Q At a glance INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND MARKET SUMMARY MAP OF INDUSTRIAL & LOGISTICS HUBS & TRANSPORTATION NETWORK

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Q2 2014. At a glance INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND MARKET SUMMARY MAP OF INDUSTRIAL & LOGISTICS HUBS & TRANSPORTATION NETWORK"

Transkrypt

1 At a glance INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND Q 0 MARKET SUMMARY The industrial & warehouse market in Poland has been developing rapidly over the last quarters. It resulted from positive trends and forecasts of the Polish economy. At the end of Q 0 the total supply of modern industrial & warehouse space in Poland reached.0 million sqm, of which 00,000 sqm were delivered over the course of the first six months of 0. This represents a 0% increase compared to the corresponding period of last year. Developers, encouraged by positive trends, have again started speculative projects but are still cautious with regard to volumes planned for delivery. As a result of increased occupier activity vacancy has dropped by. p.p. reaching.% at the end of June 0. This decreasing trend is expected to continue over the course of the next couple of quarters, supported by e-commerce as well as growing demand for logistics services from FMCG (Fast Moving Consumer Goods) and manufacturing sectors. Rents for light industrial & warehouse space have remained flat across most of the regional markets, with some % growth recorded in Kraków and Tri-City regions. This trend is expected to continue over the short and mid-term horizon due to low vacancy rates recorded within these hubs. As a result of the fact that industrial & logistics demand is primarily driven by domestic demand and exports to the EU countries, the market has not been yet affected by the current political turmoil in the Ukraine, coupled with an increasingly business-hostile approach from Russian authorities. Still, it can be expected that the uncertainty connected with the future of this region may cause a ripple effect of anxiety among retailers, manufacturers, and investors in neighbouring geographies. Wojciech Gruszka, Sales Manager of DTA Sp. z o.o.: The current situation in Russia and Ukraine has only boosted negative reactions among our current and potential customers regarding cooperation with Eastern markets ( ). The contracts, which were previously agreed and planned for execution, have been put on hold or cancelled. Volatile currency exchange fluctuations and lack of security have negatively impacted our customers approach towards conducting business with Eastern markets and are currently looking to establish new relations on the European and global scale. In some cases, decisions regarding renting logistics space is postponed until the situation is settled. There are already signs of a major slowdown in transport and customs clearance to Ukraine and Russia. MAP OF INDUSTRIAL & LOGISTICS HUBS & TRANSPORTATION NETWORK BNP Paribas Real Estate has divided the industrial & logistics market into the primary and secondary hubs as marked on the map. Primary Hubs:. Warsaw I & Warsaw II. Upper Silesia. Central Poland. Poznań. Wrocław. Tri-City Secondary Hubs:. Kraków. Bydgoszcz-Toruń. Szczecin. Rzeszów-Lublin MAJOR NATIONAL ROADS HIGHWAYS: EXISTING UNDER CONSTRUCTION PLANNED EXPRESS ROADS: EXISTING UNDER CONSTRUCTION PLANNED Szczecin Zielona Góra Gorzów Wlkp. Bydgoszcz Poznań Wrocław Gdańsk Toruń Opole Łódź Piotrków Tryb. Katowice Olsztyn Kraków Kielce Warszawa Rzeszów Białystok Lublin

2 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 PRIMARY HUBS Warsaw I & Warsaw II The largest market in Poland is split into two zones: Warsaw I within Warsaw administrative boundaries. Many schemes offer smaller lease modules. The market is very active in this hub, recording the highest rental levels. Warsaw II covers the area within within 0 km radius from the Warsaw city boundaries. Despite relatively high vacancy rate, there are few developments in the hub. The hubs benefits from the critical mass of the Warsaw agglomeration, its central location in Poland and convenient transportation links with other parts of Poland as well as Europe. WARSAW I Pomiechówek NOWY DWÓR MAZOWIECKI Czosnów Jabłonna Narew Wieliszew Nieporęt LEGIONOWO Ryżowa Nowolazurowa Kleszczowa AL. JEROZOLIMSKIE W-WA RAKÓW 0 0 Szyszkowa Łopuszańska AL. KRAKOWSKA Lotnisko Warszawa Okęcie im. Fryderyka Chopina E ŁOMIANKI POŁUDNIOWA OBWODNICA WARSZAWY (S) MARKI KOBYŁKA WOŁOMIN Izabelin C Stare Babice S E ZĄBKI ZIELONKA E0 OŻARÓW MAZOWIECKI BRWINÓW PODKOWA LEŚNA E A Nadarzyn. Supply of over 00,000 sqm PIASTÓW PRUSZKÓW Utrata S S Opacz E 0 0 Janki Lesznowola PIASECZNO WARSZAWA KONSTANCIN- -JEZIORNKA E0 JÓZEFÓW OTWOCK KARCZEW 0 km. Annopol Business Park. Bokserska Distribution Center. City Point. Diamond Business Park Ursus. Distribution Park Annopol. Distribution Park Okęcie. Gate One. Airport House. Ideal Idea II 0. Ideal Idea III. Kolmet. Krakowska Distribution Center. Łopuszańska Business Park. Manhattan Business & Distribution Center. Metropol Park Jagiellońska. Norblin Industrial Park. Platan Park. Prologis Park Warsaw II. Segro Business Park Warsaw, Żerań 0. Space Distribution Center. Ursus Logistic Center. Warsaw Distribution Center. Żeran Park I. Żoliborskie Centrum Biurowo- Magazynowe

3 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 WARSAW I WARSAW II,00 sqm. million sqm,00 sqm Vacancy rate.0%.% per sqm/month.0-.0 per sqm/month * As of June 0, 0 WARSAW II Dzierzążnia Płońsk Joniec Nowe Miasto Świercze Nasielsk Winnica Pokrzywnica Zatory 0 J. Zegrzyńskie Somianka Czerwińsk nad Wisłą Wyszogród Bzura Brochów Młodzieszyn Nowy Kawęczyn Rawka Naruszewo Pisia Utrata Regnów Cielądz Kampinos Załuski Zakroczym Leoncin Biała Rawska Leszno Sadkowice Wkra Pomiechówek Czosnów Błędów Izabelin C Stare Babice Utrata Belsk Duży Jabłonna E Goszczyn Narew Wieliszew Jeziorka Jasieniec Serock Nieporęt Bug Kobyłka Pilica Dąbrówka S Klembów Sulejówek Ożarów E0 Mazowiecki S 0 0 WARSZAWA 0 Teresin Błonie Wiązowna Pruszków Józefów 0 Raszyn Brwinów Milanówek Baranów Podkowa E0 Leśna OTWOCK Lesznowola Wiskitki A Nadarzyn Konstancin- Jaktorów GRODZISK 0 -Jeziorna MAZOWIECKI Karczew E PIASECZNO E ŻYRARDÓW Radziejowice Żabia Wola Puszcza Tarczyn Góra Mariańska MSZCZONÓW Kalwaria Prażmów S Pniewy Sobienie- -Jeziory Kowiesy Chynów SOCHACZEW Rawa Mazowiecka E NOWY DWÓR MAZOWIECKI ŁOMIANKI GRÓJEC S LEGIONOWO Marki Radzymin Zielonka Ząbki WOŁOMIN Warka Grabów nad Pilicą km. AB Logistyka. Atlantic. Altmaster Wola Mrokowska. Altmaster Pęcice. Altmaster Piaseczno. Błonie Business Park. Diamond Business Park Raszyn. Diamond Business Park Piaseczno. Distribution Park Grodzisk Mazowiecki 0. Europolis Park Błonie. Good Point Puławska I. Good Point Puławska II, III. Goodman Warsaw Logistics Centre. Metropol Park Błonie. MLP Pruszków I. MLP Pruszków II. Ożarów Logistic Center. Panattoni Park Błonie. Panattoni Park Garwolin 0. Panattoni Park Ożarów I, II. Panattoni Park Pruszków. Panattoni Park Pruszków II. Panattoni Park Święcice. Panattoni Park Teresin. Piaseczno Business Park. Point of View Kawęczyn. Point of View Piaseczno. PointPark Mszczonów. Prologis Park Błonie 0. Prologis Park Błonie II. Prologis Park Janki. Prologis Park Nadarzyn. Prologis Park Sochaczew. Prologis Park Teresin. Pruszkowskie Centrum Dystrybucyjne. Raszyn Business Park. Reguły Logistic Park. Segro Business Park Warsaw, Ożarów. Stolica Business Center 0. Techniczna Industrial Park. Tulipan Park Warszawa. WAN Pruszków

4 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 Upper Silesia The Silesian Hub holds the second position in terms of market share in the overall supply of industrial & warehouse space in Poland. Benefiting from an excellent transportation network, including A and A motorways running across the region, proximity to Southern and Western borders of Poland, as well as substantial manufacturing base and large consumer market, the Hub has attracted key players, who have developed logistic parks along the main transport corridors. Demand remains strong within the area with occupiers recruiting mainly from PL, manufacturing and FMCG companies. Due to balanced vacancy rate, rents have remained flat over the course of the last few quarters and the situation is unlikely to change in the mid-term horizon. UPPER SILESIA. million sqm,00 sqm Vacancy rate.0% per sqm/month * As of June 0, 0 SILESIA Ciasna Dobrodzień Pawonków Lubliniec Kolonowskie Zawadzkie Kochanowice Blachownia Herby Konopiska Boronów Koszęcin Starcza CZĘSTOCHOWA Olsztyn Podczesna Poraj Kamienica Polska J. Porajskie Żarki Koziegłowy Mała Panew Jemielnica Krupski Woźniki Młyn E Kalety MYSZKÓW Strzelce Tworóg Opolskie Miasteczko Śl. Poręba Warmątowice Wielowieś TARNOWSKIE Ożarowice GÓRY Siewierz Toszek Świerklaniec Mierzącice Zbrosławice A S Pyskowice Radzinków Ujazd Bobrowniki 0 Psary 0 A PIEKARY ŚL. DĄBROWA G. E0 BYTOM 0 Rudziniec Wojkowice ZABRZE CHORZÓW RUDA ŚL. GLIWICE S ŚWIĘTOCHŁOWICE 0 SOSNOWIEC Sośnicowice A S KNURÓW Kuźnia Pilchowice Gierałtowice JAWORZNO Raciborska KATOWICE MYSŁOWICE Ormontowice Ruda CZERWIONKA- Nędza -LESZCZYNY Orzesze S Imielin J. Rybnickie Łaziska G. E0 E A A Wyry Lyski Jejkowice Chełm Śl. Lędziny Libiąż TYCHY Gaszowice RYBNIK Rydułtowy E0 E Bieruń Chełmek Pszów Jankowice ŻORY Kobiór Suszec Radlin Bojszowy OŚWIĘCIM Marklowice WODZISŁAW E ŚLĄSKI Przeciszów Brzeszcze JASTRZĘBIE- PSZCZYNA Miedźna A -ZDRÓJ Pawłowice Polanka Goczałkowice- Wielka Mszana J. Goczałkowickie Gorzyce -Zdrój Osiek Godów Strumień Wilamowice CZECHOWICE- Bestwina Chybie -DZIECICE Wieprz Bohumín Kęty ORLOVÁ BIELSKO- Zebrzydowice 0 0 -BIAŁA 0 km Á K Pszczynka Kłodnica Brynica sza Prze m Cza rna Soła Przemsza Warta. Alliance Silesia Logistics Center. Centrum logistyczne Milowice. Diamond Business Park Gliwice. Distribution Park Będzin. Distribution Park Sosnowiec. DL Invest Park Dąbrowa Górnicza. DL Invest Park Psary/Czeladź. Goodman Gliwice Logistics Centre. Goodman Sosnowiec Logistics Centre 0. Górnośląski Park Przemysłowy. MLP Bieruń. MLP Tychy. Panattoni Park Bielsko-Biała. Panattoni Park Czeladź. Panattoni Park Gliwice I. Panattoni Park Gliwice II. Panattoni Park Mysłowice. Prologis Park Będzin II. Prologis Park Chorzów 0. Prologis Park Dąbrowa. Prologis Park Ruda. Prologis Park Ujazd. Segro Business Park Gliwice. Segro Industrial Park Tychy. Silesia Logistic Park. Śląskie Centrum Logistyczne. Terminal Logistyczny Promont Tychy. Tulipan Park Gliwice

