Political Science Review

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Political Science Review"

Transkrypt

1 Nr 2/2009 kwartalnik Political Science Review

2 Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 2/2009 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Ma³gorzata KO ODZIEJCZAK 17 Waldemar EBROWSKI Hermeneutyka w nauce o polityce formy obecnoœci Jaki parlament powinni mieæ Polacy w XXI wieku? 27 Magdalena MUSIA -KARG G³osowanie elektroniczne jako element e-demokracji na przyk³adzie doœwiadczeñ kantonu Zurych 41 Anna WOLFF-POWÊSKA Niemiecka agresja i okupacja w zbiorowej pamiêci Polaków 61 Jaros³aw JAÑCZAK Historyczne podstawy kszta³towania siê typów kultury polityki zagranicznej. Przypadki realizmu i radykalizmu Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Wydzia³u Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, Poznañ Adres redakcji: ul. Umultowska 89A Poznañ tel./fax Prenumerata: tel Sekretarz redakcji: tel Kinga SCHLESINGER 91 Wojciech STANKIEWICZ 105 Józef M. FISZER Próby zjednoczenia i wspó³praca skrajnej prawicy na p³aszczyÿnie europejskiej Skandynawski model welfare state na przyk³adzie Szwecji Wejœcie Polski do strefy euro. Analiza politologiczna

3 119 Tomasz KUBIN Tak czy nie dla euro? Stosunek spo- ³eczeñstw pañstw Unii Europejskiej do Unii Gospodarczej i Walutowej PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 2/ Przemys³aw OSIEWICZ Wp³yw zmian politycznych na Tajwanie w 2008 roku na stosunki z Chiñsk¹ Republik¹ Ludow¹ Recenzje/Dyskusje 149 Recenzje El bieta Znamierowska-Rakk, Federacja S³owian Po³udniowych w polityce Bu³garii po II wojnie œwiatowej. Korzenie. Próby realizacji. Upadek (M. Czarnogórski); Charles Tilly, Demokracja (S. Wróbel); Polityka i politycy, red. J. Miluska (B. Paj¹k); Iwona Massaka, Muzyka jako instrument wp³ywu politycznego (E. Wrzeœniewski) Wydarzenia/Informacje 165 Informacje egnaj¹c Profesora Czes³awa Mojsiewicza (T. Wallas) 169 Noty o autorach Sk³ad, ³amanie i korekta MRS Poznañ ul. P. Zo³otowa 23 tel. (0-61) Druk i oprawa Zak³ad Graficzny UAM Poznañ ul. H. Wieniawskiego 1

4 Contents Articles POLITICAL SCIENCE REVIEW NO. 2/2009 by Faculty of Political Science and Journalism Press, AMU Poznañ, Poland 7 Ma³gorzata KO ODZIEJCZAK 17 Waldemar EBROWSKI 27 Magdalena MUSIA -KARG Hermeneutics in the Science of Politics Forms of Presence What Parliament Should the Poles Have in the 21 st Century? Electronic Voting as an Element of E-democracy. The Example of the Zurich Canton Experience 41 Anna WOLFF-POWÊSKA German Aggression and Occupation in Poles Collective Memory 61 Jaros³aw JAÑCZAK Historical Foundations of Different Types of Foreign Policy Culture. The Cases of Realism and Radicalism Editor: Faculty of Political Science and Journalism Press, Adam Mickiewicz University, Poznañ, Poland Editorial address: 89A Umultowska Street Poznañ, Poland tel./fax Kinga SCHLESINGER 91 Wojciech STANKIEWICZ The Attempts at Unification and Collaboration of the Extreme Right Wing in Europe The Scandinavian Model of the Welfare State using the Example of Sweden Subscription: tel Assistant to the Editor: tel Józef M. FISZER Poland s Joining the Euro Zone. A Politological Analysis

5 119 Tomasz KUBIN Yes or No to the Euro? The Attitude of the European Union Societies to Economic and Monetary Union POLITICAL SCIENCE REVIEW NO. 2/ Przemys³aw OSIEWICZ The 2008 Political Changes in Taiwan and Their Influence on the Cross-Strait Relations Book Reviews/Disccusions 149 Book Reviews El bieta Znamierowska-Rakk, Federacja S³owian Po³udniowych w polityce Bu³garii po II wojnie œwiatowej. Korzenie. Próby realizacji. Upadek (M. Czarnogórski); Charles Tilly, Demokracja (S. Wróbel); Polityka i politycy, red. J. Miluska (B. Paj¹k); Iwona Massaka, Muzyka jako instrument wp³ywu politycznego (E. Wrzeœniewski) Events/Information 165 Information egnaj¹c Profesora Czes³awa Mojsiewicza (T. Wallas) 169 Contributors Sk³ad, ³amanie i korekta MRS Poznañ ul. P. Zo³otowa 23 tel. (0-61) Druk i oprawa Zak³ad Graficzny UAM Poznañ ul. H. Wieniawskiego 1

Political Science Review

Political Science Review Nr 1/2009 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 1/2009 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Karol B. JANOWSKI 25 Przemys³aw UKIEWICZ Stereotypy w polityce polskiej

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 4/2011 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 4/2011 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Wydzia³u Nauk Politycznych i Dziennikarstwa

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 2/2012 kwartalnik Political Science Review Spis treœci Artyku³y PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 2/2012 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Wydzia³u Nauk Politycznych i Dziennikarstwa

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 4/2013 kwartalnik Political Science Review Spis treœci PRZEGL D POLITOLOGICZNY NR 4/2013 by Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM 7 Karol B. JANOWSKI 25 Marcin PIECHOCKI 39 Zbigniew BLOK 59 Zdzis³aw W. PUŒLECKI

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 3/2013 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

Przeglqd Politologiczny Political Science Review

Przeglqd Politologiczny Political Science Review Nr 2/2015 kwartalnik Przeglqd Politologiczny Political Science Review Przegląd Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy),

