EGZEMPLARZ BEZPŁATNY FAKTY MAGISTRAT OPINIE EDUKACJA KULTURA CZYTELNIA. Czytaj w dziale Magistrat: Centrum dźwięku i słowa

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "EGZEMPLARZ BEZPŁATNY FAKTY MAGISTRAT OPINIE EDUKACJA KULTURA CZYTELNIA. Czytaj w dziale Magistrat: Centrum dźwięku i słowa"

Transkrypt

1 EGZEMPLARZ BEZPŁATNY NR 1 STYCZEŃ 2010 ISSN Szymon Kunc Grający trener zespołu MNLK Staco Niepołomice, występujący w II lidze Polskiej Ligii Koszykówki. Zdjęcie z wydanego przez Magistrat kalendarza Sami piszemy Gazetę: 73 autorów, 79 tekstów FAKTY MAGISTRAT OPINIE EDUKACJA KULTURA CZYTELNIA KWESTIONARIUSZ INTERNET PODRÓŻE WOLONTARIAT MÓJ PORTFEL BEZPIECZEŃSTWO ZDROWIE URODA SPORT KALENDARIUM Czytaj w dziale Magistrat: Centrum dźwięku i słowa Czytaj w dziale Bezpieczeństwo: Tabletki gwałtu

2

3 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 str. 1 Na początek Przed nami ostatni rok pierwszej dekady XXI wieku. Jaki będzie? Każdy z nas zapewne powziął postanowienia, ma plany i marzenia. Chcemy nadal Państwu towarzyszyć pokazując na łamach Gazety Niepołomickiej Państwa sukcesy i opinie. U progu Nowego Roku ponownie zapraszamy wszystkich do pisania. Razem piszemy swoją gazetę hasło przewodnie Gazety Niepołomickiej stało się faktem w roku ubiegłym i mam nadzieję, że będzie tak i w roku obecnym. Im więcej nas, tym więcej o nas. W bieżącym numerze poruszamy tematy bezpieczeństwa, piszemy o chorobowym w zatrudnieniu, osteoporozie, leczniczym działaniu miodu, o wielu sukcesach dużych i małych, a także o nowym logo Niepołomic, jak i o niezwykłym projekcie: Centrum Dźwięku i Słowa. W nadchodzącym roku życzę Państwu, aby nikomu z nas nie zabrakło wiary w to, że to my sami tworzymy swoje szczęście. Do Siego Roku 2010! Artur Negri GAZETA NIEPOŁOMICKA Pismo należy do Polskiego Stowarzyszenia Prasy Lokalnej. Nakład: 4000 egz. Wydawca: Urząd Miasta i Gminy w Niepołomicach, Pl. Zwycięstwa 13, Niepołomice Adres redakcji: Niepołomice, ul. Zamkowa 5, tel , faks , Redaktor naczelny: Artur Negri Sekretarz redakcji: Joanna Kocot Tekstów niezamówionych redakcja nie zwraca, ponadto zastrzega sobie prawo do skracania artykułów i korespondencji oraz opatrywania ich własnym tytułem. Reklama: , Za treść ogłoszeń i reklam redakcja nie odpowiada. Skład oraz druk: IHG, ul. Kościuszki 47, Niepołomice tel , , W numerze FAKTY Spotkanie opłatkowe mieszkańców 2 Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski dla Aleksandry Ślusarek 3 Biuro Senatora Macieja Klimy w Niepołomicach już działa 4 Nowy samochód dla strażaków na gwiazdkę 4 Moja szansa na sukces Ja też mogę! 5 Przynieść radość, przynieść pomoc 6 Pierwsze Spotkanie przy Czakramie 6 Gmina grzecznych dzieci 7 Andrzejki bez alkoholu 8 Zabawa andrzejkowa w Słomirogu 8 MAGISTRAT Czek dla Niepołomic! 9 Logo Niepołomic 9 Centrum Dźwięku i Słowa coraz bliżej 10 OPINIE Fenomen mękoły 12 O wzajemnym zrozumieniu 13 EDUKACJA Wybieram zdrowie 14 W niepołomickiej Trójce dzieci znają swoje prawa 15 Uczniowie dla opuszczonych zwierząt 15 Tablica XXI wieku 16 Z wizytą w American School of Warsaw 16 Duch Słowackiego w szkolnych murach 17 Sprichst du Deutsch? Ja, natürlich! 17 Szkolny Turniej Pięknego Czytania 18 W poszukiwaniu mądrości 18 Mały Obywatel Świata na półmetku 19 Każde dziecko jest zdolne 20 Święto Patrona Szkoły w Woli Zabierzowskiej 21 Projekt SZKOLENIE PRAKTYKA ZATRUDNIENIE ROZWÓJ II EDYCJA w Niepołomicach 22 Niepołomiccy stypendyści Prezesa Rady Ministrów 23 Kolejny projekt unijny 23 Kiedy zapada grudniowa noc 23 Rusza kolejna edycja Szkoły dla Rodziców i Wychowawców. Zapisy do 10 stycznia! 24 Przedszkolaki u górników 25 W przedszkolu z rodzicami 25 I do nas przyszedł Święty Mikołaj 26 Mikołaj w gimnazjum w Woli Batorskiej 26 KULTURA Anna Szałapak dla Gazety Niepołomickiej 27 Biennale - Koń w sztuce 28 Szopkarze i kolędnicy 29 Wiadomości z Domu Kultury w Woli Batorskiej 29 Otwarcie nowego muzeum w Dzień Otwarty Muzeów 30 Królowa Śniegu w Mrowisku 30 Cantata z ikonami 31 Wytańczony sukces 32 Z literaturą po Niepołomicach 32 CZYTELNIA O historii Ogrodu Publicznego w Niepołomicach 33 W Bibliotece nie zawsze musi być cicho 34 Barwy Jesieni rozstrzygnięte 34 Olga Tokarczuk najnowsze rozdanie 35 Kochamy pluszowe misie czyli wielkie świętowanie Dnia Pluszowego Misia w Bibliotece 36 Czar zimy w malarstwie 37 KWESTIONARIUSZ Na pytania odpowiada Zuzanna Pogańska 38 INTERNET Domena internetowa.eu dostępna teraz we wszystkich językach UE 39 PODRÓŻE Z wizytą w Enköping 40 WOLONTARIAT 5 grudnia - Światowy Dzień Wolontariusza 41 Żółte pasy u pingwina! 41 Kobiety o podwójnych sercach 42 MÓJ PORTFEL Chorobowe w zatrudnieniu 43 Stowarzyszenie ze Staniątek 45 BEZPIECZEŃSTWO Tabletki gwałtu 46 ZDROWIE Osteoporoza czy nie rozwija się u Ciebie? 47 Odtruwające i osłonowe działanie miodu 48 URODA Ayurveda masaż kamieniami 49 SPORT IX Otwarty Puchar Polski Dzieci w Karate Tradycyjnym 50 I Mikołajkowy Turniej Piłki Nożnej Młodzików 51 Przeżyjmy to jeszcze raz. Rok 2009 w niepołomickim sporcie 52 Sportowcy niepołomiccy w kalendarzu 52 Siatkarskie zmagania z Wiarusem 52 X Wojewódzkie Mistrzostwa OHP w Halowej Piłce Nożnej Dziewcząt 53 Kolejny sukces kyokushin karate sekcji z Niepołomic Jazy 54 Drugie miejsce w Kłaju 54 V Turniej Mikołajkowy 55 Sportowe zmagania przedszkolaków 56 Rok Fali 56 LKS CZARNI kolędują 57 Wiadomości TKKF MOA 58 MKS Spartakus minikoszykówka 58 KALENDARIUM Kalendarium wydarzeń styczeń

4 str Fakty Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem Michaił Bułhakow Spotkanie opłatkowe mieszkańców 20 grudnia w piwnicy gotyckiej niepołomickiego zamku odbyło się Tradycyjne Spotkanie Opłatkowe Mieszkańców. Z Niepołomiczanami opłatkiem łamali się burmistrz i radni miejscy. Joanna Kocot Na dwudziestego przygotowano w zamku wiele atrakcji. Od do na Zamku odbywały się Targi Bożonarodzeniowe. Można było na nich kupić przysmaki na świąteczny stół, a także różnorodne ozdoby świąteczne, od ozdób choinkowych papierowych i szydełkowych, po stroiki i ozdoby domu. O rozpoczął się koncert zespołu Camea, który pogłębił świąteczną atmosferę wykonując najpopularniejsze kolędy, pastorałki i piosenki świąteczne. Po takim wprowadzeniu były życzenia i opłatek. Potem odbyła się degustacja potraw wigilijnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z naszej gminny. Na przekór siarczystemu mrozowi panującemu na zewnątrz, podczas spotkania była bardzo ciepła i przyjazna atmosfera. Zgodnie wszyscy życzyli sobie wszystkiego najlepszego na święta i cały zbliżający się 2010 rok. Foto: Jacek Kuś

5 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 FAKTY str. 3 Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski dla Aleksandry Ślusarek Aleksandra Ślusarek, została odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Uroczystość odbyła się na Uniwersytecie Rzeszowskim, w 28 rocznicę stanu wojennego. Piotr Hlebowicz* Na zorganizowanej w sobotę 12 grudnia 2009 r. konferencji pt. Oblicza stanu wojennego przybyło wielu gości z całego kraju, w większości byli działacze opozycji niepodległościowej w stanie wojennym, w tym przewodniczący Solidarności Walczącej Kornel Morawiecki, Jadwiga Chmielowska, Tadeusz Markiewicz, Waldemar Pernach. W programie konferencji można było usłyszeć odczyty i referaty mówiące o tamtych, jakże dramatycznych czasach, uczestnicy także mieli szansę zabrać głos w dyskusji, momentami niezwykle gorącej. Cieszył widok sporej grupy studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego. rzecz repatriacji; w latach osiemdziesiątych brała ona również udział w kolportażu wydawnictw niezależnych (podziemnych). Order Odrodzenia Polski, Polonia Restituta jedno z najwyższych polskich odznaczeń cywilnych, nadawane za wybitne osiągnięcia na polu oświaty, nauki, sportu, Krzyża Wielkiego OOP ( I klasa) po Krzyż Komandorski z Gwiazdą OOP ( II klasa), Krzyż Komandorski OOP, ( III klasa), Krzyż Oficerski OOP ( IV klasa) i Krzyż Kawalerski OPP (V klasa). * Piotr Hlebowicz, członek zarządu Związku Repatriantów RP Kulminacją rocznicowej konferencji była dekoracja odznaczeniami państwowymi zasłużonych działaczy podziemia niepodległościowego w latach Przyznane przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego ordery wręczał przedstawiciel głowy państwa profesor Andrzej Zybertowicz. Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski został przyznany Aleksandrze Ślusarek, przewodniczącej Związku Repatriantów RP. Jak się okazuje, pani Aleksandra znana jest nie tylko jako ofiarna działaczka na kultury, sztuki, gospodarki, obronności kraju, działalności społecznej, służby państwowej oraz rozwijania dobrych stosunków z innymi krajami. Ustanowione ustawą z dnia 4 lutego Order Odrodzenia Polski dzieli się na 5 klas: od Podziękowanie Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów Oddział Rejonowy nr XI Niepołomice serdecznie dziękuje sponsorom Roman Ptak Burmistrz Miasta i Gminy Niepołomice Edward Biernacki i Tadeusz Dudzik Małopolski Bank Spółdzielczy Wieliczka Lucyna Krom Prezes Spółdzielni Kółek Rolniczych Wola Batorska Państwo Rabiejowie PHARMA C F oo, Niepołomice Adam Dziadur ADAM, Niepołomice za pomoc w zorganizowaniu paczek świątecznych dla naszych podopiecznych, ludzi starszych, chorych, samotnych, wymagających opieki. Z myślą, że dobro zawsze powraca. Oby się wszystko w 2010 Roku darzyło, z roku na rok lepiej było. Zarząd Przewodniczący Zarządu Oddziału Rejonowego PZERiI w Niepołomicach Mikołaj Jary

6 str. 4 FAKTY Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 Biuro Senatora Macieja Klimy w Niepołomicach już działa W centrum Niepołomic na ul. 3 maja 1, tuż obok Ratusza zostało otwarte biuro senatorskie Senatora RP Macieja Klimy. Marek Burda Biuro ma pozwolić na lepszy kontakt Senatora z mieszkańcami Gminy Niepołomice, przybliżyć informacje na tematy, którymi zajmuje się Senat, a także umożliwić działalność osobom, którym tradycyjne wartości reprezentowane przez Prawo i Sprawiedliwość są bliskie. W biurze oprócz cotygodniowych dyżurów (na początek środy ), będą odbywać się spotkania z różnymi osobami życia społecznego i politycznego, planowane są spotkania dyskusyjne poruszające ważne społecznie tematy. Gminy Niepołomice na dyżury oraz spotkania, dzielenie się sprawami i problemami, którymi na co dzień żyjecie. Wspólnie będziemy starali się rozwiązywać problemy, reagować na krzywdę i niesprawiedliwość, znajdywać wyjście z każdej sytuacji. W biurze tym siedzibę będzie miało także niepołomickie Koło Prawa i Sprawiedliwości, którym kieruje wiceprzewodniczący Rady Powiatu Wielickiego Marek Burda. Oficjalne otwarcie biura planowane jest na styczeń z udziałem posła do Parlamentu Europejskiego Zbigniewa Ziobry oraz parlamentarzystów z naszego okręgu. Ostateczny zakres działania biura będzie zależał od osób, które tam będą się spotykać. Dlatego zapraszamy mieszkańców Nowy samochód dla strażaków na gwiazdkę 20 grudnia odbył się Gminny Opłatek Strażaków. Druhowie spotkali się w Domu Kultury w Zabierzowie Bocheńskim i oprócz życzeń przyjmowali także nowy samochód przekazywany Ochotnikom z Zabierzowa Bocheńskiego. Joanna Kocot Na spotkaniu obecnych było ponad 160 osób, tj. przedstawicieli wszystkich Ochotniczych Straży Pożarnych z terenu gminy oraz zaprzyjaźnionej jednostki z Tymbarku. Uroczystość zaszczycili swoją obecnością także wojewoda Małopolski Stanisław Karacik, wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak, poseł Wiesław Woda (prezes Zarządu Wojewódzkiego OSP RP) burmistrz Niepołomic Roman Ptak i przewodniczący Rady Miejskiej Marek Ciastoń, a także przedstawiciele Państwowej Straży Pożarnej i Policji. Po uroczystym powitaniu odbyło się po- święcenie samochodu i przekazanie przez wojewodę Stanisława Kracika kluczyków. Było uroczyste oblewanie wozu szampanem na szczęście, były też sztuczne ognie na wiwat. Kolejnym punktem programu było wręczenie odznaczeń zasłużonym druhom. Nie obyło się także bez przemówień, po których był opłatek, życzenia świąteczne, a na koniec wspólna kolacja. Wieczór umilała grupa śpiewacza Zabierzowianie wykonując nastrojowe kolędy i pastorałki. Auto, które trafiło do Zabierzowa Bocheńskiego jest przeznaczone przede wszystkim dla sekcji ratownictwa wodnego. Jest to lekki samochód ratowniczy. Foto: Maria Strzelec

