III edycja poznaj wnioski i opinie specjalistów z sektora outsourcingu

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "III edycja poznaj wnioski i opinie specjalistów z sektora outsourcingu"

Transkrypt

1 Ogólnopolskie Badanie Rynku 2013 Outsourcingu III edycja poznaj wnioski i opinie specjalistów z sektora outsourcingu

2 Payroll consulting Administracja wynagrodzeniami Zarzàdzanie dokumentacjà personalnà Pracownicy tymczasowi Konsultacje z zakresu prawa pracy Zalety wspó pracy: Prawid owoêç i terminowoêç prowadzonych procesów personalnych. Dost p do nowoczesnych narz dzi informatycznych. Sta y dost p do danych personalnych pracowników. Profesjonalna reprezentacja w kontaktach z urz dami przeprowadzajàcymi kontrole. PoufnoÊç i bezpieczeƒstwo informacji. Dost p do aktualnej wiedzy z zakresu prawa pracy i ubezpieczeƒ spo ecznych. Wsparcie dzia u HR w relacjach z pracownikami i zarzàdem. HRK S.A. pl. Bankowy 2, Warszawa tel

3 spis treści 2 Plebiscyt Rzetelny Outsourcer 3 Grant Thornton Frąckowiak 6 FK Partner 9 Sellpoint 12 MS Services 15 HRK 18 Geneza Badania Oszczędność a wzrost Narzędzia przyspieszające rozwój Poznaj naszych ekspertów 20 Rynek Outsourcingu w Polsce Sektor B2B bardziej świadomy swoich potrzeb Brak doświadczenia, redukcja kosztów i koncentracja na core business podstawowymi czynnikami w podejmowaniu decyzji o rozpoczęciu współpracy Więcej środków w krajowym portfelu na usługi outsourcingu? Niekoniecznie Ile firm zmieni dostawcę w przyszłym roku i dlaczego? 29 Outsourcing Sił Sprzedaży Blisko 1/3 ankietowanych prowadzi sprzedaż zewnętrzną Ekspansywna polityka sprzedaży celem polskich przedsiębiorstw Co jest największą zaletą outsourcingu sprzedaży? 37 Outsourcing Call/Contact Center Co zlecamy i dlaczego? Sprawdzone korzyści Relacje przyszłości 41 Outsourcing Księgowości Wybrać dostawcę z głową Sprawne narzędzia = skuteczne działania Outsourcing kadrowo-płacowy 47 Outsourcing Kontroli Jakości Jakość zawsze w cenie Rola firmy outsourcingowej Przyszłość sektora 53 Outsourcing Zarządzania Finansami Kto zleca? Obszar współpracy Język korzyści 56 Outsourcing Usług IT Top lista usług IT Zarządzanie infrastrukturą IT Szeroki wachlarz usług IT cieszy się rosnącym zainteresowaniem 59 Outsourcing Usług HR Dojrzałość wyboru Dobra ocena potencjału Istota rzeczy usług HR 63 Outsourcing Back-Office Zlecanie usług back-office Outsourcing działu back-office w działach marketingu podział na branże Outsourcing działu back-office w dziale obsługi klienta podział na branże Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 ADRES REDAKCJI: ul. Polska 13, Poznań tel. (61) , fax (61) KOORDYNATOR PROJEKTU: Krzysztof Kogut Redakcja: Beata Święcicka Krzysztof Kogut Anna Waligóra Biuro reklamy: Katarzyna Wojtczak Mirella Szerszunowicz PROMOCJA: Maria Kozerska REDAKTOR TECHNICZNy: Piotr Korytowski DTP: P76 Advertising DRUK: CGS SERWIS ZDJĘCIOWY: Fotolia NAKŁAD: 5000 egz. WYDAWCA: FORUM Press Sp. z o.o. ul. Polska 13, Poznań tel. (61) fax (61) PREZES ZARZĄDU: Magdalena Balanicka Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 1

4 Rzetelny Outsourcer pięciu rzetelnych Poznaj laureatów plebiscytu Rzetelny Outsourcer 2013 Zlecenie zewnętrznej firmie części własnej działalności jest dla wielu przedsiębiorców sporym wyzwaniem. Natomiast te podmioty, które przywykły do tego rodzaju współpracy i rozumieją zasady jej działania, zazwyczaj są zadowolone z efektów końcowych. Outsourcing usług jest bowiem jednym z najprostszych i stosunkowo niedrogim sposobem poprawiania profesjonalizmu, wydajności oraz wyników określonych działów. Obecnie zlecić można obsługę praktycznie każdego działu w dowolnej formie. Sztuką jest jednak znaleźć i pracować ramię w ramię z profesjonalistami, którzy na co dzień będą traktować nasz interes jak swój własny. Specjalnie dla firm poszukujących pewnych partnerów biznesowych, na miarę naszych czasów, przygotowaliśmy III edycję plebiscytu Rzetelny Outsourcer To szczególna nagroda przyznawana podczas VII Ogólnopolskiego Kongresu Facility Management W tym roku statuetki Rzetelnego Outsourcera otrzyma 5 firm. Ich działalność ocenili sami klienci, którzy podsumowali wieloletnią współpracę na polu realizacji podpisanych kontraktów. Pod uwagę brane były również takie aspekty, jak elastyczność w podejściu do wykonywania powierzonych obowiązków, postępowanie w trakcie wdrażania usług, łatwość nawiązywania kontaktów, wymiana informacji oraz poziom realizacji wyznaczonych celów. Ocenie podlegała też jakość świadczonych usług, ich innowacyjność, dopasowanie do potrzeb klienta oraz zrozumienie jego potrzeb. Nie bez znaczenia było także kreatywne podejście usługodawców do rozwiązywania zaawansowanych problemów oraz stosunek ceny do jakości usług. Do wybranych klientów poszczególnych firm trafiła ujednolicona ankieta uwzględniająca wszystkie cechy współpracy, które zdaniem profesjonalistów są najważniejsze podczas realizacji kontraktów. Na jej podstawie zdecydowaliśmy się przyznać tegoroczne statuetki Rzetelnego Outsourcera. Aby lepiej poznać tegorocznych laureatów, zachęcamy do zapoznania się z podstawowymi informacjami o firmach. Na uporządkowanych formularzach opublikowaliśmy najważniejsze dane dotyczące przedsiębiorstw. Dzięki ich lekturze poznają Państwo m.in. historię firm, zakres realizowanych usług, najważniejsze osoby w przedsiębiorstwach oraz ich opinie na temat zagadnień związanych z rynkiem usług outsourcingu. Zapraszamy do lektury Forum Press Sp z o.o. organizator plebiscytu Laureaci Plebiscytu Rzetelny Outsourcer 2013 Grant Thornton Frąckowiak Sp. z o.o. Sp. k. FK Partner Sp. z o.o. Sellpoint Sp. z o.o. MS Services Sp. z o.o. HRK Sp. z o.o. 2 RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

5 Rzetelny Outsourcer Dane teleadresowe Grant Thornton Frąckowiak sp. z o.o. sp. k. Malta Office Park, Budynek F ul. abpa Antoniego Baraniaka 88 E Poznań tel , fax Biura regionalne Biuro w Warszawie Budynek Nordea House ul. Chłodna Warszawa tel , fax Biuro w Toruniu Marbud Centrum Biurowe ul. Grudziądzka Toruń tel , fax Biuro we Wrocławiu ul. Włodkowica 21 lok Wrocław tel , fax Biuro w Katowicach ul. Francuska Katowice tel , fax Biuro w Krakowie ul. Kamieńskiego 51, Kraków tel , fax Grant Thornton to jedna z czołowych organizacji outsourcingowo-audytorsko-doradczych na świecie. Ponad pracowników świadczy usługi w zakresie outsourcingu rachunkowości, audytu, doradztwa podatkowego i konsultingu biznesowego dla dynamicznie rozwijających się firm prywatnych oraz jednostek zainteresowania publicznego. Grant Thornton działa poprzez sieć ponad 500 biur zlokalizowanych w ponad 120 krajach i terytoriach świata. W Polsce Grant Thornton świadczy usługi dla klientów z całego kraju. Grant Thornton to jedna z najdłużej działających, a zarazem najszybciej rozwijających się firm outsourcingowo-audytorsko-doradczych w Polsce. Ponad 300-osobowy zespół oraz sieć biur w sześciu miastach Polski umożliwiają nam realizację złożonych projektów bez względu na wielkość, rodzaj biznesu i lokalizację klienta. Wysokie kompetencje ekspertów Grant Thornton sprawiają, że regularnie zajmujemy wysokie pozycje w prestiżowych rankingach firm outsourcingu rachunkowości, audytorskich, doradztwa podatkowego i Autoryzowanych Doradców rynku NewConnect. Nasi klienci to ponad 1000 podmiotów z kapitałem polskim i zagranicznym. W tym gronie jest kilkadziesiąt spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych oraz firm z listy 500 największych przedsiębiorstw w naszym kraju. Historia firmy Początki Grant Thornton sięgają roku 1924, kiedy to 26-letni wówczas Alexander Richardson Grant założył w Chicago (USA) firmę Alexander Grant & Co. Kiedy Grant zmarł w 1938 r., miał zaledwie 40 lat. Mimo tej nieoczekiwanej straty firma Alexander Grant & Co. przetrwała zmianę kierownictwa i kontynuowała swój rozwój. Lata 50. i 60. XX w. były czasem zarówno gwałtownego wzrostu, jak i centralizacji firmy. Zostało stworzone biuro krajowe w Chicago, a przychody przekroczyły w 1961 r. 5 mln USD. W połowie lat 60. XX w. kierownictwo firmy uznało, że jest to doskonały moment na ekspansję międzynarodową. Pod wodzą Wallace E. Olsona w 1969 r. Alexander Grant & Co. połączyło się z firmami z Australii, Kanady i Wielkiej Brytanii, by stworzyć firmę Alexander Grant Tansley Witt. Do roku 1980 Alexander Grant & Co. połączyło się z 49 innymi firmami audytorskimi, włączając w to firmę Thornton Baker powstała globalna organizacja Grant Thornton International (GTI) z siedzibą w Londynie. W Polsce początki działalności firmy sięgają roku 1993, kiedy to została założona w Poznaniu firma W. Frąckowiak i Partnerzy Wielkopolska Grupa Audytingowa. Niezwykle dynamiczny rozwój sprawił, że firma szybko stała się największą polską firmą audytorską. W 2001 r. firma przystąpiła do międzynarodowej sieć HLB International, a od 2008 r. jest firmą członkowską Grant Thornton International. Od ponad siedemnastu lat świadczy usługi w zakresie outsourcingu rachunkowości. W czerwcu 2012 r. Grant Thornton sfinalizowało transakcję nabycia 100% udziałów w spółce FPA Group sp. z o.o. Połączenie obu firm pod marką Grant Thornton stworzyło unikalne możliwości dalszego dynamicznego rozwoju, kreując korzyści zarówno dla klientów, jak i pracowników połączonych firm. Znaczące wzmocnienie obszaru outsourcingu rachunkowości Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 3

