przeglad Vol. 89 Nr 3/2017 Miesięcznik Naukowo-Techniczny Welding Technology Review Cena w prenumeracie 17 zł (w tym 5% VAT) Index 37125

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "przeglad Vol. 89 Nr 3/2017 Miesięcznik Naukowo-Techniczny Welding Technology Review Cena w prenumeracie 17 zł (w tym 5% VAT) Index 37125"

Transkrypt

1 przeglad Vol. 89 Nr 3/2017 Miesięcznik Naukowo-Techniczny Welding Technology Review R Rok założenia 1928 PL ISSN Index Cena w prenumeracie 17 zł (w tym 5% VAT) TE T E L S W NE PRZEGLĄD SPAWALNICTWA zmiana_biaa.indd 1 Vol. 89 3/ :44:58

2 AGENDA WYDAWNICZA SIMP PRZEGLĄD SPAWALNICTWA ul. Świętokrzyska 14a, Warszawa tel.: REDAKTOR NACZELNY / EDITOR-IN-CHIEF Prof. Tomasz Chmielewski Politechnika Warszawska Z-CA REDAKTORA NACZELNEGO / DEPUTES EDITOR-IN-CHIEF Mgr inż. Włodzimierz Jacek Walczak Linde Gas Polska; ds. Współpracy z Przemysłem / Industry Cooperation Affairs SEKRETARZ / SUBMISSION OFFICER Lic. Norbert Kozłowski GRAFIK / GRAPHICS mgr Anna Kociemba REDAKTOR STATYSTYCZNY / STATISTICAL EDITOR mgr Marcin R. Konopka REDAKTOR JĘZYKOWY / LANGUAGE EDITOR Damian Bandurski REDAKTORZY DZIAŁÓW / ASSOCIATE EDITORS WYDAWCA / PUBLISHER ZESPÓŁ REDAKCYJNY Dr inż. Paweł Cegielski Politechnika Warszawska Maszyny Urządzenia Materiały / Machines Devices Materials Prof. Leszek A. Dobrzański, dr h.c. Politechnika Śląska Nowe materiały / New Materials Prof. Zbigniew Mirski Politechnika Wrocławska Lutowanie i klejenie / Brazing and Bonding Prof. Jacek Słania Instytut Spawalnictwa w Gliwicach Praktyka spawalnicza / Welding Practice Mgr inż. Bogusław Olech Polskie Towarzystwo Badań Nieniszczących SIMP, Oddział w Szczecinie Prof. Władysław Włosiński, dr h.c. Polska Akademia Nauk Zaawansowane technologie / Advanced Technologies Dr inż. Kwiryn Wojsyk Politechnika Częstochowska Konstrukcje spawane i zgrzewane / Welded structures MIĘDZYNARODOWA RADA PROGRAMOWA / INTERNATIONAL SCIENTIFIC COMMITTEE Prof. Jan Pilarczyk Instytut Spawalnictwa w Gliwicach, Przewodniczący / President Prof. Andrzej Ambroziak Politechnika Wrocławska, Zastępca / Vice-President Prof. Alexander I. Balitskii National Academy of Science, Ukraina Dr.-Ing. Pawel Baryliszyn Volkswagen Aktiengesellschaft, Wolfsburg, Niemcy Prof. Gilmar Ferreira Batalha Polythenic School of University Sao Paulo, Brazylia Dr inż. Hubert Drzeniek Amil Werkstofftechnologie, Berlin, Niemcy Prof. Nikolaos Gouskos University of Athens, Grecja Prof. Gieorgij M. Grigorenko National Academy of Science, Ukraina Prof. Jolanta Janczak-Rusch EMPA, Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology, Szwajcaria Prof. Andrzej Kolasa Politechnika Warszawska, Polska Prof. Valeriy D. Kuznetsov Kyiv Polytechnical Institute, Ukraina Prof. Jerzy Łabanowski Politechnika Gdańska, Polska Prof. Leonid M. Łobanow National Academy of Science, Ukraina Prof. Jerzy Nowacki Zachodniopomorski Uniwerystet Technologiczny w Szczecinie Prof. George Papadopoulos University of Athens, Grecja Prof. Borys Je. Paton National Academy of Science, Ukraina Dr inż. Jan Plewniak Politechnika Częstochowska, Polska Dr inż. Anna Pocica Politechnika Opolska, Polska Prof. Jacek Senkara Politechnika Warszawska, Polska Prof. Andrzej Skorupa Akademia Górniczo-Hutnicza Kraków, Polska Prof. Božo Smoljan University of Rijeka, Chorwacja Prof. Mirko Sokovic University of Ljubljana, Słowenia Prof. Zhu Sheng National Key Laboratory for Remanufacturing, Pekin, Chiny Prof. Edmund Tasak Akademia Górniczo-Hutnicza, Kraków, Polska Prof. Johannes Wilden University of Applied Sciences, Krefeld, Niemcy Prof. Hongyan Zhang University of Toledo, USA KOMITET DS. WSPÓŁPRACY Z PRZEMYSŁEM / COMMITTEE OF INDUSTRY COOPERATION Prezes Marek Bryś Messer Eutectic Castolin, Polska Dyrektor Michał Kozłowski ESAB Polska, Polska Prezes Mirosław Nowak Technika Spawalnicza Poznań, Polska Wiceprezes Adam Ogrodnik Urząd Dozoru Technicznego, Polska Dyrektor Zbigniew Pawłowski Lincoln Electric Bester, Polska Prezes Andrzej Piłat Związek Zakładów Doskonalenia Zawodowego, Polska Prezes Jacek Rutkowski Kemppi Polska Dr inż. Krzysztof Sadurski Lincoln Electric Bester, Polska Prezes Andrzej Siennicki CLOOS Polska, Polska Prezes Jacek Świtkowski GCE Polska, Polska Dr inż. Marek Węglowski Akademia Spawania SPIS TREŚCI FORUM SPAWALNIKÓW POLSKICH MIESIĘCZNIK NAUKOWO-TECHNICZNY AGENDA WYDAWNICZA SIMP 9 pkt ROK ZAŁOŻENIA 1928 DAWNIEJ przeglad Welding Technology Review Nr 3/2017 PL ISSN Volumen 89 SciTeeX Sp. z o.o. Zaawansowane systemy obróbki strumieniowo-ściernej powierzchni materiałów konstrukcyjnych Grzegorz Rogalski, Dariusz Fydrych, Karolina Prokop-Strzelczyńska * Napawanie elementów wymiennika ciepła austenitycznym drutem proszkowym Surfacing of heat exchanger elements using the austenitic flux-cored wire Tadeusz Sałaciński, Maciej Winiarski * Obróbka wykończeniowa powierzchni z wykorzystaniem szczotkowych narzędzi z włókien ceramicznych Finishing surface using brush tools made of ceramic fiber Nederman Nowa seria urządzeń FilterBox Adam Kondej * Natapiane i natryskane cieplnie powłoki Ni-Cr-B-Si The Ni-Cr-B-Si coatings obtained in surfacing and thermal spraying processes Robert Bęczkowski, Janusz Cebulski, Dorota Pasek * Właściwości napawanych warstw Fe-Cr-C-Nb przy zastosowaniu kierunkowego odbioru ciepła Properties of the deposited layers of Fe-Cr-Nb-C by using directional receiving heat Janusz Cebulski, Robert Bęczkowski, Dorota Pasek * Wykonanie metodą napawania powłoki ze stopu międzymetalicznego FeAl na stali konstrukcyjnej The performance on the method of welding in intermetallic alloy FeAl coating on the structural steel Paweł Bolanowski, Andrzej Dziadoń * The influence of the chosen welding technology on the microstructure and selected mechanical properties of welded magnesium alloy AZ91 Wpływ technologii spawania na mikrostrukturę i wybrane właściwości mechaniczne złączy spawanych stopu AZ Wydarzenia Finał pierwszych ogólnopolskich zawodów w szlifowaniu Starcie Szlifierzy 3M Obrona pracy doktorskiej Pana Krzysztofa Samsona Nowość Wydawnicza Dr inż. Kazimierz Ferenc (IWE) Podręcznik Spawania Zagadnienia ogólne Maszyny Urządzenia Materiały Kalendarium Informacje wydawcy * artykuł recenzowany PATRONAT I STAŁA WSPÓŁPRACA / PATRONAGE AND PERMANENT COOPERATION PRZEGLĄD SPAWALNICTWA Vol. 89 3/2017 1

