WYDARZENIA, OPINIE, INFORMACJE Z ŻYCIA MIASTA

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "WYDARZENIA, OPINIE, INFORMACJE Z ŻYCIA MIASTA"

Transkrypt

1 BEZPŁATNY INFORMATOR MIEJSKI pl AKTUALNOŚCI, WYDARZENIA, OPINIE, INFORMACJE Z ŻYCIA MIASTA czerwiec 2012 w numerze: Imprezowe lato Lato to okres wakacji, odpoczynku i dobrej zabawy, czyli licznych imprez w mieście. Nie zabraknie sztandarowych wydarzeń jak Oblężenie Malborka czy Magic Malbork oraz Dni Malborka z koncertem grupy Zakopower i wspólnym kibicowaniem podczas sobotniego meczu Polska-Czechy. W czerwcu odbędą się zawody Iron Triathlon Malbork z udziałem gwiazd oraz druga edycja ENmusic festival, we wrześniu tradycyjnie już Open Air Day oraz Ogólnopolski festiwal Piosenki Obcojęzycznej Eurosong. We wrześniu zadzwoni pierwszy dzwonek w nowym budynku Szkoły Podstawowej Nr 3 Od września tego roku dzieci ze Szkoły Podstawowej Nr 3 w Malborku rozpoczną naukę w nowym budynku, położonym przy ul. Zakopiańskiej. Szkoła, wybudowana ze środków miejskich, będzie jedną z najnowocześniejszych placówek w naszym województwie. Aby zapewnić uczniom bezpieczną drogę do szkoły i z powrotem, władze miasta postanowiły położyć tymczasowy chodnik wzdłuż ulicy Kochanowskiego oraz uruchomić dodatkową linię autobusową. Wkrótce rozpocznie się przeprowadzka. czytaj więcej na stronie 2 czytaj więcej na stronach 6-7 Foto: Adam Panczuk Aquapark w Malborku coraz bliżej Wspólne kibicowanie na EURO 2012 w Malborku Nadszedł czas wspólnego kibicowania reprezentacji Polski podczas EURO W sobotę, 16 czerwca na placu Kazimierza Jagiellończyka wykonane zostanie rodzinne zdjęcie malborskich kibiców, ubranych w barwy narodowe. Każdy, kto znajdzie się na fotografii, będzie mógł odnaleźć siebie na miejskich stronach internetowych. Wieczorem tego samego dnia na Wałach von Plauena wspólnie obejrzymy transmisję meczu Polska-Czechy. czytaj więcej na stronie 6 Facebook Aby ułatwić Państwu jeszcze szybszy dostęp do informacji związanych z życiem miasta, zachęcamy do odwiedzenia oficjalnego profilu miasta Malborka na Facebooku. Klikając w Lubię to dołączacie Państwo do grupy, która otrzymuje codziennie na swojej tablicy porcję najświeższych informacji o wydarzeniach w mieście, a także zapowiedzi nadchodzących przedsięwzięć. Bądź na bieżąco! Kliknij Lubię to na oficjalnym profilu miasta. Mamy nadzieję, że prace związane z rozpoczęciem budowy aquaparku, który będzie położony w Malborku na terenie Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ul. Parkowej 3, rozpoczną się jeszcze w tym roku. Projekt zakłada umiejscowienie budynku aquaparku na terenie obecnego boiska piłkarskiego. Będzie to kryty obiekt z częścią basenową, rekreacyjną, kompleksem SPA i strefą rekreacji na zewnątrz budynku. Wybudowaniem i zarządzaniem aquaparku zajmie się powołana w tym celu spółka - Centrum Aktywnego Wypoczynku w Malborku Sp. z o.o. czytaj więcej na stronie 3

2 2 Czerwiec 2012 Inwestycje We wrześniu zadzwoni pierwszy dzwonek w nowym budynku Szkoły Podstawowej Nr 3 Dobiega końca I etap prac budowlanych przy nowym budynku Szkoły Podstawowej Nr 3 w Malborku przy ul. Zakopiańskiej. Dobrą wiadomością jest fakt, że w roku szkolnym 2012/2013 naukę rozpoczną w niej wszyscy uczniowie, a nie tylko dzieci klas 0-III. W nowej szkole o powierzchni użytkowej ok m 2 funkcjonować będą po 2 klasy z każdego rocznika. Uczniowie będą mieli do dyspozycji stołówkę z kuchnią, aulę, boisko do unihokeja i jazdy na rolkach, które zimą może pełnić funkcję lodowiska, boisko trawiaste oraz plac zabaw. - Szkoła Podstawowa nr 3 w Malborku będzie w najbliższym czasie przechodziła duże zmiany, związane z przeniesieniem do nowego budynku. W wyniku wielu rozmów i poszukiwań najlepszych rozwiązań, wspólnie z władzami miasta zdecydowano o przeniesieniu od nowego roku szkolnego wszystkich klas 0-VI mówi dyrektor SP Nr 3 Beata Kacprowicz. Uchwałą Rady Miasta Malborka do obwodu Szkoły Podstawowej Nr 3 włączono również ulicę Rolniczą. Koszt realizacji kompleksu w I etapie, bez wyposażenia dydaktycznego i pomocniczego, wyniesie ponad 11 milionów zł. - Wykonawca zapewnił nas, że prace zostaną zakończone w terminie i od września można będzie rozpocząć naukę w nowej szkole. Oczywiście trzeba ją będzie wyposażyć, nie tylko klasy, ale i stołówkę, biura, aulę. Mamy już między innymi Foto: Archiwum SP nr 3 w Malborku szafki na ubrania, część wyposażenia zostanie przeniesiona ze starej szkoły. W tym miejscu chcielibyśmy zachęcić firmy bądź osoby prywatne do włączenie się do tego projektu, który ma służyć przecież naszym dzieciom i sfinansowanie wyposażenia na przykład jednej z klas w zamian za umieszczenie w danym pomieszczeniu informacji o fundatorze. Są to kwoty rzędu 5-8 tysięcy zachęca wiceburmistrz miasta Malborka, Jerzy Skonieczny. Dużym problemem jest brak bezpiecznej drogi do placówki. Nie oznacza to jednak, że dzieci będą miały kłopot z dotarciem do szkoły. Sprawę bezpieczeństwa traktujemy bardzo poważnie. Wprawdzie w tym roku brak środków finansowych nie pozwala wybudować docelowych ścieżek pieszo- -rowerowych, postanowiliśmy jednak położyć tymczasowe chodniki z płyt betonowych wzdłuż ulicy Kochanowskiego, na odcinku od istniejącej ścieżki rowerowej przy szkole do ul. Słupeckiej. Dodatkowo ustawimy tam znak strefy zamieszkania, co ograniczy prędkość samochodów do 20 km/h. Powstanie tam też strefa radarowa. Dzieci z Wielbarka i osiedla Południe będą miały również możliwość dojechania na lekcje autobusem MZK dodaje wiceburmistrz. Miejski Zakład Komunikacji w Malborku sp. z o.o. od 1 września br. uruchomi linię nr 7, dowożącą dzieci na zajęcia do nowej szkoły. Autobus wykona 8 kursów dziennie w dni powszednie i będzie dostępny dla wszystkich mieszkańców. Korzystających z przejazdów będzie obowiązywał taki sam zakres uprawnień do przejazdów ulgowych i bezpłatnych oraz cennik biletów jak na pozostałych liniach MZK. - Linia nr 7 składać się będzie z dwóch tras - wyjaśnia prezes MZK Małgorzata Zemlik - Pierwsza trasa prowadzić będzie przez Wielbark Cmentarz - Kochanowskiego - os. Słupecka - Czwartaki - Zakopiańska - Kochanowskiego - Wielbark Cmentarz. Autobus na tej trasie wykonywać będzie 4 kursy dziennie - 2 kursy rano dowożące dzieci na godz do szkoły i 2 kursy popołudniowe, odwożące dzieci po zajęciach lekcyjnych do domów. Druga trasa linii nr 7 prowadzić będzie ulicami Zakopiańska - Dąbrówki - Kotarbińskiego - Kwiatkowskiego - Michałowskiego - Dąbrówki - Kochanowskiego - Wielbark Cmentarz i wykonywać będzie również 4 kursy (2 rano i 2 po południu). Kursy trasy drugiej z os. Południe, oprócz dowozu dzieci do szkoły, zapewnią szybkie połączenie mieszkańcom osiedla z Cmentarzem Komunalnym dodaje pani prezes. Zakończenie inwestycji I etapu budowy szkoły otworzy nowy rozdział w życiu tej placówki. Uczniowie, którzy do tej pory musieli uczyć się w trudnych warunkach lokalowych, od września będą mieli do dyspozycji pomieszczenia o prawdziwie europejskim standardzie. - Informacja o podjętych działaniach została przekazana rodzicom przyszłych pierwszoklasistów. Poinformowani o tych planach zostali także rodzice uczniów już uczęszczających do naszej szkoły. Aktualnie wspólnie z Urzędem Miasta przygotowujemy logistyczny plan przeprowadzki placówki, która odbędzie się podczas wakacji dodaje dyrektor Beata Kacprowicz. Nowe autobusy na naszych drogach Rok 2012 to rok inwestycji w zakresie transportu miejskiego. W kwietniu miasto zakupiło nowy, 9-osobowy mikrobus Renault Trafic L2 H1 2.0 DCI z zabudową dla pasażera na wózku inwalidzkim, dostosowany do przewozu dzieci niepełnosprawnych. Pojazd będzie wykorzystywany głównie do transportu podopiecznych przedszkola specjalnego Biedroneczki, działającego przy Szkole Podstawowej Nr 5 oraz innych niepełnosprawnych uczniów tej placówki, jak również osób dowożonych do Środowiskowego Domu Samopomocy w Kończewicach. Wartość projektu: PLN Dofinansowanie: PLN W miarę możliwości, po uprzednim uzgodnieniu, korzystać będą z niego mogli również inni niepełnosprawni. Koszt mikrobusa wyniósł zł, w połowie został on sfinansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Parametry pojazdu były ustalane z konsultantem burmistrza ds. osób niepełnosprawnych Michałem Ławryszkiem, pełniącym tę funkcję od lutego bieżącego roku. - Mikrobus spełnia oczekiwania osób niepełnosprawnych i będzie funkcjonalny dla tych poruszających się na wózkach inwalidzkich i nie tylko. Mamy zapewnienie burmistrza, że poza podopiecznymi Szkoły Podstawowej Nr 5, korzystać będą z niego mogły również inne organizacje skupiające osoby niepełnosprawne. Cieszymy się, że urząd dokonał takiego zakupu, ponieważ pozwoli on na większą mobilność osób niepełnosprawnych w naszym mieście powiedział Michał Ławryszek. Od września na ulicach Malborka pojawią się również dwa nowe autobusy marki Solaris, zakupione przez Miejski Zakład Komunikacji. Pierwszy pojazd to Urbino 8,9 LE na 25 miejsc siedzących i 35 stojących, natomiast drugi to Urbino 10, na 25 miejsc siedzących i 45 stojących. Nowe nabytki kosztowały MZK łącznie zł netto. Oba autobusy będą miały kolorystykę i grafikę nawiązującą do miasta, z logo i charakterystycznymi wieżyczkami. Jednocześnie miasto zakupiło dwie nowe wiaty autobusowe, które stanęły przy ulicy Kotarbińskiego, w miejscu gdzie gromadzi się największa ilość pasażerów w tej części miasta. W następnych latach planowany jest zakup kolejnych wiat.

3 Inwestycje Czerwiec Aquapark w Malborku Mamy nadzieję, że prace związane z rozpoczęciem budowy aquaparku, który będzie położony w Malborku na terenie Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ul. Parkowej 3, rozpoczną się jeszcze w tym roku. Projekt zakłada umiejscowienie budynku aquaparku na terenie obecnego boiska piłkarskiego. Badania społeczne przeprowadzone w ramach projektu Strategia i Partnerstwo nasze narzędzia do wyprzedzania zmian gospodarczych w Mieście Malborku wykazały, że aż 62% mieszkańców popiera budowę kompleksu w naszym mieście. W celu realizacji tej inwestycji wykonany został już projekt budowlany Aquaparku, który zakłada różnorodne funkcje obiektu. - część basenowa basen sportowy o wymiarach 16x25m przystosowany do oficjalnych zawodów sportowych z podnoszonym dnem dla niepełnosprawnych, leniwa rzeka okalająca wodny plac zabaw dla dzieci z atrakcjami wodnymi i zjeżdżalniami, brodzik dla dzieci z małymi zjeżdżalniami i atrakcjami wodnymi, trzy zjeżdżalnie, basen rekreacyjny z leżankami wodnymi, gejzerami oraz z hydromasażem, - część rekreacyjna siłownia, sala fitness - kompleks SPA pięć saun ze strefą wypoczynku I basen zewnętrzny z hydromasażem - strefa rekreacji na zewnątrz obiektu boiska do piłki plażowej, siłownia zewnętrzna, plac zabaw dla dzieci i strefa wypoczynku Kompleks będzie mógł przyjąć jednorazowo około 350 gości w części basenowej oraz około 50 gości w strefie fitness i SPA. Wybudowaniem i zarządzaniem Aquaparku zajmie się powołana do tego celu spółka - Centrum Aktywnego Wypoczynku w Malborku Sp. z o.o. - Wartość całego zamierzenia planujemy na około 22 miliony zł netto, bo takie są możliwości tego przedsięwzięcia i spółki, która później będzie administrować obiekt i spłacać wszystkie należności związane z jego funkcjonowaniem. Spółka ma być głównym beneficjentem środków pozyskanych na realizację i to ona później będzie odpowiedzialna za użytkowanie i całą stronę finansową. Warto też wyraźnie powiedzieć, że wbrew temu, co sugerują osoby nieprzychylne tej inwestycji, nie będzie ona miała negatywnego wpływu na stan finansowy miasta mówi Burmistrz Miasta Malborka Andrzej Rychłowski. Malbork miasto sportu i rekreacji Miasto, zgodnie z hasłem, że w zdrowym ciele zdrowy duch, stawia na sport i rozwój infrastruktury sportowej. W ciągu ostatnich lat powstało wiele nowych obiektów, a stare zostały zmodernizowane. Cieszy fakt, że są one wykorzystywane zarówno przez dzieci i młodzież, jak i przez osoby dorosłe. To pokazuje, że aktywny wypoczynek jest dla naszych mieszkańców naprawdę ważny i chętnie korzystają oni z takiej właśnie formy spędzania wolnego czasu. - Cieszy fakt, że coraz więcej mieszkańców identyfikuje teren Ośrodka Sportu i Rekreacji i rewitalizowany przez miasto obszar parku miejskiego jako miejsca aktywnego rodzinnego spędzania wolnego czasu, rekreacji i odpoczynku na świeżym powietrzu. To koresponduje z wprowadzanym przez nas konsekwentnie od kilku lat programem odbudowy i modernizacji OSiR i przywróceniem świetności zielonym płucom miasta - mówi burmistrz Andrzej Rychłowski. Inwestycje sportowe zrealizowane w latach : - kryte lodowisko, które latem zamienia się w halę z możliwością korzystania z boiska, ścianki wspinaczkowej i trampoliny. Wartość inwestycji: ,20 PLN Foto: Archiwum OSiR w Malborku - modernizacja kąpieliska miejskiego - remont kapitalny pomostów i remont wiaty zawodniczej oraz budowa trzech boisk do piłki plażowej w ramach Malborskiego Programu Partnerstwa Lokalnego. Łączna wartość inwestycji: PLN - kompleks boisk w ramach programu Moje Boisko Orlik Wartość projektu: PLN Dofinansowanie: PLN - boisko wielofunkcyjne przy Szkole Podstawowej Nr 9. Wartość projektu: PLN Dofinansowanie: PLN - stadion lekkoatletyczny z bieżnią okólną 6-torową z ośmioma prostymi finiszowymi, rozbiegami do skoku o tyczce, trójskoku i skoku w dal, rozbiegiem do skoku wzwyż, dwoma rzutniami do rzutu oszczepem, jedną rzutnią do pchnięcia kulą wraz z oświetleniem, systemem nawadniającym i odwadniającym, boiskiem piłkarskim 105 m x 68 m i trybunami na miejsc. Obiekt uzyskał certyfikatu IAAF 1 CLASS (są jedynie dwa takie obiekty w całej Polsce Zawisza Bydgoszcz i OSiR Malbork). Możliwe będzie przeprowadzenie na stadionie rozgrywek piłkarskich o randze II ligi. Wartość projektu: PLN Dofinansowanie: PLN - pełnowymiarowe boisko piłkarskie o wymiarach: 105m x 68m ze sztucznym oświetleniem oraz trybunami na 200 miejsc. Boisko posiada certyfikat FIFA. Wartość inwestycji: ,70 PLN

