Opinia. Zespołu do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników do sądów powszechnych. z dnia 3 września 2015 r.

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Opinia. Zespołu do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników do sądów powszechnych. z dnia 3 września 2015 r."

Transkrypt

1 Opinia Zespołu do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników do sądów powszechnych z dnia 3 września 2015 r. na temat kandydatów na ławników, w szczególności spełnienia przez nich wymogów określonych Zespół do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników do sądów powszechnych (zwany dalej Zespołem) został powołany uchwałą Nr VIII/66/15 Rady Miasta Bielsk Podlaski z dnia 26 maja 2015 roku w sprawie powołania zespołu do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników, w składzie: 1. Pani Danuta Karniewicz 2. Pani Jolanta Niewińska 3. Pan Aleksander Bożko 4. Pan Wojciech Jaroszko 5. Pan Romuald Piotrowski Podczas pierwszego posiedzenia Zespołu w dniu 2 lipca 2015 roku członkowie Zespołu wybrali spośród siebie przewodniczącego oraz zastępcę przewodniczącego. Przewodniczącym Zespołu został Pan Wojciech Jaroszko, zaś zastępcą przewodniczącego Pani Danuta Karniewicz. Zespół przedstawia Radzie Miasta Bielsk Podlaski niniejszą opinię w celu umożliwienia dokonania wyborów ławników na kadencję Wybory ławników odbywają się na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2001 roku - Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2015r. poz. 133 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, oraz rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 9 czerwca 2011 r. w sprawie sposobu postępowania z dokumentami złożonymi radom gmin przy zgłaszaniu kandydatów na ławników oraz wzoru karty zgłoszenia (Dz. U. Nr 121, poz. 693). Zadaniem Zespołu, zgodnie z art ustawy oraz powołaną uchwałą Rady Miasta, jest wypracowanie i przedstawienie na sesji Rady Miasta Bielsk Podlaski opinii o zgłoszonych kandydatach, w szczególności w zakresie spełnienia przez nich wymogów określonych Liczbę ławników wybieranych przez Radę Miasta Bielsk Podlaski określił Prezes Sądu Okręgowego w Białymstoku, pismem z dnia 18 maja 2015 roku nr A /15, skierowanym do Rady Miasta Bielsk Podlaski, która do poszczególnych sądów wynosi: 1) liczba ławników wybieranych do Sądu Okręgowego w Białymstoku 8 osób. 2) liczba ławników wybieranych do Sądu Rejonowego w Białymstoku do orzekania w sprawach prawa pracy 7 osób. 3) liczba ławników wybieranych do Sądu Rejonowego w Bielsku Podlaskim: 8 osób.

2 W terminie do 30 czerwca 2015 r. uprawnione podmioty oraz grupy obywateli dokonały zgłoszeń kandydatów i łącznie wpłynęło 20 zgłoszeń. Jednakże w dniu 25 sierpnia 2015 roku jeden z kandydatów poinformował pisemnie, że rezygnuje z kandydowania i prosi o zwrot dokumentacji. Zgłoszonych kandydatów na ławników, w podziale na poszczególne sądy obecnie jest: 1) do Sądu Okręgowego w Białymstoku: - 6 kandydatów, 2) do Sądu Rejonowego w Białymstoku do orzekania w sprawach prawa pracy: - 6 kandydatów, 3) do Sądu Rejonowego w Bielsku Podlaskim : - 7 kandydatów. Zespół dokonał analizy zgłoszeń kandydatów na ławników na posiedzeniach w dniach: 2 lipca 2015 roku oraz 3 września 2015 roku pod kątem spełnienia przez kandydatów wymogów ustawowych określonych w art. 158 i art. 159 ustawy, zgodnie z którymi: Art Ławnikiem może być wybrany ten, kto: 1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta z pełni praw cywilnych i obywatelskich, 2) jest nieskazitelnego charakteru, 3) ukończył 30 lat, 4) jest zatrudniony, prowadzi działalność gospodarczą lub mieszka w miejscu kandydowania co najmniej od roku, 5) nie przekroczył 70 lat, 6) jest zdolny, ze względu na stan zdrowia, do pełnienia obowiązków ławnika, 7) posiada co najmniej wykształcenie średnie. 2. (uchylony). 3. Do orzekania w sprawach z zakresu prawa pracy ławnikiem powinna być wybrana osoba wykazująca szczególną znajomość spraw pracowniczych. Art Ławnikami nie mogą być: 1) osoby zatrudnione w sądach powszechnych i innych sądach oraz w prokuraturze, 2) osoby wchodzące w skład organów, od których orzeczenia można żądać skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego, 3) funkcjonariusze Policji oraz inne osoby zajmujące stanowiska związane ze ściganiem przestępstw i wykroczeń, 4) adwokaci i aplikanci adwokaccy, 5) radcy prawni i aplikanci radcowscy, 6) duchowni, 7) żołnierze w czynnej służbie wojskowej, 8) funkcjonariusze Służby Więziennej, 9) radni gminy, powiatu i województwa. 2. Nie można być ławnikiem jednocześnie w więcej niż jednym sądzie. Zespół szczegółowo przeanalizował także informację Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji w Białymstoku, otrzymaną w dniu 23 lipca 2015 roku na podstawie przepisu o zasięgnięciu od Komendanta Wojewódzkiego Policji informacji o kandydatach na ławników. Zespół po dokonaniu analizy treści zgłoszeń i innej dokumentacji kandydatów oraz informacji uzyskanej od Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji w Białymstoku, opiniuje niżej wymienionych kandydatów na ławników - w porządku alfabetycznym do poszczególnych sądów:

3 1. Kandydaci do Sądu Okręgowego w Białymstoku: 1) Grodzki Jan zgłoszony przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski nie spełnia wymogów określonych Zespół stwierdza, opierając się na informacjach zawartych w zgłoszeniu, że kandydata nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. Jednakże opierając się na informacji uzyskanej od Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji w Białymstoku, Zespół uważa, że kandydat na ławnika nie spełnia wymogu określonego w art. 158 xxxxxxxx ustawy. 2) Maleszewski Jerzy zgłoszony przez Stowarzyszenie Koalicja Bielska - spełnia wymogi określone dokumentacji, że kandydat spełnia warunki wymienione w art ustawy oraz że kandydata nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. 3) Matejak Teresa zgłoszona przez 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone 4) Panasiuk Halina zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone w ustawie 5) Puławski Anatol zgłoszony przez Stowarzyszenie Bractwa Prawosławnego św. św. Cyryla i Metodego - spełnia wymogi określone dokumentacji, że kandydat spełnia warunki wymienione w art ustawy oraz że kandydata nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. 6) Sawicka Ewa zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone 2. Kandydaci do Sądu Rejonowego w Białymstoku do orzekania w sprawach prawa pracy: 1) Karpińska Wiesława zgłoszona przez Stowarzyszenie Koalicja Bielska - spełnia wymogi określone

