,,WT CZKA. Z życia szkoły. Felieton (nie)kontrolowany. Recenzje, recenzje. Zagadki

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download ",,WT CZKA. Z życia szkoły. Felieton (nie)kontrolowany. Recenzje, recenzje. Zagadki"

Transkrypt

1 ,,WT CZKA Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Strzelinie Nr 2 (21) 2015 Gazetka szkolna Z życia szkoły Matura jakie rozszerzenia wybrali uczniowie naszego liceum? S.2 Felieton (nie)kontrolowany Tolerancja to naprawdę nic trudnego Wakacyjna praca Beka z Directioners, czyli poradnik Jak poradzić sobie bez Zayna Nie wierzcie zegarom czas wymyślił je dla zabawy. Wspomnienie profesora Władysława Bartoszewskiego. Recenzje, recenzje Drodzy Nauczyciele oraz Pracownicy naszej szkoły, składamy Wam najserdeczniejsze podziękowania za ten kolejny rok i życzymy, aby rozpoczynające się wakacje były dla Was wszystkich czasem udanego, letniego wypoczynku. Uczniom życzymy samych słonecznych i pięknych dni, pełnych przygód oraz ciekawych spotkań, a także, żebyście wszyscy z tegorocznych wakacji wrócili wypoczęci, szczęśliwi i z nowymi siłami rozpoczęli nowy rok szkolny. Redakcja Książki, po które warto sięgnąć w nadchodzące wakacje Zagadki S

2 Matura 2015 Tegoroczni maturzyści, oprócz trzech podstawowych przedmiotów, czyli języka polskiego, matematyki oraz języka obcego, musieli pisać jeden obowiązkowy rozszerzony egzamin maturalny. Jakie rozszerzenia wybrali uczniowie z naszego liceum? Rozszerzenia: język polski: 25 osób język angielski: 46 osób język niemiecki: 5 osób matematyka: 36 osób chemia: 20 osób biologia: 31 osób fizyka: 22 osoby geografia: 17 osób historia: 10 osób informatyka: 2 osoby historia sztuki: 1 osoba wiedza o społeczeństwie: 13 osób Ankieta pokazuje, że licealiści najchętniej wybierali język angielski. Zaraz za tym przedmiotem znajduje się matematyka. Czym kierowali się przy wyborze egzaminu? Natalia Wybrałam chemię oraz biologię. Planuję iść na Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie oba te przedmioty są potrzebne do rekrutacji. Uczyłam się ich przez trzy lata w liceum, dzięki czemu mogę podejść do matury na poziomie rozszerzonym z chemii oraz biologii. Klaudia Na rozszerzenie wybrałam matematykę, ponieważ nigdy nie miałam z nią większych problemów. Zamierzam rozpocząć studia na Politechnice, na pewno na jednym z kierunków związanych z matematyką. Dzięki niej zyskam dodatkowe punkty do rekrutacji. Michał Jako przedmiot rozszerzony wybrałem język angielski. Czułem się z niego najpewniejszy, dlatego wybrałem go na maturę. Jestem pewny, że przyda mi się on na studiach, a także w przyszłej pracy. Z życia szkoły Patrycja Na maturze wybrałam chemię i biologię. Wybieram się na weterynarię na Uniwersytet Przyrodniczy albo na Uniwersytet Medyczny. Bardzo lubię te przedmioty, dlatego byłam pewna wyboru. Wiele nauczyłam się przez trzy lata w liceum. Ponadto bardzo lubię zwierzęta i chciałbym połączyć te dwie rzeczy w przyszłości. Asia Na maturze wybrałam rozszerzoną historię. Wybieram się na zarządzanie na Uniwersytecie Ekonomicznym, a jeśli się nie uda, to na Politechnikę. Dominika i Aleksandra Świat wokół nas Felieton (nie)kontrolowany Tolerancja to naprawdę nic trudnego. Myślę, że każdy z nas wie, czym jest tolerancja. Niektórzy są w stanie zaakceptować ludzi o innych upodobaniach czy statusie majątkowym, a inni nie. Tej tolerancji nie ma szczególnie wśród nastolatków. Jeśli w szkole znajdzie się osoba, która jest inna choćby ze względu na wygląd, to uczniowie mają powód do śmiechu. To nie jest śmieszne, a przykre i straszne. Dlaczego coraz więcej młodych osób popełnia samobójstwo? Bo nie radzą sobie z problemami. Z tym, że ciągle są ośmieszani przez kolegów i znajomych. Nie są tolerowani i nie mogą z nikim porozmawiać. Wstydzą się siebie i tego, jak wyglądają. Niestety, większość osób ma okropny nawyk oceniania ludzi po pozorach czy wyglądzie. Dlaczego nie możemy zaakceptować tego, że każdy jest inny? Wszyscy mamy jakieś swoje upodobania czy zainteresowania i nie powinniśmy się ich wstydzić. Jednak większość nastolatków nie potrafi być sobą, ponieważ boi się, że nie zostanie zaakceptowana przez społeczeństwo. Czy nie warto spróbować? Myślę, że zawsze znajdzie się ktoś, kto ma podobne poglądy do nas i będziemy mieli wspólne tematy. Natomiast, jeśli ktoś nie akceptuje nas i tego, jacy jesteśmy, to chyba nie warto się zmieniać. Podporządkowanie się komuś równa się z rezygnacją z własnego zdania. Brak własnego zdania odbiera nam cząstkę człowieczeństwa, Strona: 2

3 ponieważ zaletą człowieka jest to, że myśli i podejmuje własne decyzje. Z moich doświadczeń wynika, że starsi ludzie na ogół są tolerancyjni. Nie zwracają uwagi na status majątkowy czy wygląd. Choć nasi rodzice czy dziadkowie nie potrafią tolerować ludzi innej orientacji seksualnej. Pozwólmy, żeby każdy czuł się dobrze wśród innych ludzi i więcej uśmiechajmy się do siebie. Dagmara Wielkimi krokami zbliżają się do nas upragnione wakacje, a co za tym idzie, spora część uczniów będzie chciała znaleźć pracę, aby zarobić trochę pieniędzy. Te na pewno każdemu się przydadzą. Najczęściej młodzi ludzie szukają zatrudnienia w restauracjach fast foodowych takich jak McDonald bądź KFC lub jako kelnerzy czy kelnerki w innych lokalach gastronomicznych. Część z nas podejmuje się również takich zajęć jak: praca na budowie, w gospodarstwach rolnych, w sklepach, inni wyjeżdżają za granicę na prace sezonowe, opieka nad dziećmi lub zwierzętami oraz roznoszenie ulotek / gazet / biuletynów. Zanim jednak zdecydujecie się na podjęcie wakacyjnej pracy, warto jest przyjrzeć się ofertom nieco bliżej. Zacznę od prac wymagających przede wszystkim siły fizycznej. Podejmując się pracy na budowie trzeba się liczyć z: ciężkimi warunkami pracy, często w kurzu, pyle i gorącym powietrzu oraz ze zmęczeniem. Plusem tego zajęcia są przede wszystkim zarobki, jednak będąc niewykwalifikowanymi pracownikami nie mamy co liczyć na kokosy. Średnia stawka to zł za godzinę. Trochę inaczej to wygląda w przypadku pracy w gospodarstwach rolnych. Przykładowo: za zrywanie kwiatostanów z kukurydzy, rolnicy płacą średnio 1000zł od hektara, gdzie dla 1 osoby przerobienie 1 hektara pola, z dużą dokładnością ( pracodawcy nie płacą w przypadku fuszerki ) nie jest łatwe i zajmuje około 2,5 tygodnia w godzinach od piątej do jedenastej. Często także w godzinach wieczornych. Wielkie sieci fast foodowe zatrudniają praktycznie każdego, co wynika z dosyć dużej rotacji pracowników - jedni rezygnują, a na ich miejsce przychodzą inni. W zależności od firmy, pracodawcy proponują różne stawki np.: McDonalds 7 do 10 zł/h; przyjmują pracowników od 16 roku życia; zniżki 15% dla pracowników przy zakupie jedzenia; KFC 8 do 12 zł/h; przyjmują pracowników od 18 roku życia; zniżki dla pracowników i możliwość zakupu za 1zł jednego posiłku dziennie; Burger King 7zł/h; od 18 roku życia; zniżki dla pracowników; Pizza Hut od 6,50 zł/h; stawka wzrasta w zależności od stanowiska; dużym plusem są napiwki dla kelnerów i kelnerek, które potrafią być naprawdę wysokie. W innych lokalach gastronomicznych, stawki za godzinę oscylują od 5 do nawet 12 zł w zależności od pracodawcy. Warto zwrócić jednak uwagę na napiwki, ponieważ w restauracjach takich, jak na rynku we Wrocławiu, ich suma może przewyższać nasze zarobki. Przyjrzyjmy się jeszcze pracom sezonowym za granicą. Najczęściej jest to zbieranie owoców lub warzyw na wielkich plantacjach czy w szklarniach. Ten rodzaj pracy nie należy do lekkich, ale za to na pewno do opłacalnych. Przy stawce od 7 do nawet 11 Euro za godzinę, nie ma co narzekać na upał i zmęczenie. Trzeba jednak bardzo uważać decydując się na wyjazd do pracy za granicę, ponieważ nie brakuje oszustów, którzy wywożą ludzi i w najlepszym przypadku im nie płacą. W tych gorszych - porywają dla okupu. Podsumowując, na pewno warto podjąć wakacyjną pracę, jeżeli nie jest się człowiekiem leniwym i zbiera się pieniądze w jakimś celu np.: samochód czy wyjazd na wakacje, ale należy uważać na oszustów i z uwagą dobierać możliwe miejsca zatrudnienia. Jakub Beka z Directioners, czyli poradnik Jak poradzić sobie bez Zayna Beka to w gimnazjalnym slangu synonim ironii, komizmu, śmiechu, żartu, prześmiewczości i dobrej zabawy, ale także wyśmiewanie się z czegoś lub kpiny z kogoś. Directioners to neologizm opisujący grupę fanów Strona: 3

