Publikacje w czasopiśmie wyróżnionym z listy filadelfijskiego Instytutu Informacji Naukowej. Publikacje w recenzowanych czasopismach zagranicznych

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Publikacje w czasopiśmie wyróżnionym z listy filadelfijskiego Instytutu Informacji Naukowej. Publikacje w recenzowanych czasopismach zagranicznych"

Transkrypt

1 Publikacje w czasopiśmie wyróżnionym z listy filadelfijskiego Instytutu Informacji Naukowej 1. P. V. Yasnii, V. B. Hutsailyuk and P. V. Pshonyak Crack resistance of 15Kh2MFA steel after combined warm-prestressing, Materials Science, Vol. 43, No.6, Typiak A.: Terrain Mapping Method for Fast Mobile Vehicle, Polish Journal of Environmental Studies, 2007, Vol. 16, No 4B, Typiak A.: Ladar aided Navigation System in Difficult Environments, Polish Journal of Environmental Studies, Vol. 18, No 4B, Typiak A.: Requirements for mobility of platforms and power supply system for unmanned ground vehicles, Journal of Kones Powertrain and Transport, vol.16, nr Typiak A.: Remote-controlled vehicle for removal of disasters, Journal of Kones Powertrain and Transport, vol.16, nr Typiak A.: Unmanned Ground Vehicle for Removal of Threats, Polish Journal of Environmental Studies, Vol. 19, No 4A, Śnieżek L., Zimmerman J., Zimmerman A.: The carrying capacity of conical interference-fit joints with laser reinforcement zones, Journal of Materials Processing Technology, Vol. 210, 2010, pp Publikacje w recenzowanych czasopismach zagranicznych 1. Kłysz S., Goss Cz.: Analiza wybranych zagadnień niskocyklowego zmęczenia stali konstrukcyjnej. Technical News, Lwów Ukraina, 2006, s Bogdanowicz Z., Grzelak K., Kowalczyk S.: Selection parameters overlaying welding laser steel powders chromium and nichrome with make use of the diode laser large power. Journal of KONES, nr 3, vol.14, 2007, str Bogdanowicz Z., Marczak J., Napadłek W., Rycyk A.: Oil microcontainers laser drilling method and application tests. Journal of KONES, nr 2, vol.14, 2007, str Bogdanowicz Z., Napadłek W.: Technological tests of laser pad welding of exhaust valves of aircraft engine. Journal of KONES, nr 4, vol.14, 2007, str Bogdanowicz Z., Napadłek W., Woźniak A.: Research on resistance to oxidation and thermal shocks of laser generated stellite padding weld in the zone of a faying surface of exhaust valves. 6. Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: The modeling of transfer influence vehicle from ground surface on objects in placed, Journal of KONES Powertrain and Transport, Warszawa Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Investigating the effects of laser stellite pad welding on the service properties of valve steels, Jurnal of KONES Powertrein Transport, vol. 16 No.1, 2009, Grzelak K., Śnieżek L., Torzewski J.: Wpływ geometrii spoiny na trwałość zmęczeniową połączeń spawanych, Sympozjum Zmęczenie i Mechanika Pękania, Materiały Konf. XXIII, Bydgoszcz P.V. Yasniy, P.V. Pschonjak, V.B. Hutsaylyuk, I.B. Okipny Resistance brittle fracture heat resistance steel after WPS, Reliability and durability machine and construction, Kyiv,2006, (In Ukrainian). 10. P.V. Yasniy, P.V. V.B. Hutsaylyuk, P.V. Pschonjak, I.B. Okipny,V.B. Hlado Resistance brittle fracture heat resistance steel after WPS.Influence cyclic loading, Reliability and durability machine and construction, Kyiv,2007, (In Ukrainian). 11. Kocańda D., Mierzyński J.,Hutsaylyuk V., Hlado V. Fatigue short crack in metals Visnyk of the Ternopil State Technical University Vol.13, No 4, Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: research and shaping lateral stability of articulated wheeled tool carriers- model investigations. Journal of KONES. Powertrain and Transport. Vol. 14 No.4/2007.

2 13. Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Articulated tool-carrier safety of movement in lateral stability and standard requirements point of view. Journal of KONES. Powertrain and Transport. Vol. 14 No.4, str , Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: The modeling of transfer influence vehicle from ground surface on objects in placed, Journal of KONES Powertrain and Transport, Warszawa Kocańda D., Torzewski J.; Badania zmęczeniowe stopu 2024-T3 w czasopiśmie naukowym Scientific Journal of the Ternopil State Technical University, Nr 3, 2008 ISNN , str Najnowsze publikacje w recenzowanych czasopismach polskich 1. Bartnicki A. Łopatka M., Sprawka P.: Zagrożenia IED w transporcie wojskowym, Logistyka 6/ Bartnicki A., Drozdowska K.: Utrzymanie zniszczonych przepraw stałych z wykorzystaniem wojskowych mostów składanych, Logistyka 6/ Bartnicki A., Drozdowska K.: Wojskowe mosty składane jako rozwiązanie alternatywne dla stałych obiektów mostowych, Obiekty Inżynierskie nr 3 / Bartnicki A., Konopka S., Typiak R.: Opracowanie systemu wizyjnego dla szybkobieżnej bezzałogowej maszyny inżynieryjnej, Logistyka 6/ Bartnicki A., Krogul P., Łopatka M., Muszyński T., Rubiec A.: Symulacyjne Badania stateczności Dynamicznej na przykładzie ładowarki kołowej Ł34, Logistyka 6/ Bartnicki A., Kruk A., Włudyka S.: Zabezpieczenie logistyczne sytuacji kryzysowych przez pododdziały sił zbrojnych RP, Logistyka 4/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Łopatka M.: Problemy dostosowania sprzętu do transportu lotniczego, Systemy Logistyczne Wojsk, Zeszyt 31, WAT Warszawa Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P., Zelkowski J.: Metodyka oceny porównawczej techniki wojskowej na przykładzie wybranych maszyn inżynieryjnych, Czasopismo Techniczne, Mechanika z.1-m/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P., Zelkowski J.: Metodyka oceny porównawczej techniki wojskowej na przykładzie wybranych maszyn inżynieryjnych, Czasopismo Techniczne, Mechanika z.1-m/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: Badania skuteczności trałowania min przeciwpancernych trałami o działaniu dynamicznym, Górnictwo odkrywkowe Nr 3-4/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: Badania wytrzymałościowe i trwałościowe kolein mostu towarzyszącego MS-20, Czasopismo Techniczne, Mechanika z.1- M/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Sprawka P.: The modeling of transfer influence vehicle from ground surface on objects in placed, Journal of KONES Powertrain and Transport, Warszawa Bartnicki A., Kuczmarski F., Typiak A.: Wpływ sterowania na hydrostatyczne układy napędowe z kompensacją obciążenia, Hydraulika i Pneumatyka 1/ Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T., Rubiec A.: Hydropneumatyczne zawieszenie inżynieryjnego robota wsparcia, Logistyka 6/ Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T., Sprawka P.: Osprzęt roboczy do realizacji zadań specjalnych w operacjach EOD/IED, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T., Sprawka P.: Rozwój układów skrętu maszyn przegubowych w kontekście zwiększania ich mobilności, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T.: Koncepcja lekkiej maszyny do zabezpieczenia działań bojowych wojsk, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa 2007.

3 18. Bartnicki A., Łopatka M., Muszyński T.: Szacowanie oporów skrętu burtowego wieloosiowych platform kołowych, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Badania modelowe stateczności terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych dla zastosowań wojskowych, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Koncepcja pojazdu ratunkowo-ewakuacyjnego na bazie samochodu ciężarowego z samozaładowczym urządzeniem hakowym, Systemy Logistyczne Wojsk, Zeszyt 31, WAT Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Ocena dostępności terenu w aspekcie zabezpieczenia logistycznego działań sił zbrojnych, Systemy Logistyczne Wojsk, Zeszyt 31, WAT Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Specyfika zadań ewakuacji sprzętu i techniki wojskowej, Systemy Logistyczne Wojsk, Zeszyt 31, WAT Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn inżynieryjnych, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn inżynieryjnych, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Wartościowanie opancerzonych wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.1. Propozycja systemu oceny, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Wartościowanie opancerzonych wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.2. Ocena metodą wzorca funkcjonalnego, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M., Sprawka P.: Wymagania dla lekkiej maszyny wsparcia działań pododdziałów najniższego szczebla, Systemy Logistyczne Wojsk, zeszyt 33, Warszawa Bartnicki A., Łopatka M.J., Muszyński T.: Szacowanie oporów skrętu burtowego wieloosiowych platform kołowych. Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Muszyński T., Sprawka P.: Hydrostatyczny układ napędowy trójosiowej platformy wysokiej mobilności o skręcie burtowym, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Muszyński T., Sprawka P.: Hydrostatyczny układ napędowy trójosiowej platformy wysokiej mobilności o skręcie burtowym, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Muszyński T.: Zastosowanie hydrostatycznego układu napędowych z kompensacją obciążenia w próbie niszczącej przęsła mostu towarzyszącego, Logistyka nr 3/ Bartnicki A., Rubiec A.: Magistrala CAN w systemach sterowania maszyn i pojazdów wojskowych, Logistyka 6/ Bartnicki A., Sprawka P., Typiak A.: Badania hydrostatycznego układu skrętu bezzałogowej platformy lądowej, Górnictwo odkrywkowe Nr 3-4/ Bartnicki A., Sprawka P., Typiak A.: Badania hydrostatycznego układu skrętu bezzałogowej platformy lądowej, Górnictwo odkrywkowe Nr 3-4/ Bartnicki A., Sprawka P.: Koncepcja środka alternatywnego dla min przeciwpiechotnych, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Sprawka P.: Mosty towarzyszące i szturmowe w zadaniach zabezpieczenia logistycznego działań bojowych, Logistyka nr 3/ Bartnicki A., Sprawka P.: Określanie dostępności terenu pod kątem logistycznego zabezpieczenia działań bojowych, Logistyka nr 3/ Bartnicki A., Sprawka P.: Systemy przeciwdziałania zagrożeniom IED w transporcie wojskowym,, Logistyka 6/ Bartnicki A., Sprawka P.: Wykorzystanie hydraulicznego urządzenia samozaładowczego do realizacji zadań ewakuacyjno-ratunkowych, Logistyka nr 3/2007.

