LUDZIE OPINIE FAKTY. Rozmowa kwalifikacyjna poradnik dla pracodawcy. Wiosna to pora radosna.

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "LUDZIE OPINIE FAKTY. Rozmowa kwalifikacyjna poradnik dla pracodawcy. Wiosna to pora radosna."

Transkrypt

1 Nr 7 kwiecień 2014 r. Biznes Motoryzacyjny POLSKA W C Z O R A J D Z I Ś J U T R O LUDZIE OPINIE FAKTY Gordon Gekko: chciwość jest dobra, czyli Mary Barra i jej złoty parasol Cudze chwalicie swego nie znacie Polska oczami obcokrajowców Zamontowane podzespoły mają wpływ na postrzeganie marki pojazdu. Brembo to wie JESTEŚMY PATRONEM MEDIALNYM Szukamy warsztatu dla fotografa z obiektywem do serwisu czytaj o akcji w numerze Rozmowa kwalifikacyjna poradnik dla pracodawcy Masz serwis. Umiesz sprzedawać. Zrób mały komis i zacznij na tym zarabiać. Wiosna to pora radosna. Gdzie szukać zysków? Historia motoryzacji dzień po dniu

2 FORESTER XT. 240 BEZPIECZNYCH KONI MECHANICZNYCH. Pełna lista Autoryzowanych Salonów Sprzedaży oraz Stacji Obsługi Subaru znajduje się na stronie

3 KONKURS American Pin-up Girl Te z Was, które chcą zapowiedzieć swój przyjazd i udział w konkursie, mogą przesłać do nas swoją fotografię w stylu Pin-Up. Z otrzymanych zgłoszeń opracujemy specjalną galerię z prezentacją kandydatek. Zgłoszenia prosimy nadsyłać na adres: Organizatorzy American Cars Mania oraz Biznes Motoryzacyjny Polska ogłaszają konkurs... dla wszystkich uroczych dziewczyn! Impreza taka, jak American Cars Mania czyli największy w tym rejonie galaktyki zlot maniaków pięknych amerykańskich krążowników byłaby niczym bez konkursu na najwspanialszą dziewczynę Pin-Up. Jak wszyscy wiemy, jedynie ta stylistyka fotografii reklamowej przetrwała próbę czasu. To połączenie kobiecego piękna i sylwetki auta czy motocykla - słowem maszyny - okazało się strzałem w dziesiątkę. Wykorzystajmy to, że mamy do dyspozycji setki pięknych samochodów i zróbmy Wielki Konkurs American Pin-up Girl w Polsce, w Miliczu. Niech się o nas dowie cały świat! Pamiętajcie jednak, że bycie pin-up girl to nie tylko wyróżnianie się na tle innych urodą ale również obdarzanie otoczenia swoim blaskiem. Czekamy na dziewczyny, które są pozytywnie nastawione do świata, serdeczne i pełne tego wewnętrznego blasku. Daj sobie szansę na odrobinę popularności i radości z pozowania. Pozowania - ponieważ w ramach American Cars Mania organizujemy również plener fotograficzny. Odkryj w sobie modelkę. Przecież zawsze chciałaś spróbować... Nie musisz mieć doświadczenia, nie musisz umieć śpiewać ani tańczyć. Wystarczy, że będziesz z gracją wyglądać glamour. Często wystarczy flanelowa koszula i chustka we włosach. Tak jak Marta, która zgodziła się użyczyć swojego wizerunku do promowania konkursu.

4 W numerze piszemy o: BLOOMBERG BREMBO MARY BARRA I GM GM wpada w spiralę. Nowe informacje potwierdzają, iż jak zwykle praprzyczyną wszelkich problemów technicznych była i będzie chciwość lub źle pojęta oszczędność. Najnowsze informacje wskazują na to, że o problemie wiedziano od dawna. Co więcej, wypuszczano nawet na ten temat biuletyny techniczne. LOGO WIOSNA ROZMOWA KWALIFIKACYJNA KOMIS PRZY SERWISIE Każdy doświadczony sprzedawca doskonale wie, czym jest czas swędzenia posiadacza samochodu. Prawidłowość tę odkryli Amerykanie i to jeszcze w latach 60-tych, a może i wcześniej. Dlatego tak umiejętnie sprzedawali i sprzedają auta. ZAPACH W WARSZTACIE Cudzie chwalicie, swego nie znacie, jak pisał Stanisław Jachowicz nabiera zupełnie nowego znaczenia w dzisiejszych czasach i realiach biznesowych. Być może doskonałą odtrutką na nasz narodowy sport, czyli narzekanie, powinna być obowiązkowa lektura takich mediów jak Bloomberg. Są firmy, które produkując doskonałe wyposażenie i części, nadążają za współczesnymi trendami. Znajdują czas na czytanie wyników badań na temat wpływu podzespołów na postrzeganie wartości auta. Poczytaj i Ty, a zrozumiesz, czemu Twoi Klienci znają Brembo. Znak firmowy to nic nowego. Nie powstał wraz z Coca Colą czy Apple. Bierze swój początek w herbach, które z czasem powędrowały na tarcze rycerzy, a często na ich stroje. Dziś jest wszechobecne. Jest na każdej wizytówce, jaką przynosisz z targów. Jednak czy wszystkie są tak samo ciekawe, tak samo wartościowe? Wiosna to ta pora roku, gdy wszysko budzi się do życia. Warto, aby nasza chęć do zarabiania również się obudziła po zimie. Ten krótki poradnik pokaże zagadnienia, które należy wziąć pod uwagę przy rozmowie z każdym Klientem serwisu. Nie wolno bać się pieniędzy. Wystarczy o nie poprosić. W starciu pracodawca pracownik tylko pozornie ten pierwszy ma przewagę. Może pracownika zatrudnić lub nie. Jednak to ten drugi ma wsparcie z tryliona źródeł, które podpowiadają mu co i jak mówić, aby uśpić czujność pracodawcy. Odwróćmy role i wyrównajny siły. Oto krótki poradnik dla pracodawcy. Wielokrotnie wspominałem o tym, że świat nie stoi w miejscu. Wszystko idzie do przodu, nie tylko nasza dziedzina czy branża. Dlatego regularne czytanie wyników różnych, nawet pozornie niezwiązanych z branżą wyników badań może okazać się zbawienne dla rentowności firmy. Zapraszam na wyprawę w świat zapachów.

5 8 SŁOWO OD REDAKCJI Pachnie wiosną co widać, słychać i czuć Z ogromną przyjemnością zachęcam do lektury kolejnego numeru naszego magazynu. Szczególnie, że mamy wiosnę w pełni, świecące słońce a przed nami szereg arcyciekawych imprez i wydarzeń. Wystarczy wymienić American Cars Mania i Moto Piknik. Targi w Lipsku, letnie zloty miłośników motoryzacji i tak kolejno, aż po jesienną Automechanikę we Frankfurcie i Targi Franczyzy w Warszawie żeby wymienić ledwie kilka z ważniejszych dat. Wiosna to także ta pora roku, która niesie ze sobą nie tylko zmiany, ale przede wszystkim nadzieję i chęć do życia. Wiosną wiele osób zmienia pracę, gdyż wiosna nastraja do zmian. Często więc pracodawca szuka nowych pracowników, bo wiosna daje nadzieję na lepsze jutro. Stąd krótki poradnik dla pracodawcy na co zwracać uwagę. Opisane obserwacje mają tę wartość, że poczynili je inni przedsiębiorcy, czyli koledzy po fachu, niezależnie od branży. Niech nie dziwi Cię, Szanowny Czytelniku, obecność pięknych kobiet w tym numerze. Ich pojawienie się Agaty, Pauliny i Marty nie jest przypadkowa. Doskonale ilustrują tematykę artykułów. Są Polkami, i to pięknymi a Bloomberg zachęca do inwestowania w Polsce, opisując nas jako kraj, który na tle innych wygląda naprawdę imponująco. Warto więc zostawić w szafie narzekanie, z którego uczyniliśmy narodowy sport, w którym nie mamy sobie równych i zacząć patrzeć na siebie oczami innych. Skoro jesteśmy przy szafie... Wiosna to także czas, kiedy wszyscy robią porządki. Jedni w domach, a inni w samochodach. To idealna okazja dla warsztatu na zarobienie dodatkowych pieniędzy. Ważne, aby tych pieniędzy się nie bać. Aby nie bać się chęci zarabiania. Aby polubić sprzedawanie. W krótkim poradniku opisujemy co takiego można sprzedać czy to jako produkt czy usługę jeżeli tylko będziemy chcieli. I nie będziemy postrzegani jako naciągacze, gdyż nie o to w sprzedaży chodzi, aby komuś coś wcisnąć. Wręcz przeciwnie. Sprzedaż do dostrzeganie potrzeb i korzyści. I tworzenie wyobrażenia. Tak jak wkładając zapach nowego samochodu do kilkulatka tworzymy wyobrażenie zupełnie odmienionego wnętrza. Zachęcam do zapoznania się z artykułem o zapachach, gdyż staram się w nim jak zwykle pokazać, że świat nie stoi w miejscu i warto korzystać ze zdobyczy i osiągnieć, jakie dokonują się na innych polach. Wyniki badań to zawsze niezwykle cenna wiedza dla każdego managera. Szczególnie, że wychodząc poza serwis każdy z nas jest również poddawany obserwacji w innym środowisku. Ochota na zmiany dotyczyć może również wizerunku Waszej firmy. Warto sięgnąć przy tej okazji po krótki przewodnik po markach, logach, symbolice i kolorystyce. Pozwoli to Wam spojrzeć na rzeczy pozornie oczywiste z zupełnie innej strony. Dzięki tej wiedzy łatwiej Wam będzie zrozumieć fenomen takich firm jak Brembo. Czy Brembo ma najlepsze hamulce na świecie? Na pewno są to bardzo dobre rozwiązania, co do tego nie ma cienia wątpliwości. Ale jest również wiele innych firm, które produkują elementy układu hamulcowego. Czemu producenci wybierają Brembo? Ponieważ doskonale kojarzy się kierowcom. Czemu się kojarzy? Bo marka jest rozpoznawalna. I tak dalej Wiosna to też często dobry moment na zmianę auta. Nadchodzi czas swędzenia, jego objawy rozpozna każdy doświadczony sprzedawca. Warto doskonalić swoje umiejętności w tej dziedzinie szczególnie w strefie warsztatu, gdzie robi się to inaczej, w sposób stonowany. Niezwykle ważne są tu ciepło oraz umiejętności w zakresie komunikacji. Stąd tylko krok do własnego małego komisu. Wiosna to też często dobry moment na zmianę auta. Nadchodzi czas swędzenia, jego objawy rozpozna każdy doświadczony sprzedawca. W świetle tego, co dzieje się w GM można domniemywać, że to w salonach dealerskich niedługo doradca klienta lub sprzedawca będą cmokali igła, pali od pierwszego razu albo będą używać sloganów reklamowych na poziomie W naszych samochodach jeszcze nikt nie zginął. Afery te, skoro komisja senacka zadaje pytania o to kto jeszcze był w to zaangażowany nie można używać innych określeń, rzucają się cieniem na całą branżę. Mary Barra zaś spokojnie wykonuje swoje zadanie. Nie cierpię mieć ciągle racji, ale taki już los komentatora, że musi rozumieć mechanizmy, aby móc przybliżyć je czytelnikowi. Na koniec ważna informacja - już wkrótce ruszamy z dwoma ważnymi projektami. Będą łączyły w sobie piękno kobiety oraz motoryzację w tym aspekcie, jaki do tej pory był traktowany bardzo nieumiejętnie. Rozpoczynamy poszukiwania ciekawych warsztatów, z którymi chcielibyśmy rozpocząć współpracę na tym polu. Tym polem będzie fotografia. W czerwcu zaś, w ramach imprez American Cars Mania i Moto Piknik organizujemy plenery fotograficzne. Piękne samochody oraz piękne kobiety doskonale się uzupełniają. Jeżeli więc czytają nas panie, które chciałyby zostać sfotografowane w ciekawych okolicznościach zapraszamy już teraz. Przy okazji plenerów planujemy zorganizować warsztaty fotograficzne dzięki temu będziecie mogli sprawniej dokumentować historię własnej firmy. Robert Gołębiewski Redaktor naczelny

6 Spis treści 10 SPIS TREŚCI 12 Biznes w Polsce oczami innych 20 Brembo w UV kwiecień 2014 JUŻ WKRÓTCE: Poprawa rentowności w warsztacie krok po kroku Jak sprzedawać wycieraczki oraz inne akcesoria poradnik praktyczny? Karta przeglądowa lub karta przyjęcia zlecenia jak papierowy dokument może pomóc w biznesie Jak buduje się lojalność Klientów Poradnik fotograficzny Świat bez dystrybutorów? Jak wyglądał rynek przed pojawieniem się dystrybutorów i jak zmieniła się struktura kosztów How Can I help You? No problem, we will fix your car, Sir czyli English in automo ve business and workshop Warsztat w Internecie jak wykorzystać Google i serwisy społecznościowe Domorośli mechanicy statystyki wyszukiwania w Google jak samemu wymienić są okrutne Strefa Klienta co warto mieć w poczekalni dla Klientów wiele innych tematów 28 Mary Barra i afera stacyjkowa 48 American Cars Mania 54 Logo 70 Wiosna w serwisie 82 Rozmowa kwalifikacyjna poradnik dla pracodawcy 90 Komis przy serwisie 98 Pachnący warsztat kontakt Redaktor naczelny: Robert Gołębiewski historyk motoryzacji, ekspert of PR motoryzacyjnego, tłumacz: specjalizacja motoryzacja, nauczyciel jęz. angielskiego Kreacja, projekt, nadzór graficzny: Katarzyna Czyżewska wydawca: Adres do korespondencji: Świerkowa 3d, Grodzisk Mazowiecki, Polska , Stali współpracownicy: Steve Brown ForOneTwo Photography Bernard Rose VegasRacer Marek Kądzielski Fot. na okładce: Theresa Knudsen Redakcja nie odpowiada za treść reklam, materiałów reklamowych, artykułów sponsorowanych ani ogłoszeń. Redakcja zastrzega sobie prawo do skracania materiałów nadesłanych. Wszystkie prawa zastrzeżone. Przedruk całości i/lub części wyłącznie za pisemną zgodną Wydawcy.

