Polish Construction Review Kompleksowy serwis informacyjny dla przedsiębiorców budowlanych

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Polish Construction Review Kompleksowy serwis informacyjny dla przedsiębiorców budowlanych"

Transkrypt

1 Miesięczny przegląd rynku Wydawca: PMR Publications Polish Construction Review Kompleksowy serwis informacyjny dla przedsiębiorców budowlanych WAŻNA INFORMACJA: To jest darmowy newsletter próbny. Można go przesyłać każdemu w ramach organizacji, dla kogo może być użyteczny. Aby zacytować zawartość tej publikacji, należy poprosić o zgodę PMR Ltd. podając informacje o treści i umiejscowieniu cytatu. PMR Publications () jest częścią PMR, firmy specjalizującej się w dostarczaniu wysokiej jakości informacji rynkowych oraz usług firmom zainteresowanym krajami Europy Środkowo-Wschodniej i innymi wschodzącymi rynkami. Do głównych obszarów działalności PMR należy wydawanie publikacji biznesowych, świadczenie usług konsultingowych i badania rynku. Obecna na rynku od 1995 roku i posiadająca jedne z najczęściej odwiedzanych portali informacyjnych, PMR jest jedną z największych firm w swojej branży w Europie Środkowo-Wschodniej.

2 Miesięczny przegląd rynku Numer 8 (137) Czwartek, 6 września 2012 Wydawca: PMR Publications Polish Construction Review Kompleksowy serwis informacyjny dla przedsiębiorców budowlanych Analiza rynku budowlanego Spadki w budownictwie pogłębiają się strona 2 Budownictwo mieszkaniowe Mieszkań przybywa, a zdolność kredytowa Polaków spada strona 4 Wywiad: Mieszkań przybywa, a zdolność kredytowa Polaków spada strona 7 Dane statystyczne Gospodarka polska strona 9 Produkcja budowlano-montażowa strona 10 Materiały budowlane strona 11 Dane o województwach strona 12 Koniunktura w budownictwie sierpień 2012 strona 14 Artykuły Rynek powierzchni magazynowych w Polsce w I połowie 2012 r. strona 16 Projekt założeń nowego Prawa budowlanego oraz zmiany ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym strona 18 Spadki w budownictwie pogłębiają się W lipcu pogorszyła się sytuacja w budownictwie, na co wpływ miały spadki produkcji budowlanej we wszystkich grupach firm budowlanych. Dalszemu osłabieniu uległy także dynamiki cen oraz poziomu zatrudnienia w branży. Dane makroekonomiczne za drugi kwartał również potwierdzają fakt, że sektor budowlany po Euro 2012 gwałtownie hamuje. (...) Czytaj na stronie 2 u Konferencje i targi Konferencje i targi strona 19 PMR Publications () jest działem firmy PMR, brytyjsko-amerykańskiej firmy specjalizującej się w dostarczaniu wysokiej jakości informacji rynkowych oraz usług konsultingowych i badania rynku. PMR Publications wydaje wysokiej jakości publikacje biznesowe przeznaczone dla firm działających w Polsce, pozostałych krajach Europy Środkowej i Wschodniej oraz na innych rynkach rozwijających się. Opracowania PMR Publications analizują klimat inwestycyjny w regionie, a w szczególności sytuację w branży budowlanej, farmaceutycznej, IT i telekomunikacyjnej oraz handlu detalicznego. Oferta PMR Publications obejmuje płatne i bezpłatne newslettery branżowe, internetowe serwisy informacyjne oraz raporty analityczne.

3 Czwartek, 6 września 2012 Polish Construction Review Numer 8 (137) Analiza rynku budowlanego Spadki w budownictwie pogłębiają się W lipcu pogorszyła się sytuacja w budownictwie, na co wpływ miały spadki produkcji budowlanej we wszystkich grupach firm budowlanych. Dalszemu osłabieniu uległy także dynamiki cen oraz poziomu zatrudnienia w branży. Dane makroekonomiczne za drugi kwartał również potwierdzają fakt, że sektor budowlany po Euro 2012 gwałtownie hamuje. Po ponad 5% czerwcowej zniżce, w lipcu 2012 r. spadek wartości produkcji budowlano-montażowej w Polsce pogłębił się jeszcze bardziej. Wartość zrealizowanej produkcji wyniosła blisko 7,8 mld zł i obniżyła się o 8,8% w stosunku do lipca 2011 roku. W rezultacie, w okresie pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku dynamika produkcji wyhamowała do 4,8% i jeśli tak silna tendencja spadkowa zostanie utrzymana, dodatnia dynamika budownictwa w całym 2012 r. będzie mocno zagrożona. Tak gwałtowne pogorszenie się dynamiki budownictwa wynika przede wszystkim z problemów płynnościowych branży inżynieryjnej, czego rezultatem jest wstrzymanie lub zwolnienie tempa realizacji dużych kontraktów drogowych. Podobnie jak w poprzednich miesiącach, lipcowy spadek spowodowany był brakiem wzmożonej aktywności we wszystkich typach firm budowlanych. Najniższą aktywnością wykazała się grupa firm zajmujących się robotami inżynieryjnymi przedsiębiorstwa te odnotowały spadek wartości robót o 12,9%. Firmy specjalizujące się we wznoszeniu budynków zanotowały zniżkę o 6,4%, zaś podmioty zajmujące się robotami specjalistycznymi o 5,1%. W lipcu, kolejny miesiąc z rzędu, odnotowano obniżenie dynamiki innych istotnych wskaźników w branży. Wzrost poziomu zatrudnienia wyhamował do 1,7% rok do roku i, biorąc pod uwagę trendy w zakresie upadłości firm budowlanych czy zapowiadanych zwolnień grupowych wśród wykonawców, w ciągu najbliższych miesięcy spodziewać się można dalszego pogorszenia wskaźników. W zakresie dynamiki poziomu zatrudnienia najsłabiej wypada grupa firm zajmujących się wznoszeniem budynków w lipcu odnotowano tam spadek zatrudnienia o 0,7%. W przypadku pozostałych dwóch specjalizacji wystąpiła zwyżka rzędu 3-4%. Także średni wzrost cen produkcji budowlanej wyraźnie osłabł i w lipcu wyhamował do 0,1% rok do roku. Natomiast po gwałtownym czerwcowym spowolnieniu, ożywiła się nie- 2

4 Polish Construction Review Numer 8 (137) Czwartek, 6 września 2012 danych o PKB. Dynamika wartości dodanej w budownictwie w II kwartale 2012 r. wyniosła zaledwie 1,6 wobec 9,6% w I kwartale br. W całym pierwszym półroczu dynamika zmalała do 4,2%, ale wciąż była lepsza w porównaniu z sytuacją w przemyśle (wzrost o 2,5%), a także w handlu (wzrost o 2,9%). Jednak udział budownictwa w generowaniu wartości dodanej brutto w gospodarce w I połowie 2012 r. w dalszym ciągu malał i wyniósł 6,3% wobec odpowiednio 6,9; 6,7 i 6,8% w pierwszych kwartałach lat W III kwartale 2012 r. spodziewać się można dalszego pogorszenia się dynamiki wartości dodanej w budownictwie, która przyjmie wartości ujemne. co dynamika poziomu wynagrodzeń w firmach budowlanych. Słabnąca dynamika polskiego budownictwa potwierdziła się także w najnowszych Bartłomiej Sosna Główny analityk rynku budowlanego PMR Publications R E K L A M A 3

