Artylerii Ciężkiej b) 17 Pułk Artylerii Polowej c) 7 Pułk Artylerii Lekkiej d) 27 Pułk Artylerii Lekkiej 13. Koszary której z jednostek znajdują się w Częstochowie przy ul. Dąbrowskiego? (0-1 pkt) a) 6 Pułku Piechoty b) 7 dywizjonu artylerii ciężkiej

3 c) 7 batalionu saperów d) 27 Pułku Piechoty 14. Kto był ostatnim dowódcą 25 Pułku Piechoty? (0-1 pkt) a) płk Alojzy Wir-Konas b) płk dypl. Adam Świtalski c) ppłk Bronisław Panek d) mjr Stanisław Juszczakiewicz 15. W którym roku oficjalnie wydano rozkaz o sformowaniu 7 Dywizji Piechoty? (0-1 pkt) a) 1920 b) 1919 c) 1918 d) Obelisk którego z poległych we wrześniu 1939 roku oficerów 74 Górnośląskiego Pułku Piechoty znajduje się w Złotym Potoku? (0-1 pkt) a) mjr. Józefa Pelca b) ppłk. dypl. Stanisława Wilimowskiego c) mjr. Jana Wrzoska d) por. Zygmunta Choroby 17. Jaką bitwą wsławił się 27 Pułk Piechoty podczas wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku? (0-1 pkt) a) bitwą pod Częstochową b) bitwą pod Torczynem c) bitwą pod Mokrą d) bitwą pod Białą Cerkwią 18. Kto dowodził Oddziałem Wydzielonym Kłobuck? (0-1 pkt) a) kpt. Stanisław Ostaszewski b) płk dypl. Kazimierz Janicki c) mjr Krzesław Krzyżanowski d) mjr Stanisław Kulik-Lang 19. Który z wymienionych oficerów został ciężko ranny podczas nocnej bitwy I batalionu 27 Pułku Piechoty pod Wręczycą Wielką 1 września 1939 roku? (0-1 pkt) a) kpt. Stanisław Pruski b) mjr Marian Szulc c) por. Jan Łodziński d) mjr Zygmunt Żywocki 20. Którego odcinka obrony Częstochowy, bronił 2 września 1939 roku II batalion 74 Górnośląskiego Pułku Piechoty? (0-1 pkt)

4 a) odcinka Północ b) odcinka Jasna Góra c) odcinka Południe d) odcinka Zachód 21. Kto był pierwszym oficerem 25 Pułku Piechoty poległym w walce we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt) a) ppor. Roman Kasztelowicz b) ppor. Edward Beyga c) kpr. Marian Mędrzycki d) por. Kazimierz Paszczuk 22. Jaką funkcję w latach pełnił płk dypl. Stanisław Maczek? (0-1 pkt) a) dowódcy 7 Dywizji Piechoty b) dowódcy 27 Pułku Piechoty c) dowódcy Piechoty Dywizyjnej 7 Dywizji Piechoty d) dowódcy Artylerii Dywizyjnej 7 Dywizji Piechoty 23. Które z walk stoczyły oddziały 7 Dywizji Piechoty we wrześniu 1939 roku? Zaznacz prawidłowe odpowiedzi. (0-1 pkt) a) bitwa pod Dębowcem 3.IX. b) bitwa pod Mokrą 1.IX. c) bitwa pod Janowem 3-4.IX. d) bitwa pod Borzykową 4.IX. e) walki pod Kiedrzynem 2.IX. f) bitwa pod Wrzosową 2.IX. g) walki w obronie Krzepic 1.IX. h) bitwa pod Borową Górą 3-6.IX. 24. Kto był szefem sztabu 7 Dywizji Piechoty we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt) a) płk dypl. Kazimierz Janicki b) ppłk dypl. Leopold Ombach c) ppłk Mieczysław Hubert d) mjr dypl. Edward Bagieński 25. Gdzie żołnierze Wehrmachtu dokonali jednej z największych zbrodni wojennych na żołnierzach 7 Dywizji Piechoty we wrześniu 1939 roku? (0-1 pkt) a) pod Dębowcem b) podczas tzw. Krwawej Niedzieli w Bydgoszczy c) podczas tzw. Krwawego Poniedziałku w Częstochowie d) pod Ciepielowem Odpowiedzi:

5 1. b) 2. c) 3. b) 4. d) 5. b) 6. c) 7. d) 8. a) 5 b) 4 c) 2 d) 6 e) 1 f) 3 9. c) 10. a) 11. c) 12. c) 13. d) 14. b) 15. b) 16. c) 17. b) 18. a) 19. b) 20. c) 21. b) 22. c) 23. a) c) d) e) f) g) 24. b) 25. d) Bibliografia: 1. Adam Kurus, Czołgi na przedmieściach. 7 Dywizja Piechoty w obronie Częstochowy 1-3 września 1939 roku, Oświęcim Lech Mastalski, 7 Dywizja Piechoty w latach , Częstochowa-Tarnowskie Góry

OPRACOWANIA DOTYCZĄCE WOJNY POLSKO-SOWIECKIEJ W ZBIORACH CENTRALNEGO ARCHIWUM WOJSKOWEGO

OPRACOWANIA DOTYCZĄCE WOJNY POLSKO-SOWIECKIEJ W ZBIORACH CENTRALNEGO ARCHIWUM WOJSKOWEGO Jerzy Ciesielski OPRACOWANIA DOTYCZĄCE WOJNY POLSKO-SOWIECKIEJ 1919 1920 W ZBIORACH CENTRALNEGO ARCHIWUM WOJSKOWEGO Centralne Archiwum Wojskowe gromadzi i przechowuje w zasadzie tylko akta wytworzone przez

Bardziej szczegółowo

26 Pułk Artylerii Lekkiej im. Króla Władysława IV

26 Pułk Artylerii Lekkiej im. Króla Władysława IV 26 Pułk Artylerii Lekkiej im. Króla Władysława IV Początki 26. pułku artylerii lekkiej sięgają utworzenia tego pułku, jako 26. pułku artylerii polowej w którego składzie były trzy baterie artyleryjskie

Bardziej szczegółowo

Płk L. Okulicki z Bronisławą Wysłouchową na tarasie budynku Dowództwa Armii Polskiej w ZSRR (wrzesień 1941 r.)

Płk L. Okulicki z Bronisławą Wysłouchową na tarasie budynku Dowództwa Armii Polskiej w ZSRR (wrzesień 1941 r.) Rozkaz gen. W. Andersa do wstępowania w szeregi Armii Polskiej Wyżsi oficerowie Armii Polskiej w ZSRR. W pierwszym rzędzie siedzą gen.m. Tokarzewski-Karaszewicz (pierwszy z lewej), gen. W. Anders, gen.m.

