RECENZJA rozprawy doktorskiej kpt. mgr inż. Bartłomieja Pieńko pt. MECHANIZM FORMOWANIA SIĘ ODŁAMÓW W ELEMENTACH KONSTRUKCYJNYCH SCHRONU

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "RECENZJA rozprawy doktorskiej kpt. mgr inż. Bartłomieja Pieńko pt. MECHANIZM FORMOWANIA SIĘ ODŁAMÓW W ELEMENTACH KONSTRUKCYJNYCH SCHRONU"

Transkrypt

1 dr hab. inż. Tadeusz Chyży, prof. nzw Białystok ul. Wiejska 45E Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska Politechnika Białostocka RECENZJA rozprawy doktorskiej kpt. mgr inż. Bartłomieja Pieńko pt. MECHANIZM FORMOWANIA SIĘ ODŁAMÓW W ELEMENTACH KONSTRUKCYJNYCH SCHRONU 1. Podstawa formalna opracowania recenzji Podstawą opracowania recenzji jest Umowa pomiędzy Politechniką Białostocką z siedzibą w Białymstoku , ul. Wiejska 45A (Zamawiający), a Wykonawcą dr hab. inż. Tadeuszem Chyży, prof. nzw. oraz pismo Dziekana Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska Nr WBiIŚ /3/16 z dn. 25 maja 2014 r. 2. Zawartość przedmiotowej rozprawy Przedmiotem recenzji jest rozprawa doktorska kpt. mgr inż. Bartłomieja Pieńko pt. Mechanizm formowania się odłamów w elementach konstrukcyjnych schronu. Promotorem rozprawy jest dr hab. inż. Zbigniew Szcześniak. Przedłożona do recenzji rozprawa zawiera 193 strony łącznie z bibliografią. Zasadniczą część rozprawy poprzedza spis treści 2 strony. Nie stwierdzono spisu rysunków, fotografii i tabel. Spis literatury mieści się na 11 stronach. Pracę Autor podzielił na 11 rozdziałów licząc w tym spis literatury jako rozdział 11. Rozdział 1 to Wstęp w którym Autor zakreślił problematykę rozprawy, dokonał krytycznej analizy aktualnego stanu wiedzy analizowanego zagadnienia. Na tej 1

2 podstawie określił cel rozprawy doktorskiej oraz określił jej zakres. Autor podał, że celem rozprawy jest opracowanie numerycznej prognozy reakcji dynamicznej żelbetowych elementów osłonowych i konstrukcyjnych obudowy schronów ze szczególnym uwzględnieniem mechanizmu formowania się odłamów. Uwzględniając fakt, że Autor nie postawił tezy naukowej oraz analizując samą treść celu pracy, należy ją lokować w zakresie rozwiązań praktycznych, w tym przypadku metodologii numerycznej opracowania oryginalnego algorytmu. W ten sposób zdefiniowana rozprawa jest w pełni zgodna z wytycznymi zawartymi w Ustawie o stopniach naukowych i tytule naukowym. Rozdział 2 zatytułowany Charakterystyka podstawowych oddziaływań dynamicznych uwzględnionych w analizach odporności konstrukcji schronów jest w zasadzie prezentacją podstawowych analitycznych modeli oddziaływań dynamicznych na konstrukcję schronów (i nie tylko). Zaprezentowano też terminologię używaną w rozprawie oraz opisano model obciążenia wybuchem bliskim oraz falą uderzeniową. Autor przedstawił graficzna postać modelu uderzenia głowica bojową. Dobrym kierunkiem byłoby też przedstawienie graficznej postaci innych oddziaływań, co zwiększyłoby przejrzystość tekstu. Rozdział 3 Modele obliczeniowe właściwości materiałów konstrukcyjnych opisuje cechy wytrzymałościowe podstawowych materiałów konstrukcji schronów żelbetowych, czyli betonu i stali zbrojeniowej. Autor koncentruje się na cechach tych materiałów pracujących w warunkach szybkich deformacji. Jest to bardzo dobrze napisany rozdział. Autor koncentruje się tu głównie na cechach istotnych podczas wybuchu. Przytaczane tu właściwości statyczne są tylko w niezbędnym zakresie. Należy też pochwalić fakt, że wybrane modele obliczeniowe parametrów materiałowych są korelowane z badaniami doświadczalnymi. Rozdział 4 zatytułowany Charakterystyka metody obliczeniowej przedstawia podstawy zastosowanej metody obliczeniowej. Wykorzystano rozwinięcie różnicowe funkcji falowej i skonstruowano własne oprogramowanie. Istotą modelu jest rozseparowanie kierunków falowych na trzy niezależne (w przestrzeni 3D) ale krzyżujące się i współdziałające w obszarze danego elementu. Autor nie wskazuje, jak uwzględnione są cechy tłumienia materiałowego. Metoda charakteryzuje się jednokrokowym procesem obliczeniowym, co stanowi o jej sile, ale tez wprowadza ograniczenia. Istotną natomiast zaletą prezentowanej metody jest możliwość 2

3 modelowania pękania betonu rozumianego jako przekazywanie energii fali w fazie rozdzielczej. Możliwe jest też modelowanie ponownego kontaktu materiału rozumianego tu jako umożliwienie wyrównania się stanu energii falowej i jej dalszego przekazania. Rozdział kończy się przykładem obliczeniowym w którym żelbetową belkę wolnopodpartą obciążono ciśnieniem niezmiennym w czasie. Wyniki potwierdzają opisane powyżej cechy zastosowanej metody obliczeniowej. Rozdział 5 zatytułowany Analiza procesu formowania odłamów w żelbetowych belkach pod wpływem wybuchu ładunku kontaktowego prezentuje wyniki eksperymentów numerycznych. Prezentowane wyniki eksperymentów są bardzo czytelne i dobrze opisane. Natomiast można mieć zastrzeżenia do komentarzy odnośnie wyników a właściwie do faktu, że są one zbyt ostrożnie używane, przez co czytelnik jest zmuszony do własnych interpretacji. Eksperymenty numeryczne dotyczą belki-płyty obciążonej ładunkiem kontaktowym (2 przykłady) lub zagłębionym. Autor prezentuje wyniki w konkretnych punktach belki dla wybranych parametrów w funkcji czasu. Ponadto wskazuje na wielowarstwową strukturę odłamu, jego zasięg przestrzenny oraz stan zarysowania całego elementu konstrukcyjnego. Autor wykazał również ogólnie dobrą zgodność wyników obliczeń z wynikami doświadczeń poligonowych Stanisława Kożuchowskiego. Fakt ten przyjął jako pozytywną ocenę kalibracji zaproponowanej metody obliczeniowej. Na tej podstawie w pozostałych rozdziałach wykonywał analizy zjawiska odłamu przy różnych oddziaływaniach jak i uwarunkowaniach konstrukcyjnych. Rozdział 6 Wrażliwość belek żelbetowych na powstawanie odłamów w wyniku uderzenia i penetracji podobnie jak rozdział 5 zawiera wyniki eksperymentów numerycznych tylko przy innym obciążeniu. Przykłady obliczeniowe dotyczą obciążenia wynikającego z penetracji konstrukcji schronu przez pociski z wyróżnieniem ich masy, prędkości i kalibru. Oddziaływanie energii kinetycznej pocisku zamodelowano poprzez zastępcze oddziaływanie siły poruszającej się w czasie po siatce różnicowej modelu komputerowego. Automatycznie Autor pomija zjawisko wypierania materiału wynikające z procesu wnikania pocisku. Należy podkreślić jednak, że symulacja zastępcza zachowuje dane doświadczalne w zakresie głębokości i czasu trwania penetracji. W rozdziale Autor prezentuje i analizuje 4 przykłady obliczeniowe w których różnicuje warunki brzegowe w postaci braku lub użycia gruntowej warstwy rozpraszającej, której 3

