Opinie o serwisach parentingowych. Raport przygotowany dla

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Opinie o serwisach parentingowych. Raport przygotowany dla"

Transkrypt

1 Opinie o serwisach parentingowych Raport przygotowany dla

2 Metodologia badania Badanie zostało przeprowadzone w dn wśród internautów korzystających z serwisu parenting.pl. Łącze do ankiety internetowej zostało rozsyłane wraz z newsletterem przeznaczonym dla zarejestrowanych użytkowników forum. Ankieta internetowa była również dostępna bezpośrednio na stronie głównej forum. Ankietę wypełniły 704 osoby. 2

3 Podsumowanie Poszukując informacji parentingowych najczęściej rozmawiamy ze znajomymi (73%) oraz przeszukujemy internetowe portale tematyczne (72%). Najczęściej szukamy informacji związanych ze zdrowiem dziecka (71%), jego żywieniem (55%) oraz ogólnych informacji na temat ciąży i porodu (49%). Spośród informacji związanych z ciążą, porodem i z wychowaniem dzieci najczęściej brakuje lub są niewystarczającej jakości informacji na temat szpitali (związane z porodem) - 36%, edukacji dzieci (32%), testowania produktów dla dzieci (30%). 83% badanych chciałoby uczestniczyd w testowaniu produktów dla dzieci, 60% poszukuje informacji o produktach, które są testowane, a 52% wierzy informacjom od osób testujących produkty. 89% respondentów kupowało produkty dla dzieci przez internet. Najczęściej korzystali ze sklepów internetowych z dużą liczbą pozytywnych opinii oraz szukali sklepów z najtaoszą ofertą. Za zakupy najczęściej płacili przelewem. Miesięcznie na produkty dla dzieci wydajemy średnio 440 zł, w tym 167 zł w zakupach internetowych. Koszt wyprawki dla nowonarodzonego dziecka wynosi średnio 1871 zł, w tym 1096 zł wydanych jest w Internecie. 3

4 Poszukiwane informacje na portalach parentingowych 4

5 Źródła informacji na temat ciąży, porodu, wychowywania dzieci Rozmowy ze znajomymi Internetowe portale tematyczne 73% 72% Książki, poradniki, encyklopedie Ogólnie w Internecie Prasa 37% 45% 44% Telewizja 17% Komentarze kupujących w sklepach internetowych Informacje o produktach w sklepach internetowych Z innych źródeł Radio 8% 5% 4% 1% Pyt. Skąd najczęściej czerpie Pan(i) informacje na temat różnych produktów związanych z ciążą, porodem, wychowaniem dzieci? Proszę wybrad nie więcej niż 3 odpowiedzi N = 704 5

6 Czego szukamy na portalach parentingowych Zdrowie dziecka Żywienie dziecka Ogólnie ciąża i poród Gry i zabawy dla dzieci Edukacja dzieci (żłobek, przedszkole, szkoła) Formy spędzania czasu wolnego z dziedmi Zabawki dla dzieci Testy produktów dla dzieci Ubrania, obuwie dla dzieci Dbałośd o mój wygląd (uroda, fitness itd.) Moje odżywianie Informacje o szpitalach (związane z porodem) Moje zdrowie Wyjazdy na wypoczynek z dzieckiem Porady prawne Testy produktów dla rodziców Ubrania, obuwie dla mnie Zajęcia sportowe dla dzieci Nauka języków obcych dzieci Porady finansowo księgowe 7% 6% 5% 4% 2% 11% 7% 21% 20% 18% 17% 33% 31% 38% 38% 42% 46% 49% 55% 71% Pyt. Jakiego typu informacji związanych z ciążą, porodem, wychowywaniem dziecka Pan(i) szuka? Proszę pomyśled o wszystkich możliwych źródłach informacji (Internet, znajomi, prasa, telewizja itd.). Proszę wybrad nie więcej niż 5 odpowiedzi N = 704 6

7 Jakiej tematyki brakuje? Informacje o szpitalach (związane z porodem) Edukacja dzieci (żłobek, przedszkole, szkoła) Testy produktów dla dzieci Wyjazdy na wypoczynek z dzieckiem Porady prawne Formy spędzania czasu wolnego z dziedmi Zajęcia sportowe dla dzieci Porady finansowo księgowe Gry i zabawy dla dzieci Zdrowie dziecka Żywienie dziecka Nauka języków obcych dzieci Testy produktów dla rodziców Moje odżywianie Ogólnie ciąża i poród Dbałośd o mój wygląd (uroda, fitness itd.) Moje zdrowie Zabawki dla dzieci Ubrania, obuwie dla dzieci Ubrania, obuwie dla mnie 2% 7% 7% 6% 6% 6% 5% 20% 18% 16% 15% 15% 14% 14% 23% 27% 26% 32% 30% 36% Pyt. Których informacji związanych z ciążą, porodem, wychowywaniem dziecka jest za mało lub są niewystarczającej jakości? Proszę wybrad nie więcej niż 5 odpowiedzi N = 704 7

8 Testowanie produktów 8

9 Testowanie produktów dla dzieci Czy kiedykolwiek uczestniczył(a) Pan(i) w testowaniu produktów dla dzieci? N=702 Czy nadal chciałby(aby) Pan(i) testowad produkty dla dzieci? tak nie trudno powiedzied 74% 1% 2% 26% 97% nie tak 9

10 Zainteresowanie i zaufanie do testowania produktów 83% tak nie trudno powiedzied 60% 52% 43% 7% 10% 20% 20% 5% Czy chciałby(aby) Pan(i) uczestniczyd w testowaniu produktów? Czy szuka Pan(i) informacji o produktach od osób testujących produkty? Czy wierzy Pan(i) informacjom od osób testujących produkty? 10

11 Testowanie produktów dla dzieci różnice demograficzne Badani są zainteresowani testowaniem produktów dla dzieci. Spośród osób testujących produkty niemal wszyscy byliby zainteresowani kontynuowaniem takiej działalności, a wśród osób, które nigdy nie testowały produktów 79% chciałoby taką aktywnośd rozpocząd. Większośd badanych poszukuje informacji o testowanych produktach, są to najczęściej osoby same testujące produkty, kobiety spodziewające się dziecka i starające się o dziecko (także ci, którzy nie mają dzieci), osoby często kupujące produkty dla dzieci w Internecie. Największe zaufanie do informacji o testowanych produktach deklarują osoby z wyższym wykształceniem, mieszkaocy wsi i małych miast, osoby kupujące w Internecie produkty dal dzieci, osoby starające się o dziecko i osoby testujące produkty. 11

12 Zakupy produktów dla dzieci 12

13 Zakupy przez internet Czy kiedykolwiek robił(a) Pan(i) zakupy produktów dla dzieci w Internecie? N = 703 tak nie Jak często robi Pan(i) zakupy produktów dla dzieci w Internecie? 34% 11% 19% 21% 25% 89% Najczęściej - przynajmniej raz w miesiącu - produkty dla dzieci w Internecie kupują osoby najlepiej uposażone (dochód netto gosp. pow PLN), internauci z wyższym wykształceniem, osoby w wieku lat. Kilka razy w miesiącu Raz w miesiącu Raz na 2-3 miesiące Raz na pół roku lub rzadziej 13

14 Style zakupów internetowych wybór sklepu Pyt. W jaki sposób robi Pan(i) zakupy produktów dla dzieci w Internecie? (chodzi o wszystkie kategorie produktów dla dzieci: żywnośd, odzież, kosmetyki, zabawki itd.) N = 630 Bardzo często Często Rzadko Nigdy Kupuję w sklepach, które mają dużą liczbę pozytywnych opinii 47% 44% 7% 2% Szukam sklepu, w którym dany produkt jest najtaoszy 45% 42% 9% 5% Przy zakupach korzystam z porównywarek cenowych (np. ceneo, skąpiec) 30% 29% 24% 17% Licytuję produkty na Allegro (bez opcji kup teraz) 27% 27% 26% 20% W tradycyjnych sklepach poszukuję tylko informacji o produktach, a towary kupuję przez internet 10% 41% 40% 8% Kupuję w jednym sklepie internetowym 10% 22% 47% 22% Kupuję używane produkty 9% 33% 39% 19% W Internecie poszukuję tylko informacji o produktach, a towary kupuję w tradycyjnych sklepach 7% 29% 53% 11% Kupuję w zagranicznych sklepach internetowych 3% 4% 19% 74% 14

