Polish Construction Review Serwis informacyjny dla przedsiębiorców budowlanych

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Polish Construction Review Serwis informacyjny dla przedsiębiorców budowlanych"

Transkrypt

1 Tygodniowy przegląd wiadomości Publikowany przez Publications Polish Construction Review Serwis informacyjny dla przedsiębiorców budowlanych WAŻNA INFORMACJA: To jest darmowy newsletter próbny. Można go przesyłać każdemu w ramach organizacji, dla kogo może być użyteczny. Aby zacytować zawartość tej publikacji, należy poprosić o zgodę Ltd. podając informacje o treści i umiejscowieniu cytatu. Publications (www.pmrpublications.com) jest częścią, firmy specjalizującej się w dostarczaniu wysokiej jakości informacji rynkowych oraz usług firmom zainteresowanym krajami Europy Środkowo-Wschodniej i innymi wschodzącymi rynkami. Do głównych obszarów działalności należy wydawanie publikacji biznesowych, świadczenie usług konsultingowych i badania rynku. Obecna na rynku od ponad 13 lat i posiadająca jedne z najczęściej odwiedzanych portali informacyjnych, jest jedną z największych firm w swojej branży w Europie Środkowo-Wschodniej.

2 Tygodniowy przegląd wiadomości Numer 1 (176) Środa, 7 stycznia 2009 Publikowany przez Publications Polish Construction Review Serwis informacyjny dla przedsiębiorców budowlanych Rynek budowlany strona 2 GUS: spadek wskaźnika koniunktury w budownictwie Coraz mniej rozpoczynanych budów Deloitte: Euro 2012 złagodzi kryzys na polskim rynku budowlanym Rośnie liczba firm deweloperskich w stanie upadłości Więcej informacji z tej kategorii u Inwestycje publiczne strona 7 Sześć konsorcjów w drugim etapie przetargu na wykonawcę Stadionu Narodowego? Drogie oferty na budowę wrocławskiego stadionu 4 mld zł na przebudowę łódzkiego dworca Dworzec w Sopocie zostanie przebudowany Więcej informacji z tej kategorii u Wykonawcy i deweloperzy strona 4 Budimex chce wziąć udział w prywatyzacji PRK w Krakowie Polimex: 130 mln zł zysku w 2008 r. Mirbud zadebiutował na GPW Elektromont zamierza wejść na NewConnect BBI Development planuje emisję Planowane budowy strona 8 ZA Puławy i Vattenfall zbudują elektrownię Koncern bioenergetyczny powstanie w Łapach? Materiały budowlane strona 9 Nieruchomości strona 5 Branża hotelowa nie odczuwa skutków kryzysu Nowa galeria w Dąbrówce koło Poznania Obiekt mieszkalno-biurowy powstanie w Warszawie Nowy kompleks na warszawskich Bielanach Jest pozwolenie na budowę Rezydencji Foksal Luksusowe domy powstaną w Wilanowie Ulga remontowa może pobudzić popyt? Centrozap: początek inwestycji w Rosji coraz bliżej Porta Drzwi: 25 mln zł na inwestycje w 2009 r. Libet opóźnia przejęcia i tnie koszty Więcej informacji z tej kategorii u W skrócie strona 11 Publications (www.pmrpublications.com) jest częścią, firmy specjalizującej się w dostarczaniu wysokiej jakości informacji rynkowych oraz usług firmom zainteresowanym krajami Europy Środkowo-Wschodniej i innymi wschodzącymi rynkami. Do głównych obszarów działalności należy wydawanie publikacji biznesowych, świadczenie usług konsultingowych i badania rynku. Obecna na rynku od ponad 13 lat i posiadająca jedne z najczęściej odwiedzanych portali informacyjnych, jest jedną z największych firm w swojej branży w Europie Środkowo-Wschodniej.

3 Środa, 7 stycznia 2009 Polish Construction Review Numer 1 (176) W tym numerze piszemy o: AGC Flat Glass Europe strona 10 Alpol strona 9 ANG Poland strona 11 Anti strona 11 Autostrada Wielkopolska strona 11 BBI Development strona 5, 6 Biuro Projektowo-Badawcze Budownictwa Ogólnego Miastoprojekt Białystok strona 11 Centrozap strona 9 Daewoo Motor Polska strona 11 Eiffage Budownictwo Mitex strona 11 Elektromont strona 5 Final strona 11 Grupa Budimex strona 4 Jasna Residence strona 6 KAN strona 9 Libet strona 9 Łucz-Bud strona 11 Mirbud strona 4 Nickel Development strona 6 Plast-Dach strona 11 Polimex-Mostostal strona 4, 7 Polska Żegluga Bałtycka strona 11 Porta Drzwi strona 9 Przedsiębiorstwo Robót Komunikacyjnych strona 4 Real Management strona 6 Restaura strona 6 Solbet strona 10 Spartherm strona 9 Tinden strona 11 Vattenfall Poland strona 8 Volumetric MK strona 11 Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze Victoria strona 11 Woodintercom strona 9 World Iris Development strona 11 Yawal strona 11 Zakłady Azotowe Puławy strona 8 Rynek budowlany GUS: spadek wskaźnika koniunktury w budownictwie Wskaźnik klimatu koniunktury w budownictwie Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) osiągnął w grudniu 2008 r. poziom -3 pkt. Oznacza to wyraźny spadek w stosunku do listopada br., kiedy to wskaźnik ten wyniósł 10 pkt. Szczegółowe informacje na temat koniunktury w branży budowlanej zaprezentujemy w styczniowym wydaniu miesięcznika Polish Construction Review Źródło: GUS, Coraz mniej rozpoczynanych budów W listopadzie 2008 r. deweloperzy rozpoczęli budowę niespełna 3,6 tys. mieszkań, podczas gdy rok temu liczba ta wyniosła ponad 9,6 tys. lokali, poinformowała Rzeczpospolita w oparciu o dane Głównego Urzędu Statystycznego. Po raz pierwszy od wielu lat spadła także łączna liczba mieszkań, których realizację rozpoczęto w ciągu 2008 r. Po 11 miesiącach I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII spadek ten wobec roku 2007 sięgnął blisko 4%, przy czym w przypadku inwestorów indywidualnych nadal występowała zwyżka na poziomie 4,9%, zaś u deweloperów spadek wyniósł 11,6%. Obniżka ilości rozpoczynanych budów wyniosła w listopadzie 2008 r. blisko 63% w stosunku do roku poprzedniego. Zdaniem ekspertów Polskiego Związku Firm Deweloperskich, kolejne miesiące przyniosą kontynuację tego trendu, a budowy będą rozpoczynały jedynie te przedsiębiorstwa, które mają zapewnione finansowanie i straciłyby je w wyniku wstrzymania planowanych prac. Deloitte: Euro 2012 złagodzi kryzys na polskim rynku budowlanym Kryzys w branży budowlanej nie będzie tak silny, jak miało to miejsce w roku 2000, a na jego złagodzenie wpływ będą miały zarówno przygotowania do Euro 2012, jak i liczne planowane inwestycje infrastrukturalne, wynika z raportu firmy Deloitte. Mimo obecnego spowolnienia, na polskim rynku budowlanym występuje duże zapotrzebowanie na usługi związane z rozbudową infrastruktury kolejowej, drogowej, a także z modernizacją sektora energetycznego i inwestycjami związanymi z ochroną środowiska. W pewnym stopniu rozwój powyższych sektorów zrównoważy spadek tempa rozwoju budownictwa kubaturowego, w tym m.in. mieszkaniowego. Zdaniem autorów raportu, branża budowlana będzie musiała uporać się z problemami 2

4 Polish Construction Review Numer 1 (176) Środa, 7 stycznia 2009 związanymi m.in. z coraz częstszymi zatorami płatniczymi i trudnościami z pozyskiwaniem środków na nowe inwestycje. Z opracowania wynika, że w 2008 r. prym wśród największych pod względem przychodów firm budowlanych w Europie wiodą przedsiębiorstwa z Francji, Niemiec i Szwecji. Polskie grupy Polimex-Mostostal i Budimex zajmują w rankingu odpowiednio miejsca 75. i 82. Rośnie liczba firm deweloperskich w stanie upadłości Jak wynika z danych Konfederacji Budownictwa i Nieruchomości (KBiN), w sądach znajduje się obecnie ponad 100 wniosków o otwarcie postępowań upadłościowych firm deweloperskich, poinformowała Rzeczpospolita. Deweloperzy zwrócili się o pomoc do premiera, proponując m.in. obniżenie stawki VAT na materiały i usługi budowlane z 22 do 18% i wprowadzenie specjalnej, obniżonej stawki podatku dochodowego od przedsiębiorstw, które zajmują się budownictwem mieszkaniowym. Zdaniem specjalistów z KBiN, najbardziej zagrożone upadłością są firmy małe i średnie, a na rynku rozpoczął się już łańcuszek upadłościowy, który może doprowadzić do załamania w branży mieszkaniowej. Deweloperzy, nie mogąc bowiem uzyskać kredytów inwestycyjnych, nie regulują na czas zobowiązań wobec generalnych wykonawców, którzy z kolei nie płacą w terminie firmom podwykonawczym, skazując je tym samym na upadłość. Leasing sposobem na zastój na rynku budowlanym? Spadki cen mieszkań, a także wzrosty wysokości czynszów skłaniają do inwestowania w nieruchomości przeznaczone na wynajem. Sposobem na pozyskanie środków na ten cel może być leasing zwrotny, poinformowała Gazeta Prawna. Leasing nieruchomości był do niedawna domeną wielkich firm, które w ten sposób pozyskiwały biurowce i powierzchnie logistyczne. Obecnie spółki zajmujące się finansowaniem takich transakcji coraz częściej deklarują zainteresowanie kontraktami o wartości nawet 100 tys. zł, podczas gdy niedawno w grę wchodziły jedynie transakcje opiewające na co najmniej 1 mln zł. Transakcje tego typu polegają na tym, że klient sprzedaje nieruchomości spółce leasingowej, co pozwala mu na szybkie pozyskanie kapitału, który może przeznaczyć na kolejne przedsięwzięcia. Ta nieruchomość staje się przedmiotem leasingu, co z kolei umożliwia klientowi dalsze użytkowanie i czerpanie z niej pożytków. Leasing zwrotny może dotyczyć zarówno dużych obiektów biurowych, jak i budynków mieszkalnych przeznaczonych pod wynajem. Pentor: pośrednicy cieszą się zaufaniem klientów Pośrednicy w obrocie nieruchomościami cieszą się dobrą reputacją i zaufaniem na rynku, wynika z badania przeprowadzonego przez Pentor na zlecenie Polskiej Federacji Rynku Nieruchomości. Badanie zostało przeprowadzone w Warszawie, a z jego rezultatów wynika, że ok. 44% badanych korzystało z pomocy pośredników przy przeprowadzaniu transakcji na rynku nieruchomości. Zdecydowana większość z nich (92%) była zadowolona ze współpracy najczęściej ceniono szybkość i sprawność obsługi, jak również fachowość i kompetencje pośredników oraz rzetelność w wykonywaniu powierzonych im zadań. Będzie łatwiej o kredyt preferencyjny W życie weszły przepisy, które ułatwią uzyskanie kredytu mieszkaniowego z dopłatą państwa, poinformowała Gazeta Prawna. Nowe przepisy zakładają podwyższenie górnej granicy ceny metra kwadratowego nieruchomości, dzięki czemu łatwiej będzie kredytobiorcom zmieścić się w limicie gwarantującym otrzymanie dopłaty. Współczynnik służący do wyznaczania średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia metra kwadratowego powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych został podniesiony z 1,3 do 1,4, co spowoduje, że rozszerzy się pula mieszkań, których cena rynkowa nie przekroczy poziomu uprawniającego do uzyskania preferencyjnego kredytu. Przepisy przewidują także możliwość uzyskania kredytu przez osoby, które zdaniem banku nie posiadają samodzielnie zdolności kredytowej. Kredyt będzie mógł w takiej sytuacji wziąć członek najbliższej rodziny, który taką zdolność posiada. Będzie to jednak możliwe jedynie w przypadku zstępnych (dziecko, wnuk) i wstępnych (rodzic, dziadek), rodzeństwa, ojczyma, macochy i teściów oraz w sytuacji, gdy najbliższa rodzina nie jest docelowym kredytobiorcą w innej umowie kredytu preferencyjnego. Kryzys nie wpłynął na rynek powierzchni handlowych Niepokoje na rynkach finansowych nie wpłynęły znacząco na rozwój rynku nowoczesnych powierzchni handlowych, ale o jego dalszych losach, według Pulsu Biznesu, zdecydują instytucje finansowe i banki dostarczające środków inwestycyjnych. W 2008 r. oddano do użytku blisko 830 tys. m 2 nowoczesnych powierzchni handlowych, a pozostałe z zapowiadanego na ten rok miliona metrów kwadratowych takich powierzchni zostaną ukończone w roku W ciągu ostatnich 12 miesięcy wybudowano 48 nowych obiektów handlowych, a rozbudowie poddano 11 już istniejących. Zdaniem analityków firmy DTZ, w 2008 r. Polska była liderem, jeśli chodzi o wielkość oddanej powierzchni handlowej w regionie ok. 33% spośród wszystkich powstających w regionie obejmującym również Ukrainę, Czechy, Węgry, Rumunię i Bułgarię powierzchni handlowych budowanych było w Polsce. Kolejne pozycje pod tym względem zajęły Ukraina i Rumunia (po 16%). W I kwartale 2009 r. w Polsce ma zostać oddanych do użytku ok. 300 tys. m 2, a cały rok może przynieść wzrost nowej powierzchni handlowej do poziomu 1,3 mln m 2. Specjaliści z DTZ szacują, że czynsze pozostaną stabilne, a ewentualne wzrosty będą stosunkowo niewielkie. Znaczące podwyżki czynszów mogą mieć miejsce jedynie w przypadku nowoczesnych galerii handlowych o wysokim standardzie, które będą otwierane w średnich i mniejszych miastach. Nowe budynki muszą mieć świadectwa energetyczne Od 1 stycznia 2009 r. wszystkie nowo wybudowane obiekty muszą posiadać certyfikaty energetyczne przewiduje nowelizacja Prawa budowlanego, która weszła w życie z początkiem br. 3

