Opinie producentów. Part of ICL group. Driven by innovation Inspired by nature

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Opinie producentów. Part of ICL group. Driven by innovation Inspired by nature"

Transkrypt

1 Opinie producentów Part of ICL group Driven by innovation Inspired by nature

2

3 Działając od kilkunastu lat w Polsce, firma Everris (dawniej Scotts) w swoich materiałach informacyjnych dostarcza Państwu dane o swoich produktach oraz ich zastosowaniu w wielu gatunkach roślin uprawnych. W niniejszej broszurze zawarte zostały oryginalne opinie producentów stosujących nasze produkty, do których mogą zwrócić się Państwo o potwierdzenie skuteczności ich działania i wymianę opinii na ich temat. Informacje tu zawarte dotyczą głównie zastosowania nawozów: Agroleaf Power, Agroblen, Solinure. Niniejszą publikacją chcemy stworzyć platformę wymiany doświadczeń między producentami. Zachęcamy więc Państwa do dzielenia się z nami Swoim doświadczeniem z nawozami firmy Everris. Nasi doradcy terenowi są do Waszej dyspozycji. Życzymy udanego sezonu 2013 i mamy nadzieję, że nasze produkty będą częścią Waszego sukcesu. Zespół Everris styczeń, 2013

4

5 Spis opinii wg. upraw Brokuł Brokuł przemysłowy Burak cukrowy Cebula, czosnek Fasola szparagowa Jabłoń Jęczmień browarny, rzepak ozimy Jęczmień jary Kalafior Kapusta Marchew Mięta pieprzowa Ogórek gruntowy Owies Papryka czerwona w tunelu Papryka Pomidor, papryka Pomidor Pomidor malinowy Pomidor przemysłowy Pszenica ozima Rzepak ozimy Rzepak, kukurydza Sałata krucha Seler Truskawka Ziemniaki, fasolka 3

6 BROKUŁ Gospodarstwo Ogrodnicze Edward Rytel kierownik uprawy Mieczysław Zawistowski ul. Klasztorna 9, Zakroczym, tel.: Nawozy dolistne Agroleaf Power używam do dolistnego dokarmiania warzyw, łącząc je z zabiegami ochrony roślin. Nawozy stosujęod 2 lat. W roku 2011 stosowałem te nawozy w uprawie brokułów odm. Naxos na powierzchni 122 ha. NAWOŻENIE DOLISTNE AGROLEAF POWER Termin 23VI 7.VII 17 VII 24 VII 4.VIII 12.VIII 18 VIII Nawóz dolistny dawka kg/ha steżenie środek ochrony roślin Agroleaf Power Fosforowy Agroleaf Power Fosforowy Agroleaf Power Total Agroleaf Power Potasowy Agroleaf Power Potasowy Agroleaf Power Wapniowy Agroleaf Power Potasowy 2,0 kg/ha 2,5 kg/ha 2,7 kg/ha 3,5 kg/ha 4,0 kg/ha 3,2 kg/ha 0,8% (rozsada) 1,0% 1,0% 1,0% 1,2% 1,0% 0,8% Kohinoor 200 SL Dursban 480 EC Rovral Aquaflo 500SC Signum 33 WG Mospilan Amistar 250 S.C. Karate Zeon 250 S.C. Nawozy Agroleaf Power stosuję również w uprawie w polu sałaty lodowej na powierzchni 180 ha. W gospodarstwie zużywane jest w sezonie ok kg tego nawozu. Średnio na 1 ha upraw zużywam ok. 13,8 kg nawozów Agroleaf Power jako uzupełniające nawożenie dolistne. Nawozy Agroleaf Power stosowałem w mieszance z różnymi środkami ochrony roślin i z innymi nawozami dolistnymi w stężeniu 0,8-1,2 %. Nawozy są dobrze przyswajane przez rośliny, widać pozytywny wpływ nawożenia. Dobrze rozpuszczają się w wodzie. Wygodna forma aplikacji, można mieszać z większością środków ochrony roślin stosowanych w naszym gospodarstwie. Bardzo dobra przyswajalność Wygoda aplikacji Zdrowsze, ładniejsze rośliny 4

7 BROKUŁ PRZEMYSŁOWY Powierzchnia gospodarstwa: 10 ha Powierzchnia doświadczenia: 1ha Powierzchnia uprawy warzyw: 8ha Oprysk Agroleaf Power: 0,9 ha Powierzchnia uprawy brokuła: 3,5 ha Kontrola: 0,1 ha Klasa gleby: 2,3,4a i 4b Obsada: 32,000 szt/ha Odmiana: Matsuri Przeznaczenie: przemysł, chłodnia Przedplon: zboże Unifreeze Sp. z o.o. Miesiączkowo W glebach tego gospodarstwa jest bardzo niska zawartość magnezu. SZCZEGÓŁOWA KARTA TECHNOLOGICZNA DOŚWIADCZENIA Bonarski Wincenty Działdowo/Kisiny t el.: Termin Zabieg Siew w multiplaty 2 Dolistny oprysk/fertygacja Agroleaf Power Fosforowy 2 kg/60m Oprysk herbicydem Glifocyt 3 l/ha Oprysk insektycydem Carate 050CS 0,1% 0,12l/ha 2 Dolistny oprysk/fertygacja Agroleaf Power Fosforowy 2 kg/60m Zastosowano Ernia 1,5% + starter Cauli Activ 1,5% Sadzenie rozsady na polu Ernia 2,5l/ha + Protektor 400mm Oprysk herbicydem Karate Zeon 050 CS 0,12 l/ha Saletra amonowa 250 kg/ha doglebowo Ernia 2,5 l/ha+ Acti starter 2,5 l/ha+ Protektor 300 mm Dolistny oprysk siarczaem magnezu 7,5 kg + Agroleaf Power Total 3 kg/ha Nitrabor 200 kg/ha Dolistny oprysk siarczanem magnezu 7,5 kg + Agroleaf Power Total 4 kg/ha Oprysk insektycydem Sherpa 100EC 0,25 l/ha Oprysk insektycydem Dursban 480 EC 1,2l/ha Dolistny oprysk Agroleaf Power Potasowy -4 kg + siarczan magnezu 3 kg/ha Oprysk insektycydem Owadofos Extra 480 EC 0,9l/ha Dolistny oprysk Agroleaf Potasowy 5 kg/ha Siarczan Magnezu 2,5% - 7,5 kg + Carate Zeon 050CS 0,12l/ha WYNIKI 0,9 ha Agroleaf Power + siarczan magnezu średni plon po różyczkowaniu 12,5 tony z 1ha 0,1 ha kontrola średni plon po różyczkowaniu 11,1 tony z 1ha WYNIKI Koszt nawożenia Agroleafem Power 380 zł Wzrost plonu ok. 11% 1,400 kg x 1,7 = 2,380 zł Zysk (2,380zł - 380zł) = 2,000 zł z 1ha 5

8 BURAK CUKROWY Gospodarstwo rolne, Mieczysław Pokrywka Cieszanów, ul. Warszawska 10 tel.: Buraki uprawiam od wielu lat. W sezonie 2010 tym gatunkiem miałem obsiane 46 ha. Od kilku lat do mojej technologii uprawy buraka cukrowego jak i innych gatunków dołączyłem stosowanie nawozów dolistnych. Z mojej praktyki wynika, że najskuteczniejszym nawozem dolistnym oraz najszybciej korygującym ewentualne niedobory brakujących pierwiastków jest Agroleaf Power. Z mojego doświadczenia wynika, że gdy kilkukrotnie zastosuję Agroleaf Power w trakcie sezonu to: wzrasta plon masy buraków z hektara o ok. 5-10% wzrasta wartość polaryzacji o ok. 1-2% Analizując koszty i zyski wychodzi na to, że stosując Agroleaf Power zawsze zwiększam dochód z mojej plantacji. W minionym sezonie, bardzo trudnym dla upraw buraka cukrowego miałem zakontraktowane ton. Dzięki zastosowaniu Agroleaf Power, który zwiększył plon o 10% uzyskałem łączny plon ton przy polaryzacji ponad 15,93%. ZYSK Z TYTUŁU ZWIEKSZENIA MASY PLONU Gdybym nie zastosował Agroleaf Power od ton musiał bym odjąć, ok. 10% plonu (200 ton) Z tego tytułu musiałbym zapłacić kary umowne ponieważ nie zrealizowałbym planu kontraktacji: 2 Euro od zakontraktowanych ton x 2 Euro = Euro ( zł) 20 zł od każdej brakującej tony 200 ton x 20 zł = zł ZYSK Z TYTUŁU ZWIĘKSZENIA ZAWARTOŚCI PROCENTOWEJ POLARYZACJI Gdybym nie zastosował Agroleaf Power nie uzyskał bym minimum polaryzacji 15,93%. Wówczas polaryzacja mojego plonu byłaby niższa o ok. 1%. Mniejsza polaryzacja o 1% to 5% straty ceny. Przy cenie 103,97 zł za tonę - 5% straty = ok. 5 zł straty z jednej tony. 2,007 ton x 5 zł = 10,035 zł. ZYSK Z TYTUŁU ZWIĘKSZENIA MASY BURAKÓW O 10% Za uzyskane dodatkowe 10% plonu więcej tj. 200 ton x 103,97 = 20,794 zł. ZYSK KOSZTY/ZYSKI Z TYTUŁU ZWIĘKSZENIA ZAWARTOŚCI PROCENTOWEJ POLARYZACJ. Dodatkowy dochód: Z tytułu nie zapłacenia kar umownych z powodu braku masy buraków 16, ,000 = 20,000 zł Z tytułu nie zapłacenia kar umownych z powodu braku polaryzacji 10,035 zł Z tytułu uzyskania 10% plonu więcej 20,794 zł. Razem: 50,824 zł Koszt pozyskania dodatkowych 10% plonu oraz zwiększenia polaryzacji o ok. 1%: Dla uzyskania tych efektów wykonałem 4 zabiegi Agroleaf Power, które kosztowały mnie 200 zł na 1 ha. 200zł x 46 ha = 9,200 zł ZYSK: 50,842 zł 9,200 zł = 41,642 zł 6

9 BURAK CUKROWY Henryk Jurczyński Subkowy, Wielgłowy ul. Pelplińska 37 tel. : Wraz z synem prowadzimy gospodarstwo o powierzchni ponad 200 ha użytków rolnych. Uprawiamy pszenicę, rzepak, buraki cukrowe, oraz z uwagi na produkcję mleka kukurydzę. W dziedzinie dokarmiania dolistnego testowaliśmy szereg różnych produktów, ostatecznie opieramy się na Ekosolach. Do zastosowania Agroleaf Power zachęcił mnie przedstawiciel firmy Everris. Pomyślałem, że jeżeli ten nawóz ma się wykazać to w najbardziej wymagającej uprawie jaką jest, moim zdaniem, burak cukrowy. Zastosowałem na części plantacji dwie dawki po 5kg Agroleaf Power mikroelementy, pierwszą przed zwarciem rzędów, drugą wraz z opryskiem na chwościka. Wyniki pokazane są w poniższej tabeli: WYNIKI Plon korzenia t/ha Zawarość cukru w % Plon cukru z ha Cena tony cukru w burakach płacona przez cukrownię Kosz dokarmiania dolistnego zł/ha Doświadczenie z Agroleaf Power 75,25 16,85 12,68 928,63 160,- Kontrola - Ekosole 67,76 17,25 11,69 928,63 136,04 Wnioski są następujące: na polu z Agroleaf Power uzyskałem 0,99 tony cukru z hektara więcej w porównaniu z kontrolą. Umożliwi to dodatkowy przychód w wysokości 919,34zł/ha, a po odjęciu różnicy między kosztem zakupu obu nawozów (23,96 zł) czysty zysk wyniesie 895,38 zł z ha. Cyfry mówią same za siebie, Agroleaf Power rzeczywiście się sprawdził. W kolejnym sezonie znajdzie zastosowanie również w innych uprawach. Wzrost plonu korzeni o 11%, plonu cukru o 8,5% Dodatkowy zysk z ha 895,38 zł 7

10 BURAK CUKROWY Wąchalski Jerzy Prezes Zrzeszenia Plantatorów Buraka Cukrowego w Pelplinie Wola 5, Pelplin, tel. : Moja przygoda z Agroleaf Power trwa już od kilku lat. Do zainteresowania się nim przekonał mnie dystrybutor u którego się zaopatruję firma AT z Pelplina. Na podstawie własnego doświadczenia uważam, że jest to nawóz dolistny o najwyższej jakości i skuteczności działania. Przekonuję się o tym każdego roku, a szczególnie w czasie niesprzyjających warunków dla wegetacji roślin. Podobnie było w tym roku np. w uprawie buraka cukrowego. Po siewach nastąpił długi okres bez opadów atmosferycznych i w związku z tym, poważne trudności we wschodach i wzroście młodych siewek. Był moment, że część plantacji praktycznie nadawała się do przesiewu. Postanowiłem ratować plantację kilkakrotnym zastosowaniem Agroleaf Power, uznając, że będzie to tańsze rozwiązanie niż przesiewanie plantacji. Przed zwarciem rzędów dwa razy opryskałem Agroleafe Power mikroelementy w dawkach po 4kg, następnie wraz z ochroną przed chwościkiem zastosowałem jeszcze raz Agroleaf Power, tym razem potasowy mikroelementy w dawce 5 kg/ha. Pozostała część plantacji w lepszym stanie została dokarmiana dolistnie innym nawozem. Stan plantacji opryskiwanej na tyle się polepszył, że z ciekawości sprawdziłem plonowanie i polaryzację w porównaniu z częścią nie opryskiwaną Agroleaf Power. Wyniki były zaskakujące plon korzeni i cukru na części plantacji z Agroleaf Power okazał się być wyższy niż na części kontrolnej plantacji. WYNIKI Doświadczenie z Agroleaf Power Kontrola Różnica Plon korzenia t/ha 69,70 Zawarość cukru w % Plon cukru z ha Cena tony cukru w burakach płacona przez cukrownię Kosz dokarmiania dolistnego zł/ha 17,23 12,00 928,63 208,- 66,03 17,63 11,64 928,63 120,- +3,67-0,40 +0, ,- Podsumowując: na polu z Agroleaf Power uzyskałem 0,36 tony cukru z hektara więcej w porównaniu z kontrolą. Da mi to dodatkowy przychód na poziomie 334,31zł/ha. Po uwzględnieniu różnicy nakładów na zakup nawozów tj. 88zł/ha, ostatecznie zysk to 246,31zł/ha. Agroleaf Power po raz kolejny zrobił swoje. Plon korzeni wyższy o 5,5% Większy zysk z hektara o 246 zł 8

