UN , III

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "UN 10. 5 200 1202, III"

Transkrypt

1 1. Częściowe wyłączenie spod działania przepisów Załącznika B ADR, pod warunkiem zachowania określonych limitów ilościowych na jednostkę transportową dotyczy: A) Przewozu towarów niebezpiecznych przeznaczonych do sprzedaży detalicznej w odpowiednio małych opakowaniach B) Przewozu w atestowanych i oznakowanych sztukach przesyłki C) Próżnych cystern po gazach grupy A lub O nie stwarzających zagrożenia lub przewozu zbiorników stacjonarnych do miejsca zamontowania 2. W przypadku niewielkiego wycieku materiału niebezpiecznego kierowca powinien: A) zawsze ograniczyć wyciek np. przez obwałowanie go piaskiem (ziemią) B) natychmiast skontaktować się z odbiorcą przesyłki C) postępować zgodnie z informacjami zawartymi w pisemnej instrukcji 3. Zapis w dokumencie przewozowym "UN 1223 Nafta lotnicza, 3, III" oznacza, że przewożony towar jest: A) towarem ciekłym zapalnym o temperaturze zapłonu powyżej 23 C B) silnie żrący C) towarem ciekłym zapalnym o temperaturze zapłonu poniżej 23 C 4. Jaki jest cel przepisów ADR: A) zmniejszenie do minimum ryzyka związanego z przewozem towarów niebezpiecznych B) uniemożliwienie przewozu towarów niebezpiecznych w transporcie drogowym C) ograniczenie ilości przewożonych towarów niebezpiecznych w ruchu drogowym na korzyść transportu kolejowego 5. Co powinien zrobić kierowca, jeśli zatrzymanie jednostki transportowej nastąpiło z powodu awarii na terenie zabudowanym w odległości 300m od budynków: A) poinformować lub spowodować, aby ktoś inny poinformował policję o tym postoju B) powiadomić lub spowodować, aby ktoś inny powiadomił odbiorcę, że może odebrać towary z miejsca awarii C) poinformować ludność o zagrożeniu, za pomocą prasy 6. Przewóz luzem: A) jest możliwy tylko dla określonych towarów stałych niektórych klas B) jest zalecany w przypadku klasy 1 C) nie wymaga oznakowania jednostki transportowej 7. Zapis w dokumencie przewozowym: "Przewóz zgodny z " oznacza, że: A) przewóz drogowy ma miejsce bezpośrednio przed lub po przewozie morskim lub lotniczym B) sztuki przesyłki przed nadaniem do przewozu drogowego przewożone były koleją C) towar niebezpieczny nie może być przewożony promem 8. Które z poniższych dokumentów, w razie wypadku lub awarii, powinien przekazać kierowca właściwym władzom: A) pisemną instrukcję dla kierowcy B) polisę AC C) w przypadku pojazdu skrzyniowego, potwierdzenie specjalistycznego badania ADR 9. Jeżeli jest wymagany nadzór podczas postoju, to należy pozostawić pojazd np. na: A) drodze publicznej w poza terenem zabudowanym B) dowolnym parkingu C) parkingu strzeżonym

2 10. Które z wymienionych dokumentów wymagane są podczas przewozu 5 bębnów stalowych o pojemności 200 litrów każdy, zawierających olej napędowy UN 1202, III grupy pakowania: A) dokument przewozowy zawierający zapis np.: UN 1202 paliwo do silników Diesla, 3, III B) zaświadczenie z dodatkowego badania technicznego pojazdu przeznaczonego do przewozu towarów niebezpiecznych C) dokument przewozowy zawierający zapis: wartość obliczona zgodnie z przepisami Jakie czynności ratownicze powinien wykonać kierowca w przypadku wycieku towaru z cysterny: A) powinien próbować zahamować wyciek, o ile nie stwarza to dla niego zagrożenia B) powinien skierować wyciek do wód powierzchniowych w celu zmniejszenia zagrożenia przez rozcieńczenie towaru C) powinien sprawdzić temperaturę wyciekającego towaru 12. Certyfikat pakowania kontenera wymagany jest podczas przewozu drogowego, jeżeli: A) Przewóz drogowy towarów niebezpiecznych znajdujących się w dużym kontenerze dokonywany jest bezpośrednio przed przewozem morskim B) Przewóz drogowy towarów niebezpiecznych znajdujących się w MEGC dokonywany jest bezpośrednio przed przewozem morskim C) Przewóz drogowy towarów niebezpiecznych znajdujących się w dużym kontenerze dokonywany jest bezpośrednio po przewozie morskim 13. Które z wymienionych towarów może przewozić kierowca nieposiadający zaświadczenia ADR: A) 20 butli z gazem palnym każda po 20 litrów B) 50 próżnych butli po gazie palnym, każda po 40 litrów C) 20 butli z gazem duszącym, każda po 60 litrów 14. Obowiązki kierowcy pojazdu używanego do przewozu towarów niebezpiecznych przed przewozem: A) porównać zawartość kontenera z certyfikatem pakowania kontenera B) powinien sprawdzić czy ma wystarczającą ilość pasów lub innych elementów mocujących w stosunku do masy ładunku C) nie musi upewniać się czy ma wystarczającą ilość pasów lub innych elementów mocujących w stosunku do masy ładunku, ponieważ przepisy ADR nie wymagają stosowania pasów 15. Całkowite wyłączenie przewozu towarów niebezpiecznych spod działania przepisów ADR dotyczy: A) przewozu dystrybucyjnego na małe odległości B) przewozu urządzeń niewymienionych w wykazie towarów, ale zawierających materiały niebezpieczne (np. lodówki zawierające gaz chłodniczy) C) transportu towarów, których przepisy ADR nie dopuszczają do przewozu 16. Które z poniższych zagrożeń stwarzanych przez towary klasy 2 uznaje się za najważniejsze? A) właściwości trujące B) działanie szkodliwe dla środowiska C) właściwości wynikające z ciśnienia gazu 17. W skład wyposażenia awaryjnego ogólnego stosowania znajdującego się każdej w jednostce transportowej przewożącej towary ADR wchodzi: A) buty nieprzemakalne (gumowce) B) dwa stojące znaki ostrzegawcze

3 C) sprzęt ochrony dróg oddechowych (maska przeciwgazowa) 18. Ochronę towarów niebezpiecznych ADR stosuje się w celu: A) eliminacji kradzieży środków transportu w celu użycia ich w zamachach terrorystycznych B) zmniejszenia ryzyka uszkodzenia opakowań, w których przewożone są towary C) zmniejszenia ryzyka wydostania się towarów niebezpiecznych z opakowań, w których są przewożone 19. Plan ochrony towarów niebezpiecznych w transporcie drogowym powinien dotyczyć przewozu: A) przewozu wszystkich materiałów klasy 9. B) gazu trującego (kody klasyfikacyjny TF) z wyłączeniem aerozoli, przewożonego w pojeździe oznaczonym pomarańczowymi tablicami C) przewozu wszystkich materiałów klasy Towary dużego ryzyka to: A) wszystkie towary niebezpieczne, których ilość przekracza kg B) materiały wybuchowe odczulone klasy 4.1, przewożone w pojeździe oznaczonym pomarańczowymi tablicami w ilości 100 kg C) materiały żrące II grupy pakowania przewożone w pojeździe w ilości kg 21. Czy istnieją limity dotyczące ilości towarów niebezpiecznych na jednostkę transportową oznakowaną pomarańczowymi tablicami ostrzegawczymi? A) tak jeśli przepisy szczególne dotyczące załadunku, rozładunku i manipulowania mówią o takich limitach B) nie, najważniejsze jest, aby nie przekroczyć dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu C) tak, limity dotyczą towarów przewożonych luzem 22. Które z wymienionych dokumentów wymagane są podczas przewozu 5 bębnów stalowych o pojemności 200 litrów każdy, zawierających olej napędowy UN 1202, III grupy pakowania: A) dokument przewozowy zawierający zapis np.: UN 1202 paliwo do silników Diesla, 3, III; 5 bębnów; całkowita ilość 1000 litrów B) pisemna instrukcja dla kierowcy C) dokument przewozowy zawierający zapis: wartość obliczona zgodnie z przepisami wynosi 1000; olej napędowy UN 1202, III grupy pakowania 23. Doradca d/s transportu - DGSA - w firmie: A) jest odpowiedzialny za czas pracy kierowcy B) nie jest doradcą kierowcy w codziennej pracy C) jest doradcą kierowcy 24. Przewóz cysterny odejmowalnej o pojemności powyżej 1000 litrów, zawierającej materiał niebezpieczny, umocowanej do skrzyni ładunkowej: A) nie jest dopuszczony zgodnie z przepisami ADR B) może być dokonany pojazdem, dla którego potwierdzenie dodatkowych warunków technicznych zawarte jest w dokumencie przewozowym C) wymaga oznakowania jednostki transportowej tablicami zaopatrzonymi w numery rozpoznawcze 25. Całkowite wyłączenie przewozu towarów niebezpiecznych spod działania przepisów ADR dotyczy: A) przewozu wszystkich próżnych nieczyszczonych opakowań po towarach niebezpiecznych B) przewozu o charakterze ratunkowym C) przewozu towarów niebezpiecznych używanych w celach reklamowych

