Opinia. Zespołu do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników do sądów powszechnych. z dnia 3 września 2015 r.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Opinia. Zespołu do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników do sądów powszechnych. z dnia 3 września 2015 r."

Transkrypt

1 Opinia Zespołu do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników do sądów powszechnych z dnia 3 września 2015 r. na temat kandydatów na ławników, w szczególności spełnienia przez nich wymogów określonych Zespół do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników do sądów powszechnych (zwany dalej Zespołem) został powołany uchwałą Nr VIII/66/15 Rady Miasta Bielsk Podlaski z dnia 26 maja 2015 roku w sprawie powołania zespołu do spraw zaopiniowania kandydatów na ławników, w składzie: 1. Pani Danuta Karniewicz 2. Pani Jolanta Niewińska 3. Pan Aleksander Bożko 4. Pan Wojciech Jaroszko 5. Pan Romuald Piotrowski Podczas pierwszego posiedzenia Zespołu w dniu 2 lipca 2015 roku członkowie Zespołu wybrali spośród siebie przewodniczącego oraz zastępcę przewodniczącego. Przewodniczącym Zespołu został Pan Wojciech Jaroszko, zaś zastępcą przewodniczącego Pani Danuta Karniewicz. Zespół przedstawia Radzie Miasta Bielsk Podlaski niniejszą opinię w celu umożliwienia dokonania wyborów ławników na kadencję Wybory ławników odbywają się na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2001 roku - Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2015r. poz. 133 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, oraz rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 9 czerwca 2011 r. w sprawie sposobu postępowania z dokumentami złożonymi radom gmin przy zgłaszaniu kandydatów na ławników oraz wzoru karty zgłoszenia (Dz. U. Nr 121, poz. 693). Zadaniem Zespołu, zgodnie z art ustawy oraz powołaną uchwałą Rady Miasta, jest wypracowanie i przedstawienie na sesji Rady Miasta Bielsk Podlaski opinii o zgłoszonych kandydatach, w szczególności w zakresie spełnienia przez nich wymogów określonych Liczbę ławników wybieranych przez Radę Miasta Bielsk Podlaski określił Prezes Sądu Okręgowego w Białymstoku, pismem z dnia 18 maja 2015 roku nr A /15, skierowanym do Rady Miasta Bielsk Podlaski, która do poszczególnych sądów wynosi: 1) liczba ławników wybieranych do Sądu Okręgowego w Białymstoku 8 osób. 2) liczba ławników wybieranych do Sądu Rejonowego w Białymstoku do orzekania w sprawach prawa pracy 7 osób. 3) liczba ławników wybieranych do Sądu Rejonowego w Bielsku Podlaskim: 8 osób.

2 W terminie do 30 czerwca 2015 r. uprawnione podmioty oraz grupy obywateli dokonały zgłoszeń kandydatów i łącznie wpłynęło 20 zgłoszeń. Jednakże w dniu 25 sierpnia 2015 roku jeden z kandydatów poinformował pisemnie, że rezygnuje z kandydowania i prosi o zwrot dokumentacji. Zgłoszonych kandydatów na ławników, w podziale na poszczególne sądy obecnie jest: 1) do Sądu Okręgowego w Białymstoku: - 6 kandydatów, 2) do Sądu Rejonowego w Białymstoku do orzekania w sprawach prawa pracy: - 6 kandydatów, 3) do Sądu Rejonowego w Bielsku Podlaskim : - 7 kandydatów. Zespół dokonał analizy zgłoszeń kandydatów na ławników na posiedzeniach w dniach: 2 lipca 2015 roku oraz 3 września 2015 roku pod kątem spełnienia przez kandydatów wymogów ustawowych określonych w art. 158 i art. 159 ustawy, zgodnie z którymi: Art Ławnikiem może być wybrany ten, kto: 1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta z pełni praw cywilnych i obywatelskich, 2) jest nieskazitelnego charakteru, 3) ukończył 30 lat, 4) jest zatrudniony, prowadzi działalność gospodarczą lub mieszka w miejscu kandydowania co najmniej od roku, 5) nie przekroczył 70 lat, 6) jest zdolny, ze względu na stan zdrowia, do pełnienia obowiązków ławnika, 7) posiada co najmniej wykształcenie średnie. 2. (uchylony). 3. Do orzekania w sprawach z zakresu prawa pracy ławnikiem powinna być wybrana osoba wykazująca szczególną znajomość spraw pracowniczych. Art Ławnikami nie mogą być: 1) osoby zatrudnione w sądach powszechnych i innych sądach oraz w prokuraturze, 2) osoby wchodzące w skład organów, od których orzeczenia można żądać skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego, 3) funkcjonariusze Policji oraz inne osoby zajmujące stanowiska związane ze ściganiem przestępstw i wykroczeń, 4) adwokaci i aplikanci adwokaccy, 5) radcy prawni i aplikanci radcowscy, 6) duchowni, 7) żołnierze w czynnej służbie wojskowej, 8) funkcjonariusze Służby Więziennej, 9) radni gminy, powiatu i województwa. 2. Nie można być ławnikiem jednocześnie w więcej niż jednym sądzie. Zespół szczegółowo przeanalizował także informację Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji w Białymstoku, otrzymaną w dniu 23 lipca 2015 roku na podstawie przepisu o zasięgnięciu od Komendanta Wojewódzkiego Policji informacji o kandydatach na ławników. Zespół po dokonaniu analizy treści zgłoszeń i innej dokumentacji kandydatów oraz informacji uzyskanej od Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji w Białymstoku, opiniuje niżej wymienionych kandydatów na ławników - w porządku alfabetycznym do poszczególnych sądów:

3 1. Kandydaci do Sądu Okręgowego w Białymstoku: 1) Grodzki Jan zgłoszony przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski nie spełnia wymogów określonych Zespół stwierdza, opierając się na informacjach zawartych w zgłoszeniu, że kandydata nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. Jednakże opierając się na informacji uzyskanej od Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji w Białymstoku, Zespół uważa, że kandydat na ławnika nie spełnia wymogu określonego w art. 158 xxxxxxxx ustawy. 2) Maleszewski Jerzy zgłoszony przez Stowarzyszenie Koalicja Bielska - spełnia wymogi określone dokumentacji, że kandydat spełnia warunki wymienione w art ustawy oraz że kandydata nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. 3) Matejak Teresa zgłoszona przez 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone 4) Panasiuk Halina zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone w ustawie 5) Puławski Anatol zgłoszony przez Stowarzyszenie Bractwa Prawosławnego św. św. Cyryla i Metodego - spełnia wymogi określone dokumentacji, że kandydat spełnia warunki wymienione w art ustawy oraz że kandydata nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. 6) Sawicka Ewa zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone 2. Kandydaci do Sądu Rejonowego w Białymstoku do orzekania w sprawach prawa pracy: 1) Karpińska Wiesława zgłoszona przez Stowarzyszenie Koalicja Bielska - spełnia wymogi określone