3 SPIS OGŁOSZEŃ REKLAMOWYCH SciTeeX Sp. z o.o. ul. Sapieżyńska 10a Warszawa Tel Fax CLOOS Polska Sp. z o.o. ul. Stawki Świdnica Lincoln Electric Bester Sp. z o.o. ul. Jana III Sobieskiego 19A Bielawa tel fax Instytut Spawalnictwa ul. Bł. Czesława Gliwice tel FANUC Polska Sp. z o.o. ul. Tyniecka Wrocław tel Rywal RHC Sp. z o.o. ul. Polna Toruń tel Nederman Polska Sp. z o.o. ul. Okólna 45A Marki tel RESURS A. Radziszewski ul. Czarodzieja Warszawa Tel.: Faks: Messer Eutectic Castolin Sp. z o.o. ul. Leonarda da Vinci 5, Gliwice Tel Zapraszamy do odwiedzenia i polubienia naszego profilu na Facebooku PRENUMERATA Zamówienia na prenumeratę przyjmujemy przez cały rok, w tym celu należy wypełnić formularz zamieszczony na stronie: i przesłać go w formie skanu wraz z potwierdzeniem wpłaty na: Cena rocznej prenumeraty miesięcznika Przegląd Spawalnictwa 204 zł, półrocznej 102 zł (w tym 5% VAT), 1 egzemplarz poza prenumeratą 25 zł (w tym 5% VAT), numery archiwalne dostępne do wyczerpania nakładu w cenie 25 zł (w tym 5% VAT). 2 PRZEGLĄD SPAWALNICTWA Vol. 89 3/2017

4 KALENDARIUM IMPREZ SPAWALNICZYCH r. Wysokie Tatry, Słowacja XVII Międzynarodowa Konferencja Naukowa Zapewnienie jakości w odlewnictwie i spawalnictwie Organizator: Katedra Odlewnictwa i Spawalnictwa Politechniki Rzeszowskiej tel informacje: r. Międzyzdroje XXIII Naukowo-Techniczna Krajowa Konferencja Spawalnicza Bogusław Olech (badania nieniszczące) tel , Marek Saperski (spawalnictwo, uzgodnienia formalne) tel , tel/fax r. Szczyrk XI Forum Dyskusyjne Diagnostyka i chemia dla energetyki Organizator: Zakłady Pomiarowo-Badawcze Energetyki ENERGOPOMIAR Sp. z o.o. tel , r. Ustroń IV Krajowa Konferencja Nowych Rozwiązań dla Motoryzacji Organizator: Śląskie Centrum Szkoleniowe Sp. z o.o., tel r. Istebna Sympozjum Katedr i Zakładów Spawalnictwa pt. Nowoczesne zastosowania technologii spawalniczych Organizatorzy: Polskie Towarzystwo Spawalnicze, Studenckie Koło Naukowe Spawalników SWC tel Sympozja Spawalnicze 2017 IV Podkarpackie Sympozjum Spawalnicze 25 maja 2017 r. Politechnika Rzeszowska, Rzeszów Zgłoszenia: tel I Mazowieckie Sympozjum Spawalnicze 31 maja 2017 r. Politechnika Warszawska, Warszawa Zgłoszenia: tel VI Wrocławskie Sympozjum Spawalnicze 21 czerwca 2017 r. Politechnika Wrocławska, Wrocław Zgłoszenia: tel XIXX Pomorskie, Sympozjum Spawalnicze 7 września 2017 r. Politechnika Gdańska, Gdańsk Zgłoszenia: tel XVI Szczecińskie Sympozjum Spawalnicze 14 września 2017 r. Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny Zgłoszenia: tel r. Jedlnia-Letnisko k. Radomia IV Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Techniczna pt.: Problematyka funkcjonowania i rozwoju branży metalowej w Polsce. Zaawansowane przetwórstwo metali i ich stopów. Organizator: Radomska Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych Naczelnej Organizacji Technicznej W Radomiu tel./fax r. Poznań, Hotel Mercure 59. Krajowa Naukowo-Techniczna Konferencja Spawalnicza Spajanie granice możliwości Inż. Mirosław Nowak (IWE) tel Starachowice 46. Krajowa Konferencja Badań Nieniszczących Kontakt organizacyjny: Joanna Adamczyk tel.: PRZEGLĄD SPAWALNICTWA Vol. 89 3/

5 T Y J E ST E Ś T U TA J T WOJ A S PAWA R K A J E ST T U TA J LN-25X Flextec 350X Większa kontrola, mniej przewodów Technologia CrossLinc, nowość na wyposażeniu nowego źródła Flextec 350X oraz podajnika drutu LN-25X Na miejscu pracy źródła prądu znajdują się często wiele metrów od wykonywanego zadania, przez co nie ma jak sprawnie kontrolować napięcia, gdyż wraz z wzrostem długości przewodów spawalniczych spada napięcie zadane - do teraz. Technologia CrossLinc wysyła informacje o napięciu z użyciem standardowych przewodów spawalnichych: uchwyt spawalniczy + przewód masowy, bez konieczności użycia dodatkowego przewodu kontrolnego, poprawiając bezpieczeństwo, wydajność i jakość spawania. 4 PRZEGLĄD SPAWALNICTWA Vol. 89 3/2017

przeglad NEWSLETTER 2017 Vol. 89 Nr 2/2017 Miesięcznik Naukowo-Techniczny Welding Technology Review

przeglad NEWSLETTER 2017 Vol. 89 Nr 2/2017 Miesięcznik Naukowo-Techniczny Welding Technology Review przeglad Vol. 89 Nr 2/2017 Miesięcznik Naukowo-Techniczny Welding Technology Review Rok założenia 1928 PL ISSN 0033-2364 Index 37125 Cena w prenumeracie 17 zł (w tym 5% VAT) PRZEGLĄD SPAWALNICTWA Vol.

Bardziej szczegółowo

NEWSLETTER Ludzie są wyjątkowi tak jak technologia spawania

NEWSLETTER Ludzie są wyjątkowi tak jak technologia spawania przeglad Vol. 89 Nr 1/2017 Miesięcznik Naukowo-Techniczny Welding Technology Review NEWSLETTER 2017 Rok założenia 1928 PL ISSN 0033-2364 Index 37125 Cena w prenumeracie 17 zł (w tym 5% VAT) Ludzie są wyjątkowi

Bardziej szczegółowo

59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań

59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań 59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się 10-12 Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań SPONSORZY STRATEGICZNI: PATRONAT HONOROWY: PATRONAT MEDIALNY: PODCZAS

Bardziej szczegółowo

57. Naukowo-Techniczna Konferencja Spawalnicza Innowacje w inżynierii spajania Jachranka, 19-21 października 2015 KOMUNIKAT NR 1 ZAPROSZENIE

57. Naukowo-Techniczna Konferencja Spawalnicza Innowacje w inżynierii spajania Jachranka, 19-21 października 2015 KOMUNIKAT NR 1 ZAPROSZENIE 57. Naukowo-Techniczna Konferencja Spawalnicza Innowacje w inżynierii spajania Jachranka, 19-21 października 2015 KOMUNIKAT NR 1 ZAPROSZENIE Serdecznie zapraszamy do udziału w 57 Naukowo-Technicznej Konferencji

Bardziej szczegółowo

5. Międzynarodowa Konferencja Naukowo Techniczna. pod hasłem POSTĘP W TECHNOLOGIACH LUTOWANIA. NOT, ul. Piłsudskiego 74, 50-020 Wrocław

5. Międzynarodowa Konferencja Naukowo Techniczna. pod hasłem POSTĘP W TECHNOLOGIACH LUTOWANIA. NOT, ul. Piłsudskiego 74, 50-020 Wrocław 5. Międzynarodowa Konferencja Naukowo Techniczna pod hasłem POSTĘP W TECHNOLOGIACH LUTOWANIA NOT, ul. Piłsudskiego 74, 50-020 Wrocław Wrocław, 26-28 września 2016 (pon.- śr.) pod patronatem Dziekana Wydziału

Bardziej szczegółowo

59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań

59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań 59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się 10-12 Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań PODCZAS 59. KNTKS: Niepowtarzalna okazja zwiedzenia najnowocześniejszej

