Publikacje w czasopiśmie wyróżnionym z listy filadelfijskiego Instytutu Informacji Naukowej. Publikacje w recenzowanych czasopismach zagranicznych

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Publikacje w czasopiśmie wyróżnionym z listy filadelfijskiego Instytutu Informacji Naukowej. Publikacje w recenzowanych czasopismach zagranicznych"

Transkrypt

1 Publikacje w czasopiśmie wyróżnionym z listy filadelfijskiego Instytutu Informacji Naukowej 1. P. V. Yasnii, V. B. Hutsailyuk and P. V. Pshonyak Crack resistance of 15Kh2MFA steel after combined warm-prestressing, Materials Science, Vol. 43, No.6, Typiak A.: Terrain Mapping Method for Fast Mobile Vehicle, Polish Journal of Environmental Studies, 2007, Vol. 16, No 4B, Typiak A.: Ladar aided Navigation System in Difficult Environments, Polish Journal of Environmental Studies, Vol. 18, No 4B, Typiak A.: Requirements for mobility of platforms and power supply system for unmanned ground vehicles, Journal of Kones Powertrain and Transport, vol.16, nr Typiak A.: Remote-controlled vehicle for removal of disasters, Journal of Kones Powertrain and Transport, vol.16, nr Typiak A.: Unmanned Ground Vehicle for Removal of Threats, Polish Journal of Environmental Studies, Vol. 19, No 4A, Śnieżek L., Zimmerman J., Zimmerman A.: The carrying capacity of conical interference-fit joints with laser reinforcement zones, Journal of Materials Processing Technology, Vol. 210, 2010, pp Publikacje w recenzowanych czasopismach zagranicznych 1. Kłysz S., Goss Cz.: Analiza wybranych zagadnień niskocyklowego zmęczenia stali konstrukcyjnej. Technical News, Lwów Ukraina, 2006, s Bogdanowicz Z., Grzelak K., Kowalczyk S.: Selection parameters overlaying welding laser steel powders chromium and nichrome with make use of the diode laser large power. Journal of KONES, nr 3, vol.14, 2007, str Bogdanowicz Z., Marczak J., Napadłek W., Rycyk A.: Oil microcontainers laser drilling method and application tests. Journal of KONES, nr 2, vol.14, 2007, str Bogdanowicz Z., Napadłek W.: Technological tests of laser pad welding of exhaust valves of aircraft engine. Journal of KONES, nr 4, vol.14, 2007, str Bogdanowicz Z., Napadłek W., Woźniak A.: Research on resistance to oxidation and thermal shocks of laser generated stellite padding weld in the zone of a faying surface of exhaust valves. 6. Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: The modeling of transfer influence vehicle from ground surface on objects in placed, Journal of KONES Powertrain and Transport, Warszawa Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Investigating the effects of laser stellite pad welding on the service properties of valve steels, Jurnal of KONES Powertrein Transport, vol. 16 No.1, 2009, Grzelak K., Śnieżek L., Torzewski J.: Wpływ geometrii spoiny na trwałość zmęczeniową połączeń spawanych, Sympozjum Zmęczenie i Mechanika Pękania, Materiały Konf. XXIII, Bydgoszcz P.V. Yasniy, P.V. Pschonjak, V.B. Hutsaylyuk, I.B. Okipny Resistance brittle fracture heat resistance steel after WPS, Reliability and durability machine and construction, Kyiv,2006, (In Ukrainian). 10. P.V. Yasniy, P.V. V.B. Hutsaylyuk, P.V. Pschonjak, I.B. Okipny,V.B. Hlado Resistance brittle fracture heat resistance steel after WPS.Influence cyclic loading, Reliability and durability machine and construction, Kyiv,2007, (In Ukrainian). 11. Kocańda D., Mierzyński J.,Hutsaylyuk V., Hlado V. Fatigue short crack in metals Visnyk of the Ternopil State Technical University Vol.13, No 4, Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: research and shaping lateral stability of articulated wheeled tool carriers- model investigations. Journal of KONES. Powertrain and Transport. Vol. 14 No.4/2007.

2 13. Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Articulated tool-carrier safety of movement in lateral stability and standard requirements point of view. Journal of KONES. Powertrain and Transport. Vol. 14 No.4, str , Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: The modeling of transfer influence vehicle from ground surface on objects in placed, Journal of KONES Powertrain and Transport, Warszawa Kocańda D., Torzewski J.; Badania zmęczeniowe stopu 2024-T3 w czasopiśmie naukowym Scientific Journal of the Ternopil State Technical University, Nr 3, 2008 ISNN , str Najnowsze publikacje w recenzowanych czasopismach polskich 1. Bartnicki A. Łopatka M., Sprawka P.: Zagrożenia IED w transporcie wojskowym, Logistyka 6/ Bartnicki A., Drozdowska K.: Utrzymanie zniszczonych przepraw stałych z wykorzystaniem wojskowych mostów składanych, Logistyka 6/ Bartnicki A., Drozdowska K.: Wojskowe mosty składane jako rozwiązanie alternatywne dla stałych obiektów mostowych, Obiekty Inżynierskie nr 3 / Bartnicki A., Konopka S., Typiak R.: Opracowanie systemu wizyjnego dla szybkobieżnej bezzałogowej maszyny inżynieryjnej, Logistyka 6/ Bartnicki A., Krogul P., Łopatka M., Muszyński T., Rubiec A.: Symulacyjne Badania stateczności Dynamicznej na przykładzie ładowarki kołowej Ł34, Logistyka 6/ Bartnicki A., Kruk A., Włudyka S.: Zabezpieczenie logistyczne sytuacji kryzysowych przez pododdziały sił zbrojnych RP, Logistyka 4/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Łopatka M.: Problemy dostosowania sprzętu do transportu lotniczego, Systemy Logistyczne Wojsk, Zeszyt 31, WAT Warszawa Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P., Zelkowski J.: Metodyka oceny porównawczej techniki wojskowej na przykładzie wybranych maszyn inżynieryjnych, Czasopismo Techniczne, Mechanika z.1-m/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P., Zelkowski J.: Metodyka oceny porównawczej techniki wojskowej na przykładzie wybranych maszyn inżynieryjnych, Czasopismo Techniczne, Mechanika z.1-m/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: Badania skuteczności trałowania min przeciwpancernych trałami o działaniu dynamicznym, Górnictwo odkrywkowe Nr 3-4/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: Badania wytrzymałościowe i trwałościowe kolein mostu towarzyszącego MS-20, Czasopismo Techniczne, Mechanika z.1- M/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: The modeling of transfer influence vehicle from ground surface on objects in placed, Journal of KONES Powertrain and Transport, Warszawa Bartnicki A., Kuczmarski F., Typiak A.: Wpływ sterowania na hydrostatyczne układy napędowe z kompensacją obciążenia, Hydraulika i Pneumatyka 1/ Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T., Rubiec A.: Hydropneumatyczne zawieszenie inżynieryjnego robota wsparcia, Logistyka 6/ Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T., Sprawka P.: Osprzęt roboczy do realizacji zadań specjalnych w operacjach EOD/IED, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T., Sprawka P.: Rozwój układów skrętu maszyn przegubowych w kontekście zwiększania ich mobilności, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T.: Koncepcja lekkiej maszyny do zabezpieczenia działań bojowych wojsk, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa 2007.

3 18. Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T.: Szacowanie oporów skrętu burtowego wieloosiowych platform kołowych, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Badania modelowe stateczności terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych dla zastosowań wojskowych, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Koncepcja pojazdu ratunkowo-ewakuacyjnego na bazie samochodu ciężarowego z samozaładowczym urządzeniem hakowym, Systemy Logistyczne Wojsk, Zeszyt 31, WAT Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Ocena dostępności terenu w aspekcie zabezpieczenia logistycznego działań sił zbrojnych, Systemy Logistyczne Wojsk, Zeszyt 31, WAT Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Specyfika zadań ewakuacji sprzętu i techniki wojskowej, Systemy Logistyczne Wojsk, Zeszyt 31, WAT Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn inżynieryjnych, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn inżynieryjnych, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Wartościowanie opancerzonych wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.1. Propozycja systemu oceny, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Wartościowanie opancerzonych wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.2. Ocena metodą wzorca funkcjonalnego, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Wymagania dla lekkiej maszyny wsparcia działań pododdziałów najniższego szczebla, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M.J., Muszyński T.: Szacowanie oporów skrętu burtowego wieloosiowych platform kołowych. Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Muszyński T., Sprawka P.: Hydrostatyczny układ napędowy trójosiowej platformy wysokiej mobilności o skręcie burtowym, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Muszyński T., Sprawka P.: Hydrostatyczny układ napędowy trójosiowej platformy wysokiej mobilności o skręcie burtowym, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Muszyński T.: Zastosowanie hydrostatycznego układu napędowych z kompensacją obciążenia w próbie niszczącej przęsła mostu towarzyszącego, Logistyka nr 3/ Bartnicki A., Rubiec A.: Magistrala CAN w systemach sterowania maszyn i pojazdów wojskowych, Logistyka 6/ Bartnicki A., Sprawka P., Typiak A.: Badania hydrostatycznego układu skrętu bezzałogowej platformy lądowej, Górnictwo odkrywkowe Nr 3-4/ Bartnicki A., Sprawka P., Typiak A.: Badania hydrostatycznego układu skrętu bezzałogowej platformy lądowej, Górnictwo odkrywkowe Nr 3-4/ Bartnicki A., Sprawka P.: Koncepcja środka alternatywnego dla min przeciwpiechotnych, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Sprawka P.: Mosty towarzyszące i szturmowe w zadaniach zabezpieczenia logistycznego działań bojowych, Logistyka nr 3/ Bartnicki A., Sprawka P.: Określanie dostępności terenu pod kątem logistycznego zabezpieczenia działań bojowych, Logistyka nr 3/ Bartnicki A., Sprawka P.: Systemy przeciwdziałania zagrożeniom IED w transporcie wojskowym,, Logistyka 6/ Bartnicki A., Sprawka P.: Wykorzystanie hydraulicznego urządzenia samozaładowczego do realizacji zadań ewakuacyjno-ratunkowych, Logistyka nr 3/2007.