7 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 FAKTY str. 5 Moja szansa na sukces Ja też mogę! Jesienne, długie wieczory można spędzać różnie 20 kobiet z trzech wiosek naszej gminy Słomiróg, Suchoraba i Zagórze, w różnym wieku oraz z różnym doświadczeniem zawodowym i życiowym, z niemal uczniowską pilnością spotykało się w miejscowych Domach Kultury, w miłej towarzyskiej atmosferze na nieodpłatnych zajęciach i spotkaniach z doradcą zawodowym oraz informatykiem. Małgorzata Juszczyk Działania te związane były z realizowanym - od lipca do grudnia 2009 roku, na terenie naszej gminy projektem Aktywni na rynku pracy - Ja też mogę. Jego pomysłodawcą i koordynatorem były Stowarzyszenie Europejska Wspólnota Rozwoju Przedsiębiorczości, oraz Gminne Centrum Edukacji i Informacji w Niepołomicach. Partnerami wspierającymi ich działania stały się Rady Sołeckie Słomirogu, Suchoraby i Zagórza oraz Urząd Miasta i Gminy w Niepołomicach, a patronat medialny objęła Gazeta Niepołomicka. Na realizację projektu pozyskano dotację w wysokości 50 tysięcy złotych ze środków unijnych w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w zakresie inicjatyw lokalnych na rzecz podnoszenia poziomu aktywności zawodowej na obszarach wiejskich Podstawowym celem projektu było dotarcie do 20 kobiet zamieszkujących wspomniane sołectwa zaproszeniach do udziału w przygotowanych działaniach. Założenia i pomysł projektu koordynatorzy oparli na analizie najnowszych badań aktywności zawodowej, z których wynika, że to kobiety, zwłaszcza zamieszkujące tereny wiejskie, mają największe kłopoty z odnalezieniem się na współczesnym rynku pracy. Stąd też tematyka i zakres omawianych zagadnień na spotkaniach dla kobiet miał doprowadzić do: zwiększenie ich umiejętności interpersonalnych, ułatwienia kontaktu z innymi, nabycia lub zwiększenia umiejętności praktycznych w korzystaniu z komputera i Internetu, zdobycia odpowiednich umiejętności ułatwiających aktywne poruszanie się na rynku pracy, dobre zaprezentowanie się oraz przygotowanie odpowiednich dokumentów, mobilizacji w szukania nowych lub podnoszeniu już posiadanych kwalifikacji. W projekcie przewidziano również działania przybliżające społeczności gminy zasady funkcjonowania lokalnego rynku pracy, a także działania informacyjne na temat oferty zawodowej i edukacyjnej dla dorosłych - gdzie szukać pracy i informacji na ten temat, jak podnosić swoje kwalifikacje i umiejętności, jakie zawody są najbardziej poszukiwane obecnie a jakie będą w przyszłości. Dlatego też na letnich wiejskich festynach i dożynkach, na specjalnie przygotowanych stoiskach, w ramach kampanii promocyjnej projektu rozdawane były materiały informacyjne samego Urzędu Pracy jak również folderki, broszury oraz kolorowe i praktyczne gadżety (kalendarzyki, długopisy, smycze, baloniki i kubeczki) wykonane na potrzeby projektu. Podobny cel miały publikacje informujące o założeniach i przebiegu realizowanych w ramach projektu działań, ukazujące się w lokalnej prasie oraz na witrynach naszego miasta i powiatu oraz u partnerów projektu. Trudno dzisiaj stwierdzić czy i w jakim stopniu proponowane warsztaty i spotkania przełożą się na praktyczne działania znalezienie lub zmianę pracy. Pewne jednak jest, że zdobywane umiejętności są faktycznie wykorzystywane przez uczestniczki projektu zwłaszcza obsługa komputera. Panie co same stwierdzają z dumą nie proszą o pomoc dzieci, kiedy chcą sprawdzić wiadomości, szukają konkretnej informacji czy robią zakupy. Mogą też świadomie kontrolować korzystanie z komputera i Internetu przez ich pociechy. Jak same podkreślały na spotkaniach zamykających realizację projektu zajęcia były również pretekstem do wyjścia z domu, do wspólnej nauki, co dodatkowo mobilizuje, oraz spotkania się w miłej atmosferze, na co nie zawsze jest czas lub ochota. Ważnym aspektem społecznym spotkań było budowanie wiary we własne - posiadane już wiadomości i umiejętności. Podkreślały to same beneficjentki, stwierdzając, że bariera i opór przed pokazaniem i prezentowaniem swoich możliwości są mniejsze i łatwiej będą mogły sobie radzić w relacjach z innymi. Namacalny dowodem na to, że pomysł projektu się spodobał i był potrzebny były pytania uczestniczek Kiedy i jaki będzie następny projekt? oraz prośba, aby o nich pamiętać. Koordynatorzy projektu już teraz szukają nowych funduszy na różnorodne inicjatywy lokalne Zakończenie spotkań to również dobry moment, by podziękować tym, którzy szczególnie swymi działaniami - nie koniecznie w sposób widoczny i spektakularny, pomogli w sprawnym i skutecznym realizowaniu założeń projektu. Ciepłe słowa podziękowania kierujemy do Rad Sołeckich Słomirogu, Suchoraby i Zagórza, opiekunów Domów Kultury w Zagórzu i Suchorabie, gdzie odbywały się zajęcia oraz do władz Gminy Niepołomice. Foto: Małgorzata Juszczyk

8 str. 6 Strażackie Mikołajki zorganizowane przez OSP w Woli Batorskiej odbyły się 6 grudnia. Zaczęły się jeszcze rano - od godziny 9.00 odbywała się zbiórka krwi dla dzieci poszkodowanych w wypadkach drogowych. Cennym płynem podzieliły się 42 osoby, co dało blisko 19 litrów. FAKTY Drużyny Pożarniczej w Woli Batorskiej. Spektakl wywarł duże wrażenie na uczestnikach, o czym świadczyły gromkie brawa. Przestawienie zostało wyreżyserowane przez autora artykułu, a w rolę główną (Ebenezera Scrooge) wcieliła się Anna Balcer. Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 Przynieść radość, przynieść pomoc Tomasz Tomala* O godzinie rozpoczęło się przedstawienie teatralne Opowieść Wigilijna, zagrane przez młodych aktorów z Młodzieżowej Po przedstawieniu członkowie MDP zbierali datki, które zostaną przeznaczone na zakup prezentów świątecznych dla dzieci z ubo- Anna Balcer jako Ebenezer Scrooge gich rodzin w Woli Batorskiej. Udało się zebrać kwotę 650 zł. Na- oczekiwania umilali sobie tańcem i śpie- artystami oczekiwali na Św. Mikołaja. Czas stępnie zebrane dzieci wspólnie z młodymi wem. W końcu pojawił się i święty, który z powodu braku śniegu przybył wozem strażackim. Pierwszy prezent otrzymał Burmistrz Niepołomic Roman Ptak, który objął patronat honorowy nad akcją oraz wspomógł akcję finansowo (za co Święty Mikołaj składa za to serdeczne podziękowania). Następnie prezenty otrzymały zgromadzone dzieci. Rozdano około 120 paczek. Każde z obecnych dzieci opuszczało salę z uśmiechem na ustach, co dla strażaków było najmilszym prezentem mikołajkowym. Kolejna akcja już za rok. Foto: Tomasz Tomala * Tomasz Tomala, Prezes OSP w Woli Batorskiej Pierwsze Spotkanie przy Czakramie W piątkowy wieczór, 18 grudnia, zainaugurowano comiesięczne Spotkania przy Czakramie. Mimo, iż na zewnątrz śnieg skrzypiał na mrozie, w Piwnicy Gotyckiej Zamku Królewskiego panowała ciepła i nastrojowa atmosfera Joanna Tyliba Burmistrz Roman Ptak z małżonką odbierają prezent od mikołaja W takich okolicznościach odbył się pierwszy wieczór z udziałem artystów krakowskiej piwnicy Loch Camelot. Gośćmi spektaklu pod tytułem Cud! Tra la,la! byli - wspaniale śpiewająca, a także wcielająca się w różne postacie - Agnieszka Rösner- Zawilińska oraz akompaniujący jej na fortepianie, również śpiewający, kompozytor Edward Zawiliński. Widzowie mieli okazję wysłuchać stylowego i urozmaiconego repertuaru, od znakomitych muzycznych adaptacji poezji Bolesława Leśmiana czy Wisławy Szymborskiej, przez nutę paryską, aż po ironiczne piosenki o Smoku Wawelskim i telenowelach. Kolejne wieczory z udziałem artystów kabaretu zaplanowano na każdy trzeci piątek miesiąca. Miejscem spotkań ma być Piwnica Gotycka, w której znajduje się przewieziony z Wawelu czakram. Warto pamiętać, by zarezerwować sobie jeden wieczór w miesiącu. Następne spotkanie już w styczniu.

9 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 FAKTY str. 7 Gmina grzecznych dzieci 6 grudnia do dzieci w Gminie Niepołomice przyjechał Święty Mikołaj. Najmłodsi spotkali się z nim na dziedzińcu Zamku Królewskiego. Joanna Kocot Spotkania ze Św. Mikołajem w Niepołomicach stały się już tradycją. Z roku na rok przyciągają coraz więcej dzieci. W tym roku dziedziniec Zamku Królewskiego wypełnił się po brzegi. Dzieci wraz z rodzicami czekali na najbardziej szczodrego świętego bawiąc się i śpiewając razem z mikołajowymi elfami. Śmiechu było przy tym co niemiara, szczególnie jak tatusiowie przebierali się za śnieżynki. Impreza rozpoczęła się o 16.00, dość szybko więc zrobiło się całkiem ciemno. Kiedy zapadał zmierzch organizatorzy spotkania rozświetlili zamkowy dziedziniec kolorowymi światłami, a dzieci zimnymi ogniami, nic więc dziwnego, że szybko zrobiło się przyjaźnie i nastrojowo. Taka atmosfera przyciągnęła Św. Mikołaja jak magnes. Święty pojawił się na zamkowym dziedzińcu, przywitał z wszystkimi obecnymi i rozstrzygnął konkurs na najpiękniej ubraną choinkę, który odbywał się w czasie programu artystycznego. W rywalizacji wzięli udział przedstawiciele szkół podstawowych, którzy przyozdabiali drzewka ozdobami zrobionymi przez uczniów. Mikołajowi najbardziej przypadła do gustu choinka przybrana przez uczniów Szkoły Podstawowej w Woli Zabierzowskiej. Po ogłoszeniu werdyktu i wręczeniu nagród rozpoczęło się długo oczekiwane rozdawanie upominków. Okazało się, że wśród zgromadzonych na dziedzińcu dzieci, wszystkie były grzeczne i wszystkie otrzymały prezenty. Mikołaj namęczył się porządnie, rozdał niemal 900 paczek, ale obiecał, że wróci w przyszłym roku, jak tylko dzieci u nas nadal będą grzeczne. Foto: Szymon Urban Zawiadomienie Klub Honorowych Dawców z Krwi z Niepołomic zawiadamia, że w ciągu dziesięciu lat działalności od 1998 do 2008 roku zostało oddane 743,21 litrów krwi. W 2009 roku do grudnia oddano 101,400 litrów krwi. W roku 2009 została zorganizowana wycieczka do źródeł termalnych w Szaflarach, w czasie której odwiedzono także Zakopane. Aleksander Mróz

10 str osób z Klubów Abstynenta i Grup AA bawiło się 28 listopada na Andrzejkach w Domu Kultury w Zabierzowie Bocheńskim. Leonard Mazgaj FAKTY Andrzejki bez alkoholu Powitały ich występy zespołów artystycznych z Domów Kultury w Zabierzowie Bocheńskim i Zakrzowie. Później oficjalnie witali ich organizatorzy niepołomicki Klub Abstynenta, a po nim odbyła się zabawa taneczna przetykana tradycyjnymi andrzejkowymi wróżbami. 130 osób przybyło z całej Małopolski, żeby wspólnie bawić się, tańczyć i wróżyć sobie tego wieczoru. Żeby gościom nie zabrakło sił, były ciepłe i zimne dania, a także różnego typu przekąski i słodycze. Zabawa była przednia nic więc dziwnego, że trwała prawie do rana. Niepołomicki Klub Abstynenta pragnie złożyć serdeczne podziękowania Burmistrzowi Romanowi Ptakowi, Prezesowi Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska Markowi Ciastoniowi oraz Prezes Fundacji Zamek Królewski Barbarze Ptak, za pomoc w zorganizowaniu spotkania. Ogłoszenie Przedstawiamy Państwu Patosa - około 1,5 rocznego psa w typie owczarka niemieckiego. Patos pomimo młodego wieku charakter ma już ustalony i stateczny. Pewnie przez to, że przeżył piekło,jakie zgotowali mu ludzie w schronisku w Krzyczkach. Wie co to głód, pragnienie i ból, pomimo to, jest bardzo ufny i przyjazny ludziom. Patos ze względu na urodę, swój wewnętrzny spokój i charakter szybko znalazł dom. Niestety po dwóch tygodniach został zwrócony w stanie ciężkim, jak zbędna rzecz z powodu ataków padaczki. Potrzebuje jednak ciepła, opieki, miłości i domu. Jeżeli chcesz pokochać i adoptować Patoska to napisz lub zadzwoń: Irena , , Foto: Archwium Niepołomickiego Klubu Abstynenta Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 Zabawa andrzejkowa w Słomirogu 27 listopada w Klubie Kultury w Słomirogu odbyła się zabawa Andrzejkowa zorganizowana głównie z myślą o najmłodszych. Arleta Woźniak Nie zabrakło atrakcji związanych z wróżbami oraz konkursami andrzejkowymi, jednak największą uwagę przykuła pełna nagród loteria, która sprawiła dzieciom ogromną radość. Po części konkursowej rozpoczęła się dyskoteka, na której można było zobaczyć jak wszyscy wspaniale się bawili, dla takiego widoku warto organizować tego typu imprezy. Dzięki nim dzieci się integrują i budują miedzy sobą dobre relacje. Największą niespodzianką dla organizatorów zabawy była ilość przybyłych gości, mimo że ta mała miejscowość nie posiada wielu mieszkańców to pokazali, że rzeczy związane z rozwojem kultury oraz ich pociech są dla nich najważniejsze. Gorące podziękowania należą się sołtys Słomiroga Teresie Pieprzycy, która zorganizowała dzieciom wspaniały poczęstunek oraz napoje.

