DEKRA w Polsce Ekspertyzy, opinie i audyty techniczne ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "DEKRA w Polsce Ekspertyzy, opinie i audyty techniczne ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO"

Transkrypt

1 Ekspertyzy, opinie i audyty techniczne ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO

2 DEKRA SE Witamy w DEKRA Działanie na rzecz bezpieczeństwa jest naszą statutową misją od 1925 roku Jedna z 5 firm ze światowej czołówki zajmujących się badaniami i certyfikacją Portfolio usług skierowanych dla branż automotive, industrial i personnel Długofalowe zobowiązanie społeczne do działania na rzecz zwiększania bezpieczeństwa drogowego Obsługujemy naszych Klientów na wszystkich kontynentach i w ponad 50 krajach Stabilny i atrakcyjny pracodawca dla ponad 35,000 pracowników na Świecie Wiarygodny partner dla społeczeństwa, klientów i pracowników Strona DEKRA 09/06/2015

3 AUTOMOTIVE INDUSTRIAL PERSONNEL DEKRA SE DEKRA Rozwój we wszystkich liniach biznesowych Przychody (cons.) w milionach euro DEKRA SE % DEKRA Automotive DEKRA Industrial DEKRA Personnel Pracownicy (stan na 31.12) Strona DEKRA 09/06/2015

4 Struktura organizacyjna DEKRA - dział budownictwo Zapewniamy obsługę przez regionalne biura zlokalizowane w największych miastach Polski Dyrektor Generalny Edward Jarmołowski Biuro WARSZAWA ul. Rzymowskiego Warszawa Biuro KRAKÓW ul. Puszkarska Kraków Biuro WROCŁAW Plac Solny Wrocław Biuro POZNAŃ ul. Św. Mikołaja Poznań WALDEMAR WAWSZCZAK Tel: GRZEGORZ WODA Tel: KAMIL KLAG Tel: EWA TOMAS- SZALLER Tel: Strona DEKRA 09/06/2015

5 Usługi dla inwestycji budowlanych Analiza założeń techniczno-ekonomicznych Stworzenie programu realizacji inwestycji Wdrożenie procedur zapewnienia bezpieczeństwa i jakości Organizacja przetargów, negocjacje i wybór wykonawców PLANOWANIE REALIZACJA INWESTYCJI Zarządzanie realizacją Koordynacja i nadzór BHP Nadzór inwestorski Kontrola jakości Odbiory robót Przekazanie obiektu do użytkowania Nadzór (monitor) bankowy Pozwolenia (koordynacja dokumentacji) Kontrole i audyty techniczna Przeglądy okresowe Kontrola BHP Ekspertyzy techniczne Usługi Due Diligence UŻYTKOWANIE OBIEKTU BUDŻET I ROZLICZENIA Przygotowanie budżetu Optymalizacja kosztów Bieżące rozliczanie inwestycji Zarządzanie roszczeniami Sporządzanie raportów finansowych Końcowe rozliczenie inwestycji Strona DEKRA 09/06/2015

6 Usługi eksperckie na etapie eksploatacji obiektów budowlanych Ekspertyzy Techniczne Opinie i Orzeczenia Techniczne Badania Diagnostyczne Audyty Strona DEKRA 09/06/2015

7 Usługi eksperckie Ekspertyzy techniczne Ekspertyzy techniczne konstrukcji budowlanych i inżynierskich w zakładach przemysłowych Ekspertyzy techniczne garaży podziemnych Ekspertyzy techniczne posadzek przemysłowych z projektem naprawy urządzeń Ekspertyzy ugięć i pęknięć elementów konstrukcyjnych wraz z projektem wzmocnienia lub naprawy Ekspertyzy nieszczelności pokryć dachowych oraz izolacji pionowych i poziomych Ekspertyzy techniczne wpływu oddziaływania realizowanych obiektów na zabudowę sąsiednią Ekspertyzy stanu technicznego obiektów po pożarze Ekspertyzy techniczne w zakresie usuwania wad Strona DEKRA 09/06/2015

8 Usługi eksperckie Opinie i orzeczenia techniczne Ocena prawidłowości i jakości wykonania robót budowlanych Ocena stanu technicznego obiektów budowlanych w zakresie bezpieczeństwa i warunków użytkowania Ocena stanu technicznego konstrukcji betonowych, stalowych, murowych i drewnianych Analiza rozwiązań projektowych konstrukcji stalowych i żelbetowych Analiza uszkodzenie konstrukcji Analiza zużycia obiektu Analiza awarii konstrukcji Analizy statyczno-dynamiczne ustrojów i elementów budowlanych Analiza zawilgocenia elementów budowlanych - posadzki, ściany, stropy - wraz z projektem naprawy uszkodzeń Analiza techniczna określająca możliwość dociążenia konstrukcji, nadbudowy, rozbudowy i zmiany przeznaczenia obiektu Analizy techniczne określające możliwość wykonania przebić przez elementy konstrukcyjne lub usunięcie elementów konstrukcyjnych wraz z projektem rozwiązań zastępczych Inwentaryzacja i analiza stanu technicznego fundamentów, murów oporowych, nasypów Strona DEKRA 09/06/2015

9 Usługi eksperckie Badania diagnostyczne Badania wytrzymałości betonu na ściskanie metodami nieniszczącymi Badanie konstrukcji stalowych metodami nieniszczącymi w celu określenia wymiarów i oszacowania wytrzymałości materiału Badanie wytrzymałości na odrywanie dla podłoży lub okładzin od podłoży Monitoring konstrukcji badanie ugięć i deformacji konstrukcji Pomiary wilgotności przegród budowlanych Określenie stopnia karbonatyzacji betonu Strona DEKRA 09/06/2015

10 Usługi eksperckie Audyty Audyty wielobranżowe dokumentacji projektowej pod kątem poprawności i zgodności zastosowanych rozwiązań z obowiązującymi przepisami Audyty wielobranżowe dokumentacji projektowej pod kątem optymalizacji Audyty termowizyjne w budownictwie, przemyśle oraz energetyce Audyty techniczne terenu i obiektów budowlanych w procesie wyboru lokalizacji nowych inwestycji Audyty techniczne dachów z uwagi na obciążenia śniegiem wraz z opracowaniem projektów usuwania śniegu Strona DEKRA 09/06/2015

11 Referencje Opinie i ekspertyzy techniczne Obiekt mieszkalny: Scandinavian BIP Zamawiający: Bouygues Polska Zakres usługi: ocena techniczna (technical due diligence) projektu budowlanego wraz z prezentacją Value Engineering Termin realizacji: 2015 Obiekty handlowe REAL region północny (6 lokalizacji) Zamawiający: Auchan Polska Sp. z o.o. Zakres usługi: ocena techniczna (technical due diligence) Termin realizacji: 2014 Sklepy SEPHORA w Polsce Zamawiający: SEPHORA Polska Sp. z o.o. Zakres usługi: przeglądy instalacji w obiektach wraz z doradztwem przy wyborze firmy serwisowej Termin realizacji: 2015 Dwór Artusa Zamawiający; ORBIS SA Zakres usługi: ekspertyza techniczna piwnic budynku Termin realizacji: 2014 Obiekty handlowe Carrefour (Zielona Góra, Łódź, Warszawa, Kraków, Bolesławiec, Chorzów) Zamawiający: Carrefour Polska Sp. z o.o. Zakres usługi: ocena techniczna (technical due diligence) Termin realizacji: 2014/2015 Faurecia Legnica Zamawiający: Faurecia Legnica SA Zakres usługi: ocena techniczna podczas realizacji Termin realizacji: 2012 Strona DEKRA 09/06/2015