4 40. Bartnicki A., Sprawka P.: Zadania ewakuacji sprzętu i techniki wojskowej w aspekcie wymagań dla pojazdu ewakuacyjnego z hydraulicznym urządzeniem hakowym, Logistyka nr 3/ Bartnicki A., Sprawka P.: Zastosowanie hydrostatycznych układów napędowych we współczesnych maszynach i pojazdach lądowych, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Typiak A., Zienowicz Z.:: Zdalnie sterowana lekka platforma z hydrostatycznym układem napędowym, Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (23) nr 1/ Bartnicki A., Typiak A.: Możliwości i ograniczenia wykorzystania magistrali CAN w systemach sterowania robotami mobilnymi, Logistyka Nr 6/ Bartnicki A., Typiak A.: Stanowisko do badań hydrotronicznych układów napędowych pracujących w systemie CAN-bus, Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (23) nr 1/ Bartnicki A., Typiak A.: Stanowisko do badań hydrotronicznych układów napędowych pracujących w systemie CAN-bus, Maszyny Górnicze 4/ Bartnicki A., Typiak A.: Wykorzystanie magistrali CAN w systemie sterowania bezzałogowym pojazdem ratowniczym, Zeszyty Naukowe Publikacje z zakresu perspektyw i rozwoju systemów ratownictwa, bezpieczeństwa i obronności w XXI wieku, AMW Gdynia Bartnicki A., Typiak A.: Wykorzystanie wskaźników przejezdności terenu w sterowaniu pojazdem bezzałogowym, Logistyka 6/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Typiak A: Wpływ sterowania na hydrostatyczne układy napędowe z kompensacją obciążenia. Hydraulika i Pneumatyka Nr Bartnicki A.: Badania prototypu mostu Samochodowego MS-20, Logistyka nr 3/ Bartnicki A.: Badania prototypu mostu Samochodowego MS-20, Logistyka nr 3/ Bartnicki A.: Badania wytrzymałościowe i trwałościowe prototypu mostu samochodowego MS-20, Biuletyn WAT VOL. LIX, Warszawa Bartnicki A.: Hydrotroniczne systemy sterowania maszynami inżynieryjnymi oparte na magistrali CAN, Logistyka nr 2/ Bartnicki A.: Wykorzystanie magistrali CAN w procesach sterowania maszynami inżynieryjnymi, Górnictwo Odkrywkowe 4-5/ Bartnicki A.: Wykorzystanie pododdziałów inżynieryjnych sił zbrojnych RP w logistycznym zabezpieczeniu sytuacji kryzysowych, Logistyka 6/ Bogdanowicz Z., Kowalczyk S., Sobiecki R.: Badania wpływu azotowania jarzeniowego na właściwości użytkowe stali zaworowej 50H21G9N4. Biuletyn WAT, nr 3, str , Bogdanowicz Z., Barnat B., Kosiuczenko K., Napadłek W.,: Numerical simulations of mechanical peening of titanium alloy. Jurnal of KONES, vol.15/n01, s Warszawa Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Investigating the effects of laser stellite pad welding on the sernice properties of valve steels. Journal of KONES, vol.16, no , str Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Właściwości użytkowe stali zaworowych napawanych laserowo proszkiem stellitowym. Acta mechanica et automatica vol.3 no.2, str.10-12, Politechnika Białostocka, 59. Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Właściwości użytkowe stali zaworowych napawanych laserowo proszkiem stellitowym, Acta Mechanica et Automatica vol. 3 no. 2, Białystok, Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Wpływ parametrów laserowego napawania proszkowego stali zaworowej na właściwości napoiny. Biuletyn WAT, vol. LIX 1 (657), Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Wpływ parametrów laserowego napawania proszkowego stali zaworowej na właściwości napoiny. Biuletyn WAT, vol. LIX 1/2010, Warszawa 2010.

5 62. Bogdanowicz Z., Jachimowicz J., Szymczyk E..: Badanie inicjacji pęknięć zmęczeniowych w połączeniach nitowych, Zeszyty Naukowe, Mechanika, Wydawnictwo Politechniki Świętokrzyskiej, Kielce Bogdanowicz Z., Karasiewicz T., Polański J.: Wpływ amplitudy i prędkości obciążania na wielkość energii dyssypowanej podczas cyklicznego skręcania stopu aluminium. Biuletyn WAT, nr 4, Bogdanowicz Z., Kocańda D., Torzewski J.: Applying fractographic analysis for the evaluation of the effects of variable-amplitude loads on fatigue crack growth rates for the 2024-TT3 aluminium alloy. The Archive of Mechanical Engineering, vol. LVI, 2009, Bogdanowicz Z., Kocańda D., Torzewski J.; Applying fractographic analysis for the evaluation of the effects of variable amplitude loads fatigue crack growth rates for 2024-T3 aluminium alloy, The archive of mechanical engineering, Vol. LVI, Warsaw Bogdanowicz Z., Napadlek W., Grzelak K.: Platerowanie laserowe zaworów wylotowych silnika lotniczego wykonanych ze stali X53CrMnNi. Biuletyn WAT, Vol. LV 4, Bogdanowicz Z., Napadłek W., Grzelak K.: Platerowanie laserowe zaworów stali X53CrMnNiN 21-9, Biuletyn Wojskowej Akademii Technicznej, Warszawa, 4/ Bogdanowicz Z., Napadłek W., Marczak J., Rycyk A., Woźniak A.: Technologiczne zastosowania mikroobróbki laserowej w modyfikacji warstwy powierzchniowej tulei cylindrowych silnika spalinowego. Zeszyty Instytutu Elektrotechniki, Zeszyt 237/2008, s.61-77, Warszawa Bogdanowicz Z., Napadłek W., Trawiński G.: Badania możliwości zastosowania technologicznego napawania laserowego przylgni zaworów silnika UTD-20. Logistyka, nr6, Bogdanowicz Z., Napadłek W., Trawiński G.: Modyfikacja warstwy wierzchniej stalowych tulei cylindrowych z wykorzystaniem ablacyjnej mikroobróbki laserowej. Logistyka, nr 6, Gacek J., Typiak A., Pracht M.: Wyniki wstępnych badań kinematyki manipulatora bezzałogowego pojazdu ratowniczego, - Monografia A. Cichocki, J. T. Dobkowski - Technika i Uzbrojenie morskie Gdynia Gliha V., Zimmerman J., Śnieżek L.: Analiza numeryczna odkształcenia i naprężenia w strefie złącza spawanego rurociągu przemysłowego, Biuletyn WAT, Vol. LVIII, No. 2(654), 2009, s Goss Cz., Marecki P.: Niskocyklowa wytrzymałość zmęczeniowa stali weldox 900. Górnictwo odkrywkowe, 2007 nr 3-4, str Goss Cz., Marecki P.: Wyniki badań niskocyklowej wytrzymałości zmęczeniowej stali weldox 900, Biuletyn WAT, nr 1/2008, s Goss Cz., Śnieżek L., Mazur A.: Experimental and Theoretical Investigations of Fatigue Life of Chemical Pipelines, Archives of Civil Engineering, LII,I, 2007, pp , 76. Goss Cz., Śnieżek L., Mazur A.: Experimental and Theoretical Investigations of Fatigue Life of Chemical Pipelines, Archives of Civil Engineering, LII,I, 2007, pp Hutsaylyuk V., Mierzyński J., Hlado V.: Mikromechanizmy zmęczeniowego zniszczenia połączeń nitowych w warunkach stałoamplitudowego obciążenia stopu aluminium 2024-T3, Biuletyn WAT, vol. LIX 1 (657), Warszawa, 2010, s Kocanda D., Hutsaylyuk V., Hlado V. Analiza rozwoju małych pęknięć zmęczeniowych od otworu oraz mikromechanizm pękania platerowanej blachy stopu aluminium 2024-T3, Biuletyn WAT VOL. LVI, Kocańda D., Mierzyński J.: Wpływ złożonego stanu naprężenia na rozwój pęknięć i położenie płaszczyzny zmęczeniowego pękania w elementach ze stopu tytanu WT3-1, Przegląd Mechaniczny, Warszawa, nr 2, luty 2007, s

6 80. Kocańda D., Torzewski J.; Prognozowanie wzrostu pęknięć zmęczeniowych w stopie aluminium 2024-T3 pod wpływem blokowego programu obciążenia, Biuletyn WAT, vol. LVI, nr 4, Konopka S., Łopatka J. M., Muszyński T., Typiak A.: Roboty wsparcia dla polskich sił zbrojnych, Transport Przemysłowy, Nr 4 (10)/ Konopka S., Łopatka M., J., Muszyński T., Typiak A.: Stan i tendencje rozwojowe bezzałogowych platform lądowych. Problemy Maszyn Roboczych z. 32/2008 ss Konopka S., Łopatka M.J., Muszyński T., Typiak A.: Stan i tendencje rozwojowe BPL. Zeszyty Politechniki Świętokrzyskiej. Kielce Kozicka A., Typiak A.: Kierunki rozwoju wojskowych systemów transportowych. Logistyka Nr 3/ Kozicka A., Typiak A.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych. Logistyka,Warszawa Nr 3/ L. Śnieżek, J. Mierzyński, J. Torzewski; Analiza propagacji pęknięć półeliptycznych w stali austenitycznej z wykorzystaniem metody spadku potencjału, Biuletyn WAT, vol. LVI, nr 1, Łopatka M. J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.2. ocena metodą wzorca funkcjonalnego. Logistyka, Warszawa Nr 3/ Łopatka M. J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych - Propozycja systemu oceny Logistyka Nr 3/ Łopatka M.J. : Analiza możliwości poprawy stateczności poprzecznej przegubowych maszyn inżynieryjnych, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, Czasopismo Techniczne z.1-m/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Krogul P., Muszyński T., Rubiec A.: Symulacyjne badania stateczności dynamicznej na przykładzie ładowarki kołowej Ł-34. Logistyka nr 6/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Kuczmarski F.: Problemy dostosowania sprzętu do transportu lotniczego, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Muszyński T., Rubiec A.: Hydropneumatyczne zwieszenie. 93. Łopatka M.J., Bartnicki A., Muszyński T.: Szacowanie oporów skrętu burtowego wieloosiowych platform kołowych. Logistyka nr 2/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Sprawka P.: Koncepcja pojazdu ratunkowoewakuacyjnego na bazie samochodu ciężarowego z samozaładowczym urządzeniem hakowym, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Sprawka P.: Ocena dostępności terenu w aspekcie zabezpieczenia logistycznego działań sił zbrojnych, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Sprawka P.: Specyfika zadań ewakuacji sprzętu i techniki wojskowej, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Kuczmarski F.: Ocena zdolności transportowych pojazdów pod kątem ich wykorzystania w systemie mostów wojskowych, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 32/ Łopatka M.J., Muszyński T., Bartnicki A., Sprawka P.: Rozwój układów skrętu maszyn przegubowych w kontekście zwiększania ich mobilności, Logistyka 2/2008. Szczyrk Łopatka M.J., Muszyński T., Konopka S., Typiak A.: Stan i perspektywy rozwoju bezzałogowych platform lądowych. Problemy Maszy Roboczych zeszyt 32, Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Articulated tool-carrier safety of movement in lateral stability and standard requirements point of view. Journal of KONES. Powertrain and Transport. Vol. 14 No.4, str , 2007.

