Autor: Bożena Grad, Urszula Nowicka, Jurij Stadnicki Tytuł: PODSTAWY OBSŁUGI NIERUCHOMOŚCI W teorii i praktyce Recenzent: prof. dr hab.

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Autor: Bożena Grad, Urszula Nowicka, Jurij Stadnicki Tytuł: PODSTAWY OBSŁUGI NIERUCHOMOŚCI W teorii i praktyce Recenzent: prof. dr hab."

Transkrypt

1

2 Autor: Bożena Grad, Urszula Nowicka, Jurij Stadnicki Tytuł: PODSTAWY OBSŁUGI NIERUCHOMOŚCI W teorii i praktyce Recenzent: prof. dr hab. Lech Pałasz Liczba stron: 415 Rok wydania: 2011 SPIS TREŚCI WSTĘP ROZDZIAŁ 1 RYNEK NIERUCHOMOŚCI 1.1 POJĘCIE RYNKU NIERUCHOMOŚCI 1.2. KLASYFIKACJA RYNKU NIERUCHOMOŚCI 1.3. CECHY CHARAKTERYSTYCZNE RYNKU NIERUCHOMOŚCI 1.4. FUNKCJE RYNKU NIERUCHOMOŚCI 1.5. UCZESTNICY RYNKU NIERUCHOMOŚCI 1.6. CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA FUNKCJONOWANIE RYNKU NIERUCHOMOŚCI ROZDZIAŁ 2 NIERUCHOMOŚCI PODSTAWOWE POJĘCIA I DEFINICJE 2.1. MIENIE JAKO KATEGORIA PRAWA CYWILNEGO Pojęcie praw majątkowych Przykłady praw (rzeczowych) majątkowych na nieruchomościach Pojęcie rzeczy ruchomych i nieruchomych 2.2. DEFINICJA NIERUCHOMOŚCI Nieruchomości gruntowe Nieruchomości budynkowe Nieruchomości lokalowe 2.3. WIECZYSTO-KSIĘGOWE UJĘCIE NIERUCHOMOŚCI 2.4. CZĘŚCI SKŁADOWE NIERUCHOMOŚCI Pojęcie części składowych nieruchomości 2.5. POJĘCIE PRZYNALEŻNOŚCI I POŻYTKÓW ROZDZIAŁ 3 PRAWA DO NIERUCHOMOŚCI 3.1. WŁASNOŚĆ NIERUCHOMOŚCI Zakres uprawnień i obowiązków właściciela Konstytucyjne gwarancje ochrony własności 3.2. WSPÓŁWŁASNOŚĆ NIERUCHOMOŚCI I JEJ POWSTANIE Rodzaje współwłasności Zniesienie współwłasności Współwłasność we wspólnocie mieszkaniowej 3.3. INNE PRAWA DO NIERUCHOMOŚCI Użytkowanie wieczyste Ograniczone prawa rzeczowe 3.4. STOSUNKI CYWILNO-PRAWNE Osoby fizyczne zdolność prawna i zdolność do czynności prawnych Osoby prawne: pojęcie, rodzaje i rejestry osób prawnych Jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej Czynności prawne Oświadczenia woli Forma czynności prawnych

3 Przedawnienia roszczeń Reprezentacja przy wykonywaniu czynności cywilno-prawnych Ogólne zasady zawierania umów Tryb zawarcia umowy Umowy przenoszące własność Umowy z zakresu prawa zobowiązań 3.5. WYBRANE ZAGADNIENIA Z ZAKRESU PRAWA I POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO Zasady ogólne prawa administracyjnego Struktura i kompetencje organów administracji publicznej Postępowanie administracyjne Decyzje i postanowienia Odwołania Wydawanie zaświadczeń Postępowanie sądowo-administracyjne Postępowanie egzekucyjne w administracji 3.6. WYBRANE ZAGADNIENIA Z ZAKRESU PRAWA BUDOWLANEGO Dokumentacja obiektu budowlanego Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego Rozbiórka obiektu budowlanego Okresowe przeglądy techniczne budynków i urządzeń 3.7. ŹRÓDŁA INFORMACJI O NIERUCHOMOŚCIACH Księgi wieczyste Kataster nieruchomości (ewidencja gruntów i budynków) Powiązanie między katastrem nieruchomości a księgami wieczystymi Ewidencja sieci uzbrojenia terenu oraz mapa zasadnicza Inne źródła informacji o nieruchomościach ROZDZIAŁ 4 GOSPODARKA NIERUCHOMOŚCIAMI 4.1. KOMPETENCJE ORGANÓW ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ W ZAKRESIE GOSPODAROWANIA NIERUCHOMOŚCIAMI 4.2. POJĘCIE ZASOBU NIERUCHOMOŚCI I JEGO RODZAJE 4.3. ZASADY OBROTU NIERUCHOMOŚCIAMI SKARBU PAŃSTWA I JEDNOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO Preferencyjny obrót nieruchomościami między Skarbem Państwa a jednostkami samorządu terytorialnego Zasada jawności obrotu nieruchomościami Pierwszeństwa i prawo pierwokupu w nabyciu nieruchomości Zbywanie nieruchomości w drodze przetargu i drodze bezprzetargowej Ustalanie cen i zasady udzielania bonifikat, opłaty adiacenckie Ustalanie i aktualizacja opłat z tytułu użytkowania wieczystego 4.4. POJĘCIE TRWAŁEGO ZARZĄDU 4.5. WYWŁASZCZENIA NIERUCHOMOŚCI, ODSZKODOWANIA I ZWROTY NIERUCHOMOŚCI ROZDZIAŁ 5 GOSPODARKA MIESZKANIOWA 5.1. GOSPODAROWANIE NIERUCHOMOŚCIAMI MIESZKALNYMI SKARBU PAŃSTWA I JEDNOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO Ochrona praw lokatorów Towarzystwo budownictwa społecznego (TBS) 5.2. GOSPODAROWANIE NIERUCHOMOŚCIAMI LOKALOWYMI Odrębna własność lokali Pojęcie nieruchomości wspólnej Wspólnota mieszkaniowa, prawa i obowiązki zarządu, uprawnienia właścicieli lokali względem Zarządu.

4 5.3. GOSPODAROWANIE NIERUCHOMOŚCIAMI SPÓŁDZIELCZYMI Spółdzielnia mieszkaniowa jako osoba prawna, organy spółdzielni i ich kompetencje Statuty i regulaminy spółdzielni, postępowanie wewnątrzspółdzielcze Spółdzielcze prawa do lokali i ich przekształcanie Rządowe programy wspierania i finansowania mieszkalnictwa 5.4. OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Podstawowe pojęcia związane z ochroną danych osobowych Organ ochrony danych osobowych Przypadki, w których przetwarzanie danych jest dopuszczalne Obowiązki administratora danych osobowych Prawa osoby, której dane dotyczą 5.5. ZAMÓWIENIA PUBLICZNE Podstawowe pojęcia z zakresu zamówień publicznych Zakres podmiotowy ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych Wyłączenia przedmiotowe i ograniczenia stosowania ustawy Zasady udzielania zamówień publicznych Tryby udzielania zamówień ROZDZIAŁ 6 EKONOMICZNE PODSTAWY RYNKU NIERUCHOMOŚCI 6.1. NIERUCHOMOŚĆ JAKO DOBRO EKONOMICZNE Cechy i funkcje nieruchomości w gospodarce rynkowej Wartość a cena nieruchomości 6.2 WARTOŚĆ RYNKOWA JAKO PODSTAWA WYCENY Definicja i interpretacja wartości rynkowej według ustawy o gospodarce nieruchomościami Sposoby określania wartości rynkowej 6.3. WARTOŚCI NIERYNKOWE JAKO PODSTAWA WYCENY Wartość godziwa Wartość bankowo-hipoteczna Wartość inwestycyjna Wartość katastralna Wartość odtworzeniowa 6.4. SPOSOBY OKREŚLENIA WARTOŚCI NIERUCHOMOŚCI 6.5. OCENA EKONOMICZNEJ EFEKTYWNOŚCI INWESTYCJI Pojęcie i klasyfikacja inwestycji 6.6. UPROSZCZONE METODY OCENY EFEKTYWNOŚCI INWESTYCJI Metoda okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych Metoda prostej stopy zwrotu nakładów inwestycyjnych 6.7. ROZWINIĘTE METODY OCENY EFEKTYWNOŚCI INWESTYCJI Metoda NPV (wartość zaktualizowana netto) Metoda rzeczywistej stopy zwrotu (IRR) 6.8. ELEMENTY ANALIZY FINANSOWO-EKONOMICZNEJ Metody analizy finansowo-ekonomicznej Analiza rentowności zarządzania nieruchomościami Bilans, rachunek wyników i przepływy finansowe zasady sporządzania i analizy danych Płynność finansowa w zarządzaniu nieruchomościami 6.9. METODY FINANSOWANIA NIERUCHOMOŚCI Źródła własne Źródła obce Inne źródła finansowania OBCIĄŻENIA NIERUCHOMOŚCI Hipoteka jako podstawowa forma zabezpieczenia wierzytelności na nieruchomości Inne obciążenia nieruchomości PODATKI I OPŁATY OD NIERUCHOMOŚCI Podatek leśny Podatek rolny

