Witam widzów Weekendu z cyfrowym Planete Doc Review w kinach studyjnych!

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Witam widzów Weekendu z cyfrowym Planete Doc Review w kinach studyjnych!"

Transkrypt

1

2

3 3 Witam widzów Weekendu z cyfrowym Planete Doc Review w kinach studyjnych! ANDRZEJ GOLENIEWSKI Urodzony w 1960 r. Absolwent Instytutu Muzykologii Uniwersytetu Warszawskiego. W latach prowadził Agencję Dystrybucji Filmowej, a do roku 2005 kierował Filmem Polskim Agencją Promocji, gdzie odtworzył Sieć Kin Studyjnych. Od 2006 r. prowadzi Sieć Kin Studyjnych i Lokalnych w ramach Filmoteki Narodowej, w której od roku 2007 pełni funkcję zastępcy dyrektora ds. upowszechniania kultury filmowej. Decyzja o udziale w programie Weekend z cyfrowym Planete Doc Review świadczy o Państwa przynależności do cenionej przeze mnie grupy widzów kinowych, takich, dla których kino jest nie tylko źródłem rozrywki, ale również poznania. Właśnie z myślą o tych odbiorcach 50 lat temu powstały pierwsze kina studyjne w naszym kraju. Ich priorytetem zawsze było zaspokajanie potrzeb takich właśnie, poszukujących widzów. Oczywiście, inne okoliczności funkcjonowania w przestrzeni i czasie tych kin zróżnicowały poszczególne obiekty, ale ich wspólną cechą, niezależną od okresu, w którym działały, było przekazywanie widzom treści odmiennych od kina komercyjnego, często również przy wykorzystaniu alternatywnych form prezentacji. Warunki ekonomiczne sprawiają, że dzisiejsza Sieć Kin Studyjnych i Lokalnych działa głównie w oparciu o kina tradycyjne, tzn. obiekty jedno-, dwusalowe. Jednak pod względem programowym trudno je uznać za tradycyjne (chyba że do tej kategorii włączymy stosunkowo często pojawiające się w nich filmy zaliczane do klasyki kina światowego), wręcz przeciwnie w kinach tych możemy zapoznać się z najnowszymi trendami w sztuce filmowej: na licznych przeglądach, pokazach specjalnych, spotkaniach z twórcami itp. Tu także organizujemy różne formy edukacji filmowej, na które rzadko kiedy jest miejsce i czas w polskich szkołach. Dlatego tylko pozornym paradoksem jest organizacja w oparciu o Sieć Kin Studyjnych i Lokalnych nowatorskiego przedsięwzięcia, jakim niewątpliwie jest Weekend z cyfrowym Planete Doc Review jednoczesna edycja festiwalu filmowego przy użyciu technologii cyfrowej w 22 obiektach kinowych w całym kraju. Największą wartością tego wydarzenia jest dla mnie nie tylko innowacyjność techniczna, ale przede wszystkim doświadczenie socjologiczne tworzenia wspólnoty odbiorców przekazu medialnego w różnych, nierzadko odległych od siebie miejscowościach, w zróżnicowanych kulturowo środowiskach. Chciałbym, aby idea utworzenia takiej wspólnoty dotyczyła nie tylko pojedynczych imprez, ale mogła być również przeniesiona na całą działalność Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych w Polsce. Tego, w roku jubileuszu kin studyjnych, życzę sobie i Państwu! Andrzej Goleniewski

4

5 5 Szanowni Widzowie ARTUR LIEBHART Dyrektor festiwalu Planete Doc Review Po raz pierwszy w Polsce, jeśli nie na świecie, festiwalem filmowym mogą cieszyć się widzowie nie tylko w jednym mieście, ale prawie w całym kraju. Mam nadzieję, że idea wspólnotowego charakteru oglądania filmów spodoba się Państwu i w przyszłym roku rozszerzymy wymiar imprezy. WeekendzcyfrowymPlaneteDocReview adresowany jest do wymagającej publiczności, zainteresowanej dobrym filmem, ale i kondycją świata, w którym żyjemy. Równolegle w 22 miastach w Polsce mogą Państwo uczestniczyć w najważniejszej imprezie filmu dokumentalnego w Polsce. Dokument to najszybciej rozwijający się gatunek filmowy, wpływa na film fabularny, ale i czerpie z jego stylu, wykorzystuje animację, nie daje się sprowadzić do jednoznacznych ram stylistycznych. W wyborze programu Weekendu z cyfrowym Planete Doc Review kierowaliśmy się chęcią przedstawienia różnorodności tematyki, stylów i technik filmu dokumentalnego oraz pokazania, że może być on alternatywą dla filmu fabularnego, bo świat rzeczywisty jest bardziej fascynujący niż fikcja. Kilka filmów w programie podejmuje ważne kwestie cywilizacyjne i kulturowe, czasami w prześmiewczy i sensacyjny sposób (Zaróbmy jeszcze więcej, Kultura remixu, Wiek głupoty, Yes-meni naprawiają świat). PolskifilmBartosza KonopkiKrólik po berlińsku w dowcipny i nowatorski sposób odnosi się do tematu 20-lecia zburzenia muru berlińskiego. Pozostałe filmy przedstawiają ciekawe historie osobiste, w których niczym w zwierciadle odbijają się uniwersalne prawdy, ale i fenomeny jak w czeskim obrazie Nawiedzenie. Dobrą tradycją naszego festiwalu jest to, że filmy są pretekstem do spotkań i dyskusji. Razem z Krytyką Polityczną organizujemy debatę na temat wzajemnych relacji polityki i ekologii w sobotę 9 maja, w 10 miastach. Wtedy przypada Międzynarodowy Dzień Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade Day). Przyczynkiem do rozmowy będzie seans filmu Franny Armstrong Wiek głupoty. Wielu z Państwa na pewno już spotkało się kinem dokumentalnym. Dla tych, którzy chcieliby mieć częstszy kontakt z najlepszym światowym dokumentem, proponuję zapoznanie się z serią DVD Magazyn Sztuki Dokumentu, która dostępna jest w salonach Empik, poprzez empik.com czy w innych sklepach internetowych. Życząc dużo filmowych emocji i refleksji, zachęcam do wzięcia udziału w naszym konkursie na najlepszy film Weekendu z cyfrowym Planete Doc Review. Artur Liebhart

6 6 Festiwal Filmowy Planete Doc Review w wirtualnym kinie iplex.pl! Nowoczesne technologie otwierają przed nami kolejne możliwości. Tworzy się społeczność, w której oglądane w tym samym czasie filmy mogą nie tylko wzbogacić wrażenia zmysłowe widzów, ale i dać każdemu szansę, by poczuł się mieszkańcem globalnej wioski i dostrzegł złożoność otaczającego świata. W tym roku podczas Festiwalu Planete Doc Review w Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych po raz pierwszy w Polsce filmy wyświetlane będą za pośrednictwem kina internetowego iplex.pl. Serdecznie zapraszamy!

7 REGULAMIN KONKURSU I. Uczestnicy Konkursu 1. Uczestnikami Konkursu mogą być osoby, które wypełnią kupon konkursowy, wskazując najlepszy ich zdaniem film wyświetlany podczas Weekendu z Cyfrowym Planete Doc Review oraz uzasadniając swoją decyzję. 2. Ta sama osoba może wziąć udział w Konkursie tylko jeden raz, składając jeden wypełniony kupon. W przypadku, gdy ta sama osoba złoży więcej niż jeden kupon, wszystkie kupony tej osoby zostaną odrzucone przez Organizatora. 3. Przez przekazanie wypełnionego kuponu uczestnik Konkursu wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Against Gravity oraz Sieć Kin Studyjnych i Lokalnych w celach konkursowych oraz w celach promocyjnych i marketingowych. 4. Organizator zastrzega sobie prawo do weryfikacji zgodności danych zamieszczonych na kuponie. II. Przedmiot Konkursu 1. Przedmiotem Konkursu jest wyłonienie najciekawszej opinii na temat wskazanych w plebiscycie filmów. 2. Przez najciekawsze rozumie się: oryginalne, niepowtarzalne, interesujące. 3. Opinie na temat filmu należy wpisać na specjalnie wyznaczonym miejscu kuponu konkursowego rozdawanego w kasie kina. III. Nagrody dla uczestników konkursu i zasady ich uzyskania Konkurs zostanie rozstrzygnięty przez jury powołane przez organizatorów konkursu w każdym z kin biorących udział w wyświetlaniu filmów podczas Weekendu z Cyfrowym Planete Doc Review. 1. Nagrodami konkursowymi są: Nagrody Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych: książki Poza ekranem. Polska kinematografia autorstwa prof. Edwarda Zajička, najnowsza publikacja SKSiL kino w sieci. 50lat historii kin studyjnych w Polsce oraz gadżety. Nagrody festiwalowe Planete Doc Review: filmy na dvd (dystrybutora Against Gravity), torby i długopisy z latarkami (niezastąpione, gdy spóźnisz się do kina). 2. Ogłoszenie wyników nastąpi 19 maja 2009 r. 3. Uczestnicy Konkursu zwycięzcy konkursowych nagród zostaną powiadomieni o przyznaniu nagród pocztą elektroniczną bądź telefonicznie. 4. W powiadomieniu przedstawiciel kina poinformuje zwycięzców konkursowych nagród o terminie, miejscu i sposobie ich odbioru. 5. W przypadku nieodebrania nagrody we wskazanym w powiadomieniu terminie zwycięzca traci prawo do nagrody. 6. Nie są możliwe odstąpienie prawa do nagrody osobom trzecim ani zamiana nagrody na ekwiwalent pieniężny. 7. Wyniki konkursu będą także udostępnione do wglądu na stronie internetowej począwszy od dnia 19 maja 2009 r. konkurs Dla Publiczności Podczas Weekendu z Cyfrowym Planete Doc Review widzowie zdecydują, który z 10 wyświetlanych filmów otrzyma Nagrodę Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych festiwalu Planete Doc Review Nagroda ta będzie wyborem wielkiej wspólnoty miłośników filmów dokumentalnych i ludzi ciekawych świata czyli Państwa! Wystarczy zaznaczyć najciekawszy film na specjalnym kuponie konkursowym i wrzucić go do oznaczonej urny w kinie. Aby wygrać atrakcyjne nagrody, można wziąć udział w konkursie. Nagrodami konkursowymi są: Nagrody Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych: książki Poza ekranem. Polska kinematografia autorstwa prof. Edwarda Zajička, najnowsza publikacja SKSiL Kino w sieci. 50 lat historii kin studyjnych w Polsce oraz gadżety. Nagrody festiwalowe Planete Doc Review: filmy na DVD (dystrybutora Against Gravity), torby i długopisy z latarkami (niezastąpione, gdy spóźnisz się do kina). Ogłoszenie wyników nastąpi 19 maja 2009 r. 7