7 101. Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Badania możliwości zwiększenia stateczności poprzecznej maszyn Przegubowych z wykorzystaniem demonstratora. Górnictwo Odkrywkowe 3-4/ Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Ocena stateczności poprzecznej przegubowych nośników osprzętu w kontekście wymagań normatywnych. Górnictwo Odkrywkowe 3-4/ Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Badania modelowe stateczności terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych dla zastosowań wojskowych. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Komplementarność wojskowych systemów ładunkowych. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Koncepcja lekkiej maszyny do zabezpieczania działań bojowych wojsk. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Wartościowanie opancerzonych wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych propozycja systemu oceny. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Wartościowanie opancerzonych wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych ocena metodą wzorca funkcjonalnego. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Wymagania dla lekkiej maszyny wsparcia działań pododdziałów najniższego szczebla. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T.: Badania modelowe stateczności terenowych Przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Muszyński T.: Specyfika modelowania ruchu ciągnika przegubowego z ogumieniem wielkogabarytowym. Biuletyn WAT Nr 03(2006). Warszawa Łopatka M.J., Muszyński T.: Układy skrętu maszyn przegubowych. Hydraulika i Pneumatyka 4/ Łopatka M.J., Sprawka P., Kuczmarski F.: Ograniczenia transportu lotniczego. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Typiak A.: Koncepcja pojazdu transportowego o wysokiej mobilności. Logistyka Nr 3/ Łopatka M.J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.1. Propozycja systemu oceny. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.2. Ocena metodą wzorca funkcjonalnego. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.1. Propozycja systemu oceny. Logistyka, Warszawa Nr 3/ M. Łopatka, J. Zelkowski: Wymagania stawiane współczesnym mostom wojskowym. Biuletyn Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe nr 1/ M.J. Łopatka, A. Rubiec, A. Dąbrowska : Wykorzystanie modelu symulacyjnego do oceny mobilności wąskiej platformy eksploracyjnej - LOGISTYKA 3/ Muszyński T., Bartnicki A., Łopatka M.J., Sprawka P.: Rozwój układów skrętu maszyn przegubowych w kontekście zwiększania ich mobilności. Artykuł. Logistyka 2/2008. Szczyrk Muszyński T., Bartnicki A.: Badania prototypu mostu samochodowego MS-20. LOGISTYKA 6/2009.

8 123. Muszyński T., Konopka S., Łopatka M.J., Typiak A.: Nowoczesne technologie systemów uzbrojenia - Rozdział 4: Platformy pola walki. ISBN WAT. Warszawa Muszyński T., Konopka S., Łopatka M.J., Typiak A.: Stan i perspektywy rozwoju bezzałogowych platform lądowych. Referat. Konferencja Naukowa Problemy Rozwoju Maszyn Roboczych. Zakopane Muszyński T., Łopatka M.J.: Specyfika modelowania ruchu ciągnika przegubowego z ogumieniem wielkogabarytowym. Biuletyn WAT Vol. 3 (643). Warszawa Muszyński T., Łopatka M.J.: Układy skrętu maszyn przegubowych. Artykuł. Hydraulika i Pneumatyka 4/ Śnieżek L., Gliha V., Hutsaylyuk V., Vuherer T., Stępień S.: Analiza trwałości zmęczeniowej rurociągu ze stali austenitycznej, Czasopismo Techniczne, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, 2010, w druku Śnieżek L., Gliha V., Hutsaylyuk V., Vuherer T.: Modelling fatigue crack growth in heat affected zone of welded area, The Archive of Mechanical Engineering, Vol. LV, 2008, pp Śnieżek L., Małachowski J.: Analysis of stress and strain concentrations in notched members made of alloys D16 and 1460, Technical Sciences, No. 9, 2006, pp Śnieżek L., Mierzyński J., Torzewski J.: Analiza propagacji pęknięć półeliptycznych w stali austenitycznej z wykorzystaniem metody spadku potencjału, Biuletyn WAT, Vol. LVI, No. 1(645), 2007, s Śnieżek L., Mierzyński J., Torzewski J.: Zastosowanie metody spadku potencjału do badań rozwoju pęknięć półeliptycznych, Prace Naukowe, Mechanika z. 217, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2007, s Śnieżek L., Mierzyński J., Torzewski J.: Zastosowanie metody spadku potencjału do badań rozwoju pęknięć półeliptycznych, Prace Naukowe Politechniki Warszawskiej, Mechanika. Badania eksperymentalne w mechanice ciała stałego, z. 217, 2007, s Śnieżek L., Niździński G., Grzelak K.: Oprogramowanie wspomagające obliczenia uwzględnieniem rzeczywistego kształtu zęba, Przegląd Mechaniczny, 04/ Śnieżek L., Niździński G., Grzelak K.: Oprogramowanie wspomagające obliczenia kół zębatych ewolwentowych z uwzględnieniem rzeczywistego kształtu zębów, Przegląd Mechaniczny, No. 5, 2006, s Śnieżek L., Sawicki J., Zimmerman J.: Analiza naprężeń w tulei podczas realizacji stożkowego połączenia wciskowego, Biuletyn WAT, Vol. LIX, No. 1(657), 2010, s Śnieżek L., Stępień S., Kulec P.: A probabilistically approached forecast of the fatigue life of notched members, Technical Sciences, No. 9, 2006, pp Śnieżek L., Zimmerman A., Zimmerman J.: Analiza nośności połączeń wtłaczanych ze strefami laserowego wzmocnienia, Mechanik, Nr 10, 2010, s Śnieżek L., Zimmerman A., Zimmerman J.: Badania teoretyczne i doświadczalne nośności stożkowych połączeń wtłaczanych ze strefami laserowego wzmocnienia, Biuletyn WAT, 2010, w druku Śnieżek L.: Badania doświadczalne trwałości zmęczeniowej rurociągów przemysłowych, Acta Mechanica et Automatica, Vol. 3, No. 2, 2009, s Śnieżek L.: Badania własności zmęczeniowych stali na rurociągi przemysłowe z uwzględnieniem czasu eksploatacji, Biuletyn WAT, Vol. LIX, No. 1(657), 2010, s Śnieżek, J. Zimmerman, Analiza numeryczna nośności stożkowych połączeń wtłaczanych, Acta Mechanica et Automatica, Vol. 3, No. 2, 2009, s , opracowanie własne 60%, 142. Typiak A., Łopatka M. J., Muszyński T.: Bezzałogowy pojazd transportowy z układem wspomagania operatora. Napędy i sterowanie Nr 6/2010.

9 143. Typiak A., Łopatka M. J., Muszyński T.: Nawigacja bezzałogowych pojazdów lądowych bez wykorzystania GPS, DROGI lądowe, powietrzne, wodne 6 / Typiak A., Typiak R.: Badanie różnych strategii sterowania osprzętem manipulacyjnym w systemie teleoperacji, Logistyka Nr 2/ Typiak A., Typiak R.: Sterowanie pojazdem transportowym o wysokiej mobilności. Logistyka Nr 3/ Typiak A., Typiak R.: System nawigacyjny bez wykorzystania GPS. Logistyka Nr 6/ Typiak A.: Wykrywanie obiektów naturalnych w otoczeni pojazdu bezzałogowego. Logistyka Nr 6/ Typiak A.: Zastosowanie dalmierza laserowego do wyznaczania położenia obiektów w otoczeniu bezzałogowego pojazdu lądowego. Biuletyn WAT nr Typiak A.: Zdalnie sterowane platformy transportowe. Logistyka Nr 3/ V. Gliha, V. Hutsaylyuk, L. Śnieżek, T. Vuherer Modelling Fatigue Crack Growth in Heat Affected Zone of Welded Area. Archiwum Budowy Maszyn Vol LV,2008, V. Hutsaylyuk, J. Mierzyński, V. Hlado: Mikromechanizmy zmęczeniowego niszczenia połączeń nitowych w warunkach stałoamplitudowego obciążenia stopu aluminium 2024-T3, Biuletyn WAT. - VOL. LIX, 1, Z. Bogdanowicz, K. Grzelak: Wpływ technologii napawania na właściwości użytkowe stali zaworowej. XXXXIII Sympozjum Zmęczenie i Mechanika Pękania, Pieczyska, 2010.

Biuletyn Informacyjny ITS (Instytutu Transportu Samochodowego)

Biuletyn Informacyjny ITS (Instytutu Transportu Samochodowego) 1. A 5809 III ABC Jakości od 1996 2. Acta of Bioengineering and Biomechanics 1999-2002 3. Advances in Manufacturing Science and Technology (patrz Postępy Technologii Maszyn i Urządzeń) 4. Archives of Civil

Bardziej szczegółowo

LP. Sygnatura Tytuł czasopisma Rok. 2 Acta of Bioengineering and Biomechanics 1999-2002

LP. Sygnatura Tytuł czasopisma Rok. 2 Acta of Bioengineering and Biomechanics 1999-2002 LP. Sygnatura Tytuł czasopisma Rok 1 A 5809 III ABC Jakości od 1996 2 Acta of Bioengineering and Biomechanics 1999-2002 3 Advances in Manufacturing Science and Technology (patrz Postępy Technologii Maszyn

Bardziej szczegółowo

Badania wytrzymałościowe i trwałościowe prototypu mostu samochodowego MS-20

Badania wytrzymałościowe i trwałościowe prototypu mostu samochodowego MS-20 BIULETYN WAT VOL. LIX, NR 1, 2010 Badania wytrzymałościowe i trwałościowe prototypu mostu samochodowego MS-20 ADAM BARTNICKI Wojskowa Akademia Techniczna, Wydział Mechaniczny, Katedra Budowy Maszyn, 01-480

Bardziej szczegółowo

IV-58. Przewodniczący Kolegium Dziekanów Wydziałów Mechanicznych Polskich Uczelni Technicznych (od 2012 r.).

