marzec kwiecień 2012 W tym numerze: Wizyta gości z Izraela Konkursy Recenzje Wirtualny konkurs filmowy Lekcja na temat: "Opowieść o ludziach, którzy

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "marzec kwiecień 2012 W tym numerze: Wizyta gości z Izraela Konkursy Recenzje Wirtualny konkurs filmowy Lekcja na temat: "Opowieść o ludziach, którzy"

Transkrypt

1 marzec kwiecień 2012 W tym numerze: Wizyta gości z Izraela Konkursy Recenzje Wirtualny konkurs filmowy Lekcja na temat: "Opowieść o ludziach, którzy " zawinili " tym, że byli Żydami"

2 Spis treści Wizyta gości z Izraela... 3 Recenzje... 7 Wirtualny konkurs filmowy Lekcja na temat: "Opowieść o ludziach, którzy " zawinili " tym, że byli Żydami"... 13

3 Wizyta gości z Izraela r. w szkole gościliśmy delegację z Izraela. Gościom pokazaliśmy film Miriam, którego reżyserem był nasz starszy kolega Jakub Choróbski. Krótka historia młodej radomszczańskiej Żydówki wzruszyła wszystkich. Listę dialogową do filmu w języku angielskim czytała Magda Proszowska z kl. I b. Numer gazetki KINO zatytułowany How to learn about the Holocaust?. There is no faithful history of the town without the history of the Jews of Radomsko. przetłumaczyli ucz. II LO m.in. absolwenci naszego gimnazjum. Gazetkę podarowaliśmy gościom, którzy byli pełni uznania dla naszej wiedzy historycznej dotyczącej II wojny oraz znajomości elementów kultury żydowskiej. Można było również obejrzeć wystawę albumów, zdjęć i książek o kulturze i historii Żydów, przygotowaną przez uczniów naszej szkoły. Aleksandra Adamek kl. III b.

4

5 Konkursy, w których braliśmy udział W ramach projektu ogólnopolskiego Filmoteka Szkolna. Akcja! członkowie naszego koła wzięli udział w ogólnopolskim konkursie na film uczniowski. Wysłano trzy filmy: 1. Rób, to co kochasz - Karolina Weiss, Karolina Wilk, Julia Łodyga, Kamila Sorka, Michał Wasiluk- klasa IIa. 2. Portret miasta Radomska Damian Tatara kl. IIIa i Aleksandra Adamek kl. IIIb Inspiracją do nakręcenia obu filmów był film z pakietu Filmoteki Szkolnej Portret własny w reżyserii Jacka Skalskiego. 3. Nowe gadające głowy Paulina Zinger, Joanna Gonera kl. IIIa. Autorki zainspirowały się filmem Krzysztofa Kieślowskiego Gadające głowy Rozstrzygnięcie konkursu- marzec Aleksandra Adamek. W gazetce prezentujemy prace wysłane na ogólnopolski konkurs uczniowskich recenzji filmowych: - Są taki Tereski - Aleksandra Nowak kl. III b recenzja filmu Roberta Glińskiego. Cześć Tereska - Inny Aleksandra Adamek kl. III b recenzja filmu Sławomira Fabickiego Jestem zły. - Anna Dudkiewicz kl. III b recenzja filmu Nienormalni Jacka Bławuta. - Iga Minecka kl. III a recenzja filmu Andrzeja Wajdy Brzezina Wszystkie filmy pochodzą z pakietu Filmoteki Szkolnej. Rozstrzygnięcie konkursu- marzec Aleksandra Adamek.

6

7 Inny Recenzje Męska sprawa Sławomira Fabickiego to około 30 minutowy film mówiący o agresji w rodzinach. Jest to opowieść o trzynastoletnim chłopcu, Bartku, pochodzącym z ubogiej rodziny. Film opowiada historię trzech dni z życia chłopca i jego otoczenia. Reżyser chce nam powiedzieć, czemu w rodzinach budzi się agresja. Czy jest to obawa przed nadchodzącym nowym dniem, a może okazanie władzy? Obraz ten uświadamia nam, jak cierpią dzieci. Dostrzegamy to, czego nie widzimy na co dzień na ulicy, przeraża nas bieda i przemoc. Film pokazuje, co może przynieść przemoc i agresja. Bohatera bije ojciec, a on chce to ukryć przed otoczeniem, ponieważ wstydzi się. Chłopiec jest tak słaby psychicznie, że poddaje się nawet swojemu nauczycielowi wychowania fizycznego. Jest on perfidnym pedagogiem, który odkrył talent do futbolu Bartka. Zmusza go, by zagrał w ważnym dla niego finale, bo inaczej zostanie wyrzucony ze szkoły. Nauczyciel, obawiając się porażki, idzie w odwiedziny do ojca bohatera. Jedynym przyjacielem chłopca jest pies o imieniu Bukiet. Mimo że czworonóg jest stary, chory i cierpi, to Bartek bardzo go kocha. Chłopca i psa jednoczy ich samotność. Film porusza sprawy, które w naszym społeczeństwie są ukrywane. Reżyser chciał pomóc w rozwiązaniu tego typu problemów. My możemy nie wiedzieć, a obok nas odgrywa się dramat. Według mnie, historia o której mówi ten film jest bardzo poważnym problem, który narasta w naszym społeczeństwie. W głębi duszy mam nadzieję, że im więcej osób go obejrzy, to więcej osób zainteresuje się Bartkami wokół nas. Film ten skłonił mnie do takiej refleksji- trzeba rozmawiać o trudnych sprawach, ale młody człowiek sam sobie nie pomoże. Potrzebni są dorośli. Aleksandra Adamek kl. III b gim.

8 Nienormalni Reżyserem filmu pt. "Nienormalni" powstałego w 1990 roku jest Jacek Bławut. Jest to historia o losach dzieci, mieszkających w specjalistycznym ośrodku dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w Kozicach Dolnych. Do ośrodka przyjechał nauczyciel-terapeuta, dla którego celem było stworzenie zespołu muzycznego składającego się z dzieci upośledzonych umysłowo. Nauczyciel uczył swoich wychowanków rytmiki oraz gry na różnych instrumentach. Innymi bohaterami filmu są osoby niepełnosprawne: perkusista Tomek; gimnastyczka Grażyna, która przygotowuje się do wyjazdu na olimpiadę; Mariusz grający na mandolinie; Darek, który próbował po kryjomu dodzwonić się do swojej siostry; piłkarz Piotrek; spokojna Kasia, mająca problem z grą na instrumentach; stanowcza, ale przyjacielska kucharka Ewa; kochający taniec Elegant oraz starszy Gucio, który czuł się odpowiedzialny za cały ośrodek. Każde z nich na instrumencie grało inną melodię. Nowy nauczyciel szybko stracił cierpliwość do dzieci, krzyczał oraz je krytykował, co szybko je zniechęciło. Dopiero pod koniec filmu nauczyciel zrozumiał, iż jego podejście do dzieci było błędne. Z upływem czasu zaczął rozumieć, na czym polega odmienność dzieci, zaakceptował ją. Również dzieci, z natury nieufne, otworzyły się przed nim. Mężczyzna zaczął dostrzegać w swoich podopiecznych nie tylko osoby niepełnosprawne, ale także swoich przyjaciół. Reżyser przedstawił szarą codzienność życia w ośrodku. Przyjazd nauczyciela ożywił całą tę monotonię. W filmie przedstawione jest zderzenie środowiska niepełnosprawnych z pełnosprawnymi. Kiedy jeden z mieszkańców ośrodka wybrał się na dyskotekę, początkowo obserwował tańczących, a następnie dołączył do nich. Prosząc jedną z dziewczyn do tańca stał się obiektem śmiechu. Bystre, utalentowane i ciekawe świata dzieci przez nietolerancję i niezrozumienie skazano na życie w izolacji. Tak samo jak zdrowi ludzie odczuwają smutek, radość, mają swoje cele i pasje. Bławut w swoim filmie zwrócił uwagę na miejsce osób niepełnosprawnych w społeczeństwie, które pomimo swojej odmienności nie stanowią żadnego zagrożenia. Od takich osób możemy się wiele nauczyć oraz dzięki nim zrozumieć otaczający nas świat. Anna Dudkiewicz kl. III b gim.