4 40. Bartnicki A., Sprawka P.: Zadania ewakuacji sprzętu i techniki wojskowej w aspekcie wymagań dla pojazdu ewakuacyjnego z hydraulicznym urządzeniem hakowym, Logistyka nr 3/ Bartnicki A., Sprawka P.: Zastosowanie hydrostatycznych układów napędowych we współczesnych maszynach i pojazdach lądowych, Logistyka nr 2/ Bartnicki A., Typiak A., Zienowicz Z.:: Zdalnie sterowana lekka platforma z hydrostatycznym układem napędowym, Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (23) nr 1/ Bartnicki A., Typiak A.: Możliwości i ograniczenia wykorzystania magistrali CAN w systemach sterowania robotami mobilnymi, Logistyka Nr 6/ Bartnicki A., Typiak A.: Stanowisko do badań hydrotronicznych układów napędowych pracujących w systemie CAN-bus, Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (23) nr 1/ Bartnicki A., Typiak A.: Stanowisko do badań hydrotronicznych układów napędowych pracujących w systemie CAN-bus, Maszyny Górnicze 4/ Bartnicki A., Typiak A.: Wykorzystanie magistrali CAN w systemie sterowania bezzałogowym pojazdem ratowniczym, Zeszyty Naukowe Publikacje z zakresu perspektyw i rozwoju systemów ratownictwa, bezpieczeństwa i obronności w XXI wieku, AMW Gdynia Bartnicki A., Typiak A.: Wykorzystanie wskaźników przejezdności terenu w sterowaniu pojazdem bezzałogowym, Logistyka 6/ Bartnicki A., Kuczmarski F., Typiak A: Wpływ sterowania na hydrostatyczne układy napędowe z kompensacją obciążenia. Hydraulika i Pneumatyka Nr Bartnicki A.: Badania prototypu mostu Samochodowego MS-20, Logistyka nr 3/ Bartnicki A.: Badania prototypu mostu Samochodowego MS-20, Logistyka nr 3/ Bartnicki A.: Badania wytrzymałościowe i trwałościowe prototypu mostu samochodowego MS-20, Biuletyn WAT VOL. LIX, Warszawa Bartnicki A.: Hydrotroniczne systemy sterowania maszynami inżynieryjnymi oparte na magistrali CAN, Logistyka nr 2/ Bartnicki A.: Wykorzystanie magistrali CAN w procesach sterowania maszynami inżynieryjnymi, Górnictwo Odkrywkowe 4-5/ Bartnicki A.: Wykorzystanie pododdziałów inżynieryjnych sił zbrojnych RP w logistycznym zabezpieczeniu sytuacji kryzysowych, Logistyka 6/ Bogdanowicz Z., Kowalczyk S., Sobiecki R.: Badania wpływu azotowania jarzeniowego na właściwości użytkowe stali zaworowej 50H21G9N4. Biuletyn WAT, nr 3, str , Bogdanowicz Z., Barnat B., Kosiuczenko K., Napadłek W.,: Numerical simulations of mechanical peening of titanium alloy. Jurnal of KONES, vol.15/n01, s Warszawa Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Investigating the effects of laser stellite pad welding on the sernice properties of valve steels. Journal of KONES, vol.16, no , str Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Właściwości użytkowe stali zaworowych napawanych laserowo proszkiem stellitowym. Acta mechanica et automatica vol.3 no.2, str.10-12, Politechnika Białostocka, 59. Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Właściwości użytkowe stali zaworowych napawanych laserowo proszkiem stellitowym, Acta Mechanica et Automatica vol. 3 no. 2, Białystok, Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Wpływ parametrów laserowego napawania proszkowego stali zaworowej na właściwości napoiny. Biuletyn WAT, vol. LIX 1 (657), Bogdanowicz Z., Grzelak K.: Wpływ parametrów laserowego napawania proszkowego stali zaworowej na właściwości napoiny. Biuletyn WAT, vol. LIX 1/2010, Warszawa 2010.

5 62. Bogdanowicz Z., Jachimowicz J., Szymczyk E..: Badanie inicjacji pęknięć zmęczeniowych w połączeniach nitowych, Zeszyty Naukowe, Mechanika, Wydawnictwo Politechniki Świętokrzyskiej, Kielce Bogdanowicz Z., Karasiewicz T., Polański J.: Wpływ amplitudy i prędkości obciążania na wielkość energii dyssypowanej podczas cyklicznego skręcania stopu aluminium. Biuletyn WAT, nr 4, Bogdanowicz Z., Kocańda D., Torzewski J.: Applying fractographic analysis for the evaluation of the effects of variable-amplitude loads on fatigue crack growth rates for the 2024-TT3 aluminium alloy. The Archive of Mechanical Engineering, vol. LVI, 2009, Bogdanowicz Z., Kocańda D., Torzewski J.; Applying fractographic analysis for the evaluation of the effects of variable amplitude loads fatigue crack growth rates for 2024-T3 aluminium alloy, The archive of mechanical engineering, Vol. LVI, Warsaw Bogdanowicz Z., Napadlek W., Grzelak K.: Platerowanie laserowe zaworów wylotowych silnika lotniczego wykonanych ze stali X53CrMnNi. Biuletyn WAT, Vol. LV 4, Bogdanowicz Z., Napadłek W., Grzelak K.: Platerowanie laserowe zaworów stali X53CrMnNiN 21-9, Biuletyn Wojskowej Akademii Technicznej, Warszawa, 4/ Bogdanowicz Z., Napadłek W., Marczak J., Rycyk A., Woźniak A.: Technologiczne zastosowania mikroobróbki laserowej w modyfikacji warstwy powierzchniowej tulei cylindrowych silnika spalinowego. Zeszyty Instytutu Elektrotechniki, Zeszyt 237/2008, s.61-77, Warszawa Bogdanowicz Z., Napadłek W., Trawiński G.: Badania możliwości zastosowania technologicznego napawania laserowego przylgni zaworów silnika UTD-20. Logistyka, nr6, Bogdanowicz Z., Napadłek W., Trawiński G.: Modyfikacja warstwy wierzchniej stalowych tulei cylindrowych z wykorzystaniem ablacyjnej mikroobróbki laserowej. Logistyka, nr 6, Gacek J., Typiak A., Pracht M.: Wyniki wstępnych badań kinematyki manipulatora bezzałogowego pojazdu ratowniczego, - Monografia A. Cichocki, J. T. Dobkowski - Technika i Uzbrojenie morskie Gdynia Gliha V., Zimmerman J., Śnieżek L.: Analiza numeryczna odkształcenia i naprężenia w strefie złącza spawanego rurociągu przemysłowego, Biuletyn WAT, Vol. LVIII, No. 2(654), 2009, s Goss Cz., Marecki P.: Niskocyklowa wytrzymałość zmęczeniowa stali weldox 900. Górnictwo odkrywkowe, 2007 nr 3-4, str Goss Cz., Marecki P.: Wyniki badań niskocyklowej wytrzymałości zmęczeniowej stali weldox 900, Biuletyn WAT, nr 1/2008, s Goss Cz., Śnieżek L., Mazur A.: Experimental and Theoretical Investigations of Fatigue Life of Chemical Pipelines, Archives of Civil Engineering, LII,I, 2007, pp , 76. Goss Cz., Śnieżek L., Mazur A.: Experimental and Theoretical Investigations of Fatigue Life of Chemical Pipelines, Archives of Civil Engineering, LII,I, 2007, pp Hutsaylyuk V., Mierzyński J., Hlado V.: Mikromechanizmy zmęczeniowego zniszczenia połączeń nitowych w warunkach stałoamplitudowego obciążenia stopu aluminium 2024-T3, Biuletyn WAT, vol. LIX 1 (657), Warszawa, 2010, s Kocanda D., Hutsaylyuk V., Hlado V. Analiza rozwoju małych pęknięć zmęczeniowych od otworu oraz mikromechanizm pękania platerowanej blachy stopu aluminium 2024-T3, Biuletyn WAT VOL. LVI, Kocańda D., Mierzyński J.: Wpływ złożonego stanu naprężenia na rozwój pęknięć i położenie płaszczyzny zmęczeniowego pękania w elementach ze stopu tytanu WT3-1, Przegląd Mechaniczny, Warszawa, nr 2, luty 2007, s

6 80. Kocańda D., Torzewski J.; Prognozowanie wzrostu pęknięć zmęczeniowych w stopie aluminium 2024-T3 pod wpływem blokowego programu obciążenia, Biuletyn WAT, vol. LVI, nr 4, Konopka S., Łopatka J. M., Muszyński T., Typiak A.: Roboty wsparcia dla polskich sił zbrojnych, Transport Przemysłowy, Nr 4 (10)/ Konopka S., Łopatka M., J., Muszyński T., Typiak A.: Stan i tendencje rozwojowe bezzałogowych platform lądowych. Problemy Maszyn Roboczych z. 32/2008 ss Konopka S., Łopatka M.J., Muszyński T., Typiak A.: Stan i tendencje rozwojowe BPL. Zeszyty Politechniki Świętokrzyskiej. Kielce Kozicka A., Typiak A.: Kierunki rozwoju wojskowych systemów transportowych. Logistyka Nr 3/ Kozicka A., Typiak A.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych. Logistyka,Warszawa Nr 3/ L. Śnieżek, J. Mierzyński, J. Torzewski; Analiza propagacji pęknięć półeliptycznych w stali austenitycznej z wykorzystaniem metody spadku potencjału, Biuletyn WAT, vol. LVI, nr 1, Łopatka M. J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.2. ocena metodą wzorca funkcjonalnego. Logistyka, Warszawa Nr 3/ Łopatka M. J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych - Propozycja systemu oceny Logistyka Nr 3/ Łopatka M.J. : Analiza możliwości poprawy stateczności poprzecznej przegubowych maszyn inżynieryjnych, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, Czasopismo Techniczne z.1-m/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Krogul P., Muszyński T., Rubiec A.: Symulacyjne badania stateczności dynamicznej na przykładzie ładowarki kołowej Ł-34. Logistyka nr 6/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Kuczmarski F.: Problemy dostosowania sprzętu do transportu lotniczego, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Muszyński T., Rubiec A.: Hydropneumatyczne zwieszenie. 93. Łopatka M.J., Bartnicki A., Muszyński T.: Szacowanie oporów skrętu burtowego wieloosiowych platform kołowych. Logistyka nr 2/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Sprawka P.: Koncepcja pojazdu ratunkowoewakuacyjnego na bazie samochodu ciężarowego z samozaładowczym urządzeniem hakowym, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Sprawka P.: Ocena dostępności terenu w aspekcie zabezpieczenia logistycznego działań sił zbrojnych, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Bartnicki A., Sprawka P.: Specyfika zadań ewakuacji sprzętu i techniki wojskowej, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Kuczmarski F.: Ocena zdolności transportowych pojazdów pod kątem ich wykorzystania w systemie mostów wojskowych, WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 32/ Łopatka M.J., Muszyński T., Bartnicki A., Sprawka P.: Rozwój układów skrętu maszyn przegubowych w kontekście zwiększania ich mobilności, Logistyka 2/2008. Szczyrk Łopatka M.J., Muszyński T., Konopka S., Typiak A.: Stan i perspektywy rozwoju bezzałogowych platform lądowych. Problemy Maszy Roboczych zeszyt 32, Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Articulated tool-carrier safety of movement in lateral stability and standard requirements point of view. Journal of KONES. Powertrain and Transport. Vol. 14 No.4, str , 2007.