8

9 Program 9 filmowy weekendu z cyfrowym Planete Doc Review 8 maja 2009: 18:00 Zaróbmy jeszcze więcej, 107 min 20:00 Kultura remixu, 87 min 9 maja 2009: 14:00 Big John zapaśnik po norwesku, 85 min 16: km, 106 min 18:00 Wiek głupoty, 89 min 10 maja 2009: 14:00 Królik po berlińsku, 52 min + Aktorzy, 28 min 16:00 Nawiedzenie, 84 min 18:00 Yes-meni naprawiają świat, 90 min 20:00 Ślepy los, 104 min

10 10 1 zaróbmy jeszcze więcej Let's Make Money 8 maja 2009 godz. 18 Austria min Reżyseria: Erwin Wagenhofer Produkcja: Allegrofilm Nagrody i festiwale: 2009 Grand Jury Prize for World Cinema Documentary; Sundance Film Festival; Berlinale Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, gdzie dokładnie znajdują się nasze pieniądze. Możemy być jednak pewni, że nie ma ich w bankach. Współczesny świat, jak nigdy dotąd, to układ naczyń połączonych. Kryzys na jednym rynku osłabia pozostałe. W błyskotliwym dokumencie Erwin Wagenhofer przygląda się funkcjonowaniu światowego systemu finansowego. Najlepiej kupować, gdy krew jest na ulicach tłumaczy inwestor rezydujący w Singapurze. Wtedy zarabia się najwięcej. Zamknięte środowisko doradców finansowych i bankierów na naszych oczach tworzy rzeczywistość dynamicznego wzrostu i błyskawicznych profitów. Przykładem może być Costa del Sol, gdzie w ciągu kilkunastu lat postawiono ponad milion domów zbyt drogich, żeby je sprzedać. Inwestycje budowlane to jednak ciągle dochodowa gałąź rynku, dlatego w Hiszpanii rosną kolejne osiedla widma. Austriacki filmowiec zderza poglądy beneficjentów liberalnego kapitalizmu z punktem widzenia jego ofiar, stara się prześledzić i odtworzyć mechanizmy nowoczesnego rynku bez granic. Rozmawia z przedsiębiorcami i lobbystami. Przepytuje ekonomistów i akademików. Odwiedza raje podatkowe i indyjskie ulice nędzy. Przeraża brakiem skrupułów jednych i beznadziejnym położeniem drugich. W Burkina Faso każde dziecko rodzi się dzisiaj zadłużone. Wszystko przez politykę Banku Światowego komentuje afrykański producent bawełny. Świat, jaki pokazuje Wagenhofer, wydaje się postawiony na głowie. Kto posprząta bałagan? Erwin Wagenhofer

11 kultura Remixu RIP, A Remix Manifesto Ten film mówi o wojnie. Polem walki na tej wojnie jestinternet zapowiada Brett Gaylor, reżyser i sieciowy aktywista. Stronami w tej walce są wszyscy, podzieleni jednak na tych, którzy popierają przestrzeganie praw autorskich (copyright), i tych, którzy ich nie uznają. Ci drudzy wyznają zasadę copyleft, swobodnego udostępniania treści intelektualnych, bo tylko w ten sposób poprzezdostępdodorobkuprzeszłościimożliwość jego przetwarzania można tworzyć współczesną kulturę. Sztandarowym przykładem takiej postawy jest działalność Girl Talka, muzyka miksującego i przerabiającego całą klasykę muzyki rozrywkowej. GirlTalkwyjmujezutworówkrótkiekawałkiimiesza je w nową całość. Wirtuozeria, z jaką miksuje muzykę, błyskawicznie zamieniła go w gwiazdę klubowego podziemia. Reżyser zastanawia się nad tym, czy metoda Girl Talka odzwierciedla stosunek do praw autorskich całego pokolenia wychowanego na internecie, czy też jest on po prostu bardzo zawziętym piratem. Gaylor uważnie bada amerykańskie prawo autorskie, by sprawdzić, w jakim stopniu chroni artystów, a w jakim firmy fonograficzne. Zdaniem Lawrence a Lessiga, prawnika, którynie sprzeciwiasię powielaniu i wymianie muzyki czy filmów, prawo chroni przedewszystkimbiznes, nieautorów. Reżyserwskazuje na zagrożenia wynikające z ochrony treści intelektualnych w czasach, gdy prawo dopuszcza opatentowanie żywych komórek. Dlatego poszukuje sojuszników w miejscach, gdzie do praw autorskich podchodzi się inaczej niż w USA. Film Gaylora to nie tylko opowiedzeniesiępojednejzestron, totakżewyłożeniemanifestu kultury remiksu. Po której staniemy my? 2 8 maja 2009 godz. 20 Kanada min Reżyseria: Bret Gaylor Produkcja: Eyesteelfilm w koprodukcji z NFB, Nagrody i festiwale: 2008 Nagroda Publiczności IDFA, Amsterdam 11

12 12 3 big john zapaśnik Po norwesku Big John 9 maja 2009 godz. 14 Norwegia min Reżyseria: Håvard Bustnes Produkcja: Dag Hoel Nagrody i festiwale: 2008 Nagroda za Najlepszy Dokument na festiwalu Nordisk Panorama w Malmö oraz na 31 Norweskim FF Krótkometrażowych w Grimstad Boks ma siłę ujawniania. Kiedy stoisz na ringu, odsłaniasz swoje prawdziwe ja. Sekrety, jakich sam o sobie nie wiedziałeś tak rozpoczyna swoją opowieść główny bohater filmu, Big John Klemetsen. Tym samym zapowiada na wstępie, że jej tematem nie będzie tylko boks, lecz także poszukiwanie własnej tożsamości. Będzie to opowieść o ojcu i synu, o zawodowym bokserze i jego trenerze, o 25 latach wspólnie spędzonych na ringach całego świata latach walki, bólu, niepokornych wyborów, ciągłych wyrzeczeń, ale również chwały. I tak jak boks odsłania prawdę o człowieku, tak ten film ujawnia kolejne strony niezwykłej relacji ojca i syna. Także wzajemne sekrety. John od dzieciństwa trenował swojego syna Olego na zawodowego boksera. Syn boksował, a John dbał o wszystko o sponsorów, opiekę zdrowotną, podróże, hotele, a nawet pranie. W przerwach między walkami wspólnie przygrywali na gitarach. Dopóki Ole wygrywał, dopóty gazety rozpisywały się o niepokonanym Złotym Wikingu i jego świetnym trenerze. Jednak gdy następowały porażki, media przedstawiały Johna jako ambitnego i fanatycznego ojca, który pcha swojego młodziutkiego syna do walki z najgroźniejszymi zawodnikami świata. My tymczasem poznajemy Johna jako bardzo świadomego i wrażliwego człowieka, rozdartego pomiędzy miłością do syna a chęcią kontroli nad jego życiem. A zarazem chodzącego własnymi ścieżkami muzyka o cygańskiej duszy, i jak się później okaże również cygańskich korzeniach. Być może wraz z genami odziedziczył siłę fizyczną, siłę charakteru i jedyną słabość do muzyki. Poznajemy Johna w momencie, gdy wspólna wędrówka Drużyny Klemetsen dobiega kresu, a wraz ze spojrzeniem wstecz nadchodzi refleksja: Czy podejmowałem słuszne wybory? Czy zwycięstwa warte były tych wszystkich kosztów? Czy dziś postąpiłbym inaczej? To film nie tylko o walce na ringu, lecz także o ciosach, nokautach i przeciwnikach spotykanych w życiu. To film również dla tych, którzy boksu nie lubią.

13 7915 km 7915 km 7915 km to odległość, jaką pokonują kierowcy samochodów i motocykli, uczestniczący w rajdzie Dakar (poprzednio funkcjonującym pod nazwą Paryż Dakar). To także tytuł kolejnego filmu Nikolausa Geyrhaltera. Miłośnicy motoryzacji nie zobaczą w tym filmie jednak ani jednego ryczącego automobilu, za którym unosiłyby się chmury piasku i pyłu. Jedynym dowodem na to, że wszystkie miejsca, do których dotarł dokumentalista, poruszając się tą samą trasą co rajd, faktycznie przez chwilę stały się świadkami gigantycznego spektaklu o wątpliwym sensie, są ślady kół, głębokie koleiny przecinające afrykański krajobraz. Geyrhalter pokazuje miejsca, które kierowcy rajdu minęli w pędzie, nie przypuszczając nawet, kim są ludzie, którzy w nich żyją, i z jakimi problemami muszą borykać się na co dzień. Z pędem niewidocznych w kadrze, ale obecnych w świadomości widzów samochodów kontrastuje spokój kamery Geyrhaltera. Iznów nie ogranicza się ona do barwnych ciekawostek z dalekich, obcych miejsc. Bo tak pokazują trasę rajdu kamery telewizyjne transmitujące wydarzenie. Rajd trwa dwa tygodnie, austriacki dokumentalista potrzebował 4 miesięcy, aby pokonać tę samą odległość. Dla Geyrhaltera stosunek Europejczyków do Afryki cechuje nadal postawa kolonialna. Jednym z jej przejawów jestorganizowaniekosztującegowiele milionów eurorajdu na terenie krajów, które borykają się z zaspokojeniem podstawowychpotrzebmieszkańców. Europejczycytraktują Afrykę tylko jako spektakularną scenografię dla medialnego wydarzenia. Jednocześnie boją się jej angażująogromneśrodkifinansowewsystemyochronywybrzeży, aby nie dopuścić do nielegalnej emigracji afrykańskich uchodźców. Tymczasem dzięki filmowi Geyrhaltera na krótkim w skali kontynentu odcinku 7915 km poznajemy wyjątkowych ludzi, którzy walczą o godność osobistą i starają się podejmować życiowe decyzje w zgodzie ze swoją tożsamością. 4 9 maja 2009 godz. 16 Austria, min Reżyseria, zdjęcia: Nikolaus Geyrhalter Produkcja: Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion Nagrody i festiwale: 2009 Nagroda Austriackiego Związku Operatorów, AAC: Najlepsze Zdjęcia w Filmie Dokumentalnym, Diagonale, Graz 13

