SPIS ZAWARTOŚCI A. UZGODNIENIA, OPINIE, WYPISY Z EWIDENCJI GRUNTÓW B. CZĘŚĆ OPISOWA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "SPIS ZAWARTOŚCI A. UZGODNIENIA, OPINIE, WYPISY Z EWIDENCJI GRUNTÓW B. CZĘŚĆ OPISOWA"

Transkrypt

1 SPIS ZAWARTOŚCI A. UZGODNIENIA, OPINIE, WYPISY Z EWIDENCJI GRUNTÓW B. CZĘŚĆ OPISOWA 1. Oznaczenie zakładu ubiegającego się o wydanie pozwolenia 2. Wyszczególnienie: 2.1. Celu i zakresu zamierzonego korzystania z wód 2.2. Rodzaju urządzeń pomiarowych oraz znaków żeglugowych 2.3. Stanu prawnego nieruchomości usytuowanych w zasięgu oddziaływania zamierzonego korzystania z wód lub planowanych do wykonania urządzeń wodnych, z podaniem siedzib i adresów ich właścicieli 2.4. Obowiązków ubiegającego się o wydanie pozwolenia w stosunku do osób trzecich 2a. Opis urządzenia wodnego, w tym położenie za pomocą współrzędnych geograficznych oraz podstawowe parametry charakteryzujące to urządzenie i warunki jego wykonania;. 3. Charakterystyka wód objętych pozwoleniem wodno-prawnym. 3a. Charakterystyka odbiornika ścieków objętego pozwoleniem wodno-prawnym. 4. Ustalenia wynikaj ące z planu gospodarowania wodami na obszarze dorzecza i warunków korzystania z wód regionu wodnego 5. Określenie wpływu gospodarki wodnej zakładu na wody powierzchniowe oraz podziemne, w szczególno ści na stan tych wód i realizacj ę celów środowiskowych dla nich określonych; 6. Planowany okres rozruchu i sposób postępowania w przypadku rozruchu, zatrzymania działalności bądź wystąpienia awarii lub uszkodzenia urz ądzeń pomiarowych oraz rozmiar, warunki korzystania z wód i urządzeń wodnych w tych sytuacjach; 7. Informacja o formach ochrony przyrody utworzonych lub ustanowionych na podstawie ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody, występujących w zasięgu oddziaływania zamierzonego korzystania z wód lub planowanych do wykorzystania urządzeń wodnych. C. CZĘŚĆ GRAFICZNA rys. nr OWP/1 Orientacja skala 1: rys. nr OWP/1.1 Plan zagospodarowania terenu skala 1: 500 rys. nr OWP/1.2 Zlewnia terenu Skala 1: rys. nr OWP/2 Przekrój A-A przez przepust i rów Skala 1: 100/500 rys. nr OWP/3 Przekroje B-B i C-C przez rów Skala 1: 100/500 rys. nr OWP/4 Mapa ewidencyjna Skala 1:

2 B. CZEŚĆ OPISOWA 1. Oznaczenie zakładu ubiegającego się o wydanie pozwolenia: Zarząd Dróg Powiatu Krakowskiego ul. Włościańska Kraków 2. Wyszczególnienie: 2.1.Cel i zakres zamierzonego korzystania z wód. W związku z budową chodnika dla pieszych wzdłuż drogi powiatowej zachodzi konieczność przebudowy istniejącego przepustu 1500mm. Przebudowa polegać będzie na skrócenie przepustu o 0,4 m z 11,70m do 11,30m długości, oraz na wybudowaniu nowej ścianki oporowej wyższej w stosunku do istniejącej. Dno i skarpy rowu za wylotem na długości 7,1m będą umocnione i wyprofilowane na nowo. Zabezpieczenie skarp i dna rowu należy wykonać przy pomocy płyt mała krata o wymiarach 40x60x10cm układanych na podsypce cementowo piaskowej, przybitych kołkami do podłoża. Całość będzie zakończona palisadą poprzeczną z kołków drewnianych o długości 1,5 m. Oś przebudowywanego przepustu znajduje się w km ,70 istniejącego rowu. Umocnienie dna i skarp rowu będzie wykonane od km 0+110,15 do 0+117,25. Przepust i przebudowa dna i skarp rowu zlokalizowana jest na działkach 236 i 237 obr. Siedlec. Bilans wód deszczowych dla istniejącego odcinka rowu w miejscu inwestycji nie ulegnie zmianie w stosunku do stanu obecnego. Inwestycja w całości zlokalizowana w miejscowości Siedlec, gmina Zabierzów, powiat Krakowski, będzie realizowana w trybie ZRID. Celem niniejszego opracowania jest uzyskanie pozwolenia wodno-prawnego na: 1) przebudowę i umocnienie istniejącego rowu na odcinku od km 0+110,15 do km 0+117,25 początek: km 0+110,15 N: 50 o 8' 42,04, E: 19 o 41' 37,11 koniec: km 0+117,25 N: 50 o 8' 41,95, E: 19 o 41' 36,77 średnia głębokość: 1,38 m szerokość dna: 0,6-1,5m średnie nachylenie skarp: 1:1,5-1:1, Przedmiotem niniejszego opracowania jest przedstawienie wielkości oraz zakresu niezbędnych robót związanych z przebudową ww. urządzeń wodnych. 2) przebudowa istniejącego przepustu fi 1500mm o długości 11,70 m w km rowu 0+122,70 na przepust o długości 11,30 wraz z przebudową ścianki wylotowej lokalizacja przepustu: km 0+122,70 N: 50 o 8' 42,02'', E: 19 o 41' 36,50 średnica przepustu 1500 mm, materiał przepustu rura betonowa spadek podłużny przepustu 0,2% długość przepustu 11,70 m 2

3 Przedmiotem niniejszego opracowania jest przedstawienie wielkości oraz zakresu niezbędnych robót związanych z przebudową ww. urządzeń wodnych. 2.2 Rodzaj urządzeń pomiarowych oraz znaków żeglugowych. Przedmiotowa inwestycja nie wymaga montażu urządzeń pomiarowych Stan Prawny nieruchomości usytuowanych w zasięgu oddziaływania zamierzonego korzystania z wód lub planowanych do wykonania urządzeń wodnych, z podaniem siedzib i adresów ich właścicieli. Stan prawny nieruchomości zlokalizowanych w zasięgu oddziaływania zamierzonego korzystania z wód, zestawiono poniższej. - przebudowa i umocnienie istniejącego dna rowu - dz. 236, 237, obr. 15, Siedlec, właściciel Zarząd Dróg Powiatu Krakowskiego, ul. Włościańska 4, Kraków - przebudowa istniejącego przepustu 1500mm - dz. 236, obr. 15, Siedlec, właściciel Zarząd Dróg Powiatu Krakowskiego, ul. Włościańska 4, Kraków 2.4. Obowiązki ubiegającego się o wydanie pozwolenia, w stosunku do osób trzecich. Realizacja przedsięwzięcia nie narusza materialnych interesów osób trzecich. Na użytkownika urządzeń wodnych objętych pozwoleniem wodno-prawnym nałożone zostaną następujące obowiązki: przywrócenie do stanu pierwotnego terenów zniszczonych w trakcie realizacji inwestycji, lub wypłacenie odszkodowań w przypadku gdy odtworzenie terenów zniszczonych jest niemożliwe, utrzymanie urządzeń wodnych i kanalizacyjnych w należytym stanie technicznym i eksploatacyjnym, użytkowanie urządzeń wodnych i kanalizacyjnych w sposób zgodny z ich przeznaczeniem, osuwanie wszelkich usterek i awarii powstałych w trakcie budowy, eksploatacji i konserwacji urządzeń wodnych i kanalizacyjnych, pokrycie ewentualnych szkód wyrządzonych na niekorzyść osób trzecich w przypadku awarii lub w trakcie remontu urządzeń. 2a. Opis urządzeń wodnych, w tym położenie za pomocą współrzędnych geograficznych oraz podstawowe parametry charakteryzujące te urządzenia i warunki jego wykonania. 1) przebudowę i umocnienie istniejącego rowu na odcinku od km 0+110,15 do km 0+117,25 początek: km 0+110,15 N: 50 o 8' 42,04, E: 19 o 41' 37,11 koniec: km 0+117,25 N: 50 o 8' 41,95, E: 19 o 41' 36,77 średnia głębokość: 1,38 m szerokość dna: 0,6-1,5m średnie nachylenie skarp: 1:1,5-1:1, 3