6 Rzetelny Outsourcer w Grant Thornton większy liczebnie zespół specjalistów, większy zasięg terytorialny, liczniejsze portfolio klientów oraz silna globalna marka są fundamentem bezpieczeństwa i światowej jakości oferowanych usług. Wysokie kompetencje ekspertów Grant Thornton sprawiają, że regularnie zajmujemy czołowe pozycje w prestiżowych rankingach firm usług profesjonalnych. Grant Thornton w Polsce to: Rzetelny Outsourcer ; 4. miejsce wśród dużych firm doradztwa podatkowego w kategorii najlepsza firma 2 ; 5. firma audytorska pierwsza alternatywa dla B4 3 ; Autoryzowany Doradca NewConnect i Catalyst; księgi zgodnie z International Standard on Assurance Engagements 3402 (ISAE 3402) 4. Najciekawsze realizacje Departament Outsourcingu Rachunkowości istnieje od 18 lat. Przez ten czas zrealizowaliśmy ponad 1000 kontraktów outsourcingowych, m.in. w zakresie outsourcingu rachunkowości, płac i kadr, nadzoru księgowego, audytów płacowo-kadrowych czy wdrożenia aplikacji finansowych u klientów. Współpracując z naszymi klientami niejednokrotnie od początku istnienia Outsourcingu Rachunkowości, mieliśmy okazję uczestniczyć w ich intensywnym rozwoju, których pierwotną potrzebą była usługa tradycyjnego biura rachunkowego, następnie z dużym i intensywnym rozwojem prowadzącym niejednokrotnie do utworzenia Nagrody i certyfikaty Rzetelny Outsourcer laureat plebiscytu w roku 2008; laureat plebiscytu w roku 2011; laureat plebiscytu w roku 2012, tytuł nadawany przez Outsourcing Magazine, badanie rynku usług outsourcingowych Forum Press; Firma Przyjazna Klientowi tytuł przyznany w roku 2009 przez Instytut Zarządzania; 4. miejsce wśród dużych firm doradztwa podatkowego w kategorii najlepsza firma - VII Ranking Firm i Doradców Podatkowych Dziennika Gazety Prawnej w kategorii firm zatrudniających powyżej 9 doradców (bez B4), 13 marca 2013 r.; 5. firma audytorska pierwsza alternatywa dla B4 - Ranking firm audytorskich Rzeczpospolitej oraz Gazety Giełdy Parkiet, 27 lutego 2013 r.; Autoryzowany Doradca NewConnect i Catalyst. Katarzyna Banach partner zarządzający, Outsourcing Rachunkowości Polska staje się jednym z najważniejszych światowych centrów outsourcingu. Dalszy jego rozwój uwarunkowany jest stosowaniem najnowszych technologii. Aby utrzymać obecną, czołową pozycję w świecie, obok wiedzy rachunkowej wymagane są nakłady na innowacyjne rozwiązania organizacyjne (m.in. eksperckie oprogramowania komunikacyjne, nową organizację zespołów pracowniczych, szeroki zasięg geograficzny). Centra outsourcingu w trwały sposób mogą stać się naszym narodowym specialite de la maison i motorem napędzającym potencjał gospodarki naszego kraju. dużych grup kapitałowych posiadających spółki notowane na polskiej lub zagranicznej giełdzie papierów wartościowych. Firma przeistaczała się w rozwiniętą rachunkowość zarządczą czy nawet Business Process Outsourcing. Na przestrzeni 18 lat świadczyliśmy także usługi z zakresu zastępstwa dyrektorów finansowych lub pracowników niższego szczebla w dziale księgowym oraz płacowo-kadrowym. Nasi pracownicy posiadają duże doświadczenie we wdrożeniu rożnego rodzaju systemów finansowo-księgowych, m.in. SAP, Navision Financials, MBS Axapta, Sun Systems, SoftLab, Monitor (autorski program klienta), Simple, CDN Optima. Mogąc wyjść naprzeciw wysokim oczekiwaniom naszych klientów, usługę realizujemy zarówno na ich oprogramowaniu, jak i na naszym. Z uwagi na fakt, iż dostępne programy finansowe posiadają znaczne ograniczenia, usługa realizowana jest na oprogramowaniu Asseco Business Solutions SofLab, do którego posiadamy licencję developerską umożliwiającą ingerencję w oprogramowanie i umożliwienie dostosowania oprogramowania do naszych indywidualnych potrzeb. Filozofia firmy Sukces i trwały rozwój przedsiębiorstwa wymagają dbałości o wiele różnych aspektów biznesu jednocześnie wszystkie obszary organizacji muszą rozwijać się harmonijnie, by dynamiczna firma mogła w pełni osiągnąć swoje cele. W Grant Thornton zawsze patrzymy na biznes klienta w szerszej perspektywie, 1 Laureat plebiscytu w roku 2008; laureat plebiscytu w roku 2011; laureat plebiscytu w roku 2012, tytuł nadawany przez Outsourcing Magazine, badanie rynku usług outsourcingowych Forum Press. 2 VII Ranking Firm i Doradców Podatkowych Dziennika Gazety Prawnej w kategorii firm zatrudniających powyżej 9 doradców (bez B4), 13 marca 2013 r. 3 Ranking firm audytorskich Rzeczpospolitej oraz Gazety Giełdy Parkiet, 27 lutego 2013 r. 4 Grant Thornton prowadzi księgi rachunkowe dla Grupy Klienta zgodnie ze międzynarodowym standardem ISAE 3402 (International Standard on Assurance Engagements 3402), co jest potwierdzane corocznie przez wiodącego na rynku międzynarodowym audytora. 4 RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

7 Rzetelny Outsourcer a swoją rolę widzimy w tym, by pomagać klientom w utrzymaniu długofalowego wzrostu i wyzwalaniu potencjału rozwoju ich biznesu. Wiemy, że istotą doradztwa jest rozwój biznesu klienta. Osiągnięcie tego celu wymaga połączenia jakości ze wzajemnym zaufaniem pomiędzy klientem a doradcą. Dla przedsiębiorców biznes to pasja, życiowa misja i dzieło. Wymagają, by ich partner był zaufanym doradcą, a nie wyłącznie ekspertem. W partnerskiej relacji z klientem pomagamy podejmować przedsiębiorcom trafne decyzje i skutecznie pokonywać bariery na drodze rozwoju ich biznesów. Wszystko, by zasłużyć na miano zaufanego doradcy klienta. Zakres usług W złożonym świecie nowoczesnej gospodarki i finansów pokonywanie barier na drodze rozwoju firmy wymaga eksperckiej wiedzy. Stale rozwijamy i doskonalimy nasze umiejętności, by skutecznie rozwiązywać Twoje problemy biznesowe. Ogólne dane o firmie: Pełna nazwa firmy: Grant Thornton Frąckowiak spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. Spółki wchodzące w skład grupy: Adres siedziby głównej: Obecność firmy za granicą (kraje): Adres strony WWW: Grant Thornton Frąckowiak sp. z o.o. Grant Thornton FPA Outsourcing sp. z o.o. Grant Thornton Legal Maślanko sp. k. Grant Thornton Frąckowiak sp. z o.o. sp. k. Malta Office Park, Budynek F ul. abpa Antoniego Baraniaka 88 E Poznań tel fax adres Grant Thornton działa poprzez sieć ponad 500 biur zlokalizowanych w ponad 120 krajach i terytoriach świata Rok założenia: 1924 r. Data rozpoczęcia działalności w branży w Polsce: 1993 r. Obsługiwane obszary: Outsourcing rachunkowości Outsourcing płac i kadr, HR Audyt Konsulting Doradztwo prawne Doradztwo podatkowe Doradztwo transakcyjne Szkolenia Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 5

8 Rzetelny Outsourcer member of IOS S.A. Dane teleadresowe FK Partner Sp. z o.o. ul. Tagore a Warszawa tel fax Biura regionalne Biuro w Katowicach ul. Zabrska Katowice tel , fax Biuro w Łodzi ul. Piotrkowska Łódź tel , fax FK Partner Sp. z o.o. jest firmą outsourcingową i członkiem Grupy Partner. Specjalizuje się w kompleksowej obsłudze finansowo-księgowej i raportowaniu finansowym i zarządczym dla średnich i dużych firm oraz w świadczeniu usług doradczych w zakresie restrukturyzacji organizacyjnej i finansowej przedsiębiorstw. Uzupełnieniem działalności FK Partner Sp. z o.o. są usługi rekrutacyjne oraz monitoring należności. Naszą misją jest obniżanie kosztów i wspieranie zarządzania dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań organizacyjnych i informatycznych w obszarze księgowości i finansów. Dewizą FK Partner Sp. z o.o. jest dostarczanie skutecznych rozwiązań, które przynoszą zarówno doraźne, krótkookresowe efekty, jak i dają klientom narzędzia do systemowej, długookresowej kontroli nad kosztami i bezpieczeństwem finansowym przedsiębiorstwa. Historia firmy Początki działalności FK Partner sięgają 2003 r. Firma została powołana do życia przez osoby wywodzące się z dużych korporacji. Pracując w działach finansowych dużych firm, zwrócili oni uwagę na to, że księgowość nie dostarcza odpowiednich informacji Nagrody i certyfikaty Rzetelny Outsourcer 2008 Outsourcing Magazine ; Przejrzysta Firma 2008 D&B; Złoty Certyfikat Rzetelności 2010 Krajowy Rejestr Długów BIG SA. niezbędnych do podejmowania decyzji zarządczych w firmie. Genezą powstania FK Partner była właśnie chęć dostarczania odpowiednich informacji finansowych, nieodzownych przy podejmowaniu kluczowych decyzji w firmie. Początki FK Partner były skromne. Zaczynaliśmy w oparciu o niewielki zespół ludzi, działając pierwotnie w wirtualnym biurze, a później w wynajętym jednym pomieszczeniu biurowym. Startowaliśmy bez wielkiego zaplecza finansowego i bazy stałych klientów. Z czasem, dzięki zaangażowaniu i profesjonalizmowi osób tworzących FK Partner, udało się nam zbudować duży zespół pracowników i pozyskać stałe grono klientów. Dynamiczny rozwój firmy sprawił, że oprócz dużego biura w Warszawie otworzyliśmy także biura regionalne w Katowicach i Łodzi. Dzięki temu możemy być bliżej naszych klientów, oferować im wysoki poziom usług, krótki czas reakcji i wysoką dostępność pracowników obsługi klienta. 6 RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

9 Rzetelny Outsourcer Obecnie konsekwentnie dalej rozwijamy firmę. Obsługujemy zarówno klientów z Polski, jak i firmy zagraniczne, m.in. z Niemiec, Francji, Izraela czy USA. Zaczynaliśmy od usług księgowych, raportowania i doradztwa. W miarę rozwoju firmy zaczęliśmy także zajmować się restrukturyzacją przedsiębiorstw, administracją dokumentacji pracowniczej i płacami, rekrutacją oraz usługami IT. W ciągu 10 minionych lat, dzięki konsekwentnej polityce rozwoju firmy bazującej na najwyższych standardach obsługi klienta, rzetelności, pogłębianiu wiedzy fachowej i szybkiemu reagowaniu na nowe potrzeby klientów, udało nam się zbudować stabilną pozycję FK Partner. Stanowi ona solidną bazę do dalszego rozwoju. Najciekawsze realizacje Przez 10 lat istnienia firma FK Partner zrealizowała wiele ciekawych i złożonych projektów. Poniżej przestawiamy kilka najbardziej spektakularnych przykładów przejęcia ksiąg rachunkowych: Przedsiębiorstwo Miernictwa Górniczego Sp. z o.o. jedno z wiodących przedsiębiorstw na rynku usług geodezyjnych, inżynierskich i poligraficznych; kilka tysięcy zapisów księgowych, kilka centrów zysku, skomplikowany system wynagrodzeń i raportowania, księgowość przejęta w wyniku likwidacji wewnętrznego Działu Księgowości; Jacek Czeladko właściciel FK Partner Sp. z o.o. Obecnie firmy coraz częściej poszukują rozwiązań obniżających koszty działania. Dlatego też rynek usług zewnętrznych dynamicznie się rozwija. Ta tendencja utrzyma się z pewnością także w najbliższych latach. Polskie firmy najczęściej oddają w outsourcing księgowość, rekrutację, IT i administrację kadr. W przyszłości zakres obszarów przekazywanych do obsługi firmom zewnętrznym będzie się poszerzał. W nowocześnie prowadzonym biznesie, w którym przedsiębiorstwo korzysta w dużym zakresie z usług outsourcingowych, zmienia się tradycyjne powiązanie usługodawca- -usługobiorca na rzecz partnerstwa w biznesie. Współpraca bazuje na wzajemnym zaufaniu, dobrej wymianie informacji oraz głębokiej i stale poszerzanej wiedzy specjalistycznej firmy świadczącej usługi outsourcingu. Na takich właśnie zasadach opieramy działanie FK Partner. Miejskie Przedsiębiorstwo Taksówkowe Sp. z o.o. największe w Polsce przedsiębiorstwo transportu osobowego, zatrudniające około 200 osób oraz współpracujące z ponad 800 taksówkarzami, kilkanaście centrów zysku (usługi transportowe, stacja serwisowa z własnym magazynem, stacja kontroli pojazdów, parking, stacja benzynowa), wielopoziomowa analityka kosztów, skomplikowany system raportowania; przejęcie obsługi trwało 5 miesięcy i obejmowało przejęcie części pracowników księgowości (6 osób); WARS S.A. największe w Polsce przedsiębiorstwo cateringowe, w momencie przejęcia obsługi zatrudnienie wynosiło ponad 1000 osób, struktura wielooddziałowa (w każdym oddziale magazyn towarów), wielopoziomowa analityka z rozbiciem na trasy, składy wagonów i wagony, różnorodna działalność (sprzedaż biletów, towarów, wagony restauracyjne, restauracje dworcowe), kilkadziesiąt tysięcy zapisów księgowych miesięcznie, kilkanaście centrów zysku; przejęcie obsługi trwało 9 miesięcy i obejmowało przejęcie części pracowników księgowości (20 osób); Union Investment TFI S.A. jedno z największych w Polsce Towarzystw Funduszy Inwestycyjnych z udziałem kapitału zagranicznego; wielopoziomowa analityka (11 poziomów) i skomplikowane raportowanie finansowe (m.in. do Komisji Nadzoru Finansowego) oraz zarządcze (54 raporty); przejęcie obsługi trwało 5 miesięcy i obejmowało opracowanie dodatkowej aplikacji do wprowadzania danych analitycznych; księgowość przejęta z innego biura rachunkowego; BPH TFI S.A. jedno z największych w Polsce Towarzystw Funduszy Inwestycyjnych z udziałem kapitału zagranicznego; wielopoziomowa analityka (5 poziomów) i skomplikowane raportowanie finansowe (m.in. do Komisji Nadzoru Finansowego) oraz zarządcze (40 raportów); przejęcie obsługi trwało 2 miesiące i obejmowało uzgadnianie rozrachunków za poprzedni okres obrachunkowy; księgowość przejęta z innego biura rachunkowego; Grupa Polnord jeden z największych polskich deweloperów; przejęcie księgowości 10 spółek celowych (3 w Gdańsku, 3 w Łodzi, 2 w Olsztynie i 2 w Warszawie); księgowanie kontraktów długoterminowych wg MSR; rozbudowana sprawozdawczość, w tym pakiety konsolidacyjne na potrzeby spółki matki (Polnord S.A. notowana na GPW); przejęcie ksiąg nastąpiło zarówno od innych biur rachunkowych, jak i w wyniku likwidacji księgowości wewnętrznej. Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 7

