FSC. INSPIRACJE: mówią o niej - superdrewno WIZYTA W FABRYCE DREWNO NA SKŁADACH PAGED HANDEL. OPINIE: sklejki, blaty, płyty

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "28-31 18-21 FSC. INSPIRACJE: mówią o niej - superdrewno WIZYTA W FABRYCE DREWNO NA SKŁADACH PAGED HANDEL. OPINIE: sklejki, blaty, płyty"

Transkrypt

1 28-31 WIZYTA W FABRYCE DREWNO NA SKŁADACH PAGED HANDEL / NEWS/ nr 1/ 2012 PAGED NEWS nr 1/2012 / Kup SKLE JKĘ prz ez inter net / OPINIE: sklejki, blaty, płyty Tarcica konstrukcyjna ze znakiem CE INSPIRACJE: mówią o niej - superdrewno STANDAR DY FSC ed.p l GDZIE KUPIĆ? ALWOOD - lżejsze szafy

2 MDF TARCICA SKLEJKA PŁYTY LAMINOWANE KSZTAŁTKI SKLEJKOWE SKŁADY HANDLOWE PŁYTY WIÓROWE MFP HDF PŁYTA STOLARSKA DREWNO BUDOWLANE PAGED HANDEL ul. Krakowiaków 91/ Warszawa PEŁNA LISTA SKŁADÓW HANDLOWYCH ZOBACZ STRONA 42-43

3

4 W NUMERZE : ZOSTAŃ AGENTEM SKŁADÓW HANDLOWYCH W DOBOROWYM SKŁADZIE - WIZYTA W RADOMIU KLIKNIJ PO ZAKUPY PAGED SKLEJKA -10 LAT z FSC TRENDY W DESIGNIE TAK PRODUKUJE SKLEJKA PISZ PAGED PRODUKTY : SKLEJKA DRZWIOWA KSZTAŁTKI SKLEJKOWE SKLEJKA WODOODPORNA SKLEJKA ANTYPOŚLIZGOWA PŁYTA STOLARSKA PŁYTY NIEZAPALNE KOLEKCJA PŁYT SYMFONIA TARCICA BUDOWLANA Z CE ZASADY SKUTECZNEJ IMPREGNACJI TRWAŁE DOMY Z DOBREGO DREWNA KONSTRUKCJE Z PŁYTEK KOLCZASTYCH WIKIHOUSE - BAZA PROJEKTÓW STOLIK KAWOWY Z FUNKCJĄ BIURKA SYSTEM ALWOOD DO DRZWI PRZESUWNYCH ARANŻATOR PŁYT I BLATÓW KRZYŻÓWKA O Małgorzata Sordyl dyrektor ds. handlowych PAGED HANDEL Od pewnego czasu zauważalny jest powrót do surowców naturalnych i ekologicznych, jakimi i są drewno, czy materiały drewnopochodne. Paged Handel, poprzez ogólnopolską sieć dystrybucji wysokiej jakości drewna budowanego, płyt wiórowych, czy sklejek, oferuje wciąż nowe produkty, sprzyjające kreacji nowoczesnych rozwiązań w budownictwie, transporcie, meblarstwie, czy wyposażeniu wnętrz. Wiemy, że nasze wyroby znajdują wciąż nowe, zaskakujące zastosowanie, a nasi Klienci, chcąc zwiększać konkurencyjność na rynku, poszukują wciąż nowych inspiracji. Dlatego też przygotowaliśmy specjalnie dla Państwa pierwszy numer czasopisma Paged News. Jestem przekonana, że ciekawe artykuły na temat nowoczesnych tworzyw drzewnych, metod ich produkcji oraz możliwości zastosowania, będą dla Państwa ciekawą i inspirującą lekturą. wpisany do rejestru dzienników i czasopism przez Sąd Okręgowy w Warszawie NAKŁAD: 2000 egzemplarzy egzemplarz bezpłatny Numer oddano do druku: 22 marca 2012 r. wydawca: Forestor Communication ul. Łukowa 9 lok Warszawa redaktor naczelny: Małgorzata Wnorowska tel Bezpłatna wersja elektroniczna w formacie PDF do pobrania na stronie Publikowane materiały objęte są prawami autorskimi. Ich rozpowszechnianie wymaga zgody wydawcy. PAGED NEWS NR 1/2012

5 PAGED HANDEL: ZOSTAŃ NASZYM zapraszamy do współpracy AGENTEM 2 Wystarczy na początek 300 m powierzchni handlowej, by stworzyć - na zasadzie franczyzy - agencję Paged Handel. Firma, ze względu na duże zainteresowanie oferowanymi przez nią produktami, poszukuje nowych partnerów w kraju. Sieć franczyzowa to bardzo korzystne biznesowo rozwiązanie. Franczyzodawca - w tym przypadku Paged Handel - zapewnia agentowi pakiet sprawdzonych rozwiązań, ułatwiających prowadzenie działalności. - Przede wszystkim agent prowadzi działalność jako nasz skład handlowy, a więc ma prawo do korzystania z bardzo dobrze rozpoznawalnego i cenionego w branży drzewnej i meblarskiej znaku towarowego Paged - mówi Małgorzata Sordyl, dyrektor handlu i marketingu. Paged Handel zaopatruje agenta w towary, głównie wyroby sklejkowe, płyty drewnopochodne dla meblarstwa i budownictwa. Doradza również, które z nich najlepiej się sprzedają, a takż dba o ich marketing i promocję wśród odbiorców. Prócz dystrybucji wyrobów oferowanych przez Paged Handel, franczyzobiorca może równolegle poszerzyć sprzedaż o inne produkty, po wcześniejszym uzgodnieniu z franczyzodawcą. Prowadzenia składu handlowego może podjąć się także biznesman, który dotąd nie prowadził działalności w branży drzewnej, gdyż Paged Handel zapewnia szkolenie dla swoich nowych agentów. Współpraca centrali i poszczególnych składów handlowych opiera się na informatycznym systemie finansowo-księgowym i dystrybucyjnym. Zainteresowanych współpracą zapraszamy do składania ofert: ul. Krakowiaków 91/ Warszawa tel kom

6 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET Wizyta w Radomiu W doborowym składzie Andrzej Rębis R a z e m z d w o m a w s p ó l n i k a m i stworzyliśmy centrum z a o p a t r z e n i a d l a stolarzy. Z Paged- Handel współpracujemy od 1995 r. Stworzyliśmy t e ż h u r t o w n i ę akcesoriów i wciąż p o s z e r z a m y n a s z asortyment i usługi. - Na rynku wciąż pojawiają się nowe propozycje dla stolarzy. Staramy się podążać za nowinkami w tej dziedzinie i proponować nie tyko nowe dekory płyt, blatów, czy frontów, ale również akcesoria i technikę kuchenną - zapewniają Dariusz Piasek i Andrzej Rębis, prowadzący skład Paged Handel w Radomiu. PAGED NEWS NR 1/2012

7 Fronty akrylowe, czy poliuretaonowe? Wybór należy zawsze do klienta. - Materiały drewnopochodne czołowych dostawców tj. Sklejka Paged, Sklejka Pisz, Kronopol, Kronospan Finsa, a od niedawna również Egger, stanowią naszą główną bazę zaopatrzenia okolicznych zakładów - mówi Andrzej Rębis. - Są wśród nich zarówno duże fabryki mebli, czy stolarki budowlanej, jak i niewielkie zakłady rzemieślnicze, a nawet monterzy mebli kuchennych, którzy otrzymują od nas na miejscu przycięte na wymiar formatki gotowe do złożenia w mebel. To z myślą o nich, położony przy trasie Warszawa - Radom skład handlowy Paged, poszerzył również ofertę o fronty meblowe, akcesoria i technikę kuchenną oraz uruchomił park maszynowy wyposażony w formatyzerkę, okleiniarkę, oraz pilarkę. Obok tradycyjnych frontów np MK Karcz znajdują się także bardzo nowoczesne wzory np..firmy Form czy Finsa. Więcej niż magazyn komponentów - Dziś klient oczekuje znacznie więcej niż tylko magazynu z komponentami do produkcji - mówi Dariusz Piasek. - Potrzebuje także fachowej wiedzy, doradztwa, podsuwania mu pomysłów, jak zastosować dany produkt. Co pewien czas sprowadzamy nowości, które podpatrzymy na targach, pokazujemy klientom, badamy zainteresowanie. Wśród najnowszych propozycji są m.in..płyty i blaty firmy Egger. - Na naszym radomskim rynku klienci są bardzo tradycyjni, przyzwyczajeni do kolorystyki dewnopodobnej, ale mam nadzieję, że sięgną również po ciekawą kolekcję Eggera - mówi Dariusz Piasek. Są to blaty o nowoczesnym wzornictwie, imitujące rysunek kamienia, betonu, nawiązujące do modnych szarości. Prowadzący radomski skład przyznają, że istnieje znaczna przepaść między tym, co chcieliby prezentować w sklepie a tym, co się najlepiej sprzedaje. MDF czy wiórowa? Kolekcja płyt Komandor. - My musimy mieć na składzie to, co ludzie chcą kupować - mówi Andrzej Rębis.- Istotnym czynnikiem jest w tym przypadku cena. To dlatego wciąż bardziej popularna wśród producentów mebli jest np. płyta wiórowa a nie MDF, który jest nawet 30% droższy. MDF tymczasem daje dużo większe możliwości. W obróbce płyta ta podobna jest do drewna, można w niej zafrezować krawędzie, czego nie da się zrobić w płycie wiórowej. - Płyta MDF to także bardzo dobry materiał na ramę drzwi czy listwy wykończeniowe, dlatego wśród naszych odbiorców jest wielu producentów stolarki - dodaje Andrzej Rębis. Skład handlowy w Radomiu stanowi kompleksowe centrum zaopatrzenia dla stolarzy. Sporą część ekspozycji 7

8 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET Centrum obróbcze HPL Profiline 550. Płyta MDF to bardzo dobry materiał na ramę drzwi czy listwy wykończeniowe, dlatego wśród klientów składu handlowego w Radomiu jest wielu producentów stolarki budowlanej. stanowią fronty meblowe zarówno od lokalnych jak i znanych w całej Polsce producentów.,w ofercie są również płyty melaminowane na specjalnej bazie superpan DECOR hiszpańskiej firmy Finsa. Podstawową cechą płyty superpan Decor jest jej baza, znacznie różniąca się od standardowej płyty wiórowej. SuperPan to swego rodzaju hybryda, w której środkową warstwę stanowi wiór, natomiast zewnętrzne warstwy to MDF. Co ciekawe, wszystko jest prasowane wspólnie w jednym procesie, stanowiąc jednorodną strukturę. - Oferta firmy Finsa nie jest tak powszechnie dostępna w Polsce, natomiast na naszym składzie mamy szeroki wybór jej płyt - chwali się Dariusz Piasek - Niewątpliwie są to wyroby z najwyższej półki. - Jeśli chodzi natomiast o sposób uszlachetniania powierzchni, to najlepiej obecnie sprzedają fronty lakierowane, gładkie typu tafla w kolorze białym i czarny albo wykończone naturalnymi fornirami, głównie egzotycznymi - dodaje Andrzej Rębis. Centrum pilarskie Aterndorf. Akcesoria i technika kuchenna Ekspozycję zdobią też kolekcje akcesoriów meblowych czołowych producentów Blum, Gamet, GTV, Schwinn, czy Haffele. A w tle stoi zestaw mebli kuchennych pokazujący w praktyce zastosowanie zaawansowanej techniki kuchennej servodrive, czy syncromotion firmy Blum. Okleiniarka wąskich płaszczyzn Cehisa przeszła na emeryturę a jej miejsce zajęła właśnie nowa maszyna firmy SCM. PAGED NEWS NR 1/2012

