Political Science Review

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Political Science Review"

Transkrypt

1 Nr 1/2009 kwartalnik Political Science Review

2 Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 1/2009 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Karol B. JANOWSKI 25 Przemys³aw UKIEWICZ Stereotypy w polityce polskiej (Analiza przypadków) Emocjonalny wymiar przywództwa Jaros³awa Kaczyñskiego. Analiza wyst¹pieñ premiera na konwencjach wyborczych w 2007 roku 39 Bogdan NAWROT Miejsce inicjatyw niezale nych na lokalnej scenie politycznej w Polsce 49 Sylwester WRÓBEL Rafa³ JAROS Kooperatywy w koncepcji Edwarda Abramowskiego jako forma organizacji ycia spo³ecznego 65 Marek REWIZORSKI Koncepcja systemu œwiatowego wed³ug Immanuela Wallersteina Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Wydzia³u Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, Poznañ Adres redakcji: ul. Umultowska 89A Poznañ tel./fax Prenumerata: tel Sekretarz redakcji: tel Zdzis³aw W. PUŒLECKI 89 Julita RUNC 97 Iwetta ANDRUSZKIEWICZ Kierunki zmian Wspólnej Polityki Rolnej UE po roku 2013 Wartoœci ekologiczne w analizie politologicznej Konsekwencje zjawiska bezrobocia wœród kobiet

3 109 Tomasz R. SZYMCZYÑSKI Droga Portugalii do cz³onkostwa we Wspólnotach Europejskich PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 1/ Maciej HERBUT 139 Islam w polityce Turcji pro-islamskie partie polityczne Recenzje Recenzje/Dyskusje Dok¹d zmierza œwiat, red. Daniel A. Rotfeld (J. M. Fiszer); Miêdzynarodowe prawo humanitarne we wspó³czesnym œwiecie osi¹gniêcia i wyzwania, Materia³y Toruñskiej Konferencji Naukowej, red. Tadeusz Jasudowicz (W. Stankiewicz); Marceli Kosman, Los Genera³a. Wokó³ medialnego wizerunku Wojciecha Jaruzelskiego (M. Moliñski) Wydarzenia/Informacje 153 Wydarzenia Laudacja na czeœæ Alberta Gore w zwi¹zku z nadaniem mu tytu³u doktora honoris causa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu (J. Orczyk) 159 Noty o autorach Sk³ad, ³amanie i korekta MRS Poznañ ul. P. Zo³otowa 23 tel. (0-61) Druk i oprawa Zak³ad Graficzny UAM Poznañ ul. H. Wieniawskiego 1

4 Contents Articles POLITICAL SCIENCE REVIEW NO. 1/2009 by Faculty of Political Science and Journalism Press, AMU Poznañ, Poland 7 Karol B. JANOWSKI 25 Przemys³aw UKIEWICZ Stereotypes in Polish Politics (case study) The Emotional Dimension of Jaros³aw Kaczyñski s Leadership. An Analysis of the Prime Minister s Speeches at the Election Conventions in Bogdan NAWROT The Place of the Independent Initiative on the Local Political Stage in Poland 49 Sylwester WRÓBEL Rafa³ JAROS Cooperatives according to the Concept of Edward Abramowski as an Organizational Form of Social Life Editor: Faculty of Political Science and Journalism Press, Adam Mickiewicz University, Poznañ, Poland Editorial address: 89A Umultowska Street Poznañ, Poland tel./fax Subscription: tel Assistant to the Editor: tel Marek REWIZORSKI 79 Zdzis³aw W. PUŒLECKI 89 Julita RUNC 97 Iwetta ANDRUSZKIEWICZ The Concept of a World System according to Immanuel Wallerstein Changes in the EU Common Agricultural Policy after 2013 Ecological Values in Politological Analysis The Consequence of Unemployment among Women

5 109 Tomasz R. SZYMCZYÑSKI Portugal s Road to European Community Membership POLITICAL SCIENCE REVIEW NO. 1/ Maciej HERBUT 139 Islam in the Policy of Turkey Pro- -Muslim Political Parties Book Reviews/Disccusions Book Reviews Dok¹d zmierza œwiat, red. Daniel A. Rotfeld (J. M. Fiszer); Miêdzynarodowe prawo humanitarne we wspó³czesnym œwiecie osi¹gniêcia i wyzwania, Materia³y Toruñskiej Konferencji Naukowej, red. Tadeusz Jasudowicz (W. Stankiewicz); Marceli Kosman, Los Genera³a. Wokó³ medialnego wizerunku Wojciecha Jaruzelskiego (M. Moliñski) Events/Information 153 Events Laudacja na czeœæ Alberta Gore w zwi¹zku z nadaniem mu tytu³u doktora honoris causa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu (J. Orczyk) 159 Contributors Sk³ad, ³amanie i korekta MRS Poznañ ul. P. Zo³otowa 23 tel. (0-61) Druk i oprawa Zak³ad Graficzny UAM Poznañ ul. H. Wieniawskiego 1

Political Science Review

Political Science Review Nr 4/2011 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 4/2011 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Wydzia³u Nauk Politycznych i Dziennikarstwa

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 2/2012 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 2/2012 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Wydzia³u Nauk Politycznych i Dziennikarstwa

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 4/2013 kwartalnik Political Science Review Spis treœci PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 4/2013 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Karol B. JANOWSKI 25 Marcin PIECHOCKI 39 Zbigniew BLOK 59 Zdzis³aw W. PUŒLECKI

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 2/2009 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 2/2009 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Ma³gorzata KO ODZIEJCZAK 17 Waldemar EBROWSKI Hermeneutyka w nauce