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 3/2015 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

STUDIA MEDIOZNAWCZE MEDIA STUDIES. Vol. 4 (39) 2009. Nr 4 (39) 2009. Warsaw 2009. Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego

STUDIA MEDIOZNAWCZE MEDIA STUDIES. Vol. 4 (39) 2009. Nr 4 (39) 2009. Warsaw 2009. Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego The Institute of Journalism of Warsaw University Instytut Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego MEDIA STUDIES STUDIA MEDIOZNAWCZE Vol. 4 (39) 2009 Nr 4 (39) 2009 Warsaw 2009 Warszawa 2009 SPIS TREŒCI

Bardziej szczegółowo

Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008

Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008 Numer 3 (47) 2008 Warszawa 2008 Dziewięćdziesiąta trzecia publikacja Programu Wydawniczego Centrum Europejskiego Uniwersytetu Warszawskiego Redaktor Naczelny Prof. dr hab. Dariusz Milczarek Recenzowany

Bardziej szczegółowo

Rada naukowa: Redaktor naczelny: Zastępca redaktora naczelnego: Sekretarz redakcji: Zastępca sekretarza redakcji: Członkowie redakcji:

Rada naukowa: Redaktor naczelny: Zastępca redaktora naczelnego: Sekretarz redakcji: Zastępca sekretarza redakcji: Członkowie redakcji: Rada naukowa: Tadeusz Wa l l a s (przewodniczący, Polska), Oleg Be l e n o v (Rosja), Tadeusz Bo d i o (Polska), Jochen Fr a n z k e (Niemcy), Dmitri Ko z ł o w (Rosja), Włodymyr Rizun (Ukraina), Volodymyr

Bardziej szczegółowo

STUDIA POLITOLOGICZNE

STUDIA POLITOLOGICZNE sus Hamburg STUDIA POLITOLOGICZNE POLITYKA NA SZCZEBLU SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO pod redakcją Stanisława Sulowskiego ' / WARSZAWA 2011 V0L 20 INSTYTUT NAUK POUTYGNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO STUDIA POLITOIOGICZNE

Bardziej szczegółowo

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015 WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 18/2015 Rada Naukowa Andrzej Antoszewski (Uniwersytet Wrocławski) Wiesław Bokajło (Uniwersytet Wrocławski) Nebojša Blanuša (Uniwersytet w Zagrzebiu) Zbigniew Czachór (UAM

Bardziej szczegółowo

Przeglqd Politologiczny Political Science Review

Przeglqd Politologiczny Political Science Review Nr 3/2015 kwartalnik Przeglqd Politologiczny Political Science Review Przegląd Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy),

Bardziej szczegółowo

Polityka zagraniczna iii rp

Polityka zagraniczna iii rp Polityka zagraniczna iii rp 20 lat po przełomie Tom II Stosunki polityczne i gospodarcze Pod redakcją Lucyny Czechowskiej, Magdaleny Bierowiec Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika Toruń

Bardziej szczegółowo

PAŃSTWO POLSKIE W MYŚLI POLITYCZNEJ XIX IXX WIEKU

PAŃSTWO POLSKIE W MYŚLI POLITYCZNEJ XIX IXX WIEKU I MIM III III III MII HM MII IIIIIIIIII Ml Ml ^ A/511490,, PAŃSTWO POLSKIE W MYŚLI POLITYCZNEJ XIX IXX WIEKU TEORIA I PRAKTYKA Pod redakcją Wojciecha Kalickiego i Barbary Rogowskiej WROCŁAW 2008 WYDAWNICTWO

Bardziej szczegółowo

STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010

STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010 STUDIA I ANALIZY EUROPEJSKIE NR 6/2010 PRZYGOTOWANY PRZY WSPÓŁPRACY PUNKTU INFORMACYJNEGO KOMISJI EUROPEJSKIEJ EUROPE DIRECT BYDGOSZCZ ORAZ WYŻSZEJ SZKOŁY GOSPODARKI POŚWIĘCONYCH ZAGADNIENIOM ROCZNEJ STRATEGII

Bardziej szczegółowo

numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013

numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013 numer 4 (55) 2013 Warszawa 2013 Spis treści TO SAMOŒÆ NAUK O MEDIACH MICHA DRO D Etyczne aspekty mediów integraln¹ czêœci¹ nauk o mediach.......11 JERZY OLÊDZKI Public relations i marketing medialny: zarz¹dzanie

Bardziej szczegółowo

About the authors Piotr Burgoński Marta Jas-Koziarkiewicz Kamil Ławniczak Jadwiga Nadolska Monika Poboży

About the authors Piotr Burgoński Marta Jas-Koziarkiewicz Kamil Ławniczak Jadwiga Nadolska Monika Poboży About the authors Piotr Burgoński PhD, an assistant professor at the Institute of Political Science of Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw. Research interests: equality and antidiscrimination

Bardziej szczegółowo

OBLICZA POLITYKI. pod redakcją Jana Błuszkowskiego i Jacka Zaleśnego INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO WARSZAWA 2009 V0L

OBLICZA POLITYKI. pod redakcją Jana Błuszkowskiego i Jacka Zaleśnego INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO WARSZAWA 2009 V0L SUB Hamburg II A/526037 OBLICZA POLITYKI pod redakcją Jana Błuszkowskiego i Jacka Zaleśnego 13 WARSZAWA 2009 V0L INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO V0L13 Spis treści Wprowadzenie 9 STUDIA

Bardziej szczegółowo

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 19/2015

WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 19/2015 WROCŁAWSKIE STUDIA POLITOLOGICZNE 19/2015 Rada Naukowa Andrzej Antoszewski (Uniwersytet Wrocławski) Wiesław Bokajło (Uniwersytet Wrocławski) Nebojša Blanuša (Uniwersytet w Zagrzebiu) Zbigniew Czachór (UAM