4 2) przebudowa istniejącego przepustu fi 1500mm w km rowu 0+122,70 wraz z przebudową ścianki wylotowej lokalizacja przepustu: km 0+122,70 N: 50 o 8' 42,02'', E: 19 o 41' 36,50 średnica przepustu 1500 mm, materiał przepustu rura betonowa spadek podłużny przepustu 0,2% długość przepustu 11,30 m 3. Charakterystyka wód objętych pozwoleniem wodno-prawnym. Przewiduje się, że wody opadowe i roztopowe odprowadzane za pomocą istniejącego przepustu nie ulegną zmianie. Ich bilans oraz jakość pozostanie bez zmian i będą spełniać wymagania określone w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 18 listopada 2014 w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz. U. z 2014 r., poz. 1800) tzn.: odprowadzane ścieki wprowadzane do wód lub do ziemi nie powinny zawierać substancji zanieczyszczających w ilościach przekraczających 100 mg/l zawiesin ogólnych oraz 15 mg/l węglowodorów ropopochodnych. Ilość wód płynących w przepuście i rowie za przepustem przyjęto w oparciu o obliczenia zgodnie w rysunkiem zlewni. Obliczenia przedstawiono w załącznikach dołączonych do opracowania. Inwestycja nie zakłóci istniejących stosunków wodnych. Bilans wód także nie ulegnie zmianie. 3a. Charakterystyka odbiornika ścieków objętego pozwoleniem wodnoprawnym;. Odbiornikiem wód opadowych i roztopowych za przebudowanym przepustem jest istniejący rów, który jest dopływem potoku Racławka. Istniejący rów za przepustem ma następujące parametry: pochylenie dna 1,5%, szerokość dna 0,6-1,5 m pochylenie skarp 1:1,1-1:1,5 4. Ustalenia wynikające z planu gospodarowania wodami na obszarze dorzecza i warunków korzystania z wód regionu wodnego. Zgodnie z zapisami Planu Gospodarowania Wodami na obszarze dorzecza Wisły zatwierdzonego w rozporządzeniu nr 4/2014 wydanymi przez Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Krakowie z dnia 16 stycznia 2014 r. przedmiotowe przedsięwzięcie zlokalizowane jest w obszarze dorzecza Wisły. Znajduje się w obszarze jednolitej części wód podziemnych oznaczonych europejskim kodem JCWPd PLGW , nazwa JCWPd 150, zaliczonym do regionu wodnego Górnej Wisły, obszar dorzecza Wisły. W w/w. rozporządzeniu stan ilościowy i chemiczny oceniono jako dobry. Rozpatrywana część wód podziemnych nie jest zagrożona ryzykiem nie osiągnięcia celów środowiskowych, (nie jest zagrożona osiągnięciem/utrzymaniem, co najmniej dobrego stanu ilościowego i chemicznego wód podziemnych). Przedsięwzięcie znajduje się w obszarze jednolitej części wód powierzchniowych oznaczonych kodem europejskim PLRW o nazwie Rudawa od Racławki do 4

5 ujścia, numer JCWP 2696, zaliczonym do regionu wodnego Górnej Wisły. W ww. rozporządzeniu stan ilościowy i chemiczny jednolitych części wód powierzchniowych JCWP 2696 (mała rzeka wyżynna węglanowa (9)), status silnie zmieniona część wód. Rozpatrywana jednolita część wód powierzchniowych nie jest zagrożona ryzykiem nie osiągnięcia celów środowiskowych. Ocena realizacji zadania. Biorąc pod uwagę zakres inwestycji, wody płynące projektowanym przepustem i rowem nie ulegną zmianie i dalej będą spełniać wymogi Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 18 listopada 2014r (Dz. U. z 2014 r., poz. 1800)., w sprawie wartości dopuszczalnych dla stężenia zanieczyszczeń w wodach opadowych nie przekroczą: zawiesina ogólna 100 mg/l substancje ropopochodne 15 mg/l Inwestycja nie będzie miała wpływu na jakość wód podziemnych i powierzchniowych w rozpatrywanym terenie. Realizacja przedsięwzięcia nie będzie miała negatywnego wpływu na środowisko gruntowo-wodne, w tym spowolnienie powierzchniowego odpływu wód pochodzących z wiosennych roztopów/opadów i letnich deszczy nawalnych korytem cieku JCWP, które jest odbiornikiem dla rowu do którego trafiają wody deszczowe. Realizacja przedsięwzięcia nie będzie stwarzać zagrożenia dla osiągnięcia celu ochrony wód. Kierując się charakterem planowanego przedsięwzięcia należy uznać, że jego realizacja nie będzie miała wpływu na zmianę stanu środowiska w rejonie wykonywanych prac. Po realizacji przedsięwzięcia wpływ obiektu na hydromorfologię JCPW będzie taki sam jak przed jego realizacją. W związku z tym, zamierzenie objęte pozwoleniem wodnoprawnym nie spowoduje dodatkowego wpływu na elementy JCWP takie jak: Biologiczne: fitoplankton, fitobentos, makrofity, makrobezkręgowce bentosowe, ichtiofauna Morfologiczne: reżim hydrologiczny, ciągłość cieku i warunki morfologicznej Fizykochemiczne: grupy wskaźników stanu fizycznego, warunków tlenowych, zanieczyszczeń organicznych, zasolenia, zakwaszebia i warunków biogennych. Chemiczne: Zakres prowadzonych prac nie będzie powodował dopływu zanieczyszczeń do wód podziemnych i powierzchniowych przez co nie pogorszy się ich stan. Przedsięwzięcie nie będzie miało wpływu także na cele środowiskowe dotyczące stanu ilościowego wód podziemnych i powierzchniowych. Planowany zakres prac nie jest związany z wytwarzaniem jakichkolwiek zanieczyszczeń, które mogłyby wpływać na stan wód podziemnych i powierzchniowych. Dlatego nie przyczyni się do zmiany obecnie występującego stanu/potencjału ekologicznego dla JCWP Rudawa od Racławki do ujścia. 4a. Ustalenia wynikające z planu zarządzania ryzykiem powodziowym Plan ochrony przed powodzią jest w trakcie opracowania. Operat wodnoprawny nie jest sprzeczny z projektem w/w planu. 4b. Ustalenia wynikające z plan przeciwdziałania skutkom suszy 5

6 Plan ochrony przed suszą jest w trakcie opracowania. Operat wodnoprawny nie jest sprzeczny z projektem w/w planu. 4c. Ustalenia wynikające z krajowego programu oczyszczania ścieków komunalnych. Pozwolenie wodnoprawne nie dotyczy odprowadzania ścieków sanitarnych do odbiorników. 5. Określenie wpływu gospodarki wodnej inwestora na wody powierzchniowe oraz podziemne, w szczególności na stan tych wód i realizacji celów środowiskowych dla nich określonych. Realizacji inwestycji polegającej na przebudowie istniejącego przepustu, oraz na przebudowie i umocnieniu dna rowu za wylotem, nie będzie miało wpływu na zmianę gospodarki wodnej w stosunku do wód powierzchniowych i podziemnych w granicach oddziaływania inwestycji. 5a. Opis instalacji i urządzeń służących do gromadzenia, oczyszczania oraz odprowadzania ścieków Wody opadowe z projektowanego terenu będą odwadniane jak dotychczas. 5b. Określenie zakresu i częstotliwości wykonywania wymaganych analiz odprowadzanych ścieków oraz wód podziemnych lub wód powierzchniowych powyżej i poniżej miejsca zrzutu ścieków Aktualne rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 18 listopada 2014r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz. U. z 2014 r., poz. 1800) w t 21 ust. 1 nakłada obowiązek oceny spełnienia przez wody opadowe stawianych im wymagań na podstawie przeprowadzanych przez administratora, co najmniej 2 razy w roku, przeglądów eksploatacyjnych urządzeń oczyszczających. Zgodnie z t 21 ust. 2 cytowanego rozporządzenia spełnienie warunków w zakresie normatywnych wskaźników zanieczyszczeń w stosunku do wód opadowych i roztopowych wprowadzanych do wód lub do ziemi z urządzeń oczyszczających o przepustowości nominalnej większej na 300 l/s ocenia się na podstawie wykonanych dwa razy do roku przeglądów eksploatacyjnych urządzeń oczyszczających oraz na podstawie badań w zakresie normatywnych wskaźników. Ponadto rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 2 października 2007 r. w sprawie wymagań w zakresie prowadzenia pomiarów poziomów w środowisku substancji lub energii przez zarządzającego drogą, linia kolejową, linią tramwajową, lotniskiem portem (Dz. U. 2007, nr 192 poz. 1392), nie zobowiązuje zarządzającego do wykonywania analiz wód pochodzących z odwodnienia drogi. 5c. Opis urządzeń służących do pomiaru oraz rejestracji ilości, stanu i składu odprowadzanych ścieków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie ma wymogu stosowania urządzeń pomiarowych ilości i jakości wprowadzonych ścieków. Instalacja nie posiada urządzeń pomiarowych. 6

7 5d. Opis jakości wody w miejscu zamierzonego wprowadzania ścieków. Nie dotyczy 6. Planowany okres rozruchu i sposób postępowania w przypadku rozruchu, zatrzymania działalności bądź wystąpienia awarii lub uszkodzenia urządzeń pomiarowych oraz rozmiar i warunki korzystania z wód i urządzeń wodnych w tych sytuacjach. W trakcie rozruchu projektowanego układu odwodnieniowego należy wykonać próby szczelności. W przypadku zaistnienia stanu zagrożenia środowiska w postaci niekontrolowanego odpływu produktów ropopochodnych lub innych zanieczyszczeń np. w wyniku awarii, sposobem zapobiegania przedostania się tych substancji do wód będzie zablokowanie odpływu w systemie rowów metodami stosowanymi przez służby ratownictwa chemicznego (balony zaporowe, tamy itp.). Do podstawowych czynności zabezpieczających przed powstaniem awarii należy bieżąca kontrola stanu technicznego i utrzymanie elementów przepustu. W ramach prowadzonych okresowo przeglądów budowli należy ocenić stan techniczny i stopień zużycia materiałów. W przypadku uszkodzenia konstrukcji urządzeń spowodowanych np. unoszonym materiałem, należy niezwłocznie dokonać ich naprawy. 7. Informacja o formach ochrony przyrody utworzonych lub ustanowionych na podstawie ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody, występujących w zasięgu oddziaływania zamierzonego korzystania z wód lub planowanych do wykorzystania urządzeń wodnych. Przedmiotowa inwestycja jest zlokalizowana na obszarze otuliny - Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie. Najbliższe ostoje NATURA 2000 znajdujące się w otoczeniu inwestycji to: Dolinki Jurajskie (PLH120005) 1,08 km Krzeszowice (PLH120044) 4,21 km Nie przewiduje się, aby przedsięwzięcie mogło mieć negatywne oddziaływanie na obszar Sieci NATURA 2000 oraz inne obszary chronione prawem polskim. 7

SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA

SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA Załącznik Nr 1 do SiWZ SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA Inwentaryzacja sieci kanalizacji opadowej na drogach województwa Małopolskiego wraz z wykonaniem operatów wodnoprawnych i uzyskaniem pozwoleń

Bardziej szczegółowo

OPIS TECHNICZNY DO PROJEKTU BUDOWLANEGO Z ELEMENTAMI OPERATU WODNOPRAWNEGO

OPIS TECHNICZNY DO PROJEKTU BUDOWLANEGO Z ELEMENTAMI OPERATU WODNOPRAWNEGO OPIS TECHNICZNY DO PROJEKTU BUDOWLANEGO Z ELEMENTAMI OPERATU WODNOPRAWNEGO I. DANE OGÓLNE 1.1. PRZEDMIOT I ZAKRES OPRACOWANIA: Przedmiotem niniejszego opracowania jest rozwiązanie odwodnienia korony projektowanego

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ PROJEKTOWY Funkcja Imię i Nazwisko / nr Upr. Bud. Podpis BRANŻA DROGOWA. mgr inż. Tomasz Grabowski PDL/0028/POOD/12

ZESPÓŁ PROJEKTOWY Funkcja Imię i Nazwisko / nr Upr. Bud. Podpis BRANŻA DROGOWA. mgr inż. Tomasz Grabowski PDL/0028/POOD/12 NAZWA OPRACOWANIA: Aneks do operatu wodnoprawnego na budowę przepustów pod koroną drogi i zjazdami oraz rowów przydrożnych w ramach przebudowy drogi krajowej nr 19 na odcinku od KM 73+665 do KM 74+047

Bardziej szczegółowo

OŚR Wieliczka, dnia 2 lipca 2015 r. I N F O R M A C J A w sprawie pozwoleń wodnoprawnych

OŚR Wieliczka, dnia 2 lipca 2015 r. I N F O R M A C J A w sprawie pozwoleń wodnoprawnych OŚR.6341.66.2015 Wieliczka, dnia 2 lipca 2015 r. I N F O R M A C J A w sprawie pozwoleń wodnoprawnych Zgodnie z art. 127 ust. 6 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (tekst jednolity Dz. U. z 2015

Bardziej szczegółowo

Zawartość opracowania. Część opisowa

Zawartość opracowania. Część opisowa Zawartość opracowania I Część opisowa 1. Oznaczenie ubiegającego się o wydanie pozwolenia wodnoprawnego 2. Podstawa opracowania 3. Informacje o obiekcie 4. Cel i zakres zamierzonego korzystania z wód 5.

Bardziej szczegółowo

Urząd Gminy w Bodzanowie Ul.Bankowa 7 ; Bodzanów. Zamawiający: Zarząd Dróg Powiatowych w Płocku Ul.Bielska 59; Płock.

Urząd Gminy w Bodzanowie Ul.Bankowa 7 ; Bodzanów. Zamawiający: Zarząd Dróg Powiatowych w Płocku Ul.Bielska 59; Płock. Zamawiający: Zarządca prawny: Jednostka Projektowania Zadanie Inwestycyjne Obiekt Budowlany Tytuł opracowania Opracował: Urząd Gminy w Bodzanowie Ul.Bankowa 7 ; 09-470 Bodzanów Zarząd Dróg Powiatowych

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI SPIS ZAŁĄCZNIKÓW. Z1 Opis w języku nietechnicznym Z2 Wypis z rejestru gruntów Z3 Wypis / Wyrys z miejscowego planu zagospodarowania terenu

SPIS TREŚCI SPIS ZAŁĄCZNIKÓW. Z1 Opis w języku nietechnicznym Z2 Wypis z rejestru gruntów Z3 Wypis / Wyrys z miejscowego planu zagospodarowania terenu SPIS TREŚCI CZĘŚC OPISOWA 1. Informacje ogólne o Zakładzie ubiegającym się o wydanie pozwolenia. 2. Cel i zakres zamierzonego korzystania z wód. 3. Rodzaj urządzeń pomiarowych oraz znaków żeglugowych.

Bardziej szczegółowo

Opracowanie projektu odwodnienia odcinków dróg gminnych ul. Drzymały

Opracowanie projektu odwodnienia odcinków dróg gminnych ul. Drzymały Studium OPERAT WODNOPRAWNY Egz. nr 1 Nazwa inwestycji Opracowanie projektu odwodnienia odcinków dróg gminnych ul. Drzymały Nr umowy 171 Lokalizacja Zamierzenie Inwestor/ Zleceniodawca Powiat: bieruńsko

Bardziej szczegółowo

O P E R A T W O D N O - P R A W N Y

O P E R A T W O D N O - P R A W N Y O P E R A T W O D N O - P R A W N Y Tytuł opracowania: Przebudowa rowów przydrożnych wraz z przepustami zjazdowymi dla potrzeb budowy drogi gminnej w m. SUSKOWOLA gmina Pionki Miejscowość: SUSKOWOLA, GMINA

Bardziej szczegółowo

Radłów. powiat tarnowski, gmina Radłów, obręb Radłów ul. Brzeska działki 988 ;987 ;968 ;964/4 ;964/1 ;964/5; 964/6 ;959,953 ;952

Radłów. powiat tarnowski, gmina Radłów, obręb Radłów ul. Brzeska działki 988 ;987 ;968 ;964/4 ;964/1 ;964/5; 964/6 ;959,953 ;952 Nazwa zadania Budowa prawostronnego chodnika w ciągu drogi powiatowej (ul. Brzeska) od km 0+000.000 do km 0+327.200 (odcinek od ul. Dąbrowskiego do ul. Szpitalnej) wraz z budową kanalizacji deszczowej

Bardziej szczegółowo

Informacja w sprawie pozwolenia wodnoprawnego

Informacja w sprawie pozwolenia wodnoprawnego Informacja w sprawie pozwolenia wodnoprawnego OŚR.641.55.201 Wieliczka, dnia 14 stycznia 2014 r. D E C Y Z J A Na podstawie art. 181 ust. 1 pkt ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY. Gmina Miasto Działdowo Działdowo, ul. Zamkowa 12. sanitarna. Rodzaj opracowania: operat wodno - prawny.

PROJEKT BUDOWLANY. Gmina Miasto Działdowo Działdowo, ul. Zamkowa 12. sanitarna. Rodzaj opracowania: operat wodno - prawny. 1 PROJEKT BUDOWLANY Obiekt : przebudowa polegająca na likwidacji istniejącego kolektora deszczowego na przedłużeniu rowu R B do ul. Olsztyńskiej i wykonanie rowu otwartego. Inwestor : Branża: Gmina Miasto

Bardziej szczegółowo

Budowa urządzeń melioracji szczegółowych, rurociągi, rowy odwadniające Lubosz Nowy, gm. Kościan operat wodno - prawny.

Budowa urządzeń melioracji szczegółowych, rurociągi, rowy odwadniające Lubosz Nowy, gm. Kościan operat wodno - prawny. SPIS TREŚCI I. CZĘŚĆ OPISOWA OPERATU. 1. Oznaczenie zakładu ubiegającego się o wydanie pozwolenia wodno-prawnego, jego siedziby i adresu. 2. Wyszczególnienie. 2.A. Cel i zakres zamierzonego korzystania

Bardziej szczegółowo

Spis treści 1. INFORMACJE WSTĘPNE CEL I ZAKRES OPRACOWANIA WYKORZYSTANE MATERIAŁY... 3

Spis treści 1. INFORMACJE WSTĘPNE CEL I ZAKRES OPRACOWANIA WYKORZYSTANE MATERIAŁY... 3 Operat do dochodzeń wodnoprawnych na odprowadzenie ścieków deszczowych z terenu projektowanej drogi gminnej do Kanału Bielawskiego we wsi Konradowa w gm. Nysa Spis treści 1. INFORMACJE WSTĘPNE... 3 2.

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNONO-PRAWNY

OPERAT WODNONO-PRAWNY PROJWES PROJWES S.C. PROJEKTOWANIE I USŁUGI W INŻYNIERII ŚRODOWISKA mgr inż. Józef Wesołowski, mgr inż. Mariusz Wesołowski Mechnice, Al. Róż 18, 46-073 Chróśćina tel./fax /0 77/ 44-04-884 REGON 531196621

Bardziej szczegółowo

Zawartość opracowania. Część opisowa

Zawartość opracowania. Część opisowa Zawartość opracowania I Część opisowa 1. Oznaczenie ubiegającego się o wydanie pozwolenia wodnoprawnego 2. Podstawa opracowania 3. Informacje o obiekcie 4. Cel i zakres zamierzonego korzystania z wód 5.

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNOPRAWNY. na przekroczenie Rzeki Klaskawskiej Strugi wodociągiem pod dnem w m. Klaskawa na dz. nr 32 obręb Klaskawa.

