Nr /19. Wiosna! W najnowszym, wiosennym numerze znajdziecie między innymi recenzję serialu Lucyfer oraz filmu Narodziny gwiazdy.

Save this PDF as:

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Nr /19. Wiosna! W najnowszym, wiosennym numerze znajdziecie między innymi recenzję serialu Lucyfer oraz filmu Narodziny gwiazdy."

Transkrypt

1 Nr /19 Wiosna! W najnowszym, wiosennym numerze znajdziecie między innymi recenzję serialu Lucyfer oraz filmu Narodziny gwiazdy.

2 Narodziny gwiazdy Film Narodziny gwiazdy z 2018 r. zdecydowanie można nazwać reżyserskim debiutem Bradleya Coopera. Ożywił on i urozmaicił amerykański musical z 1976 r. z Barbarą Streisand w roli głównej. Produkcja Coopera nie jest identyczna, ale występują w niej motywy bardzo podobne do oryginału. Problem z alkoholem głównego bohatera, początkująca piosenkarka, w rolę której wcieliła się Lady Gaga, wspaniałe utwory i fala emocji zalewająca oglądających. Ally (Lady Gaga) jest kelnerką, która wieczorami dorabia sobie w klubie, śpiewając piosenki Edith Piaf. Jackson Maine (Bradley Cooper) to gwiazda, a zarazem wrak człowieka. Jest uzależniony od leków, alkoholu oraz narkotyków. Dzięki przypadkowemu spotkaniu oboje dostają ogromną szansę, ona zyskuje mentora i przewodnika, a on znajduje w niej swoją

3 muzę. Film pokazuje gorzką prawdę o blaskach i cieniach przemysłu rozrywkowego, a także o trudzie zbudowania harmonijnego związku przez parę artystów. On osiągnął już szczyt swoich możliwości, a ona dopiero się rozkręca. Maine wciąż powtarzał, że każdy człowiek obdarzony jest jakimś talentem, ale tylko nieliczni, za jego pomocą, mają światu coś do przekazania. Ekranizacja idealnie ujmuje to, jak trudno jest obronić artystyczną niezależność w zderzeniu ze światem show-biznesu. Film ogląda się z przyjemnością, przede wszystkim dzięki parze odtwórców głównych ról. Nawet jeśli fabuła wydaje się momentami naiwna i zbyt pośpiesznie opowiedziana, ekranowa chemia między Cooperem a Gagą wynagradza wszystko. Para wypada rewelacyjnie zarówno w kameralnych, intymnych scenach, jak i podczas występów przed tysiącami słuchaczy. Za to słowa uznania należą się operatorowi Matthew Libatique'owi. Kamera wykonuje dziki taniec wokół bohaterów, wciskając się w każdy wolny centymetr sceny. Skupia się na detalu i przepływie emocji między artystami. Wspomnieć trzeba też o pierwszorzędnej pracy specjalistów od udźwiękowienia. Podczas scen koncertów można poczuć się jak na estradzie. Film jest nie tylko angażującym, solidnym melodramatem, ale również niesamowitym, widowiskiem muzycznym. Podsumowując, film Narodziny gwiazdy cudownie oddziałuje na wszystkie zmysły i na pewno warto go obejrzeć. Martyna Kowalewska Oliwia Feter

4 Kuba poleca... W 2016 nie było dobrych seriali. No dobra, oprócz Daredevila i Stranger Things, no i Mr.Robot, ale jeżeli ja słysze, że robią serial o diable, który otwiera klub nocny, no to rzucam wszystko i oglądamy, ale było warto. L ucyfer (ang. Lucifer) jest amerykańskim serialem kryminalnym fantasy wyprodukowanym przez Jerry Bruckheimer Television, Vertigo (DC Entertainment) oraz Warner Bros. Television. Serial jest adaptacją komiksu pod tym samym tytułem, którego autorem był Neil Gaiman i Sam Kieth, wydany przez DC Comics. Pierwszy odcinek serialu został wyemitowany na kanale Fox 25 stycznia 2016 roku. Serial opowiada o Lucyferze Morningstarze (Tom Ellis), bo tak nazywał się ów diabeł, którego Bóg zesłał do piekła aby nim rządził, ale on postanowił zrobić sobie wakacje i zszedł na ziemię. Znalazł się w słonecznym Los Angeles, gdzie jest właścicielem klubu nocnego Lux. Wziął ze sobą demona Mazikeen (Lesley-Ann Brandt) lubującego się w torturach wszelkiej maści. Podczas pierwszej sceny został zatrzymany przez policję za przekroczenie prędkości ale wybrnął z tego, ponieważ ma moce, dzięki którym potrafi manipulować (prawie) każdą osobą. Jego brat- Amendiel (D. B. Woodside) został wysłany przez Boga, aby ten go ściągnął z powrotem do piekła. W Lux Lucyfer spotyka detektyw Chloe Decker (Lauren German), która przychodzi do niego w sprawie zabójstwa jego przyjaciółki. On sam w prawie każdych okolicznościach jest nieśmiertelny (nie będę spojlerować dlaczego), dlatego policja w LA się nim zainteresowała.

5 No dobra, ale czy mogę Wam ten serial z czystym sercem polecić? Zależy komu. Bo jeżeli jesteś człowiekiem, który lubi kryminały i fantasy (te dwa gatunki rzadko się łączą) to jest to pozycja niemalże obowiązkowa, no jeżeli lubisz komiksy i seriale DC to też. Ale przede wszystkim jest to dobry serial z momentami kiedy śmiechłem, kiedy była napięta sytuacja, kiedy odcinek mnie tak wciągnął że mogłem pół sezonu obejrzeć od razu, kiedy był tak nudny, że nie chciało mi się w ogóle go oglądać. Ten serial ma swoje wady, ale w porównaniu do zalet, są znikome. No i oczywiście akcent głównego bohatera i w ogóle sama postać jest świetnie napisana, muzyka również, szczególnie intro. To co mi się nie podobało to dłużyzny, czasem ma się wrażenie, że scena może się ciągnąć i ciągnąć w nieskończoność. Reasumując Lucyfer nie jest serialem idealnym dlatego otrzymuje 8 na 10. Jakub Szarwiński

6 Nasza szkoła w budowie 1980 Foto: Pan Artur Bychowski

7 ANKIETA Każdy z nas ma inne upodobania. Każdy z nas lubi coś innego. Chcąc poznać Wasze upodobania, zapytaliśmy uczniów klas siódmych i ósmych o ich ulubione przedmioty szkolne. Okazało się, że najbardziej lubianym przez Was przedmiotem jest wychowanie fizyczne. Nic dziwnego, skoro jesteśmy szkołą z klasami sportowymi. Tuż za wychowaniem fizycznym znalazł się język angielski. Następnie królowa nauk matematyka oraz wiedza o społeczeństwie.

