Rock&Roll 40. Spis treści notes. Kalendarz 4 Pocztówka z Kielc 11 Recenzje 22 Dorota Miśkiewicz: Czasem bywam rozbawiaczem 30

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Rock&Roll 40. Spis treści notes. www.wici.info. Kalendarz 4 Pocztówka z Kielc 11 Recenzje 22 Dorota Miśkiewicz: Czasem bywam rozbawiaczem 30"

Transkrypt

1

2 Spis treści notes Kalendarz 4 Pocztówka z Kielc 11 Recenzje 22 Dorota Miśkiewicz: Czasem bywam rozbawiaczem 30 Marcin Kotwica: Nie myślę o sprzęcie 34 Sex, Drugs and Rock&Roll 40 Po co pytać, po co? 44 Nagie posągi 56 Co z tymi Kielcami? 58 Traktat o ławce 60 Piórem po regionie 62 Życie w Silnicy absurd czy prawda? 64 Ostrowiec Świętokrzyski 78 Oblęgorek grunt to wdzięczność 80 Historia z kanarem i milicyją Bukareszt 86 Lizbona 88 W świecie serów 92

3 Marek Cecuła - Defragmentacje czytaj na str. 16

4 L wici.info kalendarz Kalendarz Listopad2009 Wernisaż wystawy Magdaleny Piskorskiej W salonie muzyki kameralnej - koncert chóru belgijskiego Pro Cantare DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 17:00 poniedziałek V Przegląd Pieśni Patriotycznych i Legionowych Kino Etiuda, Ostrowiec Św., Al. 3 Maja 6, g. 09:00 7 Pogodno, L.Stadt, Sorry Boys środa Studencka Jesień Żakowska Wspak, Kielce, ul. Śląska 11a czwartek Festiwal Sztuki Współczesnej - Człowiek i jego sztuka Baza Zbożowa, Kielce, ul. Zbożowa 4 Persona - spektakl teatru Ecce Homo Baza Zbożowa, Kielce, ul. Zbożowa 4, g. 18:00 Czesław Śpiewa, Gaba Kulka, Dick4Dick Wojewódzki Dom Kultury, ul. Ściegiennego 6, g. 19:00 Off Fashion: Śmierć Gianni Versace Kieleckie Centrum Kultury, pl. Moniuszki 2b, g. 19:00 piątek Off Fashion: pokazy półfinałowe Targi Kielce, ul. Zakładowa 4, g. 16:00 Galeria DeK, Miejsko-Gminny Dom Kultury, Końskie, ul. Mieszka I 4, g. 18: rocznica odzyskania niepodległości Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 19:00 usłyszeć będzie można: L. van Beethoven V Koncert Es-dur op. 73 oraz I. F. Dobrzyński I Symfonia op. 11 Abracadabra Gothic Tour 2009 Mundo Hard Rock, Kielce, Plac Wolności 1, g. 20:00 zagrają: ChillOud oraz Closterkeller sobota Gry i Zabawy Świata Muzeum Zabawek i Zabawy, Kielce, Pl. Wolności 2 Off Fashion: Gala finałowa Kieleckie Centrum Kultury, pl. Moniuszki 2b, g. 19:00 T.Love, Arythmia & Magister Ninja Wspak, Kielce, ul. Śląska 11a niedziela XX Dni Muzyki Organowej i Kameralnej im. Stefana Ratusińskiego Kościół pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy, Starachowice, ul. Jana Pawła II, g. 19:00 wtorek Wirtuozi Gitary - dzień polski Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 19:00 w programie: B. Budzyński Partita concertante de Wratislavia, A. Tansman Musique de cour, M. Pasieczny Concierto Polacco, J. Zenamon Concierto de Wrocław czwartek Wirtuozi Gitary - dzień klasyczny Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 19:00 w programie: T. Moraitis Amsterdam Concerto, E. Cordero Concierto Antillano, B. J. Hagen Koncert lutniowy A-dur w opracowaniu na gitarę, J. Rodrigo Concierto para una fiesta Mundo Hard Rock, Kielce, Plac Wolności 1, g. 20:00 piątek Sputnik nad Rosją - festiwal filmowy , szczegóły na Kino Moskwa, Kielce, ul. Staszica 5, g. 16:00 Kabaret Skeczów Męczących Wojewódzki Dom Kultury, ul. Ściegiennego 6, g. 18:00 sobota Gry i Zabawy Świata Muzeum Zabawek i Zabawy, Kielce, Pl. Wolności 2 Zaduszki jazzowe DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 17:00 zagrają: Vibraslap, Kinior ti 100-nka

5 L wici.info kalendarz Grzegorz Turnau Wojewódzki Dom Kultury, ul. Ściegiennego 6, g. 18:00 niedziela Zaduszki jazzowe DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 17:00 wystąpią: Krzysztof Dys i Maciej Kocin Kociński oraz String Connection poniedziałek Nurt 2009: Kieleckie Centrum Kultury, pl. Moniuszki 2b, g. 12:00 Pokaz filmów nagrodzonych na Nurcie 2008 Aula UHP im. Jana Kochanowskiego, Kielce, ul. Żeromskiego 5, g. 16:00 Wernisaż wystawy Pola Negri - legenda kina Galeria Winda, Kielce, pl. Moniuszki 2b, g. 19:00 Koncert zespołu Bracia Pod Krechą, Kielce, ul lecia Państwa Polskiego 7, g. 20:00 wtorek Ankh + Jelonek - koncert Mundo Hard Rock, Kielce, Plac Wolności 1, g. 19:00 Nurt 2009: Uroczyste otwarcie - g. 19 I Nocny Pokaz Specjalny Szokujący świat - g. 22:00 Kieleckie Centrum Kultury, Kielce, pl. Moniuszki 2b środa Nurt 2009: Pokaz specjalny filmu Pierwszy krzyk - g. 19:00 II Nocny Pokaz Specjalny Szokujący świat - g. 22:00 Kieleckie Centrum Kultury, Kielce, pl. Moniuszki 2b czwartek XV Międzynarodowy Festiwal Piosenkarzy Dziecięcych i Młodzieżowych Wojewódzki Dom Kultury, ul. Ściegiennego 6, g. 12:00 Nurt 2009: Spotkanie z Jerzym Stuhrem Kieleckie Centrum Kultury, pl. Moniuszki 2b, g. 19:00 piątek Nurt 2009: Seminarium warsztatowe z Krzysztofem Miklaszewskim - g. 09:00 O kinie azjatyckim - Piotr Kletowski - g. 16:00 Uroczyste zakończenie g. 19 Kieleckie Centrum Kultury, Kielce, pl. Moniuszki 2b Szczepan Siudak - Rzeźba Galeria BWA, Sandomierz, Rynek 11, g. 18:00 Koncert zespołu Dwootho DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 18:00 sobota Gry i Zabawy Świata - Finał Muzeum Zabawek i Zabawy, Kielce, Pl. Wolności 2 Wieczór romansów rosyjskich DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 18:00 niedziela Zakochany Paryż Kieleckie Centrum Kultury, Kielce, pl. Moniuszki 2b, g. 16:00 i 19:00 Koncert na gitarę i wokal - Agnieszka Lipińska i Wojciech Lipiński DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 17:00 poniedziałek Chopin recital fortepianowy Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 18:00 W programie m.in.: Andante spianato i Wielki Polonez Es-dur op. 22, Nokturn Esdur op. 55 nr 2, Etiuda F-dur op. 10 nr 8, Ballada g-moll op. 23, Scherzo E-dur op.54 piątek Infernal War, Bestial Raids etc. Mundo Hard Rock, Kielce, Plac Wolności 1, g. 18:00 Jubileusz Kai Danczowskiej Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 19:00 9 sobota Pamięci twórców Kabaretu Starszych Panów Domu Kultury im. W. Gombrowicza, Ćmielów, g. 09:00 niedziela Koncert familijny Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 17:00 grudzień czwartek Akademia Melomana - Mikołajki w Filharmonii Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 18:00 w programie m.in.: Suita orkiestrowa Piękna i Bestia, Bajki J. Brzechwy i J. Tuwima piątek Poetycka Poczta wystawa Galeria Lakiernia, Kielce, ul. Zbożowa 4, g. 17:00

6 Spotkanie z Aloszą Awdiejewem Rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego Życie jest piękne Kieleckie Centrum Kultury, pl. Moniuszki 2b, g. 18:00 Zdarzyło się w Jeruzalem Another Time DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 17:00 piątek Festiwal Firmament Portret kompozytora - Feliks Mendelssohn- Bartholdy piątek Porównania 18 Galeria BWA, Sandomierz, Rynek 11, g. 18:00 Rootwater 11 Nasz kalendarz współredagowany jest przez internautów odwiedzających serwis internetowy www. wici.info Miejskie Centrum Kultury, Skarżysko-Kamienna, ul. Słowackiego 25, g. 18:00 The Car Is On Fire Mundo Hard Rock, Kielce, Plac Wolności 1, g. 20:00 sobota Recital Krzysztofa Daukszewicza DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 17:00 Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 18:00 niedziela III Ogólnopolski Przegląd Piosenki Kąśliwej DŚT - Pałac T. Zielińskiego, ul. Zamkowa 5, g. 17:00 wystąpią: Artur Andrus, Krzysztof Daukszewicz, Tomasz Jachimek, Adam Kulisz, Marek Majewski, Stanisław Zygmunt, III Oddech Kaczuchy Muzyka z klasą Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 18:00 w programie: C. Chaminade Concertino op. 107, A. F. Doppler Andante i Rondo op. 25 środa Skecz na scenę Kino Moskwa, Kielce, ul. Staszica 5, g. 17: Kieleckie Centrum Kultury, Kielce, pl. Moniuszki 2b II Wojewódzki Przegląd Twórczości Jacka Kaczmarskiego Wojewódzki Dom Kultury, ul. Ściegiennego 6, g. 12:00 Kobieta Pierwotna Miejskie Centrum Kultury, Skarżysko-Kamienna, ul. Słowackiego 25, g. 18:00 Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 19:00 sobota Premiera Jazz Dance Back and Forth Kielecki Teatr Tańca, Kielce, Plac Moniuszki 2 b, g. 18:00 poniedziałek Promocja albumu Dzieje pewnych zabawek Muzeum Zabawek i Zabawy, Pl. Wolności 2, g. 15:30 wtorek Chopin recital fortepianowy Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 18:00 w programie m.in.: Nokturn H-dur op. 62 nr 1, Polonez fis-moll op. 44, Etiuda a-moll op. 25 nr 11, 3 Mazurki, Sonata h-moll op. 58. Mundo Hard Rock, Kielce, Plac Wolności 1, g. 20:00 niedziela Zenon Laskowik i Waldemar Malicki Hala Sportowa - Boczna, Kielce, ul. Boczna 15, g. 18:00 The Analogs Tunel, Kielce, ul. Duża 7, g. 20:00 czwartek Sylwester w Filharmonii Filharmonia Świętokrzyska, pl. Moniuszki 2 b, g. 18:00 Jeśli wiesz o ciekawej imprezie lub sam jesteś organizatorem powiadom nas o tym. Zapraszamy do samodzielnego redagowania Kalendarza. Wydarzenia dodane odpowiednio wcześniej będą opublikowane w wersji papierowej informatora WiciInfo Aktualny kalendarz znajdziesz na stronie internetowej Redakcja nie bierze odpowiedzialności za zmiany MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ G