Bardziej szczegółowo

Polityka wschodnia Polski

Polityka wschodnia Polski Instytut Europy Środkowo-Wschodniej Polityka wschodnia Polski Uwarunkowania Koncepcje Realizacja Redakcja naukowa Andrzej Gil i Tomasz Kapuśniak Lublin Warszawa 2009 Recenzent prof. dr hab. Włodzimierz

Bardziej szczegółowo

POLSKIE TOWARZYSTWO AFRYKANISTYCZNE

POLSKIE TOWARZYSTWO AFRYKANISTYCZNE POLSKIE TOWARZYSTWO AFRYKANISTYCZNE NR 39/2014 WARSZAWA SPIS TREŚCI In memoriam Profesor Władysław Filipowiak (1926 2014) Słowo o historii szczecińskiej afrykanistyki Jacek Łapott...............................................9

Bardziej szczegółowo

STUDIA POLITOLOGICZNE

STUDIA POLITOLOGICZNE STUDIA POLITOLOGICZNE SUB Hamburg A/607617 ^ZAGADNIENIA POLITYCZNE PRZESTRZENI WSCHODNIOEUROPEJSKIEJ pod redakcją Stanisława Sulowskiego i Jacka Zaleśnego WARSZAWA 2013 V0L. INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 1/2017 kwartalnik ISSN 1426-8876 Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny), Wojciech Forysiński (Cypr), Jürgen

Bardziej szczegółowo

STUDIA EUROPEJSKIE. Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego. Numer 4 (76) 2015

STUDIA EUROPEJSKIE. Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego. Numer 4 (76) 2015 STUDIA EUROPEJSKIE Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego Numer 4 (76) 2015 Warszawa 2015 Recenzowany kwartalnik Studia Europejskie wydawany przez: Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego

Bardziej szczegółowo

Budowanie marki narodowej - teoria i praktyka dr Krzysztof Kasprzyk 13.15-14.45 konwersatorium

Budowanie marki narodowej - teoria i praktyka dr Krzysztof Kasprzyk 13.15-14.45 konwersatorium PONIEDZIAŁEK Nazwa przedmiotu wykładowca godzina rodzaj zajęć Budowanie marki narodowej - teoria i praktyka dr Krzysztof Kasprzyk 13.15-14.45 konwersatorium Media w stosunkach międzynarodowych amb. Grzegorz

Bardziej szczegółowo

Recenzja: dr hab. prof. Uniwersytetu Warszawskiego Tomasz Grzegorz Grosse. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja: Dorota Kassjanowicz

Recenzja: dr hab. prof. Uniwersytetu Warszawskiego Tomasz Grzegorz Grosse. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja: Dorota Kassjanowicz Recenzja: dr hab. prof. Uniwersytetu Warszawskiego Tomasz Grzegorz Grosse Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Dorota Kassjanowicz Korekta: Dorota Kassjanowicz, Joanna Barska, Monika Tacikowska

Bardziej szczegółowo

Adam Czudec. Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa

Adam Czudec. Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa Adam Czudec Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU RZESZOWSKIEGO RZESZÓW 2009 Spis treści Contents 7 Wstęp 9 1. Przestanki rozwoju wielofunkcyjnego rolnictwa

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007

ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007 ZESZYTY NAUKOWE 4 (48) 2007 Warszawa 2007 SPIS TREŚCI I. W DZIESIĄTĄ ROCZNICĘ KONSTYTUCJI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Mariusz Gulczyński KONSTYTUCJONALIZACJA GŁÓWNYCH ZASAD DEMOKRATYCZNEGO ŁADU RZECZYPOSPOLITEJ

Bardziej szczegółowo

Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013

Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013 Numer 3 (67) 2013 Warszawa 2013 Sto dwudziesta dziewiàta publikacja Programu Wydawniczego Centrum Europejskiego Uniwersytetu Warszawskiego Redaktor naczelny: prof. dr hab. Dariusz Milczarek Zast pca redaktora

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 1/2014 kwartalnik Political Science Review Przegl¹d Politologiczny Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny),

Bardziej szczegółowo

Polska i Unia Europejska - quo vadis?

Polska i Unia Europejska - quo vadis? Zakład Badań nad Integracją Europejską Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Ośrodek Badań i Edukacji Europejskiej, Katedra Jeana Monneta Komisji Europejskiej,

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach/contributors

Noty o autorach/contributors Noty o autorach/contributors RADOSŁAW FIEDLER AMU Professor at the Section of Strategic Studies of the Faculty of Political Science and Journalism of AMU. He is the author of numerous papers and monographs

Bardziej szczegółowo

Udział wykonawców projektu w konferencjach i wygłoszone referaty:

Udział wykonawców projektu w konferencjach i wygłoszone referaty: Udział wykonawców projektu w konferencjach i wygłoszone referaty: Józef M. Fiszer 1) Zadania i perspektywy Unii Europejskiej w wielobiegunowym świecie; The Future of European Union New forms of internal

Bardziej szczegółowo

Political Science Review

Political Science Review Nr 4/2016 kwartalnik ISSN 1426-8876 Political Science Review Rada Naukowa/Scientific Board Andrzej Antoszewski (Polska), Timm Beichelt (Niemcy), Kong Fan-jun (Chiny), Wojciech Forysiński (Cypr), Jürgen

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Przedmowa. Misja nauczyciela nauczycieli / 13. Wstęp / 27

Spis treści. Przedmowa. Misja nauczyciela nauczycieli / 13. Wstęp / 27 Spis treści Przedmowa. Misja nauczyciela nauczycieli / 13 Wstęp / 27 I II III Edukacja nauczycieli w kontekście wyzwań XXI stulecia / 51 Wstęp / 53 Megatrendy / 53 Wyzwania XXI wieku / 55 O reformie systemu

