Agnieszka Gościoska. Testy na Aplikacje. Częśd XI. Prawo międzynarodowe prywatne

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Agnieszka Gościoska. Testy na Aplikacje. Częśd XI. Prawo międzynarodowe prywatne"

Transkrypt

1 1

2 Agnieszka Gościoska Testy na Aplikacje Częśd XI Prawo międzynarodowe prywatne 2

3 1. Zgodnie z ustawą Prawo prywatne międzynarodowe, dla rozwodu w pierwszej kolejności właściwe jest: A. wspólne prawo ojczyste małżonków z chwili wystąpienia z żądaniem rozwodu, B. prawo paostwa, w którym wyłącznie powód ma miejsce zamieszkania, C. prawo paostwa, w którym wyłącznie pozwany ma miejsce zamieszkania. 2. Wg ustawy Prawo prywatne międzynarodowe, roszczenia alimentacyjne między krewnymi lub powinowatymi podlegają: A. prawu paostwa, w którym strony mają miejsce zamieszkania, niezależnie od tego, jakie jest ich prawo ojczyste, B. prawu ojczystemu osoby uprawnionej do alimentacji, C. prawu paostwa, w którym pozwany ma miejsce zamieszkania. 3. Zgodnie z ustawą Prawo prywatne międzynarodowe, o ważności testamentu: A. rozstrzyga prawo ojczyste spadkodawcy z chwili jego śmierci, wystarcza jednak zachowanie formy przewidzianej przez prawo paostwa, w którym czynnośd ta zostaje dokonana, B. rozstrzyga prawo ojczyste spadkodawcy z chwili dokonania tej czynności, wystarcza jednak zachowanie formy przewidzianej przez prawo paostwa, w którym czynnośd ta zostaje dokonana, C. rozstrzyga prawo ojczyste spadkodawcy z chwili dokonania tej czynności i nie wystarcza zachowanie formy przewidzianej przez prawo paostwa, w którym czynnośd ta zostaje dokonana. 4. Zgodnie z ustawą Prawo prywatne międzynarodowe, o możności zawarcia małżeostwa przez osoby posiadające obywatelstwa różnych paostw rozstrzyga w stosunku do każdej ze stron: A. prawo paostwa ich wspólnego miejsca zamieszkania, 3

4 B. jej prawo ojczyste, C. prawo paostwa, w którym małżeostwo to jest zawierane. 5. Zgodnie z ustawą Prawo prywatne międzynarodowe, w sprawach spadkowych, jeżeli spadkodawca posiadał obywatelstwo, właściwe jest: A. prawo ojczyste spadkodawcy z chwili jego śmierci, B. prawo właściwe według ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, C. prawo właściwe według ostatniego miejsca pobytu spadkodawcy. 6. Zgodnie z ustawą Prawo prywatne międzynarodowe, do zobowiązao z umowy ubezpieczenia, jeżeli strony nie mają siedziby w tym samym paostwie i nie dokonały wyboru prawa, stosuje się prawo paostwa, w którym w chwili zawarcia umowy ma siedzibę: A. zakład ubezpieczeo, B. ubezpieczony, C. ubezpieczający. 7. Zgodnie z ustawą Prawo prywatne międzynarodowe, zdolnośd do czynności prawnej osoby fizycznej posiadającej obywatelstwo, podlega: A. prawu miejsca dokonania czynności, B. prawu paostwa, w którym osoba ta ma miejsce zamieszkania, C. jej prawu ojczystemu. 4

5 8. Na gruncie przepisów prawa prywatnego międzynarodowego, prawem właściwym w sprawach spadkowych, dla spadkodawcy posiadającego w chwili jego śmierci obywatelstwo polskie i jednocześnie niemieckie, a zmarłego w Austrii, gdzie posiadał stałe miejsce zamieszkania będzie: A. prawo polskie, B. prawo niemieckie, C. prawo austriackie. 9. O możności unieważnienia małżeostwa, na gruncie przepisów prawa prywatnego międzynarodowego, rozstrzyga co do zasady: A. prawo paostwa w którym małżeostwo zostało zawarte, B. prawo ojczyste w stosunku do każdej ze stron, C. prawo paostwa w którym oboje małżonkowie mają miejsce zamieszkania. 10. Zdolnośd do czynności prawnych osoby fizycznej, dokonującej takiej czynności w zakresie swego przedsiębiorstwa, w myśl zasady wyrażonej w przepisach prawa prywatnego międzynarodowego, podlega prawu paostwa: A. w którym znajduje się siedziba tego przedsiębiorstwa, B. ojczystego osoby fizycznej, C. w którym dokonywana jest ta czynnośd prawna. 11. W myśl zasady wyrażonej w przepisach prawa prywatnego międzynarodowego, forma czynności prawnej podlega: A. prawu ojczystemu strony tej czynności, B. prawu paostwa, w którym czynnośd zostaje dokonana, 5

6 C. prawu właściwemu dla tej czynności. 12. Zobowiązania umowne dotyczące nieruchomości, w myśl zasady wynikającej z przepisów prawa prywatnego międzynarodowego, podlegają prawu paostwa: A. w którym nieruchomośd jest położona, B. wybranemu przez strony, jeżeli pozostaje ono w związku z zobowiązaniem, C. w którym umowa została zawarta. 13. Jeżeli umowa międzynarodowa, której Polska jest stroną nie stanowi inaczej, o możności zawarcia małżeostwa rozstrzyga w stosunku do każdej ze stron: A. jej prawo ojczyste, B. prawo, na którego terytorium małżeostwo jest zawierane, C. prawo polskie, gdy jedną ze stron jest obywatel polski. 14. Wymóg zgody matki na uznanie dziecka urodzonego podlega: A. prawu paostwa, którego dziecko jest obywatelem w chwili uznania, B. prawu ojczystemu matki z chwili uznania, C. prawu ojczystemu dziecka z chwili jego urodzenia. 15. Wg ustawy Prawo prywatne międzynarodowe roszczenia matki przeciwko ojcu dziecka nie pochodzącego z małżeostwa, związane z poczęciem i urodzeniem się dziecka, podlegają prawu ojczystemu: A. matki, 6

7 B. dziecka, C. ojca. 16. Do oceny formy udzielonego w Niemczech pełnomocnictwa do sprzedaży w Polsce samochodu, właściwe jest : A. wyłącznie prawo polskie, B. prawo polskie, ale wystarczy dochowad wymagao przewidzianych przez prawo niemieckie, C. wyłącznie prawo niemieckie. 17. Wg ustawy Prawo prywatne międzynarodowe dla rozwodu właściwe jest : A. prawo ojczyste powoda, B. ostatnie wspólne prawo ojczyste małżonków, C. wspólne prawo ojczyste małżonków z chwili wystąpienia z żądaniem rozwodu. 18. Jeżeli ustawa przewiduje właściwośd prawa ojczystego, a obywatelstwa danej osoby nie można ustalid albo osoba ta nie ma obywatelstwa żadnego paostwa, stosuje się prawo paostwa: A. z którym osoba ta jest najściślej związana B. w którym ma miejsce zamieszkania C. polskiego 19. Jeżeli cudzoziemiec niezdolny wg swego prawa ojczystego dokonał w Polsce czynności prawnej mającej wywrzed w Polsce skutek, zdolnośd cudzoziemca podlega w tym zakresie: A. prawu polskiemu, o ile wymaga tego ochrona osób trzecich działających w dobrej wierze 7