14 14 5 wiek głupoty The Age of Stupid 9 maja 2009 godz. 18 Wielka Brytania min Reżyseria: Franny Armstrong Produkcja: Spanner Films, Passion Pictures Festiwal: 2008 IDFA, Amsterdam Jak będzie wyglądać Ziemia za 50 lat? W jakim miejscu znajdzie się człowiek? Czy spełni się katastroficzna wizja przyszłości: wody z roztopionych lodowców zaleją świat, oszalałe słońce wypali żyzne grunty, zapanuje wielki głód, a gatunki zaczną po kolei wymierać? Wiekgłupoty to ambitnie zrealizowana próba przepowiedzenia naszej nieodległej przyszłości. Po kataklizmie ostatni z ludzi budują schron, w którym jak w biblijnej arce przechowywane są ostatnie okazy zwierząt, owadów i roślinności. Postać kustosza tego przedziwnego miejsca tworzy brytyjski aktor Pete Postlethwaite (znany polskiej widowni z Orkiestry i W imię ojca). Jest rok 2055, mężczyzna przegląda archiwalne materiały z przeszłości i stawia pytanie, dlaczego nie powstrzymaliśmy zmian klimatycznych na Ziemi, kiedy jeszcze było to możliwe. Odpowiedzi szuka w całym stylu życia współczesnego człowieka, szczególnie zaś nastawionego na konsumpcję człowieka Zachodu. W filmie znajdziemy wiele pomysłowo i niekiedy dowcipnie zrealizowanych animacji, które pokazują ewolucję gatunku ludzkiego, historię wojen o surowce, proporcje zużycia energii przez mieszkańców USA, Europy i krajów Trzeciego Świata. Przygnębiającą wymowę swego filmu autorzy przełamują kilkoma portretami współczesnych Don Kichotów: Guya Piersa walczącego o budowę wiatraków (sic!) na terenie jednego ze szkockich hrabstw czy Fernanda Pareau, wieloletniego przewodnika górskiego z Chamonix, który sprzeciwia się rozbudowie tuneli pod Alpami. Film Franny Armstrong to kino powstałe ze szlachetnych pobudek, zaangażowane w dzieło odbudowy naszej zbiorowej świadomości. Nie unika demagogii, ale wydaje się ona w pełni usprawiedliwiona aktualnością stawianego problemu.

15 królik Po berlińsku Rabbit à la Berlin Przestrzeń między dwoma murami, których linia dzieliła od 13 sierpnia1961r.berlinnawschodniizachodni,byłaprawdziwymrajemdlalicznejpopulacjikrólików.początkowokrólikibyłyprzekonane,żemur,zasiekiistrażnicyzpsamisąpoto,bystrzecichbezpieczeństwa.w rezerwacie żyłosięwygodnie.każdyjegomieszkaniecmiałtosamo,każdyżyłpodobniewjednejzidentycznychnor. Nietrzebabyłowalczyćopozycjęnadrabiniespołecznej.Wogóle niewieletrzebabyłorobić.królikibyłyzadowolone.alezbiegiemczasuokazałosię,żetrawyjestwprawdzieporównodla każdego, ale jest fatalnej jakości, i że zaczyna brakować przestrzeni do życia.awszelkiepróbyopuszczenia rezerwatu sąsurowokarane.wkońcu mur został rozebrany. W szerokim, wolnym świecie, który się przed nimi otwarł, króliki poczuły się zdezorientowane, zagrożone i nieszczęśliwe. Pierwszepokolenieniepotrafiłoznaleźćsobiewnimmiejsca.Szansemająbyćmożemłodekróliki, któreurodziłysięjużpoza rezerwatem. Metafora życia i przemian w Niemczech Wschodnich, ale i w większości państw tzw. demokracji ludowej. Celna i miejscami humorystyczna analiza szeregu czynników, które doprowadziły do budowania się postawy typowej dla homosovieticus. Świetne wykorzystanie filmowych i fotograficznych materiałów filmowych. Na Planete Doc Review 2009 odbędzie się polska premiera Królika po berlińsku kolejnego po szeroko nagradzanej Balladzie o kozie wspólnego dokumentu reżysera Bartka Konopki i autora zdjęć Piotra Rosołowskiego. aktorzy The Actors Aktorskie legendy polskiego filmu uchwycone podczas pracy na planie filmu fabularnego Jacka Bławuta Jeszcze nie wieczór. W przerwie pomiędzy ujęciami kamera przygląda się m.in. Ninie Andrycz, Romanowi Kłosowskiemu, Beacie Tyszkiewicz oraz Irenie Kwiatkowskiej maja 2009 godz. 14 Polska/Niemcy, min Reżyseria: Bartek Konopka Produkcja: MS Films Festiwale: 2009 Visions du Réel, Nyon; Hot Docs Canadian International Documentary Festival, Toronto Polska min Reżyseria:. Tomasz Wolski Produkcja: Kijora 15

16 16 7 nawiedzenie Ivetka and the Mountain 10 maja 2009 godz. 16 Czechy min Reżyseria: Vit Janecek Produkcja: Negativ, Česká Televize Brno Nagrody i festiwale: 2008 Best Czech Documentary, Jihlava, International Documentary Film Festival; Eastsilver Wieś Litmanowa, zagubiona w górach gdzieś we wschodniej Słowacji. W 1990 roku dwóm 12-letnim dziewczynkom, Ivetce i Katce, ukazała się tu Matka Boska. Dziewczynki doznawały objawień przez pięć kolejnych lat. Ich doznania nie były równomierne obie mogły doświadczać jej obecności, ale tylko Ivetka mogła z nią rozmawiać i przekazywać ludziom jej przesłanie. Po tych kilku niezwykłych latach losy dziewczynek się rozeszły Katka wyszła za mąż i wiedzie przykładne życie wiejskiej gospodyni, podczas gdy Ivetka, będąc posłuszna przykazaniom Matki Boskiej, wstąpiła do klasztoru, gdzie spędziła 9 lat. Po opuszczeniu jego murów zamieszkała na górze niedaleko Litmanowej, gdzie po raz pierwszy rozmawiała z Matką Boską. Dziś miejsce to jest popularnym celem pielgrzymek dla milionów wiernych, którzy są spragnieni kontaktu z Ivetką. Zgodnie z tradycją ludowej religijności przypisuje się jej magiczne moce, np. uzdrawianie dotykiem. Film jest poruszającą relacją o osobistym spotkaniu z sacrum i o transcendencji przenikającej ludową wiarę, która swą siłę czerpie z powtarzanego od setek lat rytuału. To także czuła opowieść o ludowych obrzędach, wiejskich księżach wierzących w cuda, drewnianych chatach i chłopakach popisujących się starymi motorami.

17 yes-meni naprawiają świat The Yes Men Fix the World Kiedy mężczyzna reprezentujący koncern Dow Chemical ogłosił na antenie BBC, że jego firma wypłaciodszkodowanieofiaromspowodowanejprzezsiebie katastrofy ekologicznej, prowadzący program dziennikarz oniemiał ze zdumienia. Zrobimy to, co powinniśmy byli zrobić już dawno temu zapewniał przedstawiciel koncernu. Po dwudziestu latach już mało kto liczył na to, że chemiczny gigant ukaże ludzkie oblicze. Euforia trwała jednak bardzo krótko. Firma szybko zdementowała informację, a BBC poprosiło o wyjaśnienia na antenie. Okazało się, że mężczyzna, który składał zaskakujące obietnice, nie ma z koncernem nic wspólnego. Chcieliśmy w ten sposób przypomnieć, że nikt dziś nie liczy się z ofiarami wyjaśnił. Czy można naprawić świat? proste, wręcz naiwne pytanie stało się kołem zamachowym działań dwóch alterglobalistów: Andy ego Bichlbauma i Kurta Engfehra. Duet wygłasza na przykład prowokacyjne przemówienie na konferencji firm naftowych, oferując nowyprodukt paliwo z ludzkiegomięsa. Jakorzekomi przedstawiciele rządu USA, Yes-meni obiecują oszukanym przez deweloperów mieszkańcom Nowego Orleanu uczciwe inwestycje. Zdemaskowani wykorzystują zainteresowanie mediów do swoich celów. Dokąd chciwość zaprowadzi ludzi? pytają. Po części dokument, po części mocumentary (fabularyzowany film dokumentalny) w stylu Michaela Moore'a, pełen humoru obraz Bichlbauma i Engfehra ujmuje widza prostotą przekazu. Autorzy poruszają w nim najbardziej palące problemy współczesności: globalny kryzys, niesprawiedliwość społeczną, zagadnienia ochrony środowiska maja 2009 godz. 18 Francja/USA min Reżyseria: Andy Bichlbaum i Mike Bonanno Produkcja: Arte France, Renegade Pictures, Article Z, Britdoc, Charny-Bachrach Nagrody i festiwale: 2008 Sundance Film Festival 2009 Nagroda Publiczności, Berlinale 17

18 18 9 ślepy los Blindsight 10 maja 2009 godz. 20 Wielka Brytania min Reżyseria: Lucy Walker Produkcja: Robson Entertainment Nagrody i festiwale: 2006 Nagroda Publiczności, Los Angeles Film Festival; nominacja, British Independent Film Awards; Toronto International Film Festival 2007 Nagroda Publiczności, Palm Springs International Film Festival; Panorama Nagroda Publiczności, Berlin International Film Festival Erik Weihenmeyer był niewidomy od 15. roku życia. Zanim został alpinistą i pierwszym niewidomym, który zdobył Mount Everest, musiał zmierzyć się ze swoimi ograniczeniami. Jego droga do samoakceptacji przebiegała w sprzyjających warunkach: pod opieką braci i czuwającego nad wszystkim ojca. Teraz Erik zdecydował się pomóc innym. Wybrał Tybet, bo tu niewidomi żyją jak wyrzutki, na marginesie społecznym. W powszechnym mniemaniu ślepota jest karą za grzechy w poprzednim życiu lub dowodem opętania. Normalne życie staje się przez to niemal niemożliwe. Sabryie Tenberken, niewidoma Niemka, postanowiła założyć organizację Braille bez Granic i pierwszą szkołę dla niewidomych w Lhasie. To do niej zwraca się Erik z propozycją zorganizowania profesjonalnej wyprawy w Himalaje. Grupę stworzyli uczestnicy wielu górskich wspinaczek i dzieci ze szkoły Sabryie. W miarę zbliżania się do szczytu, cel wyprawy staje się przedmiotem dyskusji i polem gry ambicji himalaistów. Czy ktoś w tych krytycznych warunkach zachowa rozsądek? Dokument Lucy Walker łączy różne elementy. Reżyserka z uwagą obserwuje uczestników ekspedycji oraz jej burzliwy przebieg. Przygląda się też wpływowi wyprawy na psychikę dzieci i dorosłych. Dla niektórych wspinaczka staje się szansą na przemianę, na której zależało organizatorom. Inni na nowo przeżywają przeszłość i wracają do bolesnych wspomnień. Choć Ślepy los w naturalny sposób staje się opowieścią o górskiej ekspedycji, autorka nawet na chwilę nie traci z pola widzenia celu swojego dzieła.