11 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 Magistrat str. 9 Wolność to prawo do różnicy Emil Cioran Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie wręczył nagrody w IV Edycji Konkursu Ekologiczna Gmina Województwa Małopolskiego. Doceniono nasze działania na rzecz ochrony wód i nagrodzono Niepołomice czekiem na 70 tysięcy złotych! Czek dla Niepołomic! Szymon Urban Tegoroczna edycja konkursu okazała się dużym sukcesem gminy Niepołomice! Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej docenił nasze działania na rzecz ochrony wód i nagrodził Niepołomice czekiem na 70 tysięcy złotych! Oprócz nas, nagrodzono także Miasto Tarnów za edukację ekologiczną i ochronę przyrody, Gminę Sułkowice za ochronę powierzchni ziemi oraz Miasto Kraków za całokształt działań proekologicznych. Po raz pierwszy oprócz nagradzania gmin, wyróżniono również najlepszy projekt z zakresu edukacji ekologicznej oraz propagowania działań proekologicznych i zasad zrównoważonego rozwoju realizowany przez organizacje pozarządowe. To trofeum, za projekt Kupuj Odpowiedzialnie, trafiło do Fundacji Zielona Sieć. Nagrodę z rąk Prezesa WFOŚiGW, Krzysztofa Bolka odebrał Burmistrz Niepołomic Roman Ptak. Zdobycie takiego wyróżnienia to dla nas ogromna nobilitacja i zachęta do kontynuowania prac nad ochroną przyrody! Burmistrz Roman Ptak z czekiem na 70 tys. złotych dla Niepołomic Dbałość o dobrą komunikację z otoczeniem jest bardzo ważnym elementem promocji naszej gminy. Idąc dalej chcieliśmy stworzyć coś, co niezaprzeczalnie będzie kojarzyło się z naszym miastem. Tak powstał pomysł stworzenia logo Niepołomic. Joanna Musiał Do stworzenia projektu logo zaprosiliśmy grafików nie tylko z Niepołomic, ale i z Krakowa oraz Warszawy. Spośród wielu Logo Niepołomic pomysłów, autorem zwycięskiego projektu okazał się jeden z mieszkańców naszej gminy: Rafał Wyczesany Jako, że Zamek Królewski w Niepołomicach nierozerwalnie kojarzy się z miastem, to właśnie on został umieszczony w znaku. U podstaw zamku płynie Wisła, a poniżej widnieje napis Niepołomice. Wszystko razem tworzy estetyczną całość o wymownym przekazie. Oczywiście logo nie zastępuje herbu, który wykorzystywany będzie przy oficjalnych okazjach, jednak stanowić będzie podstawę Systemu Identyfikacji Wizualnej Niepołomic. Cały dokument będzie niebawem dostępny na stronie e-niepołomice i wyznaczać będzie politykę komunikacji wizualnej naszej gminy.

12 str. 10 MAGISTRAT Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 Centrum Dźwięku i Słowa coraz bliżej 18 grudnia w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie, Burmistrz Roman Ptak i Marek Sowa, Członek Zarządu Województwa podpisali umowę na dofinansowanie projektu pod nazwą Małopolskie Centrum Dźwięku i Słowa w Niepołomicach. Szymon Urban Małopolskie Centrum Dźwięku i Słowa, które powstanie w budynku byłej restauracji Zamkowa, może w niedalekiej przyszłości stać się centralnym punktem na kulturalnej mapie Niepołomic. Trzypiętrowy budynek mieścić będzie Muzeum Fonografii, sale warsztatowe oraz scenę teatralną z widownią na około 220 miejsc. W Muzeum Fonografii zaprezentowanych zostanie ponad 450 eksponatów pozyskanych przez Gminę Niepołomice z prywatnej kolekcji. Muzeum zostanie podzielone na sale ekspozycyjne, z których każda odzwierciedlać będzie inną epokę. Przechodząc z sali do sali zwiedzający będzie poznawać technologie odtwarzania i nagrywania dźwięku stosowane w różnych dekadach, począwszy od końca XIX w., a skończywszy na czasach obecnych. W każdej sali zostaną zainstalowane głośniki typu Sound Shower umożliwiające słuchanie muzyki z danej epoki tylko w miejscu objętym zasięgiem takiego głośnika. Zwiedzający będą mogli także odsłuchać dowolną z tysiąca zgromadzonych płyt winylowych. i radiokomunikacji, gdzie pod okiem fachowca będzie można poznać tajniki pracy radioodbiorników powiedział Kajetan Konarzewski, koordynator Jednostki Realizującej Projekt Centrum. Małopolskie Centrum Dźwięku i Słowa, które powstanie w budynku byłej restauracji Zamkowa, może w niedalekiej przyszłości stać się centralnym punktem na kulturalnej mapie Niepołomic. Trzypiętrowy budynek mieścić będzie Muzeum Fonografii, sale warsztatowe oraz scenę teatralną z widownią na około 220 miejsc. Na parterze zlokalizowane będą sale warsztatowe do prowadzenia zajęć dla młodzieży z przeróżnych dziedzin od muzyki i filmu, przez malarstwo do fotografii. Na Antresoli, w najwyższej części budynku, zostanie zbudowana scena z widownią na około 220 miejsc. Sala widowiskowa zostanie wyposażona w nowoczesny sprzęt umożliwiający realizacje koncertów, przedstawień teatralnych i konferencji. Głównym założeniem tego miejsca jest stworzenie warunków do realizacji przedstawień teatralnych. W tej sprawie Gmina Niepołomice podpisała wstępne porozumienie o współpracy z Państwową Wyższą Szkołą Teatralną w Krakowie. Całość inwestycji opiewa na kwotę ponad zł. Dotacja z Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego wynosi zł. Pozostałą część Gmina Niepołomice zrealizuje ze środków własnych. Wykonawca całości inwestycji zostanie wyłoniony w drodze przetargu, który odbędzie się na przełomie stycznia i lutego Zakończenie inwestycji zaplanowano na drugą połowę 2011 roku. Ciekawostką będzie pracownia renowacyjna zbiorów fonograficznych, która będzie prowadzona przez doktora Ryszarda Dulskiego. Oprócz naprawy i konserwacji zbiorów muzeum będzie także można uczestniczyć w warsztatach z zakresu radiotechniki Burmistrz Roman Ptak i Wicemarszałek Marek Sowa podpisują umowę w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie. Z prawej Wojewoda Małopolski Stanisław Kracik Foto: Szymon Urban

13 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 MAGISTRAT str. 11 Koalicja Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie Na terenie naszej gminy działa Gminna Koalicja Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie. Osoby dotknięte tym problemem mogą szukać wsparcia i pomocy w następujących instytucjach na terenie gminy: Komisariat Policji w Niepołomicach pl. Zwycięstwa 8 (całodobowo), tel Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Niepołomicach, ul. Piękna 1, (godzina ), tel Miejsko-Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Niepołomicach ul. Grunwaldzka 11 (godz ), tel Punkt Konsultacyjny dla Ofiar Przemocy w Niepołomicach ul. Grunwaldzka 11, Środa godzina , tel Publiczna Ponadgminna Placówka Opiekuńczo- Wychowawcza Wsparcia Dziennego w Niepołomicach ul. 3 maja 23 (pn. pt od września ), tel Samodzielna Publiczna Stacja Pogotowia Ratunkowego w Niepołomicach ul. Korczaka 1 (całodobowa), tel Ofiary przemocy mogą również korzystać z pomocy na terenie powiatu: Ponadgminna Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza Typu Wsparcia Dziennego Zabłocie Wieliczka (pn.-pt ); wakacje, ferie, święta tel Punkt Interwencji Kryzysowej przy PCPR ul. Daniłowicza 12 Wieliczka (pn ; wt.- pt ), tel lub Ośrodek dla Osób Dotkniętych Przemocą os. Krakowiaków 46, Kraków (całodobowo), tel Ośrodek interwencji Kryzysowej, ul. Radziwiłłowska 8b Kraków (całodobowo), tel Terenowy Komitet Ochrony Praw Dziecka, ul. Lubomirskiego 21, Kraków, (wt. czw ), tel Niebieska Linia (pomaga ofiarom przemocy w rodzinie), tel ; porady prawne śr i mailowo: niebieska Ogłoszenie Lokalnej Grupy Działania Zarząd Województwa Małopolskiegoo ogłasza nabór wniosków o przyznanie pomocy na operacje z zakresu Małych Projektów w ramach działania Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata , z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich wdrażanych za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Wspólnota Królewskiej Puszczy działającej na terenie gmin Niepołomice i Kłaj. Wnioski o przyznanie pomocy można składać w terminie od 21 grudnia 2009 roku do 9 stycznia 2010 roku. Wnioski należy składać bezpośrednio w siedzibie Stowarzyszenia Niepołomice Pl. Zwycięstwa 13 (dziennik podawczy UMiG Niepołomice) i w biurze Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Wspólnota Królewskiej Puszczy Niepołomice ul. Zamkowa 5 od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 16:00. Wniosek o przyznanie pomocy należy złożyć na obowiązującym formularzu wraz z wymaganymi załącznikami. Formularz wniosku dostępny jest na stronach internetowych: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Wspólnota Królewskiej Puszczy i na stronach Niepołomic i Kłaja. Kryteria wyboru operacji są udostępnione na stronach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Wspólnota Królewskiej Puszczy oraz do wglądu w siedzibie Biura Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Wspólnota Królewskiej Puszczy Niepołomice ul. Zamkowa 5 od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 16:00 oraz na stronach Niepołomic i Kłaja. Wysokość dostępnych środków na operacje z zakresu Małych Projektów w ramach działania Wdrażanie Lokalnych Strategii Rozwoju w 2009 roku wynosi ,00 zł. Wykaz dokumentów niezbędnych do wyboru projektów znajduje się w Biurze Lokalnej Grupy Działania. Wszelkie informacje niezbędne dla prawidłowego wypełnienia wniosków udzielane są w Biurze Lokalnej Grupy Działania oraz pod numerem tel. 012/ Formularze do pobrania na

14 str. 12 Opinie Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 Opinia jest królową, ale plotka - jej służącą Władysław Grzeszczyk WTRĄCONE TRZY GROSZE (8) Fenomen mękoły zdrowia itp. Mękoła teraz postanowił usiąść w Sejmie i bawi się w posła... przegląda ustawy, nanosi poprawki, znowu przegląda i znowu nanosi. Ba, krąży nawet przy Kancelarii Pana Prezydenta. Nowy rok w gazecie Niepołomickiej zaczął już kopać głębokie doły pod fundamenty przyszłych gmachów naszej cywilizacji, a ja siedzę i dumam o fenomenie w naszym życiu nie byle kogo, bo mękoły. Jerzy Piątkowski Nie tylko w końcu ja, człowiek - jak chcą krakowscy złośliwcy - mieszkający na puszczy, jadłem podpłomyki z cudzego pieca. Widzę gołym okiem, że wszędzie ludzie reagują tak samo. Kimże więc jest, ów tajemniczy mękoła, osobnik co to objawić może się wszędzie i to w najmniej oczekiwanym momencie. Niech każdy spojrzy wpierw na rodzinne podwórko, ileż może napsuć zdrowej krwi - mękoła, to znaczy teść albo i kochany tatuś; co to do wszystkiego się wtrąca. No, bo mękoła wszystko wie lepiej, bo za jego czasów, to ho ho... Nie czepiajmy się tylko starych, bo bycie mękołą, to nie tylko jest przywilej wieku. Weźmy i zięcia, dopóki smoli cholewki do waszej córeczki, to wychodzi ze skóry, nadskakuje, pomaga słowem przyłóż do rany a gangrena murowana. W różnych zawodach ujawnić się może mękoła. Weźmy zawód choćby nauczyciela... wiadomo ma zawsze nieograniczone pole do popisu... choć młodzież ma swoje kodeksy ucznia... on zawsze ma na uwadze dobro ucznia - i co mu zrobić... A nauczyciel akademicki, od którego zależy zaliczenie, egzamin, którego dziwactwa utrwalane latami przeradzają się w udrękę, a w naszych sformalizowanych czasach wypada już mieć to magisterium. Urzędy, z którymi los, każe nam stykać się przynajmniej kilka razy w roku, także nie są wolne od mękoły. Nie daj Boże jeśli taki trafi się w Skarbówce, to już masz człowieku przechlapane, bo będzie wzywał ciebie przed swoje oblicze po sto razy. Jeśli siedzi mękoła w drogówce to mandatu nie odpuści za Chiny Ludowe a i punktów karnych nasoli ci ile wlezie. Mękoła w sklepie nie pozwoli niczego dotykać, będzie powoływał się na Sanepid, na wymogi sterylności i najchętniej odprowadzi ciebie wzrokiem do ulubionego wyjścia. Ta dokładność iście jubilerska sprowadza się do tego, że najchętniej siedzi owe monstrum na zapleczu, coś wcina, ale zawsze czujnie nadsłuchuje, co się dzieje, bo mękoła, by rządzić musi wiedzieć. Mękoła przypisuje sobie cechy nadzwyczajne. Na poczcie będzie wybrzydzał, że koperta się odklei, że paczka się rozleci... że kod napisany w złym miejscu a znaczek masz naklejony tańszy o dwa grosze. Mikrobusem nie zatrzyma się na przystanku, bo mu się śpieszy. W restauracji ma czas, by podać ci kartę potraw. Są jednak zawody, w których mękoła jest nieodzowny. Weźmy adwokata, nie jest ważne, czy wygra proces w sądzie. Im wszystko trwa dłużej tym bardziej jego czas przelicza się na pieniądze. Mękoła działa więc pragmatycznie. Myśli mimo wszystko uciekają do czasów minionych, kiedy obowiązywało hasło czy się stoi, czy się leży dwa tysiące się należy. Rolę mękoły spełniał system, w którego imieniu władzę sprawowało państwo. Teraz kiedy zaszły tak głębokie zmiany i transformacja przyćmiła nam ostrość spojrzenia; nie dostrzegamy fenomenu zbiorowego mękoły. Ale on jest. Daje o sobie znać, choćby przy abonamencie telewizyjnym... płacić nie płacić... jest on obecny i przy wypłatach w ZUS-ie, przy odszkodowaniach za szkody, za utratę Niech każdy spojrzy wpierw na rodzinne podwórko, ileż może napsuć zdrowej krwi - mękoła, to znaczy teść albo i kochany tatuś; co to do wszystkiego się wtrąca. No, bo mękoła wszystko wie lepiej, bo za jego czasów, to ho ho... Nie czepiajmy się tylko starych, bo bycie mękołą, to nie tylko jest przywilej wieku. Weźmy i zięcia, dopóki smoli cholewki do waszej córeczki, to wychodzi ze skóry, nadskakuje, pomaga słowem przyłóż do rany a gangrena murowana. Uwielbia komisje śledcze. Jeszcze do niedawna zastanawiał się czy potrzebne nam te Patrioty z Ameryki, czy nie potrzebne, bo wschodni sąsiedzi obiecali naiwnej Europie samo-rozbrojenie. Jak telewizja wszystkowiedząca podaje, wziął się też ostro za hazard, za korupcję w piłce nożnej; no i oczywiście za uświęcone Euro Czepiał się nawet współorganizatorów mistrzostw, bo mu nasze podwórko było za małe. Myślałem już z przerażeniem, że przyczai się, gdzieś blisko Jazów i że utrudni mi wstęp do Gazety Niepołomickiej, ale sąsiedzi mówią, że poszedł w odwrotnym kierunku.