5 Czwartek, 6 września 2012 Polish Construction Review Numer 8 (137) Budownictwo mieszkaniowe Mieszkań przybywa, a zdolność kredytowa Polaków spada W okresie styczeń-lipiec 2012 r. oddano do użytku mieszkań (z czego w spółdzielniach mieszkaniowych, w budownictwie indywidualnym, mieszkania przeznaczone na sprzedaż lub wynajem, natomiast pozostałe mieszkań stanowiły lokale komunalne, zakładowe i społeczne czynszowe), co oznacza wzrost o 22,2% w stosunku do analogicznego okresu 2011 r. Liczba mieszkań oddanych do użytku w pierwszych siedmiu miesiącach 2012 r. wzrosła w porównaniu z tym samym okresem zeszłego roku we wszystkich województwach. Największe wzrosty zanotowano w regionach: zachodniopomorskim (45,6%), dolnośląskim (40,8%), mazowieckim (31,5%) oraz pomorskim (30,8%). Najwięcej lokali mieszkalnych ukończono w województwie mazowieckim inwestorzy oddali ich tam Małopolskie zajęło drugie miejsce z lokalami, a dolnośląskie było trzecie z mieszkaniami oddanymi do użytkowania. W okresie od stycznia do lipca 2012 r. deweloperzy uzyskali pozwolenia na realizację lokali, czyli o 7,5% więcej niż rok Liczba mieszkań oddanych do użytku, styczeń-lipiec 2011 i styczeń-lipiec Ogółem Województwo I-VII 2011 I-VII 2012 Powierzchnia mieszkań oddanych do użytku, tys. m 2 Dynamika I-VII 2011 I-VII 2012 Dynamika Dolnośląskie , ,3 Kujawsko-Pomorskie , ,4 Lubelskie , ,9 Lubuskie , ,5 Łódzkie , ,1 Małopolskie , ,6 Mazowieckie , ,3 Opolskie , ,1 Podkarpackie , ,8 Podlaskie , ,7 Pomorskie , ,4 Śląskie , ,5 Świętokrzyskie , ,0 Warmińsko-Mazurskie , ,7 Wielkopolskie , ,7 Zachodniopomorskie , ,3 Polska , ,6 Wielkości procentowe prezentują zmiany poszczególnych pozycji w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. Dane o liczbie mieszkań w poszczególnych województwach to dane meldunkowe, pochodzą z urzędów gmin i starostw powiatowych, mają charakter wstępny. Źródło: PMR Publications na podstawie danych GUS, 2012 Mieszkania oddane do użytku i w trakcie budowy, I-VII 2012 Mieszkania oddane do użytku Zmiana w liczbie mieszkań oddanych do użytku (r/r) 24,0% -3,1% -15,2% -3,6% 22,2% Mieszkania w budowie (w tys.) 686,8 670,2 692,6 723,8 736,2 Zmiana liczby mieszkań w budowie (r/r) 1,3% -2,5% 3,3% 4,5% 1,9% Źródło: GUS, 2012 wcześniej, podczas gdy liczba pozwoleń wydanych inwestorom indywidualnym spadła w porównaniu z tym samym okresem przed rokiem o 8%, do mieszkań. Ogółem, w całym kraju w analizowanym okresie wszyscy inwestorzy uzyskali pozwolenia na budowę mieszkań, czyli o 1,2% mniej niż w tym samym okresie roku ubiegłego, i rozpoczęli realizację jednostek mieszkalnych (spadek o 3% w porównaniu do roku ubiegłego). Pod względem liczby mieszkań oddanych do użytku w przeliczeniu na 1 tys. mieszkańców, w omawianym okresie województwo mazowieckie osiągnęło najwyższy wynik 3,10 mieszkania na tysiąc osób. Druga lokata przypadła regionowi pomorskiemu z rezultatem 2,90, zaś na kolejnych miejscach uplasowały się województwa dolnośląskie ze wskaźnikiem na poziomie 2,67 i zachodniopomorskie z 2,52 mieszkania na tysiąc mieszkańców. Najgorsza sytuacja pod tym względem wystąpiła w Opolskiem (0,85 mieszkania na 1 tys. osób), Śląskiem (1,09) i Świętokrzyskiem (1,25). Wskaźnik ten dla całej Polski osiągnął poziom 2,06, podczas gdy w okresie styczeń-lipiec 2011 r. wynosił 1,71, a w 2010 r. było to 1,94. Spadają ceny mieszkań, ale też zdolność kredytowa Polaków Drugi kwartał 2012 roku przyniósł spadek średnich cen transakcyjnych we wszystkich największych miastach Polski, wynika z danych Centrum AMRON. Spadki mieściły się w przedziale od 1 do ponad 3%. W porównaniu do pierwszego kwartału bieżącego roku, największy spadek został zanotowany we Wrocławiu, gdzie ceny obniżyły się o 182 zł na metrze kwadratowym. W stolicy średnia cena transakcyjna spadła do poziomu zł/m², czyli o 129 zł w stosunku do I kwartału 2012 roku. W porównaniu do analogicznego okresu 2011 roku maksymalne spadki wystąpiły we Wrocławiu i Łodzi, gdzie za metr kwadratowy mieszkania trzeba było zapłacić mniej o odpowiednio 673 i 323 zł. Ceny nieruchomości spadają, głównie z uwagi na nadwyżkę podaży nad popytem zarówno na rynku pierwotnym, jak i wtórnym. W związku z tym powinno być coraz łatwiej kupić wymarzone mieszkanie. Niestety, od kilku miesięcy spada również zdolność kredytowa Polaków. Największy wpływ ma na to zaostrzenie polityki kredytowej, uważa Barbara Czyściecka z Działu Badań i Analiz Rynku Nieruchomości AMRON w rozmowie z Polish Construction Review. Szczególnie należy tutaj wymie-

6 Polish Construction Review Numer 8 (137) Czwartek, 6 września 2012 może obecnie kupić mieszkanie mniejsze o ok. 12 m² od lokalu, który mogła nabyć na początku 2011 r. Pomimo zaobserwowanego spadku cen ofertowych i transakcyjnych, decyzja o zakupie mieszkania nadal nie należy więc do najprostszych kredytobiorcy zmuszeni są do zakupu mniejszych lokali lub do szukania innych, bardziej atrakcyjnych cenowo lokalizacji. Spada wartość udzielonych kredytów Średnie ceny transakcyjne metra kwadratowego mieszkania w wybranych miastach (zł), I kw II kw I kw II kw III kw IV kw I kw II kw Warszawa Katowice-aglomeracja Wrocław Gdańsk Kraków Poznań Łódź Źródło: AMRON, 2012 Zmiany cen mieszkań i zdolności kredytowej kupujących w porównaniu do stycznia 2011 r., sierpień 2012 r Wrocław Kraków Warszawa Poznań Gdańsk Przeciętna cena ofertowa mieszkania (zł/m 2 ), styczeń Przeciętna cena ofertowa mieszkania (zł/m 2 ), sierpień Zmiana cen (%) -11,2-5,1-8,3-8,8-9,0 Zmiana powierzchni mieszkania kupionego za maks. dostępny kredyt (m 2 ) -9,2-14,7-9,8-13,6-12,9 Źródło: Expander, 2012 Efektem spadku zdolności kredytowej Polaków jest zniżka wartości kredytów przyznanych w II kwartale 2012 roku. Mimo lekkiego wzrostu ilości udzielonych kredytów hipotecznych, w okresie kwiecień-czerwiec 2012 roku obserwowany był spadek wartości nowo podpisanych umów kredytowych. Według raportu AMRON-SARFiN i Związku Banków Polskich, ich wartość spadła do poziomu 10,04 mld złotych (tj. 1,53% mniej w porównaniu do wyników z I kwartału 2012 roku). Liczba nowo podpisanych umów o kredyt mieszkaniowy wyniosła , co oznacza wzrost o prawie 2%, porównując do stanu z końca marca br. Należy jednak zauważyć, że był to pierwszy wzrostowy kwartał po trzech spadkowych z rzędu. Spadek wartości zestawiony ze wzrostem liczby kredytów świadczy o tym, iż nowe kredyty udzielane są przez banki na coraz niższe kwoty. Blisko 95% kredytów to kredyty złotówkowe. Kredyty denominowane we frankach szwajcarskich w zasadzie zupełnie zniknęły z nowego portfela, a denominowane w euro stanowią 5% jego wartości. Powodem obecnej sytuacji są zawirowania na rynku walutowym jakie miały miejsce w wakacje zeszłego roku, mówi Pani Anna Woś, doradca kredytowy w Metrohouse, w rozmowie z Polish Construction Review. Banki od tamtego momentu systematycznie zaczęły się wycofywać z takiego finansowania. Poziom udziału walut jest najniższy od sześciu lat. W chwili obecnej kredyty walutowe udzielane są niemal wyłącznie w euro. Przyjmuje się, że ten trend będzie kontynuowany. nić regulacje wprowadzone przez Komisję Nadzoru Finansowego, czyli rekomendacje T i S. Dodatkowo, spadek dochodów netto Polaków oraz niepewna sytuacja gospodarcza również zniechęcają do zaciągania wieloletnich zobowiązań kredytowych. Według firmy doradczej Expander, od początku 2012 r. spadek zdolności kredytowej czteroosobowej rodziny z dochodem 8 tys. zł netto wyniósł niemal 50 tys. zł, a od początku 2011 r. 137 tys. zł. Obecnie wysokość kredytu, jaki mogłaby uzyskać taka rodzina wynosi ok. 604 tys. zł, podczas gdy na początku ubiegłego roku było to 741 tys. zł. Spadek zdolności kredytowej spowodował, że wspomniana rodzina za uzyskany kredyt Wygasająca Rodzina na Swoim Stosunkowo mało, w porównaniu z analogicznymi okresami roku 2011, sprzedaje się też kredytów w ramach rządowego programu dopłat Rodzina na Swoim. W pierwszej połowie 2012 roku Bank Gospodarstwa Krajowego naliczył 18,8 tys. nowych kredy-

7 Czwartek, 6 września 2012 Polish Construction Review Numer 8 (137) tów przyznanych na preferencyjnych warunkach, podczas gdy w tym samym okresie roku 2011 było ich blisko 27,5 tys. Po części jest to jednak efekt nowelizacji ustawy, która weszła w życie pod koniec sierpnia ubiegłego roku, znacznie obniżając maksymalne ceny mieszkań kwalifikujących się do programu. W efekcie zmniejszyła się liczba inwestycji, które spełniały kryteria pozwalające na uzyskanie kredytu z dopłatą. Większość zainteresowanych kredytem starała się zaciągnąć go przed zmianami, stąd taka widoczna różnica przy porównywaniu pierwszych półroczy lat 2011 i Wartość kredytów udzielonych w pierwszej połowie roku w ramach programu Rodzina na Swoim, w porównaniu do analogicznego okresu roku 2011, również spadła. W pierwszym półroczu 2012 r. wyniosła 3,2 mld zł wobec prawie 5,6 mld zł w I połowie 2011 r. Bardzo prawdopodobnym wydaje się fakt, że zbliżające się zakończenie programu dopłat będzie bodźcem dla osób, które do tej pory nie podjęły decyzji o zakupie mieszkania bądź też ją odkładały, uważa Barbara Czyściecka. Perspektywa zakończenia programu może pobudzić nieco popyt w ostatnim kwartale bieżącego roku. Podobnie uważa Jarosław Skoczeń z działu analiz firmy Emmerson. Według niego, firmy deweloperskie będą starały się sprzedać jak najwięcej mieszkań przed zakończeniem roku, zdając sobie sprawę z faktu, że Rodzina na Swoim pobudzała popyt, a od nowego roku tego bodźca zabraknie. Mało prawdopodobne jest jednak, by ilość i wartość sprzedanych kredytów w 2012 roku przewyższyła wynik z rekordowego roku 2011, kiedy to udzielono ponad 51 tys. kredytów objętych programem Rodzina na Swoim za kwotę 10,2 mld zł. Obecnie brak konkretnych sygnałów dotyczących nowego programu wspierającego mieszkalnictwo. Zdaniem Barbary Czyścieckiej, jeśli takiego programu zabraknie, a regulacje wpływające na zdolność kredytową nie zostaną złagodzone, możemy się spodziewać kolejnych słabszych wyników akcji kredytowej w przyszłym roku. Konsekwencją spadku zdolności kredytowej wynikającą z rekomendacji Komisji Nadzoru Finansowego, oraz kończącego się programu wspierającego rynek mieszkaniowy Rodziny na Swoim jest większe zainteresowanie wynajmem mieszkań, mówi Anna Woś. W chwili obecnej klient może taniej wynająć mieszkanie w danej dzielnicy niż je kupić je na kredyt. Przykładowo rata kredyt dla kwoty 300 tys. wynosi średnio 1,956 zł, na 30 lat, natomiast wynajem tego samego miesz- 6