4 że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż od 2006 roku jest kadrową i zajmuje się tą tematyką zawodowo. 2) Olszańska Magdalena Hanna zgłoszona przez Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Solidarność - spełnia wymogi określone że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, w związku z pracą zawodową oraz ze względu na zajmowane stanowisko, a także pracę społeczną i ukończone szkolenia. 3) Pawluczuk Alicja zgłoszona przez Stowarzyszenie Koalicja Bielska - spełnia wymogi określone że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż od 32 lat zawodowo zajmuje się tą tematyką, w swojej pracy stosując przepisy prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. 4) Pawluczuk Alina zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone w ustawie że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż posiada 22 letnie doświadczenie zawodowe z tego zakresu oraz przez dwie kadencje pełniła funkcję ławnika w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. 5) Piotrowska-Śliwińska Monika zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż zajmuje się tą tematyką zawodowo, prowadzi m.in. sprawy kadrowe. 6) Puchacewicz Wiesława Krystyna zgłoszona przez Bielskie Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku - spełnia wymogi określone Zespół stwierdza, opierając się na informacjach zawartych w oraz pozostałej dokumentacji, że kandydatka spełnia warunki wymienione w art ustawy oraz że kandydatki nie dotyczą

5 okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. Kandydatka w części B pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż przez trzy kadencje pełniła funkcję ławnika w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych oraz pełniła funkcję społecznego inspektora pracy. 3. Kandydaci do Sądu Rejonowego w Bielsku Podlaskim: 1) Karpiuk Antonina zgłoszona przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Szansa w Bielsku Podlaskim - spełnia wymogi określone 2) Łozowik Irena zgłoszona przez Fundację Domów Kultury Prawosławnej Diecezji Warszawsko-Bielskiej - spełnia wymogi określone 3) Niewiński Leszek zgłoszony przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone w ustawie dokumentacji, że kandydat spełnia warunki wymienione w art ustawy oraz że kandydata nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. 4) Przystup Izabela Anna zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone 5) Sajewicz Walentyna zgłoszona przez Fundację Domów Kultury Prawosławnej Diecezji Warszawsko-Bielskiej - spełnia wymogi określone 6) Taranta Irena zgłoszona przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Szansa w Bielsku Podlaskim - spełnia wymogi określone

6 7) Wawulska-Malejew Dorota zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone że kandydatki nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. Dokumenty, na podstawie których Zespół przygotował niniejszą opinię (tj. zgłoszenia kandydatów wraz z załącznikami oraz informacje uzyskane od Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji), protokoły z przebiegu posiedzeń Zespołu oraz lista obecności stanowią odrębną dokumentację i znajdują się do wglądu w Urzędzie Miasta Bielsk Podlaski pokój nr 10. Podpisy członków Zespołu: 1. Przewodniczący Zespołu Wojciech Jaroszko. 2. Z-ca Przewodniczącego Danuta Karniewicz 3. Członek Zespołu Jolanta Niewińska 4. Członek Zespołu Aleksander Bożko 5. Członek Zespołu Romuald Piotrowski.

UCHWAŁA NR XIII/164/2015 RADY MIEJSKIEJ WAŁBRZYCHA. z dnia 15 października 2015 r.

UCHWAŁA NR XIII/164/2015 RADY MIEJSKIEJ WAŁBRZYCHA. z dnia 15 października 2015 r. UCHWAŁA NR XIII/164/2015 RADY MIEJSKIEJ WAŁBRZYCHA w sprawie wyborów ławników do Sądu Rejonowego w Wałbrzychu kadencji 2016-2019. Na podstawie art.18 ust.2 pkt.15 ustawy z dnia 8 marca 1990r o samorządzie

Bardziej szczegółowo

Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję 2016-2019

Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję 2016-2019 Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję 2016-2019 W związku z upływem w dniu 31 grudnia 2015 roku czteroletniej kadencji ławników sądów powszechnych, Prezes Sądu Okręgowego w Katowicach zwrócił

Bardziej szczegółowo

Komunikat Biura Rady Miasta Gdańska. w sprawie zasad przeprowadzenia naboru kandydatów na ławników sądów powszechnych w Gdańsku na kadencję 2016-2019.

Komunikat Biura Rady Miasta Gdańska. w sprawie zasad przeprowadzenia naboru kandydatów na ławników sądów powszechnych w Gdańsku na kadencję 2016-2019. Komunikat Biura Rady Miasta Gdańska w sprawie zasad przeprowadzenia naboru kandydatów na ławników sądów powszechnych w Gdańsku na kadencję 2016-2019. Zgodnie z uchwałą Kolegium Sadu Okręgowego w Gdańsku

Bardziej szczegółowo

Ustawa Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2001 r. nr 98 poz. 1070, z późn. zm.) ROZDZIAŁ 7 Ławnicy

Ustawa Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2001 r. nr 98 poz. 1070, z późn. zm.) ROZDZIAŁ 7 Ławnicy Ustawa Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2001 r. nr 98 poz. 1070, z późn. zm.) ROZDZIAŁ 7 Ławnicy Art. 158. 1. Ławnikiem może być wybrany ten, kto: 1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta

Bardziej szczegółowo

O G Ł O S Z E N I E. Do Sądu Okręgowego w Legnicy - w liczbie 1 ławnika

O G Ł O S Z E N I E. Do Sądu Okręgowego w Legnicy - w liczbie 1 ławnika O G Ł O S Z E N I E Uprzejmie informuję wszystkich zainteresowanych mieszkańców, że w dniu 31 grudnia 2007 r. upływa kadencja ławników wybranych w roku 2003. W związku z powyższym, zgodnie z obowiązującymi

Bardziej szczegółowo

Wybrane zagadnienia o ławnikach

Wybrane zagadnienia o ławnikach Wybrane zagadnienia o ławnikach Ławnik - niezawodowy członek składu orzekającego sądu, stanowiący czynnik społeczny w wymiarze sprawiedliwości. Udział czynnika społecznego w wymiarze sprawiedliwości został

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych. (Dz. U. z dnia 12 września 2001 r.) Rozdział 7. Ławnicy

USTAWA. z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych. (Dz. U. z dnia 12 września 2001 r.) Rozdział 7. Ławnicy Dz.U.01.98.1070 2001.12.31 zm. Dz.U.01.154.1787 art. 1 2002.12.31 zm. Dz.U.02.213.1802 art. 1 2003.01.01 zm. Dz.U.02.240.2052 art. 89 2004.01.01 zm. Dz.U.02.153.1271 art. 76 zm. Dz.U.03.228.2256 art. 1

Bardziej szczegółowo

WYSTĄPIENIE POKONTROLNE

WYSTĄPIENIE POKONTROLNE WOJEWODA ŁÓDZKI PNK-IV.431.9.2012 Łódź, 4 czerwca 2012 r. Pan Andrzej Sauter Przewodniczący Rady Miejskiej w Pabianicach Pan Zbigniew Dychto Prezydent Miasta Pabianic WYSTĄPIENIE POKONTROLNE Na podstawie

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ DZIERŻONIOWA. z dnia 26 września 2011 r.

UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ DZIERŻONIOWA. z dnia 26 września 2011 r. Projekt z dnia [14.09.2011 r.] Zatwierdzony przez Przewodniczacego RM UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ DZIERŻONIOWA w sprawie wyboru ławników do Sądu Rejonowego w Dzierżoniowie na kadencję w latach 2012 2015

Bardziej szczegółowo

Zakres rozszerzony - moduł 35 Obywatel wobec prawa. Janusz Korzeniowski

Zakres rozszerzony - moduł 35 Obywatel wobec prawa. Janusz Korzeniowski Zakres rozszerzony - moduł 35 Obywatel wobec prawa Opracowanie: Janusz Korzeniowski nauczyciel konsultant ds. edukacji obywatelskiej w Zachodniopomorskim Centrum Doskonalenia Nauczycieli 1 Spis slajdów

Bardziej szczegółowo

Porozumienie. w sprawie powołania wojewódzkich struktur Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych

Porozumienie. w sprawie powołania wojewódzkich struktur Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych Porozumienie w sprawie powołania wojewódzkich struktur Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych ROZDZIAŁ I Nazwa, teren działania i siedziba federacji 1 Federacja Związków Zawodowych Służb Mundurowych

Bardziej szczegółowo

OGŁOSZENIE O KONKURSIE NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO W SĄDZIE OKRĘGOWYM W SZCZECINIE

OGŁOSZENIE O KONKURSIE NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO W SĄDZIE OKRĘGOWYM W SZCZECINIE PREZES SĄDU OKRĘGOWEGO Szczecin, 9 lipca 2013 r. w SZCZECINIE Kd-1102-13/13 OGŁOSZENIE O KONKURSIE NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO W SĄDZIE OKRĘGOWYM W SZCZECINIE I. Prezes Sądu Okręgowego w Szczecinie

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 113/15 BURMISTRZA MIASTA BIELSK PODLASKI

ZARZĄDZENIE NR 113/15 BURMISTRZA MIASTA BIELSK PODLASKI ZARZĄDZENIE NR 113/15 BURMISTRZA MIASTA BIELSK PODLASKI z dnia 11 sierpnia 2015 r. w sprawie powołania składów osobowych Obwodowych Komisji do spraw Referendum na terenie Miasta Bielsk Podlaski. Na podstawie

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY MIASTA KATOWICE. z dnia... r.

UCHWAŁA NR... RADY MIASTA KATOWICE. z dnia... r. Projekt UCHWAŁA NR... RADY MIASTA KATOWICE z dnia...... r. zmieniająca uchwałę w sprawie Trybu i sposobu powoływania i odwoływania członków Zespołu Interdyscyplinarnego oraz szczegółowych warunków jego

Bardziej szczegółowo

1. Powołuję Miejską Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w składzie:

1. Powołuję Miejską Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w składzie: ZARZĄDZENIE NR 29/11 BURMISTRZA MIASTA BIELSK PODLASKI z dnia 1 lutego 2011 r. w sprawie powołania Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Bielsku Podlaskim. Na podstawie art. 4 1 ust.

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych

USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych Kancelaria Sejmu s. 1/10 USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych Opracowano na podstawie: Dz. U. z 1985 r. Nr 20, poz. 85, z 1996

Bardziej szczegółowo

13. Sąd Najwyższy. Sąd Najwyższy: Ustawa z r. o Sądzie Najwyższym (Dz. U. Nr 240, poz ze zm.)

13. Sąd Najwyższy. Sąd Najwyższy: Ustawa z r. o Sądzie Najwyższym (Dz. U. Nr 240, poz ze zm.) 13. Sąd Najwyższy Ustawa z 23.11.2002 r. o Sądzie Najwyższym (Dz. U. Nr 240, poz. 2052 ze zm.) Sąd Najwyższy: jest organem władzy sądowniczej powołanym do: 1) sprawowania wymiaru sprawiedliwości przez

Bardziej szczegółowo

PROTOKÓŁ Nr 8/2012 z posiedzenia Komisji Statutowej Rady Powiatu Nowosądeckiego 19 grudnia 2012 r.

PROTOKÓŁ Nr 8/2012 z posiedzenia Komisji Statutowej Rady Powiatu Nowosądeckiego 19 grudnia 2012 r. PROTOKÓŁ Nr 8/2012 z posiedzenia Komisji Statutowej Rady Powiatu Nowosądeckiego 19 grudnia 2012 r. Realizowany program posiedzenia: 1.Otwarcie posiedzenia i przyjęcie porządku posiedzenia. 2.Przyjęcie

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI

DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI Warszawa, dnia 7 lipca 200 r. Nr 5 TREŚĆ: Poz.: ZARZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI: 67 zmieniające zarządzenie w sprawie powołania Komisji Egzaminacyjnej do

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKAT. Warszawa, 14 lutego 2015 r.

KOMUNIKAT. Warszawa, 14 lutego 2015 r. 00-463 Warszawa ul.podchorążych 38 tel./fax +48 22 523 31 02; +48 502 372 677 mail: skpnszz@wp.pl Przewodniczący Sekcji Krajowej Pożarnictwa NSZZ Solidarność KOMUNIKAT Warszawa, 14 lutego 2015 r. W dniach

Bardziej szczegółowo

Protokół z zebrania założycielskiego Stowarzyszenia na rzecz osób niepełnosprawnych i ich rodzin Karolewska

Protokół z zebrania założycielskiego Stowarzyszenia na rzecz osób niepełnosprawnych i ich rodzin Karolewska Protokół z zebrania założycielskiego Stowarzyszenia na rzecz osób niepełnosprawnych i ich rodzin Karolewska W dniu 30 listopada 2012 roku w Łodzi przy ulicy Karolewskiej 30/34 odbyło się zebranie założycielskie

Bardziej szczegółowo

5) w art. 40 skreśla się pkt 4.

5) w art. 40 skreśla się pkt 4. W art. 2 projektu ustawy dodaje się następujące punkty:, zmieniając jednocześnie dalszą numerację: 1) Użyte w ustawie, w różnej liczbie i przypadku, wyrazy okręgowa izba adwokacka zastępuje się użytymi

Bardziej szczegółowo

PAŃSTWOWA KOMISJA WYBORCZA

PAŃSTWOWA KOMISJA WYBORCZA Warszawa, dnia 28 lipca 2014 r. PAŃSTWOWA KOMISJA WYBORCZA ZPOW-703-157/14 Informacja Państwowej Komisji Wyborczej o warunkach udziału obywateli polskich w wyborach do rad gmin, rad powiatów i sejmików

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMISJI INFRASTRUKTURY, BEZPIECZEŃSTWA PUBLICZNEGO I RYNKU PRACY W ROKU 2014

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMISJI INFRASTRUKTURY, BEZPIECZEŃSTWA PUBLICZNEGO I RYNKU PRACY W ROKU 2014 SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMISJI INFRASTRUKTURY, I RYNKU PRACY W ROKU 2014 W 2014 roku Komisja Infrastruktury, Bezpieczeństwa Publicznego i Rynku Pracy ogółem odbyła 5 protokołowanych posiedzeń, na

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie z działalności Komisji Spraw Obywatelskich, Promocji oraz Rozwoju Powiatu. w okresie od 1 stycznia 2012 roku do 31 grudnia 2012 roku

Sprawozdanie z działalności Komisji Spraw Obywatelskich, Promocji oraz Rozwoju Powiatu. w okresie od 1 stycznia 2012 roku do 31 grudnia 2012 roku Załącznik Nr 4 do Uchwały Nr XXXIX/265/13 Rady Powiatu Pabianickiego z dnia 31 stycznia 2013 roku Sprawozdanie z działalności Komisji Spraw Obywatelskich, Promocji oraz Rozwoju Powiatu w okresie od 1 stycznia

Bardziej szczegółowo

Obwodowa Komisja Wyborcza Nr 2 w Bielsku Podlaskim z siedzibą w Gimnazjum Nr 1 im. Niepodległości Polski w Bielsku Podlaskim ul.

Obwodowa Komisja Wyborcza Nr 2 w Bielsku Podlaskim z siedzibą w Gimnazjum Nr 1 im. Niepodległości Polski w Bielsku Podlaskim ul. INFORMACJA o składach Obwodowych Komisji Wyborczych na terenie miasta Bielsk Podlaski powołanych do przeprowadzenia wyborów do Rady Miasta Bielsk Podlaski, Rady Powiatu w Bielsku Podlaskim, Sejmiku Województwa

Bardziej szczegółowo

Protokół posiedzenia Komisji Zdrowia Polityki Społecznej i Rynku Pracy. Nr 8/2006 w dniu 25 maja 2006 r.