4 że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż od 2006 roku jest kadrową i zajmuje się tą tematyką zawodowo. 2) Olszańska Magdalena Hanna zgłoszona przez Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Solidarność - spełnia wymogi określone że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, w związku z pracą zawodową oraz ze względu na zajmowane stanowisko, a także pracę społeczną i ukończone szkolenia. 3) Pawluczuk Alicja zgłoszona przez Stowarzyszenie Koalicja Bielska - spełnia wymogi określone że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż od 32 lat zawodowo zajmuje się tą tematyką, w swojej pracy stosując przepisy prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. 4) Pawluczuk Alina zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone w ustawie że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż posiada 22 letnie doświadczenie zawodowe z tego zakresu oraz przez dwie kadencje pełniła funkcję ławnika w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. 5) Piotrowska-Śliwińska Monika zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone że pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż zajmuje się tą tematyką zawodowo, prowadzi m.in. sprawy kadrowe. 6) Puchacewicz Wiesława Krystyna zgłoszona przez Bielskie Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku - spełnia wymogi określone Zespół stwierdza, opierając się na informacjach zawartych w oraz pozostałej dokumentacji, że kandydatka spełnia warunki wymienione w art ustawy oraz że kandydatki nie dotyczą

5 okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. Kandydatka w części B pkt 17 karty zgłoszenia oświadczyła, że posiada szczególną znajomość prawa pracy, gdyż przez trzy kadencje pełniła funkcję ławnika w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych oraz pełniła funkcję społecznego inspektora pracy. 3. Kandydaci do Sądu Rejonowego w Bielsku Podlaskim: 1) Karpiuk Antonina zgłoszona przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Szansa w Bielsku Podlaskim - spełnia wymogi określone 2) Łozowik Irena zgłoszona przez Fundację Domów Kultury Prawosławnej Diecezji Warszawsko-Bielskiej - spełnia wymogi określone 3) Niewiński Leszek zgłoszony przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone w ustawie dokumentacji, że kandydat spełnia warunki wymienione w art ustawy oraz że kandydata nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. 4) Przystup Izabela Anna zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone 5) Sajewicz Walentyna zgłoszona przez Fundację Domów Kultury Prawosławnej Diecezji Warszawsko-Bielskiej - spełnia wymogi określone 6) Taranta Irena zgłoszona przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Szansa w Bielsku Podlaskim - spełnia wymogi określone

6 7) Wawulska-Malejew Dorota zgłoszona przez ponad 50 obywateli mających czynne prawo wyborcze i stale zamieszkujących na terenie miasta Bielsk Podlaski - spełnia wymogi określone że kandydatki nie dotyczą okoliczności, o których mowa w art. 159 ustawy. Dokumenty, na podstawie których Zespół przygotował niniejszą opinię (tj. zgłoszenia kandydatów wraz z załącznikami oraz informacje uzyskane od Podlaskiego Komendanta Wojewódzkiego Policji), protokoły z przebiegu posiedzeń Zespołu oraz lista obecności stanowią odrębną dokumentację i znajdują się do wglądu w Urzędzie Miasta Bielsk Podlaski pokój nr 10. Podpisy członków Zespołu: 1. Przewodniczący Zespołu Wojciech Jaroszko. 2. Z-ca Przewodniczącego Danuta Karniewicz 3. Członek Zespołu Jolanta Niewińska 4. Członek Zespołu Aleksander Bożko 5. Członek Zespołu Romuald Piotrowski.

UCHWAŁA NR VIII/.../15 RADY GMINY STARE BABICE. z dnia 28 maja 2015 r. w sprawie powołania zespołu ds. wyboru ławników

UCHWAŁA NR VIII/.../15 RADY GMINY STARE BABICE. z dnia 28 maja 2015 r. w sprawie powołania zespołu ds. wyboru ławników Projekt UCHWAŁA NR VIII/.../15 RADY GMINY STARE BABICE z dnia 28 maja 2015 r. w sprawie powołania zespołu ds. wyboru ławników Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt. 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie

Bardziej szczegółowo

Nowy wzór karty zgłoszenia kandydata na ławnika - Informacja dotycząca wyborów ławników w roku 2011

Nowy wzór karty zgłoszenia kandydata na ławnika - Informacja dotycząca wyborów ławników w roku 2011 Wiadomości Poniedziałek, 6 czerwca 2011 Nowy wzór karty zgłoszenia kandydata na ławnika - Informacja dotycząca wyborów ławników w roku 2011 Wójt Gminy Oświęcim informuje, że w terminie do dnia 30 czerwca

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XIII/164/2015 RADY MIEJSKIEJ WAŁBRZYCHA. z dnia 15 października 2015 r.

UCHWAŁA NR XIII/164/2015 RADY MIEJSKIEJ WAŁBRZYCHA. z dnia 15 października 2015 r. UCHWAŁA NR XIII/164/2015 RADY MIEJSKIEJ WAŁBRZYCHA w sprawie wyborów ławników do Sądu Rejonowego w Wałbrzychu kadencji 2016-2019. Na podstawie art.18 ust.2 pkt.15 ustawy z dnia 8 marca 1990r o samorządzie

Bardziej szczegółowo

Informacja o zgłoszeniu kandydatów na ławnika na kadencję

Informacja o zgłoszeniu kandydatów na ławnika na kadencję Informacja o zgłoszeniu kandydatów na ławnika na kadencję 2012-2015 W związku z upływem kadencji ławników sądów powszechnych, zgodnie ze znowelizowaną ustawą z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów

Bardziej szczegółowo

WYBORY ŁAWNIKÓW NA LATA

WYBORY ŁAWNIKÓW NA LATA WYBORY ŁAWNIKÓW NA LATA 2016-2019 OGŁOSZENIE o przystąpieniu do wyboru ławników do sądów powszechnych na kadencję 2016 2019 Wójt Gminy Przytoczna informuje, że w dniu 31 grudnia 2015 r. upływa czteroletnia

Bardziej szczegółowo

Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję

Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję 2016-2019 W związku z upływem w dniu 31 grudnia 2015 roku czteroletniej kadencji ławników orzekających w sprawach rozpoznawanych w Sądzie Rejonowym w Żyrardowie

Bardziej szczegółowo

Informacja dla kandydatów na ławników na kadencję

Informacja dla kandydatów na ławników na kadencję Informacja dla kandydatów na ławników na kadencję 2016 2019 Na podstawie art. 160 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz.U. z 2015 r. poz. 133)Rada Gminy Mszana wybierze

Bardziej szczegółowo

Wybory uzupełniające ławników sądowych na kadencję

Wybory uzupełniające ławników sądowych na kadencję Wybory uzupełniające ławników sądowych na kadencję 2016-2019 W terminie do dnia 17 listopada 2017 roku można zgłaszać kandydatów na ławników w ramach uzupełniających wyborów na ławników do Sądu Okręgowego

Bardziej szczegółowo

Komunikat Biura Rady Miasta Gdańska. w sprawie zasad przeprowadzenia naboru kandydatów na ławników sądów powszechnych w Gdańsku na kadencję 2016-2019.

Komunikat Biura Rady Miasta Gdańska. w sprawie zasad przeprowadzenia naboru kandydatów na ławników sądów powszechnych w Gdańsku na kadencję 2016-2019. Komunikat Biura Rady Miasta Gdańska w sprawie zasad przeprowadzenia naboru kandydatów na ławników sądów powszechnych w Gdańsku na kadencję 2016-2019. Zgodnie z uchwałą Kolegium Sadu Okręgowego w Gdańsku

Bardziej szczegółowo

Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję 2016-2019

Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję 2016-2019 Informacja dotycząca wyboru ławników na kadencję 2016-2019 W związku z upływem w dniu 31 grudnia 2015 roku czteroletniej kadencji ławników sądów powszechnych, Prezes Sądu Okręgowego w Katowicach zwrócił

Bardziej szczegółowo

Rada Miejska w Dąbrowie Górniczej dokona wyboru 34 ławników:

Rada Miejska w Dąbrowie Górniczej dokona wyboru 34 ławników: OGŁOSZENIE w sprawie naboru kandydatów na ławników do Sądu Okręgowego w Katowicach oraz do Sądu Rejonowego w Dąbrowie Górniczej na kadencję 2012 2015 w wyborach uzupełniających Działając na podstawie art.