Bardziej szczegółowo

STUDIA MEDIOZNAWCZE MEDIA STUDIES. Vol. 4 (39) 2009. Nr 4 (39) 2009. Warsaw 2009. Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego

STUDIA MEDIOZNAWCZE MEDIA STUDIES. Vol. 4 (39) 2009. Nr 4 (39) 2009. Warsaw 2009. Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego The Institute of Journalism of Warsaw University Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego MEDIA STUDIES STUDIA MEDIOZNAWCZE Vol. 4 (39) 2009 Nr 4 (39) 2009 Warsaw 2009 Warszawa 2009 SPIS TREŒCI

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 3/2013 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015 WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015 Rada Naukowa Andrzej Antoszewski (Uniwersytet Wrocławski) Wiesław Bokajło (Uniwersytet Wrocławski) Nebojša Blanuša (Uniwersytet w Zagrzebiu) Zbigniew Czachór (UAM

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 3/2015 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013

numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013 numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013 Spis treści TO SAMOŒÆ NAUK O MEDIACH MICHA DRO D Etyczne aspekty mediów integraln¹ czêœci¹ nauk o mediach.......11 JERZY OLÊDZKI Public relations i marketing medialny: zarz¹dzanie

Bardziej szczegółowo

Recenzja: dr hab. prof. Uniwersytetu Warszawskiego Tomasz Grzegorz Grosse. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja: Dorota Kassjanowicz

Recenzja: dr hab. prof. Uniwersytetu Warszawskiego Tomasz Grzegorz Grosse. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja: Dorota Kassjanowicz Recenzja: dr hab. prof. Uniwersytetu Warszawskiego Tomasz Grzegorz Grosse Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Dorota Kassjanowicz Korekta: Dorota Kassjanowicz, Joanna Barska, Monika Tacikowska

Bardziej szczegółowo

Rada naukowa: Redaktor naczelny: Zastępca redaktora naczelnego: Sekretarz redakcji: Zastępca sekretarza redakcji: Członkowie redakcji:

Rada naukowa: Redaktor naczelny: Zastępca redaktora naczelnego: Sekretarz redakcji: Zastępca sekretarza redakcji: Członkowie redakcji: Rada naukowa: Tadeusz Wa l l a s (przewodniczący, Polska), Oleg Be l e n o v (Rosja), Tadeusz Bo d i o (Polska), Jochen Fr a n z k e (Niemcy), Dmitri Ko z ł o w (Rosja), Włodymyr Rizun (Ukraina), Volodymyr

Bardziej szczegółowo

STUDIA POLITOLOGICZNE

STUDIA POLITOLOGICZNE sus Hamburg STUDIA POLITOLOGICZNE POLITYKA NA SZCZEBLU SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO pod redakcją Stanisława Sulowskiego ' / WARSZAWA 2011 V0L 20 INSTYTUT NAUK POUTYGNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO STUDIA POLITOIOGICZNE

Bardziej szczegółowo

About the authors Piotr Burgoński Marta Jas-Koziarkiewicz Kamil Ławniczak Jadwiga Nadolska Monika Poboży

About the authors Piotr Burgoński Marta Jas-Koziarkiewicz Kamil Ławniczak Jadwiga Nadolska Monika Poboży About the authors Piotr Burgoński PhD, an assistant professor at the Institute of Political Science of Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw. Research interests: equality and antidiscrimination

Bardziej szczegółowo

STUDIA POLITOLOGICZNE

STUDIA POLITOLOGICZNE STUDIA POLITOLOGICZNE SUB Hamburg A/607617 ^ZAGADNIENIA POLITYCZNE PRZESTRZENI WSCHODNIOEUROPEJSKIEJ pod redakcją Stanisława Sulowskiego i Jacka Zaleśnego WARSZAWA 2013 V0L. INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH

Bardziej szczegółowo

Przeglqd Politologiczny Political Science Review

Przeglqd Politologiczny Political Science Review Nr 2/2015 kwartalnik Przeglqd Politologiczny Political Science Review Przegląd Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy),

Bardziej szczegółowo

Publikacja dofinansowana przez Fundację Zdrowia Publicznego w Krakowie

Publikacja dofinansowana przez Fundację Zdrowia Publicznego w Krakowie Recenzent: prof. dr hab. Zdzisław Pisz Redakcja i korekta: Anna Wojewódzka Projekt okładki i stron tytułowych: Katarzyna Juras Copyright 2013 by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa ISBN 978-83-7383-650-1

Bardziej szczegółowo

OBLICZA POLITYKI. pod redakcją Jana Błuszkowskiego i Jacka Zaleśnego INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO WARSZAWA 2009 V0L

OBLICZA POLITYKI. pod redakcją Jana Błuszkowskiego i Jacka Zaleśnego INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO WARSZAWA 2009 V0L SUB Hamburg II A/526037 OBLICZA POLITYKI pod redakcją Jana Błuszkowskiego i Jacka Zaleśnego 13 WARSZAWA 2009 V0L INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO V0L13 Spis treści Wprowadzenie 9 STUDIA

Bardziej szczegółowo

Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008

Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008 Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008 Dziewięćdziesiąta trzecia publikacja Programu Wydawniczego Centrum Europejskiego Uniwersytetu Warszawskiego Redaktor Naczelny Prof. dr hab. Dariusz Milczarek Recenzowany

Bardziej szczegółowo

Adam Czudec. Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa

Adam Czudec. Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa Adam Czudec Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU RZESZOWSKIEGO RZESZÓW 2009 Spis treści Contents 7 Wstęp 9 1. Przestanki rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa

Bardziej szczegółowo

Wiejskie organizacje pozarządowe

Wiejskie organizacje pozarządowe Wiejskie organizacje pozarządowe Rural Non-Governmental Organisations Editor Maria Halamska Institute of Rural and Agricultural Development Polish Academy of Sciences Warsaw 2008 Wiejskie organizacje pozarządowe

Bardziej szczegółowo

UCZELNIANA KOMISJA REKRUTACYJNA WYDZIAŁOWE KOMISJE REKRUTACYJNE

UCZELNIANA KOMISJA REKRUTACYJNA WYDZIAŁOWE KOMISJE REKRUTACYJNE Prosimy o wypełnienie poniższych tabel, a następnie przesłanie ich zarówno w wersji elektronicznej na adres: zespol.rekrutacji@uj.edu.pl, jak i w formie wydruku podpisanego przez Dziekana lub Prodziekana

Bardziej szczegółowo

STUDIA SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE 2(02)/2014 SERIA NOWA

STUDIA SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE 2(02)/2014 SERIA NOWA STUDIA SOCJOLOGICZNO-POLITYCZNE Seria Nowa ISSN 0585-556X STUDIA 2(02)/2014 SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE PÓ ROCZNIK SERIA NOWA DYSKUSJA: Kondycja wspó czesnego paƒstwa narodowego: kryzys zmierzch rozkwit?

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach/contributors

Noty o autorach/contributors Noty o autorach/contributors Áàõûò Áàáàøåâíà ÀÁÈËÊÀÑÛÌÎÂÀ docent w Katedrze Jêzyka Rosyjskiego Kazachskiego Narodowego Uniwersytetu Technicznego im. Satpajewa. (bahit.babashevna@mail.ru) Bakhit Babashevna

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 1/2014 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŒCI. Artyku³y

SPIS TREŒCI. Artyku³y SPIS TREŒCI Artyku³y Teresa SOKÓLSKA, Administracyjnoprawna regulacja ochrony dóbr kultury w Polsce stan prawny de lege lata......... 11 Katarzyna ZALASIÑSKA, Ochrona ruchomego dziedzictwa kulturowego

Bardziej szczegółowo

1(03)/2015 SERIA NOWA

1(03)/2015 SERIA NOWA STUDIA SOCJOLOGICZNO-POLITYCZNE Seria Nowa 1(03)/2015 ISSN 0585-556X STUDIA 1(03)/2015 SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE PÓ ROCZNIK SERIA NOWA Wojciech Rafa owski Kryzys gospodarczy a fragmentacja europejskich

Bardziej szczegółowo

STUDIA EUROPEJSKIE. Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego. Numer 4 (76) 2015

STUDIA EUROPEJSKIE. Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego. Numer 4 (76) 2015 STUDIA EUROPEJSKIE Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego Numer 4 (76) 2015 Warszawa 2015 Recenzowany kwartalnik Studia Europejskie wydawany przez: Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego

Bardziej szczegółowo

Polska i Unia Europejska - quo vadis?

Polska i Unia Europejska - quo vadis? Zakład Badań nad Integracją Europejską Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Ośrodek Badań i Edukacji Europejskiej, Katedra Jeana Monneta Komisji Europejskiej,

Bardziej szczegółowo

Studenckie zeszyty naukowe 1 (8) 2015 warszawa 2015

Studenckie zeszyty naukowe 1 (8) 2015 warszawa 2015 Studenckie zeszyty naukowe 1 (8) 2015 WARSZAWA 2015 rada redakcyjna prof. zw. dr hab. Zdzisław Bombera przewodniczący prof. dr Ewa Lewandowska-Tarasiuk dr Joanna Jasińska Zespół redakcyjny prof. dr Franciszek

Bardziej szczegółowo

Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013

Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013 Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013 Sto dwudziesta dziewiàta publikacja Programu Wydawniczego Centrum Europejskiego Uniwersytetu Warszawskiego Redaktor naczelny: prof. dr hab. Dariusz Milczarek Zast pca redaktora

Bardziej szczegółowo

Eugeniusz Koś micki Zrównoważony rozwój w warunkach globalizacji gospodarki. Podstawowe problemy teoretyczne i polityczne

Eugeniusz Koś micki Zrównoważony rozwój w warunkach globalizacji gospodarki. Podstawowe problemy teoretyczne i polityczne Eugeniusz Koś micki Zrównoważony rozwój w warunkach globalizacji gospodarki Podstawowe problemy teoretyczne i polityczne Białystok Poznań 2009 3 copyright by: Fundacja Ekonomistów Środowiska i Zasobów

Bardziej szczegółowo

Budowanie marki narodowej - teoria i praktyka dr Krzysztof Kasprzyk 13.15-14.45 konwersatorium

Budowanie marki narodowej - teoria i praktyka dr Krzysztof Kasprzyk 13.15-14.45 konwersatorium PONIEDZIAŁEK Nazwa przedmiotu wykładowca godzina rodzaj zajęć Budowanie marki narodowej - teoria i praktyka dr Krzysztof Kasprzyk 13.15-14.45 konwersatorium Media w stosunkach międzynarodowych amb. Grzegorz

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowe. Polityczne aspekty islamu w Malezji

Międzynarodowe. Polityczne aspekty islamu w Malezji Sprawy Międzynarodowe rok LXIX nr 1/2016 Rozmowa Piotra Kościńskiego z Dmitrijem Treninem Polityczne aspekty islamu w Malezji Adam W. Jelonek W poszukiwaniu chińskiego modelu rozwojowego Bogdan Góralczyk

Bardziej szczegółowo

STUDIA SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE 2(07)/2017 SERIA NOWA

STUDIA SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE 2(07)/2017 SERIA NOWA ISSN 0585-556X STUDIA 2(07)/2017 SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE PÓ ROCZNIK SERIA NOWA Adam Przeworski A Conceptual History of Political Regimes: Democracy, Dictatorship, and Authoritarianism Zygmunt Bauman