4 brytyjskiego boysbandu One Direction, utworzony przez nich samych. Należą do nich dziewczynki w przedziale wiekowym od 8 do 15 lat. Piętnastolatki to prawdziwe weteranki wśród najbardziej zagorzałych fanek zespołu. Po przekroczeniu tego wieku oficjalnie zrywa się kontakt z pozostałymi członkiniami fandomu i usuwa się z telefonu i komputera wszystkie pliki związane z zespołem (łącznie ze zdjęciami wokalistów z 1D bez koszulek). Umówmy się, że samo One Direction nie jest najgorszym zespołem. Zaczęli od udziału w X- Factor, w którym zajęli 3. miejsce. Światową sławę przyniósł im singiel What Makes You Beautiful. Piosenka ta jednak da się albo tylko kochać, albo tylko nienawidzić, stąd taka liczba fanek i taka sama ilość antyfanów. Zespół krytykowano głównie za cukierkowy, wręcz stereotypowy wygląd: wąskie spodnie typu rurki, tapirowana grzywka i koszulki bezczelnie nawiązujące do punkowego stylu. Z czasem jednak One Direction dojrzało. Mowa tu nie tylko o bardziej męskim ubieraniu się, ale także o muzyce. Banalne teksty o pierwszych pocałunkach oddały miejsce odrobinę poważniejszym tekstom o przemijaniu i ulotności chwili. Mówcie, co chcecie, ale singiel Story of My Life jest po prostu dobry- porządny teledysk, dobre wokale i balladowy klimat. Skąd więc ta cała nienawiść wokół tego zespołu? Odpowiedź jest prosta. Najbardziej irytującą częścią repertuaru One Direction są ich fanki. Na koncertach nie słychać wokalistów, bo zagłuszają je piski i płacze rozhisteryzowanych dziesięciolatek. Na twitterze aż roi się od fanatyczek 1D. Te najwierniejsze potrafią spamować swoim idolom wiadomości o tym, że ich kochają i, że nie mogą bez nich żyć. Pozbawione rozsądku fanki potrafią wysłać im swoje staniki, pierścionki zaręczynowe czy pieniądze. Opublikowałem kiedyś post na swoim twitterze, że nie ogarniam 1D. Oskarżyłem ich o kopiowanie stylu Justina Biebera, który był wtedy u szczytu swojej świetności. Zostałem zaatakowany przez armię dwunastolatek z całego świata (swojego twittera prowadzę w języku angielskim), które potrafiły mi grozić nawet śmiercią! Poczęstowałem ich banem i usunąłem felernego twitta. Na tym mógłbym zakończyć swój artykuł, lecz ostatnimi czasy wydarzyło się coś, co po prostu nie mogło być tu pominięte. Mianowicie, cały świat szalonych Directioners się zawalił. Zayn Malik, jeden z członków znanego na całym świecie boysbandu, opuścił grupę, łamiąc przy tym serca miliardom nastolatek. Internet zalała fala żalu i wszechobecnej melancholii. Największą furorę zrobiły użytkowniczki Snapchata, które opublikowały miliony snapów, przedstawiających je same, jak płaczą za Zaynem. Niektóre z nich otwarcie mówiły, że planują w związku z tym ucieczkę z domu lub samobójstwo!!!(!) Directioners nie jest zwyczajnym fandomem. To zgraja rozpieszczonych dziewczynek, które straciły kontakt z rzeczywistością. Nie ulega wątpliwości, że mamy do czynienia z fanatyzmem- twitterowiczki traktują Harry'ego, Nialla, Liama i Louisa niczym bożyszcza! *** Cóż, samym członkom zespołu życzę więcej sukcesów komercyjnych. A Directionersom? Więcej samozaparcia! Ewentualnie lepszego gustu muzycznego... Łukasz Nie wierzcie zegarom czas wymyślił je dla zabawy. Wspomnienie profesora Władysława Bartoszewskiego. 24 kwietnia 2015 roku w Warszawie pożegnaliśmy człowieka legendę. Zmarł nagle, w wieku 93 lat w stołecznym szpitalu MSW przy ulicy Wołoskiej.Tym znanym i zasłużonym politykiem, pisarzem, historykiem i działaczem był Władysław Bartoszewski. Warto przybliżyć sylwetkę tego zasłużonego Polaka. Władysław Bartoszewski walczył podczas II wojny światowej w szeregach Armii Krajowej oraz brał udział w powstaniu warszawskim. Od 22 września 1940r. był więźniem niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz. Z obozu został zwolniony 8 kwietnia 1941, prawdopodobnie dzięki działaniom Polskiego Czerwonego Krzyża. W okresie stalinowskim został poddany represjom przez organy bezpieczeństwa w związku z działalnością w opozycyjnym PSL. W latach pięćdziesiątych został niesłusznie skazany na wyrok więzienia pod zarzutem szpiegostwa. 18 kwietnia 1963 profesor Bartoszewski odznaczenie Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski za pomoc udzieloną Żydom w trakcie wojny. Oprócz tego został wyróżniony medalem Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata przez instytut Yad Vashen w Jerozolimie. Władysław Bartoszewski dwukrotnie sprawował Strona: 4