Bardziej szczegółowo

WYBORY ŁAWNIKÓW NA KADENCJĘ

WYBORY ŁAWNIKÓW NA KADENCJĘ WYBORY ŁAWNIKÓW NA KADENCJĘ 2016-2019 Nabór kandydatów na ławników Prezes Sądu Okręgowego w Gorzowie Wlkp. wystąpił do Rady Miejskiej w Dobiegniewie z wnioskiem o przeprowadzenie wyborów ławników na kadencję

Bardziej szczegółowo

Ustawa Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2001 r. nr 98 poz. 1070, z późn. zm.) ROZDZIAŁ 7 Ławnicy

Ustawa Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2001 r. nr 98 poz. 1070, z późn. zm.) ROZDZIAŁ 7 Ławnicy Ustawa Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2001 r. nr 98 poz. 1070, z późn. zm.) ROZDZIAŁ 7 Ławnicy Art. 158. 1. Ławnikiem może być wybrany ten, kto: 1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta

Bardziej szczegółowo

Dz.U Nr 98 poz U S T A W A. z dnia 27 lipca 2001 r.

Dz.U Nr 98 poz U S T A W A. z dnia 27 lipca 2001 r. Kancelaria Sejmu s. 1/134 Dz.U. 2001 Nr 98 poz. 1070 U S T A W A z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych Opracowano na podstawie t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 133, 509. Ławnicy Art. 158.

Bardziej szczegółowo

O G Ł O S Z E N I E. Do Sądu Okręgowego w Legnicy - w liczbie 1 ławnika

O G Ł O S Z E N I E. Do Sądu Okręgowego w Legnicy - w liczbie 1 ławnika O G Ł O S Z E N I E Uprzejmie informuję wszystkich zainteresowanych mieszkańców, że w dniu 31 grudnia 2007 r. upływa kadencja ławników wybranych w roku 2003. W związku z powyższym, zgodnie z obowiązującymi

Bardziej szczegółowo

Dz.U ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. Sejm Prawo o ustroju sądów powszechnych. Rozdział 7. Ławnicy

Dz.U ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. Sejm Prawo o ustroju sądów powszechnych. Rozdział 7. Ławnicy Dz.U.2001.98.1070 ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. Sejm Prawo o ustroju sądów powszechnych. Rozdział 7 Ławnicy Art. 158. 1. Ławnikiem moŝe być wybrany ten, kto: 1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta

Bardziej szczegółowo

Nieporęt, dnia 12 października 2011 r.

Nieporęt, dnia 12 października 2011 r. BG. 533...2011 Uzasadnienie do projektów uchwał w sprawie: 1) wyboru ławników do Sądu Rejonowego w Legionowie; 2) wyboru ławników do Sądu Rejonowego dla Warszawy Pragi-Północ w Warszawie do orzekania w

Bardziej szczegółowo

Wybrane zagadnienia o ławnikach

Wybrane zagadnienia o ławnikach Wybrane zagadnienia o ławnikach Ławnik - niezawodowy członek składu orzekającego sądu, stanowiący czynnik społeczny w wymiarze sprawiedliwości. Udział czynnika społecznego w wymiarze sprawiedliwości został

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych. (Dz. U. z dnia 12 września 2001 r.) Rozdział 7. Ławnicy

USTAWA. z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych. (Dz. U. z dnia 12 września 2001 r.) Rozdział 7. Ławnicy Dz.U.01.98.1070 2001.12.31 zm. Dz.U.01.154.1787 art. 1 2002.12.31 zm. Dz.U.02.213.1802 art. 1 2003.01.01 zm. Dz.U.02.240.2052 art. 89 2004.01.01 zm. Dz.U.02.153.1271 art. 76 zm. Dz.U.03.228.2256 art. 1

Bardziej szczegółowo

WYSTĄPIENIE POKONTROLNE

WYSTĄPIENIE POKONTROLNE WOJEWODA ŁÓDZKI PNK-IV.431.9.2012 Łódź, 4 czerwca 2012 r. Pan Andrzej Sauter Przewodniczący Rady Miejskiej w Pabianicach Pan Zbigniew Dychto Prezydent Miasta Pabianic WYSTĄPIENIE POKONTROLNE Na podstawie

Bardziej szczegółowo

KARTA ZGŁOSZENIA KANDYDATA NA ŁAWNIKA

KARTA ZGŁOSZENIA KANDYDATA NA ŁAWNIKA KARTA ZGŁOSZENIA KANDYDATA NA ŁAWNIKA UWAGA - KARTĘ ZGŁOSZENIA NALEŻY WYPEŁNIĆ DUŻYMI DRUKOWANYMI LITERAMI, CZARNYM LUB NIEBIESKIM KOLOREM. A. Właściwa rada gminy*, do której następuje zgłoszenie kandydata

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ DZIERŻONIOWA. z dnia 26 września 2011 r.

UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ DZIERŻONIOWA. z dnia 26 września 2011 r. Projekt z dnia [14.09.2011 r.] Zatwierdzony przez Przewodniczacego RM UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ DZIERŻONIOWA w sprawie wyboru ławników do Sądu Rejonowego w Dzierżoniowie na kadencję w latach 2012 2015

Bardziej szczegółowo

Uchwała nr XVI Rady Miejskiej w Brwinowie z dnia 5 października 2015 r.

Uchwała nr XVI Rady Miejskiej w Brwinowie z dnia 5 października 2015 r. Załącznik do uchwały Nr XVI.149.2015 Uchwała nr XVI.149.2015 Rady Miejskiej z dnia 5 października 2015 r. w sprawie ustalenia regulaminu głosowania w wyborach ławników do sądów powszechnych. Na podstawie

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XIV/187/2015 RADY MIASTA BOLESŁAWIEC. z dnia 28 października 2015 r. w sprawie wyboru ławników na kadencję w latach

UCHWAŁA NR XIV/187/2015 RADY MIASTA BOLESŁAWIEC. z dnia 28 października 2015 r. w sprawie wyboru ławników na kadencję w latach UCHWAŁA NR XIV/187/2015 RADY MIASTA BOLESŁAWIEC z dnia 28 października 2015 r. w sprawie wyboru ławników na kadencję w latach 2016-2019 Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r.

Bardziej szczegółowo

WOJEWODA ŁÓDZKI Łódź, 6 maja 2013 r.