9 radom m taką powierzchnią magazynowo-ekspozycyjną chciałby pochwalić się niejeden duży salon meblowy. Taką powierzchnię ma skład handlowy Paged w Radomiu. W obszernych magazynach znajduje się szeroki wybór materiałów drewnopochodnych, docinanych na życzenie klienta na profesjonalnych maszynach stolarskich. Stolarnia To, co klienci składu handlowego cenią najbardziej, to możliwość skorzystania z usług profesjonalnej stolarni, która dotnie płyty na gotowe formatki, dokona nawierceń, czy oklei obrzeże. - Stolarnia obejmuje u nas dwie hale. W jednej znajduje się centrum pilarskie firmy Holzma, które ma bardzo duży stół obróbczy, może więc formatować całe płyty i to w pakietach, co znacznie wpływa na wydajność - mówi Dariusz Piasek. Jest to jeden z najnowszych modeli Holzmy - HPL Profiliner 550 o najwyższej wydajności. Takich maszyn w Polsce jest zaledwie kilka. Wózek widłowy podaje do maszyny cały pakiet surowych płyt, o długości nawet 6500 mm, a pilarka wycina gotowe formatki. W drugiej hali znajduje się nowa, bardzo nowoczesna okleiniarka firmy SCM, która okleja wąskie obrzeża dociętych płyt, natomiast pilarka formatowa firmy Altendorf z podcinakiem docina okleinowane płyty z bardzo dużą dokładnością bez jakichkolwiek wyrwań. Transport Prócz usług stolarskich, skład handlowy świadczy również usługi transportowe. Służy do tego pięć samochodów. - Zamówiony towar dowozimy do klienta i to za darmo - mówi Dariusz Piasek. - Jeśli jest to ładunek całosamochodowy to przewieziemy go bezpłatnie nawet w całej Polsce. Natomiast jeśli jest to zamówienie wielkości palety to bezpłatny dowóz dotyczy odległości do 50 km. (red.) DARIUSZ PIASEK Bardzo ciekawym produktem w naszej ofercie jest sklejka typu sandwich, gdzie zewnętrzną warstwę stanowi sklejkalub H D F, n a t o m i a s t w n ę t r z e w y p e ł n i o n o p i a n k ą poliuretanową. Jest to bardzo d o b r a a l t e r n a t y w a d l a producentów drzwi, którzy do tej p o r y s t o s o w a l i w r a m a c h wypełnień papierowy plaster miodu, a którzy chcą podnieść jakość swoich wyrobów. To także bardzo dobry materiał do m e b l a r s t w a, m o ż n a g o f o r n i r o w a ć, l a k i e r o w a ć, malować, foliować a nawet tapicerować. 9

10 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET KLIKNIJ PO ZAKUPY P Produkty Sklejki Paged czy Sklejki Pisz Paged można kupić przez rozległą sieć składów handlowych oraz punktów dystrybucyjnych,a od niedawna można je także zamówić przez Internet. Producent uruchomi wkrótce sklep on-line. Już teraz przed ekranem komputera, w dogodnej porze, bez wychodzenia z biura firmy można dokonać zamówienia potrzebnych materiałów drzewnych i drewnopochodnych z oferty Sklejki Paged. Wkrótce uruchomiony zostanie sklep internetowy z szeroką ofertą Paged Handel. Co czwarta osoba w Polsce korzysta z zakupów przez Internet. Do sklepów online i na aukcje internetowe najczęściej zaglądają osoby w wieku od do lat, a najbardziej aktywni są internauci % między a rokiem życia ( ). Choć powszechnie uważa się, że zakupy są domeną kobiet, to okazuje się, że przez Internet częściej kupują mężczyźni 29% 22% ( vs. ).

11 LOGIN I HASŁO Aby uzyskać login i hasło, które odtąd będą cię identyfikować jako klienta w sklepie internetowym, należy najpierw zarejestrować się wybierając w menu na pasku opcję zarejestruj się. Klientem sklepu może zostać zarówno osoba prywatna jak i firma. DO KOSZYKA CO MOŻNA KUPIĆ W SKLEPIE? sklejki liściaste i iglaste sklejki i płyty fornirowane z szerokim zastosowaniem, głównie w produkcji mebli sklejki szalunkowe przeznaczone dla budownictwa sklejki oklejane różnego rodzaju foliami fenolowymi oraz melaminowymi sklejki antypoślizgowe używane w przemyśle transportowym sklejki do cięcia laserem płyty stolarskie surowe sklejki beton oklejane PPL Po wybraniu interesującego nas produktu klikamy przycisk do koszyka. Następnie dodatkowe opcje zakupu zostaną wyświetlone po prawej stronie ekranu. Możemy dokładnie podać wielkość zakupu, w zależności od rodzaju produktu określanej w ilości sztuk lub np. w metrach kwadratowych. Jeśli chcemy wybrać kolejne produkty, powracamy do oferty sklepu i powtarzamy te same kroki. Po zakończeniu zakupów możemy jeszcze raz przejrzeć nasz koszyk, zmodyfikować ilości sztuk lub usunąć wybrane pozycje. Gdy już wszystko się zgadza, przechodzimy do kasy. Określamy sposób dostawy (przesyłka kurierska lub odbiór osobisty) oraz sposób zapłaty -, przelew i... zajmujemy się pracą, bo zamówienie już jest realizowane. 11

12 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET ZAOSTRZA WARUNKI SKLEJKI OFEROWANE PRZEZ PAGED HANDEL ZAWIERAJĄ 100% CERTYFIKOWANYCH KOMPONENTÓW Tego wymaga prawo UE - tłumaczą eksperci. Jeśli w przyszłym roku chcesz utrzymać certyfikat FSC na swoje produkty, muszą być one 100% w wykonane z certyfikowanych komponentów. Zwróć uwagę, czy znak FSC posiada twój poddostawca.

13 UU n i j n a u s t a w a, m a j ą c a n a c e l u p o w s t r z y m a n i e h a n d l u n i e l e g a l n y m drewnem, będzie obowiązywała od 3 marca 2013 roku. FSC dąży do zintegrowania swoich wymogów z nową legislacją. Już od 2012 r. czeka nas kilka zmian w systemie. Tylko legalne drewno, nawet w małych komponentach Jedną z najważniejszych planowanych zmian j e s t z r e z y g n o w a n i e z m o ż l i w o ś c i wykorzystywania niecertyfikowanego i niekontrolowanego wkładu w produktach FSC. Wkład ten, dotychczas mogący stanowić do 5% produktu, ma zostać całkowicie wycofany do końca 2012 roku. Oznacza to, że na przykład producent mebli posiadający znak FSC będzie mógł używać go na etykietach swoich wyrobów tylko wtedy, gdy w 100% będzie on wykonany z legalnego drewna. Eliminuje to możliwość kupowania komponentów np. sklejek do szuflad, gałek czy frontów od producentów, którzy nie posiadają certyfikatu FSC. Nakłonić dostawców Dzięki rosnącej liczbie oferowanych na rynku niewielkich, certyfikowanych komponentów, zaktualizowane wymogi powinny okazać się dla posiadaczy certyfikatów mniej kłopotliwe niż można by się spodziewać - uważają eksperci. - J e d n o c z e ś n i e w d r o ż e n i e n o w y c h wytycznych z pewnością przyczyni się do dodatkowego poszerzenia tej oferty. Certyfikowani przedsiębiorcy mogą też rozważyć ewentualność nakłonienia swoich obecnych dostawców do starania się o certyfikat FSC. Będą jednak musieli d z i a ł a ć s z y b k o, p o n i e w a ż c z a s u p o z o s t a ł o n i e w i e l e Śledzimy drewno w Internecie Uzupełnieniem wielostronnej integracji systemu FSC z nowymi przepisami UE ma być ponadto rozwinięcie Tracking & Tracing Platform (TTP) internetowego narzędzia, służącego do szczegółowego ustalania miejsca pochodzenia produktów drzewnych. CO TO JEST CERTYFIKAT FSC? FSC jest pierwszym i obecnie najbardziej rozpoznawalnym globalnie system certyfikacji lasów i produktów drzewnych. System oparty jest o szereg standardów wymogów stworzonych przez członków organizacji FSC A.C. Dokumenty te opisują zasady prawidłowego gospodarowania lasami oraz sposoby ich weryfikacji w terenie. Certyfikacja FSC jest oceną zgodności postępowania podmiotu certyfikacji (właścicieli i zarządców lasów, firm przetwórstwa drzewnego, handlowców, papierni, drukarni itd.) z zapisami odpowiednich standardów systemu FSC. Ocena dokonywana jest przez niezależnie działające jednostki certyfikujące, posiadające akredytację organizacji FSC. Jeżeli wynik oceny jest pozytywny, jednostka certyfikująca przyznaje certyfikat z indywidualnym numerem identyfikacyjnym, który upoważnia certyfikowanego do posługiwania się oświadczeniami (na dokumentach sprzedaży) i etykietami (na produktach, opakowaniach, materiałach reklamowych) systemu FSC. Certyfikat nadawany jest na 5 lat, w czasie których przynajmniej raz do roku jednostka certyfikująca sprawdza zgodność postępowania certyfikowanego ze standardami systemu FSC. W przypadku odnotowania odstępstw od wymogów FSC, audytor zaleca działania naprawcze w postaci Poleceń Działań Korygujących. Polecenia audytora, w zależności od rangi niezgodności mogą zostać sklasyfikowane jako Zasadnicze lub Drugorzędne: Drugorzędne niezgodności o charakterze tymczasowym oraz obejmujące niewielką powierzchnię należy wyeliminować w ciągu 12 miesięcy, a w szczególnych przypadkach w terminie do 2 lat. Zasadnicze niezgodności muszą zostać usunięte w ciągu 3 miesięcy (wyjątkowo 6) i są warunkiem uzyskania/przedłużenia certyfikatu FSC. Po każdym audycie FSC jednostka ma obowiązek udostępnić raport z przebiegu procesu certyfikacji. Raporty dostępne są w międzynarodowej bazie danych posiadaczy certyfikatu na stronie info.fsc.org. CERTYFIKAT FSC OD LAT 10 Pierwszy raz logo FSC pojawiło się na produktach Paged Sklejka 10 lat temu. W 2002 r. proces certyfikacji przeszła fabryka w Ełku. Była to pierwsza fabryka sklejek w Polsce, która uzyskała certyfkat FSC. Kolejny audit - zgodnie z zasadami - odbył się w 2007 oraz w 2012 r. 6 marca 2012 r. Zakład Produkcji Sklejek w Elku przeszedł pomyślnie procedury uzyskując certyfikat zgodnie ze standardem FSC-STD V2. Będzie on obowiązywać przez 5 lat, tj. do roku Większość wyrobów produkowanych przez Paged Sklejka posiada certyfikat FSC 100%, a w zakresie sklejek laminowanych FSC Mix. NR LICENCJI: FSC-C Także sklejki produkowane przez Sklejkę Pisz Paged SA posiadają certyfikat FSC, którego przedłużenie planowane jest w sierpniu br. o kolejne 5 lat. NR LICENCJI: FSC-C