Protokół posiedzenia Komisji Zdrowia Polityki Społecznej i Rynku Pracy. Nr 8/2006 w dniu 25 maja 2006 r. Protokół posiedzenia Komisji Zdrowia Polityki Społecznej i Rynku Pracy Nr 8/2006 w dniu 25 maja 2006 r. Posiedzenie rozpoczęto o godz. 16.30 zakończono o godz. L.p Imię i nazwisko Podpis 1. Lech Pluciński

Bardziej szczegółowo

Materiał porównawczy do ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o pracownikach samorządowych oraz niektórych innych ustaw.

Materiał porównawczy do ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o pracownikach samorządowych oraz niektórych innych ustaw. BIURO LEGISLACYJNE/ Materiał porównawczy Materiał porównawczy do ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o pracownikach samorządowych oraz niektórych innych ustaw (druk nr 270) USTAWA z dnia

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 29/2016

ZARZĄDZENIE NR 29/2016 ZARZĄDZENIE NR 29/2016 Dyrektora Centrum Onkologii Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie z dnia 24 maja 2016 r. w sprawie przeprowadzenia wyborów do Rady Naukowej Centrum Onkologii Instytutu im. Marii

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ. z dnia 25 sierpnia 2014 r. i rad dzielnic m.st. Warszawy oraz w wyborach

UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ. z dnia 25 sierpnia 2014 r. i rad dzielnic m.st. Warszawy oraz w wyborach Uchwała Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 25 sierpnia 2014 r. w sprawie sposobu zgłaszania kandydatów na członków komisji wyborczych, wzoru zgłoszenia oraz zasad powoływania terytorialnych komisji wyborczych

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski z dnia 12 sierpnia 2015 r.

INFORMACJA Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski z dnia 12 sierpnia 2015 r. INFORMACJA Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski z dnia 12 sierpnia 2015 r. o składach Obwodowych Komisji do spraw Referendum na terenie miasta Bielsk Podlaski powołanych do przeprowadzenia referendum ogólnokrajowego

Bardziej szczegółowo

WYBORY DO RAD GMIN, RAD POWIATÓW I SEJMIKÓW WOJEWÓDZTW ZARZĄDZONE NA DZIEŃ 16 LISTOPADA 2014 R.

WYBORY DO RAD GMIN, RAD POWIATÓW I SEJMIKÓW WOJEWÓDZTW ZARZĄDZONE NA DZIEŃ 16 LISTOPADA 2014 R. WYBORY DO RAD GMIN, RAD POWIATÓW I SEJMIKÓW WOJEWÓDZTW ZARZĄDZONE NA DZIEŃ 16 LISTOPADA 2014 R. WYBORY DO RADY GMINY WICKO PROTOKÓŁ Z WYBORÓW do Rady Gminy Wicko sporządzony dnia 18 listopada 2014r. przez

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 30 czerwca 2014 r.

Warszawa, dnia 30 czerwca 2014 r. Informacja o tworzeniu koalicyjnego komitetu wyborczego w wyborach do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw oraz wójtów, burmistrzów i prezydentów miast, które zostaną zarządzone na dzień 16 listopada

Bardziej szczegółowo

Wrocław, dnia 15 kwietnia 2014 r. Poz. 1968 UCHWAŁA NR XLIII/450/14 RADY MIEJSKIEJ LEGNICY. z dnia 31 marca 2014 r.

Wrocław, dnia 15 kwietnia 2014 r. Poz. 1968 UCHWAŁA NR XLIII/450/14 RADY MIEJSKIEJ LEGNICY. z dnia 31 marca 2014 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO Wrocław, dnia 15 kwietnia 2014 r. Poz. 1968 UCHWAŁA NR XLIII/450/14 RADY MIEJSKIEJ LEGNICY z dnia 31 marca 2014 r. w sprawie powołania Miejskiej Rady Seniorów

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych. Dział I Sądy powszechne. Rozdział 1 Przepisy ogólne

USTAWA z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych. Dział I Sądy powszechne. Rozdział 1 Przepisy ogólne Kancelaria Sejmu s. 1/144 USTAWA z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych Dział I Sądy powszechne Rozdział 1 Przepisy ogólne Art. 1. 1. Sądami powszechnymi są sądy rejonowe, sądy okręgowe

Bardziej szczegółowo

Protokół Nr 34/09 z posiedzenia Komisji do spraw Inwestycji i Gospodarki Komunalnej Rady Miasta Bielsk Podlaski z 8 grudnia 2009 r.

Protokół Nr 34/09 z posiedzenia Komisji do spraw Inwestycji i Gospodarki Komunalnej Rady Miasta Bielsk Podlaski z 8 grudnia 2009 r. Br. 0063-2-11/09 Protokół Nr 34/09 z posiedzenia Komisji do spraw Inwestycji i Gospodarki Komunalnej Rady Miasta Bielsk Podlaski z 8 grudnia 2009 r. Posiedzenie Komisji odbyło się w sali posiedzeń nr 36

Bardziej szczegółowo

Adm. 111 1/15 Sucha Beskidzka, dnia 13 kwietnia 2015r.

Adm. 111 1/15 Sucha Beskidzka, dnia 13 kwietnia 2015r. Ogłoszenie o konkursie na stanowisko referendarza sądowego Adm. 111 1/15 Sucha Beskidzka, dnia 13 kwietnia 2015r. Informacja o wynikach konkursu na stanowisko referendarza sądowego Sądu Rejonowego w Suchej

Bardziej szczegółowo

SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VIII KADENCJA. Warszawa, dnia 12 listopada 2013 r. Druk nr 492

SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VIII KADENCJA. Warszawa, dnia 12 listopada 2013 r. Druk nr 492 SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VIII KADENCJA Warszawa, dnia 12 listopada 2013 r. Druk nr 492 MARSZAŁEK SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Pan Bogdan BORUSEWICZ MARSZAŁEK SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Bardziej szczegółowo

PROTOKÓŁ z kontroli przeprowadzonej przez Komisję Rewizyjną Rady Powiatu w Bielsku Podlaskim w Powiatowym Urzędzie Pracy w Bielsku Podlaskim.

PROTOKÓŁ z kontroli przeprowadzonej przez Komisję Rewizyjną Rady Powiatu w Bielsku Podlaskim w Powiatowym Urzędzie Pracy w Bielsku Podlaskim. PROTOKÓŁ z kontroli przeprowadzonej przez Komisję Rewizyjną Rady Powiatu w Bielsku Podlaskim w Powiatowym Urzędzie Pracy w Bielsku Podlaskim. Kontrolę na podstawie uchwały Nr XIII/95/07 Rady Powiatu w

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN PRZEPROWADZANIA KONKURSU NA STAŻ URZĘDNICZY W SĄDZIE REJONOWYM W RUDZIE ŚLĄSKIEJ

REGULAMIN PRZEPROWADZANIA KONKURSU NA STAŻ URZĘDNICZY W SĄDZIE REJONOWYM W RUDZIE ŚLĄSKIEJ REGULAMIN PRZEPROWADZANIA KONKURSU NA STAŻ URZĘDNICZY W SĄDZIE REJONOWYM W RUDZIE ŚLĄSKIEJ Na podstawie art. 3a ustawy z dnia 18 grudnia 1998 roku o pracownikach sądów i prokuratury (Dz. U. Nr 162, poz.