7 101. Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Badania możliwości zwiększenia stateczności poprzecznej maszyn Przegubowych z wykorzystaniem demonstratora. Górnictwo Odkrywkowe 3-4/ Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Ocena stateczności poprzecznej przegubowych nośników osprzętu w kontekście wymagań normatywnych. Górnictwo Odkrywkowe 3-4/ Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Muszyński T., Kozicka A.: Testy i kryteria oceny stateczności poprzecznej terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Badania modelowe stateczności terenowych przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych dla zastosowań wojskowych. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Komplementarność wojskowych systemów ładunkowych. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Koncepcja lekkiej maszyny do zabezpieczania działań bojowych wojsk. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Wartościowanie opancerzonych wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych propozycja systemu oceny. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Wartościowanie opancerzonych wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych ocena metodą wzorca funkcjonalnego. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T., Sprawka P.: Wymagania dla lekkiej maszyny wsparcia działań pododdziałów najniższego szczebla. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 33/ Łopatka M.J., Muszyński T.: Badania modelowe stateczności terenowych Przegubowych maszyn transportowo-przeładunkowych. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Muszyński T.: Specyfika modelowania ruchu ciągnika przegubowego z ogumieniem wielkogabarytowym. Biuletyn WAT Nr 03(2006). Warszawa Łopatka M.J., Muszyński T.: Układy skrętu maszyn przegubowych. Hydraulika i Pneumatyka 4/ Łopatka M.J., Sprawka P., Kuczmarski F.: Ograniczenia transportu lotniczego. WAT, Warszawa, Systemy Logistyczne Wojsk 31/ Łopatka M.J., Typiak A.: Koncepcja pojazdu transportowego o wysokiej mobilności. Logistyka Nr 3/ Łopatka M.J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.1. Propozycja systemu oceny. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.2. Ocena metodą wzorca funkcjonalnego. Logistyka nr 3/ Łopatka M.J., Typiak A.: Wartościowanie wielozadaniowych maszyn inżynieryjnych cz.1. Propozycja systemu oceny. Logistyka, Warszawa Nr 3/ M. Łopatka, J. Zelkowski: Wymagania stawiane współczesnym mostom wojskowym. Biuletyn Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe nr 1/ M.J. Łopatka, A. Rubiec, A. Dąbrowska : Wykorzystanie modelu symulacyjnego do oceny mobilności wąskiej platformy eksploracyjnej - LOGISTYKA 3/ Muszyński T., Bartnicki A., Łopatka M.J., Sprawka P.: Rozwój układów skrętu maszyn przegubowych w kontekście zwiększania ich mobilności. Artykuł. Logistyka 2/2008. Szczyrk Muszyński T., Bartnicki A.: Badania prototypu mostu samochodowego MS-20. LOGISTYKA 6/2009.

8 123. Muszyński T., Konopka S., Łopatka M.J., Typiak A.: Nowoczesne technologie systemów uzbrojenia - Rozdział 4: Platformy pola walki. ISBN WAT. Warszawa Muszyński T., Konopka S., Łopatka M.J., Typiak A.: Stan i perspektywy rozwoju bezzałogowych platform lądowych. Referat. Konferencja Naukowa Problemy Rozwoju Maszyn Roboczych. Zakopane Muszyński T., Łopatka M.J.: Specyfika modelowania ruchu ciągnika przegubowego z ogumieniem wielkogabarytowym. Biuletyn WAT Vol. 3 (643). Warszawa Muszyński T., Łopatka M.J.: Układy skrętu maszyn przegubowych. Artykuł. Hydraulika i Pneumatyka 4/ Śnieżek L., Gliha V., Hutsaylyuk V., Vuherer T., Stępień S.: Analiza trwałości zmęczeniowej rurociągu ze stali austenitycznej, Czasopismo Techniczne, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, 2010, w druku Śnieżek L., Gliha V., Hutsaylyuk V., Vuherer T.: Modelling fatigue crack growth in heat affected zone of welded area, The Archive of Mechanical Engineering, Vol. LV, 2008, pp Śnieżek L., Małachowski J.: Analysis of stress and strain concentrations in notched members made of alloys D16 and 1460, Technical Sciences, No. 9, 2006, pp Śnieżek L., Mierzyński J., Torzewski J.: Analiza propagacji pęknięć półeliptycznych w stali austenitycznej z wykorzystaniem metody spadku potencjału, Biuletyn WAT, Vol. LVI, No. 1(645), 2007, s Śnieżek L., Mierzyński J., Torzewski J.: Zastosowanie metody spadku potencjału do badań rozwoju pęknięć półeliptycznych, Prace Naukowe, Mechanika z. 217, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2007, s Śnieżek L., Mierzyński J., Torzewski J.: Zastosowanie metody spadku potencjału do badań rozwoju pęknięć półeliptycznych, Prace Naukowe Politechniki Warszawskiej, Mechanika. Badania eksperymentalne w mechanice ciała stałego, z. 217, 2007, s Śnieżek L., Niździński G., Grzelak K.: Oprogramowanie wspomagające obliczenia uwzględnieniem rzeczywistego kształtu zęba, Przegląd Mechaniczny, 04/ Śnieżek L., Niździński G., Grzelak K.: Oprogramowanie wspomagające obliczenia kół zębatych ewolwentowych z uwzględnieniem rzeczywistego kształtu zębów, Przegląd Mechaniczny, No. 5, 2006, s Śnieżek L., Sawicki J., Zimmerman J.: Analiza naprężeń w tulei podczas realizacji stożkowego połączenia wciskowego, Biuletyn WAT, Vol. LIX, No. 1(657), 2010, s Śnieżek L., Stępień S., Kulec P.: A probabilistically approached forecast of the fatigue life of notched members, Technical Sciences, No. 9, 2006, pp Śnieżek L., Zimmerman A., Zimmerman J.: Analiza nośności połączeń wtłaczanych ze strefami laserowego wzmocnienia, Mechanik, Nr 10, 2010, s Śnieżek L., Zimmerman A., Zimmerman J.: Badania teoretyczne i doświadczalne nośności stożkowych połączeń wtłaczanych ze strefami laserowego wzmocnienia, Biuletyn WAT, 2010, w druku Śnieżek L.: Badania doświadczalne trwałości zmęczeniowej rurociągów przemysłowych, Acta Mechanica et Automatica, Vol. 3, No. 2, 2009, s Śnieżek L.: Badania własności zmęczeniowych stali na rurociągi przemysłowe z uwzględnieniem czasu eksploatacji, Biuletyn WAT, Vol. LIX, No. 1(657), 2010, s Śnieżek, J. Zimmerman, Analiza numeryczna nośności stożkowych połączeń wtłaczanych, Acta Mechanica et Automatica, Vol. 3, No. 2, 2009, s , opracowanie własne 60%, 142. Typiak A., Łopatka M. J., Muszyński T.: Bezzałogowy pojazd transportowy z układem wspomagania operatora. Napędy i sterowanie Nr 6/2010.

9 143. Typiak A., Łopatka M. J., Muszyński T.: Nawigacja bezzałogowych pojazdów lądowych bez wykorzystania GPS, DROGI lądowe, powietrzne, wodne 6 / Typiak A., Typiak R.: Badanie różnych strategii sterowania osprzętem manipulacyjnym w systemie teleoperacji, Logistyka Nr 2/ Typiak A., Typiak R.: Sterowanie pojazdem transportowym o wysokiej mobilności. Logistyka Nr 3/ Typiak A., Typiak R.: System nawigacyjny bez wykorzystania GPS. Logistyka Nr 6/ Typiak A.: Wykrywanie obiektów naturalnych w otoczeni pojazdu bezzałogowego. Logistyka Nr 6/ Typiak A.: Zastosowanie dalmierza laserowego do wyznaczania położenia obiektów w otoczeniu bezzałogowego pojazdu lądowego. Biuletyn WAT nr Typiak A.: Zdalnie sterowane platformy transportowe. Logistyka Nr 3/ V. Gliha, V. Hutsaylyuk, L. Śnieżek, T. Vuherer Modelling Fatigue Crack Growth in Heat Affected Zone of Welded Area. Archiwum Budowy Maszyn Vol LV,2008, V. Hutsaylyuk, J. Mierzyński, V. Hlado: Mikromechanizmy zmęczeniowego niszczenia połączeń nitowych w warunkach stałoamplitudowego obciążenia stopu aluminium 2024-T3, Biuletyn WAT. - VOL. LIX, 1, Z. Bogdanowicz, K. Grzelak: Wpływ technologii napawania na właściwości użytkowe stali zaworowej. XXXXIII Sympozjum Zmęczenie i Mechanika Pękania, Pieczyska, 2010.

Biuletyn Informacyjny ITS (Instytutu Transportu Samochodowego)

Biuletyn Informacyjny ITS (Instytutu Transportu Samochodowego) 1. A 5809 III ABC Jakości od 1996 2. Acta of Bioengineering and Biomechanics 1999-2002 3. Advances in Manufacturing Science and Technology (patrz Postępy Technologii Maszyn i Urządzeń) 4. Archives of Civil

Bardziej szczegółowo

Wyniki badań niskocyklowej wytrzymałości zmęczeniowej stali WELDOX 900

Wyniki badań niskocyklowej wytrzymałości zmęczeniowej stali WELDOX 900 BIULETYN WAT VOL. LVII, NR 1, 2008 Wyniki badań niskocyklowej wytrzymałości zmęczeniowej stali WELDOX 900 CZESŁAW GOSS, PAWEŁ MARECKI Wojskowa Akademia Techniczna, Wydział Mechaniczny, Katedra Budowy Maszyn,

Bardziej szczegółowo

LP. Sygnatura Tytuł czasopisma Rok. 2 Acta of Bioengineering and Biomechanics 1999-2002

LP. Sygnatura Tytuł czasopisma Rok. 2 Acta of Bioengineering and Biomechanics 1999-2002 LP. Sygnatura Tytuł czasopisma Rok 1 A 5809 III ABC Jakości od 1996 2 Acta of Bioengineering and Biomechanics 1999-2002 3 Advances in Manufacturing Science and Technology (patrz Postępy Technologii Maszyn

Bardziej szczegółowo

Badania wytrzymałościowe i trwałościowe prototypu mostu samochodowego MS-20

Badania wytrzymałościowe i trwałościowe prototypu mostu samochodowego MS-20 BIULETYN WAT VOL. LIX, NR 1, 2010 Badania wytrzymałościowe i trwałościowe prototypu mostu samochodowego MS-20 ADAM BARTNICKI Wojskowa Akademia Techniczna, Wydział Mechaniczny, Katedra Budowy Maszyn, 01-480

Bardziej szczegółowo

1. Miejsce pracy: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Wydział Inżynierii Mechanicznej

1. Miejsce pracy: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Wydział Inżynierii Mechanicznej dr hab. inż. Stanisław Mroziński, prof UTP 1. Miejsce pracy: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Wydział Inżynierii Mechanicznej 2. Dyscyplina naukowa: Budowa i eksploatacja maszyn 3. Specjalność:

Bardziej szczegółowo

POTRZEBY WOJSK LĄDOWYCH W ZAKRESIE MOSTÓW TOWARZYSZĄCYCH

POTRZEBY WOJSK LĄDOWYCH W ZAKRESIE MOSTÓW TOWARZYSZĄCYCH Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (24) nr 1, 2009 Tomasz JAŁOWIEC POTRZEBY WOJSK LĄDOWYCH W ZAKRESIE MOSTÓW TOWARZYSZĄCYCH Streszczenie: Obecnie Wojska Lądowe posiadają aktualnie ograniczone możliwości

Bardziej szczegółowo

Metody badań materiałów konstrukcyjnych

Metody badań materiałów konstrukcyjnych Wyznaczanie stałych materiałowych Nr ćwiczenia: 1 Wyznaczyć stałe materiałowe dla zadanych materiałów. Maszyna wytrzymałościowa INSTRON 3367. Stanowisko do badania wytrzymałości na skręcanie. Skalibrować

Bardziej szczegółowo

IV-58. Przewodniczący Kolegium Dziekanów Wydziałów Mechanicznych Polskich Uczelni Technicznych (od 2012 r.).