14 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET designerzy mówią o niej SUPERDREWNO Sklejka jest materiałem pięknym. Nic nie może lepiej imitować naturalnej budowy drewna. Nic zatem dziwnego, że architekci i projektanci wybierają sklejkę jako materiał naturalny, a przy tym pozbawiony wad drewna naturalnego. Sklejka zachowuje kształt, powtarzalność, ma lepsze parametry wytrzymałościowe. W wielu designerskich projektach jest po prostu niezastąpiona. To superdrewno.

15 Krzesła ze sklejki. Projektant: Lorenz-Kaz. Wystarczy przejrzeć specyfikację zamówień publicznych na dostawę krzeseł do biur i urzędów - n i e m a l w s z ę d z i e pojawia się sklejka. P r z e d e w s z y s t k i m dlatego, że świetnie wpisuje się w warunki t z w. z i e l o n y c h zamówień, bo przecież sklejka jest jednym z najbardziej przyjaznych środowisku materiałów d o s t ę p n y c h d l a konsumenta. Z tej samej ilości drewna zużytego do produkcji sklejki otrzymuje się znacznie w i ę c e j m e t r ó w kwadratowych produktu niż z litego drewna, przez co lepiej wykorzystuje s i ę w a r t o ś c i o w y surowiec leśny. DESIGNERZY CAPTIVATTIST O TRENDACH: Czerwone krzesła z najnowszej kolekcji Wood Herman Miller w całości wykonane ze sklejki. W ostatnich latach mieliśmy modę na drewno lite, zarówno w meblarstwie jak i wyposażeniu wnętrz. Ale nową gwiazdą designu będzie sklejka, ponieważ jest materiałem, który pozwala łatwo się kształtować, daje wiele możliwości aplikacji. Modne i lekkie krzesła wykonane ze sklejki są świetną ilustracją nadchodzących trendów, które mówią o zaokrąglonych kształtach, stylowym designie, elegancji i komforcie w jednym. Wygoda, przyjemność, relaks świetnie łączą się w krzesłach czy fotelach bujanych, wykonanych z s o l i d n e j s k l e j k i, c z a s e m wzmocnionych przez konstrukcje stalowe. Kształtki sklejkowe dopasowane są do kształtu ciała, zapewniają jednocześnie mocne podparcie dla p l e c ó w, p o z w a l a j ą c n a wielogodzinną, wygodną pracę czy naukę. Ażurowy fotel. Branca II więcej na: Sklejka świetnie przyjmuje kolory farb, lakierów, bejc, może być uszlachetniona fornirem, ale najpiękniejsza jest surowa, bo jak żaden inny materiał oddaje naturalne piękno drewna. 15

16 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET Seria sklejkowych krzeseł z kolekcji Paged Meble 2 Wystarczy 1 m sklejki, by wyczarować z niej krzesło. Spójrz, jak najbardziej ekonomicznie wykorzystać surowiec, praktycznie bez żadnych odpadów, a następnie złożyć mebel bez użycia metalowych łączników.

17 Lampy wiszące i podłogowe autorstwa pracowni Northern Light. Wyższa szkoła wykorzystania sklejki, ale jednocześnie dowód na to, że istnieją wciąż nieodkryte pola eksploatacji tego materiału, który dzięki nowoczesnym maszynom staje się coraz bardziej posłuszny szalonej wyobraźni człowieka. SKLEJKA Gdzie można wykorzystać sklejkę? Budownictwo: do budowy ścian działowych, sufitów, drzwi, na poszycia dachów, na okładziny ścian, podłóg i sufitów, jako materiał konstrukcyjny lub wypełniający, na szalunki oraz do budowy form do zalewania betonu, w budownictwie przemysłowym na podłogi hal i podesty, platformy rusztowań, również elewacje i do wykończenia wnętrz. Meblarstwo: do produkcji mebli domowych, biurowych, szkolnych i innych. Przemysł samochodowy i transportowy: do wyrobu elementów karoserii, na wykładziny ścian, podłogi, elementy konstrukcji foteli, do wykończenia wnętrz pojazdów itp. Przemysł opakowań: skrzynie, pudełka, elementy zabezpieczeń ładunków, produkcja wykrojników do automatycznej produkcji opakowań kartonowych. Lampa wykonana ze sklejki i metalowych łączników. Projekt Tounge & Groove Odporna na wysokie temperatury sklejka doskonale nadaje się do tworzenia pięknych lamp. Łącząc ze sobą jednakowe formatki australijski projektant stworzył ażurową, wpisującą się w najnowsze trendy rzecz piękną i użyteczną. Przemysł stoczniowy i szkutnictwo: wyposażenie wnętrz statków, ściany i podłogi ładowni statków, do budowy kadłubów, wyposażenia wnętrz jachtów i łodzi. 17

18 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET TAK PRODUKUJE SKLEJKA PISZ FFabryka w Piszu to największy zakład produkujący sklejkę w Polsce. Jeśli produkcję tego wyrobu 3 w naszym kraju szacuje się na około 120 tys. m rocznie, bliskie prawdy będzie stwierdzenie, że połowa z tego powstaje właśnie w Piszu - fabryce, która od niedawna funkcjonuje w grupie Paged. Przyjrzyjmy się, jak krok po kroku z wielkich kłód drewna iglastego i liściastego powstaje tak ceniony w meblarstwie, budownictwie i transporcie kompozyt.

19 Drewno w kąpieli 1 2 Do wyrobu sklejki w Fabryce Sklejka Pisz używane jest drewno brzozy, olchy, buka oraz sosny. Przed produkcją konieczne jest składowanie i konserwacja surowca drzewnego. Drewno dostarczane do zakładu składowane jest na placu surowca, gdzie konserwowane jest przez system ciągłego zraszania wodą w okresie od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Zabezpiecza to kłody przed uszkodzeniami powodowanymi głównie przez czynniki biologiczne. Obróbka hydrotermiczna i korowanie Hydrotermiczna obróbka surowca drzewnego przeprowadzana jest w basenach warzelnianych w wodzie o temperaturze C (w zależności od rodzaju drewna). Ma ona na celu jego uplastycznienie. Czas warzenia zależy od pory roku, gatunku oraz średnicy drewna i waha się w granicach od ok. 30 godzin dla brzozy, olchy i sosny do około 72 godzin dla buka. Następnie uplastycznione drewno poddawane jest korowaniu za pomocą mechanicznych korowarek. Celem tego procesu jest oczyszczenie dłużyc lub kłód z kory i łyka oraz zanieczyszczeń mineralnych, które dostały się do kory np. w trakcie zrywki i transportu. Cięcie wyrzynków 3 4 Okorowane kłody i dłużyce są w kolejnym etapie produkcji cięte na wyrzynki o długości dopasowanej do wymiarów ustawionych na skrawarkach. Wyrzynek transportowany jest do skrawarki obwodowej. Wszystkie skrawarki wyposażone są w systemy centrowania laserowego, co pozwala na lepsze wykorzystanie surowca. Skrawanie wstęgi fornirowej Po centrycznym zamocowaniu w obrabiarce, wyrzynek wprawiany jest w ruch obrotowy. Nóż łuszczarski skrawa warstwę forniru w postaci wstęgi. Grubość pozyskiwanego forniru wynosi standardowo 1,5 mm (ale łuszczone są również inne grubości: 0,8; 1,2; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5 mm). 19

20 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET Kompletowanie wsadu sklejki 6Kompletowanie wsadów polega na dobraniu arkuszy forniru stanowiących środki, arkuszy obłogów i odpowiednim ich ułożeniu. Przy czym każdą kolejną warstwę z reguły układa się obracając arkusze cienkiego forniru o 90 względem warstwy poprzedniej. Dopiero taki układ zestawu, z którego po sprasowaniu w prasie w wysokiej temperaturze powstanie płyta sklejki, pozwala otrzymać to, co jest kwintesencją sklejki i sprawcą jej doskonałych własności wytrzymałościowych, to znaczy jej budowę krzyżową. W zależności od przeznaczenia wyrobu końcowego i wymagań klienta arkusze mogą być układane albo w klasyczny sposób krzyżowy, albo też krzyżowo- - równoległy lub równoległy względem siebie. 5 Suszenie i spajanie Pozyskiwany wilgotny fornir suszony jest w postaci wstęgi w suszarniach taśmowych lub w arkuszach w suszarniach rolkowych, w temperaturze C do wilgotności końcowej ok. 4-7 proc. Fornir z wadami wynikającymi z anatomii budowy drewna (np. wypadające lub zepsute sęki) jest naprawiany poprzez usuwanie miejsc wadliwych i wstawianie w te miejsca wstawek lub klinów z drewna. Fornir w postaci pasków jest spajany w całe arkusze na spajarkach poprzecznych. Aby uzyskać arkusze forniru o podłużnym przebiegu włókien w dużych wymiarach (np mm), łączy się krótsze arkusze na spajarkach w z d ł u ż n y c h.. Klejenie i prasowanie 7 Do sklejania arkuszy forniru stosuje się kleje na bazie żywic syntetycznych, tj. mocznikowo-formaledhydowe, mocznikowo-melaminowo-fenolowo-formaldehydowe oraz fenolowo-formaldehydowe. Masa klejowa nakładana jest obustronnie na walcowych nakładarkach kleju, na co drugi arkusz forniru. Rodzaj masy klejowej zależy od typu produkowanej sklejki. Prasowanie zestawów odbywa się na gorąco w prasach hydraulicznych wielopółkowych. Po wcześniejszym sezonowaniu sklejek, obróbka wykończeniowa polega na nadaniu arkuszom sklejki ostatecznego formatu przez obcięcie nadmiarów na pilarce tarczowej oraz skalibrowaniu i wygładzeniu powierzchni przez szlifowanie na szlifierce.