5 Podatki i opłaty lokalne ROZDZIAŁ 7 ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI 7.1. ZARZĄDCA NIERUCHOMOŚCI I JEGO STATUS PRAWNY Definicja zarządcy nieruchomości oraz działalności zawodowej w zakresie zarządzania nieruchomościami Nadawanie uprawnień zawodowych oraz uznawanie kwalifikacji zawodowych nabytych poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej Zakres czynności zawodowych zarządcy nieruchomości Formy wykonywania działalności zawodowej Doskonalenie kwalifikacji zawodowych przez zarządcy nieruchomości Odpowiedzialność zawodowa, cywilna i karna zarządcy nieruchomości 7.2. ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI Istota i cele zarządzania nieruchomościami Uczestnicy procesu zarządzania nieruchomościami 7.3. UMOWA O ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIĄ Forma i treść umowy Prawa i obowiązki stron umowy 7.4. PLAN ZARZĄDZANIA NIERUCHOMOŚCIĄ Cel i funkcje planu zarządzania nieruchomością Metodyka sporządzania planów zarządzania nieruchomością Plany zarządzania nieruchomością przykład empiryczny planu dla wybranej nieruchomości mieszkaniowej (Rozdział 8 ) 7.5. PROCEDURY W ZARZĄDZANIU NIERUCHOMOŚCIAMI Przejmowanie nieruchomości do zarządzania Cele właściciela wobec nieruchomości jako wytyczne działań zarządcy nieruchomości Procedury zarządzania operacyjnego 7.6. ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI MIESZKALNYMI Definicja i przykłady nieruchomości mieszkalnych Specyfika zarządzania nieruchomościami wspólnot mieszkaniowych Specyfika zarządzania nieruchomościami spółdzielni mieszkaniowych Specyfika zarządzania nieruchomościami towarzystw budownictwa społecznego Specyfika zarządzania nieruchomościami mieszkaniowymi Skarbu Państwa i jednostek samorządu terytorialnego Specyfika zarządzania nieruchomościami mieszkaniowymi stanowiącymi własność i współwłasność osób fizycznych i prawnych 7.7. POŚREDNICTWO W OBROCIE NIERUCHOMOŚCIAMI WYBRANE ZAGADNIENIA Istota i cele obrotu nieruchomościami Prawa i obowiązki pośrednika w obrocie nieruchomościami Wybrane procedury z zakresu pośrednictwa w obrocie nieruchomościami 7.8. RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY ROZDZIAŁ 8 ZAŁĄCZNIK PLAN ZARZĄDZANIA NIERUCHOMOŚCIĄ WSPÓLNĄ POŁOŻONĄ W RADOMIU PRZY UL. KWIATOWEJ CEL I ZAKRES PLANU Cele opracowania planu i oczekiwania właścicieli lokali Podstawowe akty prawne regulujące proces zarządzania opisywaną nieruchomością 8.2. PODSTAWOWE INFORMACJE O NIERUCHOMOŚCI Stan prawny nieruchomości i struktura własności Lokalizacja ogólna - przeznaczenie w planie zagospodarowania przestrzennego Lokalizacja szczegółowa Opis i stan techniczny budynku Charakterystyka nieruchomości (dane techniczne i funkcjonalne) Zawartość dokumentacji technicznej Sposób zagospodarowania i wykorzystania nieruchomości

6 Określenie potrzeb remontowych Obecny sposób zarządzania nieruchomością Podsumowanie i wnioski 8.3. ANALIZA RYNKU NIERUCHOMOŚCI Określenie zasięgu rynku Konkurencyjne nieruchomości (klienci potrzeby, preferencje) Analiza nieruchomości porównywalnych Podsumowanie i wnioski 8.4. ANALIZA FINANSOWA NIERUCHOMOŚCI Przychody i koszty specyfika poszczególnych pozycji i wartości łącznych Możliwość zwiększenia przychodów i zmniejszenia kosztów Potencjalne źródła finansowania Określenie wartości nieruchomości Podsumowanie i wnioski 8.5. ANALIZA STRATEGICZNA Mocne i słabe strony nieruchomości Szanse i zagrożenia Określenie wariantów postępowania 8.6. OCENAWARIANTÓWPOSTĘPOWANIA Ustalenie stopy dyskonta Skutki wdrażania poszczególnych wariantów Wskazanie wariantu optymalnego 8.7. PLAN REALIZACJIWYBRANEGOWARIANTU Z UWZGLĘDNIENIEM EWENTUALNYCH ZAGROŻEŃ 8.8. PODSUMOWANIE PLANU IWNIOSKI KOŃCOWE BIBLIOGRAFIA LITERATURA PODSTAWOWA PRZEPISY PRAWNE

SPIS TREŚCI... 5 WSTĘP ROZDZIAŁ 1 RYNEK NIERUCHOMOŚCI ROZDZIAŁ 2 NIERUCHOMOŚCI PODSTAWOWE POJĘCIA I DEFINICJE... 31

SPIS TREŚCI... 5 WSTĘP ROZDZIAŁ 1 RYNEK NIERUCHOMOŚCI ROZDZIAŁ 2 NIERUCHOMOŚCI PODSTAWOWE POJĘCIA I DEFINICJE... 31 SPIS TREŚCI SPIS TREŚCI... 5 WSTĘP... 11 ROZDZIAŁ 1 RYNEK NIERUCHOMOŚCI... 13 1.1 POJĘCIE RYNKU NIERUCHOMOŚCI... 13 1.2. KLASYFIKACJA RYNKU NIERUCHOMOŚCI... 20 1.3. CECHY CHARAKTERYSTYCZNE RYNKU NIERUCHOMOŚCI...

Bardziej szczegółowo

Minimum programowe dla kursu specjalistycznego w zakresie zarządzania nieruchomościami

Minimum programowe dla kursu specjalistycznego w zakresie zarządzania nieruchomościami Załącznik nr 1 do Porozumienia z dnia 9.01.2014 Minimum programowe dla kursu specjalistycznego w zakresie zarządzania nieruchomościami Program ogólny I. Zarządzanie nieruchomościami jako działalność zawodowa

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI WPROWADZENIE 17

SPIS TREŚCI WPROWADZENIE 17 SPIS TREŚCI WPROWADZENIE 17 Rozdział 1. Podstawowe wiadomości z zakresu zarządzania nieruchomościami 23 1.1. SYTUACJA PRAWNA ZARZĄDCY 25 1.1.1. Regulacje prawne dotyczące zawodu zarządcy nieruchomości

Bardziej szczegółowo

NIERUCHOMOŚCI. Zagadnienia prawne. pod redakcją Heleny Kisilowskiej. Wydanie IV. Wydawnictwo Prawnicze r LexisNexis 1

NIERUCHOMOŚCI. Zagadnienia prawne. pod redakcją Heleny Kisilowskiej. Wydanie IV. Wydawnictwo Prawnicze r LexisNexis 1 NIERUCHOMOŚCI Zagadnienia prawne pod redakcją Heleny Kisilowskiej Wydanie IV Wydawnictwo Prawnicze r LexisNexis 1 Warszawa 2007 SPIS TREŚCI WYKAZ SKRÓTÓW 13 WSTĘP 15 Rozdział I. NIERUCHOMOŚCI ZARYS OGÓLNY

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wykaz skrótów... 17. Wstęp... 21

Spis treści. Wykaz skrótów... 17. Wstęp... 21 Spis treści Wykaz skrótów................................. 17 Wstęp....................................... 21 Rozdział I. Zarys ogólny problematyki................. 23 1. Nieruchomości podstawowe pojęcia...................