5 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 Central Poland The Central Poland Hub is the third largest industrial & warehouse hub in Poland, which will be further expanded by,00 sqm currenly under construction. Being located close to A and A motorway junctions is the key advantage of the Hub, attracting both developers as well as occupiers. Take-up of space in the Central Poland Hub has increased over the last quarters, pushing the vacancy down to.% at the end of June 0. Rents have been relatively stable over the course of the last quarters and the trend is likely to continue. CENTRAL POLAND.0 million sqm,00 sqm Vacancy rate.% per sqm/month * As of June 0, 0 CENTRAL POLAND Łęczyca E Parzęczew Bzura Zelów Góra św. Małgorzaty Ozorków ZGIERZ Aleksandrów Łódzki Lutomiersk Dobroń Kluki Witonia Konstantynów Łódzki S Ner Widawka Grabia Drużbice Piątek Moszczenic a PABIANICE Dłutów E A E0 ŁÓDŹ Grabica BEŁCHATÓW Bzura Stryków 0 Ksawerów Rzgów E A Tuszyn Wola Krzysztoporska E A A Rozprza Mroga Bielawy Głowno Brójce Andrespol Czarnocin Moszczenica Domaniewice Dmosin Brzeziny Wolbórk a Zduny Będków Wolbórz Luciąża ŁOWICZ Rogów Koluszki Rokiciny J. Sulejowskie Pilica Chąśno Łyszkowice Lipce Reymontowskie Słupia Ujazd PIOTRKÓW TRYBUNALSKI Budziszewice Czarna Bzura Nowa Sucha Rawka Nieborów Bolimów SKIERNIEWICE Jeżów TOMASZÓW MAZOWIECKI Sulejów A 0 E0 Maków Lubochnia Mniszków Aleksandrów Godzianów Skierniew ka Głuchów Żelechlinek E S Sławno Paradyż Żarnów Nowy Kawęczyn Rawa Mazowiecka Czerniewice Pilica Rzeczyca Inowłódz Opoczno Białaczów km Rawka. Diamond Business Park Łódź. Diamond Business Park Stryków. Europolis Park Poland Central. Goodman Łódź Logistics Centre. Logis. Logistic City Piotrków Distribution Centre. Łódź Business Park. Panattoni Park Business Center Łódź. Panattoni Park Łódź East 0. Panattoni Park Łódź South. Panattoni Park Stryków. Prologis Park Piotrków I. Prologis Park Piotrków II. Prologis Park Rawa. Prologis Park Stryków. Segro Business Park Łódź. Segro Logistics Park Stryków

6 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 Poznań Suppy of modern industrial and logistics space in the Poznań Hub increased by,00 sqm in H 0, bringing total stock to the level of,000 sqm. This is the second most active region with regard to construction activity, which amounts to,00 sqm. With vacancy at the level of.% at the end of June 0, rents have gone up, and should continue to increase in the mid-term horizon. POZNAŃ,000 sqm,00 sqm Vacancy rate.%.0-.0 per sqm/month * As of June 0, 0 POZNAŃ Lubasz Połajewo Ryczywół WĄGROWIEC Wronki Obrzycko Rogoźno Mieścisko Sroki Ostroróg Szmotuły Oborniki Warta Kłecko A Mogilnica Duszniki E0 Buk Opalenica Grodzisk Wielkopolski Kamieniec Śmigiel Granowo E Lipno Kaźmierz Tarnowo Podgórne Dopiewo E Kościan Rokietnica S 0 Komorniki Stęszew Czempiń Mosina Krzywiń Suchy Las Puszczykowo Brodnica Warta Murowana Goślina Czerwonak POZNAŃ 0 ŚREM Dolsk SWARZĘDZ Kórnik Pobiedziska Kostrzyn Zaniemyśl Kleszczewo E0 Książ Wielkopolski Jaraczewo Kiszkowo E Środa Wielkopolska Dominowo Krzykosy Łubowo Czerniejewo Nekla A Miłosław S Nowe Miasto n. Wartą JAROCIN km. Centrum Magazynowe Bugaj. Clip Centrum Logistyczno Inwestycyjne Poznań. Distribution Park Gądki. Doxler. Goodman Poznań Airport Logistics Centre. Goodman Poznań Logistics Centre. Goodman Poznan II Logistics Centre. Logit. Luvena Logistic Park Poznań 0. MLP Poznań. Nickel Technology Park Poznań. Panattoni Park Poznań I. Panattoni Park Poznań II. Panattoni Park Poznań III. Panattoni Park Poznań IV. Panattoni Park Robakowo. PointPark Poznań. Prologis Park Poznań I. Prologis Park Poznań II 0. Prologis Park Poznań III. Segro Logistics Park Poznań

7 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 Wrocław Wrocław has been very dynamic both in terms of supply as well as demand, benefiting from the proximity of the A motorway and excellent links with Germany. With the highest level of space currently under construction (almost 00,000 sqm), the region proves its attractiveness for developers and popularity among the occupiers. As a result of pent-up pipeline, rents are very competitive and this trend is likely to continue. WROCŁAW,00 sqm,00 sqm Vacancy rate.%.0-.0 per sqm/month * As of June 0, 0 WROCŁAW Wąsosz Jemielno Milicz Wińsko Żmigród Krośnice S Wołów Prusice Twardogóra Oborniki Śl. Trzebnica Zawonia E0 Malczyce Żarów Środa Śląska J. Mietkowskie Brzeg Dolny A Kostomłoty Kąty Wrocławskie ŚWIDNICA Pieszyce Mietków Marcinowice Sobótka BIELAWA Piława Górna Odra Miękinia Strzegomka Łagiewniki DZIERŻONIÓW Niemcza Ciepłowody Wisznia Mała 0 A S Kobierzyce Żórawina E Jordanów Śląski A WROCŁAW Borów Kondratowice E Oława Domaniów Strzelin Przeworno Długołęka E0 Czernica Siechnice Wiązów Dobroszyce S Odra Oława E OLEŚNICA Jelcz- -Laskowice OŁAWA Skarbimierz Osiedle A Grodków S BIerutów Lubsza Olszanka BRZEG E km. Distribution Park Wrocław. Eurologis. Gazowa Industrial Park. Goodman Wrocław East Logistics Centre. Goodman Wrocław South Logistics Centre. Panattoni Industrial Park Wrocław. Panattoni Park Wrocław I. Panattoni Park Wrocław II. Panattoni Park Wrocław III 0. Prologis Park Wrocław I. Prologis Park Wrocław III. Prologis Park Wrocław IV. Prologis Park Wrocław V. Segro Industrial Park Wrocław. Skalski Logisitic Park. Tiner Logistic Park. Wrocław Bielany Business Park. Wrocław Business Park. VATT Invest Wrocław

8 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 Tri-City Location close to the sea (Deep Container Terminal in Gdańsk) and A motorway connection with south of the country, provides a good ground for development of this industrial & warehouse hub in the Tri-City area. Relative to its current stock, which is the lowest out of the primary Hubs analysed, construction activity is intense as approx.,00 sqm will be developed there by the end of the year. Growing take-up has pushed the vacancy down to.% at the end of June 0, which resulted in some upward movement of rents. Further rental growth can be expected, despite an increase of new supply. TRI-CITY 0,00 sqm,00 sqm Vacancy rate.%.0-.0 per sqm/month * As of June 0, 0 TRI-CITY Krokowa Władysławowo J. Żarnowieckie Gniewino Puck Jastarnia Luzino E WEJHEROWO Szemud Reda RUMIA Reda Kosakowo S E Zatoka Pucka GDYNIA SOPOT Hel Zatoka Gdańska Przodkowo 0 GDAŃSK Chmielno J. Raduńskie Dln. KARTUZY Żukowo S E Martwa Stegna Sztutowo Somonino 0 Nowa Karczma Przywidz Liniewo Stara Kiszewa Zblewo Kolbudy Radunia Trąbki Wielkie Skarszewy STAROGARD GDAŃSKI PRUSZCZ GDAŃSKI A Suchy Dąb Pszczółki E TCZEW Sulkowy Cedry Wielkie Ostaszewo Lichnowy Miłoradz Nowy Staw MALBORK SZTUM Nowy Dwór Gdański Nogat Stary Targ km. Centrum Logistyczne Gdańsk Kowale I. Centrum Logistyczne Gdańsk Kowale II. Centrum Magazynowe Hutnicza. Diamond Business Park Gdańsk. Goodman Pomeranian Logistics Centre. Logistic Center Pruszcz Gdański. Panattoni Park Gdańsk. Prologis Park Gdańsk. Segro Logistics Park Gdańsk