OPERAT WODNOPRAWNY. na przekroczenie Rzeki Klaskawskiej Strugi wodociągiem pod dnem w m. Klaskawa na dz. nr 32 obręb Klaskawa. OPERAT WODNOPRAWNY na przekroczenie Rzeki Klaskawskiej Strugi wodociągiem pod dnem w m. Klaskawa na dz. nr 32 obręb Klaskawa. 1. Określenie podmiotu ubiegającego się o pozwolenie. Ubiegającym się o pozwolenie

Bardziej szczegółowo

I. Odtworzenie konstrukcji nawierzchni drogi gminnej związane z budową sieci kanalizacji sanitarnej DOKUMENTACJA TECHNICZNA (SKRÓCONA)

I. Odtworzenie konstrukcji nawierzchni drogi gminnej związane z budową sieci kanalizacji sanitarnej DOKUMENTACJA TECHNICZNA (SKRÓCONA) I. Odtworzenie konstrukcji nawierzchni drogi gminnej związane z budową sieci kanalizacji sanitarnej DOKUMENTACJA TECHNICZNA (SKRÓCONA) 1. Podstawa opracowania. OPIS TECHNICZNY Materiały wyjściowe: Decyzja

Bardziej szczegółowo

Przepływ (m 3 /10min) 211,89 12,71 127,13 652,68 525,55

Przepływ (m 3 /10min) 211,89 12,71 127,13 652,68 525,55 1. Zweryfikowanie określonego zasięgu oddziaływania planowanego do wykonania urządzenia wodnego i zamierzonego korzystania z wód poprzez uwzględnienie: a) oddziaływania zrzutu wód opadowych lub roztopowych

Bardziej szczegółowo

WNIOSEK O WYDANIE POZWOLENIA WODNOPRAWNEGO

WNIOSEK O WYDANIE POZWOLENIA WODNOPRAWNEGO SD PROJKT s.c. ul. Szymborska 10/8 60-254 Poznań tel./fax 61 847 38 06 e-mail: biuro@sdprojekt.pl WWW.sdprojekt.pl Łódź, dnia 2 września 2013 roku Wydział Rolnictwa i Ochrony Środowiska Starostwo Powiatowe

Bardziej szczegółowo

Zawartość opracowania:

Zawartość opracowania: -1- Zawartość opracowania: 1. Podstawa opracowania. 2. Materiały źródłowe. 3. Oznaczenie zakładu ubiegającego się o wydanie pozwolenia, jego siedziba i adres. 4. Cel i zakres zamierzonego korzystania z

Bardziej szczegółowo

Zakład Usług Geodezyjno Projektowych mgr. Marek Gamracy Rzeszów ul. Podwisłocze 38 b /82 PROJEKT WYKONAWCZY

Zakład Usług Geodezyjno Projektowych mgr. Marek Gamracy Rzeszów ul. Podwisłocze 38 b /82 PROJEKT WYKONAWCZY Zakład Usług Geodezyjno Projektowych mgr. Marek Gamracy 35-309 Rzeszów ul. Podwisłocze 38 b /82 Inwestor: Gmina Miasto Rzeszów 35-064 Rzeszów Rynek 1 PROJEKT WYKONAWCZY z operatem wodnoprawnym remontu

Bardziej szczegółowo

ODDZIAŁ W KRAKOWIE Kraków, ul. Ujastek 7 tel: /012/ fax: /012/

ODDZIAŁ W KRAKOWIE Kraków, ul. Ujastek 7 tel: /012/ fax: /012/ STR ONA TY TU ŁOWA ODDZIAŁ W KRAKOWIE 31-752 Kraków, ul. Ujastek 7 tel: /012/ 644 40 50 fax: /012/ 644 13 71 www.elektroprojekt.pl krakow@elektroprojekt.pl Nr EP4-6301/16/3 OPERAT WODNOPRAWNY przeprowadzenia

Bardziej szczegółowo

POZWOLENIE WODNOPRAWNE OPERAT WODNOPRAWNY. ODWADNIANIE OBIEKTÓW I WYKOPÓW BUDOWLANYCH 7 listopada 2016 r.

POZWOLENIE WODNOPRAWNE OPERAT WODNOPRAWNY. ODWADNIANIE OBIEKTÓW I WYKOPÓW BUDOWLANYCH 7 listopada 2016 r. POZWOLENIE WODNOPRAWNE OPERAT WODNOPRAWNY ODWADNIANIE OBIEKTÓW I WYKOPÓW BUDOWLANYCH 7 listopada 2016 r. POZWOLENIE WODNOPRAWNE Rodzaj zezwolenia udzielanego w drodze decyzji przez organy administracji

Bardziej szczegółowo

Obiekt: Temat: Faza: Inwestor: Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska działająca w imieniu Gminy Miasta Gdańska. lipiec 2016 r.

Obiekt: Temat: Faza: Inwestor: Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska działająca w imieniu Gminy Miasta Gdańska. lipiec 2016 r. Obiekt: Temat: Faza: REMONT Grot Szeptów w Parku Oliwskim w dz. nr 253/17 obr. 06 w Gdańsku Wprowadzanie do ziemi wód opadowych pochodzących z chodnika i wykonanie studni chłonnej. Operat wodnoprawny Inwestor:

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNOPRAWNY. P.B. przebudowy ulicy Południowej oraz ulicy Spadowej w Dłutowie

OPERAT WODNOPRAWNY. P.B. przebudowy ulicy Południowej oraz ulicy Spadowej w Dłutowie OPERAT WODNOPRAWNY Temat: P.B. przebudowy ulicy Południowej oraz ulicy Spadowej w Dłutowie Obiekt: Ulica Południowa w km 0+000 0+455 działki nr 224, 223 w obrębie Dłutów i działka nr 50 w obrębie Dłutów

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNOPRAWNY NA WYKONANIE URZĄDZEŃ WODNYCH I SZCZEGÓLNE KORZYSTANIE Z WÓD W RAMACH PRZEBUDOWY WRAZ Z ODWODNIENIEM DROGI GMINNEJ NR W UL

OPERAT WODNOPRAWNY NA WYKONANIE URZĄDZEŃ WODNYCH I SZCZEGÓLNE KORZYSTANIE Z WÓD W RAMACH PRZEBUDOWY WRAZ Z ODWODNIENIEM DROGI GMINNEJ NR W UL PRO STUDIO Pracownia Projektowa - Karolina Gulańczyk ul. Zamojskiego 8, 09-300 Żuromin tel. +48 601 327 466 / 534 050 001 e-mail: prostudio.pracownia@gmail.com adres do korespondencji: ul. Powstańców Śląskich

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNOPRAWNY NA BUDOWĘ URZĄDZENIA WODNEGO POMOST REKREACYJNO WĘDKARSKI NA JEZIORZE.

OPERAT WODNOPRAWNY NA BUDOWĘ URZĄDZENIA WODNEGO POMOST REKREACYJNO WĘDKARSKI NA JEZIORZE. OPERAT WODNOPRAWNY NA BUDOWĘ URZĄDZENIA WODNEGO POMOST REKREACYJNO WĘDKARSKI NA JEZIORZE. Strona 1 z 6 I Część opisowa, dnia.. r 1. Ubiegający się o wydanie pozwolenia........ (Imię, nazwisko, adres zamieszkania,

Bardziej szczegółowo

OF PROJEKT USŁUGI PROJEKTOWE. Stadium dokumentacji : Operat wodno prawny

OF PROJEKT USŁUGI PROJEKTOWE. Stadium dokumentacji : Operat wodno prawny Stadium dokumentacji : Operat wodno prawny OF PROJEKT USŁUGI PROJEKTOWE TADUSZ FOREMNIAK 54-315 Wrocław ul. Dziwnowska 12/2 tel. 071 35 44 670 e-meil : fortad@interia.pl NIP 894 103 40 76 Branża : CPV

Bardziej szczegółowo

KARTA TYTUŁOWA. Operaty wodno-prawne na przejścia urządzeń liniowych pod potokami

KARTA TYTUŁOWA. Operaty wodno-prawne na przejścia urządzeń liniowych pod potokami PRACOWNIA PROJEKTOWA 43-300 Bielsko-Biała ul. Powstańców Śląskich 6 ANNA LASKOWSKA-ŁAPA WOJCIECH ŁAPA tel./fax.: (33) 815-05-01, tel. kom. 0-601-53-63-87 e-mail: archex@archex.com.pl archex@pro.onet.pl

Bardziej szczegółowo

BIORSTWO INWESTYCYJNO PROJEKTOWE BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO JERZY OSTOJSKI

BIORSTWO INWESTYCYJNO PROJEKTOWE BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO JERZY OSTOJSKI AQUA GAZ PRZEDSIĘBIORSTWO INWESTYCYJNO PROJEKTOWE BUDOWNICTWA KOMUNALNEGO JERZY OSTOJSKI 75-610 Koszalin, ul. L. Staffa 3/10, tel. (94) 3473786, tel/fax (94) 3473787 Adres siedziby: 75-613 Koszalin, ul.

Bardziej szczegółowo

Wymagania prawno-administracyjne związane z budową przydomowej oczyszczalni ścieków

Wymagania prawno-administracyjne związane z budową przydomowej oczyszczalni ścieków Wymagania prawno-administracyjne związane z budową przydomowej oczyszczalni ścieków Przed przystąpieniem do przedsięwzięcia jakim jest zabudowa przydomowej oczyszczalni ścieków dobrze jest (jako inwestor)

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY TOM I

PROJEKT BUDOWLANY TOM I PROJEKT BUDOWLANY TOM I Inwestycja : PRZEBUDOWA DROGI GMINNEJ NR 114930 D W DĘBRZNIKU Obiekt : Droga publiczna Inwestor: GMINA KAMIENNA GÓRA, ALEJA WOJSKA POLSKIEGO 10, 58-400 KAMIENNA GÓRA Adres inwestycji:

Bardziej szczegółowo

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Zał. nr 4 Przedmiotem zamówienia jest wykonanie opracowań dla Stopnia Wodnego Dąbie w km 80+875 rzeki Wisły w m. Kraków, woj. małopolskie: 1. Operatu wodno prawnego w zakresie

Bardziej szczegółowo

DOKUMENTACJA WYKONAWCZA

DOKUMENTACJA WYKONAWCZA Stadium DOKUMENTACJA WYKONAWCZA Nazwa i adres obiektu Remont (zabezpieczenie) uszkodzonej kanalizacji sanitarnej ø250mm w ul. Grottgera w Pilźnie remont skarpy potoku Dulcza i drogi Gmina Pilzno Autor

Bardziej szczegółowo

1. Rodzaj i charakterystyka przedsięwzięcia:

1. Rodzaj i charakterystyka przedsięwzięcia: zasięgnął opinii Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Rzeszowie oraz Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Ustrzykach Dolnych w sprawie potrzeby przeprowadzenia oceny oddziaływania przedmiotowego