4 4 Czerwiec Ponad 38 mln dotacji dla Malborka Malborskie projekty Miasto Malbork od kilku lat aktywnie pozyskuje zewnętrzne środki finansowe na realizację swoich zadań. Największy strumień pieniędzy tj. blisko 33 mln dotacji skierowany jest na realizację miejskich inwestycji. Ponadto miasto Malbork otrzymuje granty na wdrażanie projektów w zakresie ochrony środowiska, współpracy międzynarodowej, edukacji i oświaty, pomocy społecznej, turystyki i promocji. Inwestuj w Malbork Obszar Całkowita wartość Dotacja Wkład własny Inwestycje Gospodarka Współpraca międzynarodowa Edukacja i oświata Pomoc społeczna Turystyka i promocja Ochrona środowiska RAZEM: Elmos Termomodernizacja SP nr 9 Tytuł projektu: Inwestuj w Malbork kompleksowe przygotowanie terenów inwestycyjnych Nazwa programu: Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka Cel projektu: Stworzenie przedsiębiorstwom korzystnych warunków do inwestowania poprzez kompleksowe przygotowanie, opracowanie studium wykonalności i koncepcji zagospodarowania terenów inwestycyjnych położonych w Malborku, jak również ich promocji. Okres realizacji: PLN Tytuł projektu: ELMOS - Introducing electric mobility as intermodal transport mean in small & medium sized of south Baltic area Nazwa programu: Program Współpracy Transgranicznej Południowy Bałtyk Cel projektu: Promocja aktywnej mobilności w miastach Regionu Morza Bałtyckiego. Poprzez adaptację dobrych praktyk miasto Malbork będzie miało możliwość poznania i zastosowania nowoczesnych rozwiązań komunikacyjnych stosowanych w Europie. W ramach realizacji projektu powstanie także studium komunikacyjne, które określi zakres zmian w siatce komunikacyjnej miasta. Okres realizacji: PLN PLN Tytuł projektu: Termomodernizacja budynku Szkoły Podstawowej nr 9 w Malborku Nazwa programu: System Zielonych Inwestycji (GIS) - Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Cel projektu: W ramach termomodernizacji zostaną wykonane m.in. ocieplenie budynku, wymiana grzejników i okien. Okres realizacji: PLN PLN Przebudowa otoczenia dworca PKP PLN Widownia na Wałach von Plauena Tytuł projektu: Aktywizacja turystyczna wschodnich terenów zespołu zamkowego w Malborku Nazwa programu: Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata Cel projektu: Budowa widowni zlokalizowanej na wschodniej skarpie Młynówki oraz sceny z zadaszeniem, zakup telebimu oraz trybun mobilnych. Okres realizacji: Foto: Archiwum MWC PLN PLN Tytuł projektu: Przebudowa dróg dojazdowych do węzła transportowego przy dworcu PKP w Malborku Nazwa Programu: Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Pomorskiego na lata Cel projektu: Przebudowa węzła komunikacyjnego oraz reorganizacja komunikacji, budowa rond, remont instalacji, itp. Okres Realizacji: PLN PLN

5 Malborskie projekty Czerwiec Ponad 38 mln dotacji dla Malborka Szkoła Łacińska Przystań Park Północny otwarta dla amatorów żeglarstwa Rewitalizacja bulwaru nad Nogatem Foto: Michał Statkiewicz Jesienią 2011 r. rozpoczęły się prace budowlane związane z realizacją projektu Odbudowa i wprowadzenie nowych funkcji na terenie Szkoły Łacińskiej w Malborku, który otrzymał dofinansowanie ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Promesa Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Termin zakończenia inwestycji przesunął się ze względu na odkrycie w budynku historycznych murów, które Pomorski Wojewódzki Konserwator Zabytków nakazał odsłonić i zinwentaryzować. Obecnie magistrat posiada już ostateczną decyzję PWKZ dotyczącą pozostawienia części murów oraz rozbiórki innych jego fragmentów. Pozwala to na ogłoszenie przetargu na przeprojektowanie budynku w taki sposób, aby wypełnić zalecenia Konserwatora. W założeniach Szkoła Łacińska ma pełnić funkcję siedziby instytucji kultury, Malborskiego Centrum Kultury i Edukacji. W jej pomieszczeniach znajdą się: Mediateka, Multicentrum, sala konferencyjna wraz kawiarnią, skansem rzemiosł oraz pomieszczenia biurowe PLN PLN Dzięki unijnemu dofinansowaniu uzyskanemu ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Działanie 6.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka w ramach projektu pn. Pętla Żuławska rozwój turystyki wodnej. Etap I w Malborku powstała przystań żeglarska Park Północny. W ramach zadania zbudowano pomosty pływające wraz z trapami dojściowymi i odnogami cumowniczymi oraz umocniono brzeg na długości ok. 55 m. Wybudowano również bosmanat i budynek socjalny, wykonano oświetlenie terenu oraz nawierzchnię pieszo-jezdną. 5 maja br., podczas Malborskiej Majówki nad wodą nastąpiło oficjalne otwarcie sezonu żeglugi śródlądowej na Pętli Żuławskiej połączone z chrztem przystani Park Północny. Na uroczystość przybyli między innymi Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego Paweł Orłowski, członek Zarządu Województwa Pomorskiego Ryszard Świlski, kierownik Biura Rozwoju Dróg Wodnych Województwa Pomorskiego Zbigniew Ptak oraz przedstawiciele samorządów uczestniczących w realizacji projektu Pętla Żuławska. Zgodnie z hasłem imprezy, goście przybyli do Malborka drogą wodną, dwoma statkami płynącymi od przystani w Białej Górze, co było elementem promocji projektu. Zadanie inwestycyjne realizowane przez Malbork jest częścią projektu, który zakłada stworzenie unikalnego, charakteryzującego się wysoką jakością produktu turystycznego w postaci sieci zagospodarowanych szlaków wodnych Delty Wisły i Zalewu Wiślanego. Liderem całego przedsięwzięcia jest Województwo Pomorskie. Dzięki poprawie infrastruktury technicznej, rozbudowie portów i budowie przystani, a więc zwiększeniu ilości węzłów na szlaku, utworzona zostanie spójna sieć żeglownych tras śródlądowych, które zostaną oznakowane i przygotowane do przyjęcia większej liczby turystów. Pozwoli to na rozszerzenie i zróżnicowanie dotychczasowej oferty turystycznej regionów, ukazując różnorodne formy aktywnego spędzania czasu i turystyki i tym samym podnosząc ich atrakcyjność i konkurencyjność w skali całego kraju. Podczas 15. Gdańskich Targów Turystycznych Burmistrz Miasta Malborka odebrał nagrodę w konkursie organizowanym przez Polską Izbę Turystyki Oddział Pomorski na Najlepszą Promocję Turystyki Województwa Pomorskiego w kategorii Inwestycja turystyczna za realizację działań związanych z powstaniem i uruchomieniem przystani żeglarskiej Park Północny w Malborku. Ogromnym sukcesem zakończył się dla naszego miasta konkurs ogłoszony w czerwcu 2010 roku w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Litwa Polska Rosja na lata Miasto Malbork otrzyma dofinansowanie w wysokości 90% dla swojej części zadania o wartości ,87 w ramach projektu pn. Wspólnymi ścieżkami - rozwój potencjału turystycznego miast Malbork i Swietłyj, realizowanego w partnerstwie z miastem Swietłyj z Obwodu Kaliningradzkiego. Celem projektu jest wzrost potencjału turystycznego obu miast poprzez odbudowę ruin murów obronnych Starego Miasta w Malborku oraz opracowanie dokumentacji technicznej na zagospodarowanie bulwaru nad rzeką Nogat, a także zagospodarowanie parku przy nabrzeżu oraz opracowanie koncepcji rozwoju stref rekreacyjnych i turystycznych w mieście Swietłyj. Bulwar ma stanowić atrakcyjny pasaż spacerowy, posiadać odpowiednio przygotowaną nawierzchnię, wyposażenie w ławki, atrakcyjne oświetlenie oraz miejsca przygotowane do lokalizacji punktów małej gastronomii i innych punktów usługowo-handlowych. Bardzo ważnym elementem projektu będzie także wymiana doświadczeń pomiędzy partnerami projektu w zakresie zagospodarowania przestrzeni miejskiej oraz zacieśnianie relacji sąsiedzkich pomiędzy samorządami i ich krajami. Przypomnijmy, iż miasto Malbork w 2010 roku pozyskało z Programu Dziedzictwo Kulturowe Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego ,30 zł przy całkowitej wartości zadania ,16 zł na rewitalizację trzech odcinków miejskich murów obronnych w ramach realizacji projektu pn. Prace ratunkowe miejskich murów obronnych w Malborku. W ramach tego samego Programu w roku 2012 miasto Malbork uzyskało dodatkowe ,00 zł przy całkowitej wartości zadania ,87 zł na rewitalizację kolejnego odcinka fortyfikacji. Realizacja projektu Wspólnymi ścieżkami - rozwój potencjału turystycznego miast Malbork i Swietłyj umożliwi zakończenie prac związanych z odrestaurowaniem miejskich murów obronnych i stanowić będzie kolejny krok na drodze do zagospodarowania obszaru bulwarów miejskich PLN PLN Całkowita wartość projektów: PLN PLN

6 Imprezy 6 Czerwiec Imprezy sezon 2012 Imprezy sezon 2012 Imprezy sezon 2012 Wspólne kibicowanie na EURO 2012 w Malborku Czerwiec to przede wszystkim czas Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej w Polsce i Ukrainie. To święto wszystkich kibiców, którzy wspólnie dopingują swoich faworytów. Malborskie Centrum Kultury i Edukacji zaprasza fanów tego sportu na widownię plenerową na Wałach von Plauena na piłkarską ucztę i zmagania turniejowe najlepszych drużyn Europy. Dwa mecze już za nam. Kolejne transmisje: mecz Polska - Czechy 16 czerwca, na zakończenie programu drugiego dnia Dni Malborka oraz mecz finałowy 1 lipca w ramach programu wydarzenia Dzień z Radiem Malbork. W przypadku, gdyby Polacy awansowali ze swojej grupy do dalszej części turnieju, transmitowane będą także ich pozostałe spotkania. - Transmisje meczów odbędą się w ramach przyznanej miastu przez UEFA licencji na niekomercyjne pokazy publiczne, w związku z czym pokazy nie będą biletowane, ale też na ich terenie nie będzie prowadzona działalność komercyjna, czyli choćby sprzedaż w ramach małej gastronomii, czy tzw. ogródków piwnych informuje Aleksandra Kapejewska, dyrektor Malborskiego Centrum Kultury i Edukacji Oglądanie meczów możliwe będzie z wyznaczonego, wskazanego przez organizatora sektora na widowni. CENTRUM INFORMACJI TURYSTYCZNEJ **** CENTRU M INFORMACJI TURYSTYCZNEJ **** ul. Kościuszki Godziny otwarcia w sezonie letnim: Poniedziałek: 8:00-15:00 Wtorek- Piątek : 8:00-18:00 Sobota-Niedziela: 11:00-15:00 Foto: Archiwum MWC W ofercie: - wydawnictwa promocyjne, mapy, przewodniki po mieście oraz po całym regionie, - praktyczne informacje przydatne podczas podróży, zarówno na miejscu jak i telefonicznie oraz droga mailową, - sprzedaż pamiątek i gadżetów z logo miasta Malborka, - dostęp do bezpłatnego Internetu - możliwość skorzystania z czytelni turystycznej, gdzie znajdują się książki i wydawnictwa turystyczne oraz materiały promocyjne miast partnerskich. CIT współpracuje z Muzeum Zamkowym oraz z branżą turystyczną przy tworzeniu pakietów wycieczkowych i imprez. Foto: Archiwum MWC 16 czerwca br. na placu Kazimierza Jagiellończyka wykonane zostanie również rodzinne zdjęcie malborskich kibiców, ubranych w barwy narodowe. Każdy, kto znajdzie się na fotografii, będzie mógł odnaleźć siebie na miejskich stronach internetowych W czasie trwania mistrzostw, w Malborku funkcjonuje Punkt Informacji Kibica, który znajduje się w siedzibie Malbork Welcome Center na ul. Kościuszki. Od 15 czerwca do końca sierpnia br. czynny jest w godz od poniedziałku do piątku i w godz w sobotę i niedzielę. W punkcie można uzyskać wszelkie informacje związane z Euro 2012, strefami kibica, transportem, bazą noclegową i gastronomiczną oraz atrakcjami turystycznymi w regionie. Informacja jest dostępna również w języku angielskim i niemieckim pod numerem tel Ciekawą propozycję przygotowało Muzeum Zamkowe w Malborku, które zaprasza na wystawę pt. Bractwo Piłkarskie Pomezania. Archiwum Pamiątek. Ta czasowa ekspozycja, choć wpisująca się w cały szereg przygotowanych w różnych miejscach kraju wystaw poświęconych tematyce sportowej, dotyka jej tylko pośrednio. Autor koncepcji wystawy, dyrektor MZM Janusz Hochleitner, chciał przede wszystkim ukazać potrzebę i konieczność gromadzenia materiałów z życia codziennego, do których należą także pamiątki związane z zawodowym uprawianiem piłki nożnej. Te bardziej trwałe jak puchary, czy ulotne jak bilety i afisze, stanowią bowiem świadectwo kultury sportowej lokalnej społeczności Malborka.