9 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 SECONDARY HUBS Kraków Despite high demand for industrial & warehouse space for the Kraków Hub, which has been confirmed by continuous low level of vacancy rates, the market has not been developing fast and lags behind the Primary Hub league. As a result of lack of balance between supply and demand, rents in Kraków Hub account for the highest rates in Poland with the tendency to grow. The situation will continue in the mid-term horizon. KRAKÓW,000 sqm,000 sqm Vacancy rate.%.-.0 per sqm/month * As of June 0, 0 KRAKÓW Wodzisław Pińczów ZAWIERCIE Ogrodzieniec Żarnowiec Kozłów Michałów Pilica Książ Wielki Wolbrom Charsznica Miechów E Słaboszów Działoszyce Klucze Bolesław Bukowno OLKUSZ Trzyciąż Sułoszowa Gołcza Skała Słomniki Radziemice Racławice Pałecznica Skalbmierz Czarnocin Kazimierza Wielka Trzebinia Tomice Spytkowice S kawa Wadowice Krzeszowice CHRZANÓW A E0 E Babice Alwernia Brzeźnica Kalwaria Zebrzydowska Stryszów Świnna Mucharz Poręba (bud.) Zembrzyce Budzów Sucha Beskidzka Stryszawa Zawoja S kawa Jerzmanowice Liszki Czernichów Zabierzów Lanckorona Maków Podhalański 0 Bystra S Wielka Wieś Skawina Tokarnia Jordanów Mogilany E Sułkowice Iwanowice Włościańskie Michałowice Zielonki S J. Dobczyckie Myślenice Lubień KRAKÓW Wieliczka Świątniki Górne Siepraw Pcim Rabka- -Zdrój Luborzyca Dobczyce Wiśniowa Mszana Dolna Koniusza Niepołomice A Tomaszkowice Niedźwiedź Gdów Raciechowice Jodłownik Dobra Raba Proszowice Wawrzeńczyce Kłaj Łapanów Nowe Brzesko Tymbark Trzciana Nowy Wiśnicz Żegocina Laskowa Limanowa Słopnica Drwina E0 Raba Rzezawa BOCHNIA Lipnica Murowana Łukowica km. Centrum Logistyczne Kraków I. Centrum Logistyczne Kraków II. Centrum Logistyczne Kraków III. Centrum Logistyczne Olkusz. Goodman Kraków Airport Logistics Centre. MARR Business Park. MK Logistic. Panattoni Park Kraków. Witek AirPort Logistic Centre. Supply up to 00,000 sqm

10 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 Rzeszów-Lublin Rzeszów-Lublin Hub has been gaining on importance due to the fact that these are the last industrial and warehouse spots at the EU border. The majority of the stock is built-to-suit. There is no rental movement within the region, which is unlikely to change over the next few quarters. RZESZÓW-LUBLIN,00 sqm,00 sqm Vacancy rate.%.0-.0 per sqm/month * As of June 0, 0 LUBLIN S Końskowola Kurów Markuszów Wąwolnica Nałęczów Wojciechów Poniatowa Bełżyce Garbów Jastków LUBLIN Konopnica Niemce Bystrzyca Spiczyn Jakubowice Murowane S Wieprz ŚWIDNIK Mełgiew S Ludwin Puchaczów Łęczna Milejów Cyców Chodelka Chodel Niedrzwica Duża Borzechów Jabłonna Piaski Trawniki Fajsławice km Łopiennik. Centrum Logistyczne Mełgiewska. MLP Lublin RZESZÓW Szydłów Staszów Koprzywnica Łoniów TARNOBRZEG Grąbów STALOWA WOLA Tuczępy Rytwiany Osiek Baranów Sandomierski Łęg Oleśnica Pacanów Połaniec Łubnice Wisłoka Padew Narodowa Gawłuszowice Borowa Tuszów Narodowy Nowa Dęba Majdan Królewski Bojanów Szczucin Wadowice Górne MIELEC Niwiska Cmolas E Kolbuszowa Przyr wa Dzikowiec Raniżów Radgoszcz Dąbrowa Tarnowska Radomyśl Wielki Przecław Głogów Małopolski Lisia Góra TARNÓW Skrzyszów Czarna E0 Pilzno Żyraków Zalew Pilzno Pustków DĘBICA Ostrów A Ropczyce Sędziszów Młp. Iwierzyce Czudec Świlcza RZESZÓW Boguchwała Trzebownisko km Wisłok Tyczyn. Centrum Logistyczne Rogoźnica. Korczowa Logistic Park. Mieleckie Centrum Logistyczne. Panatonni Park Rzeszów. Skalski Logistic Park Podgrodzie 0

11 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 Toruń-Bydgoszcz Panattoni and Goodman are the most active players within Toruń/ Bydgoszcz Hub, which remains the second smallest industrial & warehouse market in Poland. The trend is likely to continue for the upcoming year. The region struggles with high vacancy at.%, which is also a reason for very competitive rental rates. In the foreseeable future, no significant change is expected. TORUŃ/BYDGOSZCZ 0,00 sqm,000 sqm Vacancy rate.%.0-.0 per sqm/month * As of June 0, 0 Sicienko Kanał Notecki Noteć Br TORUŃ-BYDGOSZCZ E BYDGOSZCZ Łabiszyn 0 Białe Błota S Barcin Dobrcz Osielsko Złotniki Kujawskie Nowa Wieś Wielka Solec Kujawski Dąbrowa Chełmińska Rojewo Unisław Wielka Nieszawka Mała Nieszawka Gniewkowo 0 Łubianka TORUŃ Papowo Biskupie Chełmża 0 Zławieś Wielka S Łysomice S0 S0 0 Aleksandrów Kujawski A E Lubicz Dolny Kowalewo Pomorskie Obrowo Ciechocinek Drwęca km. Bydgoski Park Technologiczno- Przemysłowy. Logistic and Business Park Bydgoszcz. Diamond Business Park Toruń. Goodman Toruń Logistics Centre. Panattoni Park Bydgoszcz. Panattoni Park Toruń Szczecin Hub Szczecin Hub has been developing slowly, holding the smallest market share of all the industrial and logistics hubs across Poland. Recent activity was limited to completion of the next phase of North-West Logistic Park, which were successfully leased. It should be noted that Szczecin Hub has no space available for immediate lease. SZCZECIN,00 sqm,00 sqm Vacancy rate 0%.0-.0 per sqm/month * As of June 0, 0 SZCZECIN 0 Brüssow Randow E Penkun Gartz h Dobra 0 Kołbaskowo A Odra Zach. POLICE Gryfino Odra J. Dąbie SZCZECIN 0 E S E Małe Dąbie E 0 E S S Płonia Goleniów Ina Kobylanka J. Stare Miedwie Czarnowo S0 Osina Maszewo Stara Dąbrowa STARGARD SZCZECIŃSKI Ina km. North-West Logistic Park. Prologis Park Szczecin

12 AT A GLANCE - INDUSTRIAL & WAREHOUSE MARKET REVIEW, POLAND - Q 0 List of selected transactions in Q-Q 0 Tenant Scheme Hub Area leased (sqm) Type of lease Carrefour Distribution Park Będzin Upper Silesia,00 Renegotiation Polo Market Goodman Konin Poznań,00 built-to-suit Procter & Gamble Prologis Park Sochaczew Warsaw II,00 Renegotiation Viva group Prologis Park Teresin Warsaw II,000 Renegotiation Rhenus Contract Logistics CLIP Poznań 0,00 New Geodis Distribution Park Wrocław Wrocław,00 New Hi Logistic Prologis Park Wrocław V Wrocław 0,00 New K-Flex Łódź Central Poland,000 built-to-suit Source: BNP Paribas Real Estate List of major pipeline projects scheduled for delivery over Q-Q 0 Project Hub Developer Area (sqm) Goodman Wrocław South Wrocław Goodmann,00 BTS Amazon Poznań Poznań Panattoni 00,00 BTS Amazon Wrocław Wrocław Panattoni 00,00 BTS Castorama Central Poland Panattoni 0,000 Prologis Park Wrocław V Wrocław ProLogis,000 Segro Logistic Park Poznań Poznań Segro,000 Source: BNP Paribas Real Estate Definitions Industrial and logistics stock (sqm) a term covering the following subtypes of existing space: Light Manufacturing and Warehousing (including Logistics), delivered to the market by professional developers. Take-up (sqm) transactions regarding industrial and logistics space including: pre-lets, built-to-suit, new transactons, renegotiations and sub-lease. Vacancy rate (%) ratio representing the percentage of physically vacant space in existing properties. (in Euro per sqm) Rental rates for a,000 sqm unit ranging from the top to average modern industrial and logistic schemes in a given hub. CONTACTS Anna Staniszewska Director, Research & Consultancy CEE, Katarzyna Pyś-Fabiańczyk Head of of Industrial & Logistics Department, Martyna Kajka Assistant, Industrial & Logistics Department, Erik Drukker Managing Director, Agency & Valuations, John Palmer Director Industrial Investments & Valuations CEE, BNP Paribas Real Estate Advisory and Property Management Poland Sp. z o.o. Al. Jana Pawła II, 00- Warszawa Tel Fax + 0 All rights reserved. At a Glance is protected in its entirety by copyright. No part of this publication may be reproduced, translated, transmitted, or stored in a retrieval system in any form or by any means, without the prior permission in writing of BNP Paribas Real Estate.

Radio PIN S. A. - Radio muzo.fm.

Radio PIN S. A. - Radio muzo.fm. DEPARTAMENT REGULACJI BIURA KRRIT Radio PIN S. A. - Radio muzo.fm. Koncesja nr 17/K/212-R Warszawa, dnia 6.5.215 r. Mapy zasięgów stacji nadawczych spółki Radio PIN S. A. określone programem komputerowym

Bardziej szczegółowo

Województwo śląskie - propozycja podziału dotacji w 2010 roku

Województwo śląskie - propozycja podziału dotacji w 2010 roku Województwo śląskie - propozycja podziału dotacji w 2010 roku Lp. Nazwa Instytucji Miejscowość Powiat Kwota dotacji 1 2 3 4 5 1 Biblioteka Śląska Katowice Katowice 60 449 2 Miejska i Powiatowa Biblioteka

Bardziej szczegółowo

Radio PIN S. A. - Radio muzo.fm.

Radio PIN S. A. - Radio muzo.fm. DEPARTAMENT REGULACJI BIURA KRRIT Radio PIN S. A. - Radio muzo.fm. Koncesja nr 17/K/212-R Warszawa, dnia 13.1.215 r. Mapy zasięgów stacji nadawczych spółki Radio PIN S. A. określone programem komputerowym

Bardziej szczegółowo

Q3 2014 INDUSTRIAL & LOGISTICS MARKET REVIEW, POLAND. At a glance. Market Summary

Q3 2014 INDUSTRIAL & LOGISTICS MARKET REVIEW, POLAND. At a glance. Market Summary At a glance INDUSTRIAL & LOGISTICS MARKET REVIEW, POLAND Q 0 Market Summary After the stunning 0, when gross take-up for modern warehouse space peaked at nearly. million sqm, the market maintains growth

Bardziej szczegółowo

P3 Group 5% Goodman 5% Logicor 9% MAJOR NATIONAL ROADS HIGHWAYS: EXISTING UNDER CONSTRUCTION PLANNED EXPRESS ROADS:

P3 Group 5% Goodman 5% Logicor 9% MAJOR NATIONAL ROADS HIGHWAYS: EXISTING UNDER CONSTRUCTION PLANNED EXPRESS ROADS: At a glance INDUSTRIAL & LOGISTICS MARKET REVIEW, POLAND Q 0 MARKET SUMMARY Having achieved over. million sqm of gross letting activity, 0 was a record year for industrial and logistic market in Poland.