8 Zdolni uczniowie W najnowszym numerze prezentujemy Wam wiersz Ernesta Dębskiego, który był laureatem IV Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego Niektórzy lubią poezję Pewnego dnia znalazłem psa. Było zimno, szaro- buro, czarnym się kłaniając chmurom, szedłem z tatą pochylony. A tam, cały przemoczony, biegnie szybko w naszą stronę kłebek sierści, merdając ogonem. Gdy go zobaczyłem, żal mi się biedaka zrobiło, bo widać dobrze było, że się biedak zgubił. Podszedłem do niego, delikatnie pogłaskałem, w oczy czule mu zajrzałem. Pomyślałem: porządna psina, ale pewnie Pana nie ma. Od razu myśli swe tacie powiedziałem i by z nami zamieszkał, zaproponowałem. Tata z mamą szybko się zgodzili i nową obrożę w sklepie mu kupili. Od tamtej pory, każdy o tym wie, jesteśmy przyjaciółmi na dobre i na złe.

9 REDAKCJA ECHO 20 * 2018/ 2019 Martyna Kowalewska Oliwia Feter Eliza Balewska Maja Pilarska Jakub Szarwiński Nikola Dałek Roksana Miłoszewska Źródło pochodzenia zdjęć: Internet. Dziękujemy Panu Arturowi Bychowskiemu za możliwość wykorzystania zdjęć szkoły w trakcie budowy :)

I MIEJSCE Jestem spod znaku Słowa, które najlepiej mnie określają: Lubię słuchać Lubię czytać Lubię oglądać W wolnym czasie

I MIEJSCE Jestem spod znaku Słowa, które najlepiej mnie określają: Lubię słuchać Lubię czytać Lubię oglądać W wolnym czasie I MIEJSCE Jestem spod znaku bliźniąt. określają: Ciężko mi napisać słowa, które mnie najlepiej określają, ale poniekąd uważam siebie za osobę rzetelną, przyjacielską i odpowiedzialną. Powierzasz mi cokolwiek,

Bardziej szczegółowo

Nadchodzi czas Wiedźmina w Teatrze Muzycznym

Nadchodzi czas Wiedźmina w Teatrze Muzycznym Nadchodzi czas Wiedźmina w Teatrze Muzycznym Pierwszy musical oparty na prozie Andrzej Sapkowskiego powstaje na deskach Teatru Muzycznego. Trwają przygotowania do premiery Wiedźmina. Musical reżyseruje

Bardziej szczegółowo

Nr 1/ Koleżanki i Koledzy!

Nr 1/ Koleżanki i Koledzy! Nr 1/2018-19 Koleżanki i Koledzy! Witamy w nowym roku szkolnym 2018/2019 Tup, tup idzie nowe! Gazetka wznawia swoją działalność i będzie teraz funkcjonowała pod inną nazwą. Prowadzić ją będą wyłącznie

Bardziej szczegółowo

Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz

Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz 1.Jak powstaje film? Ustal właściwą kolejność. Etapy powstawania filmu Montaż i udźwiękowienie 1. Pomysł, projekt 2. Scenopis 3. Zaprojektowanie

Bardziej szczegółowo

USZATKOWE WIEŚCI MARZEC 2018 Gazetka Przedszkola nr 272 im. Misia Uszatka WARSZAWA

USZATKOWE WIEŚCI MARZEC 2018 Gazetka Przedszkola nr 272 im. Misia Uszatka WARSZAWA USZATKOWE WIEŚCI MARZEC 2018 Gazetka Przedszkola nr 272 im. Misia Uszatka WARSZAWA Witajcie kochane przedszkolaki. Myślę, ze minęło już co najmniej 18 lat od momentu, kiedy pierwszy raz postanowiliście

Bardziej szczegółowo

wyniki oglądalności 0,40 0,39 0,39 0,36 +1% Dane: NAM, za okres styczeń-grudzień dla wszystkich prezentowanych lat, grupa A16-49

wyniki oglądalności 0,40 0,39 0,39 0,36 +1% Dane: NAM, za okres styczeń-grudzień dla wszystkich prezentowanych lat, grupa A16-49 wiosna 2016 Polsat Cafe Polsat Cafe to kanał tematyczny skierowany do kobiet i tworzony przez kobiety. Ofertę programową stanowią magazyny lifestyle owe, programy poradnikowe i rozrywkowe, reality show,

Bardziej szczegółowo

Wypowiedzi chórzystów Gaudeamus, z anonimowej Ankiety przeprowadzonej w lutym 2017 roku ZACHĘCAM CIĘ

Wypowiedzi chórzystów Gaudeamus, z anonimowej Ankiety przeprowadzonej w lutym 2017 roku ZACHĘCAM CIĘ Wypowiedzi chórzystów Gaudeamus, z anonimowej Ankiety przeprowadzonej w lutym 2017 roku VI klasa Zachęcam Cię do chóru Gaudeamus i Gaudium dlatego, że jest dużo osób, które są nowe i można ich zapoznać.

Bardziej szczegółowo

DUCZUŚ. Gazeta Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Duczkach. Witajcie! Święta już za nami, więc czas na kolejne, tym razem lutowe wydanie Duczusia!

DUCZUŚ. Gazeta Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Duczkach. Witajcie! Święta już za nami, więc czas na kolejne, tym razem lutowe wydanie Duczusia! Nr 4 Luty 2015 r. DUCZUŚ Gazeta Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Duczkach Witajcie! Święta już za nami, więc czas na kolejne, tym razem lutowe wydanie Duczusia! W tym numerze: Długo wyczekiwany wywiad

Bardziej szczegółowo

Nikt nigdy nie był ze mnie dumny... Klaudia Zielińska z Iławy szczerze o swoim udziale w programie TVN Projekt Lady [ZDJĘCIA]

Nikt nigdy nie był ze mnie dumny... Klaudia Zielińska z Iławy szczerze o swoim udziale w programie TVN Projekt Lady [ZDJĘCIA] Nikt nigdy nie był ze mnie dumny... Klaudia Zielińska z Iławy szczerze o swoim udziale w programie TVN Projekt Lady [ZDJĘCIA] data aktualizacji: 2019.05.20 - To będzie najmocniejszy sezon "Projektu Lady"

Bardziej szczegółowo

PROJEKTU. WYWIAD ZE SHREKIEM - aktorem Teatru Muzycznego - Rafałem Ostrowskim przeprowadzony w przededniu zejścia spektaklu z afisza.

PROJEKTU. WYWIAD ZE SHREKIEM - aktorem Teatru Muzycznego - Rafałem Ostrowskim przeprowadzony w przededniu zejścia spektaklu z afisza. Zespół Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 24 w Gdańsku Gimnazjum nr 31, Szkoła Podstawowa nr 38 Leśna Góra12 04/17 Numer 80-281, Gdańsk ORGANIZATOR PROJEKTU PARTNER WYWIAD ZE SHREKIEM - aktorem

Bardziej szczegółowo

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot Opowieści nocy reż. Michel Ocelot 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Jak powstaje film? 2. Karta pracy. (str. 5) MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI SCENARIUSZ LEKCJI Opracowała: Paulina

Bardziej szczegółowo

X PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH LISTOPADA LISTOPADA 2014 GALA FINAŁOWA

X PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH LISTOPADA LISTOPADA 2014 GALA FINAŁOWA X PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH 19-20 LISTOPADA 2014 21 LISTOPADA 2014 GALA FINAŁOWA Od środy do piątku byliśmy świadkami barwnego i porywającego Przeglądu Twórczości Artystycznej

Bardziej szczegółowo

Film to życie, z którego wymazano plamy nudy (A. Hitchcock) rodzaje i gatunki filmowe

Film to życie, z którego wymazano plamy nudy (A. Hitchcock) rodzaje i gatunki filmowe Scenariusz lekcji bibliotecznej pt. Film to życie, z którego wymazano plamy nudy (A. Hitchcock) rodzaje i gatunki filmowe CEL GŁÓWNY: kształcenie umiejętności patrzenia na film i dyskutowania o nim CELE

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ (wiek ucznia lat)

SCENARIUSZ ZAJĘĆ (wiek ucznia lat) SCENARIUSZ ZAJĘĆ (wiek ucznia 10-15 lat) Temat: Lekcja Akceptacji Czas: 45min Ilość uczniów: max 30 Cel główny: Uczniowie rozumieją, że wszyscy jesteśmy różni. Dowiadują się, że spektrum autyzmu jest różnorodne

Bardziej szczegółowo

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1)

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) Turysta: Dzień dobry! Kobieta: Dzień dobry panu. Słucham? Turysta: Jestem pierwszy raz w Krakowie i nie mam noclegu. Czy mogłaby mi Pani polecić jakiś hotel?

