KONKURS. śycie i twórczość Fryderyka Franciszka Chopina Imię, nazwisko i klasa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "KONKURS. śycie i twórczość Fryderyka Franciszka Chopina Imię, nazwisko i klasa"

Transkrypt

1 KONKURS śycie i twórczość Fryderyka Franciszka Chopina Imię, nazwisko i klasa Przed Tobą znajduje się test, który składa się z 40 pytań. Pytania 1-30 to pytania testowe, jednokrotnego wyboru, natomiast to pytania otwarte, na które sam/a musisz odpowiedzieć. Na rozwiązanie testu masz 50 min. Pamiętaj, aby pytania czytać do końca. POWODZENIA!!! 1. W którym roku urodził się Fryderyk, Franciszek Chopin? a b c Gdzie urodził się F. Chopin? a. w Warszawie b. w Szafarnii c. w śelazowej Woli 3. Jak mieli na imię rodzice F. Chopina? a. Justyna i Mikołaj b. Tekla i Mikołaj c. Tekla i Franciszek 4. Ile sióstr miał Fryderyk? a. dwie b. trzy c. cztery 5. Jak nazywał się pierwszy nauczyciel gry na fortepianie kompozytora? a. Józef Elsner b. Wojciech śywny c. Fryderyk Skarbek 6. Na jakich instrumentach grał ojciec Fryderyka? a. flet i skrzypce b. pianino i skrzypce c. flet i pianino 7. Po kim Chopin otrzymał imiona? a. przyjacielu rodziny i ojcu Mikołaja b. ojcu Mikołaja i chrzestnym c. chrzestnym i przyjacielu rodziny 8. Która z sióstr Chopina grała na pianinie? a. Justyna b. Eliza c. Ludwika 9. Ile lat miał Fryderyk, kiedy zaczął komponować swoje pierwsze utwory? a. sześć b. siedem c. dziesięć

2 10. Nazwisko panieńskie matki Chopina: a. KrzyŜowska b. KrzyŜanowska c. KrzyŜewska 11. Jaki utwór skomponował Fryderyk jako pierwszy? a. polonez b. mazurek c. preludium 12. Gdzie mały Frycek najczęściej spędzał wakacje? a. Warszawa b. Szafarnia c. Austria 13. Ojciec Fryderyka był z pochodzenia: a. francuzem b. chiszpanem c. polakiem 14. Dokąd pojechał Fryderyk w czasie swojej pierwszej podróŝy za granicę: a. do ParyŜa b. do Berlina c. do Wiednia 15. Aby osiągnąć uznanie za granicą, Chopin opuścił Polskę w: a. listopadzie 1830r. b. październiku 1830r. c. listopadzie 1849r. 16. Na wieść o powstaniu listopadowym kompozytor skomponował: a. marsz Ŝałobny b- moll b. etiudę c- moll op. 10, Rewolucyjną c. koncert fortepianowy f- moll 17. Który z kompozytorów tak powiedział o muzyce Chopina Dzieła Chopina to armaty ukryte wśród kwiatów : a. Franciszek Liszt b. Robert Schumann c. Józef Elsner 18. Elomelodykon to: a. odmiana fortepianu b. rodzaj fisharmonii c. zbiór kompozycji Chopina 19. Jak się nazywała pierwsza miłość Fryderyka? a. Konstancja Gładkowska b. George Sand c. Maria Wodzińska 20. Kto w ParyŜu krytykował umiejętności kompozytora? a. Robert Schumann b. Kalkbrenner c. Ferdynand Hiller

3 21. Który z jego przyjaciół przyjechał do ParyŜa? a. Jan Matuszyński b. Tytus c. Wojciech śywny 22. Dokąd wyjechał Chopin razem z Georg Sand i jej dziećmi? a. do Warszawy b. na Majorkę c. na Sycylię 23. Kim z zawodu była Georg Sand? a. pisarką b. pianistką c. kompozytorką 24. Pleyel to: a. fabryka fortepianów b. hotel w którym zatrzymał się w ParyŜu Chopin c. wydawnictwo muzyczne 25. Na co zachorował Fryderyk podczas pobytu na Majorce? a. koklusz b. zapalenie płuc c. gruźlicę 26. Kiedy Chopin wrócił do kraju? a. po 10 latach b. po 19 latach c. nigdy 27. Która data śmierci kompozytora jest prawidłowa? a. 17 październik 1849r. b. 17 październik 1810r. c. 1 marzec 1849r. 28. Gdzie Fryderyk został pochowany? a. we Francji b. w Austrii c. w Polsce 29. Gdzie znajduje się serce kompozytora? a. w kościele św. KrzyŜa w Krakowie b. w kościele św. KrzyŜa w ParyŜu c. w kościele św. KrzyŜa w Warszawie 30. W jakiej epoce tworzył Fryderyk Chopin? a. klasycyzmie b. baroku c. romantyzmie 31. Kto to powiedział i o kim: nosił zawsze w pogotowiu niemałych rozmiarów ołówek czworokanciasty: poprawiał nim napotykane w nutach pomyłki, a czasami po palcach lub głowie karcił mniej pojętnych lub nieuwaŝnych uczniów

4 32. Kto to napisał i do kogo: Chciałbym Cię tu nie uwierzysz, bo jak mi tu smutno, Ŝe nie mam komu się wyjęzyczyć. Wiesz, jak łatwo zabiorę znajomość, wiesz, jak lubię z nimi gadać o niebieskich migdałach, otóŝ takich znajomości mam po uszy, ale z nikim razem westchnąć nie mogę. 33. Który kompozytor tak powiedział o Chopinie: Kapelusze z głów, panowie- oto geniusz! 34. Jak miały na imię siostry Fryderyka Chopina? 35. Na jakim starym, polskim banknocie widnieje podobizna Chopina? Od którego roku i co ile lat odbywa się Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. F. Chopina?. 37. Dlaczego kompozytor nie powrócił do kraju? Wymień trzy kobiety, które Chopin darzył uczuciem. 39. Wymień 5 form muzycznych które tworzył Fryderyk Odgadnij kto znajduje się na zdjęciach poniŝej.

5 KARTA ODPOWIEDZI 1. A 2. C 3. B 4. B 5. B 6. A 7. B 8. C 9. B 10. B 11. A 12. B 13. A 14. B 15. A 16. B 17. B 18. B 19. A 20. B 21. A 22. B 23. A 24. C 25. C 26. C 27. A 28. A 29. C 30. C 31. Uczeń Wojciech śywnego o swoim nauczycielu 32. Chopin do Tytusa 33. Robert Schumann 34. Ludwika, Eliza i Justyna , co 5 lat 37. Nie skorzystał z amnestii Cara 38. George Sand, Delfina Potocka, Konstancja Gładkowska, Maria Wojdzińska 39. Ballady, nokturny, mazurki, polonezy, konjcerty, etiudy, scherza, sonaty 40. Ojciec Chopina, Wojciech śywny, Chopin, Józef Elsner

Rok 2010 rokiem chopinowskim

Rok 2010 rokiem chopinowskim Fryderyk Chopin Rok 2010 rokiem chopinowskim Rozpoczęły się oficjalne obchody dwusetnej rocznicy narodzin największego polskiego kompozytora Fryderyka Franciszka Chopina. Jego wkład w rozwój światowej

Bardziej szczegółowo

Test wiedzy przeznaczony dla uczniów klas 4 6 szkoły podstawowej

Test wiedzy przeznaczony dla uczniów klas 4 6 szkoły podstawowej Test wiedzy przeznaczony dla uczniów klas 4 6 szkoły podstawowej Imię i nazwisko uczestnika konkursu:... Nazwa szkoły ucznia:... Liczba uzyskanych punktów:... Test zawiera 58 zadań o zróżnicowanej formie.