15 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 OPINIE str. 13 FELIETONY ŻYCIEM PISANE (6) O wzajemnym zrozumieniu Już starożytni Grecy podzielili ludzkie temperamenty na cztery podstawowe typy. Okazuje się, że od czasów antycznych niewiele się zmieniło. Ludzie są różni i to jest oczywiście bardzo pozytywne i pożyteczne! Najlepiej wiedzą o tym osoby zajmujące się doborem kadr. Marcin Urban W zależności od okoliczności potrzebni są albo pełni energii liderzy, albo błyskotliwi sprzedawcy, albo skrupulatni księgowi. Sztuka polega na tym, aby znaleźć odpowiedniego człowieka na każde stanowisko. Przy okazji badania ludzkich charakterów okazało się, że poważnym problemem jest doprowadzenie do tego, aby osoby o różnych temperamentach umiały się ze sobą dogadywać. Stwierdzono bowiem, że przedstawiciele różnych ludzkich charakterów posługują się specyficznym językiem, na ogół trudnym do zrozumienia przez przedstawicieli innych grup. Pora zatem na przedstawienie tych czterech podstawowych temperamentów. Pierwszy typ to urodzony przywódca. Tacy ludzie potrafią swym entuzjazmem pociągnąć za sobą innych. Zostają na przykład politykami, kierownikami, prezesami. Oczywiście, nie są idealni, niekiedy bywają nieznośni i nadmiernie pewni siebie, ale ich cechy takie jak aktywność, siła woli, mobilność i pomysłowość sprawiają, że dzięki nim dokonywane są zmiany lub powstaje coś nowego. Tacy ludzie są błyskotliwi, mają zwykle sto pomysłów na minutę i zawsze uważają swoje pomysły za najlepsze. Bez skrupułów przerywają wypowiedzi innych osób, aby mówić swoje. Choć na zewnątrz robią wrażenie twardzieli, jednak niekiedy walczą z kompleksami. Jak ich rozpoznać? Zazwyczaj podając rękę mocno ściskają dłoń, wyraźnie gestykulują, potrafią kogoś niespodziewanie poklepać po plecach lub poczęstować się bez pytania cudzymi cukierkami. Są ekstrawertykami (czyli gotowi się wywnętrzać ). W swoich decyzjach opierają się przede wszystkim na faktach. Potrafią wyraźnie i bez ogródek powiedzieć wszystko, co myślą, nie licząc się z tym, że komuś mogą sprawić przykrość. Ale właśnie dzięki temu potrafią utrzymywać dyscyplinę w grupie. Drugi rodzaj temperamentu - to osoby, które również są ekstrawertykami, ale w przeciwieństwie do poprzedników mają wysoce rozwiniętą wrażliwość na uczucia, podczas gdy mniejsze znaczenie mają dla nich suche fakty. Ponieważ z reguły lubią dużo mówić są często uznawani za duszę towarzystwa. Chętnie posługują się w rozmowie przykładami, metaforami albo dowcipkują. Niestety, ta skłonność do mówienia powoduje, że niekiedy niefrasobliwie ujawniają sprawy, co do których raczej należy zachować dyskrecję. Ponieważ dobrze rozumieją uczucia innych, więc z reguły starają się być mili, wyrażają pochwały, chętnie odwzajemniają się uśmiechem za uśmiech i przysługą za przysługę. Zazwyczaj są optymistami. Ich wrażliwość na uczucia niekiedy powoduje, że skrytykowani lub skarceni zamykają się na pewien czas w sobie (metodą na ślimaka chowającego się do skorupki ). Biura zajmujące się rekrutacją pracowników szukają takich osób na stanowiska szkoleniowców, pedagogów i opiekunów. Trzeci typ charakteru cechuje ludzi, którzy są introwertykami (czyli są mało wylewni w rozmowie i nie obnoszą się ze swoimi poglądami), ale równocześnie wykazują dużą wrażliwość na uczucia. To osoby bardzo zrównoważone, solidne, cechujące się wysokim poziomem samokontroli. Są współczujący i cechuje ich wysoki poziom empatii. Nawet w trudnych sytuacjach potrafią zachować całkowity spokój i zimną krew. Jak ich rozpoznać? Zazwyczaj delikatnie podają rękę. Nie naruszają cudzego terytorium. Są to osoby poważne i ostrożne. Ponieważ są świetnymi słuchaczami idealnie nadają się na pracowników urzędów oraz na przedstawicieli handlowych. Dlaczego? Ponieważ wbrew pozorom dobry urzędnik i sprzedawca przede wszystkim musi umieć cierpliwie wysłuchać petenta lub klienta, aby dokładnie dowiedzieć się, czego on potrzebuje i jak mu można pomóc. No i na koniec przedstawię czwarty rodzaj temperamentu. Ani lepszy, ani gorszy od pozostałych. Po prostu inny. To idealny księgowy, planista lub kontroler jakości. Dla niego liczą się przede wszystkim fakty. Zazwyczaj jest zamknięty w sobie i powściągliwy w okazywaniu uczuć. Rzadko gestykuluje. Proszę się nie dziwić, ani nie wyciągać pochopnych wniosków, jeśli taki człowiek nie odpowie uśmiechem na uśmiech. Nie będzie to przejaw złej woli ani niechęci, a jedynie dowód na głębokie zamyślenie nad znacznie ważniejszymi sprawami. To dokładny i systematyczny analityk. Często dochodzi do genialnych wniosków lub potrafi rozwiązać najtrudniejsze problemy. Trzeba jednak mieć dla niego sporo cierpliwości, ponieważ raczej unika towarzystwa, a czyjaś bezpośredniość mocno go stresuje. Dlatego zamiast rozmawiać twarzą w twarz - woli napisać list, SMS lub a. Skoro już wiemy, czym się różnią te cztery rodzaje ludzkich temperamentów trzeba na koniec wyjaśnić to, co najważniejsze. Otóż okazuje się, że przedstawiciele poszczególnych charakterów z reguły dobrze i bez konfliktów rozumieją się wewnątrz swej grupy. Po prostu mówią i zachowują się podobnie. Natomiast w kontaktach z innymi temperamentami często dochodzi do konfliktów. No bo jakże ktoś, kto jest punktualny, spokojny i dokładny może pozytywnie reagować na czyjeś beztroskie spóźnienia i głupkowate dowcipy? Lub jakże ktoś, kto jest zamknięty w sobie i nie znosi cudzego dotyku może akceptować rubaszne poklepywanie po plecach lub szarpanie za rękaw? To oczywiście stwarza konflikty i wywołuje problemy A przecież jakoś trzeba ze sobą współpracować, choćby w ramach firmy, w której są zatrudnieni z reguły różni ludzie. Nie da się tych problemów pokonać inaczej, jak tylko przez uznanie faktu, że zachowanie innego człowieka nie wynika z jego złej woli, lecz z innego temperamentu. On po prostu TAKI JEST! Dla lepszego zilustrowania tej tezy posłużę się poniższym tekstem: Słowo o tolerancji Nie oceniaj innych ludzi miarką wziętą z twego życia, bo wyniki tych pomiarów będą zawsze bez pokrycia Pozwól, aby ludzie byli nieco inni niż twój wzorzec bowiem, że coś jest inaczej, to nie zawsze znaczy gorzej! I na koniec złota myśl: Nie możemy ludzi zmienić, ale możemy ich zrozumieć!

16 14Edukacja str. Nauka Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 w szkołach powinna być prowadzona w taki sposób, aby uczniowie uważali ją za cenny dar, a nie za ciężki obowiązek Albert Einstein Wybieram zdrowie Smacznie, zdrowo i wesoło te założenia przyświecały uczestnikom V Sympozjum Samorządów Uczniowskich, którego tegoroczny temat przewodni Wybieram zdrowie zdrowo się odżywiam wpisuje się w realizowany od kilku lat, przez organizatora spotkania, Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły w Niepołomicach, program Szkoły Promującej zdrowie. Karol Kruk Magdalena Ruszaj Katarzyna Szufranowicz Wojciech Wcisło Na uczestników, wśród których - z czego się bardzo cieszymy - zaproszenie przyjęły samorządy uczniowskie z Gimnazjum w Staniątkach oraz Zespołu Szkół w Niepołomicach czekały zajęcia teoretyczne i praktyczne. Elżbieta Mączka, technolog żywienia i dietetyk, która na co dzień pracuje w ZSZ w Niepołomicach, tłumaczyła młodzieży zasady racjonalnego żywienia. Przybliżyła trudne zagadnienia diety zbilansowanej oraz zasady budowania odpowiedniego jadłospisu zarówno pod względem kaloryczności i różnorodności składników jak i faktycznego zapotrzebowania energetycznego w poszczególnych kategoriach wiekowych oraz zakresu podejmowanego wysiłku w ramach codziennych zajęć. Zdobytą garść teoretycznych informacji uczniowie w ramach przygotowanych warsztatów mogli praktycznie wykorzystać: konstruując tygodniowy jadłospis stołówki szkolnej, pisząc scenariusz opowieści bajki dla dzieci, której przesłaniem miało być sięganie po owoce i warzywa Z owocem i warzywem za pan brat, samodzielnie przygotowując dla siebie posiłek z przygotowanych produktów. Warsztaty pokazały, że tworzenie racjonalnego jadłospisu z odpowiednimi wyliczeniami kaloryczności produktów nie jest trudnym zadaniem, a każdy uczestnik mógł korzystać dodatkowo z przygotowanych materiałów przybliżających zagadnienie piramidy żywienia i szeroko rozumianej dietetyki. Pretekstem do świetnej zabawy okazały się ostatnie zajęcia przygotowanie posiłku z gotowych produktów. Owo odkrywanie talentów kulinarnych było możliwe dzięki wsparciu finansowemu projektu przez władze naszego miasta, za co dziękujemy, a jego efektem było stworzenie czasami zaskakujących samych uczestników przekąsek, koreczków, sałatek, past, i kanapek, które tak szybko jak powstawały zostały zjedzone. Koordynatorom projektu, Paniom Beacie Działek i Małgorzacie Juszczyk, dziękujemy i mamy nadzieje na kolejne spotkanie. Wiemy, że wstępnie ma ono zająć się zagadnieniami mody oraz kreowania własnego wizerunku. * Uczniowie Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły Foto: Archiwum Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły

17 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 EDUKACJA str. 15 W niepołomickiej Trójce dzieci znają swoje prawa Szkoła Podstawowa nr 3 w Niepołomicach Podgrabiu jako jedyna w gminie przystąpiła do ogólnopolskiego programu Szkoła z prawami dziecka pod patronatem UNICEF. Irena Karcz Od początku roku szkolnego odbywają się u nas cykliczne zajęcia, na których omawiane są kwestie dotyczące praw dziecka. Materiały dydaktyczne (plakaty, filmy animowane, scenariusze lekcji) przekazane zostały przez UNICEF. 20 listopada był dla społeczności szkolnej dniem szczególnym. Odbył się bowiem happening z okazji 20 rocznicy uchwalenia Konwencji o Prawach Dziecka. Na scenariusz obchodów złożył się spektakl Dzieci u króla Maciusia przygotowany przez uczniów pod kierunkiem opiekunki samorządu szkolnego, Jadwigi Jaskólskiej oraz akcja pod hasłem Balony do nieba. Punktualnie o godzinie dwunastej zgromadzeni na boisku uczniowie, tak jak ich rówieśnicy z ponad 1800 szkół w Polsce, wypuścili w niebo dziesiątki barwnych baloników, w których umieszczone zostały karteczki z wypisanymi prawami dziecka. Do grupy uczniów i nauczycieli dołączyli także rodzice z najmłodszymi pociechami. Akcję patronatem objął burmistrz Niepołomic, Roman Ptak, a obecnością zaszczyciła dyrektor Wydziału Edukacji - Danuta Wieczorek. Ten dzień był niezwykłą lekcją wychowawczą, a obraz szybujących w stronę jesiennego słońca baloników na długo pozostanie w pamięci dzieci. Uczniowie dla opuszczonych zwierząt Uczniowie Szkoły Podstawowej im. św. Jadwigi Królowej Polski w Niepołomicach - Podłężu przekazali 15. Grudnia do Schroniska dla Bezdomnych zwierząt w Krakowie kg. karmy. Jolanta Kuźma* Tradycją naszej szkoły od 2000 roku w okresie świątecznym jest pomoc dla zwierząt przebywających w schronisku. Mikołaj dla zwierząt, Do serca przytul psa to akcje znane każdemu uczniowi naszej szkoły. Po zakończeniu corocznej zbiórki karmy Dyrekcja Schroniska przesyła list z podziękowaniem oraz certyfikat dla uczniów. Akcje charytatywne, uwrażliwianie na pomoc potrzebującym, to ważne założenia pracy wychowawczej,w którą uczniowie angażują się całym sercem. * Jolanta Kuźma, Opiekun Ligi Ochrony Przyrody Foto: Archiwum SP nr 3

18 str. 16 Sala językowa Gimnazjum Społecznego im. Lady Sue Ryder w Woli Batorskiej wzbogaciła się o tablicę interaktywną, którą można wykorzystywać do efektywniejszej i ciekawszej pracy z uczniami. Z wyglądu przypomina ona tradycyjną tablicę suchościeralną. W rzeczywistości jednak ma znacznie większe możliwości. Zachowuje się jak ekran dotykowy, na którym można wystukiwać tekst na klawiaturze, pisać specjalnymi pisakami a nawet palcem! EDUKACJA Tablica XXI wieku Sylwia Międzybrodzka Urządzenie to pozwala także na projekcję filmów, wyświetlanie i edytowanie obrazów albo prezentacji. Podkreślanie, zaznaczanie, wycinanie to drobiazg. Wszystkie notatki mogą zostać zapisane (w różnych formatach) i wydrukowane. Pozwala ona także na przygotowanie kartkówek i sprawdzianów w formie nieco odmiennej od trakcyjnej. - Usprawnienie procesu nauczania to dla mnie priorytet. Jestem głęboko przekonany, że koszt tablicy zwróci się bardzo szybko w postaci zadowolonych, lepiej przygotowanych uczniów. Nie bez znaczenia jest też komfort pracy nauczycieli. Teraz mają oni jeszcze większe możliwości, by pro- Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 wadzone przez nich zajęcia były ciekawe stwierdził Tomasz Donatowicz, dyrektor gimnazjum. Tablica wzbudziła wielki entuzjazm i zainteresowanie wśród uczniów. Podobnie zareagowali pedagodzy cóż, już żaden z ich wychowanków nie będzie mógł powiedzieć Proszę pani, tego nie było!, bo wystarczy otworzyć odpowiedni plik Foto: Paweł Góralczyk Z wizytą w American School of Warsaw W ubiegłym roku szkolnym Gimnazjum Społeczne im. Lady Sue Ryder w Woli Batorskiej gościło przedstawicieli American School of Warsaw. W listopadzie grupa gimnazjalistów, zacieśniając więzy między szkołami, udała się z rewizytą, aby bliżej zapoznać się z funkcjonowaniem tej szkoły. Małgorzata Porębska American School of Warsaw została założona w 1989 roku, jako placówka oparta na amerykańskim systemie nauczania. W chwili obecnej zespół szkół kształci dzieci i młodzież do osiemnastego roku życia. Uczniami ASW są w zdecydowanej większości obcokrajowcy pochodzący z ponad 50 krajów świata; około 20% uczniów to Polacy. Językiem wykładowym jest angielski. Na korytarzach słyszy się również pojedyncze zwroty w innych językach. Zasadniczym elementem programu wizyty było zapoznanie się z projektem 21st Century Leadership, który proponuje nowatorską metodę nauczania i sprawdzania zdobytej wiedzy bazującą na samodzielności uczniów. Gimnazjaliści uczestniczyli w zajęciach informatycznych, podczas których realizowany był projekt. Uczniowie wybierają jeden spośród wskazanych programów komputerowych. Nauczyciel dostarcza grupie uczniów potrzebnych informacji w postaci adresów internetowych czy gotowych tutoriali tj. samouczków. Uczniowie, pracując w grupie, samodzielnie uczą się funkcji programu. Następnie, korzystając ze zdobytej wiedzy, realizują projekt np.: animację, baner, model 3d, stronę internetową, itp. Grupa, po zapoznaniu się z teorią oraz wykorzystaniu jej w praktyce, przygotowuje i prowadzi lekcję danego programu dla innych uczniów. Projekt wykorzystuje darmowe programy i aplikacje, które można błyskawicznie ściągnąć z Internetu. Uczniowie przygotowujący lekcję są zmotywowani do wytężonej pracy, a jej uczestnicy doskonale reagują na swoich rówieśników w roli nauczycieli. ASW robi ogromne wrażenie. Nie tylko budynek z m.in. basenem i ogromnym teatrem jest imponujący, ale również atmosfera życzliwości, jaką tworzą uczniowie i nauczyciele oraz silna motywacja wewnętrzna samych uczniów, którzy są głęboko zainteresowani zdobywaniem wiedzy. Gimnazjaliści błyskawicznie zaaklimatyzowali się w szkole. Z powodzeniem prowadzili konwersacje i nawiązywali kontakt z rówieśnikami z innych krajów. Czynnie brali udział w zajęciach szkolnych i warsztatach, nie odróżniając się zbytnio od uczniów ASW. Oto, co o wyprawie do tej placówki, powiedział jeden z jej uczestników Mateusz Komenda: Mimo krótkiego pobytu w ASW było nam łatwo odnaleźć się w tamtym środowisku. Atmosfera była przyjazna i aż miło było pobyć u nich przez te dwa dni. Nie mieliśmy żadnych problemów z komunikacją. W większości przypadków można było porozumiewać się również w języku polskim, co nam oczywiście nie było potrzebne! Podczas zajęć informatycznych Foto: Małgorzata Porębska

