1. G.1185 Analityka 3.0 / Thomas H. Davenport // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s ,44-47.

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "1. G.1185 Analityka 3.0 / Thomas H. Davenport // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s. 36-42,44-47."

Transkrypt

1 1. G.1185 Analityka 3.0 / Thomas H. Davenport // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s , INFORMACJA - ANALIZA; ANALIZA DANYCH; PRZEDSIĘBIORSTWO - ZARZĄ- DZANIE; 2. G.2595 Analiza porównawcza indeksów akcji spółek społecznie odpowiedzialnych RESPECT, CEERIUS i VONIX / Marcin Bartkowiak, Bogna Janik // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, nr 9(258), s AKCJE; INWESTYCJE SPOŁECZNIE ODPOWIEDZIALNE; INWESTYCJE - EFEKTYWNOŚĆ; 3. G.2595 Analiza porównawcza indeksów akcji spółek społecznie odpowiedzialnych RESPECT, CEERIUS i VONIX / Marcin Bartkowiak, Bogna Janik // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s INWESTYCJE SPOŁECZNIE ODPOWIEDZIALNE; INWESTYCJE - EFEKTYWNOŚĆ; 4. G.2333 Analizy Biura Informacji Kredytowej / Andrzej Fengler // Głos Banków Spółdzielczych 2014, nr 2, s

2 BIURO INFORMACJI KREDYTOWEJ (POLSKA); 5. G.638 Ataki na systemy bankowe przy użyciu złośliwego oprogramowania : co powinien zrobić sektor finansowy, by im zapobiegać? // Bank 2014, nr 4, s PRZESTĘPSTWA KOMPUTEROWE; INTERNET - ZAGROŻENIA; 6. G.2595 Badania reakcji na ogłoszenia makroekonomiczne w śróddziennych zwrotach z indeksów giełdowych / Barbara Będowska-Sójka // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s GIEŁDA - INDEKSY; INFORMACJA - ZAGADNIENIA; 7. G.2595 Badanie przyczynowości w sensie Grangera w ryzyku pomiędzy akcjami z wybranych sektorów GPW w Warszawie / Blanka Łęt // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s PRZYCZYNOWOŚĆ; GIEŁDA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH (WARSZAWA) - BA- DANIA; AKCJE;

3 8. G.638 Bank pod kontrolą : czyli jak efektywnie ustrzec systemy przed nadużyciami // Bank 2014, nr 4, s BANKOWOŚĆ - INFORMATYKA; BEZPIECZEŃSTWO; 9. G.1655 Barometr Konkurencyjności Przedsiębiorstw. Wyniki badań empirycznych / Olaf Flak, Grzegorz Głód // Przegląd Organizacji 2014, nr 1, s PRZEDSIĘBIORSTWO - KONKURENCYJNOŚĆ; 10. G.2574 Bezpieczeństwo energetyczne w stosunkach Rosja - Unia Europejska w kontekście współzależności eksportowo-importowych / Olga Zakrzewska // Studia i Prace Kolegium Ekonomiczno-Społecznego 2014, nr 1(17), s ENERGETYKA - POLITYKA - ROSJA; BEZPIECZEŃSTWO ENERGETYCZNE - UNIA EUROPEJSKA; ROSJA A UNIA EUROPEJSKA; 11. G.2574 Bhutan : droga ku demokracji / Elżbieta Jabłońska // Studia i Prace Kolegium Ekonomiczno-Społecznego 2014, nr 1(17), s

4 BHUTAN; DEMOKRACJA - 21 W.; KONSTYTUCJE; 12. G.2494 Budowanie wizerunku pracodawcy w sektorze ochrony zdrowia / Beata Buchelt // Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s MARKA PRACODAWCY; KADRY - ZARZĄDZANIE; ZDROWIE - OCHRONA; 13. G.1655 Business models in transport services / Beata Skowron-Grabowska // Przegląd Organizacji 2014, nr 1, s MODELE BIZNESU - STUDIA PRZYPADKÓW; TRANSPORT - USŁUGI; 14. G.502 Charakter prawny klauzul kasatoryjnych / Karolina Pasko // Przegląd Prawa Handlowego 2014, nr 5, s KLAUZULE (PRAWO) - POLSKA; UMOWY;

5 15. G.121 Chiny bliżej Europy : rozm. z Longinem Pastusiakiem / Marcin Makowiecki // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s CHINY - STOSUNKI GOSPODARCZE Z ZAGRANICĄ; CHINY - STOSUNKI GOSPO- DARCZE Z ZAGRANICĄ - POLSKA; POLSKA A CHINY; s G.700 Chmura to potężne narzędzie / Piotr Mazurkiewicz // Home & Market 2014, nr 3, PRZETWARZANIE W CHMURZE; 17. G.638 Cisza przed depozytową burzą / Krzysztof Maciążek // Bank 2014, nr 4, s DEPOZYT BANKOWY; 18. G.2586 Contemporary housing environment of Poland : dwelling attributes assessment / Ewa Stachura // Konsumpcja i Rozwój 2014, nr 1(6), s MIESZKANIA - POLSKA;

6 19. G.638 Coraz popularniejszy sposób na zatory płatnicze / Karol Jerzy Mórawski // Bank 2014, nr 4, s ZATORY PŁATNICZE; FACTORING; 20. G.1655 Corporate governance challenges. The case of pyramidal structures / Maria Aluchna // Przegląd Organizacji 2014, nr 2, s NADZÓR KORPORACYJNY - MODELE; NADZÓR KORPORACYJNY - POLSKA; 21. G.1914 Crowdsourcing : czynniki motywujące tłum do działania / Wioletta Krawiec // Marketing i Rynek 2014, vol. 21, nr 4, s CROWDSOURCING; MOTYWACJE - PSYCHOLOGIA; ŚRODKI MASOWEGO PRZE- KAZU SPOŁECZNOŚCIOWE; 22. G.2138 Cykl życia po OFE? / Paweł Zielewski // Forbes 2014, nr 5, s FUNDUSZ EMERYTALNY - POLSKA; INDYWIDUALNE KONTA EMERYTALNE;

7 23. G.2586 Czas wolny mieszkańców dużych miast w Polsce : wyniki badań / Krzysztof Błoński // Konsumpcja i Rozwój 2014, nr 1(6), s CZAS WOLNY - BADANIA; CZAS WOLNY - SOCJOLOGIA; REKREACJA - POLSKA; 24. G.638 Czego oczekuję od banku / Zbigniew Szmigiero // Bank 2014, nr 4, s PRZESTĘPSTWA KOMPUTEROWE; INTERNET - ZAGROŻENIA; 25. G.700 Czy dziura budżetowa wkrótce stanie się czarną dziurą? / Karolina Sierakowska // Home & Market 2014, nr 3, s BUDŻET PAŃSTWA - DEFICYT; BUDŻET PAŃSTWA - POLSKA ; 26. F.1 Czy kryzys w teorii ekonomii jest głębszy niż w gospodarce / Andrzej Wojtyna // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s TEORIE EKONOMICZNE A KRYZYSY FINANSOWE I GOSPODARCZE; KRYZYS FI- NANSOWY - PROGNOZOWANIE;

8 27. G.1185 Czy na pewno potrzebujesz Big Data / Jeanne W. Ross, Cynthia M. Beath, Anne Quaadgras // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s ANALIZA DANYCH; PODEJMOWANIE DECYZJI; 28. G.1185 Czy starzenie się społeczeństw zagraża naszemu dobrobytowi / Wolfgang Lutz // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s. 26. DEMOGRAFIA A WZROST GOSPODARCZY; WYKSZTAŁCENIE; 29. F.1 Czy trwałe wypełnianie kryteriów konwergencji z Maastricht musi zapewnić korzyści gospodarce / Jerzy Osiatyński // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s UNIA EUROPEJSKA - GOSPODARKA - POLITYKA; KONWERGENCJA (EKONOMIA) - STREFA EURO; WZROST GOSPODARCZY - POLITYKA; 30. G.2387 Czynniki sprzyjające posiadaniu zabezpieczenia materialnego w polskich gospodarstwach domowych / Małgorzata Rószkiewicz // Polityka Społeczna 2014, vol. 41, nr 2, s EMERYTURA - DOCHÓD - PLANOWANIE; OSZCZĘDZANIE - POLSKA ;

9 31. F.1124 Debetowanie rachunku bankowego / Tomasz Czech // Monitor Prawa Bankowego 2014, nr 4, s BANKI - RACHUNEK - PRAWO - POLSKA; 32. G.502 Definicje konsumenta w kodeksie cywilnym (obecnym i przyszłym) w kontekście najnowszych unijnych dyrektyw konsumenckich / Piotr Kukuryk // Przegląd Prawa Handlowego 2014, nr 5, s KONSUMENCI; PRAWO WSPÓLNOTOWE EUROPEJSKIE; 33. G.638 Detektyw w służbie biznesu / Krzysztof Maciejewski // Bank 2014, nr 4, s WYWIAD GOSPODARCZY; 34. F.1 Dlaczego tylko odkrywać? Lekcje z obecnego kryzysu dla ekonomii i polityki gospodarczej / Marek Belka // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s KRYZYS FINANSOWY - PROGNOZOWANIE; EKONOMIA I POLITYKA; PROGNO- ZOWANIE GOSPODARCZE;

10 35. G.2494 Dobór i rozwój pracowników w polskich liniach lotniczych / Tetiana Shkoda // Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s KADRY - ROZWÓJ; KADRY - ZARZĄDZANIE - BADANIA - POLSKA; 36. G.121 Dobry handel / Mirosława Tereszczuk, Łukasz Ambroziak // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s HANDEL ZAGRANICZNY - POLSKA; HANDEL ZAGRANICZNY - UKRAINA; 37. G.35 Dokładność wybranych metod prognozowania wynagrodzeń i liczby pracujących w Polsce / Jan Acedański, Jolanta Bernais, Adrianna Mastalerz-Kodzis // Bank i Kredyt 2014, vol. 45, nr 2, s PROGNOZOWANIE; PŁACE - POLSKA ; RYNEK PRACY - PROGNOZOWANIE - POLSKA; 38. F.1124 Dopuszczalność zawiązywania jednoosobowych spółek z o.o. przez spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe / Witold Srokosz. // Monitor Prawa Bankowego 2014, nr 4, s

11 SPÓŁDZIELCZE KASY OSZCZĘDNOŚCIOWO-KREDYTOWE - PRAWO - POLSKA; 39. G.502 Dostęp posłów i senatorów do informacji o spółce z udziałem Skarbu Państwa / Joanna Róg // Przegląd Prawa Handlowego 2014, nr 5, s MANDAT POSELSKI I SENATORSKI - POLSKA; INFORMACJA GOSPODARCZA - UDOSTĘPNIANIE - PRAWO - POLSKA; SPÓŁKA SKARBU PAŃSTWA; INFORMACJA; 40. G.638 Drugi obieg informacji gospodarczej / Karol Morawiecki // Bank 2014, nr 4, s WIERZYTELNOŚĆ; INFORMACJA GOSPODARCZA - POLSKA; 41. G.2595 Dynamika powiązań polskiego rynku kapitałowego z rynkami Czech i Węgier oraz głównymi rynkami światowymi / Małgorzata Doman, Ryszard Doman // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s RYNEK KAPITAŁOWY - POLSKA; GIEŁDA - INDEKSY; RYNEK KAPITAŁOWY - BA- DANIE - POLSKA;

12 42. G.2595 Dynamika powiązań polskiego rynku kapitałowego z rynkami Czech i Węgier oraz głównymi rynkami światowymi / Małgorzata Doman, Ryszard Doman // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s RYNEK KAPITAŁOWY - POLSKA; GIEŁDA - INDEKSY; 43. G.610 Działalność w specjalnej strefie ekonomicznej a związane z nią czynności wykonane poza strefą / Jan Szary // Rachunkowość 2014, vol. 65, nr 5, s SPECJALNE STREFY EKONOMICZNE - POLSKA; SPECJALNE STREFY EKONOMICZ- NE - PODATKI; 44. G.638 E-egzekucja coraz bliżej / Krzysztof Motylski // Bank 2014, nr 4, s BANKOWY TYTUŁ EGZEKUCYJNY; s G.2583 EBC idzie na wojnę / Hubert Kozieł // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 21, EUROPEJSKI BANK CENTRALNY; RYNEK WALUTOWY - INTERWENCJE;

13 46. G.2570 Ekonomia doświadczeń a przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa / Magdalena Majchrzak // Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie 2014, nr 1, s PRZEDSIĘBIORSTWO - KONKURENCYJNOŚĆ; KONKURENCYJNOŚĆ; 47. F.1 Ekonomia i edukacja ekonomiczna w dobie finansyzacji gospodarki / Marek Ratajczak // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s TEORIE EKONOMICZNE A KRYZYSY FINANSOWE I GOSPODARCZE; KRYZYS FI- NANSOWY - PROGNOZOWANIE; FINANSJALIZACJA; 48. F.1035 Etapy umiędzynarodowienia przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego w wybranych powiatach województwa wielkopolskiego / Agata Budzyńska // Optimum 2013, nr 4(64), s INTERNACJONALIZACJA PRZEDSIĘBIORSTW - POLSKA; WIELKOPOLSKIE, WOJE- WÓDZTWO (POLSKA ; ); 49. G.1914 Etnocentryzm konsumencki na zglobalizowanym rynku : czynniki i procesy kształtowania. Cz. 1 / Andrzej Szromnik, Elżbieta Wolanin-Jarosz // Marketing i Rynek 2014, vol. 21, nr 4, s

14 ETNOCENTRYZM KONSUMENCKI; KONSUMENCI - POSTĘPOWANIE NA RYNKU - BADANIA; ZAKUPY - PODEJMOWANIE DECYZJI; 50. G.1655 Ewolucja i zdolności adaptacyjne aliansów strategicznych / Marian Gorynia, Michał Kasprzyk // Przegląd Organizacji 2014, nr 2, s ALIANSE STRATEGICZNE (BIZNES); 51. F.1 Ewolucja pozycji gospodarki polskiej w gospodarce globalnej i w gospodarce Unii Europejskiej / Marian Gorynia // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s ROZWÓJ GOSPODARCZY - POLSKA; ROZWÓJ GOSPODARCZY - KRAJE UNII EURO- PEJSKIEJ; 52. G.638 FATCA po polski / oprac. Stanisław Brzeg-Wieluński // Bank 2014, nr 4, s FOREIGN ACCOUNT TAX COMPLIANCE ACT;