5 funkcję ministra spraw zagranicznych, był także senatorem i ambasadorem Polski w Austrii. Profesor był dwukrotnie żonaty, a jego syn z pierwszego małżeństwa jest historykiem i doktorem antropologii. Do końca swoich dni Władysław Bartoszewski był obecny w życiu społecznym i politycznym. Jeszcze w czwartek, 23 kwietnia przybył do sejmu na wystąpienie ministra Grzegorza Schetyny, dotyczącego polityki zagranicznej. Niestety, byłą to jego ostatnia wizyta w sejmie. Uroczystości pogrzebowe odbyły się 4 maja 2015r. i miały charakter państwowy z udziałem przedstawicieli najwyższych władz państwa polskiego, w tym byłego prezydenta Bronisława Komorowskiego. Profesor został pochowany w Alei Zasłużonych na cmentarzu Wojskowym na Powązkach. Warto nadmienić, iż Bartoszewski zasłużył się również w stosunkach polsko niemieckich po drugiej wojnie światowej oraz była autorem 50 książek i prawie 1500 artykułów, głównie na temat okupacji. Śmierć tego wielkiego Polaka odbiła się szerokim echem na scenie politycznej i nie tylko. Z wielu stron płyną wyrazy żalu i smutku po zmarłym. Były ambasador Izraela w Polsce, Szewach Weiss powiedział w wywiadzie telewizyjnym: Świętej pamięci proj. Bartoszewskiemu, tak trudno powiedzieć te słowa. Jestem w szoku. Współczuję z całym narodem polskim. Naród powinien być dumny mając takich ludzi. Alina Recenzje, recenzje KSIĄŻKI, PO KTÓRE WARTO SIĘGNĄĆ W NADCHODZĄCE WAKACJE Niedługo nadejdą uwielbiane przez każdego wakacje. Pozycje z kanonu lektur szkolnych możemy odłożyć na bok i sięgnąć po publikacje, które pozwolą nam odpocząć od szkolnej rzeczywistości. Bo nie ma nic przyjemniejszego niż opalanie na słońcu z dobrą książką ;) Gildia Magów Trudi Canavan Autorka przenosi czytelnika do kraju Imardin, gdzie rządy sprawuje najbogatsza kasta, a rolę policji pełni tajemnicza Gildia Magów, do której należą osobowości tylko z najbardziej szanowanych domów szlacheckich z Centrum Miast i Dworu Króla. Nierówności społeczne panujące w Imardinie spowodowały jednak powstanie takich grup społecznych, jak slumsi i złodzieje. Aby pozbyć się biedoty z miasta, Król zwołuje czystki, podczas których okrutni gwardziści wyrzucają slumsów poza Główną Bramę Miasta. Podczas jednej z tych czystek nastoletnia Sonea, pod wpływem gniewu i zawiści, za wyrzucenie jej rodziny z domu, zamierza zaatakować gwardzistów i chroniących i magów. Zupełnie przypadkiem dołącza do gangu starych znajomych. Grupa organizuje atak na magów. Choć wiedzą, że magiczna tarcza broni magów przed zwykłą bronią, to planują atak dla rozładowania emocji. Sonea, targana nienawiścią, rzuca w magów kamieniem, który... przechodzi przez tarczę i trafia jednego z magów. Okazuje się, że w żyłach młodej biedaczki płynie krew magów. Niestety, moc, która w niej drzemie, zaczyna zagrażać dziewczynie i jej otoczeniu. Magowie muszą ją znaleźć, by nauczyć ją, jak jej moc kontrolować, jednak młody gang Sonei nie rozumie ich zamiarów i zaczyna kryć ją przed magami, angażując w to złodziei. Próby złapania Sonei przez Gildię Magów nie pozwolą Wam spać i będziecie zmuszeni do sięgnięcia po kolejne tomy z serii Trylogii Czarnego Maga. Fabuła przez cały czas trzyma w napięciu. Gorąco polecam! Strona: 5

6 Zagadki Krąg Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren Sześć dziewczyn właśnie rozpoczęło naukę w engelforskim liceum. Na początku semestru w szkolnej toalecie zostaje znaleziony martwy uczeń. Wszyscy podejrzewają samobójstwo, jednak pierwszoklasistki wiedzą, co stało się naprawdę. Licealistki odkrywają, że drzemią w nich tajemne moce, a ich życiu zagraża niebezpieczeństwo. Każda z nich jest inna, każda ma inne usposobienie i temperament. Przez te różnice trudno im się zsolidaryzować, lecz zdają sobie sprawę, że tylko razem mogą stworzyć tytułowy krąg, który ma pomóc im zakończyć raz na zawsze mroczne zdarzenia w Engelsfors. Na czytelnika czekają dziesiątki tajemnic, setki zagadek i wiele innych. Jest to pierwsza część trylogii, z którą naprawdę warto się zapoznać. Cmętarz zwieżąt Stephen King Zwyczajna, stereotypowa rodzina Creedów przeprowadza się na przedmieścia Ludlow - ślicznego miasteczka w Nowej Anglii. Za ich nowo kupionym domkiem znajduje się mogiła zwierząt, wykopana, według pewnej historii, przez nieżyjące już dzieci. Punktem wyjścia jest właśnie mroczna historia z tytułowym cmentarzyskiem w tle. King doskonale uchwycił to, za co literatura grozy jest uwielbiana na całym świecie - świetnie udało mu się sportretować postaci, nadać im psychologicznej głębi, oddać targające bohaterami emocje i niepokoje. Powieść Kinga traktuje również o poświęceniu dla najbliższych, ale i o zrozumieniu i pogodzeniu się ze śmiercią. Moim zdaniem, jest to jedna z lepszych pozycji zaproponowanych przez Kinga. Ciekawa, z dreszczem emocji, intrygująca i niezwykle wciągająca. Obowiązkowa lektura na lato. Łukasz Redakcja: Autorzy tekstów: Dominika Ranosz, Aleksandra Gajos, Alina Kulik, Marta Karczewska, Marta Mielnik, Roksana Pawlak, Karolina Kubiak, Jakub Mrozowski, Mikołaj Możny, Łukasz Pytka, Adrian Kuriata Korektor graficzny: Aleksandra Tiahnybok Korekta: Paulina Jasińska Opiekun: Stanisława Laszczyńska Adrian Strona: 6

OFERTA KURSÓW MATURALNYCH przygotowujących do egzaminu maturalnego

OFERTA KURSÓW MATURALNYCH przygotowujących do egzaminu maturalnego OFERTA KURSÓW MATURALNYCH przygotowujących do egzaminu maturalnego Numer u 17 Kurs przygotowujący do egzaminu maturalnego pisemnego z języka polskiego 30 Numer u 18 Kurs przygotowujący do egzaminu maturalnego

Bardziej szczegółowo

TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ EGZAMIN MATURALNY W NOWEJ FORMULE

TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ EGZAMIN MATURALNY W NOWEJ FORMULE TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ EGZAMIN MATURALNY W NOWEJ FORMULE (ABSOLWENCI LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO I TECHNIKUM) JĘZYK POLSKI JĘZYK POLSKI na poziomie podstawowym (egzamin

Bardziej szczegółowo

FILOMATA. obowiązuje od roku szkolnego 2012/2013

FILOMATA. obowiązuje od roku szkolnego 2012/2013 obowiązuje od roku szkolnego 2012/2013 Witamy w FILOMACIE Witamy w naszym krótkim przewodniku, który pomoże Ci zorientować się w zasadach organizacji obowiązkowych zajęć dydaktycznych w Liceum Ogólnokształcącym

Bardziej szczegółowo

OFERTA KURSÓW GIMNAZJALNYCH przygotowujących do egzaminu gimnazjalnego

OFERTA KURSÓW GIMNAZJALNYCH przygotowujących do egzaminu gimnazjalnego OFERTA KURSÓW GIMNAZJALNYCH przygotowujących do egzaminu gimnazjalnego Numer u 01 Kurs przygotowujący do egzaminu gimnazjalnego z języka polskiego Numer u 02 Kurs przygotowujący do egzaminu gimnazjalnego

Bardziej szczegółowo

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE Typy szkół ponadgimnazjalnych Do wyboru są trzy typy szkół ponadgimnazjalnych: 1. liceum ogólnokształcące (LO) 2. technikum (T) 3. zasadnicza szkoła zawodowa (ZSZ) Każdy typ szkoły

Bardziej szczegółowo

TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ

TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ JĘZYK POLSKI JĘZYK POLSKI na poziomie podstawowym (egzamin zdawały 329 043 osoby) 1 najniższa 0% 24% 2 bardzo niska 25% 33% 3 niska 34% 41%

Bardziej szczegółowo

TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ

TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ JĘZYK POLSKI JĘZYK POLSKI na poziomie podstawowym (egzamin zdawało 359 569 osób) 1 najniższa 0% 23% 2 bardzo niska 24% 31% 3 niska 32% 40%

Bardziej szczegółowo

Egzamin gimnazjalny od 2012 roku

Egzamin gimnazjalny od 2012 roku Egzamin gimnazjalny od 2012 roku Podstawy prawne przeprowadzania egzaminu gimnazjalnego od 2012 roku 1. Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty 2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej

Bardziej szczegółowo

TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ FORMUŁA OD 2015 ( NOWA MATURA )

TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ FORMUŁA OD 2015 ( NOWA MATURA ) TABELE WYNIKÓW Z POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW W SKALI STANINOWEJ FORMUŁA OD 2015 ( NOWA MATURA ) JĘZYK POLSKI JĘZYK POLSKI na poziomie podstawowym (egzamin zdawały 177 564 osoby) 1 najniższa 0% 34% 2 bardzo

Bardziej szczegółowo

Analiza EGZAMINU MATURALNEGO. w LVI Liceum Ogólnokształcącym im. Leona Kruczkowskiego w Warszawie ROK SZKOLNY 2010/2011

Analiza EGZAMINU MATURALNEGO. w LVI Liceum Ogólnokształcącym im. Leona Kruczkowskiego w Warszawie ROK SZKOLNY 2010/2011 Analiza EGZAMINU MATURALNEGO w LVI Liceum Ogólnokształcącym im. Leona Kruczkowskiego w Warszawie ROK SZKOLNY 2010/2011 Przedstawiono: 1. Radzie Pedagogicznej w dniu 06.10.2011 r. 2. Radzie Rodziców w dniu

Bardziej szczegółowo

Małgorzata Chrabąszcz. Dobry wybór Spotkanie informacyjne 12 marca 2013 r.