10 Rzetelny Outsourcer Filozofia firmy Filozofia działania firmy FK Partner opiera się na dążeniu do stałego zapewnienia satysfakcji klientów. Staramy się to osiągnąć poprzez profesjonalne wsparcie i najwyższą jakość świadczonych przez nas usług. Do każdego klienta podchodzimy indywidualnie, starając się jak najlepiej poznać specyfikę jego działalności. Stawiamy na dobrą komunikację z klientem, poznanie jego potrzeb i wsparcie rozwoju prowadzonego przez niego biznesu. Naszą dewizą jest dostarczanie efektywnych rozwiązań przynoszących zarówno doraźne, krótkookresowe efekty, jak i narzędzia do systemowej, długookresowej kontroli kosztów i bezpieczeństwa finansowego przedsiębiorstwa. Zakres usług Rachunkowość/księgowość, controlling, outsourcing kadr i płac, zarządzanie dokumentacją, payrolling. Dla kogo Nasze usługi są skierowane do średnich i dużych firm. Obsługujemy zarówno firmy polskie, jak i podmioty z kapitałem zagranicznym. Ogólne dane o firmie: Pełna nazwa firmy: FK Partner Sp. z o.o. Spółki wchodzące w skład grupy: Adres siedziby głównej: ul. Tagore a 3, Warszawa Obecność firmy za granicą (kraje): Adres strony WWW: Udziałowcy/akcjonariusze/założyciele firmy Główne obszary, dla których firma została powołana 100% IOS S.A. kompleksowa obsługa finansowo-księgowa, raportowanie finansowe i zarządcze, usługi doradcze w zakresie restrukturyzacji organizacyjnej i finansowej przedsiębiorstw Rok założenia: 2002 r. Data rozpoczęcia działalności w branży w Polsce: r. Obsługiwane obszary: Kompleksowa obsługa finansowo-księgowa Raportowanie finansowe i zarządcze Usługi doradcze w zakresie restrukturyzacji organizacyjnej i finansowej przedsiębiorstw 8 RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

11 Rzetelny Outsourcer Dane teleadresowe Sellpoint Sp. z o.o. ul. Jana Rosoła 10a Warszawa tel Sellpoint Sp. z o.o., spółka wchodząca w skład Grupy Kapitałowej Arteria S.A., od ponad 15 lat świadczy zintegrowane usługi wsparcia sprzedaży i obsługi klienta, dedykowane dla przedsiębiorstw reprezentujących kluczowe branże polskiej gospodarki. Oferuje rozwiązania gwarantujące skokowy wzrost sprzedaży oraz podnoszenie jakości świadczonych usług w modelach outsourcingowych. Dzięki posiadanej infrastrukturze w postaci wyspecjalizowanych zespołów terenowych realizujących projekty m.in. z obszarów merchandisingu, sprzedaży, dostawy i instalacji, wspartych wyspecjalizowaną technologią oraz doświadczeniem w realizacji procesów biznesowych, podnosi efektywność operacyjną oraz minimalizuje ryzyka swoich klientów. Sellpoint Sp. z o.o. realizuje zintegrowane projekty wsparcia zarówno dla dużych klientów dysponujących rozproszoną strukturą oddziałów, jak i dla mniejszych, ale dynamicznie rozwijających swoją działalność. Zapewnia optymalne rozwiązania dla sieci detalicznych punktów sprzedaży, łącznie z ich budową, oznakowaniem i utrzymaniem. Dysponuje zespołami ekspertów oraz wypracowanymi modelami logistycznymi, które pozwalają na skuteczną realizację wyspecjalizowanych usług dostawy i instalacji skierowanych do firm, sklepów, centrów handlowych oraz klientów indywidualnych. Gwarantuje to efektywność kosztową oraz ich uzmiennianie w zależności od rzeczywistych efektów realizowanych projektów. Historia firmy Sellpoint Sp. z o.o. był jednym z pionierów polskiego rynku w zakresie innowacyjnych rozwiązań wspierających sprzedaż w modelach outsourcingowych. W tamtych czasach (koniec lat 90.) niewielu konkurentów mogło pochwalić się tak dobrze przeszkolonymi i wyposażonymi zespołami sprzedażowymi. Okazało się, że unikalna w skali kraju oferta Sellpoint pozwalała Nagrody i certyfikaty Rzetelny Outsourcer laureat plebiscytu w roku 2008, tytuł nadawany przez Outsourcing Magazine. zleceniodawcom skutecznie zastępować tradycyjne modele bezpośrednich kontaktów z klientem, obniżając przy tym koszty obsługi oraz realizować je w rozliczeniu per operacja. Pierwszym projektem realizowanym przez spółkę było zbudowanie dedykowanego zespołu przedstawicieli handlowych dla nowo tworzonej struktury handlu detalicznego. Projekt ten, realizowany zresztą do dzisiaj, stał się kamieniem milowym w rozwoju firmy. Już po dwóch pierwszych latach działalności w portfelu zrealizowanych projektów było kilku renomowanych klientów. Zasoby Sellpoint Sp. z o.o. stanowi obecnie kilkusetosobowy zespół ekspertów i konsultantów dedykowanych do realizacji działań terenowych w zakresie sprzedaży, merchandisingu, usług specjalistycznych i audytorskich POS. Nowym etapem działalności dla Sellpoit Sp. z o.o. było wejście w 2009 r. do Grupy Kapitałowej Arteria S.A., która dysponuje m.in stanowiskowym contact center, aplikacjami Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 9

12 Rzetelny Outsourcer i systemami wspierającymi zarządzanie CRM, BPM, SFA, zapleczem magazynowo-logistycznym oraz innymi zintegrowanymi rozwiązaniami w zakresie sprzedaży i obsługi klienta. Najciekawsze realizacje Projekt Kiosk Orange Współpraca z Orange jest świetnym przykładem umiejętności Sellpoint Sp. z o.o. w rozbudowie portfela usług dla klienta. Obok terenowych działań outsourcingowych z wykorzystaniem sił sprzedaży, realizowanych od wielu lat, przedstawiciele handlowi prowadzą dodatkowo projekt w postaci wyszukiwania i pozyskiwania nowych kiosków do sieci Orange. Jest on wykonywany w pełnym modelu, począwszy od pozyskania i ustalenia warunków współpracy, uzyskania zgody Orange na włączenie do usług sieci poprzez wymiarowanie realizacji, sporządzenie i akceptację kosztorysu, wynegocjowanie i podpisanie umowy z klientem ( w tym przejęcie obsługi finansowej przelewy opłat marketingowej), aż po dystrybucję materiałów, realizację i wykonanie. Jest to przykład kompleksowej i zintegrowanej obsługi klienta wykorzystującej siły terenowe, grafików, techników oraz zespoły montażowe z zasobów. Sellpoint ponosi przy tym pełną odpowiedzialność za przeprowadzenie i powodzenie projektu rebrandingu nowych kiosków dla Orange. Piotr Wojtowski client service director Rosnący popyt na nasze usługi sprawia, że nie odczuwamy bezpośrednio skutków kryzysu. Opieramy naszą działalność na długoletnich kontraktach, co gwarantuje stabilność finansową i pozwala planować kolejne kontrakty. Wśród konkurencji wyróżnia nas możliwość świadczenia usług w modelu zintegrowanym. Dzięki wykorzystywaniu zasobów Grupy Arteria rozszerzamy naszą ofertę o wartości dodane, takie jak technologie procesowe czy umiejętność odsprzedaży dodatkowych usług. To pozwala obsługiwać nam tego samego klienta nawet w kilku obszarach, np. prowadzenie wizyt merchandisingowych w Punktach Obsługi Klienta i realizację specjalistycznych usług dystrybucyjno- -montażowych. Naszą zaletą jest także skala działania. Jesteśmy w stanie zrealizować projekty dla największych przedsiębiorstw w kraju i głównie z takimi chcemy pracować. Komunikacja marketingowa British American Tobacoo To kolejny przykład projektu, który z jednej strony dowodzi elastyczności i skuteczności działań Sellpoint w realizacji działań outsourcingowych, a z drugiej pokazuje potencjał spółki i jej możliwości w budowaniu zleceń w skali ogólnopolskiej. Dedykowane zespoły ekspertów cyklicznie (w okresach co 2-3 miesiące) prowadzą wymianę komunikacji marketingowej w kanale detalicznym i sieciowym we wszystkich nośnikach, jakie British American Tobacoo posiada na terenie kraju. Projekt wymiany obejmuje ponad 11 tysięcy punktów, dla których wykonywanych jest łącznie kilkanaście tysięcy czynności specjalistycznych i to wszystko dzieje się zaledwie w ciągu 8 dni! Co ważne dla klienta - Sellpoint przejmuje pełną odpowiedzialność za właściwą realizację projektu: począwszy od etapu odbioru materiałów, przez konfekcję, dystrybucję oraz ich ostateczną implementację w sposób zgodny z ustaleniami dokonanymi z klientem. Zakres usług Outsourcing sił sprzedaży realizowany m.in dla wiodącego operatora telekomunikacyjnego w Polsce; Wizyty merchandisingowe w Punktach Obsługi Klienta, na zlecenie firm z branży finansowej, telekomunikacyjnej oraz FMCG, których głównym zadaniem jest fachowa kontrola ekspozycji oraz realizacji kontraktów reklamowych; Usługi konfekcyjno-logistyczne skierowane do przedstawicieli handlowych lub punktów obsługi klientów z różnych branż; Filozofia firmy Koncentrujemy swoją działalność przede wszystkim na korporacjach, które przekonujemy, aby oddały nam część swojego biznesu. Jesteśmy w stanie świadczyć usługi taniej, zlikwidować niepotrzebne koszty, oferując najwyższy standard usług. Ryzyko klienta jest przy tym ograniczone dzięki uzmiennieniu kosztów sprzedaży oraz uzależnieniu ich od efektu naszej pracy. Usługi instalacji i serwisu tzw. ciężkiego BTL, realizowane w modelu B2B dla klientów posiadających sieci punktów sprzedaży na terenie całej Polski; Specjalistyczne usługi dystrybucyjno-montażowe kierowane bezpośrednio do konsumentów w obszarze sprzętu RTV i AGD oraz instalacji platform telewizyjnych i Internetu. 10 RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

13 Rzetelny Outsourcer Dla kogo Do współpracy w ramach naszych działań zapraszamy producentów, dystrybutorów oraz importerów, którzy oferują swoje produkty w dowolnych punktach sprzedaży. Mamy bogate doświadczenie w usługach dla handlu detalicznego i nowoczesnego, obsługujemy firmy z sektora spożywczego, telekomunikacyjnego i tytoniowego. Ogólne dane o firmie: Pełna nazwa firmy: Spółki wchodzące w skład grupy: Adres siedziby głównej: Sellpoint Sp. z o.o. brak, Sellpoint jest częścią GK Arteria ul. Jana Rosoła 10, Warszawa Obecność firmy za granicą (kraje): Adres strony WWW: Udziałowcy/akcjonariusze/założyciele firmy Główne obszary, dla których firma została powołana GK Arteria outsourcing terenowych sił sprzedaży oraz zespołów technicznych Rok założenia: 1998 r. Data rozpoczęcia działalności w branży w Polsce: 1998 r. Obsługiwane obszary: Usługi wsparcia sprzedaży dla rynków: handel niezależny sieciowy telekomunikacyjny finansowy ubezpieczeniowy farmaceutyczny Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 11

14 Rzetelny Outsourcer Dane teleadresowe MS Service Sp. z o.o. ul. Bociana 22, Kraków tel./fax e mail: Biuro regionalne ul. Włodarzewska 45 A, Warszawa tel./fax MS Services to jedna z czołowych organizacji oferujących outsourcing usług wsparcia sprzedaży w Polsce. Od prawie 10 lat świadczy usługi outsourcingu sił sprzedaży, merchandisingu, zarządzania materiałami POS i trade&shoppermarketingu dla wielu międzynarodowych i polskich klientów, umożliwiając im realizację strategii biznesowej na rynku. MS Services to jedna z najszybciej rozwijających się firm w tym sektorze outsourcingu w Polsce obecnie zatrudniająca m.in. 350 dedykowanych przedstawicieli handlowych i 4000 merchandiserów. MS Services wyróżnia się wyspecjalizowanym portfelem usług, nieustannym poszukiwaniem efektywnych i skutecznych rozwiązań wspierających sprzedaż, doświadczonym zespołem menedżerów, wysokim standardem świadczonych usług oraz zastosowaniem nowoczesnych technologii wspierających realizację projektów. Nasi klienci to ponad 120 podmiotów z kapitałem zagranicznym i polskim. Historia firmy Początki firmy sięgają 2003 r. Kilku doświadczonych menedżerów w tym m.in. Jacek Szczepanowski, obecny prezes zarządu, i Gerard Nowacki, obecny wiceprezes zarządu w zakresie sprzedaży, dystrybucji oraz budowania ekspozycji postanowiło stworzyć organizację biznesową, która będzie wyspecjalizowana w usługach wsparcia sprzedaży. W pierwszych dwóch latach swojej działalności MS Services miało charakter firmy regionalnej, realizując projekty z zakresu outsourcingu sił sprzedaży i merchandisingu na południu Polski. Klienci bardzo szybko docenili kompetencje menedżerów MS Services, powierzając firmie zarówno coraz więcej projektów ogólnopolskich, jak i poszerzając współpracę. Fakt ten bardzo istotnie wpłynął na dynamikę wzrostu biznesu i przychodów osiąganych przez spółkę w kolejnych latach. Obecnie MS Services należy do grona największych firm outsourcingowych w Polsce oferujących kompleksowe usługi wsparcia sprzedaży dla takich firm, jak m.in. Procter&Gamble, Mars, Pepsico, Danone, Robert Bosch, Foodcare oraz sieć hipermarketów Real. Najciekawsze realizacje MS Services od prawie 10 lat uczestniczy bardzo aktywnie w rozwoju rynku outsourcingu usług wsparcia sprzedaży, realizując zarówno długoterminowe, jak i krótkoterminowe projekty dla swoich klientów w różnych kanałach rynku. Dobrym przykładem ewolucji oczekiwań i całego rynku outsourcingu usług wsparcia sprzedaży jest współpraca pomiędzy MS Services i Procter&Gamble. Koncern ten jest jednym z pionierów rynku outsourcingu takich usług w Polsce. Współpraca pomiędzy firmami rozpoczęła się w 2003 r. od zlecenia na obsługę merchandisingową wybranych sieci supermarketów. Z czasem zakres współpracy rozszerzył się. MS Services przejęło obsługę merchandisingową wybranych sieci hipermaraketów i Cash&Carry, sprzedaż nowych kategorii produktów (m.in. marek Braun i Duracell), budowę zespołów sprzedaży obsługujących np. lokalne sieci detaliczne (Delikatesy Centrum), a także wsparcie kolejnych procesów, takich jak zarządzanie materiałami POS. Dziś MS Services zajmuje się m.in. wsparciem koncernu Procter&Gamble w procesach sprzedaży w kilku najważniejszych segmentach rynku, akcjami shoppermarketingowymi w sieciach kanału nowoczesnego, zarządzaniem kompleksową logistyką materiałów POS. Taki skonsolidowany model realizacji procesów wsparcia sprzedaży u jednego partnera outsourcingowego ma wiele zalet i podnosi efektywność sprzedaży. Bardzo ciekawym projektem z obszaru zarządzania materiałami POS był projekt zrealizowany w 2011 r. przez MS Services dla jednego z kluczowych klientów, czyli Pepsi-Cola General Bottlers Poland. Dotyczył on audytu sprzętu chłodniczego i gastronomicznego w punktach handlowych kanału tradycyjnego i HoReCa. Do celów projektu należało dotarcie do ponad 8000 wybranych punktów handlowych, zweryfikowanie poprawności danych punktów instalacji sprzętu, przeprowadzenie inwentaryzacji z natury sprzętu, oklejenie sprzętu naklejkami inwentaryzacyjnymi z kodami kreskowymi, uzyskanie dodatkowych informacji o wykorzystaniu sprzętu w punkcie. W ramach współpracy z PCGB MS Services opowiadał za przygotowanie realizacji ww. projektu, czyli zatrudnienie zespołu ok. 50 audytorów i 25 supervisorów na stałe współpracujących z agencją, przygotowanie materiałów szkoleniowych i przeszkolenie zespołu; przygotowanie systemu raportowania i monitoringu w postaci platformy internetowej, w której PCGB mógł na bieżąco otrzymywać dane z każdego audytowanego punktu handlowego 12 RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