15 53. G.638 Finansowe dylematy / Jerzy Bródniewicz // Bank 2014, nr 4, s UKRAINA - GOSPODARKA; ROSJA A UKRAINA; 54. G.121 FIZ-y szansą na "optymalizację" gospodarki : z Wojciechem Jabłońskim / rozm. Bartosz Bednarz // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s OPTYMALIZACJA PODATKOWA; FUNDUSZ INWESTYCYJNY; POLSKA - GOSPO- DARKA - 21 W.; 55. G.700 Fundusze absolutnej stopy zwrotu : czy możliwy jest zysk w każdych warunkach? / Piotr Nowak // Home & Market 2014, nr 3, s FUNDUSZ ABSOLUTNEJ STOPY ZWROTU; FUNDUSZ ABSOLUTNEJ STOPY ZWRO- TU - POLSKA - 21 W.; 56. G.1737 Fundusze unijne na lata Programowanie na poziomie unijnym i krajowym / Marek Świstak // Unia Europejska.pl 2014, nr 1, s PROGRAMY POMOCOWE UNII EUROPEJSKIEJ;

16 57. G.2583 s Gdy nie będzie... OFE / Mateusz Pawlak // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 20, OTWARTE FUNDUSZE EMERYTALNE - POLSKA; 58. F.1 Globalny kryzys : potrzeba nowej polityki gospodarczej / Jerzy Hausner // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s EKONOMIA I POLITYKA; TEORIE EKONOMICZNE A KRYZYSY FINANSOWE I GO- SPODARCZE; GOSPODARKA - POLITYKA A KRYZYSY FINANSOWE I GOSPODARCZE; s G.2583 Głucho na lokalnych chińskich giełdach // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 19, GIEŁDA - CHINY; RYNEK POZAGIEŁDOWY; 60. G.128 Gołębie deklaracje EBC, jastrzębi FED / Bartosz Bednarz // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s EURO A DOLAR AMERYKAŃSKI;

17 61. F.1 Granice globalizacji : przypadek strefy euro / Andrzej Sławiński // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s EURO-STREFA A KRYZYSY FINANSOWE I GOSPODARCZE; 62. G.638 Halo, to ja / Marcin Podleśny // Bank 2014, nr 4, s BIOMETRIA; 63. G.128 Hipoteka przymusowa sposobem na dłużnika / Piotr Pawłowski // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s HIPOTEKA - POLSKA; NIERUCHOMOŚCI - PRAWO - POLSKA; DŁUGI - PRAWO - POLSKA; 64. G.2494 Internacjonalizacja przedsiębiorstwa poprzez franczyznę na przykładzie Yves Rocher / Alina Jamróz-Ligęza // Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s FRANCHISING; NACJONALIZACJA;

18 65. G.1185 Jak inżynierowie z Google docenili zarządzanie : podpowiedź : przekonały ich dane / David A. Garvin // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s , GOOGLE; PRZEDSIĘBIORSTWO - ZARZĄDZANIE; ANALIZA DANYCH; 66. G.1185 Jak kontrolować migrację wartości w branży / Michale G. Jacobides, John Paul MacDuffie // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s WARTOŚĆ; PRZEDSIĘBIORSTWO; 67. G.128 Jak przeprowadzić postępowanie likwidacyjne w spółce kapitałowej? / Natalia Gaweł // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s SPÓŁKA KAPITAŁOWA - PRAWO; LIKWIDACJA; 68. G.2528 Jak przywrócić młodych obywateli Unii Europejskiej na rynek pracy? : kilka uwag o inicjatywach Komisji Europejskiej oraz europejskich partnerów społecznych / Barbara Surdykowska // Monitor Prawa Pracy 2014, nr 5, s MŁODZIEŻ - PRACA - KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ; RYNEK PRACY - KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ;

19 69. G.128 Jak znaleźć Nietoperza? / Maja Kwiek, Łukasz Fijołek // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s TRADING HARMONICZNY; 70. G.1185 Jak zrobić świetną prezentację / Chris Anderson // Harvard Business Review Polska 2014, nr PREZENTACJA (BIZNES) - PORADNIK; SZTUKA WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH - PO- RADNIK; 71. G.638 Jakie będą banki w przyszłości? : debata redakcyjna "Miesięcznik Finansowy BANK" / oprac. Stanisław Brzeg-Wieluński // Bank 2014, nr 4, s BIUROKRACJA; KLIENCI BANKÓW; BANKOWOŚĆ - BEZPIECZEŃSTWO SYSTEMU; 72. G.700 Jednostki uczestnictwa TFI krok po kroku / Jacek Kasperczyk // Home & Market 2014, nr 3, s. 70. FUNDUSZ INWESTYCYJNY;

20 73. G.2523 Kalkulacja kosztów na podstawie procentowej realizacji planowanych przychodów : studium przypadku / Marta Celej // Controlling i Rachunkowość Zarządcza 2014, nr 5, s KOSZTY - KALKULACJE; ZYSK; 74. G.2529 Kapitalizacja odsetek : Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 13 grudnia 2013 r. II FSK 2849/11 // Orzecznictwo w Sprawach Bankowych 2014, nr 2(29), s ODSETKI; 75. F.42 Kapitał intelektualny a innowacyjność w organizacji opartej na wiedzy / Barbara Bojewska // Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów 2013, nr 134, s KAPITAŁ INTELEKTUALNY; ORGANIZACJA OPARTA NA WIEDZY; PRZEDSIĘBIOR- STWO INNOWACYJNE; 76. F.1035 Kapitał społeczny w koncepcji organizacji inteligentnej na przykładzie MSP przetwórstwa żywnościowego z wybranych powiatów Wielkopolski / Małgorzata Gajowiak // Optimum 2013, nr 4(64), s

21 ORGANIZACJA UCZĄCA SIĘ; PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ INTELEKTUALNA; KAPITAŁ LUDZKI; KAPITAŁ SPOŁECZNY; 77. F.1035 Kapitał społeczny w rozwoju społeczeństwa informacyjnego : podejście sieciowe / Andżelika Libertowska // Optimum 2013, nr 4(64), s KAPITAŁ SPOŁECZNY; SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE; SIECI BIZNESOWE; 78. G.2586 Kierunki alokacji funduszy unijnych w zakresie podnoszenia jakości zasobów pracy w przedsiębiorstwie / Wanda Karpińska-Mizielińska, Tadeusz Smuga // Konsumpcja i Rozwój 2014, nr 1(6), s PROGRAMY POMOCOWE UNII EUROPEJSKIEJ; KADRY; PRZEDSIĘBIORSTWO; SZKOLENIA; 79. G.512 Klient przyszłości : cyfrowa rewolucja w polskich bankach // Nowoczesny Bank Spółdzielczy 2014, nr 5, s BANKI A KLIENCI; BANKOWOŚĆ - TECHNOLOGIE INFORMACYJNE; SPOŁECZNOŚĆ INTERNETOWA - ASPEKT EKONOMICZNY; BANKOWOŚĆ INTERNETOWA A KLIENCI;

22 80. G.121 Kluczowy motor rozwoju / Mark Mobius // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s. 24. EMERGING MARKETS; USŁUGI; 81. G.1185 Kłopoty z wiarygodnością danych / Thomas C. Redman // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s ANALIZA DANYCH; 82. G.2494 Koncepcja przyszłościowego modelu kariery zawodowej / Jarosław Rudnicki // Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s KARIERA; KARIERA - PLANOWANIE; PRACOWNICY WIEDZY; ORGANIZACJA PRZYSZŁOŚCI; 83. G.2595 Konstrukcja portfela inwestycji z zastosowaniem kryterium Kelly'ego / Michał Wójtowicz // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s INWESTYCJE; KAPITAŁ - INWESTYCJE - ZYSK; GIEŁDA;

23 84. G.2595 Konstrukcja portfela inwestycji z zastosowaniem kryterium Kelly'ego / Michał Wójtowicz // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s INWESTYCJE PORTFELOWE; INWESTYCJE - STRATEGIE; s G.2586 Konsumpcja w Republice Korei / Marta Kinghtley // Konsumpcja i Rozwój 2014, nr 1(6), GOSPODARSTWO DOMOWE - KOREA POŁUDNIOWA; SPOŻYCIE - KOREA POŁU- DNIOWA; 86. G.2583 Kreśląc idealny scenariusz : z Bogusławem Grabowskim / rozm. Cezary Szymanek // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 20, s EMERYTURA - POLSKA ; EMERYTURA - SYSTEM; 87. F.1035 Kryzys finansowy strefy euro / Jakub Kraciuk // Optimum 2013, nr 4(664), s KRYZYS FINANSOWY - STREFA EURO - 21 W.;

24 88. F.42 Kryzys zadłużeniowy w Unii Europejskiej. Analiza wybranych działań antykryzysowych i stabilizacyjnych w latach panaceum czy początek nowego kryzysu / Robert Zmiejko // Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów 2013, nr 134, s KRYZYS FINANSOWY - KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ - 21 W.; KRYZYS FINANSOWY - ZAGROŻENIE I PRZECIWDZIAŁANIE; 89. G.610 Księgowi w małych i średnich przedsiębiorstwach : raport ACCA / oprac. i tł. Kamila Kaniowska // Rachunkowość 2014, vol. 65, nr 5, s MAŁE I ŚREDNIE PRZEDSIĘBIORSTWA - RACHUNKOWOŚĆ; RACHUNKOWOŚĆ; 90. F.1035 Laureaci Nagrody Nobla w dziedzinie nauk ekonomicznych : historia i wkład laureatów do współczesnej myśli ekonomicznej / Justyna Kłobukowska // Optimum 2013, nr 4(64), s NAGRODY NOBLA; NAUKI EKONOMICZNE; 91. G.121 Lekcje z obecnego kryzysu dla ekonomii i polityki gospodarczej / Marek Belka // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s

25 KRYZYS GOSPODARCZY - 21 W. - WPŁYW; KRYZYS FINANSOWY - STANY ZJED- NOCZONE; KRYZYS FINANSOWY - ZAGROŻENIE I PRZECIWDZIAŁANIE; EKONOMIA ; 92. F.1 Liberalizm, neoliberalizm i ordoliberalizm / Elżbieta Mączyńska-Piotr Pysz // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s TEORIE EKONOMICZNE A KRYZYSY FINANSOWE I GOSPODARCZE; LIBERALIZM EKONOMICZNY; ORDOLIBERALIZM; 93. G.610 Likwidacja spółek handlowych. Cz. 3, Obowiązki podatkowe / Ewa Hrebin // Rachunkowość 2014, vol. 65, nr 5, s LIKWIDACJA; SPÓŁKA HANDLOWA; SPÓŁKA - PRAWO - POLSKA; PODATEK - PRAWO - POLSKA; 94. G.2583 Listy polecone uwadze / Piotr Sobolewski // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 19, s LISTY ZASTAWNE - POLSKA;

26 95. G.700 Łam schematy, ale z głową! : Adam Łopusiewicz / w rozm. z Luiza Rosłon // Home & Market 2014, nr 3, s PRZEDSIĘBIORSTWO - TWORZENIE - POLSKA; SUKCES W BIZNESIE; 96. G.2583 Małe fabryki kontra wielkie banki / Matthew Campbell, Manuel Baigorri, Aaron Kirchfeld // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 21, s FUZJE; 97. F.1124 Małoletni jako strona w umowie rachunku wspólnego : rozważania na tle ustaw: Kodeks cywilny, kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz Prawo bankowe / Renata Mianowana- Kubiak // Monitor Prawa Bankowego 2014, nr 5, s BANKI - RACHUNEK - PRAWO - POLSKA; BANKI I DZIECI; 98. G.570 Management of dynamics of gross domestic product based on foregin trade of Ukraine / Wasyl Yeleyko, Rostysław Bodnar // Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa 2014, nr 3, s PRODUKT KRAJOWY BRUTTO - UKRAINA; MODELE EKONOMETRYCZNE;

27 99. G.1655 Mechanizmy rozwoju paradygmatów zarządzania / Andrzej Jaki // Przegląd Organizacji 2014, nr 2, s PARADYGMATY (NAUKI SPOŁECZNE); ZARZĄDZANIE - TEORIA; 100. G.128 Mediacyjna linia wojny / Bartosz Bednarz // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s ROSJA A UKRAINA; 101. G.2595 Metoda skracania przekrojów ścieżek niedopuszczalnych sieci jako narzędzie optymalizacji czasowo-kosztowej projektu / Helena Gaspars-Wieloch // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 10(259), s PRZEDSIĘWZIĘCIE INWESTYCYJNE - PLANOWANIE; 102. G.27 Miejsce i rola dyrektyw unijnych dotyczących podatku od wartości dodanej w krajowym porządku normatywnym : wybrane problemy (artykuł dyskusyjny) / Krzysztof Radzikowski // Doradztwo Podatkowe 2014, nr 4, s PODATEK - PRAWO WSPÓLNOTOWE EUROPEJSKIE; PODATEK - PRAWO - POLSKA;

28 103. G.700 Mieszkanie dla Młodych czy Rodzina na Swoim? / Żaneta Pilarska // Home & Market 2014, nr 3, s MIESZKANIE DLA MŁODYCH; 104. G.2494 Mobbing, niebieskie kołnierzyki i gorące biurka : zapożyczenia i metafory w zarządzaniu zasobami ludzkimi / Magdalena Bielenia-Grajewska // Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s POLSKI JĘZYK - ZAPOŻYCZENIA OBCE; KADRY - ZAGADNIENIA; 105. G.2494 Mobilność w optyce młodych osób : na przykładzie Polski i Portugalii / Izabela Bednarska-Wnuk // Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s MOBILNOŚĆ SPOŁECZNA; MŁODZIEŻ - BADANIA - POLSKA; MŁODZIEŻ - BADA- NIA - PORÓWNANIA MIĘDZYNARODOWE; MŁODZIEŻ - PRACA - KRAJE UNII EURO- PEJSKIEJ; RYNEK PRACY - BADANIE; 106. G.1655 Model etapów wzrostu wiedzy pracowników / Edyta Kulej-Dudek // Przegląd Organizacji 2014, nr 1, s