WOJEWODA ŁÓDZKI Łódź, 6 maja 2013 r. WOJEWODA ŁÓDZKI Łódź, 6 maja 2013 r. PNK-IV.431.6.2013 Pan Mariusz Dziuda Przewodniczący Rady Miejskiej w Skierniewicach Pan Leszek Trębski Prezydent Miasta Skierniewice WYSTĄPIENIE POKONTROLNE Na podstawie

Bardziej szczegółowo

WYSTĄPIENIE POKONTROLNE

WYSTĄPIENIE POKONTROLNE WOJEWODA ŁÓDZKI PNK-IV.431.30.2012 Łódź, 8 sierpnia 2012 r. Pani Anna Milczanowska Prezydent Miasta Radomska Pan Jacek Gębicz Przewodniczący Rady Miejskiej w Radomsku WYSTĄPIENIE POKONTROLNE Na podstawie

Bardziej szczegółowo

WŁADZA SĄDOWNICZA. PRAWO KONSTYTUCYJNE SEMESTR LETNI 2014/2015 mgr Anna Kuchciak

WŁADZA SĄDOWNICZA. PRAWO KONSTYTUCYJNE SEMESTR LETNI 2014/2015 mgr Anna Kuchciak WŁADZA SĄDOWNICZA PRAWO KONSTYTUCYJNE SEMESTR LETNI 2014/2015 mgr Anna Kuchciak Z A S A D A T R Ó J P O D Z I A Ł U W Ł A D Z??? . ( )Z zasady podziału władz wynika, iż władze ustawodawcza, wykonawcza

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 2007 r. o zmianie ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz niektórych innych ustaw

USTAWA z dnia 2007 r. o zmianie ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz niektórych innych ustaw PROJEKT USTAWA z dnia 2007 r. o zmianie ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz niektórych innych ustaw Art. 1. W ustawie z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. Nr 98,

Bardziej szczegółowo

U S T A W A z dnia 2017 r. o zmianie ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa oraz niektórych innych ustaw 1)

U S T A W A z dnia 2017 r. o zmianie ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa oraz niektórych innych ustaw 1) U S T A W A z dnia 2017 r. o zmianie ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa oraz niektórych innych ustaw 1) Art. 1. W ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o Krajowej Radzie Sądownictwa (Dz. U. z 2016 r. poz. 976

Bardziej szczegółowo

Ustawa z dnia r. o zmianie ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa oraz niektórych innych ustaw

Ustawa z dnia r. o zmianie ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa oraz niektórych innych ustaw Ustawa z dnia. 2017 r. o zmianie ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa oraz niektórych innych ustaw Art. 1. W ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o Krajowej Radzie Sądownictwa (Dz. U. 2011 r. Nr 126, poz. 714,

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN W SPRAWIE PRZEPROWADZANIA KONKURSU NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO

REGULAMIN W SPRAWIE PRZEPROWADZANIA KONKURSU NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO REGULAMIN W SPRAWIE PRZEPROWADZANIA KONKURSU NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO Działając na podstawie art. 155a 1 ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z

Bardziej szczegółowo

Ośrodek Badań, Studiów i Legislacji

Ośrodek Badań, Studiów i Legislacji Ważniejsze zmiany Dotyczące ustroju i funkcjonowania Sądu Najwyższego Ustawa o Sądzie Najwyższym z dnia 23 listopada 2002 r. (tj. z dnia 22 lipca 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1254)) Projekt ustawy o Sądzie

Bardziej szczegółowo

Okręg Nr JAKONCZUK Emil, lat 22, zam. Bielsk Podlaski zgłoszony przez KW PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ - lista nr 3

Okręg Nr JAKONCZUK Emil, lat 22, zam. Bielsk Podlaski zgłoszony przez KW PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ - lista nr 3 OBWIESZCZENIE Miejskiej Komisji Wyborczej w Bielsku Podlaskim z dnia 21 października 2014 r. o zarejestrowanych listach kandydatów na radnych do Rady Miasta Bielsk Podlaski w wyborach do rad gmin, rad

Bardziej szczegółowo

1. Rozpatrzenie materiałów przedkładanych pod obrady sesji. 2. Sprawy różne przyjęcie protokołu.

1. Rozpatrzenie materiałów przedkładanych pod obrady sesji. 2. Sprawy różne przyjęcie protokołu. Br.0012.10.2014 Protokół Nr 36/14 z posiedzenia Komisji Porządku, Bezpieczeństwa Publicznego i Współpracy ze Społecznościami Lokalnymi Rady Miasta Bielsk Podlaski z 19 lutego 2014 r. Posiedzenie Komisji

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XIV/207/15 RADY MIASTA TYCHY. z dnia 24 września 2015 r.

UCHWAŁA NR XIV/207/15 RADY MIASTA TYCHY. z dnia 24 września 2015 r. UCHWAŁA NR XIV/207/15 RADY MIASTA TYCHY w sprawie wyboru ławników do Sądu Okręgowego w Katowicach oraz Sądu Rejonowego w Tychach Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie

Bardziej szczegółowo

Materiał porównawczy. do ustawy z dnia 1 kwietnia 2011 r. o Krajowej Radzie Sądownictwa. (druk nr 1169)

Materiał porównawczy. do ustawy z dnia 1 kwietnia 2011 r. o Krajowej Radzie Sądownictwa. (druk nr 1169) BIURO LEGISLACYJNE/ Materiał porównawczy Materiał porównawczy do ustawy z dnia 1 kwietnia 2011 r. o Krajowej Radzie Sądownictwa (druk nr 1169) USTAWA z dnia 17 grudnia 1997 r. O ZMIANIE USTAWY PRAWO O

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR../../ 2015 RADY MIASTA PODKOWA LEŚNA z dnia. października 2015 r.

UCHWAŁA NR../../ 2015 RADY MIASTA PODKOWA LEŚNA z dnia. października 2015 r. UCHWAŁA NR../../ 2015 RADY MIASTA PODKOWA LEŚNA z dnia. października 2015 r. PROJEKT w sprawie regulaminu głosowania w wyborach ławników do sądów powszechnych Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy

Bardziej szczegółowo

Regulamin. Rozdział I Przepisy ogólne

Regulamin. Rozdział I Przepisy ogólne Załącznik do uchwały nr XII/62/2015 Rady Gminy Sorkwity z dnia 30.09.2015r. Regulamin głosowania w wyborach ławników do sądów powszechnych na kadencję od 2016 r. do 2019 r. przeprowadzonych na sesji w

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XIII/90/2015 RADY MIASTA SULEJÓWEK z dnia 3 września 2015 r.

UCHWAŁA NR XIII/90/2015 RADY MIASTA SULEJÓWEK z dnia 3 września 2015 r. UCHWAŁA NR XIII/90/2015 RADY MIASTA SULEJÓWEK z dnia 3 września 2015 r. w sprawie ustalenia regulaminu głosowania w wyborach ławników do sądów powszechnych. Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z

Bardziej szczegółowo

Sądy i Trybunały są władzą odrębną i niezależną od innych władz. [ ]

Sądy i Trybunały są władzą odrębną i niezależną od innych władz. [ ] Art. 173 Sądy i Trybunały są władzą odrębną i niezależną od innych władz. [ ] Art. 175 1. Wymiar sprawiedliwości w Rzeczpospolitej Polskiej sprawują Sąd Najwyższy, sądy powszechne, sady administracyjne

Bardziej szczegółowo

1. Powołuję Miejską Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w składzie:

1. Powołuję Miejską Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w składzie: ZARZĄDZENIE NR 29/11 BURMISTRZA MIASTA BIELSK PODLASKI z dnia 1 lutego 2011 r. w sprawie powołania Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Bielsku Podlaskim. Na podstawie art. 4 1 ust.