8 B. zawsze prawu polskiemu C. jego prawu ojczystemu 20. Do stwierdzenia zgonu stosuje się: A. prawo kraju, w którym osoba zmarła B. jej prawo ojczyste C. prawo kraju ostatniego miejsca pobytu 21. Jeżeli w sprawie o uznanie cudzoziemca za zmarłego lub o stwierdzenie jego zgonu orzeka sąd polski stosuje się prawo: A. polskie B. ojczyste cudzoziemca C. kraju, w którym miał on ostatnie miejsce zamieszkania 22. Przedawnienie roszczenia podlega prawu: A. właściwemu dla czynności, z której roszczenie wynika B. ojczystemu osoby uprawnionej z roszczenia C. właściwemu dla tego roszczenia 23. Forma zawarcia małżeostwa podlega prawu paostwa: A. w którym oboje nupturienci maja miejsce zamieszkania B. w którym jest ono zawierane 8

9 C. wspólnego pochodzenia nupturientów lub wspólnego ich zamieszkania 24. Stosunki prawne między rodzicami a dzieckiem podlegają prawu: A. ojczystemu dziecka B. ojczystemu rodziców C. ojczystemu matki 25. Uznanie dziecka podlega prawu paostwa: A. którego dziecko jest obywatelem w chwili urodzenia B. którego dziecko jest obywatelem w chwili uznania C. ojczystego matki 26. Zaprzeczenie ojcostwa podlega prawu: A. ojczystemu dziecka z chwili zaprzeczenia B. ojczystemu ojca C. ojczystemu dziecka z chwili urodzenia 27. Przysposobienie podlega prawu: A. ojczystemu przysposabiającego B. ojczystemu przysposabianego C. miejsca zamieszkania przysposabianego 9

10 28. Opieka podlega prawu: A. ojczystemu opiekuna B. miejsca zamieszkania opiekuna C. ojczystemu osoby, dla której jest lub ma byd ustanowiona 29. Do zobowiązao z umowy sprzedaży rzecz ruchomych właściwe jest prawo paostwa: A. w którym w chwili zawarcia umowy ma siedzibę albo miejsce zamieszkania kupujący B. w którym w chwili zawarcia umowy ma siedzibę albo miejsce zamieszkania sprzedający C. w którym nastąpiło zawarcie umowy 30. Do zobowiązao z umowy zlecenia właściwe jest prawo paostwa: A. w którym w chwili zawarcia umowy ma siedzibę albo miejsce zamieszkania dający zlecenie B. w którym w chwili zawarcia umowy ma siedzibę albo miejsce zamieszkania przyjmujący zlecenie C. w którym nastąpiło zawarcie umowy 31. Zobowiązanie nie wynikające z czynności prawnej podlega prawu paostwa: A. w którym nastąpiło zdarzenie będące źródłem zobowiązania B. w którym ma miejsce zamieszkania osoba będąca zobowiązana C. w którym ma miejsce zamieszkania osoba uprawniona 10

11 1. A 2. B 3. B 4. B 5. A 6. A 7. C 8. A 9. B 10. A 11. C 12. A 13. A 14. A 15. A 16. B 17. C 18. B 19. A 20. B 21. A 22. C 23. B 24. A 25. B 26. C 27. A 28. C 29. B 30. B 31. A 11

Prawo prywatne międzynarodowe Ostatnio wprowadzona aktualizacja: 1999.12.16 zm. Dz.U.99.52.532 USTAWA. z dnia 12 listopada 1965 r.

Prawo prywatne międzynarodowe Ostatnio wprowadzona aktualizacja: 1999.12.16 zm. Dz.U.99.52.532 USTAWA. z dnia 12 listopada 1965 r. Prawo prywatne międzynarodowe Ostatnio wprowadzona aktualizacja: 1999.12.16 zm. Dz.U.99.52.532 USTAWA z dnia 12 listopada 1965 r. Prawo prywatne międzynarodowe (Dz. U. z dnia 17 listopada 1965 r.) I. Przepisy

Bardziej szczegółowo

Prawo prywatne międzynarodowe

Prawo prywatne międzynarodowe Prawo prywatne międzynarodowe Rok akademicki 2017/2018 Zajęcia nr 4 mgr Maria Dymitruk maria.dymitruk@uwr.edu.pl Centrum Badań Problemów Prawnych i Ekonomicznych Komunikacji Elektronicznej Pytania 1. Jakie

Bardziej szczegółowo

Tabela porównawcza dawna i obowiązująca ustawa Prawo prywatne międzynarodowe

Tabela porównawcza dawna i obowiązująca ustawa Prawo prywatne międzynarodowe Tabela porównawcza dawna i obowiązująca ustawa Prawo prywatne międzynarodowe Dz.U.11.80.432 Nowa ustawa Dz.U.65.46.290 z późn. zm. USTAWA z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe 1) (Dz. U.

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe 1)

USTAWA. z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe 1) Dziennik Ustaw Nr 80 4898 Poz. 432 432 USTAWA z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe 1) Rozdział 1 Przepisy ogólne Art. 1. Ustawa niniejsza reguluje właściwość prawa dla stosunków z zakresu

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe 1) Rozdział 1 Przepisy ogólne

USTAWA z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe 1) Rozdział 1 Przepisy ogólne Kancelaria Sejmu s. 1/18 USTAWA z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe 1) Opracowano na podstawie: Dz. U. z 2011 r. Nr 80, poz. 432. Rozdział 1 Przepisy ogólne Art. 1. Ustawa niniejsza reguluje

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Notki o autorach... Wstęp... XIII Wykaz skrótów...

Spis treści. Notki o autorach... Wstęp... XIII Wykaz skrótów... Notki o autorach... Wstęp... XIII Wykaz skrótów... Zagadnienie 1. Zawarcie małżeństwa... 1 1.1. Zawarcie małżeństwa przed kierownikiem USC... 2 1.1.1. Przesłanki zawarcia małżeństwa... 2 1.1.2. Dokumenty

Bardziej szczegółowo

Dz.U Nr 80 poz z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe. Rozdział 1. Przepisy ogólne

Dz.U Nr 80 poz z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe. Rozdział 1. Przepisy ogólne Kancelaria Sejmu s. 1/17 Dz.U. 2011 Nr 80 poz. 432 U S T AWA Opracowano na podstawie t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 1792. z dnia 4 lutego 2011 r. Prawo prywatne międzynarodowe Rozdział 1 Przepisy ogólne Art.