Bardziej szczegółowo

Test wiedzy przeznaczony dla uczniów klas I III gimnazjum. Imię i nazwisko uczestnika konkursu:... Nazwa szkoły ucznia:...

Test wiedzy przeznaczony dla uczniów klas I III gimnazjum. Imię i nazwisko uczestnika konkursu:... Nazwa szkoły ucznia:... Test wiedzy przeznaczony dla uczniów klas I III gimnazjum Imię i nazwisko uczestnika konkursu:... Nazwa szkoły ucznia:... Liczba uzyskanych punktów:... Test zawiera 62 zadania o zróżnicowanej formie. Dominują

Bardziej szczegółowo

BAW SIĘ RAZEM Z CHOPINEM

BAW SIĘ RAZEM Z CHOPINEM Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 im. Adama Mickiewicza 45-720 Opole ul. Koszyka 21 tel./fax (077) 474 31 91 e -mail: sp14opole@op.pl BAW SIĘ RAZEM Z CHOPINEM 15 listopad 2010 CO WARTO WIEDZIEĆ IMIĘ: Fryderyk,

Bardziej szczegółowo

Ewelina Obrochta 2cLO

Ewelina Obrochta 2cLO Ewelina Obrochta 2cLO Biografia Przyszedł na świat w rodzinie, w której muzyka była na porządku dziennym. 1810 Fryderyk Franciszek Chopin urodził się 1 marca (albo według niektórych historyków 22 lutego)

Bardziej szczegółowo

1810-1849. "Rodem warszawianin, sercem Polak, a talentem obywatel świata..."

1810-1849. Rodem warszawianin, sercem Polak, a talentem obywatel świata... 1810-1849 "Rodem warszawianin, sercem Polak, a talentem obywatel świata..." Fryderyk Chopin urodził się 22 lutego 1810 r. w Żelazowej Woli, zmarł w Paryżu 17 października 1849 r. Rodzice Fryderyka Chopina

Bardziej szczegółowo

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko Małe olimpiady przedmiotowe Test z muzyki ORGANIZATORZY: Wydział Edukacji Urzędu Miasta w Koszalinie Imię i nazwisko Szkoła Centrum Edukacji Nauczycieli w Koszalinie Szkoła Podstawowa nr 17 w Koszalinie

Bardziej szczegółowo

Walc (fragm.) Wyjrzałam na ulicębył wiatr i była wiosna, ulicą szła dziewczyna, dziewczyna nuty niosła.

Walc (fragm.) Wyjrzałam na ulicębył wiatr i była wiosna, ulicą szła dziewczyna, dziewczyna nuty niosła. Czytelmaniak Gazetka Biblioteki Zespołu Szkół w Niemcach Nr 1 (11), czerwiec 2010 Walc (fragm.) Wyjrzałam na ulicębył wiatr i była wiosna, ulicą szła dziewczyna, dziewczyna nuty niosła. A na ulicy stały

Bardziej szczegółowo

OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY IM. FRYDERYKA CHOPINA. Warszawa 31 stycznia 7 lutego 2010

OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY IM. FRYDERYKA CHOPINA. Warszawa 31 stycznia 7 lutego 2010 OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY IM. FRYDERYKA CHOPINA Warszawa 31 stycznia 7 lutego 2010 UNIWERSYTET MUZYCZNY FRYDERYKA CHOPINA, UL. OKÓLNIK 2 Sala im. Henryka Melcera I ETAP 31 stycznia 1 lutego 2010

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN. do przeprowadzenia. KONKURSU Chopin znany i mniej znany

REGULAMIN. do przeprowadzenia. KONKURSU Chopin znany i mniej znany Komitet organizacyjny Do użytku wewnętrznego Konkursu Chopin znany i mniej znany Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Instytut Edukacji Muzycznej REGULAMIN do przeprowadzenia KONKURSU Chopin znany

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Magdalena Terpiłowska

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Magdalena Terpiłowska Magdalena Terpiłowska SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: gimnazjum specjalne Etap kształcenia: III Rodzaj zajęć: lekcja języka polskiego Temat zajęć: Fryderyk Chopin wielki człowiek i artysta Cele kształcenia:

Bardziej szczegółowo

1. Jaki to taniec? 1:03 a) walc angielski b) cza-cza c) tango d) krakowiak 2. Jaki głos słyszysz? 1:44

1. Jaki to taniec? 1:03 a) walc angielski b) cza-cza c) tango d) krakowiak 2. Jaki głos słyszysz? 1:44 Małe olimpiady przedmiotowe Test z muzyki ORGANIZATORZY: Wydział Edukacji Urzędu Miasta Imię i nazwisko Szkoła Centrum Edukacji Nauczycieli Szkoła Podstawowa nr 17 Szkoła Podstawowa nr 18 Drogi Uczniu,

Bardziej szczegółowo

Konkurs wiedzy o życiu i twórczości F. Chopina dla klas III Szkoły Podstawowej Frycek, Francuzik, Szopenek dzieciństwo i młodość Fryderyka Chopina

Konkurs wiedzy o życiu i twórczości F. Chopina dla klas III Szkoły Podstawowej Frycek, Francuzik, Szopenek dzieciństwo i młodość Fryderyka Chopina Konkurs wiedzy o życiu i twórczości F. Chopina dla klas III Szkoły Podstawowej Frycek, Francuzik, Szopenek dzieciństwo i młodość Fryderyka Chopina Konkursu skierowany jest do uczniów klas trzecich szkół

Bardziej szczegółowo

PSM I i II st. im. F. Chopina w Opolu

PSM I i II st. im. F. Chopina w Opolu PSM I i II st. im. F. Chopina w Opolu Moje zajęcia: Lekcje fortepianu Praca z akompaniatorem 1 / 15 Ukończone formy doskonalenia zawodowego w latach 2002-2012 - Studia podyplomowe w zakresie gry na fortepianie

Bardziej szczegółowo

Zespół Szkół Muzycznych im. Feliksa Nowowiejskiego w Szczecinie II ZACHODNIOPOMORSKI KONKURS PIANISTYCZNY

Zespół Szkół Muzycznych im. Feliksa Nowowiejskiego w Szczecinie II ZACHODNIOPOMORSKI KONKURS PIANISTYCZNY Zespół Szkół Muzycznych im. Feliksa Nowowiejskiego w Szczecinie II ZACHODNIOPOMORSKI KONKURS PIANISTYCZNY SZCZECIN 4-8 KWIETNIA 2011 Zespół Szkół Muzycznych im. Feliksa Nowowiejskiego w Szczecinie II ZACHODNIOPOMORSKI