7 Imprezy Czerwiec Imprezy sezon 2012 Imprezy sezon 2012 Imprezy sezon 2012 Oblężenie Malborka żywa lekcja historii Organizowane przez Muzeum Zamkowe w Malborku Oblężenie Malborka to cykliczna impreza edukacyjno-promocyjna, która nawiązuje do faktów historycznych. Twierdza w naszym mieście wraca do pamiętnych wydarzeń z lipca 1410 r., kiedy to zwycięskie wojska polsko-litewskie po wygranej bitwie pod Grunwaldem przyciągnęły pod malborski zamek i pozostały tu przez około dwa miesiące. Polskiemu królowi Władysławowi Jagielle oraz księciu litewskiemu Witoldowi nie udało się jednak go zdobyć. W ręce polskie przeszedł dopiero 40 lat później za panowania króla Kazimierza Jagiellończyka. W tym roku zapraszamy już po raz trzynasty w dniach lipca! Głównym punktem programu będzie, jak co roku, nocna inscenizacja przedstawiająca Oblężenie Malborka. Informacje na temat nocnej inscenizacji znajdą Państwo na stronach: lipca 2012 r. Kolejny Magic Malbork już 11 sierpnia! Przed nami kolejna edycja imprezy plenerowej Magic Malbork. Należy dodać, że w ubiegłym roku impreza otrzymała certyfikat Najlepszego Produktu Turystycznego, przyznawanego przez Polską Organizację Turystyczną sierpnia Malbork ponownie stanie się magiczną sceną, na której rozgrywać się będą spektakle teatralne, pokazy sztuki tanecznej i akrobatyki oraz niesamowitej muzyki. Impreza będzie połączeniem historii z elementami współczesnymi mówi Magdalena Marszałkowska, dyrektor Malbork Welcome Center, zajmującego się promocją tego wydarzenia chcemy pokazać, że w Malborku dużo się dzieje, że powstają imprezy o charakterze zarówno średniowiecznym, jak i współczesnym. Zapewnimy mieszkańcom i turystom atrakcje tego dnia od godz do północy bez przerwy. Po południu planujemy zorganizować po raz pierwszy profesjonalny flash mob na deptaku (błyskawiczny tłum tworzony w publicznych miejscach, by wykonać wspólny taniec), który poprowadzą dla mieszkańców i turystów znani tancerze. Głównym punktem Magic Malbork będzie jak zwykle niepowtarzalny wieczorny spektakl na Wałach von Plauena przy zamku, łączący ze sobą różnorodne formy sztuki: muzykę, taniec, obraz i światło. Wystąpią grupy akrobatyczne, w których wykonaniu będzie można zobaczyć zapierające dech w piersiach akrobacje. Z pewnością będzie to niesamowite wrażenie, gdyż wszystko razem - gra świateł, laserów, muzyki, sprawią, że to będzie jeden z niewielu tego typu spektakli w Polsce. Więcej informacji o imprezie i sprzedaży biletów na wieczorne widowisko już wkrótce na: Foto: Wojciech Zdunek Foto: Tomasz Studziński Foto: Michał Statkiewicz 11 sierpnia 2012 r. ENmusic festival 23 czerwca br. na Zamku w Malborku odbędzie się II edycja ENmusic festival, organizowanego przez Muzeum Zamkowego w Malborku oraz Stowarzyszenia Inicjatyw Kulturalnych Wydarzenie składa się z dwóch części: pierwsza to konkurs muzyczny, skierowany do młodych twórców, niezależnie od rodzaju wykonywanej muzyki, druga to koncert gwiazd wieczoru: dwóch żywiołowych składów NATURAL DREAD KILLAZ i MESAJAH Natural Dread Killaz to związani z muzyką od dziecka bracia Mesajah i paxon, pełniący w zespole role nawijaczy i producentów. Muzycy z respektem i dojrzałością podchodzą do jamajskich tradycji gatunku, jednocześnie są bardzo otwarci na nowe wpływy i brzmienia, dzięki czemu tworzą dźwięki bardzo świeże i nowoczesne. Reggae od zarania było przede wszystkim muzyką do tańca, Natural Dread Killaz pamiętają o tym i w trakcie koncertów rozgrzewają parkiet do czerwoności. Założycielem i frontmanem grupy Natural Dread Killaz jest Mesajah, który od kilku lat, równolegle z działalnością NDK, tworzy i koncertuje także solo. W swojej muzyce koncentruje się na sięganiu po gatunki mu najbliższe, a więc reggae, dancehall, dub, ragga i hip-hop, jednak pozostaje otwarty również na inne wpływy. 23 czerwca 2012 r. Foto: Press Photo Karolak, Topa i Gras na GARMIN Iron Triathlon Malbork 24 czerwca br. MKS Triathlon Malbork we współpracy z firmą Labosport Polska organizuje kolejną edycję zawodów triathlonowych pod hasłem Garmin Iron Triathlon Malbork im. Bartosza Kubickiego. Zawody organizowane są już od dwunastu lat, do tej pory wzięło w nich udział łącznie ponad 2000 uczestników. W tym roku chęć rywalizacji zapowiedziało około 350 osób, w tym aktorzy Tomasz Karolak, Bartłomiej Topa i dziennikarz Łukasz Grass. Patronat honorowy nad imprezą objął Burmistrz Miasta Malborka Andrzej Rychłowski. - Cieszę się, że po roku przerwy, w ciągu tygodnia od rozpoczęcia zapisów mieliśmy już komplet uczestników. To świadczy zarówno o popularności tego sportu jak i o prestiżu malborskiej imprezy mówi Marcin Waniewski, prezes MKS Triathlon Malbork. Więcej informacji na stronie: 24 czerwca 2012 r. Foto: MKS Triathlon Malbork Open Air Day Open Air Day jest największą lotniczą imprezą w regionie. Duża liczba atrakcji przygotowanych przez organizatorów skierowana jest zarówno do najmłodszych jak i do starszych miłośników lotnictwa. W tym roku zostaną zaprezentowane m.in. samoloty i uzbrojenie będące na wyposażeniu Wojska Polskiego, pokazy kunsztu służb mundurowych, koncerty, konkursy, pokazy spadochronowe i wiele innych ciekawych atrakcji. Impreza cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem czego dowodem jest liczba około 16 tysięcy uczestników podczas poprzedniej edycji. 8 września 2012 r. Eurosong 2012 W ostatni weekend września 2012 r. w Malborku odbędzie się IV Ogólnopolski Festiwal Piosenki Obcojęzycznej Eurosong 2012, organizowany przez Młodzieżową Radę Miasta Malborka. Udział w nim bierze śpiewająca młodzież z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych, w większości laureaci konkursów wokalnych o randze ogólnokrajowej i międzynarodowej września 2012 r. Foto: Krystyna Westfal

8 8 Czerwiec 2012 Turystyka Malbork Welcome Center ma już 5 lat! Czas mija bardzo szybko, wiemy to wszyscy. A jeszcze szybciej mija tym, którzy pracują, działają i nie mają czasu leniuchować. Tak jest w przypadku malborskiej ekipy pracującej w Malbork Welcome Center Centrum Turystyki w Malborku. 1 marca 2012 r. minęło już 5 lat działalności tej prężnej, promującej Malbork, jednostki. Centrum Turystyki powstało w 2007 roku na wzór podobnego centrum w Kalmarze, w Szwecji. Od tego roku wszystkie zadania związane z rozwojem i promocją turystyki, marketingiem imprez oraz informacją turystyczną przeszły z Urzędu Miasta do nowo powołanej jednostki budżetowej, a tym samym, do nowego, położonego w centrum Malborka budynku. Siedziba MWC to odrestaurowany budynek na ulicy Kościuszki, który jednocześnie jest punktem informacji turystycznej z przechowalnią bagażu, stanowiskami komputerowymi, czytelnią turystyczną i salą konferencyjną. Centrum już po pół roku funkcjonowania w tym budynku otrzymało III miejsce na najlepsze Centrum Informacji Turystycznej w Polsce. Od tego czasu pracownicy MWC zgromadzili ponad 20 różnych nagród dla miasta, za najlepsze kampanie promocyjne, za nowe produkty turystyczne, imprezy, a także za stworzenie takich atrakcji jak malborski Marianek czy nowa plenerowa impreza miejska Magic Malbork, organizowana co roku w sierpniu. Tu trzeba dodać, że Magic Malbork wymyślony przez Atrakcje turystyczne Foto: Wojciech Zdunek Malbork Welcome Center wspólnie z nieżyjącym już Jackiem Spychałą (reżyserem Oblężenia Malborka), otrzymał w 2011 roku, zaledwie po 3 edycjach, certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej. MWC od początku istnienia z sukcesem prowadzi dyrektor Magdalena Marszałkowska, która w lutym b.r. została powołana przez Minister Sportu i Turystyki do Rady Polskiej Organizacji Turystycznej. - Pięć lat to i mało i dużo. Pewnie w porównaniu z ubiegłorocznym 50-leciem Muzeum Zamkowego w Malborku to kropla w morzu, ale mamy satysfakcję z tego, ile udało nam się w tym czasie osiągnąć. mówi Magdalena Marszałkowska Sukces MWC to prawie nie zmieniona ekipa ludzi, to świetna atmosfera pracy, to zespół ludzi z pomysłami, ale też zaufanie, którym obdarza nas burmistrz i radni, żebyśmy mogli realizować założone cele, wdrażać nowe pomysły i kampanie i to nie tylko te zewnętrzne, promujące Malbork w kraju i za granicą, ale też te lokalne, dla mieszkańców, bo przecież to oni są największymi ambasadorami Malborka. Ćwierć miliona złotych dla Malborka na kampanię w kanałach TVN! W marcu budżet promocyjny Malborka stał się bogatszy o zł. Podczas konferencji organizowanej przez TVN Media, Magdalena Marszałkowska, dyrektor Malbork Welcome Center, wygrała dla swojej jednostki ćwierć miliona złotych, które mogą zostać przeznaczone na zrealizowanie darmowej kampanii reklamowej na antenach oraz portalach grupy TVN. W ramach konkursu przeprowadzone zostały konkurencje sportowe, a także sprawdzian z wiedzy na temat rynku mediów w Polsce i kanałów tematycznych grupy TVN. Dyrektor MWC udało się zdobyć I miejsce i tym samym zdobyć główną nagrodę. - Reprezentowałam Malbork Welcome Center, dlatego też zdobywając najwyższą nagrodę wygrałam tę kwotę na promocję miasta Malborka i kampanii reklamowych prowadzonych przez MWC mówi Magdalena Marszałkowska - nagroda zgodnie z regulaminem TVN będzie przez nas wykorzystana do końca roku Bardzo się cieszymy z tej wygranej i już przygotowujemy koncepcję nowej kampanii, a w połączeniu ze środkami, które są dostępne w projektach unijnych Urzędu Miasta powstanie na pewno bardzo fajna kampania reklamowa Malborka w TV i na ogólnopolskich portalach internetowych, na którą nigdy nie byłoby nas stać w takiej kwocie. Kolejka turystyczna przemieszcza się po ulicach Malborka, ułatwiając podróżującym zwiedzanie. Trasa przejazdu obejmuje ciekawe zakątki miasta. Plac miejski główną atrakcją placu jest fontanna, gdzie w takt specjalnie dobranej muzyki tańczy woda. Pomnik Króla Kazimierza Jagiellończyka przypomina wszystkim o polskiej historii miasta. Foto: Archiwum MWC Foto: Archiwum MWC Foto: Archiwum MWC Foto: Michał Statkiewicz Foto: Wojciech Zdunek Foto: Hubert Niewiadowski/Biuro Reklamy Grupy TVN Rejsy statkiem po malowniczych zakątkach Kanału Elbląskiego, Pojezierza Ostródzko-Iławskiego i Żuław Wiślanych. Na trasie rejsu znajdują się m.in. Zamek w Malborku, Rezerwat Przyrody i dwie śluzy, w tym okazała Śluza Biała Góra. Dinopark to gwarancja wspaniałej zabawy dla każdego. Park mieści ścieżkę edukacyjną, muzeum skamieniałości, kino 5D, krainę zabaw i mini zoo. Park linowy oferuje jedną z najdłuższych tras w Polsce, która liczy 1200 m. Zabawa gwarantowana dla dzieci jak i dorosłych, zapewniająca niezapomniane wrażenia, wysiłek i adrenalinę.