Bardziej szczegółowo

PROGRAM SZCZEGÓŁOWY STUDIÓW PODYPLOMOWYCH ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI

PROGRAM SZCZEGÓŁOWY STUDIÓW PODYPLOMOWYCH ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI PROGRAM SZCZEGÓŁOWY STUDIÓW PODYPLOMOWYCH ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI 288 godzin zajęć 10 miesięcy nauki 13 zjazdów I. PODSTAWY WIEDZY Z ZAKRESU PRAWA 1. Część ogólna prawa cywilnego (8 godz.) 1.1. Podmioty

Bardziej szczegółowo

MINIMALNE WYMOGI PROGRAMOWE DLA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH W ZAKRESIE ZARZĄDZANIA NIERUCHOMOŚCIAMI

MINIMALNE WYMOGI PROGRAMOWE DLA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH W ZAKRESIE ZARZĄDZANIA NIERUCHOMOŚCIAMI Dziennik Ustaw Nr 117 9663 Poz. 786 Program ogólny: MINIMALNE WYMOGI PROGRAMOWE DLA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH W ZAKRESIE ZARZĄDZANIA NIERUCHOMOŚCIAMI Załącznik nr 3 Dziennik Ustaw Nr 117 9664 Poz. 786 Dziennik

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI 1. Podstawowe pojęcia dotyczące nieruchomości Podstawy prawne gospodarowania nieruchomościami Zasoby nieruchomości...

SPIS TREŚCI 1. Podstawowe pojęcia dotyczące nieruchomości Podstawy prawne gospodarowania nieruchomościami Zasoby nieruchomości... SPIS TREŚCI Od autorów... 9 1. Podstawowe pojęcia dotyczące nieruchomości... 11 1.1. Mienie... 11 1.2. Definicja nieruchomości... 15 1.3. Rodzaje nieruchomości... 17 1.4. Części składowe nieruchomości...

Bardziej szczegółowo

Pośrednictwo w Obrocie Nieruchomościami Program

Pośrednictwo w Obrocie Nieruchomościami Program Podstawy wiedzy z zakresu prawa: Pośrednictwo w Obrocie Nieruchomościami Program 1. Część ogólna prawa cywilnego (8 godz.) Podmioty prawa cywilnego Szczególne regulacje dotyczące spółek handlowych (osobowych

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI 1. Podstawowe pojęcia dotyczące nieruchomości Prawne uwarunkowania gospodarki nieruchomościami Zasoby nieruchomości...

SPIS TREŚCI 1. Podstawowe pojęcia dotyczące nieruchomości Prawne uwarunkowania gospodarki nieruchomościami Zasoby nieruchomości... SPIS TREŚCI Od autorów... 9 1. Podstawowe pojęcia dotyczące nieruchomości... 11 1.1. Mienie... 11 1.2. Rodzaje mienia... 14 1.3. Definicja nieruchomości... 15 1.4. Granice nieruchomości... 15 1.5. Rodzaje

Bardziej szczegółowo

Minimum programowe dla pośredników w obrocie nieruchomościami

Minimum programowe dla pośredników w obrocie nieruchomościami Załącznik nr 1a do Porozumienia z dnia 9.01 013 r. Minimum programowe dla pośredników w Program ogólny Blok Grupa tematyczna Tematyka wykładów Liczba godzin I PODSTAWY WIEDZY Z ZAKRESU PRAWA 5 1 Pojęcia

Bardziej szczegółowo

Spis treści Ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997 r. (Dz.U. Nr 115, poz. 741) Dział I. Przepisy ogólne

Spis treści Ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997 r. (Dz.U. Nr 115, poz. 741) Dział I. Przepisy ogólne Przedmowa.............................................. XIII Wykaz skrótów........................................... Ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997 r. (Dz.U. Nr 115, poz.

Bardziej szczegółowo

Dział II. Gospodarowanie nieruchomościami stanowiącymi własność Skarbu Państwa oraz własność jednostki samorządu terytorialnego

Dział II. Gospodarowanie nieruchomościami stanowiącymi własność Skarbu Państwa oraz własność jednostki samorządu terytorialnego Przedmowa Wprowadzenie Wykaz skrótów Komentarz Ustawa o gospodarce nieruchomościami Dział I. Przepisy ogólne Art. 1. Zakres regulacji Art. 2. Inne ustawy Art. 3. Organ centralny i doradczy Art. 4. Słowniczek

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI CZĘŚCI PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ZAKRESU POŚREDNICTWA NIERUCHOMOŚCIAMI

SPIS TREŚCI CZĘŚCI PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ZAKRESU POŚREDNICTWA NIERUCHOMOŚCIAMI SPIS TREŚCI 1 WPROWADZENIE 17 1 Sektor nieruchomości w gospodarce rynkowej 18 1.2. Sektor nieruchomości w procesie transformacji 21 1.2.1. Polskie reformy gospodarcze 21 1.2.2. Rola sektora nieruchomości

Bardziej szczegółowo

Spis treści Rozdział 1. Wprowadzenie do prawa rzeczowego Rozdział 2. Własność i stosunki własnościowe

Spis treści Rozdział 1. Wprowadzenie do prawa rzeczowego Rozdział 2. Własność i stosunki własnościowe Wstęp... XIII Wykaz skrótów... Wykaz literatury... XIX Rozdział 1. Wprowadzenie do prawa rzeczowego... 1 1. Pojęcie prawa rzeczowego... 1 I. Definicja... 1 II. Źródła prawa rzeczowego... 2 2. Prawa podmiotowe

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 7 czerwca 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 7 czerwca 2010 r. Dziennik Ustaw Nr 117 9645 Poz. 786 786 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych wymogów programowych dla studiów podyplomowych w zakresie wyceny nieruchomości,

Bardziej szczegółowo

przedmiotów w ramach, których realizowane są treści z minimum w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami

przedmiotów w ramach, których realizowane są treści z minimum w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami Kierunek GP, specjalność: OnRN studia pierwszego stopnia Zestawienie przedmiotów w ramach, których realizowane są treści z minimum w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami Lp. Liczba Zrealizowa-

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI CZĘŚĆ I. PRAWO CYWILNE CZĘŚĆ OGÓLNA

SPIS TREŚCI CZĘŚĆ I. PRAWO CYWILNE CZĘŚĆ OGÓLNA SPIS TREŚCI Przedmowa... Wstęp... Wykaz skrótów... Skróty powoływanej literatury... XI XIII XV XIX CZĘŚĆ I. PRAWO CYWILNE CZĘŚĆ OGÓLNA Rozdział I. Zagadnienia wstępne... 3 1. Podziały systemu prawa i pojęcie

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Od autorów...9 Wykaz skrótów... 11. 1.1. Stosunek cywilnoprawny... 13. 1.2. Osoby fizyczne... 14. 1.3. Osoby prawne...

SPIS TREŚCI. Od autorów...9 Wykaz skrótów... 11. 1.1. Stosunek cywilnoprawny... 13. 1.2. Osoby fizyczne... 14. 1.3. Osoby prawne... SPIS TREŚCI Od autorów...9 Wykaz skrótów... 11 I. Wybrane zagadnienia z obszaru prawa 1. Część ogólna prawa cywilnego Michał Hejbudzki... 13 1.1. Stosunek cywilnoprawny... 13 1.2. Osoby fizyczne... 14

Bardziej szczegółowo

TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH INŻYNIERSKICH STUDIA STACJONARNE PIERWSZEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 2009/2010

TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH INŻYNIERSKICH STUDIA STACJONARNE PIERWSZEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 2009/2010 TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH INŻYNIERSKICH STUDIA STACJONARNE PIERWSZEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 2009/2010 Katedra Gospodarki Nieruchomościami i Rozwoju Regionalnego (nazwa Jednostki Organizacyjnej) Geodezja

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Przedmowa Wykaz skrótów Część I OGÓLNE WIADOMOŚCI O PRAWIE RZECZOWYM

Spis treści. Przedmowa Wykaz skrótów Część I OGÓLNE WIADOMOŚCI O PRAWIE RZECZOWYM Spis treści Przedmowa......................................................... 11 Wykaz skrótów...................................................... 13 Część I OGÓLNE WIADOMOŚCI O PRAWIE RZECZOWYM ROZDZIAŁ