Bardziej szczegółowo

PRAWO RODZINNE I OPIEKUŃCZE. Autor: Tadeusz Smyczyński

PRAWO RODZINNE I OPIEKUŃCZE. Autor: Tadeusz Smyczyński PRAWO RODZINNE I OPIEKUŃCZE Autor: Tadeusz Smyczyński Wprowadzenie ő 1. Rodzina jako zjawisko społeczne i prawne rodziny i jej funkcje 2. Funkcje rodziny II. Powstanie rodziny III. Skład rodziny IV. Więzi

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Przedmowa... V Wstęp... Wstęp do wydania drugiego... VIII Wykaz skrótów... XV Wybrana literatura... XVII

Spis treści. Przedmowa... V Wstęp... Wstęp do wydania drugiego... VIII Wykaz skrótów... XV Wybrana literatura... XVII Spis treści Przedmowa... V Wstęp... VII Wstęp do wydania drugiego... VIII Wykaz skrótów... XV Wybrana literatura... XVII Rozdział I. Rodzina i prawo rodzinne... 1 1. Rodzina i powiązania rodzinne... 1

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wykaz skrótów... Wybrana literatura... Przedmowa... Wstęp... XXII

Spis treści. Wykaz skrótów... Wybrana literatura... Przedmowa... Wstęp... XXII Wykaz skrótów... Wybrana literatura... Przedmowa... XI XIII XV Wstęp... XXII Rozdział I. Rodzina i powiązania rodzinne... 1 1. Rodzina i powiązania rodzinne... 1 2. Prawo rodzinne i źródła prawa rodzinnego...

Bardziej szczegółowo

Spis treści Tytuł I Małżeństwo Tytuł II Pokrewieństwo i powinowactwo

Spis treści Tytuł I Małżeństwo Tytuł II Pokrewieństwo i powinowactwo Spis treści Tytuł I Małżeństwo...5 Dział I Zawarcie małżeństwa...5 Dział II Prawa i obowiązki małżonków...15 Dział III Małżeńskie ustroje majątkowe...18 Rozdział I Ustawowy ustrój majątkowy...18 Rozdział

Bardziej szczegółowo

Spis treści Tytuł I Małżeństwo Tytuł II Pokrewieństwo i powinowactwo

Spis treści Tytuł I Małżeństwo Tytuł II Pokrewieństwo i powinowactwo Spis treści Tytuł I Małżeństwo...5 Dział I Zawarcie małżeństwa...5 Dział II Prawa i obowiązki małżonków...15 Dział III Małżeńskie ustroje majątkowe...18 Rozdział I Ustawowy ustrój majątkowy...18 Rozdział

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Część A. Pytania egzaminacyjne. Część B. Kazusy. Wykaz skrótów

Spis treści. Część A. Pytania egzaminacyjne. Część B. Kazusy. Wykaz skrótów Wykaz skrótów XI Część A. Pytania egzaminacyjne Rozdział 1. Spadki 1 Pytanie 1 41 16 Pytanie 42 257 Część B. Kazusy Kazus 1. Zmiana postanowienia w przedmiocie stwierdzenia nabycia spadku 183 Kazus 2.

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wykaz skrótów. Część A. Pytania egzaminacyjne. Część B. Kazusy

Spis treści. Wykaz skrótów. Część A. Pytania egzaminacyjne. Część B. Kazusy Wykaz skrótów XI Część A. Pytania egzaminacyjne Rozdział 1. Spadki 1 Pytanie 1 41 Rozdział II. Prawo rodzinne 16 Pytanie 42 257 Część B. Kazusy Rozdział I. Spadki 183 Kazus 1. Zmiana postanowienia w przedmiocie

Bardziej szczegółowo

PRAWO RODZINNE. Autorzy: Arkadiusz Krzysztof Bieliński, Maciej Pannert. Wykaz skrótów Wybrana literatura Przedmowa Wstęp

PRAWO RODZINNE. Autorzy: Arkadiusz Krzysztof Bieliński, Maciej Pannert. Wykaz skrótów Wybrana literatura Przedmowa Wstęp PRAWO RODZINNE Autorzy: Arkadiusz Krzysztof Bieliński, Maciej Pannert Wykaz skrótów Wybrana literatura Przedmowa Wstęp Rozdział I. Rodzina i powiązania rodzinne 1.Rodzina i powiązania rodzinne 2.Prawo

Bardziej szczegółowo

Prawo prywatne międzynarodowe

Prawo prywatne międzynarodowe Prawo prywatne międzynarodowe Rok akademicki 2017/2018 mgr Maria Dymitruk maria.dymitruk@uwr.edu.pl Centrum Badań Problemów Prawnych i Ekonomicznych Komunikacji Elektronicznej Literatura Literatura podstawowa

Bardziej szczegółowo

Opinia do ustawy Prawo prywatne międzynarodowe (druk nr 1111)

Opinia do ustawy Prawo prywatne międzynarodowe (druk nr 1111) Warszawa, dnia 23 lutego 2011 r. Opinia do ustawy Prawo prywatne międzynarodowe (druk nr 1111) I. Cel i przedmiot ustawy Zgodnie z uzasadnieniem projektu (druk sejmowy nr 1277) ustawa Prawo prywatne międzynarodowe

Bardziej szczegółowo

Prawo prywatne międzynarodowe i międzynarodowe postępowanie cywilne

Prawo prywatne międzynarodowe i międzynarodowe postępowanie cywilne Prawo prywatne międzynarodowe i międzynarodowe postępowanie cywilne Redakcja Ewa Kamarad Mateusz Stankiewicz Tara Białogłowska, Ewa Kamarad Katarzyna Kaperczak, Zbigniew Kiedacz Aneta Sarwicka, Mateusz

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wykaz skrótów... Wykaz literatury... Wstęp...

Spis treści. Wykaz skrótów... Wykaz literatury... Wstęp... Spis treści Wykaz skrótów... Wykaz literatury... Wstęp... XIII XVII XIX Rozdział I. Pojęcie prawa prywatnego międzynarodowego... 1 1. Definicja... 1 2. Prawo prywatne międzynarodowe w znaczeniu wąskim

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI Wykaz skrótów Wykaz literatury Przedmowa do wydania Piątego Rozdział I. Zagadnienia wprowadzające Rozdział II.

SPIS TREŚCI Wykaz skrótów Wykaz literatury Przedmowa do wydania Piątego Rozdział I. Zagadnienia wprowadzające Rozdział II. SPIS TREŚCI Wykaz skrótów... Wykaz literatury... Przedmowa do wydania Piątego... XI XIII XV Rozdział I. Zagadnienia wprowadzające... 1 1. Prawo rodzinne i prawo opiekuńcze w systemie prawa... 3 I. Pojęcie

Bardziej szczegółowo

PRAWO PRYWATNE MIĘDZYNARODOWE. Maksymilian Pazdan. Wydanie IX uaktualnione. Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis^

PRAWO PRYWATNE MIĘDZYNARODOWE. Maksymilian Pazdan. Wydanie IX uaktualnione. Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis^ PRAWO PRYWATNE MIĘDZYNARODOWE Maksymilian Pazdan Wydanie IX uaktualnione Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis^ Warszawa 2005 SPIS TREŚCI OBJAŚNIENIA SKRÓTÓW 11 PRZEDMOWA 15 Część ogólna Rozdział I. WIADOMOŚCI

Bardziej szczegółowo

Prawo rodzinne i opiekuńcze. Wydanie 5. Autor: Marek Andrzejewski

Prawo rodzinne i opiekuńcze. Wydanie 5. Autor: Marek Andrzejewski Prawo rodzinne i opiekuńcze. Wydanie 5. Autor: Marek Andrzejewski Wykaz skrótów Wykaz literatury Przedmowa do wydania Piątego Rozdział I. Zagadnienia wprowadzające 1. Prawo rodzinne i prawo opiekuńcze