IV-58. Przewodniczący Kolegium Dziekanów Wydziałów Mechanicznych Polskich Uczelni Technicznych (od 2012 r.). Prof. dr hab. inż. Andrzej Seweryn profesor zwyczajny 1. Tytuł naukowy (dziedzina, data nadania): profesor nauk technicznych, nadany przez Prezydenta RP 20 maja 2004 r. 2. Stopień naukowy doktora habilitowanego

Bardziej szczegółowo

Dr hab. inż. Dariusz BOROŃSKI, prof. nadzw. UTP 1. Miejsce pracy: 2. Dyscyplina: 3. Specjalność: 4. Zainteresowania naukowe:

Dr hab. inż. Dariusz BOROŃSKI, prof. nadzw. UTP 1. Miejsce pracy: 2. Dyscyplina: 3. Specjalność: 4. Zainteresowania naukowe: Imię i nazwisko: Dr hab. inż. Dariusz BOROŃSKI, prof. nadzw. UTP 1. Miejsce pracy: Zakład Podstaw Konstrukcji Maszyn, Instytut Mechaniki i Konstrukcji Maszyn, Wydział Inżynierii Mechanicznej 2. Dyscyplina:

Bardziej szczegółowo

Badania układu napędu jazdy bezzałogowej kołowej platformy lądowej

Badania układu napędu jazdy bezzałogowej kołowej platformy lądowej BARTNICKI Adam 1 DĄBROWSKA Agnieszka 2 ŁOPATKA Marian Janusz 3 RUBIEC Arkadiusz 4 Badania układu napędu jazdy bezzałogowej kołowej platformy lądowej Bezzałogowa Platforma Lądowa, podwozie kołowe, wysoka

Bardziej szczegółowo

ZDALNIE STEROWANA LEKKA PLATFORMA Z HYDROSTATYCZNYM UKŁADEM NAPĘDOWYM

ZDALNIE STEROWANA LEKKA PLATFORMA Z HYDROSTATYCZNYM UKŁADEM NAPĘDOWYM Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (23) nr 1. 2008 Adam BARTNICKI, Andrzej TYPIAK Zbigniew ZIENOWICZ ZDALNIE STEROWANA LEKKA PLATFORMA Z HYDROSTATYCZNYM UKŁADEM NAPĘDOWYM Streszczenie: W referacie opisano

Bardziej szczegółowo

HYDROSTATYCZNE UKŁADY NAPĘDOWE W BEZZAŁOGOWYCH POJAZDACH LĄDOWYCH

HYDROSTATYCZNE UKŁADY NAPĘDOWE W BEZZAŁOGOWYCH POJAZDACH LĄDOWYCH HYDROSTATYCZNE UKŁADY NAPĘDOWE W BEZZAŁOGOWYCH POJAZDACH LĄDOWYCH Adam BARTNICKI, Andrzej TYPIAK Instytut Budowy Maszyn, Wydział Mechaniczny Wojskowa Akademia Techniczna, Warszawa, Polska tel. (22) 683

Bardziej szczegółowo

Dobór systemu intuicyjnego sterowania robotem wsparcia inżynieryjnego

Dobór systemu intuicyjnego sterowania robotem wsparcia inżynieryjnego BARTNICKI Adam 1 TYPIAK Rafał 2 Dobór systemu intuicyjnego sterowania robotem wsparcia inżynieryjnego platformy mobilne, zdalne sterowanie, magistrala CAN Streszczenie W referacie przedstawiono autorskie

Bardziej szczegółowo

PROPOZYCJA PRZEDMIOTÓW WYBIERALNYCH W SEMESTRZE III DLA STUDENTÓW STUDIÓW STACJONARNYCH (CYWILNYCH) nabór 2007 Kierunek MECHANIKA I BUDOWA MASZYN

PROPOZYCJA PRZEDMIOTÓW WYBIERALNYCH W SEMESTRZE III DLA STUDENTÓW STUDIÓW STACJONARNYCH (CYWILNYCH) nabór 2007 Kierunek MECHANIKA I BUDOWA MASZYN PROPOZYCJA PRZEDMIOTÓW WYBIERALNYCH W SEMESTRZE III DLA STUDENTÓW STUDIÓW STACJONARNYCH (CYWILNYCH) nabór 2007 Kierunek MECHANIKA I BUDOWA MASZYN 2 III SEMESTR - nabór 2007 ogółem godz. ECTS wykł. ćwicz.

Bardziej szczegółowo

Koncepcja hydrostatycznego układu napędowego dla bezzałogowej platformy lądowej o skręcie burtowym

Koncepcja hydrostatycznego układu napędowego dla bezzałogowej platformy lądowej o skręcie burtowym Koncepcja hydrostatycznego układu napędowego dla beałogowej platformy lądowej o skręcie burtowym Adam Bartnicki, Tomasz Muszyński 1. Wprowadzenie Poruszanie się pojazdów w trudnych warunkach terenowych

Bardziej szczegółowo

ZAGADNIENIE CYKLICZNEGO UMOCNIENIA LUB OSŁABIENIA METALI W WARUNKACH OBCIĄŻENIA PROGRAMOWANEGO

ZAGADNIENIE CYKLICZNEGO UMOCNIENIA LUB OSŁABIENIA METALI W WARUNKACH OBCIĄŻENIA PROGRAMOWANEGO acta mechanica et automatica, vol.5 no. () ZAGADNIENIE CYKLICZNEGO UMOCNIENIA LUB OSŁABIENIA METALI W WARUNKACH OBCIĄŻENIA PROGRAMOWANEGO Stanisław MROZIŃSKI *, Józef SZALA * * Instytut Mechaniki i Konstrukcji

Bardziej szczegółowo

Pytania kierunkowe KIB 10 KEEEIA 5 KMiPKM 5 KIS 4 KPB 4 KTMiM 4 KBEPiM 3 KMRiMB 3 KMiETI 2

Pytania kierunkowe KIB 10 KEEEIA 5 KMiPKM 5 KIS 4 KPB 4 KTMiM 4 KBEPiM 3 KMRiMB 3 KMiETI 2 Kierunek: INŻYNIERIA BEZPIECZEŃSTWA I stopień studiów I. Pytania kierunkowe Pytania kierunkowe KIB 10 KEEEIA 5 KMiPKM 5 KIS 4 KPB 4 KTMiM 4 KBEPiM 3 KMRiMB 3 KMiETI 2 Katedra Budowy, Eksploatacji Pojazdów

Bardziej szczegółowo

Mobilny system dowodzenia, obserwacji, rozpoznania i łączności

Mobilny system dowodzenia, obserwacji, rozpoznania i łączności 1.30 1.71 Projekt rozwojowy finansowany przez MNiSW pt.: Mobilny system dowodzenia, obserwacji, rozpoznania i łączności Wersja 3, 03.01.2011, Paweł Kojkoł Informacje podstawowe XI konkurs na finansowanie

Bardziej szczegółowo

LEKKI ZDALNIE STEROWANY POJAZD JAKO NOŚNIK WYPOSAŻENIA SPECJALISTYCZNEGO I UZBROJENIA

LEKKI ZDALNIE STEROWANY POJAZD JAKO NOŚNIK WYPOSAŻENIA SPECJALISTYCZNEGO I UZBROJENIA Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (20) Nr 2, 2004 Franciszek KUCZMARSKI Andrzej TYPIAK LEKKI ZDALNIE STEROWANY POJAZD JAKO NOŚNIK WYPOSAŻENIA SPECJALISTYCZNEGO I UZBROJENIA Streszczenie: W referacie dokonano

Bardziej szczegółowo

Tytuł: Doktor inżynier Temat rozprawy: Analiza dynamiczna i sterowanie maszynami roboczymi posadowionymi podatnie

Tytuł: Doktor inżynier Temat rozprawy: Analiza dynamiczna i sterowanie maszynami roboczymi posadowionymi podatnie ŻYCIORYS Imię i nazwisko Adres zamieszkania Data i miejsce urodzenia Andrzej URBAŚ ul. Sikorskiego 50, 34-326 Zarzecze 28.11.1977, Łodygowice Wykształcenie szkoła średnia 1992-1997 studia magisterskie

Bardziej szczegółowo

Problemy trwałości zmęczeniowej połączeń spawanych wykonanych ze stali S890QL

Problemy trwałości zmęczeniowej połączeń spawanych wykonanych ze stali S890QL Bi u l e t y n WAT Vo l. LXI, Nr 2, 2012 Problemy trwałości zmęczeniowej połączeń spawanych wykonanych ze stali S890QL Czesław Goss, Paweł Marecki Wojskowa Akademia Techniczna, Wydział Mechaniczny, Katedra

Bardziej szczegółowo

Spis treści. 3. Bezpieczeństwo pojazdu wojskowego Bezpieczeństwo pojazdu wojskowego na tle systemu człowiekotoczenie-technika

Spis treści. 3. Bezpieczeństwo pojazdu wojskowego Bezpieczeństwo pojazdu wojskowego na tle systemu człowiekotoczenie-technika Wojskowe pojazdy kołowe / Przemysław Simiński. Sulejówek/Warszawa, 2015 Spis treści Wykaz skrótów i akronimów 11 Od autora 13 1. Wstęp 15 2. Podstawowe pojęcia, klasyfikacje i wymagania 18 2.1. Pojęcia

Bardziej szczegółowo

Trwałość zmęczeniowa złączy spawanych elementów konstrukcyjnych

Trwałość zmęczeniowa złączy spawanych elementów konstrukcyjnych Trwałość zmęczeniowa złączy spawanych elementów konstrukcyjnych Prof. dr hab. inŝ. Tadeusz ŁAGODA Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Maszyn Wydział Mechaniczny Politechnika Opolska Maurzyce (1928)

Bardziej szczegółowo

Operator Koparko - Ładowarki HARMONOGRAM SZKOLENIA...