7 Biznes w Polsce oczami innych czyli jak nas widzą Nie tak dawno, bo z początkiem kwietnia 2014 r. nie byle kto, bo Bloomberg w artykule swojego reportera w Warszawie, Piotra Skolimowskiego, podał do wiadomości, że Polska została uznana za najlepsze miejsce do inwestycji. Pozwoliłem sobie zacytować część tych opinii, gdyż przy tak częstym narzekaniu w tym jesteśmy mistrzami świata i okolic (nawet ktoś stworzył film o krajach i jako pierwsze skojarzenie wyszło, że Polska oznacza narzekanie) zapominamy, że warto popatrzeć na samych siebie oczami innych. Może nie jest aż tak źle? ZDJĘCIE ROBERT GOŁĘBIEWSKI

8 Biznes w Polsce 14 1 kwietnia 1913 Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez Bloomberga Polska to najlepszy kraj do robienia interesów w całej Europie Wschodniej oraz Azji Środkowej. Czemu Bloomberg nas umieszcza w badaniach dotyczących Azji Środkowej nie do końca rozumiem, ale być może tam też nie mamy równych sobie. Według rankingu Bloomberga, w Unii Europejskiej Polska stoi samym szczycie 21 krajów, wyprzedzając kraje takie jak Czechy, do tej pory postrzegane jako idealne miejsce do inwestycji. Na tle 214 krajów w skali świata zajmujemy całkiem niezłe 26-te miejsce. Jak nas postrzegają? Polska to dla zagranicznych, szczególnie amerykańskich partnerów dawny komunistyczny kraj z 38,5 miliona obywateli. Nasza gospodarka rozwija się najszybciej w całej Unii Europejskiej od czasu słynnego kryzysu z roku Jesteśmy w ich oczach jedynym państwem, które uniknęło od tego czasu recesji. Dzięki pomocy Unii a raczej pieniądzom pozostałych członków tej organizacji wydaliśmy umiejętnie ponad 80 miliardów dolarów na odbudowę sieci dróg i mostów wszystko na przestrzeni ostatnich sześciu lat. Tak postrzegana Polska to również ostoja dla Europy, dotkniętej spowolnieniem. Warto wsłuchiwać się w takie głosy. Ludzie, którzy wyrażają te opinie są wolni od naszych narodowych przywar i dzięki ich spojrzeniu, często dla nas całkowicie świeżemu możemy sami na siebie patrzeć inaczej. Oto jeden z takich głosów, Romana Rewalda partnera w firmie Weil, Gotshal & Manges LLP z biurem w Warszawie, członka zarządu Amerykańskiej Izby Handlowej w Warszawie. Polska dokonała niebywałego postępu ekonomicznego na przestrzeni ostatnich 20 lat mówi reporterowi Bloomberga w Warszawie. Do niedawna zagraniczni inwestorzy wybierali inne kraje regionu. Obecnie Polska nadrabia zaległości i wpisuje się w czołówkę. Bloomberg śledzi również trendy walutowe. W zeszłym roku Złotówka radziła sobie najlepiej w relacji do Euro. Porównanie obejmowało waluty 24 rynków wschodzących. W tym samym czasie rosyjski rubel stracił 12 procent a brazylijski real aż 15,2 procenta. RÓŻNICE W WYNAGRODZENIACH To temat dyżurny w analizie biznesowej każdego inwestora. Przecież nikt do na nie przyjeżdża z kapitałem dlatego, że kocha polską złotą jesień, Chopina czy z uwagi na urodę naszych dziewczyn. Jednak warto pamiętać, że taniość to nie Zgodnie z zapisami Henry ego Forda jakie można odnaleźć w jego Autobiografii, tego dnia wprowadzono w jego zakładach ruchomą taśmę montażową. Zastosowano ją do montażu iskrownika. Jak pisał, pomysł zaczerpnięto z podwieszanego wózka, jaki stosowano wówczas w zakładach mięsnych. jedyne kryterium, zaś duże biznesy od małych różnią się głównie tylko skalą i organizacją. Byłoby nierozsądne robić interesy z kimś tylko z uwagi na cenę. Czy w swojej firmie zatrudniasz kogoś tylko dlatego, że jest tani? Nie. Musi nastąpić wymiana korzyści, zaś cena za usługę czy pracę jest elementem wypadkowym. Kluczowe są często zupełnie inne elementy. Jak pisze Bloomberg, Polska jest tym krajem spośród 34 państw, w których wydajność wzrosła najbardziej spośród krajów, które śledzi w tym zakresie OECD. Mimo tego, przeciętne wynagrodzenie stanowi jedną trzecią tego, co dostaje pracownik w Niemczech. Cza s p łynie i rów no dla ka żde d go z nas. Nie ew ażne, czy nasi ojc owi e i dzia ziadow dowie dos tawali ali Virtu u czy Srebr ne Gwi azdy. Cie iekaw kawe co oprzy - nie sie eu ropejs ki pro rojek kt j edn oli litej pł acy mi nim imaln lnej. Właśnie to przyciąga zagranicznych inwestorów. Amazon, firma którą zna chyba każdy użytkownik Internetu, planuje zatrudnić na umowy o pracę blisko pracowników w trzech centrach logistycznych w Polsce, zwiększając swoją obecność w Europie. Kilka dni temu CNN podawał informację o tym, że Amazon płaci odprawy w macierzystych jednostkach, co może oznaczać, że firma dywersyfikuje swoje działania i po prostu zmniejsza koszty. W roku 2013 IBM otworzyło centrum usługowe w Katowicach. Powstanie tam 1300 miejsc pracy. Procter & Gamble otwiera centrum planowania i logistyki w Warszawie, gdzie zatrudnienie znajdzie kolejne 500 osób. Bloomberg podaje powyższe przykłady, gdyż są one spektakularne, głośne, pojawiają się w mediach kierowanych do Kowalskiego. Firmy motoryzacyjne również patrzą na nas coraz łaskawiej. Warto wspomnieć Polaris (wywiad z prezydentem Opola na temat inwestycji Polarisa pojawił

9 Biznes w Polsce 16 się w wydaniu październikowym 2013 Biznesu Motoryzacyjnego Polska), VW z Cra- erem oraz co jest równie ważne Borga, który przeniósł całą część produkcyjną do Polski. Ale przecież nie tylko te firmy to zrobiły. Robi to lub rozważa coraz więcej firm. Ważne, aby promocja naszego kraju przebiegała tak sprawnie, jak działania poszczególnych firm. Oraz aby lokalne firmy zdały sobie sprawę, że takie inwestycje to dla nich również doskonałą okazja na rozwój. Często jednak ich system zarządzania pozostawia wiele do życzenia. Z kolei napływ pieniędzy z UE umożliwił rządowi Tuska prawie potroić od roku 2007 długość autostrad. Za oceanem patrzą na nas z uznaniem warto podzielić ten punkt widzenia i również być z siebie dumnym inaczej wychodzimy na dziwaków. Tak krytykowany z kolei Tusk w oczach Amerykanów to najdłużej pełniący urząd premiera facet po roku 1989 czyli od upadku komunizmu. Faktem jest, że Piechociński wzbudza kontrowersje i najchętniej przeszczepiłbym bym mu trochę cech ze sprawnych biznesmenów, ale nie można mieć wszystkiego. 2 kwietnia 1956 DROGI W ocenie obserwatorów zagranicznych, poprawa infrastruktury drogowej w znacznym stopniu umożliwiła Polsce skok w rankingach oceny biznesowej głównie za sprawą obniżenia kosztów transportu towarów. W całym regionie znaleźliśmy się na drugim miejscu za Turcją. Co nie jest bez znaczenia. Plasowaliśmy się na trzecim miejscu za Kazachstanem i Rosją pod względem kosztów pracy i materiałów. Wpływ drób na rozwój gospodarki nie jest niczym odkrywczym. Sami Amerykanie są tego najlepszym przykładem. Zaczynali z autostradami w początkach XX wieku ale dopiero wizyta Eisenhowera w Niemczech w roku 1945 pokazała przepaść, jaką Ameryka miała do nadrobienia w stosunku do kraju Hitlera. Wprowadzony za Eisenhowera projekt budowy autostrad całkowicie zmienił oblicze Ameryki. Dziś przy każdej dyskusji o budżecie część pieniędzy w USA idzie na budowę nowych lub konserwację istniejącej infrastruktury. To, że co pewien czas coś się wali, często jest skutkiem ubocznym współczesnego Alfred P. Sloan, po 19 latach sprawowania funkcji prezesa koncernu General Motors, zrezygnował ze stanowiska. Jego następcą wybrany został Albert Bradley. Sloan uważany jest za twórcę GM Corpora on w takiej formie, do jakiej istnieje obecnie. Dołączył do koncernu, kiedy poprzedni prezes, William Durant kupił firmę Hya Roller Bearing Corpora on, w której Sloan pracował. Sloan wspinał się kolejno po szczeblach kariery, aż do stanowiska wiceprezesa General Motors. W tym czasie firma była źle zarządzana, a jednym ze sprawców tego stanu rzeczy był właśnie William Durant i jego wizja prowadzenia biznesu. Sloan, przy poparciu samego Duranta, zaczął centralizować rozproszoną strukturę GM. Jego pierwszym znaczącym osiągnieciem Kil lkas et fir mpro prowadzący ą ych di dzi ałalność a ś wp ols ce, ja kb Borg Au tom omo o ve, to tysią siące mie ejsc pracy jakr równ ównież po d- zespoły yw wyprodukowane w Polsce. Wszelkie e akcje typu Montuję ę polskie częśći ę ć w więcej czynią ą szkody yn niż pożytku. k Przy nawet najlepszych intencjach to wizerunkowy strzał ł w kolano dla Polski. Montujmy dobre części. ś była budowa siedziby centrali firmy na przedmieściach Detroit. Metodyczny i kalkulujący wszystkie za i przeciw Sloan był typem lidera, który nie pozwalał, aby jego ego lub fantazje pozostawały w sprzeczności z interesami akcjonariuszy. Kiedy Durant został podkupiony z GM w roku 1920 przez znaną rodzinę DuPont, Pierre DuPont, na żądanie Sloana, zajął jego miejsce jako szef firmy. Ogólnoświatowa recesja we wczesnych latach 20-tych nadwyrężyła finansowo koncern General Motors, ale Sloan wierzył, że nazwisko DuPont`ów na czele firmy przywróci jej zaufanie inwestorów. DuPont nie był zainteresowany kierowaniem GM i tym samym rozpoczęła się era Sloana w General Motors. Alfred Sloan zreorganizował firmę i przestawił ją na zupełnie nowe tory. Dni żywiołowej i beztroskiej ekspansji Duranta należały do przeszłości. Sloan skoncentrował się na konsolidacji finansów i na zyskach, jakie przynosiła produkcja. Przyszło mu efektywnie, niczym niewidzialna ręka, kierować GM przez ponad trzy dekady.