19 Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 EDUKACJA str. 17 Duch Słowackiego w szkolnych murach Klasa IIIa z Niepublicznego Gimnazjum im. Św. Wojciecha w Staniątkach już od dawna słynęła z nieprzeciętnych zdolności aktorskich i nowatorskich rozwiązań, jeśli chodzi o prowadzenie lekcji języka polskiego. Jeszcze w listopadzie do naszej szkoły zawitał orszak bogów olimpijskich, w których wcielili się uczniowie. Michał Hytroś Nie zabrakło pięknej Afrodyty, gromowładnego Zeusa czy kochającego zabawę Dionizosa. Sami nauczyciele nie kryli zaskoczenia przyglądając się wyczynom swych podopiecznych, a uczniowie świetnie się przy tym bawiąc zagłębili się w tajniki swojej lektury, jaką była Mitologia autorstwa Jana Parandowskiego. Po udanej prezentacji na lekcji, Ilona Damian podsunęła swym wychowankom pomysł realizacji wielkiego dzieła Słowackiego Balladyny. Nie obyło się bez castingu. Ostatecznie główną rolę otrzymała Karolina Front, Alinę (siostrę Balladyny) zagrała Karolina Hytroś, ich matkę, wdowę Klaudia Ptak, a w postać Kirkora wcielił się Patryk Łach. Na scenie pojawił się również Marcin Celary, który grając sługę hrabiego, rozbawił wszystkich do łez. Jednakże po rozdzieleniu ról okazało się, że brakuje reżysera. Został nim autor artykułu. Scenografią i doborem rekwizytów zajęli się pozostali uczniowie. Mimo, iż przygotowania do spektaklu trwały dwa miesiące, tuż przed występem na twarzach odtwórców głównych ról widać było zdenerwowanie. Ostatnie próby, powtórki, uzgodnienia przebiegały w napiętej atmosferze, gdyż czas nie był naszym sprzymierzeńcem. Kiedy wszystko już było gotowe rozległ się dzwonek i zaczęło się. wysokim poziomie, że po występie pojawiły się propozycje wzięcia udziału w przeglądach grup teatralnych. Widzów najbardziej zaskoczyło pojawienie się dwóch nowych postaci w sztuce Juliusza Słowackiego (Patryk Waś) i muzy dramatu - Melpomeny (Kinga Celary). Jak się później okazało reżyser sztuki dopisał dodatkowe sceny, w których ukazane zostały okoliczności powstania sztuki. W nowej części, reżyser konsekwentnie dążył do odpowiedzi na pytanie: dlaczego Balladyna zabiła. Zderzył z sobą molarność dziewczyny oraz jej dążenie do władzy i szczęścia za wszelką cenę. Przedstawienie okazało się wielkim sukcesem, a sami uczniowie klasy IIIa, oznajmili, że nie było to ich ostatnie teatralne przedsięwzięcie. Foto: Archiwum Gimnazjum w Staniątkach Sprichst du Deutsch? Ja, natürlich! Na początku grudnia uczniowie z trzech gimnazjów gminy Niepołomice udowodnili, że nie tylko świetnie mówią po niemiecku, ale także posiadają ogromną wiedzę na temat krajów niemieckojęzycznych. Anna Marzec 9 grudnia w Niepublicznym Gimnazjum w Staniątkach odbył się etap międzyszkolny pierwszej edycji Konkursu Wiedzy o Obszarze Niemieckojęzycznym. Gimnazjaliści z Podłęża, Staniątek oraz Woli Batorskiej zmierzyli się z pytaniami dotyczącymi historii, geografii, polityki i kultury Niemiec, Austrii, Szwajcarii oraz Lichtensteinu. Warto podkreślić, że konkurs odbył się w języku niemieckim, a uczestnicy wykazali się bardzo dobrą znajomością tego języka. Gimnazjaliści prezentowali tak wyrównany i wysoki poziom wiadomości, że przyznano II i III miejsca ex aequo. Mimo wielkiej tremy aktorzy byli wspaniali. Wszyscy zgodnie podkreślili, że przedstawienie stało na tak Mam nadzieję, że w drugiej edycji do rywalizacji włączą się także uczniowie z innych gimnazjów. Kolejny konkurs juz za rok - serdecznie zapraszam!

20 str grudnia Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Zabierzowie Bocheńskim odbył się Szkolny Turniej Pięknego Czytania. O prawo do prezentacji szkoły na etapie gminnym ubiegało się aż 26 uczniów z klas IV-VI, którzy zakwalifikowali się po etapach klasowych. EDUKACJA Gazeta Niepołomicka styczeń 2010 Szkolny Turniej Pięknego Czytania interpretację w ciągu dziesięciu minut. Komisja zwracała uwagę na płynność czytania i dykcję oraz interpretację tekstu. Poziom był wyrównany, toteż komisja musiała zrobić dogrywkę, w wyniku, której z niewielką różnicą punktów wygrali następujący uczniowie: I miejsca: Paulina Przewoźnik - kl. 6b oraz Iwona Klima - kl. 6a II miejsce: Justyna Solarz z kl. 6a III miejsca: Ewelina Kuchta z kl. 6a oraz Amelia Topór z kl.5b Wyróżnienia otrzymali: Michał Ostachowicz i Marcel Grzesik z kl. 5b, Karolina Oleś z kl. 6b oraz Elżbieta Ptak z kl. 6a. 8 stycznia Paulina z Iwoną będą reprezentowały szkołę w etapie gminnym w S.P. w Niepołomicach nr 3.w Podgrabiu. Izabela Korbut Celem tego turnieju było zachęcenia młodych ludzi do czytania oraz ciekawej interpretacji tekstów literatury dziecięcomłodzieżowej. Nad prawidłowym przebiegiem imprezy czuwała autorka artykułu, a zarazem jego organizatorka i polonistka. Do pracy w komisji zostały poproszone Daniela Wójcicka - Pienschke, pedagog szkolny oraz Anna Brzegowy, nauczyciel wspomagający. Uczniowie najpierw prezentowali fragmenty ulubionych utworów literackich, a następnie każdy z nich dostawał taki sam tekst i mieli za zadanie przygotować własną W poszukiwaniu mądrości Foto: Izabela Korbut Nauczyciele Gimnazjum Społecznego im. Lady Sue Ryder w Woli Batorskiej postanowili zorganizować w tym roku Powiatowy Konkurs Humanistyczny, którego myślą przewodnią jest W poszukiwaniu mądrości. Sylwia Międzybrodzka Krystyna Mirek Małgorzata Porębska Tegoroczne zadania dotyczą biblijnych przypowieści. Do sprawdzenia swoich umiejętności i wiedzy zostali zaproszeni uczniowie ze szkół podstawowych i gimnazjów. Zainteresowanie było ogromne. Zgłosiło się ponad 60 drużyn, a poziom nadesłanych prac pozytywnie zaskoczył jury. Prace plastyczne wykonane zróżnicowanymi technikami prezentowały bardzo wysoki poziom artystyczny, a teksty literackie wyczerpująco i ciekawie odpowiadały na zadane pytanie. Jury miało ogromny problem z wyłonieniem tych najlepszych. Kierując się podanymi w regulaminie kryteriami oceny prac, jury zakwalifikowało do finału wszystkie drużyny reprezentujące podobny bardzo wysoki poziom. Tym samym została zwiększona ich liczba. Zakwalifikowanym drużynom oraz ich opiekunom serdecznie gratulujemy. Nato- miast tym, którym w tym roku się nie powiodło, życzymy powodzenia w następnej edycji. Foto: Tomasz Donatowicz

SZKOLNE KOŁO WOLONTARIATU

SZKOLNE KOŁO WOLONTARIATU ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO w KRAKOWIE TECHNIKUM PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO NR 22, TECHNIKUM UZUPEŁNIAJĄCE DLA DOROSŁYCH NR 19, ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 23 31-157 Kraków, Pl. Matejki 11, tel. 12

Bardziej szczegółowo

Szkolny Klub Wolontariusza. Opiekun pani Monika Bartczak Wolontariuszki Agata Sobiczewska, Kinga Konopka, Klaudia Gołombniak

Szkolny Klub Wolontariusza. Opiekun pani Monika Bartczak Wolontariuszki Agata Sobiczewska, Kinga Konopka, Klaudia Gołombniak Szkolny Klub Wolontariusza Opiekun pani Monika Bartczak Wolontariuszki Agata Sobiczewska, Kinga Konopka, Klaudia Gołombniak IX ogólnopolski program edukacyjny Moja szkoła w Unii Europejskiej edycja Powrót

Bardziej szczegółowo

SAMORZĄD UCZNIOWSKI Rok szkolny 2014/2015

SAMORZĄD UCZNIOWSKI Rok szkolny 2014/2015 SAMORZĄD UCZNIOWSKI Rok szkolny 2014/2015 Opiekun SU: Jadwiga Banasik Hasło: Samorząd Uczniowski wspiera działania szkoły na rzecz organizowania zadań propagujących współdziałanie uczniów, nauczycieli,

Bardziej szczegółowo

NR 1(200) Styczeń 2010

NR 1(200) Styczeń 2010 NR 1(200) Styczeń 2010 Rok 2010 Rokiem Feliksa Nowowiejskiego Jubileuszowe obchody 100. rocznicy powstania Roty Uroczystości związane z 100. rocznicą powstania Roty, pieśni patriotycznej skomponowanej

Bardziej szczegółowo

PLAN DZIAŁAŃ WYCHOWAWCZYCH. Rok szkolny 2014/2015

PLAN DZIAŁAŃ WYCHOWAWCZYCH. Rok szkolny 2014/2015 PLAN DZIAŁAŃ WYCHOWAWCZYCH Rok szkolny 2014/2015 Rzeczą dla człowieka najważniejszą jest wychowanie. Każda rzecz dobrze rozpoczęta daje nadzieję dobrego wyniku, więc jeśli zaszczepisz młodemu zacne wychowanie,

Bardziej szczegółowo

Temat:Jak władze lokalne dbają o rozwój kulturalny dzieci i młodzieży naszej szkoły?

Temat:Jak władze lokalne dbają o rozwój kulturalny dzieci i młodzieży naszej szkoły? Temat:Jak władze lokalne dbają o rozwój kulturalny dzieci i młodzieży naszej szkoły? Projekt edukacyjny realizowany w Publicznym Gimnazjum im. Biskupa Piotra Gołębiowskiego w Jedlińsku w roku szkolnym

Bardziej szczegółowo

ECHO SZKOŁY - GAZETKA SZKOLNA

ECHO SZKOŁY - GAZETKA SZKOLNA FRAGMENTY GAZETKI NR 2 ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY IM. J. JANUSZEWSKIEJ W CIEMNEM ECHO SZKOŁY - GAZETKA SZKOLNA listopad grudzień 2010, styczeń 2011 Numer 2 Rok szkolny 2010/2011 Wydarzenia: 10.11 apel

Bardziej szczegółowo

PROGRAM SZKOLNEGO WOLONTARIATU

PROGRAM SZKOLNEGO WOLONTARIATU PROGRAM SZKOLNEGO WOLONTARIATU Chcemy Pomagać Ważny jest rodzaj pomocy, którą się oferuje, ale jeszcze ważniejsze od tego jest serce, z jakim tej pomocy się udziela Jan Paweł II 1 Okres nauki w szkole

Bardziej szczegółowo

ZDROWA GMINA - przebieg akcji w roku 2012

ZDROWA GMINA - przebieg akcji w roku 2012 ZDROWA GMINA - przebieg akcji w roku 2012 W związku z udziałem gminy Wolanów w trzeciej edycji konkursu Zdrowa Gmina organizowanego przez Polską Unię Onkologii, prowadzono akcje na rzecz zwiększenia frekwencji

Bardziej szczegółowo

HARMONOGRAM IMPREZ W PRZEDSZKOLU NR 325

HARMONOGRAM IMPREZ W PRZEDSZKOLU NR 325 HARMONOGRAM IMPREZ W PRZEDSZKOLU NR 325 ROK SZKOLNY 2015/2016 DATA TEMATYKA RODZAJ IMPREZY OSOBA ODPOWIEDZIALNA 7 wrzesień Mazowieckie Warszawskie dźwięki Towarzystwo Muzyczne UWAGI 17 wrzesień Jesienne

Bardziej szczegółowo

Szanowna Mieszkanko, Szanowny Mieszkańcu miejscowości Pleśna! Zabierz głos w sprawie swojej miejscowości!

Szanowna Mieszkanko, Szanowny Mieszkańcu miejscowości Pleśna! Zabierz głos w sprawie swojej miejscowości! Szanowna Mieszkanko, Szanowny Mieszkańcu miejscowości Pleśna! Zabierz głos w sprawie swojej miejscowości! Gmina Pleśna bierze udział w projekcie Samorząd z inicjatywą realizowanym przez Fundację Biuro

Bardziej szczegółowo

KALENDARZ WAŻNIEJSZYCH IMPREZ ORGANIZOWANYCH PRZEZ GMINNY OŚRODK KULTURY. w MILANOWIE w 2015 r.