Bardziej szczegółowo

KRYTERIA WYMAGAŃ Z MUZYKI ZGODNE Z NOWĄ PODSTAWĄ PROGRAMOWĄ

KRYTERIA WYMAGAŃ Z MUZYKI ZGODNE Z NOWĄ PODSTAWĄ PROGRAMOWĄ KRYTERIA WYMAGAŃ Z MUZYKI ZGODNE Z NOWĄ PODSTAWĄ PROGRAMOWĄ Na ocenę dobrą uczeń powinien: czynnie uczestniczyć w zajęciach lekcyjnych, zaśpiewać w grupie poprawną dykcją z pamięci pieśni obowiązkowe,

Bardziej szczegółowo

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe Małe olimpiady przedmiotowe Test z muzyki Organizatorzy: Wydział Edukacji Urzędu Miasta w Koszalinie Centrum Edukacji Nauczycieli w Koszalinie Szkoła Podstawowa nr 17 w Koszalinie Szkoła Podstawowa nr

Bardziej szczegółowo

Fryderyk CHOPIN (1810-1849) klasy 4-6

Fryderyk CHOPIN (1810-1849) klasy 4-6 Fryderyk CHOPIN (1810-1849) klasy 4-6 Fryderyk Franciszek Chopin urodził się 1 marca 1810 r. we wsi Żelazowa Wola nieopodal Warszawy. Przyszedł na świat w dworku należącym do posiadłości hrabiów Skarbków.

Bardziej szczegółowo

KONKURS WIEDZY O ŻYCIU I TWÓRCZOŚCI FRYDERYKA CHOPINA

KONKURS WIEDZY O ŻYCIU I TWÓRCZOŚCI FRYDERYKA CHOPINA KONKURS WIEDZY O ŻYCIU I TWÓRCZOŚCI FRYDERYKA CHOPINA dla uczniów klas IV-VI szkół podstawowych oraz klas I III gimnazjów w Warszawie pod honorowym patronatem Prezydenta m.st. Warszawy, Pani Hanny Gronkiewicz-Waltz

Bardziej szczegółowo

ELIMINACJE SZKOLNE TEST

ELIMINACJE SZKOLNE TEST ŁÓDZKIE CENTRUM DOSKONALENIA NAUCZYCIELI I KSZTAŁCENIA PRAKTYCZNEGO WOJEWÓDZKI KONKURS PRZEDMIOTOWY Z WIEDZY O SZTUCE SEKCJA MUZYKI dla uczniów gimnazjów w roku szkolnym 2010/2011 ELIMINACJE SZKOLNE TEST

Bardziej szczegółowo

Fryderyk CHOPIN (1810-1849) klasy 1-3

Fryderyk CHOPIN (1810-1849) klasy 1-3 Fryderyk CHOPIN (1810-1849) klasy 1-3 Fryderyk Franciszek Chopin urodził się 1 marca 1810 r. we wsi Żelazowa Wola nieopodal Warszawy. Przyszedł na świat w dworku należącym do posiadłości hrabiów Skarbków.

Bardziej szczegółowo

Anna StróŜewska nauczyciel nauczania zintegrowanego Szkoły Podstawowej Nr 2 w Skierniewicach

Anna StróŜewska nauczyciel nauczania zintegrowanego Szkoły Podstawowej Nr 2 w Skierniewicach Anna StróŜewska nauczyciel nauczania zintegrowanego Szkoły Podstawowej Nr 2 w Skierniewicach SCENARIUSZ ZAJĘĆ POŚWIĘCONY śyciu I TWÓRCZOŚCI FRYDERYKA CHOPINA W NAUCZANIU ZINTEGROWANYM W KLASIE III ( zajęcia

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Sławomira Wójcik

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Sławomira Wójcik Sławomira Wójcik SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: ponadgimnazjalna Etap kształcenia: IV, klasa II Rodzaj zajęć: lekcja przedmiotu język polski Temat zajęć: Fryderyk Chopin piórem i pędzlem sławiony Cele kształcenia:

Bardziej szczegółowo

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko Małe olimpiady przedmiotowe Test z muzyki ORGANIZATORZY: Wydział Edukacji Urzędu Miasta Imię i nazwisko Szkoła Centrum Edukacji Nauczycieli Szkoła Podstawowa nr 17 Szkoła Podstawowa nr 18 Drogi Uczniu,

Bardziej szczegółowo

10. (28 VIII), [...] - - - - [...] A

10. (28 VIII), [...] - - - - [...] A Biografia Fryderyk Franciszek Chopin - kompozytor i pianista polski, urodzony 1 marca 1810 (według oświadczeń samego artysty i jego rodziny) lub 22 lutego (według metryki chrztu, sporządzonej kilka tygodni

Bardziej szczegółowo

Frederic Chopin. Pismo Koła Dziennikarskiego Szkoły Podstawowej nr 34 Numer specjalny. Solve the crossword and find out the middle name of Chopin.

Frederic Chopin. Pismo Koła Dziennikarskiego Szkoły Podstawowej nr 34 Numer specjalny. Solve the crossword and find out the middle name of Chopin. Frederic Chopin Solve the crossword and find out the middle name of Chopin. 4 8 2 3 5 6 7 1 1. What nationality was Chopin s father? 2. Who was the most important woman in Chopin s life? 3. Where was Frederic

Bardziej szczegółowo

Fryderyk Franciszek Chopin (ur. 22 lutego lub 1 marca 1810) w Żelazowej Woli, zm. 17 października 1849 w Paryżu polski kompozytor i pianista.

Fryderyk Franciszek Chopin (ur. 22 lutego lub 1 marca 1810) w Żelazowej Woli, zm. 17 października 1849 w Paryżu polski kompozytor i pianista. Fryderyk Franciszek Chopin (ur. 22 lutego lub 1 marca 1810) w Żelazowej Woli, zm. 17 października 1849 w Paryżu polski kompozytor i pianista. Przedstawiciel muzyki okresu romantyzmu. Nazywany poetą fortepianu.

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Urszula Marek, Barbara Wiącek

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Urszula Marek, Barbara Wiącek Urszula Marek, Barbara Wiącek SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: podstawowa Etap kształcenia: I, klasa II Rodzaj zajęć: zajęcia zintegrowane Temat zajęć: Co wiemy o Fryderyku Chopinie? Cele kształcenia: 1. Cel

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY Z HISTORII MUZYKI

EGZAMIN MATURALNY Z HISTORII MUZYKI Miejsce na naklejkę z kodem szkoły dysleksja MHM-R1A1P-062 EGZAMIN MATURALNY Z HISTORII MUZYKI POZIOM ROZSZERZONY Czas pracy 150 minut Instrukcja dla zdającego 1. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera

Bardziej szczegółowo

Fryderyk Chopin. W 200. rocznicę urodzin. Malowanie muzyką Chopina. Scenariusz wystaw i opracowanie katalogu: Agata Zając

Fryderyk Chopin. W 200. rocznicę urodzin. Malowanie muzyką Chopina. Scenariusz wystaw i opracowanie katalogu: Agata Zając MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W KIELCACH FILIA NR 5 Scenariusz wystaw i opracowanie katalogu: Agata Zając Fryderyk Chopin. W 200. rocznicę urodzin Malowanie muzyką Chopina Katalog wystaw KIELCE 2010 Miejska

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Małgorzata Marcinkowska, Aleksandra Michałowska

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Małgorzata Marcinkowska, Aleksandra Michałowska Małgorzata Marcinkowska, Aleksandra Michałowska SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: podstawowa Etap kształcenia: II, klasa V Rodzaj zajęć: lekcja języka polskiego Temat zajęć: Czym jest muzyka Fryderyka Chopina?