9 Oświata i kultura Czerwiec ABC nauki - bogatsza baza dydaktyczna w malborskich podstawówkach Kwiecień był dla malborskich szkół podstawowych niezwykle radosnym miesiącem, ponieważ w ramach projektu ABC nauki wyrównywanie szans edukacyjno-rozwojowych dzieci klas I-III szkół podstawowych Miasta Malborka uczniowie klas I-III otrzymali pomoce dydaktyczne za kwotę prawie PLN. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Kapitał Ludzki, realizowany przez miasto Malbork od września 2011 r., będzie kontynuowany do końca sierpnia 2013 r. Dzięki pozyskanym funduszom wszystkie szkoły podstawowe, dla których organem prowadzącym jest miasto Malbork otrzymały m.in. materiały edukacyjno-dydaktyczne, notebooki, projektory multimedialne, laptopy z rzutnikami, tablicę interaktywną, sprzęt nagłaśniający, wyposażenie gabinetów czy sprzęt i akcesoria do gimnastyki korekcyjnej. Pomoce te sprawiły uczniom ogromną radość i z pewnością przyczynią się do podniesienia poziomu nauki w malborskich podstawówkach. Poza doposażeniem bazy dydaktycznej, w ramach projektu przeprowadzony zostanie szereg zajęć zarówno dla dzieci ze specyficznymi trudnościami w pisaniu, czytaniu i w zdobywaniu umiejętności matematycznych, zajęć logopedycznych, socjoterapeutycznych i psychoedukacyjnych, gimnastyka korekcyjna, specjalistyczne zajęcia terapeutyczne dla dzieci niepełnosprawnych oraz dla dzieci nieśmiałych. Nie pominięto również potrzeb dzieci zdolnych, chcących rozwijać zainteresowania i uzdolnienia w dziedzinie nauk matematyczno-przyrodniczych oraz humanistycznych, plastycznych, taneczno-gimnastycznych, sportowych, wokalnych, artystycznych oraz z języka angielskiego. Wartość dofinansowania projektu wynosi 100%, tj ,20 PLN Planeta Energii zawitała w Malborku dzięki klasie II a z Zespołu Szkół Nr 2 Klasa II a z Zespołu Szkół Nr 2 w Malborku wraz z panią Beatą Barcikowską-Kmieć zgotowała mieszkańcom Malborka nie lada niespodziankę. Dzięki zwycięstwu w ogólnopolskim konkursie edukacyjnym organizowanym przez Grupę Energa w naszym mieście, w dn maja br., zawitało interaktywne miasteczko edukacyjno-rozrywkowe Planeta Energii. Panowała tam naprawdę gorąca atmosfera, którą podsycali przedstawiciele Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, prezentujący ciekawe eksperymenty oraz animatorzy prowadzący zabawy z najmłodszymi. Czekało tam na nich moc atrakcji, między innymi film 3D na temat źródeł powstawania energii, jej zastosowania i bezpiecznego użytkowania oraz pokazy i eksperymenty naukowe, w których dzieci brały aktywny udział. Dzięki wizycie w miasteczku najmłodsi dowiedzieli się, dlaczego nie należy używać samemu urządzeń elektrycznych, jak oszczędzać prąd i jak korzystać z energii w zgodzie ze środowiskiem. W ciągu dwóch dni miasteczko Planeta Energii odwiedziło aż 2 tysiące osób, w tym we wspólnej nauce i zabawie uczestniczyło ponad tysiąc sto dzieci klas I-III szkół podstawowych i najstarszych grup przedszkolnych oraz prawie tysiąc dzieci z rodzicami, którzy odwiedzali edukacyjną atrakcję popołudniami. Należy dodać, że klasa II a była jedną z 10 nagrodzonych klas w Polsce, wyróżnienia otrzymały również klasy III a i II b z tej samej szkoły, przygotowane przez panie Adelę Semeniuk i Jolantę Sieger. Oprócz przyjazdu Planety Energii, nagrodą były też zestawy edukacyjne zarówno dla szkoły jak i indywidualnie dla wszystkich dzieci. Różne formy wsparcia dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów Stypendia szkolne W pierwszym semestrze roku szkolnego 2011/2012 już po raz ósmy wypłacono stypendia szkolne uczniom w wysokości 182 zł, 170 zł i 150 zł. Z tej formy pomocy skorzystało ogółem 511 wychowanków szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Wysokość stypendium uzależniona była od wysokości dotacji otrzymanej przez Urząd Miasta Malborka z Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku i od dochodu na osobę w rodzinie ucznia oraz jego sytuacji rodzinnej. Kryterium dochodowe uprawniające do ubiegania się o przyznanie stypendium szkolnego o charakterze socjalnym wynosiło 351 zł netto na osobę w rodzinie. Stypendium Burmistrza Miasta Malborka W marcu br., już po raz piąty uczniom szkół podstawowych i gimnazjalnych zostało przyznane stypendium Burmistrza Miasta Malborka za wyniki w nauce, osiągnięte przez uczniów w pierwszym semestrze roku szkolnego 2011/2012. Wychowankowie malborskich szkół musieli wykazać się średnią ocen minimum 5,3 i wzorowym zachowaniem. Tym wysokim kryteriom sprostało 46 uczniów - 29 ze szkół podstawowych i 17 z gimnazjów. Burmistrz i jego zastępca wręczyli stypendystom dyplomy z gratulacjami, w ślad za którymi poszły środki finansowe w wysokości 100 zł miesięcznie dla każdego ucznia w drugim semestrze. Wyprawka szkolna W roku szkolnym 2011/2012 Urząd Miasta Malborka otrzymał dotację z Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku w wysokości zł na sfinansowanie Rządowego Programu Pomocy Uczniom w 2011 r. pod nazwą Wyprawka szkolna. Środki te przeznaczone zostały na dofinansowanie uczniom zakupu podręczników. Z programu skorzystało ogółem1692 uczniów.

10 10 Czerwiec 2012 Sprawy mieszkańców Podpisanie aneksu ze Stowarzyszeniem Szpitala Jerozolimskiego Dnia r., w Kolonii w Niemczech podpisany został aneks do Porozumienia ze Stowarzyszeniem Szpitala Jerozolimskiego. Dokument podpisali członkowie Zarządu Stowarzyszenia dr Klaus Hemprich i dr Hans Kaltenecker oraz Burmistrz Miasta Malborka Andrzej Rychłowski. Obecni byli również zastępca burmistrza Jerzy Skonieczny, który koordynuje prace związane z odbudową obiektu oraz Aleksandra Kapejewska, dyrektor Malborskiego Centrum Kultury i Edukacji, w skład którego wchodzi również Szpital Jerozolimski. Spotkanie było też okazją do omówienia możliwości pozyskiwania funduszy na realizację dalszych prac oraz wspólnych wydarzeń planowanych w tym roku. Obie strony wyraziły wolę dalszej współpracy w przyjaznej atmosferze. Aneks został przygotowany w ścisłej współpracy z zarządem stowarzyszenia i zaakceptowany przez obie strony. W porozumieniu była mowa o wykorzystaniu całego obiektu, co obecnie nie jest możliwe, dlatego trzeba było wprowadzić nowe uzgodnienia. Podpisanie aneksu było konieczne również ze względu na powstanie Malborskiego Centrum Kultury i Edukacji, który jest zarządcą obiektu. Zapisy pierwotnego porozumienia zmieniono w niewielkim zakresie, zachowane zostały wszystkie funkcje w nim zawarte, na których zależy członkom stowarzyszenia, poszerzono jednak zakres wykorzystywania budynku tak, aby w przyszłości można było optymalnie i bezkonfliktowo użytkować obiekt. Szpital Jerozolimski, jak od początku zakładano, będzie centrum spotkań polsko-niemieckich i międzynarodowych. Stowarzyszenie Szpitala Jerozolimskiego będzie prowadzić w nim badania nad szpitalnictwem w czasach panowania Zakonu Krzyżackiego, będzie tam miało również własną bibliotekę i archiwum. Budynek wykorzystywany będzie również w celach wystawienniczo-edukacyjnych o charakterze regionalnym. Obecnie Stowarzyszenie jest na etapie składania wniosku do Pełnomocnika Federalnego ds. Kultury i Mediów Rządu Niemieckiego na renowację fasady wschodniej i południowej. Będzie to kolejny etap prac na budynku. W lipcu, podczas uroczystego otwarcia wystawy o przedwojennym Muzeum Miasta, na Szpitalu zawieszona zostanie tablica pamiątkowa z informacją o źródłach finansowania prac remontowych. Wystawa będzie miała miejsce w czasie prowadzonych w Malborku interdyscyplinarnych warsztatów wykopaliskowych dla studentów archeologii, historii, ochrony zabytków i konserwacji uniwersytetów w Lublinie, Bochum, Madrycie, Hradec Kralova (Czechy) i Budapeszcie. 9 lipca br. właśnie w sali konferencyjnej Szpitala Jerozolimskiego, specjalnie dla mieszkańców naszego miasta wygłoszony zostanie wykład Malbork Wielbark od 1900 r. Zimowa i Wiosenna Gala Miss Malborka Za nami kolejna już gala półfinałowa Miss Malborka W sobotę 26 maja br. w Klubie Nocnym Dołek o tytuł najpiękniejszej walczyło 7 kandydatek. Wiosenną Miss Jurorów została Kinga Kowalska, a Wiosenną Miss Internautów Agnieszka Lipieńska. Nowością w tej edycji był przyznany tytuł Miss Publiczności, który powędrował do Martyny Górajczyk. Wokaliści z Malborka w Bitwie na Głosy To już druga gala półfinałowa odbywająca się w ramach konkursu piękności w naszym mieście. W pierwszym etapie Miss Zimy, który odbył się w lutym, przepustkę do finału otrzymały dwie kandydatki: Marlena Stępień i Natalia Cierlica. Tradycyjnie o losach uczestniczek zadecydowało jury, w skład którego weszli przedstawiciele samorządu na czele z burmistrzem Malborka Andrzejem Rychłowskim, Foto: Michał Statkiewicz przedstawiciele instytucji kultury, sponsorzy oraz zaproszeni przez organizatorów goście specjalni, m.in. dzielnie reprezentująca Malbork w konkursie Miss Polonia w 1994 roku Magdalena Mieszkuniec Cieślak. Finalistki, oprócz przepustki do finału, w którym powalczą o nagrodę główną 10 tysięcy złotych, otrzymały wiele atrakcyjnych nagród ufundowanych przez sponsorów, na przykład pobyt w luksusowym Leśnym Wellness Izabeli Brodzińskiej, wyśmienite obiady w restauracji Barka, niespodziankę od właściciela Studia Tatuażu Habeer Tattoo, karnety na zajęcia sportowe w Sport Life, sesję zdjęciową u Michała Statkiewicza, stronę internetową Image Studio, karnet na Aquaaerobic od Delfin-Malbork, zestaw biżuterii od firmy Koral, a także pobyt w gospodarstwie agroturystycznym U Weni. Kolejna gala półfinałowa odbędzie się w sierpniu, wtedy poznamy Miss Lata. Organizatorzy już niebawem rozpoczynają nabór do kolejnego etapu. Szczegóły można odnaleźć na stronie organizatora: Foto: Michał Statkiewicz Przez dziewięć tygodni wokaliści z naszego miasta, występujący w elbląskiej drużynie Ryszarda Rynkowskiego, śpiewająco walczyli w muzycznym show Bitwa na Głosy, emitowanym na antenie TVP2. Malbork reprezentowali: charyzmatyczny Piotr Jacyno oraz Sandra Eliminowska i Milena Rachańska, na co dzień śpiewające w zespole Balbiny, działającym przy Malborskim Centrum Kultury i Edukacji, które do udziału w castingu zmotywowała opiekunka grupy Maria Seibert. Nasi uczestnicy byli zdecydowanie mocną stroną zespołu, o czym świadczyć mogą między innymi liczne solówki oraz bardzo pozytywne komentarze Jury. Zespół Ryszarda Rynkowskiego przez pierwsze trzy odcinki był faworytem telewidzów, potem stracił pozycję lidera, ale i tak do końca programu nie schodził z podium. Ostatecznie w finale przegrał z drużyną Kamila Bednarka, choć do ostatnich minut odcinka różnica głosów była niewielka i w sumie wyniosła niecały procent. Dla uczestniczących wokalistów nie był to jednak koniec przygody, ponieważ po zakończeniu show drużyna RR dalej wspólnie występuje na koncertach i imprezach. Tak duży sukces nie byłby możliwy, gdyby nie wsparcie telewidzów, w szczególności mieszkańców Malborka, Elbląga i okolic a także wyrozumiałość nauczycieli Sandry i Mileny, za co malborscy uczestnicy składają serdeczne podziękowania. Foto: Archiwum MCKiE

11 Sprawy mieszkańców Czerwiec Honorowa Odznaka Rady Europy dla Malborka Rada Europy ponownie doceniła działania Malborka w zakresie współpracy międzynarodowej, w szczególności współpracy z miastami partnerskimi i przyznała miastu kolejne wyróżnienie Honorową Odznakę Rady Europy. Nagroda zostanie wręczona przez członka Zgromadzenia Parlamentarnego w czasie tegorocznej edycji imprezy Magic Malbork. Miasto otrzyma symboliczną mosiężną plakietę, na której oprócz symboli europejskich widnieć będzie data przyznania odznaki i nazwa gminy. Odznaka Europy jest trzecim krokiem do uzyskania najwyższego trofeum Nagrody Europy, o którą będziemy ubiegać się w kolejnych latach. W 2008 r. Rada Europy przyznała Malborkowi Dyplom Europy, a rok później Honorową Flagę Rady Europy. Dyplom z rąk Danuty Jazłowieckiej, ówczesnej Przewodniczącej Podkomisji Rady Europy ds. Nagrody Europy oraz Piotra Świtalskiego, Ambasadora w Stałym Przedstawicielstwie RP przy Radzie Europy w Strasburgu Burmistrz Miasta Malborka Andrzej Rychłowski odebrał podczas uroczystego spotkania w siedzibie Rady Europy w Strasburgu. Uroczystość przekazania Honorowej Flagi miała miejsce w lipcu 2009 r. na malborskim placu miejskim, podczas realizacji projektu U zbiegu pięciu kultur w czasie Oblężenia Malborka. Z tej okazji do Malborka przybyły delegacje z naszych miast partnerskich oraz zaprzyjaźnionego miasta Larvik z Norwegii. Honorową Flagę władzom miasta Malborka przekazał Klaus Bühler, przedstawiciel Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy. Podczas uroczystości nastąpiło także odsłonięcie umieszczonych na ul. Kościuszki tablic z nazwami i herbami miast partnerskich oraz Larviku. Studenci pracowali nad nowym wizerunkiem Malborka Niespełna 200 studentów z różnych uczelni w kraju gościło w kwietniu br. w Malborku za sprawą realizowanych w partnerstwie z miastem warsztatów architektonicznych oraz badań antropologicznych. Warsztaty architektoniczno-urbanistyczne Architektour 2012 odbywające się pod hasłem Człowiek a Miasto Miasto a człowiek, obfitowały w serię wykładów z udziałem autorytetów w dziedzinie gospodarki przestrzennej, zajęcia praktyczne oraz pracę młodych architektów w terenie. Uczestniczyli w nich studenci z uczelni technicznych w Poznaniu i Gdańsku. - Zadaniem studentów pracujących w grupach było opracowanie koncepcji dotyczącej rewitalizacji przestrzeni publicznej, a także przedstawienie pomysłów związanych z zagospodarowaniem wybranych obszarów miasta. Część pomysłów została przedstawiona już podczas spotkania otwartego, jakie odbyło się na zakończenie warsztatów. Te i inne propozycje młodych architektów zostaną zebrane i będą tworzyły spójny raport, który trafi do nas najpóźniej w lipcu mówi zastępca burmistrza Malborka Maciej Rusek. Zasłużony dla Miasta Malborka i Firma Roku 2011 Już 15 czerwca br. w Centrum Konferencyjnym Karwan na terenie Muzeum Zamkowego odbędzie się Uroczysta Sesja Rady Miasta Malborka, podczas której zostanie przyznana nagroda Firmy Roku 2011 w realizowanym rokrocznie przez malborski magistrat konkursie gospodarczym. Elementem sesji będzie także wręczenie medalu Zasłużonego dla Miasta Malborka ks. Henrykowi Liszewskiemu, któremu miejscy radni przyznali owy tytuł podczas kwietniowej sesji. W tegorocznej edycji konkursu Firma Roku nominowanych jest sześć przedsiębiorstw: Ośrodek Medyczny Mederi, Fabryka Okien PCV Forest, Golden Pokrycia Dachowe, Restauracja Przystanek Patrzałkowie, Hotel Grot oraz Salon AGD Ludwik Koch. Nagroda Firma Roku jest zaszczytnym wyróżnieniem dla przedsiębiorstw, które całokształtem swojej działalności zawodowej i społecznej, wybitnie przyczyniły się do rozwoju miasta lub swoim działaniem niosły pomoc i wsparcie społeczności lokalnej. Podobnie jak przed rokiem, z inicjatywy Kapituły, w skład której wchodzą urzędnicy, przedstawiciele instytucji otoczenia biznesu oraz organizacji skupiających przedsiębiorców, poza konkursem przyznany zostanie tytuł Debiut Roku O tytuł ten powalczą młode malborskie przedsiębiorstwa, które istnieją na rynku nie dłużej niż trzy lata, jednak swoją działalnością dają innym początkującym firmom doskonały przykład stosowania dobrych praktyk w biznesie. Do tego wyróżnienia nominowani zostali : Leśne Wellness kompleks saun i jacuzzi, Salon Kosmetyczny Chocolate, Centrum Językowo-Tłumaczeniowe Apple School, Regionalna Telewizja Internetowa TvMalbork.pl, Atlantis Club oraz Pub Alternatywa. Ponadto, po raz pierwszy decyzją Kapituły jedno z malborskich przedsiębiorstw spoza nominowanych podmiotów gospodarczych otrzyma nagrodę specjalną za wieloletnią działalność na rzecz miasta i jego mieszkańców. Równolegle do warsztatów architektonicznych odbyły się również badania z zakresu antropologii pt. Rewitalizacja przestrzeni społecznej, a tożsamość mieszkańców miasta Malborka. Badania były prowadzone na mocy porozumienia zawartego przez miasto Malbork z Instytutem Etnologii Antropologii Kulturowej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Codzienna porcja najświeższych informacji z życia miasta, dobra muzyka, ciekawe felietony i wywiady. Celem przyświecającym temu przedsięwzięciu było skonstruowanie współczesnego wizerunku miasta, w oparciu o opinie mieszkańców w kontekście dziedzictwa kulturowego. Wyniki tych badań posłużą jako materiał wyjściowy przy opracowaniu projektu konsultacji społecznych, które będą pomocne w planowaniu strategii rozwoju miasta, promocji czy wdrażaniu projektów edukacyjnych skierowanych do najmłodszych mieszkańców Malborka.