Bardziej szczegółowo

Studia Politicae Universitatis Silesiensis. Tom 14

Studia Politicae Universitatis Silesiensis. Tom 14 Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 14 NR 3322 Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 14 pod redakcją Jana Iwanka i Rafała Glajcara Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego Katowice 2015 Redaktor

Bardziej szczegółowo

Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce

Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce Lucyna Szot Dziennikarze mediów lokalnych w Polsce Między profesjonalizmem a koniecznością przetrwania Wrocław 2013 Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego Spis treści Wstęp 9 Rozdział 1. Dziennikarstwo

Bardziej szczegółowo

RADA NAUKOWA REDAKCJA NAUKOWA

RADA NAUKOWA REDAKCJA NAUKOWA Estetyka i Krytyka RADA NAUKOWA WŁADYSŁAW STRÓŻEWSKI (PRZEWODNICZĄCY), GRZEGORZ DZIAMSKI, BOHDAN DZIEMIDOK, TADEUSZ GADACZ, MARIA GOŁASZEWSKA, TERESA KOSTYRKO, ELŻBIETA PACZKOWSKA-ŁAGOWSKA, ZOFIA ROSIŃSKA,

Bardziej szczegółowo

The historical influences Poland-Turkey

The historical influences Poland-Turkey The historical influences Poland-Turkey XIX-XX century W czasie zaborów Turcja często postrzegana była jako kraj sprzyjający sprawie polskiej i potencjalny sojusznik. Turcja nigdy nie uznała rozbiorów

Bardziej szczegółowo

Spis treści. Wprowadzenie... 9

Spis treści. Wprowadzenie... 9 STUDIA POLITOLOGICZNE VOL. 16 Spis treści Wprowadzenie............................................. 9 STUDIA I ANALIZY Grażyna Ulicka Marketing polityczny a treści i postrzeganie polityki........... 11

Bardziej szczegółowo

Copyright 2012 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o.

Copyright 2012 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Recenzja: prof. dr hab. Edward Haliżak Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Anna Kaniewska Korekta: Anna Kaniewska Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright 2012 by Wydawnictwo Naukowe Scholar

Bardziej szczegółowo

Studenckie Prace Prawnicze, Administratywistyczne i Ekonomiczne 14

Studenckie Prace Prawnicze, Administratywistyczne i Ekonomiczne 14 Studenckie Prace Prawnicze, Administratywistyczne i Ekonomiczne 14 Acta Universitatis Wratislaviensis No 3554 Studenckie Prace Prawnicze, Administratywistyczne i Ekonomiczne 14 Pod redakcją Marcina Winiarskiego

Bardziej szczegółowo

Studia Politicae Universitatis Silesiensis. Tom 12

Studia Politicae Universitatis Silesiensis. Tom 12 Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 12 NR 3187 Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 12 pod redakcją Jana Iwanka i Rafała Glajcara Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego Katowice 2014 Redaktor

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach Anita Adamczyk Przemysław Biskup Paweł Borkowski Piotr Burgoński Tomasz G. Grosse Marta Jas-Koziarkiewicz

Noty o autorach Anita Adamczyk Przemysław Biskup Paweł Borkowski Piotr Burgoński Tomasz G. Grosse Marta Jas-Koziarkiewicz Noty o autorach Anita Adamczyk doktor habilitowana, profesor w Zakładzie Najnowszej Historii Politycznej na Wydziale Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Specjalizuje

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach/contributors

Noty o autorach/contributors Noty o autorach/contributors Áàõûò Áàáàøåâíà ÀÁÈËÊÀÑÛÌÎÂÀ docent w Katedrze Jêzyka Rosyjskiego Kazachskiego Narodowego Uniwersytetu Technicznego im. Satpajewa. (bahit.babashevna@mail.ru) Bakhit Babashevna

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ DLA OGŁOSZENIODAWCÓW. 75/Neo/adiunkt/1/2017. Instytut Filologii Rosyjskiej i Ukraińskiej, Wydział Neofilologii

FORMULARZ DLA OGŁOSZENIODAWCÓW. 75/Neo/adiunkt/1/2017. Instytut Filologii Rosyjskiej i Ukraińskiej, Wydział Neofilologii FORMULARZ DLA OGŁOSZENIODAWCÓW 75/Neo/adiunkt/1/2017 INSTYTUCJA: Instytut Filologii Rosyjskiej i Ukraińskiej, Wydział Neofilologii Uniwersytet im. Adama Mickiewicza MIASTO: STANOWISKO: DYSCYPLINA NAUKOWA:

Bardziej szczegółowo

Noty o autorach/contributors

Noty o autorach/contributors Noty o autorach/contributors KINGA ADAMCZEWSKA absolwentka WNPiD UAM w Poznaniu na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Zainteresowania naukowe koncentrują się na zagadnieniach związanych z

Bardziej szczegółowo

ROCZNIK INTEGRACJI EUROPEJSKIEJ NR

ROCZNIK INTEGRACJI EUROPEJSKIEJ NR ISSN 1899-6256 WYDZIA NAUK POLITYCZNYCH I DZIENNIKARSTWA UNIWERSYTET IM. ADAMA MICKIEWICZA ROCZNIK INTEGRACJI EUROPEJSKIEJ NR 4/2010 POZNAÑ RADA REDAKCYJNA Przewodnicz¹cy: Tadeusz Wallas Cz³onkowie: W³adys³aw

Bardziej szczegółowo

Problemy nauki i szkolnictwa wyższego

Problemy nauki i szkolnictwa wyższego Problemy nauki i szkolnictwa wyższego SPIS TREŚCI Ryszard Maciołek, Wiesław Maik, Krzysztof Sikora WPROWADZENIE 11 Część I NAUKA 15 Zbyszko Chojnicki NAUKA JAKO SYSTEM SPOŁECZNO-POZNAWCZY 17 Jan Woleński