15 Style zakupów produktów dla dzieci w Internecie różnice demograficzne Kupuję w jednym sklepie internetowym - najrzadziej takie zachowania potwierdzają osoby najmniej zarabiające oraz respondenci, którzy rzadko kupują produkty dla dzieci w Internecie Szukam sklepu, w którym dany produkt jest najtaoszy - najczęściej deklarują osoby w wieku pow. 31 lat oraz internauci często kupujący w Internecie Przy zakupach korzystam z porównywarek cenowych (np. Ceneo, Skąpiec) - częściej osoby powyżej 31 roku życia Licytuję produkty na Allegro (bez opcji kup teraz ) twierdzą tak najczęściej ci, którzy często kupują w Internecie W Internecie poszukuję tylko informacji o produktach, a towary kupuję w tradycyjnych sklepach im większa miejscowośd zamieszkania, im rzadziej osoby kupują w Internecie, im mniej osoby są zamożne, tym częściej potwierdzane są takie zachowania W tradycyjnych sklepach poszukuję tylko informacji o produktach, a towary kupuję przez Internet wraz z wiekiem rośnie potwierdzenie takich zachowao Kupuję używane produkty częściej twierdzą tak osoby wykonujące dużo zakupów internetowych 15

16 Style zakupów internetowych formy płatności Pyt. W jaki sposób płaci Pan(i) za produkty dla dzieci w Internecie? N = 630 Bardzo często Często Rzadko Nigdy Za zakupy płacę przelewem 73% 15% 6% 6% Wybieram opcję płatności przy dostawie 16% 14% 35% 35% Za zakupy płacę kartą (kredytową, płatniczą) 15% 10% 16% 59% Wybieram osobisty odbiór produktu 8% 15% 36% 41% 16

17 Formy płatności za produkty dla dzieci kupione w sklepach internetowych Za zakupy płacę przelewem osoby sporadycznie kupujące w Internecie najrzadziej wybierają tą formę zapłaty Za zakupy płacę kartą (kredytową, płatniczą) częściej osoby z wyższym wykształceniem, częściej im wyższe są dochody gosp. dom., częściej w grupie robiących zakupy przez Internet Wybieram opcję płatności przy dostawie częściej mieszkaocy wsi, osoby z wykształceniem zawodowym i średnim, im mniej zamożne są osoby i im rzadziej dokonują zakupów przez Internet Wybieram osobisty odbiór produktu mieszkaocy największych miast 17

18 Ostatnio kupowany produkt Jaki produkt dla dzieci kupił(a) Pan(i) ostatnio w Internecie? N = 630 osoby, które kupują w Internecie Zabawki, gry Odzież, obuwie Coś innego Wózki, nosidełka Książki, płyty Leki Sprzęt elektroniczny Sprzęt sportowy Artykuły spożywcze Programy i gry komputerowe Produkty dla wcześniaków 2% 2% 1% 1% 1% 0% 5% 10% 10% 30% 28% 37% 81% spośród osób, które kupiły ostatnio przez Internet odzież, obuwie podjęło decyzję samodzielnie, a w przypadku zabawek, gier było to 56% badanych. Kto podjął decyzję o zakupie tego produktu? Ja, samodzielnie Wspólnie z inną osobą Inna osoba 1% 62% 18

19 Powody zakupu produktu przez Internet tak nie 97% 85% 81% 74% 64% 3% 15% 19% 26% 36% Zawsze kupuję ten produkt Ten produkt został mi polecony Widziałam(am) ten produkt wcześniej w sklepie tradycyjnym To był niezbędny zakup Zwykle kupuję w sklepach internetowych i po prostu wybrałam(łem) korzystną ofertę 19

20 Powody zakupu najpopularniejszych kategorii produktowych Odzież, obuwie Zabawki, gry 53% 40% 35% 35% 38% 25% 20% 14% 21% 13% Zawsze kupuję ten produkt Ten produkt został mi polecony Widziałam(am) ten produkt wcześniej w sklepie tradycyjnym Zwykle kupuję w sklepach internetowych i po prostu wybrałam(łem) korzystną ofertę To był niezbędny zakup 20

21 Ile wydajemy na produkty dziecięce (dane w pln) wyprawka dla dziecka wyprawka dla dziecka w sklepach internetowych Pyt. Ile wydał(a) Pan(i) na tzw. wyprawkę dla dziecka? Jeżeli jeszcze nie dokonał(a) Pan(i) zakupów, proszę wpisad szacunkową kwotę jaką zamierza Pan(i) przeznaczyd na ten cel? A ile wydał/a lub zamierza Pan(i) wydad w zakupach internetowych? wszystkie produkty dla dzieci 440 produkty dla dzieci kupowane przez internet 167 Pyt. Ile, średnio miesięcznie, wydaje się na produkty dla dzieci w Pana(i) domu? Proszę pomyśled o wszystkich produktach dla dzieci żywnośd, odzież, kosmetyki, zabawki itd.,? A ile wydaje Pan(i) w zakupach internetowych? 21

22 Wydatki na produkty dziecięce (wydają najwięcej) Miasto powyżej 500 tys. mieszkaoców Raz w miesiącu zakupy przez Internet - Kilka razy w miesiącu Powyżej 6000 PLN Wyprawka dla dziecka kupowana przez Internet (średnio: 1096 zł) Miasto powyżej 500 tys. mieszkaoców zakupy przez Internet - Raz w miesiącu zakupy przez Internet - Kilka razy w miesiącu Powyżej 6000 PLN Wyprawka dla dziecka (średnio: 1871 zł) powyżej 35 lat Tak zakupy przez Internet - Kilka razy w miesiącu Powyżej 6000 PLN produkty kupowane przez Internet (średnio: 167 zł) Dwoje lub więcej dzieci powyżej 35 lat zakupy przez Internet - Kilka razy w miesiącu Powyżej 6000 PLN produkty dla dzieci (średnio: 440 zł) 22

23 Struktura badanej próby dane w % Płed Wiek Wykształcenie Wielkośd miejscowości zamieszkania Dochody netto gospodarstwa domowego (z wyłączeniem osób (18%), które odmówiły odpowiedzi) Posiadanie dzieci Oczekiwanie na dziecko Kobieta 98 Mężczyzna 2 poniżej 26 lat 15 od 26 do 30 lat 43 od 31 do 35 lat 30 powyżej 35 lat 12 Gimnazjalne, zasadnicze, średnie 40 Wyższe / podyplomowe 60 Wieś 15 Miasto do 100 tys. mieszkaoców 29 Miasto od 100 do 500 tys. mieszkaoców 28 Miasto powyżej 500 tys. mieszkaoców 28 Poniżej 1500PLN PLN PLN 37 Powyżej 6000 PLN 9 Jedno dziecko 55 Dwoje lub więcej dzieci 36 Spodziewam się dziecka, jestem w ciąży (żona, partnerka jest w ciąży) 17 Staram się o dziecko ale nie jestem w ciąży (żona, partnerka nie jest w ciąży) 8 23

24 Kontakt: Mariusz Wachowicz tel więcej o Stowarzyszeniu: Marcin Jarnicki tel więcej o firmie: 24

Wyniki badania na temat czytania dzieciom

Wyniki badania na temat czytania dzieciom Wyniki badania na temat czytania dzieciom Maj 2007 O badaniu Badanie przeprowadzone zostało w drugiej połowie marca 2007 roku metodą ankiety internetowej Ankieta podzielona była na kilka części pytania