IV-58. Przewodniczący Kolegium Dziekanów Wydziałów Mechanicznych Polskich Uczelni Technicznych (od 2012 r.). Prof. dr hab. inż. Andrzej Seweryn profesor zwyczajny 1. Tytuł naukowy (dziedzina, data nadania): profesor nauk technicznych, nadany przez Prezydenta RP 20 maja 2004 r. 2. Stopień naukowy doktora habilitowanego

Bardziej szczegółowo

ZDALNIE STEROWANA LEKKA PLATFORMA Z HYDROSTATYCZNYM UKŁADEM NAPĘDOWYM

ZDALNIE STEROWANA LEKKA PLATFORMA Z HYDROSTATYCZNYM UKŁADEM NAPĘDOWYM Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (23) nr 1. 2008 Adam BARTNICKI, Andrzej TYPIAK Zbigniew ZIENOWICZ ZDALNIE STEROWANA LEKKA PLATFORMA Z HYDROSTATYCZNYM UKŁADEM NAPĘDOWYM Streszczenie: W referacie opisano

Bardziej szczegółowo

HYDROSTATYCZNE UKŁADY NAPĘDOWE W BEZZAŁOGOWYCH POJAZDACH LĄDOWYCH

HYDROSTATYCZNE UKŁADY NAPĘDOWE W BEZZAŁOGOWYCH POJAZDACH LĄDOWYCH HYDROSTATYCZNE UKŁADY NAPĘDOWE W BEZZAŁOGOWYCH POJAZDACH LĄDOWYCH Adam BARTNICKI, Andrzej TYPIAK Instytut Budowy Maszyn, Wydział Mechaniczny Wojskowa Akademia Techniczna, Warszawa, Polska tel. (22) 683

Bardziej szczegółowo

Koncepcja hydrostatycznego układu napędowego dla bezzałogowej platformy lądowej o skręcie burtowym

Koncepcja hydrostatycznego układu napędowego dla bezzałogowej platformy lądowej o skręcie burtowym Koncepcja hydrostatycznego układu napędowego dla beałogowej platformy lądowej o skręcie burtowym Adam Bartnicki, Tomasz Muszyński 1. Wprowadzenie Poruszanie się pojazdów w trudnych warunkach terenowych

Bardziej szczegółowo

Pytania kierunkowe KIB 10 KEEEIA 5 KMiPKM 5 KIS 4 KPB 4 KTMiM 4 KBEPiM 3 KMRiMB 3 KMiETI 2

Pytania kierunkowe KIB 10 KEEEIA 5 KMiPKM 5 KIS 4 KPB 4 KTMiM 4 KBEPiM 3 KMRiMB 3 KMiETI 2 Kierunek: INŻYNIERIA BEZPIECZEŃSTWA I stopień studiów I. Pytania kierunkowe Pytania kierunkowe KIB 10 KEEEIA 5 KMiPKM 5 KIS 4 KPB 4 KTMiM 4 KBEPiM 3 KMRiMB 3 KMiETI 2 Katedra Budowy, Eksploatacji Pojazdów

Bardziej szczegółowo

ZAGADNIENIE CYKLICZNEGO UMOCNIENIA LUB OSŁABIENIA METALI W WARUNKACH OBCIĄŻENIA PROGRAMOWANEGO

ZAGADNIENIE CYKLICZNEGO UMOCNIENIA LUB OSŁABIENIA METALI W WARUNKACH OBCIĄŻENIA PROGRAMOWANEGO acta mechanica et automatica, vol.5 no. () ZAGADNIENIE CYKLICZNEGO UMOCNIENIA LUB OSŁABIENIA METALI W WARUNKACH OBCIĄŻENIA PROGRAMOWANEGO Stanisław MROZIŃSKI *, Józef SZALA * * Instytut Mechaniki i Konstrukcji

Bardziej szczegółowo

Mobilny system dowodzenia, obserwacji, rozpoznania i łączności

Mobilny system dowodzenia, obserwacji, rozpoznania i łączności 1.30 1.71 Projekt rozwojowy finansowany przez MNiSW pt.: Mobilny system dowodzenia, obserwacji, rozpoznania i łączności Wersja 3, 03.01.2011, Paweł Kojkoł Informacje podstawowe XI konkurs na finansowanie

Bardziej szczegółowo

LEKKI ZDALNIE STEROWANY POJAZD JAKO NOŚNIK WYPOSAŻENIA SPECJALISTYCZNEGO I UZBROJENIA

LEKKI ZDALNIE STEROWANY POJAZD JAKO NOŚNIK WYPOSAŻENIA SPECJALISTYCZNEGO I UZBROJENIA Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (20) Nr 2, 2004 Franciszek KUCZMARSKI Andrzej TYPIAK LEKKI ZDALNIE STEROWANY POJAZD JAKO NOŚNIK WYPOSAŻENIA SPECJALISTYCZNEGO I UZBROJENIA Streszczenie: W referacie dokonano

Bardziej szczegółowo

DEKLARACJA WYBORU PRZEDMIOTÓW NA STUDIACH I STOPNIA STACJONARNYCH CYWILNYCH (nabór 2008) III semestr

DEKLARACJA WYBORU PRZEDMIOTÓW NA STUDIACH I STOPNIA STACJONARNYCH CYWILNYCH (nabór 2008) III semestr WOJSKOWA AKADEMIA TECHNICZNA WYDZIAŁ MECHANICZNY STUDENT...... ( imię i nazwisko) (grupa szkolna) nr albumu... DEKLARACJA WYBORU PRZEDMIOTÓW NA STUDIACH I STOPNIA STACJONARNYCH CYWILNYCH (nabór 2008) III

Bardziej szczegółowo

Trwałość zmęczeniowa złączy spawanych elementów konstrukcyjnych

Trwałość zmęczeniowa złączy spawanych elementów konstrukcyjnych Trwałość zmęczeniowa złączy spawanych elementów konstrukcyjnych Prof. dr hab. inŝ. Tadeusz ŁAGODA Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Maszyn Wydział Mechaniczny Politechnika Opolska Maurzyce (1928)

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2014 Seria: TRANSPORT z. 82 Nr kol. 1903

ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2014 Seria: TRANSPORT z. 82 Nr kol. 1903 ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2014 Seria: TRANSPORT z. 82 Nr kol. 1903 Piotr FOLĘGA 1 DOBÓR ZĘBATYCH PRZEKŁADNI FALOWYCH Streszczenie. Różnorodność typów oraz rozmiarów obecnie produkowanych zębatych

Bardziej szczegółowo

WYNIKI BADAŃ zaleŝności energii dyssypacji od amplitudy i prędkości obciąŝania podczas cyklicznego skręcania stopu aluminium PA6.

WYNIKI BADAŃ zaleŝności energii dyssypacji od amplitudy i prędkości obciąŝania podczas cyklicznego skręcania stopu aluminium PA6. WYNIKI BADAŃ zaleŝności energii dyssypacji od amplitudy i prędkości obciąŝania podczas cyklicznego skręcania stopu aluminium PA6. Przedstawione niŝej badania zostały wykonane w Katedrze InŜynierii Materiałowej

Bardziej szczegółowo

Publikacje naukowe Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Kubica Marek Marek Kubica Marek Kubica

Publikacje naukowe Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Kubica Marek Marek Kubica Marek Kubica Publikacje naukowe 1. Marek Kubica: Simulation of fiber orientation program of AOC morphology produced in ternary electrolyte, XV Międzynarodowa Studencka Sesja Naukowa Katowice, 15 Maj 2014. 2. Marek

Bardziej szczegółowo

1. Zasady konstruowania elementów maszyn

1. Zasady konstruowania elementów maszyn 3 Przedmowa... 10 O Autorów... 11 1. Zasady konstruowania elementów maszyn 1.1 Ogólne zasady projektowania.... 14 Pytania i polecenia... 15 1.2 Klasyfikacja i normalizacja elementów maszyn... 16 1.2.1.

Bardziej szczegółowo

Projektowanie i obliczanie połączeń i węzłów konstrukcji stalowych. Tom 2

Projektowanie i obliczanie połączeń i węzłów konstrukcji stalowych. Tom 2 Projektowanie i obliczanie połączeń i węzłów konstrukcji stalowych. Tom 2 Jan Bródka, Aleksander Kozłowski (red.) SPIS TREŚCI: 7. Węzły kratownic (Jan Bródka) 11 7.1. Wprowadzenie 11 7.2. Węzły płaskich

Bardziej szczegółowo

ROZPRAWY NR 128. Stanis³aw Mroziñski

ROZPRAWY NR 128. Stanis³aw Mroziñski UNIWERSYTET TECHNOLOGICZNO-PRZYRODNICZY IM. JANA I JÊDRZEJA ŒNIADECKICH W BYDGOSZCZY ROZPRAWY NR 128 Stanis³aw Mroziñski STABILIZACJA W ASNOŒCI CYKLICZNYCH METALI I JEJ WP YW NA TRWA OŒÆ ZMÊCZENIOW BYDGOSZCZ

Bardziej szczegółowo

Serwohydrauliczna maszyna wytrzymałościowa INSTRON 8850

Serwohydrauliczna maszyna wytrzymałościowa INSTRON 8850 Serwohydrauliczna maszyna wytrzymałościowa INSTRON 8850 Piec Kamera termowizyjna Komora temperaturowa Zasilacz hydrauliczny System Aramis Dane techniczne: przemieszczenie tłoka +/-50mm kąt obrotu tłoka

Bardziej szczegółowo

Bałtyckie Centrum Badawczo-Wdrożeniowe Gospodarki Morskiej i jego rola we wzmacnianiu innowacyjności Pomorza Zachodniego.