4 26. Numer UN przyporządkowany jest każdej pozycji wykazu towarów niebezpiecznych, która może dotyczyć: A) dopuszczalnej ilości materiału (brutto) przewożonego w pojeździe, np.: UN 3363, to jest 3363 kg B) pozycji szczegółowych i.n.o. obejmujących grupę materiałów o szczególnych właściwościach chemicznych lub technicznych inaczej nie określone, np.: UN 1987 ALKOHOLE, I.N.O. C) dopuszczalnej ilości materiału (netto) przewożonego w pojeździe, np.: UN 3166, to jest 3166 kg 27. Numery znajdujące się na tablicy ostrzegawczej wskazują, że: A) zagrożenie materiału stałego reagującego z wodą, wydzielającego gazy palne B) zagrożenie materiału trującego, żrącego C) zagrożenie napromieniowaniem 28.. Numery znajdujące się na tablicy ostrzegawczej wskazują, że: A) zagrożenie materiału trującego, żrącego B) zagrożenie materiału niebezpiecznego przewożonego w podwyższonej temperaturze C) przewożony materiał nie stwarza zagrożenia 29. Jeżeli w klasie towarów niebezpiecznych występują cyfry I, II, III, to oznaczają one: A) dopuszczalną ilość materiału (brutto) na pojeździe: I kg, II kg, III kg B) stopień natężenia zagrożenia, gdzie I - oznacza zagrożenie największe, a cyfra III - najmniejsze C) stopień natężenia zagrożenia, gdzie III - oznacza zagrożenie największe, a cyfra I najmniejsze 30. Które z wymienionych dokumentów wymagane są podczas przewozu 30 butli o pojemności 11 litrów każda, zawierających UN 1965: A) dokument przewozowy zawierający zapis: "wartość obliczona zgodnie z przepisami ; nie przekracza LQ" B) dokument przewozowy zawierający zapis: "wartość obliczona zgodnie z przepisami " C) dokument przewozowy zawierający zapis np.: UN 1965 mieszanina węglowodorów gazowych skroplona i.n.o., 2.1; 30 butli; całkowita ilość 330 litrów; 2 kategoria transportowa SZABLON ODPOWIEDZI Pytanie nr 1 Odpowiedź B Pytanie nr 2 Odpowiedź C Pytanie nr 3 Odpowiedź A Pytanie nr 4 Odpowiedź A Pytanie nr 5 Odpowiedź A Pytanie nr 6 Odpowiedź A Pytanie nr 7 Odpowiedź A Pytanie nr 8 Odpowiedź A Pytanie nr 9 Odpowiedź C Pytanie nr 10 Odpowiedź A Pytanie nr 11 Odpowiedź A Pytanie nr 12 Odpowiedź A Pytanie nr 13 Odpowiedź B Pytanie nr 14 Odpowiedź B Pytanie nr 15 Odpowiedź B Pytanie nr 16 Odpowiedź C Pytanie nr 17 Odpowiedź B

5 Pytanie nr 18 Odpowiedź A Pytanie nr 19 Odpowiedź B Pytanie nr 20 Odpowiedź B Pytanie nr 21 Odpowiedź A Pytanie nr 22 Odpowiedź A Pytanie nr 23 Odpowiedź C Pytanie nr 24 Odpowiedź C Pytanie nr 25 Odpowiedź B Pytanie nr 26 Odpowiedź B Pytanie nr 27 Odpowiedź A Pytanie nr 28 Odpowiedź B Pytanie nr 29 Odpowiedź B Pytanie nr 30 Odpowiedź C

SPIS TREŚCI TOM I. Umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych... Protokół podpisania.

SPIS TREŚCI TOM I. Umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych... Protokół podpisania. SPIS TREŚCI TOM I Umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych... Protokół podpisania. strona ix xv Załącznik A Przepisy ogólne i przepisy dotyczące materiałów

Bardziej szczegółowo

Dz.U. 1999 Nr 57 poz. 608 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

Dz.U. 1999 Nr 57 poz. 608 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ Kancelaria Sejmu s. 1/1 Dz.U. 1999 Nr 57 poz. 608 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 15 czerwca 1999 r. w sprawie przewozu drogowego materiałów niebezpiecznych. Na podstawie

Bardziej szczegółowo

O CZYM PRZEWOŻĄCY TOWARY NIEBEZPIECZNE POWINIEN PAMIĘTAĆ?

O CZYM PRZEWOŻĄCY TOWARY NIEBEZPIECZNE POWINIEN PAMIĘTAĆ? O CZYM PRZEWOŻĄCY TOWARY NIEBEZPIECZNE POWINIEN PAMIĘTAĆ? Przygotował/ opracował: Anna Baczkowska-Dobranowska Przewoźnicy decydujący się na transport towarów niebezpiecznych przewożonych w ilościach wymagających

Bardziej szczegółowo

1. Które z poniższych zagrożeń stwarzanych przez towary klasy 2 uznaje się za najważniejsze?

1. Które z poniższych zagrożeń stwarzanych przez towary klasy 2 uznaje się za najważniejsze? TEST 1 1. Które z poniższych zagrożeń stwarzanych przez towary klasy 2 uznaje się za najważniejsze? A) działanie szkodliwe dla środowiska B) właściwości trujące C) właściwości wynikające z ciśnienia gazu

Bardziej szczegółowo

Lp. Wyszczególnienie naruszeń Rodzaj transportu

Lp. Wyszczególnienie naruszeń Rodzaj transportu Załącznik do ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. (poz. 1367) Lp. Wyszczególnienie naruszeń Rodzaj transportu WYKONYWANIE PRZEWOZU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH I INNYCH CZYNNOŚCI ZWIĄZANYCH Z TYM PRZEWOZEM 1.

