, , OPINIE O INSTYTUCJACH PUBLICZNYCH WARSZAWA, MARZEC 97

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download ", , OPINIE O INSTYTUCJACH PUBLICZNYCH WARSZAWA, MARZEC 97"

Transkrypt

1 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ , , UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. - 3 W A R S Z A W A TELEFAX INTERNET: BS///97 OPINIE O INSTYTUCJACH PUBLICZNYCH KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 97 PRZEDRUK MATERIAŁÓW CBOS W CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI ORAZ WYKORZYSTANIE DANYCH EMPIRYCZNYCH JEST DOZWOLONE WYŁĄCZNIE Z PODANIEM ŹRÓDŁA

2 OPINIE O INSTYTUCJACH PUBLICZNYCH!" Wśród instytucji politycznych najlepiej oceniany jest urząd prezydenta oraz władze lokalne, a wśród niepolitycznych - Polskie Radio SA i wojsko. "!" W porównaniu ze styczniem poprawił się społeczny wizerunek większości instytucji uwzględnionych w sondażu. Najbardziej wzrosła akceptacja działalności Sejmu i Senatu oraz NSZZ Solidarność. " ZMIANY OPINII O SEJMIE I'91IV VII X III'92 IX I'93 V X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ ZMIANY OPINII O SENACIE I'91IV VII XIII'92 IX I'93 V X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ " ZMIANY OPINII O NSZZ "SOLIDARNOŚĆ" I'91IV VIIIX III'92 IX I'93 VVII X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ Badanie Aktualne problemy i wydarzenia (1), lutego 97, reprezentatywna próba losowa dorosłych mieszkańców Polski (N=11).

3 Zaobserwowany na przełomie roku ogólny wzrost krytycyzmu w ocenie działalności instytucji publicznych okazał się krótkotrwały. Wyniki lutowego sondażu wskazują nie tylko na stosunkowo stabilne nastroje społeczne, ale także na poprawę społecznego wizerunku większości instytucji publicznych uwzględnianych w naszych badaniach 1. OPINIE O INSTYTUCJACH POLITYCZNYCH Spośród instytucji politycznych niezmiennie najlepiej postrzegane są dwie - urząd prezydenta, którego pozycja w rankingu ostatnio nieco się umocniła, oraz władze samorządowe. Ponad połowa badanych uważa, że obie te instytucje dobrze służą społeczeństwu. ZMIANY OPINII O PREZYDENCIE I'91IV VII X III'92 IX I'93 V X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 ZMIANY OPINII O WŁADZACH MIASTA/GMINY RESPONDENTA III'92 IX I'93III VII X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ DEZ 1 Badanie Aktualne problemy i wydarzenia (1) przeprowadzono w dniach lutego 97 na 11-osobowej reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.

4 - 2 - Tabela 1 w procentach Oceniane Wskazania respondentów według terminów badań Zmiany instytucje Rodzaj II - I 97 i organizacje oceny VII IX XI I III V VII IX XI I II Prezydent Władze miasta/gminy respondenta Sejm Rząd, Rada Ministrów Senat Polskie Radio SA Wojsko Telewizja publiczna Rzecznik Praw Obywatelskich Najwyższa Izba Kontroli Banki państwowe Kościół rzymskokatolicki Policja państwowa Sądy Prokuratura Banki prywatne NSZZ Solidarność OPZZ +2-7

5 - 3 - Trzecie miejsce w rankingu instytucji politycznych zajmuje Sejm. W porównaniu ze styczniem aprobata jego działalności wzrosła o punktów procentowych, dezaprobata zaś zmalała o 6 punktów. Po czterech miesiącach obniżonej akceptacji Sejm znów aprobowany jest przez połowę społeczeństwa. ZMIANY OPINII O SEJMIE I'91IV VII X III'92 IX I'93 V X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ ZMIANY OPINII O SENACIE I'91IV VII XIII'92 IX I'93 V X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ W stosunku do poprzedniego sondażu poprawił się także społeczny wizerunek Senatu (wzrost aprobaty o 6 punktów, spadek dezaprobaty także o 6). Jego działalność akceptuje ponad dwie piąte ankietowanych, jednak niemal co czwarty nie ma zdania na ten temat (23). Zbliżona liczba badanych nie potrafi ocenić pracy rządu (21), prawie połowa zaś uważa, że dobrze służy on społeczeństwu. ZMIANY OPINII O RZĄDZIE I'91IV VII X III'92 IX I'93 VII II'94 VI IX I'95VII I'96 VII II'97 DEZ Spośród instytucji politycznych najbardziej stabilne są oceny władz lokalnych. Opinii o nich nie różnicują ani cechy społeczno-demograficzne badanych, ani ich poglądy polityczne. We wszystkich grupach dominuje aprobata władz samorządowych. Oceny pozostałych czterech instytucji politycznych zależą przede wszystkim od poglądów politycznych badanych. Lewicowa orientacja sprzyja aprobacie ich działalności, prawicowa zaś - dezaprobacie. Poglądy polityczne mają stosunkowo najsłabszy wpływ na ocenę pracy Senatu.

