Biblioteki publiczne opinie, korzystanie, potrzeby Badanie mieszkańców terenów wiejskich i małych miast do 20 tys. mieszkańców.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Biblioteki publiczne opinie, korzystanie, potrzeby Badanie mieszkańców terenów wiejskich i małych miast do 20 tys. mieszkańców."

Transkrypt

1 Biblioteki publiczne opinie, korzystanie, potrzeby Badanie mieszkańców terenów wiejskich i małych miast do 20 tys. mieszkańców. Sierpień 2008 copyright Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego, Warszawa, ul. Grójecka 5, tel ; Publikacja jest rozpowszechniana bezpłatnie. Przy wykorzystywaniu informacji zawartych w raporcie prosimy o podanie nazwy agencji badawczej oraz nazwy Fundacji Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego. Fundacja może również udostępnić zbiory danych. W tym celu prosimy o bezpośredni kontakt. Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności jest partnerem Fundacji Billa i Melindy Gates w przedsięwzięciu, które ma ułatwić polskim bibliotekom publicznym dostęp do komputerów, Internetu i szkoleń. Program Biblioteczny w Polsce jest realizowany przez Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego.

2 Zawartość raportu Nota metodologiczna 3 Podsumowanie wyników 5 Użytkownicy bibliotek 14 Wzorce korzystania z bibliotek 25 Nieużytkownicy bibliotek 49 Stopień satysfakcji użytkowników bibliotek 54 Wizerunek bibliotek 60 Potrzeby mieszkańców wsi 73 Umiejętność obsługi komputera 88 S. 2 [drive:directory path\filename.ppt 2 ]

3 Nota metodologiczna Celem badania była charakterystyka ludności gmin wiejskich i miejsko-wiejskich pod kątem sposobów korzystania z bibliotek, postrzegania bibliotek oraz potrzeb społecznoinformacyjnych. Badanie zrealizowano na reprezentatywnej próbie ludności wiejskiej i małych miast w wieku powyżej 13 roku życia (tj. włączając młodzież gimnazjalną) w metodologii wywiadu telefonicznego. Stratyfikacja w próbie uwzględniała płeć, wiek, wykształcenie oraz region zamieszkania. Ważenie danych uwzględniało województwo, klasę wielkości miejscowości, płeć, wiek, wykształcenie. Ponadto zrealizowano wywiady z dodatkową próbą użytkowników bibliotek (booster), tak aby uzyskać większą liczbę wywiadów z reprezentantami tej grupy, a zatem podnieść dokładność wyników dotyczących tej grupy. Razem zrealizowano N=1344 wywiadów, w tym: > 1021 w próbie zasadniczej; > 306 w boosterze z użytkownikami bibliotek (tj. osobami, które odwiedziły bibliotekę przynajmniej raz w ciągu ostatnich 12 miesięcy), co dało uwzględniając wywiady w próbie zasadniczej łącznie 615 wywiadów z użytkownikami bibliotek. Ważenie próby użytkowników bibliotek przeprowadzono na podstawie informacji o strukturze tej grupy uzyskanej w zasadniczej części badania. Wyniki dotyczącej całej populacji mieszkańców wsi i małych miast przedstawiono bez uwzględnienia boostera, tak aby nie zaburzać reprezentatywności. S. 3 [drive:directory path\filename.ppt 3 ]

4 PODSUMOWANIE WYNIKÓW S. 4 [drive:directory path\filename.ppt 4 ]

5 UŻYTKOWNICY BIBLIOTEK S. 14 [drive:directory path\filename.ppt 14 ]

6 KORZYSTANIE Z BIBLIOTEK Odwiedzanie bibliotek D1.1 Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy był(a) Pan(i) osobiście w jakiejkolwiek bibliotece? D1.2 Jaka to była biblioteka? N= 1021 wszyscy respondenci S. 15 [drive:directory path\filename.ppt 15 ]

7 KORZYSTANIE Z BIBLIOTEK Kto odwiedza biblioteki - płeć D1.1 Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy był(a) Pan(i) osobiście w jakiejkolwiek bibliotece? D1.2 Jaka to była biblioteka? N= 1021 wszyscy respondenci S. 16 [drive:directory path\filename.ppt 16 ]

8 KORZYSTANIE Z BIBLIOTEK Kto odwiedza biblioteki - wiek D1.1 Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy był(a) Pan(i) osobiście w jakiejkolwiek bibliotece? D1.2 Jaka to była biblioteka? N= 1021 wszyscy respondenci S. 17 [drive:directory path\filename.ppt 17 ]

9 RODZAJE BIBLIOTEK Rodzaj odwiedzanych bibliotek D1.1 Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy był(a) Pan(i) osobiście w jakiejkolwiek bibliotece? D1.2 Jaka to była biblioteka? [możliwość wskazania kilku odpowiedzi] N= 1021 wszyscy respondenci Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 18 [drive:directory path\filename.ppt 18 ]

10 LOKALIZACJA BIBLIOTEKI Gdzie znajduje się odwiedzana biblioteka? D3. Proszę teraz pomyśleć o tej bibliotece, którą odwiedził(a) Pan(i) najwięcej razy w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Czy ta biblioteka N= 615 użytkownicy bibliotek S. 19 [drive:directory path\filename.ppt 19 ]

11 Gdzie znajduje się odwiedzana biblioteka? Cechy różnicujące miejsce zamieszkania respondenta D3. Proszę teraz pomyśleć o tej bibliotece, którą odwiedził(a) Pan(i) najwięcej razy w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Czy ta biblioteka LOKALIZACJA BIBLIOTEKI N= 615 użytkownicy bibliotek S. 20 [drive:directory path\filename.ppt 20 ]

12 Gdzie znajduje się odwiedzana biblioteka? Cechy różnicujące - płeć D3. Proszę teraz pomyśleć o tej bibliotece, którą odwiedził(a) Pan(i) najwięcej razy w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Czy ta biblioteka LOKALIZACJA BIBLIOTEKI N= 615 użytkownicy bibliotek S. 21 [drive:directory path\filename.ppt 21 ]

13 Gdzie znajduje się odwiedzana biblioteka? Cechy różnicujące - wiek D3. Proszę teraz pomyśleć o tej bibliotece, którą odwiedził(a) Pan(i) najwięcej razy w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Czy ta biblioteka LOKALIZACJA BIBLIOTEKI N= 615 użytkownicy bibliotek S. 22 [drive:directory path\filename.ppt 22 ]

14 LOKALIZACJA BIBLIOTEKI Jakie biblioteki są odwiedzane: główne czy filie? D2.1. Proszę powiedzieć, czy orientuje się Pan(i), czy odwiedzał(a) Pan(i) główną bibliotekę gminną / miejską, czy też jej filię? N= 615 użytkownicy bibliotek Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 23 [drive:directory path\filename.ppt 23 ]

15 LOKALIZACJA BIBLIOTEKI Biblioteki główne czy filie? Różnice ze względu na miejsce zamieszkania D2.1. Proszę powiedzieć, czy orientuje się Pan(i), czy odwiedzał(a) Pan(i) główną bibliotekę gminną / miejską, czy też jej filię? N= 615 użytkownicy bibliotek Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 24 [drive:directory path\filename.ppt 24 ]

16 WZORCE KORZYSTANIA Z BIBLIOTEK S. 25 [drive:directory path\filename.ppt 25 ]

17 Częstotliwość odwiedzania bibliotek D6. Ile razy był(a) Pan(i) osobiście w tej bibliotece w ciągu ostatnich 12 miesięcy? LICZBA WIZYT W BIBLIOTECE trudno powiedzieć, nie pamiętam 2% 13% ponad 20 razy 18% razy 20% 6-10 razy 3-5 razy 30% 1-2 razy 16% N= 615 ogółem S. 26 [drive:directory path\filename.ppt 26 ]

18 Częstotliwość odwiedzania bibliotek D6. Ile razy był(a) Pan(i) osobiście w tej bibliotece w ciągu ostatnich 12 miesięcy? LICZBA WIZYT W BIBLIOTECE Średnie Mediany Ogółem 14,4 6,0 Mężczyźni 23,4 5,0 Kobiety 29,9 7, lat 24,9 14, lat 16,8 10, lat 14,5 7, lat 12,5 5, lat 11,3 5, lat 16,1 5, lat 8,2 5, lat 8,7 5,0 Podstawowe 13,6 9,0 Zawodowe 12,9 4,0 Średnie 20,8 6,0 Wyższe 15,9 10 N= 615 użytkownicy bibliotek S. 27 [drive:directory path\filename.ppt 27 ]

19 Częstotliwość odwiedzania bibliotek. Cechy różnicujące - wiek D6. Ile razy był(a) Pan(i) osobiście w tej bibliotece w ciągu ostatnich 12 miesięcy? LICZBA WIZYT W BIBLIOTECE N= 615 użytkownicy bibliotek S. 28 [drive:directory path\filename.ppt 28 ]

20 Częstotliwość odwiedzania bibliotek. Cechy różnicujące - wykształcenie D6. Ile razy był(a) Pan(i) osobiście w tej bibliotece w ciągu ostatnich 12 miesięcy? LICZBA WIZYT W BIBLIOTECE N= 615 użytkownicy bibliotek S. 29 [drive:directory path\filename.ppt 29 ]

21 Częstotliwość odwiedzania bibliotek. Cechy różnicujące miejsce zamieszkania D6. Ile razy był(a) Pan(i) osobiście w tej bibliotece w ciągu ostatnich 12 miesięcy? LICZBA WIZYT W BIBLIOTECE N= 615 użytkownicy bibliotek S. 30 [drive:directory path\filename.ppt 30 ]

22 Częstotliwość odwiedzania bibliotek. Cechy różnicujące - płeć D6. Ile razy był(a) Pan(i) osobiście w tej bibliotece w ciągu ostatnich 12 miesięcy? LICZBA WIZYT W BIBLIOTECE N= 615 użytkownicy bibliotek S. 31 [drive:directory path\filename.ppt 31 ]

