Political Science Review

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Political Science Review"

Transkrypt

1 Nr 4/2011 kwartalnik Political Science Review

2 Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 4/2011 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Wydzia³u Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, Poznañ Adres redakcji: ul. Umultowska 89A Poznañ tel./fax Prenumerata: tel Sekretarz redakcji: tel Anita ADAMCZYK El bieta LESIEWICZ Witold MAZURCZAK Pawe³ STACHOWIAK 21 Ryszard KOWALCZYK 37 Agnieszka MURKIEWICZ 49 Robert KMIECIAK 59 Karol D BROWSKI 71 Katarzyna WALKOWIAK 79 Pawe³ ANTKOWIAK 95 Jêdrzej SKRZYPCZAK 109 Piotr KORDEL Krzysztof KORDEL Marek SAJ Obchody dwudziestolecia III Rzeczypospolitej. Próby kszta³towania pamiêci zbiorowej polskiego spo³eczeñstwa Samorz¹d terytorialny jako uczestnik komunikacji spo³ecznej Samorz¹d terytorialny miasta Kalisza. Doœwiadczenia minionego dwudziestolecia Samorz¹d zawodowy i gospodarczy w Polsce po 1989 roku Innowacyjnoœæ izb gospodarczych na tle modernizacyjnej funkcji prawa Dzia³ania izb przemys³owo-handlowych na rzecz rozwoju innowacyjnoœci polskich przedsiêbiorstw Samorz¹d zawodowy adwokatów w opinii jego cz³onków Kompetencje samorz¹du zawodowego lekarzy w zakresie odpowiedzialnoœci zawodowej w Polsce Dzia³alnoœæ samorz¹du lekarskiego w zakresie doskonalenia zawodowego na przyk³adzie Wielkopolskiej Izby Lekarskiej

3 PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 4/ Mariusz PIESTRAK Karolina KICHEWKO 139 Ma³gorzata KAMOLA-CIEŒLIK 155 Marzena BARAÑSKA Rola lobbingu w polskich stosunkach przemys³owych Polityka gospodarcza w deklaracjach wyborczych kandydatów na Urz¹d Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w 2010 roku Dylematy wspó³czesnego dziennikarza/dziennikarstwa wybrane zagadnienia Recenzje/Dyskusje Recenzje Tadeusz Buksiñski, Prawo a w³adza polityczna (K M. Cwynar); John Blundell, Margaret Thatcher. Portret elaznej Damy (M. Kosman) Wydarzenia/Informacje Informacje Jubileusz piêædziesiêciolecia pracy naukowej Profesora Marcelego Kosmana (J. Maguœ) Noty o autorach Sk³ad, ³amanie i korekta MRS Poznañ ul. P. Zo³otowa 23 tel Druk i oprawa Zak³ad Graficzny UAM Poznañ ul. H. Wieniawskiego 1

4 Contents Articles POLITICAL SCIENCE REVIEW NO. 4/2011 by Faculty of Political Science and Journalism Press, AMU Poznañ, Poland Editor: Faculty of Political Science and Journalism Press, Adam Mickiewicz University, Poznañ, Poland Editorial address: 89A Umultowska Street Poznañ, Poland tel./fax Subscription: tel Assistant to the Editor: tel Anita ADAMCZYK El bieta LESIEWICZ Witold MAZURCZAK Pawe³ STACHOWIAK 21 Ryszard KOWALCZYK 37 Agnieszka MURKIEWICZ 49 Robert KMIECIAK 59 Karol D BROWSKI 71 Katarzyna WALKOWIAK 79 Pawe³ ANTKOWIAK 95 Jêdrzej SKRZYPCZAK 109 Piotr KORDEL Krzysztof KORDEL Marek SAJ The celebrations of the twentieth anniversary of the Third Polish Republic. The attempts to shape Polish society- s collective memory Local government as a participant of social communication Local government in the town of Kalisz. The experience of the past twenty years Professional and economic self-governing bodies in Poland after 1989 The innovativeness of the chambers of commerce against the background of a modernizing function of law The activity of the chambers of commerce and industry to promote the innovativeness of Polish businesses The Chamber of Lawyers as seen by its members The competences of the professional self-governing bodies of doctors with respect to professional liability in Poland The activity of the professional self- -governing body of doctors in the area of professional improvement based on the example of the Wielkopolska Medical Chamber

5 POLITICAL SCIENCE REVIEW NO. 4/ Mariusz PIESTRAK Karolina KICHEWKO 139 Ma³gorzata KAMOLA-CIEŒLIK The role of lobbying in industrial relations in Poland Polish economic policy in the election statements of candidates for the presidency in Poland in Marzena BARAÑSKA The dilemmas of modern journalists/journalism selected issues Book Reviews/Disccusions 183 Book Reviews Tadeusz Buksiñski, Prawo a w³adza polityczna (K M. Cwynar); John Blundell, Margaret Thatcher. Portret elaznej Damy (M. Kosman) Events/Information Information Jubileusz piêædziesiêciolecia pracy naukowej Profesora Marcelego Kosmana (J. Maguœ) Contributors Sk³ad, ³amanie i korekta MRS Poznañ ul. P. Zo³otowa 23 tel Druk i oprawa Zak³ad Graficzny UAM Poznañ ul. H. Wieniawskiego 1

Political Science Review

Political Science Review Nr 1/2009 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 1/2009 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Karol B. JANOWSKI 25 Przemys³aw UKIEWICZ Stereotypy w polityce polskiej

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 2/2012 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 2/2012 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Wydzia³u Nauk Politycznych i Dziennikarstwa

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 2/2009 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 2/2009 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Ma³gorzata KO ODZIEJCZAK 17 Waldemar EBROWSKI Hermeneutyka w nauce

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 4/2013 kwartalnik Political Science Review Spis treœci PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 4/2013 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Karol B. JANOWSKI 25 Marcin PIECHOCKI 39 Zbigniew BLOK 59 Zdzis³aw W. PUŒLECKI