5 Środa, 7 stycznia 2009 Polish Construction Review Numer 1 (176) Certyfikaty będą określały m.in. ilość energii niezbędnej do ogrzania i oświetlenia budynku. Właściciele obiektów muszą sporządzić świadectwa energetyczne dla nowo powstałych obiektów, ponieważ bez nich nie uzyskają pozwolenia na ich użytkowanie. Nielegalne użytkowanie budynku jest z kolei zagrożone karą grzywny w wysokości 10 tys. zł. Świadectwa mają też być sporządzane dla budynków już użytkowanych, jeśli te mają być wprowadzone do obrotu na rynku. Możliwa będzie jednak sprzedaż takich nieruchomości bez świadectwa energetycznego, bowiem nowelizacja nie wprowadza sankcji prawnych za nieposiadanie certyfikatu przez zbywającego mieszkanie czy dom na rynku wtórnym. Kupujący lub wynajmujący nieruchomość będzie sam decydował o konieczności posiadania świadectwa. Nowelizacja przewiduje obowiązek posiadania certyfikatu energetycznego także w przypadku budynków o powierzchni przekraczającej 1 tys. m 2, które są użytkowane przez organy administracji publicznej lub w których świadczone są usługi znacznej liczbie osób, w tym m.in. dworce, lotniska czy centra handlowe. Świadectwo będzie trzeba również uzyskać wtedy, gdy w wyniku przebudowy lub modernizacji zmieni się charakterystyka energetyczna obiektu. UOKiK przejął zadania GIIH 31 grudnia 2008 r. zaczęły obowiązywać przepisy, na mocy których Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przejął obowiązki Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej (GIIH). W ramach UOKiK powstanie Departament Inspekcji Handlowej, który przejmie obowiązki GIIH. Będzie on prowadził postępowania mające na celu wyeliminowanie z rynku produktów niespełniających wymagań bezpieczeństwa, w tym m.in. sprzętu elektronicznego i materiałów budowlanych. Urząd przejął również dziewięć laboratoriów kontrolno-analitycznych wchodzących w skład Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej. Przejęcie zadań GIIH przez UOKiK ma usprawnić procedury kontroli, a także umożliwić efektywniejsze przekazywanie informacji na temat produktów stanowiących zagrożenie między państwami członkowskimi UE oraz Komisją Europejską. UOKiK: PZFD wprowadził w błąd Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uznał, że Polski Związek Firm Deweloperskich (PZFD) wprowadził konsumentów w błąd. Postępowanie zostało wszczęte w kwietniu 2008 r. i było związane z wydanym przez PZFD w grudniu 2007 r. Katalogiem Zasad Umowy Deweloperskiej, który był częścią Kodeksu Dobrych Praktyk. Związek na swojej stronie internetowej razem z informacjami o przyjęciu katalogu zasugerował również jego akceptację przez UOKiK, co było informacją nieprawdziwą. Zdaniem urzędu, PZFD zastosował nieuczciwe praktyki rynkowe i wprowadził konsumentów w błąd. Związek został zobowiązany do umieszczenia decyzji urzędu na swojej stronie internetowej przez sześć miesięcy i dwukrotnego opublikowania treści decyzji na jednej z pięciu pierwszych stron dwóch dzienników o zasięgu ogólnopolskim. Została również nałożona kara finansowa w wysokości blisko 7 tys. zł. Wykonawcy i deweloperzy netto osiągnie wartość ok. 150 mln zł. Portfel zamówień grupy na 2009 r. obejmuje obecnie zlecenia opiewające na ok. 7 mld zł. Władze spółki zapowiedziały także przejęcie kolejnego przedsiębiorstwa produkcyjno-remontowego prowadzącego działalność w branży energetycznej. Budimex chce wziąć udział w prywatyzacji PRK w Krakowie Grupa Budimex rozważa wzięcie udziału w prywatyzacji Przedsiębiorstwa Robót Komunikacyjnych (PRK) w Krakowie. Władze Budimeksu, które mają zamiar wzmocnić grupę w segmencie budownictwa kolejowego, rozważają przejęcie PRK, którego wartość szacują na mln zł. Zainteresowanie kupnem krakowskiej firmy wyraziły także m.in. Trakcja Polska, Polimex-Mostostal i Feroco. Polimex: 130 mln zł zysku w 2008 r. Władze firmy Polimex-Mostostal poinformowały, iż przychody przedsiębiorstwa mogą wynieść w 2008 r. 4,1-4,2 mld zł, co oznaczałoby zwyżkę o 10-13% w stosunku do roku 2007, jak podaje Parkiet. Z kolei zysk netto może sięgnąć poziomu mln zł, czyli o 25-30% więcej niż w roku poprzednim. W bieżącym roku skonsolidowana sprzedaż powinna wzrosnąć o ok. 20%, a tym samym przychody wzrosną do 5 mld zł, a zysk Mirbud zadebiutował na GPW Firma Mirbud, specjalizująca się w realizacji inwestycji z zakresu budownictwa mieszkaniowego, obiektów użyteczności publicznej, produkcyjnych, usługowych, handlowych, a także w sektorze robót inżynieryjno-drogowych, weszła na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. Spółka nie przeprowadziła na razie oferty publicznej, ale zgodnie z planami może ona nastąpić na przełomie lat 2009/2010. Pozyskane środki Mirbud zamierza przezna-

6 Polish Construction Review Numer 1 (176) Środa, 7 stycznia 2009 czyć m.in. na przejęcie firmy z branży drogowej. Deweloper planuje także zwiększyć, kosztem projektów mieszkaniowych, zaangażowanie w projekty infrastrukturalne. Elektromont zamierza wejść na NewConnect Spółka Elektromont, specjalizująca się w wykonawstwie instalacji elektrycznych w obiektach przemysłowych i użyteczności publicznej, planuje zadebiutować na NewConnect w I kwartale 2009 r. Na początku stycznia br. przeprowadzona zostanie oferta prywatna firmy w wysokości 2 mln zł. Prognoza finansowa zakłada, że w 2008 r. Elektromont osiągnie przychody na poziomie 10 mln zł, a zysk netto wyniesie 1 mln zł. Z kolei w roku 2009 spółka chce wypracować przychody w wysokości 15 mln zł i zysk netto na poziomie 1,05 mln zł. BBI Development planuje emisję BBI Development zamierza przeprowadzić emisję akcji w ramach kapitału docelowego. Fundusz wyemituje blisko 25 mln nowych walorów, które będą stanowiły ok. 10% w podwyższonym kapitale firmy. Fundusz liczy na ok. 9 mln zł, które zamierza przeznaczyć na bieżące potrzeby związane z kontynuowaniem realizowanych inwestycji, do czasu, kiedy uda mu się uzyskać niezbędne środki z kredytów bankowych. Firma nie chce rezygnować z projektów, na które posiada prawomocne pozwolenie budowlane, ale i w przypadku pozostałych inwestycji zamierza doprowadzić do jak najszybszego uzyskania takich pozwoleń. Wyniki finansowe spółek budowlanych (mln zł), I-III kw I-III kw Przychody Zysk netto I-III kw I-III kw I-III kw I-III kw Polimex-Mostostal 2 448, ,7 86,0 104,4 Budimex 2 322, ,2-3,6 73,2 Stalprodukt 1 245, ,2 279,4 276,4 PBG 814, ,0 70,3 108,8 Kopex 917, ,3 492,4 57,4 Cersanit 1 100, ,7 124,6 110,9 Gant Development 1 032,2 925,4 97,9 64,3 Rafako 811,0 872,3 7,6 11,0 Hydrobudowa Polska 461,9 833,9 27,6 55,1 Pol-Aqua 450,1 832,0 30,4 35,1 Mostostal Warszawa 713,7 812,5 41,3 41,5 Erbud 485,3 782,4 25,6 36,7 Dom Development 674,6 605,9 157,5 134,5 Mostostal Zabrze 514,7 587,7 40,7 37,7 Elektrobudowa 436,0 582,6 25,9 47,4 J.W. Construction Holding 357,6 545,5 43,3 64,0 Konsorcjum Stali 311,8 537,2 10,2 14,5 Stalprofil 455,4 518,7 18,3 23,6 Koelner 407,0 491,5 30,3 2,4 Grupa Śnieżka 397,2 435,9 34,8 41,5 Unibep 274,8 402,0 8,4 20,7 Selena FM 380,1 392,6 29,8 17,2 Barlinek 352,9 381,4 38,2 41,6 Polnord 81,0 318,3 94,2 84,9 ABM Solid 160,1 294,7 4,4 9,8 Echo Investment 278,7 273,1 268,6 74,3 Prochem 155,0 262,3 9,8 13,1 Globe Trade Centre 221,4 243,2 762,7 467,8 Instal Kraków 158,8 233,9 3,5 17,8 Energomontaż Północ 212,7 220,8 2,2 12,6 Drozapol Profil 203,6 216,1 7,4 10,5 Energomontaż Południe 108,1 176,0-4,7 6,0 Naftobudowa 140,5 157,1 9,4 6,6 Mostostal-Export 105,7 152,3 18,7 29,9 Ceramika Nowa Gala 102,1 152,2 11,0 16,7 Projprzem 101,7 130,3 7,9 10,5 Mostostal Płock 92,6 128,0 9,1 14,1 LC Corp 24,0 124,1 101,5 32,7 Stalexport Autostrady 100,6 107,8 19,5 38,0 Budopol Wrocław 39,7 98,7 3,1 5,1 PA Nova 72,2 83,0 12,1 14,2 Energopol Południe 53,2 63,6 15,2-9,4 Resbud 40,7 53,7-0,4 3,1 Instal-Lublin 39,9 43,8 1,9 2,0 Pemug 54,5 31,6 2,4 0,9 Żurawie Wieżowe 16,3 31,3 5,0 9,6 Energoaparatura 28,3 28,6 2,2-0,1 STORMM 26,6 21,0-3,8-55,0 Zremb-Chojnice 24,1 20,9 1,0-0,4 BBI Development już korzystał z możliwości emisji w ramach kapitału docelowego w grudniu 2007 r. fundusz pozyskał w ten sposób ok. 25 mln zł, które zostały wykorzystane na dokapitalizowanie spółek celowych wykonujących projekty deweloperskie. Nieruchomości Branża hotelowa nie odczuwa skutków kryzysu Organizacja przez Polskę mistrzostw Euro 2012 uchroni rynek hotelowy przed kryzysem. Do końca 2012 r. polska baza turystyczna powiększy się o ok. 250 obiektów hotelowych, których budowa będzie kosztowała ok. 4 mld zł, poinformował Puls Biznesu. Obecnie w kraju najwięcej jest hoteli o niższym standardzie obiekty trzygwiazdkowe stanowią 40%, a dwugwiazdkowe 33% rynku. Pod względem przygotowań do Euro 2012 najlepsza sytuacja jest w Gdańsku, który obecnie dysponuje już wystarczającą bazą noclegową. Również Chorzów spełnia niemal całkowicie wymagania UEFA miastu brakuje jedynie 200 pokoi o standardzie pięciu gwiazdek. Znaczne gorzej jest natomiast w Poznaniu, który dysponuje 49 hotelami z miejscami noclegowymi. Miasto