6 - 4 - Jak kształtują się oceny poszczególnych instytucji politycznych w potencjalnych elektoratach partii i ugrupowań? Tabela 2 w procentach Elektoraty partii Oceny działalności i ugrupowań Sejmu Senatu prezydenta rządu politycznych aprobata dezaprobata aprobata dezaprobata aprobata dezaprobata aprobata dezaprobata SLD PSL UP UW AWS ROP Niezdecydowani Najbardziej krytyczny stosunek do czterech głównych instytucji politycznych mają elektoraty ROP i AWS. Natomiast najwięcej pozytywnych ocen działalności Sejmu, prezydenta i rządu odnotowujemy wśród potencjalnych wyborców SLD i opozycyjnej UP, Senatu zaś - w elektoratach UW i UP. Trzeba podkreślić, że krytycyzmem w stosunku do czterech wymienionych instytucji politycznych wyróżniają się rolnicy. Połowa z nich () uważa, że Sejm nie służy dobrze społeczeństwu, a tylko jedna trzecia () aprobuje jego działalność. Rolnicy podobnie oceniają też aktywność Senatu (odpowiednio 47 wobec ), rządu ( wobec ) i prezydenta ( wobec 42). Okazuje się, że w swej krytycznej ocenie czterech głównych instytucji politycznych rolnicy bliżsi są elektoratom AWS i ROP niż sympatykom PSL. OPINIE O INSTYTUCJACH NIEPOLITYCZNYCH Wśród instytucji o charakterze niepolitycznym niezmiennie najlepiej oceniane jest Polskie Radio SA, które cieszy się w społeczeństwie niemal powszechną aprobatą, oraz wojsko. Najbardziej przychylny stosunek do wojska mają robotnicy, osoby będące w wieku przedemerytalnym (-64 lat), natomiast krytyczne opinie najczęściej wyrażają ludzie młodzi (do roku życia), uczniowie i studenci, prywatni przedsiębiorcy oraz badani z wyższym wykształceniem.

7 - 5 - ZMIANY OPINII O POLSKIM RADIU SA 9 III'95 V VII IX XI I'96 III V VII IX XI I'97 II DEZ 9 ZMIANY OPINII O WOJSKU I'91IV VIIIX III'92 IX I'93 V X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ Na trzecim miejscu w rankingu sytuuje się telewizja publiczna, której działalność aprobuje ponad dwie trzecie () badanych. Wprawdzie jej społeczna akceptacja ostatnio nieco wzrosła, jednak co piąty Polak uważa, że nie służy ona dobrze społeczeństwu. Krytycyzm wobec telewizji rośnie wraz z wykształceniem badanych (jej dezaprobatę wyraża 15 respondentów z wykształceniem podstawowym i - z wyższym), wzrasta też wraz z wielkością miejsca ich zamieszkania - negatywnie postrzega jej działalność dwukrotnie więcej mieszkańców dużych miast niż wsi. Należy jednak pamiętać, że we wszystkich grupach społecznych silniejsza jest aprobata niż dezaprobata tej instytucji. Telewizję zdecydowanie najlepiej oceniają robotnicy niewykwalifikowani (7 opinii pozytywnych i tylko - negatywnych). ZMIANY OPINII O TELEWIZJI PUBLICZNEJ 9 II'94 IV VI IX XI I'95 III V VII IX XI I'96 III V VII IX XI I'97 II DEZ ZMIANY OPINII O POLICJI II '94 IV VI IX XI I '95 III V VII IX XI I'96 III V VII IX XI I'97 II DEZ Z pozostałych poddawanych ocenie instytucji niepolitycznych warto przede wszystkim zwrócić uwagę na te, o których opinie zmieniły się ostatnio w sposób znaczący. W stosunku do stycznia poprawiły się notowania NIK (wzrost aprobaty o 6 punktów, spadek dezaprobaty o 5) oraz w nieco mniejszym stopniu - Rzecznika Praw Obywatelskich, prokuratury i sądów, zmniejszyła się też społeczna dezaprobata policji.

8 - 6 - Warto przypomnieć, że w styczniu notowania policji były najniższe z dotychczasowych, choć zawsze aprobata tej instytucji była większa niż dezaprobata. Obecnie najbardziej krytyczni wobec niej są mieszkańcy wielkich miast, gdzie zagrożenie przestępczością jest największe - ponad połowa z nich uważa, że policja nie służy dobrze społeczeństwu i tylko nieco więcej niż jedna trzecia pozytywnie ocenia jej działalność. Negatywna opinia dominuje również wśród osób z wyższym wykształceniem. Najbardziej bezkrytyczni wobec policji są natomiast robotnicy niewykwalifikowani, spośród których deklaruje jej aprobatę i tylko - dezaprobatę. ZMIANY OPINII O PROKURATURZE I'96 III V VII IX XI I'97 II DEZ ZMIANY OPINII O SĄDACH II'94 IV VI IX XI I'95 III V VII IX XI I'96 III V VII IX XI II'97 DEZ W porównaniu ze styczniem poprawił się również społeczny wizerunek organów wymiaru sprawiedliwości - prokuratury i sądów. Ciekawe, że obie te instytucje najbardziej krytycznie oceniają prywatni przedsiębiorcy, a prokuraturę - także mieszkańcy wielkich miast oraz osoby w wieku przedemerytalnym. Pozytywny stosunek do organów wymiaru sprawiedliwości najczęściej deklaruje młodzież, szczególnie uczniowie i studenci. Pewien wpływ na ocenę obu tych instytucji mają również poglądy polityczne badanych: lewicowa orientacja sprzyja większej aprobacie, prawicowa zaś - dezaprobacie. ZMIANY OPINII O NIK III'92 IX I'93 V X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VIIIX II'97 DEZ ZMIANY OPINII O RZECZNIKU PRAW OBYWATELSKICH 9 III'92V IX I'93 V VII X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ

9 - 7 - Po okresie nieco obniżonej akceptacji zarówno Najwyższa Izba Kontroli, jak i urząd Rzecznika Praw Obywatelskich odzyskały społeczne uznanie. Częściej niż inni wyrażają je badani znajdujący się w lepszym położeniu społecznym - lepiej wykształceni i sytuowani oraz uczniowie i studenci, oni też są bardziej kompetentni w swej ocenie. Osoby żyjące w trudniejszych warunkach, np. ludzie najstarsi, renciści, rolnicy, badani z wykształceniem podstawowym często uchylają się od udzielenia odpowiedzi na ten temat. Ponadto okazuje się, że obu tym instytucjom bardziej przychylne oceny wystawiają osoby o poglądach lewicowych niż prawicowych. Należy jednak podkreślić, że we wszystkich grupach społecznych zdecydowanie dominuje aprobata zarówno urzędu Rzecznika Praw Obywatelskich, jak i NIK. Warto zauważyć, że bardzo podobny jest stosunek badanych do banków państwowych, z tym że w porównaniu ze styczniem ich ocena pozostała bez zmian. Ciekawe, że dezaprobatę banków państwowych najczęściej wyrażają prywatni przedsiębiorcy. Znacznie gorsze, choć również stabilne, są opinie o bankach prywatnych, należy jednak pamiętać, że bardzo duża liczba badanych () nie potrafi ocenić ich działalności. ZMIANY OPINII O BANKACH PAŃSTWOWYCH II'94 IV VI IX XI I'95 III V VII IX XI I'96 III V VII IX XI II'97 DEZ ZMIANY OPINII O BANKACH PRYWATNYCH II'94 IV VI IX XI I'95 III V VII IX XI I'96 III V VII IX XI II'97 DEZ Nie zmieniła się również społeczna ocena działalności Kościoła rzymskokatolickiego. W tej kwestii badani mają wyrobione, ale bardzo zróżnicowane poglądy. W większości grup społecznych dominuje jednak przekonanie, że Kościół dobrze służy społeczeństwu. Najczęściej opinię taką wyrażają respondenci o poglądach prawicowych, często i regularnie uczestniczący w praktykach religijnych. Tradycyjnie są to badani znajdujący się w gorszym położeniu społecznym - emeryci i renciści, osoby starsze, bezrobotne, gorzej sytuowane,

10 - - mające wykształcenie podstawowe, przede wszystkim robotnicy niewykwalifikowani i rolnicy. Natomiast opinie badanych z wyższym wykształceniem, kadry kierowniczej i inteligencji, pracowników umysłowych niższego szczebla, osób najlepiej sytuowanych, także uczniów i studentów oraz mieszkańców wielkich i dużych miast są wyraźnie podzielone. Przekonanie, że Kościół nie służy dobrze społeczeństwu dominuje jedynie wśród respondentów sporadycznie lub w ogóle nie biorących udziału w praktykach religijnych, a także osób o poglądach lewicowych. ZMIANY OPINII O KOŚCIELE I'91IV VIIIX III'92 IX I'93 VVII X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ W związku ze zbliżającymi się wyborami parlamentarnymi przedstawimy stosunek potencjalnych elektoratów poszczególnych partii i ugrupowań do dwóch instytucji niepolitycznych - Kościoła rzymskokatolickiego oraz telewizji publicznej, których stanowisko w kampanii wyborczej będzie niewątpliwie ważne. Tabela 3 w procentach Elektoraty partii i ugrupowań Oceny działalności politycznych Kościoła rzymskokatolickiego telewizji publicznej aprobata dezaprobata aprobata dezaprobata SLD 69 PSL UP UW AWS ROP Niezdecydowani Najbardziej pozytywne opinie o działalności Kościoła odnotowujemy w potencjalnych

11 - 9 - elektoratach AWS i ROP, najbardziej negatywne zaś - wśród wyborców SLD oraz UW, którzy częściej wyrażają dezaprobatę Kościoła niż aprobatę. Jeśli chodzi natomiast o telewizję publiczną, to jej ocena jest mało zróżnicowana, we wszystkich elektoratach dominuje jej aprobata. Stosunkowo najbardziej krytyczną opinię o telewizji mają zwolennicy SLD. OPINIE O ZWIĄZKACH ZAWODOWYCH Z dwu wielkich central związkowych niezmiennie lepsze oceny uzyskuje Solidarność, w jej notowaniach - przeciwnie niż w przypadku OPZZ - aprobata przeważa nad dezaprobatą. W porównaniu ze styczniem wyraźnie poprawił się społeczny wizerunek NSZZ S (wzrost o punktów odsetka akceptujących, spadek o 5 - wyrażających dezaprobatę), zmalała także dezaprobata działalności OPZZ (o 7 punktów). Obecne notowania NSZZ S są takie jak w listopadzie 95 (okresie wyborów prezydenckich), kiedy to cieszył się on największą społeczną akceptacją. Wysoka ocena NSZZ S wiąże się zapewne z uznaniem dla jego roli politycznej - ośrodka integrującego prawicę - jaką wziął na siebie ten związek zawodowy. ZMIANY OPINII O NSZZ "SOLIDARNOŚĆ" I'91IV VIIIX III'92 IX I'93 VVII X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ ZMIANY OPINII O OPZZ I'91IV VIIIX III'92 IX I'93 VVII X II'94 VI IX I'95 V IX I'96 VII II'97 DEZ W większości grup społecznych, szczególnie zaś wśród robotników wykwalifikowanych, dominuje aprobata NSZZ S. Opinię, że związek ten dobrze służy społeczeństwu, najczęściej wyrażają badani o poglądach prawicowych, osoby często biorące udział w praktykach religijnych. Krytycyzm wobec NSZZ S dominuje natomiast wśród badanych