Bardziej szczegółowo

IV OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY IM. MIŁOSZA MAGINA WŁOCŁAWEK, 4 5 GRUDNIA 2013 R.

IV OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY IM. MIŁOSZA MAGINA WŁOCŁAWEK, 4 5 GRUDNIA 2013 R. IV OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY IM. MIŁOSZA MAGINA WŁOCŁAWEK, 4 5 GRUDNIA 2013 R. Konkurs poświęcony jest propagowaniu twórczości wybitnego pianisty, kompozytora i pedagoga Miłosza Magina, który po

Bardziej szczegółowo

Zestaw pytań o Janie Pawle II

Zestaw pytań o Janie Pawle II Zestaw pytań o Janie Pawle II 1. Jakie wydarzenie miało miejsce 18.02.1941r? 2. Dokąd Karol Wojtyła przeprowadził się wraz z ojcem w sierpniu 1938 r? 3. Jak miała na imię matka Ojca Św.? 4. Kiedy został

Bardziej szczegółowo

Razem z Fryderykiem Organizatorzy konkursu Współorganizator Patronat medialny Patronat honorowy: Regulamin konkursu Informacje ogólne:

Razem z Fryderykiem Organizatorzy konkursu Współorganizator Patronat medialny Patronat honorowy: Regulamin konkursu Informacje ogólne: Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia im. Romualda Twardowskiego w Puławach zaprasza uczniów szkół muzycznych I stopnia regionu Lubelskiego, Mazowieckiego, Małopolskiego i Podkarpackiego do udziału w VI

Bardziej szczegółowo

K O N K U R S H I S T O R Y C Z N Y dla gimnazjów etap szkolny

K O N K U R S H I S T O R Y C Z N Y dla gimnazjów etap szkolny ... pieczątka nagłówkowa szkoły... kod pracy ucznia K O N K U R S H I S T O R Y C Z N Y dla gimnazjów etap szkolny Dzieje XIX w. na ziemiach polskich, w Europie i na świecie (przemiany polityczne, społeczno-gospodarcze,

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Magdalena Sokołowska

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Magdalena Sokołowska Magdalena Sokołowska SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: podstawowa Etap kształcenia: I, klasy I III Rodzaj zajęć: zajęcia świetlicowe Temat zajęć: Muzyczny świat Chopina zabawy muzyczno-ruchowe z wykorzystaniem

Bardziej szczegółowo

MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY ZINTEGROWANEJ JUŻ TO WIEM DLA KLAS TRZECICH 2010. Imię i nazwisko ucznia:

MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY ZINTEGROWANEJ JUŻ TO WIEM DLA KLAS TRZECICH 2010. Imię i nazwisko ucznia: Imię i nazwisko ucznia: Numer szkoły:. IV EDYCJA MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU HASŁO KONKURSU: Rok szkolny 2009/ rokiem Chopinowskim. Dyktando 1 Imię i nazwisko ucznia:. Numer szkoły:. IV EDYCJA MIĘDZYSZKOLNEGO

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Monika Bojko

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Monika Bojko Monika Bojko SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: ponadgimnazjalna Etap kształcenia: IV, klasa II liceum ogólnokształcącego Rodzaj zajęć: interdyscyplinarne zajęcia pozalekcyjne Temat zajęć: Oto jest romans życia

Bardziej szczegółowo

PROGRAM PRZESŁUCHAŃ CENTRUM EDUKACJI ARTYSTYCZNEJ w roku szkolnym 2014 / 2015

PROGRAM PRZESŁUCHAŃ CENTRUM EDUKACJI ARTYSTYCZNEJ w roku szkolnym 2014 / 2015 PROGRAM PRZESŁUCHAŃ CENTRUM EDUKACJI ARTYSTYCZNEJ w roku szkolnym 2014 / 2015 dla klas IV i V cyklu 6-letniego oraz III cyklu 4-letniego szkół muzycznych I stopnia i dla zespołów kameralnych szkół muzycznych

Bardziej szczegółowo

Zespół Szkół Muzycznych im. Feliksa Nowowiejskiego w Szczecinie IV ZACHODNIOPOMORSKI KONKURS PIANISTYCZNY O ZASIĘGU OGÓLNOPOLSKIM

Zespół Szkół Muzycznych im. Feliksa Nowowiejskiego w Szczecinie IV ZACHODNIOPOMORSKI KONKURS PIANISTYCZNY O ZASIĘGU OGÓLNOPOLSKIM Zespół Szkół Muzycznych im. Feliksa Nowowiejskiego w Szczecinie IV ZACHODNIOPOMORSKI KONKURS PIANISTYCZNY O ZASIĘGU OGÓLNOPOLSKIM SZCZECIN 13-17 KWIETNIA 2015 Zespół Szkół Muzycznych im. Feliksa Nowowiejskiego

Bardziej szczegółowo

OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY. im. Fryderyka Chopina. Warszawa. 31 stycznia 8 lutego 2015

OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY. im. Fryderyka Chopina. Warszawa. 31 stycznia 8 lutego 2015 OGÓLNOPOLSKI KONKURS PIANISTYCZNY im. Fryderyka Chopina Warszawa 31 stycznia 8 lutego 2015 I ETAP 31 stycznia 2 lutego 2015 Początek przesłuchań godz. 10.00 II ETAP 3 4 lutego 2015 Początek przesłuchań

Bardziej szczegółowo

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko Małe olimpiady przedmiotowe Test z muzyki ORGANIZATORZY: Wydział Edukacji Urzędu Miasta Imię i nazwisko Szkoła Centrum Edukacji Nauczycieli Szkoła Podstawowa nr 17 Szkoła Podstawowa nr 18 Drogi Uczniu,

Bardziej szczegółowo

MONTAŻ SŁOWNO MUZYCZNY : FRYDERYK CHOPIN ŻYCIE I TWÓRCZOŚĆ

MONTAŻ SŁOWNO MUZYCZNY : FRYDERYK CHOPIN ŻYCIE I TWÓRCZOŚĆ 1 MONTAŻ SŁOWNO MUZYCZNY : FRYDERYK CHOPIN ŻYCIE I TWÓRCZOŚĆ * Proponowany montaż przeznaczony jest dla uczniów klas IV-VI szkoły podstawowej, gimnazjum a także szkół średnich. Można wykorzystać go na