4 zadaniem jest rozpraszanie energii kinetycznej pocisku. Różnicowanie polega na innym opisie obciążenia penetrującego. W wyniku obliczeń uzyskano rozwiązania w zakresie odpowiedzi konstrukcji ze szczególnym uwzględnieniem odłamu. Rozdział 7 pod tytułem Formowanie odłamów w belce żelbetowej poddanej działaniu pocisku dwustopniowego zawiera rozszerzoną analizę obciążenia pociskiem penetrującym z opóźnionym oddziaływaniem wybuchowym. Autor przedstawia model obciążenia i prezentuje wyniki obliczeń. Rozdział 8 Badanie reakcji dynamicznej belki żelbetowej pod wpływem wybuchu dalszego zawiera kolejny przykład obliczeniowy. Tym razem obciążeniem jest nadciśnienie powstałe w wyniku ładunku oddalonego. Autor nie wyjaśnia zależności pomiędzy obszarem obciążenia lobc a odległością wybuchu od belki. Nie jest to konieczne, ponieważ Autor z góry dobiera takie parametry, aby mogło wystąpić zjawisko odłamu. Celem obliczeń było wyznaczenie minimalnych wartości parametrów lobc i maksymalnego nadciśnienia, przy których tworzy się odłam o założonej wysokości. Rozdział 9 zatytułowany Działanie ładunku kontaktowego na belkę żelbetową spoczywającą na gruncie to kolejny eksperyment numeryczny, tym razem dla belki na sprężystym podłożu. Model różnicowy belki uzupełniono o model różnicowy podłoża gruntowego. Rozważana sytuacja nawiązuje do warunków posadowienia dodatkowego elementu osłonowego. Istnieje praktyczna konieczność stosowania takiej osłony w przypadku wzmacniania istniejącego schronu. Wyniki w tym rozdziale podano w bardzo czytelny sposób w postaci tablicowej i wykresów w funkcji czasu. Rozdział 10 Zakończenie to krótkie podsumowanie zadań wykonanych w rozprawie. Autor próbuje też wyeksponować wnioski wynikające z przeprowadzonych eksperymentów numerycznych i przeanalizowanej literatury. Stwierdził, że cel pracy został zrealizowany. Podał w zwartej opisowej formie informację o najważniejszych efektach pracy. Wskazał na ich ogólną zaletę pozwalającą prognozować dalsze badania symulacyjne jak i poligonowe a także na potrzebę doskonalenia samej symulacji. 4

5 3. Ocena merytoryczna rozprawy 3.1. Wybór tematyki rozprawy Tematyka rozprawy doktorskiej jest aktualna i zdaniem recenzenta, pomimo nietypowych obciążeń, wpisuje się mocno w dziedzinę budownictwa. W rozprawie dokonano krytycznego przeglądu zastanego stanu wiedzy i określono precyzyjnie cel dalszych badań, których efektem jest rozwój analizowanego zagadnienia naukowego. Dobrano odpowiednie narzędzia badawcze oraz metody analizy, zrealizowano własne algorytmy komputerowe oraz wykorzystano istniejące i efektywne oprogramowanie komputerowe. Problematyka prezentowana w pracy posiada spory potencjał aplikacyjny i wpisuje się w nurt rozwiązań utylitarnych. Jednocześnie też stanowi pole do znajdowania nowych zastosowań dla istniejących rozwiązań. Szczególnie cennym aspektem jest też wykorzystanie i wdrażanie osiągnięć polskiej nauki i polskich naukowców Główne osiągnięcia rozprawy Głównym osiągnięciem rozprawy jest zastosowanie modelowania komputerowego do predykcji skutków oddziaływań impulsowych o dużym natężeniu chwilowym na odpowiedź konstrukcji żelbetowych i betonowych. W konkretnym przypadku badania numeryczne wykonano dla elementów konstrukcji schronów żelbetowych obciążonych różnymi wariantami amunicji penetrującej i burzącej. Analizie poddano występujące w układzie konstrukcyjnym naprężenia i deformacje oraz określono zakresy ich zmian w trakcie trwania procesu obciążeniowego. Jest to szczególnie cenne w analizie konstrukcji wojskowych jak i cywilnych, gdyż umożliwia projektantowi dobór odpowiednich parametrów wytrzymałościowych i geometrycznych, które mogą takie wyjątkowe obciążenia bezpiecznie przenieść. Określenie bezpiecznie przenieść nie należy tu kojarzyć z niezniszczalnością konstrukcji, ale z bezpieczeństwem przebywających w niej osób i znajdującego się mienia. Możliwość tworzenia symulacji komputerowych, które poprawnie pozwalają określić potencjalny przyrost wytężenia konstrukcji, pozwala też przyspieszyć i zoptymalizować proces konstrukcyjny a tym samym obniżyć jego cenę. 5

6 Autor przedstawił też metodykę obliczeniową w której wykorzystał dorobek naukowy polskich naukowców i ich osiągnięcia naukowe w dziedzinie badań bezpośrednich jak i rozwiązań komputerowych. Jest to szczególnie cenne w czasach, gdy większość badań naukowych, szczególnie numerycznych, wykonuje się na drogim, zagranicznym oprogramowaniu, ograniczając w ten sposób rozwój krajowej myśli naukowej i technicznej w tej dziedzinie. Autor dołożył też własne algorytmy i procedury obliczeniowe, które rozszerzają możliwości obliczeniowe zastosowanych rozwiązań aplikacyjnych. Szczególnie w zakresie dynamicznego pękania materiału konstrukcyjnego oraz graficznej prezentacji wyników obliczeń, które są bardzo czytelne i przejrzyste. Dzięki tym rozwiązaniom można także śledzić ruch części powstałych w wyniku defragmentacji konstrukcji. Kolejnym osiągnięciem jest wypracowanie uniwersalnej techniki obliczeniowej, którą można w łatwy sposób rozszerzać na inne elementy układu ochrony budynku, co przykładowo prezentuje zawarty w pracy przykład obliczeniowy konstrukcji na podłożu gruntowym. Wg recenzenta opracowana technika mogłaby posłużyć do całościowej analizy układu pocisk-konstrukcja, łącznie z fazą penetracji materiału, jego wypierania, a przede wszystkim uwzględniania zastanego stanu wytężenia konstrukcji. Równie istotnym aspektem opracowania jest jego interdyscyplinarny charakter, co umożliwia transfer rozwiązań z jednej dziedziny nauki do drugiej. Ma to korzystny wpływ na rozwój potencjału badawczego i aplikacyjnego. Ważnym przekazem rozprawy jest też wykazanie, że znane techniki komputerowe, przykładowo MRS przy niestandardowym podejściu, mogą mieć nowe i coraz szersze zastosowanie Uwagi o charakterze dyskusyjnym Lektura rozprawy nasuwa też kilka wątpliwości o charakterze dyskusyjnym. Wynikają one raczej ze sposobu odbioru rozprawy przez krytyka naukowego i nie muszą być ani trafne ani zobowiązujące dla Autora opracowania. a) Podstawowe pytanie to, dlaczego Autor analizuje odpowiedź konstrukcji bez uwzględniania początkowych warunków brzegowych, chodzi głównie o istniejący przed przyłożeniem obciążenia impulsowego stan wytężenia konstrukcji? Przecież w rozwiązaniach nieliniowych stan superpozycji nie obowiązuje, przez co 6