12 Malborskie projekty 12 Czerwiec Malbork opracowuje Strategię Rozwoju Miasta W wyniku realizowanego przez Miasto Malbork projektu Partnerstwo i Strategia nasze narzędzia do wyprzedzania zmian gospodarczych w Mieście Malborku, w całości dofinansowanego ze środków unijnych, od stycznia br. rozpoczęto szereg działań mających na celu opracowanie strategii zarządzania zmianą społeczno-gospodarczą dla miasta Malborka. W ramach realizacji projektu i współpracy urzędników miejskich z lokalnymi przedsiębiorcami oraz instytucjami okołobiznesowymi zostanie opracowany dokument antykryzysowy, utworzony w oparciu o wyniki badań, które zostały przeprowadzone wśród mieszkańców miasta oraz przedstawicieli malborskich organizacji pozarządowych. Badania stały się również elementem diagnozy społeczno- -gospodarczej, która stanowi materiał wyjściowy do opracowania Strategii Rozwoju Miasta na lata O jej ostatecznym kształcie zadecydują członkowie grupy partnerskiej - osoby, które zgłosiły chęć udziału w projekcie w ramach przeprowadzonego na początku kwietnia br. procesu rekrutacji. Grupę tą stanowią osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach tzw. samozatrudnienia, pracownicy sektora mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, osoby zatrudnione w administracji publicznej, a także osoby pracujące w organizacjach pozarządowych. Kolejnym ważnym etapem projektu będzie organizacja otwartych seminariów z ekspertami, przybliżających uczestnikom partnerstwa wiedzę o możliwych do podjęcia skonkretyzowanych działań na poziomie lokalnym na rzecz stymulowania aktywnych rozwiązań w gospodarce miasta, infrastrukturze czy rynku pracy. Realizacja projektu jest możliwa dzięki pozyskaniu na ten cel przez miasto Malbork ,50 zł. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VIII - Regionalne kadry gospodarki, Działanie 8.1 Rozwój pracowników i przedsiębiorstw w regionie, Poddziałanie Wsparcie procesów adaptacyjnych i modernizacyjnych w regionie PLN PLN Cyfrowo połączeni Projekt Cyfrowo połączeni e-inclusion na terenie Miasta Malborka i Gminy Miłoradz jest przedsięwzięciem infrastrukturalnym z modułem edukacyjnym, kształtującym świadomość technologiczną przez rozwijanie umiejętności korzystania z Internetu. Skierowany jest do grupy 100 gospodarstw domowych, w tym 60 z terenu miasta Malborka. Uczestnicy projektu otrzymali wsparcie w postaci specjalistycznych szkoleń komputerowych, między innymi zakończonych certyfikatem ECDL. Moduł szkoleniowy rozbudowany został o konsultacje, których tematyką była obsługa sprzętu komputerowego. Beneficjenci otrzymali sprzęt komputerowy oraz możliwość bezpłatnego korzystania z Internetu. Potwierdzeniem zasadności realizacji projektu jest z pewnością zwycięstwo w konkursie Samorządowe Notowania Europejskie, prowadzonym przez serwis samorządowy Polskiej Agencji Prasowej. Realizacja projektu opisana została w artykule pod nazwą Internet łączy pokolenia. W konkursie udział wzięły najciekawsze przedsięwzięcia, realizowane przez poszczególne jednostki samorządu terytorialnego, które otrzymały wsparcie finansowe z Unii Europejskiej. Malborski projekt ujął Internautów trafnością oferowanej klientom pomocy społecznej. Uczestnictwo w projekcie, zdaniem burmistrza Andrzeja Rychłowskiego, daje nowe możliwości, szczególnie młodzieży, na rozwijanie swoich umiejętności, zdobywanie wiedzy również za pośrednictwem Internetu. Jest to projekt bardzo ważny i pozwalający młodym uczestnikom, których szanse w porównaniu z kolegami nie były dotąd równe, nabyć umiejętności związane z posługiwaniem się komputerem, oprogramowaniem, Internetem, przez co staną się konkurencyjni na rynku pracy. Uczestnik projektu, dziesięcioletni Jakub, Musialski okazał się najmłodszym w Polsce posiadaczem Europejskiego Certyfikatu Umiejętności Komputerowych (ECDL). - Wiedza nabyta podczas szkoleń przydaje mi się w codziennej nauce, nawet pomagam innym dzieciom na lekcji informatyki. Najczęściej korzystam z programów informacyjnych i edukacyjnych podczas odrabiania lekcji - potwierdza Jakub. Zadowolony z udziału w projekcie jest również tata Jakuba, który dodał: - Kuba dzięki tym zajęciom i projektowi wyprzedza swoich rówieśników, ponieważ ma teraz większy zasób wiedzy. Mimo, że jest najmłodszym uczestnikiem projektu, uczy rodzeństwo i inne dzieci w szkole. Jest mi z tego względu bardzo przyjemnie, że to akurat moje dziecko. Jestem z niego dumny. Należy podkreślić, iż trwająca od końca 2008 r. realizacja projektu od początku była trudna i niestandardowa. Obecnie projekt zmierza ku końcowi. Nasi beneficjenci jeszcze przez 5 lat trwałości projektu będą mogli cieszyć się z posiadania sprzętu komputerowego wraz z dostępem do Internetu. Podkreślenia wymaga fakt, że jest to pierwszy projekt tego typu w województwie pomorskim, który otrzymał dofinansowanie w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, Oś Priorytetowa 8. Społeczeństwo informacyjne zwiększenie innowacyjności gospodarki, działanie 8.3 Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu e-inclusion. Całkowita wartość projektu dla miasta Malborka: PLN PLN Urząd Miasta Malborka, Malbork, pl. Słowiański 5, Redakcja portalu

DOGODNE POŁOŻENIE(Trans europejska sieć transportowa)

DOGODNE POŁOŻENIE(Trans europejska sieć transportowa) ELBLĄG Strefa dobrych inwestycji Urząd Miejski w Elblągu Adam Witek Wiceprezydent Elbląga www.elblag.eu DOGODNE POŁOŻENIE(Trans europejska sieć transportowa) Elbląg leży na skrzyżowaniu krajowych dróg

Bardziej szczegółowo

ELBLĄG Strefa dobrych inwestycji. Adam Witek Wiceprezydent Elbląga. Urząd Miejski w Elblągu. www.elblag.eu

ELBLĄG Strefa dobrych inwestycji. Adam Witek Wiceprezydent Elbląga. Urząd Miejski w Elblągu. www.elblag.eu ELBLĄG Strefa dobrych inwestycji Urząd Miejski w Elblągu Adam Witek Wiceprezydent Elbląga www.elblag.eu DOGODNE POŁOŻENIE(Trans europejska sieć transportowa) Elbląg leży na skrzyżowaniu krajowych dróg

Bardziej szczegółowo

Akcja Lato 2015 harmonogram

Akcja Lato 2015 harmonogram Akcja Lato 2015 harmonogram Półkolonie 3 turnusy (zajęcia od godziny 7.30-16.30) Zajęcia bezpłatne na obiektach POSiR Turnieje piłki nożnej Turnieje siatkówki plażowej Spływy kajakowe Jednodniowe wycieczki

Bardziej szczegółowo

Przygotowania do UEFA EURO 2012. 18 stycznia 2012 r.

Przygotowania do UEFA EURO 2012. 18 stycznia 2012 r. Przygotowania do UEFA EURO 2012 18 stycznia 2012 r. 8 CZERWCA 2012 r. GODZ. 18:00 MECZ OTWARCIA UEFA EURO 2012 TM STADION NARODOWY W WARSZAWIE do meczu otwarcia Polska- Grecja pozostało 142 dni MISTRZOSTWA

Bardziej szczegółowo

Szkoła Podstawowa Nr 9 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu OFERTA DLA UCZNIÓW KLAS I W ROKU SZKOLNYM 2015/2016

Szkoła Podstawowa Nr 9 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu OFERTA DLA UCZNIÓW KLAS I W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 Szkoła Podstawowa Nr 9 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu OFERTA DLA UCZNIÓW KLAS I W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 STANDARD EDUKACYJNY W szkole realizujemy standardową ofertę edukacyjną zaplanowaną przez Ministerstwo

Bardziej szczegółowo

Program NA WŁASNE KONTO

Program NA WŁASNE KONTO Program NA WŁASNE KONTO Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od blisko 25 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie

Bardziej szczegółowo

Strona 1 SPRAWOZDANIE Z KONSULTACJI SPOŁECZNYCH W RAMACH AKTUALIZACJI STRATEGII ROZWOJU GMINY PODEDWÓRZE

Strona 1 SPRAWOZDANIE Z KONSULTACJI SPOŁECZNYCH W RAMACH AKTUALIZACJI STRATEGII ROZWOJU GMINY PODEDWÓRZE Strona 1 SPRAWOZDANIE Z KONSULTACJI SPOŁECZNYCH W RAMACH AKTUALIZACJI STRATEGII ROZWOJU GMINY PODEDWÓRZE Podedwórze, październik 2014 1. WSTĘP W dniu 24.10.2014 w Urzędzie Gminy w Podedwórzu odbyły się

Bardziej szczegółowo

6.12.2011 r. godz. 16:00-20:00 Centrum Kultury i Czytelnictwa w Brzostku

6.12.2011 r. godz. 16:00-20:00 Centrum Kultury i Czytelnictwa w Brzostku Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "LIWOCZ" zaprasza wszystkich zainteresowanych na bezpłatne szkolenie pt. "Małe projekty - sposób na aktywizację społeczności lokalnej" dotyczące przygotowania wniosków

Bardziej szczegółowo

OFERTA Centrum Turystyczno - Sportowe

OFERTA Centrum Turystyczno - Sportowe OFERTA Centrum Turystyczno - Sportowe Najczęściej i najchętniej wybierany ośrodek przez młodych sportowców. Wielokrotny organizator imprez rangi międzynarodowej i ogólnopolskiej. Za sprawa posiadanej bazy

Bardziej szczegółowo

Oferta reklamy na terenie obiektów sportowych zarządzanych przez OCSiR

Oferta reklamy na terenie obiektów sportowych zarządzanych przez OCSiR Oferta reklamy na terenie obiektów sportowych zarządzanych przez OCSiR Wyciąg nart wodnych Wyciąg nart wodnych o długości 800 m z wypożyczalnią sprzętu jest jedną z największych atrakcji sportowych regionu.

Bardziej szczegółowo

Środki zewnętrzne pozyskane przez Miasto Garwolin w 2014 roku. 3 604 391 zł

Środki zewnętrzne pozyskane przez Miasto Garwolin w 2014 roku. 3 604 391 zł Środki zewnętrzne pozyskane przez Miasto Garwolin w 2014 roku 3 604 391 zł Zadania realizowane przez Miasto Garwolin przy udziale funduszy zewnętrznych w 2014 roku 1 680 926 zł rozbudowa Miejsko Powiatowej

Bardziej szczegółowo

Agencja Promocji Sportu POLSKI SPORT, ul. Jana Pawła II, 16-400 Suwałki, NIP: 844-154-03-04 tel.: 87 562 60 33; e-mail: biuro@polskisport.com.