Bardziej szczegółowo

Technologie spawalnicze : zestawienie bibliograficzne w wyborze Wybór i opracowanie Ewa Lewicka Kielce : Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka, 2016

Technologie spawalnicze : zestawienie bibliograficzne w wyborze Wybór i opracowanie Ewa Lewicka Kielce : Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka, 2016 Technologie spawalnicze : zestawienie bibliograficzne w wyborze Wybór i opracowanie Ewa Lewicka Kielce : Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka, 2016 Wydawnictwa zwarte 1. Adamiec Piotr, Dziubiński Jerzy :

Bardziej szczegółowo

Lista Członków i Członków Stowarzyszonych Sekcji Mechaniki Płynów Komitetu Mechaniki PAN Kadencja 2011-2014

Lista Członków i Członków Stowarzyszonych Sekcji Mechaniki Płynów Komitetu Mechaniki PAN Kadencja 2011-2014 Warszawa, 18-10-2012 1 Lista Członków i Członków Stowarzyszonych Sekcji Mechaniki Płynów Komitetu Mechaniki PAN Kadencja 2011-2014 Przewodniczący: Prof. dr hab. Tomasz A. Kowalewski, tkowale@ippt.gov.pl

Bardziej szczegółowo

dr inż. Cezary SENDEROWSKI

dr inż. Cezary SENDEROWSKI Wojskowa Akademia Techniczna Wydział Nowych Technologii i Chemii Katedra Zaawansowanych Materiałów i Technologii Rodzaj studiów: studia inżynierskie Kierunek: mechanika i budowa maszyn Specjalność: wszystkie

Bardziej szczegółowo

Rok akademicki: 2014/2015 Kod: MIM IS-s Punkty ECTS: 5. Kierunek: Inżynieria Materiałowa Specjalność: Inżynieria spajania

Rok akademicki: 2014/2015 Kod: MIM IS-s Punkty ECTS: 5. Kierunek: Inżynieria Materiałowa Specjalność: Inżynieria spajania Nazwa modułu: Kontrola i zapewnienie jakości w spawalnictwie Rok akademicki: 2014/2015 Kod: MIM-2-302-IS-s Punkty ECTS: 5 Wydział: Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Kierunek: Inżynieria Materiałowa

Bardziej szczegółowo

DIAGNOSTYKA I CHEMIA DLA ENERGETYKI

DIAGNOSTYKA I CHEMIA DLA ENERGETYKI XI Forum Dyskusyjne DIAGNOSTYKA I CHEMIA DLA ENERGETYKI Szczyrk, 24 26 maja 2017 r. Organizator: Zakłady Pomiarowo Badawcze Energetyki ENERGOPOMIAR Sp. z o.o. Szanowni Państwo, Zakłady Pomiarowo-Badawcze

Bardziej szczegółowo

OPEN ACCESS LIBRARY. Kształtowanie struktury i własności użytkowych umacnianej wydzieleniowo miedzi tytanowej. Jarosław Konieczny. Volume 4 (22) 2013

OPEN ACCESS LIBRARY. Kształtowanie struktury i własności użytkowych umacnianej wydzieleniowo miedzi tytanowej. Jarosław Konieczny. Volume 4 (22) 2013 OPEN ACCESS LIBRARY SOWA Scientific International Journal of the World Academy of Materials and Manufacturing Engineering publishing scientific monographs in Polish or in English only Published since 1998

Bardziej szczegółowo

Osoba fizyczna Numer i seria mandatu Data nałożenia mandatu Kwota umorzenia

Osoba fizyczna Numer i seria mandatu Data nałożenia mandatu Kwota umorzenia Informacja o dokonanych umorzeniach należności Skarbu Państwa z tytułu grzywien nałożonych w formie mandatów karnych kredytowanych w I kwartale 2011 r. Umorzeń dokonano na podstawie: art. 64 ust. 1 w związku

Bardziej szczegółowo

( G l i w i c e, 1 9 5 3 ) d o X X I I I M i ę d z y n a r o d o w e j K o n f e r e n c j i " G e o m e t r i a G r a f i k a

( G l i w i c e, 1 9 5 3 ) d o X X I I I M i ę d z y n a r o d o w e j K o n f e r e n c j i  G e o m e t r i a G r a f i k a 1 9 4 5-2 0 1 5 O d p i e r w s z e j, o g ó l n o p o l s k i e j k o n f e r e n c j i g e o m e t r i i w y k r e ś l n e j ( G l i w i c e, 1 9 5 3 ) d o X X I I I M i ę d z y n a r o d o w e j K o

Bardziej szczegółowo

Studenckie Koło Naukowe Metaloznawców

Studenckie Koło Naukowe Metaloznawców Studenckie Koło Naukowe Metaloznawców Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Katedra Metaloznawstwa i Metalurgii Proszków Kraków, 7 maja 2015 r. www.agh.edu.pl Trochę historii Studenckie

Bardziej szczegółowo

Nowe nominacje profesorskie

Nowe nominacje profesorskie Nowe nominacje profesorskie Prezydent Bronisław Komorowski wręczył nowe nominacje profesorskie. Akty nominacyjne otrzymało 59 profesorów: 1. Joanna BARŁOWSKA profesor nauk rolniczych, Uniwersytet Przyrodniczy

Bardziej szczegółowo

CZŁONKOWIE KOMITETU MECHANIKI PAN, KTÓRZY OTRZYMALI IMIENNIE ZAADRESOWANY LIST I ICH REAKCJA

CZŁONKOWIE KOMITETU MECHANIKI PAN, KTÓRZY OTRZYMALI IMIENNIE ZAADRESOWANY LIST I ICH REAKCJA CZŁONKOWIE KOMITETU MECHANIKI PAN, KTÓRZY OTRZYMALI IMIENNIE ZAADRESOWANY LIST I ICH REAKCJA Lp. Adresat 1. Prof. dr hab. inż. Jan AWREJCEWICZ Kierownik Katedry Automatyki i Biomechaniki Wydział Mechaniczny

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKAT PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ o cząstkowych nieoficjalnych wynikach głosowania ustalonych o godz. 07:46 w dniu 22 listopada 2010 r.

KOMUNIKAT PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ o cząstkowych nieoficjalnych wynikach głosowania ustalonych o godz. 07:46 w dniu 22 listopada 2010 r. KOMUNIKAT PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ o cząstkowych nieoficjalnych wynikach głosowania ustalonych o godz. 07:46 w dniu 22 listopada 2010 r. Na podstawie otrzymanych drogą elektroniczną informacji o wynikach

Bardziej szczegółowo

Inżynieria Materiałowa

Inżynieria Materiałowa Karta (sylabus) modułu/przedmiotu Inżynieria Materiałowa Studia 2 stopnia Specjalność: Inżynieria Kompozytów Przedmiot: Technologie cieplnego nakładania powłok Rodzaj przedmiotu: Obieralny Kod przedmiotu:

Bardziej szczegółowo

Spawalnictwo Welding technology

Spawalnictwo Welding technology Załącznik nr 7 do Zarządzenia Rektora nr 10/12 z dnia 21 lutego 2012r. KARTA MODUŁU / KARTA PRZEDMIOTU Kod modułu Nazwa modułu Nazwa modułu w języku angielskim Obowiązuje od roku akademickiego 2013/2014

Bardziej szczegółowo

Abstracts of the. BIO 2016 Congress. 2nd Congress of the Polish Biochemistry, Cell Biology, Biophysics and Bioinformatics

Abstracts of the. BIO 2016 Congress. 2nd Congress of the Polish Biochemistry, Cell Biology, Biophysics and Bioinformatics 2nd Congress of the Polish Biochemistry, Cell Biology, Biophysics and Bioinformatics 50th Meeting of the Polish Biochemical Society 13th Conference of the Polish Society for Cell Biology Honorary Patronage:

Bardziej szczegółowo

XVI i XVII wydarzenia z cyklu III KRAKOWSKIE DNI BEZPIECZEŃSTWA RUCHU DROGOWEGO 2016. (24-26 lutego 2016 r.)

