Copyright by Wydawnictwo EPROFESS

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Copyright by Wydawnictwo EPROFESS"

Transkrypt

1

2 Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2012 Wydanie I ISBN: Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Autor oraz wydawnictwo EPROFESS dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej publikacji informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw autorskich, patentowych i innych. Autor i wydawnictwo nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w publikacji. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Kopiowanie w całości oraz we fragmentach, za pomocą urządzeń elektronicznych, kopiarek mechanicznych, nagrywających i innych, stanowi naruszenie praw autorskich.

3 Ebook pomaga pozna i utrwalić angielskie słówka i zwroty, a także wiadomości o historii i kulturze krajów anglosaskich. Jest pomocny do pracy w szkole, na kursach, korepetycjach, w samodzielnej nauce. Ebook zawiera gotowe testy, quizy do wykorzystania, również z odpowiedziami. Z całą pewnością niniejsza publikacja łączy przyjemne z pożytecznym. Pokaż swoim uczniom jak łatwy i ciekawy jest angielski. Taka forma zabawy z językiem pomoże ci efektywniej zapamiętać najważniejsze elementy językowe. Cel ebooka? Bardziej motywuje do nauki języka, wzmacnia chęć poszukiwania odpowiedzi; język obcy staje się ciekawszy, wzobogaca wiedzę w szybki i zabawny sposób. Alina Jankowska nauczycielka języka angielskiego Ebook jest doskonały do pracy z uczniem zdolnym. Angelika Lorenz lektorka

4 Spis treści QUIZ O WIELKIEJ BRYTANII... 6 QUIZ O STANACH ZJEDNOCZONYCH QUIZ O SZKOCJI QUIZ O IRLANDII QUIZ Z OGÓLNEJ WIEDZY Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO KONKURS WIEDZY O LONDYNIE WIEDZA O KRAJACH ANGLOJĘZYCZNYCH KONKURS WIEDZY O NOWYM JORKU QUIZ REAGOWANIE JĘZYKOWE QUIZ JĘZYKOWY SPRAWDZAJĄCY ZNAJOMOŚĆ STRUKTUR I SŁOWNICTWA ANGIELSKIEGO QUIZ Z WIEDZY O MUZYCE QUIZ FILMOWY TEST ZE ZNAJOMOŚCI IDIOMÓW ANGIELSKICH QUIZ : JAKI TO WYRAZ LUB WYRAŻENIE? KONKURS TŁUMACZENIOWY QUIZ GRAMATYCZNY QUIZ Z PHRASAL VERBS WORD MASTER COMPETITION MISTRZ SLÓWEK

5 WORD MASTER COMPETITION MISTRZ SŁÓWEK BRITISH AMERICAN QUIZ

6 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego 6 QUIZ O WIELKIEJ BRYTANII 1. In Britain, cars are driven on the side of the road. a. left-hand b. right-hand c. wrong-hand 2. Where is Belfast? a. In Northern Ireland b. In Scotland c. In Wales 3. What is Harrods? a. A kiosk b. A department store c. A language school

7 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego 7 4. Where is Loch Ness? a. England b. Ireland c. Scotland 5. What is the name of the guards in the Tower of London? a. Beefeaters b. Castle Guards c. Security Guards 6. What is the flag of the UK called? a. Stars and Stripes b. Union Jack c. Maple Leaf 7. In which town is Hyde Park? a. Dublin b. London

8 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego 8 c. New York 8. What is the Welsh word for Wales? a. Cymru b. English c. Welsh 9. What is the oldest University in Britain? a. Harvard b. Oxford c. Eton 10. Where does the Queen live? a. in Houses of Parliament b. in Westminster Abbey c. in Buckingham Palace

9 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego Rugby is a national sport of...? a. Wales b. Scotland c. England 12. The red dragon is on the flag of...? a. England b. Ireland c. Wales 13. Where are kilts worn? a. in England b. in Scotland c. in Wales

10 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego The Commons is the simple name of.... a. the House of Commons b. the Houses of Parliament c. the House of Lords 15. Elizabeth II was born in.... a b c The skills of reading and writing were brought to Britain by.... a. the Anglo-Saxons b. the Celts c. the Romans

11 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego What is the currency of Kingdom of Great Britain? a. Euro b. Pound sterling c. USD 18. What is the national anthem of Kingdom of Great Britain? a. Els Segadors b. In Plenty and In Time of Need c. God Save the Queen 19. The highest point in the UK is.... a. Ben Navis b. Snowdon c. Helvellyn

12 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego The river which runs through London is.... a. the Thames. b. Lea c. Avon Odpowiedzi: 1. a 2. a 3. b 4. c 5. a 6. b 7. b 8. a 9. b 10. c 11. a 12. c 13. b 14. a 15. a 16. c

13 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego b 18. c 19. a 20. a

14 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego 14 QUIZ O STANACH ZJEDNOCZONYCH I. 1. The USA is a federal union of... independent states. a. 46 b. 20 c was the first President of the USA. a. John Kennedy b. Abraham Lincoln c. George Washington

15 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego What do Americans celebrate on July 4th? a. Independence Day b. Flag Day c. The Discovery of America 4. Which president freed the slaves? a. Richard Nixon b. Abraham Lincoln c. George Washington 5. What was the name of the ship that brought the Pilgrims to New England in 1620? a. Mayflower b. Sunflower c. Rainflower

16 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego Who was the first person to walk on the moon? a. Yuri Gagarin b. Neil Armstrong c. John Glenn 7. What are the two major parties in the USA? a. The Republicans and the Democrats b. The Democrats and the Labour Party c. The Conservationists and the Socialists 8. Which President was assassinated in office? a. Theodore Roosevelt b. John F. Kennedy c. Chester Arthur

17 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego New York is often referred to as the.... a. Big Fish b. Big Orange c. Big Apple 10. The Gulf War in 1991 was fought against: a. Iran b. Iraq c. Russia II. 1. What is the biggest state in the U.S.A.? 2. In which ocean is Hawaii? 3. What is the most popular indoor sport in the U.S.A.? 4. New York's financial center is The biggest American river is The oldest American university is....