Bardziej szczegółowo

Wyszczególnienie naruszeń. Rodzaj transportu. Wysokość kary w złotych

Wyszczególnienie naruszeń. Rodzaj transportu. Wysokość kary w złotych Lp. Wyszczególnienie naruszeń WYKONYWANIE PRZEWOZU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH I INNYCH CZYNNOŚCI ZWIĄZANYCH Z TYM PRZEWOZEM 1. DOKUMENTY Rodzaj transportu drogowy kolejowy żeglugą śródlądową Wysokość kary

Bardziej szczegółowo

Lp. Wyszczególnienie naruszeń Rodzaj transportu Wysokość kary w złotych

Lp. Wyszczególnienie naruszeń Rodzaj transportu Wysokość kary w złotych Lp. Wyszczególnienie naruszeń Rodzaj transportu Wysokość kary w złotych WYKONYWANIE PRZEWOZU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH I INNYCH CZYNNOŚCI ZWIĄZANYCH Z TYM PRZEWOZEM drogowy kolejowy żeglugą śródlądową 1.

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Rozdział Tytuł Strona

SPIS TREŚCI. Rozdział Tytuł Strona SPIS TREŚCI Rozdział Tytuł Strona 1 WPROWADZENIE (Regulacje Prawne) ADR, RID, IMDG CODĘ, ICAO TI 11 Odstępstwa wprowadzane przez Umawiające się Strony ADR 12 Wykaz przepisów podstawowych 12 Wykaz przepisów

Bardziej szczegółowo

Indeks ilustracji Indeks tabel Przepisy dotyczące prac przy składowaniu materiałów Bibliografia

Indeks ilustracji Indeks tabel Przepisy dotyczące prac przy składowaniu materiałów Bibliografia Spis treści: Wstęp Rozdział 1. Obowiązujące przepisy w zakresie postępowania z towarami niebezpiecznymi 1.1 Umowa Europejska ADR 1.2 Towary niebezpieczne 1.3 Sposób przewozu 1.4 Podstawowe definicje zawarte

Bardziej szczegółowo

Wysokość kary w złotych WYKONYWANIE PRZEWOZU DROGOWEGO, KOLEJĄ I ŻEGLUGĄ ŚRÓDLĄDOWĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH 1. DOKUMENTY

Wysokość kary w złotych WYKONYWANIE PRZEWOZU DROGOWEGO, KOLEJĄ I ŻEGLUGĄ ŚRÓDLĄDOWĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH 1. DOKUMENTY Lp. Wyszczególnienie naruszeń Załącznik do ustawy z dnia o przewozie towarów niebezpiecznych Wysokość kary w złotych WYKONYWANIE PRZEWOZU DROGOWEGO, KOLEJĄ I ŻEGLUGĄ ŚRÓDLĄDOWĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH

Bardziej szczegółowo

Przewóz drogowy towarów niebezpiecznych dla doradców i kandydatów na doradców ADR

Przewóz drogowy towarów niebezpiecznych dla doradców i kandydatów na doradców ADR Przewóz drogowy towarów niebezpiecznych dla doradców i kandydatów na doradców ADR Cele szkolenia Celem kursów jest przygotowanie kandydatów na doradców ds. transportu towarów niebezpiecznych do bezpiecznego

Bardziej szczegółowo

Poniżej przedstawiamy najważniejsze zmiany do Umowy ADR, które dotyczyć będą najszerszego grona adresatów.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze zmiany do Umowy ADR, które dotyczyć będą najszerszego grona adresatów. Z dniem 01 stycznia 2015 roku wchodzą w życie kolejne zmiany do przepisów technicznych Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych ADR. Podobnie jak w poprzednich

Bardziej szczegółowo

Oznakowanie w transporcie materiałów niebezpiecznych

Oznakowanie w transporcie materiałów niebezpiecznych Oznakowanie w transporcie materiałów niebezpiecznych Nalepki Szczecin 2012 Klasa 1 Nalepka nr 1 ostrzega przed materiałem skłonnym do wybuchu. Służy do oznaczania sztuk przesyłek i pojazdów z materiałami

Bardziej szczegółowo

Rozdział 1 Regulacje prawne przewozu ładunków niebezpiecznych w transporcie drogowym

Rozdział 1 Regulacje prawne przewozu ładunków niebezpiecznych w transporcie drogowym Spis treści Wstęp Rozdział 1 Regulacje prawne przewozu ładunków niebezpiecznych w transporcie drogowym Rozdział 2 Klasyfikacja materiałów niebezpiecznych 2.1. Jak sklasyfikowane są towary niebezpieczne?

Bardziej szczegółowo

1. Kierowca przewożący samochodem o dopuszczalnej masie całkowitej do 3.5 t, 10 kanistrów po 20 litrów każdy, ETANOLU UN1170, II grupa pakowania o

1. Kierowca przewożący samochodem o dopuszczalnej masie całkowitej do 3.5 t, 10 kanistrów po 20 litrów każdy, ETANOLU UN1170, II grupa pakowania o 1. Kierowca przewożący samochodem o dopuszczalnej masie całkowitej do 3.5 t, 10 kanistrów po 20 litrów każdy, ETANOLU UN1170, II grupa pakowania o stężeniu 80%: 1. Może przewieźć materiał na wyłączeniu

Bardziej szczegółowo

OD WYDAWCY WSTĘP KIEROWCA TOWARY NIEBEZPIECZNE POSZCZEGÓLNYCH KLAS 46

OD WYDAWCY WSTĘP KIEROWCA TOWARY NIEBEZPIECZNE POSZCZEGÓLNYCH KLAS 46 OD WYDAWCY... 11 WSTĘP... 12 1. Cel i przeznaczenie poradnika... 12 2. Określenie obowiązujących przepisów... 13 3. Podstawowe pojęcia... 15 4. Właściwe władze... 24 I KIEROWCA... 25 1. InstruktaŜ... 25

Bardziej szczegółowo

1/Drogowy/06. Pytania przykładowe Moduł drogowy '05 Test EGZAMINACYJNY. Test nr / Rok

1/Drogowy/06. Pytania przykładowe Moduł drogowy '05 Test EGZAMINACYJNY. Test nr / Rok Miejsce egzaminu:... Osoba egzaminowana: Nazwisko i imię :... Data egzaminu:... 1-10kg towaru niebezpiecznego UN1990 moŝna zapakować w opakowanie o kodzie 3A1V 2C2 31HZ1 5H1W 0A1 2 - Otwory do napełniania

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 2. Przewóz towarów niebezpiecznych ADR

Załącznik nr 2. Przewóz towarów niebezpiecznych ADR Załącznik nr 2 do Regulaminu Świadczenia Krajowych Usług Przewozu Drogowego Przesyłek Towarowych przez Raben Polska sp. z o.o. Przewóz towarów niebezpiecznych ADR Postanowienia ogólne Dokument niniejszy

Bardziej szczegółowo

ZMIANY I NOWOŚCI. Ale czy na pewno w dobrą stronę? Bezpieczny przewóz towarów niebezpiecznych. Krzysztof Irmiński doradca RID/ADR

ZMIANY I NOWOŚCI. Ale czy na pewno w dobrą stronę? Bezpieczny przewóz towarów niebezpiecznych. Krzysztof Irmiński doradca RID/ADR ZMIANY I NOWOŚCI Ale czy na pewno w dobrą stronę? Bezpieczny przewóz towarów niebezpiecznych doradca RID/ADR 1 Co nowego w RID? Bezpieczny przewóz towarów niebezpiecznych doradca RID/ADR 2 Tabela A podstawa

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 26 września 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 26 września 2005 r. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 26 września 2005 r. w sprawie uzyskiwania świadectwa przeszkolenia doradcy do spraw bezpieczeństwa w zakresie transportu drogowego towarów niebezpiecznych

Bardziej szczegółowo

Załącznik do rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 4 czerwca 2012 r. poz. 655, Załącznik nr 1

Załącznik do rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 4 czerwca 2012 r. poz. 655, Załącznik nr 1 Załącznik do rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 4 czerwca 2012 r. poz. 655, Załącznik nr 1 WZÓR FORMULARZA LSTY KONTROLNEJ W PRZEWOZE DROGOWYM TOWARÓW NEBEZPECZNYCH

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 28 sierpnia 2012 r. Poz. 966 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) z dnia 14 sierpnia 2012 r.