XVI i XVII wydarzenia z cyklu III KRAKOWSKIE DNI BEZPIECZEŃSTWA RUCHU DROGOWEGO 2016. (24-26 lutego 2016 r.) XVI i XVII wydarzenia z cyklu III KRAKOWSKIE DNI BEZPIECZEŃSTWA RUCHU DROGOWEGO 2016 (24-26 lutego 2016 r.) III Ogólnopolskie Forum Specjalistyczne - Stała i tymczasowa organizacja ruchu drogowego ORGANIZACJA

Bardziej szczegółowo

PEDIATRYCZNEGO KALENDARIUM 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA

PEDIATRYCZNEGO KALENDARIUM 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA kalendarium 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA PEDIATRYCZNEGO Patronat naukowy: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska Dyrektor Podyplomowej Szkoły PTP prof.

Bardziej szczegółowo

Konferencja UDT. Mechanizmy degradacji i ocena stanu technicznego elementów kotłów i rurociągów pracujących w warunkach pełzania

Konferencja UDT. Mechanizmy degradacji i ocena stanu technicznego elementów kotłów i rurociągów pracujących w warunkach pełzania Konferencja UDT Mechanizmy degradacji i ocena stanu technicznego elementów kotłów i rurociągów pracujących ZAMEK KSIĄŻ ul. Piastów Śląskich 1 58-306 Wałbrzych ORGANIZATOR: Urząd Dozoru Technicznego Oddział

Bardziej szczegółowo

Lp. Laureat Nagroda 1 Jarozlaw G. I stopnia 2 Jacek K. I stopnia 3 Przemysław B. I stopnia 4 Damian K. I stopnia 5 Tadeusz G. I stopnia 6 Bogumiła Ł.

Lp. Laureat Nagroda 1 Jarozlaw G. I stopnia 2 Jacek K. I stopnia 3 Przemysław B. I stopnia 4 Damian K. I stopnia 5 Tadeusz G. I stopnia 6 Bogumiła Ł. Lp. Laureat Nagroda 1 Jarozlaw G. I stopnia 2 Jacek K. I stopnia 3 Przemysław B. I stopnia 4 Damian K. I stopnia 5 Tadeusz G. I stopnia 6 Bogumiła Ł. II stopnia 7 Marek C. II stopnia 8 Agnieszka K. II

Bardziej szczegółowo

Zwycięzcy loterii promocyjnej Kamis Smaki 25-lecia. II losowanie edycja jesienna r.

Zwycięzcy loterii promocyjnej Kamis Smaki 25-lecia. II losowanie edycja jesienna r. Zwycięzcy loterii promocyjnej Kamis Smaki 25-lecia II losowanie edycja jesienna 1.08-31.10.2016 r. Laureat nagrody I stopnia 25 000 zł Kamila G. Laureaci nagród II stopnia młynków do przypraw Maria D.

Bardziej szczegółowo

ENERGETYKA JĄDROWA W POLSCE

ENERGETYKA JĄDROWA W POLSCE ENERGETYKA JĄDROWA W POLSCE OPCJA CZY REALNA POTRZEBA? 15 LISTOPADA, 2011 R. GDAŃSK, GDAŃSKI PARK NAUKOWO-TECHNOLOGICZNY NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA: Dlaczego Energetyka Jądrowa? Kierunki rozwoju bezpieczeństwa

Bardziej szczegółowo

Karta (sylabus) przedmiotu

Karta (sylabus) przedmiotu WM Karta (sylabus) przedmiotu Mechanika i budowa maszyn Studia I stopnia o profilu: A P Przedmiot: Spajalnictwo i odlewnictwo Kod przedmiotu Status przedmiotu: obowiązkowy MBM 1 S 0 4 48-0_0 Język wykładowy:

Bardziej szczegółowo

PROJEKTOWANIE PROCESÓW SPAWALNICZYCH DESING OF WELDING PROCESSES. Liczba godzin/tydzień: 1W, 3P PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

PROJEKTOWANIE PROCESÓW SPAWALNICZYCH DESING OF WELDING PROCESSES. Liczba godzin/tydzień: 1W, 3P PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności: Spawalnictwo Rodzaj zajęć: Wykład, Projekt I KARTA PRZEDMIOTU CEL PRZEDMIOTU PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE.

Bardziej szczegółowo

Biblioteka Naukowo-Techniczna Ośrodka Badawczo- Rozwojowego Przemysłu Rafineryjnego w Płocku. http://biblioteka.obr.pl/4gh4log/index.

Biblioteka Naukowo-Techniczna Ośrodka Badawczo- Rozwojowego Przemysłu Rafineryjnego w Płocku. http://biblioteka.obr.pl/4gh4log/index. Strona www http://karo.umk.pl/karo/ http://centrum.nukat.edu.pl/ http://www.pbi.edu.pl/index.html http://vls.icm.edu.pl/ http://www.bn.org.pl/ http://www.gig.eu/pl/a108/informacje_adresowe.html http://www.itl.waw.pl/biblioteka

Bardziej szczegółowo

59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań

59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań 59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się 10-12 Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań SPONSORZY STRATEGICZNI: PATRONAT HONOROWY: PATRONAT MEDIALNY: PODCZAS

Bardziej szczegółowo

KALENDARIUM konferencje makroregionalne konferencje ogólnopolskie

KALENDARIUM konferencje makroregionalne konferencje ogólnopolskie KALENDARIUM 2018 konferencje ogólnopolskie cykl konferencji Podyplomowa Szkoła Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego Patronat naukowy: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska Dyrektor Podyplomowej

Bardziej szczegółowo

Adres do korespondencji: Instytut Metalurgii i Inżynierii Materiałowej PAN, Kraków, ul. Reymonta 25

Adres do korespondencji: Instytut Metalurgii i Inżynierii Materiałowej PAN, Kraków, ul. Reymonta 25 Adres do korespondencji: Instytut Metalurgii i Inżynierii Materiałowej PAN, 30059 Kraków, ul. Reymonta 25 Tel.: (012) 295 28 12, p. 212; (012) 295 28 22, p. 203 (lab.), fax: (012) 295 28 04 email: h.kazimierczak@imim.pl

Bardziej szczegółowo

6 7 kwietnia KOMUNIKAT 1. Fot. BAARS. Koło Naukowe Geologii Inżynierskiej SIGMA. Katedra Hydrogeologii i Geologii Inżynierskiej

6 7 kwietnia KOMUNIKAT 1. Fot. BAARS. Koło Naukowe Geologii Inżynierskiej SIGMA. Katedra Hydrogeologii i Geologii Inżynierskiej 2017 6 7 kwietnia KRAKÓW KOMUNIKAT 1 Fot. Katedra Hydrogeologii i Geologii Inżynierskiej K gi Koło Naukowe Geologii Inżynierskiej SIGMA II WARSZTATY GEOLOGII INŻYNIERSKIEJ Wydarzenie, którego celem jest

Bardziej szczegółowo

PREZYDIUM. Przewodniczący:

PREZYDIUM. Przewodniczący: 1 of 7 2011-11-17 13:49 PREZYDIUM Przewodniczący: Prof. dr hab. Zbigniew FLORJAŃCZYK Katedra Chemii i Technologii Polimerów Politechniki Warszawskiej Gmach Technologii Chemicznej ul. Koszykowa 75 00-662

Bardziej szczegółowo

POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA Wydział Mechaniczny (1949-2009) STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ

POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA Wydział Mechaniczny (1949-2009) STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA Wydział Mechaniczny (1949-2009) STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE MECHANIKI I INFORMATYKI STOSOWANEJ Wydział Mechaniczny Struktura Wydziału Katedra Mechaniki i Informatyki Stosowanej Katedra

Bardziej szczegółowo

17-18 lutego: Kraków X Jubileuszowa Ogólnopolska Konferencja Kontrowersje w Pediatrii Przewodniczący: prof. Jacek J. Pietrzyk

17-18 lutego: Kraków X Jubileuszowa Ogólnopolska Konferencja Kontrowersje w Pediatrii Przewodniczący: prof. Jacek J. Pietrzyk kalendarium 2017 KONFERENCJE OGÓLNOPOLSKIE LUTY MARZEC KWIECIEŃ 17-18 lutego: Kraków X Jubileuszowa Ogólnopolska Konferencja Kontrowersje w Pediatrii Przewodniczący: prof. Jacek J. Pietrzyk 10-11 marca:

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowa Rada Programowa / International Advisory Board

Międzynarodowa Rada Programowa / International Advisory Board Międzynarodowa Rada Programowa / International Advisory Board Pprzewodnicząca mgr inż. Teresa Hernik, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Absolwentka Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie

Bardziej szczegółowo

Technologie Materiałowe II

Technologie Materiałowe II KATEDRA INŻYNIERII MATERIAŁOWEJ I SPAJANIA ZAKŁAD INŻYNIERII SPAJANIA Technologie Materiałowe II dr inż. Dariusz Fydrych, dr hab. inż. Jerzy Łabanowski, prof.nadzw. PG Kierunek studiów: Inżynieria Materiałowa

Bardziej szczegółowo

KALENDARIUM konferencje makroregionalne konferencje ogólnopolskie

KALENDARIUM konferencje makroregionalne konferencje ogólnopolskie KALENDARIUM 2018 konferencje ogólnopolskie cykl konferencji Podyplomowa Szkoła Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego Patronat naukowy: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska Dyrektor Podyplomowej

Bardziej szczegółowo

KONFERENCJA WYBRANE ZAGADNIENIA Z PROJEKTOWANIA, WYTWARZANIA I EKSPLOATACJI KOTŁÓW ENERGETYCZNYCH, PRZEMYSŁOWYCH I CIEPŁOWNICZYCH

KONFERENCJA WYBRANE ZAGADNIENIA Z PROJEKTOWANIA, WYTWARZANIA I EKSPLOATACJI KOTŁÓW ENERGETYCZNYCH, PRZEMYSŁOWYCH I CIEPŁOWNICZYCH URZĄD DOZORU TECHNICZNEGO ODDZIAŁ W GLIWICACH KONFERENCJA WYBRANE ZAGADNIENIA Z PROJEKTOWANIA, WYTWARZANIA I EKSPLOATACJI KOTŁÓW ENERGETYCZNYCH, PRZEMYSŁOWYCH 16-18 WRZEŚNIA 2015 r. HOTEL STOK**** Jawornik

Bardziej szczegółowo

Komunikat nr 1 CELE KONFERENCJI ORGANIZATORZY KOMITET NAUKOWY

Komunikat nr 1 CELE KONFERENCJI ORGANIZATORZY KOMITET NAUKOWY Komunikat nr 1 Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu serdecznie zaprasza na Ogólnopolską Konferencję Edukacyjną nt.: Teoretyczno-metodyczne aspekty edukacji sportowej dzieci i młodzieży na przykładzie

Bardziej szczegółowo

Opole 22.05.2011r. Komunikat końcowy Finałów Akademickich Mistrzostw Polski w judo mężczyzn. Kategoria 60 kg:

Opole 22.05.2011r. Komunikat końcowy Finałów Akademickich Mistrzostw Polski w judo mężczyzn. Kategoria 60 kg: AKADEMICKI ZWIĄZEK SPORTOWY Klub Uczelniany Politechniki Opolskiej Ul. Prószkowska 76/9a, 45-758 Opole, tel. (0-77) 668 924 080, 4747466 fax www.azs.po.opole.pl azs@po.opole.pl Opole 22.05.2011r. Komunikat

Bardziej szczegółowo

Polskie Konstrukcje Motoryzacyjne w latach 1922-1939

Polskie Konstrukcje Motoryzacyjne w latach 1922-1939 Politechnika Warszawska Wydział Samochodów i Maszyn Roboczych Instytut Pojazdów VII Ogólnopolskie Sympozjum Historyczny Rozwój Konstrukcji Pojazdów Polskie Konstrukcje Motoryzacyjne w latach 1922-1939

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKAT PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ o cząstkowych nieoficjalnych wynikach głosowania ustalonych o godz. 04:52 w dniu 22 listopada 2010 r.

KOMUNIKAT PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ o cząstkowych nieoficjalnych wynikach głosowania ustalonych o godz. 04:52 w dniu 22 listopada 2010 r. KOMUNIKAT PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ o cząstkowych nieoficjalnych wynikach głosowania ustalonych o godz. 04:52 w dniu 22 listopada 2010 r. Na podstawie otrzymanych drogą elektroniczną informacji o wynikach

Bardziej szczegółowo

LISTA RECENZENTÓW WSPÓŁPRACUJACYCH ( )

LISTA RECENZENTÓW WSPÓŁPRACUJACYCH ( ) LISTA RECENZENTÓW WSPÓŁPRACUJACYCH (2010-2011) prof. zw. dr hab. Henryk Koroniak Uniwersytet im. Adama Mickiewicza; Wydział Chemii; Zakład Syntezy i Struktury Związków Organicznych prof. zw. dr hab. inż.

Bardziej szczegółowo

kokonat komunikat nr 3 kraków lecie Zakładu Systemów Komunikacyjnych PK organizatorzy konferencji

kokonat komunikat nr 3 kraków lecie Zakładu Systemów Komunikacyjnych PK organizatorzy konferencji 25-lecie Zakładu Systemów Komunikacyjnych PK kraków 21-22042016 I I I k r a k o w s k a o g ó l n o p o l s k a k o n f e r e n c j a n a u k o w a t r a n s p o r t u p o l i t e c h n i k i k r a k o

Bardziej szczegółowo

Rozwój infrastruktury kolejowej w Województwie Zachodniopomorskim

Rozwój infrastruktury kolejowej w Województwie Zachodniopomorskim Konferencja Naukowo-Techniczna Zakład Transportu Kolejowego Rozwój infrastruktury kolejowej w Województwie Zachodniopomorskim Pod patronatem honorowym Prof. dr hab. Bogusława Liberadzkiego Posła do Parlamentu

Bardziej szczegółowo

Rok akademicki: 2015/2016 Kod: MIM s Punkty ECTS: 5. Poziom studiów: Studia I stopnia Forma i tryb studiów: -

Rok akademicki: 2015/2016 Kod: MIM s Punkty ECTS: 5. Poziom studiów: Studia I stopnia Forma i tryb studiów: - Nazwa modułu: Metalurgia spawania Rok akademicki: 2015/2016 Kod: MIM-1-703-s Punkty ECTS: 5 Wydział: Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Kierunek: Inżynieria Materiałowa Specjalność: - Poziom

Bardziej szczegółowo

PEDIATRYCZNEGO KALENDARIUM 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA

PEDIATRYCZNEGO KALENDARIUM 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA kalendarium 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA PEDIATRYCZNEGO Patronat naukowy: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska Dyrektor Podyplomowej Szkoły PTP prof.

Bardziej szczegółowo

KONFERENCJA PROJEKTOWANIE, DIAGNOSTYKA I REMONTY EKSPLOATOWANYCH ELEMENTÓW KOTŁÓW I RUROCIĄGÓW PRACUJĄCYCH W WARUNKACH PEŁZANIA. 5-6 czerwca 2014 r.

KONFERENCJA PROJEKTOWANIE, DIAGNOSTYKA I REMONTY EKSPLOATOWANYCH ELEMENTÓW KOTŁÓW I RUROCIĄGÓW PRACUJĄCYCH W WARUNKACH PEŁZANIA. 5-6 czerwca 2014 r. URZĄD DOZORU TECHNICZNEGO ODDZIAŁ WE WROCŁAWIU KONFERENCJA PROJEKTOWANIE, DIAGNOSTYKA I REMONTY EKSPLOATOWANYCH ELEMENTÓW KOTŁÓW I RUROCIĄGÓW PRACUJĄCYCH W WARUNKACH PEŁZANIA 5-6 czerwca 2014 r. HOTEL

Bardziej szczegółowo

DIPLOMA SEMINAR Forma studiów: stacjonarne Poziom kwalifikacji: I stopnia. Liczba godzin/tydzień: 1S PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

DIPLOMA SEMINAR Forma studiów: stacjonarne Poziom kwalifikacji: I stopnia. Liczba godzin/tydzień: 1S PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności: Spawalnictwo Rodzaj zajęć: Seminarium SEMINARIUM DYPLOMOWE DIPLOMA SEMINAR Forma studiów: stacjonarne

Bardziej szczegółowo

PEDIATRYCZNEGO KALENDARIUM 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA

PEDIATRYCZNEGO KALENDARIUM 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA kalendarium 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA PEDIATRYCZNEGO Patronat naukowy: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska Dyrektor Podyplomowej Szkoły PTP prof.