Bałtyckie Centrum Badawczo-Wdrożeniowe Gospodarki Morskiej i jego rola we wzmacnianiu innowacyjności Pomorza Zachodniego. Bałtyckie Centrum Badawczo-Wdrożeniowe Gospodarki Morskiej i jego rola we wzmacnianiu innowacyjności Pomorza Zachodniego. KONCEPCJA STRUKTURY ORGANIZACYJNEJ CENTRUM Zakład b-r górnictwa morskiego Prowadzenie

Bardziej szczegółowo

EKSPERYMENTALNE ORAZ NUMERYCZNE BADANIA WŁAŚCIWOŚCI MECHANICZNYCH PRÓBEK OPONY SAMOCHODU TERENOWEGO- ANALIZA PORÓWNAWCZA

EKSPERYMENTALNE ORAZ NUMERYCZNE BADANIA WŁAŚCIWOŚCI MECHANICZNYCH PRÓBEK OPONY SAMOCHODU TERENOWEGO- ANALIZA PORÓWNAWCZA Paweł Baranowski pbaranowski@wat.edu.pl Jerzy Małachowsk jerzy.malachowski@wat.edu.pl Katedra Mechaniki i Informatyki Stosowanej, Wojskowa Akademia Techniczna EKSPERYMENTALNE ORAZ NUMERYCZNE BADANIA WŁAŚCIWOŚCI

Bardziej szczegółowo

Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespolu T-07

Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespolu T-07 ~le.\f t '{ec~l.l~d,ui \"!-)lkt& l'&-~('l~.h~r' c-i,.' f\(hl-u{(~t. ~.-- "~"" Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespolu T-07 (wykazjest kompletny, zawiera wprowadzone na wniosek Zespolu i za zgoda

Bardziej szczegółowo

2. MODELOWANIE SŁUPÓW

2. MODELOWANIE SŁUPÓW MODELOWANIE INŻYNIERSKIE ISNN 1896-771X 32, s. 233-238, Gliwice 2006 ROZWIĄZANIE KONSTRUKCYJNE ALUMINIOWYCH SŁUPÓW DO ZAWIESZENIA SYGNALIZACJI ŚWIATEŁ DROGOWYCH JAROSŁAW KACZMARCZYK Katedra Mechaniki Stosowanej,

Bardziej szczegółowo

Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespołu T-07

Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespołu T-07 Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespołu T-07 (wykaz jest kompletny, zawiera wprowadzone na wniosek Zespołu i za zgod Przewodniczcego KBN korekty umieszczone na kocu poniszej treci) Czasopisma

Bardziej szczegółowo

KIERUNKI I SPECJALNOŚCI

KIERUNKI I SPECJALNOŚCI KIERUNKI I SPECJALNOŚCI STUDIA NIESTACJONARNE PROWADZONE W WARSZAWIE Administacji i Nauk Społecznych Kierunek ADMINISTRCAJA Czas trwania 6 semestrów 4 semestry Specjalności Bez specjalności Bez specjalności

Bardziej szczegółowo

MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE DO REFERATÓW Z BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO CZĘŚĆ STALOWA

MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE DO REFERATÓW Z BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO CZĘŚĆ STALOWA MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE DO REFERATÓW Z BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO CZĘŚĆ STALOWA 1. Pałkowski Sz.: Obliczanie siatek cięgnowych metodą elementów skończonych. Archiwum Inżynierii Lądowej, Z. 2/1979, str. 177 194.

Bardziej szczegółowo

PROPOZYCJE TEMATÓW PRAC DYPLOMOWYCH 2012/2013 INSTYTUT MASZYN ROBOCZYCH CIEŻKICH

PROPOZYCJE TEMATÓW PRAC DYPLOMOWYCH 2012/2013 INSTYTUT MASZYN ROBOCZYCH CIEŻKICH PROPOZYCJE TEMATÓW PRAC DYPLOMOWYCH 2012/2013 INSTYTUT MASZYN ROBOCZYCH CIEŻKICH Lp. 1 2 3 4 5 6 Imię i nazwisko: opiekun naukowy P: prowadzącego konsultanta Temat pracy dyplomowej Imię i nazwisko studenta

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie członka Zarządu KRD mgr inż. Paweł Maślak

Sprawozdanie członka Zarządu KRD mgr inż. Paweł Maślak Sprawozdanie członka Zarządu KRD mgr inż. Paweł Maślak Cele prezentowane w 2011 roku Poszukiwanie grantów i funduszy na działalność i stypendia dla doktorantów Narodowe Centrum Nauki Narodowe Centrum Badao

Bardziej szczegółowo

Interfejs operatora pojazdu bezzałogowego działającego w strefach zagrożenia

Interfejs operatora pojazdu bezzałogowego działającego w strefach zagrożenia Zezwala się na korzystanie z artykułu na warunkach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Nauka Interfejs operatora pojazdu bezzałogowego działającego w strefach zagrożenia Andrzej Typiak, Adam

Bardziej szczegółowo

Tematy prac dyplomowych dla III semestru uzupełniających studiów magisterskich kierunek Mechatronika. Rok akademicki 2012/2013

Tematy prac dyplomowych dla III semestru uzupełniających studiów magisterskich kierunek Mechatronika. Rok akademicki 2012/2013 Tematy prac dyplomowych dla III semestru uzupełniających studiów magisterskich kierunek Mechatronika Rok akademicki 2012/2013 Nr Promotor Tytuł / zakres pracy dyplomowej UM/AG1 prof. dr hab. inż. Andrzej

Bardziej szczegółowo

BARTNICKI ADAM 1 PRZYBYSZ Mirosław 2 KROGUL Piotr 3

BARTNICKI ADAM 1 PRZYBYSZ Mirosław 2 KROGUL Piotr 3 BARTNICKI ADAM 1 PRZYBYSZ Mirosław 2 KROGUL Piotr 3 Stanowisko zdalnego sterowania pojazdem bezzałogowym w zadaniach zmniejszenia zagrożenia wywołanego niekontrolowanym uwalnianiem substancji niebezpiecznych

Bardziej szczegółowo

Badania właściwości zmęczeniowych bimetalu stal S355J2- tytan Grade 1

Badania właściwości zmęczeniowych bimetalu stal S355J2- tytan Grade 1 Badania właściwości zmęczeniowych bimetalu stal S355J2- tytan Grade 1 ALEKSANDER KAROLCZUK a) MATEUSZ KOWALSKI a) a) Wydział Mechaniczny Politechniki Opolskiej, Opole 1 I. Wprowadzenie 1. Technologia zgrzewania

Bardziej szczegółowo

Lista rankingowa pozytywnie zaopiniowanych wniosków z konkursu BiO 4/2013 (bezpieczeństwo i obronność)

Lista rankingowa pozytywnie zaopiniowanych wniosków z konkursu BiO 4/2013 (bezpieczeństwo i obronność) Lp. 1 2 3 4 5 Nr tematu Nr projektu 5 DOBR-BIO4/005/13287/2013 6 DOBR-BIO4/006/13143/2013 11 DOBR-BIO4/011/13221/2013 Tytuł projektu Wnioskodawca/Lider Partnerzy konsorcjum Narzędzie wspomagające prowadzenie

Bardziej szczegółowo

INSTYTUT TECHNOLOGII MECHANICZNYCH

INSTYTUT TECHNOLOGII MECHANICZNYCH Politechnika Częstochowska Wydział Inżynierii Mechanicznej i Informatyki INSTYTUT TECHNOLOGII MECHANICZNYCH 1 Instytut Technologii Mechanicznych Dyrektor: Dr hab. inż. T. Nieszporek, prof. PCz Z-ca Dyrektora:

Bardziej szczegółowo

WPŁYW OLEJÓW SMAROWYCH NA WYTRZYMAŁOŚĆ ZMĘCZENIOWĄ STOPÓW ŁOŻYSKOWYCH

WPŁYW OLEJÓW SMAROWYCH NA WYTRZYMAŁOŚĆ ZMĘCZENIOWĄ STOPÓW ŁOŻYSKOWYCH 2-2009 T R I B O L O G I A 233 Jan SIKORA * WPŁYW OLEJÓW SMAROWYCH NA WYTRZYMAŁOŚĆ ZMĘCZENIOWĄ STOPÓW ŁOŻYSKOWYCH LUBRICATING OIL INFLUENCE ON FATIGUE STRENGTH OF BEARING ALLOYS Słowa kluczowe: łożyska

Bardziej szczegółowo

1. Obliczenia wytrzymałościowe elementów maszyn przy obciążeniu zmiennym PRZEDMOWA 11

1. Obliczenia wytrzymałościowe elementów maszyn przy obciążeniu zmiennym PRZEDMOWA 11 SPIS TREŚCI 1. Obliczenia wytrzymałościowe elementów maszyn przy obciążeniu zmiennym PRZEDMOWA 11 1. ZARYS DYNAMIKI MASZYN 13 1.1. Charakterystyka ogólna 13 1.2. Drgania mechaniczne 17 1.2.1. Pojęcia podstawowe

Bardziej szczegółowo

'MAPOSTAW' Praca zespołowa: Sylwester Adamczyk Krzysztof Radzikowski. Promotor: prof. dr hab. inż. Bogdan Branowski

'MAPOSTAW' Praca zespołowa: Sylwester Adamczyk Krzysztof Radzikowski. Promotor: prof. dr hab. inż. Bogdan Branowski Mały pojazd miejski o napędzie spalinowym dla osób w starszym wieku i samotnych 'MAPOSTAW' Praca zespołowa: Sylwester Adamczyk Krzysztof Radzikowski Promotor: prof. dr hab. inż. Bogdan Branowski Cel pracy

Bardziej szczegółowo

Materiałowe i technologiczne uwarunkowania stanu naprężeń własnych i anizotropii wtórnej powłok cylindrycznych wytłaczanych z polietylenu

Materiałowe i technologiczne uwarunkowania stanu naprężeń własnych i anizotropii wtórnej powłok cylindrycznych wytłaczanych z polietylenu POLITECHNIKA ŚLĄSKA ZESZYTY NAUKOWE NR 1676 SUB Gottingen 7 217 872 077 Andrzej PUSZ 2005 A 12174 Materiałowe i technologiczne uwarunkowania stanu naprężeń własnych i anizotropii wtórnej powłok cylindrycznych

Bardziej szczegółowo

OBWIESZCZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 12 czerwca 2015 r.

OBWIESZCZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 12 czerwca 2015 r. Warszawa, dnia 18 czerwca 2015 r. Poz. 168 OBWIESZCZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 12 czerwca 2015 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji

Bardziej szczegółowo

Kierunki i specjalności na stacjonarnych studiach I i II stopnia zatwierdzone do uruchomienia w roku akademickim 2015/16

Kierunki i specjalności na stacjonarnych studiach I i II stopnia zatwierdzone do uruchomienia w roku akademickim 2015/16 Kierunki i specjalności na stacjonarnych studiach I i II stopnia zatwierdzone do uruchomienia w roku akademickim 2015/16 Załącznik 1 Wydział Architektury architektura architektura architektura krajobrazu

Bardziej szczegółowo

Odniesienie do obszarowych efektów kształcenia 1 2 3. Kierunkowe efekty kształcenia WIEDZA (W)

Odniesienie do obszarowych efektów kształcenia 1 2 3. Kierunkowe efekty kształcenia WIEDZA (W) EFEKTY KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU "MECHATRONIKA" nazwa kierunku studiów: Mechatronika poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia profil kształcenia: ogólnoakademicki symbol kierunkowych efektów kształcenia

Bardziej szczegółowo

BADANIA NAD MOŻLIWOŚCIĄ ZASTOSOWANIA OBROTOWYCH ZĘBÓW NA NOŻACH CZERPAKÓW KOPAREK KOŁOWYCH. 1. Wstęp

BADANIA NAD MOŻLIWOŚCIĄ ZASTOSOWANIA OBROTOWYCH ZĘBÓW NA NOŻACH CZERPAKÓW KOPAREK KOŁOWYCH. 1. Wstęp Górnictwo i Geoinżynieria Rok 34 Zeszyt 4 2010 Sławomir Badura*, Katarzyna Migacz*, Piotr Micek* BADANIA NAD MOŻLIWOŚCIĄ ZASTOSOWANIA OBROTOWYCH ZĘBÓW NA NOŻACH CZERPAKÓW KOPAREK KOŁOWYCH 1. Wstęp W koparkach

Bardziej szczegółowo

Przedstawiamy Państwu wykaz nowości w Bibliotece Wydziałowej

Przedstawiamy Państwu wykaz nowości w Bibliotece Wydziałowej Przedstawiamy Państwu wykaz nowości w Bibliotece Wydziałowej 1. Napędy hybrydowe, ogniwa paliwowe i paliwa alternatywne / [tł. z jęz. niem. Marek Brzeżański i Zdzisław Juda] ; Robert Bosch GmbH. Warszawa

Bardziej szczegółowo

Publikacje pracowników Katedry Inżynierii Materiałowej w 2010 r.