10 Biznes w Polsce 18 chińskiego syndromu, czyli posiłkowania się tanią siłą roboczą. Chińczycy już raz uczestniczyli w budowie amerykańskiego snu a raczej kolei. Niezależnie od tych incydentów, wystarczy obejrzeć dowolny amerykański film, fabularny czy dokumentalny, w którym udział bierze autostrada by zrozumieć, jak ogromne znaczenie ma sieć dróg. LUDNOŚĆ Zagraniczny obserwatorzy dostrzegają w nas potencjał ludnościowy. Warto pamiętać, że mamy populację liczącą tyle, co Czechy, Węgry i Rumunia razem wzięte. To czyni z nas nie tylko doskonałe miejsce do lokowania produkcji z uwagi na siłę roboczą ale również czyni z nas ogromny potencjał w rozumieniu liczby konsumentów. Inwestorzy biorą pod uwagę takie czynniki jak liczba gospodarstw domowych, poziom zamożności klasy średniej oraz wydatki na konsumpcję. BIZNES Ważne jest, że obserwatorzy zagraniczni dostrzegają słabe strony naszego kraju. Co stanowi problem? Koszty oraz czas, jaki jest potrzebny na założenie własnego biznesu. Polska pod tym względem znajduje się prawie na samym dnie rankingu. Od roku 2012 spadła o dalsze sześć miejsc i w ocenie ogólnej ustąpiła miejsca takim krajom jak Luksemburg, Portugalia, Irlandia, Chile i Nowa Zelandia. Zrównała się z Włochami, a to nie jest dobry wskaźnik jeżeli chodzi o wizerunek. Jak mówi w wywiadzie dla Bloomberga cytowany już Rewald, Biurokracja oraz skomplikowany system prawny nadal uważane są za główne problemy. In- Bardzo wi ele zale leży od punktu widzenia. ia Sami często wobec siebi e je- steśmy niezwykle ekrytyczni i nie umiemy dostrzec naszych walorów. westorzy szczególnie niepokoją się skomplikowanymi procedurami prawnymi oraz pewnym specyficznym sposobem interpretacji prawa, jaki demonstrują sędziowie. Bloomberg, jak pisze Piotr Skolimowski, reporter Bloomberga w Warszawie, określa kraje najlepsze dla biznesu według prostych kryteriów, które wyrażają w sposób ogólny w efekcie klimat do prowadzenia interesów oraz handlu. Kraje ocenia się według sześciu kryteriów: stopnia integracji gospodarczej, kosztów założenia biznesu, robocizny i materiałów jak również kosztów transportu towarów. Pozostałe czynniki są znacznie mniej wymierne jak choćby prawo własności, postrzeganie zjawiska korupcji oraz przygotowanie do inwestycji bazy konsumentów. TYLE BLOOMBERG W UJĘCIU OGÓLNYM. A CO Z RYNKIEM WTÓRNYM? Firma badawcza Frost i Sullivan Europa Wschodnia jest i pozostanie największym rynkiem wtórnym na świecie. Ten dział gospodarki generuje w tym rejonie blisko 100 miliardów EURO rocznie i wykazuje tendencję wzrostową rzędu 2,4% rocznie. Aktualnie A ermarket w Europie Wschodniej zdaje się dochodzić do siebie po lekkim załamaniu w latach , kiedy kierowcy mocno oszczędzali na serwisie. Badacze spodziewają się dalszego wzrostu potencjału rynkowego w naszej części świata. Należy więc mieć nadzieję, że trend będzie wnoszący a opinie, jakie mają o nas zagraniczni inwestorzy przyczynią się do tego, że sami zaczniemy patrzeć na siebie inaczej. Jak mawiał Einstein, Należy czerpać wiedzę z przeszłości, żyć dniem dzisiejszym i żywić nadzieję na przyszłość. 3 kwietnia 1885 Go lieb Daimler otrzymał niemiecki patent na swój 1-cylindrowy silnik chłodzony wodą. Wynalazek Daimlera był przełomem, na który długo czekali inni konstruktorzy silników. Wcześniej nikt nie był w stanie efektywnie rozwiązać problemu niezwykle wysokiej temperatury, jaka powstała podczas pracy silnika o spalaniu wewnętrznym. W silniku Daimlera chłodna woda krążyła wokół bloku silnika, zabezpieczając go przed przegrzaniem. Dzisiejsze silniki wciąż bazują na prostej idei niemieckiego wynalazcy. Silnik Daimlera umożliwił powstanie samochodów, ponieważ wcześniej żaden materiał nie był w stanie wytrzymać temperatury posadowionego na nim silnika, nie wspominając już o wygodzie podróżnych i innych wiążących się z tym zagrożeniach. Daimler, dysponując już odpowiednim silnikiem, zaprojektował swój pierwszy automobil jesienią 1896 roku i tym samym zrobił pierwszy krok ku zbudowaniu firmy samochodowej pod własnym nazwiskiem, która miała być jednym z kamieni milowych rozwoju motoryzacji na świecie.

11 Borg Automotive 20 ZaUVaj nowej technologii

12 ZaUVaj nowej technologii 22 Nadchodząca wiosna to okazja do zrzucenia ciężkich, zimowych okryć. Znacznie więcej widzimy ale też sami jeszcze więcej możemy pokazać. Długie płaszcze i kurtki już nie przesłonią eleganckich marynarek czy spodni. Wiosna jest równie łaskawa dla pań, które będą mogły odsłonić nogi i figurę. Nie na darmo mówi się, że Włosi to urodzeni styliści. Doskonale radzą sobie zarówno w kwes ach mody, jak i motoryzacji. Już w jej początkach ich wrodzony talent przyniósł im zasłużoną popularność. Estetyka, smak, właściwa prezencja i sylwetka na tym buduje swoje sukcesy szkoła włoskiego wzornictwa. Doskonałym przykładem takiego podejścia do motoryzacji jest Brembo, którą to firmę wielokrotnie przedstawiałem jako swoisty wzorzec metra na polu pomysłów na wizerunek marki. Tym razem dają przemysłowi motoryzacyjnemu tarcze hamulcowe powlekane w technologii UV. NIEPOWTARZALNY WYGLĄD Brembo to mistrzowie elegancji. Wprowadzając każde nowe rozwiązanie technologiczne nie zapominają o ubraniu go we właściwy strój. To właśnie dzięki takiemu podejściu firma jest w stanie połączyć niezwykłą skuteczność i wytrzymałość swoich produktów z ciekawym wyglądem oraz jak zawsze niecodzienną stylistyką. Jak twierdzi producent, tarcze powlekane UV zostały opracowane głównie z myślą o kierowcach, dla których oprócz parametrów technologicznych liczy się także estetyczny wygląd. Tu będą mieli go pod dostatkiem. Powstały w efekcie nałożenia UV metaliczny efekt powoduje, że tarcze będą miały zawsze jasny i przyjemny dla oka wygląd i to przez cały okres użytkowania. JESZCZE LEPSZA ODPORNOŚĆ NA KOROZJĘ Okazuje się, że w parze z wyglądem idzie jeszcze skuteczność. Tarcze hamulcowe Brembo powlekane w technologii UV zapewniają znacznie lepszą odporność na korozję, co potwierdziły testy, jakim poddano produkt. Podobnie dobrze wytrzymują wysokie temperatury, co jest kluczowym zjawiskiem na styku tarcza-okładzina. ŁATWOŚĆ WERYFIKACJI STANU Kolejnym ważnym usprawnieniem, jaki wprowadziło Brembo jest rzecz z pozoru oczywista. Ale właśnie takie oczywistości umykają najczęściej i są najtrudniejsze do opanowania. Podczas wizyty w serwisie jedną z podstawowych czynności sprawdzających powinna być kontrola stanu elementów układu hamulcowego. Aby ułatwić mechanikom pracę, konstruktorzy Brembo wprowadzili proste jak się może wydawać rozwiązanie. Rzeczy proste są najtrudniejsze do opracowania. Tak jak w przypadku nowych tarcz Brembo. Dopiero na ich przykładzie widać, jak ważny to krok na drodze ku przyspieszeniu prac warsztatu. Nowe rozwiązanie wprowadza nadruk na powierzchni przylegającej do piasty. Umieszczony tam napis podaje minimalną grubość tarczy, jaka jest dopuszczalna do dalszej eksploatacji. Mając tę wiedzę wystarczy zmierzyć grubość i jeżeli tarcza jest cieńsza, wymienić na nową. Szczególnie wygodne przy obręczach z aluminium czy wykonanych ze stopów lekkich. Przy felgach stalowych niezbędne będzie zdemontowanie koła. To również sygnał w kierunku estetów, gdyż obręcze aluminiowe znacznie poprawiają wygląd samochodu. PODZESPOŁY A WARTOŚĆ WIZERUNKOWA SAMOCHODU Brembo z żelazną konsekwencją realizuje strategię pokazania swojej technologii przez nadanie jej odpowiedniego wyglądu, stylizacji. Wysiłki te wpisane są w filozofię działania firmy. Pod tym względem Brembo o całą galaktykę wyprzedza konkurencję. Wystarczy spojrzeć na fotografie, jakie producent wykonuje swojemu co to dużo mówić w sumie nudnemu produktowi. Z takimi produktami jest jednak tak, jak z ludźmi. Nie ma niefotogenicznych ludzi, są jedynie źle sfotografowani. Czemu więc Brembo zadaje sobie trud zatrudnienia wybitnego fotografa, zaś inni po prostu sprzedają tarcze? Odpowiedzi na te i inne pytania należy szukać w pewnym raporcie z badań, które przeprowadzono w odległym kraju, w którym w dni wolne od pracy albo się grilluje albo pielęgnuje samochody. Mowa oczywiście o USA, gdzie miłość do motoryzacji wielu obywateli tego kraju wysysa z mlekiem matki. W raporcie tym zgromadzono wyniki niezwykle ciekawego badania. Zgodnie z owym badaniem, ustalono, jakie elementy i podzespoły samochodu mają wpływ na postrzeganie samochodu jako całości oraz jego atrakcyjność pod względem nabywczym.

13 ZaUVaj nowej technologii 24 Wykres ilustruje wpływ poszczególnych podzespołów i akcesoriów na atrakcyjność samochodu. Jeden rzut oka na układ pierwiastków umożliwia zrozumienie, jak istotne dla postrzegania marki samochodu jest stosowanie podzespołów uznanego dostawcy. Układ sił na wykresie oczywiście zmienia się z biegiem lat, podobnie jak rozpoznawalność poszczególnych brandów dostawców OE. Jednak nie zmienia to faktu, że jedna marka ciągnie drugą w górę, tak samo jak może ją pogrążać. Wykres umożliwi czytelnikowi inne spojrzenie na otaczającą rzeczywistość. A przede wszystkim na zrozumienie, że nic nie pozostawia się przypadkowi. Obecność układu hamulcowego na tak wysokiej pozycji tłumaczy więc działania wizerunkowe Brembo. W sumie, nie ma w tym żadnej specjalnej wiedzy tajemnej. Rzeczywistość odbieramy zmysłami, z czego 90% informacji trafia poprzez wzrok. Wystarczy to rozumieć. Brembo jak widać rozumie to doskonale. 4 kwietnia 1962 Obchody 50-lecia DAF DAF 2600 był prawdziwą gwiazdą 45. wystawy RAI w 1962 roku. Napędzany 6-cylindrowym silnikiem wysokoprężnym o pojemności 11,1 litra i mocy maksymalnej 220 KM, samochód ten zapoczątkował nową erę w zakresie zapewniania komfortu pracy kierowcy i ustanowił nowy standard w międzynarodowym transporcie drogowym. Przestronna kabina zapewniała kierowcy nieznaną wcześniej wygodę. Co więcej, wyjątkowo duże przeszklenie kabiny oferowało znakomitą widoczność. Kierowca miał do dyspozycji regulowany fotel, natomiast fotel pasażera oferował możliwość złożenia oparcia do tyłu do pozycji poziomej. Deska rozdzielcza była bardzo ergonomiczna, a do zwiększenia komfortu jazdy przyczyniał się też niezwykle wydajny system ogrzewania i wentylacji.

14 ZAPOZNAJ SIĘ Z NASZYM MAGAZYNEM LUDZIE Biznes to przede wszystkim budowanie relacji mówi Marcin Rozner, NGK Nr 2 Listopad 2013 Biznes Motoryzacyjny POLSKA W C Z O R A J D Z I Ś J U T R O OPINIE Warsztat samochodowy to firma świadcząca usługi profesjonalne Marek Kądzielski ROZMOWY Zróbmy sobie muzeum motoryzacji wywiad wi adzd dyrektorem rem Muzeum Petersena LUDZIE z Jackiem Chmielewskim Dyrektorem Zarządzającym serwisu VCentrum Nr 1 Październik 2013 Biznes Motoryzacyjny POLSKA W C Z O R A J D Z I Ś J U T R O Volvo o wielkiej transakcji opowiada jej architekt, prezes Freeman Chen Detroit Packard czy nasze opuszczone fabryki spotka taki sam los? Kawa w serwisie Nr 3 Grudzień 2013 jaką kawę piją Twoi Klienci? Biznes Motoryzacyjny POLSKA W C Z O R A J D Z I Ś J U T R O LUDZIE From Car to Finish, Nr 4 Styczeń 2014 Marek Kądzielski: dziś wszyscy szkolą jak prowadzić wielki koncern, a zapominają o małym Motoryzacyjny yjny POLSKA biznesie. W C Z O R A J D Z I Ś J U T R O Biznes Motoryza Mike Rabkin o swoim biznesie OPINIE David Ruggles: Fiat powinien produkować w Polsce FAKTY Intymna historia świecy zapłonowej OPINIE ROZMOWY Kobieta w serwisie początek nowej akcji BizMot-u 18 lat Mitsubishi w Polsce rozmowa z Arkadiuszem Tomalą David Ruggles ekspert branży motoryzacyjnej o tym jak to się robi w USA Praca u podstaw i smak sukcesu Marek Jankowski Werther Polska Ponadto piszemy o: przyszłości Międzynarodowych Targów Poznańskich co zawdzięczamy wyścigom samochodowym czy wypożyczalnia to dobry biznes dla serwisu o inwestycji Polarisa w Opolu Historia motoryzacji dzień po dniu Historia motoryzacji dzień po dniu Marketing warsztatu LUDZIE eting wa to subtelna rzecz rozmawiamy z Edytą, która ma dziesiątki pomysłów na zmiany OPINIE Smart Detailing, mart Youngtimery oraz inne spojrzenie na auta. ROZMOWY Gulf DAT najstar- sza firma w Europie wkracza do Polski Gulf znaleźli ropę, zbudowali rurociąg, dali nam pierwszą stację benzynową. Dziś sponsorują wyścigi Nowa Warszawa Wrocław ma swoje tajemnice. Jest nią choćby Nowa Warszawa Jak kantują warsztaty Pokazujemy w kilku punktach, jak bronić się przed stereotypami Foto: Bernard Rose Photography Oprogramowanie DAT opinie użytkowników Wizerunek i marketing w małej firmie Uuuuu, Panie Czyli, jak skutecznie stracić Klienta Historia motoryzacji dzień po dniu Historia motoryzacji dzień po dniu

15 Kiedy zabieram się do pisania tego tekstu, afera dotycząca General Motors i wadliwych stacyjek zapłonowych zatacza coraz szersze kręgi. Ponieważ rzecz dotyczy Stanów Zjednoczonych, tamtejszy system prawny zapewni nam z całą pewnością wieloletni dramat sądowy, szczególnie iż rzecz dotyczy ofiar śmiertelnych. Sprawa powoli zaczyna przypominać tę dotyczącą Forda Pinto, co potwierdza jedynie słuszność powiedzenia, że ludzie z historii uczą się przede wszystkim tego, że niczego z niej się nie potrafią nauczyć. MARY BARRA i afera stacyjkowa