Bardziej szczegółowo

Nr 743/2007 w sprawie powołania Zespołu Konsultacyjnego ds. współpracy Samorządu z Organizacjami Pozarządowymi działającymi na terenie Miasta Radomia.

Nr 743/2007 w sprawie powołania Zespołu Konsultacyjnego ds. współpracy Samorządu z Organizacjami Pozarządowymi działającymi na terenie Miasta Radomia. i Strona znajduje się w archiwum. Data publikacji : 10.12.2007 Nr 743/2007 w sprawie powołania Zespołu Konsultacyjnego ds. współpracy Samorządu z Organizacjami Pozarządowymi działającymi na terenie Miasta

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 9 kwietnia 1999 r.

USTAWA z dnia 9 kwietnia 1999 r. Kancelaria Sejmu s. 1/6 USTAWA z dnia 9 kwietnia 1999 r. o zmianie ustawy o Instytucie Pamięci Narodowej - Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, ustawy o kombatantach oraz niektórych osobach

Bardziej szczegółowo

Prawo tworzenia stowarzyszeń, członkowstwo, władze.

Prawo tworzenia stowarzyszeń, członkowstwo, władze. Prawo tworzenia stowarzyszeń, członkowstwo, władze. 1. Komu przysługuje prawo tworzenia. Prawo tworzenia stowarzyszeń przysługuje: obywatelom polskim, mającym pełną zdolność do czynności prawnych, którzy

Bardziej szczegółowo

ZWIĄZKI ZAWODOWE PRZY IZBIE CELNEJWE WROCŁAWIU. PROJEKT 01 ( r.)

ZWIĄZKI ZAWODOWE PRZY IZBIE CELNEJWE WROCŁAWIU. PROJEKT 01 ( r.) PROJEKT 01 ( 13-12-2010 r.) w Izbie Celnej we Wrocławiu zwanej dalej Izbą uchwalony w dniu...12.2010r. przez zakładowe organizacje,....... na podstawie ustawy o społecznej inspekcji pracy z dnia 24 czerwca

Bardziej szczegółowo

Dz.U Nr 153 poz USTAWA. z dnia 25 lipca 2002 r. Rozdział 1. Przepisy ogólne

Dz.U Nr 153 poz USTAWA. z dnia 25 lipca 2002 r. Rozdział 1. Przepisy ogólne Kancelaria Sejmu s. 1/19 Dz.U. 2002 Nr 153 poz. 1269 USTAWA z dnia 25 lipca 2002 r. Prawo o ustroju sądów administracyjnych Opracowano na podstawie: t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 1647, z 2015 r. poz. 1224.

Bardziej szczegółowo

SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ. Warszawa, dnia 26 lipca 2002 r. Druk nr 194

SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ. Warszawa, dnia 26 lipca 2002 r. Druk nr 194 SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ V KADENCJA Warszawa, dnia 26 lipca 2002 r. Druk nr 194 MARSZAŁEK SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Pan Longin PASTUSIAK MARSZAŁEK SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Zgodnie

Bardziej szczegółowo

U C H W A Ł A Nr.../.../2013 Rady Gminy Niebylec z dnia... października 2013 r.

U C H W A Ł A Nr.../.../2013 Rady Gminy Niebylec z dnia... października 2013 r. U C H W A Ł A Nr.../.../2013 Rady Gminy Niebylec z dnia... października 2013 r. zmieniająca uchwałę w sprawie uchwalenia statutu sołectwa Blizianka Działając na podstawie art. 18 ust. 2 pkt. 7, art. 35,

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA składu całej Izby Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego

UCHWAŁA składu całej Izby Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego Sygn. akt III SW 68/14 UCHWAŁA składu całej Izby Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego Dnia 7 sierpnia 2014 r. Sąd Najwyższy w składzie: Prezes SN Teresa Flemming-Kulesza

Bardziej szczegółowo

Protokół z publicznego losowania kandydatów do składów obwodowych komisji do spraw referendum zarządzonego na dzień 06 września 2015 roku

Protokół z publicznego losowania kandydatów do składów obwodowych komisji do spraw referendum zarządzonego na dzień 06 września 2015 roku Protokół z publicznego losowania kandydatów do składów obwodowych komisji do spraw referendum zarządzonego na dzień 06 września 2015 roku Losowanie odbyło się w dniu 12 sierpnia 2015 roku o godz. 11:00

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR 810/14 RADY MIASTA TORUNIA z dnia 26 czerwca 2014 r. w sprawie utworzenia Rady Seniorów Miasta Torunia oraz nadania jej statutu.

UCHWAŁA NR 810/14 RADY MIASTA TORUNIA z dnia 26 czerwca 2014 r. w sprawie utworzenia Rady Seniorów Miasta Torunia oraz nadania jej statutu. UCHWAŁA NR 810/14 RADY MIASTA TORUNIA z dnia 26 czerwca 2014 r. w sprawie utworzenia Rady Seniorów Miasta Torunia oraz nadania jej statutu. Na podstawie art. 5c ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie

Bardziej szczegółowo

Wykonywanie kary ograniczenia wolności i rola samorządu lokalnego w readaptacji społecznej skazanych.

Wykonywanie kary ograniczenia wolności i rola samorządu lokalnego w readaptacji społecznej skazanych. Wykonywanie kary ograniczenia wolności i rola samorządu lokalnego w readaptacji społecznej skazanych. Sąd Okręgowy w Poznaniu Al. Marcinkowskiego 32 61-745 Poznań Poznań, dnia 29 sierpnia 2011r. Szanowni

Bardziej szczegółowo

(tekst ujednolicony 1 )

(tekst ujednolicony 1 ) Uchwała Nr 10/2010 IX Krajowego Zjazdu Radców Prawnych z dnia 6 listopada 2010 r. w sprawie zasad przeprowadzania wyborów do organów samorządu radców prawnych, liczby członków tych organów oraz trybu ich

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY MIASTA BIELSK PODLASKI. z dnia... 2015 r.

UCHWAŁA NR... RADY MIASTA BIELSK PODLASKI. z dnia... 2015 r. Projekt z dnia 2 lutego 2015 r. Zatwierdzony przez... UCHWAŁA NR... RADY MIASTA BIELSK PODLASKI z dnia... 2015 r. w sprawie trybu powoływania członków oraz organizacji i trybu działania Bielskiej Rady

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ. z dnia 25 sierpnia 2014 r. w sprawie regulaminów terytorialnych i obwodowych komisji wyborczych powołanych

UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ. z dnia 25 sierpnia 2014 r. w sprawie regulaminów terytorialnych i obwodowych komisji wyborczych powołanych UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ z dnia 25 sierpnia 2014 r. w sprawie regulaminów terytorialnych i obwodowych komisji wyborczych powołanych do przeprowadzenia wyborów do rad gmin, rad powiatów, sejmików

Bardziej szczegółowo

Rozdział 1. Dane ogólne

Rozdział 1. Dane ogólne OBWIESZCZENIE PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ z dnia 23 listopada 2010 r. o zbiorczych wynikach wyborów do rad na obszarze kraju, przeprowadzonych w dniu 21 listopada 2010 r. Na podstawie art. 184 ust. 1

Bardziej szczegółowo

KOMORNIK SĄDOWY. Kod zawodu: 261904

KOMORNIK SĄDOWY. Kod zawodu: 261904 KOMORNIK SĄDOWY Kod zawodu: 261904 1 1. Zadania zawodowe Komornik sądowy jest funkcjonariuszem publicznym. Komornik działa przy sądzie rejonowym, ale sam nie jest organem władzy sądowniczej, gdyż nie sprawuje

Bardziej szczegółowo

Bydgoszcz, dnia 11 marca 2015 r. Poz. 767 OBWIESZCZENIE NR 10/15 RADY MIASTA TORUNIA. z dnia 5 marca 2015 r.