12 - - o orientacji lewicowej, w ogóle nie uczestniczących w praktykach religijnych. Spośród grup społeczno-zawodowych krytyczną oceną NSZZ S wyróżnia się kadra kierownicza i inteligencja, która także najczęściej wyraża opinię, że OPZZ nie służy dobrze społeczeństwu. Obydwa związki zawodowe zaangażowane są w działalność polityczną, NSZZ S stanowi trzon bloku prawicowego, natomiast OPZZ wchodzi w skład Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Przyjrzyjmy się, jak ich działalność postrzegana jest przez zwolenników poszczególnych partii i ugrupowań politycznych. Tabela 4 Elektoraty partii i ugrupowań Oceny działalności politycznych NSZZ "Solidarność" OPZZ w procentach aprobata dezaprobata aprobata dezaprobata SLD 62 PSL 44 UP UW AWS 91 2 ROP Niezdecydowani Okazuje się, że działalność OPZZ spotyka się ze stosunkowo największą akceptacją zwolenników SLD - ugrupowania, którego jest członkiem oraz wyborców Unii Pracy. Aprobatę OPZZ wyraża jednak mniej niż połowa każdego z tych elektoratów. NSZZ Solidarność natomiast jest prawie powszechnie akceptowany przez sympatyków utworzonego przez siebie bloku, aprobuje go również prawie trzy czwarte potencjalnych wyborców ROP. Jedynie w elektoracie SLD dominuje przekonanie, że działalność tego związku nie służy dobrze społeczeństwu.

13 - 11 -!!! Wzrost krytycyzmu w ocenach instytucji publicznych zaobserwowany na przełomie roku okazał się krótkotrwały. Lutowy sondaż przyniósł poprawę społecznego wizerunku większości instytucji uwzględnianych w naszych badaniach. Najbardziej wzrosła akceptacja władzy ustawodawczej - Sejmu i Senatu oraz centrali związkowej NSZZ Solidarność. Większym niż w styczniu uznaniem społecznym cieszą się także: NIK, Rzecznik Praw Obywatelskich oraz prokuratura, sądy, telewizja publiczna i wojsko.

, , OPINIE O INSTYTUCJACH PUBLICZNYCH WARSZAWA, LIPIEC 97

, , OPINIE O INSTYTUCJACH PUBLICZNYCH WARSZAWA, LIPIEC 97 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6-35 - 69, 6-37 - 4 621-7 - 57, 6-9 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. - 3 W A R S Z A W A TELEFAX 6 - - 9 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , INSTYTUCJE PUBLICZNE - ZMIANY W ICH POSTRZEGANIU WARSZAWA, GRUDZIEŃ 96

, , INSTYTUCJE PUBLICZNE - ZMIANY W ICH POSTRZEGANIU WARSZAWA, GRUDZIEŃ 96 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 62 37 4 621 7 57, 62 9 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. 3 W A R S Z A W A TELEFAX 6 9 INTERNET: http://www.cbos.pl Email: sekretariat@cbos.pl

Bardziej szczegółowo

OPINIE O PRACY RZĄDU, PREZYDENTA I PARLAMENTU WARSZAWA, WRZESIEŃ 2000

OPINIE O PRACY RZĄDU, PREZYDENTA I PARLAMENTU WARSZAWA, WRZESIEŃ 2000 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , INSTYTUCJE PUBLICZNE W MAJU 95 WARSZAWA, CZERWIEC 95

, , INSTYTUCJE PUBLICZNE W MAJU 95 WARSZAWA, CZERWIEC 95 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

OCENY DZIAŁALNOŚCI INSTYTUCJI PUBLICZNYCH WARSZAWA, LUTY 2000

OCENY DZIAŁALNOŚCI INSTYTUCJI PUBLICZNYCH WARSZAWA, LUTY 2000 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 4 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24-3 W A R S Z A W A TELEFAX 629 - - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , INSTYTUCJE PUBLICZNE - SPOŁECZNA OCENA ICH DZIAŁALNOŚCI WE WRZEŚNIU WARSZAWA, PAŹDZIERNIK 96

, , INSTYTUCJE PUBLICZNE - SPOŁECZNA OCENA ICH DZIAŁALNOŚCI WE WRZEŚNIU WARSZAWA, PAŹDZIERNIK 96 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 6 37 4 621 7 57, 6 9 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. 3 W A R S Z A W A TELEFAX 6 9 INTERNET: http://www.cbos.pl Email: sekretariat@cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , INTERNET:

, , INTERNET: CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 62 04 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00 3 W A R S Z A W A TELEFAX 6 40 9 621 07 57, 62 90 17 INTERNET: http://www.korpo.pol.pl/cbos

Bardziej szczegółowo

, , INTERNET: SPOŁECZNA OCENA INSTYTUCJI PUBLICZNYCH

, , INTERNET:    SPOŁECZNA OCENA INSTYTUCJI PUBLICZNYCH CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 62 04 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00 503 W A R S Z A W A TELEFAX 6 40 9 621 07 57, 62 90 17 INTERNET: http://www.korpo.pol.pl/cbos

Bardziej szczegółowo

, , INTERNET: INSTYTUCJE PUBLICZNE

, , INTERNET:     INSTYTUCJE PUBLICZNE CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 62 04 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. 00 3 W A R S Z A W A TELEFAX 6 40 9 621 07 57, 62 90 17 INTERNET: http://www.korpo.pol.pl/cbos

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ BS/30/24/95 INSTYTUCJE PUBLICZNE W OPINII SPOŁECZEŃSTWA KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LUTY 95

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ BS/30/24/95 INSTYTUCJE PUBLICZNE W OPINII SPOŁECZEŃSTWA KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LUTY 95 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 62 04 6 07 57, 62 90 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. 00 3 W A R S Z A W A TELEFAX 6 9 INTERNET: http://www.cbos.pl Email: sekretariat@cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, luty 2010 BS/20/2010 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS, OFE I NFZ

