EUROPEJSKIE ROZPORZĄDZENIE O OCHRONIE DANYCH (RODO)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "EUROPEJSKIE ROZPORZĄDZENIE O OCHRONIE DANYCH (RODO)"

Transkrypt

1 WARSZAWA [11 kwietnia 2017] SZKOLENIE EUROPEJSKIE ROZPORZĄDZENIE O OCHRONIE DANYCH (RODO) Wymogi, sankcje, case study jak przygotować Twoją firmę do ważnych zmian? Podczas szkolenia, krok po kroku, zostanie przedstawione w sposób praktyczny: Jak przygotować przedsiębiorstwo do RODO (HR, marketing, IT, obsługa klienta)? Które obszary (na bazie doświadczeń praktyków) powodują największe trudności (i jak je minimalizować)? Jak będą wyglądały rozwiązania krajowe przepisów około rozporządzenia unijnego? Case study wdrożenie RODO na przykładzie spostrzeżenia i uwagi praktyka/abi SPRAWDŹ STOPIEŃ PRZYGOTOWANIA TWOJEJ ORGANIZACJI NA ZMIANY I POZNAJ PIERWSZE DOŚWIADCZENIA INNYCH FIRM!

2 Twoja firma przetwarza dane osobowe pracowników, kontrahentów czy klientów. Bardzo często odpowiadająca prawu polityka przetwarzania danych osobowych, wpływa na postrzeganie przedsiębiorstwa na rynku i bezpieczeństwo prawne. Przedsiębiorcom pozostaje już coraz mniej czasu, aby na dzień 25 maja 2018 r. ich systemy informatyczne, procedury wewnętrzne i dokumenty były przygotowane i sprawdzone tak, aby zminimalizować ryzyko nałożenia przez organ nadzoru kary pieniężnej sięgającej aż 20 milionów Euro! Dołącz do grona uczestników szkolenia, poznaj pierwsze doświadczenia innych firm i już dziś zdobądź niezbędną wiedzę na temat RODO! Patron Serdecznie zapraszam do udziału! Justyna Piechocka Dyrektor Działu Szkoleń

3 PROGRAM 9:00 Rejestracja uczestników. Powitalna kawa 9:30 Wpływ RODO na działalność przedsiębiorców Bartosz Marcinkowski radca prawny, Partner w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Założenia nowych przepisów Zakres zastosowania nowych przepisów Zasada bezpośredniego stosowania rozporządzenia Przepisy przejściowe Stan prac legislacyjnych przy przepisach około RODO Znaczenie kodeksu postępowania dla przedsiębiorstwa 10:00 Nowości i zmiany z perspektywy administratora danych osobowych Bartosz Marcinkowski radca prawny, Partner w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Wojciech Dziomdziora radca prawny, Counsel w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Ułatwienia wprowadzone dla przedsiębiorców Obowiązek rejestrowania czynności przetwarzania danych osobowych Obowiązek zgłaszania naruszeń ochrony danych osobowych Wdrożenie mechanizmów privacy by design i privacy by default Zgoda na przetwarzanie danych osobowych (w tym zgoda dot. danych osobowych dzieci) 10:50 Ochrona danych osobowych jako element cyber-compliance Wojciech Dziomdziora, radca prawny, Counsel w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Kradzież danych rosnące ryzyko Wymogi prawne dla zabezpieczeń technicznych i fizycznych Rozwiązania chmurowe a bezpieczeństwo danych Dane osobowe a inne dane Dyrektywa NIS i jej implementacja 11:20 Przerwa kawowa 11:40 Uprawnienia osób, których dane dotyczą Sylwia Kuca Associate w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Prawo do przenoszenia danych Prawo do bycia zapomnianym Prawo do informacji Prawo do niepodlegania profilowaniu

4 PROGRAM 12:30 Nowy ABI czyli DPO Agnieszka Kaczmarek Associate w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Zakres obowiązku wyznaczenia Kwalifikacje Zadania Zasady współpracy 13:30 Lunch 14:15 Powierzenie do przetwarzania Maciej Kołodziej wiceprezes Stowarzyszenia ABI, ABI w IAB Polska Zakres umowy Forma Obowiązku związane z dalszym powierzeniem danych osobowych Odpowiedzialność podmiotu przetwarzającego 14:45 Zasady odpowiedzialności i sankcje Michał Kluska adwokat, Associate w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Odpowiedzialność karna Odpowiedzialność cywilna Kary finansowe warunki ich wymiaru 15:15 Case study wdrożenie RODO na przykładzie spostrzeżenia i uwagi praktyka/abi Marcin Dominiak prawnik, Administrator Bezpieczeństwa Informacji w Idea Bank S.A. 16:00 Zakończenie szkolenia

5 PRELEGENCI Bartosz Marcinkowski radca prawny, Partner w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Bartosz jest specjalistą w zakresie prawa ochrony danych osobowych, w tym w implementacji krajowych i ponadnarodowych systemów ochrony danych osobowych. Doradza wielu wiodącym spółkom polskim i zagranicznym w zakresie kompleksowego wdrażania złożonych rozwiązań ochrony danych osobowych. Jest autorem publikacji i prelegentem na wielu konferencjach i seminariach w Polsce i za granicą na temat prawnych aspektów ochrony danych osobowych oraz ich transferu poza Europejski Obszar Gospodarczy, w tym do USA czy Indii. Reprezentuje klientów w sporach o ochronę danych osobowych przed GIODO, WSA, NSA. Tematyką ochrony danych zajmuje się również naukowo, współpracuje m.in. z Uniwersytetem Kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz z poprzednim RPO. W ramach współpracy akademickiej wykładał na Ohio State University. Wojciech Dziomdziora radca prawny, Counsel w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Wojciech jest uznawanym ekspertem w zakresie prawa ochrony danych i zarządzania informacją, cyberbezpieczeństwa, telekomunikacji i nowych technologii, a także prawa autorskiego, mediów i ochrony konsumentów. Doradza wielu wiodącym przedsiębiorcom sektora teleinformatycznego, mediów, energetyki, kolei i handlu. Posiada unikalne doświadczenie pracy w charakterze doradcy prawnego i menadżera zarówno w sektorze prywatnym i publicznym. Jest członkiem Zarządu Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji i przewodniczącym grupy roboczej ds. ochrony danych osobowych w Izbie. Sylwia Kuca Associate w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Sylwia specjalizuje się w zagadnieniach ochrony danych osobowych oraz międzynarodowego przepływu informacji. Pracuje dla klientów z różnych sektorów w zakresie aspektów prawnych ich działalności związanych z prywatnością i ochroną danych osobowych, a także współpracuje z Polską Izbą Informatyki i Telekomunikacji w tym zakresie. Świadczy również kompleksowe doradztwo na temat wdrażania rozwiązań z zakresu ochrony danych osobowych. Stale monitoruje obowiązujące przepisy oraz zmieniająca się praktykę w Polsce, Unii Europejskiej oraz krajach poza UE. Świadczy również usługi w dziedzinie compliance (zapewniając zgodność dokumentów obowiązujących na skalę międzynarodową z przepisami prawa polskiego i unijnego). Agnieszka Kaczmarek Associate w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Agnieszka zajmuje się zagadnieniami z zakresu ochrony danych osobowych oraz europejskich regulacji dotyczących danych osobowych. Świadczy kompleksowe doradztwo związane z wdrażaniem rozwiązań z zakresu ochrony danych osobowych. Była stypendystką programu Erasmus w Amsterdamie, gdzie prowadziła badania nad rozwojem europejskich regulacji ochrony danych osobowych oraz ukończyła Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie broniąc pracę magisterską pt. Prawo do bycia zapomnianym w regulacjach Unii Europejskiej. Michał Kluska adwokat, Associate w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka Michał specjalizuje się w prawie ochrony danych osobowych, nowych technologii, Internetu, usług online, reklamy i e-commerce. Aktywnie bierze udział przy projektach obejmujących kompleksowe wdrożenia nowych rozwiązań / usług. Doświadczenie Michała obejmuje również uczestniczenie podczas kontroli GIODO/Prezesa UOKIK jak również reprezentację Klientów w postępowaniach administracyjnych i sądowych związanych z obszarem ochrony danych osobowych, nieuczciwą konkurencją, prawem autorskim i prawem własności przemysłowej. Wielokrotnie wspierał Klientów w projektach związanych z monetaryzacją baz danych osobowych i wdrażaniem rozwiązań typu omnichannel dla branży e-commerce. Michał jest autorem publikacji prasowych i książkowych. Uczestniczy w pracach legislacyjnych oraz konsultacyjnych. mgr inż. Maciej Kołodziej wiceprezes Stowarzyszenia ABI, ABI w IAB Polska Maciej jest ekspertem i konsultantem ds. ochrony danych osobowych, bezpieczeństwa informacji i systemów IT oraz audytorem wiodącym i trenerem/wykładowcą w zakresie norm ISO/EIC Uczestniczył w wielu branżowych projektach szkoleniowych dla instytucji rządowych, sektora publicznego, edukacji, bankowości, telekomunikacji i biznesu nowych technologii. Jest autorem publikacji związanych z ochroną danych osobowych. Wykładowca na studiach podyplomowych dla ABI w Instytucie Nauk Prawnych PAN oraz Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu. Członek grup problemowych dotyczących regulacji prawnych i przyszłości Internetu, reklamy internetowej, e-commerce oraz rozwoju nowych technologii, ochrony danych osobowych oraz prywatności użytkowników. Zawodowo zajmuje się pracami związanymi z wdrożeniem w Polsce unijnych regulacji dotyczących prawa ochrony danych, e-commerce oraz technologii i organizacji funkcjonowania usług społeczeństwa informacyjnego. Świadczy usługi doradcze i outsourcing funkcji ABI.