18 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego Las Vegas is is Chicago is situated at the Lake A famous military academy in the USA is called The place where the USA President live is called.... Odpowiedzi: I. 1. c 2. c 3. a 4. b 5. a 6. b 7. a 8. b 9. c 10. b

19 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego 19 II. 1. Alaska 2. the Pacific 3. basketball 4. Wall Street 5. the Mississippi 6. Harvard 7. Nevada 8. Michigan 9. West Point 10. the White House

20 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego 20 QUIZ O SZKOCJI 1. The biggest Scottish city is Where can you find St Columba s cathedral? 3. Which Scottish island is called "the misty island"? 4. Who wrote the novel "Ivanhoe"? 5. The nickname of the famous Loch Ness monster is The name of Scotland in Gaelic is Mel Gibson played the role of a Scottish 13th Century freedom fighter. The full name of the fighter was Famous alcoholic drink made of barley. 9. The Scottish skirt made of tartan? 10. The patron of Scotland? 11. Traditional Scottish dish eaten on 25 th January.

21 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego The name of the Scottish instrument. 13. The Scottish scientist who invented the telephone. 14. The oldest university in Scotland. 15. The highest peak in Scotland. Odpowiedzi: 1. Glasgow 2. Isle of Iona 3. Skye 4. Sir Walter Scott 5. Nessie 6. Alba 7. William Wallace 8. whisky 9. kilt 10. Saint Andrew

22 Quizy, Testy i Konkursy z Języka Angielskiego Haggis 12. bagpipe 13. Alexander Graham Bell 14. St Andrews University 15. Ben Nevis

Regulamin Szkolnego Konkursu Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych

Regulamin Szkolnego Konkursu Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych Regulamin Szkolnego Konkursu Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych Cele konkursu: 1. Zainteresowanie uczniów kulturą krajów anglojęzycznych, 2. Wzbogacenie wiedzy na temat krajów anglojęzycznych, 3. Motywowanie

Bardziej szczegółowo

Scenariusz lekcji koleżeńskiej kontynuacja projektu Lekcje koleżeńskie wokół tematu: Elementy wiedzy o krajach nauczanego języka.

Scenariusz lekcji koleżeńskiej kontynuacja projektu Lekcje koleżeńskie wokół tematu: Elementy wiedzy o krajach nauczanego języka. Cykl lekcji koleżeńskich - kontynuacja Scenariusz lekcji koleżeńskiej kontynuacja projektu Lekcje koleżeńskie wokół tematu: Elementy wiedzy o krajach nauczanego języka. Magdalena Chojecka Zespól Szkół

Bardziej szczegółowo

KONKURS WIEDZY O KULTURZE I HISTORII WIELKIEJ BRYTANII I STANÓW ZJEDNOCZONYCH

KONKURS WIEDZY O KULTURZE I HISTORII WIELKIEJ BRYTANII I STANÓW ZJEDNOCZONYCH KONKURS WIEDZY O KULTURZE I HISTORII WIELKIEJ BRYTANII I STANÓW ZJEDNOCZONYCH W ramach wprowadzania do programu nauczania języka angielskiego w liceum ogólnokształcącym wiadomości o historii i kulturze

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-0-8. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-0-8. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009 Wydanie I ISBN: 978-83-929643-0-8 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Wydawnictwo EPROFESS Żory www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl

Bardziej szczegółowo

WHEN A MAN IS TIRED OF LONDON HE IS TIRED OF LIFE

WHEN A MAN IS TIRED OF LONDON HE IS TIRED OF LIFE Stało się tradycją Publicznego Gimnazjum w Pajęcznie organizowanie przez nauczycieli języka angielskiego Międzygminnych Konkursów Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych: Pierwsza edycja konkursu dotyczyła Londynu

Bardziej szczegółowo

OBÓZ NAUKOWY JĘZYK ANGIELSKI

OBÓZ NAUKOWY JĘZYK ANGIELSKI IWONA FILAR OBÓZ NAUKOWY JĘZYK ANGIELSKI Zielona Góra czerwiec 2009 r. I CZĘŚĆ Let s get to know each other (Integracja grupy) 20 minut Cele ogólne: integracja grupy, lepsze poznanie się uczniów, ćwiczenie

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-9-1. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-9-1. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009 Wydanie I ISBN: 978-83-929643-9-1 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Wydawnictwo EPROFESS www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl

Bardziej szczegółowo

Getting to know Scotland better

Getting to know Scotland better Getting to know Scotland better Have you ever wanted to visit Scotland? Do you know anything about this country? This is an evergreen land, covered with hills, lochs and valleys. It s in the north of the

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-7-7. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-7-7. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009 Wydanie I ISBN: 978-83-929643-7-7 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Żory www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl Autor oraz wydawnictwo

Bardziej szczegółowo

GAZETKA SZKOLNA BABEL

GAZETKA SZKOLNA BABEL GAZETKA SZKOLNA BABEL Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Konstancji Markiewicz w Warszawie Wrzesień 2014 rok Europejski Dzień Języków Obcych Quiz Odpowiedzcie na pytania!!! Dla najlepszych nagrody!!!

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-8-4. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-8-4. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009 Wydanie I ISBN: 978-83-929643-8-4 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Żory www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl Autor oraz wydawnictwo

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-9-1. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-9-1. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009 Wydanie I ISBN: 978-83-929643-9-1 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Wydawnictwo EPROFESS www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl

Bardziej szczegółowo

e-book Jak się uczyć? Poradnik Użytkownika

e-book Jak się uczyć? Poradnik Użytkownika e-book Jak się uczyć? Poradnik Użytkownika Copyright Edgard, Warszawa 2010 Audio Kurs O serii Audio Kursy to kursy językowe wydawnictwa Edgard składające się z książki oraz płyt audio CD lub z nagraniami

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO

EGZAMIN MATURALNY Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO Miejsce na naklejkę z kodem szkoły dysleksja MJA-P1_7P-072 EGZAMIN MATURALNY Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO MAJ ROK 2007 dla osób niesłyszących POZIOM PODSTAWOWY Czas pracy 120 minut Instrukcja dla zdającego 1.

Bardziej szczegółowo

SPOTKANIE INTEGRACYJNO-MOTYWUJĄCE 25.04.2011 r.