7 IX FESTIWAL TAŃCA KIELCE 2009 f i r m a m e n t F E S T I W A L nowa muzyka nowe media Kielce, grudnia 2009 w w w. f i r m a m e n t. w i c i. i n f o Pocztówka z Kielc Chcesz, by twoje zdjęcie wędrowało pocztą po całym świecie? Irytują cię schematyczne wzory na pocztówkach? Już dziś możesz to zmienić! W rękach mieszkańców los kieleckich pocztówek. Teraz każdy może zaprojektować widokówki, które w przyszłości będą wysyłać turyści odwiedzający nasze miasto. Zapraszamy do udziału w konkursie fotografów, grafików, malarzy i innych twórców pracujących w technikach dających przełożyć się na papier w formie karty pocztowej. Forma graficzna jest dowolna od grafiki komputerowej, przez kolaż po klasyczne zdjęcie. Muszą one jednak przedstawiać i kojarzyć się z naszym miastem i jego charakterystycznymi elementami. Warunki techniczne prac: rozdzielczość min. 300 dpi, długość krótszego boku min pikseli, formaty plików TIF, PSD lub nieskompresowany JPG. 13 Do nośnika zawierającego prace powinna być dołączona zaklejona koperta opatrzona tym samym godłem, wewnątrz której na karcie zgłoszenia należy podać imię, nazwisko, adres, telefon, i wykaz nadesłanych prac (tytuł i miejsce wykonania). Przewidziana pula nagród to złotych. Gotowe projekty należy składać w formie elektronicznej na płycie CD, DVD lub innym nośniku do 30 kwietnia 2010 roku na adres: Fundacja Kultury Wici Baza Zbożowa Ul. Zbożowa Kielce Z dopiskiem Pocztówka z Kielc

8 15 Niewidzialne miasto Kielecka odsłona projektu fotograficznego pt. Niewidzialne miasto dobiega końca. Jego zwieńczeniem jest wystawa oraz wydawnictwo w postaci katalogu podsumowującego obserwacje kielczan udokumentowane na zdjęciach. - Kielczanie nadesłali blisko setki zdjęć, to całkiem niezły wynik, a i zaobserwowane elementy miasta mogą zaskoczyć ocenia Tomasz Siudak, koordynator projektu. Zdjęcia ukazują oddolną, twórczą działalność mieszkańców miasta. Wśród zgłoszeń, które nadeszły do Wici, znalazły się między innymi fantazyjne wykorzystania plastikowych butelek w ogrodnictwie czy samochody zamykane na łańcuch i kłódkę. Te i inne pomysły twórcze kielczan będzie można obejrzeć 30 listopada o godzinie na wernisażu wystawy w Galerii Lakiernia w kieleckiej Bazie Zbożowej.

9 wici.info kalendarz 17 wystawy Marek Cecuła - Fragmentacje - instalacje ceramiczne Niewidzialne miasto - wystawa fotografii Szczepan Siudak - Rzeźba Galeria BWA, Sandomierz, Rynek 11 od 20 listopada do 13 grudnia Porównania 18 Marcin Kotwica - Odarte z lukru - fotografia Poetycka Poczta wystawa Marcin Norbert Michalski - W tle rodzinnych historii Muzeum Historii Kielc, Kielce, ul. Św. Leonarda 4 do 3 listopada Galeria Lakiernia, Kielce, ul. Zbożowa 4 do 7 listopada Galeria BWA Piwnice, Kielce, ul. Leśna 7 do 8 listopada Agnieszka Kowalska- Owczarek - Całuny Galeria Lakiernia, Kielce, ul. Zbożowa 4 do 28 listopada Retrospekcje - wystawa fotografii Galeria BWA, Sandomierz, Rynek 11 od 18 grudnia do 10 stycznia 2010 Wodociągi Kieleckie - historia i tradycja Muzeum Historii Kielc, Kielce, ul. Św. Leonarda 4 do 15 stycznia 2010 Wystawa fotografii - prac członków FGT Ostrowiec Św. Malwa, Ostrowiec Św., Oś. Stawki 45 do 6 listopada Magdalena Cywicka - malarstwo Galeria BWA Na Piętrze, Kielce, ul. Leśna 7 do 8 listopada Galeria BWA, Sandomierz, Rynek 11 do 15 listopada Hotel Kongresowy, Kielce, Aleja Solidarności 34 do 30 listopada Galeria Lakiernia, Kielce, ul. Zbożowa 4 od 11 do 31 grudnia

10 wici.info wydarzenia 19 Marek Cecuła debiutuje w Kielcach Światowej sławy artysta ceramik na stałe związany z naszym miastem po raz pierwszy udostępnił kielczanom swoje prace. Wystawę pt. Fragmentacje można oglądać w Piwnicach Biura Wystaw Artystycznych przy ulicy Leśnej 7. Przedstawione na wystawie prace w większości powstały w Kielcach. Odnoszą się między innymi do religii, poruszając kwestię relacji chrześcijaństwa, buddyzmu, judaizmu i islamu każdą religię reprezentuje jedna grupa instalacji wykonanych ze złomu porcelanowego. Marek Cecuła jest cenionym na całym świecie, jednym z najwybitniejszych polskich artystów ceramików. Urodził się w 1944 roku w Kielcach. W dorosłym życiu mieszkał i pracował w Izraelu, Brazylii i Stanach Zjednoczonych, by w końcu wrócić do rodzinnego miasta. Jego pierwszą kielecką wystawę oglądać będzie można do 8 listopada 2009.

11 21 Poetycka Poczta 2009 Zgłoszenia do Poetyckiej Poczty zamknięte. Dziesiątki zgłoszeń, setki wierszy i zdjęć - tak, w krótki i zwięzły sposób, można podsumować tegoroczną edycję. Efekty całorocznej pracy artystów, którzy nadesłali do nas swoją twórczość, oglądać będzie można w specjalnym, już trzecim, wydaniu naszej antologii artystycznej. Wydawnictwo dostępne będzie dla wszystkich chętnych i - jak zawsze - za darmo w wybranych instytucjach kultury w Kielcach oraz w Bazie Zbożowej (przy ulicy Zbożowej 4). Premiera Poetyckiej Poczty 2009 odbędzie się w trakcie Festiwalu Firmament (11-13 grudnia 2009), który również organizowany jest przez Fundację Kultury Wici. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do Kieleckiego Centrum Kultury podczas trzech festiwalowych dni. Dodatkowo efekty pracy artystów oraz podsumowanie trzech lat działalności podziwiać będzie można na specjalnej wystawie przygotowanej w Galerii Lakiernia już od połowy grudnia. Poetycka Poczta wydawana jest co 12 miesięcy na przełomie roku. Tegoroczne wydanie będzie jest trzecią jej odsłoną. Jak do tej pory na naszych łamach zaprezentowało się ponad 100 artystów z całej Polski. Wydawnictwo ukaże się dzięki wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego Jeśli chcesz zobaczyć poprzednie wydania, wejdź na stronę internetową: wkrótce

12 23 Nurt 2009 Jubileuszowa, piętnasta edycja Ogólnopolskiego Niezależnego Przeglądu Form Dokumentalnych NURT 2009 odbędzie się w dniach listopada w Kieleckim Centrum Kultury. W trakcie festiwalu będzie można obejrzeć wszystkie zgłoszone do niego w tym roku filmy. Jednym z gości honorowych festiwalu będzie w tym roku wybitny aktor Jerzy Stuhr. Do tej pory na poprzednie edycje Nurtu zgłaszano zwykle około 150 propozycji filmowych. W tym roku organizatorzy spodziewają się większej ilości. Rosnące zainteresowanie wynika z otwartego charakteru regulaminu konkursu. - NURT nie stawia i nie stawiał nigdy żadnych barier, a jego regulamin sprzyja debiutom i odkryciom zaznacza jego pomysłodawca, Krzysztof Miklaszewski. Szczegółowy program festiwalu dostępny będzie już niebawem na stronach: oraz Zaduszki Jazzowe Z każdą kolejną imprezą Kielce udowadniają, że śmiało mogą być nazywane miastem jazzu. Po znakomitym festiwalu Memorial to Miles, za jazz zabiera się Dom Środowisk Twórczych i listopada organizuje Zaduszki Jazzowe. Sobota to koncerty dwóch grup: Vibraslap - autorski projekt wibrafonisty Miłosza Rutkowskiego i basisty Tomasza Grabowego. Program zespołu złożony jest głównie z autorskich kompozycji Rutkowskiego i Grabowego, w których można usłyszeć zarówno elementy afrykańskie, brazylijskie jak irish music i bluesa. Po nich przyjdzie czas na kielecki akcent wystąpi grupa Kinior i 100-nka z naszym multiinstrumentalistą, Włodzimierzem Kiniorskim na czele. W niedzielę zagrają: Krzysztof Dys na fortepianie, Maciej Kociński oraz grupa String Connection. W szeregach tej grupy występują między innymi wybitni muzycy: Krzesimir Dębski i Krzysztof Ścierański. Miłośników jazzu na pewno nie trzeba przekonywać do tych nazwisk. Karnety na imprezę w cenie 25 zł. 23 Off Fashion Jesień 2009 Hasłem i inspiracją do jesiennych spotkań z modą off jest Carska Rosja niepowtarzalna kraina, pełna sprzeczności, przepychu i do końca nieodgadniona. Jak świadczą prace, które wpłynęły na konkurs temat ten wykorzystany został przez projektantów z wyobraźnią i magiczną wręcz fantazją. VI edycja Off Fashion zacznie się jednak w nieco innym klimacie. 5 listopada (godz. 19:00, Scena Kameralna KCK) pokażemy bowiem doskonały film dokumentalny Śmierć Gianni Versace w reżyserii Jamesa Kenta. Obraz ten opowiada nie tylko o kulisach śmierci wybitnego projektanta, ale także ukazuje (często w sposób brutalny) kulisy świata mody. Wstęp wolny. 6 listopada to dzień półfinałów. Tradycyjnie już pokaz półfinałowy zaprezentowany zostanie poza Kieleckim Centrum Kultury tym razem specjalnie przygotowana scena ustawiona będzie w Targach Kielce na Hali A. Prace oceniać będzie jury w składzie: Barbara Hanuszkiewicz, Agnieszka Migoń, Dorota Wróblewska, Tomasz Ja- cyków, Marcin Paprocki, Mariusz Brzozowski, Mariusz Przybylski, Wojciech Grzybała. Początek konkursu godz. 16:00. Wstęp wolny. Wybrane przez jurorów do finału kolekcje zaprezentowane będą podczas Gali Off Fashion 7 listopada, Duża Scena Kieleckiego Centrum Kultury, godz. 19:00. Oczywiście Gala to nie tylko finaliści, choć to oni będą najważniejsi. Jak zawsze Off Fashion zapewnia godziny pełne niespodzianek. Wieczór rozpocznie pokaz kostiumów operowych inspirowanych Carską Rosją, muzyczną gwiazdą wieczoru będzie Justyna Steczkowska a Galę zakończy zaskakujący i niezwykle atrakcyjny Finał. Galę poprowadzą: Karolina Malinowska i Tomasz Jacyków. Cena biletów na Galę 30 zł.