Bardziej szczegółowo

II kw. 2014. At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE PODSUMOWANIE

II kw. 2014. At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE PODSUMOWANIE At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE II kw. 0 PODSUMOWANIE W ostatnich kwartałach rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych rozwijał się dynamicznie. Było to skutkiem

Bardziej szczegółowo

Q1 2015. At a glance INDUSTRIAL & LOGISTICS MARKET REVIEW, POLAND MARKET SUMMARY MAP OF INDUSTRIAL & LOGISTICS HUBS & TRANSPORTATION NETWORK

Q1 2015. At a glance INDUSTRIAL & LOGISTICS MARKET REVIEW, POLAND MARKET SUMMARY MAP OF INDUSTRIAL & LOGISTICS HUBS & TRANSPORTATION NETWORK At a glance INDUSTRIAL & LOGISTICS MARKET REVIEW, POLAND Q 0 MARKET SUMMARY The macroeconomic climate along with investment sentiment in Poland remains positive. Deflation is not interfering with improvements

Bardziej szczegółowo

P3 Group 5% Goodman 5% Logicor 9% GŁÓWNE DROGI KRAJOWE: AUTOSTRADY: ISTNIEJĄCE W TRAKCIE BUDOWY PLANOWANE DROGI EKSPRESOWE:

P3 Group 5% Goodman 5% Logicor 9% GŁÓWNE DROGI KRAJOWE: AUTOSTRADY: ISTNIEJĄCE W TRAKCIE BUDOWY PLANOWANE DROGI EKSPRESOWE: At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE IV kw. 0 PODSUMOWANIE Popyt brutto sięgający, mln m kw. sprawił, że rok 0 był rekordowy dla rynku powierzchni przemysłowych i logistycznych

Bardziej szczegółowo

Zakup know-how Bazy Danych Geograficznych wraz z dostawą do siedziby Zamawiającego.

Zakup know-how Bazy Danych Geograficznych wraz z dostawą do siedziby Zamawiającego. Załącznik nr 1 - Załącznik techniczny przedmiotu zamówienia: Zakup know-how Bazy Danych Geograficznych wraz z dostawą do siedziby Zamawiającego. Cel: Bazy danych geograficznych i kartograficznych będące

Bardziej szczegółowo

Organy administracyjne odpowiedzialne za wydawanie dowodów osobistych w województwie małopolskim

Organy administracyjne odpowiedzialne za wydawanie dowodów osobistych w województwie małopolskim Organy administracyjne odpowiedzialne za wydawanie dowodów osobistych w województwie małopolskim Kraków i powiat krakowski Kraków Świątniki Górne Mogilany Skawina Czernichów Wydział Spraw Administracyjnych

Bardziej szczegółowo

powiat miasto / gmina procent dzieci objętych opieką w żłobkach, klubach dziecięcych i u opiekunów dziennych 1 2 3 Województwo łódzkie 3,9 Powiat bełchatowski OGÓŁEM 4,9% Zelów* 0,0% gminy: Bełchatów 0,0%

Bardziej szczegółowo

Tab.7 Rejony operacyjne i miejsca stacjonowania zespołów ratownictwa medycznego

Tab.7 Rejony operacyjne i miejsca stacjonowania zespołów ratownictwa medycznego nr rejonu operacyjnego Tab.7 Rejony operacyjne i miejsca stacjonowania zespołów ratownictwa medycznego 2 3 4 5 6 7 8 9 0 24/0 Nazwa i opis rejonu operacyjnego powiat częstochowski, Częstochowa Liczba zespołów

Bardziej szczegółowo

Lista wniosków wybranych do dofinansowania w konkursie na wsparcie gmin w opracowaniu lub aktualizacji programów rewitalizacji

Lista wniosków wybranych do dofinansowania w konkursie na wsparcie gmin w opracowaniu lub aktualizacji programów rewitalizacji Lista wniosków wybranych do dofinansowania w konkursie na wsparcie gmin w opracowaniu lub aktualizacji programów rewitalizacji Lp. 1 4 Wietrzychowice Rewitalizacji dla Gminy 128 18 819,00 Wietrzychowice

Bardziej szczegółowo

II kw. 2015. Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce. At a glance. Podsumowanie

II kw. 2015. Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce. At a glance. Podsumowanie At a glance Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce II kw. 0 Podsumowanie Według BNP Paribas Real Estate łączna podaż powierzchni magazynowych i przemysłowych w Polsce na koniec czerwca

Bardziej szczegółowo

III kw. 2015. Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce. At a glance. Podsumowanie

III kw. 2015. Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce. At a glance. Podsumowanie At a glance Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce III kw. 0 Podsumowanie Według BNP Paribas Real Estate łączna podaż powierzchni magazynowych i przemysłowych w Polsce na koniec września

Bardziej szczegółowo

Gminne Komisje Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (GKRPA) w Małopolsce

Gminne Komisje Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (GKRPA) w Małopolsce Bocheoski Brzeski Chrzanowski Gminne Komisje Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (GKRPA) w Małopolsce Powiat Gmina Adres GKRPA Bochnia Bochnia Drwinia Lipnica Murowana Łapanów ul. Kazimierza Wielkiego

Bardziej szczegółowo

Podział środków na realizację projektów systemowych w ramach Poddziałania 9.1.2

Podział środków na realizację projektów systemowych w ramach Poddziałania 9.1.2 Załącznik do uchwały nr 40/10/IV/2011 Zarządu Województwa Śląskiego z dnia 11.01.2011r. Podział środków na realizację projektów systemowych w ramach Poddziałania 9.1.2 Lp. Organów Nazwa organu Liczba szkół

Bardziej szczegółowo

DZIAŁ VI INFRASTRUKTURA KOMUNALNA. MIESZKANIA CHAPTER VI MUNICIPAL INFRASTRUCTURE. DWELLINGS

DZIAŁ VI INFRASTRUKTURA KOMUNALNA. MIESZKANIA CHAPTER VI MUNICIPAL INFRASTRUCTURE. DWELLINGS DZIAŁ VI INFRASTRUKTURA KOMUNALNA. MIESZKANIA CHAPTER VI MUNICIPAL INFRASTRUCTURE. DWELLINGS TABL. 1 (28). WODOCIĄGI I KANALIZACJA W 2004 R. WATER LINE AND SEWERAGE SYSTEMS IN 2004 s in b b W O J E W Ó

Bardziej szczegółowo

SCHEMAT ORGANIZACYJNY OKRĘGU ŚLĄSKIEGO ZNP REJONY I POWIATY REJONY

SCHEMAT ORGANIZACYJNY OKRĘGU ŚLĄSKIEGO ZNP REJONY I POWIATY REJONY SCHEMAT ORGANIZACYJNY OKRĘGU ŚLĄSKIEGO ZNP Y I POWIATY Y PÓŁNOCNY Kol. Grzegorz Sikora tel. 601 557 160 VPN 160 e-mail gsikora@znp.edu.pl ZACHODNI Kol. Kazimierz Piekarz tel. 609 058 629 VPN 356 e-mail

Bardziej szczegółowo

TABL. 3 (64). DOCHODY BUDŻETÓW GMIN a WEDŁUG RODZAJÓW W 2010 R. REVENUE OF GMINAS BUDGETS a BY TYPE IN 2010

TABL. 3 (64). DOCHODY BUDŻETÓW GMIN a WEDŁUG RODZAJÓW W 2010 R. REVENUE OF GMINAS BUDGETS a BY TYPE IN 2010 TABL. 3 (64). DOCHODY BUDŻETÓW GMIN a WEDŁUG RODZAJÓW W 2010 R. REVENUE OF GMINAS BUDGETS a BY TYPE IN 2010 Grand Dochy własne patku and WOJEWÓDZTWO... 6601628,3 2463856,0 914623,8 1681533,8 1350158,4

Bardziej szczegółowo

WYKAZ OKRĘGÓW WYBORCZYCH, UTWORZONYCH DO PRZEPROWADZENIA WYBORÓW DO RAD POWIATOWYCH MAŁOPOLSKIEJ IZBY ROLNICZEJ ZARZĄDZONYCH na 3 kwietnia 2011 r.

WYKAZ OKRĘGÓW WYBORCZYCH, UTWORZONYCH DO PRZEPROWADZENIA WYBORÓW DO RAD POWIATOWYCH MAŁOPOLSKIEJ IZBY ROLNICZEJ ZARZĄDZONYCH na 3 kwietnia 2011 r. Załącznik do uchwały nr 1/Z/2011 z dnia 24.02.2011 r. Zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej WYKAZ OKRĘGÓW WYBORCZYCH, UTWORZONYCH DO PRZEPROWADZENIA WYBORÓW DO RAD POWIATOWYCH MAŁOPOLSKIEJ IZBY ROLNICZEJ

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 08-10-2012

Warszawa, dnia 08-10-2012 Centralny Zarząd Służby więziennej Biuro Informacji i Statystyki Warszawa, dnia -- NIEPEŁNOSPRAWNI osadzeni w jednostkach penitencjarnych w dniu -- Razem Razem AŚ BIAŁYSTOK AŚ HAJNÓWKA Białystok AŚ SUWAŁKI

Bardziej szczegółowo

Wykaz punktów taryfowych PR, na których prowadzona jest sprzedaż biletów ŁKA

Wykaz punktów taryfowych PR, na których prowadzona jest sprzedaż biletów ŁKA Wykaz punktów taryfowych PR, na których prowadzona jest sprzedaż biletów ŁKA ZAKŁAD PUNKT ODPRAWY Obsługa PR Białystok Białystok PR PR Białystok Czeremcha PR PR Białystok Kuźnica Białostocka agent PR Bydgoszcz

Bardziej szczegółowo

Kampania 2008/2009 r. Zostaw uśmiech w Małopolsce. 1% Twojego podatku dla lokalnych organizacji pożytku publicznego

Kampania 2008/2009 r. Zostaw uśmiech w Małopolsce. 1% Twojego podatku dla lokalnych organizacji pożytku publicznego Kampania 2008/2009 r. Zostaw uśmiech w Małopolsce. 1% Twojego podatku dla lokalnych organizacji pożytku publicznego 1. Charakterystyka Kampanii. Kampania miała na celu popularyzować i promować idę odpisu