SPOTKANIE INTEGRACYJNO-MOTYWUJĄCE 25.04.2011 r. SPOTKANIE INTEGRACYJNO-MOTYWUJĄCE 25.04.2011 r. QUIZ 1. Jaka jest oficjalna nazwa flagi narodowej Wielkiej Brytanii? a)jolly Roger b)union Square c)union Jack d)flag Jack c) Union Jack nazwa formalna Union

Bardziej szczegółowo

Wydanie I ISBN: 978-83-930208-0-5. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory

Wydanie I ISBN: 978-83-930208-0-5. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Wydanie I ISBN: 978-83-930208-0-5 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Wydawnictwo EPROFESS Żory www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl Autor oraz wydawnictwo EPROFESS dołożyli

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWY HARMONOGRAM SZKOLENIA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO

SZCZEGÓŁOWY HARMONOGRAM SZKOLENIA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO SZCZEGÓŁOWY HARMONOGRAM SZKOLENIA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO Projekt: Podnoszenie kwalifikacji drogą do sukcesu Szkolenie: j. angielski, poziom A1 Termin szkolenia: 15. 12. 2014 r. 06. 05. 2015 r. Termin Egzaminu

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-8-4. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-929643-8-4. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Skład: EPROFESS, Żory Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009 Wydanie I ISBN: 978-83-929643-8-4 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Żory www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl Autor oraz wydawnictwo

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU PRZEDMIOTOWEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA UCZNIÓW GIMNAZJÓW WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2012/2013

REGULAMIN KONKURSU PRZEDMIOTOWEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA UCZNIÓW GIMNAZJÓW WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2012/2013 REGULAMIN KONKURSU PRZEDMIOTOWEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA UCZNIÓW GIMNAZJÓW WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2012/2013 I. PODSTAWA PRAWNA KONKURSU Świętokrzyski Kurator Oświaty, realizując

Bardziej szczegółowo

Przedimki. przed rzeczownikiem reprezentującym grupę rzeczowników o danej nazwie, np. A mouse likes cheese. An egg is a symbol of life.

Przedimki. przed rzeczownikiem reprezentującym grupę rzeczowników o danej nazwie, np. A mouse likes cheese. An egg is a symbol of life. Przedimki A \ an Występowanie: - przed rzeczownikami policzalnymi w l.p. - a występuje przed rzeczownikami rozpoczynającymi od spółgłoski, (pod względem fonetycznym), np. a book a car a uniform a university

Bardziej szczegółowo

AUTORSKI PROGRAM ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA KLAS I-II GIMNAZJUM W STRONĘ NOWOCZESNEJ PRACY DYDAKTYCZNEJ

AUTORSKI PROGRAM ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA KLAS I-II GIMNAZJUM W STRONĘ NOWOCZESNEJ PRACY DYDAKTYCZNEJ AUTORSKI PROGRAM ZAJĘĆ POZALEKCYJNYCH JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA KLAS I-II GIMNAZJUM W RAMACH PROJEKTU COACHING i TUTORING W STRONĘ NOWOCZESNEJ PRACY DYDAKTYCZNEJ Autor: mgr Krzysztof Otfinowski Tytuł: Poznawanie

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć do programu kształcenia Myślę- działam- idę w świat

Scenariusz zajęć do programu kształcenia Myślę- działam- idę w świat Scenariusz zajęć do programu kształcenia Myślę- działam- idę w świat Autor: Justyna Krawczyk Klasa III Edukacja językowa: język angielski Cel/cele zajęć: Uczeń: nazywa najważniejsze obiekty znajdujące

Bardziej szczegółowo

Darmowy artykuł, opublikowany na: www.fluent.com.pl

Darmowy artykuł, opublikowany na: www.fluent.com.pl Copyright for Polish edition by Bartosz Goździeniak Data: 4.06.2013 Tytuł: Pytanie o czynność wykonywaną w czasie teraźniejszym Autor: Bartosz Goździeniak e-mail: bgozdzieniak@gmail.com Darmowy artykuł,

Bardziej szczegółowo

Religia dominująca: anglikanizm

Religia dominująca: anglikanizm Powierzchnia: 244,8tys. km Liczba ludność: 61,1 mln Stolica: Londyn Język urzędowy: angielski Waluta: funt Religia dominująca: anglikanizm 2 Wielka Brytania, nazywana także Zjednoczonym Królestwem Wielkiej

Bardziej szczegółowo

Audio Kurs ADVENTURE Lesson 2. Przebieg. Klucz do zadaƒ SCENARIUSZ 1. Forma pracy: Materia dydaktyczny: Poziom: Pomoce dydaktyczne: Cele ogólne: Czas:

Audio Kurs ADVENTURE Lesson 2. Przebieg. Klucz do zadaƒ SCENARIUSZ 1. Forma pracy: Materia dydaktyczny: Poziom: Pomoce dydaktyczne: Cele ogólne: Czas: SCENARIUSZ 1 Audio Kurs ADVENTURE Lesson 2 Materia dydaktyczny: atrakcje turystyczne Londynu. Poziom: Êrednio zaawansowany. Cele ogólne: çwiczenie umiej tnoêci rozumienia ze s uchu; poszerzanie s ownictwa

Bardziej szczegółowo

2 Co to jest Commonwealth? Brytyjska Wspólnota Narodów - państwa, których głową państwa jest oficjalnie królowa brytyjska

2 Co to jest Commonwealth? Brytyjska Wspólnota Narodów - państwa, których głową państwa jest oficjalnie królowa brytyjska WIELKA BRYTANIA Pytanie Odpowiedź 1 Jak w pełni brzmi polska nazwa Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii United Kingdom Północnej 2 Co to jest Commonwealth? Brytyjska Wspólnota Narodów - państwa,

Bardziej szczegółowo

Adult Education and Lifelong Learning

Adult Education and Lifelong Learning Adult Education and Lifelong Learning Adult Education Centers can provide a number of courses many of which are free to the learner. For information on the courses they provide visit www.lincolnshire.gov.uk/

Bardziej szczegółowo

Zakres wiedzy obowiązującej podczas Konkursu o Wielkiej Brytanii (dla dzieci 6-8 lat) The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Zakres wiedzy obowiązującej podczas Konkursu o Wielkiej Brytanii (dla dzieci 6-8 lat) The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Zakres wiedzy obowiązującej podczas Konkursu o Wielkiej Brytanii (dla dzieci 6-8 lat) The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Jest to państwo wyspiarskie położone w Europie Zachodniej.