7 Środa, 7 stycznia 2009 Polish Construction Review Numer 1 (176) powinno do 2012 r. wybudować ok. 2 tys. miejsc w obiektach pięciogwiazdkowych. Zgodnie z planami, w ciągu najbliższych lat w Poznaniu powstanie dziewięć nowych hoteli. Duża ilość nowych obiektów hotelowych ma też zostać wybudowana we Wrocławiu do 2012 r. ma tu powstać 15 hoteli z 7 tys. miejsc noclegowych, w tym przynajmniej trzy pięciogwiazdkowe. Obecnie w mieście istnieje ok. 22 tys. miejsc noclegowych. W Warszawie znajdują się aktualnie 63 hotele, w których jest miejsc noclegowych. Stolica, w związku z organizacją Euro 2012, potrzebuje jednak ok. 500 pokoi w obiektach o najwyższym standardzie. Nowa galeria w Dąbrówce koło Poznania Firma Nickel Development zamierza wybudować galerię handlową w pobliżu ulic Komornickiej i Poznańskiej na osiedlu Księżnej Dąbrówki w Dąbrówce pod Poznaniem. Centrum będzie jednokondygnacyjnym obiektem o powierzchni ok. 3 tys. m 2, w którym wydzielona zostanie część restauracyjno-kawiarniana. Na powierzchni ok. 1,7 tys. m 2 ulokowany zostanie natomiast supermarket. W ramach przedsięwzięcia na placu obok obiektu powstanie także 170 miejsc parkingowych. Realizacja inwestycja ma się rozpocząć w Obiekt mieszkalno-biurowy powstanie w Warszawie Spółka Jasna Residence, należąca do Mermaid Properties, uzyskała pozwolenie na rewitalizację i rozbudowę kamienicy przy pl. Dąbrowskiego w Warszawie. Zgodnie z planami, istniejąca zabudowa zostanie zrewitalizowana, a dodatkowo inwestor dobuduje dwa skrzydła z tyłu istniejącego już obiektu. W ramach przedsięwzięcia powstanie 25 lokali biurowych o powierzchni od 80 do 192 m 2, które zostaną ulokowane na wysokości od pierwszego do czwartego piętra w części budynku od ul. Jasnej. Z kolei od strony podwórza i na ostatnim piętrze obiektu powstanie 15 apartamentów liczących od 80 do 192 m 2, które zostaną wykończone pod klucz. Na ostatniej kondygnacji znajdą się również zielone tarasy, minicentrum rekreacyjne (sauna, jacuzzi i siłowania), zaś na parterze dwa lokale komercyjne. Obiekt zostanie wyposażony w podziemny parking. Rozpoczęcie budowy nastąpi w II kwartale 2009 r., a zakończenie realizacji inwestycji zaplanowano na IV kwartał 2010 r. Nowy kompleks na warszawskich Bielanach Firma deweloperska Restaura zamierza wybudować kompleks mieszkalno-biurowy u zbiegu ulic Mickiewicza i Rudzkiej w Warszawie. W ramach inwestycji wybudowanych zostanie 220 mieszkań o łącznej powierzchni 23 tys. m 2, a także powierzchnie biurowe liczące 25 tys. m 2. Kompleks zostanie również wyposażony w parkingi na 640 samochodów. Deweloper nie posiada jeszcze pozwolenia na budowę obiektu, nie jest znany również termin rozpoczęcia realizacji inwestycji. Jest pozwolenie na budowę Rezydencji Foksal Firma BBI Development uzyskała pozwolenie na budowę obiektu apartamentowego przy ul. Kopernika w Warszawie. Budynek o nazwie Rezydencja Foksal powstanie na miejscu dawnego kina Skarpa. W ramach inwestycji wybudowany zostanie pięciopiętrowy obiekt, w którym znajdzie się 35 luksusowych mieszkań. Powierzchnia lokali będzie przekraczała w przypadku większości apartamentów 100 m 2. Budynek będzie miał także dwie kondygnacje podziemne, na których ulokowany zostanie klub fitness o powierzchni 600 m 2 z basenem i salą do squasha, a także parking. Budowa ma się rozpocząć pod koniec marca 2009 r., a jej zakończenie zaplanowano na jesień 2011 r. Luksusowe domy powstaną w Wilanowie Firma Real Management zamierza wybudować kompleks domów jednorodzinnych przy ul. Pałacowej w warszawskim Wilanowie. Projekt osiedla powstał w pracowni PRC Architekci. Zgodnie z planami, kompleks zostanie ulokowany wzdłuż mającej powstać jednej, głównej drogi. Inwestor zaplanował budowę 12 zespołów, z których każdy będzie się składał z czterech niezależnych, trzypoziomowych domów. Dla każdego z zespołów zaprojektowano centralnie ulokowane, otwarte dziedzińce. Deweloper przewiduje, że uzyska pozwolenie na budowę w drugim lub trzecim kwartale 2009 r. Najnowsze inwestycje mieszkaniowe w Polsce dostępne w sprzedaży Miasto Inwestycja Deweloper Liczba 2 Powierzchnia Data Cena za m (PLN) mieszkań (m ) ukończenia Warszawa (Śródmieście) Pacific Residence Spółka Budowlano- -Mieszkaniowa EURO-CITY Gdynia Osiedle Demptowo Maxbud Kraków Bobrzyńskiego etap I Marti Solanes Development Warszawa (Mokotów) Dom na Dolnej BBI Development NFI Pruszcz Gdański Zakątek Juszkowo bud. 03 ACTIVA Źródło: Publications na podstawie informacji deweloperów,

8 Polish Construction Review Numer 1 (176) Środa, 7 stycznia 2009 Inwestycje publiczne Sześć konsorcjów w drugim etapie przetargu na wykonawcę Stadionu Narodowego? Do drugiego etapu przetargu na generalnego wykonawcę Stadionu Narodowego w Warszawie zakwalifikowało się sześć konsorcjów. Wymogi formalne spełniły następujące konsorcja: Max Boegl Polska, Max Boegl Bauunternehmung i Budimex Dromex; Eiffage Budownictwo Mitex, Strabag oraz Baugesellschaft Walter Hellmich; Alpine Bau Deutschland, Alpine Bau GmbH, Alpine Construction Polska, Hydrobudowa Polska i PBG; Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Pol-Aqua, J&P Avax i Mostostal-Warszawa; John Sisk & Son Ltd., Henpol oraz MSF Moniz da Maia, Serra & Fortunato Empreiteiros, MSF-Polska, Sociedade de construcao, Soares da Costa SA, FDO Construcones, Alexandre Barbosa Borges, ABB-FDO Polska i Martifer. Trzy firmy (China Metallurgical Group Corporation, Mostostal-Export oraz Dragados) nie spełniły natomiast warunków przetargu. Konsorcja, które zostaną ostatecznie zakwalifikowane do drugiej części przetargu (obecnie konsorcja, które nie spełniły wymogów, mają jeszcze prawo do odwołań), uzyskają projekt wykonawczy i niezbędną dokumentację przetargową, a także zaproszenie do złożenia szczegółowej oferty, na której opracowanie będą miały 40 dni. Jedynym kryterium wyboru wykonawcy będzie najniższa cena. Zawarcie umowy zaplanowano na kwiecień 2009 r. Drogie oferty na budowę wrocławskiego stadionu Boegl i Budimex Dromex) i 729 mln zł (Mostostal, GP Avax i Wrobis), podczas gdy miasto zamierzało przeznaczyć na ten cel 521 mln zł. Najtańsza z ofert była więc o ponad 200 mln zł droższa niż zakładano. Każda z ofert zostanie teraz oceniona pod kątem ceny, terminu wykonania i okresu udzielanych gwarancji. 4 mld zł na przebudowę łódzkiego dworca Ponad 4 mld zł będą kosztowały przebudowa i zagospodarowanie terenu wokół dworca Łódź Fabryczna, poinformowały władze Polskich Kolei Państwowych. Inwestycja będzie częścią powstającego w Łodzi Nowego Centrum Miasta. Nowe Centrum Miasta ulokowane zostanie na 90 ha w centralnej części aglomeracji, w okolicach nieczynnej elektrociepłowni i dworca kolejowego Łódź Fabryczna. W ramach przedsięwzięcia perony zostaną przeniesione pod ziemię. Na powierzchni wybudowany zostanie natomiast m.in. nowy obiekt stacji, galeria handlowa i hotel, jak również cztery tory dwa dla Kolei Dużych Prędkości i dwa dla kolei konwencjonalnej. Rozpoczęcie prac będzie możliwe dopiero po przebudowie dworca Łódź Widzew, który następnie przejmie funkcje Łodzi Fabrycznej. Przebudowa dworca Łódź Widzew ma potrwać do końca 2009, a ostateczne zamknięcie obiektów wchodzących w skład Łodzi Fabrycznej ma nastąpić na przełomie I i II kwartału 2010 r. Dworzec w Sopocie zostanie przebudowany Zgodnie z planami, przedsięwzięcie zostanie zrealizowane w latach , a w jego skład wejdą m.in. budowa obiektów handlowo-usługowych, parkingów podziemnych i naziemnych, hotelu, jak również modernizacja układu komunikacyjnego. Zawarte porozumienie ma na celu wyłonienie partnera biznesowego do realizacji inwestycji wybór ma nastąpić w pierwszej połowie 2009 r. Najlepsza oferta konsorcjum Polimeksu Konsorcjum, na czele którego stoi Polimex- -Mostostal złożyło najkorzystniejszą ofertę na budowę autostrady A1 na odcinku Sośnica-Maciejów. Wartość oferty to 899 mln zł netto. Inwestycja będzie dotyczyła budowy fragmentu drogi od węzła Sośnica do węzła Maciejów wraz z tym węzłem. W skład konsorcjum weszły także: Doprastav, Eurovia Polska oraz Przedsiębiorstwo Robót Drogowych i Mostowych. Udział Polimeksu w pracach i wynagrodzeniu wynosi 30%, a czas realizacji to 21 miesięcy od daty rozpoczęcia budowy. Zawarto umowy na budowę MOP-ów Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zawarła umowy dotyczące budowy i eksploatacji miejsc obsługi podróżnych (MOP) na autostradach A2 i A4. Kontrakty zostały podpisane na okres 30 lat. MOP-y przy autostradzie A4 (Rzędziwojowice, Młyński Staw, Wirek i Halemba) wybuduje firma Shell. Z kolei Orlen zrealizuje je przy autostradzie A2 (Chrząstów, Police, Łęka) oraz A4 (Wysoka, Góra Św. Anny, Witowice, Oleśnica, Kozłów, Rachowice). Firmy przejmą tereny pod miejsca obsługi podróżnych w styczniu 2009 r. i będą miały 12 miesięcy na wybudowanie stacji paliw i restauracji oraz 18 miesięcy na zrealizowanie obiektów noclegowych. Oferty trzech konsorcjów, które wzięły udział w ostatnim etapie przetargu na budowę stadionu na Maślicach, na którym mają się rozgrywać mecze mistrzostw Euro 2012, były znacznie droższe niż przewidywały władze Wrocławia. Oferty opiewały na kwoty 936 mln (Alpine Bau, Hydrobudowa i PBG), 755 mln (Max Przedstawiciele Polskich Kolei Państwowych i władz Sopotu zawarli porozumienie w sprawie przebudowy dworca kolejowego w Sopocie. W ramach inwestycji zrewitalizowane zostaną także obszary sąsiadujące z dworcem, a poprawie ulegnie również komunikacja na tym terenie. Jest zgoda na lotnisko w Modlinie Prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego wydał zgodę na uruchomienie portu lotniczego w Modlinie. Wniosek złożyły Mazowiecki Port 7

9 Środa, 7 stycznia 2009 Polish Construction Review Numer 1 (176) Lotniczy Warszawa-Modlin, Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze i Agencja Mienia Wojskowego. Zgodnie z założeniami zawartymi w zezwoleniu, lotnisko będzie wyposażone w drogę startową o sztucznej nawierzchni. Będzie przeznaczone dla samolotów i śmigłowców, a jego eksploatację będzie można rozpocząć po wpisaniu obiektu do prowadzonego przez Urząd Lotnictwa Cywilnego rejestru lotnisk. Port ma obsługiwać ok. 1,5 mln pasażerów rocznie, a koszt inwestycji oszacowano na 400 mln zł. Przetarg na przebudowę ratusza w Toruniu Muzeum Okręgowe w Toruniu ogłosiło przetarg na przebudowę Ratusza Staromiejskiego. W ramach inwestycji przebudowane ma zostać drugie piętro i poddasze ratusza, dzięki czemu powstaną m.in. dodatkowe powierzchnie przeznaczone na wystawy. W nowych pomieszczeniach na drugim piętrze ratusza ulokowane zostaną dzieła sztuki, które powstały po roku Poddasze pomieści natomiast biura dla administracji muzeum, sale konferencyjne, pracownie konserwatorskie, a także archiwum i magazyny. Zgodnie z planami, oferty można zgłaszać do końca 2008 r., a wykonawca będzie miał czas na przygotowanie koncepcji przebudowy do 31 marca 2009 r. Coraz bliżej do budowy mostu Północnego w Warszawie W styczniu 2009 r. mają ruszyć prace przy trasie prowadzącej do planowanego mostu Północnego w Warszawie. Obecnie prowadzone są przygotowania do wycinki drzew część z nich zostanie przesadzona, a ptaki będą mogły wykorzystać postawione w tym rejonie budki lęgowe. Zgodnie z decyzją środowiskową, wycinka ma się zakończyć do marca, kiedy rozpoczyna się okres lęgowy. Równocześnie prowadzony jest przetarg na wykonawcę prac budowlanych otwarcie ofert zaplanowano na 12 stycznia 2009 r. Przetarg na budowę pierwszego etapu trasy związanej z nową przeprawą przez Wisłę dotyczy odcinka drogi od węzła z ul. Pułkową do węzła z ul. Modlińską, wraz z mostem i trasą tramwajową. Zgodnie z planami, wykonawca będzie miał 32 miesiące na realizację prac. Most ma być gotowy w 2011 r. Planowane budowy ZA Puławy i Vattenfall zbudują elektrownię Zakłady Azotowe Puławy i Vattenfall Poland zamierzają wspólnie wybudować konwencjonalną elektrownię o mocy MW. Inwestorem i docelowym beneficjentem przedsięwzięcia będzie spółka Melamina III, w 100% zależna od ZA Puławy. Na początku stycznia 2009 r. odbędzie się Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Puław, na którym zostanie podjęta decyzja o wniesieniu do Melaminy III aportu w postaci nieruchomości, na której inwestycja ma powstać. Jednocześnie Vattenfall, na mocy zawartego porozumienia, stanie się właścicielem 50% udziałów w tej spółce. Koncern bioenergetyczny powstanie w Łapach? Władze województwa podlaskiego prowadzą rozmowy z inwestorami, w tym m.in. z przedstawicielami Polskiej Grupy Energetycznej (PGE), zarządu Krajowej Spółki Cukrowej oraz Ministerstwa Rolnictwa, Podlaskiej Izby Rolniczej oraz władz Łap na temat utworzenia na bazie Cukrowni Łapy dużego koncernu bioenergetycznego. Koncern miałby produkować bioetanol, biodiesel, a także biogaz oraz energię cieplną i elektryczną. Mają to być tzw. biopaliwa drugiej generacji, po przetworzeniu których nie pozostają żadne odpady z surowca. Obecnie prowadzone są prace planistyczne, a koncern mógłby powstać w roku Kontraktacja produktów, które byłyby wykorzystywane do produkcji bioenergii, może się rozpocząć jesienią 2009 r.