Warszawa, dnia 28 sierpnia 2012 r. Poz. 966 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) z dnia 14 sierpnia 2012 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 28 sierpnia 2012 r. Poz. 966 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) z dnia 14 sierpnia 2012 r. w sprawie formularza

Bardziej szczegółowo

TOWARY NIEBEZPIECZNE. OD CZEGO ZACZĄĆ?

TOWARY NIEBEZPIECZNE. OD CZEGO ZACZĄĆ? TOWARY NIEBEZPIECZNE. OD CZEGO ZACZĄĆ? Przygotował/ opracował: Anna Baczkowska-Dobranowska ADR umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu towarów niebezpiecznych (ADR), z języka angielskiego:

Bardziej szczegółowo

RID 2015 co nowego w przepisach? Przewozy towarów niebezpiecznych

RID 2015 co nowego w przepisach? Przewozy towarów niebezpiecznych RID 2015 co nowego w przepisach? Przewozy towarów niebezpiecznych 1 RID uznaje Załącznik 2 do SMGS 1.1.4.6 Przewozy do lub przez terytorium Państw-Stron SMGS Jeżeli przewóz zgodnie z Załącznikiem 2 do

Bardziej szczegółowo

ADR ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

ADR ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI ADR - konwencja dotycząca drodowego przewózu towarów i ładunków niebezpiecznych (franc. L'Accord europeen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route). W międzynarodowym transporcie

Bardziej szczegółowo

Przepisy ogólne i przepisy dotyczące materiałów i przedmiotów niebezpiecznych... 1

Przepisy ogólne i przepisy dotyczące materiałów i przedmiotów niebezpiecznych... 1 SPIS TREŚCI TOM I strona Załącznik A (c.d.) Część 3 (c.d.) Przepisy ogólne i przepisy dotyczące materiałów i przedmiotów niebezpiecznych... 1 Wykaz towarów niebezpiecznych, przepisy szczególne oraz wyłączenia

Bardziej szczegółowo

ZMIANY ADR 2015-2017

ZMIANY ADR 2015-2017 ZMIANY ADR 2015-2017 Od 1 stycznia 2015 znane są już nowe przepisy dotyczące wykonywania przewozu towarów niebezpiecznych. Czekając na opracowanie polskiej wersji przepisów, przesyłam informacje o najważniejszych

Bardziej szczegółowo

- w czym przewozimy towary niebezpieczne

- w czym przewozimy towary niebezpieczne Przewozy intermodalne - w czym przewozimy towary niebezpieczne Transport kombinowany (intermodalny) to: a) przewóz towarów niebezpiecznych w opakowaniach kombinowanych? b) kombinowanie w czasie transportu?

Bardziej szczegółowo

KURS POCZĄTKOWY DLA KANDYDATÓW NA DORADCĘ DS. BEZPIECZEŃSTWA PRZEWOZU KOLEJĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH

KURS POCZĄTKOWY DLA KANDYDATÓW NA DORADCĘ DS. BEZPIECZEŃSTWA PRZEWOZU KOLEJĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH KURS POCZĄTKOWY DLA KANDYDATÓW NA DORADCĘ DS. BEZPIECZEŃSTWA PRZEWOZU KOLEJĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH O firmie OTTIMA plus Sp. z o. o. prowadzi działalność związaną z doradztwem w obszarze kolejowym. Realizuje

Bardziej szczegółowo

PRZEWÓZ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH

PRZEWÓZ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH PRZEWÓZ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH KONWENCJA ADR Przygotowanie: Marcin Dziasek Damian Fabisiak Grzegorz Jagusiak Jacek Gubrewicz Plan prezentacji część 4 część 5 część 6 część 7 Przepisy dotyczące opakowań

Bardziej szczegółowo

UMOWA ADR 2009-2011 - OMÓWIENIE NAJWAśNIEJSZYCH ZMIAN

UMOWA ADR 2009-2011 - OMÓWIENIE NAJWAśNIEJSZYCH ZMIAN Warszawa 04.01.2009 r. UMOWA ADR 2009-2011 - OMÓWIENIE NAJWAśNIEJSZYCH ZMIAN Uwaga: niniejsze opracowanie ma wyłącznie charakter informacyjny W dniu 1stycznia 2009 roku wchodzi w Ŝycie kolejna nowelizacja

Bardziej szczegółowo

Ocena ryzyka związanego z transportem drogowym materiałów niebezpiecznych

Ocena ryzyka związanego z transportem drogowym materiałów niebezpiecznych Piotr Bojar Ocena ryzyka związanego z transportem drogowym materiałów niebezpiecznych Podstawowym środkiem przewozu są cysterny (około 79%), przesyłki w sztukach (około 20%) i luzem (około 1%). Rocznie

Bardziej szczegółowo

Dotyczy: projektu rozporządzenia w sprawie sprowadzenia kursów z zakresu przewozu towarów niebezpiecznych

Dotyczy: projektu rozporządzenia w sprawie sprowadzenia kursów z zakresu przewozu towarów niebezpiecznych Stowarzyszenie Doradców ds Transportu Towarów Niebezpiecznych DGSA Biuro: ul. Juranda 0a; 97 400 Bełchatów; tel.: 44 6 7 0; fax: 44 789 04 84 www.s-dgsa.pl; KRS: 000014009 REGON: 5664846 NIP: 6771779 Konto:

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 31 maja 2012 r. Poz. 619 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) z dnia 29 maja 2012 r.

Warszawa, dnia 31 maja 2012 r. Poz. 619 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) z dnia 29 maja 2012 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia maja 0 r. Poz. 69 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ ) z dnia 9 maja 0 r. w sprawie prowadzenia kursów z zakresu

Bardziej szczegółowo

Stowarzyszenie Doradców ds. Bezpieczeństwa Przewozu Towarów Niebezpiecznych Koleją

Stowarzyszenie Doradców ds. Bezpieczeństwa Przewozu Towarów Niebezpiecznych Koleją NIEBEZPIECZNY BIULETYN INFORMACYJNY DBPK nr 29 Stowarzyszenie Doradców ds. Bezpieczeństwa Przewozu Towarów Niebezpiecznych Koleją W numerze: Aktualności 1 Przepisy.. 2 Nieprawidłowości.... 4 Ciekawostki..

Bardziej szczegółowo

DZIAŁ 5.3 OZNAKOWANIE I UMIESZCZANIE NALEPEK OSTRZEGAWCZYCH NA KONTENERACH, MEGC, MEMU, KONTENERACH-CYSTERNACH, CYSTERNACH PRZENOŚNYCH I POJAZDACH

DZIAŁ 5.3 OZNAKOWANIE I UMIESZCZANIE NALEPEK OSTRZEGAWCZYCH NA KONTENERACH, MEGC, MEMU, KONTENERACH-CYSTERNACH, CYSTERNACH PRZENOŚNYCH I POJAZDACH DZIAŁ 5.3 OZNAKOWANIE I UMIESZCZANIE NALEPEK OSTRZEGAWCZYCH NA KONTENERACH, MEGC, MEMU, KONTENERACH-CYSTERNACH, CYSTERNACH PRZENOŚNYCH I POJAZDACH UWAGA: W odniesieniu do oznakowania i umieszczania nalepek

Bardziej szczegółowo

PRZEWÓZ DROGOWY TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH ADR 2013-2015 NOWELIZACJA

PRZEWÓZ DROGOWY TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH ADR 2013-2015 NOWELIZACJA PRZEWÓZ DROGOWY TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH ADR 2013-2015 NOWELIZACJA Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych (ADR) Warszawa, 2012 r. Autor - Krzysztof Grzegorczyk

Bardziej szczegółowo

KOMENDA GŁÓWNA PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ BIURO SZKOLENIA PROGRAM SZKOLENIA SPECJALISTYCZNEGO W ZAKRESIE TRANSPORTU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH

KOMENDA GŁÓWNA PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ BIURO SZKOLENIA PROGRAM SZKOLENIA SPECJALISTYCZNEGO W ZAKRESIE TRANSPORTU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH KOMENDA GŁÓWNA PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ BIURO SZKOLENIA PROGRAM SZKOLENIA SPECJALISTYCZNEGO W ZAKRESIE TRANSPORTU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH Warszawa 2014 Opracowanie merytoryczne: mł. kpt. mgr inż. Dariusz

Bardziej szczegółowo

UMOWA EUROPEJSKA DOTYCZĄCA MIĘDZYNARODOWEGO PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH (ADR) sporządzona w Genewie dnia 30 września 1957 r.