16 Mary Barra i afera stacyjkowa OFIARY ŚMIERTELNE? Tak zwana afera stacyjkowa zaczęła się na dobre, kiedy GM przyznało, że o problemie firma wiedziała od blisko dziesięciu lat i nie zrobiono absolutnie nic, by go rozwiązać. Kiedy wiadomość ta trafiła do mediów błyskawicznie pojawiły się informacje, jakoby w efekcie tej usterki, której objawem jest odcięcie zapłonu, nie uruchomiły się poduszki powietrzne i śmierć poniosły 303 osoby. Informacje te przekazała instytucja badawcza Friedmann Research Corpora- on. O ile GM przy okazji akcji przywoławczej obejmującej 1,6 miliona aut na MARY BARRA całym świecie wspomina w komunikatach o 12 ofiarach śmiertelnych, firma Friedmann sięgnęła do danych obejmujących zdarzenia, w trakcie których nie uruchomiły się poduszki powietrzne, nie wchodząc jednak w szczegóły dotyczące przyczyn samych wypadków. Liczba 303 poszła w eter. Ponieważ sprawa jest niezwykle poważna, organizacja związane z bezpieczeństwem rozpoczęły kopanie okopów i przystąpiły do obrzucania się wzajemnie granatami. Na pierwszy ogień poszła agencja rządowa NHTSA (Na onal Highway Traffic Safety Organiza on). Ameryka to kraj pełen sprzeczności. Z jednej strony słynie z otyłych facetów i kobiet, wędrujących między jednym fas oodem a drugim, maniakalnych biegaczy w Central Parku, ludzi, którzy nie wiedzą, że gdzie leżą inne kraje (swoją drogą, przeciętny Rzymianin pewnie też nie wiedział, że są inne ludy) a z drugiej z demokracji wzorowanej na antycznej, poprawek do konstytucji pozwalających na utyskiwanie władzy i prezydentowi, przemysłu motoryzacyjnego, który nadal jest potęgą i w końcu z doskonałych organizacji konsumenckich. Wystarczy rzucić okiem na magazyny wydawane właśnie przez takie organizacje. Czy w Polsce moglibyśmy sobie wyobrazić akcję przywoławczą wózków dziecięcych? Myślę, że wątpię. Tak więc jedna z takich organizacji konsumenckich, zwanych w USA watchdog groups, Center for Auto Safety, zaczęła podgryzać ową agencję NHTSA. Ugryzienia dotyczyły głównie tego, że agencja nie wykryła na czas usterek ani w poduszkach powietrznych ani w stacyjkach zapłonowych. W korespondencji datowanej na 7 marca CAS czyli organizacja konsumencka zaatakowała agencję rządową, że ta mogła już w roku 2004 rozpocząć śledztwo i wymusić akcję przywoławczą GM. Właśnie w tym liście pojawia się wyliczenie 303 śmiertelnych przypadków w rzeczonych latach, kiedy to miała miejsce awaria poduszek powietrznych przy wypadkach z udziałem aut teraz objętych akcją. Agencja rządowa broni się, że nie było dowodów wskazujących na trend czy zjawisko powszechne. Do sporu włączyło się GM, krytykując wykorzystanie bazy wypadków śmiertelnych oraz swobodną interpretację tych zdarzeń. Organizacja konsumencka twierdzi jednak, że mając do dyspozycji właśnie taką bazę, do której rocznie trafia zdarzeń, można poddać ją odpowiedniej analizie i wyciągnąć wnioski. Kłótnia i przerzucanie się odpowiedzialnością rozpętało się na dobre. Już wtedy wiadomo było, że ktoś musi za to odpowiedzieć. GM stanęło na stanowisku, ustami rzecznika Grega Mar na, że zabawa bazą to czysta spekulacja i może prowadzić do całkowicie błędnych wniosków. W bazie wypadków opisany był przypadek kobiety o nazwisku Hasaya Chansuthus. 31 grudnia 2009 jechała ona w deszczu swoim Chevroletem Cobaltem 5 kwietnia 2012 Umiera twórca Porsche 911 Ferdinand Alexander był najstarszym synem założyciela firmy, Ferry ego Porsche. W 1958 roku rozpoczął pracę w biurze konstrukcyjnym mającego siedzibę w Stu garcie-zuffenhausen rodzinnego przedsiębiorstwa. Pięć lat później zaprezentował projekt modelu Porsche 911, który przyniósł mu międzynarodową sławę. Konstruktor projektował także samochody wyścigowe biorące udział w zawodach Formuły I - model 804 oraz Porsche Carrera GTS, uważany za jeden z najładniejszych samochodów wyścigowych. Po przekształceniu w 1972 r. firmy w spółkę akcyjną Ferdinand Alexander wycofał się wraz z innymi członkami rodziny z bieżącego zarządzania przedsiębiorstwem. Założył własną firmę zajmującą się projektowaniem zegarków, okularów i wiecznych piór, jak również także artykułów gospodarstwa domowego.

17 Mary Barra i afera stacyjkowa 32 rocznik 2006 i około 2 nad ranem na skutek poślizgu zderzyła się czołowo z drzewem. Jechała z prędkością 70 mil na godzinę. Poduszki nie uruchomiły się. Po wybuchu awantury przesłuchano brata ofiary, który stwierdził, że od chwili wypadku sprawa poduszek powietrznych nie dawała spokoju całej rodzinie. Jego siostra uderzyła głową w kierownicę ale nie miał pojęcia o usterce stacyjki. Uważano, że najprawdopodobniejproblemem był pas bezpieczeństwa. Rodzina złożyła skargę przeciwko GM, a wkrótce potem wniosła oficjalny pozew. Sprawa została rozstrzygnięta w lutym 2011 r. Warunki ugody oraz kwota odszkodowania są poufne. Co ciekawe jednak, pani Chansuthus przed jazdą spotkała się ze swoim chłopakiem i razem, w towarzystwie brata spożywali alkohol. Sekcja zwłok wykazała, że poziom alkoholu we krwi ofiary był wyższy od dopuszczalnego prawie dwukrotnie. Mimo to, firma zdecydowała się na ugodę. Prawnik rodziny skomentował ten fakt tak, że poduszki powietrzne powinny otwierać się niezależnie od stanu trzeźwości pasażerów. Jednak odmówił dalszych komentarzy, podobnie jak brat ofiary. Dodał tylko, że wie iż cokolwiek by nie zrobił, nie przywróci to jej życia ale przynajmniej spowoduje, że przyznają się do winy. General Motors ogłosiło akcję przywoławczą obejmującą sześć modeli. Dotyczy ona stacyjki zapłonowej. Jeżeli zostanie uderzona lub zbytnio obciążona brelokiem z kluczami, odcina zapłon, wyłącza silnik i odłącza poduszki powietrzne. Firma poinformowała agencje rządowe, że pierwsze informacje na temat usterek w stacyjce zapłonowej dotarły w roku Potwierdziły to nie dawno ujawnione dokumenty. Według GM problem dotyczył 31 wypadków i 12 wypadków śmiertelnych, jednak odmówiono ujawnienia szczegółów dotyczących tych zdarzeń miejsc, dat, danych ofiar. Sama firma zaś rozpoczęła własne wewnętrzne śledztwo, które powierzono Antonowi Valukasowi, znanemu prawnikowi, działającemu w strukturach państwowych. Problem dotyczący poduszek powietrznych jest ściśle związany ze stacyjką zapłonową, ponieważ do uruchomienia poduszek niezbędne jest zasilane pochodzące z silnika. Zasilanie niezbędne jest do pracy dziesiątek czujników oraz pracy komputera, który oblicza prędkość pojazdu oraz odległość pasażera od kierownicy. Jak wyjaśnia David Zuby z Insurance Instutute for Highway Safety, instytutu, który jest finansowany przez firmy ubezpieczniowe. Następnie komputer określa, czy odpalić poduszkę z pełną siłą czy z jej połową. Celem jest zachowanie swoistej równowagi między zabezpieczeniem pasażera przed skutkami wypadku przy jednoczesnym uniknięciu obrażeń ze strony samej poduszki. Instytut Center for Auto Safety podała, że 303 ofiary znajdowały się w czasie tragedii na przednich siedzeniach zaś ich śmierć była wywołana uderzeniem od przodu. Dotyczyło to głównie modeli Cobalt i Ion, w których nie aktywowała się poduszka powietrzna. Stanowi to 28 procent z całości 1148 ofiar śmiertelnych, włączając w to również ofiary na tylnych siedzeniach, jakie poniosły śmierć w tych modelach. Fot James Brown 6 kwietnia 1934 Stylowa nowinka Forda białe opony Koncern Ford Motor Company wprowadził do swojej oferty opony z białymi pasami cena za taką opcję wynosiła 11,25 dolarów za komplet. Białe bandaże na oponach stały się wkrótce synonimem stylu i pieniędzy. W latach 50-tych opony z białymi pasami były standardem w wielu samochodach i trudno byłoby wyobrazić sobie Corve ę model 55 bez odpowiednich, białych okręgów na kołach. Popularność białych opon rozwijała się w najlepsze w latach 60-tych. Producenci samochodów oferowali różną szerokość białych pasów, aby uczynić opony jak najbardziej eleganckimi. Henry Ford nigdy nie był wyznacznikiem stylu, ale jego wkład w szaleństwo na punkcie białych opon jest niezaprzeczalny.

18 Mary Barra i afera stacyjkowa 34 ZŁOTY SPADOCHRON PANI PREZES Kiedy na stanowisko prezesa General Motors mianowana została Mary Barra, wszyscy byli zachwyceni otwartością firmy na trendy równościowe, na dawanie równych szans, i tak dalej. Były jednak głosy, do których się zaliczałem, że stanowisko prezesa dla osoby o tak małej charyzmie i tak słabym zapleczu personalnym to zasłona dymna. Szczególnie, że czasy są niespokojne a na takie właśnie trudne czasy powinno wybrać się lidera, który będzie umiał za sobą pociągnąć innych. Chyba, że GM wiedziało, że trudne czasy dopiero nadejdą. I nadeszły. Pojawiały się opinie, że stanowisko dla Pani Barra to coś w rodzaju złotego spadochronu. Jak byśmy nie chcieli być życzliwi, mechanizmy opinii społecznej oraz chronologii wydarzeń są bezlitosne. Niezależnie od rozwoju wypadków to Pani Barra będzie kojarzyła się z aferą stacyjkową. Kiedy ta ucichnie, na jej miejsce pojawi się fachowiec, który wyprowadzi tratwę na spokojniejsze wody. Należy przypuszczać, że w zamian za swoją gotowość do poświęcenia Pani Barra otrzymała właśnie ten złoty parasol, czyli jak Amerykanie go nazywają Golden parachute. Fakty zdają się to potwierdzać. Fot James Brown Wkrótce po pełnej eksplozji afery zdecydowano o rozpoczęciu przesłuchań w komisji Senatu. To znacznie skuteczniejsza instytucja niż wszystkie nasze Komisje Śledcze razem wzięte. Obserwatorzy zgodnie twierdzą, że Mary Barra jest traktowana jak aktor, mający za zadanie odegrać przed komisją senacką określoną scenę. Jak podawał New York Times, 3-go kwietnia, można było odnieść wrażenie, że Mary Barra wraz z zespołem złożonym z kadry zarządzającej przygotowali się do przesłuchania z założeniem zyskania na czasie. Aby w trakcie prac komisji firma mogła zorganizować akcję przywoławczą ponad 2,6 miliona samochodów. Zamiast powodzenia tego planu, jak donosili reporterzy New York Timesa, ta fasada spokoju i grupowego pojawienia się nie zmniejszyła wściekłości senatorów ani użytkowników samochodów, którzy są rozżaleni postępowaniem firmy. Można śmiało powiedzieć, że wściekłość i rozgoryczenie narastają. Wkrótce okazało się, że GM zatrudniło znanego doradcę w zakresie zarządzania kryzysowego Jeffa Ellera. Zasłynął on w obronie interesów Clintona zaś w branży aktywnie wspierał Firestone podczas akcji przywoławczej ich opon w roku Dołączył więc do zespołu tworzonego przez Kennetha Feinberga, który specjalizuje się w odszkodowaniach ofiar katastrof oraz już wzmiankowanego Antona Valukasa, który prowadzi śledztwo wewnętrzne. Taka konstrukcja zespołu, złożonego z zewnętrznych specjalistów stanowi wyraźne przeciwieństwo działań podejmowanych przez GM wcześniej. Wtedy wydawało się, że strategia będzie nacelowana na aktywność wewnętrzną. W przeciwieństwie do Freinberga, wyrazistego prawnika, który zasłynął z rozdzielania odszkodowań po 11 września oraz gaszenia pożarów po wycieku BP, Eller jest raczej graczem zakulisowym. Sprawa, która zajmuje poczesne miejsce w jego CV to praca właśnie dla Bridgestone/Firestone w roku Wtedy to firmy te przyjęły na siebie falę wściekłości opinii społecznej, wypłaciły potężne od- 7 kwietnia 1902 Jaszkowiak rusza w pierwszą podróż Konstruktor polskiego pochodzenia, Frank Jaszkowiak, ruszył tego dnia w dziewiczą podróż pojazdem swojej konstrukcji. Był to pojazd z silnikiem benzynowym, typu runabout. Ta pierwsza podróż skończyła się na drzewie. Jednak lokalna prasa Bismarck Daily Tribune donosiła, że auto było w stanie rozwinąć nawet 8, a może i 10 mil na równej drodze.