Bardziej szczegółowo

FIRMA BIURO USŁUG PROJEKTOWYCH mgr inż. Jacek Mierosławski 33 130 Radłów ul. Biskupska 12, tel. 0-prefix-14-678-20-12 PROJEKT BUDOWLANY

FIRMA BIURO USŁUG PROJEKTOWYCH mgr inż. Jacek Mierosławski 33 130 Radłów ul. Biskupska 12, tel. 0-prefix-14-678-20-12 PROJEKT BUDOWLANY FIRMA BIURO USŁUG PROJEKTOWYCH mgr inż. Jacek Mierosławski 33 130 Radłów ul. Biskupska 12, tel. 0-prefix-14-678-20-12 PROJEKT BUDOWLANY ZADANIE: BUDOWA SIECI KANALIZACJI SANITARNEJ GRAWITACYJNO CIŚNIENIOWEJ

Bardziej szczegółowo

OPIS TECHNICZNY DO PROJEKTU p.t.:,, PRZEBUDOWA DROGI POWIATOWEJ NR 1314 O GRA-MAR (BĄKÓW JAMY STACJA KOLEJOWA JAMY) W M. JAMY OPIS TECHNICZNY

OPIS TECHNICZNY DO PROJEKTU p.t.:,, PRZEBUDOWA DROGI POWIATOWEJ NR 1314 O GRA-MAR (BĄKÓW JAMY STACJA KOLEJOWA JAMY) W M. JAMY OPIS TECHNICZNY OPIS TECHNICZNY 1. PODSTAWA OPRACOWANIA, ZAKRES I DANE OGÓLNE Przedmiotem opracowania jest projekt przebudowy drogi powiatowej nr 1314 O w miejscowości Jamy. Podstawę opracowania stanowią następujące dokumenty

Bardziej szczegółowo

GMINA ŚRODA ŚLĄSKA ul. Pl. Wolności 5, Środa Śląska

GMINA ŚRODA ŚLĄSKA ul. Pl. Wolności 5, Środa Śląska ul. Drzymały 2, 49-100 Niemodlin, tel. 697227322, biuro 533848625 www.modernstudio.pl ul. Wojska Polskiego 16 48-370 Paczków tel. 692489075, www.pavopracownia.pl NAZWA OBIEKTU: PROJEKT REWITALIZACJI RYNKU

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY. Budowa kanalizacji deszczowej długości ok. 160 m w ciągu DW nr 213 w m. Lubuczewo

PROJEKT BUDOWLANY. Budowa kanalizacji deszczowej długości ok. 160 m w ciągu DW nr 213 w m. Lubuczewo Pracownia Projektów Architektoniczno Budowlanych 80-283 Gdańsk ul. Jana Karskiego 43 kom. 691 057 515 / fax. 58 732 25 78 NIP 957-08-87-358 Regon 221589250 e-mail: nevora.projekt@gmail.com Stadium: PROJEKT

Bardziej szczegółowo

Operat wodnoprawny. OPERAT WODNOPRAWNY.

Operat wodnoprawny. OPERAT WODNOPRAWNY. 1 Kranz-gaz UL.CHOPINA 34; 17-300 SIEMIATYCZE, NIP; 544-000-15-03 KONTO: BANK PKO B.P. S.A. O/ SIEMIATYCZE NR 73102013320000120206664041 TEL./FAX. 0-85 6555124; TEL.KOM. 0-604649471; E-MAIL:kranz_gaz@poczta.onet.pl

Bardziej szczegółowo

NIP Konto: Bank Spółdzielczy w Bydgoszczy nr OPERAT WODNOPRAWNY

NIP Konto: Bank Spółdzielczy w Bydgoszczy nr OPERAT WODNOPRAWNY ZAKŁAD USŁUG PROJEKTOWYCH I NADZORU BUDOWLANEGO K. A. M O T Y L 85-027 BYDGOSZCZ ul. JAGIELLOŃSKA 70/22 tel/fax (052) 346 11 36 e-mail: zupnbmotyl@pro.onet.pl NIP 953-10-34-309 Konto: Bank Spółdzielczy

Bardziej szczegółowo

Pozwolenia wodnoprawne

Pozwolenia wodnoprawne Pozwolenia wodnoprawne konsekwencje źle wykonanej dokumentacji Pozwolenie wodnoprawne jest podstawowym dokumentem w ustawie z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz. U. z 2015 r. poz. 469 ze zm.). Dokument

Bardziej szczegółowo

Na podstawie art. 120 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (t.j. Dz. U. z 2012 r. poz. 145 z późn. zm.), zarządza się co następuje:

Na podstawie art. 120 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (t.j. Dz. U. z 2012 r. poz. 145 z późn. zm.), zarządza się co następuje: Rozporządzenie nr Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu z dnia... w sprawie ustalenia warunków korzystania z wód zlewni Małej Panwi Na podstawie art. 120 ust. 1 ustawy z dnia 18

Bardziej szczegółowo

Pozwolenia wodnoprawne dla potrzeb stawów hodowlanych. Opracowała : Katarzyna Kucharska

Pozwolenia wodnoprawne dla potrzeb stawów hodowlanych. Opracowała : Katarzyna Kucharska Pozwolenia wodnoprawne dla potrzeb stawów hodowlanych Opracowała : Katarzyna Kucharska 1 Pozwolenia wodnoprawne wydawane są na podstawie ustawy Prawo wodne z dnia 18 lipca 2001 r. tekst jednolity z 10

Bardziej szczegółowo

DOKUMENTACJA TECHNICZNA

DOKUMENTACJA TECHNICZNA Zarządzanie i Doradztwo - Budownictwo Lądowe Mgr inż. Andrzej Klecha, 39-300 Mielec ul. Orzeszkowej 14 Egz. Nr...1... DOKUMENTACJA TECHNICZNA Budowa chodnika w ciągu drogi powiatowej nr 0450T odcinek Węgrzynów

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNOPRAWNY NA ODPROWADZENIE WÓD OPADOWYCH Z DROGI GMINNEJ UL. POLNEJ W MSZANIE:

OPERAT WODNOPRAWNY NA ODPROWADZENIE WÓD OPADOWYCH Z DROGI GMINNEJ UL. POLNEJ W MSZANIE: Biuro Projektowo - Usługowe "ALDA" S.C. Hanna i Janusz Franiczek 44-300 Wodzisław Śląski ul. Skrzyszowska 39 C tel./fax: 32 455 10 52 tel. kom.: 502 606 365 e-mail: alda.biuro@wp.pl NIP: 647-18-39-001

Bardziej szczegółowo

PROGRAM FUNKCJONALNO-UŻYTKOWY ZADANIA INWESTYCYJNEGO PN. BUDOWA PRZYDOMOWYCH OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW ROZPROSZONYCH NA TERENIE GMINY

PROGRAM FUNKCJONALNO-UŻYTKOWY ZADANIA INWESTYCYJNEGO PN. BUDOWA PRZYDOMOWYCH OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW ROZPROSZONYCH NA TERENIE GMINY PROGRAM FUNKCJONALNO-UŻYTKOWY ZADANIA INWESTYCYJNEGO PN. BUDOWA PRZYDOMOWYCH OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW ROZPROSZONYCH NA TERENIE GMINY realizowanego w trybie zaprojektuj i wybuduj CPV: 71.32.00.00-7 usługi inżynieryjne

Bardziej szczegółowo

I. PROJEKT BUDOWLANY

I. PROJEKT BUDOWLANY nr 1 DLA ORGANU AAB nr 2 DLA ORGANU PINB nr 3 ARCH. INWESTORA Nr 4 ROBOCZY INWESTORA I. PROJEKT BUDOWLANY Obiekt Przebudowa centrum wsi Rogi lokalizacja obiektu: DZIAŁKA NR 76, 80, 102/20 OBRĘB: ROGI inwestor

Bardziej szczegółowo

INWESTOR GMINA I MIASTO ULANÓW UL RYNEK ULANÓW

INWESTOR GMINA I MIASTO ULANÓW UL RYNEK ULANÓW PROJEKT BUDOWLANY Rozbudowa drogi gminnej w miejscowości Wólka Tanewska- Podbór Odc. 1 w km 0+000 do 0+097,70 Odc.2 w km 0+822 do 1+065,50 Odc. 3 w km 0+000 do 0+075,50 INWESTOR GMINA I MIASTO ULANÓW UL

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY UPROSZCZONY EGZ

PROJEKT BUDOWLANY UPROSZCZONY EGZ PROJEKT BUDOWLANY UPROSZCZONY EGZ. 1 2 3 Nazwa obiektu budowlanego: Lokalizacja: Inwestor: Przebudowa dróg gminnych Czaple Wielkie k. Motyla w km 0+000-0+198 i Czaple Wielkie k. Duszyca w km 0+000-0+090

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNO-PRAWNY. Działki nr 60 (obręb nr 4, arkusz nr 4) oraz nr 194 (obręb nr 6, akrusz nr 2) al. Solidarności w m. Tczew

OPERAT WODNO-PRAWNY. Działki nr 60 (obręb nr 4, arkusz nr 4) oraz nr 194 (obręb nr 6, akrusz nr 2) al. Solidarności w m. Tczew Usługi Ogólnobudowlane Bud. Ogólne i Lądowe 82-200 Malbork ul. Brzozowa 6 Cieszko Jerzy NIP 579-101-13-32 e-meil jerzy.cieszko@wp.pl tel. 0606138998 Inwestor: Urząd Miasta Tczew pl. Piłsudskiego 1 83-110

Bardziej szczegółowo

OPIS Do Planu Zagospodarowania Terenu dla Opracowania : "BUDOWA DROGI WEWNĘTRZNEJ PRZY DZIAŁCE NR 544 w WOLI KOPCOWEJ (ul.