Bardziej szczegółowo

Prawo prywatne międzynarodowe

Prawo prywatne międzynarodowe Prawo prywatne międzynarodowe Rok akademicki 2015/2016 Zajęcia nr 1 statut personalny osób fizycznych i prawnych mgr Maria Siemaszkiewicz maria.siemaszkiewicz@prawo.uni.wroc.pl Centrum Badań Problemów

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 4 listopada 2015 r. Poz. 1792 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 13 października 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego

Bardziej szczegółowo

Spadek Dziedziczenie ustawowe

Spadek Dziedziczenie ustawowe Spadek Dziedziczenie ustawowe Pojęcie i skład spadku Art. 922 k.c., w skład spadku wchodzą następujące prawa i obowiązki: 1) mające charakter cywilnoprawny 2) mające charakter majątkowy 3) niezwiązane

Bardziej szczegółowo

Właściwość rzeczowa. Właściwość miejscowa. Właściwość funkcjonalna

Właściwość rzeczowa. Właściwość miejscowa. Właściwość funkcjonalna Właściwość sądu Właściwość rzeczowa Właściwość miejscowa Właściwość funkcjonalna Właściwość rzeczowa Art. 16. 1. Sądy rejonowe rozpoznają wszystkie sprawy z wyjątkiem spraw, dla których zastrzeżona jest

Bardziej szczegółowo

Przedmowa Wykaz skrótów

Przedmowa Wykaz skrótów Spis treści Przedmowa Wykaz skrótów V XIII Rodzice - dzieci Rozdział I. Pochodzenie dziecka. Wstępna charakterystyka l 1. Ustalenie pokrewieństwa i statusu rodzinnego 2 I. Uwagi wstępne 2 II. Ustalenie

Bardziej szczegółowo

Ukrainy na podstawie artykułu 3 ustęp 3 Umowy między Rzecząpospolitą Polską a Ukrainą o

Ukrainy na podstawie artykułu 3 ustęp 3 Umowy między Rzecząpospolitą Polską a Ukrainą o Ukraina KOMUNIKAT MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 29 października 2012 r.w sprawie obowiązywania Porozumienia między Ministerstwem Sprawiedliwości Rzeczypospolitej Polskiej a Ministerstwem Sprawiedliwości

Bardziej szczegółowo

W postępowaniu cywilnym rozróżnia się przede wszystkim właściwość rzeczową oraz właściwość miejscową.

W postępowaniu cywilnym rozróżnia się przede wszystkim właściwość rzeczową oraz właściwość miejscową. W postępowaniu cywilnym rozróżnia się przede wszystkim właściwość rzeczową oraz właściwość miejscową. Wniesienie sprawy do sądu niewłaściwego nie powoduje nieważności postępowania. Jeżeli wniesiono pozew

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Przedmowa... Wykaz skrótów...

Spis treści. Przedmowa... Wykaz skrótów... Przedmowa... Wykaz skrótów... XI XV Rozdział I. Pisma procesowe i orzeczenia sądowe dotyczące małżeństwa... 1 1. Pozew o ustalenie w przedmiocie zmiany płci... 3 2. Wyrok ustalający zmianę płci (1)...

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. (Dz. U. z dnia 5 marca 1964 r.) DZIAŁ I PRZEPISY OGÓLNE DZIAŁ IA RODZICE I DZIECI

USTAWA. z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. (Dz. U. z dnia 5 marca 1964 r.) DZIAŁ I PRZEPISY OGÓLNE DZIAŁ IA RODZICE I DZIECI USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z dnia 5 marca 1964 r.) Tytuł II POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO DZIAŁ I PRZEPISY OGÓLNE Art. 61 7. 1. Krewnymi w linii prostej są osoby,

Bardziej szczegółowo

POZEW O USTALENIE MACIERZYŃSTWA

POZEW O USTALENIE MACIERZYŃSTWA WZÓR NR 38 POZEW O USTALENIE MACIERZYŃSTWA Wałbrzych, 6 listopada 2008 r. Do Sądu Rejonowego Wydział IV Rodzinny i Nieletnich w Wałbrzychu Powódka: Maria Skowrońka zam. w Wałbrzychu, ul. Grodzka 12/2 Pozwany:

Bardziej szczegółowo

Rozdział I. Pisma procesowe i orzeczenia sądowe dotyczące małżeństwa... 1

Rozdział I. Pisma procesowe i orzeczenia sądowe dotyczące małżeństwa... 1 Przedmowa... XI Wykaz skrótów... XV Rozdział I. Pisma procesowe i orzeczenia sądowe dotyczące małżeństwa... 1 1. Pozew o ustalenie w przedmiocie zmiany płci... 3 2. Wyrok ustalający zmianę płci (1)...

Bardziej szczegółowo

Urząd Gminy Dębno. Karta usługi: Zawarcie związku małżeoskiego poza Urzędem Stanu Cywilnego na wniosek i we wskazanym miejscu

Urząd Gminy Dębno. Karta usługi: Zawarcie związku małżeoskiego poza Urzędem Stanu Cywilnego na wniosek i we wskazanym miejscu Karta usługi: Zawarcie związku małżeoskiego poza Urzędem Stanu Cywilnego na wniosek i we wskazanym miejscu Szczegóły sprawy: Referat Urząd Stanu Cywilnego Dębno Wola Dębioska 240, 32-852 Dębno I piętro,

Bardziej szczegółowo

Poradnik petenta: Urząd Stanu Cywilnego

Poradnik petenta: Urząd Stanu Cywilnego Poradnik petenta: Urząd Stanu Cywilnego Sposoby przyjmowania i załatwiania spraw w Urzędzie Stanu Cywilnego w Międzyborzu Urząd Stanu Cywilnego w MIĘDZYBORZU Kierownik USC Lucyna Kucharczyk adres: 56-513

Bardziej szczegółowo

Spis treści Rozdział I. Pochodzenie dziecka.wstępna charakterystyka 1. Ustalenie pokrewieństwa i statusu rodzinnego 2.

Spis treści Rozdział I. Pochodzenie dziecka.wstępna charakterystyka 1. Ustalenie pokrewieństwa i statusu rodzinnego 2. str. Przedmowa..................................................... V Wykaz skrótów.................................................. XIII Rozdział I. Pochodzenie dziecka.wstępna charakterystyka.............

Bardziej szczegółowo

między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Białoruś o pomocy prawnej i stosunkach prawnych w sprawach cywilnych, rodzinnych, pracowniczych i karnych

między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Białoruś o pomocy prawnej i stosunkach prawnych w sprawach cywilnych, rodzinnych, pracowniczych i karnych Białoruś Umowa między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Białoruś o pomocy prawnej i stosunkach prawnych w sprawach cywilnych, rodzinnych, pracowniczych i karnych z dnia 26 października 1994 r. (Dz.U.

Bardziej szczegółowo

TYTUŁ II POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO DZIAŁ I PRZEPISY OGÓLNE

TYTUŁ II POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO DZIAŁ I PRZEPISY OGÓLNE TYTUŁ II POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO TYTUŁ II POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO DZIAŁ I PRZEPISY OGÓLNE Art. 61 7. [Pokrewieństwo] 1. Krewnymi w linii prostej są osoby, z których jedna pochodzi od drugiej.

Bardziej szczegółowo

Kodeks rodzinny i opiekuńczy - wyciąg. z dnia 25 lutego 1964 r. (Dz.U. Nr 9, poz. 59) tj. z dnia 15 czerwca 2012 r. (Dz.U. z 2012 r. poz.