Bardziej szczegółowo

Darmowa publikacja dostarczona przez www.darmowe-ebooki.com

Darmowa publikacja dostarczona przez www.darmowe-ebooki.com Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji "Angielskie czasy" Darmowa publikacja dostarczona przez www.darmowe-ebooki.com Copyright by Złote Myśli &, rok 2008 Autor: Tytuł: Angielskie czasy Data: 26.06.2011

Bardziej szczegółowo

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną,

Bardziej szczegółowo

Regulamin Międzyszkolnego Turnieju Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych - AmBrit 2016

Regulamin Międzyszkolnego Turnieju Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych - AmBrit 2016 Regulamin Międzyszkolnego Turnieju Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych - AmBrit 2016 1. Organizatorem konkursu są nauczyciele języka angielskiego Zespołu Szkół Ogólnokształcących Integracyjnych Nr 6 w Krakowie

Bardziej szczegółowo

ALA MA KOTA PRESCHOOL URSYNÓW WARSAW POLAND

ALA MA KOTA PRESCHOOL URSYNÓW WARSAW POLAND ALA MA KOTA PRESCHOOL URSYNÓW WARSAW POLAND Ala ma kota is a network of non-public education preschools which are entered into the register of non-public schools and institutions of the Capital City of

Bardziej szczegółowo

Regulamin Przedmiotowy XIII Konkursu Języka Angielskiego dla uczniów gimnazjów województwa świętokrzyskiego w roku szkolnym 2014/2015

Regulamin Przedmiotowy XIII Konkursu Języka Angielskiego dla uczniów gimnazjów województwa świętokrzyskiego w roku szkolnym 2014/2015 Regulamin Przedmiotowy XIII Konkursu Języka Angielskiego dla uczniów gimnazjów województwa świętokrzyskiego w roku szkolnym 2014/2015 I. Informacje ogólne 1. Niniejszy Regulamin określa szczegółowe wymagania

Bardziej szczegółowo

COMENIUS PROJEKT ROZWOJU SZKOŁY. Sezamie, otwórz się! - rozwijanie zdolności uczenia i myślenia uczniów.

COMENIUS PROJEKT ROZWOJU SZKOŁY. Sezamie, otwórz się! - rozwijanie zdolności uczenia i myślenia uczniów. COMENIUS PROJEKT ROZWOJU SZKOŁY Sezamie, otwórz się! - rozwijanie zdolności uczenia i myślenia uczniów. GIMNAZJUM 20 GDAŃSK POLSKA Maj 2006 SCENARIUSZ LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO Z WYKORZYSTANIEM METODY

Bardziej szczegółowo

KĄCIK JĘZYKA ANGIELSKIEGO

KĄCIK JĘZYKA ANGIELSKIEGO KĄCIK JĘZYKA ANGIELSKIEGO Język angielski jest językiem międzynarodowym. Posługują się nim ludzie na całym świecie. Ty jesteś jedną z tych osób. Warto więc dowiedzieć się w jakich państwach mówi się po

Bardziej szczegółowo

KONSPEKT LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO KLASA V

KONSPEKT LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO KLASA V Anita Leszczyńska KONSPEKT LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO KLASA V SUBJECT: Christmas in Poland and in England. (Boże Narodzenie w Polsce i Anglii.) Realizowane cele programu nauczania: - rozwijanie ciekawości

Bardziej szczegółowo

Centrum Szkoleo w Sochaczewie. Grzegorz Domaoski. grzegorz.domanski@wszim-sochaczew.edu.pl. MS Access 2010

Centrum Szkoleo w Sochaczewie. Grzegorz Domaoski. grzegorz.domanski@wszim-sochaczew.edu.pl. MS Access 2010 Centrum Szkoleo Wyższa Szkoła Zarządzania i Marketingu Grzegorz Domaoski Centrum Szkoleń grzegorz.domanski@wszim-sochaczew.edu.pl Cześd, jestem Stasiek, będę Ci podpowiadał, wskazywał rozwiązania MS Access

Bardziej szczegółowo

PROJEKT EDUKACYJNY PT: WIELKA BRYTANIA W NASZYCH OCZACH

PROJEKT EDUKACYJNY PT: WIELKA BRYTANIA W NASZYCH OCZACH PROJEKT EDUKACYJNY PT: WIELKA BRYTANIA W NASZYCH OCZACH OPRACOWANIE I PRZYGOTOWANIE PROJEKTU: MGR JUSTYNA MORYSON TERMIN REALIZACJI: luty 2013 1 CELE PROJEKTU: zapoznanie dzieci z tradycjami, zabytkami,

Bardziej szczegółowo

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi. nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi. nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe Autorstwo: Paulina Mechło (rozdziały 1-4), Jolanta Grzelka (rozdziały 1-4). Wszelkie Autorstwo: prawa Paulina zastrzeżone. Mechło (rozdziały Nieautoryzowane 1-4), Jolanta rozpowszechnianie Grzelka (rozdziały

Bardziej szczegółowo

ZAPRASZAMY UCZNIÓW NASZEJ SZKOŁY Z KLAS I VI DO UDZIAŁU W KONKURSACH W RAMACH DNI JĘZYKA ANGIELSKIEGO OD 18 DO 20 KWIETNIA 2012

ZAPRASZAMY UCZNIÓW NASZEJ SZKOŁY Z KLAS I VI DO UDZIAŁU W KONKURSACH W RAMACH DNI JĘZYKA ANGIELSKIEGO OD 18 DO 20 KWIETNIA 2012 ZAPRASZAMY UCZNIÓW NASZEJ SZKOŁY Z KLAS I VI DO UDZIAŁU W KONKURSACH W RAMACH DNI JĘZYKA ANGIELSKIEGO OD 18 DO 20 KWIETNIA 2012 Proponujemy uczniom udział w następujących konkursach: 1. Festiwal Piosenki

Bardziej szczegółowo

KONSPEKT LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO KLASA VI

KONSPEKT LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO KLASA VI Anita Leszczyńska KONSPEKT LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO KLASA VI SUBJECT: Holidays and celebrations revision. (Święta i uroczystości powtórzenie.) Realizowane punkty programu nauczania: - zebranie i powtórzenie

Bardziej szczegółowo

MAX ilość punktów zdobyte punkty % ocena 100 GRAMATYKA. I. Wstaw podane czasowniki w odpowiedniej formie:

MAX ilość punktów zdobyte punkty % ocena 100 GRAMATYKA. I. Wstaw podane czasowniki w odpowiedniej formie: Test kwalifikujący z języka angielskiego (A) dla kandydatów do klasy I gimnazjum z rozszerzonym językiem angielskim rok szkolny 2015/2016 Imię i nazwisko:. MAX ilość punktów zdobyte punkty % ocena 100

Bardziej szczegółowo

Konkurs Wiedzy o Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Irlandii

Konkurs Wiedzy o Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Irlandii Konkurs Wiedzy o Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Irlandii 1. Stolica Anglii. 2. Jak wygląda flaga Anglii? 3.Kto jest patronem Anglii? 4. Jaka jest jednostka podziału

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-930208-1-2. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009. Wydanie I ISBN: 978-83-930208-1-2. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2009 Wydanie I ISBN: 978-83-930208-1-2 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Wydawnictwo EPROFESS Żory www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl

Bardziej szczegółowo

Why is it worth learning English? Co się dzieje w naszej szkole? Ciekawostki z pierwszej ręki!!!!