Bardziej szczegółowo

STUDIA POLITOLOGICZNE

STUDIA POLITOLOGICZNE sus Hamburg STUDIA POLITOLOGICZNE POLITYKA NA SZCZEBLU SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO pod redakcją Stanisława Sulowskiego ' / WARSZAWA 2011 V0L 20 INSTYTUT NAUK POUTYGNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO STUDIA POLITOIOGICZNE

Bardziej szczegółowo

Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013

Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013 Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013 Sto dwudziesta dziewiàta publikacja Programu Wydawniczego Centrum Europejskiego Uniwersytetu Warszawskiego Redaktor naczelny: prof. dr hab. Dariusz Milczarek Zast pca redaktora

Bardziej szczegółowo

numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013

numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013 numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013 Spis treści TO SAMOŒÆ NAUK O MEDIACH MICHA DRO D Etyczne aspekty mediów integraln¹ czêœci¹ nauk o mediach.......11 JERZY OLÊDZKI Public relations i marketing medialny: zarz¹dzanie

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 3/2013 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

STUDIA MEDIOZNAWCZE MEDIA STUDIES. Vol. 4 (39) 2009. Nr 4 (39) 2009. Warsaw 2009. Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego

STUDIA MEDIOZNAWCZE MEDIA STUDIES. Vol. 4 (39) 2009. Nr 4 (39) 2009. Warsaw 2009. Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego The Institute of Journalism of Warsaw University Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego MEDIA STUDIES STUDIA MEDIOZNAWCZE Vol. 4 (39) 2009 Nr 4 (39) 2009 Warsaw 2009 Warszawa 2009 SPIS TREŒCI

Bardziej szczegółowo

Przeglqd Politologiczny Political Science Review

Przeglqd Politologiczny Political Science Review Nr 2/2015 kwartalnik Przeglqd Politologiczny Political Science Review Przegląd Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy),

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 3/2015 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

Rada naukowa: Redaktor naczelny: Zastępca redaktora naczelnego: Sekretarz redakcji: Zastępca sekretarza redakcji: Członkowie redakcji:

Rada naukowa: Redaktor naczelny: Zastępca redaktora naczelnego: Sekretarz redakcji: Zastępca sekretarza redakcji: Członkowie redakcji: Rada naukowa: Tadeusz Wa l l a s (przewodniczący, Polska), Oleg Be l e n o v (Rosja), Tadeusz Bo d i o (Polska), Jochen Fr a n z k e (Niemcy), Dmitri Ko z ł o w (Rosja), Włodymyr Rizun (Ukraina), Volodymyr

Bardziej szczegółowo

Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu

Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu Dyrektor prof. dr hab. Kazimierz Robakowski 6582 Z - ca dyrektora prof. dr hab. Jerzy Babiak

Bardziej szczegółowo

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015 WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015 Rada Naukowa Andrzej Antoszewski (Uniwersytet Wrocławski) Wiesław Bokajło (Uniwersytet Wrocławski) Nebojša Blanuša (Uniwersytet w Zagrzebiu) Zbigniew Czachór (UAM

Bardziej szczegółowo

Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008

Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008 Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008 Dziewięćdziesiąta trzecia publikacja Programu Wydawniczego Centrum Europejskiego Uniwersytetu Warszawskiego Redaktor Naczelny Prof. dr hab. Dariusz Milczarek Recenzowany

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007

ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007 ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007 Warszawa 2007 SPIS TREŚCI I. W DZIESIĄTĄ ROCZNICĘ KONSTYTUCJI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Mariusz Gulczyński KONSTYTUCJONALIZACJA GŁÓWNYCH ZASAD DEMOKRATYCZNEGO ŁADU RZECZYPOSPOLITEJ

Bardziej szczegółowo

ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES. Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ

ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES. Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES 1 2014 Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ Rada naukowa: Tadeusz WALLAS (przewodnicz¹cy), Oleg BELENOV, Tadeusz BODIO, Jochen

Bardziej szczegółowo

Spis rzeczy. Od Redakcji. Dyskusja redakcyjna Societas/Communitas. Artyku³y i studia. Z warsztatów badawczych Socjologia emocji...

Spis rzeczy. Od Redakcji. Dyskusja redakcyjna Societas/Communitas. Artyku³y i studia. Z warsztatów badawczych Socjologia emocji... Spis rzeczy Od Redakcji Dyskusja redakcyjna Societas/Communitas Artyku³y i studia... 9 Socjologia emocji... 13 Anna Matuchniak-Krasuska O badaniu emocji w sztuce. Studium teoretyczno-metodologiczne...

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach/contributors

Noty o autorach/contributors Noty o autorach/contributors Áàõûò Áàáàøåâíà ÀÁÈËÊÀÑÛÌÎÂÀ docent w Katedrze Jêzyka Rosyjskiego Kazachskiego Narodowego Uniwersytetu Technicznego im. Satpajewa. (bahit.babashevna@mail.ru) Bakhit Babashevna

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Tomasz Słomka Między dwiema konstytucjami: kilka uwag o specyfice polskiej ciągłości i zmiany systemowej... 11

SPIS TREŚCI. Tomasz Słomka Między dwiema konstytucjami: kilka uwag o specyfice polskiej ciągłości i zmiany systemowej... 11 SPIS TREŚCI Wprowadzenie................................................... 9 Między dwiema konstytucjami: kilka uwag o specyfice polskiej ciągłości i zmiany systemowej............................................