Publikacje pracowników Katedry Inżynierii Materiałowej w 2010 r. Publikacje pracowników Katedry Inżynierii Materiałowej w 2010 r. 1. Żenkiewicz M., Richert J., Różański A.: Effect of blow moulding on barrier properties of polylactide nanocomposite films, Polymer Testing

Bardziej szczegółowo

Kierunki studiów prowadzone w Warszawie

Kierunki studiów prowadzone w Warszawie KIERUNKI I SPECJALNOŚCI STUDIÓW NIESTACJONARNYCH PIERWSZEGO I DRUGIEGO STOPNIA Kierunki studiów prowadzone w Warszawie Kierunek ADMINISTRCAJA Administacji i Nauk Społecznych 6 semestrów 4 semestry Bez

Bardziej szczegółowo

UKŁAD HAMULCOWY GĄSIENICOWEGO POJAZDU AUTONOMICZNEGO

UKŁAD HAMULCOWY GĄSIENICOWEGO POJAZDU AUTONOMICZNEGO Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (29) nr 1, 2012 Tomasz MACHOCZEK Tomasz CZAPLA UKŁAD HAMULCOWY GĄSIENICOWEGO POJAZDU AUTONOMICZNEGO Streszczenie. W artykule zaprezentowano propozycję modyfikacji pneumatycznego

Bardziej szczegółowo

Tematy prac dyplomowych inżynierskich kierunek MiBM

Tematy prac dyplomowych inżynierskich kierunek MiBM Tematy prac dyplomowych inżynierskich kierunek MiBM Nr pracy Temat Cel Zakres Prowadzący 001/I8/Inż/2013 002/I8/Inż/2013 003/I8/ Inż /2013 Wykonywanie otworów gwintowanych na obrabiarkach CNC. Projekt

Bardziej szczegółowo

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Poznań, 16.05.2012r. Raport z promocji projektu Nowa generacja energooszczędnych

Bardziej szczegółowo

WYDZIAŁY, KIERUNKI, POZIOMY, TRYBY STUDIOWANIA ORAZ SPECJALNOŚCI OFEROWANE NA STUDIACH NIESTACJONARNYCH

WYDZIAŁY, KIERUNKI, POZIOMY, TRYBY STUDIOWANIA ORAZ SPECJALNOŚCI OFEROWANE NA STUDIACH NIESTACJONARNYCH WYDZIAŁY, KIERUNKI, POZIOMY, TRYBY STUDIOWANIA ORAZ SPECJALNOŚCI OFEROWANE NA STUDIACH NIESTACJONARNYCH I. STUDIA PROWADZONE W WARSZAWIE Wydział ADMINISTRACJI I NAUK SPOŁECZNYCH Kierunek Administracja

Bardziej szczegółowo

MAGISTRALA CAN W SYSTEMIE ZDALNEGO STEROWANIA PLATFORMĄ BEZZAŁOGOWĄ WYSOKIEJ MOBILNOŚCI

MAGISTRALA CAN W SYSTEMIE ZDALNEGO STEROWANIA PLATFORMĄ BEZZAŁOGOWĄ WYSOKIEJ MOBILNOŚCI Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (27) nr 1, rok 2011 Adam BARTNICKI Andrzej TYPIAK Rafał TYPIAK MAGISTRALA CAN W SYSTEMIE ZDALNEGO STEROWANIA PLATFORMĄ BEZZAŁOGOWĄ WYSOKIEJ MOBILNOŚCI Streszczenie: W artykule

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 9 października 2013 r. Poz. 246. DECYZJA Nr 296/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 9 października 2013 r.

Warszawa, dnia 9 października 2013 r. Poz. 246. DECYZJA Nr 296/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 9 października 2013 r. Warszawa, dnia 9 października 2013 r. Poz. 246 Zarząd Organizacji i Uzupełnień P1 DECYZJA Nr 296/MON MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 9 października 2013 r. w sprawie wdrożenia do eksploatacji użytkowej

Bardziej szczegółowo

BEZZAŁOGOWY POJAZD LĄDOWY O WYSOKIEJ MOBILNOŚCI DO TRANSPORTU ŁADUNKÓW SPALETYZOWANYCH

BEZZAŁOGOWY POJAZD LĄDOWY O WYSOKIEJ MOBILNOŚCI DO TRANSPORTU ŁADUNKÓW SPALETYZOWANYCH Andrzej TYPIAK 1 Bezzałogowy pojazd lądowy, Transport towarów BEZZAŁOGOWY POJAZD LĄDOWY O WYSOKIEJ MOBILNOŚCI DO TRANSPORTU ŁADUNKÓW SPALETYZOWANYCH W referacie przedstawiono koncepcję bezzałogowego pojazdu

Bardziej szczegółowo

BADANIA STATYCZNE I DYNAMICZNE STOPU ALUMINIUM PA-47 PRZEZNACZONEGO NA KONSTRUKCJE MORSKIE

BADANIA STATYCZNE I DYNAMICZNE STOPU ALUMINIUM PA-47 PRZEZNACZONEGO NA KONSTRUKCJE MORSKIE ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MARYNARKI WOJENNEJ ROK XLVIII NR 2 (169) 2007 Lesł aw Kyzioł Zdzisł aw Zatorski Akademia Marynarki Wojennej BADANIA STATYCZNE I DYNAMICZNE STOPU ALUMINIUM PA-47 PRZEZNACZONEGO

Bardziej szczegółowo

POLITECHNIKA WARSZAWSKA

POLITECHNIKA WARSZAWSKA POLITECHNIKA WARSZAWSKA Uczelniane Wybrane prace badawczo rozwojowe realizowane w Politechnice Warszawskiej w zakresie technologii bezpilotowych obiektów latających Prof. dr hab. inż. Janusz Narkiewicz

Bardziej szczegółowo

Metodyka budowy modeli numerycznych kół pojazdów wolnobieżnych wykorzystywanych do analiz zmęczeniowych. Piotr Tarasiuk

Metodyka budowy modeli numerycznych kół pojazdów wolnobieżnych wykorzystywanych do analiz zmęczeniowych. Piotr Tarasiuk Metodyka budowy modeli numerycznych kół pojazdów wolnobieżnych wykorzystywanych do analiz zmęczeniowych Piotr Tarasiuk Cel pracy Poprawa jakości wytwarzanych kół jezdnych - zwiększenie wytrzymałości zmęczeniowej

Bardziej szczegółowo

Kinematyka manipulatora równoległego typu DELTA 106 Kinematyka manipulatora równoległego hexapod 110 Kinematyka robotów mobilnych 113

Kinematyka manipulatora równoległego typu DELTA 106 Kinematyka manipulatora równoległego hexapod 110 Kinematyka robotów mobilnych 113 Spis treści Wstęp 11 1. Rozwój robotyki 15 Rys historyczny rozwoju robotyki 15 Dane statystyczne ilustrujące rozwój robotyki przemysłowej 18 Czynniki stymulujące rozwój robotyki 23 Zakres i problematyka

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE INSTYTUTU POJAZDÓW 4(100)/2014

ZESZYTY NAUKOWE INSTYTUTU POJAZDÓW 4(100)/2014 ZESZYTY NAUKOWE INSTYTUTU POJAZDÓW 4(1)/214 Jerzy Grzesiak 1, Piotr Stryjek 2 Paweł Włodarczyk 3 WPŁYW ZMIANY ROZKŁADU CIŚNIENIA POMIĘDZY KOŁAMI PRZEDNIEJ I TYLNEJ OSI NA KIEROWALNOŚĆ POJAZDU, NA PRZYKŁADZIE

Bardziej szczegółowo

PLAN STUDIÓW NIESTACJONARNYCH I-go stopnia dla kierunku Mechanika i Budowa Maszyn Etap podstawowy

PLAN STUDIÓW NIESTACJONARNYCH I-go stopnia dla kierunku Mechanika i Budowa Maszyn Etap podstawowy ydział Mechaniczny 06.1-M-MiBM-N1-EP-000_13 Ć L P/S Ć L P/S Ć L P/S Ć L P/S Ć L P/S Ć L P/S Ć L P/S 441 60 rupa Treści Podstawowych 1. ykład monograficzny 36 2 18 1 18 1 2. Język obcy I* 36 4 18 2 18 2

Bardziej szczegółowo

Laboratorium Wytrzymałości Materiałów

Laboratorium Wytrzymałości Materiałów Katedra Wytrzymałości Materiałów Instytut Mechaniki Budowli Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska Laboratorium Wytrzymałości Materiałów Praca zbiorowa pod redakcją S. Piechnika Skrypt dla studentów

Bardziej szczegółowo

MODELOWANIE POŁĄCZEŃ TYPU SWORZEŃ OTWÓR ZA POMOCĄ MES BEZ UŻYCIA ANALIZY KONTAKTOWEJ

MODELOWANIE POŁĄCZEŃ TYPU SWORZEŃ OTWÓR ZA POMOCĄ MES BEZ UŻYCIA ANALIZY KONTAKTOWEJ Jarosław MAŃKOWSKI * Andrzej ŻABICKI * Piotr ŻACH * MODELOWANIE POŁĄCZEŃ TYPU SWORZEŃ OTWÓR ZA POMOCĄ MES BEZ UŻYCIA ANALIZY KONTAKTOWEJ 1. WSTĘP W analizach MES dużych konstrukcji wykonywanych na skalę

Bardziej szczegółowo

DYNAMICZNA ANALIZA WYTRZYMAŁOŚCIOWA KADŁUBA SZYBKOBIEŻNEGO POJAZDU GĄSIENICOWEGO

DYNAMICZNA ANALIZA WYTRZYMAŁOŚCIOWA KADŁUBA SZYBKOBIEŻNEGO POJAZDU GĄSIENICOWEGO MODELOWANIE INŻYNIERSKIE nr 53, ISSN 1896-771X DYNAMICZNA ANALIZA WYTRZYMAŁOŚCIOWA KADŁUBA SZYBKOBIEŻNEGO POJAZDU GĄSIENICOWEGO Arkadiusz Mężyk, Jacek Gniłka, Gabriel Mura Katedra Mechaniki Teoretycznej

Bardziej szczegółowo

PROJEKTOWANIE KONSTRUKCJI STALOWYCH WEDŁUG EUROKODÓW.