11 CEBULA, CZOSNEK Marian Tomek, producent warzyw Czechy 21, Słomniki W uprawie cebuli i czosnku stosowałem nawóz dolistny firmy Everris - Agroleaf. Do nawożenia dolistnego używałem Agroleaf w następującej kolejności: Cebula 1 raz Agroleaf Azotowy w fazie 4-5 liści 2 razy Agroleaf Total tygodnie później 2 razy Agroleaf Potasowy od początku przyrostu główek Dawka wynosiła 3-3,5 kg/ha przy zużyciu 400 litrów cieczy wraz z zabiegiem chemicznym. Nawozy rozpuszczały się bez mieszania całkowicie, nie pozostawiając żadnych osadów ani zmętnień. Już po 2-3 dniach zastosowania nawozu Agroleaf stwierdziłem wyraźną poprawę wyglądu roślin w porównaniu z uprawą nie opryskiwaną, poprawił się kolor liści i ich kondycja. Na koniec uprawy rośliny były lepszej jakości, zdrowsze, cebula lepiej się załamywała, zasuszała i przechowywała. Istotna była też zwyżka plonu. Plon był większy średnio o 20 %. Przy użyciu Agroleaf uzyskano plon 50 ton z ha natomiast bez Agroleaf ton z ha. Plon o 20% większy Lepsza jakość Czosnek 1 raz Agroleaf Azotowy w fazie 4-5 liści 2 razy Agroleaf Total tygodnie później 2 razy Agroleaf Potasowy od fazy przyrostu główek Dawka wynosiła 3-3,5 kg/ha przy zużyciu 400 litrów cieczy bez zabiegu chemicznego. Już po 2-3 dniach zastosowania nawozu Agroleaf był widoczny efekt w porównaniu z uprawą nie opryskiwaną Agroleaf. Poprawił się kolor liści, rośliny przedłużyły wegetację co znacznie zwiększyło plon i jego jakość. W trakcie uprawy rośliny były lepszej jakości i zdrowsze. Przy stosowaniu Agroleaf, herbicyd Goal może być używany bez obaw, gdyż nie powoduje zahamowania wzrostu roślin. Na polu bez Agroleaf takie zahamowanie było widoczne. Na końcu uprawy stwierdziłem, że przy zastosowaniu Agroleaf plon był wyższy i lepszy jakościowo. Na polu gdzie stosowano Agroleaf, 80% plonu było I klasy i 20% II i odwrotnie. Wyższy plon pierwszej klasy 9

12 FASOLA SZPARAGOWA Gospodarstwo Rolne, Grzegorz Tokarski Górne 8, Milejów t el.: Nawozy dolistne Agroleaf Power firmy Everris stosuję w swoim gospodarstwie od kilku lat. W sezonie 2010 Agroleaf został zastosowany w uprawach fasola szparagowa i kalafior. Uważam, że nawozy firmy Everris to doskonałe, łatwo rozpuszczalne nawozy o bardzo wysokiej przyswajalności. Zastosowane natychmiast przynoszą widoczny efekt. Najciekawsze efekty widziałem jednak po zastosowaniu programu Agroleaf Power w uprawie fasoli szparagowej. W okresie wzrostu wegetatywnego stosowałem Agroleaf Total mikro - 3 zabiegi co 10 dni po 4 kg/ha. Widać było, że rośliny po Agroleaf są zdrowsze, intensywniej zielone i mają zdecydowanie ładniejsze i większe liście. Przez dodatkowe dwa zabiegi Agroleaf Power Fosforowym mikro na początku i na końcu kwitnienia uzyskałem dodatkowe piętra strąków a wynikiem tego był wzrost plonu na poziomie 26%. Strąki były wyrównane, pełne oraz bardzo jędrne. Plon wyższy o 26% Dodatkowe piętro strąków Lepsze wypełnienie strąków 10

13 JABŁOŃ Gospodarstwo Ogrodnicze, Stanisław Szurek Józefów n/wisłą tel.: W sezonie 2010 stosowałem nawozy dolistne Agroleaf Power firmy Everris na jabłoniach w odmianach: Gala 'Must', Golden Delicious, i JonaGold 'Decosta'. Skład nawozu dostosowany był do fazy rozwoju roślin, według ustalonego wcześniej programu: PROGRAM NAWOŻENIA Faza fenologiczna zielony pąk różowy pąk 1 tydz. po kwitnieniu 4 tydz. po kwitnieniu 6 tydz. po kwitnieniu 8 tydz po kwitniwniu 10 tydz. po kwitnieniu 12 tydz. po kwitniwniu 14 tydz. po kwitnieniu Rodzaj nawozu Skład Dawka Agroleaf Power Total Agroleaf Power Fosforowy Agroleaf Power Fosforowy Agroleaf Power Wapniowy Agroleaf Power Potasowy Agroleaf Power Wapniowy Agroleaf Power Potasowy Agroleaf Power Wapniowy Agroleaf Power Fosforowy mikro mikro mikro Ca+2,5Mg+ mikro mikro Ca+2,5Mg+ mikro mikro Ca+2,5Mg+ mikro mikro 5 kg/ha 5 kg/ha 5 kg/ha 5 kg/ha 5 kg/ha 5 kg/ha 5 kg/ha 5 kg/ha 5 kg/ha Dodatkowo w fazie mysiego ucha oraz na początku i na końcu kwitnienia uzupełniałem borem (B) oraz końcowej części sezonu wapniem (CaO) w odmianie JonaGold 'Decosta' ponieważ owoce były bardzo wyrośnięte. Już po pierwszych zabiegach obserwowałem bardzo dobrą kondycję liści w porównaniu do rzędów kontrolnych. Następnie po kwitnieniu dało zauważyć się bardzo dużo dobrze zawiazanych owoców, pomimo bardzo złych warunków pogodowych w okresie kwitnienia. W okresie wzrostu owoców nie zaobserowowałem znaczacych różnic w wielkości owoców na drzewach opryskiwanych i kontroli, natomiast widoczna była lepsza jakość owoców na drzewach gdzie stosowany był Agroleaf Power. Również w okresie zbiorów widoczna była lepsza jakość tych owoców. Przede wszystkim: brak ordzawień, gładka i jędrna skórka, oraz piękne wybarwienie w odmianch czerwonych: Gala i Decosta. Dokładne określenie różnicy w wielkości plonów uniemożliwiła wichura, która przeszła nad sadem w drugiej połowie sierpnia i zniszczyła część plonów. Ze stosowania nawozów dolistych Agroleaf Power firmy Everris jestem bardzo zadowolony i mam zamiar stosować je w przyszłości. Bardzo dobra kondycja liści Wyższa jakość owoców Brak ordzawień, jędrna skórka Piękne wybarwienie owoców 11

14 JĘCZ MIEŃ BROWARNY RZEPAK OZIMY Gospodarstwo Rolne Róża Zamoyska Kierownik gospodarstwa: Stanisław Balasa - t el.: Michałów, woj. zamojskie Gospodarstwo rolne, w którym zarządzam ma powierzchnię 530 ha, w tym gruntów ornych 376 ha. Uprawiamy: jęczmień browarny, rzepak, pszenicę i buraki cukrowe. Agroleaf Power stosujemy w gospo- darstwie od 2011 roku. W jęczmieniu browarnym zastosowaliśmy Agroleaf Power na powierzchni 26 ha, czyli na połowie całego areału jęczmienia. Zabieg wykonaliśmy 15 maja 2012 roku łącznie z chelatem miedzi w dawce Agroleaf Power Total 2 kg + Agroleaf Power Fosforowy 3 kg. Zabieg powtórzyliśmy po 2 tygodniach. Na powierzchni, gdzie zastosowaliśmy Agroleaf Power plon był większy o 500 kg, a co ważniejsze osiągnęliśmy bardzo dobre parametry: białko na poziomie 9,3% I wyrównanie na poziomie 95%. Wyniki takie w pełni uzasadniają stosowanie Agroleaf Power, jako idealnego nawozu dolistnego w uprawie jęczmienia browarnego. Wzrost plonu o 500 kg/ha Bardzo wysokie parametry jakościowe Agroleaf Power zastosowaliśmy również na rzepaku, na powierzchni 34 ha, w kombinacji Agroleaf Power Total 2 kg/ha + Agroleaf Power Fosforowy 3kg/ha + Agroleaf Power Potasowy 2kg/ha. Zabieg wyko- naliśmy 18 kwietnia 2012 roku. W czasie wzrostu pędu głównego wraz z środkiem owadobójczym. Zabieg powtórzyliśmy w fazie zielonego pąka, ok. 2 tygodnie po pierwszym zbiegu w tych samych dawkach również z środkiem owadobójczym. Okazało się, że plon na powierzchni opryskiwanej nawozem Agroleaf Power wyniósł 4,2 tony/ha, podczas gdy na pozostałych polach gdzie nie był stosowany Agroleaf Power plon był na poziomie 3,8 tony/ha. Uważam, że taki wzrost plonu to najlepsza rekomendacja dla nawozów Agroleaf Power. Wzrost plonu o 400 kg/ha 12

15 JĘCZMIEŃ JARY Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych SDOO w Karżniczce, Zakład Doświadczalny Oceny Odmian w Radostowie ul. Dworcowa 16, Subkowy, Bartłomiej Świtalla - tel.: (58) Doświadczenie w uprawie jęczmienia jarego, z wykorzystaniem nawozu dolistnego Nutrivant wysoka jakość ziarna zbóż MgO+ mikroelementy. Areał jęczmienia jarego odmiana Tipple 11ha, doświadczenie z produktem Nutrivant w dawce 3 x 6 kg/ha, kontrola bez użycia nawozów dolistnych. WYNIKI DOŚWIADCZENIA Oceniany parametr Plon ziarna z ha Wilgotność Koszt zakupu Doświadczenie - 3x6 kg Nutrivant 6,80 15,1 18kg x 9,44 = 169,92 zł Kontrola - brak nawożenia dolistnego 6,29 15,7 - Zwyżka plonu 0,51 tony/ha po 800 zł/tona = 408 zł/ha, minus dodatkowy nakład związany z zastosowaniem nawozu dolistnego 169,92 zł/ha daje zysk w kwocie 238,08 zł/ha. Dodatkowym atutem jest poprawa parametrów jakościowychw jęczmieniu w którym zastosowano Nutrivant wysoka jakość ziarna zbóż MgO+mikroelementy. Plon wyższy o 510 kg/ha Zysk z 1 ha ponad 238 zł 13

16 KALAFIOR Gospodarstwo Rolne, Grzegorz Tokarski Górne 8, Milejów t el.: Nawozy dolistne Agroleaf Power firmy Everris stosuję w swoim gospodarstwie od kilku lat. W sezonie 2010 Agroleaf został zastosowany w uprawach fasola szparagowa i kalafior. Uważam, że nawozy firmy Everris to doskonałe, łatwo rozpuszczalne nawozy o bardzo wysokiej przyswajalności. Zastosowane natychmiast przynoszą widoczny efekt. W uprawie kalafiora zastosowałem Agroleaf Power Fosforowy mikro zaraz po wysadzeniu rozsady do gruntu a następnie w okresie wiązania róży na zmianę stosowany był Agroleaf Power Potasowy mikro, 3 zabiegi po 4 kg/ha z Agroleaf Power Wapniowym ,5 MgO +9CaO+mikro także 3 zabiegi po 4 kg/ha. Wpłynęło to przede wszystkim na wysoką jakość róży, która była bardziej zwarta i większa w porównaniu z kontrolą. Wzrost plonu był na poziomie 10% ale wzrost plonu handlowego był zdecydowanie większy. Wzrost plonu handlowego o ponad 10% Bardziej zwarta i większa róża 14

17 KAPUSTA Przemysław Peroń ul. Skowrona 6, Charsznica t el. : Agroleaf Power z firmy Everris, dawniej Scotts, stosuję od kilku lat. Uważam, że jest zdecydowanie najskuteczniejszym nawozem dolistnym, dającym wymierne korzyści w moim gospodarstwie. Agroleaf Power używam począwszy od produkcji rozsady (Agroleaf Power Fosforowy) aż niemal do końca produkcji polowej tj. do września. Agroleaf Power Fosforowy w dokarmianiu rozsady kapusty stosuję co ok. 5 dni w stężeniu 0,5% (0,5kg na 100 litrów wody) wraz z podlewaniem. Zabieg ten wykonuję zawsze wieczorem, by nie narażać roślin na stresy związane z ewentualną wysoką temperaturą w trakcie dnia. Ostatni zabieg w produkcji rozsady lub w rozsadzie, którą kupuj, wykonuję zawsze dzień przed wysadzeniem w pole, aby zmniejszyć stres rośliny i poprawić jej kondycję w przyjmowaniu w warunkach polowych, co skutkuje szybką rozbudową systemu korzeniowego. W uprawie polowej kapusty na kiszenie w obsadzie roślin na 1 ha, stosuję co dni oprysk od początku zwierania rzędów Agroleaf Power Potasowy w dawce 5 kg/ha w 300 l wody. Na polach o mniejszej zawartości wapnia w glebie stosuję Agroleaf Power Wapniowy w dawce również 5 kg/ha w 300 l wody. W minionym sezonie wypróbowałem kolejny nowy produkt z firmy Everris, tj. Agroleaf Power Magnezowy z dużą zawartością siarki, która jest niezbędna w uprawie roślin kapustnych. Do zabiegów Agroleaf Power Potasowym w dawce 5 kg dodawałem 1 kg Agroleaf Power Magnezowego z dużą zawartością siarki. Z plantacji gdzie stosowałem Agroleaf Power uzyskałem z 1 ha plon o 7 ton większy w stosunku do plantacji gdzie go nie używałem. Na zwyżkę tego plonu zużyłem 30 kg Agroleafu Power. KOSZTY/ZYSKI 30 kg Agroleafu Power 450 zł na 1 ha Zwyżka plonu o 7 ton x 350 zł za 1 tonę zł Agroleaf Power w uprawie kapusty na kiszenie zarobiłem dodatkowe zł. Plon z 1 ha większy o 7 ton Dodatkowy zysk z 1 ha 2000 zł 15