Agencja Promocji Sportu POLSKI SPORT, ul. Jana Pawła II, 16-400 Suwałki, NIP: 844-154-03-04 tel.: 87 562 60 33; e-mail: biuro@polskisport.com. Oferta uczestnictwa Liga Piłkarska na ORLIKU Suwałki kwiecień 2012 r. Szanowni Państwo, W imieniu Agencji Promocji Sportu Polski Sport pragnę złożyć na Państwa ręce ofertę uczestnictwa w rozgrywkach Ligi

Bardziej szczegółowo

SKRÓCONY OPIS IMPREZ TARGOWYCH, W KTÓRYCH UCZESTNICZYŁO MIASTO SOPOT 2006

SKRÓCONY OPIS IMPREZ TARGOWYCH, W KTÓRYCH UCZESTNICZYŁO MIASTO SOPOT 2006 SKRÓCONY OPIS IMPREZ TARGOWYCH, W KTÓRYCH UCZESTNICZYŁO MIASTO SOPOT 2006 Międzynarodowy Salon Turystyczny Tour Salon 2006 W dniach 26-28 października 2006 Stowarzyszenie Turystyczne Sopot promowało miasto

Bardziej szczegółowo

KONFERENCJA. Rewitalizacja w mieście Dlaczego? Dla kogo? Przykłady dobrych praktyk oraz przyszłość rewitalizacji w nowej perspektywie finansowej

KONFERENCJA. Rewitalizacja w mieście Dlaczego? Dla kogo? Przykłady dobrych praktyk oraz przyszłość rewitalizacji w nowej perspektywie finansowej KONFERENCJA Rewitalizacja w mieście Dlaczego? Dla kogo? Przykłady dobrych praktyk oraz przyszłość rewitalizacji w nowej perspektywie finansowej Lokalny Program Rewitalizacji Miasta Włocławek do 2015 roku

Bardziej szczegółowo

CEL OGÓLNY (CO) CEL SZCZEGÓŁOWY (CS) PRZEDSIĘWZIĘCIE (P) PREFEROWANE TYPY OPERACJI

CEL OGÓLNY (CO) CEL SZCZEGÓŁOWY (CS) PRZEDSIĘWZIĘCIE (P) PREFEROWANE TYPY OPERACJI Opis operacji odpowiadającej działaniu z zakresu Małe projekty pod kątem spełniania kryteriów wyboru określonych w Lokalnej Strategii Rozwoju Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo na Jurze Tytuł projektu:

Bardziej szczegółowo

Oferta PROMOCYJNA na organizację Zielonych Szkół oraz imprez integracyjnych i sportowych dla dzieci i młodzieży. 50 zł za dobę ZAPRASZAMY NAD MORZE

Oferta PROMOCYJNA na organizację Zielonych Szkół oraz imprez integracyjnych i sportowych dla dzieci i młodzieży. 50 zł za dobę ZAPRASZAMY NAD MORZE Oferta PROMOCYJNA na organizację Zielonych Szkół oraz imprez integracyjnych i sportowych dla dzieci i młodzieży 50 zł za dobę ZAPRASZAMY NAD MORZE OPIEKUNOWIE OTRZYMAJĄ ZAKWATEROWANIE W APARTAMENTACH DE

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 9 ZAPRASZA SERDECZNIE DO WSPÓLNEJ NAUKI I ZABAWY WSZYSTKIE DZIECI SZEŚCIO I SIEDMIOLETNIE

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 9 ZAPRASZA SERDECZNIE DO WSPÓLNEJ NAUKI I ZABAWY WSZYSTKIE DZIECI SZEŚCIO I SIEDMIOLETNIE Odkrycia małego dziecka są jak kamienie kosztowne najtrwalsze, najpewniejsze, najświetniejsze ze zdobyczy K. Przerwa - Tetmajer SZKOŁA PODSTAWOWA NR 9 ZAPRASZA SERDECZNIE DO WSPÓLNEJ NAUKI I ZABAWY WSZYSTKIE

Bardziej szczegółowo

AKTYWNE LEGIONOWO Jak zmienić sypialnię w miasto, które porusza!

AKTYWNE LEGIONOWO Jak zmienić sypialnię w miasto, które porusza! AKTYWNE LEGIONOWO Jak zmienić sypialnię w miasto, które porusza! Sypialnia dobrze czy źle o mieście? Stereotyp dotyczący miast na obrzeżach aglomeracji Sypialnia bez kompleksów: Najprzyjemniejsze miejsce

Bardziej szczegółowo

Wybrane fragmenty działalności Burmistrza Cybinki w roku 2013

Wybrane fragmenty działalności Burmistrza Cybinki w roku 2013 Wybrane fragmenty działalności Burmistrza Cybinki w roku 2013 Luty 2014 Budowa przydomowych oczyszczalni ścieków na terenie Gminy Cybinka Programem budowy przydomowych oczyszczalni zostały objęte nieruchomości,

Bardziej szczegółowo

T-Mobile Ekstraklasa. Piłka nożna Mężczyzn. Sezon 2012/2013

T-Mobile Ekstraklasa. Piłka nożna Mężczyzn. Sezon 2012/2013 42-200 Częstochowa, ul. Dąbrowskiego 38, tel. +48/34/3615734, fax. +48/34/3664261 www.btsport.pl, e-mail: lech@btsport.pl T-Mobile Ekstraklasa Piłka nożna Mężczyzn Sezon 2012/2013 Zaproszenie Rozgrywki

Bardziej szczegółowo

MAŁE PROJEKTY Nabór wniosków spotkanie informacyjne. Podegrodzie, 22.02.2011 r.

MAŁE PROJEKTY Nabór wniosków spotkanie informacyjne. Podegrodzie, 22.02.2011 r. MAŁE PROJEKTY Nabór wniosków spotkanie informacyjne Podegrodzie, 22.02.2011 r. Cele ogólne LSR - przedsięwzięcia CEL OGÓLNY 1 Rozwój turystyki w oparciu o bogactwo przyrodnicze i kulturowe obszaru CELE

Bardziej szczegółowo

INFORMACJE O PROJEKCIE Nazwa projektu: Mini Euro 2012 ( II Mistrzostwa Szkół Podstawowych i Gimnazjów z terenu miasta Rzeszowa).

INFORMACJE O PROJEKCIE Nazwa projektu: Mini Euro 2012 ( II Mistrzostwa Szkół Podstawowych i Gimnazjów z terenu miasta Rzeszowa). INFORMACJE O PROJEKCIE Nazwa projektu: Mini Euro 2012 ( II Mistrzostwa Szkół Podstawowych i Gimnazjów z terenu miasta Rzeszowa). Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu Sport to zdrowie mówił Herkules

Bardziej szczegółowo

Lider Zachodniopomorski

Lider Zachodniopomorski Lider Zachodniopomorski Realizacja Mini- Projektów Czajkowska Magdalena Glińska Zofia Kapinos Aleksandra Jak tworzyłyśmy nasze projekty? Zaczynałyśmy od analizy otoczenia i jego potrzeb Zastanawiałyśmy

Bardziej szczegółowo

Projekt NA WŁASNE KONTO

Projekt NA WŁASNE KONTO Projekt NA WŁASNE KONTO Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od 25 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera

Bardziej szczegółowo

STAN REALIZACJI PROJEKTÓW KLUCZOWYCH W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO NA LATA 2007-2013

STAN REALIZACJI PROJEKTÓW KLUCZOWYCH W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO NA LATA 2007-2013 XXV POSIEDZENIE KOMITETU MONITORUJĄCEGO STAN REALIZACJI PROJEKTÓW KLUCZOWYCH W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO NA LATA 2007-2013 Kielce, 13 marca 2015 r. dla rozwoju

Bardziej szczegółowo

Projekty Miasta Kalety

Projekty Miasta Kalety Projekty Miasta Kalety Realizowane z udziałem środków Unii Europejskiej www.kalety.pl Company LOGO ŚRODKI POZYSKANE Z REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO NA LATA 2007 2013 Miasto Kalety

Bardziej szczegółowo

Wnioski z analizy ankiet do aktualizacji Strategii rozwoju turystyki dla miasta Stargard Szczeciński w perspektywie do roku 2020

Wnioski z analizy ankiet do aktualizacji Strategii rozwoju turystyki dla miasta Stargard Szczeciński w perspektywie do roku 2020 Wnioski z analizy ankiet do aktualizacji Strategii rozwoju turystyki dla miasta Stargard Szczeciński w perspektywie do roku 2020 Biuro Strategii Miasta / Luty 2015 Metryczka Osoba wypełniająca Wiek 1,01

Bardziej szczegółowo

X Gdańskie Targi Turystyczne GTT 2007 Juz po raz dziesiąty odbyły się w dniach 13-15.04.2007 r. Gdańskie Targi Turystyczne GTT. Z roku na rok wzrasta

X Gdańskie Targi Turystyczne GTT 2007 Juz po raz dziesiąty odbyły się w dniach 13-15.04.2007 r. Gdańskie Targi Turystyczne GTT. Z roku na rok wzrasta Targi 2007 Międzynarodowy Salon Turystyczny TOUR SALON 2007 W dniach 24 27.10.2007 r. w Poznaniu, odbyły się prestiżowe Targi Regionów i Produktów Turystycznych - Tour Salon. Stowarzyszenie Turystyczne

Bardziej szczegółowo

KIM JESTEŚMY OFERTA ZIMA 2015

KIM JESTEŚMY OFERTA ZIMA 2015 KIM JESTEŚMY BizLiga organizuje profesjonalne rozgrywki dla firm i instytucji. Kompleksowa organizacja rozgrywek sportowych i imprez dla biznesu obejmuje m.in.: ligi dla firm, rozgrywki wewnętrzne dla

Bardziej szczegółowo

PODSUMOWANIE VI KADENCJI SAMORZĄDU MIASTA I GMINY GRABÓW NAD PROSNĄ

PODSUMOWANIE VI KADENCJI SAMORZĄDU MIASTA I GMINY GRABÓW NAD PROSNĄ PODSUMOWANIE VI KADENCJI SAMORZĄDU MIASTA I GMINY GRABÓW NAD PROSNĄ W mijającej kadencji samorządu Miasto i Gmina Grabów nad Prosną osiągnęła znaczne postępy w rozwoju infrastruktury społeczno-kulturalnej,

Bardziej szczegółowo

Powierzchnie reklamowe MOSiR w Sochaczewie

Powierzchnie reklamowe MOSiR w Sochaczewie Powierzchnie reklamowe MOSiR w Sochaczewie Pływalnia Orka, Teren przy ul. Olimpijskiej Hala sportowa, ul. Kusocińskiego skiego 2 Stadion przy ul. Warszawskiej Hala lodowiska/kortu tenisowego Integracyjny

Bardziej szczegółowo

ROZWÓJ POTENCJAŁU GOSPODARCZEGO POWIATU ŚWIDNICKIEGO POPRZEZ UTWORZENIE INKUBATORA LOTNICZEGO

ROZWÓJ POTENCJAŁU GOSPODARCZEGO POWIATU ŚWIDNICKIEGO POPRZEZ UTWORZENIE INKUBATORA LOTNICZEGO ROZWÓJ POTENCJAŁU GOSPODARCZEGO POWIATU ŚWIDNICKIEGO POPRZEZ UTWORZENIE INKUBATORA LOTNICZEGO projekt realizowany przez Powiat Świdnicki w Świdniku w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie z wykonania Budżetu Miasta 2011 r. INWESTYCJE MIEJSKIE

Sprawozdanie z wykonania Budżetu Miasta 2011 r. INWESTYCJE MIEJSKIE Sprawozdanie z wykonania Budżetu Miasta 2011 r. INWESTYCJE MIEJSKIE DROGI PUBLICZNE GMINNE Łączne nakłady poniesione na budowę ulic gminnych wraz z infrastrukturą w roku 2011 wynoszą 3 960,1 tys. zł Zrealizowano

Bardziej szczegółowo

Termin realizacji zadania. IV kwartał 2011 r. od 11 stycznia 2012 do 31 grudnia 2012 r.

Termin realizacji zadania. IV kwartał 2011 r. od 11 stycznia 2012 do 31 grudnia 2012 r. Harmonogram konkursów na realizację zadań publicznych Województwa Dolnośląskiego w 2012 r. Nazwa zadania priorytetowego/konkursu Termin ogłoszenia konkursu Termin realizacji zadania Pula środków do rozdysponowania

Bardziej szczegółowo

Rewitalizacja Europejskiego Szlaku Kulturowego na obszarze Południowego Bałtyku - Pomorska Droga Św. Jakuba RECReate

Rewitalizacja Europejskiego Szlaku Kulturowego na obszarze Południowego Bałtyku - Pomorska Droga Św. Jakuba RECReate Rewitalizacja Europejskiego Szlaku Kulturowego na obszarze Południowego Bałtyku - Pomorska Droga Św. Jakuba RECReate Szczecin 20 grudnia 2011 r. Bożena Wołowczyk Plan prezentacji 1. Idea europejskich szlaków

Bardziej szczegółowo

Lublin, dnia 28 grudnia 2015 r. Poz. 5424 UCHWAŁA NR X/48/2015 RADY GMINY WOJSŁAWICE. z dnia 24 listopada 2015 r.

Lublin, dnia 28 grudnia 2015 r. Poz. 5424 UCHWAŁA NR X/48/2015 RADY GMINY WOJSŁAWICE. z dnia 24 listopada 2015 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA LUBELSKIEGO Lublin, dnia 28 grudnia 2015 r. Poz. 5424 UCHWAŁA NR X/48/2015 RADY GMINY WOJSŁAWICE z dnia 24 listopada 2015 r. w sprawie uchwalenia rocznego programu współpracy

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY nr 9 w KRAKOWIE, os. WYCIĄŻE, ul. PRAWOCHEŃSKIEGO 7 TEL. 12 645 08 87 ZAPRASZAMY

ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY nr 9 w KRAKOWIE, os. WYCIĄŻE, ul. PRAWOCHEŃSKIEGO 7 TEL. 12 645 08 87 ZAPRASZAMY ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY nr 9 w KRAKOWIE, os. WYCIĄŻE, ul. PRAWOCHEŃSKIEGO 7 TEL. 12 645 08 87 ZAPRASZAMY Zespół Szkolno Przedszkolny nr 9 w Krakowie. Przedszkole Samorządowe nr 19 oraz Szkoła Podstawowa

Bardziej szczegółowo

Matryca logiczna określająca wskaźniki realizacji celów i przedsięwzięć dla Czarnorzecko-Strzyżowskiej LGD

Matryca logiczna określająca wskaźniki realizacji celów i przedsięwzięć dla Czarnorzecko-Strzyżowskiej LGD Rozdział IV.1 OKREŚLENIE WSKAŹNIKÓW REALIZACJI CELÓW ORAZ PRZEDSIĘWZIĘĆ Matryca logiczna określająca wskaźniki realizacji celów i przedsięwzięć dla Czarnorzecko-Strzyżowskiej Przedsięwzięcia Produktu Cel

Bardziej szczegółowo

Dodatkowe informacje Centrum Kultury i Sportu w Chęcinach

Dodatkowe informacje Centrum Kultury i Sportu w Chęcinach Dodatkowe informacje Centrum Kultury i Sportu w Chęcinach Centrum Kultury i Sportu jest samorządową instytucją kultury, posiada osobowość prawną i jest wpisana do rejestru instytucji kultury prowadzonej

Bardziej szczegółowo

SOPOCKI DWUMIESIĘCZNIK POZARZĄDOWY STYCZEŃ LUTY

SOPOCKI DWUMIESIĘCZNIK POZARZĄDOWY STYCZEŃ LUTY SOPOCKI DWUMIESIĘCZNIK POZARZĄDOWY STYCZEŃ LUTY SPOŁECZEŃSTWO / POMOC SPOŁECZNA / ZDROWIE / GOSPODARKA... 2 NAUKA / EDUKACJA... 5 KULTURA I SZTUKA... 7 EKOLOGIA/OCHRONA ŚRODOWISKA/TURYSTYKA I KRAJOZNAWSTWO...