Bydgoszcz, dnia 11 marca 2015 r. Poz. 767 OBWIESZCZENIE NR 10/15 RADY MIASTA TORUNIA. z dnia 5 marca 2015 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO Bydgoszcz, dnia 11 marca 2015 r. Poz. 767 OBWIESZCZENIE NR 10/15 RADY MIASTA TORUNIA z dnia 5 marca 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu uchwały

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN PRACY RADY ŁAWNICZEJ przy SĄDZIE OKRĘGOWYM w WARSZAWIE

REGULAMIN PRACY RADY ŁAWNICZEJ przy SĄDZIE OKRĘGOWYM w WARSZAWIE REGULAMIN PRACY RADY ŁAWNICZEJ przy SĄDZIE OKRĘGOWYM w WARSZAWIE Na podstawie art.175 3 Ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. - Prawo o ustroju sadów powszechnych (Dz. U. nr 98 poz. 1070, z późn. zm.); Rozporządzenia

Bardziej szczegółowo

SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VIII KADENCJA. Warszawa, dnia 30 stycznia 2014 r. SPRAWOZDANIE KOMISJI OBRONY NARODOWEJ

SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VIII KADENCJA. Warszawa, dnia 30 stycznia 2014 r. SPRAWOZDANIE KOMISJI OBRONY NARODOWEJ SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VIII KADENCJA Warszawa, dnia 30 stycznia 2014 r. Druk nr 543 A SPRAWOZDANIE KOMISJI OBRONY NARODOWEJ o uchwalonej przez Sejm w dniu 24 stycznia 2014 r. ustawie o zmianie

Bardziej szczegółowo

Uchwała nr /2015 Rady Miasta Siemianowic Śląskich. z dnia. 2015 r. Rada Miasta Siemianowic Śląskich uchwala :

Uchwała nr /2015 Rady Miasta Siemianowic Śląskich. z dnia. 2015 r. Rada Miasta Siemianowic Śląskich uchwala : -projekt- Uchwała nr /2015 Rady Miasta Siemianowic Śląskich z dnia. 2015 r. w sprawie: powołania Siemianowickiej Rady Seniorów i nadania jej Statutu Na podstawie art.5 c ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o

Bardziej szczegółowo

Uchwała Nr.../.../15 Rady Miejskiej w Siewierzu z dnia... 2015 r. w sprawie: powołania Gminnej Rady Seniorów w Siewierzu oraz nadania jej statutu.

Uchwała Nr.../.../15 Rady Miejskiej w Siewierzu z dnia... 2015 r. w sprawie: powołania Gminnej Rady Seniorów w Siewierzu oraz nadania jej statutu. PROJEKT - Uchwała Nr.../.../15 Rady Miejskiej w Siewierzu z dnia... 2015 r. w sprawie: powołania Gminnej Rady Seniorów w Siewierzu oraz nadania jej statutu. Na podstawie art. 5 c ust.2 i ust.5, art. 40

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 1 do zarządzenia Nr 6/2014 Dyrektora Sądu Rejonowego w Zgierzu z dnia 27.02.2014 roku REGULAMIN

Załącznik nr 1 do zarządzenia Nr 6/2014 Dyrektora Sądu Rejonowego w Zgierzu z dnia 27.02.2014 roku REGULAMIN Załącznik nr 1 do zarządzenia Nr 6/2014 Dyrektora Sądu Rejonowego w Zgierzu z dnia 27.02.2014 roku Regulamin określa: REGULAMIN PRZEPROWADZANIA KONKURSU NA STAŻ URZĘDNICZY W SĄDZIE REJONOWYM W Zgierzu

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR C/1849/10 RADY MIEJSKIEJ W ŁODZI z dnia 3 listopada 2010 r.

UCHWAŁA NR C/1849/10 RADY MIEJSKIEJ W ŁODZI z dnia 3 listopada 2010 r. UCHWAŁA NR C/1849/10 RADY MIEJSKIEJ W ŁODZI w sprawie przyjęcia Trybu powoływania członków i sposobu organizacji i trybu działania Łódzkiej Rady Działalności Pożytku Publicznego. Na podstawie art. 41g

Bardziej szczegółowo

Regulamin przyznawania stypendium za wyniki w nauce lub osiągnięcia sportowe w Zespole Szkół w Regnowie

Regulamin przyznawania stypendium za wyniki w nauce lub osiągnięcia sportowe w Zespole Szkół w Regnowie Regulamin przyznawania stypendium za wyniki w nauce lub osiągnięcia sportowe w Zespole Szkół w Regnowie Na podstawie art. 90g Ustawy o Systemie Oświaty z dnia 7 września 1991 r. (Tekst jednolity: Dz. U.

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN NABORU NA WOLNE STANOWISKA URZĘDNICZE, W TYM KIEROWNICZE STANOWISKA URZĘDNICZE W LUBELSKIM CENTRUM KONFERENCYJNYM W LUBLINIE

REGULAMIN NABORU NA WOLNE STANOWISKA URZĘDNICZE, W TYM KIEROWNICZE STANOWISKA URZĘDNICZE W LUBELSKIM CENTRUM KONFERENCYJNYM W LUBLINIE Załącznik do Zarządzenia Nr 9/14 Dyrektora Lubelskiego Centrum Konferencyjnego w Lublinie z dnia 10 grudnia 2014 r. REGULAMIN NABORU NA WOLNE STANOWISKA URZĘDNICZE, W TYM KIEROWNICZE STANOWISKA URZĘDNICZE

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN. Funduszu Prewencyjnego utworzonego w ramach programu ubezpieczeniowego POLICJA 2008" POSTANOWIENIA OGÓLNE

REGULAMIN. Funduszu Prewencyjnego utworzonego w ramach programu ubezpieczeniowego POLICJA 2008 POSTANOWIENIA OGÓLNE REGULAMIN Funduszu Prewencyjnego utworzonego w ramach programu ubezpieczeniowego POLICJA 2008" POSTANOWIENIA OGÓLNE 1 1.Fundusz prewencyjny dla policjantów i pracowników Policji zwany dalej Funduszem"

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XII/100/15 RADY MIEJSKIEJ W SŁUPSKU. z dnia 27 maja 2015 r.

UCHWAŁA NR XII/100/15 RADY MIEJSKIEJ W SŁUPSKU. z dnia 27 maja 2015 r. UCHWAŁA NR XII/100/15 RADY MIEJSKIEJ W SŁUPSKU z dnia 27 maja 2015 r. w sprawie trybu powoływania członków oraz organizacji i trybu działania Słupskiej Rady Działalności Pożytku Publicznego, terminów i

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN RADY RODZICÓW PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO NR 17 W BIAŁEJ PODLASKIEJ

REGULAMIN RADY RODZICÓW PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO NR 17 W BIAŁEJ PODLASKIEJ REGULAMIN RADY RODZICÓW PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO NR 17 W BIAŁEJ PODLASKIEJ Rozdział I Postanowienia ogólne 1 Niniejszy regulamin działalności rady rodziców zostaje ustalony na podstawie art. 53 ust. 4

Bardziej szczegółowo

Protokół z posiedzenia Zarządu Mazowieckiego Oddziału Krajowej Izby Doradców Podatkowych W dniu 24.05.2005 r.