29 MAŁE I ŚREDNIE PRZEDSIĘBIORSTWA - ZARZĄDZANIE - ZAGADNIENIA; ZARZĄ- DZANIE WIEDZĄ - STRATEGIE; 107. G.35 Model GARCH : wykorzystanie dodatkowych informacji o cenach minimalnych i maksymalnych / Grzegorz Perczak, Piotr Fiszeder // Bank i Kredyt 2014, vol. 45, nr 2, s GARCH (MODELE); ANALIZA DANYCH; CENY; 108. G.2583 Na Wyspach odbicie po kryzysie / Mark Gilbert // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 20, s. 16. NIA; KRYZYS GOSPODARCZY - WIELKA BRYTANIA; RYNEK PRACY - WIELKA BRYTA G.2523 Najczęściej występujące błędy przy sporządzaniu sprawozdania finansowego : jak ich uniknąć (pasywa) / Grzegorz Magdziarz // Controlling i Rachunkowość Zarządcza 2014, nr 5, s SPRAWOZDANIA FINANSOWE - BADANIE; SPRAWOZDANIA FINANSOWE;

30 110. G.2574 Napływ zagranicznych inwestycji bezpośrednich i ich oddziaływanie na gospodarkę Węgier / Daniel Kotkowski // Studia i Prace Kolegium Ekonomiczno-Społecznego 2014, nr 1(17), s INWESTYCJE ZAGRANICZNE BEZPOŚREDNIE - WĘGRY; INWESTYCJE ZAGRA- NICZNE BEZPOŚREDNIE A ROZWÓJ REGIONALNY; s G.128 Nie ma róży bez kolców / Mirosław Kachniewski // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, AKCJE; SPÓŁKA; SPÓŁKA PUBLICZNA; 112. G.121 Nie pytaj kiedy do euro, zapytaj po ile / Roman Przasnyski // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s POLSKA A EURO; 113. G.1524 Nowe fundusze przewidziane dla Polski w ramach polityki spójności Unii Europejskiej i spodziewane efekty ich wykorzystania / Paweł Wieczorek // Wiadomości Statystyczne 2014, vol. 59, nr 4, s

31 UNIA EUROPEJSKA - POLITYKA SPÓJNOŚCI - POLSKA; FUNDUSZE STRUKTURAL- NE - POLSKA; 114. F.1124 Nowe otoczenie regulacyjne dla kredytów hipotecznych : co zmieni dyrektywa 2014/17/UE w sprawie konsumenckich umów o kredyt związanych z nieruchomościami mieszkalnymi? / Agnieszka Nierodka // Monitor Prawa Bankowego 2014, nr 4, s KREDYT BANKOWY - PRAWO - POLSKA; KREDYT HIPOTECZNY - POLSKA; 115. G.638 Nowe przepisy, nowe perspektywy / Karol Miciński // Bank 2014, nr 4, s KREDYT KUPIECKI - UBEZPIECZENIE; INKASO; WINDYKACJA WIERZYTELNOŚCI; 116. G.1185 Nowe spojrzenie na big data / Stanisław Krauze // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, R ANALIZA DANYCH;

32 117. F.1 Nowy pragmatyzm, czyli ekonomia i polityka dla przyszłości / Grzegorz Kołodko // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s EKONOMIA - ESEJE, FELIETONY, SZKICE; EKONOMIA I POLITYKA; PROGNOZO- WANIE GOSPODARCZE; 118. G.128 Obligacja niejedno ma imię / Marcin Pietkiewicz, Łukasz Szegda // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s OBLIGACJE KORPORACYJNE; 119. G.2595 Ocena ryzyka Polski z wykorzystaniem tradycyjnych mierników gospodarczych oraz premii kontraktów CDS : porównanie / Agata Kliber // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s CREDIT DEFAULT SWAPS; POLSKA A KRYZYSY FINANSOWE I GOSPODARCZE; KONIUNKTURA GOSPODARCZA - POLSKA; 120. G.2595 Ocena ryzyka Polski z wykorzystaniem tradycyjnych mierników gospodarczych oraz premii kontraktów CDS : porównanie / Agata Kliber // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s

33 CREDIT DEFAULT SWAPS; KRYZYS FINANSOWY - 21 W.; KONIUNKTURA GOSPO- DARCZA - POLSKA; KONIUNKTURA GOSPODARCZA - BADANIE; 121. G.1737 Ocena sytuacji gospodarczej w Unii Europejskiej i w Polsce w ramach semestrów europejskich / Elzbieta Kawecka-Wyrzykowska // Unia Europejska.pl 2014, nr 1, s POLSKA A UNIA EUROPEJSKA; POLSKA - GOSPODARKA; UNIA EUROPEJSKA - GO- SPODARKA - ZAGADNIENIA; 122. G.478 Odprawa ustawowa z tytułu rozwiązania umowy o pracę z byłym członkiem zarządu spółki kapitałowej / Bogusław Cudowski // Praca i Zabezpieczenie Społeczne 2014, nr 4, s ZARZĄDZAJĄCY SPÓŁKAMI; PRACA - PRAWO - POLSKA; 123. G.700 OFE, ZUS? : co wybrać? / Marek Zuber // Home & Market 2014, nr 4, s. 10. OTWARTE FUNDUSZE EMERYTALNE; ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH (POLSKA); EMERYTURA - POLSKA ;

34 124. G.35 Opis cykli koniunkturalnych w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej oraz ich synchronizacja ze strefa euro / Marcin Pietrzak // Bank i Kredyt 2014, vol. 45, nr 2, s CYKL KONIUNKTURALNY - EUROPA CENTRALNA I WSCHODNIA; CYKL KO- NIUNKTURALNY - STREFA EURO; CYKL KONIUNKTURALNY - 21 W; 125. G.1185 Optymalizacja kampanii internetowych / Rafał Słyk // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, R KAMPANIE REKLAMOWE; INTERNET - STOSOWANIE; 126. G.121 Ostrożny optymizm : finanse publiczne / Andrzej Wernik // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s ,28. FINANSE PUBLICZNE - POLSKA ; BUDŻET PAŃSTWA - POLSKA ; POL- SKA - GOSPODARKA ; 127. G.1655 Outline of problematic issues of logistics real estate management / Piot Kuraś // Przegląd Organizacji 2014, nr 2, s

35 CENTRA LOGISTYCZNE - ZARZĄDZANIE; LOGISTYKA - ZAGADNIENIA; 128. G.638 Pan danych / Marcin Złoch // Bank 2014, nr 4, s. 50. BAZA DANYCH; KADRY; OCHRONA DANYCH (INFORMATYKA); 129. G.1655 Paradygmaty w naukach o zarządzaniu / Marek Ciesielski // Przegląd Organizacji 2014, nr 1, s PARADYGMATY (NAUKI SPOŁECZNE); ZARZĄDZANIE - TEORIA; 130. G.35 Patterns of debt possession among households in Poland : a multi-group latent class approach / Piotr Białowolski // Bank i Kredyt 2014, vol. 45, nr 2, s GOSPODARSTWO DOMOWE - BADANIE - POLSKA; s G.512 Pieniądze papieża / Eugeniusz Gostomski // Nowoczesny Bank Spółdzielczy 2014, nr 4,

36 BANK WATYKAŃSKI; BANKI - WATYKAN; KOŚCIÓŁ KATOLICKI - FINANSE; PAPIE- STWO - FINANSE; 132. G.1185 Pięć faz rozwoju firmowej analityki / Andrzej Horawa, Piotr Drożdżyk // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s ANALIZA DANYCH; 133. G.1655 Polityka i etyka w organizacji / Dariusz Bąk, Piotr Pilch // Przegląd Organizacji 2014, nr 1, s ORGANIZACJA; ORGANIZACJA - ETYKA; ORGANIZACJA - ZARZĄDZANIE - ZA- GADNIENIA; 134. G.121 Polska droga do kapitalizmu / Stefan Małecki-Tepicht // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s POLSKA - GOSPODARKA ; POLSKA - GOSPODARKA ASPEKT SPO- ŁECZNY; POLSKA - GOSPODARKA - 21 W.;

37 135. G.638 Polskie spojrzenie na resolution : z Mieczysławem Groszkiem / rozm. Grzegorz Brudzińskim // Bank 2014, nr 4, s UNIA BANKOWA; ROZWIĄZYWANIE PROBLEMU; CAPITAl REQUIREMENTS DI- RECTIVE; 136. G.638 Poprawa koniunktury ma trwały charakter / Paweł Minkinia // Bank 2014, nr 4, s BANKI - ZYSK; KONIUNKTURA GOSPODARCZA; RYNEK KREDYTOWY; 137. G.2138 Portfel w telefonie / Filip Kowalik / Forbes 2014, nr 5, s BANKOWOŚĆ MOBILNA - POLSKA; FINANSE - INNOWACJE; 138. G.1655 Potencjał technologiczny a kreowanie konkurencyjności przedsiębiorstw / Zbigniew Chyba // Przegląd Organizacji 2014, nr 2, s NOŚĆ; PRZEDSIĘBIORSTWO - KONKURENCYJNOŚĆ; TECHNOLOGIE - KONKURENCYJ-

38 139. G.128 s Pozorna możliwość wyboru / Bartosz Bednarz // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, OTWARTE FUNDUSZE EMERYTALNE - POLSKA; EMERYTURA - REFORMA; ZA- KŁAD UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH (POLSKA); 140. G.700 Pozornie niegroźne zastoje finansowe? : licz się z konsekwencjami / Grzegorz Pardela // Home & Market 2014, nr 3, s ZATORY PŁATNICZE; 141. F.1035 Problem spójności w nowej polityce regionalnej UE na lata / Marianna Greta, Ewa Tomczak-Woźniak // Optimum 2013, nr 4(64), s REGIONY - POLITYKA - UNIA EUROPEJSKA; 142. G.2595 Problemy z ograniczeniami kwadratowymi i optymalizacja na stożkach / Henryk J. Runka // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 10(259), s OPTYMALIZACJA MATEMATYCZNA; OPTYMALIZACJA - METODY;

39 143. G.2494 Program pomysłów pracowniczych jako narzędzie innowacyjności oddolnej w małych przedsiębiorstwach przemysłowych / Rafał Marcin Borkowski // Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s PRZEDSIĘBIORSTWO - INNOWACJE; KREATYWNOŚĆ; KADRY - PSYCHOLOGIA; PRZEDSIĘBIORSTWO PRZEMYSŁOWE; 144. G.1185 Prosta odpowiedź na złożone problemy : Fred Reichheld / rozm. Magdalena Petryniak / Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s KLIENCI - LOJALNOŚĆ; KONSUMENCI - POSTĘPOWANIE NA RYNKU; 145. F.1 Przedsiębiorcze państwo? / Andrzej K. Koźmiński. // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ; ZARZĄDZANIE PUBLICZNE; 146. G.2574 Przestrzenne zróżnicowanie starzenia się ludności w Polsce a płodność / Małgorzata Podogrodzka // Studia i Prace Kolegium Ekonomiczno-Społecznego 2014, nr 1(17), s

40 DEMOGRAFIA - BADANIA - POLSKA; STARZENIE SIĘ SPOŁECZEŃSTWA - POLSKA; PŁODNOŚĆ CZŁOWIEKA - BADANIA - POLSKA; 147. G.638 Przewalutowanie zagroziłoby gospodarce / Karol Machowski // Bank 2014, nr KREDYT WALUTOWY; POLSKA - GOSPODARKA; 148. G.128 Przez Rosję rośnie sprzedaż złota / Bartłomiej Knichnicki // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s ZŁOTO - RYNEK; 149. G.2574 Publiczna socjalna pomoc mieszkaniowa : losy, rozwiązania i treść / Maciej Cesarski // Studia i Prace Kolegium Ekonomiczno-Społecznego 2014, nr 1(17), s MIESZKANIA - POLSKA; MIESZKANIA - POLITYKA - POLSKA; POMOC SPOŁECZNA - POLSKA; BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE SPOŁECZNE - POLSKA;

41 150. G.121 Pułapki prywatyzacji / Dawid Sześciło // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s OTWARTE FUNDUSZE EMERYTALNE - POLSKA; PRYWATYZACJA; 151. G.1524 Rachunki narodowe i statystyka finansów publicznych / Maria Jeznach, Olga Leszczyńska-Luberek // Wiadomości Statystyczne 2014, vol. 59, z. 4, s RACHUNKOWOŚĆ NARODOWA; FINANSE PUBLICZNE - STATYSTYKA; 152. G.121 Rating Polski może wzrosnąć // Nowe Życie Gospodarcze 2014, nr 3-4, s. 29. RATING KRAJÓW; 153. G.2570 Repartycyjny i kapitałowy system emerytalny : synergia czy antagonizm? / Grzegorz W. Kołodko, Jacek Tomkiewicz // Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie 2014, nr 1, s EMERYTURA - SYSTEM; EMERYTURA - REFORMA - POLSKA; OTWARTE FUNDU- SZE EMERYTALNE - POLSKA;

42 154. G.2570 Restrukturyzacja finansowa małych przedsiębiorstw w kryzysie / Klaudia Pujer // Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie 2014, nr 1, s PRZEDSIĘBIORSTWO - REORGANIZACJA; PRZEDSIĘBIORSTWO A KRYZYSY FI- NANSOWE I GOSPODARCZE; 155. F.42 Rezerwy jako instrument polityki bilansowej banku ukierunkowanej na rentowność albo płynność / Grzegorz Pogorzelski // Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów 2013, nr 134, s BANKI - BILANS; BANKI - REZERWY; RYZYKO BANKOWE; 156. G.2333 Rola i zadania Banku Zrzeszającego we wspieraniu banków spółdzielczych w procesie wdrażania Rekomendacji D / Marta Gwizdak // Głos Banków Spółdzielczych 2014, nr 2, s KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO (POLSKA). REKOMENDACJE; BANKI SPÓŁ- DZIELCZE - PRAWO - POLSKA; 157. G.2494 Rola poczucia sprawiedliwości i cynizmu organizacyjnego w inicjowaniu pozytywnych i negatywnych zachowań wobec pracodawcy / Maciej Macko, Aleksander Grudziński //