Bardziej szczegółowo

MIASTO GARNIZONÓW

MIASTO GARNIZONÓW 1920 1939 MIASTO GARNIZONÓW 18. PUŁK UŁANÓW POMORSKICH 64 i 65 PUŁK PIECHOTY 16 PUŁK ARTYLERII LEKKIEJ, Do 1927 r. WYŻSZA SZKOŁA LOTNICZA (PRZENIESIONA POTEM DO DĘBLINA ] Od 1928 r. - LOTNICZA SZKOŁA STRZELANIA

Bardziej szczegółowo

I Brygada Legionów Polskich

I Brygada Legionów Polskich I Brygada Legionów Polskich 1. Józef Piłsudski 2. Tadeusz Kasprzycki ps. Zbigniew 3. Kazimierz Piątek ps. Herwin 4. Albin Fleszar ps. Satyr 5. Kazimierz Bojarski ps. Kuba 6. Mieczysław Dąbkowski 7. Aleksander

Bardziej szczegółowo

Karpacki Oddział Straży Granicznej

Karpacki Oddział Straży Granicznej Karpacki Oddział Straży Granicznej Źródło: http://www.karpacki.strazgraniczna.pl/ko/komenda/izba-tradycji/17648,izba-tradycji.html Wygenerowano: Czwartek, 19 października 2017, 23:53 Izba Tradycji Autor:

Bardziej szczegółowo

100 rocznica utworzenia Legionów Polskich

100 rocznica utworzenia Legionów Polskich 100 rocznica utworzenia Legionów Polskich Legiony Polskie polskie oddziały wojskowe, którym początek dała Pierwsza Kompania Kadrowa utworzona 3 sierpnia 1914 w Krakowie z inicjatywy Józefa Piłsudskiego.

Bardziej szczegółowo

{gallery}lenino_i_i_ii_armia/lenino_2{/gallery} Foto1600 LENINO. {gallery}lenino_i_i_ii_armia/mauzoleum{/gallery} Mauzoleum Pola Bitwy

{gallery}lenino_i_i_ii_armia/lenino_2{/gallery} Foto1600 LENINO. {gallery}lenino_i_i_ii_armia/mauzoleum{/gallery} Mauzoleum Pola Bitwy {gallery}lenino_i_i_ii_armia/lenino_2{/gallery} Foto1600 LENINO Bitwa stoczona w dniach 12-13.10.1943r. nieopodal wsi Lenino na Białorusi pomiędzy radziecką 33 Arm {gallery}lenino_i_i_ii_armia/mauzoleum{/gallery}

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Od redakcji Wstęp Ireneusz Bujniewicz, Kolejnictwo w przygotowaniach obronnych Polski w latach

Spis treści. Od redakcji Wstęp Ireneusz Bujniewicz, Kolejnictwo w przygotowaniach obronnych Polski w latach Spis treści Od redakcji...11 Wstęp...13 Ireneusz Bujniewicz, Kolejnictwo w przygotowaniach obronnych Polski w latach 1935 1939...19 I. Stan kolejnictwa w Polsce w okresie poprzedzającym wybuch II wojny

Bardziej szczegółowo

Ośrodek Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej w Lubaniu

Ośrodek Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej w Lubaniu Ośrodek Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej w Lubaniu Źródło: http://www.oss.strazgraniczna.pl/oss/osrodek/historia-osrodka/historia-losg/4056,historia-luzyckiego-oddzialu-sg. html Wygenerowano:

Bardziej szczegółowo

Obrona lotniska. CAW, kol. 60/14

Obrona lotniska. CAW, kol. 60/14 Janusz Gzyl KOLEKCJA FOTOGRAFII PRZEWRÓT MAJOWY 1926 R. Jedną z kolekcji wyodrębnionych z zasobu ikonograficznego Pracowni Zbiorów Specjalnych Centralnego Archiwum Wojskowego, jest kolekcja Nr 60 Przewrót

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 9 października 2013 r. Poz. 246. DECYZJA Nr 296/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 9 października 2013 r.

Warszawa, dnia 9 października 2013 r. Poz. 246. DECYZJA Nr 296/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 9 października 2013 r. Warszawa, dnia 9 października 2013 r. Poz. 246 Zarząd Organizacji i Uzupełnień P1 DECYZJA Nr 296/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 9 października 2013 r. w sprawie wdrożenia do eksploatacji użytkowej

Bardziej szczegółowo

Urodził się w miejscowości Szczerzec pod Lwowem w rodzinie Polaków pochodzenia chorwackiego. W 1910 roku ukończył gimnazjum w Drohobyczu.

Urodził się w miejscowości Szczerzec pod Lwowem w rodzinie Polaków pochodzenia chorwackiego. W 1910 roku ukończył gimnazjum w Drohobyczu. Urodził się w miejscowości Szczerzec pod Lwowem w rodzinie Polaków pochodzenia chorwackiego. W 1910 roku ukończył gimnazjum w Drohobyczu. Po ukończeniu gimnazjum przeniósł się z rodziną do Lwowa. W latach

Bardziej szczegółowo

Bitwa o Bochnię 5 września 2009 r.

Bitwa o Bochnię 5 września 2009 r. Bitwa o Bochnię 5 września 2009 r. WSTĘP Mamy przyjemność przedstawić wydarzenie plenerowe, będące rekonstrukcją bitwy o miasto, która miała miejsce we wrześniu 1939 roku. PoniŜej znajdziecie Państwo informacje

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ AKT 3 ARMII WOJSKA POLSKIEGO ( r.) 1. Zarys organizacyjny

ZESPÓŁ AKT 3 ARMII WOJSKA POLSKIEGO ( r.) 1. Zarys organizacyjny Jan Szostak ZESPÓŁ AKT 3 ARMII WOJSKA POLSKIEGO (6.10. 15.11.1944 r.) 1. Zarys organizacyjny Plan rozbudowy Wojska Polskiego nakreślony w preliminarzu wydatków na utrzymanie wojska w okresie od 1 września

Bardziej szczegółowo

ROZDZIAŁ 1 GENEZA I ROZWÓJ 2. PUŁKU ARTYLERII POLOWEJ (OD 1931 ROKU: LEKKIEJ) LEGIONÓW W LATACH

ROZDZIAŁ 1 GENEZA I ROZWÓJ 2. PUŁKU ARTYLERII POLOWEJ (OD 1931 ROKU: LEKKIEJ) LEGIONÓW W LATACH SPIS TREŚCI WSTĘP............................................................. 9 ROZDZIAŁ 1 GENEZA I ROZWÓJ 2. PUŁKU ARTYLERII POLOWEJ (OD 1931 ROKU: LEKKIEJ) LEGIONÓW W LATACH 1918 1939..........................