19 Mary Barra i afera stacyjkowa 36 go kąta wychylenia 45 stopni. Na takim torze śmiałek prowadzący automobil z mocnym silnikiem mógł rozpędzić się do szybkości ok. 170 km/h bez trzymania kierownicy zaś pochyły tor sam prowadził pojazd po odpowiedniej trasie. Tor Los Angeles Motordome odniósł wielki sukces. Pięć lat po jego otwarciu już pół tuzina torów, rozsianych po całych USA, przyciągało demonów prędkości i widzów chcących ich oglądać. W roku 1931 za oceanem były już 24 tory tego typu, włącznie z obiektem zlokalizowanym w samym Beszkodowania oraz odpowiadały na zapytania z samego Waszyngtonu w kwes i wadliwych opon, które powodowały przewracanie się Fordów Eksplorerów. Wada ta doprowadziła w efekcie do śmierci ponad 200 osób. Miał również w karierze epizod w Białym Domu, kiedy to bronił Clintonów w aferze Travelgate, dotyczącej podróżowania za pieniądze podatników (znamy to ze swojego podwórka, jak widać przykład idzie z góry, a nasi podróżujący siewcy demokracji mają doskonałych nauczycieli, jadąc na rozmowy na Bali). Obecnie jednak jego aktywność jest mało imponująca, stąd komentarzy sugerują, iż zaproszono go głównie z uwagi na dawne osiągnięcia i doświadczenie. Sama zaś Mary Barra była dosłownie wysmażana lub grillowana przez wściekłych Senatorów, którzy mieli dość polityki ciągłych tajemnic, uprawianej przez GM. Nie udało się więc władzom GM zrzucić wszystkiego na poprzedników, na bankructwo, itp. Należy się spodziewać przyrostu problemów GM w tempie kosmicznym. Już dziś wylicza się, ile firma traci dziennie a pewnie będą to większe kwoty. W efekcie wzrosną wydatki na działania PR w innych obszarach, będzie głośno o Oplu i innych od- Tak zwana afera stacyjkowa zaczęła się na dobre, kiedy GM przyznało, że o problemie firma wiedziała od blisko dziesięciu lat i nie zrobiono absolutnie nic, by go rozwiązać. nogach, aby przykryć temat, który jest wyjątkowo niena rękę firmie. Należy też zakładać, że Barra będzie trwała na stanowisku tak długo, jak będzie to konieczne. Jej odejście będzie oznaczało koniec afery. Chyba, że strona atakująca znajdzie sposób i postawi zarzuty personalne kadrze zarządzającej, czego nie należy wykluczać. Co jednak najbardziej przeraża to fakt, że mimo iż śmierć poniosło tak wiele osób, nie jest to pierwszy przypadek, kiedy tragedie zaczynają się tam, gdzie kończy się zdrowy rozsądek i dochodzi do głosu kalkulacja kosztów a raczej ich obniżanie. PINTO Historia zdaje się zataczać pewien krąg. W roku 1970 r., a konkretnie dziewiątego listopada do sprzedaży wszedł nowy model koncernu Forda Pinto. Zaprojektowano go z myślą o konkurowaniu z małymi, kompaktowymi autami z importu i kosztował zaledwie dolarów. Ale to nie niska cena pojazdu o sympatycznej nazwie spowodowała zainteresowanie nim mediów. Okazało się bowiem, że Pinto ma pewną fatalną wadę konstrukcyjną źle zaprojektowany i niewłaściwie umieszczony zbiornik paliwa, który miał tendencję do wybuchania przy uderzeniach w 8 kwietnia 1910 Otwarcie toru L.A. Motordome Niedaleko Playa Del Rey w Kalifornii otwarto The Los Angeles Motordome, pierwszy tor wyścigowy z podwieszaną trasą. Obiektem kierowali Fred Moskovics i Jack Prince. Tor wykonany był z drewna, a jego obwód wynosił ok m. Tory tego typu budowane były w identycznej technice, w jakiej konstruowano mniejsze welodromy, wykorzystywane we Francji w wyścigach rowerowych. Tory wykładano panelami drewnianymi o rozmiarach 5 cm x 10 cm, a na zakrętach trasa stopniowo pochylała się, aż do maksymalne- verly Hills. Na żadnym z torów nie udawało się osiągnąć prędkości, jakie rozwijano na podwieszanych torach o silnie nachylonych zakrętach. Ale tory tego typu zaczęły odchodzić w przeszłość w czasie Wielkiej Recesji. Trwałość drewnianych paneli, wystawionych na działanie opon pędzących z zawrotnymi prędkościami aut, nie była duża. Już po pięciu latach tor poprzecinany był wyrwanymi drzazgami i dziurami po sękach, co zaburzało jego gładką powierzchnię. W czasach Recesji kosztowne utrzymanie takich torów stało się niepraktyczne. Obsługa torów w ostatnich latach ich życia przedstawiała sobą niezły widok. Automobile, hałasując niemiłosiernie, pędziły w kółko z prędkością rzędu 200 km/h, a w tym samym czasie cieśle naprawiali od spodu pojawiające się tu i ówdzie uszkodzenia i ubytki, w i tak już nierównej powierzchni trasy. Od czasu do czasu słyszało się, jak spragnione przygód dzieci wystawiały głowy przez dziury w torze, aby tylko ujrzeć swoje ulubione maszyny od tyłu, szybko oddalające się, albo jeszcze lepiej, zbliżające się z zapierającą dech w piersiach szybkością. Dziś emocje towarzyszące wyścigom nie są już tym samym, co kiedyś.

20 Mary Barra i afera stacyjkowa 38 Fot James Brown tył auta z prędkością ponad 32 km/h. Co więcej, okazało się wkrótce, że koncern Forda wiedział o tej wadzie konstrukcyjnej, jeszcze zanim Pinto wszedł do sprzedaży co za bieżność. Wewnętrzna analiza kosztów przeprowadzona przez specjalistów Forda wykazała, że poprawa konstrukcji zbiornika będzie kosztować 11 dolarów na samochód, a przeprowadzenie całej akcji zamknie się łączną sumą dla firmy równą 137 milionów dolarów. Kiedy porównano te koszty z szacowanymi kosztami procesów lub odszkodowań, ocenianymi na 49,5 miliona dolarów, w poufnym raporcie wewnętrznym zapisano wniosek, że akcja naprawcza będzie nieopłacalna. W owym niesławnym raporcie na każdy śmiertelny wypadek spowodowany wadą konstrukcyjną zbiornika paliwa z którymi się liczono - przewidziano odszkodowanie w wysokości dolarów. Kiedy sprawa wyszła na jaw, opinia publiczna była wzburzona, a sąd z Kalifornii przyznał rekordowe odszkodowanie rodzinom ofiarom wypadków w wysokości, wynoszące 128 milionów dolarów. Poza tym okazało się, że opracowanie dobrego projektu małego samochodu jest trudniejsze niż opracowanie wielkiej limuzyny, która ze względu na swoje rozmiary daje większy margines bezpieczeństwa i więcej wybacza projektantowi. Wtedy jeszcze firmy amerykańskie nie miały zbyt dużych doświadczeń z małymi autami. Efektem był nie tylko fatalny błąd konstrukcyjny, ale także ogólnokrajowy skandal, obnażający bezduszne podejście koncernu do spraw bezpieczeństwa ich własnych klientów. Tyle nasze Kalendarium Historii Motoryzacji w kwes i Pinto. Zadziwiająca jest liczba podobieństw, a w szczególności 9 kwietnia 1920 Pierwsza kobieta w SAE fakt, iż GM miało wiedzę na temat wady fabrycznej. Trudno uwierzyć, by specjaliści z GM nie znali historii Pinto. A może znali, przepracowali ją i wyszli z założenia, że tym razem się uda? A może model finansowy jest taki sam bardziej opłaca się dać odszkodowanie niż zmieniać projekt? Zaskakujące, że sprawa również dotyczy samochodów małych. Może Amerykanie nie powinni się za nie brać? W ŚWIETLE PODEJRZEŃ 10 kwietnia New York Times podał, że GM zawiesiło w obowiązkach dwóch inżynierów a do listy czynności naprawczych w czasie akcji przywoławczej dodano kolejny element. Na razie oficjalnie mówi się o 13 ofiarach śmiertelnych. Wizerunkowo jest to dla koncernu katastrofa. Prawnicy, reprezentujący zarówno ofiary jak i organizacje konsumenckie apelują, aby właściciele pozostawili auta do czasu naprawy wykrytych usterek. Pojawiła się też pierwsza informacja, że GM w pierwszym kwartale w związku, a akcją przywoławczą poniesie koszt rzędu 1,3 miliarda dolarów. To znaczny wzrost w porównaniu z planowanymi 750 milionami o których była mowa wcześniej. Mary Barra poinformowała, iż dwóch inżynierów zostało skierowanych na płatny urlop po tym, jak powiadomiono ją o wynikach wewnętrznego śledztwa. Nazwisk nie podano kanałami oficjalnymi, jednak ustalono, że chodzi o Raymonda DeGiorgio, głównego inżyniera układów zapłonowych w dziale samochodów małych, jak Cobalt oraz Gary ego Altmana, szefa działu technicznego programu małych samochodów. Nazwisko jednego z inżynierów pojawia się w dokumentacji historii konstrukcyjnej auta jako tego, który zaakceptował zmianę, w ramach której miała nastąpić modyfikacja włącznika w roku Jednak owa zmiana nie została skatalogowana jako część nowa więc nie ogłoszono akcji przywoławczej. Jak się okazało, obydwaj inżynierowie mieli już wytoczoną sprawę przez rodzinę kobiety, która zginęła w wypadku w roku 2010 prowadząc Cobalta. Kiedy prawnik rodziny zmarłej kobiety pytał Altmana, czy w GM podjęto decyzję biznesową w efekcie której włącznik zapłonu nie został wzmocniony a przez to nie stał się mniej narażony na usterki. Altman potwierdził. Mary Luhring z Interna onal Harvester Company została pierwszą kobietą, która weszła w skład Society of Automo ve Engineers (SAE).

LUDZIE OPINIE FAKTY. Rozmowa kwalifikacyjna poradnik dla pracodawcy. Wiosna to pora radosna.

LUDZIE OPINIE FAKTY. Rozmowa kwalifikacyjna poradnik dla pracodawcy. Wiosna to pora radosna. Nr 7 kwiecień 2014 r. Biznes Motoryzacyjny POLSKA W C Z O R A J D Z I Ś J U T R O LUDZIE OPINIE FAKTY Gordon Gekko: chciwość jest dobra, czyli Mary Barra i jej złoty parasol Cudze chwalicie swego nie znacie

Bardziej szczegółowo

Myślicie Państwo o inwestycji w zakup nowej obrabiarki? Najbliższe 60 sekund może dać oszczędność sporej sumy pieniędzy!

Myślicie Państwo o inwestycji w zakup nowej obrabiarki? Najbliższe 60 sekund może dać oszczędność sporej sumy pieniędzy! Myślicie Państwo o inwestycji w zakup nowej obrabiarki? Najbliższe 60 sekund może dać oszczędność sporej sumy pieniędzy! Dobrze od samego początku Inteligentna praca to wielka różnica Dobry początek to

Bardziej szczegółowo

EVENT SAMOCHODOWY SYMULATORY

EVENT SAMOCHODOWY SYMULATORY EVENT SAMOCHODOWY Dokument ten nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu prawa, a jedynie wstęp do negocjacji. Treść niniejszego dokumentu jest własnością intelektualną firmy Sigma Event i jako taka podlega

Bardziej szczegółowo

ZUPEŁNIE NOWE. volvo V40 ZACZYNA SIĘ OD CIEBIE

ZUPEŁNIE NOWE. volvo V40 ZACZYNA SIĘ OD CIEBIE ZUPEŁNIE NOWE volvo V40 ZACZYNA SIĘ OD CIEBIE poznaj zupełnie nowe V40 MAŁE VOLVO, WIELKI CHARAKTER Projektując nowy samochód, zawsze zaczynamy od myślenia o ludziach to typowe, bardzo skandynawskie podejście

Bardziej szczegółowo

List intencyjny o strategicznym partnerstwie między AC SA. a Politechniką Białostocką

List intencyjny o strategicznym partnerstwie między AC SA. a Politechniką Białostocką Informacja prasowa Białystok, 1 grudnia 2012 List intencyjny o strategicznym partnerstwie między AC SA a Politechniką Białostocką W dniu 30.11.2012 r. w siedzibie Politechniki Białostockiej doszło do podpisania

Bardziej szczegółowo

Rynek HVAC w Polsce 2013. Prognozy rozwoju na lata 2013-2015

Rynek HVAC w Polsce 2013. Prognozy rozwoju na lata 2013-2015 2 Język: polski, angielski Data publikacji: Q2 Format: pdf Cena od: 1700 Sprawdź w raporcie Jaką część polskiego rynku HVAC stanowią obecnie nowe inwestycje? Jak kształtuje się całkowita liczba projektów

Bardziej szczegółowo

Rynek farb dekoracyjnych w Polsce 2015. Prognozy rozwoju na lata 2015-2021

Rynek farb dekoracyjnych w Polsce 2015. Prognozy rozwoju na lata 2015-2021 2 Język: polski, angielski Data publikacji: grudzień 2015 Format: pdf Cena od: 1700 Możesz mieć wpływ na zawartość tego produktu. Podziel się opinią! Sprawdź w raporcie Jak często polscy konsumenci zmieniają

Bardziej szczegółowo

Usługi dystrybucyjne FMCG

Usługi dystrybucyjne FMCG Usługi dystrybucyjne FMCG 1990 powstaje firma handlowa Mister w Tychach 1992 rozpoczynamy współpracę z firmą Procter&Gamble jako jedna z 650 polskich hurtowni 1993 25 firm zostaje regionalnymi dystrybutorami

Bardziej szczegółowo

Szczegółowy program - Szkoła Planowania Biznesu -

Szczegółowy program - Szkoła Planowania Biznesu - Szczegółowy program - Szkoła Planowania Biznesu - Przed seminarium otrzymasz bonusowe narzędzia w mailu: Przegląd najbardziej zyskownych branż i generatorów pomysłów na biznes dzięki temu otrzymasz inspirację

Bardziej szczegółowo

Artykuły Sponsorowane

Artykuły Sponsorowane Artykuły Sponsorowane w największym polskim portalu Horeca i w efektach wyszukiwania z Gwarancją Skuteczności kim jesteśmy? Pierwszy polski portal gastronomiczny jest najstarszym i największym portalem

Bardziej szczegółowo

RODZINA JEST NAJWAŻNIEJSZA

RODZINA JEST NAJWAŻNIEJSZA JESTEŚMY RODZINNĄ FIRMĄ Z WIELOMA TRADYCJAMI RODZINA JEST NAJWAŻNIEJSZA 15 lat działalności na polskim rynku. Wieloletnie doświadczenie i wiedza to nasza przewaga konkurencyjna. Otwartość na nowe rynki

Bardziej szczegółowo

Handel internetowy w Polsce 2015 Analiza i prognoza rozwoju rynku e-commerce na lata 2015-2020

Handel internetowy w Polsce 2015 Analiza i prognoza rozwoju rynku e-commerce na lata 2015-2020 2 Język: polski, angielski Data publikacji: wrzesień 2015 Format: pdf Cena od: 1800 Sprawdź w raporcie Jakie zmiany czekają rynek e-commerce w Polsce w 2020 roku? Jakie decyzje zakupowe podejmują Polacy?