Bardziej szczegółowo

Pidżama party. Zróbcie z tego spotkania wieczór magiczny pełen niespodzianek, tak żeby wszystkie dzieci zapamiętały, jak u Was jest fajnie.

Pidżama party. Zróbcie z tego spotkania wieczór magiczny pełen niespodzianek, tak żeby wszystkie dzieci zapamiętały, jak u Was jest fajnie. Pidżama party Czy jest coś lepszego od nocowania u najlepszego przyjaciela? Pewnie, że tak! Nocowanie z innymi przyjaciółmi. Wy też to polubicie gdy zobaczycie jak dzieciaki będą się świetnie bawić. Wystrój:

Bardziej szczegółowo

Opracowała Maria Szmidt

Opracowała Maria Szmidt -Wycieczka do Zakopanego -Dzień Edukacji Narodowej -Pasowanie na ucznia klasy I SP -Święto Odzyskania Niepodległości -Zabawa karnawałowa -Dzień Wiosny -Konkurs recytatorski -Dni otwarte -Bal gimnazjalistów

Bardziej szczegółowo

PROGRAM DNIA OTWARTEGO DLA KANDYDATEK I KANDYDATÓW DO KLASY I GIMNAZJUM NR 2 W WOŁOMINIE GODZ.17.30

PROGRAM DNIA OTWARTEGO DLA KANDYDATEK I KANDYDATÓW DO KLASY I GIMNAZJUM NR 2 W WOŁOMINIE GODZ.17.30 PROGRAM DNIA OTWARTEGO DLA KANDYDATEK I KANDYDATÓW DO KLASY I GIMNAZJUM NR 2 W WOŁOMINIE - 27.04.2015 GODZ.17.30 - SALA GIMNASTYCZNA POWITANIE UCZNIÓW I RODZICÓW W SALI GIMNASTYCZNEJ PRZEZ PANIĄ DYREKTOR

Bardziej szczegółowo

WIEŚCI SZKOLNE Z ŻYCIA SZKOŁY. Cyprian Kamil Norwid

WIEŚCI SZKOLNE Z ŻYCIA SZKOŁY. Cyprian Kamil Norwid MIESIĘCZNIK SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. C.K. NORWIDA W DĄBRÓWCE WIEŚCI Cyprian Kamil Norwid Cyprian Kamil Norwid N U M E R V I SZKOLNE M A R Z E C 2 0 1 4 Z ŻYCIA SZKOŁY W TYM NUMERZE: Z życia szkoły 1 Zuch

Bardziej szczegółowo

Mikser GAZETKA SZKOLNA UCZNIÓW GIMNAZJUM NR 5 W RACIBORZU

Mikser GAZETKA SZKOLNA UCZNIÓW GIMNAZJUM NR 5 W RACIBORZU WITAMY WAS W NOWYM ROKU SZKOLNYM 2016/2017 Witamy. na stronie Naszej gazetki szkolnej, która również w tym roku szkolnym będzie w wersji elektronicznej. Chyba bardziej dla Was dostępnej. Każdy numer będziemy

Bardziej szczegółowo

News 9 (numer 1/IX/2017) Numer 1/IX/2017. W numerze:

News 9 (numer 1/IX/2017) Numer 1/IX/2017. W numerze: Numer 1/IX/2017 W numerze: Rozpoczęcie roku szkolnego. 2 Przysłowia związane z jesienią. 2-3 Światowy Dzieo Sybiraka. 3 Tajemnice teatru 3 Wśród warmioskich legend. 4-5 Wrażenia czwartoklasistów po miesiącu

Bardziej szczegółowo

Przepraszam, w czym mogę pomóc?

Przepraszam, w czym mogę pomóc? Ed polonistyczna Ad@ i J@ś na matematycznej wyspie materiały dla ucznia, klasa II, pakiet 68, s. Przepraszam, w czym mogę pomóc? Wysłuchaj uważnie opowiadania. Pomocna dłoń Bardzo lubię chodzić z mamą

Bardziej szczegółowo

Wójt wręczył młodym muzykom z Gminy Ełk stypendia artystyczne

Wójt wręczył młodym muzykom z Gminy Ełk stypendia artystyczne Wójt wręczył młodym muzykom z Gminy Ełk stypendia artystyczne Piotr Olszewski, Karol Karolczuk, Jan Fromm i Zuzanna Fromm oto uczniowie z Gminy Ełk, którzy jako pierwsi z rąk wójta Tomasza Osewskiego odebrali

Bardziej szczegółowo

Mikser GAZETKA SZKOLNA UCZNIÓW GIMNAZJUM NR 5 W RACIBORZU

Mikser GAZETKA SZKOLNA UCZNIÓW GIMNAZJUM NR 5 W RACIBORZU WITAMY WAS W NOWYM ROKU SZKOLNYM 2015/2016 Witam Nazywam się Jolanta Otlik i jestem opiekunem Naszej gazetki szkolnej, która również w tym roku szkolnym będzie w wersji elektronicznej. Chyba bardziej dla

Bardziej szczegółowo

wyniki oglądalności 0,07 0,06 Dane: NAM, za okres styczeń grudzień 2015 oraz 2016, grupa A16-49

wyniki oglądalności 0,07 0,06 Dane: NAM, za okres styczeń grudzień 2015 oraz 2016, grupa A16-49 wiosna 2017 E! Entertainment E! Entertainment to kanał pełen inspirujących i ciekawych osobowości, który prezentuje trendy ze świata mody, filmu, muzyki, sztuki oraz barwnego życia Hollywood. Relacje z

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć dla uczniów dotyczący przemocy ze strony dorosłych w drugim roku realizacji programu. Temat: Powiedz Nie nieznajomemu.