Małgorzata Chrabąszcz. Dobry wybór Spotkanie informacyjne 12 marca 2013 r. Małgorzata Chrabąszcz Dobry wybór Spotkanie informacyjne 12 marca 2013 r. Co wiedzieć trzeba? Dobry wybór 1. Nowa podstawa programowa Nowe wymagania Nowe treści Nowe rozwiązania organizacyjne 2. Nowa matura

Bardziej szczegółowo

5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM

5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM ANKIETA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM 5. To, jak Ci idzie w szkole jest dla Twoich rodziców (opiekunów): A niezbyt ważne B ważne C bardzo ważne 1 kod ucznia Drodzy Pierwszoklasiści! Niedawno rozpoczęliście naukę

Bardziej szczegółowo

Szkoła ponadgimnazjalna jest jak most prowadzący w dorosłe życie.

Szkoła ponadgimnazjalna jest jak most prowadzący w dorosłe życie. Jak wybrać szkołę po gimnazjum? Szkoła ponadgimnazjalna jest jak most prowadzący w dorosłe życie. 1 Szkoły czekają Dobrze jest wiedzieć, z czego można wybierać. Czekają na was: - trzyletnie licea ogólnokształcące

Bardziej szczegółowo

MATURA 2015 ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU MATURALNEGO. w I Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie

MATURA 2015 ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU MATURALNEGO. w I Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie MATURA 215 ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU MATURALNEGO w I Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie MATURA 215 w kraju: Do egzaminu w nowej formule w kraju przystąpiło 176 415 tegorocznych

Bardziej szczegółowo

Zmieniaj świat słowami karta pracy grupa 1/A

Zmieniaj świat słowami karta pracy grupa 1/A Zmieniaj świat słowami karta pracy grupa 1/A Przekonaj kolegę do wspólnego wyjścia do kina w czwartek wieczorem. Kolega lubi filmy akcji, a namawiasz go na wspólne obejrzenie kolejnej części jego ulubionego

Bardziej szczegółowo

Wyniki MATURY 2015 w Liceum Ogólnokształcącym im. Mikołaja Kopernika w Ostrowi Mazowieckiej- stan na dzień 12 września 2015 r.

Wyniki MATURY 2015 w Liceum Ogólnokształcącym im. Mikołaja Kopernika w Ostrowi Mazowieckiej- stan na dzień 12 września 2015 r. Wyniki MATURY 2015 w Liceum Ogólnokształcącym im. Mikołaja Kopernika w Ostrowi Mazowieckiej- stan na dzień 12 września 2015 r. Liczba % liczba absolwentów w roku szkolnym 2014/2015 240 100 A. przystąpiło

Bardziej szczegółowo

2) co daje ci wybór liceum ogólnokształcącego

2) co daje ci wybór liceum ogólnokształcącego Gimnazjalisto! Przeczytaj - zanim wybierzesz szkołę ponadgimnazjalną. MATURA LO dla dorosłych LO Technikum 4 lata nauki Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Zasadnicza szkoła zawodowa *Absolwenci

Bardziej szczegółowo

Obowiązują jednolite standardy wymagań egzaminacyjnych uwzględniające podstawę programową kształcenia ogólnego. Stosowane są jednakowe w całym kraju

Obowiązują jednolite standardy wymagań egzaminacyjnych uwzględniające podstawę programową kształcenia ogólnego. Stosowane są jednakowe w całym kraju Egzamin maturalny 2013 Zasady ogólne Obowiązują jednolite standardy wymagań egzaminacyjnych uwzględniające podstawę programową kształcenia ogólnego. Stosowane są jednakowe w całym kraju arkusze egzaminacyjne

Bardziej szczegółowo

21.02 28.02 01.03 14.03 15.03 21.03 22.03 28.03 29.03 11.04 12.04 18.04 19.04 25.04 26.04 09.05 10.05 16.05 17.05 30.05 31.05 13.

21.02 28.02 01.03 14.03 15.03 21.03 22.03 28.03 29.03 11.04 12.04 18.04 19.04 25.04 26.04 09.05 10.05 16.05 17.05 30.05 31.05 13. 1 J. angielski (B. Tarczewska) s.124 Historia Fizyka J. angielski 2 J. angielski Historia Fizyka J. angielski 3 J. angielski Historia Fizyka 10.15 J. angielski 4 J. angielski Matematyka Fizyka Biologia

Bardziej szczegółowo

Prezentacja wyników egzaminu maturalnego w Liceum Ogólnokształcącym w Piasecznie. Halina Bład, Renata Brzozowska sierpień 2010

Prezentacja wyników egzaminu maturalnego w Liceum Ogólnokształcącym w Piasecznie. Halina Bład, Renata Brzozowska sierpień 2010 Prezentacja wyników egzaminu maturalnego w Liceum Ogólnokształcącym w Piasecznie Halina Bład, Renata Brzozowska sierpień 2010 Zdawalność matury 81% - w Polsce 79% - w województwie mazowieckim 91% - w LO

Bardziej szczegółowo

Bieżąca tematyka jako element cyklu zajęć

Bieżąca tematyka jako element cyklu zajęć Bieżąca tematyka jako element cyklu zajęć Ku refleksji Wybór jednej drogi nie oznacza rezygnacji z innych, ale chcieć przejść wszystkimi ścieżkami naraz, to nie pokonać żadnej Paulo Coelho Zagadnienia

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN MATURALNY PRZEPUSTKĄ NA STUDIA

EGZAMIN MATURALNY PRZEPUSTKĄ NA STUDIA EGZAMIN MATURALNY PRZEPUSTKĄ NA STUDIA Górowo Iławeckie, 26 listopada 2012 r. Jolanta Gołaszewska dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łomży 1 ŚWIADOMY WYBÓR PRZEDE WSZYSTKIM Czas na życiowe decyzje,

Bardziej szczegółowo

kod ucznia Drodzy Pierwszoklasiści!

kod ucznia Drodzy Pierwszoklasiści! ANKIETA DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Drodzy Pierwszoklasiści! kod ucznia Niedawno rozpoczęliście naukę w naszej szkole. Chcemy Was lepiej poznać, aby zapewnić Wam dobry start w nauce. Dlatego zadajemy

Bardziej szczegółowo

to jest właśnie to, co nazywamy procesem życia, doświadczenie, mądrość, wyciąganie konsekwencji, wyciąganie wniosków.

to jest właśnie to, co nazywamy procesem życia, doświadczenie, mądrość, wyciąganie konsekwencji, wyciąganie wniosków. Cześć, Jak to jest, że rzeczywistość mamy tylko jedną i czy aby na pewno tak jest? I na ile to może przydać się Tobie, na ile to może zmienić Twoją perspektywę i pomóc Tobie w osiąganiu tego do czego dążysz?

Bardziej szczegółowo

TRENER MARIUSZ MRÓZ - JEDZ TO, CO LUBISZ I WYGLĄDAJ JAK CHCESZ!

TRENER MARIUSZ MRÓZ - JEDZ TO, CO LUBISZ I WYGLĄDAJ JAK CHCESZ! TRENER MARIUSZ MRÓZ - JEDZ TO, CO LUBISZ I WYGLĄDAJ JAK CHCESZ! Witaj! W tym krótkim PDFie chcę Ci wytłumaczyć dlaczego według mnie jeżeli chcesz wyglądać świetnie i utrzymać świetną sylwetkę powinieneś

Bardziej szczegółowo

Wyniki są pozytywne, ale należy jeszcze zmniejszyć liczbę uczniów przez których ktoś płakał całkiem niedawno, szczególnie w klasie IV.

Wyniki są pozytywne, ale należy jeszcze zmniejszyć liczbę uczniów przez których ktoś płakał całkiem niedawno, szczególnie w klasie IV. Test Czy jesteś tolerancyjny? Człowiek tolerancyjny - jest wyrozumiały dla cudzych poglądów, upodobań, wierzeń, rozumie je i szanuje, zachowując swoją indywidualność: w swoich decyzjach i działaniach uwzględnia

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 14 W GLIWICACH X LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 14 W GLIWICACH X LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 14 W GLIWICACH X LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE EGZAMIN MATURALNY OKE wyniki MAJ / WRZESIEŃ 2014 Opracowanie lipiec 2014 / wrzesień 2014: mgr Halina Miłkowska 1 WYNIKI UCZNIÓW

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą.

Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą. SCENARIUSZ 2 MATURA 2007 Jak podjąć decyzję o wyborze przedmiotów? Scenariusz zajęć dla uczniów klas maturalnych, przeznaczony na godzinę wychowawczą. Cele lekcji: Uczeń powinien: poznać zasady przeprowadzania

Bardziej szczegółowo

Moje dziecko. idzie do. przedszkola

Moje dziecko. idzie do. przedszkola Nie jesteśmy po to, by budować statek, ale po to, by wskazywać drogę... Moje dziecko idzie do przedszkola czyli mini- poradnik dla Rodziców dzieci przekraczających po raz pierwszy próg przedszkola Drodzy

Bardziej szczegółowo

Kalendarz roku szkolnego 2014/2015 Zespół Szkół nr 1 w Toruniu

Kalendarz roku szkolnego 2014/2015 Zespół Szkół nr 1 w Toruniu Kalendarz roku szkolnego 2014/2015 Zespół Szkół nr 1 w Toruniu 1. 01.09.2014 r. rozpoczęcie rocznych zajęć dydaktyczno-wychowawczych 2. 02.09.2014 r. kiermasz używanych podręczników, 3. 11.09.2014 r. -

Bardziej szczegółowo

Anna Pruszyńska Karolina Bajorek Natalia Skrzypczak

Anna Pruszyńska Karolina Bajorek Natalia Skrzypczak W marcu 2013 w naszej szkole odbył się ekologiczny konkurs dla licealistów. Jego tytuł: Jeden z dziesięciu w barwach ziemi. Była to kolejna edycja tego konkursu, który cieszy się dużą popularnością wśród

Bardziej szczegółowo

największy wpływ na decyzje uczniów mają rodzice oraz tradycje rodzinne

największy wpływ na decyzje uczniów mają rodzice oraz tradycje rodzinne ZS Narewka ZS Narewka 2014 O wyborze szkoły i zawodu uczeń szkoły gimnazjalnej może oczywiście zdecydować samodzielnie, zdarza się jednak, że wyboru dokona pod wpływem innych osób, sytuacji, czy tez okoliczności.

Bardziej szczegółowo

ANEKS NR 1 do Statutu XII Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi. uchwalony 11 października 2012

ANEKS NR 1 do Statutu XII Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi. uchwalony 11 października 2012 ANEKS NR 1 do Statutu XII Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi Paragraf 80 statutu szkoły otrzymuje brzmienie: 80. uchwalony 11 października 2012 Sprawdzian dyrektorski jest przygotowywany merytorycznie przez

Bardziej szczegółowo

Nowa formuła sprawdzianu w VI kl. szkoły podstawowej oraz egzaminu maturalnego od 2015 r. Krystyna Szumilas, Minister Edukacji Narodowej

Nowa formuła sprawdzianu w VI kl. szkoły podstawowej oraz egzaminu maturalnego od 2015 r. Krystyna Szumilas, Minister Edukacji Narodowej Nowa formuła sprawdzianu w VI kl. szkoły podstawowej oraz egzaminu maturalnego od 2015 r. Krystyna Szumilas, Minister Edukacji Narodowej Konferencja prasowa, 21 stycznia 2013 r. Zmiany w egzaminach zewnętrznych

Bardziej szczegółowo

Zasługi Lecha Kaczyńskiego wizyta w 2006 r. w Izraelu w obrazkach

Zasługi Lecha Kaczyńskiego wizyta w 2006 r. w Izraelu w obrazkach 1 Strona Mancinelli_NMP_Polska na: http://jozefbizon.wordpress.com/mancinelli-nmp-polska/ Veritas et libertas ultra omnis sunto _ Prawda i wolność ponad wszystko inne Józef Bizoń Zasługi Lecha Kaczyńskiego

Bardziej szczegółowo

Przygotowano w oparciu o:

Przygotowano w oparciu o: MATURA 2015 struktura egzaminu harmonogram egzaminów czas trwania egzaminów wyniki poprawki dostosowanie matura próbna kalendarz maturzysty poradnik maturzysty Przygotowano w oparciu o: rozporządzenie

Bardziej szczegółowo

To My! W numerze: Wydanie majowe! Redakcja gazetki: Lektury - czy warto je czytać Wiosna - czas na zabawę Strona patrona Dzień MAMY Święta Krzyżówka

To My! W numerze: Wydanie majowe! Redakcja gazetki: Lektury - czy warto je czytać Wiosna - czas na zabawę Strona patrona Dzień MAMY Święta Krzyżówka To My! Wydanie majowe! W numerze: Lektury - czy warto je czytać Wiosna - czas na zabawę Strona patrona Dzień MAMY Święta Krzyżówka Redakcja gazetki: redaktor naczelny - Julia Duchnowska opiekunowie - pan

Bardziej szczegółowo

Ścieżki kształcenia dla absolwenta gimnazjum

Ścieżki kształcenia dla absolwenta gimnazjum Ścieżki kształcenia dla absolwenta gimnazjum Od 1 września 2012 roku obowiązuje nowa struktura szkolnictwa ponadgimnazjalnego. Oto krótka ściągawka dla gimnazjalistów i ich rodziców. Z dniem 1 września

Bardziej szczegółowo

Kryteria decydujące o przyjęciu kandydatów do klas pierwszych na rok szkolny 2012-2013

Kryteria decydujące o przyjęciu kandydatów do klas pierwszych na rok szkolny 2012-2013 Kryteria decydujące o przyjęciu kandydatów do klas pierwszych na rok szkolny 2012-2013 W VI Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Kielcach Podstawą kwalifikowania kandydata jest świadectwo

Bardziej szczegółowo

IV etap edukacyjny BIOLOGIA / PRZYRODA. III etap edukacyjny BIOLOGIA

IV etap edukacyjny BIOLOGIA / PRZYRODA. III etap edukacyjny BIOLOGIA Iwona Majcher (PDB) III etap edukacyjny BIOLOGIA IV etap edukacyjny BIOLOGIA / PRZYRODA Wychowanie przedszkolne Edukacja wczesnoszkolna EDUKACJA PRZYRODNICZA / II etap edukacyjny: klasy IV-VI PRZYRODA

Bardziej szczegółowo

Raport z egzaminu gimnazjalnego kwiecień 2012r.

Raport z egzaminu gimnazjalnego kwiecień 2012r. Prywatne Gimnazjum Nr 8 im. Astrid Lindgren w Warszawie Raport z egzaminu gimnazjalnego kwiecień 2012r. Analiza wyników Warszawa, 2012 rok Tegoroczny egzamin gimnazjalny przeprowadzony był na nowych zasadach.

Bardziej szczegółowo

Antoni Guzik. Rektor, Dziekan, Profesor, wybitny Nauczyciel, Przyjaciel Młodzieży

Antoni Guzik. Rektor, Dziekan, Profesor, wybitny Nauczyciel, Przyjaciel Młodzieży Antoni Guzik Antoni Guzik Rektor, Dziekan, Profesor, wybitny Nauczyciel, Przyjaciel Młodzieży Docent Antoni Guzik urodził się 7 kwietnia 1925 r. w Izydorówce, w dawnym województwie stanisławowskim. Szkołę

Bardziej szczegółowo

Zagadnienia na egzamin semestralny z j. angielskiego. sem. IV. poziom rozszerzony

Zagadnienia na egzamin semestralny z j. angielskiego. sem. IV. poziom rozszerzony Zagadnienia na egzamin semestralny z j. angielskiego sem. IV poziom rozszerzony Podręcznik / rozdział Słownictwo Gramatyka My Matura Success Intermediate Rozdział 5 Możliwe przyczyny końca świata, katastrofy

Bardziej szczegółowo

SZKOLNY PLAN NAUCZANIA DLA LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO SALOMON W WARSZAWIE KLASA III W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 ROZSZERZONY PROGRAM BIOLOGII I CHEMII

SZKOLNY PLAN NAUCZANIA DLA LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO SALOMON W WARSZAWIE KLASA III W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 ROZSZERZONY PROGRAM BIOLOGII I CHEMII SZKOLNY PLAN NAUCZANIA DLA LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO SALOMON W WARSZAWIE KLASA I W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 ROZSZERZONY PROGRAM BIOLOGII I CHEMII Klasa I Zajęcia edukacyjne 2013/2014 2014/2015 2015/2016

Bardziej szczegółowo

INFORMACJA DLA UCZNIÓW I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO im. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W TURKU ORAZ ICH RODZICÓW

INFORMACJA DLA UCZNIÓW I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO im. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W TURKU ORAZ ICH RODZICÓW MATURA OD 2015 ROKU INFORMACJA DLA UCZNIÓW I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCACEGO im. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W TURKU ORAZ ICH RODZICÓW W kwietniu 2015 r. zakończy naukę pierwszy rocznik uczniów, którzy przez wszystkie

Bardziej szczegółowo

Co po gimnazjum? Jak wybrać swoją dalszą drogę edukacji? Gdzie się uczyć dalej?