6 PRELEGENCI Marcin Dominiak prawnik, Administrator Bezpieczeństwa Informacji w Idea Bank S.A. Od 14 lat zajmuje się problematyką ochrony danych osobowych. Wieloletni pracownik Departamentu Inspekcji Biura GIODO, reprezentował Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych na międzynarodowych konferencjach z cyklu Case handling Data Protection Workshop oraz uczestniczył w pracach Article 29 Working Party grupy roboczej ds. ochrony danych osobowych, działającej przy Komisji Europejskiej UE. Następnie doradzał z zakresu ochrony danych osobowych jednostkom samorządu terytorialnego, firmom farmaceutycznym oraz instytucjom z sektora bankowego i finansowego.

7 FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY SZKOLENIE EUROPEJSKIE ROZPORZĄDZENIE O OCHRONIE DANYCH (RODO) Wymogi, sankcje, case study jak przygotować Twoją firmę do ważnych zmian? TERMIN I MIEJSCE WYDARZENIA: 11 KWIETNIA 2017 r., WARSZAWA Nazwa Firmy/Osoba fizyczna:... NIP:... ulica, nr domu, nr lokalu:... Miejscowość/Kod pocztowy:... Telefon:... Faks: Wyrażam zgodę na przesyłanie przez Gremi Media S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Prosta 51, na udostępniony przeze mnie adres poczty elektronicznej i numer telefonu informacji handlowych w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U nr 144 poz ze zm.). W każdym momencie przysługuje mi prawo do odwołania powyższej zgody. Wyrażam zgodę na przekazanie moich danych osobowych, w tym adresu poczty elektronicznej i telefonu spółkom powiązanym z Gremi Media S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Prosta 51, oraz partnerom wydarzeń na przetwarzanie ich przez w/w podmioty w celu marketingu bezpośredniego ich produktów lub usług oraz w celu przesyłania informacji handlowych w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U nr 144 poz ze zm.). W każdym momencie przysługuje mi prawo do odwołania powyższej zgody. Przyjmuję do wiadomości, że moje dane osobowe umieszczone zostają w bazie danych administratora danych tj. Gremi Media S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Prosta 51, i zgodnie z treścią art. 23 ust. 1 pkt. 3 i 5 ustawy o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133 poz. 883 z 1997 r. ze zm.) i mogą być przetwarzane w celu wykonania zawartej ze mną umowy oraz w celu marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług administratora danych. Jednocześnie przyjmuję do wiadomości, że podanie przeze mnie danych jest dobrowolne i przysługuje mi prawo wglądu do swoich danych, ich poprawiania oraz usunięcia z bazy. DANE UCZESTNIKA/UCZESTNIKÓW: Imię i nazwisko:... Stanowisko: Telefon:... Imię i nazwisko:... Stanowisko: Telefon:... PROSIMY O ZAZNACZENIE WŁAŚCIWEJ OPCJI: 1150 zł/os + 23% VAT przy zgłoszeniu do 24 marca 2017 r. Cena obejmuje: udział w jednodniowym szkoleniu, materiały, lunch, przerwy kawowe zł/os + 23% VAT przy zgłoszeniu po 24 marca 2017 r. Cena obejmuje: udział w jednodniowym szkoleniu, materiały, lunch, przerwy kawowe. UWAGI/KOD PROMOCYJNY:... WARUNKI ZGŁOSZENIA: 1. Warunkiem zgłoszenia udziału w usłudze edukacyjnej jest przesłanie wypełnionego formularza rejestracyjnego na stronie em pod adres (dalej Zgłoszenie ) oraz otrzymanie owego potwierdzenia o uczestnictwie w usłudze edukacyjnej. 2. Przesłane Uczestnikowi przez Organizatora potwierdzenie Zgłoszenia równoznaczne jest z zawarciem umowy o świadczenie usługi edukacyjnej, stanowi warunek dopuszczenia do usługi edukacyjnej oraz podstawę do obciążenia Uczestnika opłatą za usługę. 3. Wpłaty należy dokonać w terminie 14 (czternastu) dni od daty otrzymania wezwania do dokonania płatności za udział w usłudze edukacyjnej, nie później jednak niż 2 (dwa) dni przed jej rozpoczęciem. Wpłaty należy dokonać na rachunek: Gremi Media S.A. ul. Prosta 51, Warszawa Ing Bank Śląski S.A Niedokonanie wpłaty we wskazanym terminie nie jest jednoznaczne z rezygnacją Uczestnika z udziału w usłudze edukacyjnej. 4. Uczestnik jest uprawniony do rezygnacji z usługi edukacyjnej na następujących zasadach: a. rezygnacja winna zostać złożona na piśmie i przesłana Organizatorowi w trybie wskazanym w ust. 1; b. w przypadku doręczenia rezygnacji w terminie co najmniej 21 (dwudziestu jeden) dni przed jej rozpoczęciem Organizator obciąża Uczestnika opłatą administracyjną w wysokości 400 zł +23% VAT; c. w przypadku doręczenia rezygnacji w terminie krótszym niż 21 (dwadzieścia jeden) dni przed jej rozpoczęciem, Uczestnik zobowiązany jest do zapłaty pełnych kosztów uczestnictwa w usłudze edukacyjnej (100% ceny) wynikających z zawartej umowy. 5. W przypadku nieodwołania zgłoszenia uczestnictwa oraz niewzięcia udziału w wydarzeniu, zgłaszający Uczestnik zobowiązany jest do zapłaty pełnych kosztów uczestnictwa w usłudze edukacyjnej (100% ceny) wynikających z zawartej umowy. 6. W przypadku gdyby usługa edukacyjna nie odbyła się z powodów niezależnych od Organizatora, Uczestnikowi zostanie zaproponowany, według uznania Organizatora, udział w usłudze edukacyjnej w innym terminie lub w ciągu 14 dni roboczych zostanie zwrócona pełna kwota wpłaty. 7. Organizator zastrzega sobie prawo odmowy uczestnictwa w usłudze edukacyjnej osoby powiązanej w jakimkolwiek charakterze z podmiotem konkurencyjnym dla współorganizatora usługi edukacyjnej wskazanego w programie. W przypadku ujawnienia powyższych okoliczności po dokonaniu wpłaty za uczestnictwo w usłudze edukacyjnej, pełna kwota wpłaty zostanie zwrócona w ciągu 14 dni roboczych. Organizator zastrzega sobie także prawo odmowy uczestnictwa w usłudze edukacyjnej bez podawania przyczyny. 8. Dokonanie Zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją niniejszych warunków oraz akceptacją warunków Regulaminu i upoważnieniem Organizatora do wystawienia faktury VAT bez składania podpisu przez Uczestnika albo osobę upoważnioną ze strony zgłaszającego Uczestnika. 9. Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian dot. programu, prelegentów oraz do odwołania wydarzenia. miejscowość, data i podpis pieczątka firmy

23-24 PRAWNIK JAKO NEGOCJATOR PAŹDZIERNIKA WARSZAWA. Strategie, narzędzia i umiejętności WARSZTATY

23-24 PRAWNIK JAKO NEGOCJATOR PAŹDZIERNIKA WARSZAWA. Strategie, narzędzia i umiejętności WARSZTATY 23-24 PAŹDZIERNIKA WARSZAWA WARSZTATY Strategie, narzędzia i umiejętności Rozwiń systemowe rozumienie negocjacji Podnieś swoją świadomość na temat własnych mocnych i słabych stron jako negocjatora Dowiedz

Bardziej szczegółowo

Szkolenie. Jakie fundusze będą zakwalifikowane jako AFI i jakie czynności w związku z tym muszą podjąć?