Bardziej szczegółowo

PREFERENCJE MUZYCZNE UCZNIÓW III KLAS GIMNAZJUM

PREFERENCJE MUZYCZNE UCZNIÓW III KLAS GIMNAZJUM PREFERENCJE MUZYCZNE UCZNIÓW III KLAS GIMNAZJUM W wielu szkołach trwają obecnie dyskusje na temat muzyki słuchanej przez naszą młodzież. Częściej młodzi chodzą na koncerty zespołów, do dyskoteki, niż na

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć zintegrowanych dla klasy III

Scenariusz zajęć zintegrowanych dla klasy III Oprac. A. Maj Scenariusz zajęć zintegrowanych dla klasy III Ośrodek tematyczny: W świecie muzyki. Temat dnia: Magia muzyki. Zapis w dzienniku: Głośne czytanie czytanki pt. Opowieść o zbójcach. Wyodrębnianie

Bardziej szczegółowo

Romantyzm to nurt dominujący w muzyce europejskiej przez większą część XIX wieku, choć trudno jest wyznaczyć ścisłe daty graniczne.

Romantyzm to nurt dominujący w muzyce europejskiej przez większą część XIX wieku, choć trudno jest wyznaczyć ścisłe daty graniczne. Romantyzm To czas, kiedy muzyka czerpie z legend, historii, tradycji ludowej. Ekspresyjne pieśni, symfonie i muzykę fortepianową komponują: Schumann, Brahms, Chopin, Paganini i wielu innych Romantyzm to

Bardziej szczegółowo

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe. Imię i nazwisko Małe olimpiady przedmiotowe Test z muzyki ORGANIZATORZY: Wydział Edukacji Urzędu Miasta Imię i nazwisko Szkoła Centrum Edukacji Nauczycieli Szkoła Podstawowa nr 17 Szkoła Podstawowa nr 18 Drogi Uczniu,

Bardziej szczegółowo

KONKURS WIEDZY O ŻYCIU I TWÓRCZOŚCI FRYDERYKA CHOPINA CHOPIN 2010

KONKURS WIEDZY O ŻYCIU I TWÓRCZOŚCI FRYDERYKA CHOPINA CHOPIN 2010 KONKURS WIEDZY O ŻYCIU I TWÓRCZOŚCI FRYDERYKA CHOPINA CHOPIN 2010 - Konkurs wiedzy o Chopinie dla uczniów klas IV-VI szkół podstawowych oraz klas I III gimnazjów - Konkurs plastyczny dla uczniów klas I-

Bardziej szczegółowo

Chopin oczami dzieci - SCENARIUSZ. Koncert Chopinowski, 9 marca 2010 r. godz. 15-18.00

Chopin oczami dzieci - SCENARIUSZ. Koncert Chopinowski, 9 marca 2010 r. godz. 15-18.00 Chopin oczami dzieci opis okazji Organizatorzy: Chopin oczami dzieci - SCENARIUSZ Koncert Chopinowski, 9 marca 2010 r. godz. 15-18.00 Rada Rodziców Szkoły Podstawowej Nr 84 w Gdańsku Kiełpinie Górnym Polska

Bardziej szczegółowo

Życie i twórczość Karola Szymanowskiego

Życie i twórczość Karola Szymanowskiego Szkoła Muzyczna I stopnia im. Oskara Kolberga w Ruszkowicach Regulamin IV Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Kompozytorach Życie i twórczość Karola Szymanowskiego 1. Organizatorem konkursu są: Szkoła Muzyczna

Bardziej szczegółowo

Fryderyk CHOPIN (1810-1849) gimnazja i licea

Fryderyk CHOPIN (1810-1849) gimnazja i licea Fryderyk CHOPIN (1810-1849) gimnazja i licea Fryderyk Franciszek Chopin najwybitniejszy polski kompozytor i pianista, urodził się we wsi Żelazowa Wola w powiecie Sochaczewskim. Za dzień urodzin kompozytora

Bardziej szczegółowo

ROK SZKOLNY 2010 / 2011. Część 3

ROK SZKOLNY 2010 / 2011. Część 3 ROK SZKOLNY 2010 / 2011 Część 3 11 grudnia 2010 r. Ś W I Ę T O S Z K O Ł Y Centrum Edukacji Artystycznej Region Śląski oraz Państwowa Szkoła Muzyczna I i II st. im. M. Karłowicza w Katowicach mają zaszczyt

Bardziej szczegółowo

Regulamin. 2. W skład jury konkursu wejdą wybitni pianiści i pedagodzy z Polski i z zagranicy.

Regulamin. 2. W skład jury konkursu wejdą wybitni pianiści i pedagodzy z Polski i z zagranicy. Regulamin I. 1. 22. Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina dla Dzieci i Młodzieży organizowany jest przez Ośrodek Chopinowski w Szafarni, instytucję kultury województwa kujawsko - pomorskiego.

Bardziej szczegółowo

Ziemie polskie w I połowie XIX wieku. Sprawdzian wiadomości dla klasy III A. Grupa I

Ziemie polskie w I połowie XIX wieku. Sprawdzian wiadomości dla klasy III A. Grupa I Strona1 Ziemie polskie w I połowie XIX wieku. Sprawdzian wiadomości dla klasy III A. Grupa I......... Imię i nazwisko uczennicy/ucznia klasa nr w dzienniku Liczba uzyskanych punktów:... ocena:... Podpis

Bardziej szczegółowo

Chopin opowiadanie edukacyjne

Chopin opowiadanie edukacyjne Tekst: Alicja Mikulska Ilustracje: Adam Święcki SuperKid.pl Seria: Wielcy Ludzie Chopin opowiadanie edukacyjne Kamil wracał ze szkoły pełen energii, jakiej tylko mogą doświadczad młodzi ludzie. Niektórzy,

Bardziej szczegółowo

KLUCZ ODPOWIEDZI. K O N K U R S H I S T O R Y C Z N Y dla gimnazjów etap szkolny

KLUCZ ODPOWIEDZI. K O N K U R S H I S T O R Y C Z N Y dla gimnazjów etap szkolny KLUCZ ODPOWIEDZI K O N K U R S H I S T O R Y C Z N Y dla gimnazjów etap szkolny Zadanie 1. max. 7 p. Wiosna Ludów na ziemiach polskich Zaznacz w tabeli (wpisując w odpowiednią rubrykę literę ), czy poniższe

Bardziej szczegółowo

OCENIANIE PRZEDMIOTOWE MUZYKA WYMAGANIA PRZEDMIOTOWE KLASA IV

OCENIANIE PRZEDMIOTOWE MUZYKA WYMAGANIA PRZEDMIOTOWE KLASA IV OCENIANIE PRZEDMIOTOWE MUZYKA WYMAGANIA PRZEDMIOTOWE KLASA IV WYMAGANIA WIADOMOŚCI UCZNIA OSIĄGNIĘCIA UCZNIA KONIECZNE Ocenę dopuszczającą otrzymuje uczeń, który posiada wiadomości na temat: OCENA DOPUSZCZAJĄCA