21 8 Sortowanie zgodnie z normą Następnie sklejka jest sortowana. Polega to na klasyfikacji jakościowej sklejki według norm PN-EN lub danych warunków technicznych oraz oddzieleniu płyt, które nie są zgodne z wymaganiami, głównie dotyczącymi sklejania i jakości powierzchni. Posortowana sklejka układana jest na paletach i na podkładach z płyty pilśniowej. Paczki spinane są taśmą stalową i w zależności od wymagań klienta i sposobu transportu zabezpieczane kartonem, arkuszami płyty pilśniowej lub folią.. Elkon Ciekawym produktem jest wytwarzana w Piszu sklejka Elkon. Jest to specjalne tworzywo drzewne o b a r d z o w y s o k i c h w ł a ś c i w o ś c i a c h elektroizolacyjnych. Często nazywany jest sklejką transformatorową, gdyż dzięki swoim wyjątkowym własnościom izolacyjnym i wytrzymałościowym jest s z e r o k o s t o s o w a n y d o p r o d u k c j i r d z e n i transformatorów dystrybucyjnych o wielkiej mocy. Elkon wytwarzany jest przez sklejanie na gorąco (145- o 150 C), pod wysokim ciśnieniem (6 12 MPa) fornirów bukowych o grubości 2 mm żywicą fenolowoformaldehydową w roztworze alkoholowym. W zależności od kierunku włókien w sąsiadujących ze sobą warstwach forniru wyróżniamy Elkon krzyżowy (w sąsiadujące ze sobą warstwy układane są pod kątem prostym wzglądem siebie) oraz Elkon równoległy (o warstwach układanych włóknami biegnącymi równolegle do siebie. Ze względów technologicznych do 15 proc. fornirów może być usytuowanych poprzecznie). znaczenie symboli: P. - parallel (równoległy), C- cross (krzyżowy) 21

22 OPINIE ROZWIĄZANIA TECHNIKA OSB INNOWACJE INSTRUKCJE BLATY SKLEJKI FSC DREWNO BUDOWNICTWO MDF TECHNOLOGIE PRODUKCJA MEBLE AKCESORIA PŁYTY PROFILE INSTRUKCJE MONTAŻ PAGED KOMPONENTY NEW S INTERNET P SKLEJKA DRZWIOWA Gdy klient zapyta o izolacyjność cieplną Papierowy plaster miodu nie sprawdził się jako wypełnienie drzwi, szczególnie w czasach, gdy muszą one stanowić izolację dla chłodu i pomóc oszczędzać energię grzewczą. Plaster miodu wykonany ze sztywnego papieru miał zrewolucjonizować rynek stolarki. Po części się to udało, pozwolił bowiem oszczędzić koszty składowania i transportu. Lekkie wypełnienie zredukowało ciężar drzwi do około 17 kg. To co jednak stanowiło o zalecie tego rozwiązania, okazało się także jego słabością, o czym przekonali się konsumenci. Głównym czynnikiem, którym jeszcze kilka lat temu kierowali się kupujący drzwi była (prócz ceny) ich "antywłamaniowość". Szaleństwo konsumentów i producentów w tej kwestii doprowadziło do tworzenia drzwi pancernych, które odbierały mieszkaniom ich intymność, zamieniając w więzienne cele. Poczucie bezpieczeństwa lokatorów tymczasem wcale nie zostało zaspokojone. Tym bardziej że fobie przed złodziejami zastąpił inny problem... strach przed wysokimi rachunkami za prąd. Kluczową kwestią w doborze drzwi stała się dziś izolacyjność cieplna, ale i akustyczna. Znacznie lepiej od drzwi wypełnionych plastrem miodu zadanie to spełniają drzwi, których rdzeń stanowi płyta wiórowa otworowa lub pełna, montowana na ramie ze sklejki. Pojawia się tu jednak wspomniany już problem ciężaru - takie drzwi są dwukrotnie cięższe, przy skrzydle 80 cm ważą około 30 kg. Pojawiło się jednak jeszcze lepsze rozwiązanie - wypełnienie drzwi sklejką drzwiową. Sklejka drzwiowa to nowość wprowadzona do oferty PAGED Sklejka. Zbudowana jest ona ze sztywnej pianki izolacyjnej oklejonej obustronnie sklejką wodoodporną liściastą lub iglastą z folią aluminiową grubości 0,05 mm lub blachą aluminiową o grubości 0,3 mm. Kompozyt klejony jest - w zależności od przeznaczenia przy użyciu żywic melaminowych (do użytku w warunkach wilgotnych) lub na bazie żywicy fenolowo - formaldehydowej (do użytku zewnętrznego). Piankę izolacyjną cechuje zamknięta struktura komórkowa i bardzo niska nasiąkliwość wody, co powoduje, że jest ona odporna na wilgoć, stanowiąc doskonałą alternatywę wobec (mogącego zmieniać swe właściwości pod wpływem nasiąknięcia wodą) plastra miodu. Sklejka drzwiowa w połączeniu z pianką ma świetną izolacyjność cieplną i stanowi doskonałą barierę dla niskich temperatur. To cechy, które znacznie poprawiają specyfikację techniczną konstruowanych na jej bazie drzwi.

Produkowana w następujących typach sklejenia: 1250 x 2500 mm. 1530 x 2230 mm. 1525x1525 mm. 1830x1525 mm. 2440x1220 mm. inne formaty po uzgodnieniu

Produkowana w następujących typach sklejenia: 1250 x 2500 mm. 1530 x 2230 mm. 1525x1525 mm. 1830x1525 mm. 2440x1220 mm. inne formaty po uzgodnieniu Sklejka liściasta Rodzaj sklejki, z obłogami (warstwy zewnętrzne) z fornirów z drewna liściastego, brzozowego lub olchowego. Warstwy wewnętrzne mogą być z fornirów z drewna liściastego lub liściastego

Bardziej szczegółowo

KONSTRUKCJE Z DREWNA KLEJONEGO

KONSTRUKCJE Z DREWNA KLEJONEGO DREWNO KLEJONE WARSTWOWO KONSTRUKCJE Z DREWNA KLEJONEGO Drewno klejone warstwowo to bodaj najbardziej zaawansowana technologicznie forma tego naturalnego materiału budowlanego. Jest bardzo wytrzymałe,

Bardziej szczegółowo

SKLEJKI SZALUNKOWE I NA PODESTY RUSZTOWAŃ

SKLEJKI SZALUNKOWE I NA PODESTY RUSZTOWAŃ SKLEJKI BUDOWLANE GRUBOWARSTWOWE SKLEJKI SZALUNKOWE I NA PODESTY RUSZTOWAŃ Wykorzystanie sklejek w budownictwie przy budowie szalunków i zastosowanie ich jako podestów na rusztowaniach jest coraz powszechne.

Bardziej szczegółowo

KATALOG PRODUKTÓW DREWNIANYCH POLSKA-SKLEJKA.PL

KATALOG PRODUKTÓW DREWNIANYCH POLSKA-SKLEJKA.PL KATALOG PRODUKTÓW DREWNIANYCH POLSKA-SKLEJKA.PL 2017 SZANOWNI PAŃSTWO, Mamy przyjemność zaprezentować Państwu katalog produktowy firmy PolskaSklejka należącej do branży dystrybucji grupy Polskie Wyroby

Bardziej szczegółowo

www.finsadecor.com Finsa Polska (Gdynia) 1

www.finsadecor.com Finsa Polska (Gdynia) 1 1 1 O Firmie: - na rynku hiszpańskim od 1931 roku - w Polsce od 1999 roku - 16 wyspecjalizowanych fabryk, 8 zagranicznych biur sprzedaży - zatrudnienie 3500-4000 osób - najszersza oferta produktowa na

Bardziej szczegółowo

SYNTHOS S.A. ul. Chemików Oświęcim, POLAND tel fax VAT EU PL

SYNTHOS S.A. ul. Chemików Oświęcim, POLAND tel fax VAT EU PL SYNTETYCZNE KLEJE DO DREWNA KLASY D2 TYPOWE ZASTOSOWANIA KLEJÓW Rynek drzewno-meblarski jest jedną z najprężniej rozwijających się gałęzi przemysłowych w Polsce. Wychodząc naprzeciw potrzebom rynku stolarskiego

Bardziej szczegółowo

Spis treści. 1. Wiadomości ogólne 9. 2. Wiadomości podstawowe o drewnie 16

Spis treści. 1. Wiadomości ogólne 9. 2. Wiadomości podstawowe o drewnie 16 Spis treści 1. Wiadomości ogólne 9 1.1. Technologia i materiałoznawstwo 9 1.2. Rola technologii w procesie produkcyjnym 10 1.3. Normalizaąja 11 1.4. Zagadnienie oszczędności drewna. Charakterystyka przemysłu

Bardziej szczegółowo

WIĘŹBY DACHOWE, KONSTRUKCJE BUDOWLANE ZGODNIE Z NORMĄ

WIĘŹBY DACHOWE, KONSTRUKCJE BUDOWLANE ZGODNIE Z NORMĄ PRODUKCJA I SPRZEDAŻ DREWNA BUDOWLANEGO WIĘŹBY DACHOWE, KONSTRUKCJE BUDOWLANE ZGODNIE Z NORMĄ Chociaż użycie drewna w polskim w budownictwie jest dosyć powszechne, to mając na myśli profesjonalne drewno

Bardziej szczegółowo

DREWNO PRZECIERANE DLA STOLARZY

DREWNO PRZECIERANE DLA STOLARZY TARCICA STOLARSKA - LIŚCIASTA I IGLASTA DREWNO PRZECIERANE DLA STOLARZY W dzisiejszych czasach przemysł drzewny odgrywa bardzo istotną rolę. Drewna potrzebują producenci mebli, podłóg, oklein i stolarki

Bardziej szczegółowo

H-Block Izolacyjna Płyta Konstrukcyjna Spis treści

H-Block Izolacyjna Płyta Konstrukcyjna Spis treści H-Block H-Block Izolacyjna Płyta Konstrukcyjna Spis treści Idea produktu... 3 Warianty płyty H-Block... 4 Zastosowanie Izolacyjnych Płyt Konstrukcyjnych H-Block... 5 H-Block plus... 6 Zastosowanie Izolacyjnych

Bardziej szczegółowo

deciso Stół Deciso DE2210. Fotel obrotowy 9554 N35. Komódka Deciso Płyta boczna DES215.

deciso Stół Deciso DE2210. Fotel obrotowy 9554 N35. Komódka Deciso Płyta boczna DES215. deciso deciso Linia Deciso jest oparta na skandy nawskiej tradycji wzornictwa. Jest ona dostosowana do nowoczesnego systemu zarządzania oraz zgodna z międzynarodowymi trendami. Czynniki wpływające na niepowtarzalność