Bardziej szczegółowo

PMR: Prawie 70% młodych ludzi robi zakupy w sieci

PMR: Prawie 70% młodych ludzi robi zakupy w sieci Grudzień 2012 Autorzy: Zofia Bednarowska, Beata Jędruszek PMR: Prawie 70% młodych ludzi robi zakupy w sieci Polacy coraz chętniej kupują w sieci. W badaniu PMR zrealizowanym w kwietniu 2012 r. 42% badanych

Bardziej szczegółowo

E - c o m m e r c e T r a c k. Październik 2014

E - c o m m e r c e T r a c k. Październik 2014 W y n i k i t r a k c i n g u E - c o m m e r c e T r a c k Październik 2014 E - c o m m e r c e Najważniejsze zmiany w październiku 2014 względem poprzedniego miesiąca Wzrósł odsetek osób szukających

Bardziej szczegółowo

Wyniki trakingu. E-commerce Track. Wrzesień 2014

Wyniki trakingu. E-commerce Track. Wrzesień 2014 Wyniki trakingu E-commerce Track Wrzesień 2014 E-commerce Najważniejsze zmiany we wrześniu 2014 względem poprzedniego miesiąca Wzrósł odsetek osób korzystających z usług mniejszych kurierów przy zakupach

Bardziej szczegółowo

gemiusreport sierpień 2006

gemiusreport sierpień 2006 Postawy rodziców w wobec kupowania produktów w dla dzieci gemiusreport sierpień 2006 Spis treści: Cel i metodologia... 3 Podsumowanie.. 5 Produkty kupowane dla dzieci. 8 Źródła informacji o produktach

Bardziej szczegółowo

E - c o m m e r c e T r a c k 11.2013-04.2014

E - c o m m e r c e T r a c k 11.2013-04.2014 W y n i k i t r a k i n g u E - c o m m e r c e T r a c k 11.2013-04.2014 O s t a t n i e p ó ł r o k u w e - c o m m e r c e Jak wyglądało ostatnie pół roku w e-commerce? Co internauci najczęściej kupowali

Bardziej szczegółowo

E - c o m m e r c e T r a c k. Grudzień 2013

E - c o m m e r c e T r a c k. Grudzień 2013 W y n i k i t r a k i n g u E - c o m m e r c e T r a c k Grudzień 2013 E - c o m m e r c e Najważniejsze zmiany w grudniu 2013 W grudniu 2013 wzrosła sprzedaż artykułów dziecięcych poprzez Internet 12%

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT 629-35-69, 628-37-04 UL. ŻURAWIA, SKR. PT. 24 INTERNET http://www.cbos.pl OŚRODEK INFORMACJI 693-46-92, 625-76-23 00-503 WARSZAWA E-mail: sekretariat@cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Polacy na zakupach w internecie

Polacy na zakupach w internecie Ogólna charakterystyka zakupów przez Internet 1 Polacy na zakupach w internecie URZĄD OCHRONY KONKURENCJI I KONSUMENTÓW 2 Ogólna charakterystyka zakupów przez Internet Badanie Polacy na zakupach w internecie

Bardziej szczegółowo

Internauci a Święta Bożego Narodzenia. Badanie ilościowe gemiusadhoc, listopad 2004

Internauci a Święta Bożego Narodzenia. Badanie ilościowe gemiusadhoc, listopad 2004 Internauci a Święta Bożego Narodzenia Badanie ilościowe gemiusadhoc, 23-25 listopad 2004 1 Podsumowanie (1) Internauci, mimo że dysponują najnowocześniejszą techniką, są tradycjonalistami, jeśli chodzi

Bardziej szczegółowo

POLACY KUPUJĄ Z GŁOWĄ Raport badawczy Refunder.pl Sprytne zakupy Polaków 2016

POLACY KUPUJĄ Z GŁOWĄ Raport badawczy Refunder.pl Sprytne zakupy Polaków 2016 POLACY KUPUJĄ Z GŁOWĄ Raport badawczy Refunder.pl Sprytne zakupy Polaków 2016 SPIS TREŚCI Slajd Podsumowanie wyników 3 Szczegółowe wyniki badania 5 Smart shopping i programy lojalnościowe 6 Robienie zakupów

Bardziej szczegółowo

E - c o m m e r c e T r a c k. Luty 2014

E - c o m m e r c e T r a c k. Luty 2014 W y n i k i t r a c k i n g u E - c o m m e r c e T r a c k Luty 2014 E - c o m m e r c e Najważniejsze zmiany w lutym 2014 Wzrosła sprzedaż ubrań w lutym tego roku 31% (+7%) Zwiększyła się liczba osób

Bardziej szczegółowo

E - c o m m e r c e T r a c k. Maj 2014

E - c o m m e r c e T r a c k. Maj 2014 W y n i k i t r a k i n g u E - c o m m e r c e T r a c k Maj 2014 E - c o m m e r c e Najważniejsze zmiany w maju 2014 Wzrósł odsetek wyszukiwań informacji o produktach zdrowotnych 37% (+5 p.p.) Wzrósł

Bardziej szczegółowo

Efekt ROPO Jak obecność online wpływa na wzrost sprzedaży offline Wyniki badania marketingowego. Patronat branżowy

Efekt ROPO Jak obecność online wpływa na wzrost sprzedaży offline Wyniki badania marketingowego. Patronat branżowy Efekt ROPO Jak obecność online wpływa na wzrost sprzedaży offline Wyniki badania marketingowego Patronat branżowy Efekt ROPO Efekt ROPO (ang. Research Online Purchase Offline) polega na realizowaniu przez

Bardziej szczegółowo

E - c o m m e r c e T r a c k. Styczeń 2014

E - c o m m e r c e T r a c k. Styczeń 2014 W y n i k i t r a k i n g u E - c o m m e r c e T r a c k Styczeń 2014 E - c o m m e r c e Najważniejsze zmiany w styczniu 2013 Popularność sklepu Tablica.pl wzrosła w styczniu 2014 r. 30% (+9%) Wzrosła

Bardziej szczegółowo

Trendy zakupowe, czyli jak Polacy kupują alkohol. Raport badawczy

Trendy zakupowe, czyli jak Polacy kupują alkohol. Raport badawczy Trendy zakupowe, czyli jak Polacy kupują alkohol Raport badawczy Wyniki badania mogą być doskonałą wskazówką dla osób planujących kampanie informacyjne oraz promocyjne. Wnikliwa analiza odpowiedzi respondentów,

Bardziej szczegółowo

Polscy konsumenci a pochodzenie produktów. Raport z badań stowarzyszenia PEMI. Warszawa 2013.

Polscy konsumenci a pochodzenie produktów. Raport z badań stowarzyszenia PEMI. Warszawa 2013. Polscy konsumenci a pochodzenie produktów.. Spis treści Wstęp 3 1. Jak często sprawdzacie Państwo skład produktu na etykiecie? 4 2. Jak często sprawdzacie Państwo informację o kraju wytworzenia produktu

Bardziej szczegółowo

Handel internetowy w Polsce w dużym skrócie

Handel internetowy w Polsce w dużym skrócie Handel internetowy w Polsce w dużym skrócie Celem stworzenia dokumentu było, przedstawienie danych o rynku internetowym w Polsce firmom branży odzieżowej. Zagadnienia: Rynek internetowy w Polsce Co robimy,

Bardziej szczegółowo

Wiadomości ogólne. Oto jak rozkładały się zmienne społeczno demograficzne badanej zbiorowości:

Wiadomości ogólne. Oto jak rozkładały się zmienne społeczno demograficzne badanej zbiorowości: Spis treści 2 Wiadomości ogólne. 3 Jak dużo na ubrania wydają respondentki? 4 Czym kierują się respondentki przy zakupie ubrań? 5 Kupno i wymiana ubrań za pośrednictwem Internetu. 6 Kupno i wymiana używanych

Bardziej szczegółowo

Michał Kamiński, m.kaminski@pretendent.eu Radosław Knap, rknap@prch.org.pl

Michał Kamiński, m.kaminski@pretendent.eu Radosław Knap, rknap@prch.org.pl Michał Kamiński, m.kaminski@pretendent.eu Radosław Knap, rknap@prch.org.pl Wrocław Warszawa 2013 Cel badania (3) Podsumowanie i wnioski - executive summary (4-15) Próba badania (16-25) Zwyczaje zakupowe

Bardziej szczegółowo

Jak konsumu... jemy muzykę?