43 Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s SPRAWIEDLIWOŚĆ ORGANIZACYJNA; KADRY - PSYCHOLOGIA; STOSUNKI W PRZEDSIĘBIORSTWIE - ASPEKT PSYCHOLOGICZNY; 158. F.1035 Rola szwajcarsko-polskiego programu współpracy w rozwoju partnerstw władz lokalnych i regionalnych / Krystyna Gomółka // Optimum 2013, nr 4(64), s POLSKA A SZWAJCARIA; SAMORZĄD TERYTORIALNY; s G.2583 Rosyjska ruletka / Kinga Żelazek // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 20, RYNEK FINANSOWY - ROSJA; 160. F.1 Rozwój gospodarczy i bieda / Zdzisław Sadowski // Ekonomista 2014, vol. 114, nr 2, s ROZWÓJ GOSPODARCZY; UBÓSTWO;

44 161. G.2574 Rozwój ustrojowych regulacji polskich finansów publicznych / Jarosław Wierzbicki // Studia i Prace Kolegium Ekonomiczno-Społecznego 2014, nr 1(17), s POLSKA - KONSTYTUCJE; FINANSE PUBLICZNE - POLSKA; PRAWO BUDŻETOWE - POLSKA; 162. G.1185 Różnorodność może być dżwignią innowacyjności / Sylvia Ann Hewlett, Melinda Marshall, Laura Sherbin // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s. 20. PRZEDSIĘBIORSTWO - INNOWACJE; KADRY; s G.700 Rynek faktoringu w Polsce i na świecie / Sebastian Grabek // Home & Market 2014, nr 3, FACTORING - PORÓWNANIA MIĘDZYNARODOWE; FACTORING - POLSKA; 164. G.700 Rynek pracy wymaga systemowej naprawy / Marek Kowalski // Home & Market 2013, nr 3, s SZARA STREFA GOSPODARKI - POLSKA; PRACA - UMOWY; PRACA - PRAWO;

45 165. G.638 Rynek wierzytelności A.D / Karol Miciński // Bank 2014, nr 4, s WINDYKACJA WIERZYTELNOŚCI; 166. G.638 Rzetelna informacja to bezpieczeństwo banków i klientów / Grzegorz Kondek // Bank 2014, nr 4, s RYZYKO KREDYTOWE; KLIENCI BANKÓW; BAZA DANYCH; 167. G.1737 Silna współzależność gospodarek Unii Europejskiej i Rosji - powiązania handlowe / Wojciech Mroczek // Unia Europejska.pl 2014, nr 1, s ROSJA A UNIA EUROPEJSKA; ROSJA - GEOGRAFIA GOSPODARCZA; UNIA EURO- PEJSKA - GOSPODARKA - ZAGADNIENIA; 168. G.2544 Skład Parlamentu Europejskiego w okresie kadencji w świetle ewolucji alokacji miejsc między państwa członkowskie / Jan Barcz // Europejski Przegląd Sądowy 2014, nr 5, s SKI; PARLAMENT EUROPEJSKI; TRAKTAT LIZBOŃSKI (2007) A PARLAMENT EUROPEJ-

46 169. G.2583 SKOK : pod lupą służb specjalnych i prokuratury / Andrzej Stankiewicz // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 19, s SPÓŁDZIELCZE KASY OSZCZĘDNOŚCIOWO-KREDYTOWE; KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO (POLSKA); 170. G.512 Spadające procenty // Nowoczesny Bank Spółdzielczy 2014, nr 5, s BANKI - FINANSE - PLANOWANIE; BANKI SPÓŁDZIELCZE - EKONOMIKA; 171. G.1185 Spójrz na kapitał w dłuższej perspektywie / Dominic Barton, Mark Wiseman // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s PRZEDSIĘBIORSTWO - FINANSE; FINANSE - ZARZĄDZANIE; 172. G.1185 Sprzedaż oparta na rozpoznaniu potrzeb klienta / Łukasz Bromirski // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s SPRZEDAŻ - PSYCHOLOGIA; KLIENCI;

47 173. G.1185 Sprzedaż w dogrywce / James C. Anderson, James A. Narus, Marc Wouters // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s RELACJE BUSINESS-TO-BUSINESS; SPRZEDAŻ; 174. G.638 Sprzedaż wierzytelności hipotecznych to ostateczność : z Michałem Rączkowskim oraz Szymonem Rutkowskim / rozm. Karol Jerzy Mórawski // Bank 2014, nr 4, s WIERZYTELNOŚĆ HIPOTECZNA; 175. G.2333 Stan i kierunek prac w zakresie najważniejszych dla banków spółdzielczych, międzynarodowych i krajowych regulacji prawnych // Głos Banków Spółdzielczych 2014, nr 2, s BANKI SPÓŁDZIELCZE - PRAWO - POLSKA; BANKI SPÓŁDZIELCZE - PRAWO; CAPI- TAl REQUIREMENTS DIRECTIVE; 176. F.42 Stany równowagi przy zachowaniach rutynowych i optymalizacyjnych wspartych oczekiwaniami na przykładzie dylematu więźnia / Ireneusz Dąbrowski // Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów 2013, nr 134, s

48 RIA; RÓWNOWAGA EKONOMICZNA - MODELE; RÓWNOWAGA EKONOMICZNA - TEO F.1035 Starzenie się i srebrna gospodarka w uwarunkowaniach rozwojowych Podlasia / Krystyna Zimnoch // Optimum 2013, nr 4(64), s STARZENIE SIĘ SPOŁECZEŃSTWA - ASPEKT EKONOMICZNY - POLSKA ; DEMOGRAFIA A WZROST GOSPODARCZY; PODLASKIE, WOJEWÓDZTWO (POLSKA ; ); 178. G.1185 Strategia wzrostu oparta na zagranicznych przejęciach / Jakub Baran ; oprac. Paweł Kubisiak // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s GIE; PRZEJĘCIA - STUDIA PRZYPADKÓW; PRZEJĘCIA; PRZEDSIĘBIORSTWO - STRATE G.512 Studium przypadku : Österreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft / Eugeniusz Gostomski // Nowoczesny Bank Spółdzielczy 2014, nr 5, s BANKI SPÓŁDZIELCZE - AUSTRIA;

49 180. G.570 Stymulacja rozwoju modeli biznesu poprzez atrybuty rynku kapitałowego / Adam Jabłoński // Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa 2014, nr 3, s MODELE BIZNESU; RYNEK KAPITAŁOWY ; 181. G.2595 Suboptymalna równowaga rynkowa w małej gospodarce otwartej w warunkach doskonałej mobilności kapitału / Michał Konopczyński // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, nr 10(259), s GOSPODARKA RYNKOWA - POLSKA ; WZROST GOSPODARCZY - BADANIE; KAPITAŁ; 182. G.1655 Sustainable capital market and the attributes of business models in the crisis / Adam Stefan Jabłoński // Przegląd Organizacji 2014, nr 1, s MODELE BIZNESU; ZARZĄDZANIE WARTOŚCIĄ FIRMY; 183. G.610 Sytuacja finansowa przedsiębiorstw w Polsce w roku 2012 / Andrzej Niemiec // Rachunkowość 2014, vol. 65, nr 5, s. 2-7.

50 PRZEDSIĘBIORSTWO - FINANSE - POLSKA; POLSKA - GOSPODARKA ; s G.128 Szara strefa hazardu / oprac. Bartosz Bednarz // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, GRY HAZARDOWE W INTERNECIE; SZARA STREFA GOSPODARKI - POLSKA; 185. F.1035 Światowy rynek ropy naftowej : zasoby, konsumpcja, kierunki przepływu / Zofia Tomczonek // Optimum 2013, nr 4(64), s ROPA NAFTOWA; ROPA NAFTOWA - RYNEK; ROPA NAFTOWA - PRODUKCJA I HANDEL; 186. G.2595 Teoria wartości ekstremalnych : zastosowanie do sektora surowców energetycznych / Karolina Siemaszkiewicz// Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 10(259), s RYZYKO - ZARZĄDZANIE; TEORIA WARTOŚCI EKSTREMALNYCH; SUROWCE ENERGETYCZNE;

51 187. G.2333 Teraźniejszość i przyszłość zabezpieczeń w bankowości internetowej / Sławomir Juszczyk, Tomasz Żak // Głos Banków Spółdzielczych 2014, nr 2, s BANKOWOŚĆ INTERNETOWA - ZABEZPIECZENIA; 188. G.700 To będzie ważny rok dla zadłużonych w obcych walutach / Jarosław Jędrzyński // Home & Market 2014, nr 3, s KREDYT WALUTOWY; KREDYT HIPOTECZNY - POLSKA; FRANK SZWAJCARSKI; 189. G.2586 Trendy w zachowaniach współczesnych konsumentów : konsumpcjonizm a konsumpcja zrównoważona / Katarzyna Wasilik // Konsumpcja i Rozwój 2014, nr 1(6), s KONSUMENCI - POSTĘPOWANIE NA RYNKU; KONSUMENCI - BADANIA; KON- SUMPCJONIZM; 190. G.638 U progu mobilnej rewolucji / Karol Jerzy Mórawski // Bank 2014, nr 4, s ROZLICZENIA MOBILNE; BANKOWOŚĆ INTERNETOWA; BANKOWOŚĆ MOBILNA - POLSKA;

52 191. G.27 Uchwały NSA w latach : ocena dorobku uchwałodawczego na gruncie ustawy o podatku od towarów i usług / Adrian Kozakiewicz // Doradztwo Podatkowe 2014, nr 4, s PODATEK OD TOWARÓW I USŁUG - POLSKA; 192. G.2387 Urlop rodzicielski - nowa instytucja ochrony rodzicielstwa / Marcin Wujczyk // Polityka Społeczna 2014, vol. 41, nr 2, s URLOPY RODZICIELSKIE - PRAWO - POLSKA; 193. G.502 Ustalenie i weryfikacja parytetu wymiany akcji w procesie łączenia się spółek akcyjnych : polemika / Krzysztof Oplustil // Przegląd Prawa Handlowego 2014, nr 5, s SPÓŁKA - ŁĄCZENIE SIĘ, PODZIAŁ, PRZEKSZTAŁCENIE - PRAWO - POLSKA; SPÓŁ- KA - PRAWO - POLSKA; 194. G.2583 Użyteczny relikt / Karol Manys // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 20, s BANKOWY TYTUŁ EGZEKUCYJNY; KREDYT BANKOWY - PRAWO - POLSKA;

53 195. G.638 Warto testować / Bohdan Szafrański // Bank 2014, nr 4, s STWO; PRZESTĘPSTWA KOMPUTEROWE; BANKOWOŚĆ - INFORMATYKA - BEZPIECZEŃ G.1185 Wielki wybuch rynkowy / Larry Downes, Paul F. Nunes // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s , INNOWACJE A KONKURENCJA; INNOWACJE; PRODUKTY; 197. G.2387 Wokół zatrudnienia cudzoziemców z państw trzecich w Polsce / Maciej Duszczyk // Polityka Społeczna 2014, vol. 41 nr 2, s CUDZOZIEMCY - POLITYKA - POLSKA; EMIGRACJA I IMIGRACJA - POLITYKA RZĄDOWA - POLSKA; 198. F.42 Wskaźnik całkowitej efektywności wyposażenia ( overall equipment effectiveness) jako miara skuteczności i narzędzie doskonalenia organizacji / Andrzej Pawluk // Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów 2013, nr 134, s EFEKTYWNOŚĆ - METODY POMIARU; PRZEDSIĘBIORSTWO - EFEKTYWNOŚĆ;

54 199. G.1524 Współczesne problemy statystyki : teoria i praktyka w perspektywie globalnej / Marek Cierpiał-Wolan [et al.] // Wiadomości Statystyczne 2014, vol. 59, nr BADANIA STATYSTYCZNE; STATYSTYKA; STATYSTYKA - ZAGADNIENIA; 200. G.2620 Wydajność podatkowych źródeł dochodów gmin w latach / Aleksander Piotr Dolata // Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu 2011, nr 37, s FINANSE LOKALNE; PODATEK; 201. G.638 Wyłudzenie tożsamości / Bohdan Szafrański // Bank 2014,, nr 4, s BANKOWOŚĆ ELEKTRONICZNA; OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH; 202. G.2583 Wyścig z prądem o bitcoiny / Jason Clenfield, Pavel Alpeyev // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 19, s BITCOIN;

55 203. G.1185 Wyzwania sprzedaży wielokanałowej / Patrick Opas // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s HANDEL ELEKTRONICZNY; HANDEL DETALICZNY; SPRZEDAŻ; 204. G.638 Wyzwanie coraz bardziej biznesowe / Mariusz Sawczuk, Piotr Ignaczak // Bank 2014, nr 4, s BANKOWOŚĆ ELEKTRONICZNA; 205. G.610 Z wizytą u sąsiadów z UE : rachunkowość w Finlandii / Jolanta Saarnio // Rachunkowość 2014, vol. 65, nr 5, s RACHUNKOWOŚĆ - FINLANDIA; 206. G.1655 Zaangażowanie pracowników i jego "druga strona" : pracoholizm i wypalenie zawodowe / Janina Stankiewicz, Marta Moczulska // Przegląd Organizacji 2014, nr 2, s KADRY - ZAANGAŻOWANIE; PRACOHOLIZM; WYPALENIE ZAWODOWE;

56 207. G.2595 Zadanie maksymalizacji satysfakcji inwestora z portfela inwestycyjnego / Aleksandra Rutkowska // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 9(258), s INWESTYCJE PORTFELOWE; STOPA ZWROTU; INWESTYCJE - PSYCHOLOGIA; 208. G.2544 Zakaz dyskryminacji ze względu na wiek w świetle rozstrzygnięć TS wydanych w okresie / Justyna Maliszewska-Nienartowicz // Europejski Przegląd Sądowy 2014, nr 5, s DYSKRYMINACJA WIEKOWA; DYSKRYMINACJA - PRAWO WSPÓLNOTOWE EURO- PEJSKIE; 209. F.1035 Zakres i metody diagnozy strategicznej w dokumentach strategicznych polskich regionów / Łukasz Nazarko, Danuta Szpilko, Justyna Jankowska // Optimum 2013, nr 4(64), s STRATEGIE; REGIONY - STRATEGIE; 210. F.1035 Założenia polityki fiskalnej w warunkach kształtowania się ram instytucjonalnych państwa ukraińskiego / Andrii Krysovatui // Optimum 2013, nr 4(64), s