Bardziej szczegółowo

Gen. August Emil Fieldorf Nil

Gen. August Emil Fieldorf Nil Gen. August Emil Fieldorf Nil Żołnierz I Brygady Legionów. Uczestnik wojen 1920 i 1939. Dowódca 51 Pułku Piechoty. Szef Kierownictwa Dywersji Komendy Głównej Armii Krajowej. Wydał rozkaz zastrzelenia kata

Bardziej szczegółowo

ks. ppłk. Stanisław Zytkiewicz

ks. ppłk. Stanisław Zytkiewicz ks. ppłk. Stanisław Zytkiewicz Patron Gimnazjum w Boguchwale Wykonali: Joanna Kamińska Kamila Sapa Julia Ciura Karolina Telesz Bartłomiej Kozak Kim był Stanisław Żytkiewicz? Stanisław Żytkiewicz ur. 6

Bardziej szczegółowo

100 BATALION ŁĄCZNOŚCI JEDNOSTKA WOJSKOWA 4092 78-601 WAŁCZ ul. Kościuszki 24 tel. 472-010

100 BATALION ŁĄCZNOŚCI JEDNOSTKA WOJSKOWA 4092 78-601 WAŁCZ ul. Kościuszki 24 tel. 472-010 100 BATALION ŁĄCZNOŚCI JEDNOSTKA WOJSKOWA 4092 78-601 WAŁCZ ul. Kościuszki 24 tel. 472-010 1. MŁODSZY TECHNIK PLUT. 2. KIEROWNIK STACJI SIERŻ. 3. MŁODSZY ODBIORCA SZER. 4. DOWÓDCA APARATOWNI SIERŻ. 5.

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XXI/261/2016 RADY MIEJSKIEJ KALISZA z dnia 31 marca 2016 r.

UCHWAŁA NR XXI/261/2016 RADY MIEJSKIEJ KALISZA z dnia 31 marca 2016 r. UCHWAŁA NR XXI/261/2016 RADY MIEJSKIEJ KALISZA z dnia 31 marca 2016 r. w sprawie nadania nazwy drogom na terenie miasta Kalisza Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 13 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie

Bardziej szczegółowo

strona 1 Wzorowy Dowódca Opis przedmiotu: Wzorowy Dowódca - brązowa. Z lat 90-tych

strona 1 Wzorowy Dowódca Opis przedmiotu: Wzorowy Dowódca - brązowa. Z lat 90-tych strona 1 Wzorowy Dowódca 2011-07-27 Wzorowy Dowódca Opis przedmiotu: Wzorowy Dowódca - brązowa. Z lat 90-tych strona 1 Wzorowy Dowódca 2011-07-27 Wzorowy Dowódca Opis przedmiotu: Wzorowy Dowódca - złota,

Bardziej szczegółowo

UROCZYSTOŚĆ UHONOROWANIA KAWALERA ORDERU VIRTUTI MILITARI ppłk Mariana PALMĄKI

UROCZYSTOŚĆ UHONOROWANIA KAWALERA ORDERU VIRTUTI MILITARI ppłk Mariana PALMĄKI UROCZYSTOŚĆ UHONOROWANIA KAWALERA ORDERU VIRTUTI MILITARI ppłk Mariana PALMĄKI Stanisław August Poniatowski Król Polski w latach 1764-1795 Virtuti Militari (łac. Męstwu wojskowemu - cnocie żołnierskiej)

Bardziej szczegółowo

Widowisko plenerowe: Wzgórze Jabłoniec Zatrzymać rosyjski walec parowy wyjątkowa lekcja historii w Klikuszowej na Podhalu

Widowisko plenerowe: Wzgórze Jabłoniec Zatrzymać rosyjski walec parowy wyjątkowa lekcja historii w Klikuszowej na Podhalu Wiadomości Środa, 28 maja 2014 Widowisko plenerowe: Wzgórze Jabłoniec 1914. Zatrzymać rosyjski walec parowy wyjątkowa lekcja historii w Klikuszowej na Podhalu Odbyła się ona podczas pikniku edukacyjno-historycznego

Bardziej szczegółowo

REMBERTÓW W CZASIE BITWY WARSZAWSKIEJ W ŚWIETLE DOKUMENTÓW CAW

REMBERTÓW W CZASIE BITWY WARSZAWSKIEJ W ŚWIETLE DOKUMENTÓW CAW Grzegorz Socik REMBERTÓW W CZASIE BITWY WARSZAWSKIEJ W ŚWIETLE DOKUMENTÓW CAW Odradzające się Wojsko Polskie już od pierwszych chwil swego istnienia musiało toczyć walki w obronie państwa, które dopiero

Bardziej szczegółowo

Wystawa Za chleb i wolność (46) *********************************************

Wystawa Za chleb i wolność (46) ********************************************* Wystawa Za chleb i wolność (46) 46. I Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego w Częstochowie Aleja Kościuszki 8 od 16 czerwca do 28 czerwca 2014 roku 45. Centrum Kształcenia Praktycznego w Częstochowie

Bardziej szczegółowo

Florian Antoni Budniak

Florian Antoni Budniak Florian Antoni Budniak Florian Antoni Budniak Borsuk, Halicz, Andrzej - profesor, leśnik, żołnierz Września, kapitan Wojska Polskiego, członek Armii Krajowej. Prawdziwy Polak i patriota. Urodził się 17

Bardziej szczegółowo

MARIAN BEŁC MIESZKANIEC WSI PAPLIN BOHATER BITWY O ANGLIĘ

MARIAN BEŁC MIESZKANIEC WSI PAPLIN BOHATER BITWY O ANGLIĘ MARIAN BEŁC MIESZKANIEC WSI PAPLIN BOHATER BITWY O ANGLIĘ BIOGRAFIA MARIANA BEŁCA Marian Bełc urodził się 27 stycznia 1914 r. w Paplinie, zginął 27 sierpnia 1942 r., miał 28 lat. Rodzicami jego byli Jan

Bardziej szczegółowo

Gimnazjum w Pleśnej im. Bohaterów Bitwy pod Łowczówkiem DLACZEGO BOHATERÓW BITWY POD ŁOWCZÓWKIEM?

Gimnazjum w Pleśnej im. Bohaterów Bitwy pod Łowczówkiem DLACZEGO BOHATERÓW BITWY POD ŁOWCZÓWKIEM? DLACZEGO BOHATERÓW BITWY POD ŁOWCZÓWKIEM? LATA 2001 2004 DZIAŁANIA WYCHOWAWCZE PRZED NADANIEM IMIENIA SZKOLE SPOTKANIA POKOLEŃ CZY OCALIMY NASZ PATRIOTYZM? PROGRAMY ARTYSTYCZNE NA UROCZYSTOŚCI ŚRODOWISKOWE

Bardziej szczegółowo

GENERAŁ WŁADYSŁAW EUGENIUSZ SIKORSKI

GENERAŁ WŁADYSŁAW EUGENIUSZ SIKORSKI GENERAŁ WŁADYSŁAW EUGENIUSZ SIKORSKI 20 maja 1881 roku w Tuszowie Narodowym pod Mielcem urodził się Władysław Sikorski. Był trzecim dzieckiem Emilii i Tomasza Sikorskich. Wcześniej młoda para wyprowadziła

Bardziej szczegółowo

: Krzyż Virtuti Militari -1920, Krzyż Walecznych-1920,

: Krzyż Virtuti Militari -1920, Krzyż Walecznych-1920, {gallery}galeria_6_armia_krajowa/600{/gallery} Foto 600 Armia Krajowa ARMIA KRAJOWA - rodowód - w dniu 27.09.1939r. powołano Służbę Zwycięstwu Polsce, w dniu 13.11. Więcej: Galeria opracowywana wspólnie