8 Polish Construction Review Numer 8 (137) Czwartek, 6 września 2012 kania może wynieść nawet 1,500 zł. Średnie ceny wynajmu mieszkań wzrosły w stosunku do zeszłego roku w większości dużych miast, dodaje pani Woś. Według danych analityków najwyższe wzrosty ponad 6% odnotowano w Toruniu, Warszawie i Gdańsku ( dane z serwisu nieruchomości Szybko.pl i agencję Metrohouse & Partnerzy) Reasumując, sytuacja na rynku mieszkaniowym robi się coraz trudniejsza. Banki ograniczają zdolność kredytową nabywców, blokując im dostęp do wymarzonego lokum. W efekcie klienci, mimo obserwowanego od kilku miesięcy spadku cen nieruchomości, będącego wynikiem nadwyżki podaży nad popytem, rozglądają się za mniejszymi lokalami lub mieszkaniami w tańszych lokalizacjach, na które mogliby sobie pozwolić. Tymczasem podaż utrzymuje się na wysokim poziomie. Według danych GUS, co miesiąc oddawanych do użytkowania jest pomiędzy 10 a 12 tysięcy nowych mieszkań. I choć od kwietnia liczba ta systematycznie spada, to w 2013 r., na skutek sporej ilości pozwoleń budowlanych wydanych w pierwszym kwartale 2012 deweloperom chcącym zdążyć przed wejściem w życie ustawy deweloperskiej, można spodziewać się kolejnych zwyżek liczby ukończonych mieszkań. Deweloperzy mogą wtedy napotkać jeszcze większe trudności sprzedażowe niż w tym momencie. Problem potęguje również fakt, iż z początkiem 2013 roku znika rządowy program Rodzina na Swoim, którego zarówno ilościowy jak i wartościowy udział w nowo udzielanych kredytach wynosił około 15-25% zależności od kwartału. Paulina Walewska Business Editor PMR Publications Paulina Walewska, Polish Construction Review: Jakie są główne przyczyny spadku zdolności kredytowej Polaków? Barbara Czyściecka: Determinujący wpływ na zdolność kredytową Polaków ma zaostrzenie polityki kredytowej. Szczególnie należy tutaj wymienić regulacje wprowadzone przez Komisję Nadzoru Finansowego- czyli rekomendacje T i S. Od czasu ich wprowadzenia stosunek raty kredytu do średnich dochodów netto nie powinien być wyższy niż 50% dla kredytobiorców nie zarabiających kwoty wyższej niż średnia krajowa, a 65% dla klientów przekraczających próg przeciętnego wynagrodzenia. Z punktu widzenia kredytobiorców kluczowy jest również zapis, mówiący o tym, że przy ocenie zdolności kredytowej maksymalny okres spłaty kredytu to 25 lat, nawet jeśli klient zadłuża się na 30 lat lub więcej. Spadek dochodów netto Polaków jest również kluczowym czynnikiem wpływającym na zdolność kredytową, jak również niepewna sytuacja makroekonomiczna zniechęcająca do zaciągania długoterminowych zobowiązań. Wywiad: Mieszkań przybywa, a zdolność kredytowa Polaków spada Polish Construction Review rozmawia z dyrektorem działu Badań i Analiz Rynku Nieruchomości AMRON, Panem Jerzym Ptaszyńskim, oraz z Panią Barbarą Czyściecką, analityczką w dziale Badań i Analiz Rynku Nieruchomości AMRON na temat obecnej i przewidywanej sytuacji na rynku nieruchomości w Polsce. Jakie będą konsekwencje spadku zdolności kredytowej Polaków? B.Cz.: Spadek zdolności kredytowej Polaków oznacza spadek liczby i wartości nowo udzielanych kredytów, a najbardziej ich wartości. Wyniki II kwartału 2012 roku pokazały, że chociaż liczba nowo udzielonych kredytów wzrosła o 1,8%, to ich wartość zmalała o 1,5%, co oznacza, że kredyty są udzielane na coraz mniejsze kwoty. Nie bez powodu w wolumenie obrotu wśród poszczególnych kategorii wielkościowych regularnie rośnie udział mieszkań od 35 do 55 m.kw. Sytuacja ta wynika z faktu, iż nabywcy korygują swoje plany zakupowe dotyczące właśnie metrażu mieszkania, aby móc kupić taniej. Następnie należy zaznaczyć, że brak zdolności-to zmniejszenie popytu, a niski popyt to korekta cen na rynku mieszkaniowym. Trudność w zdobyciu finansowania na zakup nieruchomości przez kupujących może spowodować, iż na popularności będą zyskiwać instytucje takie jak parabanki. Coraz więcej banków rezygnuje z udzielania kredytów walutowych czy to świadczy o pogorszeniu warunków kredytowania? B.Cz.: Kredyty hipoteczne to zobowiązanie długoterminowe - niska rata w chwili zaciągnięcia kredytu nie oznacza, że przyszłości będzie tak samo. Zawsze trzeba brać pod uwagę ryzyko zmiany kursu, a więc to, że rata może znacznie wzrosnąć. Należy również zwrócić uwagę na to, że w nowej Rekomendacji S pojawił się zapis, mówiący o tym, że rata kredytu w walucie obcej nie może przekraczać 42% dochodu. Sprawiło to, że obniżyła się liczba osób zdolnych do zaciągnięcia takiego kredytu. Drugą równie istotną przyczyna jest problem w pozyskiwaniu przez banki na rynku międzynarodowym atrakcyjnego cenowo refinansowania na długoterminowe kredyty hipoteczne, a w Polsce nie udało się dotychczas stworzyć rynku listów zastawnych jak również systemu oferującego atrakcyjne warunki długoterminowego oszczędzania. Jakie są perspektywy dla przyszłości rynku finansowania budownictwa mieszkaniowego? B.Cz.: Obecnie niełatwo jest dostrzec optymistyczne perspektywy. Dominującą walutą w kredytowaniu zakupu nieruchomości jest i będzie złoty. Możemy oczekiwać spadku udziału nowo udzielonych kredytów w EUR w następnym kwartale. Jednak pojawiły się również pozytywne sygnały na temat złagodzenia obecnych regulacji (rekomendacja S). Np. wydłużenie maksymalnego okresu branego pod uwagę przy ocenie zdolności kredytowej do 30 lat dałoby większą możliwość zaciągnięcia zobowiązania w banku przez kupujących. Jednak bez stosownych decyzji na szczeblu rządowym, które pozwoliłyby na kumulo- 7

9 Czwartek, 6 września 2012 Polish Construction Review Numer 8 (137) wanie długoterminowych depozytów przez chociażby najprostszą w realizacji decyzję o zwolnieniu z tzw. podatku Belki lokat bankowych dłuższych niż 12 czy 24 miesiące? Dziś tylko 3% depozytów bankowych lokowanych jest w bankach na dłużej niż 12 miesięcy! Dla stabilnego rozwoju rynku mieszkaniowego i rynku finansowania budownictwa mieszkaniowego potrzebna jest długoterminowa stabilność rozwiązań prawnych i podatkowych. Tymczasem wszystkie dotychczasowe programy wspierania mieszkalnictwa z wyjątkiem tzw. dużej ulgi budowlanej miały charakter akcyjny. Jeszcze pół roku temu mieliśmy obowiązujące 3 warianty rozliczania podatku dochodowego przy sprzedaży nieruchomości zależne od momentu zakupu i momentu sprzedaży nieruchomości. Spada zdolność kredytowa Polaków. Dodatkowo od 2013 wygasa program Rodzina na Swoim. Tymczasem powstają nowe inwestycje, będące skutkiem mobilizacji przed wprowadzeniem ustawy deweloperskiej. Jak to wszystko wpłynie na sytuację na rynku? B.Cz.: Obecnie na rynku notowana jest rekordowa nadpodaż, wiele lokali gotowych, ale także tych w trakcie budowy czeka na nabywców. Zła sytuacja na rynku kredytowym na dzień dzisiejszy nie napawa optymizmem nie mniej jednak z ciekawością czekamy na podsumowanie ostatnich miesięcy trwania Programu Rodzina na Swoim, może się bowiem okazać, że kupujący odkładający decyzję o zakupie mieszkania podejmą ją pod koniec roku. Na tej sytuacji zyskać będą mogli deweloperzy dostosowujący ceny lokali mieszkalnych do obowiązujących limitów. Jednak prawdopodobny wydaje się również scenariusz o wydłużaniu się czasu obecności lokalu mieszkalnego w ofercie, co oznaczać będzie dla deweloperów dłuższy okres sprzedaży inwestycji i obniżki cen mieszkań. Jak długo będą jeszcze spadać ceny nieruchomości? Z jakim skutkiem dla rynku? B.Cz.: Spadki cen mieszkań są skutkiem zarówno rosnącej podaży, (która w II kw roku spowodowana była w dużym stopniu wejściem w życie tzw. ustawy deweloperskiej) jak i słabnącego popytu na który wpływ ma niepewna sytuacja makroekonomiczna, wprowadzone przez KNF rekomendacje, spadające płace czy w perspektywie zakończenie w grudniu programu rządowego Rodzina na Swoim. Na dzień dzisiejszy brak informacji o jakimkolwiek programie zastępczym wspierającym rynek mieszkaniowy. Z dzisiejszej perspektywy można zaryzykować prognozę, że najprawdopodobniej ceny będą malały co najmniej do końca przyszłego roku. Jerzy Ptaszyński: Spadające ceny mieszkań i podwyższone, wskutek zapisów ustawy o ochronie nabywcy lokalu mieszkalnego i domu jednorodzinnego koszty budowy stanowią obecnie dwa główne czynniki redukujące opłacalność projektów deweloperskich. Biorąc pod uwagę prognozy dalszych spadków cen mieszkań można się spodziewać radykalnego obniżenia produkcji deweloperskiej już od drugiej połowy bieżącego roku (to zresztą już zapowiadają dane GUS) i sporych kłopotów znacznej części firm deweloperskich w nadchodzących miesiącach (oczywiście trzeba pamiętać, że kłopoty firmy deweloperskiej oznaczają jeszcze większe kłopoty jej klientów). W rezultacie, pod koniec roku 2014 możemy znaleźć się w sytuacji niedoboru podaży i znacznie ograniczonej konkurencji. Efekt jest łatwy do przewidzenia przy niewielkim nawet wzroście popytu możemy oczekiwać znacznych wzrostów cen mieszkań. Co należałoby zrobić, jakie regulacje wprowadzić, by nie dopuścić do zapaści rynku deweloperskiego? J.P.: Rynek deweloperski zdecydowanie nie potrzebuje dalszych regulacji, co więcej, obecne jego kłopoty biorą się głównie ze zbyt daleko idących regulacji wprowadzonych w ostatnim czasie. Wydaje się, że aby uniknąć zapaści branży, a wraz z nią pogłębienia kłopotów firm budowlanych i producentów materiałów budowlanych należałoby raczej zrewidować dotychczasowe regulacje niż wprowadzać nowe. W obszarze budownictwa mieszkaniowego do zrobienia jest jednak wiele przede wszystkim należałoby stworzyć system długoterminowego oszczędzania na cele mieszkaniowe i usuwać bariery podaży takie jak choćby ograniczona dostępność gruntów pod zabudowę wywołana małą liczbą obowiązujących planów miejscowych. W lipcu 2012 r. wartość sprzedanej produkcji budowlano-montażowej w cenach bieżących wyniosła ok. 7,8 mld zł. W ujęciu realnym była o 8,8% niższa w porównaniu z lipcem 2011 r. i o 7,1% niższa w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Dynamika wzrostu produkcji budowlano-montażowej w krajach Europy Środkowej (%, r/r), czerwiec 2011-czerwiec VI 2011 VII 2011 VIII 2011 IX 2011 X 2011 XI 2011 XII 2011 I 2012 II 2012 III 2012 IV 2012 V 2012 VI 2012 Czechy -0,5-11,8-9,5-6,2-7,9-5,5 14,5-6,9-15,9-6,1-2,7-3,5-8,4 Polska 17,0 16,4 10,8 18,1 8,9 13,0 14,6 32,3 12,0 3,5 8,1 6,2-5,1 Rumunia -10,0 15,9 4,5 4,2 6,3 17,6 1,8 3,1 6,9 0,6 16,5 19,2-0,8 Słowacja -1,2-3,7-6,2 5,3-1,0-1,4 5,2-8,0-7,8-11,0-17,6-7,9-12,9 Węgry -12,3-17,7-12,6-11,3-9,0 5,1-0,3-1,2-14,5-12,8-1,1-15,7-11,2 Źródło: Krajowe urzędy statystyczne,