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 11 (785) Warszawa Listopad 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Wskazanie/wyznaczenie przechowawcy ksi¹g i dokumentów rozwi¹zanej spó³ki

Bardziej szczegółowo

Przegląd Prawa i Administracji

Przegląd Prawa i Administracji Przegląd Prawa i Administracji Tom XCVII ACTA UNIVERSITATIS WRATISLAVIENSIS No 3608 Przegląd Prawa i Administracji Tom XCVII Pod redakcją mariusza jabłońskiego Wrocław 2014 Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego

Bardziej szczegółowo

JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹... 11. PIOTR SIUDA Od dewiacji do g³ównego nurtu ewolucja akademickiego spojrzenia na fanów...

JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹... 11. PIOTR SIUDA Od dewiacji do g³ównego nurtu ewolucja akademickiego spojrzenia na fanów... numer 3 (42) 2010 Spis treści ESEJ JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹..................... 11 MEDIA W POLSCE WIES AW SONCZYK Ruch SA jako firma kolporta owa. Czêœæ 1: Próba charakterystyki

Bardziej szczegółowo

Publikacja dofinansowana przez Fundację Zdrowia Publicznego w Krakowie

Publikacja dofinansowana przez Fundację Zdrowia Publicznego w Krakowie Recenzent: prof. dr hab. Zdzisław Pisz Redakcja i korekta: Anna Wojewódzka Projekt okładki i stron tytułowych: Katarzyna Juras Copyright 2013 by Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa ISBN 978-83-7383-650-1

Bardziej szczegółowo

About the authors Piotr Burgoński Marta Jas-Koziarkiewicz Kamil Ławniczak Jadwiga Nadolska Monika Poboży

About the authors Piotr Burgoński Marta Jas-Koziarkiewicz Kamil Ławniczak Jadwiga Nadolska Monika Poboży About the authors Piotr Burgoński PhD, an assistant professor at the Institute of Political Science of Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw. Research interests: equality and antidiscrimination

Bardziej szczegółowo

Spis treści KSZTA CENIE DZIENNIKARZY. S AWOMIR GAWROÑSKI System kszta³cenia dziennikarzy w Polsce. Opinie i oczekiwania studentów...

Spis treści KSZTA CENIE DZIENNIKARZY. S AWOMIR GAWROÑSKI System kszta³cenia dziennikarzy w Polsce. Opinie i oczekiwania studentów... numer 4 (43) 2010 Spis treści KSZTA CENIE DZIENNIKARZY S AWOMIR GAWROÑSKI System kszta³cenia dziennikarzy w Polsce. Opinie i oczekiwania studentów............................................ 11 RAFA POLAK

Bardziej szczegółowo

Przeglqd Politologiczny Political Science Review

Przeglqd Politologiczny Political Science Review Nr 3/2015 kwartalnik Przeglqd Politologiczny Political Science Review Przegląd Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy),

Bardziej szczegółowo

Postanowienie. Dział 2 Rubryka 1 - Organ uprawniony do reprezentacji podmiotu

Postanowienie. Dział 2 Rubryka 1 - Organ uprawniony do reprezentacji podmiotu Sygnatura sprawy: OP.VIII NS-REJ.KRS/002662/12/483 ODPIS Postanowienie Dnia:05.06.2012 r. SĄD REJONOWY W OPOLU, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO w składzie: REFERENDARZ SĄDOWY AGNIESZKA

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Część I

SPIS TREŚCI. Część I SPIS TREŚCI Część I ARTYKUŁY Ryszard Balicki Uniwersytet Wrocławski Zwierzchnictwo prezydenta RP nad siłami zbrojnymi (wybrane problemy) 13 Agnieszka Bień-Kacała Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVII Nr 2 (788) Warszawa Luty 2014 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in.,,konkurencyjne postêpowania koncesyjne dotycz¹ce dzia³alnoœci regulowanej

Bardziej szczegółowo

STUDIA POLITOLOGICZNE

STUDIA POLITOLOGICZNE STUDIA POLITOLOGICZNE SUB Hamburg A/607617 ^ZAGADNIENIA POLITYCZNE PRZESTRZENI WSCHODNIOEUROPEJSKIEJ pod redakcją Stanisława Sulowskiego i Jacka Zaleśnego WARSZAWA 2013 V0L. INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH

Bardziej szczegółowo

Przegląd Prawa i Administracji

Przegląd Prawa i Administracji Przegląd Prawa i Administracji Tom XCVIII Współdziałanie podmiotów publicznych i prywatnych w sferze gospodarki komunalnej ACTA UNIVERSITATIS WRATISLAVIENSIS No 3555 Przegląd Prawa i Administracji Tom

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D STRATEGICZNY

PRZEGL D STRATEGICZNY PRZEGL D STRATEGICZNY ROK I NUMER 1 2011 Andrzej Ga³ganek Historyzacja pojêcia równowaga si³y w nauce o stosunkach miêdzynarodowych Janusz Karwat Problemy bezpieczeñstwa Unii Europejskiej Jadwiga Kiwerska

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 6 (780) Warszawa Czerwiec 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. A registered name under Russian law and in the Polish regulation Europejski

Bardziej szczegółowo

ISSN 0867-3888 AKADEMIA WYCHOWANIA FI ZYCZ NE GO IM. BRONISŁAWA CZECHA W KRA KO WIE FOLIA TURISTICA. Nr 18 2007

ISSN 0867-3888 AKADEMIA WYCHOWANIA FI ZYCZ NE GO IM. BRONISŁAWA CZECHA W KRA KO WIE FOLIA TURISTICA. Nr 18 2007 ISSN 0867-3888 AKADEMIA WYCHOWANIA FI ZYCZ NE GO IM. BRONISŁAWA CZECHA W KRA KO WIE FOLIA TURISTICA Nr 18 2007 KRAKÓW 2007 NR 18 2007 FOLIA TURISTICA SPIS TREŚCI ARTYKUŁY Jan Szumilak, Racjonalność zachowań

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Jolanta TARAPATA OD REDAKCJI Część I KONCEPCJE I DYLEMATY WSPÓŁCZESNEGO ZARZĄDZANIA... 15