9 Las wspomnień.. Filmy Andrzeja Wajdy są wykonane z niezwykłym rozmachem. Podejmują trudne i dobrze znane tematy. Co za tym idzie, jego dzieła zmuszają do głębszych refleksji. Oglądając Brzezinę na taki klimat byłam nastawiona i wcale się nie zawiodłam. Akcja filmu rozgrywa się w leśniczówce otoczonej pięknym laskiem- brzeziną. Mieszka tam wdowiec- Bolesław, z córką i gosposią. Mężczyzna zmaga się z bólem po stracie ukochanej żony. Wydarzenie to zmieniło jego osobowość; stał się autsajderem niemogącym dogadać się z córką. Do czasu, gdy pewnego dnia leśniczówkę odwiedza brat- Stanisław. Chory na gruźlicę mężczyzna chce ostatnie chwile swego życia spędzić w gronie rodziny. Zamierza do końca cieszyć się pełnią życia. Głównego bohatera irytuje postawa, jaką reprezentuje, ponadto nieprzychylnie patrzy na niemal wzorowe relacje, jakie łączą Stanisława z jego córką. Zwróciłam uwagę na wspaniałą obsadę. Olbrychski- odtwórca roli Bolesława w pełni zobrazował załamanie, jakie od początku filmu towarzyszy głównemu bohaterowi i emocje, które tak umiejętnie dusił w sobie. Jednak najwięcej mojej uwagi przykuł Łukaszewicz, który grał Bolesława. Wprowadzał na ekran coś w rodzaju pozytywnych emocji, bez których to film byłby znacznie uboższy. Malownicza jest sceneria, w jakiej kręcono Brzezinę. Mowa tu o Puszczy Kampinoskiej, w której znajduje się urokliwa leśniczówka. Widoki wprowadzają do tego ponurego filmu wiele ciepłych barw. Niektóre sceny stylizowane były na obrazy Jacka Malczewskiego. Można powiedzieć, że niektóre z nich są niemal motywami dzieł tego malarza. Wajda umiejętnie połączył malarstwo Malczewskiego z literaturą Iwaszkiewicza. Stworzył niecodzienne przeżycia dla widza. Pochwała należy się tu również operatorom i scenografom, którzy podjęli się trudnego zadania. Brzezina wymaga od widza szczególnej uwagi, ponadto zmusza do zastanowienia się nad sensem życia. Nie sposób jest nudzić się, oglądając ekranizację książki Iwaszkiewicza.

10 Jeżeli ktoś szuka doznań i emocji polecam sięgnąć po ten film, który pozwoli nam przeżywać historię wraz z bohaterami. Iga Minecka kl. III a gim. Są wśród nas takie Tereski Cześć Tereska - film Roberta Glińskiego przedstawia problemy młodzieży. Reżyser zapoznaje nas z szarym życiem tytułowej Tereski. By bardziej uwydatnić szarość jej życia, użyto czarno-białej taśmy, nawiązującej trochę do reportażu. Dzieło budzi kontrowersje, ale czy powinno? Dziewczyna wychowuje się w patologicznej rodzinie ojciec pije i rodzice zarabiają grosze. Myślę jednak, że część polskich rodzin wygląda tak jak przedstawił to reżyser zmęczeni życiem ludzie, mieszkający w ciasnych mieszkankach, doprowadzeni do obłędu przez codzienne problemy, sięgają po butelkę, by utopić smutki. Niektóre ujęcia pokazywały tylko zamieszkałe osiedle boiska, place zabaw co dodało autentyczności. Film nie powinien szokować w Polsce, bo ukazuje polską rzeczywistość. Dziewczyna na początku filmu jest pracowitym dzieckiem, lecz wszystko zmienia się wraz ze zmianą szkoły i poznaniem Renatki. Tereska miała predyspozycje i szansę, by zostać kimś, lecz brak planów na przyszłość i złe decyzje rujnują to. Powoli w jej życie wkraczają używki i relacje damsko-męskie z Edziem i Jaśkiem, który później ją zgwałcił. Tereska nie okazuje swoich emocji - choć powinny nią targać - co może być spowodowane codziennością, niewyrażaniem siebie lub spojrzeniem na świat aktorki-amatorki, która ma podobną przeszłość. Bohaterka nie umiała się cieszyć, bo nie miała powodów do radości. Niemająca ujścia frustracja narastała, skutkiem było zamordowanie Edzia. Życie jest jak kartka, na której piszemy piórem, dzięki umiejętnemu rozmieszczeniu tekstu i niepopełnianiu błędów można dużo napisać, lecz gdy nie jesteśmy skupieni, nie przemyślimy tego, co chcemy, zmarnujemy ją. Nie wszystkim sytuacjom można zapobiec, lecz gdy nie jesteśmy pewni, warto się kogoś poradzić, bo nie będziemy mogli wymazać śladów pozostawionych przez pióro. Film ukazuje błędy młodego pokolenia, moim zdaniem drastycznie, lecz jak najbardziej prawdziwie. Nie stara się ich

11 usprawiedliwiać, bo czy można usprawiedliwić czyn tak okrutny jak morderstwo? Czy tylko młodzi są winni? Gdzie są dorośli? Ola Nowak kl. III b gim.

12 Wirtualny konkurs filmowy Nasza drużyna filmowa w składzie: Karolina Weiss kl. II a Karolina Wilk kl. II a Julia Łodyga kl. II a Iga Minecka kl. III a Marek Sobótka kl. I b Paulina Zinger kl. III a Wiktoria Skalik kl. Ib Aleksandra Łęska kl. I b zdobyła jedno z 1 miejsc w Wirtualnym Konkursie Filmowym. Opiekunem naszej grupy jest p. Halina Kucharska.

13 Lekcja na temat: "Opowieść o ludziach, którzy " zawinili " tym, że byli Żydami" W dn r. koła: filmowe i recytatorskie przygotowały lekcję nt. - "Opowieść o ludziach, którzy " zawinili " tym, że byli Żydami". W lekcji wykorzystano utwory literackie oraz filmy, które mówiły o kulturze Żydów i trudnej historii czasów Holocaustu. Lekcja ilustrowana była fragmentami filmów; - "Korczak" - reż. Andrzej Wajda - "W imię ich matek - historia Ireny Sendlerowej" - wywiad z Markiem Edelmanem - postacią niezwykłą, wielkim autorytetem, jednym z przywódców powstania w getcie warszawskim. Scenariusz lekcji opracowały opiekunki kół - Halina Kucharska i Anna Szczerbińska.

14 r. byliśmy w kinie. Obejrzeliśmy poruszający film Agnieszki Holland "W ciemności" - nominacja do Oskara. "Zobaczyłam do czego zdolni byli Żydzi, by przetrwać. Trudno jest uwierzyć, że w takich warunkach mogli żyć ludzie." Katarzyna Nems - kl. III b "Film Agnieszki Holland zdobył nominację do Oskara w kategorii - film nieanglojęzyczny. Tytuł - " W ciemności " - i rzeczywiście tak się czułam siedząc w kinie. Wyznacznikiem dla oczu była ciągła ciemność kanałów Lwowa, która trzymała widza w napięciu i tworzyła atmosferę tamtych zdarzeń. Obraz ten bardzo mnie poruszył. Niezwykła i wzruszająca historia żydowskiej rodziny Chigerów ( oparta na faktach ) - na długo pozostanie w mej pamięci." Iga Minecka - kl. III a " Jeżeli jesteś wrażliwym człowiekiem, ten film na pewno Cię poruszy " Ola Nowak - kl. III b

15 " Największe wrażenie zrobiła na mnie jedna z pierwszych sekwencji filmu - grupa uciekających przez las nagich kobiet, które następnie rozstrzelano. Moim zdaniem była to najokrutniejsza scena w filmie. Nasza grupa została dobrze przygotowana przez nauczycieli do zmierzenia się z tak trudnym tematem, jakim jest Holocaust. Doskonale wiedzieliśmy, na jaki film idziemy. Dziwi mnie tylko niestosowne zachowanie niektórych starszych kolegów, którzy prowadzili rozmowy telefoniczne podczas seansu, głośno śmiali się, skutecznie przeszkadzali innym w odbiorze. Zastanawiam się, po co przyszli?" Damian Tatara - kl. III a Redaguje: Karolina Weiss

Temat: Lekcja wychowawcza poświęcona tematyce przemocy w oparciu o film Męska sprawa Sławomira Fabickiego.