UMOWA EUROPEJSKA DOTYCZĄCA MIĘDZYNARODOWEGO PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH (ADR) sporządzona w Genewie dnia 30 września 1957 r. UMOWA EUROPEJSKA DOTYCZĄCA MIĘDZYNARODOWEGO PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH (ADR) sporządzona w Genewie dnia 30 września 1957 r. KONTROLA ORAZ INNE ŚRODKI WSPOMAGAJĄCE, STOSOWANE W CELU ZAPEWNIENIA

Bardziej szczegółowo

SZKOLENIE Z ZAKRESU RATOWNICTWA TECHNICZNEGO DLA STRAŻAKÓW RATOWNIKÓW OSP

SZKOLENIE Z ZAKRESU RATOWNICTWA TECHNICZNEGO DLA STRAŻAKÓW RATOWNIKÓW OSP SZKOLENIE Z ZAKRESU RATOWNICTWA TECHNICZNEGO DLA STRAŻAKÓW RATOWNIKÓW OSP TEMAT 6 Postępowanie w czasie akcji z występowaniem substancji niebezpiecznych Dane statystyczne Struktura zdarzeń ze względu na

Bardziej szczegółowo

Ładunkoznawstwo - Wykład II. Organizacja przewozów ładunków specjalistycznych

Ładunkoznawstwo - Wykład II. Organizacja przewozów ładunków specjalistycznych Ładunkoznawstwo - Wykład II Organizacja przewozów ładunków specjalistycznych Przewozy ponadnormatywne Naczepy specjalistyczne do przewozu ponadgabarytów : - jumbo - super jumbo Warunki świadczenia usług

Bardziej szczegółowo

Transport towarów niebezpiecznych

Transport towarów niebezpiecznych TEMAT NUMERU PROMOTOR 5/2013 MGR INŻ. SYLWIA BĘCZKOWSKA Wydział Transportu, Politechnika Warszawska Transport towarów niebezpiecznych W celu minimalizacji ryzyka w drogowym transporcie towarów niebezpiecznych

Bardziej szczegółowo

TRANSPORT MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH

TRANSPORT MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH TRANSPORT MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH Międzynarodowy przewóz drogowy towarów niebezpiecznych ADR Międzynarodowy przewóz kolejami towarów niebezpiecznych RID 1 PRZEPISY DOTYCZĄCE PRZEWOZU MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH

Bardziej szczegółowo

ADR 2013 ISTOTNE DLA PRZEWOŹNIKÓW ZMIANY DOTYCZĄCE PRZEWOZU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH

ADR 2013 ISTOTNE DLA PRZEWOŹNIKÓW ZMIANY DOTYCZĄCE PRZEWOZU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH ADR 2013 ISTOTNE DLA PRZEWOŹNIKÓW ZMIANY DOTYCZĄCE PRZEWOZU TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH I. Wstęp. Podstawowe akty prawne regulujące bezpośrednio przewóz drogowy towarów niebezpiecznych to: w większości krajów

Bardziej szczegółowo

KOMENTARZ do nowelizowanej Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych (ADR)

KOMENTARZ do nowelizowanej Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych (ADR) PRZEWÓZ DROGOWY TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH KOMENTARZ do nowelizowanej Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych (ADR) Warszawa, 2005 r. Autor - Krzysztof Grzegorczyk

Bardziej szczegółowo

ADR 2001. - znowelizowana Umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych

ADR 2001. - znowelizowana Umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych Dokument przygotowano dzięki wsparciu Unii Europejskiej w ramach projektu PHARE PL 9908.01 "Przygotowanie podstaw prawnych i utworzenie Inspekcji Transportu Drogowego w Polsce" ADR 2001 - znowelizowana

Bardziej szczegółowo

ZAŁĄCZNIK B PRZEPISY DOTYCZĄCE ŚRODKÓW TRANSPORTU I OPERACJI TRANSPORTOWYCH

ZAŁĄCZNIK B PRZEPISY DOTYCZĄCE ŚRODKÓW TRANSPORTU I OPERACJI TRANSPORTOWYCH ZAŁĄCZNIK B PRZEPISY DOTYCZĄCE ŚRODKÓW TRANSPORTU I OPERACJI TRANSPORTOWYCH 609 610 CZĘŚĆ 8 Wymagania dotyczące załogi pojazdu, wyposażenia, postępowania i dokumentacji 611 612 DZIAŁ 8.1 WYMAGANIA OGÓLNE

Bardziej szczegółowo

TRANSPORT MATERIAŁÓW WYMAGAJĄCYCH SPECJALNYCH WARUNKÓW PODCZAS PRZEWOZU NA PRZYKŁADZIE PRZEWOZU MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH

TRANSPORT MATERIAŁÓW WYMAGAJĄCYCH SPECJALNYCH WARUNKÓW PODCZAS PRZEWOZU NA PRZYKŁADZIE PRZEWOZU MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH TRANSLOGISTICS 2014 165 Ewa SZOTEK, Marta WORYNA TRANSPORT MATERIAŁÓW WYMAGAJĄCYCH SPECJALNYCH WARUNKÓW PODCZAS PRZEWOZU NA PRZYKŁADZIE PRZEWOZU MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH 1. WPROWADZENIE Transport materiałów

Bardziej szczegółowo

ADR. Przewozy drogowe towarów

ADR. Przewozy drogowe towarów ADR. Przewozy drogowe towarów Informacje o usłudze Numer usługi 2016/06/06/8675/10390 Cena netto 690,00 zł Cena brutto 848,70 zł Cena netto za godzinę 115,00 zł Cena brutto za godzinę 141,45 Możliwe współfinansowanie

Bardziej szczegółowo

PROGRAM: PROGRAM: ZAŚWIADCZENIA I CERTYFIKATY ZAŚWIADCZENIA I CERTYFIKATY BRANŻA TRANSPORTOWA

PROGRAM: PROGRAM: ZAŚWIADCZENIA I CERTYFIKATY ZAŚWIADCZENIA I CERTYFIKATY BRANŻA TRANSPORTOWA Konserwator wózków jezdniowych podnośnikowych Kierowca wózków jezdniowych z napędem silnikowym Celem kształcenia kursowego jest przygotowanie słuchaczy do uzyskania uprawnień (pozytywny wynik egzaminu

Bardziej szczegółowo

ZAPALNICZKI. CZY TO NIEBEZPIECZNE?

ZAPALNICZKI. CZY TO NIEBEZPIECZNE? ZAPALNICZKI. CZY TO NIEBEZPIECZNE? Przedmiot codziennego użytku, stosowany prawie przez wszystkich, łatwy w użyciu, w wielu przypadkach zastąpił zapałki, nabywany wszędzie. Aby mógł być dostępny, trzeba

Bardziej szczegółowo

Nadzór i kontrola. Art. 20. Nadzór nad przewozem drogowym towarów niebezpiecznych sprawuje wojewoda.