15 Rzetelny Outsourcer wraz ze zdjęciami tego punktu oraz sprzętu, przygotowanie systemu obiegu dokumentów oraz dystrybucję naklejek inwentaryzacyjnych do audytorów. W ramach realizacji samego już projektu MS Services odpowiadał za dotarcie audytorów do wybranych punktów handlowych i przeprowadzenie działań zgodnie z założeniami projektu. Efektem pracy MS Services było zaktualizowanie bazy danych punktów handlowych, informacji na temat sprzętu PCGB w tych punktach handlowych, przeprowadzenie inwentaryzacji oraz dostarczenie danych na temat wykorzystania sprzętu w każdym odwiedzonym punkcie handlowym. Jednym z najnowszych projektów, który realizuje MS Services, jest kompleksowy outsourcing sił sprzedaży dla Mars Polska w kanale tradycyjnym. Współpraca w tym zakresie z firmą Mars rozpoczęła się w drugiej połowie 2012 r. Początkowymi celami projektu były: zbudowanie zewnętrznego zespołu sprzedaży, który liczy ponad 70 osób, wyposażenie zespołu we wszystkie niezbędne narzędzia pracy (w tym dostarczenie i konfiguracja mobilnego systemu raportowania klasy SFA) oraz szkolenie pracowników na poszczególnych szczeblach organizacji. Celami projektu na poziomie już jego realizacji były: zbudowanie bazy kilkunastu tysięcy punktów handlowych, ich regularna, comiesięczna obsługa i realizacja ustalonych parametrów biznesowych. Projekt ten jest kolejnym wspólnym przedsięwzięciem MS Services i Mars Polska w ramach współpracy, która trwa nieprzerwanie od 2006 r. i jest efektem bardzo solidnych kompetencji MS Services jako dostawcy rozwiązań outsourcingu usług wsparcia sprzedaży dla Mars Polska. Przykładowe kontrakty Procter & Gamble kompleksowa obsługa w zakresie outsourcingu sił sprzedaży, merchandisingu, zarządzania materiałami POS oraz trade&shoppermarketingu w kanale nowoczesnym; Nagrody i certyfikaty MS Services zdobyła tytuł Gazela Biznesu 2009, 2010, 2011, 2012; Jesteśmy uczestnikiem programu Rzetelna Firma; Jacek Szczepanowski prezes zarządu znajduje się w gronie 100 najbardziej wpływowych osób polskiego outsourcingu według Outsourcing Magazine ; W 2011 r. MS Services została uhonorowana tytułem i godłem Inwestor w Kapitał Ludzki; Wyróżnienie Diament 2012 miesięcznika Forbes. Jacek Szczepanowski prezes zarządu MS Services Sp. z o.o. Rozwój rynku outsourcingu sprzedaży jest ściśle powiązany z sytuacją zarówno makroekonomiczną, jak i jego kluczowych uczestników, tzn. producentów czy sieci handlowych. Utrzymująca się kolejna fala kryzysu sprzyja dynamice zmian rynkowych, ale też ich profesjonalizacji. Dostawcy usług przechodzą przyspieszony kurs innowacyjności, a wdrażane rozwiązania są jeszcze bardziej dostosowane do potrzeb zmieniającego się rynku. Dobrym tego przykładem są efekty zmian wprowadzanych przez sieci handlowe w zakresie wpływu producentów na lokalną politykę w punktach sprzedaży. Efektem tego procesu jest zmniejszenie zapotrzebowania na częste wizyty własnych przedstawicieli handlowych i korzystanie z obsługi zewnętrznych firm wsparcia sprzedaży, zatrudniających gotowych do wykonywania takich czynności wyspecjalizowanych pracowników, ale pracujących dla kilku producentów. Mars obsługa w zakresie outsourcingu sił sprzedaży i merchandisingu w kanale nowoczesnym i tradycyjnym; Pepsico obsługa w zakresie outsourcingu sił sprzedaży i merchandisingu w kanale nowoczesnym i tradycyjnym; Danone obsługa w zakresie outsourcingu sił sprzedaży i merchandisingu w kanale nowoczesnym i tradycyjnym oraz trade&shoppermarketingu w kanale tradycyjnym. Filozofia firmy Filozofia biznesowa MS Services jest oparta na kilku zasadach, których konsekwentna realizacja od lat sprawia, że MS Services należy do głównych dostawców outsourcingu usług wsparcia sprzedaży w Polsce. W MS Services na pierwszym miejscu we współpracy z klientami stawiamy zawsze właściwe zrozumienie ich oczekiwań. Aby osiągnąć zakładane rezultaty, musimy właściwie zdefiniować mierniki opisujące oczekiwania klienta. To na ich podstawie tworzymy rozwiązania, które zapewniają skuteczną realizację ich strategii rynkowej i wpływają na rozwój ich biznesu. Kolejnym aspektem, na który kładziemy bardzo istotny nacisk we współpracy z klientami, jest solidność i otwartość, co przekłada się na zaufanie i partnerskie relacje, które są podstawą powodzenia wspólnych przedsięwzięć. Model współpracy Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 13

16 Rzetelny Outsourcer MS Services z klientami koncentruje się również na kompleksowości współpracy z zleceniodawcami. Bazując na naszych kompetencjach budowanych przez lata, staramy się przekonywać klientów do rozszerzania współpracy na nowe obszary, ponieważ taka konsolidacja procesów wsparcia sprzedaży u jednego partnera outsourcingowego dostarcza korzyści każdej ze stron. Zleceniodawca w ten sposób nie tylko obniża koszty realizacji poszczególnych procesów biznesowych, ale przed wszystkim zyskuje na uproszczeniu i ograniczeniu czasochłonności tych procesów. Outsourcer natomiast jest w stanie bardziej efektywnie dostosować swoje procesy i struktury do potrzeb klienta. Dla kogo MS Services obsługuje klientów z różnych branż: FMCG, Elektronarzędzia, RTV/AGD, Farmacja, Finanse, Telekomunikacja, Rozrywka, Transport, Urządzenia biurowe. Ogólne dane o firmie: Pełna nazwa firmy: Spółki wchodzące w skład grupy: Adres siedziby głównej: Obecność firmy za granicą (kraje): Adres strony WWW: Udziałowcy/akcjonariusze/założyciele firmy Główne obszary, dla których firma została powołana MS Services Sp. z o.o. NAVO Polska Grupa Dystrybucyjna Sp. z o.o. ul. Bociana 22, Kraków brak na chwilę obecną Marek Sobieski 44,5%; Gerard Nowacki 18,2%; NAVO PGD Sp. z o.o. 13,6% wg KRS outsourcing usług wsparcia sprzedaży Rok założenia: 2003 r. Data rozpoczęcia działalności w branży w Polsce: r. Obsługiwane obszary: Sales outsourcing Outsourcing sił sprzedaży Akcje sprzedażowe Kompleksowa obsługa sprzedaży produktów i usług FIELD SERVICES Merchandising Zarządzanie materiałami POS Audyt Trade&Shoppermarketing Promocje sprzedaży Prezentacje/demonstracje Eventy Programy motywacyjne dla partnerów biznesowych Kontakt: Jacek Szczepanowski prezes zarządu tel Krzysztof Zduńczyk dyrektor Działu Wsparcia Sprzedaży tel RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

17 Rynek outsourcingu Dane teleadresowe HRK S.A. pl. Bankowy 2, Warszawa tel / fax / Biura regionalne HRK Poznań ul. Szkolna 5/ Poznań tel / , fax / HRK Wrocław ul. Podwale 62A Wrocław tel / , fax / HRK Katowice ul. Jordana Katowice tel / , fax / HRK Kraków ul. Smoleńsk 21 m. 13 (oficyna I piętro) Kraków tel / , fax / HRK Łódź ul. Żeligowskiego 3/5, Łódź Przędzalnia Braci Muehle tel / , fax / HRK Payroll Consulting jest częścią firmy HRK, jednej z największych organizacji doradczych w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi w Polsce. Od 2000 r. wspiera przedsiębiorstwa w podnoszeniu efektywności działania oraz w rozwoju kompetencji pracowników. HRK Payroll Consulting specjalizuje się w zarządzaniu dokumentacją personalną i profesjonalnym rozliczaniu wynagrodzeń. Podejmując współpracę z klientem, staramy się przede wszystkim zrozumieć jego potrzeby. Budujemy długotrwałe relacje oparte na wzajemnym zaufaniu. Administracja wynagrodzeniami Profesjonalnie rozliczamy listy płac i prowadzimy akta osób zatrudnionych na zasadzie umowy o pracę lub innego stosunku prawnego. Naliczamy wynagrodzenia we wszystkich aspektach, prowadzimy rozliczenia z urzędami w zakresie wszelkich zobowiązań. Przygotowujemy analizy pozwalające prowadzić świadomą politykę wynagradzania. Zarządzanie dokumentacją personalną Przejmujemy na siebie odpowiedzialność za prowadzenie całej dokumentacji związanej z obecnością pracownika w firmie, począwszy od podpisania z nim umowy aż po rozwiązanie stosunku pracy. Analizujemy dane personalne i przygotowujemy raporty dla zarządu. Świadczymy usługi doradcze z dziedziny prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. Pracownicy czasowi Specjalizujemy się w delegowaniu specjalistów i personelu administracyjnego. Historia firmy Firma HRK rozpoczęła działalność w 2000 r. Początkowo świadczyła przede wszystkim usługi w zakresie rekrutacji, oceny i rozwoju pracowników oraz serwisu mediowego. W marcu 2003 r. do HRK dołączył zespół Payroll Consulting i paleta usług firmy wzbogaciła się o administrację wynagrodzeniami i zarządzanie Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 15