19 PRELEGENCI DEBAT W POLSCE: Prof. Maciej Nowicki minister środowiska, ekolog i działacz społeczny; Prof. Magdalena Środa etyk, filozof; Dr Maciej Gdula krytyka Polityczna, autor wstępu do książki Bruno Latoura Polityka natury; Ewa Smuk-Stratenwerth antropolog, ekolog, Stowarzyszenie Ziarno ; Ewa Koś ekolożka, feministka, Zieloni 2004; Dr Ewa Bińczyk filozof przyrody z UMK w Toruniu; Artur Krzyżański ekolog, Stowarzyszenie na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Szczecin 21 ; Prof. Ludwik Tomiałojć Uniwersytet Wrocławski, członek Państwowej Rady Ochrony Przyrody; Dr Krzysztof Abriszewski socjolog, autor książki o Latourze Poznanie, zbiorowość, Polityka. analiza teorii aktora-sieci bruno latoura; Julia Michalak koordynator kampanii klimatyczno-energetycznej Greenpeace; Jacek Bożek założyciel i prezes Klubu Gaja; Agnieszka Grzybek przewodnicząca Zielonych Polityka natury Debaty krytyki Politycznej. 9 maja 2009 godz. 19:30: Po projekcji filmu Wiek głupoty zapraszamy do następujących kin: Gdańsk Akademickie Centrum Kultury ul. Wita Stwosza 58, Katowice Rialto ul. Św. Jana 24, Kraków Kino Pod Baranami Rynek Główny 27, Lublin Chatka Żaka ul. Radziszewskiego 16, Łódź Charlie ul. Piotrkowska 203/205, Poznań Muza ul. Św. Marcina 30, Szczecin Zamek ul. Korsarzy 34, Toruń Kino Centrum CSW Znaki czasu ul. Wały gen. Sikorskiego 13, Wrocław Warszawa ul. Marszałka J. Piłsudskiego 64, Warszawa Kinoteka Plac Defilad 1 Jeden dzień dziesięć miast dziesięć debat. Krytyka Polityczna zaprasza do dyskusji o związkach polityki i ekologii. Rozmawiać będą: socjologowie, dziennikarze, filozofowie, publicyści, ekolodzy. Wstępem do rozmowy będzie film Wiek głupoty Franny Armstrong i książka Bruno Latoura Politykanatury (WydawnictwoKrytykiPolitycznej,Warszawa2009). Bruno Latour, wybitny francuski filozof i socjolog, prowokacyjnie proponuje w książce Polityka natury: Zrezygnujmy w ogóle z pojęcia natury. Przecież tego, co z natury, nie da się oddzielić od tego, co pochodzi od człowieka. Nowoczesność miała wyzwolić człowieka z uzależnienia od przyrody. Maszyna parowa zastąpiła pracę ludzkich mięśni, a elektryczny odświeżacz powietrza pozwolił cieszyć się zapachem morskiej bryzy, kiedy mamy ochotę, a nie kiedy mamy czas na wycieczki na łono natury. Za każdym wynalazkiem stoi sztab ludzi. Ktoś podejmuje decyzję o rozpoczęciu badań naukowych nad środowiskiem. Ktoś szuka na te badania pieniędzy, ktoś inny przyznaje na nie dotacje. Abyśmy mogli dowiedzieć się z gazet, że w dolinie Rospudy żyje chroniona żaba jeziorkowa, sztab ludzi musi podjąć setki działań ekonomicznych, społecznych i politycznych. Światy natury i kultury przenikają się. Cóż, nawet żaba jest polityczna. Krytyka Polityczna zaprasza do debaty o tym, ile jest polityki w ekologii. Czy ekologia jest prawicowa, czy może lewicowa? Czy przyrody należy bronić zawsze i wszędzie? Czy może ekologowie powinni mieć jeszcze inne cele? Czy zwierzęta, lasy, a nawet bakterie to też podmioty polityczne? Kto powinien reprezentować ich interesy i jakie to są interesy? 19

20 Mecenas Festiwalu: Główny Partner: Główny Partner: Partnerzy: Organizator: 20 zapraszamy do 22 kin na weekend z cyfrowym Planete Doc Review oraz na Debaty krytyki Politycznej o związkach polityki i ekologii (10 miast): Częstochowa OKF Al. NMP 64 Dąbrowa Górnicza Kadr ul. Plac Wolności 1 Elbląg Światowid-Kameralne Pl. K. Jagiellończyka 1 Gdańsk Akademickie Centrum Kultury ul. Wita Stwosza 58 debata Krytyki Politycznej Gliwice Amok ul. Kardynała Wyszyńskiego 5 Katowice Rialto ul. Św. Jana 24 debata Krytyki Politycznej Konin Centrum Al. Niepodległości 1 Kraków Kino Pod Baranami Rynek Główny 27 debata Krytyki Politycznej Lublin Chatka Żaka ul. Radziszewskiego 16 debata Krytyki Politycznej Łódź Charlie ul. Piotrkowska 203/205 debata Krytyki Politycznej Łódź Kinematograf Plac Zwycięstwa 1 Nasielsk Niwa ul. Kościuszki 12 Nowy Sącz Sokół ul. Długosza 3 Poznań Rialto ul. Dąbrowskiego 38 Poznań Muza ul. Św. Marcina 30 debata Krytyki Politycznej Ruda Śląska Patria ul. Chorzowska 3 Skierniewice Polonez ul. Wita Stwosza 2/4 Słupsk Rejs ul. 3 Maja 22 Szczecin Zamek ul. Korsarzy 34 debata Krytyki Politycznej Toruń Kino Centrum CSW Znaki czasu ul. Wały gen. Sikorskiego 13 debata Krytyki Politycznej Wrocław Warszawa ul. Marszałka J. Piłsudskiego 64 debata Krytyki Politycznej Warszawa Kinoteka Plac Defilad 1 debata Krytyki Politycznej Patroni Medialni:

Regulamin 34. Koszalińskiego Festiwalu Debiutów Filmowych "Młodzi i Film" Koszalin 22-27 czerwca 2015 r.

Regulamin 34. Koszalińskiego Festiwalu Debiutów Filmowych Młodzi i Film Koszalin 22-27 czerwca 2015 r. Regulamin 34. Koszalińskiego Festiwalu Debiutów Filmowych "Młodzi i Film" Koszalin 22-27 czerwca 2015 r. 1 1. 34. Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film" jest konkursowym przeglądem polskich

Bardziej szczegółowo

48 Hour Film Project 2013

48 Hour Film Project 2013 48 Hour Film Project 2013 Propozycja sponsoringu Kiedy na zrobienie filmu masz 48 godzin, liczy się każda minuta. Film czym jest 48HFP? http://www.youtube.com/watch?v=idgn51kf9ve&feature=youtu.be 48HFP

Bardziej szczegółowo

zapraszają na Film Cezarego Ibera

zapraszają na Film Cezarego Ibera Page1 zapraszają na Film Cezarego Ibera Od 14 stycznia 2011 Page2 Od piątku, 14 stycznia 2011 DIALOG będzie wyświetlany na regularnych pokazach w KinoLAB w Warszawie. W ten sposób zostanie zainaugurowany

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU ETIUD I FILMÓW KRÓTKOMETRAŻOWYCH FESTIWAL AKTORSTWA FILMOWEGO

REGULAMIN KONKURSU ETIUD I FILMÓW KRÓTKOMETRAŻOWYCH FESTIWAL AKTORSTWA FILMOWEGO REGULAMIN KONKURSU ETIUD I FILMÓW KRÓTKOMETRAŻOWYCH FESTIWAL AKTORSTWA FILMOWEGO I POSTANOWIENIA OGÓLNE Konkurs Etiud i Filmów Krótkometrażowych odbywa się w ramach pierwszego Festiwalu Aktorstwa Filmowego

Bardziej szczegółowo

OFERTA SPONSORSKA 2015

OFERTA SPONSORSKA 2015 OFERTA SPONSORSKA 2015 Istniejemy od 1945 roku. Od zawsze nasz świat kręci się wokół FILMU. Zajmujemy się jego upowszechnianiem i promocją, prowadzimy projekty popularyzujące kulturę filmową oraz wspieramy

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu. stwórz dobre Kino, realizując swój własny scenariusz! Niezależnego Festivalu Filmowego QL. 1 Postanowienia Ogólne

Regulamin konkursu. stwórz dobre Kino, realizując swój własny scenariusz! Niezależnego Festivalu Filmowego QL. 1 Postanowienia Ogólne Regulamin konkursu stwórz dobre Kino, realizując swój własny scenariusz! Niezależnego Festivalu Filmowego QL 1 Postanowienia Ogólne 1. Organizatorem konkursu jest Wydział Mediów, Aktorstwa i Reżyserii

Bardziej szczegółowo

Regulamin Konkursu Projekt: Pszczoła

Regulamin Konkursu Projekt: Pszczoła Regulamin Konkursu Projekt: Pszczoła 1. Organizatorem konkursu Projekt: pszczoła jest Fundacja Greenpeace Polska z siedzibą przy ul. Lirowej 13, 02-387 Warszawa, wpisaną do Krajowego Rejestru Sądowego

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU FILMOWEGO PRZECIW MOWIE NIENAWIŚCI KIELCE 2015

REGULAMIN KONKURSU FILMOWEGO PRZECIW MOWIE NIENAWIŚCI KIELCE 2015 REGULAMIN KONKURSU FILMOWEGO PRZECIW MOWIE NIENAWIŚCI KIELCE 2015 1. Organizator 1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Katolickich Diecezji Kieleckiej im. św. Stanisława Kostki w Kielcach. 2. Patronami

Bardziej szczegółowo

BARWY WOLONTARIATU. Konkurs organizowany przez Sieć Centrów Wolontariatu. www.wolontariat.org.pl

BARWY WOLONTARIATU. Konkurs organizowany przez Sieć Centrów Wolontariatu. www.wolontariat.org.pl BARWY WOLONTARIATU Konkurs organizowany przez Sieć Centrów Wolontariatu Szanowni Państwo, Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w konkursie Barwy wolontariatu. Jest to. edycja konkursu, którego realizację