23 PROBLEM ODLEGŁOSCI DO BIBLIOTEKI Częstotliwość korzystania gdyby biblioteka była bliżej miejsca zamieszkania D8a. A czy gdyby ta biblioteka gminna / miejska znajdowała się bliżej miejsca Pana(i) zamieszkania, to korzystał(a)by z niej...? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 32 [drive:directory path\filename.ppt 32 ]

24 Częstotliwość korzystania gdyby biblioteka była bliżej miejsca zamieszkania. Różnice ze względu na miejsce zamieszkania PROBLEM ODLEGŁOSCI DO BIBLIOTEKI D8a. A czy gdyby ta biblioteka gminna / miejska znajdowała się bliżej miejsca Pana(i) zamieszkania, to korzystał(a)by z niej...? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 33 [drive:directory path\filename.ppt 33 ]

25 Częstotliwość korzystania gdyby biblioteka była bliżej miejsca zamieszkania. Różnice ze względu na płeć PROBLEM ODLEGŁOSCI DO BIBLIOTEKI D8a. A czy gdyby ta biblioteka gminna / miejska znajdowała się bliżej miejsca Pana(i) zamieszkania, to korzystał(a)by z niej...? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 34 [drive:directory path\filename.ppt 34 ]

26 Częstotliwość korzystania gdyby biblioteka była bliżej miejsca zamieszkania. Różnice ze względu na wiek PROBLEM ODLEGŁOSCI DO BIBLIOTEKI D8a. A czy gdyby ta biblioteka gminna / miejska znajdowała się bliżej miejsca Pana(i) zamieszkania, to korzystał(a)by z niej...? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 35 [drive:directory path\filename.ppt 35 ]

27 Powody korzystania z biblioteki CZYNNOŚCI WYKONYWANE W BIBLIOTECE D7. Odczytam teraz Panu(i) czynności, które mogą wykonywać osoby odwiedzające bibliotekę. Proszę powiedzieć, które z tych rzeczy robił(a) Pan(i) podczas trzech ostatnich wizyt w tej bibliotece? N= 615 użytkownicy bibliotek Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 36 [drive:directory path\filename.ppt 36 ]

28 CZYNNOŚCI WYKONYWANE W BIBLIOTECE Powody korzystania z biblioteki. Cechy różnicujące - płeć D7. Odczytam teraz Panu(i) czynności, które mogą wykonywać osoby odwiedzające bibliotekę. Proszę powiedzieć, które z tych rzeczy robił(a) Pan(i) podczas trzech ostatnich wizyt w tej bibliotece? N= 615 użytkownicy bibliotek Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 37 [drive:directory path\filename.ppt 37 ]

29 Powody korzystania z biblioteki. Cechy różnicujące - wiek (1/2) CZYNNOŚCI WYKONYWANE W BIBLIOTECE D7. Odczytam teraz Panu(i) czynności, które mogą wykonywać osoby odwiedzające bibliotekę. Proszę powiedzieć, które z tych rzeczy robił(a) Pan(i) podczas trzech ostatnich wizyt w tej bibliotece? N= 615 użytkownicy bibliotek Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 38 [drive:directory path\filename.ppt 38 ]

30 Powody korzystania z biblioteki. Cechy różnicujące - wiek (2/2) CZYNNOŚCI WYKONYWANE W BIBLIOTECE D7. Odczytam teraz Panu(i) czynności, które mogą wykonywać osoby odwiedzające bibliotekę. Proszę powiedzieć, które z tych rzeczy robił(a) Pan(i) podczas trzech ostatnich wizyt w tej bibliotece? N= 615 użytkownicy bibliotek Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 39 [drive:directory path\filename.ppt 39 ]

31 CZYNNOŚCI WYKONYWANE W BIBLIOTECE Powody korzystania z biblioteki. Cechy różnicujące - wykształcenie D7. Odczytam teraz Panu(i) czynności, które mogą wykonywać osoby odwiedzające bibliotekę. Proszę powiedzieć, które z tych rzeczy robił(a) Pan(i) podczas trzech ostatnich wizyt w tej bibliotece? N= 615 użytkownicy bibliotek Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 40 [drive:directory path\filename.ppt 40 ]

32 Czynności wykonywane na komputerze w bibliotece D18b. A które z tych czynności wykonywał(a) Pan(i) konkretnie na komputerach w bibliotece? OBSŁUGA KOMPUTERA N= 224 użytkownicy komputerów w bibliotekach S. 41 [drive:directory path\filename.ppt 41 ]

33 CZAS SPĘDZONY W BIBLIOTECE Czas spędzany w bibliotece D7a. Ile czasu spędził(a) Pan(i) w bibliotece podczas ostatniej wizyty? N= 615 użytkownicy bibliotek Średnia 33,2 minut 20,0 minut S. 42 [drive:directory path\filename.ppt 42 ]

34 LICZBA WIZYT W BIBLIOTECE Czas spędzany w bibliotece D7a. Ile czasu spędził(a) Pan(i) w bibliotece podczas ostatniej wizyty? Średnia w minutach Ogółem 33,2 Mężczyźni 36,3 Kobiety 30, lat 24, lat 29, lat 41, lat 40, lat 26, lat 26, lat 31, lat 51,3 N= 615 użytkownicy bibliotek S. 43 [drive:directory path\filename.ppt 43 ]

35 CZAS SPĘDZONY W BIBLIOTECE Czas spędzany w bibliotece różnice ze względu na miejsce zamieszkania D7a. Ile czasu spędził(a) Pan(i) w bibliotece podczas ostatniej wizyty? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 44 [drive:directory path\filename.ppt 44 ]

36 INNE SPOSOBY KORZYSTANIA Inne sposoby korzystania z biblioteki niż odwiedzanie D8b. Odczytam Panu(i) sposoby korzystania z biblioteki inne niż odwiedzanie biblioteki osobiście. Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy korzystał(a) Pan(i) w ten sposób z biblioteki? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 45 [drive:directory path\filename.ppt 45 ]

37 Inne sposoby korzystania z biblioteki niż odwiedzanie. Cechy różnicujące - płeć INNE SPOSOBY KORZYSTANIA D8b. Odczytam Panu(i) sposoby korzystania z biblioteki inne niż odwiedzanie biblioteki osobiście. Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy korzystał(a) Pan(i) w ten sposób z biblioteki? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 46 [drive:directory path\filename.ppt 46 ]

38 Inne sposoby korzystania z biblioteki niż odwiedzanie. Cechy różnicujące - wiek INNE SPOSOBY KORZYSTANIA D8b. Odczytam Panu(i) sposoby korzystania z biblioteki inne niż odwiedzanie biblioteki osobiście. Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy korzystał(a) Pan(i) w ten sposób z biblioteki? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 47 [drive:directory path\filename.ppt 47 ]

39 Inne sposoby korzystania z biblioteki niż odwiedzanie. Cechy różnicujące - wykształcenie INNE SPOSOBY KORZYSTANIA D8b. Odczytam Panu(i) sposoby korzystania z biblioteki inne niż odwiedzanie biblioteki osobiście. Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy korzystał(a) Pan(i) w ten sposób z biblioteki? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 48 [drive:directory path\filename.ppt 48 ]

40 NIEUŻYTKOWNICY BIBLIOTEK S. 49 [drive:directory path\filename.ppt 49 ]

41 Kiedy po raz ostatni respondent był w bibliotece? KIEDY OSTATNIO ODWIEDZANO BIBLIOTEKĘ D1.1 Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy był(a) Pan(i) osobiście w jakiejkolwiek bibliotece? D9a. A ile lat temu po raz ostatni był(a) Pan(i) osobiście w publicznej bibliotece gminnej / miejskiej? Odpowiedzi osób, które NIE odwiedzają bibliotek Ostatnia wizyta w bibliotece: ŚREDNIA: 10,9 LAT TEMU MEDIANA: 6 LAT TEMU N=718 nieużytkownicy bibliotek / N=1021 wszyscy respondenci S. 50 [drive:directory path\filename.ppt 50 ]

42 POWODY NIEKORZYSTANIA Powody niekorzystania z bibliotek D10. A jakie są powody, dla których nie korzysta Pan(i) obecnie z biblioteki gminnej / miejskiej? Odpowiedzi osób, które NIE odwiedzają bibliotek N=718 nie-użytkownicy bibliotek S. 51 [drive:directory path\filename.ppt 51 ]

43 KIEDY OSTATNIO ODWIEDZANO BIBLIOTEKĘ Pośrednie korzystanie z bibliotek D1.1 Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy był(a) Pan(i) osobiście w jakiejkolwiek bibliotece? D8b. Odczytam Panu(i) sposoby korzystania z biblioteki inne niż odwiedzanie biblioteki osobiście. Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy korzystał(a) Pan(i) w ten sposób z biblioteki? N=1021 wszyscy respondenci S. 52 [drive:directory path\filename.ppt 52 ]

44 INNE SPOSOBY KORZYSTANIA Czy osoby nieodwiedzające bibliotek korzystały z nich w inny sposób? D9. Powiedział(a) Pan(i), że w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie był(a) Pan(i) w bibliotece publicznej gminnej lub miejskiej. A czy nie korzystał(a) Pan(i) z takiej biblioteki w inny sposób? N=718 nie-użytkownicy bibliotek Odpowiedzi osób, które NIE odwiedzają bibliotek S. 53 [drive:directory path\filename.ppt 53 ]

45 SATYSFAKCJA UŻYTKOWNIKÓW S. 54 [drive:directory path\filename.ppt 54 ]

46 CZY BIBLIOTEKA ZASPAKAJA POTRZEBY W jakim stopniu biblioteka zaspokaja potrzeby użytkowników? D7b. Czy ogólnie rzecz biorąc ta biblioteka zaspokaja Pana(i) potrzeby? N= 615 użytkownicy bibliotek S. 55 [drive:directory path\filename.ppt 55 ]

47 W jakim stopniu biblioteka zaspokaja potrzeby użytkowników? Cechy różnicujące - wiek D7b. Czy ogólnie rzecz biorąc ta biblioteka zaspokaja Pana(i) potrzeby? CZY BIBLIOTEKA ZASPAKAJA POTRZEBY N= 615 użytkownicy bibliotek S. 56 [drive:directory path\filename.ppt 56 ]

