OPINIE O CZŁONKOSTWIE POLSKI W UNII EUROPEJSKIEJ W PIERWSZYCH DNIACH CZERWCA 2004 R.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "OPINIE O CZŁONKOSTWIE POLSKI W UNII EUROPEJSKIEJ W PIERWSZYCH DNIACH CZERWCA 2004 R."

Transkrypt

1 049/04 OPINIE O CZŁONKOSTWIE POLSKI W UNII EUROPEJSKIEJ W PIERWSZYCH DNIACH CZERWCA 2004 R. Warszawa, lipiec 2004! Miesiąc po wejściu Polski do Unii Europejskiej, Polacy niemal powszechnie zwracali uwagę na wzrost cen większości artykułów codziennego użytku: prawie połowa (46%) społeczeństwa zauważyła znaczny wzrost cen, a ponad dwie piąte (43%) nieznaczne podwyżki. 9% Polaków twierdzi, że ceny nie zmieniły się, a 2% nie potrafi ocenić czy nastąpiły jakieś zmiany. Niedostrzegalne są natomiast obniżki cen artykułów codziennego użytku.! Większość Polaków (74%), niezależnie od dostrzeganych zmian w poziomie cen, ma poczucie, że członkostwo naszego kraju w UE nie zmieniło ich życia. Wśród pozostałych przewagę mają obecnie osoby oceniające, że UE wpłynęła na pogorszenie ich życia (17%, w maju 10%). Badanych dostrzegających pozytywne zmiany jest 7% (w maju 12%).! Zdaniem prawie sześciu na dziesięciu (58%) Polaków po wejściu Polski do UE sytuacja naszego kraju nie zmieniła się. Co piąty (20%) badany uważa, że sytuacja Polski pogorszyła się, a 14% osób twierdzi, że nastąpiły zmiany na lepsze. 8% respondentów nie ma na ten temat zdania.! Relatywnie najbardziej wejście do Unii wpłynęło - zdaniem naszego społeczeństwa - na pozycję Polski w świecie, chociaż i pod tym względem przeszło dwie piąte (44%) badanych uważa, że nie nastąpiły żadne zmiany. Prawie dwie piąte (39%) Polaków uważa, że po wejściu do UE pozycja Polski na arenie międzynarodowej poprawiła się. Osób przeciwnego zdania zwracających uwagę na pogorszenie w tej sprawie jest 8%. Pozostali, 9% badanych, nie mają wyrobionej opinii w tej sprawie.! Dostrzegane niekorzystne zmiany cen, jak również nieco inne niż w maju oceny skutków członkostwa, nie wpłynęły na jego ogólną percepcję podobnie jak miesiąc wcześniej połowa Polaków (50%) uważa, że członkostwo w Unii jest czymś dobrym. Osoby przeciwnego zdania stanowią 18%, a badanych o postawie ambiwalentnej (członkostwo w UE nie jest ani dobre ani złe) jest 28%. Ośrodek Badania Opinii Publicznej Sp. z o.o.; ul. Dereniowa 11; Warszawa; NIP: ; REGON: Bank Przemysłowo Handlowy PBK S.A. XX Oddział w Warszawie; Nr konta: ; Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy, RHB 44444; Kapitał Zakładowy: ,00 zł t (48 22) (-46), ; f (48 22) , e

2 Cytowanie, publiczne odtwarzanie, kopiowanie oraz wykorzystywanie w innej formie danych, informacji i opracowań zawartych w tej publikacji jest dozwolone pod warunkiem podania źródła: TNS OBOP. Komunikat przedstawia wyniki sondażu 1 zrealizowanego miesiąc po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Pokazuje więc zmiany zachodzące w ocenie członkostwa i jego następstw przez polską opinię publiczną. Badanie zrealizowano na tydzień przed wyborami do Parlamentu Europejskiego, a dwa tygodnie przed szczytem Unii Europejskiej, podczas którego przyjęta została Konstytucja Europejska. * * * Miesiąc po wejściu Polski do Unii Europejskiej, Polacy niemal powszechnie zwracali uwagę na wzrost cen większości artykułów codziennego użytku: prawie połowa (46%) społeczeństwa zauważyła znaczny wzrost cen, a ponad dwie piąte (43%) nieznaczne podwyżki. 9% Polaków twierdzi, że ceny nie zmieniły się, a 2% nie potrafi ocenić czy nastąpiły jakieś zmiany. Niedostrzegalne są natomiast obniżki cen artykułów codziennego użytku. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na niemal dwukrotne zwiększenie się udziału osób, których zdaniem po wejściu Polski do UE ceny znacznie wzrosły: na początku maja było ich 25%, obecnie 46%. W tym samym czasie zmniejszył się odsetek osób, które stwierdziły nieznaczne podwyżki cen (z 54% do 43%), mniej również osób (o 8 punktów proc.) ocenia, że ceny nie zmieniły się. Na powyższe opinie na pewno wpływ miały również zmiany w cenach ropy, mimo że nie są one związane z wejściem Polski do Unii Europejskiej. 1 Badanie przeprowadzono w dniach na reprezentatywnej losowej próbie mieszkańców Polski powyżej 15 roku życia. Zrealizowano 1004 wywiady. Maksymalny błąd statystyczny wynosi +/-3,0% przy wiarygodności oszacowania równej 95%. 2

3 CZY PO WEJŚCIU POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ DOSTRZEGA PAN(I) ZMIANY W POZIOMIE CEN WIĘKSZOŚCI ARTYKUŁÓW CODZIENNEGO UŻYTKU? V.04 VI.04 60% 54% 50% 40% 46% 43% 30% 25% 20% 17% 10% 0% ceny większości artykułów codziennego użytku znacznie wzrosły ceny nieznacznie wzrosły 9% ceny nie zmieniły si ę 0% 0% 0% 0% ceny nieznacznie się obniżyły ceny większości artykułów codziennego użytku znacznie się obniżyły 4% 2% trudno powiedzieć Opinia o wzroście cen artykułów codziennego użytku charakterystyczna jest dla większości osób ze wszystkich kategorii społeczno-demograficznych. Jednak na znaczny wzrost cen częściej od innych zwracają uwagę osoby z grup słabszych ekonomicznie: mieszkańcy wsi (59%), rolnicy (66%), robotnicy (51%), emeryci i renciści (50%), osoby z wykształceniem zasadniczym zawodowym (53%), najstarsi Polacy, powyżej 60 roku życia (50%), mieszkańcy Małopolski i Polski wschodniej (54%), a także badani oceniający swoją sytuację materialną jako złą (58%). Na znaczne podwyżki cen wskazują ponadto stosunkowo najczęściej zwolennicy Samoobrony (63%). O tym, że ceny większości towarów codziennego użytku nie zmieniły się, przekonane są częściej od pozostałych osoby z wyższych warstw społecznych: kierownicy i specjaliści (29%), badani z wykształceniem wyższym (20%), mieszkańcy największych miast (17%), badani zadowoleni ze swej sytuacji materialnej (19%), a ponadto najmłodsi respondenci: uczniowie i studenci (20%) czy nastolatkowie (17%). Czy i w jaki sposób postrzegane zmiany cen wpływają na ocenę osobistych skutków członkostwa Polski w UE oraz na jego ogólną percepcję? 3

4 Poniższa tabela pokazuje, iż większość Polaków, niezależnie od dostrzeganych zmian w poziomie cen, ma poczucie, że członkostwo naszego kraju w UE nie zmieniło ich życia. Niemniej jednak jedna czwarta (26%) osób, których zdaniem ceny znacznie wzrosły, uważa, że wejście do Unii zmieniło ich życie na gorsze. Poczucie negatywnych zmian występuje znacznie rzadziej wśród osób, które odnotowały nieznaczne podwyżki (11% uważa, że ich życie zmieniło się na gorsze, 80% - że się nie zmieniło). Natomiast badani wyrażający opinię o braku zmian w poziomie cen, również w ogromnej większości twierdzą, że członkostwo Polski w UE nie wpłynęło na ich życie, ale też częściej od pozostałych oceniają, że ich życie zmieniło się na lepsze (14%). Czy po wejściu Polski do UE dostrzega Pan(i) zmiany cen większości artykułów codziennego użytku? Czy wejście Polski do Unii wpłynęło na Pana(i) życie? zmieniło się na lepsze zmieniło się na gorsze nie zmieniło się ceny znacznie wzrosły 6% 26% 66% ceny nieznacznie wzrosły 7% 11% 80% ceny nie zmieniły się 14% 4% 82% Ogółem 7% 17% 74% Procentowanie w wierszach. Odsetki nie sumują się do 100 ponieważ w tabeli nie pokazano odpowiedzi trudno powiedzieć. W mniejszym stopniu opinie o zmianach cen powiązane są z ogólną percepcją członkostwa. Chociaż najwięcej pozytywnych opinii o członkostwie występuje wśród Polaków, którzy nie zauważyli zmian w cenach dóbr konsumpcyjnych (65%), a najmniej - wśród osób, które zauważyły znaczne podwyżki, to jednak nawet w tej ostatniej grupie nadal więcej jest zwolenników opinii, że członkostwo jest czymś dobrym (44%) niż wyrażających przekonanie, że jest ono czymś złym (21%) lub że nie jest ani czymś dobrym ani złym (30%). 4