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU CZARNY KOŃ ANIMACJI ARS INDEPENDENT FESTIVAL 2015, KATOWICE

REGULAMIN KONKURSU CZARNY KOŃ ANIMACJI ARS INDEPENDENT FESTIVAL 2015, KATOWICE REGULAMIN KONKURSU CZARNY KOŃ ANIMACJI ARS INDEPENDENT FESTIVAL 2015, KATOWICE POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Organizatorem Ars Independent Festival 2015 (zwanego dalej Festiwalem) jest Instytucja Kultury Katowice

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU ETIUD I ANIMACJI 4. FESTIWAL KRYTYKÓW SZTUKI FILMOWEJ KAMERA AKCJA

REGULAMIN KONKURSU ETIUD I ANIMACJI 4. FESTIWAL KRYTYKÓW SZTUKI FILMOWEJ KAMERA AKCJA REGULAMIN KONKURSU ETIUD I ANIMACJI 4. FESTIWAL KRYTYKÓW SZTUKI FILMOWEJ KAMERA AKCJA POSTANOWIENIA OGÓLNE Konkurs Etiud i Animacji odbywa się w ramach 4. Festiwalu Krytyków Sztuki Filmowej KAMERA AKCJA

Bardziej szczegółowo

X POLONIJNY FESTIWAL MULTIMEDIALNY "POLSKIE OJCZYZNY 2015

X POLONIJNY FESTIWAL MULTIMEDIALNY POLSKIE OJCZYZNY 2015 REGULAMIN X POLONIJNY FESTIWAL MULTIMEDIALNY "POLSKIE OJCZYZNY 2015 I. Termin festiwalu X Polonijny Festiwal Multimedialny Polskie Ojczyzny 2015 odbędzie się w Częstochowie. Pokazy konkursowe prac odbędą

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSÓW 5. SE-MA-FOR FILM FESTIVAL

REGULAMIN KONKURSÓW 5. SE-MA-FOR FILM FESTIVAL REGULAMIN KONKURSÓW 5. SE-MA-FOR FILM FESTIVAL Se-ma-for Film Festival (międzynarodowy festiwal animowanych filmów lalkowych technik przestrzennych) jest drugim na świecie i pierwszym w Europie festiwalem

Bardziej szczegółowo

1 9. Gliwicki Offowy Festiwal Filmowy GOFFR 2012 zwany dalej Festiwalem odbędzie się w dniach 23 24 listopada 2012 roku w Gliwicach.

1 9. Gliwicki Offowy Festiwal Filmowy GOFFR 2012 zwany dalej Festiwalem odbędzie się w dniach 23 24 listopada 2012 roku w Gliwicach. I. Termin i miejsce: 1 9. Gliwicki Offowy Festiwal Filmowy GOFFR 2012 zwany dalej Festiwalem odbędzie się w dniach 23 24 listopada 2012 roku w Gliwicach. II. Misja Festiwalu: 2 Celem Festiwalu jest: -

Bardziej szczegółowo

BOX DVD OBLICZA EKOLOGII

BOX DVD OBLICZA EKOLOGII BOX DVD OBLICZA EKOLOGII Wyjątkowy zestaw 3 filmów o tematyce ekologicznej Laureatów nagród na festiwalu filmowym Planete Doc Review: Jądro wieczności Wiek głupoty Recepta na klęskę Ochrona środowiska

Bardziej szczegółowo

Burmistrz Miasta Kalety ogłasza Konkurs na amatorski film promocyjny o mieście Kalety

Burmistrz Miasta Kalety ogłasza Konkurs na amatorski film promocyjny o mieście Kalety Burmistrz Miasta Kalety ogłasza Konkurs na amatorski film promocyjny o mieście Kalety I. Postanowienia ogólne Regulamin Konkursu 1. Niniejszy regulamin określa warunki i zasady, na jakich odbywa się konkurs

Bardziej szczegółowo

III Wojewódzki Festiwal Konkursów o pszczołach

III Wojewódzki Festiwal Konkursów o pszczołach III Wojewódzki Festiwal Konkursów o pszczołach Mając na względzie potrzebę ochrony środowiska naturalnego kolejny rok z rzędu chcemy pogłębić świadomość dzieci i młodzieży na temat dobrodziejstw jakie

Bardziej szczegółowo

6.MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL PRODUCENTÓW FILMOWYCH REGIOFUN OFERTA SPONSORSKA

6.MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL PRODUCENTÓW FILMOWYCH REGIOFUN OFERTA SPONSORSKA 6.MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL PRODUCENTÓW FILMOWYCH REGIOFUN OFERTA SPONSORSKA Międzynarodowy Festiwal Producentów Filmowych REGIOFUN organizowany przez Instytucję Filmową SILESIA FILM, to jedyna w Polsce,

Bardziej szczegółowo

Regulamin określa zasady organizacji Konkursu na najlepszą recenzję filmową

Regulamin określa zasady organizacji Konkursu na najlepszą recenzję filmową Regulamin określa zasady organizacji Konkursu na najlepszą recenzję filmową I. Organizator i zakres terytorialny i czasowy Konkursu 1. Organizatorem konkursu jest spółka Helios S.A. z siedzibą w Łodzi,

Bardziej szczegółowo

7.MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL PRODUCENTÓW FILMOWYCH REGIOFUN. OFERTA SPONSORSKA 7. MFPF REGIOFUN oferta sponsorska na rok 2016

7.MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL PRODUCENTÓW FILMOWYCH REGIOFUN. OFERTA SPONSORSKA 7. MFPF REGIOFUN oferta sponsorska na rok 2016 7.MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL PRODUCENTÓW FILMOWYCH REGIOFUN OFERTA SPONSORSKA Międzynarodowy Festiwal Producentów Filmowych REGIOFUN organizowany przez Instytucję Filmową SILESIA FILM, to jedyna w Polsce,

Bardziej szczegółowo

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot Opowieści nocy reż. Michel Ocelot 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Jak powstaje film? 2. Karta pracy. (str. 5) MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI SCENARIUSZ LEKCJI Opracowała: Paulina

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU CZARNY KOŃ ARS INDEPENDENT FESTIVAL 2015, KATOWICE

REGULAMIN KONKURSU CZARNY KOŃ ARS INDEPENDENT FESTIVAL 2015, KATOWICE REGULAMIN KONKURSU CZARNY KOŃ ARS INDEPENDENT FESTIVAL 2015, KATOWICE POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Organizatorem Ars Independent Festival 2015 (zwanego dalej Festiwalem) jest Instytucja Kultury Katowice - Miasto

Bardziej szczegółowo

XVII Konkurs Młodzież Przeciwko Uzależnieniom

XVII Konkurs Młodzież Przeciwko Uzależnieniom XVII Konkurs Młodzież Przeciwko Uzależnieniom Serdecznie zapraszamy wszystkich uczniów szkół gimnazjalnych z terenu województwa lubuskiego do udziału w konkursie Młodzież Przeciw Uzależnieniom W tym roku

Bardziej szczegółowo

CINEMAFORUM - 12. Międzynarodowe Forum Niezależnych Filmów Fabularnych Regulamin Konkursu Głównego (na najlepszy niezależny film fabularny)

CINEMAFORUM - 12. Międzynarodowe Forum Niezależnych Filmów Fabularnych Regulamin Konkursu Głównego (na najlepszy niezależny film fabularny) CINEMAFORUM - 12. Międzynarodowe Forum Niezależnych Filmów Fabularnych Regulamin Konkursu Głównego (na najlepszy niezależny film fabularny) I. Termin i miejsce: 1 CINEMAFORUM - 12. Międzynarodowe Forum

Bardziej szczegółowo

Organizator projektu: Fundacja MK

Organizator projektu: Fundacja MK 3 BIEGUN Organizator projektu: Fundacja MK Fundacja Marka Kamińskiego od 1996 roku pomaga chorym dzieciom i młodzieży w pokonywaniu barier i realizacji ich marzeń. Fundacja prowadzi projekty charytatywne,

Bardziej szczegółowo

Sezon 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. W. Chotomskiej w Józefowie

Sezon 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. W. Chotomskiej w Józefowie Sezon 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. W. Chotomskiej w Józefowie ZAŁOŻENIA PROJEKTU 1. Misja 2. Forma działania i częstotliwość prowadzenia zajęć 3. Forma zajęć 4. Tematyka i cel zajęć 5. Wiedza i doświadczenie

Bardziej szczegółowo

Konkurs Rowerem na uczelnię

Konkurs Rowerem na uczelnię Konkurs Rowerem na uczelnię Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie we współpracy z Urzędem Miasta Lublin organizuje w dniach 13.04-12.06.2015 roku, kampanię społeczną skierowaną do

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO "Historia w kadrze zatrzymana. 1 Organizator

REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO Historia w kadrze zatrzymana. 1 Organizator Dofinansowano ze środków Programu Działaj Lokalnie IX Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO "Historia w kadrze zatrzymana 1 Organizator Stowarzyszenie Ziemi Pilickiej,

Bardziej szczegółowo

Regulamin. Konkursu Fotograficznego Miasto nocą

Regulamin. Konkursu Fotograficznego Miasto nocą Regulamin Konkursu Fotograficznego Miasto nocą Organizator: Fundacja Wspieram ul. Ciołka 30, 01-432 Warszawa 22 224 58 69 22 837 91 44 Partner: Akademia Fotografii w Warszawie www.akademiafotografii.pl

Bardziej szczegółowo

PIERWSZY POLAK NA MARSIE

PIERWSZY POLAK NA MARSIE Film dokumentalny PIERWSZY POLAK NA MARSIE reżyseria.: Agnieszka Elbanowska zdjęcia: Paweł Chorzępa producent: square film studio sp. z o.o. Magdalena Borowiec Tatiana Wasilewska Daria Zienowicz To będzie

Bardziej szczegółowo

Miasto Organizator Co się dzieje? Gdzie? Kiedy?