Szkolenie. Jakie fundusze będą zakwalifikowane jako AFI i jakie czynności w związku z tym muszą podjąć? 17 marca 2016 Warszawa Zmiana ustawy o funduszach inwestycyjnych Praktyczne konsekwencje i nowe wymogi na polskim rynku Oceń konsekwencje biznesowe dla Twojej firmy, przygotuj się do nowych obowiązków

Bardziej szczegółowo

finanse przedsiębiorstwa dla prawników

finanse przedsiębiorstwa dla prawników WARSZTATY finanse przedsiębiorstwa dla prawników Jak ocenić sytuację finansową przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdania finansowego? 22-23 września 2015 Zdobądź praktyczną wiedzę, poznaj 3 fazy rachunkowości

Bardziej szczegółowo

Kurs ABI / RODO (podstawowy 1 dniowy)

Kurs ABI / RODO (podstawowy 1 dniowy) Agenda szkolenia: Wprowadzenie: Akty prawne regulujące kwestie związane z ochroną danych osobowych: Rozporządzenie Unijne- przedstawienie zakresu podmiotowego i przedmiotowego obowiązywania, wskazanie

Bardziej szczegółowo

Inwestycje. w sieci przesyłowe WARSZTATY 26 X WARSZAWA WYZWANIA DLA INWESTORÓW I WYKONAWCÓW W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY PRAWNO-BIZNESOWEJ

Inwestycje. w sieci przesyłowe WARSZTATY 26 X WARSZAWA WYZWANIA DLA INWESTORÓW I WYKONAWCÓW W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY PRAWNO-BIZNESOWEJ WARSZTATY 26 X WARSZAWA Inwestycje w sieci przesyłowe WYZWANIA DLA INWESTORÓW I WYKONAWCÓW W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY PRAWNO-BIZNESOWEJ XX Specustawa przesyłowa najaktualniejsza interpretacja wprowadzonych

Bardziej szczegółowo

NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH

NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH I miejsce w rankingu firm szkoleniowych wg Gazety Finansowej 29 maja Warszawa NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH Założenia i zakres oddziaływania unijnego Rozporządzenia o Ochronie Danych

Bardziej szczegółowo

NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH OMÓWIENIE UNIJNEGO ROZPORZĄDZENIA (GDPR)

NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH OMÓWIENIE UNIJNEGO ROZPORZĄDZENIA (GDPR) 30 września Warszawa Warsaw Trade Tower Chłodna 51 NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE Założenia i zakres oddziaływania unijnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych Status i rola Data Protection

Bardziej szczegółowo

NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH

NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH 27 lutego Warszawa NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH Założenia i zakres oddziaływania unijnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych Status i rola Data Protection Officer a następcy

Bardziej szczegółowo

Ochrona danych osobowych i tajemnicy bankowej oraz innych tajemnic dostawców usług płatniczych

Ochrona danych osobowych i tajemnicy bankowej oraz innych tajemnic dostawców usług płatniczych Ochrona danych osobowych i tajemnicy bankowej oraz innych tajemnic dostawców usług płatniczych Transfery danych osobowych po wyroku TSUE w sprawie Schrems i ostatnich zmianach w ustawie o ochronie danych

Bardziej szczegółowo

Nowe obowiązki banków wprowadzone ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO)

Nowe obowiązki banków wprowadzone ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO) Nowe obowiązki banków wprowadzone ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO) Warszawa, 13 października 2016 r. Hotel Mercure Centrum, ul. Złota 48/52, sala nr 4 Seminarium poprowadzą: Dr Jan Byrski

Bardziej szczegółowo

Rynki. i instrumenty finansowe dla Specjalistów IT. Szkolenie. 16 września Warszawa

Rynki. i instrumenty finansowe dla Specjalistów IT. Szkolenie. 16 września Warszawa Szkolenie Rynki 16 września Warszawa i instrumenty finansowe Jedyne na rynku szkolenie dedykowane specjalistom IT pracującym w branży finansowej lub realizującym projekty dla podmiotów z tej branży Zdobądź

Bardziej szczegółowo

Nowelizacja Kodeksu Cywilnego w zakresie sprzedaży, rękojmi i gwarancji, z uwzględnieniem umów o dzieło i roboty budowlane. Nowe prawo konsumenckie.

Nowelizacja Kodeksu Cywilnego w zakresie sprzedaży, rękojmi i gwarancji, z uwzględnieniem umów o dzieło i roboty budowlane. Nowe prawo konsumenckie. Nowelizacja Kodeksu Cywilnego w zakresie sprzedaży, rękojmi i gwarancji, z uwzględnieniem umów o dzieło i roboty budowlane. Nowe prawo konsumenckie. 27-28 kwietnia 2015 Golden Floor, Al. Jerozolimskie

Bardziej szczegółowo

ZMIANY W PRZEPISACH VAT 2018

ZMIANY W PRZEPISACH VAT 2018 WARSZAWA [9 10 stycznia 2018] WARSZTATY ZMIANY W PRZEPISACH VAT 2018 Split payment, mechanizmy odwrotnego obciążenia W PROGRAMIE M.IN.: Split Payment na przykładzie państw członkowskich UE Klasyfikacja

Bardziej szczegółowo

SZKOLENIE: Ochrona danych osobowych w praktyce z uwzględnieniem zmian od 01.01.2015 r.

SZKOLENIE: Ochrona danych osobowych w praktyce z uwzględnieniem zmian od 01.01.2015 r. SZKOLENIE: ADRESACI SZKOLENIA: Adresatami szkolenia są wszyscy zainteresowani tematyką ochrony danych, działy kadr, marketingu, sprzedaży, obsługi klienta, IT, prawny, menedżerów i kadry zarządzającej.

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie na szkolenie Unijna (r)ewolucja w zakresie ochrony danych osobowych

Zaproszenie na szkolenie Unijna (r)ewolucja w zakresie ochrony danych osobowych Szanowni Państwo, Chcielibyśmy zainteresować Państwa i jednocześnie serdecznie zaprosić na organizowane przez nas 1-dniowe szkolenie pt. Unijna (r)ewolucja w. Stawiamy sobie bardzo prosty cel chcemy przygotować

Bardziej szczegółowo

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH czy Ośrodki Pomocy Społecznej są gotowe na wejście w życie ogólnego rozporządzenia UE o ochronie danych osobowych (RODO)?