10 Polish Construction Review Numer 8 (137) Czwartek, 6 września 2012 Dane statystyczne Gospodarka polska Główne wskaźniki makroekonomiczne I-II kw. 2012* PKB Zmiana PKB 6,8% 5,1% 1,6% 3,8% 4,3% 2,9% Wartość PKB (mld zł) 1 176, , , , ,7 758,8 Wartość dodana brutto w przemyśle (mld zł) 252,2 268,6 293,7 300, ,1 Zmiana wartości dodanej brutto w przemyśle 10,1% 6,0% 1,3% 7,3% 6,3% 2,5% Wartość dodana brutto w budownictwie (mld zł) 73,5 85,6 96,6 101,0 105,5 42,2 Zmiana wartości dodanej brutto w budownictwie 10,8% 5,8% 11,6% 6,4% 11,8% 4,2% Zmiana spożycia indywidualnego 4,9% 5,7% 2,1% 3,2% 3,1% 1,8% Zmiana nakładów brutto na środki trwałe 17,6% 9,6% -1,2% -0,4% 8,1% 3,7% Stopa bezrobocia (na koniec okresu) 11,4% 9,5% 12,1% 12,4% 12,5% 12,4% I-VII 2012 Produkcja Produkcja sprzedana przemysłu (mld zł) 826,0 860,8 854,9 945, ,7 659,4 Zmiana produkcji sprzedanej przemysłu 9,8% 2,5% -3,2% 9,8% 7,7% 1,4% Wskaźnik cen towarów i usług Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych 2,5% 4,2% 3,5% 2,6% 4,3% 4,0% Wskaźnik cen produkcji Wskaźnik cen produkcji sprzedanej przemysłu 2,0% 2,2% 3,4% 2,1% 7,6% 5,4% (I-VI 2012) Wskaźnik cen produkcji budowlano-montażowej 7,4% 4,8% 0,2% -0,1% 1,0% 1,1% (I-VI 2012) Przeciętne wynagrodzenia miesięczne brutto Nominalna zmiana miesięcznego wynagrodzenia brutto w sektorze przedsiębiorstw 9,2% 10,3% 4,4% 3,3% 5,0% 4,0% Nominalna zmiana miesięcznego wynagrodzenia brutto w przetwórstwie przemysłowym 9,7% 9,1% 3,9% 5,3% 5,5% 5,2% Inwestycje zagraniczne Inwestycje zagraniczne (mld ) 17,2 10,1 10,0 7,2 12,0-1,7 (I kw. 2012) * dane wstępne Źródło: GUS, NBP, 2012 Wskaźniki finansowe VI 2012 VII 2012 $1=PLN 1 2,9634 3,4399 3,4061 1=PLN 1 4,1198 4,3072 4,1896 Stopa dyskontowa 2 4,00% 4,00% 4,00% Stopa lombardowa 2 6,00% 6,25% 6,25% 1 - Kurs średni 2 - Wartość na koniec okresu Źródło: NBP, 2012 Podstawowe wskaźniki makroekonomiczne - prognoza I kw II kw III kw PKB 3,5% 3,2% 2,6% PKB 2,9% 2,8% 3,7% Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych 3,9% 2,9% 2,7% Wskaźnik cen produkcji sprzedanej przemysłu 4,2% 2,6% 2,7% 1=PLN (stan na koniec okresu) 4,22 4,09 3,95 Źródło: PMR Publications na podstawie prognoz Bank Pocztowy, BGK, BOS Bank, BZ WBK, DM BOS, ING TFI, Nordea Bank, Pekao SA, PKO BP, X-Trade Brokers (średnie prognoz; uaktualnienie - kwiecień 2012)

Rynek Mieszkań. Nowych IIMieszkań. Rynek Nowych. kwartał 2014 r. III kwartał 2012 r.

Rynek Mieszkań. Nowych IIMieszkań. Rynek Nowych. kwartał 2014 r. III kwartał 2012 r. Rynek Nowych Rynek Mieszkań Nowych IIMieszkań kwartał 2014 r. III kwartał 2012 r. str. 02 Na podstawie analizowanych danych przewidujemy: możliwe wzrosty cen w największych polskich miastach, szczególnie

Bardziej szczegółowo

RYNEK POWIERZCHNI MAGAZYNOWYCH W POLSCE

RYNEK POWIERZCHNI MAGAZYNOWYCH W POLSCE RYNEK POWIERZCHNI II KWARTAŁ 215 Pustostany [mkw.] Wskaźnik pustostanów[%] mkw. mkw. RYNEK POWIERZCHNI II KWARTAŁ 215 W drugim kwartale br. odnotowano dalszy wzrost aktywności najemców i deweloperów na

Bardziej szczegółowo

Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w III kwartale 2013 roku. Warszawa, 14 listopada 2013 r.

Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w III kwartale 2013 roku. Warszawa, 14 listopada 2013 r. Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. w III kwartale 2013 roku Warszawa, 14 listopada 2013 r. 2 Spis treści Rynek budowlany w Polsce w III kw. 2013 3 Wyniki finansowe w III kwartale 2013 r. 11

Bardziej szczegółowo

Rynek nowych mieszkań w III kwartale 2015 r. Przewidujemy: Zwiększenie popytu związane z nowelizacją programu MdM Utrzymanie się przyrostu podaży

Rynek nowych mieszkań w III kwartale 2015 r. Przewidujemy: Zwiększenie popytu związane z nowelizacją programu MdM Utrzymanie się przyrostu podaży Rynek nowych mieszkań w III kwartale 2015 r. Przewidujemy: Zwiększenie popytu związane z nowelizacją programu MdM Utrzymanie się przyrostu podaży nowych mieszkań Umiarkowane wzrosty cen nowych mieszkań

Bardziej szczegółowo

RYNEK POWIERZCHNI MAGAZYNOWYCH W POLSCE

RYNEK POWIERZCHNI MAGAZYNOWYCH W POLSCE RYNEK POWIERZCHNI I KWARTAŁ 215 Pustostany [mkw.] Wskaźnik pustostanów [%] mkw. mkw. RYNEK POWIERZCHNI I KWARTAŁ 215 W pierwszym kwartale br. odnotowano wyraźny wzrost aktywności najemców i deweloperów

Bardziej szczegółowo

Budownictwo w Polsce wzrośnie o 11% w 2011 r.

Budownictwo w Polsce wzrośnie o 11% w 2011 r. FREE ARTICLE Budownictwo w Polsce wzrośnie o 11% w 2011 r. Źródło: Raport Sektor budowlany w Polsce, I połowa 2011 Prognozy rozwoju na lata 2011-2013 Maj 2011 Bartłomiej Sosna, Starszy analityk rynku budowlanego

Bardziej szczegółowo

II. BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE

II. BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE II. BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE 1. Mieszkania oddane do eksploatacji w 2007 r. 1 Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w Polsce w 2007 r. oddano do użytku 133,8 tys. mieszkań, tj. o około 16% więcej

Bardziej szczegółowo

PMR. Budownictwo mieszkaniowe w Polsce: 50% wzrost do 17 mld zł w 2008 r. www.rynekbudowlany.com

PMR. Budownictwo mieszkaniowe w Polsce: 50% wzrost do 17 mld zł w 2008 r. www.rynekbudowlany.com Budownictwo mieszkaniowe w Polsce: 50% wzrost do 17 mld zł w 2008 r. Źródło: Raport Budownictwo mieszkaniowe w Polsce 2008. Prognozy na lata 2008-2011 Bartłomiej Sosna Sierpień 2008 PMR P U B L I C A T

Bardziej szczegółowo

Rynek mieszkaniowy w głównych miastach Polski. II kwartał 2008

Rynek mieszkaniowy w głównych miastach Polski. II kwartał 2008 Rynek mieszkaniowy w głównych miastach Polski II kwartał 28 Podaż 2 W pierwszej połowie bieżącego roku na rynku mieszkaniowym w Polsce nastąpiła zmiana w relacji popytu względem podaży. Popyt na mieszkania,

Bardziej szczegółowo

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI prze- POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI Maj 2013 W SKRÓCIE KREDYTY HIPOTECZNE Już 8 miesiąc z rzędu oprocentowanie kredytów hipotecznych w złotych spada. Przeciętnie wynosi już tylko 4,59%. Od września ubiegłego

Bardziej szczegółowo

Rynek. Nowych Mieszkań. Rynek Nowych. Mieszkań. III kwartał 2012 r.