5 Czy po wejściu Polski do UE dostrzega Pan(i) zmiany cen większości artykułów codziennego użytku? Czy członkostwo naszego kraju w UE jest czymś dobrym czy złym? dobrym złym ani dobrym ani złym ceny znacznie wzrosły 44% 21% 30% ceny nieznacznie wzrosły 51% 16% 29% ceny nie zmieniły się 65% 16% 16% Ogółem 50% 18% 28% Procentowanie w wierszach. Odsetki nie sumują się do 100 ponieważ w tabeli nie pokazano odpowiedzi trudno powiedzieć. Jak już powyżej wspomniano, większość Polaków (74%) po upływie pierwszego miesiąca w Unii Europejskiej twierdziła (podobnie jak po pierwszym tygodniu członkostwa), że ich życie nie uległo z tego powodu zasadniczym zmianom. Wśród pozostałych przewagę mają obecnie osoby oceniające, że UE wpłynęła na pogorszenie ich życia (17%, w maju 10%), badanych dostrzegających pozytywne zmiany jest 7% (miesiąc wcześniej 12%). CZY PANA(I) ZDANIEM WEJŚCIE POLSKI DO UNII WPŁYNĘŁO NA PANA(I) ŻYCIE? V.04 VI.04 80% 73% 74% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 12% 7% 10% 17% 5% 2% 0% zmieniło się na lepsze zmieniło się na gorsze nie zmieniło się trudno pow iedzieć 5

6 Na brak zmian w swoim życiu związanych z członkostwem Polski w Unii Europejskiej wskazują częściej od pozostałych osoby z wykształceniem wyższym (80%), kierownicy i specjaliści (80%), osoby zadowolone ze swej sytuacji materialnej (81%), mieszkańcy Górnego Śląska (84%). Zmiany negatywne zauważają głównie mieszkańcy Polski wschodniej (26%), robotnicy (23%) oraz badani niezadowoleni ze swej sytuacji materialnej (22%). O zmianach na lepsze mówią zwłaszcza nastolatkowie (19%) i mieszkańcy największych miast (16%). Czy i w jaki sposób członkostwo Polski w UE wpłynęło na sytuację naszego kraju? Zdaniem prawie sześciu na dziesięciu Polaków (58%) nie nastąpiły żadne zmiany. Co piąty badany (20%) uważa, że sytuacja Polski pogorszyła się, a 14% osób twierdzi, że nastąpiły zmiany na lepsze. Opinie w tej sprawie istotnie różnią się od odnotowanych miesiąc wcześniej, w pierwszym tygodniu naszego członkostwa. Po upływie naszego unijnego miesiąca miodowego więcej Polaków oceniło, że sytuacja Polski nie zmienia się (wzrost o 13 punktów proc., z 45% do 58%), mniej natomiast osób (spadek również o 13 punktów proc., z 27% do 14%) zauważało zmiany na lepsze. Zmiany te mogą być bardziej związane z percepcją wewnętrznej sytuacji kraju niż z oceną wpływu członkostwa w UE: większy udział opinii o pozytywnych zmianach w kraju na początku maja mógł być związany z ustąpieniem rządu Leszka Millera i nadzieją na dalsze zmiany na scenie politycznej oraz informacjami o wyższym niż prognozowano wzroście gospodarczym. Wyniki czerwcowe mogą być wskaźnikiem rozczarowania, że oczekiwane zmiany nie nastąpiły, a wzrost gospodarczy nie przyczynił się np. do spadku bezrobocia. Kolejne sondaże pokażą czy jest to stała tendencja. 6

7 CZY PANA(I) ZDANIEM WEJŚCIE POLSKI DO UNII WPŁYNĘŁO NA SYTUACJĘ KRAJU? V.04 VI.04 70% 60% 58% 50% 45% 40% 30% 20% 10% 27% 14% 16% 20% 12% 8% 0% zmieniła się na lepsze zmieniła się na gorsze nie zmieniła się trudno pow iedzieć Po pierwszym miesiącu członkostwa Polski w Unii Europejskiej nieznacznie zmieniły się także opinie o jego wpływie na pozycję naszego kraju w świecie. Więcej osób (wzrost o 11 punktów proc., z 33% do 44%) uważa aktualnie, że obecność Polski w Unii nie zmieniła pozycji Polski w świecie, mniej natomiast (o 6 punktów proc.) twierdzi, że poprawił się status naszego kraju na arenie międzynarodowej, mniej badanych również nie ma na ten temat zdania (o 5 punktów proc.). CZY PANA(I) ZDANIEM WEJŚCIE POLSKI DO UNII WPŁYNĘŁO NA POZYCJĘ POLSKI W ŚWIECIE? V.04 VI.04 50% 45% 40% 35% 45% 39% 33% 44% 30% 25% 20% 15% 10% 8% 8% 14% 9% 5% 0% zmieniła się na lepsze zmieniła się na gorsze nie zmieniła się trudno pow iedzieć 7

8 Opinie o zmianach na lepsze pod wpływem członkostwa w UE w sytuacji kraju czy pozycji w świecie bliższe są osobom lepiej wykształconym i znajdującym się w lepszej sytuacji materialnej, mieszkańcom największych aglomeracji, a także nastolatkom, uczniom i studentom. * * * Mimo niekorzystnych zmian cen zaobserwowanych przez ogromną większość Polaków, jak i mimo spojrzenia na członkostwo w Unii przez pryzmat dnia codziennego, a nie uroczyście obchodzonego 1 maja, w naszym społeczeństwie utrzymuje się pozytywna ocena obecności Polski w UE: w dalszym ciągu, podobnie jak w maju, połowa Polaków (50%) sądzi, że członkostwo jest czymś dobrym, kilkakrotnie mniej (18%) osób uważa, że jest ono czymś złym, a 28% - że nie jest ani dobre ani złe. CZY UWAŻA PAN(I), ŻE CZŁONKOSTWO NASZEGO KRAJU W UNII EUROPEJSKIEJ JEST (BĘDZIE) - OGÓLNIE RZECZ BIORĄC - CZYMŚ DOBRYM CZY ZŁYM? 60% 57% dobrym złym ani dobrym ani złym trudno powiedzieć 50% 40% 30% 20% 10% 0% 18% 17% 50% 51% 47% 43% 40% 41% 40% 38% 39% 28% 29% 30% 26% 29% 27% 27% 23% 23% 24% 25% 23% 25% 20% 20% 18% 21% 19% 8% 9% 9% 9% 8% 9% 8% 8% 7% 7% 6% 51% 50% 28% 28% 18% 15% VII.03 VIII.03 IX.03 X.03 XI.03 XII.03 I.04 II.04 III.04 IV.04 V.04 VI.04 1 maja Polska w Unii Europejskiej 4% Ogólna percepcja członkostwa związana jest z opiniami o zmianach następujących po wejściu Polski do Unii Europejskiej: dostrzeganie zmian na gorsze sprzyja opinii, że członkostwo jest czymś złym bądź też że nie jest ono ani dobre ani złe, a przekonaniu o zmianach na lepsze towarzyszy pogląd, że nasza obecność w UE jest czymś dobrym. 8

9 Podobnie jak we wcześniejszych badaniach, udział pozytywnych opinii o członkostwie Polski w Unii Europejskiej wzrasta wraz z lepszym wykształceniem (o tym, że jest ono czymś dobrym przekonanych jest 37% osób z wykształceniem podstawowym i 68% absolwentów wyższych uczelni), większym zadowoleniem z własnej sytuacji materialnej, wyższym zainteresowaniem polityką oraz młodszym wiekiem. Negatywna opinia o członkostwie w UE częściej niż wśród pozostałych występuje wśród mieszkańców wsi (26%), osób z wykształceniem podstawowym (26%), niezadowolonych ze swej sytuacji materialnej (26%). Wśród osób przekonanych, że członkostwo jest (będzie) czymś złym, na ogół było też sporo rolników. Obecnie jednak tylko 16% rolników podziela taki pogląd (w maju 32%), dwukrotnie więcej (36%, w maju 21%) twierdzi, że obecność Polski w strukturach unijnych jest czymś dobrym, a jeszcze więcej prawie połowa tej grupy (46%) - ma ambiwalentny stosunek do członkostwa (ani dobre ani złe). Opinie rolników o Unii Europejskiej uległy też zmianie pod względem innych aspektów: mniej obecnie osób z tej grupy wskazuje na negatywny wpływ członkostwa w UE: na własne życie (13%, w maju 34%), na sytuację kraju (16%, w maju 35%) oraz pozycję Polski w świecie (2%, w maju 21%); więcej natomiast twierdzi, iż nie nastąpiły żadne zmiany (odpowiednio 76%, 65% i 51%). Co prawda udział rolników oceniających, że członkostwo przyczyniło się do poprawy ich życia czy sytuacji kraju jest niewielki (5%-6%) i mniejszy niż w maju (14%-16%), jednak dość dużo rolników (35%, w maju 33%) twierdzi, że po wejściu do UE poprawiła się pozycja Polski w świecie. Kolejne badania pokażą jednak czy są to chwilowe czy trwałe zmiany. 9