Operator Koparko - Ładowarki HARMONOGRAM SZKOLENIA... Operator Koparko - Ładowarki HARMONOGRAM SZKOLENIA... Kolejny dzień szkolenia Data 1 19.10.10 0.10.10 Liczba godzin danego dnia (RAZEM) Godziny (od - do) Tematy zajęć Ilość godzin Godziny (od - do) Użytkowanie

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2014 Seria: TRANSPORT z. 82 Nr kol. 1903

ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2014 Seria: TRANSPORT z. 82 Nr kol. 1903 ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2014 Seria: TRANSPORT z. 82 Nr kol. 1903 Piotr FOLĘGA 1 DOBÓR ZĘBATYCH PRZEKŁADNI FALOWYCH Streszczenie. Różnorodność typów oraz rozmiarów obecnie produkowanych zębatych

Bardziej szczegółowo

WYNIKI BADAŃ zaleŝności energii dyssypacji od amplitudy i prędkości obciąŝania podczas cyklicznego skręcania stopu aluminium PA6.

WYNIKI BADAŃ zaleŝności energii dyssypacji od amplitudy i prędkości obciąŝania podczas cyklicznego skręcania stopu aluminium PA6. WYNIKI BADAŃ zaleŝności energii dyssypacji od amplitudy i prędkości obciąŝania podczas cyklicznego skręcania stopu aluminium PA6. Przedstawione niŝej badania zostały wykonane w Katedrze InŜynierii Materiałowej

Bardziej szczegółowo

BADANIA MODELOWE CZOŁGU LEKKIEGO NA BAZIE WIELOZADANIOWEJ PLATFORMY BOJOWEJ

BADANIA MODELOWE CZOŁGU LEKKIEGO NA BAZIE WIELOZADANIOWEJ PLATFORMY BOJOWEJ Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (28) nr 2, 2011 Piotr RYBAK Wacław BORKOWSKI Józef WYSOCKI Zdzisław HRYCIÓW Bogusław MICHAŁOWSKI BADANIA MODELOWE CZOŁGU LEKKIEGO NA BAZIE WIELOZADANIOWEJ PLATFORMY BOJOWEJ

Bardziej szczegółowo

Spis treści Przedmowa

Spis treści Przedmowa Spis treści Przedmowa 1. Wprowadzenie do problematyki konstruowania - Marek Dietrich (p. 1.1, 1.2), Włodzimierz Ozimowski (p. 1.3 -i-1.7), Jacek Stupnicki (p. l.8) 1.1. Proces konstruowania 1.2. Kryteria

Bardziej szczegółowo

DEKLARACJA WYBORU PRZEDMIOTÓW NA STUDIACH I STOPNIA STACJONARNYCH CYWILNYCH (nabór 2008) III semestr

DEKLARACJA WYBORU PRZEDMIOTÓW NA STUDIACH I STOPNIA STACJONARNYCH CYWILNYCH (nabór 2008) III semestr WOJSKOWA AKADEMIA TECHNICZNA WYDZIAŁ MECHANICZNY STUDENT...... ( imię i nazwisko) (grupa szkolna) nr albumu... DEKLARACJA WYBORU PRZEDMIOTÓW NA STUDIACH I STOPNIA STACJONARNYCH CYWILNYCH (nabór 2008) III

Bardziej szczegółowo

Publikacje naukowe Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Kubica Marek Marek Kubica Marek Kubica

Publikacje naukowe Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Marek Kubica Kubica Marek Marek Kubica Marek Kubica Publikacje naukowe 1. Marek Kubica: Simulation of fiber orientation program of AOC morphology produced in ternary electrolyte, XV Międzynarodowa Studencka Sesja Naukowa Katowice, 15 Maj 2014. 2. Marek

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. inż. Tadeusz Szelangiewicz. transport morski

Prof. dr hab. inż. Tadeusz Szelangiewicz. transport morski 17.09.2012 r. Prof. dr hab. inż. Tadeusz Szelangiewicz Dziedzina nauki: Dyscyplina: Specjalność naukowa: nauki techniczne budowa i eksploatacja maszyn projektowanie okrętu, hydromechanika okrętu, transport

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. inż. Tomaszek Henryk Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych, ul. Księcia Bolesława 6, Warszawa, tel.

prof. dr hab. inż. Tomaszek Henryk Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych, ul. Księcia Bolesława 6, Warszawa, tel. prof. dr hab. inż. Tomaszek Henryk Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych, ul. Księcia Bolesława 6, 01-494 Warszawa, tel. +48 22 685 19 56 dr inż. Jasztal Michał Wojskowa Akademia Techniczna, ul. Kaliskiego

Bardziej szczegółowo

WPŁYW ODKSZTAŁCENIA WZGLĘDNEGO NA WSKAŹNIK ZMNIEJSZENIA CHROPOWATOŚCI I STOPIEŃ UMOCNIENIA WARSTWY POWIERZCHNIOWEJ PO OBRÓBCE NAGNIATANEM

WPŁYW ODKSZTAŁCENIA WZGLĘDNEGO NA WSKAŹNIK ZMNIEJSZENIA CHROPOWATOŚCI I STOPIEŃ UMOCNIENIA WARSTWY POWIERZCHNIOWEJ PO OBRÓBCE NAGNIATANEM Tomasz Dyl Akademia Morska w Gdyni WPŁYW ODKSZTAŁCENIA WZGLĘDNEGO NA WSKAŹNIK ZMNIEJSZENIA CHROPOWATOŚCI I STOPIEŃ UMOCNIENIA WARSTWY POWIERZCHNIOWEJ PO OBRÓBCE NAGNIATANEM W artykule określono wpływ odkształcenia

Bardziej szczegółowo

BADANIA EKSPERYMENTALNE I SYMULACYJNE WĘŻYKOWANIA PRZEGUBOWYCH POJAZDÓW PRZEMYSŁOWYCH NA PODWOZIU KOŁOWYM. Piotr Dudziński, Aleksander Skurjat 1

BADANIA EKSPERYMENTALNE I SYMULACYJNE WĘŻYKOWANIA PRZEGUBOWYCH POJAZDÓW PRZEMYSŁOWYCH NA PODWOZIU KOŁOWYM. Piotr Dudziński, Aleksander Skurjat 1 BADANIA EKSPERYMENTALNE I SYMULACYJNE WĘŻYKOWANIA PRZEGUBOWYCH POJAZDÓW PRZEMYSŁOWYCH NA PODWOZIU KOŁOWYM Część 2. Badania symulacyjne Piotr Dudziński, Aleksander Skurjat 1 1 Prof. dr hab. inż. Piotr Dudziński,

Bardziej szczegółowo

Projektowanie i obliczanie połączeń i węzłów konstrukcji stalowych. Tom 2

Projektowanie i obliczanie połączeń i węzłów konstrukcji stalowych. Tom 2 Projektowanie i obliczanie połączeń i węzłów konstrukcji stalowych. Tom 2 Jan Bródka, Aleksander Kozłowski (red.) SPIS TREŚCI: 7. Węzły kratownic (Jan Bródka) 11 7.1. Wprowadzenie 11 7.2. Węzły płaskich

Bardziej szczegółowo

ANALYSIS OF FATIGUE CRACK GROWTH RATE UNDER MIXED-MODE LOADING

ANALYSIS OF FATIGUE CRACK GROWTH RATE UNDER MIXED-MODE LOADING GRZEGORZ ROBAK ANALZA ROZWOJU PĘKNĘĆ ZMĘCZENOWYCH W ZAŁOŻONYCH STANACH OBCĄŻENA ANALYSS OF FATGUE CRACK GROWTH RATE UNDER MXED-MODE LOADNG S t r e s z c z e n i e A b s t r a c t W artykule przedstawiono

Bardziej szczegółowo

1. Zasady konstruowania elementów maszyn

1. Zasady konstruowania elementów maszyn 3 Przedmowa... 10 O Autorów... 11 1. Zasady konstruowania elementów maszyn 1.1 Ogólne zasady projektowania.... 14 Pytania i polecenia... 15 1.2 Klasyfikacja i normalizacja elementów maszyn... 16 1.2.1.

Bardziej szczegółowo

OPTYMALIZACJA KONSTRUKCJI WZMOCNIEŃ ELEMENTÓW NOŚNYCH MASZYN I URZĄDZEŃ

OPTYMALIZACJA KONSTRUKCJI WZMOCNIEŃ ELEMENTÓW NOŚNYCH MASZYN I URZĄDZEŃ ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2008 Seria: TRANSPORT z. 64 Nr kol. 1803 Maciej BOLDYS OPTYMALIZACJA KONSTRUKCJI WZMOCNIEŃ ELEMENTÓW NOŚNYCH MASZYN I URZĄDZEŃ Streszczenie. W pracy przedstawiono

Bardziej szczegółowo

ROZPRAWY NR 128. Stanis³aw Mroziñski

ROZPRAWY NR 128. Stanis³aw Mroziñski UNIWERSYTET TECHNOLOGICZNO-PRZYRODNICZY IM. JANA I JÊDRZEJA ŒNIADECKICH W BYDGOSZCZY ROZPRAWY NR 128 Stanis³aw Mroziñski STABILIZACJA W ASNOŒCI CYKLICZNYCH METALI I JEJ WP YW NA TRWA OŒÆ ZMÊCZENIOW BYDGOSZCZ

Bardziej szczegółowo

MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE DO REFERATÓW Z BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO CZĘŚĆ STALOWA

MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE DO REFERATÓW Z BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO CZĘŚĆ STALOWA MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE DO REFERATÓW Z BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO CZĘŚĆ STALOWA 1. Pałkowski Sz.: Obliczanie siatek cięgnowych metodą elementów skończonych. Archiwum Inżynierii Lądowej, Z. 2/1979, str. 177 194.