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI WSPÓLNEJ KOMISJI BEZPIECZEŃSTWA I PORZĄDKU DLA MIASTA NOWEGO SĄCZA I POWIATU NOWOSĄDECKIEGO ZA 2012 ROK

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI WSPÓLNEJ KOMISJI BEZPIECZEŃSTWA I PORZĄDKU DLA MIASTA NOWEGO SĄCZA I POWIATU NOWOSĄDECKIEGO ZA 2012 ROK SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI WSPÓLNEJ KOMISJI BEZPIECZEŃSTWA I PORZĄDKU DLA MIASTA NOWEGO SĄCZA I POWIATU NOWOSĄDECKIEGO ZA 2012 ROK Na podstawie art. 38b ust. 3 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie

Bardziej szczegółowo

Rozdział I. Postanowienia ogólne

Rozdział I. Postanowienia ogólne Statut Rady Seniorów Gminy Nadarzyn Rozdział I Postanowienia ogólne 1 1. Rada Seniorów Gminy Nadarzyn, zwana dalej Radą podejmuje działania w celu integracji środowiska osób starszych oraz wzmacniania

Bardziej szczegółowo

Zakres rozszerzony - moduł 35 Obywatel wobec prawa. Janusz Korzeniowski

Zakres rozszerzony - moduł 35 Obywatel wobec prawa. Janusz Korzeniowski Zakres rozszerzony - moduł 35 Obywatel wobec prawa Opracowanie: Janusz Korzeniowski nauczyciel konsultant ds. edukacji obywatelskiej w Zachodniopomorskim Centrum Doskonalenia Nauczycieli 1 Spis slajdów

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ W NAMYSŁOWIE. z dnia r.

UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ W NAMYSŁOWIE. z dnia r. Projekt UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ W NAMYSŁOWIE z dnia... 2015 r. w sprawie ustalenia regulaminu głosowania w wyborach ławników do sądów powszechnych na kadencję w latach 2016-2019 Na podstawie art.

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY MIASTA OPOLA. z dnia r. w sprawie zgłoszeń kandydatów na ławników, które pozostawia się bez dalszego biegu

UCHWAŁA NR... RADY MIASTA OPOLA. z dnia r. w sprawie zgłoszeń kandydatów na ławników, które pozostawia się bez dalszego biegu Projekt z dnia... UCHWAŁA NR... RADY MIASTA OPOLA z dnia... 2015 r. w sprawie zgłoszeń kandydatów na ławników, które pozostawia się bez dalszego biegu Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 29/2013 STAROSTY MAKOWSKIEGO. z dnia 11 grudnia 2013 r.

ZARZĄDZENIE NR 29/2013 STAROSTY MAKOWSKIEGO. z dnia 11 grudnia 2013 r. ZARZĄDZENIE NR 29/2013 STAROSTY MAKOWSKIEGO z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie powołania Komisji Bezpieczeństwa i Porządku oraz ustalenia Regulaminu Pracy Na podstawie art. 38a ust. 1, 5, 6 i 7 ustawy

Bardziej szczegółowo

Porozumienie. w sprawie powołania wojewódzkich struktur Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych

Porozumienie. w sprawie powołania wojewódzkich struktur Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych Porozumienie w sprawie powołania wojewódzkich struktur Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych ROZDZIAŁ I Nazwa, teren działania i siedziba federacji 1 Federacja Związków Zawodowych Służb Mundurowych

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 10 maja 1996 r.

USTAWA z dnia 10 maja 1996 r. Kancelaria Sejmu s. 1/5 Dz.U. 1996 Nr 77 poz. 367 USTAWA z dnia 10 maja 1996 r. o zmianie ustaw o prokuraturze, o Sądzie Najwyższym, o Trybunale Konstytucyjnym oraz ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XVIII/212/2015 RADY MIASTA GORZOWA WLKP. z dnia 28 października 2015 r.

UCHWAŁA NR XVIII/212/2015 RADY MIASTA GORZOWA WLKP. z dnia 28 października 2015 r. UCHWAŁA NR XVIII/212/2015 RADY MIASTA GORZOWA WLKP. w sprawie wyboru ławników do Sądu Okręgowego i Sądu Rejonowego w Gorzowie Wlkp. na kadencję 2016-2019 Na podstawie art.18 ust.2 pkt.15 ustawy o samorządzie

Bardziej szczegółowo

Protokół z zebrania założycielskiego Stowarzyszenia na rzecz osób niepełnosprawnych i ich rodzin Karolewska

Protokół z zebrania założycielskiego Stowarzyszenia na rzecz osób niepełnosprawnych i ich rodzin Karolewska Protokół z zebrania założycielskiego Stowarzyszenia na rzecz osób niepełnosprawnych i ich rodzin Karolewska W dniu 30 listopada 2012 roku w Łodzi przy ulicy Karolewskiej 30/34 odbyło się zebranie założycielskie

Bardziej szczegółowo

OGŁOSZENIE O KONKURSIE NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO W SĄDZIE OKRĘGOWYM W SZCZECINIE

OGŁOSZENIE O KONKURSIE NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO W SĄDZIE OKRĘGOWYM W SZCZECINIE PREZES SĄDU OKRĘGOWEGO Szczecin, 9 lipca 2013 r. w SZCZECINIE Kd-1102-13/13 OGŁOSZENIE O KONKURSIE NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO W SĄDZIE OKRĘGOWYM W SZCZECINIE I. Prezes Sądu Okręgowego w Szczecinie

Bardziej szczegółowo

Protokół nr 9/2015. posiedzenia Komisji Społecznej Rady Miejskiej w Stargardzie Szczecińskim odbytego w dniu 22 czerwca 2015 roku.

Protokół nr 9/2015. posiedzenia Komisji Społecznej Rady Miejskiej w Stargardzie Szczecińskim odbytego w dniu 22 czerwca 2015 roku. Protokół nr 9/2015 posiedzenia Komisji Społecznej Rady Miejskiej w Stargardzie Szczecińskim odbytego w dniu 22 czerwca 2015 roku. Członkowie Komisji zebrali się w sali posiedzeń Komisji, w Ratuszu, Rynek

Bardziej szczegółowo

KANDYDACI na ŁAWNIKÓW Sąd Okręgowy w Białymstoku, sprawy karne LICZBA MANDATÓW - 2

KANDYDACI na ŁAWNIKÓW Sąd Okręgowy w Białymstoku, sprawy karne LICZBA MANDATÓW - 2 KANDYDACI na ŁAWNIKÓW Sąd Okręgowy w Białymstoku, sprawy karne LICZBA MANDATÓW - 2 ANTONINA FIEDORUK - 62, obywatelstwo lskie, 34 a zamieszkuje w Hajnówce, wykształce wyższe ekonomiczne, emerytka od 6,

Bardziej szczegółowo

brzmienie od Zmiany aktu: M.P Nr 5 poz. 67 art M.P Nr 68 poz. 701 art.

brzmienie od Zmiany aktu: M.P Nr 5 poz. 67 art M.P Nr 68 poz. 701 art. brzmienie od 2007-01-22 Uchwała Państwowej Komisji Wyborczej w sprawie sposobu zgłaszania kandydatów na członków komisji wyborczych, wzoru zgłoszenia oraz zasad powoływania terytorialnych komisji wyborczych

Bardziej szczegółowo

1 LISTA OSÓB ZGŁASZAJĄCYCH (imię i nazwisko) Posiadam czynne prawo wyborcze

1 LISTA OSÓB ZGŁASZAJĄCYCH (imię i nazwisko) Posiadam czynne prawo wyborcze 1 1. Pierwsza osoba wymieniona na liście jest uprawniona do składania wyjaśnień w sprawie zgłoszenia kandydata na ławnika przez obywateli 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Prawo zgłaszania kandydata na ławnika

Bardziej szczegółowo

PREZES Szczecin, dnia 10 września 2013 r. SĄDU REJONOWEGO Szczecin Centrum w Szczecinie

PREZES Szczecin, dnia 10 września 2013 r. SĄDU REJONOWEGO Szczecin Centrum w Szczecinie PREZES Szczecin, dnia 10 września 2013 r. SĄDU REJONOWEGO Szczecin Centrum w Szczecinie K 1101-9/2013 OGŁOSZENIE O KONKURSIE NA STANOWISKO ASYSTENTA SĘDZIEGO W SĄDZIE REJONOWYM SZCZECIN CENTRUM W SZCZECINIE