Kodeks rodzinny i opiekuńczy - wyciąg. z dnia 25 lutego 1964 r. (Dz.U. Nr 9, poz. 59) tj. z dnia 15 czerwca 2012 r. (Dz.U. z 2012 r. poz. Kodeks rodzinny i opiekuńczy - wyciąg z dnia 25 lutego 1964 r. (Dz.U. Nr 9, poz. 59) tj. z dnia 15 czerwca 2012 r. (Dz.U. z 2012 r. poz. 788) (zm. Dz.U. z 2012 r. poz. 1529) Tytuł II. Pokrewieństwo i powinowactwo.

Bardziej szczegółowo

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 1. 2. Prawne definicje rodziny Wspieranie rodziny w świetle ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu wychowania dziecka w rodzinie wielodzietnej Prawne definicje

Bardziej szczegółowo

UMOWA. w sprawach cywilnych, rodzinnych, pracowniczych i karnych. sporządzona w Mińsku dnia 26 października 1994 r.

UMOWA. w sprawach cywilnych, rodzinnych, pracowniczych i karnych. sporządzona w Mińsku dnia 26 października 1994 r. Dz.U.1995.128.619 UMOWA między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Białoruś o pomocy prawnej i stosunkach prawnych w sprawach cywilnych, rodzinnych, pracowniczych i karnych, sporządzona w Mińsku dnia 26

Bardziej szczegółowo

WZÓR NR 32 POZEW O USTALENIE OJCOSTWA I ALIMENTY Wałbrzych,13 marca 2009 r.

WZÓR NR 32 POZEW O USTALENIE OJCOSTWA I ALIMENTY Wałbrzych,13 marca 2009 r. WZÓR NR 32 POZEW O USTALENIE OJCOSTWA I ALIMENTY Wałbrzych,13 marca 2009 r. Do Sądu Rejonowego Wydział IV Rodzinny i Nieletnich w Wałbrzychu Powodowie: 1) Natalia Bruzda, zam. w Wałbrzychu, ul. Świdnicka

Bardziej szczegółowo

Zgodnie z art. 6 Porozumienia weszło ono w życie dnia 16 lipca 2012 r.

Zgodnie z art. 6 Porozumienia weszło ono w życie dnia 16 lipca 2012 r. Rosja Komunikat Ministra Sprawiedliwości w sprawie obowiązywania Porozumienia między Ministerstwem Sprawiedliwości Rzeczypospolitej Polskiej i Ministerstwem Sprawiedliwości Federacji Rosyjskiej o trybie

Bardziej szczegółowo

WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Uznanie dziecka dokonane przed właściwym organem zagranicznym jest dochowaniem wymaganej formy dla tej czynności (art. 12 ustawy z dnia 12 listopada 1965 r. Prawo prywatne międzynarodowe, Dz.U. Nr 46,

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 6 listopada 2008 r. o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1)

USTAWA z dnia 6 listopada 2008 r. o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1) Kancelaria Sejmu s. 1/23 USTAWA z dnia 6 listopada 2008 r. Opracowano na podstawie: Dz.U. z 2008 r. Nr 220, poz. 1431. o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1) Art.

Bardziej szczegółowo

REJESTRACJA NOWO NARODZONEGO DZIECKA

REJESTRACJA NOWO NARODZONEGO DZIECKA REJESTRACJA NOWO NARODZONEGO DZIECKA Zgłoszenia urodzenia dziecka dokonuje się w urzędzie stanu cywilnego właściwym ze względu na miejsce urodzenia dziecka, tj. w urzędzie stanu cywilnego na obszarze działania

Bardziej szczegółowo

Pytania z przedmiotu prawo prawo rodzinne i opiekuńcze na kolokwium ustne w 2014r. II rok aplikacji radcowskiej

Pytania z przedmiotu prawo prawo rodzinne i opiekuńcze na kolokwium ustne w 2014r. II rok aplikacji radcowskiej Pytania z przedmiotu prawo prawo rodzinne i opiekuńcze na kolokwium ustne w 2014r. II rok aplikacji radcowskiej 1. Ustawowe przesłanki zawarcia małżeństwa. 2. Powództwo o ustalenie nieistnienia małżeństwa

Bardziej szczegółowo

Zgłoszenie urodzenia dziecka. Sporządzenie aktu urodzenia.

Zgłoszenie urodzenia dziecka. Sporządzenie aktu urodzenia. Zgłoszenie urodzenia dziecka. Sporządzenie aktu urodzenia. Zgłoszenie urodzenia dziecka. Sporządzenie aktu urodzenia. I. Podstawy prawne. 1. Ustawa z dnia 28 listopada 2014 r. Prawo o aktach stanu cywilnego

Bardziej szczegółowo

Czy nowelizacja KRiO coś zmieni?

Czy nowelizacja KRiO coś zmieni? Czy nowelizacja KRiO coś zmieni? 17.11.2008. W strone ojca - portal o ojcostwie i ojcostwie w kryzysie Cytujemy pełen tekst nowelizacji KRiO uchwalonej przez Sejm 06.11.2008. Po zapoznaniu się z nowelizacją

Bardziej szczegółowo

Spis treści Rozdział XV. Prawo właściwe dla powstania i ochrony praw własności intelektualnej 62. Wprowadzenie 63. Lex loci protectionis

Spis treści Rozdział XV. Prawo właściwe dla powstania i ochrony praw własności intelektualnej 62. Wprowadzenie 63. Lex loci protectionis Przedmowa... V Wykaz skrótów... XV Rozdział XV. Prawo właściwe dla powstania i ochrony praw własności intelektualnej... 1 62. Wprowadzenie... 5 63. Lex loci protectionis... 7 I. Zasada terytorializmu i

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Przedmowa. Wykaz skrótów

Spis treści. Przedmowa. Wykaz skrótów Spis treści Przedmowa Wykaz skrótów Rozdział XV. Prawo właściwe dla powstania i ochrony praw własności intelektualnej 62. Wprowadzenie 63. Lex lociprotectionis I. Zasada terytorializmu i uniwersalizmu

Bardziej szczegółowo

PRAWO RODZINNE. Autor: Jerzy Strzebinczyk

PRAWO RODZINNE. Autor: Jerzy Strzebinczyk PRAWO RODZINNE Autor: Jerzy Strzebinczyk Wykaz skrótów Przedmowa do wydania trzeciego Część pierwsza Zagadnienia wprowadzające ő 1. Źródła, systematyka i przedmiot prawa rodzinnego 1. Powojenne regulacje

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wykaz skrótów... 11. Przedmowa do wydania siódmego... 13 ROZDZIAŁ I CZĘŚĆ OGÓLNA... 15

Spis treści. Wykaz skrótów... 11. Przedmowa do wydania siódmego... 13 ROZDZIAŁ I CZĘŚĆ OGÓLNA... 15 Wykaz skrótów........................................................... 11 Przedmowa do wydania siódmego......................................... 13 ROZDZIAŁ I CZĘŚĆ OGÓLNA.............................................