Spis treści. Jolanta TARAPATA OD REDAKCJI Część I KONCEPCJE I DYLEMATY WSPÓŁCZESNEGO ZARZĄDZANIA... 15 Spis treści Jolanta TARAPATA OD REDAKCJI........................................................... 13 Część I KONCEPCJE I DYLEMATY WSPÓŁCZESNEGO ZARZĄDZANIA...... 15 Marek ŚWIĄTKOWSKI Ciągłość i zmiana

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wprowadzenie... 9

Spis treści. Wprowadzenie... 9 STUDIA POLITOLOGICZNE VOL. 16 Spis treści Wprowadzenie............................................. 9 STUDIA I ANALIZY Grażyna Ulicka Marketing polityczny a treści i postrzeganie polityki........... 11

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 9 (783) Warszawa Wrzesieñ 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Prawna ochrona z³ó kopalin Samorz¹d gospodarczy w Polsce Podwy szenie

Bardziej szczegółowo

jawność i jej ograniczenia

jawność i jej ograniczenia MONOGRAFIE PRAWNICZE jawność i jej ograniczenia Redaktor naukowy Grażyna Szpor TOM IX Zadania i kompetencje Bogumił Szmulik (red.) Wydawnictwo C.H.Beck MONOGRAFIE PRAWNICZE GRAŻYNA SZPOR (Redaktor naukowy)

Bardziej szczegółowo

WOJEWÓDZTWA POMORSKIEGO. Gdańsk, dnia 17 listopada 2011 r. Nr 152

WOJEWÓDZTWA POMORSKIEGO. Gdańsk, dnia 17 listopada 2011 r. Nr 152 DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA POMORSKIEGO Gdańsk, dnia 17 listopada 2011 r. Nr 152 TREŚĆ: Poz: ZARZĄDZENIA 3170 nr 111/2011 z dnia 30 czerwca 2011 r. Prezydenta Miasta Wejherowa w sprawie ogłoszenia Sprawozdania

Bardziej szczegółowo

JAN TOMKOWSKI Pamiêæ i gazeta... 18. DOMINIKA RAFALSKA Oskar ony K... 70

JAN TOMKOWSKI Pamiêæ i gazeta... 18. DOMINIKA RAFALSKA Oskar ony K... 70 numer 2 (45) 2011 Spis treści JUBILEUSZ PRASY POLSKIEJ DARIUSZ ROTT Pocz¹tki prasy w Polsce. Od Anonima tzw. Galla do Jana Aleksandra Gorczyna.............................................. 11 JAN TOMKOWSKI

Bardziej szczegółowo

Przemys owie wielkopolscy od ksi cia dzielnicowego do króla Polski

Przemys owie wielkopolscy od ksi cia dzielnicowego do króla Polski Przemys owie wielkopolscy od ksi cia dzielnicowego do króla Polski WYDAWNICTWO POKONFERENCYJNE pod redakcjà prof. dr hab. Hanny Kóčki-Krenz Konferencja popularnonaukowa towarzyszàca Dniom Grodu Przemys

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŒCI. Artyku³y

SPIS TREŒCI. Artyku³y SPIS TREŒCI Artyku³y Teresa SOKÓLSKA, Administracyjnoprawna regulacja ochrony dóbr kultury w Polsce stan prawny de lege lata......... 11 Katarzyna ZALASIÑSKA, Ochrona ruchomego dziedzictwa kulturowego

Bardziej szczegółowo

numer 3 (54) 2013 Warszawa 2013

numer 3 (54) 2013 Warszawa 2013 numer 3 (54) 2013 Warszawa 2013 Spis treści TO SAMOŒÆ NAUK O MEDIACH TOMASZ GOBAN-KLAS Od wielo- do interdyscyplinarnoœci (Z dziejów wiedzy o komunikowaniu)......................................................

Bardziej szczegółowo

Polityka zagraniczna iii rp

Polityka zagraniczna iii rp Polityka zagraniczna iii rp 20 lat po przełomie Tom II Stosunki polityczne i gospodarcze Pod redakcją Lucyny Czechowskiej, Magdaleny Bierowiec Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika Toruń

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Część I

SPIS TREŚCI. Część I SPIS TREŚCI Część I ARTYKUŁY Piotr Uziębło Uniwersytet Gdański Podstawy ustroju Grenlandii (wybrane zagadnienia) 13 Krzysztof Krysieniel Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach/contributors

Noty o autorach/contributors Noty o autorach/contributors ADAM BARABASZ dr, absolwent politologii i filozofii na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Adiunkt w Zak³adzie Badañ Niemcoznawczych na Wydziale Nauk Politycznych

Bardziej szczegółowo

UNIWERSYTET OPOLSKI OPOLSKIE STUDIA ADMINISTRACYJNO-PRAWNE XIII/1

UNIWERSYTET OPOLSKI OPOLSKIE STUDIA ADMINISTRACYJNO-PRAWNE XIII/1 UNIWERSYTET OPOLSKI OPOLSKIE STUDIA ADMINISTRACYJNO-PRAWNE XIII/1 OPOLE 2015 RADA NAUKOWA Andrzej Bator (Uniwersytet Wroc³awski) Silvestre Bello Rodríguez (Universidad de las Palmas de Gran Canaria) Tadeusz

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE 1 (67) 2013

ZESZYTY NAUKOWE 1 (67) 2013 ZESZYTY NAUKOWE 1 (67) 2013 WARSZAWA 2013 SPIS TREŚCI/CONTENTS ZAGADNIENIA POLITOLOGICZNE POLITICAL ISSUES POLSKA RACJA STANU PO AKCESJI DO UNII EUROPEJSKIEJ WYKŁAD INAUGURACYJNY WYGŁOSZONY PODCZAS UROCZYSTOŚCI