Bardziej szczegółowo

DREWNIANE BLATY KLEJONE PONADCZASOWA KLASYKA

DREWNIANE BLATY KLEJONE PONADCZASOWA KLASYKA DREWNO KLEJONE NA BLATY KUCHENNE, SCHODY, MEBLE DREWNIANE BLATY KLEJONE PONADCZASOWA KLASYKA Aranżując dom czy mieszkanie często stajemy przed dylematem, na jakie materiały wykończeniowe postawić. O ile

Bardziej szczegółowo

PREFABRYKACJA DOMÓW I DACHÓW SZYBKO, TANIO, DOKŁADNIE

PREFABRYKACJA DOMÓW I DACHÓW SZYBKO, TANIO, DOKŁADNIE DOMY SZKIELETOWE I PREFABRYKACJA KONSTRUKCJI DACHOWYCH PREFABRYKACJA DOMÓW I DACHÓW SZYBKO, TANIO, DOKŁADNIE Moda na niektóre materiały budowlane lub trendy mija już po jednym sezonie, podczas gdy inne

Bardziej szczegółowo

G O B A R. oferta detaliczna na elementy schodowe i płyty drzewne

G O B A R. oferta detaliczna na elementy schodowe i płyty drzewne O B A R oferta detaliczna na elementy schodowe i płyty drzewne data aktualizacji: 01.01.2010 1 Drogi Kliencie, dziękujemy za wstępne zainteresowanie ofertą naszego przedsiębiorstwa. W niniejszym prospekcie

Bardziej szczegółowo

DESKI ELEWACYJNE, SZALUNKOWE, BOAZERYJNE TARASOWE

DESKI ELEWACYJNE, SZALUNKOWE, BOAZERYJNE TARASOWE DESKI ELEWACYJNE, SZALUNKOWE, BOAZERYJNE TARASOWE klasyka tradycja nowoczesność deska elewacyjna PROSTA Deska elewacyjna Deco-Taras doskonale nadaje się do montażu na zewnętrznych ścianach domów, nadając

Bardziej szczegółowo

Pakiet I. Ławka 3 osobowa - 9 sztuk. Poz.3. Ławka 2 osobowa 4 sztuki

Pakiet I. Ławka 3 osobowa - 9 sztuk. Poz.3. Ławka 2 osobowa 4 sztuki Budowa nowego skrzydła szpitala Wyposażenie - piętro I. Poczekalnie, hol i korytarz Poz.1. Ławka 5 osobowa - 3 sztuki. Poz. 2. Ławka 3 osobowa - 9 sztuk Poz.3. Ławka 2 osobowa 4 sztuki kolor tapicerki

Bardziej szczegółowo

PolTherma DS I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA I. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, DANE TECHNICZNE. a. Przeznaczenie. a. Cechy charakterystyczne. a.

PolTherma DS I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA I. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, DANE TECHNICZNE. a. Przeznaczenie. a. Cechy charakterystyczne. a. I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA a. Przeznaczenie PoITherma DS to ścienna płyta warstwowa z rdzeniem ze sztywnej pianki poliuretanowej PUR, mocowana do konstrukcji wsporczej łącznikami w sposób niewidoczny (tzw.

Bardziej szczegółowo

Wstęp. Mamy zaszczyt i przyjemność zaprosić Państwa do poznania zakładów PAGED SKLEJKA S.A. i SKLEJKA-PISZ PAGED S.A. należących do grupy PAGED.

Wstęp. Mamy zaszczyt i przyjemność zaprosić Państwa do poznania zakładów PAGED SKLEJKA S.A. i SKLEJKA-PISZ PAGED S.A. należących do grupy PAGED. spis treści 1 Wstęp 2 Historia 3 sklejka - informacje ogólne 4 certyfikaty 6 proces produkcji sklejki 8 sklejka iglasta 9 sklejka liściasta 10 sklejka bukowa 11 sklejka szkutnicza 12 sklejka boazeryjna

Bardziej szczegółowo

KLASYFIKACJA PŁYT WIÓROWYCH ZGODNIE Z EN 312

KLASYFIKACJA PŁYT WIÓROWYCH ZGODNIE Z EN 312 KLASYFIKACJA PŁYT WIÓROWYCH ZGODNIE Z EN 312 P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 płyty ogólnego stosowania do użytkowania w warunkach suchych płyty do wyposażenia wnętrz (łączenie z meblami) do użytkowania w warunkach

Bardziej szczegółowo

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA CZĘŚĆ 12

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA CZĘŚĆ 12 I. OPIS TECHNICZNY 1. Wymagania ogólne 1.1 Wszystkie meble biurowe stosowane w obiektach użyteczności publicznej muszą spełniać wymagania stawiane przez rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej

Bardziej szczegółowo

CIEMNE PODŁOGI WCIĄŻ W MODZIE

CIEMNE PODŁOGI WCIĄŻ W MODZIE DESKI PODŁOGOWE Z DREWNA WĘDZONEGO CIEMNE PODŁOGI WCIĄŻ W MODZIE Podłoga, jako element dekoracyjny ma bardzo wielki wpływ na wygląd i aranżację mieszkania lub domu. Dlatego użytkownicy często stają przed

Bardziej szczegółowo

H-Block. Copyright Solcraft sp. z o.o. All Rights Reserved www.solcraft.pl

H-Block. Copyright Solcraft sp. z o.o. All Rights Reserved www.solcraft.pl H-Block Czym jest H-Block H-Block H-Block plus Właściwości Izolacyjnej Płyty Konstrukcyjnej H-Block Kontakt Czym jest H-Block H-Block to: chroniona prawem patentowym izolacyjna płyta konstrukcyjna zbudowana

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA B 05.00 WYKONANIE WIEŹBY DACHOWEJ KOD CPV 45450000-6

SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA B 05.00 WYKONANIE WIEŹBY DACHOWEJ KOD CPV 45450000-6 SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA TECHNICZNA B 05.00 WYKONANIE WIEŹBY DACHOWEJ KOD CPV 45450000-6 ZAWARTOŚĆ OPRACOWANIA 1. WSTĘP... 73 2. MATERIAŁY... 73 3. SPRZĘT... 74 4. TRANSPORT... 75 5. WYKONANIE ROBÓT...

Bardziej szczegółowo

OFERTA PIŁ TARCZOWYCH PILANA 250mm

OFERTA PIŁ TARCZOWYCH PILANA 250mm OFERTA PIŁ TARCZOWYCH PILANA 250mm Symbol piły Średnica piły Szerokość zęba Grubość piły Średnica otworu Ilość zębów Węglik CENA 5310 250 1,6 25 56z Nie 44,63 zł 5312 250 1,6 30 80z Nie 48,46 zł 5309 250

Bardziej szczegółowo

Produkcja drewna klejonego Lignolitu jest bardzo złożonym wysoce zaawansowanym

Produkcja drewna klejonego Lignolitu jest bardzo złożonym wysoce zaawansowanym Opis produkcji LIGNOLITU. Produkcja drewna klejonego Lignolitu jest bardzo złożonym wysoce zaawansowanym procesem technologicznym. Podstawowym surowcem w tym procesie jest małowymiarowe drewno sosnowe

Bardziej szczegółowo

BLUCLAD DURIPANEL HYDROPANEL Poznaj płyty cementowe na ściany, sufity i podłogi

BLUCLAD DURIPANEL HYDROPANEL Poznaj płyty cementowe na ściany, sufity i podłogi Płyty cementowe Wiele typów płyt cementowych Siniat pozwala na uzyskanie dużej różnorodności stosowanych aplikacji: w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności, w aplikacjach zewnętrznych, a także w systemach

Bardziej szczegółowo

DANE TECHNICZNE. Zastosowanie. Magazynowanie/ obróbka EUROLIGHT BLATY ROBOCZE MAGAZYNOWANIE OBRÓBKA

DANE TECHNICZNE. Zastosowanie. Magazynowanie/ obróbka EUROLIGHT BLATY ROBOCZE MAGAZYNOWANIE OBRÓBKA DANE TECHNICZNE EUROLIGHT BLATY ROBOCZE EUROLIGHT blaty robocze to płyta łączona, składająca się z EUROLIGHT płyty komórkowej, pokryta dekoracyjnym em na powierzchni i/lub w miejscu profilu. Zgodnie z

Bardziej szczegółowo

DREWNO BUDOWLANE O NAJLEPSZYCH WŁAŚCIWOŚCIACH

DREWNO BUDOWLANE O NAJLEPSZYCH WŁAŚCIWOŚCIACH KLEJONE DREWNO KONSTRUKCYJNE DREWNO BUDOWLANE O NAJLEPSZYCH WŁAŚCIWOŚCIACH Z każdym dniem wymogi i oczekiwania dotyczące konstrukcji drewnianych stają się coraz wyższym wyzwaniem dla wykonawców i inwestorów.

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI 34 KLASYFIKACJA SKLEJEK ZE WZGLĘDU NA WYGLĄD POWIERZCHNI 35 PRZYDATNE PRZELICZENIA 36 KONTAKTY 37 KONTAKTY

SPIS TREŚCI 34 KLASYFIKACJA SKLEJEK ZE WZGLĘDU NA WYGLĄD POWIERZCHNI 35 PRZYDATNE PRZELICZENIA 36 KONTAKTY 37 KONTAKTY SPIS TREŚCI 1 WSTĘP 2 HISTORIA 3 SKLEJKA - INFORMACJE OGÓLNE 4 CERTYFIKATY 5 CERTYFIKATY 6 PROCES PRODUKCJI SKLEJKI 7 PROCES PRODUKCJI SKLEJKI 8 SKLEJKA IGLASTA 9 SKLEJKA LIŚCIASTA 10 SKLEJKA BUKOWA 11

Bardziej szczegółowo

Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego

Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego www.lech-bud.org Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego 1.2. Materiały na konstrukcję budynku Głównym materiałem stosowanym do budowy domów o konstrukcji szkieletowej

Bardziej szczegółowo

ALTERNATYWA DLA PŁYTY CEMENTOWEJ, GIPSOWEJ, OSB

ALTERNATYWA DLA PŁYTY CEMENTOWEJ, GIPSOWEJ, OSB PŁYTY MAGNEZOWE W BUDOWNICTWIE ALTERNATYWA DLA PŁYTY CEMENTOWEJ, GIPSOWEJ, OSB Nowe materiały i technologie zazwyczaj potrzebują czasu, aby rynek się do nich przekonał, bo decydującym czynnikiem mającym

Bardziej szczegółowo

Drewno? Naturalnie! budowa i remont

Drewno? Naturalnie! budowa i remont Dom z Ogrodem Tekst: Waldemar Zieliński, prezes Fabryki Konstrukcji Drewnianych S.A. Drewno? Naturalnie! Drewno było do niedawna dosyć często zastępowane w budownictwie żelbetonem, cegłą lub stalą. Coraz

Bardziej szczegółowo

Czym jest H-Block H-Block H-Block plus Właściwości izolacyjnej płyty konstrukcyjnej H-Block Kontakt

Czym jest H-Block H-Block H-Block plus Właściwości izolacyjnej płyty konstrukcyjnej H-Block Kontakt Czym jest H-Block H-Block H-Block plus Właściwości izolacyjnej płyty konstrukcyjnej H-Block Kontakt Czym jest H-Block to: chroniona prawem patentowym izolacyjna płyta konstrukcyjna zbudowana z pianki poliuretanowej,

Bardziej szczegółowo

LEKKIE I ESTETYCZNE ELEWACJE ZEWNĘTRZNE Z PŁYT KOMPOZYTOWYCH

LEKKIE I ESTETYCZNE ELEWACJE ZEWNĘTRZNE Z PŁYT KOMPOZYTOWYCH ALUMINIOWE PANELE KOMPOZYTOWE FIRMY ALUFIELD LEKKIE I ESTETYCZNE ELEWACJE ZEWNĘTRZNE Z PŁYT KOMPOZYTOWYCH Ponieważ fasada jest wizytówką budynku, powinna przyciągać wzrok, współgrając jednocześnie z otoczeniem.