Bardziej szczegółowo

P R Z E D M I O T O W Y S Y S T E M O C E N I A N I A Z M U Z Y K I DLA KLASY I W GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W ŻALINOWIE

P R Z E D M I O T O W Y S Y S T E M O C E N I A N I A Z M U Z Y K I DLA KLASY I W GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W ŻALINOWIE P R Z E D M I O T O W Y S Y S T E M O C E N I A N I A Z M U Z Y K I DLA KLASY I W GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W ŻALINOWIE W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 Nauczanie muzyki w klasie I w roku szkolnym 2014/2015

Bardziej szczegółowo

XXXIX OLIMPIADA ARTYSTYCZNA

XXXIX OLIMPIADA ARTYSTYCZNA XXXIX OLIMPIADA ARTYSTYCZNA Eliminacje okręgowe egzamin ustny Sekcja muzyki 1. W.A. Mozart Eine kleine Nachtmusik, cz. IV 2. K. Szymanowski I Koncert skrzypcowy Zestaw 1 1. W jakim okresie powstał utwór?

Bardziej szczegółowo

Mistrz Twardowski 2016

Mistrz Twardowski 2016 Mistrz Twardowski 2016 II konkurs poświęcony życiu i twórczości Patrona PSM I st. w Puławach, kompozytora Romualda Twardowskiego TEST KONKURSOWY Instrukcja Konkurs składa się z dwóch części słuchowej i

Bardziej szczegółowo

VIII Lubelski Turniej Muzyki i Wiedzy o Tadeuszu Szeligowskim

VIII Lubelski Turniej Muzyki i Wiedzy o Tadeuszu Szeligowskim Szkoła Muzyczna I i II st. im. Tadeusza Szeligowskiego w Lublinie VIII Lubelski Turniej Muzyki i Wiedzy LUBLIN 29 LISTOPADA 2016 R. 2 VIII Lubelski Turniej Muzyki i Wiedzy Szkoła Muzyczna I i II st. im.

Bardziej szczegółowo

Konkursu o Świętym Maksymilianie Kolbe. WPROWADZENIE

Konkursu o Świętym Maksymilianie Kolbe. WPROWADZENIE Konkursu o Świętym Maksymilianie Kolbe. Cele operacyjne: wiadomości uczeń: - zna życie i działalności św. Maksymiliana Marii Kolbego - męczennika miłości umiejętności uczeń: - potrafi przybliżyć działalność

Bardziej szczegółowo

CENTRUM EDUKACJI ARTYSTYCZNEJ WARSZAWA RAPORT Z BADAŃ WYNIKÓW NAUCZANIA PRZEDMIOTU LITERATURA MUZYCZNA W SZKOŁACH MUZYCZNYCH II STOPNIA W POLSCE

CENTRUM EDUKACJI ARTYSTYCZNEJ WARSZAWA RAPORT Z BADAŃ WYNIKÓW NAUCZANIA PRZEDMIOTU LITERATURA MUZYCZNA W SZKOŁACH MUZYCZNYCH II STOPNIA W POLSCE CENTRUM EDUKACJI ARTYSTYCZNEJ WARSZAWA RAPORT Z BADAŃ WYNIKÓW NAUCZANIA PRZEDMIOTU LITERATURA MUZYCZNA W SZKOŁACH MUZYCZNYCH II STOPNIA W POLSCE Warszawa 1 Spis treści: 1. Wstęp.. str 3 2. Organizacja

Bardziej szczegółowo

FRYDERYK FRANCISZEK CHOPIN

FRYDERYK FRANCISZEK CHOPIN Konkurs Wiedzy o Fryderyku Chopinie dla szkół podstawowych Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia Koscierzyna, 10 marca 2010 r. FRYDERYK FRANCISZEK CHOPIN 1 marca 1810 Żelazowa Wola- 17 października 1849

Bardziej szczegółowo

VIII TO JUŻ WIESZ! ĆWICZENIA GRAMATYCZNE I NIE TYLKO

VIII TO JUŻ WIESZ! ĆWICZENIA GRAMATYCZNE I NIE TYLKO VIII TO JUŻ WIESZ! ĆWICZENIA GRAMATYCZNE I NIE TYLKO I. Proszę wybrać odpowiednie do rysunku zdanie. 0. On wsiada do autobusu. On wysiada z autobusu. On jedzie autobusem. 1. On wsiada do tramwaju. On

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć Temat: Poznajemy instrumenty muzyczne.

Scenariusz zajęć Temat: Poznajemy instrumenty muzyczne. Scenariusz zajęć Temat: Poznajemy instrumenty muzyczne. Cele operacyjne: Uczeń: wylicza instrumenty muzyczne (gitara, skrzypce, fortepian, kontrabas, bęben), rozróżnia brzmienie instrumentów strunowych:

Bardziej szczegółowo

Pieśni Ballady 24 Etiudy

Pieśni Ballady 24 Etiudy Pieśni Aleksandra Kurzak młoda, polska utalentowana sopranistka oraz Mariusz Kwiecień baryton, słynący z ogromnej muzykalności, absolwent Metropolitan Opera s Lindeman Young Artist Development po raz pierwszy

Bardziej szczegółowo

XXXVIII OLIMPIADA ARTYSTYCZNA

XXXVIII OLIMPIADA ARTYSTYCZNA XXXVIII OLIMPIADA ARTYSTYCZNA Eliminacje okręgowe egzamin ustny Sekcja muzyki 1. M. Zieleński Magnificat 2. W. Kilar Exodus Zestaw 1 1. W jakiej epoce powstał utwór i jakiego stylu jest reprezentantem?

Bardziej szczegółowo

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe

Test z muzyki. Małe olimpiady przedmiotowe Małe olimpiady przedmiotowe Test z muzyki Organizatorzy: Wydział Edukacji Urzędu Miasta w Koszalinie Centrum Edukacji Nauczycieli w Koszalinie Szkoła Podstawowa Nr 17 w Koszalinie Szkoła Podstawowa Nr

Bardziej szczegółowo

XL OLIMPIADA ARTYSTYCZNA. Eliminacje okręgowe egzamin ustny. sekcja historii muzyki

XL OLIMPIADA ARTYSTYCZNA. Eliminacje okręgowe egzamin ustny. sekcja historii muzyki XL OLIMPIADA ARTYSTYCZNA Eliminacje okręgowe egzamin ustny sekcja historii muzyki 1. G. Mahler V Symfonia cis-moll, cz. IV Adagietto 2. C. Monteverdi Lasciatemi morire Zestaw 1 1. W jakiej epoce powstał

Bardziej szczegółowo

Fryderyk CHOPIN (1810-1849)

Fryderyk CHOPIN (1810-1849) Skrypt do konkursu wiedzy o Fryderyku Chopinie dla gimnazjum Fryderyk CHOPIN (1810-1849) Fryderyk Franciszek Chopin najwybitniejszy polski kompozytor i pianista, urodził się we wsi Żelazowa Wola w powiecie

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Ewa Wiercińska-Banaszczyk, Dorota Ceran

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Ewa Wiercińska-Banaszczyk, Dorota Ceran Ewa Wiercińska-Banaszczyk, Dorota Ceran SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: podstawowa Etap kształcenia: II, klasa IV Rodzaj zajęć: lekcja historii Temat zajęć: Zabawa w chowanego w dworku rodziców Fryderyka

Bardziej szczegółowo

Przedmiotowy system oceniania z Muzyki w Gimnazjum św. Wojciecha w Staniątkach.