Rynek. Nowych Mieszkań. Rynek Nowych. Mieszkań. III kwartał 2012 r. Rynek Nowych Rynek Mieszkań Nowych III kwartał 213 r. Mieszkań III kwartał 212 r. str. 2 Na podstawie analizowanych danych przewidujemy: utrzymanie stabilnego poziomu cen, możliwe wzrosty dla szczególnie

Bardziej szczegółowo

W SKRÓCIE: Średnia marża kredytów w MdM jest najwyższa w historii i wynosi 2,08%

W SKRÓCIE: Średnia marża kredytów w MdM jest najwyższa w historii i wynosi 2,08% Grudzień 2015 W SKRÓCIE: Średnia marża kredytów w MdM jest najwyższa w historii i wynosi 2,08% Podwyżki marż od grudnia wprowadziły Pekao, mbank, Deutsche Bank i Euro Bank. Od stycznia wprowadzi je również

Bardziej szczegółowo

Stan i perspektywy rozwoju rynku nieruchomości niemieszkalnych w Polsce w 2012 r.

Stan i perspektywy rozwoju rynku nieruchomości niemieszkalnych w Polsce w 2012 r. Departament Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Stan i perspektywy rozwoju rynku nieruchomości niemieszkalnych w Polsce w 2012 r. 26.03.2012 r. Warszawa Opracowali: Monika Orłowska tel. 22 860 54 09

Bardziej szczegółowo

Raport Instytutu Gospodarki Nieruchomościami na temat sytuacji mieszkaniowej w Polsce

Raport Instytutu Gospodarki Nieruchomościami na temat sytuacji mieszkaniowej w Polsce Monika Kramek 2012 Raport Instytutu Gospodarki Nieruchomościami na temat sytuacji mieszkaniowej w Polsce Dane statystyczne Według wstępnych danych GUS, w okresie styczeń-maj 2012 r. oddano do użytkowania

Bardziej szczegółowo

Raport upadłości polskich firm D&B Poland / II kwartał 2011 roku

Raport upadłości polskich firm D&B Poland / II kwartał 2011 roku Raport upadłości polskich firm D&B Poland / II kwartał roku W pierwszych sześciu miesiącach roku sądy gospodarcze ogłosiły upadłość 307 polskich przedsiębiorstw. Tym samym blisko 12 tys. Polaków straciło

Bardziej szczegółowo

Rozdział 8. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw

Rozdział 8. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw Melania Nieć, Maja Wasilewska, Joanna Orłowska Rozdział 8. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw Struktura podmiotowa Województwo dolnośląskie W 2012 r. w systemie REGON w województwie dolnośląskim

Bardziej szczegółowo

W SKRÓCIE: Początek roku to okres mniejszej aktywności potencjalnych nabywców. Skutkuje to dłuższym niż zwykle czasem oczekiwania na transakcję.

W SKRÓCIE: Początek roku to okres mniejszej aktywności potencjalnych nabywców. Skutkuje to dłuższym niż zwykle czasem oczekiwania na transakcję. W SKRÓCIE: Od listopada marż nie podniosły tylko Bank Millennium i PKO BP PKO BP obniżył marże o 0,1 p.p., ale tylko posiadaczom wysokiego wkładu własnego BZ WBK wprowadził pierwszą ofertę kredytu ze stałym

Bardziej szczegółowo

Raport 29 stycznia 2013. Nie każde mieszkanie kupimy taniej niż rok temu

Raport 29 stycznia 2013. Nie każde mieszkanie kupimy taniej niż rok temu Raport 29 stycznia 2013 Nie każde mieszkanie kupimy taniej niż rok temu Od początku 2012 roku ceny mieszkań w większości dużych polskich miast wyraźnie spadły. Najwięcej, bo aż ponad 10 procent ceny zaoszczędzili

Bardziej szczegółowo

DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA PRZEDSIĘBIORSTW O LICZBIE PRACUJĄCYCH DO 9 OSÓB W 2008 R.

DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA PRZEDSIĘBIORSTW O LICZBIE PRACUJĄCYCH DO 9 OSÓB W 2008 R. Warszawa, 2009.10.16 DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA PRZEDSIĘBIORSTW O LICZBIE PRACUJĄCYCH DO 9 OSÓB W 2008 R. W Polsce w 2008 r. prowadziło działalność 1780 tys. przedsiębiorstw o liczbie pracujących do 9 osób

Bardziej szczegółowo

Ewolucja poziomu zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw

Ewolucja poziomu zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw Biuletyn Obserwatorium Regionalnych Rynków Pracy KPP Numer 4 Ewolucja poziomu zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw Czerwiec był piątym kolejnym miesiącem, w którym mieliśmy do czynienia ze spadkiem

Bardziej szczegółowo

Raport upadłości polskich firm D&B Poland / I kwartał 2011 roku

Raport upadłości polskich firm D&B Poland / I kwartał 2011 roku Raport upadłości polskich firm D&B Poland / I kwartał 2011 roku W I kwartale 2011 roku sądy gospodarcze ogłosiły upadłość 145 polskich przedsiębiorstw. W porównaniu do analogicznego okresu w roku ubiegłego,

Bardziej szczegółowo

Kondycja polskiego sektora bankowego w drugiej połowie 2012 roku. Podsumowanie wyników polskich banków za I półrocze

Kondycja polskiego sektora bankowego w drugiej połowie 2012 roku. Podsumowanie wyników polskich banków za I półrocze Kondycja polskiego sektora bankowego w drugiej połowie 2012 roku. Podsumowanie wyników polskich banków za I półrocze Polskie banki osiągnęły w I półroczu łączny zysk netto na poziomie 8,04 mld zł, po wzroście

Bardziej szczegółowo

Liczba transakcji lokalami mieszkalnymi w latach 2006-2008

Liczba transakcji lokalami mieszkalnymi w latach 2006-2008 ZAKOPANE RYNEK MIESZKAŃ Miasto Zakopane słynące z turystyki wysokogórskiej jest wciąż w centrum zainteresowania inwestorów zarówno indywidualnych jak i developerów, firm i spółek handlowych, budujących

Bardziej szczegółowo

KREDYTY HIPOTECZNE. Tab. 1 10 najtańszych kredytów w PLN z wkładem własnym

KREDYTY HIPOTECZNE. Tab. 1 10 najtańszych kredytów w PLN z wkładem własnym Listopad 2013 W SKRÓCIE: KREDYTY HIPOTECZNE Nie mamy dobrych informacji dla osób planujących w najbliższym czasie zaciągnięcie kredytu hipotecznego. Po raz kolejny banki podwyższyły marże kredytowe. Tym

Bardziej szczegółowo

Podsumowanie III kwartałów 2011 roku na rynku nowych nieruchomości mieszkaniowych. Raport portalu RynekPierwotny.com

Podsumowanie III kwartałów 2011 roku na rynku nowych nieruchomości mieszkaniowych. Raport portalu RynekPierwotny.com INFORMACJA PRASOWA Warszawa, 1 grudnia 2011 Podsumowanie III kwartałów 2011 roku na rynku nowych nieruchomości mieszkaniowych Raport portalu RynekPierwotny.com Choć obecnie wydawanych jest coraz mniej

Bardziej szczegółowo

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI prze- POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI Sierpień 2012 W SKRÓCIE KREDYTY HIPOTECZNE W lipcu aż 7 banków podwyższyło marże kredytowe, a obniżki dokonał tylko jeden. Już drugi miesiąc z rzędu rosną marże w mbanku

Bardziej szczegółowo

Tendencje rozwoju sektora nieruchomości mieszkaniowych w Polsce

Tendencje rozwoju sektora nieruchomości mieszkaniowych w Polsce Tendencje rozwoju sektora nieruchomości mieszkaniowych w Polsce Jacek Łaszek Kraków, maj 211 r. 2 Stabilizacja cen na rynku mieszkaniowym, ale na wysokim poziomie Ofertowe ceny mieszkań wprowadzonych pierwszy

Bardziej szczegółowo

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI prze- POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI Wrzesień 2012 W SKRÓCIE KREDYTY HIPOTECZNE W sierpniu nie odnotowaliśmy ani jednej obniżki marż. Pojawiły się natomiast kolejne podwyżki wyniosły przeciętną marżę kredytów

Bardziej szczegółowo

MAZOWIECKI RYNEK PRACY IV KWARTAŁ 2014 IV KWARTAŁ 2014 NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

MAZOWIECKI RYNEK PRACY IV KWARTAŁ 2014 IV KWARTAŁ 2014 NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE MAZOWIECKI RYNEK PRACY IV KWARTAŁ 2014 IV KWARTAŁ 2014 NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE Na Mazowszu nie pracowało 42,4% ludności w wieku 15 lat i więcej co oznacza poprawę sytuacji w ujęciu rocznym. W województwie

Bardziej szczegółowo

W SKRÓCIE: Początek roku to okres mniejszej aktywności potencjalnych nabywców. Skutkuje to dłuższym niż zwykle czasem oczekiwania na transakcję.