7 rozwiązanie właściwe może odbiegać od stanu jaki wykazuje Autor w swojej rozprawie. b) W przykładzie 1 rozdział 5 Autor przedstawia wyniki obliczeń dynamicznych dla belki-płyty w postaci zmian wybranych parametrów w funkcji czasu. Pomiędzy eksperymentem badawczym i przewidywaniami teoretycznymi, i pomiędzy eksperymentem numerycznym istnieje konsensus jakościowy układ zachowuje się przewidywalnie natomiast zauważono niewielkie rozbieżności opisu ilościowego. Jest to prawdopodobnie efekt uproszczenia modelu do postaci 2-wymiarowej. Czy analiza 3D, zdaniem Autora, poprawiłaby dokładność rozwiązania? c) W tym samym rozdziale, przykład 3, Autor wprowadza pojęcie tłumienia geometrycznego. Autor nie objaśnił, czym ono jest powodowane w tym konkretnym przykładzie obliczeniowym? 3.3. Uwagi redakcyjne Rozprawa zredagowana jest poprawnie i starannie graficznie. Jednakże Autor nie ustrzegł się błędów redakcyjnych i stylistycznych, przykładowo, - s. 9 w pracach [15]., - s. 11 teorie rozwijali, - s m, itp., a ponadto: - s. 79 błąd w opisie rys. 5.6 rzyczywisty, - s. 135 błąd w opisie rys żebletowa, - s. 139 błąd w opisie rys żebletowa, - rysunki nie są jednolicie opisane, chodzi o krój i różne wysokości czcionki, np. porównaj rys z innymi, - itp. 4. Wnioski końcowe Recenzowana rozprawa doktoranta kpt. mgr inż. Bartłomieja Pieńko pt. Mechanizm formowania się odłamów w elementach konstrukcyjnych schronu stanowi oryginalne opracowanie aplikacyjne wynikające z zastosowania zasad mechaniki 7

8 budowli do rozwiązywania wybranych problemów technicznych w budownictwie wojskowym i cywilnym. Tematyka rozprawy ma duży potencjał aplikacyjny, szczególnie w zakresie sztuki niszczenia obiektów budowlanych jak i zapobieganiu ich destrukcji w stopniu umożliwiającym bezpieczną ewakuację osób, jak spełnienie założonych funkcji obronnych danej konstrukcji. Uwagi krytyczne mają charakter w dużej mierze dyskusyjny i polemiczny, i nie umniejszają merytorycznej wartości pracy. Podsumowując niniejszą opinię stwierdzam, że rozprawa doktorska Bartłomieja Pieńko pt. Mechanizm formowania się odłamów w elementach konstrukcyjnych schronu spełnia wszystkie warunki merytoryczne i formalne, którym powinna odpowiadać rozprawa doktorska, określone w Ustawie o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki z dnia 14 marca 2003 wraz z późniejszymi zmianami. Stawiam zatem wniosek o dopuszczenie jej do publicznej obrony i nadanie jej Autorowi stopnia naukowego doktora nauk technicznych. Rozprawa w pełni zasługuje na wyróżnienie przez Radę Wydziału o co recenzent wnioskuje. Białystok, r. dr hab. inż. Tadeusz Chyży, prof. nzw. 8

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej Dr hab. inż. Jolanta Biegańska, prof. nzw. w Pol. Śl. Gliwice, 25.07.2013 Politechnika Śląska Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki Katedra Technologii i Urządzeń Zagospodarowania Odpadów ul. Konarskiego

Bardziej szczegółowo

dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława Warszawa RECENZJA

dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława Warszawa RECENZJA dr hab. inż. Andrzej Żyluk, prof. ITWL Warszawa 14.01.2015 r. Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych ul. Ks. Bolesława 6 01-494 Warszawa RECENZJA rozprawy doktorskiej Pana mgr inż. Tadeusza MIKUTELA p.t.

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego pt.: Wykorzystanie otwartych innowacji w polskich przedsiębiorstwach

Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego pt.: Wykorzystanie otwartych innowacji w polskich przedsiębiorstwach Warszawa, dn. 28.04.2017 r. Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Katedra Teorii Organizacji i Zarządzania Recenzja pracy doktorskiej Mgr Macieja Chrzanowskiego

Bardziej szczegółowo

RECENZJA. Prof. dr hab. inż. Zdzisław Kudliński. Katowice, dn

RECENZJA. Prof. dr hab. inż. Zdzisław Kudliński. Katowice, dn Katowice, dn. 30.08.2013 Prof. dr hab. inż. Zdzisław Kudliński Katedra Metalurgii Wydział Inżynierii Materiałowej i Metalurgii Politechniki Śląskiej ul. Krasińskiego 8 40-019 Katowice RECENZJA pracy doktorskiej

Bardziej szczegółowo

Recenzja Pracy Doktorskiej

Recenzja Pracy Doktorskiej Politechnika Częstochowska Wydział Inżynierii Produkcji i Technologii Materiałów Instytut Inżynierii Materiałowej Dr hab. inż. Michał Szota, Prof. P.Cz. Częstochowa, 15.10.2014 roku Recenzja Pracy Doktorskiej

Bardziej szczegółowo

Podstawa formalna recenzji: pismo Pana Dziekana Wydziału Inżynierii Zarządzania Politechniki Poznańskiej z dnia 25.02.2013 r.

Podstawa formalna recenzji: pismo Pana Dziekana Wydziału Inżynierii Zarządzania Politechniki Poznańskiej z dnia 25.02.2013 r. Prof. dr hab. inż. Tomasz Nowakowski Politechnika Wrocławska Instytut Konstrukcji i Eksploatacji Maszyn Zakład Logistyki i Systemów Transportowych Wyb. Wyspiańskiego 27 50-370 Wrocław Wrocław, 1.05.2013

Bardziej szczegółowo

2. Temat i teza rozprawy

2. Temat i teza rozprawy Prof. dr inż. arch. Zbigniew BAĆ Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Katedra Architektury i Urbanistyki UNIWERSYTET ZIELONOGÓRSKI R E C E N Z J A pracy doktorskiej mgr inż. arch.

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgra inż. Roberta Szymczyka. Analiza numeryczna zjawisk hartowania stali narzędziowych do pracy na gorąco

Recenzja rozprawy doktorskiej mgra inż. Roberta Szymczyka. Analiza numeryczna zjawisk hartowania stali narzędziowych do pracy na gorąco Prof. dr hab. inż. Tadeusz BURCZYŃSKI, czł. koresp. PAN Instytut Podstawowych Problemów Techniki PAN ul. A. Pawińskiego 5B 02-106 Warszawa e-mail: tburczynski@ippt.pan.pl Warszawa, 20.09.2016 Recenzja

Bardziej szczegółowo

Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical Network for Structural Health Monitoring autorstwa mgr inż.

Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical Network for Structural Health Monitoring autorstwa mgr inż. Prof. dr hab. inż. Tadeusz Uhl Katedra Robotyki i Mechatroniki Akademia Górniczo Hutnicza Al. Mickiewicza 30 30-059 Kraków Kraków 26.05.2011 Opinia o pracy doktorskiej pt. Damage Identification in Electrical

Bardziej szczegółowo

tel. (+4861) fax. (+4861)

tel. (+4861) fax. (+4861) dr hab. inż. Michał Nowak prof. PP Politechnika Poznańska, Instytut Silników Spalinowych i Transportu Zakład Inżynierii Wirtualnej ul. Piotrowo 3 60-965 Poznań tel. (+4861) 665-2041 fax. (+4861) 665-2618

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign

Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Pradeep Kumar pt. The Determinants of Foreign Prof. dr hab. Sławomir I. Bukowski, prof. zw. Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny Im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Wydział Ekonomiczny Katedra Biznesu i Finansów Międzynarodowych Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

Struktura i treść rozprawy doktorskiej

Struktura i treść rozprawy doktorskiej Recenzja rozprawy doktorskiej mgr JOANNY KOWALSKIEJ zatytułowanej Analiza śladowych ilości lotnych związków organicznych (LZO) w środowisku pracy biurowej z użyciem desorpcji termicznej połączonej z kapilarną