OPIS Do Planu Zagospodarowania Terenu dla Opracowania : BUDOWA DROGI WEWNĘTRZNEJ PRZY DZIAŁCE NR 544 w WOLI KOPCOWEJ (ul. 1 OPIS Do Planu Zagospodarowania Terenu dla Opracowania : "BUDOWA DROGI WEWNĘTRZNEJ PRZY DZIAŁCE NR 544 I. PODSTAWA OPRACOWANIA 1. Projekt opracowano w oparciu o : Umowa z Gminą MASŁÓW. Mapę geodezyjną

Bardziej szczegółowo

Odpowiedzi na wezwanie RDOŚ z dnia 29.04.2015r. (pismo znak: WOOŚ- II.4210.54.2014.MW).

Odpowiedzi na wezwanie RDOŚ z dnia 29.04.2015r. (pismo znak: WOOŚ- II.4210.54.2014.MW). Odpowiedzi na wezwanie RDOŚ z dnia 29.04.2015r. (pismo znak: WOOŚ- II.4210.54.2014.MW). ochrona przed hałasem: 1) Wykaz na stronie 56 Aneksu nr 1 z marca 2015 został ujednolicony w zakresie zastosowanych

Bardziej szczegółowo

D E C Y Z J A. Myszków, dnia r. OŚR

D E C Y Z J A. Myszków, dnia r. OŚR OŚR.6341.51.2015 Myszków, dnia 02.12.2015 r. D E C Y Z J A Na podstawie art. 104 1 ustawy 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2013 r. poz. 267 z późn. zm.),

Bardziej szczegółowo

PROJEKT TECHNICZNY W JAROSŁAWICACH

PROJEKT TECHNICZNY W JAROSŁAWICACH PROJEKT TECHNICZNY 1 CZĘŚĆ 1 OPISOWA Opis techniczny 2 CZĘŚĆ 2 RYSUNKOWA 1 Obiekt: Inwestor: Nazwa opracowania: Droga gminna Gmina Tuczępy, Tuczępy 35, 28-124 Tuczępy Dokumentacja techniczna 1. Podstawa

Bardziej szczegółowo

RYBNIK ul. Rudzka 8; tel./fax OPERAT WODNOPRAWNY

RYBNIK ul. Rudzka 8; tel./fax OPERAT WODNOPRAWNY JAN DAJKA & RYSZARD DYRDA SPÓŁKA CYWILNA 44-200 RYBNIK ul. Rudzka 8; tel./fax 32 4225720 Odwodnienie gruntów gminy, zlokalizowanych pomiędzy ulicą Żorską i Wolną w Rybniku, Autor opracowania Ryszard Dyrda

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY. Dokumentacja projektowa, uproszczona. Przebudowa nawierzchni drogi gminnej w m. Masanów Młynik etap III, gm.

PROJEKT BUDOWLANY. Dokumentacja projektowa, uproszczona. Przebudowa nawierzchni drogi gminnej w m. Masanów Młynik etap III, gm. PROJEKT BUDOWLANY Dokumentacja projektowa, uproszczona TEMAT LOKALIZACJA INWESTOR BRANŻA KOD CPV PROJEKTOWAŁ Przebudowa nawierzchni drogi gminnej w m. Masanów Młynik etap III, m. Masanów, gmina Sieroszewice,

Bardziej szczegółowo

Wyniki okresowych pomiarów poziomów substancji w wodach pochodzących z instalacji odwodnień

Wyniki okresowych pomiarów poziomów substancji w wodach pochodzących z instalacji odwodnień Wyniki okresowych pomiarów poziomów substancji w wodach pochodzących z instalacji odwodnień Nazwa obiektu: GRÓJEC 414 + 260 7/ L Charakterystyka urządzeń oczyszczających lub podczyszczających wody opadowe

Bardziej szczegółowo

DE CYZJA PREZYDENTMIASTA RZESZOWA. orzekam. Rzeszów, r. SR-IV

DE CYZJA PREZYDENTMIASTA RZESZOWA. orzekam. Rzeszów, r. SR-IV PREZYDENTMIASTA RZESZOWA SR-IV.6341.95.2014 Rzeszów, 28.10.2014r. j L3 0, 1. 1014 I 3:.1fSX}.3... --l~ Nr C2. ~o:~ :;:: : Jl :.- ~";.. ',

Bardziej szczegółowo

PROJEKT WYKONAWCZY. Budowa kanalizacji deszczowej długości ok. 160 m w ciągu DW nr 213 w m. Lubuczewo

PROJEKT WYKONAWCZY. Budowa kanalizacji deszczowej długości ok. 160 m w ciągu DW nr 213 w m. Lubuczewo Pracownia Projektów Architektoniczno Budowlanych 80-283 Gdańsk ul. Jana Karskiego 43 kom. 691 057 515 / fax. 58 732 25 78 NIP 957-08-87-358 Regon 221589250 e-mail: nevora.projekt@gmail.com Stadium: PROJEKT

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNOPRAWNY. Instalacyjna - sanitarna. Kosmolów, gm. Olkusz dz. nr 951 obręb Kosmolów. Gmina Olkusz Olkusz, Rynek 1

OPERAT WODNOPRAWNY. Instalacyjna - sanitarna. Kosmolów, gm. Olkusz dz. nr 951 obręb Kosmolów. Gmina Olkusz Olkusz, Rynek 1 Egz. nr: 1 2 Inwestycja: ODPROWADZENIE I ZAGOSPODAROWANIE WÓD OPADOWYCH I ROZTOPOWYCH POCHODZĄCYCH Z NAWIERZCHNI UTWARDZONYCH I DACHU PROJEKTOWANEGO GARAŻU OSP W KOSMOLOWIE Temat opracowania: OPERAT WODNOPRAWNY

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY. Dokumentacja projektowa, uproszczona

PROJEKT BUDOWLANY. Dokumentacja projektowa, uproszczona PROJEKT BUDOWLANY Dokumentacja projektowa, uproszczona TEMAT Przebudowa nawierzchni drogi gminnej w Kraszewicach Sołectwo nr 3 (działki 456, 460, 530) gm. Kraszewice LOKALIZACJA Gmina Kraszewice INWESTOR

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY NA PRZEBUDOWĘ DROGI GMINNEJ ULICA MATEJKI W CHEŁMSKU ŚLĄSKIM. Załącznik nr 5 do SIWZ

PROJEKT BUDOWLANY NA PRZEBUDOWĘ DROGI GMINNEJ ULICA MATEJKI W CHEŁMSKU ŚLĄSKIM. Załącznik nr 5 do SIWZ Załącznik nr 5 do SIWZ PROJEKT BUDOWLANY NA PRZEBUDOWĘ DROGI GMINNEJ ULICA MATEJKI W CHEŁMSKU ŚLĄSKIM INWESTOR: GMINA LUBAWKA Plac Wolności 1 58-420 LUBAWKA DOKUMENTACJĘ OPRACOWAŁ : Marek Kempiak MRZEC

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY REMONT ODCINKA DROGI POWIATOWEJ NR 2768D W MIEJSCOWOŚCI CIECHANOWICE

PROJEKT BUDOWLANY REMONT ODCINKA DROGI POWIATOWEJ NR 2768D W MIEJSCOWOŚCI CIECHANOWICE PROJEKT BUDOWLANY REMONT ODCINKA DROGI POWIATOWEJ NR 2768D W MIEJSCOWOŚCI CIECHANOWICE INWESTOR: POWIAT KAMIENNOGÓRSKI UL. Wł. Broniewskiego 15 58-400 KAMIENNA GÓRA Opracował:... Jelenia Góra, Lipiec 2011

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Opis techniczny

Spis treści. Opis techniczny Spis treści I Opis techniczny 1. Podstawa opracowania 2. Przedmiot Inwestycji 3. Istniejący stan zagospodarowania działki 4. Projektowane zagospodarowanie działki 5. Parametry techniczne i przeznaczenie

Bardziej szczegółowo

Ad. I. POZWOLENIA WODNOPRAWNE

Ad. I. POZWOLENIA WODNOPRAWNE Ad. I. POZWOLENIA WODNOPRAWNE INFORMACJE OGÓLNE Podstawa prawna: 1. Ustawa z dnia 18.07.2001 r. Prawo wodne (Dz.U. Nr 115, poz. 1229 z późniejszymi zmianami) 2. Ustawa z dnia 27.04.2001 r. - Prawo ochrony

Bardziej szczegółowo

Dokumentacja projektowa

Dokumentacja projektowa PPHU AdEko s.c. 30-612 Kraków ul. Witosa 35/4 tel/fax 0-12-659-90-75 Dokumentacja projektowa konserwacji rowu melioracyjnego na długości ~110 m od wylotu z przepustu pod drogą powiatową 2045K przy ul.

Bardziej szczegółowo

Spis treści 1. CZĘŚĆ OPISOWA Podstawa opracowania Informacje adresowe ubiegającego się o wydanie pozwolenia wodnoprawnego...

Spis treści 1. CZĘŚĆ OPISOWA Podstawa opracowania Informacje adresowe ubiegającego się o wydanie pozwolenia wodnoprawnego... Spis treści 1. CZĘŚĆ OPISOWA... 4 1.1. Podstawa opracowania...4 1.2. Informacje adresowe ubiegającego się o wydanie pozwolenia wodnoprawnego....4 1.3. Wyszczególnienie...4 1.3.1. Cel i zakres zamierzonego

Bardziej szczegółowo

Cele środowiskowe dla wód -doświadczenia RDOŚ w Krakowie. Radosław Koryga Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Krakowie

Cele środowiskowe dla wód -doświadczenia RDOŚ w Krakowie. Radosław Koryga Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Krakowie Cele środowiskowe dla wód -doświadczenia RDOŚ w Krakowie Radosław Koryga Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Krakowie źródło: www.kp.org.pl źródło: www.kp.org.pl, P. Pawlaczyk Warunki referencyjne

Bardziej szczegółowo

Projekt aktualizacji Programu wodnośrodowiskowego. - programy działań dotyczące Regionu Wodnego Środkowej Odry. 11 czerwca 2015 r.