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE 1 (45) 2007

ZESZYTY NAUKOWE 1 (45) 2007 ZESZYTY NAUKOWE 1 (45) 2007 Warszawa 2007 SPIS TREŚCI I. Z ZAGADNIEŃ GLOBALIZACJI Jacek Kulawik GLOBALIZACJA FINANSOWA ISTOTA, POMIAR I NASTĘPSTWA...... 9 Cezary Tomasz Szyjko INTERESY I SPRZECZNOŚCI GLOBALIZACJI

Bardziej szczegółowo

WSPÓŁCZESNE KONCEPCJE ZARZĄDZANIA PRZEDSIĘBIORSTWEM

WSPÓŁCZESNE KONCEPCJE ZARZĄDZANIA PRZEDSIĘBIORSTWEM 1 Politechnika Częstochowska Wydział Zarządzania WSPÓŁCZESNE KONCEPCJE ZARZĄDZANIA PRZEDSIĘBIORSTWEM Monografia redakcja naukowa Oksana SEROKA-STOLKA Częstochowa 2014 2 Recenzenci: Prof. PCz dr hab. Agata

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 1/2014 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

ROLA SAMORZ DÓW PAÑSTWA PRAWA ZAWODÓW ZAUFANIA PUBLICZNEGO W TWORZENIU DEMOKRATYCZNEGO

ROLA SAMORZ DÓW PAÑSTWA PRAWA ZAWODÓW ZAUFANIA PUBLICZNEGO W TWORZENIU DEMOKRATYCZNEGO ROLA SAMORZ DÓW ZAWODÓW ZAUFANIA PUBLICZNEGO W TWORZENIU DEMOKRATYCZNEGO PAÑSTWA PRAWA Debata Okr¹g³ego Sto³u pod patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Aleksandra Kwaœniewskiego 3 Koordynator

Bardziej szczegółowo

Adam Czudec. Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa

Adam Czudec. Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa Adam Czudec Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU RZESZOWSKIEGO RZESZÓW 2009 Spis treści Contents 7 Wstęp 9 1. Przestanki rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa

Bardziej szczegółowo

Wykonywanie mieszanek betonowych

Wykonywanie mieszanek betonowych REFORMA 2012 Wykonywanie mieszanek betonowych Mirosław Kozłowski Kwalifikacja B.16.3 Podręcznik do nauki zawodu TECHNIK BUDOWNICTWA BETONIARZ-ZBROJARZ Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra

Bardziej szczegółowo

STUDIA SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE 2(02)/2014 SERIA NOWA

STUDIA SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE 2(02)/2014 SERIA NOWA STUDIA SOCJOLOGICZNO-POLITYCZNE Seria Nowa ISSN 0585-556X STUDIA 2(02)/2014 SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE PÓ ROCZNIK SERIA NOWA DYSKUSJA: Kondycja wspó czesnego paƒstwa narodowego: kryzys zmierzch rozkwit?

Bardziej szczegółowo

OTWARTE SPOTKANIE CZŁONKÓW I SYMPATYKÓW STOWARZYSZENIA HYDROGEOLOGÓW POLSKICH

OTWARTE SPOTKANIE CZŁONKÓW I SYMPATYKÓW STOWARZYSZENIA HYDROGEOLOGÓW POLSKICH OTWARTE SPOTKANIE CZŁONKÓW I SYMPATYKÓW STOWARZYSZENIA HYDROGEOLOGÓW POLSKICH Ciechocinek, 17.11.2014r. AGENDA SPOTKANIA Stan członkowski SHP Działania SHP w 2014r. Sytuacja finansowa SHP Plan działań

Bardziej szczegółowo

Kielce, dnia 3 stycznia 2005r. Nr 1

Kielce, dnia 3 stycznia 2005r. Nr 1 DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO Kielce, dnia 3 stycznia 2005r. Nr 1 TREŚĆ: Poz.: U C H W A Ł Y: 1 Nr XVI/52/2004 Rady Powiatu w Końskich z dnia 27 października 2004r. w sprawie wyrażenia

Bardziej szczegółowo

Współpraca polsko-ukraińska (gospodarka oświata zdrowie - turystyka)

Współpraca polsko-ukraińska (gospodarka oświata zdrowie - turystyka) UCZELNIA WARSZAWSKA IM. MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE STOWARZYSZENIE WSPÓŁPRACY POLSKA WSCHÓD SPOŁECZNE TOWARZYSTWO POLSKA UKRAINA AMBASADA UKRAINY W RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Współpraca polsko-ukraińska (gospodarka

Bardziej szczegółowo

STOSUNKI UKRAIŃSKO-POLSKIE W LATACH 1917 1923

STOSUNKI UKRAIŃSKO-POLSKIE W LATACH 1917 1923 STOSUNKI UKRAIŃSKO-POLSKIE W LATACH 1917 1923 THE POZNAŃ SOCIETY FOR THE ADVANCEMENT OF THE ARTS AND SCIENCES INSTITUTE OF EUROPEAN CULTURE, ADAM MICKIEWICZ UNIVERSITY IN POZNAŃ GNIEZNO EUROPEAN STUDIES

Bardziej szczegółowo

Problemy nauki i szkolnictwa wyższego

Problemy nauki i szkolnictwa wyższego Problemy nauki i szkolnictwa wyższego SPIS TREŚCI Ryszard Maciołek, Wiesław Maik, Krzysztof Sikora WPROWADZENIE 11 Część I NAUKA 15 Zbyszko Chojnicki NAUKA JAKO SYSTEM SPOŁECZNO-POZNAWCZY 17 Jan Woleński

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 8 (782) Warszawa Sierpieñ 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Fundacje korporacyjne organizacje trzeciego sektora czy element struktury

Bardziej szczegółowo

STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010

STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010 STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010 PRZYGOTOWANY PRZY WSPÓŁPRACY PUNKTU INFORMACYJNEGO KOMISJI EUROPEJSKIEJ EUROPE DIRECT BYDGOSZCZ ORAZ WYŻSZEJ SZKOŁY GOSPODARKI POŚWIĘCONYCH ZAGADNIENIOM ROCZNEJ STRATEGII

Bardziej szczegółowo

Dziennik Urzêdowy. zamieszkuj¹cych na sta³e na terenie Województwa Wielkopolskiego. og³oszenia w Dzienniku Urzêdowym Województwa Wielkopolskiego.