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej mgr Anety Kaczyńskiej pt. Efektywność wydatków budżetowych gmin na oświatę i wychowanie oraz jej determinanty

Recenzja pracy doktorskiej mgr Anety Kaczyńskiej pt. Efektywność wydatków budżetowych gmin na oświatę i wychowanie oraz jej determinanty Wrocław, dnia 22.05.2016 Dr hab. Paweł Kowalik, prof. UE Kat. Finansów Publicznych i Międzynarodowych Instytut Zarządzania Finansami Wydział Zarządzania, Informatyki i Finansów Uniwersytet Ekonomiczny

Bardziej szczegółowo

STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE

STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE STANDARDY PRZYGOTOWANIA PRACY DYPLOMOWEJ W WSHE Temat pracy Problemowe ujęcie tematu pracy Nowatorski charakter Oryginalność ujęcia tematu Powiązanie tematu pracy z problematyką stażu, praktyk, realnym

Bardziej szczegółowo

KATEDRA MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ. Wydział Mechaniczny Wojskowej Akademii Technicznej ul. Gen. Sylwestra Kaliskiego 2, 00-908 Warszawa 49

KATEDRA MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ. Wydział Mechaniczny Wojskowej Akademii Technicznej ul. Gen. Sylwestra Kaliskiego 2, 00-908 Warszawa 49 KATEDRA MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ Wydział Mechaniczny Wojskowej Akademii Technicznej ul. Gen. Sylwestra Kaliskiego 2, 00-908 Warszawa 49 Dr hab. inż. Jerzy Małachowski, prof. nadzw. WAT Warszawa,

Bardziej szczegółowo

1. Podstawa prawna oraz kryteria przyjęte do oceny rozprawy doktorskiej

1. Podstawa prawna oraz kryteria przyjęte do oceny rozprawy doktorskiej Szczecin, 20.04. 2015 Prof. Dr hab. Waldemar Gos, prof. zw. US Uniwersytet Szczeciński Instytut Rachunkowości Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Artura Jastrzębowskiego pt. Zakres i znaczenie współcześnie

Bardziej szczegółowo

Opinia o pracy doktorskiej pt. Systemy adaptacyjnej absorpcji obciążeń udarowych autorstwa mgr inż. Piotra Krzysztofa Pawłowskiego

Opinia o pracy doktorskiej pt. Systemy adaptacyjnej absorpcji obciążeń udarowych autorstwa mgr inż. Piotra Krzysztofa Pawłowskiego Prof. dr hab. inż. Tadeusz Uhl Katedra Robotyki i Mechatroniki Akademia Górniczo Hutnicza Al. Mickiewicza 30 30-059 Kraków Kraków 01.09.2011 Opinia o pracy doktorskiej pt. Systemy adaptacyjnej absorpcji

Bardziej szczegółowo

Gdynia, dr hab. inż. Krzysztof Górecki, prof. nadzw. AMG Katedra Elektroniki Morskiej Akademia Morska w Gdyni

Gdynia, dr hab. inż. Krzysztof Górecki, prof. nadzw. AMG Katedra Elektroniki Morskiej Akademia Morska w Gdyni Gdynia, 2016-03-24 dr hab. inż. Krzysztof Górecki, prof. nadzw. AMG Katedra Elektroniki Morskiej Akademia Morska w Gdyni Ocena rozprawy doktorskiej mgr inż. Marcina Waleckiego nt. "Zastosowanie wielowejściowych

Bardziej szczegółowo

Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej i Parazytologii

Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej i Parazytologii z\ Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej i Parazytologii Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich Wrocław ul. Borowska 211a, 50-566 Wrocław Kierownik: dr hab. nauk med. Marzenna Bartoszewicz tel/fax (71)

Bardziej szczegółowo

Identyfikacja zagrożeń załogi pojazdów specjalnych podczas wybuchu

Identyfikacja zagrożeń załogi pojazdów specjalnych podczas wybuchu Identyfikacja zagrożeń załogi pojazdów specjalnych podczas wybuchu Edyta KRZYSTAŁA Sławomir KCIUK Arkadiusz MĘŻYK Identyfikacja zagrożeń załogi pojazdów specjalnych podczas wybuchu Autorzy monografii

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. inż. Marianna Jacyna Warszawa, dn. 12.04.2015 r. Wydział Transportu Politechnika Warszawska. Recenzja

Prof. dr hab. inż. Marianna Jacyna Warszawa, dn. 12.04.2015 r. Wydział Transportu Politechnika Warszawska. Recenzja Prof. dr hab. inż. Marianna Jacyna Warszawa, dn. 12.04.2015 r. Wydział Transportu Politechnika Warszawska Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Arkadiusza Stojeckiego pt. Badania wpływu topografii terenu

Bardziej szczegółowo

2. Podstawa prawna. Bydgoszcz,

2. Podstawa prawna. Bydgoszcz, Recenzent: prof. dr hab. inż. Adam Podhorecki Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Katedra Mechaniki

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej

Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej Recenzja pracy doktorskiej mgr Edyty Sadowskiej pt. Realizacja funkcji administracji publicznej w polityce bezpieczeństwa w województwie małopolskim od 1999 roku ss. 238 Recenzent: prof. dr hab. Jan Maciejewski

Bardziej szczegółowo

Badanie i modelowanie zjawiska formowana zadziorów na krawędzi przedmiotu obrabianego

Badanie i modelowanie zjawiska formowana zadziorów na krawędzi przedmiotu obrabianego Dr hab. inż. Piotr NIESŁONY Katedra Technologii Maszyn i Automatyzacji Produkcji Wydział Mechaniczny Politechnika Opolska ul. Mikołajczyka 5 45-271 Opole tel: +48 77 449 8460 e-mail: p.nieslony@po.opole.pl

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Andrzeja Mroza zatytułowanej: Wpływ procesu starzenia na zachowanie dynamiczne giętych profili hybrydowych.

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Andrzeja Mroza zatytułowanej: Wpływ procesu starzenia na zachowanie dynamiczne giętych profili hybrydowych. dr hab. inż. Andrzej Teter, prof. nadzw. PL Katedra Mechaniki Stosowanej Wydział Mechaniczny Politechnika Lubelska Lublin, dn. 02.03.2015 r. RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Andrzeja Mroza zatytułowanej:

Bardziej szczegółowo

Recenzja. rozprawy doktorskiej mgr inż. Karoliny Trzyniec

Recenzja. rozprawy doktorskiej mgr inż. Karoliny Trzyniec Katowice, 31.10.2016 dr hab. inż. Piotr Czech prof. nzw. Politechniki Śląskiej Wydział Transportu Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Karoliny Trzyniec Przedmiotem recenzji jest rozprawa doktorska mgr

Bardziej szczegółowo

Projektowanie Wirtualne bloki tematyczne PW I

Projektowanie Wirtualne bloki tematyczne PW I Podstawowe zagadnienia egzaminacyjne Projektowanie Wirtualne - część teoretyczna Projektowanie Wirtualne bloki tematyczne PW I 1. Projektowanie wirtualne specyfika procesu projektowania wirtualnego, podstawowe

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: Kierunek: Inżynieria Biomedyczna Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy moduł kierunkowy ogólny Rodzaj zajęć: wykład, laboratorium I KARTA PRZEDMIOTU CEL PRZEDMIOTU PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

Bardziej szczegółowo

PRAKTYCZNE METODY BADANIA NIEWYPŁACALNOŚCI ZAKŁADÓW UBEZPIECZEŃ

PRAKTYCZNE METODY BADANIA NIEWYPŁACALNOŚCI ZAKŁADÓW UBEZPIECZEŃ PRAKTYCZNE METODY BADANIA NIEWYPŁACALNOŚCI ZAKŁADÓW UBEZPIECZEŃ Autor: Wojciech Bijak, Wstęp Praca koncentruje się na ilościowych metodach i modelach pozwalających na wczesne wykrycie zagrożenia niewypłacalnością