Temat: Lekcja wychowawcza poświęcona tematyce przemocy w oparciu o film Męska sprawa Sławomira Fabickiego. Temat: Lekcja wychowawcza poświęcona tematyce przemocy w oparciu o film Męska sprawa Sławomira Fabickiego. Opracowanie: Katarzyna Duma Etap edukacyjny: gimnazjum Czas: 2-3 godziny lekcyjne (najlepiej bez

Bardziej szczegółowo

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot Opowieści nocy reż. Michel Ocelot 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Jak powstaje film? 2. Karta pracy. (str. 5) MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI SCENARIUSZ LEKCJI Opracowała: Paulina

Bardziej szczegółowo

Propozycja dla III i IV etapu edukacji

Propozycja dla III i IV etapu edukacji Propozycja dla III i IV etapu edukacji Tytuł lekcji multimedialnej: Adaptacja filmowa 5D Nazwa organizatora wraz Stowarzyszenie Dolnośląski Instytut Doradczy z adresem jego siedziby: ul. Perkusyjna 25A/3,

Bardziej szczegółowo

Temat: W grupie jestem odpowiedzialny za innych

Temat: W grupie jestem odpowiedzialny za innych Temat: W grupie jestem odpowiedzialny za innych Opracowanie: Lidia Banaszek Czas: 2 godziny lekcyjne (w tym projekcja filmu) Etap edukacyjny: gimnazjum, liceum Przedmiot: godzina wychowawcza Po zajęciach

Bardziej szczegółowo

2. Zdefiniuj pojęcie mitu. Na wybranych przykładach omów jego znaczenie i funkcjonowanie w kulturze.

2. Zdefiniuj pojęcie mitu. Na wybranych przykładach omów jego znaczenie i funkcjonowanie w kulturze. ZWIĄZKI LITERATURY Z INNYMI DZIEDZINAMI SZTUKI 1. Dawne i współczesne wzorce rodziny. Omawiając zagadnienie, zinterpretuj sposoby przedstawienia tego tematu w dziełach literackich różnych epok oraz w wybranych

Bardziej szczegółowo

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich Polskie kino w opinii Internautów wyniki badań bezpośrednich Zakres i częstotliwość oglądania polskich filmów Badani są bardzo aktywnymi uczestnikami życia kulturalnego. Niemal 60% badanych było w ciągu

Bardziej szczegółowo

Aeroskop. Festiwal Filmów w Gdyni. Antoś po raz pierwszy w Warszawie. Kazimierz Junosza-Stępowski

Aeroskop. Festiwal Filmów w Gdyni. Antoś po raz pierwszy w Warszawie. Kazimierz Junosza-Stępowski F1 F2 Aeroskop Pierwsza na świecie ręczna kamera filmowa skonstruowana w przez Kazimierza Prószyoskiego. Wynalazca ten zbudował też pierwsze urządzenie do nagrywania i wyświetlania filmów. Następna karta

Bardziej szczegółowo

W drodze do SIEBIE Sala samobójców Jana Komasy

W drodze do SIEBIE Sala samobójców Jana Komasy W drodze do SIEBIE Sala samobójców Jana Komasy Podczas piątkowego spotkania z reżyserem ( kino Echo,29.04.2011r.), który przyjął zaproszenie do Jarocina, aby spotkać się z publicznością, można było dowiedzieć

Bardziej szczegółowo

Rola rodziców w kształtowaniu motywacji do nauki. Zespół Szkół w Rycerce Górnej

Rola rodziców w kształtowaniu motywacji do nauki. Zespół Szkół w Rycerce Górnej Rola rodziców w kształtowaniu motywacji do nauki Zespół Szkół w Rycerce Górnej CO TO JEST MOTYWACJA? Na słowo MOTYWACJA składają się dwa słówka: Motyw i Akcja. Czyli aby podjąć jakieś określone działanie

Bardziej szczegółowo

robi, i którzy traktują je jako część swojego życia... 100 lat w kinie,1995

robi, i którzy traktują je jako część swojego życia... 100 lat w kinie,1995 Temat: Oddać głos zwykłym widzom, tym, dla których się filmy robi, i którzy traktują je jako część swojego życia... 100 lat w kinie,1995 (http://ninateka.pl/artykul/100-lat-w-kinie-pawel-lozinski) 1. Przeczytaj

Bardziej szczegółowo

JANUSZ KORCZAK- CZŁOWIEK, KTÓRY KOCHAŁ DZIECI

JANUSZ KORCZAK- CZŁOWIEK, KTÓRY KOCHAŁ DZIECI JANUSZ KORCZAK- CZŁOWIEK, KTÓRY KOCHAŁ DZIECI CELE PROJEKTU: przybliżenie uczniom sylwetki Janusza Korczaka, zapoznanie z jego nowatorskimi poglądami na wychowanie dzieci; uświadomienie dzieciom posiadania

Bardziej szczegółowo

Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz

Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz 1.Jak powstaje film? Ustal właściwą kolejność. Etapy powstawania filmu Montaż i udźwiękowienie 1. Pomysł, projekt 2. Scenopis 3. Zaprojektowanie

Bardziej szczegółowo

Jak przyciągnąć tych, którzy nie muszą już czytać lektur?

Jak przyciągnąć tych, którzy nie muszą już czytać lektur? Jak przyciągnąć tych, którzy nie muszą już czytać lektur? Gmina Lubenia - woj. podkarpackie Obejmuje cztery sołectwa: Lubenię, Straszydle, Siedliska, Sołonkę Liczy 6535 mieszkańców. GBP ma 2 filie: w Straszydlu

Bardziej szczegółowo

Każdy patron. to wzór do naśladowania. Takim wzorem była dla mnie. Pani Ania. Mądra, dobra. i zawsze wyrozumiała. W ciszy serca

Każdy patron. to wzór do naśladowania. Takim wzorem była dla mnie. Pani Ania. Mądra, dobra. i zawsze wyrozumiała. W ciszy serca Autor wiersza: Anna Sobotka PATRON Każdy patron to wzór do naśladowania. Takim wzorem była dla mnie Pani Ania. Mądra, dobra i zawsze wyrozumiała. W ciszy serca uszczęśliwić mnie umiała. Myśli moje do Niej

Bardziej szczegółowo

PROJEKT edukacyjny Opery i Filharmonii Podlaskiej Europejskiego Centrum Sztuki w Białymstoku. W świecie wartości Janusza Korczaka

PROJEKT edukacyjny Opery i Filharmonii Podlaskiej Europejskiego Centrum Sztuki w Białymstoku. W świecie wartości Janusza Korczaka PROJEKT edukacyjny Opery i Filharmonii Podlaskiej Europejskiego Centrum Sztuki w Białymstoku W świecie wartości Janusza Korczaka Opera i Filharmonia Podlaska Europejskie Centrum Sztuki realizuje wielopłaszczyznowy

Bardziej szczegółowo

Zestawienie eksploracji z projektu Za Pan Brat z Kulturą w roku 2012

Zestawienie eksploracji z projektu Za Pan Brat z Kulturą w roku 2012 Zestawienie eksploracji z projektu Za Pan Brat z Kulturą w roku 212 W okresie kwiecieo czerwiec 212, 45 dzieci i młodzieży z sołectwa Kleszczewo, z których znaczna częśd jest wychowankami świetlicy środowiskowej

Bardziej szczegółowo

TRYB ROZKAZUJĄCY A2 / B1 (wersja dla studenta)

TRYB ROZKAZUJĄCY A2 / B1 (wersja dla studenta) TRYB ROZKAZUJĄCY A2 / B1 (wersja dla studenta) Materiał prezentuje sposób tworzenia form trybu rozkazującego dla każdej koniugacji (I. m, -sz, II. ę, -isz / -ysz, III. ę, -esz) oraz część do ćwiczeń praktycznych.