48 W jakim stopniu biblioteka zaspokaja potrzeby użytkowników? Cechy różnicujące miejsce zamieszkania D7b. Czy ogólnie rzecz biorąc ta biblioteka zaspokaja Pana(i) potrzeby? CZY BIBLIOTEKA ZASPAKAJA POTRZEBY N= 615 użytkownicy bibliotek S. 57 [drive:directory path\filename.ppt 57 ]

49 W jakim stopniu biblioteka zaspokaja potrzeby użytkowników? Cechy różnicujące rodzaj odwiedzanej biblioteki D7b. Czy ogólnie rzecz biorąc ta biblioteka zaspokaja Pana(i) potrzeby? CZY BIBLIOTEKA ZASPAKAJA POTRZEBY N= 615 użytkownicy bibliotek S. 58 [drive:directory path\filename.ppt 58 ]

50 OCENA POSZCZEGÓLNYCH ELEMENTÓW Ocena poszczególnych elementów biblioteki (średnie) D8. Odczytam kilka elementów, które mogą być ważne dla osób korzystających z bibliotek. O każdym z tych elementów proszę powiedzieć, w jakim stopniu jest Pan(i) z niego zadowolony? Średnie na skali: 1 zdecydowanie niezadowolony do 5 zdecydowanie zadowolony N= 615 użytkownicy bibliotek S. 59 [drive:directory path\filename.ppt 59 ]

51 WIZERUNEK BIBLIOTEK S. 60 [drive:directory path\filename.ppt 60 ]

52 Skojarzenia z biblioteką D0c. Proszę podać 3 pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą Panu(i) na myśl, kiedy myśli Pan(i) o bibliotece? (Pytanie otwarte rekodowane) OPINIE N= 1021 wszyscy respondenci / N=615 użytkownicy bibliotek Pytanie otwarte, respondent mógł podać kilka odpowiedzi S. 61 [drive:directory path\filename.ppt 61 ]

53 Skojarzenia z biblioteką. Cechy różnicujące - płeć D0c. Proszę podać 3 pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą Panu(i) na myśl, kiedy myśli Pan(i) o bibliotece? (Pytanie otwarte rekodowane) OPINIE N= 1021 wszyscy respondenci / N=615 użytkownicy bibliotek Pytanie otwarte, respondent mógł podać kilka odpowiedzi S. 62 [drive:directory path\filename.ppt 62 ]

54 OPINIE Skojarzenia z biblioteką mapa wizerunkowa D0c. Proszę podać 3 pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą Panu(i) na myśl, kiedy myśli Pan(i) o bibliotece? (Pytanie otwarte rekodowane) Obliczono korelacje dla zmiennej D0c i cech metryczkowych. Korelacje istotne to te najbardziej odległe od środka wykresu. OPIS N= 1021 wszyscy respondenci S. 63 [drive:directory path\filename.ppt 63 ]

55 OPINIE Skojarzenia z biblioteką mapa wizerunkowa użytkownicy D0c. Proszę podać 3 pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą Panu(i) na myśl, kiedy myśli Pan(i) o bibliotece? (Pytanie otwarte rekodowane) Obliczono korelacje dla zmiennej D0c i cech metryczkowych. Korelacje istotne to te najbardziej odległe od środka wykresu. N= 615 użytkownicy bibliotek S. 64 [drive:directory path\filename.ppt 64 ]

56 OPINIE Skojarzenia z biblioteką mapa wizerunkowa. Jak czytać wyniki? Interpretacja otrzymanych wyników polega na ocenie położenia punktów obrazujących kategorie zmiennych. Pod uwagę bierzemy trzy elementy: Położenie punktu wobec środka wykresu; Położenie punktu względem innych punktów tej samej cechy; Położenie punktu względem punktu opisującego inną cechę. Punkty położone blisko środka wykresu mają profile zbliżone do profilu średniego ( miasto do 20 tys., książki, książka ). Punkty położone daleko od środka wykresu mają profile różne od średniego. Punkty tej samej cechy leżące blisko siebie wskazują, że ich profile są podobne ( czytelnia, książki, książka ). Punkty różnych cech leżące blisko siebie wskazują na istnienie powiązań między kategoriami ( wyższe i nauka, zdobywanie wiedzy ). Kategorie nie występują wspólnie, gdy punkty je obrazujące położone są po przeciwnych stronach centrum rzutowania ( lat i wypożyczanie książek ). S. 65 [drive:directory path\filename.ppt 65 ]

57 Ogólne opinie o bibliotekach D11. Odczytam jeszcze Panu(i) ogólne opinie, jakie można mieć o bibliotece. O każdej z nich proszę powiedzieć, w jakim stopniu Pan(i) się z nią zgadza? OPINIE Dla każdego itemu podano procent odpowiedzi zgadzam się N= 1021 wszyscy respondenci / N=615 użytkownicy bibliotek S. 66 [drive:directory path\filename.ppt 66 ]

58 OPINIE Ogólne opinie o bibliotekach mapa wizerunkowa D11. Odczytam jeszcze Panu(i) ogólne opinie, jakie można mieć o bibliotece. O każdej z nich proszę powiedzieć, w jakim stopniu Pan(i) się z nią zgadza? Obliczono korelacje dla zmiennej D11 i cech metryczkowych. Korelacje istotne to te najbardziej odległe od środka wykresu. N= 1021 wszyscy respondenci S. 67 [drive:directory path\filename.ppt 67 ]

59 OPINIE Ogólne opinie o bibliotekach mapa wizerunkowa użytkownicy D11. Odczytam jeszcze Panu(i) ogólne opinie, jakie można mieć o bibliotece. O każdej z nich proszę powiedzieć, w jakim stopniu Pan(i) się z nią zgadza? Obliczono korelacje dla zmiennej D11 i cech metryczkowych. Korelacje istotne to te najbardziej odległe od środka wykresu. N= 615 użytkownicy bibliotek S. 68 [drive:directory path\filename.ppt 68 ]

60 Cechy wyobrażonego przeciętnego użytkownika biblioteki D12a. Jak wyobraża sobie Pan(i) typowego użytkownika biblioteki? W jakim jest wieku? Czym się zajmuje? Jakie ma cechy charakteru? (Pytanie otwarte rekodowane) WYOBRAŻENIA O UŻYTKOWNIKACH N= 1021 wszyscy respondenci / N=615 użytkownicy bibliotek Pytanie otwarte, respondent mógł podać kilka odpowiedzi S. 69 [drive:directory path\filename.ppt 69 ]

61 WYOBRAŻENIA O UŻYTKOWNIKACH Wyobrażenia na temat typowego użytkownika biblioteki (1/2) D12. Przeczytam teraz cechy, którymi mogą charakteryzować się typowi użytkownicy biblioteki. Proszę wskazać, która z cech lepiej pasuje do osoby, która jest użytkownikiem biblioteki? Typowy użytkownik biblioteki to osoba Mało ambitna czy bardzo ambitna? Bogata czy biedna? N= 1021 Ciekawa świata czy niezainteresowana światem? Mająca dużo wolnego czasu czy bardzo zajęta? S. 70 [drive:directory path\filename.ppt 70 ]

62 WYOBRAŻENIA O UŻYTKOWNIKACH Wyobrażenia na temat typowego użytkownika biblioteki (2/2) D12. Przeczytam teraz cechy, którymi mogą charakteryzować się typowi użytkownicy biblioteki. Proszę wskazać, która z cech lepiej pasuje do osoby, która jest użytkownikiem biblioteki? Typowy użytkownik biblioteki to osoba Mieszkająca na wsi czy mieszkająca w mieście? Młoda czy stara? N= 1021 Nowoczesna czy o tradycyjnych poglądach? Niewykształcona czy wykształocna? S. 71 [drive:directory path\filename.ppt 71 ]

63 GMINA RESPONDENTA Biblioteka na tle innych instytucji działających w gminie D13. Chciał(a)bym zadać Panu(i) kilka pytań na temat instytucji, które mieszczą się w Pana(i) gminie / miejscowości. O każdej proszę powiedzieć, jak aktywną działalność Pana(i) zdaniem prowadzi? Średnie na skali: 1 bardzo nieaktywna do 5 bardzo aktywna N= 1021 wszyscy respondenci S. 72 [drive:directory path\filename.ppt 72 ]

64 POTRZEBY MIESZKAŃCÓW WSI S. 73 [drive:directory path\filename.ppt 73 ]

65 Zapotrzebowanie na usługi kulturalno-edukacyjne D14. Odczytam teraz listę różnych zajęć i aktywności, w których ludzie mogą brać udział. Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy? AKTYWNOŚĆ MIESZKAŃCÓW N= 1021 wszyscy respondenci S. 74 [drive:directory path\filename.ppt 74 ]

66 Aktywność mieszkańców wsi i małych miast D14. Odczytam teraz listę różnych zajęć i aktywności, w których ludzie mogą brać udział. Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy? AKTYWNOŚĆ MIESZKAŃCÓW N= 1021 wszyscy respondenci / N=615 użytkownicy bibliotek S. 75 [drive:directory path\filename.ppt 75 ]

67 Aktywność mieszkańców wsi i małych miast różnice ze względu na wiek D14. Odczytam teraz listę różnych zajęć i aktywności, w których ludzie mogą brać udział. Proszę powiedzieć, czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy? AKTYWNOŚĆ MIESZKAŃCÓW N= 1021 wszyscy respondenci S. 76 [drive:directory path\filename.ppt 76 ]

68 Biblioteka miejsce spotkań. Potrzeba miejsca spotkań bez alkoholu GMINA RESPONDENTA D16a. A czy w Pana miejscowości / wsi jest miejsce do spotkania ze znajomymi, gdzie nie podaje się alkoholu? N= 1021 wszyscy respondenci S. 77 [drive:directory path\filename.ppt 77 ]