PROJEKTOWANIE KONSTRUKCJI STALOWYCH WEDŁUG EUROKODÓW. PROJEKTOWANIE KONSTRUKCJI STALOWYCH WEDŁUG EUROKODÓW. 1 Wiadomości wstępne 1.1 Zakres zastosowania stali do konstrukcji 1.2 Korzyści z zastosowania stali do konstrukcji 1.3 Podstawowe części i elementy

Bardziej szczegółowo

Katedra Zaopatrzenia w Wodę i Odprowadzania Ścieków. WYKAZ DOROBKU NAUKOWEGO w roku 2009

Katedra Zaopatrzenia w Wodę i Odprowadzania Ścieków. WYKAZ DOROBKU NAUKOWEGO w roku 2009 Katedra Zaopatrzenia w Wodę i Odprowadzania Ścieków Rzeszów, 16.10.2013 WYKAZ DOROBKU NAUKOWEGO w roku 2009 1. Tchórzewska-Cieślak B., Boryczko K.: Analiza eksploatacji sieci wodociągowej miasta Mielca

Bardziej szczegółowo

Oferta firmy Invenco dla przemysłu motoryzacyjnego. Piotr Bartkowski. Marian Ostrowski Warszawa, 2016

Oferta firmy Invenco dla przemysłu motoryzacyjnego. Piotr Bartkowski. Marian Ostrowski Warszawa, 2016 Oferta firmy Invenco dla przemysłu motoryzacyjnego Piotr Bartkowski Marian Ostrowski Warszawa, 2016 Plan prezentacji: Prezentacja oferty firmy INVENCO na przykładzie pojazdu HEX-XT O firmie Pojazd HEX-XT

Bardziej szczegółowo

Wyznaczanie sił w przegubach maszyny o kinematyce równoległej w trakcie pracy, z wykorzystaniem metod numerycznych

Wyznaczanie sił w przegubach maszyny o kinematyce równoległej w trakcie pracy, z wykorzystaniem metod numerycznych kinematyka równoległa, symulacja, model numeryczny, sterowanie mgr inż. Paweł Maślak, dr inż. Piotr Górski, dr inż. Stanisław Iżykowski, dr inż. Krzysztof Chrapek Wyznaczanie sił w przegubach maszyny o

Bardziej szczegółowo

Ratusz w Tours, w którym odbywała się konferencja. Dr Karol Niciński prowadzi ostatnią sesję konferencji. Dr Karol Niciński wygłasza referat

Ratusz w Tours, w którym odbywała się konferencja. Dr Karol Niciński prowadzi ostatnią sesję konferencji. Dr Karol Niciński wygłasza referat XVI Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Techniczna Elastomery 2015 Opracowanie, charakterystyka, Recykling i wytrzymałość, 3 5 listopada 2015, Tours, Francja XVI th International Science and Technology

Bardziej szczegółowo

WSTĘPNE MODELOWANIE ODDZIAŁYWANIA FALI CIŚNIENIA NA PÓŁSFERYCZNY ELEMENT KOMPOZYTOWY O ZMIENNEJ GRUBOŚCI

WSTĘPNE MODELOWANIE ODDZIAŁYWANIA FALI CIŚNIENIA NA PÓŁSFERYCZNY ELEMENT KOMPOZYTOWY O ZMIENNEJ GRUBOŚCI WSTĘPNE MODELOWANIE ODDZIAŁYWANIA FALI CIŚNIENIA NA PÓŁSFERYCZNY ELEMENT KOMPOZYTOWY O ZMIENNEJ GRUBOŚCI Robert PANOWICZ Danuta MIEDZIŃSKA Tadeusz NIEZGODA Wiesław BARNAT Wojskowa Akademia Techniczna,

Bardziej szczegółowo

Numer ewidencyjny w wykazie podręczników MEN: 15/2015

Numer ewidencyjny w wykazie podręczników MEN: 15/2015 Podano podstawy rysunku technicznego, najważniejsze właściwości i przykłady zastosowania różnych rodzajów materiałów konstrukcyjnych, podstawowe pomiary warsztatowe, tolerancje i pasowania, podstawy mechaniki

Bardziej szczegółowo

ZAKRES AKREDYTACJI LABORATORIUM BADAWCZEGO Nr AB 150

ZAKRES AKREDYTACJI LABORATORIUM BADAWCZEGO Nr AB 150 ZAKRES AKREDYTACJI LABORATORIUM BADAWCZEGO Nr AB 150 wydany przez POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI 01-382 Warszawa, ul. Szczotkarska 42 Wydanie nr 9 Data wydania: 29 sierpnia 2013 r. Nazwa i adres AB 150 WOJSKOWY

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. inż. Wiera Oliferuk profesor nadzwyczajny

Prof. dr hab. inż. Wiera Oliferuk profesor nadzwyczajny Prof. dr hab. inż. Wiera Oliferuk profesor nadzwyczajny 1. Tytuł naukowy (dziedzina, data nadania): profesor nauk technicznych, tytuł nadany przez Prezydenta RP 25 września 2009 roku; 2. Stopień naukowy

Bardziej szczegółowo

PUBLIKACJE W CZASOPISMACH POLSKICH I ZAGRANICZNYCH Z LISTY MNiSW /Rok 2010/

PUBLIKACJE W CZASOPISMACH POLSKICH I ZAGRANICZNYCH Z LISTY MNiSW /Rok 2010/ PUBLIKACJE W CZASOPISMACH POLSKICH I ZAGRANICZNYCH Z LISTY MNiSW /Rok 2010/ 1. Kałdoński T.J., Kałdoński T.: Experimental investigations on relationship between sorptive properties, surface tension, contact

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 23 lutego 2015 r. Poz. 3

Warszawa, dnia 23 lutego 2015 r. Poz. 3 Warszawa, dnia 23 lutego 2015 r. Poz. 3 DECYZJA Nr 13 PREZESA URZĘDU LOTNICTWA CYWILNEGO z dnia 23 lutego 2015 r. w sprawie wprowadzenia do stosowania Raportu Uznania Wiedzy Na podstawie art. 21 ust. 2

Bardziej szczegółowo

KONCEPCJA WERYFIKACJI DOŚWIADCZALNEJ ZAMODELOWANYCH OBCIĄŻEŃ CIEPLNYCH WYBRANYCH ELEMENTÓW KOMORY SPALANIA DOŁADOWANEGO SILNIKA Z ZAPŁONEM SAMOCZYNNYM

KONCEPCJA WERYFIKACJI DOŚWIADCZALNEJ ZAMODELOWANYCH OBCIĄŻEŃ CIEPLNYCH WYBRANYCH ELEMENTÓW KOMORY SPALANIA DOŁADOWANEGO SILNIKA Z ZAPŁONEM SAMOCZYNNYM ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2012 Seria: TRANSPORT z. 77 Nr. Kol.1878 Aleksander HORNIK, Piotr GUSTOF KONCEPCJA WERYFIKACJI DOŚWIADCZALNEJ ZAMODELOWANYCH OBCIĄŻEŃ CIEPLNYCH WYBRANYCH ELEMENTÓW

Bardziej szczegółowo

( G l i w i c e, 1 9 5 3 ) d o X X I I I M i ę d z y n a r o d o w e j K o n f e r e n c j i " G e o m e t r i a G r a f i k a

( G l i w i c e, 1 9 5 3 ) d o X X I I I M i ę d z y n a r o d o w e j K o n f e r e n c j i  G e o m e t r i a G r a f i k a 1 9 4 5-2 0 1 5 O d p i e r w s z e j, o g ó l n o p o l s k i e j k o n f e r e n c j i g e o m e t r i i w y k r e ś l n e j ( G l i w i c e, 1 9 5 3 ) d o X X I I I M i ę d z y n a r o d o w e j K o

Bardziej szczegółowo

Dr inż. Paweł LONKWIC Wykaz dorobku naukowego

Dr inż. Paweł LONKWIC Wykaz dorobku naukowego Dr inż. Paweł LONKWIC Wykaz dorobku naukowego 2010 (7) 1. Paweł LONKWIC; Modernizacja dźwigów elektrycznych z uwagi na optymalizację montażową ramy zespołu napędowego ; j. polski; Dozór Techniczny (nr

Bardziej szczegółowo

PROGRAM KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU STUDIÓW WYŻSZYCH. RODZAJ UZYSKIWANYCH KWALIFIKACJI: kwalifikacje pierwszego stopnia

PROGRAM KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU STUDIÓW WYŻSZYCH. RODZAJ UZYSKIWANYCH KWALIFIKACJI: kwalifikacje pierwszego stopnia Załącznik nr 1 do Zarządzenia Rektora nr PROGRAM KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU STUDIÓW WYŻSZYCH NAZWA WYDZIAŁU: Wydział Mechaniczny NAZWA KIERUNKU: Mechanika i Budowa Maszyn POZIOM KSZTAŁCENIA: studia pierwszego

Bardziej szczegółowo

Oferta naukowo badawcza dla gospodarki w ramach projektu: Rozbudowa Laboratorium Badań Systemów Mechanicznych i Prototypowania

Oferta naukowo badawcza dla gospodarki w ramach projektu: Rozbudowa Laboratorium Badań Systemów Mechanicznych i Prototypowania Oferta naukowo badawcza dla gospodarki w ramach projektu: Rozbudowa Laboratorium Badań Systemów Mechanicznych i Prototypowania Prof. dr hab. inż. Józef Jonak Główne obszary badań laboratorium: wirtualne