Jak konsumu... jemy muzykę? RAPORT Z BADANIA PRZYGOTOWANEGO DLA NUPLAYS Jak konsumu... jemy muzykę? Wstęp Poniższy raport przygotowany został na podstawie badania przeprowadzonego przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych. Metodyka

Bardziej szczegółowo

Warszawa, wrzesień 2014 ISSN 2353-5822 NR 133/2014 OPINIE O ADMINISTRACJI PODATKOWEJ

Warszawa, wrzesień 2014 ISSN 2353-5822 NR 133/2014 OPINIE O ADMINISTRACJI PODATKOWEJ Warszawa, wrzesień 2014 ISSN 2353-5822 NR 133/2014 OPINIE O ADMINISTRACJI PODATKOWEJ Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 14 stycznia 2014 roku Fundacja Centrum Badania

Bardziej szczegółowo

Rola internetu w zakupach artykułów spożywczych

Rola internetu w zakupach artykułów spożywczych Warszawa, 14 września 2010 r. Informacja prasowa IAB Polska Rola internetu w zakupach artykułów spożywczych Wyniki badania przeprowadzonego dla IAB przez PBI wskazują, że internauci aktywnie interesują

Bardziej szczegółowo

Badania świąteczne 2013. Biuro Badań Marketingowych Departament Strategii

Badania świąteczne 2013. Biuro Badań Marketingowych Departament Strategii Badania świąteczne 2013 Biuro Badań Marketingowych Departament Strategii Executive summary Zakupy i zwyczaje świąteczne W tym roku, na zakupy świąteczne, nieco ponad połowa respondentów (52%) wyda tyle

Bardziej szczegółowo

Co robi mężczyzna, aby dbać o wygląd? M e n C o d e. p l

Co robi mężczyzna, aby dbać o wygląd? M e n C o d e. p l Co robi mężczyzna, aby dbać o wygląd? M e n C o d e. p l Spis treści 1 Wprowadzenie... 3 2 Wnioski z badania... 4 3 Źródła wiedzy o modzie... 6 3.1 Źródła wiedzy o modzie... 7 3.2 Portale o modzie męskiej

Bardziej szczegółowo

ANKIETA DOTYCZĄCA ODZIEŻY DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

ANKIETA DOTYCZĄCA ODZIEŻY DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH ANKIETA DOTYCZĄCA ODZIEŻY DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH Fundacja na Rzecz Rozwoju Dzieci i Młodzieży Otwarcie wraz z Instytutem Badawczo Szkoleniowym Pro Research realizuje badanie na zlecenie Stowarzyszenia

Bardziej szczegółowo

RAPORT POLSKI INTERNET 2009/2010. ul. Wołoska 7, budynek Mars, klatka D, II piętro 02-675 Warszawa, tel. (0 22) 874 41 00, fax (0 22) 874 41 01

RAPORT POLSKI INTERNET 2009/2010. ul. Wołoska 7, budynek Mars, klatka D, II piętro 02-675 Warszawa, tel. (0 22) 874 41 00, fax (0 22) 874 41 01 1 1 RAPORT POLSKI INTERNET 2009/2010 2 2 O raporcie Raport prezentuje kondycję rynku internetowego w Polsce w minionym roku 2009. Wzbogacony o dodatkowe analizy i komentarze, łączy rezultaty i jest wyborem

Bardziej szczegółowo

KONSUMENT POLSKI A ZAKUPY W INTERNECIE. Wrzesień 2012

KONSUMENT POLSKI A ZAKUPY W INTERNECIE. Wrzesień 2012 KONSUMENT POLSKI A ZAKUPY W INTERNECIE Wrzesień 2012 POLACY CORAZ CHĘTNIEJ KUPUJĄ ONLINE Wyrastające jak grzyby po deszczu sklepy internetowe trafiły na dobry moment Polacy coraz chętniej kupują online,

Bardziej szczegółowo

Usługi finansowe. Raport z badania ilościowego przeprowadzonego w Internecie. 7-25 października 2004

Usługi finansowe. Raport z badania ilościowego przeprowadzonego w Internecie. 7-25 października 2004 Usługi finansowe Raport z badania ilościowego przeprowadzonego w Internecie 7-25 października 2004 Spis treści Podsumowanie... 3 O badaniu... 6 Znajomość dostępnych w Internecie usług finansowych. Źródła

Bardziej szczegółowo

RAPORT: KUPUJĘ W INTERNECIE 2014. e-izba - IZBA GOSPODARKI ELEKTRONICZNEJ 1

RAPORT: KUPUJĘ W INTERNECIE 2014. e-izba - IZBA GOSPODARKI ELEKTRONICZNEJ 1 RAPORT: KUPUJĘ W INTERNECIE 2014 e-izba - IZBA GOSPODARKI ELEKTRONICZNEJ 1 Internauci w Polsce 21,6 mln internautów (64% populacji) 17 mln (78% internautów) odwiedza serwisy ecommerce 12,7 mln (59% internautów)

Bardziej szczegółowo

Niniejszy materiał stanowi fragment raportu i został udostępniony wybranej grupie odbiorców wyłącznie w celach demonstracyjnych.

Niniejszy materiał stanowi fragment raportu i został udostępniony wybranej grupie odbiorców wyłącznie w celach demonstracyjnych. E-commerce w Polsce Niniejszy materiał stanowi fragment raportu i został udostępniony wybranej grupie odbiorców wyłącznie w celach demonstracyjnych. Zabrania się publikacji i dalszego udostępniania jakiejkolwiek

Bardziej szczegółowo

Klient banku w gąszczu informacji

Klient banku w gąszczu informacji Klient banku w gąszczu informacji 1 Zanim kupię % wśród internautów nie szukałe(a)m informacji przed zakupem Ubrania: 19% Żywność: 33% Alkohol: 33% Sprzęt komputerowy: 3% Zanim zrobisz popytaj, zanim popytasz

Bardziej szczegółowo

Cube Group. Reklama offline jako wstęp do poszukiwań online

Cube Group. Reklama offline jako wstęp do poszukiwań online Cube Group Reklama offline jako wstęp do poszukiwań online Resume Sytuacja Badawcza: Widziałeś ciekawą reklamę w telewizji, prasie, outdoorze lub słyszałeś w radiu. Przedstawiona w niej oferta zaciekawiła

Bardziej szczegółowo

Warunki bytowe i aktywność osób w wieku 50+ w Starogardzie Gdańskim

Warunki bytowe i aktywność osób w wieku 50+ w Starogardzie Gdańskim Warunki bytowe i aktywność osób w wieku 50+ w Starogardzie Gdańskim Badanie ankietowe, które przeprowadza Urząd Miasta w Starogardzie Gdańskim z osobami mającymi 50 i więcej lat, jest częścią międzynarodowego

Bardziej szczegółowo

INTERNET A DECYZJE ZAKUPOWE

INTERNET A DECYZJE ZAKUPOWE INTERNET A DECYZJE ZAKUPOWE ROLA INTERNETU W PROCESIE ZAKUPU LEKÓW I PRODUKTÓW ZDROWOTNYCH Andrzej Garapich Polskie Badania Internetu AGENDA 1. Źródła informacji o zdrowiu 2. Rodzaj poszukiwanych informacji