Bardziej szczegółowo

NATRYSK IZOLACJI TERMICZNYCH

NATRYSK IZOLACJI TERMICZNYCH PIANA POLIURETANOWA DO IZOLACJI NATRYSK IZOLACJI TERMICZNYCH W dzisiejszych czasach każdy inwestor wie, że dobre ocieplenie budynku to kwestia, której absolutnie nie można bagatelizować. Jednak jaką metodę

Bardziej szczegółowo

Zestaw zabudowy pomieszczeń wystawienniczych w budynku Akademii Sztuki w Szczecinie przy ul. Śląskiej 4

Zestaw zabudowy pomieszczeń wystawienniczych w budynku Akademii Sztuki w Szczecinie przy ul. Śląskiej 4 ... (pieczęć wykonawcy) Załącznik nr 2 do zapytania ofertowego OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA (szczegółowe wymagania) Zestaw zabudowy pomieszczeń wystawienniczych w budynku Akademii Sztuki w Szczecinie przy

Bardziej szczegółowo

- + - + tylko przy użytkowaniu w warunkach wilgotnych b) tylko dla poszycia konstrukcyjnego podłóg i dachu opartego na belkach

- + - + tylko przy użytkowaniu w warunkach wilgotnych b) tylko dla poszycia konstrukcyjnego podłóg i dachu opartego na belkach Płyty drewnopochodne do zastosowań konstrukcyjnych Płyty drewnopochodne, to szeroka gama materiałów wytworzonych z różnej wielkości cząstek materiału drzewnego, formowane przez sklejenie przy oddziaływaniu

Bardziej szczegółowo

SPECYFIKACJA CZĘŚĆ I ZAMÓWIENIA

SPECYFIKACJA CZĘŚĆ I ZAMÓWIENIA SPECYFIKACJA CZĘŚĆ I ZAMÓWIENIA WYPOSAŻENIE SALI NARAD RADY POWIATU STAROSTWA POWIATOWEGO W BYTOWIE SALA NARAD POM. NR 206 ZESTAWIENIE ELEMENTÓW L.p. Pomieszczenie Element 1 2 3 5 Ilość szt. 1 stół modułowy

Bardziej szczegółowo

Dostawa krzeseł konferencyjnych, foteli dla pracowników i wyposażenia sal konferencyjnych dla Targów Lublin S.A.

Dostawa krzeseł konferencyjnych, foteli dla pracowników i wyposażenia sal konferencyjnych dla Targów Lublin S.A. Zadanie Dostawa krzeseł konferencyjnych, foteli dla pracowników i wyposażenia sal konferencyjnych dla Targów Lublin S.A. 1. Krzesło stacjonarne na 4 nogach, bez podłokietników. - 1500 krzeseł wyposażonych

Bardziej szczegółowo

TWOI SPECJALIŚCI OD BALI

TWOI SPECJALIŚCI OD BALI TWOI SPECJALIŚCI OD BALI ABIES POLSKA Sp. z o.o. ul. Marii Dąbrowskiej 7 44-373 Wodzisław Śląski strona internetowa: kontakt e-mail: kontakt tel.: www.abies-polska.pl biuro@abies-polska.pl tel. (+48) 32

Bardziej szczegółowo

Drzwi wewnętrzne do domu: na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Drzwi wewnętrzne do domu: na co zwrócić uwagę przed zakupem? Drzwi wewnętrzne do domu: na co zwrócić uwagę przed zakupem? Opublikowany 27 stycznia 2017 przez MG Projekt Pracownia Architektoniczna Drzwi wewnętrzne do domu mogą się różnić sposobem otwierania, konstrukcją,

Bardziej szczegółowo

Beton komórkowy. katalog produktów

Beton komórkowy. katalog produktów Beton komórkowy katalog produktów Beton komórkowy Termobet Bloczki z betonu komórkowego Termobet produkowane są z surowców naturalnych: piasku, Asortyment wapna, wody, cementu i gipsu. Surowce te nadają

Bardziej szczegółowo

PolTherma PS I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA I. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, DANE TECHNICZNE. a. Przeznaczenie. a. Cechy charakterystyczne. a.

PolTherma PS I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA I. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, DANE TECHNICZNE. a. Przeznaczenie. a. Cechy charakterystyczne. a. I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA a. Przeznaczenie PoITherma PS to ścienna płyta warstwowa z rdzeniem ze sztywnej pianki poliuretanowej PUR, mocowana do konstrukcji wsporczej łącznikami w sposób niewidoczny (tzw.

Bardziej szczegółowo

NIEPOWTARZALNE I STYLOWE MEBLE

NIEPOWTARZALNE I STYLOWE MEBLE EKSKLUZYWNE MEBLE NA ZAMÓWIENIE NIEPOWTARZALNE I STYLOWE MEBLE Na polskim rynku meblarskim jest mnóstwo firm, które oferują gotowe wyroby wytwarzane seryjnie. I choć takie produkty znajdują swoich licznych

Bardziej szczegółowo

Cienkie płyty Eurodekor Autentyczne powierzchnie i przekonujące właściwości

Cienkie płyty Eurodekor Autentyczne powierzchnie i przekonujące właściwości Cienkie płyty Eurodekor Autentyczne powierzchnie i przekonujące właściwości Melaminowane cienkie płyty Eurodekor Melaminowane płyty oferują różnorodne możliwości zastosowania obejmujące meble i aranżację

Bardziej szczegółowo

stoły biurowe STB COMFORT

stoły biurowe STB COMFORT stoły biurowe STB COMFORT MALOW stoły biurowe STB COMFORT 2 Firma Malow jest czołowym producentem mebli metalowych w Polsce. Począwszy od 1989 roku, gama produkowanych przez nas mebli jest synonimem niezawodności,

Bardziej szczegółowo

JAKIE DESKI TARASOWE WYBRAĆ?

JAKIE DESKI TARASOWE WYBRAĆ? TARASY DREWNIANE DESKI TARASOWE JAKIE DESKI TARASOWE WYBRAĆ? Drewno cenimy za jego naturalny wygląd, wytrzymałość i szeroki zakres stosowania. Dlatego jest ono idealnym materiałem do budowy przydomowego

Bardziej szczegółowo

Specyfikacja do zakupu mebli dla C-0

Specyfikacja do zakupu mebli dla C-0 Załącznik nr 1 do SIWZ Znak sprawy KA-2/017/2009 Zadanie częściowe nr 1 Dostawa zestawu mebli biurowych, krzeseł typ. ISO szt. 20 i foteli obrotowych szt. 7 ( dla C-0) Specyfikacja do zakupu mebli dla

Bardziej szczegółowo

PolTherma TS PIR I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA II. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, DANE TECHNICZNE. a. Przeznaczenie. b. Cechy charakterystyczne. a.

PolTherma TS PIR I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA II. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, DANE TECHNICZNE. a. Przeznaczenie. b. Cechy charakterystyczne. a. I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA a. Przeznaczenie PoITherma TS PIR to ścienna płyta warstwowa z rdzeniem ze sztywnej pianki poliizocyjanurowej PIR, mocowana przelotowo do konstrukcji wsporczej (tzw. mocowanie

Bardziej szczegółowo

KOMPOZYT ZAMIAST DREWNA

KOMPOZYT ZAMIAST DREWNA DESKA KOMPOZYTOWA ECOTEAK KOMPOZYT ZAMIAST DREWNA Drewno czy to na tarasie, czy też wewnątrz budynków wygląda pięknie, jednak bywa też problematyczne. Jeśli nie będziemy o nie odpowiednio dbać i konserwować

Bardziej szczegółowo

Kolekcja DREWMAL NATURA są skrzydła wykonane w klasycznej konstrukcji skrzydła płytowego wykończonego okleinami z naturalnego drewna ( Fornirem

Kolekcja DREWMAL NATURA są skrzydła wykonane w klasycznej konstrukcji skrzydła płytowego wykończonego okleinami z naturalnego drewna ( Fornirem Kolekcja DREWMAL NATURA są skrzydła wykonane w klasycznej konstrukcji skrzydła płytowego wykończonego okleinami z naturalnego drewna ( Fornirem Naturalnym ). Pragniemy zwrócić państwa uwagę że występujące

Bardziej szczegółowo

NOWOŚCI FURNICA i SOFAB

NOWOŚCI FURNICA i SOFAB NOWOŚCI FURNICA i SOFAB Stan na dzień 1.08.2016 CARBON SOLUTIONS Poland Lts sp. s o.o. Oxytree Egzotyczne, lekkie i trwałe drewno, pozbawione sęków, o wysokiej gładkości, łatwo poddaje się obróbce, jest

Bardziej szczegółowo

Krono Original kolekcja paneli ściennych i sufitowych 2012

Krono Original kolekcja paneli ściennych i sufitowych 2012 Krono Original kolekcja paneli ściennych i sufitowych 2012 Nr: 1/2012 Date: 09.07.2012 Prepared: M. Z Page 1 [Ref 2012/07/09], Prepared: MZ Spis treści strona Kronospan w Polsce 3-6 Krono Original panele

Bardziej szczegółowo

Katalog paneli ściennych MDF-3D

Katalog paneli ściennych MDF-3D Katalog paneli ściennych MDF-3D SPIS TREŚCI: 1-2. Galeria zdjęć 3. Opis produktu 4. Informacje techniczne oraz wymiary 5. Kolorystyka i malowanie paneli 6-7. Wzornik paneli 8. Projekt indywidualny 1 2

Bardziej szczegółowo

ŚCIANA Z POMYSŁEM NOWA INSPIRACJA

ŚCIANA Z POMYSŁEM NOWA INSPIRACJA ŚCIANA Z POMYSŁEM Decorativos jest źródłem inspiracji dla poszukujących oryginalnych rozwiązań ściennych w architekturze i wyposażeniu wnętrz. NOWA INSPIRACJA Panele dekoracyjne. Okładziny oraz materie

Bardziej szczegółowo

Charakterystyka przedmiotu zamówienia Specyfikacja techniczna mebli

Charakterystyka przedmiotu zamówienia Specyfikacja techniczna mebli 700 Załącznik nr 2 do siwz ZP/20/09 Charakterystyka przedmiotu zamówienia Specyfikacja techniczna mebli 1. Stół laboratoryjny o wymiarach 3500 x 700 x mm (długość x głębokość x wysokość o wzmocnionej konstrukcji

Bardziej szczegółowo

WIĄZARY DACHOWE O ROZPIĘTOŚCI DO 30 METRÓW

WIĄZARY DACHOWE O ROZPIĘTOŚCI DO 30 METRÓW PREFABRYKOWANE KONSTRUKCJE DREWNIANE WIĄZARY DACHOWE O ROZPIĘTOŚCI DO 30 METRÓW Pozornie wydawać by się mogło, że konstrukcje drewniane mimo częstego wykorzystywania ich do wielu różnego typu prac budowlanych

Bardziej szczegółowo

oscar projekt: Stanisław Charaziak audytoria obiekty kultury

oscar projekt: Stanisław Charaziak audytoria obiekty kultury oscar projekt: Stanisław Charaziak audytoria obiekty kultury Sztuka w dobrej formie projekt: Stanisław Charaziak Jest absolwentem Wydziału Wzornictwa Przemysłowego Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.