57 POLITYKA FISKALNA - UKRAINA; UKRAINA - GOSPODARKA; INSTYTUCJONA- LIZM; KAPITAŁ SPOŁECZNY; 211. G.638 Zamek w chmurze / Krzysztof Maciejewski // Bank 2014, nr 4, s PRZETWARZANIE W CHMURZE; 212. G.128 Zarabianie na miedzi w chińskim stylu / Paweł Perka // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s MIEDŹ - CENY; MIEDŹ - RYNEK; MIEDŹ - RYNEK; 213. G.2494 Zarządzanie kapitałem ludzkim w przedsiębiorstwie turystycznym / Marcin Molenda, Włodzimierz Banasik // Edukacja Ekonomistów i Menedżerów 2014, nr 1(31), s KAPITAŁ LUDZKI; KADRY - ZARZĄDZANIE; PRZEDSIĘBIORSTWO TURYSTYCZNE;

58 214. G.2523 Zarządzanie przez cele w Mleczarni Turek i Avon Polska : studium przypadku / Olga Niziołek // Controlling i Rachunkowość Zarządcza 2014, nr 5, s ZARZĄDZANIE PRZEZ CELE; PRZEDSIĘBIORSTWO - ZARZĄDZANIE - STUDIA PRZYPADKÓW; PRZEDSIĘBIORSTWO - ZARZĄDZANIE - POLSKA; 215. G.638 Zarządzanie wartością klienta : [debata "Miesięcznika Finansowego BANK"] / Janusz Grobicki // Bank 2014, nr 4, s KLIENCI BANKÓW; WARTOŚĆ; ZARZĄDZANIE RELACJAMI Z KLIENTAMI; 216. F.1124 Zasada prawdy obiektywnej (art. 7 k.p.a.) i ciężar dowodu w postępowaniach administracyjnych prowadzonych przez KNF / Paweł Wajda, Magdalena Śliwa // Monitor Prawa Bankowego 2014, nr 5, s KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO (POLSKA); DECYZJE ADMINISTRACYJNE; PRAWO ADMINISTRACYJNE PROCESOWE - ZAGADNIENIA - POLSKA; 217. G.2523 Zasada rozliczania kosztów pośrednich zgodnie z wymogami budżetowania / Michał Chalastra // Controlling i Rachunkowość Zarządcza 2014, nr 5, s

59 KOSZTY; RACHUNKOWOŚĆ ZARZĄDCZA; RACHUNKOWOŚĆ - ZAGADNIENIA; 218. G.2595 Zastosowanie drzew klasyfikacyjnych do oceny poziomu świadczeń emerytalnych z różnych typów systemów / Beata Jajko-Siwek // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, nr 10(259), s EMERYTURA - SYSTEM; EKSPLORACJA DANYCH; 219. G.2595 Zastosowanie estymatora typu SPREE w szacowaniu liczby osób bezrobotnych w przekroju podregionów / Tomasz Józefowski, Marcuin Szymkowiak // Studia Oeconomica Posnaniensia 2013, vol. 1, no. 10(259), s STATYSTYKA MAŁYCH OBSZARÓW; BEZROBOCIE - BADANIE; 220. F.1035 Zastosowanie modelu flexicurity w polityce zatrudnienia Unii Europejskiej (ze szczególnym uwzględnieniem Polski) / Ewa Rollnik-Sadowska // Optimum 2013, nr 4(64), s FLEXICURITY; POLITYKA ZATRUDNIENIA - KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ ; PO- LITYKA ZATRUDNIENIA - BADANIE - POLSKA ;

60 221. G.27 Zastosowanie stawki 0 % w przypadku dostawy towarów w systemie Tax Free / Przemysław Milczek // Doradztwo Podatkowe 2014, nr 4, s ZWROT PODATKU - PRAWO - POLSKA; 222. G.2570 Zaufanie a koszty transakcyjne / Marek Zygan // Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie 2014, nr 1, s KOSZTY TRANSAKCYJNE; ZAUFANIE; 223. G.1655 Zjawisko zarządzania symbolicznego a otoczenie organizacji / Karolina Mazur // Przegląd Organizacji 2014, nr 1, s ORGANIZACJA - EFEKTYWNOŚĆ; ZARZĄDZANIE - MODELE; ORGANIZACJA - ZA- RZĄDZANIE - ZAGADNIENIA; 224. G.128 Złocista pokusa / Rafał Glinicki // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s ZŁOTO; ZŁOTO - INWESTYCJE; INWESTYCJE;

61 225. G.2583 s Złoto dla zuchwałych / Anita Błaszczak // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 19, PRZEDSIĘBIORSTWO - TWORZENIE; PRZEDSIĘBIORSTWO - FINANSE; 226. G.700 Złoto w polskim Internecie / Paweł Drążek // Home & Market 2014, nr 3, s. 7. ZŁOTO - OBRÓT; HANDEL ELEKTRONICZNY; 227. G.2333 Znaczenie nowoczesnych rozwiązań i technologii w bankowości spółdzielczej / Rafał Balina // Głos Banków Spółdzielczych 2014, nr 2, s BANKI SPÓŁDZIELCZE - INFORMATYKA; PRIVATE BANKING; BANKOWOŚĆ IN- TERNETOWA; BIOMETRIA; 228. G.1737 Znakowanie żywności modyfikowanej genetycznie - rozwiązanie problemu czy przeszkoda w podpisaniu transatlantyckiej umowy o wolnym handlu? / Ewa Kaliszuk // Unia Europejska.pl 2014, nr 1, s WSPÓLNA POLITYKA HANDLOWA UNII EUROPEJSKIEJ; ŻYWNOŚĆ TRANSGE- NICZNA - PRAWO WSPÓLNOTOWE EUROPEJSKIE;

62 229. G.2583 s Znikające bezrobocie / Joanna Ćwiek // Bloomberg Businessweek Polska 2014, nr 20, BEZROBOCIE - POLSKA; DEMOGRAFIA - POLSKA ; 230. G.1185 Zrób użytek z marki, która dzieli konsumentów / Xueming Luo, Michael Wiles, Sascha Raithel // Harvard Business Review Polska 2014, nr 5, s MARKA; MARKA - STRATEGIE; 231. G.2387 Zróżnicowanie minimum egzystencji w układzie przestrzennym w 2012 r / Piotr Kurowski // Polityka Społeczna 2014, vol. 41, nr 2, s DOCHÓD MINIMALNY GWARANTOWANY; UBÓSTWO - POLSKA - BADANIA PO- RÓWNAWCZE; 232. G.2387 Zróżnicowanie poziomu i struktury konsumpcji polskich gospodarstw domowych w latach / Agnieszka Kowalska // Polityka Społeczna 2014, vol. 41, nr 2, s GOSPODARSTWO DOMOWE - ASPEKT EKONOMICZNY - POLSKA; GOSPODAR- STWO DOMOWE - DOCHODY I WYDATKI - POLSKA; SPOŻYCIE - BADANIE - POLSKA;

63 233. G.1914 Zwyczaje zakupowe młodych Europejczyków : wybór sklepu i jego determinanty / Małgorzata Bartosik-Purgat // Marketing i Rynek 2014, vol. 21, nr 4, s ZAKUPY - ASPEKT PSYCHOLOGICZNY; MŁODZI KONSUMENCI - BADANIA - KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ; RYNEK FMCG; KONSUMENCI - POSTĘPOWANIE NA RYNKU; 234. G.128 Zysk zyskowi nierówny czyli... czy to już rachunkowość kreatywna? / Piotr Rybicki // Miesięcznik Kapitałowy 2014, nr 4, s. 54. RACHUNKOWOŚĆ KREATYWNA; 235. G.638 Żądza pieniądza : [debata ekspercka zorganizowana przez redakcję "Miesięcznika Finansowego BANK"] / oprac. Marcin Złoch // Bank 2014, nr 4, s FINANSE - PRZESTĘPSTWA I NADUŻYCIA; FINANSE - PRZESTĘPSTWA I NADUŻY- CIA - PRZECIWDZIAŁANIE;

Wykaz haseł identyfikujących prace dyplomowe na Wydziale Nauk Ekonomicznych i Zarządzania

Wykaz haseł identyfikujących prace dyplomowe na Wydziale Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Kierunek Analityka Gospodarcza Analiza ryzyka działalności gospodarczej Business Intelligence Ekonometria Klasyfikacja i analiza danych Metody ilościowe na rynku kapitałowym Metody ilościowe w analizach

Bardziej szczegółowo

DR GRAŻYNA KUŚ. specjalność: Gospodarowanie zasobami ludzkimi

DR GRAŻYNA KUŚ. specjalność: Gospodarowanie zasobami ludzkimi DR GRAŻYNA KUŚ specjalność: Gospodarowanie zasobami ludzkimi 1. Motywacja pracowników jako element zarządzania przedsiębiorstwem 2. Pozapłacowe formy motywowania pracowników na przykładzie wybranej organizacji

Bardziej szczegółowo

Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia)

Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Obowiązuje od 01.10.2014 Zgodnie z Zarządzeniem Rektora ZPSB w sprawie Regulaminu Procedur Dyplomowych, na egzaminie magisterskim

Bardziej szczegółowo

Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia)

Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Zestawy zagadnień na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Obowiązuje od 01.10.2014 Zgodnie z Zarządzeniem Rektora ZPSB w sprawie Regulaminu Procedur Dyplomowych, na egzaminie magisterskim

Bardziej szczegółowo

Wydział Nauk Ekonomicznych (rok akademicki 2013/2014) Wybór promotorów prac licencjackich i magisterskich na kierunku Finanse i rachunkowość

Wydział Nauk Ekonomicznych (rok akademicki 2013/2014) Wybór promotorów prac licencjackich i magisterskich na kierunku Finanse i rachunkowość Wydział Nauk Ekonomicznych (rok akademicki 2013/2014) Wybór promotorów prac licencjackich i magisterskich na kierunku Finanse i rachunkowość Katedry zasilające tzw. minimum kadrowe dla kierunku Finanse

Bardziej szczegółowo

Zagadnienia na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia)

Zagadnienia na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) Zagadnienia na egzamin magisterski dla kierunku EKONOMIA (studia II stopnia) obowiązuje od 01.01.2016 Zgodnie z Zarządzeniem Rektora ZPSB w sprawie Regulaminu Procedur Dyplomowych, na egzaminie magisterskim

Bardziej szczegółowo

Wybór promotorów prac magisterskich

Wybór promotorów prac magisterskich Wydział Nauk Ekonomicznych (rok akademicki 2013/2014) Wybór promotorów prac magisterskich na kierunku Finanse i Rachunkowość studia niestacjonarne Katedry zasilające tzw. minimum kadrowe dla kierunku Finanse

Bardziej szczegółowo

Lista zwycięzców 30 zł na start z BZWBK24 mobile

Lista zwycięzców 30 zł na start z BZWBK24 mobile Lista zwycięzców 30 zł na start z BZWBK24 mobile KRYSTYNA S. KRYSTYNA C. EDWARD F. KAROLINA C. WOJCIECH T. JANINA F. FRANCISZKA G. HENRYK H. MIROSŁAW W. JULI BARBARA H. CELINA Ł. STANISŁAW K. HELENA S.

Bardziej szczegółowo

Proponowane tematy prac dyplomowych

Proponowane tematy prac dyplomowych KATEDRA ANALIZY SYSTEMOWEJ I FINANSÓW 1. Podatki i opłaty lokalne jako źródło dochodów własnych gminy 2. Analiza dochodów budżetowych jednostek samorządów terytorialnych na przykładzie gminy... w latach...

Bardziej szczegółowo

Katedra Polityki Europejskiej, Finansów Publicznych i Marketingu KIEROWNIK KATEDRY: DR HAB. JOANNA SZWACKA MOKRZYCKA PROF. SGGW

Katedra Polityki Europejskiej, Finansów Publicznych i Marketingu KIEROWNIK KATEDRY: DR HAB. JOANNA SZWACKA MOKRZYCKA PROF. SGGW Katedra Polityki Europejskiej, Finansów Publicznych i Marketingu KIEROWNIK KATEDRY: DR HAB. JOANNA SZWACKA MOKRZYCKA PROF. SGGW Struktura Katedry Polityki Europejskiej, Finansów Publicznych i Marketingu

Bardziej szczegółowo

Studia I stopnia (licencjackie) rok akademicki 2015/2016 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Finanse i rachunkowość

Studia I stopnia (licencjackie) rok akademicki 2015/2016 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Finanse i rachunkowość Studia I stopnia (licencjackie) rok akademicki 2015/2016 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Finanse i rachunkowość Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2015/2016 Wybór promotorów

Bardziej szczegółowo

WYDZIAŁ NAUK EKONOMICZNYCH. Studia I stopnia (licencjackie) stacjonarne rok akademicki 2015/2016 Kierunek Ekonomia Promotorzy prac dyplomowych

WYDZIAŁ NAUK EKONOMICZNYCH. Studia I stopnia (licencjackie) stacjonarne rok akademicki 2015/2016 Kierunek Ekonomia Promotorzy prac dyplomowych Studia I stopnia (licencjackie) stacjonarne rok akademicki 2015/2016 Kierunek Ekonomia Promotorzy prac dyplomowych Promotorzy prac dyplomowych Profesorowie i doktorzy habilitowani Prof. dr hab. Stanisław

Bardziej szczegółowo

MIROSŁAWA CAPIGA. m #

MIROSŁAWA CAPIGA. m # MIROSŁAWA CAPIGA m # Katowice 2008 SPIS TREŚCI WSTĘP 11 CZĘŚĆ I DWUSZCZEBLOWOŚĆ SYSTEMU BANKOWEGO W POLSCE Rozdział 1 SPECYFIKA SYSTEMU BANKOWEGO 15 1.1. System bankowy jako element rynkowego systemu finansowego

Bardziej szczegółowo

Kierunek Ekonomia Rok I Lp. Przedmioty Blok Wymiar

Kierunek Ekonomia Rok I Lp. Przedmioty Blok Wymiar Kierunek Ekonomia Rok I Semestr 1 Semestr 2 Matematyka wstęp 60 1 30 30 1 Matematyka A 60 6 30 30 E 2 Podstawy statystyki A 60 6 30 30 E 3 Podstawy mikroekonomii A 60 6 30 30 E 4 Podstawy makroekonomii

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wstęp Dariusz Rosati... 11. Część I. Funkcjonowanie strefy euro

Spis treści. Wstęp Dariusz Rosati... 11. Część I. Funkcjonowanie strefy euro Spis treści Wstęp Dariusz Rosati.............................................. 11 Część I. Funkcjonowanie strefy euro Rozdział 1. dziesięć lat strefy euro: sukces czy niespełnione nadzieje? Dariusz Rosati........................................