KALENDARZ WAŻNIEJSZYCH IMPREZ ORGANIZOWANYCH PRZEZ GMINNY OŚRODK KULTURY. w MILANOWIE w 2015 r. KALENDARZ WAŻNIEJSZYCH IMPREZ ORGANIZOWANYCH PRZEZ GMINNY OŚRODK KULTURY w MILANOWIE w 2015 r. Lp. Nazwa Planowanych działań Opis Organizator Gminny Ośrodek Kultury w Milanowie. Współorganizator GBP w

Bardziej szczegółowo

" wigilia dla 100 dzieciaków " 16.12.2013r miejsce Endorfina Foksal Warszawa

 wigilia dla 100 dzieciaków  16.12.2013r miejsce Endorfina Foksal Warszawa " wigilia dla 100 dzieciaków " " 16.12.2013r miejsce Endorfina Foksal Warszawa Święta Bożego Narodzenia są dość szczególnym okresem w roku dla nas wszystkich a Dzień Św.Mikołaja jest dla dzieci dniem pełnym

Bardziej szczegółowo

Gazetka Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Westerplatte w Gardnie. Rok szkolny 2013/2014 WAŻNE WYDARZENIA Z ŻYCIA SZKOŁY

Gazetka Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Westerplatte w Gardnie. Rok szkolny 2013/2014 WAŻNE WYDARZENIA Z ŻYCIA SZKOŁY .KROPECZKA. Gazetka Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Westerplatte w Gardnie Rok szkolny 2013/2014 WAŻNE WYDARZENIA Z ŻYCIA SZKOŁY 1. ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 2013/2014 Nowy rok szkolny powitaliśmy 2

Bardziej szczegółowo

Jak się komuś pomoże, to zyskuje się poczucie, że życie ma sens, że służy czemuś pożytecznemu. Siba Shakib

Jak się komuś pomoże, to zyskuje się poczucie, że życie ma sens, że służy czemuś pożytecznemu. Siba Shakib Jak się komuś pomoże, to zyskuje się poczucie, że życie ma sens, że służy czemuś pożytecznemu. Siba Shakib www.zs.korczak.prudnik.pl 12 1 Komisja Europejska ogłosiła 2011 rok Europejskim Rokiem Wolontariatu

Bardziej szczegółowo

Szkolny Klub Wolontariatu. Zespół Szkół Mechanicznych

Szkolny Klub Wolontariatu. Zespół Szkół Mechanicznych Szkolny Klub Wolontariatu Zespół Szkół Mechanicznych Ważny jest rodzaj pomocy, Którą się ofiaruję, Ale jeszcze ważniejsze od tego jest serca Z jakim tej pomocy się udziela Jan Paweł II Przesłanie Papieża

Bardziej szczegółowo

Podsumowanie działalności Młodzieżowego Szkolnego Klubu Wolontariatu

Podsumowanie działalności Młodzieżowego Szkolnego Klubu Wolontariatu Podsumowanie działalności Młodzieżowego Szkolnego Klubu Wolontariatu "Ważny jest rodzaj pomocy, którą się oferuje, ale jeszcze ważniejsze od tego jest serce, z jakim tej pomocy się udziela." Jan Paweł

Bardziej szczegółowo

TECZKA NIEBIESKA - OPTYMISTYCZNI RODZICE

TECZKA NIEBIESKA - OPTYMISTYCZNI RODZICE TECZKA NIEBIESKA - OPTYMISTYCZNI RODZICE Naszej codziennej pracy wychowawczo-dydaktycznej towarzyszy motto: Nie uda się dobrze wychować dzieci, gdy nie zdobędzie się dla tej sprawy rodziców i nie włączy

Bardziej szczegółowo

W roku szkolnym 2014/2015 pierwszy dzwonek zabrzmiał... 1 września. Jak zawsze rozpoczęcie roku szkolnego obchodziliśmy bardzo uroczyście w naszej

W roku szkolnym 2014/2015 pierwszy dzwonek zabrzmiał... 1 września. Jak zawsze rozpoczęcie roku szkolnego obchodziliśmy bardzo uroczyście w naszej W roku szkolnym 2014/2015 pierwszy dzwonek zabrzmiał... 1 września. Jak zawsze rozpoczęcie roku szkolnego obchodziliśmy bardzo uroczyście w naszej szkole. Zaczęliśmy od mszy świętej o godzinie 8.00. Następnie

Bardziej szczegółowo

,,Lublin w sieci życzliwości 2011 życzliwe inicjatywy grupy Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum nr 3 w Lublinie

,,Lublin w sieci życzliwości 2011 życzliwe inicjatywy grupy Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum nr 3 w Lublinie ,,Lublin w sieci życzliwości 2011 życzliwe inicjatywy grupy Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum nr 3 w Lublinie Jak to się zaczęło? 26 września 2011r. do naszej szkoły przyjechały dwie panie trenerki z Fundacji

Bardziej szczegółowo

Nagrody i wyróżnienia dla UGZ

Nagrody i wyróżnienia dla UGZ Nagrody i wyróżnienia dla UGZ Gmina Zabierzów otrzymuje wiele nagród i wyróżnień, które są dla nas powodem do dumy, zachętą do starań w zakresie realizacji zadań oraz mobilizują nas do pracy nad dalszym

Bardziej szczegółowo

Harmonogram planowanych konkursów i imprez gminnych w roku 2015 z udziałem instytucji kultury w Gminie Bobrowo.

Harmonogram planowanych konkursów i imprez gminnych w roku 2015 z udziałem instytucji kultury w Gminie Bobrowo. Harmonogram planowanych konkursów i imprez gminnych w roku 2015 z udziałem instytucji kultury w Gminie. Lp. Nazwa imprezy Termin Miejsce imprezy Organizator/współorganiza tor Opis imprezy Uwagi 1. XXIII

Bardziej szczegółowo

PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO

PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO Rok szkolny 2015/2016 PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO Opiekun SU: Maria Hawrylak Przewodnicząca SU: Paulina Jaremek 1 Lp. Zadania. Formy pracy Termin realizacji Odpowiedzialni Uwagi I NIE KAŻDY POCZĄTEK

Bardziej szczegółowo

PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO. Gimnazjum im. Karola Miarki w Swierklanach

PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO. Gimnazjum im. Karola Miarki w Swierklanach PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO Gimnazjum im. Karola Miarki w Swierklanach 1 Samorząd Uczniowski w swoim planie pracy kładzie szczególny nacisk na: tworzenie warunków do rozwoju samodzielności i samorządności

Bardziej szczegółowo

PROGRAM SZKOLNEGO KOŁA PCK DZIAŁAJĄCEGO PRZY SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 3 W ŚRODZIE WLKP. NA ROK SZKOLNY 2012/2013

PROGRAM SZKOLNEGO KOŁA PCK DZIAŁAJĄCEGO PRZY SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 3 W ŚRODZIE WLKP. NA ROK SZKOLNY 2012/2013 1 PROGRAM SZKOLNEGO KOŁA PCK DZIAŁAJĄCEGO PRZY SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 3 W ŚRODZIE WLKP. NA ROK SZKOLNY 2012/2013 WSTĘP Pomoc drogiemu człowiekowi jest hasłem przewodnim, które przyświeca Polskiemu Czerwonemu

Bardziej szczegółowo

Aneks do Programu Wychowawczego i Profilaktycznego na rok szkolny 2015/2016 ZDANIA WYCHOWAWCZE I PROFILAKTYCZNE SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WIŚLINIE

Aneks do Programu Wychowawczego i Profilaktycznego na rok szkolny 2015/2016 ZDANIA WYCHOWAWCZE I PROFILAKTYCZNE SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WIŚLINIE Aneks do Programu Wychowawczego i Profilaktycznego na rok szkolny 2015/2016 ZDANIA WYCHOWAWCZE I PROFILAKTYCZNE SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WIŚLINIE NA ROK SZKOLNY 2015-16 Zadania Formy realizacji Osoby odpowiedzialne

Bardziej szczegółowo

KALENDARZ IMPREZ 2013r

KALENDARZ IMPREZ 2013r KALENDARZ IMPREZ 2013r Data Wydarzenie Organizator Miejsce 6 styczeń Uroczystość opłatkowa styczeń Związek Emerytów i Rencistów 7 styczeń Spotkanie Noworoczne 13 styczeń 14 styczeń 25 styczeń 16 styczeń

Bardziej szczegółowo

Gazetka dla najmłodszych dzieci Wydanie III wiosna 2012/2013. Pokoloruj obrazek:

Gazetka dla najmłodszych dzieci Wydanie III wiosna 2012/2013. Pokoloruj obrazek: Gazetka dla najmłodszych dzieci Wydanie III wiosna 2012/2013 Pokoloruj obrazek: POWITANIE WIOSNY! 21 marca to pierwszy kalendarzowy dzień wiosny. Dzieci z klas I-III postanowiły pożegnać zimę. Przygotowały

Bardziej szczegółowo

DLA DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM

DLA DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM Publiczne Przedszkole w Kotowiecku PROJEKT EDUKACYJNY DLA DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM Opracowanie projektu: Wstęp Święta Bożego Narodzenia są dla wszystkich ludzi a zwłaszcza dla dzieci szczególnym przeżyciem.

Bardziej szczegółowo

PROGRAM WYCHOWAWCZY KLASY II GIMNAZJUM

PROGRAM WYCHOWAWCZY KLASY II GIMNAZJUM LICEUM I GIMNAZJUM im. ST. STASZICA W PLESZEWIE PROGRAM WYCHOWAWCZY KLASY II GIMNAZJUM na rok szkolny 2013/2014 II G mgr Szymon Smułka Plan pracy wychowawczej klas drugich Obszar działania 1. Profil wychowawczy

Bardziej szczegółowo

Kapitan Warszawa ratuje stolicę! 20 wydarzeń rodzinnych w każdej dzielnicy Warszawy - propozycja współpracy przy wyjątkowym warszawskim projekcie!

Kapitan Warszawa ratuje stolicę! 20 wydarzeń rodzinnych w każdej dzielnicy Warszawy - propozycja współpracy przy wyjątkowym warszawskim projekcie! Kapitan Warszawa ratuje stolicę! 20 wydarzeń rodzinnych w każdej dzielnicy Warszawy - propozycja współpracy przy wyjątkowym warszawskim projekcie! List przewodni Szanowni Państwo, Serdecznie zapraszam

Bardziej szczegółowo

facebook.com/pomzachodnie Jarmark Bożonarodzeniowy Zamek Książąt Pomorskich Szczecin 12 13 grudnia (sobota niedziela) Dodaj do ulubionych!

facebook.com/pomzachodnie Jarmark Bożonarodzeniowy Zamek Książąt Pomorskich Szczecin 12 13 grudnia (sobota niedziela) Dodaj do ulubionych! facebook.com/pomzachodnie Jarmark Bożonarodzeniowy Zamek Książąt Pomorskich Szczecin 12 13 grudnia (sobota niedziela) Dodaj do ulubionych! Jarmark Bożonarodzeniowy 12-13 grudnia (sobota-niedziela) Zapraszamy

Bardziej szczegółowo

Znów jesteśmy w szkole!!!

Znów jesteśmy w szkole!!! Znów jesteśmy w szkole!!! 1 września 2003r. uroczystymi apelami rozpoczęliśmy nowy rok szkolny. Pani dyrektor Elżbieta Pytka powitała nas i naszych rodziców bardzo serdecznie. Następnie wprowadzony został

Bardziej szczegółowo

Stowarzyszenie dba o rozwój dzieci i młodzieży

Stowarzyszenie dba o rozwój dzieci i młodzieży Stowarzyszenie dba o rozwój dzieci i młodzieży Stowarzyszenie Przyjaciół Jedynki w Kartuzach działa na terenie powiatu kartuskiego od 3 lat. Celem organizacji jest przede wszystkich angażowanie się w organizowanie

Bardziej szczegółowo

3 grudnia 2014 r. - Światowy Dzień Osób Niepełnosprawnych

3 grudnia 2014 r. - Światowy Dzień Osób Niepełnosprawnych Szkoła Podstawowa nr 3 im. Pamięci Kolejarzy Chojnickich w Chojnicach Przykłady działań i przedsięwzięć podejmowanych w trakcie realizacji programu Szkoła przyjazna uczniom z dysleksją (informacje o wszystkich

Bardziej szczegółowo

OPIS DOBREJ PRAKTYKI

OPIS DOBREJ PRAKTYKI OPIS DOBREJ PRAKTYKI 1. Dane dotyczące gminy/powiatu nazwa inicjatywy Strategia Rozwoju Miasta i Gminy Niepołomice na lata 2012-2020 nazwa gminy/powiatu Urząd Miasta i Gminy Niepołomice dokładny adres

Bardziej szczegółowo

Harmonogram planowanych konkursów i imprez gminnych w roku 2016 z udziałem instytucji kultury w Gminie Bobrowo

Harmonogram planowanych konkursów i imprez gminnych w roku 2016 z udziałem instytucji kultury w Gminie Bobrowo Harmonogram planowanych konkursów i imprez gminnych w roku 2016 z udziałem instytucji kultury w Gminie Lp. Nazwa imprezy Termin 1. 2. 3. 4. XXIV FINAŁ WIELKIEJ ORKIESTRY ŚWIĄTECZNEJ POMOCY 10 styczeń 2016

Bardziej szczegółowo

Konkurs Recytatorski Człowiek, człowieczeństwo w poezji 19 marca 2013 roku.

Konkurs Recytatorski Człowiek, człowieczeństwo w poezji 19 marca 2013 roku. Być sobą, autentyzm to po prostu szczerość. To prawda wcielona w człowieka.. Jestem jaki jestem. Znam swoje miejsce wśród ludzi i ani się nie poniżam, ani nie wywyższam. Nie wchodzi się do nieba w cudzym

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA PODSTAWOWA W MALANOWIE

SZKOŁA PODSTAWOWA W MALANOWIE SZKOŁA PODSTAWOWA W MALANOWIE 1 ZDROWIE-NAJCENNIEJSZY SKARB! Istnieje wiele dowodów na to, że zdrowie i edukacja są ze sobą nierozłącznie związane. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz dobre samopoczucie

Bardziej szczegółowo

PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO NA ROK SZKOLNY 2011/2012 w Publicznej Szkole Podstawowej w Szwagrowie

PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO NA ROK SZKOLNY 2011/2012 w Publicznej Szkole Podstawowej w Szwagrowie PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO NA ROK SZKOLNY 2011/2012 w Publicznej Szkole Podstawowej w Szwagrowie Praca Samorządu Uczniowskiego dotyczy pewnych kręgów tematycznych rozwijanych i realizowanych w

Bardziej szczegółowo

Ważny jest rodzaj pomocy, którą się oferuje, ale jeszcze ważniejsze od tego jest serce, z jakim tej pomocy się udziela.