18 MARCHEW Polfarm Spółka Akcyjna Węglowa 5, Chwaszczyno Kierownik gospodarstwa: Dariusz Dawid - t el. : Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Polfarm SA gospodaruje na ponad 700 ha ziemi ornej. Uprawiamy rzepak ozimy, pszenicę, jęczmień browarny, żyto oraz warzywa, w tym 80 ha marchwi, 20 ha pietruszki, 15 ha buraka ćwikłowego i 5 ha selera. Przed kilku laty poszukiwaliśmy nawozu dolistnego do upraw warzywnych, który oprócz dostarczenia roślinie niezbędnych makro i mikroelementów, miał też wpływ na złagodzenie stresów, spowodowanych takimi czynnikami jak: susza i działanie środków ochrony roślin. Po przetestowaniu kilku różnych nawozów, najlepiej w tej roli sprawdził się Agroleaf Power. Efekty jego działania są widoczne po 2-3 dniach od wykonania zabieg: rośliny są bardziej zielone, pełne wigoru, a działanie środków ochrony roślin nie powoduje widocznego wstrzymania wegetacji. Program stosowania Agroleaf Power w marchwi, w której uprawie się specjalizujemy, obejmuje 4-6 zabiegów w ciągu okresu wegetacyjnego, pierwsze 2-3 zabiegi Agroleaf Power Total ( ) a pozostałe Agroleaf Power Potasowym ( ). Wszystkie zabiegi są łączone ze stosowaniem fungicydów i insektycydów. Na przestrzeni 3-4 ostatnich lat zauważyliśmy zwyżkę plonu w granicach od 5 do 15%, w zależności od roku. Dodatkowo stosowanie Agroleaf Power w połączeniu z fungicydami znacznie poprawiło żywotność naci, co umożliwiło opóźnienie zbiorów a tym samym obniżenie kosztów przechowywania. Korzystając z doświadczeń stosowania Agroleaf w marchwi, w tym roku po raz pierwszy został wykonany jesienny zabieg w rzepaku, który ma polepszyć zimotrwałość (agęszczenie soku komórkowego). Wzrost plonów od 5 do 15% Lepsza żywotność naci Zmniejszenie kosztów przechowywania 16

19 MIĘTA PIEPRZOWA Powierzchnia gospodarstwa: 25 ha Powierzchnia uprawy mięty w gospodarstwie: 15 ha Powierzchnia doświadczenia: 2,5 ha Klasa gleby: IIIb Iva ( rędzina) Oprysk Agroleaf Power: 2ha Kontrola: 0,5 ha W trakcie uprawy na drugi zbiór w w/w terminie nie było deszczu. NAWOŻENIE DOGLEBOWE (PODSTAWOWE) Gospodarstwo rolne Jacek Stanek Zagajówek 15a, Michałów te l.: Opryski Agroleaf Power były wykonywane w trakcie uprawy na drugi zbiór mięty w terminie od 15.VIII do 15.IX WIOSNĄ: Polifoska Mg-9S 200 kg/1; Saletrzak 27N 100 kg na 1ha DOKARMIENIE DOLISTNE Pierwszy oprysk: 15.VIII (10 dni po zbiorze pierwszego pokosu) 2 ha Agroleaf Power Total 4 kg/ha + 5 kg/ha Mocznika 46N + adiuwant 0,5 ha kontrola Drugi oprysk: 20.VIII 2 ha Agroleaf Power Mg 2 kg/h a + Agroleaf Power Azotowy 5 kg/ha + adiuwant 0,5 ha kontrola Trzeci oprysk: 25.VIII 2 ha Agroleaf Power Mg 2 kg/ha + Agroleaf Power Azotowy 5 kg/ha + adiuwant 0,5 ha kontrola Czwarty oprysk: 30.VIII 2 ha Agroleaf Power Mg 2 kg/ha + Agroleaf Power Azotowy 5 kg/ha + adiuwant 0,5 ha kontrola Piąty oprysk: 04.IX 2 ha Agroleaf Power Mg 2 kg/ha + Agroleaf Power Azotowy 5 kg/ha + adiuwant 0,5 ha kontrola WYNIKI 2 ha Agroleaf Power 5 zabiegów średni plon 0,90 tony suszuz1ha 0,5 ha kontrola średni plon 0,55 tony suszu z 1ha KOSZTY/ZYSKI Koszt nawożenia Agroleaf Power 500 zł 1ha Wzrost plonu 350 kg x6zł zł Zysk (2100zł - 500zł) = zł z 1ha Dokarmianie dolistne Agroleaf Power wydłuża żywotność plantacji z kilkuletniej do wieloletniej. 17

20 OGÓREK GRUNTOWY Zdzisław Kaczmarczyk Chotel Czerwony, powiat Busko Zdrój tel.: W uprawie ogórka Agroleaf Power używam do dokarmiania dolistnego od kiedy pojawił się na polskim rynku. Rocznie uprawiam ok. 3 ha ogórka konserwowego na linii profesjonalnej. Uprawiam odmianę Bursztyn F1, bardzo plenną, ale wymagającą profesjonalnych środków produkcji. Stosuję go z wielu powodów: doskonale się rozpuszcza i nie zatyka końcówek w opryskiwaczu. Stosuję go zwykle z fungicydami, a więc nie mogę pozwolić na to by zabieg był wykonany niedbale. Niedbale opryskana plantacja ogórka to czynnik wpływający na rozwój chorób. po zastosowaniu Agroleaf Power widać efekt już na drugi lub trzeci dzień. Widać wiele lepszy wigor oraz zdrowotność roślin. zwiększa ilość zawiązków owoców bardzo znacznie ogranicza opadanie zawiązków, co ma dla mnie ogromne znaczenie, ponieważ zależy mi, aby zebrać jak najwięcej ogórków. zwiększa zawartość chlorofilu w liściu Zbiór ogórka rozpoczynam ok. 20 czerwca, który trwa do ok. 20 września. Agroleaf Power stosuję średnio co 7 dni to jest ok zabiegów po 5-7 kg. Rocznie na 1 ha stosuję od 60 do 90 kg Agroleaf Power. Do większości zabiegów stosuję Agroleaf Power Potasowy. Do ukorzeniania rośliny na początku okresu wegetacji używam Agroleaf Power Fosforowy w 2-3 zabiegach po 6 kg/ha. Do fertygacji także używam nawóz firmy Everris - Solinure. Stosowanie nawozu Agroleaf Power zwiększa plon mojej plantacji ogórka konserwowego o ok % (do 9 cm). Podstawowy plon ogórka konserwowego z 1 ha w moim gospodarstwie kształtuje się na poziomie 50 ton. Po zastosowaniu Agroleaf Power wzrasta on o ok. 10 ton. Śmiało mogę powiedzieć, że stosowanie Agroleaf Power pozwala mi zarobić dodatkowo z każdego 1ha ok. 9 tys. zł przy średniej cenie 1 zł za kilogram ogórka konserwowego. Plon większy o 10 ton z ha Zysk na poziomie 9 tys. zł z 1 hektara Zdrowsze i bardziej odporne rośliny 18

21 OGÓREK GRUNTOWY Gospodarstwo Rolne, Grzegorz Tokarski Górne 8, Milejów t el.: Nawozy dolistne Agroleaf Power firmy Everris stosuję w swoim gospodarstwie od kilku lat. W sezonie 2010 Agroleaf został zastosowany w uprawach: ogórek gruntowy, pomidor oraz papryka. Uważam, że nawozy firmy Everris to doskonałe, łatwo rozpuszczalne nawozy o bardzo wysokiej przyswajalności. Zastosowane natychmiast przynoszą widoczny efekt. W uprawie ogórka gruntowego zastosowałem: Agroleaf Power Total mikro w okresie wzrostu w dawce 5 kg/ha Agroleaf Power Fosforowy mikro tuż przed kwitnieniem w dawce 5 kg/ha a następnie 2 zabiegi Agroleaf Power Potasowy mikro w okresie wzrostu owoców w dawce 4 kg/ha. Na koniec zastosowałem: Agroleaf Power Wapniowy ,5 MgO+9CaO+mikro dwa razy po 5 kg/ha. Zastosowanie Agroleaf Power wpłynęło przede wszystkim na poprawę kwitnienia i utrzymanie większej ilości zawiązków owoców na roślinie, co w tym trudnym ze względu na niekorzystne warunki pogodowe ( ciągłe opady deszczu) sezonie było szczególnie istotne. Widoczne była także duża zdrowotność i wigor roślin a także intensywny kolor i wysoka jędrność owoców. Plon który osiągnąłem był o 20 % wyższy od plonu na kontroli. Plon wyższy o 20% w porównianiu do kontroli Intensywny kolor i duża jędrność owoców Duża zdrowotność i wigor roślin 19

22 OGÓREK GRUNTOWY Gospodarstwo Rolne, Marek Pytlarz Złotniki Wielkie 3, Żelazków tel.: Doświadczenie z użyciem nawozów rozpuszczalnych w wodzie firmy Everris do fertygacji w uprawie ogórka gruntowego odmiana Platina. Powierzchnia uprawy ogórka 7,5 ha podzielona została na 3 kwatery po 2,5 ha. Uprawę prowadzono w czarnej folii z taśmami kroplującymi. Nawożenie przedsiewne to 350 kg siarczanu potasu, 200 kg fosforanu amonu oraz 150 kg saletry amonowej na każdy hektar uprawy. Siew został wykonany 8, 9, 10 maja 2012 roku w ilości 45 tys. nasion na 1 ha. Nawożenie kroplowe rozpoczęto 6 lipca stosując na dwóch kwaterach jednorazowo: 75kg nawóz wieloskładnikowy Symfo-Vita C bis , siarczan magnezu 25 kg, saletrę wapniową (Calcinit) 50 kg na kwaterę. Na trzeciej kwaterze zamiast Symfo-Vity zastosowano nawóz firmy Everris Solinure FX i Solinure FX CaO po 75 kg nawozu w każdym zabiegu. Jednorazowa ilość wody na jedną kwaterę wyniosła od 120 do 150 m3 w zależności od potrzeb (ilości opadów). Fertygację przeprowadzano co 7-9 dni do 24 sierpnia w 8 zabiegach. Uzyskany średni plon ogórka to 84 tony z 1 ha, przy udziale ogórka konserwowego w kalibrze 7-9 cm 45%. Kwatera z zastosowaniem nawozu Solinure wykazała się wyższym plonowaniem od pozostałych o ok. 6% oraz zdecydowanie wyższą jakością plonu. Dużym plusem okazała się również bardzo dobra rozpuszczalność nawozów Solinure. Plon wyższy o 6 %, czyli 7 ton/ha Plon wyższej jakości Doskonała rozpuszczalność nawozu 20

23 OWIES Powierzchnia gospodarstwa: 98 ha Powierzchnia uprawy owsa w gospodarstwie: 40 ha Klasa gleby: ViVI Odmiana: Góral Przedplon: owies Powierzchnia doświadczenia: 40 ha NAWOŻENIE DOGLEBOWE (PODSTAWOWE) WIOSNĄ: Saletra 34 N kg na 1 ha w marcu DOKARMIENIE DOLISTNE Jeden oprysk - strzelanie w źdźbło Roztwór w 300 litrów wody na 1 ha 35 ha Agroleaf Power Mg 5 kg/ha + adiuwant 5 ha - kontrola WYNIKI 35 ha Agroleaf Power Mg średni plon 2,65 tony 5 ha kontrola średni plon 2,5 tony z 1ha KOSZTY/ZYSKI Kierownik gospodarstwa Kuliński Michał Przyłęczek 36, Wodzisław te l.: Oprysk Agroleaf: 35 ha Kontrola: 5ha Uprawa: niskonakładowa W glebach tego gospodarstwa jest bardzo niska zawartość magnezu. Koszt nawożenia Agroleaf Power 65 zł/ha Wzrost plonu 150 kg 90 zł DODATKOWY PRZYCHÓD 90 zł - KOSZT 65 zł = ZYSK 25 zł z 1ha 21

24 PAPRYKA CZERWONA W TUNELU Bożena i Jan Jeżmańscy Makowiec ul. Radomska 65, Skaryszew t el.: Uprawę papryki w naszym gospodarstwie prowadzimy od 1995r. Z roku na rok zwiększaliśmy ilość tuneli 2 foliowych, obecnie mamy ich 10, każdy z nich ma powierzchnię około 200m. Na przestrzeni tych lat stosowaliśmy wiele nawozów wspomagających uprawę, tak wymagającego owocu jakim jest papryka. Od czterech sezonów stosujemy do uprawy papryki produkty firmy Everris. Porównując plony jakie uzyskiwaliśmy w latach z plonami z sezonów zauważyliśmy znaczną poprawę zarówno w wielkości, kształcie, kolorze papryki jak i w ilości plonu uzyskanego z uprawy. Przyrost plonu szacujemy na około 15% w stosunku do lat NAWOŻENIE Przed wysadzeniem papryki do tunelu foliowego na całej jego powierzchni stosujemy Agroblen Jest to nawóz, w skład którego wchodzi potas, azot, magnez i fosfor ma spowolnione działanie, dzięki czemu młode rośliny mogą równomiernie wykorzystywać wszystkie składniki pokarmowe, jakie są jej potrzebne w każdej z faz wzrostu. Po upływie około 7 dni od wysadzenia papryki do tunelu foliowego stosujemy dolistnie Agroleaf Power Fosforowy, który ułatwia ukorzenienie rośliny. Środek ten wykorzy- stujemy również w fazie kwitnienia. W fazie owocowania stosujemy Agroleaf Power Potasowy ułatwia on wybarwianie i dojrzewanie papryki. Raz w tygodniu do fertygacji stosujemy nawóz Solinure, który jest potrzebny roślinie w czasie wzrostu i dojrzewania. Środek ten jest bogaty w wiele mikroelementów, jest całkowicie rozpuszczalny zarówno w zimnej jaki i ciepłej wodzie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z nawozów firmy Everris. Środki te możemy polecić wszystkim plantatorom papryki, którym zależy na bardzo dobrej jakości i ilości owoców. Plon papryki wyższy o 15 % Lepiej wykształcone i wybarwione owoce Wyższa zdrowotność roślin 22