Bardziej szczegółowo

Finanse i Rachunkowość

Finanse i Rachunkowość Wydział Nauk Ekonomicznych i Technicznych Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej Zestaw pytań do egzaminu licencjackiego na kierunku Finanse i Rachunkowość 1 Zestaw pytań

Bardziej szczegółowo

SYSTEM FINANSOWY W POLSCE. Redaktorzy naukowi Bogusław Pietrzak Zbigniew Polański Barbara Woźniak. Wydanie*drugie zmienione

SYSTEM FINANSOWY W POLSCE. Redaktorzy naukowi Bogusław Pietrzak Zbigniew Polański Barbara Woźniak. Wydanie*drugie zmienione SYSTEM FINANSOWY W POLSCE Redaktorzy naukowi Bogusław Pietrzak Zbigniew Polański Barbara Woźniak Wydanie*drugie zmienione Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2008 Spis treści Przedmowa do drugiego wydania

Bardziej szczegółowo

BUDZETOWANIE DZIAŁALNOSCI JEDNOSTEK GOSPODARCZYCH. Pod redakcją WIKTORA KRAWCZYKA

BUDZETOWANIE DZIAŁALNOSCI JEDNOSTEK GOSPODARCZYCH. Pod redakcją WIKTORA KRAWCZYKA \. BUDZETOWANIE,/ DZIAŁALNOSCI JEDNOSTEK GOSPODARCZYCH TEORIA I PRAKTYKA Pod redakcją WIKTORA KRAWCZYKA POLSKIE TOWARZYSTWO EKONOMICZNE Kraków 2005 Spis treści Wprowadzenie.. 7 Barbara Andruczyk Podział

Bardziej szczegółowo

Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac magisterskich na kierunku Finanse i rachunkowość

Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac magisterskich na kierunku Finanse i rachunkowość Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac magisterskich na kierunku Finanse i rachunkowość prof. zw. dr hab. Ewa Bogacka-Kisiel systemy bankowe usługi

Bardziej szczegółowo

Wydział Nauk Ekonomicznych i Technicznych Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej

Wydział Nauk Ekonomicznych i Technicznych Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej Wydział Nauk Ekonomicznych i Technicznych Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej Zestaw pytań do egzaminu magisterskiego na kierunku Ekonomia II stopień PYTANIA NA OBRONĘ

Bardziej szczegółowo

Wstęp 11 CZĘŚĆ I. RYNKI FINANSOWE NOWE TRENDY, ZJAWISKA, INNOWACJE

Wstęp 11 CZĘŚĆ I. RYNKI FINANSOWE NOWE TRENDY, ZJAWISKA, INNOWACJE SPIS TREŚCI Wstęp 11 CZĘŚĆ I. RYNKI FINANSOWE NOWE TRENDY, ZJAWISKA, INNOWACJE Miłosz Stanisławski: ROZWÓJ I ZMIANA STRUKTURY ŚWIATOWYCH RYNKÓW FINANSOWYCH 15 Summary 26 Joanna Żabińska: ROLA I MIEJSCE

Bardziej szczegółowo

Spis treści WSTĘP... 13 STRATEGIE... 15

Spis treści WSTĘP... 13 STRATEGIE... 15 WSTĘP... 13 STRATEGIE... 15 ROZDZIAŁ 1 PROJEKTOWANIE INNOWACYJNYCH MODELI BIZNESU A WARTOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTWA... 17 Marek Jabłoński Wstęp... 17 1. Projektowanie organizacji zarys teoretyczny... 18 2. Motywy

Bardziej szczegółowo

1. Przedsiębiorstwo typu Startup a model biznesu...18

1. Przedsiębiorstwo typu Startup a model biznesu...18 WSTĘP... 11 MODELE I STRATEGIE BIZNESU JAKO FUNDAMENTY KREOWANIA WARTOŚCI PRZEDSIĘBIORSTWA...15 ROZDZIAŁ 1 Metoda lean startup a koncepcja modelu biznesu Marek Jabłoński... 17 Wstęp...17 1. Przedsiębiorstwo

Bardziej szczegółowo

PROPONOWANE TEMATY ZAGADNIEŃ DO PRAC DYPLOMOWYCH. Kierunek ZARZĄDZANIE STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA na rok akademicki 2013/14 Studia stacjonarne

PROPONOWANE TEMATY ZAGADNIEŃ DO PRAC DYPLOMOWYCH. Kierunek ZARZĄDZANIE STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA na rok akademicki 2013/14 Studia stacjonarne PROPONOWANE TEMATY ZAGADNIEŃ DO PRAC DYPLOMOWYCH Kierunek ZARZĄDZANIE STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA na rok akademicki 2013/14 Studia stacjonarne Przykładowe zakresy tematyczne: Dr Małgorzata Budzanowska-Drzewiecka

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Rozdział I ELEMENTARNE POJĘCIA I PRZEDMIOT EKONOMII

Spis treści. Rozdział I ELEMENTARNE POJĘCIA I PRZEDMIOT EKONOMII Spis treści Rozdział I ELEMENTARNE POJĘCIA I PRZEDMIOT EKONOMII Wstępne określenie przedmiotu ekonomii 7 Ekonomia a inne nauki 9 Potrzeby ludzkie, produkcja i praca, środki produkcji i środki konsumpcji,

Bardziej szczegółowo

RYNEK FIN ANS OWY. instytucje strategie instrumenty. Pod redakcją Piotra Karpusia i Jerzego Węcławskiego

RYNEK FIN ANS OWY. instytucje strategie instrumenty. Pod redakcją Piotra Karpusia i Jerzego Węcławskiego RYNEK FIN ANS OWY instytucje strategie instrumenty Pod redakcją Piotra Karpusia i Jerzego Węcławskiego Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej Lublin 2003 Spis treści Wprowadzenie 9 CZĘŚĆ I FINANSOWE

Bardziej szczegółowo

POtSKA W STREFIE EURO

POtSKA W STREFIE EURO ^ o ję^ki 5 ^ 510 (o& Szkoła Główna Handlowa w Warszawie Kolegium Zarządzania i Finansów Katedra Finansów POtSKA W STREFIE EURO SZANSĘ I ZAGROŻENIA redaktor naukowy Janusz Ostaszewski Opracowanie naukowe

Bardziej szczegółowo

dr Mariusz Kicia pok. 715 email: mariusz.kicia@umcs.lublin.pl

dr Mariusz Kicia pok. 715 email: mariusz.kicia@umcs.lublin.pl Tematyka seminarium licencjackiego dla studentów kierunku Finanse i Rachunkowość studia niestacjonarne w roku ak. 2014/2015 Zapisy 21.02.2015 r. o godz. 8.00 dr hab. Teresa H. Bednarczyk prof. nadzw. pok.

Bardziej szczegółowo

Analiza inwestycji i zarządzanie portfelem SPIS TREŚCI

Analiza inwestycji i zarządzanie portfelem SPIS TREŚCI Analiza inwestycji i zarządzanie portfelem Frank K. Reilly, Keith C. Brown SPIS TREŚCI TOM I Przedmowa do wydania polskiego Przedmowa do wydania amerykańskiego O autorach Ramy książki CZĘŚĆ I. INWESTYCJE

Bardziej szczegółowo

Spis treêci. www.wsip.com.pl

Spis treêci. www.wsip.com.pl Spis treêci Jak by tu zacząć, czyli: dlaczego ekonomia?........................ 9 1. Podstawowe pojęcia ekonomiczne.............................. 10 1.1. To warto wiedzieć już na początku.............................

Bardziej szczegółowo

PYTANIA NA EGZAMIN MAGISTERSKI KIERUNEK: EKONOMIA STUDIA DRUGIEGO STOPNIA. CZĘŚĆ I dotyczy wszystkich studentów kierunku Ekonomia pytania podstawowe

PYTANIA NA EGZAMIN MAGISTERSKI KIERUNEK: EKONOMIA STUDIA DRUGIEGO STOPNIA. CZĘŚĆ I dotyczy wszystkich studentów kierunku Ekonomia pytania podstawowe PYTANIA NA EGZAMIN MAGISTERSKI KIERUNEK: EKONOMIA STUDIA DRUGIEGO STOPNIA CZĘŚĆ I dotyczy wszystkich studentów kierunku Ekonomia pytania podstawowe 1. Cele i przydatność ujęcia modelowego w ekonomii 2.

Bardziej szczegółowo

WYDZIAŁ EKONOMICZNY. Przykładowe temat prac magisterskich

WYDZIAŁ EKONOMICZNY. Przykładowe temat prac magisterskich WYDZIAŁ EKONOMICZNY Przykładowe tematy prac magisterskich KATEDRA EKONOMII, MATEMATYKI I INFORMATYKI ZAKŁAD EKONOMII, POLITYKI I ETYKI GOSPODARCZEJ prof. dr hab. Stanisław Zięba Temat seminarium: Polityka

Bardziej szczegółowo

Spis treści: Wprowadzenie Część I Relacje przedsiębiorstw z otoczeniem w warunkach globalizacji

Spis treści: Wprowadzenie Część I Relacje przedsiębiorstw z otoczeniem w warunkach globalizacji Spis treści: Wprowadzenie Część I Relacje przedsiębiorstw z otoczeniem w warunkach globalizacji 1.Niepewność i zmienność jako podstawowe czynniki określające współczesne zarządzanie organizacjami - Damian

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Bohdan Borowik, Regina Borowik... 17. Iwona Kłóska... 27

Spis treści. Bohdan Borowik, Regina Borowik... 17. Iwona Kłóska... 27 CZĘŚĆ I Spis treści Zarządzanie zasobami ludzkimi w dobie kryzysu Rozdział 1 STYMULOWANIE I ZARZĄDZANIE WITALNYM POTENCJAŁEM ZASOBÓW LUDZKICH W ORGANIZACJI Bohdan Borowik, Regina Borowik... 17 1. Kształtowanie

Bardziej szczegółowo

KONKURENCYJNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW

KONKURENCYJNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW JERZY BIELINSKI (red.) KONKURENCYJNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW w świetle Strategii Lizbońskiej CEDEWU.PL WYDAWNICTWA FACHOWE Spis treści Wstęp 7 Część 1 Mechanizmy wzrostu wartości i konkurencyjności przedsiębiorstw

Bardziej szczegółowo

KURS DORADCY FINANSOWEGO

KURS DORADCY FINANSOWEGO KURS DORADCY FINANSOWEGO Przykładowy program szkolenia I. Wprowadzenie do planowania finansowego 1. Rola doradcy finansowego Definicja i cechy doradcy finansowego Oczekiwania klienta Obszary umiejętności

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE Specjalności:

ZARZĄDZANIE Specjalności: KIERUNEK ZARZĄDZANIE Specjalności: - Marketing na rynkach krajowych i międzynarodowych, - Zarządzanie marketingowe w usługach profesjonalnych, turystyce i mediach, - Zarządzanie finansowe, - Zarządzanie

Bardziej szczegółowo

Wydział Nauk Ekonomicznych (rok akademicki 2012/2013) Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Finanse i rachunkowość

Wydział Nauk Ekonomicznych (rok akademicki 2012/2013) Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Finanse i rachunkowość Wydział Nauk Ekonomicznych (rok akademicki 2012/2013) Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Finanse i rachunkowość Katedry zasilające tzw. minimum kadrowe dla kierunku Finanse i Rachunkowość (Wydział

Bardziej szczegółowo

Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac magisterskich na kierunku Ekonomia

Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac magisterskich na kierunku Ekonomia Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac magisterskich na kierunku Ekonomia Promotorzy prac dyplomowych Profesorowie Prof. dr hab. Stanisław CZAJA

Bardziej szczegółowo

- Potrzeby, dobra, usługi - Zasoby ekonomiczne

- Potrzeby, dobra, usługi - Zasoby ekonomiczne Wykaz tematów z podstaw przedsiębiorczości na rok szkolny 2012 2013 dla Liceum Ogólnokształcącego, Liceum Profilowanego i Technikum Rozkład materiału według programu 44/PZS1/2012/2 dla klas: II TRA; III

Bardziej szczegółowo

KATEDRA EKONOMII ZAKŁAD EKONOMIKI KSZTAŁCENIA

KATEDRA EKONOMII ZAKŁAD EKONOMIKI KSZTAŁCENIA KATEDRA EKONOMII 1. Agroturystyka jako forma aktywizacji obszarów wiejskich na przykładzie.. 2. Działalność agroturystyczna jako dodatkowe źródło dochodu na przykładzie 3. Wykorzystanie potencjału turystycznego

Bardziej szczegółowo

Spis treści WSTĘP... 13

Spis treści WSTĘP... 13 WSTĘP... 13 Rozdział I MODEL ZRÓWNOWAŻONEGO BIZNESU PRZEDSIĘBIORSTWA A KREACJA WARTOŚCI... 15 (Adam Jabłoński) Wstęp... 15 1. Konkurencyjność przedsiębiorstwa a model zrównoważonego biznesu... 16 2. Ciągłość

Bardziej szczegółowo

Spis treści Część I Przedsiębiorczość i innowacje

Spis treści Część I Przedsiębiorczość i innowacje Spis treści Przedmowa... 11 Część I Przedsiębiorczość i innowacje... 19 Rozdział 1. Monika Bartoszek Współczesne podejście do innowacji jako wartości dla klienta... 21 Wstęp... 21 1. Przyczyny zmian w

Bardziej szczegółowo

Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Międzynarodowe stosunki gospodarcze

Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Międzynarodowe stosunki gospodarcze rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Międzynarodowe stosunki gospodarcze Katedry zasilające tzw. minimum kadrowe dla kierunku MSG (Wydział NE) Katedra Gospodarki Przestrzennej

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE KIERUNEK. Specjalności:

ZARZĄDZANIE KIERUNEK. Specjalności: KIERUNEK ZARZĄDZANIE Specjalności: - Marketing na rynkach krajowych i międzynarodowych, - Zarządzanie finansowe, - Zarządzanie przedsiębiorstwem, - Zarządzanie zasobami ludzkimi. Prezentacje SYLWETEK PRMOTORÓW

Bardziej szczegółowo

Kredytowe instrumenty a stabilność finansowa

Kredytowe instrumenty a stabilność finansowa Monografie i Opracowania 563 Paweł Niedziółka Kredytowe instrumenty a stabilność finansowa Warszawa 2009 Szkoła Główna Handlowa w Warszawie OFICYNA WYDAWNICZA Spis treści Indeks skrótów nazw własnych używanych

Bardziej szczegółowo

Część 1. Kierunki badań nad zarządzaniem małymi i średnimi przedsiębiorstwami... 13

Część 1. Kierunki badań nad zarządzaniem małymi i średnimi przedsiębiorstwami... 13 Spis treści Słowo wstępne (Marek Matejun).................................................. 11 Część 1. Kierunki badań nad zarządzaniem małymi i średnimi przedsiębiorstwami.................................