10 CZY UWAŻA PAN(I), ŻE CZŁONKOSTWO NASZEGO KRAJU W UNII EUROPEJSKIEJ JEST - OGÓLNIE RZECZ BIORĄC - CZYMŚ DOBRYM CZY ZŁYM? dobrym złym ODPOWIEDZI W PROC. ani dobrym ani złym trudno powiedzieć OGÓŁEM PŁEĆ WIEK WYKSZTAŁCENIE MIEJSCE ZAMIESZKANIA REGION AKTYWNOŚĆ ZAWODOWA GRUPA SPOŁECZNO - ZAWODOWA SAMOOCENA SYTUACJI MATERIALNEJ STOSUNEK DO WIARY LICZBA OSÓB mężczyźni kobiety lat lat lat lat lat lat lub więcej podstawowe, gimnazjalne zasadnicze zawodowe średnie i pomaturalne licencjat, wyższe wieś miasto do 20 tys miasto tys miasto tys miasto pow. 500 tys małopolski wschodni katowicki dolnośląski wielkopolski pomorski centralny pracuje zawodowo nie pracuje zawodowo kierownicy i specjaliści prywatni przedsiębiorcy pracownicy administracji i usług robotnicy rolnicy gospodynie domowe emeryci i renciści uczniowie i studenci bezrobotni dobra średnia zła wierzący i regularnie wierzący i niereg

11 POGLĄDY POLITYCZNE ZAINTERESOWANIE POLITYKĄ AKTUALNE PREFERENCJE WYBORCZE wierzący lecz nie niewierzący lewicowe centrolewicowe centroprawicowe prawicowe trudno powiedzieć w ogóle się nie interesuje raczej się nie interesuje raczej się interesuje bardzo się interesuje LPR PO PSL PiS Samoobrona SdPl SLD UP inne nie głosujący, niezdecydowani CZY PANA(I) ZDANIEM WEJŚCIE POLSKI DO UNII WPŁYNĘŁO NA PANA(I) ŻYCIE? zmieniło się na lepsze ODPOWIEDZI W PROC. zmieniło się na gorsze nie zmieniło się trudno powiedzieć OGÓŁEM PŁEĆ WIEK WYKSZTAŁCENIE MIEJSCE ZAMIESZKANIA LICZBA OSÓB mężczyźni kobiety lat lat lat lat lat lat lub więcej podstawowe, gimnazjalne zasadnicze zawodowe średnie i pomaturalne licencjat, wyższe wieś miasto do 20 tys miasto tys miasto tys miasto pow. 500 tys REGION małopolski

12 AKTYWNOŚĆ ZAWODOWA GRUPA SPOŁECZNO - ZAWODOWA SAMOOCENA SYTUACJI MATERIALNEJ STOSUNEK DO WIARY POGLĄDY POLITYCZNE ZAINTERESOWANIE POLITYKĄ AKTUALNE PREFERENCJE WYBORCZE wschodni katowicki dolnośląski wielkopolski pomorski centralny pracuje zawodowo nie pracuje zawodowo kierownicy i specjaliści prywatni przedsiębiorcy pracownicy administracji i usług robotnicy rolnicy gospodynie domowe emeryci i renciści uczniowie i studenci bezrobotni dobra średnia zła wierzący i regularnie wierzący i niereg. wierzący lecz nie niewierzący lewicowe centrolewicowe centroprawicowe prawicowe trudno powiedzieć w ogóle się nie interesuje raczej się nie interesuje raczej się interesuje bardzo się interesuje LPR PO PSL PiS Samoobrona SdPl SLD UP inne

13 CZY CZŁONKOSTWO NASZEGO KRAJU W UNII EUROPEJSKIEJ JEST CZYMŚ DOBRYM CZY ZŁYM? nie głosujący, niezdecydowani dobrym złym ani dobrym ani złym trudno powiedzieć CZY PANA(I) ZDANIEM WEJŚCIE POLSKI DO UNII WPŁYNĘŁO NA SYTUACJĘ KRAJU? zmieniła się na lepsze ODPOWIEDZI W PROC. zmieniła się na gorsze nie zmieniła się trudno powiedzieć OGÓŁEM PŁEĆ WIEK WYKSZTAŁCENIE MIEJSCE ZAMIESZKANIA REGION AKTYWNOŚĆ ZAWODOWA GRUPA SPOŁECZNO - ZAWODOWA LICZBA OSÓB mężczyźni kobiety lat lat lat lat lat lat lub więcej podstawowe, gimnazjalne zasadnicze zawodowe średnie i pomaturalne licencjat, wyższe wieś miasto do 20 tys miasto tys miasto tys miasto pow. 500 tys małopolski wschodni katowicki dolnośląski wielkopolski pomorski centralny pracuje zawodowo nie pracuje zawodowo kierownicy i specjaliści prywatni przedsiębiorcy pracownicy administracji i usług robotnicy rolnicy gospodynie domowe

14 SAMOOCENA SYTUACJI MATERIALNEJ STOSUNEK DO WIARY POGLĄDY POLITYCZNE ZAINTERESOWANIE POLITYKĄ AKTUALNE PREFERENCJE WYBORCZE CZY CZŁONKOSTWO NASZEGO KRAJU W UNII EUROPEJSKIEJ JEST CZYMŚ DOBRYM CZY ZŁYM? emeryci i renciści uczniowie i studenci bezrobotni dobra średnia zła wierzący i regularnie wierzący i niereg. wierzący lecz nie niewierzący lewicowe centrolewicowe centroprawicowe prawicowe trudno powiedzieć w ogóle się nie interesuje raczej się nie interesuje raczej się interesuje bardzo się interesuje LPR PO PSL PiS Samoobrona SdPl SLD UP inne nie głosujący, niezdecydowani dobrym złym ani dobrym ani złym trudno powiedzieć CZY PANA(I) ZDANIEM WEJŚCIE POLSKI DO UNII WPŁYNĘŁO NA POZYCJĘ POLSKI W ŚWIECIE? zmieniła się na lepsze ODPOWIEDZI W PROC. zmieniła się na gorsze nie zmieniła się trudno powiedzieć OGÓŁEM PŁEĆ WIEK LICZBA OSÓB mężczyźni kobiety lat lat lat

15 WYKSZTAŁCENIE MIEJSCE ZAMIESZKANIA REGION AKTYWNOŚĆ ZAWODOWA GRUPA SPOŁECZNO - ZAWODOWA SAMOOCENA SYTUACJI MATERIALNEJ STOSUNEK DO WIARY POGLĄDY POLITYCZNE lat lat lat lub więcej podstawowe, gimnazjalne zasadnicze zawodowe średnie i pomaturalne licencjat, wyższe wieś miasto do 20 tys miasto tys miasto tys miasto pow. 500 tys małopolski wschodni katowicki dolnośląski wielkopolski pomorski centralny pracuje zawodowo nie pracuje zawodowo kierownicy i specjaliści prywatni przedsiębiorcy pracownicy administracji i usług robotnicy rolnicy gospodynie domowe emeryci i renciści uczniowie i studenci bezrobotni dobra średnia zła wierzący i regularnie wierzący i niereg. wierzący lecz nie niewierzący lewicowe centrolewicowe centroprawicowe prawicowe trudno powiedzieć

16 ZAINTERESOWANIE POLITYKĄ AKTUALNE PREFERENCJE WYBORCZE CZY CZŁONKOSTWO NASZEGO KRAJU W UNII EUROPEJSKIEJ JEST CZYMŚ DOBRYM CZY ZŁYM? w ogóle się nie interesuje raczej się nie interesuje raczej się interesuje bardzo się interesuje LPR PO PSL PiS Samoobrona SdPl SLD UP inne nie głosujący, niezdecydowani dobrym złym ani dobrym ani złym trudno powiedzieć CZY PO WEJŚCIU POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ DOSTRZEGA PAN(I) ZMIANY W POZIOMIE CEN WIĘKSZOŚCI ARTYKUŁÓW CODZIENNEGO UŻYTKU? 1. ceny większości artykułów codziennego użytku znacznie wzrosły 2. ceny nieznacznie wzrosły 3. ceny nie zmieniły się 4. ceny nieznacznie obniżyły się 5. ceny większości artykułów codziennego użytku znacznie się obniżyły 6. trudno powiedzieć ODPOWIEDZI W PROC OGÓŁEM PŁEĆ WIEK WYKSZTAŁCENIE MIEJSCE ZAMIESZKANIA 6 LICZBA OSÓB mężczyźni kobiety lat lat lat lat lat lat lub więcej podstawowe, gimnazjalne zasadnicze zawodowe średnie i pomaturalne licencjat, wyższe wieś miasto do 20 tys miasto tys miasto tys miasto pow. 500 tys

17 REGION AKTYWNOŚĆ ZAWODOWA GRUPA SPOŁECZNO - ZAWODOWA SAMOOCENA SYTUACJI MATERIALNEJ STOSUNEK DO WIARY POGLĄDY POLITYCZNE ZAINTERESOWANIE POLITYKĄ AKTUALNE PREFERENCJE WYBORCZE małopolski wschodni katowicki dolnośląski wielkopolski pomorski centralny pracuje zawodowo nie pracuje zawodowo kierownicy i specjaliści prywatni przedsiębiorcy pracownicy administracji i usług robotnicy rolnicy gospodynie domowe emeryci i renciści uczniowie i studenci bezrobotni dobra średnia zła wierzący i regularnie wierzący i niereg. wierzący lecz nie niewierzący lewicowe centrolewicowe centroprawicowe prawicowe trudno powiedzieć w ogóle się nie interesuje raczej się nie interesuje raczej się interesuje bardzo się interesuje LPR PO PSL PiS Samoobrona SdPl SLD UP inne nie głosujący, niezdecydowani CZY CZŁONKOSTWO NASZEGO KRAJU W UNII EUROPEJSKIEJ dobrym

18 JEST CZYMŚ DOBRYM CZY ZŁYM? złym ani dobrym ani złym trudno powiedzieć

Ocena prezydenta w listopadzie 2005 r.