Bardziej szczegółowo

Adres do korespondencji: Instytut Metalurgii i Inżynierii Materiałowej PAN, Kraków ul.reymonta 25

Adres do korespondencji: Instytut Metalurgii i Inżynierii Materiałowej PAN, Kraków ul.reymonta 25 Adres do korespondencji: Instytut Metalurgii i Inżynierii Materiałowej PAN, 30-059 Kraków ul.reymonta 5 Tel: (01) 95 8 8, pokój 115, fax: (01) 95 8 04 e-mail: nmpawlow@imim-pan.krakow.pl Miejsca zatrudnienia

Bardziej szczegółowo

PEDIATRYCZNEGO KALENDARIUM 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA

PEDIATRYCZNEGO KALENDARIUM 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA kalendarium 2017 CYKL KONFERENCJI PODYPLOMOWA SZKOŁA POLSKIEGO TOWARZYSTWA PEDIATRYCZNEGO Patronat naukowy: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska Dyrektor Podyplomowej Szkoły PTP prof.

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie z działalności Polskiego Konsorcjum Narodowego Mathematical Reviews w 2014 roku

Sprawozdanie z działalności Polskiego Konsorcjum Narodowego Mathematical Reviews w 2014 roku Toruń, 17 lutego 2015 roku Sprawozdanie z działalności Polskiego Konsorcjum Narodowego Mathematical Reviews w 2014 roku dla Rady Wydziału Matematyki i Informatyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

Bardziej szczegółowo

12-13 lutego: Kraków (Auditorium Maximum UJ) IX Ogólnopolska Konferencja Kontrowersje w Pediatrii Przewodniczący: prof. Jacek J.

12-13 lutego: Kraków (Auditorium Maximum UJ) IX Ogólnopolska Konferencja Kontrowersje w Pediatrii Przewodniczący: prof. Jacek J. kalendarium 2016 KONFERENCJE OGÓLNOPOLSKIE LUTY KWIECIEŃ 12-13 lutego: Kraków (Auditorium Maximum UJ) IX Ogólnopolska Konferencja Kontrowersje w Pediatrii Przewodniczący: prof. Jacek J. Pietrzyk 14-16

Bardziej szczegółowo

Katowice, dnia 10 kwietnia 2015 r. Poz. 40 OBWIESZCZENIE PREZESA WYŻSZEGO URZĘDU GÓRNICZEGO. z dnia 10 kwietnia 2015 r.

Katowice, dnia 10 kwietnia 2015 r. Poz. 40 OBWIESZCZENIE PREZESA WYŻSZEGO URZĘDU GÓRNICZEGO. z dnia 10 kwietnia 2015 r. DZIENNIK URZĘDOWY Wyższego Urzędu Górniczego Katowice, dnia 10 kwietnia 2015 r. Poz. 40 OBWIESZCZENIE PREZESA WYŻSZEGO URZĘDU GÓRNICZEGO z dnia 10 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu

Bardziej szczegółowo

Materiałoznawstwo i obróbka cieplna w spawalnictwie Material science and heat treatment in welding. Liczba godzin/tydzień: 2W E, 2L,1C

Materiałoznawstwo i obróbka cieplna w spawalnictwie Material science and heat treatment in welding. Liczba godzin/tydzień: 2W E, 2L,1C Nazwa przedmiotu: Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności: Spawalnictwo Rodzaj zajęć: wykład, laboratorium, ćwiczenia I KARTA PRZEDMIOTU CEL PRZEDMIOTU PRZEWODNIK

Bardziej szczegółowo

XII JESIENNE DNI FIZJOTERAPII Fizjoterapia w praktyce

XII JESIENNE DNI FIZJOTERAPII Fizjoterapia w praktyce ODDZIAŁY: LUBELSKI, PODKARPACKI, MAZOWIECKI oraz Wydział Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego Wydział Rehabilitacji - AWF Warszawa ORGANIZUJĄ: XII JESIENNE DNI FIZJOTERAPII Fizjoterapia w praktyce Polańczyk

Bardziej szczegółowo

ak ajczt. Ra M PZITB Koło nr

ak ajczt. Ra M PZITB Koło nr Stary Dom Zdrojowy Jan Kiepura Nikifor KRYNICA KALENDARZ WYDARZEŃ sierpień/wrzesień: Festiwal im. Jana Kiepury (od 1967 r.) wrzesień: Forum Ekonomiczne (od 1992 r.) wrzesień: Konferencja Naukowa Komitetu

Bardziej szczegółowo

59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań

59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań 59. KNTKS pt. SPAJANIE - GRANICE MOŻLIWOŚCI odbędzie się 10-12 Października 2017 r. (wtorek, środa, czwartek) w Hotelu Mercure Poznań SPONSOR STRATEGICZNY: SPONSORZY: PATRONAT HONOROWY: PATRONAT MEDIALNY:

Bardziej szczegółowo

Walne zebrania sprawozdawczo wyborcze członków Ochotniczych Straży Pożarnych w Gminie Lutomiersk

Walne zebrania sprawozdawczo wyborcze członków Ochotniczych Straży Pożarnych w Gminie Lutomiersk Walne zebrania sprawozdawczo wyborcze członków Ochotniczych Straży Pożarnych w Gminie Lutomiersk W styczniu rozpoczęły się walne zebrania sprawozdawczo wyborcze członków Ochotniczych Straży Pożarnych w

Bardziej szczegółowo

Główny Urząd Statystyczny oraz

Główny Urząd Statystyczny oraz Główny Urząd Statystyczny oraz Urząd Statystyczny w Białymstoku mają przyjemność zaprosić na KONFERENCJĘ NAUKOWĄ Zrównoważony rozwój w polityce spójności w latach 2014 2020. Istota, znaczenie oraz zakres

Bardziej szczegółowo

RADA NAUKOWO PROGRAMOWA

RADA NAUKOWO PROGRAMOWA RADA NAUKOWO PROGRAMOWA Przewodniczący: dr hab. inż. Adam ŁUKSA, prof. P.R. Politechnika Radomska, Radom Z cy Przewodniczącego: prof. dr hab. inż. Józef HANSEL Akademia Górniczo Hutnicza, Kraków prof.

Bardziej szczegółowo

KONSTRUKCJE SPAWANE WELDMENTS. Liczba godzin/tydzień: 2W, 2C PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

KONSTRUKCJE SPAWANE WELDMENTS. Liczba godzin/tydzień: 2W, 2C PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności: Spawalnictwo Rodzaj zajęć: Wykład, Projekt KONSTRUKCJE SPAWANE WELDMENTS Forma studiów: stacjonarne

Bardziej szczegółowo

XI WIOSNA Z FIZJOTERAPIĄ

XI WIOSNA Z FIZJOTERAPIĄ KOMUNIKAT 2 POD AUSPICJAMI DEKADY KOŚCI I STAWÓW WHO PATRONATY PATRONAT HONOROWY JM REKTOR WARSZAWSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO PROF. DR HAB. MED. MIROSŁAW WIELGOŚ PATRONAT NAUKOWY POLSKIE TOWARZYSTWO

Bardziej szczegółowo

Kontrola jakości materiałów i wyrobów Quality control of materials and products. Liczba godzin/tydzień: 2W, 2L PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

Kontrola jakości materiałów i wyrobów Quality control of materials and products. Liczba godzin/tydzień: 2W, 2L PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności: Spawalnictwo Rodzaj zajęć: wykład, laboratorium I KARTA PRZEDMIOTU CEL PRZEDMIOTU PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

Bardziej szczegółowo

Rozwój metod spawania łukowego stali nierdzewnych w kierunku rozszerzenia możliwości technologicznych i zwiększenia wydajności procesu

Rozwój metod spawania łukowego stali nierdzewnych w kierunku rozszerzenia możliwości technologicznych i zwiększenia wydajności procesu INSTYTUT SPAWALNICTWA w Gliwicach Rozwój metod spawania łukowego stali nierdzewnych w kierunku rozszerzenia możliwości technologicznych i zwiększenia wydajności procesu dr inż. Jerzy Niagaj Podstawowe

Bardziej szczegółowo

WYCIĄG Z OBWIESZCZENIA KOMISARZA WYBORCZEGO WE WROCŁAWIU z dnia 1 grudnia 2014 r. o wynikach wyborów do rad na obszarze województwa dolnośląskiego