Warszawa, luty 2010 BS/20/2010 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS, OFE I NFZ Warszawa, luty 2010 BS/20/2010 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS, OFE I NFZ Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 3 października 2008 roku Fundacja Centrum

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OCENY DZIAŁALNOŚCI INSTYTUCJI PUBLICZNYCH BS/94/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, CZERWIEC 99

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OCENY DZIAŁALNOŚCI INSTYTUCJI PUBLICZNYCH BS/94/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, CZERWIEC 99 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 4 621-7 - 57, 628-9 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24-53 W A R S Z A W A TELEFAX 629 - - 89 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, sierpień 2014 ISSN NR 118/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH

Warszawa, sierpień 2014 ISSN NR 118/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH Warszawa, sierpień 2014 ISSN 2353-5822 NR 118/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia

Bardziej szczegółowo

Warszawa, styczeń 2010 BS/6/2010 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS I NFZ

Warszawa, styczeń 2010 BS/6/2010 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS I NFZ Warszawa, styczeń 2010 BS/6/2010 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS I NFZ Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 3 października 2008 roku Fundacja Centrum Badania

Bardziej szczegółowo

Warszawa, kwiecień 2011 BS/45/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE

Warszawa, kwiecień 2011 BS/45/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE Warszawa, kwiecień 2011 BS/45/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 13 stycznia 2011 roku Fundacja Centrum

Bardziej szczegółowo

, , DZIAŁALNOŚĆ INSTYTUCJI PUBLICZNYCH W MARCU 96 WARSZAWA, MARZEC 96

, , DZIAŁALNOŚĆ INSTYTUCJI PUBLICZNYCH W MARCU 96 WARSZAWA, MARZEC 96 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 6 4 6 7 57, 6 9 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. 53 W A R S Z A W A TELEFAX 6 4 9 INTERNET: http://www.cbos.pl Email: sekretariat@cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , STOSUNEK DO RZĄDU W CZERWCU 95 OPINIE O PROPOZYCJI ZAOSTRZENIA ODPOWIEDZIALNOŚCI KARNEJ NIELETNICH

, , STOSUNEK DO RZĄDU W CZERWCU 95 OPINIE O PROPOZYCJI ZAOSTRZENIA ODPOWIEDZIALNOŚCI KARNEJ NIELETNICH CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OCENY PROCESU LUSTRACYJNEGO BS/152/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, PAŹDZIERNIK 99

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OCENY PROCESU LUSTRACYJNEGO BS/152/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, PAŹDZIERNIK 99 CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , ZAUFANIE DO INSTYTUCJI PUBLICZNYCH W CZASIE WYBORÓW PREZYDENCKICH WARSZAWA, LISTOPAD 95

, , ZAUFANIE DO INSTYTUCJI PUBLICZNYCH W CZASIE WYBORÓW PREZYDENCKICH WARSZAWA, LISTOPAD 95 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 4 621-7 - 57, 628-9 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24-53 W A R S Z A W A TELEFAX 629 - - 89 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, listopad 2012 BS/158/2012 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH

Warszawa, listopad 2012 BS/158/2012 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Warszawa, listopad 2012 BS/158/2012 OCENY NSTYTUCJ PUBLCZNYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2012 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej

Bardziej szczegółowo

, , DZIAŁALNOŚĆ INSTYTUCJI PUBLICZNYCH W STYCZNIU 96 WARSZAWA, STYCZEŃ 96

, , DZIAŁALNOŚĆ INSTYTUCJI PUBLICZNYCH W STYCZNIU 96 WARSZAWA, STYCZEŃ 96 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , ROCZNICE I ŚWIĘTA WAŻNE DLA POLAKÓW WARSZAWA, KWIECIEŃ 96

, , ROCZNICE I ŚWIĘTA WAŻNE DLA POLAKÓW WARSZAWA, KWIECIEŃ 96 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ PREFEROWANY SYSTEM PARTYJNY BS/3/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, STYCZEŃ 2001

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ PREFEROWANY SYSTEM PARTYJNY BS/3/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, STYCZEŃ 2001 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Oceny działalności parlamentu, prezydenta i władz lokalnych

Oceny działalności parlamentu, prezydenta i władz lokalnych KOMUNIKAT Z BADAŃ ISSN 2353-5822 Nr /18 Oceny działalności parlamentu, prezydenta i władz lokalnych Lipiec 18 Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie

Bardziej szczegółowo

, , INTERNET:

, , INTERNET: CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 628 04 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00 503 W A R S Z A W A TELEFAX 6 40 89 621 07 57, 628 90 17 INTERNET: http://www.korpo.pol.pl/cbos

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ STOSUNEK DO PROCESU OSÓB ODPOWIEDZIALNYCH ZA GRUDZIEŃ 70 BS/102/102/98 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, SIERPIEŃ 98

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ STOSUNEK DO PROCESU OSÓB ODPOWIEDZIALNYCH ZA GRUDZIEŃ 70 BS/102/102/98 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, SIERPIEŃ 98 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPIN SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFA 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , STOSUNEK DO INTERWENCJI NATO W JUGOSŁAWII PO TRZECH TYGODNIACH OD JEJ ROZPOCZĘCIA

, , STOSUNEK DO INTERWENCJI NATO W JUGOSŁAWII PO TRZECH TYGODNIACH OD JEJ ROZPOCZĘCIA CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O STRAJKACH I DEMONSTRACJACH W OBECNEJ SYTUACJI KRAJU BS/142/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, WRZESIEŃ 99