Nadzór i kontrola. Art. 20. Nadzór nad przewozem drogowym towarów niebezpiecznych sprawuje wojewoda. Nadzór i kontrola Art. 20. Nadzór nad przewozem drogowym towarów niebezpiecznych sprawuje wojewoda. Art. 21. 1. Przedsiębiorca oraz inny podmiot wykonujący przewóz towarów niebezpiecznych lub związany

Bardziej szczegółowo

Cysterny ich przeznaczenie i konstrukcja

Cysterny ich przeznaczenie i konstrukcja Autorzy: Paweł Szostak Doradca DGSA Krzysztof Kowalski Doradca DGSA Cysterny ich przeznaczenie i konstrukcja DEFINICJE Cysterna oznacza zbiornik wraz z jego wyposażeniem obsługowym i konstrukcyjnym. Cysterna

Bardziej szczegółowo

KIEROWCA POJAZDU PRZEWOśĄCEGO MATERIAŁY NIEBEZPIECZNE

KIEROWCA POJAZDU PRZEWOśĄCEGO MATERIAŁY NIEBEZPIECZNE Szkolenie wstępne InstruktaŜ stanowiskowy KIEROWCA POJAZDU PRZEWOśĄCEGO MATERIAŁY NIEBEZPIECZNE pod red. Bogdana Rączkowskiego Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004

Bardziej szczegółowo

PRZEPISY BHP PODCZAS PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH

PRZEPISY BHP PODCZAS PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH PRZEPISY BHP PODCZAS PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH Wprowadzenie w system regulacji prawnych (ADR, Ustawa, akty wykonawcze...) Umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu drogowego

Bardziej szczegółowo

Bełchatów 27.08.2015 r.

Bełchatów 27.08.2015 r. Stanowisko S-DGSA wobec dokumentów roboczych na sesję posiedzenia wspólnego RID/ADR/ADN Joint Meeting (15-25.09.2015 Geneva) (http://www.unece.org/trans/main/dgdb/ac1/ac12015.html) Bełchatów 27.08.2015

Bardziej szczegółowo

2. Stosowanie przepisów 2.2 Przepisy regulujące przewóz towarów

2. Stosowanie przepisów 2.2 Przepisy regulujące przewóz towarów 1 2 3 Czego dotyczy konwencja o umowie międzynarodowego przewozu towarów (CMR)? a) Każdej umowy zarobkowego przewozu towarów transportem drogowym, jeżeli miejsce przyjęcia przesyłki oraz miejsce dostawy,

Bardziej szczegółowo

BEZPIECZEŃSTWO W TRANSPORCIE TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH KLASY 1 I 3 ORAZ ROLA DORADCY DO SPRAW BEZPIECZEŃSTWA

BEZPIECZEŃSTWO W TRANSPORCIE TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH KLASY 1 I 3 ORAZ ROLA DORADCY DO SPRAW BEZPIECZEŃSTWA Kazimierz SZWEJ* BEZPIECZEŃSTWO W TRANSPORCIE TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH KLASY 1 I 3 ORAZ ROLA DORADCY DO SPRAW BEZPIECZEŃSTWA W publikacji autor przedstawia klasyfikację towarów niebezpiecznych klasy 1 i

Bardziej szczegółowo

PDF created with pdffactory trial version

PDF created with pdffactory trial version ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY (1) z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie kursów dokształcających dla kierowców przewożących towary niebezpieczne Na podstawie art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 28 października

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ 3. Wykaz towarów niebezpiecznych, przepisy szczególne oraz wyłączenia dotyczące towarów niebezpiecznych pakowanych w ilościach ograniczonych

CZĘŚĆ 3. Wykaz towarów niebezpiecznych, przepisy szczególne oraz wyłączenia dotyczące towarów niebezpiecznych pakowanych w ilościach ograniczonych CZĘŚĆ 3 Wykaz towarów niebezpiecznych, przepisy szczególne oraz wyłączenia dotyczące towarów niebezpiecznych pakowanych w ilościach ograniczonych DZIAŁ 3.1 PRZEPISY OGÓLNE 3.1.1 Wstęp Poza przepisami wskazanymi

Bardziej szczegółowo

ADR w spedycji i magazynie

ADR w spedycji i magazynie Andrzej Janczak ADR w spedycji i magazynie Składowanie i przewóz materiałów niebezpiecznych Copyright by Andrzej Janczak oraz Zacharek Dom Wydawniczy, Warszawa 2010 Wszystkie prawa zastrzeżone. Książka

Bardziej szczegółowo

1. Następujące twierdzenia są prawdziwe: 1. Aerozole żrące powinny być klasyfikowane do grupy C, jeżeli ich zawartość spełnia kryteria klasy 8 II lub

1. Następujące twierdzenia są prawdziwe: 1. Aerozole żrące powinny być klasyfikowane do grupy C, jeżeli ich zawartość spełnia kryteria klasy 8 II lub 1. Następujące twierdzenia są prawdziwe: 1. Aerozole żrące powinny być klasyfikowane do grupy C, jeżeli ich zawartość spełnia kryteria klasy 8 II lub III grupy pakowania 2. Gaz palny to gaz, który jest

Bardziej szczegółowo

Uwarunkowania środowiskowe i zasady bezpieczeństwa w transporcie materiałów niebezpiecznych

Uwarunkowania środowiskowe i zasady bezpieczeństwa w transporcie materiałów niebezpiecznych Uwarunkowania środowiskowe i zasady bezpieczeństwa w transporcie materiałów niebezpiecznych Wojciech Świątek Ekspert 1. Wprowadzenie Zasady transportu towarów niebezpiecznych są regulowane przez krajowe

Bardziej szczegółowo

DROGOWY PRZEWÓZ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH INFORMACJE PODSTAWOWE

DROGOWY PRZEWÓZ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH INFORMACJE PODSTAWOWE DROGOWY PRZEWÓZ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH mgrr inżż.. i Krrzzysszzttoff T.. Kocci iołek DROGOWY PRZEWÓZ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH INFORMACJE PODSTAWOWE mgr inŝ. Krzysztof T. Kociołek kkociolek@sapsp.pl Udział

Bardziej szczegółowo

Bezpieczny i zgodny z prawem przewóz odpadów przemysłowych (kwasy, zasady, mieszaniny w glowodorów) oraz odpadów zawieraj

Bezpieczny i zgodny z prawem przewóz odpadów przemysłowych (kwasy, zasady, mieszaniny w glowodorów) oraz odpadów zawieraj Bezpieczny i zgodny z prawem przewóz odpadów przemysłowych (kwasy, zasady, mieszaniny węglowodorów) oraz odpadów zawierających azbest praktyka przewozu, załadunku i wyładunku. I. Przewóz odpadów przemysłowych

Bardziej szczegółowo

Tłumaczenie ma znaczenie wyłącznie orientacyjne jedynie obowiązujące z punktu widzenia prawa są wersje w języku francuskim i angielskim.