25 PAPRYKA CZERWONA W TUNELU Małgorzata i Wojciech Wieśniak Glinice 34, Przytyk tel.: (48) Od 23 lat w gospodarstwie o powierzchni 13 ha uprawiamy paprykę odmiany: Yecla i Salomon w 40 tunelach foliowych w rejonie Radomskim. W sezonie 2011 we wszystkich tunelach zastosowaliśmy pełny program nawożenia proponowany przez firmę Everris. NAWOŻENIE Doglebowo: przed wysadzeniem rozsady nawóz otoczkowany Agroblen w dawce 25 kg/tunel 240 m. Fertygacja: przez cały okres wzrostu nawozy z serii Solinure w dawce 2,5 kg /tunel/tydzień. W początkowej fazie Solinure mikro, następnie Solinure MgO+mikro w okresie kwitnienia i w okresie wzrostu owoców Solinure MgO+mikro. Dolistnie: Agroleaf Power w newralgicznych momentach wzrostu papryki: Agroleaf Power Fosforowy mikro w czasie ukorzeniania rozsady w rozsadniku po wysadzeniu do tunelu, oraz na początku kwitnienia, Agroleaf Power Total mikro w czasie wzrostu roślin, Agroleaf Power Potasowy mikro i Agroleaf Power Wapniowy ,5MgO+9CaO na zmianę, podczas wzrostu i dojrzewania owoców papryki. Nawozy dolistne stosowane były co 14 dni w stężeniu 0,5%. EFEKTY Od samego początku rośliny wyglądały na bardziej zdrowe i szybciej rosły niż w latach ubiegłych. Kwitnienie rozpoczęło się o 1 tydzień wcześniej, co spowodowało wcześniejszy o tydzień zbiór owoców i lepszą o 0,50 zł cenę za kilogram. Do tej pory mieliśmy problemy z jakością owoców po zbiorze, szybko traciły jędrność a był to skutek bardzo niskiej zasobności gleby w wapń. Dzięki zastosowaniu uzupełniającego nawożenia dolistnego Agroleaf Power Wapniowy w okresie wzrostu owoców, zebrane owoce były jędrniejsze i dłużej utrzymywały świeżość. Wynikiem tego był 15 % wzrost plonu handlowego i zdecydowanie mniej odpadów. Wcześniejszy o tydzień zbiór pierwszych, czerwonych owoców Lepsza cena o 500 zł/tona Zdrowsze rośliny Wzrost plonu handlowego o 15% 23

26 PAPRYKA Mieczysław Kowalczyk, producent warzyw Potworów, ul. Łódzka 38 tel.: Nawozy firmy Everris - Universol i Agroleaf, stosowałem w 10 tunelach, o łącznej powierzchni 2560 m FERTYGACJA Wraz z podlewaniem stosowałem na zmianę, jeden raz w tygodniu: Universol niebieski oraz Universol fioletowy Oba nawozy podawałem w stężeniu 0,25 % co dało wydatek ok. 1,2 kg 2 nawozu na każde 100 m tunelu. NAWOŻENIE DOLISTNE Do nawożenia dolistnego używałem na zmianę, jeden raz w tygodniu: Agroleaf Potasowy oraz Agroleaf Fosforowy w stężeniu 0,3 % dając w przeliczeniu 300 l wody na 1 ha uprawy. Nawozy rozpuszczały się bez mieszania całkowicie, nie pozostawiając żadnych osadów ani zmętnień. Od początku fazy zawiązywania owoców stosowałem również dolistnie nawozy wapniowe. Już w następnym tygodniu stosowania nawozów Universol i Agroleaf stwierdziłem wyraźną poprawę wyglądu roślin i owoców w porównaniu do papryki w pozostałych tunelach. Poprawił się kolor liści a owoce zaczęły wybarwiać się szybciej i bardziej równomiernie. Owoce miały większą jędrność i grubość ścianki, były bardziej kształtne, właściwe dla uprawianej odmiany oraz o znacznie lepszej jakości. Przestały pokazywać się owoce z objawami suchej zgnilizny, występującej zawsze o tej porze roku. INNE UPRAWY Zadowolony z poprawy jakości roślin i owoców papryki opryskałem nawozem Agroleaf Potasowy również inne uprawiane przeze mnie gatunki roślin rosnące na polu. Roztwór o stężeniu 1,0% zastosowałem na 5 arach fasolki szparagowej oraz 5 arach uprawy pora. Już po 3 dniach stwierdziłem wyraźną poprawę wyglądu roślin obu gatunków. Rośliny opryskane były intensywnie zielone, poprawiła się wyraźnie ich kondycja. Szybsze i bardziej równomierne wybarwianie Grubsze ścianki i większa jędrność owoców 24

27 POMIDOR, PAPRYKA Gospodarstwo Rolne, Grzegorz Tokarski Górne 8, Milejów t el.: Nawozy dolistne Agroleaf Power firmy Everris stosuję w swoim gospodarstwie od kilku lat. W sezonie 2010 Agroleaf został zastosowany w uprawach: ogórek gruntowy, pomidor oraz papryka. Uważam, że nawozy firmy Everris to doskonałe, łatwo rozpuszczalne nawozy o bardzo wysokiej przyswajalności. Zastosowane natychmiast przynoszą widoczny efekt. W uprawie pomidora i papryki, po zastosowaniu programu nawożenia dolistnego Agroleaf 1 zabieg Agroleaf Power Total mikro w dawce5 kg/ha. kwitnienie 1 zabieg Agroleaf Power Fosforowy mikro w dawce 5 kg/ha. początek wiązania owoców Agroleaf Power Wapniowy ,5 MgO+9CaO+mikro 5 kg/ha. oraz wzrost i dojrzewanie owoców Agroleaf Potasowy mikro 2 zbiegi po 5 kg/ha. Plon był większy od kontroli w papryce o 16% i pomidorze o 18%. Owoce były dużo intensywniej i równiej wybarwione. Rośliny były w dużo lepszej kondycji, bardziej odporne na czasowy brak wody. Podczas zbioru owoce były bardziej jędrne i odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne. Wyższy plon w papryce gruntowej o 16% Wyższy plon w pomidorze gruntowym o 18% Owoce intensywniej i równiej wybarwione 25

28 POMIDOR RafałKwaśniewski Łęg 23, Czermin tel.: (62) W sezonie 2007 zastosowałem na pomidorach odm. Etna i Batory uprawianych dla przetwórni w Kotlinie nawozy dolistne Agroleaf (Fosforowy, Total i Potasowy). Po zastosowaniu Agroleaf Fosforowy w okresie kwitnienia obserwowałem zwiększone zawiązywanie owoców (ok. 70 szt. na roślinie, podczas gdy na kontroli było do 60 szt.). Podczas zbioru widoczna była lepsza zdrowotność i jędrność owoców w stosunku do kontroli. W poprzednich latach uprawy odmiany Etna, jej zbiór ze względu na zdrowotność owoców był kończony w sierpniu, podczas gdy w tym sezonie zbiór trwał do 10 września. W sezonie 2007 testowałem też Agroleaf Wapniowy na odmianach Awizo i Lubań. Nawóz stosowany był od zawiązywania owoców czterokrotnie w dawce 4 kg/ha. W stosunku do kontroli owoce po Agroleaf Wapniowy były jędrniejsze, twardsze i lepiej wybarwione. Na tej części plantacji, ze względu na większą zdrowotność były mniejsze straty podczas zbioru. Brix z plantacji po Agroleaf Wapniowy był wyższy o 0,2-0,3% przy średnim poziomie 5,1%. Więcej owoców - nawet do 70 szt. na roślinę Wyższy BRIX Lepsza jakość 26

29 POMIDOR Jan Adamczak Pawłowo 18, Jutrosin tel.: (65) Historia uprawy pomidora w gospodarstwie sięga roku Od wielu lat na użytek HJ Heinz Pudliszki w gospodarstwie prowadzone są obok produkcji towarowejdoświadczenia w zakresie wdrażania nowych odmian i technologii uprawy. Obecnie doświadczenia prowadzone są na użytek Spółdzielczej Grupy Producentów Krobia i wszystkich znaczących firm nasiennych w Polsce. W roku 2007 w zakresie nawożenia dolistnego prowadzone były doświadczenia z Agroleaf Ca i nawozami innych firm. W wyniku tych doświadczeń uzyskany plon z ha był zbliżony (ok. 70 t/ha) jednak różnice wynikały w zakresie masy owoców (największe owoce uzyskano po zastosowaniu Agroleaf Ca). Również koncentracja Brix była porównywalna (4,6 % - 5,1%). Należy jednak podkreślić, że w przypadku Agroleaf Ca wynik ten był uzyskany po dwóch zabiegach podczas gdy w przypadku innych rozwiązań nawożenia aplikacja była 6 krotna. Średnia masa owoców w odmianie Polbig po Agroleaf Ca wynosiła 0,298 g, w kontroli 0,232 g. Większe owoce o 28% Wyższy BRIX 27

30 POMIDOR MALINOWY Barbara i Karol Józefczak Zawierzbie 54, Samborzec koło Sandomierza t el. : Uprawa pomidora malinowego odmiana VP1 na zbiór jesienny do 4 grona. O Agroleaf Power z firmy Everris słyszałem nie raz, ale dopiero w sezonie 2012 zacząłem używać go w moim gospodarstwie w uprawie tunelowej pomidora, ogórka oraz w sadzie jabłoniowym. Wielokrotnie słyszałem od innych producentów, że to wyjątkowo skuteczny i szybki w działaniu nawóz dolistny ale nie spodziewałam się, że aż tak! Agroleaf Power Potasowy zastosowałem w uprawie pomidora w tunelu w gruncie, pryskając dolistnie w stężeniu 1%. Zabieg ten wykonałem po raz pierwszy w połowie cyklu produkcji wieczorem, aby nie poparzyć roślin. Na 3 dzień od zabiegu zauważyłem zdecydowaną zmianę na roślinach. Stały się bardziej żywo zielone a ich owoce niemal w oczach zaczęły rosnąć, dając znaczną zwyżkę plonu w krótkim czasie. Zauważyłem również, że Agroleaf Power daje jeszcze większe efekty w dni pochmurne. Widać, że po jego zastosowaniu roślina znacznie intensywniej fotosyntezuje. Zabiegi Agroleaf Power od połowy sezonu wykonywałem co 5-7 dni w stężeniu 1%, zawsze późnym wieczorem. Stosowałem Agroleaf Power Potasowy oraz Agroleaf Power Wapniowy. Po stosowaniu Agroleaf Power moje plony wzrosły co najmniej o 10%. Przy średnim plonie z jednego tunelu ok kg + 10% uzyskałem wyszkę plonu o ok. 250 kg, stosując 5 kg Agroleaf za 75 zł. Przy średniej cenie pomidora 2,5 zł używając Agroleaf Power: Zyskałem 625 zł 75 zł za Agroleaf Power Mój dodatkowy zysk z jednego tunelu wynosił 550 zł. Ponad to pomidory z mojej produkcji były lepiej wybarwione, które było łatwiej sprzedać. Wzrost polonu o ponad 10% Dodatkowy zysk z 1 ha 550 zł Zdrowsze rośliny, lepiej wybarwione owoce 28

31 POMIDOR PRZEMYSŁOWY Andrzej Miąsko Koryczany 111, Żarnowiec tel.: W moim gospodarstwie uprawiam rocznie ok. 3ha pomidora przemysłowego, odmiany wielkoowocowe. Sezon 2010 w uprawie nie szczędził szeregu kłopotów w każdym cyklu rozwoju pomidora. Nawożenie dolistne Agroleaf Power służy nie tylko do uzupełniania brakujących pierwiastków lub zwiększenia ich zawartości w roślinie ale również w pewien sposób do sterowania procesami fizjologicznymi rośliny. Nawóz Agroleaf Power używam regularnie przez cały okres wegetacji, wykonując zabiegi średnio co 7-10 dni. ROZSADA Dobra, zdrowa oraz mocno ukorzeniona rozsada to klucz do dalszych powodzeń w uprawie i wysokich plonów. Dlatego zawsze oraz bardzo regularnie dokarmiam rozsadę (co 4-5 dni w stężeniu od 0,2% nawet do 0,5% w późniejszym okresie) Agroleaf Power Fosforowym mikro, tak aby rośliny zbudowały bardzo mocny system korzeniowy i grubą, krępą nie pękającą łodygę. KWITNIENIE Agroleaf Power Fosforowy znacząco wpływa zwiększenie ilości kwiatów na roślinie o nawet 40%. W sezonie 2010 Agroleaf Power Fosforowym pryskałem trzykrotnie w celu zwiększenia ilości owoców. Pierwszy zabieg w dawce 6 kg wykonałem tuż przed kwitnieniem. Drugi zabieg w dawce 6 kg wykonałem w połowie kwitnienia i po 10 dniach powtórzyłem zabieg w dawce 6 kg/ha. Tam gdzie były wykonane zabiegi Agroleaf Power Fosforowym wzrosła ilość owoców średnio z 30 do 40 szt. Wiadomo, że wysoki plon zwłaszcza u odmian wielkoowocowych jest mocno uzależniony od ilości owoców na krzaku. PRZYROST MASY OWOCÓW Mając optymalną ilość owoców na krzaku wykorzystałem po raz kolejny Agroleaf Power do wykształcenia jak największej masy owoców. Po kwitnieniu do każdego zabiegu fungicydowego dodawałem Agroleaf Power Potasowy w dawce 6-7 kg/1ha. WYNIKI Plonu na plantacji gdzie był stosowany Agroleaf Power był większy o ok. 22%. Kontrola (bez oprysku) zaplonowała na poziomie 50 ton, reszta plantacji na poziomie 61 ton. Dodatkowy przychódz1hapozastosowaniu Agroleaf Power po odliczeniu kosztów nawozu w tym sezonie kształtował się na poziomie zł Wiecej o 40% kwiatów O szt więcej owoców na każdym krzaku pomidora Plon wyższy o 22% Zysk zł/ha 29

32 PSZENICA OZIMA Powierzchnia gospodarstwa: 98 ha, powierzchnia uprawy pszenicy 40 ha Klasa gleby: IVa i IVb Odmiana: Turnia Przedplon: Wyka Powierzchnia doświadczeni a: 40 ha; oprysk Agroleaf Power 30 ha, kontrola 10 ha W glebach tego gospodarstwa jest bardzo niska zawartość magnezu. Kierownik gospodarstwa: Kuliński Michał Przyłęczek 36, Wodzisław te l.: Moje wieloletnie doświadczenie pokazuje, że produkcja roślinna nie cierpi złych decyzji ani pomyłek. Staranność w doborze skutecznych środków produkcji to klucz do wysokich plonów. Słaba jakość gleb, bo IV i V o bardzo słabej sorpcji, wymagają wyjątkowo trafnego zbilansowania nawożenia mineralnego i zastosowania go we właściwym momencie. Od kilku lat do posypowego nawożenia mineralnego dołączyłem nawożenie dolistne testując nawozy z różnych firm. 3 lata temu kolega polecił mi nawóz dolistny Agroleaf Power. Cena Agroleaf Power była wyższa od większości dostępnych nawozów. Dlatego w pierwszym roku kupiłem go tylko na 10 ha, aby sprawdzić czy faktycznie jest tak, jak mówią koledzy, że za niewiele większą cenę kupują nawóz dolistny z najwyższej pułki, dający naprawdę zdumiewające efekty. W sezonie 2011 postanowiłem przeprowadzić bardziej szczegółowe doświadczenie z dodatkowym zastosowaniem Agroleaf Power z Magnezem. Kontrolą był popularnie stosowany mocznik. ZASTOSOWANA TECHNOLOGIA DOKARMIANIA DOLISTNEGO ORAZ JEJ EFEKTY Pierwszy oprysk: kwiecień - początek wegetacji 30 ha Agroleaf Power Total 5 kg/ha + 10 kg/ha Mocznika 46N + adiuwant 10 ha kontrola 10 kg/ha Mocznik 46N + adiuwant Drugi oprysk: strzelanie w źdźbło 30 ha Agroleaf Power Magnezowy 5 kg/ha + 10 kg/ha Mocznik 46N + adiutant 10 ha - kontrola 10 kg/ha Mocznik 46N + adiuwant Trzeci oprysk: po kwitnieniu 30 ha Agroleaf Power Magnezowy 1 kg/ha+ Agroleaf Power Total 4 kg+10 kg Mocznik 46N+adiuwant 10 ha kontrola 10 kg Mocznik 46N + Adiutant WYNIKI 30 ha Agroleaf Power + Mocznik 3 zabiegi średni plon 7,3 tony 10 ha Mocznik 3 zabiegi średni plon 6,5 tony z 1ha KOSZTY/ZYSKI Koszt nawożenia Agroleaf Power 230 zł Wzrost plonu 800 kg = 520 zł DODATKOWY PRZYCHÓD 520 zł KOSZT 230 zł = ZYSK 290 zł z1ha 30