Bardziej szczegółowo

Uchwała Nr VIII /38/15 Rady Gminy Tereszpol z dnia 26 czerwca 2015

Uchwała Nr VIII /38/15 Rady Gminy Tereszpol z dnia 26 czerwca 2015 Uchwała Nr VIII /38/15 Rady Gminy Tereszpol z dnia 26 czerwca 2015 w sprawie ustalenia regulaminu głosowania w Radzie Gminy Tereszpol w wyborach ławników do sądów powszechnych na kadencję w latach od 2016

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 113/15 BURMISTRZA MIASTA BIELSK PODLASKI

ZARZĄDZENIE NR 113/15 BURMISTRZA MIASTA BIELSK PODLASKI ZARZĄDZENIE NR 113/15 BURMISTRZA MIASTA BIELSK PODLASKI z dnia 11 sierpnia 2015 r. w sprawie powołania składów osobowych Obwodowych Komisji do spraw Referendum na terenie Miasta Bielsk Podlaski. Na podstawie

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY MIASTA KATOWICE. z dnia... r.

UCHWAŁA NR... RADY MIASTA KATOWICE. z dnia... r. Projekt UCHWAŁA NR... RADY MIASTA KATOWICE z dnia...... r. zmieniająca uchwałę w sprawie Trybu i sposobu powoływania i odwoływania członków Zespołu Interdyscyplinarnego oraz szczegółowych warunków jego

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA. (tekst ujednolicony)

UCHWAŁA. (tekst ujednolicony) Uchwała Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 4 września 2006 r. w sprawie sposobu zgłaszania kandydatów na członków komisji wyborczych, wzoru zgłoszenia oraz zasad powoływania terytorialnych komisji wyborczych

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych

USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych Kancelaria Sejmu s. 1/10 USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rozpoznawaniu przez sądy spraw z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych Opracowano na podstawie: Dz. U. z 1985 r. Nr 20, poz. 85, z 1996

Bardziej szczegółowo

Tryb i sposób powoływania i odwoływania członków Zespołu Interdyscyplinarnego w Gminie Secemin oraz szczegółowe warunki jego funkcjonowania

Tryb i sposób powoływania i odwoływania członków Zespołu Interdyscyplinarnego w Gminie Secemin oraz szczegółowe warunki jego funkcjonowania Załącznik do Uchwały Nr V/25/11 Rady Gminy Secemin z dnia 16.03.2011r. Tryb i sposób powoływania i odwoływania członków Zespołu Interdyscyplinarnego w Gminie Secemin oraz szczegółowe warunki jego funkcjonowania

Bardziej szczegółowo

Protokół Nr VII/11 z sesji Rady Powiatu w Oławie odbytej w dniu 27 kwietnia 2011 r. w sali posiedzeń Starostwa Powiatowego w Oławie

Protokół Nr VII/11 z sesji Rady Powiatu w Oławie odbytej w dniu 27 kwietnia 2011 r. w sali posiedzeń Starostwa Powiatowego w Oławie Protokół Nr VII/11 z sesji Rady Powiatu w Oławie odbytej w dniu 27 kwietnia 2011 r. w sali posiedzeń Starostwa Powiatowego w Oławie Przewodnicząca Rady Powiatu Ewa Szczepanik o godzinie 13:00 otworzyła

Bardziej szczegółowo

P R O T O K Ó Ł Nr XII/11 z obrad XII Sesji Rady Gminy Suwałki w dniu 28 października 2011 roku.

P R O T O K Ó Ł Nr XII/11 z obrad XII Sesji Rady Gminy Suwałki w dniu 28 października 2011 roku. P R O T O K Ó Ł Nr XII/11 z obrad XII Sesji Rady Gminy Suwałki w dniu 28 października 2011 roku. Obrady Sesji trwały od godz. 13 30 14 40 w sali konferencyjnej Wigierskiego Areopagu Nowej Ewangelizacji,

Bardziej szczegółowo

Protokół z publicznego losowania kandydatów do składów obwodowych komisji do spraw referendum zarządzonego na dzień 06 września 2015 roku

Protokół z publicznego losowania kandydatów do składów obwodowych komisji do spraw referendum zarządzonego na dzień 06 września 2015 roku Protokół z publicznego losowania kandydatów do składów obwodowych komisji do spraw referendum zarządzonego na dzień 06 września 2015 roku Losowanie odbyło się w dniu 12 sierpnia 2015 roku o godz. 11:00

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU na stanowisko zastępcy komendanta ds. medycznych w 109 Szpitalu Wojskowym z Przychodnią Samodzielnego

REGULAMIN KONKURSU na stanowisko zastępcy komendanta ds. medycznych w 109 Szpitalu Wojskowym z Przychodnią Samodzielnego REGULAMIN KONKURSU na stanowisko zastępcy komendanta ds. medycznych w 109 Szpitalu Wojskowym z Przychodnią Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Szczecinie, przy ul. P. Skargi 9/11 1 1.

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY GMINY RADZANOWO

UCHWAŁA NR... RADY GMINY RADZANOWO Projekt z dnia 24 czerwca 2014 r. Zatwierdzony przez... UCHWAŁA NR... RADY GMINY RADZANOWO z dnia 26 czerwca 2014 r. w sprawie trybu i sposobu powoływania i odwoływania członków Gminnego Zespołu Interdyscyplinarnego

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMISJI INFRASTRUKTURY, BEZPIECZEŃSTWA PUBLICZNEGO I RYNKU PRACY W ROKU 2014

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMISJI INFRASTRUKTURY, BEZPIECZEŃSTWA PUBLICZNEGO I RYNKU PRACY W ROKU 2014 SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMISJI INFRASTRUKTURY, I RYNKU PRACY W ROKU 2014 W 2014 roku Komisja Infrastruktury, Bezpieczeństwa Publicznego i Rynku Pracy ogółem odbyła 5 protokołowanych posiedzeń, na

Bardziej szczegółowo

Regulamin naboru kandydatów na stanowisko asystenta sędziego w Sądzie Rejonowym w Jaworznie

Regulamin naboru kandydatów na stanowisko asystenta sędziego w Sądzie Rejonowym w Jaworznie Regulamin naboru kandydatów na stanowisko asystenta sędziego w Sądzie Rejonowym w Jaworznie Rozdział I Postanowienia ogólne 1 Regulamin określa: 1. sposób i tryb przeprowadzania konkursu na stanowisko

Bardziej szczegółowo

Wybór przepisów wyborczych

Wybór przepisów wyborczych Dz.U.2012.572 2015.09.11 zm. Dz.U.2015.1240 art. 74 USTAWA z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity) Wybór przepisów wyborczych DZIAŁ II USTRÓJ UCZELNI Rozdział 2 Organy uczelni

Bardziej szczegółowo

PROTOKÓŁ Nr 8/2012 z posiedzenia Komisji Statutowej Rady Powiatu Nowosądeckiego 19 grudnia 2012 r.

PROTOKÓŁ Nr 8/2012 z posiedzenia Komisji Statutowej Rady Powiatu Nowosądeckiego 19 grudnia 2012 r. PROTOKÓŁ Nr 8/2012 z posiedzenia Komisji Statutowej Rady Powiatu Nowosądeckiego 19 grudnia 2012 r. Realizowany program posiedzenia: 1.Otwarcie posiedzenia i przyjęcie porządku posiedzenia. 2.Przyjęcie

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN WYBORÓW ZAKŁADOWEGO SPOŁECZNEGO INSPEKTORA PRACY W CENTRUM SZKOLENIA WOJSK INŻYNIERYJNYCH I CHEMICZNYCH WE WROCŁAWIU IM.