13 wici.info recenzje 25 Anais Nin książka Wpadła mi w ręce ostatnio biografia kobiety będącej inspiracją wielu legend o miłości, muzą artystów, której imieniem nazwano perfumy domu mody Cacharel. Ponad pięćset stron sczytałam za jednym zamachem, o czym zadecydowały zarówno skandaliczne szczegóły życiorysu, jak i przystępny język, jakim książkę napisano. Anais. Życie erotyczne Anais Nin, pióra Noela Rileya Fitcha. O udanej biografii moim zdaniem decydują spójność, uporządkowanie faktów, sięganie przez autora do wielu źródeł, oraz przede wszystkim barwne życie bohatera. Nin: początkowo pruderyjna katoliczka w dzieciństwie wykorzystywana seksualnie przez ojca, z zakodowanymi w sobie oporami nie pozwalającymi jej skonsumować pierwszego małżeństwa. Artystka życia, która w jego toku otworzyła się, co zaowocowało bigamią, stosunkami seksualnymi z setkami partnerów i partnerek, seksem z własnym ojcem, który miał ją rzekomo wyzwo- lić, przynieść ukojenie i prawdziwą wolność. Autorka Dzienników : ponad stron nasyconych impresyjnymi strumieniami świadomości barwny życiorys jest. O spójności i uporządkowaniu faktów w przypadku książki Fitcha zadecydowało głównie chronologiczne uporządkowanie miliona wydarzeń, podzielenie rozdziałów na podrozdziały i płynne przechodzenie między poszczególnymi etapami rozwoju wewnętrznego pisarki. Fitch odnosi się do wielu źródeł zewnętrznych, przede wszystkim konfrontując suche fakty z notkami dziennika, który Nin tworzyła przez całe swoje życie: no właśnie. Biografia demistyfikuje autoportret Anais, od początku do końca przez nią wykreowany. Pokazuje, że za maską kokieterii, wyzwolenia i pewności siebie nosiła w sobie rany z okresu dzieciństwa oraz czysty lęk, połączone z niemożnością przeżycia fizycznej pełni: to właśnie dla tych wniosków polecam książkę uwadze Czytelnika. Anais żyła lata temu, a jej psychologiczne kalki nadal niestety zaludniają miasta i miasteczka. Ona sama okaleczona przez życie, do śmierci udzielała rad kobietom z podobnymi do jej problemami: kwoka z amputowanymi skrzydłami zwykła mówić o nich kulawe kurczęta. Kinga Matałowska recenzje Galerianki Czekałam na ten film dość długo i wiele po nim oczekiwałam - czy Galerianki Katarzyny Rosłaniec spełniły oczekiwania? Szczerze mówiąc, nie wiem. Główna bohaterka Alicja niedawno przeniosła się do nowej szkoły. Czuje się samotna, odstaje od koleżanek z klasy, rodzice nie interesują się córką, starsza siostra z nią nie rozmawia Grupka dziewczyn, postanawia pokazać Alicji, co oznacza życie na poziomie. Szlaufy trzymają się kilku zasad - miłość w naszych czasach nie istnieje, trzeba robić melanż i się nie przyzwyczajać. Polują na sponsorów w galeriach i klubach, a ich tajną bronią jest twarz lolitki, białe kozaczki i miniówka. Alicja już nie czuje się samotna, z szarej myszki przeistacza się w pewną siebie kobietę, dla której zmysłowość jest narzędziem władzy i manipulacji. Plusem filmu jest prawdziwość. Gorzej, że jest to wspaniały film instruktażowy dla młodych dziewczyn, które nie zdają sobie sprawy, jaką cenę zapłacą za wpasowanie się w środowisko. Katarzyna Rosłaniec oskarża za taki stan rzeczy rodziców i nauczycieli, którzy nie są autorytetami do naśladowania oraz konsumpcyjny świat, w którym liczą się tylko modne ciuchy i bajeranckie komórki. W filmie jest za mało emocji, a kreacje bohaterów są papierowe. Oglądając pierwowzór, czułam powagę sytuacji, dramat postaci, samotność, brak zrozumienia. Film został podrasowany, dużo w nim gadżetów, grepsów, większość widzów zamiast przejąć się galeriankami, po prostu wybuchała śmiechem Katarzyna Rosłaniec podjęła się ciekawego tematu i sądząc po wywiadach jakich udziela, dalej będzie podążać drogą filmu społecznego. Przymknę więc oczy na niedociągnięcia, życząc młodej reżyserce następnych filmów, które pokażą nasze polskie podwórko. Żaneta Lurzyńska film

14 wici.info recenzje 27 Jest to niewątpliwie eksperyment, może i nawet gwałt na świadomości Villa dei Misteri odbiorcy. Czytelnik stawiany jest 9 października w kinie Moskwa w sytuacji ofiary. To, co niesamowite w tej szalonej i niełatwej lekturze mu Grzegorza Artmana i Armanda miałam okazję obejrzeć pokaz fil- stanowi sam przekaz. Nie wyniesiemy go z treści książki, gdyż ta jest nia? Urbaniaka Villa dei Misteri. Wraże- jedną wielką papką, której strawienie stanowi męczarnie! Najistotniejszy i najwięcej mówiący jest sam wstęp instrukcja obsługi. Autorka była w 1970 roku w trakcie ostrej depresji. Jedyne, czym się zajmowała ( prócz pisania) to nieustanne oglądanie telewizji. Swoim tworem Gwałt intelektualny dała upust przerażającej samotności, Elfriede Jelinek, obecnie 63-letnia laureatka literackiej nagrody Nobla z 2003 roku, debiutowała w latach faktowi ogłupiania obywateli przez masowe media za pomocą pornografii, przemocy i zapychania siedemdziesiątych awangardową świadomości fikcją. Wszystko to powieścią Jesteśmy przynętą kochanie. powolnie dąży do jednego końcowego wniosku, którym jest autodestrukcja. książka Od niedawna książka Jelinek za sprawą wydawnictwa W.A.B. pojawiła się w polskich księgarniach. Ciężko jest streścić, o czym powieść Austriaczki mówi. To niesamowity kolaż, powieść pop, miksująca komiksowe postacie z celebrytami, historyczne persony z porno gwiazdami i tak dalej. Czytelnik nie znajdzie tu jednego wątku, konkretnych bohaterów i ich losów. Całość miesza się, łączy, dzieli, aby znowu stworzyć kompletnie niezrozumiałą strukturę. Mamy na przykład postać niejakiego Otto, który co chwila pojawia się jako zupełnie inny człowiek. Czytający ma wrażenie, jakby co 10 sekund przerzucał kanał w telewizji, a wszystkie odbierane obrazy łączyły się w chorą całość. Ciekawi też sama budowa książki. Elfriede Jelinek ignoruje wszelkie zasady interpunkcji. Jedynym znakiem przystankowym jest kropka. Specyficzny styl prozy zmusza do ciągłego i maksymalnego skupienia na bezsensownej treści, co nawet najbardziej wytrwałych wykończy nerwowo. Podsumowując, jest to powieść koszmarna, lecz jednocześnie genialna. Pomimo upływu prawie 40 lat od jej wydania, wciąż dostrzeżemy jej aktualność w zmasowanym wymiarze. To idealne podsumowanie ogłupiałego, samotnego i zmagdonaldyzowanego społeczeństwa XXI wieku. Nie życzę miłej lektury, bo taka z pewnością nie będzie. Agata Majcher recenzje Nie ukrywam, że trudno mi pisać o obrazie bez sentymentu: w poetycki sposób opowiada on bowiem o Hotelu pod Aniołem - spektaklu, który do tej pory drzazgą siedzi mi gdzieś w głębi serca i który dużo zmienił w moim życiu kilka lat temu. Film jest niszowy, a jego odbiór zależy od wrażliwości widza. Fabularnie jeśli można mówić w jego przypadku o jakiejkolwiek fabule opowiada o podróży, jaką Grzegorz Artman i Joanna Kasperek odbyli po naszym regionie ze spektaklem Hotel pod Aniołem w reżyserii Piotra Cieplaka. Chmielnik, Sandomierz, Michałów, Skoroszyn. Nieteatralne wnętrza i scena w plenerze, nieobyty widz i teatr nagradzany na wysokiej rangi festiwalach. Przemieszczanie się z miejsca na miejsce. Kadry pokazujące reakcje widzów, to, co dzieje się wokół zaimprowizowanej sceny: rżące konie, młokosów na pobliskim rynku, ludzi przy pracy. Montaż: poszczególne sceny wywoływane przez obrazy Nowosielskiego, który inspirował również spektakl Hotel pod Aniołem. Tej warstwie filmu zarzucić mogę nieregularne pojawianie się obrazów malarskich: na początku filmu, potem długo ich nie ma, i nagle znowu występują częściej, co moim zdaniem zakłóca spójność. W filmie ciekawie rozwiązano kwestię dźwięku, który nie ukrywam na początku mnie drażnił, a gdy przestałam zwracać uwagę, zlał się z obrazami, dopełnił je. W trakcie całej projekcji nie padają żadne istotne dla fabuły słowa. Pojawiają się dźwięki towarzyszące życiu na prowincji, niejako nałożone na obraz aktorów i kadrów pokazujących życie tejże prowincji. Urzekła mnie ich mozaikowość, ułożenie ich w opowieść nie tylko o spektaklu, a raczej o ludzkich emocjach towarzyszących zarówno aktorom jak i widzom. Po raz pierwszy w życiu napisać muszę w recenzji o czymś tak technicznym jak korekta barwna (Małgorzata i Krzysztof Ptak), która fantastycznie podkreśla nastrój dzieła. Podsumowując, Villa dei Misteri : hermetyczny, niszowy, zaciemniony film. Nie powtórzy kasowego sukcesu Batmana. Ale urzeknie widza wrażliwego na piękno, któremu zależy na emocjonalnym odbiorze tylko i wyłącznie atmosfery prowincji, ludzkich emocji. Doceni go widz, który nie boi się zobaczyć konfrontacji niszowego teatru z materią filmu. Kinga Matałowska film