Co po gimnazjum? Jak wybrać swoją dalszą drogę edukacji? Gdzie się uczyć dalej? Co po gimnazjum? Jak wybrać swoją dalszą drogę edukacji? Gdzie się uczyć dalej? STUDIA DOKTORANCKIE TAK JEST od 1.09.2012!!!! SZKOŁY POLICEALNE DO 2,5 ROKU - EGZAMIN KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH SSss - NIE

Bardziej szczegółowo

Szkolny zestaw programów nauczania na rok szkolny 2013/2014

Szkolny zestaw programów nauczania na rok szkolny 2013/2014 Szkolny zestaw ów na rok szkolny 2013/2014 Na podstawie Art. 22a ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256 ze zmianami), w oparciu o 2 ust. 2 Rozporządzenie Ministra

Bardziej szczegółowo

Tabela nr 1 Propozycje grup fakultetów w roku szkolnym 2015-16 Fakultet y dwuprzedmiotowy 13 godzin. 2 godziny tygodniowo Biologia chemia

Tabela nr 1 Propozycje grup fakultetów w roku szkolnym 2015-16 Fakultet y dwuprzedmiotowy 13 godzin. 2 godziny tygodniowo Biologia chemia Tabela nr 1 Propozycje grup fakultetów w roku szkolnym 2015-16 Fakultet y dwuprzedmiotowy 13 godzin Trzeci przedmiot Przedmiot uzupełniający 2 godziny Biologia chemia ------------------------------------

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKÓŁ W SIEMIATYCZACH prowadzić będzie w roku szkolnym 2015/2016 rekrutację do następujących szkół ponadgimnazjalnych:

ZESPÓŁ SZKÓŁ W SIEMIATYCZACH prowadzić będzie w roku szkolnym 2015/2016 rekrutację do następujących szkół ponadgimnazjalnych: ZESPÓŁ SZKÓŁ W SIEMIATYCZACH prowadzić będzie w roku szkolnym 2015/2016 rekrutację do następujących szkół ponadgimnazjalnych: Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej o 3-letnim cyklu nauczania

Bardziej szczegółowo

Serdecznie witamy. w roku szkolnym 2014/2015. w XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie

Serdecznie witamy. w roku szkolnym 2014/2015. w XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie Serdecznie witamy w roku szkolnym 2014/2015 w XXIII Liceum Ogólnokształcącym im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie Informacja o wynikach egzaminów maturalnych 2014 Dla Nauczycieli, Uczniów i ich

Bardziej szczegółowo

ECHO SZKOŁY - GAZETKA SZKOLNA

ECHO SZKOŁY - GAZETKA SZKOLNA FRAGMENTY GAZETKI NR 2 ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY IM. J. JANUSZEWSKIEJ W CIEMNEM ECHO SZKOŁY - GAZETKA SZKOLNA listopad grudzień 2010, styczeń 2011 Numer 2 Rok szkolny 2010/2011 Wydarzenia: 10.11 apel

Bardziej szczegółowo

Informator. dla absolwentów szkół podstawowych. na rok szkolny 2012/2013

Informator. dla absolwentów szkół podstawowych. na rok szkolny 2012/2013 Informator dla absolwentów szkół podstawowych na rok szkolny 2012/2013 A. Zasady organizacyjne klas gimnazjalnych pod opieką XIII Liceum Ogólnokształcącego B. Zasady i terminarz rekrutacji C. Wyniki egzaminów

Bardziej szczegółowo

RELACJA Z PRAKTYKI HUDDERSFIELD/ MANCHESTER

RELACJA Z PRAKTYKI HUDDERSFIELD/ MANCHESTER RELACJA Z PRAKTYKI HUDDERSFIELD/ MANCHESTER O STAŻU W ramach programu Leonardo Da Vinci udało nam się zakwalifikować do wyjazdu na praktyki za granicą. Staż odbył się w angielskich miejscowościach Huddersfield

Bardziej szczegółowo

Wizyta w Gazecie Krakowskiej

Wizyta w Gazecie Krakowskiej Wizyta w Gazecie Krakowskiej fotoreportaż 15.04.2013 byliśmy w Gazecie Krakowskiej w Nowym Sączu. Dowiedzieliśmy, się jak ciężka i wymagająca jest praca dziennikarza. Opowiedzieli nam o tym pan Paweł Szeliga

Bardziej szczegółowo

w I Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie

w I Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie MATURA 214 ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU MATURALNEGO w I Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie MATURA 214 w kraju: Do egzaminu w kraju przystąpiło 294 942 tegorocznych absolwentów, a

Bardziej szczegółowo

Kryteria rekrutacji do XXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie

Kryteria rekrutacji do XXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie Kryteria rekrutacji do XXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie Kandydat ubiegający się o przyjęcie do klasy pierwszej może otrzymać w postępowaniu rekrutacyjno- kwalifikacyjnym

Bardziej szczegółowo

Zespół Szkół Nr 1 im. Noblistów Polskich w Pyrzycach. Kompetencje Kluczowe Drogą do Kariery Zespół Z1i w składzie:

Zespół Szkół Nr 1 im. Noblistów Polskich w Pyrzycach. Kompetencje Kluczowe Drogą do Kariery Zespół Z1i w składzie: Zespół Szkół Nr 1 im. Noblistów Polskich w Pyrzycach Kompetencje Kluczowe Drogą do Kariery Zespół Z1i w składzie: Katarzyna Apostoluk, Joanna Prymus, Joanna Parzonko, Kinga Nowakowska, Sandra Synowiec,

Bardziej szczegółowo

Ulica, numer domu:... Gimnazjum, do którego uczeń uczęszcza:... Gdzie i jak długo kandydat uczył się języka angielskiego?...

Ulica, numer domu:... Gimnazjum, do którego uczeń uczęszcza:... Gdzie i jak długo kandydat uczył się języka angielskiego?... KWESTIONARIUSZ KANDYDATA DO PALLOTYŃSKIEGO LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO IM. STEFANA BATOREGO W LUBLINIE 1. Dane osobowe ucznia Nazwisko:... Imiona:.. Data i miejsce urodzenia:... PESEL:... Adres zameldowania

Bardziej szczegółowo

ZMIANY W SZKOLNICTWIE PODNADGIMNAZJALNYM

ZMIANY W SZKOLNICTWIE PODNADGIMNAZJALNYM ZMIANY W SZKOLNICTWIE PODNADGIMNAZJALNYM STUDIA KURSY KWALIFIKACYJNE MATURA Absolwenci ZSZ Rozpoczynają naukę od klasy II Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych 3 lata LO 3 lata nauki Technikum 4 lata nauki

Bardziej szczegółowo

Jak moje dziecko może nauczyć się wypoczywać

Jak moje dziecko może nauczyć się wypoczywać Jak moje dziecko może nauczyć się wypoczywać Karin Schleider Jak moje dziecko może nauczyć się wypoczywać Zawiera praktyczne testy O książce Wypocząć, odsapnąć, zrobić przerwę to sposób na stworzenie

Bardziej szczegółowo

KIERUNKI KSZTAŁCENIA W I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM IM. KSIĘCIA BOLKA I W JAWORZE ZASADY NABORU DO KLASY PIERWSZEJ

KIERUNKI KSZTAŁCENIA W I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM IM. KSIĘCIA BOLKA I W JAWORZE ZASADY NABORU DO KLASY PIERWSZEJ KIERUNKI KSZTAŁCENIA W I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM IM. KSIĘCIA BOLKA I W JAWORZE ZASADY NABORU DO KLASY PIERWSZEJ W roku szkolnym 2013/2014 proponujemy do wyboru następujące kierunki kształcenia: matematyczno-fizyczny,

Bardziej szczegółowo

Zakończenie roku szkolnego

Zakończenie roku szkolnego Miasto i Gmina Siewierz - http://www.siewierz.pl/ Data umieszczenia informacji: 2009-06-23 10:05:45 Zakończenie roku szkolnego Dobiegł końca kolejny rok szkolny. Niedługo tylko wspomnieniem pozostaną sprawdziany,

Bardziej szczegółowo

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1)

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) Turysta: Dzień dobry! Kobieta: Dzień dobry panu. Słucham? Turysta: Jestem pierwszy raz w Krakowie i nie mam noclegu. Czy mogłaby mi Pani polecić jakiś hotel?