REGULAMIN WYBORÓW ZAKŁADOWEGO SPOŁECZNEGO INSPEKTORA PRACY W CENTRUM SZKOLENIA WOJSK INŻYNIERYJNYCH I CHEMICZNYCH WE WROCŁAWIU IM. REGULAMIN WYBORÓW ZAKŁADOWEGO SPOŁECZNEGO INSPEKTORA PRACY W CENTRUM SZKOLENIA WOJSK INŻYNIERYJNYCH I CHEMICZNYCH WE WROCŁAWIU IM. GEN.JAKUBA JASIŃSKIEGO (podstawa prawna: Art. 185 ustawy Kodeks Pracy

Bardziej szczegółowo

w dniach 6-9 marca 2012 roku

w dniach 6-9 marca 2012 roku Projekt z dnia 27 lutego 2012 r. PORZĄDEK OBRAD KRAJOWEJ RADY SĄDOWNICTWA w dniach 6-9 marca 2012 roku ( godz. 9 00 sala posiedzeń KRS) 1. Informacje i komunikaty. 2. Wybór Wiceprzewodniczącego Krajowej

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 29/2016

ZARZĄDZENIE NR 29/2016 ZARZĄDZENIE NR 29/2016 Dyrektora Centrum Onkologii Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie z dnia 24 maja 2016 r. w sprawie przeprowadzenia wyborów do Rady Naukowej Centrum Onkologii Instytutu im. Marii

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI

DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI DZIENNIK URZĘDOWY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI Warszawa, dnia 7 lipca 200 r. Nr 5 TREŚĆ: Poz.: ZARZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI: 67 zmieniające zarządzenie w sprawie powołania Komisji Egzaminacyjnej do

Bardziej szczegółowo

z dnia 4 września 2006 r.

z dnia 4 września 2006 r. UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ z dnia 4 września 2006 r. w sprawie sposobu zgłaszania kandydatów na członków komisji wyborczych, wzoru zgłoszenia oraz zasad powoływania terytorialnych komisji wyborczych

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR Rady Gminy Świlcza z dnia... w sprawie określenia zasad powoływania i zasad działania Komitetu Rewitalizacji Gminy Świlcza

UCHWAŁA NR Rady Gminy Świlcza z dnia... w sprawie określenia zasad powoływania i zasad działania Komitetu Rewitalizacji Gminy Świlcza PROJEKT UCHWAŁA NR Rady Gminy Świlcza z dnia... w sprawie określenia zasad powoływania i zasad działania Komitetu Rewitalizacji Gminy Świlcza Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 6a Ustawy z dnia 8 marca 1990

Bardziej szczegółowo

o założeniu Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku w Szczytnie

o założeniu Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku w Szczytnie Uchwała nr 1/2013 o założeniu Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku w Szczytnie Uczestnicy zebrania założycielskiego na spotkaniu w dniu 29.06. 2013 r. w Szczytnie postanawiają założyć stowarzyszenie,

Bardziej szczegółowo

2. Na ławnika do Sądu Rejonowego w Chełmie zgłoszono kandydatury:

2. Na ławnika do Sądu Rejonowego w Chełmie zgłoszono kandydatury: Załącznik do uchwały Nr XII/123/15 z dnia 29 października 2015 r. Protokół Komisji Skrutacyjnej wybranej dla ustalenia wyników głosowania w wyborach ławników do Sądu Rejonowego w Chełmie na kadencję 2016

Bardziej szczegółowo

13. Sąd Najwyższy. Sąd Najwyższy: Ustawa z r. o Sądzie Najwyższym (Dz. U. Nr 240, poz ze zm.)

13. Sąd Najwyższy. Sąd Najwyższy: Ustawa z r. o Sądzie Najwyższym (Dz. U. Nr 240, poz ze zm.) 13. Sąd Najwyższy Ustawa z 23.11.2002 r. o Sądzie Najwyższym (Dz. U. Nr 240, poz. 2052 ze zm.) Sąd Najwyższy: jest organem władzy sądowniczej powołanym do: 1) sprawowania wymiaru sprawiedliwości przez

Bardziej szczegółowo

LISTA OSÓB ZGŁASZAJĄCYCH KANDYDATA NA ŁAWNIKA SĄDU REJONOWEGO*/OKRĘGOWEGO* W NOWYM SĄCZU W KADENCJI

LISTA OSÓB ZGŁASZAJĄCYCH KANDYDATA NA ŁAWNIKA SĄDU REJONOWEGO*/OKRĘGOWEGO* W NOWYM SĄCZU W KADENCJI W KADENCJI 2016-2019 1. 2. Pierwsza osoba na liście uprawniona jest do składania wyjaśnień w sprawie zgłoszenia kandydata na ławnika przez obywateli 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. (IMIĘ I NAZWISKO KANDYDATA

Bardziej szczegółowo

Ad. II. Przewodniczący Komisji Tomasz Budziło przedstawił proponowany porządek obrad. Porządek obrad został bez uwag przyjęty do realizacji.

Ad. II. Przewodniczący Komisji Tomasz Budziło przedstawił proponowany porządek obrad. Porządek obrad został bez uwag przyjęty do realizacji. RG.0012.8.2015 Protokół Nr 8/15 z posiedzenia Komisji Rozwoju Gospodarczego i Rolnictwa odbytego w dniu 11 września 2015 roku Porządek posiedzenia: I. Otwarcie i stwierdzenie prawomocności obrad. II. Przyjęcie

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN WYBORÓW SPOŁECZNEGO INSPEKTORA PRACY

REGULAMIN WYBORÓW SPOŁECZNEGO INSPEKTORA PRACY REGULAMIN WYBORÓW SPOŁECZNEGO INSPEKTORA PRACY w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Kole uchwalony dnia 19 lipca 2013 roku. przez zakładowe organizacje związkowe, na podstawie art.6

Bardziej szczegółowo

Ad 4 Informacja na temat sytuacji gospodarczo-finansowej Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Bielsku Podlaskim.

Ad 4 Informacja na temat sytuacji gospodarczo-finansowej Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Bielsku Podlaskim. Ad 4 Informacja na temat sytuacji gospodarczo-finansowej Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Bielsku Podlaskim. Członek Komisji Danuta Karniewicz stwierdziła, że z przedłożonej informacji

Bardziej szczegółowo

Protokół nr 1/2014 z posiedzenia Rady Nadzorczej S.M. Bocianek odbytego w dniu r.

Protokół nr 1/2014 z posiedzenia Rady Nadzorczej S.M. Bocianek odbytego w dniu r. Protokół nr 1/2014 z posiedzenia Rady Nadzorczej S.M. Bocianek odbytego w dniu 16.06.2014r. Pierwsze posiedzenie Rady Nadzorczej zostało zwołane zgodnie z 133 Statutu S.M. Bocianek przez Zarząd Spółdzielni

Bardziej szczegółowo

Ad. 1). Ad. 2). Z sali zgłoszono następujące kandydatury: 1. Jacek Bielenik 2. Lechosław Bołtrukanis. W/w osoby wyraziły chęć pracy w Prezydium.