15 wici.info recenzje 29 Onirycznie na parkingu wystawa płyta Mimo problemów (związanych z pogodą), 25 października doszło do skutku wystawienie przedstawienia Quasi-polityczny kabaret oniryczny. Nietypowe w tym przedsięwzięciu było w zasadzie wszystko... wystawa Industriale w Bazie Zbożowej Wędrujące przedmioty, Elementy i Struktury architektury to trzy cykle zdjęciowe, które w ramach wspólnej wystawy pt. Industriale zaprezentowali w Bazie Zbożowej Magdalena Wolff, Paweł Chmielewski i Tomasz Kozłowski. Ciekawie wygląda interpretacja tytułu wystawy przez trójkę fotografów. Paweł Chmielewski zdecydował się na obserwację nieczynnych terenów złomowiska i sieci opuszczonych magazynów. Tomasz Kozłowski osiągnął wysoki stopień umiejętności w nazywaniu swoich fotografii. Tytuły jego zdjęć w zestawie z samym obrazem są poezją. W tym przypadku jedno bez drugiego straciłoby wiele na swej wartości. Najbardziej minimalistyczną formę przyjęła Magdalena Wolff, która oddaje obserwatorowi same zdjęcia, jedynie numerowane, ale za to ukazujące z ciekawych perspektyw niby zwykłe elementy życia codziennego. Zaprojektuj własny wszechświat Holenderska Epica jakoś nie miała na początku szczęścia pierwsze dwa albumy co prawda były niezłe, ale gatunkowo dość wtórne. Dopiero Divine Conspiracy pokazało, że grupa ma dobre i całkiem świeże pomysły. A teraz dostaliśmy prawdziwą machinę zniszczenia Design Your Universe. Zacznijmy od tego, że album jest o wiele bardziej złożony niż poprzednik i mimo mniejszej ilości growli cięższy. A to dopiero wierzchołek góry lodowej Simone śpiewa mniej operowo, a bardziej melodycznie, natomiast chórom dano oddzielne partie, zaśpiewane na modłę gregoriańską (genialne Martyr of the Free World ). Jeśli do tego dorzucimy Kingdom of Heaven, którego początek brzmi prawie jak Behemoth oraz kontynuację historii z Consign to Oblivion A New Age Dawns, to otrzymujemy album świeży i doskonały. Album roku bezapelacyjnie. Mateusz Kowalski recenzje Udział w spektaklu wzięli mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej, członkowie grupy teatralnej Studio Magellana i młodzież z Zespołu Szkół Katolickich Diecezji Kieleckiej. Wszystkimi kierował Grzegorz Artman i Joanna Kasperek-Artman. Współpraca na scenie seniorów z Domu Pomocy Społecznej i ambitnej młodzieży wzruszyła zapewne niejednego widza - a tych przybyło kilkudziesięciu. Nietypowa również była sceneria wydarzenia. Trzecie piętro nowo wybudowanego parkingu Galerii Echo nie gościło jeszcze nawet samochodów, a już wkroczyli na nie pomysłowi artyści. Odarte z lukru Dużym sukcesem okazał się wernisaż wystawy fotografii Marcina Kotwicy pt. Odarte z lukru. 16 października w Galerii Lakiernia pojawiły się tłumy chcące zobaczyć fotografie. przybyło wiele osób związanych z kieleckim środowiskiem fotograficznym, z panem Pawłem Pierścińskim na czele. Tytuł wystawy ilustruje sposób ukazania przez autora rzeczywistości - obiektów ogólnie przyjętych jako piękne, ale pozbawionych tej całej, chwytliwie przyciągającej wzrok, otoczki. Wystawę oglądać będzie można do 7 listopada 2009 roku. Marcin Kotwica udzielił nam odpowiedzi na kilka pytań. Zapis rozmowy znajduje się na stronie 34. Wyślij swoją recenzję na info. Najlepsze teksty nagradzamy podwójnymi zaproszeniami do kina, filharmonii itd... Zostań kulturalnym reporterem!

16 wici.info recenzje Przerwane objęcia Dawno już nie widziałam tak dobrego filmu jak Przerwane objęcia Almodóvara. Ciekawa historia, piękne obrazy, charakterystyczna muzyka, miłość, intrygi i tak uwielbiane przez reżysera tajemnice i ludzkie słabości znalazłam w nim wszystko, co kocham w kinie wzbudził we mnie emocje. Pedro Almodovar przedstawia nam historię miłosnego trójkąta osadzonego w świecie filmu. Piękna Magdalena pod wpływem przeciwności losu staje się luksusową prostytutką, a później kochanką wpływowego milionera, który opętany miłością i zazdrością zrobi wszystko, by była jego na zawsze. Kobieta ma jedno marzenie: zostać aktorką. Na przesłuchaniu poznaje Mateo, cenionego reżysera, który po kilku udanych dramatach postanawia zrobić film komediowy. Miedzy reżyserem i aktorką wywiązuje się namiętny romans, wszystko wydaje się iść w dobrym kierunku, marzenia bohaterów się spełniają, ale koło fortuny się odwraca Film jest pełen emocji, można by sądzić, iż Pedro Almodovar zrobił rachunek sumienia. Nie tylko umieścił w filmie niewidomego reżysera (wątek autobiograficzny), ale zaprosił do współpracy swoje muzy z lat Chus Lampreave i Rosse de Palma. Oglądając film, miałam wrażenie, iż Almodovar nie chce już szokować, wzbudzać kontrowersji. Zarówno Volver jak i Przerwane objęcia ukazują nam ludzkie uczucia, słabości, miłość (tak namiętną, iż skazaną na tragiczne zakończenie), pasje, zdradę, zazdrość, kłamstwa, tajemnice i sekrety kumulowane przez cale życie. Zaś na końcu katharsis i akceptację Główny bohater na samym początku filmu mówi: Mnie się już wszystko przydarzyło. Teraz mogę cieszyć się życiem czyżby to wyznanie samego Almodovara Nie szokować, tylko cieszyć się tworzeniem filmów pełnych emocji, nie skandalizujących Przerwane objęcia to wybuchowa mieszanka thrilleru, dramatu, komedii i wielki ukłon w stronę muzy reżysera Penelope Cruz. Aktorka gra wspaniale, śmiem twierdzić, iż tylko Almodovar potrafi wydobyć z niej tak genialną grę aktorską. Jak przeczytałam w pewnej recenzji - mistrz europejskiego kina wraca do swoich początków i spowiada się widzowi z największej namiętności kina ciężko się z tym nie zgodzić. Żaneta Lurzyńska Z obłoków do Kielc Kieleckie Centrum Biznesu, w ramach Jesiennego Salonu Muzycznego Z Gwiazdą gościło w swych progach niekwestionowaną legendą polskiego kina i teatru - Jana Nowickiego. Artysta prezentował autorski spektakl poetycko-muzyczny Z obłoków na ziemię, którego scenariusz bazował na tekstach Twardowskiego, Leśmiana, Jana Pawła II i samego reżysera. W asyście trójki wybitnych muzyków: Marka Stryszowskiego (saksofon, śpiew, flet prosty), Cezarego Chmiela (instrumenty klawiszowe, syntezatory) oraz Krzysztofa Bodzonia (kontrabas elektroniczny), Nowicki słowami księdza Twardowskiego próbował rozmawiać z Panem Bogiem. Jednokierunkowy dialog nie miał charakteru wadzenia się ze Stwórcą, a raczej stanowił próbę pojęcia sensu przemijania, miłości, prawdy. Nowicki swobodnie operując przestrzenią sceniczną i skromną, lecz sugestywną dekoracją (naścienny krzyż, biurko, klęcznik) stworzył kilka kreacji - był zarówno pokornym, przytakującym Bogu klechą, grzmiącym na ambonie kaznodzieją, zamyślonym nad kondycją i jakością wiary współczesnego człowieka poetą. Oprawa muzyczna spektaklu, która powinna była tworzyć jego integralną część - wydała się być z zupełnie innej bajki. Rozrywkowe, syntezatorowe brzmienia, nachalne beat y w zderzeniu z liryką subtelną, krążąca po orbicie Sacrum wywoływały efekt karykaturalny. Być może - w zamierzeniu reżysera to właśnie kategoria ostrego kontrastu, rozdźwięku między słowem, a muzyką miała zaskoczyć odbiorcę? I jeśli postrzegać słowo i dźwięk w takim spektrum, to w spektaklu Nowickiego słowo tożsame byłoby z obłokiem, zaś dźwięk z ziemią. Mankamentem spektaklu był również brak operowania światłem. Kielecka publiczność, ku mojemu zaskoczeniu, przyjęła propozycję Nowickiego niezwykle entuzjastycznie - kilkuminutową burzą oklasków na stojąco. Organizatorzy zadbali nie tylko o uciechy dla dusz. Po spektaklu widzowie mogli podzielić się estetycznymi przeżyciami przy lampce wytrawnego wina w restauracji Patio. Sylwia Gawłowska

Chopinowskie inspiracje w muzyce, plastyce i teatrze

Chopinowskie inspiracje w muzyce, plastyce i teatrze Wojewódzki Dom Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach Zrealizowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Chopinowskie inspiracje w muzyce, plastyce i teatrze Wojewódzki Dom Kultury im.

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 Monika Górska

Copyright 2015 Monika Górska 1 Wiesz jaka jest różnica między produktem a marką? Produkt się kupuje a w markę się wierzy. Kiedy używasz opowieści, budujesz Twoją markę. A kiedy kupujesz cos markowego, nie zastanawiasz się specjalnie

Bardziej szczegółowo

Informator Kulturalny Bibliotecznego Punktu Informacji Kulturalnej 02.10.2015 31.10.2015

Informator Kulturalny Bibliotecznego Punktu Informacji Kulturalnej 02.10.2015 31.10.2015 Informator Kulturalny Bibliotecznego Punktu Informacji Kulturalnej 02.10.2015 31.10.2015 02 październik 2015 (piątek) wstęp 10.00.00 Kino Kępa Noc Walpurgii Centrum Promocji Kultury ul. Podskarbińska 2

Bardziej szczegółowo

Diva For Rent. Recenzje. Twórcy i wykonawcy. Alicja Węgorzewska. mezzosopran

Diva For Rent. Recenzje. Twórcy i wykonawcy. Alicja Węgorzewska. mezzosopran Recenzje Twórcy i wykonawcy Alicja Węgorzewska mezzosopran Piotr Matuszczyk/Maciej Tomaszewski Fortepian Bogdan Kierejsza skrzypce Jerzy Snakowski pomysł i tekst Jerzy Bończak reżyseria Rafał Olbiński

Bardziej szczegółowo

Teatr Wielkie Koło OFERTA

Teatr Wielkie Koło OFERTA Teatr Wielkie Koło OFERTA wielkie koło- teatr im. Jacka Łabacza Sznurkowe Skrzaty scen. i reż.: J. Łabacz muzyka: Paweł Wlazło, Paweł Pelczar czas trwania 60 min. Sznurkowe skrzaty - to gwarancja interaktywnej

Bardziej szczegółowo

że jedynym tego wieczoru.