Ocena prezydenta w listopadzie 2005 r. 080/05 Ocena prezydenta w listopadzie 2005 r. Warszawa, grudzień 2005 r. Znacznie ponad połowa Polaków (60%) jest zdania, że Aleksander Kwaśniewski dobrze wywiązuje się ze swoich obowiązków, w tym 13%

Bardziej szczegółowo

PRZYJĘCIE WSPÓLNEJ WALUTY EURO W OPINII POLAKÓW W LISTOPADZIE 2012 R.

PRZYJĘCIE WSPÓLNEJ WALUTY EURO W OPINII POLAKÓW W LISTOPADZIE 2012 R. K.071/12 PRZYJĘCIE WSPÓLNEJ WALUTY EURO W OPINII POLAKÓW W LISTOPADZIE 2012 R. Warszawa, listopad 2012 roku Większość Polaków (58%) jest zdania, że przyjęcie w Polsce wspólnej waluty europejskiej będzie

Bardziej szczegółowo

Społeczne oceny rządu, premiera i prezydenta

Społeczne oceny rządu, premiera i prezydenta 040/04 Społeczne oceny rządu, premiera i prezydenta Warszawa, czerwiec 2004 r. 13% badanych pozytywnie ocenia działalność rządu Marka Belki, podczas gdy 59% nie jest z niej zadowolonych. Duży odsetek respondentów

Bardziej szczegółowo

CO ZMIENI WEJŚCIE POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ?

CO ZMIENI WEJŚCIE POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ? CO ZMIENI WEJŚCIE POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ? Warszawa, lipiec 2003 r.! Z przeprowadzonego tydzień po referendum sondażu wynika, że Polacy nie mają złudzeń, iż wejście naszego kraju do Unii przyczyni

Bardziej szczegółowo

Ocena działalności rządu, premiera oraz przyszłej prezydentury Bronisława Komorowskiego

Ocena działalności rządu, premiera oraz przyszłej prezydentury Bronisława Komorowskiego K.046/10 Ocena działalności rządu, premiera oraz przyszłej prezydentury Bronisława Komorowskiego Warszawa, lipiec 2010 r. W Polsce jest tyle samo zwolenników (), co przeciwników (4) rządu. Co dziesiąty

Bardziej szczegółowo

KATASTROFA SMOLEŃSKA W POLSCE

KATASTROFA SMOLEŃSKA W POLSCE K.020/11 KATASTROFA SMOLEŃSKA W POLSCE Warszawa, kwiecień 2011 roku W sondażu przeprowadzonym w dn. 3-6.03.2011 r. TNS OBOP, zbadał, jak zdaniem zwykłych ludzi, państwo polskie poradziło sobie z katastrofą

Bardziej szczegółowo

U progu Unii Europejskiej

U progu Unii Europejskiej U progu Unii Europejskiej Warszawa, styczeń 2004 r. Sondaż przeprowadzony w styczniu 2004 r. wykazał, że: 86% badanych wie, że w 2004 r. Polska zostanie członkiem UE, ale tylko 36% wie, że w tym odbędą

Bardziej szczegółowo

Nastroje społeczne Polaków w sierpniu 2012 roku

Nastroje społeczne Polaków w sierpniu 2012 roku K.0/1 Nastroje społeczne Polaków w sierpniu 01 roku Warszawa, sierpień 01 r. Według 70% Polaków sprawy w Polsce idą w złym kierunku. Przeciwnego zdania jest co piąty badany (0%), a co dziesiąty (%) nie

Bardziej szczegółowo

Nastroje społeczne Polaków w grudniu 2012 roku

Nastroje społeczne Polaków w grudniu 2012 roku K.077/1 Nastroje społeczne Polaków w grudniu 01 roku Warszawa, grudzień 01 r. Zdecydowana większość Polaków (%) uważa, że sprawy w Polsce idą w złym kierunku. Przeciwnego zdania jest jedna piąta respondentów

Bardziej szczegółowo

SPOŁECZNE POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ

SPOŁECZNE POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ SPOŁECZNE POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ Warszawa, maj 2000 Zdecydowana większość naszego społeczeństwa dwie trzecie (67%) deklaruje niewystarczające poinformowanie o wejściu Polski do

Bardziej szczegółowo

JAKI RZĄD PO WYBORACH? PREFERENCJE POLAKÓW. Warszawa, październik 2001 roku. Z badania telefonicznego przeprowadzonego tydzień po wyborach wynika, że:

JAKI RZĄD PO WYBORACH? PREFERENCJE POLAKÓW. Warszawa, październik 2001 roku. Z badania telefonicznego przeprowadzonego tydzień po wyborach wynika, że: SONDAŻ TELEFONICZNY JAKI RZĄD PO WYBORACH? PREFERENCJE POLAKÓW Warszawa, październik 2001 roku Z badania telefonicznego przeprowadzonego tydzień po wyborach wynika, że: Jedna trzecia pełnoletnich Polaków

Bardziej szczegółowo

OPINIA SPOŁECZNA O CZŁONKOSTWIE W UNII EUROPEJSKIEJ PO PIELGRZYMCE PAPIEŻA DO POLSKI

OPINIA SPOŁECZNA O CZŁONKOSTWIE W UNII EUROPEJSKIEJ PO PIELGRZYMCE PAPIEŻA DO POLSKI OPINIA SPOŁECZNA O CZŁONKOSTWIE W UNII EUROPEJSKIEJ PO PIELGRZYMCE PAPIEŻA DO POLSKI Warszawa, wrzesień 2002 r. W drugiej połowie sierpnia istotnie o 9 punktów proc. - zwiększył się udział Polaków, którzy

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków na początku listopada 2006 r. (jeszcze przed wyborami samorządowymi)

Preferencje partyjne Polaków na początku listopada 2006 r. (jeszcze przed wyborami samorządowymi) K.073/06 Preferencje partyjne Polaków na początku listopada 2006 r. (jeszcze przed wyborami samorządowymi) Warszawa, listopad 2006 roku Przed wyborami samorządowymi w porównaniu z poprzednimi sondaŝami

Bardziej szczegółowo

Przemówienie Jarosława Kaczyńskiego

Przemówienie Jarosława Kaczyńskiego K.054 /12 Przemówienie Jarosława Kaczyńskiego Warszawa, wrzesień 2012 roku Sondaż Zespołu Badań Społecznych OBOP w TNS Polska, przeprowadzony w dn. 6-9.09.2012, a więc w tygodniu po przemówieniu Jarosława

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków w styczniu 2006 r.

Preferencje partyjne Polaków w styczniu 2006 r. K.002/06 Preferencje partyjne Polaków w styczniu 2006 r. Warszawa, styczeń 2006 roku Wskaźnikiem przy szacowaniu spodziewanej frekwencji jest odsetek osób zdecydowanie potwierdzających udział w wyborach

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków w pierwszy weekend stycznia 2007 r.

Preferencje partyjne Polaków w pierwszy weekend stycznia 2007 r. K.003/07 Preferencje partyjne Polaków w pierwszy weekend stycznia 2007 r. Warszawa, styczeń 2007 roku W sondaŝu zrealizowanym w pierwszy weekend stycznia 2007 r., udział w wyborach zdecydowanie potwierdziło

Bardziej szczegółowo

Nieznana reforma emerytalna

Nieznana reforma emerytalna K.016/12 Nieznana reforma emerytalna Warszawa, marzec 2012 r. W sondażu z dnia 1-4 marca TNS OBOP zbadał zrozumienie przez społeczeństwo podstawowych zasad zapowiedzianej przez rząd reformy emerytalnej.

Bardziej szczegółowo

CZEGO POLACY CHCĄ SIĘ NAUCZYĆ?