Bardziej szczegółowo

Badanie na temat mieszkalnictwa w Polsce

Badanie na temat mieszkalnictwa w Polsce Badanie na temat mieszkalnictwa w Polsce BADANIE NA REPREZENT ATYWNEJ GRUPIE POLEK/POLAKÓW Badanie realizowane w ramach projekru Społeczne Forum Polityki Mieszkaniowej współfinansowanego z Funduszy EOG

Bardziej szczegółowo

FINANSOWY BAROMETR ING: Wiedza finansowa

FINANSOWY BAROMETR ING: Wiedza finansowa FINANSOWY BAROMETR ING: Wiedza finansowa Międzynarodowe badanie ING na temat wiedzy finansowej konsumentów w Polsce i na świecie Wybrane wyniki badania przeprowadzonego dla Grupy ING przez TNS NIPO Maj

Bardziej szczegółowo

Podrobione jest kradzione. Czy Polacy są oryginalni? : Brief

Podrobione jest kradzione. Czy Polacy są oryginalni? : Brief Podrobione jest kradzione. Czy Polacy są oryginalni? : Brief Brief.pl / Aktualności Superbrands, międzynarodowa organizacja działająca na rzecz brandingu, wspólnie z Agencją Communication Unlimited, zainicjowały

Bardziej szczegółowo

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ INTERNET I KOMPUTERY W GOSPODARSTWACH DOMOWYCH BS/50/2004 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 2004

CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ INTERNET I KOMPUTERY W GOSPODARSTWACH DOMOWYCH BS/50/2004 KOMUNIKAT Z BADAŃ WARSZAWA, MARZEC 2004 CBOS CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

Ile internauci wydadzą na święta wielkanocne Wyniki badania Money.pl. Autor: Bartosz Chochołowski, Money.pl

Ile internauci wydadzą na święta wielkanocne Wyniki badania Money.pl. Autor: Bartosz Chochołowski, Money.pl Ile internauci wydadzą na święta wielkanocne Wyniki badania Money.pl Autor: Bartosz Chochołowski, Money.pl Wrocław, marzec 2008 Internauci na święta wielkanocne wydadzą mniej niŝ 500 złotych. Tylko niewielki

Bardziej szczegółowo

SZCZEPIENIA. W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a

SZCZEPIENIA. W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a SZCZEPIENIA W y n i k i b a d a n i a C A T I b u s d l a Październik 2015 WNIOSKI Z BADANIA WNIOSKI Z BADANIA Polacy mają bardzo wysoką świadomość skuteczności szczepień jako narzędzia do zwalczania chorób

Bardziej szczegółowo

Centrum Nowej Technologii

Centrum Nowej Technologii Centrum Nowej Technologii MAMY WEB DO INTERNETU prezentuje raport z badania Wizerunek firm w Internecie Badanie "Wizerunek firm w Internecie" zostało przeprowadzone w dniach 7-20 czerwca 2006 roku i wzięło

Bardziej szczegółowo

Świąteczne i noworoczne plany finansowe Polaków

Świąteczne i noworoczne plany finansowe Polaków Raport z badania Grudzień 0 TNS.0 Informacje o badaniu Cel badania Poznanie świątecznych i noworocznych planów zakupowych i finansowych Polaków. Metodologia Badanie zrealizowane dla Związku Banków Polskich

Bardziej szczegółowo

Ankieta badająca opinie użytkowników o portalu IT Szkoła

Ankieta badająca opinie użytkowników o portalu IT Szkoła Ankieta badająca opinie użytkowników o portalu IT Szkoła Zbiorcze zestawienie wyników odpowiedzi udzielonych przez respondentów. Próba: 8 os.. W jaki sposób spędzasz czas w Internecie - określ częstotliwość?

Bardziej szczegółowo

24% ZASIĘG WYDAWNICZY. Oddziałów ŚWIECIE BRODNICA. mutacji terenowych. Docieramy do: mieszkańców regionu CHOJNICE GRUDZIĄDZ BYDGOSZCZ TORUŃ ŻNIN LIPNO

24% ZASIĘG WYDAWNICZY. Oddziałów ŚWIECIE BRODNICA. mutacji terenowych. Docieramy do: mieszkańców regionu CHOJNICE GRUDZIĄDZ BYDGOSZCZ TORUŃ ŻNIN LIPNO CHOJNICE 10 GRUDZIĄDZ Oddziałów ŚWIECIE BRODNICA 6 mutacji terenowych BYDGOSZCZ TORUŃ Docieramy do: 24% ŻNIN mieszkańców regionu LIPNO INOWROCŁAW WŁOCŁAWEK Badanie: Polskie Badanie Czytelnictwa, grudzień

Bardziej szczegółowo

BRAND TRACKER. Przykładowe wyniki badania wizerunku marki sieci sklepów obuwniczych. Inquiry sp. z o.o.

BRAND TRACKER. Przykładowe wyniki badania wizerunku marki sieci sklepów obuwniczych. Inquiry sp. z o.o. BRAND TRACKER Przykładowe wyniki badania wizerunku marki sieci sklepów obuwniczych Inquiry sp. z o.o. O INQUIRY Od ponad 10 lat prowadzimy badania konsumenckie dla sieci detalicznych i centrów handlowych.

Bardziej szczegółowo

Zakaz handlu w niedzielę najmocniej uderzy w sklepy spożywcze

Zakaz handlu w niedzielę najmocniej uderzy w sklepy spożywcze Zakaz handlu w niedzielę najmocniej uderzy w sklepy spożywcze data aktualizacji: 2016.09.16 Atmosfera wokół zakazu handlu w niedzielę jest coraz gorętsza. Temat w mniejszym lub większym stopniu dotyczy

Bardziej szczegółowo

Raport z badań na temat: Zachowanie klienta podczas zakupu kawy

Raport z badań na temat: Zachowanie klienta podczas zakupu kawy Raport z badań na temat: Zachowanie klienta podczas zakupu kawy Elżbieta Stupak Karolina Orzeł Aneta Mazurek Kamila Mołdoch Spis treści 1. Metodologia... 3 1.1.Cel badania... 3 1.2. Zakres przedmiotowy...

Bardziej szczegółowo

NOWATORSKI PROJEKT OSZCZĘDZANIA I ZARABIANIA. na codziennych zakupach w oparciu o familo.com. Skorzystaj z wyjątkowego źródła dochodu!

NOWATORSKI PROJEKT OSZCZĘDZANIA I ZARABIANIA. na codziennych zakupach w oparciu o familo.com. Skorzystaj z wyjątkowego źródła dochodu! NOWATORSKI PROJEKT OSZCZĘDZANIA I ZARABIANIA na codziennych zakupach w oparciu o familo.com Skorzystaj z wyjątkowego źródła dochodu! Karty rabatowo - lojalnościowe Zakupy w Internecie TRENDY XXI WIEKU

Bardziej szczegółowo

Raport z badania na temat postaw Polaków wobec oszczędzania - cytowanie bez ograniczeń pod warunkiem podania źródła: Postawy Polaków wobec

Raport z badania na temat postaw Polaków wobec oszczędzania - cytowanie bez ograniczeń pod warunkiem podania źródła: Postawy Polaków wobec Raport z badania na temat postaw Polaków wobec oszczędzania - cytowanie bez ograniczeń pod warunkiem podania źródła: Postawy Polaków wobec oszczędzania raport Fundacji Kronenberga przy Citi Handlowy, Pentor,

Bardziej szczegółowo

Wiarygodne informacje czy są dziś. w cenie? Wiarygodne informacje - czy są dziś. w cenie? TNS Marzec 2015 K.031/15

Wiarygodne informacje czy są dziś. w cenie? Wiarygodne informacje - czy są dziś. w cenie? TNS Marzec 2015 K.031/15 Wiarygodne informacje czy są dziś Informacja o badaniu Współczesne media aż kipią od informacji. W zalewie wiadomości z najróżniejszych źródeł coraz trudniej odróżnić te wiarygodne od tych nierzetelnych.