Bardziej szczegółowo

Szczęść Boże, wujku! odpowiedział weselszy już Marcin, a wujek serdecznie uściskał chłopca.

Szczęść Boże, wujku! odpowiedział weselszy już Marcin, a wujek serdecznie uściskał chłopca. Sposób na wszystkie kłopoty Marcin wracał ze szkoły w bardzo złym humorze. Wprawdzie wyjątkowo skończył dziś lekcje trochę wcześniej niż zwykle, ale klasówka z matematyki nie poszła mu najlepiej, a rano

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowy Projekt Filmowy Learning Through Film. Scenariusz zajęć edukacyjnych dla klas II lub III gimnazjum na podstawie filmu pod tytułem

Międzynarodowy Projekt Filmowy Learning Through Film. Scenariusz zajęć edukacyjnych dla klas II lub III gimnazjum na podstawie filmu pod tytułem 1 Międzynarodowy Projekt Filmowy Learning Through Film Scenariusz zajęć edukacyjnych dla klas II lub III gimnazjum na podstawie filmu pod tytułem Sen nocy nie tylko letniej Temat: Gdy teksty rozmawiają

Bardziej szczegółowo

PLASTUSIOWY ŚWIAT, CZYLI JAK PRZEDSZKOLAKI POZNAWAŁY SZKOŁĘ

PLASTUSIOWY ŚWIAT, CZYLI JAK PRZEDSZKOLAKI POZNAWAŁY SZKOŁĘ LISTOPAD 2014 CZERWIEC 2015 PLASTUSIOWY ŚWIAT, CZYLI JAK PRZEDSZKOLAKI POZNAWAŁY SZKOŁĘ PROJEKT WSPÓŁPRACY PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 4 IM.PLUSZOWEGO MISIA ZE SZKOŁĄ PODSTAWOWĄ NR 10 W OLSZTYNIE AUTOR:

Bardziej szczegółowo

Innowacyjność w szkole integracyjnej.

Innowacyjność w szkole integracyjnej. Innowacyjność w szkole integracyjnej. Szkolne bariery w rozwoju innowacyjności. Lublin, 18 października 2010r. 1 2 Innowacyjność w szkole integracyjnej. Praca z młodzieżą słabo widzącą, słabo słyszącą,

Bardziej szczegółowo

Temat: Lekcja o emocjach na przykładzie filmu Cześć, Tereska Roberta Glińskiego

Temat: Lekcja o emocjach na przykładzie filmu Cześć, Tereska Roberta Glińskiego Temat: Lekcja o emocjach na przykładzie filmu Cześć, Tereska Roberta Glińskiego Opracowanie: Lucyna Zembowicz Etap edukacyjny: gimnazjum, liceum Przedmiot: godzina wychowawcza Czas: 1 godzina lekcyjna

Bardziej szczegółowo

Projekt edukacyjny uczniów klasy II a Korczak król dzieci

Projekt edukacyjny uczniów klasy II a Korczak król dzieci Janusz Korczak Projekt edukacyjny uczniów klasy II a Korczak król dzieci Projekt realizowany jest przez uczniów II klasy Gimnazjum nr 1 w Błoniu pod kierunkiem nauczyciela, pani Anety Kobosz. Idea przybliżenia

Bardziej szczegółowo

Wolontariat. Igor Jaszczuk kl. IV

Wolontariat. Igor Jaszczuk kl. IV Wolontariat Wolontariat ważna sprawa, nawet super to zabawa. Nabierz w koszyk groszy parę, będziesz miał ich całą chmarę. Z serca swego daj znienacka, będzie wnet Szlachetna Paczka. Komuś w trudzie dopomoże,

Bardziej szczegółowo

MIĘDZYSZKOLNE DNI KULTURY PUDEŁKO ZWANE WYOBRAŹNIĄ XIII LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. PŁK. L. LISA-KULI WARSZAWA, UL.

MIĘDZYSZKOLNE DNI KULTURY PUDEŁKO ZWANE WYOBRAŹNIĄ XIII LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. PŁK. L. LISA-KULI WARSZAWA, UL. MIĘDZYSZKOLNE DNI KULTURY PUDEŁKO ZWANE WYOBRAŹNIĄ XIII LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. PŁK. L. LISA-KULI WARSZAWA, UL. OSZMIAŃSKA 23/25 15-17 kwietnia 2008 r. Nawiązując do kilkuletniej tradycji, zapraszamy

Bardziej szczegółowo

Podsumowanie projektu Pierwsze uczniowskie doświadczenia drogą do wiedzy

Podsumowanie projektu Pierwsze uczniowskie doświadczenia drogą do wiedzy Podsumowanie projektu Pierwsze uczniowskie doświadczenia drogą do wiedzy W piątek 17 czerwca 2011r. w Szkole Podstawowej w Czernięcinie. odbyła się uroczysta prezentacja efektów pracy uczniów klasy I,

Bardziej szczegółowo

ŻYCIE SZKOŁY. INFORMATOR ZESPOŁU SZKÓŁ SZKOŁY PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM im. Jana Pawła II W PĘPOWIE. Nr 49. Cz. 1. Przedszkole maj - czerwiec 2013

ŻYCIE SZKOŁY. INFORMATOR ZESPOŁU SZKÓŁ SZKOŁY PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM im. Jana Pawła II W PĘPOWIE. Nr 49. Cz. 1. Przedszkole maj - czerwiec 2013 ŻYCIE SZKOŁY INFORMATOR ZESPOŁU SZKÓŁ SZKOŁY PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM im. Jana Pawła II W PĘPOWIE Nr 49. Cz. 1. Przedszkole maj - czerwiec 2013 i edukacja wczesnoszkolna STRONA GŁÓWNA ZESPOŁU SZKÓŁ: www.zspepowo.edu.pl

Bardziej szczegółowo

Janusz Korczak - nasz patron

Janusz Korczak - nasz patron Janusz Korczak - nasz patron Publiczna Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Czarnocinie Czarnocin 58 26-807, Radzanów Numer 1 03/16 ORGANIZATOR PROJEKTU PARTNER Janusz Korczak (Henryk Goldszmit) urodził

Bardziej szczegółowo

Chłopiec i kawka (Kauwboy) Holandia 2012, 81 min. reżyseria: Boudewijn Koole. od lat 11 szkoła podstawowa klasy 4-6 i gimnazjum

Chłopiec i kawka (Kauwboy) Holandia 2012, 81 min. reżyseria: Boudewijn Koole. od lat 11 szkoła podstawowa klasy 4-6 i gimnazjum Chłopiec i kawka (Kauwboy) Holandia 2012, 81 min. reżyseria: Boudewijn Koole od lat 11 szkoła podstawowa klasy 4-6 i gimnazjum INFORMACJE O FILMIE CHŁOPIEC I KAWKA (Kauwboy), Holandia 2012, 81 min., od

Bardziej szczegółowo

Profesjonalne produkcje filmowe

Profesjonalne produkcje filmowe Krótko o nas Profesjonalne produkcje filmowe artmovie to zespół młodych i ambitnych ludzi zajmujących się głównie filmem i fotografią ślubną. W ich tworzeniu stawiamy na rozwój i niestandardowe uwiecznienie

Bardziej szczegółowo

Temat: Obcy, który trafia na Północ, płacze dwa razy (scenariusz lekcji na podstawie filmu Jeszcze dalej niż Północ )

Temat: Obcy, który trafia na Północ, płacze dwa razy (scenariusz lekcji na podstawie filmu Jeszcze dalej niż Północ ) Temat: Obcy, który trafia na Północ, płacze dwa razy (scenariusz lekcji na podstawie filmu Jeszcze dalej niż Północ ) 1. Komedia Jeszcze dalej niż północ przebiła swoją popularnością taki nieśmiertelny