69 AKTYWNOŚĆ MIESZKAŃCÓW Biblioteka miejsce spotkań. Potrzeba miejsca spotkań bez alkoholu różnice ze względu na płeć D16a. A czy w Pana miejscowości / wsi jest miejsce do spotkania ze znajomymi, gdzie nie podaje się alkoholu? N= 1021 wszyscy respondenci S. 78 [drive:directory path\filename.ppt 78 ]

70 AKTYWNOŚĆ MIESZKAŃCÓW Biblioteka miejsce spotkań. Potrzeba miejsca spotkań bez alkoholu różnice ze względu na wiek D16a. A czy w Pana miejscowości / wsi jest miejsce do spotkania ze znajomymi, gdzie nie podaje się alkoholu? N= 1021 wszyscy respondenci S. 79 [drive:directory path\filename.ppt 79 ]

71 GMINA RESPONDENTA W jakim miejscu nie podaje się alkoholu? D16a. A czy w Pana miejscowości / wsi jest miejsce do spotkania ze znajomymi, gdzie nie podaje się alkoholu? N= 1021 wszyscy respondenci S. 80 [drive:directory path\filename.ppt 80 ]

72 Jakich możliwości wykorzystania komputerów brakuje OBSŁUGA KOMPUTERA D19. Proszę jeszcze powiedzieć, dostępu do jakich możliwości wykorzystania komputerów Panu(i) brakuje, niezależnie od tego, czy chodzi o komputer w domu, w pracy czy w innym miejscu? Odpowiedzi osób korzystających z komputerów N= 605 użytkownicy komputerów/ N=245 użytkownicy bibliotek i komputerów Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 81 [drive:directory path\filename.ppt 81 ]

73 Potrzeba korzystania z komputera w miejscu publicznym D20: Czy korzystał(a) Pan(i) w ciągu ostatnich 12 miesięcy z komputera w jakimś punkcie publicznego dostępu do Internetu? OBSŁUGA KOMPUTERA Odpowiedzi osób korzystających z komputerów N= 604 użytkownicy bibliotek / N=245 użytkownicy bibliotek i komputerów Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 82 [drive:directory path\filename.ppt 82 ]

74 Potrzeba korzystania z komputera w miejscu publicznym różnice ze względu na wiek D20: Czy korzystał(a) Pan(i) w ciągu ostatnich 12 miesięcy z komputera w jakimś punkcie publicznego dostępu do Internetu? OBSŁUGA KOMPUTERA Odpowiedzi osób korzystających z komputerów w bibliotekach N= 245 użytkownicy bibliotek (i komputerów) Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 83 [drive:directory path\filename.ppt 83 ]

75 OBSŁUGA KOMPUTERA Potrzeba korzystania z komputera w miejscu publicznym różnice ze względu na miejsce zamieszkania D20: Czy korzystał(a) Pan(i) w ciągu ostatnich 12 miesięcy z komputera w jakimś punkcie publicznego dostępu do Internetu? Odpowiedzi osób korzystających z komputerów w bibliotekach N= 245 użytkownicy bibliotek (i komputerów) Respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi S. 84 [drive:directory path\filename.ppt 84 ]

76 Korzystanie z komputera w miejscu publicznym D20: Czy korzystał(a) Pan(i) w ciągu ostatnich 12 miesięcy z komputera w jakimś punkcie publicznego dostępu do Internetu? OBSŁUGA KOMPUTERA Odpowiedzi osób korzystających z komputerów w miejscach publicznych; respondent mógł wskazać kilka odpowiedzi N=111 korzystają z komputerów i byli w innym punkcie dostępu do Internetu N=129 użytkownicy bibliotek (i komputerów), którzy byli w innym punkcie dostępu do Internetu S. 85 [drive:directory path\filename.ppt 85 ]

77 Korzystanie z hot-spota OBSŁUGA KOMPUTERA D21. A czy korzystał(a) Pan(i) z Hot-spota bezprzewodowego dostępu do Internetu w miejscu publicznym? N= 604 użytkownicy bibliotek N=245 użytkownicy bibliotek i komputerów Odpowiedzi użytkowników komputerów S. 86 [drive:directory path\filename.ppt 86 ]

78 Potrzeby informacyjne informacje poszukiwane w mediach AKTYWNOŚĆ MIESZKAŃCÓW D16. Informacji na jaki temat Pan(i) najczęściej poszukuje w Internecie, w prasie czy w telewizji? Pytanie otwarte, respondent mógł podać kilka odpowiedzi N= 1021 wszyscy respondenci / N=615 użytkownicy bibliotek S. 87 [drive:directory path\filename.ppt 87 ]

79 UMIEJĘTNOŚĆ OBSŁUGI KOMPUTERA S. 88 [drive:directory path\filename.ppt 88 ]

80 Częstotliwość korzystania z komputera D17. Proszę powiedzieć, jak często używa Pan(i) komputera, niezależnie czy jest to w domu, w pracy, w bibliotece lub w innym miejscu? OBSŁUGA KOMPUTERA N= 1021 wszyscy respondenci / N=615 użytkownicy bibliotek S. 89 [drive:directory path\filename.ppt 89 ]

81 Częstotliwość korzystania z komputera różnice ze względu na płeć D17. Proszę powiedzieć, jak często używa Pan(i) komputera, niezależnie czy jest to w domu, w pracy, w bibliotece lub w innym miejscu? OBSŁUGA KOMPUTERA N= 1021 wszyscy respondenci ogółem użytkownicy bibliotek S. 90 [drive:directory path\filename.ppt 90 ]

82 Częstotliwość korzystania z komputera różnice ze względu na wiek D17. Proszę powiedzieć, jak często używa Pan(i) komputera, niezależnie czy jest to w domu, w pracy, w bibliotece lub w innym miejscu? OBSŁUGA KOMPUTERA N= 1021 wszyscy respondenci ogółem użytkownicy bibliotek S. 91 [drive:directory path\filename.ppt 91 ]

83 Częstotliwość korzystania z komputera różnice ze względu na wykształcenie D17. Proszę powiedzieć, jak często używa Pan(i) komputera, niezależnie czy jest to w domu, w pracy, w bibliotece lub w innym miejscu? OBSŁUGA KOMPUTERA N= 1021 wszyscy respondenci ogółem użytkownicy bibliotek S. 92 [drive:directory path\filename.ppt 92 ]

84 OBSŁUGA KOMPUTERA Częstotliwość korzystania z komputera różnice ze względu na miejsce zamieszkania D17. Proszę powiedzieć, jak często używa Pan(i) komputera, niezależnie czy jest to w domu, w pracy, w bibliotece lub w innym miejscu? N= 1021 wszyscy respondenci S. 93 [drive:directory path\filename.ppt 93 ]

Wyniki badania na temat czytania dzieciom

Wyniki badania na temat czytania dzieciom Wyniki badania na temat czytania dzieciom Maj 2007 O badaniu Badanie przeprowadzone zostało w drugiej połowie marca 2007 roku metodą ankiety internetowej Ankieta podzielona była na kilka części pytania

Bardziej szczegółowo

Sondaż CATI Przekraczanie dozwolonej prędkości. Warszawa, 28 października 2013 r.

Sondaż CATI Przekraczanie dozwolonej prędkości. Warszawa, 28 października 2013 r. Sondaż CATI Przekraczanie dozwolonej prędkości B a d a n i e o p i n i i p u b l i c z n e j d o t y c z ą c e k w e s t i i z w i ą z a n y c h z p r z e k r a c z a n i e m d o z w o l o n e j p r ę

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z BADANIA SATYSFAKCJI KLIENTÓW KORZYSTAJĄCYCH Z USŁUG ŚWIADCZONYCH PRZEZ URZĄD MIASTA RZESZOWA

RAPORT Z BADANIA SATYSFAKCJI KLIENTÓW KORZYSTAJĄCYCH Z USŁUG ŚWIADCZONYCH PRZEZ URZĄD MIASTA RZESZOWA RAPORT Z BADANIA SATYSFAKCJI KLIENTÓW KORZYSTAJĄCYCH Z USŁUG ŚWIADCZONYCH PRZEZ URZĄD MIASTA RZESZOWA Rzeszów, sierpień 2016 r. Spis treści 1 PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA ORAZ CEL BADAŃ... 3 2 METODOLOGIA... 5

Bardziej szczegółowo

Wyniki badańi plany modernizacji

Wyniki badańi plany modernizacji Wyniki badańi plany modernizacji (FRSI) organizacja pozarządowa, cel: zwiększanie dostępu do internetu oraz do technologii informacyjnych i komunikacyjnych, utworzona przez Polsko-Amerykańską Fundację

Bardziej szczegółowo

Usługi kulturalne w dzielnicy Bielany

Usługi kulturalne w dzielnicy Bielany Usługi kulturalne w dzielnicy Raport z badania ilościowego Warszawa, kwiecień 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o źródle danych Cel: Poznanie potrzeb,

Bardziej szczegółowo

Jak jeżdżą Polacy? Czy akceptujemy ograniczenia prędkości? Raport z badań opinii publicznej. Konferencja prasowa Warszawa, 28 października 2013 r.