Projekt aktualizacji Programu wodnośrodowiskowego. - programy działań dotyczące Regionu Wodnego Środkowej Odry. 11 czerwca 2015 r. Projekt aktualizacji Programu wodnośrodowiskowego kraju - - programy działań dotyczące Regionu Wodnego Środkowej Odry 11 czerwca 2015 r. Wałbrzych PLAN PREZENTACJI 1. Aktualizacja Programu Wodno-środowiskowego

Bardziej szczegółowo

Aktualizacja Planu gospodarowania wodami na obszarze dorzecza Niemna wyniki prac

Aktualizacja Planu gospodarowania wodami na obszarze dorzecza Niemna wyniki prac Aktualizacja Programu wodno-środowiskowego kraju i Planów gospodarowania wodami na obszarach dorzeczy Aktualizacja Planu gospodarowania wodami na obszarze dorzecza Niemna wyniki prac Monika Kłosowicz -

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNOPRAWNY. Budowa kanalizacji deszczowej. Przedsiębiorstwo Wielobranżowe STAN Andrzej Stańkowski Kluczbork, ul.

OPERAT WODNOPRAWNY. Budowa kanalizacji deszczowej. Przedsiębiorstwo Wielobranżowe STAN Andrzej Stańkowski Kluczbork, ul. OPERAT WODNOPRAWNY Nazwa i adres obiektu budowlanego: Operat wodnoprawny na wykonanie urządzenia wodnego w postaci wylotu kanalizacji deszczowej oraz wprowadzenia podczyszczonych wód opadowych do Kanału

Bardziej szczegółowo

OPERAT WODNOPRAWNY LOKALIZACJA: DZIAŁKA NR EWID. 54/8 OBRĘB 0003 (CHOTOMÓW) GMINA JABŁONNA POWIAT LEGIONOWSKI UL. MODLIŃSKA JABŁONNA

OPERAT WODNOPRAWNY LOKALIZACJA: DZIAŁKA NR EWID. 54/8 OBRĘB 0003 (CHOTOMÓW) GMINA JABŁONNA POWIAT LEGIONOWSKI UL. MODLIŃSKA JABŁONNA OPERAT WODNOPRAWNY OPRACOWANIE: OPERAT WODNOPRAWNY NA WYKONANIE URZĄDZENIA WODNEGO ORAZ SZCZEGÓLNE KORZYSTANIE Z WÓD (odwodnienie końcowego odcinka ulicy Bagiennej w Chotomowie poprzez wprowadzanie wód

Bardziej szczegółowo

Budowa parkingu na dz. nr 8/2 w miejscowości Urządków PROJEKT WYKONAWCZY. działki nr ew 8/2 miejscowość Urządków, gmina Wilków

Budowa parkingu na dz. nr 8/2 w miejscowości Urządków PROJEKT WYKONAWCZY. działki nr ew 8/2 miejscowość Urządków, gmina Wilków Budowa parkingu na dz. nr 8/2 w miejscowości Urządków PROJEKT WYKONAWCZY Nazwa zadania: Budowa parkingu na dz. nr 8/2 w miejscowości Urządków Adres inwestycji: działki nr ew 8/2 miejscowość Urządków, gmina

Bardziej szczegółowo

KARTA TYTUŁOWA. Operaty wodno-prawne na odprowadzenie wód opadowych z parkingów do Potoku Straconka

KARTA TYTUŁOWA. Operaty wodno-prawne na odprowadzenie wód opadowych z parkingów do Potoku Straconka PRACOWNIA PROJEKTOWA 43-300 Bielsko-Biała ul. Powstańców Śląskich 6 ANNA LASKOWSKA-ŁAPA WOJCIECH ŁAPA tel./fax.: (33) 815-05-01, tel. kom. 0-601-53-63-87 e-mail: archex@archex.com.pl archex@pro.onet.pl

Bardziej szczegółowo

Ankieta dotycząca gospodarki wodno-ściekowej w 2006 r.

Ankieta dotycząca gospodarki wodno-ściekowej w 2006 r. ... Data wypełnienia ankiety Ankieta dotycząca gospodarki wodno-ściekowej w 2006 r. Nazwa zakładu: Adres: Gmina: Powiat: REGON: Branża (wg EKD): Gospodarka wodna w roku 2006 r. I. Pobór wody z ujęć własnych:

Bardziej szczegółowo

Aktualizacja Programu wodno-środowiskowego kraju i Planów gospodarowania wodami na obszarach dorzeczy. Aktualizacja planów gospodarowania wodami

Aktualizacja Programu wodno-środowiskowego kraju i Planów gospodarowania wodami na obszarach dorzeczy. Aktualizacja planów gospodarowania wodami Aktualizacja Programu wodno-środowiskowego kraju i Planów gospodarowania wodami na obszarach dorzeczy Aktualizacja planów gospodarowania wodami Aktualizacja planów gospodarowania wodami na obszarach dorzeczy

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY

PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY PROJEKT BUDOWLANY WYKONAWCZY PRZEBUDOWA NAWIERZCHNI DROGI GMINNEJ W m. MARIANOWO GMINA DOMINOWO POWIAT ŚREDZKI * WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE Działki nr ewid. Marianowo 231 CPV 45233124-4 Inwestor : Gmina

Bardziej szczegółowo

PROJEKT BUDOWLANY. NA REMONT DROGI GMINNEJ W MŁYŃSKU (dz. nr 126) W GMINIE GRYFÓW ŚLĄSKI GMINA GRYFÓW ŚLĄSKI. Ulica Rynek GRYFÓW ŚLĄSKI

PROJEKT BUDOWLANY. NA REMONT DROGI GMINNEJ W MŁYŃSKU (dz. nr 126) W GMINIE GRYFÓW ŚLĄSKI GMINA GRYFÓW ŚLĄSKI. Ulica Rynek GRYFÓW ŚLĄSKI PROJEKT BUDOWLANY NA REMONT DROGI GMINNEJ W MŁYŃSKU (dz. nr 126) W GMINIE GRYFÓW ŚLĄSKI INWESTOR: GMINA GRYFÓW ŚLĄSKI Ulica Rynek 1 59-620 GRYFÓW ŚLĄSKI Opracował: inż. Jarosław Samulski... Jelenia Góra,

Bardziej szczegółowo

Przebudowa ulicy Wiejskiej na odcinku od ulicy Warszawskiej do ulicy Spacerowej w Łomiankach SPIS ZAWARTOŚCI

Przebudowa ulicy Wiejskiej na odcinku od ulicy Warszawskiej do ulicy Spacerowej w Łomiankach SPIS ZAWARTOŚCI SPIS ZAWARTOŚCI 1. PLAN ORIENTACYJNY 2. OPIS TECHNICZNY 3. PRZEKROJE NORMALNE 4. PROJEKT ZAGOSPODAROWANIA TERENU SKALA 1:500 5. PRZEDMIAR ROBÓT 6. UPRAWNIENIA PROJEKTANTA 7. ZAŚWIADCZENIE PROJEKTANTA Z

Bardziej szczegółowo

Przebudowa utwardzenia terenu wraz kompleksowym rozwiązaniem odwodnienia przy Domu Kultury w Hańsku. OPIS TECHNICZNY

Przebudowa utwardzenia terenu wraz kompleksowym rozwiązaniem odwodnienia przy Domu Kultury w Hańsku. OPIS TECHNICZNY OPIS TECHNICZNY Zadanie inwestycyjne: Przebudowa utwardzenia terenu wraz kompleksowym rozwiązaniem odwodnienia przy Opis techniczny do materiałów zgłoszeniowych na: Przebudowa utwardzenia terenu wraz kompleksowym

Bardziej szczegółowo

FIRMA BUDOWLANA BIO-SYSTEM mgr inż. ARTUR KOZŁOWSKI PIOTRKÓW TRYB. UL.JEDNOŚCI NARODOWEJ 13B

FIRMA BUDOWLANA BIO-SYSTEM mgr inż. ARTUR KOZŁOWSKI PIOTRKÓW TRYB. UL.JEDNOŚCI NARODOWEJ 13B FIRMA BUDOWLANA BIO-SYSTEM mgr inż. ARTUR KOZŁOWSKI 97-00 PIOTRKÓW TRYB. UL.JEDNOŚCI NARODOWEJ 1B PRACOWNIA PROJEKTOWA UL.WIERZEJSKA 82/90, 97 00 PIOTRKÓW TRYB.: TEL (0) 66 0 /FAX (0) 66 0 90 e-mail: biuro.pro@bio-system.pl

Bardziej szczegółowo

Mogilany, Ul. Zakopiańska 126. tel./fax (0-12) , tel. kom

Mogilany, Ul. Zakopiańska 126. tel./fax (0-12) , tel. kom Firma Projbud Jerzy Drobniak 32-031 Mogilany, Ul. Zakopiańska 126 tel./fax (0-12) 270 12 44, tel. kom. 0 604 498 341 Projekt budowy przepustu rurowego Ø600 pod droga wewnętrzną wzdłuż drogi gminnej nr

Bardziej szczegółowo

DO PROJEKTU BUDOWLANEGO NA ZADANIE BUDOWA CHODNIKA PRZY DRODZE GMINNEJ OD KM DO KM W MIEJSCOWOŚCI GRABOWA GMINA RYCHWAŁ.