33 PSZENICA OZIMA PRHU Agra Sp. z o.o. Nowe Ostrowite 13, Chojnice dr in ż. Jan Pacek - tel.: Doświadczenie w uprawie pszenicy ozimej, z wykorzystaniem nawozu dolistnego Nutrivant wysoka jakość ziarna zbóż MgO+mikroelementy. Areał uprawy pszenicy 71 ha. Doświadczenie na powierzchni 2 ha z produktem Nutrivant w dawce 2 x 5 kg/ha. Kontrola YaraVita zboże w dawce 1 l/ha + 1,5 l/ha. WYNIKI DOŚWIADCZENIA Oceniany parametr Doświadczenie - 2x5 kg Nutrivant Kontrola - 1l+1,5l YaraVita zboże Plon ziarnatzha wilgotność gluten opadanie gęstość białko sedymentacja koszt zakupu 4,85 14,6 35, ,7 15, x 9,44 = 94,40 zł 4,6 14,2 34, ,15 14,7 68 2,5 x 25 = 62,50 zł Zwyżka plonu 0,25 tony/ha po 980 zł/tona = 245 zł/ha, minus dodatkowy nakład związany z zastosowaniem droższego nawozu 31,90 zł/ha daje zysk w kwocie 213,10 zł/ha. Dodatkowym atutem jest poprawa wszystkich parametrów jakościowych pszenicy w której zastosowano Nutrivant wysoka jakość ziarna zbóż. Wyraźna poprawa parametrów jakościowych Plon wyższy o 6 % Zysk z 1 ha ponad 213 zł 31

34 RZEPAK OZIMY Gospodarstwo Rolne, Marek Zglec Stare Kozłowo 5, Somianka, woj. mazowieckie tel.: Z nawozami firmy Everris spotkałem się po raz pierwszy podczas Dni Pola Powiatu Wyszkowskiego, w 2008 r. na ternie mojego gospodarstwa. Agroleaf Power był wówczas zastosowany na poletkach demonstracyjnych. W następnym sezonie 2009 nawozy zastosowałem już na swoich plantacjach rzepaku ozimego: Jesienią: Agroleaf Power Fosforowy mikro 2 kg/ha + Agroleaf Power Potasowy mikro 2 kg/ha Wiosną: zaraz po ruszeniu wegetacji Agroleaf Power Fosforowy mikro 4 kg/ha następnie 2 x Agroleaf Power Total mikro 4 kg/ha na opadanie płatków Agroleaf Power Potasowy mikro 4 kg/ha Efekt jaki zaobserwowałem był zaskakujący. Średni plon z powierzchni 5 ha gdzie stosowany był pełny program nawożenia dolistnego Agroleaf kształtował się na poziomie 5,8 ton /ha. Na poletku kontrolnym ok. 5,0 ton/ha. W sezonie 2010, gdzie warunki pogodowe były bardzo niesprzyjające, po nawożeniu Agroleaf Power plon był wyższy o 15%. Nawozy dolistne firmy Everris stosuję w każdym sezonie, ponieważ jestem przekonany o skuteczności ich działania. Plon z 1 ha 5,8 tony Wzrost plonu o min. 15% 32

35 RZEPAK OZIMY Gospodarstwo Rolne Jan Jaworski Rosiny Przelewice, woj. Zachodniopomorskie tel.: W 2008 r. W swoim gospodarstwie do dokarmiania dolistnego uprawianych roślin tj. rzepaku ozimego i pszenicy ozimej wybrałem nawozy firmy Everris. W pierwszym roku na mojej plantacji rzepaku ozimego na powierzchni 36 ha w momencie ruszenia wegetacji zastosowałem Agroleaf Power Fosforowy mikro w dawce ok. 4 kg/ha, oraz Agroleaf Power Total mikro w dawce ok. 4 kg/ha w okresie pąkowania. Uzyskany efekt po zastosowaniu nawożenia dolistnego był zadawalający, ponieważ nastąpił wzrost plonu o 15%. Obecnie w swoim gospodarstwie o powierzchni 140 ha, stosuję 3-krotne nawożenie dolistnie tj.: jesienią Agroleaf Power Fosforowy mikro w dawce ok. 4 kg/ha, wiosną w okresie ruszenia wegetacji ok. 4 kg/ha. W okresie pąkowania w dawce ok. 4 kg/ha. Po czteroletnim okresie stosowania nawożenia dolistnego nawozami firmy Everris mogę stwierdzić, iż niezależnie od warunków atmosferycznych mogę liczyć na wyższy i wyrównany plon. Wzrost plonu o 15 % Plon bardziej wyrównany 33

36 RZEPAK, KUKURYDZA Adam Łeppek Pelplin, Rajkowy, ul. Topolowa 1 tel. : Gospodaruję na ponad 470 ha ziemi ornej, uprawiam pszenicę, rzepak i kukurydzę. Kiedy ktoś mnie pyta o nawożenie dolistne mam tylko jedną odpowiedź Agroleaf Power. Stosuję go regularnie od ponad 7 lat we wszystkich uprawach, rocznie zużywając ponad 4 tony. Agroleaf Power jest stałym elementem technologii uprawy w moim gospodarstwie. Daje on bardzo dobre efekty w tzw. stosowaniu standardowym, to znaczy 2 lub 3 krotnym zabiegu po 3-4 kg w okresie wegetacyjnym. Z kilkuletniej praktyki stosowania Agroleaf Power, mogę stwierdzić również, że prawdziwa moc ich działania ( efekt dopalacza ) jest najbardziej widoczna na roślinach po zastosowaniu w skrajnych warunkach, takich jak: susza, przemarznięcia, zaatakowanie przez choroby i szkodniki. Efekt wizualny stosowania jest wyraźny: rośliny szybko dochodzą do siebie, są bardziej zielone, dorodne, a zatem dają większy plon, w mojej ocenie o 10-30%. W ostatnim roku po raz pierwszy zastosowałem w rzepaku, w fazie zielonego pąka, nowy produkt Agroleaf Power magnezowy, który zawiera NPK , 32% SO 3, 16% MgO+mikroelementy. Jest to niespotykana na rynku kombinacja siarczanu magnezu" z NPK i mikroelementami. Efekt zastosowania w postaci zwiększonego wigoru, obfitszego kwitnienia i wyższego plonu był wyraźny. Bardzo polecam stosowanie Agroleaf Power w uprawach pszenicy, jęczmienia, kukurydzy i rzepaku. Systematyczne stosowanie Agroleafu pozwala mi uzyskiwać wysokie i bardzo dobrej jakości plony, niezależnie od bardziej czy mniej sprzyjających warunków agrometeorologicznych 34

Wieloskładnikowy płynny nawóz dolistny z wysoką zawartością mikro i makroelementów do zasilania ziemniaka.

Wieloskładnikowy płynny nawóz dolistny z wysoką zawartością mikro i makroelementów do zasilania ziemniaka. MICROPLAN ZIEMNIAK Nawóz Dolistny Wieloskładnikowy płynny nawóz dolistny z wysoką zawartością mikro i makroelementów do zasilania ziemniaka. Zawartość w litrze: Fosfor(P) 10g, Potas(K) 65g, Siarka(S) 5g,

Bardziej szczegółowo

Basfoliar Kelp P-Max. Nawóz dolistny: Producent: COMPO Polska Sp. z o.o. Działanie:

Basfoliar Kelp P-Max. Nawóz dolistny: Producent: COMPO Polska Sp. z o.o. Działanie: Nawóz dolistny: Basfoliar Kelp P-Max Producent: COMPO Polska Sp. z o.o. Grupa Rolnik jest wyłącznym dystrybutorem nawozu płynnego otrzymany z ekstraktu alg Ecklonia maxima z dodatkiem NPK (4++2). Basfoliar

Bardziej szczegółowo

niezbędny składnik pokarmowy zbóż

niezbędny składnik pokarmowy zbóż POTAS niezbędny składnik pokarmowy zbóż kształtujący wielkość i jakość plonu ziarna Dostępność glebowych zasobów potasu dla roślin zbożowych Gleby zawierają duże zasoby potasu (K), nawet do 50 t/ha w warstwie

Bardziej szczegółowo

Saletra amonowa. Skład: Azotu (N) 34%: Magnez (Mg) 0,2%

Saletra amonowa. Skład: Azotu (N) 34%: Magnez (Mg) 0,2% Saletra amonowa Azotu (N) 34%: Magnez (Mg) 0,2% Nawóz granulowany, klasa ziarnistości 1-3,15 mm. Saletra amonowa jest uniwersalnym nawozem azotowym. Można ją stosować pod wszystkie rośliny i na wszystkich

Bardziej szczegółowo

ADOB Bor. Skład: Bor (B) 15 % Azot (N) 7,8 %

ADOB Bor. Skład: Bor (B) 15 % Azot (N) 7,8 % ADOB Bor Bor (B) 15 % Azot (N) 7,8 % Skoncentrowany, płynny nawóz dolistny, przeznaczony szczególnie dla roślin wrażliwych na niedobór boru: rzepak, kukurydza, ziemniak, burak, niektóre warzywa a także

Bardziej szczegółowo

Nawóz NPK do pozakorzeniowego dokarmiania roślin z dużą zawartością fosforu i potasu oraz dodatkowo wzbogacony schelatowanymi mikroskładnikami

Nawóz NPK do pozakorzeniowego dokarmiania roślin z dużą zawartością fosforu i potasu oraz dodatkowo wzbogacony schelatowanymi mikroskładnikami Nawóz NPK do pozakorzeniowego dokarmiania roślin z dużą zawartością fosforu i potasu oraz dodatkowo wzbogacony schelatowanymi mikroskładnikami FoliarActiv Potas-Fosfor + 6-20-36 + mikro Gwarantowany skład

Bardziej szczegółowo

Optymalne nawożenie jagody kamczackiej. Dr Andrzej Grenda, Yara Poland

Optymalne nawożenie jagody kamczackiej. Dr Andrzej Grenda, Yara Poland Optymalne nawożenie jagody kamczackiej Dr Andrzej Grenda, Yara Poland 1 Parę słów o mineralnym żywieniu roślin jagodowych: - wieloletnie rośliny jagodowe są gatunkami o niskich wymaganiach w stosunku do

Bardziej szczegółowo

zawód: technik rolnik przykładowe rozwiązanie zadania

zawód: technik rolnik przykładowe rozwiązanie zadania Przykładowe rozwiązanie zadania praktycznego z informatora TYTUŁ Projekt nawożenia NPK pszenicy ozimej odmiany Pegassos opracowany na podstawie dokumentacji gospodarstwa rolnego Dane do projektu: Warunki

Bardziej szczegółowo

Pakiet informacyjny firmy AKRA czwartek, 04 sierpnia :39 - Poprawiony czwartek, 04 sierpnia :05

Pakiet informacyjny firmy AKRA czwartek, 04 sierpnia :39 - Poprawiony czwartek, 04 sierpnia :05 1/8 Wstępne opracowanie wyników plonu pszenicy ozimej i rzepaku ozimego z doświadczeń polowych przeprowadzonych w sezonie wegetacyjnym 2009/2010 w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach Doświadczenia

Bardziej szczegółowo

Nawożenie kukurydzy. Adam Majewski Agroservice Kukurydza

Nawożenie kukurydzy. Adam Majewski Agroservice Kukurydza Nawożenie kukurydzy Adam Majewski Agroservice Kukurydza Nawożenie startowe to podstawa powodzenia uprawy kukurydzy Jakie formy nawozu stosować? P2O5 i NH4 (+mikroelementy) plon zwykle wyższy o 0,5-1,5

Bardziej szczegółowo

COMPO EXPERT. Innowacyjna technologia może być jeszcze lepsza. Oryginał może być tylko jeden EXPERTS FOR GROWTH

COMPO EXPERT. Innowacyjna technologia może być jeszcze lepsza. Oryginał może być tylko jeden EXPERTS FOR GROWTH EXPERTS FOR GROWTH Innowacyjna technologia może być jeszcze lepsza Oryginał może być tylko jeden Blaukorn classic Nawóz mineralny NPK granulowany. Nawóz bezchlorkowy. 12% N azot całkowity 5,0% NO 3 7,0%

Bardziej szczegółowo

SILVIT. Składniki pokarmowe [g/l lub g/kg] K2O SO3 B Zn SiO2 Aminokwasy 100 25 1,25 0,25 150 +

SILVIT. Składniki pokarmowe [g/l lub g/kg] K2O SO3 B Zn SiO2 Aminokwasy 100 25 1,25 0,25 150 + SILVIT Biosytmulatory i antystresanty płynne. Preparat nawozowy o właściwościach stymulujących, zawiera aktywny krzem w pełni przyswajalny przez rośliny. Składniki pokarmowe [g/l lub g/kg] K2O SO3 B Zn

Bardziej szczegółowo

www.terrasorbfoliar.pl 115% plonu Terra Sorb foliar to stymulator rozwoju roślin, zawierający w swoim składzie wolne aminokwasy w formie biologicznie aktywnej (L-α), które zwiększają w roślinach aktywność

Bardziej szczegółowo

IDHA. Płynne nawozy doglebowe. B Mn. Specjalistyczne nawozy płynne. Wieloskładnikowe z mikroelementami w formie chelatów