WYCIĄG Z OBWIESZCZENIA KOMISARZA WYBORCZEGO WE WROCŁAWIU z dnia 1 grudnia 2014 r. o wynikach wyborów do rad na obszarze województwa dolnośląskiego WYCIĄG Z OBWIESZCZENIA KOMISARZA WYBORCZEGO WE WROCŁAWIU z dnia 1 grudnia 2014 r. o wynikach wyborów do rad na obszarze województwa dolnośląskiego Na podstawie art. 168 1 ustawy z dnia 5 stycznia 2011

Bardziej szczegółowo

INNOWACJE TECHNOLOGIE MASZYNY POLSKA 2014 Lista produktów nagrodzonych Złotym Medalem MTP

INNOWACJE TECHNOLOGIE MASZYNY POLSKA 2014 Lista produktów nagrodzonych Złotym Medalem MTP INNOWACJE TECHNOLOGIE MASZYNY POLSKA 2014 Lista produktów nagrodzonych Złotym Medalem MTP 1. Pionowe centrum obróbcze FEHLMANN PICOMAX 75 Fehlmann AG Maschinenfabrik, Szwajcaria Zgłaszający: ALFLETH Engineering

Bardziej szczegółowo

Lista zwycięzców 30 zł na start z BZWBK24 mobile

Lista zwycięzców 30 zł na start z BZWBK24 mobile Lista zwycięzców 30 zł na start z BZWBK24 mobile KRYSTYNA S. KRYSTYNA C. EDWARD F. KAROLINA C. WOJCIECH T. JANINA F. FRANCISZKA G. HENRYK H. MIROSŁAW W. JULI BARBARA H. CELINA Ł. STANISŁAW K. HELENA S.

Bardziej szczegółowo

Lista zwycięzców za okres r.

Lista zwycięzców za okres r. Lista zwycięzców za okres 4.08.2014 10.08.2014 r. MIECZYSŁAW S. PIOTR W. ANASTAZJA B. STEFAN J. IRENA K. JERZY K. HELENA R. KAZIMIERZ C. JERZY G. ZOFIA M. EDWARD B. EWA S.P. MIECZYSŁAW D. GRZEGORZ K. JOLANTA

Bardziej szczegółowo

Biblioteka Wydziału Elektrycznego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie NOWOŚCI WYDAWNICZE Maj 2015

Biblioteka Wydziału Elektrycznego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie NOWOŚCI WYDAWNICZE Maj 2015 Biblioteka Wydziału Elektrycznego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie NOWOŚCI WYDAWNICZE Maj 2015 Kontakt: tel.: (91) 449-52-20 e-mail: bibliotekawe@zut.edu.pl Autor: LAZAR

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKAT Z KONFERENCJI PRASOWEJ PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ W DNIU 22.11.2010 R. O GODZINIE 5.15 W SIEDZIBIE PKW

KOMUNIKAT Z KONFERENCJI PRASOWEJ PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ W DNIU 22.11.2010 R. O GODZINIE 5.15 W SIEDZIBIE PKW KOMUNIKAT Z KONFERENCJI PRASOWEJ PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ W DNIU 22.11.2010 R. O GODZINIE 5.15 W SIEDZIBIE PKW W dniu 22 listopada o godz. 5.15 w siedzibie Państwowej Komisji Wyborczej odbyła się kolejna

Bardziej szczegółowo

WYNIKI ZAWODÓW. Otwarte Mistrzostwa Dzierżoniowa Amatorów w Crossduathlonie 2012 OPEN

WYNIKI ZAWODÓW. Otwarte Mistrzostwa Dzierżoniowa Amatorów w Crossduathlonie 2012 OPEN 2012 Organizator: OSiR Dzierżoniów Termin: 28.04.2012 OPEN 1 46 MUSIELSKI KAMIL 85 M25/ 1 00:55:16 00:03:05 / 2 00:06:36 / 1 00:22:11 / 1 00:36:51 / 1 00:51:23 / 1 00:55:16 / 1 2 33 KOSKO MAREK K2 FULL

Bardziej szczegółowo

Nowości w Bibliotece WSKIZ marzec 2012

Nowości w Bibliotece WSKIZ marzec 2012 Nowości w Bibliotece WSKIZ marzec 2012 Fitotechnologie w remediacji terenów zanieczyszczonych przez przemysł cynkowo-ołowiowy Aleksandra Sas-Nowosielska Częstochowa: Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej,

Bardziej szczegółowo

MAZOWIECKA OKRĘGOWA IZBA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA. Warszawa, 21 września 2012r.

MAZOWIECKA OKRĘGOWA IZBA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA. Warszawa, 21 września 2012r. MAZOWIECKA OKRĘGOWA IZBA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA Warszawa, 21 września 2012r. Stowarzyszenia założyciele : PZITB SEP PZITS SITWM SITK ZMRP Polska Izba Inżynierów PRZEWODNICZĄCY RADY KRAJOWEJ Prof. zw. dr

Bardziej szczegółowo

DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI OSÓB NIEPEŁNOSPRANYCH

DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI OSÓB NIEPEŁNOSPRANYCH DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI OSÓB NIEPEŁNOSPRANYCH W TENISIE STOŁOWYM Drzonków, 14-15 listopada 2015 roku Lista uczestników: Zrzeszenie Sportowo-Rehabilitacyjne START Zielona Góra Lubuskie Adres e-mail,

Bardziej szczegółowo

METROLOGIA. MIERNICTWO

METROLOGIA. MIERNICTWO METROLOGIA. MIERNICTWO Z 099360-BG DURCZAK KAROL Pomiary wielkości geometrycznych w technice / Karol Durczak. - Wyd. 2. Poznań : Wydaw. Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 268 s. : il.

Bardziej szczegółowo

XI JESIENNE DNI FIZJOTERAPII Fizjoterapia w praktyce

XI JESIENNE DNI FIZJOTERAPII Fizjoterapia w praktyce KOMUNIKAT Nr 2 POLSKIE TOWARZYSTWO FIZJOTERAPII ODDZIAŁY LUBELSKI, PODKARPACKI, MAZOWIECKI ORGANIZUJĄ: XI JESIENNE DNI FIZJOTERAPII Fizjoterapia w praktyce 30 września 2 października 2016 Patronat naukowy

Bardziej szczegółowo

PROCESY POKREWNE SPAWANIA RELATED WELDING PROCESSES. Liczba godzin/tydzień: 1W E, 2L PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE

PROCESY POKREWNE SPAWANIA RELATED WELDING PROCESSES. Liczba godzin/tydzień: 1W E, 2L PRZEWODNIK PO PRZEDMIOCIE Nazwa przedmiotu: Kierunek: Mechanika i Budowa Maszyn Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy na specjalności: Spawalnictwo Rodzaj zajęć: wykład, laboratorium PROCESY POKREWNE SPAWANIA RELATED WELDING PROCESSES

Bardziej szczegółowo

LISTA ZWYCIĘZCÓW W LOSOWANIU Z DNIA 28.08 NAGRODY II STOPNIA

LISTA ZWYCIĘZCÓW W LOSOWANIU Z DNIA 28.08 NAGRODY II STOPNIA 1. Artur A., Warszawa 2. Tadeusz C., Warszawa 3. Bohdan R., Warszawa 4. Donata W., Rakoniewice 5. Grzegorz C., Sopot 6. Sylwia S., Katowice 7. Mieczysław K., Warszawa 8. Ewa K., Wojcieszów 9. Sybilla J.,

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZE EKONOMICZNE DLA POLSKI I REGIONU JAK UNIKNĄĆ PUŁAPKI ŚREDNIEGO DOCHODU WARSZAWA 11 MARCA 2015 MIEJSCE: HOTEL SHERATON

SCENARIUSZE EKONOMICZNE DLA POLSKI I REGIONU JAK UNIKNĄĆ PUŁAPKI ŚREDNIEGO DOCHODU WARSZAWA 11 MARCA 2015 MIEJSCE: HOTEL SHERATON WSPÓŁORGANIZATOR GŁÓWNY PARTNER MEDIALNY ZAPRASZAJĄ DO UDZIAŁU SCENARIUSZE EKONOMICZNE DLA POLSKI I REGIONU JAK UNIKNĄĆ PUŁAPKI ŚREDNIEGO DOCHODU WARSZAWA 11 MARCA 2015 MIEJSCE: HOTEL SHERATON PATRONAT

Bardziej szczegółowo

RETROSPEKCJA Ustroń,

RETROSPEKCJA Ustroń, RETROSPEKCJA Ustroń,, 29.11-01.12.2012 Jan Zawadiak SYGOS VIII ZDJĘCIE UCZESTNIKÓW 2 2006-2012 Doskonalenie systemu i dostosowywanie do UE 2004-2005 System uczelniany 2002-2004 Opracowanie i doskonalenie

Bardziej szczegółowo

I Cykl Tygodniowy. ipady wygrywają: Głośniki Creative wygrywają:

I Cykl Tygodniowy. ipady wygrywają: Głośniki Creative wygrywają: I Cykl Tygodniowy Mariusz K. Krasne Potockie **********2408 Grzegorz R. Warszawa **********3351 Maciej C. Tarnów **********9561 Tomasz O. Gdynia **********9135 Piotr P. Łańcut **********5793 Ryszard S.