10 Polish Construction Review Numer 1 (176) Środa, 7 stycznia 2009 Moce produkcyjne Libetu sięgają 1,5 mln ton kostki rocznie. Materiały budowlane Ulga remontowa może pobudzić popyt? Producenci stolarki otworowej z niepokojem patrzą na sytuację na rynku deweloperskim i chcą wystąpić do rządu o wprowadzenie ulgi remontowej, która mogłaby uchronić ich przed upadkiem, poinformowały władze Związku Producentów, Dostawców i Dystrybutorów Polskie Okna i Drzwi. W 2009 r. sprzedaż okien zwiększy się w Polsce jedynie o ok. 0,5%, a o 3% wzrośnie popyt na drzwi. Ratunkiem może być proponowana ulga remontowa, bowiem modernizacji w Polsce może wymagać, w zależności od szacunków, od 2,5 do 7,5 mln mieszkań. Członkowie Forum 100, do którego należy 100 największych producentów stolarki otworowej, przygotowują analizę mającą określić korzyści wynikające z wprowadzenia proponowanej ulgi remontowej. Opracowanie ma trafić do resortu infrastruktury do lutego 2009 r. Centrozap: początek inwestycji w Rosji coraz bliżej Dobiegają końca formalności związane z organizacją i finansowaniem inwestycji firmy Centrozap w rosyjskiej Republice Komi. Koszt przedsięwzięcia oszacowano na ponad 300 mln zł. Projekt związany z wycinką i przerobem drzewa będzie prowadzony przez firmę Woodintercom, austriacką spółkę należącą do Centrozapu, ze względu na dobrze uregulowane przepisy austriacko-rosyjskie w kwestii poszanowania wzajemnych inwestycji. Jednocześnie prowadzone są rozmowy na temat finansowania inwestycji kończą się negocjacje z niemieckim bankiem, który w 80% pokryje koszty związane z zakupem maszyn i urządzeń. Trwają też przygotowania terenu pod budowę fabryki przeprowadzono wycinkę ok. 74 ha lasów i wyrównano teren. Ponadto prowadzona jest budowa hotelu dla pracowników. Rosyjski zakład Centrozapu ma przetwarzać drewno pochodzące z miejscowych lasów, z którego będą produkowane gotowe elementy domów i konstrukcji. Cześć surowca ma również trafiać do branży drogowej. Porta Drzwi: 25 mln zł na inwestycje w 2009 r. Firma Porta Drzwi, wchodząca w skład grupy Baltis Investment, zamierza w roku 2009 przeznaczyć na inwestycje ok. 25 mln zł. Producent drzwi przewiduje, że koniunktura utrzyma się do połowy 2009 r., a sytuacja pogorszy się w drugim półroczu i potrwa do połowy 2010 r. Firma zamierza skupić się na odzyskaniu straconych w ostatnim czasie rynków zagranicznych w 2009 r. przychody z eksportu mogą stanowić 20% całości przychodów. Planowane są także inwestycje związane z modernizacją zakładów w Polsce i Rumunii oraz uruchomienie produkcji w nowej hali w suwalskiej fabryce, które ma nastąpić w maju 2009 r. Libet opóźnia przejęcia i tnie koszty Firma Libet, producent kostki brukowej należący do grupy Tarmac, zamierza opóźnić planowane przejęcia i obniża koszty działalności. Spółka zawiesiła rozmowy dotyczące przejęcia krajowej firmy z branży z powodu zawirowań na rynkach kapitałowych. Władze przewidują, że w połowie 2009 r. może mieć miejsce załamanie na rynku klientów indywidualnych, w związku z tym Libet wiąże swoje plany na przyszłość z inwestorami instytucjonalnymi. Obecnie producent posiada 12 zakładów i 20 linii produkcyjnych. W śląskiej fabryce budowana jest aktualnie nowa linia, która zostanie oddana do użytku w 2009 r. Alpol przesunął termin debiutu Alpol, producent chemii budowlanej, wstrzymał decyzję o wejściu na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie, jak poinformował Puls Biznesu. Alternatywą dla wejścia na parkiet może być, zdaniem władz firmy, wprowadzenie inwestora branżowego lub finansowego. Spółka zawiesiła ponadto rozmowy dotyczące planowanych przejęć i zamierza skupić się na rozwoju organicznym. Władze firmy zakładają, że w 2008 roku przychody wyniosą 77 mln zł, zaś w 2009 r. wzrosną o kolejne 10%. KAN rozszerza działalność na Wschodzie Spółka KAN, działająca na rynku instalacji wody ciepłej i zimnej, centralnego ogrzewania oraz ogrzewania podłogowego, zamierza rozszerzyć swoją działalność na rynku rosyjskim, gdzie w najbliższym czasie otworzy kilka oddziałów regionalnych. Zgodnie z planami, centralne biuro spółki będzie znajdowało się w Moskwie, gdzie ulokowany zostanie również główny magazyn. Oddziały regionalne powstaną m.in. w regionach moskiewskim, petersburskim, nowosybirskim i woroneskim. Obecnie firma eksportuje ok. 50% swojej produkcji, przy czym ok. 80% całego eksportu trafia na rynki wschodnie. W najbliższym czasie spółka zamierza także zwiększyć produkcję. Planowana jest m.in. budowa nowej hali, która pozwoli na podwojenie mocy produkcyjnych. Koszt realizacji przewidywanych inwestycji oszacowano na ok. 40 mln zł. Spartherm będzie miał nową siedzibę Firma Spartherm, producent wkładów kominkowych, buduje obiekt biurowy przy ul. Walczaka w Gorzowie Wielkopolskim. Budynek stanie się główną siedzibą firmy w Polsce. 9

11 Środa, 7 stycznia 2009 Polish Construction Review Numer 1 (176) W obiekcie liczącym ok. 3 tys. m 2 ulokowane zostaną powierzchnie biurowe oraz salon ekspozycyjny. Na wyższych piętrach znajdą się pomieszczenia przeznaczone na wynajem, a także sale konferencyjne i tarasy. Biurowiec zostanie także wyposażony w naziemny parking, a w jego najbliższej okolicy powstanie mały park. Zakończenie budowy obiektu zaplanowano na drugie półrocze 2009 r. Grunt służy do wzmocnienia podłoża i zwiększa przyczepność nakładanych tynków. Jest przeznaczony do przygotowywania różnego rodzaju podłoża budowlanego, na którym będą wykonywane wyprawy z tynków mineralnych, akrylowych, mozaikowych lub tynków gipsowych. Grunt ten powstał na bazie żywic akrylowych oraz mączek kwarcowych. Firma AGC Flat Glass Europe wprowadziła do swojej oferty nowe szkło Planibel Tri. Szkło pokryte jest specjalną powłoką stworzoną z myślą o zastosowaniu w dwukomorowych szybach zespolonych przeznaczonych dla budownictwa mieszkaniowego, która pozwoli zmniejszyć roczne zużycie energii o ok. 10%. Specjalna powłoka ogranicza straty ciepła, przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiego poziomu przenikania światła słonecznego i niskim współczynniku jego odbicia. Nowy grunt kwarcowy firmy Solbet Firma Solbet poszerzyła swój asortyment o grunt kwarcowy pod tynki cienkowarstwowe i gipsowe Solplast. Nowe szkło firmy AGC Flat Glass Europe R E K L A M A Construction steel market in Poland 2008 Development forecasts for Want to learn more? Contact us at: tel: /48/ fax: /48/

12 Polish Construction Review Numer 1 (176) Środa, 7 stycznia 2009 W skrócie Prezydent Lech Kaczyński podpisał nowelizację ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych, którą wcześniej zawetował. Nowe przepisy zakładają odrolnienie wszystkich gruntów rolnych na obszarach miejskich. Na realizację nowych i remonty już istniejących dróg w 2008 r. przeznaczono kwotę ponad 15 mld zł, poinformowała Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Środki te stanowią ok. 93% tegorocznego budżetu. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad ogłosiła trzy przetargi dotyczące budowy kolejnych odcinków autostrady A4: Szarów-Brzesko (23 km), Brzesko-Wierzchosławice (21 km) oraz Wierzchosławice-węzeł Krzyż (13 km). Przetargi mają charakter ograniczony, a o wyborze wykonawcy zadecyduje najniższa cena. Autostrada Wielkopolska złożyła do Lubuskiego i Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego wnioski o pozwolenia na budowę odcinka autostrady A2 od Nowego Tomyśla do granicy państwa. Dotyczą one dwóch fragmentów drogi o łącznej długości przekraczającej 25 km. Rozpoczęcie prac zaplanowano na kwiecień 2009 r. W Zakopanem zakończyła się budowa przejścia podziemnego łączącego Krupówki z drogą pod Gubałówkę. Przejście zostało wyposażone w windy, znalazły się w nim także cztery lokale handlowe. Koszt inwestycji wyniósł ok. 8 mln zł. Narodowy Bank Polski poinformował, że wartość kredytów udzielonych gospodarstwom domowym na nieruchomości przez banki wzrosła w listopadzie 2008 r. o 616,3 mln zł i osiągnęła poziom 177,3 mld zł, przy czym większość kredytów w omawianym czasie stanowiły pożyczki w złotych. Państwowa Inspekcja Pracy zamierza w 2009 roku zwiększyć ilość kontroli zwłaszcza w sektorach budowlanym, transportowym, handlu i inwestycji związanych z organizacją Euro Kontrole będą miały na celu głównie sprawdzanie legalności zatrudnienia i czasu pracy. Firma Plast-Dach, producent stalowych systemów rynnowych, otrzymała zezwolenie na realizację inwestycji na terenie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Spółka zamierza wybudować zakład produkcyjny w Myślenicach. Wartość inwestycji wyniesie 16 mln zł, a zatrudnienie w fabryce znajdzie 100 osób. Spółka Yawal kupiła od Final Holding akcje spółki Final SA z siedzibą w Dąbrowie Górniczej. Zakupione akcje stanowią 99,8% kapitału zakładowego przedsiębiorstwa. Wartość transakcji wyniosła 62 mln zł. Przejęta firma specjalizuje się w produkcji wyciskanych profili ze stopów aluminiowych oraz ich anodowaniu i obróbce. Eiffage Budownictwo Mitex wybuduje basen w Szczecinie. Koszt inwestycji wyniesie ok. 62 mln zł. Nowy obiekt powstanie obok istniejącej pływalni należącej do Szczecińskiego Domu Sportu i będzie spełniał wszystkie normy klasy olimpijskiej. Realizacja inwestycji ma się zakończyć 30 września 2010 r. Firma ANG Poland wygrała przetarg dotyczący zakupu odkrytego basenu termosolankowego w Ciechocinku. Za zabytkowy obiekt i towarzyszące mu budynki ulokowane na działce o powierzchni 7 ha spółka zapłaci 4,8 mln zł. Kompleks zostanie odbudowany pod okiem konserwatora zabytków. Firma Anti, działająca na rynku tzw. małej architektury, zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Spółka pozyskała z emisji 0,2 mln zł wobec planowanych 5,6 mln zł, co nie wpłynęło jednak na jej plany inwestycyjne. Firma chce kupić maszyny budowlane i stworzyć nową bazę logistyczną, a także otworzyć oddziały regionalne w największych polskich miastach. Spółka Polska Żegluga Bałtycka ogłosiła przetarg dotyczący sprzedaży zabudowanych nieruchomości w Kołobrzegu. Działki o łącznej powierzchni 10,9 ha oraz znajdujące się na nich obiekty i urządzenia ulokowane są w granicach portu morskiego Kołobrzeg. Cena wywoławcza wynosi 14,9 mln zł netto. Syndyk masy upadłościowej Daewoo Motor Polska ogłosił pięć przetargów na zakup prawa użytkowania wieczystego działek w Lublinie wraz z prawem własności do znajdujących się na tych nieruchomościach budynków i budowli. Łączna powierzchnia gruntów wynosi 5,4 ha, a cena wywoławcza to 3,3 mln zł. Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze Victoria ogłosiły przetarg na sprzedaż ośrodka wczasowego Zefir w Krynicy Morskiej. Obiekt znajduje się na działce o powierzchni ponad 1 ha, a cena wywoławcza wynosi 1,3 mln zł. Przedsiębiorstwo państwowe Biuro Projektowo-Badawcze Budownictwa Ogólnego Miastoprojekt Białystok zostało skomercjalizowane. Firma została przekształcona w spółkę kapitałową o nazwie Miastoprojekt-Białystok Sp. z o.o. o kapitale zakładowym w wysokości 1,5 mln zł. Volumetric MK zakończył budowę obiektu Dom na Górce przy ul. Dywizjonu 303 na warszawskim Bemowie. W trzypiętrowym obiekcie znajduje się 95 mieszkań liczących od 34 do 115 m 2. Budynek jest wyposażony w 106 miejsc parkingowych oraz plac zabaw dla dzieci. Firma Tinden rozpoczęła realizację obiektu mieszkalnego przy ul. Czapelskiej na Pradze-Południe w Warszawie. Generalnym wykonawcą przedsięwzięcia jest firma Łucz-Bud. Mieszkania zostaną oddane w standardzie deweloperskim, ale istnieje również możliwość ich wykończenia pod klucz. Realizacja inwestycji ma się zakończyć w połowie 2010 r. Spółka World Iris Development, należąca do hiszpańskiego dewelopera Blauverda, zrezygnowała z budowy osiedla Malta Blue u zbiegu ul. Abp. Baraniaka i Wołkowyskiej w Poznaniu. Decyzja jest związana z kryzysem na rynkach finansowych i nieruchomości. 11