Scenariusz zajęć dla uczniów dotyczący przemocy ze strony dorosłych w drugim roku realizacji programu. Temat: Powiedz Nie nieznajomemu. Scenariusz zajęć dla uczniów dotyczący przemocy ze strony dorosłych w drugim roku realizacji programu Adresat: Uczniowie klas II-III Temat: Powiedz Nie nieznajomemu. Cele: 1) kształtowanie świadomości,

Bardziej szczegółowo

FILM - SALON SPRZEDAŻY TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH (A2 / B1 )

FILM - SALON SPRZEDAŻY TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH (A2 / B1 ) FILM - SALON SPRZEDAŻY TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH (A2 / B1 ) Klient: Dzień dobry panu! Pracownik: Dzień dobry! W czym mogę pomóc? Klient: Pierwsza sprawa: jestem Włochem i nie zawsze jestem pewny, czy wszystko

Bardziej szczegółowo

SZKOLNY ZASTAW TEMATÓW PROJEKTÓW EDUKACYJNYCH W ROKU SZKOLNYM 2014/2015

SZKOLNY ZASTAW TEMATÓW PROJEKTÓW EDUKACYJNYCH W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 SZKOLNY ZASTAW TEMATÓW PROJEKTÓW EDUKACYJNYCH W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 NAUCZYCIEL ODPOWIEDZIALNY TEMAT Język polski 1. Lekturowe zgaduj zgadula - tworzymy karty edukacyjne do wybranych lektur. 2. Poznajemy

Bardziej szczegółowo

Szatan z siódmej klasy Escape room

Szatan z siódmej klasy Escape room Szatan z siódmej klasy Escape room Uczniowie zadania otrzymują w różnej kolejności, na koniec muszą odpowiednio ułożyć litery hasła głównego. Kolejne zadanie otrzymują dopiero po wykonaniu poprzedniego.

Bardziej szczegółowo

Oferta wynajmu mobilnego

Oferta wynajmu mobilnego Oferta wynajmu mobilnego kina emocji CINEMA 5D CINEMA 5D zobacz i poczuj! Nasze kino to innowacyjny produkt na miarę XXI wieku. W kinie CINEMA 5D widz odbiera film wszystkimi zmysłami. Dzieje się tak za

Bardziej szczegółowo

1. Każdy ma swojego dusiołka

1. Każdy ma swojego dusiołka 1. Każdy ma swojego dusiołka Uczeń: Uczeń: a. 1. Cele lekcji i. a) Wiadomości zna treść wiersza B. Leśmiana Dusiołek rozumie problem dotyczący znaczenia i sensu walki człowieka ze złem i przeciwnościami

Bardziej szczegółowo

HOBBIT: NIEZWYKŁA PODRÓŻ

HOBBIT: NIEZWYKŁA PODRÓŻ Wybierz spośród interesującą Cię pozycje. Po prezentacji najlepiej poruszać się tylko myszką. REŻYSER TREŚĆ FILMU DLACZEGO GO WYBRAŁEM REKLAMA ŹRÓDŁO INFORMACJE O REŻYSERZE FILMU. REŻYSER TREŚĆ FILMU DLACZEGO

Bardziej szczegółowo

VII Liceum Ogólnokształcące im. Józefa Wybickiego w Gdańsku. Klasa medialno-lingwistyczna

VII Liceum Ogólnokształcące im. Józefa Wybickiego w Gdańsku. Klasa medialno-lingwistyczna VII Liceum Ogólnokształcące im. Józefa Wybickiego w Gdańsku Klasa medialno-lingwistyczna Patronat Wydziału Neofilologii Uniwersytetu Gdańskiego Planowana współpraca m. in.: z Katedrą Wiedzy o Filmie i

Bardziej szczegółowo

ASERTYWNOŚĆ W RODZINIE JAK ODMAWIAĆ RODZICOM?

ASERTYWNOŚĆ W RODZINIE JAK ODMAWIAĆ RODZICOM? 3 ASERTYWNOŚĆ W RODZINIE JAK ODMAWIAĆ RODZICOM? Czy potrzeby Twoich rodziców są ważniejsze niż Twoje? Czy kłócisz się z mężem o wizyty u mamy i taty? A może masz wrażenie, że Twoi rodzice nie zauważyli,

Bardziej szczegółowo

Polo TV telewizja muzyczna prezentująca niezapomniane hity disco polo i dance. Poza teledyskami w ramówce stacji obecne są programy rozrywkowe

Polo TV telewizja muzyczna prezentująca niezapomniane hity disco polo i dance. Poza teledyskami w ramówce stacji obecne są programy rozrywkowe jesień 2018 Polo TV Polo TV telewizja muzyczna prezentująca niezapomniane hity disco polo i dance. Poza teledyskami w ramówce stacji obecne są programy rozrywkowe zawierające wywiady z gwiazdami i zespołami

Bardziej szczegółowo

TRENER MARIUSZ MRÓZ - JEDZ TO, CO LUBISZ I WYGLĄDAJ JAK CHCESZ!

TRENER MARIUSZ MRÓZ - JEDZ TO, CO LUBISZ I WYGLĄDAJ JAK CHCESZ! TRENER MARIUSZ MRÓZ - JEDZ TO, CO LUBISZ I WYGLĄDAJ JAK CHCESZ! Witaj! W tym krótkim PDFie chcę Ci wytłumaczyć dlaczego według mnie jeżeli chcesz wyglądać świetnie i utrzymać świetną sylwetkę powinieneś

Bardziej szczegółowo

Ankieta dla ucznia. Badanie Szkolnych Uwarunkowań Efektywności Kształcenia Etap VII, 2014. Miejsce na kod ucznia

Ankieta dla ucznia. Badanie Szkolnych Uwarunkowań Efektywności Kształcenia Etap VII, 2014. Miejsce na kod ucznia UNIA EUROPEJSKA EUROPEJSKI FUNDUSZ SPOŁECZNY Ankieta dla ucznia Badanie Szkolnych Uwarunkowań Efektywności Kształcenia Etap VII, 2014 Miejsce na kod ucznia Ankieta, o której wypełnienie Cię prosimy, zawiera

Bardziej szczegółowo

Czwórka z plusem PROJEKTU

Czwórka z plusem PROJEKTU Szkoła Podstawowa nr 4 Wyspiańskiego 5 32-050, Skawina ORGANIZATOR PROJEKTU Numer 4 04/17 PARTNER Witamy Was w ostatnim już w tym roku szkolnym numerze gazetki ''. Zapraszamy do współpracy w następnym

Bardziej szczegółowo

BUCKIACADEMY FISZKI JAK ZDOBYĆ NOWE KOMPETENCJE? (KOD NA PRZEDOSTATNIEJ KARCIE) TEORIA ĆWICZENIA

BUCKIACADEMY FISZKI JAK ZDOBYĆ NOWE KOMPETENCJE? (KOD NA PRZEDOSTATNIEJ KARCIE) TEORIA ĆWICZENIA BUCKIACADEMY JAK ZDOBYĆ NOWE KOMPETENCJE? Z FISZKAMI to proste. Teoria jest tylko po to, by zrozumieć praktykę. Tę zaś podajemy w formie prostych ćwiczeń, które wykonywane systematycznie rozwijają umiejętności.

Bardziej szczegółowo

Gazetka Polskiej Szkoły im. Henryka Sienkiewicza w Edmontonie ST

Gazetka Polskiej Szkoły im. Henryka Sienkiewicza w Edmontonie ST Gazetka Polskiej Szkoły im. Henryka Sienkiewicza w Edmontonie 12140 103 ST www.pshs.ca 06 kwiecień, 2013 1 13 kwietnia spotykamy się podczas wspólnej zabawy rodzinnej na posiadłości Wawel. Dzieci do lat

Bardziej szczegółowo

Lista podręczników. na rok szkolny 2017/18

Lista podręczników. na rok szkolny 2017/18 Lista podręczników na rok szkolny 2017/18 Klasa I SP Tytuł podręcznika 1. Nauczanie 2. Język angielski "Elementarz odkrywców" Podręcznik + zeszyty ćwiczeń Hello Explorer Podręcznik + zeszyt ćwiczeń 3.