IDHA. Płynne nawozy doglebowe. B Mn. Specjalistyczne nawozy płynne. Wieloskładnikowe z mikroelementami w formie chelatów Płynne nawozy doglebowe Mg B Mn ADOB SB-2 ADOB Ma ADOB OR Fe ADOB PO ADOB O Cu Zn Ca Mo Specjalistyczne nawozy płynne Wieloskładnikowe z mikroelementami w formie chelatów Przeznaczone do rzędowej aplikacji

Bardziej szczegółowo

Nawożenie warzyw w uprawie polowej. Dr Kazimierz Felczyński Instytut Ogrodnictwa Skierniewice

Nawożenie warzyw w uprawie polowej. Dr Kazimierz Felczyński Instytut Ogrodnictwa Skierniewice Nawożenie warzyw w uprawie polowej Dr Kazimierz Felczyński Instytut Ogrodnictwa Skierniewice Roślinom do prawidłowego wzrostu i rozwoju niezbędne są pierwiastki chemiczne pobrane z gleby i powietrza, nazywane

Bardziej szczegółowo

Nr Informacja. Przewidywana produkcja głównych upraw rolniczych i ogrodniczych w 2004 r. KANCELARIA SEJMU BIURO STUDIÓW I EKSPERTYZ

Nr Informacja. Przewidywana produkcja głównych upraw rolniczych i ogrodniczych w 2004 r. KANCELARIA SEJMU BIURO STUDIÓW I EKSPERTYZ KANCELARIA SEJMU BIURO STUDIÓW I EKSPERTYZ WYDZIAŁ ANALIZ EKONOMICZNYCH I SPOŁECZNYCH Przewidywana produkcja głównych upraw rolniczych i ogrodniczych w 2004 r. Wrzesień 2004 Dorota Stankiewicz Informacja

Bardziej szczegółowo

Agil 100 EC. Jeden dla wszystkich! herbicyd propachizafop

Agil 100 EC. Jeden dla wszystkich! herbicyd propachizafop Agil 100 EC Jeden dla wszystkich! herbicyd propachizafop Agil 100 EC: niezwykle skuteczny na większość chwastów jednoliściennych, znakomita skuteczność potwierdzona wieloletnią praktyką, najszybciej działający

Bardziej szczegółowo

UPRAWY SADOWNICZE POZNAJ ICH DZIAŁANIE PO OWOCACH

UPRAWY SADOWNICZE POZNAJ ICH DZIAŁANIE PO OWOCACH UPRAWY POZNAJ ICH DZIAŁANIE PO OWOCACH TERRA-SORB RADICULAR TERRA-SORB COMPLEX Terra-Sorb Radicular to nawóz do stosowania wraz z fertygacją za pomocą systemów nawodnieniowych. Dzięki zawartości wolnych

Bardziej szczegółowo

1. Startowe nawożenie rzepaku azotem i węglem (Korzyści stosowania nawozu Fertil w uprawie rzepaku ozimego)

1. Startowe nawożenie rzepaku azotem i węglem (Korzyści stosowania nawozu Fertil w uprawie rzepaku ozimego) ZALECENIA NATURALCROP W RZEPAKU OZIMYM. JESIENNE ODŻYWIANIE RZEPAKU PODSTAWĄ PLONU 1. Startowe nawożenie rzepaku azotem i węglem (Korzyści stosowania nawozu Fertil w uprawie rzepaku ozimego) PRODUKT: Fertil

Bardziej szczegółowo

Nawóz WE siarkowo-wapniowy

Nawóz WE siarkowo-wapniowy Nawóz WE siarkowo-wapniowy Mały nakład Pomyśl o Swoim zysku Co jest Twoim celem? Maksymalne plony, czy maksymalny zysk? Czy liczysz swoje koszty pracy, czasu i nawożenia? Czy porównujesz je z efektami?

Bardziej szczegółowo

Dlaczego chelaty? spada. Dostępność żelaza (Fe) w krótkim czasie obniża się o 40-50% wykres 1. Wzrost odczynu gleby oraz obecność jonów fosforanowych

Dlaczego chelaty? spada. Dostępność żelaza (Fe) w krótkim czasie obniża się o 40-50% wykres 1. Wzrost odczynu gleby oraz obecność jonów fosforanowych Nawozy chelatowe Wysokiej jakości nawozy zawierające mikroskładniki schelatowane do stosowania w uprawach rolniczych, sadowniczych, warzywniczych oraz roślin ozdobnych. Dlaczego chelaty? Mikroskładniki

Bardziej szczegółowo

WSTĘPNY SZACUNEK GŁÓWNYCH ZIEMIOPŁODÓW ROLNYCH I OGRODNICZYCH W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM

WSTĘPNY SZACUNEK GŁÓWNYCH ZIEMIOPŁODÓW ROLNYCH I OGRODNICZYCH W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM 1/ WSTĘPNY SZACUNEK GŁÓWNYCH ZIEMIOPŁODÓW ROLNYCH I OGRODNICZYCH W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM 93-176 Łódź ul. Suwalska 29 tel. 42 6839-100, 6839-101 URZĄD STATYSTYCZNY W ŁODZI Informacja sygnalna http://www.stat.gov.pl/urzedy/lodz/index.htm

Bardziej szczegółowo

Płynne nawozy doglebowe

Płynne nawozy doglebowe Płynne nawozy doglebowe Mg ADO -2 ADO MA Zn ADO OR Cu ADO PO ADO O Ca Mn Mo Fe pecjalistyczne nawozy płynne Wieloskładnikowe z mikroelementami w formie chelatów Przeznaczone do rzędowej aplikacji podczas

Bardziej szczegółowo

PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE /zawód technik rolnik /

PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE /zawód technik rolnik / PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE /zawód technik rolnik / Gospodarstwo rolne planuje uprawę buraka cukrowego odmiany Gryf. Materiał siewny stanowią nasiona genetycznie jednonasienne otoczkowane. Pod uprawę

Bardziej szczegółowo

Charakterystyka produktu

Charakterystyka produktu Charakterystyka produktu RSM jest wysokoskoncentrowanym nawozem azotowym w formie wodnego roztworu saletrzano-mocznikowego. Zawiera nieszkodliwy dla środowiska inhibitor korozji. W zależności od zawartości

Bardziej szczegółowo

NAWÓZ KRYSTALICZNY NOWOŚCI 2012

NAWÓZ KRYSTALICZNY NOWOŚCI 2012 NAWÓZ KRYSTALICZNY www. maximus. ekoplon. pl NOWOŚCI 1 WIĘKSZA PRZYSWAJALNOŚĆ WIĘKSZA STABILNOŚĆ ROZTWORÓW ROBOCZYCH WIĘKSZA MOŻLIWOŚĆ ŁĄCZENIA Z NAWOZAMI MIKROELEMENTOWYMI WIĘKSZA ODPORNOŚĆ ROŚLIN NA

Bardziej szczegółowo

Hurtownia Materiałów Przemysłowych FAZOT Więtczak i Wspólnicy Sp. Jawna Gnojno 30A Kutno OFERTA : RZEPAK Odmiany : OZIME Producent Monsanto

Hurtownia Materiałów Przemysłowych FAZOT Więtczak i Wspólnicy Sp. Jawna Gnojno 30A Kutno  OFERTA : RZEPAK Odmiany : OZIME Producent Monsanto Hurtownia Materiałów Przemysłowych FAZOT Więtczak i Wspólnicy Sp. Jawna Gnojno 30A 99-300 Kutno OFERTA : RZEPAK Odmiany : OZIME Producent : Monsanto Odmiany: DK EXSTROM (s. 2-4) DK EXQUISITE (s. 5-6) 1.

Bardziej szczegółowo

MAKROPLON. Linia produktowa rolniczych, specjalistycznych, nawozów dolistnych

MAKROPLON. Linia produktowa rolniczych, specjalistycznych, nawozów dolistnych CERTYFIKAT ISO 9001:2008 NR CERT. 80803789/3 certyfikat wydany przez: DEKRA Certification Sp. z o.o. JMJ MAKROPLON Linia produktowa rolniczych, specjalistycznych, nawozów dolistnych zawierających azot,

Bardziej szczegółowo

Rzepak ozimy prawidłowe prowadzenie plantacji jesienią

Rzepak ozimy prawidłowe prowadzenie plantacji jesienią Rzepak ozimy prawidłowe prowadzenie plantacji jesienią Rzepak ozimy to roślina wymagająca profesjonalnego podejścia od momentu siewu do zbioru. Okres wegetacyjny trwa ok. 11 miesięcy (czasami nawet 12

Bardziej szczegółowo

O/100 g gleby na rok, czyli około 60 kg K 2

O/100 g gleby na rok, czyli około 60 kg K 2 POTAS niezbędny składnik pokarmowy rzepaku kształtujący wielkość i jakość plonu Potas w glebach Całkowita zawartość potasu w glebach wynosi od 0,1 do 3 % i z reguły jest tym niższa, im gleba jest lżejsza.

Bardziej szczegółowo

PAWEŁ JAKUBOWSKI PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE R16 BOBIK

PAWEŁ JAKUBOWSKI PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE R16 BOBIK PAWEŁ JAKUBOWSKI PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE R16 BOBIK Gospodarstwo rolne planuje uprawę bobiku z przeznaczeniem na a. Powierzchnia wynosi 3 ha. Bobik będzie uprawiany na polu o klasie bonitacyjnej

Bardziej szczegółowo

1. DUBLET 2. MILEWO 3. NAGANO

1. DUBLET 2. MILEWO 3. NAGANO 6. Pszenżyto jare W 2013 roku Krajowy Rejestr Odmian liczył 10 odmian pszenżyta jarego i 1 odmianę żyta jarego. W doświadczeniach PDOiR założonych w 2013 roku na terenie województwa łódzkiego badano 4

Bardziej szczegółowo

Potrzeby pokarmowe 138 161 184 207 230

Potrzeby pokarmowe 138 161 184 207 230 Nawożenie kukurydzy Kukurydza jest rośliną mającą wysokie potrzeby pokarmowe. Najintensywniej pobiera ona azot i potas, ale w porównaniu z innymi roślinami potrzebuje także dużo wapnia i magnezu. Tempo

Bardziej szczegółowo

Wiosenne nawożenie zbóż

Wiosenne nawożenie zbóż Wiosenne nawożenie zbóż Nawożenie zbóż jarych fosforem i potasem stosuje się na wiosnę przed wykonaniem uprawek przedsiewnych. Jedynie na glebach zwięzłych terenów równinnych, w rejonach o średnich lub

Bardziej szczegółowo

Rzepak- gęstości siewu

Rzepak- gęstości siewu Rzepak- gęstości siewu Technologia uprawy rzepaku ze Strip-till, ma w Polsce zaledwie kilkuletnią tradycję. Nie ustalono jak dotąd optymalnych gęstości siewu w tym systemie. Jednakże o samym siewie punktowym

Bardziej szczegółowo

Na podstawie przeprowadzonych wstępnych ocen przezimowania roślin rzepaku ozimego stwierdzono uszkodzenia mrozowe całych roślin uprawnych (fot.1).

Na podstawie przeprowadzonych wstępnych ocen przezimowania roślin rzepaku ozimego stwierdzono uszkodzenia mrozowe całych roślin uprawnych (fot.1). Wstępna ocena przezimowania rzepaku ozimego oraz zbóż ozimych i zalecania agrotechniczne ze Stacji Doświadczalnej BASF w Pągowie woj. opolskie 29.02.2011 r. BASF Polska Sp. z o.o., infolinia: (22) 570

Bardziej szczegółowo

dr inż. Aneta Mierzejewska Dyrektor ds. Naukowo-Badawczych Kamil Skrobiszewski Dyrektor ds. Rozwoju Rynku

dr inż. Aneta Mierzejewska Dyrektor ds. Naukowo-Badawczych Kamil Skrobiszewski Dyrektor ds. Rozwoju Rynku dr inż. Aneta Mierzejewska Dyrektor ds. Naukowo-Badawczych Kamil Skrobiszewski Dyrektor ds. Rozwoju Rynku Agravita Ceniona marka Wiedza Doświadczeni eksperci do spraw nawożenia dolistnego. Współpraca z

Bardziej szczegółowo

FRUITAKADEMIA. Ta wiadomość jest wyłącznie dla Państwa. Prosimy nie kopiować i nie rozpowszechniać informacji otrzymywanych w ramach FRUITAKADEMII.

FRUITAKADEMIA. Ta wiadomość jest wyłącznie dla Państwa. Prosimy nie kopiować i nie rozpowszechniać informacji otrzymywanych w ramach FRUITAKADEMII. ZZO Warka FRUITAKADEMIA Ta wiadomość jest wyłącznie dla Państwa. Prosimy nie kopiować i nie rozpowszechniać informacji otrzymywanych w ramach FRUITAKADEMII. UWAGA BARDRZO SILNA INFEKCJA 2008-04-21 19.04

Bardziej szczegółowo

katalog produktów nawozowych

katalog produktów nawozowych katalog produktów nawozowych Siarczan magnezu siedmiowodny Nawóz całkowicie rozpuszczalny w wodzie, w postaci kryształów o barwie od białej do lekko kremowej, bez zanieczyszczeń obcych. Siarczan magnezu

Bardziej szczegółowo

H411 Działa toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki

H411 Działa toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki Dow AgroSciences Polska Sp z o.o. ul. Domaniewska 50 A, 02-672 Warszawa tel: +48 22 8540320 Fax: +48 22 8540329 Email: fwrpols@dow.com www.dowagro.pl N-Lock TM Stabilizator azotu Zawiera 200 g substancji

Bardziej szczegółowo

Nawożenie borówka amerykańska

Nawożenie borówka amerykańska Nawożenie borówka amerykańska Borówka amerykańska Jeśli borykasz się z problemem nawożenia borówki jak i jagody kamczackiej napisz do nas. Przygotujemy odpowiednie zalecenia nawozowe na dowolny okres roku

Bardziej szczegółowo

Nawozy mikroskładnikowe

Nawozy mikroskładnikowe Nawozy mikroskładnikowe B bor Co kobalt Cu miedź Fe żelazo Mn mangan Mo molibden Zn cynk Najwyższej jakości nawozy mikroskładnikowe do stosowania w uprawach roślin rolniczych i ogrodniczych. Dlaczego chelaty?