13 FORMULARZ ZAMÓWIENIA ABY ZŁOŻYĆ ZAMÓWIENIE PROSZĘ PRZESŁAĆ FORMULARZ FAKSEM NA NR: /48/ Zamawiam roczną prenumeratę: 1 FORMA PŁATNOŚCI Polish Construction Review (tygodnik: 52 wydania + miesięcznik: 12 wydań + dostęp on-line do bazy danych statystycznych) Format PDF dostarczany em Wersje językowe Single user licence* *Zamawiając wersję "single user licence" prenumerator nabywa licencję upoważniającą do wykorzystywania publikacji wyłącznie w ramach jednego stanowiska komputerowego. Wszelkie kopiowanie, rozpowszechnianie, oraz udostępnianie w sieci komputerowej (zarówno całości, jak i fragmentów) jest niedozwolone. Licencja upoważnia prenumeratora do korzystania z bazy danych statystycznych on-line w formacie niekopiowalnym. **Zamawiając wersję "5-user licence" prenumerator nabywa licencję upoważniającą do kopiowania, rozpowszechniania, oraz udostępniania publikacji (zarówno całości, jak i fragmentów) maksymalnie 5 osobom w obrębie oddziałów organizacji wymienionej na formularzu zamówienia, mieszczących się w tym samym kraju, w którym znajduje się siedziba oddziału zamawiającego. Licencja upoważnia prenumeratora do korzystania z bazy danych statystycznych on-line w formacie kopiowalnym. ***Zamawiając wersję "company licence" prenumerator nabywa licencję upoważniającą do kopiowania, rozpowszechniania, oraz udostępniania publikacji (zarówno całości, jak i fragmentów) nieograniczonej liczbie osób w obrębie oddziałów organizacji wymienionej na formularzu zamówienia, mieszczących się w tym samym kraju, w którym znajduje się siedziba oddziału zamawiającego. Licencja upoważnia prenumeratora do korzystania z bazy danych statystycznych on-line w formacie kopiowalnym oraz bazy w formacie XLS, umożliwiającym użycie danych we własnych prezentacjach, analizach itp. ***Zamawiając wersję "global licence" prenumerator nabywa licencję upoważniającą do kopiowania, rozpowszechniania, oraz udostępniania publikacji (zarówno całości, jak i fragmentów) nieograniczonej liczbie osób w obrębie wszystkich oddziałów organizacji wymienionej na formularzu zamówienia, także tych mieszczących się w innych krajach, niż kraj oddziału zamawiającego. Licencja upoważnia prenumeratora do korzystania z bazy danych statystycznych on-line w formacie kopiowalnym oraz bazy w formacie XLS, umożliwiającym użycie danych we własnych prezentacjach, analizach itp. Jeśli dane kontaktowe różnią się od danych do faktury, proszę o przesłanie ich faksem razem z wypełnionym formularzem zamówienia. Pan Pani 2 Nazwisko Imię 3 4 RODZAJ LICENCJI DANE DO FAKTURY Stanowisko Branża Państwo Tel./Fax Angielska lub Polska Obydwie wersje językowe Polscy klienci muszą dodać 22% VAT. Dla polskich klientów faktura zostanie wystawiona w PLN wg bieżącego kursu NBP. Dla klientów zagranicznych faktura zostanie wystawiona w EURO. PRZELEW: Ltd. Sp. z o.o. Dla klientów polskich: Raiffeisen Bank Polska S.A. ul. Armii Krajowej 18, Kraków Numer konta: Dla klientów zagranicznych: Raiffeisen Bank S.A., ul. Armii Krajowej 18, Krakow Numer konta: PL SWIFT CODE: RCBWPLPW Adres korespondencyjny / tel. do działu księgowości KARTA KREDYTOWA: Diners Club Visa Eurocard / Mastercard American Express Kwota (w złotówkach wg bieżącego kursu NBP) Właściciel karty Nr karty Ważna do 5-user licence** Nazwa firmy Adres Adres billingowy karty Corporate licence*** Global licence**** NIP Oświadczam, że w przypadku nie otrzymania któregokolwiek z egzemplarzy zobowiązuję się do skontaktowania z firmą w ciągu 7 dni. Upoważniam Ltd. Sp. z o.o. do wystawienia faktury bez mojego podpisu oraz do wprowadzenia podanych przeze mnie informacji do bazy danych Ltd. (Ustawa o ochronie danych osobowych, Dz.U. nr 133/97, poz. 883). Gwarancja zwrotu pieniędzy: Jeśli jakość naszego serwisu nie spełni Państwa oczekiwań, w ciągu pierwszych 3 miesięcy objętych prenumeratą będą Państwo mogli zrezygnować z subskrypcji, otrzymując zwrot pieniędzy za nie przesłane numery. Podpis: Tylko podpisane zamówienia będą realizowane Dziękujemy bardzo! Skontaktujemy się z Państwem w celu potwierdzenia zamówienia. Ltd. Sp. z o. o., tel. /48/ , fax /48/ , ul. Supniewskiego 9, Kraków, Polska NIP number: , destination of region court: Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, KRS number: , the amount of company s nominal capital: one hundred and thirty thousand Polish Construction Review Tygodniowy przegląd wiadomości Wydawca: Publications, ul. Supniewskiego 9, Kraków, Polska, Tel. /48/ , Fax /48/ , Ltd. Wszelkie prawa zastrzeżone. Informacje zawarte w tej publikacji zostały zebrane przez Publications i pochodzą ze źródeł powszechnie uznanych za wiarygodne. Ze względu na możliwość popełnienia błędu przez źródła informacji lub samo Publications, Publications nie gwarantuje prawidłowości i kompletności żadnej z informacji prezentowanych w niniejszej publikacji i nie ponosi odpowiedzialności za skutki podjętych na ich podstawie decyzji. Redakcja: Katarzyna Grabarz Redaktor naczelny; Mateusz Malicki, Bartek Sosna redaktorzy DTP: Michał Grzywacz, Robert Krzeszowiak, Piotr Chronowski Wydawcy: Richard Lucas, Kevin Fountoukidis Marketing: tel. /48/ , Obsługa klienta: tel. /48/ ,

Oprogramowanie, usługi i infrastruktura ICT w małych i średnich firmach w Polsce 2010 Na podstawie badania 800 firm z sektora MŚP

Oprogramowanie, usługi i infrastruktura ICT w małych i średnich firmach w Polsce 2010 Na podstawie badania 800 firm z sektora MŚP Oprogramowanie, usługi i infrastruktura ICT w małych i średnich firmach w Polsce 2010 Na podstawie badania 800 firm z sektora MŚP Data wydania: maj 2010 Języki raportu: polski, angielski www.itandtelecompoland.com

Bardziej szczegółowo

detalistów w Polsce 2010 Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2010-2012 Prywatne marki 4raportu edycja!

detalistów w Polsce 2010 Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2010-2012 Prywatne marki 4raportu edycja! edycja! 4raportu Prywatne marki detalistów w Polsce 2010 Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2010-2012 Data publikacji: wrzesień 2010 Języki raportu: polski, angielski Plus: baza Excel produktów marek

Bardziej szczegółowo

Rynek diagnostyki laboratoryjnej/in vitro w Polsce 2010

Rynek diagnostyki laboratoryjnej/in vitro w Polsce 2010 Rynek diagnostyki laboratoryjnej/in vitro w Polsce 2010 Prognozy rozwoju na lata 2010-2012 Język: angielski, polski Data publikacji: styczeń 2010 www.pharmapoland.com Słowo od koordynatora: Rynek diagnostyki

Bardziej szczegółowo

Oprogramowanie wykorzystywane w 500 średnich firmach w Polsce

Oprogramowanie wykorzystywane w 500 średnich firmach w Polsce Oprogramowanie wykorzystywane w 500 średnich firmach w Polsce Baza Danych Excel Data publikacji: luty 2010 Język: polski, angielski www.itandtelecompoland.com Opis zawartości bazy: Celem prezentowanej

Bardziej szczegółowo

6Edycja. raportu! Rynek IT. w Polsce 2010. Prognozy rozwoju na lata 2010-2014. Data publikacji: lipiec 2010 Wersje językowe: polska, angielska

6Edycja. raportu! Rynek IT. w Polsce 2010. Prognozy rozwoju na lata 2010-2014. Data publikacji: lipiec 2010 Wersje językowe: polska, angielska raportu! 6Edycja Rynek IT w Polsce 2010 Prognozy rozwoju na lata 2010-2014 Data publikacji: lipiec 2010 Wersje językowe: polska, angielska www.itandtelecompoland.com Opis raportu: Raport analizuje bieżącą

Bardziej szczegółowo

2 edycja! Rynek VoIP. w Polsce 2010. Prognozy rozwoju na lata 2011-2015. Data publikacji: styczeń 2011. Język: polski, angielski

2 edycja! Rynek VoIP. w Polsce 2010. Prognozy rozwoju na lata 2011-2015. Data publikacji: styczeń 2011. Język: polski, angielski 2 edycja! Rynek VoIP w Polsce 2010 Prognozy rozwoju na lata 2011-2015 Data publikacji: styczeń 2011 Język: polski, angielski www.itandtelecompoland.com Słowo od autora Spadające ceny telefonii stacjonarnej

Bardziej szczegółowo

farmamarketingu formy skutecznego Nowoczesne i tradycyjne Na podstawie badania wśród 350 lekarzy Data publikacji: listopad 2010

farmamarketingu formy skutecznego Nowoczesne i tradycyjne Na podstawie badania wśród 350 lekarzy Data publikacji: listopad 2010 Nowoczesne i tradycyjne formy skutecznego farmamarketingu Na podstawie badania wśród 350 lekarzy Data publikacji: listopad 2010 Język: angielski, polski www.pharmapoland.com Słowo od autorów: Agnieszka

Bardziej szczegółowo

Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie Planowane inwestycje budowlane

Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie Planowane inwestycje budowlane edycja 2raportu Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie Planowane inwestycje budowlane Data publikacji: styczeń 2009 Wersje językowe: angielska, polska Od autora Bartłomiej Sosna, Analityk rynku budowlanego Przygotowania

Bardziej szczegółowo

Rynek diagnostyki obrazowej w Polsce 2010 Prognozy rozwoju na lata 2010-2012

Rynek diagnostyki obrazowej w Polsce 2010 Prognozy rozwoju na lata 2010-2012 Rynek diagnostyki obrazowej w Polsce 2010 Prognozy rozwoju na lata 2010-2012 Data publikacji: sierpień 2010 Język: angielski, polski Dodatek: Baza Excel najwięksi producenci i dystrybutorzy sprzętu do

Bardziej szczegółowo

Sektor budowlany na Ukrainie 2008

Sektor budowlany na Ukrainie 2008 Sektor budowlany na Ukrainie 2008 Prognozy rozwoju na lata 2009-2011 Data publikacji: grudzień 2008 Wersje językowe: angielska, polska Od autora W ostatnich pięciu latach rynek budowlany na Ukrainie wzrastał

Bardziej szczegółowo

3raportu. Rynek farmaceutyczny i ochrony zdrowia w Polsce 2009. Prognozy rozwoju na lata 2009-2011

3raportu. Rynek farmaceutyczny i ochrony zdrowia w Polsce 2009. Prognozy rozwoju na lata 2009-2011 3raportu edycja! Rynek farmaceutyczny i ochrony zdrowia w Polsce 2009 Prognozy rozwoju na lata 2009-2011 Język: angielski, polski Data publikacji: czerwiec 2009 Dodatek: Badanie kondycji rynku farmaceutycznego

Bardziej szczegółowo

Rynek usług. w Polsce 2011. dentystycznych. Prognozy rozwoju na lata 2011-2013. Data publikacji: luty 2011. Język: angielski, polski

Rynek usług. w Polsce 2011. dentystycznych. Prognozy rozwoju na lata 2011-2013. Data publikacji: luty 2011. Język: angielski, polski Rynek usług dentystycznych w Polsce 2011 Prognozy rozwoju na lata 2011-2013 Data publikacji: luty 2011 Język: angielski, polski www.pharmapoland.com Słowo od autora: Rynek dentystyczny był zawsze sektorem

Bardziej szczegółowo

3Edycja. Prywatne marki detalistów w Polsce 2009 Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2009-2011

3Edycja. Prywatne marki detalistów w Polsce 2009 Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2009-2011 raportu! 3Edycja Prywatne marki detalistów w Polsce 2009 Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2009-2011 Data publikacji: październik 2009 Wersje językowe: polska, angielska Dodatek: baza Excel produktów

Bardziej szczegółowo

Rynek dermokosmetyków w Polsce 2008

Rynek dermokosmetyków w Polsce 2008 Rynek dermokosmetyków w Polsce 2008 Prognozy rozwoju na lata 2008-2010 Data publikacji: listopad 2008 Wersje językowe: polska, angielska Od autorów Rynek dermokosmetyków jest jednym z najszybciej rozwijających

Bardziej szczegółowo

Rynek dystrybucji artykułów drogeryjno-kosmetycznych w Polsce 2009

Rynek dystrybucji artykułów drogeryjno-kosmetycznych w Polsce 2009 Rynek dystrybucji artykułów drogeryjno-kosmetycznych w Polsce 2009 Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2009-2011 Data wydania: kwiecień 2009 Język raportu: polski, angielski Od autora Ostatnie dwa

Bardziej szczegółowo

Rynek Budowlany. Online

Rynek Budowlany. Online Rynek Budowlany Online PMR Online Rynek Budowlany Online Aktualnoœci rynkowe Wykonawcy Materia³y budowlane Inwestycje publiczne Nieruchomoœci Planowane budowy Dane rynkowe Podsumowania na temat bie ¹cych

Bardziej szczegółowo

PREZENTACJA GRUPY KAPITAŁOWEJ MIRBUD. Warszawa, wrzesień 2015r.