Bardziej szczegółowo

Rozumiem, że prezentem dla pani miał być wspólny wyjazd, tak? Na to wychodzi. A zdarzały się takie wyjazdy?

Rozumiem, że prezentem dla pani miał być wspólny wyjazd, tak? Na to wychodzi. A zdarzały się takie wyjazdy? Praga Cieszyłam się jak dziecko. Po tylu latach Doczekałam się. Mój mąż spytał mnie: Jaki chcesz prezent na rocznicę?. Czy chce pani powiedzieć, że nigdy wcześniej? Jakby pan wiedział, przez pięćdziesiąt

Bardziej szczegółowo

NR 1 Gimnazjum nr 3. w Zbrachlinie

NR 1 Gimnazjum nr 3. w Zbrachlinie OKRUCHY SZKOLNE GAZETKA DLA CAŁEJ RODZINY NR 1 Gimnazjum nr 3 STYCZEŃ 2012 Opracowanie: zespół redakcyjny w Zbrachlinie Witamy wszystkich! Jesteśmy na półmetku roku szkolnego. Oceny lepsze czy gorsze zostały

Bardziej szczegółowo

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright Prawdziwy Skarb 2017. www.prawdziwyskarb.pl O metodzie Karty Wdzięczności to wyjątkowe narzędzie do doceniania, motywowania i okazywania wdzięczności osobom wokół

Bardziej szczegółowo

ATM Rozrywka to kanał o charakterze rozrywkowym, należący do ATM Grupa S.A. W ramówce znajdziemy przede wszystkim filmy, seriale, programy

ATM Rozrywka to kanał o charakterze rozrywkowym, należący do ATM Grupa S.A. W ramówce znajdziemy przede wszystkim filmy, seriale, programy jesień 2018 ATM Rozrywka ATM Rozrywka to kanał o charakterze rozrywkowym, należący do ATM Grupa S.A. W ramówce znajdziemy przede wszystkim filmy, seriale, programy rozrywkowe, muzyczne i dziecięce - w

Bardziej szczegółowo

30-dniowe #FajneWyzwanie Naucz się prowadzić Dziennik!

30-dniowe #FajneWyzwanie Naucz się prowadzić Dziennik! 30-dniowe #FajneWyzwanie Naucz się prowadzić Dziennik! Witaj w trzydziestodniowym wyzwaniu: Naucz się prowadzić dziennik! Wydrukuj sobie cały arkusz, skrupulatnie każdego dnia uzupełniaj go i wykonuj zadania

Bardziej szczegółowo

Joanna Charms. Domek Niespodzianka

Joanna Charms. Domek Niespodzianka Joanna Charms Domek Niespodzianka Pomysł na lato Była sobie panna Lilianna. Tak, w każdym razie, zwracała się do niej ciotka Małgorzata. - Dzień dobry, Panno Lilianno. Czy ma Panna ochotę na rogalika z

Bardziej szczegółowo

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich Polskie kino w opinii Internautów wyniki badań bezpośrednich Zakres i częstotliwość oglądania polskich filmów Badani są bardzo aktywnymi uczestnikami życia kulturalnego. Niemal 60% badanych było w ciągu

Bardziej szczegółowo

Zapoznaj się z opisem trzech sytuacji. Twoim zadaniem będzie odegranie wskazanych ról.

Zapoznaj się z opisem trzech sytuacji. Twoim zadaniem będzie odegranie wskazanych ról. 1. Podczas pobytu w Anglii rozbolał Cię ząb. Rozmawiasz z osobą pracującą w rejestracji przychodni. Podaj powód swojej wizyty. Dowiedz się, kiedy może przyjąć Cię dentysta. Zapytaj o cenę wizyty. Spędziłeś/aś

Bardziej szczegółowo

SPOSOBY NA DOBRY POCZĄTEK ROKU SZKOLNEGO

SPOSOBY NA DOBRY POCZĄTEK ROKU SZKOLNEGO SPOSOBY NA DOBRY POCZĄTEK ROKU SZKOLNEGO 1. Zadbanie, aby dziecko miało stałe miejsce do uczenia się, w którym znajdują się wszystkie potrzebne przedmioty. 2. Podczas odrabiania lekcji ważne jest stworzenie

Bardziej szczegółowo

Szkolny zestaw programów nauczania na rok szkolny 2013/2014

Szkolny zestaw programów nauczania na rok szkolny 2013/2014 Szkolny zestaw ów na rok szkolny 2013/2014 Na podstawie Art. 22a ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256 ze zmianami), w oparciu o 2 ust. 2 Rozporządzenie Ministra

Bardziej szczegółowo

MUZYKA NA RÓŻNE SPOSOBY. w świetlicy szkolnej

MUZYKA NA RÓŻNE SPOSOBY. w świetlicy szkolnej MUZYKA NA RÓŻNE SPOSOBY w świetlicy szkolnej W kwietniu tego roku został przeprowadzony Świetlicowy Konkurs MUZYKA NA RÓŻNE SPOSOBY W konkursie tym dzieci zaprezentowały swoje zdolności artystyczne indywidualne

Bardziej szczegółowo

Miłosierdzie Miłosierdzie

Miłosierdzie Miłosierdzie Miłosierdzie Miłosierdzie SP Klasa IV, Temat 57 SP SP Klasa IV, IV, Temat 57 57 SP Klasa IV, Temat 57 Koronka do Miłosierdzia Bożego Na początku odmawia się: Ojcze nasz..., Zdrowaś Maryjo..., Wierzę

Bardziej szczegółowo

* * * WITAJCIE! Dziś jest niedziela, posłuchajcie. opowieści. do jutra! Anioł Maurycy * * *

* * * WITAJCIE! Dziś jest niedziela, posłuchajcie. opowieści. do jutra! Anioł Maurycy * * * WITAJCIE! Niedługo będzie Boże Narodzenie! Każdego dnia będziemy się razem przygotowywać na te Święta. Dziś poczęstujcie się tymi pysznymi cukierkami. WITAJCIE! Dziś jest niedziela, posłuchajcie 2.12 opowieści.