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O STRAJKACH I DEMONSTRACJACH W OBECNEJ SYTUACJI KRAJU BS/142/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, WRZESIEŃ 99 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

Warszawa, listopad 2009 BS/154/2009 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS, ABW I CBA

Warszawa, listopad 2009 BS/154/2009 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS, ABW I CBA Warszawa, listopad 2009 BS/154/2009 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU, ZUS, ABW I CBA W listopadzie 1 ocenom respondentów poddaliśmy poza pracą urzędu prezydenta i obu izb parlamentu również

Bardziej szczegółowo

Opinie o działalności Sejmu, Senatu i prezydenta

Opinie o działalności Sejmu, Senatu i prezydenta KOMUNIKAT Z BADAŃ ISSN 2353-5822 Nr 10/2018 Opinie o działalności Sejmu, Senatu i prezydenta Styczeń 2018 Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie

Bardziej szczegółowo

Warszawa, listopad 2014 ISSN NR 155/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH

Warszawa, listopad 2014 ISSN NR 155/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH Warszawa, listopad 2014 ISSN 2353-5822 NR 155/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , NASTROJE SPOŁECZNE W CZERWCU 96 WARSZAWA, CZERWIEC 96

, , NASTROJE SPOŁECZNE W CZERWCU 96 WARSZAWA, CZERWIEC 96 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ STOSUNEK DO IMMUNITETU PARLAMENTARNEGO BS/164/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LISTOPAD 2001

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ STOSUNEK DO IMMUNITETU PARLAMENTARNEGO BS/164/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LISTOPAD 2001 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, wrzesień 2009 BS/126/2009 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH

Warszawa, wrzesień 2009 BS/126/2009 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Warszawa, wrzesień BS/126/ OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Dwie trzecie Polaków (66%) ma obecnie krytyczną opinię o pracy posłów, natomiast mniej niż co piąty (18%) ocenia ją

Bardziej szczegółowo

Warszawa, czerwiec 2010 BS/85/2010 OCENY DZIAŁALNOŚCI NIEKTÓRYCH INSTYTUCJI PUBLICZNYCH

Warszawa, czerwiec 2010 BS/85/2010 OCENY DZIAŁALNOŚCI NIEKTÓRYCH INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Warszawa, czerwiec 2010 BS/85/2010 OCENY DZIAŁALNOŚCI NIEKTÓRYCH INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 4 lutego 2010 roku Fundacja Centrum Badania

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu i prezydenta NR 56/2017 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu i prezydenta NR 56/2017 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 56/2017 ISSN 2353-5822 Opinie o działalności parlamentu i prezydenta Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie fragmentów

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SPOŁECZNE POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ BS/157/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SPOŁECZNE POPARCIE DLA INTEGRACJI POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ BS/157/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , KARNAWAŁ POPIELEC WARSZAWA, MARZEC 96

, , KARNAWAŁ POPIELEC WARSZAWA, MARZEC 96 CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, marzec 2013 BS/38/2013 NASTROJE SPOŁECZNE W MARCU

Warszawa, marzec 2013 BS/38/2013 NASTROJE SPOŁECZNE W MARCU Warszawa, marzec 2013 BS/38/2013 NASTROJE SPOŁECZNE W MARCU Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2013 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej ul. Żurawia

Bardziej szczegółowo

, , NASTROJE SPOŁECZNE W PAŹDZIERNIKU 95 WARSZAWA, PAŹDZIERNIK 95

, , NASTROJE SPOŁECZNE W PAŹDZIERNIKU 95 WARSZAWA, PAŹDZIERNIK 95 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

Warszawa, listopad 2014 ISSN NR 156/2014 STOSUNEK DO RZĄDU W LISTOPADZIE

Warszawa, listopad 2014 ISSN NR 156/2014 STOSUNEK DO RZĄDU W LISTOPADZIE Warszawa, listopad 2014 ISSN 2353-5822 NR 156/2014 STOSUNEK DO RZĄDU W LISTOPADZIE Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia 2014 roku Fundacja Centrum Badania

Bardziej szczegółowo

Warszawa, marzec 2015 ISSN NR 42/2015 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH

Warszawa, marzec 2015 ISSN NR 42/2015 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Warszawa, marzec 2015 ISSN 2353-5822 NR 42/2015 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 9 stycznia 2015 roku Fundacja Centrum Badania Opinii

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego NR 143/2016 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego NR 143/2016 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 143/2016 ISSN 2353-5822 Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS.

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, luty 2011 BS/18/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE

Warszawa, luty 2011 BS/18/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE Warszawa, luty 2011 BS/18/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, ZUS I OFE Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 4 lutego 2010 roku Fundacja Centrum Badania

Bardziej szczegółowo

, , INTERNET: STOSUNEK DO RZĄDU PAŹDZIERNIK 94

, , INTERNET:    STOSUNEK DO RZĄDU PAŹDZIERNIK 94 CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 621-07 - 57, 628-90 - 17 INTERNET: http://www.korpo.pol.pl/cbos

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, czerwiec 2012 BS/86/2012 OCENY WYBRANYCH INSTYTUCJI PUBLICZNYCH

Warszawa, czerwiec 2012 BS/86/2012 OCENY WYBRANYCH INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Warszawa, czerwiec 2012 BS/86/2012 OCENY WYBRANYCH NSTYTUCJ PUBLCZNYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2012 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego NR 121/2016 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego NR 121/2016 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 121/2016 ISSN 2353-5822 Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS.