Bardziej szczegółowo

Poprawa odporności roślin na stres biotyczny poprzez właściwe odżywienie w bieżącej fazie rozwojowej

Poprawa odporności roślin na stres biotyczny poprzez właściwe odżywienie w bieżącej fazie rozwojowej Poprawa odporności roślin na stres biotyczny poprzez właściwe odżywienie w bieżącej fazie rozwojowej Optymalne odżywienie roślin jest jednym z podstawowych czynników decydujących o prawidłowej odporności

Bardziej szczegółowo

TYTANIT plonotwórczy stymulator wzrostu i plonowania warzyw

TYTANIT plonotwórczy stymulator wzrostu i plonowania warzyw TYTANIT plonotwórczy stymulator wzrostu i plonowania warzyw Rola, jaką w prawidłowym rozwoju, wzroście i plonowaniu roślin uprawnych odgrywają składniki pokarmowe nie podlega już dziś żadnej dyskusji.

Bardziej szczegółowo

Efektywne źródło siarki (S) Długotrwałe działanie. Łatwe stosowanie. Intensywne przyswajanie. Szerokie zastosowanie

Efektywne źródło siarki (S) Długotrwałe działanie. Łatwe stosowanie. Intensywne przyswajanie. Szerokie zastosowanie Efektywne źródło siarki (S) Długotrwałe działanie Łatwe stosowanie Intensywne przyswajanie Szerokie zastosowanie EFEKTYWNE ŹRÓDŁO SIARKI siarka elementarna nie ulega wymywaniu do głębszych warstw gleby,

Bardziej szczegółowo

Dr Grzegorz Cieśliński, INTERMAG

Dr Grzegorz Cieśliński, INTERMAG Dr Grzegorz Cieśliński, INTERMAG TYTANIT plonotwórczy stymulator wzrostu i plonowania warzyw Rola, jaką w prawidłowym rozwoju, wzroście i plonowaniu roślin uprawnych odgrywają składniki pokarmowe nie podlega

Bardziej szczegółowo

13. Soja. Uwagi ogólne

13. Soja. Uwagi ogólne 13. Soja Uwagi ogólne Wyniki z doświadczeń PDO dla soi opracowano po trzyletnim okresie badań w 2012, 2013 i 2014 roku. Doświadczenia w roku 2014 zlokalizowano w czterech punktach: SDOO Przecław, ZDOO

Bardziej szczegółowo

Tabela 42. Owies odmiany badane w 2013 r.

Tabela 42. Owies odmiany badane w 2013 r. VIII Owies Owies jest tańszy w uprawie niż inne zboża. Wymaga, bowiem nie tylko mniej intensywnego nawożenia, ale również mniejszej ochrony chemicznej. Wadą natomiast jest niższa cena ziarna na rynku.

Bardziej szczegółowo

NOWOŚĆ TWOJA PRZEWAGA W WALCE Z GRZYBAMI.

NOWOŚĆ TWOJA PRZEWAGA W WALCE Z GRZYBAMI. NOWOŚĆ TWOJA PRZEWAGA W WALCE Z GRZYBAMI www.ciechgroup.com zawiera tebukonazol z grupy triazoli. Fungicyd jest w formie płynu do sporządzania emulsji wodnej o działaniu układowym do stosowania zapobiegawczego

Bardziej szczegółowo

Prognozy zbiorów rzepaku i zbóż w ciągu ostatnich 10 lat oraz rzeczywiste wielkości zbiorów w tym samym okresie

Prognozy zbiorów rzepaku i zbóż w ciągu ostatnich 10 lat oraz rzeczywiste wielkości zbiorów w tym samym okresie Warszawa, 10 stycznia 2017 r. BAS- WASGiPU - 2404/16 Pan Poseł Jarosław Sachajko Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Prognozy zbiorów rzepaku i zbóż w ciągu ostatnich 10 lat oraz rzeczywiste

Bardziej szczegółowo

Aktualne problemy nawożenia roślin w kontekście ograniczenia skażenia wód. Anna Kocoń Zakład Żywienia Roślin i Nawożenia IUNG - PIB w Puławach

Aktualne problemy nawożenia roślin w kontekście ograniczenia skażenia wód. Anna Kocoń Zakład Żywienia Roślin i Nawożenia IUNG - PIB w Puławach Aktualne problemy nawożenia roślin w kontekście ograniczenia skażenia wód Anna Kocoń Zakład Żywienia Roślin i Nawożenia IUNG - PIB w Puławach Plan prezentacji Podstawy żywienia roślin Potrzeby pokarmowe

Bardziej szczegółowo

System wczesnego ostrzegania Stacja Doświadczalna BASF w Pągowie woj. opolskie, 18.05.2012r.

System wczesnego ostrzegania Stacja Doświadczalna BASF w Pągowie woj. opolskie, 18.05.2012r. System wczesnego ostrzegania Stacja Doświadczalna BASF w Pągowie woj. opolskie, 18.05.2012r. BASF Polska Sp. z o.o., infolinia: (22) 570 99 90, www.agro.basf.pl Zmienne warunki atmosferyczne panujące w

Bardziej szczegółowo

Firma ActiveAgro zajmująca się produkcją innowacyjnych nawozów dolistnych, zaprasza Państwa do zapoznania się z naszą ofertą.

Firma ActiveAgro zajmująca się produkcją innowacyjnych nawozów dolistnych, zaprasza Państwa do zapoznania się z naszą ofertą. KATALOG PRODUKTÓW Firma ActiveAgro zajmująca się produkcją innowacyjnych nawozów dolistnych, zaprasza Państwa do zapoznania się z naszą ofertą. W naszym katalogu znajdziecie Państwo pełną gamę produktów

Bardziej szczegółowo

Przestrzegaj etykiety środka ochrony roślin w celu ograniczenia ryzyka dla ludzi i środowiska. STARAMI 250 SC

Przestrzegaj etykiety środka ochrony roślin w celu ograniczenia ryzyka dla ludzi i środowiska. STARAMI 250 SC Zał. do pozw. MRiRW nr R-64/2012 h.r. z dnia 03.07.2012 r. Posiadacz pozwolenia na handel równoległy: Rudnik sp. z o.o., ul. Pomorska 58, 70-812 Szczecin, tel. 91 461 25 64, fax: 91 460 03 50, email: info@rudnik.agro.pl

Bardziej szczegółowo

BROSZURA PRODUKTÓW UK NUTRITION LIMITED

BROSZURA PRODUKTÓW UK NUTRITION LIMITED BROSZURA PRODUKTÓW UK NUTRITION LIMITED Produkty UK Nutrition można mieszać w zbiornikach z większością pestycydów i nawozów o niskiej zawartości elementów odżywczych do stosowania dolistnego i doglebowego.

Bardziej szczegółowo

Jakość plonu a równowaga składników pokarmowych w nawożeniu

Jakość plonu a równowaga składników pokarmowych w nawożeniu Jakość plonu a równowaga składników pokarmowych w nawożeniu Jan Łabętowicz, Wojciech Stępień 1. Względność pojęcia jakości plonu 2. Miejsce nawożenia w kształtowaniu jakości plonów 3. Azot jako główny

Bardziej szczegółowo

Preparat RECULTIV wprowadzony do gleby powoduje: Doświadczalnictwo prowadzone przez KSC SA w latach 2011 i 2012 aplikacja doglebowa

Preparat RECULTIV wprowadzony do gleby powoduje: Doświadczalnictwo prowadzone przez KSC SA w latach 2011 i 2012 aplikacja doglebowa Preparat ReCultiv jest formą swoistej szczepionki doglebowej, przewidziany jest do zastosowania w okresie przedsiewnym lub pożniwnym. Przywraca równowagę mikrobiologiczną gleby. Preparat RECULTIV wprowadzony

Bardziej szczegółowo

azeco.pl ROVRAL FLO 255 SC - 1 l Cena : 103,96 zł Producent : BASF Agro Dostępność : Dostępny Stan magazynowy : niski Średnia ocena : brak recenzji

azeco.pl ROVRAL FLO 255 SC - 1 l Cena : 103,96 zł Producent : BASF Agro Dostępność : Dostępny Stan magazynowy : niski Średnia ocena : brak recenzji Informacje o produkcie ROVRAL FLO 255 SC - 1 l Cena 103,96 zł Producent BASF Agro Dostępność Dostępny Stan magazynowy niski Średnia ocena brak recenzji Utworzono 07-07-2016 Środek grzybobjczy w formie

Bardziej szczegółowo

Produkcja papryki w regionie. radomskim

Produkcja papryki w regionie. radomskim Produkcja papryki w regionie radomskim Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie gminy Przytyk. -20 lat udokumentowanych (w 2011

Bardziej szczegółowo

Technologia PhysioActivator TM

Technologia PhysioActivator TM Technologia PhysioActivator TM Edycja 2013 PhysioActivator TM Technology Opracowana przez firmę Goëmar całkowicie unikatowa i chroniona patentem technologia wykorzystania specjalnie wyselekcjonowanych

Bardziej szczegółowo

DLACZEGO WARTO WYBRAĆ NAWOZY Z GDAŃSKA

DLACZEGO WARTO WYBRAĆ NAWOZY Z GDAŃSKA KATALOG PRODUKTOWY 2015 DLACZEGO WARTO WYBRAĆ NAWOZY Z GDAŃSKA W produkcji naszych nawozów używamy mniejsze ilości kwasów przez co otrzymujemy fosforyty częściowo rozłożone, które zawierają fosfor rozpuszczalny

Bardziej szczegółowo

A M I S T A R 250 SC

A M I S T A R 250 SC 1 Podmiot, który uzyskał zezwolenie: Syngenta Limited, Priestley Road, Surrey Research Park, Guildford, Surrey, GU2 7YH, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. Tel.: (+44,1,483)

Bardziej szczegółowo

INFORMACJE O ZASTOSOWANYCH PREPARATACH NOURIVIT I NOURIVIT PLUS

INFORMACJE O ZASTOSOWANYCH PREPARATACH NOURIVIT I NOURIVIT PLUS 1 INFORMACJE O ZASTOSOWANYCH PREPARATACH NOURIVIT I NOURIVIT PLUS Nourivit jest produkowany w kilku etapach z naturalnych składników mineralnych w kontrolowanym procesie kruszenia i sortowania bez użycia

Bardziej szczegółowo

Jak obliczyć skład pożywki w oparciu o analizę wody - zalecenia

Jak obliczyć skład pożywki w oparciu o analizę wody - zalecenia Samodzielna Pracownia Analiz Chemicznych Laboratorium Analiz Gleby i Roślin Jak obliczyć skład pożywki w oparciu o analizę wody zalecenia Autorzy: dr Waldemar Kowalczyk, mgr Anna Felczyńska Opracowanie

Bardziej szczegółowo

Potas niezbędny składnik pokarmowy zapewniający wysoki plon i dobrą jakość buraka cukrowego

Potas niezbędny składnik pokarmowy zapewniający wysoki plon i dobrą jakość buraka cukrowego Potas niezbędny składnik pokarmowy zapewniający wysoki plon i dobrą jakość buraka cukrowego Potas jest niezbędnym składnikiem do wytworzenia wysokiego plonu, w tym głównie cukru (sacharozy). Składnik ten

Bardziej szczegółowo

Szkolenie z zakresu stosowania nawozów BLOK 8

Szkolenie z zakresu stosowania nawozów BLOK 8 Szkolenie z zakresu stosowania nawozów BLOK 8 opracowanie: Kierownik DAOR OSChR mgr inż. Krzysztof Skowronek Starszy Specjalista DAOR OSChR mgr inż.. Grażyna Sroka Program szkolenia Blok 8. Określanie

Bardziej szczegółowo

PUŁAWSKA SALETRA AMONOWA

PUŁAWSKA SALETRA AMONOWA PUŁAWSKA SALETRA AMONOWA 10 pulan saletra amonowa NH 4 No 3 nawóz azotowy występujący w postaci lekko kremowych granul. Produkt bardzo higroskopijny, łatwo rozpuszczalny w wodzie i mocno reaktywny chemicznie.

Bardziej szczegółowo

Numer w rejestrze producentów roślin... NOTATNIK INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN. UPRAWY ROLNICZE. (gatunek rośliny). (rok)

Numer w rejestrze producentów roślin... NOTATNIK INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN. UPRAWY ROLNICZE. (gatunek rośliny). (rok) Numer w rejestrze producentów... NOTATNIK INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN UPRAWY ROLNICZE. (gatunek y). (rok) SPIS PÓL W SYSTEMIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN 1) Odmiana Powierzchnia (ha) Kod pola 2) umożliwiające

Bardziej szczegółowo

7. Owies W 2012 roku owies zajmował 6,7 % ogólnej powierzchni zasiewów zbóż w Polsce. W województwie łódzkim uprawiany był na powierzchni blisko 50

7. Owies W 2012 roku owies zajmował 6,7 % ogólnej powierzchni zasiewów zbóż w Polsce. W województwie łódzkim uprawiany był na powierzchni blisko 50 7. Owies W 2012 roku owies zajmował 6,7 % ogólnej powierzchni zasiewów zbóż w Polsce. W województwie łódzkim uprawiany był na powierzchni blisko 50 tys. ha. Zainteresowanie produkcją tego zboża systematycznie

Bardziej szczegółowo

Wstępna ocena przezimowania zbóż i rzepaku z dnia 1 marca 2012 r. Wielkopolska i Polska Centralna

Wstępna ocena przezimowania zbóż i rzepaku z dnia 1 marca 2012 r. Wielkopolska i Polska Centralna Wstępna ocena przezimowania zbóż i rzepaku z dnia 1 marca 2012 r. Wielkopolska i Polska Centralna BASF Polska Sp. z o.o., infolinia: (22) 570 99 90, www.agro.basf.pl Sezon wegetacyjny 2011/2012 jak na

Bardziej szczegółowo

Przykłady wybranych fragmentów prac egzaminacyjnych z komentarzami. Technik rolnik 321[05]

Przykłady wybranych fragmentów prac egzaminacyjnych z komentarzami. Technik rolnik 321[05] Przykłady wybranych fragmentów prac egzaminacyjnych z komentarzami. Technik rolnik 321[05] Zadanie egzaminacyjne Rolnik planuje uprawę rzepaku ozimego odmiany Kaszub. Jego gospodarstwo posiada 20 ha gruntów

Bardziej szczegółowo

Ważną sprawą jest dobór herbicydów do zwalczania chwastów w kukurydzy. Są dwie grupy środków doglebowe które stosuje się zaraz po siewie lub do 3-go

Ważną sprawą jest dobór herbicydów do zwalczania chwastów w kukurydzy. Są dwie grupy środków doglebowe które stosuje się zaraz po siewie lub do 3-go Wiosenne obserwacje wegetacji kukurydzy 27 maj 2012 r Materiały zebrał i opracował Tadeusz Szymańczak Rzecznik Prasowy Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych Uciążliwym chwastem w uprawie kukurydzy