W SKRÓCIE: Początek roku to okres mniejszej aktywności potencjalnych nabywców. Skutkuje to dłuższym niż zwykle czasem oczekiwania na transakcję. W SKRÓCIE: Od listopada marż nie podniosły tylko Bank Millennium i PKO BP PKO BP obniżył marże o 0,1 p.p., ale tylko posiadaczom wysokiego wkładu własnego BZ WBK wprowadził pierwszą ofertę kredytu ze stałym

Bardziej szczegółowo

Wybrane wyniki badań dotyczących perspektyw rozwoju rynku kredytów mieszkaniowych w Polsce do 2015 roku zrealizowanych przez IBnGR

Wybrane wyniki badań dotyczących perspektyw rozwoju rynku kredytów mieszkaniowych w Polsce do 2015 roku zrealizowanych przez IBnGR Wybrane wyniki badań dotyczących perspektyw rozwoju rynku kredytów mieszkaniowych w Polsce do 2015 roku zrealizowanych przez IBnGR Gdańsk, marzec 2013 Scenariusz rozwoju rynku kredytów mieszkaniowych w

Bardziej szczegółowo

CZERWIEC 2008 RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI

CZERWIEC 2008 RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI CZERWIEC 2008 ANALIZA DANYCH OFERTOWYCH Z SERWISU GAZETADOM.PL Miesięczny przegląd rynku mieszkaniowego w wybranych miastach Polski jest przygotowywany na podstawie danych ofertowych zamieszczanych w serwisie

Bardziej szczegółowo

Prezentacja dla inwestorów ULMA Construccion Polska S.A. 21 sierpnia 2012 r.

Prezentacja dla inwestorów ULMA Construccion Polska S.A. 21 sierpnia 2012 r. Prezentacja dla inwestorów ULMA Construccion Polska S.A. 21 sierpnia 2012 r. 1 Spis treści Rynek budowlany w Polsce w I półroczu 2012 r. slajdy 3-8 Wyniki finansowe za I półrocze 2012 r. slajdy 9-12 2

Bardziej szczegółowo

Rozdział 4. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw. Województwo dolnośląskie

Rozdział 4. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw. Województwo dolnośląskie Melania Nieć, Joanna Orłowska, Maja Wasilewska Rozdział 4. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw Województwo dolnośląskie Struktura podmiotowa przedsiębiorstw aktywnych W 2013 r. o ponad

Bardziej szczegółowo

Rynek Powierzchni Magazynowych w Polsce. I kwartał 2016

Rynek Powierzchni Magazynowych w Polsce. I kwartał 2016 Rynek Powierzchni Magazynowych w Polsce mkw. mkw. Rynek Powierzchni Magazynowych w Polsce W pierwszym kwartale 216 roku odnotowano dalszy wzrost aktywności najemców i deweloperów na rynku nowoczesnych

Bardziej szczegółowo

W SKRÓCIE: nie powinniśmy spodziewać się podwyżek marż najniższego w historii poziomu 4,29% średnie ceny ofertowe nie spadły

W SKRÓCIE: nie powinniśmy spodziewać się podwyżek marż najniższego w historii poziomu 4,29% średnie ceny ofertowe nie spadły Listopad 2013 grudzień 2013 W SKRÓCIE: W najbliższym czasie nie powinniśmy spodziewać się podwyżek marż. W minionym miesiącu pojawiły się wyłącznie obniżki. Średnia marża kredytów z wysokim (25%) wkładem

Bardziej szczegółowo

Stan i prognoza koniunktury gospodarczej

Stan i prognoza koniunktury gospodarczej 222 df Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową przedstawia osiemdziesiąty piąty kwartalny raport oceniający stan koniunktury gospodarczej w Polsce (IV kwartał 2014 r.) oraz prognozy na lata 2015 2016 KWARTALNE

Bardziej szczegółowo

Rynek Mieszkań. Nowych IIMieszkań. Rynek Nowych. kwartał 2013 r. III kwartał 2012 r.

Rynek Mieszkań. Nowych IIMieszkań. Rynek Nowych. kwartał 2013 r. III kwartał 2012 r. Rynek Nowych Rynek Mieszkań Nowych IIMieszkań kwartał 2013 r. III kwartał 2012 r. str. 02 Na podstawie analizowanych danych przewidujemy: wyhamowanie dalszych spadków cen utrzymanie popytu na stabilnym

Bardziej szczegółowo

K O N I U N K T U R A G O S P O D A R C Z A Koniunktura w przemyśle, budownictwie, handlu i usługach w lipcu 2013 r.

K O N I U N K T U R A G O S P O D A R C Z A Koniunktura w przemyśle, budownictwie, handlu i usługach w lipcu 2013 r. Warszawa, 213 7 22 K O N I U N K T U R A G O S P O D A R C Z A Koniunktura w przemyśle, budownictwie, handlu i usługach w lipcu 213 r. Ogólny klimat koniunktury w przetwórstwie przemysłowym w lipcu oceniany

Bardziej szczegółowo

numer 01/2015 Monitor Budownictwa niezbędnik managerów branży budowlanej

numer 01/2015 Monitor Budownictwa niezbędnik managerów branży budowlanej numer 1/215 Monitor Budownictwa niezbędnik managerów branży budowlanej Wstęp Monitor Budownictwa (MB) to wydawane co dwa miesiące opracowania skierowane do managerów z branży budowlanej w Polsce. Analitycy

Bardziej szczegółowo

Mieszkania: ceny transakcyjne trzymają poziom

Mieszkania: ceny transakcyjne trzymają poziom RAPORT Open Finance, lipiec 2009 r. Mieszkania: ceny transakcyjne trzymają poziom W lipcu nie doszło do istotnego pogorszenia nastrojów na rynku mieszkaniowym, choć spodziewaliśmy się go od trzeciego kwartału.

Bardziej szczegółowo

RAPORT O STANIE SEKTORA MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW W POLSCE. Rozdział 8. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw

RAPORT O STANIE SEKTORA MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW W POLSCE. Rozdział 8. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw RAPORT O STANIE SEKTORA MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW W POLSCE Rozdział 8. Profile regionalne małych i średnich przedsiębiorstw Warszawa, 2011 Spis treści Województwo dolnośląskie...3 Województwo kujawsko-pomorskie...6

Bardziej szczegółowo

SYTUACJA SPOŁECZNO EKONOMICZNA W ŁODZI 2014

SYTUACJA SPOŁECZNO EKONOMICZNA W ŁODZI 2014 SYTUACJA SPOŁECZNO EKONOMICZNA W ŁODZI 2014 Łódź Kwiecień 2015 SPIS TREŚCI Ludność Ruch naturalny Wynagrodzenia Rynek pracy - zatrudnienie Rynek pracy - bezrobocie Przemysł Budownictwo Budownictwo mieszkaniowe

Bardziej szczegółowo

Mieszkanie wynajmiemy taniej niż rok temu

Mieszkanie wynajmiemy taniej niż rok temu 13 grud- Raport nia 2012 r. Mieszkanie wynajmiemy taniej niż rok temu W ciągu ostatniego roku stawki za wynajem mieszkania w większości dużych polskich miast spadły. Największych obniżek doświadczyli wynajmujący

Bardziej szczegółowo

Rynek wynajmu mieszkań - raport kwartalny za IV kw. 2008

Rynek wynajmu mieszkań - raport kwartalny za IV kw. 2008 Rynek wynajmu mieszkań - raport kwartalny za IV kw. 2008 Autor: Wynajem.pl i CEE Property Group 19.01.2009. Portal finansowy IPO.pl Stawki najmu mieszkań w największych polskich aglomeracjach rosną w tempie

Bardziej szczegółowo

Śniadanie prasowe Trendy na rynku kredytów dla ludności w 2015r. Grupa BIK

Śniadanie prasowe Trendy na rynku kredytów dla ludności w 2015r. Grupa BIK Śniadanie prasowe Trendy na rynku kredytów dla ludności w 2015r. Grupa BIK 1 Agenda Kredyty konsumpcyjne Wzrost wartości i spadek liczby udzielonych kredytów. Jakość na dobrym, stabilnym poziomie. Osłabienie

Bardziej szczegółowo

Warszawa, 12 maja 2016 roku

Warszawa, 12 maja 2016 roku Warszawa, 12 maja roku SPIS TREŚCI I. GŁÓWNE DANE FINANSOWE GRUPY ERBUD w r. oraz ISTOTNE ZDARZENIA I CZYNNIKI RYNKOWE MAJĄCE WPŁYW NA WYNIKI FINANSOWE. - 3 - II. CZYNNIKI ZEWNĘTRZNE I WEWNĘTRZNE ISTOTNE

Bardziej szczegółowo

MAZOWIECKI RYNEK PRACY I KWARTAŁ 2015 I KWARTAŁ 2015 NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

MAZOWIECKI RYNEK PRACY I KWARTAŁ 2015 I KWARTAŁ 2015 NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE MAZOWIECKI RYNEK PRACY I KWARTAŁ 2015 I KWARTAŁ 2015 NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE Na Mazowszu nie pracowało 43,2% ludności w wieku 15 lat i więcej co oznacza poprawę sytuacji w ujęciu rocznym. W województwie

Bardziej szczegółowo

Rynek Powierzchni Magazynowych w Polsce Q3 2015

Rynek Powierzchni Magazynowych w Polsce Q3 2015 Rynek Powierzchni Magazynowych w Polsce W trzecim kwartale br. odnotowano dalszy wzrost aktywności deweloperów na rynku nowoczesnych powierzchni przemysłowych i magazynowych w Polsce. Łączne zasoby nowoczesnej

Bardziej szczegółowo

Rynek Mieszkań. Nowych IMieszkań. Rynek Nowych. kwartał 2013 r. III kwartał 2012 r.

Rynek Mieszkań. Nowych IMieszkań. Rynek Nowych. kwartał 2013 r. III kwartał 2012 r. Rynek Nowych Rynek Mieszkań Nowych IMieszkań kwartał 2013 r. III kwartał r. str. 02 Na podstawie analizowanych danych przewidujemy: stabilizację cen w długim okresie dalszy spadek dynamiki podaży utrzymanie

Bardziej szczegółowo

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI prze- POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI Luty 2013 W SKRÓCIE KREDYTY HIPOTECZNE Stawka WIBOR jest niemal najniższa w historii. Jednocześnie ustabilizował się poziom oferowanych marż. Spada więc oprocentowanie

Bardziej szczegółowo

Warszawa. * mediana Źródło: Wynajem.pl. Źródło: Wynajem.pl

Warszawa. * mediana Źródło: Wynajem.pl. Źródło: Wynajem.pl IV kwartał 2008 Stawki najmu mieszkań w największych polskich aglomeracjach rosną w tempie dwucyfrowym nieprzerwanie od kilku lat. Obecnie za wynajem mieszkania dwupokojowego które jest najbardziej reprezentatywnym

Bardziej szczegółowo

Za kawalerkę, M3, M4 ile wyniesie rata kredytu w dużym mieście?