Bardziej szczegółowo

UNIWERSYTET ŚLĄSKI W KATOWICACH INSTYTUT BIBLIOTEKOZNAWSTWA I INFORMACJI NAUKOWEJ NOWA BIBLIOTEKA NEW LIBRARY

UNIWERSYTET ŚLĄSKI W KATOWICACH INSTYTUT BIBLIOTEKOZNAWSTWA I INFORMACJI NAUKOWEJ NOWA BIBLIOTEKA NEW LIBRARY UNIWERSYTET ŚLĄSKI W KATOWICACH INSTYTUT BIBLIOTEKOZNAWSTWA I INFORMACJI NAUKOWEJ NOWA BIBLIOTEKA NEW LIBRARY USŁUGI, TECHNOLOGIE INFORMACYJNE I MEDIA WSPÓŁCZESNE BIBLIOTEKI NA ŚWIECIE POD REDAKCJĄ JOLANTY

Bardziej szczegółowo

STOSUNKI UKRAIŃSKO-POLSKIE W LATACH 1917 1923

STOSUNKI UKRAIŃSKO-POLSKIE W LATACH 1917 1923 STOSUNKI UKRAIŃSKO-POLSKIE W LATACH 1917 1923 THE POZNAŃ SOCIETY FOR THE ADVANCEMENT OF THE ARTS AND SCIENCES INSTITUTE OF EUROPEAN CULTURE, ADAM MICKIEWICZ UNIVERSITY IN POZNAŃ GNIEZNO EUROPEAN STUDIES

Bardziej szczegółowo

ZAGADNIENIA EKONOMIKI ROLNEJ

ZAGADNIENIA EKONOMIKI ROLNEJ ZAGADNIENIA EKONOMIKI ROLNEJ Październik Grudzień 2015 Nr 4 (345) SPIS TREŚCI ARTYKUŁY JULIAN KRZYŻANOWSKI Wyrównywanie poziomu płatności bezpośrednich w Polsce do poziomu innych krajów Unii Europejskiej...

Bardziej szczegółowo

Studia Politicae Universitatis Silesiensis. Tom 11

Studia Politicae Universitatis Silesiensis. Tom 11 Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 11 NR 3077 Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 11 pod redakcją Jana Iwanka i Mieczysława Stolarczyka przy współpracy Rafała Glajcara Wydawnictwo

Bardziej szczegółowo

JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹... 11. PIOTR SIUDA Od dewiacji do g³ównego nurtu ewolucja akademickiego spojrzenia na fanów...

JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹... 11. PIOTR SIUDA Od dewiacji do g³ównego nurtu ewolucja akademickiego spojrzenia na fanów... numer 3 (42) 2010 Spis treści ESEJ JAN TOMKOWSKI Esej literacki miêdzy ksi¹ k¹ i gazet¹..................... 11 MEDIA W POLSCE WIES AW SONCZYK Ruch SA jako firma kolporta owa. Czêœæ 1: Próba charakterystyki

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŒCI. Artyku³y

SPIS TREŒCI. Artyku³y SPIS TREŒCI Artyku³y Teresa SOKÓLSKA, Administracyjnoprawna regulacja ochrony dóbr kultury w Polsce stan prawny de lege lata......... 11 Katarzyna ZALASIÑSKA, Ochrona ruchomego dziedzictwa kulturowego

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 11 (785) Warszawa Listopad 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Wskazanie/wyznaczenie przechowawcy ksi¹g i dokumentów rozwi¹zanej spó³ki

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o.

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Recenzja: prof. dr hab. Stanisław Parzymies Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja i korekta Marek Szczepaniak Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka

Bardziej szczegółowo

1(03)/2015 SERIA NOWA

1(03)/2015 SERIA NOWA STUDIA SOCJOLOGICZNO-POLITYCZNE Seria Nowa 1(03)/2015 ISSN 0585-556X STUDIA 1(03)/2015 SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE PÓ ROCZNIK SERIA NOWA Wojciech Rafa owski Kryzys gospodarczy a fragmentacja europejskich

Bardziej szczegółowo

ROCZNIK PRZEK ADOZNAWCZY

ROCZNIK PRZEK ADOZNAWCZY ROCZNIK PRZEK ADOZNAWCZY Studia nad teori, praktyk i dydaktyk przek adu Redakcja Maciej P awski Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Miko aja Kopernika Toru 2012 SPIS TRE CI Wst p... 7 Cz 1 Artyku y i rozprawy

Bardziej szczegółowo

Discovering the enemy. About the attitude towards Poland in certain Russian and Belarusian movies and TV series concerning World War II

Discovering the enemy. About the attitude towards Poland in certain Russian and Belarusian movies and TV series concerning World War II 1 3PRZEGL 0 6D WSCHODNIOEUROPEJSKI VI/2 2015: 225 C259 0 2 0 8 0 4 0 2 0 9 0 8 0 0. O 0 2 0 6 0 6 0 8 0 4 0 1 0 9 0 6 0 9 0 8 0 2 0 2 0 4 0 1 0 0 0 7 0 6 0 5 0 9 0 1 0 3 0 1 0 1 0 6 0 3 0 2 0 9 0 9 0 2

Bardziej szczegółowo

POLSKIE TOWARZYSTWO AFRYKANISTYCZNE

POLSKIE TOWARZYSTWO AFRYKANISTYCZNE POLSKIE TOWARZYSTWO AFRYKANISTYCZNE NR 29 30/2009 WARSZAWA SPIS TREŚCI JOANNA MANTEL-NIEĆKO (1933 2009) Non omnis moriar Laura Łykowska, Stanisław Piłaszewicz......................... 11 Pani Profesor