Jak jeżdżą Polacy? Czy akceptujemy ograniczenia prędkości? Raport z badań opinii publicznej. Konferencja prasowa Warszawa, 28 października 2013 r. Jak jeżdżą Polacy? Czy akceptujemy ograniczenia prędkości? Raport z badań opinii publicznej Konferencja prasowa Warszawa, 28 października 2013 r. Prędkość a liczba zabitych 3 przyczyny powodujące największą

Bardziej szczegółowo

CAŁA POLSKA CZYTA DZIECIOM raport

CAŁA POLSKA CZYTA DZIECIOM raport CAŁA POLSKA CZYTA DZIECIOM raport Przygotowany dla Fundacji ABC XXI 30 października 2006 Metodologia Zbiorowość badana: Ludność Polski w wieku 15 i więcej lat Metoda doboru próby: Próba losowo-kwotowa:

Bardziej szczegółowo

Problem badawczy Przeprowadzenia badania ewaluacyjnego projektu realizowanego w ramach Poddziałania 6.1.3

Problem badawczy Przeprowadzenia badania ewaluacyjnego projektu realizowanego w ramach Poddziałania 6.1.3 Problem badawczy Przeprowadzenia badania ewaluacyjnego projektu realizowanego w ramach Poddziałania 6.1.3 Przeprowadzenia badania ewaluacyjnego projektu realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał

Bardziej szczegółowo

Usługi kulturalne w dzielnicy Mokotów

Usługi kulturalne w dzielnicy Mokotów Usługi kulturalne w dzielnicy Raport z badania ilościowego Warszawa, kwiecień 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o źródle danych Cel: Poznanie potrzeb,

Bardziej szczegółowo

Badanie postaw i opinii mieszkańców Jaworzna na temat przyłączenia do Związku Metropolitalnego

Badanie postaw i opinii mieszkańców Jaworzna na temat przyłączenia do Związku Metropolitalnego Badanie postaw i opinii mieszkańców Jaworzna na temat przyłączenia do Związku Metropolitalnego Spis treści 1. Nota metodologiczna 2. Przekrój demograficzny respondentów 3. Opinie na temat przyłączenia

Bardziej szczegółowo

Postrzeganie Telemarketingu, obszary zmian, perspektywy dla rozwoju branży call center w Polsce

Postrzeganie Telemarketingu, obszary zmian, perspektywy dla rozwoju branży call center w Polsce Postrzeganie Telemarketingu, obszary zmian, perspektywy dla rozwoju branży call center w Polsce Monika Dawid Sawicka Menedżer Projektu Fundacja Obserwatorium Zarządzania Krzysztof Wiśniewski Dyrektor Zarządzający,

Bardziej szczegółowo

Plan rozwoju Gminnej Biblioteki Publicznej w Tarnowcu na lata 2012-2015

Plan rozwoju Gminnej Biblioteki Publicznej w Tarnowcu na lata 2012-2015 Plan rozwoju Gminnej Biblioteki Publicznej w Tarnowcu na lata 2012-2015 Gminna Biblioteka Publiczna w Tarnowcu powstała w 1949 r. dekretem Gromadzkiej Rady Narodowej w Tarnowcu. Mieści się w budynku GOK

Bardziej szczegółowo

Usługi kulturalne w dzielnicy Praga Południe

Usługi kulturalne w dzielnicy Praga Południe Usługi kulturalne w dzielnicy Raport z badania ilościowego Warszawa, kwiecień 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o źródle danych Cel: Poznanie potrzeb,

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ INTERNET I KOMPUTERY W GOSPODARSTWACH DOMOWYCH BS/50/2004 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 2004

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ INTERNET I KOMPUTERY W GOSPODARSTWACH DOMOWYCH BS/50/2004 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 2004 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Wolontariat w kulturze

Wolontariat w kulturze I OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA Wolontariat w kulturze 5-7.12.2016 Badanie wolontariatu instytucji kultury DR TOMASZ GODLEWSKI Założenia metodologiczne projektu technika realizacji wywiadów ankieta internetowa

Bardziej szczegółowo

Biblioteczka dla najmłodszych

Biblioteczka dla najmłodszych Biblioteczka dla najmłodszych Dołącz do sieci innowacyjnych bibliotek, które otworzyły się na potrzeby małych dzieci i ich rodziców. W Polsce zwłaszcza we wsiach i małych miastach brakuje miejsc, gdzie

Bardziej szczegółowo

Oferta sportowo-rekreacyjna oraz profilaktyka zdrowotna w dzielnicy Wesoła

Oferta sportowo-rekreacyjna oraz profilaktyka zdrowotna w dzielnicy Wesoła Oferta sportowo-rekreacyjna oraz profilaktyka zdrowotna w dzielnicy Raport z badania ilościowego Warszawa, maj 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje

Bardziej szczegółowo

Oferta sportowo-rekreacyjna oraz profilaktyka zdrowotna w dzielnicy Wola

Oferta sportowo-rekreacyjna oraz profilaktyka zdrowotna w dzielnicy Wola Oferta sportowo-rekreacyjna oraz profilaktyka zdrowotna w dzielnicy Raport z badania ilościowego Warszawa, maj 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje

Bardziej szczegółowo

Sondaż - Stosunek Polaków do zakazu palenia w miejscach publicznych i w lokalach gastronomicznych

Sondaż - Stosunek Polaków do zakazu palenia w miejscach publicznych i w lokalach gastronomicznych Sondaż - Stosunek Polaków do zakazu palenia w miejscach publicznych i w lokalach gastronomicznych Raport przygotowany na zlecenie Krajowego Stowarzyszenia Przemysłu Tytoniowego Spis treści 1. Metodologia

Bardziej szczegółowo

KOMENDA GŁÓWNA POLICJI BIURO KOMUNIKACJI SPOŁECZNEJ

KOMENDA GŁÓWNA POLICJI BIURO KOMUNIKACJI SPOŁECZNEJ KOMENDA GŁÓWNA POLICJI BIURO KOMUNIKACJI SPOŁECZNEJ ul. Puławska 148/150, 02-514 Warszawa; tel. (22) 60 150 73; fax (22) 60 150 81 Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) w dniach 16 21 lutego 2007 roku

Bardziej szczegółowo

Usługi kulturalne w gminie Łomianki

Usługi kulturalne w gminie Łomianki Usługi kulturalne w gminie Raport z badania ilościowego Warszawa, maj 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o źródle danych Cel: Poznanie potrzeb, postaw

Bardziej szczegółowo

Prawo nowych technologii

Prawo nowych technologii Prawo nowych technologii Opinie i zachowania Polaków w związane zane z przestrzeganiem prawa autorskiego Najważniejsze wyniki badania przeprowadzonego na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie osób, które

Bardziej szczegółowo

Komunikacja z chorym. Raport. Październik 2012

Komunikacja z chorym. Raport. Październik 2012 Komunikacja z chorym Raport Październik 2012 Informacje o badaniu 2 Inicjator badania Partnerzy Metoda Próba Czas badania Cel badania Fundacja Hospicyjna (www.fundacjahospicyjna.pl) PBS sp. z o.o. (www.pbs.pl)

Bardziej szczegółowo

KIERUNKI I FORMY TRANSFORMACJI CZYTELNICTWA Prezentacja wyników Badania Założycielskiego

KIERUNKI I FORMY TRANSFORMACJI CZYTELNICTWA Prezentacja wyników Badania Założycielskiego KIERUNKI I FORMY TRANSFORMACJI CZYTELNICTWA Prezentacja wyników Badania Założycielskiego 1 Jak często i w jakim celu czytamy? Jak często czyta Pan(i): aby być na bieżąco z aktualnymi wydarzeniami 40% 30%

Bardziej szczegółowo

Badanie postaw i opinii mieszkańców. Warszawy

Badanie postaw i opinii mieszkańców. Warszawy Badanie postaw, potrzeb i opinii mieszkańców Badanie postaw i opinii mieszkańców Warszawy Warszawy Nota metodologiczna Czas realizacji badania: 5-7 września 2016 roku Miejsce realizacji: Warszawa Próba:

Bardziej szczegółowo

Badania satysfakcji użytkowników biblioteki (styczeń 2014 r.)

Badania satysfakcji użytkowników biblioteki (styczeń 2014 r.) Badania satysfakcji użytkowników biblioteki (styczeń 1 r.) Badania przeprowadzono w ramach projektu pilotażowego prowadzonego przez Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich. W badaniu udział wzięło łącznie

Bardziej szczegółowo

BADANIE ŚWIADOMOŚCI KLIENTÓW INDYWIDUALNYCH W ZAKRESIE ZMIANY SPRZEDAWCY ENERGII ELEKTRYCZNEJ ORAZ PRAKTYK RYNKOWYCH SPRZEDAWCÓW

BADANIE ŚWIADOMOŚCI KLIENTÓW INDYWIDUALNYCH W ZAKRESIE ZMIANY SPRZEDAWCY ENERGII ELEKTRYCZNEJ ORAZ PRAKTYK RYNKOWYCH SPRZEDAWCÓW BADANIE ŚWIADOMOŚCI KLIENTÓW INDYWIDUALNYCH W ZAKRESIE ZMIANY SPRZEDAWCY ENERGII ELEKTRYCZNEJ ORAZ PRAKTYK RYNKOWYCH SPRZEDAWCÓW Prezentacja wyników z badania zrealizowanego na zlecenie: Towarzystwa Obrotu

Bardziej szczegółowo

Program Biblioteczny realizuje w Polsce Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego (FRSI), założona przez Polsko- Amerykańską Fundację Wolności.

Program Biblioteczny realizuje w Polsce Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego (FRSI), założona przez Polsko- Amerykańską Fundację Wolności. Program Biblioteczny realizuje w Polsce Fundacja Rozwoju Społeczeństwa (FRSI), założona przez Polsko- Amerykańską Fundację Wolności. Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności jest partnerem Fundacji Billa i

Bardziej szczegółowo

Potencjał Internetu: profesjonaliści służby zdrowia i ich zachowania w Internecie

Potencjał Internetu: profesjonaliści służby zdrowia i ich zachowania w Internecie Potencjał Internetu: profesjonaliści służby zdrowia i ich zachowania w Internecie Wybrane wyniki badania This presentation is owned by GfK Polonia Sp. z o.o. and it is prohibited to distribute, copy or

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Styl jazdy polskich kierowców NR 86/2017 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Styl jazdy polskich kierowców NR 86/2017 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 86/2017 ISSN 2353-5822 Styl jazdy polskich kierowców Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie fragmentów oraz danych empirycznych

Bardziej szczegółowo

Postawy Polaków wobec rynku pracy Matki w pracy.