Bardziej szczegółowo

Jak dzieci spędzają swój wolny czas? Dzieci po szkole wolne czy zajęte

Jak dzieci spędzają swój wolny czas? Dzieci po szkole wolne czy zajęte Dzieci po szkole wolne czy zajęte Raport badawczy Wrzesień 2016 r. SPIS TREŚCI Metodologia badania Podsumowanie badania Szczegółowe wyniki badania Wyniki dla wszystkich rodziców dzieci w wieku przedszkolnym

Bardziej szczegółowo

Sposoby wykorzystania i postrzeganie usług utrzymywania domen internetowych przez polskich internautów

Sposoby wykorzystania i postrzeganie usług utrzymywania domen internetowych przez polskich internautów Sposoby wykorzystania i postrzeganie usług utrzymywania domen internetowych przez polskich internautów Sposoby wykorzystania i postrzeganie usług hostingowych przez polskich internautów stat.pl Sp.z o.o.

Bardziej szczegółowo

BInAR Radio internetowe w Polsce. Badanie Internetowego Audytorium Radia. Czerwiec 2011

BInAR Radio internetowe w Polsce. Badanie Internetowego Audytorium Radia. Czerwiec 2011 BInAR 2011 Radio internetowe w Polsce Badanie Internetowego Audytorium Radia Czerwiec 2011 BADANIE BInAR 2011 Badanie postaw i zwyczajów słuchania radia w Internecie Termin realizacji badania: maj 2011

Bardziej szczegółowo

Rodzina 500 plus. Korzystanie z programu. Wyniki badania CBOS

Rodzina 500 plus. Korzystanie z programu. Wyniki badania CBOS Korzystanie z programu Rodzina 500 plus Wyniki badania CBOS Badanie przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo (CAPI) w dniach od 21 września do 12 października 2016 roku z rodzicami/opiekunami

Bardziej szczegółowo

Społeczne uwarunkowania uczestnictwa w kulturze Raport z badania przy pomocy ankiety internetowej

Społeczne uwarunkowania uczestnictwa w kulturze Raport z badania przy pomocy ankiety internetowej Społeczne uwarunkowania uczestnictwa w kulturze Raport z badania przy pomocy ankiety internetowej Kongres Marketing i Promocja Placówki Kulturalnej Katowice 2012 O badaniu Cele badania Celem badania był

Bardziej szczegółowo

Czy chcemy kupować w niedzielę?

Czy chcemy kupować w niedzielę? Informacja o badaniu Zakaz handlu w niedzielę i święta jest często dyskutowanym tematem na polskiej scenie politycznej. Politycy spierają się co do jego zasadności przywołując wiele argumentów. Co na ten

Bardziej szczegółowo

E-handel i E-sklep. Jak wdroŝyć i wykorzystać w swoim Ŝyciu i pracy.

E-handel i E-sklep. Jak wdroŝyć i wykorzystać w swoim Ŝyciu i pracy. E-handel i E-sklep Jak wdroŝyć i wykorzystać w swoim Ŝyciu i pracy. Piotr Krośniak Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju UNDP Piotr.krosniak@undp.org Plan warsztatu Handel elektroniczny co to jest,

Bardziej szczegółowo

Wolontariat w kulturze

Wolontariat w kulturze I OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA Wolontariat w kulturze 5-7.12.2016 Badanie wolontariatu instytucji kultury DR TOMASZ GODLEWSKI Założenia metodologiczne projektu technika realizacji wywiadów ankieta internetowa

Bardziej szczegółowo

Efekt ROPO w segmencie Retail. prezentacja wyników badania

Efekt ROPO w segmencie Retail. prezentacja wyników badania Efekt ROPO w segmencie Retail prezentacja wyników badania 1 Agenda 1. Metodologia badania 2. Podsumowanie wyników 3. Źródła informacji o sprzęcie AGD/RTV 4. Etapy wyboru i zakupu sprzętu AGD/RTV 5. Ocena

Bardziej szczegółowo

Korzystanie z bankowości mobilnej a bezpieczeństwo w sieci raport z badania

Korzystanie z bankowości mobilnej a bezpieczeństwo w sieci raport z badania Korzystanie z bankowości mobilnej a bezpieczeństwo w sieci raport z badania Przygotowano dla: Warszawa, styczeń 2016 O badaniu Metodologia i próba 01 METODOLOGIA 02 PRÓBA Badanie online RTS Realizacja:

Bardziej szczegółowo

Warszawa, lipiec 2009 BS/96/2009 KORZYSTANIE Z INTERNETU

Warszawa, lipiec 2009 BS/96/2009 KORZYSTANIE Z INTERNETU Warszawa, lipiec 2009 BS/96/2009 KORZYSTANIE Z INTERNETU KORZYSTANIE Z INTERNETU Większość Polaków ma w domu komputer (65%) i dostęp do internetu (56%). Od ubiegłego roku odsetek osób mogących korzystać

Bardziej szczegółowo

ANKIETA ANONIMOWA. A) Dane osobowe. a) Jakie województwo?...

ANKIETA ANONIMOWA. A) Dane osobowe. a) Jakie województwo?... Nr ankiety: Nr edycji: 0 1 3 5 ANKIETA ANONIMOWA Ankieta ta służy do monitorowania karier zawodowych absolwentów WSAP w Szczeci, bada to ma na celu dostosowa planów i programów studiów oraz kierunków kształcenia

Bardziej szczegółowo

Co firmy kupują w Internecie i jak za to płacą?

Co firmy kupują w Internecie i jak za to płacą? Co firmy kupują w Internecie i jak za to płacą? RAPORT PEŁNY Patronat nad badaniem objęła Izba Gospodarki Elektronicznej Zapytaliśmy 800 firm 42,9% 456 małych firm (zatrudniających od 10 do 49 osób) 57,1%

Bardziej szczegółowo

DOŁĄCZ DO NAS! Społeczność Konsumencka FAMILO. Odkryj nowy. To Twoje oszczędności!

DOŁĄCZ DO NAS! Społeczność Konsumencka FAMILO. Odkryj nowy. To Twoje oszczędności! DOŁĄCZ DO NAS! Odkryj nowy Społeczność Konsumencka FAMILO To Twoje oszczędności! FAMILO, to także PIERWSZY INTERNETOWY SKLEP W POLSCE, w którym kupisz paliwa Dzięki osobie, która Ciebie zaprosiła ZAOSZCZĘDZISZ

Bardziej szczegółowo

Raport. Badanie Losów Absolwentów. Technologia Żywności. i Żywienie Człowieka

Raport. Badanie Losów Absolwentów. Technologia Żywności. i Żywienie Człowieka RPk-0332/5/10 Raport Badanie Losów Absolwentów Technologia Żywności i Żywienie Człowieka 2010 Marlena Włodkowska Emilia Kuczewska Biuro Karier 1. Cel badań Badania ankietowe przeprowadzone wśród pierwszych

Bardziej szczegółowo

Co Polacy kupują w Internecie? Raport Money.pl i ecard S.A. Autor: Marta Smaga, Money.pl m.smaga@money.pl

Co Polacy kupują w Internecie? Raport Money.pl i ecard S.A. Autor: Marta Smaga, Money.pl m.smaga@money.pl Co Polacy kupują w Internecie? Raport Money.pl i ecard S.A. Autor: Marta Smaga, Money.pl m.smaga@money.pl Wrocław, luty 2008 W 2007 roku juŝ 42 proc. internautów robiło zakupy w sklepach internetowych,

Bardziej szczegółowo

Prawo nowych technologii

Prawo nowych technologii Prawo nowych technologii Opinie i zachowania Polaków w związane zane z przestrzeganiem prawa autorskiego Najważniejsze wyniki badania przeprowadzonego na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie osób, które

Bardziej szczegółowo

Jak Polacy wybierają mieszkania? - Raport z badania

Jak Polacy wybierają mieszkania? - Raport z badania Jak Polacy wybierają mieszkania? - Raport z badania Warszawa, Styczeń 2015 Wstęp Od kilku lat w Polsce rośnie liczba sprzedawanych mieszkań. Jak wynika z danych Eurostatu z 2014 roku, dotyczących mieszkalnictwa,