Bardziej szczegółowo

WZÓR NR 39 POZEW O ZAPRZECZENIE MACIERZYŃSTWA. Wabrzych, 12 marca 2009 r. Do Sądu Rejonowego w Wałbrzychu

WZÓR NR 39 POZEW O ZAPRZECZENIE MACIERZYŃSTWA. Wabrzych, 12 marca 2009 r. Do Sądu Rejonowego w Wałbrzychu WZÓR NR 39 POZEW O ZAPRZECZENIE MACIERZYŃSTWA Wabrzych, 12 marca 2009 r. Do Sądu Rejonowego w Wałbrzychu Powód: Halina Seweryn zam. w Wałbrzychu, ul. Nałkowskiej 54/92 Pozwani: 1) małoletni Marek Seweryn

Bardziej szczegółowo

- o zmianie ustawy - Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw.

- o zmianie ustawy - Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw. SEJM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VI kadencja Prezes Rady Ministrów RM 10-98-08 Druk nr 888 Warszawa, 12 sierpnia 2008 r. Pan Bronisław Komorowski Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Na podstawie art.

Bardziej szczegółowo

Jak zawrzeć związek małżeński. Zawarcie i rejestracja małżeństwa - Akt małżeństwa

Jak zawrzeć związek małżeński. Zawarcie i rejestracja małżeństwa - Akt małżeństwa Jak zawrzeć związek małżeński Zawarcie i rejestracja małżeństwa - Akt małżeństwa Zanim dojdzie do zawarcia małżeństwa należy podjąć czynności przygotowawcze, tj. przedłożyć kierownikowi urzędu stanu cywilnego

Bardziej szczegółowo

DO JAKIEGO SĄDU ZŁOŻYĆ PISMO?

DO JAKIEGO SĄDU ZŁOŻYĆ PISMO? Łukasz Więsyk i Krzysztof Krzewski Recenzja: dr Grzegorz Trojanowski DO JAKIEGO SĄDU ZŁOŻYĆ PISMO? Przystępując do rozważań nad pytaniem postawionym w tytule niniejszego artykułu, należy stwierdzić, że

Bardziej szczegółowo

BLOK PRAWA CYWILNEGO PRAWO CYWILNE POSTĘPOWANIE CYWILNE PRAWO RODZINNE I OPIEKUŃCZE USTAWA O WŁASNOŚCI LOKALI

BLOK PRAWA CYWILNEGO PRAWO CYWILNE POSTĘPOWANIE CYWILNE PRAWO RODZINNE I OPIEKUŃCZE USTAWA O WŁASNOŚCI LOKALI BLOK PRAWA CYWILNEGO PRAWO CYWILNE POSTĘPOWANIE CYWILNE PRAWO RODZINNE I OPIEKUŃCZE USTAWA O WŁASNOŚCI LOKALI USTAWA O OCHRONIE PRAW LOKATORÓW, MIESZKANIOWYM ZASOBIE GMINY I O ZMIANIE KODEKSU CYWILNEGO

Bardziej szczegółowo

Świadczenie wychowawcze (program Rodzina 500+)

Świadczenie wychowawcze (program Rodzina 500+) Świadczenie wychowawcze (program Rodzina 500+) Jednostka prowadząca Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Lesznie Komu przysługuje Świadczenie wychowawcze przysługuje na pierwsze lub jedyne dziecko ww. osobom,

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia 17 czerwca 2004 r. o zmianie ustawy - Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1) (Dz. U. Nr 162, poz.

USTAWA. z dnia 17 czerwca 2004 r. o zmianie ustawy - Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1) (Dz. U. Nr 162, poz. USTAWA z dnia 17 czerwca 2004 r. o zmianie ustawy - Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1) (Dz. U. Nr 162, poz. 1691) Art. 1. W ustawie z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny

Bardziej szczegółowo

Spis treściwykaz skrótów

Spis treściwykaz skrótów Spis treści Spis treściwykaz skrótów........................................................... 11 Przedmowa do wydania ósmego........................................... 13 ROZDZIAŁ I Część ogólna...............................................

Bardziej szczegółowo

Prawidłowa jest jedna odpowiedź. Czas na udzielenie odpowiedzi wynosi 60 min.

Prawidłowa jest jedna odpowiedź. Czas na udzielenie odpowiedzi wynosi 60 min. Test z prawa cywilnego częśd II w dniu 22 czerwca 2010 r. Prawidłowa jest jedna odpowiedź. Czas na udzielenie odpowiedzi wynosi 60 min. 1. Proszę wskazad, która z poniższych wypowiedzi dotyczących ustanowienia

Bardziej szczegółowo

KONWENCJA. o prawie właściwym dla zobowiązań alimentacyjnych, sporządzona w Hadze dnia 2 października 1973 r. (Dz. U. z dnia 17 maja 2000 r.

KONWENCJA. o prawie właściwym dla zobowiązań alimentacyjnych, sporządzona w Hadze dnia 2 października 1973 r. (Dz. U. z dnia 17 maja 2000 r. Dz.U.00.39.444 KONWENCJA o prawie właściwym dla zobowiązań alimentacyjnych, sporządzona w Hadze dnia 2 października 1973 r. (Dz. U. z dnia 17 maja 2000 r.) W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej PREZYDENT

Bardziej szczegółowo

Przedmiot dziedziczenia

Przedmiot dziedziczenia Rozdział pierwszy Przedmiot dziedziczenia Przedmiotem dziedziczenia są i obowiązki majątkowe zmarłego, które z chwilą jego śmierci przechodzą na jedną lub kilka osób, według zasad dziedziczenia uregulowanych

Bardziej szczegółowo

GRUPY SPOŁECZNE Rodzina

GRUPY SPOŁECZNE Rodzina POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO pokrewieństwo wspólni przodkowie w linii prostej v jedna osoba pochodzi od drugiej np. dziadek, ojciec, syn, wnuk v wstępni ci od których się pochodzi (dziadek, ojciec) v zstępni

Bardziej szczegółowo

TARYFA OPŁAT KONSULARNYCH. Wysokość opłaty w USD Czynności paszportowe

TARYFA OPŁAT KONSULARNYCH. Wysokość opłaty w USD Czynności paszportowe TARYFA OPŁAT KONSULARNYCH Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Zagranicznych z dnia 23.4.213 r. Pozycja Rodzaj czynności Wysokość opłaty w USD 1 2 3 1.1 Wydanie paszportu 1. Czynności paszportowe

Bardziej szczegółowo

W N I O S E K o zarejestrowanie urodzenia, które nastąpiło poza granicami RP

W N I O S E K o zarejestrowanie urodzenia, które nastąpiło poza granicami RP ...., dn.... KIEROWNIK o zarejestrowanie urodzenia, które nastąpiło poza granicami RP o zarejestrowanie urodzenia, które nastąpiło poza granicami RP na następujące dane: I. Dane dotyczące dziecka: 1. Nazwisko...

Bardziej szczegółowo

ŚWIADCZENIE WYCHOWAWCZE 500+

ŚWIADCZENIE WYCHOWAWCZE 500+ ŚWIADCZENIE WYCHOWAWCZE 500+ Świadczenie wychowawcze przysługuje : matce, ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka, tj. osobie faktycznie opiekującej się dzieckiem, jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu opiekuńczego

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wprowadzenie... Wykaz skrótów...