Postawy Polaków wobec rynku pracy Matki w pracy. Matki w pracy. Raport z badania ilościowego CATIBUS 1 63125482 Michał Węgrzynowski Warszawa, maj 2015 2 Informacje o badaniu Podstawowe informacje o projekcie TIMING Badanie przeprowadził instytut Millward

Bardziej szczegółowo

SZCZEPIENIA. W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a

SZCZEPIENIA. W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a SZCZEPIENIA W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a Październik 2015 WNIOSKI Z BADANIA WNIOSKI Z BADANIA Polacy mają bardzo wysoką świadomość skuteczności szczepień jako narzędzia do zwalczania chorób

Bardziej szczegółowo

Warszawa, wrzesień 2014 ISSN 2353-5822 NR 133/2014 OPINIE O ADMINISTRACJI PODATKOWEJ

Warszawa, wrzesień 2014 ISSN 2353-5822 NR 133/2014 OPINIE O ADMINISTRACJI PODATKOWEJ Warszawa, wrzesień 2014 ISSN 2353-5822 NR 133/2014 OPINIE O ADMINISTRACJI PODATKOWEJ Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia 2014 roku Fundacja Centrum Badania

Bardziej szczegółowo

Biblioteki się liczą!

Biblioteki się liczą! Biblioteki się liczą! Biblioteka w Ostroszowicach 1 1/4 Europejczyków (prawie 100 milionów ludzi) korzysta co roku z bibliotek publicznych. Dlaczego? W których krajach najczęściej odwiedzają biblioteki?

Bardziej szczegółowo

Płaca minimalna. Płaca minimalna. TNS Grudzień 2015 K.080/15

Płaca minimalna. Płaca minimalna. TNS Grudzień 2015 K.080/15 Informacja o badaniu W listopadzie 2015 roku TNS Polska zapytał Polaków o ich wyobrażenia na temat płacy minimalnej. Czy Polacy wiedzą, ile wynosi płaca minimalna oraz ile ich zdaniem powinna wynosić płaca

Bardziej szczegółowo

Raport z badań przeprowadzonych w ramach projektu Wzmocnienie konsultacji społecznych w powiecie oleckim. grudzień 2014

Raport z badań przeprowadzonych w ramach projektu Wzmocnienie konsultacji społecznych w powiecie oleckim. grudzień 2014 Znajomość problemów związanych z używaniem alkoholu, środków psychoaktywnych i infoholizmu wśród dzieci i młodzieży oraz potrzeb pogłębienia wiedzy przez osoby dorosłe w tym zakresie Raport z badań przeprowadzonych

Bardziej szczegółowo

JAKOŚĆŻYCIA MIESZKAŃCÓW POZNANIA Prof. dr hab. Ryszard Cichocki Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

JAKOŚĆŻYCIA MIESZKAŃCÓW POZNANIA Prof. dr hab. Ryszard Cichocki Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu JAKOŚĆŻYCIA MIESZKAŃCÓW POZNANIA 2002-2013 Prof. dr hab. Ryszard Cichocki Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Jak badamy opinie poznaniaków? Jakich innych danych poszukujemy? Badanie sondażowe

Bardziej szczegółowo

1. OGÓLNE INFORMACJE O BADANIU

1. OGÓLNE INFORMACJE O BADANIU 1. OGÓLNE INFORMACJE O BADANIU 1.1. Cele badania Główne cele przeprowadzonego badania zostały określone następująco: Zdobycie wiarygodnych i wyczerpujących informacji o zasięgu, oddziaływaniu i znaczeniu

Bardziej szczegółowo

Warszawa, czerwiec 2010 BS/80/2010 OPINIE O POCZUCIU BEZPIECZEŃSTWA I ZAGROŻENIU PRZESTĘPCZOŚCIĄ

Warszawa, czerwiec 2010 BS/80/2010 OPINIE O POCZUCIU BEZPIECZEŃSTWA I ZAGROŻENIU PRZESTĘPCZOŚCIĄ Warszawa, czerwiec 2010 BS/80/2010 OPINIE O POCZUCIU BEZPIECZEŃSTWA I ZAGROŻENIU PRZESTĘPCZOŚCIĄ - 2 - Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 4 lutego 2010 roku Fundacja

Bardziej szczegółowo

ZNAJOMOŚĆ I WIEDZA NA TEMAT SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI BIZNESU WŚRÓD STUDENTÓW UCZELNI WYŻSZYCH WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO

ZNAJOMOŚĆ I WIEDZA NA TEMAT SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI BIZNESU WŚRÓD STUDENTÓW UCZELNI WYŻSZYCH WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO ZNAJOMOŚĆ I WIEDZA NA TEMAT SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI BIZNESU WŚRÓD STUDENTÓW UCZELNI WYŻSZYCH WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO P R E Z E N TA C J A W Y N I K Ó W Spis treści Informacje o badaniu Znajomość

Bardziej szczegółowo

Chłopiec czy dziewczynka? Polacy o dzieciach.

Chłopiec czy dziewczynka? Polacy o dzieciach. Chłopiec czy dziewczynka? Polacy o dzieciach. Warszawa, luty 2001 roku Ponad trzy piąte Polaków (62%) uważa, że idealna liczba dzieci w rodzinie to dwoje. Zdecydowanie mniej osób (niewiele ponad jedna

Bardziej szczegółowo

Badanie opinii i postaw mieszkańców Wrocławia. Lipiec 2017

Badanie opinii i postaw mieszkańców Wrocławia. Lipiec 2017 Badanie opinii i postaw mieszkańców Wrocławia Lipiec 2017 Nota metodologiczna Dane zawarte w Raporcie pochodzą z Badania opinii i postaw mieszkańców Wrocławia, które zostało przeprowadzone przez Instytut

Bardziej szczegółowo

Posiadanie telefonu stacjonarnego, telefonu komórkowego i internetu.

Posiadanie telefonu stacjonarnego, telefonu komórkowego i internetu. IMAS International Wrocław Posiadanie telefonu stacjonarnego, telefonu komórkowego i internetu. Wrocław, marzec 2008 IMAS International Polska, 53-238 Wrocław, ul. Ostrowskiego 30, tel.: 071 339 04 31

Bardziej szczegółowo

Planowanie mediów w kampaniach internetowych

Planowanie mediów w kampaniach internetowych Planowanie mediów w kampaniach internetowych Raport z badania przeprowadzonego wśród osób zajmujących się zawodowo planowaniem kampanii reklamowych w internecie. Wrzesień 2015 1 CEL BADANIA ORGANIZACJA

Bardziej szczegółowo

Usługi edukacyjne w dzielnicy Wawer

Usługi edukacyjne w dzielnicy Wawer Usługi edukacyjne w dzielnicy Raport z badania ilościowego Warszawa, kwiecień 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o źródle danych Cel: Poznanie potrzeb,

Bardziej szczegółowo

Zachowanie kobiet mniej czy bardziej agresywne?

Zachowanie kobiet mniej czy bardziej agresywne? IMAS International Wrocław Zachowanie kobiet mniej czy bardziej agresywne? Wrocław, listopad 2006 Sprawdziliśmy jak Polacy postrzegają zmiany w zachowaniu kobiet pod względem agresywności, czym wyraża

Bardziej szczegółowo

P O T R Z E B U J E S Z PROFESJONALNEGO B A D A N I A R Y N K U W PRZYSTĘPNEJ CENIE?

P O T R Z E B U J E S Z PROFESJONALNEGO B A D A N I A R Y N K U W PRZYSTĘPNEJ CENIE? P O T R Z E B U J E S Z PROFESJONALNEGO B A D A N I A R Y N K U W PRZYSTĘPNEJ CENIE OMNIBUS to cykliczne badanie ilościowe realizowane co dwa tygodnie na reprezentatywnej, ogólnopolskiej próbie ok. 1000

Bardziej szczegółowo

Usługi edukacyjne w dzielnicy Praga Północ

Usługi edukacyjne w dzielnicy Praga Północ Usługi edukacyjne w dzielnicy Raport z badania ilościowego Warszawa, kwiecień 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o źródle danych Cel: Poznanie potrzeb,

Bardziej szczegółowo

Kampania Piłeś? Nie jedź! 2009 Wyniki badania ewaluacyjnego

Kampania Piłeś? Nie jedź! 2009 Wyniki badania ewaluacyjnego Kampania Piłeś? Nie jedź! 2009 Wyniki badania ewaluacyjnego Warszawa, 26 1 luty stycznia 2010r. 2009 r. Metodologia badania Metodologia PAPI - Paper and Pencil Interview Badanie zostało przeprowadzone

Bardziej szczegółowo

Mocne doznania. Raport przygotowany na potrzeby projektu Konsument 2016 przez IQS

Mocne doznania. Raport przygotowany na potrzeby projektu Konsument 2016 przez IQS Mocne doznania Raport przygotowany na potrzeby projektu Konsument 2016 przez IQS Seminarium K16, Polskie Towarzystwo Badaczy Rynku i Opinii, 2 czerwca 2016 k16: Mocne doznania Opracowanie wyników OMNIBUSA

Bardziej szczegółowo

Postrzeganie problemu niedożywienia dzieci w Polsce przez pracowników szkół i ośrodków pomocy społecznej raport z badania ilościowego

Postrzeganie problemu niedożywienia dzieci w Polsce przez pracowników szkół i ośrodków pomocy społecznej raport z badania ilościowego Postrzeganie problemu niedożywienia dzieci w Polsce przez pracowników szkół i ośrodków pomocy społecznej raport z badania ilościowego dla Warszawa, 23.01.2013 Cele i metodologia Cele badania GŁÓWNY CEL

Bardziej szczegółowo

Usługi edukacyjne w dzielnicy Śródmieście

Usługi edukacyjne w dzielnicy Śródmieście Usługi edukacyjne w dzielnicy Raport z badania ilościowego Warszawa, kwiecień 2014 Wydział Badań i Analiz Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o źródle danych Cel: Poznanie potrzeb,

Bardziej szczegółowo

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Raport z badania ankietowego przeprowadzonego w miejscowości Targowisko w ramach projektu Partner system wsparcia

Bardziej szczegółowo

Wykorzystajmy potencjał lokalnych bibliotek

Wykorzystajmy potencjał lokalnych bibliotek Wykorzystajmy potencjał lokalnych bibliotek Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności jest partnerem Fundacji Billa i Melindy Gates w przedsięwzięciu, które ma ułatwić polskim bibliotekom publicznym dostęp