Ważny jest rodzaj pomocy, którą się oferuje, ale jeszcze ważniejsze od tego jest serce, z jakim tej pomocy się udziela. Ważny jest rodzaj pomocy, którą się oferuje, ale jeszcze ważniejsze od tego jest serce, z jakim tej pomocy się udziela. Jan Paweł II W grudniu 2010 roku w ramach tygodnia wolontariatu w Publicznej Szkole

Bardziej szczegółowo

Plan pracy Samorządu Uczniowskiego i Rady Uczniowskiej w roku szkolnym 2010/2011

Plan pracy Samorządu Uczniowskiego i Rady Uczniowskiej w roku szkolnym 2010/2011 Plan pracy Samorządu Uczniowskiego i Rady Uczniowskiej w roku szkolnym 2010/2011 1. Spotkanie organizacyjne w celu omówienia planu pracy w roku szkolnym 2010/2011-wrzesień 2. Przygotowanie Giełdy Książek

Bardziej szczegółowo

KALENDARZ IMPREZ W MŁODZIEŻOWYM DOMU KULTURY NR 1 IM. ARTYSTÓW RODU KOSSAKÓW W TYCHACH w roku szkolnym 2015/2016

KALENDARZ IMPREZ W MŁODZIEŻOWYM DOMU KULTURY NR 1 IM. ARTYSTÓW RODU KOSSAKÓW W TYCHACH w roku szkolnym 2015/2016 KALENDARZ IMPREZ W MŁODZIEŻOWYM DOMU KULTURY NR 1 IM. ARTYSTÓW RODU KOSSAKÓW W TYCHACH w roku szkolnym 2015/2016 1 Rocznice - y Forma realizacji Odpowiedzialny Współdz. osoby, instytucje Termin 1. Otwarcie

Bardziej szczegółowo

INTERNETOWE WYDANIE GAZETKI ZESPOŁU SZKÓŁ W KORZYBIU

INTERNETOWE WYDANIE GAZETKI ZESPOŁU SZKÓŁ W KORZYBIU Zespół Szkół w Korzybiu ul. Dworcowa 6 77230, Korzybie Numer 8 01/15 ORGANIZATOR PROJEKTU PARTNER INTERNETOWE WYDANIE GAZETKI ZESPOŁU SZKÓŁ W KORZYBIU gimnazjalny Drugi raz wzięliśmy udział w ie języka

Bardziej szczegółowo

MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W MAŁOPOLSCE PROJEKT SYSTEMOWY WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO

MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W MAŁOPOLSCE PROJEKT SYSTEMOWY WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W MAŁOPOLSCE PROJEKT SYSTEMOWY WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO KRAKÓW 2013 Wydawca: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego

Bardziej szczegółowo

9 to SZKOŁA BEZ PRZEMOCY

9 to SZKOŁA BEZ PRZEMOCY 9 to SZKOŁA BEZ PRZEMOCY W ubiegłym roku szkolnym nasza szkoła przystąpiła do ogólnopolskiej kampanii Szkoła bez przemocy. Koordynatorami tego projektu były: p. Anna Chrzanowska, p. Małgorzata Janusz,

Bardziej szczegółowo

W listopadzie odbyło się w naszym przedszkolu drugie spotkanie z teatrzykiem edukacyjnym.

W listopadzie odbyło się w naszym przedszkolu drugie spotkanie z teatrzykiem edukacyjnym. 1. W Samorządowym Przedszkolu w Zatorze odbywają się cykliczne spotkania z teatrem. We wrześniu, teatr edukacyjny przybliżył przedszkolakom wiadomości o sposobach przygotowania się zwierząt do zimy. W

Bardziej szczegółowo

PROGRAM PRZEDSZKOLA GEDANENSIS

PROGRAM PRZEDSZKOLA GEDANENSIS PROGRAM PRZEDSZKOLA GEDANENSIS NA ROK SZKOLNY 2015/2016 Cele programu: 1. Współdziałanie domu i przedszkola środowisko wychowawcze dziecka 2. Budzenie świadomości narodowej 3. Kształtowanie właściwych

Bardziej szczegółowo

DLA DZIECI Z ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

DLA DZIECI Z ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH Szkoła Podstawowa w Rzechcie im. Bohaterów Walk Nad Wartą Września 1939r" PROJEKT EDUKACYJNY DLA DZIECI Z ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH Opracowanie projektu: - Izabela Pawlińska - Małgorzata Kowalczyk - Jolanta

Bardziej szczegółowo

Polski Czerwony Krzyż w Bolesławcu 1945-2013

Polski Czerwony Krzyż w Bolesławcu 1945-2013 Polski Czerwony Krzyż w Bolesławcu 1945-2013 Na podstawie materiałów z internetu i pracy Pani Gabrieli Członki Opracował Danuta Zielińska Zbigniew Herbut Początki w Bolesławcu Na Dolnym Śląsku tuż po zajęciu

Bardziej szczegółowo

IMPREZY Nazwa imprezy Opis imprezy Miejsce i termin Organizator (dokładny adres i telefon)

IMPREZY Nazwa imprezy Opis imprezy Miejsce i termin Organizator (dokładny adres i telefon) Gmina Szprotawa IMPREZY Nazwa imprezy Opis imprezy Miejsce i termin Organizator (dokładny adres i telefon) Koncert kolęd sekcji SzDK Koncert w wykonaniu zespołów wokalnych Szprotawskiego Domu Kultury 09.01.2015

Bardziej szczegółowo

ŻYCIE SZKOŁY. INFORMATOR ZESPOŁU SZKÓŁ SZKOŁY PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM im. Jana Pawła II W PĘPOWIE. Nr 49. Cz. 1. Przedszkole maj - czerwiec 2013

ŻYCIE SZKOŁY. INFORMATOR ZESPOŁU SZKÓŁ SZKOŁY PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM im. Jana Pawła II W PĘPOWIE. Nr 49. Cz. 1. Przedszkole maj - czerwiec 2013 ŻYCIE SZKOŁY INFORMATOR ZESPOŁU SZKÓŁ SZKOŁY PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM im. Jana Pawła II W PĘPOWIE Nr 49. Cz. 1. Przedszkole maj - czerwiec 2013 i edukacja wczesnoszkolna STRONA GŁÓWNA ZESPOŁU SZKÓŁ: www.zspepowo.edu.pl

Bardziej szczegółowo

METODA REALIZACJI TERMIN ŚRODKI REALIZACJI SPOSÓB EWALUACJI Numer efektu ZADANIE- CO JEST DO ZROBIENIA

METODA REALIZACJI TERMIN ŚRODKI REALIZACJI SPOSÓB EWALUACJI Numer efektu ZADANIE- CO JEST DO ZROBIENIA Lp. ZADANIE- CO JEST DO ZROBIENIA METODA REALIZACJI TERMIN ŚRODKI REALIZACJI SPOSÓB EWALUACJI Numer efektu 1. Zapoznanie uczniów z obowiązującym w szkole Regulaminem Bezpieczeństwa. Przypomnienie zasad

Bardziej szczegółowo

9 czerwca 2015r. Konferencja pn. Co dalej z nami pytają obszary Natura 2000

9 czerwca 2015r. Konferencja pn. Co dalej z nami pytają obszary Natura 2000 9 czerwca 2015r. Konferencja pn. Co dalej z nami pytają obszary Natura 2000 Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Gąbinie składa się z następujących szkół: Liceum Ogólnokształcące Technikum Zasadnicza

Bardziej szczegółowo

P O M A G A J M Y R A Z E M!!!

P O M A G A J M Y R A Z E M!!! P O M A G A J M Y R A Z E M!!! Ty też możesz zostać wolontariuszem Jak dobrze, że jest ktoś, do kogo możesz zwrócić się o pomoc. Jak dobrze, że ty jesteś, by komuś przyjść z pomocą, po prostu przy nim

Bardziej szczegółowo

Nowinki Szkolnej Rodzinki

Nowinki Szkolnej Rodzinki Nowinki Szkolnej Rodzinki ORGANIZATOR PROJEKTU ZGSP im.janusza Korczaka w Pawłowiczkach ul. Korfantego 3 47-2, Pawłowiczki Numer 51 11/15 PARTNER W TYM NUMERZE: - spotkanie z Panią Poprawialską, -spektakl

Bardziej szczegółowo

Rok szkolny 2011/2012 DZIAŁANIA SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO

Rok szkolny 2011/2012 DZIAŁANIA SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO Rok szkolny 2011/2012 DZIAŁANIA SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO Chętni uczniowie włączyli się do pracy w SU Przewodniczącą SU została uczennica klasy IIe Elżbieta Kunicka Opiekunami SU zostały panie: Barbara Korytko

Bardziej szczegółowo

DZIECI OPIEKUNAMI ZWIERZĄT Nasza szkoła od lat organizuje różne akcje, które mają na celu pomoc zwierzętom. W tym roku również zaangażowaliśmy się bardzo mocno. Pragniemy przedstawić Państwu, niektóre

Bardziej szczegółowo

KALENDARZ IMPREZ MIASTA I GMINY BIAŁA RAWSKA NA 2013 ROK

KALENDARZ IMPREZ MIASTA I GMINY BIAŁA RAWSKA NA 2013 ROK KALENDARZ IMPREZ MIASTA I GMINY BIAŁA RAWSKA NA 2013 ROK Miesiąc Nazwa imprezy/konkursu/warsztatu Miejsce Organizator styczeń Warsztaty gry na skrzypcach uczniów szkół muzycznych województwa łódzkiego

Bardziej szczegółowo

PROGRAM WYCHOWAWCZY SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 163 IM. BATALIONU,,ZOŚKA W WARSZAWIE NA LATA 2011 2015

PROGRAM WYCHOWAWCZY SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 163 IM. BATALIONU,,ZOŚKA W WARSZAWIE NA LATA 2011 2015 PROGRAM WYCHOWAWCZY SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 163 IM. BATALIONU,,ZOŚKA W WARSZAWIE NA LATA 2011 2015 CELE PROGRAMU: Wdrażanie do dbałości o własny rozwój, zdrowie i życie; Kształtowanie postaw społecznych,

Bardziej szczegółowo

KONCEPCJA PRACY SZKOŁY PODSTAWOWEJ FUNDACJI ELEMENTARZ W GŁĘBOKIEM na lata szkolne 2012-2017

KONCEPCJA PRACY SZKOŁY PODSTAWOWEJ FUNDACJI ELEMENTARZ W GŁĘBOKIEM na lata szkolne 2012-2017 KONCEPCJA PRACY SZKOŁY PODSTAWOWEJ FUNDACJI ELEMENTARZ W GŁĘBOKIEM na lata szkolne 2012-2017 Podstawa prawna : 1) Ustawa z 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn.

Bardziej szczegółowo

Debata jest organizowana w ramach projektu Nasz samorząd uczniowski będącego częścią przygotowań do XVI Sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży.

Debata jest organizowana w ramach projektu Nasz samorząd uczniowski będącego częścią przygotowań do XVI Sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży. Debata jest organizowana w ramach projektu Nasz samorząd uczniowski będącego częścią przygotowań do XVI Sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży. " Plan Debaty: 11:35 rozpoczęcie spotkania. 11:40 prezentacja założeń

Bardziej szczegółowo

GŁÓWNE ZAŁOŻENIA PROGRAMU:

GŁÓWNE ZAŁOŻENIA PROGRAMU: Program Szkolnego Koła Wolontariatu Młody Wolontariusz działającego przy Publicznym Gimnazjum nr 1 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Prudniku zaopiniowany pozytywnie na posiedzeniu Rady Pedagogicznej

Bardziej szczegółowo

,,Przyjazna atmosfera w szkole

,,Przyjazna atmosfera w szkole Szkoła Podstawowa nr 19 im. Mikołaja Kopernika w Jaworznie SZKOLNY PROGRAM EDUKACJI ZDROWOTNEJ pod hasłem,,przyjazna atmosfera w szkole realizowany w latach 2005-2008 Koordynatorzy: mgr Anna Ziętara i

Bardziej szczegółowo

Relacja z obchodów X Światowego Dnia Osób z Zespołem Downa. 24.03.2015r.

Relacja z obchodów X Światowego Dnia Osób z Zespołem Downa. 24.03.2015r. Relacja z obchodów X Światowego Dnia Osób z Zespołem Downa 24.03.2015r. Z okazji X Światowego Dnia Osób z Zespołem Downa Niepubliczna Poradnia Psychologiczno Pedagogiczna wraz z Ośrodkiem Rehabilitacyjno

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE Z JESIENNEJ AKCJI AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA PN. Z JANEM BRZECHWĄ O ZDROWIU W PRZEDSZKOLU RADOŚĆ W BYDGOSZCZY

SPRAWOZDANIE Z JESIENNEJ AKCJI AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA PN. Z JANEM BRZECHWĄ O ZDROWIU W PRZEDSZKOLU RADOŚĆ W BYDGOSZCZY SPRAWOZDANIE Z JESIENNEJ AKCJI AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA PN. Z JANEM BRZECHWĄ O ZDROWIU W PRZEDSZKOLU RADOŚĆ W BYDGOSZCZY październik- listopad 2015 r. Przedszkole Niepubliczne Radość w Bydgoszczy

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN SZKOLNEGO KLUBU WOLONTARIATU w Gimnazjum "Arka" i ChSP we Wrocławiu

REGULAMIN SZKOLNEGO KLUBU WOLONTARIATU w Gimnazjum Arka i ChSP we Wrocławiu REGULAMIN SZKOLNEGO KLUBU WOLONTARIATU w Gimnazjum "Arka" i ChSP we Wrocławiu Podstawa prawna Ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z dnia 24 kwietnia 2003 r. (Dz.U. 2010 nr 234 poz.

Bardziej szczegółowo

Następnie uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej nr 34 w Radomiu zaprosili wszystkich zgromadzonych w Resursie na wycieczkę na składowisko odpadów.

Następnie uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej nr 34 w Radomiu zaprosili wszystkich zgromadzonych w Resursie na wycieczkę na składowisko odpadów. 6 czerwca 2014r. w radomskiej Resursie Obywatelskiej odbyło się 14 Proekologiczne Forum Dzieci i Młodzieży, corocznie organizowane przez spółkę miejską RADKOM. Impreza na stałe wpisała się już w kalendarz

Bardziej szczegółowo

opracowanie: Aneta Duda-Spandel, Joanna Błażusiak-Dudała

opracowanie: Aneta Duda-Spandel, Joanna Błażusiak-Dudała opracowanie: Aneta Duda-Spandel, Joanna Błażusiak-Dudała W szkole działa Samorząd Uczniowski, który tworzą wszyscy uczniowie szkoły poprzez swoich reprezentantów. Samorząd Uczniowski jest najwyższym organem

Bardziej szczegółowo

Relacja z Festiwalu Projektów.

Relacja z Festiwalu Projektów. Relacja z Festiwalu Projektów. 17 czerwca 2011 roku w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie uczestniczyłam w ogólnopolskich targach TIK-owych projektów, w czasie których odbyła się prezentacja najciekawszych

Bardziej szczegółowo

Miasto i Gmina Siewierz - http://www.siewierz.pl/ Data umieszczenia informacji: 2007-10-26 08:42:24

Miasto i Gmina Siewierz - http://www.siewierz.pl/ Data umieszczenia informacji: 2007-10-26 08:42:24 Miasto i Gmina Siewierz - http://www.siewierz.pl/ Data umieszczenia informacji: 2007-10-26 08:42:24 Dziennikarska kuźnia talentów Na zaproszenie Zespołu Szkół Siewierzu gimnazjaliści z terenu naszej gminy

Bardziej szczegółowo

I Ty możesz zostać Świętym Mikołajem. Akcje charytatywne w Zespole Szkół Nr 3

I Ty możesz zostać Świętym Mikołajem. Akcje charytatywne w Zespole Szkół Nr 3 I Ty możesz zostać Świętym Mikołajem Akcje charytatywne w Zespole Szkół Nr 3 UCZNIOWIE NASZEJ SZKOŁY MOGLI BYĆ ŚWIĘTYMI MIKOŁAJAMI, A TO SIĘ ZDARZA RAZ W ROKU? NIE, MOŻEMY NIMI BYĆ PRZEZ CAŁY ROK Szlachetna

Bardziej szczegółowo

Uroczystość rozpoczęła się korowodem wieńców dożynkowych przygotowanych przez reprezentacje poszczególnych sołectw.