Bardziej szczegółowo

ZYSK BRUTTO, KOSZTY I ZYSK NETTO

ZYSK BRUTTO, KOSZTY I ZYSK NETTO ZYSK BRUTTO, KOSZTY I ZYSK NETTO MARŻA BRUTTO Marża i narzut dotyczą tego ile właściciel sklepu zarabia na sprzedaży 1 sztuki pojedynczej pozycji. Marża brutto i zysk brutto odnoszą się do tego ile zarabia

Bardziej szczegółowo

Jak się promujemy? Jak się zareklamować? Oferujemy Klientom 2 Pakiety Reklamowe: PAKIET WIZERUNKOWY

Jak się promujemy? Jak się zareklamować? Oferujemy Klientom 2 Pakiety Reklamowe: PAKIET WIZERUNKOWY Czym jest portal e-biurowce? Portal e-biurowce oferuje między innymi reklamę firmom, których działalność związana jest z: budową, aranżacją i zarządzaniem inwestycjami biurowymi. Dzięki współpracy z nami,

Bardziej szczegółowo

Polska motoryzacja przyspiesza 2015-06-02 16:20:30

Polska motoryzacja przyspiesza 2015-06-02 16:20:30 Polska motoryzacja przyspiesza 2015-06-02 16:20:30 2 Liczba wyprodukowanych samochodów w 2015 r. przekroczy 600 tys. wobec ok. 580 tys. w 2014 roku - ocenił dla PAP Jakub Faryś, prezes Polskiego Związku

Bardziej szczegółowo

Sprzedaż: żmudna praca dla wytrwałych czy droga do kariery? Badanie dotyczące postrzegania zawodu sprzedawcy (w Polsce).

Sprzedaż: żmudna praca dla wytrwałych czy droga do kariery? Badanie dotyczące postrzegania zawodu sprzedawcy (w Polsce). Sprzedaż: żmudna praca dla wytrwałych czy droga do kariery? Badanie dotyczące postrzegania zawodu sprzedawcy (w Polsce). Od kilkunastu lat, kiedy Polska znalazła się w warunkach wolnorynkowych, liczba

Bardziej szczegółowo

1/5. Dbamy o jakość produktów. Jak to działa? Gwarancja Satysfakcji. dlaczego? Newsletter dla Partnerów Handlowych Tesco

1/5. Dbamy o jakość produktów. Jak to działa? Gwarancja Satysfakcji. dlaczego? Newsletter dla Partnerów Handlowych Tesco Newsletter dla Partnerów Handlowych Tesco wydanie specjalne październik 2013 Gwarancja Satysfakcji Gwarancja Satysfakcji dlaczego? Jak to działa? Dbamy o jakość produktów 1/5 Redakcja Drodzy Czytelnicy!

Bardziej szczegółowo

Przedstawiciele naszych Najlepszych Warsztatów Partnerskich. na wyścigach Formuły 1 we Włoszech

Przedstawiciele naszych Najlepszych Warsztatów Partnerskich. na wyścigach Formuły 1 we Włoszech Informacja prasowa Białystok, 10 września 2012 Przedstawiciele naszych Najlepszych Warsztatów Partnerskich na wyścigach Formuły 1 we Włoszech Wspaniałe samochody, zawrotna prędkość i zacięta rywalizacja

Bardziej szczegółowo

PREZENTACJA FIRMY. 10/2013 WWW.TRANSPORTERS.PL

PREZENTACJA FIRMY. 10/2013 WWW.TRANSPORTERS.PL PREZENTACJA FIRMY. 10/2013 WWW.TRANSPORTERS.PL Kiedy inne dzieci trzymały w swoich małych piąstkach grzechotki, my mocno ściskaliśmy gałki do zmiany biegów i kierownice samochodzików. Kiedy nasi nastoletni

Bardziej szczegółowo

Franczyza wstęp do Twojego biznesu

Franczyza wstęp do Twojego biznesu Franczyza wstęp do Twojego biznesu www.carforfriend.pl www.carforfriend.de Nasza Misja Sprzedajemy TYLKO najlepsze samochody używane. Osiągamy to poprzez naszą rzetelność i wybór tylko solidnych aut. Dążymy

Bardziej szczegółowo

Biznes Motoryzacyjny POLSKA. Cennik. usług dodatkowych. Edytoria i wywiady

Biznes Motoryzacyjny POLSKA. Cennik. usług dodatkowych. Edytoria i wywiady W W C Z O R A J D Z I Ś J U T R O Cennik usług dodatkowych Edytoria i wywiady Kampanie medialne / media społecznościowe tłumaczenia copywriting projektowanie graficzne Fotografia 2 USŁUGI REDAKCYJNE TŁUMACZENIA

Bardziej szczegółowo

Handel internetowy w Polsce 2014. Analiza i prognoza rozwoju rynku e-commerce na lata 2014-2019

Handel internetowy w Polsce 2014. Analiza i prognoza rozwoju rynku e-commerce na lata 2014-2019 2 Język: polski, angielski Data publikacji: Q4 Format: pdf Cena od: 1800 Sprawdź w raporcie Jaka będzie wartość sprzedaży internetowej w Polsce w 2019 roku? Jakie marki uruchomiły lub planują uruchomić

Bardziej szczegółowo

Polska branża motoryzacyjna w II połowie 2012 roku bieżąca kondycja i przewidywania na przyszłość

Polska branża motoryzacyjna w II połowie 2012 roku bieżąca kondycja i przewidywania na przyszłość Polska branża motoryzacyjna w II połowie 2012 roku bieżąca kondycja i przewidywania na przyszłość Branża motoryzacyjna to jeden z największych i najszybciej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki.

Bardziej szczegółowo

Jacek Bajorek Instytut Zarządzana Bezpieczeństwem Informacji

Jacek Bajorek Instytut Zarządzana Bezpieczeństwem Informacji Jacek Bajorek Instytut Zarządzana Bezpieczeństwem Informacji Outsourcing, czyli skrót angielskich wyrazów outsideresource-ing oznacza nie mniej, nie więcej, jak wykorzystywanie zasobów z zewnątrz. Coraz

Bardziej szczegółowo

Zacznij zarabiać z programem partnerskim iparts.pl!

Zacznij zarabiać z programem partnerskim iparts.pl! Zacznij zarabiać z programem partnerskim iparts.pl! Dołącz do Programu Partnerskiego iparts.pl! Polecaj sklep internetowy iparts.pl swoim klientom i zarabiaj na ich transakcjach! iparts Program Partnerski

Bardziej szczegółowo

Elementy budujące zaufanie pomiędzy Sprzedawcą a Klientem

Elementy budujące zaufanie pomiędzy Sprzedawcą a Klientem Elementy budujące zaufanie pomiędzy Sprzedawcą a Klientem Wszystkie prawa zastrzeżone Na celowniku sprzedawcy muszą znaleźć się cele biznesowe klienta, a jego działania muszą koncentrować się wokół tego,

Bardziej szczegółowo

Jak rozliczyć projekt

Jak rozliczyć projekt Jak rozliczyć projekt Inicjatywy młodzieżowe Z tego poradnika, dowiesz się: 1. Czym dokumentować swoje wydatki 2. Jak wygląda Faktura VAT i Rachunek Uproszczony 3. Jak opisywać dokumenty 4. Jak zrobić

Bardziej szczegółowo

Brandle.pl. Przykładowe opisy kampanii

Brandle.pl. Przykładowe opisy kampanii Brandle.pl Przykładowe opisy kampanii Opis kampanii to zestaw wytycznych dla wykonawców (agentów). Jest on najważniejszym elementem założeń, które tworzysz za pomocą kreatora kampanii. Poniżej stworzyliśmy

Bardziej szczegółowo

Autor: Przemysław Jóskowiak. Wydawca: Stratego24 Przemysław Jóskowiak ul. Piękna 20, 00-549 Warszawa. Kontakt: kontakt@stratego24.

Autor: Przemysław Jóskowiak. Wydawca: Stratego24 Przemysław Jóskowiak ul. Piękna 20, 00-549 Warszawa. Kontakt: kontakt@stratego24. Autor: Przemysław Jóskowiak 2 Wydawca: Stratego24 Przemysław Jóskowiak ul. Piękna 20, 00-549 Warszawa Kontakt: kontakt@stratego24.pl Treści prezentowane w ramach tej publikacji są subiektywną oceną autora

Bardziej szczegółowo

Szablon Biznes Planu

Szablon Biznes Planu Szablon Biznes Planu Wprowadzenie [Jest bramą do sukcesu Twojego biznes planu. W tym miejscu zwracasz uwagę na to co chcesz zrobić i dlaczego chcesz to zrobić. Powinno to być napisane tak, aby jasnym był

Bardziej szczegółowo

Outsourcing usług logistycznych komu się to opłaca?

Outsourcing usług logistycznych komu się to opłaca? Outsourcing usług logistycznych komu się to opłaca? Jeśli jest coś, czego nie potrafimy zrobić wydajniej, taniej i lepiej niż konkurenci, nie ma sensu, żebyśmy to robili i powinniśmy zatrudnić do wykonania

Bardziej szczegółowo

Daimler planuje nową fabrykę silników w Polsce

Daimler planuje nową fabrykę silników w Polsce Zwiększenie zdolności produkcyjnych Mercedes-Benz Cars Daimler planuje nową fabrykę silników w Polsce Informacja prasowa 4 maja 2016 r. W miejscowości Jawor ma powstać pierwsza w Polsce fabryka silników

Bardziej szczegółowo

Projektowanie systemu krok po kroku

Projektowanie systemu krok po kroku Rozdział jedenast y Projektowanie systemu krok po kroku Projektowanie systemu transakcyjnego jest ciągłym szeregiem wzajemnie powiązanych decyzji, z których każda oferuje pewien zysk i pewien koszt. Twórca

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK DO PRZYGOTOWANIA PLANU DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

PRZEWODNIK DO PRZYGOTOWANIA PLANU DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ PRZEWODNIK DO PRZYGOTOWANIA PLANU DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ CZYM JEST PLAN DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (BIZNES-PLAN), I DO CZEGO JEST ON NAM POTRZEBNY? Plan działalności gospodarczej jest pisemnym dokumentem,

Bardziej szczegółowo

Innowacyjny na skalę światową system kart rabatowych

Innowacyjny na skalę światową system kart rabatowych Innowacyjny na skalę światową system kart rabatowych Każdy ma prawo do rabatu Prowadzenie biznesu bez reklamy jest jak puszczanie oka do dziewczyny po ciemku. Prowadzenie biznesu bez reklamy jest jak puszczanie

Bardziej szczegółowo

Gratuluję wszystkim absolwentom! Dzięki wytężonej pracy i. wielu poświęceniom otrzymujecie dziś dyplom Master of

Gratuluję wszystkim absolwentom! Dzięki wytężonej pracy i. wielu poświęceniom otrzymujecie dziś dyplom Master of Przemówienie Ambasadora Stephena D. Mulla Ceremonia wręczenia dyplomów WIEMBA Uniwersytet Warszawski 29 czerwca 2013r. Gratuluję wszystkim absolwentom! Dzięki wytężonej pracy i wielu poświęceniom otrzymujecie

Bardziej szczegółowo

Karta Wskazań Efektywnego Partnerstwa Biznes-NGO

Karta Wskazań Efektywnego Partnerstwa Biznes-NGO Karta Wskazań Efektywnego Partnerstwa Biznes-NGO PREAMBUŁA Przedsięwzięcie społeczne to przede wszystkim wielka odpowiedzialność wobec tych, na rzecz których działamy. To działanie powinno być trwałe i

Bardziej szczegółowo

Otwieramy firmę żeby więcej zarabiać

Otwieramy firmę żeby więcej zarabiać Otwieramy firmę żeby więcej zarabiać Mężczyzna, w wieku do 40 lat, wykształcony, chcący osiągać wyższe zarobki i być niezależny taki portret startującego polskiego przedsiębiorcy można nakreślić analizując

Bardziej szczegółowo

Oryginalne części Ford

Oryginalne części Ford Oryginalne części Ford Ponieważ zależy nam równie mocno jak Tobie Feel the difference Dbamy o Twojego Forda Przywrócenie pierwotnego stanu technicznego po kolizji wymaga nie lada umiejętności i wiedzy.