Za kawalerkę, M3, M4 ile wyniesie rata kredytu w dużym mieście? Raport Lion s Banku, 15.05.2014 r. Za kawalerkę, M3, M4 ile wyniesie rata kredytu w dużym mieście? W maju zakup mieszkania na kredyt był odrobinę droższy niż miesiąc wcześniej wynika z szacunków ekspertów

Bardziej szczegółowo

Stan i prognoza koniunktury gospodarczej

Stan i prognoza koniunktury gospodarczej 222 df Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową przedstawia osiemdziesiąty siódmy kwartalny raport oceniający stan koniunktury gospodarczej w Polsce ( kwartał 2015 r.) oraz prognozy na lata 2015 2016 KWARTALNE

Bardziej szczegółowo

Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. III kwartał 2014 r. Warszawa 14 listopada 2014 r.

Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. III kwartał 2014 r. Warszawa 14 listopada 2014 r. Wyniki finansowe ULMA Construccion Polska S.A. III kwartał 2014 r. Warszawa 14 listopada 2014 r. Spis treści 2 Rynek budowlany w Polsce w III kw. 2014 r. slajdy 3-10 Wyniki finansowe slajdy 11-15 3 Rynek

Bardziej szczegółowo

KREDYTY HIPOTECZNE. Jarosław Sadowski Expander Advisors

KREDYTY HIPOTECZNE. Jarosław Sadowski Expander Advisors Grudzień 2014 W SKRÓCIE: Po dwóch miesiącach obniżek marże ponownie wzrosły. Najszybciej rosły jednak dla kredytów z niskim wkładem własnym. Różnica miedzy nimi a kredytami z wysokim wkładem jest najwyższa

Bardziej szczegółowo

STYCZEŃ 2009 RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI

STYCZEŃ 2009 RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ STYCZEŃ 2009 ANALIZA DANYCH OFERTOWYCH Z SERWISU GAZETADOM.PL Miesięczny przegląd rynku mieszkaniowego w wybranych miastach Polski jest przygotowywany na podstawie danych

Bardziej szczegółowo

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI. Lipiec 2011

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI. Lipiec 2011 - POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI Lipiec 2011 W SKRÓCIE W tym roku średnie ceny transakcyjne mieszkań z rynku wtórnego wzrosły w pięciu na siedem analizowanych miast Łódź jest jedynym miastem, w którym znacząco

Bardziej szczegółowo

MAZOWIECKI RYNEK PRACY LUTY 2014 R.

MAZOWIECKI RYNEK PRACY LUTY 2014 R. MAZOWIECKI RYNEK PRACY LUTY 2014 R. Na koniec lutego 2014 r. stopa bezrobocia na Mazowszu pozostała na poziomie sprzed miesiąca (11,4%). Jak wynika z informacji publikowanych przez GUS, przeciętne zatrudnienie

Bardziej szczegółowo

Tab. 1 Kredyty w PLN z wkładem własnym 25% Kredyt na kwotę 300 tys. PLN, o pozycji decyduje koszt kredytu Koszt kredytu Bank. w pierwszych 5 latach

Tab. 1 Kredyty w PLN z wkładem własnym 25% Kredyt na kwotę 300 tys. PLN, o pozycji decyduje koszt kredytu Koszt kredytu Bank. w pierwszych 5 latach Czerwiec 2015 W SKRÓCIE: Tak niskiego oprocentowania kredytów hipotecznych, jakie było maju 2015 r., możemy już w przyszłości nie doświadczyć. Kredyty są obecnie łatwo dostępne. Wraz ze wzrostem oprocentowania

Bardziej szczegółowo

Stan i prognoza koniunktury gospodarczej

Stan i prognoza koniunktury gospodarczej 222 df Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową przedstawia osiemdziesiąty drugi kwartalny raport oceniający stan koniunktury gospodarczej w Polsce (I kwartał 2014 r.) oraz prognozy na lata 2014 2015 KWARTALNE

Bardziej szczegółowo

Wymogi dla warunków wspierania budownictwa mieszkaniowego

Wymogi dla warunków wspierania budownictwa mieszkaniowego Wymogi dla warunków wspierania budownictwa mieszkaniowego (1) Warunki ekonomiczne budownictwa czynszowego W celu określenia warunków ekonomicznych dla wspierania budownictwa czynszowego, przygotowana została

Bardziej szczegółowo

ANALIZA PŁAC SPECJALISTÓW

ANALIZA PŁAC SPECJALISTÓW ANALIZA PŁAC SPECJALISTÓW Przygotowana dla Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych Kontakt: Dział Analiz i Raportów Płacowych info@raportplacowy.pl www.raportplacowy.pl +48 12 350 56 00

Bardziej szczegółowo

R U C H B U D O W L A N Y

R U C H B U D O W L A N Y , GŁÓWNY URZĄD NADZORU BUDOWLANEGO R U C H B U D O W L A N Y w 214 roku Warszawa, luty 215 r. 1. Wprowadzenie Badania ruchu budowlanego w Głównym Urzędzie Nadzoru Budowlanego są prowadzone już od 1995

Bardziej szczegółowo

RYNEK MIESZKANIOWY STYCZEŃ 2016

RYNEK MIESZKANIOWY STYCZEŃ 2016 RYNEK MESZKANOWY STYCZEŃ Deweloperzy już od drugiej połowy 2013 roku cieszą się dobrymi wynikami sprzedażowymi, jednak dynamiczny wzrost sprzedaży mieszkań odnotowuje się od marca roku, kiedy to Rada Polityki

Bardziej szczegółowo

Rentowność najmu przebiła lokaty i obligacje

Rentowność najmu przebiła lokaty i obligacje najmu przebiła lokaty i obligacje Autor: Emil Szweda, Bernard Waszczyk, Open Finance 13.09.2010. Portal finansowy IPO.pl Szczyt sezonu najmu, związany z napływem studentów na uczelnie i spadek oprocentowania

Bardziej szczegółowo

RYNEK MIESZKANIOWY PAŹDZIERNIK 2015

RYNEK MIESZKANIOWY PAŹDZIERNIK 2015 RYNEK MESZKANOWY PAŹDZERNK Deweloperzy już od drugiej połowy 2013 roku cieszą się dobrymi wynikami sprzedażowymi, jednak dynamiczny wzrost sprzedaży mieszkań odnotowuje się od marca r., kiedy to Rada Polityki

Bardziej szczegółowo

Piąty z rzędu wzrost cen mieszkań

Piąty z rzędu wzrost cen mieszkań KOMENTARZ Open Finance, 08.06.2010 r. Piąty z rzędu wzrost cen mieszkań Indeks cen mieszkań stworzony przez Open Finance wzrósł w maju po raz piąty z rzędu tym razem o 0,7 proc. Towarzyszył temu wzrost

Bardziej szczegółowo

RYNEK MIESZKANIOWY SIERPIEŃ 2015

RYNEK MIESZKANIOWY SIERPIEŃ 2015 X X X X X X X X X X RYNEK MESZKANOWY SERPEŃ Deweloperzy już od drugiej połowy 2013 roku cieszą się dobrymi wynikami sprzedażowymi, jednak dynamiczny wzrost sprzedaży mieszkań odnotowuje się od marca, kiedy

Bardziej szczegółowo

Polski Rynek Powierzchni Magazynowych I poł. 2008. Raport przygotowany przez Colliers International Poland

Polski Rynek Powierzchni Magazynowych I poł. 2008. Raport przygotowany przez Colliers International Poland Polski Rynek Powierzchni Magazynowych I poł. 2008 Raport przygotowany przez Colliers International Poland Podsumowanie Pierwsza połowa 2008 roku okazała się być dla rynku nieruchomości magazynowych bardzo

Bardziej szczegółowo

Koniunktura na kredyty

Koniunktura na kredyty Marzec PENGAB =. Wskaźnik Ocen. +. Wskaźnik Prognoz. -. -. Koniunktura na kredyty Index Pengab / / / Pengab wartość trendu cyklu / / / / / Ocena kredyty osób indywidualnych / / / / / / / / / / / / Listopadowy

Bardziej szczegółowo

W SKRÓCIE: W Krakowie średnie ceny mieszkań spadły już poniżej poziomu 6000 zł za mkw. Tam też kupuje się mieszkania o największej powierzchni.

W SKRÓCIE: W Krakowie średnie ceny mieszkań spadły już poniżej poziomu 6000 zł za mkw. Tam też kupuje się mieszkania o największej powierzchni. Kwiecień 2015 W SKRÓCIE: Bank BPH zaoferował kredyt z marżą wynoszącą zaledwie 0,85%, ale z wysoką prowizją 5%. Banki zaktualizowały WIBOR, w wyniku czego oprocentowanie spadło do najniższego poziomu w

Bardziej szczegółowo

Raport KRN.pl: Kupować czy wynajmować? Niniejszy raport został przygotowany przez specjalistów portalu nieruchomości KRN.pl.

Raport KRN.pl: Kupować czy wynajmować? Niniejszy raport został przygotowany przez specjalistów portalu nieruchomości KRN.pl. Niniejszy raport został przygotowany przez specjalistów portalu nieruchomości KRN.pl. Raport KRN.pl: Kupować czy wynajmować? Niniejszy raport został przygotowany przez specjalistów portalu nieruchomości

Bardziej szczegółowo

KREDYTY HIPOTECZNE. Tab. 1 Kredyty w PLN z wkładem własnym 10% Kredyt na kwotę 300 tys. PLN, o pozycji decyduje koszt kredytu

KREDYTY HIPOTECZNE. Tab. 1 Kredyty w PLN z wkładem własnym 10% Kredyt na kwotę 300 tys. PLN, o pozycji decyduje koszt kredytu Marzec 2014 W SKRÓCIE: Po raz kolejny wzrosły marże. Dla kredytów z minimalnym (5%) wkładem własnym średnia wynosi już 2%. Sytuacja na Ukrainie na szczęście tylko nieznacznie podwyższyła kurs franka szwajcarskiego.

Bardziej szczegółowo

Stan i prognoza koniunktury gospodarczej

Stan i prognoza koniunktury gospodarczej 222 df Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową przedstawia osiemdziesiąty szósty kwartalny raport oceniający stan koniunktury gospodarczej w Polsce (I kwartał 2015 r.) oraz prognozy na lata 2015 2016 KWARTALNE

Bardziej szczegółowo

Budownictwo mieszkaniowe a) w okresie I-XII 2013 r.