12 Referencje Opinie i ekspertyzy techniczne Rezydencja BIAŁA Zamawiający: Yareal Polska Sp. z o.o. Zakres usługi: kontrola jakości elementów i robót budowlanych (technical due diligence) Termin realizacji: 2012 LEROY MERLIN Lublin Zamawiający: Leroy Merlin Polska Sp. z o.o. Zakres usług: kontrola techniczna dokumentacji konstrukcji stalowej wiaty Termin realizacji: 2013 Royal House, Warszawa, ul. Jana Kazimierza Zamawiający: Nexity Polska Sp. z o.o. Zakres usługi: ocena techniczna (technical due diligence) Termin realizacji: 2012 CH POGORIA Dąbrowa Górnicza Zamawiający: RD bud Sp. z o.o. Zakres usługi: ekspertyza dotycząca przyczyny powstawania uszkodzeń posadzki Termin realizacji: 2013 Obiekty handlowe ELECLERC (Ostrołęka, Ostrowiec Świętokrzyski, Oleśnica, Jastrzębie Zdrój, Racibórz, Malbork, Przemyśl, Chorzów, Ostrów Wielkopolski) Zamawiający: PERGRANSO Sp. z o.o. Zakres usługi: ocena techniczna obiektów oraz doradztwo w zakresie koniecznych prac naprawczych oraz technologii napraw Termin realizacji: 2014/2015 Obiekt mieszkalny Żoliborz Zamawiający: Warszawska Spółdzielnia Mieszkaniowa Zakres usługi: ekspertyza techniczna dotycząca przyczyn powstawania przecieków Termin realizacji: 2013 Strona DEKRA 09/06/2015

13 Referencje Opinie i ekspertyzy techniczne Auchan Katowice Zamawiający: Auchan Polska Sp. z o.o. Zakres usługi: opnie techniczna dotycząca wzmocnienia stropu Termin realizacji: 2013 Centrum Logistyczne Auchan Wolbórz Zamawiający: Auchan Polska Sp. z o.o. Zakres usługi: opinia techniczna dotycząca projektu drenażu hali magazynowej Termin realizacji: 2012 Baza transportowa ORBIS Zamawiający: ORBIS SA Zakres usługi: ekspertyza stanu technicznego parkingu bazy transportowej Orbis w Warszawie Termin realizacji: 2013 Auchan Żory Zamawiający: Auchan Polska Sp. z o.o Zakres usługi: ekspertyza techniczna dotycząca przyczyn powstawania uszkodzeń posadzki Termin realizacji: 2012 DECATHLON Katowice Zamawiający: Decathlon Sp. z o.o Zakres usługi: ekspertyza techniczna dotycząca wzmocnienia konstrukcji parkingu wielopoziomowego Termin realizacji: 2012 Castorama Lublin Zamawiający: Castorama Polska Sp. z o.o. Zakres usługi: opinia techniczna dotycząca wykonania kanalizacji sanitarnej Termin realizacji: 2012 Strona DEKRA 09/06/2015

14 Zapraszamy do kontaktu KRAKÓW GRZEGORZ WODA Koordynator nadzorów inwestorskich Kom Tel Fax WARSZAWA WALDEMAR WAWSZCZAK Kierownik Działu budownictwa Kom Tel Fax Grupa DEKRA w Polsce KRAKÓW ul. Puszkarska 9 Tel.: Fax: WARSZAWA ul. Rzymowskiego 28 Tel.: Fax: WROCŁAW Plac Solny 20 Tel.: do 78 Fax: POZNAŃ ul. Św. Michała 43 Tel.: Fax: Strona DEKRA 09/06/2015

15 Dziękujemy za uwagę! Strona DEKRA 09/06/2015

DEKRA w Polsce Przeglądy Techniczne ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO

DEKRA w Polsce Przeglądy Techniczne ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO Przeglądy Techniczne ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO DEKRA SE Witamy w DEKRA Działanie na rzecz bezpieczeństwa jest naszą statutową misją od 1925 roku Jedna z 5 firm ze światowej czołówki zajmujących się badaniami

Bardziej szczegółowo

DEKRA w Polsce ZARZĄDZANIE REALIZACJĄ INWESTYCJI/Nadzór Inwestorski ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO

DEKRA w Polsce ZARZĄDZANIE REALIZACJĄ INWESTYCJI/Nadzór Inwestorski ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO ZARZĄDZANIE REALIZACJĄ INWESTYCJI/Nadzór Inwestorski ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO DEKRA SE Witamy w DEKRA Działanie na rzecz bezpieczeństwa jest naszą statutową misją od 1925 roku Jedna z 5 firm ze światowej

Bardziej szczegółowo

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty przemysłowe

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty przemysłowe Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO DEKRA SE Witamy w DEKRA DEKRA to światowy lider usług dla branży budowlanej, przemysłu, rzeczoznawstwa i rozwoju

Bardziej szczegółowo

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty przemysłowe

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty przemysłowe Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO DEKRA SE Witamy w DEKRA DEKRA to światowy lider usług dla przemysłu, certyfikacji systemów zarządzania, badań

Bardziej szczegółowo

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty przemysłowe

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty przemysłowe Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO DEKRA SE Witamy w DEKRA DEKRA to światowy lider usług dla branży budowlanej, przemysłu, rzeczoznawstwa i rozwoju

Bardziej szczegółowo

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty handlowe, biurowe, mieszkalne

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty handlowe, biurowe, mieszkalne Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO Obiekty handlowe, biurowe, mieszkalne DEKRA SE Witamy w DEKRA DEKRA to światowy lider usług dla branży budowlanej,

Bardziej szczegółowo

Grupa DEKRA w Polsce ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO

Grupa DEKRA w Polsce ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO Grupa DEKRA w Polsce ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO DEKRA SE Witamy w DEKRA DEKRA to światowy lider usług dla przemysłu, certyfikacji systemów zarządzania, badań wyrobów, odbiorów technicznych, rzeczoznawstwa,

Bardziej szczegółowo

projektowanie, nadzory, ekspertyzy

projektowanie, nadzory, ekspertyzy projektowanie, nadzory, ekspertyzy FIRMIE Chętnie Pracownie Inżynierskie SOCHA to firma, która z powodzeniem funkcjonuje na rynku inwestycji budowlanych. Główny przedmiot naszej działalności to szeroko

Bardziej szczegółowo

Kompleksowe zarządzanie projektem inwestycyjnym

Kompleksowe zarządzanie projektem inwestycyjnym P R O J E C T & C O N S T R U C T I O N M A N A G E M E N T Kompleksowe zarządzanie projektem inwestycyjnym J e ś l i p r i o r y t e t y K l i e n t ó w n i e są naszymi p r i o r y t e t a m i, n i e

Bardziej szczegółowo

Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu

Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu Generalny Wykonawca Budujemy wspólną przyszłość Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu www.cfe.com.pl Tel. +4822 4561600 Fax: +4822 4561601 Struktura organizacyjna - CFE Wstęp CFE Polska jest przedsiębiorstwem

Bardziej szczegółowo

Budujemy wartość dla Państwa satysfakcji

Budujemy wartość dla Państwa satysfakcji SZTUKA BUDOWANIA Szanowni Państwo Na początku 2006 roku grupa przyjaciół powołała do życia Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Budowlane PROFBUD sp. z o.o., mające działać na rynku budowlanym montażu konstrukcji

Bardziej szczegółowo

SPIS ZAWARTOŚCI OPRACOWANIA

SPIS ZAWARTOŚCI OPRACOWANIA SPIS ZAWARTOŚCI OPRACOWANIA 1. Opis techniczny 2. Dokumenty formalno prawne 3. rys. nr 1 Wejście główne (A) skala 1 : 50 / 1 : 25 4. rys. nr 2 Wiatrołap (B) skala 1 : 50 / 1 : 25 5. Ekspertyza techniczna