Dziennik Urzêdowy. zamieszkuj¹cych na sta³e na terenie Województwa Wielkopolskiego. og³oszenia w Dzienniku Urzêdowym Województwa Wielkopolskiego. Województwa Wielkopolskiego Nr 155 16966 3416 UCHWA A Nr XII/178/2007 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA WIELKOPOLSKIEGO z dnia 24 wrzeœnia 2007 r. w sprawie: zasad udzielania stypendiów dla uczniów, s³uchaczy i studentów

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE 3 (47) 2007

ZESZYTY NAUKOWE 3 (47) 2007 ZESZYTY NAUKOWE 3 (47) 2007 Warszawa 2007 SPIS TREŚCI I. ŚRODOWISKO, TURYSTYKA I REKREACJA Stefan Korycki ORGANY I INSTYTUCJE OCHRONY PRAWNEJ ŚRODOWISKA W POLSCE... 9 Zbigniew Krawczyk PODRÓŻE KRAJOWE

Bardziej szczegółowo

Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce

Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce Lucyna Szot Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce Między profesjonalizmem a koniecznością przetrwania Wrocław 2013 Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego Spis treści Wstęp 9 Rozdział 1. Dziennikarstwo

Bardziej szczegółowo

ANNALES Etyka w życiu gospodarczym

ANNALES Etyka w życiu gospodarczym ANNALES 1 2 ANNALES Etyka w życiu gospodarczym tom 13, nr 2 SALEZJAŃSKA WYŻSZA SZKOŁA EKONOMII I ZARZĄDZANIA Łódź 2010 3 KOMITET REDAKCYJNY ks. Józef Belniak ks. Piotr Przesmycki (przewodniczący Komitetu

Bardziej szczegółowo

WALNE ZGROMADZENIE CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA POLSKI RUCH CZYSTSZEJ PRODUKCJI Jachranka 25-26 października 2007r.

WALNE ZGROMADZENIE CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA POLSKI RUCH CZYSTSZEJ PRODUKCJI Jachranka 25-26 października 2007r. WALNE ZGROMADZENIE CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA POLSKI RUCH CZYSTSZEJ PRODUKCJI Jachranka 25-26 października 2007r. W dniach 25-26 października 2007r. w Ośrodku Centrali PKP S.A. w Jachrance odbył się VII Krajowy

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 7 (781) Warszawa Lipiec 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Patent europejski o jednolitym skutku. Konsekwencje przyjêcia jednolitego

Bardziej szczegółowo

Nr 1(3)/2013 Rok wyd. III Cena 27,30 zł (w tym 5% VAT) ISSN 2083-4330

Nr 1(3)/2013 Rok wyd. III Cena 27,30 zł (w tym 5% VAT) ISSN 2083-4330 CZASOPISMO PRAWNICZE WYŻSZEJ SZKOŁY ZARZĄDZANIA I PRAWA IM. HELENY CHODKOWSKIEJ W WARSZAWIE Nr 1(3)/2013 Rok wyd. III Cena 27,30 zł (w tym 5% VAT) ISSN 2083-4330 Redaktor naczelny: Waldemar J. Wołpiuk

Bardziej szczegółowo

UNIVERSITY OF ECONOMIC ACTIVITY INWARSAW SOCIO - ECONOMIC SOCIETY "MAZOWSZE" Globalization. Chance or IUusion?

UNIVERSITY OF ECONOMIC ACTIVITY INWARSAW SOCIO - ECONOMIC SOCIETY MAZOWSZE Globalization. Chance or IUusion? UNIVERSITY OF ECONOMIC ACTIVITY INWARSAW SOCIO - ECONOMIC SOCIETY "MAZOWSZE" Globalization Chance or IUusion? Scientific Editors Zdzisław SIROJĆ Kazimierz PLOTZKE Warsaw 2006 Spis treści Słowo od organizatorów

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach. Prof. Aurela Anastasi Faculty of Law, University of Tirana, Albania (e-mail: aurela_anast@yahoo.com).

Noty o autorach. Prof. Aurela Anastasi Faculty of Law, University of Tirana, Albania (e-mail: aurela_anast@yahoo.com). Prof. Aurela Anastasi Faculty of Law, University of Tirana, Albania (e-mail: aurela_anast@yahoo.com). Dr Marta Andruszkiewicz doktor nauk prawnych, adiunkt w Katedrze Teorii Prawa i Filozofii Prawa na

Bardziej szczegółowo

WPOLSCE ISTOTA, FORMY, ZADANIA

WPOLSCE ISTOTA, FORMY, ZADANIA fisamorząd WPOLSCE ISTOTA, FORMY, ZADANIA fi Książka dofinansowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu SAMORZĄD WPOLSCE ISTOTA, FORMY, ZADANIA praca zbiorowa pod redakcją naukową

Bardziej szczegółowo

Sustainable mobility: strategic challenge for Polish cities on the example of city of Gdynia

Sustainable mobility: strategic challenge for Polish cities on the example of city of Gdynia Katedra Rynku Transportowego Sustainable mobility: strategic challenge for Polish cities on the example of city of Gdynia dr Marcin Wołek Department of Transportation Market University of Gdansk Warsaw,

Bardziej szczegółowo

Tygodniowy plan lekcji

Tygodniowy plan lekcji 8:0 8: 9:0 9:0 0:00 0: 0: :0 :0 : : :0 Klasa: I a Wychowawca: mgr Anna Bromboszcz 9 :0 : : :0 9 6 8 DOD. DOD. 8 6 DOD. 8:0 8: 9:0 9:0 0:00 0: 0: :0 :0 : : :0 :0 : Klasa: I b Wychowawca: mgr Katarzyna Grygier