Bardziej szczegółowo

MATERIAŁY I STUDIA. Tomasz Matuszak (Warszawa) 9 Dywizja Piechoty w latach w zasobie aktowym Centralnego Archiwum Wojskowego

MATERIAŁY I STUDIA. Tomasz Matuszak (Warszawa) 9 Dywizja Piechoty w latach w zasobie aktowym Centralnego Archiwum Wojskowego MATERIAŁY I STUDIA Tomasz Matuszak (Warszawa) 9 Dywizja Piechoty w latach 1919-1939 w zasobie aktowym Centralnego Archiwum Wojskowego W zasobie Centralnego Archiwum Wojskowego znajduje się wiele ciekawych

Bardziej szczegółowo

Dziennik bojowy 14. Pułku Strzeleckiego 72. Dywizji Strzeleckiej

Dziennik bojowy 14. Pułku Strzeleckiego 72. Dywizji Strzeleckiej UWAGA! Zachowano oryginalną stylistykę z dziennika bojowego. Źródło: Pamięć Narodu. Ministerstwo Obrony Federacji Rosyjskiej. Tłumaczenie: Maciej Krzysik Nysa 1945-2015. Dziennik bojowy 14. Pułku Strzeleckiego

Bardziej szczegółowo

Prezydent RP w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych we Wrocławiu

Prezydent RP w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych we Wrocławiu Strona znajduje się w archiwum. Prezydent RP w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych we Wrocławiu We wtorek, 24 lutego br., Prezydent RP, Zwierzchnik Sił Zbrojnych Lech Kaczyński złożył wizytę w Wyżej

Bardziej szczegółowo

Po wybuchu I wojny światowej na krótko zmobilizowany do armii austriackiej. Przeniesiony następnie do powstającego we Lwowie Legionu Wschodniego, stał się jednym z jego organizatorów. Po likwidacji Legionu

Bardziej szczegółowo

Lotnictwo. Zmiana Program warty rozwoju Wojska Polskiego i jego realizacja

Lotnictwo. Zmiana Program warty rozwoju Wojska Polskiego i jego realizacja Lotnictwo W 1936 r. kończono realizację dotychczasowego 3-letniego programu rozbudowy lotnictwa. Złożony przez szefa Departamentu Aeronautyki MSWojsk. gen. bryg. Ludomiła Rayskiego latem 1936 r. nowy program

Bardziej szczegółowo

Punkt 12 W tym domu mieszkał i został aresztowany hm. Jan Bytnar ps. Rudy bohater Szarych Szeregów uwolniony z rąk Gestapo 26.III 1943 r.

Punkt 12 W tym domu mieszkał i został aresztowany hm. Jan Bytnar ps. Rudy bohater Szarych Szeregów uwolniony z rąk Gestapo 26.III 1943 r. Grupa I Punkt 23 Miejsce uświęcone krwią Polaków poległych za wolność Ojczyzny. W tym miejscu 2 sierpnia 1944 hitlerowcy rozstrzelali i spalili 40 Polaków. Tablica ta znajduje się na budynku parafii św.

Bardziej szczegółowo

Miejsca walk powstańczych tablicami pamięci znaczone

Miejsca walk powstańczych tablicami pamięci znaczone Miejsca walk powstańczych tablicami pamięci znaczone * ul. Belwederska róg Promenady w dniach od 15 sierpnia do 22 września 1944 r. walczyła tutaj kompania O2 Pułku AK Baszta broniąca dostępu do Dolnego

Bardziej szczegółowo

65. rocznica triumfu pancerniaków gen. Maczka pod Falaise

65. rocznica triumfu pancerniaków gen. Maczka pod Falaise Źródło: http://www.bbn.gov.pl/pl/wydarzenia/1825,65-rocznica-triumfu-pancerniakow-gen-maczka-pod-falaise.html Wygenerowano: Poniedziałek, 19 września 2016, 04:35 65. rocznica triumfu pancerniaków gen.

Bardziej szczegółowo

MATERIAŁY ARCHIWALNE DO POZNANIA ORGANIZACJI PW I WF W LUDOWYM WOJSKU POLSKIM W LATACH

MATERIAŁY ARCHIWALNE DO POZNANIA ORGANIZACJI PW I WF W LUDOWYM WOJSKU POLSKIM W LATACH Anna Gąsiorowska MATERIAŁY ARCHIWALNE DO POZNANIA ORGANIZACJI PW I WF W LUDOWYM WOJSKU POLSKIM W LATACH 1943 1945 Z chwilą przystąpienia do formowania pierwszych polskich jednostek wojskowych na terenie

Bardziej szczegółowo

Witold Jarno "Dzieje 4 Kujawskiego Pułku Artylerii Lekkiej ( )", Piotr Saja, Inowrocław 2005 : [recenzja]

Witold Jarno Dzieje 4 Kujawskiego Pułku Artylerii Lekkiej ( ), Piotr Saja, Inowrocław 2005 : [recenzja] Witold Jarno "Dzieje 4 Kujawskiego Pułku Artylerii Lekkiej (1918-1939)", Piotr Saja, Inowrocław 2005 : [recenzja] Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 9, 255-258 2008 Piotr Saja, Dzieje 4 Kujawskiego Pułku

Bardziej szczegółowo

Biuletyn Informacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej

Biuletyn Informacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej Biuletyn Informacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej Źródło: http://ipn.jskinternet.pl/bip/rejestry-ewidencje-arc/kategorie/18,akta-wojskowych-organow-bezpieczenstwa-panstwa-u zyczone-przez-centralne-archiwum.html

Bardziej szczegółowo

PLAN WSPÓŁPRACY PUŁKU OCHRONY Z ORGANIZACJAMI POZARZĄDOWYMI I INNYMI PARTNERAMI SPOŁECZNYMI W ROKU 2014

PLAN WSPÓŁPRACY PUŁKU OCHRONY Z ORGANIZACJAMI POZARZĄDOWYMI I INNYMI PARTNERAMI SPOŁECZNYMI W ROKU 2014 PUŁK OCHRONY im. gen. dyw. Bolesława Wieniawy Długoszowskiego PLAN WSPÓŁPRACY PUŁKU OCHRONY Z ORGANIZACJAMI POZARZĄDOWYMI I INNYMI PARTNERAMI SPOŁECZNYMI W ROKU 2014 W A R S Z A W A 201 3 1 Lp. Nazwa przedsięwzięcia

Bardziej szczegółowo

Żołnierze 1. Armii Wojska Polskiego spuszczają łodzie na wodę (fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe)

Żołnierze 1. Armii Wojska Polskiego spuszczają łodzie na wodę (fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe) Żołnierze 1. Armii Wojska Polskiego spuszczają łodzie na wodę (fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe) Powstanie. 1. Armia Wojska Polskiego utworzona 29 lipca 1944 roku z przemianowania 1. Armii Polskiej w ZSRR

Bardziej szczegółowo

DECYZJA Nr 123/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 25 kwietnia 2012 r.