Uroczystość rozpoczęła się korowodem wieńców dożynkowych przygotowanych przez reprezentacje poszczególnych sołectw. Projekt Dożynki Gminne 2014 został zrealizowany w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 z działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju. W ramach projektu w dniu 31 sierpnia

Bardziej szczegółowo

26 września uczniowie ze Szkolnego Wolontariatu uczestniczyli w inauguracji. programu Pola Nadziei w zielonogórskim Hospicjum im. Lady Ryder.

26 września uczniowie ze Szkolnego Wolontariatu uczestniczyli w inauguracji. programu Pola Nadziei w zielonogórskim Hospicjum im. Lady Ryder. Wolontariat informuje. 26 września uczniowie ze Szkolnego Wolontariatu uczestniczyli w inauguracji programu Pola Nadziei w zielonogórskim Hospicjum im. Lady Ryder. Zakupiliśmy tam za zebrane pieniądze

Bardziej szczegółowo

hrońmy Dziedzictwo Narodowe - opieka nad Dolinką Mnikowską.

hrońmy Dziedzictwo Narodowe - opieka nad Dolinką Mnikowską. Chrońmy Dziedzictwo Narodowe - opieka nad Dolinką Mnikowską. Projektem chcemy objąć popularyzację walorów rekreacyjnych, turystycznych i religijnych Doliny Mnikowskiej. CELE: 1.Promocja miejsc pięknych

Bardziej szczegółowo

DOBRA PRAKTYKA. Pogłębianie wśród dzieci wiedzy o życiu, działalności i osobowości Ojca Świętego Jana Pawła II.

DOBRA PRAKTYKA. Pogłębianie wśród dzieci wiedzy o życiu, działalności i osobowości Ojca Świętego Jana Pawła II. DOBRA PRAKTYKA Nazwa szkoły: Imię i nazwisko dyrektora: Dobra praktyka(nazwa programu, działań): Ilość uczniów objętych programem/działaniami: Odpowiedzialni, organizatorzy i partnerzy: Okres czasowy realizacji:

Bardziej szczegółowo

PROGRAM WYCHOWAWCZY ZESPOŁU SZKÓŁ AGROTECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. ST. STASZICA W SWAROŻYNIE

PROGRAM WYCHOWAWCZY ZESPOŁU SZKÓŁ AGROTECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. ST. STASZICA W SWAROŻYNIE PROGRAM WYCHOWAWCZY ZESPOŁU SZKÓŁ AGROTECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. ST. STASZICA W SWAROŻYNIE WSTĘP Założeniem programu wychowawczego naszej szkoły jest rozwój osobowości ucznia. Osobowości pojmowanej

Bardziej szczegółowo

PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO ZESPOŁU SZKÓŁ INTEGRACYJNYCH W LUBINIE ROK SZKOLNY 2011/2012

PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO ZESPOŁU SZKÓŁ INTEGRACYJNYCH W LUBINIE ROK SZKOLNY 2011/2012 PLAN PRACY SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO ZESPOŁU SZKÓŁ INTEGRACYJNYCH W LUBINIE ROK SZKOLNY 2011/2012 MIESIĄC TEMAT SPOSOBY I FORMY REALIZACJI wrzesień 1. Spotkanie organizacyjne - przypomnienie regulaminu SU

Bardziej szczegółowo

Plan Pracy Samorządu Uczniowskiego na rok szkolny 2013/2014

Plan Pracy Samorządu Uczniowskiego na rok szkolny 2013/2014 Plan Pracy Samorządu Uczniowskiego na rok szkolny 2013/2014 Główne cele działalności Samorządu Uczniowskiego: Budowanie wśród uczniów poczucia własnej wartości i przydatności działania na rzecz szkoły;

Bardziej szczegółowo

ROCZNY PLAN PRACY PLACÓWKI WSPARCIA DZIENNEGO TĘCZA 2015r.

ROCZNY PLAN PRACY PLACÓWKI WSPARCIA DZIENNEGO TĘCZA 2015r. ROCZNY PLAN PRACY PLACÓWKI WSPARCIA DZIENNEGO TĘCZA 2015r. Zadania Sposób realizacji Termin Osoba odpowiedzialna 1. Pomoc dzieciom i młodzieży uczęszczającym do placówki: tematyka i cele prowadzonych zajęć

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN Konkursu eko.liderzy 2015 województwa małopolskiego. Rozdział I

REGULAMIN Konkursu eko.liderzy 2015 województwa małopolskiego. Rozdział I REGULAMIN Konkursu eko.liderzy 2015 województwa małopolskiego POSTANOWIENIA OGÓLNE Rozdział I 1. Konkurs eko.liderzy 2015 województwa małopolskiego (zwany dalej Konkursem ) organizowany jest przez Wojewódzki

Bardziej szczegółowo

Program Wychowawczy Społecznego Gimnazjum Stowarzyszenia Muzyków Polskich PRO ARTE w Łodzi

Program Wychowawczy Społecznego Gimnazjum Stowarzyszenia Muzyków Polskich PRO ARTE w Łodzi Program Wychowawczy Społecznego Gimnazjum Stowarzyszenia Muzyków Polskich PRO ARTE w Łodzi Nadrzędnym celem wychowawczym Społecznego Gimnazjum Stowarzyszenia Muzyków Polskich PRO ARTE jest wspomaganie

Bardziej szczegółowo

Wspieramy rozwój - podejmujemy wyzwania

Wspieramy rozwój - podejmujemy wyzwania Nie ma jeszcze tłumaczenia Wspieramy rozwój - podejmujemy wyzwania Po lekcjach uczniowie ATUTu korzystają z bogatej oferty zajęć pozalekcyjnych. Wspierają one realizację naszej misji - mają za zadanie

Bardziej szczegółowo

facebook.com/pomzachodnie Jarmark Bożonarodzeniowy Zamek Książąt Pomorskich Szczecin 12 13 grudnia (sobota niedziela) Dodaj do ulubionych!

facebook.com/pomzachodnie Jarmark Bożonarodzeniowy Zamek Książąt Pomorskich Szczecin 12 13 grudnia (sobota niedziela) Dodaj do ulubionych! facebook.com/pomzachodnie Jarmark Bożonarodzeniowy Zamek Książąt Pomorskich Szczecin 12 13 grudnia (sobota niedziela) Dodaj do ulubionych! Jarmark Bożonarodzeniowy 12-13 grudnia (sobota-niedziela) Zapraszamy

Bardziej szczegółowo

KAENDARZ IMPREZ KULTURALNYCH GMINY CHOCZ 2014. Lp. Termin Wydarzenia/uroczystości Miejsce Organizacja

KAENDARZ IMPREZ KULTURALNYCH GMINY CHOCZ 2014. Lp. Termin Wydarzenia/uroczystości Miejsce Organizacja KAENDARZ IMPREZ KULTURALNYCH GMINY CHOCZ 2014 Lp. Wydarzenia/uroczystości Miejsce Organizacja 1. styczeń 02.01 06.01 12.01 18.01 25.01 31.01 Konkurs na najpiękniejszy wiersz o Choczu Koncert Kolęd i Pastorałek

Bardziej szczegółowo

Podsumowanie zadania rekrutacyjnego Wolontariat na rzecz aktywności społecznej XVII Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży

Podsumowanie zadania rekrutacyjnego Wolontariat na rzecz aktywności społecznej XVII Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży Podsumowanie zadania rekrutacyjnego Wolontariat na rzecz aktywności społecznej XVII Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży UWAGA: Tylko podsumowanie zadania w pliku PDF oraz załączniki dokumentujące publiczną

Bardziej szczegółowo

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁAŃ W RAMACH ROKU JANUSZA KORCZAKA

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁAŃ W RAMACH ROKU JANUSZA KORCZAKA SPRAWOZDANIE Z DZIAŁAŃ W RAMACH ROKU JANUSZA KORCZAKA Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 1 im. Janusza Korczaka Ul. B. Chrobrego 29 44-200 Rybnik Tel. 032 4222587 Szkoła nosi imię Janusza

Bardziej szczegółowo

Projekt pt.: PRZEMOC już nigdy więcej Sprawozdanie z przebiegu realizacji projektu w miesiącu sierpniu 2012 roku

Projekt pt.: PRZEMOC już nigdy więcej Sprawozdanie z przebiegu realizacji projektu w miesiącu sierpniu 2012 roku Projekt pt.: PRZEMOC już nigdy więcej Sprawozdanie z przebiegu realizacji projektu w miesiącu sierpniu 2012 roku W dniu 1 sierpnia 2012 r. odbyło się kolejne spotkanie profilaktyczno-edukacyjne dla mieszkańców

Bardziej szczegółowo

KONCEPCJA PRACY SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM.J. DĄBROWSKIEGO W KOŃCZYCACH MAŁYCH

KONCEPCJA PRACY SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM.J. DĄBROWSKIEGO W KOŃCZYCACH MAŁYCH KONCEPCJA PRACY SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM.J. DĄBROWSKIEGO W KOŃCZYCACH MAŁYCH Na lata 2011 2016 Motto: SZKOŁA PRZYJAZNA I BEZPIECZNA DLA KAŻDEGO UCZNIA Misja szkoły Wspomaganie, w miarę posiadanych zasobów,

Bardziej szczegółowo

Rok szkolny 2014/2015 Opiekunowie: Anna Szymczak-Mazur (kierownik) Marta Szczygieł, Danuta Wendeker, Łukasz Zmuda

Rok szkolny 2014/2015 Opiekunowie: Anna Szymczak-Mazur (kierownik) Marta Szczygieł, Danuta Wendeker, Łukasz Zmuda Rok szkolny 2014/2015 Opiekunowie: Anna Szymczak-Mazur (kierownik) Marta Szczygieł, Danuta Wendeker, Łukasz Zmuda Świetlicowa Niespodzianka 16 stycznia 2015 roku Karnawałowa Wychowawcy świetlicy przygotowali

Bardziej szczegółowo

Plan Pracy Samorządu Uczniowskiego Szkoły Podstawowej nr 28 w Wodzisławiu Śląskim Rok szkolny 2013/2014

Plan Pracy Samorządu Uczniowskiego Szkoły Podstawowej nr 28 w Wodzisławiu Śląskim Rok szkolny 2013/2014 Plan Pracy Samorządu Uczniowskiego Szkoły Podstawowej nr 28 w Wodzisławiu Śląskim Rok szkolny 2013/2014 Skład Zarządu Samorządu Uczniowskiego Szkoły Podstawowej nr 28 w Wodzisławiu Śląskim Przewodniczący

Bardziej szczegółowo

Regulamin XI Edycji Projektu Wrocławskie Dzieci Uczą Segregować Śmieci

Regulamin XI Edycji Projektu Wrocławskie Dzieci Uczą Segregować Śmieci Regulamin XI Edycji Projektu Wrocławskie Dzieci Uczą Segregować Śmieci 1. Projekt ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każda wrocławska placówka oświatowo-wychowawcza. 2. XI edycja projektu jest

Bardziej szczegółowo

KONCEPCJA PRACY. SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 9 Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Warszawie na lata 2014-2017

KONCEPCJA PRACY. SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 9 Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Warszawie na lata 2014-2017 KONCEPCJA PRACY SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 9 Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Warszawie na lata 2014-2017 Koncepcja pracy szkoły została opracowana w oparciu o: Ustawę o systemie oświaty z dnia 7 września

Bardziej szczegółowo

KLASA 1A PACZKA DLA POLSKIEGO KOMBATANTA NA KRESACH WYCHOWAWCA EMILIA SEMENIUK (WE WSPÓŁPRACY Z KLASĄ 1B)

KLASA 1A PACZKA DLA POLSKIEGO KOMBATANTA NA KRESACH WYCHOWAWCA EMILIA SEMENIUK (WE WSPÓŁPRACY Z KLASĄ 1B) KLASA 1A PACZKA DLA POLSKIEGO KOMBATANTA NA KRESACH (WE WSPÓŁPRACY Z KLASĄ 1B) WYCHOWAWCA EMILIA SEMENIUK ZAŁOŻENIA I DZIAŁANIA Z OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I WIELKANOCY PRZY WSPARCIU RODZICÓW ORAZ

Bardziej szczegółowo

Uczniowie Szkoły Podstawowej im. Hetmana Jana Tarnowskiego w Tarnowcu biorą corocznie udział w konkursie ODBLASKOWA SZKOŁA, który kierowany jest dla

Uczniowie Szkoły Podstawowej im. Hetmana Jana Tarnowskiego w Tarnowcu biorą corocznie udział w konkursie ODBLASKOWA SZKOŁA, który kierowany jest dla Uczniowie Szkoły Podstawowej im. Hetmana Jana Tarnowskiego w Tarnowcu biorą corocznie udział w konkursie ODBLASKOWA SZKOŁA, który kierowany jest dla uczniów szkół podstawowych województwa małopolskiego.

Bardziej szczegółowo

ZDANIA WYCHOWAWCZE I PROFILAKTYCZNE SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WIŚLINIE NA ROK SZKOLNY 2014-15

ZDANIA WYCHOWAWCZE I PROFILAKTYCZNE SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WIŚLINIE NA ROK SZKOLNY 2014-15 ZDANIA WYCHOWAWCZE I PROFILAKTYCZNE SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WIŚLINIE NA ROK SZKOLNY 2014-15 Zadania Formy realizacji Osoby odpowiedzialne Termin realizacji Wspieranie rozwoju dziecka Udział w programie Szkoła

Bardziej szczegółowo

Postanowienia ogólne:

Postanowienia ogólne: Postanowienia ogólne: Szkolny Samorząd Uczniowski działa zgodnie z przyjętym wcześniej regulaminem. Harmonogram działań Szkolnego Samorządu Uczniowskiego opracowuje aktyw uczniowski wraz z opiekunem i

Bardziej szczegółowo

"Reaguj i Ratuj" Pobiedziska 2012 1

Reaguj i Ratuj Pobiedziska 2012 1 Pobiedziska 2012 1 Pobiedziska 2012 2 Pobiedziska 2012 3 Pobiedziska 2012 4 Pobiedziska 2012 5 OSP: Kazimierz Janiszewski, Sławomir Kasprzyk Pogotowie Ratunkowe: Maciej Sip Pobiedziska 2012 6 OSP: Kazimierz

Bardziej szczegółowo

SAMORZĄD UCZNIOWSKI Rok szkolny 2013/2014

SAMORZĄD UCZNIOWSKI Rok szkolny 2013/2014 SAMORZĄD UCZNIOWSKI Rok szkolny 2013/2014 Opiekun SU: Jadwiga Banasik KARTKI Z KALENDARZA 1 Hasło: Samorząd Uczniowski wspiera działania szkoły na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa uczniów. 2 10 października

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZE ZEBRAŃ Z RODZICAMI Opracowane podczas warsztatów Współpraca z rodzicami w lutym 2007 r. pod kier. Marii M. Ferenc

SCENARIUSZE ZEBRAŃ Z RODZICAMI Opracowane podczas warsztatów Współpraca z rodzicami w lutym 2007 r. pod kier. Marii M. Ferenc SCENARIUSZE ZEBRAŃ Z RODZICAMI Opracowane podczas warsztatów Współpraca z rodzicami w lutym 2007 r. pod kier. Marii M. Ferenc Pierwsze spotkanie wychowawcy z rodzicami Zebranie o charakterze zapoznawczo-integracyjnym

Bardziej szczegółowo