że jedynym tego wieczoru. MAGDALENA ECKERT PBG SA Stinga supportowali Anna Maria Jopek - postać sceny muzycznej kiedyś dla mnie magiczna z uwagi na niezwykły głos i nieprawdopodobną wrażliwość. Bardzo czekałam na to, aby usłyszeć

Bardziej szczegółowo

Warsztaty Programu Edukacji Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski. dla szkół podstawowych na rok szkolny 2013/2014

Warsztaty Programu Edukacji Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski. dla szkół podstawowych na rok szkolny 2013/2014 Warsztaty Programu Edukacji Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski dla szkół podstawowych na rok szkolny 2013/2014 Działania warsztatowe w CSW są nie tylko pretekstem do poznawania różnych dyscyplin

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Małgorzata Marcinkowska, Aleksandra Michałowska

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Małgorzata Marcinkowska, Aleksandra Michałowska Małgorzata Marcinkowska, Aleksandra Michałowska SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: podstawowa Etap kształcenia: II, klasa V Rodzaj zajęć: lekcja języka polskiego Temat zajęć: Czym jest muzyka Fryderyka Chopina?

Bardziej szczegółowo

2. Zdefiniuj pojęcie mitu. Na wybranych przykładach omów jego znaczenie i funkcjonowanie w kulturze.

2. Zdefiniuj pojęcie mitu. Na wybranych przykładach omów jego znaczenie i funkcjonowanie w kulturze. ZWIĄZKI LITERATURY Z INNYMI DZIEDZINAMI SZTUKI 1. Dawne i współczesne wzorce rodziny. Omawiając zagadnienie, zinterpretuj sposoby przedstawienia tego tematu w dziełach literackich różnych epok oraz w wybranych

Bardziej szczegółowo

[FILM] Rock Opole - dobra rozgrzewka przed festiwalem

[FILM] Rock Opole - dobra rozgrzewka przed festiwalem [FILM] Rock Opole - dobra rozgrzewka przed festiwalem Na początek reggae, a później polski rock - na błoniach Politechniki Opolskiej trwa koncert Rock Opole, zorganizowany w ramach imprez towarzyszących

Bardziej szczegółowo

XV OGÓLNOPOLSKI KONKURS NA PRACĘ Z LITERATURY REGULAMIN

XV OGÓLNOPOLSKI KONKURS NA PRACĘ Z LITERATURY REGULAMIN Szanowni Państwo Nauczyciele Poloniści, uczniowie klas I i II szkół ponadgimnazjalnych. Serdecznie zapraszamy do udziału w XV Ogólnopolskim Konkursie na Pracę z Literatury dla uczniów klas I i II szkół

Bardziej szczegółowo

Program działania na grudzień 2011:

Program działania na grudzień 2011: M i e j s k i O ś r o d e k K u l t u r y w S i e d l c a c h ul. Pułaskiego 6; tel. 63-227-50, 63-283-49 pegaz@mok.siedlce.pl Program działania na grudzień 2011: DATA IMPREZA MIEJSCE GODZINA 1 grudnia

Bardziej szczegółowo

4. po Wielkanocy CANTATE

4. po Wielkanocy CANTATE Centrum Misji i Ewangelizacji / www.cme.org.pl 4. po Wielkanocy CANTATE Główna myśl: Wysławiaj Boga! Wiersz przewodni: Wysławiam cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi. Mt 11,25a Fragment biblijny: Jezus wysławia

Bardziej szczegółowo

Interdyscyplinarny projekt edukacyjny w PSM I st. w Prudniku - Rok Chopinowski

Interdyscyplinarny projekt edukacyjny w PSM I st. w Prudniku - Rok Chopinowski Interdyscyplinarny projekt edukacyjny w PSM I st. w Prudniku - Rok Chopinowski Nasza inicjatywa to przykład szerokiego myślenia o edukacji artystycznej i perspektywicznego myślenia o szkole, jako społeczności

Bardziej szczegółowo

Kalendarz dla Vive Targi Kielce 2012

Kalendarz dla Vive Targi Kielce 2012 Kwartalnik Internetowy CKfoto.pl ISSN 2080-6353 Nr CK 10/2011 (X-XII 2011) ckfoto@ckfoto.pl 05 grudnia 2012r. Kalendarz dla Vive Targi Kielce 2012 Anna Benicewicz-Miazga Patryk Ptak Anna Góra-Klauzińska

Bardziej szczegółowo

HANS CHRISTIAN ANDERSEN. Przygotawała Katarzyna Semla SP-5 Żywiec

HANS CHRISTIAN ANDERSEN. Przygotawała Katarzyna Semla SP-5 Żywiec HANS CHRISTIAN ANDERSEN Przygotawała Katarzyna Semla SP-5 Żywiec HANS CHRISTIAN ANDERSEN Żył w latach 1805 1875; Prozaik, poeta, dramaturg i baśniopisarz duński; W wieku 14 lat, po śmierci ojca, we wrześniu

Bardziej szczegółowo

OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ

OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ OKOLICZNOŚCIOWE WYDANIE GAZETKI SZKOLNEJ KLASY III PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. ARMII KRAJOWEJ 1 Drogi Czytelniku! Życzymy Ci przyjemnej lektury Szkolnego Newsa. Zachęcamy do refleksji nad pytaniem

Bardziej szczegółowo

PROGRAM RAMOWY 5-11 lipca 2015 r.

PROGRAM RAMOWY 5-11 lipca 2015 r. PROGRAM RAMOWY 5-11 lipca 2015 r. NIEDZIELA (5 lipca 2015) 12:00-12:30 12:00-14:00 Uroczysta parada otwierająca KAMERALNE LATO 2015 (start: Wojewódzka Komenda Policji finał: ul. Żeromskiego 35 - fontanny)

Bardziej szczegółowo

Sprawdzian kompetencji trzecioklasisty 2014

Sprawdzian kompetencji trzecioklasisty 2014 Imię i nazwisko Klasa III Sprawdzian kompetencji trzecioklasisty 2014 Zestaw humanistyczny Kurs fotografii Instrukcja dla ucznia 1. Wpisz swoje imię i nazwisko oraz klasę. 2. Bardzo uważnie czytaj tekst

Bardziej szczegółowo

Opera to sens, nie pretekst

Opera to sens, nie pretekst Opera to sens, nie pretekst Kniaź Igor to dzieło niedokończone przez kompozytora, niekoniecznie spójne dramaturgicznie. Jego osnową fabularną jest XII-wieczne podanie. Co jest podstawą Pana koncepcji inscenizacyjnej?

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN VI FESTIWALU PIOSENKI AKTORSKIEJ, FILMOWEJ I MUSICALOWEJ PIOSENKA W MELONIKU. Rzeszów, 16 lutego 2016 r.

REGULAMIN VI FESTIWALU PIOSENKI AKTORSKIEJ, FILMOWEJ I MUSICALOWEJ PIOSENKA W MELONIKU. Rzeszów, 16 lutego 2016 r. Drodzy wykonawcy, instruktorzy, pedagodzy! Zapraszamy Was do udziału w VI Festiwalu Piosenki Aktorskiej, Filmowej i Musicalowej Piosenka w Meloniku, który odbędzie się w Rzeszowie w dniu 16 lutego 2016

Bardziej szczegółowo

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1)

FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) FILM - W INFORMACJI TURYSTYCZNEJ (A2 / B1) Turysta: Dzień dobry! Kobieta: Dzień dobry panu. Słucham? Turysta: Jestem pierwszy raz w Krakowie i nie mam noclegu. Czy mogłaby mi Pani polecić jakiś hotel?

Bardziej szczegółowo

ODESSA Rok 2013. 20-lecie współpracy partnerskiej Łodzi i Odessy. 26.02.2013 r. - Wizyta przedstawicieli miasta Odessy

ODESSA Rok 2013. 20-lecie współpracy partnerskiej Łodzi i Odessy. 26.02.2013 r. - Wizyta przedstawicieli miasta Odessy ODESSA Rok 2013 20-lecie współpracy partnerskiej Łodzi i Odessy 26.02.2013 r. - Wizyta przedstawicieli miasta Odessy W Łodzi przebywała dwuosobowa delegacja z Odessy. Z ukraińskim miastem łączą nas relacje

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN. do przeprowadzenia. KONKURSU Chopin znany i mniej znany

REGULAMIN. do przeprowadzenia. KONKURSU Chopin znany i mniej znany Komitet organizacyjny Do użytku wewnętrznego Konkursu Chopin znany i mniej znany Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Instytut Edukacji Muzycznej REGULAMIN do przeprowadzenia KONKURSU Chopin znany

Bardziej szczegółowo

Rafał Augusiewicz wokalista, konferansjer,

Rafał Augusiewicz wokalista, konferansjer, Rafał Augusiewicz wokalista, konferansjer, prezenter. Współzałożyciel i Lider popularnego zespołu NIENEGATYWNI. Wraz z zespołem Nienegatywni, którego działalność zapoczątkowana została przed czterema laty

Bardziej szczegółowo

Obóz odbywał się od 6 do 28 lipca i z naszej szkoły pojechały na niego dwie uczennice. 5.07.2011 r. (wtorek)

Obóz odbywał się od 6 do 28 lipca i z naszej szkoły pojechały na niego dwie uczennice. 5.07.2011 r. (wtorek) Moscovia letni obóz językowy dla ludzi niemalże z całego świata. Wyjazd daje możliwość nauki j. rosyjskiego w praktyce, a także poznania ludzi z różnych stron świata. Obóz odbywał się od 6 do 28 lipca

Bardziej szczegółowo

E-450. Jak wybrać aparat cyfrowy? 20 lat fotografii Gazety Wyborczej OLYMPUS. lustrzanka na miarę GUY GANGON WADEMEKUM KUPUJĄCEGO

E-450. Jak wybrać aparat cyfrowy? 20 lat fotografii Gazety Wyborczej OLYMPUS. lustrzanka na miarę GUY GANGON WADEMEKUM KUPUJĄCEGO miesięcznik wszystkich fotografujących numer 6/2009 INDEX 250597 CENA 14,90z³ (w tym 7% VAT) 20 lat fotografii Gazety Wyborczej PREZENTACJE GUY GANGON OLYMPUS E-450 lustrzanka na miarę WADEMEKUM KUPUJĄCEGO

Bardziej szczegółowo

MATURA 2010/2011 TEMATY DO EGZAMINU USTNEGO I. LITERATURA

MATURA 2010/2011 TEMATY DO EGZAMINU USTNEGO I. LITERATURA MATURA 2010/2011 TEMATY DO EGZAMINU USTNEGO I. LITERATURA 1.Różne obrazy przyrody w literaturze. Omów sposoby ich kreowania w wybranych utworach 2.Metamorfoza bohatera literackiego i jej sens. Omów problem,

Bardziej szczegółowo

MUZEUM DLA PRZEDSZKOLAKA

MUZEUM DLA PRZEDSZKOLAKA MUZEUM DLA PRZEDSZKOLAKA - projekt zajęć muzealnych dla dzieci w wieku przedszkolnym zgodny z założeniami Podstawy programowej wychowania przedszkolnego dla przedszkoli i oddziałów przedszkolnych w szkołach

Bardziej szczegółowo

OFERTA DLA PARTNERA FESTIWALU 4M - MIŃSK MAZOWIECKI MIASTO MUZYKI

OFERTA DLA PARTNERA FESTIWALU 4M - MIŃSK MAZOWIECKI MIASTO MUZYKI OFERTA DLA PARTNERA FESTIWALU 4M - MIŃSK MAZOWIECKI MIASTO MUZYKI ORGANIZATORZY Organizatorami są trzy mińskie stowarzyszenia, które od lat zajmują się organizacją koncertów i innych wydarzeń kulturalnych,