Bardziej szczegółowo

EKSPERTYZA TECHNICZNA

EKSPERTYZA TECHNICZNA ul. Węgierska 247 33-300 Nowy Sącz NIP 734-313-53-35 tel./fax 18 442 99 95 kom. 605 627 024 gargasmarcin@wp.pl EKSPERTYZA TECHNICZNA Temat: Przebudowa i remont wraz z ociepleniem budynku Pawilonu Gimnastyki

Bardziej szczegółowo

KARTA MODUŁU KSZTAŁCENIA

KARTA MODUŁU KSZTAŁCENIA I. 1 Nazwa modułu kształcenia Eksploatacja i remonty budynków KARTA MODUŁU KSZTAŁCENIA Informacje ogólne 2 Nazwa jednostki prowadzącej moduł Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II,Katedra Nauk

Bardziej szczegółowo

Opis przedmiotu zamówienia

Opis przedmiotu zamówienia Załącznik nr 1 do SIWZ nr ref.: DOA-ZP-V.271.69.2014 Opis przedmiotu zamówienia 1.Przedmiot zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): Główny kod CPV: 71.24.70.00-1 Nadzór nad robotami budowlanymi

Bardziej szczegółowo

Nadzory inwestorskie we wszystkich branżach. Koordynacja budów. Ocena stanu technicznego istniejących obiektów

Nadzory inwestorskie we wszystkich branżach. Koordynacja budów. Ocena stanu technicznego istniejących obiektów PREZENTACJA FIRMY Nadzory inwestorskie we wszystkich branżach Koordynacja budów Ocena stanu technicznego istniejących obiektów O FIRMIE Rozpoczęta w 2003 roku działalność VATRA GROUP oraz uczestnictwo

Bardziej szczegółowo

O firmie Oferta Realizacje Referencje. Listopad 2009

O firmie Oferta Realizacje Referencje. Listopad 2009 Prezentacja firmy O firmie Oferta Realizacje Referencje Listopad 2009 O firmie Firma ProfiHouse powstała w 2004 (zarejestrowana wówczas jako PDKT Bud). W 2008 w trakcie zmiany wizerunku poprzednia nazwa

Bardziej szczegółowo

projektowanie, nadzory, ekspertyzy

projektowanie, nadzory, ekspertyzy projektowanie, nadzory, ekspertyzy FIRMIE Chętnie Pracownie Inżynierskie SOCHA to firma, która z powodzeniem funkcjonuje na rynku inwestycji budowlanych. Główny przedmiot naszej działalności to szeroko

Bardziej szczegółowo

WYKAZ RYSUNKÓW KONSTRUKCYJNYCH

WYKAZ RYSUNKÓW KONSTRUKCYJNYCH WYKAZ RYSUNKÓW KONSTRUKCYJNYCH 1. SZYB WINDY PIWNICA 2. SZYB WINDY PARTER 3. SZYB WINDY 1 PIĘTRO 4. SZYB WINDY PODDASZE 5. FUNDAMENT SZYBU WINDY RZUT 6. FUNDAMENT SZYBU WINDY PRZEKRÓJ 7. STROP SZYBU WINDY

Bardziej szczegółowo

Poziom wymagań na ocenę dostateczną (podstawowych). Uczeń potrafi: -klasyfikuje fundamenty wg różnych kryteriów -wylicza rodzaje izolacji

Poziom wymagań na ocenę dostateczną (podstawowych). Uczeń potrafi: -klasyfikuje fundamenty wg różnych kryteriów -wylicza rodzaje izolacji WYMAGANIA EDUKACYJNE Z PRZEDMIOTU: Organizacja robót klasa III Podstawa opracowania: PROGRAM NAUCZANIA DLA ZAWODU TECHNIK BUDOWNICTWA 311204 Dział programowy ORGANIZACJA I KONTROLA ROBÓT BUDOWLANYCH STANU

Bardziej szczegółowo

USŁUGI BUDOWLANE Z ZAKRESU PROJEKTOWANIA I NADZOROWANIA ADAM NOSSOL WALCE UL. LIPOWA 4

USŁUGI BUDOWLANE Z ZAKRESU PROJEKTOWANIA I NADZOROWANIA ADAM NOSSOL WALCE UL. LIPOWA 4 DO PROJEKTU PRZEBUDOWA KLATKI SCHODOWEJ W BUDYNKU ŁAMIARNI Inwestor: Lokalizacja: 1. Podstawa opracowania Podstawę opracowania stanowią : GÓRAŻDŻE CEMENT S.A. W CHORULI, UL. CEMENTOWA 1, 47-316 CHORULA

Bardziej szczegółowo

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty handlowe, biurowe, mieszkalne

Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO. Obiekty handlowe, biurowe, mieszkalne Grupa DEKRA w Polsce Wsparcie dla inwestorów w branży budowlanej ZAPEWNIAMY BEZPIECZEŃSTWO Obiekty handlowe, biurowe, mieszkalne DEKRA SE Witamy w DEKRA DEKRA to światowy lider usług dla przemysłu, certyfikacji

Bardziej szczegółowo

METODOLOGIA WYKONANIA INWENTARYZACJI BUDOWLANEJ

METODOLOGIA WYKONANIA INWENTARYZACJI BUDOWLANEJ Zamawiający: MIASTO ŁÓDŹ REPREZENTOWANE PRZEZ BIURO DS. REWITALIZACJI I ROZWOJU ZABUDOWY MIASTA 90-131 ŁÓDŹ, UL. PIOTRKOWSKA 171 Temat: Tytuł opracowania: PROGRAM PILOTAŻOWY DOTYCZĄCY REWITALIZACJI: OPRACOWANIE

Bardziej szczegółowo

Wydział Inżynierii Lądowej i Środowiska. Gdańsk, 2010

Wydział Inżynierii Lądowej i Środowiska. Gdańsk, 2010 Politechnika Gdańska Wydział Inżynierii Lądowej i Środowiska PODSTAWY BUDOWNICTWA PLANSZE DYDAKTYCZNE Michał ł Wójcik Gdańsk, 2010 ZAWARTOŚĆ Ogólne zagadnienia dotyczące budownictwa: podstawowe definicje,

Bardziej szczegółowo

BADANIA UZUPEŁNIONE SYMULACJĄ NUMERYCZNĄ PODSTAWĄ DZIAŁANIA EKSPERTA

BADANIA UZUPEŁNIONE SYMULACJĄ NUMERYCZNĄ PODSTAWĄ DZIAŁANIA EKSPERTA dr inż. Paweł Sulik Zakład Konstrukcji i Elementów Budowlanych BADANIA UZUPEŁNIONE SYMULACJĄ NUMERYCZNĄ PODSTAWĄ DZIAŁANIA EKSPERTA Seminarium ITB, BUDMA 2010 Wprowadzenie Instytut Techniki Budowlanej

Bardziej szczegółowo

Z MYŚLĄ O LUDZIACH I DLA LUDZI. generalne wykonawstwo

Z MYŚLĄ O LUDZIACH I DLA LUDZI. generalne wykonawstwo Z MYŚLĄ O LUDZIACH I DLA LUDZI generalne wykonawstwo Spis treści O nas Dział Generalnego ykonawstwa 3 Hala Mistrzów łocławek 4 Uniwersytet im. Adama Mickiewicza Poznań 5 Fabryka Imperial Tobacco Jankowice

Bardziej szczegółowo

EKSPERTYZA TECHNICZNA

EKSPERTYZA TECHNICZNA 16 EKSPERTYZA TECHNICZNA ISTNIEJĄCEGO BUDYNKU WARSZTATOWO-GARAŻOWEGO ZLOKALIZOWANEGO W ZESPOLE BUDYNKÓW PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ W BIAŁYMSTOKU PRZY ULICY WARSZAWSKIEJ 3 1.0. PRZEDMIOT i CEL EKSPERTYZY

Bardziej szczegółowo

ul. Węgierska 247 33-300 Nowy Sącz NIP 734-313-53-35 tel./fax 18 442 99 95 kom. 605 627 024 gargasmarcin@wp.pl OPINIA TECHNICZNA

ul. Węgierska 247 33-300 Nowy Sącz NIP 734-313-53-35 tel./fax 18 442 99 95 kom. 605 627 024 gargasmarcin@wp.pl OPINIA TECHNICZNA ul. Węgierska 247 33-300 Nowy Sącz NIP 734-313-53-35 tel./fax 18 442 99 95 kom. 605 627 024 gargasmarcin@wp.pl OPINIA TECHNICZNA /podbicie fundamentów/ Temat : Remont pomieszczeń biblioteki i czytelni

Bardziej szczegółowo

Opis techniczny... 3.