CZEGO POLACY CHCĄ SIĘ NAUCZYĆ? CZEGO POLACY CHCĄ SIĘ NAUCZYĆ? Warszawa, październik 2000 Największym zainteresowaniem Polaków cieszą się trzy rodzaje kursów postawieni wobec możliwości skorzystania z jednego szkolenia badani najczęściej

Bardziej szczegółowo

Slow life i życie w pośpiechu

Slow life i życie w pośpiechu K.025/12 Slow life i życie w pośpiechu Warszawa, maj 2012 roku W sondażu TNS Polska z dn. 13-18.04.2012 r. zbadano, czy Polacy żyją w pośpiechu. 62% badanych powiedziało, że czasem ma wrażenie, że żyje

Bardziej szczegółowo

AMERYKAŃSKIE WIZY DLA POLAKÓW

AMERYKAŃSKIE WIZY DLA POLAKÓW AMERYKAŃSKIE WIZY DLA POLAKÓW Warszawa, luty 2004 r. W sondażu OBOP z 5-8 lutego 2004 r. okazało się, że: 80%. badanych uznało sprawę amerykańskich wiz dla Polaków za sprawę ważną dla Polski, zaś 39% -

Bardziej szczegółowo

Program Inwestycje Polskie

Program Inwestycje Polskie K.065/12 Program Inwestycje Polskie Warszawa, listopad 2012 Zdecydowana większość Polaków (79%) nie słyszała o zapowiadanym przez premiera Donalda Tuska programie Inwestycje Polskie, natomiast jedna piąta

Bardziej szczegółowo

Chłopiec czy dziewczynka? Polacy o dzieciach.

Chłopiec czy dziewczynka? Polacy o dzieciach. Chłopiec czy dziewczynka? Polacy o dzieciach. Warszawa, luty 2001 roku Ponad trzy piąte Polaków (62%) uważa, że idealna liczba dzieci w rodzinie to dwoje. Zdecydowanie mniej osób (niewiele ponad jedna

Bardziej szczegółowo

Abonament radiowo-telewizyjny

Abonament radiowo-telewizyjny K.064/12 Abonament radiowo-telewizyjny Warszawa, listopad 2012 Zdaniem dwóch trzecich Polaków (68%) abonament radiowo-telewizyjny powinien być zlikwidowany. Jedna piąta () respondentów jest przeciwnego

Bardziej szczegółowo

EFEKTY WOJNY W IRAKU

EFEKTY WOJNY W IRAKU 070/04 EFEKTY WOJNY W IRAKU Warszawa, wrzesień 2004 roku Sondaż w sprawie udziału Polski w wojnie w Iraku, przeprowadzony przez TNS OBOP w dniach 2-5.09.2004 r. wykazał, że: Obecnie 23% badanych uważa,

Bardziej szczegółowo

JAKIE ZNAMY JĘZYKI OBCE?

JAKIE ZNAMY JĘZYKI OBCE? JAKIE ZNAMY JĘZYKI OBCE? Warszawa, październik 2000! Większość, niecałe trzy piąte (57%), Polaków twierdzi, że zna jakiś język obcy. Do braku umiejętności porozumienia się w innym języku niż ojczysty przyznaje

Bardziej szczegółowo

Polacy o planowanej zmianie napięcia z 220V na 230V

Polacy o planowanej zmianie napięcia z 220V na 230V Polacy o planowanej zmianie napięcia z 220V na 230V Warszawa, październik 2002 r. Zdecydowana większość badanych (65%) potwierdza, że zetknęła się z informacją o tym, iż w najbliższej przyszłości zostanie

Bardziej szczegółowo

ZAUFANIE DO INSTYTUCJI 5

ZAUFANIE DO INSTYTUCJI 5 ZAUFANIE DO INSTYTUCJI 5 INSTYTUCJE KOMERCYJNYCH USŁUG PUBLICZNYCH Warszawa, grudzień 2003 roku Spośród omawianych tu instytucji, zanie najwięcej osób deklarowało wobec Poczty Polskiej (84%). Ufność wobec

Bardziej szczegółowo

POLSKIE SPOŁECZEŃSTWO OBYWATELSKIE

POLSKIE SPOŁECZEŃSTWO OBYWATELSKIE K.020/10 POLSKIE SPOŁECZEŃSTWO OBYWATELSKIE Warszawa, marzec 2010 roku W sondażu zrealizowanym w dn. 4 7 lutego 2010 r. TNS OBOP zbadał dwie podstawowe sfery życia społeczeństwa obywatelskiego w Polsce.

Bardziej szczegółowo

Poparcie Polaków dla wprowadzenia euro

Poparcie Polaków dla wprowadzenia euro K.039/07 Poparcie Polaków dla wprowadzenia euro Warszawa, lipiec 2007 r. Ponad jedna trzecia Polaków () opowiada się za wprowadzeniem w Polsce wspólnej europejskiej waluty. Jednak więcej jest w naszym

Bardziej szczegółowo

ZAPOWIEDZI PREMIERA TUSKA

ZAPOWIEDZI PREMIERA TUSKA K.33/08 ZAPOWIEDZI PREMIERA TUSKA Warszawa, maj 2008 roku W sondaŝu z 8-12.05.2008 r. zbadano społeczny odbiór niektórych zapowiedzi z 3-Majowego przemówienia premiera Donalda Tuska: 88% badanych uznało

Bardziej szczegółowo

ZAUFANIE DO INSTYTUCJI 1 MEDIA

ZAUFANIE DO INSTYTUCJI 1 MEDIA ZAUFANIE DO INSTYTUCJI 1 MEDIA Warszawa, październik 2003 roku W rankingu zania do mediów, ufność najwięcej osób deklaruje wobec Polskiego Radia S.A. (76%). Jednak wiele mj osób pozytyw odniosło się do

Bardziej szczegółowo

POMNIKI I CMENTARZE śołnierzy RADZIECKICH

POMNIKI I CMENTARZE śołnierzy RADZIECKICH K.029/07 POMNIKI I CMENTARZE śołnierzy RADZIECKICH Warszawa, maj 2007 roku W sondaŝu przeprowadzonym w dn. 10-14.05.2007 r. TNS OBOP zbadał poglądy masowej opinii publicznej w sprawie pomników i cmentarzy

Bardziej szczegółowo

Zbędne zakupy Polaków

Zbędne zakupy Polaków K.081/12 Zbędne zakupy Polaków Warszawa, grudzień 2012 r. W sondażu TNS Polska, przeprowadzonym w dn. 6-10.12.2012, zbadano zachowania Polaków związane z robienie zbędnych zakupów tj. takich, o których

Bardziej szczegółowo

Przyjęcie wspólnej waluty euro

Przyjęcie wspólnej waluty euro TNS Marzec K.024/ Informacja o badaniu W marcu roku Zespół Badań Społecznych w TNS Polska przeprowadził cykliczny sondaż, w którym zapytał Polaków o opinie na temat wejścia naszego kraju do strefy euro.

Bardziej szczegółowo

CZY POSIADANIE BRONI ZAPEWNIA POCZUCIE BEZPIECZEŃSTWA?

CZY POSIADANIE BRONI ZAPEWNIA POCZUCIE BEZPIECZEŃSTWA? CZY POSIADANIE BRONI ZAPEWNIA POCZUCIE BEZPIECZEŃSTWA? Warszawa, maj 2001 roku Zdecydowana większość respondentów (97%) nie ma broni palnej. Zaledwie co setny Polak przyznaje, że posiada pistolet. Co pięćdziesiąty

Bardziej szczegółowo

JAKIE JĘZYKI OBCE ROZUMIEJĄ POLACY?

JAKIE JĘZYKI OBCE ROZUMIEJĄ POLACY? 087/04 TNS (w Polsce TNS OBOP) został wyłącznym partnerem Komisji Europejskiej w dziedzinie realizacji unijnego sondażu Standard Eurobarometer największego tego typu badania na świecie. JAKIE JĘZYKI OBCE

Bardziej szczegółowo

Przyjęcie wspólnej waluty euro

Przyjęcie wspólnej waluty euro TNS Czerwiec K.046/ Informacja o badaniu W czerwcu roku Zespół Badań Społecznych w TNS Polska przeprowadził cykliczny sondaż, w którym zapytał Polaków o opinie na temat wejścia naszego kraju do strefy

Bardziej szczegółowo

Zmiany w postawach Polaków wobec pracy

Zmiany w postawach Polaków wobec pracy K.041 /12 Zmiany w postawach Polaków wobec pracy 2002-2012 Warszawa, lipiec 2012 roku W sondażu przeprowadzonym w dn. 21 24.06.2012 r. Zespół Badań Społecznych OBOP w TNS Polska zbadał które postawy Polaków

Bardziej szczegółowo

DUMA I WSTYD POLAKÓW

DUMA I WSTYD POLAKÓW K.38/08 DUMA I WSTYD POLAKÓW Warszawa, czerwiec 2008 roku W sondaŝu z 5-9.06.2008 r. TNS OBOP zbadał fragment świadomości historycznej Polaków odnoszący się do wiedzy o wydarzeniach w historii narodu,

Bardziej szczegółowo

Przyjęcie wspólnej waluty euro. Czerwiec Przyjęcie wspólnej waluty euro. TNS Czerwiec 2016 K.037/16

Przyjęcie wspólnej waluty euro. Czerwiec Przyjęcie wspólnej waluty euro. TNS Czerwiec 2016 K.037/16 Czerwiec TNS Czerwiec K.037/ Informacja o badaniu W czerwcu roku TNS Polska przeprowadził cykliczny sondaż, w którym zapytał Polaków o opinie na temat wejścia naszego kraju do strefy euro. Pytania dotyczyły

Bardziej szczegółowo

POLACY O CZŁONKOSTWIE W UNII EUROPEJSKIEJ PRZED REFERENDUM

POLACY O CZŁONKOSTWIE W UNII EUROPEJSKIEJ PRZED REFERENDUM POLACY O CZŁONKOSTWIE W UNII EUROPEJSKIEJ PRZED REFERENDUM Warszawa, czerwiec 2003 r. Przeprowadzony w dniach 10-12.05.2003 r., a więc na miesiąc przed referendum akcesyjnym, sondaż TNS OBOP wykazał, że:!