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH czy Ośrodki Pomocy Społecznej są gotowe na wejście w życie ogólnego rozporządzenia UE o ochronie danych osobowych (RODO)? Studio Profilaktyki Społecznej zaprasza na szkolenie z cyklu Prawo w praktyce : OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH czy Ośrodki Pomocy Społecznej są gotowe na wejście w życie ogólnego rozporządzenia UE o ochronie

Bardziej szczegółowo

Ceny transferowe Aktualne problemy i wyzwania

Ceny transferowe Aktualne problemy i wyzwania WARSZTATY Ceny transferowe 2017. Aktualne problemy i wyzwania Warszawa, 14 15 listopada 2016 Praktyczne warsztaty dedykowane przedstawicielom działów finansowych i księgowych, dotyczące planowanych zmian

Bardziej szczegółowo

Seminarium poprowadzi: Warszawa, 12 maja 2016 r. Hotel Mercure Centrum, ul. Złota 48/52, sala Etiuda

Seminarium poprowadzi: Warszawa, 12 maja 2016 r. Hotel Mercure Centrum, ul. Złota 48/52, sala Etiuda Nowelizacja ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów a sektor usług finansowych. Najnowsze trendy w ochronie konsumentów w praktyce orzeczniczej Prezesa UOKiK Warszawa, 12 maja 2016 r. Hotel Mercure

Bardziej szczegółowo

GRUPA GUMUŁKA -KIERUNEK NA INNOWACJE OFERTA SZKOLENIA OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH W PRZEDSIĘBIORSTWIE

GRUPA GUMUŁKA -KIERUNEK NA INNOWACJE OFERTA SZKOLENIA OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH W PRZEDSIĘBIORSTWIE OFERTA SZKOLENIA OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH W PRZEDSIĘBIORSTWIE KATOWICE, 18.04.2017 OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH W PRZEDSIĘBIORSTWACH Nowelizacja ustawy o ochronie danych osobowych nałożyła na przedsiębiorców

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE ROZWOJEM PRACOWNIKÓW

ZARZĄDZANIE ROZWOJEM PRACOWNIKÓW WARSZAWA [28 29 listopada 2017] WARSZTATY ZARZĄDZANIE ROZWOJEM PRACOWNIKÓW Sukcesja stanowisk W PROGRAMIE M.IN.: Następcy klasycznego e-learning i nowe technologie w szkoleniach Kompedium wiedzy w zakresie

Bardziej szczegółowo

Rekomendacja Z implementacja w bankach

Rekomendacja Z implementacja w bankach Rekomendacja Z implementacja w bankach Warszawa, 29 września 2016 r. Hotel Mercure Centrum sala Etiuda, ul. Złota 48/54 Partnerem merytorycznym seminarium jest kancelaria Seminarium poprowadzi: Prof. dr

Bardziej szczegółowo

GRUPA GUMUŁKA -KIERUNEK NA INNOWACJE OFERTA SZKOLENIA OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Z UWZGLĘDNIENIEM EUROPEJSKIEJ REFORMY PRZEPISÓW - RODO KATOWICE

GRUPA GUMUŁKA -KIERUNEK NA INNOWACJE OFERTA SZKOLENIA OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Z UWZGLĘDNIENIEM EUROPEJSKIEJ REFORMY PRZEPISÓW - RODO KATOWICE OFERTA SZKOLENIA OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Z UWZGLĘDNIENIEM EUROPEJSKIEJ REFORMY PRZEPISÓW - RODO KATOWICE OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Nowelizacja ustawy o ochronie danych osobowych z 2015 nałożyła na przedsiębiorców

Bardziej szczegółowo

SEMINARIUM PRAWA BANKOWEGO

SEMINARIUM PRAWA BANKOWEGO SEMINARIUM PRAWA BANKOWEGO Dyrektywa o rachunkach płatniczych (PAD) i druga dyrektywa o usługach płatniczych (PSD II) Warszawa, 20-21 kwietnia 2015 r. Hotel Mercure, ul. Złota 48/54, Sala Etiuda. Udział

Bardziej szczegółowo

REKLAMA LEKÓW. Najnowsze zmiany w reklamie leków i produktów granicznych WARSZTATY. www.cooperconferences.pl ÓWNE ZAGADNIENIA:

REKLAMA LEKÓW. Najnowsze zmiany w reklamie leków i produktów granicznych WARSZTATY. www.cooperconferences.pl ÓWNE ZAGADNIENIA: www.cooperconferences.pl PARTNER: WARSZTATY REKLAMA LEKÓW GŁ ÓWNE ZAGADNIENIA: NAJWAŻNIEJSZE ZMIANY W REKLAMIE LEKÓW. WYROKI TS, ZMIANY USTAWOWE Kancelaria Prawno - Patentowa KONDRAT WPŁYW NAJNOWSZEGO

Bardziej szczegółowo

ZMIANY W ZAMÓWIENIACH PUBLICZNYCH Z PERSPEKTYWY WYKONAWCÓW CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?

ZMIANY W ZAMÓWIENIACH PUBLICZNYCH Z PERSPEKTYWY WYKONAWCÓW CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ? www.trioconferences.pl ZMIANY W ZAMÓWIENIACH PUBLICZNYCH Z PERSPEKTYWY WYKONAWCÓW CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ? Warsztaty, 21 czerwca 2016 r., Warszawa Jednolity Europejski Dokument Zamówienia Ułatwienia

Bardziej szczegółowo

Nowe zasady rozstrzygania sporów z konsumentami szanse i zagrożenia dla banków

Nowe zasady rozstrzygania sporów z konsumentami szanse i zagrożenia dla banków Nowe zasady rozstrzygania sporów z konsumentami szanse i zagrożenia dla banków Ustawa z 5 sierpnia 2015 roku o rozpatrywaniu reklamacji przez podmioty rynku finansowego i o Rzeczniku Finansowym po roku

Bardziej szczegółowo

Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie

Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie Warsztaty Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie Aktualne możliwości i planowane zmiany w handlu 23 września 2015, Warszawa W programie m.in.: Jak raportować dane transakcyjne zgodnie z najnowszymi

Bardziej szczegółowo

Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie

Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie Warsztaty Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie Aktualne możliwości i planowane zmiany w handlu 23 września 2015, Warszawa W programie m.in.: Jak raportować dane transakcyjne zgodnie z najnowszymi

Bardziej szczegółowo

Praktyczne wskazówki zarządzania ryzykiem w nowym otoczeniu rynkowym

Praktyczne wskazówki zarządzania ryzykiem w nowym otoczeniu rynkowym WARSZTATY 26 X WARSZAWA Inwestycje w sieci przesyłowe WYZWANIA DLA INWESTORÓW I WYKONAWCÓW W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY PRAWNO-BIZNESOWEJ Specustawa przesyłowa najaktualniejsza interpretacja wprowadzonych

Bardziej szczegółowo

CUSTOMER JOURNEY MAPPING 2 4 S I E R P N I A W A R S Z A W A

CUSTOMER JOURNEY MAPPING 2 4 S I E R P N I A W A R S Z A W A WARSZTAT CUSTOMER JOURNEY MAPPING 2 4 S I E R P N I A 2 0 1 7 W A R S Z A W A M a p a p o d r ó ż y t o p o d s t a w o w e n a r z ę d z i e d i a g n o z y d o ś w i a d c z e ń K l i e n t ó w w k o

Bardziej szczegółowo

Ustawa o rzeczniku finansowym konsekwencje dla rynku

Ustawa o rzeczniku finansowym konsekwencje dla rynku Ustawa o rzeczniku finansowym konsekwencje dla rynku Doświadczenia Arbitra Bankowego odnośnie do procesu reklamacyjnego i spraw rozstrzyganych w arbitrażu bankowym Warszawa, 18 lutego 2016 r Hotel Mercure

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie na szkolenie E-usługi: jak się przygotować, by spełnić obowiązki i nie naruszyć praw konsumenta

Zaproszenie na szkolenie E-usługi: jak się przygotować, by spełnić obowiązki i nie naruszyć praw konsumenta Szanowni Państwo, Chcielibyśmy zainteresować Państwa i jednocześnie serdecznie zaprosić na organizowane przez nas szkolenie pt. E-usługi: jak się praw konsumenta. Stawiamy sobie bardzo prosty cel przekazać

Bardziej szczegółowo

NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH UNIJNE ROZPORZĄDZENIE (GDPR)

NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH UNIJNE ROZPORZĄDZENIE (GDPR) I miejsce w rankingu firm szkoleniowych wg Gazety Finansowej 28 lipca Warszawa NOWE ZASADY I OBOWIĄZKI W ZAKRESIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH Jakie są przesłanki legalności przetwarzania danych osobowych

Bardziej szczegółowo

NOWA ERA W OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH WDROŻENIE GDPR/RODO W BRANŻY FARMACEUTYCZNEJ warsztaty

NOWA ERA W OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH WDROŻENIE GDPR/RODO W BRANŻY FARMACEUTYCZNEJ warsztaty I miejsce w rankingu firm szkoleniowych wg Gazety Finansowej 19 maja 2017 r. Warszawa -Centrum NOWA ERA W OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH Założenia reformy przepisów ochrony danych osobowych, główne zmiany wynikające

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie Szkolenie: Dane osobowe w przedsiębiorstwie aspekty praktyczne. Prawo autorskie.