Bardziej szczegółowo

Prezentacja Twórczości Artystycznej Dzieci i Młodzieży Miasta i Gminy Września TALENTY 2011

Prezentacja Twórczości Artystycznej Dzieci i Młodzieży Miasta i Gminy Września TALENTY 2011 Prezentacja Twórczości Artystycznej Dzieci i Młodzieży Miasta i Gminy Września TALENTY 2011 Serdecznie zapraszamy do udziału w imprezie, w zamyśle której jest spotkanie i integracja dziecięcych i młodzieżowych

Bardziej szczegółowo

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot Opowieści nocy reż. Michel Ocelot 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Jak powstaje film? 2. Karta pracy. (str. 5) MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI SCENARIUSZ LEKCJI Opracowała: Paulina

Bardziej szczegółowo

Sekcja Muzyczna Kołłątajowskiej

Sekcja Muzyczna Kołłątajowskiej Sekcja Muzyczna Kołłątajowskiej Kuźni Prawdziwych Mężczyzn z Olą SMKKPMzO to... Połączenie muzyki i żartu czyli wyjątkowy kolektyw muzyczno-kabaretowy. Łącząc bezpretensjonalny dowcip z naturalną fantazją,

Bardziej szczegółowo

Program Coachingu dla młodych osób

Program Coachingu dla młodych osób Program Coachingu dla młodych osób "Dziecku nie wlewaj wiedzy, ale zainspiruj je do działania " Przed rozpoczęciem modułu I wysyłamy do uczestników zajęć kwestionariusz 360 Moduł 1: Samoznanie jako część

Bardziej szczegółowo

to jest właśnie to, co nazywamy procesem życia, doświadczenie, mądrość, wyciąganie konsekwencji, wyciąganie wniosków.

to jest właśnie to, co nazywamy procesem życia, doświadczenie, mądrość, wyciąganie konsekwencji, wyciąganie wniosków. Cześć, Jak to jest, że rzeczywistość mamy tylko jedną i czy aby na pewno tak jest? I na ile to może przydać się Tobie, na ile to może zmienić Twoją perspektywę i pomóc Tobie w osiąganiu tego do czego dążysz?

Bardziej szczegółowo

Do życzeń dołączył się także Wojtek Urban, który z kolei ukołysał publiczność kolędą Lulajże Jezuniu

Do życzeń dołączył się także Wojtek Urban, który z kolei ukołysał publiczność kolędą Lulajże Jezuniu Zaczarowane Radio Kraków wyśpiewało magię świąt! O 11.00, w Studiu im. Romany Bobrowskiej Radia Kraków, odbył się wyjątkowy koncert Dzieciątko, ach to Ty!, który dźwiękami najpiękniejszych polskich kołysanek

Bardziej szczegółowo

X PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ RAZEM

X PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ RAZEM X PRZEGLĄD TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ RAZEM Z prawdziwą satysfakcją przedstawiamy Państwu informację o X Przeglądzie Twórczości Dziecięcej RAZEM 2014. Nasza impreza jest wpisana do kalendarza imprez ogłoszonego

Bardziej szczegółowo

KAFAR FILM: John Tekturro. autor. Krzysiek Ślaziński

KAFAR FILM: John Tekturro. autor. Krzysiek Ślaziński # KAFAR FILM: John Tekturro autor Krzysiek Ślaziński 2009 Krzysiek Ślaziński tel: +48 664-136-730 krzysiek@next-planet.pl # 1 FADE IN: Pojawia się plansza z napisem Powered by Kafar Film. Po chwili charakterystyczne

Bardziej szczegółowo

kalendarz imprez kulturalnych

kalendarz imprez kulturalnych www.nysa.pl I kwartał 2014 kalendarz imprez kulturalnych KULTURA 1 Marca XVII GALA TRYTONA NYSKIEGO Uroczysta gala wręczenia statuetki dla wybitnych i nieprzeciętnych nysan - Trytona Nyskiego. W programie

Bardziej szczegółowo

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich Polskie kino w opinii Internautów wyniki badań bezpośrednich Zakres i częstotliwość oglądania polskich filmów Badani są bardzo aktywnymi uczestnikami życia kulturalnego. Niemal 60% badanych było w ciągu

Bardziej szczegółowo

4 7 LIPCA. WARSZAWA / PATIO BUDYNKU PAST-y, ul. Zielna 39 (Metro Świętokrzyska) KLUB FESTIWALOWY HerbaBerba, budynek PAST-y (poziom -1)

4 7 LIPCA. WARSZAWA / PATIO BUDYNKU PAST-y, ul. Zielna 39 (Metro Świętokrzyska) KLUB FESTIWALOWY HerbaBerba, budynek PAST-y (poziom -1) 4 7 LIPCA WARSZAWA / PATIO BUDYNKU PAST-y, ul. Zielna 39 (Metro Świętokrzyska) Artystyczne wrzenie w Warszawie. INFORMACJA PRASOWA Już 4 lipca na patio budynku PAST-y przy Metrze Świętokrzyska startuje

Bardziej szczegółowo

W MOJEJ RODZINIE WYWIAD Z OPĄ!!!

W MOJEJ RODZINIE WYWIAD Z OPĄ!!! W MOJEJ RODZINIE WYWIAD Z OPĄ!!! W dniu 30-04-2010 roku przeprowadziłem wywiad z moim opą -tak nazywam swojego holenderskiego dziadka, na bardzo polski temat-solidarność. Ten dzień jest może najlepszy

Bardziej szczegółowo

70. rocznica śmierci Janusza Korczaka OBRAZU

70. rocznica śmierci Janusza Korczaka OBRAZU 70. rocznica śmierci Janusza Korczaka II FESTIWAL SŁOWA I OBRAZU pod hasłem W Królestwie Stubarwnego Nieba pod honorowym patronatem Lubelskiego Kuratora Oświaty Pana Krzysztofa Babisza Starosty Lubelskiego

Bardziej szczegółowo

Temat: Ja też będę stary, ja też będę stara. - lekcja wychowawcza na podstawie filmu Marcela Łozińskiego Wszystko może się przytrafić

Temat: Ja też będę stary, ja też będę stara. - lekcja wychowawcza na podstawie filmu Marcela Łozińskiego Wszystko może się przytrafić Temat: Ja też będę stary, ja też będę stara. - lekcja wychowawcza na podstawie filmu Marcela Łozińskiego Wszystko może się przytrafić Opracowanie: Anna Twardowska Etap edukacyjny: gimnazjum, liceum Czas:

Bardziej szczegółowo

Lp nazwa podmiotu tytuł oferty Przyznana dotacja 1. Wyższe Seminarium Duchowne Zgromadzenie Księży Marianów z Lublina

Lp nazwa podmiotu tytuł oferty Przyznana dotacja 1. Wyższe Seminarium Duchowne Zgromadzenie Księży Marianów z Lublina Zestawienie ofert w Konkursie z dziedziny kultury AD 2010 wraz z przyznanymi dotacjami Lp nazwa podmiotu tytuł oferty Przyznana dotacja 1. Wyższe Seminarium Duchowne Zgromadzenie Księży Marianów z Lublina

Bardziej szczegółowo

zaproszenie Piękno leży pod nogami należy do cyklu ogólnopolskich konkursów fotograficznych pod wspólną nazwą PASJA ŻYCIA.

zaproszenie Piękno leży pod nogami należy do cyklu ogólnopolskich konkursów fotograficznych pod wspólną nazwą PASJA ŻYCIA. zaproszenie Serdecznie zapraszamy do współpracy przy realizacji ogólnopolskiego konkursu fotograficznego pt. Piękno leży pod nogami organizowanego przez Fundację RAZEM z Łodzi oraz Towarzystwo Przyjaciół

Bardziej szczegółowo

SKALA ZDOLNOŚCI SPECJALNYCH W WERSJI DLA GIMNAZJUM (SZS-G) SZS-G Edyta Charzyńska, Ewa Wysocka, 2015

SKALA ZDOLNOŚCI SPECJALNYCH W WERSJI DLA GIMNAZJUM (SZS-G) SZS-G Edyta Charzyńska, Ewa Wysocka, 2015 SKALA ZDOLNOŚCI SPECJALNYCH W WERSJI DLA GIMNAZJUM (SZS-G) SZS-G Edyta Charzyńska, Ewa Wysocka, 2015 INSTRUKCJA Poniżej znajdują się twierdzenia dotyczące pewnych cech, zachowań, umiejętności i zdolności,

Bardziej szczegółowo

Festiwale muzyczne w Polsce

Festiwale muzyczne w Polsce Festiwale muzyczne w Polsce Opracowały: Aleksandra Olszar Magdalena Stec Katarzyna Kapusta 2015 1. Mapa myśli. Wypisz wyrazy, które kojarzą się z podanym słowem. - MUZYKA - 2. Zapoznaj się z tabelką. Informacje

Bardziej szczegółowo

Test mocny stron. 1. Lubię myśleć o tym, jak można coś zmienić, ulepszyć. Ani pasuje, ani nie pasuje

Test mocny stron. 1. Lubię myśleć o tym, jak można coś zmienić, ulepszyć. Ani pasuje, ani nie pasuje Test mocny stron Poniżej znajduje się lista 55 stwierdzeń. Prosimy, abyś na skali pod każdym z nich określił, jak bardzo ono do Ciebie. Są to określenia, które wiele osób uznaje za korzystne i atrakcyjne.

Bardziej szczegółowo

Wizyta w Gazecie Krakowskiej

Wizyta w Gazecie Krakowskiej Wizyta w Gazecie Krakowskiej fotoreportaż 15.04.2013 byliśmy w Gazecie Krakowskiej w Nowym Sączu. Dowiedzieliśmy, się jak ciężka i wymagająca jest praca dziennikarza. Opowiedzieli nam o tym pan Paweł Szeliga

Bardziej szczegółowo

PROGRAM RAMOWY 3-9 lipca 2016 r.

PROGRAM RAMOWY 3-9 lipca 2016 r. PROGRAM RAMOWY 3-9 lipca 2016 r. NIEDZIELA (3 lipca 2016) 12:00-14:00 akredytacja uczestników Hotel GUS ul. Planty 39/45 15:00-15:20 spotkanie organizacyjne z uczestnikami 15:30-17:00 Scenariusz w filmie

Bardziej szczegółowo

Zajęcia otwarte dla chętnych w czasie ferii i wakacji.

Zajęcia otwarte dla chętnych w czasie ferii i wakacji. Zajęcia otwarte dla chętnych w czasie ferii i wakacji. Zajęcia artystyczne w kołach zainteresowań działające przez cały rok: piosenka, muzyka, taniec, fotografia, teatr, recytacja, plastyka, reportaż.