Tłumaczenie ma znaczenie wyłącznie orientacyjne jedynie obowiązujące z punktu widzenia prawa są wersje w języku francuskim i angielskim. Tłumaczenie ma znaczenie wyłącznie orientacyjne jedynie obowiązujące z punktu widzenia prawa są wersje w języku francuskim i angielskim. Przewóz Towarów Niebezpiecznych, Hazardous Goods i Hazardous Articles

Bardziej szczegółowo

o komisyjnym projekcie ustawy o zmianie ustawy o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (druk nr 3826).

o komisyjnym projekcie ustawy o zmianie ustawy o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (druk nr 3826). SEJM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ IV kadencja Druk nr 3940 S P R A W O Z D A N I E KOMISJI INFRASTRUKTURY o komisyjnym projekcie ustawy o zmianie ustawy o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych oraz o

Bardziej szczegółowo

MODUŁ 3. WYMAGANIA EGZAMINACYJNE Z PRZYKŁADAMI ZADAŃ

MODUŁ 3. WYMAGANIA EGZAMINACYJNE Z PRZYKŁADAMI ZADAŃ MODUŁ 3. WYMAGANIA EGZAMINACYJNE Z PRZYKŁADAMI ZADAŃ A.34. Organizacja i prowadzenie prac związanych z przeładunkiem oraz magazynowaniem towarów i ładunków w portach i terminalach Część pisemna Moduł 3

Bardziej szczegółowo

Wykonywanie transportu drogowego bez wymaganej licencji, z wyłączeniem taksówek Wykonywanie transportu drogowego pojazdem niezgłoszonym do licencji

Wykonywanie transportu drogowego bez wymaganej licencji, z wyłączeniem taksówek Wykonywanie transportu drogowego pojazdem niezgłoszonym do licencji Załącznik do ustawy z dnia 6 września 2001 r. Lp. Wyszczególnienie naruszeń 1 II III 1. 1.1. 1.2. Wysokość kary w zł WYKONYWANIE TRANSPORTU DROGOWEGO LUB PRZEWOZU NA POTRZEBY WŁASNE BEZ WYMAGANEJ LICENCJI

Bardziej szczegółowo

UMOWA EUROPEJSKA DOTYCZĄCA MIĘDZYNARODOWEGO PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH (ADR)

UMOWA EUROPEJSKA DOTYCZĄCA MIĘDZYNARODOWEGO PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH (ADR) UMOWA EUROPEJSKA DOTYCZĄCA MIĘDZYNARODOWEGO PRZEWOZU DROGOWEGO TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH (ADR) Umawiające się Strony, dążąc do wzmożenia bezpieczeństwa międzynarodowych przewozów drogowych, uzgodniły, co

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ 5. Procedury nadawcze

CZĘŚĆ 5. Procedury nadawcze CZĘŚĆ 5 Procedury nadawcze 221 222 5.1.1 Stosowanie i przepisy ogólne DZIAŁ 5.1 PRZEPISY OGÓLNE Niniejsza część zawiera przepisy dotyczące przesyłek z towarami niebezpiecznymi w zakresie ich oznakowania,

Bardziej szczegółowo

Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych Ir-16 Warszawa, 2009 rok

Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych Ir-16 Warszawa, 2009 rok Załącznik do zarządzenia Nr 27/2009 Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z dnia 3 listopada 2009 r. Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych Ir-16 Warszawa, 2009 rok Regulacja

Bardziej szczegółowo

Rozporządzenie Ministra Środowiska 1) z dnia 20 r.

Rozporządzenie Ministra Środowiska 1) z dnia 20 r. Projekt z dnia 9 marca 2012 r. Rozporządzenie Ministra Środowiska 1) z dnia 20 r. w sprawie szczegółowych wymagań dla transportu odpadów, w tym dla środków transportu i sposobu transportowania Na podstawie

Bardziej szczegółowo

PRZEWÓZ DROGOWY TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH PO NOWELIZACJI UMOWY EUROPEJSKIEJ (ADR)

PRZEWÓZ DROGOWY TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH PO NOWELIZACJI UMOWY EUROPEJSKIEJ (ADR) Stefan SAWCZAK Firma ZECO Systemy Ochrony Mienia Sp. z o.o. we Wrocławiu. Dyrektor ds. Ochrony Fizycznej PRZEWÓZ DROGOWY TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH PO NOWELIZACJI UMOWY EUROPEJSKIEJ (ADR) 1. WSTĘP Bezpieczeństwo

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 15 września 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 15 września 2005 r. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 15 września 2005 r. w sprawie kursów dokształcających dla kierowców przewożących towary niebezpieczne 2) Na podstawie art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 28 października

Bardziej szczegółowo

Nazwa produktu. Znak góra ładunku. Znak chronić przed wilgocią. Znak ładunek łatwotłukący. Znak chronić przed upadkiem

Nazwa produktu. Znak góra ładunku. Znak chronić przed wilgocią. Znak ładunek łatwotłukący. Znak chronić przed upadkiem Sklep internetowy allebhp.pl ul. Piłsudskiego 20 67-100 Nowa Sól e-mail: biuro@allebhp.pl www: www.allebhp.pl telefon: +48 737 797 355 TRANSPORT SUBSTANCJI NIEBEZPIECZNYCH Znak góra ładunku Z-MA001 Znak

Bardziej szczegółowo

Pisemne instrukcje dla kierowców w nowelizowanej umowie ADR

Pisemne instrukcje dla kierowców w nowelizowanej umowie ADR Krzysztof Grzegorczyk Pisemne instrukcje dla kierowców w nowelizowanej umowie ADR Pisemne instrukcje dla kierowców w nowelizowanej umowie ADR W przypadku rozszczelnienia cysterny należy ją uszczelnić,

Bardziej szczegółowo

Krzysztof Grzegorczyk Warszawa, 2008 r.

Krzysztof Grzegorczyk Warszawa, 2008 r. Krzysztof Grzegorczyk Warszawa, 2008 r. ADR 2009 - CZYLI CO NOWEGO W PRZEPISACH O PRZEWOZIE DROGOWYM TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH Na forum Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ dobiegają właśnie końca prace

Bardziej szczegółowo

Ir 16 Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych

Ir 16 Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych Ir 16 Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych Rozdział I Postanowienia ogólne 1 Przeznaczenie i zakres obowiązywania instrukcji 1. Postanowienia zawarte w niniejszej instrukcji

Bardziej szczegółowo

ROZPOZNAWANIE SUBSTANCJI CHEMICZNYCH W TRANSPORCIE

ROZPOZNAWANIE SUBSTANCJI CHEMICZNYCH W TRANSPORCIE ROZPOZNAWANIE SUBSTANCJI CHEMICZNYCH W TRANSPORCIE UWAGA!!! PRZED PODJĘCIEM DECYZJI I ROZPOCZĘCIEM DZIAŁAŃ RATOWNICZYCH ROZPOZNAJ PRZEWOŻONĄ SUBSTANCJĘ. UWAGA!!! Numer rozpoznawczy właściwości niebezpiecznego

Bardziej szczegółowo

This copy is for personal use only - distribution prohibited.

This copy is for personal use only - distribution prohibited. ZESZYTY NAUKOWE WSOWL - - - - - Nr 3 (145) 2007 Przemysław MAJEWSKI TRANSPORT TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH W ŚWIETLE NOWELIZACJI UMOWY ADR 2007-2009 Wprowadzenie Nieustanny rozwój nauki, który przekłada się

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ 5. Procedury nadawcze

CZĘŚĆ 5. Procedury nadawcze CZĘŚĆ 5 Procedury nadawcze 253 254 5.1.1 Stosowanie i przepisy ogólne DZIAŁ 5.1 PRZEPISY OGÓLNE Niniejsza część zawiera przepisy dotyczące przesyłek z towarami niebezpiecznymi w zakresie ich oznakowania,

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ 5. Procedury nadawcze

CZĘŚĆ 5. Procedury nadawcze CZĘŚĆ 5 Procedury nadawcze 257 258 5.1.1 Stosowanie i przepisy ogólne DZIAŁ 5.1 PRZEPISY OGÓLNE Niniejsza część zawiera przepisy dotyczące przesyłek z towarami niebezpiecznymi w zakresie ich oznakowania,