Bardziej szczegółowo

2. MODELOWANIE SŁUPÓW

2. MODELOWANIE SŁUPÓW MODELOWANIE INŻYNIERSKIE ISNN 1896-771X 32, s. 233-238, Gliwice 2006 ROZWIĄZANIE KONSTRUKCYJNE ALUMINIOWYCH SŁUPÓW DO ZAWIESZENIA SYGNALIZACJI ŚWIATEŁ DROGOWYCH JAROSŁAW KACZMARCZYK Katedra Mechaniki Stosowanej,

Bardziej szczegółowo

Niskocyklowa trwałość zmęczeniowa połączeń spawanych ze stali X5CrNi18-8

Niskocyklowa trwałość zmęczeniowa połączeń spawanych ze stali X5CrNi18-8 Bi u l e t y n WAT Vo l. LXI, Nr 4, 2012 Niskocyklowa trwałość zmęczeniowa połączeń spawanych ze stali X5CrNi18-8 Czesław Goss, Barbara Nasiłowska, Lucjan Śnieżek Wojskowa Akademia Techniczna, Wydział

Bardziej szczegółowo

PLAN STUDIÓW STACJONARNYCH STOPNIA II. kierunek TRANSPORT - przedmioty wspólne (krk) rozdział zajęć programowych na semestry

PLAN STUDIÓW STACJONARNYCH STOPNIA II. kierunek TRANSPORT - przedmioty wspólne (krk) rozdział zajęć programowych na semestry - przedmioty wspólne (krk) w tym sem. I sem.ii sem. III MK2 1 Dynamika maszyn 1 45 15 30 1 E 2 4 2 Filozofia 2 30 30 2 2 3 Język obcy (nie język angielski) 3,4 60 60 2 2 2 2 4 Komunikacja społeczna 5 30

Bardziej szczegółowo

Charakterystyka tematu pracy dyplomowej* ) magisterskiej. realizowanej na kierunku: Mechanika i Budowa Maszyn

Charakterystyka tematu pracy dyplomowej* ) magisterskiej. realizowanej na kierunku: Mechanika i Budowa Maszyn Projekt wózka suwnicowego 2. Nr tematu pracy K111/15-241/00 Zaprojektować wózek suwnicowy hakowy i wykonać badania symulacyjne mechanizmu podnoszenia. Projekt wózka suwnicowego: zestawienie całości, konstrukcja

Bardziej szczegółowo

Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespolu T-07

Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespolu T-07 ~le.\f t '{ec~l.l~d,ui \"!-)lkt& l'&-~('l~.h~r' c-i,.' f\(hl-u{(~t. ~.-- "~"" Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespolu T-07 (wykazjest kompletny, zawiera wprowadzone na wniosek Zespolu i za zgoda

Bardziej szczegółowo

EKSPERYMENTALNE ORAZ NUMERYCZNE BADANIA WŁAŚCIWOŚCI MECHANICZNYCH PRÓBEK OPONY SAMOCHODU TERENOWEGO- ANALIZA PORÓWNAWCZA

EKSPERYMENTALNE ORAZ NUMERYCZNE BADANIA WŁAŚCIWOŚCI MECHANICZNYCH PRÓBEK OPONY SAMOCHODU TERENOWEGO- ANALIZA PORÓWNAWCZA Paweł Baranowski pbaranowski@wat.edu.pl Jerzy Małachowsk jerzy.malachowski@wat.edu.pl Katedra Mechaniki i Informatyki Stosowanej, Wojskowa Akademia Techniczna EKSPERYMENTALNE ORAZ NUMERYCZNE BADANIA WŁAŚCIWOŚCI

Bardziej szczegółowo

Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespołu T-07

Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespołu T-07 Wykaz czasopism oraz punktacja publikacji Zespołu T-07 (wykaz jest kompletny, zawiera wprowadzone na wniosek Zespołu i za zgod Przewodniczcego KBN korekty umieszczone na kocu poniszej treci) Czasopisma

Bardziej szczegółowo

Serwohydrauliczna maszyna wytrzymałościowa INSTRON 8850

Serwohydrauliczna maszyna wytrzymałościowa INSTRON 8850 Serwohydrauliczna maszyna wytrzymałościowa INSTRON 8850 Piec Kamera termowizyjna Komora temperaturowa Zasilacz hydrauliczny System Aramis Dane techniczne: przemieszczenie tłoka +/-50mm kąt obrotu tłoka

Bardziej szczegółowo

KIERUNKI I SPECJALNOŚCI

KIERUNKI I SPECJALNOŚCI KIERUNKI I SPECJALNOŚCI STUDIA NIESTACJONARNE PROWADZONE W WARSZAWIE Administacji i Nauk Społecznych Kierunek ADMINISTRCAJA Czas trwania 6 semestrów 4 semestry Specjalności Bez specjalności Bez specjalności

Bardziej szczegółowo

PROBLEMY ROZWOJU MASZYN ROBOCZYCH

PROBLEMY ROZWOJU MASZYN ROBOCZYCH 2017 III KOMUNIKAT PROBLEMY ROZWOJU MASZYN ROBOCZYCH Temat przewodni Eco i elektromobilność maszyn roboczych i pojazdów Zakopane, 24-27 stycznia 2017 Organizator konferencji: Instytut Mechanizacji Budownictwa

Bardziej szczegółowo

Interfejs operatora pojazdu bezzałogowego działającego w strefach zagrożenia

Interfejs operatora pojazdu bezzałogowego działającego w strefach zagrożenia Zezwala się na korzystanie z artykułu na warunkach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Nauka Interfejs operatora pojazdu bezzałogowego działającego w strefach zagrożenia Andrzej Typiak, Adam

Bardziej szczegółowo

Bałtyckie Centrum Badawczo-Wdrożeniowe Gospodarki Morskiej i jego rola we wzmacnianiu innowacyjności Pomorza Zachodniego.

Bałtyckie Centrum Badawczo-Wdrożeniowe Gospodarki Morskiej i jego rola we wzmacnianiu innowacyjności Pomorza Zachodniego. Bałtyckie Centrum Badawczo-Wdrożeniowe Gospodarki Morskiej i jego rola we wzmacnianiu innowacyjności Pomorza Zachodniego. KONCEPCJA STRUKTURY ORGANIZACYJNEJ CENTRUM Zakład b-r górnictwa morskiego Prowadzenie

Bardziej szczegółowo

Analiza powierzchni kontaktu w połączeniu nitowym

Analiza powierzchni kontaktu w połączeniu nitowym BIULETYN WAT VOL. LVI, NR 4, 2007 Analiza powierzchni kontaktu w połączeniu nitowym ELŻBIETA SZYMCZYK, JERZY JACHIMOWICZ Wojskowa Akademia Techniczna, Katedra Mechaniki i Informatyki Stosowanej, 00-908

Bardziej szczegółowo

SELECTION OPERATOR S INTERFACE FOR UNMANNED ENGINEERING MACHINE DOBÓR INTERFEJSU OPERATORA DLA BEZZAŁOGOWEJ MASZYNY INŻYNIERYJNEJ

SELECTION OPERATOR S INTERFACE FOR UNMANNED ENGINEERING MACHINE DOBÓR INTERFEJSU OPERATORA DLA BEZZAŁOGOWEJ MASZYNY INŻYNIERYJNEJ Journal of KONBiN 2(26)2013 ISSN1895-8281 DOI 10.2478/jok-2013-0086 SELECTION OPERATOR S INTERFACE FOR UNMANNED ENGINEERING MACHINE DOBÓR INTERFEJSU OPERATORA DLA BEZZAŁOGOWEJ MASZYNY INŻYNIERYJNEJ Adam

Bardziej szczegółowo

PROPOZYCJE TEMATÓW PRAC DYPLOMOWYCH 2012/2013 INSTYTUT MASZYN ROBOCZYCH CIEŻKICH

PROPOZYCJE TEMATÓW PRAC DYPLOMOWYCH 2012/2013 INSTYTUT MASZYN ROBOCZYCH CIEŻKICH PROPOZYCJE TEMATÓW PRAC DYPLOMOWYCH 2012/2013 INSTYTUT MASZYN ROBOCZYCH CIEŻKICH Lp. 1 2 3 4 5 6 Imię i nazwisko: opiekun naukowy P: prowadzącego konsultanta Temat pracy dyplomowej Imię i nazwisko studenta

Bardziej szczegółowo

BADANIA EKSPERYMENTALNE LEKKIEGO CZOŁGU NA BAZIE WIELOZADANIOWEJ PLATFORMY BOJOWEJ

BADANIA EKSPERYMENTALNE LEKKIEGO CZOŁGU NA BAZIE WIELOZADANIOWEJ PLATFORMY BOJOWEJ Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (28) nr 2, 2011 Piotr RYBAK Wacław BORKOWSKI Józef WYSOCKI Zdzisław HRYCIÓW Bogusław MICHAŁOWSKI BADANIA EKSPERYMENTALNE LEKKIEGO CZOŁGU NA BAZIE WIELOZADANIOWEJ PLATFORMY

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie członka Zarządu KRD mgr inż. Paweł Maślak

Sprawozdanie członka Zarządu KRD mgr inż. Paweł Maślak Sprawozdanie członka Zarządu KRD mgr inż. Paweł Maślak Cele prezentowane w 2011 roku Poszukiwanie grantów i funduszy na działalność i stypendia dla doktorantów Narodowe Centrum Nauki Narodowe Centrum Badao

Bardziej szczegółowo

POŁĄCZENIA SPAWALNICZE ELEMENTÓW NADWOZIA WYKONYWANE PODCZAS NAPRAW POWYPADKOWYCH POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH

POŁĄCZENIA SPAWALNICZE ELEMENTÓW NADWOZIA WYKONYWANE PODCZAS NAPRAW POWYPADKOWYCH POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH ZESZYTY NAUKOWE POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ 2008 Seria: TRANSPORT z. 64 Nr kol. 1803 Damian HADRYŚ, Michał MIROS, Tomasz WĘGRZYN POŁĄCZENIA SPAWALNICZE ELEMENTÓW NADWOZIA WYKONYWANE PODCZAS NAPRAW POWYPADKOWYCH

Bardziej szczegółowo

Tematy prac dyplomowych dla III semestru uzupełniających studiów magisterskich kierunek Mechatronika. Rok akademicki 2012/2013

Tematy prac dyplomowych dla III semestru uzupełniających studiów magisterskich kierunek Mechatronika. Rok akademicki 2012/2013 Tematy prac dyplomowych dla III semestru uzupełniających studiów magisterskich kierunek Mechatronika Rok akademicki 2012/2013 Nr Promotor Tytuł / zakres pracy dyplomowej UM/AG1 prof. dr hab. inż. Andrzej

Bardziej szczegółowo

Badania właściwości zmęczeniowych bimetalu stal S355J2- tytan Grade 1

Badania właściwości zmęczeniowych bimetalu stal S355J2- tytan Grade 1 Badania właściwości zmęczeniowych bimetalu stal S355J2- tytan Grade 1 ALEKSANDER KAROLCZUK a) MATEUSZ KOWALSKI a) a) Wydział Mechaniczny Politechniki Opolskiej, Opole 1 I. Wprowadzenie 1. Technologia zgrzewania

Bardziej szczegółowo

Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania. Studia: II stopnia (magisterskie)

Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania. Studia: II stopnia (magisterskie) Tematy prac dyplomowych w Katedrze Awioniki i Sterowania Studia II stopnia (magisterskie) Temat: Układ sterowania płaszczyzną sterową o podwyższonej niezawodności 1. Analiza literatury. 2. Uruchomienie