Bardziej szczegółowo

ALMANACH LITERACKI NR 30

ALMANACH LITERACKI NR 30 ALMANACH LITERACKI NR 30 ROK SZKOLNY 2017/ 18 W wydaniu: Wywiad z p. Ewą Pietrzyk Nie pisz do szuflady- wiersze uczniów Nasza inscenizacja Balladyny Opiekun - Katarzyna Woś Wywiad z Panią Ewą Pietrzyk

Bardziej szczegółowo

15 niedziela po Trójcy Świętej

15 niedziela po Trójcy Świętej Centrum Misji i Ewangelizacji/ www.cme.org.pl 15 niedziela po Trójcy Świętej Główna myśl: Bądź pokorny Tekst: 1P 5, 5c-11 Łk 18,9-14 podobieństwo o faryzeuszu i celniku Wiersz: Bóg pysznym się sprzeciwia,

Bardziej szczegółowo

ATM Rozrywka to kanał o charakterze rozrywkowym, należący do ATM Grupa S.A. W ramówce znajdziemy przede wszystkim filmy, seriale, programy

ATM Rozrywka to kanał o charakterze rozrywkowym, należący do ATM Grupa S.A. W ramówce znajdziemy przede wszystkim filmy, seriale, programy wiosna 2016 ATM Rozrywka ATM Rozrywka to kanał o charakterze rozrywkowym, należący do ATM Grupa S.A. W ramówce znajdziemy przede wszystkim filmy, seriale, programy rozrywkowe, muzyczne i dziecięce - w

Bardziej szczegółowo

IDEALNA PREZENTACJA. 40BaIP17 GRATISY ONLINE. Piotr Bucki WEJDŹ NA I WPISZ KOD:

IDEALNA PREZENTACJA. 40BaIP17 GRATISY ONLINE. Piotr Bucki WEJDŹ NA  I WPISZ KOD: IDEALNA A PREZENTACJA E A KROK K PO KROKU K Piotr Bucki GRATISY ONLINE WEJDŹ NA WWW.FISZKI.PL/GRATISY I WPISZ KOD: 40BaIP17 SPIS TREŚCI Cel prezentacji... 1 Struktura prezentacji... 3 Najważniejsze elementy...

Bardziej szczegółowo

MAŁGORZATA PAMUŁA-BEHRENS, MARTA SZYMAŃSKA. Kim będę?

MAŁGORZATA PAMUŁA-BEHRENS, MARTA SZYMAŃSKA. Kim będę? Kim będę? Robert popsuł półkę na książki w klasie. Nikt się nie zdziwił, bo Robert to rozrabiaka. Tydzień później przyniósł nową półkę i to wszystkich zdziwiło. Powiedział, że sam ją zrobił i nikt mu nie

Bardziej szczegółowo

IX PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH. 27 listopada 2013

IX PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH. 27 listopada 2013 IX PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH 27 listopada 2013 W dniu 27 listopada 2013 roku na scenie Starej Prochowni SCEK odbył się IX Przegląd Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych.

Bardziej szczegółowo

BYLE DO DZWONKA. W numerze: Podsumowanie wydarzeo z pierwszego semestru: Dodatek specjalny opracowany przez uczniów klasy VIII

BYLE DO DZWONKA. W numerze: Podsumowanie wydarzeo z pierwszego semestru: Dodatek specjalny opracowany przez uczniów klasy VIII BYLE DO DZWONKA W numerze: NUMER 22 SZKOŁA PODSTAWOWA IM. HYMNU NARODOWEGO W BRODNICY Podsumowanie wydarzeo z pierwszego semestru: ŚWIATOWY DZIEO TABLICZKI MNOŻENIA PIŁKA NOŻNA WOLONTARIAT 40 ROCZNICA

Bardziej szczegółowo

SP 20 I GIM 14 WSPARŁY AKCJĘ DZIĘKUJEMY ZA WASZE WIELKIE SERCA!!!

SP 20 I GIM 14 WSPARŁY AKCJĘ DZIĘKUJEMY ZA WASZE WIELKIE SERCA!!! SP 20 I GIM 14 WSPARŁY AKCJĘ DZIĘKUJEMY ZA WASZE WIELKIE SERCA!!! Relacja ze spotkania z nr 1 rodziną przy wręczeniu paczki. Rodzina wyczekiwała wolontariuszy. Poza panią Anną i Mają był również dziadek,

Bardziej szczegółowo

PERSONA. PRZEWIDYWANY CZAS PRACY: minut

PERSONA. PRZEWIDYWANY CZAS PRACY: minut Opiszcie Waszego Użytkownika uwzględniając jak najwięcej szczegółów. Obserwujcie, rozmawiajcie, pytajcie by stworzyć profil Użytkownika jak najbliższy rzeczywistości. Możecie dodać informacje wykraczające

Bardziej szczegółowo

Elżbieta Grazda Szkoła Podstawowa nr 3 im. Armii Krajowej w Sandomierzu

Elżbieta Grazda Szkoła Podstawowa nr 3 im. Armii Krajowej w Sandomierzu www.awans.net Publikacje nauczycieli Elżbieta Grazda Szkoła Podstawowa nr 3 im. Armii Krajowej w Sandomierzu Spotkanie z Królową Bajkolandii Scenariusz imprezy podsumowującej przebieg II Ogólnopolskiego

Bardziej szczegółowo

145 cm i mniej 146 cm-154 cm 155 cm-164 cm 165 cm-174 cm 175 cm i więcej

145 cm i mniej 146 cm-154 cm 155 cm-164 cm 165 cm-174 cm 175 cm i więcej ILE MAMY 145 cm i mniej 146 cm-154 cm 155 cm-164 cm 165 cm-174 cm 175 cm i więcej 10 8 6 4 2 0 JAKIEGO KOLORU MAMY OCZY Niebieskie Zielone Piwne 12 10 8 6 4 2 0 Niebieskie Zielone Piwne Kiedy się urodziliśmy???

Bardziej szczegółowo

Lekcja 9 Charakter, osobowość

Lekcja 9 Charakter, osobowość Lekcja 9 Charakter, osobowość 2 Wysłuchaj słówek i zwrotów wraz z ich polskim tłumaczeniem, powtarzaj je za lektorem. Następnie wysłuchaj zdań ilustrujących ich prawidłowe użycie. niezależny (-a) W wieku

Bardziej szczegółowo

Polska na urlop oraz Polska Pełna Przygód to nasze wakacyjne propozycje dla Was

Polska na urlop oraz Polska Pełna Przygód to nasze wakacyjne propozycje dla Was Polska na urlop oraz Polska Pełna Przygód to nasze wakacyjne propozycje dla Was Nie tylko człowiek internetem żyje, miło mieć pod ręka ciekawą książkę. Od wydawnictwa Burda Książki otrzymaliśmy dwie ciekawe

Bardziej szczegółowo

VIS A VIS junior nr1. Poznajmy się. Rozpoczęcie roku szkolnego. Str.3. Dzieje się - Akcja Sprzątanie świata Akcja Bezpieczny uczeń

VIS A VIS junior nr1. Poznajmy się. Rozpoczęcie roku szkolnego. Str.3. Dzieje się - Akcja Sprzątanie świata Akcja Bezpieczny uczeń VIS A VIS junior nr1 Poznajmy się Str.2 Rozpoczęcie roku szkolnego Str.3 Pierwszoklasiści Str..4-5 Dzieje się Str.6-7 - Akcja Sprzątanie świata Akcja Bezpieczny uczeń Str.8 Nie pal przy mnie Str.9 Poranki

Bardziej szczegółowo

Oto oryginalne opowiadanie ćwiczymy umiejętność redagowania opowiadania twórczego z użyciem dialogu

Oto oryginalne opowiadanie ćwiczymy umiejętność redagowania opowiadania twórczego z użyciem dialogu Oto oryginalne opowiadanie ćwiczymy umiejętność redagowania opowiadania twórczego z użyciem dialogu 1. Cele lekcji a) Wiadomości Uczeń: zna zasady tworzenia dialogu i zapisywania go w tekście, zna reguły

Bardziej szczegółowo

PROJEKTY EDUKACYJNE DLA KLASY I GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016

PROJEKTY EDUKACYJNE DLA KLASY I GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 imię i nazwisko nauczyciela PROJEKTY EDUKACYJNE DLA KLASY I GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 015/016 klasa temat projektu forma opis czas realizacji JĘZYK POLSKI sposób prezentacji Aneta Gromanowska Kronika naszej

Bardziej szczegółowo

jedenasta edycja konkursu pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Bydgoszczy ORGANIZATORZY: WSPÓŁORGANIZATORZY: Urzędu Miasta Bydgoszczy

jedenasta edycja konkursu pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Bydgoszczy ORGANIZATORZY: WSPÓŁORGANIZATORZY: Urzędu Miasta Bydgoszczy jedenasta edycja konkursu pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Bydgoszczy ORGANIZATORZY: VII Liceum Ogólnokształcące im Janusza Kusocińskiego w Bydgoszczy Wydział Edukacji Urzędu Miasta Bydgoszczy

Bardziej szczegółowo

Otrzęsiny przeprowadzone przez Samorząd Uczniowski.