Bardziej szczegółowo

KIM JESTEŚMY. BizLiga organizuje profesjonalne rozgrywki dla firm i instytucji.

KIM JESTEŚMY. BizLiga organizuje profesjonalne rozgrywki dla firm i instytucji. KIM JESTEŚMY BizLiga organizuje profesjonalne rozgrywki dla firm i instytucji. Kompleksowa organizacja rozgrywek sportowych i imprez dla biznesu obejmuje m.in.: ligi dla firm, rozgrywki wewnętrzne dla

Bardziej szczegółowo

Projekt HerMan Seminarium Kraków, 15.12.2014. Akcja pilotażowa. Reklama w przestrzeni historycznej Lublina.

Projekt HerMan Seminarium Kraków, 15.12.2014. Akcja pilotażowa. Reklama w przestrzeni historycznej Lublina. Projekt HerMan Seminarium Kraków, 15.12.2014 Akcja pilotażowa Reklama w przestrzeni historycznej Lublina. I. Problematyka akcji pilotażowej. - akcja pilotażowa dotyczyła wspólnego z interesariuszami opracowania

Bardziej szczegółowo

UROCZYSTE PODSUMOWANIE PROJEKTU. Radosny Start Malucha utworzenie punktów przedszkolnych w Gminie Wielopole Skrzyńskie

UROCZYSTE PODSUMOWANIE PROJEKTU. Radosny Start Malucha utworzenie punktów przedszkolnych w Gminie Wielopole Skrzyńskie UROCZYSTE PODSUMOWANIE PROJEKTU Radosny Start Malucha utworzenie punktów przedszkolnych w Gminie Wielopole Skrzyńskie 26 lipca 2012 r. w siedzibie Szkoły Podstawowej nr 1 im. mjra Ludwika Marszałka "Zbroi"

Bardziej szczegółowo

WSTĘP DO REWITALIZACJI OBSZAROWEJ CENTRUM ŁODZI

WSTĘP DO REWITALIZACJI OBSZAROWEJ CENTRUM ŁODZI PROGRAM WSTĘP DO REWITALIZACJI OBSZAROWEJ CENTRUM ŁODZI PROGRAM REMONTOWY DLA NIERUCHOMOŚCI GMINNYCH ZLOKALIZOWANYCH W STREFIE WIELKOMIEJSKIEJ ŁODZI NA LATA 2011-2014 OBSZAR DZIAŁANIA Programem objęty

Bardziej szczegółowo

ENGLISH SUMMER CAMP 2015

ENGLISH SUMMER CAMP 2015 ENGLISH SUMMER CAMP 2015 Szanowni Państwo! Właśnie rozpoczynamy organizację obozu English Summer Camp 2015. Chcielibyśmy zaprosić Państwa współpracy i prosić o wsparcie materialne naszych działań. Niestety

Bardziej szczegółowo

Informacja o poszczególnych inwestycjach

Informacja o poszczególnych inwestycjach UZASADNIENIE Przedmiotowy projekt uchwały jest realizacją przepisu art. 5 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o przygotowaniu finałowego turnieju Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012 (Dz. U. Nr

Bardziej szczegółowo

Poznań Katowice Gdańsk Szczecin Kraków Wrocław Gdynia

Poznań Katowice  Gdańsk Szczecin Kraków Wrocław Gdynia Szanowni Państwo, sport i rekreacja stają się w Polsce częścią życia codziennego wielu mieszkańców naszego kraju. Największą popularnością cieszy się oczywiście piłka nożna. Coraz częściej ludzie pragną

Bardziej szczegółowo

Darmowy podręcznik dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów.

Darmowy podręcznik dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Pomysły dla szkół Rozpoczął się nowy rok szkolny i rząd ma pomysły dla polskich szkół. Darmowe podręczniki, programy zachęcające dzieci i młodzież do aktywności fizycznej, likwidacja śmieciowego jedzenia

Bardziej szczegółowo

Doświadczenia w rewitalizacji na przykładzie Wejherowa

Doświadczenia w rewitalizacji na przykładzie Wejherowa Doświadczenia w rewitalizacji na przykładzie Wejherowa Wojciech Kozłowski 1999-2010 Zastępca Prezydenta Miasta Wejherowa Pełnomocnik Prezydenta Miasta ds. Rewitalizacji Od 2010 r. Wiceprzewodniczący Rady

Bardziej szczegółowo

PROGRAM WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ POLSKA-ROSJA 2014-2020. Giżycko, 21 października 2015 r.

PROGRAM WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ POLSKA-ROSJA 2014-2020. Giżycko, 21 października 2015 r. PROGRAM WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ POLSKA-ROSJA 2014-2020 Giżycko, 21 października 2015 r. Program Polska-Rosja 2014-2020 Program Polska - Rosja 2014-2020 przygotowywany jest przez współpracujące ze sobą

Bardziej szczegółowo

Opole, dnia 6 października 2015 r. Poz. 2141 UCHWAŁA NR XII/95/15 RADY MIEJSKIEJ BRZEGU. z dnia 25 września 2015 r.

Opole, dnia 6 października 2015 r. Poz. 2141 UCHWAŁA NR XII/95/15 RADY MIEJSKIEJ BRZEGU. z dnia 25 września 2015 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO Opole, dnia 6 października 2015 r. Poz. 2141 UCHWAŁA NR XII/95/15 RADY MIEJSKIEJ BRZEGU w sprawie zmian w budżecie Gminy Brzeg na 2015 r. oraz zmiany uchwały w

Bardziej szczegółowo

Diagnoza potencjału i problemów w zakresie Kultury, Sztuki, Sportu i Turystyki w Dzielnicy Targówek

Diagnoza potencjału i problemów w zakresie Kultury, Sztuki, Sportu i Turystyki w Dzielnicy Targówek Diagnoza potencjału i problemów w zakresie Kultury, Sztuki, Sportu i Turystyki w Dzielnicy Targówek Warsztat tematyczny w ramach przygotowania Zintegrowanego Programu Rewitalizacji na lata 2014-2020 wprowadzenie

Bardziej szczegółowo

CO? GDZIE? KIEDY? DLA KOGO?

CO? GDZIE? KIEDY? DLA KOGO? CO? Wakacyjna impreza MUSIC & FASHION DAYS - Zegrze 2015 oraz wybory MISS LATA 2015 GDZIE? Hotel 500 nad Jeziorem Zegrzyńskim ul. Warszawska 31A, 05-130 Zegrze KIEDY? Dwa wakacyjne weekendy: 11-12 lipca

Bardziej szczegółowo

Programy współfinansujące rozwój turystyki wiejskiej

Programy współfinansujące rozwój turystyki wiejskiej 1 Programy współfinansujące rozwój turystyki wiejskiej Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 2013. Program Samorządu Województwa Wielkopolskiego Wielkopolska Odnowa Wsi. Program Operacyjny Zrównoważony

Bardziej szczegółowo

Mini Euro 2012 KIBICUJEMY RAZEM

Mini Euro 2012 KIBICUJEMY RAZEM Mini Euro 2012 KIBICUJEMY RAZEM Turniej Piłki Nożnej Szkół Podstawowych Klas czwartych Cel imprezy: Zainteresowanie dzieci klas czwartych piłką nożną oraz pogłębienie ich zainteresowań i umiejętności już

Bardziej szczegółowo

Przewodnicząca Komisji Przestrzegania Prawa i Porządku Publicznego. Renata Nosarzewska. Maria Walkiewicz. Protokołowała:

Przewodnicząca Komisji Przestrzegania Prawa i Porządku Publicznego. Renata Nosarzewska. Maria Walkiewicz. Protokołowała: Protokół nr 80/2014 z Komisji Przestrzegania Prawa i Porządku Publicznego oraz Komisji, Oświaty, Kultury, Zdrowia, Opieki Społecznej i Sportu, które odbyło się 7 lipca 2014 r. (wizja miejsc, w których

Bardziej szczegółowo

POLSKIE. www.oskarysportowe.com www.oskarysportowe.com www.oskarysportowe.com

POLSKIE. www.oskarysportowe.com www.oskarysportowe.com www.oskarysportowe.com POLSKIE O KONKURSIE Ogólnopolski konkurs Polskie Oskary Sportowe skierowany jest do społeczności lokalnych zaangażowanych w aktywności sportowe, a jego celem jest wyłonienie i nagrodzenie najciekawszych

Bardziej szczegółowo

Turniej Orlik Basketmania 2013

Turniej Orlik Basketmania 2013 Turniej Orlik Basketmania 2013 O TURNIEJU PO RAZ trzeci, w 8 województwach, na obiektach wybudowanych w ramach programu Moje boisko ORLIK 2012 zagramy w koszykówkę na szeroką skalę w turnieju Orlik Basketmania.

Bardziej szczegółowo

Stopień wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego. dla Województwa Pomorskiego. na lata 2007 2013

Stopień wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego. dla Województwa Pomorskiego. na lata 2007 2013 Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Pomorskiego na lata 2007-2013 UNIA EUROPEJSKA Stopień wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 2013 Departament

Bardziej szczegółowo

Programy rządowe. Stypendia szkolne Wyprawka szkolna. Cyfrowa szkoła Radosna szkoła. www.kuratorium.waw.pl zakładka: Dla szkół i samorządów ->

Programy rządowe. Stypendia szkolne Wyprawka szkolna. Cyfrowa szkoła Radosna szkoła. www.kuratorium.waw.pl zakładka: Dla szkół i samorządów -> www.kuratorium.waw.pl zakładka: Dla szkół i samorządów -> Programy rządowe Programy rządowe Stypendia szkolne Wyprawka szkolna Cyfrowa szkoła Radosna szkoła Kto otrzymuje: uczeń, w którego rodzinie miesięczna

Bardziej szczegółowo

KS Prądniczanka to klub związany z dzielnicą Prądnik Czerwony od 1921 roku. Mało prawdopodobne, aby któremuś z ówczesnych założycieli marzyło się, by

KS Prądniczanka to klub związany z dzielnicą Prądnik Czerwony od 1921 roku. Mało prawdopodobne, aby któremuś z ówczesnych założycieli marzyło się, by KS Prądniczanka to klub związany z dzielnicą Prądnik Czerwony od 1921 roku. Mało prawdopodobne, aby któremuś z ówczesnych założycieli marzyło się, by 90 lat później w tym samym miejscu nadal uprawiano

Bardziej szczegółowo

OPERACJE ZREALIZOWANE NA OBSZARZE WDRAŻANIA GMINA ANDRESPOL GMINA ROKICINY GMINA NOWOSOLNA GMINA BRÓJCE W RAMACH PROW 2007-2013

OPERACJE ZREALIZOWANE NA OBSZARZE WDRAŻANIA GMINA ANDRESPOL GMINA ROKICINY GMINA NOWOSOLNA GMINA BRÓJCE W RAMACH PROW 2007-2013 GMINA ROKICINY GMINA ANDRESPOL LGD GMINA NOWOSOLNA OPERACJE ZREALIZOWANE NA OBSZARZE WDRAŻANIA LOKALNEJ STRATEGII ROZWOJU STOWARZYSZENIA LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA STER W RAMACH PROW 2007-2013 GMINA BRÓJCE

Bardziej szczegółowo

BIZNES I KONFERENCJE

BIZNES I KONFERENCJE BIZNES I KONFERENCJE Jest takie miejsce... Hotel Senator to doskonale wyposażony obiekt wypoczynkowo-rekreacyjny położony zaledwie 80 m od morza, z bogatym zapleczem gastronomicznym i rekreacyjnym. Szeroka

Bardziej szczegółowo

RENDEZ-VOUS Z FRANCJĄ SOBOTA 14 LIPCA 2012 ULICA FRANCUSKA WARSZAWA OFERTA UDZIAŁU

RENDEZ-VOUS Z FRANCJĄ SOBOTA 14 LIPCA 2012 ULICA FRANCUSKA WARSZAWA OFERTA UDZIAŁU RENDEZ-VOUS Z FRANCJĄ SOBOTA 14 LIPCA 2012 ULICA FRANCUSKA WARSZAWA OFERTA UDZIAŁU Z okazji święta narodowego Francji, Francuska Izba Przemysłowo-Handlowa w Polsce przy współpracy z Instytutem Francuskim

Bardziej szczegółowo

Instrumenty wsparcia przedsiębiorstw w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego

Instrumenty wsparcia przedsiębiorstw w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Urząd d Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego Instrumenty wsparcia przedsiębiorstw w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007 - Ostrowiec Świętokrzyski,

Bardziej szczegółowo

OFERTA. T-Mobile Ekstraklasa

OFERTA. T-Mobile Ekstraklasa T-Mobile Ekstraklasa Piłka nożna Mężczyzn Sezon 2014/2015 B T S P O R T 4 2-2 0 0 C z ę s t o c h o w a, u l. D ą b r o w s k i e g o 3 8, t e l. + 4 8 / 3 4 / 3 6 1 5 7 3 4, f a x. + 4 8 / 3 4 / 3 6 6

Bardziej szczegółowo

Harmonogram konkursów na realizację zadań publicznych Województwa Dolnosląskiego w 2013 r. Termin ogłoszenia konkursu

Harmonogram konkursów na realizację zadań publicznych Województwa Dolnosląskiego w 2013 r. Termin ogłoszenia konkursu Harmonogram konkursów na realizację zadań publicznych Województwa Dolnosląskiego w 2013 r. Wydział odpowiedzialny Nazwa zadania priorytetowego/konkursu Termin ogłoszenia konkursu Termin realizacji zadania

Bardziej szczegółowo

ZIMOWY OBÓZ PIŁKARSKI KS BŁONIANKA KIELCE 2015

ZIMOWY OBÓZ PIŁKARSKI KS BŁONIANKA KIELCE 2015 ZIMOWY OBÓZ PIŁKARSKI KS BŁONIANKA KIELCE 2015 Termin: 17.01.2015 24.01.2015 (U-13, U-12, U-11, U10) Miejsce: Kielce. Stolica województwa świętokrzyskiego położona w Górach Świętokrzyskich nad rzeką Silnicą,

Bardziej szczegółowo

Harmonogram konkursów na realizację zadań publicznych Województwa Dolnosląskiego w 2013 r. Termin ogłoszenia konkursu. Termin realizacji zadania

Harmonogram konkursów na realizację zadań publicznych Województwa Dolnosląskiego w 2013 r. Termin ogłoszenia konkursu. Termin realizacji zadania Harmonogram konkursów na realizację zadań publicznych Województwa Dolnosląskiego w 2013 r. Wydział odpowiedzialny Nazwa zadania priorytetowego/konkursu Aktywizacja społeczna i zawodowa osób niepełnosprawnych.