Przedmiotowy system oceniania z Muzyki w Gimnazjum św. Wojciecha w Staniątkach. Przedmiotowy system oceniania z Muzyki w Gimnazjum św. Wojciecha w Staniątkach. I. SPECYFIKA OCENIANIA Z PRZEDMIOTU MUZYKA Nauczyciel, dokonując oceny osiągnięć uczniów, będzie brał pod uwagę przede wszystkim:

Bardziej szczegółowo

Znak sprawy ZP/NIFC-68/2010

Znak sprawy ZP/NIFC-68/2010 Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na przygotowanie i edycję wydawnictw muzycznych Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina (płyty CD wraz

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne dla uczniów fortepianu I VI PSM II stopnia Działu Rytmika

Wymagania edukacyjne dla uczniów fortepianu I VI PSM II stopnia Działu Rytmika Wymagania edukacyjne dla uczniów fortepianu I VI PSM II stopnia Działu Rytmika Formy kontrolne: 1. Przesłuchania śródroczne. 2. Przesłuchania końcoworoczne. 3. Przesłuchanie końcowe jako część składowa

Bardziej szczegółowo

Antonio Vivaldi. Wielki kompozytor baroku

Antonio Vivaldi. Wielki kompozytor baroku Antonio Vivaldi Wielki kompozytor baroku Antonio Lucio Vivaldi zwany Rudym Księdzem urodził się 1678 roku w Wenecji, a dokonałżywota podczas podróży w Wiedniu. Był to 1741r. W skrócie A kim on był? Kompozytorem

Bardziej szczegółowo

Regulamin. 2. W skład jury konkursu wejdą wybitni pianiści i pedagodzy z Polski i z zagranicy.

Regulamin. 2. W skład jury konkursu wejdą wybitni pianiści i pedagodzy z Polski i z zagranicy. Regulamin 1. 21 Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina dla Dzieci i Młodzieży organizowany jest przez Ośrodek Chopinowski w Szafarni, instytucję kultury województwa kujawsko - pomorskiego.

Bardziej szczegółowo

TEST KOMPETENCJI MUZYCZNYCH UCZNIÓW

TEST KOMPETENCJI MUZYCZNYCH UCZNIÓW TEST KOMPETENCJI MUZYCZNYCH UCZNIÓW KOŃCZĄCYCH SZKOŁĘ PODSTAWOWĄ Będziesz rozwiązywał( różne zadania muzyczne. Niektóre z nich będą polegały na wybraniu prawidłowej odpowiedzi spośród kilku odpowiedzi

Bardziej szczegółowo

REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2016/2017

REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2016/2017 REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2016/2017 ZASADY OGÓLNE Zespół Państwowych Szkół Muzycznych w Bielsku-Białej: - Państwowa Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I stopnia - Państwowa Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna

Bardziej szczegółowo

WYWIAD Z ŚW. STANISŁAWEM KOSTKĄ

WYWIAD Z ŚW. STANISŁAWEM KOSTKĄ WYWIAD Z ŚW. STANISŁAWEM KOSTKĄ Witaj Św. Stanisławie, czy mogę z Tobą przeprowadzić wywiad? - Witam. Tak bardzo chętnie udzielę wywiadu. Gdzie i kiedy się urodziłeś? - Urodziłem się w Październiku 1550r.

Bardziej szczegółowo

KRYTERIA WYMAGAŃ Z MUZYKI ZGODNE Z NOWĄ PODSTAWĄ PROGRAMOWĄ

KRYTERIA WYMAGAŃ Z MUZYKI ZGODNE Z NOWĄ PODSTAWĄ PROGRAMOWĄ KRYTERIA WYMAGAŃ Z MUZYKI ZGODNE Z NOWĄ PODSTAWĄ PROGRAMOWĄ Na ocenę dobrą uczeń powinien: czynnie uczestniczyć w zajęciach lekcyjnych, zaśpiewać w grupie poprawną dykcją z pamięci pieśni obowiązkowe,

Bardziej szczegółowo

L. PIETRAS, Józef Elsner konfrater Paulinów, Ruch Muzyczny (2004), nr 16, s Kurier Warszawski (18 XI 1829), nr 249.

L. PIETRAS, Józef Elsner konfrater Paulinów, Ruch Muzyczny (2004), nr 16, s Kurier Warszawski (18 XI 1829), nr 249. DODATEK NUTOWY Józef Antoni Franciszek Elsner urodził się 1 czerwca 1769 r. w Grodkowie na Opolszczyźnie; zmarł 18 kwietnia 1854 r. w Warszawie. Należał on bez wątpienia do najważniejszych postaci życia

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny dla przedmiotu MUZYKA na II etapie edukacyjnym ( kl. IV-VI)

Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny dla przedmiotu MUZYKA na II etapie edukacyjnym ( kl. IV-VI) Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny dla przedmiotu MUZYKA na II etapie edukacyjnym ( kl. IV-VI) Oceniając uczniów zwracam największą uwagę na wysiłek włożony w wykonanie zadania oraz na predyspozycje

Bardziej szczegółowo

5. Pisz starannie długopisem lub piórem, nie używaj korektora.

5. Pisz starannie długopisem lub piórem, nie używaj korektora. WOJEWÓDZKI KONKURS Z PLASTYKI STOPIEŃ WOJEWÓDZKI - GIMNAZJUM 2013/2014 KOD UCZNIA Liczba uzyskanych punktów: Witamy Cię w eliminacjach wojewódzkich. 1. Na rozwiązanie testu masz 45 minut, na opis 45 minut=

Bardziej szczegółowo

Joanna Charms. Domek Niespodzianka

Joanna Charms. Domek Niespodzianka Joanna Charms Domek Niespodzianka Pomysł na lato Była sobie panna Lilianna. Tak, w każdym razie, zwracała się do niej ciotka Małgorzata. - Dzień dobry, Panno Lilianno. Czy ma Panna ochotę na rogalika z

Bardziej szczegółowo

145 cm i mniej 146 cm-154 cm 155 cm-164 cm 165 cm-174 cm 175 cm i więcej

145 cm i mniej 146 cm-154 cm 155 cm-164 cm 165 cm-174 cm 175 cm i więcej ILE MAMY 145 cm i mniej 146 cm-154 cm 155 cm-164 cm 165 cm-174 cm 175 cm i więcej 10 8 6 4 2 0 JAKIEGO KOLORU MAMY OCZY Niebieskie Zielone Piwne 12 10 8 6 4 2 0 Niebieskie Zielone Piwne Kiedy się urodziliśmy???