Bardziej szczegółowo

BILLBIRD POLACY POKOCHALI EFAKTURY

BILLBIRD POLACY POKOCHALI EFAKTURY BILLBIRD POLACY POKOCHALI EFAKTURY P R E Z E N T A C J A N A P O D S T A W I E B A D A N I A Z W Y C Z A J E P O L A K Ó W Z W I Ą Z A N E Z P Ł A T N O Ś C I A M I R A C H U N K Ó W Internet dominuje

Bardziej szczegółowo

Klient z kat. elektronika czyli KTO? TD Pulse Electronics & Telco, Warszawa, czerwiec 2016

Klient z kat. elektronika czyli KTO? TD Pulse Electronics & Telco, Warszawa, czerwiec 2016 Klient z kat. elektronika czyli KTO? TD Pulse Electronics & Telco, Warszawa, czerwiec 2016 1 PAYBACK ale o co chodzi? 3 Prosty mechanizm Zbieranie punktów u wielu partnerów za pomocą jednej karty Płatność

Bardziej szczegółowo

Roczne zeznanie podatkowe Polaków PIT 2011. KPMG w Polsce Warszawa, kwiecień 2012

Roczne zeznanie podatkowe Polaków PIT 2011. KPMG w Polsce Warszawa, kwiecień 2012 Roczne zeznanie podatkowe Polaków PIT 2011 KPMG w Polsce Warszawa, kwiecień 2012 Spis treści 1. Najważniejsze wnioski 2. Metodyka badania 3. Kiedy rozliczamy się z Urzędem Skarbowym? 4. Czy rozliczenie

Bardziej szczegółowo

Rola tzw. wydatków drobnych na edukację dzieci w wieku 7-18 lat

Rola tzw. wydatków drobnych na edukację dzieci w wieku 7-18 lat Rola tzw. wydatków drobnych na edukację dzieci w wieku 7-18 lat Sierpień/ Wrzesień 2015 2015 Ipsos - Wszystkie prawa zastrzeżone. Niniejszy dokument zawiera Poufne i Zastrzeżone informacje Ipsos, które

Bardziej szczegółowo

Obstawianie wyników rozgrywek sportowych przez Internet 2011

Obstawianie wyników rozgrywek sportowych przez Internet 2011 Raport Obstawianie wyników rozgrywek sportowych przez Internet 2011 IMAS International w lutym 2011 w badaniu Omnibus-Online zbadał czy i jak internauci obstawiają wyniki rozgrywek sportowych w zakładach

Bardziej szczegółowo

W JAKI SPOSÓB KONSUMENCI KORZYSTAJĄ Z TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH W SKLEPACH

W JAKI SPOSÓB KONSUMENCI KORZYSTAJĄ Z TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH W SKLEPACH W JAKI SPOSÓB KONSUMENCI KORZYSTAJĄ Z TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH W SKLEPACH Wyniki międzynarodowego badania GfK luty 2015 r. 1 Globalne badanie GfK: Sposoby korzystania z telefonu komórkowego przez konsumentów

Bardziej szczegółowo

Projekt Prawa pacjenta Twoje prawa

Projekt Prawa pacjenta Twoje prawa Projekt Prawa pacjenta Twoje prawa Wyniki badania świadomości istnienia praw pacjenta wśród społeczeństwa polskiego w roku 2013 oraz analiza porównawcza z wynikami badania z 2008 r. Oba badania przeprowadził

Bardziej szczegółowo

RAPORT: KUPUJĘ W INTERNECIE 2014. e-izba - IZBA GOSPODARKI ELEKTRONICZNEJ 1

RAPORT: KUPUJĘ W INTERNECIE 2014. e-izba - IZBA GOSPODARKI ELEKTRONICZNEJ 1 RAPORT: KUPUJĘ W INTERNECIE 2014 e-izba - IZBA GOSPODARKI ELEKTRONICZNEJ 1 Internauci w Polsce 21,6 mln internautów (56% populacji) 17 mln (78% internautów) odwiedza serwisy ecommerce 12,7 mln (59% internautów)

Bardziej szczegółowo

Pilz E-Shop więcej niż zwykłe zakupy w internecie

Pilz E-Shop więcej niż zwykłe zakupy w internecie Pilz E-Shop więcej niż zwykłe zakupy w internecie Pilz E-Shop W sferze Business-to-Business dzisiejsze sklepy internetowe muszą oferować dużo więcej niż tylko dostępny przez całą dobę portal zakupowy ich

Bardziej szczegółowo

ANKIETA EWALUACJA PROGRAMU AKTYWNY SAMORZĄD MODUŁ II

ANKIETA EWALUACJA PROGRAMU AKTYWNY SAMORZĄD MODUŁ II Załącznik nr 4 do uchwały ANKIETA EWALUACJA PROGRAMU AKTYWNY SAMORZĄD MODUŁ II REALIZATOR: Starostwo Powiatowe w Kielcach Wydział Zdrowia i Polityki Społecznej DOTYCZY ROKU 2014 METRYCZKA 1. Województwo

Bardziej szczegółowo

2A. Który z tych wzorów jest dla P. najważniejszy? [ANKIETER : zapytać tylko o te kategorie, na które

2A. Który z tych wzorów jest dla P. najważniejszy? [ANKIETER : zapytać tylko o te kategorie, na które 1. Gdyby miał P. urządzać mieszkanie, to czy byłoby dla P. wzorem [ANKIETER odczytuje wszystkie opcje, respondent przy każdej z nich odpowiada tak/nie, rotacja] 1.1 To, jak wyglądają mieszkania w serialach,

Bardziej szczegółowo

W erze masowej konsumpcji prawdziwy sukces odnosi prosumpcyjny sposób myślenia, który przeciwstawia się dotychczasowej pasywnej roli konsumentów.

W erze masowej konsumpcji prawdziwy sukces odnosi prosumpcyjny sposób myślenia, który przeciwstawia się dotychczasowej pasywnej roli konsumentów. Prosumenci w polskim internecie na podstawie badania gemiusreport Warszawa, styczeń 2008 r. W erze masowej konsumpcji prawdziwy sukces odnosi prosumpcyjny sposób myślenia, który przeciwstawia się dotychczasowej

Bardziej szczegółowo

Wyniki badań na temat marki czekolady. Opracowanie: Krzos Ewa Ostapowicz Joanna Piszczek Edyta Skowroński Patryk

Wyniki badań na temat marki czekolady. Opracowanie: Krzos Ewa Ostapowicz Joanna Piszczek Edyta Skowroński Patryk Wyniki badań na temat marki czekolady Opracowanie: Krzos Ewa Ostapowicz Joanna Piszczek Edyta Skowroński Patryk Podstawowe dane Metoda badawcza: badanie ankietowe Narzędzie badawcze: Kwestionariusz ankiety

Bardziej szczegółowo

Beauty 2016 Jak Polacy dbają o urodę?

Beauty 2016 Jak Polacy dbają o urodę? Beauty 2016 Jak Polacy dbają o urodę? Oferta sprzedaży raportu GfK 2016 Raport GfK Beauty 1 Z roku na rok jesteśmy coraz pewniejsi, że nasze samopoczucie i wyrażanie siebie nie zależą od tego, jak wyglądamy

Bardziej szczegółowo

Poznanie opinii potencjalnych uczestników Programu Absolwent na temat gadżetów mających znaleźć się w sklepie online Programu.