DECYZJA Nr 123/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 25 kwietnia 2012 r. Warszawa, dnia 26 kwietnia 2012 r. Poz. 153 Departament Wychowania i Promocji Obronności DECYZJA Nr 123/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie wprowadzenia odznaki pamiątkowej

Bardziej szczegółowo

Ksawery Jasiak Sprawozdanie z sesji naukowej z okazji rocznicy urodzin mjra Józefa Bolesława Grabińskiego. Rocznik Wieluński 8,

Ksawery Jasiak Sprawozdanie z sesji naukowej z okazji rocznicy urodzin mjra Józefa Bolesława Grabińskiego. Rocznik Wieluński 8, Ksawery Jasiak Sprawozdanie z sesji naukowej z okazji rocznicy urodzin mjra Józefa Bolesława Grabińskiego Rocznik Wieluński 8, 247-250 2008 Rocznik Wieluński Tom 8 (2008) RECENZJE I OMÓWIENIA Ksawery Jasiak

Bardziej szczegółowo

EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA 2009 W GMINIE OCHOTNICA DOLNA

EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA 2009 W GMINIE OCHOTNICA DOLNA Wiadomości Środa, 19 sierpnia 2009 EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA 2009 W GMINIE OCHOTNICA DOLNA EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA 2009 w GMINIE OCHOTNICA DOLNA PUNKT OPORU WIETRZNICA 1939 patronat Wójt Gminy Ochotnica

Bardziej szczegółowo

Uroczystości odbędą się w Zamościu w dniach listopada 2013 r.

Uroczystości odbędą się w Zamościu w dniach listopada 2013 r. Uroczystości patriotyczno-religijne 70. rocznicy nadania nazwy Oddziałów Partyzanckich 9. Pułku Piechoty - Oddziałom Dywersji Bojowej Inspektoratu Zamość. Zamość, 29-30 listopada 2013 r. Światowy Związek

Bardziej szczegółowo

Uroczyste obchody Dnia Weterana

Uroczyste obchody Dnia Weterana Strona znajduje się w archiwum. Data publikacji : 28.05.2012 Uroczyste obchody Dnia Weterana W poniedziałek 28 maja br. z udziałem prezydenta RP Bronisława Komorowskiego i ministra obrony narodowej Tomasza

Bardziej szczegółowo

Mieczysław HUCAŁ 25 PUŁK ŁĄCZNOŚCI

Mieczysław HUCAŁ 25 PUŁK ŁĄCZNOŚCI Mieczysław HUCAŁ 25 PUŁK ŁĄCZNOŚCI Swoją karierę zawodową rozpoczynałem w 25 pułku łączności, który stacjonował wtedy w Twierdzy Modlin. Jako świeżo upieczony absolwent Wojskowej Akademii Technicznej trafiłem

Bardziej szczegółowo

www.wsiodle.lodzkie.pl Mjr Henryk Dobrzański Hubal patron Łódzkiego Szlaku Konnego

www.wsiodle.lodzkie.pl Mjr Henryk Dobrzański Hubal patron Łódzkiego Szlaku Konnego www.wsiodle.lodzkie.pl KOŃSKA DAWKA PRZYGODY www.wsiodle.lodz.p l Mjr Henryk Dobrzański Hubal patron Łódzkiego Szlaku Konnego Projekt Turystyka w siodle współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego

Bardziej szczegółowo

I Armia Francuska. 1.1 Piechota Piechota liniowa Piechota lekka Grenadierzy gwardii. 1.2 Kawaleria

I Armia Francuska. 1.1 Piechota Piechota liniowa Piechota lekka Grenadierzy gwardii. 1.2 Kawaleria I Armia Francuska 1.1 Piechota 1.1.1 Piechota liniowa Fizylierzy 9 14 2 1 1 16 2 5 Grenadierzy 12 14 2 2 1 16 2 5 Woltyżerowie 10 14 2 1 1 16 2 5 Szyk rozproszony Sztab 18 14 2 1 1 16 2 5 Pułkowe działa

Bardziej szczegółowo

AKTA WYTWORZONE W WYNIKU DZIAŁALNOŚCI WICEMINISTRÓW SPRAW WOJSKOWYCH Zarys rozwoju organizacyjnego

AKTA WYTWORZONE W WYNIKU DZIAŁALNOŚCI WICEMINISTRÓW SPRAW WOJSKOWYCH Zarys rozwoju organizacyjnego Kazimierz Bar AKTA WYTWORZONE W WYNIKU DZIAŁALNOŚCI WICEMINISTRÓW SPRAW WOJSKOWYCH 1919 1939 Zarys rozwoju organizacyjnego Ministerstwo Spraw Wojskowych zostało utworzone 26 października 1918 roku przez

Bardziej szczegółowo

Nowości wydawnicze Wojskowego Centrum Edukacji Obywatelskiej. Przegląd Historyczno-Wojskowy 16 (67)/4 (254),

Nowości wydawnicze Wojskowego Centrum Edukacji Obywatelskiej. Przegląd Historyczno-Wojskowy 16 (67)/4 (254), Nowości wydawnicze Wojskowego Centrum Edukacji Obywatelskiej Przegląd Historyczno-Wojskowy 16 (67)/4 (254), 237-240 2015 NOWOŚCI WYDAWNICZE WOJSKOWEGO CENTRUM EDUKACJI OBYWATELSKIEJ Archiwum Zgrupowania

Bardziej szczegółowo

Odbudowa Zegrza po zniszczeniach wojennych w latach 1948 1953

Odbudowa Zegrza po zniszczeniach wojennych w latach 1948 1953 Rocznik Legionowski Tom VI, Legionowo 2013 Mirosław Pakuła Odbudowa Zegrza po zniszczeniach wojennych w latach 1948 1953 Już 1 września 1939 r. na Zegrze spadły niemieckie bomby. Celem nalotu był most

Bardziej szczegółowo

Źródło:

Źródło: Pamięć.pl - portal edukacyjny IPN Źródło: http://pamiec.pl/pa/kalendarium-1/12448,16-czerwca-1944-roku-pod-jewlaszami-obecnie-na-bialorusi-w-walce-z-niemcamiw-cz.html Wygenerowano: Sobota, 4 lutego 2017,

Bardziej szczegółowo

CZTERDZIEŚCI LAT CENTRALNEGO ARCHIWUM WOJSKOWEGO

CZTERDZIEŚCI LAT CENTRALNEGO ARCHIWUM WOJSKOWEGO Zygmunt Baranowski CZTERDZIEŚCI LAT CENTRALNEGO ARCHIWUM WOJSKOWEGO Już po raz czterdziesty drugi ludowe Wojsko Polskie obchodzi swoje święto. 12 października 1943 roku żołnierze 1 Dywizji Piechoty im.