Bardziej szczegółowo

A. Z zakresu przedmiotów kształcenia ogólnego. I. Gospodarka regionalna

A. Z zakresu przedmiotów kształcenia ogólnego. I. Gospodarka regionalna TEMATY, KTÓRE STUDENCI WYDZIAŁU ZAMIEJSCOWEGO W ŻYRARDOWIE STAROPOLSKIEJ SZKOŁY WYŻSZEJ POWINNI UMIEĆ OMÓWIĆ W TRAKCIE OBRONY PRAC DYPLOMOWYCH (LICENCJACKICH) A. Z zakresu przedmiotów kształcenia ogólnego

Bardziej szczegółowo

Spis treści: Wstęp. ROZDZIAŁ 1. Istota i funkcje systemu finansowego Adam Dmowski

Spis treści: Wstęp. ROZDZIAŁ 1. Istota i funkcje systemu finansowego Adam Dmowski Rynki finansowe., Książka stanowi kontynuację rozważań nad problematyką zawartą we wcześniejszych publikacjach autorów: Podstawy finansów i bankowości oraz Finanse i bankowość wydanych odpowiednio w 2005

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE KOSZTAMI PRZEDSIĘBIORSTWA W KONTEKŚCIE SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI BIZNESU

ZARZĄDZANIE KOSZTAMI PRZEDSIĘBIORSTWA W KONTEKŚCIE SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI BIZNESU 1 Politechnika Częstochowska Wydział Zarządzania ZARZĄDZANIE KOSZTAMI PRZEDSIĘBIORSTWA W KONTEKŚCIE SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI BIZNESU Monografia Redakcja naukowa Sylwia Kowalska Jolanta Rubik Częstochowa

Bardziej szczegółowo

Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2015/2016 Kierunek Finanse i Rachunkowość Promotorzy prac magisterskich

Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2015/2016 Kierunek Finanse i Rachunkowość Promotorzy prac magisterskich Studia II stopnia (magisterskie) niestacjonarne rok akademicki 2015/2016 Kierunek Finanse i Rachunkowość Promotorzy prac magisterskich prof. zw. dr hab. Ewa Bogacka-Kisiel systemy bankowe usługi i procedury

Bardziej szczegółowo

ROLA ZARZĄDZANIA STRATEGICZNEGO W ROZWOJU ORGANIZACJI

ROLA ZARZĄDZANIA STRATEGICZNEGO W ROZWOJU ORGANIZACJI Spis treści Przedmowa... 11 Część pierwsza ROLA ZARZĄDZANIA STRATEGICZNEGO W ROZWOJU ORGANIZACJI.... 13 Rozdział 1. Tendencje rozwojowe zarządzania strategicznego (Andrzej Kaleta)... 15 1.1. Wprowadzenie.....................................................

Bardziej szczegółowo

Funkcjonowanie współczesnej gospodarki rynkowej rynek finansowy

Funkcjonowanie współczesnej gospodarki rynkowej rynek finansowy Funkcjonowanie współczesnej gospodarki rynkowej rynek finansowy Autorzy: Wiesława Przybylska-Kapuścińska (red.) Książka zawiera interesujące przyczynki dotyczące przede wszystkim funkcjonowania rynku finansowego.

Bardziej szczegółowo

Tematyka seminarium licencjackiego dla studentów kierunku. Ekonomia w roku ak. 2014/2015

Tematyka seminarium licencjackiego dla studentów kierunku. Ekonomia w roku ak. 2014/2015 Tematyka seminarium licencjackiego dla studentów kierunku Zapisy 18.02.2014 r. godz. 13.15 prof. dr hab. Urszula Wich - pok. 515 Ekonomia w roku ak. 2014/2015 Uwarunkowania konkurencyjności regionów w

Bardziej szczegółowo

DOKTORANC ZARZĄDZANIE - FINANSE - EKONOMIA

DOKTORANC ZARZĄDZANIE - FINANSE - EKONOMIA DOKTORANC ZARZĄDZANIE - FINANSE - EKONOMIA Katowice 2009 SPIS TREŚCI WPROWADZENIE 9 Iwona Bocian: SŁUSZNOŚĆ IMPLEMENTACJI ZASAD CSR DO STRATEGII ZARZĄDZANIA PRZEDSIĘBIORSTWEM 11 Przemysław Bregida: FUNKCJA

Bardziej szczegółowo

Społeczna odpowiedzialność biznesu, nadzór korporacyjny i rewizja finansowa

Społeczna odpowiedzialność biznesu, nadzór korporacyjny i rewizja finansowa Wprowadzenie 11 Część I Społeczna odpowiedzialność biznesu, nadzór korporacyjny i rewizja finansowa 1. Społeczna odpowiedzialność biznesu spółek Skarbu Państwa - Robert Majkut, Dariusz Wójcik 17 1.1. Geneza

Bardziej szczegółowo

BEZPIECZEŃSTWO OBROTU GOSPODARCZEGO MODUŁY WARSZTATOWE

BEZPIECZEŃSTWO OBROTU GOSPODARCZEGO MODUŁY WARSZTATOWE BEZPIECZEŃSTWO OBROTU GOSPODARCZEGO MODUŁY WARSZTATOWE WARSZTAT G-A PRAWNO-TEORETYCZNE PODSTAWY OBROTU GOSPODARCZEGO. Podstawy ekonomii. Podstawy finansów i bankowości. Pojęcie gospodarki i obrotu gospodarczego.

Bardziej szczegółowo

Różne aspekty kredytowania w dobie kryzysu 04.03.2010.

Różne aspekty kredytowania w dobie kryzysu 04.03.2010. Różne aspekty kredytowania w dobie kryzysu 04.03.2010. Data: 15-16 kwietnia 2010 Miejsce: Warszawa, Centrum Finansowe Puławska Najważniejsze zagadnienia konferencji: Perspektywy ożywienia akcji kredytowej

Bardziej szczegółowo

POMOC FINANSOWA UNII EUROPEJSKIEJ DLA POLSKI DOŚWIADCZENIA I PERSPEKTYWY

POMOC FINANSOWA UNII EUROPEJSKIEJ DLA POLSKI DOŚWIADCZENIA I PERSPEKTYWY W fisza Szkole Finansów i Zarządzania w Białymstoku POMOC FINANSOWA UNII EUROPEJSKIEJ DLA POLSKI DOŚWIADCZENIA I PERSPEKTYWY redakcja naukowa Anatoliusz Kopczuk Marek Proniewski Białystok 2006 SPIS TREŚCI

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE KIERUNEK. Specjalności

ZARZĄDZANIE KIERUNEK. Specjalności KIERUNEK ZARZĄDZANIE Specjalności - Zarządzanie marketingowe w usługach profesjonalnych, turystyce i mediach, - Zarządzanie przedsiębiorstwem, - Zarządzanie projektami międzynarodowymi, - Zarządzania zasobami

Bardziej szczegółowo

ratownictwo 700 /SP pielęgniarstwo pielęgniarstwo 740 /SP ratownictwo ratownictwo 675 /SP pielęgniarstwo BHP podstawy ergonomii przedsiębiorczość

ratownictwo 700 /SP pielęgniarstwo pielęgniarstwo 740 /SP ratownictwo ratownictwo 675 /SP pielęgniarstwo BHP podstawy ergonomii przedsiębiorczość Lista przedmiotów planowanych do nauczania przez słuchaczy studiów podyplomowych realizowanych w ramach projektu pn. Studia podyplomowe przygotowujące do wykonywania zawodu nauczyciela przedmiotów zawodowych

Bardziej szczegółowo

PYTANIA NA EGZAMIN MAGISTERSKI KIERUNEK: FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ STUDIA DRUGIEGO STOPNIA

PYTANIA NA EGZAMIN MAGISTERSKI KIERUNEK: FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ STUDIA DRUGIEGO STOPNIA PYTANIA NA EGZAMIN MAGISTERSKI KIERUNEK: FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ STUDIA DRUGIEGO STOPNIA CZĘŚĆ I dotyczy wszystkich studentów kierunku Finanse i Rachunkowość pytania podstawowe 1. Miernik dobrobytu alternatywne

Bardziej szczegółowo

REALIZOWANE TEMATY SZKOLEŃ

REALIZOWANE TEMATY SZKOLEŃ REALIZOWANE TEMATY SZKOLEŃ Zakres tematyczny: Finanse księgowość Prawo zarządzanie Podatki Sprzedaż Kwalifikacje interpersonalne Pozyskiwanie funduszy unijnych Audyt Przykłady realizowanych tematów szkoleniowych:

Bardziej szczegółowo

TEMATYKA PRAC. Zarządzanie Studia stacjonarne II stopień I rok

TEMATYKA PRAC. Zarządzanie Studia stacjonarne II stopień I rok TEMATYKA PRAC Zapisy dnia 18.02.2015 r. o godz. 9.45 Prof.nzdz. dr hab. Agnieszka Sitko-Lutek Zapisy pok. 309 Zarządzanie Studia stacjonarne II stopień I rok 1. Uwarunkowania i zmiana kultury organizacyjnej

Bardziej szczegółowo

Kapitał zagraniczny w Polsce w dobie globalizacji

Kapitał zagraniczny w Polsce w dobie globalizacji AID Kapitał zagraniczny w Polsce w dobie globalizacji Pod redakcją Elizy Frejtag-Mika SPIS TREŚCI Wstęp 7 l t Przyczyny rozwoju bezpośrednich inwestycji zagranicznych w świetle teorii... 9 1.1. Wstęp.\

Bardziej szczegółowo

P 5 18 10 E 2. Makroekonomia P 5 10 10 Zk 3. Statystyka mat. P 4 10 10 Zk 4. Zarządzanie. K 6 20 10 E strategiczne 5. Rachunkowość zarządcza

P 5 18 10 E 2. Makroekonomia P 5 10 10 Zk 3. Statystyka mat. P 4 10 10 Zk 4. Zarządzanie. K 6 20 10 E strategiczne 5. Rachunkowość zarządcza KIERUNEK: ZARZĄDZANIE Specjalność: Administracja i gospodarka samorządowa Lp. Nazwa przedmiotu Grupa Koncepcje P 5 18 10 E 4. K 6 20 10 E strategiczne 10 Historia myśli 1 Prawo cywilne P 3 20 - Zk 12.

Bardziej szczegółowo

FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ I-go STOPNIA

FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ I-go STOPNIA Lp. FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ I-go STOPNIA Przedmioty podstawowe 1 Matematyka 2 Mikroekonomia 3 Podstawy nauki o finansach 4 Elementy prawa 5 Makroekonomia 6 Podstawy rachunkowości 7 Statystyka 8 Ekonometria

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie Studia stacjonarne Stopień studiów: Iº Rok studiów: II

Zarządzanie Studia stacjonarne Stopień studiów: Iº Rok studiów: II TEMATYKI SEMINARIÓW Zarządzanie Studia stacjonarne Stopień studiów: Iº Rok studiów: II Zapisy na seminarium: 18 lutego w godz. 13:15 Proponowane tematy (obszary) prac licencjackich: Prof. nadzw. dr hab.

Bardziej szczegółowo

Krzysztof Osiński BIZNES MIĘDZYNARODOWY NA PROGU XXI WIEKU KOMPENDIUM

Krzysztof Osiński BIZNES MIĘDZYNARODOWY NA PROGU XXI WIEKU KOMPENDIUM Krzysztof Osiński BIZNES MIĘDZYNARODOWY NA PROGU XXI WIEKU KOMPENDIUM Szczecin, 2010 Spis treści Wstęp... 11 CZĘŚĆ I OD WYMIANY MIĘDZYNARODOWEJ DO GOSPODARKI GLOBALNEJ Rozdział 1 HANDEL MIĘDZYNARODOWY....