Bardziej szczegółowo

POPARCIE DLA PARTII POLITYCZNYCH W PIERWSZYCH DNIACH KWIETNIA 2000 ROKU

POPARCIE DLA PARTII POLITYCZNYCH W PIERWSZYCH DNIACH KWIETNIA 2000 ROKU POPARCIE DLA PARTII POLITYCZNYCH W PIERWSZYCH DNIACH KWIETNIA 2000 ROKU Warszawa, kwiecień 2000 Zainteresowanie udziałem w wyborach parlamentarnych, gdyby odbywały się one na początku kwietnia, deklaruje

Bardziej szczegółowo

PREFERENCJE PARTYJNE POLAKÓW W DRUGIEJ POŁOWIE LUTEGO 2000 ROKU

PREFERENCJE PARTYJNE POLAKÓW W DRUGIEJ POŁOWIE LUTEGO 2000 ROKU PREFERENCJE PARTYJNE POLAKÓW W DRUGIEJ POŁOWIE LUTEGO 2000 ROKU Warszawa, luty 2000 Gdyby wybory do Sejmu odbywały się w drugiej połowie lutego br. wygrałby je SLD uzyskując 42% głosów. Na drugim miejscu,

Bardziej szczegółowo

Ile czasu rodzice poświęcają swoim dzieciom?

Ile czasu rodzice poświęcają swoim dzieciom? 092/04 Ile rodzice poświęcają swoim dzieciom? Warszawa, grudzień 2004 r. Polacy posiadający dzieci w wieku 6-18 lat mają dla nich więcej niż 10 lat temu. Większość rodziców chodzi z dziećmi do rodziny

Bardziej szczegółowo

PREFERENCJE POLAKÓW W WYBORACH SAMORZĄDOWYCH 2002 R.

PREFERENCJE POLAKÓW W WYBORACH SAMORZĄDOWYCH 2002 R. PREFERENCJE POLAKÓW W WYBORACH SAMORZĄDOWYCH 2002 R. Warszawa, październik 2002 roku Zamiar wzięcia udziału w wyborach samorządowych zdecydowanie zadeklarowało 41% badanych, a raczej - 25%. Raczej nie

Bardziej szczegółowo

PRZED ŚWIĘTEM ZMARŁYCH i ŻYWYCH

PRZED ŚWIĘTEM ZMARŁYCH i ŻYWYCH K.064/10 PRZED ŚWIĘTEM ZMARŁYCH i ŻYWYCH Warszawa, październik 2010 roku W sondażu przeprowadzonym w dn. 7-10.10.2010 r. TNS OBOP podjął temat chowania i pamięci zmarłych. Zdecydowana większość społeczeństwa

Bardziej szczegółowo

POPARCIE DLA PARTII POLITYCZNYCH W OSTATNICH DNIACH STYCZNIA 2000 ROKU

POPARCIE DLA PARTII POLITYCZNYCH W OSTATNICH DNIACH STYCZNIA 2000 ROKU POPARCIE DLA PARTII POLITYCZNYCH W OSTATNICH DNIACH STYCZNIA 2000 ROKU Warszawa, luty 2000 Wyniki najnowszego sondażu OBOP wskazują na brak istotnych zmian w notowaniach partii politycznych. W dalszym

Bardziej szczegółowo

Polska w rok po śmierci Jana Pawła II

Polska w rok po śmierci Jana Pawła II K.027/06 Polska w rok po śmierci Jana Pawła II Warszawa, kwiecień 2006 r. Przeprowadzony przez TNS OBOP w dniach 6-10.04.2006 sondaż wykazał, że: Zasięg wyrażania uczuć w rocznicę śmierci Jana Pawła II

Bardziej szczegółowo

SPÓR O WAWEL, POMNIK SMOLEŃSKI

SPÓR O WAWEL, POMNIK SMOLEŃSKI K.033/12 SPÓR O WAWEL, POMNIK SMOLEŃSKI I O OCENĘ LECHA KACZYŃSKIEGO (2010-2012) Warszawa, maj 2012 roku W sondażu TNS Polska zrealizowanym w dniach 10-13 maja 2012 r. zbadano obecne zdanie opinii publicznej

Bardziej szczegółowo

Nastroje społeczne Polaków. lipiec Nastroje społeczne Polaków. TNS lipiec 2016 K.042/16

Nastroje społeczne Polaków. lipiec Nastroje społeczne Polaków. TNS lipiec 2016 K.042/16 lipiec 201 Informacja o badaniu W lipcu 201 roku TNS Polska przeprowadził badanie nastrojów społecznych. Respondenci zostali zapytani o opinię na temat kierunku biegu spraw w naszym kraju, ocenę stanu

Bardziej szczegółowo

SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE WOBEC UCHODŹCÓW

SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE WOBEC UCHODŹCÓW SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE WOBEC UCHODŹCÓW Warszawa, październik 2000 O obchodzonym 24 września br. Dniu Uchodźcy słyszało dwie piąte (40%) Polaków. Głównym źródłem informacji na ten temat była telewizja (27%

Bardziej szczegółowo

POLACY O STOSOWANIU KAR CIELESNYCH WOBEC DZIECI WYNIKI BADANIA TNS OBOP DLA FUNDACJI DZIECI NICZYJE. Warszawa, grudzień 2005 r.

POLACY O STOSOWANIU KAR CIELESNYCH WOBEC DZIECI WYNIKI BADANIA TNS OBOP DLA FUNDACJI DZIECI NICZYJE. Warszawa, grudzień 2005 r. POLACY O STOSOWANIU KAR CIELESNYCH WOBEC DZIECI WYNIKI BADANIA TNS OBOP DLA FUNDACJI DZIECI NICZYJE Ośrodek Badania Opinii Publicznej Sp. z o.o.; ul. Dereniowa 11; 02-776 Warszawa; NIP: 521-10-18-407;

Bardziej szczegółowo

Polacy o ślubach i weselach

Polacy o ślubach i weselach K.052/12 Polacy o ślubach i weselach Warszawa, sierpień 2012 roku Zwolenników poglądu, że pary po ślubie są szczęśliwsze od par, które żyją bez ślubu, jest znacznie mniej niż osób, które nie wierzą w ślub

Bardziej szczegółowo

Znajomość telefonów alarmowych

Znajomość telefonów alarmowych Znajomość telefonów alarmowych Warszawa, lipiec 2003 r. Ponad dwie trzecie Polaków (69%) zna prawidłowy telefon alarmowy Straży Pożarnej, natomiast badanych nie potrafi podać żadnego numeru. Pozostała

Bardziej szczegółowo

Przyjęcie wspólnej waluty euro. w opinii Polaków w grudniu Przyjęcie wspólnej waluty euro. TNS grudzień 2013 K.082/13

Przyjęcie wspólnej waluty euro. w opinii Polaków w grudniu Przyjęcie wspólnej waluty euro. TNS grudzień 2013 K.082/13 w opinii Polaków w grudniu TNS grudzień K.082/ Informacja o badaniu W grudniu roku Zespół Badań Społecznych OBOP w TNS Polska przeprowadził cykliczny sondaż, w którym zapytał Polaków o opinie na temat

Bardziej szczegółowo

Polskie nagrania K.058/07. Warszawa, październik 2007 r.