Miasto Organizator Co się dzieje? Gdzie? Kiedy? Wrocław Salezjański Wolontariat Misyjny Młodzi Światu Rozmowa z ekspertami na temat relacji handlowych między krajami Globalnego Południa i Północy. Handel a kryzys żywnościowy, rolnictwo w Afryce i Ameryce

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN MŁODZIEŻOWEGO FESTIWALU FILMOWEGO MOJA PRZESTRZEŃ. pod honorowym patronatem Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej i Starosty Olsztyńskiego

REGULAMIN MŁODZIEŻOWEGO FESTIWALU FILMOWEGO MOJA PRZESTRZEŃ. pod honorowym patronatem Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej i Starosty Olsztyńskiego REGULAMIN MŁODZIEŻOWEGO FESTIWALU FILMOWEGO MOJA PRZESTRZEŃ pod honorowym patronatem Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej i Starosty Olsztyńskiego Partnerzy Filmoteka Szkolna, Centrum Edukacji Obywatelskiej

Bardziej szczegółowo

Regulamin. Stowarzyszenie historyczne im. 11 Grupy Operacyjnej NSZ z Płocka 44 Drużyna Starszoharcerska Sfora z Blichowa

Regulamin. Stowarzyszenie historyczne im. 11 Grupy Operacyjnej NSZ z Płocka 44 Drużyna Starszoharcerska Sfora z Blichowa Regulamin I. INFORMACJE OGÓLNE 1. Harcerski Festiwal Filmowy o Tematyce Historycznej to przegląd filmów harcerskich, konkurs harcerskich filmów amatorskich. 2. HFFoTH w Płocku jest zorganizowany w ramach

Bardziej szczegółowo

Co zrobić żeby wygrać? - Wystarczy przyjechać na uczelnię rowerem, wypełnić kupon i wrzucić do urny. Losowanie upominków odbędzie się w dniach:

Co zrobić żeby wygrać? - Wystarczy przyjechać na uczelnię rowerem, wypełnić kupon i wrzucić do urny. Losowanie upominków odbędzie się w dniach: POLITECHNIKA LUBELSKA we współpracy z Urzędem Miasta Lublin organizuje w dniach 13.04-12.06.2015 roku, kampanię społeczną skierowaną do studentów i pracowników uczelni pod hasłem "Rowerem na uczelnię".

Bardziej szczegółowo

Alwernijskie klimaty

Alwernijskie klimaty S t r o n a 1 Regulamin konkursu filmowego Alwernijskie klimaty Konkurs jest organizowany w ramach projektu pn. Zwierciadło Alwerni gminny facebook dofinansowanego w ramach Programu Operacyjnego Fundusz

Bardziej szczegółowo

1) filmy / seriale 2) muzykę 3) książki 4) gry 5) inne (jakie?)...

1) filmy / seriale 2) muzykę 3) książki 4) gry 5) inne (jakie?)... METRYCZKA Miejscowość Płeć Wiek Wykształcenie Zawód BLOK I (kultura w sieci + PISF) 1. W jaki sposób przeważnie korzystasz z Internetu? 1) komputer stacjonarny lub laptop w domu [> przejdź do pytania 2]

Bardziej szczegółowo

Beata Hyży - Czołpińska: scenariusz filmu "Zaginiona Ikona"

Beata Hyży - Czołpińska: scenariusz filmu Zaginiona Ikona Beata Hyży - Czołpińska: scenariusz filmu "Zaginiona Ikona" Otrzymała półroczne stypendium Marszałka Województwa Podlaskiego na rok 2010 w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania i ochrony

Bardziej szczegółowo

TU JEST KINO! promocja sektora audiowizualnego i kultury filmowej w województwie łódzkim

TU JEST KINO! promocja sektora audiowizualnego i kultury filmowej w województwie łódzkim TU JEST KINO! promocja sektora audiowizualnego i kultury filmowej w województwie łódzkim Projekt dofinansowany w ramach Działania III.2: Podnoszenie innowacyjności i konkurencyjności przedsiębiorstw, Osi

Bardziej szczegółowo

XI Międzynarodowy Festiwal Kina Autorskiego Quest Europe 2015 pod honorowym patronatem Jerzego Hoffmana

XI Międzynarodowy Festiwal Kina Autorskiego Quest Europe 2015 pod honorowym patronatem Jerzego Hoffmana XI Międzynarodowy Festiwal Kina Autorskiego Quest Europe 2015 pod honorowym patronatem Jerzego Hoffmana REGULAMIN KONKURSU FILMOWEGO 1 MFKA QUEST EUROPE jest imprezą przeznaczoną dla wszystkich filmowców

Bardziej szczegółowo

Śląski dom-wczoraj i dziś

Śląski dom-wczoraj i dziś REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO Śląski dom-wczoraj i dziś I. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Organizatorem konkursu jest GMINA TURAWA oraz firma ŚLĄSKI DOM sp. z o.o. 2. Celem konkursu jest: Poznanie tradycyjnej

Bardziej szczegółowo

Regulamin Ogólnopolskiego Szkolnego Konkursu Filmowego LEKTURY W KADRZE

Regulamin Ogólnopolskiego Szkolnego Konkursu Filmowego LEKTURY W KADRZE Regulamin Ogólnopolskiego Szkolnego Konkursu Filmowego LEKTURY W KADRZE 1. ORGANIZATOR 1. Organizatorem konkursu jest Liceum Ogólnokształcące MIKRON mieszczące się w Łodzi przy ul. Pięknej 30/32. 2. CELE

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 Monika Górska

Copyright 2015 Monika Górska 1 Wiesz jaka jest różnica między produktem a marką? Produkt się kupuje a w markę się wierzy. Kiedy używasz opowieści, budujesz Twoją markę. A kiedy kupujesz cos markowego, nie zastanawiasz się specjalnie

Bardziej szczegółowo

Regulamin Konkursu Głównego (na najlepszy film fabularny)

Regulamin Konkursu Głównego (na najlepszy film fabularny) Regulamin Konkursu Głównego (na najlepszy film fabularny) I. Termin i miejsce: 1 CINEMAFORUM - 13. Międzynarodowe Forum Niezależnych Filmów Fabularnych, zwane dalej Festiwalem, odbędzie się w dniach 12-16

Bardziej szczegółowo

Debiut na NewConnect 12 lipca 2010

Debiut na NewConnect 12 lipca 2010 Debiut na NewConnect 12 lipca 2010 Portal Filmowy STOPKLATKA marketing@stopklatka.pl 2010 1 Stopklatka.pl - wiodący portal filmowy najdłużej istniejący polski portal filmowy od sierpnia 1996 roku wysoka

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU FILMOWEGO Z OKAZJI JUBILEUSZU 25-LECIA NARODOWEGO FUNDUSZU OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ

REGULAMIN KONKURSU FILMOWEGO Z OKAZJI JUBILEUSZU 25-LECIA NARODOWEGO FUNDUSZU OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ REGULAMIN KONKURSU FILMOWEGO Z OKAZJI JUBILEUSZU 25-LECIA NARODOWEGO FUNDUSZU OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ I Tematyka i cel konkursu 1. Konkurs pt.: Ekologia - Moja Pasja, Moja Wizja, Mój Styl

Bardziej szczegółowo

4 7 LIPCA. WARSZAWA / PATIO BUDYNKU PAST-y, ul. Zielna 39 (Metro Świętokrzyska) KLUB FESTIWALOWY HerbaBerba, budynek PAST-y (poziom -1)

4 7 LIPCA. WARSZAWA / PATIO BUDYNKU PAST-y, ul. Zielna 39 (Metro Świętokrzyska) KLUB FESTIWALOWY HerbaBerba, budynek PAST-y (poziom -1) 4 7 LIPCA WARSZAWA / PATIO BUDYNKU PAST-y, ul. Zielna 39 (Metro Świętokrzyska) Artystyczne wrzenie w Warszawie. INFORMACJA PRASOWA Już 4 lipca na patio budynku PAST-y przy Metrze Świętokrzyska startuje

Bardziej szczegółowo

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich Polskie kino w opinii Internautów wyniki badań bezpośrednich Zakres i częstotliwość oglądania polskich filmów Badani są bardzo aktywnymi uczestnikami życia kulturalnego. Niemal 60% badanych było w ciągu

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU Myśliwi w sieci 2012

REGULAMIN KONKURSU Myśliwi w sieci 2012 1 POLSKI ZWIĄZEK ŁOWIECKI ZARZĄD GŁÓWNY KOMISJA PROMOCJI ŁOWIECTWA NACZELNEJ RADY ŁOWIECKIEJ REGULAMIN KONKURSU Myśliwi w sieci 2012 2 Regulamin Konkursu na najlepszą stronę internetową o tematyce łowieckiej

Bardziej szczegółowo

II WOJEWÓDZKI FESTIWAL JĘZYKOWY

II WOJEWÓDZKI FESTIWAL JĘZYKOWY II WOJEWÓDZKI FESTIWAL JĘZYKOWY W NIEGOWICI Każdy język obcy daje Ci nowe życie jeśli znasz tylko jeden język, żyjesz tylko raz (przysłowie czeskie) II WOJEWÓDZKI FESTIWAL JĘZYKOWY NIEGOWIĆ 2016 REGULAMIN

Bardziej szczegółowo

Projekt: 3 Biegun. Wyprawa szlakiem św. Jakuba z Kaliningradu do Santiago de Compostela. Trasa: Rosja, Polska, Niemcy, Belgia, Francja, Hiszpania

Projekt: 3 Biegun. Wyprawa szlakiem św. Jakuba z Kaliningradu do Santiago de Compostela. Trasa: Rosja, Polska, Niemcy, Belgia, Francja, Hiszpania Projekt: 3 Biegun Wyprawa szlakiem św. Jakuba z Kaliningradu do Santiago de Compostela. Trasa: Rosja, Polska, Niemcy, Belgia, Francja, Hiszpania Wyprawa wspierać będzie metodę edukacyjną BIEGUN pozwalającą

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu plastycznego Czarna Orawa spotkanie z przyrodą

Regulamin konkursu plastycznego Czarna Orawa spotkanie z przyrodą Regulamin konkursu plastycznego Czarna Orawa spotkanie z przyrodą 1. Postanowienia ogólne 1. Organizatorami konkursu fotograficznego Czarna Orawa spotkanie z przyrodą zwanego dalej Konkursem są Regionalny

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu #1 wyzwanie FOTO zadanie dla redakcji realizowanego w ramach projektu Junior Media

Regulamin konkursu #1 wyzwanie FOTO zadanie dla redakcji realizowanego w ramach projektu Junior Media Regulamin konkursu #1 wyzwanie FOTO zadanie dla redakcji realizowanego w ramach projektu Junior Media 1. Postanowienia ogólne Konkurs będzie prowadzony pod nazwą #1 wyzwanie FOTO zadanie dla redakcji 1.