Bardziej szczegółowo

20 sposobów na wspieranie dziecka - w nauce i emocjach. Opracowała: Katarzyna Maszkowska- pedagog szkolny

20 sposobów na wspieranie dziecka - w nauce i emocjach. Opracowała: Katarzyna Maszkowska- pedagog szkolny 20 sposobów na wspieranie dziecka - w nauce i emocjach Opracowała: Katarzyna Maszkowska- pedagog szkolny Kiedy się uczymy, emocje są niezwykle ważne. Gdybyśmy uczyli się tylko biorąc suche fakty, które

Bardziej szczegółowo

Temat: Ja też będę stary, ja też będę stara. - lekcja wychowawcza na podstawie filmu Marcela Łozińskiego Wszystko może się przytrafić

Temat: Ja też będę stary, ja też będę stara. - lekcja wychowawcza na podstawie filmu Marcela Łozińskiego Wszystko może się przytrafić Temat: Ja też będę stary, ja też będę stara. - lekcja wychowawcza na podstawie filmu Marcela Łozińskiego Wszystko może się przytrafić Opracowanie: Anna Twardowska Etap edukacyjny: gimnazjum, liceum Czas:

Bardziej szczegółowo

Dom Pomocy Społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie prowadzony przez

Dom Pomocy Społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie prowadzony przez zgromadzenie sióstr św. Dominika w Mielżynie Dom Pomocy Społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie prowadzony przez Dom Pomocy Społecznej w Mielżynie służy od ponad 50 lat osobom

Bardziej szczegółowo

Dostarczenie uczniom wiedzy na temat kultury żydowskiej Przekazanie wiedzy na temat Holocaustu

Dostarczenie uczniom wiedzy na temat kultury żydowskiej Przekazanie wiedzy na temat Holocaustu Dostarczenie uczniom wiedzy na temat kultury żydowskiej Przekazanie wiedzy na temat Holocaustu Uczestniczyliśmy w dodatkowych zajęciach na temat historii i kultury Żydów. Wzięliśmy udział w obchodach Międzynarodowego

Bardziej szczegółowo

Centrum Nauki i Biznesu ŻAK w Stargardzie Szczecińskim

Centrum Nauki i Biznesu ŻAK w Stargardzie Szczecińskim LISTA TEMATÓW DO CZĘŚCI USTNEJ EGZAMINU Z JĘZYKA POLSKIEGO NA EGZAMIN MATURALNY W ROKU 2014 I. LITERATURA 1. Biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza. Przedstaw temat w oparciu o wybrane przykłady.

Bardziej szczegółowo

KALENDARZ IMPREZ SZKOLNYCH 2014/2015

KALENDARZ IMPREZ SZKOLNYCH 2014/2015 KALENDARZ IMPREZ SZKOLNYCH 2014/2015 LP. RODZAJ IMPREZY TERMIN UCZESTNICY ORGANIZATOR 1. Wycieczka na pokazy fizyczne w Lublinie 24.09.2014 III gimn. Jarosław Dąbrowski 2. W drodze do szkoły spotkanie

Bardziej szczegółowo

OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ

OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ 1 Drogi Czytelniku! Życzymy Ci przyjemnej lektury Szkolnego Newsa. Zachęcamy do refleksji nad pytaniem

Bardziej szczegółowo

Cool Kids Don t Cry (Achtste Groepers Huilen Niet) Holandia 2012, 96 min. reżyseria: Dennis Bots

Cool Kids Don t Cry (Achtste Groepers Huilen Niet) Holandia 2012, 96 min. reżyseria: Dennis Bots Cool Kids Don t Cry (Achtste Groepers Huilen Niet) Holandia 2012, 96 min. reżyseria: Dennis Bots od 11 lat szkoła podstawowa klasy 4-6 i gimnazjum INFORMACJE O FILMIE COOL KIDS DON T CRY (Achtste Groepers

Bardziej szczegółowo

Osoby starsze o sprawowaniu opieki nieformalnej nad seniorem w Polsce

Osoby starsze o sprawowaniu opieki nieformalnej nad seniorem w Polsce Badanie realizowane w ramach Finansowanie działalności polegającej na prowadzeniu badań naukowych lub prac rozwojowych oraz zadań z nimi związanych, służących rozwojowi młodych naukowców oraz uczestników

Bardziej szczegółowo

SZKOLNE KOŁO WOLONTARIATU

SZKOLNE KOŁO WOLONTARIATU ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO w KRAKOWIE TECHNIKUM PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO NR 22, TECHNIKUM UZUPEŁNIAJĄCE DLA DOROSŁYCH NR 19, ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 23 31-157 Kraków, Pl. Matejki 11, tel. 12

Bardziej szczegółowo

Patyk się żeni reż. Martin Lund

Patyk się żeni reż. Martin Lund Patyk się żeni reż. Martin Lund MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Co to jest scenografia i czego się dzięki niej dowiadujemy? stowarzyszenie nowe horyzonty

Bardziej szczegółowo

Złość. by skutecznie rozmawiać z dzieckiem. Agresja. Złość, agresja, przemoc co warto wiedzieć

Złość. by skutecznie rozmawiać z dzieckiem. Agresja. Złość, agresja, przemoc co warto wiedzieć Złość, agresja, przemoc co warto wiedzieć by skutecznie rozmawiać z dzieckiem Jestem uczuciem naturalnym - mieszkam w każdym Was. I gdy Wam się coś nie podoba, nie możecie czegoś dostać, albo ktoś Was

Bardziej szczegółowo

MÓJ SZKOLNY KOLEGA Z AFRYKI. Możemy być dumni z naszych poczynań i zaangażowania w akcję niesienia pomocy dzieciom z Zambii.

MÓJ SZKOLNY KOLEGA Z AFRYKI. Możemy być dumni z naszych poczynań i zaangażowania w akcję niesienia pomocy dzieciom z Zambii. MÓJ SZKOLNY KOLEGA Z AFRYKI Możemy być dumni z naszych poczynań i zaangażowania w akcję niesienia pomocy dzieciom z Zambii. Współzawodniczymy w czynieniu dobra! 12 czerwca do naszej szkoły zawitała siostra

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZE ZAJĘĆ EDUKACJI GLOBALNEJ DLA SZKOŁY PODSTAWOWEJ, GIMNAZJUM I SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ

SCENARIUSZE ZAJĘĆ EDUKACJI GLOBALNEJ DLA SZKOŁY PODSTAWOWEJ, GIMNAZJUM I SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ NA ROWERY Dziewczyny na rowery! SCENARIUSZE ZAJĘĆ EDUKACJI GLOBALNEJ DLA SZKOŁY PODSTAWOWEJ, GIMNAZJUM I SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ Czas trwania zajęć: 90 minut CELE LEKCJI Po zajęciach uczniowie będą potrafili:

Bardziej szczegółowo

MŁODZI 2013 - raport. Badanie potrzeb kulturalnych młodzieży powiatu przasnyskiego oraz atrakcyjności potencjalnych ofert kulturalnych.

MŁODZI 2013 - raport. Badanie potrzeb kulturalnych młodzieży powiatu przasnyskiego oraz atrakcyjności potencjalnych ofert kulturalnych. MŁODZI 2013 - raport Badanie potrzeb kulturalnych młodzieży powiatu przasnyskiego oraz atrakcyjności potencjalnych ofert kulturalnych. MŁODZI CHCĄ ZMIENIAĆ ŚWIAT Wszyscy doskonale wiemy, że młodych ludzi

Bardziej szczegółowo

Na dużym ekranie spotkania Szkolnego Klubu Filmowego w II semestrze

Na dużym ekranie spotkania Szkolnego Klubu Filmowego w II semestrze Na dużym ekranie spotkania Szkolnego Klubu Filmowego w II semestrze Pierwsze spotkanie SKF po feriach otworzyły zajęcia, na których prezentowano film niemiecki. Osobą prowadzącą prelekcję był zaproszony

Bardziej szczegółowo

Przyjaciel na balkonie reż. Hüseyin Tabak

Przyjaciel na balkonie reż. Hüseyin Tabak Przyjaciel na balkonie reż. Hüseyin Tabak 1. Informacje o filmie. (str.2) 2. Scenariusz lekcji nauczania zintegrowanego(str. 3) Temat: Rozmawiamy o przyjaźni. MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI Wszelkie

Bardziej szczegółowo

Polski alfabet według Wojciecha Wiszniewskiego Elementarz (1976) Opracowała: Anna Równy

Polski alfabet według Wojciecha Wiszniewskiego Elementarz (1976) Opracowała: Anna Równy Szkoła gimnazjalna JĘZYK POLSKI Scenariusz z wykorzystaniem nowych mediów i platformy Filmoteka Szkolna (45 min) Polski alfabet według Wojciecha Wiszniewskiego Elementarz (1976) Opracowała: Anna Równy

Bardziej szczegółowo

W konkursie na najciekawszą gazetkę zwyciężyły klasy Va oraz IIIaG.