Polskie nagrania K.058/07. Warszawa, październik 2007 r. K.058/07 Polskie nagrania Warszawa, październik 2007 r. W sondaŝu TNS OBOP z 6-10.09.2007 r. zbadano społeczne przyzwolenie na ukryte nagrywanie innych osób. Okazało się, Ŝe: 40-45% badanych uwaŝa, Ŝe

Bardziej szczegółowo

POLACY O WALENTYNKACH W 2001 ROKU

POLACY O WALENTYNKACH W 2001 ROKU POLACY O WALENTYNKACH W 2001 ROKU Warszawa, luty 2001 roku Niemal wszyscy (94%) badani słyszeli o Święcie Zakochanych. Poziom znajomości Walentynek nie zmienił się od trzech lat. Nieco ponad połowa (52%)

Bardziej szczegółowo

Poparcie Polaków dla partii politycznych pod koniec stycznia 2006 r. po głosowaniu nad budŝetem

Poparcie Polaków dla partii politycznych pod koniec stycznia 2006 r. po głosowaniu nad budŝetem K.004/06 Poparcie Polaków dla partii politycznych pod koniec stycznia 2006 r. po głosowaniu nad budŝetem Warszawa, styczeń 2006 roku Ośrodek Badania Opinii Publicznej Sp. z o.o.; ul. Wspólna 56; 00-687

Bardziej szczegółowo

Społeczna świadomość sytuacji Polaków mieszkających na Wschodzie

Społeczna świadomość sytuacji Polaków mieszkających na Wschodzie K.033/09 Społeczna świadomość sytuacji Polaków mieszkających na Wschodzie Warszawa, maj 2009 roku Znaczący odsetek Polaków nie potrafi ocenić połoŝenia rodaków mieszkających na Wschodzie. Po jednej czwartej

Bardziej szczegółowo

JAK POLACY UCZĄ SIĘ JĘZYKÓW OBCYCH?

JAK POLACY UCZĄ SIĘ JĘZYKÓW OBCYCH? JAK POLACY UCZĄ SIĘ JĘZYKÓW OBCYCH? Warszawa, październik 2000! Prawie jedna czwarta (23%) Polaków deklaruje, że obecnie uczy się lub w najbliższym czasie zamierza uczyć się języka obcego, przy tym 16%

Bardziej szczegółowo

Bicie dzieci w rodzinie polskiej

Bicie dzieci w rodzinie polskiej 011/05 Bicie dzieci w rodzinie polskiej Warszawa, luty 2005 r. Przed zbliżającą się Sejmową debatą nad Ustawą o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, na początku lutego 2005 r. TNS OBOP przeprowadził sondaż

Bardziej szczegółowo

Gotowość i umiejętności Polaków w zakresie udzielania pierwszej pomocy

Gotowość i umiejętności Polaków w zakresie udzielania pierwszej pomocy Gotowość i umiejętności Polaków w zakresie udzielania pierwszej pomocy Warszawa, lipiec 2003 r. Ponad połowa Polaków w wieku 15 i więcej lat (56%) negatywnie ocenia swoje umiejętności udzielania pierwszej

Bardziej szczegółowo

WOŁYŃ Warszawa, lipiec 2003 r.

WOŁYŃ Warszawa, lipiec 2003 r. WOŁYŃ 1943-2003 Warszawa, lipiec 2003 r.! Połowa Polaków (49%) nie słyszała o wydarzeniach na Wołyniu, dodatkowe 17 proc. wprawdzie słyszało, ale dokładnie nie wie o co chodzi. Tylko trzecia część badanych

Bardziej szczegółowo

CZY CZUJEMY SIĘ BEZPIECZNIE? Warszawa maj 2000

CZY CZUJEMY SIĘ BEZPIECZNIE? Warszawa maj 2000 CZY CZUJEMY SIĘ BEZPIECZNIE? Warszawa maj 2000 Problem przestępczości pojawiał się w ciągu ostatniego miesiąca w rozmowach blisko trzech czwartych Polaków (73%). Ponad trzy piąte (62%) respondentów obawia

Bardziej szczegółowo

Rząd, premier i prezydent w oczach Polaków na początku 2003 roku

Rząd, premier i prezydent w oczach Polaków na początku 2003 roku Rząd, premier i prezydent w oczach Polaków na początku 2003 roku Warszawa, styczeń 2003 r. Trzy piąte Polaków (60%) krytycznie ocenia poczynania rządu tworzonego przez koalicję SLD-UP-PSL. Wśród krytyków

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIA PUBLICZNA O KONTRAKCIE Z NORWEGIĄ NA DOSTAWĘ GAZU DO POLSKI BS/166/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIA PUBLICZNA O KONTRAKCIE Z NORWEGIĄ NA DOSTAWĘ GAZU DO POLSKI BS/166/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

PREFERENCJE POLAKÓW W WYBORACH SAMORZĄDOWYCH 2002 R.

PREFERENCJE POLAKÓW W WYBORACH SAMORZĄDOWYCH 2002 R. PREFERENCJE POLAKÓW W WYBORACH SAMORZĄDOWYCH 2002 R. Warszawa, październik 2002 roku Zdecydowany zamiar wzięcia udziału w tegorocznych wyborach samorządo zadeklarowało w drugiej połowie września 45% badanych.

Bardziej szczegółowo

Ocena działalności rządu, premiera i prezydenta Maj 2017 K.023/17

Ocena działalności rządu, premiera i prezydenta Maj 2017 K.023/17 Maj 2017 K.023/17 Informacje o badaniu W maju 2017 roku Kantar Public (dawniej Zespół Badań Społecznych TNS Polska) przeprowadził sondaż, w którym respondenci oceniali pracę rządu, premier Beaty Szydło

Bardziej szczegółowo

LOGO DLA POLSKI. Warszawa, wrzesień 2002

LOGO DLA POLSKI. Warszawa, wrzesień 2002 LOGO DLA POLSKI Warszawa, wrzesień 2002 W końcu sierpnia 2002 r. TNS OBOP zbadał opinie o przedstawionym kilka tygodni wcześniej i dyskutowanym w mediach - logo Polski. Okazało się, że:! 16 proc. badanych

Bardziej szczegółowo

PREFERENCJE PREZYDENCKIE W DRUGIEJ POŁOWIE LUTEGO 2000 ROKU

PREFERENCJE PREZYDENCKIE W DRUGIEJ POŁOWIE LUTEGO 2000 ROKU PREFERENCJE PREZYDENCKIE W DRUGIEJ POŁOWIE LUTEGO 2000 ROKU Warszawa, marzec 2000 roku W drugiej połowie lutego przeszło połowa Polaków zdecydowanie zadeklarowała zamiar wzięcia udziału w jesiennych wyborach

Bardziej szczegółowo

Usługi agencji ochrony osób i mienia wśród form zabezpieczania mieszkań i domów przed włamaniami

Usługi agencji ochrony osób i mienia wśród form zabezpieczania mieszkań i domów przed włamaniami Usługi agencji ochrony osób i mienia wśród form zabezpieczania mieszkań i domów przed włamaniami Warszawa, maj 2001 Prawie dwie piąte Polaków nie stosuje żadnych specjalnych zabezpieczeń, które chroniłyby

Bardziej szczegółowo

Zaufanie do instytucji finansowych

Zaufanie do instytucji finansowych Zaufanie do instytucji finansowych Warszawa, kwiecień 2002 roku Bankom państwowym ufa 68% Polaków. Nie ufa im 17% osób. W porównaniu z rokiem ubiegłym różnica między pozytywnymi a negatywnymi opiniami

Bardziej szczegółowo

O ZAKUPACH ODZIEŻY. Warszawa, wrzesień 2000

O ZAKUPACH ODZIEŻY. Warszawa, wrzesień 2000 O ZAKUPACH ODZIEŻY Warszawa, wrzesień 2000! Stosunkowo najbardziej popularnym miejscem kupowania odzieży są bazary korzysta z nich zazwyczaj 43% Polaków. Niewiele mniejszym powodzeniem cieszą się sklepy

Bardziej szczegółowo

WYJAŚNIANIE KATASTROFY SMOLEŃSKIEJ

WYJAŚNIANIE KATASTROFY SMOLEŃSKIEJ K.031/10 WYJAŚNIANIE KATASTROFY SMOLEŃSKIEJ Warszawa, maj 2010 roku W sondażu z 7-10.05.2010 TNS OBOP zbadał poglądy dotyczące wyjaśnienia katastrofy pod Smoleńskiem. Odpowiadając na pytanie o pogląd w

Bardziej szczegółowo

MŁODZI O EMERYTURACH

MŁODZI O EMERYTURACH K.020/12 MŁODZI O EMERYTURACH Warszawa, kwiecień 2012 roku Zdecydowana większość młodych Polaków (91%) uważa, że problem emerytur jest ważny dla wszystkich obywateli, bez względu na ich wiek. Prawie trzy

Bardziej szczegółowo

Prezenty i wydatki świąteczne

Prezenty i wydatki świąteczne K.76/08 Prezenty i wydatki świąteczne Warszawa, grudzień 2008 r. Zdecydowana większość Polaków (85%) planuje w tym roku obdarować swoich najbliŝszych upominkami z okazji Świąt BoŜego Narodzenia. Większość

Bardziej szczegółowo

POLACY O OSZCZĘDZANIU

POLACY O OSZCZĘDZANIU POLACY O OSZCZĘDZANIU Warszawa, listopad r. 60,8% Polaków powyżej 15 roku życia korzysta z usług bankowych, zaś co trzeci z nich z usług w zakresie oszczędzania, takich jak lokaty terminowe złotówkowe

Bardziej szczegółowo

Zaufanie do instytucji związanych z bezpieczeństwem i wymiarem sprawiedliwości

Zaufanie do instytucji związanych z bezpieczeństwem i wymiarem sprawiedliwości Zaufanie do instytucji związanych z bezpieczeństwem i wymiarem sprawiedliwości Warszawa, kwiecień 2002 roku Zaufanie do wojska deklaruje 79% Polaków (przy czym 26% - bardzo duże). Nie ufa wojsku 13% pytanych.