Bardziej szczegółowo

ODPADY OPAKOWANIOWE i co dalej??? Judyta Michalska Doradca DGSA

ODPADY OPAKOWANIOWE i co dalej??? Judyta Michalska Doradca DGSA ODPADY OPAKOWANIOWE i co dalej??? Judyta Michalska Doradca DGSA Ustawa O ODPADACH (Dz.U. 2013, nr 0, poz. 21) http://isap.sejm.gov.pl/detailsservlet?id=wdu20130000021 Ustawa O OPAKOWANIACH I ODPADACH OPAKOWANIOWYCH

Bardziej szczegółowo

Bezpieczeństwo w transporcie drogowym materiałów niebezpiecznych

Bezpieczeństwo w transporcie drogowym materiałów niebezpiecznych s WOŁCZAŃSKI Tomasz 1 RUT Joanna 2 Bezpieczeństwo w transporcie drogowym materiałów niebezpiecznych WSTĘP Materiały niebezpieczne obecne są w naszym życiu na każdym kroku. Każdy na co dzień korzysta z

Bardziej szczegółowo

ZASIĘG TERYTORIALNY WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT TRANSPORTU DROGOWEGO WE WROCŁAWIU

ZASIĘG TERYTORIALNY WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT TRANSPORTU DROGOWEGO WE WROCŁAWIU WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT TRANSPORTU DROGOWEGO WE WROCŁAWIU POWSTANIE INSPEKCJI TRANSPORTU DROGOWEGO BYŁO REALIZACJĄ PROGARMU DOSTOSOWUJĄCEGO POLSKIE USTAWODASTWO DO PRAWA UNIJNEGO W OBSZARZE POLITYKA TRANSPORTOWA

Bardziej szczegółowo

PRZEWODNIK DLA KIEROWCÓW

PRZEWODNIK DLA KIEROWCÓW PRZEWODNIK DLA KIEROWCÓW Przed przyjęciem zlecenia obowiązkowo należy się upewnić, że posiadają Państwo odpowiednie umiejętności oraz udokumentowane kwalifikacje. Należy zweryfikować aktualność dokumentów

Bardziej szczegółowo

TRANSPORT MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH

TRANSPORT MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH TRANSPORT MATERIAŁÓW NIEBEZPIECZNYCH Międzynarodowy przewóz materiałów niebezpiecznych drogą lotniczą ICAO TI oraz IATA DGR Międzynarodowy kodeks ładunków niebezpiecznych IMDG Międzynarodowy przewóz śródlądowymi

Bardziej szczegółowo

Wygląd Znaczenie Objaśnienie

Wygląd Znaczenie Objaśnienie Wygląd Znaczenie Objaśnienie ruchu w obu kierunkach Oznacza zakaz ruchu na drodze pojazdów, kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy; znak może być ustawiony na jezdni. Umieszczona pod znakiem B-1 tabliczka

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI Dz.U.02.70.650 2003-05-01 zm. Dz.U.03.65.603 1 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI z dnia 10 maja 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy użytkowaniu wózków jezdniowych z napędem silnikowym.

Bardziej szczegółowo

Ogólne pytania, definicje, szkolenia i obowiązki doradcy 10. CSC to:

Ogólne pytania, definicje, szkolenia i obowiązki doradcy 10. CSC to: Ogólne pytania, definicje, szkolenia i obowiązki doradcy 1. Jaki organ administracji jest właściwy w zakresie ustalania warunków przewozu materiałów promieniotwórczych? 1. Prezes Urzędu Dozoru Technicznego

Bardziej szczegółowo

WYBRANE ASPEKTY DOBORU TECHNOLOGII W TRANSPORCIE DROGOWYM

WYBRANE ASPEKTY DOBORU TECHNOLOGII W TRANSPORCIE DROGOWYM PRACE NAUKOWE POLITECHNIKI WARSZAWSKIEJ z. 111 Transport 2016 Jan Rzewnicki, Dariusz Pyza WYBRANE ASPEKTY DOBORU TECHNOLOGII W TRANSPORCIE DROGOWYM dostarczono: Streszczenie: Przewóz drogowy towarów niebezpiecznych

Bardziej szczegółowo

Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych Ir-16

Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych Ir-16 Załącznik do zarządzenia nr 13/2015 Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z dnia 31 marca 2015 Instrukcja o postępowaniu przy przewozie koleją towarów niebezpiecznych Ir-16 Warszawa, 2015 Regulacja wewnętrzna

Bardziej szczegółowo

DOBRE PRAKTYKI W GOSPODARCE ODPADAMI. > REMONDIS Medison sp. z o.o.

DOBRE PRAKTYKI W GOSPODARCE ODPADAMI. > REMONDIS Medison sp. z o.o. DOBRE PRAKTYKI W GOSPODARCE ODPADAMI 1 REMONDIS Medison PARTNER W GOSPODARCE ODPADAMI REMONDIS Medison Sp. z o.o. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej obejmuje swoim działaniem 13 województw, specjalizując

Bardziej szczegółowo

WYTYCZNE POSTĘPOWANIA PRZY PRZEWOZIE KOLEJĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH

WYTYCZNE POSTĘPOWANIA PRZY PRZEWOZIE KOLEJĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH Załącznik do Zarządzenia nr.. Zarządu PKP CARGO S.A. z dnia. WYTYCZNE POSTĘPOWANIA PRZY PRZEWOZIE KOLEJĄ TOWARÓW NIEBEZPIECZNYCH Cpn 1 Warszawa, kwiecień 2009 r. Copyright by PKP CARGO S.A. Cpn 1 1 2008

Bardziej szczegółowo

niebezpiecznych 3. Regulamin dla międzynarodowego przewozu kolejami towarów niebezpiecznych RID

niebezpiecznych 3. Regulamin dla międzynarodowego przewozu kolejami towarów niebezpiecznych RID Ogólne pytania, definicje, szkolenia i obowiązki doradcy 1. Jaki organ administracji jest właściwy w zakresie ustalania warunków przewozu materiałów promieniotwórczych? 1. Prezes Urzędu Dozoru Technicznego

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 28 sierpnia 2012 r. Poz. 966 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) z dnia 14 sierpnia 2012 r.

Warszawa, dnia 28 sierpnia 2012 r. Poz. 966 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) z dnia 14 sierpnia 2012 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 28 sierpnia 2012 r. Poz. 966 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 14 sierpnia 2012 r. w sprawie formularza

Bardziej szczegółowo

Ubezpieczenie OC przewoźnika w ruchu krajowym i międzynarodowym

Ubezpieczenie OC przewoźnika w ruchu krajowym i międzynarodowym Ubezpieczenie OC przewoźnika w ruchu krajowym i międzynarodowym Uczestnicy transportu NADAWCA ODBIORCA NADAWCA PRZEWOŹNIK ODBIORCA NADAWCA SPEDYTOR PRZEWOŹNIK SPEDYTOR ODBIORCA usługa przewozu usługa spedycji

Bardziej szczegółowo

Konwencja o międzynarodowym przewozie kolejami (COTIF) Załącznik C Regulamin dla międzynarodowego przewozu kolejami towarów niebezpiecznych

Konwencja o międzynarodowym przewozie kolejami (COTIF) Załącznik C Regulamin dla międzynarodowego przewozu kolejami towarów niebezpiecznych RID Konwencja o międzynarodowym przewozie kolejami (COTIF) Załącznik C Regulamin dla międzynarodowego przewozu kolejami towarów niebezpiecznych Obowiązuje od 1 stycznia 2013 roku Ten tekst zastępuje przepisy

Bardziej szczegółowo

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 grudnia 2004 r.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 grudnia 2004 r. 14.12.2004 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 367/23 DYREKTYWA KOMISJI 2004/112/WE z dnia 13 grudnia 2004 r. dostosowująca do postępu technicznego dyrektywę Komisji 95/50/WE w sprawie ujednoliconych

Bardziej szczegółowo