Spis treści. Wprowadzenie... Wykaz skrótów... Wprowadzenie... Wykaz skrótów... XI XIII Rozdział I. Pisma procesowe sporządzone przed wszczęciem procesu.. 1 1. Wniosek osoby fizycznej o zwolnienie od kosztów sądowych... 3 2. Wniosek osoby prawnej o

Bardziej szczegółowo

Ośrodek Pomocy Społecznej w Ćmielowie

Ośrodek Pomocy Społecznej w Ćmielowie Świadczenia rodzinne Podstawa prawna: Ustawa z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (tekst jednolity Dz. U. z 2015 roku, poz. 114 z późn. zmianami); Rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy

Bardziej szczegółowo

Plan na rok 2015 szkolenia aplikantów adwokackich II roku-

Plan na rok 2015 szkolenia aplikantów adwokackich II roku- 1 Plan szkolenia aplikantów adwokackich II roku Plan na rok 2015 szkolenia aplikantów adwokackich II roku- Prawo cywilne. postępowanie cywilne, Prawo rodzinne i opiekuńcze, Ustawa o własności lokali, Ustawa

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 17 czerwca 2004 r. o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1)

USTAWA z dnia 17 czerwca 2004 r. o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1) Kancelaria Sejmu s. 1/12 USTAWA z dnia 17 czerwca 2004 r. o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw 1) Opracowano na podstawie: Dz.U. z 2004 r. Nr 162, poz. 1691. Art.

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. DZIAŁ I Zawarcie małżeństwa

USTAWA. z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. DZIAŁ I Zawarcie małżeństwa Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Dz.U.2015.2082 z dnia 2015.12.09 Status: Akt obowiązujący Wersja od: 9 grudnia 2015 r. tekst jednolity USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Tytuł I Kodeks rodzinny i opiekuńczy

Bardziej szczegółowo

Spadkobranie testamentowe nieruchomości położonych w Polsce

Spadkobranie testamentowe nieruchomości położonych w Polsce Spadkobranie testamentowe nieruchomości położonych w Polsce dr Anna Miśtal Kluś, radca prawny Artykuł wyjaśnia zasady, jakim podlegają transgraniczne sprawy spadkowe w zakresie nieruchomości z punktu widzenia

Bardziej szczegółowo

NOTARIALNE POŚWIADCZENIE DZIEDZICZENIA JAKO NOWA PROCEDURA SPADKOWA. Paweł Wiater

NOTARIALNE POŚWIADCZENIE DZIEDZICZENIA JAKO NOWA PROCEDURA SPADKOWA. Paweł Wiater NOTARIALNE POŚWIADCZENIE DZIEDZICZENIA JAKO NOWA PROCEDURA SPADKOWA Paweł Wiater Kraków, czerwiec 2009 NOTARIALNE POŚWIADCZENIE DZIEDZICZENIA JAKO NOWA PROCEDURA SPADKOWA Od niedawna pojawiła się możliwośd

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 30 grudnia 2014 r. Poz. 1961 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH 1) z dnia 24 grudnia 2014 r.

Warszawa, dnia 30 grudnia 2014 r. Poz. 1961 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH 1) z dnia 24 grudnia 2014 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 30 grudnia 201 r. Poz. 1961 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH 1) z dnia 2 grudnia 201 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie nadania lub

Bardziej szczegółowo

RZECZYP()SPOLITEJ POLSKIEJ. Warszawa dnia 19 lipca 1995 r. Nr 83

RZECZYP()SPOLITEJ POLSKIEJ. Warszawa dnia 19 lipca 1995 r. Nr 83 DZIE~~JNIK USTAW RZECZYP()SPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa dnia 19 lipca 1995 r Nr 83 TREŚĆ: Poz: USTAWY: 417 - z dnia 26 maja 1995 r o zmianie ustawy - Kodek& 'odzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych u~aw

Bardziej szczegółowo

Rodzaje i wysokość świadczeń

Rodzaje i wysokość świadczeń ŚWIADCZENIA RODZINNE Podstawa prawna: Ustawa z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 1518) Rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia

Bardziej szczegółowo

TYTUŁ II POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO

TYTUŁ II POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO TYTUŁ II POKREWIEŃSTWO I POWINOWACTWO 2. Protokół podpisuje osoba, która przyjęła oświadczenie, oraz osoba, która je złożyła, chyba że nie może ona go podpisać. Przyczynę braku podpisu należy podać w protokole.

Bardziej szczegółowo

15 XI - Ogólne wiadomości o prawie rzeczowym. Księgi wieczyste

15 XI - Ogólne wiadomości o prawie rzeczowym. Księgi wieczyste I. HARMONOGRAM WYKŁADÓW NA STUDIACH STACJONARNYCH 2017/2018 1) Harmonogram wykładów z prawa rzeczowego (dr hab. Bartłomiej Swaczyna) 15 XI - Ogólne wiadomości o prawie rzeczowym. Księgi wieczyste 22 XI

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. Księga IV Spadki

SPIS TREŚCI. Księga IV Spadki SPIS TREŚCI Księga pierwsza Część ogólna...10 Tytuł I Przepisy wstępne...10 Tytuł II Osoby...11 Dział I Osoby fizyczne...11 Rozdział I Zdolność prawna i zdolność do czynności prawnych...11 Rozdział II

Bardziej szczegółowo

NOWE ZASADY DZIEDZICZENIA

NOWE ZASADY DZIEDZICZENIA NOWE ZASADY DZIEDZICZENIA Autor: Adam Kret W dniu 28 czerwca 2009r. weszła w życie ustawa z dnia 2 kwietnia 2009 r. o zmianie ustawy kodeks cywilny (Dz.U. nr 79 poz. 662). Mimo tego, że nowelizacja zmienia

Bardziej szczegółowo

Wniosek o adopcję. Przysposobienie (adopcja, usynowienie) jest to uznanie obcego dziecka za własne. Następuje

Wniosek o adopcję. Przysposobienie (adopcja, usynowienie) jest to uznanie obcego dziecka za własne. Następuje Wniosek o adopcję Informacje ogólne Definicja przysposobienia (adopcji) Przysposobienie (adopcja, usynowienie) jest to uznanie obcego dziecka za własne. Następuje przez orzeczenie sądu opiekuńczego na

Bardziej szczegółowo

Rodzeństwo dzieci pochodzące od tych samych rodziców.

Rodzeństwo dzieci pochodzące od tych samych rodziców. Wersja 03 Projekt lipiec 2013, listopad 2014 obywatelski projekt zmian ustaw w celu równego traktowania rodziców zmiany naniesiono kursywą. część. 1. KRiO W ustawie z dnia 25 lutego 1964 roku Kodeks rodzinny

Bardziej szczegółowo

Realizowane procedury

Realizowane procedury Realizowane procedury Sprawy prowadzone z zakresu Urzędu Stanu Cywilnego 1. Rejestracja urodzeń 2. Zawarcie związku małżeńskiego w Urzędzie Stanu Cywilnego i jego rejestracja 3. Załatwienie spraw związanych

Bardziej szczegółowo

SPOSOBY NABYCIA OBYWATELSTWA POLSKIEGO

SPOSOBY NABYCIA OBYWATELSTWA POLSKIEGO Źródło: http://msw.gov.pl Wygenerowano: Czwartek, 15 października 2015, 15:50 SPOSOBY NABYCIA OBYWATELSTWA POLSKIEGO REGULACJA PRAWNA Zagadnienia nabycia obywatelstwa polskiego i jego utraty reguluje ustawa