Bardziej szczegółowo

Na co Polacy wydają pieniądze?

Na co Polacy wydają pieniądze? 047/04 Na co Polacy wydają pieniądze? Warszawa, czerwiec 2004 r. Przeciętne miesięczne wydatki gospodarstwa domowego w Polsce wynoszą 1694 zł, a w przeliczeniu na osobę 568 zł. Najwięcej w gospodarstwach

Bardziej szczegółowo

Kobiety i mężczyźni o sytuacji w Polsce

Kobiety i mężczyźni o sytuacji w Polsce K.026/12 Kobiety i mężczyźni o sytuacji w Polsce Warszawa, kwiecień 2012 r. Kobiety i mężczyźni różnią się w ocenie tego, co dzieje się w naszym kraju mężczyźni patrzą bardziej optymistycznie zarówno ogólnie

Bardziej szczegółowo

Doświadczenie kryzysu

Doświadczenie kryzysu K.06/13 Doświadczenie kryzysu Warszawa, styczeń 2013 r. W sondażu TNS Polska, przeprowadzonym w dn. 11-14.01.2013 r. zbadano, jak pogarszająca się sytuacja makroekonomiczna przekłada się na doświadczenia

Bardziej szczegółowo

Poparcie i sprzeciw dla elektrowni atomowej

Poparcie i sprzeciw dla elektrowni atomowej K.040/11 Poparcie i sprzeciw dla elektrowni atomowej Warszawa, sierpień 2011 r. W sondażu z 7-11.07.2011 r. TNS OBOP zbadał opinie Polaków dotyczące energii atomowej i elektrowni atomowych. Więcej ludzi

Bardziej szczegółowo

POLSKA BIEDA

POLSKA BIEDA POLSKA BIEDA 1992-2003 Warszawa, wrzesień 2003 r. OBOP zbadał w 2003 r. sytuację materialną Polaków i ich rodzin. Wyniki porównano z rezultatami sondażu z 1992 r., z początków zmiany ustrojowej. W latach

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Podsumowanie pięcioletniej kadencji. Prezydenta Bronisława Komorowskiego. Podsumowanie pięcioletniej kadencji. TNS Lipiec 2015 r. K.

Podsumowanie pięcioletniej kadencji. Prezydenta Bronisława Komorowskiego. Podsumowanie pięcioletniej kadencji. TNS Lipiec 2015 r. K. Prezydenta Bronisława Komorowskiego Informacja o badaniu Mija pięć lat urzędowania Bronisława Komorowskiego na stanowisku Prezydenta RP. W maju tego roku w wyborach powszechnych Polacy zdecydowali, że

Bardziej szczegółowo

Społeczna percepcja niepełnosprawności i niepełnosprawnych w Polsce

Społeczna percepcja niepełnosprawności i niepełnosprawnych w Polsce Społeczna percepcja niepełnosprawności i niepełnosprawnych w Polsce Komunikat z badania zrealizowanego na zlecenie IMPEL S.A. Warszawa, sierpień 2002 r. TNS OBOP ul. Dereniowa 11, 02 776 Warszawa fel:

Bardziej szczegółowo

SZCZĘŚLIWE ŻYCIE Warszawa, wrzesień 2003 r.

SZCZĘŚLIWE ŻYCIE Warszawa, wrzesień 2003 r. SZCZĘŚLIWE ŻYCIE Warszawa, wrzesień 2003 r. Ośrodek Badania Opinii Publicznej Sp. z o.o.; ul. Dereniowa 11; 02-776 Warszawa; NIP: 521-10-18-407; REGON: 011162458 Bank Przemysłowo Handlowy PBK S.A. XX Oddział

Bardziej szczegółowo

Warszawa, Maj 2014 PŁEĆ A PODEJMOWANIE DECYZJI INWESTYCYJNYCH

Warszawa, Maj 2014 PŁEĆ A PODEJMOWANIE DECYZJI INWESTYCYJNYCH Warszawa, Maj 2014 PŁEĆ A PODEJMOWANIE DECYZJI INWESTYCYJNYCH Informacja o badaniu Badanie na temat preferencji Polaków dotyczących płci osób odpowiedzialnych za zarządzanie finansami oraz ryzyka inwestycyjnego

Bardziej szczegółowo

WIZERUNEK KRAKOWA W POLSKIM SPOŁECZEŃSTWIE

WIZERUNEK KRAKOWA W POLSKIM SPOŁECZEŃSTWIE WIZERUNEK KRAKOWA W POLSKIM SPOŁECZEŃSTWIE Sondaż dla Miasta Krakowa zrealizowany przez TNS OBOP Warszawa, lipiec Na pytanie o najbardziej atrakcyjne polskie miasto, które mogłoby stać się wizytówką naszego

Bardziej szczegółowo

Warszawa, luty 2011 BS/18/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE

Warszawa, luty 2011 BS/18/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE Warszawa, luty 2011 BS/18/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 4 lutego 2010 roku Fundacja Centrum Badania

Bardziej szczegółowo

Wskaźnik Nastrojów Ekonomicznych Polacy o kondycji ekonomicznej kraju i własnej sytuacji materialnej w połowie drugiego kwartału 2009 r.

Wskaźnik Nastrojów Ekonomicznych Polacy o kondycji ekonomicznej kraju i własnej sytuacji materialnej w połowie drugiego kwartału 2009 r. K.040/09 Wskaźnik Nastrojów Ekonomicznych Polacy o kondycji ekonomicznej kraju i własnej sytuacji materialnej w połowie drugiego kwartału 2009 r. Warszawa, maj 2009 W II kwartale 2009 r. zanotowany został

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SPOŁECZNE POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ BS/157/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SPOŁECZNE POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ BS/157/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków w maju 2007 r.

Preferencje partyjne Polaków w maju 2007 r. K.030/07 Preferencje partyjne Polaków w maju 2007 r. Warszawa, maj 2007 roku Wśród pełnoletnich osób uczestniczących w badaniu 34% w sposób zdecydowany potwierdziło zamiar uczestniczenia w wyborach parlamentarnych,

Bardziej szczegółowo

ZAANGAŻOWANIE POLAKÓW W DZIAŁALNOŚĆ DOBROCZYNNĄ

ZAANGAŻOWANIE POLAKÓW W DZIAŁALNOŚĆ DOBROCZYNNĄ K.075/10 ZAANGAŻOWANIE POLAKÓW W DZIAŁALNOŚĆ DOBROCZYNNĄ Warszawa, grudzień 2010 roku Dwóch na pięciu Polaków (41%) deklaruje, że kiedykolwiek zaangażowali się w działalność dobroczynną na rzecz innych

Bardziej szczegółowo

ROZLICZENIA Z KOMUNIZMEM

ROZLICZENIA Z KOMUNIZMEM K.65/08 ROZLICZENIA Z KOMUNIZMEM Warszawa, październik 2008 roku W dn. 2-6.10.2008 r. TNS OBOP zbadał opinie Polaków w sprawach związanych z rozliczeniem z komunizmem. W społeczeństwie dominuje przekonanie,

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków w listopadzie 2003 r.

Preferencje partyjne Polaków w listopadzie 2003 r. Preferencje partyjne Polaków w listopadzie 2003 r. Warszawa, listopad 2003 roku Między jedną trzecią a dwoma piątymi uprawnionych najprawdopodobniej wyniosłaby frekwencja w wyborach do Sejmu, gdyby wybory

Bardziej szczegółowo

Warszawa, listopad 2014 ISSN NR 156/2014 STOSUNEK DO RZĄDU W LISTOPADZIE

Warszawa, listopad 2014 ISSN NR 156/2014 STOSUNEK DO RZĄDU W LISTOPADZIE Warszawa, listopad 2014 ISSN 2353-5822 NR 156/2014 STOSUNEK DO RZĄDU W LISTOPADZIE Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia 2014 roku Fundacja Centrum Badania

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O SYTUACJI NA RYNKU PRACY BS/126/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LIPIEC 2002

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O SYTUACJI NA RYNKU PRACY BS/126/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LIPIEC 2002 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Preferencje partyjne Polaków w czerwcu 2004 r.

Preferencje partyjne Polaków w czerwcu 2004 r. 043/04 Preferencje partyjne Polaków w czerwcu 2004 r. Warszawa, czerwiec 2004 roku Zdecydowaną gotowość wzięcia udziału w hipotetycznych wyborach do Sejmu zadeklarowało w badaniu zrealizowanym tydzień

Bardziej szczegółowo

Warszawa, kwiecień 2011 BS/45/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE

Warszawa, kwiecień 2011 BS/45/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE Warszawa, kwiecień 2011 BS/45/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 13 stycznia 2011 roku Fundacja Centrum

Bardziej szczegółowo