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć edukacyjnych na konkurs z okazji 200 urodzin Fryderyka Chopina

Scenariusz zajęć edukacyjnych na konkurs z okazji 200 urodzin Fryderyka Chopina Scenariusz zajęć edukacyjnych na konkurs z okazji 200 urodzin Fryderyka Chopina Autor scenariusza: Beata Irzyk Adres zamieszkania: 36-065 Dynów Telefon kontaktowy: Adres e-mail: beta10@wp.pl Wykonywany

Bardziej szczegółowo

Regulamin. a) grupa I dla urodzonych w 2003, 2004,2005 (szkoła podstawowa klasy I-III)

Regulamin. a) grupa I dla urodzonych w 2003, 2004,2005 (szkoła podstawowa klasy I-III) Regulamin I. 1. XX Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina dla Dzieci i Młodzieży organizowany jest przez Ośrodek Chopinowski w Szafarni, instytucję kultury województwa kujawsko-pomorskiego.

Bardziej szczegółowo

Comenius w Pięćdziesiątce

Comenius w Pięćdziesiątce Comenius w Pięćdziesiątce Różne kultury w tym samym świecie Biuletyn Projektu Comenius 2013-2015 w Szkole Podstawowej nr 50 w Gdańsku Nr 1, listopad 2013 r. Wywiad z panią Eweliną Szymańską 1. Co to jest

Bardziej szczegółowo

WITOLD LUTOSŁAWSKI. kompozytor i dyrygent. Pragnę znaleźć tych, którzy czują tak samo, jak ja.. W. Lutosławski

WITOLD LUTOSŁAWSKI. kompozytor i dyrygent. Pragnę znaleźć tych, którzy czują tak samo, jak ja.. W. Lutosławski WITOLD LUTOSŁAWSKI kompozytor i dyrygent Pragnę znaleźć tych, którzy czują tak samo, jak ja.. W. Lutosławski Pierwsze lata Dnia 25.01.1913 r. nieopodal gmachu warszawskiej filharmonii przyszedł na świat

Bardziej szczegółowo

KACPER MIKLASZEWSKI, JOANNA JUNG-MIKLASZEWSKA

KACPER MIKLASZEWSKI, JOANNA JUNG-MIKLASZEWSKA Fryderyk Chopin (1810-1849) najpopularniejszy bodaj i najbardziej tajemniczy kompozytor doby romantycznej, którego sposobu wyrażania uczuć muzyką nikt nie zdołał naśladować. KACPER MIKLASZEWSKI, JOANNA

Bardziej szczegółowo

6 5 J U B I L E U S Z O W Y R O K S Z K O LNY 2011 / Część 6

6 5 J U B I L E U S Z O W Y R O K S Z K O LNY 2011 / Część 6 6 5 J U B I L E U S Z O W Y R O K S Z K O LNY 2011 / 2012 Część 6 17 IV 2012 UROCZYSTOŚĆ JUBILEUSZOWA SEKCJI TEORII PSM im. M. KARŁOWICZA P r o g r a m U r o c z y s t o ś c i J u b i l e u s z o w e j

Bardziej szczegółowo

IV OGÓLNOPOLSKI KONKURS KLAWESYNOWY IM. WANDY LANDOWSKIEJ

IV OGÓLNOPOLSKI KONKURS KLAWESYNOWY IM. WANDY LANDOWSKIEJ IV OGÓLNOPOLSKI KONKURS KLAWESYNOWY Gdańsk, 7-8 grudnia 2016. REGULAMIN KONKURSU 1. Organizatorem Konkursu jest Zespół Szkół Muzycznych w Gdańsku Wrzeszczu. Honorowy Patronat nad Konkursem objął Marszałek

Bardziej szczegółowo

Wokół Rodziny Bachów

Wokół Rodziny Bachów Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia im. Romualda Twardowskiego w Puławach zaprasza uczniów szkół muzycznych I stopnia regionu Lubelskiego, Mazowieckiego, Małopolskiego i Podkarpackiego do udziału w V monograficznym

Bardziej szczegółowo

Regulamin Międzyszkolnego Konkursu Muzycznego im. Fryderyka Chopina

Regulamin Międzyszkolnego Konkursu Muzycznego im. Fryderyka Chopina Regulamin Międzyszkolnego Konkursu Muzycznego im. Fryderyka Chopina I 1. Międzyszkolny Konkursu Muzyczny im. Fryderyka Chopina, organizowany przez Klub Myśli Psychologicznej przy I Liceum Ogólnokształcącym

Bardziej szczegółowo

Przedmiotowy system oceniania z muzyki dla klas I a, b, c Gimnazjum w Ropie. Postanowienia wstępne

Przedmiotowy system oceniania z muzyki dla klas I a, b, c Gimnazjum w Ropie. Postanowienia wstępne Przedmiotowy system oceniania z muzyki dla klas I a, b, c Gimnazjum w Ropie Postanowienia wstępne 1. Ocenianie jest jawne, systematyczne, umotywowane ustnie lub na pisemny wniosek prawnego opiekuna pisemnie.

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian nr 2. Rozdział II. Za wolną Polskę. 1. Przeczytaj uważnie poniższy tekst i zaznacz poprawne zakończenia zdań A C.

Sprawdzian nr 2. Rozdział II. Za wolną Polskę. 1. Przeczytaj uważnie poniższy tekst i zaznacz poprawne zakończenia zdań A C. Rozdział II. Za wolną Polskę GRUPA A 0 1. Przeczytaj uważnie poniższy tekst i zaznacz poprawne zakończenia zdań A C. Wykrzyknąłem z uniesieniem [ ]: Niech żyje Polska wolna, cała i niepodległa!, co w ogóle

Bardziej szczegółowo

Scenariusz lekcji historii (w integracji z wiedzą z zakresu języka polskiego i muzyki) w klasie II gimnazjum

Scenariusz lekcji historii (w integracji z wiedzą z zakresu języka polskiego i muzyki) w klasie II gimnazjum Joanna Wieczorek Scenariusz lekcji historii (w integracji z wiedzą z zakresu języka polskiego i muzyki) w klasie II gimnazjum Temat: Fryderyk Chopin Rodem Warszawianin, sercem Polak, a talentem świata

Bardziej szczegółowo

Test z wiedzy o społeczeństwie dla kl. III gimnazjum z działu: Unia Europejska

Test z wiedzy o społeczeństwie dla kl. III gimnazjum z działu: Unia Europejska Ola Bednarska olabednarska@wp.pl nauczyciel: wiedzy o społeczeństwie i języka polskiego Publiczne Gimnazjum w Nowej Brzeźnicy Test z wiedzy o społeczeństwie dla kl. III gimnazjum z działu: Unia Europejska

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Katarzyna Braszak, Jolanta Sobolewska-Jakubiak

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Katarzyna Braszak, Jolanta Sobolewska-Jakubiak Katarzyna Braszak, Jolanta Sobolewska-Jakubiak SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: gimnazjum Etap kształcenia: III Rodzaj zajęć: impreza okolicznościowa przedstawienie teatralne Temat zajęć: Chopin niech przemówi

Bardziej szczegółowo