Budownictwo mieszkaniowe a) w okresie I-XII 2013 r. Warszawa, 17.1.214 r. Budownictwo mieszkaniowe a) w okresie I-XII 213 r. Według wstępnych danych, w okresie styczeń-grudzień 213 r. oddano do użytkowania 146122 mieszkania, tj. o 4,4% mniej niż w 212 r.

Bardziej szczegółowo

Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013. Wrocław, 9 kwietnia 2014

Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013. Wrocław, 9 kwietnia 2014 Raport o sytuacji mikro i małych firm w roku 2013 Wrocław, 9 kwietnia 2014 Już po raz czwarty Bank Pekao przedstawia raport o sytuacji mikro i małych firm 7 tysięcy wywiadów z właścicielami firm, Badania

Bardziej szczegółowo

RAPORT Szybko.pl i Expandera - Niezależnego Doradcy Finansowego

RAPORT Szybko.pl i Expandera - Niezależnego Doradcy Finansowego RAPORT Szybko.pl i Expandera - Niezależnego Doradcy Finansowego OFERTA KREDYTÓW HIPOTECZNYCH Styczeń 2010 W A R S Z A W A, K R A K Ó W, G D A Ń S K, P O Z N A Ń, W R O C Ł A W, K A T O W I C E, Ł Ó D Ź,

Bardziej szczegółowo

Ceny mieszkań spadły trzeci miesiąc z rzędu

Ceny mieszkań spadły trzeci miesiąc z rzędu RAPORT Open Finance, 11.01.2010 r. Ceny mieszkań spadły trzeci miesiąc z rzędu Indeks cen mieszkań opracowany przez Open Finance dla 16 największych polskich miast spadł w grudniu o 1 proc. Był to trzeci

Bardziej szczegółowo

SYTUACJA SPOŁECZNO EKONOMICZNA

SYTUACJA SPOŁECZNO EKONOMICZNA SYTUACJA SPOŁECZNO EKONOMICZNA W ŁODZI I POŁOWA 2015 R. Łódź grudzień 2015 SPIS TREŚCI Ludność Wynagrodzenia Rynek pracy - zatrudnienie Rynek pracy - bezrobocie Przemysł Budownictwo Budownictwo mieszkaniowe

Bardziej szczegółowo

RYNEK MIESZKANIOWY KWIECIEŃ 2015

RYNEK MIESZKANIOWY KWIECIEŃ 2015 X X X X X X X X X X RYNEK MESZKANOWY KWECEŃ Kwiecień był drugim rekordowym miesiącem pod względem sprzedaży mieszkań na rynku pierwotnym. Liczba sprzedanych mieszkań w ostatnim czasie większa była jedynie

Bardziej szczegółowo

Sytuacja na rynku kredytowym. wyniki ankiety do przewodniczących komitetów kredytowych I kwartał 2014 r.

Sytuacja na rynku kredytowym. wyniki ankiety do przewodniczących komitetów kredytowych I kwartał 2014 r. Sytuacja na rynku kredytowym wyniki ankiety do przewodniczących komitetów kredytowych I kwartał 2014 r. Sytuacja na rynku kredytowym wyniki ankiety do przewodniczących komitetów kredytowych I kwartał

Bardziej szczegółowo

RAPORT Szybko.pl i Expandera - Niezależnego Doradcy Finansowego

RAPORT Szybko.pl i Expandera - Niezależnego Doradcy Finansowego RAPORT Szybko.pl i Expandera - Niezależnego Doradcy Finansowego Analiza wtórnego rynku nieruchomości Prognozy na rok 2010 W A R S Z A W A, K R A K Ó W, G D A Ń S K, P O Z N A Ń, W R O C Ł A W, K A T O

Bardziej szczegółowo

Komunikat na temat uwarunkowań społeczno gospodarczych funkcjonowania przedsiębiorstw w kraju i województwie warmińsko - mazurskim

Komunikat na temat uwarunkowań społeczno gospodarczych funkcjonowania przedsiębiorstw w kraju i województwie warmińsko - mazurskim Komunikat na temat uwarunkowań społeczno gospodarczych funkcjonowania przedsiębiorstw w kraju i województwie warmińsko - mazurskim Kwiecień 2016 1. Rynek pracy w województwie warmińsko-mazurskim Liczba

Bardziej szczegółowo

W SKRÓCIE: W ciągu ostatniego miesiąca w 15 miastach ceny spadły, średnio o 1,3%.

W SKRÓCIE: W ciągu ostatniego miesiąca w 15 miastach ceny spadły, średnio o 1,3%. Listopad 2014 W SKRÓCIE: Oprocentowanie kredytów hipotecznych jest najniższe w historii. Dla kredytów z wysokim (25%) wkładem wynosi średnio 3,88% i najprawdopodobniej niższe już nie będzie. Po raz kolejny

Bardziej szczegółowo

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI prze- POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI Czerwiec 2012 W SKRÓCIE KREDYTY HIPOTECZNE Maj był kolejnym miesiącem, w którym podwyżki marż występowały znacznie częściej niż obniżki. Jedynym bankiem, który w minionym

Bardziej szczegółowo

RAPORT MIESIĘCZNY CZERWIEC 2014 r.

RAPORT MIESIĘCZNY CZERWIEC 2014 r. RAPORT MIESIĘCZNY CZERWIEC 2014 r. Zarząd Spółki Presto S.A. z siedzibą w Warszawie, działając w oparciu o pkt. 16 Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 293/2010 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

Bardziej szczegółowo

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI. Podsumowanie 2011 r.

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI. Podsumowanie 2011 r. - POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI Podsumowanie 2011 r. W SKRÓCIE KREDYTY HIPOTECZNE Mimo spadku marż przeciętne oprocentowanie kredytów hipotecznych wzrosło. W minionym roku o ok. 73 tys. zł zmniejszyła się

Bardziej szczegółowo

Plany Pracodawców. Wyniki 28. edycji badania 7 grudnia 2015 r.

Plany Pracodawców. Wyniki 28. edycji badania 7 grudnia 2015 r. Plany Pracodawców Wyniki 28. edycji badania 7 grudnia 2015 r. Plan raportu Metodologia badania Plany Pracodawców Wyniki 28. edycji badania ocena bieżącej sytuacji gospodarczej kraju a sytuacja finansowa

Bardziej szczegółowo

RYNEK MIESZKANIOWY W POLSCE IIIQ 2009

RYNEK MIESZKANIOWY W POLSCE IIIQ 2009 0 Smart Investments RYNEK MIESZKANIOWY W POLSCE IIIQ 2009 Listopad 2009 SPIS TREŚCI: -''./ '( )* +,-''./ $%!"##!"&& CEE Property Group Sp. z o.o. 0 RYNEK MIESZKANIOWY W POLSCE IIIQ 2009 1 RYNEK NIERUCHOMOŚCI

Bardziej szczegółowo

MINOX S.A. RAPORT MIESIĘCZNY GRUDZIEŃ

MINOX S.A. RAPORT MIESIĘCZNY GRUDZIEŃ MINOX S.A. RAPORT MIESIĘCZNY GRUDZIEŃ 2012 r. Zarząd Spółki z siedzibą w Warszawie, działając w oparciu o pkt. 16 Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 293/2010 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

Bardziej szczegółowo

GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY

GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY Departament Studiów Makroekonomicznych i Finansów Warszawa, 10 września 2013 r. Działalność przedsiębiorstw leasingowych w 2012 roku W badaniu uczestniczyło 125 przedsiębiorstw

Bardziej szczegółowo

Zrównoważony wzrost koniunktury

Zrównoważony wzrost koniunktury marzec PENGAB =. +. Zrównoważony wzrost koniunktury Wskaźnik Ocen. +. Wskaźnik Prognoz. -. Index Pengab Pengab wartość trendu cyklu / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Bardziej szczegółowo

POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW

POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW INFORMACJA SYGNALNA PORTFEL NALEŻNOŚCI POLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW Projekt badawczy: Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce oraz Krajowego Rejestru Długów Informacja sygnalna 1 PORTFEL NALEŻNOŚCI

Bardziej szczegółowo

Wynajem.pl Miesięczny raport rynku wynajmu mieszkań lipiec 2010

Wynajem.pl Miesięczny raport rynku wynajmu mieszkań lipiec 2010 Wynajem.pl Miesięczny raport rynku wynajmu mieszkań lipiec 2010 Na rynku wynajmu mieszkań w okresie wakacyjnym wciąż jest spokojnie i panuje tu urlopowe rozluźnienie. Powoli zaczyna się zauważać ruch wśród

Bardziej szczegółowo

PAŹDZIERNIK 2008 RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI

PAŹDZIERNIK 2008 RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ W WYBRANYCH MIASTACH POLSKI RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ RYNEK WTÓRNY I RYNEK NAJMU MIESZKAŃ PAŹDZIERNIK 2008 ANALIZA DANYCH OFERTOWYCH Z SERWISU GAZETADOM.PL Miesięczny przegląd rynku mieszkaniowego w wybranych miastach Polski

Bardziej szczegółowo

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI

POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI prze- POLSKI RYNEK NIERUCHOMOŚCI Kwiecień 2013 W SKRÓCIE KREDYTY HIPOTECZNE Po raz pierwszy w historii oprocentowanie kredytów hipotecznych w złotych spadło poniżej 5% i wynosi 4,89%. Łatwiej jest uzyskać

Bardziej szczegółowo

Tab. 1. Kredyty w PLN z wkładem własnym 25% Kredyt na kwotę 300 tys. PLN, o pozycji decyduje koszt kredytu Koszt kredytu Bank

Tab. 1. Kredyty w PLN z wkładem własnym 25% Kredyt na kwotę 300 tys. PLN, o pozycji decyduje koszt kredytu Koszt kredytu Bank Wrzesień 2015 W SKRÓCIE: Za kredyt z dopłatą można już kupić mieszkania z rynku wtórnego. Średnia marża kredytów z minimalnym (10%) wkładem jest najwyższa od 2010 r. Już za 4 miesiące do 15% wzrośnie minimalny

Bardziej szczegółowo