Otrzęsiny przeprowadzone przez Samorząd Uczniowski. PLAN UROCZYSTOŚCI ŚLUBOWANIA I OTRZĘSIN W PUBLICZNYM GIMNAZJUM NR 10 W RADOMIU I. Wprowadzenie sztandaru szkolnego. II. Odśpiewanie hymnu państwowego. III. Wystąpienie Dyrektora szkoły. IV. Wystąpienie

Bardziej szczegółowo

Jan z księżyca reż. Stephen Schesch

Jan z księżyca reż. Stephen Schesch Jan z księżyca reż. Stephen Schesch MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Jan z Księżyca najeźdźca czy poszukiwacz przyjaźni? 2. Karta pracy. (str. 5)

Bardziej szczegółowo

RANDKA Z FEMINISTĄ. Samantha Ellis Najbliższy spektakl: :00 - Scena Kameralna - Sopot

RANDKA Z FEMINISTĄ. Samantha Ellis Najbliższy spektakl: :00 - Scena Kameralna - Sopot RANDKA Z FEMINISTĄ Samantha Ellis Najbliższy spektakl: 15-01-2019 19:00 - Scena Kameralna - Sopot Randka z feministą to przewrotna komedia romantyczna, w której dwoje aktorów wciela się jednocześnie w

Bardziej szczegółowo

Brain Game. Wstęp. Scratch

Brain Game. Wstęp. Scratch Scratch 2 Brain Game Każdy Klub Kodowania musi być zarejestrowany. Zarejestrowane kluby można zobaczyć na mapie na stronie codeclubworld.org - jeżeli nie ma tam twojego klubu sprawdź na stronie jumpto.cc/18cplpy

Bardziej szczegółowo

NASZA REDAKCJA: Oliwia Gęsiarz, Eliza Żołędziewska, Kinga Proć, Kinga

NASZA REDAKCJA: Oliwia Gęsiarz, Eliza Żołędziewska, Kinga Proć, Kinga NASZA REDAKCJA: Oliwia Gęsiarz, Eliza Żołędziewska, Kinga Proć, Kinga Gołębiowska, Krzysztof Kałan, Mateusz Prusik, Anna Kaznowska, Magda Krakowiak Anna Fijas, Magda Żabkiewicz i redaktor naczelna Małgorzata

Bardziej szczegółowo

PLAN PRACY WSDZ rok szkolny 2018/2019

PLAN PRACY WSDZ rok szkolny 2018/2019 PLAN PRACY WSDZ rok szkolny 2018/2019 PLAN PRACY W KLASACH SIÓDMYCH Cele ogólne oraz cele szczegółowe zostały dokładnie opisane w Programie doradztwa zawodowego dla klas VII VIII szkoły podstawowej. 1.

Bardziej szczegółowo

10 najlepszych zawodów właściciel szkoły tańca

10 najlepszych zawodów właściciel szkoły tańca Kategoria: Edukacja 10 najlepszych zawodów 10 najlepszych zawodów właściciel szkoły tańca 10 najlepszych zawodów właściciel szkoły tańca Dodano: 2011-12-30 17:55:39 Poprawiony: piątek, 30 grudnia 2011

Bardziej szczegółowo

Słów parę o SAMORZĄDZIE UCZNIOWSKIM

Słów parę o SAMORZĄDZIE UCZNIOWSKIM Słów parę o SAMORZĄDZIE UCZNIOWSKIM CZYM JEST SAMORZĄD UCZNIOWSKI? Ty, twoje koleżanki i koledzy wszyscy jesteście członkami SU i możecie wpływać na szkolne życie niezależnie od tego, czy zostaliście wybrani

Bardziej szczegółowo

PERSONA. PRZEWIDYWANY CZAS PRACY: minut

PERSONA. PRZEWIDYWANY CZAS PRACY: minut Opiszcie Waszego Użytkownika uwzględniając jak najwięcej szczegółów. Obserwujcie, rozmawiajcie, pytajcie by stworzyć profil Użytkownika jak najbliższy rzeczywistości. Możecie dodać informacje wykraczające

Bardziej szczegółowo

Poniżej załączam teksty wierszy i piosenek, które poznaliśmy. Zachęcam do wspólnej zabawy w czasie wakacji:

Poniżej załączam teksty wierszy i piosenek, które poznaliśmy. Zachęcam do wspólnej zabawy w czasie wakacji: Grupa dzieci 4 i 5 letnich W CZERWCU zrealizowaliśmy następujące tematy kompleksowe: 1. Z końca świata czy zza ściany, to przyjaciel nasz kochany. 2. Coś się skrada, coś szeleści, dżungla sto tajemnic

Bardziej szczegółowo

Dnia 7.02.2011 udaliśmy się na wycieczkę do średniowiecznego, a zarazem nowoczesnego miasta Jawor. Wiąże się z nim bardzo wiele średniowiecznych

Dnia 7.02.2011 udaliśmy się na wycieczkę do średniowiecznego, a zarazem nowoczesnego miasta Jawor. Wiąże się z nim bardzo wiele średniowiecznych Dnia 7.02.2011 udaliśmy się na wycieczkę do średniowiecznego, a zarazem nowoczesnego miasta Jawor. Wiąże się z nim bardzo wiele średniowiecznych historii i podań, lecz nas interesowała teraźniejszość,

Bardziej szczegółowo

Modnie & szykownie...3 Pstryczek: "(Nie) korzystam z photoshopa...4

Modnie & szykownie...3 Pstryczek: (Nie) korzystam z photoshopa...4 Modnie & szykownie...3 Pstryczek: "(Nie) korzystam z photoshopa...4 Kinomaniak:,,Zjawa"...5 Suchary prosto z pieca....6 Ciekawostki:,,Zaćmienie Słońca"...7 Sonda szkolna...... 8 Wiemy już, że najmodniejsze

Bardziej szczegółowo

2. Ile czasu zajęło Pani przygotowanie do zawodu nauczyciela?

2. Ile czasu zajęło Pani przygotowanie do zawodu nauczyciela? WYWIAD Z PANIĄ MGR KATARZYNĄ ŁOKAJ, NAUCZYCIELEM BIBLIOTEKARZEM 1.Jak długo Pani pracuje w szkole? W szkole pracuję 26 lat. 2. Ile czasu zajęło Pani przygotowanie do zawodu nauczyciela? Do zawodu nauczyciela