Bardziej szczegółowo

Gimnazjada 2011/2012 - tabela zbiorcza 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19. Sztaf. pływ. Szachy Druż. LA. Narty

Gimnazjada 2011/2012 - tabela zbiorcza 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19. Sztaf. pływ. Szachy Druż. LA. Narty Gimnazjada 2011/2012 - tabela zbiorcza 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Szkoła Przełaje Tenis stoł. Siatkówka Kosz P. ręczna Sztaf. pływ. Szachy Druż. LA Narty Orient. sport Dwubój Łyżwy

Bardziej szczegółowo

Placówki MultiBanku:

Placówki MultiBanku: Placówki MultiBanku: LP Miasto Adres 1 BEŁCHATÓW 97-400 Bełchatów, ul. 1 maja 2 2 BIAŁYSTOK 15-281 Białystok, ul. Legionowa 28 3 15-422 Białystok, ul. Lipowa 19/21 4 BIELSKO - BIAŁA 43-300 Bielsko-Biała,

Bardziej szczegółowo

Przyjazdy / Arrivals 00:29 I 00:30 I 04:20 I 04:21 I 04:37 I 05:07 I 05:16 I 05:34 I 05:55 I

Przyjazdy / Arrivals 00:29 I 00:30 I 04:20 I 04:21 I 04:37 I 05:07 I 05:16 I 05:34 I 05:55 I ^ Brzeg 4 XII 04 XII 05 00:9 I 00:30 I 04:0 I 04: I 04:37 I 05:07 I 05: I 05:34 I 05:55 I 00 KARKONOSZE 0 KARKONOSZE 0 KARKONOSZE 0 KARKONOSZE 0 KARKONOSZE 0 KARKONOSZE 8450 PIRAT 045 8354 UZNAM Aktualizacja

Bardziej szczegółowo

2 Przebieg procesu aneksowania umów na rok 2012 RATOWNICTWO MEDYCZNE. 1. Nakłady na ratownictwo medyczne w latach 2004 2012

2 Przebieg procesu aneksowania umów na rok 2012 RATOWNICTWO MEDYCZNE. 1. Nakłady na ratownictwo medyczne w latach 2004 2012 RATOWNICTWO MEDYCZNE 2 Przebieg procesu aneksowania umów na rok 2012 1. Nakłady na w latach 2004 2012 Poziom nakładów na w okresie od 2004r. do 2012r odznacza się znaczącym wzrostem o kwotę ponad 73 mln

Bardziej szczegółowo

Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce

Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce Real Estate for a changing world At a glance I kw. 06 r. Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce RESEARCH W I kwartale 06 r. całkowita podaż nowoczesnych powierzchni przemysłowych i magazynowych

Bardziej szczegółowo

ZADANIE NR 2 REJON ADMINISTROWANIA I UTRZYAMANIA NIERUCHOMOŚCI SŁUPSK

ZADANIE NR 2 REJON ADMINISTROWANIA I UTRZYAMANIA NIERUCHOMOŚCI SŁUPSK Załącznik nr 7 do SIWZ: WYMAGANY CZAS PRZYSTĄPIENIA DO USUWANIA AWARII Załącznik nr 1 do umowy Terminy realizacji pogotowia technicznego OGN GDAŃSK dworce kolejowe i inne obiekty objęte danym tryb tryb

Bardziej szczegółowo

II kw. 2014. At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE PODSUMOWANIE

II kw. 2014. At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE PODSUMOWANIE At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE II kw. 0 PODSUMOWANIE W ostatnich kwartałach rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych rozwijał się dynamicznie. Było to skutkiem

Bardziej szczegółowo

W ŁÓDZKIEM część 3. ORGANIZACJE POZARZĄDOWE W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM 2012 na podstawie danych z Ministerstwa Sprawiedliwości

W ŁÓDZKIEM część 3. ORGANIZACJE POZARZĄDOWE W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM 2012 na podstawie danych z Ministerstwa Sprawiedliwości W ŁÓDZKIEM ORGANIZACJE POZARZĄDOWE W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM na podstawie danych z Ministerstwa Sprawiedliwości SPIS TREŚCI W ŁÓDZKIEM Wprowadzenie... Zmiany w rejestrze stowarzyszeń w województwie łódzkim

Bardziej szczegółowo

Odjazdy / Departures 04:26 04:30 04:30 04:31 04:50 05:26 05:30 05:31 05:53 06:31 06:32 06:39 06:41. Katowice 05:30. Wodzisław Śląski 05:08

Odjazdy / Departures 04:26 04:30 04:30 04:31 04:50 05:26 05:30 05:31 05:53 06:31 06:32 06:39 06:41. Katowice 05:30. Wodzisław Śląski 05:08 04:26 U 94511 94513 04:30 U 44850 04:30 PR - R U 43300 j q 04:31 PR - R U 43300 j q 04:50 U 94611 05:26 U 44811 05:30 U 44054 44064 05:31 U 44852 05:53 U 44000 06:31 U 44854 06:32 U 44849 44053 06:39 U

Bardziej szczegółowo

"MOJE BOISKO - ORLIK 2012", lata 2008-2012. "MOJE BOISKO - ORLIK 2012", lata: powiat / gmina. bochnia gmina bochnia miasto

MOJE BOISKO - ORLIK 2012, lata 2008-2012. MOJE BOISKO - ORLIK 2012, lata: powiat / gmina. bochnia gmina bochnia miasto gorlicki dąbrowski chrzanowski brzeski bocheński bochnia gmina bochnia miasto Bochnia drwinia Mikluszowice 1 lipnica murowana Rajbrot 1 łapanów Sobolów 1 1 nowy wiśnicz Stary Wiśnicz Królówka rzezawa trzciana

Bardziej szczegółowo

Relacja /przez - wszystkie stacje zatrzymania poc

Relacja /przez - wszystkie stacje zatrzymania poc LISTA POCIĄGÓW ODWOŁANYCH BĄDŹ KURSUJĄCYCH W SKRÓCONEJ RELACJI OD 1 VI 2010 WRAZ ZE ZMIANAMI W RAMACH II KOREKTY ROCZNEGO ROZKŁADU JAZDY (POCIĄGI EIC PILSKO 4102/3; 1402/3 ORAZ TLK 32104/5; 23104/5) Lp.

Bardziej szczegółowo

Placówki przyjmujące zapisy na akcje spółki Lokum Deweloper S.A. w Transzy Inwestorów Indywidualnych Biuro Maklerskie Alior Banku

Placówki przyjmujące zapisy na akcje spółki Lokum Deweloper S.A. w Transzy Inwestorów Indywidualnych Biuro Maklerskie Alior Banku Placówki przyjmujące zapisy na akcje spółki Lokum Deweloper S.A. w Transzy Inwestorów Indywidualnych Biuro Maklerskie Alior Banku Lp. Nazwa Miejscowość Kod pocztowy Ulica 1 Oddział Alior Bank S.A. Biała

Bardziej szczegółowo

Osadzeni w wieku 60 lat i powyżej Aktualnie wykonywane orzeczenia wg rodzajów przestępstw

Osadzeni w wieku 60 lat i powyżej Aktualnie wykonywane orzeczenia wg rodzajów przestępstw Stan w dniu: 06-07-2011 Osadzeni w wieku 60 lat i powyżej Aktualnie wykonywane orzeczenia wg rodzajów przestępstw Łącznie orzeczeń Prawomocne Nieprawomocne Tymczasowe areszty Łącznie orzeczeń 2 416 2 127

Bardziej szczegółowo

Propozycja sieci Centrów Wspierania Uczniów Zdolnych w województwie małopolskim Siedziba proponowanych Centrów Wspierania Uczniów

Propozycja sieci Centrów Wspierania Uczniów Zdolnych w województwie małopolskim Siedziba proponowanych Centrów Wspierania Uczniów L.p. Powiat Gmina Miejscow ość 1 bocheński m. Bochnia m. Bochnia 2 bocheński m. Bochnia m. Bochnia Pełna nazwa szkoły - siedziby POWUZ/CWUZ Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. Kazimierza Brodzińskiego

Bardziej szczegółowo

WYKAZ ZMIAN W RAMACH II KOREKTY ROCZNEGO ROZKŁADU JAZDY OD 1 VI 2010

WYKAZ ZMIAN W RAMACH II KOREKTY ROCZNEGO ROZKŁADU JAZDY OD 1 VI 2010 Nr krajowy 1 EIC 1602/3 Fredro 15:23 Warszawa Wschodnia - Warszawa Centralna, Poznań Główny, Leszno - Wrocław Główny 20:34 w (1) - (5), (7) dodatkowy postój na stacji Wrocław Mikołajów 2 TLK 1810/1 14:18

Bardziej szczegółowo

WYNIKI EGZAMINÓW GIMNAZJALNYCH 2013/2014

WYNIKI EGZAMINÓW GIMNAZJALNYCH 2013/2014 WYNIKI EGZAMINÓW GIMNAZJALNYCH 2013/2014 Lp. GMINA j.polski gmina hist +WOS gmina 1 Krynica Morska 78,27 Krynica Morska 65,91 Sopot 2 Sopot 70,80 Sopot 63,38 Parchowo 3 Gdynia 70,25 Gdynia 62,01 Kwidzyn

Bardziej szczegółowo

Centrum handlowe Miasto Próchnik Vistula Bytom Lavard Lancerto. Galeria Biała Białystok 1 0 1 0 0. CH Sfera 2 Bielsko-Biała 1 1 0 1 0

Centrum handlowe Miasto Próchnik Vistula Bytom Lavard Lancerto. Galeria Biała Białystok 1 0 1 0 0. CH Sfera 2 Bielsko-Biała 1 1 0 1 0 Centrum handlowe Miasto Próchnik Vistula Bytom Lavard Lancerto Galeria Biała Białystok 1 0 1 0 0 CH Sfera 2 Bielsko-Biała 1 1 0 1 0 CH M1 Czeladź 1 1 1 0 1 CH Manhattan Gdańsk 1 0 0 0 0 CH Forum Gliwice

Bardziej szczegółowo

Cracow University of Economics Poland

Cracow University of Economics Poland Cracow University of Economics Poland Sources of Real GDP per Capita Growth: Polish Regional-Macroeconomic Dimensions 2000-2005 - Keynote Speech - Presented by: Dr. David Clowes The Growth Research Unit,

Bardziej szczegółowo

Rozkład jazdy PKS Gliwice Sp. z o.o. Komunikacja międzymiastowa

Rozkład jazdy PKS Gliwice Sp. z o.o. Komunikacja międzymiastowa PKS Sp. z o.o. w Gliwicach ul. Toszecka 11 Obowiązuje od 3.10.2005 informacja 231-44-02 Rozkład jazdy PKS Gliwice Sp. z o.o. Komunikacja międzymiastowa LINIA PRZEZ Godz. odjazdu ST BIELSKO BIAŁA CIESZYN

Bardziej szczegółowo

PO PIERWSZE Najlepsze obieky magazynowe osiągają te same stopy kapitalizacji co projekty biurowe i handlowe.