Bardziej szczegółowo

Regulamin. I edycji konkursu fotograficznego Piękno ukryte w szkle. realizowanego przez Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach Kielce 2015

Regulamin. I edycji konkursu fotograficznego Piękno ukryte w szkle. realizowanego przez Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach Kielce 2015 Regulamin I edycji konkursu fotograficznego Piękno ukryte w szkle realizowanego przez Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach Kielce 2015 Patronat medialny: TVP Kielce, Echo Dnia, Portal Informacji Kulturalnej

Bardziej szczegółowo

VIII Ogólnopolski Konkurs Poetycki Gimnazjalistów. Pisać każdy może

VIII Ogólnopolski Konkurs Poetycki Gimnazjalistów. Pisać każdy może VIII Ogólnopolski Konkurs Poetycki Gimnazjalistów Pisać każdy może Dyrektor i polonistki Gimnazjum nr 4 im. Aleksandra Kamińskiego w Zespole Szkół w Legionowie zapraszają uczniów gimnazjów do udziału w

Bardziej szczegółowo

52. KRAJOWY FESTIWAL POLSKIEJ PIOSENKI OPOLE 2015 REGULAMIN KONKURSU DEBIUTY O NAGRODĘ IM. ANNY JANTAR.

52. KRAJOWY FESTIWAL POLSKIEJ PIOSENKI OPOLE 2015 REGULAMIN KONKURSU DEBIUTY O NAGRODĘ IM. ANNY JANTAR. 52. KRAJOWY FESTIWAL POLSKIEJ PIOSENKI OPOLE 2015 REGULAMIN KONKURSU DEBIUTY O NAGRODĘ IM. ANNY JANTAR. 1. Organizatorem Konkursu jest Telewizja Polska S.A., wyłączny producent 52. Krajowego Festiwalu

Bardziej szczegółowo

KALENDARZ WYDARZEŃ KULTURALNYCH. MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ TEATRU ATRAMENTOWA Koncert Stanisławy Celińskiej. Cena biletu 85 zł

KALENDARZ WYDARZEŃ KULTURALNYCH. MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ TEATRU ATRAMENTOWA Koncert Stanisławy Celińskiej. Cena biletu 85 zł www.bckbialapodlaska.pl I kwartał 2016 www.bialapodlaska.pl KALENDARZ WYDARZEŃ KULTURALNYCH MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ TEATRU ATRAMENTOWA Koncert Stanisławy Celińskiej. Cena biletu 85 zł Marzec Sala widowiskowa,

Bardziej szczegółowo

Relacja z niezwykłego pokazu mody MODA BEZ GRANIC

Relacja z niezwykłego pokazu mody MODA BEZ GRANIC Relacja z niezwykłego pokazu mody MODA BEZ GRANIC 4 października 2011 r. w Clubie Mirage w PKiN w Warszawie firma Fason G z pomocą Zaperty Studio, Argraf, Joanna Maxham, Galeria Na Uboczu oraz Wydawnictwa

Bardziej szczegółowo

TEATR BLIŻEJ DZIECKA

TEATR BLIŻEJ DZIECKA TEATR BLIŻEJ DZIECKA Wiemy nie od dziś, że dziecko uczy się kontaktu ze sztuką już od wczesnego dzieciństwa. Wrodzona wrażliwość pozwala mu żywo reagować na melodyjność głosu matki i śpiewane przez nią

Bardziej szczegółowo

Regulamin 34. Koszalińskiego Festiwalu Debiutów Filmowych "Młodzi i Film" Koszalin 22-27 czerwca 2015 r.

Regulamin 34. Koszalińskiego Festiwalu Debiutów Filmowych Młodzi i Film Koszalin 22-27 czerwca 2015 r. Regulamin 34. Koszalińskiego Festiwalu Debiutów Filmowych "Młodzi i Film" Koszalin 22-27 czerwca 2015 r. 1 1. 34. Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film" jest konkursowym przeglądem polskich

Bardziej szczegółowo

III PRZEGLĄD POEZJI JANA PAWŁA II

III PRZEGLĄD POEZJI JANA PAWŁA II III PRZEGLĄD POEZJI JANA PAWŁA II Miejcie odwagę żyć dla Miłości! Organizator: Zespół Szkół nr 4 im. Ziemi Dobrzyńskiej w Nadrożu 1 HONOROWY PATRONAT NAD III PRZEGLĄDEM POEZJI JANA PAWŁA II PEŁNI: - Dyrektor

Bardziej szczegółowo

"polskim biegunem zimna". Mowa tu o. Zapraszamy do przeczytania relacji z sobotnich koncertów. Obstawa Prezydenta

polskim biegunem zimna. Mowa tu o. Zapraszamy do przeczytania relacji z sobotnich koncertów. Obstawa Prezydenta Po raz pierwszy ekipa RMS.pl postanowiła odwiedzić letnią stolicę bluesa, zwaną także "polskim biegunem zimna". Mowa tu o Suwałkach i największym oraz najambitniejszym bluesowym festiwalu muzyki tego lata.

Bardziej szczegółowo

" Chór to nie tylko szkoła śpiewu, to sposób na życie wesołe i radosne..."

 Chór to nie tylko szkoła śpiewu, to sposób na życie wesołe i radosne... " Chór to nie tylko szkoła śpiewu, to sposób na życie wesołe i radosne..." Chór szkolny skupia uczniów lubiących łączyć swoje pasje, talent z artystycznym sposobem wyrażania siebie. To bardzo wymierny

Bardziej szczegółowo

Szkolny Konkurs Recytatorski. R e g u l a m i n

Szkolny Konkurs Recytatorski. R e g u l a m i n Szkolny Konkurs Recytatorski konkursy recytatorskie stały się dla ich uczestników impulsem, aby mówić o Polsce i sprawach narodu, a także o metafizycznych nastrojach człowieka, o prawdach odwiecznych,

Bardziej szczegółowo

XI Międzynarodowy KROKUS JAZZ FESTIWAL Jelenia Góra Bautzen

XI Międzynarodowy KROKUS JAZZ FESTIWAL Jelenia Góra Bautzen XI Międzynarodowy KROKUS JAZZ FESTIWAL Jelenia Góra Bautzen 19 28 października 2012 www.jeleniagora-bautzen.eu www.krokusjazzfestiwal.pl al.pl Konkurs o nagrodę "Złotego Krokusa" 20. 21. października 2012

Bardziej szczegółowo

do udział w imprezie zaprosiliśmy: KASIA KOWALSKA W t roku

do udział w imprezie zaprosiliśmy: KASIA KOWALSKA W t roku W t roku do udział w imprezie zaprosiliśmy: KASIA KOWALSKA To jedna z najbardziej znanych polskich wokalistek. Swoją muzyczną karierę rozpoczęła od debiutanckiego albumu Gemini, z którego pochodzą przeboje

Bardziej szczegółowo

zapraszają na Film Cezarego Ibera

zapraszają na Film Cezarego Ibera Page1 zapraszają na Film Cezarego Ibera Od 14 stycznia 2011 Page2 Od piątku, 14 stycznia 2011 DIALOG będzie wyświetlany na regularnych pokazach w KinoLAB w Warszawie. W ten sposób zostanie zainaugurowany

Bardziej szczegółowo

X POLONIJNY FESTIWAL MULTIMEDIALNY "POLSKIE OJCZYZNY 2015

X POLONIJNY FESTIWAL MULTIMEDIALNY POLSKIE OJCZYZNY 2015 REGULAMIN X POLONIJNY FESTIWAL MULTIMEDIALNY "POLSKIE OJCZYZNY 2015 I. Termin festiwalu X Polonijny Festiwal Multimedialny Polskie Ojczyzny 2015 odbędzie się w Częstochowie. Pokazy konkursowe prac odbędą

Bardziej szczegółowo

Projekt edukacyjny dla przedszkoli Przedszkole z kulturą Raport 2012

Projekt edukacyjny dla przedszkoli Przedszkole z kulturą Raport 2012 Projekt edukacyjny dla przedszkoli Przedszkole z kulturą Raport 2012 Cele projektu: edukacja artystyczna, włączająca do prac placówek przedszkolnych instytucje kultury z Bydgoszczy zachęcenie przedszkoli

Bardziej szczegółowo

LEGALNA KULTURA II edycja kampanii. grudzień 2012 - październik 2013

LEGALNA KULTURA II edycja kampanii. grudzień 2012 - październik 2013 LEGALNA KULTURA II edycja kampanii grudzień 2012 - październik 2013 Cele projektu Legalna Kultura CO ROBIMY? Promujemy korzystanie z legalnych źródeł kultury i budujemy świadomość społeczną w niezwykle

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Małgorzata Balcerowska, Anna Koludo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Małgorzata Balcerowska, Anna Koludo Małgorzata Balcerowska, Anna Koludo SCENARIUSZ ZAJĘĆ Typ szkoły: gimnazjum Etap kształcenia: III, klasa III Rodzaj zajęć: koło informatyczne Temat zajęć: Dźwięk i obraz Cele kształcenia: 1. Cel ogólny

Bardziej szczegółowo

Yoga Sound Art Celebration

Yoga Sound Art Celebration Yoga Sound Art Celebration I Edycja Park Śląski Rosarium 29 30 31 maja 2015 W dniach 29-31.05.2015 r. w Rosarium Parku Śląskiego odbędzie się. Będzie to pierwsza edycja Międzynarodowego, społecznie zaangażowanego

Bardziej szczegółowo

IMPREZY W GLIWICACH WIOSNĄ

IMPREZY W GLIWICACH WIOSNĄ IMPREZY W GLIWICACH WIOSNĄ XXV Gliwickie Spotkania Teatralne ruszają 6 maja! Jubileuszowe XXV Gliwickie Spotkania Teatralne ruszają 6 maja (od 06-05-2014 do 18-05- 2014). W programie tegorocznej edycji

Bardziej szczegółowo

Szczęść Boże, wujku! odpowiedział weselszy już Marcin, a wujek serdecznie uściskał chłopca.

Szczęść Boże, wujku! odpowiedział weselszy już Marcin, a wujek serdecznie uściskał chłopca. Sposób na wszystkie kłopoty Marcin wracał ze szkoły w bardzo złym humorze. Wprawdzie wyjątkowo skończył dziś lekcje trochę wcześniej niż zwykle, ale klasówka z matematyki nie poszła mu najlepiej, a rano

Bardziej szczegółowo

Sytuacja zawodowa pracujących osób niepełnosprawnych

Sytuacja zawodowa pracujących osób niepełnosprawnych Sytuacja zawodowa pracujących osób niepełnosprawnych dr Renata Maciejewska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie Struktura próby według miasta i płci Lublin Puławy Włodawa Ogółem

Bardziej szczegółowo

Shoutbox Festiwal Regulamin

Shoutbox Festiwal Regulamin Shoutbox Festiwal Regulamin 1 Postanowienia ogólne 1. Organizatorzy: Gimnazjum nr 16 w Bielsku-Białej, Dom Kultury im. Wiktorii Kubisz w Bielsku-Białej, Szkoła Muzyki Rozrywkowej OMC w Bielsku-Białej.