Why is it worth learning English? Co się dzieje w naszej szkole? Ciekawostki z pierwszej ręki!!!! Why is it worth learning English? First of all, English is the most popular language in the world. At present there are about 300-400 million native speakers. They live in: the USA, the UK, Nigeria, Ireland,

Bardziej szczegółowo

SPOTLIGHT ON ORAL MATURA EXAM

SPOTLIGHT ON ORAL MATURA EXAM SPOTLIGHT ON ORAL MATURA EXAM AUTORSKI PROGRAM NAUCZANIA OPRACOWANY W RAMACH PROJEKTU Coaching i tutoring w stronę nowoczesnej pracy dydaktycznej AUTOR: mgr Magdalena Grabowska PRZEDMIOT: język angielski

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU GRAMATYCZNO LEKSYKALNEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO CHECK YOUR ENGLISH 2016

REGULAMIN MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU GRAMATYCZNO LEKSYKALNEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO CHECK YOUR ENGLISH 2016 REGULAMIN MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU GRAMATYCZNO LEKSYKALNEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO CHECK YOUR ENGLISH 2016 I. Cele konkursu Rozbudzanie i rozwijanie zainteresowania językiem angielskim; Doskonalenie znajomości

Bardziej szczegółowo

KLUCZ ODPOWIEDZI PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI ZAZNACZONE NA CZERWONO

KLUCZ ODPOWIEDZI PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI ZAZNACZONE NA CZERWONO KLUCZ ODPOWIEDZI PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI ZAZNACZONE NA CZERWONO Jurajska Liga Wiedzy 2013 Język Angielski - Klasa IV czas 60 min. Kod ucznia... Witaj na konkursie Jurajskiej Ligi Wiedzy z języka angielskiego.

Bardziej szczegółowo

Scenariusz lekcji języka angielskiego w szkole podstawowej

Scenariusz lekcji języka angielskiego w szkole podstawowej Scenariusz lekcji języka angielskiego w szkole podstawowej Sylwia Tomas Szkoła Podstawowa w Woli Mieleckiej 1. DATA: 15.12.2005 2. POZIOM: klasa V szkoła podstawowa, 3 godz. języka angielskiego tygodniowo

Bardziej szczegółowo

WYCIECZKA SZKOLNA. TERMIN: 05.09 12.09.2014 r. CENA: 1390,- PLN

WYCIECZKA SZKOLNA. TERMIN: 05.09 12.09.2014 r. CENA: 1390,- PLN WYCIECZKA SZKOLNA Cała południowa Anglia w tydzień TERMIN: 05.09 12.09.2014 r. CENA: 1390,- PLN Zapraszamy chętnych do zapoznania się z propozycją wyjazdu do Anglii we wrześniu przyszłego roku szkolnego.

Bardziej szczegółowo

Program wizyty studyjnej XXVI Promocji KSAP w Londynie 16-21 listopada 2014 r.

Program wizyty studyjnej XXVI Promocji KSAP w Londynie 16-21 listopada 2014 r. Program wizyty studyjnej XXVI Promocji KSAP w Londynie 16-21 listopada 2014 r. organizowanej w ramach Projektu ponadnarodowego Zagraniczne Szkolenia Praktyczne dla słuchaczy Krajowej Szkoły Administracji

Bardziej szczegółowo

II.Zadaj pytania z czasownikiem to be i udziel krótkiej odpowiedzi według wzoru: Peter is English.--- Is Peter English? Yes, he is / No, he isn t

II.Zadaj pytania z czasownikiem to be i udziel krótkiej odpowiedzi według wzoru: Peter is English.--- Is Peter English? Yes, he is / No, he isn t Język angielski - zjazd 4-5.10 Revision-powtórzenie I.Wstaw odpowiednią formę czasownika być - to be: 1.He...an actor (+) 2.They.good students (+) 3.I..from Poland (+) 4.They..from Germany (-) 5.Philip.Spanish

Bardziej szczegółowo

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Tytuł oryginału: The LEGO MINDSTORMS EV3 Idea Book Tłumaczenie: Dorota Konowrocka-Sawa ISBN: 978-83-283-1246-3 Copyright 2015 by Yoshihito Isogawa. Title of English-language original: The LEGO MINDSTORMS

Bardziej szczegółowo

Thanksgiving, or Thanksgiving Day, is a holiday celebrated in the United States on the fourth Thursday in November. It has been an annual tradition

Thanksgiving, or Thanksgiving Day, is a holiday celebrated in the United States on the fourth Thursday in November. It has been an annual tradition Thanksgiving, or Thanksgiving Day, is a holiday celebrated in the United States on the fourth Thursday in November. It has been an annual tradition since 1863, when, during the Civil War, President Abraham

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2010. Wydanie I ISBN: 978-83-930208-6-7. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Fotografie: Łukasz Malcharek

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS. Żory 2010. Wydanie I ISBN: 978-83-930208-6-7. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk. Fotografie: Łukasz Malcharek Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2010 Wydanie I ISBN: 978-83-930208-6-7 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Fotografie: Łukasz Malcharek Skład: EPROFESS, Żory Żory www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl

Bardziej szczegółowo

Extraclass. Football Men. Season 2009/10 - Autumn round

Extraclass. Football Men. Season 2009/10 - Autumn round Extraclass Football Men Season 2009/10 - Autumn round Invitation Dear All, On the date of 29th July starts the new season of Polish Extraclass. There will be live coverage form all the matches on Canal+

Bardziej szczegółowo

Zakres wiedzy obowiązującej podczas Konkursu o Wielkiej Brytanii (dla dzieci od 9 do 12 lat) The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Zakres wiedzy obowiązującej podczas Konkursu o Wielkiej Brytanii (dla dzieci od 9 do 12 lat) The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Zakres wiedzy obowiązującej podczas Konkursu o Wielkiej Brytanii (dla dzieci od 9 do 12 lat) The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Jest to państwo wyspiarskie położone w Europie Zachodniej.