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Ustawa Kodeks cywilny (Wyciąg) z dnia 23 kwietnia 1964 r...9

SPIS TREŚCI. Ustawa Kodeks cywilny (Wyciąg) z dnia 23 kwietnia 1964 r...9 SPIS TREŚCI 1. PRAWO CYWILNE I ADMINISTRACYJNE Ustawa Kodeks cywilny (Wyciąg) z dnia 23 kwietnia 1964 r....9 Ustawa Kodeks postępowania cywilnego (Wyciąg) z dnia 17 listopada 1964 r.... 43 Ustawa o księgach

Bardziej szczegółowo

Podziały nieruchomości : komentarz / Zygmunt Bojar. wyd Katowice, Spis treści

Podziały nieruchomości : komentarz / Zygmunt Bojar. wyd Katowice, Spis treści Podziały nieruchomości : komentarz / Zygmunt Bojar. wyd. 3. - Katowice, 2012 Spis treści Wstęp do wydania III 7 Wprowadzenie 9 I. Zarys problematyki związanej z podziałami nieruchomości 13 1. Uwagi ogólne

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Przedmowa do dziewiątego wydania... V. Wykaz literatury... XXI

Spis treści. Przedmowa do dziewiątego wydania... V. Wykaz literatury... XXI Przedmowa do dziewiątego wydania... V Wykaz skrótów... XVII Wykaz literatury... XXI Rozdział I. Ogólne wiadomości o prawie rzeczowym... 1 1. Pojęcie i ogólna charakterystyka podmiotowych praw rzeczowych...

Bardziej szczegółowo

kierunku GiK, specjalność: geodezja i szacowanie nieruchomości (studia stacjonarne i niestacjonarne w Toruniu)

kierunku GiK, specjalność: geodezja i szacowanie nieruchomości (studia stacjonarne i niestacjonarne w Toruniu) Prace inŝynierskie kierunku GiK, specjalność: geodezja i szacowanie nieruchomości (studia stacjonarne i niestacjonarne w Toruniu) Omówienie aspektów prawnych i technicznych podziałów nieruchomości wraz

Bardziej szczegółowo

SZKOLENIA PFRN. Kontakt z PFRN: 22 654 58 69 (71); e-mail: federacja@pfrn.pl; http://www.pfrn.pl

SZKOLENIA PFRN. Kontakt z PFRN: 22 654 58 69 (71); e-mail: federacja@pfrn.pl; http://www.pfrn.pl SZKOLENIA PFRN UMOWY POŚREDNICTWA ZAWIERANE Z DEWELOPEREM zagadnienia prawne, wzajemne relacje deweloper pośrednik, właściwa treść umowy pośrednictwa i załączników do umowy a odpowiedzialność pośrednika

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wykaz skrótów... 13 Wstęp... 15

Spis treści. Wykaz skrótów... 13 Wstęp... 15 Spis treści Spis treści Wykaz skrótów............................................................ 13 Wstęp..................................................................... 15 ROZDZIAŁ I. Prawa rzeczowe...............................................

Bardziej szczegółowo

Spis treści. 1. Uwagi wstępne... 29

Spis treści. 1. Uwagi wstępne... 29 Wykaz skrótów... XIII Wykaz literatury... XVII Wstęp... 1 Rozdział I. Ewolucja instytucji zarządu... 19 1. Formy dysponowania nieruchomościami publicznymi na rzecz jednostek bez osobowości prawnej w dwudziestoleciu

Bardziej szczegółowo

Projekt z dnia 19 października 2009 r. 1 35 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia. 2009 r.

Projekt z dnia 19 października 2009 r. 1 35 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia. 2009 r. Projekt z dnia 19 października 2009 r. 1 35 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia. 2009 r. w sprawie minimalnych wymogów programowych dla studiów podyplomowych w zakresie wyceny nieruchomości,

Bardziej szczegółowo

Podstawy wiedzy z zakresu prawa Kod przedmiotu

Podstawy wiedzy z zakresu prawa Kod przedmiotu Podstawy wiedzy z zakresu prawa - opis przedmiotu Informacje ogólne Nazwa przedmiotu Podstawy wiedzy z zakresu prawa Kod przedmiotu 06.4-WI-BUDP-pod.wiedz.-N16 Wydział Kierunek Wydział Budownictwa, Architektury

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Ustawa Kodeks cywilny (Wyciąg) z dnia 23 kwietnia 1964 r...9

SPIS TREŚCI. Ustawa Kodeks cywilny (Wyciąg) z dnia 23 kwietnia 1964 r...9 SPIS TREŚCI 1. PRAWO CYWILNE I ADMINISTRACYJNE Ustawa Kodeks cywilny (Wyciąg) z dnia 23 kwietnia 1964 r....9 Ustawa Kodeks postępowania cywilnego (Wyciąg) z dnia 17 listopada 1964 r.... 43 Ustawa o księgach

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE Nr BO.0050.35.2015 BURMISTRZA OZIMKA z dnia 19 marca 2015 r.

ZARZĄDZENIE Nr BO.0050.35.2015 BURMISTRZA OZIMKA z dnia 19 marca 2015 r. ZARZĄDZENIE Nr BO.0050.35.2015 BURMISTRZA OZIMKA z dnia 19 marca 2015 r. w sprawie przyjęcia planu wykorzystania gminnego zasobu nieruchomości na lata 2015-2017 Na podstawie art. 30 ust. 2 pkt. 3 ustawy

Bardziej szczegółowo

Spis treści Wykaz skrótów Wykaz literatury Wykaz orzecznictwa Wykaz aktów normatywnych Wstęp Rozdział I. Rozwój instytucji odrębnej własności lokalu

Spis treści Wykaz skrótów Wykaz literatury Wykaz orzecznictwa Wykaz aktów normatywnych Wstęp Rozdział I. Rozwój instytucji odrębnej własności lokalu Wykaz skrótów... Wykaz literatury... Wykaz orzecznictwa... XXXVII Wykaz aktów normatywnych... Wstęp... XIII XIX XLIX Rozdział I. Rozwój instytucji odrębnej własności lokalu... 1 1. Rys historyczny instytucji

Bardziej szczegółowo

Książka zawiera charakterystykę najważniejszych zagadnień związanych z gospodarką nieruchomościami. W szczególności dotyczy ona:

Książka zawiera charakterystykę najważniejszych zagadnień związanych z gospodarką nieruchomościami. W szczególności dotyczy ona: Tytuł: Podstawy gospodarowania nieruchomościami Autorzy: Maciej Nowak, Teodor Skotarczak (red.) Wydawnictwo: CeDeWu.pl Rok wydania: 2013 Opis: Książka zawiera charakterystykę najważniejszych zagadnień

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Str. Nb. Literatura... XIII Wykaz skrótów... XXI

Spis treści. Str. Nb. Literatura... XIII Wykaz skrótów... XXI Literatura... XIII Wykaz skrótów... XXI Rozdział 1. Pojęcie nieruchomości w prawie polskim... 1 1 1. Geneza pojęcia nieruchomości... 1 1 2. Definicja nieruchomości we współczesnym prawie polskim... 3 8

Bardziej szczegółowo

Spis treści: Rozdział I Prawo cywilne

Spis treści: Rozdział I Prawo cywilne Spis treści: Rozdział I Prawo cywilne A. Część ogólna 1. Osoby fizyczne 1.1. Konstrukcja prawna 1.2. Zdolność prawna osób fizycznych 1.3. Zdolność do czynności prawnych osób fizycznych (I) Brak zdolności

Bardziej szczegółowo

Prawne aspekty gospodarowania i obrotu nieruchomościami, Ustawa o gospodarce nieruchomościami

Prawne aspekty gospodarowania i obrotu nieruchomościami, Ustawa o gospodarce nieruchomościami 27 28 lutego 2017r., Warszawa Centrum Prawne aspekty gospodarowania i obrotu nieruchomościami, Ustawa o gospodarce nieruchomościami Ramy prawne gospodarowania i obrotu nieruchomościami Cywilnoprawne formy

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wprowadzenie... XIII Wykaz skrótów... Wykaz literatury... XIX

Spis treści. Wprowadzenie... XIII Wykaz skrótów... Wykaz literatury... XIX Wprowadzenie... XIII Wykaz skrótów... Wykaz literatury... XIX Rozdział 1. Zagadnienia wstępne... 1 1.1. Pojęcie nieruchomości... 1 1.2. Rodzaje nieruchomości... 3 1.3. Prawa związane z nieruchomościami...