18 Rzetelny Outsourcer Rynek outsourcingu usług HR rozwija się bardzo dynamicznie, co przekłada się na wzrost jakości świadczonych usług i konkurencję pomiędzy dostawcami. Dotyczy to także administracji wynagrodzeń i zarządzania dokumentacją personalną. W przypadku tych usługi dla klientów liczą się przede wszystkim rzetelność dostawcy i terminowość dokonywanych przez niego rozliczeń, a także ciągłość obsługi przez te same osoby (niski poziom rotacji w zespole dostawcy). Bardzo istotne są również wysokie kompetencje, wsparcie w postaci doradztwa z zakresu kadr i prawa pracy oraz możliwość skorzystania z dodatkowych raportów i zestawień pomocnych w codziennej pracy działu personalnego. Małgorzata Wiśniewska-Janus dyrektor HRK Payroll Consulting Zakres usług Rekrutacja Executive search; Rekrutacja masowa; Search & selection; Media service; Talent Finder. Ocena i rozwój Assessment/Development Centre; Ocena 360 ; Szkolenia; Coaching; Outplacement. Employer branding Identyfikacja EVP; Badania wizerunku; Strategie EB; Kampanie wizerunkowe; Komunikacja wewnętrzna. dokumentacją personalną. Obecnie HRK zatrudnia ok. 200 pracowników i współpracowników, z czego blisko 100 w zespole Payroll Consulting. Z jej usług skorzystało już ponad 4000 klientów, w tym przeszło 100 zlokalizowanych za granicą. Zespół HRK Payroll Consulting obsługuje obecnie w zakresie outsourcingu kadr i płac 140 firm. Najciekawsze realizacje W zakresie administracji wynagrodzeń i zarządzania dokumentacją personalną HRK Payroll Consulting współpracuje m.in. z takimi podmiotami, jak: Decathlon, Grupa Johnson & Johnson, H&M, Grupa EMPIK Media & Fashion, Novo Nordisk, Skandia, Roche Diagnostics. Miesięcznie obsługuje ok osób pracowników i zleceniodawców wykonujących pracę na rzecz swoich klientów. Filozofia firmy Misją HRK jest wspieranie przedsiębiorstw w podnoszeniu efektywności działania oraz w rozwoju kompetencji pracowników. Firma stosuje nowoczesne narzędzia i technologie służące zarządzaniu kapitałem ludzkim. Potrzeby każdego klienta traktuje indywidualnie. Bazując na wieloletnim doświadczeniu konsultantów, jest partnerem klienta we wszystkich fazach realizacji projektu od diagnozy potrzeb po weryfikację efektów wdrożonego programu działań. Payroll consulting Administracja wynagrodzeniami; Zarządzanie dokumentacją personalną; Pracownicy czasowi. Nagrody i certyfikaty HRK S.A. zostało trzykrotnie uhonorowane prestiżowym tytułem Gazeli Biznesu. Nagrody przyznawane są najdynamiczniej rozwijającym się polskim przedsiębiorstwom. Ranking co roku organizuje dziennik Puls Biznesu ; W roku 2005 HRK uzyskała 1. miejsce w rankingu Book of List najlepsze polskie firmy doradztwa personalnego, opracowanym przez Warsaw Business Journal; W roku 2006 HRK uzyskała 1. miejsce w rankingu Book of List firmy Executive search, opracowanym przez Warsaw Business Journal. 16 RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

19 Rzetelny Outsourcer Dla kogo Konsultanci HRK realizują projekty na terenie całej Polski. Wśród klientów firmy dominują przedsiębiorstwa zagraniczne oraz średnie i duże firmy polskie. Coraz więcej jest także wśród nich instytucji publicznych. Swoją ofertę HRK kieruje do dyrektorów personalnych, menedżerów HR, członków zarządu odpowiedzialnych za strategię zarządzania kapitałem ludzkim, dyrektorów generalnych i innych osób odpowiedzialnych za podejmowanie decyzji w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi. Ogólne dane o firmie: Pełna nazwa firmy: Spółki wchodzące w skład grupy: Adres siedziby głównej: HRK S.A. HRK S.A., Talent Finder Sp. z o.o. i HRM Partners S.A. HRK S.A. pl. Bankowy 2, Warszawa tel / fax / Obecność firmy za granicą (kraje): Adres strony WWW: Udziałowcy/akcjonariusze/założyciele firmy Główne obszary, dla których firma została powołana Zbigniew Woźniakowski, Tomasz Sokołowski rekrutacja, ocena i rozwój personelu, employer branding, payroll consulting Rok założenia: 2000 r. Data rozpoczęcia działalności w branży w Polsce: 2000 r. Obsługiwane obszary: Rekrutacja Obecna i rozwój pracowników Employer branding Payroll consulting Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013 RAPORT 17

20 Geneza badania Geneza badania Oddajemy w Państwa ręce III edycję Ogólnopolskiego Badania Rynku Outsourcingu To kolejny projekt badawczy, który dokonuje analizy polskiej branży outsourcingu, skupiając się na najważniejszych aspektach funkcjonowania sektora. Opierając się na opiniach i informacjach zdobytych podczas rozmów z firmami korzystającymi z usług outsourcingu, eksperci badania wyciągają wnioski i formułują tezy, które naszym zdaniem będą niezwykle pomocne w trakcie projektowania strategii rozwoju firm świadczących takie usługi, ale nie tylko. Dzięki informacjom zawartym w każdym rozdziale użytkownik zdobędzie niezbędną wiedzę o trendach rynkowych oraz będzie miał okazję porównać swoją działalność do innych firm operujących w określonych obszarach. Prezentujemy zebrane i przetworzone dane, które w sposób użyteczny pomagają podejmować najlepsze decyzje biznesowe. Badanie jest dedykowane przede wszystkim firmom zainteresowanym zagadnieniem outsourcingu zarówno z punktu widzenia odbioru usług, jak i ich świadczenia. Eksperci oraz komentatorzy biorący udział w interpretacji wyników to przedstawiciele doświadczonych i sprawdzonych podmiotów obecnych na rynku od wielu lat. Ich wiedza na temat ewolucji branży na przestrzeni lat pozwala odnosić się do wyników zarówno w ujęciu historycznym jak i dotyczącym teraźniejszości. Pozycja Prezentujemy zebrane i przetworzone dane, które w sposób użyteczny pomagają podejmować najlepsze decyzje biznesowe. Badanie jest dedykowane przede wszystkim firmom zainteresowanym zagadnieniem outsourcingu. zawiera opinie formowane w odniesieniu do globalnego i lokalnego charakteru rynku outsourcingu. W tegorocznym zestawieniu skupiliśmy się na zmianach w rynku w odniesieniu rok do roku. Obecnie sektor przechodzi wiele zmian. Postępujący proces dostosowywania się do zmian rynkowych jest skomplikowany i momentami gwałtowny. W związku z wyraźnym spowolnieniem w niektórych obszarach, rynek poszukuje wzrostu i oszczędności bardziej niż zwykle. Oszczędzamy? Oszczędność jest jednym z najczęściej powtarzanych określeń wśród profesjonalistów. Klienci starają się uzyskać więcej korzyści w zamian za podobną lub niższą cenę, poszukując nowych rozwiązań, a coraz częściej również nowych dostawców. Proces ten wywołuje interesujący ruch na rynku, który może się okazać zbawienny dla konkurencji, jednak niekoniecznie korzystny dla poszczególnych podmiotów. Oszczędność ma wiele wymiarów i niejednokrotnie jest 18 RAPORT Ogólnopolskie Badanie Rynku Outsourcingu 2013

Usługi dystrybucyjne FMCG

Usługi dystrybucyjne FMCG Usługi dystrybucyjne FMCG 1990 powstaje firma handlowa Mister w Tychach 1992 rozpoczynamy współpracę z firmą Procter&Gamble jako jedna z 650 polskich hurtowni 1993 25 firm zostaje regionalnymi dystrybutorami

Bardziej szczegółowo

Rola i zadania Komitetu Audytu. Warszawa, 11.03.2013

Rola i zadania Komitetu Audytu. Warszawa, 11.03.2013 Rola i zadania Komitetu Audytu Warszawa, 11.03.2013 Informacje o Grupie MDDP Kim jesteśmy Jedna z największych polskich firm świadczących kompleksowe usługi doradcze 6 wyspecjalizowanych linii biznesowych

Bardziej szczegółowo

Outsourcing Rachunkowości

Outsourcing Rachunkowości dobry dla biznesu TO NIE JEST PROSTE, ALE EFEKTYWNE Najczęściej postrzeganą przez klientów korzyścią outsourcingu rachunkowości jest sprawowanie realnej kontroli nad biznesem. Badanie przeprowadzono w

Bardziej szczegółowo

budujemy zaufanie w audycie

budujemy zaufanie w audycie budujemy zaufanie w audycie Misją 4AUDYT jest dostarczanie klientom najlepszych, zindywidualizowanych i kompleksowych rozwiązań biznesowych w zakresie finansów i rachunkowości, z uwzględnieniem ich skutków

Bardziej szczegółowo

PROFESJONALNY OUTSOURCING PARTNERSKI DLA INSTYTUCJI FINANSOWYCH. 2015 Businessface Sp. z o.o. 01-199 Warszawa ul. Leszno 21 DALEJ

PROFESJONALNY OUTSOURCING PARTNERSKI DLA INSTYTUCJI FINANSOWYCH. 2015 Businessface Sp. z o.o. 01-199 Warszawa ul. Leszno 21 DALEJ PROFESJONALNY OUTSOURCING PARTNERSKI DLA INSTYTUCJI FINANSOWYCH 1 KIM JESTEŚMY? KIM JESTEŚMY 2 O NAS Profesjonalny Outsourcing Partnerski dla Instytucji Finansowych. NASZĄ MISJĄ jest uwalnianie biznesu

Bardziej szczegółowo

Przyszłość to technologia

Przyszłość to technologia Przyszłość to technologia - twórz ją z nami Innowacyjne projekty dla prestiżowych klientów Wdrażamy jedne z największych w kraju projekty z dziedziny informatyki i nowoczesnych technologii. Realizujemy

Bardziej szczegółowo

Wartość audytu wewnętrznego dla organizacji. Warszawa, 11.03.2013

Wartość audytu wewnętrznego dla organizacji. Warszawa, 11.03.2013 Wartość audytu wewnętrznego dla organizacji Warszawa, 11.03.2013 Informacje o Grupie MDDP Kim jesteśmy Jedna z największych polskich firm świadczących kompleksowe usługi doradcze 6 wyspecjalizowanych linii

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE MARKĄ. Doradztwo i outsourcing

ZARZĄDZANIE MARKĄ. Doradztwo i outsourcing ZARZĄDZANIE MARKĄ Doradztwo i outsourcing Pomagamy zwiększać wartość marek i maksymalizować zysk. Prowadzimy projekty w zakresie szeroko rozumianego doskonalenia organizacji i wzmacniania wartości marki:

Bardziej szczegółowo

WSTĘPNA OFERTA WSPÓŁPRACY

WSTĘPNA OFERTA WSPÓŁPRACY WSTĘPNA OFERTA WSPÓŁPRACY Charakterystyka firmy Zakres usług Etapy i metody pracy Konsultanci i współpraca z klientem Kontakt Grupa STS s.c., ul. Maszynowa 7a/3, 02-392 Warszawa Charakterystyka firmy Pracownia

Bardziej szczegółowo

Jeśli chcesz gdzieś dojść, najlepiej znajdź kogoś, kto już tam doszedł

Jeśli chcesz gdzieś dojść, najlepiej znajdź kogoś, kto już tam doszedł Chcemy Państwu przekazać swoją wiedzę i doświadczenie z zakresu zarządzania zespołami sprzedażowymi, rekrutacji i selekcji, motywowania osób zaangażowanych w procesy sprzedażowe. Pomimo różnych sytuacji

Bardziej szczegółowo

Rynek NewConnect Skuteczne źródło finansowania

Rynek NewConnect Skuteczne źródło finansowania Twój czas Twój Kapitał Gdańsk, 15 czerwca 2011 r. Rynek NewConnect Skuteczne źródło finansowania Maciej Richter Partner Zarządzający Grant Thornton Frąckowiak 2011 Grant Thornton Frąckowiak. Wszelkie prawa

Bardziej szczegółowo

FIRMA. Certyfikat Wiarygodności Biznesowej. 16 lat doświadczenia. Doświadczony personel Biuro regionalne w Katowicach. Siedziba w Warszawie

FIRMA. Certyfikat Wiarygodności Biznesowej. 16 lat doświadczenia. Doświadczony personel Biuro regionalne w Katowicach. Siedziba w Warszawie FIRMA 16 lat doświadczenia Certyfikat Wiarygodności Biznesowej Ogólnopolski zasięg działalności Doświadczony personel Biuro regionalne w Katowicach Siedziba w Warszawie ZAKRES USŁUG MERCHANDISING współdzielony

Bardziej szczegółowo

FIRMA. Agencja Promocji SAVOIR Sp. z o.o. to:

FIRMA. Agencja Promocji SAVOIR Sp. z o.o. to: FIRMA Agencja Promocji SAVOIR Sp. z o.o. to: Ogólnopolski zasięg działalności 16 lat doświadczenia Zespół i zasoby do realizacji projektów Siedziba w Warszawie Biuro regionalne w Katowicach Certyfikat

Bardziej szczegółowo

Oferta handlowa Outsourcing usług

Oferta handlowa Outsourcing usług Oferta handlowa Outsourcing usług Informacja o firmie Towarzystwo Zarządzające SKOK oferuje nowoczesne produkty i usługi przede wszystkim Kasom Stefczyka oraz podmiotom systemu SKOK w Polsce. Specjalizujemy

Bardziej szczegółowo

Helping to Make a Difference

Helping to Make a Difference Russell Bedford www.russellbedford.pl Helping to Make a Difference Prawo Podatki Audyt Księgowość Doradztwo Gospodarcze Szkolenia i konferencje Russell Bedford Poland Szanowni Państwo, Z poważaniem, Zapraszamy

Bardziej szczegółowo

Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl

Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl Staples Polska Sp. z o.o. (dawniej Corporate Express Polska Sp. z o.o.) to jeden z największych na świecie dostawców

Bardziej szczegółowo

Jesteśmy tam, gdzie się buduje

Jesteśmy tam, gdzie się buduje Jesteśmy tam, gdzie się buduje WKT to wiodący dystrybutor specjalistycznych materiałów i systemów budowlanych wysokiej jakości produkty sygnowane markami światowych producentów ogólnopolska sieć sprzedaży

Bardziej szczegółowo

Szanowni Państwo, z poważaniem, natalia Rojek-Godzic Prezes zarządu

Szanowni Państwo, z poważaniem, natalia Rojek-Godzic Prezes zarządu zobacz... Szanowni Państwo, z ogromną przyjemnością chciałabym zaprosić Państwa do zapoznania się z ofertą usług kancelarii Porad Finansowo-księgowych dr Piotr Rojek Sp. z o.o. niniejszy folder przedstawi

Bardziej szczegółowo

Alma CG. Europejski lider w zakresie # cost consultingu

Alma CG. Europejski lider w zakresie # cost consultingu Alma CG Europejski lider w zakresie # cost consultingu Agenda Kim jesteśmy Gwarancja jakości Obszary współpracy Etapy realizacji Projektu 3 Kim jesteśmy > Alma CG opracowała cost consulting - system doradztwa

Bardziej szczegółowo

2016 CONSULTING DLA MŚP. Badanie zapotrzebowania na usługi doradcze

2016 CONSULTING DLA MŚP. Badanie zapotrzebowania na usługi doradcze 2016 CONSULTING DLA MŚP Badanie zapotrzebowania na usługi doradcze 1 O raporcie Wraz ze wzrostem świadomości polskich przedsiębiorców rośnie zapotrzebowanie na różnego rodzaju usługi doradcze. Jednakże

Bardziej szczegółowo

Dajemy WIĘCEJ CALL CENTER? WIĘCEJ? ODWAŻNIE, chcą ROZWIJAĆ SIĘ każdego dnia i pomagają w tym innym,

Dajemy WIĘCEJ CALL CENTER? WIĘCEJ? ODWAŻNIE, chcą ROZWIJAĆ SIĘ każdego dnia i pomagają w tym innym, NIE DAJEMY GOTOWYCH ODPOWIEDZI 3 Co decyduje o skuteczności i jakości działań nowoczesnego CALL CENTER? Jak wybrać partnera biznesowego, który dostarczy profesjonalną usługę? 2 4 Ludzie? Procesy? Technologie?