Bardziej szczegółowo

Usługi kulturalne w warszawskich dzielnicach

Usługi kulturalne w warszawskich dzielnicach Usługi kulturalne w warszawskich dzielnicach Raport z badania ilościowego Warszawa, wrzesień 2014 Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy Informacje o badaniu Cel: Technika: Poznanie potrzeb,

Bardziej szczegółowo

Człowiek najlepsza inwestycja RAPORT Z BADAŃ. Wyniki BBIAS w Rzeszowie. dla Urzędu Miasta w Rzeszowie, Rzeszów, wrzesień 2012 r. EGZEMPLARZ BEZPŁATNY

Człowiek najlepsza inwestycja RAPORT Z BADAŃ. Wyniki BBIAS w Rzeszowie. dla Urzędu Miasta w Rzeszowie, Rzeszów, wrzesień 2012 r. EGZEMPLARZ BEZPŁATNY Człowiek najlepsza inwestycja RAPORT Z BADAŃ POZIOM SATYSFAKCJI KLIENTÓW KORZYSTAJĄCYCH Z USŁUG ŚWIADCZONYCH PRZEZ URZĄD MIASTA RZESZOWA Wyniki BBIAS w Rzeszowie dla Urzędu Miasta w Rzeszowie, Rzeszów,

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Postrzeganie Warszawy oraz jej mieszkańców

Postrzeganie Warszawy oraz jej mieszkańców Prezentacja Postrzeganie Warszawy oraz jej mieszkańców Warszawa 2015 Opracowanie: Przemysław Piechocki (Urząd m.st. Warszawy, Biuro Marketingu Miasta) 1 Informacje o badaniu Zakres tematyczny Związki emocjonalne

Bardziej szczegółowo

Badanie satysfakcji ze współpracy z serwisem Otodom.pl

Badanie satysfakcji ze współpracy z serwisem Otodom.pl Badanie satysfakcji ze współpracy z serwisem Otodom.pl Sopot, Spis treści Otodom, 2 informacje o projekcie ocena serwisów korzystanie z serwisów satysfakcja i lojalność skuteczność serwisów metryczka INFORMACJE

Bardziej szczegółowo

Polacy na temat łowiectwa. Raport TNS Polska dla. Polacy na temat łowiectwa

Polacy na temat łowiectwa. Raport TNS Polska dla. Polacy na temat łowiectwa Raport TNS Polska dla Spis treści 1 O badaniu 4 2 3 Aneks 13 Wyniki badania 7 2 Raport przygotowany został na zlecenie Ministerstwa Środowiska przez Zespół Badań Społecznych w TNS Polska. Projekt sfinansowany

Bardziej szczegółowo

FUNDUSZE STRUKTURALNE Raport z badania Omnibus 2. fala dla

FUNDUSZE STRUKTURALNE Raport z badania Omnibus 2. fala dla FUNDUSZE STRUKTURALNE Raport z badania Omnibus 2. fala dla Data: Lipiec 2007 Przygotowanie: Agata Jackowska POPT-1.4-2006-40 WPROWADZENIE Główne cele badania Struktura badania i próba GŁÓWNE CELE BADANIA

Bardziej szczegółowo

FUNKCJONOWANIE BIBLIOTEKI SZKOLNEJ

FUNKCJONOWANIE BIBLIOTEKI SZKOLNEJ RAPORT EWALUACYJNY FUNKCJONOWANIE BIBLIOTEKI SZKOLNEJ Siedlin, październik 2016r. EWALUACJA WEWNĘTRZNA / 1 PRZEDMIOT EWALUACJI Obszary ewaluacji: biblioteka szkolna posiada warunki do pełnienia funkcji

Bardziej szczegółowo

Raport z badania ankietowego dot. Stopnia zadowolenia klienta z poziomu usług świadczonych przez Powiatowy Urząd Pracy w Rykach.

Raport z badania ankietowego dot. Stopnia zadowolenia klienta z poziomu usług świadczonych przez Powiatowy Urząd Pracy w Rykach. Raport z badania ankietowego dot. Stopnia zadowolenia klienta z poziomu usług świadczonych przez Powiatowy Urząd Pracy w Rykach. Ryki, styczeń 2013r. 1 Wstęp Powiatowy Urząd Pracy w Rykach w okresie od

Bardziej szczegółowo

Popularność i korzystanie z portalu Gastrona.pl wśród szefów kuchni

Popularność i korzystanie z portalu Gastrona.pl wśród szefów kuchni Popularność i korzystanie z portalu Gastrona.pl wśród szefów kuchni 1 Informacje o badaniu Cele badawcze popularność i korzystanie z Internetu, preferencje, co do korzystania z internetowych portali branżowych

Bardziej szczegółowo

BADANIE NA TEMAT SYSTEMU SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ

BADANIE NA TEMAT SYSTEMU SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ BADANIE NA TEMAT SYSTEMU SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ PRÓBA Raport z badania dla : REALIZACJA TERENOWA Wykonawca: ANALIZA Warszawa, 17 luty 2011r. WIEDZA Instytut Homo Homini Sp. z o.o. ul. Świętokrzyska 36/5

Bardziej szczegółowo

Warszawa, Maj 2014 PŁEĆ A PODEJMOWANIE DECYZJI INWESTYCYJNYCH

Warszawa, Maj 2014 PŁEĆ A PODEJMOWANIE DECYZJI INWESTYCYJNYCH Warszawa, Maj 2014 PŁEĆ A PODEJMOWANIE DECYZJI INWESTYCYJNYCH Informacja o badaniu Badanie na temat preferencji Polaków dotyczących płci osób odpowiedzialnych za zarządzanie finansami oraz ryzyka inwestycyjnego

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Janusz Sielicki (IIBR) Paweł Wójcik (4P research mix)

Janusz Sielicki (IIBR) Paweł Wójcik (4P research mix) Janusz Sielicki (IIBR) Paweł Wójcik (4P research mix) Metodologia Badanie zostało zrealizowane w dniach od 18 maja do 30 czerwca 2010 metodą CAWI. Wysłaliśmy 2286 zaproszeń, można było także wypełnić ankietę

Bardziej szczegółowo

STRESZCZENIE MARKET RESEARCH WORLD

STRESZCZENIE MARKET RESEARCH WORLD 2013 STRESZCZENIE MARKET RESEARCH WORLD S t r o n a 2 Badanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt systemowy Opolskie Obserwatorium Rynku Pracy

Bardziej szczegółowo

Społeczne uwarunkowania uczestnictwa w kulturze Raport z badania przy pomocy ankiety internetowej

Społeczne uwarunkowania uczestnictwa w kulturze Raport z badania przy pomocy ankiety internetowej Społeczne uwarunkowania uczestnictwa w kulturze Raport z badania przy pomocy ankiety internetowej Kongres Marketing i Promocja Placówki Kulturalnej Katowice 2012 O badaniu Cele badania Celem badania był

Bardziej szczegółowo

Plany emerytalne osób aktywnych zawodowo

Plany emerytalne osób aktywnych zawodowo Plany emerytalne osób aktywnych zawodowo wyniki badania sondażowego Katowice, marzec 2017 r. WSTĘP Metodologia badawcza: badanie zrealizowano techniką ankiety internetowej CAWI na próbie 374 kobiet i mężczyzn

Bardziej szczegółowo

Czytelnik, użytkownik, klient, odbiorca w bibliotece cyfrowej. czyli KTO?

Czytelnik, użytkownik, klient, odbiorca w bibliotece cyfrowej. czyli KTO? Czytelnik, użytkownik, klient, odbiorca w bibliotece cyfrowej. czyli KTO? Jolanta Mazurek Biblioteka Kórnicka PAN Konferencja Polskie Biblioteki Cyfrowe 2009. Poznań 9 grudnia 2009r. Usługi sieciowe YouTube

Bardziej szczegółowo

Polacy o podatkach 2014. Raport z badania ilościowego

Polacy o podatkach 2014. Raport z badania ilościowego Polacy o podatkach 2014 Raport z badania ilościowego Informacje o badaniu Metodologia W dniach 24-25 kwietnia 2014 roku zostało przeprowadzone badanie dotyczące nastawienia Polaków do płacenia podatków

Bardziej szczegółowo

Badanie społeczne pn. Opinie użytkowników karty PEKA na temat korzystania przez nich z transportu zbiorowego z użyciem karty PEKA

Badanie społeczne pn. Opinie użytkowników karty PEKA na temat korzystania przez nich z transportu zbiorowego z użyciem karty PEKA Badanie społeczne pn. Opinie użytkowników karty PEKA na temat korzystania przez nich z transportu zbiorowego z użyciem karty PEKA Metodologia Metoda Technika badania Standaryzowany wywiad kwestionariuszowy

Bardziej szczegółowo

Badanie czytelnictwa gazet lokalnych

Badanie czytelnictwa gazet lokalnych Badanie czytelnictwa gazet lokalnych Opracowanie dla Biura Reklamy Gazet Lokalnych listopad 2014 i 2015 Pa Bayer Holding 4:3 Template 2010 August 2011 Metodologia badania! Badaniem czytelnictwa objęto

Bardziej szczegółowo

ZA5889. Flash Eurobarometer 373 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Poland

ZA5889. Flash Eurobarometer 373 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Poland ZA889 Flash Eurobarometer 7 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Poland FL 7 Participatory Democracy - PL D Ile ma Pan(i) lat? (ZAPISZ JEŚLI ODMOWA KOD 99 ) D Płeć respondenta

Bardziej szczegółowo

Wiedza, opinie i potrzeby mieszkańców Polski Północnej. w zakresie gazu z łupków. Wiedza, opinie i potrzeby mieszkańców Polski Północnej

Wiedza, opinie i potrzeby mieszkańców Polski Północnej. w zakresie gazu z łupków. Wiedza, opinie i potrzeby mieszkańców Polski Północnej w zakresie gazu z łupków. Zrealizowano w ramach Kampanii informacyjnej i dialogu ze społeczeństwem na temat gazu ziemnego z formacji łupkowych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej i Narodowego

Bardziej szczegółowo

Franciszek Blachnicki i Ruch Światło - Życie

Franciszek Blachnicki i Ruch Światło - Życie IMAS International Wrocław Franciszek Blachnicki i Ruch Światło - Życie Wrocław, maj/ czerwiec 2008 Franciszek Blachnicki to jedna z czołowych postaci polskiego Kościoła katolickiego 2. połowy 20 wieku

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Używanie telefonów komórkowych za kierownicą NR 82/2017 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Używanie telefonów komórkowych za kierownicą NR 82/2017 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 82/2017 ISSN 2353-5822 Używanie telefonów komórkowych za kierownicą Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie fragmentów

Bardziej szczegółowo

INTERNET ZASIĘG I KORZYSTANIE

INTERNET ZASIĘG I KORZYSTANIE INTERNET ZASIĘG I KORZYSTANIE Warszawa, październik 2001 Ośrodek Badania Opinii Publicznej Sp. z o.o. ul. Dereniowa 11, 02 776 Warszawa Tel: (48 22) 648 2044 (-46), 644 9995 Fax: (48 22) 644 9947 e-mail:

Bardziej szczegółowo

Wyniki badania opinii publicznej Polacy o częściach zamiennych i samochodzie zastępczym. Polska Izba Ubezpieczeń, Warszawa, 23 września 2014 r.