Bardziej szczegółowo

Opis przedmiotu zamówienia (minimalne parametry) Zadanie nr 1

Opis przedmiotu zamówienia (minimalne parametry) Zadanie nr 1 Opis przedmiotu zamówienia (minimalne parametry) Zadanie nr 1 L.p. Nazwa artykułu Zdjęcie/rysunek poglądowe Opis wymogi minimalne Ilość Fotel na płozie drewnianej typu finka, przeznaczony do intensywnej

Bardziej szczegółowo

1. Kontener dostawny 1 sztuka

1. Kontener dostawny 1 sztuka OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA 1. Kontener dostawny 1 sztuka Korpus z płyty wiórowej melaminowanej w klasie E1 o grubości 18 mm. Blat - płyta wiórowa trójwarstwowa spełniająca normę E 1, uszlachetniona laminatem

Bardziej szczegółowo

Przemysłowe Bramy Segmentowe

Przemysłowe Bramy Segmentowe Przemysłowe Bramy Segmentowe KRISPOL BRAMY DLA WYMAGAJĄCYCH Firma KRISPOL jest czołowym europejskim producentem bram i stolarki otworowej oraz liderem innowacji w zakresie technologii i designu produktów.

Bardziej szczegółowo

Katalog Drzwi Przesuwnych

Katalog Drzwi Przesuwnych Katalog Drzwi Przesuwnych www.reno-reno.pl tel: 728-958- 561 Katalog przedstawia ofertę drzwi przesuwnych wykonanych przez firmę Reno Sp. z o.o. Katalog jest poglądowy i pokazuje jedynie niewielką część

Bardziej szczegółowo

NIDA Hydro - płyta gipsowa do stosowania w pomieszczeniach mokrych i wilgotnych. Dane cennikowe POMIESZCZENIA MOKRE I WILGOTNE.

NIDA Hydro - płyta gipsowa do stosowania w pomieszczeniach mokrych i wilgotnych. Dane cennikowe POMIESZCZENIA MOKRE I WILGOTNE. GIPS Hydro - płyta gipsowa do stosowania w pomieszczeniach mokrych i wilgotnych Zwiększone parametry mechaniczne, wyjątkowa odporność na działanie wody oraz zabezpieczenie przed powstawaniem pleśni. Te

Bardziej szczegółowo

Na dachy budynków gospodarskich i nie tylko

Na dachy budynków gospodarskich i nie tylko Na dachy budynków gospodarskich i nie tylko System dachowy EuroFala Dach musi być lekki i trwały System dachowy EuroFala stosowany jest jako pokrycie dachowe, elewacyjne oraz wykończeniowe różnych typów

Bardziej szczegółowo

PŁYTY KLEJONE Z DREWNA. www.icfwood.pl

PŁYTY KLEJONE Z DREWNA. www.icfwood.pl PŁYTY KLEJONE Z DREWNA www.icfwood.pl Jesteśmy firmą rodzinną, która swą działalność, jako zakład produkcyjny, rozpoczęła w 1991 roku. W roku 2004 przyjęliśmy oficjalną nazwę: ICF - Instal Czudec Fąfara.

Bardziej szczegółowo

Numer sprawy: PP.33/17PN/13 Załącznik nr 2 LADA RECEPCYJNA WEDŁUG WYMIARU. rzut z góry

Numer sprawy: PP.33/17PN/13 Załącznik nr 2 LADA RECEPCYJNA WEDŁUG WYMIARU. rzut z góry LADA RECEPCYJNA WEDŁUG WYMIARU rzut z góry 1 lada o wymiarach 2 obraz poglądowy Blat górny wykonany z płyty wiórowej trójwarstwowej spełniająca normę E 1, uszlachetniona laminatem HPL o grubości min. 0,8

Bardziej szczegółowo

Impregnować czy nie impregnować

Impregnować czy nie impregnować www.lech-bud.org Impregnować czy nie impregnować W mentalności wielu inwestorów, projektantów i wykonawców realizujących szkieletowe budownictwo drewniane ochrona przeciwogniowa jest jedną z podstawowych

Bardziej szczegółowo

MEBLE + REMONTY = REMTAR

MEBLE + REMONTY = REMTAR MEBLE + REMONTY = REMTAR Jeżeli chcesz uzyskać informacje nt. aktualnych promocji i rabatów - skontaktuj się z nami! Firma REMTAR zajmuje się m.in. wykonywaniem mebli na wymiar, kompleksowych remontów

Bardziej szczegółowo

Zadanie nr 2 Dostawa krzeseł foteli dla pracowników i wyposażenia sal konferencyjnych dla Targów Lublin S.A.

Zadanie nr 2 Dostawa krzeseł foteli dla pracowników i wyposażenia sal konferencyjnych dla Targów Lublin S.A. Zadanie nr 2 Dostawa krzeseł foteli dla pracowników i wyposażenia sal konferencyjnych dla Targów Lublin S.A. 1. Krzesła konferencyjne sztuk 1800. Krzesło stacjonarne na 4 nogach bez podłokietników - 1500

Bardziej szczegółowo

1. Podział i charakterystyka wyrobów stolarskich 9

1. Podział i charakterystyka wyrobów stolarskich 9 Spis treści» 1. Podział i charakterystyka wyrobów stolarskich 9 1.1. Wprowadzenie 9 1.2. Podział wyrobów stolarskich i podstawowe określenia z nimi związane 10 1.3. Charakterystyka niektórych wyrobów stolarskich

Bardziej szczegółowo

Rodzaj mebli Opis szczegółowy całość

Rodzaj mebli Opis szczegółowy całość Wykaz mebli do wyposażenia Hospicjum Stacjonarnego w Kielcach Zamawiający wymaga by przed wykonaniem mebli Wykonawca dokonał samodzielnego pomiaru pomieszczeń w których mają być ustawione meble. W związku

Bardziej szczegółowo

Największy producent płyt cementowo-drzazgowych w Europie Środkowej

Największy producent płyt cementowo-drzazgowych w Europie Środkowej A4/IMG/PL/1000/10-2015 Desky v třídě A2 Płyta cementowo-drzazgowa CIDEM Hranice, a.s. - divize Nová 223 753 01 Hranice I - Město Czech Republic tel.: +420 724 080 397 tel: +48 606 294 666 e-mail: cetris@cetris.cz

Bardziej szczegółowo

PolDeck BD I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA II. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, DANE TECHNICZNE. a. Przeznaczenie. b. Cechy charakterystyczne. a.

PolDeck BD I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA II. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, DANE TECHNICZNE. a. Przeznaczenie. b. Cechy charakterystyczne. a. I. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA a. Przeznaczenie Płyta to najnowsza i najbardziej zaawansowana technologicznie poz. w asortymencie płyt warstwowych EuroPanels. jest dachową płyta warstwową wykonaną w atrakcyjnej

Bardziej szczegółowo

Jakie krawędzie wykończenia mają sufity podwieszane?

Jakie krawędzie wykończenia mają sufity podwieszane? Warszawa, 28.05.2015 r. Jakie krawędzie wykończenia mają sufity podwieszane? Sufity podwieszane różnią się nie tylko materiałem mogą być mineralne, drewniane lub metalowe. Różne mają także krawędzie wykończenia.

Bardziej szczegółowo

Łazienka z Pfleiderer? To proste

Łazienka z Pfleiderer? To proste Łazienka z Pfleiderer? To proste Wykończenie łazienki w hotelu czy restauracji wymaga uwzględnienia szeregu specjalnych wymogów. Materiały użyte do jej aranżacji muszą - z jednej strony - gwarantować odporność

Bardziej szczegółowo

Oferta budowy domu parterowego w stanie surowym zamkniętym. wg projektu Z7 biura projektowego Z500

Oferta budowy domu parterowego w stanie surowym zamkniętym. wg projektu Z7 biura projektowego Z500 Oferta budowy domu parterowego w stanie surowym zamkniętym wg projektu Z7 biura projektowego Z500 Stan surowy zamknięty cena: 109 900 zł netto (8% vat) 1/14 OFERTA Obiekt: Budynek mieszkalny, wg projektu

Bardziej szczegółowo

SZYBKIE I TRWAŁE BUDOWANIE OBIEKTÓW ROLNICZYCH I PRZEMYSŁOWYCH.