Bardziej szczegółowo

Regulamin Gminnego Konkursu Języka Angielskiego. Welcome to Britain

Regulamin Gminnego Konkursu Języka Angielskiego. Welcome to Britain Regulamin Gminnego Konkursu Języka Angielskiego Welcome to Britain 1) Warunki ogólne: Regulamin określa warunki i zasady przeprowadzenia konkursu. Organizatorami II Gminnego Konkursu Języka Angielskiego

Bardziej szczegółowo

JAK ZROBIĆ KARIERĘ W MLM I UNIKNĄĆ PUŁAPEK

JAK ZROBIĆ KARIERĘ W MLM I UNIKNĄĆ PUŁAPEK JAK ZROBIĆ KARIERĘ W MLM I UNIKNĄĆ PUŁAPEK Bartłomiej Kowalski Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione.

Bardziej szczegółowo

photo graphic Jan Witkowski Project for exhibition compositions typography colors : +48 506 780 943 : janwi@janwi.com

photo graphic Jan Witkowski Project for exhibition compositions typography colors : +48 506 780 943 : janwi@janwi.com Jan Witkowski : +48 506 780 943 : janwi@janwi.com Project for exhibition photo graphic compositions typography colors Berlin London Paris Barcelona Vienna Prague Krakow Zakopane Jan Witkowski ARTIST FROM

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Część 1 7. Część 2 17. Część 3 31. Część 4 47. Część 5 61. Część 6 73. Wstęp 5 Jak się uczyć 6

Spis treści. Część 1 7. Część 2 17. Część 3 31. Część 4 47. Część 5 61. Część 6 73. Wstęp 5 Jak się uczyć 6 Spis treści Wstęp 5 Jak się uczyć 6 Część 1 7 Lekcja 1 Fonetyka języka angielskiego 8 Lekcja 2 Wymowa samogłosek i spółgłosek w języku angielskim 10 Lekcja 3 Ćwiczenia fonetyczne 15 Część 2 17 Lekcja 1

Bardziej szczegółowo

JAK ROZLICZYĆ ZAGRANICZNE DOCHODY I WYPEŁNIĆ PIT-36

JAK ROZLICZYĆ ZAGRANICZNE DOCHODY I WYPEŁNIĆ PIT-36 JAK ROZLICZYĆ ZAGRANICZNE DOCHODY I WYPEŁNIĆ PIT-36 Rafał Chmielewski Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest

Bardziej szczegółowo

DODATKOWY MATERIAŁ KONKURSOWY DLA KLAS SZÓSTYCH

DODATKOWY MATERIAŁ KONKURSOWY DLA KLAS SZÓSTYCH DODATKOWY MATERIAŁ KONKURSOWY DLA KLAS SZÓSTYCH Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej NAUKA I OŚWIATA: W Wielkiej Brytanii znajduje się duża liczba uniwersytetów, m.in.: University

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU PRZEDMIOTOWEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2013/2014

REGULAMIN KONKURSU PRZEDMIOTOWEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 REGULAMIN KONKURSU PRZEDMIOTOWEGO Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 I. PODSTAWA PRAWNA KONKURSU Świętokrzyski Kurator Oświaty,

Bardziej szczegółowo

Program wizyty studyjnej XX Promocji KSAP w Londynie Londyn 28.02 5.03.2010 Opiekunowie: Michał Mierzwa, Marcin Sakowicz

Program wizyty studyjnej XX Promocji KSAP w Londynie Londyn 28.02 5.03.2010 Opiekunowie: Michał Mierzwa, Marcin Sakowicz Niedziela, 28 lutego 14:50 Wylot z Warszawy Przylot do Londynu g. 16:40 Program wizyty studyjnej XX Promocji KSAP w Londynie Londyn 28.02 5.03.2010 Opiekunowie: Michał Mierzwa, Marcin Sakowicz Poniedziałek,

Bardziej szczegółowo

Słowo wstępne. www.beehappy.pl 3

Słowo wstępne. www.beehappy.pl 3 2 Słowo wstępne Nauka języka angielskiego dla dziecka to poznawanie wszystkiego na nowo. Jeszcze niedawno uczyliśmy swoje pociechy posługiwania się językiem ojczystym, a teraz zaczynamy uczyć je nazywać

Bardziej szczegółowo

Synergia początkowej nauki języka obcego z edukacją wczesnoszkolną i technologiami informacyjno-komunikacyjnymi.

Synergia początkowej nauki języka obcego z edukacją wczesnoszkolną i technologiami informacyjno-komunikacyjnymi. Synergia początkowej nauki języka obcego z edukacją wczesnoszkolną i technologiami informacyjno-komunikacyjnymi. Projekt współfinansowany przez Europejski Fundusz Społeczny w ramach Programu Operacyjnego

Bardziej szczegółowo

Rozmowa kwalifikacyjna z pracodawcą po angielsku str. 4 Anna Piekarczyk. Od Wydawcy

Rozmowa kwalifikacyjna z pracodawcą po angielsku str. 4 Anna Piekarczyk. Od Wydawcy Spis treści Sposoby na udaną rozmowę kwalifikacyjną...5 Lista czasowników, które warto znać i zastosować podczas rozmowy kwalifikacyjnej...9 Lista przymiotników opisujących charakter... 11 Dla pracodawcy:

Bardziej szczegółowo

Regulamin Konkursu Faces of America

Regulamin Konkursu Faces of America Regulamin Konkursu Faces of America Konkurs przeprowadzony zostanie według zasad określonych w niniejszym regulaminie. Przedmiotowe postępowanie nie podlega rygorom ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo

Bardziej szczegółowo

Zagadnienia i pytania do Konkursu Kultury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego.

Zagadnienia i pytania do Konkursu Kultury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego. Zagadnienia i pytania do Konkursu Kultury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego. 1. Podaj nazwę flagi Zjednoczonego Królestwa. 2 Kto jest premierem Wlk. Bryt i na jakiej ulicy mieszka. 3. Podaj stolice

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2013. Wydanie I ISBN: 978-83-62435-41-8. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2013. Wydanie I ISBN: 978-83-62435-41-8. Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Żory 2013 Wydanie I ISBN: 978-83-62435-41-8 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Wydawnictwo EPROFESS Żory www.eprofess.pl e-mail: wydawnictwo@eprofess.pl

Bardziej szczegółowo

utrwalenie i usystematyzowanie wiedzy z zakresu słownictwa oraz gramatyki przewidzianych do realizacji w kl. IV SP

utrwalenie i usystematyzowanie wiedzy z zakresu słownictwa oraz gramatyki przewidzianych do realizacji w kl. IV SP PROGRAM ZAJĘĆ Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO DLA DZIECI MAJĄCYCH PROBLEMY W OPANOWANIU JĘZYKÓW OBCYCH Klasy IVa i IVb Prowadząca: mgr Gabriela Kłosowska Czas zajęć: 1x45min (13:40-14:25) Termin: co druga środa

Bardziej szczegółowo

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną,

Bardziej szczegółowo

KULTURA WIELKIEJ BRYTANII I STANÓW ZJEDNOCZONYCH zajęcia pozalekcyjne dla uczniów gimnazjum

KULTURA WIELKIEJ BRYTANII I STANÓW ZJEDNOCZONYCH zajęcia pozalekcyjne dla uczniów gimnazjum 166 - Kultura Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_166 Osoby Uczestnicy Plan tygodniowy Najświeższe wiadomości Aktywności Certificates

Bardziej szczegółowo

STEREOTYPOWE MYŚLENIE NIE WIERZ STEREOTYPOM!