Bardziej szczegółowo

1. Konrad Majcherski porucznik 79. pułku piechoty w Słonimie, 1925 r. Archiwum kpt. K. Majcherskiego prywatne zbiory A. Matuchniak-Krasuskiej

1. Konrad Majcherski porucznik 79. pułku piechoty w Słonimie, 1925 r. Archiwum kpt. K. Majcherskiego prywatne zbiory A. Matuchniak-Krasuskiej 1. Konrad Majcherski porucznik 79. pułku piechoty w Słonimie, 1925 r. 3. Zaświadczenie z ewidencji wojskowej Konrada Majcherskiego z 5 IV 1919 r. 2. Świadectwo urodzenia Konrada Majcherskiego 4. Szer.

Bardziej szczegółowo

Nadbużański Oddział Straży Granicznej

Nadbużański Oddział Straży Granicznej Nadbużański Oddział Straży Granicznej Źródło: http://www.nadbuzanski.strazgraniczna.pl/nos/aktualnosci/17471,plk-wojciech-stanislaw-wojcik-patronem-placow ki-nosg-w-lubyczy-krolewskiej.html Wygenerowano:

Bardziej szczegółowo

ZWIĄZEK WETERANÓW I REZERWISTÓW WOJSKA POLSKIEGO DOLNOŚLĄSKI ODDZIAŁ WOJEWÓDZKI imienia 2 Armii Wojska Polskiego DRUGA ARMIA WOJSKA POLSKIEGO

ZWIĄZEK WETERANÓW I REZERWISTÓW WOJSKA POLSKIEGO DOLNOŚLĄSKI ODDZIAŁ WOJEWÓDZKI imienia 2 Armii Wojska Polskiego DRUGA ARMIA WOJSKA POLSKIEGO ZWIĄZEK WETERANÓW I REZERWISTÓW WOJSKA POLSKIEGO DOLNOŚLĄSKI ODDZIAŁ WOJEWÓDZKI imienia 2 Armii Wojska Polskiego DRUGA ARMIA WOJSKA POLSKIEGO WROCŁAW, 2016 KAROL ŚWIERCZEWSKI Karol Świerczewski urodził

Bardziej szczegółowo

Program rozwoju Wojska Polskiego i jego realizacja

Program rozwoju Wojska Polskiego i jego realizacja Program rozwoju Wojska Polskiego i jego realizacja Nowe kierownictwo wojska podjęło działania zmierzające do unowocześnienia organizacji i wyposażenia armii. Znaczną inicjatywę w tym zakresie przejawił

Bardziej szczegółowo

PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2014 r.

PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2014 r. STOWARZYSZENIE POLSKICH ARTYLERZYSTÓW PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2014 r. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bardziej szczegółowo

ZMIANY ORGANIZACYJNE ZEGRZYŃSKIEGO OŚRODKA SZKOLENIA KADR ŁĄCZNOŚCI (1919-2014)

ZMIANY ORGANIZACYJNE ZEGRZYŃSKIEGO OŚRODKA SZKOLENIA KADR ŁĄCZNOŚCI (1919-2014) ppłk dr Mirosław Pakuła ZMIANY ORGANIZACYJNE ZEGRZYŃSKIEGO OŚRODKA SZKOLENIA KADR ŁĄCZNOŚCI (1919-2014) Polskie wojska łączności powstały w czasie I wojny światowej. Podczas wojny szkolenie łącznościowców

Bardziej szczegółowo

6 POMORSKA DYWIZJA PIECHOTY

6 POMORSKA DYWIZJA PIECHOTY 6 POMORSKA DYWIZJA PIECHOTY PATRON SZKOŁY Rok 1944 przyniósł istotne zmiany na arenie politycznej. Za sprawą największej operacji desantowej w Normandii państwa sprzymierzone zdołały utworzyć drugi front

Bardziej szczegółowo

FORT MOKOTOWSKI W DNIACH WRZEŚNIA 1939 ROKU

FORT MOKOTOWSKI W DNIACH WRZEŚNIA 1939 ROKU Wanda Krystyna Roman FORT MOKOTOWSKI W DNIACH 15 24 WRZEŚNIA 1939 ROKU Warszawa jako stolica Polski była jednym z najważniejszych celów operacyjnych, jakie postawiły przed swoimi armiami władze III Rzeszy.

Bardziej szczegółowo

SPIS ARTYKUŁÓW OGŁOSZONYCH W NUMERACH 1 5 BIULETYNU. Nr 1, 1969

SPIS ARTYKUŁÓW OGŁOSZONYCH W NUMERACH 1 5 BIULETYNU. Nr 1, 1969 SPIS ARTYKUŁÓW OGŁOSZONYCH W NUMERACH 1 5 BIULETYNU Nr 1, 1969 Rola i zadania wojskowej służby archiwalnej (Leszek Lewandowicz) Postępowanie z zespołami otwartymi w świetle wytycznych Naczelnej Dyrekcji

Bardziej szczegółowo

Pioski 1937 r. https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/189303/aee863920d9eb981a3d069c5350d73f2/

Pioski 1937 r. https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/189303/aee863920d9eb981a3d069c5350d73f2/ Pioski 1937 r. https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/189303/aee863920d9eb981a3d069c5350d73f2/ Fotografia grupowa zawodników po zdobyciu pucharu prezydenta miasta Pioska. Pośrodku stoi prezes WKS Kotwica kpt.

Bardziej szczegółowo

Sprzęt radiotelegraficzny (radiowy) sił lądowych w okresie II Rzeczypospolitej

Sprzęt radiotelegraficzny (radiowy) sił lądowych w okresie II Rzeczypospolitej ppłk dr Mirosław Pakuła Sprzęt radiotelegraficzny (radiowy) sił lądowych w okresie II Rzeczypospolitej 1. Wstęp Po odzyskaniu niepodległości, organizująca się polska radiotelegrafia wojskowa otrzymała

Bardziej szczegółowo

gen. Władysław Sikorski generał broni Wojska Polskiego

gen. Władysław Sikorski generał broni Wojska Polskiego gen. Władysław Sikorski generał broni Wojska Polskiego Władysław Eugeniusz Sikorski ur. 20 maja 1881r. w Tuszowie Narodowym, zm. 4 lipca 1943r. na Gibraltarze, polski wojskowy i polityk, generał broni

Bardziej szczegółowo

Głównym zadaniem AK była walka z okupantem o odzyskanie niepodległości; w tym celu żołnierze podziemnej organizacji prowadzili liczne akcje zbrojne i

Głównym zadaniem AK była walka z okupantem o odzyskanie niepodległości; w tym celu żołnierze podziemnej organizacji prowadzili liczne akcje zbrojne i ARMIA KRAJOWA Armia Krajowa Konspiracyjna organizacja wojskowa polskiego podziemia działająca w okresie II wojny światowej oraz największa i najsilniejsza armia podziemna w Europie, tamtego okresu. W szczytowym

Bardziej szczegółowo

Mgr Agnieszka Kula. Prof. dr hab. Czesław Jeśman

Mgr Agnieszka Kula. Prof. dr hab. Czesław Jeśman Prof. dr hab. Czesław Jeśman Mgr Agnieszka Kula Muzeum uniwersytetu medycznego w łodzi Tradycje wojskowego szkolnictwa medycznego wywodzą się z Wojskowej Szkoły Sanitarnej w Warszawie, kształcącej oficerów