Bardziej szczegółowo

Podziały nieruchomości - komentarz kod produktu: 4958 kategoria: Kategorie > WYDAWNICTWA > KSIĄŻKI > GEODEZJA

Podziały nieruchomości - komentarz kod produktu: 4958 kategoria: Kategorie > WYDAWNICTWA > KSIĄŻKI > GEODEZJA Zapraszamy do sklepu www.sklep.geoezja.pl I-NET.PL Sp.J. o. GeoSklep Olsztyn, ul. Cementowa 3/301 tel. +48 609 571 271, 89 670 11 00, 58 7 421 571 faks 89 670 11 11, 58 7421 871 e-mail sklep@geodezja.pl

Bardziej szczegółowo

DZIAŁALNOŚĆ ZAWODOWA - PROMOWANIE PROFESJONALIZMU

DZIAŁALNOŚĆ ZAWODOWA - PROMOWANIE PROFESJONALIZMU TERMIN GODZINY TEMAT 06.II (piątek) 14:30-20:00 I. PODSTAWOWE ZAGADNIENIA PODSTAWOWE ZAGADNIENIA WPROWADZENIE DZIAŁALNOŚĆ ZAWODOWA - PROMOWANIE PROFESJONALIZMU 1. Historia zawodu pośrednika w obrocie nieruchomościami

Bardziej szczegółowo

Od Autorek Rozdział I Pojęcie wspólnoty mieszkaniowej...17

Od Autorek Rozdział I Pojęcie wspólnoty mieszkaniowej...17 Spis treści Od Autorek...15 Rozdział I Pojęcie wspólnoty mieszkaniowej...17 1. Wstęp...17 2. Lokal jako przedmiot odrębnej własności...17 2.1. Definicja lokalu i jego części składowe...18 2.2. Samodzielność

Bardziej szczegółowo

OPIS MODUŁU KSZTAŁCENIA (SYLABUS) dla przedmiotu Gospodarka nieruchomościami na kierunku Prawo

OPIS MODUŁU KSZTAŁCENIA (SYLABUS) dla przedmiotu Gospodarka nieruchomościami na kierunku Prawo Poznań, dnia 30 września 2015 r. Dr Aneta Suchoń I. Informacje ogólne OPIS MODUŁU KSZTAŁCENIA (SYLABUS) dla przedmiotu Gospodarka nieruchomościami na kierunku Prawo 1. Nazwa modułu : Gospodarka nieruchomościami

Bardziej szczegółowo

Program nauczania poszczególnych przedmiotów

Program nauczania poszczególnych przedmiotów Program nauczania poszczególnych przedmiotów 1. Część ogólna prawa cywilnego (8 godz. - wykład) Podmioty prawa cywilnego. Szczególne regulacje dotyczące spółek handlowych (osobowych i kapitałowych). Przesłanki

Bardziej szczegółowo

Wykaz skrótów aktów prawnych

Wykaz skrótów aktów prawnych Spis treści Przedmowa Wykaz skrótów aktów prawnych Rozdział I. Rzeczoznawstwo majątkowe (Jerzy Dydenko, Tomasz Telega) 2. Uzyskanie uprawnień rzeczoznawcy majątkowego 3. Wykonywanie zawodu rzeczoznawcy

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XXIV/135/2000 Rady Powiatu w Jarocinie z dnia 14 lipca 2000r.

UCHWAŁA NR XXIV/135/2000 Rady Powiatu w Jarocinie z dnia 14 lipca 2000r. UCHWAŁA NR XXIV/135/2000 Rady Powiatu w Jarocinie z dnia 14 lipca 2000r. w sprawie określenia zasad nabycia, zbycia i obciąŝania nieruchomości oraz ich wydzierŝawiania lub wynajmowania na okres dłuŝszy

Bardziej szczegółowo

Nr referencyjny nadany sprawie przez Zamawiającego

Nr referencyjny nadany sprawie przez Zamawiającego Nr referencyjny nadany sprawie przez Zamawiającego IZP-Z.271.33.2016 TOM III SIZW - SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Świadczenie usług w zakresie wykonania zadań polegających na sporządzaniu operatów

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wykaz skrótów Wprowadzenie... 17

Spis treści. Wykaz skrótów Wprowadzenie... 17 Wykaz skrótów... 13 Wprowadzenie.... 17 Rozdział I. Zasoby nieruchomości Skarbu Państwa... 21 1. Uwagi ogólne.... 21 2. Zasób nieruchomości w znaczeniu prawnym.... 26 2.1. Zasób nieruchomości Skarbu Państwa....

Bardziej szczegółowo

Plan wykorzystania zasobu nieruchomości stanowiących własność Gminy Reszel oraz oddanych w użytkowanie wieczyste na lata 2015-2017

Plan wykorzystania zasobu nieruchomości stanowiących własność Gminy Reszel oraz oddanych w użytkowanie wieczyste na lata 2015-2017 Załącznik do Zarządzenia Nr 130/2014 Burmistrza Reszla z dnia 29 grudnia 2014 roku Plan wykorzystania zasobu nieruchomości stanowiących własność Gminy Reszel oraz oddanych w użytkowanie wieczyste na lata

Bardziej szczegółowo

Wykład otwarty : Aspekty teoretyczne i praktyczne wyceny nieruchomości

Wykład otwarty : Aspekty teoretyczne i praktyczne wyceny nieruchomości WYŻSZA SZKOŁA EKONOMII TURYSTYKI i NAUK SPOŁECZNYCH Kielce, dnia 27 listopada 2011r. Wykład otwarty : Aspekty teoretyczne i praktyczne wyceny nieruchomości 1. Istota i cele wyceny nieruchomości 1.1.Podstawowym

Bardziej szczegółowo

Wycena nieruchomości i zawód rzeczoznawcy podstawowe informacje. Dr Małgorzata Zięba

Wycena nieruchomości i zawód rzeczoznawcy podstawowe informacje. Dr Małgorzata Zięba Wycena nieruchomości i zawód rzeczoznawcy podstawowe informacje Dr Małgorzata Zięba Omawiane zagadnienia 1. Regulacje prawne wyceny 2. Nadawanie uprawnień zawodowych 3. Działalnośćzawodowa rzeczoznawcy

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 77/15 BURMISTRZA MIASTA I GMINY GNIEW. z dnia 17 czerwca 2015 r.

ZARZĄDZENIE NR 77/15 BURMISTRZA MIASTA I GMINY GNIEW. z dnia 17 czerwca 2015 r. ZARZĄDZENIE NR 77/15 BURMISTRZA MIASTA I GMINY GNIEW z dnia 17 czerwca 2015 r. w sprawie: ustalenia szczegółowej procedury sprzedaży, oddawania w użytkowanie wieczyste, najem, dzierżawę nieruchomości oraz

Bardziej szczegółowo

Program studiów na kierunku Zarządzanie specjalność Gospodarowanie nieruchomościami z SP Wycena nieruchomości w WSB w Chorzowie

Program studiów na kierunku Zarządzanie specjalność Gospodarowanie nieruchomościami z SP Wycena nieruchomości w WSB w Chorzowie Program studiów na kierunku Zarządzanie specjalność Gospodarowanie nieruchomościami z SP Wycena nieruchomości w WSB w Chorzowie liczba godzin: 286 Program I. PODSTAWY WIEDZY Z ZAKRESU PRAWA - (84 godz.)

Bardziej szczegółowo

Wrocław, dnia 31 grudnia 2013 r. Poz UCHWAŁA NR XXIX/175/2013 RADY GMINY RUJA. z dnia 19 grudnia 2013 r.