Zaproszenie Szkolenie: Dane osobowe w przedsiębiorstwie aspekty praktyczne. Prawo autorskie. Zaproszenie Szkolenie: Dane osobowe w przedsiębiorstwie aspekty praktyczne. Prawo autorskie. Termin 05 / 12 / 2014, godz. 9.00 17.00 Miejsce Biuro Regionalne AHK Polska w Gliwicach, Rynek 6 Kontakt: Joanna

Bardziej szczegółowo

finanse przedsiębiorstwa dla prawników

finanse przedsiębiorstwa dla prawników WARSZTATY finanse przedsiębiorstwa dla prawników? 29 30 września 2014 Jak ocenić sytuację finansową przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdania finansowego? Zdobądź praktyczną wiedzę, poznaj 3 fazy rachunkowości

Bardziej szczegółowo

Zagadnienia główne: Prelegenci: 26.październik.2017.Warszawa. (22)

Zagadnienia główne: Prelegenci:  26.październik.2017.Warszawa. (22) Zagadnienia główne: Bezpieczne dla inwestora klauzule umowne praktyczne doświadczenie /orzecznictwo/najnowsze propozycje. Ubezpieczenie kontraktu w praktyce sposoby na przygotowanie najlepszych zabezpieczeń

Bardziej szczegółowo

Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie

Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie Warsztaty Instrumenty zakupu i sprzedaży energii na giełdzie Aktualne możliwości i planowane zmiany w handlu 23 września 2015, Warszawa W programie m.in.: Jak raportować dane transakcyjne zgodnie z najnowszymi

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie Ryzykiem w Projekcie

Zarządzanie Ryzykiem w Projekcie II miejsce II miejsce Zarządzanie Ryzykiem w Projekcie Praktyczne warsztaty 21-22 maja 2015 Centrum Konferencyjne Golden Floor, Al. Jerozolimskie 123A, Warszawa Zarządzanie ryzykiem w projekcie obejmuje

Bardziej szczegółowo

Seminarium poprowadzi: Cele seminarium: Warszawa, 30 marca 2017 r. Hotel Mercure Centrum sala nr 2, ul. Złota 48/54

Seminarium poprowadzi: Cele seminarium: Warszawa, 30 marca 2017 r. Hotel Mercure Centrum sala nr 2, ul. Złota 48/54 Zmiany na rynku kredytów hipotecznych i kredytów (pożyczek) konsumenckich wprowadzone ustawą o kredycie hipotecznym oraz o nadzorze nad pośrednikami kredytu hipotecznego i agentami Warszawa, 30 marca 2017

Bardziej szczegółowo

Zagadnienia prawne dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej w sieci Internet

Zagadnienia prawne dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej w sieci Internet Zagadnienia prawne dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej w sieci Internet 30.09-01.10.2010 r. Warszawa Prelegenci: Maciej Potoczny Agnieszka Wydmańska Kierownik projektu tel. +48 608 642 807

Bardziej szczegółowo

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Czym są dane osobowe? Jakie znaczenie dla Twojej Firmy ma ich przetwarzanie? W jaki sposób możemy legalnie zbierać i przetwarzać dane osobowe osób fizycznych? Na te i wiele innych pytań otrzymają Państwo

Bardziej szczegółowo

SEMINARIUM PRAWA BANKOWEGO

SEMINARIUM PRAWA BANKOWEGO SEMINARIUM PRAWA BANKOWEGO Implementacja dyrektywy PSD do prawa polskiego Warszawa, 15-16 czerwca 2011 r. Hotel Holiday Inn, ul. Złota 48/54, Sala Ballada. Udział w niniejszym seminarium pozwala na wypełnienie

Bardziej szczegółowo

10 grudnia 2015 Centrum Konferencyjne Zielna, Warszawa

10 grudnia 2015 Centrum Konferencyjne Zielna, Warszawa 10 grudnia 2015 Centrum Konferencyjne Zielna, Warszawa Szybkie i skuteczne drogi do restrukturyzacji przedsiębiorstwa Rodzaje postępowań restrukturyzacyjnych Egzekucje z punktu widzenia dłużnika i wierzyciela

Bardziej szczegółowo

PROMOCJA! Przy zgłoszeniu do 20 maja 2016 r. cena 270 zł netto

PROMOCJA! Przy zgłoszeniu do 20 maja 2016 r. cena 270 zł netto Nowe obowiązki, nowe sankcje do równowartości 20.000.000 euro. Nowe przepisy dotyczące ochrony danych osobowych rozporządzenie z dnia 14 kwietnia 2016 roku. Termin i miejsce szkolenia: 7 czerwca 2016 r.

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN REGIONALNYCH KONFERENCJI NAUKOWO-SZKOLENIOWYCH DLA FARMACEUTÓW PROWADZONYCH PRZEZ OMNI CONSUMER INFO SP. Z O.O. Z SIEDZIBĄ W WARSZAWIE 1 Organizator konferencji Organizatorem regionalnych konferencji

Bardziej szczegółowo

Kurs ABI / RODO (rozszerzony 2 dniowy)

Kurs ABI / RODO (rozszerzony 2 dniowy) Agenda warsztatów DZIEŃ 1 Wprowadzenie Gdzie znaleźć obowiązujące nas wymogi? - najważniejsze akty prawne krajowe i unijne, regulujące tematykę ochrony danych osobowych Przegląd kluczowych pojęć z zakresu

Bardziej szczegółowo

31 maj 2016r, Golden Floor, Warszawa Zagadnienia główne Prelegenci Zasady zawierania umów sprzedaży na rynku energetycznym Kary umowne w umowie sprzedaży energii Umowy zawierane na odległość zmiany i istniejące

Bardziej szczegółowo

Zmiany w ustawie o ochronie danych osobowych od dnia 1 stycznia 2015 r.

Zmiany w ustawie o ochronie danych osobowych od dnia 1 stycznia 2015 r. Szkolenie otwarte Zmiany w ustawie o ochronie danych osobowych od dnia 1 stycznia 2015 r. 8 czerwca 2015 r. Katowice Grupa Doradcza Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp.k. ul. Grzyśki 16, 40-560

Bardziej szczegółowo

OCENA ZANIECZYSZCZENIA POWIERZCHNI GLEBY I ZIEMI oraz REMEDIACJA GRUNTÓW - NAJNOWSZE ZMIANY

OCENA ZANIECZYSZCZENIA POWIERZCHNI GLEBY I ZIEMI oraz REMEDIACJA GRUNTÓW - NAJNOWSZE ZMIANY OCENA ZANIECZYSZCZENIA POWIERZCHNI GLEBY I ZIEMI oraz REMEDIACJA GRUNTÓW - NAJNOWSZE ZMIANY 27 stycznia 2017 r., Warszawa Nowe przepisy wykonawcze do ustawy PRAWO OCHRONY ŚRODOWISKA i ustawy,,szkodowej"

Bardziej szczegółowo

PERSONAL BRAND INSPIRATION

PERSONAL BRAND INSPIRATION PERSONAL BRAND INSPIRATION W A R S Z T A T 1 3 L I P C A 2 0 1 7, W A R S Z A W A BLOK I SKUTECZNE NARZĘDZIE W BUDOWANIU WARTOŚCI I WIZERUNKU FIRMY BLOK II WARTOŚĆ I KSZTAŁTOWANIE PRZEKAZU OSOBISTEGO BLOK

Bardziej szczegółowo

Decydują o tym, jak klient postrzega Twoja firmę. Wpływają na sprzedaż produktów i usług PRACOWNICY DZIAŁU OBSŁUGI KLIENTA