Bardziej szczegółowo

BARTNICKI ADAM 1 PRZYBYSZ Mirosław 2 KROGUL Piotr 3

BARTNICKI ADAM 1 PRZYBYSZ Mirosław 2 KROGUL Piotr 3 BARTNICKI ADAM 1 PRZYBYSZ Mirosław 2 KROGUL Piotr 3 Stanowisko zdalnego sterowania pojazdem bezzałogowym w zadaniach zmniejszenia zagrożenia wywołanego niekontrolowanym uwalnianiem substancji niebezpiecznych

Bardziej szczegółowo

Karta (sylabus) modułu/przedmiotu Transport Studia I stopnia

Karta (sylabus) modułu/przedmiotu Transport Studia I stopnia Karta (sylabus) modułu/przedmiotu Transport Studia I stopnia Przedmiot: Infrastruktura transportu Rodzaj przedmiotu: Obowiązkowy/kierunkowy Kod przedmiotu: TR S 0 4 8-0_ Rok: II Semestr: 4 Forma studiów:

Bardziej szczegółowo

Rok akademicki: 2015/2016 Kod: RBM ET-s Punkty ECTS: 3. Poziom studiów: Studia II stopnia Forma i tryb studiów: Stacjonarne

Rok akademicki: 2015/2016 Kod: RBM ET-s Punkty ECTS: 3. Poziom studiów: Studia II stopnia Forma i tryb studiów: Stacjonarne Nazwa modułu: Układy hydrauliczne w pojazdach Rok akademicki: 2015/2016 Kod: RBM-2-108-ET-s Punkty ECTS: 3 Wydział: Inżynierii Mechanicznej i Robotyki Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Specjalność: Eksploatacja

Bardziej szczegółowo

'MAPOSTAW' Praca zespołowa: Sylwester Adamczyk Krzysztof Radzikowski. Promotor: prof. dr hab. inż. Bogdan Branowski

'MAPOSTAW' Praca zespołowa: Sylwester Adamczyk Krzysztof Radzikowski. Promotor: prof. dr hab. inż. Bogdan Branowski Mały pojazd miejski o napędzie spalinowym dla osób w starszym wieku i samotnych 'MAPOSTAW' Praca zespołowa: Sylwester Adamczyk Krzysztof Radzikowski Promotor: prof. dr hab. inż. Bogdan Branowski Cel pracy

Bardziej szczegółowo

W przypadku pojazdów gąsienicowych funkcjonuje pojęcie ruchliwość. Odzwierciedla ona możliwości manewrowe i dynamiczne czołgu. Na pojęcie ruchli-

W przypadku pojazdów gąsienicowych funkcjonuje pojęcie ruchliwość. Odzwierciedla ona możliwości manewrowe i dynamiczne czołgu. Na pojęcie ruchli- Przemysław Simiński 1) PROBLEMATYKA RUCHU NOWOCZESNYCH TRANSPORTERÓW WOJSKOWYCH Streszczenie. Budowanie różnych wersji pojazdów, nie tylko wojskowych, na podwoziu bazowym jest powszechnie stosowaną praktyką.

Bardziej szczegółowo

Lista rankingowa pozytywnie zaopiniowanych wniosków z konkursu BiO 4/2013 (bezpieczeństwo i obronność)

Lista rankingowa pozytywnie zaopiniowanych wniosków z konkursu BiO 4/2013 (bezpieczeństwo i obronność) Lp. 1 2 3 4 5 Nr tematu Nr projektu 5 DOBR-BIO4/005/13287/2013 6 DOBR-BIO4/006/13143/2013 11 DOBR-BIO4/011/13221/2013 Tytuł projektu Wnioskodawca/Lider Partnerzy konsorcjum Narzędzie wspomagające prowadzenie

Bardziej szczegółowo

EFEKT K_K03 PRZEDMIOT

EFEKT K_K03 PRZEDMIOT K_W01 K_W02 K_W03 K_W04 K_W05 K_W06 K_W07 K_W08 K_W09 K_W10 K_W11 K_W12 K_W13 K_W14 K_W15 K_W16 K_W17 K_W18 K_W71 K_U01 K_U02 K_U03 K_U04 K_U05 K_U06 K_U07 K_U08 K_U09 K_U10 K_U11 K_U12 K_U13 K_U14 K_U15

Bardziej szczegółowo

Rok akademicki: 2013/2014 Kod: RAR s Punkty ECTS: 5. Poziom studiów: Studia I stopnia Forma i tryb studiów: -

Rok akademicki: 2013/2014 Kod: RAR s Punkty ECTS: 5. Poziom studiów: Studia I stopnia Forma i tryb studiów: - Nazwa modułu: Roboty przemysłowe Rok akademicki: 2013/2014 Kod: RAR-1-604-s Punkty ECTS: 5 Wydział: Inżynierii Mechanicznej i Robotyki Kierunek: Automatyka i Robotyka Specjalność: - Poziom studiów: Studia

Bardziej szczegółowo

INSTYTUT TECHNOLOGII MECHANICZNYCH

INSTYTUT TECHNOLOGII MECHANICZNYCH Politechnika Częstochowska Wydział Inżynierii Mechanicznej i Informatyki INSTYTUT TECHNOLOGII MECHANICZNYCH 1 Instytut Technologii Mechanicznych Dyrektor: Dr hab. inż. T. Nieszporek, prof. PCz Z-ca Dyrektora:

Bardziej szczegółowo

PROBLEMY ROZWOJU MASZYN ROBOCZYCH

PROBLEMY ROZWOJU MASZYN ROBOCZYCH 2017 II KOMUNIKAT PROBLEMY ROZWOJU MASZYN ROBOCZYCH Temat przewodni Eco i elektromobilność maszyn roboczych i pojazdów Zakopane, 24-27 stycznia 2017 ECO I ELEKTROMOBILNOŚĆ MASZYN ROBOCZYCH I POJAZDÓW ORGANIZATOR

Bardziej szczegółowo

Pojazdy samochodowe - opis przedmiotu

Pojazdy samochodowe - opis przedmiotu Pojazdy samochodowe - opis przedmiotu Informacje ogólne Nazwa przedmiotu Pojazdy samochodowe Kod przedmiotu 06.1-WM-MiBM-KiEP-D-01_15W_pNadGenE5EFV Wydział Kierunek Wydział Mechaniczny Mechanika i budowa

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Przedmowa Rozdział 1. WSTĘP... 9

SPIS TREŚCI. Przedmowa Rozdział 1. WSTĘP... 9 SPIS TREŚCI Przedmowa................................................................... 7 Rozdział 1. WSTĘP............................................................ 9 Rozdział 2. OBCIĄŻENIA W MASZYNACH.......................................

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI WPROWADZENIE... 9

SPIS TREŚCI WPROWADZENIE... 9 SPIS TREŚCI WPROWADZENIE... 9 ZASADY BHP I REGULAMIN LABORATORIUM POJAZDÓW... 10 Bezpieczne warunki pracy zapewni przestrzeganie podstawowych zasad bhp i przepisów porządkowych........... 10 Regulamin

Bardziej szczegółowo

18 marca 2014 r. Wizyta w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie. Memoriał prof. Henryka Hryniewicza zbliża się wielkimi krokami.

18 marca 2014 r. Wizyta w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie. Memoriał prof. Henryka Hryniewicza zbliża się wielkimi krokami. 18 marca 2014 r. Wizyta w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie Memoriał prof. Henryka Hryniewicza zbliża się wielkimi krokami. Z zaproszeniem do Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie udały się

Bardziej szczegółowo

Plan dla studiów prowadzonych w formie niestacjonarnej

Plan dla studiów prowadzonych w formie niestacjonarnej Egzamin po sem Lp. Plan dla studiów prowadzonych w formie niestacjonarnej WYDZIAŁ: MECHANICZNY Kierunek: MECHANIKA I BUDOWA MASZYN Poziom kształcenia: II stopięń Profil kształcenia: ogólnoakademicki Efekty

Bardziej szczegółowo

1. Obliczenia wytrzymałościowe elementów maszyn przy obciążeniu zmiennym PRZEDMOWA 11

1. Obliczenia wytrzymałościowe elementów maszyn przy obciążeniu zmiennym PRZEDMOWA 11 SPIS TREŚCI 1. Obliczenia wytrzymałościowe elementów maszyn przy obciążeniu zmiennym PRZEDMOWA 11 1. ZARYS DYNAMIKI MASZYN 13 1.1. Charakterystyka ogólna 13 1.2. Drgania mechaniczne 17 1.2.1. Pojęcia podstawowe

Bardziej szczegółowo

WYBORY. POLITECHNIKA WARSZAWSKA Wydział Samochodów i Maszyn Roboczych. Wybory prodziekanów: na kadencję

WYBORY. POLITECHNIKA WARSZAWSKA Wydział Samochodów i Maszyn Roboczych. Wybory prodziekanów: na kadencję POLITECHNIKA WARSZAWSKA Wydział Samochodów i Maszyn Roboczych WYBORY na kadencję 2016-2020 Wybory prodziekanów: Kandydat na Prodziekana ds. Studiów Niestacjonarnych Dr hab. inż. Piotr Przybyłowicz, prof.

Bardziej szczegółowo

ANALIZA NAPRĘŻEŃ W KOŁACH ZĘBATYCH WYZNACZONYCH METODĄ ELEMENTÓW BRZEGOWYCH

ANALIZA NAPRĘŻEŃ W KOŁACH ZĘBATYCH WYZNACZONYCH METODĄ ELEMENTÓW BRZEGOWYCH 3-2006 PROBLEMY EKSPLOATACJI 157 Piotr FOLĘGA Politechnika Śląska, Gliwice ANALIZA NAPRĘŻEŃ W KOŁACH ZĘBATYCH WYZNACZONYCH METODĄ ELEMENTÓW BRZEGOWYCH Słowa kluczowe Koła zębate, zużycie ścierne zębów,

Bardziej szczegółowo

Materiałowe i technologiczne uwarunkowania stanu naprężeń własnych i anizotropii wtórnej powłok cylindrycznych wytłaczanych z polietylenu

Materiałowe i technologiczne uwarunkowania stanu naprężeń własnych i anizotropii wtórnej powłok cylindrycznych wytłaczanych z polietylenu POLITECHNIKA ŚLĄSKA ZESZYTY NAUKOWE NR 1676 SUB Gottingen 7 217 872 077 Andrzej PUSZ 2005 A 12174 Materiałowe i technologiczne uwarunkowania stanu naprężeń własnych i anizotropii wtórnej powłok cylindrycznych

Bardziej szczegółowo

POLITECHNIKA WARSZAWSKA

POLITECHNIKA WARSZAWSKA POLITECHNIKA WARSZAWSKA Uczelniane Wybrane prace badawczo rozwojowe realizowane w Politechnice Warszawskiej w zakresie technologii bezpilotowych obiektów latających Prof. dr hab. inż. Janusz Narkiewicz

Bardziej szczegółowo

Szczegółowy opis i zakres zamówienia zadanie częściowe nr 1. Wykaz tytułów polskich czasopism do prenumeraty na rok 2013 dla Biblioteki PK

Szczegółowy opis i zakres zamówienia zadanie częściowe nr 1. Wykaz tytułów polskich czasopism do prenumeraty na rok 2013 dla Biblioteki PK Szczegółowy opis i zakres zamówienia zadanie częściowe nr 1 Wykaz tytułów polskich czasopism do prenumeraty na rok 2013 dla Biblioteki PK Załącznik nr 1 do SIWZ Znak sprawy KA-2/186/2012 Lp TYTUŁ CZASOPISMA

Bardziej szczegółowo

OBWIESZCZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 12 czerwca 2015 r.

OBWIESZCZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ. z dnia 12 czerwca 2015 r. Warszawa, dnia 18 czerwca 2015 r. Poz. 168 OBWIESZCZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 12 czerwca 2015 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji

Bardziej szczegółowo

WPŁYW GNIOTU WZGLĘDNEGO NA WSKAŹNIK ZMNIEJSZENIA CHROPOWATOŚCI POWIERZCHNI POWŁOK Z FAZ MIĘDZYMETALICZNYCH

WPŁYW GNIOTU WZGLĘDNEGO NA WSKAŹNIK ZMNIEJSZENIA CHROPOWATOŚCI POWIERZCHNI POWŁOK Z FAZ MIĘDZYMETALICZNYCH Tomasz Dyl Akademia Morska w Gdyni WPŁYW GNIOTU WZGLĘDNEGO NA WSKAŹNIK ZMNIEJSZENIA CHROPOWATOŚCI POWIERZCHNI POWŁOK Z FAZ MIĘDZYMETALICZNYCH W artykule przedstawiono wpływ gniotu względnego na parametry

Bardziej szczegółowo

PLAN STUDIÓW NIESTACJONARNYCH STOPNIA II. kierunek TRANSPORT - przedmioty wspólne (krk) w tym sem. I sem.ii sem. III

PLAN STUDIÓW NIESTACJONARNYCH STOPNIA II. kierunek TRANSPORT - przedmioty wspólne (krk) w tym sem. I sem.ii sem. III - przedmioty wspólne (krk) w tym sem. I sem.ii sem. III NMK2 1 Mechanika stosowana 1 27 9 18 1 E 2 5 2 Filozofia 2 18 18 2 2 3 Język obcy (nie język angielski) 3,4 36 36 2 2 2 2 4 Komunikacja społeczna

Bardziej szczegółowo

BADANIA NAD MOŻLIWOŚCIĄ ZASTOSOWANIA OBROTOWYCH ZĘBÓW NA NOŻACH CZERPAKÓW KOPAREK KOŁOWYCH. 1. Wstęp

BADANIA NAD MOŻLIWOŚCIĄ ZASTOSOWANIA OBROTOWYCH ZĘBÓW NA NOŻACH CZERPAKÓW KOPAREK KOŁOWYCH. 1. Wstęp Górnictwo i Geoinżynieria Rok 34 Zeszyt 4 2010 Sławomir Badura*, Katarzyna Migacz*, Piotr Micek* BADANIA NAD MOŻLIWOŚCIĄ ZASTOSOWANIA OBROTOWYCH ZĘBÓW NA NOŻACH CZERPAKÓW KOPAREK KOŁOWYCH 1. Wstęp W koparkach

Bardziej szczegółowo

Kierunki studiów prowadzone w Warszawie

Kierunki studiów prowadzone w Warszawie KIERUNKI I SPECJALNOŚCI STUDIÓW NIESTACJONARNYCH PIERWSZEGO I DRUGIEGO STOPNIA Kierunki studiów prowadzone w Warszawie Kierunek ADMINISTRCAJA Administacji i Nauk Społecznych 6 semestrów 4 semestry Bez

Bardziej szczegółowo

WPŁYW OLEJÓW SMAROWYCH NA WYTRZYMAŁOŚĆ ZMĘCZENIOWĄ STOPÓW ŁOŻYSKOWYCH

WPŁYW OLEJÓW SMAROWYCH NA WYTRZYMAŁOŚĆ ZMĘCZENIOWĄ STOPÓW ŁOŻYSKOWYCH 2-2009 T R I B O L O G I A 233 Jan SIKORA * WPŁYW OLEJÓW SMAROWYCH NA WYTRZYMAŁOŚĆ ZMĘCZENIOWĄ STOPÓW ŁOŻYSKOWYCH LUBRICATING OIL INFLUENCE ON FATIGUE STRENGTH OF BEARING ALLOYS Słowa kluczowe: łożyska

Bardziej szczegółowo

Symbol kursu INŻYNIERIA MECHANICZNA PNEUMATYKA PRZEMYSŁOWA HYDRAULIKA SIŁOWA. 1 emt-systems.pl. 30 stycznia - 01 lutego.

Symbol kursu INŻYNIERIA MECHANICZNA PNEUMATYKA PRZEMYSŁOWA HYDRAULIKA SIŁOWA. 1 emt-systems.pl. 30 stycznia - 01 lutego. Symbol kursu INŻYNIERIA MECHANICZNA PNEUMATYKA PRZEMYSŁOWA Nazwa kursu Terminy 30 stycznia - 01 lutego 20-22 lutego 27 lutego - 01 marca 13-15 marca 27-29 marca 19-21 kwietnia 24-26 kwietnia 08-10 maja

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE INSTYTUTU POJAZDÓW 1(92)/2013

ZESZYTY NAUKOWE INSTYTUTU POJAZDÓW 1(92)/2013 ZESZYTY NAUKOWE INSTYTUTU POJAZDÓW 1(92)/2013 Piotr Szczęsny 1, Konrad Suprowicz 2 OCENA ROZWOJU SILNIKÓW SPALINOWYCH W OPARCIU O ANALIZĘ WSKAŹNIKÓW PORÓWNAWCZYCH 1. Wprowadzenie Konstrukcje silników spalinowych

Bardziej szczegółowo

Tematy prac dyplomowych inżynierskich kierunek MiBM

Tematy prac dyplomowych inżynierskich kierunek MiBM Tematy prac dyplomowych inżynierskich kierunek MiBM Nr pracy Temat Cel Zakres Prowadzący 001/I8/Inż/2013 002/I8/Inż/2013 003/I8/ Inż /2013 Wykonywanie otworów gwintowanych na obrabiarkach CNC. Projekt

Bardziej szczegółowo

POLITECHNIKA POZNAŃSKA Wydział Maszyn Roboczych i Transportu

POLITECHNIKA POZNAŃSKA Wydział Maszyn Roboczych i Transportu POLITECHNIKA POZNAŃSKA Wydział Maszyn Roboczych i Transportu PRACA DYPLOMOWA BADANIA I MODELOWANIE PRACY UKŁADU NAPĘDOWEGO SAMOCHODU Z AUTOMATYCZNĄ SKRZYNIĄ BIEGÓW Autor: inŝ. Janusz Walkowiak Promotor:

Bardziej szczegółowo

UKŁAD HAMULCOWY GĄSIENICOWEGO POJAZDU AUTONOMICZNEGO

UKŁAD HAMULCOWY GĄSIENICOWEGO POJAZDU AUTONOMICZNEGO Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (29) nr 1, 2012 Tomasz MACHOCZEK Tomasz CZAPLA UKŁAD HAMULCOWY GĄSIENICOWEGO POJAZDU AUTONOMICZNEGO Streszczenie. W artykule zaprezentowano propozycję modyfikacji pneumatycznego

Bardziej szczegółowo

Rok akademicki: 2014/2015 Kod: MIM IS-s Punkty ECTS: 5. Kierunek: Inżynieria Materiałowa Specjalność: Inżynieria spajania

Rok akademicki: 2014/2015 Kod: MIM IS-s Punkty ECTS: 5. Kierunek: Inżynieria Materiałowa Specjalność: Inżynieria spajania Nazwa modułu: Kontrola i zapewnienie jakości w spawalnictwie Rok akademicki: 2014/2015 Kod: MIM-2-302-IS-s Punkty ECTS: 5 Wydział: Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Kierunek: Inżynieria Materiałowa

Bardziej szczegółowo

PLAN STUDIÓW STACJONARNYCH STOPNIA II. kierunek TRANSPORT - przedmioty wspólne

PLAN STUDIÓW STACJONARNYCH STOPNIA II. kierunek TRANSPORT - przedmioty wspólne - przedmioty wspólne w tym mod. I mod. II mod. III A. Przedmioty podstawowe 135 30 30 15 1 Matematyka stosowana 45 15 30 1 E 5 Fizyka współczesna 30 15 15 1 1 3 3 Język obcy (do wyboru, nie j.ang.) 60

Bardziej szczegółowo

Wyniki wyborów przedmiotów obieralnych na rok akademicki 2016/2017

Wyniki wyborów przedmiotów obieralnych na rok akademicki 2016/2017 Wyniki wyborów przedmiotów obieralnych na rok akademicki Tok studiów Semestr Specjalność Typ semestru Rok akademicki Blok Przedmiot Energetyka - studia stacjonarne pierwszego stopnia ENE_1A_S_2014_2015_9763_1

Bardziej szczegółowo

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Poznań, 16.05.2012r. Raport z promocji projektu Nowa generacja energooszczędnych

Bardziej szczegółowo

Streszczenia / Abstracts 4 / 2011

Streszczenia / Abstracts 4 / 2011 Tomasz Kozak Spawanie łukiem krytym ze zwiększoną wydajnością Submerged-arc welding with an increased efficiency W artykule analizowano metody spawania ze zwiększoną wydajnością. W badaniach zastosowano

Bardziej szczegółowo

Inżynieria Materiałowa

Inżynieria Materiałowa Karta (sylabus) modułu/przedmiotu Inżynieria Materiałowa Studia 2 stopnia Specjalność: Inżynieria Kompozytów Przedmiot: Technologie cieplnego nakładania powłok Rodzaj przedmiotu: Obieralny Kod przedmiotu:

Bardziej szczegółowo

WYDZIAŁY, KIERUNKI, POZIOMY, TRYBY STUDIOWANIA ORAZ SPECJALNOŚCI OFEROWANE NA STUDIACH NIESTACJONARNYCH

WYDZIAŁY, KIERUNKI, POZIOMY, TRYBY STUDIOWANIA ORAZ SPECJALNOŚCI OFEROWANE NA STUDIACH NIESTACJONARNYCH WYDZIAŁY, KIERUNKI, POZIOMY, TRYBY STUDIOWANIA ORAZ SPECJALNOŚCI OFEROWANE NA STUDIACH NIESTACJONARNYCH I. STUDIA PROWADZONE W WARSZAWIE Wydział ADMINISTRACJI I NAUK SPOŁECZNYCH Kierunek Administracja

Bardziej szczegółowo