PREZENTACJA GRUPY KAPITAŁOWEJ MIRBUD. Warszawa, wrzesień 2015r. PREZENTACJA GRUPY KAPITAŁOWEJ MIRBUD Warszawa, wrzesień 2015r. MIRBUD S.A. działa przede wszystkim jako generalny wykonawca. Spółka jest notowana od 2008r. na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Bardziej szczegółowo

Rynek suplementów diety w Polsce 2009

Rynek suplementów diety w Polsce 2009 Rynek suplementów diety w Polsce 2009 Prognozy rozwoju 2009-2011 Data publikacji: marzec 2009 Wersje językowe: angielska, polska Dodatek: baza firm Od autora W naszym najnowszym raporcie po raz kolejny

Bardziej szczegółowo

Rynek usług dodanych i multimedialnych w Polsce 2009

Rynek usług dodanych i multimedialnych w Polsce 2009 Rynek usług dodanych i multimedialnych w Polsce 2009 Prognozy rozwoju na lata 2009-2012 Data publikacji: styczeń 2009 Wersje językowe: polska i angielska Od autora Rynek telekomunikacyjny w Polsce wszedł

Bardziej szczegółowo

Spis treści 3 4 5 6 7-8 9 10 11 12 13 14 16 17 18

Spis treści 3 4 5 6 7-8 9 10 11 12 13 14 16 17 18 Spis treści Spis treści Liczby I kwartału 2010 r. J.W. Construction vs. WIG - Deweloperzy Sprzedaż mieszkań w sztukach Polityka sprzedażowa Spółki Wyniki - I kwartał 2010 r. Realizacja zysku brutto ze

Bardziej szczegółowo

PREZENTACJA GRUPY INPRO Wyniki po pierwszym kwartale 2013 roku. GRUPA INPRO. Prezentacja wyników za pierwszy kwartał 2013 r.

PREZENTACJA GRUPY INPRO Wyniki po pierwszym kwartale 2013 roku. GRUPA INPRO. Prezentacja wyników za pierwszy kwartał 2013 r. PREZENTACJA GRUPY INPRO Wyniki po pierwszym kwartale 2013 roku Podstawowe informacje Grupa Inpro posiada zdywersyfikowaną i pełną ofertę mieszkaniową obejmującą wszystkie segmenty rynku: apartamenty, jak

Bardziej szczegółowo

Prywatne marki detalistów w Polsce 2008. Data publikacji: maj 2008 Wersje jêzykowe: angielska, polska

Prywatne marki detalistów w Polsce 2008. Data publikacji: maj 2008 Wersje jêzykowe: angielska, polska Prywatne marki detalistów w Polsce 2008 Data publikacji: maj 2008 Wersje jêzykowe: angielska, polska Od autora Patrycja Ciosek, Analityk rynku detalicznego Rynek marek w³asnych w Polsce znajduje siê obecnie

Bardziej szczegółowo

Prywatne marki detalistów w Polsce 2008. Data publikacji: maj 2008 Wersje językowe: angielska, polska

Prywatne marki detalistów w Polsce 2008. Data publikacji: maj 2008 Wersje językowe: angielska, polska Prywatne marki detalistów w Polsce 2008 Data publikacji: maj 2008 Wersje językowe: angielska, polska Od autora Patrycja Ciosek, Analityk rynku detalicznego Rynek marek własnych w Polsce znajduje się obecnie

Bardziej szczegółowo

Katowice wczoraj i dziś

Katowice wczoraj i dziś Katowice wczoraj i dziś Modernizacja infrastruktury ul. Bocheńskiego -1998 Modernizacja infrastruktury Modernizacja infrastruktury Przebudowa ul.bocheńskiego oddano 2002 Ul. Chorzowska w 2003 roku Modernizacja

Bardziej szczegółowo

Prezentacja Grupy Kapitałowej MIRBUD. Wyniki finansowe Q3 2014r.

Prezentacja Grupy Kapitałowej MIRBUD. Wyniki finansowe Q3 2014r. Prezentacja Grupy Kapitałowej MIRBUD Wyniki finansowe Q3 2014r. STRUKTURA GRUPY KAPITAŁOWEJ MIRBUD MIRBUD S.A. 100% 86,2% (nowa emisja) 100% PBDiM KOBYLARNIA S.A. JHM DEVELOPMENT S.A. MIRBUD KAZACHSTAN

Bardziej szczegółowo

Futureal i Gant Development łączą siły w Polsce. Warszawa, 13.12.2012

Futureal i Gant Development łączą siły w Polsce. Warszawa, 13.12.2012 Futureal i Gant Development łączą siły w Polsce Warszawa, 13.12.2012 Agenda Umowy między Gant Development i Grupą Futureal oraz ich znaczenie Spodziewane efekty synergii Grupa Futureal Grupa Gant Development

Bardziej szczegółowo

MONDAY DEVELOPMENT SA RAPORT OKRESOWY SKONSOLIDOWANY. za III kwartał 2012 roku od 1 lipca 2012 r. do 30 września 2012 r.

MONDAY DEVELOPMENT SA RAPORT OKRESOWY SKONSOLIDOWANY. za III kwartał 2012 roku od 1 lipca 2012 r. do 30 września 2012 r. RAPORT OKRESOWY SKONSOLIDOWANY za III kwartał 2012 roku od 1 lipca 2012 r. do 30 września 2012 r. 1. WPROWADZENIE Działalność Emitenta polega na zarządzaniu grupą kapitałową, w ramach której realizowane

Bardziej szczegółowo

Znaczenie projektu w Sopocie dla PKP S.A. w kontekście kolejowych inwestycji dworcowych

Znaczenie projektu w Sopocie dla PKP S.A. w kontekście kolejowych inwestycji dworcowych Znaczenie projektu w Sopocie dla PKP S.A. w kontekście kolejowych inwestycji dworcowych Paweł Olczyk Członek Zarządu PKP S.A. Dyrektor Zarządzania Nieruchomościami I Nadzoru Właścicielskiego Sopot, 2 luty

Bardziej szczegółowo

JEDNOSTKOWY RAPORT ROCZNY ZA 2013 ROK QUART DEVELOPMENT S.A.

JEDNOSTKOWY RAPORT ROCZNY ZA 2013 ROK QUART DEVELOPMENT S.A. JEDNOSTKOWY RAPORT ROCZNY ZA 2013 ROK QUART DEVELOPMENT S.A. Wrocław, 30 maja 2014 roku SPIS TREŚCI I. LIST ZARZĄDU DO AKCJONARIUSZY QUART DEVELOPMENT S.A.... 3 II. WYBRANE DANE FINANSOWE... 5 III. JEDNOSTKOWE

Bardziej szczegółowo

REWITALIZACJA TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIM TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO

REWITALIZACJA TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIM TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO REWITALIZACJA TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIM TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO OPIS PRZEDSIĘWZIĘCIA Przedsięwzięcie, o wartości ca. 100 mln zł, ma na celu rewitalizację terenów

Bardziej szczegółowo

PREZENTACJA WYNIKÓW GRUPY KAPITAŁOWEJ GRUPA EMMERSON S.A. (d. Emmerson Capital S.A.) 2012 r.

PREZENTACJA WYNIKÓW GRUPY KAPITAŁOWEJ GRUPA EMMERSON S.A. (d. Emmerson Capital S.A.) 2012 r. PREZENTACJA WYNIKÓW GRUPY KAPITAŁOWEJ GRUPA EMMERSON S.A. (d. Emmerson Capital S.A.) 2012 r. AGENDA Historia Profil działalności Projekty w realizacji Grupa Kapitałowa Wyniki finansowe Strategia rozwoju

Bardziej szczegółowo

ul. Rolna w Katowicach dzielnica Brynów Miejsce, gdzie chcielibyście zamieszkać...

ul. Rolna w Katowicach dzielnica Brynów Miejsce, gdzie chcielibyście zamieszkać... ul. Rolna w Katowicach dzielnica Brynów Miejsce, gdzie chcielibyście zamieszkać... Lokalizacja ul. Rolna w Katowicach, dzielnica Brynów Blisko tętniącego życiem centrum miasta Atrium Geo to nowa inwestycja

Bardziej szczegółowo

PREZENTACJA GRUPY INPRO

PREZENTACJA GRUPY INPRO Wyniki po I półroczu 2014 roku Podstawowe informacje Grupa Inpro posiada zdywersyfikowaną i pełną ofertę mieszkaniową obejmującą wszystkie segmenty rynku: apartamenty, jak również lokale o podwyższonym

Bardziej szczegółowo

o Wartość aktywów netto (NAV) należna akcjonariuszom Spółki wzrosła o 32% i wyniosła 974 mln zł w porównaniu do 737 mln zł w 2012 r.

o Wartość aktywów netto (NAV) należna akcjonariuszom Spółki wzrosła o 32% i wyniosła 974 mln zł w porównaniu do 737 mln zł w 2012 r. Komunikat prasowy Warszawa, 26 marca 2013 r. INFORMACJA PRASOWA CAPITAL PARK W 2013 R.: WZROST WARTOŚCI AKTYWÓW NETTO I PORTFELA NIERUCHOMOŚCI ORAZ NISKI POZIOM ZADŁUŻENIA Podsumowanie 2013 r.: Wyniki

Bardziej szczegółowo

KOMENTARZ ZARZĄDU NA TEMAT DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ POLNORD S.A. ZA I PÓŁROCZE 2004

KOMENTARZ ZARZĄDU NA TEMAT DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ POLNORD S.A. ZA I PÓŁROCZE 2004 KOMENTARZ ZARZĄDU NA TEMAT DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ POLNORD S.A. ZA I PÓŁROCZE 2004 I. DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA POLNORD S.A. 1. Wielkość oraz rodzaje produkcji i usług W I półroczu 2004 roku działalność

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc lipiec 2015. 11 sierpnia 2015

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc lipiec 2015. 11 sierpnia 2015 za miesiąc lipiec 2015 3 11 sierpnia 2015 RAPORT MIESIĘCZNY ZA LIPIEC 2015 Zarząd Spółki LOYD S.A. z siedzibą w Warszawie działając w oparciu o postanowienia Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008 Zarządu

Bardziej szczegółowo

Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w III kwartale 2013 roku. Warszawa, 14 listopada 2013 r.

Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w III kwartale 2013 roku. Warszawa, 14 listopada 2013 r. Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w III kwartale 2013 roku Warszawa, 14 listopada 2013 r. 2 Spis treści Rynek budowlany w Polsce w III kw. 2013 3 Wyniki finansowe w III kwartale 2013 r. 11

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIE I KUJAWSKO-POMORSKIE ZAPLANOWAŁY NAJWIĘCEJ INWESTYCJI BUDOWLANYCH raport Telefonicznej Agencji Informacyjnej

WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIE I KUJAWSKO-POMORSKIE ZAPLANOWAŁY NAJWIĘCEJ INWESTYCJI BUDOWLANYCH raport Telefonicznej Agencji Informacyjnej WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIE I KUJAWSKO-POMORSKIE ZAPLANOWAŁY NAJWIĘCEJ INWESTYCJI BUDOWLANYCH raport Telefonicznej Agencji Informacyjnej Warszawa, 9. lipca 2009 r. Telefoniczna Agencja Informacyjna Sp. z o.o.

Bardziej szczegółowo

TUP S.A. wideoczat z inwestorami Prowadzący: Prezes Robert Jacek Moritz. 20 maja 2010 1

TUP S.A. wideoczat z inwestorami Prowadzący: Prezes Robert Jacek Moritz. 20 maja 2010 1 TUP S.A. wideoczat z inwestorami Prowadzący: Prezes Robert Jacek Moritz 20 maja 2010 1 Grupa TUP TUP jest firmą inwestycyjną, realizującą innowacyjne projekty w ramach kilku segmentów rynkowych. Celem

Bardziej szczegółowo

NOWE PROJEKTY DEWELOPERSKIE XCITY INVESTMENT

NOWE PROJEKTY DEWELOPERSKIE XCITY INVESTMENT NOWE PROJEKTY DEWELOPERSKIE XCITY INVESTMENT www.pkpsa.pl PKP S.A. 2015 R. PROJEKTY DEWELOPERSKIE W CAŁEJ POLSCE 2 8,84 MLD SZACOWANA CAŁKOWITA WARTOŚĆ REALIZOWANYCH I PLANOWANYCH INWESTYCJI 15 PROJEKTÓW

Bardziej szczegółowo

Budownictwo w Polsce wzrośnie o 11% w 2011 r.