Opis techniczny... 3. POMIESZCZEŃ NR 4 I 4a W SĄDZIE REJONOWYM W ŁAŃCUCIE STRONA: 2. Spis treści Opis techniczny... 3. 1. Przedmiot i zakres opracowania 2 Podstawa opracowania 3. Opis konstrukcji budynku 4. Stan techniczny

Bardziej szczegółowo

EKSPERTYZA TECHNICZNA

EKSPERTYZA TECHNICZNA EKSPERTYZA TECHNICZNA Przedmiot: Zakres: Budynek Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 3 w Gliwicach Ocena stanu technicznego w nawiązaniu do planowanej przebudowy. Lokalizacja: 44-100 Gliwice ul. Wróblewskiego

Bardziej szczegółowo

TÜV SÜD Polska Sp z o.o.

TÜV SÜD Polska Sp z o.o. Twój partner w zakresie certyfikacji, badań, inspekcji oraz szkoleń TÜV SÜD Polska Sp z o.o. 09/06/2014 Slide 1 Większe bezpieczeństwo. Większa wartość. Misją TÜV SÜD, nieprzerwanie od 150 lat, jest zapewnienie

Bardziej szczegółowo

1. Zarządzanie inwestycją budowlaną (faza projektowania i faza budowy) z Generalnym Wykonawcą

1. Zarządzanie inwestycją budowlaną (faza projektowania i faza budowy) z Generalnym Wykonawcą O FIRMIE Firma obsługuje pełen proces inwestycyjny: poczynając od wstępnych założeń techniczno ekonomicznych, przez koordynację prac projektowych, po nadzór nad wykonawstwem oraz procedurami dopuszczenia

Bardziej szczegółowo

ORZECZENIE TECHNICZNE EKSPERTYZA TECHNICZNA

ORZECZENIE TECHNICZNE EKSPERTYZA TECHNICZNA ORZECZENIE TECHNICZNE EKSPERTYZA TECHNICZNA Obiekt : Rozbudowa hali produkcyjnej z przyłączami Lokalizacja: Działki nr ewid. 325/54;325/57;325/75;325/76 położone w Przeworsku ul. Lubomirskich Inwestor:

Bardziej szczegółowo

BUDOWNICTWO. Termin upływu Kadencji. Zakres ustanowienia. Lp. Nazwisko i imię Adres Telefon. budownictwo ogólne szacowanie nieruchomości

BUDOWNICTWO. Termin upływu Kadencji. Zakres ustanowienia. Lp. Nazwisko i imię Adres Telefon. budownictwo ogólne szacowanie nieruchomości 1. Bublewicz Edward 2. Chabałowski Aleksander ul. Plebiscytowa 36/3 45-360 Opole aleksander.chabalowski@gmail.com 77 454 26 96 602 58 49 83 mykologia 3. Dąbrowski Andrzej ul. Grota Roweckiego 8c/15 45-256

Bardziej szczegółowo

Kierunek Budownictwo Wykaz pytań na egzamin dyplomowy Przedmioty podstawowe i kierunkowe Studia I- go stopnia Stacjonarne i niestacjonarne

Kierunek Budownictwo Wykaz pytań na egzamin dyplomowy Przedmioty podstawowe i kierunkowe Studia I- go stopnia Stacjonarne i niestacjonarne Kierunek Budownictwo Wykaz pytań na egzamin dyplomowy Przedmioty podstawowe i kierunkowe Studia I- go stopnia Stacjonarne i niestacjonarne Pytania z przedmiotów podstawowych i kierunkowych (dla wszystkich

Bardziej szczegółowo

INSTYTUT TECHNIKI BUDOWLANEJ

INSTYTUT TECHNIKI BUDOWLANEJ WZÓR ANKIETY INSTYTUT TECHNIKI BUDOWLANEJ ul. Filtrowa 1, 00-611 Warszawa, tel. (22) 825-20-17, fax. (22) 825-79-70, e-mail: LRunkiewicz@itb.pl DANE O AWARII LUB KATASTROFIE BUDOWLANEJ formularz A. DANE

Bardziej szczegółowo

OFERTA WSPÓ ŁPRACY PPprojekt Sp. z o.o. ul. Woronicza J. P. 78 lok. 146 02-640 Warszawa

OFERTA WSPÓ ŁPRACY PPprojekt Sp. z o.o. ul. Woronicza J. P. 78 lok. 146 02-640 Warszawa OFERTA WSPÓ ŁPRACY PPprojekt Sp. z o.o. PPprojekt Sp. z o.o. to firma, która łączy w sobie młodość oraz doświadczenie uzyskane w trakcie wieloletniej praktyki, wsparte solidnym wykształceniem. Profil działalności

Bardziej szczegółowo

INSTYTUT TECHNIKI BUDOWLANEJ ul. Filtrowa 1, 00-611 Warszawa, tel. (22) 825-20-17, fax. (22) 825-79-70, e-mail: LRunkiewicz@itb.pl

INSTYTUT TECHNIKI BUDOWLANEJ ul. Filtrowa 1, 00-611 Warszawa, tel. (22) 825-20-17, fax. (22) 825-79-70, e-mail: LRunkiewicz@itb.pl Wzór ankiety INSTYTUT TECHNIKI BUDOWLANEJ ul. Filtrowa 1, 00-611 Warszawa, tel. (22) 825-20-17, fax. (22) 825-79-70, e-mail: LRunkiewicz@itb.pl DANE O ZAGROŻENIU, AWARII LUB KATASTROFIE BUDOWLANEJ *) formularz

Bardziej szczegółowo

PROJEKT ROZBIÓRKI OBIEKTU

PROJEKT ROZBIÓRKI OBIEKTU Specyfikacja / rys. oraz informacje są własnością firmy Projektowanie i Nadzór Jadwiga Papst-Wojtas c. i nie mogą być bez pisemnej zgody powielane, kopiowane ani udostępniane stronie trzeciej. Inwestor:

Bardziej szczegółowo

EKSPERTYZA TECHNICZNA NA TEMAT MOŻLIWOŚCI PRZEBUDOWY CZĘŚCI POMIESZCZEŃ BYŁEJ SZKOŁY NA CELE USŁUG KULTURY ORAZ TURYSTYKI I REKREACJI

EKSPERTYZA TECHNICZNA NA TEMAT MOŻLIWOŚCI PRZEBUDOWY CZĘŚCI POMIESZCZEŃ BYŁEJ SZKOŁY NA CELE USŁUG KULTURY ORAZ TURYSTYKI I REKREACJI EKSPERTYZA TECHNICZNA NA TEMAT MOŻLIWOŚCI PRZEBUDOWY CZĘŚCI POMIESZCZEŃ BYŁEJ SZKOŁY NA CELE USŁUG KULTURY ORAZ TURYSTYKI I REKREACJI Adres: Gorzędziej, dz. Nr 22/8, 45 Gm. Subkowy Inwestor: Gmina Subkowy