Bardziej szczegółowo

Wydanie specjalne gazetki szkolnej Na szóstkę. z okazji. Ogólnopolskiego Dnia Praw Dziecka. obchodzonego 20 listopada

Wydanie specjalne gazetki szkolnej Na szóstkę. z okazji. Ogólnopolskiego Dnia Praw Dziecka. obchodzonego 20 listopada Wydanie specjalne gazetki szkolnej Na szóstkę z okazji Ogólnopolskiego Dnia Praw Dziecka obchodzonego 20 listopada Chcesz dowiedzieć się, jakie masz prawa i obowiązki?! A do tego wygrać nagrodę? Nic prostszego!

Bardziej szczegółowo

Zespół Szkół nr 6 w Płocku informuje, że od 01 września 2013 roku nasza szkoła posiada status kandydacki w programie Matury Międzynarodowej (Diploma

Zespół Szkół nr 6 w Płocku informuje, że od 01 września 2013 roku nasza szkoła posiada status kandydacki w programie Matury Międzynarodowej (Diploma Zespół Szkół nr 6 w Płocku informuje, że od 01 września 2013 roku nasza szkoła posiada status kandydacki w programie Matury Międzynarodowej (Diploma Programme International Baccalaureate). Do Pana Dyrektora

Bardziej szczegółowo

26 września uczniowie ze Szkolnego Wolontariatu uczestniczyli w inauguracji. programu Pola Nadziei w zielonogórskim Hospicjum im. Lady Ryder.

26 września uczniowie ze Szkolnego Wolontariatu uczestniczyli w inauguracji. programu Pola Nadziei w zielonogórskim Hospicjum im. Lady Ryder. Wolontariat informuje. 26 września uczniowie ze Szkolnego Wolontariatu uczestniczyli w inauguracji programu Pola Nadziei w zielonogórskim Hospicjum im. Lady Ryder. Zakupiliśmy tam za zebrane pieniądze

Bardziej szczegółowo

Podstawa Programowa. Jan Mostowski. Fizyka. Toruń, 6 grudnia 2012 r.

Podstawa Programowa. Jan Mostowski. Fizyka. Toruń, 6 grudnia 2012 r. Podstawa Programowa Fizyka Jan Mostowski Toruń, 6 grudnia 2012 r. 1 Autorzy Podstawę programową stworzyła komisja, pod kierunkiem wiceministra Edukacji Narodowej, Zbigniewa Marciniaka Byłem jednym z autorów

Bardziej szczegółowo

Walentynki w stylu Księżnej Elżbiety

Walentynki w stylu Księżnej Elżbiety Walentynki w stylu Księżnej Elżbiety Ach, te Walentynki... Któż nie poddaje się urokowi tego święta zakochanych? A nawet jeśli nie, to na pewno nie w I LO, ponieważ w tym roku Samorząd zrobił wiele, aby

Bardziej szczegółowo

województwo pomorskie

województwo pomorskie Wstępna informacja o wynikach maturalnego w maju 2015 r. Do egzaminów z wszystkich przedmiotów obowiązkowych w części ustnej i części pisemnej maturalnego w maju 2015 roku przystąpiło 15 945 tegorocznych

Bardziej szczegółowo

Wyniki egzaminu maturalnego

Wyniki egzaminu maturalnego Wyniki egzaminu maturalnego Rok szkolny 2009/ 2010 Liceum Akademickie w Toruniu Liczba maturzystów: 45 Profile kształcenia: matematyczno-fizyczny, biologiczno-chemiczny, ogólny z rozszerzonym nauczaniem

Bardziej szczegółowo

KATARZYNA POPICIU WYDAWNICTWO WAM

KATARZYNA POPICIU WYDAWNICTWO WAM KATARZYNA ŻYCIEBOSOWSKA POPICIU WYDAWNICTWO WAM Zamiast wstępu Za każdym razem, kiedy zaczynasz pić, czuję się oszukana i porzucona. Na początku Twoich ciągów alkoholowych jestem na Ciebie wściekła o to,

Bardziej szczegółowo

DEKLARACJA PROFILOWA

DEKLARACJA PROFILOWA A1 DEKLARACJA PROFILOWA Imię i nazwisko kandydata... Preferowane kierunki przyszłych studiów...... Uczeń Gdańskiego Liceum Autonomicznego sam tworzy i modyfikuje swój profil kształcenia. Czyni to poprzez

Bardziej szczegółowo

Maciej Malinowski STUDIA ZA GRANICĄ JAK TO SIĘ ROBI?

Maciej Malinowski STUDIA ZA GRANICĄ JAK TO SIĘ ROBI? Maciej Malinowski STUDIA ZA GRANICĄ JAK TO SIĘ ROBI? Co czym powiem Główne różnice PL UK USA Kwalifikacja UK USA Pieniądze UK USA Linki Standardowa struktura studiów 3 lata - Licencjat 1 rok - Magister

Bardziej szczegółowo

Drodzy Kandydaci! Ewa Habich dyrektor I LO

Drodzy Kandydaci! Ewa Habich dyrektor I LO I Liceum Ogólnokształcące im. E. Dembowskiego w Zielonej Górze od wielu lat jest zaliczane do najlepszych szkół w kraju. Od 1990 roku I LO należy do ogólnopolskiego Towarzystwa Szkół Twórczych skupiającego

Bardziej szczegółowo

OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ

OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ 1 Drogi Czytelniku! Życzymy Ci przyjemnej lektury Szkolnego Newsa. Zachęcamy do refleksji nad pytaniem

Bardziej szczegółowo

P O M A G A J M Y R A Z E M!!!

P O M A G A J M Y R A Z E M!!! P O M A G A J M Y R A Z E M!!! Ty też możesz zostać wolontariuszem Jak dobrze, że jest ktoś, do kogo możesz zwrócić się o pomoc. Jak dobrze, że ty jesteś, by komuś przyjść z pomocą, po prostu przy nim

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 Monika Górska

Copyright 2015 Monika Górska 1 Wiesz jaka jest różnica między produktem a marką? Produkt się kupuje a w markę się wierzy. Kiedy używasz opowieści, budujesz Twoją markę. A kiedy kupujesz cos markowego, nie zastanawiasz się specjalnie

Bardziej szczegółowo

Szczegółowe zasady i kryteria przyjmowania uczniów do klas pierwszych. I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Chrobrego w Grudziądzu

Szczegółowe zasady i kryteria przyjmowania uczniów do klas pierwszych. I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Chrobrego w Grudziądzu Regulamin umieszczono na stronie internetowej szkoły 28 lutego 2015 oraz na tablicy ogłoszeń na terenie szkoły w dniu 27 lutego 2015r. Szczegółowe zasady i kryteria przyjmowania uczniów do klas pierwszych

Bardziej szczegółowo

Ludzie listy piszą. Struktura i forma listu

Ludzie listy piszą. Struktura i forma listu Ludzie listy piszą. Struktura i forma listu 1. Cele lekcji a) Wiadomości Uczeń: wie, jakie są cechy listu, zna rodzaje listów, zna zwroty grzecznościowe oraz zasady ich pisowni. b) Umiejętności Uczeń potrafi:

Bardziej szczegółowo

Przed podróŝą na Litwę

Przed podróŝą na Litwę Przed podróŝą na Litwę Źródło: http://www.hotels-europe.com/lithuania/images/lithuania-map-large.jpg BirŜai to niewielkie miasto litewskie wyznaczone jako miejsce kolejnego, juŝ piątego spotkania przedstawicieli

Bardziej szczegółowo

Informacja o liczbie osób zgłoszonych do próbnego pisemnego egzaminu maturalnego z przedmiotów obowiązkowych

Informacja o liczbie osób zgłoszonych do próbnego pisemnego egzaminu maturalnego z przedmiotów obowiązkowych Informacja o liczbie osób zgłoszonych do próbnego pisemnego egzaminu maturalnego z przedmiotów obowiązkowych Do próbnego egzaminu maturalnego z a polskiego, który jest obowiązkowy dla wszystkich przystępujących

Bardziej szczegółowo

Kryteria rekrutacji i przyjęcia uczniów

Kryteria rekrutacji i przyjęcia uczniów Kryteria rekrutacji i przyjęcia uczniów do XII Liceum Ogólnokształcącego w Radomiu ul. Osiedlowa 36 w roku szkolnym 2013/2014 Klasa I A/B B grupa sportowa 10 godzin wychowania fizycznego A grupa ogólna