Wrocław, dnia 31 grudnia 2013 r. Poz UCHWAŁA NR XXIX/175/2013 RADY GMINY RUJA. z dnia 19 grudnia 2013 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO Wrocław, dnia 31 grudnia 2013 r. Poz. 6667 UCHWAŁA NR XXIX/175/2013 RADY GMINY RUJA z dnia 19 grudnia 2013 r. w sprawie zasad gospodarowania nieruchomościami

Bardziej szczegółowo

Ekonomiczny Uniwersytet Dziecięcy. Zarządzanie nieruchomościami Trendy na rynku nieruchomości Dr Adam Wyszkowski EKONOMICZNY UNIWERSYTET DZIECIĘCY

Ekonomiczny Uniwersytet Dziecięcy. Zarządzanie nieruchomościami Trendy na rynku nieruchomości Dr Adam Wyszkowski EKONOMICZNY UNIWERSYTET DZIECIĘCY Ekonomiczny Uniwersytet Dziecięcy Zarządzanie nieruchomościami Trendy na rynku nieruchomości Dr Adam Wyszkowski Uniwersytet w Białymstoku 13 października 2011 r. Co nas otacza? 1 Nieruchomość jako rzecz

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie nieruchomościami

Zarządzanie nieruchomościami Zarządzanie nieruchomościami WSB Chorzów - Studia podyplomowe Opis kierunku Zarządzanie nieruchomościami - studia na WSB w Chorzowie Zarządzanie nieruchomościami to obecnie problem, z którym spotykamy

Bardziej szczegółowo

Wycena Nieruchomości. liczba godzin: 288 Program: I. Podstawy wiedzy z zakresu prawa

Wycena Nieruchomości. liczba godzin: 288 Program: I. Podstawy wiedzy z zakresu prawa Wycena Nieruchomości To nie nieruchomości i sposób ich wyceny wywołały światowy kryzys, choć rynek nieruchomości ponosi jego konsekwencje. Ze względu na gospodarczo - społeczną konstrukcję współczesnego

Bardziej szczegółowo

Zarządzenie Nr 325/GN/16 Prezydenta Miasta Słupska z dnia 16 maja 2016 r. zarządzam, co następuje:

Zarządzenie Nr 325/GN/16 Prezydenta Miasta Słupska z dnia 16 maja 2016 r. zarządzam, co następuje: Zarządzenie Nr 325/GN/16 Prezydenta Miasta Słupska z dnia 16 maja 2016 r. w sprawie ustalenia Regulaminu Wewnętrznego Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miejskiego w Słupsku. Na podstawie 2 ust.

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR X/60/2015 RADY POWIATU JELENIOGÓRSKIEGO. z dnia 29 września 2015 r.

UCHWAŁA NR X/60/2015 RADY POWIATU JELENIOGÓRSKIEGO. z dnia 29 września 2015 r. UCHWAŁA NR X/60/2015 RADY POWIATU JELENIOGÓRSKIEGO z dnia 29 września 2015 r. w sprawie zasad gospodarowania nieruchomościami stanowiącymi własność Powiatu Jeleniogórskiego Na podstawie art. 12 pkt 8 lit.

Bardziej szczegółowo

TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH MAGISTERSKICH STUDIA STACJONARNE DRUGIEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 2011/2012

TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH MAGISTERSKICH STUDIA STACJONARNE DRUGIEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 2011/2012 TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH MAGISTERSKICH STUDIA STACJONARNE DRUGIEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 0/0 Katedra Gospodarki Nieruchomościami i Rozwoju Regionalnego (nazwa Jednostki Organizacyjnej) Geodezja i Szacowanie

Bardziej szczegółowo

specjalność zarządzanie nieruchomościami

specjalność zarządzanie nieruchomościami Studia Podyplomowe GOSPODARKA NIERUCHOMOŚCIAMI specjalność zarządzanie nieruchomościami rok akadem. 2014/2015 Program i efekty kształcenia POLITECHNIKA KOSZALIŃSKA Nazwa studiów podyplomowych GOSPODARKA

Bardziej szczegółowo

MINIMALNE WYMOGI PROGRAMOWE DLA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH W ZAKRESIE WYCENY NIERUCHOMOŚCI I PODSTAWY WIEDZY Z ZAKRESU PRAWA 84

MINIMALNE WYMOGI PROGRAMOWE DLA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH W ZAKRESIE WYCENY NIERUCHOMOŚCI I PODSTAWY WIEDZY Z ZAKRESU PRAWA 84 Załącznik MINIMALNE WYMOGI PROGRAMOWE DLA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH W ZAKRESIE WYCENY NIERUCHOMOŚCI Program ogólny: Lp. bloku Lp. grupy tematycznej Tematyka wykładów Liczba godzin edukacyjnych *) I PODSTAWY

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA Nr VID175/03 RADY GMINY W LUBRZY. w sprawie określenia zasad nabywania, zbywania, obciążania nieruchomości

UCHWAŁA Nr VID175/03 RADY GMINY W LUBRZY. w sprawie określenia zasad nabywania, zbywania, obciążania nieruchomości UCHWAŁA Nr VID175/03 RADY GMINY W LUBRZY w sprawie określenia zasad nabywania, zbywania, obciążania nieruchomości gruntowych oraz ich wydzierżawienia lub najmu na okres dłuższy niż 3 lata. Na podstawie

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Spis Treści

Spis treści. Spis Treści Spis Treści Spis treści Wykaz skrótów... 11 Wstęp.... 15 1. Organy publiczne... 17 1.1. Struktura organów publicznych....................................... 17 1.2. Podział terytorialny kraju.... 17 1.3.

Bardziej szczegółowo

KONSPEKTY DO WYKŁADÓW Z ZAKRESU PRAWA CYWILNEGO (CZĘŚĆ OGÓLNA, PRAWO RZECZOWE, PRAWO SPADKOWE)

KONSPEKTY DO WYKŁADÓW Z ZAKRESU PRAWA CYWILNEGO (CZĘŚĆ OGÓLNA, PRAWO RZECZOWE, PRAWO SPADKOWE) prof. dr hab. Jacek Górecki radca prawny KONSPEKTY DO WYKŁADÓW Z ZAKRESU PRAWA CYWILNEGO (CZĘŚĆ OGÓLNA, PRAWO RZECZOWE, PRAWO SPADKOWE) 1. PRAWO CYWILNE - CZĘŚĆ OGÓLNA I PODMIOTY PRAWA CYWILNEGO I ICH

Bardziej szczegółowo

Uchwała Nr 38/VIII/15 Rady Miejskiej w Szydłowcu z dnia 30 kwietnia 2015 r.

Uchwała Nr 38/VIII/15 Rady Miejskiej w Szydłowcu z dnia 30 kwietnia 2015 r. Uchwała Nr 38/VIII/15 Rady Miejskiej w Szydłowcu z dnia 30 kwietnia 2015 r. w sprawie określenia zasad gospodarowania nieruchomościami stanowiącymi własność Gminy Szydłowiec. Na podstawie art. 18 ust.

Bardziej szczegółowo

Ekonomiczny Uniwersytet Dziecięcy

Ekonomiczny Uniwersytet Dziecięcy Ekonomiczny Uniwersytet Dziecięcy Zarządzanie nieruchomościami dr Dominika Brodowicz Katedra Miasta Innowacyjnego, SGH Uniwersytet w Białymstoku 13 października 2016 r. EKONOMICZNY UNIWERSYTET DZIECIĘCY

Bardziej szczegółowo

Prawo geodezyjne i gospodarki nieruchomościami. Geodezja i Kartografia I stopień (I stopień / II stopień) akademicki (ogólno akademicki / praktyczny)

Prawo geodezyjne i gospodarki nieruchomościami. Geodezja i Kartografia I stopień (I stopień / II stopień) akademicki (ogólno akademicki / praktyczny) Załącznik nr 7 do Zarządzenia Rektora nr 10/12 z dnia 21 lutego 2012r. KARTA MODUŁU / KARTA PRZEDMIOTU Kod modułu Nazwa modułu Nazwa modułu w języku angielskim Obowiązuje od roku akademickiego 2014/2015

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wykaz skrótów Wstęp... 15

Spis treści. Wykaz skrótów Wstęp... 15 Wykaz skrótów................................. 11 Wstęp....................................... 15 ROZDZIAŁ I. Księgi wieczyste geneza i rozwój, przedmiot, budowa oraz funkcje..................... 23 1.

Bardziej szczegółowo

Wrocław, dnia 5 grudnia 2013 r. Poz. 6240 UCHWAŁA NR XLVI/254/13 RADY GMINY ŁAGIEWNIKI. z dnia 28 listopada 2013 r.