Bardziej szczegółowo

Debiut na Rynku New Connect Giełda Papierów Wartościowych 13 września 2011 Warszawa

Debiut na Rynku New Connect Giełda Papierów Wartościowych 13 września 2011 Warszawa Debiut na Rynku New Connect Giełda Papierów Wartościowych 13 września 2011 Warszawa Nazwa XSystem Forma prawna Spółka Akcyjna Siedziba Łódź 91-473, ul Julianowska 54B NIP 729-238-42-40 Branża IT Data powstania

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie Usługa realizowana w ramach Projektu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości Zarządzanie kompetencjami w MSP

Zaproszenie Usługa realizowana w ramach Projektu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości Zarządzanie kompetencjami w MSP Zaproszenie Usługa realizowana w ramach Projektu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości Zarządzanie kompetencjami w MSP Szanowni Państwo, Mam przyjemność zaprosić Państwa firmę do udziału w Usłudze

Bardziej szczegółowo

CUBE MS Sp. z o.o. Ul. Stawki 2A, 00-193 Warszawa NIP 9512371017, REGON 146858936 Kapitał Zakładowy 330 955,00 zł Sąd Rejonowy dla M.st.

CUBE MS Sp. z o.o. Ul. Stawki 2A, 00-193 Warszawa NIP 9512371017, REGON 146858936 Kapitał Zakładowy 330 955,00 zł Sąd Rejonowy dla M.st. CUBE MS Sp. z o.o. Ul. Stawki 2A, 00-193 Warszawa NIP 9512371017, REGON 146858936 Kapitał Zakładowy 330 955,00 zł Sąd Rejonowy dla M.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru

Bardziej szczegółowo

Biuro w Rzeszowie: Expera Consulting ul. Paderewskiego 2 35-328 Rzeszów, Polska. e-mail: biuro@expera.pl Internet: www.expera.pl

Biuro w Rzeszowie: Expera Consulting ul. Paderewskiego 2 35-328 Rzeszów, Polska. e-mail: biuro@expera.pl Internet: www.expera.pl PREZENTACJA Slajd podsumowania FIRMY Biuro w Rzeszowie: Expera Consulting ul. Paderewskiego 2 35-328 Rzeszów, Polska e-mail: biuro@expera.pl Internet: www.expera.pl Nasza misja Naszą misją jest dostarczanie

Bardziej szczegółowo

MDDP Podstawowe informacje o firmie

MDDP Podstawowe informacje o firmie MDDP Podstawowe informacje o firmie MDDP informacje ogólne Kim jesteśmy Jedna z największych polskich firm świadcząca kompleksowe usługi. 6 wyspecjalizowanych linii biznesowych oferujących wysokiej jakości

Bardziej szczegółowo

PRAKTYKI LETNIE DLA STUDENTÓW

PRAKTYKI LETNIE DLA STUDENTÓW Emmerson S.A. to jedna z największych i najbardziej znanych polskich firm działających na rynku nieruchomości. Podstawowe segmenty działalności grupy kapitałowej Emmerson S.A. to: nieruchomości mieszkaniowe

Bardziej szczegółowo

Kim jesteśmy. Gdzie możemy pomóc?

Kim jesteśmy. Gdzie możemy pomóc? Kim jesteśmy Gdzie możemy pomóc? Co jest naszą motywacją? Stawiamy na innowacyjność. Stale poszukujemy nowych lepszych rozwiązań w zakresie BPO i doradztwa, które pomogą naszym klientom osiągnąć sukces.

Bardziej szczegółowo

oferta dla Agencji Szkolenia eksperckie Klient-Agencja. Szkolenia kompetencyjne dla Agencji.

oferta dla Agencji Szkolenia eksperckie Klient-Agencja. Szkolenia kompetencyjne dla Agencji. oferta dla Agencji Szkolenia eksperckie Klient-Agencja. Szkolenia kompetencyjne dla Agencji. Sesje coachingu współpracy połączonych zespołów Klient-Agencja. SZKOLENIA EKSPERCKIE KLIENT - AGENCJA System

Bardziej szczegółowo

CZŁONKOSTWO W POLSKIM FORUM HR GWARANCJA JAKOŚCI, PROMOCJA BIZNESU I WSPARCIE MERYTORYCZNE

CZŁONKOSTWO W POLSKIM FORUM HR GWARANCJA JAKOŚCI, PROMOCJA BIZNESU I WSPARCIE MERYTORYCZNE CZŁONKOSTWO W POLSKIM FORUM HR GWARANCJA JAKOŚCI, PROMOCJA BIZNESU I WSPARCIE MERYTORYCZNE O POLSKIM FORUM HR HISTORIA I DOKONANIA CZŁONKOWIE POLSKIEGO FORUM HR Polskie Forum HR powstało w 2002 roku z

Bardziej szczegółowo

Experience. Excellence. Efektywne rozwiązania e-learning. E-learning. dla biznesu

Experience. Excellence. Efektywne rozwiązania e-learning. E-learning. dla biznesu Experience. Excellence. Efektywne rozwiązania e-learning E-learning. dla biznesu Profesjonalizm i doświadczenie 9 lat doświadczenia 50 osobowy zespół specjalistów ponad 100 000 przeszkolonych osób Dla

Bardziej szczegółowo

SKUTECZNE BIURO RACHUNKOWE I DORADZTWO PODATKOWE. www.acco.eu

SKUTECZNE BIURO RACHUNKOWE I DORADZTWO PODATKOWE. www.acco.eu SKUTECZNE BIURO RACHUNKOWE I DORADZTWO PODATKOWE Dodajemy wartość do Państwa wyników www.acco.eu Poczuj wolność by skupić się na celu Celem ACCO jest świadczenie efektywnych, kompleksowych, profesjonalnych

Bardziej szczegółowo

SYSTEM MOTYWACYJNY NA PRZYKŁADZIE EURO TAX.pl SA

SYSTEM MOTYWACYJNY NA PRZYKŁADZIE EURO TAX.pl SA SYSTEM MOTYWACYJNY NA PRZYKŁADZIE EURO TAX.pl SA 01/ WPROWADZENIE Przesłanki wdrożenia systemu motywacyjnego: 1/ Zapotrzebowanie na dynamiczny wzrost sprzedaży 2/ Poprawa efektywności działań sprzedażowych

Bardziej szczegółowo

ELASTYCZNOŚĆ BIZNESU DZIĘKI SILE LUDZKICH MOŻLIWOŚCI

ELASTYCZNOŚĆ BIZNESU DZIĘKI SILE LUDZKICH MOŻLIWOŚCI ELASTYCZNOŚĆ BIZNESU DZIĘKI SILE LUDZKICH MOŻLIWOŚCI 2 Wkroczyliśmy w Erę Człowieka, w której dotychczasowe zasady dotyczące funkcjonowania biznesu stają się nieaktualne. W dzisiejszym, coraz bardziej

Bardziej szczegółowo

Sukces to dopiero początek. Prezentacja firmy PROFES

Sukces to dopiero początek. Prezentacja firmy PROFES Sukces to dopiero początek Prezentacja firmy PROFES Misja i wartości Misja Doskonalić biznes, otoczenie i siebie Fascynuje nas uwalnianie potencjału tkwiącego w ludziach i w organizacjach. Pomagamy ustanawiać

Bardziej szczegółowo

FOCUS TELECOM POLSKA SP. Z O.O. Materiał Informacyjny

FOCUS TELECOM POLSKA SP. Z O.O. Materiał Informacyjny FOCUS TELECOM POLSKA SP. Z O.O. Materiał Informacyjny I. INFORMACJE OGÓLNE Focus Telecom Polska Sp. z o.o. działa w branży ICT od 2008 roku. Firma specjalizuje się w tworzeniu i dostarczaniu innowacyjnych

Bardziej szczegółowo

OFERTA WSPÓŁPRACY IQSERWIS SP. Z O.O. 03-801 WARSZAWA. UL. ZAMOYSKIEGO 45a / 10. EMAIL: biuro@iqserwis.pl. Tel: 022 486 38 90 lub 086 212 77 00

OFERTA WSPÓŁPRACY IQSERWIS SP. Z O.O. 03-801 WARSZAWA. UL. ZAMOYSKIEGO 45a / 10. EMAIL: biuro@iqserwis.pl. Tel: 022 486 38 90 lub 086 212 77 00 1 OFERTA WSPÓŁPRACY IQSERWIS SP. Z O.O. 03-801 WARSZAWA UL. ZAMOYSKIEGO 45a / 10 EMAIL: biuro@iqserwis.pl Tel: 022 486 38 90 lub 086 212 77 00 WARSZAWA 2011 2 Spis treści o Informacje o IQSerwis o Oferta

Bardziej szczegółowo

Kompleksowe rozwiązanie dla organizacji,

Kompleksowe rozwiązanie dla organizacji, Kompleksowe rozwiązanie dla organizacji, W KTÓRYCH REALIZOWANE SĄ PRZEDSIĘWZIĘCIA PROJEKTOWE 0 801 2727 24 (22 654 09 35) Kompleksowe wsparcie realizacji projektu Czy w Twojej organizacji realizowane są

Bardziej szczegółowo

Zostań partnerem spotkań CIO!

Zostań partnerem spotkań CIO! Kontakt: Zostań partnerem spotkań CIO! Ekskluzywne grono menedżerów z największych firm i instytucji, Znaczący efekt PR-owy, spotkania szeroko relacjonowane w materiale redakcyjnym, Aktualna, dobrze dobrana

Bardziej szczegółowo

oferta dla Marketingu

oferta dla Marketingu ! oferta dla Marketingu Warsztaty współpracy Marketing - Sprzedaż. Szkolenia kompetencyjne dla Działu Marketingu. Doradztwo przetargowe i efektywna współpraca z Agencją.. WARSZTATY WSPÓŁPRACY MARKETING

Bardziej szczegółowo

PROFESJONALIZM BUDUJE ZAUFANIE

PROFESJONALIZM BUDUJE ZAUFANIE PROFESJONALIZM BUDUJE ZAUFANIE AUDYT Dzięki realizowanym przez nas usługom audytu, otrzymacie Państwo, wydaną zgodnie z obowiązującymi przepisami ocenę wiarygodności informacji finansowych wyrażoną w formie

Bardziej szczegółowo

OPTANT Accounting. Rachunkowość Kadry Płace Prawo Podatki Szkolenia

OPTANT Accounting. Rachunkowość Kadry Płace Prawo Podatki Szkolenia OPTANT Accounting Rachunkowość Kadry Płace Prawo Podatki Szkolenia Rozumiemy potrzeby klientów OPTANT Accounting świadczy kompleksowe usługi z zakresu outsourcingu usług księgowych oraz administracji kadr

Bardziej szczegółowo

Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. ul. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl

Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. ul. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. ul. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl Staples Inc. jest największym na świecie przedsiębiorstwem zajmującym się dostawą rozwiązań biurowych. Istnieje

Bardziej szczegółowo

System DEPTHeuresis stanowi odpowiedź na wyzwania HR, czyli: SYSTEM ZARZĄDZANIA KAPITAŁEM LUDZKIM DEPTHeuresis

System DEPTHeuresis stanowi odpowiedź na wyzwania HR, czyli: SYSTEM ZARZĄDZANIA KAPITAŁEM LUDZKIM DEPTHeuresis SYSTEM DEPTHeuresis System DEPT stanowi odpowiedź na wyzwania HR, czyli: Pozwala w łatwy sposób zarządzać różnorodnością kompetencji, kwalifikacji. Udrażnia komunikację dzięki wprowadzeniu naturalnego

Bardziej szczegółowo

USŁUGI CORPORATE FINANCE I DORADZTWA GOSPODARCZEGO

USŁUGI CORPORATE FINANCE I DORADZTWA GOSPODARCZEGO s USŁUGI CORPORATE FINANCE I DORADZTWA GOSPODARCZEGO Moore Stephens Central Audit Moore Stephens Central Audit Firma Moore Stephens Central Audit została założona przez menedżerów z wieloletnim doświadczeniem

Bardziej szczegółowo

Program ten przewiduje dopasowanie kluczowych elementów biznesu do zaistniałej sytuacji.