Bardziej szczegółowo

Jones Lang LaSalle 2013

Jones Lang LaSalle 2013 Jones Lang LaSalle 2013 Jones Lang LaSalle jest międzynarodową firmą doradczą świadczącą kompleksowe usługi na rynku nieruchomości. Doświadczone zespoły ekspertów Jones Lang LaSalle oferują zintegrowane

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY. Opracowali: Imię i nazwisko Nr i zakres uprawnień Podpis. 1238/98/U specj. instalacje telekomunikacyjne do projektowania

PROJEKT WYKONAWCZY. Opracowali: Imię i nazwisko Nr i zakres uprawnień Podpis. 1238/98/U specj. instalacje telekomunikacyjne do projektowania PROJEKT WYKONAWCZY przebudowy studni kablowych TP-SA ETAP 2 w ramach projektu: Przebudowa placu Bema wraz z odcinkiem ul. Bema od ul. Prusa do ul. Sienkiewicza i remontem mostów Młyńskich we Wrocławiu"

Bardziej szczegółowo

OPIS TECHNICZNY strona: 1 SPIS TREŚCI

OPIS TECHNICZNY strona: 1 SPIS TREŚCI OPIS TECHNICZNY strona: 1 SPIS TREŚCI A. Opis techniczny. 1. Podstawa opracowania. 2. Dane ogólne. 3. Konstrukcja budynków. 4. Konstrukcja remontu budynków. 5. Wytyczne rozbiórki budynku. 6. Wytyczne wykonawstwa.

Bardziej szczegółowo

OPIS ZAWARTOŚCI I. OPINIA TECHNICZNA.

OPIS ZAWARTOŚCI I. OPINIA TECHNICZNA. OPIS ZAWARTOŚCI I.. 1. PODSTAWA OPRACOWANIA. 2. CEL I ZAKRES OPRACOWANIA. 3. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA BUDYNKU. 4. ANALIZA PRZEDMIOTU OPINII. 5. ANALIZA OBLICZENIOWA. 6. KONCEPCJA ADAPTACJI OBIEKTU. 7. WNIOSKI

Bardziej szczegółowo

PODSTAWOWE OBOWIĄZKI INŻYNIERA KONTRAKTU

PODSTAWOWE OBOWIĄZKI INŻYNIERA KONTRAKTU Załącznik nr 7 do WZ PODSTAWOWE OBOWIĄZKI INŻYNIERA KONTRAKTU Inżynier Kontraktu w ramach obowiązującej ceny ryczałtowej, zobowiązuje się do działania z najwyższą starannością, zgodnie z zapisami umowy,

Bardziej szczegółowo

EKSPERTYZA TECHNICZNA

EKSPERTYZA TECHNICZNA EKSPERTYZA TECHNICZNA Nazwa BUDYNKU GMINNEGO PRZEDSZKOLA W KRUSZYNIE Adres UL. KOŚCIELNA 70 42-282 KRUSZYNA Numery ewidencyjne działek DZIAŁKA NR EWID. 759 Inwestor GMINA KRUSZYNA UL. KMICICA 5 42-282

Bardziej szczegółowo

EKSPERTYZA TECHNICZNA

EKSPERTYZA TECHNICZNA EKSPERTYZA TECHNICZNA stanu technicznego istniejącego budynku głównego Specjalistycznego Szpitala im. E. Szczeklika w Tarnowie w związku z projektowanymi nadprożami. ADRES INWESTYCJI: Tarnów, ul. Szpitalna

Bardziej szczegółowo

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA EKSPERTYZA WRAZ Z INWENTARYZACJĄ STANU ISTNIEJĄCEGO BUDYNKU OFICYNY przy ul. Wesołej 38 w Kielcach 2 ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA I. OPIS TECHNICZNY II. III. DOKUMENTACJA FOTOGRAFICZNA RYSUNKI - INWENTARYZACJA

Bardziej szczegółowo

KSIĄŻKA TUNELU dla przejścia podziemnego

KSIĄŻKA TUNELU dla przejścia podziemnego Wzór nr 3... Nazwa Zarządcy Drogi / Zarządu Drogi Zmiany Zarządcy / Zarządu Drogi... Nazwa i data zmiany Zarządcy Drogi / Zarządu Drogi...... KSIĄŻKA TUNELU dla przejścia podziemnego Jednolity Numer Inwentarzowy:

Bardziej szczegółowo

SYSTEMY ZABEZPIECZEŃ PRZECIWWODNYCH DLA BUDOWNICTWA

SYSTEMY ZABEZPIECZEŃ PRZECIWWODNYCH DLA BUDOWNICTWA AquaProtect AquaDetect AquaDrying AquaTesting AquaProofing AquaCad sprzedaż systemów wodochronnych: Preprufe, Bituthene, Servidek, Procor, Betec SYSTEMY ZABEZPIECZEŃ PRZECIWWODNYCH DLA BUDOWNICTWA AquaProtect

Bardziej szczegółowo

PROTOKÓŁ z okresowej rocznej kontroli stanu technicznego budynku

PROTOKÓŁ z okresowej rocznej kontroli stanu technicznego budynku Podstawa prawna PROTOKÓŁ z okresowej rocznej kontroli stanu technicznego budynku Art. 62 ust. 1 pkt 1 a, pkt 1b ustawy z dnia 7 lipca 1994 roku Prawo budowlane (Dz. U. z 2010 roku Nr 243, poz. 1623 z p.

Bardziej szczegółowo

Budynek szkoły podstawowej w Będziemyślu. Gmina Sędziszów Małopolski Rynek Sędziszów Małopolski

Budynek szkoły podstawowej w Będziemyślu. Gmina Sędziszów Małopolski Rynek Sędziszów Małopolski INWENTARYZACJA ARCHITEKTONICZNA Obiekt Budynek szkoły podstawowej w Będziemyślu Adres inwestycji Działka nr. 443/1, 443/2 obręb Będziemyśl pow. ropczycko-sędziszowski woj. podkarpackie Nazwa i adres Inwestora

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY. INWESTOR: Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Lublinie Sp. z o. o. Al. J. Piłsudskiego 15, 20-407 Lublin

PROJEKT WYKONAWCZY. INWESTOR: Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Lublinie Sp. z o. o. Al. J. Piłsudskiego 15, 20-407 Lublin ul. Tamka 16, 00-349 Warszawa Telefon: 0-22 / 825-09-73 Fax: 0-22 / 825-18-04 www.ctbk.pl ctbk@ctbk.pl TYTUŁ PROJEKTU: ROZBUDOWA I MODERNIZACJA SYSTEMU ZAOPATRZENIA W WODĘ I ODPROWADZENIA ŚCIEKÓW W LUBLINIE.