Budownictwo w Polsce wzrośnie o 11% w 2011 r. FREE ARTICLE Budownictwo w Polsce wzrośnie o 11% w 2011 r. Źródło: Raport Sektor budowlany w Polsce, I połowa 2011 Prognozy rozwoju na lata 2011-2013 Maj 2011 Bartłomiej Sosna, Starszy analityk rynku budowlanego

Bardziej szczegółowo

KWARTALNE JEDNOSTKOWE SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ZA OKRES 01.04.2013-30.06.2013

KWARTALNE JEDNOSTKOWE SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ZA OKRES 01.04.2013-30.06.2013 KWARTALNE JEDNOSTKOWE SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ZA OKRES 01.04.2013-30.06.2013 1. Podstawowe informacje o Spółce 1.1. Dane Spółki Firma: Forma prawna: Siedziba: Adres: Lokaty Budowlane Spółka

Bardziej szczegółowo

Rewitalizacja dworca w Sopocie z perspektywy instytucji finansującej

Rewitalizacja dworca w Sopocie z perspektywy instytucji finansującej Rewitalizacja dworca w Sopocie z perspektywy instytucji finansującej Michał Kopeć Ekspert w Departamencie Programów Europejskich Bank Gospodarstwa Krajowego Warszawa, 13 czerwca 2013 r. Bank Gospodarstwa

Bardziej szczegółowo

PROPERTY FORUM KATOWICE 2 grudnia 2013r.

PROPERTY FORUM KATOWICE 2 grudnia 2013r. PROPERTY FORUM KATOWICE 2 grudnia 2013r. KATOWICE 2020 STRATEGIA ROZWOJU MIASTA KATOWICE uchwała Rady Miasta Katowice z dnia 19 grudnia 2005 r. KATOWICE 2020 STRATEGIA ROZWOJU MIASTA KATOWICE PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ

Bardziej szczegółowo

Rynek ERP i CRM w Polsce 2005-2006

Rynek ERP i CRM w Polsce 2005-2006 Rynek ERP i CRM w Polsce 2005-2006 Data publikacji: listopad 2005 Wersje językowe: angielska, polska PMR PUBLICATIONS Już po raz czwarty firma PMR wydała raport Rynek ERP i CRM w Polsce 2005-2006. Tegoroczna

Bardziej szczegółowo

Warszawa, 27 sierpnia 2014 roku

Warszawa, 27 sierpnia 2014 roku Warszawa, 27 sierpnia roku SPIS TREŚCI I. GŁÓWNE DANE FINANSOWE GRUPY ERBUD w I-II KW. r. oraz ISTOTNE ZDARZENIA I CZYNNIKI RYNKOWE MAJĄCE WPŁYW NA WYNIKI FINANSOWE.. - 3 - II. CZYNNIKI ZEWNĘTRZNE I WEWNĘTRZNE

Bardziej szczegółowo

MS Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA

MS Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA Materiały prasowe Warszawa, 6 maja 2014 MS Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA MS Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych zarządza aktywami należącymi do Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego MARS. MARS FIZ

Bardziej szczegółowo

GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY

GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY Departament Studiów Makroekonomicznych i Finansów Warszawa, 10 września 2013 r. Działalność przedsiębiorstw leasingowych w 2012 roku W badaniu uczestniczyło 125 przedsiębiorstw

Bardziej szczegółowo

DOGODNE POŁOŻENIE(Trans europejska sieć transportowa)

DOGODNE POŁOŻENIE(Trans europejska sieć transportowa) ELBLĄG Strefa dobrych inwestycji Urząd Miejski w Elblągu Adam Witek Wiceprezydent Elbląga www.elblag.eu DOGODNE POŁOŻENIE(Trans europejska sieć transportowa) Elbląg leży na skrzyżowaniu krajowych dróg

Bardziej szczegółowo

Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w w I I kw k. w. 2013 r oku k 6 maja 2013 r. 1

Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w w I I kw k. w. 2013 r oku k 6 maja 2013 r. 1 Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w I kw. 2013 roku 6 maja 2013 r. 1 Spis treści Rynek budowlany w Polsce w 2012 r. slajdy 3-6 Wyniki finansowe w 2012 r. slajdy 7-9 2 Dynamika produkcji budowlano-montażowej

Bardziej szczegółowo

Spis treści 9-10 11-12 20-21

Spis treści 9-10 11-12 20-21 Spis treści Rok 2011 czas wzmacniania pozycji lidera branży 3 Istotne wydarzenia w 2011 roku 4 Liczby spółki w 2011 roku 5 Zewnętrzne czynniki wpływające na działalność spółki 6 Wewnętrzne czynniki wpływające

Bardziej szczegółowo

Załącznik do raportu bieżącego MAKRUM S.A. nr 5/2012 z dnia 19 stycznia 2012 roku

Załącznik do raportu bieżącego MAKRUM S.A. nr 5/2012 z dnia 19 stycznia 2012 roku Załącznik do raportu bieżącego MAKRUM S.A. nr 5/2012 z dnia 19 stycznia 2012 roku 1. Krótka charakterystyka Spółki Immobile Sp. z o.o. (operatora Sieci Hoteli Focus) Podstawowym źródłem przychodów Spółki

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc maj 2015. 12 czerwca 2015

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc maj 2015. 12 czerwca 2015 za miesiąc maj 2015 3 12 czerwca 2015 RAPORT MIESIĘCZNY ZA MAJ 2015 Zarząd Spółki LOYD S.A. z siedzibą w Warszawie działając w oparciu o postanowienia Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008 Zarządu Giełdy

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA DODATKOWA DO SKONSOLIDOWANEGO RAPORTU KWARTALNEGO QS1/2003

INFORMACJA DODATKOWA DO SKONSOLIDOWANEGO RAPORTU KWARTALNEGO QS1/2003 INFORMACJA DODATKOWA DO SKONSOLIDOWANEGO RAPORTU KWARTALNEGO QS1/2003 Informacja określona w 61 ust 4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 października 2001 roku DZU Nr 139 poz 1569 i Rozporządzenia

Bardziej szczegółowo

Stan zaawansowania prac nad budową autostrady A1 i perspektywy zakończenia całego polskiego odcinka

Stan zaawansowania prac nad budową autostrady A1 i perspektywy zakończenia całego polskiego odcinka Stan zaawansowania prac nad budową autostrady A1 i perspektywy zakończenia całego polskiego odcinka Autostrada A1 w Transeuropejskiej Sieci Transportowej TEN-T Sieć dróg szybkiego ruchu w Polsce Sieć dróg

Bardziej szczegółowo

PREZENTACJA SPÓŁKI MURAPOL S.A. EMISJA OBLIGACJI SERII B WPROWADZONYCH DO OBROTU NA RYNKU CATALYST GPW

PREZENTACJA SPÓŁKI MURAPOL S.A. EMISJA OBLIGACJI SERII B WPROWADZONYCH DO OBROTU NA RYNKU CATALYST GPW PREZENTACJA SPÓŁKI MURAPOL S.A. EMISJA OBLIGACJI SERII B WPROWADZONYCH DO OBROTU NA RYNKU CATALYST GPW 18 SIERPNIA 2010 PROFIL SPÓŁKI Jeden z czołowych deweloperów mieszkaniowych w Polsce Południowej.

Bardziej szczegółowo

Prezentacja Grupy Kapitałowej MIRBUD. 10 kwietnia 2014 r.

Prezentacja Grupy Kapitałowej MIRBUD. 10 kwietnia 2014 r. Prezentacja Grupy Kapitałowej MIRBUD 10 kwietnia 2014 r. PLAN PREZENTACJI: 1. PODSTAWOWE INFORMACJE O GRUPIE MIRBUD 2. WYNIKI FINANSOWE GRUPY MIRBUD 3. PERSPEKTYWY GRUPY KAPITAŁOWEJ 4. WYBRANE REALIZOWANE

Bardziej szczegółowo

10 listopada 2011. Prezentacja wynikowa III kwartał 2011

10 listopada 2011. Prezentacja wynikowa III kwartał 2011 Prezentacja wynikowa III kwartał 2011 Spis treści Spis treści Najważniejsze wydarzenia w III kwartale 2011 roku Liczby Spółki III kwartał 2011 roku Zewnętrzne czynniki wpływające na działalność spółki,

Bardziej szczegółowo

Raport 29 stycznia 2013. Nie każde mieszkanie kupimy taniej niż rok temu

Raport 29 stycznia 2013. Nie każde mieszkanie kupimy taniej niż rok temu Raport 29 stycznia 2013 Nie każde mieszkanie kupimy taniej niż rok temu Od początku 2012 roku ceny mieszkań w większości dużych polskich miast wyraźnie spadły. Najwięcej, bo aż ponad 10 procent ceny zaoszczędzili

Bardziej szczegółowo

Chcesz poznać? jak wygląda kondycja polskiej gospodarki na tle innych krajów UE? jakie są perspektywy rozwoju branży budowlanej w Polsce?

Chcesz poznać? jak wygląda kondycja polskiej gospodarki na tle innych krajów UE? jakie są perspektywy rozwoju branży budowlanej w Polsce? OFERTA Chcesz poznać? jak wygląda kondycja polskiej gospodarki na tle innych krajów UE? jakie są perspektywy rozwoju branży budowlanej w Polsce? jak zmieniać się będzie produkcja budowlano - montażowa

Bardziej szczegółowo

Inwestycja w nieruchomości z gwarancją zysku!

Inwestycja w nieruchomości z gwarancją zysku! Inwestycja w nieruchomości z gwarancją zysku! Prezentacja ma charakter poglądowy, treści w niej zawarte mogą ulec zmianie. Informacje zawarte w prezentacji nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.

Bardziej szczegółowo

Raport upadłości polskich firm D&B Poland / II kwartał 2011 roku

Raport upadłości polskich firm D&B Poland / II kwartał 2011 roku Raport upadłości polskich firm D&B Poland / II kwartał roku W pierwszych sześciu miesiącach roku sądy gospodarcze ogłosiły upadłość 307 polskich przedsiębiorstw. Tym samym blisko 12 tys. Polaków straciło

Bardziej szczegółowo

ELBLĄG Strefa dobrych inwestycji. Adam Witek Wiceprezydent Elbląga. Urząd Miejski w Elblągu. www.elblag.eu

ELBLĄG Strefa dobrych inwestycji. Adam Witek Wiceprezydent Elbląga. Urząd Miejski w Elblągu. www.elblag.eu ELBLĄG Strefa dobrych inwestycji Urząd Miejski w Elblągu Adam Witek Wiceprezydent Elbląga www.elblag.eu DOGODNE POŁOŻENIE(Trans europejska sieć transportowa) Elbląg leży na skrzyżowaniu krajowych dróg

Bardziej szczegółowo

RAPORT KWARTALNY ZA I KWARTAŁ 2012

RAPORT KWARTALNY ZA I KWARTAŁ 2012 RAPORT KWARTALNY ZA I KWARTAŁ 2012 Warszawa, 15 1 maja 2012 Finhouse Spółka Akcyjna ul. Nowogrodzka 50 00-695 Warszawa Tel. (22) 423 90 85, fax. (22) 353 88 53 info@finhouse.pl Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy,

Bardziej szczegółowo

GC Investment S.A. Skonsolidowany raport kwartalny za okres

GC Investment S.A. Skonsolidowany raport kwartalny za okres GC Investment S.A. Skonsolidowany raport kwartalny za okres od 1 kwietnia do 30 czerwca 2012 Zawartość Podstawowe informacje o podmiocie dominującym... 3 Struktura Grupy Kapitałowej Emitenta... 4 Komentarz

Bardziej szczegółowo

Wyższy poziom rentowności

Wyższy poziom rentowności Wyższy poziom rentowności Jak zainwestować 469 tys. zł? Papiery wartościowe Obligacje skarbowe Fundusze emerytalne Nieruchomości wartościowe Golden Tulip Apartament hotelowy pow. 40,3m 2 Udział w powierzchni

Bardziej szczegółowo

Działalność przedsiębiorstw leasingowych w 2013 roku

Działalność przedsiębiorstw leasingowych w 2013 roku GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY Departament Studiów Makroekonomicznych i Finansów Warszawa, 10 września 2014 r. Działalność przedsiębiorstw leasingowych w 2013 roku Badaniem objęte zostały 123 przedsiębiorstwa

Bardziej szczegółowo

O inwestycji. 55O mieszkań. 6 5OO m² powierzchni. 640 miejsc postojowych. 14 297 m² pow. terenu. 8 684 m² pow. zabudowy

O inwestycji. 55O mieszkań. 6 5OO m² powierzchni. 640 miejsc postojowych. 14 297 m² pow. terenu. 8 684 m² pow. zabudowy KOMERCJA O inwestycji Cztery Wieże to nowoczesny kompleks mieszkalno usługowy, zlokalizowany przy ul. Chorzowskiej w Katowicach. Inwestycja składa się z czterech piętnastopiętrowych budynków mieszkalnych

Bardziej szczegółowo

ZAGOSPODAROWANIE TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIMI TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO. Warszawa 15 listopada 2011r.

ZAGOSPODAROWANIE TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIMI TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO. Warszawa 15 listopada 2011r. ZAGOSPODAROWANIE TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIMI TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO Warszawa 15 listopada 2011r. Zagospodarowanie terenów dworca PKP w Sopocie oraz sąsiadujących

Bardziej szczegółowo

Skonsolidowany raport okresowy 5th Avenue Holding S.A. za okres 01.10.2012 do 31.12.2012 roku

Skonsolidowany raport okresowy 5th Avenue Holding S.A. za okres 01.10.2012 do 31.12.2012 roku Skonsolidowany raport okresowy 5th Avenue Holding S.A. za okres 01.10.2012 do 31.12.2012 roku Warszawa, 12.02.2013 roku Spis treści 1. Wprowadzenie... 3 2. Struktura Grupy Kapitałowej Emitenta na dzień

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc luty 2015. 13 marca 2015

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc luty 2015. 13 marca 2015 za miesiąc luty 2015 3 13 marca 2015 RAPORT MIESIĘCZNY ZA LUTY 2015 Zarząd Spółki LOYD S.A. z siedzibą w Warszawie działając w oparciu o postanowienia Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008 Zarządu Giełdy

Bardziej szczegółowo

RAPORT KWARTALNY BLUE TAX GROUP S.A. ZA II KWARTAŁ 2011 ROKU

RAPORT KWARTALNY BLUE TAX GROUP S.A. ZA II KWARTAŁ 2011 ROKU RAPORT KWARTALNY BLUE TAX GROUP S.A. ZA II KWARTAŁ 2011 ROKU (za okres od 01.04.2011 do 30.06.2011) Wrocław, 04.08.2011r. Wrocław, 04.08.2011r. Szanowni Inwestorzy i Akcjonariusze! Przekazuję Państwu Raport

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY CZERWIEC 2014 r.