Program ten przewiduje dopasowanie kluczowych elementów biznesu do zaistniałej sytuacji. PROGRAMY 1. Program GROWTH- Stabilny i bezpieczny rozwój W wielu przypadkach zbyt dynamiczny wzrost firm jest dla nich dużym zagrożeniem. W kontekście małych i średnich firm, których obroty osiągają znaczne

Bardziej szczegółowo

Szanowni Państwo, Zapraszamy do współpracy. Zaufali nam: Logo + nazwy firm

Szanowni Państwo, Zapraszamy do współpracy. Zaufali nam: Logo + nazwy firm Szanowni Państwo, Zarządzanie personelem nie musi być trudne i kosztowne. Elastyczne formy zatrudniania i nowoczesne metody doboru pracowników gwarantują tańsze i skuteczniejsze prowadzenie polityki zarządzania

Bardziej szczegółowo

Projekt Badawczy Analiza wskaźnikowa przedsiębiorstwa współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

Projekt Badawczy Analiza wskaźnikowa przedsiębiorstwa współfinansowany ze środków Unii Europejskiej Projekt Badawczy Analiza wskaźnikowa przedsiębiorstwa współfinansowany ze środków Unii Europejskiej FiM Consulting Sp. z o.o. Szymczaka 5, 01-227 Warszawa Tel.: +48 22 862 90 70 www.fim.pl Spis treści

Bardziej szczegółowo

Spółki Celowe i Partnerstwo Publiczno-Prywatne

Spółki Celowe i Partnerstwo Publiczno-Prywatne Spółki Celowe i Partnerstwo Publiczno-Prywatne Zespół Prawa Samorządowego Zapewniamy pomoc prawną przy realizacji każdego przedsięwzięcia należącego do zadań samorządu terytorialnego oraz doradzamy przy

Bardziej szczegółowo

Zaangażowani w Twój biznes. Prezentacja inwestorska Grupy Kapitałowej Arteria SA

Zaangażowani w Twój biznes. Prezentacja inwestorska Grupy Kapitałowej Arteria SA Zaangażowani w Twój biznes Prezentacja inwestorska Grupy Kapitałowej Arteria SA Wyniki finansowe Grupy Arteria po 3Q 2013 100 80 Zysk netto przyp. jedn. dominującej [mln PLN] 60 40 20 EBITDA Zysk z działalności

Bardziej szczegółowo

Agencja Promocyjno-Merchendisingowa RDC Zarys działalności

Agencja Promocyjno-Merchendisingowa RDC Zarys działalności Agencja Promocyjno-Merchendisingowa RDC Zarys działalności Początek Agencji Promocyjno-Merchendisingowej RDC i jej właściciela rozpoczął się w 2004 roku jako agencja reklamowa zajmująca się głównie materiałami

Bardziej szczegółowo

List Prezesa Zarządu Grupy Kapitałowej Colian Holding S.A. do Akcjonariuszy

List Prezesa Zarządu Grupy Kapitałowej Colian Holding S.A. do Akcjonariuszy List Prezesa Zarządu Grupy Kapitałowej Colian Holding S.A. do Akcjonariuszy Szanowni Akcjonariusze, Miniony rok był dla naszej Grupy bardzo intensywny. Za nami wiele niezwykle ważnych i zakończonych sukcesem

Bardziej szczegółowo

O nas. Nieprzerwanie od 1989 roku świadczymy usługi w zakresie obsługi podatkowoksięgowej,

O nas. Nieprzerwanie od 1989 roku świadczymy usługi w zakresie obsługi podatkowoksięgowej, PREZENTACJA FIRMY O nas Nieprzerwanie od 1989 roku świadczymy usługi w zakresie obsługi podatkowoksięgowej, doradczej, obsługi kadrowej oraz outsourcingu personelu. Misją BART-u jest profesjonalna i rzetelna

Bardziej szczegółowo

ODPOWIEDZIALNI ZA SUKCESY NASZYCH KLIENTÓW. Prezentacja spółki IPO SA. www.iposa.pl

ODPOWIEDZIALNI ZA SUKCESY NASZYCH KLIENTÓW. Prezentacja spółki IPO SA. www.iposa.pl ODPOWIEDZIALNI ZA SUKCESY NASZYCH KLIENTÓW Prezentacja spółki IPO SA www.iposa.pl Kim jesteśmy? IPO SA od 2007 roku jest firmą consultingową, wyspecjalizowaną w rynku kapitałowym i finansowym. Od grudnia

Bardziej szczegółowo

UMOŻLIWIAMY WYMIANĘ PONAD 120 WALUT Z CAŁEGO ŚWIATA

UMOŻLIWIAMY WYMIANĘ PONAD 120 WALUT Z CAŁEGO ŚWIATA UMOŻLIWIAMY WYMIANĘ PONAD 120 WALUT Z CAŁEGO ŚWIATA Transakcje Spot (Transkacje natychmiastowe) Transakcje terminowe (FX Forward) Zlecenia rynkowe (Market Orders) Nasza firma Powstaliśmy w jednym, jasno

Bardziej szczegółowo

www.comarch.pl PROFIL

www.comarch.pl PROFIL www.comarch.pl PROFIL FIRMY COMARCH PRODUCENT, INTEGRATOR, DOSTAWCA NOWOCZESNYCH SYSTEMÓW INFORMATYCZNYCH Od 1993 Comarch pomaga klientom w osiąganiu większej rentowności i w czerpaniu zysków z nowoczesnych

Bardziej szczegółowo

DORADZTWO DORADZTWO W ZAKRESIE DORADZTWO MARKETINGOWE MARKETINGOWE SZKOLENIA SZKOLENIA

DORADZTWO DORADZTWO W ZAKRESIE DORADZTWO MARKETINGOWE MARKETINGOWE SZKOLENIA SZKOLENIA ZAKRES DZIAŁALNOŚCI PMG CONSULTING PMG CONSULTING PMG CONSULTING PROJEKTY PROJEKTY POMOCOWE POMOCOWE UNII UNII EUROPEJSKIEJ EUROPEJSKIEJ W ZAKRESIE ZAKRESIE ZARZĄDZANIA ZARZĄDZANIA MARKETINGOWE MARKETINGOWE

Bardziej szczegółowo

Twój partner. w gastronomii! www.mmgastro.pl

Twój partner. w gastronomii! www.mmgastro.pl Twój partner w gastronomii! www.mmgastro.pl FIRMA M&M Gastro to lider sprzedaży profesjonalnego sprzętu dla gastronomii, firma gwarantująca każdemu klientowi profesjonalną i kompleksową obsługę od projektu

Bardziej szczegółowo

USŁUGI RACHUNKOWE I FINANSOWE ODPOWIEDŹ NA INDYWIDUALNE POTRZEBY KLIENTA GWARANCJA PROFESJONALNYCH ROZWIĄZAŃ

USŁUGI RACHUNKOWE I FINANSOWE ODPOWIEDŹ NA INDYWIDUALNE POTRZEBY KLIENTA GWARANCJA PROFESJONALNYCH ROZWIĄZAŃ USŁUGI RACHUNKOWE I FINANSOWE ODPOWIEDŹ NA INDYWIDUALNE POTRZEBY KLIENTA GWARANCJA PROFESJONALNYCH ROZWIĄZAŃ Spis treści: Kim jesteśmy... 3 Czym się zajmujemy... 4 Korzyści ze współpracy z FIN-CON... 5

Bardziej szczegółowo

Raport płacowy Sedlak & Sedlak dla branży IT - 2016 - zaproszenie do badania

Raport płacowy Sedlak & Sedlak dla branży IT - 2016 - zaproszenie do badania ZAPROSZENIE Mamy przyjemność poinformować Państwa, że rozpoczęliśmy prace nad Raportem płacowym Sedlak & Sedlak dla branży IT - 2016. W 2015 roku udało nam się przebadać aż 46 firm, a w tym roku planujemy

Bardziej szczegółowo

Aby powsta unikalny obiekt architektury potrzebna jest wizja i ludzie, którzy wcielà jà w ycie. HRK Real Estate & Construction

Aby powsta unikalny obiekt architektury potrzebna jest wizja i ludzie, którzy wcielà jà w ycie. HRK Real Estate & Construction LUDZIE TO FUNDAMENT Aby powsta unikalny obiekt architektury potrzebna jest wizja i ludzie, którzy wcielà jà w ycie. Misjà HRK Real Estate & Construction jest pozyskiwanie specjalistów, którzy stanà si

Bardziej szczegółowo

Wsparcie innowacyjnych pomysłów na starcie. Warsztaty StartUp-IT, Poznań, 22 września 2007 roku

Wsparcie innowacyjnych pomysłów na starcie. Warsztaty StartUp-IT, Poznań, 22 września 2007 roku Wsparcie innowacyjnych pomysłów na starcie Warsztaty StartUp-IT, Poznań, 22 września 2007 roku Agenda_ Kim jesteśmy Nasza filozofia beyond capital_ Specyfika projektów na wczesnych etapach rozwoju Jak

Bardziej szczegółowo

Rynek IT w Polsce 2015. Prognozy rozwoju na lata 2015-2020

Rynek IT w Polsce 2015. Prognozy rozwoju na lata 2015-2020 2 Język: polski, angielski Data publikacji: sierpień 2015 Format: pdf Cena od: 2000 Sprawdź w raporcie Jaka jest wartość rynku IT w Polsce? Jakie są prognozy dla rynku IT w Polsce do roku 2020? Jaka jest

Bardziej szczegółowo

ELEKTRONICZNA KSIĄŻKA POCZTOWA Z OBIEGIEM DOKUMENTÓW BY CTI. Opis programu

ELEKTRONICZNA KSIĄŻKA POCZTOWA Z OBIEGIEM DOKUMENTÓW BY CTI. Opis programu ELEKTRONICZNA KSIĄŻKA POCZTOWA Z OBIEGIEM DOKUMENTÓW BY CTI Opis programu 1. Opis programu W dzisiejszych czasach prawidłowe funkcjonowanie firmy w dużym stopniu uzależnione jest od sprawności wymiany

Bardziej szczegółowo

Spółka prowadzi działalność na terenie całej Europy, w czym niezmiernie pomagają dwa biura operacyjne: we Francji oraz w Holandii.

Spółka prowadzi działalność na terenie całej Europy, w czym niezmiernie pomagają dwa biura operacyjne: we Francji oraz w Holandii. Profil firmy Trans Polonia S.A. jest wyspecjalizowanym operatorem logistycznym świadczącym usługi z zakresu transportu oraz kompleksowej organizacji logistyki ciekłych ładunków chemicznych, Spółka prowadzi

Bardziej szczegółowo

PREZENTACJA WYNIKÓW GRUPY KAPITAŁOWEJ EMMERSON REALTY S.A. 2014 r. I-III kw. 2015 r.

PREZENTACJA WYNIKÓW GRUPY KAPITAŁOWEJ EMMERSON REALTY S.A. 2014 r. I-III kw. 2015 r. PREZENTACJA WYNIKÓW GRUPY KAPITAŁOWEJ EMMERSON REALTY S.A. 2014 r. I-III kw. 2015 r. AGENDA Profil firmy Grupa Emmerson Realty S.A. Wybrane wyniki finansowe Zasięg działania Kierunki rozwoju Jeden z liderów

Bardziej szczegółowo

O nas. Specjalizujemy się w outsourcingu wyspecjalizowanych

O nas. Specjalizujemy się w outsourcingu wyspecjalizowanych PREZENTACJA FIRMY O nas Od 2003 roku świadczymy usługi w zakresie outsourcingu kompleksowych procesów biznesowych. Misją naszej firmy jest realizacja polityki obniżenia kosztów operacyjnych poprzez świadczenie

Bardziej szczegółowo

O NAS. Reed in Partnership jest częścią grupy Reed Global, wiodącej

O NAS. Reed in Partnership jest częścią grupy Reed Global, wiodącej O NAS jest częścią grupy Reed Global, wiodącej brytyjskiej firmy świadczącej profesjonalne usługi w zakresie pracy stałej oraz czasowej, rozwiązań outsourcingu personalnego oraz consultingu HR. Zajmujemy

Bardziej szczegółowo

POŚREDNICTWO W HANDLU MIĘDZYNARODOWYM

POŚREDNICTWO W HANDLU MIĘDZYNARODOWYM POŚREDNICTWO W HANDLU MIĘDZYNARODOWYM SEKRETEM BIZNESU JEST WIEDZIEĆ TO, CZEGO NIE WIEDZĄ INNI Arystoteles Onassis SZANOWNI PAŃSTWO, Lubelskie Centrum Consultingu sp. z o. o. powstało w 2009 roku w Lublinie

Bardziej szczegółowo

Wybór dostawcy: doświadczony duży provider usług versus mały software house

Wybór dostawcy: doświadczony duży provider usług versus mały software house 2012 Wybór dostawcy: doświadczony duży provider usług versus mały software house Sławomir Pawłowski Wdrożenie systemu B2B Lublin, 25 października 2012 O firmie Profil działania Asseco Business Solutions

Bardziej szczegółowo

CZŁONKOSTWO W POLSKIM FORUM HR. www.polskieforumhr.pl

CZŁONKOSTWO W POLSKIM FORUM HR. www.polskieforumhr.pl CZŁONKOSTWO W POLSKIM FORUM HR O POLSKIM FORUM HR HISTORIA I DOKONANIA CZŁONKOWIE POLSKIEGO FORUM HR Polskie Forum HR powstało w 2002 roku z inicjatywy największych agencji zatrudnienia działających wówczas

Bardziej szczegółowo

KANCELARIA PRAWNA ARKANA

KANCELARIA PRAWNA ARKANA KANCELARIA PRAWNA ARKANA KOMPLEKSOWE ROZWIĄZANIA PRAWNE DLA BIZNESU ARKANA TO PROFESJONALNE USŁUGI PRAWNE DLA FIRM ARKANA oznacza tajniki kunsztu mistrzów danej dziedziny wiedzy. Stąd nazwa naszej Kancelarii.