Bardziej szczegółowo

POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego ukasiewicza. Zaproszenie

POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego ukasiewicza. Zaproszenie POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego ukasiewicza Zaproszenie REKTOR I SENAT POLITECHNIKI RZESZOWSKIEJ im. Ignacego ukasiewicza maj¹ zaszczyt zaprosiæ na uroczystoœæ nadania tytu³u i godnoœci DOKTORA HONORIS

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wprowadzenie... 9

Spis treści. Wprowadzenie... 9 STUDIA POLITOLOGICZNE VOL. 16 Spis treści Wprowadzenie............................................. 9 STUDIA I ANALIZY Grażyna Ulicka Marketing polityczny a treści i postrzeganie polityki........... 11

Bardziej szczegółowo

Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu

Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu Dyrektor prof. dr hab. Kazimierz Robakowski 6582 Z - ca dyrektora prof. dr hab. Jerzy Babiak

Bardziej szczegółowo

ROCZNIK INTEGRACJI EUROPEJSKIEJ NR

ROCZNIK INTEGRACJI EUROPEJSKIEJ NR ISSN 1899-6256 WYDZIA NAUK POLITYCZNYCH I DZIENNIKARSTWA UNIWERSYTET IM. ADAMA MICKIEWICZA ROCZNIK INTEGRACJI EUROPEJSKIEJ NR 4/2010 POZNAÑ RADA REDAKCYJNA Przewodnicz¹cy: Tadeusz Wallas Cz³onkowie: W³adys³aw

Bardziej szczegółowo

Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce

Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce Lucyna Szot Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce Między profesjonalizmem a koniecznością przetrwania Wrocław 2013 Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego Spis treści Wstęp 9 Rozdział 1. Dziennikarstwo

Bardziej szczegółowo

Przeglqd Politologiczny Political Science Review

Przeglqd Politologiczny Political Science Review Nr 3/2015 kwartalnik Przeglqd Politologiczny Political Science Review Przegląd Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy),

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 4/2016 kwartalnik ISSN 1426-8876 Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny), Wojciech Forysiński (Cypr), Jürgen

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007

ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007 ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007 Warszawa 2007 SPIS TREŚCI I. W DZIESIĄTĄ ROCZNICĘ KONSTYTUCJI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Mariusz Gulczyński KONSTYTUCJONALIZACJA GŁÓWNYCH ZASAD DEMOKRATYCZNEGO ŁADU RZECZYPOSPOLITEJ

Bardziej szczegółowo

Udział wykonawców projektu w konferencjach i wygłoszone referaty:

Udział wykonawców projektu w konferencjach i wygłoszone referaty: Udział wykonawców projektu w konferencjach i wygłoszone referaty: Józef M. Fiszer 1) Zadania i perspektywy Unii Europejskiej w wielobiegunowym świecie; The Future of European Union New forms of internal

Bardziej szczegółowo

STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010

STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010 STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010 PRZYGOTOWANY PRZY WSPÓŁPRACY PUNKTU INFORMACYJNEGO KOMISJI EUROPEJSKIEJ EUROPE DIRECT BYDGOSZCZ ORAZ WYŻSZEJ SZKOŁY GOSPODARKI POŚWIĘCONYCH ZAGADNIENIOM ROCZNEJ STRATEGII

Bardziej szczegółowo

Organizatorzy KRPUT. i n f o r m a c j a p r a s o w a. Fundacja Edukacyjna Perspektywy. Konferencja Rektorów Polskich Uczelni Technicznych

Organizatorzy KRPUT. i n f o r m a c j a p r a s o w a. Fundacja Edukacyjna Perspektywy. Konferencja Rektorów Polskich Uczelni Technicznych Fundacja Edukacyjna Perspektywy Organizatorzy Fundacja Edukacyjna Perspektywy jest niezale nà organizacjà non-profit promujàcà szkolnictwo wy sze i wspierajàcà proces internacjonalizacji polskich uczelni

Bardziej szczegółowo

zaanga owanie spo eczne zaufanie poczucie w asnej skuteczno ci alienacja

zaanga owanie spo eczne zaufanie poczucie w asnej skuteczno ci alienacja Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38) 310 320 Instytut Psychologii, Uniwersytet Wroc awski zaanga owanie spo eczne zaufanie poczucie w asnej skuteczno ci alienacja social involvement civic involvement

Bardziej szczegółowo

ZAGADNIENIA PODATKOWE W BRANŻY ENERGETYCZNEJ - VAT

ZAGADNIENIA PODATKOWE W BRANŻY ENERGETYCZNEJ - VAT ZAGADNIENIA PODATKOWE W BRANŻY ENERGETYCZNEJ - VAT Szanowni Państwo! Prowadzenie działalności w branży energetycznej wiąże się ze specyficznymi problemami podatkowymi, występującymi w tym sektorze gospodarki.

Bardziej szczegółowo

numer 3 (54) 2013 Warszawa 2013

numer 3 (54) 2013 Warszawa 2013 numer 3 (54) 2013 Warszawa 2013 Spis treści TO SAMOŒÆ NAUK O MEDIACH TOMASZ GOBAN-KLAS Od wielo- do interdyscyplinarnoœci (Z dziejów wiedzy o komunikowaniu)......................................................