Decydują o tym, jak klient postrzega Twoja firmę. Wpływają na sprzedaż produktów i usług PRACOWNICY DZIAŁU OBSŁUGI KLIENTA Decydują o tym, jak klient postrzega Twoja firmę Mogą pomóc Ci zbudować pożądany wizerunek firmy lub go zrujnować Wpływają na sprzedaż produktów i usług Pomagają rozwiązać kryzys lub go zaogniają PRACOWNICY

Bardziej szczegółowo

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH W DZIAŁANIACH MARKETINGOWYCH

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH W DZIAŁANIACH MARKETINGOWYCH Firma szkoleniowa 2014 roku. TOP 3 w rankingu firm szkoleniowych zaprasza na szkolenie: OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH W DZIAŁANIACH MARKETINGOWYCH WARSZTATY 29 lutego 2016 r., Warszawa EKSPERCI: mec. Tomasz

Bardziej szczegółowo

Zmiany w prawie upadłościowym i nowe prawo restrukturyzacyjne doświadczenia praktyki

Zmiany w prawie upadłościowym i nowe prawo restrukturyzacyjne doświadczenia praktyki Zmiany w prawie upadłościowym i nowe prawo restrukturyzacyjne doświadczenia praktyki Warszawa, 7-8 grudnia 2015 r. Hotel Mercure Centrum sala Etiuda, ul. Złota 48/54 Partnerem merytorycznym seminarium

Bardziej szczegółowo

Elektroniczne postępowanie upominawcze

Elektroniczne postępowanie upominawcze ma zaszczyt zaprosić na seminarium szkoleniowe Elektroniczne postępowanie upominawcze Cel szkolenia: Dnia 1 stycznia 2010 roku weszły w życie przepisy zmieniające kodeks postępowania cywilnego, wprowadzające

Bardziej szczegółowo

OPTYMALIZACJA ŁAŃCUCHA DOSTAW W E-COMMERCE

OPTYMALIZACJA ŁAŃCUCHA DOSTAW W E-COMMERCE WARSZAWA [6 7 listopada 2017] WARSZTATY OPTYMALIZACJA ŁAŃCUCHA DOSTAW W E-COMMERCE Jak zagwarantować sprawny Supply Chain w sprzedaży internetowej Pogłębione CASE STUDIES: Grupa W PROGRAMIE nazwa.pl, Dentsu

Bardziej szczegółowo

LEAN SIX SIGMA W LOGISTYCE I PRODUKCJI

LEAN SIX SIGMA W LOGISTYCE I PRODUKCJI WARSZAWA [8 9 maja 2017] WARSZTATY LEAN SIX SIGMA W LOGISTYCE I PRODUKCJI Metodyki zarządzania zmianą i zwiększania produktywności Praktyczne warsztaty, które pomogą Ci zoptymalizować pracę działu logistyki

Bardziej szczegółowo

Termin i miejsce szkolenia: r, Warszawa (centrum)

Termin i miejsce szkolenia: r, Warszawa (centrum) Termin i miejsce szkolenia: 02.12.2016 r, Warszawa (centrum) W dniu 14 kwietnia 2016 r. Parlament Europejski zatwierdził Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ochrony osób fizycznych

Bardziej szczegółowo

W programie: warsztaty Rynek Instrumentów Finansowych TGE kontrakty futures. 16 17 listopada 2015, Warszawa

W programie: warsztaty Rynek Instrumentów Finansowych TGE kontrakty futures. 16 17 listopada 2015, Warszawa warsztaty Rynek Instrumentów Finansowych TGE kontrakty futures Jak wykorzystać nowe instrumenty do zabezpieczenia przed ryzykiem zmiany ceny energii 16 17 listopada 2015, Warszawa W programie: zasady działania

Bardziej szczegółowo

Czas trwania szkolenia- 1 DZIEŃ

Czas trwania szkolenia- 1 DZIEŃ NOWE PRAWO OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH- NOWOŚĆ ZADANIA INSPEKTORA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH W KONTEKŚCIE EUROPEJSKIEGO ROZPORZĄDZENIA O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH. JAKIE ZMIANY CZEKAJĄ NAS PO 25 MAJA 2018 ROKU?

Bardziej szczegółowo

ZMIANY W PRZEPISACH VAT 2018

ZMIANY W PRZEPISACH VAT 2018 WARSZAWA [9 10 stycznia 2018] WARSZTATY ZMIANY W PRZEPISACH VAT 2018 Split payment, mechanizmy odwrotnego obciążenia W PROGRAMIE M.IN.: Split Payment na przykładzie państw członkowskich UE Klasyfikacja

Bardziej szczegółowo

27-28 marca Warszawa. I miejsce w rankingu firm szkoleniowych wg Gazety Finansowej. Mec. Tomasz Osiej oraz Marcin Cwener

27-28 marca Warszawa. I miejsce w rankingu firm szkoleniowych wg Gazety Finansowej. Mec. Tomasz Osiej oraz Marcin Cwener I miejsce w rankingu firm szkoleniowych wg Gazety Finansowej 27-28 marca Warszawa Administrator Bezpieczeństwa Informacji (ABI) dziś Inspektor Wykonywanie funkcji ABI z uwzględnieniem opinii grupy roboczej

Bardziej szczegółowo

GDP Dobra Praktyka Dystrybucyjna

GDP Dobra Praktyka Dystrybucyjna GDP Dobra Praktyka Dystrybucyjna Zaproszenie na spotkanie z cyklu Śniadanie z ekspertem 26.04.2017 Poznań Szanowni Państwo, ma przyjemność zaprosić na kolejne spotkanie z cyklu Śniadanie z ekspertem. Spotkania

Bardziej szczegółowo

Okręgowa Izba Pielęgniarek i Położnych w

Okręgowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Miejsce: Okręgowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Poznaniu ul. Grunwaldzka 65 Czas trwania szkolenia: 3x2 dni w ciągu trzech miesięcy (48 godzin lekcyjnych) w godzinach 09.00 16.00 Opłata za szkolenie:

Bardziej szczegółowo

Praktyczne warsztaty dla ABI i ADO, tworzenie, wdrażanie i nadzór nad systemem ochrony danych osobowych

Praktyczne warsztaty dla ABI i ADO, tworzenie, wdrażanie i nadzór nad systemem ochrony danych osobowych Praktyczne warsztaty dla ABI i ADO, tworzenie, wdrażanie i nadzór nad systemem Termin i miejsce szkolenia: 25-26 lutego 2016 r. Hotel Kotarz *** Spa & Wellness Brenna, ul. Wyzwolenia 40 http://www.kotarz.com/

Bardziej szczegółowo

ADMINISTRATOR BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI

ADMINISTRATOR BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI SZKOLENIE ADMINISTRATOR BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI 15 MARCA, WARSZAWA KOMPETENCJE KONTROLNE GIODO CZY POWOŁYWAĆ ABI? NAJNOWSZE ORZECZNICTWO JAKIE KORZYŚCI PŁYNĄ Z POWOŁANIA ABI? ZWOLNIENIA Z OBOWIĄZKU REJESTRACJI

Bardziej szczegółowo

UNIJNA REFORMA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH (GDPR) I JEJ WPŁYW NA PRZETWARZANIE DANYCH W SEKTORZE PUBLICZNYM

UNIJNA REFORMA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH (GDPR) I JEJ WPŁYW NA PRZETWARZANIE DANYCH W SEKTORZE PUBLICZNYM 2 grudnia Warszawa UNIJNA REFORMA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH (GDPR) Zmiana podejścia do ochrony danych osobowych w sektorze publicznym Szczególne zasady nakładania kar finansowych za przetwarzanie danych

Bardziej szczegółowo

Konferencja UDT. ORGANIZATOR: Urząd Dozoru Technicznego Oddział w Bydgoszczy ul. Kamienna 76, Bydgoszcz

Konferencja UDT. ORGANIZATOR: Urząd Dozoru Technicznego Oddział w Bydgoszczy ul. Kamienna 76, Bydgoszcz ORGANIZATOR: Urząd Dozoru Technicznego Oddział w Bydgoszczy ul. Kamienna 76, 85-726 Bydgoszcz 27-29 września 2017 r. Hotel AUSTERIA Conference & SPA ul. Bema 32 87-720 Ciechocinek 3 dni 10 godzin szkoleniowych