Bardziej szczegółowo

Warunki naboru do klas pierwszych I Liceum Ogólnokształcącego im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Giżycku na rok szkolny 2012/2013

Warunki naboru do klas pierwszych I Liceum Ogólnokształcącego im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Giżycku na rok szkolny 2012/2013 Warunki naboru do klas pierwszych I Liceum Ogólnokształcącego im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Giżycku na rok szkolny 2012/2013 Podstawa prawna: 1. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia

Bardziej szczegółowo

MATURA 2008. podstawowe informacje o egzaminach

MATURA 2008. podstawowe informacje o egzaminach MATURA 2008 podstawowe informacje o egzaminach SCHEMAT EGZAMINU MATURALNEGO CZĘŚĆ USTNA oceniana w szkole Język polski Język obcy Inny język obcy (jeżeli wybrany jako przedmiot dodatkowy) Część obowiązkowa

Bardziej szczegółowo

XX Liceum Ogólnokształcące im. Zbigniewa Herberta w Gdańsku

XX Liceum Ogólnokształcące im. Zbigniewa Herberta w Gdańsku XX Liceum Ogólnokształcące im. Zbigniewa Herberta w Gdańsku INFORMATOR 2010r. Bądź odważny idź Zbigniew Herbert 80-297 Gdańsk, ul. Dobrowolskiego 6 tel.: (0-58) 347 97 12 e-mail: xxlo@xxlo.pl www.xxlo.pl

Bardziej szczegółowo

ROK HISTORII NAJNOWSZEJ w Zespole Szkół im A. Mickiewicza w Bielsku Podlaskim

ROK HISTORII NAJNOWSZEJ w Zespole Szkół im A. Mickiewicza w Bielsku Podlaskim ROK HISTORII NAJNOWSZEJ w Zespole Szkół im A. Mickiewicza w Bielsku Podlaskim Konkurs Nasi bliscy, nasze dzieje, nasza pamięć - straty osobowe i ofiary represji pod okupacją niemiecką Ministerstwo Edukacji

Bardziej szczegółowo

SKALA ZDOLNOŚCI SPECJALNYCH W WERSJI DLA GIMNAZJUM (SZS-G) SZS-G Edyta Charzyńska, Ewa Wysocka, 2015

SKALA ZDOLNOŚCI SPECJALNYCH W WERSJI DLA GIMNAZJUM (SZS-G) SZS-G Edyta Charzyńska, Ewa Wysocka, 2015 SKALA ZDOLNOŚCI SPECJALNYCH W WERSJI DLA GIMNAZJUM (SZS-G) SZS-G Edyta Charzyńska, Ewa Wysocka, 2015 INSTRUKCJA Poniżej znajdują się twierdzenia dotyczące pewnych cech, zachowań, umiejętności i zdolności,

Bardziej szczegółowo

Egzamin maturalny 2016

Egzamin maturalny 2016 Egzamin maturalny 2016 Informacje dotyczące egzaminu maturalnego www.cke.edu.pl www.oke.wroc.pl www.lo17.wroc.pl zakładka MATURA gablota MATURA na III piętrze dziennik elektroniczny Librus wiadomości wysyłane

Bardziej szczegółowo

Ważne daty w czerwcu

Ważne daty w czerwcu Czerwiec 2016 PISEMKO ŚWIETLICY SZKOLNEJ SP 109 IM. BATALIONÓW CHŁOPSKICH W WARSZAWIE Witajcie to już ostatni numer naszej świetlicowej gazetki w tym roku szkolnym. Zapraszamy do lektury. Miłej zabawy!

Bardziej szczegółowo

Wykaz zajęć dodatkowych w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Kłodzku na rok szkolny 2015/2016 Język polski

Wykaz zajęć dodatkowych w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Kłodzku na rok szkolny 2015/2016 Język polski Wykaz zajęć dodatkowych w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Kłodzku na rok szkolny 2015/2016 Język polski 1 Iwona Finokiet poniedziałek 13.25-14.10 Zajęcia dla gimnazjum; praca z tekstem kultury (sala

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN REALIZACJI PRZEDMIOTÓW NA POZIOMIE ROZSZERZONYM W III SPOŁECZNYM LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM IM. JULIUSZA SŁOWACKIEGO STO W KRAKOWIE

REGULAMIN REALIZACJI PRZEDMIOTÓW NA POZIOMIE ROZSZERZONYM W III SPOŁECZNYM LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM IM. JULIUSZA SŁOWACKIEGO STO W KRAKOWIE III Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego Społecznego Towarzystwa Oświatowego ul. Stradomska 10, 31-058 Kraków REGULAMIN REALIZACJI PRZEDMIOTÓW NA POZIOMIE ROZSZERZONYM W III SPOŁECZNYM LICEUM

Bardziej szczegółowo

R E K R U T A C J A. r o k s z k o l n y 2 0 1 5 / 2 0 1 6

R E K R U T A C J A. r o k s z k o l n y 2 0 1 5 / 2 0 1 6 R E K R U T A C J A r o k s z k o l n y 2 0 1 5 / 2 0 1 6 W roku szkolnym 2015/2016 prowadzimy nabór do ośmiu klas pierwszych Liceum Ogólnokształcącego nr IX im. Juliusza Słowackiego. Informujemy, że w

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN PRZYJĘĆ DO I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KATOWICACH

REGULAMIN PRZYJĘĆ DO I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KATOWICACH REGULAMIN PRZYJĘĆ DO I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KATOWICACH Nabór do I LO im. M. Kopernika w Katowicach przeprowadzany jest drogą elektroniczną. Zgodnie

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR

ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 20 w Łodzi, ul. Warecka 41 14 lutego 2008r. 28/59/2008 Nakład 100 egzemplarzy Gazeta bezpłatna Adres internetowy: www.warecka.edu.pl Spis treści: 1. Co się działo w szkole

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH Liceum Ogólnokształcące im. KEN MATURA 2016

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH Liceum Ogólnokształcące im. KEN MATURA 2016 LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. KOMISJI EDUKACJI NARODOWEJ ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH Liceum Ogólnokształcące im. KEN MATURA 2016 LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. KOMISJI EDUKACJI NARODOWEJ MATURA 2016 MATURA

Bardziej szczegółowo

Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii

Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii Polska Szkoła Sobotnia im. Jana Pawla II w Worcester Opracował: Maciej Liegmann 30/03hj8988765 03/03/2012r. Wspólna decyzja? Anglia i co dalej? Ja i Anglia. Wielka

Bardziej szczegółowo

POWIAT OPOLSKI. Oferta edukacyjna na rok szkolny 2015/2016

POWIAT OPOLSKI. Oferta edukacyjna na rok szkolny 2015/2016 POWIAT OPOLSKI Oferta edukacyjna na rok szkolny 2015/2016 Liceum Ogólnokształcące Technikum Zasadnicza Szkoła Zawodowa Liceum Ogólnokształcące dla dorosłych zawód: sprzedawca zawód: mechanik pojazdów

Bardziej szczegółowo

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI PLAN NAUCZANIA DLA GRUPY O UKIERUNKOWANIU MATEMATYCZNO - FIZYCZNYM NA LATA SZKOLNE

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE Z ODDZIAŁAMI DWUJĘZYCZNYMI PLAN NAUCZANIA DLA GRUPY O UKIERUNKOWANIU MATEMATYCZNO - FIZYCZNYM NA LATA SZKOLNE DLA GRUPY O UKIERUNKOWANIU MATEMATYCZNO - FIZYCZNYM 18. 2 rozszerzenie matematyka 3 3 6 19. 3 rozszerzenie - fizyka 4 4 8 20. 4 rozszerzenie - informatyka 3 3 6 DLA GRUPY O UKIERUNKOWANIU BIOLOGICZNO-CHEMICZNYM

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN PRZYJMOWANIA UCZNIÓW

REGULAMIN PRZYJMOWANIA UCZNIÓW REGULAMIN PRZYJMOWANIA UCZNIÓW do klas pierwszych II Liceum Ogólnokształcącego im. Generałowej Zamoyskiej i Heleny Modrzejewskiej w Poznaniu na rok szkolny 2014/2015 1 1. Zasady przyjęć do klas pierwszych

Bardziej szczegółowo

Przedmiotowy System Oceniania z języka angielskiego dla klas I-III

Przedmiotowy System Oceniania z języka angielskiego dla klas I-III Przedmiotowy System Oceniania z języka angielskiego dla klas I-III Patrycja Nieradzińska Marta Nowaczyk Bartosz Jadziński Umiejętności, które uczniowie powinni posiadać po klasie I Zna zasady różnych gier

Bardziej szczegółowo