STEREOTYPOWE MYŚLENIE NIE WIERZ STEREOTYPOM! What do you know about Great Britain? - Co wiesz o Wielkiej Brytanii? Sprawdź się. Odpowiedz na pytania zawarte w sekcji QUIZ. Jeżeli chcesz pogłębić swoja wiedzę na ten temat, przeczytaj artykuły umieszczone

Bardziej szczegółowo

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Wydanie I, 2012 ISBN: 978-83-62435-30-2 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Wszelkie prawa zastrzeżone. Każda reprodukcja lub adaptacja całości bądź części niniejszej publikacji,

Bardziej szczegółowo

PLAN PRACY DYDAKTYCZNEJ DO ZAJĘĆ EDUKACYJNYCH z języka angielskiego dla uczniów klasy V SP na rok szkolny 2014/2015

PLAN PRACY DYDAKTYCZNEJ DO ZAJĘĆ EDUKACYJNYCH z języka angielskiego dla uczniów klasy V SP na rok szkolny 2014/2015 PLAN PRACY DYDAKTYCZNEJ DO ZAJĘĆ EDUKACYJNYCH z języka angielskiego dla uczniów klasy V SP na rok szkolny 2014/2015 nauczyciel: mgr Romana Danak PROGRAM NAUCZANIA: Program nauczania języka angielskiego.

Bardziej szczegółowo

Praca metodą stacji zaliczana jest do otwartych form nauczania i znana jest dobrze nauczycielom wychowania fizycznego, ponieważ wywodzi się właśnie z

Praca metodą stacji zaliczana jest do otwartych form nauczania i znana jest dobrze nauczycielom wychowania fizycznego, ponieważ wywodzi się właśnie z Praca metodą stacji zaliczana jest do otwartych form nauczania i znana jest dobrze nauczycielom wychowania fizycznego, ponieważ wywodzi się właśnie z zajęć sportowych. W Europie stosowana jest z powodzeniem

Bardziej szczegółowo

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.

Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną,

Bardziej szczegółowo

KONKURS WIEDZY O KRAJACH ANGLOJĘZYCZNYCH. Zapraszamy uczniów klas IV VI do udziału w Konkursie Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych.

KONKURS WIEDZY O KRAJACH ANGLOJĘZYCZNYCH. Zapraszamy uczniów klas IV VI do udziału w Konkursie Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych. KONKURS WIEDZY O KRAJACH ANGLOJĘZYCZNYCH Zapraszamy uczniów klas IV VI do udziału w Konkursie Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych. Konkurs odbędzie się 13.06.1016r.(poniedziałek) Pytania związane ze Szkolnym

Bardziej szczegółowo

WYCIECZKA SZKOLNA TRAVEL EXCHANGE & EDUCATION

WYCIECZKA SZKOLNA TRAVEL EXCHANGE & EDUCATION Sz.P. Małgorzata Stegenka e-mail: malsteg@op.pl Szanowna Pani, Bardzo dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą wycieczek szkolnych. W odpowiedzi na zapytanie odnośnie organizacji szkolnej wycieczki autokarowej

Bardziej szczegółowo

ENGLISH IS USEFUL. prowadzący: Wioleta Polek

ENGLISH IS USEFUL. prowadzący: Wioleta Polek 248 - English is Useful! kurs przygotowujący do matury. Jesteś zalogowany(a) jako Recenzent (Wyloguj) Kreatywna szkoła ZP_248 Zmień rolę na... Włącz tryb edycji Osoby Uczestnicy Aktywności Certificates

Bardziej szczegółowo

Oficjalny polski poradnik GRY-OnLine do gry. Hellgate: London. autor: Maciej Shinobix Kurowiak

Oficjalny polski poradnik GRY-OnLine do gry. Hellgate: London. autor: Maciej Shinobix Kurowiak Oficjalny polski poradnik GRY-OnLine do gry Hellgate: London autor: Maciej Shinobix Kurowiak Copyright wydawnictwo GRY-OnLine S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone. www.gry-online.pl Producent Flagship Studios,

Bardziej szczegółowo

Niepubliczne Przedszkole i Żłobek EPIONKOWO

Niepubliczne Przedszkole i Żłobek EPIONKOWO KROPECZKI MIESIĄC: PAŹDZIERNIK 2013R. TEMAT MATERIAŁ Hello again! What s your name? Proste powitania Wskazywanie kolegów/koleżanek Śpiewanie piosenki Dialogi A. Hello! I am Kasia. My name is Kasia What

Bardziej szczegółowo

Kalendarz Wydarzeń. Styczeń 2012

Kalendarz Wydarzeń. Styczeń 2012 Kalendarz Wydarzeń Podane niżej terminy są w trakcie ustalania i uzupełniania. Jeśli jesteście Państwo zainteresowani organizacją warsztatów w swoim mieście to bardzo prosimy o kontakt mailowy: info@naukabezgranic.pl

Bardziej szczegółowo

I GMINNY KONKURS SYMBOLE WIELKIEJ BRYTANII DLA UCZNIÓW KLAS I VI SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W GMINIE ŻUKOWO. kilka przydatnych informacji

I GMINNY KONKURS SYMBOLE WIELKIEJ BRYTANII DLA UCZNIÓW KLAS I VI SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W GMINIE ŻUKOWO. kilka przydatnych informacji I GMINNY KONKURS SYMBOLE WIELKIEJ BRYTANII DLA UCZNIÓW KLAS I VI SZKÓŁ PODSTAWOWYCH W GMINIE ŻUKOWO kilka przydatnych informacji Kilka ogólnych wiadomości, które mogą Ci się przydać Nazwa kraju: The United