Bardziej szczegółowo

WDRAŻANIE PROGRAMU MENTORINGU W ORGANIZACJI

WDRAŻANIE PROGRAMU MENTORINGU W ORGANIZACJI Szkolenie otwarte WDRAŻANIE PROGRAMU MENTORINGU W ORGANIZACJI 19 20 maja 2015 r. Grupa Doradcza Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp.k. ul. Grzyśki 16, 40-560 Katowice Tel. 32 253 67 14 15 fax 32

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN UCZESTNICTWA W SZKOLENIACH/KURSACH ORGANIZOWANYCH PRZEZ POLSKIE TOWARZYSTWO EKONOMICZNE ODDZIAŁ W SZCZECINIE

REGULAMIN UCZESTNICTWA W SZKOLENIACH/KURSACH ORGANIZOWANYCH PRZEZ POLSKIE TOWARZYSTWO EKONOMICZNE ODDZIAŁ W SZCZECINIE REGULAMIN UCZESTNICTWA W SZKOLENIACH/KURSACH ORGANIZOWANYCH PRZEZ POLSKIE TOWARZYSTWO EKONOMICZNE 1 Postanowienia ogólne 1. Niniejszy regulamin określa warunki rekrutacji, prawa i obowiązki stron oraz

Bardziej szczegółowo

OGÓLNE WARUNKI ŚWIADCZENIA USŁUG SZKOLENIOWYCH. Rozdział 1. Definicje

OGÓLNE WARUNKI ŚWIADCZENIA USŁUG SZKOLENIOWYCH. Rozdział 1. Definicje OGÓLNE WARUNKI ŚWIADCZENIA USŁUG SZKOLENIOWYCH Rozdział 1. Definicje Ilekroć w niniejszych Ogólnych Warunkach występują poniżej zdefiniowane pojęcia należy je rozumieć w sposób następujący: Organizator

Bardziej szczegółowo

TRANSPARENCY II & ROZPORZĄDZENIE MAR

TRANSPARENCY II & ROZPORZĄDZENIE MAR 12 13 STYCZNIA 2016 JAK DOSTOSOWAĆ SIĘ DO NOWYCH OBOWIĄZKÓW SPRAWOZDAWCZYCH I INFORMACYJNYCH? Przygotuj się na nadchodzącą rewolucję! w gronie prelegentów m.in.: Jak najnowsze dyrektywy, rozporządzenia

Bardziej szczegółowo

NOWE PRAWO WODNE 2018

NOWE PRAWO WODNE 2018 WARSZAWA [30 listopada 1 grudnia 2017] WARSZTATY NOWE PRAWO WODNE 2018 Konsekwencje nowych regulacji w praktyce W PROGRAMIE M.IN.: Główne cele, wymogi i regulacje nowej ustawy Zakres reformy gospodarki

Bardziej szczegółowo

Rewolucyjne zmiany w zakresie opodatkowania wyrobów węglowych

Rewolucyjne zmiany w zakresie opodatkowania wyrobów węglowych Rewolucyjne zmiany w zakresie opodatkowania wyrobów węglowych NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA Przedstawienie nowych reguł opodatkowania w zakresie węgla i koksu: podatnik/rejestracja, nowe definicje podmiotowe,

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN UDZIELANIA PORAD PRAWNYCH ON-LINE

REGULAMIN UDZIELANIA PORAD PRAWNYCH ON-LINE REGULAMIN UDZIELANIA PORAD PRAWNYCH ON-LINE I. POSTANOWIENIA WSTĘPNE 1. Niniejszy Regulamin określa warunki i zasady uzyskiwania porad prawnych za pośrednictwem strony internetowej www.sw-law.eu w zakładce

Bardziej szczegółowo

-1 osoba z MŚP reprezentant firmy produkcyjnej z województwa warmińsko mazurskiego

-1 osoba z MŚP reprezentant firmy produkcyjnej z województwa warmińsko mazurskiego Ośrodek Enterprise Europe Network działający przy Warmińsko Mazurskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. w Olsztynie zaprasza Państwa na szkolenie pt. Lean Management wsparcie innowacyjności procesowej

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie na 2 dniowe warsztaty Od Administratora Bezpieczeństwa Informacji (ABI) do

Zaproszenie na 2 dniowe warsztaty Od Administratora Bezpieczeństwa Informacji (ABI) do Szanowni Państwo, Chcielibyśmy zainteresować Państwa i jednocześnie serdecznie zaprosić na organizowane przez nas 2-dniowe warsztaty pt. Od. Stawiamy sobie bardzo prosty cel przekazać Państwu jak najwięcej

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN UCZESTNICTWA W KONFERENCJI HR W CENTRACH USŁUG BIZNESOWYCH I IT 2017

REGULAMIN UCZESTNICTWA W KONFERENCJI HR W CENTRACH USŁUG BIZNESOWYCH I IT 2017 REGULAMIN UCZESTNICTWA W KONFERENCJI HR W CENTRACH USŁUG BIZNESOWYCH I IT 2017 Organizatorem Konferencji HR w Centrach Usług Biznesowych i IT jest AG TEST HR Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka

Bardziej szczegółowo

SZTUKA WYGRANYCH NEGOCJACJI ZWIĄZKI ZAWODOWE

SZTUKA WYGRANYCH NEGOCJACJI ZWIĄZKI ZAWODOWE ZAGADNIENIA GŁÓWNE System negocjacyjny mechanizmy Przygotowanie do negocjacji W konflikcie gracze i plan gry Kluczowe czynniki negocjacji Rozmowy przy stołach negocjacyjnych i "za kotarą" Skuteczność w

Bardziej szczegółowo

I DZIEŃ. 09.20 Kawa powitalna. 09.40 Wstęp. Podsumowanie zmian w Prawie Pracy, które weszły w życie w 2011 r. prelegent: Magdalena Sybilska- Bonicka

I DZIEŃ. 09.20 Kawa powitalna. 09.40 Wstęp. Podsumowanie zmian w Prawie Pracy, które weszły w życie w 2011 r. prelegent: Magdalena Sybilska- Bonicka Z A P R O S Z E N I E N A K O N F E R E N C J Ę Z M I A N Y W P R A W I E P R A C Y 2 0 1 2 2 8-2 9. 1 1. 2 0 1 1, W A R S Z A W A, H o t e l M D M Poniżej przedstawiamy Państwu harmonogram Konferencji,

Bardziej szczegółowo

:00 17:00. Organizator szkolenia: Związek Pracodawców Ziemi Jaworskiej

:00 17:00. Organizator szkolenia: Związek Pracodawców Ziemi Jaworskiej PRAKTYCZNE SZKOLENIE Z OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH 19-05-2016 9:00 17:00 Organizator szkolenia: Związek Pracodawców Ziemi Jaworskiej Szkolący: ODO 24 Sp. z o.o. ODO 24 to firma, oferująca kompleksowe rozwiązania

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE PROJEKTAMI W MARKETINGU

ZARZĄDZANIE PROJEKTAMI W MARKETINGU WARSZTATY ZARZĄDZANIE PROJEKTAMI W MARKETINGU STRATEGIA + PLANOWANIE + WDROŻENIE 19-20 października 2015 Andrzej Dalkowski Vision Express Magdalena Konczarenko-Ciszek Philips Polska nasi prelegenci Rafał

Bardziej szczegółowo

Regulamin konferencji MIXX Awards & Conference 2016 organizowanej przez Związek Pracodawców Branży Internetowej IAB Polska

Regulamin konferencji MIXX Awards & Conference 2016 organizowanej przez Związek Pracodawców Branży Internetowej IAB Polska Regulamin konferencji MIXX Awards & Conference 2016 organizowanej przez Związek Pracodawców Branży Internetowej IAB Polska POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Regulamin określa warunki uczestnictwa w konferencji pod

Bardziej szczegółowo

TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. Zaproszenie na spotkanie z cyklu Śniadanie z ekspertem r. Warszawa

TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. Zaproszenie na spotkanie z cyklu Śniadanie z ekspertem r. Warszawa Zmiany w przepisach prawnych dotyczących produktów kosmetycznych Zaproszenie na spotkanie z cyklu Śniadanie z ekspertem 12.06.2017r. Warszawa KARTA ZGŁOSZENIA Spotkanie z cyklu Śniadanie z ekspertem Szanowni