Bardziej szczegółowo

Agil-S 100 EC. Szybkość, pewność, niezawodność! herbicyd

Agil-S 100 EC. Szybkość, pewność, niezawodność! herbicyd Agil-S 100 EC Szybkość, pewność, niezawodność! herbicyd Agil-S 100 EC nowa formulacja SUPER SZYBKI na chwasty jednoliścienne Agil-S 100 EC oprysk całkowite wchłonięcie substancji aktywnej zahamowanie wzrostu

Bardziej szczegółowo

Uprawa zbóŝ jarych. Wymagania wodne. Wymagania klimatyczne owsa. Wymagania glebowe. Porównanie plonów zbóŝ ozimych i jarych

Uprawa zbóŝ jarych. Wymagania wodne. Wymagania klimatyczne owsa. Wymagania glebowe. Porównanie plonów zbóŝ ozimych i jarych Uprawa zbóŝ jarych Porównanie plonów zbóŝ ozimych i jarych Wymagania wodne Owies>pszenica jara>pszenŝyto jare>jęczmień Wymagania klimatyczne owsa Owies jest zaliczany do roślin klimatu umiarkowanego i

Bardziej szczegółowo

Niektóre zagadnienia agrotechniczne kukurydzy i buraka

Niektóre zagadnienia agrotechniczne kukurydzy i buraka Niektóre zagadnienia agrotechniczne kukurydzy i buraka Połowa czerwca jest okresem, kiedy w zbożach i rzepaku oczekujemy już tylko na podsumowanie naszych całorocznych wysiłków, czyli na żniwa. Oczywiście

Bardziej szczegółowo

Nawozy dolistne typu Basfoliar i Solubor

Nawozy dolistne typu Basfoliar i Solubor Nawozy dolistne typu Basfoliar i Solubor Basfoliar 36 Extra Basfoliar 34 Basfoliar 12-4-6+S+amino Basfoliar -6 Solubor DF N (azot całkowity) MgO (tlenek magnezu) Mn (mangan) Cu (miedź) Fe (żelazo) B (bor)

Bardziej szczegółowo

System wczesnego ostrzegania z dnia 18 maja 2012 Wielkopolska i Polska Centralna

System wczesnego ostrzegania z dnia 18 maja 2012 Wielkopolska i Polska Centralna System wczesnego ostrzegania z dnia 18 maja 2012 Wielkopolska i Polska Centralna BASF Polska Sp. z o.o., infolinia: (22) 570 99 90, www.agro.basf.pl Opady deszczu w maju są wyższe niż w latach poprzednich

Bardziej szczegółowo

Wiosenne nawożenie użytków zielonych

Wiosenne nawożenie użytków zielonych Wiosenne nawożenie użytków zielonych Najważniejszą czynnością na użytkach zielonych w okresie wiosny jest nawożenie. Dostatek wody pozimowej w tym okresie powoduje, że ruń (trawy, motylkowe i zioła) intensywnie

Bardziej szczegółowo

WYNIKI PRODUKCJI ROLNICZEJ W WOJEWÓDZTWIE MAŁOPOLSKIM W 2004 R.

WYNIKI PRODUKCJI ROLNICZEJ W WOJEWÓDZTWIE MAŁOPOLSKIM W 2004 R. URZĄD STATYSTYCZNY W KRAKOWIE Informacja sygnalna Data opracowania - luty 2005 r. Kontakt: e-mail:sekretariatuskrk@stat.gov.pl tel. (0-12) 415-38-84 Internet: http://www.stat.gov.pl/urzedy/krak Nr 2 PRODUKCJA

Bardziej szczegółowo

Katalog produktów nawozowych Ekoplon. Ekoplon Twój partner w biznesie

Katalog produktów nawozowych Ekoplon. Ekoplon Twój partner w biznesie Katalog produktów nawozowych Ekoplon Ekoplon Twój partner w biznesie www.ekoplon.pl Firma Ekoplon to polska rodzinna firma założona w roku 1989 przez dr hab. Jana Sajkiewicza, która zajmuje wiodącą pozycję

Bardziej szczegółowo

Gwarantujemy wysoką jakość. dlaczego warto stosować pulrea? jak stosować pulrea?

Gwarantujemy wysoką jakość. dlaczego warto stosować pulrea? jak stosować pulrea? MOCZNIK pulrea mocznik (NH 2 ) 2 Co nawóz azotowy występujący w postaci białych granulek, wolnych od zanieczyszczeń mechanicznych. Sypki produkt higroskopijny, łatwo rozpuszczalny w wodzie. Zawartość azotu

Bardziej szczegółowo

Terminy stosowania w okresie BBCH 07/59. wskazywane w etykietach poszczególnych preparatów. zielony pąk (BBCH 55 56) różowy pąk (BBCH 57 59)

Terminy stosowania w okresie BBCH 07/59. wskazywane w etykietach poszczególnych preparatów. zielony pąk (BBCH 55 56) różowy pąk (BBCH 57 59) Strategia (SCS) JABŁOŃ w kolejnych fazach rozwojowych JABŁOŃ odporności na stresy PĘKANIE PĄKÓW RÓŻOWY PĄK Stymulatory, aktywatory i nawozy wysokozasadowe zalecane w okresie BBCH 07/59 2 x 2 3 l/ha lub

Bardziej szczegółowo

Basfoliar 36 Extra. Basfoliar 34. Basfoliar 12-4-6. Basfoliar 12-4-6+S. Basfoliar 6-12-6. Solubor DF

Basfoliar 36 Extra. Basfoliar 34. Basfoliar 12-4-6. Basfoliar 12-4-6+S. Basfoliar 6-12-6. Solubor DF Basfoliar 36 Extra Basfoliar 34 Basfoliar 12-4-6 Basfoliar 12-4-6+S Basfoliar -6 Solubor DF gęstość d= 1,34 stężenie cieczy użytkowej (%) 1,0-6,0 1,3-6,0 1,0-6,0 1,0-6,0 1,0-6,0 0,5-0,8 0,25 0,5 0,25 0,25

Bardziej szczegółowo

RSM+S z Puław NAWÓZ XXI WIEKU

RSM+S z Puław NAWÓZ XXI WIEKU RSM+S z Puław NAWÓZ XXI WIEKU Puławy 2012 Zasobność gleb w siarkę Prawie 60% gleb w Polsce jest ubogich w siarkę. Niedobór siarki ogranicza zawartość i jakość białka i tłuszczu, ogranicza gromadzenie się

Bardziej szczegółowo

Poprawa żyzności gleb, nawożenie startowe buraków oraz likwidacja niedoborów boru. Konferencja STC

Poprawa żyzności gleb, nawożenie startowe buraków oraz likwidacja niedoborów boru. Konferencja STC Poprawa żyzności gleb, nawożenie startowe buraków oraz likwidacja niedoborów boru Konferencja STC 2012 16.02.2012 Poprawa żyzności gleb Poprawa żyzności gleb Poprawa żyzności gleb ROSAHUMUS (pod różnymi

Bardziej szczegółowo

Tabela 46. Pszenżyto jare odmiany badane w 2016 r.

Tabela 46. Pszenżyto jare odmiany badane w 2016 r. Pszenżyto jare Pszenżyto jare ma najmniejsze znaczenie gospodarcze wśród wszystkich gatunków zbóż, gdyż jego uprawa zajmuje niewielki areał i w bilansie paszowym kraju nie odgrywa większej roli. Ziarno

Bardziej szczegółowo

Scenariusz i opracowanie : mgr inż. Bronisław Szembowski

Scenariusz i opracowanie : mgr inż. Bronisław Szembowski Probiotechnologia - cele, możliwości, efekty wdrożenia w wielkoobszarowych gospodarstwach rolnych na przykładzie Gospodarstwa Tadeusza Zielonego, Ścinawa Scenariusz i opracowanie : mgr inż. Bronisław Szembowski

Bardziej szczegółowo

pochodzenia Kod kraju Hodowla Roślin Strzelce sp. z o.o., ul. Główna 20, Strzelce 2 Augusta 2002

pochodzenia Kod kraju Hodowla Roślin Strzelce sp. z o.o., ul. Główna 20, Strzelce 2 Augusta 2002 Kod kraju pochodzenia 12. Soja Uwagi ogólne Wyniki z doświadczeń PDO dla soi opracowano po dwuletnim okresie w 2011 i 2012 roku. Doświadczenia przeprowadzono w trzech punktach doświadczalnych: SDOO w Przecławiu,

Bardziej szczegółowo

Rodzina płynnych nawozów dolistnych

Rodzina płynnych nawozów dolistnych SKŁADY NAWOZÓW EKOLIST Rodzina płynnych nawozów dolistnych Składy nawozów [w % wagowych] Nawóz N P (P 2 ) K (K 2 O) Mg (MgO) Ca (CaO) SO 3 B Cu Fe Mn Mo Zn Ni Liczba zabiegów Dawka jednorazowa [l/ha] NAWOZY

Bardziej szczegółowo

System wczesnego ostrzegania z dnia 27 kwietnia 2012r. Wielkopolska i Polska Centralna

System wczesnego ostrzegania z dnia 27 kwietnia 2012r. Wielkopolska i Polska Centralna System wczesnego ostrzegania z dnia 27 kwietnia 2012r. Wielkopolska i Polska Centralna BASF Polska Sp. z o.o., infolinia: (22) 570 99 90, www.agro.basf.pl Ostatnie opady deszczu i wzrost temperatury powietrza

Bardziej szczegółowo

System wczesnego ostrzegania Stacja Doświadczalna BASF w Gurczu woj. Pomorskie, r.

System wczesnego ostrzegania Stacja Doświadczalna BASF w Gurczu woj. Pomorskie, r. System wczesnego ostrzegania Stacja Doświadczalna BASF w Gurczu woj. Pomorskie, 18.05.2012r. BASF Polska Sp. z o.o., infolinia: (22) 570 99 90, www.agro.basf.pl W dwóch pierwszych dekadach maja suma opadów

Bardziej szczegółowo

URZĄD STATYSTYCZNY W WARSZAWIE ul. 1 Sierpnia 21, Warszawa ROLNICTWO W WOJEWÓDZTWIE MAZOWIECKIM W 2014 R.

URZĄD STATYSTYCZNY W WARSZAWIE ul. 1 Sierpnia 21, Warszawa ROLNICTWO W WOJEWÓDZTWIE MAZOWIECKIM W 2014 R. URZĄD STATYSTYCZNY W WARSZAWIE ul. 1 Sierpnia 21, 02-134 Warszawa Informacja sygnalna Data opracowania 12.06.2015 r. Kontakt: e-mail: sekretariatuswaw@stat.gov.pl tel. 22 464 23 15 faks 22 846 76 67 Internet:

Bardziej szczegółowo

Produkcja roślinna w Polsce

Produkcja roślinna w Polsce Produkcja roślinna w Polsce Produkcja zbóż Około 75% powierzchni gruntów ornych obejmują zasiewy zbóż (największą powierzchnię zasiewów ma pszenica 20% powierzchni gruntów ornych) Powierzchnia zasiewów

Bardziej szczegółowo

Maksymalne dawki nawożenia azotem na OSN wg nowych zasad

Maksymalne dawki nawożenia azotem na OSN wg nowych zasad Maksymalne dawki nawożenia azotem na OSN wg nowych zasad OSN to obszary szczególnie narażone na zanieczyszczenia związkami azotu pochodzącego ze źródeł rolniczych, na których występują wody zanieczyszczone

Bardziej szczegółowo

Przydatność odmian pszenicy jarej do jesiennych siewów

Przydatność odmian pszenicy jarej do jesiennych siewów Przydatność odmian pszenicy jarej do jesiennych siewów Marta Wyzińska Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Zakład Uprawy Roślin Zbożowych mwyzinska@iung.pulawy.pl

Bardziej szczegółowo

Przestrzegaj etykiety środka ochrony roślin w celu ograniczenia ryzyka dla ludzi i środowiska. ATOL 250 SC

Przestrzegaj etykiety środka ochrony roślin w celu ograniczenia ryzyka dla ludzi i środowiska. ATOL 250 SC Załącznik do zezwolenia MRiRW nr R-59/2011 h.r. z dnia 13.10.2011 r. Posiadacz zezwolenia na handel równoległy: Rudnik Sp. z o.o.., ul. Pomorska 58; 70-812 Szczecin, tel. +48 91 461 25 64, fax. +48 91

Bardziej szczegółowo

Podjęte środki, zabezpieczenia i działania w zapewnieniu dostawy materiału siewnego na najbliższe zasiewy przez przemysł nasienny

Podjęte środki, zabezpieczenia i działania w zapewnieniu dostawy materiału siewnego na najbliższe zasiewy przez przemysł nasienny Podjęte środki, zabezpieczenia i działania w zapewnieniu dostawy materiału siewnego na najbliższe zasiewy przez przemysł nasienny Grzegorz Piechowiak Przewodniczący Zarządu Komitetu Firm Nasiennych PIN

Bardziej szczegółowo

Charakterystyka odmian buraków cukrowych do zasiewów plantacji KSC S.A. w 2013 roku

Charakterystyka odmian buraków cukrowych do zasiewów plantacji KSC S.A. w 2013 roku Charakterystyka odmian buraków cukrowych do zasiewów plantacji KSC S.A. w 2013 roku KHBC Finezja Rh Cr Rejestracja w 2011 roku. Odmiana diploidalna w typie normalno-plennym, nie wytwarza pośpiechów, dobra

Bardziej szczegółowo

wsp. przeliczeniowy TUZ II 0 1,60 0 1,30 IIIa 1 1,45 IIIb 2 1,25

wsp. przeliczeniowy TUZ II 0 1,60 0 1,30 IIIa 1 1,45 IIIb 2 1,25 1 1. Oblicz powierzchnię przeliczeniową oraz wskaźnik bonitacji gleb na podstawie poniższych danych Powierzchnia przeliczeniowa, Wskaźnik bonitacji gleb, Informacje i powierzchni i użytkowaniu gruntów

Bardziej szczegółowo

FUNGICYD. Moc zielonych liści i złocistych kłosów. Chronimy uprawy, chronimy naturalne piękno

FUNGICYD. Moc zielonych liści i złocistych kłosów. Chronimy uprawy, chronimy naturalne piękno FUNGICYD Moc zielonych liści i złocistych kłosów to preparat grzybobójczy o pełnym działaniu systemicznym i wgłębnym do zapobiegawczego zwalczania chorób grzybowych w zbożach, rzepaku, ziemniakach, warzywach

Bardziej szczegółowo