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO WODA W KADRZE

REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO WODA W KADRZE REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO WODA W KADRZE 1. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1.1 Niniejszy regulamin [ Regulamin ] określa warunki, na jakich odbywa się konkurs fotografii ekologicznej [ Konkurs ]. 1.2 Organizatorem

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ. #miastoeuropa

REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ. #miastoeuropa REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ #miastoeuropa 1. DEFINICJE 1. GRA MIEJSKA (zwana dalej Grą) forma rozrywki edukacyjnej, rozgrywana w przestrzeni miejskiej. 2. ORGANIZATOR - Organizatorem Gry Miejskiej pt. #miasto

Bardziej szczegółowo

Oferta sponsorska III Konferencja Kin Studyjnych i Lokalnych OFERTA SPONSORSKA. III Konferencja Kin Studyjnych i Lokalnych. Kino Regis, Bochnia,

Oferta sponsorska III Konferencja Kin Studyjnych i Lokalnych OFERTA SPONSORSKA. III Konferencja Kin Studyjnych i Lokalnych. Kino Regis, Bochnia, OFERTA SPONSORSKA III Konferencja Kin Studyjnych i Lokalnych Kino Regis, Bochnia, 3-5 września 2014 Wstęp: Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą sponsorską, z nadzieją na podjęcie owocnej

Bardziej szczegółowo

I. ORGANIZATOR KONKURSU

I. ORGANIZATOR KONKURSU Regulamin I. ORGANIZATOR KONKURSU 1. Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Filmów Amatorskich KLAPS, zwanego dalej Konkursem, jest Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 6 w Bydgoszczy, reprezentowany przez

Bardziej szczegółowo

Odnośnie zakresu naszych świadczeń dla Państwa jesteśmy otwarci na negocjacje. W zależności od stopnia podjętej współpracy możemy zaoferować m.in.

Odnośnie zakresu naszych świadczeń dla Państwa jesteśmy otwarci na negocjacje. W zależności od stopnia podjętej współpracy możemy zaoferować m.in. Szanowni Państwo! Spółka Kadry Wrocławia wraz ze współpracującymi z nami instytucjami (m.in. Biurem Promocji Miasta Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Kinem Nowe Horyzonty) serdecznie zaprasza Państwa do

Bardziej szczegółowo

Regulamin ogólnopolskiego konkursu Utrwal świat między Nidą a Pilicą. II edycja Nasz region nasz dom

Regulamin ogólnopolskiego konkursu Utrwal świat między Nidą a Pilicą. II edycja Nasz region nasz dom Regulamin ogólnopolskiego konkursu Utrwal świat między Nidą a Pilicą. II edycja Nasz region nasz dom I. Postanowienia ogólne: 1. Organizatorem konkursu jest Powiat Włoszczowski we współpracy z Fundacją

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu dla nauczycieli na scenariusz lekcji dotyczącej tematyki związanej z bateriami i akumulatorami

Regulamin konkursu dla nauczycieli na scenariusz lekcji dotyczącej tematyki związanej z bateriami i akumulatorami Regulamin konkursu dla nauczycieli na scenariusz lekcji dotyczącej tematyki związanej z bateriami i akumulatorami I. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Organizatorem Konkursu jest Fundacja Partnerstwo dla Środowiska

Bardziej szczegółowo

Regulamin IV Festiwal Filmów Młodzieży Licealnej i Gimnazjalnej Zośka 2014/2015

Regulamin IV Festiwal Filmów Młodzieży Licealnej i Gimnazjalnej Zośka 2014/2015 Regulamin IV Festiwal Filmów Młodzieży Licealnej i Gimnazjalnej Zośka 2014/2015 Postanowienia Ogólne 1 1. IV Festiwal Filmów Młodzieży Licealnej i Gimnazjalnej Zośka 2014/2015 (dalej zwany Festiwalem)

Bardziej szczegółowo

1 Organizator 1. Organizatorem konkursu filmowego Młodzi o Warszawie jest Fundacja Instytut Innowacji.

1 Organizator 1. Organizatorem konkursu filmowego Młodzi o Warszawie jest Fundacja Instytut Innowacji. 1 Organizator 1. Organizatorem konkursu filmowego Młodzi o Warszawie jest Fundacja Instytut Innowacji. 2 Przedmiot i cel konkursu 1. Przedmiotem konkursu jest opracowanie historii na scenariusz krótkometrażowego

Bardziej szczegółowo

Regulamin. V edycji. Konkursu Młodzi dla Historii. Gdyńskie Centrum Filmowe, 25 26 września 2015 roku.

Regulamin. V edycji. Konkursu Młodzi dla Historii. Gdyńskie Centrum Filmowe, 25 26 września 2015 roku. Regulamin V edycji Konkursu Młodzi dla Historii Gdyńskie Centrum Filmowe, 25 26 września 2015 roku. 1. Organizator Organizatorami Festiwalu są: A) Stowarzyszenie Scena Kultury B) Miasto Gdynia. 2. Miejsce

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU NA ŚMIESZNY FILM NAKRĘCONY TELEFONEM KOMÓRKOWYM I TABLETEM MOBILE MÓVIE...

REGULAMIN KONKURSU NA ŚMIESZNY FILM NAKRĘCONY TELEFONEM KOMÓRKOWYM I TABLETEM MOBILE MÓVIE... POSTANOWIENIA OGÓLNE REGULAMIN KONKURSU NA ŚMIESZNY FILM NAKRĘCONY TELEFONEM KOMÓRKOWYM I TABLETEM MOBILE MÓVIE... 1. Konkurs organizowany jest przez Miejski Dom Kultury w Kole ul. Słowackiego 5, 62 600

Bardziej szczegółowo

Regulamin Konkursu na Inscenizację Dawnych Dzieł Literatury Polskiej Klasyka Żywa

Regulamin Konkursu na Inscenizację Dawnych Dzieł Literatury Polskiej Klasyka Żywa Regulamin Konkursu na Inscenizację Dawnych Dzieł Literatury Polskiej Klasyka Żywa Jubileusz 250-lecia istnienia teatru publicznego w Polsce I. Organizator Konkursu 1. Nadzór nad Konkursem sprawuje Ministerstwo

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU #PasazGrunwaldzki Foto Konkurs

REGULAMIN KONKURSU #PasazGrunwaldzki Foto Konkurs REGULAMIN KONKURSU #PasazGrunwaldzki Foto Konkurs 1. ORGANIZATOR KONKURSU 1.1 Organizatorem konkursu #PasazGrunwaldzki Foto Konkurs, zwanego dalej Konkursem jest Agencja Reklamy Eura7 z siedzibą w Krakowie,

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu Kochasz? Powiedz STOP wariatom drogowym realizowanego w ramach projektu Junior Media

Regulamin konkursu Kochasz? Powiedz STOP wariatom drogowym realizowanego w ramach projektu Junior Media Regulamin konkursu Kochasz? Powiedz STOP wariatom drogowym realizowanego w ramach projektu Junior Media 1. Postanowienia ogólne 1. Konkurs będzie prowadzony pod nazwą Kochasz? Powiedz STOP wariatom drogowym

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU Zdrowe odżywianie w przedszkolu i szkole Dobre Praktyki

REGULAMIN KONKURSU Zdrowe odżywianie w przedszkolu i szkole Dobre Praktyki REGULAMIN KONKURSU Zdrowe odżywianie w przedszkolu i szkole Dobre Praktyki 1. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1.1 Organizatorem Konkursu jest Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Centrum

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu "Najzabawniejsze zdjęcie z Festiwalu Kolorów. 1 Postanowienia ogólne

Regulamin konkursu Najzabawniejsze zdjęcie z Festiwalu Kolorów. 1 Postanowienia ogólne Regulamin konkursu "Najzabawniejsze zdjęcie z Festiwalu Kolorów 1 Postanowienia ogólne 1. Niniejszy Regulamin określa zasady udziału w Konkursie Najzabawniejsze zdjęcie z Festiwalu Kolorów oraz zasady

Bardziej szczegółowo

Program Kreatywna Europa (2014-2020)

Program Kreatywna Europa (2014-2020) Program Kreatywna Europa (2014-2020) Cele i priorytety Promocja europejskiej kultury i różnorodności językowej Międzynarodowa współpraca artystów i wymiana dzieł Rozwój publiczności Rozwój kompetencji

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU O NAZWIE JESIENNY KONKURS SUWAŁKI PLAZA. (dalej Regulamin ) Organizacja

REGULAMIN KONKURSU O NAZWIE JESIENNY KONKURS SUWAŁKI PLAZA. (dalej Regulamin ) Organizacja REGULAMIN KONKURSU O NAZWIE JESIENNY KONKURS SUWAŁKI PLAZA (dalej Regulamin ) 1 Organizacja 1.Organizatorem Konkursu Jesienny Konkurs Suwałki Plaza jest Suwałki Plaza Sp. Z o.o. z siedzibą w Warszawie,

Bardziej szczegółowo

1. Termin: 20-21 czerwca 2013r.

1. Termin: 20-21 czerwca 2013r. Informacja na temat udziału w krajowych i międzynarodowych konferencjach naukowych w latach 2007-2014 udział w 32 konferencjach; wygłoszonych 27 referatów 1. Termin: 20-21 czerwca 2013r. Organizator: Wydział

Bardziej szczegółowo

I am European. Jestem Europejką, Europejczykiem rola Parlamentu Europejskiego w moim życiu

I am European. Jestem Europejką, Europejczykiem rola Parlamentu Europejskiego w moim życiu KONKURS DLA UCZNIÓW WROCŁAWSKICH SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Urząd Miejski Wrocławia i Wrocławskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli zapraszają do udziału w konkursie na scenariusz filmowy i realizację krótkiej

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu fotograficznego pt. Wieś Województwa Śląskiego okiem obiektywu IV edycja. 1. Postanowienia ogólne

Regulamin konkursu fotograficznego pt. Wieś Województwa Śląskiego okiem obiektywu IV edycja. 1. Postanowienia ogólne Regulamin konkursu fotograficznego pt. Wieś Województwa Śląskiego okiem obiektywu IV edycja 1. Postanowienia ogólne 1. Organizatorem Konkursu Fotograficznego Wieś Województwa Śląskiego okiem obiektywu,

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ. #Region<-Polska->Świat

REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ. #Region<-Polska->Świat REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ #RegionŚwiat 1. DEFINICJE 1. GRA MIEJSKA (zwana dalej Grą) forma rozrywki edukacyjnej, rozgrywana w przestrzeni miejskiej. 2. ORGANIZATOR - Organizatorem Gry Miejskiej

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu na projekt graficzny logo Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Śląska

Regulamin konkursu na projekt graficzny logo Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Śląska Regulamin konkursu na projekt graficzny logo Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Śląska 1. Postanowienia ogólne 1.1 Organizatorem Konkursu jest Okręgowa Komisja Sportu Samochodowego przy ZO PZM w Katowicach

Bardziej szczegółowo

oraz materiały dokumentujące podejmowane działania (w postaci zdjęć, filmów, utworów muzycznych, utworów literackich, innych).

oraz materiały dokumentujące podejmowane działania (w postaci zdjęć, filmów, utworów muzycznych, utworów literackich, innych). Regulamin wojewódzkiego konkursu pn. Narkotyki? Na co mi to? ogłoszonego z okazji obchodów Międzynarodowego Dnia Zapobiegania Narkomanii przez Dyrektora Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu Konkurs fotograficzny 1. POSTANOWIENIA OGÓLNE

Regulamin konkursu Konkurs fotograficzny 1. POSTANOWIENIA OGÓLNE Regulamin konkursu Konkurs fotograficzny 1. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1.1. Organizatorem konkursu jest Agencja Reklamy Eura7, ul. Bojki 8/59, 30-611 Kraków, NIP: 679-234-67-91, działająca na zlecenie firmy

Bardziej szczegółowo

Regulamin III edycji konkursu

Regulamin III edycji konkursu Regulamin III edycji konkursu realizowanego w ramach Akcji Młody Nobel przez Fundację Rozwoju Wolontariatu i Fundację PGNiG. 1 Postanowienia Ogólne 1. Niniejszy regulamin określa zasady, zakres i warunki

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN VI FESTIWALU PIOSENKI AKTORSKIEJ, FILMOWEJ I MUSICALOWEJ PIOSENKA W MELONIKU. Rzeszów, 16 lutego 2016 r.