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY 2011 JĘZYK ANGIELSKI

EGZAMIN MATURALNY 2011 JĘZYK ANGIELSKI Centralna Komisja Egzaminacyjna w Warszawie EGZAMIN MATURALNY 2011 JĘZYK ANGIELSKI POZIOM PODSTAWOWY MAJ 2011 2 Egzamin maturalny z języka angielskiego poziom podstawowy ZADANIA ZAMKNIĘTE Zadanie 1. Obszar

Bardziej szczegółowo

Mission IELTS 1. ADVANCED LEVEL Bob Obee Mary Spratt

Mission IELTS 1. ADVANCED LEVEL Bob Obee Mary Spratt IELTS 82 FCE 84 CAE 86 CPE 86 BEC 87 KET/PET 87 City & Guilds IESOL/ISESOL 88 The Swansea Levels Test X_Lex 88 LAT: Language Aptitude Test 88 ISE II 89 IGCSE 89 nowość nowość Mission IELTS 1 ADVANCED LEVEL

Bardziej szczegółowo

Abonament 10 + 5 x 4 pln monety = 30 pln wysyłka 2-3 tygodnie po emisji w USA! c) sposobu wysyłki (polecony priorytet 6 pln, wartościowy 15 pln)

Abonament 10 + 5 x 4 pln monety = 30 pln wysyłka 2-3 tygodnie po emisji w USA! c) sposobu wysyłki (polecony priorytet 6 pln, wartościowy 15 pln) Twoje korzyści: - otrzymasz tyle monet każdej emisji, ile wykupisz abonamentów bez ograniczeń! - nie musisz poświęcać czasu wielogodzinnemu śledzeniu aukcji, my zrobimy to za ciebie!! - wybierasz sposób

Bardziej szczegółowo

Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej

Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej f) Premierem Wielkiej Brytanii jest obecnie Gordon Brown a głową państwa jest Królowa Elżbieta II, której rezydencją jest pałac Buckingham z

Bardziej szczegółowo

Miejski Konkurs Języka Angielskiego dla uczniów klas szóstych szkół podstawowych

Miejski Konkurs Języka Angielskiego dla uczniów klas szóstych szkół podstawowych 6 W RZESZOWIE KURATORIUM OŚWIATY W Rzeszowie GIMNAZJUM NR 6 IM. KAZIMIERZA WIELKIEGO 35-021 Rzeszów, ul. W. Pola 1 tel./017/ 748-26-85 e-mail: sekretariat@gm6.resman.pl Miejski Konkurs Języka Angielskiego

Bardziej szczegółowo

Regulamin Gminnego Konkursu Face to Face with English z języka angielskiego. Dla uczniów szkół gimnazjalnych Gminy Miedźna 2013-2014

Regulamin Gminnego Konkursu Face to Face with English z języka angielskiego. Dla uczniów szkół gimnazjalnych Gminy Miedźna 2013-2014 Postanowienia ogólne: Regulamin Gminnego Konkursu Face to Face with English z języka angielskiego Dla uczniów szkół gimnazjalnych Gminy Miedźna 2013-2014 Niniejszy regulamin określa zasady i sposób przeprowadzenia

Bardziej szczegółowo

matematyka dla opornych i ich korepetytorów michalina malinowska Matematyka matura raz, dwa, trzy poziom podstawowy

matematyka dla opornych i ich korepetytorów michalina malinowska Matematyka matura raz, dwa, trzy poziom podstawowy matematyka dla opornych i ich korepetytorów michalina malinowska Matematyka matura raz, dwa, trzy poziom podstawowy Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej

Bardziej szczegółowo

Radosław Więckowski. Język angielski w ciekawych dialogach

Radosław Więckowski. Język angielski w ciekawych dialogach Spis treści 1 Radosław Więckowski Język angielski w ciekawych dialogach 2 Język angielski w ciekawych dialogach Liczne zwroty zaczerpnięte z życia codziennego, np.: A: Jak leci/co u ciebie? B: U mnie po

Bardziej szczegółowo

Abonament na okolicznościowe monety USA 25c Parki narodowe 2014 + 5 monet

Abonament na okolicznościowe monety USA 25c Parki narodowe 2014 + 5 monet Abonament na okolicznościowe monety USA 5c Parki narodowe 014 + 5 monet Twoje korzyści: - otrzymasz tyle monet każdej emisji, ile wykupisz abonamentów bez ograniczeń! - nie musisz poświęcać czasu wielogodzinnemu

Bardziej szczegółowo

Program autorski zajęć pozalekcyjnych z języka angielskiego W ramach realizacji projektu Coaching i Tutoring w stronę nowoczesnej pracy dydaktycznej

Program autorski zajęć pozalekcyjnych z języka angielskiego W ramach realizacji projektu Coaching i Tutoring w stronę nowoczesnej pracy dydaktycznej Program autorski zajęć pozalekcyjnych z języka angielskiego W ramach realizacji projektu Coaching i Tutoring w stronę nowoczesnej pracy dydaktycznej Autor: mgr Karolina Pryczek Tytuł: Poznawanie elementów

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z j. angielskiego na rok szkolny 2013/2014 klasa 1 szkoła podstawowa

Wymagania edukacyjne z j. angielskiego na rok szkolny 2013/2014 klasa 1 szkoła podstawowa Dominika Birkenmajer Wymagania edukacyjne z j. angielskiego na rok szkolny 2013/2014 klasa 1 szkoła podstawowa 1. zakres tematyczny: powitania, pożegnania liczenie 1-10 kolory, owoce moje zabawki przybory

Bardziej szczegółowo

Angielski bezpłatne ćwiczenia - gramatyka i słownictwo. Ćwiczenie 3

Angielski bezpłatne ćwiczenia - gramatyka i słownictwo. Ćwiczenie 3 Angielski bezpłatne ćwiczenia - gramatyka i słownictwo. Ćwiczenie 3 Przetłumacz na język angielski.klucz znajdziesz w drugiej części ćwiczenia. 1. to be at the airport być na lotnisku Ona jest teraz na

Bardziej szczegółowo

INNOWACJA PEDAGOGICZNA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO Z ANGIELSKIM W ŚWIAT

INNOWACJA PEDAGOGICZNA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO Z ANGIELSKIM W ŚWIAT INNOWACJA PEDAGOGICZNA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO Z ANGIELSKIM W ŚWIAT TYTUŁ INNOWACJI: Z angielskim w świat - rozwijanie umiejętności skutecznego komunikowania się w języku angielskim przez poznawanie kultury

Bardziej szczegółowo