W konkursie na najciekawszą gazetkę zwyciężyły klasy Va oraz IIIaG. W Zespole Szkół w Ostrorogu dnia 11.12.2014r. odbył się Dzień Bezpiecznego Internetu. Celem projektu było: - uświadomienie uczniom potrzeby bezpieczeństwa i szkodliwości zachowań agresywnych, - rozwijanie

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć dla uczniów dotyczący przemocy ze strony dorosłych w drugim roku realizacji programu. Temat: Powiedz Nie nieznajomemu.

Scenariusz zajęć dla uczniów dotyczący przemocy ze strony dorosłych w drugim roku realizacji programu. Temat: Powiedz Nie nieznajomemu. Scenariusz zajęć dla uczniów dotyczący przemocy ze strony dorosłych w drugim roku realizacji programu Adresat: Uczniowie klas II-III Temat: Powiedz Nie nieznajomemu. Cele: 1) kształtowanie świadomości,

Bardziej szczegółowo

INNOWACYJNY PROGRAM EDUKACJI FILMOWEJ FILMOTEKA SZKOLNA

INNOWACYJNY PROGRAM EDUKACJI FILMOWEJ FILMOTEKA SZKOLNA INNOWACYJNY PROGRAM EDUKACJI FILMOWEJ FILMOTEKA SZKOLNA Wszelkie zmiany są pożądane, jeśli mają przyczynić się dla ogólnego dobra. Niezmiernie ważne są one w szkolnictwie, a zwłaszcza w metodyce nauczania.

Bardziej szczegółowo

KL. I KL. II KL. III Metody realizacji

KL. I KL. II KL. III Metody realizacji I ETAP KSZTAŁCENIA KLASY I III Klasy 0a i 0b realizują programy: Czyste powietrz wokół nas, Moje dziecko idzie do szkoły, Bądźmy zdrowi, wiemy wiec działamy. Wybrany obszar KL. I KL. II KL. III Metody

Bardziej szczegółowo

Temat: Jak wędrówka może zmienić człowieka? (na podstawie filmu Emilio Esteveza Droga życia )

Temat: Jak wędrówka może zmienić człowieka? (na podstawie filmu Emilio Esteveza Droga życia ) Temat: Jak wędrówka może zmienić człowieka? (na podstawie filmu Emilio Esteveza Droga życia ) 1. W filmie Emilio Esteveza Droga życia reżyser wykorzystuje retrospekcję. W jaki sposób to robi i czemu ten

Bardziej szczegółowo

Podnoszenie aspiracji życiowych poprzez wspieranie wszelkich aktywności szkolnych uczniów

Podnoszenie aspiracji życiowych poprzez wspieranie wszelkich aktywności szkolnych uczniów Podnoszenie aspiracji życiowych poprzez wspieranie wszelkich aktywności szkolnych uczniów Szkoła tworzy warunki do rozwijania aktywności uczniów na różnorodnych płaszczyznach. Samorządność- 42 uczniów

Bardziej szczegółowo

Szkolny Klub Dyskusyjny

Szkolny Klub Dyskusyjny Program wychowawczo- profilaktyczny Szkolny Klub Dyskusyjny FILMOLANDIA wrzesień 2013 r. Opracowały: mgr Joanna Guze, mgr Wiesława Strzelczyk Strona 1 Kształcić tylko umysł człowieka, nie udzielając mu

Bardziej szczegółowo

Gimnazjum im. Przyrodników Polskich w Budzisławiu

Gimnazjum im. Przyrodników Polskich w Budzisławiu Fot. K. Raczyński Gimnazjum im. Przyrodników Polskich w Budzisławiu Kościelnym Modnie & szykownie...3 Pstryczek: Moja pasja...4 Poznajmy się z Oliwią Piasecką...6 Czego się boimy?...7 Suchary prosto z

Bardziej szczegółowo

Szkodliwość gier komputerowych.

Szkodliwość gier komputerowych. Szkodliwość gier komputerowych. Są gry elektroniczne stymulujące rozwój intelektualny i emocjonalny dziecka. Lecz równocześnie pojawia się coraz więcej gier, które wywołują przemoc, nadużywanie władzy,

Bardziej szczegółowo

Warunki techniczne: wiek uczestników szkoła ponadpodstawowa, szkoła ponadgimnazjalna, miejsce zajęć szkoła, czas trwania zajęć 90 minut.

Warunki techniczne: wiek uczestników szkoła ponadpodstawowa, szkoła ponadgimnazjalna, miejsce zajęć szkoła, czas trwania zajęć 90 minut. Scenariusz zajęć Temat: Spotkanie z Innym. Tolerancja Cele: uświadomienie uczniom obecności w społeczeństwie osób z problemami komunikacyjnymi, nabycie umiejętności posługiwania się metodami komunikacji

Bardziej szczegółowo

Od dwudziestu lat jesteśmy rodziną zastępczą

Od dwudziestu lat jesteśmy rodziną zastępczą Od dwudziestu lat jesteśmy rodziną zastępczą Bohaterami kolejnego reportażu z cyklu Rodzina zastępcza szansą na szczęśliwe dzieciństwo, jest małżeństwo z miejscowości pod Ciechanowem Pani Grażyna i Pan

Bardziej szczegółowo

DOBRE MANIERY. DOBRE MANIERY: zachowanie społecznie właściwe. ETYKIETA: powszechnie przyjęte zasady właściwego zachowania.

DOBRE MANIERY. DOBRE MANIERY: zachowanie społecznie właściwe. ETYKIETA: powszechnie przyjęte zasady właściwego zachowania. DOBRE MANIERY DOBRE MANIERY: zachowanie społecznie właściwe. ETYKIETA: powszechnie przyjęte zasady właściwego zachowania. GRZECZNOŚĆ: dobre maniery i taktowne zachowanie. Dobre maniery świadczą o szacunku

Bardziej szczegółowo

Nasze sukcesy rok szkolny 2012/2013

Nasze sukcesy rok szkolny 2012/2013 Nasze sukcesy rok szkolny 01/01 Lp. Placówka / organizator: Nazwa konkursu: 1 SP nr 47 The Royal Family Contest konkurs z języka angielskiego Ranga / wojewódzki, powiatowy, międzyszkolny, szkolny: Miejsce:

Bardziej szczegółowo

DZIECI OPIEKUNAMI ZWIERZĄT Nasza szkoła od lat organizuje różne akcje, które mają na celu pomoc zwierzętom. W tym roku również zaangażowaliśmy się bardzo mocno. Pragniemy przedstawić Państwu, niektóre

Bardziej szczegółowo

DODATKOWY OPIS WYBRANYCH ZAJĘĆ GRUPOWYCH OFEROWANYCH PRZEZ CENTRUM styczeń-czerwiec 2016 rok

DODATKOWY OPIS WYBRANYCH ZAJĘĆ GRUPOWYCH OFEROWANYCH PRZEZ CENTRUM styczeń-czerwiec 2016 rok DODATKOWY OPIS WYBRANYCH ZAJĘĆ GRUPOWYCH OFEROWANYCH PRZEZ CENTRUM styczeń-czerwiec 2016 rok I. DLA RODZICÓW ZASTĘPCZYCH 1. Być świadomym rodzicem zastępczym Cykl warsztatów wzmacniających kompetencje