Bardziej szczegółowo

Nasz klient, nasz Pan?

Nasz klient, nasz Pan? przemyślane rozwiązania Nasz klient, nasz Pan? Nazwa przykładowego klienta Nie Propozycja ściemniaj! współpracy Co podać? 5 powodów dla których miałbym tu coś zamówić Mniejszy lub większy kryzys spotka

Bardziej szczegółowo

HC-CARGO z bliska. Your Expert in Parts

HC-CARGO z bliska. Your Expert in Parts Your Expert in Parts Your Expert in Parts HC-CARGO z bliska Nasi specjaliści Nasi pracownicy chętnie zaoferują Wam wszechstronną pomoc. W firmie HC-CARGO znajdziecie odpowiedzi na niemal wszystkie pytania

Bardziej szczegółowo

RYNEK KAWY JEDYNY W POLSCE SERWIS POŚWIĘCONY BRANŻY KAWOWO-KAWIARNIANEJ

RYNEK KAWY JEDYNY W POLSCE SERWIS POŚWIĘCONY BRANŻY KAWOWO-KAWIARNIANEJ RYNEK KAWY JEDYNY W POLSCE SERWIS POŚWIĘCONY BRANŻY KAWOWO-KAWIARNIANEJ RYNEK KAWY Profil serwisu Rynek Kawy (www.rynekkawy.com.pl) to jedyny w naszym kraju specjalistyczny serwis, poświęcony wyłącznie

Bardziej szczegółowo

Raport: Co wiemy o alternatywnych inwestycjach?

Raport: Co wiemy o alternatywnych inwestycjach? Inwestycje alternatywne w Polsce do niedawna nie były szczególnie popularne, a wiedza na ich temat była znikoma. Jednak od paru lat ta sytuacja się zmienia, a nasze portfele inwestycyjne coraz częściej

Bardziej szczegółowo

Najnowsze statystyki dotyczące magazynów i e-magazynów. na podstawie przeglądu magazynu branżowego Press

Najnowsze statystyki dotyczące magazynów i e-magazynów. na podstawie przeglądu magazynu branżowego Press Najnowsze statystyki dotyczące magazynów i e-magazynów na podstawie przeglądu magazynu branżowego Press Papierowa sieć lipiec 2011 Zamknięcie wersji drukowanej Machiny i przeniesienie tytułu do internetu

Bardziej szczegółowo

VC? Aniołem Biznesu. Przedsiębiorcą. Kim jestem? Marketingowcem

VC? Aniołem Biznesu. Przedsiębiorcą. Kim jestem? Marketingowcem Aniołem Biznesu VC? Przedsiębiorcą Kim jestem? Marketingowcem Dlaczego tutaj jestem? Fakty: 1997 30m2 powierzchni, brak wynagrodzenia, trzech cofounderów 1999 pierwsza ogólnoplska nagroda 2000 pierwsza

Bardziej szczegółowo

PASY BEZPIECZEŃSTWA POTWORA MACIEJ

PASY BEZPIECZEŃSTWA POTWORA MACIEJ Najpowszechniej stosowana i najbardziej istotna innowacja w dziedzinie bezpieczeństwa wprowadzona w ciągu ponad 120 lat historii motoryzacji : PASY BEZPIECZEŃSTWA POTWORA MACIEJ Początki Przed II wojną

Bardziej szczegółowo

Wzór Umowy. zwanym, w dalszej części umowy Zamawiającym a... reprezentowanym przez:...,...

Wzór Umowy. zwanym, w dalszej części umowy Zamawiającym a... reprezentowanym przez:...,... Załącznik nr 6 Wzór Umowy zawarta w Katowicach w dniu... 2010 roku pomiędzy: Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach, ul. Plebiscytowa 19, 40-035 Katowice, NIP: 954-22-39-831,

Bardziej szczegółowo

Polski rynek hotelowy w 2013 r. ciężka konkurencja na rynku

Polski rynek hotelowy w 2013 r. ciężka konkurencja na rynku Polski rynek hotelowy w 2013 r. ciężka konkurencja na rynku Rok 2012 rynek w rozkwicie Liczba hoteli w Polsce szybko rośnie z każdym rokiem. Według danych GUS w 2012 r. było w Polsce 2014 hoteli, wobec

Bardziej szczegółowo

Panda na polskim rynku

Panda na polskim rynku PANDA FRANCZYZA Panda na polskim rynku PANDA to ogólnopolska sieć pralni chemicznych i wodnych, która funkcjonuje jako podmiot w dużej grupie firm związanych z szeroko rozumianym pralnictwem - Vector S.A.

Bardziej szczegółowo

Jeśli uważasz, że franczyza jest dla Ciebie szansą na udany biznes i chcesz zostać franczyzobiorcą, przeczytaj informacje w artykule.

Jeśli uważasz, że franczyza jest dla Ciebie szansą na udany biznes i chcesz zostać franczyzobiorcą, przeczytaj informacje w artykule. Jeśli uważasz, że franczyza jest dla Ciebie szansą na udany biznes i chcesz zostać franczyzobiorcą, przeczytaj informacje w artykule. Europejskie statystyki dowodzą, że prowadzenie działalności w ramach

Bardziej szczegółowo

Polscy konsumenci a pochodzenie produktów. Raport z badań stowarzyszenia PEMI. Warszawa 2013.

Polscy konsumenci a pochodzenie produktów. Raport z badań stowarzyszenia PEMI. Warszawa 2013. Polscy konsumenci a pochodzenie produktów.. Spis treści Wstęp 3 1. Jak często sprawdzacie Państwo skład produktu na etykiecie? 4 2. Jak często sprawdzacie Państwo informację o kraju wytworzenia produktu

Bardziej szczegółowo

RAPORT. Polskie firmy nie chcą iść na rękę klientom. Plany polskich przedsiębiorstw dotyczących przejścia na faktury elektroniczne

RAPORT. Polskie firmy nie chcą iść na rękę klientom. Plany polskich przedsiębiorstw dotyczących przejścia na faktury elektroniczne Polskie firmy nie chcą iść na rękę klientom RAPORT Plany polskich przedsiębiorstw dotyczących przejścia na faktury elektroniczne Zespół mailpro.pl MailPro Sp. z o.o. S t r o n a 1 Wstęp Od początku 2011

Bardziej szczegółowo

Rynek artykułów i odzieży sportowej w Polsce 2015. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2015-2020

Rynek artykułów i odzieży sportowej w Polsce 2015. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2015-2020 Rynek artykułów i odzieży sportowej w Polsce 2015 2 Język: polski, angielski Data publikacji: Styczeń 2016 Format: pdf Cena od: 1800 Sprawdź w raporcie Z jaką dynamiką będzie się rozwijał rynek artykułów

Bardziej szczegółowo

Oferta agencji interaktywnej.

Oferta agencji interaktywnej. Oferta agencji interaktywnej. Perfekcyjnie wykonana promocja Twojej firmy. Zaufaj DiGnet Media, przekonasz się, że warto! Promocja, reklama, marketing słowa te znane są każdemu przedsiębiorcy. Bez nich

Bardziej szczegółowo

Szanowni Państwo, Koordynator Festiwalu BOSS

Szanowni Państwo, Koordynator Festiwalu BOSS Szanowni Państwo, w imieniu Fundacji Studenckie Forum Business Centre Club zwracamy się do Państwa z ofertą współpracy przy projekcie Festiwal BOSS. Mamy nadzieję, że poniższa oferta będzie dla Państwa

Bardziej szczegółowo

STRONA WWW KARTA PROJEKTU

STRONA WWW KARTA PROJEKTU STRONA WWW KARTA PROJEKTU Aby poznać Twoją wizję przygotowaliśmy kwestionariusz pozwalający zebrać w jednym miejscu podstawowe informacje na temat projektu. Odpowiedz zwięźle na poniższe pytania pomijając

Bardziej szczegółowo

CZYM JEST MARKETING W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH?

CZYM JEST MARKETING W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH? Media społecznościowe szybko doganiają pocztę emailową, która nadal jest podstawowym sposobem przekazywania wiadomości i informacji online. Facebook ma ponad 1 miliard użytkowników, ponad 55 milionów wiadomości

Bardziej szczegółowo

R1. W jakim przedziale zatrudnienia znajduje się Pana(i) firma? 10-49 osób... 50-249 osób...

R1. W jakim przedziale zatrudnienia znajduje się Pana(i) firma? 10-49 osób... 50-249 osób... Zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w badaniu dotyczącym rynku pracy małych i średnich przedsiębiorstw na Dolnym Śląsku. Naszym zamierzeniem jest poznanie Państwa opinii na temat koncepcji społecznej

Bardziej szczegółowo

Innowacyjny na skalę światową system kart rabatowych

Innowacyjny na skalę światową system kart rabatowych Innowacyjny na skalę światową system kart rabatowych Najbardziej rozwojowe rabaty Prowadzenie biznesu bez reklamy jest jak puszczanie oka do dziewczyny po ciemku. Prowadzenie biznesu bez reklamy jest jak

Bardziej szczegółowo

ZOSTAŃ NASZYM PARTNEREM

ZOSTAŃ NASZYM PARTNEREM ZOSTAŃ NASZYM PARTNEREM Już piąty raz spotkamy się w Warszawie, żeby porozmawiać o inspiracji. Idea przemawiania publicznego, coraz bardziej obecna w Polsce, zaczyna powoli nabierać cech profesjonalizmu.

Bardziej szczegółowo

Appki.com.pl strona 1

Appki.com.pl strona 1 Appki.com.pl strona 1 Serwis Appki.com.pl powstała w marcu 2013 roku jako odpowiedź na zwiększone zainteresowanie światem mobilnym. Jest źródem informacji dla wszystkich użytkowników smartfonów, tabletów

Bardziej szczegółowo

Rozmowa ze sklepem przez telefon

Rozmowa ze sklepem przez telefon Rozmowa ze sklepem przez telefon - Proszę Pana, chciałam Panu zaproponować opłacalny interes. - Tak, słucham, o co chodzi? - Dzwonię w imieniu portalu internetowego AmigoBONUS. Pan ma sklep, prawda? Chciałam

Bardziej szczegółowo

CORSA KONWERTOWANA VAN 5D

CORSA KONWERTOWANA VAN 5D VAN 5D WIĘKSZE MOŻLIWOŚCI. WIĘKSZE MOŻLIWOŚCI. WIĘKSZE MOŻLIWOŚCI. Wykonywana przez wyspecjalizowany zakład Obejmuje m.in. demontaż tylnej kanapy i pasów bezpieczeństwa oraz montaż zestawu grodzeniowego

Bardziej szczegółowo

Okoliczności powstania raportu

Okoliczności powstania raportu Okoliczności powstania raportu jest największą w Polsce giełdą domen internetowych, zawierającą ponad 250 tysięcy ofert sprzedaży domen. Każdego roku na giełdzie dokonuje się około 15000 transakcji kupna-sprzedaży

Bardziej szczegółowo

7 rzeczy. które musisz robić w Marketingu Internetowym

7 rzeczy. które musisz robić w Marketingu Internetowym 7 rzeczy które musisz robić w Marketingu Internetowym 7 rzeczy które musisz zrobić w Marketingu Internetowym Ten ebook jest skierowany do właścicieli małych przedsiębiorstw. Zawarliśmy w nim porady dla

Bardziej szczegółowo

Złoty trend. Wszystko o rynku złota. Raport specjalny portalu Funduszowe.pl

Złoty trend. Wszystko o rynku złota. Raport specjalny portalu Funduszowe.pl Złoty trend Wszystko o rynku złota Raport specjalny portalu Funduszowe.pl Złoto w dzisiejszych czasach jest popularnym środkiem inwestycyjnym. Uważa się przy tym, że inwestowanie w kruszec (poprzez fundusze,

Bardziej szczegółowo

WPROWADZANIE INWESTORÓW POLSKICH NA RYNKI OBCE

WPROWADZANIE INWESTORÓW POLSKICH NA RYNKI OBCE WPROWADZANIE INWESTORÓW POLSKICH NA RYNKI OBCE SEKRETEM BIZNESU JEST WIEDZIEĆ TO, CZEGO NIE WIEDZĄ INNI Arystoteles Onassis SZANOWNI PAŃSTWO, Lubelskie Centrum Consultingu sp. z o. o. powstało w 2009 roku

Bardziej szczegółowo

WYTYCZNE PRZY KUPNIE NOWEGO SAMOCHODU

WYTYCZNE PRZY KUPNIE NOWEGO SAMOCHODU Wytyczne wykonano w ramach projektu Doskonalenie poziomu edukacji w samorządach terytorialnych w zakresie zrównoważonego gospodarowania energią i ochrony klimatu Ziemi dzięki wsparciu udzielonemu przez

Bardziej szczegółowo

Energia elektryczna w Polsce Raport: Energia elektryczna co wiemy o zielonej energii? grudzień 2012

Energia elektryczna w Polsce Raport: Energia elektryczna co wiemy o zielonej energii? grudzień 2012 Energia elektryczna w Polsce Raport: Energia elektryczna co wiemy o zielonej energii? Raport: partner Co merytoryczny: wiemy o możliwości zmiany patroni sprzedawcy medialni energii elektrycznej? grudzień