Bardziej szczegółowo

METALURGIA MIEDZI Jubileusz 50-lecia KGHM Polska Miedź S.A.

METALURGIA MIEDZI Jubileusz 50-lecia KGHM Polska Miedź S.A. MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA METALURGIA MIEDZI Jubileusz 50-lecia KGHM Polska Miedź S.A. Pod patronatem: Prezesa KGHM Polska Miedź S.A. dr Herberta Wirtha KRAKÓW 26-28 października 2011 Hotel HILTON Garden

Bardziej szczegółowo

Rozdział 1. Dane ogólne

Rozdział 1. Dane ogólne WYCIĄG Z OBWIESZCZENIA OBWIESZCZENIE KOMISARZA WYBORCZEGO W OLSZTYNIE z dnia 22 listopada 2014 r. o wynikach wyborów do rad na obszarze województwa warmińsko-mazurskiego Na podstawie art. 168 1 ustawy

Bardziej szczegółowo

3M Dział Materiałów Ściernych. Cennik 2010 "Tarcze i lamelki 3M Unifam" obowiązuje od 20 września 2010 r. (zastępuje wersję z 8 marca 2010 r.

3M Dział Materiałów Ściernych. Cennik 2010 Tarcze i lamelki 3M Unifam obowiązuje od 20 września 2010 r. (zastępuje wersję z 8 marca 2010 r. 3M Dział Materiałów Ściernych Cennik 2010 "Tarcze i lamelki 3M Unifam" obowiązuje od 20 września 2010 r. (zastępuje wersję z 8 marca 2010 r.) Cennik ważny od 08/03/2010 3M Poland Sp. z o.o. Dział Materiałów

Bardziej szczegółowo

www.kaut.agh.edu.pl/mostech KRAJOWA WYMIANA UCZELNI TECHNICZNYCH MOSTECH CO TO JEST PROGRAM MOSTECH? MOSTECH to program umożliwiający odbycie części studiów poza uczelnią macierzystą przez studentów i

Bardziej szczegółowo

Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Inżynieria Materiałowa

Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Inżynieria Materiałowa Studia dzienne Wydział Kierunek Propozycja punktów ECS z dnia 15.11.2007r. Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Inżynieria Materiałowa ECS dla lat I-V obowiązujące w roku akad. 2007/2008 I i II

Bardziej szczegółowo

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Uchwała nr 162/2009 Krajowej Rady Doradców Podatkowych z dnia 9 września 2009 r. w sprawie ustalenia terminów i miejsc Walnych Zgromadzeń w Regionalnych Oddziałach Krajowej Izby Doradców Podatkowych mających

Bardziej szczegółowo

Mechanika i Budowa Maszyn II stopień (I stopień / II stopień) Ogólnoakademicki (ogólno akademicki / praktyczny)

Mechanika i Budowa Maszyn II stopień (I stopień / II stopień) Ogólnoakademicki (ogólno akademicki / praktyczny) Załącznik nr 7 do Zarządzenia Rektora nr../12 z dnia.... 2012r. KARTA MODUŁU / KARTA PRZEDMIOTU Kod modułu Nazwa modułu Nazwa modułu w języku angielskim Obowiązuje od roku akademickiego 2013/2014 A. USYTUOWANIE

Bardziej szczegółowo

Nazwa uczelni; Wydział; Zakres. Strona internetowa; poczta e-mail. Telefon/fax; osoba do kontaktów. Data zatwierdzenia przez MNiSW.

Nazwa uczelni; Wydział; Zakres. Strona internetowa; poczta e-mail. Telefon/fax; osoba do kontaktów. Data zatwierdzenia przez MNiSW. Wykaz uczelni z zatwierdzonym przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego programem studiów podyplomowych uprawniających do sporządzania świadectwa charakterystyki energetycznej budynku zgodnie z art.

Bardziej szczegółowo

Kierunek: MECHANIKA I BUDOWA MASZYN Rok: I Semestr: 1

Kierunek: MECHANIKA I BUDOWA MASZYN Rok: I Semestr: 1 Kierunek: MECHANIKA I BUDOWA MASZYN Rok: I Semestr: 1 Data 14.10.2017 21.10.2017 4.11.2017 18.11.2017 25.11.2017 Grupa 90 A (30) B (30) C (30) A B C A B C A B C A B C 8:00 1 3.w 3.w 3.c 3.c 9:30 CW7 CW7

Bardziej szczegółowo

15.05.2015 PROGRAM NAUKOWY SCIENTIFIC PROGRAM

15.05.2015 PROGRAM NAUKOWY SCIENTIFIC PROGRAM PROGRAM NAUKOWY SCIENTIFIC PROGRAM II MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWO-SZKOLENIOWA SECOND INTERNATIONAL SCIENTIFIC AND TRAINING CONFERENCE Kraków Hotel Holiday Inn Kraków City Center ul. Wielopole 4

Bardziej szczegółowo

WYNIKI GŁOSOWANIA W WYBORACH SAMORZĄDOWYCH 2014 ROKU DO RADY MIEJSKIEJ W JAROCINIE

WYNIKI GŁOSOWANIA W WYBORACH SAMORZĄDOWYCH 2014 ROKU DO RADY MIEJSKIEJ W JAROCINIE Wyniki_OKR01 Kandydaci na Radnego w Okręgu Nr 1 IDCZAK Mateusz Jakub WAGNER Jan BANASZYŃSKI Rajmund Wojciech PIĘTKA Arkadiusz Paweł 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Liczba kart nie 1 112 33 515 208 1 829 914 913

Bardziej szczegółowo

LISTA OSÓB ZAPROSZONYCH DO PRAC W SPOŁECZNEJ RADZIE KONSULTACYJNEJ WOJEWODY ZACHODNIOPOMORSKIEGO DS. BUDOWY TERMINALU LNG W ŚWINOUJŚCIU

LISTA OSÓB ZAPROSZONYCH DO PRAC W SPOŁECZNEJ RADZIE KONSULTACYJNEJ WOJEWODY ZACHODNIOPOMORSKIEGO DS. BUDOWY TERMINALU LNG W ŚWINOUJŚCIU LISTA OSÓB ZAPROSZONYCH DO PRAC W SPOŁECZNEJ RADZIE KONSULTACYJNEJ WOJEWODY ZACHODNIOPOMORSKIEGO DS. BUDOWY TERMINALU LNG W ŚWINOUJŚCIU Lp. Imię i Nazwisko Instytucja/stanowisko 1. Robert Krupowicz Wojewoda

Bardziej szczegółowo

Turystyka w Rozwoju Lokalnym i Regionalnym

Turystyka w Rozwoju Lokalnym i Regionalnym KOMUNIKAT 3 UNIWERSYTET MIKOŁAJA KOPERNIKA WYDZIAŁ NAUK O ZIEMI KATEDRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I TURYZMU POLSKIE TOWARZYSTWO GEOGRAFICZNE ODDZIAŁ TORUŃSKI KUJAWSKO-POMORSKA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA Pod

Bardziej szczegółowo

LISTA LAUREATÓW MEDALU OLIMPIAD SPECJALNYCH POLSKA

LISTA LAUREATÓW MEDALU OLIMPIAD SPECJALNYCH POLSKA Warszawa, dnia 27 lutego 2016r. LISTA LAUREATÓW MEDALU OLIMPIAD SPECJALNYCH POLSKA ZA ZASŁUGI NA RZECZ STOWARZYSZENIA. Oddział Regionalny lub Biuro nominujące kandydata Imię i nazwisko laureata Medal lubelskie

Bardziej szczegółowo