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 Monika Górska

Copyright 2015 Monika Górska 1 Wiesz jaka jest różnica między produktem a marką? Produkt się kupuje a w markę się wierzy. Kiedy używasz opowieści, budujesz Twoją markę. A kiedy kupujesz cos markowego, nie zastanawiasz się specjalnie

Bardziej szczegółowo

PROPONOWANE TEMATY GIMNAZJALNYCH TEMATÓW EDUKACYJNYCH W ROKU SZKOLNYM

PROPONOWANE TEMATY GIMNAZJALNYCH TEMATÓW EDUKACYJNYCH W ROKU SZKOLNYM PROPONOWANE TEMATY GIMNAZJALNYCH TEMATÓW EDUKACYJNYCH W ROKU SZKOLNYM 2016-2017 J.POLSKI/ dr T. Pawlus 1."Pokój bez książek jest jak ciało bez duszy". O zanikającej sztuce czytania 2. "Prosta historia"

Bardziej szczegółowo

NIKCZEMNA ZBRODNIA NA LEKCJI JĘZYKA POLSKIEGO

NIKCZEMNA ZBRODNIA NA LEKCJI JĘZYKA POLSKIEGO NIKCZEMNA ZBRODNIA NA LEKCJI JĘZYKA POLSKIEGO Ciekawe, czy Juliusz Słowacki choć przez chwilę pomyślał, że jego Balladyna porywać będzie serca młodych ludzi jeszcze długo po swoim powstaniu? Ciekawe, czy

Bardziej szczegółowo

Zróbmy razem coś dobrego! Wyślij z nami paczkę do Afryki PODSUMOWANIE

Zróbmy razem coś dobrego! Wyślij z nami paczkę do Afryki PODSUMOWANIE Zróbmy razem coś dobrego! Wyślij z nami paczkę do Afryki PODSUMOWANIE Wysłaliśmy 5 paczek 1 do Beninu organizacja Edu Afryka i pani Barbara Kwiatek 4 paczki do Kamerunu - misjonarka z Polski siostra Alina

Bardziej szczegółowo

Wiarygodność e-sprzedaży sklepów wielkopowierzchniowych i delikatesów w oczach użytkowników

Wiarygodność e-sprzedaży sklepów wielkopowierzchniowych i delikatesów w oczach użytkowników Katalizator Innowacji - usługi doradcze dla biznesu realizowane w modelu audytu benchmarkowego. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Dotacje na

Bardziej szczegółowo

Józef Tischner, Boski młyn, Kraków Konkurs Recytatorski

Józef Tischner, Boski młyn, Kraków Konkurs Recytatorski Artyści żyją przez piękno[ ] Z piękna bierze się siła tych znaków, które stawiają artyści. A czymże jest piękno?[ ] Ono jest jak światło, które do nas przychodzi z drugiej strony świata. Bo na tym świecie

Bardziej szczegółowo

Szkolny Klub Dyskusyjny

Szkolny Klub Dyskusyjny Program wychowawczo- profilaktyczny Szkolny Klub Dyskusyjny FILMOLANDIA wrzesień 2013 r. Opracowały: mgr Joanna Guze, mgr Wiesława Strzelczyk Strona 1 Kształcić tylko umysł człowieka, nie udzielając mu

Bardziej szczegółowo

MATURA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO KRÓTKA FORMA UŻYTKOWA

MATURA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO KRÓTKA FORMA UŻYTKOWA MATURA Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO KRÓTKA FORMA UŻYTKOWA NOTATKA POCZTÓWKA ZAPROSZENIE OGŁOSZENIE ANKIETA Opracowała: Inga Dąbrowska z ogromną pomocą klasy IV A NOTATKA 1. Chcesz podjąć pracę w Anglii. Rejestrujesz

Bardziej szczegółowo

Spotkanie z rodzicami promujące czytelnictwo Książka Twoim przyjacielem r.

Spotkanie z rodzicami promujące czytelnictwo Książka Twoim przyjacielem r. Zadanie 3. Zorganizowanie wspólnie z biblioteką innowacyjnej imprezy szkolnej (angażującej lokalną społeczność), której celem będzie rozwijanie i promowanie czytelnictwa. Ocena na podstawie sprawozdania,

Bardziej szczegółowo

Niepubliczne Przedszkole Niepubliczna Szkoła Podstawowa Niepubliczne Gimnazjum

Niepubliczne Przedszkole Niepubliczna Szkoła Podstawowa Niepubliczne Gimnazjum Niepubliczne Przedszkole Niepubliczna Szkoła Podstawowa Niepubliczne Gimnazjum Historia zespołu regionalnego NIEZABôTKI Regionalny zespół NIEZABôTKI działa już od 12 lat pod kierunkiem Teresy Jelińskiej.

Bardziej szczegółowo

A L M A N A CH L ITE R A CK I N R 19

A L M A N A CH L ITE R A CK I N R 19 A L M A N A CH L ITE R A CK I N R 19 O PIE K A : K atarzyna W oś o rok szkolny 2012/2013 Nasz zespół redakcyjny: Jakub Pietraś- redaktor naczelny Tomasz Kotłowski- z-ca redaktora naczelnego Mikołaj Wójcik,

Bardziej szczegółowo

Karla i Jonas reż. Charlotte Sachs Bostrup

Karla i Jonas reż. Charlotte Sachs Bostrup Karla i Jonas reż. Charlotte Sachs Bostrup MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Kto przestaje byd przyjacielem, nigdy nim nie był. Rozmawiamy o przyjaźni

Bardziej szczegółowo

Wywiad przeprowadzały; Roksana Kowalska, Zuzanna Owczarek, Julia Lutyńska, Agata Śleszyńska.

Wywiad przeprowadzały; Roksana Kowalska, Zuzanna Owczarek, Julia Lutyńska, Agata Śleszyńska. Wywiad z panią Justyną Olczak Dzień dobry Czy możemy zadać kilka pytań? Ależ oczywiście. Jak długo Pani pracuje jako pedagog specjalny? Muszę to obliczyć, ok. 5 lat. Jaka to jest praca, co Pani musi robić?

Bardziej szczegółowo

Dzień Otwarty w Gimnazjum nr 1

Dzień Otwarty w Gimnazjum nr 1 Dzień Otwarty w Gimnazjum nr 1 Strona 1/6 Tradycją Gimnazjum nr 1 jest organizowanie w kwietniu Dnia Otwartego dla uczniów klas szóstych mławskich szkół podstawowych. W tym roku w progach naszej szkoły

Bardziej szczegółowo

... data i podpis dyrektora. Nr tematu

... data i podpis dyrektora. Nr tematu Lista tematów z języka polskiego na część wewnętrzną egzaminu maturalnego w roku szkolnym 2011/2012 w V Liceum Ogólnokształcącym i Technikum Nr 1 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Jana Szczepanika

Bardziej szczegółowo

Konkurs Arsenal!!! Zaczynajmy!!!

Konkurs Arsenal!!! Zaczynajmy!!! Temat Od Do Odp: Konkurs Arsenal: Pytanie konkursowe Kacper Jaroński Data 2017 05 17 23:51 Konkurs Arsenal!!! Będąc młodym fanem piłki nożnej

Bardziej szczegółowo