PO PIERWSZE Najlepsze obieky magazynowe osiągają te same stopy kapitalizacji co projekty biurowe i handlowe. At a glance Rynek powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce IV kw. 0 Wszyscy gracze obecni na rynku powierzchni magazynowych i logistycznych korzystają z dobrej passy. Deweloperzy i właściciele

Bardziej szczegółowo

Ceny biletów za przejazdy w relacji do stacji KOSTRZYN (podane ceny biletów obejmują opłatę za przejazd w jedną stronę)

Ceny biletów za przejazdy w relacji do stacji KOSTRZYN (podane ceny biletów obejmują opłatę za przejazd w jedną stronę) Tabela opłat za bilety jednorazowe na przejazdy pociagami dodatkowymi WOODSTOCK 2010 próg 1 Rzepin 9,00 5,67 4,59 1,98 0,45 Zielona Góra 2 Krzyż 19,00 Zbąszynek 3 4 5 Ceny biletów za przejazdy w relacji

Bardziej szczegółowo

I kw. 2015. At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE PODSUMOWANIE

I kw. 2015. At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE PODSUMOWANIE At a glance RYNEK POWIERZCHNI PRZEMYSŁOWYCH I MAGAZYNOWYCH W POLSCE I kw. 0 PODSUMOWANIE Klimat makroekonomiczny oraz nastroje inwestorów w Polsce pozostają pozytywne, a deflacja nie staje na przeszkodzie

Bardziej szczegółowo

Odjazdy / Departures 03:28 03:28 04:08 04:08 04:18 04:18 04:41 04:52 05:03. Koluszki 06:32. Łódź Kaliska 06:52. Koluszki 06:32. Łódź Kaliska 06:52

Odjazdy / Departures 03:28 03:28 04:08 04:08 04:18 04:18 04:41 04:52 05:03. Koluszki 06:32. Łódź Kaliska 06:52. Koluszki 06:32. Łódź Kaliska 06:52 03:28 U 40601 03:28 U 40601 04:08 U 41336 04:08 U 41332 04:18 U 41336 04:18 U 41332 04:41 U 40603 a 04:52 U 41334 05:03 U 49801 SOŁA a Częstochowa Raków 03:33, Korwinów 03:38, Poraj 03:45, Masłońskie Natalin

Bardziej szczegółowo

Goodman Kraków Airport Logistics Centre. 62,350 sqm available. Units from 1,750 sqm for immediate lease. space for growth+

Goodman Kraków Airport Logistics Centre. 62,350 sqm available. Units from 1,750 sqm for immediate lease. space for growth+ Goodman Kraków Airport Logistics Centre 62,350 sqm available. Units from 1,750 sqm for immediate lease. space for growth Goodman Kraków Airport Logistics Centre ul. Komandosów 1, 32-085 Modlniczka Goodman

Bardziej szczegółowo

Wykaz adresów Punktów Obsługi Klienta Biura Maklerskiego Alior Bank S.A.: 2 15-111 Białystok Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 8

Wykaz adresów Punktów Obsługi Klienta Biura Maklerskiego Alior Bank S.A.: 2 15-111 Białystok Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 8 Wykaz adresów Punktów Obsługi Klienta Biura Maklerskiego Alior Bank S.A.: L.p. Kod pocztowy Miejscowość Adres 1 21-500 Biała Podlaska ul. Narutowicza 24 2 15-111 Białystok Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego

Bardziej szczegółowo

NARODOWY SPIS POWSZECHNY LUDNOŚCI I MIESZKAŃ. Ludność. z wykształceniem. współczynnik. miejska w % w %

NARODOWY SPIS POWSZECHNY LUDNOŚCI I MIESZKAŃ. Ludność. z wykształceniem. współczynnik. miejska w % w % TABL. 1. PODSTAWOWE DANE O WOJEWÓDZTWACH A. LUDNOŚĆ, GOSPODARSTWA DOMOWE I RODZINY NARODOWY SPIS POWSZECHNY LUDNOŚCI I MIESZKAŃ Województwa 1988 2002 1988= =100 Ludność miejska w % współczynnik feminizacji

Bardziej szczegółowo

Wykaz adresów Punktów Obsługi Klienta Biura Maklerskiego Alior Bank S.A.:

Wykaz adresów Punktów Obsługi Klienta Biura Maklerskiego Alior Bank S.A.: Wykaz adresów Punktów Obsługi Klienta Biura Maklerskiego Alior Bank S.A.: L.p. Kod pocztowy Miejscowość Adres 1. 21-500 Biała Podlaska ul. Narutowicza 24 2. 15-111 Białystok Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego

Bardziej szczegółowo

WYNIKI OTWARTEGO KONKURSU OFERT EDYCJA 2015 W RAMACH RZĄDOWEGO PROGRAMU WIELOLETNIEGO "Senior-WIGOR" NA LATA 2015-2020

WYNIKI OTWARTEGO KONKURSU OFERT EDYCJA 2015 W RAMACH RZĄDOWEGO PROGRAMU WIELOLETNIEGO Senior-WIGOR NA LATA 2015-2020 1. 182 Miasto Ruda Śląska śląskie 71 996,80 71 996,80 220 przyjęta 2. 162 Miasto Kalety śląskie 250 000,00 250 000,00 220 przyjęta 3. 299 Miasto Jaworzno śląskie 256 000,00 256 000,00 220 przyjęta 4. 131

Bardziej szczegółowo

Kondycja mieszkalnictwa społecznego (komunalnego i socjalnego) w Polsce Wybrane wyniki badań

Kondycja mieszkalnictwa społecznego (komunalnego i socjalnego) w Polsce Wybrane wyniki badań Kondycja mieszkalnictwa społecznego (komunalnego i socjalnego) w Polsce Wybrane wyniki badań Opracowanie: dr Maciej Dębski Mieszkalnictwo a bezdomność 1. Bezdomność rozwiązywana na poziomie polityki społecznej

Bardziej szczegółowo

Cracow University of Economics Poland. Overview. Sources of Real GDP per Capita Growth: Polish Regional-Macroeconomic Dimensions 2000-2005

Cracow University of Economics Poland. Overview. Sources of Real GDP per Capita Growth: Polish Regional-Macroeconomic Dimensions 2000-2005 Cracow University of Economics Sources of Real GDP per Capita Growth: Polish Regional-Macroeconomic Dimensions 2000-2005 - Key Note Speech - Presented by: Dr. David Clowes The Growth Research Unit CE Europe

Bardziej szczegółowo

EMUiA. Realizacja zadania Prowadzenie Ewidencji Miejscowości Ulic i Adresów

EMUiA. Realizacja zadania Prowadzenie Ewidencji Miejscowości Ulic i Adresów Realizacja zadania Prowadzenie Ewidencji Miejscowości Ulic i Adresów EMUiA Kraków, 25 sierpnia 2015 r. Danuta Paluch Małopolski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego Lp. nazwa systemu

Bardziej szczegółowo

Projekt badawczy Pracodawca Pracownik, inwestycja w kapitał ludzki

Projekt badawczy Pracodawca Pracownik, inwestycja w kapitał ludzki UNIA EUROPEJSKA Działanie 2.1 Rozwój umiejętności powiązany z potrzebami regionalnego rynku pracy i możliwości kształcenia ustawicznego w regionie ZPORR Pracodawca - Pracownik, inwestycja w kapitał ludzki

Bardziej szczegółowo

04:00 Niedziela. 13:40 Poniedziałek, piątek. 05:30 Niedziela, 15:15 Codziennie. 04:50 Niedziela. 14:30 Poniedziałek, piątek.

04:00 Niedziela. 13:40 Poniedziałek, piątek. 05:30 Niedziela, 15:15 Codziennie. 04:50 Niedziela. 14:30 Poniedziałek, piątek. MIEJSCOWOŚĆ PRZYSTANEK GODZINA DZIEŃ Kwota ZŁ EUR Andrychów Dworzec PKS/PKP ul. Krakowskaparking przy budynku 04:00 Niedziela 13:40 Poniedziałek, piątek Będzin przy ul. Kościuszki 05:30 Niedziela, 15:15

Bardziej szczegółowo

TABELA 7b - Zespoły ratownictwa medycznego włączone do systemu Państwowe Ratownictwo Medyczne - stan na dzień 01.01.2011 r.

TABELA 7b - Zespoły ratownictwa medycznego włączone do systemu Państwowe Ratownictwo Medyczne - stan na dzień 01.01.2011 r. nr rejonu operacyjnego TABELA 7b - Zespoły ratownictwa medycznego włączone do systemu Państwowe Ratownictwo Medyczne - stan na dzień 0.0.20 r. Dysponenci i miejsca stacjonowania zespołów ratownictwa medycznego

Bardziej szczegółowo

2012 3 2012 Analizy RCAS

2012 3 2012 Analizy RCAS 2012 3 2012 Analizy RCAS Regionalne Centrum Analiz Strategicznych Wydział Planowania Strategicznego i Przestrzennego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego DELIMITACJA METROPOLII I AGLOMERACJI ORAZ

Bardziej szczegółowo

Miasto Ulica Kod pocztowy Telefon

Miasto Ulica Kod pocztowy Telefon Miasto Ulica Kod pocztowy Telefon Łódź ul. Piotrkowska 108 90-004 782893080 Łódź ul. Piotrkowska 43 90-410 782893201 Łódź ul. Sienkiewicza 82/84 90-318 782893202 Łódź ul. Traktorowa 63 91-111 782893206

Bardziej szczegółowo

NOCNA I ŚWIĄTECZNA OPIEKA ZDROWOTNA W MAŁOPOLSCE godziny otwarcia: 18.00 8.00 w dni powszednie, całodobowo w soboty, niedziele i dni wolne od pracy

NOCNA I ŚWIĄTECZNA OPIEKA ZDROWOTNA W MAŁOPOLSCE godziny otwarcia: 18.00 8.00 w dni powszednie, całodobowo w soboty, niedziele i dni wolne od pracy Małopolski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w Krakowie www.nfz-krakow.pl infolinia (czynna w godz.8.00-16.00): 12 194 88; 12 29 88 386; 12 29 88 404 NOCNA I ŚWIĄTECZNA OPIEKA ZDROWOTNA W

Bardziej szczegółowo

LISTA IDENTYFIKATORÓW GMIN WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO

LISTA IDENTYFIKATORÓW GMIN WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO LISTA IDENTYFIKATORÓW GMIN WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO Powiat m. Wrocław M. Wrocław 026401 1 Delegatury: Wrocław-Fabryczna 026402 9 Wrocław-Krzyki 026403 9 Wrocław-Psie Pole 026404 9 Wrocław-Stare Miasto

Bardziej szczegółowo

1 PROGRAMISTA_11447603 Lublin Olimp (SP) - 24201 1 PROGRAMISTA_11447603

1 PROGRAMISTA_11447603 Lublin Olimp (SP) - 24201 1 PROGRAMISTA_11447603 Akt Nazwa Bydgoszcz Focus Mall - 21901 Częstochowa Gal. Jurajska - 24401 Gdańsk Galeria Bałtycka - 21001 Gdańsk Główny - 14401 Gdynia Klif - 23801 Katowice Silesia - 18401 Kraków Bonarka - 25001 Kraków

Bardziej szczegółowo

ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA REGIONÓW

ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA REGIONÓW Instytut Przedsiębiorstwa Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie Szkoła Główna Handlowa ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA REGIONÓW 2011 WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE Prof. SGH dr hab. Hanna Godlewska-Majkowska Dr Patrycjusz

Bardziej szczegółowo

THE INVESTMENT AREAS - BYTOM, LEŚNA STREET TERENY INWESTYCYJNE - BYTOM, ULICA LEŚNA

THE INVESTMENT AREAS - BYTOM, LEŚNA STREET TERENY INWESTYCYJNE - BYTOM, ULICA LEŚNA TERENY INWESTYCYJNE - BYTOM, ULICA LEŚNA Atrakcyjne tereny inwestycyjne znajdują się przy ul. Leśnej w Bytomiu, w bezpośrednim sąsiedztwie Alei Jana Nowaka-Jeziorańskiego. Przeznaczona do sprzedaży uzbrojona

Bardziej szczegółowo

Lista Oddziałów Alior Banku S.A.. przyjmujących zapisy na akcje spółki SELVITA S.A. w Transzy Inwestorów Indywidualnych

Lista Oddziałów Alior Banku S.A.. przyjmujących zapisy na akcje spółki SELVITA S.A. w Transzy Inwestorów Indywidualnych DM Alior Bank Lista Oddziałów Alior Banku S.A.. przyjmujących zapisy na akcje spółki SELVITA S.A. w Transzy Inwestorów Indywidualnych Lp Nazwa Miejscowość Kod pocztowy Ulica 1 Oddział Alior Bank S.A. Biała

Bardziej szczegółowo

Wykaz maksymalnych prędkości - autobusy szynowe

Wykaz maksymalnych prędkości - autobusy szynowe Nr 1 WARSZAWA CENTRALNA - KATOWICE N - 0,345 0,704 60 1 WARSZAWA CENTRALNA - KATOWICE N 0,704 7,050 70 1 WARSZAWA CENTRALNA - KATOWICE N 7,050 57,700 120 1 WARSZAWA CENTRALNA - KATOWICE N 57,700 61,350

Bardziej szczegółowo

dynamikę wzrostu notujemy w latach 2006-2009, by w latach 2010-2013 osiągnąć stabilizację. RATOWNICTWO MEDYCZNE

dynamikę wzrostu notujemy w latach 2006-2009, by w latach 2010-2013 osiągnąć stabilizację. RATOWNICTWO MEDYCZNE RATOWNICTWO MEDYCZNE 1. Finansowanie ratownictwa go w latach 2004 2013 W tym zakresie świadczeń należy przede wszystkim podkreślić, że zadania planowania, organizowania, koordynowania systemu ratownictwa

Bardziej szczegółowo

Rynek magazynowy w Polsce w I III kw. 2011 r. Industrial market in Poland: Q1 to Q3 2011

Rynek magazynowy w Polsce w I III kw. 2011 r. Industrial market in Poland: Q1 to Q3 2011 310 raport rynek magazynowy Jones Lang LaSalle opracowanie raportu report development Rynek magazynowy w Polsce w I III kw. 2011 r. Pozytywne trendy obserwowane na rynku magazynowym w Polsce od końca 2010

Bardziej szczegółowo

Goodman Poznań Airport Logistics Centre 16,734 sqm warehouse space available as from Q3 2016. Best placed for business+

Goodman Poznań Airport Logistics Centre 16,734 sqm warehouse space available as from Q3 2016. Best placed for business+ Goodman Poznań Airport 16,734 sqm warehouse space available as from Q3 2016. Best placed for business Goodman Poznań Airport ul. Batorowska 35, 62-081 Wysogotowo, Poznań Najlepsze miejsce dla biznesu Goodman

Bardziej szczegółowo

Wielkanocna zbiórka żywności 4-6.2014

Wielkanocna zbiórka żywności 4-6.2014 Wielkanocna zbiórka żywności 4-6.2014 LP Numer Format Nazwa BZ odpowiedzialn y 04-04-2014 05-04-2014 06-04-2014 1 34104 SM Aleksandrów Kujawski w 15:00-19:00 09:00-15:00 09:00-13:00 2 34260 SM Andrychów

Bardziej szczegółowo

Road infrastructure sets path for warehouse development. Infrastruktura drogowa wytycza magazynowy szlak

Road infrastructure sets path for warehouse development. Infrastruktura drogowa wytycza magazynowy szlak 222 Cushman & Wakefield opracowanie raportu report preparation Infrastruktura drogowa wytycza magazynowy szlak Od stycznia do września 212 r., a zwłaszcza w II kwartale, rynek nowoczesnych powierzchni

Bardziej szczegółowo

Uchwała Nr 1856/371/IV/2014. Zarządu Województwa Śląskiego. z dnia 07.10.2014 roku. w sprawie:

Uchwała Nr 1856/371/IV/2014. Zarządu Województwa Śląskiego. z dnia 07.10.2014 roku. w sprawie: Uchwała Nr 1856/371/IV/2014 w sprawie: standardów zimowego utrzymania dróg wojewódzkich, dla których zarządcą jest Zarząd Województwa Śląskiego, w sezonie zimowym 2014/2015 Na podstawie: art. 41 ust. 1

Bardziej szczegółowo

Część humanistyczna. Wynik średni w %

Część humanistyczna. Wynik średni w % Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w 2014 roku w gminach województwa pomorskiego (zestawy standardowe) Powiat bytowski chojnicki człuchowski gdański kartuski kościerski Gmina/Miasto Typ gminy Język

Bardziej szczegółowo

Harmonogram realizacji operacji

Harmonogram realizacji operacji Załącznik Nr 6 do Wniosku o przyznanie pomocy w ramach działania 111 "Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie" Znak sprawy (wypełnia FAPA): Harmonogram realizacji operacji Lp.

Bardziej szczegółowo

lp. Nazwa szkoły Miejscowość Gmina Województwo

lp. Nazwa szkoły Miejscowość Gmina Województwo lp. Nazwa szkoły Miejscowość Gmina Województwo 1 Gimnazjum im. Jana Pawła II Bestwina Bestwina śląskie 2 Gimnazjum nr 1 im. J. Dormana Będzin Będzin śląskie 3 Gimnazjum nr 3 im. H. Sienkiewicza Będzin

Bardziej szczegółowo

kierunek południowy KRAKÓW, KATOWICE, BIELSKO-BIAŁA, WROCŁAW

kierunek południowy KRAKÓW, KATOWICE, BIELSKO-BIAŁA, WROCŁAW kierunek południowy KRAKÓW, KATOWICE, BIELSKO-BIAŁA, WROCŁAW Data 28/29.VII 29.VII 29.VII 29.VII 30.VII 30.VII 30.VII 30.VII 30.VII 30.VII 31.VII 30/31.VII 31.VII 31.VII 31.VII 31.VII 1.VIII nr i nazwa

Bardziej szczegółowo

Budowa sieci szerokopasmowej dla społeczeństwa informacyjnego na terenie Gmin Górnego Śląska wraz z punktami dostępu Hot-spot

Budowa sieci szerokopasmowej dla społeczeństwa informacyjnego na terenie Gmin Górnego Śląska wraz z punktami dostępu Hot-spot Budowa sieci szerokopasmowej dla społeczeństwa informacyjnego na terenie Gmin Górnego Śląska wraz z punktami dostępu Hot-spot Działanie 2.1. Infrastruktura społeczeństwa informacyjnego Obszar 24.2 objęty

Bardziej szczegółowo

LISTA MIAST OBSŁUGIWANYCH PRZEZ INPOST SP. Z O.O. (STAN NA DZIEŃ 09.05.2013 R.) Aleksandrów Łódzki. Sosnowiec oddział

LISTA MIAST OBSŁUGIWANYCH PRZEZ INPOST SP. Z O.O. (STAN NA DZIEŃ 09.05.2013 R.) Aleksandrów Łódzki. Sosnowiec oddział LISTA MIAST OBSŁUGIWANYCH PRZEZ INPOST SP. Z O.O. (STAN NA DZIEŃ 09.05.2013 R.) MIEJSCOWOŚĆ Aleksandrów Łódzki Andrychów Augustów Bartoszyce Bełchatów Będzin Biała Podlaska Białe Błota Białogard Białystok

Bardziej szczegółowo

NOCNA I ŚWIĄTECZNA OPIEKA ZDROWOTNA W MAŁOPOLSCE godziny otwarcia: 18.00 8.00 w dni powszednie, całodobowo w soboty, niedziele i dni wolne od pracy

NOCNA I ŚWIĄTECZNA OPIEKA ZDROWOTNA W MAŁOPOLSCE godziny otwarcia: 18.00 8.00 w dni powszednie, całodobowo w soboty, niedziele i dni wolne od pracy NOCNA I ŚWIĄTECZNA OPIEKA ZDROWOTNA W MAŁOPOLSCE godziny otwarcia: 8.00 8.00 w dni powszednie, całodobowo w soboty, niedziele i dni wolne od pracy Nazwa świadczeniodawcy NZOZ "Przy Basenie" Szpital Powiatowy

Bardziej szczegółowo

TRYB POSTĘPOWANIA. 6. Wykaz dworców kolejowych w podziale na grupy przedstawia Tabela 2

TRYB POSTĘPOWANIA. 6. Wykaz dworców kolejowych w podziale na grupy przedstawia Tabela 2 Załącznik nr 2 do Umowy nr. a) przy zabezpieczaniu i usuwaniu awarii TRYB POSTĘPOWANIA 1. O wystąpieniu awarii Zarządca Rejonu Administrowania i Utrzymania Nieruchomości. ( Zarządca Rejonu ) niezwłocznie

Bardziej szczegółowo

PKS Tomaszów Maz. Sp. z o.o. 97-200 Tomaszów Maz. ul. Dworcowa 6 Tel. 044 724-41 51- CENTRALA Tel. 044 724-23 48- DYSPOZYTOR do godz. 12.