Protokół z posiedzenia Zarządu Mazowieckiego Oddziału Krajowej Izby Doradców Podatkowych W dniu 24.05.2005 r. Protokół z posiedzenia Zarządu Mazowieckiego Oddziału Krajowej Izby Doradców Podatkowych W dniu 24.05.2005 r. W dniu 24.05.2005 r. w siedzibie Mazowieckiego Oddziału Krajowej Izby Doradców Podatkowych

Bardziej szczegółowo

o założeniu Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku w Szczytnie

o założeniu Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku w Szczytnie Uchwała nr 1/2013 o założeniu Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku w Szczytnie Uczestnicy zebrania założycielskiego na spotkaniu w dniu 29.06. 2013 r. w Szczytnie postanawiają założyć stowarzyszenie,

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR VI/30/15 RADY MIEJSKIEJ W CZARNEJ BIAŁOSTOCKIEJ. z dnia 30 marca 2015 r.

UCHWAŁA NR VI/30/15 RADY MIEJSKIEJ W CZARNEJ BIAŁOSTOCKIEJ. z dnia 30 marca 2015 r. UCHWAŁA NR VI/30/15 RADY MIEJSKIEJ W CZARNEJ BIAŁOSTOCKIEJ z dnia 30 marca 2015 r. w sprawie określenia trybu powoływania członków, organizacji i trybu działania Gminnej Rady Działalności Pożytku Publicznego

Bardziej szczegółowo

Zarządzenie Nr 164/2014 Prezydenta Miasta Stargard Szczeciński z dnia 02.07.2014r.

Zarządzenie Nr 164/2014 Prezydenta Miasta Stargard Szczeciński z dnia 02.07.2014r. Zarządzenie Nr 164/2014 Prezydenta Miasta Stargard Szczeciński z dnia 02.07.2014r. w sprawie powołania, ustalenia składu, zasad funkcjonowania i ustalenia regulaminu działania Stargardzkiej Rady Sportu.

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN ORGANIZACYJNY Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności przy Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Limanowej

REGULAMIN ORGANIZACYJNY Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności przy Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Limanowej Załącznik do UCHWAŁY Nr 1255 /14 Zarządu Powiatu Limanowskiego z dnia 17 października 2014 r. REGULAMIN ORGANIZACYJNY Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności przy Powiatowym Centrum

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 30 czerwca 2014 r. PAŃSTWOWA KOMISJA WYBORCZA ZPOW-703-109/14

Warszawa, dnia 30 czerwca 2014 r. PAŃSTWOWA KOMISJA WYBORCZA ZPOW-703-109/14 Warszawa, dnia 30 czerwca 2014 r. PAŃSTWOWA KOMISJA WYBORCZA ZPOW-703-109/14 Informacja o tworzeniu komitetu wyborczego partii politycznej w wyborach do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw oraz

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XLVIII/321/14 RADY MIASTA BIELSK PODLASKI. z dnia 30 września 2014 r.

UCHWAŁA NR XLVIII/321/14 RADY MIASTA BIELSK PODLASKI. z dnia 30 września 2014 r. UCHWAŁA NR XLVIII/321/14 RADY MIASTA BIELSK PODLASKI z dnia 30 września 2014 r. w sprawie zasad i trybu nadawania Tytułu "Honorowy Obywatel Miasta Bielsk Podlaski". Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 14,

Bardziej szczegółowo

Protokół nr 27/XXVII z sesji Rady Powiatu Kwidzyńskiego odbytej 25 marca 2013 r.

Protokół nr 27/XXVII z sesji Rady Powiatu Kwidzyńskiego odbytej 25 marca 2013 r. Protokół nr 27/XXVII z sesji Rady Powiatu Kwidzyńskiego odbytej 25 marca 2013 r. Ad.1. Przewodniczący Rady Powiatu Jerzy Śnieg o godz. 15 30 otworzył obrady wypowiadając słowa: Otwieram obrady Sesji Rady

Bardziej szczegółowo

Regulamin przyznawania stypendium za wyniki w nauce i osiągnięcia sportowe w Publicznym Gimnazjum w Pławie

Regulamin przyznawania stypendium za wyniki w nauce i osiągnięcia sportowe w Publicznym Gimnazjum w Pławie Załącznik nr1 do Uchwały nr 18/11/2008/2009 Rady Pedagogicznej Publicznego Gimnazjum w Pławie z dnia 30.03.2009r. Regulamin przyznawania stypendium za wyniki w nauce i osiągnięcia sportowe w Publicznym

Bardziej szczegółowo

Br. 0063-4-1/10. Porządek posiedzenia:

Br. 0063-4-1/10. Porządek posiedzenia: Br. 0063-4-1/10 Protokół Nr 35/10 z posiedzenia Komisji Porządku, Bezpieczeństwa Publicznego i Współpracy ze Społecznościami Lokalnymi Rady Miasta Bielsk Podlaski z 20 stycznia 2010 r. Posiedzenie Komisji

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI

DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI TREŚĆ: Poz.: DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI Warszawa, dnia 5 września 2009 r. Nr 9 ZARZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI: 82 z dnia 0 lipca 2009 r. zmieniające zarządzenie w sprawie powołania

Bardziej szczegółowo

Uchwała Nr... Rady Miejskiej w Policach z dnia...

Uchwała Nr... Rady Miejskiej w Policach z dnia... Uchwała Nr... Rady Miejskiej w Policach z dnia... w sprawie określenia organizacji i trybu działania Gminnej Rady Działalności Pożytku Publicznego w Policach oraz trybu powoływania jej członków Na podstawie

Bardziej szczegółowo

DOLNOŚLĄSKI ODDZIAŁ WOJEWÓDZKI NARODOWEGO FUNDUSZU ZDROWIA Z SIEDZIBĄ WE WROCŁAWIU REGULAMIN RADY

DOLNOŚLĄSKI ODDZIAŁ WOJEWÓDZKI NARODOWEGO FUNDUSZU ZDROWIA Z SIEDZIBĄ WE WROCŁAWIU REGULAMIN RADY DOLNOŚLĄSKI ODDZIAŁ WOJEWÓDZKI NARODOWEGO FUNDUSZU ZDROWIA Z SIEDZIBĄ WE WROCŁAWIU REGULAMIN RADY 1. Rada Dolnośląskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia działa w szczególności na podstawie:

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA BURMISTRZA MIASTA KOSTRZYN NAD ODRĄ

INFORMACJA BURMISTRZA MIASTA KOSTRZYN NAD ODRĄ INFORMACJA BURMISTRZA MIASTA KOSTRZYN NAD ODRĄ O SKŁADACH OBWODOWYCH KOMISJI DO SPRAW REFERENDUM z dnia 12 sierpnia 2015 roku Na podstawie 7.1. Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji

Bardziej szczegółowo

Zmiany w składzie Rady Nadzorczej PGNiG

Zmiany w składzie Rady Nadzorczej PGNiG Raport bieżący nr 139/2005 Zmiany w składzie Rady Nadzorczej PGNiG Warszawa, 13 grudzień 2005 Zarząd Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa S.A. ("PGNiG") informuje, iż Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 23 grudnia 2013 r. Poz. 1623

Warszawa, dnia 23 grudnia 2013 r. Poz. 1623 Warszawa, dnia 23 grudnia 2013 r. Poz. 1623 USTAWA z dnia 8 listopada 2013 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z wdrożeniem Systemu Elektronicznej Wymiany Informacji dotyczących Zabezpieczenia Społecznego