DO PROJEKTU BUDOWLANEGO NA ZADANIE BUDOWA CHODNIKA PRZY DRODZE GMINNEJ OD KM DO KM W MIEJSCOWOŚCI GRABOWA GMINA RYCHWAŁ. O P I S T E C H N I C Z N Y DO PROJEKTU BUDOWLANEGO NA ZADANIE BUDOWA CHODNIKA PRZY DRODZE GMINNEJ OD KM 2+086 DO KM 2+240 W MIEJSCOWOŚCI GRABOWA GMINA RYCHWAŁ. kategoria obiektu budowlanego XXV współczynnik

Bardziej szczegółowo

SPIS ZAWARTOŚCI. Część opisowa:

SPIS ZAWARTOŚCI. Część opisowa: Część opisowa: SPIS ZAWARTOŚCI 1. DANE OGÓLNE... 2 2.CEL I ZAKRES OPRACOWANIA... 2 3.OPIS STANU ISTNIEJĄCEGO... 2 4.ZAMIERZENIA PROJEKTOWE... 3 5. OPIS STANU PROJEKTOWANEGO... 3 6.WNIOSKI I UWAGI.... 6

Bardziej szczegółowo

Przykłady racjonalnego odwodnienia inwestycji liniowych w aspekcie ochrony środowiska. Józef Jeleński Ove Arup & Partners Ltd.

Przykłady racjonalnego odwodnienia inwestycji liniowych w aspekcie ochrony środowiska. Józef Jeleński Ove Arup & Partners Ltd. Przykłady racjonalnego odwodnienia inwestycji liniowych w aspekcie ochrony środowiska Józef Jeleński Ove Arup & Partners Ltd. Kierunki zmian środowiskowych: obniŝenie zwierciadła wód gruntowych, przyśpieszenie

Bardziej szczegółowo

Opis techniczny do projektu konserwacji zbiornika retencyjnego w miejscowości Dopiewiec gmina Dopiewo. Spis treści. 1 Dane ogólne...

Opis techniczny do projektu konserwacji zbiornika retencyjnego w miejscowości Dopiewiec gmina Dopiewo. Spis treści. 1 Dane ogólne... Spis treści 1 Dane ogólne... 2 1.1 Podstawa opracowania... 2 1.2 Cel i zakres opracowania... 2 1.3 Wykorzystane materiały... 2 1.4 Uzgodnienia... 3 2 Stan istniejący... 4 3 Rozwiązanie techniczne... 5

Bardziej szczegółowo

Zagospodarowanie wód opadowych na terenach miejskich w świetle planowanych zmian legislacyjnych. Michał Behnke

Zagospodarowanie wód opadowych na terenach miejskich w świetle planowanych zmian legislacyjnych. Michał Behnke Zagospodarowanie wód opadowych na terenach miejskich w świetle planowanych zmian legislacyjnych Michał Behnke 20.01.2017 1 Ustawa z dnia 18 lipca 2001 r. - Prawo wodne Rozporządzenie Ministra Środowiska

Bardziej szczegółowo

PRZEBUDOWA DROGI GMINNEJ W M-CI PASKI, NA DZ. NR 9;14;44;111;126 GMINA TERESIN

PRZEBUDOWA DROGI GMINNEJ W M-CI PASKI, NA DZ. NR 9;14;44;111;126 GMINA TERESIN nazwa i adres obiektu budowlanego: Obiekt: PRZEBUDOWA DROGI GMINNEJ W M-CI PASKI, NA DZ. NR 9;14;44;111;126 GMINA TERESIN odc. 1071,25 mb inwestor: Gmina Teresin ul. Zielona 20 Teresin Jednostka projektowa:

Bardziej szczegółowo

Cn 507. w ramach zadania UPORZĄDKOWANIA GOSPODARKI ŚCIEKOWEJ NA TERENIE GMINY HAśLACH. URZĄD GMINY HAśLACH HAśLACH ul. GŁÓWNA 57 KARTA TYTUŁOWA

Cn 507. w ramach zadania UPORZĄDKOWANIA GOSPODARKI ŚCIEKOWEJ NA TERENIE GMINY HAśLACH. URZĄD GMINY HAśLACH HAśLACH ul. GŁÓWNA 57 KARTA TYTUŁOWA Cn 507 KARTA TYTUŁOWA Obiekt: BUDOWA KANALIZACJI SANITARNEJ WE WSIACH HAśLACH I ZAMARSKI - Kat. XXVI Treść: OPERAT WODNOPRAWNY Na dwukrotne prowadzenie przez wody rzeki Piotrówki kanalizacji sanitarnej

Bardziej szczegółowo

POZWOLENIE ZINTEGROWANE

POZWOLENIE ZINTEGROWANE POZWOLENIE ZINTEGROWANE : art. 184 ust.2, art. 208 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001r. Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2008r. Nr 25, poz. 150 z późn. zm.); art. 18 ust. 1, art. 20 ust. 1, art. 27 ust.

Bardziej szczegółowo

BUDOWA ŁĄCZNIKA DROGOWEGO POMIĘDZY UL. GRABSKIEGO i UL. ENERGETYKÓW

BUDOWA ŁĄCZNIKA DROGOWEGO POMIĘDZY UL. GRABSKIEGO i UL. ENERGETYKÓW OBIEKT: INWESTOR: TYTUŁ PROJEKTU: ŁĄCZNIK DROGOWY W STALOWEJ WOLI GMINA STALOWA WOLA PREZYDENT MIASTA PL. WOLNOŚCI 7, 37-450 STALOWA WOLA BUDOWA ŁĄCZNIKA DROGOWEGO POMIĘDZY UL. GRABSKIEGO i UL. ENERGETYKÓW

Bardziej szczegółowo

oraz podziemne, w szczególności na stan tych wód i realizację celów środowiskowych dla nich określonych...

oraz podziemne, w szczególności na stan tych wód i realizację celów środowiskowych dla nich określonych... SPIS TREŚCI Opis prowadzenia zamierzonej działalności sporządzony w języku nietechnicznym str. 2 1. Oznaczenie zakładu ubiegającego się o wydanie pozwolenia, jego siedziby i adresu.. str. 5 2. Cel i zakres

Bardziej szczegółowo

Adres obiektu budowlanego:

Adres obiektu budowlanego: Inwestor ZARZĄD DROGOWY W DĄBROWIE TARNOWSKIEJ UL. WARSZAWSKA 48 33-200 DĄBROWA TARNOWSKA Adres obiektu budowlanego: LASKÓWKA CHORĄSKA OPERAT WODNOPRAWNY na odprowadzenie wód opadowych z projektowanego

Bardziej szczegółowo

PROJEKT DROGOWY BUDOWLANO WYKONAWCZY PRZEBUDOWY ULICY POLNEJ W STANISŁAWOWIE DRUGIM W GMINIE NIEPORĘT

PROJEKT DROGOWY BUDOWLANO WYKONAWCZY PRZEBUDOWY ULICY POLNEJ W STANISŁAWOWIE DRUGIM W GMINIE NIEPORĘT PROJEKT DROGOWY BUDOWLANO WYKONAWCZY PRZEBUDOWY ULICY POLNEJ W STANISŁAWOWIE DRUGIM W GMINIE NIEPORĘT INWESTOR GMINA NIEPORĘT 05-126 NIEPORĘT, UL. PLAC WOLNOŚCI 1 AUTOR PROJEKTU: Henryk BIAŁECKI SPRAWDZAJĄCY:

Bardziej szczegółowo

DOKUMENTACJA BRANŻOWA BRANŻA DROGOWA. Polskie Koleje Państwowe Spółka Akcyjna. PKP S.A. Oddział Gospodarowania Nieruchomościami w Krakowie

DOKUMENTACJA BRANŻOWA BRANŻA DROGOWA. Polskie Koleje Państwowe Spółka Akcyjna. PKP S.A. Oddział Gospodarowania Nieruchomościami w Krakowie Egz. Nr 1 Jednostka projektowa: DROGOWIEC rok zał. 1998 drogowiec Biuro Usług Projektowych 21-003 CIECIERZYN, DYS 302 D (081) 469-15-45 biuro@drogowiec.info www.drogowiec.info NIP: 712-128-29-23 REGON

Bardziej szczegółowo

Zawartość opracowania

Zawartość opracowania Zawartość opracowania OPIS TECHNICZNY PRZEDMIAR ROBÓT MAPA SYTUACYJNA RYS. NR 1 MAPA EWIDENCYJNA RYS. NR 2 7, MAPA SYTUACYJNO-WYSOKOŚCIOWA ZAKRES ROBÓT RYS. 8 15 PRZEKRÓJ POPRZECZNY P-1 RYS. NR 16 PRZEKRÓJ

Bardziej szczegółowo

SPIS ZAWARTOŚCI I. CZĘŚĆ OPISOWA CZĘŚĆ RYSUNKOWA

SPIS ZAWARTOŚCI I. CZĘŚĆ OPISOWA CZĘŚĆ RYSUNKOWA SPIS ZAWARTOŚCI I. CZĘŚĆ OPISOWA 1. Opis techniczny. 2. Tabela objętości robót ziemnych ul. Elbląska. 3. Tabela objętości humusu ul. Elbląska. 4. Wykaz robót na zjazdach ul. Elbląska. 5. Wykaz współrzędnych

Bardziej szczegółowo

Sanitacja jako istotny problem gospodarki wodnej w dorzeczu Górnej G

Sanitacja jako istotny problem gospodarki wodnej w dorzeczu Górnej G Sanitacja jako istotny problem gospodarki wodnej w dorzeczu Górnej G Wisły Małgorzata Owsiany Katarzyna Król Seminarium nt. Eko- sanitacji & Zrównoważonego Zarządzania Gospodarką Ściekową Kraków 18 grudnia

Bardziej szczegółowo