Bardziej szczegółowo

11.VII Strona 1

11.VII Strona 1 11.VII.2016 Szczyt NATO - wspólny sukces Żołnierze i pracownicy wojska DG RSZ oraz jednostek bezpośrednio podległych doskonale wywiązali się z zadań związanych z organizacyjnym zabezpieczeniem szczytu

Bardziej szczegółowo

75 rocznica wybuchu II wojny światowej na Ziemi Kłobuckiej. materiały konferencyjne

75 rocznica wybuchu II wojny światowej na Ziemi Kłobuckiej. materiały konferencyjne 75 rocznica wybuchu II wojny światowej na Ziemi Kłobuckiej materiały konferencyjne Wydawca i druk: P.P.H.U Druk Allegro Borowianka, ul. Tartakowa 107 42-125 Kamyk tel./fax: 34 318 36 89 e-mail: biuro@drukallegro.pl

Bardziej szczegółowo

3. Wrocławska Brygada Radiotechniczna

3. Wrocławska Brygada Radiotechniczna 3. Wrocławska Brygada Radiotechniczna I. Tradycje i symbolika 3. Wrocławska Brygada Radiotechniczna (3. BRt), w składzie: Dowództwo Brygady oraz podległe bataliony radiotechniczne, jest związkiem taktycznym

Bardziej szczegółowo

WYKORZYSTANIE KODÓW QR W POZNAWANIU HISTORII ARMII KRAJOWEJ ZE SZCZEGÓLNYM UWZLĘDNIENIEM WOJSKOWEGO INSTYTUTU MEDYCYNY LOTNICZEJ

WYKORZYSTANIE KODÓW QR W POZNAWANIU HISTORII ARMII KRAJOWEJ ZE SZCZEGÓLNYM UWZLĘDNIENIEM WOJSKOWEGO INSTYTUTU MEDYCYNY LOTNICZEJ dr hab. n. med. inż. Marek Cieciura, prof. WSTI Światowy Związek Żołnierzy AK cieciura.marek@gmail.com WYKORZYSTANIE KODÓW QR W POZNAWANIU HISTORII ARMII KRAJOWEJ ZE SZCZEGÓLNYM UWZLĘDNIENIEM WOJSKOWEGO

Bardziej szczegółowo

ARCHIWALIA DOWÓDZTWA 1 KORPUSU POLSKICH SIŁ ZBROJNYCH W ZSRR. 1. Sprawy organizacyjne

ARCHIWALIA DOWÓDZTWA 1 KORPUSU POLSKICH SIŁ ZBROJNYCH W ZSRR. 1. Sprawy organizacyjne Wiesław Bernaś ARCHIWALIA DOWÓDZTWA 1 KORPUSU POLSKICH SIŁ ZBROJNYCH W ZSRR 1. Sprawy organizacyjne Na mocy decyzji Państwowego Komitetu Obrony Związku Radzieckiego z dnia 10 sierpnia 1943 roku przystąpiono

Bardziej szczegółowo

Polska flaga w NATO

Polska flaga w NATO Polska flaga w NATO 2014-03-12 12 marca 1999 roku, Independence w USA. W samo południe szef polskiej dyplomacji Bronisław Geremek przekazuje sekretarz stanu Madeleine Albright akt przystąpienia Polski

Bardziej szczegółowo

Kampania wrześniowa w rejonie Klwowa i Odrzywołu

Kampania wrześniowa w rejonie Klwowa i Odrzywołu Łukasz Grzegorczyk Kampania wrześniowa w rejonie Klwowa i Odrzywołu Niespełna dwadzieścia lat po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, w 1939 roku dokonano kolejnej agresji militarnej na ziemie polskie.

Bardziej szczegółowo

BARCZEWO BUDUJE - NOWE CZYLI LEPSZE

BARCZEWO BUDUJE - NOWE CZYLI LEPSZE NR7 (248) lipiec-sierpień 2014 BARCZEWSKIE WYDARZENIA OPINIE INFORMACJE WYWIADY BARCZEWO BUDUJE - NOWE CZYLI LEPSZE We wtorek, 5 sierpnia oddano do użytku nowe mieszkania socjalne oraz oficjalnie przekazano

Bardziej szczegółowo

PIERWSZY SAMODZIELNY PUŁK ŁĄCZNOŚCI 1 ARMII WOJSKA POLSKIEGO

PIERWSZY SAMODZIELNY PUŁK ŁĄCZNOŚCI 1 ARMII WOJSKA POLSKIEGO Mieczysław Hucał PIERWSZY SAMODZIELNY PUŁK ŁĄCZNOŚCI 1 ARMII WOJSKA POLSKIEGO Przeglądając różne materiały w tym archiwa Światowego Związku Polskich Żołnierzy Łączności natknąłem się na informacje o jednostce

Bardziej szczegółowo

PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2016 r.

PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2016 r. STOWARZYSZENIE POLSKICH ARTYLERZYSTÓW PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2016 r. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bardziej szczegółowo

Od początku okupacji przygotowywano się do wybuchu powstania Zdawano sobie sprawę z planów Stalina dotyczących Polski 27 października 1943 r. gen.

Od początku okupacji przygotowywano się do wybuchu powstania Zdawano sobie sprawę z planów Stalina dotyczących Polski 27 października 1943 r. gen. Od początku okupacji przygotowywano się do wybuchu powstania Zdawano sobie sprawę z planów Stalina dotyczących Polski 27 października 1943 r. gen. Sosnkowski wydaje rozkaz o rozpoczęciu przygotowań do

Bardziej szczegółowo

Serwis prasowy nr 41/2013

Serwis prasowy nr 41/2013 MINISTERSTWO OBRONY NARODOWEJ DEPARTAMENT PRASOWO INFORMACYJNY Serwis prasowy nr 41/2013 ZAPOWIEDZI WYDARZEŃ2011 12.10.20139 18.10.2013 ZAPOWIEDZI WYDARZEŃ 12 października 2013 (sobota) 70.rocznica bitwy

Bardziej szczegółowo

Materiał porównawczy. do ustawy z dnia 24 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o orderach i odznaczeniach. (druk nr 909)

Materiał porównawczy. do ustawy z dnia 24 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o orderach i odznaczeniach. (druk nr 909) BIURO LEGISLACYJNE/ Materiał porównawczy Materiał porównawczy do ustawy z dnia 24 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o orderach i odznaczeniach (druk nr 909) U S T A W A z dnia 16 października 1992 r. o

Bardziej szczegółowo

ZESPOŁY AKT JEDNOSTEK KAWALERII Problemy organizacyjne

ZESPOŁY AKT JEDNOSTEK KAWALERII Problemy organizacyjne Tadeusz Kowalczyk ZESPOŁY AKT JEDNOSTEK KAWALERII 1944 1947 1. Problemy organizacyjne Druga wojna światowa była ostatnią, w której kawalerii używano na większą skalę, jako rodzaju broni. Niemal we wszystkich