Bardziej szczegółowo

na przyktadzie Polski, Czech, Slowacji i W^gier

na przyktadzie Polski, Czech, Slowacji i W^gier Grazyna Olszewska System bankowy a uwarunkowania wzrostu gospodarczego r w krajach Europy Srodkowej na przyktadzie Polski, Czech, Slowacji i W^gier Radom 2013 Spis tresci WST^P 7 ROZDZIAL 1 PIENI^DZ A

Bardziej szczegółowo

Program wizyty studyjnej XX Promocji KSAP w Londynie Londyn 28.02 5.03.2010 Opiekunowie: Michał Mierzwa, Marcin Sakowicz

Program wizyty studyjnej XX Promocji KSAP w Londynie Londyn 28.02 5.03.2010 Opiekunowie: Michał Mierzwa, Marcin Sakowicz Niedziela, 28 lutego 14:50 Wylot z Warszawy Przylot do Londynu g. 16:40 Program wizyty studyjnej XX Promocji KSAP w Londynie Londyn 28.02 5.03.2010 Opiekunowie: Michał Mierzwa, Marcin Sakowicz Poniedziałek,

Bardziej szczegółowo

- Temat: Europejska polityka Rosji u progu XXI wieku Kierownik tematu: prof. dr hab. Bogdan Łomiński

- Temat: Europejska polityka Rosji u progu XXI wieku Kierownik tematu: prof. dr hab. Bogdan Łomiński Informacje ogólne Instytut Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Śląskiego powstał w 1975 roku. Na dzień 30 listopada 2000 roku w Instytucie zatrudnionych było (w przeliczeniu na pełne etaty)

Bardziej szczegółowo

PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D ugosza w Cz stochowie KULTURA FIZYCZNA pod redakcj Joanny Rodziewicz-Gruhn Eligiusza Ma olepszego Cz stochowa 2012

PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D ugosza w Cz stochowie KULTURA FIZYCZNA pod redakcj Joanny Rodziewicz-Gruhn Eligiusza Ma olepszego Cz stochowa 2012 PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana D ugosza w Cz stochowie KULTURA FIZYCZNA XI pod redakcj Joanny Rodziewicz-Gruhn Eligiusza Ma olepszego Cz stochowa 2012 SPIS TRE CI Wst p... 9 CZ I TRADYCJE I WSPÓ CZESNO

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 6 (780) Warszawa Czerwiec 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. A registered name under Russian law and in the Polish regulation Europejski

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE 1 (45) 2007

ZESZYTY NAUKOWE 1 (45) 2007 ZESZYTY NAUKOWE 1 (45) 2007 Warszawa 2007 SPIS TREŚCI I. Z ZAGADNIEŃ GLOBALIZACJI Jacek Kulawik GLOBALIZACJA FINANSOWA ISTOTA, POMIAR I NASTĘPSTWA...... 9 Cezary Tomasz Szyjko INTERESY I SPRZECZNOŚCI GLOBALIZACJI

Bardziej szczegółowo

mobbing Polityka. mobbing epidemiologia mobbing bullying agresja organizacyjna problemy pomiaru Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38)

mobbing Polityka. mobbing epidemiologia mobbing bullying agresja organizacyjna problemy pomiaru Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38) Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38) 255 266 Instytut Psychologii, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu epidemiologia mobbing bullying agresja organizacyjna problemy pomiaru mobbing. a Polityka.

Bardziej szczegółowo

RUCH PRAWNICZY EKONOMICZNY i SOCJOLOGICZNY

RUCH PRAWNICZY EKONOMICZNY i SOCJOLOGICZNY ROK PIĘĆDZIESIĄTY SIÓDMY PL ISSN 0035-9629 ZESZYT CZWARTY RUCH PRAWNICZY EKONOMICZNY i SOCJOLOGICZNY ORGAN UNIWERSYTETU IM. A. MICKIEWICZA I AKADEMII EKONOMICZNEJ W POZNANIU PROBLEMY ZABEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO

Bardziej szczegółowo

Atlas Geograficzny Dla Klasy 4 (Polish Edition) By Polskie Przedsiebiorstwo Wydawnictw Kartograficznych im. Eugeniusza Romera

Atlas Geograficzny Dla Klasy 4 (Polish Edition) By Polskie Przedsiebiorstwo Wydawnictw Kartograficznych im. Eugeniusza Romera Atlas Geograficzny Dla Klasy 4 (Polish Edition) By Polskie Przedsiebiorstwo Wydawnictw Kartograficznych im. Eugeniusza Romera If you are searching for a ebook Atlas geograficzny dla klasy 4 (Polish Edition)

Bardziej szczegółowo

List of journals with electronic table of contents in Polish point of view section in May 2012:

List of journals with electronic table of contents in Polish point of view section in May 2012: Journal Table of Contents (Journal TOC) latest update May 2012 List of journals with electronic table of contents in Polish point of view section in May 2012: 1) Przegląd Zachodni no 4 2011 2) Studia Europejskie

Bardziej szczegółowo

510 Contributors. of Cracow, Poland.

510 Contributors. of Cracow, Poland. Autorzy tomu BŁASZCZYK Piotr, dr hab., profesor Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, kierownik Katedry Dydaktyki i Podstaw Matematyki, Instytut Matematyki UP. E-mail: pb@up.krakow.pl BOŻEK Hubert, doktorant

Bardziej szczegółowo

ISSN 0867-3888 AKADEMIA WYCHOWANIA FI ZYCZ NE GO IM. BRONISŁAWA CZECHA W KRA KO WIE FOLIA TURISTICA. Nr 18 2007

ISSN 0867-3888 AKADEMIA WYCHOWANIA FI ZYCZ NE GO IM. BRONISŁAWA CZECHA W KRA KO WIE FOLIA TURISTICA. Nr 18 2007 ISSN 0867-3888 AKADEMIA WYCHOWANIA FI ZYCZ NE GO IM. BRONISŁAWA CZECHA W KRA KO WIE FOLIA TURISTICA Nr 18 2007 KRAKÓW 2007 NR 18 2007 FOLIA TURISTICA SPIS TREŚCI ARTYKUŁY Jan Szumilak, Racjonalność zachowań