Bardziej szczegółowo

Hektor i tajemnice zycia

Hektor i tajemnice zycia François Lelord Hektor i tajemnice zycia Przelozyla Agnieszka Trabka WYDAWNICTWO WAM Był sobie kiedyś chłopiec o imieniu Hektor. Hektor miał tatę, także Hektora, więc dla odróżnienia rodzina często nazywała

Bardziej szczegółowo

NASZE AMBASADORKI, ULA I NIKKO

NASZE AMBASADORKI, ULA I NIKKO NASZE AMBASADORKI, ULA I NIKKO MONIKA KUSZYŃSKA Krucha śpiewaczka wyśpiewująca nadzieję. Jej misją jest zaszczepianie w ludziach pozytywnego myślenia i wsparcie w przeżywaniu cierpienia. Pokazuje innym,

Bardziej szczegółowo

Podejmując ryzyko reż. Nicole van Kilsdonk

Podejmując ryzyko reż. Nicole van Kilsdonk Podejmując ryzyko reż. Nicole van Kilsdonk MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Być jak bojaźliwy mężczyzna czy podjąć ryzyko? 2. Karta pracy. (str. 5)

Bardziej szczegółowo

NASZA WIZYTA W PRACOWNI LITERACKIEJ ARKADEGO FIEDLERA

NASZA WIZYTA W PRACOWNI LITERACKIEJ ARKADEGO FIEDLERA NASZA WIZYTA W PRACOWNI LITERACKIEJ ARKADEGO FIEDLERA Śladem Zygmunta Pniewskiego Dnia 8 kwietnia wybraliśmy się do Pracowni Literackiej Arkadego Fiedlera, aby poszukać śladów wyprawy do Brazylii oraz

Bardziej szczegółowo

MIEĆ WYOBRAŹNIĘ MIŁOSIERDZIA

MIEĆ WYOBRAŹNIĘ MIŁOSIERDZIA MIEĆ WYOBRAŹNIĘ MIŁOSIERDZIA Działamy przy Zespole szkół Miejskich Nr 1 W Mszanie Dolnej od 2009 roku. Zachęceni wezwaniem Jana Pawła II do gotowości niesienia pomocy potrzebującym, przystąpiliśmy do projektu,,mieć

Bardziej szczegółowo

Janusz Korczak, właściwie Henryk Goldszmit, ps. Stary Doktor lub pan doktor (ur. 22 lipca 1878 w Warszawie, zm. około 6 sierpnia 1942 w komorze

Janusz Korczak, właściwie Henryk Goldszmit, ps. Stary Doktor lub pan doktor (ur. 22 lipca 1878 w Warszawie, zm. około 6 sierpnia 1942 w komorze Janusz Korczak, właściwie Henryk Goldszmit, ps. Stary Doktor lub pan doktor (ur. 22 lipca 1878 w Warszawie, zm. około 6 sierpnia 1942 w komorze gazowej obozu zagłady w Treblince) polski pedagog, publicysta,

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKOLNO PRZEDSZKOLNY NR 5 CZERWIEC 2014

ZESPÓŁ SZKOLNO PRZEDSZKOLNY NR 5 CZERWIEC 2014 ZESPÓŁ SZKOLNO PRZEDSZKOLNY NR 5 CZERWIEC 2014 LP. ZADANIA; WYDARZENIA DATA ODPOWIEDZIALNI 1. Niespodzianki z okazji Dnia Dziecka w naszym przedszkolu. 2. Sport Generacja impreza sportowa dla dzieci w

Bardziej szczegółowo

Najwspanialszy dzień to ten, w którym się urodziłeś MOJE URODZINY NASZE ŚWIĘTO

Najwspanialszy dzień to ten, w którym się urodziłeś MOJE URODZINY NASZE ŚWIĘTO Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Ustrzykach Dolnych Najwspanialszy dzień to ten, w którym się urodziłeś MOJE URODZINY NASZE ŚWIĘTO program integrujący klasę. Autor programu mgr Ewa Lejowska Ustrzyki

Bardziej szczegółowo

Scenariusz lekcji wychowawczej nr 1 ZAPOZNANIE Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ CO ROZUMIEMY PRZEZ INTEGRACJĘ?

Scenariusz lekcji wychowawczej nr 1 ZAPOZNANIE Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ CO ROZUMIEMY PRZEZ INTEGRACJĘ? Scenariusz lekcji wychowawczej nr 1 ZAPOZNANIE Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ CO ROZUMIEMY PRZEZ INTEGRACJĘ? CELE DYDAKTYCZNO-WYCHOWAWCZE: Po przeprowadzonej lekcji uczniowie i uczennice: umieją określić pojęcie

Bardziej szczegółowo

INTERNETOWE WYDANIE GAZETKI ZESPOŁU SZKÓŁ W KORZYBIU

INTERNETOWE WYDANIE GAZETKI ZESPOŁU SZKÓŁ W KORZYBIU Zespół Szkół w Korzybiu ul. Dworcowa 6 77230, Korzybie Numer 8 01/15 ORGANIZATOR PROJEKTU PARTNER INTERNETOWE WYDANIE GAZETKI ZESPOŁU SZKÓŁ W KORZYBIU gimnazjalny Drugi raz wzięliśmy udział w ie języka

Bardziej szczegółowo

(szczegółowy opis spotkania pn. Opis spotkania GOPS ). klasach I III Szkoły Podstawowej

(szczegółowy opis spotkania pn. Opis spotkania GOPS ). klasach I III Szkoły Podstawowej W miesiącu marcu przeprowadzono we wszystkich klasach konwersatoria na temat Nie jesteś sam. Osobami odpowiedzialnymi za ich przeprowadzenie były wychowawczynie klas. Dodatkowo w ramach realizacji zadania

Bardziej szczegółowo

Oferta wynajmu mobilnego

Oferta wynajmu mobilnego Oferta wynajmu mobilnego kina emocji CINEMA 5D CINEMA 5D zobacz i poczuj! Nasze kino to innowacyjny produkt na miarę XXI wieku. W kinie CINEMA 5D widz odbiera film wszystkimi zmysłami. Dzieje się tak za

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 Monika Górska

Copyright 2015 Monika Górska 1 Wiesz jaka jest różnica między produktem a marką? Produkt się kupuje a w markę się wierzy. Kiedy używasz opowieści, budujesz Twoją markę. A kiedy kupujesz cos markowego, nie zastanawiasz się specjalnie

Bardziej szczegółowo

A kto nie był z nami wczoraj niech żałuje... Do zobaczenia na następnym wieczorku poetyckim! Beata Tondyra A 11 marca było tak:

A kto nie był z nami wczoraj niech żałuje... Do zobaczenia na następnym wieczorku poetyckim! Beata Tondyra A 11 marca było tak: 11 marca 2008 roku w czytelni naszej szkoły odbył się kolejny wieczorek poetycki promujący twórczość uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Tychach. Tym razem swoje utwory prezentowała uczennica klasy III f Gimnazjum

Bardziej szczegółowo

Uroczystość wręczenia dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów oraz Ministra Edukacji Narodowej w dniu 28 listopada 2012 r.