Bardziej szczegółowo

KWALIFIKACJA WOJSKOWA NA TERENIE POWIATU SŁUPSKIEGO W 2015 ROKU

KWALIFIKACJA WOJSKOWA NA TERENIE POWIATU SŁUPSKIEGO W 2015 ROKU KWALIFIKACJA WOJSKOWA NA TERENIE POWIATU SŁUPSKIEGO W 2015 ROKU 1. Podstawa prawna: 1) Rozporządzenie Ministra Spraw wewnętrznych i Obrony Narodowej z dnia 6 listopada 2014 r. w sprawie przeprowadzenia

Bardziej szczegółowo

Tryb powoływania członków oraz organizacja i trybu działania Powiatowej Rady Działalności Pożytku Publicznego Powiatu Giżyckiego

Tryb powoływania członków oraz organizacja i trybu działania Powiatowej Rady Działalności Pożytku Publicznego Powiatu Giżyckiego Załącznik do Uchwały Nr X.62.2015 Rady Powiatu w Giżycku z dnia 26 czerwca 2015 r. Tryb powoływania członków oraz organizacja i trybu działania Powiatowej Rady Działalności Pożytku Publicznego Powiatu

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA * Trybunału Konstytucyjnego z dnia 1 czerwca 1994 r. Sygn. akt W. 8/94

UCHWAŁA * Trybunału Konstytucyjnego z dnia 1 czerwca 1994 r. Sygn. akt W. 8/94 25 UCHWAŁA * Trybunału Konstytucyjnego z dnia 1 czerwca 1994 r. Sygn. akt W. 8/94 w sprawie wykładni art. 34 ust. 2 i 3 oraz art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 25 marca 1994 r. o ustroju miasta stołecznego Warszawy

Bardziej szczegółowo

Pracownik ochrony i detektyw w ustawie o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów. Bydgoszcz, 4 grudnia 2013 r.

Pracownik ochrony i detektyw w ustawie o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów. Bydgoszcz, 4 grudnia 2013 r. Pracownik ochrony i detektyw w ustawie o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów Bydgoszcz, 4 grudnia 2013 r. PODSTAWA PRAWNA ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o zmianie ustaw regulujących

Bardziej szczegółowo

DzierŜoniów, 16.11.2015 r. PROTOKÓŁ z I posiedzenia Gminnej Rady Działalności PoŜytku Publicznego

DzierŜoniów, 16.11.2015 r. PROTOKÓŁ z I posiedzenia Gminnej Rady Działalności PoŜytku Publicznego DzierŜoniów, 16.11.2015 r. PROTOKÓŁ z I posiedzenia Gminnej Rady Działalności PoŜytku Publicznego Posiedzenie Gminnej Rady Działalności PoŜytku Publicznego odbyło się w dniu 16 listopada 2015 roku o godz.

Bardziej szczegółowo

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień 07.01.2014 godz. 11:50:10 Numer KRS: 0000033611

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień 07.01.2014 godz. 11:50:10 Numer KRS: 0000033611 Strona 1 z 7 CENTRALNA INFORMACJA KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO KRAJOWY REJESTR SĄDOWY Stan na dzień 07.01.2014 godz. 11:50:10 Numer KRS: 0000033611 Informacja odpowiadająca odpisowi aktualnemu Z REJESTRU

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN RADY PEDAGOGICZNEJ PRZEDSZKOLA NR 1 W WOLSZTYNIE ROZDZIAŁ I POSTANOWIENIA OGÓLNE

REGULAMIN RADY PEDAGOGICZNEJ PRZEDSZKOLA NR 1 W WOLSZTYNIE ROZDZIAŁ I POSTANOWIENIA OGÓLNE REGULAMIN RADY PEDAGOGICZNEJ PRZEDSZKOLA NR 1 W WOLSZTYNIE ROZDZIAŁ I POSTANOWIENIA OGÓLNE 1 1. Niniejszy regulamin działalności Rady Pedagogicznej został opracowany na podstawie art. 40 43 Ustawy z dnia

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia... o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw 1) Art. 1.

USTAWA. z dnia... o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw 1) Art. 1. Projekt USTAWA z dnia... o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw 1) Art. 1. W ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA NAUKI I INFORMATYZACJI 1) z dnia 29 lipca 2005 r. (Dz. U. z dnia 12 sierpnia 2005 r.)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA NAUKI I INFORMATYZACJI 1) z dnia 29 lipca 2005 r. (Dz. U. z dnia 12 sierpnia 2005 r.) Dz.U.05.153.1275 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA NAUKI I INFORMATYZACJI 1) z dnia 29 lipca 2005 r. w sprawie Krajowej Komisji Etycznej do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach oraz lokalnych komisji etycznych do spraw

Bardziej szczegółowo

Rozdział I Postanowienia ogólne 1.

Rozdział I Postanowienia ogólne 1. REGULAMIN NABORU NA WOLNE STANOWISKA URZĘDNICZE, w tym kierownicze stanowiska urzędnicze w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej Nr 1 w Radomiu 26-600, ul. Kolejowa 22 Rozdział I Postanowienia ogólne 1.

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO

DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO Katowice, dnia 7 lipca 2015 r. Poz. 3713 UCHWAŁA NR 155/XIV/2015 RADY MIEJSKIEJ W SOSNOWCU z dnia 25 czerwca 2015 r. w sprawie utworzenia Rady Seniorów Miasta Sosnowca

Bardziej szczegółowo

Regulamin Konkursu Prawnik Pro Bono

Regulamin Konkursu Prawnik Pro Bono Regulamin Konkursu Prawnik Pro Bono 1 1. Fundacja Uniwersyteckich Poradni Prawnych, zważywszy na potrzebę krzewienia szczytnej idei pracy prawników Pro Publico Bono oraz mając na uwadze dotychczas wykazywaną

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 20 września 2010 r. PAŃSTWOWA KOMISJA WYBORCZA ZPOW-703-41/10

Warszawa, dnia 20 września 2010 r. PAŃSTWOWA KOMISJA WYBORCZA ZPOW-703-41/10 Informacja Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 20 września 2010 r. o prawie wybierania (czynnym prawie wyborczym) i prawie wybieralności (biernym prawie wyborczym) w wyborach do rad gmin, rad powiatów

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO

DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO Łódź, dnia 17 stycznia 2014 r. Poz. 202 UCHWAŁA NR LXXVIII/1633/13 RADY MIEJSKIEJ W ŁODZI w sprawie wprowadzenia obowiązku ukończenia szkolenia zakończonego egzaminem

Bardziej szczegółowo

Druk nr 2798 Warszawa, 30 marca 2004 r.

Druk nr 2798 Warszawa, 30 marca 2004 r. SEJM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ IV kadencja Prezes Rady Ministrów RM 10-64-04 Druk nr 2798 Warszawa, 30 marca 2004 r. Pan Marek Borowski Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Na podstawie art. 118 ust.

Bardziej szczegółowo

P R O T O K Ó Ł z obrad X Sesji RADY GMINY MURÓW z dnia 17 lipca 2015 r.

P R O T O K Ó Ł z obrad X Sesji RADY GMINY MURÓW z dnia 17 lipca 2015 r. P R O T O K Ó Ł z obrad X Sesji RADY GMINY MURÓW z dnia 17 lipca 2015 r. X Sesja Rady Gminy Murów odbyła się w dniu 17 lipca 2015 r. w sali USC w Urzędzie Gminy Murów.Przewodniczący Rady Gminy Pan Stanisław

Bardziej szczegółowo