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 1/2017 kwartalnik ISSN 1426-8876 Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny), Wojciech Forysiński (Cypr), Jürgen

Bardziej szczegółowo

Prof. UJK dr hab. Agnieszka Kasińska-Metryka

Prof. UJK dr hab. Agnieszka Kasińska-Metryka Prof. UJK dr hab. Agnieszka Kasińska-Metryka Monografie: 1. Prezydenci Rzeczypospolitej Polskiej 1989-1999, Wydawnictwo Akademii Świętokrzyskiej, Kielce 2000. 2. Od propagandy do public relations. Zarys

Bardziej szczegółowo

ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES. Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ

ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES. Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES 1 2014 Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ Rada naukowa: Tadeusz WALLAS (przewodnicz¹cy), Oleg BELENOV, Tadeusz BODIO, Jochen

Bardziej szczegółowo

Przemys owie wielkopolscy od ksi cia dzielnicowego do króla Polski

Przemys owie wielkopolscy od ksi cia dzielnicowego do króla Polski Przemys owie wielkopolscy od ksi cia dzielnicowego do króla Polski WYDAWNICTWO POKONFERENCYJNE pod redakcjà prof. dr hab. Hanny Kóčki-Krenz Konferencja popularnonaukowa towarzyszàca Dniom Grodu Przemys

Bardziej szczegółowo

I Międzynarodową konferencję

I Międzynarodową konferencję Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów zapraszają na I Międzynarodową

Bardziej szczegółowo

JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹... 11. PIOTR SIUDA Od dewiacji do g³ównego nurtu ewolucja akademickiego spojrzenia na fanów...

JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹... 11. PIOTR SIUDA Od dewiacji do g³ównego nurtu ewolucja akademickiego spojrzenia na fanów... numer 3 (42) 2010 Spis treści ESEJ JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹..................... 11 MEDIA W POLSCE WIES AW SONCZYK Ruch SA jako firma kolporta owa. Czêœæ 1: Próba charakterystyki

Bardziej szczegółowo

Przegląd Prawa i Administracji

Przegląd Prawa i Administracji Przegląd Prawa i Administracji Tom XCVII ACTA UNIVERSITATIS WRATISLAVIENSIS No 3608 Przegląd Prawa i Administracji Tom XCVII Pod redakcją mariusza jabłońskiego Wrocław 2014 Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego

Bardziej szczegółowo

"Zabawy i Zabawki" Rok 13/2015 11.01.2016.

Zabawy i Zabawki Rok 13/2015 11.01.2016. "Zabawy i Zabawki" Rok 13/2015 11.01.2016. Muzeum Zabawek i Zabawy Zabawy i Zabawki. Studia Antropologiczne = Plays and Toys. Studies in Anthropology Rok 13/2015 Redaktor naczelny: prof. dr hab. Halina

Bardziej szczegółowo

mobbing makiawelizm kultura organizacji

mobbing makiawelizm kultura organizacji Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38) 284 296 Instytut Psychologii, Uniwersytet l ski mobbing makiawelizm kultura organizacji adhocracy ad hoc bullying bullying snow ball Kwestionariusz do badania

Bardziej szczegółowo

mobbing Polityka. mobbing epidemiologia mobbing bullying agresja organizacyjna problemy pomiaru Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38)

mobbing Polityka. mobbing epidemiologia mobbing bullying agresja organizacyjna problemy pomiaru Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38) Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38) 255 266 Instytut Psychologii, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu epidemiologia mobbing bullying agresja organizacyjna problemy pomiaru mobbing. a Polityka.

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Wstęp... 9

SPIS TREŚCI. Wstęp... 9 SPIS TREŚCI Wstęp....................................................... 9 I. Idee polityczne świata arabsko-muzułmańskiego Hassan A. Jamsheer Reforma władzy i społeczeństwa w myśli społeczno-politycznej

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o.

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Recenzja: prof. dr hab. Stanisław Parzymies Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja i korekta Marek Szczepaniak Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka

Bardziej szczegółowo

Wójt Gminy Ustronie Morskie Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej

Wójt Gminy Ustronie Morskie Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej KOMUNIKAT nr 1A Organizatorzy Konferencji Wójt Gminy Ustronie Morskie Zachodniopomorski Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Patronat Honorowy Konferencji Prof. dr hab. inż. Jerzy Buzek Premier,

Bardziej szczegółowo

Spis treêci kwartalnika Przeglàd Legislacyjny nr 3(65)/2008

Spis treêci kwartalnika Przeglàd Legislacyjny nr 3(65)/2008 Spis treêci kwartalnika Przeglàd Legislacyjny nr 3(65)/2008 ARTYKU Y Herbert Schambeck Parlamentarny system rzàdów jako wyraz demokratycznej odpowiedzialnoêci. 9 Tomasz Czech Kilka uwag na temat planowanej

Bardziej szczegółowo

SYLABUS. politologia studia I stopnia stacjonarne

SYLABUS. politologia studia I stopnia stacjonarne Rzeszów, 1 październik 014 r. SYLABUS Nazwa Nazwa jednostki prowadzącej przedmiot Kod Studia Kierunek studiów Poziom Forma studiów Gatunki dziennikarskie Wydział Socjologiczno-Historyczny Katedra Politologii

Bardziej szczegółowo

Witamy w Bibliotece Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa. Przygotowała mgr Ewelina Pilarska

Witamy w Bibliotece Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa. Przygotowała mgr Ewelina Pilarska Witamy w Bibliotece Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Przygotowała mgr Ewelina Pilarska Biblioteka Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Adres: ul. Umultowska 89a, 61-614 Poznań Telefon:

Bardziej szczegółowo

Przegl¹d Strategiczny 2011, nr 2 S OWO WSTÊPNE

Przegl¹d Strategiczny 2011, nr 2 S OWO WSTÊPNE OD REDAKCJI Przegl¹d Strategiczny 2011, nr 2 S OWO WSTÊPNE Z du ¹ przyjemnoœci¹ prezentujê Pañstwu drugi numer czasopisma Przegl¹d Strategiczny. Mam nadziejê, e podobnie jak numer pierwszy, spotka siê