Bardziej szczegółowo

PLAN STUDIÓW NA KIERUNKU STUDIÓW WYŻSZYCH: EUROPEISTYKA

PLAN STUDIÓW NA KIERUNKU STUDIÓW WYŻSZYCH: EUROPEISTYKA PLAN STUDIÓW NA KIERUNKU STUDIÓW WYŻSZYCH: EUROPEISTYKA SPECJALIZACJA: Europeanization and Governance in Central Eastern Europe Studia stacjonarne II stopnia I YEAR, I SEMESTER Forma zajęć O/F Forma zaliczenia

Bardziej szczegółowo

Prof. zw. dr hab. Janusz Ostaszewski Dyrektor Instytutu Finansów

Prof. zw. dr hab. Janusz Ostaszewski Dyrektor Instytutu Finansów Prof. zw. dr hab. Dyrektor Instytutu Finansów PUBLIKACJE: Lp. Autor/ red. naukowy Tytuł Wydawnictwo Okładka 2015 1 Kapitał obrotowy netto w przedsiębiorstwie i metody jego pomiaru, w: O nowy ład finansowy

Bardziej szczegółowo

I. Dissertations and Articles (Rozprawy i Artykuły)... 23

I. Dissertations and Articles (Rozprawy i Artykuły)... 23 Religious and Sacred Poetry: An International Quarterly of Religion, Culture and Education [ISSN: 2299 9922], edited by Marek Mariusz Tytko, Year 1: 2013, Volume 1 (1), January February March 2013: Spis

Bardziej szczegółowo

STUDIA SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE 2(02)/2014 SERIA NOWA

STUDIA SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE 2(02)/2014 SERIA NOWA STUDIA SOCJOLOGICZNO-POLITYCZNE Seria Nowa ISSN 0585-556X STUDIA 2(02)/2014 SOCJOLOGICZNO- -POLITYCZNE PÓ ROCZNIK SERIA NOWA DYSKUSJA: Kondycja wspó czesnego paƒstwa narodowego: kryzys zmierzch rozkwit?

Bardziej szczegółowo

Recenzje: prof. dr hab. Krystyna Stany dr hab. Krzysztof Podemski, prof. UAM. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja: Magdalena Pluta

Recenzje: prof. dr hab. Krystyna Stany dr hab. Krzysztof Podemski, prof. UAM. Redaktor prowadząca: Anna Raciborska. Redakcja: Magdalena Pluta Recenzje: prof. dr hab. Krystyna Stany dr hab. Krzysztof Podemski, prof. UAM Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Magdalena Pluta Korekta: Joanna Barska Projekt okładki: Piotr Paczuski Copyright

Bardziej szczegółowo

Jerzy Szczepański 1 CZY MOŻNA MÓWIĆ O POLSKIEJ POLITYCE GOSPODARCZEJ W XIX WIEKU?

Jerzy Szczepański 1 CZY MOŻNA MÓWIĆ O POLSKIEJ POLITYCE GOSPODARCZEJ W XIX WIEKU? Studia i Materiały. Miscellanea Oeconomicae Rok 20, Nr 2/2016 Wydział Prawa, Administracji i Zarządzania Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach Ewolucja gospodarki, społeczeństwa i systemu prawno-instytucjonalnego

Bardziej szczegółowo

ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES. Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ

ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES. Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ ŒRODKOWOEUROPEJSKIE STUDIA POLITYCZNE CENTRAL EUROPEAN POLITICAL STUDIES 1 2014 Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznañ Rada naukowa: Tadeusz WALLAS (przewodnicz¹cy), Oleg BELENOV, Tadeusz BODIO, Jochen

Bardziej szczegółowo

Europeistyka I stopnia w języku angielski. Bachelor of Arts in European studies

Europeistyka I stopnia w języku angielski. Bachelor of Arts in European studies L.p. The John Paul II Catholic University of Lublin Europeistyka I stopnia w języku angielski Bachelor of Arts in European studies Program studiów na rok akad. 2013/2014 Rok I Wykłady obowiązkowe Critical

Bardziej szczegółowo

NIERÓWNOŚCI SPOŁECZNE A WZROST GOSPODARCZY

NIERÓWNOŚCI SPOŁECZNE A WZROST GOSPODARCZY Uniwersytet Rzeszowski Katedra Teorii Ekonomii i Stosunków Międzynarodowych Zeszyt Nr 19 NIERÓWNOŚCI SPOŁECZNE A WZROST GOSPODARCZY Modernizacja dla spójności społeczno-ekonomicznej Rzeszów 2011 Redakcja

Bardziej szczegółowo

pod redakcjg Marka Baranskiego, Natalii Rudakiewicz, Macieja Guzy

pod redakcjg Marka Baranskiego, Natalii Rudakiewicz, Macieja Guzy Doswiadczenia transformacji systemowej w panstwach Europy Srodkowej i Wschodniej pod redakcjg Marka Baranskiego, Natalii Rudakiewicz, Macieja Guzy Wydawnictwo Uniwersytetu Sl^skiego Katowice 2015 Spis

Bardziej szczegółowo

Studia Politicae Universitatis Silesiensis. Tom 10

Studia Politicae Universitatis Silesiensis. Tom 10 Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 10 NR 3042 Studia Politicae Universitatis Silesiensis Tom 10 pod redakcją Jana Iwanka i Mieczysława Stolarczyka przy współpracy Rafała Glajcara Wydawnictwo