Bardziej szczegółowo

Wspieramy Wielkich Jutra GRUPA KAPITAŁOWA DGA. Prezentacja

Wspieramy Wielkich Jutra GRUPA KAPITAŁOWA DGA. Prezentacja Wspieramy Wielkich Jutra GRUPA KAPITAŁOWA DGA Prezentacja DGA S.A. w kilku słowach DGA jest pierwszą w Polsce grupą konsultingową, która łączy działalność związaną z doradztwem biznesowym, zarządczym,

Bardziej szczegółowo

OFERTA OUTSOURCING IT

OFERTA OUTSOURCING IT OFERTA OUTSOURCING IT ; ; ; ; PERSPEKTIVA OUTSOURCING IT Wyspecjalizowany zespół pracowników firmy PERSPEKTIVA wykonuje kompleksowe usługi z branży IT dla firm i instytucji, a także dla klientów indywidualnych.

Bardziej szczegółowo

informacje o firmie Knight Frank Polska

informacje o firmie Knight Frank Polska informacje o firmie Knight Frank Polska Informacje o firmie 1. Knight Frank na świecie Knight Frank Sp. z o.o. jest częścią Grupy Knight Frank, wiodącej międzynarodowej grupy doradców w dziedzinie nieruchomości.

Bardziej szczegółowo

Praktyki zarządzania talentami w Polsce. Badanie House of Skills, 2015

Praktyki zarządzania talentami w Polsce. Badanie House of Skills, 2015 Praktyki zarządzania talentami w Polsce Badanie House of Skills, 2015 Co badaliśmy? Jakie zmiany dokonały się w ramach zarządzania talentami na polskim rynku w ciągu ostatnich 10 lat? Jakie praktyki i

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc luty 2015. 13 marca 2015

RAPORT MIESIĘCZNY. za miesiąc luty 2015. 13 marca 2015 za miesiąc luty 2015 3 13 marca 2015 RAPORT MIESIĘCZNY ZA LUTY 2015 Zarząd Spółki LOYD S.A. z siedzibą w Warszawie działając w oparciu o postanowienia Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 795/2008 Zarządu Giełdy

Bardziej szczegółowo

Indywidualne podejście

Indywidualne podejście Indywidualne podejście Rozpoczynając współpracę z nowym Klientem zaczynamy od przeglądu wszystkich spraw i oceny jego sytuacji, aby już od początku zastosować najodpowiedniejsze dla jego biznesu metody

Bardziej szczegółowo

Enterprise Venture Fund I

Enterprise Venture Fund I Enterprise Venture Fund I Warszawa, 26 kwietnia 2010 Kim jesteśmy Enterprise Venture Fund I Jesteśmy pierwszym funduszem typu venture capital w grupie Enterprise Investors, która zarządza funduszami w

Bardziej szczegółowo

www.dmstax.com Spółka Doradztwa Podatkowego DORADZTWO PODATKOWE CENY TRANSFEROWE USŁUGI FINANSOWE DORADZTWO TRANSAKCYJNE

www.dmstax.com Spółka Doradztwa Podatkowego DORADZTWO PODATKOWE CENY TRANSFEROWE USŁUGI FINANSOWE DORADZTWO TRANSAKCYJNE www.dmstax.com DORADZTWO PODATKOWE CENY TRANSFEROWE USŁUGI FINANSOWE DORADZTWO TRANSAKCYJNE Słowo wstępne Szanowni Państwo Mamy zaszczyt przedstawić Państwu firmę DMS TAX, firmę której misją jest dostarczanie

Bardziej szczegółowo

jesteśmy GroupEuroService Sp. z o. o. 2005 roku

jesteśmy GroupEuroService Sp. z o. o. 2005 roku Kim jesteśmy? GroupEuroService Sp. z o. o. powstała w 2005 roku jako firma świadcząca usługi księgowe oraz usługi kadrowo-płacowe. Z biegiem czasu, wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, rozszerzyliśmy

Bardziej szczegółowo

Ogólna informacja. O firmie e-direct sp. z o.o. Marcin Marchewicz

Ogólna informacja. O firmie e-direct sp. z o.o. Marcin Marchewicz Ogólna informacja O firmie e-direct sp. z o.o. Marcin Marchewicz Spis treści O nas... 3 Historia firmy... 3 e-direct... 4 Struktura firmy... 4 Nasza oferta... 5 Strategia... 5 Promocja... 5 Kreacja...

Bardziej szczegółowo

4Value Business Consulting. - doświadczenia i kierunki

4Value Business Consulting. - doświadczenia i kierunki 4Value Business Consulting - doświadczenia i kierunki Doświadczenie 4VALUE Consulting Szkolenia Badania Rozwój personelu Gdzie jesteśmy? Gdzie jest konkurencja? Gdzie chcemy być? Jak to zrobimy? CONSULTING

Bardziej szczegółowo

Ludzie êród em ycia organizacji.

Ludzie êród em ycia organizacji. Ludzie êród em ycia organizacji. Na konkurencyjnych rynkach farmaceutycznym i medycznym coraz trudniej zwi kszaç dynamik sprzeda y. Dotyczy to tak e rynku polskiego, na którym, poza rodzimymi firmami dzia

Bardziej szczegółowo

Prezentacja dla inwestorów

Prezentacja dla inwestorów dla nas to możliwe 27 kwietnia 2009 Prezentacja dla inwestorów dotycząca publikacji danych finansowych za 2008 r Spis treści 1 Działalność K2 2 Wyniki finansowe 3 Realizacja celów inwestycyjnych Prezentacja

Bardziej szczegółowo

Akcjonariusze TIM S.A.

Akcjonariusze TIM S.A. Wrocław, 20.03.2015 r. Krzysztof Folta Prezes Zarządu TIM S.A. Akcjonariusze TIM S.A. Szanowni Państwo, Mam zaszczyt przekazać Państwu jednostkowy Raport Roczny TIM SA oraz skonsolidowany Raport Roczny

Bardziej szczegółowo

Prezentacja wyników. Raport kwartalny za II kwartał 2013 r.

Prezentacja wyników. Raport kwartalny za II kwartał 2013 r. Prezentacja wyników Raport kwartalny za II kwartał 2013 r. KBJ S.A., 14 sierpnia 2013 KBJ S.A. KBJ działa w Polsce od 2007 r. Nasze główne atuty to: Unikalne kompetencje w zakresie platformy NetWeaver:

Bardziej szczegółowo

ZMIANA ZASAD OPODATKOWANIA ZAGRANICZNYCH SPÓŁEK KONTROLOWANYCH

ZMIANA ZASAD OPODATKOWANIA ZAGRANICZNYCH SPÓŁEK KONTROLOWANYCH ZMIANA ZASAD OPODATKOWANIA ZAGRANICZNYCH SPÓŁEK KONTROLOWANYCH Już 1 stycznia 2015 r. wejdą w życie nowe przepisy dotyczące opodatkowania dochodów zagranicznych spółek kontrolowanych (CFC controlled foreign

Bardziej szczegółowo

Debiut Summa Linguae S.A. na rynku New Connect. Warszawa, 6 maja 2015

Debiut Summa Linguae S.A. na rynku New Connect. Warszawa, 6 maja 2015 Debiut Summa Linguae S.A. na rynku New Connect Warszawa, 6 maja 2015 Agenda Historia działalności Przedmiot działalności oferta Wybrane projekty i najważniejsze osiągnięcia Wybrani Klienci Spółki Silne

Bardziej szczegółowo

I. Zwięzła ocena sytuacji finansowej Arteria

I. Zwięzła ocena sytuacji finansowej Arteria SPRAWOZDANIE RADY NADZORCZEJ ARTERIA SPÓŁKA AKCYJNA Z OCENY SYTUACJI SPÓŁKI W ROKU 2014 WRAZ Z OCENĄ SYSTEMU KONTROLI WEWNĘTRZNEJ I SYSTEMU ZARZĄDZANIA ISTOTNYM RYZYKIEM Zgodnie z częścią III, punkt 1,

Bardziej szczegółowo

IMS więcej niż media. IMS S.A. Wall Street, prezentacja inwestorska, 29-31 maja 2015

IMS więcej niż media. IMS S.A. Wall Street, prezentacja inwestorska, 29-31 maja 2015 IMS więcej niż media IMS S.A. Wall Street, prezentacja inwestorska, 29-31 maja 2015 Od stycznia 2012 roku IMS jest spółką publiczną, początkowo notowaną w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect,

Bardziej szczegółowo

Wsparcie i Doradztwo Prawno-Podatkowe Zawsze jesteśmy krok do przodu.

Wsparcie i Doradztwo Prawno-Podatkowe Zawsze jesteśmy krok do przodu. Wsparcie i Doradztwo Prawno-Podatkowe Zawsze jesteśmy krok do przodu. Mariański Group Zachód Doradztwo Prawno-Podatkowe Sp.K. Jesteśmy grupą nowoczesnych kancelarii prawnych stworzoną przez Prof. dr hab.

Bardziej szczegółowo

Recepta na globalny sukces wg Grupy Selena 16 listopada 2011 Agata Gładysz, Dyrektor Business Unitu Foams

Recepta na globalny sukces wg Grupy Selena 16 listopada 2011 Agata Gładysz, Dyrektor Business Unitu Foams Recepta na globalny sukces wg Grupy Selena 16 listopada 2011 Agata Gładysz, Dyrektor Business Unitu Foams Grupa Selena Rok założenia: 1992 Siedziba: Polska, Europa Spółka giełdowa: notowana na Warszawskiej

Bardziej szczegółowo

Od ponad 20 lat dostarczamy unikalne rozwiązania informatyczne tym menedżerom, których wymagania są wyższe niż standardowe.

Od ponad 20 lat dostarczamy unikalne rozwiązania informatyczne tym menedżerom, których wymagania są wyższe niż standardowe. Nasze rozwiązania zawsze powstają przy wykorzystaniu wiedzy współpracujących z nami ekspertów, jednakże zawsze pamiętamy, że cel zastosowania tej wiedzy ma służyć rozwojowi biznesu klientów. Naszą przewagą

Bardziej szczegółowo

Comarch: Profil firmy 2008

Comarch: Profil firmy 2008 I www.comarch.com Krakowska Konferencja Giełdowa Comarch: Profil firmy 2008 Konrad Tarański Dyrektor Finansowy Comarch październik 2008, Kraków Comarch: Historia Misja Sfera działań Rozwój W ujęciu globalnym

Bardziej szczegółowo

RAPORT KWARTALNY JEDNOSTKOWY. za I kwartał 2015 r. 15 maja 2015

RAPORT KWARTALNY JEDNOSTKOWY. za I kwartał 2015 r. 15 maja 2015 RAPORT KWARTALNY JEDNOSTKOWY za I kwartał 2015 r. 3 15 maja 2015 SPIS TREŚCI: I. Jednostkowe dane finansowe spółki zawierające pozycje bilansu, rachunku zysków i strat, przepływów pieniężnych i zmian w

Bardziej szczegółowo

HR jako Strategiczny Partner Biznesowy

HR jako Strategiczny Partner Biznesowy HR jako Strategiczny Partner Biznesowy Terminy szkolenia 18-20 listopad 2015r., Warszawa - Centrum Szkoleniowe - Progress Project 16-18 marzec 2016r., Zakopane - Hotel Grand Nosalowy Dwór **** 8-10 czerwiec

Bardziej szczegółowo

Polska. Podatki Prawo Audyt

Polska. Podatki Prawo Audyt Polska Podatki Prawo Audyt ETL 40 lat doświadczenia Ponad 800 kancelariach w Niemczech i Europie Ponad 120 000 Klientów zyskuje dzięki współpracy z interdyscyplinarną siecią kancelarii ETL Polska Podatki

Bardziej szczegółowo

DALIGA MARTIN JEDNA MINUTA MOJEJ PRACY TO REDUKCJA TYSIĄCA MINUT TWOICH STRAT! DALIGA MARTIN

DALIGA MARTIN JEDNA MINUTA MOJEJ PRACY TO REDUKCJA TYSIĄCA MINUT TWOICH STRAT! DALIGA MARTIN Curriculum Vitae MARTIN DALIGA JEDNA MINUTA MOJEJ PRACY TO REDUKCJA TYSIĄCA MINUT TWOICH STRAT! Curriculum Vitae MARTIN DALIGA INFORMACJE OSOBISTE: imię: Martin nazwisko: Daliga data urodzenia: 08.06.1978

Bardziej szczegółowo

KIM JESTEŚMY? ASM GROUP S.A., ul. Świętokrzyska 18, 00-052 Warszawa, tel.: (+48) 22 892 94 61, fax: (+48) 22 892 94 62, www.asmgroup.

KIM JESTEŚMY? ASM GROUP S.A., ul. Świętokrzyska 18, 00-052 Warszawa, tel.: (+48) 22 892 94 61, fax: (+48) 22 892 94 62, www.asmgroup. KIM JESTEŚMY? ASM GROUP S.A. wraz ze spółkami zależnymi tworzy grupę kapitałową specjalizującą się w kompleksowych usługach wsparcia sprzedaży i outsourcingu w Polsce i za granicą. DLACZEGO WARTO INWESTOWAĆ

Bardziej szczegółowo