Bardziej szczegółowo

ZAKŁADANE EFEKTY KSZTAŁCENIA Kierunek: Budownictwo Studia I stopnia

ZAKŁADANE EFEKTY KSZTAŁCENIA Kierunek: Budownictwo Studia I stopnia Symbol BD1A_W01 BD1A_W02 BD1A_W03 BD1A_W04 BD1A_W05 BD1A_W06 BD1A_W07 BD1A_W08 ZAKŁADANE EFEKTY KSZTAŁCENIA Kierunek: Budownictwo Studia I stopnia Tabela odniesień efektów kierunkowych do efektów obszarowych

Bardziej szczegółowo

MODELOWANIE WARSTWY POWIERZCHNIOWEJ O ZMIENNEJ TWARDOŚCI

MODELOWANIE WARSTWY POWIERZCHNIOWEJ O ZMIENNEJ TWARDOŚCI Dr inż. Danuta MIEDZIŃSKA, email: dmiedzinska@wat.edu.pl Dr inż. Robert PANOWICZ, email: Panowicz@wat.edu.pl Wojskowa Akademia Techniczna, Katedra Mechaniki i Informatyki Stosowanej MODELOWANIE WARSTWY

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania

Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania Warszawa, dn. 1.08.2015 r. Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania, Zakład Jakości Zarządzania Recenzja pracy doktorskiej Mgr Moniki Małgorzaty Wojcieszak pt.: Uwarunkowania

Bardziej szczegółowo

RECENZJA. Rozprawy doktorskiej mgr inż. Marzeny Ogórek nt. Efektywność azotowania jonowego stali austenitycznej X5CrNi18-10 metodą active screen

RECENZJA. Rozprawy doktorskiej mgr inż. Marzeny Ogórek nt. Efektywność azotowania jonowego stali austenitycznej X5CrNi18-10 metodą active screen Dr hab. inż. Grzegorz Niewielski prof. nzw. w Pol.Śl. Katowice, 16.07.2014 Instytut Nauki o Materiałach Wydział Inżynierii Materiałowej i Metalurgii Politechnika Śląska RECENZJA Rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

dr hab. Jan Rodzik, prof. UMCS Lublin, Roztoczańska Stacja Naukowa

dr hab. Jan Rodzik, prof. UMCS Lublin, Roztoczańska Stacja Naukowa dr hab. Jan Rodzik, prof. UMCS Lublin, 18.02.2016 Roztoczańska Stacja Naukowa Szanowny Pan prof. dr hab. inż. Stanisław Gruszczyński Dziekan Wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska Akademii

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy doktorskiej

RECENZJA rozprawy doktorskiej Prof. dr hab. inż. Andrzej Ambrozik Kielce, dn. 05.05.2015 r. Politechnika Świętokrzyska w Kielcach Katedra Pojazdów Samochodowych i Transportu RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Sebastiana Szwedkowicza

Bardziej szczegółowo

MATRYCA EFEKTÓW KSZTAŁCENIA PRZEDMIORY KIERUNKOWE

MATRYCA EFEKTÓW KSZTAŁCENIA PRZEDMIORY KIERUNKOWE MATRYCA EFEKTÓW PRZEDMIORY KIERUNKOWE EFEKTÓW I I I K_W01 Ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki, i chemii, która jest podstawą przedmiotów z zakresu teorii konstrukcji i technologii materiałów budowlanych

Bardziej szczegółowo

Zabrze, dnia r. Politechnika Śląska. Recenzja

Zabrze, dnia r. Politechnika Śląska. Recenzja dr hab. inż. Jan Brzóska, prof. nzw. Pol. Śl. Zabrze, dnia 16.11.2016r. Politechnika Śląska Wydział Organizacji i Zarządzania Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Agnieszki Wójcik-Czemiawskiej nt. Strategie

Bardziej szczegółowo

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. Znaczenie strategii marketingowej w Prof. zw. dr hab. Marian Noga Wyższa Szkota Bankowa we Wrocławiu RECENZJA rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w zarządzaniu podmiotem leczniczym będącym spółką

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Analiza i modelowanie_nowicki, Chomiak_Księga1.indb :03:08

Spis treści. Analiza i modelowanie_nowicki, Chomiak_Księga1.indb :03:08 Spis treści Wstęp.............................................................. 7 Część I Podstawy analizy i modelowania systemów 1. Charakterystyka systemów informacyjnych....................... 13 1.1.

Bardziej szczegółowo

Projektowanie elementów z tworzyw sztucznych

Projektowanie elementów z tworzyw sztucznych Projektowanie elementów z tworzyw sztucznych Wykorzystanie technik komputerowych w projektowaniu elementów z tworzyw sztucznych Tematyka wykładu Techniki komputerowe, Problemy występujące przy konstruowaniu

Bardziej szczegółowo

EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW BUDOWNICTWO STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA PROFIL OGÓLNOAKADEMICKI

EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW BUDOWNICTWO STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA PROFIL OGÓLNOAKADEMICKI UCZELNIA TECHNICZNO-HANDLOWA IM. H. CHODKOWSKIEJ WYDZIAŁ IŻYNIERYJNY Warszawa, rok 2014 EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW BUDOWNICTWO STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA PROFIL OGÓLNOAKADEMICKI Objaśnienie

Bardziej szczegółowo

rozprawy doktorskiej mgra inż. Piotra Przybyły

rozprawy doktorskiej mgra inż. Piotra Przybyły Prof. dr hab. inż. Romuald Będziński Wrocław, 16 stycznia 2015 r. Zakład Inżynierii Biomedycznej Instytut Budowy i Eksploatacji Maszyn Wydział Mechaniczny Uniwersytet Zielonogórski ul. prof. Z. Szafrana

Bardziej szczegółowo

WPŁYW STYLU JAZDY KIEROWCY NA ZUŻYCIE PALIWA I EMISJĘ SUBSTANCJI SZKODLIWYCH W SPALINACH

WPŁYW STYLU JAZDY KIEROWCY NA ZUŻYCIE PALIWA I EMISJĘ SUBSTANCJI SZKODLIWYCH W SPALINACH Dr hab. inż. Paweł Fuć POLITECHNIKA POZNAŃSKA Instytut Silników Spalinowych i Transportu 60-965 Poznań, ul. Piotrowo 3 Tel.: (0-48/61) 665-2207, fax: (0-48/61) 665-2204 Tel. : (0-601) 74-70-20 Poznań,

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWY TRYB PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODACH DOKTORSKICH

SZCZEGÓŁOWY TRYB PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODACH DOKTORSKICH Załącznik do Uchwały nr 28 Rady Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska z dn. 22.04.2009 r. SZCZEGÓŁOWY TRYB PRZEPROWADZANIA CZYNNOŚCI W PRZEWODACH DOKTORSKICH w dziedzinie: nauki techniczne w dyscyplinach:

Bardziej szczegółowo

OFERTA NAUKOWO-BADAWCZA

OFERTA NAUKOWO-BADAWCZA Wydział Budownictwa ul. Akademicka 3 42-200 Częstochowa OFERTA NAUKOWO-BADAWCZA Politechnika Częstochowska ul. J.H. Dąbrowskiego 69 42-201 Częstochowa Jednostki organizacyjne Katedra Budownictwa i Architektury