Bardziej szczegółowo

MACIEJ MROZOWSKI To samoœæ nauk o mediach. Przyczynek do dyskusji JOLANTA DZIER YÑSKA-MIELCZAREK Rynek prasowy w Polsce w latach

MACIEJ MROZOWSKI To samoœæ nauk o mediach. Przyczynek do dyskusji JOLANTA DZIER YÑSKA-MIELCZAREK Rynek prasowy w Polsce w latach numer 2 (49) 2012 Spis treści NAUKI O MEDIACH NOWA DYSCYPLINA Przed konferencj¹ Instytutu Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego...............15 MAREK JAB ONOWSKI, TOMASZ GACKOWSKI To samoœæ nauk o

Bardziej szczegółowo

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 19/2015

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 19/2015 WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 19/2015 Rada Naukowa Andrzej Antoszewski (Uniwersytet Wrocławski) Wiesław Bokajło (Uniwersytet Wrocławski) Nebojša Blanuša (Uniwersytet w Zagrzebiu) Zbigniew Czachór (UAM

Bardziej szczegółowo

dr hab. Hanna Liberska, prof. WSG

dr hab. Hanna Liberska, prof. WSG dr hab. Hanna Liberska, prof. WSG Przynależność do wydziału/instytutu/zakładu: Wydział Studiów Stosowanych Instytut Nauk Społecznych, Pracownia Psychopedagogiki i Andragogiki pokój K213 Adres email: hanna.liberska@byd.pl

Bardziej szczegółowo

Studenckie Prace Prawnicze, Administratywistyczne i Ekonomiczne 14

Studenckie Prace Prawnicze, Administratywistyczne i Ekonomiczne 14 Studenckie Prace Prawnicze, Administratywistyczne i Ekonomiczne 14 Acta Universitatis Wratislaviensis No 3554 Studenckie Prace Prawnicze, Administratywistyczne i Ekonomiczne 14 Pod redakcją Marcina Winiarskiego

Bardziej szczegółowo

Marketing w szkole wyższej. Istota i znaczenie marki

Marketing w szkole wyższej. Istota i znaczenie marki Marketing Istota i znaczenie marki Marketing Istota i znaczenie marki pod redakcją naukową Grażyny Nowaczyk i Dariusza Sobolewskiego Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu Poznań 2013 Recenzenci

Bardziej szczegółowo

INTERDYSCYPLINARNĄ KONFERENCJĘ NAUKOWĄ

INTERDYSCYPLINARNĄ KONFERENCJĘ NAUKOWĄ ZAKŁAD SOCJOLOGII Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie we współpracy z ZAKŁADEM FILOZOFII Wydziału Nauk Społecznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zapraszają na I INTERDYSCYPLINARNĄ

Bardziej szczegółowo

UNIWERSYTET OPOLSKI OPOLSKIE STUDIA ADMINISTRACYJNO-PRAWNE XIII/1

UNIWERSYTET OPOLSKI OPOLSKIE STUDIA ADMINISTRACYJNO-PRAWNE XIII/1 UNIWERSYTET OPOLSKI OPOLSKIE STUDIA ADMINISTRACYJNO-PRAWNE XIII/1 OPOLE 2015 RADA NAUKOWA Andrzej Bator (Uniwersytet Wroc³awski) Silvestre Bello Rodríguez (Universidad de las Palmas de Gran Canaria) Tadeusz

Bardziej szczegółowo

SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA 2013-2016 (skrajne daty) Wydział Socjologiczno-Historyczny. Instytut Nauk o Polityce

SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA 2013-2016 (skrajne daty) Wydział Socjologiczno-Historyczny. Instytut Nauk o Polityce Załącznik nr 4 do Uchwały Senatu nr 430/01/2015 SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA 2013-2016 (skrajne daty) 1.1. PODSTAWOWE INFORMACJE O PRZEDMIOCIE/MODULE Nazwa przedmiotu/ modułu Marketing polityczny

Bardziej szczegółowo

Problemy współczesnego prawa międzynarodowego, europejskiego i porównawczego

Problemy współczesnego prawa międzynarodowego, europejskiego i porównawczego Problemy współczesnego prawa międzynarodowego, europejskiego i porównawczego Rocznik wydawany przez Instytut Europeistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego rok 11 (2013) Kraków, czerwiec 2013 ISSN 1730-4504

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D STRATEGICZNY

PRZEGL D STRATEGICZNY PRZEGL D STRATEGICZNY ROK I NUMER 1 2011 Andrzej Ga³ganek Historyzacja pojêcia równowaga si³y w nauce o stosunkach miêdzynarodowych Janusz Karwat Problemy bezpieczeñstwa Unii Europejskiej Jadwiga Kiwerska

Bardziej szczegółowo

ROCZNIK PRZEK ADOZNAWCZY

ROCZNIK PRZEK ADOZNAWCZY ROCZNIK PRZEK ADOZNAWCZY Studia nad teori, praktyk i dydaktyk przek adu Redakcja Maciej P awski Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Miko aja Kopernika Toru 2012 SPIS TRE CI Wst p... 7 Cz 1 Artyku y i rozprawy

Bardziej szczegółowo

WYCI G Z OBWIESZCZENIA KOMISARZA WYBORCZEGO w KIELCACH I z dnia 22 listopada 2014 r. o wynikach wyborów do rad na obszarze województwa wi tokrzyskiego