Bardziej szczegółowo

KONCEPCJA BAZY DANYCH NAWIGACYJNO-HYDROGRAFICZNEGO ZABEZPIECZENIA (NHZ) NA POLSKICH OBSZARACH MORSKICH

KONCEPCJA BAZY DANYCH NAWIGACYJNO-HYDROGRAFICZNEGO ZABEZPIECZENIA (NHZ) NA POLSKICH OBSZARACH MORSKICH ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MARYNARKI WOJENNEJ ROK LII NR 3 (186) 2011 Czesł aw Dyrcz Akademia Marynarki Wojennej KONCEPCJA BAZY NAWIGACYJNO-HYDROGRAFICZNEGO ZABEZPIECZENIA (NHZ) NA POLSKICH OBSZARACH MORSKICH

Bardziej szczegółowo

ELKON MOBILE MASTER - 60 PEGASUS W PEŁNI AUTOMATYCZNA BETONIARNIA MOBILNA

ELKON MOBILE MASTER - 60 PEGASUS W PEŁNI AUTOMATYCZNA BETONIARNIA MOBILNA ELKON MOBILE MASTER - 60 PEGASUS W PEŁNI AUTOMATYCZNA BETONIARNIA MOBILNA Pozycja robocza ELKON MOBILE MASTER-60 PEGASUS W pełni automatyczna betoniarnia mobilna Mobilna seria betoniarni Elkon Mobile Master

Bardziej szczegółowo

Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn

Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Nazwa podstawowej jednostki organizacyjnej prowadzącej kierunek studiów: Wydział Mechaniczny Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. inż. Józef Błachnio profesor nadzwyczajny

Prof. dr hab. inż. Józef Błachnio profesor nadzwyczajny Prof. dr hab. inż. Józef Błachnio profesor nadzwyczajny 1. Tytuł naukowy (dziedzina, data nadania): Profesor nauk technicznych, nadany przez Prezydenta RP 07 października 2010 r. 2. Stopień naukowy doktora

Bardziej szczegółowo

Symbole i oznaczenia Od Wydawcy Recenzje Wprowadzenie CZĘŚĆ I: ZAGADNIENIA TECHNICZNE Właściwości techniczne pojazdu Układ napędowy Ogólna

Symbole i oznaczenia Od Wydawcy Recenzje Wprowadzenie CZĘŚĆ I: ZAGADNIENIA TECHNICZNE Właściwości techniczne pojazdu Układ napędowy Ogólna Symbole i oznaczenia Od Wydawcy Recenzje Wprowadzenie CZĘŚĆ I: ZAGADNIENIA TECHNICZNE Właściwości techniczne pojazdu Układ napędowy Ogólna charakterystyka i zadania układu napędowego Pojęcia podstawowe

Bardziej szczegółowo

SKN Inżynier-Ścigant : projekty. www.mech.pk.edu.pl/m4 (koło naukowe Inżynier Ścigant)

SKN Inżynier-Ścigant : projekty. www.mech.pk.edu.pl/m4 (koło naukowe Inżynier Ścigant) www.mech.pk.edu.pl/m4 (koło naukowe Inżynier Ścigant) ORCA 4WD do szybkościowych rajdów terenowych Car initial setting, vx = 25m/s, t =0.22s Maniowski M., Ustawienia samochodu rajdowego dla szybkiego pokonania

Bardziej szczegółowo

13. ZMĘCZENIE METALI *

13. ZMĘCZENIE METALI * 13. ZMĘCZENIE METALI * 13.1. WSTĘP Jedną z najczęściej obserwowanych form zniszczenia konstrukcji jest zniszczenie zmęczeniowe, niezwykle groźne w skutkach, gdyż zazwyczaj niespodziewane. Zniszczenie to

Bardziej szczegółowo

II. PROGRAM STUDIÓW A. GRUPA ZAJĘĆ Z ZAKRESU NAUK PODSTAWOWYCH I OGÓLNOUCZELNIANYCH 1060 570/31/459 ŁĄCZNIE

II. PROGRAM STUDIÓW A. GRUPA ZAJĘĆ Z ZAKRESU NAUK PODSTAWOWYCH I OGÓLNOUCZELNIANYCH 1060 570/31/459 ŁĄCZNIE II. PROGRAM STUDIÓW 1. FORMA STUDIÓW: stacjonarne. LICZBA SEMESTRÓW: 7. LICZBA PUNKTÓW : 10. MODUŁY KSZTAŁCENIA (zajęcia lub grupy zajęć) wraz z przypisaniem zakładanych efektów kształcenia i liczby punktów

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: Kierunek: Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na kierunku Rodzaj zajęć: wykład, projekt I KARTA PRZEDMIOTU CEL PRZEDMIOTU PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE C1. Uzyskanie przez studentów wiedzy z zakresu

Bardziej szczegółowo

Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania Studia II stopnia (magisterskie)

Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania Studia II stopnia (magisterskie) Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania Studia II stopnia (magisterskie) Temat: Analiza właściwości pilotażowych samolotu Specjalność: Pilotaż lub Awionika 1. Analiza stosowanych kryteriów

Bardziej szczegółowo

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Załącznik nr 5 do WP Nr postępowania 8/D-60/0062/P-PU/2014/D OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA 1. Wykaz czasopism polskich i zagranicznych do prenumeraty w okresie 01.01.2015r. 31.12.2015r. Tabela Lp. Indeks

Bardziej szczegółowo

THE ANALYSIS OF THE MANUFACTURING OF GEARS WITH SMALL MODULES BY FDM TECHNOLOGY

THE ANALYSIS OF THE MANUFACTURING OF GEARS WITH SMALL MODULES BY FDM TECHNOLOGY Prof. dr hab. inż. Tadeusz MARKOWSKI, e-mail: tmarkow@prz.edu.pl Dr hab. inż. Grzegorz BUDZIK, prof. PRz, e-mail: gbudzik@prz.edu.pl Dr inż. Bogdan KOZIK, e-mail: bogkozik@prz.edu.pl Mgr inż. Bartłomiej

Bardziej szczegółowo

KARTA PRZEDMIOTU. zaliczenie na ocenę

KARTA PRZEDMIOTU. zaliczenie na ocenę Wydział Mechaniczny PWR KARTA PRZEDMIOTU Nazwa w języku polskim: Ekologia transportu drogowego Nazwa w języku angielskim: Ecology of Road Transportation Kierunek studiów (jeśli dotyczy): Mechanika i Budowa

Bardziej szczegółowo

WPŁYW SPAWANIA NA ROZKŁAD TWARDOŚCI W ZŁĄCZU SPAWANYM NA PRZYKŁADZIE STOPU AW-7020

WPŁYW SPAWANIA NA ROZKŁAD TWARDOŚCI W ZŁĄCZU SPAWANYM NA PRZYKŁADZIE STOPU AW-7020 Krzysztof Dudzik Akademia Morska w Gdyni WPŁYW SPAWANIA NA ROZKŁAD TWARDOŚCI W ZŁĄCZU SPAWANYM NA PRZYKŁADZIE STOPU AW-7020 W artykule przedstawiono wyniki badań rozkładu twardości w złączu spawanym łukowo

Bardziej szczegółowo

STANOWISKOWE BADANIE ZESPOŁU PRZENIESIENIA NAPĘDU NA PRZYKŁADZIE WIELOSTOPNIOWEJ PRZEKŁADNI ZĘBATEJ

STANOWISKOWE BADANIE ZESPOŁU PRZENIESIENIA NAPĘDU NA PRZYKŁADZIE WIELOSTOPNIOWEJ PRZEKŁADNI ZĘBATEJ Postępy Nauki i Techniki nr 12, 2012 Jakub Lisiecki *, Paweł Rosa *, Szymon Lisiecki * STANOWISKOWE BADANIE ZESPOŁU PRZENIESIENIA NAPĘDU NA PRZYKŁADZIE WIELOSTOPNIOWEJ PRZEKŁADNI ZĘBATEJ Streszczenie.

Bardziej szczegółowo

KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI TECHNOLOGICZNEJ ELEMENTÓW ZESTAWÓW KOŁOWYCH ZA POMOCĄ KULOWANIA

KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI TECHNOLOGICZNEJ ELEMENTÓW ZESTAWÓW KOŁOWYCH ZA POMOCĄ KULOWANIA 2-2007 PROBLEMY EKSPLOATACJI 43 Krzysztof KARWALA Politechnika Krakowska, Kraków Radim ZIMA Bonatrans Group a.s., Bohumin KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI TECHNOLOGICZNEJ ELEMENTÓW ZESTAWÓW KOŁOWYCH ZA POMOCĄ KULOWANIA

Bardziej szczegółowo

BADANIA URZĄDZEŃ TECHNICZNYCH ELEMENTEM SYSTEMU BIEŻĄCEJ OCENY ICH STANU TECHNICZNEGO I PROGNOZOWANIA TRWAŁOŚCI

BADANIA URZĄDZEŃ TECHNICZNYCH ELEMENTEM SYSTEMU BIEŻĄCEJ OCENY ICH STANU TECHNICZNEGO I PROGNOZOWANIA TRWAŁOŚCI BADANIA URZĄDZEŃ TECHNICZNYCH ELEMENTEM SYSTEMU BIEŻĄCEJ OCENY ICH STANU TECHNICZNEGO I PROGNOZOWANIA TRWAŁOŚCI Opracował: Paweł Urbańczyk Zawiercie, marzec 2012 1 Charakterystyka stali stosowanych w energetyce

Bardziej szczegółowo

Edukacja techniczno-informatyczna I stopień studiów. I. Pytania kierunkowe

Edukacja techniczno-informatyczna I stopień studiów. I. Pytania kierunkowe I stopień studiów I. Pytania kierunkowe Pytania kierunkowe KMiETI 7 KTMiM 7 KIS 6 KMiPKM 6 KEEEiA 5 KIB 4 KPB 3 KMRiMB 2 1. Omów sposób obliczeń pracy i mocy w ruchu obrotowym. 2. Co to jest schemat kinematyczny?

Bardziej szczegółowo

Modyfikacja technologii tłoczenia obudowy łożyska

Modyfikacja technologii tłoczenia obudowy łożyska , s. 47-57 Jakub Krawczyk Politechnika Wrocławska Modyfikacja technologii tłoczenia obudowy łożyska Modification of stamping technology of the bearing case Streszczenie W pracy przedstawiono analizę i

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: HYDRAULIKA, PNEUMATYKA I SYSTEMY AUTOMATYZACJI PRODUKCJI Hydraulics, pneumatics and production automation systems Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na

Bardziej szczegółowo

HiP HYDRAULIKA I PNEUMATYKA R. 32-2012 SPIS TREŚCI nr 1 3 Konferencje 4 Targi 4 Nowości techniczne 5 Sterowanie natężeniem przepływu w układzie hydraulicznym z falownikowym napędem pompy zębatej / Tadeusz

Bardziej szczegółowo