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE Specjalności

ZARZĄDZANIE Specjalności KIERUNEK ZARZĄDZANIE Specjalności - MenedŜerska, - Zarządzanie marketingowe w usługach profesjonalnych, turystyce i mediach, - Zarządzanie projektami międzynarodowymi, - Zarządzania zasobami ludzkimi,

Bardziej szczegółowo

WSPÓŁCZESNA. PLATtNltiM \ i. Anna Szelągowska (red.) B 383117 CED EWU.PL. Jr- \ l

WSPÓŁCZESNA. PLATtNltiM \ i. Anna Szelągowska (red.) B 383117 CED EWU.PL. Jr- \ l WSPÓŁCZESNA Anna Szelągowska (red.) \ l Jr- 1 ^ B 383117 CED EWU.PL PLATtNltiM \ i Wprowadzenie 11 1. Narodziny spółdzielczości kredytowej w Europie i rozwój banków spółdzielczych w Polsce - Eugeniusz

Bardziej szczegółowo

EKONOMIA I-go STOPNIA

EKONOMIA I-go STOPNIA Lp. EKONOMIA I-go STOPNIA Przedmioty podstawowe 1 Matematyka 2 Mikroekonomia 3 Podstawy zarządzania 4 Makroekonomia 5 Elementy Prawa 6 Podstawy rachunkowości 7 Statystyka 8 Ekonometria 9 Międzynarodowe

Bardziej szczegółowo

Część I Światowe mechanizmy i instrumenty finansowania i refinansowania hipotecznego

Część I Światowe mechanizmy i instrumenty finansowania i refinansowania hipotecznego Tytuł: Współczesna bankowość hipoteczna Autorzy: Anna Szelągowska (red.) Wydawnictwo: CeDeWu.pl Rok wydania: 2010 Opis: Współczesna bankowość hipoteczna to jedna z pierwszych pozycji na polskim rynku wydawniczym,

Bardziej szczegółowo

Finanse na rozwój firmy możliwości i sposoby pozyskania

Finanse na rozwój firmy możliwości i sposoby pozyskania Finanse na rozwój firmy możliwości i sposoby pozyskania Możliwości pozyskania środków pieniężnych Przedsiębiorstwo Finansowanie Aktywa Trwałe Aktywa Obrotowe Pasywa Kapitały Własne Kapitał Obcy Kapitał

Bardziej szczegółowo

12. Dobosiewicz Zbigniew : Podstawy bankowości. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2001 Sygn. 186-Uł-Czyt., 187-Uł 13. Dobosiewicz Zbigniew :

12. Dobosiewicz Zbigniew : Podstawy bankowości. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2001 Sygn. 186-Uł-Czyt., 187-Uł 13. Dobosiewicz Zbigniew : BANKOWOŚĆ 1. ABC... bankowości: samodzielny pracownik bankowy: pr. zb. / red. nauk. Krzysztof Opolski. - Warszawa : Wyższa Szkoła Bankowości, Finansów i Zarządzania; "Olympus", 1998 Sygn. 106078 2. Baka

Bardziej szczegółowo

12.4.3. Studium przypadku Wnioski Pytania kontrolne Polecana literatura

12.4.3. Studium przypadku Wnioski Pytania kontrolne Polecana literatura Wstęp 1. Cykle i wskaźniki koniunktury na świecie i w Polsce (Alfred Biec, Maria Drozdowicz-Bieć) 1.1. Cykliczność rozwoju gospodarczego - istota zjawiska 1.1.1. Przyczyny cyklicznego rozwoju gospodarek

Bardziej szczegółowo

1 26671 ABC zdrowia dziecka 978-83-200-3869-9. 2 469 Analiza finansowa przedsiębiorstwa 978-83-01-14871-3

1 26671 ABC zdrowia dziecka 978-83-200-3869-9. 2 469 Analiza finansowa przedsiębiorstwa 978-83-01-14871-3 Lp. Ibuk ID Tytuł ISBN 1 26671 ABC zdrowia dziecka 978-83-200-3869-9 2 469 Analiza finansowa przedsiębiorstwa 978-83-01-14871-3 3 2307 Analiza finansowa w procesie decyzyjnym współczesnego przedsiębiorstwa

Bardziej szczegółowo

PLAN STUDIÓW stacjonarnych drugiego stopnia

PLAN STUDIÓW stacjonarnych drugiego stopnia Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu Wydział Ekonomii PLAN STUDIÓW stacjonarnych drugiego stopnia Obowiązuje studentów rozpoczynających kształcenie od roku akademickiego 2012/2013 Plan studiów zatwierdzono

Bardziej szczegółowo

Część pierwsza. Rynkowy system finansowy

Część pierwsza. Rynkowy system finansowy Od autorów 13 1. Wprowadzenie. System finansowy we współczesnej gospodarce rynkowej (Zbigniew Polański) 17 1.1. System finansowy a system ekonomiczny i system społeczny 17 1.2. Funkcje systemu finansowego

Bardziej szczegółowo

ROLA TURYSTYKI W GOSPODARCE REGIONU

ROLA TURYSTYKI W GOSPODARCE REGIONU WYŻSZA SZKOŁA HANDLOWA ROLA TURYSTYKI W GOSPODARCE REGIONU Redakcja naukowa Jerzy Wyrzykowski Wrocław 2007 SPIS TREŚCI Wprowadzenie 9 1. UWARUNKOWANIA GOSPODARKI TURYSTYCZNEJ W REGIONIE 11 Teresa Zabińska

Bardziej szczegółowo

Rozdział Funkcjonowanie systemu emerytalnego w Polsce a poziom zaufania społeczeństwa - Monika Narojek

Rozdział Funkcjonowanie systemu emerytalnego w Polsce a poziom zaufania społeczeństwa - Monika Narojek Wstęp CZĘŚĆ I PROBLEMY EKONOMICZNO-ZARZĄDCZE W PERSPEKTYWIE SPOŁECZNEJ Rozdział 1 Ekonomiczne konsekwencje rytuałów przejścia - Monika Maria Majewska 1.1. Rytuały przejścia 1.1.2. Rytuał, obrzęd, zwyczaj

Bardziej szczegółowo

Raport z zakresu adekwatności kapitałowej Podlasko-Mazurskiego Banku Spółdzielczego w Zabłudowie według stanu na dzień 31.12.

Raport z zakresu adekwatności kapitałowej Podlasko-Mazurskiego Banku Spółdzielczego w Zabłudowie według stanu na dzień 31.12. Załącznik do Uchwały Nr 49/2014 Zarządu Podlasko-Mazurskiego Banku Spółdzielczego w Zabłudowie z dnia 10.07.2014r. Raport z zakresu adekwatności kapitałowej Podlasko-Mazurskiego Banku Spółdzielczego w

Bardziej szczegółowo

1 PRZEDMIOT I METODA NAUKI FINANSÓW

1 PRZEDMIOT I METODA NAUKI FINANSÓW Spis treści Wstęp Rozdział 1 PRZEDMIOT I METODA NAUKI FINANSÓW 1.1. Etymologia terminu finanse i główne etapy rozwoju finansów 1.2. Współczesne rozumienie finansów 1.2.1. Ogólna charakterystyka finansów

Bardziej szczegółowo

Propozycje tematów prac kwalifikacyjnych na studia III-go stopnia doktoranckie

Propozycje tematów prac kwalifikacyjnych na studia III-go stopnia doktoranckie Katedra Ekonomiki i Organizacji Telekomunikacji Dr hab. prof. US Henryk Babis 1. Problemy regulacji rynku telekomunikacyjnego 2. Problemy regulacji rynku pocztowego 3. Metodyczne aspekty oceny systemu

Bardziej szczegółowo

Zakład Polityki Transportowej, Metod Matematycznych i Finansów

Zakład Polityki Transportowej, Metod Matematycznych i Finansów ZAKRESY TEMATYCZNE PRAC DYPLOMOWYCH INŻYNIERSKICH I MAGISTERSKICH DLA STUDENTÓW STUDIÓW STACJONARNYCH I NIESTACJONARNYCH I i II STOPNIA rok akademicki 2015/2016 prof. dr hab. Janusz Soboń Zakład Polityki

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowe Standardy Sprawozdawczości Finansowej. Cel

Międzynarodowe Standardy Sprawozdawczości Finansowej. Cel Międzynarodowe Standardy Sprawozdawczości Finansowej Cel Celem Podyplomowych Studiów Międzynarodowe Standardy Sprawozdawczości Finansowej jest umożliwienie zdobycia aktualnej wiedzy z zakresu międzynarodowych

Bardziej szczegółowo

Nauka o finansach. Prowadzący: Dr Jarosław Hermaszewski

Nauka o finansach. Prowadzący: Dr Jarosław Hermaszewski Nauka o finansach Prowadzący: Dr Jarosław Hermaszewski Wykład 1 CO TO SĄ FINANSE? Definicja Finanse 1. Dziedzina nauki zajmująca się analizą, jak ludzie lokują dostępne zasoby w danym okresie. 2. Ogół

Bardziej szczegółowo

STYMULOWANIE DZIAŁALNOŚCI BADAWCZEJ I INNOWACYJNOŚCI GOSPODARKI

STYMULOWANIE DZIAŁALNOŚCI BADAWCZEJ I INNOWACYJNOŚCI GOSPODARKI SPIS TREŚCI Wstęp 9 KREATYWNOŚĆ, PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ I KAPITAŁ LUDZKI Jan Koch 13 Metody generowania nowych pomysłów Krzysztof B. Matusiak, Łukasz Arendt 29 Kadry dla nowoczesnej gospodarki wyzwania dla

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE KIERUNEK. Specjalności:

ZARZĄDZANIE KIERUNEK. Specjalności: KIERUNEK ZARZĄDZANIE Specjalności: - Zarządzanie marketingowe w usługach profesjonalnych, turystyce i mediach, - Zarządzanie przedsiębiorstwem, - Zarządzanie projektami międzynarodowymi, - Zarządzanie

Bardziej szczegółowo

Warunki uzyskania zaliczenia z przedmiotu, na którym słuchacz studiów podyplomowych był nieobecny

Warunki uzyskania zaliczenia z przedmiotu, na którym słuchacz studiów podyplomowych był nieobecny Studia podyplomowe Mechanizmy funkcjonowania strefy euro Projekt realizowany z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej VII edycja Rok akademicki 2015/2016 Warunki uzyskania zaliczenia

Bardziej szczegółowo

Data Temat Godziny Wykładowca

Data Temat Godziny Wykładowca Harmonogram zajęć w ramach Studiów Podyplomowych Mechanizmy funkcjonowania strefy EURO (IV edycja) organizowanych przez Uniwersytet Opolski przy wsparciu Narodowego Banku Polskiego (zajęcia odbywać się

Bardziej szczegółowo

BANKOWOŚĆ A KRYZYS NA RYNKACH FINANSOWYCH

BANKOWOŚĆ A KRYZYS NA RYNKACH FINANSOWYCH UNIWERSYTET EKONOMICZNY w POZNANIU BANKOWOŚĆ A KRYZYS NA RYNKACH FINANSOWYCH 140 B373128 Redaktor naukowy Alfred Janc Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu POZNAŃ 2010 SPIS TREŚCI Wstęp (Alfred

Bardziej szczegółowo

TEMATYKA PRAC. Zarządzanie Studia stacjonarne II stopień I rok

TEMATYKA PRAC. Zarządzanie Studia stacjonarne II stopień I rok TEMATYKA PRAC Zapisy dnia 18.02.2015 r. o godz. 9.45 Zarządzanie Studia stacjonarne II stopień I rok Prof.nzdz. dr hab. Agnieszka Sitko-Lutek pok. 1018 1. Uwarunkowania i zmiana kultury organizacyjnej

Bardziej szczegółowo

SPOŁECZNA AKADEMIA NAUK WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA

SPOŁECZNA AKADEMIA NAUK WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA SPOŁECZNA AKADEMIA NAUK WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA Zagadnienia na egzamin dyplomowy studia drugiego stopnia kierunek zarządzanie w roku akademickim 2014/2015 Treści podstawowe i kierunkowe profil specjalnościowy

Bardziej szczegółowo

Wstęp Część I Zmienność rynków w warunkach kryzysu światowej gospodarki Rozdział 1 Głęboka zmienność jako nowa normalność w światowej gospodarce

Wstęp Część I Zmienność rynków w warunkach kryzysu światowej gospodarki Rozdział 1 Głęboka zmienność jako nowa normalność w światowej gospodarce Wstęp Część I Zmienność rynków w warunkach kryzysu światowej gospodarki Rozdział 1 Głęboka zmienność jako nowa normalność w światowej gospodarce (Andrzej Szablewski) 1.1. Wymiary zmienności 1.2. Prognozy

Bardziej szczegółowo

Zestawienie płyt CD/DVD

Zestawienie płyt CD/DVD Zestawienie płyt CD/DVD Ekonomia Księgowość finansowa Mała księgowość 2008 Gra o Wiedzę z Organizacji i Zarządzania Doskonałego Wartość Narażona na Ryzyko Bankowa analiza przedsiębiorstwa na potrzeby analizy

Bardziej szczegółowo

Część I. ORGANIZACJA I STRATEGIE DZIAŁALNOŚCI BANKÓW KOMERCYJNYCH

Część I. ORGANIZACJA I STRATEGIE DZIAŁALNOŚCI BANKÓW KOMERCYJNYCH Spis treści Część I. ORGANIZACJA I STRATEGIE DZIAŁALNOŚCI BANKÓW KOMERCYJNYCH Rozdział 1. Współczesna bankowość komercyjna 1.1. Pojęcie i cechy 1.2. Determinanty rozwoju współczesnych banków 1.3. Model

Bardziej szczegółowo

Studia I stopnia (licencjackie) stacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Ekonomia

Studia I stopnia (licencjackie) stacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Ekonomia Studia I stopnia (licencjackie) stacjonarne rok akademicki 2014/2015 Wybór promotorów prac dyplomowych na kierunku Ekonomia Promotorzy prac dyplomowych Profesorowie Prof. dr hab. Stanisław CZAJA Prof.

Bardziej szczegółowo

GRUPA 1 - POZIOM A1 GRUPA 2 - POZIOM A1

GRUPA 1 - POZIOM A1 GRUPA 2 - POZIOM A1 GRUPA 1 - POZIOM A1 TRYB: poniedziałek, środa 18:15-19:45 1 Jarosław P. 29 2 Justyna T. 37 3 Domicela Arycja K. 47 4 Ryszard Tomasz N. 51 5 Hanna G. 61 GRUPA 2 - POZIOM A1 TERMIN PIERWSZYCH ZAJĘĆ: 19.04.2013r.

Bardziej szczegółowo

BUDŻETOWANIE DZIAŁALNOŚCI JEDNOSTEK GOSPODARCZYCH - TEORIA I PRAKTYKA

BUDŻETOWANIE DZIAŁALNOŚCI JEDNOSTEK GOSPODARCZYCH - TEORIA I PRAKTYKA v Wydział Zarządzania Akademii Górniczo-Hutniczej im. St. Staszica w Krakowie BUDŻETOWANIE DZIAŁALNOŚCI JEDNOSTEK GOSPODARCZYCH - TEORIA I PRAKTYKA pod redakcją naukową prof. dr hab. inż. Wiktora Krawczyka

Bardziej szczegółowo