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O SYTUACJI NA RYNKU PRACY BS/126/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LIPIEC 2002

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O SYTUACJI NA RYNKU PRACY BS/126/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LIPIEC 2002 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Stosunek do rządu w lutym

Stosunek do rządu w lutym KOMUNIKAT Z BADAŃ ISSN 2353-5822 Nr 25/2018 Stosunek do rządu w lutym Luty 2018 Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie fragmentów oraz danych

Bardziej szczegółowo

Warszawa, październik 2009 BS/137/2009 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU I ZUS

Warszawa, październik 2009 BS/137/2009 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU I ZUS Warszawa, październik 2009 BS/137/2009 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PREZYDENTA, PARLAMENTU I ZUS Co miesiąc prosimy Polaków o ocenę działalności urzędu prezydenta i obu izb parlamentu. W październiku 1 sprawdzaliśmy

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEJM, SENAT I PREZYDENT W OPINIACH SPOŁECZEŃSTWA BS/3/2004 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, STYCZEŃ 2004

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEJM, SENAT I PREZYDENT W OPINIACH SPOŁECZEŃSTWA BS/3/2004 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, STYCZEŃ 2004 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego NR 154/2016 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego NR 154/2016 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 154/2016 ISSN 2353-5822 Opinie o działalności parlamentu, prezydenta i Trybunału Konstytucyjnego Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS.

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ FINANSOWANIE PARTII POLITYCZNYCH BS/35/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 2001

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ FINANSOWANIE PARTII POLITYCZNYCH BS/35/2001 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 2001 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu, prezydenta, sądów i prokuratury NR 17/2017 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Opinie o działalności parlamentu, prezydenta, sądów i prokuratury NR 17/2017 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 17/2017 ISSN 2353-5822 Opinie o działalności parlamentu, prezydenta, sądów i prokuratury Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ NASTROJE SPOŁECZNE W SIERPNIU BS/131/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, SIERPIEŃ 99

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ NASTROJE SPOŁECZNE W SIERPNIU BS/131/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, SIERPIEŃ 99 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

Warszawa, styczeń 2015 ISSN NR 7/2015 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, PKW I NFZ

Warszawa, styczeń 2015 ISSN NR 7/2015 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, PKW I NFZ Warszawa, styczeń 2015 ISSN 2353-5822 NR 7/2015 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA, PKW I NFZ Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia 2014 roku Fundacja

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629 - - 69, 628-3 - 04 693-46 - 92, 625-6 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629 - - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

STOSUNEK DO USTAWY O POWSZECHNYM UWŁASZCZENIU WARSZAWA, SIERPIEŃ 2000

STOSUNEK DO USTAWY O POWSZECHNYM UWŁASZCZENIU WARSZAWA, SIERPIEŃ 2000 CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ STOSUNEK DO RZĄDU W LIPCU BS/125/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LIPIEC 2002

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ STOSUNEK DO RZĄDU W LIPCU BS/125/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LIPIEC 2002 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , INTERNET:

, , INTERNET: CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 62 04 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. 00 503 W A R S Z A W A TELEFAX 6 40 9 6 07 57, 62 90 17 INTERNET: http://www.korpo.pol.pl/cbos

Bardziej szczegółowo

, , PREFERENCJE WYBORCZE W PAŹDZIERNIKU 96 WARSZAWA, PAŹDZIERNIK 96

, , PREFERENCJE WYBORCZE W PAŹDZIERNIKU 96 WARSZAWA, PAŹDZIERNIK 96 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPIN SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFA 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPIN SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFA 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

STRAŻ POŻARNA NA TLE INNYCH INSTYTUCJI ŻYCIA PUBLICZNEGO

STRAŻ POŻARNA NA TLE INNYCH INSTYTUCJI ŻYCIA PUBLICZNEGO STRAŻ POŻARNA NA TLE INNYCH INSTYTUCJI ŻYCIA PUBLICZNEGO raport z badań ilościowych dla Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej Warszawa, kwiecień 2010 SPIS TREŚCI Informacja o badaniu 3 Podsumowanie

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O NEGOCJACJACH POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ BS/203/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, GRUDZIEŃ 2002

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O NEGOCJACJACH POLSKI Z UNIĄ EUROPEJSKĄ BS/203/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, GRUDZIEŃ 2002 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, sierpień 2014 ISSN NR 118/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH

Warszawa, sierpień 2014 ISSN NR 118/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH Warszawa, sierpień 2014 ISSN 2353-5822 NR 118/2014 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WŁADZ SAMORZĄDOWYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia

Bardziej szczegółowo

Warszawa, maj 2015 ISSN NR 71/2015 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I PKW

Warszawa, maj 2015 ISSN NR 71/2015 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I PKW Warszawa, maj 2015 ISSN 2353-5822 NR 71/2015 OPINIE O DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I PKW Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 9 stycznia 2015 roku Fundacja Centrum

Bardziej szczegółowo

, , ELEKTORATY GŁÓWNYCH UGRUPOWAŃ POLITYCZNYCH WARSZAWA, KWIECIEŃ 95

, , ELEKTORATY GŁÓWNYCH UGRUPOWAŃ POLITYCZNYCH WARSZAWA, KWIECIEŃ 95 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

, , WYBORY PARLAMENTARNE 97 - PREFERENCJE NA TRZY TYGODNIE PRZED DNIEM GŁOSOWANIA WARSZAWA, WRZESIEŃ 97

, , WYBORY PARLAMENTARNE 97 - PREFERENCJE NA TRZY TYGODNIE PRZED DNIEM GŁOSOWANIA WARSZAWA, WRZESIEŃ 97 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