Bardziej szczegółowo

Opis przedmiotu zamówienia

Opis przedmiotu zamówienia Załącznik nr 1 do SIWZ nr ref.: DOA-ZP-V.271.56.2014 Opis przedmiotu zamówienia Przedmiot zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 71-24-70-00-1 Nadzór nad robotami budowlanymi; 71-54-00-00-5 Usługi

Bardziej szczegółowo

ZAPYTANIE OFERTOWE W SPRAWIE ZAMÓWIENIA NA

ZAPYTANIE OFERTOWE W SPRAWIE ZAMÓWIENIA NA ZAPYTANIE OFERTOWE W SPRAWIE ZAMÓWIENIA NA budowę budynku produkcyjno-magazynowego wraz z instalacjami i urządzeniami budowlanymi, budowę dróg wewnętrznych i placów manewrowych oraz ekranu akustycznego

Bardziej szczegółowo

Oferta dla Wspólnot Mieszkaniowych

Oferta dla Wspólnot Mieszkaniowych Oferta dla Wspólnot Mieszkaniowych KSW Nieruchomości jest dynamicznie rozwijającą się firmą oferującą kompleksowe usługi z zakresu zarządzania nieruchomościami, doradztwa i koordynacji inwestycji, jak

Bardziej szczegółowo

II. OPIS TECHNICZNY STANU ISTNIEJĄCEGO - INWENTARYZACJA

II. OPIS TECHNICZNY STANU ISTNIEJĄCEGO - INWENTARYZACJA II. OPIS TECHNICZNY STANU ISTNIEJĄCEGO - INWENTARYZACJA 1. Dane ogólne Budynek świetlicy wiejskiej, częściowo podpiwniczony, wykonany w technologii tradycyjnej, ściany zewnętrzne i wewnętrzne murowane,

Bardziej szczegółowo

Prezentacja firmy. grupa trws konstrukcje budowlane

Prezentacja firmy. grupa trws konstrukcje budowlane Prezentacja firmy grupa trws konstrukcje budowlane Zespół: mgr inż. Tomasz Czaj mgr inż. Wojciech Soliński mgr inż. Szymon Ciołkowski Kim jesteśmy? Jesteśmy zespołem kompetentnych inżynierów z dziedziny

Bardziej szczegółowo

Kondycja mieszkalnictwa społecznego (komunalnego i socjalnego) w Polsce Wybrane wyniki badań

Kondycja mieszkalnictwa społecznego (komunalnego i socjalnego) w Polsce Wybrane wyniki badań Kondycja mieszkalnictwa społecznego (komunalnego i socjalnego) w Polsce Wybrane wyniki badań Opracowanie: dr Maciej Dębski Mieszkalnictwo a bezdomność 1. Bezdomność rozwiązywana na poziomie polityki społecznej

Bardziej szczegółowo

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Załącznik nr 1 OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA 1.Przedmiot zamówienia: Wykonanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej dostosowania budynku Bursy Płockiej przy ul. 3 Maja 35 w Płocku wraz z zagospodarowaniem

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 1 do SIWZ Zakres prac, zestawienie dokumentacji projektowej

Załącznik nr 1 do SIWZ Zakres prac, zestawienie dokumentacji projektowej S t r o n a 1 Załącznik nr 1 do SIWZ Zakres prac, zestawienie dokumentacji projektowej I / OBIEKTY KUBATUROWE 1/ Budynek techniczno administracyjny w formule przeprojektuj i wybuduj - obiekt w stanie wykończonym

Bardziej szczegółowo

Początki MABUDO Sp. z o.o. sięgają dnia 10 kwietnia 1989 roku, kiedy to jako Wytwórnia Materiałów Budowlanych MABUDO z siedzibą w Suchoczasach 24,

Początki MABUDO Sp. z o.o. sięgają dnia 10 kwietnia 1989 roku, kiedy to jako Wytwórnia Materiałów Budowlanych MABUDO z siedzibą w Suchoczasach 24, Początki MABUDO Sp. z o.o. sięgają dnia 10 kwietnia 1989 roku, kiedy to jako Wytwórnia Materiałów Budowlanych MABUDO z siedzibą w Suchoczasach 24, koło Zduńskiej Woli rozpoczęła swoją działalność. Firma

Bardziej szczegółowo

Inwentaryzacja pomiarowo-rysunkowa budynku obory, ocena stanu technicznego

Inwentaryzacja pomiarowo-rysunkowa budynku obory, ocena stanu technicznego Jednostka projektowa PRZEDMIOT OPRACOWANIA Usługi Ogólnobudowlane Daniela Maciejewska, 64-300 Nowy Tomyśl, ul. M. Curie-Skłodowskiej 8 tel. 64 44-23-437 0-607-583-697 Inwentaryzacja pomiarowo-rysunkowa

Bardziej szczegółowo

OFERTA. styczeń 2015r Strona 1 z 7. Wiadukt WS-22A. Wiadukt WS-22A Zachodnia Obwodnica Poznania [S-11]

OFERTA. styczeń 2015r Strona 1 z 7. Wiadukt WS-22A. Wiadukt WS-22A Zachodnia Obwodnica Poznania [S-11] OFERTA Wiadukt WS-22A Zachodnia Obwodnica Poznania [S-11] Wiadukt WS-22A Zachodnia Obwodnica Poznania [S-11] Most M-1, rzeka Mała Wełna Droga wojewódzka nr 196 Most M-2, rzeka Mała Wełna Droga wojewódzka

Bardziej szczegółowo

PROGRAM FUNKCJONALNO-UŻYTKOWY

PROGRAM FUNKCJONALNO-UŻYTKOWY PROGRAM FUNKCJONALNO-UŻYTKOWY KOD CPV: 71221000-3 Usługi architektoniczne w zakresie obiektów Budowlanych 73110000-6 Usługi badawcze 71620000-0 Usługi analizy 71330000-0 Różne usługi inżynieryjne ZAMAWIAJĄCY:

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA I. DANE OGÓLNE

SPIS TREŚCI ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA I. DANE OGÓLNE SPIS TREŚCI ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA...1 I. DANE OGÓLNE...1 II. ZAGOSPODAROWANIE DZIAŁKI...2 III. OPIS TECHNICZNY...4 1. Przedmiot opracowania...4 2. Stan istniejący...4 IV. CZĘŚĆ RYSUNKOWA...6 ZAWARTOŚĆ

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA WYKONANIA I ODBIORU ROBÓT

SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA WYKONANIA I ODBIORU ROBÓT Biuro Projektowe KONSTRUKTOR 39-200 Dębica, ul. Czwartaków 19, tel. 601 53 45 45, fax 14 690 81 99 www.bpkonstruktor.pl Inwestor: SĄD REJONOWY w DĘBICY 39-200 DĘBICA, UL. SŁONECZNA 3 WYKONANIE ZABEZPIECZENIA

Bardziej szczegółowo

Informacja o PGOM Sp. z o.o. i lista wybranych obiektów referencyjnych

Informacja o PGOM Sp. z o.o. i lista wybranych obiektów referencyjnych PROJECT MANAGEMENT - INWESTORSTWO ZASTĘPCZE - DORADZTWO TECHNICZNE sp. z o.o. Informacja o PGOM Sp. z o.o. i lista wybranych obiektów referencyjnych INFORMACJE O FIRMIE PGOM Sp. z o.o. działa w Polsce

Bardziej szczegółowo

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA. 1. Strona tytułowa 1 2. Zawartość opracowania 2 3. Ekspertyza techniczna 3 4. Opis do konstrukcji 5

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA. 1. Strona tytułowa 1 2. Zawartość opracowania 2 3. Ekspertyza techniczna 3 4. Opis do konstrukcji 5 ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA 1. Strona tytułowa 1 2. Zawartość opracowania 2 3. Ekspertyza techniczna 3 4. Opis do konstrukcji 5 2 EKSPERTYZA TECHNICZNA Dane ogólne Inwestor: Projekt: Wodociągi Zachodniopomorskie

Bardziej szczegółowo

EKSPERTYZA TECHNICZNA

EKSPERTYZA TECHNICZNA EKSPERTYZA TECHNICZNA na okoliczność : Oceny stanu technicznego więźby dachowej. Autorzy opracowania Imię i Nazwisko/ Uprawnienia Nr ewidencyjny Podpis mgr inż. Ryszard Teterycz rzeczoznawca budowlany

Bardziej szczegółowo

Wydziały Politechniki Poznańskiej

Wydziały Politechniki Poznańskiej Wydziały Politechniki Poznańskiej Wydział Architektury Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania Wydział Elektroniki i Telekomunikacji Wydział Elektryczny Wydział

Bardziej szczegółowo

WYTYCZNE DO SPORZĄDZENIA OPRACOWAŃ PROJEKTOWYCH

WYTYCZNE DO SPORZĄDZENIA OPRACOWAŃ PROJEKTOWYCH Załącznik do programu funkcyjno użytkowego Przebudowa drogi gminnej w m. Olchowo Załącznik nr 1 WYTYCZNE DO SPORZĄDZENIA OPRACOWAŃ PROJEKTOWYCH r. Załącznik do programu funkcyjno użytkowego Przebudowa

Bardziej szczegółowo

BIURO PROJEKTÓW BUDOWLANYCH I ARCHITEKTONICZNYCH Radomsko, ul. Ciepła 56 NIP: tel.