Wyniki badania opinii publicznej Polacy o częściach zamiennych i samochodzie zastępczym. Polska Izba Ubezpieczeń, Warszawa, 23 września 2014 r. Wyniki badania opinii publicznej Polacy o częściach zamiennych i samochodzie zastępczym Polska Izba Ubezpieczeń, Warszawa, 23 września 2014 r. Informacje na temat badania Cel badania poznać opinie kierowców

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI Vilmorus Ltd. CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-58 - 95, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET

Bardziej szczegółowo

OPINIE PRODUCENTÓW OKIEN O DOSTAWCACH

OPINIE PRODUCENTÓW OKIEN O DOSTAWCACH Centrum Analiz Branżowych opis zawartości raportu OPINIE PRODUCENTÓW OKIEN O DOSTAWCACH Warszawa, kwiecień 2015 OPIS BADANIA NOTA METODOLOGICZNA CEL BADANIA: Opinie producentów okien o dostawcach, edycja

Bardziej szczegółowo

Raport z badań przeprowadzonych w ramach projektu Wzmocnienie konsultacji społecznych w powiecie oleckim. grudzień 2014

Raport z badań przeprowadzonych w ramach projektu Wzmocnienie konsultacji społecznych w powiecie oleckim. grudzień 2014 Projekt Wzmocnienie konsultacji społecznych w powiecie oleckim współfinansowany jest ze środków Formy informowania potencjalnych pacjentów podmiotów leczniczych świadczących usługi z zakresu opieki długoterminowej

Bardziej szczegółowo

D L A L I S T O P A D 2 0 1 4

D L A L I S T O P A D 2 0 1 4 R A P O R T Z B A D A N I A I L O Ś C I O W E G O D L A L I S T O P A D 2 0 1 4 Badanie przeprowadzone zostało dla firmy SMEbusiness.pl przez instytut MillwardBrown w listopadzie 2014r. Badanie ilościowe

Bardziej szczegółowo

Badanie czytelnictwa gazet lokalnych. Opracowanie dla Biura Reklamy Gazet Lokalnych

Badanie czytelnictwa gazet lokalnych. Opracowanie dla Biura Reklamy Gazet Lokalnych Badanie czytelnictwa gazet lokalnych Opracowanie dla Biura Reklamy Gazet Lokalnych styczeń 2016 Metodologia badania Badaniem czytelnictwa objęto 135 tygodników lokalnych, ukazujących się na terytorium

Bardziej szczegółowo

Zbędne zakupy Polaków

Zbędne zakupy Polaków K.081/12 Zbędne zakupy Polaków Warszawa, grudzień 2012 r. W sondażu TNS Polska, przeprowadzonym w dn. 6-10.12.2012, zbadano zachowania Polaków związane z robienie zbędnych zakupów tj. takich, o których

Bardziej szczegółowo

Blue Media. Jak kupujemy w internecie czynniki wyboru sklepu, sposoby płatności

Blue Media. Jak kupujemy w internecie czynniki wyboru sklepu, sposoby płatności Blue Media Jak kupujemy w internecie czynniki wyboru sklepu, sposoby płatności Informacje zawarte w raporcie mogą być wykorzystywane i cytowane za podaniem źródła i nazwy zleceniodawcy firmy Blue Media

Bardziej szczegółowo

Wycena rekreacji w lasach.

Wycena rekreacji w lasach. Wycena rekreacji w lasach dr Anna Bartczak bartczak@wne.uw.edu.pl INFORMACJE OGÓLNE Badanie terenowe przeprowadzone na terenie 5 lasów Wielkość próby => 1411 respondentów Metoda wywiadów => face to face

Bardziej szczegółowo

Wiedza i opinie Polaków o problemie. Logotyp klienta. bezdechu sennego

Wiedza i opinie Polaków o problemie. Logotyp klienta. bezdechu sennego Wiedza i opinie Polaków o problemie Logotyp klienta bezdechu sennego Nota metodologiczna Nota Metodologiczna Czas realizacji badania: Styczeń 2015 Miejsce realizacji: Próba: Jednostka badania Próba ogólnopolska

Bardziej szczegółowo

Warszawa, maj 2013 BS/63/2013 BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE

Warszawa, maj 2013 BS/63/2013 BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE Warszawa, maj 2013 BS/63/2013 BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE Znak jakości przyznany CBOS przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2013 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej ul. Żurawia

Bardziej szczegółowo

POLACY O STOSOWANIU KAR CIELESNYCH WOBEC DZIECI WYNIKI BADANIA TNS OBOP DLA FUNDACJI DZIECI NICZYJE. Warszawa, grudzień 2005 r.

POLACY O STOSOWANIU KAR CIELESNYCH WOBEC DZIECI WYNIKI BADANIA TNS OBOP DLA FUNDACJI DZIECI NICZYJE. Warszawa, grudzień 2005 r. POLACY O STOSOWANIU KAR CIELESNYCH WOBEC DZIECI WYNIKI BADANIA TNS OBOP DLA FUNDACJI DZIECI NICZYJE Ośrodek Badania Opinii Publicznej Sp. z o.o.; ul. Dereniowa 11; 02-776 Warszawa; NIP: 521-10-18-407;

Bardziej szczegółowo

Badanie satysfakcji klientów Urzędu Gminy Cedry Wielkie

Badanie satysfakcji klientów Urzędu Gminy Cedry Wielkie Badanie satysfakcji klientów Urzędu Gminy Cedry Wielkie Warszawa, 21 maja 2014 Spis treści 1. WPROWADZENIE... 3 2. INFORMACJA O BADANIU... 3 3. CELE BADANIA... 3 4. WYNIKI BADANIA: URZĄD GMINY CEDRY WIELKIE...

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Korzystanie z religijnych stron i portali internetowych NR 93/2016 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Korzystanie z religijnych stron i portali internetowych NR 93/2016 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 93/2016 ISSN 2353-5822 Korzystanie z religijnych stron i portali internetowych Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie

Bardziej szczegółowo

Abonament radiowo-telewizyjny

Abonament radiowo-telewizyjny K.064/12 Abonament radiowo-telewizyjny Warszawa, listopad 2012 Zdaniem dwóch trzecich Polaków (68%) abonament radiowo-telewizyjny powinien być zlikwidowany. Jedna piąta () respondentów jest przeciwnego

Bardziej szczegółowo

Badanie pilotażowe satysfakcji Interesanta z jakości usług świadczonych przez Urząd Miasta Torunia

Badanie pilotażowe satysfakcji Interesanta z jakości usług świadczonych przez Urząd Miasta Torunia Badanie pilotażowe satysfakcji Interesanta z jakości usług świadczonych przez Urząd Miasta Torunia Urząd Miasta Torunia Wydział Komunikacji Społecznej i Informacji 2012 r. 1 SPIS TREŚCI WSTĘP... 3 1. Kim

Bardziej szczegółowo

Prezentacja wyników wyszukiwania preferencje internautów i opinie klientów

Prezentacja wyników wyszukiwania preferencje internautów i opinie klientów Prezentacja wyników wyszukiwania preferencje internautów i opinie klientów Case study gemiusadhoc luty 2006 Spis treści Cel i metodologia badania... Wyniki wyszukiwania linki sponsorowane... Wyniki wyszukiwania...

Bardziej szczegółowo

Ocena nowelizacji ustawy refundacyjnej leków R A P O R T Z B A D A N I A C AT I B U S

Ocena nowelizacji ustawy refundacyjnej leków R A P O R T Z B A D A N I A C AT I B U S Ocena nowelizacji ustawy refundacyjnej leków R A P O R T Z B A D A N I A C AT I B U S Warszawa, Kwiecień 2012 Spis treści O P I S B A D A N I A 3 W N I O S K I 7 W Y N I K I 10 Z A Ł Ą C Z N I K : K W

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKATzBADAŃ. Polacy wobec wypadków drogowych NR 96/2017 ISSN

KOMUNIKATzBADAŃ. Polacy wobec wypadków drogowych NR 96/2017 ISSN KOMUNIKATzBADAŃ NR 96/ ISSN 233-822 Polacy wobec wypadków drogowych Przedruk i rozpowszechnianie tej publikacji w całości dozwolone wyłącznie za zgodą CBOS. Wykorzystanie fragmentów oraz danych empirycznych

Bardziej szczegółowo

Sondaż z mieszkańcami Łodzi

Sondaż z mieszkańcami Łodzi Potrzeby mieszkańców Łodzi w zakresie inwestycji kulturalnych oraz opinia na temat Centrum Festiwalowo Kongresowego CamerImage Łódź Center Sondaż z mieszkańcami Łodzi Łódź - luty 2010 Nota metodologiczna

Bardziej szczegółowo