Bardziej szczegółowo

SYMULACYJNE BADANIE SKUTECZNOŚCI AMUNICJI ODŁAMKOWEJ

SYMULACYJNE BADANIE SKUTECZNOŚCI AMUNICJI ODŁAMKOWEJ Dr inż. Maciej PODCIECHOWSKI Dr inż. Dariusz RODZIK Dr inż. Stanisław ŻYGADŁO Wojskowa Akademia Techniczna SYMULACYJNE BADANIE SKUTECZNOŚCI AMUNICJI ODŁAMKOWEJ Streszczenie: W referacie przedstawiono wyniki

Bardziej szczegółowo

Wymagania stawiane pracom dyplomowym na Wydziale Elektroniki i Informatyki Politechniki Koszalińskiej

Wymagania stawiane pracom dyplomowym na Wydziale Elektroniki i Informatyki Politechniki Koszalińskiej Wymagania stawiane pracom dyplomowym na Wydziale Elektroniki i Informatyki Politechniki Koszalińskiej Uchwała Nr 356/96 Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego z 28 listopada 1996 r. dotycząca nadawania tytułów

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: KOMPUTEROWE WSPOMAGANIE PRAC INŻYNIERSKICH Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności: Komputerowe projektowanie maszyn i urządzeń Rodzaj zajęć:

Bardziej szczegółowo

Proces badawczy schemat i zasady realizacji

Proces badawczy schemat i zasady realizacji Proces badawczy schemat i zasady realizacji Agata Górny Zaoczne Studia Doktoranckie z Ekonomii Warszawa, 23 października 2016 Metodologia i metoda naukowa 1 Metodologia Metodologia nauka o metodach nauki

Bardziej szczegółowo

Praca doktorska była realizowania pod kierunkiem dr hab. Ewy Adamiak prof. UWM

Praca doktorska była realizowania pod kierunkiem dr hab. Ewy Adamiak prof. UWM prof. dr hab. Krystyna Zarzecka Katedra Agrotechnologii Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Recenzja pracy doktorskiej mgr inż. Radosława Przybylskiego pt. Wpływ nawożenia i gęstości sadzenia

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński

prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński prof. dr hab. Barbara Kożuch Uniwersytet Jagielloński RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr Magdaleny Rajchelt pt. Zasobowe czynniki potencjału konkurencyjnego a wyniki ekonomiczne spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych,

Bardziej szczegółowo

Studia I stopnia kierunek: chemia Załącznik nr 3

Studia I stopnia kierunek: chemia Załącznik nr 3 Studia I stopnia kierunek: chemia Załącznik nr 3 Matryca efektów kształcenia określa relacje między efektami kształcenia zdefiniowanymi dla programu kształcenia (efektami kierunkowymi) i efektami kształcenia

Bardziej szczegółowo

1. Charakterystyka rozprawy doktorskiej

1. Charakterystyka rozprawy doktorskiej Dr hab. inż. Robert Stala Kraków, 28 kwietnia 2014 Akademia Górniczo-Hutnicza im S. Staszica w Krakowie, Al. A. Mickiewicza 30, 30-059 Kraków R E C E N Z J A rozprawy doktorskiej pt. Falownik ZVS-1S w

Bardziej szczegółowo

STATYCZNA PRÓBA ROZCIĄGANIA

STATYCZNA PRÓBA ROZCIĄGANIA Mechanika i wytrzymałość materiałów - instrukcja do ćwiczenia laboratoryjnego: STATYCZNA PRÓBA ROZCIĄGANIA oprac. dr inż. Jarosław Filipiak Cel ćwiczenia 1. Zapoznanie się ze sposobem przeprowadzania statycznej

Bardziej szczegółowo

Gdańsk, 10 czerwca 2016

Gdańsk, 10 czerwca 2016 ( Katedra Chemii Analitycznej Katedra Chemii Analitycznej Wydział Chemiczny Politechnika Gdańska e-mail: piotr.konieczka@pg.gda.pl Gdańsk, 10 czerwca 2016 RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Michała

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy doktorskiej

RECENZJA rozprawy doktorskiej Prof. dr hab. inż. Tadeusz Pacyniak tadeusz.pacyniak@p.lodz.pl Katedra Technologii Materiałowych i Systemów Produkcji Wydział Mechaniczny Politechnika Łódzka RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Daniela

Bardziej szczegółowo

POLITECHNIKA OPOLSKA Wydział Mechaniczny. Praca Przejściowa Symulacyjna. Projekt nr : Tytuł projektu. Kierunek studiów: Mechatronika

POLITECHNIKA OPOLSKA Wydział Mechaniczny. Praca Przejściowa Symulacyjna. Projekt nr : Tytuł projektu. Kierunek studiów: Mechatronika POLITECHNIKA OPOLSKA Wydział Mechaniczny Praca Przejściowa Symulacyjna Projekt nr : Tytuł projektu. Kierunek studiów: Mechatronika Imię i Nazwisko:... Grupa: MTR 1st ST sem.6 Pnumer_grupy Data złożenia

Bardziej szczegółowo

Podstawa opracowania: Zlecenie Dziekana Wydziału Maszyn Roboczych i Transportu Politechniki Poznańskiej Nr DR-63/454/01/2014 z dnia 06.06.2014 r.

Podstawa opracowania: Zlecenie Dziekana Wydziału Maszyn Roboczych i Transportu Politechniki Poznańskiej Nr DR-63/454/01/2014 z dnia 06.06.2014 r. dr hab. inż. Grzegorz Ślaski POLITECHNIKA POZNAŃSKA Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych ul. Piotrowo 3, 60-965 Poznań tel. 61 665 2222 Poznań, 23.06.2014 RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. inż. Marek Gzik, prof. zw. w Pol. Śl. Katedra Biomechatroniki Wydział Inżynierii Biomedycznej Politechnika Śląska R E C E N Z J A

prof. dr hab. inż. Marek Gzik, prof. zw. w Pol. Śl. Katedra Biomechatroniki Wydział Inżynierii Biomedycznej Politechnika Śląska R E C E N Z J A prof. dr hab. inż. Marek Gzik, prof. zw. w Pol. Śl. Katedra Biomechatroniki Wydział Inżynierii Biomedycznej Politechnika Śląska Gliwice 30.04.2016r. R E C E N Z J A rozprawy doktorskiej mgr inż. Artura

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów

Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie systemów Dr hab. n. hum. Monika Szpringer, prof. UJK Kielce, 12.11.2013r. Recenzja rozprawy doktorskiej autorstwa Pani mgr Agnieszki Strzeleckiej pt. Możliwości wspierania satysfakcji pacjentów przez zastosowanie

Bardziej szczegółowo

Wrocław, r.

Wrocław, r. Prof. dr hab. inż. Tomasz Nowakowski Politechnika Wrocławska Wydział Mechaniczny Katedra Eksploatacji Systemów Logistycznych, Systemów Transportowych i Układów Hydraulicznych Wyb. Wyspiańskiego 27 50-370

Bardziej szczegółowo

ZASADY DYPLOMOWANIA NA WYDZIALE MECHANICZNYM POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ

ZASADY DYPLOMOWANIA NA WYDZIALE MECHANICZNYM POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ ZASADY DYPLOMOWANIA NA WYDZIALE MECHANICZNYM POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ I. ZASADY OGÓLNE 1 1. Niniejsze zasady określają przebieg procesu dyplomowania oraz wymagania stawiane pracom dyplomowym realizowanym

Bardziej szczegółowo

Ocena. Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Ocena. Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Prof. zw. dr hab. Bronisław Micherda Katedra Rachunkowości Finansowej Wydział Finansów Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Marka Wierzbińskiego nt. Prezentacja opcji menedżerskich

Bardziej szczegółowo

Dwa w jednym teście. Badane parametry

Dwa w jednym teście. Badane parametry Dwa w jednym teście Rys. Jacek Kubiś, Wimad Schemat zawieszenia z zaznaczeniem wprowadzonych pojęć Urządzenia do kontroli zawieszeń metodą Boge badają ich działanie w przebiegach czasowych. Wyniki zależą

Bardziej szczegółowo

Poznań dnia 20 maja 2013

Poznań dnia 20 maja 2013 Poznań dnia 20 maja 2013 dr hab. inż. arch. Adam F. Nadolny Wydział Architektury, Politechnika Poznańska Instytut Architektury, Urbanistyki i Ochrony Dziedzictwa Zakład Historii Architektury i Urbanistyki

Bardziej szczegółowo

OPIS TECHNICZNY. 1. Dane ogólne Podstawa opracowania.