PKS Tomaszów Maz. Sp. z o.o. 97-200 Tomaszów Maz. ul. Dworcowa 6 Tel. 044 724-41 51- CENTRALA Tel. 044 724-23 48- DYSPOZYTOR do godz. 12. PKS Tomaszów Maz. Sp. z o.o. 97-200 Tomaszów Maz. ul. Dworcowa 6 Tel. 044 724-41 51- CENTRALA Tel. 044 724-23 48- DYSPOZYTOR do godz. 12.00 ROZKŁAD JAZDY AUTOBUSÓW PKS w Tomaszowie Mazowieckim LINIA PRZEZ

Bardziej szczegółowo

PROJEKTY Z LISTY PODSTAWOWEJ PROGRAMU ROZWOJU SUBREGIONU CENTRALNEGO lp NAZWA PROJEKTU BENEFICJENCI DZIAŁANIE 2.1. INFRASTRUKTURA SPOŁECZEŃSTWA

PROJEKTY Z LISTY PODSTAWOWEJ PROGRAMU ROZWOJU SUBREGIONU CENTRALNEGO lp NAZWA PROJEKTU BENEFICJENCI DZIAŁANIE 2.1. INFRASTRUKTURA SPOŁECZEŃSTWA PROJEKTY Z LISTY PODSTAWOWEJ PROGRAMU ROZWOJU SUBREGIONU CENTRALNEGO lp NAZWA PROJEKTU BENEFICJENCI DZIAŁANIE 2.1. INFRASTRUKTURA SPOŁECZEŃSTWA INFORMACYJNEGO 1. SilesiaNet budowa społeczeństwa informacyjnego

Bardziej szczegółowo

TERMINY PRZESŁUCHAŃ W REGIONACH. R. V Wielkopolski. R. IV Kujawskopomorski

TERMINY PRZESŁUCHAŃ W REGIONACH. R. V Wielkopolski. R. IV Kujawskopomorski TERMINY PRZESŁUCHAŃ W REGIONACH R. I Zachodniopomorski R. III Pomorski R. VI Lubuski R. IV Kujawskopomorski R. V Wielkopolski R. VII Dolnośląski R. VIII Opolski R. IX Śląski ZSM Gdańsk- Wrzeszcz 14-15.12.2015

Bardziej szczegółowo

Market Overview 2013

Market Overview 2013 Market Overview 2013 Economic overview (2013) GDP, Inflation Unemployment 10% 20% 9% 18% 8% 16% 7% 14% 6% 12% 5% 10% 4% 8% 3% 6% 2% 4% 1% 2% 0% 0% GDP (%, left axis) Inflation (%, left axis) Unemployment

Bardziej szczegółowo

Aktualizacja planu gospodarki odpadami dla województwa śląskiego

Aktualizacja planu gospodarki odpadami dla województwa śląskiego Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego Aktualizacja planu gospodarki odpadami dla województwa śląskiego ZAŁĄCZNIKI 1 do 8 - komunalne ZAŁĄCZNIKI 9 do 11 Komunalne osady ściekowe KONSORCJUM IETU Katowice

Bardziej szczegółowo

Lista zwycięzców loterii "Poczuj się fantastycznie!" Losowanie nr 1. Nagroda Główna. Nagroda I Stopnia. Nagroda II Stopnia. Agnieszka B.

Lista zwycięzców loterii Poczuj się fantastycznie! Losowanie nr 1. Nagroda Główna. Nagroda I Stopnia. Nagroda II Stopnia. Agnieszka B. Lista zwycięzców loterii "Poczuj się fantastycznie!" Losowanie nr 1 Iwona J. Nagroda Główna Poznań Katarzyna K. Magdalena J. Karolina C. Joanna M. Agnieszka S. Dominika S. Maria K. Anita P. Marzena L.

Bardziej szczegółowo

Rynek nieruchomości magazynowych 2016. Market Insights. 1 Polish Industrial Market Insight 2015 Warszawa Strefa 1 Colliers International

Rynek nieruchomości magazynowych 2016. Market Insights. 1 Polish Industrial Market Insight 2015 Warszawa Strefa 1 Colliers International Rynek nieruchomości magazynowych 2016 Market Insights 1 Polish Industrial Market Insight 2015 Warszawa Strefa 1 Colliers International Warszawa Strefa I Odległości do granic Polski z Warszawy Podsumowanie

Bardziej szczegółowo

Sprawdź, czy Twój numer umowy kredytowej został wylosowany w "Loterii wakacyjnej"! 1 LOSOWANIE W "LOTERII WAKACYJNEJ" NAGRODA: KOC PIKNIKOWY

Sprawdź, czy Twój numer umowy kredytowej został wylosowany w Loterii wakacyjnej! 1 LOSOWANIE W LOTERII WAKACYJNEJ NAGRODA: KOC PIKNIKOWY 100008975374GK MERITUM BANK PLACÓWKA PARTNERSKA ALEKSANDRÓW ŁÓDZKI WOJSKA POLSKIEGO 12 100009864724GK MERITUM BANK PLACÓWKA PARTNERSKA BIAŁA PODLASKA PLAC WOLNOŚCI 1 100009642904GK MERITUM BANK PLACÓWKA

Bardziej szczegółowo

ODJAZDY / DEPARTURES ŁÓDŹ KALISKA

ODJAZDY / DEPARTURES ŁÓDŹ KALISKA ODJAZDY / DEPARTURES ŁÓDŹ KALISKA Rozkład jazdy ważny od 12.12.2010 do 10.12.2011 Timetable Valid from 12 th Dec.2010 to 10 th Dec.2011 Godzina odjazdu Przewoźnik 2.08 PKP 2.44 PKP 5.03 PKP Rodzaj i nr

Bardziej szczegółowo

Grupy I, II (24-25.03)

Grupy I, II (24-25.03) Grupy I, II (2-25.0) nr w Tuszynie łódzkie Tuszyn 2 Publiczne w Szadku łódzkie Szadek Publiczne w Rossoszycy łódzkie Rossoszyca Publiczne w Warcie łódzkie Warta 5 Publiczne gminy Sieradz łódzkie Sieradz

Bardziej szczegółowo

Stolice województw - stan na 20.12.2013. Dokumenty uprawniające do ulg/dorośli: Legitymacja osoby niepełnosprawnej z symbolem 04-O

Stolice województw - stan na 20.12.2013. Dokumenty uprawniające do ulg/dorośli: Legitymacja osoby niepełnosprawnej z symbolem 04-O Miasto: Białystok Stolice województw - stan na 20.12.2013 stopień), 100% opiekun osoby niepełnosprawnej, 50% osoba niepełnosprawna z lekkim stopniem. Dokumenty uprawniające do ulg/dzieci: Dokument stwierdzający

Bardziej szczegółowo

14. Dąbrowa Górnicza 41-300 Graniczna 21 15. Dąbrowa Górnicza 41-300 Kościuszki 21 16. Dębica 39-200 Rynek 4 17. Gdańsk 80-244 Al. Grunwaldzka 72 18.

14. Dąbrowa Górnicza 41-300 Graniczna 21 15. Dąbrowa Górnicza 41-300 Kościuszki 21 16. Dębica 39-200 Rynek 4 17. Gdańsk 80-244 Al. Grunwaldzka 72 18. Wittchen S.A. (spółka akcyjna z siedzibą w Kiełpinie, adres ul. Ogrodowa 27/29, 05-092 Kiełpin, Polska, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XIV Wydział

Bardziej szczegółowo

LOKAL, W KTÓRYM JEST USYTUOWANY PUNKT NIEODPŁATNEJ POMOCY PRAWNEJ

LOKAL, W KTÓRYM JEST USYTUOWANY PUNKT NIEODPŁATNEJ POMOCY PRAWNEJ POWIAT ZAWIERAJĄCY UMOWĘ Z RADCĄ PRAWNYM LOKAL, W KTÓRYM JEST USYTUOWANY PUNKT NIEODPŁATNEJ POMOCY PRAWNEJ DNI I GODZINY UDZIELANIA NIEODPŁATNEJ POMOCY PRZEZ RADCÓW PRAWNYCH W DANYM PUNKCIE Starostwo Powiatowe

Bardziej szczegółowo

SUBWENCJA OŚWIATOWA, WYRÓWNAWCZA, RÓWNOWAŻĄCA ORAZ DOCHODY Z PIT ZA LATA 2007 DO 2014 (PLAN) NA ZADANIA GMINNE DLA GMIN WOJ.

SUBWENCJA OŚWIATOWA, WYRÓWNAWCZA, RÓWNOWAŻĄCA ORAZ DOCHODY Z PIT ZA LATA 2007 DO 2014 (PLAN) NA ZADANIA GMINNE DLA GMIN WOJ. SUBWENCJA OŚWIATOWA, WYRÓWNAWCZA, RÓWNOWAŻĄCA ORAZ DOCHODY Z PIT ZA LATA 2007 DO 2014 (PLAN) NA ZADANIA GMINNE DLA GMIN WOJ. MAŁOPOLSKIEGO WYDANIE II - listopad'2013 autor: Bogdan Stępień Instytut Analiz

Bardziej szczegółowo

Ranking Przedszkoli Sezon Pierwiosnka

Ranking Przedszkoli Sezon Pierwiosnka Ranking Przedszkoli Sezon Pierwiosnka L.P. Nazwa placówki Miasto _ marzec _ kwiecień _ maj 181. Przedszkole Nędza 10 10 10 30 20. Przedszkole Samorządowe Bodaczów 9 10 10 29 159. Przedszkole Miejskie nr

Bardziej szczegółowo

SKOROWIDZ ALFABETYCZNY do Dziennika Urzędowego Województwa Śląskiego

SKOROWIDZ ALFABETYCZNY do Dziennika Urzędowego Województwa Śląskiego do Dziennika Urzêdowego Województwa Œl¹skiego 1 Poz. 938 SKOROWIDZ ALFABETYCZNY do Dziennika Urzędowego Województwa Śląskiego Rok 2008 Numery 1 223* Pierwsza liczba oznacza numer Dziennika druga pozycję

Bardziej szczegółowo

Goodman Poznań Airport Logistics Centre 46,000 sqm of warehouse space. 11,410 sqm for immediate lease. Best placed for business+

Goodman Poznań Airport Logistics Centre 46,000 sqm of warehouse space. 11,410 sqm for immediate lease. Best placed for business+ Goodman Poznań Airport 46,000 sqm of warehouse space. 11,410 sqm for immediate lease. Best placed for business+ Goodman Poznań Airport ul. Batarowska, Wysogotowo, Poznań Najlepsze miejsce dla biznesu Goodman

Bardziej szczegółowo