Uroczystość wręczenia dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów oraz Ministra Edukacji Narodowej w dniu 28 listopada 2012 r. Uroczystość wręczenia dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów oraz Ministra Edukacji Narodowej w dniu 28 listopada 2012 r. Dzisiejsza uroczystość jest świętem waszych niezwykłych umiejętności i talentu,

Bardziej szczegółowo

MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL SCENARZYSTÓW INTERSCENARIO 2009

MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL SCENARZYSTÓW INTERSCENARIO 2009 Z D O L N I A L E LENIWI UL. WYSTAWOWA 1 51-216 WROCŁAW (071) 348 58 01 BIURO@INTERSCENARIO MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL SCENARZYSTÓW INTERSCENARIO 2009 FESTIWAL Na tegoroczn ą edycj ę Festiwalu INTERSCENARIO

Bardziej szczegółowo

Szkolny Klub Wolontariatu. Zespół Szkół Mechanicznych

Szkolny Klub Wolontariatu. Zespół Szkół Mechanicznych Szkolny Klub Wolontariatu Zespół Szkół Mechanicznych Ważny jest rodzaj pomocy, Którą się ofiaruję, Ale jeszcze ważniejsze od tego jest serca Z jakim tej pomocy się udziela Jan Paweł II Przesłanie Papieża

Bardziej szczegółowo

Plan Działań Edukacyjno-Kulturalnych Biblioteki Publicznej im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga-Południe KWIECIEŃ 2014

Plan Działań Edukacyjno-Kulturalnych Biblioteki Publicznej im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga-Południe KWIECIEŃ 2014 Plan Działań Edukacyjno-Kulturalnych Biblioteki Publicznej im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga-Południe KWIECIEŃ 2014 Data Godzina Nazwa wydarzenia Miejsce 01.04.2014 9.00 Warsztaty biblioteczne.

Bardziej szczegółowo

Obrona przed pornografią

Obrona przed pornografią 254 CEL OGÓLNY Ukazanie negatywnych skutków pornografii CELE OPERACYJNE Po zajęciach uczeń powinien: wiedzieć, czym jest pornografia, rozumieć szkodliwość rozpowszechniania treści pornograficznych, wiedzieć,

Bardziej szczegółowo

,,Lublin w sieci życzliwości 2011 życzliwe inicjatywy grupy Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum nr 3 w Lublinie

,,Lublin w sieci życzliwości 2011 życzliwe inicjatywy grupy Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum nr 3 w Lublinie ,,Lublin w sieci życzliwości 2011 życzliwe inicjatywy grupy Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum nr 3 w Lublinie Jak to się zaczęło? 26 września 2011r. do naszej szkoły przyjechały dwie panie trenerki z Fundacji

Bardziej szczegółowo

Przed podróŝą na Litwę

Przed podróŝą na Litwę Przed podróŝą na Litwę Źródło: http://www.hotels-europe.com/lithuania/images/lithuania-map-large.jpg BirŜai to niewielkie miasto litewskie wyznaczone jako miejsce kolejnego, juŝ piątego spotkania przedstawicieli

Bardziej szczegółowo

XV OGÓLNOPOLSKI KONKURS NA PRACĘ Z LITERATURY REGULAMIN

XV OGÓLNOPOLSKI KONKURS NA PRACĘ Z LITERATURY REGULAMIN Szanowni Państwo Nauczyciele Poloniści, uczniowie klas I i II szkół ponadgimnazjalnych. Serdecznie zapraszamy do udziału w XV Ogólnopolskim Konkursie na Pracę z Literatury dla uczniów klas I i II szkół

Bardziej szczegółowo

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1)

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) Turysta: Dzień dobry! Kobieta: Dzień dobry panu. Słucham? Turysta: Jestem pierwszy raz w Krakowie i nie mam noclegu. Czy mogłaby mi Pani polecić jakiś hotel?

Bardziej szczegółowo

Warsztaty z tworzenia filmów animowanych metodą poklatkową.

Warsztaty z tworzenia filmów animowanych metodą poklatkową. Klub Otwartej Kultury w ramach projektu Patriotyzm Jutra Warsztaty z tworzenia filmów animowanych metodą poklatkową. 1. Gatunki filmu animowanego. rysunkowy lalkowy wycinankowy plastelinowy animacja 3D

Bardziej szczegółowo

SPOSOBY NA DOBRY POCZĄTEK ROKU SZKOLNEGO

SPOSOBY NA DOBRY POCZĄTEK ROKU SZKOLNEGO SPOSOBY NA DOBRY POCZĄTEK ROKU SZKOLNEGO 1. Zadbanie, aby dziecko miało stałe miejsce do uczenia się, w którym znajdują się wszystkie potrzebne przedmioty. 2. Podczas odrabiania lekcji ważne jest stworzenie

Bardziej szczegółowo

PROJEKTY EDUKACYJNE DLA KLASY I GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016

PROJEKTY EDUKACYJNE DLA KLASY I GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 imię i nazwisko nauczyciela PROJEKTY EDUKACYJNE DLA KLASY I GIMNAZJUM W ROKU SZKOLNYM 015/016 klasa temat projektu forma opis czas realizacji JĘZYK POLSKI sposób prezentacji Aneta Gromanowska Kronika naszej

Bardziej szczegółowo

Superbrat reż. Birger Larsen

Superbrat reż. Birger Larsen Superbrat reż. Birger Larsen 1. Informacje o filmie. (str.2) 2. Scenariusz lekcji godziny wychowawczej (str. 3) Temat: Moja rodzina jest najlepsza! MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI Wszelkie prawa

Bardziej szczegółowo

czyli Orkiestra Niewidzialnych Instrumentów

czyli Orkiestra Niewidzialnych Instrumentów czyli Orkiestra Niewidzialnych Instrumentów opracowanie scenariuszy: Katarzyna Szurman, Edyta Ołdak, Paweł Heppner Projekt jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska, co oznacza,

Bardziej szczegółowo

Odpowiednie dać rzeczy słowo!

Odpowiednie dać rzeczy słowo! Lekcje języka polskiego w Społecznym Gimnazjum STO nr 27 Odpowiednie dać rzeczy słowo! Cyprian Kamil Norwid Justyna Walczak i Małgorzata Białek Nasi uczniowie: poznają siebie, swoje możliwości, rozwijają

Bardziej szczegółowo

KLUB AKS MIKOŁÓW SZKOLENIE DZIECI I MŁODZIEŻY AJAXOWE PORADY...

KLUB AKS MIKOŁÓW SZKOLENIE DZIECI I MŁODZIEŻY AJAXOWE PORADY... KLUB AKS MIKOŁÓW SZKOLENIE DZIECI I MŁODZIEŻY AJAXOWE PORADY... NA PODSTAWIE: AFC AJAX AMSTERDAM Przewodnik Trenera oraz materiały w ramach Szkółki Piłkarskiej NIVEA Ajaxowe porady strona 1 Gra 4 v 4 Ustawienie

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU I REALIZACJI INNOWACJI Z RELIGII - CZCIJ OJCA SWEGO I MATKĘ SWOJĄ

SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU I REALIZACJI INNOWACJI Z RELIGII - CZCIJ OJCA SWEGO I MATKĘ SWOJĄ Ks. Maciej Maniarski Tuplice, 20.06.2012r. SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU I REALIZACJI INNOWACJI Z RELIGII - CZCIJ OJCA SWEGO I MATKĘ SWOJĄ I. Założenia Założeniem innowacji było zaproponowanie uczniom działań

Bardziej szczegółowo

Elżbieta Grazda Szkoła Podstawowa nr 3 im. Armii Krajowej w Sandomierzu

Elżbieta Grazda Szkoła Podstawowa nr 3 im. Armii Krajowej w Sandomierzu www.awans.net Publikacje nauczycieli Elżbieta Grazda Szkoła Podstawowa nr 3 im. Armii Krajowej w Sandomierzu Spotkanie z Królową Bajkolandii Scenariusz imprezy podsumowującej przebieg II Ogólnopolskiego

Bardziej szczegółowo

POŻEGNANIE Z BLISKIMI

POŻEGNANIE Z BLISKIMI POŻEGNANIE Z BLISKIMI SPIS TREŚCI: Wprowadzenie Rozdział 1 POGRZEB Rozdział INNE SPOSOBY POŻEGNANIA 3 1 POŻEGNANIE Z BLISKIMI Wprowadzenie Czasami będziesz smutny, zły, będziesz płakać czy bać się tego,

Bardziej szczegółowo

CZYTANIE I PISANIE ZA MAJĄTEK STANIE

CZYTANIE I PISANIE ZA MAJĄTEK STANIE CZYTANIE I PISANIE ZA MAJĄTEK STANIE Witam Państwa na III Forum Nauczycieli Przedmiotów Humanistycznych Dobre praktyki. W bieżącym roku szkolnym duży nacisk kładę na czytanie. Dlaczego? Każdego roku nasza

Bardziej szczegółowo