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wprowadzenie... 9

Spis treści. Wprowadzenie... 9 STUDIA POLITOLOGICZNE VOL. 21 Spis treści Wprowadzenie............................................. 9 STUDIA I ANALIZY Kultura polityczna polskich Internautów..................... 13 Bartłomiej Biskup

Bardziej szczegółowo

oceny moralne dylematy moralne teoria podstaw moralno ci diadyczna teoria moralno ci potocznej

oceny moralne dylematy moralne teoria podstaw moralno ci diadyczna teoria moralno ci potocznej Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 4 (39) strony 388 398 Katedra Psychologii Spo ecznej, SWPS Uniwersytet Humanistycznospo eczny, Wydzia Zamiejscowy w Sopocie oceny moralne dylematy moralne teoria podstaw

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 2 (776) Warszawa Luty 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Upad³oœæ cz³onków zgrupowania przedsiêbiorców. Uwagi de lege ferenda Zwolnienie

Bardziej szczegółowo

OD REDAKTORA... 13. MAREK PALCZEWSKI Koncepcja framingu i jej zastosowanie w badaniach newsów w Wiadomoœciach TVP i Faktach TVN...

OD REDAKTORA... 13. MAREK PALCZEWSKI Koncepcja framingu i jej zastosowanie w badaniach newsów w Wiadomoœciach TVP i Faktach TVN... numer 1 (44) 2011 Spis treści OD REDAKTORA........................................................ 13 DZIENNIKARZE POLSCY AGNIESZKA STÊPIÑSKA, SZYMON OSSOWSKI Dziennikarze w Polsce: wartoœci, priorytety

Bardziej szczegółowo

GEOGRAPHIA STUDIA ET DISSERTATIONES

GEOGRAPHIA STUDIA ET DISSERTATIONES GEOGRAPHIA STUDIA ET DISSERTATIONES NR 2875 REDAKTOR SERII: NAUKI O ZIEMI ANDRZEJ T. JANKOWSKI RECENZENCI STANISŁAW GRYKIEŃ, KRZYSZTOF JĘDRZEJKO, BOLESŁAW NOWACZYK, JERZY WYRZYKOWSKI RADA REDAKCYJNA WIACZESŁAW

Bardziej szczegółowo

ANNALES. Etyka w Życiu Gospodarczym. Volume 19, No. 1

ANNALES. Etyka w Życiu Gospodarczym. Volume 19, No. 1 ANNALES Etyka w Życiu Gospodarczym Volume 19, No. 1 ŁÓDŹ 2016 EDITORIAL BOARD Janusz Skodlarski (Editor-in-Chief), Jan Jacek Sztaudynger (Deputy Editor-in-Chief) Rafał Matera, Joanna Dzionek-Kozlowska

Bardziej szczegółowo

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień 11.04.2016 godz. 13:58:11 Numer KRS: 0000358118

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień 11.04.2016 godz. 13:58:11 Numer KRS: 0000358118 Strona 1 z 5 CENTRALNA INFORMACJA KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO KRAJOWY REJESTR SĄDOWY Stan na dzień 11.04.2016 godz. 13:58:11 Numer KRS: 0000358118 Informacja odpowiadająca odpisowi aktualnemu Z REJESTRU

Bardziej szczegółowo

POLITYKA MEDIALNA W POLSCE

POLITYKA MEDIALNA W POLSCE Organizator: Partnerzy: OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA NAUKOWA POLITYKA MEDIALNA W POLSCE BILANS DWUDZIESTOLECIA OBOWIĄZYWANIA USTAWY O RADIOFONII I TELEWIZJI Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM ul.

Bardziej szczegółowo

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień 24.03.2016 godz. 10:03:25 Numer KRS: 0000054866

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień 24.03.2016 godz. 10:03:25 Numer KRS: 0000054866 Strona 1 z 6 CENTRALNA INFORMACJA KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO KRAJOWY REJESTR SĄDOWY Stan na dzień 24.03.2016 godz. 10:03:25 Numer KRS: 0000054866 Informacja odpowiadająca odpisowi aktualnemu Z REJESTRU

Bardziej szczegółowo

3 WY SZA SZKO A C A I LOGISTYKI ŒRODKI POLITYKI HANDLOWEJ W WYMIANIE MIÊDZYNARODOWEJ. NA PRZYK ADZIE UNII EUROPEJSKIEJ Agnieszka Milczarczyk-WoŸniak Pawe³ Hanclich Piotr Witkowski Warszawa 2011 4 Recenzent:

Bardziej szczegółowo

Studenci Students. w tym of which. kobiety

Studenci Students. w tym of which. kobiety STUDIÓW STUDIES OGÓ EM TOTAL 1995/96... 41020 23699 13176 4804 3144 2000/01... 81139 44901 24090 11851 8019... 93931 51724 24148 14620 9689 UNIWERSYTET ÓDZKI UNIVERSITY OF ÓD RAZEM...1995/96 Administracja...