Bardziej szczegółowo

URZĄD STANU CYWILNEGO

URZĄD STANU CYWILNEGO URZĄD STANU CYWILNEGO LISTA SPRAW Wydanie dokumentu z ksiąg stanu cywilnego Zgłoszenie urodzenia dziecka Zawarcie związku małżeńskiego Zgłoszenie zgonu Wpisanie do polskich ksiąg aktu stanu cywilnego sporządzonego

Bardziej szczegółowo

(tekst pierwotny: Dz. U r. Nr 9 poz. 59) (tekst jednolity: Dz. U r. poz. 788) Tytuł I Małżeństwo DZIAŁ I

(tekst pierwotny: Dz. U r. Nr 9 poz. 59) (tekst jednolity: Dz. U r. poz. 788) Tytuł I Małżeństwo DZIAŁ I Tekst pierwotny: Dz.U.1964.9.59 Tekst jednolity: Dz.U.2012.788 Wersja z dnia: 2014-08-26 USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (tekst pierwotny: Dz. U. 1964 r. Nr 9 poz. 59) (tekst

Bardziej szczegółowo

Postanowienie z dnia 5 stycznia 2001 r., I CKN 1180/00

Postanowienie z dnia 5 stycznia 2001 r., I CKN 1180/00 Postanowienie z dnia 5 stycznia 2001 r., I CKN 1180/00 W wypadku, gdy cudzoziemiec pozwany w Polsce o wykonanie zobowiązania nie wynikającego z czynności prawnej nie przebywa w Polsce ani nie ma miejsca

Bardziej szczegółowo

Urząd Miejski w Strykowie ul. T. Kościuszki 29, Stryków USTALENIE PRAWA DO ŚWIADCZENIA WYCHOWAWCZEGO TZW. RODZINA 500+ Wydział Finansowy

Urząd Miejski w Strykowie ul. T. Kościuszki 29, Stryków USTALENIE PRAWA DO ŚWIADCZENIA WYCHOWAWCZEGO TZW. RODZINA 500+ Wydział Finansowy Urząd Miejski w Strykowie ul. T. Kościuszki 29, 95-010 Stryków USTALENIE PRAWA DO ŚWIADCZENIA WYCHOWAWCZEGO TZW. RODZINA 500+ Wydział Finansowy Osoba prowadząca sprawę: Joanna Kalinowska-Juszczyk podinspektor

Bardziej szczegółowo

1. Ustrój majątkowy w małżeństwie 2. Zarząd majątkiem wspólnym małżonków 3. Odpowiedzialność małżonków za długi

1. Ustrój majątkowy w małżeństwie 2. Zarząd majątkiem wspólnym małżonków 3. Odpowiedzialność małżonków za długi Prawo rodzinne i opiekuńcze Kodeks rodzinny i opiekuńczy ustawa z dn. 25.02. 1964r. /Dz.U. Nr 9, poz. 59 ze zm./ Przedmiotem prawa rodzinnego i opiekuńczego są stosunki prawne w małżeństwie między małżonkami

Bardziej szczegółowo

Wartość przedmiotu sporu: 2 400 zł (dwa tysiące czterysta złotych 00/100) POZEW O OBNIŻENIE ALIMENTÓW UZASADNIENIE

Wartość przedmiotu sporu: 2 400 zł (dwa tysiące czterysta złotych 00/100) POZEW O OBNIŻENIE ALIMENTÓW UZASADNIENIE WZÓR NR 34 POZEW O OBNIŻENIE ALIMENTÓW Wałbrzych, 11 marca 2009 r. Do Sądu Rejonowego Wydział IV Rodzinny i Nieletnich w Wałbrzychu Powód: Jan Kot zam. w Wałbrzychu, ul. Młynarska 7/1 Pozwany: Alicja Kot

Bardziej szczegółowo

- o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw.

- o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw. SEJM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ IV kadencja Prezes Rady Ministrów RM 10-44-03 Druk nr 1566-A Warszawa, 3 lipca 2003 r. Pan Marek Borowski Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Uprzejmie przedstawiam

Bardziej szczegółowo

Zestaw pytań na egzamin licencjacki. Prawo cywilne

Zestaw pytań na egzamin licencjacki. Prawo cywilne Prawo cywilne - część ogólna Zestaw pytań na egzamin licencjacki Prawo cywilne 1. Zdolność do czynności prawnych osób fizycznych 2. Zawarcie umowy przez osobę ubezwłasnowolnioną całkowicie 3. Dokonywanie

Bardziej szczegółowo

Jak zarejestrować urodzenie, małżeństwo, zgon

Jak zarejestrować urodzenie, małżeństwo, zgon Źródło: http://www.msw.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/rejestracja-stanu-cywi/12970,jak-zarejestrowac-urodzenie-malzenstwo -zgon.html Wygenerowano: Poniedziałek, 4 stycznia 2016, 23:15 Jak zarejestrować

Bardziej szczegółowo

Prawo cywilne I. Podmiot. Osoby fizyczne Wykład 2 Podmioty prawa cywilnego: Osoby fizyczne

Prawo cywilne I. Podmiot. Osoby fizyczne Wykład 2 Podmioty prawa cywilnego: Osoby fizyczne Prawo cywilne I Wykład 2 Podmioty prawa cywilnego: Osoby fizyczne Podmiot Art. 1 KC dualizm podmiotów prawa cywilnego Historycznie: j.g.u Podmioty prawa cywilnego Osoby fizyczne Osoby prawne Problem tzw.

Bardziej szczegółowo

2) dochody z majątku wspólnego, jak również z majątku osobistego każdego z małżonków,

2) dochody z majątku wspólnego, jak również z majątku osobistego każdego z małżonków, Rozdział I. Ustawowy ustrój majątkowy Art. 31 [Pojęcie] 1. Z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe

Bardziej szczegółowo

Obywatelstwo polskie. Informacja dla cudzoziemców

Obywatelstwo polskie. Informacja dla cudzoziemców Obywatelstwo polskie Informacja dla cudzoziemców Polskie prawo przewiduje możliwość uzyskania polskiego przez cudzoziemców, którzy od dłuższego czasu mieszkają na terytorium Polski i spełniają określone

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Tytuł I MAŁŻEŃSTWO. DZIAŁ I Zawarcie małżeństwa

USTAWA. z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Tytuł I MAŁŻEŃSTWO. DZIAŁ I Zawarcie małżeństwa 1 Opracowano na podstawie: Dz.U.2015.2082 t.j. Dz.U.2016.406 USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy Tytuł I MAŁŻEŃSTWO DZIAŁ I Zawarcie małżeństwa Art. 1. Przesłanki zawarcia małżeństwa

Bardziej szczegółowo

! Cotygodniowa audycja w każdą środę od godz. 11:00 w Programie I Polskiego Radia.

! Cotygodniowa audycja w każdą środę od godz. 11:00 w Programie I Polskiego Radia. CZY MAŁŻEŃSTWO SIĘ OPŁACA?! Cotygodniowa audycja w każdą środę od godz. 11:00 w Programie I Polskiego Radia. 1. Czy mój małżonek może żądać dostępu do mojego wynagrodzenia za pracę? Jeżeli jeden z małżonków

Bardziej szczegółowo