Ad. 1). Ad. 2). Z sali zgłoszono następujące kandydatury: 1. Jacek Bielenik 2. Lechosław Bołtrukanis. W/w osoby wyraziły chęć pracy w Prezydium. 1 PROTOKÓŁ z II części Walnego Zgromadzenia Młodzieżowej Spółdzielni Mieszkaniowej w Suwałkach odbytego w dniu 15 maja 2012 roku w siedzibie Spółdzielni przy ul. Reja 80A w Suwałkach. Członkowie uczestniczący

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski z dnia 12 sierpnia 2015 r.

INFORMACJA Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski z dnia 12 sierpnia 2015 r. INFORMACJA Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski z dnia 12 sierpnia 2015 r. o składach Obwodowych Komisji do spraw Referendum na terenie miasta Bielsk Podlaski powołanych do przeprowadzenia referendum ogólnokrajowego

Bardziej szczegółowo

Nr 743/2007 w sprawie powołania Zespołu Konsultacyjnego ds. współpracy Samorządu z Organizacjami Pozarządowymi działającymi na terenie Miasta Radomia.

Nr 743/2007 w sprawie powołania Zespołu Konsultacyjnego ds. współpracy Samorządu z Organizacjami Pozarządowymi działającymi na terenie Miasta Radomia. i Strona znajduje się w archiwum. Data publikacji : 10.12.2007 Nr 743/2007 w sprawie powołania Zespołu Konsultacyjnego ds. współpracy Samorządu z Organizacjami Pozarządowymi działającymi na terenie Miasta

Bardziej szczegółowo

PORZĄDEK OBRAD KRAJOWEJ RADY SĄDOWNICTWA w dniach września 2012 roku

PORZĄDEK OBRAD KRAJOWEJ RADY SĄDOWNICTWA w dniach września 2012 roku Projekt z dnia 18 września 2012 r. PORZĄDEK OBRAD KRAJOWEJ RADY SĄDOWNICTWA w dniach 25-28 września 2012 roku ( godz. 9 00 sala posiedzeń KRS) 1. Informacje i Komunikaty. 2. Informacje i propozycje rozstrzygnięć

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XXIX/510/12 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 17 grudnia 2012 r.

UCHWAŁA NR XXIX/510/12 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 17 grudnia 2012 r. UCHWAŁA NR XXIX/510/12 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO z dnia 17 grudnia 2012 r. w sprawie powołania Rady Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia z siedzibą w Bydgoszczy

Bardziej szczegółowo

Prawo tworzenia stowarzyszeń, członkowstwo, władze.

Prawo tworzenia stowarzyszeń, członkowstwo, władze. Prawo tworzenia stowarzyszeń, członkowstwo, władze. 1. Komu przysługuje prawo tworzenia. Prawo tworzenia stowarzyszeń przysługuje: obywatelom polskim, mającym pełną zdolność do czynności prawnych, którzy

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie z działalności Komisji Spraw Obywatelskich, Promocji oraz Rozwoju Powiatu. w okresie od 1 stycznia 2012 roku do 31 grudnia 2012 roku

Sprawozdanie z działalności Komisji Spraw Obywatelskich, Promocji oraz Rozwoju Powiatu. w okresie od 1 stycznia 2012 roku do 31 grudnia 2012 roku Załącznik Nr 4 do Uchwały Nr XXXIX/265/13 Rady Powiatu Pabianickiego z dnia 31 stycznia 2013 roku Sprawozdanie z działalności Komisji Spraw Obywatelskich, Promocji oraz Rozwoju Powiatu w okresie od 1 stycznia

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ W SZCZAWNIE-ZDROJU. z dnia r.

UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ W SZCZAWNIE-ZDROJU. z dnia r. Projekt z dnia 7 marca 2017 r. Zatwierdzony przez... UCHWAŁA NR... RADY MIEJSKIEJ W SZCZAWNIE-ZDROJU z dnia... 2017 r. w sprawie przyjęcia Regulaminu określającego zasady wyznaczania składu oraz zasady

Bardziej szczegółowo

KOŚCIERZYNA, r.

KOŚCIERZYNA, r. II SESJA RADY POWIATU KOŚCIERSKIEGO KOŚCIERZYNA, 10.12.2014 r. Rada Powiatu Kościerskiego Przewodniczący Rady Powiatu Tomasz Derra Kościerzyna, dnia 2 grudnia 2014 r. RZP-R.0002.17.1.2014 Pani/Pan Zwołuję

Bardziej szczegółowo

WYBORY DO RADY POWIATU PROTOKÓŁ Z WYBORÓW

WYBORY DO RADY POWIATU PROTOKÓŁ Z WYBORÓW WYBORY DO RADY POWIATU PROTOKÓŁ Z WYBORÓW do Rady Powiatu Wejherowskiego sporządzony dnia 18 listopada 2014r. przez Powiatową Komisję Wyborczą w Wejherowie I. Dla wyboru Rady Powiatu Wejherowskiego utworzono

Bardziej szczegółowo

WYBORY DO RAD GMIN, RAD POWIATÓW I SEJMIKÓW WOJEWÓDZTW ZARZĄDZONE NA DZIEŃ 16 LISTOPADA 2014 R.

WYBORY DO RAD GMIN, RAD POWIATÓW I SEJMIKÓW WOJEWÓDZTW ZARZĄDZONE NA DZIEŃ 16 LISTOPADA 2014 R. WYBORY DO RAD GMIN, RAD POWIATÓW I SEJMIKÓW WOJEWÓDZTW ZARZĄDZONE NA DZIEŃ 16 LISTOPADA 2014 R. WYBORY DO RADY GMINY WICKO PROTOKÓŁ Z WYBORÓW do Rady Gminy Wicko sporządzony dnia 18 listopada 2014r. przez

Bardziej szczegółowo

Z A R Z Ą D Z E N I E NR 13/2012 DYREKTORA OŚRODKA SPORTU I REKREACJI W INOWROCŁAWIU z dnia 16 marca 2012 r.

Z A R Z Ą D Z E N I E NR 13/2012 DYREKTORA OŚRODKA SPORTU I REKREACJI W INOWROCŁAWIU z dnia 16 marca 2012 r. Z A R Z Ą D Z E N I E NR 13/2012 DYREKTORA OŚRODKA SPORTU I REKREACJI W INOWROCŁAWIU z dnia 16 marca 2012 r. w sprawie wprowadzenia regulaminu przeprowadzania wyborów do Rady Pracowników Ośrodka Sportu

Bardziej szczegółowo

Protokół Nr 16/13 z posiedzenia Komisji Rewizyjnej Rady Miasta Bielsk Podlaski w dniu 6 czerwca 2013 roku

Protokół Nr 16/13 z posiedzenia Komisji Rewizyjnej Rady Miasta Bielsk Podlaski w dniu 6 czerwca 2013 roku Br.0012.41.2013 Protokół Nr 16/13 z posiedzenia Komisji Rewizyjnej Rady Miasta Bielsk Podlaski w dniu 6 czerwca 2013 roku Posiedzenie Komisji Rewizyjnej odbyło się w godzinach 15 00-15 50 w sali posiedzeń

Bardziej szczegółowo

PROTOKÓŁ II SESJI RADY DZIELNICY XVI BIEŃCZYCE kadencji

PROTOKÓŁ II SESJI RADY DZIELNICY XVI BIEŃCZYCE kadencji Dz.16.0021.1.2.2014 PROTOKÓŁ II SESJI RADY DZIELNICY XVI BIEŃCZYCE kadencji 2014-2018 II sesja Rady Dzielnicy XVI Bieńczyce zwołana w trybie nadzwyczajnym odbyła się w dniu 22 grudnia 2014 r. w godz. 18.15-20.50

Bardziej szczegółowo