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Część I

SPIS TREŚCI. Część I SPIS TREŚCI Część I ARTYKUŁY Anna Kosińska Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II Szczególny charakter praw kulturalnych i ich miejsce w Konstytucji RP próba charakterystyki i kwalifikacji 11

Bardziej szczegółowo

Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. INSTYTUCJA: Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy MIASTO: Bydgoszcz STANOWISKO: Profesor nadzwyczajny DYSCYPLINA NAUKOWA: ekonomia DATA OGŁOSZENIA: 07.12.2016 r. TERMIN SKŁADANIA OFERT: 31.12.2016

Bardziej szczegółowo

PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D³ugosza w Czêstochowie RES POLITICAE. pod redakcj¹ Henryka Æwiêka. Tom II

PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D³ugosza w Czêstochowie RES POLITICAE. pod redakcj¹ Henryka Æwiêka. Tom II PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D³ugosza w Czêstochowie RES POLITICAE pod redakcj¹ Henryka Æwiêka Tom II Wydawnictwo Akademii im. Jana D³ugosza w Czêstochowie 2007 Redaktor naukowy Henryk Æwiêk Recenzent

Bardziej szczegółowo

RAPORT OSTRZEŻEŃ W PROTOKOLE GŁOSOWANIA W OBWODZIE [SR0012] Liczba kart wyjętych z urny powinna być równa liczbie osób, którym wydano karty.

RAPORT OSTRZEŻEŃ W PROTOKOLE GŁOSOWANIA W OBWODZIE [SR0012] Liczba kart wyjętych z urny powinna być równa liczbie osób, którym wydano karty. WYBORY DO RADY POWIATU Załącznik do Protokołu Głosowania w obwodzie Kod terytorialny gminy 2 4 1 3 0 8 Nr obwodu głosowania * * * 2 Siedziba Obwodowej Komisji Wyborczej (adres) Szkoła Podstawowa, Tworóg,

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowe. Polityczne aspekty islamu w Malezji

Międzynarodowe. Polityczne aspekty islamu w Malezji Sprawy Międzynarodowe rok LXIX nr 1/2016 Rozmowa Piotra Kościńskiego z Dmitrijem Treninem Polityczne aspekty islamu w Malezji Adam W. Jelonek W poszukiwaniu chińskiego modelu rozwojowego Bogdan Góralczyk

Bardziej szczegółowo

WYDAWCA Kancelaria Prezesa Rady Ministrów

WYDAWCA Kancelaria Prezesa Rady Ministrów WYDAWCA Kancelaria Prezesa Rady Ministrów KOMITET REDAKCYJNY Bogus aw Banaszak (przewodniczàcy Rady Legislacyjnej i Komitetu Redakcyjnego), Boles aw Banaszkiewicz (wiceprzewodniczàcy Rady Legislacyjnej,

Bardziej szczegółowo

TURYSTYKA W ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH. Praca zbiorowa pod redakcj naukow Izabelli Sikorskiej-Wolak

TURYSTYKA W ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH. Praca zbiorowa pod redakcj naukow Izabelli Sikorskiej-Wolak Szko a G ówna Gospodarstwa Wiejskiego Wydzia Ekonomiczno-Rolniczy Katedra Ekonomiki Edukacji, Komunikowania i Doradztwa TURYSTYKA W ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH Praca zbiorowa pod redakcj naukow Izabelli

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 4/2016 kwartalnik ISSN 1426-8876 Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny), Wojciech Forysiński (Cypr), Jürgen

Bardziej szczegółowo

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień 05.05.2016 godz. 06:31:55 Numer KRS: 0000062009

KRAJOWY REJESTR SĄDOWY. Stan na dzień 05.05.2016 godz. 06:31:55 Numer KRS: 0000062009 Strona 1 z 7 CENTRALNA INFORMACJA KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO KRAJOWY REJESTR SĄDOWY Stan na dzień 05.05.2016 godz. 06:31:55 Numer KRS: 0000062009 Informacja odpowiadająca odpisowi aktualnemu Z REJESTRU

Bardziej szczegółowo

STUDIA EUROPEJSKIE. Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego. Numer 4 (76) 2015

STUDIA EUROPEJSKIE. Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego. Numer 4 (76) 2015 STUDIA EUROPEJSKIE Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego Numer 4 (76) 2015 Warszawa 2015 Recenzowany kwartalnik Studia Europejskie wydawany przez: Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego

Bardziej szczegółowo

PROTOKÓŁ Nr 1/2014 Z OBRAD I SESJI RADY GMINY MRĄGOWO Z DNIA 1 GRUDNIA 2014 ROKU

PROTOKÓŁ Nr 1/2014 Z OBRAD I SESJI RADY GMINY MRĄGOWO Z DNIA 1 GRUDNIA 2014 ROKU PROTOKÓŁ Nr 1/2014 Z OBRAD I SESJI RADY GMINY MRĄGOWO Z DNIA 1 GRUDNIA 2014 ROKU PROTOKÓŁ Nr 1/2014 z obrad I Sesji Rady Gminy Mrągowo z dnia 1 grudnia 2014r. Obrady sesji rozpoczęto o godz.12 00 zakończono

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 3 (777) Warszawa Marzec 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Wyk³adnia pojêcia koszt energii elektrycznej na gruncie kszta³towania i

Bardziej szczegółowo

ROZPORZÑDZENIE MINISTRA SPRAW WEWN TRZNYCH I ADMINISTRACJI 1) z dnia 20 grudnia 2004 r.

ROZPORZÑDZENIE MINISTRA SPRAW WEWN TRZNYCH I ADMINISTRACJI 1) z dnia 20 grudnia 2004 r. Dziennik Ustaw Nr 7 591 Poz. 56 56 ROZPORZÑDZENIE MINISTRA SPRAW WEWN TRZNYCH I ADMINISTRACJI 1) z dnia 20 grudnia 2004 r. zmieniajàce rozporzàdzenie w sprawie wzoru Europejskiej karty broni palnej Na

Bardziej szczegółowo

Spis treêci kwartalnika Przeglàd Legislacyjny nr 3(65)/2008

Spis treêci kwartalnika Przeglàd Legislacyjny nr 3(65)/2008 Spis treêci kwartalnika Przeglàd Legislacyjny nr 3(65)/2008 ARTYKU Y Herbert Schambeck Parlamentarny system rzàdów jako wyraz demokratycznej odpowiedzialnoêci. 9 Tomasz Czech Kilka uwag na temat planowanej

Bardziej szczegółowo