REGULAMIN VI FESTIWALU PIOSENKI AKTORSKIEJ, FILMOWEJ I MUSICALOWEJ PIOSENKA W MELONIKU. Rzeszów, 16 lutego 2016 r. Drodzy wykonawcy, instruktorzy, pedagodzy! Zapraszamy Was do udziału w VI Festiwalu Piosenki Aktorskiej, Filmowej i Musicalowej Piosenka w Meloniku, który odbędzie się w Rzeszowie w dniu 16 lutego 2016

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu Wygraj spotkanie z Pele

Regulamin konkursu Wygraj spotkanie z Pele Regulamin konkursu Wygraj spotkanie z Pele 1. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Organizatorem konkursu Wygraj spotkanie z Pele jest Media Contact Sp. z o.o. z siedzibą w przy ul. Podłęknickiej 30, 41-303 Dąbrowa

Bardziej szczegółowo

1. Organizatorem Nordic Walking jako imprezy towarzyszącej V Szamotuły SAMSUNG Półmaraton pod patronatem Starosty Powiatu Szamotulskiego jest:

1. Organizatorem Nordic Walking jako imprezy towarzyszącej V Szamotuły SAMSUNG Półmaraton pod patronatem Starosty Powiatu Szamotulskiego jest: Regulamin Nordic Walking pod patronatem Burmistrza Miasta i Gminy Szamotuły marszu organizowanego w ramach V Szamotuły SAMSUNG Półmaraton pod patronatem Starosty Powiatu Szamotulskiego z dnia 09.09.2015

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie roczne SKSiL 2013

Sprawozdanie roczne SKSiL 2013 Sprawozdanie roczne SKSiL 2013 Plan spotkania Zmiany regulaminowe Raportowanie Edukacja Promocja Działalność Klubów Filmowych Stowarzyszenie Sieci Kin Studyjnych Statystyki SKSiL Zmiany regulaminowe od

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN 1. Konkursu fotograficznego dla dzieci i młodzieży szkolnej miasta Poznania pn. Chronione i zagrożone gatunki roślin, zwierząt i grzybów

REGULAMIN 1. Konkursu fotograficznego dla dzieci i młodzieży szkolnej miasta Poznania pn. Chronione i zagrożone gatunki roślin, zwierząt i grzybów Projekt finansowany ze środków budżetowych Miasta Poznania REGULAMIN 1 Konkursu fotograficznego dla dzieci i młodzieży szkolnej miasta Poznania pn. Chronione i zagrożone gatunki roślin, zwierząt i grzybów

Bardziej szczegółowo

Ś L Ą S K I T E A T R T A Ń C A TANECZNY MOST. Realizacja projektu

Ś L Ą S K I T E A T R T A Ń C A TANECZNY MOST. Realizacja projektu TANECZNY MOST Realizacja projektu Lipiec 2009 - Listopad 2010 Spis treści O ŚTT 3 Opis projektu 4 Partnerzy projektu 5 Nadchodzące wydarzenia 6 Kontakt 7 Str. 2 O ŚTT Cele Śląski Teatr Tańca został załoŝony

Bardziej szczegółowo

I OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL PIOSENKI Z CZARNEGO KRĄŻKA

I OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL PIOSENKI Z CZARNEGO KRĄŻKA I OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL PIOSENKI Z CZARNEGO KRĄŻKA pod hasłem: Andrzej Piaseczny zaprasza do Pionek REGULAMIN KONKURSU 1. Organizatorem festiwalu jest: Centrum Aktywności Lokalnej w Pionkach tel. 48 377

Bardziej szczegółowo

Regulamin. VII edycji. Konkursu Głównego Festiwalu Filmów Dokumentalnych Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci

Regulamin. VII edycji. Konkursu Głównego Festiwalu Filmów Dokumentalnych Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci Regulamin VII edycji Konkursu Głównego Festiwalu Filmów Dokumentalnych Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci Gdyńskie Centrum Filmowe, 24 26 września 2015 roku. 1. Organizator Organizatorami Festiwalu są: A)

Bardziej szczegółowo

Bolesławiec, Bydgoszcz, Elbląg, Gdańsk, Łódź, Olsztyn, Opole, Tczew, Toruń, Wągrowiec

Bolesławiec, Bydgoszcz, Elbląg, Gdańsk, Łódź, Olsztyn, Opole, Tczew, Toruń, Wągrowiec Bolesławiec, Bydgosz, Elbląg, Gdańsk, Łódź, Olsztyn, Opole, Tew, Toruń, Wągrowiec Witajcie w naszej bajce Zapraszamy na pierwszą edycję Festiwalu Filmowego Kino Dzieci. Program Kina Dzieci przygotowaliśmy

Bardziej szczegółowo

BARWY WOLONTARIATU. Konkurs. organizowany przez Sieć Centrów Wolontariatu. pod Honorowym Patronatem Marszałka Sejmu RP Marka Jurka

BARWY WOLONTARIATU. Konkurs. organizowany przez Sieć Centrów Wolontariatu. pod Honorowym Patronatem Marszałka Sejmu RP Marka Jurka BARWY WOLONTARIATU Konkurs organizowany przez Sieć Centrów Wolontariatu pod Honorowym Patronatem Marszałka Sejmu RP Marka Jurka Szanowni Państwo, Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w konkursie Barwy

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN ROWEROWEJ GRY MIEJSKIEJ Warszawa do (O)koła!"

REGULAMIN ROWEROWEJ GRY MIEJSKIEJ Warszawa do (O)koła! REGULAMIN ROWEROWEJ GRY MIEJSKIEJ Warszawa do (O)koła!" 1. Organizatorzy. a. Organizatorem gry miejskiej Warszawa do (O)koła! (zwanej dalej Grą ), realizowanej na terenie miasta stołecznego Warszawy, dnia

Bardziej szczegółowo

Regulamin uczestnictwa w wydarzeniu CampTogether Wrocław Organizatorzy

Regulamin uczestnictwa w wydarzeniu CampTogether Wrocław Organizatorzy Regulamin uczestnictwa w wydarzeniu CampTogether Wrocław 2016 1 Organizatorzy Organizatorem projektu CampTogether Wrocław 2016 (zwanego dalej Wydarzeniem ) jest Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego

Bardziej szczegółowo

» oferta specjalna BoX DVD oblicza ekologii Małgorzata Kopka

» oferta specjalna BoX DVD oblicza ekologii Małgorzata Kopka OBLICZA EKOLOGII WyjątkoWy zestaw 3 filmów o tematyce ekologicznej » oferta specjalna BoX DVD oblicza ekologii Wyjątkowy zestaw 3 filmów o tematyce ekologicznej Laureatów nagród dla Najlepszego filmu o

Bardziej szczegółowo

Badanie świadomości ekologicznej przedszkolaków w ramach ogólnopolskiego programu badawczego dzieci i młodzieży PLAYDO. Informator dla przedszkoli.

Badanie świadomości ekologicznej przedszkolaków w ramach ogólnopolskiego programu badawczego dzieci i młodzieży PLAYDO. Informator dla przedszkoli. Badanie świadomości ekologicznej przedszkolaków w ramach ogólnopolskiego programu badawczego dzieci i młodzieży PLAYDO. Informator dla przedszkoli. DLACZEGO STWORZYLIŚMY PLAYDO? PLAYDO powstało po to,

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu fotograficznego Cztery pory roku w skansenie. Uczymy się dostrzegać piękno przyrody III edycja

Regulamin konkursu fotograficznego Cztery pory roku w skansenie. Uczymy się dostrzegać piękno przyrody III edycja Regulamin konkursu fotograficznego Cztery pory roku w skansenie. Uczymy się dostrzegać piękno przyrody III edycja 1 Postanowienia ogólne Nazwa konkursu: Cztery pory roku w skansenie Organizator: Muzeum

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU POD NAZWĄ TOP HR MANAGER POSTANOWIENIA OGÓLNE

REGULAMIN KONKURSU POD NAZWĄ TOP HR MANAGER POSTANOWIENIA OGÓLNE REGULAMIN KONKURSU POD NAZWĄ TOP HR MANAGER 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE 2 1. Niniejszy Regulamin określa warunki, na jakich odbywa się konkurs wiedzy na Top HR Managera 2016, pod nazwą TOP HR MANAGER, zwany

Bardziej szczegółowo

TOWARZYSKI TURNIEJ SIATKÓWKI MIĘDZYZAKŁADOWEJ

TOWARZYSKI TURNIEJ SIATKÓWKI MIĘDZYZAKŁADOWEJ TOWARZYSKI TURNIEJ SIATKÓWKI MIĘDZYZAKŁADOWEJ 1.ORGANIZATOR UCZNIOWSKI KLUB SPORTOWY SZÓSTKA RAWICZ ul. Dąbrowskiego 33 63-900 RAWICZ tel. 607401361, 609773599, e-mail: tobi50@op.pl, kubazd@poczta.onet.pl

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU Turbo Moda 20 sierpnia 20 października 2012 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE

REGULAMIN KONKURSU Turbo Moda 20 sierpnia 20 października 2012 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE REGULAMIN KONKURSU Turbo Moda 20 sierpnia 20 października 2012 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Regulamin konkursu organizowanego przez Arkady Wrocławskie S.A. zwanego dalej Organizatorem określa zasady konkursu

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ

REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ REGULAMIN GRY MIEJSKIEJ I. Postanowienia ogólne 1. Rowerowa gra miejska ZIELONA STOLICA, zwana dalej Grą, odbędzie się w dniu 30 lipca 2011 roku w godz. 14.00/15.00 19.00. Gra jest jedną z cyklu 4 gier

Bardziej szczegółowo