OPIS TECHNICZNY. 1. Dane ogólne Podstawa opracowania. OPIS TECHNICZNY 1. Dane ogólne. 1.1. Podstawa opracowania. - projekt architektury - wytyczne materiałowe - normy budowlane, a w szczególności: PN-82/B-02000. Obciążenia budowli. Zasady ustalania wartości.

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: PODSTAWY MODELOWANIA PROCESÓW WYTWARZANIA Fundamentals of manufacturing processes modeling Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności APWiR Rodzaj

Bardziej szczegółowo

rozprawy doktorskiej mgr M agdy W ojdyła-bednarczyk

rozprawy doktorskiej mgr M agdy W ojdyła-bednarczyk drhab. Wiesława Lizińska Olsztyn, 16.11.2015 r. Katedra Polityki Gospodarczej i Regionalnej Wydział Nauk Ekonomicznych Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie R e c e n z ja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Małgorzaty Anny Popko pod tytułem Dolistne nawozy mineralno-organiczne na bazie hydrolizatu białka keratyny

RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Małgorzaty Anny Popko pod tytułem Dolistne nawozy mineralno-organiczne na bazie hydrolizatu białka keratyny Prof. dr hab. inż. Zygmunt Kowalski Kraków 2015-08-24 Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej RECENZJA rozprawy doktorskiej mgr inż. Małgorzaty Anny Popko pod tytułem Dolistne

Bardziej szczegółowo

Krzysztof Walczak, Artur Urbañski

Krzysztof Walczak, Artur Urbañski SPIS ZAWARTOŚCI DOKUMENTACJI 1.0 INFORMACJE OGÓLNE...3 2.0 PODSTAWA OPRACOWANIA...3 3.0 PRZEDMIOT I ZAKRES OPRACOWANIA....4 4.0 WARUNKI GRUNTOWO-WODNE...4 5.0 OPIS ROZWIĄZAŃ KONSTRUKCYJNYCH....5 6.0 UWAGI...5

Bardziej szczegółowo

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ Lublin, dnia 20 września 2016r. dr hab. n. med. Jolanta Masiak Kierownik Samodzielnej Pracowni Badań Neurofizjologicznych Katedry Psychiatrii Uniwersytet Medyczny w Lublinie Głuska 2 20-439 Lublin RECENZJA

Bardziej szczegółowo

autorstwie przedłożonej pracy dyplomowej i opatrzonej własnoręcznym podpisem dyplomanta.

autorstwie przedłożonej pracy dyplomowej i opatrzonej własnoręcznym podpisem dyplomanta. ZASADY ORAZ WSKAZÓWKI PISANIA I REDAGOWANIA PRAC MAGISTERSKICH I LICENCJACKICH OBOWIĄZUJĄCE W INSTYTUCIE POLITOLOGII UMK 1. PODSTAWA PRAWNA: a) Zasady dotyczące prac dyplomowych złożenia prac i egzaminów

Bardziej szczegółowo

Przedmioty Kierunkowe:

Przedmioty Kierunkowe: Zagadnienia na egzamin dyplomowy magisterski w Katedrze Budownictwa, czerwiec-lipiec 2016 Losowanie 3 pytań: 1-2 z przedmiotów kierunkowych i 1-2 z przedmiotów specjalistycznych Przedmioty Kierunkowe:

Bardziej szczegółowo

Recenzja. Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz

Recenzja. Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz Kraków, 17.11.2016 Prof. AGH dr hab. inż. Wiesław Waszkielewicz Akademia Górniczo-Hutnicza Wydział Zarządzania Wydział Zarządzania P.Cz. Sekretariat Recenzja rozprawy doktorskiej mgra Dariusza Liszewskiego

Bardziej szczegółowo

Przedmowa... 7 1. System zarządzania jakością w przygotowaniu projektów informatycznych...11

Przedmowa... 7 1. System zarządzania jakością w przygotowaniu projektów informatycznych...11 Spis treści Przedmowa... 7 1. System zarządzania jakością w przygotowaniu projektów informatycznych...11 1.1. Wprowadzenie...11 1.2. System zarządzania jakością...11 1.3. Standardy jakości w projekcie

Bardziej szczegółowo

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ Prof. dr hab. inż. Henryk Nowak Wydział Budownictwa Lądowego i Wodnego Zakład Fizyki Budowli i Komputerowych Metod Projektowania Politechnika Wrocławska Wybrzeże Wyspiańskiego 27 50-370 Wrocław Wrocław,

Bardziej szczegółowo

PROJEKT METODA ELEMENTÓW SKOŃCZONYCH

PROJEKT METODA ELEMENTÓW SKOŃCZONYCH POLITECHNIKA POZNAŃSKA PROJEKT METODA ELEMENTÓW SKOŃCZONYCH Prowadzący: dr hab. Tomasz Stręk Wykonali: Kajetan Wilczyński Maciej Zybała Gabriel Pihan Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania Mechanika i Budowa

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA nr 03/2015/2016 Rady Wydziału Informatyki Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 20 października 2015 r.

UCHWAŁA nr 03/2015/2016 Rady Wydziału Informatyki Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 20 października 2015 r. UCHWAŁA nr 03/2015/2016 Rady Wydziału Informatyki Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 20 października 2015 r. w sprawie zatwierdzenia zasad procesu dyplomowania realizowanego

Bardziej szczegółowo

Załącznik 2 do uchwały nr 42/2015 Rady Wydziału Ekonomii Uniwersytetu Rzeszowskiego z dnia 17 września 2015 r.

Załącznik 2 do uchwały nr 42/2015 Rady Wydziału Ekonomii Uniwersytetu Rzeszowskiego z dnia 17 września 2015 r. Załącznik 2 do uchwały nr 42/2015 Rady Wydziału Ekonomii Uniwersytetu Rzeszowskiego z dnia 17 września 2015 r. WYMOGI STAWIANE PRACOM MAGISTERSKIM 1. Wymogi ogólne Praca magisterska jest pracą: wykonywaną

Bardziej szczegółowo

Analiza ściany oporowej

Analiza ściany oporowej Przewodnik Inżyniera Nr 3 Aktualizacja: 02/2016 Analiza ściany oporowej Program powiązany: Plik powiązany: Ściana oporowa Demo_manual_03.gtz Niniejszy rozdział przedstawia przykład obliczania istniejącej

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Przedmowa 11

Spis treści. Przedmowa 11 Podstawy konstrukcji maszyn. T. 1 / autorzy: Marek Dietrich, Stanisław Kocańda, Bohdan Korytkowski, Włodzimierz Ozimowski, Jacek Stupnicki, Tadeusz Szopa ; pod redakcją Marka Dietricha. wyd. 3, 2 dodr.