SZYBKIE I TRWAŁE BUDOWANIE OBIEKTÓW ROLNICZYCH I PRZEMYSŁOWYCH. PŁYTY WARSTWOWE FIRMY IZOPANEL SZYBKIE I TRWAŁE BUDOWANIE OBIEKTÓW ROLNICZYCH I PRZEMYSŁOWYCH. Płyty warstwowe, stosowane w budownictwie od ponad 40 lat, to kompletne elementy budowlane składające się

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWY OPIS TEMATU ZAMÓWIENIA

SZCZEGÓŁOWY OPIS TEMATU ZAMÓWIENIA SZCZEGÓŁOWY OPIS TEMATU ZAMÓWIENIA prowadzonego w trybie przetarg nieograniczony, BZP/PN/14/2012 na Dostawa i montaż mebli Zadanie nr Nazwa zadania Opis zadania 1 Krzesła segmentowe typu ISO Krzesła segmentowe

Bardziej szczegółowo

SPECYFIKACJA MEBLI III PARTIA DOSTAWY

SPECYFIKACJA MEBLI III PARTIA DOSTAWY SPECYFIKACJA MEBLI III PARTIA DOSTAWY Lp. Rysunek poglądowy WYS [cm] SZER [cm] GŁ [cm] OPIS Biurko Blat wykonany z płyty wiórowej o grubości 25 mm pokrytej obustronnie melaminą, oklejone PCV o gr. 2 mm

Bardziej szczegółowo

PŁYTY WARSTWOWE STYL. JAKOŚĆ. FUNKCJA. Dachowe. Ścienne

PŁYTY WARSTWOWE STYL. JAKOŚĆ. FUNKCJA. Dachowe. Ścienne PŁYTY WARSTWOWE Dachowe Ścienne Płyty warstwowe Rozwój przemysłu i konkurencji oraz wzrost wymagań ekologicznych dotyczących obiektów budowlanych wymaga od inwestorów stosowania najnowocześniejszych materiałów

Bardziej szczegółowo

OPIS TECHNICZNY Modyfikacja 05.02.2013 r. PAKIET I

OPIS TECHNICZNY Modyfikacja 05.02.2013 r. PAKIET I OPIS TECHNICZNY Modyfikacja 05.02.2013 r. PAKIET I Załącznik nr 2 do SIWZ Załączone poniżej rysunki (zdjęcia) mają charakter poglądowy, obrazują tylko kształty i stylistykę, której Zamawiający wymaga.

Bardziej szczegółowo

Wymagane Sprzętu. Wymagane Sprzętu. Wymagane Sprzętu

Wymagane Sprzętu. Wymagane Sprzętu. Wymagane Sprzętu 82. GABLOTA Konstrukcja z płyty meblowej zabezpieczonej doklejką PCV, fronty przesuwne szklane. Wymiary: 120 x 10 x 100 cm 1 szt 90.1 Rolety Rolety materiałowe z odsłoniętą rurą nawojową tkaniny montowane

Bardziej szczegółowo

REALIZUJEMY 100% MARZEŃ O DOMU! KATALOG WYKOŃCZENIA PRESTIGE. Realizacja własna, zakres indywidualny

REALIZUJEMY 100% MARZEŃ O DOMU! KATALOG WYKOŃCZENIA PRESTIGE. Realizacja własna, zakres indywidualny REALIZUJEMY 100% MARZEŃ O DOMU! KATALOG WYKOŃCZENIA Realizacja własna, zakres indywidualny JAK PRACUJEMY? KROK 1 SPOTKANIE Zapraszamy na niezobowiązujące spotkanie, na którym omówimy naszą ofertę i dopasujemy

Bardziej szczegółowo

NIDA Hydro - płyta gipsowa do stosowania w pomieszczeniach mokrych i wilgotnych

NIDA Hydro - płyta gipsowa do stosowania w pomieszczeniach mokrych i wilgotnych GIPS POMIESZCZENIA MOKRE I WILGOTNE NIDA Hydro - płyta gipsowa do stosowania w pomieszczeniach mokrych i wilgotnych Zwiększone parametry mechaniczne, wyjątkowa odporność na działanie wody oraz zabezpieczenie

Bardziej szczegółowo

SPECYFIKACJA WYPOSAŻENIA ODDZIAŁU PRZEDSZKOLNEGO W KWIELICACH

SPECYFIKACJA WYPOSAŻENIA ODDZIAŁU PRZEDSZKOLNEGO W KWIELICACH SPECYFIKACJA WYPOSAŻENIA ODDZIAŁU PRZEDSZKOLNEGO W KWIELICACH Lp. Nazwa wyposażenia opis Wymiary szer. x gł. x Ilość [szt.] wys. lub [cm] Sala zajęć. Szatnia 5x50x0,5 cm Szatnia na ubranka dla dzieci jednostronna

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 1/1 do SIWZ Znak sprawy KA-2/040/2008

Załącznik nr 1/1 do SIWZ Znak sprawy KA-2/040/2008 Załącznik nr 1/1 do SIWZ Znak sprawy KA-2/040/2008 Krzesło konferencyjne z chromowanym stelażem. Z tyłu oparcia maskownica z czarnego lub szarego tworzywa sztucznego. Krzesło konferencyjne rio chrom lub

Bardziej szczegółowo

YTONG INTERIO - nowy wymiar przestrzeni

YTONG INTERIO - nowy wymiar przestrzeni YTONG INTERIO - nowy wymiar przestrzeni YTONG INTERIO nowy wymiar przestrzeni Dodatkowe elementy podziału przestrzeni sprzyjają tworzeniu przyjaznego wnętrza. Podstawą jest możliwość dostosowania przestrzeni

Bardziej szczegółowo

MaxParkiet PRODUCENT NAJLEPSZYCH PODŁÓG DREWNIANYCH

MaxParkiet PRODUCENT NAJLEPSZYCH PODŁÓG DREWNIANYCH MaxParkiet PRODUCENT NAJLEPSZYCH PODŁÓG DREWNIANYCH Podłogi z naturalnego drewna, stanowią dla domu wspaniałe i trwałe, dające niepowtarzalny urok wykończenie. Nasi przodkowie o tym wiedzieli - do dziś

Bardziej szczegółowo

DRZWI WEJŚCIOWE DRZWI PRZYGARAŻOWE I BRAMY DWUSKRZYDŁOWE

DRZWI WEJŚCIOWE DRZWI PRZYGARAŻOWE I BRAMY DWUSKRZYDŁOWE DRZWI WEJŚCIOWE DRZWI PRZYGARAŻOWE I BRAMY DWUSKRZYDŁOWE ECO Line TERMO Line od 1995 r. NOWOCZESNE WZORNICTWO. PRAKTYCZNE ZASTOSOWANIE. NOWOŚĆ! DRZWI WEJŚCIOWE I PRZYGARAŻOWE TERMO 60 i TERMO 70 Naturalne

Bardziej szczegółowo

Zapytanie ofertowe. Planowany termin dostarczenia przedmiotu zapytania - 09.05.2012

Zapytanie ofertowe. Planowany termin dostarczenia przedmiotu zapytania - 09.05.2012 Etex Building Materials Polska sp. z o.o. ul. Wspólna 6 3-300 Olkusz Olkusz, dnia 03.04.0 r. Zapytanie ofertowe W związku z realizacją projektu pt. Budowa zakładu produkcji dachówek ceramicznych w oparciu

Bardziej szczegółowo

PRAWDZIWA CEGŁA WYPALANA TRADYCYJNIE

PRAWDZIWA CEGŁA WYPALANA TRADYCYJNIE PŁYTKI Z RĘCZNIE FORMOWANEJ CEGŁY PRAWDZIWA CEGŁA WYPALANA TRADYCYJNIE Wygodne fotele, ogień w kominku i piękne, stare cegły na ścianach kto z nas choć raz nie zamarzył o takiej aranżacji przestrzeni?

Bardziej szczegółowo

ABACUS. projekt: Rebecca Stewart. Obiekty sportowe

ABACUS. projekt: Rebecca Stewart. Obiekty sportowe ABACUS projekt: Rebecca Stewart Obiekty sportowe projekt: Rebecca Stewart Stadionowy design Prosty, nowoczesny design i wyjątkowe walory ergonomiczne to kluczowe zalety krzesła Abacus. Model zaprojektowany

Bardziej szczegółowo

NA BAZIE NAJSZLACHETNIEJSZEGO SUROWCA

NA BAZIE NAJSZLACHETNIEJSZEGO SUROWCA BUDOWNICTWO MODUŁOWE, KONSTRUKCJE DACHÓW DREWNIANYCH NA BAZIE NAJSZLACHETNIEJSZEGO SUROWCA Drewno to jeden z najstarszych znanych człowiekowi materiałów. I choć w branży budowlanej wiele się zmienia, to

Bardziej szczegółowo

Opis techniczny mebli Pakiet nr 2: Meble laboratoryjne

Opis techniczny mebli Pakiet nr 2: Meble laboratoryjne Opis techniczny mebli Pakiet nr 2: Meble laboratoryjne I. Opis ogólny. Wymagania ogólne. a) Meble systemowe zbudowane w systemie modułowym każdy element umeblowania wymieniony w specyfikacji (z wyjątkiem

Bardziej szczegółowo

Kilka słów o nas. Nasze usługi to najwyższa jakość potwierdzona Certyfikatem Jakości ISO 9001 1/8

Kilka słów o nas. Nasze usługi to najwyższa jakość potwierdzona Certyfikatem Jakości ISO 9001 1/8 Kilka słów o nas Nasza firma istnieje od 1986 roku. Mamy więc za sobą kilkadziesiąt lat doświadczeń, których owocem jest ceniona za wysoką jakość usługa. Profesjonalny personel jest w stanie doradzić oraz

Bardziej szczegółowo

mcr Pyroplast Wood T powłokowy system zabezpieczeń elementów drewnianych i drewnopochodnych

mcr Pyroplast Wood T powłokowy system zabezpieczeń elementów drewnianych i drewnopochodnych mcr Pyroplast Wood T powłokowy system zabezpieczeń elementów drewnianych i drewnopochodnych ZASTOSOWANIE Pyroplast Wood T jest bezbarwnym preparatem wieloskładnikowym typu powłokowego o zastrzeżonym składzie

Bardziej szczegółowo

Co to jest drewno sosnowe i z jakich technik korzystano przy wykonywaniu naszych produktów

Co to jest drewno sosnowe i z jakich technik korzystano przy wykonywaniu naszych produktów Co to jest drewno sosnowe i z jakich technik korzystano przy wykonywaniu naszych produktów Drewno sosnowe to drewno iglaste najpopularniejsze w Polsce. Sosna posiada wyraźnie widoczne słoje roczne a konkretnie

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Załącznik Nr 8c do SIWZ Załącznik nr 2 do umowy nr.. z dnia SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego pn. Dostawa sprzętu

Bardziej szczegółowo

IMITACJA LEPSZA OD ORYGINAŁU!

IMITACJA LEPSZA OD ORYGINAŁU! DREWNO POLIMEROWE DO DOMU I OGRODU IMITACJA LEPSZA OD ORYGINAŁU! Drewno jest niezaprzeczalnie piękne i stylowe. Dlatego od wieków jest głównym budulcem idealnie komponuje się z praktycznie każdym stylem

Bardziej szczegółowo

Jarbetal B.Szkiela J.Szkiela Sp.J ul.groblowa 3, 05-804 Pruszków tel. (22) 728 85 48, biuro@jarbetal.pl

Jarbetal B.Szkiela J.Szkiela Sp.J ul.groblowa 3, 05-804 Pruszków tel. (22) 728 85 48, biuro@jarbetal.pl Fronty meblowe MDF lakierowany płyta MDF 18mm lakierowana jednostronnie, lewa strona biały laminat lakierowanie dwustronne +30% witryna +80% kolory z palety ICA, NCS, RAL krawędzie, frez R=2mm maksymalny

Bardziej szczegółowo