, , RZĄD PREMIERA OLEKSEGO PO PÓŁ ROKU DZIAŁALNOŚCI WARSZAWA, WRZESIEŃ 95

, , RZĄD PREMIERA OLEKSEGO PO PÓŁ ROKU DZIAŁALNOŚCI WARSZAWA, WRZESIEŃ 95 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

Warszawa, październik 2013 BS/147/2013 STOSUNEK DO PROTESTÓW ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH I ICH OCENA

Warszawa, październik 2013 BS/147/2013 STOSUNEK DO PROTESTÓW ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH I ICH OCENA Warszawa, październik 2013 BS/147/2013 STOSUNEK DO PROTESTÓW ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH I ICH OCENA Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2013 roku Fundacja Centrum

Bardziej szczegółowo

, , STOSUNEK DO RZĄDU W CZASIE KRYZYSU POLITYCZNEGO WARSZAWA, STYCZEŃ 96

, , STOSUNEK DO RZĄDU W CZASIE KRYZYSU POLITYCZNEGO WARSZAWA, STYCZEŃ 96 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, styczeń 2011 BS/8/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WYBRANYCH INSTYTUCJI PUBLICZNYCH

Warszawa, styczeń 2011 BS/8/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WYBRANYCH INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Warszawa, styczeń 2011 BS/8/2011 OCENA DZIAŁALNOŚCI PARLAMENTU, PREZYDENTA I WYBRANYCH INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 4 lutego 2010 roku

Bardziej szczegółowo

Warszawa, maj 2013 BS/67/2013 STOSUNEK DO RZĄDU W MAJU

Warszawa, maj 2013 BS/67/2013 STOSUNEK DO RZĄDU W MAJU Warszawa, maj 2013 BS/67/2013 STOSUNEK DO RZĄDU W MAJU Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2013 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej ul. Żurawia

Bardziej szczegółowo

Oceny działalności parlamentu, prezydenta, PKW i Kościoła rzymskokatolickiego

Oceny działalności parlamentu, prezydenta, PKW i Kościoła rzymskokatolickiego KOMUNIKAT Z BADAŃ ISSN 2353-5822 Nr 73/19 Oceny działalności parlamentu, prezydenta, PKW i Kościoła rzymskokatolickiego Maj 19 Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O ZAROBKACH WŁADZ SAMORZĄDOWYCH BS/37/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 99

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OPINIE O ZAROBKACH WŁADZ SAMORZĄDOWYCH BS/37/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 99 CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

NASTROJE SPOŁECZNE W KWIETNIU WARSZAWA, KWIECIEŃ 2000

NASTROJE SPOŁECZNE W KWIETNIU WARSZAWA, KWIECIEŃ 2000 CBOS CENTRUM BADANA OPN SPOŁECZNEJ SEKRETARAT OŚRODEK NFORMACJ 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 NTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , INSTYTUCJE PUBLICZNE W OPINII SPOŁECZEŃSTWA WARSZAWA, MARZEC 95

, , INSTYTUCJE PUBLICZNE W OPINII SPOŁECZEŃSTWA WARSZAWA, MARZEC 95 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 6 69, 62 04 6 07, 62 90 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT. 00 3 W A R S Z A W A TELEFAX 6 9 INTERNET: http://www.cbos.pl Email: sekretariat@cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Warszawa, wrzesień 2014 ISSN NR 131/2014 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH

Warszawa, wrzesień 2014 ISSN NR 131/2014 OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Warszawa, wrzesień ISSN 2353-5822 NR 131/ OCENY INSTYTUCJI PUBLICZNYCH Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej

Bardziej szczegółowo

, , ROSJA - BIAŁORUŚ WARSZAWA, MAJ 96

, , ROSJA - BIAŁORUŚ WARSZAWA, MAJ 96 CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET: http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Stosunek do rządu w kwietniu

Stosunek do rządu w kwietniu KOMUNIKAT Z BADAŃ ISSN 2353-5822 Nr 52/2018 Stosunek do rządu w kwietniu Kwiecień 2018 Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie fragmentów

Bardziej szczegółowo

Warszawa, wrzesień 2014 ISSN NR 129/2014 OSTATNIE NOTOWANIA GABINETU DONALDA TUSKA

Warszawa, wrzesień 2014 ISSN NR 129/2014 OSTATNIE NOTOWANIA GABINETU DONALDA TUSKA Warszawa, wrzesień 2014 ISSN 2353-5822 NR 129/2014 OSTATNIE NOTOWANIA GABINETU DONALDA TUSKA Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia 2014 roku Fundacja Centrum

Bardziej szczegółowo

OPINIE O PROTESTACH PIELĘGNIAREK WARSZAWA, GRUDZIEŃ 2000

OPINIE O PROTESTACH PIELĘGNIAREK WARSZAWA, GRUDZIEŃ 2000 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OCENY DZIAŁALNOŚCI RZĄDU, PARLAMENTU I PREZYDENTA BS/16/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, STYCZEŃ 2002

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ OCENY DZIAŁALNOŚCI RZĄDU, PARLAMENTU I PREZYDENTA BS/16/2002 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, STYCZEŃ 2002 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

, , OCENA SEJMOWEGO WYSTĄPIENIA PREMIERA JERZEGO BUZKA WARSZAWA, GRUDZIEŃ 97

, , OCENA SEJMOWEGO WYSTĄPIENIA PREMIERA JERZEGO BUZKA WARSZAWA, GRUDZIEŃ 97 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ POLACY O LUSTRACJI BS/26/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LUTY 99

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ POLACY O LUSTRACJI BS/26/99 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, LUTY 99 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT ZESPÓŁ REALIZACJI BADAŃ 629-35 - 69, 628-37 - 04 621-07 - 57, 628-90 - 17 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET:

Bardziej szczegółowo