Bardziej szczegółowo

R e c e n z j a. Białystok, Dr hab. inż. Wiesław Matwiejczuk, prof. nzw. PB Wydział Zarządzania Politechnika Białostocka

R e c e n z j a. Białystok, Dr hab. inż. Wiesław Matwiejczuk, prof. nzw. PB Wydział Zarządzania Politechnika Białostocka Białystok, 10.07.2016 Dr hab. inż. Wiesław Matwiejczuk, prof. nzw. PB Wydział Zarządzania Politechnika Białostocka R e c e n z j a rozprawy doktorskiej mgr Małgorzaty Waszkiewicz nt. Metoda ewaluacji inwestycji

Bardziej szczegółowo

Proces badawczy schemat i zasady realizacji

Proces badawczy schemat i zasady realizacji Proces badawczy schemat i zasady realizacji Agata Górny Zaoczne Studia Doktoranckie z Ekonomii Warszawa, 14 grudnia 2014 Metodologia i metoda badawcza Metodologia Zadania metodologii Metodologia nauka

Bardziej szczegółowo

Proces badawczy schemat i zasady realizacji

Proces badawczy schemat i zasady realizacji Proces badawczy schemat i zasady realizacji Agata Górny Wydział Nauk Ekonomicznych UW Warszawa, 28 października 2014 Najważniejsze rodzaje badań Typy badań Podział wg celu badawczego Kryteria przyczynowości

Bardziej szczegółowo

KARTA MODUŁU KSZTAŁCENIA

KARTA MODUŁU KSZTAŁCENIA KARTA MODUŁU KSZTAŁCENIA I. 1 Nazwa modułu kształcenia Wytrzymałość materiałów Informacje ogólne 2 Nazwa jednostki prowadzącej moduł Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II,Katedra Nauk Technicznych,

Bardziej szczegółowo

Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Dr hab. Joanna Paliszkiewicz, prof. nadzw. SGGW Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Warszawa, 20.08.2016 r. Recenzja rozprawy doktorskiej mgr

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR 4. Rady Wydziału Politologii i Studiów Międzynarodowych. z dnia 19 stycznia 2010 r.

UCHWAŁA NR 4. Rady Wydziału Politologii i Studiów Międzynarodowych. z dnia 19 stycznia 2010 r. UCHWAŁA NR 4 Rady Wydziału Politologii i Studiów Międzynarodowych z dnia 19 stycznia 2010 r. w sprawie wprowadzenia zasad dyplomowania oraz budowy pracy dyplomowej /licencjackiej i magisterskiej/ na Wydziale

Bardziej szczegółowo

KARTA PRZEDMIOTU. 1. NAZWA PRZEDMIOTU: Mechanika. 2. KIERUNEK: Mechanika i Budowa Maszyn. 3. POZIOM STUDIÓW: Studia pierwszego stopnia

KARTA PRZEDMIOTU. 1. NAZWA PRZEDMIOTU: Mechanika. 2. KIERUNEK: Mechanika i Budowa Maszyn. 3. POZIOM STUDIÓW: Studia pierwszego stopnia KARTA PRZEDMIOTU 1. NAZWA PRZEDMIOTU: Mechanika. KIERUNEK: Mechanika i Budowa Maszyn 3. POZIOM STUDIÓW: Studia pierwszego stopnia 4. ROK/ SEMESTR STUDIÓW: rok studiów I/ semestr 5. LICZBA PUNKTÓW ECTS:

Bardziej szczegółowo

Katedra Budownictwa Drogowego. Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy W ŚRODOWISKU VISUM. dr inż. Jacek Chmielewski

Katedra Budownictwa Drogowego. Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy W ŚRODOWISKU VISUM. dr inż. Jacek Chmielewski Katedra Budownictwa Drogowego Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy INTERAKTYWNY CZTEROSTOPNIOWY MODEL TRANSPORTOWY DLA MIAST W ŚRODOWISKU VISUM dr inż. Jacek Chmielewski Wprowadzenie n

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: Kierunek: Mechatronika Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności: systemy sterowania Rodzaj zajęć: wykład, laboratorium UKŁADY AUTOMATYKI PRZEMYSŁOWEJ Industrial Automatics Systems

Bardziej szczegółowo

Dr hab. inż. Kazimierz Jagieła, prof. ATH Częstochowa, Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej RECENZJA

Dr hab. inż. Kazimierz Jagieła, prof. ATH Częstochowa, Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej RECENZJA Dr hab. inż. Kazimierz Jagieła, prof. ATH Częstochowa, 01.12.2015 Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej RECENZJA rozprawy doktorskiej magistra inżyniera Ireneusza Urbańca pt.: Widma emisyjne

Bardziej szczegółowo

I. Plan studiów doktoranckich. 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty:

I. Plan studiów doktoranckich. 1. Plan roku I studiów doktoranckich obejmuje następujące przedmioty: Uchwała o zmianach w programie studiów doktoranckich na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych i Resocjalizacji z siedzibą w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych oraz Międzywydziałowych Środowiskowych

Bardziej szczegółowo

Matryca efektów kształcenia dla programu studiów podyplomowych ZARZĄDZANIE I SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ

Matryca efektów kształcenia dla programu studiów podyplomowych ZARZĄDZANIE I SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ Podstawy firmą Marketingowe aspekty jakością Podstawy prawa gospodarczego w SZJ Zarządzanie Jakością (TQM) Zarządzanie logistyczne w SZJ Wymagania norm ISO serii 9000 Dokumentacja w SZJ Metody i Techniki

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Kopański Kraków 20.11.2013 r. Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego Recenzja Pracy doktorskiej mgr Agnieszki Strzeleckiej PT. Możliwości wspierania

Bardziej szczegółowo

Model referencyjny doboru narzędzi Open Source dla zarządzania wymaganiami

Model referencyjny doboru narzędzi Open Source dla zarządzania wymaganiami Politechnika Gdańska Wydział Zarządzania i Ekonomii Katedra Zastosowań Informatyki w Zarządzaniu Zakład Zarządzania Technologiami Informatycznymi Model referencyjny Open Source dla dr hab. inż. Cezary

Bardziej szczegółowo

Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania Studia II stopnia (magisterskie)

Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania Studia II stopnia (magisterskie) Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania Studia II stopnia (magisterskie) Temat: Analiza właściwości pilotażowych samolotu Specjalność: Pilotaż lub Awionika 1. Analiza stosowanych kryteriów

Bardziej szczegółowo

Tok postępowania przy projektowaniu fundamentu bezpośredniego obciążonego mimośrodowo wg wytycznych PN-EN 1997-1 Eurokod 7

Tok postępowania przy projektowaniu fundamentu bezpośredniego obciążonego mimośrodowo wg wytycznych PN-EN 1997-1 Eurokod 7 Tok postępowania przy projektowaniu fundamentu bezpośredniego obciążonego mimośrodowo wg wytycznych PN-EN 1997-1 Eurokod 7 I. Dane do projektowania - Obciążenia stałe charakterystyczne: V k = (pionowe)

Bardziej szczegółowo

Procedura WSZJK P-WSZJK-11

Procedura WSZJK P-WSZJK-11 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Jana Grodka w Sanoku Procedura WSZJK P-WSZJK-11 OCENA PRACY DYPLOMOWEJ Symbol: P-WSZJK-11 Data: 24.04.2015 Wydanie: 2 Status: obowiązująca Zatwierdził: Senat PWSZ im.

Bardziej szczegółowo

Warszawa, r. Prof. dr hab. inż. Stanisław Gach Katedra Maszyn Rolniczych i Leśnych Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Warszawa, r. Prof. dr hab. inż. Stanisław Gach Katedra Maszyn Rolniczych i Leśnych Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Prof. dr hab. inż. Stanisław Gach Katedra Maszyn Rolniczych i Leśnych Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Warszawa, 12.05.2016 r Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Roberta Bujaczka pt.

Bardziej szczegółowo

Spis treści Przedmowa

Spis treści Przedmowa Spis treści Przedmowa 1. Wprowadzenie do problematyki konstruowania - Marek Dietrich (p. 1.1, 1.2), Włodzimierz Ozimowski (p. 1.3 -i-1.7), Jacek Stupnicki (p. l.8) 1.1. Proces konstruowania 1.2. Kryteria

Bardziej szczegółowo