Bardziej szczegółowo

Charakterystyka studiów Podyplomowe studia skierowane są do:

Charakterystyka studiów Podyplomowe studia skierowane są do: Akademia Sztuki w Szczecinie ogłasza nabór na drugą edycję dwusemestralnych studiów podyplomowych: Zarządzanie kulturą z wybranymi aspektami zarządzania szkolnictwem artystycznym 219 godzin zajęć zostanie

Bardziej szczegółowo

KALENDARZ IMPREZ REKREACYJNO- SPORTOWYCH NA 2015 ROK

KALENDARZ IMPREZ REKREACYJNO- SPORTOWYCH NA 2015 ROK IMPREZA TERMIN MIEJSCE CHARAKTERSYTYKA ZADANIA Styczeń Rozgrywki ligowe dla rozgrywek- soboty, pasjonatów piłki halowej. IV Nidzicka Liga Piłki Ferie z od 27.01.2015 IV Nidzicka Liga Piłki Ogólnopolski

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR ORN.0050.10.2016 BURMISTRZA OLECKA. z dnia 19 stycznia 2016 r.

ZARZĄDZENIE NR ORN.0050.10.2016 BURMISTRZA OLECKA. z dnia 19 stycznia 2016 r. ZARZĄDZENIE NR ORN.0050.0.0 BURMISTRZA OLECKA z dnia 9 stycznia 0 r. w sprawie zmiany zarządzenia w sprawie ustalenia minimalnych stawek opłat za korzystanie z obiektów i urządzeń użyteczności publicznej

Bardziej szczegółowo

Szybka Kolej Regionalna Tychy Dąbrowa Górnicza etap I Tychy Miasto Katowice

Szybka Kolej Regionalna Tychy Dąbrowa Górnicza etap I Tychy Miasto Katowice Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego realna odpowiedź na realne potrzeby Mapa projektów dofinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego znajduje się na stronie http://rpo.slaskie.pl/mapa/?wnioskodawca=miasto+tychy

Bardziej szczegółowo

Playarena CUP Wrocław 2008 Podsumowanie turnieju.

Playarena CUP Wrocław 2008 Podsumowanie turnieju. Piłka nożna to pasjonująca gra. A Wrocław jest idealnym miejscem spotkań dla piłkarzy z całego kraju. Playarena CUP Wrocław 2008 Podsumowanie turnieju. Dziękujemy za Państwa wsparcie przy organizacji turnieju

Bardziej szczegółowo

Licząc na owocną współpracę przesyłam pozdrowienia. Z wyrazami szacunku. Tomasz Matela. Marketing Klubowy MKS Przemysław

Licząc na owocną współpracę przesyłam pozdrowienia. Z wyrazami szacunku. Tomasz Matela. Marketing Klubowy MKS Przemysław Szanowni Państwo! Zarząd Młodzieżowego Klubu Sportowego Przemysław Poznań występuje do Państwa z propozycją współpracy w zakresie sponsoringu w zamian za promocję i reklamę Państwa Firmy. W roku ubiegłym

Bardziej szczegółowo

MIĘDZYSZKOLNE DNI KULTURY 2016

MIĘDZYSZKOLNE DNI KULTURY 2016 MIĘDZYSZKOLNE DNI KULTURY 2016 XIII LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI WARSZAWA, UL. OSZMIAŃSKA 23/25 15-17 marca 2016 r. Odważnym los sprzyja /H. Sienkiewicz/ Projekt edukacji kulturalnej

Bardziej szczegółowo

GIMNAZJON ŻORY CENTRUM AKTYWNOŚCI RUCHOWEJ W ŻORACH

GIMNAZJON ŻORY CENTRUM AKTYWNOŚCI RUCHOWEJ W ŻORACH GIMNAZJON CENTRUM AKTYWNOŚCI RUCHOWEJ W ŻORACH ŻORY śory TO: DOSKONAŁA LOKALIZACJA I DOSTĘPNOŚĆ KOMUNIKACYJNA W REGIONIE ponad 60-tysięczne miasto położone przy głównych szlakach komunikacyjnych A-1 śory

Bardziej szczegółowo

SZEŚCIOLATEK W SZKOLE

SZEŚCIOLATEK W SZKOLE SZEŚCIOLATEK W SZKOLE Przyjazna adaptacja dziecka do nauki szkolnej ASPEKTY PRAWNE PODSTAWA PROGRAMOWA DLA KLAS I-III SZKOŁY PODSTAWOWEJ Edukacja najmłodszych uczniów powinna umiejętnie splatać naukę z

Bardziej szczegółowo

Efektywne zarządzanie mariną Przystań żeglarska w Błotniku

Efektywne zarządzanie mariną Przystań żeglarska w Błotniku Efektywne zarządzanie mariną Przystań żeglarska w Błotniku I rok działalności Gdańskiego Klubu Morskiego CEDRUS jako OPERATORA - współpraca z Gminą Cedry Wielkie Błotnik, gm. Cedry Wielkie, dnia 23-07-2015

Bardziej szczegółowo

OFERTA SPONSORSKA RKS MAZOVIA RAWA MAZOWIECKA RAWSKI KLUB SPORTOWY RAWA MAZOWIECKA

OFERTA SPONSORSKA RKS MAZOVIA RAWA MAZOWIECKA RAWSKI KLUB SPORTOWY RAWA MAZOWIECKA OFERTA SPONSORSKA RKS MAZOVIA RKS MAZOVIA OSIĄGNIĘCIA 1930 POWSTANIE KLUBU 1987-1988 1990-1995 1983/84 1989/90 1993/94 WYSTĘPY W III LIDZE TRYUMF PUCHAR POLSKI - OZPN SKIERNIEWICE RKS MAZOVIA 85 LAT HISTORII

Bardziej szczegółowo

MIEJSKI PROGRAM NA RZECZ WSPIERANIA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

MIEJSKI PROGRAM NA RZECZ WSPIERANIA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH Załącznik do Uchwały Nr Rady Miejskiej Leszna z dnia MIEJSKI PROGRAM NA RZECZ WSPIERANIA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH na lata 2014-2016 1 OPIS PROBLEMU Niepełnosprawność, zgodnie z treścią ustawy o rehabilitacji

Bardziej szczegółowo

dla odmiany... zostań mecenasem kultury

dla odmiany... zostań mecenasem kultury zostań mecenasem kultury Twoja firma 02 mecenasem Muzeum Narodowe w Kielcach pragnie zaprosić Państwa fi rmy do współpracy i wsparcia przedsięwzięć, które mają na celu propagowanie kultury wysokiej. Jesteśmy

Bardziej szczegółowo

Propozycja listy projektów indywidualnych w ramach Działania 6.4 Inwestycje w produkty turystyczne o znaczeniu ponadregionalnym

Propozycja listy projektów indywidualnych w ramach Działania 6.4 Inwestycje w produkty turystyczne o znaczeniu ponadregionalnym Propozycja listy projektów indywidualnych w ramach Działania 6.4 Inwestycje w produkty turystyczne o znaczeniu ponadregionalnym Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013 Lp. Nazwa projektu

Bardziej szczegółowo

Zakończenie roku szkolnego

Zakończenie roku szkolnego Miasto i Gmina Siewierz - http://www.siewierz.pl/ Data umieszczenia informacji: 2009-06-23 10:05:45 Zakończenie roku szkolnego Dobiegł końca kolejny rok szkolny. Niedługo tylko wspomnieniem pozostaną sprawdziany,

Bardziej szczegółowo

Inwestycje w rozwój sportu i rekreacji w gminie Psary 2011-2014

Inwestycje w rozwój sportu i rekreacji w gminie Psary 2011-2014 Inwestycje w rozwój sportu i rekreacji w gminie Psary 2011-2014 W latach 2011-2014 gmina Psary realizuje inwestycje sportowe o wartości ponad 6,8 mln zł. W latach 2011-2014 Gmina Psary pozyskała ponad

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie z projektu: Wyjazd do Centrum Nauki Kopernik

Sprawozdanie z projektu: Wyjazd do Centrum Nauki Kopernik Sprawozdanie z projektu: Wyjazd do Centrum Nauki Kopernik 18 grudnia 2012r. członkowie SKN Koło Młodych PZTIB wraz z opiekunem akademickim wzięli udział w wyjeździe o charakterze dydaktycznym. Głównym

Bardziej szczegółowo

16:15-16:45 Ogólne zasady przyznawania pomocy w ramach "małych projektów" beneficjenci, poziom dofinansowania (wykład)

16:15-16:45 Ogólne zasady przyznawania pomocy w ramach małych projektów beneficjenci, poziom dofinansowania (wykład) Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Harmonogram szkolenia: 16:00-16:15 "Małe projekty" - definicja (wykład) 16:15-16:45 Ogólne zasady przyznawania

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie do współpracy. ROWER, wolność, integracja, ekologia, przyjazna przestrzeń miejska, wygoda, oszczędność,

Zaproszenie do współpracy. ROWER, wolność, integracja, ekologia, przyjazna przestrzeń miejska, wygoda, oszczędność, 2015 Zaproszenie do współpracy ROWER, wolność, integracja, ekologia, przyjazna przestrzeń miejska, wygoda, oszczędność, Czym jest krakowskie ŚWIĘTO CYKLICZNE? Święto Cykliczne to festiwal nowej kultury

Bardziej szczegółowo

W Y P O C Z Y N E K w 11-1 ŚRODOWISKOWYM HUFCU PRACY W TCZEWIE ul. Jana III Sobieskiego 10 tel/fax 58 5315644 e-mail ohp11.1@wp.pl

W Y P O C Z Y N E K w 11-1 ŚRODOWISKOWYM HUFCU PRACY W TCZEWIE ul. Jana III Sobieskiego 10 tel/fax 58 5315644 e-mail ohp11.1@wp.pl W Y P O C Z Y N E K w 11-1 ŚRODOWISKOWYM HUFCU PRACY W TCZEWIE ul. Jana III Sobieskiego 10 tel/fax 58 5315644 e-mail ohp11.1@wp.pl NASZA OFERTA 40 miejsc noclegowych w pokojach 3, 4, 5 osobowych z łazienkami

Bardziej szczegółowo

Realizacja inwestycji miejskich w I półroczu 2008 r. Wydział Inwestycji Urząd Miasta w Tomaszowie Mazowieckim

Realizacja inwestycji miejskich w I półroczu 2008 r. Wydział Inwestycji Urząd Miasta w Tomaszowie Mazowieckim Realizacja inwestycji miejskich w I półroczu 2008 r. Wydział Inwestycji Urząd Miasta w Tomaszowie Mazowieckim Plan wydatków na inwestycje w latach 2004-2008 2004 7,8 mln zł 2005 15,5 mln zł 2006 17,3 mln

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN TURNIEJU BIZNESCUP ZABIERZÓW PIŁKARSKIE MISTZROSTWA FIRM O PUCHAR WÓJTA GMINY ZABIERZÓW

REGULAMIN TURNIEJU BIZNESCUP ZABIERZÓW PIŁKARSKIE MISTZROSTWA FIRM O PUCHAR WÓJTA GMINY ZABIERZÓW REGULAMIN TURNIEJU BIZNESCUP ZABIERZÓW PIŁKARSKIE MISTZROSTWA FIRM O PUCHAR WÓJTA GMINY ZABIERZÓW I. O turnieju BiznesCup Zabierzów Piłkarskie Mistrzostwa Firm o Puchar Wójta gminy Zabierzów - BiznesCup

Bardziej szczegółowo

INICJATYWY POMORZA DLA ROZWOJU DRÓG WODNYCH

INICJATYWY POMORZA DLA ROZWOJU DRÓG WODNYCH INICJATYWY POMORZA DLA ROZWOJU DRÓG WODNYCH Jan Kozłowski Marszałek Województwa Pomorskiego Kadyny 26 lipca 2008r. ŻEGLUGA W DELCIE WISŁY W LATACH 50 - TYCH XX WIEKU PROGRAM ROZWOJU DRÓG WODNYCH DELTY

Bardziej szczegółowo

REGIONALNE OBCHODY ŚWIATOWEGO DNIA TURYSTYKI W ZGIERZU

REGIONALNE OBCHODY ŚWIATOWEGO DNIA TURYSTYKI W ZGIERZU REGIONALNE OBCHODY ŚWIATOWEGO DNIA TURYSTYKI W ZGIERZU 1 Zgodnie ze wskazaniami Światowej Organizacji Turystyki hasło przewodnie imprezy brzmieć będzie: Turystyka i woda, ochrona naszej wspólnej przyszłości.

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU KONSULTACJI SPOŁECZNYCH dotyczących budowania Strategii Rozwoju Gminy Jordanów Śląski na lata 2014 2020

SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU KONSULTACJI SPOŁECZNYCH dotyczących budowania Strategii Rozwoju Gminy Jordanów Śląski na lata 2014 2020 SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU KONSULTACJI SPOŁECZNYCH dotyczących budowania Strategii Rozwoju Gminy Jordanów Śląski na lata 2014 2020 WSTĘP W celu zagwarantowania szerokiego udziału społeczeństwa w procesie

Bardziej szczegółowo

Przykłady projektów finansowanych w programach INTERREG/ Europejskiej Współpracy Terytorialnej

Przykłady projektów finansowanych w programach INTERREG/ Europejskiej Współpracy Terytorialnej Przykłady projektów finansowanych w programach INTERREG/ Europejskiej Współpracy Terytorialnej Monika Cholewczyńska - Dmitruk Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju Regionalnego

Bardziej szczegółowo

Planowanie przyszłości naszej szkoły

Planowanie przyszłości naszej szkoły Planowanie przyszłości naszej szkoły Dokąd zmierzamy? Rok 2014-2019 BEZPIECZNA I PRZYJAZNA SZKOŁA Ogłoszony został Rządowy program na lata 2014-2016 Bezpieczna i przyjazna szkoła Cel programu: zwiększenie

Bardziej szczegółowo

REWITALIZACJA TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIM TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO

REWITALIZACJA TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIM TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO REWITALIZACJA TERENÓW DWORCA PKP W SOPOCIE ORAZ SĄSIADUJĄCYCH Z NIM TERENÓW PRZY UDZIALE PARTNERA PRYWATNEGO OPIS PRZEDSIĘWZIĘCIA Przedsięwzięcie, o wartości ca. 100 mln zł, ma na celu rewitalizację terenów

Bardziej szczegółowo

FESTIWAL MARZEŃ Chojnice 2015 22 sierpnia 2014 r.

FESTIWAL MARZEŃ Chojnice 2015 22 sierpnia 2014 r. FESTIWAL MARZEŃ Chojnice 2015 22 sierpnia 2014 r. Festiwal Marzeń w Chojnicach po raz pierwszy został zorganizowany 25.08.2013r i od razu spotkał się z bardzo dużym oddźwiękiem wśród społeczności regionu.

Bardziej szczegółowo