Wrocław, dnia 5 grudnia 2013 r. Poz. 6240 UCHWAŁA NR XLVI/254/13 RADY GMINY ŁAGIEWNIKI. z dnia 28 listopada 2013 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO Wrocław, dnia 5 grudnia 2013 r. Poz. 6240 UCHWAŁA NR XLVI/254/13 RADY GMINY ŁAGIEWNIKI z dnia 28 listopada 2013 r. w sprawie zasad gospodarowania mieniem gminy

Bardziej szczegółowo

Część I. Pytania testowe

Część I. Pytania testowe Część I. Pytania testowe Ustawa z 21.8.1997 r. o gospodarce nieruchomościami (tekst jedn. Dz.U. z 2010 r. Nr 102, poz. 651 ze zm.) 1. 384 Według przepisów ustawy o gospodarce nieruchomościami, pojęcie

Bardziej szczegółowo

Kurs praktyczny na Zarządcę Nieruchomości KIGN Zakres tematyczny

Kurs praktyczny na Zarządcę Nieruchomości KIGN Zakres tematyczny Kurs praktyczny na Zarządcę Nieruchomości KIGN Zakres tematyczny ZAPOZNANIE SIĘ ZE SPECYFIKĄ PRACY W TEMATYCE NIERUCHOMOŚCI Podstawowe pojęcia, istota, cele, obszar ZAPOZNANIE SIĘ Z FORMAMI ORGANIZACYJNO

Bardziej szczegółowo

Wstęp. Marian Wolanin Sędzia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego

Wstęp. Marian Wolanin Sędzia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego Marian Wolanin Sędzia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego Zbiór przepisów prawnych Nieruchomości Edycja Sądowa przeznaczony jest dla osób zajmujących się szeroko rozumianą prawną problematyką nieruchomości.

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 1 MINIMALNE WYMOGI PROGRAMOWE DLA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH W ZAKRESIE WYCENY NIERUCHOMOŚCI Program ogólny:

Załącznik nr 1 MINIMALNE WYMOGI PROGRAMOWE DLA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH W ZAKRESIE WYCENY NIERUCHOMOŚCI Program ogólny: 1 786 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych wymogów programowych dla studiów podyplomowych w zakresie wyceny nieruchomości, pośrednictwa w obrocie nieruchomościami

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Część I. Nieruchomość, działka gruntu, działka budowlana... 1

Spis treści. Część I. Nieruchomość, działka gruntu, działka budowlana... 1 Spis treści Wykaz skrótów... Wykaz aktów prawnych... XV XXI Część I. Nieruchomość, działka gruntu, działka budowlana... 1 Rozdział 1. Pojęcie nieruchomości... 3 1.1. Definicje w Kodeksie cywilnym... 3

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR RADY GMINY MIELEC. z dnia..

UCHWAŁA NR RADY GMINY MIELEC. z dnia.. UCHWAŁA NR RADY GMINY MIELEC z dnia.. w sprawie określenia zasad nabywania, zbywania i obciążania nieruchomości, ich wydzierżawiania, wynajmowania lub użyczania na czas oznaczony dłuższy niż trzy lata

Bardziej szczegółowo

Gorzów Wielkopolski, dnia 11 marca 2016 r. Poz. 556 UCHWAŁA NR XX/70/2016 RADY GMINY WYMIARKI. z dnia 4 marca 2016 r.

Gorzów Wielkopolski, dnia 11 marca 2016 r. Poz. 556 UCHWAŁA NR XX/70/2016 RADY GMINY WYMIARKI. z dnia 4 marca 2016 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA LUBUSKIEGO Gorzów Wielkopolski, dnia 11 marca 2016 r. Poz. 556 UCHWAŁA NR XX/70/2016 RADY GMINY WYMIARKI z dnia 4 marca 2016 r. w sprawie zasad nabywania, zbywania i obciążania

Bardziej szczegółowo

OPIS MODUŁU KSZTAŁCENIA (SYLABUS) dla przedmiotu Zarządzanie Nieruchomościami na kierunku Prawno-ekonomicznym

OPIS MODUŁU KSZTAŁCENIA (SYLABUS) dla przedmiotu Zarządzanie Nieruchomościami na kierunku Prawno-ekonomicznym Poznań, dnia 30 września 2015 r. Dr Aneta Suchoń OPIS MODUŁU KSZTAŁCENIA (SYLABUS) dla przedmiotu Zarządzanie Nieruchomościami na kierunku Prawno-ekonomicznym I. Informacje ogólne 1. Nazwa modułu : Zarządzanie

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XVI/104/2015 RADY MIEJSKIEJ W ŻYWCU. z dnia 30 grudnia 2015 r.

UCHWAŁA NR XVI/104/2015 RADY MIEJSKIEJ W ŻYWCU. z dnia 30 grudnia 2015 r. UCHWAŁA NR XVI/104/2015 RADY MIEJSKIEJ W ŻYWCU z dnia 30 grudnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu uchwały w sprawie zasad gospodarowania nieruchomościami stanowiącymi własność Gminy Żywiec

Bardziej szczegółowo

LITERATURA I TREŚCI PROGRAMOWE STUDIÓW PODYPLOMOWYCH WYCENY I GOSPODARKI NIERUCHOMOŚCIAMI

LITERATURA I TREŚCI PROGRAMOWE STUDIÓW PODYPLOMOWYCH WYCENY I GOSPODARKI NIERUCHOMOŚCIAMI LITERATURA I TREŚCI PROGRAMOWE STUDIÓW PODYPLOMOWYCH WYCENY I GOSPODARKI NIERUCHOMOŚCIAMI 1 Lp. Nazwa przedmiotu ilość godz. forma SEMESTR 01 1 1. Część ogólna prawa cywilnego 1.1. Podmioty prawa cywilnego

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA NR XIV/187/11 RADY MIASTA GDAŃSKA. z dnia 30 czerwca 2011 r. w sprawie zasad gospodarowania nieruchomościami Miasta Gdańska

UCHWAŁA NR XIV/187/11 RADY MIASTA GDAŃSKA. z dnia 30 czerwca 2011 r. w sprawie zasad gospodarowania nieruchomościami Miasta Gdańska UCHWAŁA NR XIV/187/11 RADY MIASTA GDAŃSKA z dnia 30 czerwca 2011 r. w sprawie zasad gospodarowania nieruchomościami Miasta Gdańska Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 9 lit a ustawy z dnia 8 marca 1990 r.

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKAT MINISTRA BUDOWNICTWA

KOMUNIKAT MINISTRA BUDOWNICTWA KOMUNIKAT MINISTRA BUDOWNICTWA 1) z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie ustalenia minimalnych wymogów programowych dla studiów podyplomowych w zakresie zarzdzania nieruchomociami Na podstawie art. 196 ustawy

Bardziej szczegółowo

STATUT ZAKŁADU GOSPODARKI MIESZKANIOWEJ W PIEKARACH ŚLĄSKICH Rozdział I Podstawa prawna działania Zakładu Zakład Gospodarki Mieszkaniowej w Piekarach

STATUT ZAKŁADU GOSPODARKI MIESZKANIOWEJ W PIEKARACH ŚLĄSKICH Rozdział I Podstawa prawna działania Zakładu Zakład Gospodarki Mieszkaniowej w Piekarach STATUT ZAKŁADU GOSPODARKI MIESZKANIOWEJ W PIEKARACH ŚLĄSKICH STATUT ZAKŁADU GOSPODARKI MIESZKANIOWEJ W PIEKARACH ŚLĄSKICH Rozdział I Podstawa prawna działania Zakładu Zakład Gospodarki Mieszkaniowej w

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 24 czerwca 2014 r. Poz. 826. rozporządzenie ministra infrastruktury i rozwoju 1) z dnia 12 czerwca 2014 r.