WYCI G Z OBWIESZCZENIA KOMISARZA WYBORCZEGO w KIELCACH I z dnia 22 listopada 2014 r. o wynikach wyborów do rad na obszarze województwa wi tokrzyskiego WYCI G Z OBWIESZCZENIA KOMISARZA WYBORCZEGO w KIELCACH I z dnia 22 listopada 2014 r. o wynikach wyborów do rad na obszarze województwa wi tokrzyskiego Na podstawie art. 168 1 ustawy z dnia 5 stycznia 2011

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE ZARZĄDU POLSKIEGO TOWARZYSTWA STUDIÓW MIĘDZYNARODOWYCH ODDZIAŁ W POZNANIU

SPRAWOZDANIE ZARZĄDU POLSKIEGO TOWARZYSTWA STUDIÓW MIĘDZYNARODOWYCH ODDZIAŁ W POZNANIU SPRAWOZDANIE ZARZĄDU POLSKIEGO TOWARZYSTWA STUDIÓW MIĘDZYNARODOWYCH ODDZIAŁ W POZNANIU z działalności w okresie od 6 grudnia 2010 r. do 30 czerwca 2012 r., przyjęte na posiedzeniu Zarządu w dniu 9 lipca

Bardziej szczegółowo

Decyzja o warunkach zabudowy i decyzja środowiskowa

Decyzja o warunkach zabudowy i decyzja środowiskowa Maciej J. Nowak Decyzja o warunkach zabudowy i decyzja środowiskowa Zasada bliskiego sąsiedztwa Obiekty wielkopowierzchniowe w planowaniu przestrzennym Decyzja wzizt a ochrona środowiska NIERUCHOMOŚCI

Bardziej szczegółowo

RADA NAUKOWA REDAKCJA NAUKOWA

RADA NAUKOWA REDAKCJA NAUKOWA Estetyka i Krytyka RADA NAUKOWA WŁADYSŁAW STRÓŻEWSKI (PRZEWODNICZĄCY), GRZEGORZ DZIAMSKI, BOHDAN DZIEMIDOK, TADEUSZ GADACZ, MARIA GOŁASZEWSKA, TERESA KOSTYRKO, ELŻBIETA PACZKOWSKA-ŁAGOWSKA, ZOFIA ROSIŃSKA,

Bardziej szczegółowo

PIOTR BtljDOWSKI ZOFIA SZWEDA-LEWANDOWSKA WOBEC. I STARZENIA Sil; W POLSCE W LATACH

PIOTR BtljDOWSKI ZOFIA SZWEDA-LEWANDOWSKA WOBEC. I STARZENIA Sil; W POLSCE W LATACH PIOTR BtljDOWSKI ZOFIA SZWEDA-LEWANDOWSKA POLITYKA WOBEC STAROSCI I STARZENIA Sil; W POLSCE W LATACH 2015-2035 ASPEKTY TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE WARSZAWA 2016 Spis tresci WSTIJP 9 1.ZMIANY STRUKTURY DEMOGRAFICZNEJ

Bardziej szczegółowo

ZAPYTANIE OFERTOWE. III. Opis przedmiotu zamówienia.

ZAPYTANIE OFERTOWE. III. Opis przedmiotu zamówienia. ZAPYTANIE OFERTOWE I. Nazwa i adres zamawiającego. Skład artykułów spożywczych i przemysłowych GWAREK Bogusław Gołgowski ul. Kościuszki 82 57-540 Lądek Zdrój II. Tytuł realizowanego Projektu. Zamawiający

Bardziej szczegółowo

MAŁOPOLSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W KRAKOWIE

MAŁOPOLSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W KRAKOWIE MAŁOPOLSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W KRAKOWIE WYDZIAŁ POLITYKI SPOŁECZNEJ PS.VII.ZW.0931-3-08 Sucha Beskidzka, 20.08.2008 r. Protokół z kontroli kompleksowej przeprowadzonej w Powiatowym Urzędzie Pracy w Suchej

Bardziej szczegółowo

XXIII Konferencja Naukowa Sekcji Paleontologicznej Polskiego Towarzystwa Geologicznego. Poznañ, wrzeœnia Komunikat 2

XXIII Konferencja Naukowa Sekcji Paleontologicznej Polskiego Towarzystwa Geologicznego. Poznañ, wrzeœnia Komunikat 2 XXIII Konferencja Naukowa Sekcji Paleontologicznej Polskiego Towarzystwa Geologicznego Poznañ, 21-23 wrzeœnia 2016 Komunikat 2 Organizatorzy: Polskie Towarzystwo Geologiczne Instytut Geologii Uniwersytetu

Bardziej szczegółowo

WOKÓŁ TRODNYCH PROBLEMÓW GLOBALNEGO ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH, GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I ROLNICTWA

WOKÓŁ TRODNYCH PROBLEMÓW GLOBALNEGO ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH, GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I ROLNICTWA WOKÓŁ TRODNYCH PROBLEMÓW GLOBALNEGO ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH, GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I ROLNICTWA redakcja naukowa Katarzyna Duczkowska-Matysz Agnieszka Szymecka % SZKOŁA GŁÓWNA HANDLOWA W WARSZAWIE

Bardziej szczegółowo

UZASADNIENIE DO PROJEKTU UCHWAŁY BUDŻETOWEJ POWIATU ZWOLEŃSKIEGO NA 2015 ROK

UZASADNIENIE DO PROJEKTU UCHWAŁY BUDŻETOWEJ POWIATU ZWOLEŃSKIEGO NA 2015 ROK UZASADNIENIE DO PROJEKTU UCHWAŁY BUDŻETOWEJ POWIATU ZWOLEŃSKIEGO NA 2015 ROK Projekt budżetu Powiatu Zwoleńskiego na 2015 r. został opracowany na podstawie : - informacji o wysokości poszczególnych części