Bardziej szczegółowo

DECYZJA Nr 103/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ

DECYZJA Nr 103/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ Departament Wychowania i Promocji Obronności Warszawa, dnia 12 kwietnia 2013 r. Poz. 108 DECYZJA Nr 103/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 10 kwietnia 2013 r. w sprawie wprowadzenia odznaki pamiątkowej,

Bardziej szczegółowo

Szepty ulic Targówka

Szepty ulic Targówka Szepty ulic Targówka Dzielnica Targówek to niezwykłe miejsce, nie tylko ze względu na swój urok osobisty. Choć niewiele z Nas to wie, znajdują się tu liczne miejsca pamięci narodowej, które mówią o bohaterskiej

Bardziej szczegółowo

DECYZJA Nr 334/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ

DECYZJA Nr 334/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ Warszawa, dnia 19 listopada 2013 r. Poz. 297 Departament Wychowania Promocji Obronności DECYZJA Nr 334/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 18 listopada 2013 r. w sprawie wprowadzenia odznaki pamiątkowej,

Bardziej szczegółowo

Struktura batalionu lekkiej piechoty (Obrony Terytorialnej)

Struktura batalionu lekkiej piechoty (Obrony Terytorialnej) Struktura batalionu lekkiej piechoty (Obrony Terytorialnej) Batalion będzie samodzielnym modułem bojowym. Nie będzie dysponował żadnymi wozami bojowymi. Pojazdy będą służyły tylko do przemieszczania się

Bardziej szczegółowo

Zbigniew Dziemianko Zarys dziejów 3 Pułku Rakiet im. Stefana Batorego w Biedrusku na tle przemian strukturalnych Wojska Polskiego po 1945 r.

Zbigniew Dziemianko Zarys dziejów 3 Pułku Rakiet im. Stefana Batorego w Biedrusku na tle przemian strukturalnych Wojska Polskiego po 1945 r. Zbigniew Dziemianko Zarys dziejów 3 Pułku Rakiet im. Stefana Batorego w Biedrusku na tle przemian strukturalnych Wojska Polskiego po 1945 r. Przegląd Naukowo-Metodyczny. Edukacja dla Bezpieczeństwa nr

Bardziej szczegółowo

Sądownictwo polskich formacji wojskowych na froncie wschodnim

Sądownictwo polskich formacji wojskowych na froncie wschodnim Imię i nazwisko: Andrzej Wesołowski Stopień/tytuł naukowy: doktor Sylwetka naukowa: Dr Andrzej Wesołowski ukończył historię i prawo w UAM w Poznaniu. Stopień doktora nauk humanistycznych w dziedzinie historii

Bardziej szczegółowo

11 BATALION ŁĄCZNOŚCI 2 KORPUSU POLSKIEGO

11 BATALION ŁĄCZNOŚCI 2 KORPUSU POLSKIEGO Mieczysław Hucał 11 BATALION ŁĄCZNOŚCI 2 KORPUSU POLSKIEGO W 2. Korpusie Polskim dowodzonym przez generała Władysława Andersa łączność na najwyższym szczeblu dowodzenia była zadaniem 11 batalionu łączności.

Bardziej szczegółowo

Lista mieszkańców Gminy Rzgów poległych, pomordowanych, walczących, więzionych, represjonowanych, zaginionych w latach II wojny światowej

Lista mieszkańców Gminy Rzgów poległych, pomordowanych, walczących, więzionych, represjonowanych, zaginionych w latach II wojny światowej Lista mieszkańców Gminy Rzgów poległych, pomordowanych, walczących, więzionych, represjonowanych, zaginionych w latach II wojny światowej L.p. Nazwisko i imię Miejsce zamieszkania Data i miejsce śmierci

Bardziej szczegółowo

WYKAZ OFIARODAWCÓW Wykaz

WYKAZ OFIARODAWCÓW Wykaz WYKAZ OFIARODAWCÓW Wykaz obejmuje instytucje i osoby prywatne, które nadesłały do Centralnego Archiwum Wojskowego materiały źródłowe. Publikując niniejszą listę, CAW wyraża tą drogą serdeczne podziękowanie

Bardziej szczegółowo

Komenda Główna Straży Granicznej

Komenda Główna Straży Granicznej Komenda Główna Straży Granicznej Źródło: http://www.strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/5540,placowka-sg-w-rutce-tartak-otrzymala-proporzec.html Wygenerowano: Środa, 27 września 2017, 17:51 Autor: Magdalena

Bardziej szczegółowo

Awanse generalskie z okazji Święta Wojska Polskiego

Awanse generalskie z okazji Święta Wojska Polskiego Data publikacji : 02.08.2013 Awanse generalskie z okazji Święta Wojska Polskiego Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Zwierzchnik Sił Zbrojnych Bronisław Komorowski, na wniosek ministra obrony narodowej

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Relacje...13

Spis treści. Relacje...13 Spis treści Relacje...13 163. Por. sł. st. Roman Zwil, ppor. rez. Tadeusz Kropiwnicki, ppor. Aleksander Jarzęcki, ppor. Zbigniew Sługocki, bateria motorowa artylerii przeciwlotniczej 40 mm nr 71. Sprawozdanie

Bardziej szczegółowo

Mirosław Pakuła 2. batalion radiotelegraficzny w Beniaminowie ( )

Mirosław Pakuła 2. batalion radiotelegraficzny w Beniaminowie ( ) Mirosław Pakuła 2. batalion radiotelegraficzny w Beniaminowie (1924-1939) Beniaminowski batalion radiotelegraficzny wchodził w skład pułku radiotelegraficznego utworzonego w Warszawie w 1924 r. Pułk radiotelegraficzny

Bardziej szczegółowo

Zbigniew Moszumański Virtuti Militari dla baterii 16 Pomorskiego Pułku Artylerii Lekkiej. Przegląd Historyczno-Wojskowy 14(65)/1 (243),

Zbigniew Moszumański Virtuti Militari dla baterii 16 Pomorskiego Pułku Artylerii Lekkiej. Przegląd Historyczno-Wojskowy 14(65)/1 (243), Zbigniew Moszumański Virtuti Militari dla baterii 16 Pomorskiego Pułku Artylerii Lekkiej Przegląd Historyczno-Wojskowy 14(65)/1 (243), 207-212 2013 Virtuti Militari dla baterii 16 Pomorskiego Pułku Artylerii

Bardziej szczegółowo

PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2015 r.

PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2015 r. STOWARZYSZENIE POLSKICH ARTYLERZYSTÓW PLAN DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA POLSKICH ARTYLERZYSTÓW NA 2015 r. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bardziej szczegółowo

Oddajmy hołd bohaterom

Oddajmy hołd bohaterom Oddajmy hołd bohaterom Od soboty, 15 sierpnia do środy, 19 sierpnia potrwają obchody 95. Rocznicy Obrony Płocka w wojnie polsko-bolszewickiej w 1920 roku oraz Dnia Wojska Polskiego. Uroczystości przygotowane

Bardziej szczegółowo