BIURO PROJEKTÓW BUDOWLANYCH I ARCHITEKTONICZNYCH Radomsko, ul. Ciepła 56 NIP: tel. BIURO PROJEKTÓW BUDOWLANYCH I ARCHITEKTONICZNYCH 97-500 Radomsko, ul. Ciepła 56 NIP: 772-211-04-05 e-mail: piskrzy@wp.pl, tel. 606 637 458 Stadium PROJEKT BUDOWLANY Adres obiektu Numery ewidencyjne działek

Bardziej szczegółowo

Centrum Kształcenia Ustawicznego

Centrum Kształcenia Ustawicznego Centrum Kształcenia Ustawicznego I. Zasadnicza Szkoła Zawodowa Ślusarz Zajmuje się naprawami i konserwacją sprzętu gospodarstwa domowego, różnych sprzętów, z wykorzystaniem narzędzi, przyrządów ślusarskich

Bardziej szczegółowo

biuro.redam@interia.pl www.redam-hale.com.pl Redam HALE KONSTRUKCJE STALOWE - PROJEKTOWANIE PRODUKCJA MONTAŻ

biuro.redam@interia.pl www.redam-hale.com.pl Redam HALE KONSTRUKCJE STALOWE - PROJEKTOWANIE PRODUKCJA MONTAŻ biuro.redam@interia.pl Redam HALE KONSTRUKCJE STALOWE - PROJEKTOWANIE PRODUKCJA MONTAŻ ZALETY HAL STALOWYCH: elastyczność w doborze wymiarów obiektu w zależności od przeznaczenia; różnorodność systemów

Bardziej szczegółowo

YTECZNOŚCI CI PUBLICZNEJ m. POZNANIA W OCENIE NADZORU BUDOWLANEGO PRZYCZYNY KATASTROFY BUDOWLANEJ W SWARZĘDZU

YTECZNOŚCI CI PUBLICZNEJ m. POZNANIA W OCENIE NADZORU BUDOWLANEGO PRZYCZYNY KATASTROFY BUDOWLANEJ W SWARZĘDZU WYBRANE OBIEKTY UŻYTECZNOU YTECZNOŚCI CI PUBLICZNEJ m. POZNANIA W OCENIE NADZORU BUDOWLANEGO PRZYCZYNY KATASTROFY BUDOWLANEJ W SWARZĘDZU Jerzy Witczak Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego

Bardziej szczegółowo

INSTALBUD-RZESZÓW SP. Z O.O.

INSTALBUD-RZESZÓW SP. Z O.O. INSTALBUD-RZESZÓW SP. Z O.O. Jesteśmy firmą budowlaną z ponad 25-letnim doświadczeniem. Podstawowym obszarem naszej działalności jest świadczenie usług w charakterze Generalnego Wykonawstwa. Posiadamy

Bardziej szczegółowo

KATASTROFY BUDOWLANE w 2012 roku

KATASTROFY BUDOWLANE w 2012 roku GŁÓWNY URZĄD NADZORU BUDOWLANEGO KATASTROFY BUDOWLANE w 212 roku Warszawa, marzec 213 roku 1 1. WSTĘP Katastrofą budowlaną jest niezamierzone, gwałtowne zniszczenie obiektu budowlanego lub jego części,

Bardziej szczegółowo

informacje o firmie Knight Frank Polska

informacje o firmie Knight Frank Polska informacje o firmie Knight Frank Polska Informacje o firmie 1. Knight Frank na świecie Knight Frank Sp. z o.o. jest częścią Grupy Knight Frank, wiodącej międzynarodowej grupy doradców w dziedzinie nieruchomości.

Bardziej szczegółowo

Firma Infine Sp. z o.o. specjalizuje się kompleksowym wykonawstwem Inwestycji Budowlanych. Doświadczenie firmy HAEM Sp. z o.o. reprezentowanej przez

Firma Infine Sp. z o.o. specjalizuje się kompleksowym wykonawstwem Inwestycji Budowlanych. Doświadczenie firmy HAEM Sp. z o.o. reprezentowanej przez Firma Infine Sp. z o.o. specjalizuje się kompleksowym wykonawstwem Inwestycji Budowlanych. Doświadczenie firmy HAEM Sp. z o.o. reprezentowanej przez Pana Macieja Hincmanowskiego, który był Wieloletnim

Bardziej szczegółowo

PROJEKT. remont drogi gminnej ul. Stary Rynek w m. Radzymin odcinek od ul. Weteranów do ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego

PROJEKT. remont drogi gminnej ul. Stary Rynek w m. Radzymin odcinek od ul. Weteranów do ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego PRODIM PRODIM Marta Maruszak ul. Z. Krasińskiego 35 lok. 34, 01-784 Warszawa tel./faks: (22) 6634051 tel. kom.: 0607510929 e-mail: lm@prodim.com.pl NIP 525-226-97-67 REGON 141726383 INWESTOR: Gmina Radzymin

Bardziej szczegółowo

PRACOWNIA PROJEKTOWA ARCHITEKTURY I BUDOWNICTWA ATLANT OPINIA TECHNICZNA

PRACOWNIA PROJEKTOWA ARCHITEKTURY I BUDOWNICTWA ATLANT OPINIA TECHNICZNA PRACOWNIA PROJEKTOWA ARCHITEKTURY I BUDOWNICTWA ATLANT Jan Koperkiewicz, 82-300 Elbląg, ul.prusa 3B/6 NIP 578 102 14 41 tel.: (55) 235 47 25 e-mail: jankoperkiewicz@wp.pl REGON 170049655 OPINIA TECHNICZNA

Bardziej szczegółowo

Wyniki sprzedaży drewna w systemowych aukjach internetowych w aplikacji E-drewno na II półrocze 2014 roku

Wyniki sprzedaży drewna w systemowych aukjach internetowych w aplikacji E-drewno na II półrocze 2014 roku Wyniki sprzedaży drewna w systemowych aukjach internetowych w aplikacji E-drewno na II półrocze 2014 roku - wybrane grupy handlowo-gatunkowe W_STANDARD SO 01 BIAŁYSTOK 72 913 72 892 100,0% 158 295,4 187,0%

Bardziej szczegółowo

Katedra Konstrukcji Budowlanych. Politechnika Śląska. Dr hab. inż. Łukasz Drobiec

Katedra Konstrukcji Budowlanych. Politechnika Śląska. Dr hab. inż. Łukasz Drobiec Katedra Konstrukcji Budowlanych. Politechnika Śląska Dr hab. inż. Łukasz Drobiec Wprowadzenie Zarysowania to najczęstsze uszkodzenia ścian murowych. Powstawanie zarysowań może być związane z: podłożem

Bardziej szczegółowo

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA

ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA CZĘŚĆ OPISOWA ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA 1. Przedmiot opracowania 2. Podstawa opracowania 3. Dane ogólne 4. Warunki gruntowo-wodne 5. Kategoria geotechniczna obiektu 6. Fundamenty i posadowienie 7. Układ konstrukcyjny

Bardziej szczegółowo

- Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo Zamówień Publicznych (Dz. U. Nr 113 z 2010 r. poz.759 z późn. zm.),

- Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo Zamówień Publicznych (Dz. U. Nr 113 z 2010 r. poz.759 z późn. zm.), Wykonanie dokumentacji technicznej zastosowania odnawialnych źródeł energii - instalacji solarnych na obiektach Miasta Leżajsk zarządzanych przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji MOSiR w Leżajsku. Leżajsk,

Bardziej szczegółowo

PROJEKT ZAGOSPODAROWANIA TERENU

PROJEKT ZAGOSPODAROWANIA TERENU PROJEKT ZAGOSPODAROWANIA TERENU Dla: Rozbudowa Stacji Uzdatniania Wody w Łukanowicach - BUDOWA DWUKOMOROWEGO OSADNIKA POKOAGULACYJNEGO WRAZ Z INSTALACJAMI TECHNOLOGICZNYMI I ELEKTRYCZNYMI NA DZ. NR 386/16

Bardziej szczegółowo

informacje o firmie Knight Frank Sp. z o.o.

informacje o firmie Knight Frank Sp. z o.o. informacje o firmie Knight Frank Sp. z o.o. Knight Frank na świecie Knight Frank Sp. z o.o. jest częścią Grupy Knight Frank, wiodącej międzynarodowej grupy doradców w dziedzinie nieruchomości. Knight Frank

Bardziej szczegółowo

Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe Interbud-West Sp. z o.o. ul. Kosynierów Gdyńskich Gorzów Wlkp.

Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe Interbud-West Sp. z o.o. ul. Kosynierów Gdyńskich Gorzów Wlkp. Jacek Sowiński Prezes Zarządu Marek Bielejewski Prokurent Grzegorz Lewandowski- Prokurent Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe Interbud-West Sp. z o.o. ul. Kosynierów Gdyńskich 51 66-400 Gorzów Wlkp. DZIAŁALNOŚĆ

Bardziej szczegółowo

AUTORSKIE BIURO PROJEKTÓW ARCHITEKTA KRYSTYNY BŁAŻ-DZIEKOŃSKIEJ

AUTORSKIE BIURO PROJEKTÓW ARCHITEKTA KRYSTYNY BŁAŻ-DZIEKOŃSKIEJ AUTORSKIE BIURO PROJEKTÓW ARCHITEKTA KRYSTYNY BŁAŻ-DZIEKOŃSKIEJ ul. Armii Krajowej 9 40-698 Katowice tel. (32) 204-61-60 NIP 634-143-42-92 fax. (32) 202-13-51 tel. (501) 76-44-79 krysia@dziekonski.eu.org

Bardziej szczegółowo

www.unimetal.pl NIP: 7671447269

www.unimetal.pl NIP: 7671447269 EGZ. NR 1 UNIMETAL Sp. z o.o. tel. +8 67 26 0 80 ul. Kujańska 10 tel. +8 67 26 22 71 77 00 Złotów fax +8 67 26 26 7 www.unimetal.pl NIP: 76717269 I N W E N T A R Y Z A C J A B U D O W L A N A W R A Z Z

Bardziej szczegółowo

Spis treści: I. OPIS TECHNICZNY KONSTRUKCJI...2 1. Opis stanu istniejącego konstrukcji budynku...2

Spis treści: I. OPIS TECHNICZNY KONSTRUKCJI...2 1. Opis stanu istniejącego konstrukcji budynku...2 Spis treści: I. OPIS TECHNICZNY KONSTRUKCJI...2 1. Opis stanu istniejącego konstrukcji budynku....2 1.1 Fundamenty... 2 1.2 Ściany... 2 1.2.1 Ściany piwnic... 2 1.2.2 Ściany kondygnacji nadziemnych...

Bardziej szczegółowo

OCENA STANU TECHNICZNEGO ISTNIEJĄCEGO BUDYNKU BIUROWEGO NA TERENIE BAZY OLEJOWEJ PRZY UL. LEGNICKIEJ

OCENA STANU TECHNICZNEGO ISTNIEJĄCEGO BUDYNKU BIUROWEGO NA TERENIE BAZY OLEJOWEJ PRZY UL. LEGNICKIEJ OCENA STANU TECHNICZNEGO ISTNIEJĄCEGO BUDYNKU BIUROWEGO NA TERENIE BAZY OLEJOWEJ PRZY UL. LEGNICKIEJ 60a WE WROCŁAWIU 1. Dane ogólne: 1.1. Obiekt: Budynek biurowy na terenie bazy olejowej 1.2. Lokalizacja

Bardziej szczegółowo

Szanowni Państwo. Mam przyjemność przedstawić Państwu opracowanie dotyczące obszarów działania firmy Work Express.

Szanowni Państwo. Mam przyjemność przedstawić Państwu opracowanie dotyczące obszarów działania firmy Work Express. Szanowni Państwo Mam przyjemność przedstawić Państwu opracowanie dotyczące obszarów działania firmy Work Express. W materiale tym zamieszczone są również informacje charakteryzujące sytuację społeczno-ekonomiczną

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. A. Opis techniczny. 1. Podstawa opracowania. 2. Dane ogólne. 3. Konstrukcja budynku. 4. Analiza oględzin budynku. 5. Wnioski i zalecenia.

SPIS TREŚCI. A. Opis techniczny. 1. Podstawa opracowania. 2. Dane ogólne. 3. Konstrukcja budynku. 4. Analiza oględzin budynku. 5. Wnioski i zalecenia. OPIS TECHNICZNY strona: 1 SPIS TREŚCI A. Opis techniczny. 1. Podstawa opracowania. 2. Dane ogólne. 3. Konstrukcja budynku. 4. Analiza oględzin budynku. 5. Wnioski i zalecenia. B. Załączniki fotograficzne.

Bardziej szczegółowo

PRACOWNIA ARCHITEKTONICZNA

PRACOWNIA ARCHITEKTONICZNA PRACOWNIA ARCHITEKTONICZNA Architekt Janusz Urbanowicz 33-300 Nowy Sacz, ul.fabryczna 8A tel/fax 18-4429962 Opracowanie... projekt budowlany - remont nazwa... Ośrodek Zdrowia adres...barcice, działka nr

Bardziej szczegółowo

ZAMKNIĘCIE ROKU WPŁYW ZMIAN REGULACYJNYCH NA RACHUNKOWOŚĆ I SPRAWOZDAWCZOŚĆ ZAKŁADÓW UBEZPIECZEŃ

ZAMKNIĘCIE ROKU WPŁYW ZMIAN REGULACYJNYCH NA RACHUNKOWOŚĆ I SPRAWOZDAWCZOŚĆ ZAKŁADÓW UBEZPIECZEŃ ZAMKNIĘCIE ROKU WPŁYW ZMIAN REGULACYJNYCH NA RACHUNKOWOŚĆ I SPRAWOZDAWCZOŚĆ ZAKŁADÓW UBEZPIECZEŃ WARSZAWA, 24 LISTOPADA 2015 kpmg.pl T: +48 22 528 10 88 K: +48 508 018 331 E: mdymek@kpmg.pl Marcin Dymek

Bardziej szczegółowo

INSTALACJA WENTYLACJI -KLIMATYZACJI

INSTALACJA WENTYLACJI -KLIMATYZACJI INSTALACJA WENTYLACJI -KLIMATYZACJI 1. WSTĘP 1.1. Przedmiot specyfikacji technicznej 1.2. Zakres stosowania specyfikacji technicznej 1.3. Zakres robót objętych specyfikacją techniczną 1.4. Ogólne wymagania

Bardziej szczegółowo

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka L.dz. 142/TZ/PM/2015 Oświęcim, dnia 21 kwietnia 2015 ZAPROSZENIE DO ZŁOŻENIA OFERT Zamawiający Synthos Dwory 7 spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka jawna z siedzibą w Oświęcimiu, przy ulicy Chemików

Bardziej szczegółowo