RAPORT MIESIĘCZNY CZERWIEC 2014 r. RAPORT MIESIĘCZNY CZERWIEC 2014 r. Zarząd Spółki Presto S.A. z siedzibą w Warszawie, działając w oparciu o pkt. 16 Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 293/2010 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

Bardziej szczegółowo

GRUPA ROBYG Wyniki 3 kw. 2011 Warszawa, 10 listopada 2011 r.

GRUPA ROBYG Wyniki 3 kw. 2011 Warszawa, 10 listopada 2011 r. GRUPA ROBYG Wyniki 3 kw. 2011 Warszawa, 10 listopada 2011 r. Niniejsza prezentacja nie podlega rozpowszechnianiu, bezpośrednio czy pośrednio, na terytorium albo do Stanów Zjednoczonych Ameryki, Australii,

Bardziej szczegółowo

Rynek IT w Polsce 2008

Rynek IT w Polsce 2008 Rynek IT w Polsce 2008 Prognozy rozwoju na lata 2008-2012 Data publikacji: lipiec 2008 Aktualizacja dostępna od 25 marca 2009 Wersje językowe: polska, angielska Okiem eksperta Utrzymujący się na wysokim

Bardziej szczegółowo

BBI Development NFI S.A.

BBI Development NFI S.A. BBI Development NFI S.A. Debiut obligacji na Catalyst Warszawa, 18 maja 2011 Zastrzeżenie: Niniejsze opracowanie zostało sporządzone wyłącznie w celach informacyjnych i nie ma na celu nakłaniania do nabycia

Bardziej szczegółowo

Oferta publiczna Investor Property FIZ i Arka BZ WBK Fundusz Rynku Nieruchomości 2 FIZ

Oferta publiczna Investor Property FIZ i Arka BZ WBK Fundusz Rynku Nieruchomości 2 FIZ Oferta publiczna Investor Property FIZ i Arka BZ WBK Fundusz Rynku Nieruchomości 2 FIZ Oferta funduszy inwestycyjnych lokujących kapitał na rynku nieruchomości jest coraz szersza. Bessa na światowych giełdach

Bardziej szczegółowo

Możliwości wsparcia firm w 2013r. Agencja Rozwoju Regionalnego MARR S.A.

Możliwości wsparcia firm w 2013r. Agencja Rozwoju Regionalnego MARR S.A. Możliwości wsparcia firm w 2013r. Agencja Rozwoju Regionalnego MARR S.A. Rzeszów, 09-04-2013r. 1 PUNKT KONSULTACYJNY KSU Świadczy bezpłatne usługi informacyjne: - jak, krok po kroku, założyć własną firmę;

Bardziej szczegółowo

BUDOWA I SPRZEDAŻ NOWYCH MIESZKAŃ WRZEŚNIA, ŚRODA WLKP., KROTOSZYN

BUDOWA I SPRZEDAŻ NOWYCH MIESZKAŃ WRZEŚNIA, ŚRODA WLKP., KROTOSZYN BUDOWA I SPRZEDAŻ NOWYCH MIESZKAŃ WRZEŚNIA, ŚRODA WLKP., KROTOSZYN WRZEŚNIA Września miasto w centrum zainteresowania. Miasto i gmina w województwie wielkopolskim, położone niecałe 50 km od Poznania w

Bardziej szczegółowo

Od redakcji serwisu. Dom.Gratka.pl w skrócie:

Od redakcji serwisu. Dom.Gratka.pl w skrócie: 1 Od redakcji serwisu Drodzy Państwo, niniejszy raport zawiera zweryfikowane dane dotyczące ofert sprzedaży mieszkań wprowadzonych i zaktualizowanych w II kwartale 2013 roku w serwisie Dom.Gratka.pl. Baza

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc styczeń 2015. 13 lutego 2015

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc styczeń 2015. 13 lutego 2015 za miesiąc styczeń 2015 3 13 lutego 2015 RAPORT MIESIĘCZNY ZA STYCZEŃ 2015 Zarząd Spółki LOYD S.A. z siedzibą w Warszawie działając w oparciu o postanowienia Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008 Zarządu

Bardziej szczegółowo

PMR. Budownictwo mieszkaniowe w Polsce: 50% wzrost do 17 mld zł w 2008 r. www.rynekbudowlany.com

PMR. Budownictwo mieszkaniowe w Polsce: 50% wzrost do 17 mld zł w 2008 r. www.rynekbudowlany.com Budownictwo mieszkaniowe w Polsce: 50% wzrost do 17 mld zł w 2008 r. Źródło: Raport Budownictwo mieszkaniowe w Polsce 2008. Prognozy na lata 2008-2011 Bartłomiej Sosna Sierpień 2008 PMR P U B L I C A T

Bardziej szczegółowo

Rynek budownictwa mieszkaniowego, budownictwa użyteczności publicznej i stolarki budowlanej w Finlandii 2015-12-25 17:17:44

Rynek budownictwa mieszkaniowego, budownictwa użyteczności publicznej i stolarki budowlanej w Finlandii 2015-12-25 17:17:44 Rynek budownictwa mieszkaniowego, budownictwa użyteczności publicznej i stolarki budowlanej w Finlandii 2015-12-25 17:17:44 2 1. Wielkość rynku mieszkaniowego w Finlandii Liczba mieszkań w Finlandii przekracza

Bardziej szczegółowo

GC Investment S.A. Skonsolidowany raport kwartalny za okres

GC Investment S.A. Skonsolidowany raport kwartalny za okres GC Investment S.A. Skonsolidowany raport kwartalny za okres od 1 kwietnia do 30 czerwca 2011 Zawartość Podstawowe informacje o podmiocie dominującym... 3 Struktura Grupy Kapitałowej Emitenta... 4 Komentarz

Bardziej szczegółowo

Warszawa, 12 maja 2016 roku

Warszawa, 12 maja 2016 roku Warszawa, 12 maja roku SPIS TREŚCI I. GŁÓWNE DANE FINANSOWE GRUPY ERBUD w r. oraz ISTOTNE ZDARZENIA I CZYNNIKI RYNKOWE MAJĄCE WPŁYW NA WYNIKI FINANSOWE. - 3 - II. CZYNNIKI ZEWNĘTRZNE I WEWNĘTRZNE ISTOTNE

Bardziej szczegółowo

KOOPER E A R C A JA J

KOOPER E A R C A JA J KOOPERACJA JUŻ NA WYŻSZYM BIEGU Warszawa, 20.02.2013 Strategia działania 2 Umowa JV - realizacja 5.12.2012 podpisana pierwsza ramowa umowa inwestycyjna około 42 mln zł zaangażowanie Futureal około 360

Bardziej szczegółowo

Prezentacja dla inwestorów Wyniki finansowe za III kwartał 2014 r.

Prezentacja dla inwestorów Wyniki finansowe za III kwartał 2014 r. Prezentacja dla inwestorów Wyniki finansowe za III kwartał 2014 r. Grupa kapitałowa P.A.NOVA P.A. Nova Obiekty działające Obiekty w przygotowaniu Inna działalność związana z obsługą Grupy Kapitałowej San

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc maj 2014

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc maj 2014 RAPORT MIESIĘCZNY za miesiąc maj 2014 13 czerwca 2014 3 RAPORT MIESIĘCZNY ZA MAJ 2014 Zarząd Spółki LOYD S.A. z siedzibą w Warszawie działając w oparciu o postanowienia Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008

Bardziej szczegółowo

Małe znów jest piękne

Małe znów jest piękne 0 Smart Investments Małe znów jest piękne Analiza: w strukturze wielkości nowobudowanych mieszkań Luty 2011 CEE Property Group Sp. z o.o. Ul. Domaniewska 42 02-672 Warszawa POLSKA Rentowność projektów

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc sierpień 2014. 11 września 2014

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc sierpień 2014. 11 września 2014 za miesiąc sierpień 2014 3 11 września 2014 RAPORT MIESIĘCZNY ZA SIERPIEŃ 2014 Zarząd Spółki LOYD S.A. z siedzibą w Warszawie działając w oparciu o postanowienia Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008

Bardziej szczegółowo

MONDAY DEVELOPMENT S.A. RAPORT OKRESOWY SKONSOLIDOWANY. za III kwartał 2010 roku od 1 lipca 2010 r. do 30 września 2010 r.

MONDAY DEVELOPMENT S.A. RAPORT OKRESOWY SKONSOLIDOWANY. za III kwartał 2010 roku od 1 lipca 2010 r. do 30 września 2010 r. RAPORT OKRESOWY SKONSOLIDOWANY za III kwartał 2010 roku od 1 lipca 2010 r. do 30 września 2010 r. 1. WPROWADZENIE Emitent nie prowadzi bezpośrednio działalności operacyjnej, a jego głównym aktywem są certyfikaty

Bardziej szczegółowo

80 km (60 min.) 40 km (40 min.) 7 km (12 min.) 6 km (10 min.) 45 km (50 min.) 200m 500m

80 km (60 min.) 40 km (40 min.) 7 km (12 min.) 6 km (10 min.) 45 km (50 min.) 200m 500m PPPT to miejsce kreujące i wspomagające procesy gospodarcze oparte na innowacyjnych projektach oraz programach naukowo-badawczych, które doprowadzą do zwiększenia konkurencyjności rynkowej jego Klientów.

Bardziej szczegółowo

J.W. Construction debiutuje na giełdzie

J.W. Construction debiutuje na giełdzie Warszawa, 4 czerwca 2007 r. INFORMACJA PRASOWA J.W. Construction debiutuje na giełdzie 4 czerwca 2007 spółka J. W. Construction Holding S.A zadebiutowała na rynku podstawowym Giełdy. Do obrotu giełdowego

Bardziej szczegółowo

PODSTAWOWE INFORMACJE

PODSTAWOWE INFORMACJE PODSTAWOWE INFORMACJE API Sp. z o.o. to polska firma budowlana działająca na rynku od 2008 roku. Oferta API Sp. z o.o. obejmuje 3 główne obszary: - Wykonawstwo robót ogólnobudowlanych - Wykonawstwo obiektów

Bardziej szczegółowo

Prezentacja dla inwestorów ULMA Construccion Polska S.A. 21 sierpnia 2012 r.

Prezentacja dla inwestorów ULMA Construccion Polska S.A. 21 sierpnia 2012 r. Prezentacja dla inwestorów ULMA Construccion Polska S.A. 21 sierpnia 2012 r. 1 Spis treści Rynek budowlany w Polsce w I półroczu 2012 r. slajdy 3-8 Wyniki finansowe za I półrocze 2012 r. slajdy 9-12 2

Bardziej szczegółowo

KWARTALNE SKONSOLIDOWANE SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ZA OKRES 01.04.2013-30.06.2013

KWARTALNE SKONSOLIDOWANE SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ZA OKRES 01.04.2013-30.06.2013 KWARTALNE SKONSOLIDOWANE SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI SPÓŁKI ZA OKRES 01.04.2013- 1. Podstawowe informacje o Spółce 1.1. Dane Spółki Firma: Forma prawna: Siedziba: Adres: Lokaty Budowlane Spółka Akcyjna

Bardziej szczegółowo

Perspektywy rynku. w 2009 roku Spragnieni krwi

Perspektywy rynku. w 2009 roku Spragnieni krwi Perspektywy rynku nieruchomości ci i branży y deweloperskiej w 2009 roku Spragnieni krwi Warszawa, 29 Kwietnia 2009 Polski rynek nieruchomości ci oczekiwany scenariusz rynkowy W 2009 roku oczekujemy spadku

Bardziej szczegółowo

Forum Inwestycyjne Polska-Hiszpania, listopad 2008. Projekty Public-Private Private Partnership (PPP) w budownictwie drogowym w Polsce "

Forum Inwestycyjne Polska-Hiszpania, listopad 2008. Projekty Public-Private Private Partnership (PPP) w budownictwie drogowym w Polsce Forum Inwestycyjne Polska-Hiszpania, listopad 2008 Projekty Public-Private Private Partnership (PPP) w budownictwie drogowym w Polsce " budownictwie drogowym w Polsce Autostrada A-2A Pierwsze trzy koncesje

Bardziej szczegółowo

RAPORT ZA III KWARTAŁ 2010 R. WERTH-HOLZ SPÓŁKA AKCYJNA. z siedzibą w Poznaniu

RAPORT ZA III KWARTAŁ 2010 R. WERTH-HOLZ SPÓŁKA AKCYJNA. z siedzibą w Poznaniu RAPORT ZA III KWARTAŁ 2010 R. WERTH-HOLZ SPÓŁKA AKCYJNA z siedzibą w Poznaniu 15-11-2010 1. Podstawowe informacje o Emitencie Nazwa WERTH-HOLZ SPÓŁKA AKCYJNA Siedziba ul. Szarych Szeregów 27, 60-462 Poznań

Bardziej szczegółowo