Bardziej szczegółowo

ósma edycja konkursu pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Bydgoszczy ORGANIZATORZY: WSPÓŁORGANIZATORZY: Urzędu Miasta Bydgoszczy

ósma edycja konkursu pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Bydgoszczy ORGANIZATORZY: WSPÓŁORGANIZATORZY: Urzędu Miasta Bydgoszczy ósma edycja konkursu pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Bydgoszczy ORGANIZATORZY: VII Liceum Ogólnokształcące im Janusza Kusocińskiego w Bydgoszczy Wydział Edukacji Urzędu Miasta Bydgoszczy WSPÓŁORGANIZATORZY:

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO ORGANIZATORZY. Młodzieżowa Rada Miejska w Przecławiu. Wydział Promocji i Rozwoju Gminy Przecław

REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO ORGANIZATORZY. Młodzieżowa Rada Miejska w Przecławiu. Wydział Promocji i Rozwoju Gminy Przecław Załącznik Nr 1 do uchwały Nr II.9.2015 Młodzieżowej Rady Miejskiej w Przecławiu z dnia 28 września 2015r. REGULAMIN KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO ORGANIZATORZY Młodzieżowa Rada Miejska w Przecławiu Wydział

Bardziej szczegółowo

Depresja komika. 4, 21 i 22 września (piątek, poniedziałek i wtorek) godz. 19:30

Depresja komika. 4, 21 i 22 września (piątek, poniedziałek i wtorek) godz. 19:30 OFERTA NA WRZESIEŃ Depresja komika 4, 21 i 22 września (piątek, poniedziałek i wtorek) godz. 19:30 Michał Walczak Depresja komika reżyseria: Michał Walczak występują: Rafał Rutkowski i Adam Woronowicz

Bardziej szczegółowo

Rodzina Gierlachów - koncert w rodzinnym mieście

Rodzina Gierlachów - koncert w rodzinnym mieście 1 Rodzina Gierlachów - koncert w rodzinnym mieście Chyba dobrze czuli się Państwo na sanockiej scenie. To było widać i słychać Tatiana Hempel-Gierlach: Tak, w Sanoku zgotowano nam wspaniałe przyjęcie,

Bardziej szczegółowo

Modlitwa ciągła nieustająca dopomaga do działania we wszystkim w imieniu Pana Jezusa, a wtenczas wszystkie zwroty na siebie ustają.

Modlitwa ciągła nieustająca dopomaga do działania we wszystkim w imieniu Pana Jezusa, a wtenczas wszystkie zwroty na siebie ustają. Modlitwa ciągła nieustająca dopomaga do działania we wszystkim w imieniu Pana Jezusa, a wtenczas wszystkie zwroty na siebie ustają. /Matka Celina Zapiski -17.VI.1883r./...dziecko drogie, chcę ci objaśnić...ogólną

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU. Kontrasty. Konkurs fotograficzny o Woli. organizowany przez Kurier Wolski i Wydział Kultury Urzędu Dzielnicy Wola m.st.

REGULAMIN KONKURSU. Kontrasty. Konkurs fotograficzny o Woli. organizowany przez Kurier Wolski i Wydział Kultury Urzędu Dzielnicy Wola m.st. REGULAMIN KONKURSU Kontrasty. Konkurs fotograficzny o Woli. organizowany przez Kurier Wolski i Wydział Kultury Urzędu Dzielnicy Wola m.st. Warszawy Cel i tematyka konkursu 1 Urząd Dzielnicy Wola m.st.

Bardziej szczegółowo

Piękna nasza Polska cała

Piękna nasza Polska cała Piękna nasza Polska cała Zapraszamy Nauczycieli i Dzieci do wspólnej zabawy... mającej na celu nawiązanie współpracy między przedszkolami z różnych stron Polski, wzajemne poznanie kultury i tradycji poszczególnych

Bardziej szczegółowo

Prezentacja Twórczości Artystycznej Dzieci i Młodzieży Miasta i Gminy Września TALENTY 2013

Prezentacja Twórczości Artystycznej Dzieci i Młodzieży Miasta i Gminy Września TALENTY 2013 Prezentacja Twórczości Artystycznej Dzieci i Młodzieży Miasta i Gminy Września TALENTY 2013 Serdecznie zapraszamy do udziału w imprezie, w zamyśle której jest spotkanie i integracja dziecięcych i młodzieżowych

Bardziej szczegółowo

Mam przyjemność przedstawić Państwu ofertę koncertową jednego z najlepszych w Polsce zespołu koncertowego Royal Sound, w skład którego wchodzą

Mam przyjemność przedstawić Państwu ofertę koncertową jednego z najlepszych w Polsce zespołu koncertowego Royal Sound, w skład którego wchodzą Mam przyjemność przedstawić Państwu ofertę koncertową jednego z najlepszych w Polsce zespołu koncertowego Royal Sound, w skład którego wchodzą czołowi muzycy Wrocławskiej Sceny Muzycznej. Projekt ten zrodził

Bardziej szczegółowo

Każdy patron. to wzór do naśladowania. Takim wzorem była dla mnie. Pani Ania. Mądra, dobra. i zawsze wyrozumiała. W ciszy serca

Każdy patron. to wzór do naśladowania. Takim wzorem była dla mnie. Pani Ania. Mądra, dobra. i zawsze wyrozumiała. W ciszy serca Autor wiersza: Anna Sobotka PATRON Każdy patron to wzór do naśladowania. Takim wzorem była dla mnie Pani Ania. Mądra, dobra i zawsze wyrozumiała. W ciszy serca uszczęśliwić mnie umiała. Myśli moje do Niej

Bardziej szczegółowo

"Obrazy, które mnie hipnotyzują" - rozmowa z Anną Wypych

Obrazy, które mnie hipnotyzują - rozmowa z Anną Wypych "Obrazy, które mnie hipnotyzują" - rozmowa z Anną Wypych JUSTYNA NAPIÓRKOWSKA Więcej zdjęć (2) Przedstawiam Państwu młodą malarkę, absolwentkę Akademii Sztuk Pięknych w pracowni profesora Świeszewskiego.

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN KONKURSU ETIUD I FILMÓW KRÓTKOMETRAŻOWYCH FESTIWAL AKTORSTWA FILMOWEGO

REGULAMIN KONKURSU ETIUD I FILMÓW KRÓTKOMETRAŻOWYCH FESTIWAL AKTORSTWA FILMOWEGO REGULAMIN KONKURSU ETIUD I FILMÓW KRÓTKOMETRAŻOWYCH FESTIWAL AKTORSTWA FILMOWEGO I POSTANOWIENIA OGÓLNE Konkurs Etiud i Filmów Krótkometrażowych odbywa się w ramach pierwszego Festiwalu Aktorstwa Filmowego

Bardziej szczegółowo

X Małopolskim Konkursie Patriotycznej Twórczości Plastycznej, Literackiej i Fotograficznej Młodzieży

X Małopolskim Konkursie Patriotycznej Twórczości Plastycznej, Literackiej i Fotograficznej Młodzieży Centrum Młodzieży im. dr. H. Jordana w Krakowie Małopolskie Centrum Edukacji MEC Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Targu Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu Gminne Centrum Kultury w Żabnie Kuratorium Oświaty w

Bardziej szczegółowo

Wolontariusz WANTED!

Wolontariusz WANTED! Wolontariusz WANTED! Kogo szukamy: Asystenta Prowadzącego warsztaty dla dzieci i rodzin 7 dzień tworzenia Opis programu: 7 DZIEŃ TWORZENIA to cykl warsztatów artystycznych, którego uczestnicy zwiedzają

Bardziej szczegółowo

Festiwal Talentów Osób Niepełnosprawnych Krotoszyn 2014 Kino Przedwiośnie 1-3 grudnia 2014r. Regulamin

Festiwal Talentów Osób Niepełnosprawnych Krotoszyn 2014 Kino Przedwiośnie 1-3 grudnia 2014r. Regulamin Festiwal Talentów Osób Niepełnosprawnych Krotoszyn 2014 Kino Przedwiośnie 1-3 grudnia 2014r. Regulamin 1. Cele Festiwalu: a) możliwość zaprezentowania dorobku artystycznego osób niepełnosprawnych, b) promocja

Bardziej szczegółowo

Konkurs Wiosenne filmowanie z SKO. Jak przygotować pracę konkursową?

Konkurs Wiosenne filmowanie z SKO. Jak przygotować pracę konkursową? Konkurs Wiosenne filmowanie z SKO Jak przygotować pracę konkursową? Najważniejsze informacje na temat Konkursu 1/2 Główne Główne założenia: założenia: Szkoły uczestniczące w Konkursie przygotowują film

Bardziej szczegółowo

II WOJEWÓDZKI FESTIWAL JĘZYKOWY

II WOJEWÓDZKI FESTIWAL JĘZYKOWY II WOJEWÓDZKI FESTIWAL JĘZYKOWY W NIEGOWICI Każdy język obcy daje Ci nowe życie jeśli znasz tylko jeden język, żyjesz tylko raz (przysłowie czeskie) II WOJEWÓDZKI FESTIWAL JĘZYKOWY NIEGOWIĆ 2016 REGULAMIN

Bardziej szczegółowo

projekt biznesowy Mini-podręcznik z ćwiczeniami

projekt biznesowy Mini-podręcznik z ćwiczeniami DARMOWY FRAGMENT projekt biznesowy Mini-podręcznik z ćwiczeniami Od Autorki Cześć drogi Czytelniku! Witaj w darmowym fragmencie podręcznika Jak zacząć projekt biznesowy?! Jego pełna wersja, zbiera w jednym

Bardziej szczegółowo

Duan profesjonalny tradycyjnych Duan Marią Nowak

Duan profesjonalny tradycyjnych Duan Marią Nowak Projekt ten to uczta dla ucha i oka prawdziwa tradycyjna muzyka irlandzka zespołu Duan i profesjonalny taniec w wydaniu ślicznych dziewcząt w pięknych kostiumach. Koncerty grane przez grupę to opowieść

Bardziej szczegółowo

XVIII Ogólnopolski Festiwal Pieśni Patriotycznej

XVIII Ogólnopolski Festiwal Pieśni Patriotycznej XVIII Ogólnopolski Festiwal Pieśni Patriotycznej 3 MAJA 2014 XVIII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL PIEŚNI PATRIOTYCZNEJ I. Organizator: Miasto Kraśnik, Centrum Kultury i Promocji w Kraśniku Biuro Organizacyjne Festiwalu:

Bardziej szczegółowo

Wojewódzki Konkurs Recytatorski Poezji Polskiej - XXXIII edycja Eliminacje rejonowe 2016

Wojewódzki Konkurs Recytatorski Poezji Polskiej - XXXIII edycja Eliminacje rejonowe 2016 Wojewódzki Konkurs Recytatorski Poezji Polskiej - XXXIII edycja Eliminacje rejonowe 2016 1. ORGANIZATOR ELIMINACJI REJONOWYCH: Młodzieżowy Dom Kultury w Gdyni ul.grabowo 2, 81-265 Gdynia tel./fax: (58)

Bardziej szczegółowo