Bardziej szczegółowo

Firmy bardziej aktywne na rynku pracy. Raport Pracuj.pl Rynek Pracy Specjalistów w II kwartale 2014

Firmy bardziej aktywne na rynku pracy. Raport Pracuj.pl Rynek Pracy Specjalistów w II kwartale 2014 Warszawa, 8 lipca 2014 r. Firmy bardziej aktywne na rynku pracy Raport Pracuj.pl Rynek Pracy Specjalistów w II kwartale 2014 Jak wynika z kwartalnego raportu Pracuj.pl, sytuacja na rynku pracy w II kwartale

Bardziej szczegółowo

OBSŁUGA EKSPORTU POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW

OBSŁUGA EKSPORTU POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW OBSŁUGA EKSPORTU POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW SEKRETEM BIZNESU JEST WIEDZIEĆ TO, CZEGO NIE WIEDZĄ INNI Arystoteles Onassis SZANOWNI PAŃSTWO, Lubelskie Centrum Consultingu sp. z o. o. powstało w 2009 roku w

Bardziej szczegółowo

Spis treści WPROWADZENIE JAK POWSTAŁA TA KSIĄŻKA... 15 SŁOWO O KSIĄŻCE... 17 WSTĘP... 21 I RYNEK... 25

Spis treści WPROWADZENIE JAK POWSTAŁA TA KSIĄŻKA... 15 SŁOWO O KSIĄŻCE... 17 WSTĘP... 21 I RYNEK... 25 Sylwetka Autora Spis treści WPROWADZENIE JAK POWSTAŁA TA KSIĄŻKA... 15 SŁOWO O KSIĄŻCE... 17 WSTĘP... 21 I RYNEK... 25 1. W jakiej rzeczywistości przyszło nam świadczyć usługi prawne?... 27 2. Jak wygląda

Bardziej szczegółowo

To My! W numerze: Wydanie majowe! Redakcja gazetki: Lektury - czy warto je czytać Wiosna - czas na zabawę Strona patrona Dzień MAMY Święta Krzyżówka

To My! W numerze: Wydanie majowe! Redakcja gazetki: Lektury - czy warto je czytać Wiosna - czas na zabawę Strona patrona Dzień MAMY Święta Krzyżówka To My! Wydanie majowe! W numerze: Lektury - czy warto je czytać Wiosna - czas na zabawę Strona patrona Dzień MAMY Święta Krzyżówka Redakcja gazetki: redaktor naczelny - Julia Duchnowska opiekunowie - pan

Bardziej szczegółowo

Każdy może zostać fundraiserem wywiad z Becky Gilbert z Deutscher Fundraising Verband

Każdy może zostać fundraiserem wywiad z Becky Gilbert z Deutscher Fundraising Verband Centrum KLUCZ w ramach realizacji projektu PWP OWES INSPRO rozwiązania ponadnarodowe prezentuje wywiad z Becky Gilbert z Deutscher Fundraising Verband, przybliżający dobre praktyki z zakresu zachodniego

Bardziej szczegółowo

szkolenia dla biznesu

szkolenia dla biznesu szkolenia dla biznesu wszystkie warsztaty przygotowujemy pod kątem uczestników i dostosowujemy w 100% do potrzeb odbiorców dotyczy to zarówno czasu ich trwania jak i poruszanych na nich zagadnień 1. komunikacja

Bardziej szczegółowo

Oferta współpracy. na blogu Metafinanse.pl. Luty 2015

Oferta współpracy. na blogu Metafinanse.pl. Luty 2015 na blogu Luty 2015 Szanowni Państwo, Bardzo dziękuję za zainteresowanie stroną i współpracą reklamową! Zachęcam do zapoznania się z moją ofertą. Mam nadzieję, że będzie ona dla Państwa interesująca, a

Bardziej szczegółowo

Co kupić a co sprzedać 2015-06-26 13:34:29

Co kupić a co sprzedać 2015-06-26 13:34:29 Co kupić a co sprzedać 2015-06-26 13:34:29 2 Eksport jest siłą napędową niemieckiej gospodarki. Niemcy są także znaczącym importerem surowców, głównie energetycznych, ale i wysoko przetworzonych wyrobów

Bardziej szczegółowo

System do Analityki Biznesowej. Wspomagamy rozwój branży handlu detalicznego.

System do Analityki Biznesowej. Wspomagamy rozwój branży handlu detalicznego. System do Analityki Biznesowej Wspomagamy rozwój branży handlu detalicznego. 1 Znamy Twoje codzienne pytania Czy lepiej organizować promocje krótkoczy długoterminowe? Jakie produkty zalegają w magazynie?

Bardziej szczegółowo

Pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach internetowych. Szansa dla małych i średnich firm na konkurowanie z największymi

Pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach internetowych. Szansa dla małych i średnich firm na konkurowanie z największymi Pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach internetowych Szansa dla małych i średnich firm na konkurowanie z największymi Podstawowe informacje na temat pozycjonowania Według badań Search Engine Watch 81% internautów

Bardziej szczegółowo

OFERTA RAPORTU. Szkolnictwo wyższe analiza porównawcza Polski i wybranych krajów świata. Kraków 2012

OFERTA RAPORTU. Szkolnictwo wyższe analiza porównawcza Polski i wybranych krajów świata. Kraków 2012 Oferta raportu: Szkolnictwo wyższe w Polsce i wybranych krajach analiza porównawcza OFERTA RAPORTU Szkolnictwo wyższe analiza porównawcza Polski i wybranych krajów świata Kraków 2012 1 Oferta raportu:

Bardziej szczegółowo

Rozsądni Polacy w akcji, czyli najbardziej poszukiwane lokaty bankowe

Rozsądni Polacy w akcji, czyli najbardziej poszukiwane lokaty bankowe Raport: Warszawa, 20 październik 2011 Rozsądni Polacy w akcji, czyli najbardziej poszukiwane lokaty bankowe Eksperci porównywarki finansowej Comperia.pl zbadali preferencje użytkowników dotyczące lokat

Bardziej szczegółowo

Budownictwo kolejowe w Polsce 2015-2020. Inwestycje - Firmy - Statystyki - Prognozy - Ceny

Budownictwo kolejowe w Polsce 2015-2020. Inwestycje - Firmy - Statystyki - Prognozy - Ceny 2 Język: polski, angielski Data publikacji: czerwiec 2015 Format: pdf Cena od: 1000 Sprawdź w raporcie Jaka jest obecna wartość rynku budownictwa kolejowego? Jakie są perspektywy rozwoju rynku budownictwa

Bardziej szczegółowo

Testy nowych modeli Yamaha: MT07, MT-09

Testy nowych modeli Yamaha: MT07, MT-09 Szkolenie Techniki Bezpiecznej i Dynamicznej Jazdy Motocyklem Testy nowych modeli Yamaha: MT07, MT-09 Autodrom Jastrząb, 01.05.2014 POLand POSITION autoryzowany dealer Yamaha oraz Autodrom Jastrząb serdecznie

Bardziej szczegółowo

Wyróżniający Standard Obsługi Klienta (SOK)

Wyróżniający Standard Obsługi Klienta (SOK) (SOK) Zyskaj trwałą przewagę na konkurencyjnym rynku dzięki doskonałej obsłudze Klienta Oferta procesu wdrożenia SOK Kłopoty, koszty, utrata Klientów Brak standardów obsługi powoduje kłopoty, a potem dodatkowe

Bardziej szczegółowo

Od Wciskania do Sprzedawania. Mistrzem Etycznej Sprzedaży

Od Wciskania do Sprzedawania. Mistrzem Etycznej Sprzedaży Szkolenie Od Wciskania do Sprzedawania czyli jak zostać Mistrzem Etycznej Sprzedaży Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zmieniłoby się Twoje życie zawodowe, gdyby każdy klient z otwartymi rękoma brał

Bardziej szczegółowo

Badania Marketingowe. Kalina Grzesiuk

Badania Marketingowe. Kalina Grzesiuk Badania Marketingowe Kalina Grzesiuk definicja Badania marketingowe systematyczny i obiektywny proces gromadzenia, przetwarzania oraz prezentacji informacji na potrzeby podejmowania decyzji marketingowych.

Bardziej szczegółowo

Jak zdobyćpierwszy milion w Internecie i dobrze sięprzy tym bawić? V Pomorskie Forum Przedsiębiorczości Gdynia, 14 maja 2010

Jak zdobyćpierwszy milion w Internecie i dobrze sięprzy tym bawić? V Pomorskie Forum Przedsiębiorczości Gdynia, 14 maja 2010 Jak zdobyćpierwszy milion w Internecie i dobrze sięprzy tym bawić? V Pomorskie Forum Przedsiębiorczości Gdynia, 14 maja 2010 JAK TO SIĘDZIEJE? 2005 potrzeba zakupu analiza możliwości pomysł potrzeba działania

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK PARADY RÓWNOŚCI 2016. Oferta dla reklamodawców

PRZEWODNIK PARADY RÓWNOŚCI 2016. Oferta dla reklamodawców PRZEWODNIK PARADY RÓWNOŚCI 2016 Oferta dla reklamodawców PARADA RÓWNOŚCI 2016 11 czerwca 2016, start ok. 15:00 Przemarsz ulicami Warszawy i koncert na zakończenie wydarzenia Największa regularnie organizowana

Bardziej szczegółowo

Salony Toyota Bońkowscy w Poznaniu i Komornikach. Salon BMW i MINI Bońkowscy w Szczecinie

Salony Toyota Bońkowscy w Poznaniu i Komornikach. Salon BMW i MINI Bońkowscy w Szczecinie Prezentacja firmy Campery.pl jest polska firmą zajmująca się wynajmem i sprzedażą samochodów oraz przyczep kempingowych. Świadczy również usługi w zakresie pełnego serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego

Bardziej szczegółowo

Twoja Kariera" w Małopolsce

Twoja Kariera w Małopolsce Twoja Kariera" w Małopolsce Za nami krakowska konferencja, która odbyła się 11 marca br. w hotelu Qubus, inaugurując ogólnopolski cykl otwartych konferencji biznesowych. h K bnferencja Twoja Kariera" zostazaplanowana

Bardziej szczegółowo

POŚREDNICTWO W HANDLU MIĘDZYNARODOWYM

POŚREDNICTWO W HANDLU MIĘDZYNARODOWYM POŚREDNICTWO W HANDLU MIĘDZYNARODOWYM SEKRETEM BIZNESU JEST WIEDZIEĆ TO, CZEGO NIE WIEDZĄ INNI Arystoteles Onassis SZANOWNI PAŃSTWO, Lubelskie Centrum Consultingu sp. z o. o. powstało w 2009 roku w Lublinie

Bardziej szczegółowo

Dołącz do Volkswagen Golf Cup 2016-2017!

Dołącz do Volkswagen Golf Cup 2016-2017! Dołącz do Volkswagen Golf Cup 2016-2017! Po trzech latach wspólnego dzielenia wyścigowej pasji przyszedł czas na zmianę formuły Pucharu Golfa na nową 2016-2017. Już teraz samochody znajdą się w rękach

Bardziej szczegółowo

WIZJA ZERO W PRAKTYCE

WIZJA ZERO W PRAKTYCE WIZJA ZERO W PRAKTYCE WORD-RCBRD w Olsztynie 2 z 23 LICZBA SAMOCHODÓW OSOBOWYCH I LICZBA ZABITYCH W WYPADKACH DROGOWYCH W SZWECJI 3 z 23 4 z 23 TEZA POCZĄTKI WIZJI ZERO ŹRÓDŁEM SZWEDZKIEGO SUKCESU JEST

Bardziej szczegółowo

Bariery rozwoju sektora MSP

Bariery rozwoju sektora MSP 1 Wrocław, grudzień 2008 2 Co czwarty właściciel firmy już czuje się dotknięty przez kryzys, kolejne 40 procent przedsiębiorców liczy się z jego konsekwencjami. Dla sektora MSP największy problem to dziś

Bardziej szczegółowo

List Prezesa Zarządu Grupy Kapitałowej Colian Holding S.A. do Akcjonariuszy

List Prezesa Zarządu Grupy Kapitałowej Colian Holding S.A. do Akcjonariuszy List Prezesa Zarządu Grupy Kapitałowej Colian Holding S.A. do Akcjonariuszy Szanowni Akcjonariusze, Miniony rok był dla naszej Grupy bardzo intensywny. Za nami wiele niezwykle ważnych i zakończonych sukcesem

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE MARKĄ. Doradztwo i outsourcing

ZARZĄDZANIE MARKĄ. Doradztwo i outsourcing ZARZĄDZANIE MARKĄ Doradztwo i outsourcing Pomagamy zwiększać wartość marek i maksymalizować zysk. Prowadzimy projekty w zakresie szeroko rozumianego doskonalenia organizacji i wzmacniania wartości marki:

Bardziej szczegółowo

At Adres Marketing Oferta

At Adres Marketing Oferta Oferta...to co dla innych jest szczytem możliwości......dla nas to rutyna... O Firmie At Adres Marketing to firma oferująca swoim klientom, kompleksowe usługi związane z promocją, reklamą oraz budową wizerunku

Bardziej szczegółowo

Liczą się proste rozwiązania wizyta w warsztacie

Liczą się proste rozwiązania wizyta w warsztacie Liczą się proste rozwiązania wizyta w warsztacie Szybciej poznaję ceny. To wszystko upraszcza. Mistrz konstrukcji metalowych, Martin Elsässer, w rozmowie o czasie. Liczą się proste rozwiązania wizyta w

Bardziej szczegółowo