Bardziej szczegółowo

Rosyjska elita polityczna o Unii Europejskiej

Rosyjska elita polityczna o Unii Europejskiej UNIWERSYTET WARSZAWSKI INSTYTUT NAUK POLITYCZNYCH ZAKŁAD BADAŃ WSCHODNICH SUB Hamburg A/505401 Jarosław Ćwiek-Karpowicz Rosyjska elita polityczna o Unii Europejskiej (tradycja i współczesność) Warszawa

Bardziej szczegółowo

Copyright 2012 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o., Warszawa

Copyright 2012 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o., Warszawa Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Anna Kaniewska Korekta: Joanna Barska Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright 2012 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o., Warszawa ISBN 978-83-7383-578-8

Bardziej szczegółowo

Chairs, Departments and Sections of the Institute of Political Science (staffing)

Chairs, Departments and Sections of the Institute of Political Science (staffing) Chairs, Departments and Sections of the Institute of Political Science (staffing) Chairs and Departments I. Chair of the International Relations and European Studies Prof. UKSW Radosław Zenderowski Department

Bardziej szczegółowo

Tychy, plan miasta: Skala 1: (Polish Edition)

Tychy, plan miasta: Skala 1: (Polish Edition) Tychy, plan miasta: Skala 1:20 000 (Polish Edition) Poland) Przedsiebiorstwo Geodezyjno-Kartograficzne (Katowice Click here if your download doesn"t start automatically Tychy, plan miasta: Skala 1:20 000

Bardziej szczegółowo

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO

PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO PRZEGL D USTAWODAWSTWA GOSPODARCZEGO Rok LXVI Nr 4 (778) Warszawa Kwiecieñ 2013 PL ISSN 0137-5490 Nr indeksu 371319 w numerze m.in. Przedsiêbiorstwo publiczne wobec prawa równoœci Nowe regu³y zarz¹dzania

Bardziej szczegółowo

Rada Programowa Editorial Advisory Board. Kolegium redakcyjne Editorial Board

Rada Programowa Editorial Advisory Board. Kolegium redakcyjne Editorial Board O Dialogach Dialogi Polityczne - Dialogi Polityczne Political Dialogues - Rada Programowa Editorial Advisory Board Kolegium redakcyjne Editorial Board - - 5 S... 9 Wspólnoty lokalne... 13... 31... 47...

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o.

Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe Scholar Spółka z o.o. Recenzja: prof. dr hab. Jacek Wasilewski Redaktor prowadząca: Anna Raciborska Redakcja: Marek Szczepaniak Korekta: Magdalena Ziarkiewicz Projekt okładki: Katarzyna Juras Copyright 2015 by Wydawnictwo Naukowe

Bardziej szczegółowo

STUDIA TURYSTYKI I REKREACJI W POLSCE

STUDIA TURYSTYKI I REKREACJI W POLSCE Zygmunt Jaworski STUDIA TURYSTYKI I REKREACJI W POLSCE Programy i podmioty propozycje standardów Tourism and recreation studies in Poland Syllabuses and subjects propositions of standards Warszawa 2008

Bardziej szczegółowo

zaanga owanie spo eczne zaufanie poczucie w asnej skuteczno ci alienacja

zaanga owanie spo eczne zaufanie poczucie w asnej skuteczno ci alienacja Psychologia Spo eczna 2016 tom 11 3 (38) 310 320 Instytut Psychologii, Uniwersytet Wroc awski zaanga owanie spo eczne zaufanie poczucie w asnej skuteczno ci alienacja social involvement civic involvement

Bardziej szczegółowo

I SESSION. Friday, 15 th December

I SESSION. Friday, 15 th December I SESSION Friday, 15 th December New global role of China Ambassador Bogdan Góralczyk, Ambassador of Poland in Thailand (2003-2008), Professor, University of Warsaw Saturday, 16 th December 9:00 10:00

Bardziej szczegółowo

MISJE CYWILNE UNII EUROPEJSKIEJ

MISJE CYWILNE UNII EUROPEJSKIEJ MISJE CYWILNE UNII EUROPEJSKIEJ Praca zbiorowa pod redakcj¹ Beaty Przybylskiej-Maszner Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM Poznañ 2010 Spis treœci Wprowadzenie......................... 7 Rozdzia³ I. PROCES KSZTA

Bardziej szczegółowo

ZESZYTY NAUKOWE 3 (47) 2007

ZESZYTY NAUKOWE 3 (47) 2007 ZESZYTY NAUKOWE 3 (47) 2007 Warszawa 2007 SPIS TREŚCI I. ŚRODOWISKO, TURYSTYKA I REKREACJA Stefan Korycki ORGANY I INSTYTUCJE OCHRONY PRAWNEJ ŚRODOWISKA W POLSCE... 9 Zbigniew Krawczyk PODRÓŻE KRAJOWE

Bardziej szczegółowo

Dr Jarosław Jańczak PUBLICATION LIST

Dr Jarosław Jańczak PUBLICATION LIST Dr Jarosław Jańczak PUBLICATION LIST 1) Jarosław Jańczak, Book review: Helena Tandera-Właszczuk, Rozszerzenie Unii Europejskiej na Wschód. Polska na tle innych krajów, Warszawa 2001, pp. 277, Przegląd

Bardziej szczegółowo

Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu

Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu Pracownicy i doktoranci Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu Dyrektor prof. dr hab. Kazimierz Robakowski 6582 Z - ca dyrektora prof. dr hab. Jerzy Babiak

Bardziej szczegółowo

Via Communicandi Prace z Antropologii Komunikacji i Epistemologii Społecznej

Via Communicandi Prace z Antropologii Komunikacji i Epistemologii Społecznej Via Communicandi Prace z Antropologii Komunikacji i Epistemologii Społecznej 1 Rada naukowa Marcin Brocki, David Burns (Salisbury University, USA), Ananta Kumar Giri (Madras Institute of Development Studies,

Bardziej szczegółowo