Warszawa, dnia 24 czerwca 2014 r. Poz. 826. rozporządzenie ministra infrastruktury i rozwoju 1) z dnia 12 czerwca 2014 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 24 czerwca 2014 r. Poz. 826 rozporządzenie ministra infrastruktury i rozwoju 1) z dnia 12 czerwca 2014 r. w sprawie minimalnych wymogów programowych

Bardziej szczegółowo

specjalność pośrednictwo w obrocie nieruchomościami

specjalność pośrednictwo w obrocie nieruchomościami Studia Podyplomowe GOSPODARKA NIERUCHOMOŚCIAMI specjalność pośrednictwo w obrocie nieruchomościami rok akadem. 2014/2015 Program i efekty kształcenia POLITECHNIKA KOSZALIŃSKA Nazwa studiów podyplomowych

Bardziej szczegółowo

Kurs Licencyjny Zarządca Nieruchomości oraz Pośrednik w obrocie nieruchomościami - minimum programowe F PPRN

Kurs Licencyjny Zarządca Nieruchomości oraz Pośrednik w obrocie nieruchomościami - minimum programowe F PPRN Kurs Licencyjny Zarządca Nieruchomości oraz Pośrednik w obrocie - minimum programowe F PPRN Informacje o usłudze Numer usługi 206/08/0/8303/580 Cena netto 0,00 zł Cena brutto 500,00 zł Cena netto za godzinę

Bardziej szczegółowo

Podstawy prawa cywilnego z umowami w administracji. Redaktorzy: Piotr Stec, Mariusz Załucki

Podstawy prawa cywilnego z umowami w administracji. Redaktorzy: Piotr Stec, Mariusz Załucki Podstawy prawa cywilnego z umowami w administracji. Redaktorzy:, Spis treści: Wykaz skrótów Słowo wstępne do wydania drugiego Część I. Wprowadzenie do prawa cywilnego Rozdział 1. Zagadnienia podstawowe

Bardziej szczegółowo

IAN GROUP Nieruchomości Tel fax Rzeszów

IAN GROUP Nieruchomości Tel fax Rzeszów IAN GROUP Nieruchomości Tel fax17 864 06 06 35-030 Rzeszów www.iangroup.net Ustawa o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości Ostatnio wprowadzona aktualizacja: Dz.U.

Bardziej szczegółowo

4. Stan na koniec roku r.(bz) , ,12. b) Reja 2 17, ,12. c) Ledóchowskiego 14 21,43 943,88

4. Stan na koniec roku r.(bz) , ,12. b) Reja 2 17, ,12. c) Ledóchowskiego 14 21,43 943,88 Dodatkowe informacje i objaśnienia do sprawozdania finansowego za 2014 rok Spółdzielni Mieszkaniowej SPÓŁDZIELCA ul. Kaszubska 8. Informacje i objaśnienia do bilansu Szczegółowy zakres zmian wartości grup

Bardziej szczegółowo

Rzeszów, dnia 11 maja 2015 r. Poz UCHWAŁA NR VI/43/2015 RADY MIEJSKIEJ W BRZOZOWIE. z dnia 31 marca 2015 r.

Rzeszów, dnia 11 maja 2015 r. Poz UCHWAŁA NR VI/43/2015 RADY MIEJSKIEJ W BRZOZOWIE. z dnia 31 marca 2015 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO Rzeszów, dnia 11 maja 2015 r. Poz. 1545 UCHWAŁA NR VI/43/2015 RADY MIEJSKIEJ W BRZOZOWIE z dnia 31 marca 2015 r. w sprawie zasad nabywania, zbywania i obciążania

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO

DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO Katowice, dnia 11 maja 2017 r. Poz. 3115 OBWIESZCZENIE RADY MIEJSKIEJ W SOSNOWCU z dnia 27 kwietnia 2017 r. w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego Uchwały Nr 95/X/2015

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN przyjęć członków, ustanawiania praw do lokali i zamiany mieszkań w Spółdzielni Mieszkaniowej w Staszowie

REGULAMIN przyjęć członków, ustanawiania praw do lokali i zamiany mieszkań w Spółdzielni Mieszkaniowej w Staszowie REGULAMIN przyjęć członków, ustanawiania praw do lokali i zamiany mieszkań w Spółdzielni Mieszkaniowej w Staszowie I. Podstawa prawna: 1. Ustawa z 16 września 1982 r. Prawo spółdzielcze (tekst jednolity

Bardziej szczegółowo

Grupa treści kształcenia, w ramach której przedmiot jest realizowany Kierunkowa

Grupa treści kształcenia, w ramach której przedmiot jest realizowany Kierunkowa Tryb studiów Stacjonarne Kierunek studiów EKONOMIA Poziom studiów Stopień pierwszy Rok studiów/ semestr III; semestr 5 Specjalność Bez specjalności Kod katedry/zakładu w systemie USOS 10000000 Wydział

Bardziej szczegółowo

Imię, nazwisko i tytuł/stopień KOORDYNATORA (-ÓW) kursu/przedmiotu zatwierdzającego protokoły w systemie USOS Tomasz Dębowski, dr

Imię, nazwisko i tytuł/stopień KOORDYNATORA (-ÓW) kursu/przedmiotu zatwierdzającego protokoły w systemie USOS Tomasz Dębowski, dr Tryb studiów Studia stacjonarne Kierunek studiów Ekonomia Poziom studiów Pierwszego stopnia Rok studiów/ semestr 3 / 5 Specjalność Bez specjalności Kod katedry/zakładu w systemie USOS 10000000 Wydział

Bardziej szczegółowo

TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH MAGISTERSKICH STUDIA STACJONARNE DRUGIEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 2010/2011

TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH MAGISTERSKICH STUDIA STACJONARNE DRUGIEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 2010/2011 Załącznik nr 2 TEMATYKA PRAC DYPLOMOWYCH MAGISTERSKICH STUDIA STACJONARNE DRUGIEGO STOPNIA ROK AKADEMICKI 2010/2011 Katedra Gospodarki Nieruchomościami i Rozwoju Regionalnego (nazwa Jednostki Organizacyjnej)

Bardziej szczegółowo

Literatura przedmiotu

Literatura przedmiotu Literatura przedmiotu 1. Belniak Stanisław, Wierzchowski Maciej 2005. Źródła informacji o nieruchomościach ; Wydawnictwo Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie. 2. Bieniek Gerard, Rudnicki

Bardziej szczegółowo

Tekst ustawy przyjęty przez Senat bez poprawek USTAWA. z dnia 13 kwietnia 2016 r. o zmianie ustawy o lasach

Tekst ustawy przyjęty przez Senat bez poprawek USTAWA. z dnia 13 kwietnia 2016 r. o zmianie ustawy o lasach Tekst ustawy przyjęty przez Senat bez poprawek USTAWA z dnia 13 kwietnia 2016 r. o zmianie ustawy o lasach Art. 1. W ustawie z dnia 28 września 1991 r. o lasach (Dz. U. z 2015 r. poz. 2100 oraz z 2016

Bardziej szczegółowo

START w nieruchomościach praktyczny kurs pośrednika w obrocie nieruchomościami PROGRAM ROZSZERZONY Z LICENCJĄ PFRN (29 maja 20 czerwca 2015r.

START w nieruchomościach praktyczny kurs pośrednika w obrocie nieruchomościami PROGRAM ROZSZERZONY Z LICENCJĄ PFRN (29 maja 20 czerwca 2015r. START w nieruchomościach praktyczny kurs pośrednika w obrocie nieruchomościami PROGRAM ROZSZERZONY Z LICENCJĄ PFRN (29 maja 20 czerwca 2015r.) TERMIN GODZINY TEMAT 29.V (piątek) 14:30-20:00 I. PODSTAWOWE

Bardziej szczegółowo

Przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości

Przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości Przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości Sposób załatwienia sprawy Na wniosek użytkownika wieczystego - patrz formularz, kancelaria tut. Urzędu (pokój nr 2, parter),

Bardziej szczegółowo

Gdańsk, dnia 7 stycznia 2016 r. Poz. 37 UCHWAŁA NR XIV/104/2015 RADY GMINY STEGNA. z dnia 30 listopada 2015 r.

Gdańsk, dnia 7 stycznia 2016 r. Poz. 37 UCHWAŁA NR XIV/104/2015 RADY GMINY STEGNA. z dnia 30 listopada 2015 r. DZIENNIK URZĘDOWY WOJEWÓDZTWA POMORSKIEGO Gdańsk, dnia 7 stycznia 2016 r. Poz. 37 UCHWAŁA NR XIV/104/2015 RADY GMINY STEGNA z dnia 30 listopada 2015 r. w sprawie określenia zasad nabywania, zbywania i

Bardziej szczegółowo

Część I - Grunty gminne ZESTAWIENIE NIERUCHOMOŚCI GRUNTOWYCH NA TERENIE MIASTA

Część I - Grunty gminne ZESTAWIENIE NIERUCHOMOŚCI GRUNTOWYCH NA TERENIE MIASTA Część I - Grunty gminne ZESTAWIENIE NIERUCHOMOŚCI GRUNTOWYCH NA TERENIE MIASTA Ogólna powierzchnia Miasta 17,448,0 ha 17,448,0 ha w tym: grunty własności Skarbu Państwa 8.976,0 ha 8.796,0 ha grunty prywatne

Bardziej szczegółowo