Bardziej szczegółowo

AKADEMIA TALENTÓW W PRZYRODNICZYCH. i przyrodniczych w szkołach ponadgimnazjalnych w ramach przedmiotu Ekologia Krajobrazu

AKADEMIA TALENTÓW W PRZYRODNICZYCH. i przyrodniczych w szkołach ponadgimnazjalnych w ramach przedmiotu Ekologia Krajobrazu podwyższenie jakości kształcenia kompetencji naukowych i przyrodniczych w szkołach ponadgimnazjalnych w ramach przedmiotu Ekologia Krajobrazu Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polskiej Akademii

Bardziej szczegółowo

Wychowawca i zespół wychowawców w nowym roku szkolnym Powołanie, zadania, harmonogram prac

Wychowawca i zespół wychowawców w nowym roku szkolnym Powołanie, zadania, harmonogram prac Zarządzanie szkołą czerwiec wrzesień 2013 Wychowawca i zespół wychowawców w nowym roku szkolnym Powołanie, zadania, harmonogram prac Wychowawca i zespół wychowawców w nowym roku szkolnym Powołanie, zadania,

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 11 (785) Warszawa Listopad 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Wskazanie/wyznaczenie przechowawcy ksi¹g i dokumentów rozwi¹zanej spó³ki

Bardziej szczegółowo

S T A N D A R D V. 7

S T A N D A R D V. 7 S T A N D A R D V. 7 WYCENA NIERUCHOMOŚCI GRUNTOWYCH POŁOśONYCH NA ZŁOśACH KOPALIN Przy określaniu wartości nieruchomości połoŝonych na złoŝach kopali rzeczoznawca majątkowy stosuje przepisy: - ustawy

Bardziej szczegółowo

Współpraca polsko-ukraińska (gospodarka oświata zdrowie - turystyka)

Współpraca polsko-ukraińska (gospodarka oświata zdrowie - turystyka) UCZELNIA WARSZAWSKA IM. MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE STOWARZYSZENIE WSPÓŁPRACY POLSKA WSCHÓD SPOŁECZNE TOWARZYSTWO POLSKA UKRAINA AMBASADA UKRAINY W RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Współpraca polsko-ukraińska (gospodarka

Bardziej szczegółowo

PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D³ugosza w Czêstochowie. Edukacja muzyczna II. Pod redakcj¹ Marty Popowskiej

PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D³ugosza w Czêstochowie. Edukacja muzyczna II. Pod redakcj¹ Marty Popowskiej PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D³ugosza w Czêstochowie Edukacja muzyczna II Pod redakcj¹ Marty Popowskiej Wydawnictwo Akademii im. Jana D³ugosza w Czêstochowie 2008 Redaktor naukowy Marta Popowska Recenzent

Bardziej szczegółowo

- 70% wg starych zasad i 30% wg nowych zasad dla osób, które. - 55% wg starych zasad i 45% wg nowych zasad dla osób, które

- 70% wg starych zasad i 30% wg nowych zasad dla osób, które. - 55% wg starych zasad i 45% wg nowych zasad dla osób, które Oddział Powiatowy ZNP w Gostyninie Uprawnienia emerytalne nauczycieli po 1 stycznia 2013r. W związku napływającymi pytaniami od nauczycieli do Oddziału Powiatowego ZNP w Gostyninie w sprawie uprawnień

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ z dnia 8 sierpnia 2011 r.

UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ z dnia 8 sierpnia 2011 r. UCHWAŁA PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ z dnia 8 sierpnia 2011 r. w sprawie sprawozdania partii politycznej Prawo i Sprawiedliwość o źródłach pozyskania środków finansowych w 2010 r. Państwowa Komisja Wyborcza

Bardziej szczegółowo

Zarządzenie Nr W.0050.23.2015 Wójta Gminy Siedlce z dnia 1 kwietnia 2015 roku. w sprawie powołania Gminnego Zespołu Zarządzania Kryzysowego.

Zarządzenie Nr W.0050.23.2015 Wójta Gminy Siedlce z dnia 1 kwietnia 2015 roku. w sprawie powołania Gminnego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Zarządzenie Nr W.0050.23.2015 w sprawie powołania Gminnego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Na podstawie art. 19 ust. 4 ustawy z dnia 26 kwietnia 2007 roku o zarządzaniu kryzysowym (tekst jednolity: Dz.

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach/contributors

Noty o autorach/contributors Noty o autorach/contributors KINGA ADAMCZEWSKA absolwentka WNPiD UAM w Poznaniu na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Zainteresowania naukowe koncentrują się na zagadnieniach związanych z

Bardziej szczegółowo

POSTANOWIENIE. SSN Jerzy Kwaśniewski

POSTANOWIENIE. SSN Jerzy Kwaśniewski Sygn. akt III SK 45/11 POSTANOWIENIE Sąd Najwyższy w składzie : Dnia 22 maja 2012 r. SSN Jerzy Kwaśniewski w sprawie z powództwa Polskiego Związku Firm Deweloperskich przeciwko Prezesowi Urzędu Ochrony

Bardziej szczegółowo

Polityka zagraniczna iii rp

Polityka zagraniczna iii rp Polityka zagraniczna iii rp 20 lat po przełomie Tom II Stosunki polityczne i gospodarcze Pod redakcją Lucyny Czechowskiej, Magdaleny Bierowiec Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika Toruń

Bardziej szczegółowo

Telewizja publiczna z misją Opracowała: Anna Równy

Telewizja publiczna z misją Opracowała: Anna Równy Szkoła gimnazjalna Scenariusz z wykorzystaniem nowych mediów i metod aktywizujących (45 min) Telewizja publiczna z misją Opracowała: Anna Równy CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez

Bardziej szczegółowo