Bardziej szczegółowo

VAT 2017 zmiany. Aktualne problemy rozliczania VAT w transakcjach krajowych. NR 162/16 Płock, listopad 2016r. POUFNOSĆ OFERTY Dokument ten zawiera

VAT 2017 zmiany. Aktualne problemy rozliczania VAT w transakcjach krajowych. NR 162/16 Płock, listopad 2016r. POUFNOSĆ OFERTY Dokument ten zawiera VAT 2017 zmiany. Aktualne problemy rozliczania VAT w transakcjach krajowych. NR 162/16 Płock, listopad 2016r. POUFNOSĆ OFERTY Dokument ten zawiera informacje poufne i przeznaczony wyłącznie dla podmiotu

Bardziej szczegółowo

15-16 PAŹDZIERNIKA 2015

15-16 PAŹDZIERNIKA 2015 15-16 PAŹDZIERNIKA 2015 REGULAMIN UCZESTNICTWA W KONFERENCJI HR W CENTRACH USŁUG BIZNESOWYCH I IT 2015 Organizatorem Konferencji HR w Centrach Usług Biznesowych i IT jest Spółka Jawna Zacharzewska, Flis,

Bardziej szczegółowo

Odnawialne Źródła Energii

Odnawialne Źródła Energii 30. MARCA 2015 WARSZAWA KONFERENCJA Odnawialne Źródła Energii W gronie prelegentów: Janusz Pilitowski Ministerstwo Gospodarki Dołącz do grona uczestników i dowiedz się: jaki wpływ będzie miała ustawa o

Bardziej szczegółowo

Analiza księgi wieczystej i refinansowanie hipoteczne

Analiza księgi wieczystej i refinansowanie hipoteczne SEMINARIUM PRAWA BANKOWEGO Analiza księgi wieczystej i refinansowanie hipoteczne Warszawa, 16 kwietnia 2015 r. Hotel Mercure, ul. Złota 48/54, Sala Etiuda. Udział w niniejszym seminarium pozwala na wypełnienie

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie na warsztaty szkoleniowe Opracowywanie taryf dla ciepła wraz z omówieniem bieżących wyzwań na rynku ciepłowniczym

Zaproszenie na warsztaty szkoleniowe Opracowywanie taryf dla ciepła wraz z omówieniem bieżących wyzwań na rynku ciepłowniczym Zaproszenie na warsztaty szkoleniowe Opracowywanie taryf dla ciepła wraz z omówieniem bieżących wyzwań na rynku ciepłowniczym Mając na uwadze ciągłe zmiany legislacyjne i rynkowe, chcielibyśmy podzielić

Bardziej szczegółowo

Zmiany w kodeksie cywilnym, kodeksie postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw dokonane ustawą z r.

Zmiany w kodeksie cywilnym, kodeksie postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw dokonane ustawą z r. Zmiany w kodeksie cywilnym, kodeksie postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw dokonane ustawą z 10.07.2015 r. Warszawa, 27 marca 2017 r. Hotel Mercure Centrum, ul. Złota 48/54 sala Etiuda Seminarium

Bardziej szczegółowo

Seminarium ZUS formularz zgłoszeniowy

Seminarium ZUS formularz zgłoszeniowy Seminarium ZUS formularz zgłoszeniowy Autor: Administrator piątek, 27 listopad 2015 Zmieniony piątek, 27 listopad 2015 FORMULARZ ZGŁOSZENIA UCZESTNICTWA W SEMINARIUM Elektroniczne zwolnienia lekarskie

Bardziej szczegółowo

Seminarium poprowadzi: Cele seminarium: Warszawa, 9 czerwca 2016 r. Hotel Mercure Centrum, ul. Złota 48/52, sala Etiuda

Seminarium poprowadzi: Cele seminarium: Warszawa, 9 czerwca 2016 r. Hotel Mercure Centrum, ul. Złota 48/52, sala Etiuda Zmiany na rynku kredytów hipotecznych i kredytów (pożyczek) konsumenckich wprowadzane nowelizacją ustawy o kredycie konsumenckim i ustawą o działalności instytucji pożyczkowych i pośredników finansowych

Bardziej szczegółowo

I Forum Audytu w zakresie bezpieczeństwa informacji i zarządzania ryzykiem 7 października 2016 roku

I Forum Audytu w zakresie bezpieczeństwa informacji i zarządzania ryzykiem 7 października 2016 roku I Forum Audytu w zakresie bezpieczeństwa informacji i zarządzania ryzykiem 7 października 2016 roku Miejsce realizacji: Uczelnia Techniczno Handlowa im. H. Chodkowskiej ul. Jagiellońska 82D, 03-301 Warszawa,

Bardziej szczegółowo

Jak uniknąć błędów w procedurach przetargowych i w trakcie realizacji projektów?

Jak uniknąć błędów w procedurach przetargowych i w trakcie realizacji projektów? Warsztaty Projekty infrastrukturalne a kwestie prawne Jak uniknąć błędów w procedurach przetargowych i w trakcie realizacji projektów? Warszawa 11.06.2015 Dołącz do grona uczestników i Dowiedz się jakie

Bardziej szczegółowo

02 O nas. Rośniemy organicznie, nasz Zespół rozwija się stabilnie, dbając o wypracowane wartości i podstawy naszych osiągnięć w zakresie doradzania.

02 O nas. Rośniemy organicznie, nasz Zespół rozwija się stabilnie, dbając o wypracowane wartości i podstawy naszych osiągnięć w zakresie doradzania. Zespół TMT 02 O nas Olesiński & Wspólnicy to aktualnie ponad 70 doradców, 4 miasta w Polsce (Warszawa, Kraków, Wrocław i Gliwice), stale rozwijana sieć relacji z Partnerami zagranicznymi. Rośniemy organicznie,

Bardziej szczegółowo

Regulamin Warunki dostarczenia i uczestnictwa w szkoleniu otwartym FCPL Sp. z o.o. z dnia r.

Regulamin Warunki dostarczenia i uczestnictwa w szkoleniu otwartym FCPL Sp. z o.o. z dnia r. Regulamin Warunki dostarczenia i uczestnictwa w szkoleniu otwartym FCPL Sp. z o.o. z dnia 27.01.2017 r. 1. Organizator Organizatorem szkoleń jest FCPL Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Włodarzewska

Bardziej szczegółowo

UNIJNA REFORMA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH (GDPR) 25 listopada 2016 Warsaw Trade Tower ul. Chłodna 51, Warszawa

UNIJNA REFORMA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH (GDPR) 25 listopada 2016 Warsaw Trade Tower ul. Chłodna 51, Warszawa UNIJNA REFORMA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH (GDPR) 25 listopada 2016 Warsaw Trade Tower ul. Chłodna 51, Warszawa Unijna Reforma Ochrony Danych Osobowych Szanowni Państwo, Przedmiotem Konferencji Unijna reforma

Bardziej szczegółowo

SKUTECZNE DOCHODZENIE ROSZCZEŃ W PRAWIE PRZEWOZOWYM 8 Grudnia 2015,

SKUTECZNE DOCHODZENIE ROSZCZEŃ W PRAWIE PRZEWOZOWYM 8 Grudnia 2015, WARSZTATY 8 Grudnia 2015, Justyna Śliwińska-Fąs RABEN POLSKA Centrum Konferencyjne Zielna, Warszawa Dobre praktyki w procesie reklamacyjnym Marcin Wojnowski PPG DECO W PRORAMIE M.IN.: ZASADY SKUTECZNEGO

Bardziej szczegółowo

FORUM PRAWAKORPORACYJNEGO Optymalnerozwiązaniaprawneipraktyki rynkowewspółkachkapitałowych

FORUM PRAWAKORPORACYJNEGO Optymalnerozwiązaniaprawneipraktyki rynkowewspółkachkapitałowych 27.05.2015r. Warszawa FORUM PRAWAKORPORACYJNEGO Optymalnerozwiązaniaprawneipraktyki rynkowewspółkachkapitałowych Rosnące wymagania wobec Działów Prawnych i Biur Zarządu spółek kapitałowych a także ciągłe

Bardziej szczegółowo