Poznanie opinii potencjalnych uczestników Programu Absolwent na temat gadżetów mających znaleźć się w sklepie online Programu. CEL BADANIA Poznanie opinii potencjalnych uczestników Programu Absolwent na temat gadżetów mających znaleźć się w sklepie online Programu. METODA BADAWCZA W badaniu wykorzystano metodą CAWI (Computer-Assisted

Bardziej szczegółowo

Optymiści - Pesymiści P I O T R C I A C E K

Optymiści - Pesymiści P I O T R C I A C E K Optymiści - Pesymiści A K O N S U M P C J A D Ó B R I M E D I Ó W P I O T R C I A C E K O P R A C O W A Ł M I C H A Ł B E S Z C Z Y Ń S K I W S P Ó Ł P R A C A I Z A B E L A J A G O D Z I Ń S K A 1 jak

Bardziej szczegółowo

Prezentacja usług. Informacja Komunikacja Dystrybucja - Sprzedaż

Prezentacja usług. Informacja Komunikacja Dystrybucja - Sprzedaż Prezentacja usług Informacja Komunikacja Dystrybucja - Sprzedaż Twórcy firmy 7 lat doświadczenia w zakresie e-commerce Zarządzanie i tworzenie sukcesów największej polskiej apteki internetowej Domzdrowia.pl

Bardziej szczegółowo

Postrzeganie telefonów komórkowych

Postrzeganie telefonów komórkowych Postrzeganie telefonów komórkowych prezentacja przygotowana dla Warszawa, lipiec 2006 O BADANIU Cel badania: Próba: Metoda badania: Realizacja badania: 4-10 lipca 2006 Badanie miało na celu uzyskanie odpowiedzi

Bardziej szczegółowo

DOŁĄCZ DO NAS! Społeczność Konsumencka FAMILO. Odkryj nowy. To Twoje oszczędności!

DOŁĄCZ DO NAS! Społeczność Konsumencka FAMILO. Odkryj nowy. To Twoje oszczędności! DOŁĄCZ DO NAS! Odkryj nowy Społeczność Konsumencka FAMILO To Twoje oszczędności! FAMILO, to także PIERWSZY INTERNETOWY SKLEP W POLSCE, w którym kupisz paliwa Dzięki osobie, która Ciebie zaprosiła ZAOSZCZĘDZISZ

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ APLIKACYJNY NA PODYPLOMOWE STUDIA MENEDŻERSKIE EXECUTIVE MBA

FORMULARZ APLIKACYJNY NA PODYPLOMOWE STUDIA MENEDŻERSKIE EXECUTIVE MBA FORMULARZ APLIKACYJNY NA PODYPLOMOWE STUDIA MENEDŻERSKIE EXECUTIVE MBA A. DANE OSOBOWE I ADRESOWE foto Imię (imiona) i nazwisko Nazwisko rodowe Imiona rodziców / Data i miejsce urodzenia PESEL Adres domowy

Bardziej szczegółowo

Warszawa, lipiec 2013 BS/94/2013 JAK I GDZIE KUPUJEMY ŻYWNOŚĆ

Warszawa, lipiec 2013 BS/94/2013 JAK I GDZIE KUPUJEMY ŻYWNOŚĆ Warszawa, lipiec 2013 BS/94/2013 JAK I GDZIE KUPUJEMY ŻYWNOŚĆ Znak jakości przyznany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku 11 stycznia 2013 roku Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej ul. Żurawia

Bardziej szczegółowo

Polacy a domowe finanse

Polacy a domowe finanse Polacy a domowe finanse Wyniki badań dotyczące zarządzania budżetem domowym EGB Investments S.A. Bydgoszcz, czerwiec 2012 POLACY A CZĘSTOTLIWOŚĆ ZAKUPÓW 45% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 1. Pomyśl o zakupach

Bardziej szczegółowo

e-finanse rosną w siłę Autor: Maciej Miskiewicz, Arkadiusz Droździel, Money.pl

e-finanse rosną w siłę Autor: Maciej Miskiewicz, Arkadiusz Droździel, Money.pl e-finanse rosną w siłę Autor: Maciej Miskiewicz, Arkadiusz Droździel, Money.pl Wrocław, maj 2008 Internauci Money.pl w sieci najczęściej zakładają konta osobiste, kupują jednostki funduszy inwestycyjnych

Bardziej szczegółowo

Portale internetowe o zakupach w Białymstoku w wersji polskiej i rosyjskiej

Portale internetowe o zakupach w Białymstoku w wersji polskiej i rosyjskiej Portale internetowe o zakupach w Białymstoku w wersji polskiej i rosyjskiej Co nas wyróżnia Własne, ekskluzywne treści" Dotarcie do wyselekcjonowanej grupy celowej" Nowoczesne formy komunikacji (content

Bardziej szczegółowo

Spożywcze sieci handlowe. Oferta na raport PBS Loyalty Benchmark

Spożywcze sieci handlowe. Oferta na raport PBS Loyalty Benchmark Spożywcze sieci handlowe Oferta na raport Sopot, 2015 Loyalty Benchamark czego dotyczy badanie? 2? co to jest Loyalty Benchmark? jakie branże obejmuje projekt Loyalty Benchmark jest badaniem satysfakcji

Bardziej szczegółowo

Ocena nowelizacji ustawy refundacyjnej leków R A P O R T Z B A D A N I A C AT I B U S

Ocena nowelizacji ustawy refundacyjnej leków R A P O R T Z B A D A N I A C AT I B U S Ocena nowelizacji ustawy refundacyjnej leków R A P O R T Z B A D A N I A C AT I B U S Warszawa, Kwiecień 2012 Spis treści O P I S B A D A N I A 3 W N I O S K I 7 W Y N I K I 10 Z A Ł Ą C Z N I K : K W

Bardziej szczegółowo

Instytut Badania Opinii HOMO HOMINI BADANIE OPINII PUBLICZNEJ PRZEPROWADZONE NA ZLECENIE BZWBK JAK POLACY KORZYSTAJĄ Z KART PŁATNICZYCH?

Instytut Badania Opinii HOMO HOMINI BADANIE OPINII PUBLICZNEJ PRZEPROWADZONE NA ZLECENIE BZWBK JAK POLACY KORZYSTAJĄ Z KART PŁATNICZYCH? BADANIE OPINII PUBLICZNEJ JAK POLACY KORZYSTAJĄ Z KART PŁATNICZYCH? CZERWIEC 2010 Instytut Badania Opinii HOMO HOMINI BADANIE OPINII PUBLICZNEJ PRZEPROWADZONE NA ZLECENIE BZWBK JAK POLACY KORZYSTAJĄ Z

Bardziej szczegółowo

Ankieta Ratusz. Gdynia wrzesieo październik 2010. Zespół Prasowy Urzędu Miasta Gdyni

Ankieta Ratusz. Gdynia wrzesieo październik 2010. Zespół Prasowy Urzędu Miasta Gdyni Ankieta Ratusz Gdynia wrzesieo październik 2010 Zespół Prasowy Urzędu Miasta Gdyni Spis treści: Spis treści... str. 1 Wstęp str. 2-3 Prezentacja graficzna.. str. 3-8 Analiza SWOT.. str. 9 Wnioski koocowe.

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 3 do Szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia

Załącznik nr 3 do Szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia Załącznik nr 3 do Szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia Ankieta jest anonimowa. Uzyskane informacje w Ŝaden sposób nie będą kojarzone z osobą udzielającą wywiadu. Zostaną wykorzystywane wyłącznie do

Bardziej szczegółowo

Rozwój społeczeństwa informacyjnego na Mazowszu

Rozwój społeczeństwa informacyjnego na Mazowszu Rozwój społeczeństwa informacyjnego na Mazowszu w świetle Raportu dr Dominik Batorski Uniwersytet Warszawski 1 Plan wystąpienia 1. Badania Porównanie województwa Mazowieckiego z innymi województwami Zróżnicowanie

Bardziej szczegółowo

Proszę wypełnić całą ankietę (około 20 minut).

Proszę wypełnić całą ankietę (około 20 minut). Czerwiec 2016 r. Szanowni pacjenci! 1 Firma FOCUS PATIENT zajmuje się zbieraniem informacji zdrowotnych przy współpracy grup wsparcia, pacjentów, specjalistów z dziedziny medycyny, psychologów, farmaceutów

Bardziej szczegółowo